site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-324.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-106.jpg


Cartel_Womad_2017.jpg womad_1.jpg
WOMAD terug in de hoofdstad van  Gran Canaria
van 10 tot 11 november 2017

Het internationale Festival van de World of Music Arts & Dance (Wereld van Muziek, Kunst  en Dans) dat na 16 edities (in de periode 1993-2011) zes  jaar lang afwezig was komt weer terug naar Las Palmas de Gran Canaria, en wel van: 10 t/m 11 november  2017.

De minister van Cultuur, Carlos Ruíz, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria; en Encarnación Galván ,de wethouder van Cultuur van Las Palmas de Gran Canaria, hebben samen met de  directeur van de  producent DD&Company, Dania Dévora, het akkoord gepresenteerd voor de terugkeer van WOMAD; het festival van muziek en dans dat in 2017 in de hoofdstad van  Gran  Canaria zal plaatsvinden van 9 t/m 11 november.
image_content_2119273_20170805100801-1.jpg

V.l.n.r.: Carlos Ruiz, Dania Dévora en Encarna Galván, na de presentatie van WOMAD 2017 
                                           womad.jpg
image_content_2114770_20170804120908.jpg

Festival-Womad-Palmas-Gran-Canaria_EDIIMA20140926_0271_4.jpgDe geschiedenis van het Festival van de  World of Music, Arts & Dance (Womad) Festival is bijna  van meet af aan in Spanje georganiseerd in Las Palmas de Gran  Canaria, waar het sinds 1993 heeft plaatsgevonden (nadat het in Spanje was aangevangen in Cáceres), met internationale figuren in de programmering ervan van het Ierse formaat Van Morrison, de Senegalees N’Dour, de Israëliër Noa, of de Nigeriaan Fela Kuti, om er maar enkele te noemen
escenario-womad-2007-316_g.jpg

                                          womad.gif
escenario-womad-2007-306_p.jpg
Na in 2012 in Las Palmas de Gran Canaria geschorst te zijn, verplaatste WOMAD zich naar Gran Tarajal (Fuerteventura), waar twee edities hebben plaatsgevonden , en wel in 2014 en 2016.
0000AAAAIslas-canariaslogo-143.jpg


WOMAD neemt afscheid van Fuerteventura  

De festivalorganisatie weigert de vierde editie
te laten plaatsvinden wegens gebrek aan steun vanhet
majorero Cabildo (Eilandbestuur)

EL TARAJAL - maandag 16 januari 2017 - De organisatie van WOMAD-Fuerteventura heeft zich verplicht gezien voor 2017 af te zien  de vierde editie van het festival te organiseren, dat sinds 2014 op Fuerteventura plaatsvindt, na een langdurig stilzwijgen  van het majorero Cabildo (Eilandbestuur van Fuerteventura), dat geen van de brieven heeft beantwoord voor, om zich uit te spreken over haar financiële steun aan het festival. Op deze wijze, is de editie die van 4 t/m 6 november 2016 heeft plaatsgevonden in El Tarajal , bijgewoond door duizenden toehoorders, de laatste geweest.

Dania Dévora, directeur van WOMAD-España, heeft haar erkentelijkheid uitgesproken aan omwonenden en inwoners van El Tarajal, Fuerteventura en de Eilanden voor de dankbaarheid en geluk dat zij hebben getoond tijdens elke van de vorige edities.
"We brachten drie jaar de zeer moeite waard zijnde productie van ons festival op het eiland en we zijn verheugd over de behandeling  en de goede ontvangst die we hebben gehad, waarbij we in nauwe samenwerking samen met de inwoners net zo hebben genoten van het werken aan de edities in  Gran Tarajal," aldus Debora, die haar wens heeft  geuit, "weer de kans te krijgen op de mogelijkheid om in de toekomst terug te keren en door te gaan ons festival te organiseren op de Archipel."
womad4.jpg                                     
Mario Cabrera, Dania Dévora en Seun Kuti  
                      tijdens de eerste editie van WOMAD op Fuerteventura.

Ondanks de publieke uitspraken en oproepen van andere instellingen, politieke partijen en maatschappelijke groepen aan het Majorero Eilandbestuur , om haar weigering te herzien inzake een vierde editie van WOMAD in Gran Tarajal, heeft de overheid die wordt geleid door Marcial Morales er de voorkeur aan gegeven  stil te blijven en zich niet te manifesteren.

Sinds 2014, hebben op WOMAD-Fuerteventura artiesten opgetreden zoals: Amparo Sánchez, Asian Doub Foundation, Red Beard, Orchestra Baobab, Spiro, D. WattsRiot, Arístides Moreno, Arizona Baby, Julián Maeso, Seun Kuty & Egypt 80, Germán López, El Vega, Rachid Taha, en  L´Hijâz´Car.

Financieel rendement
Vanuit WOMAD heeft men op maandag 16 januari 2017 laten weten dat het festival een nadrukkelijke, financiële uitwerking heeft op Fuerteventura met de inkomsten die gegenereerd worden door restaurants, bars, supermarkten, winkels, hotels,  appartementen, autoverhuurbedrijven, de camping, ambulante verkopers, enz.

De rest van de omzet, zo benadrukt men vanuit de structuur van het festival, bestemd men voor de nationale en internationale artiesten, vliegtickets, visa, nationaal en internationaal personeel, enz.
In die zin, is de organisatie ervan overtuigd dat de financiële opbrengst voor Fuerteventura groter is, dan de kosten die WOMAD vertegenwoordigd.
zzzslas-canariaslogo-37.jpg


WOMAD Fuerteventura 2015
van 5 t/m 8 november

TUINEJE   - zaterdag 12 september 2015 - Het Festival Womad Fuerteventura 2015 vindt plaats van 6 t/m 8 november, zo laat de festivalorganisatie weten op haar internetpagina op Facebook.

In plaats van vier dagen , zoals door de organisatie eerder -in mei 2015 - aangekondigd, speelt het festival Internacional World Of Music, Arts & Dance (WOMAD) zich in 2015 af op drie dagen op het strand van Gran Tarajal van het majorera eiland.
                                         naamloos-148.png

(De Majoreros waren de oerbewoners van Fuerteventura. De naam ‘Majorero’ komt van het woord Majo en de Spaanse uitdrukking: “…is een persoon maja…” verwijst naar een aardige, sympathieke persoon).

Muziek, kunst en dans van de wereld keren voor het tweede jaar op rij terug op Fuerteventura. “Het gaat om een van weinige gratis toegankelijke openluchtfestivals die men in dit jaargetijde organiseert in Europa; en het is waarschijnlijk het enige, dat zich afspeelt op een strand,” zo laten de organisatoren weten.

World of Music and Dance (WOMAD), in het leven geroepen door Peter Gabriel, bracht in 2014 op en rond het strand van Gran Tarajal ruim 25.000 festivalbezoekers op de been; de optredens vinden plaats op twee podia.

ZZZZZZAislas-canarias-84-99-7.jpg


WOMAD -Festival
komt terug naar Fuerteventura

TUINEJE - zondag 24 mei 2015 - Gran Tarajal verwelkomt het Festival opnieuw: op 5, 6, 7 en 8 november 2015 Dania Dévora kwalificeert het formaat van het festival op twee podia als “ideaal”, op het strand met de zeeboulevard in de omgeving.

WOMAD keert in november 2015 terug op Fuerteventura (vanaf donderdag 5 november). Gran Tarajal zal - voor de tweede keer - op Canarias plaats bieden aan de ontmoeting van het internationale Festival World Of Music, Arts & Dance (WOMAD) dat in het leven is geroepen door Peter Gabriel, dat in 2014 op het strand en op de zeeboulevard van Gran Tarajal is bijgewoond door ruim 25.000 personen.
womad5-1.jpg
0_5387_1.JPG
De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura, Mario Cabrera, en de vertegenwoordigster van WOMAD in Spanje, Dania Dévora, hebben op woensdag 20 mei 2015 het akkoord ondertekend dat - voor het tweede jaar op rij - de samenwerking verzekert voor de ontwikkeling van het Festival in GranTarajal.
escenarios-womad.jpg
             WOMAD -2014 op Fuerteventura, met 250.000 Watt aan potentie.
Dania Dévora heeft opgemerkt, dat het formaat van het Festival, dat zich afspeelt op twee podia op het strand in de omgeving van de zeeboulevard van Gran Tarajal, ideaal is, “sommigen zouden kunnen denken, dat de editie van 2014 een anekdote is. Maar toen we destijds met president Mario Cabrera spraken, wisten we dat WOMAD naar Gran Tarajal was gekomen, om er te blijven, en er niet alleen was in dat jaar.”
                                         wu-xKnw4.jpg

De vertegenwoordigster van de organisatie heeft eraan herinnerd, “dat men het festival in 2014 in amper twee weken heeft voorbereid en, dat het een groot succes was, met een internationale weerklank die alle verwachtingen heeft overtroffen. Nu hebben we voldoende tijd voor ons, opdat WOMAD op Fuerteventura groeit en nog meer publiek trekt.”

Mario Cabrera heeft benadrukt: “Toen we WOMAD 2014 eindigden, wenste iedereen, dat het festival in Gran Tarajal zou blijven; daarom hebben we al die tijd gewerkt op zoek naar het hebben van continuïteit. Terwijl het nu in andere plaatsen wordt betwist en men het oin de verkiezingsbeloften opneemt, is het in Gran Tarajal gegarandeerd, en de intentie is, dat het ook zo blijft.”

De vicepresident en eilandminister van Toerisme, Blas Acosta, waardeert de beschikbaarheid van het team van Dania Dévora, “ om iets wat een droom lijkt, mogelijk te maken, dat Gran Tarajal en Fuerteventura zich hebben kunnen veranderen in een vestiging van WOMAD; want we weten, dat men over ander opties heeft gediscussieerd. Nu zijn er nog enkele maanden te gaan voor het promoten ervan en dat zal ook veel toeristen aantrekken.”

De eilandminister van Cultuur, Juan Jiménez, is van mening, “dat het uitstekende organisatorische werk van 2014 een voortreffelijk argument is om te bereiken dat WOMAD op het Eiland blijft; het feit, dat een dergelijke internationale organisatie zich op het eilamd richt, geeft het enorme culturele potentieel aan dat we hebben voor grote evenementen.”

Ondertussen heeft de eilandminister van Algemene Zaken en Milieu, Natalia Évora, de aandacht gevestigd op“de perfecte samenwerking die bestaat met het Midden en Kleinbedrijf, winkels, bars en cafetaria’s in het gebied tijdens WOMAD. De economische weerslag is heel belangrijk en zij zijn de eersten in het ons inprenten van de noodzaak, continuïteit aan het festival te geven bij nieuwe edities.”

Bij de WOMAD editie van 2014 heeft Fuerteventura kunnen rekenen met de optredens van:
- Arizona Baby,
- Seun Kuti and Egypt 80,
- La Pegatina,
- Cigdem Aslan,
- Julián Maeso
- The Correspondents
en nog een twintigtal lokale en internationale muziekgroepen en vertolkers die de twee podia deelden op het strand van Gran Tarajal van 7 tot 9 november 2014. De multiculturele muziek complementeerde men ook met een kunstmarkt, documentaire projecties, straatoptochten, conferenties, ateliers voor kinderen, enz.

De ondernemers in de omgeving becijferen de rechtstreeks economische weerslag van WOMAD als heel hoog in de bedrijven; bijvoorbeeld alleen al in het weekeinde is er ongeveer €600.000,= omgegaan via de geldautomaten van de bankfilialen.

De horecabedrijven hebben in het hoogseizoen hun zomer-omzet verdrievoudigd. Alle logiesaccommodaties waren volgeboekt. Er waren 3.000 extra parkeerplaatsen beschikbaar in El Tarajal en El Aceitún, en ook de camping op het voetbalterrein van Gran Tarajal was goed bezet. Veel etablissementen in het gebied hebben hun personeelsbestand moeten verdubbelen, of verdrievoudigen om de klanten te kunnen bedienen; en de aanverwante bedrijven, zoals in de bouw, geluid, audio, verlichting enz. hebben ook een verhoogde activiteit geregistreerd.
islas-canarias-39.jpg


Speciale tarieven Fred. Olsen interinsulair naar 'WOMAD'  naar Gran Tarajal 7-9 november 2014

postervfred-olsenlarge.jpg
Lanzarote – Fuerteventura

  • vanaf 12,50 *

Gran Canaria - Fuerteventura

  • vanaf 21,00 *

Tenerife - Fuerteventura

  • vanaf 35,45 * (vía Gran Canaria)

    2-50-fred-olsenlarge.jpg
    info-fred-olswenlarge.jpg
    vkag-fred-olsenlarge.jpg

www.fredolsen.es
Call Center: 9902 100 107

0000AAAAIslas-canariaslogo-146.jpg


WOMAD op Canarias
november 2014  op Fuerteventura

TUINEJE -  zaterdag 27 september 2014 - Gran Tarahal vormt het toneel voor het festival, dat plaatsvindt op 7, 8 en 9 november 2014. Er zijn speciale boot- en vliegverbindingen tegen speciale tarieven voor het interinsulaire verkeer. Het multiculturele programma wil een protest zijn tergen de klimaatverandering. Het Womad Festival (World of Music and Dance) keert terug naar Canarias.

Gran Tarajal op Fuerteventura is gekozen als locatie voor de editie van het Festival in 2014, dat zal plaatsvinden in het weekeinde van 7, 8, en 9 november 2014, de datums zijn gebruikelijk gedurende de 19 jaar, dat het festival heeft plaatsgevonden in Las Palmas de Gran Canaria, totdat het hoofdstedelijke Gemeentebestuur besloten heeft, om het sinds 2012 niet langer te organiseren.Binnenkort zal de organisatie de details van het programma voor Womad Fuerteventura 2014 bekend maken, zo heeft het (Cabildo) Eilandbestuur) van Fuerteventura, de promotor van het festival, laten weten op vrijdag 26 september 2014 in een communiqué. 
 
                           Het Womad-Festival in Las Palmas de Gran Canaria.
“Het festival op Fuerteventura is het resultaat van een samenwerking die geruime tijd geleden is begonnen en die heeft kunnen rekenen op de medewerking van het Gemeentebestuur van Tuineje en van de Canarische Regering, evenals van de ondernemers in het gebied en de vele sponsoren, die zich ervoor hebben ingezet, dat dit mogelijk is,” zo heeft de president van het Cabildo (Eilandbestuur), Mario Cabrera, opgemerkt.

Volgens de eilandpresident zullen er speciale boot- en vliegverbindingen komen voor de bezoekers van het festival. “We weten, dat de kwaliteit en de doelstelling van het festival veel muziek- en  cultuurliefhebbers aantrekt, daarom hebben we het nu al willen aankondigen, zodat personen die van buiten het eiland komen, dit beter kunnen inplannen in hun agenda,” zo heeft Cabrera bevestigd.

In de programmering van Womad zullen de multiculturele component, evenals de doelstelling niet ontbreken, die het festival karakteriseren in de 30-jarige geschiedenis ervan. De inzet voor het milieubehoud, een van de fundamenten van Womad, zal een speciale hoofdrol krijgen tijdens deze editie, met het oog op de aanstaande proefboringen naar aardolie.
”Het zal een krachtig geluid zijn op internationaal niveau voor het verdedigen van de rechten van de Canario’s in tijden waarin de eilanden worden bedreigd met het begin van de boringen in de nabijgelegen oliewingebieden;” zo concludeert de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Fuerteventura.
islas-canarias-39.jpg


Gemeente schort ‘WOMAD Las Palmas’ op  

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - De hoofdstad van Gran Canaria kan in 2012 de viering van het WOMAD festival niet verwelkomen, “vanwege het ontbreken van subsidies.” De wethouder van Cultuur, María García Bolta, heeft dit laten weten op dinsdag 29 mei 2012, hoewel zij ervan uitgaat,  dat het in de komende jaren wel mogelijk zou kunnen zijn, dat het festival weer hervat wordt in de hoofdstad

Bolta heeft hier aan toegevoegd, dat men al eerder heeft laten weten, “dat als de Gemeente voldoende middelen zou hebben, men WOMAD zou kunnen organiseren en, als dit niet het geval zou zijn, “men, net als met andere zaken,  een of twee jaar zal moeten wachten,” totdat de stad het weer kan verwelkomen.
womad-1.gif

De wethouder heeft verzekerd, dat Las Palmas de Gran Canaria, “WOMAD niet afwijst”, een evenement, dat dit jaar ,“niet gaat plaatsvinden,” omdat de Gemeente, “geen middelen heeft,” wat betekent, “dat men er nu op studeert, om dit het volgend jaar wel plaats te laten vinden.”

García Bolta heeft uitgelegd, dat de WOMAD organisatie geweigerd heeft het opnieuw te laten plaatsvinden in de “goedkopere versie” zoals die in 2011 heeft plaatsgevonden, toen men de duur van het festival heeft beperkt tot slechts een dag.

Festival de Música y Danza
Wat men wel kan garanderen is het doorgaan van het ‘Festival de Música y Danza’, waarvan men momenteel de laatste hand legt aan het samenstellen van het programma, dat men begin  juni 2012 verwacht te presenteren.
islas-canarias-39.jpg


WOMAD Festival  aan zijden draadje

Gemeente Las Palmas de Gran Canaria geeft geen subsidie

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 20 februari 2012 - Gedwongen door de economische crisis zal het WOMAD Festival in de hoofdstad  van Gran Canaria zich bepreken tot een dag. De komende editie hangt aan een zijden draadje, dat op het punt staat te knappen, omdat de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria geen geld heeft voor het verstrekken van een nieuwe subsidie.

De leeuw, die dient als beeldmerk voor de ‘World of Music, Arts and Dance’ (‘WOMAD’), die sinds 1993 heerst in de hoofdstad van Gran Canaria , staat op het punt monddood gemaakt te worden. De komende editie van WOMAD is slechts een stap verwijderd van het niet doorgaan ervan in de herfst van 2012, omdat de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria de voor dit festival  benodigde subsidie niet heeft opgenomen in de financiële begroting. De crisis staat op het punt, om ook dit festival op te nemen op zijn lange lijst van kadavers in de culturele kalender van de eilanden.
                                       womad_large.jpg

                                              
De WOMAD editie van 2010.
In de Gemeentelijke begroting voor 2102 past men  op de post Cultuur een aanzienlijke korting  toe  en is er 2,8 miljoen euro minder beschikbaar; het bedrag van 9,8 mijoen euro, dat beschikbaar was in 2011, gaat nu terug naar 7 miljoen euro.

Zonder de financiële steun van de Hoofdstad van Gran  Canaria, tekent de toekomst van WOMAD op het eiland zich duister af; behalve,  als de festivalorganisatie er in slaagt subsidie te verkrijgen bij andere overheidsinstanties, of sponsering weet te verwerven  van aan aantal private ondernemingen.

Deze mogelijkheid is al geopperd bij de vorige editie. In een persbericht heeft Dania Dévora and Company - de onderneming die het WOMAD festival in Cáceres en dat in de Grancanarische hoofdstad organiseert – aangekondigd, dat als het Gemeentebestuur dit evenement niet financieel ondersteunt met wat de organisatie wenselijk acht, men het festival niet zal laten doorgaan op het eiland.
Uiteindelijk ging op Gran Canaria het WOMAD feest door op zaterdag 24 november 2011 als een gereduceerde editie die zich beperkte tot slechts één festival dag, terwijl de afleveringen vanaf 2007 telkens vier dagen telden. Met dit akkoord heeft de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria de subsidie toen - voor de editie van 2010 - teruggeschroefd van  €700.000,= €270.000,=.

Tijdens de presentatie van het WOMAD Festival van 2011, heeft Dania Dévora in de perszaal van het Gemeentehuis laten weten, dat dit een overgangsoplossing was. Men heeft uitgelegd,  dat het de bedoeling was, een overeenkomst te sluiten met het Gemeentebestuur van  burgemeester Juan José Cardona, die toen verzekerde, dat WOMAD in  de hoofdstad van Gran  Canaria gedurende een reeks van jaren doorgang zou kunnen vinden.

Het ging om een formule die al gehanteerd werd onder het bewind van burgemeester  Jerónimo Saavedra en die van kracht werd met het contract van september 2007, dat  tot 2010 de doorgang van WOMAD Las Palmas de Gran Canaria verzekerde op drie podia - twee in het Santa Catalina-park en een in het Edifico Miller, samen met workshops, gedurende drie dagen.

Dania Dévora, heeft bij het afsluiten van die overeenkomst gezegd, dat men vanuit de WOMAD organisatie, uiterlijk in februari van elk jaar wil weten, of de Gemeente Las Palmas de Gran  Canaria bereid is tot het verstrekken van een nieuwe subsidie. Op 14 februari 2012 heeft
Dania Dévora in een radioprogramma verlangd,  dat de Gemeente  een antwoord geeft en, dat dit niet op zich laten wachten tot het eind van de maand.

En dat antwoord is er nu. De Hoofdstad van Gran Canaria wil, dat WOMAD doorgaat, maar dat men geen geld heeft om verdere edities te subsidiëren die haar verplichten grote geldbedragen te betalen, zoals toe nu toe het geval was.
islas-canarias-39.jpg


aaaaakaart_canaria-38-118.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--602.jpg

zon-188.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb