aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-61.jpg

d-103.jpg


Wie is... Tom Smulders?

In de ‘Gran Canaria actueel’-serie: ‘Wie is...?’, richten we dit keer de schijnwerper op een Nederlander die - gelijktijdig met de opkomst van het grote toerisme op de Canarische Eilanden - geheel is ingeburgerd op La Isla Redonda (Gran Canaria) en die waarachtig model mag staan voor, hoe volledig iemand in een buitenlandse samenleving kan inburgeren, zoals gezegd: de Canarische.

Veel bezoekers en residenten op Gran Canaria kennen Tom Smulders -hierna te noemen Tom- voornamelijk in zijn hoedanigheid van mede-eigenaar, directeur/beheerder van appartementencomplex ‘Corona Verde’ in hartje toeristenwijk Playa del Inglés in San Bartolomé de Tirajana.

Maar sociaal betrokken, zeker ook actief, heeft Tom meer in zijn mars; wat hij heeft meegekregen vanuit zijn katholieke opvoeding met humanistische inslag en uiteraard vanuit de ervaring in zijn professionele loopbaan. Dus laten we bij deze nadere kennismaking maar bij het begin beginnen:
IMG_1266.jpg
     Tom bij het antieke portret van Sint Petrus, die eveneens als ‘sleutelbewaarder’ aanwezig is
                                         in Tom’s woonstee in ‘
Corona Verde’.
Tom is in Gouda geboren op 4 mei 1950, als Theodorus Maria Franciscus Joseph, zoon van Theo Smulders en Marthe Carlier, die samen vijf kinderen krijgen: dochter Mirjam en vier zonen: Han, Paul, Tom, Jos Peter; van wie Paul en Jos Peter tegenwoordig in Zuid Afrika wonen. Zus Mirjam vertoeft in Berkel en Rodenrijs, waar zij burgemeester is geweest, en nog steeds woont in het huis dat ooit toebehoorde aan kinderboekenschrijfster, wijlen Annie M.G Schmidt.
IMG_1205.jpg IMG_1202.jpg
IMG_1203.jpg
IMG_1225.jpg IMG_1227.jpg

IMG_1228.jpg Een_bezoek_bij_de_chocolade-en_suikerwerkfabriek_Bonera.jpg

Bonera’
Tom’s vader - zoon van een anijs suikerwerkfabrikant - e
n helaas jong overleden (54) - was zoetwaren fabrikant/eigenaar van de Chocolade- en Suikerwerkfabriek ‘Bonera’ in Gouda en later in Breda; zie de nu nostalgische, maar toen moderne Bedrijfsfilms, op YouTube:
- Bonera deel 1 https://www.youtube.com/watch?v=cxl-dt2r1Kw
- Bonera deel 2 https://youtu.be/mka0-ER1KzU,

- Bonera deel 3 https://www.youtube.com/watch?v=xR1W4UJRw3oç
- Bonera deel 4 https://www.youtube.com/watch?v=1oe2rJg8i1g
- Recalmefilm https://www.youtube.com/watch?v=HfKKxoXlj8o
Tom2.jpg Tom8.jpg 

             Tom's moeder, Marthe, is de dochter van een leraren- echtpaar.
Tom9.jpg

                                              Vader Theo met Tom en Jos Peter.
Tom1.jpg Tom14.jpg Tom10.jpg
Tom3.jpg

     Opa en Oma Smulders, Eerste Communie Tom. broertje Jos Peter en oudste broer Han.
Tom13.jpg

                     Vader en moeder Smulders-Carlier (midden) op de Parkweg in Voorburg.
Tom12.jpg Tom11-1.jpg
Tom15.jpg                                                   
Tom op de Lagere School.
cid_3367846958_6988143.jpg
                                                       Pensionaat ‘Saint Louis’
                                                                  van de
                                                             Congregatie
                                      Broeders van de Heilige Aloysius Gonzaga.
                                                  Utrechtseweg 228, Amersfoort.
Pensionaat - Humanisme
Tot hij naar de vijfde klas van de lagere school gaat, woont Tom in Voorburg en gaat dan naar het Pensionaat ‘Saint Louis’ in Amersfoort van de Congregatie Broeders van de Heilige Aloysius Gonzaga.
Daar, in de bossen van Amersfoort, volgt Tom de 5e en 6e klas van het Basisonderwijs en het 3-jarige ULO.
Vervolgens studeert Tom vanaf de derde klas van de 5-jarige HBS aan het Thomas Moore College en slaagt -18 jaar oud- voor het A-diploma
(zie: http://www.bndestem.nl/regio/roosendaal/dertigste-re%C3%BCnie-van-thomas-more-college-in-oudenbosch-1.4780803
).

Een vriend van Tom’s vader, oom’ Emanuel’, reder en houthandelaar, is - na het overlijden van vader Theo (/54)  - Tom’s voogd.
Tom is dan 14 jaar en kan in de zomervakanties op diens coasters meevaren als passagier en leert dan al veel Europese en Noord-Afrikaanse havenplaatsen kennen, tot aan Casablanca toe.
In zijn emotionele levensloop vindt Tom aan de vaste wal in Nederland op 18-jarige leeftijd in vriend Jos zijn eerste grote liefde, met wie hij overigens nog steeds goed contact heeft.
Op Gran Canaria ingeburgerd, heeft Tom al ruim 25 jaar een LAT-relatie met Nacho.
 IMG_1256.jpg IMG_1258.jpg
                                                                         Nacho.
2181902-2.jpg

V&D
In 1968 meldt Tom zich aan voor de studie Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, maar trekt zich hier op het laatste moment van terug.
Wonend in Voorburg, treedt hij in dienst van warenhuisgigant Vroom & Dreesmann, waar hij - op het V&D hoofdkantoor aan de Spaklerweg in Amsterdam - ongeveer een jaar lang trainee is in de middenkaderopleiding als assistent inkoper en daarna praktijkstage loopt in de V&D vestiging aan het Spui in Den Haag.
Daar zet Tom in 1969 samen met de V&D-huisstyliste de allereerste cadeau-shop op van de warenhuisketen en begeleidt hij middag- en weekendhulpen in hun opleiding tot winkelbediende/verkoper.
359ca670-67d4-0130-97f0-005056960006-1.jpg thumb1_275ab9de-b899-11e2-9aa5-8590dfd195d6.jpg
KLM steward/hofmeester - fotomodel - globetrotter
Een hoger doel nastrevend dan maximaal een carrière van afdelingschef bij V&D, verhuist Tom naar Haarlem, waar hij zijn hart verliest aan Ruud, een knappe antiquair.

Tom heeft dan al gesolliciteerd bij de Koninklijke Luchtvaartmaatschappij en is aangenomen als een van de toen ter tijd 60 KLM hofmeesters, die als steward intercontinentaal vliegen op de zojuist geïntroduceerde ‘wide bodies’ (Jumbo’s): Boeing 747 en DC10.
kllm.png
Het is het tijdperk waarin maximaal 25 passagiers in de Royal Class vliegen van de 747 en waarin ook de passagiers van de verlengde DC8  tijdens de vlucht een door de hofmeester geserveerd acht gangen-diner krijgen opgediend op porseleinen serviesgoed!
Tom maakt er tijdens de urenlange, veelal nachtvluchten - en dan geen tv schermpjes, video, enz. aan boord - kennis met de captains of industry en vooraanstaande politici. Hij voert hoog in de lucht lange, hoogst interessante gesprekken - zoals onderweg naar Curaçao, met bijvoorbeeld minister Wilhelm Friedrich
de Gaay Fortman (1911-1997), zoon van rechter Bastiaan - en die gesprekken zijn  dan ook eerder regel dan uitzondering.
IMG_1230.jpg  IMG_1235.jpg
           Holland Location A-model                                                   'Libelle'

tS.jpgIMG_1240-1.jpg 

Tros Kompas'  22 maart 1975 
                                                                             Fotostudio Rob Mostert. Den Haag, ↑↓            
IMG_1233.jpg TiomFOTOMODEL.jpg
Fotomodel
Daarnaast verdient Tom een centje bij als werkstudent en professioneel A-fotomodel voor modellenbureau Holland Location (Tom is o.a. te zien in de Nederlandse speelfilm ‘Rooie Sien’) en studeert hij via het LOI schriftelijk MO Geschiedenis en wordt kunst- en klassieke muziekliefhebber/kenner, (deze hobby-studie heeft hij niet afgemaakt).

Tom is 3,5 jaar in dienst van de KLM als hij op 25-jarige leeftijd met een oprotpremie van 5.000 keiharde Nederlandse guldens de Koninklijke verlaat,  die meer vrouwen voor hogere functies in dienst wil nemen.

Tom ontplooit zich vervolgens in het dan sterk opkomende, nog in de kinderschoenen staande, internationale toerisme.
Toerisme, dat hij al heeft leren kennen in vooral zijn vrije tijd op de lange, intercontinentale vluchten.
En waar hij niet zoals als sommige van zijn KLM-collega’s, telkens drie en een halve dag aan het hotelzwembad vertoeft.
Maar op een fietsje de binnenlanden bij onder meer Dar es Salaam intrekt en zo o.a.de oerwouden en wildparken rond Nairobi verkent, of de treinreis Nairobi-Mombassa v.v. maakt;.
En als hij tegenwoordig de film ‘Out of Africa’ ziet, goede herinneringen heeft aan zijn bezoek aan, destijds al, de Kilimanjaro.
kwamaritane-map.gif
200908051249457909.jpg imagesAL50O4GB.jpg
                                             Kwa Maritane Bush Lodge
Tom bezoekt nog regelmatig Zuid-Afrika, omdat zijn twee broers daar wonen en hij er in het 500 km² grote wildpark Kwa Maritane Pilanusberg twee weken gedeeld eigendom (time share) een cottage bezit, waar olifanten vrijelijk door de voortuin kuieren!
ZATVGP005_banner.jpg
Ook verheugt Tom zich sinds zijn verblijf op Gran Canaria op de regelmatige bezoeken van zijn hartsvriendin Ellen van der Pol uit Naarden en hun dochter Angela.

foto1.jpg unnamed.jpg
      Angela, Tom en Ellen. in Dubai.         Tom's zus Mirijam. in de tuin van 'Corona Verde'.     

Dochterlief Angela woont - gehuwd met de Nederlandse piloot Denis, van Luchtvaartmaatschappij Emirates - in Dubai, de geürbaniseerde zandbak waar Tom ook regelmatig te vinden is; naast zijn trouwe bezoeken aan Ellen in Oud Naarden.
Angela, die in Nederland in het huwelijk is getreden, heeft haar trouwerij nog eens dunnetjes overgedaan op Gran Canaria en deze bruiloft uitgebreid gevierd in ‘Corona Verde’.
IMG_1210.jpg IMG_1207.jpg

Marysol
Tom kan, 4 talen sprekend, in dienst treden bij de Braziliaanse Luchtvaartmaatschappij Varig, maar moet dan in Duitsland, of in Zuid-Amerika gaan wonen, waar hij dan niet bepaald zin in heeft.
Dankzij een bevriend psycholoog, die personeelsmanager is bij reisorganisatie Marysol, is Tom in april 1975 aangenomen voor twee seizoenen als reisleider aan de Costa del Sol, met als standplaats de ‘bulk’-bestemming: Benidorm.
Marysol organiseert vliegreizen met eigen charters en brengt ‘eigen’ DC10-toestellen vol naar de Spaanse Costas.
IMG_1206.jpg IMG_1211.jpg
Tom16.jpg Tom17.jpg

Marysol - Logistiek - Welfare - zomertoerisme
Tom is in het Marysol team specialist in de logistiek; o. a. als het tijdens de laatste reis van elk seizoen aankomt op het speciale vervoer en verblijf van mindervaliden (MS-patiënten), wat jaarlijks door de directie van Marysol - als ‘welfare werker’ avant la lettre - in een ‘zorgpakket’ aan hen wordt aangeboden, en die onder begeleiding van Tom, bijvoorbeeld een excursie maken - in maar liefst drie bussen vol - naar de palmen tuinen van Elche.

In het centrum van Elche moet Tom - een rolstoel voortduwend - een kruising oversteken en vraagt hij als reisleider, de mediterrane politieagent in wit tropenuniform compleet met helm, of deze ‘even’ het stopteken kan geven aan een mogelijk, sporadisch voortrazende auto.
Dat doet de goede man en wie schetst zijn verbazing als hij ziet,… dat Tom de spits vormt van een stoet van een 50-tal rolstoelen die parmantig, minutenlang, de kruising oversteekt.

Dit vindt plaats in de septembermaand van twee zomer hoogseizoenen, in 1975 en in 1976. Seizoenen, waarin Tom er als ‘pionier’-reisleider in slaagt, uniformiteit aan te brengen in het dan sterk in opkomst zijnde ‘reiswezen’ en dito toerisme, vooral ook naar Gran Canaria.

Business is booming en bij Marysol is zelfs het zomertoerisme naar de Canarische Eilanden grootschalig; Tom is dan ook medeverantwoordelijk voor de inkoop (allotments) op vier eilanden: Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura en Tenerife.
santa-fe-bungalows.jpg
                                                            Bungalows 'Santa Fé.
Calaboso
In die beginjaren bestaat het probleem van de drinkwatervoorziening op de Eilanden, en ondanks dat dit niet per se noodzakelijk was, zijn de gasten van pionier- reisleider Tom vijf volle dagen in bungalowpark ‘Santa Fe’ verstoken van drinkwater, en dat zonder waarschuwing vooraf.
IMG_1215-1.jpg

               Tom, geschilderd door Gill Smulders-Burn, zijn schoonzus uit Zuid Afrika.
Tom komt op voor zijn gasten en vertelt de Gouverneur van Gran Canaria beleefd, doch ongezouten, de waarheid; wat hem - wegens ‘belediging van de autoriteit’- in de calaboso (politiecel) naast het Palacio de Justicia in Las Palmas de Gran Canaria doet belanden.
In de rechtszaak kiest de fiscal (officier van justitie) de kant van Tom en haalt de waarheid opnieuw boven water. Tom komt dan na 48 uur al vrij en wordt in het Zuiden triomfantelijk binnengehaald als ‘Robin Hood’

Veel Nederlandse toeristen zullen Tom uit die tijd kennen, omdat Marysol dan kantoor houdt bij Viajes Meliá in Edificio ‘Las Olas’ aan de Avenida Italia in Playa del Inglés, waar bijna alle Nederlandse reisbureaus - verplicht bij Spaanse wet - een balie(tje) hebben van zegge en schrijven 1,5 meter breed; maar waar reisleiders van de diverse reisagentschappen onderling in een goede sfeer samenwerken. Zoiets als een ANWB-alarmcentrale bestaat dan nog niet.

In 1978 maakt Tom van twee appartementen in ‘Corona Verde’ in Playa de Inglés zijn vaste woonstee.

12002069_1631321600457677_5408954372304377407_n.jpg
heienkenecaf-kopie-kopie-kopie.jpg

heienkenecaf-kopie-kopie.jpg

Heineken Café  
In 1987 beginnen Tom en zijn collega reisleider, Ruud Jana, als horeca-ondernemers hun ‘Heineken Café’ in Winkelcentrum ‘Gran Chaparral’ (Playa del Inglés).

unnamedheinekenjopeooening.jpg
De Nederlandse honorair consul, Joep Hezemans, tapt het eerste pilsje in  `t Heineken Café in Winkelcentrum 'Gran Chaparral' in  de toeristenwijk Playa del Inglés, gemeente San Bartolomé de Tirajana.
heienkenecaf-kopie.jpg heienkenecaf.jpg

Waar tijdens de officiële opening - op 27 juni van dat jaar, en  in het bijzijn van enkele Ajax-spelers - het eerste pilsje getapt is door Joep Hezemans , de toenmalige Nederlandse Consul in Las Palmas de Gran Canaria,  en waar Marysol-collega Ruud, als bedrijfsleider,  de dagelijkse leiding heeft van dit puur ‘Hollandse’ horeca-etablissement.
IMG_1224.jpg
IMG_1220.jpg

My Travel
In 1998 wordt Marysol overgenomen door de Britse multinational ‘My Travel’- en de manager van de Scandinavische Groep zal dan de baas van Tom worden die dan, eventueel terug in Nederland, de leiding behoudt als product- en service manager de over de DLG (Dutch Leisure Group) - bestaande uit Marysol, SunAir en Vakantietoppers - laatstgenoemde verkoopt
als @Leisure Group, als een van de eerste reisorganisatoren, vakantiereizen online.
Logos.jpg

En met deze bedrijfsovername komt er een eind aan Tom’s carrière als medewerker in het ‘reiswezen’ omdat Tom kiest voor Gran Canaria.

Rond de jaren ’90 zijn de prijzen voor onroerend goed heel aantrekkelijk, om niet te zeggen: ‘laag’… voor slechts ongeveer drie miljoen pesetas koopt men dan al (lage wisselkoersen en Golfoorlog) heel voordelig een appartementje in het Zuiden van Gran Canaria.
873.jpg
                                                             Corona Verde
jjjj.png
IMG_1263.jpg
In de loop der jaren koopt Tom nog een zevental appartementen in toeristencomplex ‘Corona Verde’ en is hij al jaren voorzitter van deze Comunidad (Vereniging van Eigenaren) en beheerder/exploitant van dit recentelijk geheel gerenoveerde, fraaie toeristencomplex; dus zodanig is Tom - als resident op Gran Canaria - voortdurend actief in het toerisme.
IMG_1260.jpg
IMG_1246.jpg
                                                             'Corona Verde'
IMG_1264.jpg
Een actief mens
Bij deze nadere kennismaking rest ons te vertellen, dat Tom - zeker vanuit zijn voornoemde humanistische opvoeding/schoolopleiding - een actief mens is; actief, op zowel sociaal maatschappelijk- als op politiek terrein; en wel met een volledig eigen persoonlijkheid en geheel eigen stijl in filosofie, evenals in het dagelijks leven en in de omgang met familie, vrienden, bekenden en klanten (toeristen).

In dit bestek alles aan de orde laten komen, zou teveel van het goede zijn in het beperkte kader van dit medium, maar een aantal aspecten en details willen we u niet onthouden in deze nadere kennismaking met Tom.
cabecera-buena-CON-TITULOb.jpg
AEAT en FEHT
Zo is Tom - als goed ingeburgerd resident op Gran Canaria, die overigens vloeiend Spaans spreekt (!) - voorzitter van de Asociación Empresarial de Alojamientos Turisticos (AEAT) (Ondernemersvereniging van Logiesbedrijven)
zie:
http://blog.circulodeempresariosdegrancanaria.org/tag/asociacion-de-empresarios-de-alojamientos-turisticos/
)
Tom77.jpg
en als zodanig tevens vicevoorzitter van de Federación de Empresarios de Hosteleria y Turismo de Las Palmas (Federatie van Ondernemers in de Hotellerie en de Horeca in de Provincie Las Palmas) en binnen deze federatie is Tom ook nog voorzitter van de Commissie Toerisme en Veiligheid.

Klassieke muziek
Tom is ook een trouw lid van de Nederlandse Vereniging Canarias (NVC) en is actief bestuurslid - en vanaf 1980 zes jaar voorzitter - geweest van deze gezelligheidsvereniging, waarvoor hij optreedt als persvoorlichter en hij als liefhebber/kenner van klassieke muziek, samen met voormalig NVC-bestuurslid Erno de Vree, concertbezoeken organiseert op Gran Canaria.
lafoto-2.jpg

                                                    Overhandiging NVC-cadeau.Fotos_del_crucero__Splendour_of_the_Seas__de_Royal_Caribbean_en_el_muelle_de_Santa_Catalina_del_Puerto_de_Las_Palmas_de_Gran_Canaria_Isla.jpg
             Muelle Santa Catalina, met op de achtergrond  'The Splendour of  The Seas'
NVC
Een van de hoogtepunten voor Tom als NVC-voorzitter is, bij gelegenheid van het 30 jarig bestaan van de NVC, de overhandiging aan de Canarische bevolking van de ANWB-wegwijzer paal die op een ereplaats staat in ‘La Luz’, de haven van Las Palmas en  Las Palmas de Gran Canaria, waar de grote, luxe passagiersschepen aanleggen.

Op sportief gebied is Tom een actief lid van de Montañeros van de Lage Landen, de bergwandel-club van de NVC.
Tom50.jpg Tom51.jpg
   Zuid Afrika, Tom - dinsdag 23 november 1999                  Zuid Afrika, Jos Peter - dinsdag 2  december 1999.

Ruitersport
En nu de ‘Gran Canaria actueel’-redactie voor het maken van deze reportage bij Tom thuis in ‘Corona Verde’ de familiealbums heeft doorgespit, is duidelijk geworden dat Tom ook als verdienstelijk ruiter zijn sporen heeft verdiend.
IMG_1219.jpg
                           Tom als pregonero (heraut) aan de kop van de Cabalgata de Reyes.

IMG_1217.jpgTom heeft een eigen volbloed hengst gehad in de Manege van de Stieren-arena op Gran Canaria (richting Palmitos Park), waarmee hij als pregonero (heraut) destijds de Cabalgata de Reyes leidt (de traditionele optocht waarmee de Driekoningen - twee witte en een zwarte (!) - jaarlijks hun intocht maken, om de Spaanse kinderen, net als Sinterklaas met zijn ‘Zwarte’-Pieten in Nederland, cadeautjes te brengen).
DSCN4132.jpg
    Interview 'Gran Canaria actueel': 'Wie is Tom Smulders..?' - zaterdag 26 september 2015.
DSCN4134.jpg IMG_1213.jpg
                              Voor het samenstellen van de fotoreportage,
                        toch maar even Toms' woning overhoop gehaald...

IMG_1248.jpg
PSOE
Ook op politiek vlak staat Tom op Gran Canaria zijn mannetje; zo is hij campagneleider geweest voor de socialisten van de PSOE bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2003.
Saboreagaete2-2.jpg
IMG_1268.jpg
          "Voorkom het voortschrijdende, toeristische leegbloeden van Playa del Inglés."
En zoals gezegd, vanuit zijn bestuursfuncties heeft Tom regelmatig het nodige contact met de Canarische autoriteiten van laag tot hoog.
foto.jpg
                                     Tom Smulders. Paulino Rivero, Fernando Fraile 
cont1.jpg foto-1.jpg
Tom met de Nederlandse ambassadeur.        Burgemeester Marco Aurelio Pérez
                                                                                                      en wethouder Ramón Suárez.
foto-2.jpg
In vergadering met de gedelegeerde van de Spaanse Regering op Canarias, María del Carmen Hernández Bento.

DSC00022-1.jpg                                                               3 juli 2015
                                                                   v.l.n.r.:
                                         Wim Roxs, redactie 'Gran Canaria actueel.';
                  Subdelegado del Gobierno in Las Palmas, Luis Molina González;

               voorzitter Confederatie van Ondernemers, Agustin Manrique de Lara
.
                                                              Tom Smulders

DSC00048-1.jpg

                  (Midden) Subdelegado del Gobierno en Las Palmas, Luis Molina González,    
                     de Gedelegeerde van de Spaanse Regering in de provincie Las Palmas.
Ook heeft Tom - als eregast op 3 juli 2015 op uitnodiging van de Mesa del Batán (het herdenkingscomité van de ‘Slag bij de Watermolen’) - in de Kathedrale Basiliek van Santa Ana in Las Palmas de Gran Canaria met 14 slagen de luidklok laten klinken welke de NVC bij haar 25 jarig bestaan aan de Canarische bevolking heeft geschonken, waarover u elders op dit medium alles kunt lezen in de rubriek ‘Aanval Pieter van der Does´; klik op:
-  AANVAL PIETER VAN DER DOES.

Niet alleen kan men met enige regelmaat interviews in de Canarische persmedia lezen waarin Tom opkomt voor o. a. de belangen van de logiesverstrekkers en van de horeca op Gran Canaria en de Canarische Eilanden, maar waarin hij dit ook doet als ‘blije’ medeburger voor de belangen van de LGTB Gemeenschap (zie o.a.: GAY CANARIAS).

Kortom - ook al zijn de Nederlandse consulaten op de Canarische Eilanden verdwenen door de economische crisis en overijverige, wegbezuinigende Nederlandse Regeringen - dankzij mensen zoals Tom met zijn humanistisch, sociale inslag en organisaties zoals de NVC, weten Nederlandstalige bezoekers, overwinteraars en residenten op deze Eilanden zich toch nog enigermate - en voor zover mogelijk - verzekerd in de vooral sociale behartiging van hun belangen, daar waar ter plaatse gewenst.
aaaTom-Smulders.jpg img_47579.jpg
Tom6.jpg
Tom5.jpg
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-139.jpg 


 

e-102.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--94.jpg