site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-321.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-103.jpg


Een buschauffeur is in de bus overleden
tijdens het vervoer van 34 toeristen  naar Mogán

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA -  zondag 3 januari 2016 -  Een buschauffeur van de vervoersmaatschappij Gran Canaria Bus is in de autobus overleden tijdens het vervoer van 34 toeristen naar Mogán in het Zuiden van Gran Canaria.

De 58-jarige Serafín Morón Villar is overleden aan de gevolgen van een hartinfarct toen hij op kilometer 43 van de autosnelweg GC-1 reed, ter hoogte van El Veril, in de gemeente San Bartolomé de Tirajana, maar hij heeft het besef gehad een ongeval te voorkomen, door de bus te parkeren op de vluchtstrook en de motor af te zetten, waardoor het leven van zijn passagiers niet in gevaar is gekomen.
chofer-fallece-1.jpgSerafín Morón, bij een van de autobussen die hij bestuurde voor de busonderneming Gran Canaria Bus.
"Hij voelde pijn in zijn borst en is tijdig gestopt," zegt een collega van Serafín Moron enkele uren na het voorval, terwijl hij nog steeds onder de indruk is van de wijze waarop de buschauffeur is overleden, die ruim 20 jaar in dienst was van het bedrijf Gran Canaria Bus, dat gevestigd is de hoofdstad van Gran Canaria.

De feiten hebben zich voorgedaan op zaterdag 2 januari 2016 om 14:18 uur ter hoogte van El Veril, op het weggedeelte dat bekend is als Morro Besudo; daar, in zuidelijke richting, is Serafín zoveel mogelijk rechts gaan rijden. Een half uur daarvoor had hij toeristen opgehaald op de Luchthaven van Gran Canaria. Een van de buspassagiers, volgens bronnen binnen het busbedrijf, was een arts en heeft geprobeerd hem te reanimeren, deze inspanning  en die van het personeel van de  Servicio de Urgencias Canario (SUC) (Canarische Ambulancedienst) waren tevergeefs. De buschauffeur is overleden aan een hartstilstand, zo laat het Centro Coordinador de Emergencias y Seguridad del Gobierno de Canarias (Cecoes-112) (Alarmcentrale 1-1-2) weten, die een ambulance heeft gestuurd en een arts van dienst in het gezondheidscentrum van Maspalomas.

Ook de Guardia Civil heeft assistentie geboden, die de situatie heeft geregeld, hoewel het onderzoek zal worden uitgevoerd door het Cuerpo Nacional de Policía (CNP) (Korps Rijkspolitie) in samenwerking met  de rechter van parket van San Bartolomé de Tirajana. De autopsie zal worden verricht door het Instituto de Medicina Legal (Gerechtelijk Medisch Instituut) van Las Palmas, voor het vaststellen van de exacte oorzaak van het overlijden, hoewel de eerste aanwijzingen duiden op een hartstilstand.

Gehuwd en vader van 2 dochters
De 58-jarige Serafín Morón Villar was gehuwd en vader van twee dochters. Hij woonde in de hoofdstad van Gran Canaria waar hij ruim twintig jaar werkte voor Gran Canaria Bus, een van de gespecialiseerde  bedrijven voor het vervoer van toeristen op het eiland. De busrit van  zaterdag 2 januari 2016 heeft Serafín niet kunnen voltooien, omdat hij tijdens de rit plotseling onwel is geworden. Zijn collega’s zijn sprakeloos, geëmotioneerd door zijn dood en verrast door de omstandigheden waaronder het voorval heeft plaatsgevonden, want 34 van de 60 zitplaatsen in de autobus waren bezet en er had iets rampzaligs kunnen gebeuren.

Gran Canaria Bus heeft gezorgd voor  een andere chauffeur  die de toeristen naar hun bestemming in Mogán heeft gebracht. De eigenaar van het busbedrijf, Francisco Pérez, heeft de professionaliteit en de handelwijze van zijn medewerker geprezen.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-145.jpg


Toeristenbus uitgebrand in San Agustín
door oververhitte remmen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 12 mei 2013 - Op zaterdag 11 mei 2013 is om 19:00 uur een toeristenbus in brand gevlogen vanwege oververhitting van het remsysteem.

De buschauffeur is erin geslaagd de bus ter hoogte van Bungalows ‘Rocas Rojas’ stil te zetten en de passagiers uit te laten stappen. Er is geen persoonlijke schade opgetreden.De bus is geheel uitgebrand, wat veel nieuwsgierigheid heeft opgewekt bij personen die op grote afstand de rook hebben waargenomen.


De Brandweer van San Bartolomé de Tirajana heeft de brand geblust, ter plaatse hebben ook de Protección Civil (Burger Bescherming = BB), de Policía Local, evenals de Policía Nacional geassisteerd.

1-AAAAislas-canarias-kopie-44.jpg


Dalahäst onthuld in San Agustín

Zweden herdenken de eerste 50 jaar van het
Scandinavisch toerisme in Maspalomas

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 10 november 2012 - De Zweedse gemeenschap op Gran Canaria heeft op donderdag 8 november 2012 een standbeeld onthuld, dat een van hun meest historische figuren voorstelt, het Dalapaard* (Zweeds: Dalahäst). Het dala-paard (Spaans: Caballo de Dalecarlia - Dalahäster), is een bewijs van waardering voor het eiland en een steunbetuiging aan de vijftigste verjaardag van Maspalomas Costa Canaria.

De onthulling is voorafgegaan door het trditionel blazen op de Zweedse hoorn ter verwelkoming van een brede vertegenwoordiging Zweedse landgenoten die zich voegden bij de herdenking van de eerste 50 jaar Zweeds toerime op Gran Canaria, dat - om precies te zijn - van start is gegaan in San Agustín, aldus in perspectief geplaatst door Ann Kristin Ekstrand, de Zweedse consul op Gran Canaria.


De diplomate heeft het belang benadrukt van dit feit, toen in 1962 de eerste toeristen uit haar land het bijna woestijnlandschap leerden kennen, met visionaire mensen die de weg openden naar een verschijnsel wat tegenwoordig is uitgegroeid tot een stroom van rond de 300.000 Zweedse toeristen per jaar.

 De onthulling, waarbij diverse keren is gezongen door koorleden van de Zweedse Kerk, maakt onderdeel uit van het meerdaagse Zweedse feestprogramma, dat onder auspiciën staat van de Asociación Los Suecos de San Agustín (Zweedse Vereniging van San Agustín) en gesteund wordt door het Zweedse consulaat.

*Dalapaard
Het Dalapaard (Zweeds: Dalahäst) is een uit hout vervaardigd paardje dat als symbool geldt van het landschap Dalarna in Zweden, of tegenwoordig bij uitbreiding ook van heel Zweden.


Het grootste Dalapaard ter wereld in Avesta.

De houten paardjes zijn er in alle maten en worden veelal gemaakt in Nusnäs, nabij Mora. De meeste paardjes zijn rood en ze worden vaak met de hand beschilderd. De paardjes worden al sinds de 17e Eeuw gemaakt. In Nusnäs is een museum waar onder andere getoond wordt hoe de paardjes gemaakt worden.

Er zijn ook Dalahanen, die echter minder bekend zijn.
1-AAAAislas-canarias-kopie-45.jpg


Na zes jaar…
“Dank u wel voor het teruggeven van mijn leven”

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - 4 januari 2012 - De Zweedse Elsa Dyne is teruggekeerd naar de plaats waar ze zes jaar geleden haar wedergeboorte beleefde. Nu verlegen en glimlachend omhelst ze degene die haar leven redde, Gustavo Rodríguez, toen ze, slechts drie jaar oud, op het punt stond te verdrinken in het zwembad van Hotel Tamarindos.

Het was een Italiaanse toerist die zag , dat het meisje aan het verdrinken was en waarschuwde een familielid. Toen het Rode Kruis bij het kleine meisje kwam had ze een hartstilstand. Na diverse reanimatiepogingen zonder al te veel resultaat, verloor men de hoop Elza te kunnen redden, behalve Gustavo. Hij bleef telkens opnieuw proberen haar te reanimeren en zuurstof toedienen gedurende de rit naar het ziekenhuis.
download2.png


                       De familie Kihlberg, samen met Gustavo Rodríguez.

Na een dag in coma te hebben gelegen, ontwaakte Elsa blijkbaar zonder enig hersenletsel, “ Het was perfect, een wonder,” riep de moeder van het meisje, Anne Dyle.

De familie Kilhberg, grootouders, ouders en neefjes en nichtjes van het meisje herinneren zich nu nog die angstige dag met het team van het Rode Kruis, waarvoor men alleen maar een grote lach en woorden van dank heeft. Al 25 jaar als gebruikelijke toeristen van Gran Canaria, en ondanks het voorval, aarzelden ze niet om terug te komen.

Gustavo Rodríguez geeft toe, dat het redden van Elsa een van de ervaringen is die het meest zijn professionele loopbaan heeft gekenmerkt. En dit laat hij weten aan Hans en Anna Dyne, de ouders van het meisje. “Wij hopen, dat u ons blijft bezoeken, wij van het  Rode Kruis bewaren  met veel trots en als een kostbaar kleinood  de dankbrief die u ons heeft gestuurd, “ zo laat hij weten.

De familie, het Rode Kruis-team en de wethouders Ramón Suárez, Ignacio Casteleiro en José Carlos Alamo,  verzamelen zich bij de boom die Elsa in 2008 heeft geplant in de tuin van Hotel Tamarindos en  brengen met champagne een toast uit op een verhaal met een gelukkig einde.

Elsa wenste terug te komen, om Gustavo te leren kennen en hem te bedanken met een, “dankjewel voor het teruggeven van mijn leven;” een gebaar en een ervaring, waarvan haar redder verzekert: "No me la quita nadie.” (“Niemand neemt haar van me af”).
1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


Gemeente repareert zeeboulevard

Bahía Feliz
Men hoopt  medio februari 2012 het herstel klaar te hebben

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 10 januari 2011 - Burgemeester Marco Aurelio Pérez heeft het belang benadrukt  van deze herstelwerkzaamheden voor de aanblik van een woonwijk die bestemd is voor het ‘gezinstoerisme’.

De werkzaamheden die medio december 2011 zijn aangevangen, worden uitgevoerd door de Gemeente en worden uit eigen middelen gefinancierd voor een bedrag van  €78.453,= en men verwacht  het herstel  medio februari  2011 klaar te hebben.


De burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez Sánchez,  en de wethouders Wegenonderhoud en Openbare Werken, Fernando González Montoro en Saida Valido Suárez, hebben op maandag 9 januari 2012 een bezoek gebracht aan het opnieuw plaatsen en verbeteren van de muren langs de zeeboulevard van Bahía Feliz.
Marco Aurelio Pérez  heeft uitgelegd, dat het gaat om de versterking van de muren langs de zeeboulevard, die in verval zijn geraakt door de afgelopen zeestromen, vooral op drie gedeelten waar ze te lijden hebben gehad van de wind, “waardoor ze een reëel gevaar zijn geworden voor de passanten.”

Terwijl de werken worden uitgevoerd, om onnodige risico's voor voetgangers te voorkomen,  heeft de Gemeente door het Departement van Wegenonderhoud en Openbare Werken een der drie getroffen gedeelten omheind.

Met de herstelwerkzaamheden, die door de  Gemeenteraad zijn toegekend aan het bedrijf Construcciones Tamarán SA (Cotasa), wil men nieuwe steunmuren bouwen, die uitgevoerd worden in gewapend beton, wordt de achterzijde opgevuld en herstelt men de leidingen voor de kabels van de openbare verlichting en de beschermende  houten omheining en vlonders van de boulevard.

Marco Aurelio Pérez  benadrukte de inspanningen die zijn  gemeenteraad in het gebied van Bahía Feliz verricht, “waar we in korte tijd twee belangrijke bouwwerken hebben verricht; het regelen  van deze muren langs de Paseo Marítimo (Zeeboulevard) en  het herstel en verbetering van de voetgangersbrug over de GC-500, die al bijna wee jaar aan herstel toe was, nadat er een aantal mankementen was ontstaan, omdat er een kraanwagen tegenaan was gereden.
1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


Slechte indruk:
'het vervallen, rode vliegtuig  van de Aeroclub'

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA-  dinsdag 3 januari 2012 - Onderstaande beelden laten zien, dat men op Gran Canaria niet veel om het toeristisch imago geeft. Daarvan heeft men voldoende voorbeelden in de urbanizaciones (woonwijken) en aan de kusten in het Zuiden en Zuidoosten van het Eiland. Ook in het binnenland en op andere delen van Gran Canaria is men vrij slordig (Gemeente, Eilandbestuur en bevolking), luiheid en vuiligheid, zelfs het lozen van afvalwater en rioollucht komen regelmatig, overal voor. Het zijn details die niet onopgemerkt blijven bij degenen die het fatsoen hebben, het eiland te bezoeken.

Het is waar, dat er zaken worden gecorrigeerd, zoals de kwestie van de ligstoelen en de parasols op de stranden van San Bartolomé de Tirajana, maar er zijn andere onregelmatigheden die (voor het welzijn van allen) moeten verdwijnen. Momenteel doet zich een feit voor, dat  er ook niet toe bijdraagt, de toeristen ervan te overtuigen, dat Gran Canaria een veilige plaats is. Men verwijst naar de diefstallen op de stranden waar dagelijks steeds meer personen het slachtoffer van worden en niet alleen de meer of minder bekende persoonlijkheden die onlangs  in de persmedia zijn verschenen (de PSOE politicus Lopez Aguilar is eind juli 2011 op het strand van Playa del Inglés beroofd van zijn portefeuille en agenda - Red.)
download-24.png
Op de hier gepresenteerde beelden van het genoemde vliegtuig, kan men het verval waarnemen waaraan het toestel lijdt: verveloos, met kapotte raampjes en een absolute, ruïneuze aanblik in een eveneens weinig aantrekkelijk omgeving.
download1-1.png
Is er geen formule, om het te conserveren en deze ruïneuze staat te voorkomen? En het zou overigens ook een goed idee zijn, om er een voorlichtingsbordje bij te plaatsen, dat wijst op het belang wat dit model vliegtuig in de ontwikkeling van het toerisme in het Zuiden heeft gehad? Per slot van rekening, heeft men het hier neergezet als een soort monument en, monumenten moet men onderhouden.
1-AAAAislas-canarias-kopie-46.jpg


 

aaaaakaart_canaria-38-115.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--596.jpg

zon-186.jpg