Alles over het Sinterklaas feest vieren in Spanje
SPANJE - donderdag 29 november 2018 - “Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan…” Men is ermee opgegroeid maar inmiddels weten de volwassenen wel dat dit een fabeltje is. Sinterklaas komt niet uit Spanje en hij woont daar ook niet.
Het Sinterklaas feest wordt daarnaast ook helemaal niet gevierd in Spanje en de Spaanse kinderen weten niet eens wie deze goed heilig man is, immers de cadeaus krijgen ze van de Die Koningen op 6 januari.
Maar waar men Nederlands is en in Spanje woont maar toch de Sinterklaas traditie wilt overbrengen op de kinderen? Bij deze een kort lijstje waar men leuke cadeaus kan kopen, waar pepernoten en chocoladeletters te krijgen zijn en waar men eventueel een Sinterklaas kan zien… in Spanje!
Over een maand, op 5 december, is het in Nederland en België weer tijd voor het Sinterklaas feest waarbij de kinderen weer hun kado’s in ontvangst mogen nemen van de Sint en de, tja uiteraard, zwarte pieten; een pure Nederlandse/Belgische traditie die zeker niet verloren moet gaan.
Als men als Nederlandse of Belgische ouders in Spanje woont en men op kind(eren) toch de Sinterklaas traditie wilt overbrengen, dan heeft men het soms erg moeilijk. Zo wordt Sinterklaas niet gevierd op school, zijn er geen surprise middagen en wordt er vaak geen Sinterklaas feest gehouden in huis.
Warenhuizen en speelgoedwinkels
Het Sinterklaas feest begint uiteraard met de kado’s. Waar kan men in Spanje leuke geschenken aantreffen voor de kinderen. Er is natuurlijk een veelvoud aan winkels te bedenken waar men naartoe kan gaan, maar wat als men nu niet teveel geld wenst uit te geven en toch iets leuks wil kopen.
Naast de gebruikelijke speelgoedwinkels, die er steeds minder zijn, kan men ook speelgoed kopen bij de grote warenhuizen zoals El Corte Inglés en bij de zogenoemde mega-supermarkten zoals Carrefour, of Alcampo. Let wel, deze winkels beginnen vaak pas ergens half december (al wordt dat steeds eerder) met het uitstallen van gangpaden vol speelgoed. Dat is dan wel voor de Kerst, en voor Driekoningen, bedoeld.
Hebbedingetjes bij Ale-hop en Natura
Naast deze grote warenhuizen en mega-supermarkten zijn er nog vele andere winkels te bedenken voor leuke kado’s. Enkele van hen zijn vrij nieuw zoals de Ale-Hop die steeds meer te vinden zijn in Spanje. Deze kleurige winkels met leuke, originele en vaak voordelige hebbedingetjes herkent men aan de Friesche koe die trots bij de ingang staat. Eenmaal binnen moet men goed oppassen dat men niet teveel koopt, want het ziet er allemaal erg leuk uit.
Origineel en leuk bij Flying Tiger
Naast de Ale-Hop zijn er in Spanje ook steeds meer winkels te vinden van het Deense concern Flying Tiger Copenhagen (voorheen Tiger). In deze kleurige winkels kan men werkelijk de meest originele cadeaus vinden voor weinig geld. In Spanje zijn de Flying Tiger-winkels al overgegaan op de Kerst geschenken, maar dat wil niet zeggen dat er niet iets leuks te vinden is. Een bezoekje aan deze winkels, die overigens ook in Nederland en België te vinden zijn, is een genot voor het oog en net zoals bij de Ale-Hop moet men oppassen dat men niet teveel mee naar huis neemt.
Is men een liefhebber van Scandinavische spulletjes, dan kan men uiteraatrd ook altijd terecht bij een van de vele Ikea winkels in Spanje. Er zijn er genoeg te vinden al zal men in sommige gevallen wel even een uurtje of zo in de auto moeten rijden om een Ikea te bezoeken. Men heeft bij deze winkels ook (karamel)stroopwafels te koop (net als bij supermarkt Mercadona).
Technologie van de Media Markt
Wil men liever iets technologisch zoeken voor het kind, dan kan men terecht bij onder andere Media Markt . Deze Duitse winkels zijn overal in Spanje te vinden en hebben vaak speciale aanbiedingen. Zo doet Media Markt in Spanje actief mee met de zogenoemde ‘Black Friday’, een Amerikaanse traditie op de dag na Thanksgiving waarbij er vele kortingen zijn op computers, laptops, smartphones, televisies, enz. Die kortingen gelden dan wel maar op een dag welke in 2018 op op 24 november is, precies op tijd voor het Sinterklaas feest dus.
Online via Amazon
Is men niet vies van online shoppen dan kan men in Spanje goed terecht bij Amazon, het grootste online warenhuis van de wereld. In tegenstelling tot Amazon in Nederland, kan men in Spanje ongeveer alles kopen, van technologie, informatica, tot speelgoed, en kleding. Er is ontzettend veel keuze aan spullen en als men Prime-lid is dan worden veel artikelen gratis de dag na bestelling (indien mogelijk) thuisbezorgd, indien gewenst in een anonieme doos en ingepakt en al. Absoluut een aanrader als men nog even snel iets wilt kopen omdat men te laat was dit jaar met de echte inkopen te doen.
Daarnaast doet Amazon ook zeer actief mee met ‘Black Friday’-aanbiedingen, in 2018 op vrijdag 24 november. Overigens kan men ook bij het Nederlandse Bol.com-online kado’s kopen en sturen zij veel van de artikelen op naar Spanje, iets wat natuurlijk wel iets langer zal duren. Dan heeft men ook nog de Chinese online-winkel Alibaba waar alles te koop is. Het probleem bij deze online-warenhuis keten is dat het verzenden vaak lang duurt dus men moet op tijd bestellen.
Lekker Nederlands bij de Hema
Degene die in of in de buurt van Madrid, of Barcelona, wonen kunnen naast de eerder genoemde winkels ook naar de Hema gaan. Er zijn er vijf te vinden in Madrid en vier in Barcelona. De Hema heeft uiteraard verder geen tekst en uitleg nodig maar let wel op dat de winkels niet precies hetzelfde zijn als in Nederland.
Naast speelgoed, schrijfwaren, en kleding, zijn er bij de Hema in Spanje ook zoetigheden en lekkernijen te vinden waaronder ook chocolade-letters, chocolade-munten, en pepernoten (op de verpakking van de Hema staat in het Spaans: galletitas de especias). Als men naar de Hema in Barcelona in de Calle de Portaferrissa gaat heeft men geluk, want schuin tegenover de Hema vind men daar de eerder genoemde Flying Tiger Copenhagen-winkel, twee vliegen in één klap dus (drie als men ook nog de Ikea bezoekt).
Ook bij Lidl en Aldi
Lidl en Aldi zijn natuurlijk supermarkten, maar naast de gebruikelijke supermarkt-producten verkopen ze ook andere non food-artikelen die elke week veranderen. Tijdens de verkoop rond de feestdagen, en daar begint men in Spanje erg vroeg mee, hebben ze speciale aanbiedingen die makkelijk als Sinterklaas cadeau gegeven kunnen worden. Zeker eens de moeite waard dus om langs te gaan, als is het maar voor de Kerststol en speculaas die men er verkoopt.
Goedkoop bij de Chinees
Je kunt er in Spanje niet meer omheen en in elke stad of dorp is er wel een te vinden, de Chinese winkels, of zoals ze in Spanje noemen, ‘los Chinos’. Vroeger had men in Spanje de 100 peseta -winkels maar die zijn sinds de invoering van de euro uit het Spaanse straatbeeld verdwenen. Tijdens de recente crisisjaren vond er echter een ‘boom’ plaats van Chinese winkels, die van klein in de steden, tot enorm groot bij de winkelgebieden, te vinden zijn.
MercaAsia, El Corte Chino, MegaAsia, MerCasa enz. . zijn er in vele soorten en maten van erg groot naar erg klein. Al zijn de artikelen die ze hier verkopen niet van de beste kwaliteit en zal men ze niet altijd lang meegaan, toch zijn er leuke en vaak originele kado’s te vinden die men nergens anders zal zien. Men laat zich verrassen door de hoeveelheid producten die ze in de (altijd naar plastic ruikende) winkels verkopen.
Chocoladeletters en pepernoten
Geen enkel Sinterklaas feest is compleet zonder de chocoladeletters, pepernoten, amandelstaven, en strooigoed. Nu zal men dat natuurlijk niet in de Spaanse supermarkten vinden, dus is men genoodzaakt naar een Nederlandse winkel te gaan, of deze online te kopen bij een internetwinkel. Een van deze online shops is de Dutch Expat Shop waar men veel Sinterklaas lekkernijen kan vinden die daarna overal in Spanje verstuurd kunnen worden. De Super Lekker winkel in Barcelona heeft tevens een online-winkel waar men de Sinterklaas specialiteiten kan vinden. Dan heeft men ook nog de Appie Hein online supermarkt die de artikelen overal naartoe stuurt.
Naast deze online-winkels heeft men dan nog de Nederlandse supermarkten die in Spanje te vinden zijn.
Sinterklaas middagen
Ondanks het feit dat de Sint rond zijn verjaardag Spanje heeft verlaten om naar Nederland te gaan voor de Nederlandse kinderen, zijn er toch ook Sinterklazen te vinden in Spanje. Zo zijn er verschillende Nederlandse clubs en verenigingen in Spanje die een speciale Sinterklaas -middag of -avond organiseren, leuk voor groot en klein uiteraard. Er zijn Nederlandse clubs te vinden aan de Costa Brava, Barcelona, Costa Dorada, Costa Blanca, Costa del Sol, op dee Canarische Eilanden, en op Mallorca.
Buiten de Nederlandse verenigingen en clubs zijn er ook veel bars en restaurants van Nederlandse eigenaren die een Sinterklaas feestje organiseren. Deze zijn dan meestal gelegen in die delen waar veel Nederlanders woonachtig zijn, of waar veel Nederlanders in de winter op bezoek komen. Het is vaak erg gezellig tijdens een Nederlandse feestje in een van deze bars, of restaurants, ergens in Spanje.
Gedichten
Een ander probleem zijn de gedichten. Schrijft men deze in het Nederlands, of in het Spaans. Uiteraard is het maken van een gedicht in het Nederlands veel makkelijker voor de meeste Nederlanders dan in het Spaans, maar het kind gaat wel in Spanje naar school dus is dat laatste wellicht wel een mogelijkheid. Men moet wel goed Spaans beheersen om een Spaans gedicht te schrijven. “Sint zat op de daken een potje te schaken,” klinkt natuurlijk niet helemaal hetzelfde in het Spaans: “San Nicholas se sentó en los tejados con una partida de ajedrez”, : “De Sint zat te denken wat hij jou moest schenken” in het Spaans: “San Nicholas estaba pensando en lo que le debe dar”. Tips voor leuke Nederlandse gedichten kan men op deze pagina vinden, voor het geval men het dichten vergeten is.
Kinderen
Zo zie men maar weer... Sinterklaas komt uit Spanje maar de Spanjaarden vieren geen Sinterklaas feest aangezien zij het Driekoningenfeest hebben wat voor de Spaanse kinderen het hoogtepunt van het jaar is. Nederlandse kinderen in Spanje kunnen dus erg veel geluk hebben met de cadeaus die ze wellicht krijgen met Sinterklaas, met de Kerst, met Driekoningen, met de verjaardag, en als ze geluk hebben ook nog eens op de naamdag.
Seima Llanera vist la lisa (de mul = poon) met het meeste gewicht
tijdens het Fiesta de El Charco
LA ALDEA - woensdag 12 september 2018 - Het Fiesta de El Charco in La Aldea is op dinsdag 11 september 2018 gehouden met een totale afwezigheid van incidenten, in een feestelijke, familiale sfeer en grote kameraadschap, waaraan ongeveer 12.000 mensen hebben deelgenomen, ondanks dat het een werkdag was
Om 12.00 uur werd de ‘Baile en el Muelle’, verlevendigd door de Banda van Agaete, wat een eerste thermometer was van de massale toestroom van mensen naar het Strand. Honderden buren en bezoekers maakten de reis van de ingang van de wijk naar de oude pier, naar het geluid van de muziek.
VIDEO:
https://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/09/11/151998/aldea-celebra-charco-2018-1_p.mp4
Rond het middaguur werd het feestelijk centrum verplaatst naar het Rubén Díaz-Park, waar de familiemaaltijd en de feesten tot leven kwamen met een paar uur van grote vertrouwdheid en kameraadschap
Tot na zes uur in de namiddag, kon men nog steeds honderden mensen zien zwemmen, of proberen te vissen met traditionele methoden, van enkele exemplaren van de 200 kilo die in deze editie werden gevangen.
De wethouder van Feesten (jawel!) bepaalde drie categorieën prijzen in het Concurso de la Pesca de la Lisa: Langer €75,= ; en zwaarder €75,=; en voor de persoon die het grootste aantal stukken vis ving €150,=,=
In deze editie was het zwaarste gewicht dat werd gevangen door Seima Llarena, met 600 gram, dat ook werd bekroond met de prijs voor het grootste aantal vissen.
Anais Godoy, ving de langste lisa (poon), 45 centimeter.
Arinaga herdenkt haar vissers
Het evenement Vará del Pescao
verzamelt de mensen rond de herinneringen
aan de primaire sector die het decennia geleden verliet
De bewoners genieten van 1.000 kilo sardines
ARINAGA - zondag 2 september 2018 - "Mijn grootouders gingen de vis die ze in dezelfde manden brachten, verkopen, die ik naar de evenementen breng, en met deze schelp waarschuwden ze de buren", zegt de 67-jarige Carmelo Peñate, op de promenade van Arinaga.
Het instrument is ongeveer 40 jaar oud en er zijn 100 manden die over zijn schouders hangen. In de Vará del Pescao-festiviteiten neemt het vis-verleden van de kust van Agüimes de straten in en vult ze met herinneringen in de vorm van bucios( Canarische schelpfluiten), espinas (graten) en glimlachen. Hij komt met zijn kleinkinderen, Haridian en Óscar, die ook visserskleding dragen. "Ik leerde het twee jaar geleden om het te laten klinken, de eerste keer dat ik naar de evenementen ging, droeg ik het gewoon op, maar ik wilde het aanraken," zegt Haridian.
Zijn moeder komt dichterbij om hem te waarschuwen dat hij alert moet zijn op de boot die op de zee drijft. Er is weinig meer over voor haar om vol met sardines te vertrekken en, "ze heeft de stroom in haar voordeel, dus zal ze snel aankomen".
De mensen hebben op zaterdag 1 september 2018 hun ogen op het water gericht, net als de oude vissers. In de buurt van een eetkraampje staat een schoolbord met de uren van hoog water en eb. Nu is het tij hoog en is er wat deining, dus de bootsman besluit vijf minuten te wachten, "om de reeks golven te stoppen." Laad vervolgens de boot met de eerste dozen van de 1.000 kilo sardines die op zaterdag 1 september worden gedistribueerd op de zeeboulevard waar het vuurwerk klaar is voor de nacht.
Arinaga herdenkt haar vissers.
Aan het begin van de zeeboulevard is er een grote entourage die wacht tot de boot arriveert. Dit jaar heeft dit geen touw om uit de zee te trekken, maar het is kleiner, zodat ze erin slagen om het podium dat zal paraderen, al aan land te trekken.
Twee vrouwen gekleed in traditionele kostuums naderen met hun manden en vullen ze met vis. Josefa Almeida zegt dat ze uit Santander is gekomen, waar ze haar dochter bezoekt, om naar de Vará te komen, hoewel ze dat ook toegeeft omdat ze een afspraak had met de dokter: "Eerst moet je ervan genieten en dan zal ik mijn heup inbrengen. Ik hou van dit feest" .
Naast haar benadrukt María del Consuelo Gutiérrez,”dat ze hier in Arinaga is geboren en getogen". Het evenement brengt herinneringen terug van toen ze klein was en dit was nog steeds een vissersdorp: "Mijn vader gooide het net, een visnet, en soms hielp ik hem de hangmat, een sleepnet, te trekken. om ons te voeden, het was een ander tijdperk." Haar jurk is een kaneelkleur "als een eerbetoon aan Mariquita de los Ángeles, die altijd in die kleur gekleed was en een verkoopster was die door de stad ging toen ik zeven was. Ik ging van hier naar Agüimes terwijl ik met de vis wandelde."
De herinneringen van de verkopers voegen zich bij die van de organisatoren van de Vará. Dit is het eerste jaar dat Paco Macias niet deelneemt aan het evenement die hij heeft helpen smeden. Voor wethouder Manolo Sánchez, "was hij als een vader, zeer dicht bij iedereen en een van de belangrijkste promotors van het evenement." Zijn naam is geschreven naast die van Miguel Díaz, die de boot sleepte, in een hoek die erin verborgen was, als een eerbetoon.
De boot is de hoofdas van het evenement. Daaromheen verzamelt zich de menigte en daarop gaan enkele kinderen van de stad zitten. Dit is de eerste keer dat degene die de aankondiging doet een meisje is. Mireia del Río Estévez, zeven jaar oud, zit voorin de boot en blaast op haar schelp. Zij komt al sinds zij een paar maanden oud is naar het evenement en zij vindt het leuk, “omdat het een heel vertrouwd gebeuren is, we beleven het intens".
De wethouder van Sociale Voorzieningen van Agüimes, Rita Estévez, vergezelt haar en legt uit dat de rust voor haar een van de beste waarden van de Vará is: "Ik maakte de proclamatie het eerste jaar, in 1995, toen er slechts ongeveer 300 mensen waren. Plots kwamen er veel meer mensen, maar het is nog steeds een hechte partij, dit jaar zijn we iets minder dan in het verleden, maar we genieten er nog steeds van."
Het schip komt aan op de boulevard, vol met mensen in witte overhemden en een korte spijkerbroek. Velen hebben specifieke ontwerpen voor de Vará gekocht. De Bucios (Schelp) dragers kiezen voor shirts met schelpen, maar ook andere figuren met ankers, of vissen, afhankelijk van de handel.
Anderen, zoals de groep van Melany Santana, hebben hun eigen ontwerp: "Ik werk in een bedrijf dat T-shirts maakt, en ik ben ook een tattoo-artiest, dus ik besloot ook wat te maken voor mijn vrienden." We komen uit Mogán en Telde maar we houden van dit evenement, omdat er een goede sfeer heerst. "
Elio Melian, een jonge man, die op een steenworp afstand van hen staat, zoekt een andere betekenis: "Wat ik het meest waardeer is om te zien hoe Canarias zo hard werkten om hun tradities in ere te houden, in tegenstelling tot andere gebieden van Spanje,"zegt hij. Zijn vader en oom waren vissers en aan partijen gebracht, omdat hij een kind was. "Wat me destijds het meest overkwam: te veel sardines eten tot hincharme" voegt hij eraan toe.
Vandaag leert de traditie Julia Tsikmakhavets, uit Wit-Rusland, en ze zegt dat ze het gevoel heeft hoe de eilandbewoners genieten van alles "met groot enthousiasme". Melián is van plan om haar alle populaire festivals die hij kan, te laten zien. Maar nu is de lucht weer gevuld met de geur van gegrilde sardientjes.
Gran Canaria is veel meer dan La Rama
Agaete is niet de enige locatie van de eilandgeografie
welke begin augustus feest viert
GRAN CANARIA - dinsdag 7 augustus 2018 - Ook midden in de zomer kan men zich uitstekend vermaken op La Isla Redonda, dus niet alleen in Agaete...
Arguineguín
Mogán blijft zich inzetten om inwoners en toeristen de kwaliteit en smaak van tonijn te laten zien die door hun zeilers op ambachtelijke wijze is gevangen. De tweede tonijnmarkt, die van 3 tot 5 augustus in de haven van Arguineguín is gehouden, is de enige die zich toelegt op tonijn in de hele Archipel, en is een uitdaging om de inzet van de gemeente voor de visserijsector te verdedigen op Gran Canaria met een vloot van 60 boten, die ongeveer 300 gezinnen in dienst heeft.
Ver Galería
Dezelfde avond, om 20.00 uur, heeft een eerbetoon aan de zeelieden van de gemeente plaatsgevonden, met de afgifte van een erkenning aan de vertegenwoordigers van de gilden van Arguineguín en Playa de Mogán. Vervolgens is de gastronomische zone geopend om te genieten van de verschillende uitwerkingen, een andere kookdemonstratie is gehouden door de restaurant-deskundigen die voor de gelegenheid zijn uitgenodigd.
Op zondag 5 augustus is het grote tonijnfestival gehouden, dat al vroeg om 11:00 uur het gastronomisch gebied opende, er cursussen zijn gehouden voor kinderen , en de beurs van ambachtslieden. Kort daarop hebben de autoriteiten het evenement officieel geopend en is de presentatie door chef Juanlu begonnen. Deze in Cádiz geboren man is een deskundige, het sterproduct van deze Feria (Beurs).
Een van de nieuwigheden van deze tweede editie, was de gastronomische wedstrijd voor de beste plaat met tonijn op Gran Canaria, die is gehouden vanaf 12:30 uur en de prijsuitreiking voor de deelnemers en de beste tapa heeft plaatsgevonden om 16:30 uur, kort voor het einde van de tweede editie van de Feria del Atún de Mogán (Mogán Tonijn Beurs).
Santa María de Guía
Het Plaza Grande in Guía werd het epicentrum van schoonheid op zaterdag met de viering van het Gala de Elección de Miss World Las Palmas y de Mister Internacional Las Palmas waaraan een totaal van 20 aspiranten, in elke modaliteit, hebben gestreden om de kroon van deze titel te winnen die ook hun toegang verleent aan de nationale Miss y Mister España-verkiezing.
Volgens Cres del Olmo, president van Miss World Spain, was het Gala op zaterdag, dat om 21:00 uur begon, een dynamische show, vol ritme en verrassingen in de onvergelijkbare omgeving van het Plaza Grande in de stad die tegenwoordig zijn beschermheilige festiviteiten viert ter ere van de Virgen (H. Maagd).
De burgemeester van Santa María de Guía was even verheugd om dit evenement te organiseren voor de uitwerking op regionaal en provinciaal niveau dat dit evenement met zich meebrengt, want het was een wedstrijd die de vertegenwoordigers van de provincie Las Palmas presenteerde voor de nationale verkiezing van Miss y Mister España.
En op zondag zijn om 19.45 uur de papagüevos opgeroepen voor de kerk met, die de Marqués del Muni, Alcalde José Bolaños, Alcalda J. Carlos González, Plaza Presidente Carmelo Artiles, en Lomo Guillén, Marqués del Muni overstaken, om terug te keren naar de Plaza Grande, waar om 21.15 uur het muziekprogramma 'El flautista de Hamelin' ( 'De fluitist van Hamelen' ) heeft plaatsgevonden.
Carrizal
Op vrijdag begonnen de Fiestas de Nuestra Señora del Buen Suceso y San Roque en Carrizal (Feesten van Onze Lieve Vrouw van Goed Succes en San Roque in Carrizal) welke tot 16 augustus duren.
Na de proclamatie van vrijdag, waarover in 2018 de murga van Los Legañosos de leiding had, is het Vocal Siete concert op zaterdag vanaf 16:00 uur begonnen met het IX Tournament de Petanque,. Om 20.00 uur heeft in Centro Civico van Carrizal eer en onderscheiding plaatsgevonden.
Op zondagochtend heeft de Ajedrez Carrizal-Ingenio (Schaakwedstrijd) plaatsgevonden en in de middag, vanaf 18.00 uur, het Fiesta de lkios Mayores ( Festival van de Ouderen). Dit alles, als het eerste contact van een kalender vol activiteiten.
Tenslotte heeft men op zondag 5 augustus, om 18.00 uur, een warme chocolademelk met churros en koffie aangeboden, die om 19.00 uur heeft plaatsgemaakt voor een avondje humor waarmee men dit festivals dit jaar eindigde..
Lomo Magullo, Telde
In de wijk Lomo Magullo in Telde is men verder gegaan met het Fiesta de Las Nieves, die op zaterdag haar pelgrimstocht heeft meegemaakt. Vanaf 19.00 uur gestart bij de ingang van Los Arenales. De organisatie heeft iedereen gevraagd dit te doen met typische Canarische kleding. Na de voltooiing was er om 23:00 de grote verbena de la Víspera, gegeven door Calle Latina y Music Show.
De door velen verwachte datum is die van de Traída del Agua, op zondag 12 augustus 2018.
San Lorenzo, Las Palmas de Gran Canaria
Deze wijk in de hoofdstad heeft zijn eerste weekeinde van festiviteiten na de grote aftrap op woensdag 8 augustus 2018.
Zaterdag begint om 12.00 uur met de kinderen als hoofdrolspelers, met een reeks kinderspelletjes en opblaasbare luchtkussens waar de kleintjes van kunnen genieten. Vanaf 17.30 uur is er het Gran Gala Infantil (Groot Kindergala) waar de verkiezing van de Reina y el Mister Infantil zal plaatsvinden.
Vanaf 22.00 uur wordt het Gran Gala Drag Queen gepresenteerd door Roberto Herrera, waar de solist Carmen Rosa Marrero Múkica en de zanger Jorge González optreden, bekend om hun deelname aan OT en La Voz.
Zondag is de grote dag, vanaf 12.00 uur, begint in de Calle Trece de Septiembre de pelgrimstocht van San Lorenzo, waarbij deelname in traditionele Canarische kleding wordt vezocht en waar de traditionele Baile de Taifas zsl plaatsvinden met de Parranda de Teror en de A.F. Estrella y Guía.
Ingenio
In de wijk Lomo Juan hebben tussen 3 en 5 augustus de festiviteiten ter ere van Nuestra Señora de Las Nieves 2018 plaatsgevonden.
De religieuze vieringen waren op vrijdag 3 augustus om 18.30 uur, wat de mis was voor de overledenen van de buurt, terwijl op zondag 5 augustus om 10.30 uur de mis heeft plaatsgevonden van de Virgen de Las Nieves en vervolgens een processie door de hoofdstraten van Lomo Juan is getrokken , met begeleiding van de band Sociedad Musical Villa de Ingenio.
De feestelijke evenementen waren op vrijdag 3 augustus om 20:30 uur, met een Escala en Hifi door een groep jongeren uit de omgeving van Aguatona. Op zaterdag 4 augustus om 10.30 uur waren er kinderspellen met opblaasbare waterkastelen en schuimparty, om 20.30 uur vond de bedevaart ‘El Serón’ begeleid door de Sociedad Musical Villa de Ingenio en met papahuevos.
Teror
De wijk El Palmar heeft het eerste weekeinde van augustus afgesloten met festiviteiten ter ere van de Virgen de Las Nieves, met een Piromusical waarin vuurwerk is vermengd met de kunst van enscenering en muziek in perfecte harmonie. Onder leiding van Nauzet Afonso is de show om 11.30 begonnen voor het buurthuis van Asociación de Vecinos Guayasén met de geschiedenis van El Palmar in een zorgvuldige acteer-, musical- en dansvoorstelling waaraan ongeveer 25 buren hebben deelgenomen die waren uitgenodigd om in witte kleren deel te nemen ter ere van de Virgen de Las Nieves.
De show, georganiseerd door de Asociación de Vecinos Guayasén met medewerking van de afdeling Burgerparticipatie van de gemeente Teror, duurde een half uur en werd voor de eerste keer in El Palmar gehouden. Vuurwerk van Pirotecnia El Pilar heeft gediend als leidraad voor de traditionele representatie die de geschiedenis van de buurt in kaart heeft gebracht, in het jaar dat het 75-jarig jubileum markeerde van de parochie van Ntra. Sra. De Las Nieves, in El Palmar. Het evenement culmineerde vanaf middernacht met het concert van Pepe Benavente en daarna verbena met Dj Juanjo.
La Aldea
Het programma met feestelijke evenementen in de wijk, dat op 21 juli begon met het lezen van de proclamatie door Roque Yánez, is geëindigd op zondag 5 augustus met om 10:00 uur met religieuze ceremonies en een processie die begon om 12.00 uur.
Op zaterdag 11 augustus vindt de processie van het beeld van Nuestra Señora. de Las Nieves plaats naar de Ermita van La Peña.
La Aldea is de perfecte locatie om een ander weekeinde door te brengen, zoals op zaterdag, 4 augustus toen het zijn markt en tentoonstelling van ambachten en accessoires heeft georganiseerd door het Departement van Economische Ontwikkeling in samenwerking met de Comercio de Gran Canaria en Gran Canaria Comercio Abierto.
El Mercadillo de Complementos y Artesanía heeft een breed scala aan kraampjes gepresenteerd van 09:00 uur tot 14:00 uur in de Calle Real. Daarnaast had men de medewerking van het Proyecto Cultural de Desarrollo Comunitario van La Aldea, dat de helft van de levende musea opende en gratis kon worden bezocht.
Vieringen die kunnen sterven aan het succes
LA PALMA - zaterdag 21 april 2018 - Santa Cruz de La Palma bevindt zich op een kruispunt: Laat het massale toerisme dat naar het eiland komt, de straten, de gebouwen en de tradities en festiviteiten binnenvallen, of stop met nadenken over hoe ver men kan bereiken, vooral in waar immaterieel erfgoed naar verwijst. Alleen kijken naar het geld dat toeristen achterlaten, kan de lokale cultuur verstoren
De historische en erfgoed- rijkdom van Santa Cruz de La Palma is onbetwistbaar. De kosmopolitische geest en tegelijkertijd de ijver voor de tradities zijn het kenmerk waardoor het een zeer aantrekkelijke stad voor bezoekers is geworden. Maar in een tijd waarin het toerisme overal naartoe reikt, worstelt de hoofdstad van La Palma tussen het behouden van haar eigenaardigheden en erfgoed, of overgave aan toeristen en de belangrijke economische voordelen die ze bieden.
Drukte tijdens de Bajada de La Virgen (Afdaling van de H. Maagd) in 2015,
een Enano (Dwerg) in het midden van het publiek om tien uur in de ochtend.
De massale aanwezigheid van toeristen in de stad, vooral tijdens de feesten en evenementen, leidt ertoe, dat men wil profiteren van hun aanwezigheid en het geld dat ze achterlaten, waarbij alles wordt aangepast aan het plezier van de toerist. Dat zegt de deskundige in Historisch Erfgoed Víctor Hernández Correa, om de essentie te bewaren van dit immateriële erfgoed, wat niet wordt aangeraakt, maar dat deel uitmaakt van de lokale cultuur
In het geval van Santa Cruz de La Palma manifesteert dit zich in evenementen, zoals de Bajada de la Virgen de las Nieves, de Semana Santa (Goede ), of Los Indianos. “Drie voorbeelden,” zegt hij, “die het risico lopen te sterven aan succes; als een ‘serieus en opzettelijk’ debat niet wordt geopend over wat te doen in de toekomst om deze evenementen te beschermen.”
Naar zijn mening moet men uitgaan van een onontkoombare voorwaarde: De kennis van het goede dat men de toerist wil bieden." Als de geschiedenis niet duidelijk is, waar het vandaan komt en wat het betekent, kan het nauwelijks worden verkocht binnen een cultureel pakket als onderdeel van de lokale cultuur," zegt Hernández; die ook waarschuwt, dat dit het volk is, geen historici of antropologen, en hij zegt: "Wat is het werkelijke van een traditie, wat moet worden bewaard en wat niet". La Bajada de la Virgen (de Afdaling van de H. Maagd) legt hij uit, "werd in 1676 door een bisschop gecreëerd, maar heeft een zeer populaire ontwikkeling doorgemaakt en daarom wordt het behouden."
“Maar zelfs dit evenement, dat zo eigen is voor de bewoners van La Palma, wordt vervormd," waarschuwt hij. In het bijzonder Los Enanos (De Dwergen) die in de afgelopen decennia, "al tot halverwege de ochtend dansen," aangespoord door een steeds overvloediger publiek, "terwijl het een avondvoorstelling is, waarbij de kunst en het mysterie de essentie zijn; daarom moet men het beschermen,",zegt hij.
Hetzelfde gebeurt met de Semana Santa (Goede Week), “die ‘uiterst goed’ bewaard blijft, maar die aan een ‘verburgerlijking’ begint te lijden die niet gepast is. Hier zijn geen prachtige tronen, voorzien van het beeld, maar ze verschijnen al," zegt hij.
En wat te zeggen van Los Indianos, dat wil zeggen, stelt Hernández Correa, "dat ze het paradigma zijn van de kwetsbaarheid van een evenement". De traditie die begon in de 19de Eeuw eeuw en een feest was om naar de haven te gaan om de Indianos (terugkerende geëmigreerde Canario’s uit Zuid- Amerika) te ontvangen die uit Cuba kwamen. In de jaren '20, legt hij uit, sloot het zich aan bij de kermissen, en in de jaren ‘60 kwam de parade op en werd talkpoeder geïntroduceerd in de jaren 80. "Die opname was goed, maar de massa van dit evenement veroorzaakt ongemakken; men wil voldoen aan het toerisme, steeds meer neemt het aantal deelnemers af met het feest,” zegt hij pessimistisch.
Het toeristisch gebruik van het immaterieel erfgoed vereist, benadrukt Hernández, vanuit zijn kennis en wat hij publiceerde in de krant, getiteld : “Toeristen op zoek naar het immateriële: Santa Cruz ban La Palma en zijn immaterieel erfgoed,” dat hij op donderdag 19 april 2018 op het hoofdkantoor van de UNED op het eiland heeft uiteengezet, tijdens de tweedaagse Modelos Conferentie met voorstellen voor een cultureel en erfgoedtoerisme, dat de Zuid campus van deze Universiteit heeft georganiseerd. En hij stuurt nog een laatste bericht: "Als het evenement het niet waard was, zouden we ons geen zorgen maken, maar het is het waard en daarom moeten we debatteren."
Bewakers van de Canarische sprong
LA ALDEA - Goede Vrijdag 30 maart 2018 - De praktijk van de salto del pastor (sprong van de herder) heeft meer en meer volgers. Een voorbeeld was het succes van deelnemers aan La Aldea saltadores die de 19e ontmoeting hadden met liefhebbers van de brinco canario (Canarische sprong), niet alleen van de Canarische Eilanden maar ook van andere breedtegraden, zoals Argentijnen en Italianen die op het eiland wonen.
Alweer een jaar, en er zijn er al 19, is de Encuentro de Aficionados al Salto del Pastor (Ontmoeting van de Liefhebbers van de Herderssprong) een groot succes geweest. Vijftig mensen die deze traditie verdedigen en beoefenen, hebben elkaar ontmoet in La Aldea tijdens een evenement georganiseerd door de Jurria El Salem, in samenwerking met het Gemeentebestuur van La Aldea.
Naast deelnemers van Gran Canaria kwamen liefhebbers van Tenerife, La Gomera en Lanzarote; en niet alleen Canario’s, maar ook enkele Argentijnen en Italianen die op de eilanden wonen en die deze activiteit niet willen missen.
De voorzitter van Jurria El Salem, Antonio Armas, ziel van deze ontmoeting, heeft aangegeven, “dat alles goed is gegaan, in termen van organisatie, en dat de beoordeling van de bijeenkomst ‘vrij positief’ is. Iedereen is betoverd gebleven," onthulde Armas en merkte op, dat de verschillende activiteiten georganiseerd op het hoofdkantoor, inclusief de route, zijn bijgewoond door de burgemeester van La Aldea, Tomás Pérez en de wethouders, Ricardo León, Rafael Hernández, en Naira Navarro.
Tijdens de bijeenkomst hebben de leden van de Jurria El Salem erkenning gegeven voor het Proyecto Cultural de Desarrollo Comunitario La Aldea (Culturele Project van Gemeenschapsontwikkeling La Aldea), “voor de ouderen van het collectief, maar vooral voor José Pedro en Lidia.”
Met betrekking tot de bijeenkomst in 2019 denkt men al na over hun programma, dat naar verwachting speciaal zal zijn, "omdat we 20 jaar oud zijn", heeft Antonio Armas gezegd. Het enige dat de voorzitter heeft gezegd, is “dat het een ontmoeting zal zijn met andere, 'speciale onderdelen.”
De manier om BIC (Cultureel Erfgoed) te worden
De salto del pastor (herderssprong, of brinco canario (Canarische sprong) leeft nog steeds. Deze unieke traditionele praktijk van de Canarische Eilanden maakt deel uit van het culturele erfgoed, de identiteit en de eigenaardigheden van alle Canario’s.
De Consejo de Patrimonio Histórico (Raad van Historisch Erfgoed) van de Canarische Regering heeft in haar vergadering van 20 maart 2018 ermee ingestemd, om het dossier voor de verklaring van de salto del pastor (sprong van de herder) te rekenen tot Bien de Interés Cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed), in de categorie Conocimientos y Actividades Tradicionales de Canarias (Kennis en Traditionele activiteiten van de Canarische Eilanden) aan te bevelen, "als een voorbode van het hebben van enkele aanzienlijke waarden, zowel historische als etnografische, waarvan de getuigenis en uitdrukking kan worden getraceerd vanuit pre-Spaanse bevolking tot het heden .”
Deze praktijk heeft - net zoals het lucha canaria (Canarisch worstelen) en het juego del palo (spel van het stokslaan) zijn wortels in het gebruik en de gewoonten van de inheemse samenlevingen op de Archipel. De vroegere bewaarders waren de laatste bewakers van deze inheemse praktijk, waarbij het benutten van het vee levend gehouden werd.
Fernando Roque wint met zijn stier de titel
‘toro del país’ (‘Stier van het Land)’
van de veekeuring in Agüimes
op het feest van San Sebastian
Een duizendtal toeschouwers
heeft de feria de ganado (veekeuring) bezocht
en deelgenomen aan
de processie van de patroon Sint Sebastiaan
AGÜIMES - zondag 21 januari 2018 - Het centrum van Agüimes was op zaterdag 20 januari 2018 het toneel van een authentieke viering ter gelegenheid van de grote-dag van de festiviteiten van San Sebastián, patroon van de gemeente van het Zuidoosten. Meer dan honderd runderen-, geiten- en paardensoorten - uit gemeenten zoals o.a. Agüimes, Santa María de Guía, en Moya- namen deel aan, en werden tentoongesteld op, de veekeuring.
De uit Agüimes afkomstige Fernando Roque González heeft de eerste prijs ontvangen voor zijn stier als: ‘toro del país’ (‘Stier van het Land);
Juan Francisco Acosta heeft gewonnen in de categorie koeien en kalfjes, beide ‘del país’ (‘van het land’);
Jesús David Santana, in de klasse ‘novillo’ (‘kalveren’), en Gregorio Bordón, in de klasse ‘becerra’ (vaarzen). Er waren twintig prijzen voor vee uit binnen- en buitenland.
De feestdag van San Sebastián. Veekeuring en processie.
Ruim duizend bezoekers waren aanwezig op de Paseo de la Viñuela om de veekeuring te aanschouwen, evenals voor het bijwonen de processie met afbeeldingen van de patroonheilige, San Sebastián (Sint Sebastiaan) en de beschermheilige Nuestra Señora del Rosario (Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans).
Het was een ‘familiefeest’ en er was geen gebrek aan muziek met de gemeentelijke muziekkapel van Agüimes, en de Agrupación Musical La Salle.
Karina Penas Armas, romera mayor
van de fiestas patronales
Ze is gekozen op een avond waaraan meer dan 600 mensen hebben deelgenomen, die verschillende tijdperken van de geschiedenis van het eiland hebben herbeleefd, en de rol van vrouwen hebben benadrukt
SAN SEBASTIÁN DE LA GOMERA – maandag 15 januari 2018 - San Sebastián de La Gomera heeft op zaterdagavond 13 januari 2018 - Karina Penas Armas gekozen en haar gekroond tot de nieuwe romera mayor (hoofd processiegangster) van de fiestas patronales (patroonsfeesten) in 2018, aan de verkiezing hebben vertegenwoordigsters deelgenomen van Mercería Nuria, El Kilo en van de Asociación Cultural Gomera "Que le Pongan Salsa" (Culturele Vereniging van Gomera ‘Dat ze Salsa ten gehore brengen’).
Dit alles in het kader van een gala dat heeft plaatsgevonden op het Plaza de Las Américas en dat o.a. heeft kunnen rekenen op de optredens van de parranda Chigadá en van de Asociación Cultural Imoque, evenals van de humorist Maestro Florido.
Karina Penas, samen met de burgemeester van San Sebastián, Adasat Reyes, na de verkiezing.
Aan het evenement hebben een 600-tal personen meegedaan die verschillende perioden uit de geschiedenis van La Gomera hebben weergegeven, met speciale aandacht voort de rol die de vrouw speelt in de samenleving van elke periode.
Bovendien is in het kader van het evenement, herinnerd en geëerd, aan de senior romeras van de afgelopen jaren, door hen een geschenk te geven
Het grote applaus is echter ingenomen door de vijf kandidates van de avond, die paradeerden in verschillende kostuums en die deel uitmaakten van de laatste enscenering, voorafgaand aan het meest verwachte moment van het gala: De verkiezing, door de jury, van de romera mayor.
Het evenement is voorgezeten door de burgemeester van de gemeente, Adasat Reyes, vergezeld door de president van het Cabildo (Eilandbestuur), Casimiro Curbelo, die samen met het raadslid (jawel!) van Feesten, Vanesa Vizcaíno, de sjerpen heeft omgehangen en de bloemboeketten heeft uitgedeeld, het gaat om titels die ze zullen houden voor een jaar in de vertegenwoordiging van de gemeente San Sebastián bij de respectievelijke evenementen en volksfeesten.
In die zin heeft Reyes de winnares gefeliciteerd, Karina Penas Armas; en haar een gelukkige heerschappij toegewenst. Hij bedankte ook het publiek voor de aanwezigheid en ontvangst van een van de belangrijkste evenementen van de San Sebastian festiviteiten.
"Ten slotte heeft de burgemeester van de gelegenheid gebruik gemaakt, om alle aanwezige eilandbewoners uit te nodigen om deel te nemen aan de traditionele romería (pelgrimstocht).
Ten slotte zijn:
- Aranzazu Morales Hernández,
die Boutique Muy Mío, Bit Informática, en Quesería La Cabezada vertegenwoordigde;
- Silvia Álvarez Padilla,
voor Pintura David en Don Tapeo;
- Karliana Pacheco Gutiérrez,
vertegenwoordigster voor Cafetería Cacao en Pequeñines Moda;
- Ithaisa Mora Díaz,
voor Zapatería Caracol en de Asociación Cachorro Canario:
tot cromaras de honor (ere leden) gekroond.
Uitleg en betekenis
van de nationale feestdagen in Spanje
SPANJE - woensdag 3 januari 2018 - In 2018 jaar hebben de Spanjaarden tien nationale feestdagen die in het hele land gevierd worden.
Het gaat in de meeste gevallen om feestdagen die ook in Nederland en België gevierd worden maar soms ook niet. Wat iedereen merkt, is dat de winkels dicht zijn op veel feestdagen en dat er niet gewerkt wordt. Maar wat is nu eigenlijk de betekenis van deze feestdagen.
Het is altijd makkelijk om te weten wanneer er een feestdag is in Spanje, dus dagen waarop banken, winkels, officiële instellingen, enz. gesloten zijn.
Hieronder staat de uitleg van tien feestdagen die in heel Spanje gelden, plus een feestdag die in heel Spanje geldt behalve in Catalonië en Cantabrië.
1 januari - Año Nuevo
1 januari is de eerste dag van het jaar van de Gregoriaanse kalender. Hierna volgen tot het einde van het jaar in een normaal jaar nog 364 dagen, en in een schrikkeljaar 365 dagen.
In de Westerse wereld wordt 1 januari nieuwjaarsdag genoemd en in Spanje is dat Año Nuevo, een officiële vrije dag om bij te komen van het feest van Oudejaarsavond en de Oud & Nieuwjaar wisseling.
6 januari - Epifanía del Señor
In de volksmond staat deze feestdag bekend als Driekoningen c.q. Día de Reyes in het Spaans. De officiële naam in Spanje is echter Epifanía del Señor (Openbaring van de Heer).
Op deze dag wordt de Bijbelse gebeurtenis gevierd, dat de Wijzen uit het oosten een opgaande ster zagen en daarop de koning der Joden gingen zoeken. Ze kwamen in Bethlehem en vonden daar Jezus, de pasgeboren koning der Joden.
De drie Wijzen kregen namen. In het Grieks waren dat Apellius, Amerius en Damascus, in het Hebreeuws Galgalat, Malgalat en Sarathin; maar ze zijn bekend geworden onder hun gelatiniseerde Perzische namen: Caspar, Melchior en Balthasar. Ze zouden respectievelijk 20, 40 en 60 jaar oud zijn geweest; getallen die de levenstijdperken van de volwassene symboliseren. In Spanje vinden op 5 januari overal Cabalgatas de Reyes Magos (Driekoningenoptochten) plaats en krijgen de kinderen op 6 januari hun geschenken van de Drie Wijzen uit het Oosten.
29 maart - Jueves Santo
Jueves Santo (Witte Donderdag) wordt in heel Spanje gevierd, behalve in de deelstaat Catalonië waar gekozen is voor 2 april wat de Día de la Mona heet; 29 maart is ook geen feestdag in de deelstaat Cantabrië.
Op Witte Donderdag wordt Het Laatste Avondmaal van Christus met zijn apostelen en de instelling van de eucharistie door Jezus herdach en volgt altijd voor de Goede Vrijdag en Stille Zateredag (Paaszaterdag) die tijdens de paaswake overgaat in het Paasfeest.
30 maart - Viernes Santo
Op vrijdag 30 maart 2018 wordt Viernes Santo (Goede Vrijdag) gevierd wat een nationale feestdag is in Spanje. Goede Vrijdag is de vrijdag voor Pasen.
Op deze dag herdenken christenen de kruisiging en dood van Jezus op de heuvel Golgotha nabij de stad Jeruzalem. Jezus stierf volgens de Bijbel door de kruisdood, nadat hij door de Romeinse stadhouder Pontius Pilatus op aandrang van de sanhedrin, de Joodse Hoge Raad, hiertoe was veroordeeld. Op deze dag en de dagen daarvoor zijn er in bijna heel Spanje processies te zien tijdens de Semana Santa wat een heel spektakel is om te zien.
1 mei - Fiesta del Trabajo
Op 1 mei viert men in Spanje de Dag van de Arbeid, iets wat in Nederland niet gevierd wordt maar in België en veel andere Europese landen wel. Zoals altijd kan er een verbinding gemaakt worden met een katholiek feest zoals in dit geval de dag van Sint Jozef als arbeider.
Aan de 1 mei viering , als viering van de arbeidersbeweging, ligt echter ook de invoering van de achturige werkdag ten grondslag; iets wat in de 15e en 16e eeuw veelvuldig werd ingevoerd in Europa, eerst in Groot Brittannië en daarna andere landen.
Soms valt 1 mei op een donderdag of dinsdag (zoals in 2018 op dinsdag) waardoor er een ‘puente de mayo’ ontstaat en veel werkers een lang weekeinde vrij nemen en het vaak erg druk is in de kustplaatsen. Er zijn op die dag echter ook vaak protesten die door de vakbonden worden georganiseerd.
15 augustus - Festividad de la Asunción de la Virgen
De Asunción de la Virgen María (Maria Tenhemelopneming c.q. Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart) is een nationale feestdag in Spanje die ook haar wortels heeft in de Katholieke Kerk. Het is de dag, waarop de opneming van Maria met lichaam en ziel in de hemel ,wordt herdacht en gevierd. Er zullen veel Spanjaarden zijn die dit vieren in de kerk maar voor het merendeel staat deze dag synoniem voor een vrije dag waarop niet gewerkt wordt, en daarnaast symbolisch ook als het einde van de drukke zomerweken. Op veel plaatsen wordt deze dag gevierd met vuurwerk waarbij duizenden mensen genieten van grote en soms erg lange vuurwerkshows.
12 oktober - Día de Hispanidad
Op 12 oktober viert heel Spanje de Fiesta Nacional de España de: Día de Hispanidad, iets wat ook gevierd wordt in veel Spaanstalige landen in Latijns Amerika.
Op 12 oktober 1492 landde Christoffel Columbus, op het Amerikaanse continent. Hij wist toen nog niet dat hij een nieuw Continent had ontdekt, daar hij zelf meende te zijn geland in Azië India). Vanaf dat moment wordt het Spaanse rijk steeds groter en machtiger en is het zelfs het meest invloedrijkste land ter wereld. Om het te vieren, wordt elk jaar op 12 oktober de Día de Hispanidad (Spaanse Dag) gevierd en is deze dag een nationale feestdag.
Een van de meest in het oog springende kenmerken van de Día de Hispanidad is de militaire parade in het centrum van Madrid. In Zaragoza vinden op dezelfde dag de Virgen del Pilar-feesten plaats, terwijl de Virgen del Pilar ook de schutspatroon van de Guardia Civil is.
1 november - Todos los Santos
Op 1 november, de dag na Halloween, viert bijna heel Spanje de Día de todos los Santos (Allerheiligen); een traditionele dag, waarop men eer betoont aan de overleden personen, hetzij, familieleden, bekenden , of andere dierbaren.
Op deze dag is het heel normaal dat hele families naar de begraafplaatsen gaan om daar bloemen neer te leggen op de graven van de overleden familieleden.
Op 1 november worden volgens de Katholieke Kerk niet alleen alle bekende heiligen vereerd, maar ook de onbekende. Volgens het Katholieke Geloof zijn er drie bestaansvormen: het leven op aarde; de gestorvenen die nog niet naar de hemel zijn gegaan; en tenslotte alle gestorvenen die wèl naar de hemel zijn gegaan. Deze laatsten worden beschouwd als heilig en zij worden allemaal herdacht op de Día de todos los Santos (de dag van Allerheiligen).
6 december – Día de la Constitución Española
6 december is het nationale feestdag in Spanje, de dag van de Constitución. Op deze dag wordt herdacht dat er een Grondwet is opgesteld in het jaa 1978, een belangrijk feit dat elk jaar herdacht wordt. De Grondwet, ook wel Carta Magna genoemd, is opgesteld nadat dictator Franco drie jaar daarvoor in 1975 was overleden, en er een nieuwe democratie is gevormd in Spanje.
8 december - Inmaculada Concepción
8 december staat in het teken van Inmaculada Concepción (Maria Onbevlekte Ontvangenis) wat een dogma van de Katholieke Kerk is dat met een Hoogfeest gevierd wordt op 8 december, negen maanden voor het feest van de geboorte van Maria op 8 september.
Het dogma bevestigt de bijzondere status van Maria, door te stellen dat Zij verwekt werd en ter wereld kwam zonder met de erfzonde te zijn bevlekt.
In Spanje en vele andere katholieke landen is deze dag een feestdag en dus ook een vrije dag;terwijl dat in andere landen, zoals België en Nederland, niet zo is. Detail is, dat als het Hoogfeest van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria op een zondag in de Advent valt, het verplaatst wordt naar 9 december, iets wat in het jaar 2019 het geval zal zijn.
25 december - Natividad del Señor
In Nederland en België staat 25 december synoniem voor Eerste Kerstdag, iets wat niet in Spanje geldt want men kent geen Tweede Kerstdag.
De Natividad del Señor is de dag van de geboorte van Jezus volgens Lucas 2, het bekendste kerstverhaal, waarbij het kerstfeest een herinnering is aan de geboorte van Jezus.
Weliswaar zijn er nog mensen die naar de kerk gaan op die dag maar in Spanje wordt deze dag gevierd met familie en/of vrienden waarbij de belangrijkste maaltijd de warme en zeer uitgebreide lunch is. Deze maaltijd volgt op de nochebuena wie gevierd wordt op 24 december waarbij het diner - het liefst bij abuela (grootmoeder) in de eetkeuken - het belangrijkste is in Spanje.
Buiten deze nationale - overal in Spanje geldende - feestdagen, zijn er ook nog Deelstaat-feestdagen waarvan er per deelstaat verschillende zijn.
Elke deelstaat heeft ook een eigen Día, zoals de Diá de Canarias, Día de Andalucía, of de Día de Balears.
Het is weer tijd voor 'Los Finados' ofwel ‘castañada'
het genot van het eten van gepofte kastanjes
CANARISCHE EILANDEN - zondag 29 oktober 2017 - Rond 31 oktober en 1 november vinden in delen van Spanje en op de Canarisch Eilanden respectievelijk ‘castañada’ c.q. 'Los Finados'-evenementen plaats met kastanjes die op houtskoolvuur warm worden gemaakt (gepoft), met daarbij het drinken van regionale wijn, het eten van zoete aardappelen, en het genieten van gekonfijt fruit. Castañada vindt niet alleen plaats op de Canarische Eilanden, maar ook in diverse delen van Spanje, zoals in Galicië, Cantabrië, Aragón, Asturië, Castilla y León, en in Catalonië, of is dit laatste geen Spanje meer?
Benamingen
De Spaanse naam voor het kastanje-eten is ‘castañada’ maar in Catalonië en Aragón heeft het de naam ‘castanyada”’ in Cantabrië is het ‘magosto’, in Castilla y León ‘sanabria”’,of ‘calbotada’, in het Baskenland ‘gaztainerre’, en in andere deelstaten heeft het weer andere namen, die we echter niet allemaal opsommen.
' Los Finados'-evenement op, uiteraard, een Canarische school,
In wezen komt het bij al dit kastanje-eten op hetzelfde neer: Het opwarmen van kastanjes om die daarna te nuttigen, onder het genot van een regionale wijn, of andere drank, en daarnaast te genieten van overheerlijke zoetwaren, zoals in Catalonië de ‘panellets’ (kleine marsepeinen amandel-balletjes met daarop van alles en nog wat als versiering/smaakversterker).
De kastanjes worden meestal op straat warm gemaakt (gepoft) op een ton, of open vuur; en volgens een kranten puntzak gedaan om ze heerlijk te eten. Veel mensen organiseren echter een eigen castañada thuis, samen met vrienden en/of familie.
Geschiedenis
Het is moeilijk te achterhalen waar de ‘castañada’-traditie vandaan komt. Gezegd wordt, dat in vroeger tijdens de Día de Todos los Santos (Allerheiligen ) de kerkklokken de hele nacht geluid werden, zodat de buren wisten - en niet vergaten - dat men voor de doden moest bidden. Het was echter vaak zo koud, of men was zo moe, dat het moeilijk was om de hele nacht wakker te blijven. Daarom besloot men een vuurtje te maken en daarop kastanjes te poffen, die in deze tijd van het jaar volop aanwezig waren, om deze dan gezellig met elkaar te eten, onder het genot van een wijntje en een Trijntje. Langzaamaan is dat uitgegroeid tot een traditie - zowel op Canarias. als in delen van Spanje.
Halloween
Het traditionele castañada (kastanje-eten) heeft echter wel flink te lijden, daar ook op Canarias – - hoe erg en ergerlijk ook - Halloween steeds populairder aan het worden is, met name onder de jeugd, jonge ouders, en jonge manen met een (mode)baard… brrr!
Men ziet tegenwoordig dan ook steeds minder kastanje-stalletjes op straat, maar dan wel meer Halloween spullen in de etalages van winkels.
Het bijgeloof in Spanje op rij
SPANJE - vrijdag 13 oktober 2017- Vrijdag de 13e is voor veel mensen een ongeluksdag maar niet in Spanje. De Spanjaarden zien namelijk dinsdag de 13e als ongeluksdag. Uiteraard zijn beide dagen ongeluksdagen voor iemand die bijgelovig is, wat uiteraard lang niet iedereen is. Buiten de combinatie dinsdag en het nummer 13, hebben de Spanjaarden nog meer bijgelovigheden. Daarom geven we hier een Spaanse Top 13-lijst met daarop 13 bijgelovigheden (supersticiones).
Wat is bijgeloof eigenlijk? Bijgeloof (in het Spaans: Superstición) is een niet op godsdienst of wetenschap gebaseerd geloof. Het houdt meestal in dat er iets veroorzaakt zou kunnen worden door bovennatuurlijke krachten, of machten. Door bepaalde handelingen uit te voeren zou men deze krachten kunnen neutraliseren, oproepen of bijsturen. Meestal heeft het betrekking op het verwerven van geluk, en het afweren van ongeluk.
Bijgeloof maakt geen deel uit van een traditioneel geloof, ook al heeft bijgeloof geloof in het bovennatuurlijke gemeen. Bijgeloof heeft vaak betrekking op voorwerpen en symbolen. Dergelijke overtuigingen worden vaak bijgeloof genoemd als ze niet-religieus zijn, of buiten traditionele geloofsovertuigingen vallen
Vrijdag de 13e is bijna overal ter wereld een ongeluksdag behalve als men in Spanje woont. Vrijdag de 13e is voor de Spaanse cultuur namelijk dinsdag de 13e. Het is die dag dat voor de inwoners van Spanje, Griekenland, en Zuid Amerikaanse landen, de dinsdag als een ongeluksdag wordt gezien. Daarom is op vrijdag de 13de geen enkel probleem in Spanje en zul men geen ongeluksdag hebben… hopelijk. Overigens heeft Italië geen ongeluks vrijdag, of ongeluks dinsdag de 13e maar: vrijdag de 17e
Waarom vrijdag de 13e?
Volgens Wikipedia komt dat, doordat op die dag Jezus gekruisigd werd, iets wat samenviel op het ongeluksgetal 13 wat dus geen toeval kon zijn. De Romeinen voltrokken op vrijdag de 13 altijd doodvonnissen, iets wat ook in Engeland werd gedaan. Daarnaast heeft dertien een negatieve klank in de christelijke wereld vanwege het Laatste Avondmaal waar dertien personen bij aanwezig waren.
Overigens zal de volgende vrijdag de 13e plaatsvinden in April 2018 terwijl de vorige vrijdag de 13e in januari van 2017 was.
Volgens een gezegde is dinsdag de 13e: “en 13 y martes, ni te cases ni te embarques” ofwel op dinsdag de 13e trouw je niet en ga je niet op reis. Er zijn nu ook nog veel Spanjaarden die bijgelovig zijn en het huis niet uit komen. Waar dit bijgeloof vandaan komt is niet helemaal duidelijk maar wetenschappelijk bewezen is het niet , dus het gaat om een mythe.
Er zijn mensen die echter het tegenovergestelde menen en dat dinsdag de 13e hen geluk brengt. Wat deze gelovigen echter wel zullen missen zijn de stoelen rij 13 in een vliegtuig of trein, die zijn er niet.
Of men nu bijgelovig is, of niet; of men nu gelooft in dit soort zaken, of niet; wellicht is het toch makkelijk om het onderstaande lijstje eens te bestuderen. Men weet maar nooit als men in Spanje woont, of er op vakantie is…. Mocht er iets raars gebeuren dan weet men in ieder geval waarom dat zo is.
- En martes, ni te cases, ni te embarques, ni de tu casa te apartes
Het eerste bijgeloof heeft met dinsdag de 13e te maken, het is eigenlijk meer een spreekwoord, of gezegde. “En martes, ni te cases, ni te embarques, ni de tu casa te apartes,” wat zoveel betekent als: “Op dinsdag trouwt men niet, gaat men niet op reis, en verlaat men zijn huis niet.” Het woord 'Martes' is afgeleid van Marte wat de planeet Mars is in het Spaans. In de Middeleeuwen had die planeet de bijnaam 'het kleine kwaad'. Daarnaast is Marte tevens de God van de Oorlog, en staat Martes (dinsdag) voor niets goeds. - Hoeden op het hoofd, niet op het bed
Als men in Spanje een hoed draagt en die op bed legt zal dat weinig goeds en veel ongeluk brengen , zo zegt het bijgeloof. Dit komt uit de tijd dat men dacht, dat de slechte geesten in het haar leefden en dus als men een hoed op het bed legde, die geesten het bed ingingen waarna deze slechte geesten in het lichaam konden treden als men sliep.. Gelukkig dragen tegenwoordig niet veel mensen meer een hoed, toch hangt men deze voor de zekerheid maar aan de kapsrok , of legt men die in de kast als men wel een hoed draagt. - Messen en scharen
Volgens een oud bijgeloof geeft men iemand in Spanje nooit messen of scharen als cadeau voor een verjaardag, of zomaar tussendoor. Als men namelijk een mes, of schaar, of ander scherp voorwerp aan iemand geeft, houdt dat in dat de relatie stuk is, doorgesneden, of doorgeknipt. Dus denk goed na wat men iemand cadeau geeft voor een verjaardag, naamdag, trouwerij of Kerstmis. - Mucha mierda
In de theaterwereld zegt men in het Engels “break a leg”, wat letterlijk betekent:; “breek een been”. In het Nederlands zegt men het veel simpeler: “veel geluk”, of zelfs “toi toi toi” wat toch wat aardiger klinkt. In Spanje heeft men het Engelse “break a leg” niet letterlijk vertaald naar “rompete una pierna”, maar zegt men in de theaterwereld om iemand geluk te wensen: “mucha mierda”, ofwel “veel shit”. - Cactus voor het raam
Wellicht is het al eens opgevallen bij een dagelijkse wandeling door de straten van Spanje. Veel Spanjaarden hebben voor het raam een of meerdere cactusplanten staan. Buiten het feit dat een cactus gemakkelijk te onderhouden is, weinig water nodig heeft, en de hoge temperaturen in Spanje makkelijk overleeft, is het bijgeloof ook: Dat een cactus de slechte geesten buiten de deur (of raam) houdt. Dus heeft men nog een cactus over, plaats die dan buiten voor het raam (dus niet binnen, want dan zijn de slechte geesten al het huis binnengekomen). - Zeven, in plaats van negen levens
Arme Spaanse katten. Buiten het feit dat veel katten in Spanje in de steek worden gelaten en aan hun noodlot worden overgelaten door op straat te moeten leven als zwerfkat, hebben de Spaanse katten ook nog eens minder levens. Terwijl ongeveer over de hele wereld katten negen levens hebben, hebben de Spaanse katten slechts zeven levens, twee minder dus. Niemand weet eigenlijk waarom dat zo is, maar het is wel bijgeloof. - Voetje vegen
Dit bijgeloof komt uit de tijd van de heksen, lang geleden dus maar nog steeds actueel. Mocht men namelijk per ongeluk over de voeten van een vrijgezelle vrouw vegen met een bezem als men aan het schoonmaken is, dan heeft men er per abuis voor gezorgd dat deze vrouw nooit zal trouwen. Men zal het maar op het geweten hebben. Daarom is het wellicht verstandiger om in plaats van te vegen, een stofzuiger te gebruiken; die hadden ze nog niet in de tijd van de heksen. - De kleur geel
De kleur geel staat in Spanje voor niets goeds. Koop dus nooit gele kleding, en draag geen geel als men een examen moet doen, een sollicitatiegesprek moet voren, of enig ander belangrijk evenement. De kleur geel vertegenwoordigt namelijk zwavel en de Duivel, en daarnaast is het bijgeloof dat de kleur geel pech kan brengen in bepaalde situaties. Laat de kleur geel dus achterwege als men iets cadeau moet doen of als men ergens naartoe moet wat erg belangrijk is. - De twaalf druiven
Dit is een bijgeloof dat naast leuk is om te doen, ook lekker en gezond is. Met Oud en Nieuw eten alle Spanjaarden op elke klokslag een druif. Volgens het bijgeloof brengt dat het komende jaar veel geluk. Het is dus ook niet verwonderlijk dat heel Spanje naar de jaarwisseling zit te kijken, of op de dansvloer staat om plots twaalf druiven naar binnen werken. Overigens zegt het bijgeloof ook, dat als men rood ondergoed, of lingerie draagt tijdens Oud op Nieuw, men het nieuwe jaar met veel geluk in de liefde begint; en dat men een koffer bij de deur moet zetten, want dat betekent dat men in het nieuwe jaar op reis gaat. - Linkervoet
Als men met de linkervoet als eerste een kamer betreedt, betekent dit dat men veel ongeluk zal hebben. Mocht dat al gebeurd zijn dan, is er geen reden tot paniek zolang men maar drie keer achter elkaar een kruisje slaat om het ongeluk te laten verdwijnen. Overigens geldt dit bijgeloof ook voor het uit bed stappen met de linkervoet als eerste. - Paraplu’s
Ook al zal men op veel plaatsen in Spanje geen paraplu nodig hebben, het binnenshuis openen van een paraplu betekent toch ongeluk. Daarnaast zou het laten vallen van een paraplu leiden tot acuut verstand- of geheugenverlies. Een gevallen zonne- of regenscherm zou men nooit zelf mogen oprapen, want dat leidt tot ongeluk in de toekomst. Wanneer een dame haar paraplu opraapt, zal zij een oude vrijster worden. Een paraplu cadeau doen, of op een tafel, of bed leggen, lokt de kwade geesten uit die zich eronder verschuilen. Een paraplu openen als het mooi weer is, brengt al ongeluk. Men zou bijna geen paraplu meer aanraken op die manier. - Eten met zijn dertienen
Als men een etentje geeft, of uit eten gaat met een groep vrienden en/of familie, zorg er dan altijd voor dat men, of met minder, of met meer dan 13 personen is. Dat wil zeggen, ga eten met 12 of minder personen, of met 14 en meer personen, maar nooit met 13 personen. Dit brengt namelijk ongeluk voor iedereen aan tafel, iets wat teruggaat naar het Laatste Avondmaal waarbij er 13 personen aan tafel zaten. - Top 13-lijstjes
Maak nooit Top 13-lijstjes, maar zorg er altijd voor dat men een Top10-, Top11-, Top12 -, of Top14-lijstje heeft , want een Top 13-lijstje brengt veel ongeluk voor diegene die dit leest.
Sorry… maar wij zijn ervan uitgegaan dat niemand van onze lezers bijgelovig is.
Feestdagen-kalender 2018, met tien nationale feestdagen in heel Spanje
SPANJE - Día de Hispanidad, donderdag 12 oktober 2017 - In de tweede week van oktober 2017 heeft de Spaanse Regering de arbeidskalender voor 2018 bekend gemaakt met 12 feestdagen, waarvan er tien zijn die in heel Spanje gevierd worden.
Negen van deze feestdagen zijn niet om te ruilen voor een andere dag, terwijl enkele andere door verschillende Deelstaten op een andere dag gevierd worden.
Tien van deze 12 dagen zijn nationale ‘niet verwisselbare’ dagen:
- ma 1 januari Nieuwjaar,
- za 6 januari Driekoningen,
- vr 30 maart Goede Vrijdag,
- di 1 mei Dag van de arbeid,
- wo 15 augustus Maria Hemelvaart,
- vr 12 oktober Día de Hispanidad,
- do 1 november Allerheiligen,
- do 6 december Dag van de Spaanse Grondwet,
- za 8 december Onbevlekte Ontvangenis
- di 25 december Kerstmis).
Er zijn drie feestdagen die weliswaar voor heel Spanje gelden maar door de verschillende Deelstaten op andere dagen geplaatst kunnen worden zoals:
- 19 maart San José (Sint Jozef)
- 29 maart Jueves Santo (Witte Donderdag)
- 25 juli Santiago Apostol (Sint Jacobus Apostel)
Vaderdag 19 maart zal gevierd worden in de deelstaat Comunidad Valenciana en Murcia.
29 maart is een feestdag in heel Spanje behalve in Cantabrië en Catalonië.
25 juli is alleen een feestdag in de deelstaat Galicië.
Bij alle feestdagen moet men nog de regionale feestdag optellen zoals de Dag van Canarias (30 mei) , de Dag van Andalusië, de Dag van Catalonië, enz.; waardoor het totaal aantal vrije dagen op 12 komt te staan.
Per Deelstaat
Hieronder in alfabetische volgorde de feestdagen per Deelstaat in een kort overzicht die waar veel Nederlanders en Belgen wonen. Bekijk de hele lijst op de internetpagina van de Dirección General de Empleo in het Boletín Oficial del Estado (BOE).
Andalusië: 1 en 6 januari, 28 februari (Día de Andalucía), 29 en 30 maart, 1 mei, 15 augustus, 12 oktober, 1 november, 6, 8 en 25 december.
Aragón: 1 en 6 januari, 29 en 30 maart, 24 april (Día de Aragón), 1 mei, 15 augustus, 12 oktober, 1 november, 6, 8 en 25 december.
Asturië: 1 en 6 januari, 29 en 30 maart, 1 mei, 15 augustus, 8 september (Día de Asturias), 12 oktober, 1 november, 6, 8 en 25 december.
Balearen: 1 en 6 januari, 1 maart (Día de Balears) 29 en 30 maart, 1 mei, 15 augustus, 12 oktober, 1 november, 6, 8 en 25 december.
Canarische Eilanden: 1 en 6 januari, 29 en 30 maart, 1 mei, 30 mei (Día de Canarias), 15 augustus, 12 oktober, 1 november, 6 en 25 december.
Catalonië: 1 en 6 januari, 30 maart, 2 april, 1 mei, 15 augustus, 11 september (Día de Catalunya), 12 oktober, 1 november, 6, 8, 25 en 26 december (Sant Eseteve).
Comunidad Valenciana: 1 en 6 januari, 29 en 30 maart, 2 april, 1 mei, 15 augustus, 9 oktober (Día de la Comunidad Valenciana), 12 oktober, 1 november, 6, 8 en 25 december.
Extremadura: 1 en 6 januari, 29 en 30 maart, 1 mei, 15 augustus, 8 september (Día de Extremadura), 12 oktober, 1 november, 6, 8 en 25 december.
Galicië: 1 en 6 januari, 29 en 30 maart, 1 mei, 17 mei (Día de las Letras Gallegas), 25 juli Diá Nacional de Galicia/Santiago Apostol), 15 augustus, 12 oktober, 1 november, 6, 8 en 25 december.
Comunidad de Madrid: 1 en 6 januari, 29 en 30 maart, 1 en 2 mei (Día de Madrid), 15 augustus, 12 oktober, 1 november, 6, 8 en 25 december.
Murcia: 1 en 6 januari, 19, 29 en 30 maart, 1 mei, 9 juni (Día de Murcia), 15 augustus, 12 oktober, 1 november, 6, 8 en 25 december.
Daarnaast zijn er nog regionale, provinciale, en gemeentelijke feestdagen, maar deze zijn afhankelijk van de regio’s, provincies, en gemeenten en… dat zijn er teveel om hier op te noemen.
De politie neemt 300 flessen alcohol in beslag van minderjarigen in Melenara
Het vuurwerk van zaterdag 26 augustus 2017
is bijgewoond door 30.000 toeschouwers
TELDE – maandag 28 augustus 2017 - Het vuurwerk in Melenara, dat heeft plaatsgevonden op zaterdag 26 augustus 2017, heeft niet alleen het luchtruim gevuld met licht en kleur boven ‘Neptunus’, die geduldig toekeek, maar ook de achterbakken van de auto’s van de Policía Local (Gemeentepolitie). In dat geval, waren het geen vuurpijlen, maar flessen alcohol, niet minder dan 300, die tijdens het vuurwerk in beslag zijn genomen van minderjarigen.
Melenara was het massale ontmoetingspunt voor de deelstaatbewoners in het genoemde weekeinde op Gran Canaria , en volgens inschatting van bronnen binnen het Gemeentebestuur, is het vuurwerk bijgewoond door bijna 30.000 toeschouwers, die hebben genoten van het afsteken van 250 kilo aan vuurwerk door het bedrijf Piromart.
Hatsekidee...!!!
VIDEO:
Jong geleerd, is oud gedaan...
Bij dat evenement hebben de politieagenten ruim 300 flessen spiritualiën in beslag genomen van kinderen onder de 18 jaar .
Muziek van het Festival del Agua Arguin H2O voortijdig stopgezet
vanwege de ‘chaos’ door minderjarigen
Op dinsdag 11 juli 2017 is er geen weekmarkt in Arguineguín
MOGÁN - maandag 10 juli 2017 - Het Gemeentebestuur van Mogán heeft op zondag 9 juli 2017 besloten, om voortijdig - drie uur voor het geplande einde - de muziek van het ‘Festival del Agua Arguin H2O’ stop te zetten vanwege de grote aanwezigheid van minderjarigen, voor het merendeel afkomstig uit andere gemeenten, die het evenement hebben benut voor het drinken van alcohol.
In een communiqué heeft het Gemeentebestuur van Mogán laten weten dat vanwege de incidenten welke zich hebben voorgedaan in de omgeving van de Avenida Miguel Marrero, in Arguineguín, waar het festival werd gehouden, men deze beslissing heeft genomen.
Met het goedkeuren van deze maatregel wil het Gemeentebestuur haar afwijzing laten blijken, “van het voortdurend drinken van alcohol en van iedereen die de gemeente bezoekt voor het uitsluitend met dit gedrag verslechteren van de naam van de Fiestas del Carmen," zo geeft men in het bericht aan.
Het Gemeentebestuur heeft verduidelijkt, dat ondanks men kon rekenen op de veiligheids- en gezondheidsdiensten voor de ontwikkeling van het feest, men ervoor gekozen heeft, om drie uur voor het geplande einde, de muziek stop te zetten om zo snel mogelijk het vertrek van deze jongeren te bevorderen, welk vertrek op ordelijke wijze is verlopen.
In die zin heeft het Gemeentebestuur haar erkentelijkheid uitgesproken voor het ‘uitstekende werk’ dat de Policía Local (Gemeentepolitie) van Mogán heeft verricht, met het coördineren van het verwijderen van de glazen flessen van de festivalbezoekers.
VIDEO:
https://youtu.be/hrjdvJ6K9sE
De burgemeester, Onalia Bueno, heeft benadrukt dat de ‘Fiestas del Carmen’ specifiek zijn voor de bewoners van de stadswijk Arguineguín en voor de overige bewoners van de gemeente,en dat altijd alle personen welkom zijn geheten die vanuit ander plaatsen komen, maar dan wel met een verantwoordelijke houding.
Bueno heeft opgemerkt, “dat het niet kan gebeuren dat men de ‘Fiestas del Carmen’ verandert in een botellón (openbaar zuipgelag) voor deze jongeren die zich met georganiseerde bussen verplaatsen.”
De Gemeente Mogán heeft, met het doel botellones (zuipgelagen) te vermijden, dit jaar het programmaonderdeel van het Fiesta del Agua, evenals de naam ervan, veranderd in: ‘Festival del Agua Arguín H2O’.
Eveneens heeft men de locatie van het muziekevenement en de chiringuitos(drank-kiosken) verplaatst naar de Avenida Miguel Marrero; en heeft men op het strand wateractiviteiten geïntroduceerd, die in een ‘amusante gezinssfeer’ ‘veel succes’ hadden en die men wel geopend heeft gehouden tot het geplande einde, om 19:00 uur; zo geeft het communiqué aan.
Klei Openbaring
Traída del barro
(Brengen van de Modder)
in La Atalaya in Santa Brígida
La Atalaya in Santa Brígida baadt in de modder tijdens
de 26ste editie van het eerbetoon aan de aardewerktraditie
SANTA BRÍGIDA - zondag, 9 juli 2017 - La Atalaya heeft op zaterdag 8 juli 2017 wederom een aflevering van de embarrada (het modderbad) meegemaakt met welke nagedachtenis men de aardewerktraditie eert; dit evenement is een formule die bestaat uit drie grote vaten met water, voorbereid werk, en het rechtstreeks natspuiten van de deelnemers, een zonnig perceel zonder grote stenen, en nieuwe inheemsen die bereid zijn zich te verenigen met Moeder Aarde, tot aan het punt waarop men niet meer kan onderscheiden waar de persoon eindigt en de modderpoel begint.
Het evenement - dat is ontstaan in 1992, en zich richt op de volslagen voordelen van de jabón Lagarto (Hagedis-zeep) - is onbetaalbaar voor modder-baders en toeschouwers.
VIDEO:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/07/09/124613/traida-barro-atalaya-santa-brigida-1_p.mp4
Een niet te tellen aantal nieuwe inheemsen heeft op zaterdag 8 juli 2017 een gezamenlijk uitstapje gemaakt naar moeder aarde bedolven onder meerdere tonnen modder in de buurt van La Atalaya; een soort van voorouderlijke ritus; ter ere en nagedachtenis aan de plaatselijke traditie.
De overgang van individuen en materie begon toen twee krachtige waterstralen van een Cubaanse vrachtwagen - merk Scania - van het gerenommeerde watertransportbedrijf Las Casillas, tegen dikke betaling het perceel begin te bevochtigen, terwijl dat al eerder was gedaan die ochtend met twee tonnen water van elk 8.000 liter, althans volgens de zienswijze van de burgemeester, José Armengol, die vanuit een verre hoek toe loerde, om zijn mandaat niet te zien eindigen in de modder.
Het was zich in het algemeen overgeven aan de genoemde waterstralen om 18:00 uur, toen bijna perfect en fijn geklede mensen groepsgewijze het modderbad introkken, alsof er geen morgen, of overmorgen bestond, aangetrokken door de krachtige waterstraal van de vrachtwagen.
Met het verstrijken van de minuten verhoogde de trance als in een schokgolf, waarbij - ziek en moe van de klei - de deelnemers uit de cirkel traden, om de meest terughoudend toeschouwers ermee te confronteren en ze deel te maken van deze eigenaardige gewoonte welke niet geschikt is voor schroomvallige, of kieskeurige hygiënisten.
Men heeft kunnen zien hoe op schokkende momenten menselijke wezens letterlijk volledig verdwenen in het charcódromo (strandmodderbad) om na vele minuten weer te voorschijn te komen vanaf de bodem van het orakel, met zelfs twee knipperende ogen en blijkbaar zonder menselijk lichaam dat deze ondersteunde.
Binnen een half uur werd het een ware modder openbaring, een glijbaan zoals die van gnoes uit de Serengeti (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Serengeti); of met andere woorden, een mix tussen Walking Dead en Pella gofio; een locatie, waar de jabón Lagarto (Hagedis-zeep) en de lejía (chloor) van ‘El Conejo’ voor altijd het Ojo de Mordor (Oog van Sauron) zouden verblinden, zie:https://nl.wikipedia.org/wiki/Sauron_(Tolkien)
De Danteske ketel spoorde Javier Cabrera aan - die één van de grondleggers is van het evenement - op bijna op hetzelfde moment dat de charanga (brassband - koperblazers) het geluid van de hitparade ten gehore bracht van de hit ‘que buena cerveza, tomamos aquí’ (‘wat voor een goed bier, drinken we hier) (beluister de polka van het biervat, op YouTube: https://youtu.be/ltlmFdrdqyA
Cabrera heeft uitgelegd dat de explosieve Cyclogenese (golfstroom) heeft geleid tot deze gebeurtenis in het jaar van onze Heer 1992, en hoe een locatie van grote ambachtelijke traditie van grootouders en overgrootouders gekatalyseerd is in een evenement dat ons niet alleen herinnert, maar dat ook een “punt van blijdschap ‘geeft; overigens tot ongenoegen van de pastoor die dit niet alleen ziet als een weinig katholieke praktijk, maar regelrecht als heidens.
Maar Cabrera en de ideologen houden in het midden van wat overgaat als een stap tot wat genoemde wordt de Traída del barro, en merken op dat niet alleen kinderen de strandmeren willen betreden.
La parranda (de koperblazers) hebben een besmettelijke uitwerking, op zowel degenen die zich erin mengen, als op de toeschouwers, met diverse zaken die rechtstreeks een lach opwekken. “Het is een feit,” zo oordeelt Cabrera, “dat dit vanaf het eerste moment voor ons duidelijk was.”
Nu komt Begoña Mayor, uit Valsequillo, rillend van de kou - na zich nat te hebben laten spuiten door de waterstraal- stapt ze heel voorzichtig uit het water om niet tonnen modder mee naar huis te nemen. “Ik vind het leuk,” bekent ze met tuitende lippen.
Achter haar doemt een man met hoed op die zo onder de modder zit, alsof dat hij een moord heeft gepland, het is Kiliam Rodriguez, die met Mabel Santana een tandem vormt, beiden zijn van hier en daarom, "wensen ze het hele jaar dat deze dag komt.”
Maar wie voor wie het evenement twee keer mag plaatsvinden, is de locera (pottenbakster) Rosario Miranda, die ook rilt door het effect van de alisio (koele bries) die op zaterdag 8 juli 2017 heerste in la Atalaya.
Samen met haar broer Jozef, legt Miranda uit, “dat het in het strandmeer ‘warmer’ is vanwege een bepaald chemisch effect,” en hoewel ze gewend is om de modder te betreden voor haar traditionele pottenbakkers-atelier - ze heeft ook een atelier in El Palmita, in Telde - is er nooit zo’n fandango (dansbal) geweest zoals hier; met de verzekering te geven, dat het proces ervoor zal zorgen, dat het niet zijn ‘therapeutische’ kwaliteiten zal verliezen.
En behalve dat een ñame (zoete aardappel) voorlopig buiten dienst is, sommige zijn nu eenmaal van mindere kwaliteit, en de chauffeur van de ziekenwagen op de knop van zijn sirene drukt, is het zeker dat La Traída del barro (Het Brengen van de Modder), een van de vele hoogte- en dieptepunten is van de eindeloze zomerse feestcatalogus, een van de rustigste en vriendelijkste, met een goede sfeer onverslaanbaar, wat zekerheid geeft aan de therapeutische eigenschap, zo oordeelt de hier thuis zijnde Rosario Miranda.
Na nog een waterhoos, keert men in de oorspronkelijke vorm, met de deelnemers achter de muziekband aan, terug naar het dorp, “voor een goede kippenbouillon, na de volksdouche”, vertelt Javier Cabrera.
Wat op deze zaterdag nog rest, is een tentoonstelling van Podencos, een tentoonstelling over valkerij en boogschieten, en staat er nog veel geprogrammeerd voor de kleinsten van La Atalaya, dit alles na onderdompeling in de modder, dat ver van wat men zou verwachten, het personeel het rustig heeft. De Seguridad Social (Veiligheidsdienst) heeft hier nog een immens terrein om te verkennen.
El Sorondongo, vooral favoriet op Lanzarote,
is een van de meest traditionele en mooiste volksdansen van de Canario’s
José María Gil,
oprichter van de Ajey-Groep van San Bartolomé,
is de promotor van deze volksdans
LANZAROTE - zondag 9 juli 2017 - De oorsprong van de traditionele volksdansen van de Canarische Eilanden heeft een heel interessante geschiedenis. De Sorondongo de Lanzarote, een van de meest belangrijke traditionele dansen voor de Canario’s, kan zijn oorsprong hebben op Gran Canaria, aldus de stelling die momenteel opgang doet van de uit Gáldar afkomstige José María Gil, een van de oprichters van de Ajey-Groep van San Bartolomé, op Lanzarote.
Gil vertelt dat hij voor de eerste keer deze dans hoorde in Gáldar (Gran Canaria) in een melodie die lijkt op die van 'María de Gracias Llena' (Avé Maria plena dominus tecum - het Weesgegroet) gezongen door Rancho de Pascua de San Bartolomé," (zie:
https://youtu.be/ETQlHsm6vEU); wat de aanleiding is tot de dans die nu bekend is als de populaire Sorondongo van Lanzarote,” merkt Samuel Pérez op, die de herkomst bestudeerd heeft van deze prachtige dans van de Canario’s.
Danza del Sorondongo.
En het kan zijn dat de Sorondongo zijn oorsprong heeft in de Aradas dansen (Ploeg-dansen); dat wil zeggen, tijdens die bijeenkomsten welke werden gehouden op het einde van het veldwerk, om de inspanningen van vrouwen en mannen te vieren.
Kring
Dat bevestigt Manuel González in zijn boek 'El Sorondongo', uitgegeven door het Centro de la Cultura Popular Canaria (Canarisch Centrum voor de Volkscultuur), waarvan de dansversie welke bestaat in Agüimes, Gran Canaria, "draait om een statische kring van mannen en vrouwen, die afwisselend solo zingen, en ook in de handen klappen op het ritme van de maat.”
González voegt eraan toe, dat in de danskring, een meisje een eindeloze pirouette danst, voorafgaand aan alle coupletten van het zangkoor.
Bekijk en beluister de onderstaande video’s van diverse uitvoeringen van de Sorondongo:
- https://youtu.be/ZyKPiGPPREs
- https://youtu.be/I1EvRwNSukA
- https://youtu.be/X9MoqvX1-EM
- https://youtu.be/hX8BejHj71U
- https://youtu.be/eriSwAqShV8
- https://youtu.be/XBf1hVuE_dk
- https://youtu.be/Hf6A1QrFF0I
- https://youtu.be/T3z8pRmw0aM
- https://youtu.be/mCaMa4V2_24
Oorsprong
Antonio Cejudo, een van de grootste deskundigen op de eilanden in de folklore, stelt , “dat dit een kinderlied is dat zijn oorsprong heeft op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje), dat in 1945 bekend is gemaakt door de muziekgroep Ajei met verschillende coupletten geschreven door José Maria Gil. Judo is het in deze eens met de stelling van de oprichter van Los Sabandeños, Elfidio Alonso.
"De Sorondongo komt uit het jargon van een lied van een kinderspelletje uit de 16de Eeuw dat gespeeld werd in diverse deelstaten in Spanje , waaronder Canarias.” Elfidio Alonso merkt op, dat het door verschillende gezelschappen werd gebracht in de Deelstaat Canarias, en dat ook de mogelijkheid bestaat van een relatie met de Andalusische zorongo (een Spaanse volksdans, typisch in de Deelstaat Andalusië).
José Maria Gil zegt, “ik denk dat dit muziekstuk afkomstig is van een melodie dat hij als kind hoorde in zijn geboortestad Gáldar, (Gran Canaria),”
Het is mogelijk, dat muzieknoten welke José Maria Gil als kind hoorde en zich herinnert, de noten waren van wartaal, een lied van een kinderspel. Cejudo benadrukt de rol van Juan Perdomo, van RTVE op Lanzarote, met het bekend maken van dit muziekstuk in Spanje.
Tekst van El Sorondongo:
El sorondongo,
mondongo del fraile,
que salga la niña,
que entre y lo baile
El sorondongo, mondongo del fraile
que salga la niña, que entre y lo baile.
Si tú me quisieras
yo me casaría,
que gofio y cebolla
no nos faltaría
El sorondongo, mondongo del fraile
que salga la niña, que entre y lo baile.
Por mucho cariño
que tú a mí me dieras,
con gofio y cebolla
¡ay, fuerte agitera!
El sorondongo, mondongo del fraile
que salga la niña, que entre y lo baile.
No te hagas tan fina
y te pongas tan grande,
que tú por trincarme
te mueres de jambre
El sorondongo, mondongo del fraile
que salga la niña, que entre y lo baile.
Pongan gran cuidado
que va terminar,
el sorondongo
con este cantar
El sorondongo, mondongo del fraile
que salga la niña, que entre y lo baile.
De sorondongo
stoofschotel van ingewanden bereid door de monnik
waarmee het meisje komt
om ermee te dansen
Refrein…
Als jíj van me houd
zal ik met je trouwen
en dat gofio en ui
ons niet zullen ontbreken
Refrein…
Voor veel liefde
die jij aan mij geeft
met gofio en ui
Oei, wat een sterke opwinding!
Refrein…
Doe niet zo fijntjes
en hou je zo groot,
dat jij door mij lijdt
dat jij sterft van honger
Refrein…
Wees voorzichtig
het zal eindigen,
in de Sorondongo
met dit gezang
Refrein…
Hoe danst men de Isa canaria
Vanwege de verschillende romerías op de Archipel,
geven we hier enkele aanwijzingen
hoe de populaire dans van de eilanden, uit te voeren
CANARISCHE EILANDEN - maandag 12 juni 2017 - De Isa canaria (Canarische wals) is de vrolijkste dans van de Eilanden, men zingt en danst deze op alle romerías (bedevaarten, processies) en tenderetes (jaarmarkten) van de Archipel.
Volgens deskundigen van de Canarische Regering,“ is het een van rijkste Canarische folklore-uitdrukkingen herkomstig uit het tijdperk van de inheemse bevolking en van de hofbals uit de Renaissance, of uit eerdere Eeuwen.”
Isa del Paraguas, in de wijk San Cristóbal van Las Palmas de Gran Canaria.
De danspassen zijn gemakkelijk. En er is zelfs een soort isa, de losse, die bestaat uit het ronddraaien waarbij de dansparen van partner wisselen.
Video's:
https://www.youtube.com/watch?v=kyRvfeVctkY
https://www.youtube.com/watch?v=SIGwCN_usEs
https://www.youtube.com/watch?v=LdJKLIwFxao
https://youtu.be/ttQlpyAboy8
Per eiland zijn er verschillende: de Isa Corrida van Fuerteventura; en de Isa de Salón die langzamer kan zijn. Maar die wijken af zoals van die van La Palma, welke wat eleganter zijn dan die van Tenerife, welke heel formeel is; en van die van Lanzarote en Fuerteventura, die een vorm hebben welke eigen is aan die van de lanzaroteños en majoreros.
Zij die deze dans kennen, zeggen dat deze op Gran Canaria iets sneller is dan op de rest van Canarias. La Gomera en El Hierro hebben een isa die veel verband houdt met die van Tenerife, welke men los danst, met sprongen. Ook in paren.
De man staat links en iedereen verplaatst zich naar rechts. Daarna ontstaat een rij en, zonder hand in hand te gaan, loopt men naar binnen en buiten de cirkel, totdat men de aanvankelijke partner weer tegenkomt; en men met een halve draai in de andere richting gaat. Er zijn vele afwisselingen zoals kringen en rijen.
Tenslotte is het belangrijk te letten op de grote hoeveelheid danspassen die er zijn op elk eiland. Elke folkloregreep heeft zijn eigen choreografie.
Overzicht van de Romerías in 2017 op Gran Canaria
GRAN CANARIA - donderdag 4 mei 2017 - De Romerias (Pelgrimages, ofwel Processies) en Romerias ofrendas (Offerande-processies) zijn de bewijzen waarmee men de tradities viert waaraan men het meest gehecht is in de volkscultuur van de Canarische Eilanden.
Elk jaar neemt het aantal deelnemers aan deze feestelijke evenementen toe, en siert men de wegen met typische kostuums, muziek en praalwagens (ossenkarren) vol met Canarische levensmiddelen.
Een van de plaatselijke gebruiken die het meest gewaardeerd worden om de traditionele geschiedenis te kunnen waarderen, is om deel te nemen en dan gekleed te gaan in de juiste kleding, modellen die zijn ontworpen door de beeldend kunstenaar Néstor Martín Fernández de la Torre, die klederdrachten heeft ontworpen die tegenwoordig officieel de eilanden Gran Canaria en Fuerteventura vertegenwoordigen.
Het woord romería stamt af van het woord romero; de naam, die werd gegeven aan de pelgrims die naar Rome gingen, en dat is uitgebreid tot elk heiligdom.
Het is een feestelijk evenement dat bestaat uit een reis (processie), of pelgrimage (met versierde karren, rijtuigen, te paard, of te voet) waarmee men naar het heiligdom gaat, een kapel van een Virgen (H. Maagd Maria), of van een plaatselijke beschermheilige.
Soms is het niet nodig een reis (bedevaart) te maken, want het feest duurt een dag, een ochtend, of een middag.
Romerías in 2017 op Gran Canaria:
Maart 2017
- Zaterdag 4 maart: Romería Ofrenda en honor de San José (Offerandeprocessie ter ere van de Heilige Patroon Sint Jozef), in Santa Mª de Guía (Montaña Alta)
April 2017
- Zaterdag 1 april: Romería Pajarera, Santa Águeda (Processie naar de Heilige Agatha van Sicilië), in El Pajar.
- Zaterdag 22 april: Romería del Niño Dios en Ayagaures (Processie naar het Kind Gods in Ayagaures), in San Bartolomé de Tirajana
- Zaterdag 22 april: Romería Ofrenda Ntra. Sra. del Camino de Fátima (Offerandeprocessie aan Onze Lieve Vrouw van de Weg naar Fatima), in de stadswijk Lomo los Frailes in Las Palmas de Gran Canaria.
-Zondag 23 de april: Romería Ofrenda a San Jose Obrero (Offerandeprocessie aan Sint Jozef arbeider), in Cruce de Arinaga (Agüimes)
Mei 2017
- Zaterdag 6 mei: Romería de la Santa Cruz en El Sequero (Processie van het Heilige Kruis), in El Sequero, San Bartolomé de Tirajana
- Zaterdag 6 mei: Romería de Festividad de Ntra. Sra. de Fatima (Processie op de Feestdag van Onze Lieve Vrouw van Fatima), in El Calero (Telde)
- Zaterdag 6 mei: Romería de San Isidro Labrador en Gáldar (Processie van de Heilige Isidorus Arbeider), in Gáldar
- Zaterdag 6 mei: Romería en Honor a Ntra Sra Virgen de Fátima (Processie ter Ere van Onze Lieve Vrouw van Fatima), in El Faro, Teror.
- Zaterdag 13 mei: Romería de La Santísima Trinidad (Processie van de Heilige Drie-eenheid, in Tablero de Maspalomas
- Zaterdag 13 mei: Romería de San Isidro Labrador (Processie van de Heilige Isidorus Arbeider), in Cardones (Arucas)
- Zaterdag 13 mei: Romería de San Isidro Labrador (Processie van de Heilige Isidorus Arbeider), in Artenara
- Zaterdag 20 mei: Romería Ofrenda en Honor a Mª Auxiliadora (Offerandeprocessie ter Ere van Maria Helperes), in Motor Grande, Puerto Rico
- Zaterdag 20 mei: Romería de San Fernando (Processie van Sint Ferdinand), in Maspalomas, San Bartolomé de Tirajana
- Zaterdag 20 mei: Romería de Gavia (Processie van het mastzeil), in Telde
- Dinsdag 30 mei: Romería de Canarias (Canarische Processie), diverse Bedevaarten op geheel Canarias, omdat 30 mei de DIA DE CANARIAS (DAG VAN DE DEELSTAAT CANARIAS) is.
Juni 2017
- Zaterdag 3 juni: Romería de San Antonio ‘El Chico’ (Processie van de Heilige Antonius ‘De Jongere’), in Mogán
- Zaterdag 3 juni: Romería de San Antonio (Sint Antonius-processie), in Telde
- Zaterdag 10 juni: Romería de San Antonio del Palmeral (Sint Antonius van de Palm-oase- Processie), in Casas Blancas, San Bartolomé de Tirajana)
- Zaterdag 10 juni: Romería de San Antonio de Padua (Sint Antonius van Padua-Processie), in Moya
- Zaterdag 10 juni: Romería en Valsequillo (Valsequillo-Processie) in Tenteniguada
- Zaterdag 10 juni: Romería de San Juan (Sint Jan-Processie), in Telde
- Zaterdag 10 juni: Traída de Los Arcos, (het Brengen van de Bogen), in Arbejales,Teror
- Vrijdag 16 juni: Romería de Los Corralillos (de Los Corralillos-Processie), in Agüimes
- Zaterdag 17 juni: Romería de San Pedro Apóstol (Sint Petrus Apostel-Processie), in de Vallei van Agaete
- Zaterdag 17 juni: Romería de San Juan (Sint Jan-processie), in Arucas
- Zaterdag 17 juni: Romería de San Pedro Apóstol (Sint Petrus Apostel-Processie), in La Atalaya Guía
- Zaterdag 17 juni: Romería de San Juan Bautista (Sint Johannes de Doper-Processie), in Tasarte
- Zaterdag 17 juni: Romería de San Juan (Sint Jan-Processie), in Tenteniguada
- Zaterdag 24 juni: Romería de San Juan Bautista (Sint Johannes de Doper-Processie), in Cercados de Araña
- Zaterdag 24 juni: Romería en Honor a San Martín de Porres y Sta Teresita (Processie ter Ere van Sint Martinus van Porres/Lima en Sint Theresia), in El Juncal Tejeda
- Zaterdag 24 juni: Romería en Honor a San Pedro Apóstol (Processie ter Ere van Sint Petrus Apostel), in Bañaderos Arucas
Juli 2017
- Zaterdag 1 juli: Romería en San Isidro (Sint Isidorus-Processie), in Teror
- Zaterdag 1 juli: Romería en Fataga. Fiestas del Albaricoque (Processie in Fataga. Abrikozenfeest), in San Bartolomé de Tirajana
- Zaterdag 8 juli: Romería de La Milagrosa (Processie van de Wonderbaarlijke H.Maagd) in de stadswijk San Lorenzo, Las Palmas de Gran Canaria
- Zaterdag 8 juli: Romería en honor a Nuestra Sra. del Carmen (Onze Lieve Vrouw van de Carmelberg-Processie), in Las Huesas Telde
- Zaterdag 8 juli: Romería del Risco Blanco (Witte Rotswand-Processie), in San Bartolomé de Tirajana
- Zaterdag 8 juli: Romería terrestre Nuestra Sra. del Carmen (Lieve Vrouw van de Carmelberg-Processie), in Arguineguín, Mogán
- Zaterdag 8 juli: Romería en honor a Nuestra Sra. del Carmen (Processie ter Ere van Onze Lieve Vrouw van de Carmelberg), in Marpequeña Telde
- Zaterdag 8 juli: Romería en honor a Nuestra Sra. del Carmen (Processie ter Ere van Onze Lieve Vrouw van de Carmelberg), in La Dehesa Stª Mª de Guía
- Zaterdag 8 juli: Romería del Agua, “el Pino chico”, en honor a San Isidro Labrador (de Waterprocessie van ‘de kleine Pijnboom’, ter ere van Sint Isidorus Arbeider), in Teror
- Zaterdag 8 juli: Romería en honor a Ntra. Sra. del Lourdes (Processie ter Ere van O.L. Vrouw van Lourdes), in El Goro Telde
- Vrijdag 14 juli: Romería en honor a Nuestra Sra. del Carmen en La Banda (Processie ter ere van Onze Lieve Vrouw van de Carmelberg in Het Vaandel), in Agüimes
- Zaterdag 15 juli: Romería en honor a Nuestra Señora del Carmen (Processie ter ere van Onze Lieve Vrouw van de Carmelberg), op La Isleta in Las Palmas de Gran Canaria
- Zaterdag 15 juli: Romería de Santiago de Los Caballeros (Sint Jacobus van de Ruiters-Processie), in Gáldar, om 16:00 uur
- Zaterdag 15 juli: Romería de Santiago “el Chico” (Sint Jacobus ‘De Jongere’-Processie), in Santiago de Tunte, van El Pinar naar Tunte (het oude centrum van San Bartolomé de Tirajana)
- Zondag 16 Juli: Romería marítima desde Arguineguín a Mogán y vuelta (Maritieme Processie van Arguineguín naar Mogán - visa versa (vertrek van de boten om 11:30 uur)
- Zaterdag 15 juli: Romería de “La Virgen de la Merced” (Onze Lieve Vrouw van de Genade-Processie), in Las Bachilleras Telde om 18:00 uur- Zaterdag 15 juli: Romería en Hornos del Rey (Processie), in Hornos del Rey Telde
- Zondag 16 Juli: Romería “Santo Domingo de Guzmán” (Sint Dominicus de Guzmán-Processie), in Punto Fielato Telde om 18:00 uur
Augustus 2017
- Vrijdag 4 augustus: Bajada de la Rama de Agaete (Afdaling van de Boomtak van Agaete), in Agaete
- Vrijdag 4 augustus: Romería Ofrenda Ntra Sra de Las Nieves (Offerandeprocessie aan Onze Lieve Vrouw ter Sneeuw) in Lomo Magullo Telde
- Zaterdag 5 augustus: Romería de en honor a la Virgen de las Nieves y al Sagrado Corazon de Jesús (Processie ter Ere van de H. Maagd ter Sneeuw en het Heilig Hart van Jezus), in Marzagán
- Zaterdag 5 augustus: Romería de San Lorenzo Mártir (Sint Laurentius Martelaar Processie), in de stadswijk San Lorenzo Las Palmas de Gran Canaria
- Zaterdag 5 augustus: Romería de la Virgen Milagrosa (Wonderlijke Maagd-Processie), in La Solana Tejeda
- Zaterdag 5 augustus: Romería en El Palmar en honor a nuestra señora de Las Nieves (Processie in El Palmar ter ere van Onze Lieve Vrouw ter Sneeuw), in Teror
- Zaterdag 5 augustus: Romería Nuestra Señora de Las Nieves (Onze Lieve Vrouw ter Sneeuw-Processie), in Lomo Juan Ingenio
- Zaterdag 5 augustus: Romería de Taidía (Taïda processie), in San Bartolomé de Tirajana
- Zaterdag 5 augustus: Romería de La Virgen de Las Nieves (Onze Lieve Vrouw ter Sneeuw-Processie), in Agaete
- Zondag 6 augustus: Romería de Santa Brígida (Processie van Santa Brígida), in Santa Brígida om 12:00 uur
- Zondag 6 augustus: Romería La Traída del Agua (Het Brengen van het Water Processie), in Lomo Magullo Telde om 19:00 uur
- Zondag 6 augustus: Romería de Fátima (Fatima-Processie), in Aldea Blanca San Bartolomé de Tirajana)
- Zaterdag 12 augustus: Romería de San Roque (Heilige Rots-Processie), in Firgas
- Zaterdag 12 augustus: Romería de Ayacata (Ayacata-Processie), in San Bartolomé de Tirajana
- Zondag 13 augustus: Romería Ofrenda en honor a la Virgen del Buen Suceso (Onze Lieve Vrouw van het Goede Succes-Processie), in Carrizal Ingenio
- Zaterdag 19 augustus: Romería ofrenda en honor a la Inmaculada Concepción y San Andrés ( Processie ter Ere van de Onbevlekte Ontvangenis en Sint Andreas), in Soria Mogán
- Zaterdag 19 augustus: Romería de San Bartolomé (Sint Bartholomeus-Processie), in Fontanales Moya
- Zaterdag 19 augustus: Bajada del Carbonero (Afdaling van de Houtskoolbrander), in Tunte San Bartolomé de Tirajana
- Zaterdag 19 augustus: Romería/Fiesta del Agua (Processie/Waterfeest), in Santa Brígida
- Zondag 20 augustus: Ofrenda a la Virgen de la Cuevita (Offerandeprocessie aan de H. Maagd van het Grotje), in Artenara
- Vrijdag 25 augustus: “Vará del Pescao”, romería marinera en la playa de Arinaga ('Visserij'-Processie, op zee bij het strand van Arinaga), in Arinaga
- Zaterdag 26 augustus: Romería-Ofrenda al Santo Patrón San Gregorio Magno (Offerandeprocessie aan Sint Gregorius de Grote), in Siete Puertas in de stadswijk Tamaraceite Las Palmas de Gran Canaria
September 2017
- Donderdag 7 september: Romería de La Virgen del Pino de Teror (Processie van de H. Maagd van de Pijnboom), in Teror
- Zaterdag 9 september: Romería del Sobradillo (Bedevaart van de Overdekte Balkons), in Sardina del Norte
- Zaterdag 9 september: Romería del Sagrado Corazón (H. Hart-Processie), in La Garita Telde
- Zondag 10 september: Romería de San Nicolás (Sint Nicolaas-Processie), in Aldea
- Zaterdag 16 september: Romería de Virgen del Socorro (Heilig Maagd van de Redding-Processie), in Tejeda
- Zaterdag 16 september: Romería de Virgen de Los Dolores (H. Maagd van de Smarten Processie), in de stadswijk Schamann Las Palmas de Gran Canaria
- Zaterdag 16 september: Romería de San Miguel (Sint Michael-Processie), in Valsequillo
- Zaterdag 16 september: Romería San Pedro González Telmo y Ntra Sra del Carmen (Sint Pedro González Telmo en Onze Lieve Vrouw van de Carmelberg-Processie) in Sardina Gáldar
- Zaterdag 16 september: Romería de San Miguel Arcángel (Aartsengel Sint Michael-Processie), in Temisas
- Zondag 17 september: Romería de las Marías (Processie van de Maria`s), in Stª Mª de Guía.
- Woensdag 20 september: Romería de San Mateo (Sint Matheus-Processie), in Vega de San Mateo
- Zaterdag 23 september: Romería del Rosario (Rozenkrans-Processie), in La Goleta Arucas- Zondag 24 september: Romería Nuestra Sra. del Rosario en Vegueta (Las Palmas de Gran Canaria)
- Zaterdag 30 september: Romería de Agüimes, Bajada del Gofio, Traída del Gofio y Agua (Processie van Aguímes Afdalen van het Geroosterde Meel, het brengen van het Geroosterde Meel en Water), in Aguímes
Oktober 2017
- Zaterdag 7 oktober: Romería de La Virgen del Rosario (H. Maagd van de Rozenkrans-Processie), in Agüimes
- Zaterdag 7 oktober: Romería de San Francisco (Sint Franciscus Processie), in Telde
- Zaterdag 7 oktober: Romería de La Encarnación (De Menswording Processie), in Valleseco
- Zondag 8 oktober: Romería de La Virgen del Pilar (H. Maagd van de Pilaar Processie), in der stadswijk Guanarteme Las Palmas de Gran Canaria
- Zaterdag 14 oktober: Romería de La Virgen del Pilar (H. Maagd van de Pilaar Processie), in Lomo Galeón, Maspalomas
- Zaterdag 14 oktober: Romería de la Naval en La Isleta (Processie van de Marinehaven ), op La Isleta Las Palmas de Gran Canaria
- Zondag 15 oktober: Romería del Rocío (De Dauw-Processie), in Teror
- Zaterdag 28 oktober: Romería de San Rafael (Sint Rafael Processie), in Vecindario
November 2017
- Zaterdag 18 de November: Romería de San Andrés (Sint Andreas Processie), in Arucas
December 2017
- Zaterdag 2 de december: Romería de La Inmaculada Concepción (Onbevlekte Ontvangenis-Processie), in Jinamar Telde
- Zondag 17 december: Romería de Los Labradores (Arbeiders processie), in Santa Lucía de Tirajana.
Wenst u het maandelijkse tijdschrift ‘’La Brujula’ in digitale ISSUU-versie te ontvangen om geïnformeerd te zijn over alle berichten die men publiceert…? Meldt u zich dan hier aan: http://labrujulaocioycultura.com/registrate SUSCRÍBETE AQUÍ.
Deel Cultuur
Mis het niet!!! (Redt uw ziel!)
Officiële Feestdagen-kalender 2017 voor Canarias
CANARISCHE EILANDEN - maandag 2 januari 2016 - Gedurende 2017 zullen, naast de zondagen,de navolgende officiële feestdagen van kracht zijn op de Canarische Eilanden:
- 6 januari, Driekoningen,
- 13 april, Witte Donderdag,
- 14 april, Goede Vrijdag,
- 1 mei Dag van de Arbeid,
- 30 mei, Feestdag van de Canarische Eilanden.,
- 15 augustus, Maria Hemelvaart,
- 12 oktober, Día de Hispanidad ,
- 1 november, Allerheiligen,
- 6 december, Dag van de Grondwet,
- 8 december, Onbevlekte Ontvangenis,
- 25 december, Kerstmis.
In plaats van Nieuwjaarsdag (die in 2017 op zondag valt) als officiële feestdag naar maandag te verschuiven (waardoor maandag 2 januari 2017 op de Eilanden een normale werkdag is), zal men deze gebruiken om op 30 mei de Día de Canarias te vieren, omdat in het Werknemersstatuut wordt toegestaan dat in de Deelstaten dagen welke verplaatst worden naar maandag, gebruikt kunnen worden voor andere, “die traditioneel hun eigen feestdag is.”
Eveneens wordt de officiële Spaanse feestdag van Santiago Apóstol (25 juli) vervangen door eilandfeestdagen en heeft men een vrije dag als volgt op:
- Tenerife……: 2 februari, Virgen de Candelaria.
- El Hierro…..: 1 juli, Bajada de la Virgen de Nuestra Señora de los Reyes.
- Gran Canaria: 8 september, Nuestra Señora del Pino.
- Lanzarote…..: 15 september, Nuestra Señora de los Dolores.
- Fuerteventura: 15 september, Nuestra Señora de la Peña.
- La Gomera…: 9 oktober, Nuestra Señora de Guadalupe.
- La Palma……: 5 augustus, Nuestra Señora de las Nieves.
Bovendien heeft elke gemeente een datum voor haar eigen feestdag (maximaal twee), welke door elk Gemeentebestuur dient te worden aangevraagd bij het Dirección General de Trabajo (Directoraat-generaal van Arbeid), van de Canarische Regering, binnen de termijn van een maand na de publicatie van het Decreet.
Alle feestdagen voor 2017 in Spanje op een rij
SPANJE - Nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2017 - Het nieuwe jaar is begonnen en dan is het makkelijk om te weten op welke datums de nationale en regionale feestdagen zijn in Spanje.
In 2017 zijn er 12 feestdagen waarvan er negen zijn die in heel Spanje gevierd worden. Acht van deze feestdagen zijn niet om te ruilen voor een andere dag, terwijl sommige door verschillende Deelstaten op een andere dag gevierd worden.
Het is altijd makkelijk, om te weten wanneer er feest is in Spanje, dagen dat alles en iedereen vrij heeft (op uitzonderingen na natuurlijk), zo zijn banken, winkels, officiële instellingen enz. gesloten.
Onderstaand alle vrije dagen van de Deelstaten en daarnaast ook de feestdagen die voor heel Spanje gelden. In totaal staan er in 2017 twaalf nationale feestdagen op de kalender waarvan er negen in heel Spanje gelden.
Negen van deze twaalf dagen in 2017 zijn nationale, ‘niet verwisselbare’ dagen:
- vrijdag 6 januari (Driekoningen)
- vrijdag 14 april (Goede Vrijdag)
- maandag 1 mei (Dag van de arbeid)
- dinsdag 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart)
- donderdag 12 oktober (Día de Hispanidad)
- woensdag 1 november (Allerheiligen)
- woensdag 6 december (Dag van de Spaanse Grondwet)
- vrijdag 8 december (Maria Onbevlekte Ontvangenis)
- maandag 25 december (Kerstmis)
Er zijn vier feestdagen die weliswaar voor heel Spanje gelden maar door de verschillende Deelstaten op andere dagen geplaatst kunnen worden zoals:
- maandag 2 januari (omdat 1 januari 2017 op een zondag valt) wat alleen een vrije dag zal zijn
in Andalusië, Aragón, Asturië, Castilla y Léon, Murcia, en Melilla;
- donderdag 13 april is daarnaast feestdag in heel Spanje, behalve in Catalonië aangezien zij
gekozen hebben voor maandag 17 april (el día de la Mona c.q .Paasmaandag);
- maandag 20 maart is uitsluitend feestdag in Extremadura en Madrid;
- dinsdag 25 juli is een feestdag in Galicië, Navarra en Baskenland.
Bij alle feestdagen moet men nog de Deelstaat-feestdag optellen zoals de dag van Andalusië, de dag van Catalonië, de Día de Canarias enz. waardoor het totaal aantal officiële feestdagen op 14 komt te staan.
Per Deelstaat
Hieronder in een kort overzicht de feestdagen per Deelstaat, de regio’s waar veel Nederlanders en Belgen wonen, of op bezoek komen.
Men kan het volledige overzicht bekijken op de internetpagina van het Dirección General de Empleo (Directoraat-generaal van Werkgelegenheid) en in het Boletín Oficial del Estado (BOE) (de Staatscourant).
Andalusië:
2 en 6 januari, 28 februari (Día de Andalucía), 13 en 14 april, 1 mei, 15 augustus, 12 oktober, 1 november, 6, 8 en 25 december.
Aragón:
2 en 6 januari, 13, 14 en 24 (Día de Aragón) april, 1 mei, 15 augustus, 12 oktober, 1 november, 6, 8 en 25 december.
Asturië:
2 en 6 januari, 13 en 14 april, 1 mei, 15 augustus, 8 september (Día de Asturias), 12 oktober, 1 november, 6, 8 en 25 december.
De Balearen:
6 januari, 1 maart (Día de Balears) 13 en 14 april, 17 april, 1 mei, 15 augustus, 12 oktober, 1 november, 6, 8 en 25 december.
Canarische Eilanden:
6 januari, 13 en 14 april, 1 mei, 30 mei (Día de Canarias), 15 augustus, 12 oktober, 1 november, 6, 8 en 25 december.
Catalonië:
6 januari, 14 en 17 april, 1m mei, 24 juni (San Juan), 15 augustus, 11 september (Día de Catalunya), 12 oktober, 1 november, 6, 8, 25 en 26 december.
Comunidad Valenciana:
6 januari, 13, 14 en 17 april, 1 mei, 15 augustus, 9 oktober (Día de la Comunidad Valenciana), 12 oktober, 1 november, 6, 8 en 25 december.
Extremadura:
6 januari, 20 maart, 13 en 14 april, 1 mei, 15 augustus, 8 september (Día de Extremadura), 12 oktober, 1 november, 6, 8 en 25 december.
Galicië:
6 januari, 13 en 14 april, 1 mei, 17 mei (Día de las Letras Gallegas), 25 juli, 15 augustus, 12 oktober, 1 november, 6, 8 en 25 december.
Madrid:
6 januari, 20 maart, 13 en 14 april, 1 en 2 (Día de Madrid) mei, 15 augustus, 12 oktober, 1 november 6, 8 en 25 december.
Murcia:
2 en 6 januari, 13 en 14 april, 1 mei, 9 juni (Día de Murcia), 15 augustus, 12 oktober, 1 november, 6, 8 en 25 december.
Daarnaast zijn er nog regionale, provinciale en gemeentelijke feestdagen om rekening mee te houden, maar deze zijn afhankelijk van de deelstaatregio’s, provincies en gemeenten, en dat zijn er teveel om hier op te noemen
De Lucia’s van 2016 bezoeken Maspalomas
SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 15 december 2016 - Het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana heeft op donderdag 15 december 2016 de Zweedse en de Canarische Lucia’s 2016, Sofia Jonson en Miriam Ramos, ontvangen tijdens het traditionele kerstbezoek, dat het Patronato Reina de la Luz, sponsor van het evenement, jaarlijks organiseert in de toeristengemeente.
De beide Lucia’s zijn ontvangen in het Gemeentehuis van Maspalomas door de wethouder van cultuur, Esther Delgado Sánchez, de hen feliciteerde met hun verkiezing en hen uitnodigen maximaal te genieten van het toeristische en promotionele initiatief dat gepromoot word door het Patronato Reina de La Luz (Beschermheerschap Koningin van het Licht), dat wordt voorgezeten door Juan Vicente Sánchez Araña.
Dit bezoek aan Maspalomas Costa Canaria van de beide Lucia’s, op dinsdag 13 december gekroond in de Oecumenische El Salvador-kerk, in Playa del Inglés, door de honorair consul van Zweden, Ann Kristin Ekstrand, omvatte ook een bezoek aan het Speciale Natuurreservaat van de Duinen van Maspalomas.
Tijdens dit bezoek, in 2016 alweer de 53ste editie, zij de twee Lucia’s vergezeld dioo vertegenwoordigers van de Lions Club van de Zweedse plaats Lülea, en van de Zweedse krant Norsbrhoten Kuriren, welke in dezelfde stad is gevestigd.
De
Zweedse
en
de
Canarische
Lucia
verenigen
de
twee
uitersten
van
Europa
GRAN CANARIA - SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 15 december 2016- De Zweedse en de Canarische Lucia verenigen de twee uitersten van Europa, het aurora boreal (noorderlicht) met de zon van Gran Canaria; zo heeft op woensdag 14 december 2016 de Zweedse delegatie benadrukt die is ontvangen door de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, Antonio Morales.
“Lapland met Canarias,” zo heeft de delegatie benadrukt, die in de vergaderzaal van het Cabildo (Eilandbestuur) heeft uitgelegd dat men in Zweden heel uitgebreid de feestdag van de Heilige Lucia viert, maar buiten Zweden, en als zodanig, alleen op Gran Canaria.
Aldus heeft Antonio Morales hen bedankt voor het werk dat zowel het Patronato de la Luz ) (het Havenbestuur) en de Club de Leones (Lions Club) al sinds 53 jaar verrichten - sinds het begin van de traditie om een jonge Zweedse en een ander van Gran Canaria te kronen - om niet alleen de banden aan te halen, “maar ook, om de waarden van het eiland kenbaar te maken,” waar een grote Zweedse samenleving verblijft.
De
‘Lucía’s’
in
Las
Palmas
de
Gran
Canaria
LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 15 december 2016 - De wethouder van Mobiliteit en van Ciudad de Mar (Stad van de Zee), José Eduardo Ramírez Hermoso, van Las Palmas de Gran Canaria, heeft op woensdag 14 december in het Casa del Turismo (het VVV-kantoor) in het Santa Catalina-park, de Zweedse en de Canarische ‘Lucia’s’, Sofía Jonsson en Miriam Ramos ontvangen, vertegenwoor-digsters van de festiviteit van Koningin van het Licht; een traditie in het kader van het begin van de advent in Zweden, en wat men op Gran Canaria al ruim 53 jaar viert.
De jongedames zijn vergezeld door een officiële delegatie van de Zweedse gemeente Lülea; de Zweedse Consul op Canarias, Ann Kristin Ekstrand, de wethouder van de Gemeente Santa Lucía de Tirajana, Víctor García, en de voorzitter van het Patronato Reina de la Luz Gran Canaria (Beschermheerschap Koningin van het Licht Gran Canaria), Juan Vicente Sánchez - Araña.
De wethouder heeft benadrukt, “dat het gaat om een aangenaam evenement, dat de betrekkingen symboliseert tussen de Zweedse en de Canarische samenleving. Een relatie die ruim een halve Eeuw geleden is begonnen met de komst van de eerste Zweedse toeristen om de winter door te brengen de hoofdstad van Gran Canaria.” Ramírez heeft opgemerkt, “dat de stad de traditie heeft hersteld van veel Zweedse toeristen die de winter doorbrengen in Las Palmas de Gran Canaria. En dat het in de winter normaal is, Zweeds te horen praten in elke hoek van de stad.”
De wethouder, Fernández de la Torre, heeft aan de overheidsvertegenwoordigers van Lülea, de zusterstad van Santa Lucía de Tirajana, ene collectie reproducties overhandigd van het ‘Poema del Atlántico’ (‘Gedicht van de Atlantische Oceaan’) van Nestor Martín, en heeft - in naam van de hoofdstad - een keramiek afbeelding ontvangen van de beroemde auroras boreales (het Noorderlicht) dat meestal wordt waargenomen in deze stad in het Noorden van Zweden.
53ste keer:
Duizenden personen hebben Santa Lucía bezocht voor het vieren van de grote dag van de patrones
SANTA LUCÍA DE TIRAJANA - Duizenden personen hebben op dinsdag 13 december 2016 op Gran Canaria het historische centrum in het hooggelegen gedeelte van de gemeente Santa Lucía bezocht voor het vieren van de grote dag van Santa Lucía (de Heilige Lucia), de patrones van de gemeente.
De veemarkt en de ontvangst door het Gemeentebestuur, met aan het hoofd burgemeester Dunia González, hebben de Zweedse en Canarische ‘Lucías’, Miriam Ramos en Sofía Jonsson, in de Casas Consistoriales (het historische gemeen-tehuis) de feestdag geopend.
VIDEO:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2016/12/14/112323/santa-lucia-celebra-fiestas-1_p.mp4
Tijdens de officiële plechtigheid, die heeft kunnen rekenen op de aanwezigheid van de Zweedse gemeente Lülea, heeft Dunia González aan de beide Lucia’s een balayo (tenen- of pitriet-mand) overhandigd, vervaardigd door de meester-kunstenaar van de gemeente Juanito Ramírez; oorbellen, en een boeket bloemen. De receptie van de Zweedse en Canarische Lucia’s is een jaarlijkse traditie die in 2016 voor de 53ste keer heeft plaatsgevonden.
De plechtige Heilige Mis (uiteraard in een ook anni 2016 op Canarias nog steeds bomvolle kerk), de processie, het bezoek aan de veemarkt, een optocht van de winnende dieren voor de patrones, en de offerande van de water- en melk-ritus voor het beeld van de Maagd, hebben het ochtendevenement opgeluisterd. Het belangrijkste gala van de dag, dat is aangevangen om 18:30 uur, had als hoofdrolspelers Bejeque, Aridane Gómez, en de humorist Omayra Cazorla.
Het feestprogramma van de gemeente Santa Lucía en de wijk Los Labradores wordt voortgezet op woensdag 14 december 2016 met de Día del Haragán, een van de meest specifieke evenementen die men viert op het Eiland, waarbij men in de gemeente bijeenkomt voor het spel met een pop die de negatieve gebeurtenissen gedurende het jaar voorstelt. Aanklagers en advocaten kunnen het vonnis van de rechter niet verhinderen, zodat Haragán eindigt op de brandstapel en de goegemeente het vonnis viert met vuurwerk.
Vijf legendarische plaatsen voor
‘los finaos’ (Allerzielen),
het ‘Halloween’ van Canarias
La luz de Mafasca
La luz de Mafasca is een licht, waarschijnlijk geproduceerd door een natuurverschijnsel, dat vooral in extra donkere en stille nachten verschijnt op het eiland Fuerteventura. Het licht is klein, maar soms kan het een grote afmeting hebben, verzekeren degenen die het hebben waargenomen. Het verplaatst zich blijkbaar op een intelligente manier, omhoog en omlaag, maar kan ook stil in de lucht blijven hangen, of plotseling versnellen.
De legende dateert van van vele Eeuwen geleden, en over dit raadselachtige verschijnsel is in 2012 een film gemaakt: ‘La luz de Mafasca’ , door regisseur Zacarías de la Rosa.
El Barranco de Badajoz
In de diepte van de Barranco de Badajoz (het Ravijn van Badajoz) bevindt zich een ‘Ufo verschijning’, met abnormale geluiden, en buitengewone energie; het zijn legenden vanwege de veronderstelde witte wezens…,” zegt Juanca Romero, die dit verschijnsel heeft bestudeerd en er een wetenschappelijk boek over heeft geschreven. Er zijn diverse getuigen: er zijn personen die bevestigen aangeraakt te zijn door een onzichtbare kracht, anderen voelden dat ze in de rug werden geduwd, en weer anderen voelden een druk op de borst. De televisie heeft zich meer dan eens voor de barranco geïnteresseerd, maar het is niet gemakkelijk beelden te maken, want de batterijen van de camera’s raken leeg, als onderdeel van de magie, als men het verschijnsel nadert; en als men de barranco verlaat, laden de batterijen zich weer op, zoals staat te lezen op de internetpagina:
http://territoriodelmisterio.com
La casa maldita de Telde (Het vervloekte huis van Telde)
De woning in de San Francisco wijk in Telde.
In de San Francisco wijk in Telde staat een oud huis, dat om diverse redenen opvalt bij een eerste ontmoeting, met een grijze tuin, en een deur net zo luguber als de geheimen die het binnen verbergt. De getuigenissen verzekeren, dat de woning veranderde in een favoriete plek voor duivelse sekten en spirituele riten vanwege de verlaten, verwaarloosde staat. De politie heeft in het interieur zelfs botten en resten van vogels, opgedroogd bloed, vijfhoeken, en een grote hoeveelheid zwarte kaarsen aangetroffen, naast andere benodigdheden voor weinig orthodoxe rituelen.
Men moet weten dat santería van Cubaanse herkomst altijd al is geworteld op de Canarische Eilanden. Anderen zeggen, dat het in het huis spookt en hebben het over paranormale gebeurtenissen: lichten die in staat zijn in om glas te verbrijzelen, geluiden van kettingen, en stappen, rond de argeloze bezoekers; en zelfs poltergeist verschijnselen, zoals diverse in deze zaken deskundigen zeggen.
El fantasma de Catalina (De geest van Catharina)
De statige binnenplaats van Casa Lercaro.
Ongetwijfeld bevat het 16de-Eeuwse Casa Lercaro - tegenwoordig Museo de Historia (Geschiedkundig Museum) van Tenerife - binnen haar muren het griezelige geheim van een spook. Een ongrijpbaar onderwerp voor de medewerkers, en vooral voor degenen die een verbinding hebben met het verleden van dit gebouw, niemand durft het verhaal te vertellen van Catalina (Catharina), van wie sommigen veronderstellen dat het de dochter is van Antoni Lercaro. Volgens de legende, verplichtte men haar te trouwen met een veel oudere man; iets wat haar er toe bracht, zich het leven te benemen, door op de trouwdag zich in een put te storten achter de woning. Tegenwoordig is deze put goed afgedekt. De verhuizing, kort daarna, van de familie naar het statige stad La Orotava, werd destijds toegeschreven aan het feit, dat samenleven met het spook onmogelijk bleek te zijn.
Cantos misteriosos en los tribunales (Mysterieus gezang in de rechtbank)
Het Paleis van Justitie van Las Palmas.
Net als in andere gevallen, ligt hier de rechtvaardiging van een paranormaal verschijnsel, aan de oorsprong van het gebouw waarin nu het Canarische Hooggerechtshof is gevestigd in de hoofdstad van Gran Canaria. Het gezang doet zich voor in wat voorheen een klooster van de Augustijnen was - feitelijk is het nog steeds de buur van de San Agustín-kerk - een van de belangrijkste in de wijk Vegueta, en dat is waarom sommigen beweren het geluid van het verplaatsen van meubilair te horen, of van voetstappen op het parket, maar dit type vloer is volledig afwezig in het gebouw.
Fiesta del Charco: Eeuwen van water en vreugde
LA ALDEA - maandag 12 september 2016 - Anderhalve meter. Dat is de maximale diepte die El Charco (Het Strandmeer) van La Aldea bereikt, een lagune aan het eind van een spectaculaire barranco (vallei) op enkele meters afstand van de zee. Deze waterspiegel is ongetwijfeld een van de meest populaire en drukst bezochte volksfeesten van het jaar op Gran Canaria.
De feestvierders rennen het Charca (Strandmeer) in tijdens het feest. Om 17:00 uur telkens op 11 september, volgen duizenden ogen het spoor van de vuurpijl aan de heldere septemberhemel. Het afschieten van de vuurpijl is het begin van het Fiesta del Charco. Dat is het moment om een eeuwenoude traditie gelardeerd met zout water en vreugde in ere te houden.
VIDEO:
https://youtu.be/iAFff-g-Gmc
Noteer een woord: embarbascar (lastig). Dat is de naam van de eeuwenoude techniek die werd gebruikt door de oerbewoners van Gran Canaria. Deze techniek bestaat uit het gieten van plantensap in het water, zoals dat van de cardón (Mexicaanse reuzencactus), of de tabaiba (Euphorbia atropurpure), een op Canarias inheemse wolfsmelk struik, om de vissen te verdoven en het vangen ervan te vergemakkelijken. De praktijk is op het eiland blijven voortleven tot ver in de twintigste eeuw. Dit deel van de geschiedenis van Gran Canaria komt elk jaar tot leven in La Aldea, telkens als de deelnemers het strandmeer instappen om de harders te vangen; vissen, zo ongrijpbaar als slechts een vis kan zijn.
Het Fiesta del Charco is omgeven met anekdotes. Een voorbeeld: In de 18de Eeuw verplichtte bisschop Delgado y Venegas gekleed naar het feest te komen, want hij vond het schaamteloos dat veel deelnemers schaars gekleed waren, althans volgens zijn criteria..
In de diepte van het Charca, in deze 'Marciega' (‘Blinde zee’) zwemmen, met de Mugil cephalus (ofwel mújol, mugil, mugle, llisa, muble lisa, liza, albur, cabezudo, capitón, of corcón; een straalvinnige vissensoort, uit de familie van harders) duizenden verhalen en legendes in het rond. Mensen die het feest willen meemaken, kunnen hun reacties kwijt op het toeristische blog: http://bit.ly/FdCGC
Van de Carmen naar de Rosario van Vegueta:
Drie maanden van volksfeesten
Na de viering van Sint Jan (24 juni),
biedt Gran Canaria van juli t/m september plaats
aan een groot aantal festiviteiten
GRAN CANARIA - zaterdag 25 juni 2016 - Ook dit jaar komt de zomer weer met het virus van de romerías (bedevaarten, offerande processies) en volksfeesten ten top. Van juli t/m september, vinden op het eiland de meest beroemde en massale festiviteiten plaats die de gehele bevolking van Gran Canaria op de been brengen; net zoals degenen, die het zomerseizoen benutten om van een bezoek aan het Eiland te genieten.
Traditionele verbenas (openbare dans bals), sport-toernooien, volksdans-avonden, openluchtbioscoop, en muziekconcerten, mengen zich met een cocktail aan feestdagen die zich gedurende het verstrijken van de zomer aaneenrijgen op het gehele Eiland.
Hoewel we ze in dit artikel niet allemaal noemen, is dit een selectie van enkele van de onmisbare festiviteiten die niet mogen ontbreken in de agenda van iedereen die op Gran Canaria verblijft gedurende de maanden: juli, augustus en september.
Fiestas del Carmen
Begin juli vinden in diverse plaatsen op Gran Canaria festiviteiten plaats ter ere van de Virgen del Carmen, de schutspatrones van de zeelui. We noemen de maritieme processie in Arguineguín en de avond-processie die door diverse straten trekt van La Isleta, die bedekt zijn met bloemtapijten die worden gelegd door de bewoners van deze wijk in Las Palmas de Gran Canaria.
La Rama
Voor velen, is het Fiesta de La Rama - dat men jaarlijks viert op 4 augustus in de noordelijk op het eiland gelegen gemeente Agaete - de ‘moeder aller volksfeesten’ welke men tegenwoordig niet alleen op Gran Canaria viert, maar op geheel Canarias; bovendien, wordt ‘La Rama’ door velen beschouwd als hun meest favoriete feest.
Lomo Magullo
Dit volksfeest dat men viert in Lomo Magullo, de wijk in Telde, is een van de meest populaire en drukst bezochte evenementen, hoewel het niet veel langer bestaat dan 40 jaar en verwijst naar de traditie van het water dat komt van de fuentes (bronnen) en acequias (irrigatiekanalen) van het binnenland van het Eiland. La Traída del Agua, is een van de meest geliefde feesten van de Grancanarios met de chapuzón (het gemeenschappelijke ‘waterballet’) wanneer de met hun emmers aanwezigen elkaar tot op het hemd toe nat gooien.
Los Fuegos de San Lorenzo
Deze wijk in de hoofdstad van Gran Canaria viert haar patroonsfeest met een spectaculair lichtspel en vuurwerk dat duizenden bezoekers van over het gehele eiland aantrekt. Een dag eerder houdt men de romeria (bedevaart-processie) ter ere van de heilige.
La Vará del Pescado
Deze romeria (bedevaart) roept de gewoonten op die men uitoefende in de oudheid. Een recentelijk feest dat men viert op het Playa de Arinaga (Strand van Arinaga) op de laatste vrijdag van augustus en waar het gebruikelijk is dat de vissers komen met caracolas (schelpdieren), om de komst van verse vis naar de kust aan te geven. Men roostert ruim 1.000 kilo sardines voor de aanwezigen, in gezelschap van muziekkapellen en folkloregroepen. Dit feest herinnert aan de grote visserij-traditie die al eeuwenlang bestaat op de Canarische Eilanden.
Fiestas de la Cuevita de Artenara
De Romería de la Virgen de La Cuevita (Bedevaart naar de H. Maagd van Het Grotje) is het hoogtepunt van het feestprogramma van de berggemeente Artenara. Op deze dag viert men een van de meest populaire festivals van volksmuziek van de Canarische Archipel. De Virgen de La Cuevita is de schutspatrones van de Canarische folklore en om die reden is een van de bijzonderheden van deze romería (offerande-processie), de offerande die een muzikaal karakter heeft.
Romería de Nuestra Señora del Pino en Teror
De schutspatrones van het eiland kan rekenen op de drukst bezochte pelgrimage van het eiland. Gedurende de middag van 7 september defileren afvaardigingen van alle gemeenten van het eiland door de dorpsstraten naar de indrukwekkende Basílica del Pino (Basiliek van O.L.Vrouw van de Pijnboom) om eer te bewijzen aan de H. Maagd. In de nacht van 7 op 8 september gaan duizenden Grancanarios vanuit alle hoeken en gaten van het eiland te voet naar la Villa Mariana (het Maria-dorp), om bij het krieken van de dag op 8 september aan te komen in Teror, de grote dag van de festiviteiten
Bajada del Gofio y del Agua de Agüimes
Deze festiviteit eert de enorme molenaarstraditie van deze stad in het oosten van Gran Canaria. In de middag van de laatste zaterdag van september, dalen de bewoners van Agüimes in de buurt van de Barranco de Guayadeque af, om gofio (gemalen en geroosterd maísmeel) naar het centrum van de stad te brengen. Langs de weg vindt een ware oorlog plaats van het smijten met gofio en water. Bij het bereiken van het plein, gooien omwonenden emmers water uit de ramen van de huizen voor 'lavar al personal' (het ‘wassen van het personeel’) om daarmee het einde van het feest aan te geven, alvorens de verbena (het openbare dans bal) begint.
Fiesta del Charco
Jaarlijks op 11 september vindt in La Aldea het unieke Fiesta del Charco (Feest van het Strandmeer) plaats, dat de gewoonten van de antieke pre-Spaanse bewoners doet herleven van het waden door de strandmeren. De oorsprong van deze festiviteit ligt in het grote strandmeer dat zich heeft gevormd in de monding van de barranco (het ravijn) van La Aldea en dat de naam heefr gekregen van: La Marciega (De Blinde Zee). Daarin vissen de Canario’s met gebruikmaking van de techniek van het verdoven van de vissen met het sap van cardones en tabaibas (inheemse planten). Deze visserij-techniek van de oerbewoners is in de loop van de eeuwen veranderd in een groot, uniek feest.
Fiestas de Las Marías
Deze feesten hebben hun oorsprong in 1811, toen landbouwers de zogenoemde Voto de Vergara (Belofte van Vergara) hebben gedaan. De essentie van deze festiviteit is de volks offerande aan de Virgen (H. Maagd), om te danken voor de regen die de plaag van de cigarras (sprinkhanen) heeft doen verdwijnen die de gewassen verwoestte. Dat was van groot belang in de Noordelijke agglomeratie, want het waren dagen die men niet zou vergeten vanwege de plaga de las langostas (sprinkhanenplaag) die vergezeld ging met een epidemie van gele koorts.
Suelta del Perro Maldito
Deze traditie die twintig haar geleden in ere hersteld is, door een groep jongeren in de Gemeente Valsequillo, vindt plaats in de nacht van 28 september. Van oudsher had men het geloof, dat in de nacht van Sint Michael, de duivel - in de gedaante van een hond - zich losmaakte van zijn ketenen, omdat hij het voorzien had op de Aartsengel Michael. Vrouwen en kinderen bleven thuis omdat het vooral voor hen om een nacht van terreur ging. Deze viering is na jarenlang afwachten, gegroeid.
Romería del Rosario de Vegueta
Dit is een van de weinige traditionele romerías (pelgrimages) die men viert in Las Palmas de Gran Canaria. Bovendien is het een soort, onofficieel, einde aan de zomer. De praalwagens, de traditionele kleding en de volksmuziek vertolken de hoofdrol in deze mooi romería (offerande-processie) die door het hart van de hoofdstad trekt.
Geschiedenis
Al deze tradities, feestelijkheden, evenementen, festiviteiten, pelgrimstochten, processies, offerandes, optochten, en oogst- en dankfeesten zijn ontstaan in een tijd dat er geen telefoon of, televisie bestond en nog minder computers en mobiele telefoon.
De Katholieke Kerk en de Overheden organiseerden deze - van oorsprong vaak heidense rituelen, en kermissen - om het volk tijdens de (hete) zomermaanden rustig (lees: de meute onder controle) te houden, onder het motto: ‘Geef het volk brood en spelen’ (Jij houdt ze dom, dan houd ik ze arm”, zei destijds de kapitalist tegen de pastoor).
Hieruit blijkt duidelijk, dat de elite zeer repressief optrad en liet weten wie de baas’ was. De leus ‘de pastoor/onderwijzer houdt ze dom en de directeur/overheid houdt ze arm’ werd in praktijk gebracht.
En vandaag de dag is de bevolking - zeker de Canarische - nog steeds aangedaan hierdoor, hoewel de mooie tradities in de afgelopen jaren, overwegend, verworden zijn tot botellónes (liederlijke, openbare zuippartijen), waarbij vooral de eilandjeugd het hele jaar door van dorp naar dorp trekt om zich als zodanig uit te leven; vooral tijdens de langdurige zomervakantie en al helemaal tijdens het wekenlang durende Carnaval, de carnestolendas die op de eilanden niet alleen de dagen voorafgaand aan Vastenavond zijn, maar ook nog wekenlang daarna en... waar men zo trots op is op de eilanden!.
Arbejales viert de belangrijkste feestdag van de wijk in het weekeinde van 18 juni 2016
TEROR - Arbejales, de agrarische stadswijk van de Mariastad Teror, viert in het weekeinde van 18 juni 2016 de belangrijkste van haar feestdagen ter ere van het Sagrado Corazón de Jesús (Heilig Hart van Jezus), hoewel de feestelijkheden zich uitstrekken tot aan 28 juni. Op zaterdag vindt het traditionele Traída de los Arcos plaats; en op zondag de Feria de Ganado (Veemarkt), de Solemne Misa (Plechtige Heilige Mis) en de Procesión del Sagrado Corazón de Jesús (Heilig Hart-Processie).
Er zijn - vooral in de zomermaanden - bijna dagelijks festiviteiten op de Canarische Eilanden. Openbare Feestelijkheden; die lokaal veel publiek trekken en in het bijzonder ook op Gran Canaria. Deze hier allemaal noemen voert veel te ver, maar we maken - zo af en toe - graag een uitzondering voor het vermelden van een heel plaatselijke, traditionele gebeurtenis.
Zoals gezegd vindt in Arbejales op zaterdag 18 juni – op de vooravond van de hoofdfeestdag - de traditionele Traída al Sagrado Corazón de Jesús plaats van de Arcos van:
- Lomontero Ojero,
- Los Corrales,
- San Isidro,
- El Álamo,
- El Faro
- Cuesta Falcón,
- Piquillo,
- Lomo Gallego
- Llano Roque, de processie, die om 19:00 uur vertrekt van La Cruz en wordt muzikaal vergezeld door de ‘Banda Gran Canaria’, waarna er een feestelijk dans bal plaatsvindt muzikaal verzorgd door het orkest ‘Furia Joven’ en de Promaster Dj´s, met aansluitend om 01:00 op zondagochtend vroeg vuurwerk.
Los Arbejales in de gemeente Teror (Gran Canaria).
Op zondag 19 juni 2016 vindt de Día principal de la Fiesta (hoofd dag van het Feest) plaats, met vanaf 08:00 uur de Feria de Ganado, met loterijen en met onderscheidingen voor de deelnemende dieren.
Om 12:00 uur con celebreert men in de kerk van deze plattelands wijk de Plechtige Heilige Mis, en aansluitend trekt de processie met het beeld Sagrado Corazón de Jesús (Heilig Hart van Jezus) door de straten van het gehucht.
De feestelijkheden strekken zich uit en we noemen, van de Negende editie van Sagrado Corazón de Jesú,, in de diverse delen van Arbejales: De sluitingsdag op zaterdag 25 juni met Guateque fin de fiestas ,met springkussen en workshops voor kinderen tussen 12:30 en 14:00 uur, met de master class ‘Ponte en forma’ met taras de Sacoj; en het volksfeest gaat dan van start om 14:00 uur met de verbena (het dans- al) van de sonajero, met het ‘Duo Eclipse’ van 14:30 tot 17:30 uur.
Carmen Araña in El Tablero:
Winnares van de wedstrijd Spaanse Tortillas bakken
SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA – zaterdag 21 mei 2016 - Esther Cerpa en Nieves Concepción hebben de tweede en de derde prijs behaald bij deze feestelijke wedstrijd Spaanse tortillas (omeletten) bakken die op dinsdag 17 mei 2016 met 13 deelnemers heeft plaatsgevonden in El Tablero ter gelegenheid van het volksfeest Santísima Trinidad 2016 (Heilige Drie-eenheid).
Aan de wedstrijd tortilla bakken hebben13 kandidaten deelgenomen die bijna allemaal een Spaanse omelet gebakken hebben van iets meer dan twee kilo; veel met ui, paprika en peterselie; andere met ham, chorizo, doperwten, spinazie, spek, calebacin (courgette), wortel en zelfs champignons; alles met veel liefde bereid, en lekker alleen al bij het aanschouwen van de goudgele rakkers.
Zoals het hoort, had de jury - bestaande uit een drietal horeca-deskundigen uit Maspalomas: voorzitter van de Kok vereniging ‘Mojo Picon’, Tomas Sanchez, en lid van deze vereniging, Oscar Yuste; samen met de voorzitter van de Bartenders vereniging Ángel Marrero - geen gemakkelijke taak, maar heeft toch - na een overleg van 37 minuten - een oordeel kunnen vellen.
In afwachting van het jury-oordeel heeft Aarón Ramírez, uit Salobre, opgebiecht dat hij zijn omelet de dag ervoor bereid heeft met verse producten uit La Aldea: 8 eieren, 1.300 gram aardappels, 1 ui, peterselie en een snufje kaneel. “Het geheim van een goede tortilla is het hebben van eieren die goed geklopt zijn, wil men winnen.,” aldus de jongeman.
De Prijzen
Uiteindelijk zijn de winnende tortilla’s bereid door de buurtbewoonsters, de 76-jarige Carmen Araña, de 63-jarige Esther Cerpa Viera, en de 45-jarige Nieves Concepción Santana, die de onderscheidingen hebben ontvangen uit handen van locoburgemeester en wethouder van Cultuur en Sociale Zaken, Elena Álamo Vega.
Winnares Carmen heeft haar tortilla bereid in een uur en 40 minuten met: 12 eieren, 4 middelgrote aardappelen, ¼ van een paprika, anderhalve ui, een takje peterselie en zout.
Esther, de tweede prijswinnares, heeft aan haar tortilla toegevoegd: 8 eieren, 2 grote aardappelen, een klein blikje tonijn, een halve ui, 8 heel fijn gehakte garnalen en peterselie.
Nieves, de derde prijswinnares, heeft haar omelet gemaakt van: 6 eieren, 3 grote aardappelen, een halve ui, 2 wortelen, 8 crab-staafjes, 8 garnalen en drie 3 kreeftenstaarten.
De prijsuitreiking heeft plaatsgevonden na afloop van het toneelstuk ‘La Consulta’, dat is opgevoerd door de de theatergroep La Cuadrilla van het bejaardencentrum El Pilar in El Tablero op de vol met publiek afgeladen binnenplaats van het Centro Cultural.
Het feest-comité van El Tablero is voornemens door te gaan met dit evenement bij volgende edities van het volksfeest.
14 feestdagen in de
Canarische arbeidskalender van 2017
CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 10 mei 2016 - De eilandbewoners kunnen in 2017 genieten van 14 feestdagen. De Ministerraad van de Canarische Regering heeft maandag 9 mei 2016 de nationale (Spaanse) calendario laboral (arbeidskalender) 2017 goedgekeurd, waaraan zeven eilandfeestdagen zijn toegevoegd welke zijn gekozen door de Deelstaat. Bij deze feestdagen komen er dan nog twee per gemeente.
Bij:
- Año Nuevo (Nieuwjaar) (1 januari),
- Primero de Mayo (Dag van de Arbeid) (1 mei),
- la Hispanidad (Nationale Feestdag Spanje) (12 oktober),
komen dan nog:
- el Día de Reyes (Driekoningen) (6 januari),
- Jueves Santo ( Witte Donderdag) (in 2017 op 13 april),
- Viernes Santo (Goede Vrijdag) (in 2017 op 14 april),
- el Día de Canarias (Dag van Canarias) (30 mei),
- la Asunción de la Virgen (Maria Hemelvaart)(15 augustus),
- Todos los Santo (Allerheiligen) (2 november),
- Día de la Constitución (Dag van de Grondwet) (6 december),
- la Inmaculada Concepción (Onbevlekte Ontvangenis) (8 december),
- Navidad (Kerstmis) (25 december).
Omdat Año Nuevo (Nieuwjaar) in 2017 op zondag valt, wordt deze vrije dag gebruikt voor 30 mei (Día de Canarias) omdat het Estatuto de los Trabajadores (Werknemersstatuut)het de Deelstaten toestaat, feestdagen die naar maandag verplaats worden, te vervangen door andere die, “traditioneel eigen zijn”. Zo zal men de eilandfeestdagen vervangen voor het betreffende Santiago Apóstol (Sint Jacobus Apostel) (25 juli).
Resteert nog het vaststellen van de twee lokale feestdagen, die vanaf nu - binnen de termijn van een maand - door elke gemeente kunnen worden aangevraagd.
Eem overzicht van de Calendario Laboral 2017 - respectievelijke Feestdagenkalender in 2017 - per deelstaat treft u aan op: http://calendariolaboral2017.com
De
Día de la Constitución
(Dag van de Grondwet)
op 6 december
en
La Inmaculada de Concepción
(de Onbevlekte Ontvangenis)
op 8 december
SPANJE – vrijdag 4 december 2015 - 6 december is een feestdag in Spanje, de dag van de Constitución. Op deze dag wordt herdacht dat in 1978 de grondwet is opgesteld, 37 jaar geleden dus; een belangrijk feit wat jaarlijks herdacht wordt. De Carta Magna is opgesteld nadat dictator Franco, drie jaar eerder, in 1975 is overleden en er een nieuwe democratie is gevormd in Spanje.
6 december is een dag die gevierd wordt omdat dit een historische dag is in de Spaanse geschiedenis. Op 6 december 1978 is de Grondwet bij referendum door de Spanjaarden goedgekeurd. Maar liefst 92% van de toenmalige bevolking heeft ingestemd met de eerste grondwet.
In 2015 is er, mede vanwege de drang naar onafhankelijkheid van Catalonië - en het juist vanwege de Spaanse grondwet afwijzen van een Catalaans referendum - opnieuw veel gediscussieerd over de huidige Grondwet. Deze moet volgens veel politici en deskundigen veranderd en aangepast gaan worden. Dit is ook een belangrijk thema in de campagnes voor de verkiezingen van 20 december 2015.
De Grondwet voorziet een constitutionele monarchie en erkent de multiculturele samenleving van Spanje en stelt het dat Spanje ondeelbaar is, en dit laatste is in de afgelopen jaren steeds al vaker ter sprake gekomen, vooral door de drang naar onafhankelijkheid van de Deelstaat Catalonië. Na invoering van de Grondwet is er al snel kritiek gekomen op de vaagheid en dubbelzinnigheid ervan, maar het is toch een goed raamwerk gebleken voor de overgang naar de democratie waarin Spanje momenteel leeft.
Parlement
Dagen voor dat het 6 december is, wordt het Spaanse parlementsgebouw opengesteld voor het publiek en mag iedereen een kijkje komen nemen op de plaats waar alle belangrijke beslissingen worden genomen door de politici die het volk gekozen heeft. Op sommige dagen zijn er ook politici aanwezig waarmee men een discussie kan aangaan, of mee op de foto kan. In 2015 heeft dit geleid tot een incident toen de leider van Podemos met de parlementsvoorzitter (PP) heeft gesproken en de Partido Popular heeft beschuldigd van corruptie en fraude waarop mevrouw de voorzitter de discussie niet uit de weg is gegaan; leuk voor de persmedia.
De Onbevlekte Ontvangenis.
Feest, feest en nog eens feest
In 2015 valt 6 december op een zondag dus degenen die normaal een vrije dag zouden hebben, hebben dit jaar pech. Doorgaans echter wordt de Día de la Constitución gecombineerd met het weekend en met 8 december, de dag van La Inmaculada de Concepción, eveneens een feestdag in heel Spanje. Dit jaar vallen de feestdagen op een zondag en dinsdag waardoor veel Spanjaarden er weer een lang weekend op uit trekken, vaak richting zee maar ook - steeds vaker - de bergen in om te gaan skiën.
Rafa García García
‘Felo’ in Agaete in het zonnetje gezet
AGAETE - maandag 16 november 2015 - Op vrijdag 20 november 2015 vindt om 20:30 uur in de Sociedad del Valle de Agaete een erkenning plaats voor de brede muzikale carrière van Rafael García, beter bekend als ‘Felo’.
De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Departement Cultuur van de Gemeente Agaete en ‘La Parranda del Valle’ (De Vriendenmuziekgroep van de Vallei).
Men kan rekenen op optredens van:
- ‘Los Luceros de La Madrugada’, (video zie: https://youtu.be/Pbp9wziR2e4)
- ‘Rondalla de la Tercera Edad de Agaete’,
- ‘Aula de Folklore de las Escuelas Artísticas de Agaete’,
- ‘Los Muchachos’,
- ‘La Parranda del Valle’.
- 'Banda de Guayedra'
Rafael García ‘Felo’ heeft jarenlang bijgedragen aan het muziekonderwijs voor diverse generaties agaetenses (bewoners van Agaete), in het bijzonder voor de snaarinstrumenten; gitaar, timple, luit, enz.
Parranda del Valle.
Ook heeft hij parrandas en folklore-groepen opgericht en geleid, bijvoorbeeld de ‘Agrupación Aguadulce’. Tevens was hij lid van de formatie ‘Los Muchachos', een groep musici en vertolkers uit Agaete, met een briljant repertoire aan traditionele Canarische en Zuid-Amerikaanse folklore-muziek.
Antonio García Auyanet.
De in het zonnetje te zetten ‘Felo’ is leerkracht geweest aan de Escuelas Artísticas Municipales Lucy Cabrera (Gemeentelijke Muziekschool) waar hij zijn muzikale sporen ruimschoots verdiend heeft, zoals de huidige directeur Antonio García Auyanet zich herinnert, die bovendien in zijn jeugd door ‘Felo’ geïnspireerd is en daardoor later professioneel muzikant is geworden.
n nagenoeg dezelfde bewoording laat, gevraagd naar het begin van zijn muzikale carrière, de timple bespeler Yone Rodríguez zich uit; voor wie Rafael García ‘Felo’ een voorbeeld is van werklust evenals in muzikale interpretatie en in het muziekonderwijs in de Villa de Agaete.
Día de la Hispanidad Nationale Feestdag
Clavijo woont voor het eerst de plechtigheden bij
MADRID - maandag 12 oktober 2015, Día de la Hispanidad - De president van de Canarische Regering zal op maandag 12 oktober in Madrid (voor het eerst) de evenementen bijwonen tijdens het Fiesta Nacional, (de Nationale Feestdag) c.q. de Día de la Hispanidad (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Hispanidad); plechtigheden, die geleid worden door het Spaanse koningspaar, dat aansluitend een receptie geeft in het Palacio Real (Koninklijk Paleis).
De militaire parade met 3.4000 militairen en Guardia-civilisten, plus de ontvangst in het Koninklijk Paleis - waarvan de leider van politieke partij Podemos, Pablo Iglesias, heeft laten, weten, niet te zullen deelnemen en geen deel uit te zullen maken van de evenementen van de viering van de Día de la Fiesta Nacional - overigens de laatste tijdens dit regeringsmandaat.
De Koning en de Koningin nemen op het Plaza de Neptuno in Madrid de parade af die- als hoofdevenement van de Día de la Hispanidad - een eerbetoon is aan hen die hun leven hebben gegeven voor Spanje, met een defilé van de Land- en de Luchtmacht, met 48 voertuigen en 53 vliegtuigen.
Leve de Spaanssprekenden.
Uiterst rechts op de foto: Prinses Leonor, de toekomstige Koningin van Spanje.
VIDEO:
https://youtu.be/SGfNPfUxEJ0
De plechtigheid vangt aan om 11:00 uur met de komst van het Koningspaar, dat vergezeld zal zijn door hun dochters Prinses Leonor en de infanta Sofia. Daarbij zijn de hoogwaardigheidsbekleders van Spanje aanwezig, onder wie de minister-president, Mariano Rajoy met zijn voltallige Regeringskabinet; evenals de voorzitters van het Congreso (de Eerste Kamer), de Senado (Tweede Kamer), het Constitutionele Hof; en de Chefs Staf van de Strijdkrachten.
Afwezigen
Zoals de afgelopen jaren gebruikelijk is, zullen de presidenten van Catalonië, Artur Mas, en van Baskenland, Íñigo Urkulli, niet aanwezig zijn. Dit jaar voegt zich als afwezige de president van Navarra, Uxue Barkos, bij hen.
Naast Clavijo zijn voor het eerste aanwezig de presidenten van:
- Madrid, Cristina Cifuentes;
- Castilla-La Mancha, Emiliano García Page;
- Valencia, Ximo Puig;
- Extremadura, Guillermo Fernández Vara;
- Murcia, Pedro Antonio Sánchez;
- Aragón, Javier Lambán;
- La Rioja, José Ignacio Ceniceros;
- de Balearen, Francina Armengol.
Ook de burgemeester van Madrid, Manuela Carmena, zal deze keer voor het eerst, de officiële plechtigheden bijwonen.
NATO
Als de weersomstandigheden het toelaten zullen - nieuw dit jaar in de militaire parade - de vliegtuigen overvliegen die deelnemen aan buitenland-missies en zullen zij de NATO-vlag presenteren.
Aan de parade in de lucht wordt deelgenomen door:
- twee Hércules vliegtuigen,
die deelnemen aan internationale missies op het Afrikaanse Continent;
- de P-3 Orión,
in EU Navfor Med missies (tegen illegale immigratie in het Middellandse Zeegebied);
- de Atlanta
(tegen piraterij in de Indische Oceaan),
- de Eurofighters en de F-18
die het Nationale luchtruim van Spanje controleren;
- de Boeing 707 en de Falcon 900
die o. a. de getroffenen door het Ebola virus hebben vervoerd en de door de aardbeving in
Nepal getroffenen.
Aan het defilé op land word deelgenomen door eenheden van de Landmacht, de Luchtnacht, de Marine, de Guardia Civil en de Guardia Real (Koninklijke Garde).
Meegedragen zullen worden de vaandels van de:
- Guardia Real (Koninklijke Garde),
- Academia General Militar (Militaire Academie),
- Brigada Paracaidista (Parachutisten Brigade),
- Escuela Naval Militar (Militaire Zeevaartschool),
- Agrupación de Infantería de Marina de Madrid (Verenging Marine Infanterie van Madrid) ,
- Academia General del Aire (Algemene Luchtmacht Academie)
- Cuartel General del Ejército del Aire (Hoofdkwartier van de Luchtmacht)
- Academia de Oficiales de la Guardia Civil (Kaderopleiding van de Guardia Civil).
Bovendien zal de NATO-vlag worden meegevoerd, omdat Spanje een van de gastlanden is voor de oefening ‘Trident Juncture 2015’, de grootste van de NATO die al is begonnen op Spaans grondgebied.
Ook zal er een Compañía de Mar (Zee Compagnie ) deelnemen, die bestaat uit twee afdelingen die behoren tot de Compañía de Mar van Ceuta, en een aan die van Compañía de Mar van Melilla.
Ook de eenheden van La Legión en van Los Regulares zullen niet ontbreken:
- de Grupo de Artillería de la Legión,
- de Tabor ‘Alhucemas’ van de Grupo de Regulares nº 52.
Het defilé is compleet met de bereden troepen: een afdeling van de Batería Real, gevolgd door het Escuadrón de Caballería (Cavalerie Eskader) van de Agrupación de Reserva y Seguridad van de Guardia Civil (Reserve Veiligheids-groep van de Guardia Civil)
Receptie
Aansluitend geven de Koning en de Koningin in het Palacio Real (Koninklijk Paleis) de traditionele receptie; een ontvangst, die bijgewoond zal worden door ruim 1.000 genodigden.
Zij en Hij en hij wel... hij o.a. niet,,
...en hij dan weer wel, op 12 okt0ber 2015: Día de la Hispanidad.
De algemene secretaris van de politieke partij Podemos, Pablo Iglesias, heeft de uitnodiging van het Casa Real (Koninklijk Huis) afgewezen om het defilé en de receptie bij te wonen, omdat hij van menig is, “dat zijn aanwezigheid in het land ‘nuttiger’ is bij het opkomen voor rechten van sociale rechtvaardigheid, “dan bij dit soort plichtplegingen”.
Musea
Op de Día de la Hispanidad zijn alle musea in Spanje gratis toegankelijk (tijdens hun gebruikelijke openingstijden).
Los Realejos , Las Cruces y los Fuegos
uitgeroepen tot Fiesta de Interés Turístico Nacional
LOS REALEJOS - vrijdag 10 april 2015 - In het Boletín Oficial del Estado (BOE) (de Spaanse Staatscourant) is op vrijdag 10 april 2015 gepubliceerd, dat de Fiestas de las Cruces y los Fuegos de Mayo (Kruis- en Vuurwerk- Mei-festiviteiten) van Los Realejos (Tenerife), door de Staatssecretaris van Toerisme zijn uitgeroepen tot Fiesta de Interés Turístico Nacional (Evenement van Nationale, Toeristische Betekenis).
De aanvraag is ingediend in december 2014, toen technici van de Gemeente, van het departement Toerisme, en vertegenwoordigers van de feestcommissies en de buurtverenigingen van El Sol en van El Medio Arriba, de handen ineen hebben geslagen en hun verzoek aan de Canarische Regeling hebben gericht, en vervolgens aan het Ministerie van Toerisme, met het toezenden van alle documentatie waarmee men de aanvraag heeft ingediend voor deze erkenning, waarvoor men voldaan heeft aan de regionale eisen die daarvoor gedurende vijf jaar gesteld zijn.
Archieffoto van ‘La Fiesta de las Cruces y los Fuegos’ van Los Realejos.
Internationaal
Voor de burgemeester, Manuel Domínguez (PP), roept men met deze verklaring Tenerife uit als een “nationale referentie” - waarmee men feitelijk aan het hoofd van het aantal feesten in Spanje gaat – en hij heeft gewezen op de “wortels, het karakter en het erfgoed van de festiviteiten,” ook heeft hij aangekondigd, dat de volgende uitdaging zal zijn, de verklaring te verkrijgen voor het uitroepen tot: ‘Fiesta de Interés Turístico Internacional’.
Leider 'Los Gofiones' waarschuwt voor
overmatig gebruik van invloeden van buitenaf
in isas, folias en malagueñas
SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 17 maart 2015 - In zijn openingsrede voor het seminar IV Encuentro de Bailes de Taifas heeft Víctor Batista ook gewaarschuwd voor de doorlaatbaarheid van de Canarische folklore.
Het -Vierde Seminar Volksdansen'' heeft plaatsgevonden in het tweede weekeinde van maart 2015 in het Cultureel centrum van Maspalomas en is georganiseerd door de Escuela Municipal de Música (Gemeentelijke Muziekschool) van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana.
Víctor Batista.
Victor Batista heeft de aandacht en zorg geprezen, welke sommige folkloristische groepen en Gemeentelijke muziekscholen aan de dag leggen, om traditie te doen herleven; maar hij heeft geen goed woord over voor het gebrek aan strengheid, serieus onderzoek en behoud bij vele groepen die in klederdracht deelnemen aan bedevaarten, terwijl ze muziek spelen die vreemd is aan de traditie.
“Voor het spelen van pachanga (galop!) of Cubaanse muziek (salsa) hoeven we ons niet als Canario’s te kleden, en ook niet naar een romeria (offerande-processie) te gaan waar verondersteld wordt, dat wat men doet, Canarische tradities zijn,” aldus Batista over dit verschijnsel, “dat te wijten is aan de invloed van het nieuwerwetse, dat veel van ons gedrag verandert en waarmee men een beetje voorzichtiger zou moeten zijn.”
(Zie o.a.: http://www.latinmagazine.nl/index.php?page=Doc831).
“Tegenwoordig komt van alle kanten de invloed op ons af en dat maakt het mogelijk een betere kijk op onze muziek te krijgen; maar ook, dat we toegankelijker zijn voor die invloed,” zo waarschuwt Batista
De leider van Los Gofiones waarschuwt voor overmatig gebruik van invloeden van buitenaf op de isas, folías en malagueñas in de acties van de folkloristische groepen, maar ook in televisieprogramma's gewijd aan folklore zoals ‘Tenderete, ‘la Bodega de Julián’, ‘Parrandeando en Noches de Taifas’.
“De Catalaanse folklore is toch echt wel wat meer dan de sardana; in de Andalusische is er zeker wel iets meer dan de sevillanas en in de Galicische is het niet uitsluitend muneira wat de klok slaat. Op Canarias is er ook zeker meer dan isas, folías en malagueñas,” zo benadrukt Víctor Batista door het geven van diverse voorbeelden: “de isa-jotilla die zijn oorsprong vindt in de Aragonese jota; of polka’s, berlinas, siotes en mazurkas die uit Midden Europa van de 19 de Eeuw komen.”
Victor Batista heeft het belang benadrukt van dit uitgangspunt voor folkloristische groepen en hun toekomstige uitdagingen. "Groepen en groeperingen zijn er veel, maar ze zijn niet allemaal even serieus en denken er niet aan, onderzoekswerk te doen voor het behoud van de traditie, waardoor niet iedereen op dezelfde wijze handelt in de verspreiding ervan; omdat grotendeels geen overeenstemming is tussen de verschillende groepen die er ook geen belang aan hechten een betaalde folkloristische begeleider, of instructeur aan te trekken voor het kopiëren van repertoire; een taak die anders niet kan worden bestudeerd, omdat het ontbreekt aan middelen en zelfs methode," heeft hij gezegd.
Los romances
In deze conferentie over het onderhouden van de folklore, waarin men praat over de culturele mengeling en rijkdom die hun stempel drukken op de genetische code van Canarias als kruising van wegen in de loop van de geschiedenis, heeft de leider van Los Gofiones benadrukt, dat ondanks de verbindingen die tegenwoordig de sociale media mogelijk maken, men op Canarias ook de zorg heeft zich als Canari@ verschillend te voelen.
Hij zinspeelt op wat verkregen is via Torriana in de 17de Eeuw en aan de romances nadien, misschien wel het beste voorbeeld van de mondelinge overlevering die de grootouders hebben overgedragen over de verhalen van de eigen familie, of die van het eigen dorp, die vervolgens zijn vervormd, veranderd en aangepast aan waarvoor de muziek heeft gediend als geheugensteun.
“Ik zou de folkloristische groepen willen vragen, te blijven werken met dit soort materiaal en niet de romance (romantiek) te verwaarlozen, wan het is de mooiste manier om te communiceren met het verleden en de mensen te laten deelnemen in het doorgeven van deze boodschap aaan de komende generaties,”zo heeft Batista benadrukt.
Caringa
Batista heeft ook verwezen naar de folklore over en weer, zoals op onderdelen de Cubaanse, de caringa, en andere thema’s die te maken hebben met de migratie die zich in de afgelopen eeuw heeft ontwikkeld in veel Zuid-Amerikaanse landen. "De muziek verandert en past zich aan al naar gelang het land van waar die vandaan komt, en als muzikale en folkloristische groepen zouden we daar getuigen van moeten zijn. De toekomst is geen geschenk, dat zal een verovering moeten zijn,” zo heeft Batista opgemerkt.
‘Labrante’ en ‘Arinegua’
Aan het seminar IV Encuentro de Bailes de Taifas is deel genommen door de folkloristische groepen uit Arucas (‘Labrante’) en Santa Lucía (‘Arinegua’) evenals door een brede vertegenwoordiging van leerlingen van de Aula Municipal de Folklore, die wekelijks lessen verzorgt in de diverse stadswijken van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana.
De leerlingen van de Aula de Folklore zijn opgetreden met het balletgezelschap van de School; uit hun repertoire springen vooral in het oog de:
- Mazurca de El Hierro,
- Aires de Lima de Tirajana
- Pasacatre de Tenerife,
- Polca de Gran Canaria
- Saltonas de Gran Canaria.
Saint Patrick's Day
grandioos gevierd op Gran Canaria
SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 11 maart 2015 - Niet alleen Ieren zijn welkom op dinsdag 17 maart 2015 - Saint Patrick's Day - vanaf 13:00 uur in het Ierse Centrum/voetgangersgebied bij 'Green Field, maar ook alle andere nationaliteiten die verblijven in o.a. de toeristenwijk Playa del Inglés (gemeente San Bartolomé de Tirajana); dit jaar op Gran Canaria voor de 12de keer op rij:
Spaanse Regering wil UNESCO vragen
stierenvechten tot cultureel erfgoed te verklaren
MADRID - vrijdag 6 maart 2015 -Terwijl er ook in Spanje steeds meer mensen tegen het stierenvechten zijn en dierenbeschermingsorganisaties er alles aan doen, het onnodig doden van een stier voor leedvermaak te stoppen, wil de huidige conservatieve Spaanse Regering opnieuw aan de UNESCO vragen, het stierenvechten tot cultureel erfgoed te verklaren.
In 2014 heeft de Spaanse Regering, alleen gesteund door de meerderheid van de Partido Popular (PP) en tegen de wens van alle andere politieke partijen, al een petitie aangenomen, waarmee men het stierenvechten in Spanje tot beschermd cultureel erfgoed wil laten verklaren. Deze petitie is nog niet helemaal aangenomen door het parlement en nog niet van kracht, maar de PP doet er alles aan omdat 2015 wellicht het laatste jaar is, dat zij aan de macht zijn, en zodoende uit alsnog nog voor elkaar te krijgen.
Zodoende wil de huidige minister van Onderwijs en Cultuur, de omstreden José Wert, de UNESCO vragen, om het stierenvechten uit te roepen tot cultureel erfgoed. Volgens de minister is het stierenvechten een belangrijke, culturele uitdrukking van de Spanjaarden (maar dan wel een steeds kleiner wordende groep Spanjaarden!).
Feit is, dat er steeds minder ‘corridas’ gehouden worden in Spanje en dat dit in sommige delen van het land - zoals op de Canarische Eilanden en in Catalonië - zelfs verboden is. In 2014 vonden er 2.000 gevechten plaats tussen stieren en stierenvechters wat 40% minder was dan het jaar daarvoor. Het aantal bezoekers daalt steeds meer en er komen steeds meer regionale verboden op het doden van dieren voor leedvermaak, traditie of niet.
Ook al zal de Spaanse regering aan de UNESCO vragen om het stierenvechten een beschermde status te geven, dan nog verwacht men dat dit niet zal gaan gebeuren. De UNESCO zou dan namelijk de hele wereld over zich heen krijgen voor het promoten van afslachten dieren voor leedvermaak.
Bron: www.spanjevandaag.com
Zaterdag 6 december 2014
Nationale Feestdag
Dag van de Spaanse Grondwet
http://www.congreso.es/consti/constitucion/indice/
...en twee dagen later...
Maandag 8 december 2014
Nationale Feestdag
Maria Onbevlekte Ontvangenis
Intocht Sinterklaas te volgen op tv
NEDERLAND - zaterdag 15 november 2014 - De komende weken is vooral jong Nederland weer in de ban van Sinterklaas. Op zaterdag 15 novemnber 2014 hebben televisiekijkers in binnen- en buitenland - dankzij hun schotelantenne -kunnen genieten van de intocht: een heuse televisietraditie!
De allereerste Sinterklaas intocht in Nederland vond plaats in 1888 in Venray. Camera's kwamen natuurlijk pas later 'in beeld', dat was in 1920 toen de intocht van Sinterklaas in Amsterdam in de Jordaan voor het eerst werd gefilmd. Meestal waren die beelden te zien in het Polygoon Journaal. Vanaf 1952 is de intocht van de Goedheiligman jaarlijks op televisie te zien.
Ook in de oorlog ging de Sinterklaas intocht gewoon door, al kreeg hij wel een nationaal-socialistisch sausje. Zo werd Sinterklaas in 1941 mede opgewacht door uitbundig zwaaiende NSB-jongeren.
De 'televisie intocht' van de Sint vond tussen 1952 en 1960 steeds in Amsterdam plaats. Daarna legde de stoomboot ook in andere steden of dorpen aan. De omroep wist daarbij wat betreft kosten handig gebruik te maken van de onderlinge rivaliteit van gemeentes, die om publicitaire redenen graag de intocht wilden organiseren.
In de loop der jaren hebben vele presentatoren de intocht voor televisie verslagen. De beroemdste daarvan was toch wel Mies Bouwman, die vanaf 1952 de intocht ongeveer 25 jaar lang versloeg. Na een korte periode met wisselende presentatoren (onder andere Sonja Barend, Wieteke van Dort en Koos Postema) maakte ook Aart Staartjes vanaf 1982 naam als Sinterklaas presentator. Zijn laatste intocht presenteerde Staartjes in 2001.
Sinds 2002 wordt de intocht uitgezonden in de vorm van een Sinterklaas journaal. Met onder andere Dieuwertje Blok en Rik Hoogendoorn als presentatoren. In 2007 nam Jeroen Kramer de rol van Hoogendoorn over. De boot van Sinterklaas, de Pakjesboot 12, doet alweer dienst sinds 1985.
Kastanjes, of Pompoenen? Dat is de vraag
In de hoofdstad van Gran Canaria deelt in de afgelopen jaren de traditie van de noche de los 'finaos'
de hoofdrol met 'Halloween'
LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - In de nacht waarin leven en dood zonder angst samengaan, kan men in de stad een mengeling van geuren opsnuiven. Het aroma, dat de geroosterde kastanjes en pijnboompitten verspreiden met die van anijs met eierkoeken en honing, die zo eigen zijn op de binnenplaatsen van de bewoners van weleer, waar men de herinnering aan de Finaos (overleden zielen) in ere hield. Maar ook ruikt het naar sinistere pompoenen, naar het bloed van vampiers (gazpacho = koude tomatensoep) of naar (aceitunas = olijven) die als ogen van de Triton, in sommige woningen dienen voor het vieren van ‘Halloween’.
Met het oude gebruik, of met de meer ‘Amerikaanse’ stijl, verandert de vooravond van Todos Los Santos (Allerheiligen) in een van de meest verwachte evenementen van het jaar, die inspirerend werkt op zowel de herinneringen, als op de thema feestelijkheden. Of dat nu is, om eer te bewijzen aan de overledenen, of om zich te verbergen achter een masker; de avond van 31 oktober is een datum die gemarkeerd wordt door symboliek, traditie en al dan niet, geïmporteerd volksgeloof.
De aanval van een zombie (in beide betekenissen van het woord!) tijdens een toneelvoorstelling in het ‘Canodromo’ park in het hooggelegen gedeelte van Las Palmas de Gran Canaria.
Loli Santana laat weten. dat - zolang als zij zal leven - zij de belofte zal nakomen welke ze gedaan heeft aan het sterfbed van zijn vader, om de tradities niet te laten sterven.
En dat is, wat ze letterlijk heeft bereikt sinds ze sinds 1999 in Vegueta, "la tradición de nuestros antepasados" (“de traditie van onze voorouders”), promoot.
De overgrootmoeder, die met haar 62 jaar, voorzitter is van de Asociación La Unión herinnert zich hoe de buren de tafels dekten op de patios (binnenplaatsen) met fruit, zoals kastanjes, pijnboompitten en appels van het land, men proostte met likeuren ter ere van de overledene en men kaarsen aanstak op de noche de los Finaos.
Dat was een familiebijeenkomst waarbij ook de Canarische volksmuziek niet ontbrak aan de hand van de parrandas, of ranchos de ánimas (volop meegezongen liederen). "De zin ervan was, dat ze niet meer onder de levenden verkeren, maar dat men dit niet als zodanig een feest kon noemen, omdat het een spiritueel karakter heeft,” zo vertelt José Alberto Hernández, de regionale voorzitter ban de ‘Orden del Cachorro’ (‘Orde van de Jonge Honden’).
De vereniging strijdt er ook voor, dat men deze traditie niet verloren laat gaan waarbij bovendien de kinderen van deur tot deur gaan met een zak, en wat vragen voor “los santos,” (hier bedoeld: “de heiligen,” ofwel de overledenen, die in de hemel zijn.)
Degene die opendeed gaf ze gedroogde vijgen, kastanjes, of harde eieren, “en als ze een mand bij zich hadden, dan waren het verse,” zo merkt Loli Santana op, wiens echtgenoot zich bezig houdt met het halen van de kastanjes en de likeuren voor het deze avond, met de hele stad, vieren van: “los finaos”.
“Het is een mooie traditie, maar het is jammer, dat de mensen zich liever verkleden dan deze gewoonte te volgen; men verwijst naar de tendens die steeds sterker wordt voor het vieren van 'Halloween', “een feest, dat via de Amerikaanse film is geïntroduceerd maar wat voor mij - “een sinister carnaval is,” zo bevestigt José Alberto, die niet afwijst, “dat men, enkele jaren geleden de Chinese versie van deze dag heeft ingevoerd.”
Emma García Gemmell heeft een heel ander standpunt, hoewel ze een grote verdedigster is van wat ook haar land is. Voor de eigenaresse van ‘La Cocotte’ is Halloween het gezelligste feest, “want je kunt spelen met eten, zoals dat niet kan op een ander moment,” zo verzekert zij in haar restaurant in de Calle León y Castillo.
En dat toont zij tijdens het feest dat men heeft gevierd voor de vijfde verjaardag van haar zoontje Lucas, waarbij ze - na een maand van voorbereiding - haar creativiteit toont met zulke vermakelijke gerechten als mini pompoenen (mandarijntjes), glaasjes met vampiers-bloed (gazpacho) en Frankfurter mummies (knakworstjes in bladerdeeg). “Het is een echt familiefeest,” en zelfs degenen die ‘pro kastanjes’ zijn komen naar het feest, dat men sinds twee jaar organiseert; “en als het eten wordt geserveerd, dan verwijst ze naar het Amerikaanse ervan,” zo merkt zij geamuseerd op.
In ‘La Cocotte’, kunnen klanten ook hun 'catering kit’ bestellen voor het bereiden van hun hun eigen Halloween menu; op haar beurt wacht Garcia Gemmell er met blijdschap op, dat haar zoontje een beetje ouder is, "voor het bereiden van een etentje met 'meer angst',” zo biecht zij op.
Ondanks dat zij ervan houdt dit buitenlandse feest te vieren, wijst de eigenaresse van dit cateringbedrijf voor afhaalmaaltijden het niet af, wat later eer te bewijzen aan de finaos. Het is een kwestie van inleven. Zo stel ik mij mijn eigen missie voor.”
Voor haar is het overdragen van de tradities heel belangrijk, “men moet ze al van klein af aan bijbrengen.”
Vandaar, dat zij het een prima idee vindt, dat er personen zijn zoals Loli en José Alberto die gaan voor het inheemse, opdat het Canarische nooit zal uitsterven.”
Fería in het Zuidoosten
ARINAGA - zondag 19 oktober 2014 - Beurs- en Kunstmarkt in Arinaga op 7, 8 en 9 november 2014. Handnijverheid; Vee- en Landbouwtentoonstelling, Toerisme:
De juiste klederdracht van een pelgrim
Een traditionele Canarische dracht kost ruim €200,=
CANARISCHE EILANDEN - maandag 8 september 2014 - De historische ontwikkeling van een samenleving weerspiegelt zich niet alleen in hun landschappen en gewoonten, maar ook in hun kleding. Hoewel er veel romeros (pelgrims) zijn die de traditionele klederdracht van de Eilanden respecteren, passen de jongere generaties de uitrusting aan al naar gelang smaak en behoefte.
De aanschaf van de traditionele dracht, met de basiselementen, kost voor dames rond de €200,= en voor heren plm. €250,=
De algemene tendens is, dat men deze kledingstukken koopt in kledingzaken, want maatkleding is aanzienlijk duurder.
Volgens de onderzoeker José Antonio Pérez Cruz, beter bekend als Teno, zijn de basiselementen van de lokale kleding voor vrouwen de:
- cachorro (geklede, Canarische vilten hoed),
- mantilla (hoofddoek),
- blusa (blouse)
- justillo (wambuis),
- falda (rok)
- zagalejo (korte onderrok zoals de dorpsmeisjes die dagelijks droegen)
- zapatos de cuero (lederen schoenen);
de kleding van mannen bestaat traditioneel uit een:
- montera (soort bivakmuts die de herders en de boeren in de bergen
’s winters droegen).
- camisa (overhemd) - chaleco (vest),
- calzón (onderbroek),- fajín (sjerp),
- nagüetas, (wijde halflange broek van grove stof,
die tot het begin van de Eeuw op het platteland werd gedragen).
- polainas (maillot/leggings),
- zapatos (halfhoge, suède schoenen).
Deze basis in de traditionele kledingkast betekent een uitgave in een willekeurige modezaak van tussen de €200.= en €250,= afhankelijk van het model en de kwaliteit van de stoffen.
Maar als men een ambachtelijk vervaardigde snit zoekt, kan de prijs oplopen tot het dubbele; vandaar, dat in de periode van de volksfeesten, zoals die van de Virgen del Pino, El Rosario, of El Carmen, de kledingzaken hun omzet zien toenemen.
Het universum aan kleuren, modellen en combinaties is oneindig. Maar toch benadrukt Pérez, de auteur van ‘La Vestimenta Tradicional en Gran Canaria’ (‘De Traditionele Kleding op Gran Canaria’), wordt in werkelijkheid de typische dracht samengesteld uit algemeen vastomlijnde onderdelen, en is deze niet zo ongelijksoortig als men tegenwoordig wel aanneemt. Het gaat om een aantal basis kledingstukken die - al naar gelang de klimatologische en religieuze omstandigheden van de gebieden waar de oorspronkelijke Canario’s woonden - bepaalde eigenschappen vertonen, maar wat gebruikelijk is in de 21 gemeenten van het Eiland.
“Logischerwijze is de kleding van de bergbevolking niet gelijk aan die van hen die aan de kust wonen, of van hen in de stad aan die van het platteland; maar dit wil niet zeggen, dat elke plaats op het Eiland geen eigen klederdracht heeft,” zo legt de deskundige uit betreffende de brede waaier aan soorten die de klederdracht bevat.
Het verstrijken der jaren heeft ten tijde van de romería (bedevaart) de verandering van het aanzien van de kledingstukken gemarkeerd. Zo is de landeigen schapenwol, of het linnen, met de mode van de Industriële Revolutie vervangen met het gebruik van buitenlands katoen voor het vervaardigen van hemden, rokken en broeken.
Aan het einde van de 19de Eeuw wordt de zogenoemde overgangskleding geboren, waarbij de vrouwen jasjes beginnen te dragen en lange rokken met fellere kleuren.
Vanaf het eerste decennium van de afgelopen Eeuw introduceert men het schortje en de borduursels op de zagalejo (onderkleding).
Een van de belangrijkste invloeden in de 20ste Eeuw op de klederdracht is de bijdrage van de kunstschilder Néstor Martín Fernández de la Torre, die volgens zijn kunstzinnige inzicht een damesblouse ontwikkelde met overvloedig borduurwerk en de refajo (onderrok) geborduurd in kruissteek.
De wollen pompoenen in diverse kleuren op de schoenen en de hoed zijn eveneens het werk van de kunstenaar.
In de afgelopen decennia hebben veel folklore-groepen op de podia opzien gebaard met aansprekende kleuren, en nieuwe kledingstukken. Tijdens de bedevaarten in de dorpen, vooral met de nieuwe generaties, ziet men een poging de vrouwelijke klederdracht terug te brengen door middel van een combinatie van hoofddoekjes en blouses met schouderbandjes. De nieuwe tendens bestaat uit het dragen van een rok, schort en een hoofddoekje maar met een frisse en kokette toets,” zo grapt een medewerkster van El Kilo San Rafael.
En zelfs antieke kledingstukken, zoals de mantillas (omslagdoeken), waarmee de vrouwen het hoofd bedekken ten teken van respect, hebben tegenwoordig een functie gekregen die ze in de oorspronkelijke vorm niet hadden. Zo wint in de herenkleding de zogenaamde ‘kelner look’ - met zwarte pantalon en wit overhemd - snel terrein.
Sommige deskundigen, zoals Pérez, zijn van mening, dat het noodzakelijk is, bij de romerías (bedevaarten) een vorm van controle in te voeren, met als doel, de traditionele schoonheid in de gaten te houden.
Morales
‘Hoeveel laveloze feestvierders
zijn er bij elke botellón in de hoofdstad?”
Feest van zatlapperij, pis en braaksel
AGÜIMES - zaterdag 6 september 2014 - De burgemeester van Agüimes wacht de officiële cijfers af, om na te gaan of de drie minderjarigen met een alcoholvergiftiging tijdens het volksfeest van ‘La Vara del Pescao’ de gemeentelijke verordening - met een verbod voor minderjarigen, om dit soort volksfeesten te bezoeken - hebben overtreden.
Het feest van ‘La Vará del Pescao’ (‘De Hengelroede’) wordt - ter ere van de Virgen del Pino - jaarlijks op de laatste vrijdag van augustus massaal gevierd op het strand van Arinaga en is in 2014 bezocht door 30.000 personen De burgemeester noemt het aantal van 3 laveloze minderjarige feestvierders dan ook minimaal. Hij noemt het, ‘hypocriet, als iemand de Gemeentelijke Verordening voor Minderjarigen kritiseert,” en vraagt, “hoeveel coma’s er zijn bij volksfeesten als ‘La Rama’, of bij een bottelón (openbaar drinkgelag) in de hoofdstad.”
De burgemeester van Agüimes, Antonio Morales, zegt in afwachting te zijn van de verstrekking van de officiële gegevens over de incidenten tijdens het volksfeest ‘La Vará del pescao de Arinaga’, waarbij drie gevallen van minderjarigen met alcoholvergiftiging gemeld zijn in overeenstemming met de Ordenanza Municipal de Protección del Menor (Gemeentelijke Verordening tot Bescherming van Minderjarigen) welke op 31 juli 2014 is aangenomen en waarin zware sancties zijn opgenomen.
Morales heeft op vrijdag 5 september 2014 de reikwijdte verdedigd van deze verordening, ‘pionier in Spanje’ en bekroond door de Federación Española de Municipios (Vereniging Spaanse Gemeenten) voor het bereiken van lagere aantallen in werkverzuim en criminaliteit,” daarmee zinspelend op de kritiek welke is geleverd vanuit de politieke partij Coalición Canaria (CC) in Agüimes.
De burgemeester heeft bevestigd, “dat de toepassing van de adequate en noodzakelijke maatregelen van vitaal belang is, ter voorkoming van gebeurtenissen zoals die zich hebben voorgedaan tijdens La Vará del Pescao,” dat volgens CC is verworden tot, “een feest van zatlapperij, pis en braaksel.”
In die zin heeft de eerste burger van Agüimes aangegeven, “dat het hypocriet is, het consumeren van alcohol te kritiseren, als het eerste is wat iemand doet als men een bezoeker thuis ontvangt, deze een drankje aan te bieden, wat vervolgens gezien en gekopieerd wordt door een minderjarige, wat een opvoedingsprobleem is zowel sociaal als wat betreft beschaving, en niet alleen van de Gemeente,” zo heeft Morales becommentarieerd.
Videofragmenten: Vará del Pescao 2013 - Arinaga:
https://www.youtube.com/watch?v=6M9N2lIO7UE
en;
https://www.youtube.com/watch?v=eN6vY5P1RT0
De burgemeester van Agüimes vraagt zich af, “waarom men kritiek levert op ‘La Vará del Pescao’ en niet op wat er gebeurt tijdens ‘La Rama’ in Agaete, bij ‘El Charco’ in La Aldea, of bij ‘El Pino’ in Teror, en wat nog erger is, hoeveel alcohol-coma’s telt men niet elke weekeinde in de hoofdstad bij elke willekeurige bottelón (openbaar zuipgelag),” zo merkt hij op.
Morales wil zich “ allerminst verontschuldigen” voor wat er gebeurt, tijdens de feesten van de gemeente, waarbij incidenten plaatsvinden zoals met de drie minderjarigen die behandeld moesten worden met een alcoholvergiftiging; “maar drie van de 30.000 personen die hebben deelgenomen aan het feest, wat nagenoeg een minimaal gegeven is, maar er is wel veel demagogie,” zo voegt hij toe.
Morales werkt nu aan een ontmoeting met de Veiligheidsraad, om - als hij eenmaal de gegevens van de veiligheidsdiensten heeft ontvangen, over hoeveel incidenten er zijn geweest tijden het ‘Fiesta de la Vará’ - de nodige procedures in gang te zetten, om op te treden, als blijkt, dat de minderjarigen uit de gemeente komen, om te bepalen welke sancties men zal opleggen en welke acties men zal gaan uitvoeren.
Melenara vergeet de chinchorro niet
20 jaar nadat deze manier van sleepnet-visserij verboden is, laten de vissers de oude traditie herleven
TELDE - maandag 25 augustus 2014 - Vissen met de chinchorro (‘hangmat’-methode = het sleepnet) is sinds twintig jaar verboden vanwege de schade aan de zeebodem die deze vorm van visserij toebrengt. Maar de bewoners van Melenara in de gemeente Telde zijn erin geslaagd, dat men hen toestaat in het eerste weekeinde van de patroonsfeesten deze traditie te doen herleven: chinchorro staat voor vissen met en zeer kleine roeiboot als hulpschip van een grotere boot met daartussen een visnet, dat met zeer lange lijnen van de bodem wordt opgehaald.
Hoewel er twintig jaar is verstreken, zijn de vissers in de stadswijk Melenara van de gemeente Telde het hanteren van de visnetten en overige attributen voor de traditionele visserij niet vergeten.
Door een zwemwedstrijd is met iets later van start gegaan dan was gepland, terwijl vanaf 11:00 uur tientallen buurtbewoners en nieuwsgierigen de chinchorro (sleepnet visserij) hebben gadegeslagen en drie uur later konden genieten van het grillen van de sardines op het strand. Een dag lang heeft men de oude gewoonten in herinnering gebracht en heeft men de geuren kunnen opsnuiven toen Melenara een vissersdorpje was, dat in augustus letterlijk wordt overstroomd door de bewoners van Telde en die uit de hoofdstad van Gran Canaria.
Onder aanvoering van Carmen Rosa Santana Calixto, hebben de vissers van de cofradía (het vissersgilde) de netten uitgerold en te water gelaten, en deze langs de kustlijn gesleept.
De visserij was niet erg intensief, en dat was ook niet de bedoeling, maar sommige sardines, makreel en andere vis zwommen in de val en eindigden op het vuur.
Santana Calixto, beschermvrouw van de cofradía (het vissersgilde) en voorzitter van het feest-comité, heeft haar invloed aangewend bij de visserijambtenaren van de Canarische Regering en van het Cabildo (Eilandbestuur), om niet dramatisch te doen bij het uitwerpen van de chincorro (het sleepnet), dat deel uitmaakt van een van de evenementen van de patroonsfeesten ter ere van de Santo Cura de Arts (Pastoor van ars) en de Virgen del Carmen.
De cofradía heeft daaraan bijgedragen met de sardinada (sardienenvisserij) , tot 6500 kilo, waarbij men heeft kunnen rekenen op de medewerking van de Gemeente en van het Rode Kruis, om dit evenement te organiseren, wat op dat moment waren er honderden badgasten op het strand en in de omgeving. De oudste vrouwen uit de kunst van het vissen, hebben ook de netten geboet, met het zingen, dat in de wijken van Telde opklonk als de chinchorro het mogelijk maakte een paar rieten manden te vullen voor de verkoop.
Het zondagsfeest is gecompleteerd met een expositie van old-timers van het merk Ford en zonnebaden op de pier. Om 15:00 uur is op het strand het drukbezochte verbena del solajero (bal van de zonnebader) begonnen onder aanvoering van Dj Paco Guedes.
's Avonds was er een dubbele show, eerst een optreden van de Canarische humorist Ibán el Bastonero en daarna een muzikaal optreden van de travestiet Xajo.
Zie: https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=FzR_h_eIkiw
en:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Cy9RbPOU3jE)
De feestweek van Melenara wordt in het laatste weekeinde van augustus afgesloten middels, op zaterdagmiddag (30 augustus) een groot bierfeest, plus om middernacht een grandioos vuurwerk en, een processie op zondag 31 augustus.
Chiringuitos (kiosken) San Fernando
moeten zich houden aan de sluitingstijden tijdens de patroonsfeesten
De Gemeente heeft een verordening uitgevaardigd, opdat omwonenden hun nachtrust kunnen combineren met het vertier en kunnen genieten van hun patroonsfeesten
SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 24 mei 2014 - De chiringuitos, bar’s, mesones en kermisattracties die op vrijdag 23 mei 2014 van start gaan op het daartoe door de Gemeente aangewezen terrein, voor het vieren van de patroonsfeesten van San Fernando de Maspalomas, zullen zich moeten houden aan de dagelijkse openings- en sluitingstijden, die gedicteerd zijn door de Gemeente, opdat de omwonenden hun nachtrust kunnen combineren met het vertier en kunnen genieten van hun patroonsfeesten.
Al naar gelang de dag bepaalt de verordening diverse openings- en sluitingstijden voor de muziek en voor de commerciële activiteit, en bepaalt, dat bij overtreding, de installatie wordt verzegeld en de huurder, of concessiehouder van de activiteit een verbod krijgt opgelegd een stand op te zetten bij andere volks- of patroonsfeesten die men in de Gemeente organiseert.
Muziek
De muziek van deze feesttenten moet stoppen om 03:30 uur op vrijdag 23, donderdag 29 en vrijdag 30 mei. Dit geldt eveneens om 0:00 uur vanaf zondag 25 tot en met woensdag 28 mei en op zondag 1 juni; terwijl op zaterdag 24 mei de muziek er om 04:10 uur het zwijgen toe zal moeten doen; en op zaterdag 31 mei zal dit om 05:00 uur het geval zijn.
Commerciële activiteiten
Wat betreft de openingstijden voor de commerciële activiteiten, bepaalt het decreet van de burgemeester, dat dit om 00:30 uur zal zijn van zondag 25 tot en met woensdag 28 mei, en om 00:00 uur tot aan de laatste zondag van de feestelijkheden.
Op vrijdag 23, donderdag 28 en vrijdag 30 mei is de sluitingstijd voor de handel om 04:00 uur, terwijl men op zaterdag 24 mei 2014 open mag blijven tot 05:00 uur
En op zaterdag 31 mei 2014 mag men in de chiringuitos en kermisattracties handel drijven tot 05:30 uur (jawel!).
PATROONSFEESTEN SAN FERNANDO 2014:
GÁLDAR BELGISCH BIERFESTIVAL 2014
GÁLDAR - dinsdag 11 maart 2014 - Op zaterdag 12 april 2014 vindt op het Plaza de Santiago in Gáldar het 'Belgisch Bierfestival' plaats, iedereen is van harte welkom vanaf 12:00 uur:
Botellón als jongerenprotest
Priester Heriberto Martín waarschuwt voor het gevaar
wat de volksfeesten lopen als ze hun essentie verliezen
YAIZA - vrijdag 6 september 2013 - De priester Heriberto Martín Molina heeft op maandagavond 2 september 2013 tijdens zijn inleidingsrede voor de feesten ter ere van Nuestra Señora de Los Remedios van Yaiza zijn visie gegeven op de zogenoemde botellones (openbare zuipgelagen).
In zijn toespraak heeft de poregonero (inleider) weergegeven, dat feesten steeds een afwisseling zijn in het dagelijkse leven; het leven van werken, de strijd om het dagelijkse bestaan, dat altijd iets van een exces in zich heeft als men ‘de bloemetjes buiten zet’.
“Het bottelón (zuipgelag op de openbare weg) is een vorm die jongeren zien als manier, om hun begrip voor feest uit te drukken; iets, wat zij als zodanig doen, met het exces wat veroorzaakt wordt door geld en alcohol waarover men gemakkelijk beschikt in een samenleving van overvloed. Bottelón vervangt de feesten niet, maar is een alternatief voor de jeugd, omdat ze geen volksfeesten vieren.
Heriberto Martín op maandagavond 2 september 2013, tijdens de lezing als inleiding op Los Remedios in Yaiza.
"We geven ons er rekenschap van, dat het botellón (het zuipgelag) op zichzelf staat en uitnodigend is; wat men houdt als protest van een jeugd die verwend is, aan wie het aan niets ontbreekt. Paradoxaal genoeg treft men in deze maatschappij niet aan wat men zoekt,” zo laat Martín Molina weten.
Voor de huidige pastoor van de parochie Tenoya (Gran Canaria) en kapelaan in het Dr. Negrín-Ziekenhuis in Las Palmas de Gran Canaria, wil het geval, dat men bij sommige feesten een ruimte reserveert voor chiringuitos (drank-kiosken), “opdat de jongeren ‘hun feest’ kunnen houden, apart van het volksfeest wat men viert.”
"Feest is een onmisbare behoefte van ieder mens. Elk volk heeft de vitale noodzaak feest te vieren. Feesten zijn een verademing voor de mensen. De volksfeesten zullen nooit verdwijnen. Feest weerspiegelt wat een volk, een samenleving is. En ja, mensen evolueren, de feesten ook. De volksfeesten hebben in de afgelopen jaren veel wijzigingen ondergaan, ze reflecteren de veranderingen in onze samenleving,” heeft Heriberto Martín Molina gezegd, die tijdens zijn openingsspeech de betekenis en het gevoel van het hele patroonsfeest heeft ontleed.
“Toen onze maatschappij arm en behoeftig was, was het feest sober. Toen we een samenleving hadden waarin van alles voorhanden was - de maatschappij van overvloed - kenden de feesten momenten van verspilling als nooit tevoren. Nu, door de crisis, zijn we terug bij de soberheid in de feesten. De tekortkomingen die we aantreffen in ons feest zijn te wijten aan de mislukkingen die we tegenkomen in de samenleving. Het kwaad is in de maatschappij,” aldus Heriberto Martí
"Nuestra Señora la Virgen de Los Remedios.”
Onze Lieve Vrouw de Maagd der Genezingen,
schutspatrones van de zieken, de artsen en de ziekenhuizen.
“Het gaat om feesten die van oorsprong hun eigen karakter hebben, zoals hier op Lanzarote het geval is met de vulkaan. De vulkaan is de onverwachte bezoeker, die sporadisch het leven van de eilandbewoners verrast; waardoor deze ook verbonden is met de oorsprong van sommige feesten en volksdevotie, zoals met het feest wat we nu vieren,” zo voegde Martín toe, en die eraan herinnert, dat men op de drie eilanden waar men erupties heeft meegemaakt, deze gekoppeld heeft aan devotie, in Mancha Blanca voor Los Dolores (O.L. Vrouw der Smarten); of onze vulkaanuitbarsting, waarbij de lava stilhield naast de kapel, dus ter ere van Nuestra Señora la Virgen de Los Remedios.” (Onze Lieve Vrouw de Maagd der Genezingen schutspatrones van de zieken, de artsen en de ziekenhuizen)
De voormalige pastoor van Yaiza (die dit ook was van Teguise in de periode 1991 -1995) merkt op, “dat aan het feest werkelijk moet worden deelgenomen. Maar in een maatschappij die wij gemakzuchtig hebben gemaakt - en waar de tendens ‘niet deelnemen’ is - willen we, dat men het feest voor ons organiseert. Echter op veel plaatsen is de tendens, de volksfeesten te vervangen door grote shows (met beroemde artiesten die een vermogen kosten), terwijl men ze veel eenvoudiger en deelnemender kan vieren, met minder kosten.
“Het is waar, dat als we de cultuur willen verdedigen, we er op in moeten zetten, dat de feesten niet veranderen in een gelegenheid tot consumeren zonder meer (commerciële feesten). De cultuur in een dorp is als meel in een taart, of als water in bouillon; we kunnen niet toelaten, dat de feesten geen inhoud meer hebben en leeg raken, want ze zijm onderdeel van de cultuur. Dit toelaten is de eerste stap naar de het begraven van de samenleving, want een volk zonder cultuur, zonder memoria historica (herinnering aan de geschiedenis), is een dood volk. “Het volk wat zijn geschieden vergeet, of niet kent, is veroordeeld deze te herhalen,” aldus Heriberto Martín Molina.
Vernieuwing in traditionele kleding
Mijn korte rok richt zich op jongeren,
ik ben blij met hun reacties
SANTA CRUZ DE LA PALMA - zondag 1 september 2013 - Het voorstel van de costumière Marisol Brito Lorenzo, om de typische klederdracht voor vrouwen comfortabeler in het dragen te maken, heeft geleid tot een verhitte controverse. Maar de ontwerpster stelt, dat dit geen aanval is op de tradities; maar - in tegendeel, bemoedigend - om nieuwe generaties te interesseren voor het dragen van de klederdracht.
Ze was zich ervan bewust, dat haar voorstel een zekere controverse zou kunnen oproepen, maar zoveel tegenstand had zij niet verwacht. De costumière Marisol Brito Lorenzo, die les geeft in ontwerpen en patroontekenen in een klaslokaal van de buurtvereniging Asociación de Vecinos Nuestra Señora de La Encarnación in Santa Cruz de La Palma, is een beetje overweldigd door de kritiek die haar initiatief heeft opgeroepen, om het vrouwelijke kostuum te veranderen,, het comfortabeler te maken en het aan te passen aan de moderne tijd.
Marisol Brito en haar zoon Paco Vales, samen bij de klederdracht met de korte rok
“Ik pleeg geen aanval op de tradities en niet tegen de correctheid van de klederdracht. Waar het om het gaat, is het puur ambachtelijke benadrukken, van het borduurwerk en ook van het schoeisel; het enige wat verdwijnt, is 50 centimeter rok lengte,” zo laat zij weten aan de persmedia. “Men kan mijn voorstel kritiseren of prijzen, maar ik houd er niet van, dat men persoonlijke beledigingen uit; vandaar , dat ik gestopt ben met informatie te verstrekken via de de communicatiemedia,” zo bekent zij
Maar Marisol, die uit een gezin komt met traditie voor het ambacht, in de specialiteit borduren, ondervindt ook steun. “Ik heb het kostuum ontworpen met de gedachte aan jongeren, en het is dit deel van de bevolking, dat heeft gereageerd zoals ik verwachtte, en daarom ben ik heel tevreden,” zo verzekert ze. “Bovendien,” zo voegt zij toe, “bellen moeders met kleine kinderen me op, omdat zij de klederdracht willen maken voor de feestelijkheden op school, ter gelegenheid van de ‘Día de Canarias’, of met Kerstmis.
“Veel mensen staan achter mijn voorstel, omdat ze zien, dat het veel comfortabeler is,” merkt Marisol op. “ Het kostuum blijft hetzelfde, ik pleeg geen aanval op de tradities, en ik ben niet tegen het gilde van ambachtslieden, waar ik veel respect voor heb, maar waarvan ik hoop, dat men zich langzaamaan er rekenschap van zal geven, dat we moeten vernieuwen en alle bevolkingsgroepen moeten bereiken, niet alleen de ouderen,” aldus Marisol die zich vooral ‘costumière’ voelt en het kostuum, dat zij heeft ontworpen, “is als een schilderij, een kunstwerk waar ik trots op ben.”
Aanhangster van veranderingen
“Ik heb al lang lopen piekeren over dit idee en uiteindelijk heb ik besloten het uit te voeren, omdat ik een puber heb die de klederacht niet aantrekt, omdat die ongemakkelijk zit; maar ook, omdat ik van verandering houdt: ik ben van mening, dat we progressief moeten zijn en niet moeten stagneren,” zo zegt zij.
“Het eerste ontwerp beviel me niet, omdat het idee was, de nadruk te leggen op de taille en de heup,” en daarin was ik niet geslaagd. Ik heb nu de heup meer volume gegeven en het bovenlijfje aangepast en die verandering bevalt me wel, tot en met het punt de rok in te korten. Ik vind het raar, dat mensen kritiek hebben; misschien komt dit, omdat het op de foto niet zo elegant overkomt als het in werkelijkheid is.” Ik heb bereikt, dat men het borduurwerk ziet, zonder naar beneden te hoeven kijken, omdat het nu op ooghoogte is; ik vind dit borduurwerk veel mooier en ambachtelijker,” zo benadrukt zij.
Marisol, die van kindsbeen af belangstelling heeft voor het kleermakersvak, oefent het beroep van costumière nu al tien jaar uit, ze borduurt niet want, dat doet haar moeder, María Nieves Lorenzo, specialiste in antiek borduurwerk, dat al verloren is gegaan. “Zij heeft met mij samengewerkt in het vervaardigen van het kostuum en, hoewel zij aanvankelijk haar twijfels had, is ze er uiteindelijk van overtuigd, en is ze heel tevreden met het idee.”
Het voorstel wat de levenslustige en actieve Marisol verdedigt, heeft bovendien nog een voordeel: “als iemand een klederdracht heeft, kan men die hergebruiken, door de rok en de onderrok in te korten.” Ook de financiële factor speelt een rol in het voordeel van het nieuwe ontwerp. “Het maken van dit kostuum kost €700,= tot € 800,= terwijl dit voor een traditioneel exemplaar ruim €1000,= is,” zo bevestigt Marisol.
Marisol geeft onderricht aan een groep leerlingen in haar naaiatelier in het buurthuis van de Asociación de Vecinos de la Virgen de La Encarnación. “We geven, het gehele jaar door, twee keer per week les; er komen veel jongeren die beginnen met patroontekenen en naaien; hier leert men alles te vervaardigen, zowel de typische kleding, evenals een kledingstuk voor oudejaarsavond, of een trouwerij; zij maken het, ik geef alleen aanwijzingen en leiding.” zo geeft zij aan.
Haar zoon, een steunpilaar
Maar in dit vernieuwende voorstel, de traditionele dameskleding te veranderen, kan Marisol rekenen op de steunpilkaar die haar zoon Paco Vales is (www.instagram.com/pacovales), student Architectuur aan de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC).
“Mijn moeder was al twee jaar aan het praten over het voorstel, en ik heb meteen gezegd, dat dat ze er kritiek op zou krijgen, maar zij volhardde in het idee en ik heb het hele proces gevolgd; ze heeft me veel geraadpleegd, omdat ik van kunstnijverheid en kleding houd, en ik altijd met haar samenwerk op dit vlak.”
“Onafhankelijk van mijn waardering voor haar als mijn moeder, ben ik van mening, dat zij als kunstenares niet alleen is wat La Palma nodig heeft, maar wat heel Spanje en de wereld kan gebruiken; personen, die zich ontwikkelen en die zich aanpassen aan jongeren,” bevestigt Paco met een rotsvaste overtuiging. “Zij verbindt zich met de jongeren, ze respecteert hun mening. En dit kostuum volgt dat proces; door te praten met de jongeren, door ze te observeren, door te zien, hoe zij zich gedragen tijdens de romerias (offerande processies en in de Bajada de la Virgen = afdaling van de H. Maagd),” zo benadrukt Paco.
Paco Vales vindt het idee van zijn moeder “magnifiek”. ”Er zijn meisjes die zich niet comfortabel voelen in ene lange rok en die zich daar niet mooi in vinden; en waarom zouden wij hen dan niet de mogelijkheid bieden, een korte rok te dragen; ik geloof, dat 50 centimeter inkorten van de jurk niet ingaat tegen de typische dracht.
Vales zet in, “op het ontwerp van een kledingstuk, dat comfortabel is en wat de mensen met trots en elegantie kunnen dragen.”
Teror wil dat de Guardia Civil de toegang tot de volksfeesten controleert
Burgemeester Juan de Dios Ramos wil een ontmoeting
met de gedelegeerde van de Spaanse Regering op Canarias
om politiebewaking te behouden
TEROR - Nuestra Señora de Las Nieves, maandag 5 augustus 2013 - De Gemeente Teror wil, dat het politietoezicht door de Guardia Civil blijft gehandhaafd op de toegangsweg - auto’s en motoren - naar het Maria-dorp gedurende de ‘Fiestas del Pino 2013 ‘, zo heeft burgemeester Jan Dios Ramos laten weten op maandag 5 augustus 2013.
De eerste burger heeft laten weten, dat de Guardia Civil heeft gezegd, deze dienstverlening niet langer te verstrekken en dat hij , om die reden, een ontmoeting wil met de gedelegeerde van de Canarische Regering, voor het redigeren van een belangrijke kwestie, voor de veiligheid van de feestelijkheden.
Presentatie van de poster voor de 'Fiestas del Pino 2013'
“Op dinsdag 6 augustus 2013 om 08:30 uur gaan we met de gedelegeerde van de Spaanse Regering op Canarias aan tafel zitten, omdat de Guardia Civil niet wil controleren op de toegangslocaties tot het dorpscentrum, zoals men traditioneel heeft gedaan, en het de Gemeente wil, dat men doorgaat met deze dienstverlening,” zo heeft Ramos opgemerkt.
In die zin heeft de burgemeester toegevoegd, dat het Gemeentebestuur een “titanenwerk” heeft verricht met de extra betaling aan lokale agenten -bij gelegenheid van de ’Fiestas del Pino’ - op de Avenida del Cabildo, die niet van de Gemeente is.
Naar zijn mening, blijft de ‘inspanning’ van Gemeentebestuur gecompenseerd voor wat de Guardia Civil realiseert en , bovendien, zal Ramos bij de ontmoeting overbrengen, dat het Feest van ‘El Pino’ weliswaar wordt georganiseerd door de Gemeente Teror, maar, ”dat het voor geheel Gran Canaria” is.”
Feestdagenkalender 2014 voor Canarias goedgekeurd
CANARISCHE EILANDEN - donderdag 18 juli 2013 - De Ministerraad van de Canarische Regering heeft op donderdag 18 juli 2013 de feestdagenkalender 2014 voor de Comunidad Autónoma (Deelstaat) vastgesteld, evenals de termijn waarbinnen de gemeenten hun feestdagen moeten vaststellen die bij de Canarische Regering moeten worden aangemeld binnen een maand.
Er zijn elf regionale feestdagen vastgesteld plus een voor elk eiland, welke gekozen zijn door de Cabildos (Eilandbesturen).
De feestdagen in de deelstaat zijn:
- wo 1 jan. Año Nuevo (Nieuwjaar),
- do 6 jan. Epifanía del Señor (Driekoningen),
- do 17 apr. Jueves Santo (Witte Donderdag),
- vr 18 apr. Viernes Santo (Goede Vrijdag),
- do 1 mei Fiesta del Trabajo (Dag van de Arbeid),
- vr 30 mei Día de Canarias (Dag van Canarias),
- vr 15 aug. Asunción de la Virgen (Maria ten Hemelopneming),
- za 1 nov. Todos los Santos (Allerheiligen),
- za 6 dec. Día de la Constitución Española (Dag van de Spaanse Grondwet),
- ma 8 dec. Inmaculada Concepción (Maria Onbevlekte Ontvangenis),
- do 25 dec. Natividad del Señor (Kerstmis).
Omdat 12 oktober (Dia de Hispanidad en Nuestra Señora del Pilar) in 2014 op zondag valt en verschoven wordt naar maandag 13 oktober, heeft men 13 oktober vervangen voor: 30 mei Día de Canarias.
Daarnaast hebben de Cabildos (Eilandbesturen) de feestdagen voorgesteld op datums die traditionele eigen zijn aan elk eiland afzonderlijk:
- ma. 3 feb. op Tenerife, maandag voorafgaand aan de feestdag van de Virgen de La Candelaria.
- di. 5 aug. op La Palma , Nuestra Señora de las Nieves.
- ma. 8 sep. op Gran Canaria, Nuestra Señora del Pino.
- ma. 15 sep. op Lanzarote, Virgen de los Dolores, Nuestra Señora de los Volcanes.
- vr. 19 sep. op Fuerteventura, Nuestra Señora de la Peña.
- wo. 24 sep. op El Hierro, Nuestra Señora de los Reyes.
- ma. 6 okt. op La Gomera, Nuestra Señora de Guadalupe.
De Gemeenten moeten hun feestdagen nog vaststellen en dit binnen een maand meedelen aan de Canarische Regering.
Daarnaast hebben de Cabildos (Eilandbesturen) de feestdagen voorgesteld op datums die traditionele eigen zijn aan elk eiland afzonderlijk:
- ma. 3 feb. op Tenerife, maandag voorafgaand aan de feestdag van de Virgen de La Candelaria.
- di. 5 aug. op La Palma , Nuestra Señora de las Nieves.
- ma. 8 sep. op Gran Canaria, Nuestra Señora del Pino.
- ma. 15 sep. op Lanzarote, Virgen de los Dolores, Nuestra Señora de los Volcanes.
- vr. 19 sep. op Fuerteventura, Nuestra Señora de la Peña.
- wo. 24 sep. op El Hierro, Nuestra Señora de los Reyes.
- ma. 6 okt. op La Gomera, Nuestra Señora de Guadalupe.
De Gemeenten moeten hun feestdagen nog vaststellen en dit binnen een maand meedelen aan de Canarische Regering.
Fiestas de San Fernando met €15.000,= gekort,
nog maar 2/3 over van de feestbegroting
SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 21 mei 2013 - Hoewel in 2013 de begroting voor de patroonsfeesten van San Fernando de Maspalomas het budget met €15.000,= gekort is (met 1/3 van voorgaande edities), heeft dit niet verhinderd, de traditionele evenementen te versterken, zo heeft de wethouder van Feestelijkheden, José Carlos Álamo, bevestigd.
Een audiovisuele presentatie, van de hand van Ángela Rodríguez Artilles, dochter van Saturninita, een populaire figuur in San Fernando, dient als startschot voor het activiteitenprogramma, dat men afwerkt in de periode vrijdag 24 mei tot en met zondag 2 juni 2013.
Folklore is een van de hoogtepunten van deze feesten en dit keer gaat men twee buurtbewoners in het zonnetje zetten: Floro Viera en Verónica Rodríguez, die hun ervaring leveren als bijdrage aan de feesten.
Romería
Op vrijdag 24 mei opent men de Ermita de San Fernando en ’s avonds is er ‘Masparranda’ een Canarisch feest in de binnenstad; terwijl op zaterdag 25 mei de traditionele Ofrenda-Romería (Offerandeprocessie) plaatsvindt.
Imagen Maspalomas-Costa Canaria 2013
Op zondagavond 26 mei vindt het Kindergala plaats voor jongens en meisjes, dat op beslissing van het organisatiecomité de missverkiezing vervangt en nu de titel draagt ‘Imagen Maspalomas-Costa Canaria 2013’. Het feestgala op het Plaza de San Fernando kan rekenen op optredens van de zangeres Breguetta en van de muziekband ‘Tributo El Divo’.
Het is de vierde keer, dat men de activiteit “Los colores de mi tierra”, op de Día del Mayor (Ouderen dag), organiseert, met de volksbarbecue en de Canarische avond met het Festival Regionaal de Folclore, zijn andere hoogtepunten van de feesten ter ere van de schutspatroon San Fernando.
Programma
Een overzicht van het volledige programma kunt u bekijken op het videofilmpje:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=cVefyS0DVuQ
Bajada de La Virgen De Los Reyes 2013
Hoofdrol voor de danser van El Hierro
op de aankondigingsposter
VALVERDE - zaterdag 16 maart 2013 - De door de Valenciaanse kunstenaar Vicent Ramón Pacual ontworpen aankondigingsposter voor de Bajada de la Virgen de Los Reyes (Maria-processie) heeft als hoofdrolspeler een danser, met zijn veelkleurige muts, zijn rood-witte kleding en volksdansende chácaras (boerinnen) Op de achtergrond verschijnt in een lijnenspel de Virgen de los Reyes (de H. Maagd van de Koningen).
De Gemeente Valverde distribueert 2.000 aankondigingsposters in winkels, bij instanties en verenigingen.
De wethouder van Festiviteiten, Francisca Casañas, van de Gemeente Valverde, is van mening, “dat de posters in etalages en op aankondigingsborden laten zien, dat het door de inwoners van Valverde en de rest van het eiland El Hierro meest verwachte feest steeds dichterbij komt.”
De door de Valenciaanse kunstenaar Vincent Ramón Pacual ontworpen aankondigingsposter voor de 43 km lange Bajada de la Virgen de Los Reyes (de Schutspatrones van El Hierro).
Op zijn beurt stelt de burgemeester, Juan Manuel García Casañas, dat de Gemeente als beschermheer van de Bajada alles in het werk moet stellen, zodat de viering van het feest een succes wordt en uitnodigend is op het eiland, dat op de 0-Meridiaan ligt en waar in 2013 voor de 68ste keer Haar processie plaatsvindt.
Bovendien zullen de posters verspreid worden op andere locaties op de Archipel, om de Bajada op de andere eilanden te promoten, zodat veel eilandbewoners er, samen met alle Herreños, van kunnen genieten,” zo merkt Casañas op.
Matrozen en herders
n 1546 was er een schip, dat op weg was naar Amerika, toen het de kusten van La Orchilla passeerde (El Hierro). Enige tijd later wilden de opvarenden de reis voortzetten, maar ze konden niet vanuit de Mar de Las Calmas de zee op komen en voeren in een cirkel rond.
Uiteindelijk was op 6 januari de proviand aan boord op en besloten ze aan land te gaan. De herders van El Hierro voorzagen hen van proviand voor de zware overtocht. Als dank gaven de matrozen hen het enige waardevolle aan boord, een Mariabeeldje, en op dat moment stak er in de Mar de Calmas een lichte bries op en konden zij hun reis naar De Nieuwe Wereld vervolgen.
De herders koesterden het beeldje, dat ze “de los Reyes” (“van de Koningen” ) noemden, ter ere van de dag waarop Ze op het eiland was aangekomen.
Elke vier jaar op de eerste zaterdag van juli
Het eiland El Hierro viert dit jaar de 68e editie van deze betekenisvolle feesten. Zoals in elke editie vinden er gelijktijdig met de processie Bajada de la Virgen verschillende culturele activiteiten op heel het eiland van de Meridiaan plaats.
Om de vier jaar wordt de processie Bajada de la Virgen de los Reyes gehouden, vanaf het sanctuarium in Dehesa, in het zuiden van het eiland El Hierro, tot aan de plaats Valverde die in het noorden ligt. De bedevaartstocht begint op de eerste zaterdag van juli, met een indrukwekkend vertoon van kleur en muziek in Dehesa, en 10 à 15 uur later start de processie waarin de Maagd Maria in een houten draagstoel - een stoel die in de middeleeuwen werd gebruikt - wordt meegevoerd.
Het parcours is ongeveer 43 km lang, met rustpauzes in alle woonkernen langs de route waarlangs men trekt onder voortdurende begeleiding van dans en zang op het ritme van trommels, fluitjes en grote castagnetten. De diverse bevolkingskernen zijn belast met het vervoer van de draagstoel en de dans, vanaf het moment waarop de Maagd Maria “de streep" overschrijdt die de kernen scheidt, tot aan het moment, dat ze de volgende grens passeert.
Nog meer informatie kunt u (in het Spaans) nalezen op o.a.:
http://es.wikipedia.org/wiki/Virgen_de_los_Reyes_%28El_Hierro%29
Lomo Magullo wil toeristische belangstelling kweken
voor het traditionele ‘traída del agua’
TELDE - zaterdag 9 februari 2013 - Het bestuur van ‘El Manantial ‘(‘De Drinkwaterbron’) wil, dat men het traditionele feest respecteert.
De bewoners van Lomo Magullo hebben er op donderdagavond 7 februari 2013 bij het gemeentebestuur van Telde op aangedrongen een regelgeving, of verordening goed te keuren welke erin voorziet, dat de Eilandbewoners die deelnemen aan het Fiesta de la Traída del Agua gekleed gaan in Canarische klederdracht, dus geen zwemkleding dragen, en voorzien zijn van emmers en kruiken in plaats van waterpistolen en sproei-apparatuur die de traditie bederven. Dit heeft de voorzitter van het Feestcomité ‘El Manantial’, Juan Montesdeoca, laten weten, na afloop van de Gemeenteraadsvergadering waarin diverse aspecten van de alweer 42ste editie van la traída del agua (het brengen van het water) aan de orde zijn gekomen.
↑ Fout. ↑
↑ Goed. ↑
“We hebben de nieuwe regelgeving voorgesteld, om de mensen van elders hier nog meer bewust van te maken, zodat het feest van la traída del agua (het brengen van water) erkend zal worden als fiesta de Interés Turístico (Belangrijk Toeristisch Evenement)," zo heeft Montesdeoca laten weten.
Vooral niet zo...
“Sommigen zeggen, dat het feest in 2012 een mislukking was, omdat er minder mensen op af zijn gekomen, maar in het dorp zijn we van mening, dat dit gunstig is voor de deelname van de dorpsbewoners, zowel aan de traída, evenals aan het bal op het plein,” zo voegde Montesdeoca toe.
Voor Montesdeoca heeft “kwaliteit de voorkeur boven het aantal mensen. We willen, dat iedereen komt die komen wil; maar wel, dat men onze gewoonten respecteert en, dat de mensen gekleed gaan in traditionele klederdracht en emmers en schalen gebruiken.” De voorzitter heeft laten weten, dat men zich nu al tot het Gemeentebestuur van Telde heeft gewend, opdat men hun vraag wil beoordelen en de nodige stappen wil ondernemen, om over een regelgeving te beschikken voor de komende festiviteiten die gepland zijn op 4 (traída infantil =voor kinderen) en 11 augustus (traída adulta = voor volwassenen).
..maar zo!
De secretaris van het El Manantial feestcomité, Jonay López, heeft op donderdag 7 februari 2013 benadrukt, “dat ons voorstel niets wil verbieden; maar wel, dat we beschikken over een regelgeving die ons helpt de mensen bewust te maken van de noodzaak het feest van la traída del agua te verbeteren.”
Jong geleerd, is oud gedaan!
"In de afgelopen jaren hebben we grote vooruitgang geboekt in het bereiken van een traditioneel feest met kwaliteit via een reglement, en vier jaar geleden hebben we la traída infantil del agua in het leven geroepen,” zegt Jonay López.
Lomo Magullo (Telde): Hoogszomers waterfeest met bal op het dorpsplein na.
Het comité waardeert het feest van Lomo Magullo - 19 dagen lang - in 2012 als positief, waarbij de evenementen massaal bezocht zijn. “We zijn van mening, dat de regelgeving ons zal helpen, zoals het geval is in andere gemeenten op Gran Canaria,” zo merkt López op.
Spanjaarden hebben negen officiële feestdagen in 2013
MADRID - CANARISCHE EILANDEN - donderdag 3 januari 2013 - De kalender voor Spanje’s acht officiële nationale feestdagen voor 2013 is bekend gemaakt. De helft hiervan valt op doordeweekse dagen terwijl de overige feestdagen op een vrijdag of zaterdag vallen.
- De eerste officiële feestdag is al geweest, te weten 1 januari, Año Nuevo (Nieuwjaarsdag), een dinsdag.
Nog meer informatie kunt u (in het Spaans) nalezen op o.a.:
http://es.wikipedia.org/wiki/Virgen_de_los_Reyes_%28El_Hierro%29
De Canarische muziek gaat op zoek naar Valentina
Mestisay en Taburiente presenteren de show
‘En busca de Valentina’
LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 21 december 2012 - De folklore-groepen Taburiente en Mestisay treden samen met hun solozangers Olga Cerpa en Luis Morera op in het Alfredo Kraus-Auditorium op zaterdag 29 december 2012 om 21:00 uur met de première van hun muzikale show ‘En busca de Valentina’. Er worden 30 nummers ten gehore gebracht die de figuur en de geest van de legendarische, van El Hierro afkomstige, zangers Valentina Hernández - la de Sabinosa (zij van Sabinosa) markeren.
De show is een rondje langs de geschiedenis en een eerbetoon aan Valentina Hernández, la de Sabinosa, in een concert, dat een startpunt is voor een reünie, waarbij men aanspraak maakt op het Canarische culturele erfgoed van alle tijden.
Valentina Hernández, met de Folklore-groep van Sabinosa (El Hierro),
op het plein van haar dorp in de zomer van 1958.
Valentina Hernández de legende
Twee giganten in de muziek, Taburiente en Mestisay, benutten hun onbetwiste status van iconen in de volksmuziek, om rond zich diverse culturele verwijzingen van de Eilanden te verzamelen, met nadruk op de Canarische identiteit en het volkserfgoed als eerbetoon aan Valentina Hernández, la de Sabinosa. De show gaat op 29 december 2012 in première in het Alfredo Kraus-Auditorium en vervolgens presenteert men de erfenis van Valentina ook op de andere eilanden.
Valentina Hernández (Sabinosa, El Hierro, 1889-1976), cantadora en tamborilera (liedzangeres en trommelaarster) is de ontbrekende schakel - we zouden bijna zeggen de schakel in de Canarische volkscultuur - in een tijdperk dicht bij de eerste helft van de vorige Eeuw, waarin de afwezigheid van partituren en geluidsopnamen de herinnering levend houden aan het culturele erfgoed en elke uitdrukking van volksmuziek via de mondelinge overdracht van ouders op hun kinderen. Voor de onderzoekers betekende dit de herontdekking van ritmen en soorten folklore, waarvan men dacht, dat die voor altijd verloren waren gegaan, maar die levend gehouden zijn door de liederen van enkele ouderen in de meest afgelegen dorpen op de Eilanden.
Valentina behoort tot twee tijdperken, alsof de Geschiedenis met haar gestopt zou zijn en tegelijkertijd is haar figuur gedreven ver buiten de grenzen van de etiketten die de generaties opplakten. De ontdekking van haar grammofoonplaten is van enorm belang, volgens een bloemlezing van professor García Matos in 1960. Niet alleen vanwege haar onmiskenbare talent, maar ook vanwege de bijzondere manier van interpreteren van de liederen die een erfenis zijn van de Canarische - en dus ook haar - voorouders en, die ook een sociaal historische erkenning heeft.
Haar ontdekking als artieste valt samen met de verspreiding van grammofoonplaten in de 20ste Eeuw en daarna met de komst en de popularisering van de televisie. Haar optredens voor de radio, of in het televisieprogramma ‘Tenderete’ van de publieke omroep, gedurende de laatste periode van haar leven, in gezelschap van andere onvergetelijke figuren, onder wie Nanino Díaz Cutillas, Olga Ramos en Jorge Cafrune - met wie zij samen optrad in een van de programma’s - maken het mogelijk, dat haar erfenis niet alleen overgaat op haar buren, of op degenen die haar in Sabinosa bezochten, maar op duizenden Canario’s van de zeven eilanden, die op hun beurt ontdekkers zijn van het verloren gewaande geluid van haar dorp, eerst door middel van een platenspeler en de radio, later via de televisie.
Het was het begin van een nieuwe manier van volksoverlevering die voor eens en voor altijd de beperkingen van de mond-op-mond overlevering oversteeg. De Canarische muziek maakte een reuzensprong voorwaarts op de weg naar overleven en het zich vestigen buiten de tand des tijds en de vergetelheid. En Valentina, vanuit het meest westelijk gelegen dorp op het meest westelijke eiland van Canarias, aan het eind van de wereld, alvorens de Atlantische Oceaan op te gaan - of het begin ervan, als men terugkwam van een lange reis vanuit de Amerika’s - voerde deze mars aan met als enig gezelschap een trommel, haar keel en haar uitzonderlijk goede geheugen.
Elke muzikale uitdrukking is een kind van zijn tijd en van de omstandigheden. De muziek van Valentina is gebaseerd op de volksoverlevering van een geheel volk, maar ook op de bronnen van de Put van de Volksgezondheid van Sabinosa, een emblematische plaats met medisch mineraalwater waar de zangeres aan het begin van de Eeuw 22 jaar lang werkte, met het verzorgen van de baden, samen met haar echtgenoot, Esdras Ortiz.
Traditionele plattelandsvrouw
Tussen geneeskrachtig water en thermale behandelingen, hoorden de zieken en haar familiekleden de erfenis van eeuwen in de stem van de vrouw die hen verzorgde. Maar evenzo hield zij de volks overleving levend in haar werk als verloskundige; een van de andere essentiële activiteiten, die van generatie op generatie worden doorgegeven. En dit was ook mogelijk als uiting van een overwegend matriarchale plattelandssamenleving, als erfgoed waarvan men weet, uit welke tradities van het begin der tijden dit is voortgekomen; zonder welke het moeilijk te begrijpen is, dat deze in 1889 geboren vrouw haar werkzaamheden en haar huis kon verlaten, om te verschijnen als populaire artiest. Zoals haar dochter Margarita vertelt in een interview wat zij exclusief heeft gegeven aan de onderzoeker Manuel González, bemoeide haar echtgenoot, Esdras, “zich niet met haar zaken, hij maakte zich geen andere zorgen, dan te werken voor een inkomen,” Ondertussen reisde zijn vrouw in 1972 naar Tenerife, om opnames te maken met Elfidio Alonso in 1972, of kwam ze met het productieteam van ‘TVE en Canarias’ naar het eiland El Hierro, om de hoofdrol te spelen in een aflevering van ‘Tenderete’, terwijl in de hoofdstedelijke wijken de dames zich in hun huizen verzamelden tussen reliekhouders, potten, pannen en alpargatas de esparto (touw-sandalen)
Overlevering van generatie op generatie
In het jaar waarin Canarias Valentina Hernández verloor, 1976, publiceerde Taburiente zijn eerste plaat ‘Nuevo cuna’; de eerste, als men het werk wat men in 1974 maakte onder de naam ‘La Contra’ niet meetelt - en waar de van La Palma komende groep veranderde in de volgende schakel van de ketting van de volksoverlevering, door de folkloristische traditie te laten fuseren met de nieuwe talen van de rock en de muziek van songwriters. Het zijn de jaren van de opleving van de Canarische identiteit, van het herstel van voorouderlijke genres in een fusie die leidde tot een nieuwe explosie aan volksmuziek, die eindelijk opengesteld werd voor de wereld en die haar veiligstelde voor de komende generaties; iets, wat een paar jaar eerder, nog niet zo zeker was.
Zoals Olga Cerpa en Manuel González verzekeren bij de presentatie van het project ‘En busca de Valentina’, is een ander van de mannengroepen van de eilanden, Mestisay, die zich bij zijn aanvang o.a. voedde met het vroege muzikale werk van Taburiente, Los Sabandeños, of met het werk van Toto Millares, zoals zij dit deden met Valentina en zij dit op haar beurt weer deed met dat van haar ouders, grootouder en buurtgenoten.
De volkscultuur is voortdurend aan verandering onderhevig, als de enige manier om klevend te blijven en zijn oneindige reis voort te zetten met Mestisay als een ander voorbeeld voor de volgende generaties van musici en onderzoekers, met figuren van het formaat van Taller Canario, Benito Cabrera, José Antonio Ramos, Domingo Rodríguez Oramas ‘El Colorao’, Artenara, Non Trubada, tientallen de rondallas, folklore-groepen en volksdansgroepen die zich uitspreiden over de gemeenten van de zeven eilanden en, meer recentelijk, in gevallen zoals die van Germán López, Ensemble Juglar, of de groep Encantadoras; onder de vele anderen die bestonden in de gouden eeuw van de eigentijdse volksmuziek
Gelukkig past dankzij het werk van deze en vele ander artiesten en onderzoekers - in sommige gevallen in beide hoedanigheid - de lijst van tegenwoordige persoonlijkheden in de volksmuziek, de folk en de Canarische folklore niet op een vel papier.
Dat twee van de voornaamste muziekgroepen in de geschiedenis van de Canarische muziek, tientallen artiesten uit verschillende disciplines samenbrengen in een gezamenlijk onderzoeksproject, als eerbetoon en herdenking van de figuur van ‘zij van Sabinosa’, is een geschenk van historische omvang voor de liefhebbers van volksmuziek en de zo broodnodige erkenning voor toekomstige generaties, die ook verantwoordelijk zullen zijn voor het doorgeven van deze belangrijke culturele erfenis.
De legende uit Sabinosa
Het wandelpad van Los Lanillos naar Sabinosa kondigt het einde van een eiland aan en het begin van een ander. Het landschap wordt ruiger, abrupter en, het grondgebied wordt voornamelijk bijeengehouden door de prehistorische sanjora wortels (Aeonium - vetplant, de naam komt van het Griekse 'aioon', dat volhardend of eeuwig betekent) en de poëtische ruimte vol jeneverbesstruiken. Het dorpje, op een steile vulkanische helling die afloopt naar zee, is - gezien vanaf de kust, de vallei in - als een toegangspoort van Bethlehem, een witte mist, een verborgen paradijs, een stille emigratie en eenzaamheid.
Aeonium.
Daar is Valentina geboren en daar heeft zij haar kroost opgevoed. Daar is zij begraven op een kerkhof, dat zijn ruimte gestolen heeft in de trechter van basalt gesteente en, aan d e andere kant van de muur liggen haar resten, bergafwaarts toont de Atlantische Oceaan zich als een slapende reus. De dapperheid van de zangeres van Sabinosa was gebruikelijke voor een boerin in haar tijdperk, maar haar erfenis van trommel en eeuwig lied is een waar avontuur van emotie.
Ze was een zeldzaamheid in de jaren waarin zij leefde; een ongeletterde vrouw die zich, in haar hoedanigheid van erfgenaam van een voorouderlijk gezang, natuurlijk bewoog in een mannenwereld.
GELUIDSFRAGMENT:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jVrUwebo2NY
Haar eerste televisieoptreden maakte haar tot een cultureel icoon onder de eilandbewoners, hoewel zij dit al was in haar eigen kring, de zangers van Canarias. Die lange media-carrière, met als voornaamste anekdote, dat zij het omaatje was, dat bijna alle kijkers wel in hun familie hebben, onthult op termijn veel meer over haar zingen, haar manier van zingen, wat zij bleef doen met een vreemde, ontroerende echo in het geluid dat zij produceerde.
Valentina is, voor velen van hen die zich haar herinneren, een herinnering aan datgene waarvan we deel wilden uitmaken. En dat gevoel heeft niets te maken met de folkloristische fanfare, noch met de overblijfselen van het dorp. Het is iets veel mooiers, zuiver en puur. Men hoeft alleen maar te luisteren, zich te laten meevoeren door haar boodschap, met haar aardse stem die ons naar Sabinosa brengt, waar het gevoel van pancanariedad begint en eindigt, waar zijn legende rust in de schaduw van een kleine vulkaan.
Een koor-spektakel
De show ‘En busca de Valentina’ die is georganiseerd door Mestisay en Taburiente onder de artistieke leiding van Manuel González, heeft een grote cast aan artiesten en medewerkers.
Op het toneel van het Alfredo Kraus-Auditorium staan op 29 december 2012 de leden van Taburiente en Mestisay, samen met figuren zoals Sergio Alonso, pianist en directeur van het Conservatorio Superior de Música de Canarias; Ángel Luis Quintana, cello solist van het Orquesta Nacional de España, of musici uit de traditie van de volksmuziek, zoals de timple spelers Totoyo Millares en Germán López, de trompettist Chano Gil en de hoornblazer Germán Arias. Daar komt nog een koor van 40 leden bij en een 20 leden tellend kinderkoor, evenals de deelname van bekende solisten van de groep Encantadoras.
Als onderdeel van het geheel, zullen de deelnemende muzikanten gekleed gaan als gracioseras (de naam, die men ontleend aan de ambachtelijk vervaardigde overhemden die eigen zijn aan het eiland La Graciosa) nieuw gemaakt en ontworpen door de fabriek, met creatieve ideeën van Jonathan García (ontwerper), Ruy Martínez (fotograaf) en Silvia Ponce (artistiek directeur).
Het project ‘En busca de Valentina’, dat veel meer is dan de show op 29 december 2012 op Gran Canaria, heeft een eigen internetpagina en ruimte op Facebook, waar men informatie verstrekt over het geheel van de activiteiten die zowel Mestisay, als Taburiente in gedachte hebben voor het jaar 2013.
Op Facebook komt men ook bekende persoonlijkheden uit de volksmuziek tegen, onder wie Olga Ramos en haar zoon José Manuel, de musici José Brito en Héctor González, diverse leden van Nuevos Cantadores, Andrés Molina en David Hänisch bewijzen eer aan ‘La de Sabinosa’, evenals video’s, commentaren en persoonlijke meningen over wie zij was.
Een miljoen euro schuld voor feesten in La Laguna
LA LAGUNA - donderdag 2 augustus 2012 - In de Gemeenteraadsvergadering van La Laguna (Tenerife) is men op dinsdag 31 juli 2012 unaniem akkoord gegaan met het erkennen van een buitengerechtelijk krediet voor in totaal €10.042.329,53, waarvan bijna 1 miljoen euro voor rekening komt van het Departement Feestelijkheden, waarbij zelfs sommige rekeningen uit 2008 nog niet zijn voldaan, o. a. een van €2.940,= voor een Historisch Verslag van de Cabalgata de Reyes (Driekoningen-optocht).
De extra kosten voor Feesten bedragen €982.833,48. Onder de 417 onbetaalde facturen komt (verdeeld over twee posten van €7.035,= een bedrag voor van €14.070 voor het huren en beplakken van een tram-wagon voor het promoten van de ‘El Cristo’-feestelijkheden van vier jaar geleden, waarbij dan nog €7.035 opgeteld moet worden voor posters en het beschilderen van een andere tram-wagon te ere van ‘Corpus Cristi’ in 2008.
De Santo Cristo van La Laguna.
De grootste kosten hebben voor het merendeel te maken met activiteiten van de ‘Fiestas del Cristo’ (Christus feesten) in La Laguna uit de jaren 2012 en 2011.
Enerzijds €10.605,= en anderzijds €15.750,= voor de het installeren van een geluids- en verlichtingsinstallatie van 8 tot 21 september en van 24 september tot 1 oktober 2011. Daarbij komen dan €6.323,63 voor de huur van divers steigermateriaal en €8.568 voor het plaatsen sanitaire waarvoor men dan ook nog eens €5.040,= huur betaalt.
Op dezelfde wijze zijn onbetaald gebleven de huur en montage van stoelen op 2,3, en 18 september, eveneens voor de ‘El Cristo’-feesten van 2011 en de €7.875,= die het gekost heeft om de feestlocatie op orde te brengen, €, 3.145,80 voor de posters om het hekwerk mee af te dekken, €7.996,80 aan vuurwerk en nog eens €9.867,90 voor de installatie en aankleding van de controletorens.
Bijna €100.000,= aan particuliere beveiliging
Van de op dinsdag 31 augustus door de Gemeenteraad van La Laguna verleende goedkeuring voor het aangaan van een buitengerechtelijk krediet, waarvoor wethouder Fernando Clavijo verantwoordelijk is, is €92.736,65 bestemd voor beveiligingsdiensten tijdens de diverse feesten en recreatie-activiteiten, wederom voor de herdenking van de Cristo (Christus) van La Laguna.
In 2011 heeft bewaking van de feestlocatie op het Plaza del Cristo, verdeeld over vier facturen, in totaal €31.105,10 gekost. Ook nog te betalen, zijn de kisten voor privé-bewaking van het Carnaval van La Verdellada, het Corpus Cristi en de feesten in 2011 van Tejina, Bajamar y San Benito.
Een opmerkelijke factuur, die nog betaald moet worden, betreft de kosten voor het opstellen van een Historisch Verslag van de Cabalgata de Reyes (Driekoningen-optocht) van La Laguna.
Na 56 jaar geen romería in 2012 in Santa Brígida
SANTA BRÍGIDA - dinsdag 24 juli 2012 . Voor het eerst in 56 jaar, zal de romería (offerandeprocessie) van Santa Brígida, ter ere van haar schutspatrones, niet plaatsvinden in de villa satauteña, vanwege meningsverschillen tussen het Gemeentebestuur en de plaatselijke buurtverenigingen. Het heiligenbeeld zal in de eerste week van augustus 2012 niet rondtrekken door het centrum van Santa Brígida, omdat de partijen het niet eens kunnen worden over de datum: de bewoners willen op zaterdag en de Gemeente op zondag.
Na een duizelingwekkende week, waarin het gemeentebestuur van Santa Brígida en het organisatiecomité voor de feestelijkheden, ieder op hun manier, uit alle macht geprobeerd hebben de traditie in stand te houden, die in de eerste week van augustus gevierd zou moeten worden, is de verenigde vergadering van buurtschappen en samen met het Gemeentebestuur niet uitgekomen, om een datum te prikken voor de ossenwagen-optocht, om eer te bewijzen aan de patrones in de hoofdingang van de parochiekerk.
De romería (offerandeprocessie/bedevaart) van Santa Brígida in 2006.
Uiteindelijk zal er geen romería (offerandeprocessie) plaatsvinden, maar wel een soortgelijke optocht op de laatste zaterdag van juli 2012, na het lezen van de pregón (openingsrede) tijdens de viering van de Noche de las Tradiciones (Nacht van de Tradities), “ die zich in de afgelopen jaren, in het kader van het feest met Canarische folklore en tradities, heeft ontwikkeld tot een waar ontmoetingspunt voor de buurtbewoners,” aldus de woordvoerders van de organiserende buurtverenigingen.
De buurt verengingen zijn boos op het Gemeentebestuur, omdat dit op zaterdag 4 augustus 2012 de veiligheid niet kan garanderen, omdat het samenvalt met de dag van ‘La Rama’ in Agaete, waarbij de politiekorpsen verzameld zijn in de noordwestelijke gemeente. De bewoners zijn ook boos op de burgemeester, Lucas Bravo de Laguna, die nuet schriftelijk wil vastleggen, dat men in 2013 de romería op zaterdag zal doen plaatsvinden, om de bestaande traditie te redden.
De verenigde vergadering, van buurtverenigingen die de romería van Santa Brígida organiseren, heeft geen goedkeuring gehecht aan de viering op zondagochtend 5 augustus 2012, zoals de Gemeente heef tvoorgesteld die zich beroept op veiligheidsredenen. De buurtverenigingen willen, dat de stoet op zaterdagmiddag 4 augustus 2012 van start gaat, zoals de traditie dit al ruim een halve eeuw wil, behalve in de afgelopen twee jaar. Het is de, op een na, oudste romería van het Eiland.
De voorzitter van het feest-comité, Vincente Martel, toonde zich getroffen door de beslissing, dat men dit jaar voor het eerst de traditionele romería niet zal laten plaatsvinden. “Ik wilde alleen maar, damt men een volksfeest organiseerde, maar nu ligt alles in duigen,” zo laat hij weten aan de persmedia,.
Martel Rodríguez merkt op, “dat men iets democratischer en wat ruimer van geest had moeten zijn. Ik heb nooit iemand een datum ppgelegd voor de viering van de bedevaart. Maar ik denk, dat het aan goede wil ontbroken heeft, om de consensus te bereiken die het feest zou hebben kunnen redden. Ik ben erg van streek.”
Bij de vergadering waren 17 van de 32 buurtverenigingen vertegenwoordigd die jaarlijks deelnemen aan de bedevaart, “en hoewel er geen quorum was, is dit wat de mensen besloten hebben. Degenen die niet zijn komen opdagen, hebben weinig interesse,” zo voegde Martel Rodríguez toe.
Martel accepteert de door de vergadering genomen beslissing, “want zo is de democratie,”, hoewel hij erkent, “dat de burgemeester zich ervoor heeft ingezet en zijn nek heeft uitgestoken, door te beloven de kwestie voor de editie van 2013 op te lossen, maar voor dit jaar heeft hij de romería niet kunnen redden. De situatie is uit de hand gelopen er, was veel teleurstelling en wrok, die het debat verzuurd hebben.”
“Ik heb het tot het einde toe het feest willen redden, maar men moet de beslissing van de meerderheid in de vergadering respecteren. Ik hoop oprecht, dat dit zich het volgend jaar niet zal herhalen en, dat het volksfeest dan zijn gang kan gaan. Uiteindelijk weet ik niet, of dit een feest, een vergadering, of een referendum was. Maar het is hard en teleurstellend geweest,” zo voegt Martel toe.
Fataga
'Fiesta del Albaricoque 2012'
Abrikozenfeest
SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA / FATAGA - donderdag 21 juni 2012 - De buurtvereniging Arteara van Fataga organiseert ook in 2012 weer het 'Fiesta del Albaricoque' ('Abrikozenfeest') van 26 juni t/m 1 juli.
Gedurende deze feestweek vinden er diverse activiteiten plaats, o.a. workshops voor kinderen, die georganiseerd worden door de bewoners en waarbij men de Canarische gastronomie kan proeven en kan genieten van de wijn van Fataga.
De openingsrede voor de ‘Fiestas del Albaricoque 2012’, die op 29 juni om 22.00 plaats zal vinden, wordt gehouden door Adolfo Moreno Calvo en aansluitend vindt er een groot Artiestengala plaats.
Onder de activiteiten die zeker genoemd moeten worden, is de Romería Canaria die op 30 juni zal plaatsvinden welke van het Plein vertrekt, er zullen diverse Canarische muziekgroepen optreden en aansluitend vindt het Verbena de Amanecida (Dansbal tot Zonsopgang) plaats met de muziekgroepen Los Peques en K-Libre.
El Mirador verrimpelt 1.704 kilo aardappels
LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 27 mei 2012 - Winkelcentrum ‘El Mirador’ heeft op donderdag 25 mei 2012 het Guinness Book of Records weten te halen met het koken van 1.704 aardappels en, dat is meer dan de 1.500 kilo die men aanvankelijk van plan was te gaan koken. Een lange dag voor de organisatie begon om 08:30 uur en pas om 18.00 uur werden de eerste porties geserveerd.
José Miguel Nuez, chef van het vijf man sterke kook-team en vijf kelners, heeft uitgelegd, “dart men de 50 liter mojo picón al op vrijdag heeft toebereid en dat men op de dag zelf in de weer moest met de aardappelen, 75 kilo zout, 15 citroenen en 600 liter water in een kookpot met een doorsnede van 4 meter.
Miguel Nuez en zijn vijf koks gebruiken 600 liter water
om een plaatsje in het Guinnes Book te veroveren.
Deze pan die, samen met het onderstel, 966 kilo weegt is in 2011 vervaardigd voor een soortgelijk evenement, waarbij men er in geslaagd is, om 1.116 kilo aardappelen te arrugar (verrimpelen c.q. koken).
Het evenement heeft plaatsgevonden op de onoverdekte parkeerplaats van het winkelcentrum, waar tientallen personen nieuwsgierig het kookproces hebben gadegeslagen, dat onder voortdurend toezicht van een notaris stond.
Na Drie uur koken waren de aardappels gaar, die met lakens waren afgedekt, welke als deksel fungeerden.
Het kookproces eenmaal voltooid, heeft men de grote ketel laten uitlekken. Dit werkje, dat ongeveer 25 minuten in beslag heeft genomen, heeft men uitgevoerd met behulp van een grote hijskraan en onder het nauwlettende toezicht van notaris Javier Guerrero, die na het cijferwerk, aan de aanwezigen meedeelde, dat men het vorige record heeft geslagen , en dus voor het tweede jaar op rij een nieuw Guinness record heeft gevestigd.
Lorenzo Esma, de beheerder van winkelcentrum ‘El Mirador’ merkte op, “ter gelegenheid van de ‘Día de Canarias’ wilden we iets origineels doen, iets, dat de traditie met het nieuwe combineert. Bovendien zijn alle gebruikte producten afkomstig van het eiland zelf,” zo voegde hij toe.
De toeschouwers konden tegelijkertijd genieten van evenementen binnen, in het winkelcentrum, zoals van het stok-spel een van een tentoonstelling over mythen en legenden van Canarias.
La Aldea keurt kalender wijkfeesten 2012 goed
LA ALDEA - dinsdag 31 januari 2012 - Het gemeentelijke Departement Feestelijkheden en de buurtverenigingen van La Aldea zijn het eens geworden over het vaststellen van de Feestkalender 2012 waarop men, naast de wijkfeesten, de Feesten van de Patroonheiligen, het Carnaval, de Día de Canarias en Kerstmis/Oud en Nieuw heeft geplaatst.
De vergadering is bijgewoond door vertegenwoordigers van de verenigingen: ‘Rosa Nueva' van El Hoyo, ‘San Juan’ van Tasarte, ‘Carmoba’ van La Cardonera, ‘San Luis’ van Tasartico, ‘Meteimba’ van Los Espinos, ‘Labraldea’ van El Barrio, ‘Don Paco Ramos’ van El Pinillo, ‘Los Cedros’ van Jerez La Ladera, ‘La Milagrosa’ van El Cruce, ‘Los Llanillos’ van Los Cardones en de Feestcommissie van Las Tabladas.
Ambtenaren van Feestelijkheden
en vertegenwoordigers van wijkverenigingen van de gemeente.
De wethouder van Feestelijkheden, Víctor Julio Suárez Araújo, heeft de buurtverenigingen de hulp van de Gemeente aangeboden bij het organiseren van de wijkfeesten. Deze bestaat uit logistieke ondersteuning, de muziekkapel voor de processies, kinderactiviteiten en inheemse sporten.
Suárez heeft opgemerkt, dat ondanks de economische crises, zijn departement een aanzienlijke inspanning heeft geleverd, om bij te dragen aan de wijkfeesten. In die zin, komt er voor de kinderen een animatieprogramma met diverse workshops.
Lucha Canaria.
'palo en salto del garrote’
In samenwerking met de clubs binnen de gemeente, zal men tijdens de wijkfeesten tentoonstellingen inrichten over de inheemse sporten, zoals het ‘lucha canaria’ en het ‘palo y salto del garrote’, zo heeft de wethouder laten weten.
De 2012-kalender voor de wijkfeesten van La Aldea ziet er als volgt uit:
- van 23 tot 29 april, fiestas in El Barrio,
- van 07 tot 13 mei, fiestas in Las Tabladas,
- van 18 tot 20 mei, fiestas in Los Espinos,
- van 25 tot 27 mei, fiestas in El Pinillo,
- van 08 tot 10 mei, fiestas in La Ladera Jerez,
- van 11 tot 17 mei, fiestas in Tasartico,
- van 18 tot 24 mei, fiestas in Tasarte,
- van 25 tot 30 mei, fiestas in El Hoyo,
- van 16 tot 22 juli, fiestas in La Playa,
- van 27 tot 29 juli, fiestas in El Cruce,
- van 22 tot 28 oktober, in Los Cardones.
Op hun beurt hebben de wijkverenigingen hun medewerking en deelname toegezegd aan de Carnavalsevenementen, die van start gaan op 20 februari 2012 en die als thema ‘Het Circus”’ hebben.