site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-kopie-8.jpg

mapa-canarias2-13.jpg


Men leidt af, dat de onderzeese vulkaan bij El Hierro
geen biologische bevruchting produceert

EL HIERRO - zondag 25 maart 2018 - Onderzoekers van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC) hebben een onderzoeks-artikel gepubliceerd in het internationale tijdschrift ‘Scientific Reports’, waarin ze aantonen dat de uitbarsting van de onderzeese 'Tagoro'-vulkaan bij het eiland El Hierro in 2011, geen biologische bevruchting produceert die het herstel van het maritieme ecosysteem in het gebied van de uitbarsting zou versnellen.

Volgens de ULPGC is de studie ondertekend door Markel Gómez Letona, Javier Arístegui en María Fernanda Montero van het Instituto Universitario de Oceanografía y Cambio Global (IOCAG)(Universitair Instituut voor Oceanografie en Wereld Verandering), samen met Antonio González Ramos en Josep Coca, van de División de Robótica y Oceanografía Computacional del Instituto Universitario de Sistemas Inteligentes y Aplicaciones Numéricas en la Ingeniería (IUSIANI) (Afdeling Automatisering  en Computer Oceanografie van het Universitair Instituut voor Intelligente Systemen en Numerieke Toepassingen in Bouwkunde).

x1521831009619kjpgpagespeedice06eahP466.jpgHet artikel, getiteld: 'Lack of impact of the El Hierro (Canary Islands) submarine volcanic eruption on the local phytoplankton community' ('Gebrek aan uitwerking  van de onderzeese vulkaan bij El Hierro  (Canarische eilanden) op de lokale fyto plankton gemeenschap', is het resultaat van een Trabajo Final de Master (TFM) in Oceanography, ontwikkeld aan de Faculteit Zee-wetenschappen van de ULPGC

Het onderzoek toont aan, dat de veranderingen die zich hebben voorgedaan, zowel in de hoeveelheid van fytoplankton en chlorofyl in de wateren ten zuiden van El Hierro, ook op de rest van de Archipel plaatsvonden, voornamelijk als gevolg van natuurlijke seizoensgebonden afwisseling, en deels, ook voor de afwisseling tussen de jaren veroorzaakt door de ‘Oscilación del Atlántico Norte (NAO)’ (‘Noord Atlantische Afwisseling)’.

Het onderzoek toont aan dat de veranderingen die zich hebben voorgedaan, waarbij de auteurs van het artikel uitgebreid suggereren, dat de sterke dynamiek in het gebied de geproduceerde nutriënten verdunde als gevolg van de uitbarsting, zonder een duidelijke uutwerking  te hebben op de gemeenschappen van eencellige algen van plankton, de basis van de pelagische trofische netwerken  (met betrekking tot de voeding van de weefsels in de Oceaan verwijderd van de kust).

Deze nieuwe resultaten, zijn in tegenspraak met eerdere studies, waarin werd gesuggereerd dat de vulkaanuitbarsting dit gebied op een natuurlijke en buitengewone manier had bevrucht.
00000slas-canariaslogo-217.jpg


De vulkaan Tagoro is na zes jaar nog steeds actief

EL HIERRO - dinsdag 10 oktober 2017 - Op 10 oktober 2011 kwam er een nieuwe vulkaan op de Canarische Eilanden, de onderzeese vulkaan Tagoro bij El Hierro, en deze is zes jaar later nog steeds in een actieve fase van ontgassen; de Tagoro stoot grote hoeveelheden voedingsstoffen uit, met een effect van natuurlijke bemesting die het ecosysteem kan herstellen.

In een verklaring van het Instituto Español de Oceanografía (IEO) (Spaanse Instituut voor Oceanografie)  zegt men  dat  gedurende  meer dan zes maanden, de onderzeese vulkaan grote hoeveelheden magma uitstoot in het maritieme milieu, warmte en gassen met sterk fysisch-chemische afwijkingen in een van de rijkste en meest productieve ecosystemen in Europa.
image_content_2412909_20171010142631-1.jpg
                                      Archieffoto: De onderzeese vulkaan bij El Hierro.
                                                                 VIDEO:
                                          https://youtu.be/vQ5-yXPlAH0

In dit verband merkt men op, dat het onderzoeksschip ‘Ángeles Alvariño’ van het IEO terug zal keren naar El Hierro voor de vierentwintigste oceanografische campagne voor de waarneming en  en controle van de onderzeese vulkaan Tagoro in de afgelopen zes jaar.

De campagne, genoemd Vulcan-II-1017, maakt deel uit van het onderzoeksproject VULCANO-II van het ministerie van Economie, Industrie en Concurrentievermogen, en van de Feder fondsen, waarbij ook betrokken zijn de IEO, de universiteiten van Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC) en van  La Laguna (ULL) en het Museo de la Naturaleza y el Hombre (Museum van Natuur en de Mens’) van Tenerife.

Tijdens de oceanografische campagne, die een looptijd van 15 dagen heeft vanaf 22 oktober 2017,  zullen fysisch-chemische, biologische en geologische studies plaatsvinden voor het bewaken en controleren van de fase van ontgassing van de op Spaans grondgebied enige actieve onderzeese vulkaan .

Bovendien, om de zesde verjaardag van de geboorte van onderwatervulkaan Tagoro te vieren,  heeft  het wetenschappelijke en technische personeel van de projecten  Vulcano en Vulcana een vier minuten durende instructie-video gemaakt, waarin voor het eerst de nog ongepubliceerde beelden en worden vertoond die tijdens de Vulcana041- campagne in april van 2017 zijn gemaakt.

De beelden tonen duidelijk aan deze warmte en gassen door de kieren uitstoot die zich op de vulkaan rond de primaire en secundaire kraters bevinden, en in verband daarme, grote gebieden veroorzaken van witachtige, bacteriële plaque  gekoppeld aan  zwavel-consumptie.

Daarnaast toont men niet alleen het probleem van de metingen met instrumenten aan de binnenkant van de krater, maar ook de schoonheid van de natuur en laat men zien hoe, zes jaar later, het gebied bijna volledig gekoloniseerd is.
ZZZZIslas-canariaslogo-22.jpg


De onderzeese vulkaan bij El Hierro
bevat een nieuw soort bacterie

EL HIERRO - woensdag 26 april 2017 - Een groep van de Faculteit Aardwetenschappen van de Universiteit van Barcelona (UB) en van de Politécnica de la Marche (Italië) heeft een nieuwe soort bacterie ontdekt  ('Thiolava veneris' = Venus’ haar)  in  de onderzeese vulkaan bij het eiland El Hierro.

De nieuwe bacteriële gemeenschap, beschreven in een artikel in het tijdschrift ‘Nature Ecology & Evolution', is aangetroffen op 130 meter diepte en vormt een uitgebreid bacterieel tapijt dat 2.000 vierkante meter beslaat in de nabijheid van de top van de vulkaan. (zie: https://www.nature.com/articles/s41559-017-014)
s41559-017-0144-f1.jpg                       
Een nieuwe bacterie-soort ontdekt na de eruptie van de vulkaan Tagoro.
venuss-hair_0.jpg 58ff5cd3ab796.jpg
58ff5cf9857fe.jpg
 3F76042400000578-4433280-image-m-19_1492792135479-1.jpg“Dit is de eerste tot nu toe onbekende bacteriesoort die men heeft ontdekt welke te maken heeft met de vulkanische activiteit van de Tagoro,”, een eruptie die is begonnen in oktober 2011 en die een natuurlijk laboratorium is voor  de biologie en de aardwetenschappen, zo heeft de Universiteit benadrukt.

Sindsdien heeft de Grup de Recerca Consolidat (GRC) de Geociencias Marinas (Onderzoeksgroep van Maritieme Geo Wetenschappen) van de UB diverse wetenschappelijke studies ondernomen de ongekende aspecten hebben onthuld over het ontstaan en de evolutie van de vulkanische eilanden.
venuss-hair.jpg                                                                  Venus' haar

462958-1p-1.jpg download-89.jpg
Deze bacterie vertegenwoordigt een nieuw geslacht in de soort extremofiele bacteriën, tot nu toe onbekend bij de wetenschappelijke gemeenschap  en volgens de beelden van een onbemand, op afstand bestuurd onderwatervoertuig, bedekt de nieuwe bacteriële leefgemeenschap  een oppervlakte van ongeveer 2.000 m² van de vulkaan Tagoro - op een diepte van tussen de 129 en 132 meter.

Deze soort staat dicht bij andere maritieme bacteriën die een grote metabole plasticiteit  vertonen door zich aan te passen aan de extreme omstandigheden in de diepten van de Oceaan.
000islas-canariaslogo-kopie-206.jpg


Na de vulkaanuitbarsting is El Hierro met zes nog sterkere magma-uitstromingen 27 cm gegroeid

In de jaren na de vulkaanuitbarsting van 2011-2012
is het eiland El Hiero ‘gezwollen’
met 27 centimeter
door zes magma-uitstromingen
sterker dan die welke de vulkaan Tagoro hebben gevormd,
maar die niet tevoorschijn zijn gekomen
omdat ze meer dan 5.400 aardbevingen hebben veroorzaakt

EL HIERRO- zaterdag 25 februari 2017 - El Hierro is het jongste van de Canarische Eilanden - het landmassadeel is slecht 1,12 miljoen jaar jong - en het is geologisch gesproken een van de meest actieve, zoals de ruim 200 vulkaankegels bewijzen verspreid over de 268 km ² oppervlakte van het eiland.

Men kent echter geen perioden in  de geschiedenis van het eiland, zoals die waarin de onderzeese vulkaan Tagoro is ontstaan op 10 oktober 2011, die meer dan 60 jaar rust kwam verstoren op dit terrein, dat slechts aangetast  werd door een seismische crisis in 1793 die gedetailleerd is opgenomen in de kronieken, maar die ook niet meer bereikte dan dat.
Cientificos-espanoles-descenderan-submarino-Hierro_EDIIMA20160208_0119_18.jpg
elbhi8e.jpgHet wetenschappelijke tijdschrift ‘Journal of Volcanology and Geothermal Research’ zal in haar komende gedrukte editie het meest recente van de onderzoeken publiceren waarin men een van de eerste waargenomen erupties rechtstreeks heeft gevolgd gedurende de gehele ontwikkeling, dat in dit geval de focus richt op wat er daarna gebeurde.

Er wordt geschat dat het magma, dat zich in de maanden voorafgaande aan de eruptie onder El Hierro heeft verzameld, meer dan 10.000 aardbevingen heeft ontketend, de meeste daarvan met een lage intensiteit, en het eiland verhoogd hebben met ongeveer vijf centimeter, totdat alle druk een uitweg vond in de Mar de Las Calmas, waardoor een volume van 0,329 km³ aan vulkanisch materiaal ontsproten is (het geschatte volume van de kegel).

Vijf onderzoekers van het Instituto Geográfico Nacional (IGN), het Wetenschappelijk Landinstituut van de Universiteit van IJsland, en van het Centrum voor Observatie en Modellering van Aardbevingen van de Universiteit van Leeds (Verenigd Koninkrijk) hebben nu een studie openbaar gemaakt  over de  zes vulkanische opwekkingen die zich op het eiland tussen juni 2012 en maart 2014 hebben voorgedaan, die zijn  geëindigd in de  uitbarsting,

De eerste ondertekenaar van het werk, María Ángeles Benito-Saz, van het IGN, heeft aan de persmedia uitgelegd, dat het geval van El Hierro, “heel bijzonder lijkt, zo niet uniek is,” omdat het gebruikelijk in vulkanen is dat de verhoging van het terrein door de onderaardse magma-druk verschijnt voor de uitbarsting, om zich daarna te beperken, of te verdwijnen, als het lava komt en begint aan de ‘rust’-fase.

Met gegevens die zijn verstrekt door de seismische stations en de GPS verdeeld over het eiland, en de satellieten van het Europese Ruimtevaart Agentschap (ESA), heeft deze groep wetenschappers cijfers gegeven aan het magma dat in die maanden geblokkeerd was onder het eiland zonder een andere eruptie te hebben veroorzaakt; van 0,32 tot 0,38 km³ (gelijk aan al het water dat het stuwmeer van Tous in Valencia kan bevatten).

presa-tous.jpg                    Het in 1982.aanleggen van het stuwmeer Tous bij Valencia.

maxresdefault-58.jpg pantano-de-tous-valencia-baldo-cuenca.jpg                                               Het stuwmeer
Tous, nabij Valencia.
embalse-de-tous.jpg 10673701996_ee9ec6f1b1_o.jpg
In die maanden werd het magma zeer snel van de kelder naar de ondergrond van El Hierro gestuwd, gevolgd  door  veel verzamelde energie, die - om een of andere reden,  zich bevond op diepte van tussen de 24 en 16 kilometer. Hierdoor is - afhankelijk van het gebied.-  het eiland letterlijk 20 tot 27 cm opgezwollen door de druk die al dat gesmolten materiaal uitoefende en 5.400 keer beefde.

Benito-Saz benadrukt, dat zo de energie die deze indringing van magma heeft, voor de uitbarsting vervormingen veroorzaakte  van vijf centimeter in drie maanden; maar daarentegen in deze zes perioden, van vijf centimeter in slechts twee dagen.
1464620854609k.jpg

erupcion-volcan-el-hierro-2012.jpg
Er was echter geen tweede uitbarsting, waarom? De wetenschappers die de vulkaan Tagoro bestudeerden, hebben aangetoond dat het magma zich diverse kilometers horizontaal onder het eiland heeft verplaatst voorafgaand aan de eruptie, totdat een van de sterkste aardbevingen die men die dagen beleefde, een soort scheur opende.

De auteurs van dit artikel erkennen dat er meer onderzoek nodig is om uit te vinden waarom sommige indringing van magma leidt tot een uitbarsting, maar andere, met meer energie, niet.

Ondanks alles maken ze de gehele reeks van de op El Hierro verzamelde gegevens bekend die, “een zeldzame kans bieden,” om te bestuderen hoe zich - ver weg van de andere - een vulkanisch eiland vormt, met grote littekens in de aardkorst daar waar de Continentale aardplaten tegen elkaar stoten, zoals die welke de vulkanisch activiteit overheersen op plaatsen zoals IJsland en in het Andes-gebergte.
000islas-canariaslogo-657.jpg


Een studie onthult de ontwikkeling van de vulkaan van El Hierro

Het magma van de vulkaan Tagoró heeft onderaards
20 kilometer afgelegd, totdat het een uitweg heeft gevonden

EL HIERRO - maandag 30 januari 2017 - Het magma van de vulkaan van El Hierro heeft in de ondergrond van het eiland, vastgehouden door bijzonder harde gebieden, ruim 20 kilometer afgelegd in de maanden voorafgaand aan de eruptie, totdat het een gunstige manier vond om ondergronds in zee van Las Calmas uit te breken op 10 oktober 2011.
volcan-submarino-hierro-7_g-1.jpg

volcan-submarino-hierro-11_g.jpgEen groep van het Instituto de Ciencias de la Tierra Jaume Almera (CSIC), het Instituto Geográfico Nacional (IGN) en de Universiteit van Uppsala (Zweden) heeft in het tijdschrift ‘Scientific reports’, van de groep ‘Nature’, een werk gepubliceerd dat in drie dimensies aantoont hoe het magma ondergronds heeft bewogen dat de vulkaan Tagoró heeft gevormd.
volcan-submarino-hierro-8_g.jpg volcan-submarino-hierro-9_g.jpg volcan-submarino-hierro-10_g.jpg
volcan-submarino-hierro-12_g.jpg volcan-submarino-hierro-13_g.jpg volcan-submarino-hierro-14_g.jpgDe eerste ondertekenaar van het artikel, Joan Martí,  die op El Hierro woont en persoonlijk veel fasen van de eruptie heeft meegemaakt, herinnert in een communiqué, dat een van de aspecten die het meeste aandacht heeft getrokken van de wetenschappers die tijdens die fasen werkzaam waren op het eiland, was, “ dat het magna tientallen kilometers stroomde op diepten van tussen de 15 en 20 kilometer alvorens uit te breken.”
volcan-submarino-hierro-15_g.jpg volcan-submarino-hierro-16_g.jpg volcan-submarino-hierro-17_g.jpg
volcan-submarino-hierro-18_g.jpg volcan-submarino-hierro-19_g.jpg volcan-submarino-hierro-21_g.jpg “Dankzij het nieuwe 3D-model en de verkregen resolutie hebben we de obstakels kunnen identificeren die het ondergrondse traject van het magma vormden totdat het al opstijgend een passende uitweg naar buiten heeft gevonden,” zo heeft deze vulkanoloog van het CSIC opgemerkt.
volcan-submarino-hierro-22_g.jpg volcan-submarino-hierro-23_g.jpg volcan-submarino-hierro-24_g.jpg
volcan-submarino-hierro-25_g.jpg volcan-submarino-hierro-26_g.jpg volcan-submarino-hierro-27_g.jpg De studie die verricht is door deze groep van wetenschappers heeft het mogelijk gemaakt te identificeren, “dat de meest harde ondergrondse gebieden van het eiland het magma verplicht hebben van richting te veranderen, waarvan sommige behoren tot eerdere uitbarstingen, zoals die van de Tanganasoga"
volcan-submarino-hierro-29_g.jpg volcan-submarino-hierro-30_g.jpg volcan-submarino-hierro-31_g.jpg
volcan-submarino-hierro-32_g.jpg volcan-submarino-hierro-33_g.jpg volcan-submarino-hierro-34_g.jpgHet 3D-beeld dat men in die dagen over de stroming van het magma heeft verkregen, toont het bestaan aan, “van andere discontinuïteiten zoals storingen, of contacten tussen de verschillende rotsen, die de zijdelingse beweging van het magma in een bepaalde richting veroorzaakten.”
volcan-submarino-hierro-35_g.jpg volcan-submarino-hierro-36_g.jpg volcan-submarino-hierro-37_g.jpg
volcan-submarino-hierro-38_g.jpg volcan-submarino-hierro-39_g.jpg volcan-submarino-hierro-40_g.jpgVolgens Joan Martí, "heeft het model heel interessante en belangrijke aspecten onthuld”,  van de meest jonge interne structuur van de Canarische Eilanden, “wat niet eenvoudig is”.
volcan-submarino-hierro-42_g.jpg volcan-submarino-hierro-43_g.jpg volcan-submarino-hierro-44_g.jpg
volcan-submarino-hierro-45_g.jpg volcan-submarino-hierro-46_g.jpg volcan-submarino-hierro-47_g.jpgOm dit model te ontwikkelen, hebben de onderzoekers seismische opnamen gebruikt, een techniek die de  beeldvorming mogelijk maakt  van het inwendige van vaste stoffen, door te interpreteren hoe seismische golven door verschillende materialen trekken
volcan-submarino-hierro-48_g.jpg volcan-submarino-hierro-49_g.jpg volcan-submarino-hierro-50_g.jpg
volcan-submarino-hierro-51_g.jpgIn dit document zijn de signalen gebruikt  van meer dan 3.000 aardbevingen geregistreerd door het bewakingsnetwerk van het IGN op El Hierro tussen september 2011 en maart 2014 en heeft en al meer dan 31.000 keer de aankomst van de primaire golven (P) verwerkt, die welke zich het eerste voordoen in een aardbeving en die door elk materiaal gaan.
volcan-submarino-hierro-52_g.jpg volcan-submarino-hierro-53_g.jpg volcan-submarino-hierro-54_g.jpgHet gaat om golven die versnellen of vertragen al naar gelang de hardheid van het materiaal, waardoor het kennen van hun  aankomsttijd kan doen vaststellen door welke materialen en structuren ze zijn gegaan, legt Joan Martí uit.
volcan-submarino-hierro-55_g.jpg volcan-submarino-hierro-56_g.jpg volcan-submarino-hierro-57_g.jpg“Dankzij dit onderzoek kunnen we beter begrijpen hoe het magma zich beweegt binnen een vulkanisch systeem en vaststellen welke de elementen zijn die deze verplaatsing controleren,” zo voegt hij toe.
volcan-submarino-hierro-58_g.jpg volcan-submarino-hierro-59_g.jpg volcan-submarino-hierro-60_g.jpgDeze groep van wetenschappers stelt dat het begrijpen van de verplaatsing van magma in soortgelijke systemen als die van El Hierro het mogelijk kan maken, “het proces van het voorbereiden van een eruptie beter te kunnen volgen, en de meest waarschijnlijke weg die het magma naar de oppervlakte zal volgen, vast te stellen.”
volcan-submarino-hierro-61_g-1.jpg volcan-submarino-hierro-62_g.jpg
Aan dit werk hebben ook twee andere onderzoekers deelgenomen van het Instituto de Ciencias de la Tierra, Adelina Geyer en Antonio Villaseñor; een van het IGN, Carmen López; en een andere van Universiteit van Uppsala, Ari Tryggvason.
000islas-canariaslogo-555.jpg


De vulkaan bij El Hierro  blijft na jaren
nog steeds  water van 39º  uitstoten

EL HIERRO - zondag 6 maart 2016 - Bijna vier jaar na het beëindigen van de eruptie blijft de onderzeese vulkaan bij El Hierro uit de jongste krater nog steeds water van 39º Celsius uitstoten, zo is vastgesteld door een groep Spaanse en Duitse wetenschappers die voor het eerst naar de vulkaan is afgedaald om deze te onderzoeken.

Wetenschappers van het Duitse Geomar Helmholtz Centrum  voor Oceaanonderzoek in Kiel, evenals  van het Instituto Español de Oceanografía (IEO) en van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria hebben vanuit de ‘Jago’, een kleine duikboot van het Duitse  instituut, op 12 en 13 oktober 2015 op 88 meter diepte de gehele vulkaankegel onderzocht  waarvan de schoorsteen begint op 220 meter onder de zeespiegel.
epomkoerrowarer.jpg                                
Archieffoto van de vulkaan bij el Hierro in eruptie.
De vulkaan bij El Hierro wordt sinds vier jaar constant, wetenschappelijk bewaakt door het IEO, de twee Canarische Universiteiten, de Banco Español de Algas (Spaanse Algenbank) en  het Museo de Ciencias Naturales (Museum van Natuurwetenschappen) van Santa Cruz de Tenerife,  via het  ‘Vulcano’-project, waarmee men allerlei gegevens heeft verzameld vanaf de zeebodem door middel van onderwater-robots.

De nieuwe expeditie, waaraan het Geomar Helmholtz Centrum  voor Oceaanonderzoek deelneemt,  heeft het mogelijk gemaakt, rechtstreeks de hydrothermale activiteit te observeren dankzij investeringen in de wetenschaps-onderzeeër ‘Jago’ , legt professor Magdalena Santana Casiano uit.

De oceanograaf van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria heeft de fysische en chemische verstoringen als gevolg van de vulkaan bestudeerd en de veranderingen die deze in de activiteit en de samenstelling van plankton-gemeenschappen hebben gebracht.
 "Onze resultaten laten zien, dat de fase van het ontgassen van de vulkaan in de omgeving is veranderd tot een natuurlijk ecosysteem in de grote van een laboratorium voor het bestuderen van de globale effecten op het maritieme milieu,” merkt ze op.

In 2014 hebben onderzoekingen vanuit de duik-robot ‘Liropus 2000’ van het IEO klaarblijkelijk afzettingen van ijzerdioxiden, bacteriële tapijten, en vloeibare uitstoot met lage temperaturen aangetoond nabij de hoofdkrater van de vulkaan. Een jaar later begint men de gaswolk en zuurder water te ontdekken ten zuidoosten van deze krater.

Momenteel lijkt het meest actieve gedeelte in depressie te zijn die op een van de flanken van de vulkaan ligt.  Bovendien heeft de duikboot ‘Jago’ monsters van verse, vulkanische kristallen genomen die erop wijzen, dat deze structuur de jongste van de vulkaan kan zijn.

Tijdens hun duiken, hebben professor Magdalena Santana-Casiano en de onderzoeker van het IEO, Eugenio Fraile, waargenomen dat de oppervlakte van de tweede krater bestaat uit recente as en gevormd wordt door met ijzerdioxide beklede slakken,

De oppervlakte van deze krater stoot water van 39º uit over een gebied van 100 m², maar geconcentreerd uit kleine holtes die schoorsteentjes vormen van amper vijf centimeter in doorsnede.

Rondom het uitstootgebied neemt men een fijne laag bacteriën waar en het water naast de schoorsteen  vertoont een melkachtig aspect vanwege de silica-deeltjes.

“Sinds de vulkaan drie jaar geleden is binnengegaan in de fase van ontgassing, hebben we talrijke fysiek-chemische afwijkingen geregistreerd in de waterkolom.
 De ‘Jago’  heeft onze bevindingen mogelijk gemaakt en heeft ons de kans geboden de processen die deze verstoringen veroorzaken, met eigen ogen waar te neem.
 En nog belangrijker: we hebben direct waarnemingen kunnen doen in de oorsprong van de emissie,” zo legt Eugenio Fraile uit.

Momenteel analyseren de laboratoria van Geomar, het IEO en van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria de monsters van water, gas en rotsgesteente die genomen zijn  tijdens de in de maand februari 2016 gemaakte duiken.

“ De nieuwe ontdekkingen tonen aan, dat sinds het begin van de uitbarsting in  2011, de vulkaan warm water is gaan uitstoten terwijl het magma in de ondergrond aan het afkoelen ging,” zo concludeert Mark Hannington, maritiem-geoloog van het Duitse instituut.
zzzzzzzislas-canariaslogo-241.jpg


Zeven kegels van de eruptie bij El Hierro
blijven gas uitstoten

De top van de vulkaan bevindt zich
op 87 meter onder de zeespiegel

LA RESTINGA - woensdag 21 augustus 2013 - Een onderzoeksteam van de beide Canarische Universiteiten en het Instituto Español de Oceanografía (Spaans Oceanografische Instituut) laten weten, dat de vulkanische activiteit nog niet is uitgeput.

Na vijf maanden van activiteit, is de eruptie bij El Hierro vijf en een half jaar geleden opgehouden, maar de verzamelde druk onder de zeebodem waar de vulkaan is verschenen, zorgt ervoor, dat er bij tijd en wijle uit de zeven verschillende kegels nog steeds gasuitstoot is die naar de wateroppervlakte ontsnapt in de vorm van CO2.


         Driedimensionale weergave van de onderwatervulkaan bij El Hierro.
Het wetenschappelijk team, dat in maart 2013 is teruggekeerd naar de eruptie - met het schip ‘Ramón Margalef’ van het Instituto Español de Oceanografía (IEO) - in het kader van de campagne ‘Vulcano El Hierro’, heeft begin augustus 2013 de analyse van de gegevens afgesloten welke men verkregen heeft tijdens de 15 dagen onderzoek in de Mar de Las Calmas.

Het Vulkaan-team - bestaande uit onderzoekers van het IEO, van de beide Canarische Universiteiten, van de Banco Español de Algas (Spaanse Algenbank ) en van het Museo de Ciencias Naturales (Natuurwetenschappelijk Museum) van Santa Cruz de Tenerife  - is voornemens , om in oktober 2013 terug te keren naar La Restinga, wat samenvalt met de tweede verjaardag van het begin van de eruptie, voor het bestuderen van hoe de vulkaan er nu bijligt en voor het nemen van nieuwe monters van de gemiddelde staat van het maritieme milieu.

De team-coördinator, Eugenio Fraile, van het Canarische IEO-centrum, verbergt niet, dat het gehele team staat te popelen, om meer informatie te verkrijgen over de eerste onderzeese eruptie welke zich in Spanje gedurende de afgelopen 500 jaar heeft voorgedaan in de vulkanologische geschiedenis; een gebeurtenis, die de wetenschap een natuurlijk wetenschappelijk laboratorium biedt voor het bestuderen van het vulkanisme tot aan de klimaatverandering.

“Tijdens de eerste van de drie Vulkaan-campagnes die op het programma staan, ¡ zijn we - bij die van maart 2013 - indrukwekkende zaken tegengekomen; zaken, die we nog nooit eerder hebben gezien. Dus zijn we er verzot op, om te zien welke wetenschappelijke verklaring we kunnen geven,” heeft Fraile opgemerkt tegenover de persmedia.

De bathymetrie (bepaling van de waterdiepte, zie: http://www.encyclo.nl/begrip/Bathymetrie ) in het gebied en de 36 hydrografische stations welke door de ‘Ramón Margalef’ op de vulkaan zijn aangebracht, bevestigen wat we al vermoedden: dat het magma diverse kegels heeft gevormd in een transformatie die op een lijn ligt, zoals de vlekken al deden vermoeden welke men in de Mar de Calmas heeft kunnen waarnemen tijdens de beginmaanden van de eruptie.

Men weet nu, dat naast de hoofdkegel - die maandenlang is gegroeid, tot 87 meter onder de zeespiegel - zich zes kleinere, secundaire kegels gevormd hebben. En ook, dat deze allemaal mono-genetisch zijn: dit wil zeggen, dat het magma in een keer is uitgebroken en niet opnieuw is gaan stromen toen de eruptie daarin is opgehouden.

De analyse van de gegevens die verkregen zijn tijdens deze eerste campagne, hebben bovendien onthuld, dat de vulkaan gassen blijft uitstoten en een jaar na het eind van de eruptie abnormale verschijnselen in zee veroorzaakt, hoewel alleen in de diepte, bij het gedeelte wat in verbinding staat met de kegels.

“We hebben in de diepte een aanzienlijke verhoging van de watertemperatuur vastgesteld van wel 3 graden boven een van secundaire kegels. Bovendien is de gemeten PH waarde 7,4; wat een verzuring betekent van een half punt boven de normale condities. Het zoutgehalte, alkaline-gehalte en de totale niet-organische koolstof laten ook verhoogde waarden zien,” merkt Eugenio Fraile op.

In geen enkel geval echter heeft men significante concentraties van zwavelverbindingen ontdekt - die o.a. verantwoordelijk zijn voor de groengekleurde vlek welke de eruptie in de Oceaan heeft veroorzaakt - en de dierlijke plankton-populatie lijkt zich te hebben hersteld tot normaal.

De verschillende temperatuurcondities die men heeft gemeten in de naast elkaar liggende kegels, heeft de aandacht van de wetenschappers getrokken; vooral het feit, dat deze bij tijd en wijle wijzigen.

“We zijn drie dagen boven de vulkaan verbleven, telkens gedurende zes uur, waarin we om de tien minuten monsters hebben genomen en de afwijkingen varieerden van plus drie graden tot min drie graden… Het was indrukwekkend, het lijkt erop, dat het systeem zich gedraagt als een geiser, een hydrothermale bron, die af en toe functioneert. Maar in dit geval wordt er alleen CO2 uitgestoten,” vertelt Eugenio Fraile.

Men heeft nog geen verklaring wat de dynamiek is die deze uitstoot veroorzaakt, omdat men nog gegevens aan het vergelijken is. Feit is, dat men de definitieve resultaten van de eerste campagne pas zal kennen aan het eind van de tweede die men in oktober 2013 zal houden.
1-AAAAislas-canarias-kopie-105.jpg


El Hierro verplaatst zich naar het oosten
en  komt 11 cm omhoog

VALVERDE - Paaszaterdag 30 maart 2013 -  Door de druk die het magma onder het eiland uitoefent is El Hierro naar het oosten verplaatst en Punta de Ochilla - het uiterste punt van het eiland, dat het dichtst bij de aardbevingen ligt - is elf centimeter omhoog gekomen.

Volgens metingen van het Instituto Volcanológico de Canarias (Involcan) (Canarisch Instituut voor Vulkanologie) verplaatst de kracht van het magma het eiland, waar men op Goede vrijdag 29 maart 2013 een aardbeving heeft waargenomen met een kracht van 4,7 op de schaal van Richter sinds de onderzeese vulkaan eruptie is begonnen in 2011.

                               De epicentra van de aardschokken op
                  woensdag 27, donderdag 28, en vrijdag 29 maart 2013.

De wetenschappelijke coördinator van Involcan, Nemesio Pérez, heeft aan de persmedia laten weten, dat sinds medio maart 2013 de verticale component een vervorming geregistreerd heeft van 11 centimeter bij Punta de Orchilla, de meest westelijke punt van het eiland, tegenover de locatie, in zee, waar zich het grootste deel van de aardbevingen van de afgelopen dagen concentreert.

Nemesio Pérez heeft verzekerd, dat dit de druk weergeeft welke de magma-activiteit uitoefent onder El Hierro, waarbij het Plan de Protección Civil por Riesgo Volcánico de Canarias (Pevolca) (Plan Burgerbescherming bij Vulkanisch Risico op Canarias) de alarmfase Geel hanteert voor aardbevingsrisico op een deel van het eiland en men het verkeer heeft beperkt op wegen die blootgesteld zijn aan mogelijke steenlawines die kunnen ontstaan door de aardschokken.


          Wat kan er gebeuren onder El Hierro? Een hypothetisch model.
Deze afbeelding is puur illustratief en geen weergave van de werkelijkheid.
De aardbeving van 4,7 op El Hierro die ook gevoeld is op La Gomera en La Palma
Het Instituto Geográfico Nacional (IGN) (Nationaal Geografisch Instituut) heeft op El Hierro een aardbeving waargenomen van 4,7 op de schaal van Richter, de sterkste die zich heeft voorgedaan sinds de onderzeese vulkaan-eruptie is begonnen in 2011. De aardschok die zich heeft voorgedaan  op Goede Vrijdag 29 maart 2013 om 17:01 uur (lokale tijd), heeft zijn episch centrum in zee ten westen van de gemeente Frontera, op de locatie waar zich de meeste aardschokken van de afgelopen dagen hebben voorgedaan, aldus de gegevens die verzameld zijn door het IGN.

De aardbeving op 20 kilometer diepte is ook gevoeld op het eiland La Palma, in de gemeenten Breña Baja, Los Llanos en Mazo.

Tot op vrijdag 29 maart 2013 tot 17:10 uur heeft men 117 aardbevingen geregistreerd waarvan er 45 een kracht hadden van tussen 2 en 3 op de schaal van Richter, 6 kleinere en 67 sterkere van kracht 3 (elf hadden een kracht sterker dan 4).

De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van El Hierro, Alpidio Armas, heeft aan de persmedia laten weten, dat deze aardbeving enkele steenlawines heeft veroorzaakt, zonder ernstige gevolgen; in La Dehesa en El Julán, gebieden op het eiland, die onbewoond zijn.

Op een deel van het eiland geldt de alarmfase geel wegens vulkanisch risico, het gaat om het gebied wat begrensd wordt door de weg HI-500 ter hoogte van Pozo de la Salud richting zuiden, en bij het knooppunt van de HI-500 en de HI-400, op de kruising El Tomillar.
1-AAAAislas-canarias-kopie-105.jpg


El Hierro
een jaar na de vulkaanuitbarsting

Ondertussen zwijgt de vulkaan
maar lang niet alles is bij het oude

EL HIERRO - maandag 29 oktober 2012 - Op 10 oktober 2011 brak het eerste magma door de zeebodem van de Mar de las Calmas. Naar aanleiding van deze verjaardag hebben de Politici en de bewoners van El Hierro uitspraken gedaan over de toenmalige economische situatie, die zich tot op heden niet heeft hersteld.

Ook is er kritiek te horen op de crisisbestrijding; evenals op de gemiste kans, de vulkaanuitbarsting beter te hebben benut. De Herreños en de gehele Canarische bevolking staat de zich over meerdere maanden uitstrekkende vulkaanuitbarsting in de Mar de la Calmas voor de kust van Restinga, nog levendig voor de geest.


                      Het vissersdorp La Restinga op de zuidpunt van El Hierro.
Sinds de zomer van 2011 is de seismische activiteit op El Hierro enorm toegenomen. De bewoners voelden zelfs, hoe de Aarde gedeeltelijk onder hen beefde. Uiteindelijk baande het magma zich zijn weg door de zeebodem. In de komende maanden groeit de vulkaan aan, tot op 88 meter onder de zeespiegel. Daar heeft het natuurschouwspel zich laten zien door middel van een enorme zwavelvlek, gasbellen en andere, dampende pyroklasten. Dan komt de vulkaan tot rust in maart 2012, maar de seismische activiteit is, tot nu toe, nog twee keer aangegroeid.

 
De bevolking heeft tijdens de zogenoemde vulkanologische crisis dramatische momenten beleefd; vooral, toen La Restinga meerdere keren geëvacueerd moest worden. Doch de grootste uitwerking op de eiland-economie hebben de aardschokken en de onderzeese eruptie gehad. De vissers en de sportduikscholen konden niet mee de zee op en zaten vast op het land. De vakantiegangers vertrouwde niet op de veiligheid en bleven bij twijfel thuis, of boekten hun reservering om. Vee gezinnen is gedurende langere tijd het levensonderhoud ontnomen, diverse ondernemingen konden het niet bolwerken en moesten sluiten.

Een krant heeft diverse eilandondernemers geïnterviewd die zich over het algemeen negatief over de huidige economische situatie hebben uitgelaten. Hoteleigenaar Amos Luzardo heeft aangegeven, dat de zomer van 2012 heel slecht is uitgepakt en de eiland-economie stagneerde. Sinds de zomer van 2011 zijn veel reserveringen afgezegd en veel ondernemingen hebben hun deuren moeten sluiten. Francisco Armas noemt het afgelopen jaar gewoonweg “catastrofaal” want de horecaondernemingen hebben een omzetverlies te lijden gehad van 80%

De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van El Hierro, Alpidio Armas, heeft verklaard, dat de vulkaanuitbarsting op zich, het eiland niet in dergelijke problemen heeft gestort; maar, dat het de paniekzaaierij is geweest, die de potentiële vakantiegangers verdreven heeft.

Armas geeft toe, dat wat dit betreft alle verantwoordelijken hebben gefaald: het Cabildo (Eilandbestuur), de Canarische Regering, de wetenschappers en de media.

Deels hebben de wetenschappers tegenstrijdige uitspraken gedaan, heeft het crisisteam voortijdige beslissingen genomen en de media hebben te sensationeel bericht, zo geeft Armas aan. De eilandpresident stelt voor, om in de toekomst het cisisbeheer alleen over te laten aan het Cabildo (Eilandbestuur), samen met de betrokken Gemeenten.

De Burgemeester van La Frontera, David Cabrera, heeft verder nog gekritiseerd, dat van de steunbetalingen van het Cabildo (Eilandbestuur), de Canarische Regering en van de Spaanse Staat een gedeelte niet is ontvangen; ergo, dat die de problemen niet hebben opgelost.

Kort hierop echter hebben verantwoordelijken binnen de Canarische Regering laten weten, dat eind 2012 de Deelstaat 1,8 miljoen euro uitbetaald zal hebben aan de door de vulkanologische crisis getroffenen.

Tot nu toe is er 1,3 miljoen euro  aan hulpbetalingen uitbetaald in de vorm van rechtstreekse bedragen aan:  ondernemers, zelfstandigen en vissers; naast belastingvrijstellingen, huursubsidies en maatregelen voor de werkgelegenheid.
1-AAAAislas-canarias-kopie-105.jpg


Einde vulkaanuitbarsting El Hierro

EL HIERRO - maandag 5 maart 2012 -  Vijf maanden na zijn geboorte,  beschouwen de wetenschappers de uitbarsting van de onderzeese vulkaan  bij El Hierro als beëindigd.

Het wetenschappelijke comité heeft op maandag 5 maart 2012 officieel te kennen gegeven, dat er een eind is gekomen aan de onderzeese eruptie in de Mar de las Calmas, die op 10 oktober 2011 is begonnen. Dit besluit is unaniem genomen door de deskundigen.


De Mar de Las Calmas doet zijn naam weer eer aan.

De commissie concludeert echter, dat het uitbarsting proces niet is getopt en men houdt het vulkanische controleapparaat paraat. Uiteindelijk heeft de  vulkaankegel een hoogte bereikt tot aan 88 meter onder de zeespiegel.

In de loop van maandag 5 maart 2012 zal de leiding van Plan de Protección Civil por Riesgo Volcánico de Canarias (Pevolca) (Plan Burger bescherming voor Vulkanisch Risico op de Canarische Eilanden)  tijdens een persconferentie bekendmaken welke besluiten men genomen heeft ten aanzien van  de beschermingsmaatregelen voor de bevolking,  over welke men handhaaft en welke men intrekt.
1-AAAAislas-canarias-kopie-105.jpg


Vulkaan bij El Hierro
nu op 120 meter onder de waterspiegel

Aldus metingen van de ‘Ramón Magalef’

EL HIERRO -donderdag 16 februari 2012 - Het gebied waar men de hoofdkegel heeft gelokaliseerd, ten oosten van El Julán, is het enige met onderzeese vulkanische activiteit.

De wetenschappers  van het Instituto Oceanográfico Español (Spaanse Oceanografische Instituut), waartoe  het schip ‘Ramón Margalef’ behoort, hebben bevestigd,  aan de directie van het  Plan de Protección Civil por Riesgo Volcánico (PEVOLCA) (Plan Bescherming  Burgerbevolking tegen Vulkanisch Risico), dat de diepte waarop de top van  de vulkaankegel zich bevindt, wordt geschat op 120 meter.
volcan-31_large.jpg

Bij de dieptemeting van begin februari 2012 heeft men naast de helling van de hoofdkegel het verschijnen van een tweede kegel kunnen waarnemen waarvan de top op 200m meter onder het wateroppervlak ligt en die een hoogte heeft van 75 meter.

Bij diverse onderzoekingen rond de belangrijkste top in het gebied  ten oosten van El Julan is ook vastgesteld, dat dit de enige locatie is die actief is in de onderzeese uitstoot van diverse soorten vulkanisch materiaal.

Dit zijn de voornaamste conclusies de deze week zijn gepresenteerd tijdens de PEVOLCA-vergadering , die gehouden is in Santa Cruz de Tenerife, waarbij aanwezig waren de algemeen directeur voor Veiligheid en Noodgevallen, Juan Manuel Santana; de subgedelegeerde van de Regering op Canarias, Guillermo Díaz Guerra; de algemeen directeur  van de  Protección Civil van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, Juan Antonio Díaz Cruz, en - via een verbinding  voor videoconferenties - de vertegenwoordigers van de diverse wetenschappelijke instituten die deel uitmaken van het PEVOLCA: het Instituto Geográfico Nacional (Nationale Geografische Instituut ), Instituto Volcanológico de Canarias y Centro Superior de Investigaciones Científicas.

Wat betreft de evaluatie van het eruptieve  verschijnsel heeft het Wetenschappelijke Comité geconcludeerd, dat de eruptie actief blijft betreffende  de uitstoot van gassen, vervorming en aardschokken. Daarom handhaaft men de bewaking, voor het geval zich aanzienlijke veranderingen zouden voordoen.

Op zijn beurt heeft de algemeen directeur van de Protección Civil (Bescherming Burgerbevolking) aan de PELVOLCA directie aten weten, dat men volgende week een vergadering zal beleggen, waarbij een roulatieschema zal worden opgesteld voor de vaartuigen van waaraf men wetenschappelijk  onderzoek verricht en men de ontwikkeling van het vulkanisch proces  blijft volgen.

Tenslotte, is het Comité akkoord gegaan met de openstelling van de toegang tot de baai van Tacorón zodra het voortdurende meetsysteem voor de uitstoot van gassen is aangesloten op de meldkamer van het alarmnummer 1-1-2 en men waarschuwingsborden in het gebied heeft geplaatst.
1-AAAAislas-canarias-kopie-105.jpg


Van zwakheden  sterke punten maken
 en  de vulkaan gaat voordeel opleveren

EL HIERRO – zondag 29 januari 2012 - Voorzitter Ashotel: “De vulkaan gaat economisch voordeel brengen voor El Hierro.”

De nieuwe voorzitter van de Asociación Hotelera y Extrahotelera van Tenerife, La Palma, La Gomera en El Hierro (Ashotel) (Vereniging van Hoteliers en Aanbieders van Buitenhotelse-logiesaccommodatie) Jorge Marichal, heeft verzekerd, dat de onderzeese vulkaan in de Mar de Calmas economisch voordeel zal opleveren voor wat betreft het toerisme op El Hierro.


                                                      Jorge Marichal.
“Men moet", zo laat Marichal aan de persmedia weten, die van mening is, dat wat er nu moet gebeuren, het houden  is van een adequate reclamecampagne, opdat de toeristen begrijpen, dat het waarnemen van een onderzeese vulkaan een unieke kans is.

Bovendien moet men bij deze ervaring de kwaliteit van de gastronomie van dit eiland optellen, haar klimaat en de vriendelijkheid  van de mensen, zo voegde de voorzitter van Ashotel toe, die van mening is,  dat men al deze onderdelen moet verkopen in één  toeristisch pakket.

Om het toerisme op dit eiland te versterken, werken de Canarische Regering, het Eilandbestuur van El Hierro en Ashotel samen aan een strategisch plan voor wat betreft de  economische en toeristische heropleving van El Hierro, zo heeft Marichal laten weten.

Anderzijds betreurt de voorzitter vna Ashotel het, dat men op La Gomera  de kustroute tussen San Sebastián en Valle Gran Rey, heeft afgesloten; wat, naar zijn verwachting, “een ferme klap “ zal zijn  voor de appartementencomplexen in Valle Gran  Rey.

“Het zal La Gomera slecht gaan,” heeft Marichal verzekerd, die heeft aangegeven, dat, hoewel   in de winter de zaak haalbaar is, in de zomer,  waarin het nationale toerisme levendig is, de afsluiting van deze route schade zal toebrengen aan La Gomera.

Het probleem van de kleinere eilanden zit in de verbindingen, zo erkent de eerste man van Ashotel, die denkt, dat men markttechnisch beleid zal moeten voeren en ondersteuning zal moeten geven aan luchtvaartmaatschappijen.

Hoewel er geen rechtvaardiging is voor het verhogen van het aantal luchthavens op deze eilanden,  moet men de indirecte verbindingen verbeteren; zodanig, dat vliegtuigen  er gemakkelijk kunnen landen en, dat die een gemeenschappelijke code hebben.
1-AAAAislas-canarias-kopie-105.jpg


Spaans prinsenpaar steunt  El Hierro

EL HIERRO - Zondag 29 januari 2012 - De Spaanse kroonprins Felipe komt op maandag 30 januari 2012  aan op El Hierro, om er tijdens een officieel bezoek zijn verjaardag te vieren op het door de aanhoudende vulkaanuitbarsting, economisch zwaar getroffen eiland.

Don Felipe en Doña Letizia zullen tijdens hun verblijf van vijf uur op het eiland,  door de straten van La Restinga wandelen en van de bewoners uit de eerste hand vernemen wat zij denken, van het hebben van een vulkaan in eruptie direct voor de voordeur van hun woningen en winkels.


De prins van Asturië met zijn echtgenote, prinses Letizia Ortiz.

De prins van Asturië, wordt op El Hierro verwacht in gezelschap van zijn echtgenote, prinses Letizia,om in het meest verafgelegen stukje van Spanje zijn 44ste verjaardag te vieren. De voornaamste reden hiervan is, om  het in crisis verkerende eiland te steunen. Het bezoek is een week geleden toegezegd tijdens de Fitur, de vakantievakbeurs in Madrid.

Uitbarstingen
De aanwezigheid van het prinselijk paar moet de boodschap uitstralen, dat de rust is teruggekeerd op El Hierro en, dat de gevaren van de heftige uitbarstingen, die sinds 10 oktober 2011 hebben  plaatsgevonden, zijn geweken.

Toerisme
Door de onderzeese vulkaan is het toerisme op het  eiland met 70 % terug gegaan. Veel inwoners van het kleine eiland zijn ondertussen naar andere eilanden van de Canarische Archipel getrokken, op zoek naar inkomsten.

Besloten kring
Doorgaans vieren de leden van het Spaanse koninklijk huis hun verjaardagen in besloten kring. Soms, zoals nu, wordt daarop een uitzondering gemaakt.
1-AAAAislas-canarias-kopie-105.jpg


Armas: ‘De vulkaan is een slag voor ons’

‘Omdat die is ontstaan  op de slechtst mogelijke locatie’

VALVERDE - maandag 16 januari 2012 - De president van het Eilandbestuur van El Hierro, Alpidio Armas, heeft op vrijdag 13 januari 2012 laten weten, dat de onderzeese vulkaan is ontstaan op de “slechtst denkbare locatie” en, dat dit een “klap” betekent voor het eiland, want dit veroorzaakt een “heel moeilijke” economische situatie, omdat men de vulkaan niet kan zien en deze op een diepte ligt die niet door (sport)duikers bezocht kan worden.

“We hebben niets, om te verkopen aan de toeristen. Als de vulkaan op land had gelegen, zou het eiland momenteel volgeboekt zijn. Maar we kunnen de vulkaan niet te gelde maken, in de zin dat bezoekers deze komen bekijken, want men kan twee weken op El Hierro verblijven en niet meer zien, dan een groene vlek in zee,” zo betreurde Alpido Armas.

De vicepresident van Luchtvaartmaatschappij Binter Canarias,  Rodolfo Nuñez (links), en de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van El Hierro, Alpidio Armas, op vrijdag 13 januari 2012.
De Herreño president heeft deze uitspraken gedaan tijdens een persconferentie voor de presentatie van de campagne: "Llevamos tu cariño a El Hierro" (“Wij brengen uw genegenheid over aan El Hierro”), waarmee luchtvaartmaatschappij Binter een aanmoedigende boodschap wil uitdragen aan de Canario’s en  een economische steun wil zijn voor het eiland.

Armas heeft aangegeven, “dat het momenteel belangrijk is hoe men met de situatie om moet gaan, om toeristen naar El Hierro te trekken, waarvoor het nodig is, de boodschap uit te dragen, dat er ‘geen gevaar’ is, wat betreft het eruptie-proces, dat blijft aanhouden.”

“Een van de redenen voor de bezoekers, om niet naar het eiland te komen is,” zo merkte Armas op, “dat de vulkaan het licht op rood heeft gezet, wat de gehele wereld in verband brengt met ‘gevaar’ en niet met vulkanische eruptie; en we werken eraan, dat dit niet zo zal zijn.”

Om het eiland te ondersteunen, heeft luchtvaartmaatschappij Binter Canarias een campagne ontwikkeld, om ‘el cariño’ (‘de genegenheid’) van de gehele Canarische samenleving over te brengen en om alle Herreños te laten weten, “dat alle Canario’s ‘dichtbij zijn’ en bezorgd om hen zijn,” aldus de uitleg van de vicepresident van de maatschappij, Rodolfo Nuñez.

De campagne bestaat uit het versturen van bemoedigende SMS-tekstberichten en E-mails, “voor elk bericht, dat het Cabildo (Eilandbestuur) ontvangt, zal het € 0,70 krijgen,” zo heeft Nuñez uitgelegd.

De berichten zullen door de Herreños gelezen kunnen worden op twee schermen, die men heeft opgesteld in Valverde en La Restinga, zo heeft de directie van de Canarische luchtvaartmaatschappij laten weten.

Rodolfo Núñez heeft laten weten," dat de luchtvaartmaatschappij 4.500 plaatsen beschikbaar heeft in februari 2012 voor Canario’s die hun ‘genegenheid’ naar El Hierro willen brengen en die ‘willen genieten van al het goede’, dat het eiland te bieden heeft.”

De eilandminister van Toerisme, Verónica Montero, heeft verzekerd, dat de campagne een element is dat het mogelijk maakt de Canario’s  uit te nodigen El Hierro te leren kennen; “een eiland, dat veel heeft te bieden.”

De onderzeese eruptie is begonnen op 10 oktober 2011, op ongeveer 1.00 meter diepte en doet zich voor op vijf  kilometer voor de kust van het vissersdorp La Restinga, dat in het zuiden van El Hierro ligt.
1-AAAAislas-canarias-kopie-105.jpg


De vulkaan wil niet dood

EL HIERRO - dinsdag 10 januari 2012 – De onderzeese eruptie bij La Restinga was op 8 januari 2012  drie en een halve maand oud tijdens een van de fases met de meeste uitstoot aan gas sinds de vulkaanuitbarsting is begonnen.

De kracht van het door de vulkaan uitgestoten gas is dermate krachtig, dat honderden dampende rotsblokken aan de oppervlakte drijven, De deskundigen weten niet hoeveel langer het proces nog zal duren.
9524_large.jpg

Niemand weet hoe lang de onderzeese uitbarsting  bij El Hierro nog zal aanhouden. Het is nu drie en een halve maand geleden, dat het magma de aardkorst heeft doen breken op een diepte van 1.000 meter en op ruim  twee kilometer afstand van La Restinga. Dit weten zelfs de wetenschappers van het Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) niet; noch de deskundigen van  het Instituto Volcanológico de Canarias (Involcan), noch de  wereldwijd grootste deskundige op het gebied van onderzeese vulkanen, de Japanner Kenji Nogami, hoogleraar aan het Technologisch Instituut van Tokio, zijn in staat te bepalen hoe lang dit nog zal duren.


Kenji Nogami (op  de foto tweede van rechts) op zondag 8 januari 2012 op El Hierro, samen met de eilandpresident, de minister van Veiligheid en Nemesio Pérez (rechts).
Carmen López, verantwoordelijk voor het Instituto Geográfico Nacional (IGN),  dat deze maand de vulkaan zal bewaken vanuit het Centrum voor Permanente Bewaking van La Restinga, heeft op zondag 8 januari 2012 de verzekering gegeven, dat het eruptie-proces actief blijft en, bovendien, dat het sinds drie weken in een van zijn belangrijkste fases van  ontgassing is. Deze grote hoeveelheid aan gassen “ die in staat is grote rotsblokken aan de oppervlakte te doen brengen, is vergelijkbaar,” zo legde López uit, “met de afname van alle daarmee samenhangende parameters van een vulkanische uitbarsting.”

Zeker is, dat alle parameters die vergezeld gaan bij de onderzeese eruptie bij La Restinga, de niveaus benaderen van voor juli 2011, toen de seismografen van het IGN ongewone seismische activiteit begonnen te meten bij El Hierro. Sindsdien heeft men ongeveer 12.000 seismische verschuivingen gelokaliseerd.
1-AAAAislas-canarias-kopie-105.jpg


De vulkaan bij El Hierro
stoot opnieuw lava-stenen uit

In zee drijvende brokken lava met een doorsnee van ruim twee meter

EL HIERRO - maandag 9 januari 2011 - Tijdens de verkenningsvlucht  die op zondag 8 januari met een helikopter is uitgevoerd door wetenschappers van het Instituto Volcanológico de Canarias (Involcan) (Vulkanologisch Instituut van de Canarische Eilanden) hebben in de Mar de Las Calmas bij El Hierro de aanwezigheid  waargenomen van grote lava-stenen, sommige in zee drijvende brokken lava hebben een doorsnee van ruim twee meter.

 

.  
Involcan spreekt van een ongewone temperatuurstijging van het oppervlaktewater door de onderzeese eruptie en geeft aan, dat de verkregen gegevens licht hoger zijn, dan wat men in december 2011 heeft waargenomen.

Het verschil tussen de minimum- en de maximumtemperaturen bedroeg 4,9 graden Celsius. Wetenschappers van het Instituto Tecnológico y de Energías Renovables (Iter) (Technologisch Instituut voor Duurzame Energie), een instantie die ressorteert onder het Eilandbestuur van Tenerife en dat momenteel deel uitmaakt van het Involcan heeft aan de directie van het Plan Especial de Protección Civil por Riesgo Volcánico de Canarias (Pevolca) (Speciale Beschermingsplan voor Vulkanisch Risico op de Canarische Eilanden) een serie abnormale temperatuurverhogingen gemeld die men op zondag 8 januari 2012 heef geregistreerd in het zeewater wat te maken heeft met de onderzeese eruptie bij El Hierro.
1326054303318-hierro13_large.jpg

Niemand weet hoe lang de onderzeese uitbarsting  bij El Hierro nog zal aanhouden. Het is nu drie en een halve maand geleden, dat het magna de aardkorst heeft doen breken op een diepte van 1.000 meter en op ruim  twee kilometer afstand van La Restinga. Dit weten zelfs de wetenschappers van het Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) niet; noch de deskundigen van  het Instituto Volcanológico de Canarias (Involcan), noch de  wereldwijd grootste deskundige op het gebied van onderzeese vulkanen, de Japanner Kenji Nogami, hoogleraar aan het Technologisch Instituut van Tokio, zijn in staat te bepalen hoe lang dit nog zal duren.


Kenji Nogami (op  de foto tweede van rechts) op zondag 8 januari 2012 op El Hierro, samen met de eilandpresident, de minister van Veiligheid en Nemesio Pérez (rechts).
Carmen López, verantwoordelijk voor het Instituto Geográfico Nacional (IGN),  dat deze maand de vulkaan zal bewaken vanuit het Centrum voor Permanente Bewaking van La Restinga, heeft op zondag 8 januari 2012 de verzekering gegeven, dat het eruptie-proces actief blijft en, bovendien, dat het sinds drie weken in een van zijn belangrijkste fases van  ontgassing is. Deze grote hoeveelheid aan gassen “ die in staat is grote rotsblokken aan de oppervlakte te doen brengen, is vergelijkbaar,” zo legde López uit, “met de afname van alle daarmee samenhangende parameters van een vulkanische uitbarsting.”

Zeker is, dat alle parameters die vergezeld gaan bij de onderzeese eruptie bij La Restinga, de niveaus benaderen van voor juli 2011, toen de seismografen van het IGN ongewone seismische activiteit begonnen te meten bij El Hierro. Sindsdien heeft men ongeveer 12.000 seismische verschuivingen gelokaliseerd.

Het Eilandbestuur van El Hierro heeft in een communiqué laten weten, dat de verkregen data licht hoger zijn, dan de observaties van december 2011. Het verschil tussen de in de Mar de Las Calmas waargenomen de minimum - en maximumtemperaturen is waargenomen door middel van luchtfoto’s die tijdens een helikoptervlucht zijn gemaakt met  warmtecamera’s, men heeft hiertoe samengewerkt met de Helikoptereenheid van de Guardia Civil.


1326054303318-hierro28_large.jpg
Aan de vlucht die op zaterdag 7 januari 2012 is uitgevoerd, heeft deelgenomen de hoogleraar van het Technologisch Instituut van Tokio (Japan) Kenji Nogami, de hoogste wetenschappelijke raadgever van de Japanse Regering voor wat betreft  onderzeese vulkanische erupties.

Het verschil tussen de waargenomen minimum- en de maximumtemperaturen bedroeg 4,9 graden Celsius. De serie verschillen in waargenomen temperaturen varieert van 1,5 tot 9,1 graden Celsius. Involcan  meldt echter, dat het verschil niet boven de 3,0 graden Celsius is uitgekomen tijdens de wetenschappelijke vluchten die men in december 2011 heeft gemaakt met toestellen van  de Helikoptereenheid van de Guardia Civil.

Bovendien heeft men op zondag 8 januari 2011 in zee drijvende brokken lava waargenomen, waarvan  sommigen een doorsnee van ruim twee meter hebben -met een door de wetenschappers waargenomen temperatuur van 85,5 graden Celsius, - die blijven drijven door het vulkaangas wat in hun binnenste zit opgesloten.
1326054303318-hierro25_large.jpg
Sinds medio oktober 2011 hebben de  grootste temperatuurverschillen 8,3; 6,8 en 0,1 graden Celsius bedragen op respectievelijk 6, 7 en 8 november 2011. De afwijkingen hebben plaatsgevonden voor het  intense bubbelen dat men heeft waargenomen op 8 november jl,, waarbij tot op enkele meters boven het wateroppervlak gas en as in de lucht vrijkwamen.

Involcan legt uit, dat de weergegeven temperaturen in het oppervlaktewater van de zee die veroorzaakt zijn door de eruptie, “duidelijk een aanzienlijke warmtestroom te zien hebben gegeven als gevolg van eruptie wat een  extra instrument  kan zijn voor het in de gaten houden van de ontwikkeling van het eruptieve proces ten  zuiden van La Restinga.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-106.jpg


Vulkaan bij El Hierro
"verrassend" in eruptie-fase 

EL HIERRO - woensdag 4 januari 2012 - De onderzeese vulkaan die sinds oktober 2011 tot uitbarsting is gekomen in het gebied van La Restinga in het Zuiden van El Hierro, verkeert “verrassend” in een eruptieve fase, zo heeft de directeur van het Departement  Milieu, Nesemio Pérez, van het Instituto Tecnológico y de Energías Renovables (ITER) (Instituut voor Technologie en Duurzame Energie) laten weten.

De erupties die zich in de 20ste Eeuw op de Canarische Eilanden hebben voorgedaan kenden een gemiddelde duur van 30 dagen, een eruptie die 6 jaar heeft geduurd was die van Timanfaya (1730-1736).


Een opname gemaakt op dinsdag 3 januari 2012 om 09:00 uur, met een webcam die staat opgesteld in El Pinar
.
Nesemio Pérez legt uit, dat als er signalen van trillingsignalen zijn, er magna, gas is en hij vertelt, dat op 28 december 2011, men tijdens een vlucht in een helikopter van de Guardia Civil men in het gebied van de onderzeese vulkaan niets heeft waargenomen, althans geen  verkleuring van het zeewater.

Daarom hebben de wetenschappers gedacht, dat alles voorbij zou zijn, maar tijdens de helikoptervlucht die men op 2 januari 2012 heeft gemaakt, blijkt het tegendeel en heeft men grote activiteit waargenomen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-106.jpg


De vulkaan bij El Hierro stoot weer
pyroclastisch materiaal uit

Wetenschappers nemen geborrel waar in
de Mar de Las Calmas

EL HIERRO - woensdag 28 december 2011 - De onderzeese vulkaan bij het eiland El Hierro is opnieuw fijn materiaal en rook aan het uitstoten; bovendien heeft men in het gebied nieuw geborrel waargenomen, zo laat het Instituto Geográfico Nacional (IGN)  (Nationaal Geografisch Instituut) weten.

Een rapport van het PELVOCA (Plan de Protección Civil por Riesgo Volcánico) (Burgerbeschermingsplan voor Vulkanisch Risico) geeft aan, dat men opnieuw een grotere activiteit heeft waargenomen in het uitstootgebied, en het signaal van de trilling laat zien, dat het eruptieproces wat in oktober 2011 is begonnen, nog steeds actief blijft.
hierro-27_large.jpg
Wat betreft de ontwikkeling van de vlek in zee, heeft het IGN uitgelegd, dat deze vlek zich door de zeestroming  in de afgelopen twee dagen heeft uitgebreid naar het oosten en noordoosten van het eiland, wat ervoor heeft gezorgd, dat men deze op 26 december 2011 ter hoogte van Valverde waar heeft kunnen nemen.

De heftigheid van het trilsignaal vertoont een gelijk beeld op de voorgaande dagen en hoewel dit op maandag 26 december 2011 rond het middaguur is afgenomen, is dit niveau op dinsdag 17 december 2011 weer toegenomen.

Wat betreft het seismische niveau, heeft het IGN bevestigd,  dat men in de afgelopen dagen op El Hierro drie aardbevingen heeft waargenomen  die niet zijn gevoeld door de bevolking. De eerste is in zee gelokaliseerd ten zuidwesten van Fronteea en heeft plaatsgevonden op maandag 26 december om 02:28 uur, op 12 kilometer diepte met een kracht van 0.6 op de schaal van Richter

De andere twee aardbevingen zijn geregistreerd op dinsdag 27 december 2011 met 1,7 en 1,1 op de schaal van Richter en hebben zich voorgedaan ten noordwesten van Frontera op respectievelijk een diepte van 21 en 12,5 kilometer. Sinds 19 juli 2011 heeft men 11.940 aardbevingen waargenomen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-106.jpg


De vulkaan bij El Hierro
doet de oorsprong van leven herleven

EL HIERRO - woensdag  28 december 2011 - De onderzoeker die verbonden is aan de (Banco Español de Algas (BEA) (Spaanse Algenbank), Iván Alonso, verzekert, dat het waarnemen van het eruptie-proces “een luxe” is voor wetenschappers.

Iván Alonso  heeft bevestigd dat de situatie die men waarneemt bij El Hierro met de onderzeese vulkaanuitbarsting gelijk is aan wat, naar men aanneemt, dat men heeft kunnen beleven bij het ontstaan van de planeet.


Een
BEA-medewerker in december 2011 aan de arbeid tijdens het onderzoek nabij de vulkaanuitbarsting bij El Hierro.
Het waarnemen van het eruptie-proces blijft “een luxe voor de wetenschappers, zo voegde hij toe, nu de Mar de Las Calmas is teruggegaan in de tijd en is teruggekeerd naar zijn oorsprong. “Naar die zee praktisch zonder zuurstof,” waarin cyano-bacteriën elektronen winnen uit het watermolecuul, om zuurstof te produceren en, “ waardoor de geschiedenis van de Aarde veranderde.”

De Canarische Eilanden staan erom bekend, dat ze in een Oceaangedeelte liggen, dat zich kenmerkt door de aanwezigheid van weinig zwevende deeltjes in het watergebied en het lage niveau aan voedingsstoffen, hoewel dit niet altijd zo is geweest en de natuur zich bezig houdt met zich dit te herinneren, zo heeft Iván Alonso aangegeven in een communiqué.

“De onderzeese eruptie bij het eiland El Hierro is belangrijke veranderingen aan het veroorzaken in de  fysisch-chemische  eigenschappen van de waterkolom. Technici hebben de toename ontdek in temperatuur en troebelheid, lage PH-waarden, optreden van sub-oxaalzuren, hoge concentraties ijzererts en koolstofdioxide," zo legt hij uit.

“Maar,” zo voegt hij toe, “er is echter nóg een analyse uit te voeren die nog veel interessanter zal zijn: de gevolgen die deze fysisch-chemische veranderingen hebben, en zullen  hebben, op de basale voedselketen in zee.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-106.jpg


Vulkaankegel
 met 15 tot 20 meter afgenomen

Het schip voor oceanografie,
de 'Sarmiento de Gamboa',
heeft een nieuwe echografie gemaakt  van het  eruptiegebied

VALVERDE - maandag 26 december 2011 - De technische zeevaarteenheid van het CSIC heeft aan de leiding van het Plan de Protección Civil por Riesgo Volcánico (PEVOLCA) (Plan voor Bescherming van de Burgerbevolking wegens Vulkanisch Risico) laten weten, dat volgens de gegevens van de drukmeting welke is uitgevoerd door het schip voor oceanografie 'Sarmiento de Gamboa', dat het meest aan de oppervlakte liggende deel van de vulkaan bij het eiland El Hierro een kleine afname kent van 15 tot 20 meter Dit proces, zo geeft men aan, is gebruikelijk bij de vorming van vulkaankegels, die een snelle groei kennen en eveneens een serie aanpassingen die de vulkaanstructuur in evenwicht brengen.

Bovendien heeft de Unidad de Tecnología Marina van de CSIC  die de directie van de PEVOLCA een akoestisch beeld verstrekt, dat op 23 december is gemaakt met een van de echo-sondes van de 'Sarmiento de Ganboa', dat laat zien wat er gebeurde op het moment dat het beeld gemaakt is in het gebied van de eruptie.
2011-12-24-img-2011-12-24-18-57-49-hierro_large.jpg

Op de afbeelding, die te vergelijken is met een echografie, komt het witte profiel overeen met het topografisch reliëf in het gebied van de vulkaan, terwijl de diverse oranje kleuren het materiaal weergeven wat de vulkaan uitstoot.

Eveneens bereikte de uitstoot van de vulkaan de oppervlakte, op het moment, dat de men de meting verrichte. Een deel van het materiaal zweeft boven het meest oppervlakkige gebied, wat overeenkomt met de bruine kleur van de vlek die men aan de oppervlakte ziet.  Op zijn beurt, zakt het materiaal in de oranje kleur, van de oppervlakte via de flanken van de vulkaan en in het gehele eruptiegebied.

Trillingen en aardbevingen
Anderzijds heeft het Instituto Geográfico Nacional (IGN) (National Geografisch Instituut)  aan de leiding van de PEVOLCA laten weten, dat op 23 december 2011 het signaal van de trillingen dezelfde gemiddelde waarden heeft aangegeven als is de voorgaande dagen, hoewel met meer variatie gedurende een lagere periode over de dag, zonder schokken.

Wat betreft de aardbevingen, moet vermeld worden, dat men op 23 december 2011 twee bewegingen heeft geregistreerd met een kracht van 1,6 graden, geen van hen is gevoeld door de bevolking. De eerste heeft  op 16 kilometer diepte plaatsgevonden in het gebied van EL Golfo om 2:16 uur terwijl men de tweede registreerde om 4:09 uur ten zuidwesten van El Pinar op 15 kilometer diepte.
Sinds 19 juli 2011 heeft men in  totaal 11.934 trillingen en aardbevingen waargenomen op het eiland El Hierro.
Vervormingen
De controlestations voor de vervorming blijven een stabiel patroon waarnemen in  de horizontale delen en een tendens tot stabiliteit in de verticale delen op het gehele Eiland.
hierro300-17_large.jpg
Wat betreft de vlek in de Oceaan, heeft men in de ochtend van 23 december een groen kleur zonder kop waargenomen die zich uitstrekt tot het Zuiden. In de middag heeft men bubbels waargenomen in het centrumgebied van  de uitstoot en een vlek in de omgeving die zich uitstrekt naar het Zuidoosten.

Bovendien signaleert men in het rapport van de vlucht van de SASEMAR 103- missie, welke is uitgevoerd in de middag van 23 december 2011, een goed gedefinieerde, cirkelvormige brandhaard in het uitstootgebied, zonder materiaal of rook waar te nemen aan het oppervlaktewater. De IR-sensor heeft in het diepe gedeelte van de zee een afwijking van 2,2º C waargenomen in het uitstootgebied.
1-AAAAislas-canarias-kopie-106.jpg


 

kaart_canaria-33.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-86.jpg

yyy1208786641_smileyhuilend-8.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb