site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

bLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-kopie-kopie-112.jpg

d-110.jpg


Puerto de Mogán opent het herstelproject
van de zeebodem

Puerto de Mogán opent het
onderwater-herstelproject van de zeebodem

MOGÁN - zaterdag 9 juni 2018 - Op donderdag 7 juni 2018  heeft de burgemeester van Mogán; samen met diverse wethouders; de  vicepresident van de Canarische Canarias, Pablo Rodríguez; en de algemene directeur van Infraestructuras Turísticas, Héctor Suárez, deelgenomen aan de presentatie van het herstel-project van de zeebodem nabij Puerto de Mogán.

Dit herstel-project van de zeebodem, gepromoot door Atlántida Submarine S.L., probeert de onderwater fauna en flora te herstellen in een gebied van 3.000 m² zee op ongeveer 100 meter afstand van de aanlegsteiger van Puerto de Mogán. Zo is een kunstmatig rif gecreëerd op basis van een idee toegepast op maritieme omgevingen, genaamd 'Reef Balls', dat het plaatsen van meer dan 300 concrete figuren op de zeebodem betreft, een aantrekkelijk landschap vormend voor onderwater flora en fauna.
img_46732.jpg
Onalia Bueno junto a Héctor Suárez y Pablo Rodríguez durante la inmersión en el submarino.
Deze sculpturen, die een verzonken stad in het midden van de oceaan simuleren, zijn geplaatst en geven vorm aan een 150 meter lange gang waar de onderzeeër doorheen gaat.
"Vanwege de verslechtering van het gebied -  veroorzaakt door verschillende redenen, zoals de egelpest, en trawlvisserij - werd vastgesteld dat de bodem in slechte staat verkeerde en is het initiatief genomen om een specifiek gebied te markeren om het te herstellen", verklaarde de directeur van het bedrijf, Judith Darias.
Atlántida Submarine S.L. heeft een ruimte-concessie van 50 jaar om dit herstelproject van het Puerto de Mogán-fonds te ontwikkelen.

Voor de burgemeester van Mogán, Onalia Bueno, is dit onderwaterpark dat 'La Atlántida' heet, “een uitbreiding van het recreatie-aanbod voor zowel toeristen als inwoners van de gemeente omdat het een gevarieerd product op Gran Canaria aanbiedt. Het is de enige onderzeeër op het eiland en het tweede onderzeese park in zijn soort op de Archipel, aangezien het Museo Atlántico zich op Lanzarote bevindt. De gemeente Mogán heeft geluk. "

De vicepresident van de Canarische Regering, Pablo Rodríguez, wilde op zijn beurt ook het belang van dit project voor Gran Canaria onderstrepen. "Toerisme is onze belangrijkste economische sector en al het complementaire aanbod van kwaliteit dat op dit gebied kan worden gegenereerd, is positief omdat het op een of andere manier terugkeert naar de maatschappij en naar de verdeling van welvaart. Het is belangrijk dat we overheden zijn naast de particuliere initiatieven die gericht zijn op het verbeteren van het aanbod van de bestemming en de kwaliteit van de toeristen die ons bezoeken, wat ook de belangrijkste doelstelling van de Canarische Regering is," zo concludeerde Rodríguez.
00000slas-canariaslogo-750.jpg


Het Strand van Mogán
is de Blauwe Vlag  kwijtgeraakt

MOGÁN - donderdag 10 mei 2018 - De Blauwe Vlag is een jaarlijkse onderscheiding en een systeem van milieukwaliteits-erkenning ontwikkeld door de FEE (Europese Federatie van Milieu-voorlichting) sinds 1987. In Spanje wordt het initiatief gecoördineerd door de ADEAC (Vereniging voor Milieu- en Consumentenvoorlichting). De Bandera Azul (Blauwe Vlag) promoot en beloont de deelname aan vrijwillige milieu-initiatieven van gemeentelijke autoriteiten, de lokale en bezoekende bevolking, en vertegenwoordigers van de toerismesector.

In totaal zijn 31 Canarische gemeenten met de Blauwe Vlag onderscheiden die die stranden en jachthavens aangeeft die voldoen aan de criteria van uitmuntendheid in zwemwaterkwaliteit, milieuregelgeving, en beschikken over passende sanitaire en veiligheidsinfrastructuur om de gezondheid en veiligheid van de gebruikers daarvan te garanderen.

playacerrada.jpgIn de editie van 2018 verliest de gemeente Mogán de strandvlag van Mogán, waarbij alleen het embleem op Playa de Amadores wordt behouden; Anderzijds heeft de naburige gemeente San Bartolomé de Tirajana vier onderscheidingen ontvangen.

De Partido Popular (PP) van Mogán heeft contact gehad met het directoraat-generaal Volksgezondheid van de Canarische Gezondheidsdienst en met de ADEAC (Vereniging van Milieu- en Consumentenvoorlichting) die de vergunning van het onderscheid verleent, om de redenen te kennen betreffende het  verlies van de strandvlag van Mogán; van deze entiteiten vertelt men dat ze de burgemeester de instructies hebben gestuurd die moeten worden opgevolgd om de beoordelingspunten te kennen die zijn geschonden sinds de gemeenteraadsvergadering. Wat dit betreft hoopt de Partido Popular (PP) dat uiterst binnenkort burgemeester Onalia Bueno zal verschijnen en uitleg zal geven.

Voor de Partido Popular (PP) is het duidelijk dat dit slechte nieuws voor de gemeente te maken heeft met het rampzalige saneringsbeleid dat de coalitie Ciuca-PSOE in het huidige gemeentebestuur heeft uitgevoerd,  vanwege de aanhoudende onderbrekingen in het openbare netwerk die voortdurende lozingen hebben veroorzaakt , waaronder de ernstigste die ervoor zorgde dat het strand in kwestie gedurende vijf dagen door vervuiling van rioolwater water moest worden afgesloten.

Anderzijds is er de omstandigheid, dat de gemeente Mogán in 2017 bij vergissing heeft gemeld dat het Patalavaca-strand de Blauwe Vlag had bereikt en dat  een paar minutenlater  moest corrigeren met het argument dat ze de Blauwe Vlag niet zouden hebben omdat het strand niet was voltooid met de  installatie van de toiletten en de maritieme-reddingspost, "als gevolg van een vertraging in de beoordeling van deze acties door de Canarische Regering".
De waarheid is dat ook in de editie van 2018 het Patalavaca-strand niet is bekroond.

Grupo-de-gobierno-Ciuca-PSOE-4.jpg Maicol-Santana-3-1.jpg

                      Pino Gonzalez en Onalia Bueno.                                   Maicol Santana.

De Partido Popular (PP)  begrijpt dat dit slechte nieuws voor de toeristische bestemming bevestigt dat de coalitie van Onalia Bueno en Pino Gonzalez ‘water maakt’, en dit blijkt duidelijk uit het gebrek aan bezorgdheid die zij hebben getoond om noodzakelijke openbare diensten voor de burgers.
Voor de woordvoerder van de PP van Mogán, Maicol Santana, is het duidelijk dat Onalia Bueno en haar uitgeputte regeringsgroep zich momenteel meer zorgen maken om zichzelf de leunstoel te garanderen, dan het toeristische imago van Mogán te behouden.
00000slas-canariaslogo-562.jpg

Playa-de-Mogn-6.jpg
amadores-dunas-fraude-kYv--420x236abc.jpg

Mogán weet niet wat te doen
met het aquarium dat in 2005 gebouwd is

De gemeente Mogén heeft meerdere keren geprobeerd
het aquarium toe te kennen aan het Cabildo (Eilandbestuur), maar zonder succes

MOGÁN - Kerstmis, 25 december 2017 - De gemeente Mogán heeft een door de Canarische Regering gefinancierd aquarium dat nooit voor het publiek is geopend. Er kan zelfs worden gezegd dat deze maritieme kwekerij nog nooit een vis, of enig dier in verband met de zee heeft gezien. Anno december 2017 , met de recente inauguratie van het Poema del Mar-aquarium in de hoofdstad van Gran Canaria, vragen de bewoners van het Zuiden van het eiland zich af wat er gebeurt met hun infrastructuur.

De mamotreto (in dit geval: het grote nutteloze pand), nabij  het strand van Mogán, is verlaten, verwaarloosd, beroofd, zoals iedereen van buitenaf kan zien. Een aquarium, waarin de Canarische Regering €751.265 euro heeft geïnvesteerd (destijds bijna 125 miljoen pesetas). Anno december 2017 heeft het Gemeentebestuur van Mogán geen duidelijk idee wat te doen met het pand, wachtend op de goedkeuring van de Canarische Regering van het tweede moderniseringsplan nadat het Canarisch Hooggerechtshof  de eerste heeft geannuleerd.
Mogan-sabe-hacer-acuario-acabado_EDIIMA20171222_0700_20.jpg
                                        
Het leegstaande aquarium in Playa Mogán.
EDIIMA201712220700_EDIIMA20171222_0704_20.jpg

Mogan-sabe-hacer-acuario-acabado_EDIIMA20171222_0709_20.jpgDe maritieme dierentuin van Mogán is een project dat veel oproept. Het is op de markt sinds 1986. En dit alles dankzij het originele werk van de Duitse ingenieur Fred Stettler, die dat jaar met zijn zeilboot aankwam op het strand van Mogán met het doel om een voorstel aan het Gemeentebestuur  te doen, "voor het culturele en toeristische aanbod van de gemeente. Precies op dat moment was het project geboren. Slechts een aantal maanden later, in 1988, was Stettler al bij een architect die het pand heeft ontworpen en in datzelfde jaar was het aquarium al een prioriteit in het Gemeentelijke infrastructuurplan dat is aangeboden aan de Canarische Regering. Begin jaren ‘90 is men met de bouw ervan gestart.

Het aquarium is gebouwd op een perceel dat eigendom is van de Gemeente Mogán en het pand is opgeleverd in 2002. Een project, dat is gepresenteerd als een toeristische revolutie bij het strand van Mogán maar daar bleef het bij,  het aquariumproject heeft geen enkele interesse bij investeerders gewekt die contact met de Gemeente  opnamen om het te exploiteren. En wat is er gebeurd met Frey Stettler?

In die jaren was de Partido Popular (PP) de regerende partij in het Gemeentebestuur, met burgmeester Francisco González – die eind 2017 is gediskwalificeerd door de Rechtbank, om te voorkomen dat de oppositie via hem aan de macht komt. González zag dat de openbare aanbesteding, om het aquarium te exploiteren, niet floreerde, en probeerde het probleem op te lossen door - tot twee keert toe- te proberen het aquarium over te dragen aan het Cabildo (Eilandbestuur), maar er is niets gedaan om  het pand te herstellen.

In 2012 heeft González aan de media verzekerd, dat het project was opgenomen in het toeristisch herstelplan van Mogán, opgesteld door het nutsbedrijf Gesplan. De politieke partijen  die toen in de oppositie waren, Ciuca en Nueva Canarias, beschreven het pand,”  als een monument voor afval, "; eind 2017 regeert Ciuca in Mogán (sinds 2015) en het aquarium is nog steeds in dezelfde omstandigheden, of erger.

"Momenteel is het verlamd, omdat het nooit van start is gegaan", zegt gemeenteraadslid Pino González. "Na zoveel jaren dat men ermee begonnen is, brak het de regels en financieel was het niet duurzaam," legt zij uit. De bouw begon in 1990 en twaalf jaar later in 2002, aan de Gemeenteraad opgeleverd. "In eerste instantie wilden we proberen dat gebied te herstellen, maar momenteel ligt dat stil, omdat we het door een nieuw Plan de Mejora y Modernización (PMM) Verbeterings- en moderniseringsplan) moeten herstellen,” verduidelijkt zij.

Een authentiek mamotreto (groot nutteloos) kraakpand bij het strand van Mogán, verworden tot een opvanghuis voor daklozen, dat met overheidsgeld is gefinancierd en dat daar staat, zonder dat iemand zich daar druk over maakt.
Zalig Kerstfeest en Vrede op aarde…aan wie ook weer?
0000Islas-canariaslogo-kopie-1033.jpg


De tweede fase van de zeeboulevard
Marañuelas-Anfi
wordt met 1,8 miljoen euro gefinancierd

De Canarische Regering en de Spaanse Regering
hebben daartoe posten opgenomen in de begroting

MOGÁN - woensdag 6 december 2017 - De directeur-generaal van Toeristische Infrastructuur, Héctor Suárez, van de Canarische Regering, heeft op woensdag 29 november 2017 een bestemming  aangekondigd van 1,3 miljoen euro voor het aanleggen van de tweede fase van de zeeboulevard die Las Marañuelas en Anfi del Mar met elkaar verbindt, in Mogán.

Dat heeft hij aangekondigd tijdens  de ontmoeting die hij heeft gehad met de burgemeester van Mogán,  Onalia Bueno, waarbij men de eerste fase van de zeeboulevard heeft geanalyseerd, die nu het einddoel zal gaan bereiken. De ontmoeting is  ook bijgewoond door de wethouder van Openbare Werken van Mogán, Ernesto Hernández.
img_43620.png                                                    
'OPEN WATER'
index-52.jpg  moganowB.jpg
moganow-1.jpg Imagen-del-nuevo-logotipo-Mogan-calido-paraiso-destacado-750x410-1.jpg

De algemeen directeur van Toeristische Infrastructuur heeft uitgelegd, “dat zodra de acties van het eerste deel in de loop van de komende tijd voltooid zijn, men naar verwachting tegen midden 2018 begint men de uitvoering van de tweede fase van het project, om de 272 meter lange zeeboulevard te completeren tussen het La Lajilla-strand en het La Carrera-strand. "

Héctor Suárez heeft erop gewezen, dat de uitvoering van de tweede fase niet alleen betrekking heeft op het opnieuw bestraten van de wandelboulevard, maar ook op de plaatsing van een golfbreker die de zeeboulevard beschermt tegen de stormen. Evenzo overweegt het project ook de uitbreiding van het strand met het opbrengen van zand en de bouw van een mirador (uitzichtspunt).

In dit verband heeft hij de verbintenis van de Canarische Regering benadrukt, “om verbeteringen aan te brengen in openbare ruimten voor het genot van gebruikers die op de Canarische Eilanden wonen en diegenen die het eiland bezoeken; met het doel, het concurrentievermogen van de toeristische sector van de eilanden te handhaven."

img_43576.jpg

img_43575.jpgDe algemeen directeur heeft bevestigd, “dat deze ingreep mogelijk is  dankzij de recente deblokkering van de Kustovereenkomst tussen de Canarische Regering en de Spaanse Regering;, een samenwerking, die het mogelijk maakt om de tweede fase van het herstelproject van de zeeboulevard te ondernemen, die ruim twee decennia geblokkeerd was.”

img_43574.jpgAnderzijds is  Onalia Bueno tevreden met de ontwikkeling  van het werk en heeft zij uitgelegd,

“dat het project van de tweede fase ook het plaatsen bevat  van straatmeubilair op de zeeboulevard   en een geprefabriceerde toiletmodule op het strandgedeelte. Het zal ook verschillende aangepaste toegangen hebben zodat het door mensen met beperkte mobiliteit gebruikt kan worden. "

img_43573-1.jpgBurgemeester Bueno heeft aangegeven, “dat het doel is, om in 2018 de tweede fase van de zeeboulevard te realiseren met de financiële bijdragen van Canarische Regering en van de Spaanse Regering,” en ze heeft nadrukkelijk geconcludeerd, “ dat de overheden hebben toegezegd samen te werken met het inzetten op verbeteringen van de toeristische infrastructuur in Mogán."
0000Islas-canariaslogo-kopie-875.jpg


Rafael Moreno wint de wedstrijd
van de Gemeentelijke Kustnijverheidsmarkt
van Playa de Mogán

MOGÁN - dinsdag 28 maart 2017 - De kunstschilder Rafael Moreno Tapias is op zondag 26 maart 2017 uitgeroepen tot winnaar van het I Concurso de Arte Urbano del Mercado de Tradiciones edición “Pascua” del Mercado de Tradiciones de Playa de Mogán;  het is een mond vol, maar we vertalen  toch maar even - vrij - in het Nederlands:  Eerste Gemeentelijke Kunstnijverheidsmarkt, editie ‘Pasen’.
Rafael is de winnaar met het presenteren van een afbeelding die een vissersboot voorstelt aan de havenpier van Arguineguín, en hij heeft de eerste prijs ontvangen van €800,=

De jury heeft de tweede prijs (van €500,=) toegekend aan Leandro Falcone, terwijl de toekenning van de derde prijs, afhankelijk is van de stemming door het publiek via:
fanpage de Facebook de la Asociación de Empresarios de Mogán, waarop gestemd kan worden tot 16 april 2017, tot 18.00 uur.
GROOTT.jpg                        Yineke Oen reikt de prijs uit  aan winnaar Rafael Moreno Tapias.
img_39907.jpg
De Mercado de Tradiciones, georganiseerd door de plaatselijke ondernemers voor het stimuleren en aanmoedigen van de detailhandel, heeft in het afgelopen weekeinde veel bezoekers op de been gebracht.
img_39908.jpg img_39905.jpg
img_39906.jpg img_39909.jpgIn  totaal stonden 26 marktkraampjes op het Plaza del Aquario, waar diverse ambachtslieden van de Fedac, en de vereniging Aborart, zich presenteerden, met onder andere olieverfschilderijen, zandschilderingen, miniatuur decoraties, handgemaakte zeep, en klederdracht.
                                                   img_39916.jpg
                                                           Yineke Oen-Colella.
De voorzitter van de Asociación de Empresarios (Ondernemersvereniging) van Playa de Mogán, de Nederlandse Yineke Oen-Colella, “vindt zowel de deelname aan de gemeentelijke kunstwedstrijd, als aan de kunstmarkt, een succes,” en moedigt aan, “Playa de Mogán te blijven bezoeken en de wedstrijdtentoonstelling om te stemmen voor de derde prijswinnaar.”

Op zijn beurt heeft de directeur-generaal van Industrie en Handel, Juan Manuel Gabella, van het Cabildo (Eilandbestuur)  van Gran Canaria bevestigd dat men vanuit zijn Departement dit initiatief ondersteunt, “via een subsidie die het mogelijk maakt dat de ondernemers meer leven brengen in het onoverdekte winkelgebied met activiteiten zoals deze markt, die samen met het toerisme en de cultuur, de gemeentelijke kunstproductie mengt.”

img_39904.jpgDe Mercado de Tradiciones kan rekenen op een subsidie van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, evenals op de medewerking van de Canarisch Regering , en van de Gemeente Mogán op het vlak van logistiek.

Nieuwigheden
De bezoekers hadden ook de mogelijkheid om plezier te beleven aan een schatzoektocht , die bestond uit het ontcijferen van een zin waarvan de woorden verborgen waren in paaseieren in de diverse marktkraampjes.

De klanten kunnen daaraan deelnemen tot 15 april 2017; de datum van de bekendmaking van de prijzen  - tot €60,= - welke men kan besteden bij de aangesloten bedrijven.
img_39910.jpg                                                          ↑ Restaurant ‘La Cicala’. ↓
slide-003.jpg
Onder de nieuwigheden van deze editie bevindt zich de tentoonstelling over la Pasión de Jesús en miniaturas (het Lijden van Christus, weergegeven  in miniaturen) in Restaurant ‘La Cicala’, welke grote belangstelling heeft gewekt bij de bezoekers va de kunstmarkt.
ZZZIslas-canariaslogo-735.jpg


Mogán Playa neemt nieuwe ontziltingsinstallatie
in gebruik welke de gehele Vallei van Mogán
van drinkwater voorziet

Canaragua, het bedrijf dat de aanbesteding gegund heeft gekregen, beheert het functioneren van de ontziltingsinstallatie

MOGÁN - Driekoningen, vrijdag 6 januari 2017 - De  ontziltingsinstallatie in Mogán Playa, die de gehele vallei van drinkwater voorziet, is op dinsdag 3 januari 2017 geopend door de burgemeester van Mogán,  Onalia Bueno, en de algemeen directeur van Canaragua op Canarias, José Juan González, in gezelschap van andere gemeenteraadsleden en vertegenwoordigers van Canaragua; het bedrijf, dat de aanbesteding gegund heeft gekregen, beheert met het in bedrijf stellen van deze installatie de omgekeerde osmose, en de toelevering.

De nieuwe planta desaladora (ontziltingsinstallatie) heeft een productie van dagelijks 1.800 m³ - 75.000 liter water per uur; een hoeveelheid, die meer is dan de 1.500 m³ welke is vastgelegd in het aanvankelijke contract. “Deze toename heeft men gerealiseerd; vanwege de toename van de hotellerie, vooral in het gebied van Mogán Playa, wat op de middellange  en lange termijn nog  meer wordt. Daarom hebben we de uitbreiding van de basis van het aanvankelijke contract als noodzakelijk gezien voor een dienovereenkomstige planning;” zo heeft Onalia Bueno uitgelegd.
wateromtr.jpg                              Gemeenteraadsleden en vertegenwoordigers van Canaragua.
Het onlangs in gebruik genomen waterpompstation garandeert de toelevering zowel in kwantiteit als kwaliteit voor de gehele Vallei van Mogán. Bueno heeft laten weten, “ dat we kunnen zeggen dat de toeleveringsproblemen in de vallei en barranco (het ravijn) van Mogán zijn opgelost met de ingebruikname van deze ontziltingsinstallatie. Zo verkeren we in de gelukkige omstandigheid, dat we, met deze installatie,  eindelijk ontzilt water consumeren; een actie, die men heeft overwogen sinds de waterleidingnetwerk-crisis die men  in 1991 had in de barranco (het ravijn)  van Mogán,”

“Met deze opening,” zo ging Bueno verder, “is het huidige Gemeentebestuur een verkiezingsbelofte nagekomen die we gerealiseerd hebben met de bewoners.”
Sinds 31 december 2016 is deze installatie volledig in gebruik, “die geheel gefinancierd is uit de gemeentefondsen, met ruim een miljoen euro,” zo heeft de burgemeester opgemerkt. Zij heeft de ingebruikname van de installatie benut om op te merken,” dat men vanuit het Gemeentebestuur van Mogán blijft inzetten op het verbeteren van alle waterleiding-installaties in de gemeente, wat men zal doen in de loop van 2017 met de ingebruikname van de uitbreidingsmodule van de ontziltingsinstallatie in Mogán Playa.”

Afstandsbediening
Alex Torres, chef bouwzaken van Canaragua, heeft aangegeven, “ dat de belangrijke inspanning, zowel door personeel als technici, en de grote coördinatie tussen de Gemeente Mogán en Canaragua, de werkzaamheden mogelijk heeft gemaakt.”

Torres heeft ook een van de belangrijkste eigenschappen van de ontziltingsinstallatie benadrukt, “wat de technologische innovatie is, niet alleen door eigen ontziltingstechniek, maar ook door deze, wat een installatie is die door elke regelaar vanaf elk punt op Gran Canaria bediend kan worden  door middel van afstandsbediening.”

Naast de geluidsisolatie van de installatie, heeft men gezocht, “de bomen en het milieu te respecteren, om deze installatie op de locatie te integreren met een minimale uitwerking zowel visueel als milieutechnisch,” zo concludeerde Torres.
000islas-canariaslogo-473.jpg


Playa de Tirajaña: Ruim 1.000 kilo afval opgeruimd

Personeel uit het Sociale Werkgelegenheidsplan
en van het Departement Wegenonderhoud heeft het strand schoongemaakt met hulpmiddelen van het Gemeentebestuur

MOGÁN - vrijdag 11 november 2016 - De Departementen Volksgezondheid, Stranden- en Wegbeheer, en Openbare Werken, van de Gemeente Mogán hebben een week lang samengewerkt voor het schoonmaken en op orde brengen van het Tirajaña-strand.

“Met de schoonmaak van het maagdelijke strand heeft men ruim 1.000 kilo afval en huishoudelijk artikelen verwijderd,” zo heeft de wethouder van Volksgezondheid, José Martín, laten weten. “Tiritaña was smerig er lag afval en aanverwante zaken verspreid over het gehele stand, waarom we vanuit de Gemeente Mogán het initiatief hebben genomen deze zo noodzakelijke actie uit te voeren,” legt Martín uit.
img_37194.jpg

De schoonmaak is verricht gedurende drie werkdagen, “waarbij men eerst is overgegaan tot het verzamelen van afval en het schoonmaken van het strand, vervolgens heeft men het afval en aanverwante zaken op één punt bijeengebracht en daarna is men overgegaan tot de verwijdering ervan met het overzee overbrengen naar de haven van Mogán, want Playa de Tirajaña is niet toegankelijk voor voertuigen,” zo heeft de wethouder uitgelegd.
tiritana-mogan-2.jpg

img_37192.jpg

img_37195.jpg
De schoonmaak van het strand heeft men verricht met hulpmiddelen van de Gemeente; “het personeel uit het Sociale Werkgelegenheidsplan, en van het departement Wegenonderhoud hebben alle noodzakelijke inzet geleverd met hun uitstekende werkzaamheden,” zo voegt de wethouder toe. Bovendien heeft Martin de samenwerking met het Rode Kruis benadrukt, “we hebben met hen contact opgenomen, en zij hebben ons de mensen en middelen verstrekt; en medewerking in het afvoeren van het afval en aanverwante zaken, waarvoor we ze erkentelijk zijn.”
img_37191.jpgDe wethouder van Volksgezondheid heeft laten weten, “dat de schoonmaakwerkzaamheden periodiek worden verricht op andere stranden in de gemeente, al naar gelang dat dit nodig is.” Martin concludeert met te betreuren, “dat gebruikers van dit strand het hebben vervuild met achterlating van strandmatjes tot aan koelboxen, en veel afval op deze maagdelijke locatie. We moeten allemaal met verstand handelen, onze omgeving verzorgen en na ons bezoek geen afval en restanten achterlaten, zodat de volgende bezoeker kan genieten van een schoon strand.”
000islas-canariaslogo-187.jpg

Turcon wijst de aanleg af van kunstmatige stranden  in Medio Almud en Los Frailes

MOGÁN - vrijdag 12 augustus 2016 - Met de aankondiging in het Boletín Oficial de la Provincia de Las Palmas (De provinciale Staatscourant) , nummer 81, van 6 juli de 2016, is men aangevangen met de publieke voorlichtingstermijn van het, “Project voor het creëren van een kunstmatig strand bij Los Frailes,” en , “een concessie voor de dienstverlening van het strand (Mogán);” en, van, “Het project voor het creëren van een kunstmatig strand in de Barranco del Medio Almud,” en “een concessie voor de dienstverlening van het strand (Mogán).

Beide gepresenteerd door het bedrijf Unimadoc, S.L. met als doel: "het uitvoeren van de regeneratie en conditionering van de stranden ingebed in het ravijn van Medio Almud en in het ravijn van Los Frailes voor de voltooiing van de ontwikkeling van een groot luxe toeristencomplex gelegen op de hellingen van de bovengenoemde ravijnen."
Playa-de-Medio-Almud.jpg                                                   De kuststrook van Mogán.
De bezwaren van Turcon zijn al ontvangen door Kustdemarcatie van Canarias, dat ressorteert onder het Directoraat-generaal van Duurzaamheid van de Kust en van de Zee, van het Ministerie van Landbouw en Levensmiddelen en Milieuzaken,

In een document van 14 pagina’s, heeft de milieubeweging Turcon, na de bestaande documentatie te hebben geanalyseerd in de kantoren van Demarcación de Costas, haar bezwaren formeel en tijdig ingediend, met het uitdrukken van hun tegenstand op de twee projecten in kwestie. In de tekst concluderen zij met het verzoek: “Dat men de aanvragen afwijst van de projecten voor het creëren en regenereren van de stranden in Medio Almud en Los Frailes in de gemeente Mogán, vanwege het niet beantwoorden aan de doelen welke de Ley de Costas (Kustwet) nastreeft, vanwege het beantwoorden aan speculatieve belangen en niet aan het algemeen belang, en het op hun beurt veroorzaken van negatieve uitwerkingen op het natuurlijke- en sociale milieu van Gran Canaria.”

Er zijn vele technische en juridische argumenten welke Turcon heeft gebruikt in hun verklaring Sommige hebben te maken met de Milieu-Evaluatie, die niet bestaat in de getoonde documentatie. Aan de andere kant, het gebrek aan nauwkeurigheid, middels reeds ingetrokken wetgeving op de Canarische Eilanden. Onder de opgesomde zorgen van de milieuactivisten, zijn de ZEC en het gebied van de sebadales (zeegrasvelden), men kan nagaan dat deze projecten zeker een negatief effect zullen hebben op de door de Europese Unie beschermde natuurwaarden.

Deze stranden liggen in het Zuidwesten van het eiland en zijn beschermd tegen de heersende passaatwinden en daarom zeer gewaardeerd voor de ontwikkeling van toeristische bouwprojecten.

We moeten niet vergeten, dat de genoemde barrancos (ravijnen ) een belangrijk nestelgebied zijn voor de pardela cenicienta (Calonectris Diomedea - pijlstormvogel), de petrel bulwer (Bulwers Stormvogel); vogels, die zijn opgenomen in de nationale lijst van bedreigde soorten, figurerend als van Bijzonder Belang voor het behoud ervan.

De biologische rijkdom van dit gebied in Mogán wordt beschreven in de Avance e Informe de Sostenibilidad Ambiental del Plan General Supletorio de Mogán (Voortgangsrapportage van Duurzaamheid van het Milieu van het Toegevoegde Algemene Bestemmingsplan van Mogán), goedgekeurd bij resolutie door de Directeur-generaal van Ruimtelijke Ordening.

Voor de milieuactivisten van Turcon, is het gepresenteerde document, “geen serieuze studie (beter gezegd: documentatie), omdat het geen milieuvraagstukken bevat en ook niet de uitwerking op het milieu in de uitvoeringsfase van deze projecten. Wij vragen om meer strengheid en meer controle over het gepresenteerde document en de gevraagde ingrepen die men vraagt; en dat men de milieuvriendelijkheid en de rijke biodiversiteit van de locatie evalueert.”

Voorts vraagt men, dat men de pasvorm bestudeert in het van kracht zijnde PIO van Gran Canaria, en daarom, vraagt men de rapporten van het Cabildo (Eilandbestuur) want er is een Área de Sensibilidad Ecológica fuera de Espacios Naturales Protegidos (Gebied van Ecologisch Gevoeligheid buiten de Beschermde Natuurgebieden): Het getijdengebied van Punta de Tiritaña: tegenover de gemeentegrens van Mogán, tussen Punta de los Medio Almudes en Punta de la Cruz de Piedra, op het niveau van 0 meter naar de bathymetrie van 10 meter, men lokaliseert dat deze ASE 14,4 ha bezet

De milieuactivisten van Turcon verzoeken de invoer van Afrikaans stof tot een minimum te beperken, zoals we elders hebben gezien, brengt dit kleine micro-organismen en ongewervelde dieren mee die schadelijk zijn voor ons grondgebied, we zijn niet van plan te blijven bijdragen aan de dwaasheid van de invoering van nieuwe soorten in de reeds moeilijke wereld van invasieve soorten wat concurrentie en zo veel schade produceert aan onze Canarische inheemse soorten.

Tot slot, is Turcon van mening, “dat men geen van de projecten aanpast aan de doelen welke de Kustwet 22/1988, van 28 juli, nastreeft; gewijzigd door de Wet 2/2013 van 29 mei,vervat in Artikel 2, in het bijzonder die met betrekking tot de bescherming en het juiste behoud van de maritieme terrestrische publieke domein en het vrije openbare en gratis gebruik met geen andere uitzonderingen dan die welk afkomstig zijn van naar behoren gemotiveerde redenen van algemeen belang."
zzzislas-canariaslogo-123.jpg


De private exploitatie van de strandligstoelen op het Strand van Mogán
is verlopen sinds 2011

Het officieel toegekende aantal van 240  is
zonder vergunning uitgebreid tot ruim 450

MOGÁN - woensdag 2 maart 2016 - De vergunning voor de exploitatie van de seizoensdienst op het strand van Mogán - die verleend is met ingang van april 2010 - is verlopen sinds april 2011, zonder dat deze opnieuw is verlengd.

Bronnen binnen het Gemeentebestuur van Mogán hebben bevestigd, dat gedurende deze vijf jaar zonder vergunning, men gedurende het voorgaande mandaat geen enkele behandeling heeft gehad voor de vernieuwing van het contract, het vertrek , of het faillissement van de seizoensdienst.

Bovendien heeft men van de 240 in de contractvoorwaarden toegestane strandligstoelen, dit aantal uitgebreid tot 450 zonder enigerlei vergunning, en dat geldt ook voor het grotere aantal parasols.
img_32999.jpgDe aan de concessiehouder verleende vergunning voor de beschikking over twee openbare toiletten , 2 douche-eenheden voor het spoelen van voeten, een badmeester-torentje, acht  kano’s en 10 waterski’s, was geldig voor de periode 30 april 2010 tot 30 april 2011en kwam overeen met de door Demarcatie Kustlijn van Canarische Kustzaken aan de Gemeente Mogán toegekende periode, die in juni 2015 heeft gevraagd voor verlenging van de openbare dienstverlening in het beheer van de stranden.
img_32998.jpgOp 23 juni 2015 heeft de burgemeester - Onalia Bueno - aan de Canarische Demarcatie Kustzaken een rapport doen toekomen waarin men de afwijzing van de Gemeente weergeeft voor twee privatiseringsprojecten op het strand van  Mogán.

In het rapport concludeert men, dat de Gemeente haar recht op de strandexploitatie niet afwijst, waardoor er momenteel geen concessiehouder kan zijn, in ieder geval niet met een vergunning daartoe.

Concessie
Op haar beurt heeft Nueva Canaria (NC) in Mogán overwogen, dat het strandbeheer moet worden uitgeoefend door de Gemeente, en wel via een concessie-systeem.

“Het is belangrijk te garanderen dat de concessie, die Kustzaken gunt aan de Gemeente, voor een zo lang mogelijke termijn zal zijn, om het beheer rendabel te maken voor de toegekende aannemer ,” zo heeft men aangegeven.

NC zet in op het openbare toezicht op deze hulpmiddelen en op het vernieuwen en actualiseren van de diensten welke men verleent op de stranden, waar het momenteel ontbreekt aan de noodzakelijke middelen om de toegang te garanderen voor mindervalide personen.

Het is noodzaak, dat het Gemeentebestuur de stranden van Mogán beschouwt als haar belangrijkste toeristische reclame; waarbij het duidelijk is, dat men haar dienstverlening zal moeten verbeteren en uitbreiden.
zzzzzzzislas-canariaslogo-219.jpg


De Gemeente en het Cabildo  analyseren de toekomst van het open winkelgebied  van
Playa de Mogán

MOGÁN - zondag 25 oktober 2015 - De burgemeester van Mogán, Onalia Bueno, heeft op vrijdag 23 oktober 2015 de minister van Industrie, Handel en Ambachten, Minerva Alonso Santana (Nueva Canarias - NC), van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria ontvangen, om na te gaan hoe men het beste het project voor het Open Winkelgebied van Playa de Mogán kan realiseren.

De burgemeester heeft uitgelegd dat de Gemeente een groot, open winkelgebied wil realiseren als een geheel van straten en doorgangen, en daarbij wil proberen het verkeer in betere banen te leiden, voorrang wil verlenen aan voetgangers, en de autobussen te laten parkeren op aangrenzende percelen.
img_30710.jpg

- Eerste links op de foto:
  Voorzitter van de Ondernemersvereniging van Mogán, de Nederlandse Yeneke Oen Onella.
- Derde van rechts:
  Eilandminister Minerva Alonso.
- Uiterst rechts op de foto:
  de burgemeester van Mogán, Onalia Bueno.
Om die reden heeft men het bezoek laten plaatsvinden op een vrijdag in het hoogseizoen, zodat men de opstoppingen kan zien die zich voordoen tijdens het houden van de weekmarkt, zo heeft de burgemeester aan de journalisten late weten.
img_30703.jpg

                                              Video: https://youtu.be/pult58l8oGk
img_30706.jpg img_30709.jpg
img_30707.jpg
De eerste burgeres heeft de gelegenheid te baat genomen, om haar dank uit te spreken voor de inspanningen van de eilandminister om er bij de Canarische Regering op aan te dringen, geld vrij te maken dat ten goede komt aan de open winkelgebieden op de Canarische Eilanden.
img_30715.jpgToerisme
Op haar beurt heeft de eilandminster opgemerkt, dat Mogán een aanzienlijk toerisme herbergt en dat de integratie daarvan in de lokale handel ‘heel belangrijk’ is.
img_30714.jpg

Playa de Mogán is een open winkelgebied dat via het Algemene Bestemmingsplan vooruitgang nodig heeft in het programma van de Canarische Regering ter versterking van de open winkelgebieden, aldus de eilandminister Minerva Alonso Santana.
img_30712.jpg
In die zin financiert men het genoemde Plan met Feder-fondsen, maar momenteel wil de Canarische Regering “het programma voor de open winkelgebieden van Gran Canaria opnemen in de overheidsbegroting van 2016.”

Sommige winkelgebieden zijn al gevestigd op het Eiland, andere worden gemoderniseerd, terwijl men in Mogán in het Algemene Bestemmingsplan heeft aangegeven, met dit proces te beginnen.

Haar bezoek maakt deel uit van een bezoekronde aan gemeenten op het Eiland om de behoeften te leren kennen van de industriële-, handels- en ambachtelijke sector, zo heeft eilandminister Minerva Alonso laten weten.
img_30717.jpgBij de rondwandeling waren autoriteiten en adviseurs aanwezig, onder wie de directeur -generaal Infrastructuur, Juan Manuel Gabella; de wethouder van markten, Juan Carlos Ortega; het raadslid uit de oppositie (NC) Isabel Santiago, en de Nederlandse onderneemster Yeneke Oen Onella (eigenaresse van Pizzeria ‘La Cicala’, in het Venetië van het Zuiden), die vervolgens naar de hooggelegen gedeelte van Arguineguín zijn gegaan waar men de Calle Tanausú en de Calle Princesa Tenesoya heeft voorgesteld als open winkelgebied, evenals een passage in het lage gedeelte van Arguineguín.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-72.jpg 


 

Het Cabildo gaat de definitieve verbreding aanleggen van de weg die
Mogán Playa verbindt met Mogán Pueblo

MOGÁN - zaterdag 15 augustus 2015 - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria zal het tweede deel van het project gaan realiseren voor de verbreding van de weg van Mogán, de GC-200, in de richting van la Aldea; een aloude vraag van bewoners. De werkzaamheden bestaan uit het verbreden van 4 kilometer wegdek en de trottoirs bij de toegang tot Mogán Pueblo.

Zodoende voltooit men de gehele verbreding van de weg welke Playa de Mogán verbindt met Mogán Pueblo, zo heeft de vicepresident van het Cabildo (Eilandbestuur) en eilandminister van Openbare Werken, Ángel Víctor Torres, benadrukt tijdens zijn bezoek aan de gemeente.
img_29679.jpgDaarmee geeft men voortgang aan de eerste fase, welke men tijdens het mandaat 2003-2007 heeft uitgevoerd. De derde verbreding van de weg, welke het dichtst bij het dorp ligt, zal men uitvoeren in 2016, omdat de onteigeningsprocedures nagenoeg voltooid zijn.
img_29678.jpgDe burgemeester van Mogán, Onalia Bueno, heeft benadrukt dat er geen obstakels zullen voor wat betreft de toekomstige onteigeningen voor de tweede verbreding. “We hebben contact gehad met de weinige eigenaren en die zijn akkoord; omdat men inziet, dat het een zaak van algemeen belang is,” zo heeft ze laten weten.

Het Cabildo (Eilandbestuur) zal ook voorzien in verkeerlichten en het aanleggen van een voetgangersoversteekplaats op de GC-100 bij de toegang tot Playa de Mogán - waar een kinderopvang is en het voetbalveld - voor een betere toegang vanaf het strand naar de wijk El Cercado. De werkzaamheden die Torres kwalificeert als noodzakelijk, zullen nog voor eind 2015 zijn uitgevierd, evenals de aanleg van de nieuwe trottoirs.

Daaraan voorafgaand zal men, zo benadrukt Torres, een andere actie moeten vaststellen die betrekking heeft op de voortgaande verbreding, die bestaat uit het bouwrijp maken van een perceel dat eigendom is van de Gemeente- dat eveneens bij de toegang naar het strand van Mogán ligt- voor het parkeerterrein voor autobussen, dat momenteel binnen de bebouwde kom ligt.

“We moet samenwerken met het Departement Vervoer, van het Cabildo (Eilandbestuur), en met de Gemeente Mogán voor het ontwerpen daarvan; vandaar, dat we de voetgangersoversteekplaats en het verkeerslicht momenteel niet aanleggen, om het nadien te moeten aanpassen vanwege het aanleggen van het parkeerterrein voor de autobussen ,” zo laat men weten bij Openbare Werken.

De eilandminster heeft ook de worstel-arena van Arguineguín bezocht waarvoor urgente actie vereist is; het Cabildo bestudeert het door de Gemeente Mogán voorgestelde project, voor het overdekken ervan en om de ruimte geschikt te maken voor het laten plaatsvinden van andere evenementen

Torres heeft laten weten, dat zijn Departement steun heeft toegezegd aan de volkssporten, om precies te zijn: aan het lucha canaria (Canarisch worstelen).
1-AAAAislas-canarias-84-11.jpg  


Nieuw Busstation Playa de Mogán
gaat 2.000 m² beslaan

MOGÁN - zaterdag 18 oktober 2014 - De bouw van het Busstation in Playa de Mogán gaat vier maanden duren en is gegund aan het bedrijf Elimco Soluciones Integrales S.A., voor een bedrag van €831.386,52

De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, José Miguel Bravo de Laguna, de eilandminister van Transport, María Carmen del Rosario en de burgemeester van Mogán, Paco González, hebben op zaterdag 18 oktober 2014 de eerste steen gelegd voor de bouw van het nieuwe busstation in de toeristengemeente.
 
De eerste steen is op 18 okober 2014 gelegd voor dit busstation in Playa de Mogán.
 
Dit project is een initiatief van de Autoridad Única del Transporte, (Transportraad) die ressorteert onder het Eilandbestuur, in overeenstemming met de Gemeente Mogán en de Canarische Regering, in het kader van de acties met de naam: ‘Eje Transinsular de Infraestructuras del Transporte de Canarias’ (Infrastructureel Interinsulair Hub-transport).

Het busstation, dat technisch opgevat de voorkeur geniet, zal worden gevestigd midden in het centrum van Playa de Mogán, naast het open winkelgebied, de restaurants, de zeeboulevard,  het strand, de sportvoorzieningen, de woonwijk, de taxihalte, en naast andere bezienswaardigheden..

  
VIDEO-FILMPJE: https://www.youtube.com/watch?v=gGvXrSTgJtg

Het busstation, met een oppervlakte van 2.000 m², kan rekenen op zeven overdekte bushaltes, openbare toiletten, een kantoor en een informatiebalie, de bouw ervan is gegund aan het bedrijf Elimco Soluciones Integrales S.A., voor een bedrag van €831.386,52 en wordt voor 50% medegefinancierd door het Europese Feder/Rup-fonds (Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Plattelandsontwikkeling).

Momenteel beschikt Playa de Mogán over een busdienstregeling die verzorgd wordt door het bedrijf Global, dat de passagiersbuslijndiensten 01, 32, 33, 38,84 en 86 omvat. Dit zijn de lijndiensten op de trajecten Mogán, Las Palmas de Gran Canaria, Puerto Mogán, Arguineguín, Maspalomas en La Aldea. Maar tot op heden bestond er echter geen geschikte infrastructuur voor het bedienen van de talrijke lokale gebruikers en bezoekers van de gemeente Mogán; een toeristenlocatie bij uitstek op het eiland, en tweede met het grootste aantal bezoekers per jaar van heel Canarias
.
Men becijfert, dat het nieuwe busstation van Mogán, dagelijks 2.350 gebruikers zal tellen, waardoor dit aantal per jaar uitkomt op 850.000 buspassagiers. De reizigers zullen gebruik kunnen maken va de zes verschillende lijndiensten die busmaatschappij Global uitvoert vanaf deze locatie, met dagelijks 208 ritten.

Dit busstation is gelegen in een van meest bezocht toeristenplaatsen van het eiland, in een  wijk die in de afgelopen jaren een aanzienlijk bouwkundige ontwikkeling heeft doorgemaakt met de opening in oktober 2013 van de het nieuwe gedeelte van de autosnelweg GC-1; met de komst van nieuwe hotel-investeerders en met de overheidsinvesteringen..
 

Nieuw hotel
Bij het leggen van deze eerste steen voor het busstation, heeft de burgemeester laten weten, dat er begin 2015 begonnen zal worden in Mogán met de bouw van een nieuw vijfsterrenhotel.

1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


 

Moderniseringsplan Playa de Mogán
goedgekeurd

Het omvat 18 ingrepen in het gebied waarvan 3 private
en de rest is  overheid

MOGÁN - zaterdag 25 januari 2014 - In de Ministerraad van de Canarische Regering van donderdag 23 januari 2014 heeft men het Plan de Modernización, Mejora e Incremento de la Competitividad Turística (PMMI) (Plan ter Modernisering en Verbetering van de Toeristische Concurrentiekracht) van Playa de Mogán, goedgekeurd, wat de uitvoering van 18 acties omvat, waarvan 3 private en de rest wordt uitgevoerd door de overheid.

Na afloop van de Ministerraad van donderdag 23 januari 2014 heeft de Canarische Regering lasten weten, dat dit moderniseringsplan tot doel heeft de processen in het toeristencentrum van Playa de Mogán te herwaarderen.

                                   Playa de Mogán (gemeente Mogán).
Bovendien bevat het een verordening voor de kwalificatie van de grond en de vestiging van een regeling voor het gebruik en een bouwverordening, die zodoende de betreffende ingrepen en het gebruik van de grond wettigt.

Volgens de door de Canarische Regering verstrekte documentatie, realiseert men in het plan een analyse van de verhoging van de nodige bebouwbaarheid die noodzakelijk is voor het verwezenlijken van de vervangings-, herstel- en ombouw-projecten voor de toeristische panden en infrastructuren.

Het dossier is onderworpen aan de openbare inspraak- en bezwaarprocedure.

Eveneens heeft men het document voor de betreffende plannen en programma’s onderworpen aan de wettelijk verplichte milieurapportage, welke is goedgekeurd door de Comisión de Ordenación del Territorio y Medio Ambiente de Canarias (Cotmac) (Canarische Milieucommissie).
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg 


NC en CIUCA geven “verborgen belangen” aan achter het moderniseringsplan  voor  Playa de Mogán
Men spreekt van gunsten betreffende familiebelangen

MOGÁN - vrijdag 29 november 2013 - Volgens de oppositie in de Gemeenteraad van Mogán heeft de neef van de burgemeester rechtstreeks belang bij het Plan de Modernización (Moderniseringsplan), want dit document maakt de bouw van een hotel mogelijk op een perceel wat eigendom is van deze neef.

De Directeur-generaal Ruimtelijke Ordening, Jesús Romero Espeja, van de Canarische Regering heeft -  met medeweten van de burgemeester van Mogán - niet toegestaan, dat op donderdag 28 november 2013 een vertegenwoordiger van de actiegroep Plataforma Ciudadana de Mogán en de wethouders van CIUCA een Nueva Canarias, konden deelnemen aan een ontmoeting die hij met de Canarische Regering ging hebben over het Moderniseringsplan van Playa de Mogán, zo hebben woordvoerders van de beide oppositiepartijen laten weten.


Isabel Santiago (CIUCA)  en Mencey Navarro (Nueva Canaras NC).

De betrokkenen, met kennis van deze ontmoeting, hebben op 20 november 2013 schriftelijk een aanvraag ingediend, dat men hen uit zou nodigen, om deze ontmoeting bij te wonen, omdat zij bezwaren hebben tegen het plan. Ook de Ondernemersvereniging van Playa de Mogán heeft bezwaren tegen dit plan.

In die zin, heeft men zeven dagen na de aanvraag voor deze uitnodiging geen enkel antwoord ontvangen, waarop de wethouders van CIUCA en Nueva Canarias (NC), evenals een van de vertegenwoordigers van het Plataforma Ciudadana de Mogán (Burgerplatform van Mogán), naar de locatie zijn gegaan waar de ontmoeting zou plaatsvinden, waar hen - tot hun verrassing- de toegang is geweigerd.


Volgens de CIUCA en NC, heeft de Directeur-generaal Ruimtelijke Ordening, van de Canarische Regering, de aanwezigheid geweigerd van de wethouders van Mogán en van de vertegenwoordiger van het Plataforma Ciudadana de Mogán. En meer nog, volgens aangifte van de woordvoerders van de nationalistische oppositie, “ heeft de burgemeester van Mogán het “bedrieglijk” genoemd.
“Het Ministerie heeft een dubbele standaard gehanteerd bij dit besluit, want men heeft wel de Ondernemersvereniging van Playa Mogán uitgenodigd, als bezwaar makende partij, maar men heeft dit pas twee uur voor aanvang van de ontmoeting gedaan en via het Gemeentebestuur van Mogán; reden waarom vertegenwoordigers van de Ondernemersvereniging niet hebben kunnen deelnemen aan de vergadering, zoals zij hebben laten weten in een E-mail aan het Gemeentebestuur van Mogán,” aldus de aanklagers.

Volgens Nueva Canarias en CIUCA, toont deze houding de "dubbele moraal" van de Gemeente Mogán aan en laat ernstige twijfels bestaan over de belangen die "schuilgaan" achter het plan voor modernisering van Playa de Mogán. Daarom hebben de woordvoerders van CIUCA (Mencey Navarro) en Nueva Canarias (Isabel Santiago)  laten weten, dat ze een bezwaar hebben ingediend tegen het akkoord van de Raadsvergadering  waarin men de stelling van de burgemeester voor het Moderniseringsplan afwijst, omdat zij begrijpen, “dat de procedure niet in overeenstemming is met de wet, wat rechtstreeks van invloed is op de rechtszekerheid van het betreffende plan tot modernisering; want, zoals beide woordvoerders al hebben gezegd, heeft de neef van de burgemeester rechtstreeks belangen bij het Moderniseringsplan, want dat document maakt de bouw van een vijfsterrenhotel mogelijk op een van de percelen waarvan hij voor een deel eigenaar is.”


Francico González, burgemeeter van Mogán.

“De houding tegen de deelname van de burgerij en ten gunste van obscuriteit in openbare aangelegenheden van de Gemeente Mogán, toont de werkelijke bedoelingen aan die men verbergt achter het Plan de Modernización de Playa de Mogán, men blijft geheel weg van het construeren van een nieuw toeristisch model, gaat door met fouten uit het verleden, en men houdt er een muf, anachronistisch, cacique beleid op na,” zo verzekert men.

1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Men eist de ontziltingsinstallatie
NC en CIUC vragen om een buitengewone Raadsvergadering  over  het drinkwater in Mogán

MOGÁN - maandag 25 november 2013 - De oppositiepartijen NC en CIUCA in het gemeentebestuur van Mogán hebben om het beleggen van een buitengewone Raadsvergadering gevraagd betreffende het waterbeheer in de zuidelijke gemeente,” vanwege de ernstige situatie die zich voordoet met de toelevering van drinkwater in de Vallei van Mogán.”
De nationalistische oppositie in het gemeentebestuur van Mogán vraagt de burgemeester, “dat hij de ‘vermeende financiële gezondheid’ van de Gemeente benut, om de noodzakelijke infrastructuur te bouwen.

Volgens de nationalistische oppositie in het gemeentebestuur van Mogán, is het achterwege blijven van een duidelijk antwoord van de burgemeester, dat ondubbelzinnig de watervoorziening garandeert aan alle bewoners in de Vallei van Mogán,” voldoende reden voor het houden van deze buitengewone Raadsvergadering.

                                            Playa de Mogán
.
De woordvoerders van beide politieke partijen hebben laten weten, “dat er veel ‘onduidelijkheden’ zijn in het beheer,” en dat het gemeentelijke PP-bestuur deze ernstige situatie heeft laten ontstaan die niet alleen rechtstreeks van invloed is op alle bewoners in de Vallei, maar ook op de ondernemers van Playa de Mogán.”

“Daarom, en omdat men vanuit het gemeentebestuur geen overtuigende oplossingen biedt die enerzijds de openbare drinkwatervoorziening garanderen en, anderzijds water voor de landbouwers in de vallei,” hebben beide politieke partijen een reeks van maatregelen voorgesteld, “die de bouw nastreven van de benodigde ontziltinginstallaties die de gehele gemeente nodig heeft,” via de verklaring van de bouw van dergelijke infrastructuur tot nut van het algemeen.

 “Men moet de gezonde financiële positie aanwenden, die het Gemeentebestuur veronderstelt te hebben, en aan de bevoegde overheden voorstellen, de bouw van de ontziltingsinstallatie voor te willen financieren, ten laste van de resterende liquiditeit aan contacten, men moet een krediet aangaan met een financieringsinstelling, gezien de marge die de gemeentelijke begroting biedt; men moet een campagne opstarten die de scholieren in de gemeente bewust maakt van de noodzaak de drinkwatervoorziening van de gemeente correct te benutten, en men moet een vervolgcommissie in het leven roepen, waarin de politieke partijen, ondernemers en het Waterschap van Mogán zitting nemen, die de controle houdt op de drinkwatervoorziening van de gemeente.”

                                       Puerto de Mogán
Dit initiatief -voorstel van CIUCA en Nueva Canarias wil, “dat het Gemeentebestuur hen uitleg geeft over de redenen waarom we met deze situatie te maken hebben, vooral als men er rekening mee houdt, dat in een gemeentelijk rapport van 2012 men al gewezen heeft op de ernstige situatie waarin de drinkwaterputten zich bevinden voor levering aan het openbare waterleidingnetwerk, met het enige doel, dit probleem definitief op te lossen, met de bouw van een ontziltingsinstallatie. Bovendien heeft  het Gemeentebestuur vier moties van beide politieke partijen genegeerd welke men heeft ingediend tijdens de raadsvergaderingen met de strekking, te voorkomen wat zich nu voordoet. Vanuit de politieke partijen herinnert men eraan dat het Gemeentebestuur met de armen over elkaar heeft gezeten en op geen enkel moment heeft geëist, dat men uitvoering geeft aan het ‘Plan Drinkwatervoorziening van Gran Canaria’, waarin men rekent met de toekenning van een voldoende grote begroting voor het bouwen van de ontziltingsinstallatie van Playa de Mogán, voor de begrotingsperiode1999-2012.”

Volgens de oppositie,” tonen de feiten, opnieuw, het gebrek aan belangstelling aan voor de werkelijke problemen van de gemeente, en de besluiteloosheid waarmee het Gemeentebestuur van Mogán haar verantwoordelijkheid wil uitoefenen, wat de oorzaak is van de ernstige en zorgwekkende situatie waarin zich de drinkwatervoorziening van de gemeente bevindt.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Mogán  richt inzamelplaats in voor
afgedankte huishoudelijke, elektrische apparaten en elektronische apparatuur 

Mogán - zondag 24 november 2013 - Via een samenwerkingsovereenkomst met het bedrijf Recicla, zal de Gemeente Mogán een locatie inrichten voor inzamelen van afval aan huishoudelijke- en elektronische apparaten waar deze, gescheiden van ander afval, door de inwoners kunnen worden ingeleverd.

In de recente Gemeenteraadsvergadering is de samenwerkingsovereenkomst met Recicla goedgekeurd, waarmee het systeem voor de gescheiden inzameling en verwerking van afval verbeterd wordt in de Gemeente Mogán.

De ruimte waar de inwoners hun afgedankte apparatuur kunnen gaan inleveren, zal gevestigd worden bij de toegang naar de Barranco de Balito, tegenover de overkapping. Met dit nieuwe inzamelpunt voor gescheiden afval wil het Gemeentebestuur, “een efficiënt beheer en voldoende respectvolle criteria hanteren voor een duurzaam milieu,” zo laat men in een persbericht weten.Het bedrijf Recicla zal het inzamelpunt gaan beheren en de afgedankte huishoudelijke elektrische apparaten en elektronische apparatuur gaan verwerken die de burgers kunnen deponeren in daartoe speciaal gebouwde containers.

Bovendien zal men een voorlichtingscampagne organiseren voor het bewust maken van de burgers, over de noodzaak van het hergebruik van de restanten aan en van elektrische en elektronische apparaten. Ook zal men uitleggen hoe op een juiste wijze dit afval aangeleverd dient te worden, of gedeponeerd moet worden op de inzamellocaties, zoals in de containers van Balito.
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Moderniseringswerkzaamheden Mogán
gaan begin 2014 van start

17 overheidsingrepen en drie private

MOGÁN - woensdag 20 november 2013 - De eerste ingrepen uit het Moderniseringsplan van Playa de Mogán zullen begin 2014 van start gaan en, volgens de Canarische Regering, hebben die een geringe uitwerking op het milieu, met 17 overheidsingrepen en drie private in deze Grancanarische gemeente.

De minister van Openbare Werken en Regionaal Beleid, Domingo Berriel, heeft op dinsdag 19 november 2013 in het Canarische Parlement aangekondigd, dat deze projecten begin 2014 van start kunnen gaan, omdat alle ingrepen plaatsvinden in een kader van “beperkte uitwerking op het milieu” en, in wezen, een stadbehandeling zijn.

                                               Puerto de Mogán

Dat kan, als eenmaal de publieke bezwaarperiode is verstreken, men de bezwaren heeft geanalyseerd van de overheidsrapporten en van de economische en sociale vertegenwoordigers en, men de memorie van toelichting heeft uitgewerkt, zo heeft de minister laten weten.

Berriel heeft meegedeeld, dat zijn departement de laatste hand legt aan het voorstel, wat naar de Comisión de Ordenación del Territorio y Medio Ambiente de Canarias (COTMAC) (Milieucommissie) gaat voor de goedkeuring van de milieurapportage en de toelichting op het document, om dat te doen toekomen aan de Ministerraad.

Het Plan de Modernización, Mejora e Incremento de la Competitividad (PMM) de Playa de Mogán, (Het Plan voor Modernisering, Verbetering en Verhoging van de Concurrentiepositie van Playa de Mogán) zoekt, zo benadrukt de minister, een nieuwe ontwikkeling, eigen aan een bestaande bestemming die groeibeperkingen handhaaft, met het mogelijk maken van aanpassing op de veranderingen en het bevorderen van kwaliteit.

In de 16 plannen voor modernisering, verbetering en groei van het toeristische concurrentievermogen, wordt ook dat voor Costa de Mogán uitgewerkt en behandeld, wat betrekking op Puerto Rico, Amadores, Patalavaca en andere wijken heeft en momenteel in de redactionele fase verkeert waarin men 32 ingrepen bestudeert voor herstel, renovatie, vervanging en verbetering van de logiesaccommodatie en voorzieningen.

“De planning is, om de komende maanden het opstellen van dit nieuwe document voor de modernisering af te ronden, zodat het in 2014 behandeld en goedgekeurd kan worden,” zo heeft Berriel opgemerkt.

Op haar beurt heeft Nueva Canarias (NC) op dinsdag 19 november bevestigd, dat dit moderniserings- en verbeteringsplan van Mogán, “anticipeert op het falen’ van de renovatie-bedoeling van de nieuwe toeristische wet.

De NC parlementswoordvoerder, Román Rodríguez, denkt, dat het voorstel niet de verwaarloosde logic accommodaties, noch de vervallen openbare ruimte herstelt in een van de vooraanstaande toeristische locaties op Gran Canaria

Naar zijn mening, laat de toelichting van Berriel “geen argumenten” over aan de Canarische Regering, voor het afwijzen van het wetsvoorstel van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, voor het wijzigen van de Wet Toeristische Vernieuwing en Modernisering en de toeristenbelasting per verblijf.
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Mogán richt gekoelde ruimten in voor afvalcontainers
Men richt hermetisch afgesloten
met airconditioning voorziene ruimten inter voorkoming van stank en voor een betere milieukwaliteit

MOGÁN - dinsdag 19 november 2013 - De Gemeente Mogán is nieuwe ruimten, voorzien van airconditioning, aan het inrichten waarin de afvalcontainers geplaatst zullen worden. Playa de Mogán zal begin december 2013 kunnen rekenen op een verbeterde ruimte om afval te deponeren in de Calle Los Pescadores en die een begroting heeft van €35.000,=

De werkzaamheden aan de opslag van het door de bewoners en toeristen gegenereerde afval, bestaat uit het fabriceren van een hermetisch afgesloten ruimte, om daarin de afvalcontainers te plaatsen. Bovendien zullen deze ruimten een koelsysteem hebben voor de vermindering van de stank die veroorzaakt wordt door de hoge temperaturen in deze gemeente.

Mógan geniet het hele jaar door van een goed klimaat en hoge temperaturen waardoor er meer geuren veroorzaakt worden voor het in de containers gedeponeerde organische afval, die  omgebouwd zullen worden ter verbetering van  de milieukwaliteit in de gemeente.

De werkzaamheden vinden eind november 2013 plaats op de voor afval bestemde locaties in de Calle Doreste y Molina in Puerto Rico, en aan de achterzijde van het Centro de Salud in Arguineguín.
Deze twee projecten worden medegefinancierd door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria door financiële meevallers van de werkzaamheden in de Calle El Mocán  en de nieuwbouw van het tanatorio (rouwcentrum) van Playa de Mogán, die zijn opgenomen in het Samenwerkingsplan.

Het Gemeentebestuur wil doorgaan met het installeren van deze afvalopslag in de drukst bevolkte woonwijken die het meeste afval produceren, omdat dit de woonkernen zijn die het meest te lijden hebben van de stankoverlast welke veroorzaakt word door de grote hoeveelheid welke men dagelijks in de containers deponeert.
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Mogán neemt toevlucht tot water voor de landbouw, voor het garanderen van de waterleverantie aan de bevolking
De Gemeente bereidt een verbinding voor met het stuwmeer van El Mulato vanwege de leeg rakende waterputten

MOGÁN - zaterdag 16 november 2013 - De Gemeente Mogán legt een verbinding aan tussen het stuwmeer van El Mulato en de gemeentelijke wateropslagtanks, om de leidingwatervoorziening te kunnen garanderen voor de bevolking in de Vallei, in het geval de levering via de waterputten afneemt.

Vanwege de vertragingen in het project voor een ontziltingsinstallatie in Mogán, heeft het Gemeentebestuur toestemming verkregen van het Cabildo (Eilandbestuur) en het stuwmeer bij het hooggebergte te verbinden met de waterleiding die de woonkernen en de toeristencomplexen van drinkwater voorzien.

H      et stuwmeer van
El Mulato met op de achtergrond de Vallei van Mogán.

Hoewel het zuidelijke Gemeentebestuur beweert, dat het water van El Mulato - wat bestemd is voor de landbouw - alleen in noodgevallen zal worden gebruikt, hebben de Comunidad de Regantes (het Waterschap) en het Plataforma Ciudadana del Valle de Mogán (de Actiegroep van de Vallei van Mogán) de beslissing van de Gemeente gekritiseerd. Ze hebben de “verdonkeremaning” aangeklaagd bij alle waterwerken die men in de Gemeente realiseert.

Beide organisaties verzekeren, dat de landbouwers niet zijn geïnformeerd over de werkzaamheden en vrezen, dat hun landerijen het binnen enkele maanden zonder water zullen moeten doen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Gemeente behandelt de grondpeilingen voor de bouw van twee ontziltingsinstallaties: een in Playa de Mógan en een in Arguineguín

MOGÁN - dinsdag 12 november 2103 - Het Gemeentebestuur van Mogán heeft het Consejo Insular de Aguas  (Waterschap) verzocht, om de vereiste vergunning voor het verrichten van twee grondpeilingen aan de kust bij Arguineguín en Playa de Mogán voor de bouw van  de twee afzonderlijke Estaciones Desaladoras de Agua de Mar (EDAM) (ontziltingsinstallaties).

Deze nieuwe waterleidingstations zullen op beide locaties gaan inspelen op de toegenomen vraag welke men in de afgelopen jaren heeft waargenomen, zowel door de bewoners, evenals door de toeristische activiteit; zo heeft de Gemeente in een communiqué laten weten.

                               Playa de Mógan (Gemeente Mógan).
In het geval van de toekomstige ontziltingsinstallatie van Playa de Mógan, voorziet men een aanvankelijke productie van 1.500 m³ ontzilt water per dag; een volume, waarmee men de huidige drinkwatervoorziening in dit deel van de gemeente verdubbelt. De installatie zal alle woonkernen in de Vallei van Mógan gaan voorzien en zal modulair zijn, zodat deze in capaciteit gemakkelijk kan meegroeien met de bevolkingstoename en de opening van nieuwe horecabedrijven die daarom vragen.

De nieuwe drinkwatervoorziening zal zeewater via het systeem van omgekeerde osmose ontzilten. Bovendien garandeert deze een voldoende toelevering voor de toekomstige vraag, de ingebruikname ervan zal de huidige bronnen voor waterleverantie sparen waarop de Gemeente momenteel kan rekenen. Zo zullen de putten en de waterreservoirs die momenteel drinkwater leveren aan het gemeentelijke waterleidingnetwerk hun niveaus verhoogd zien met een verbeterde toevoer en als veiligheidsreserve dienen voor die perioden in het jaar waarin men een verhoogde consumptie waarneemt.

De administratieve behandeling van de grondpeilingen voor de toekomstige ontzilting maakt onderdeel uit van de door de Gemeente Mógan genomen maatregelen, om de drinkwaterproductie in de Vallei van Mógan te verhogen. Daarbij moet men ook het nieuwe filtersysteem voor de drinkwaterproductie optellen die men aan het bouwen is in het Stuwmeer van Mulato, wat- in het geval, dat dit nodig zal zijn - de opname mogelijk maakt van het leidingnetwerk, met water dat afkomstig is van dit stuwmeer.

In Arguineguín, zal men een drinkwaterfabriek bouwen zodra dit nodig zal zijn, als aanvulling op de bestaande toeleveringsbronnen in dit gedeelte van de gemeente. Die fabriek zal ook gaan functioneren met het systeem van omgekeerde osmose en heeft eveneens een modulair karakter; zodanig; dat de capaciteit ervan kan worden aangepast aan de toekomstige vraag.
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Burgergroepering vraagt volksraadpleging over het moderniseringsplan van Mogán

MOGÁN - Allerzielen zaterdag 2 november 2013 - Een burgerplatform in Mogán heeft aan B&W van deze Grancanarische gemeente gevraagd, dat men een volksraadpleging houdt over het moderniseringsplan van Playa de Mogán en over de drinkwatervoorziening in de gemeente.

In een communiqué heeft het Platform laten weten, dat het doel is, om stemmen en de belangstelling te winnen van de bewoners in de Vallei van Mogán, om te verzekeren, “dat er naar hen geluisterd wordt.”

Het Platform kritiseert, dat de burgers zich regelmatig niet geraadpleegd voelen over beslissingen welke men neemt over de toekomst van de vallei, waarbij men bevestigt, “dat het de ‘gebruikelijke procedure' is, om in de gemeentekantoren projecten uit te werken en deze te presenteren als enige optie.”

“Deze houding veroorzaakt  frustratie en een gevoel van onmacht bij vele van ons en zorgt ervoor, dat we ons vertrouwen in de politieke partijen en in het functioneren van het Gemeentebestuur verliezen,” zo staat te lezen in de nota van het burgerplatform.


Het gemeentewapen van Mogán

Daarom wil men als burgermaatschappij, dat men een brede raadpleging houdt over de beslissingen welke men neemt over het moderniseringsplan en over de toelevering van drinkwater, waarbij men rekening houdt met de belangen op lange termijn van de meerderheid van de bewoners.”

Naar de mening van het Platform, ”kan men alleen zo transparantie verzekeren en een werkelijke betrokkenheid van de bewoners in de beslissingen die rechtstreeks onze toekomst raken.”

De Ondernemersvereniging van Playa de Mogán is er in 2013 diverse keren in geslaagd de Canarische pers te halen, met artikelen waarin zij haar wensen uiteen zet en alternatieven aandraagtrvoor zaken die genoemd worden in het Modeniseringplan van Mogán; ideeën en voorstellen, waar de burgemeeter van Mogán, Francisco Gonzalés (PP), tot op heden weinig oren naar heeft en wat de reden is voor het oprichten van het genoemde Burgerplatform:

Een wandelpad tot aan Taurito.


       ↑ Ondernemers van Playa de Mogán vragen een toeristentreintje.

                                  ↑ De charme van een vissersdorp.

Yeneke Oen,voozitter van de Ondernemersvereniging van Playa de Mogán: " De schaartste aan drinkwater baart ons zorgen".

1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


De Gemeenteraadsvergadering van Mogán verwerpt verzoek tot wraking van de burgemeester

MOGÁN - woensdag 30 oktober 2013 - De Juridische Dienst van de Gemeente heeft bevestigd, dat er geen wettige grond bestaat voor de wraking en waarschuwt, dat dit een schending van fundamentele rechten zou zijn.

In de buitengewone Gemeenteraadsvergadering die op woensdag 30 oktober 2013 heeft plaatsgevonden in Mogán, heeft men het verzoek afgewezen tot wraking van de burgemeester met betrekking tot het Plan de Modernización, Mejora e Incremento de la Competitividad de Playa de Mogán (Plan ter Modernisering, Verbetering en Toename van de Concurrentiepositie van Mogán Playa).


Burgemeeset Francisco González González.
Het verzoek tot wraking is gedaan door een deel van de oppositie; met het argument, dat het genoemde plan een familielid van de burgemeester zou kunnen bevoordelen.

Een door de Juridische Dienst van de Gemeente opgesteld rapport -´waarvan de conclusies zijn voorgelezen tijdens de voltallige zitting - is een bepalende factor geworden in de beslissing van de Gemeenteraad, om de door de oppositie gevraagde maatregel te ontmoedigen.

In het rapport merkt men op, “dat er geen wettelijke basis is voor diskwalificatie,” en men waarschuwt, dat de maatregel een schending van de fundamentele rechten zou zijn; zowel van die van de burgemeester, als van die van de burgers van Mogán, die hem gekozen hebben als hun vertegenwoordiger.

Het rapport maakt duidelijk, dat met goedkeuring van een algemene bepaling - zoals verordeningen, begrotingen en stadsplanning - men geen concreet direct persoonlijk belang kan toeschrijven aan leden van het Gemeentebestuur, maar een algemeen belang in de ontwikkeling van de stad.

Daarom is in deze gevallen bepaald, dat alle wethouders recht hebben te stemmen in overeenstemming met het fundamentele recht wat de Constitución Española (Spaanse Grondwet) hen toekent.

Familielid
Met betrekking tot het veronderstelde voordeel wat het Plan de Modernización (Moderniseringsplan) zou kunnen opleveren voor een familielid van de burgemeester, bevestigt het rapport dat de kwalificatie bebouwbaar van het perceel in kwestie, niet gewijzigd wordt in het bestemmingsplan, “noch, enigerlei voordeel zou opleveren.·

Evenzo, herinnert men eraan, dat verwantschap onder degenen die getroffen zijn door het Moderniseringsplan en de lokale politieke vertegenwoordigers, toegeschreven kan worden aan meerder raadsleden ven het Gemeentebestuur, “zonder, dat dit een voldoende reden verondersteld te zijn voor hun wraking.”

PP en CC  wijzen het verzoek tot wraking af
Ondanks het juridische rapport, heeft de door de Ciuca en NC voorgestelde maatregel kunnen rekenen op de steun van indieners en van die van de PSOE-wethouder, hoewel die is afgewezen door de meerderheid van CC en PP

De PP-woordvoerster, Gema Sabina, heeft de “obsessie” aangegeven van Ciuca en NC tegen de figuur van de burgemeester, Francisco González, en kritiseert, “dat zij hun inspanningen wijden, om met ‘modder’ te gooien in de debatten op het Stadhuis met het enige doel, de reputatie van de eerste burger te beschadigen; ongeacht de schade die dit toebrengt aan het imago van het gemeentebestuur en dat van de gemeente.”

Sabina heeft de “onverantwoordelijkheid” benadrukt die de houding van een deel van de oppositie veronderstelt te zijn, door de toeristische modernisering van Playa de Mogán te blokkeren en de investeringen die het Moderniseringsplan zou kunnen genereren, “door te proberen, het scheppen van werkgelegenheid en economie bedrijvigheid in de gemeente te bemoeilijken.”

De woordvoerder van de Partido Popular (PP) heeft erop gestaan te zeggen, dat deze partijen in de oppositie, waarvan de leiders deel hebben uitgemaakt tijdens vorige mandaten van het PP-gemeentebestuur, “handelen uit pure haat en nijd, met een absoluut vernietigende houding die gedefinieerd kan worden als de strategie van, “hoe slechter het met Mogán gaat, hoe betere verkiezingsverwachtingen zij denken te hebben.”

Op zijn beurt heeft de PSOE-woordvoeder, Pino González, erop gestaan te zeggen, dat de burgemeester de Ley de Procedimiento Administrativo Común (Wet op de Bestuurlijke Procedures) heeft geschonden, die bepaalt, dat de autoriteiten en het personeel in dienst van de overheden zich dienen te onthouden van inmenging in procedures waarin hun onpartijdigheid kan worden aangetast.”

Naast dat de PP zich niet gehouden heeft aan de Ley de Transparencia (Wet op de Openbaarheid van Bestuur), heeft Pino González verzekerd, dat deze de overheidsbestuurders verplicht hun functie met transparantie uit te voeren en zich te onthouden van interventies in zaken waarbij hun objectiviteit ondermijnd zou kunnen worden.
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Yineke Oen: een betrokken Nederlandse onderneemster in het Zuiden van Gran Canaria

MOGÁN - woensdag 30 oktober 2013 - De 44-jarige Yineke Oen-Colella is in 1969 in Amsterdam geboren en opgegroeid. Haar ouders komen uit Indonesië en dat verklaart haar oosterse achtergrond (en haar achternaam, Oen die van haar vader; en Collela die van haar echtgenoot).

Yineke heeft in Rotterdam aan de Faculteit der Economische Wetenschappen van de Erasmus Universiteit bedrijfskunde gestudeerd, waarna ze - na een studentenuitwisseling - in 1993 in Italië met een Italiaan is getrouwd.


Yineke Oen, voorzitter van de Ondernemersvereniging Playa de Mogán.

In 2002 is Yineke met haar Italiaanse echtgenoot Ivan en zoon Michael naar Gran Canaria gekomen, om in Mogán Playa een Italiaans Restaurant te beginnen. Pizzeria ‘La Cicala’ (zie: http://lacicala.aeplayamogan.org) is in de loop der jaren gegroeid en ondertussen hebben Yineke en haar man 20 werknemers in dienst. Binnenkort openen ze een derde gedeelte van het restaurant, compleet met een splinternieuwe houtoven; waarmee ze aan een accommodatie van in totaal 120 zitplaatsen komen.


Ondernemersklimaat

Het bedrijf - Pizzeria ‘La Cicala’ (‘De Krekel’) in de jachthaven van Mogán loopt goed en daar maakt Yineke zich dan ook geen zorgen over. Wel baart het ondernemersklimaat haar behoorlijk zorgen en dan vooral de hoge mate van corruptie, van kleine tot grote zaken.
Tot de komst van de autosnelweg had men daar in Mogán nog niet eens zoveel last van, maar sinds de opening in 2013 van het doorgetrokken gedeelte van de GC-1 vanuit Puerto Rico tot aan de nieuwe rotonde als splitsing naar Mogán Playa en Mogán Pueblo (zie: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=KVp--vm6R54), is de speculatie rond het dorp overduidelijk geworden.


De burgemeester van Mogán, Francisco González González.

Omdat Yineke samen met een kleine groep ondernemers (allen kleinbedrijf) daar boven op is gaan zitten, heeft dit nogal wat ergernis veroorzaakt bij burgemeester Francisco González González (en zijn Gemeenteraad, bestaande uit een absolute meerderheid van de Partido Popular - PP), met als gevolg, dat de burgervader een aantal artikelen heeft laten publiceren met een groot aantal onwaarheden over deze ondernemers en over Yineke persoonlijk, met als doel hen en hun klachten belachelijk te maken. 

Met deze zorgen is Yineke - in haar zoektocht naar hulp, om de ondernemersproblemen in Mogán aan het licht te brengen en aan de kaak te stellen - gaan surfen op het Internet en zo is zij o.a. op ‘Gran Canaria actueel’ terecht gekomen.

Na contact met ons te hebben opgenomen over een niet correcte vermelding in een eerder geplaatst artikel waarin haar naam staat vermeld - wat ondertussen is gecorrigeerd, met onze excuses aan Yineke - zagen wij aanleiding, om eens nader met deze Nederlandse onderneemster op Gran Canaria kennis te maken en die kennis te delen met onze lezers.

Ondernemersvereniging
In het interview, dat wij met Yineke hebben gemaakt, zet zij uiteen, wat haar in het ‘Venetië van het Zuiden’ (Mogán Puerto) ´- vooral als (horeca)onderneemster - en als voorzitter van de Asociación de Empresarios Playa de Mogán (AEPM), betrokken houdt bij zeker ook de plaatselijke gemeentepolitiek en het toeristische- en ondernemersbeleid van B&W van de Gemeente Mogán. Meer informatie over deze ondernemersvereniging treft u aan op hun internetpagina: http://www.aeplayamogan.org/portaal/en/home

Ontziltingsinstallatie
Op de genoemde internetpagina kan men - in het Spaans - nalezen, dat o.a. een van de grootste vraagstukken die deze ondernemersvereniging bezighoudt, de schaarse voorziening van drinkwater is in de gemeente. Yineke weet te vertellen, dat Mogán, samen met Agaete, de enige twee gemeenten op Gran Canaria zijn die anno 2013 (nog) geen desalinizadora (ontziltingsinstallatie) hebben om, van zeewater zoetwater te maken door middel van omgekeerde osmose.

Mogán presenteert het Moderniseringsplan voor haar kustgebied (/Archieffoto).
Toeristisch Moderniseringsplan

Een ander punt van aandacht betreft de Planes de modernizacíon turisticos (Toeristische moderniseringsplannen) welke de Canarische Regering in samenwerking met de Gemeentebesturen en/of de plaatselijke ondernemers al heeft doorgevoerd en in de komende maanden en jaren nog wil doorvoeren; en waaraan een groot deel van de Gemeenteraadsvergadering van woensdag 30 oktober 2013 in Mogán gewijd zal zijn.

Gemeenteraadsvergadering
De AEPM volgt in deze met argusogen het beleid van Burgemeester Francisco González (PP) en zijn wethouders, omdat men zwaar de indruk heeft, dat dit moderniseringsplan in Mogán zal uitdraaien op een speculatieplan waar menig investeerder wel eens zijn voordeel mee zou kunnen gaan doen in het nadeel, of ten koste van de gemeenschap

Zodra de resultaten van de Gemeenteraadsvergadering van woensdag 13 oktober 2013 bekend zijn, zullen wij u hiervan op de hoogte houden door, over de gang van zaken van het wel en wee in Mogán Playa en Mogán Pueblo te publiceren op ‘Gran Canaria actueel’.

En zolang u niet in de gelegenheid bent om ter plaatse te genieten van de Italiaanse specialiteiten welke men in Pizzeria ‘La Cicala’ in het ‘Venetië van het Zuiden’ c.q. de jachthaven van Mogán serveert (van harte aanbevolen!) en in afwachting van de resultaten van de Gemeenteraadsvergadering van 23 oktober 2013 in Mogán Pueblo, publiceren we hier een overheerlijk door ‘La Cicala’ aanbevolen recept voor een gemakkelijk thuis te bereiden lente-risotto:

RISOTTO PRIMAVERA:
Ingrediënten:

360 gr  risotto
120 gr  paprika rood
120 gr  paprika groen
120 gr  paprika geel
120 gr  brocoli
120 gr  courgette
100 gr  lente ui
100 gr  doperwten
  60 gr  geraspte Provolone kaas
  60 gr  geraspte Parmezaanse kaas
  80 ml olijfolie
    1 dl  witte wijn
    8 gr  zout
    1 gr  peper
Groentebouillon (al naar gelang benodigd).
Bereiding:

- Snijd de paprika in stukjes en snipper de lente ui.

- Verdeel de broccoli in kleine roosjes.
- Fruit in een pan op het vuur in een klein beetje olijfolie de stukjes paprika en 50 gram gesnipperde lente-ui, breng op smaak met peper en zout.
- Doe 40 gram boter in een pan, voeg de overige gesnipperde ui toe bak deze gedurende een minuut, voeg de risotto toe; laat opnieuw na de kook komen, totdat de risotto goudkleurig is, voeg vervolgens de witte wijn toe en onder voortdurend roeren, beetje bij beetje de groentebouillon toevoegen; zonder, dat de risotto uitdroogt, gedurende 15 minuten op laag vuur.
- Voeg de doperwten, de broccoli en de gesauteerde groeten toe, roer gedurende drie minuten.
-Zet de warmtebron uit en meng de geraspte kaas en de overige boter.
- Laat de risotto vijf minuten rusten.
- Verdeel de risotto op het gewenste bord en serveer deze warm met een garnering naar smaak.
Eet smakelijk!

PIZZERÍA ‘LA CICALA’

Playa de Mogán
Avenida Varadero, Local 15
35138 Mogán Puerto
Telefoon: 928 565 924

E-mail              :
cicalamogan@gmail.com
Internetpagina:
http://lacicala.aeplayamogan.org

Italiaanse keuken, pizzeria:
Alle dagen geopend van 11:00 tot 23:00 uur
kleurlogoCanarias-7.png


 

Het ontbreken van een ontziltingsinstallatie
remt de toeristische ontwikkeling van
Playa de Mogán

MOGÁN - vrijdag 4 oktober 2013 - De ondernemers in Playa de Mogán laten weten, dat het logiesaanbod in deze toeristenwijk niet kan groeien zonder een ontziltingsinstallatie die de toelevering garandeert, want op korte termijn kan de drinkwatertoelevering problemen opleveren. Met protesten tegen de verhoogde waterrantsoenering, zijn de ondernemers van mening, dat de bouw ervan prioriteit moet krijgen.

Hoewel al sinds 2001 het Consejo Insular de Aguas (Waterschap) van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran  Canaria verlangt, dat men de bouw voorfinanciert van een ontziltingsinstallatie van zeewater, met een productie van dagelijks 2.000 m³, blijft dit gebied zonder deze basis-infrastructuur; ondanks, dat de bedrijvigheid is toegenomen en er zelfs een project bestaat van een Noorse groep voor het bouwen van een vijfsterrenhotel.


Yineke Oen en Andrea Mori, vertegenwoordigers van
Playa de Mogán, op donderdag 3 oktober 2013: "Gebrek aan een ontziltingsinstallatie."

Yineke Oen, voorzitter van de Ondernemersvereniging van Playa de Mogán, en Andrea Mori, vicepresident van dezelfde werkgeversvereniging, hebben op donderdag 3 oktober 2013, de situatie als ‘ernstig’ gekwalificeerd, “dat de Canarische Regering en de Gemeente Mogán een Moderniseringsplan in gang willen zetten, zonder eerst de problemen met de waterleverantie in dit gebied opgelost te hebben.

Yineke Oen wil duidelijk maken, dat de ondernemers niet tegen de toeristische ontwikkeling zijn in Playa de Mogán, omdat ze weten, dat dit het enige instrument is, om de kwaliteit van het aanbod te verbeteren; maar wel, dat ze bezorgd zijn, “omdat het gebrek aan water een catastrofe kan worden voor deze bestemming, als het aanbod van logiesaccommodatie blijft stijgen en de Gemeente niet de kaarten op tafel legt betreffende deze zaak.”

Mogán is een parel, en de Noren houden van het klimaat en de stranden en daarom willen ze investeren, maar als het bestaande probleem met de watervoorziening blijft toenemen, zullen ze naar Abu-Dhabi gaan, zo voegt deze onderneemster toe.

Ze benadrukken, dat de Partido Popular in het Gemeentebestuur, dat geleid wordt door burgemeester Francisco González, hen ervan heeft beschuldigd, tegen de toeristische ontwikkeling van Playa de Mogán te zijn; waarbij ze moeten toegeven, “dat het Moderniseringsplan niet in overeenstemming is met de werkelijkheid en niet volgens de werkelijke behoefte van dit toeristengebied.”
Ze staan erop te zeggen, dat, zelfs de technisch-ingenieur van de Gemeente in mei 2012 heeft laten weten, dat het door de peilingen van Los Bebederos, Sebastián Hernández, Agrícola Tabaibal en die van Playa de Mogán geproduceerde water niet voldoende was voor het voorzien van de bevolking in Valle de Mogán en alle bedrijven in het stadsgebied en, dat het ‘urgent’ was te overwegen, om een ontziltingsinstallatie van zeewater te huren met een productie van 1.000 m³.


De gemeente Mogán - Gran Canaria.

Waterrantsoenering
Ook heeft de technicus aanbevolen, dat men de irrigatie  van tuinen moet beperken en men om de twee dagen waterrantsoenering in de Vallei moet invoeren, terwijl men de mogelijkheid ontkent heeft van het Mulato-stuwmeer, omdat dit niet over voldoende inname beschikt  om de toelevering te garanderen  en  zal verplichten tot het installeren van een buizenstelsel en het toepassen van behandelingsprocessen voor drinkwater.

Anderzijds klaagt Yineke Oen, dat het nutsbedrijf Gesplan het Moderniseringsplan van Playa de Mogán heeft opgesteld, zonder het midden- en kleinbedrijf te raadplegen, over wat de primaire acties zouden moeten zijn. Zo heeft men erop gestaan, dat samen met de watertoeleveringen de stank die zich nog steeds voordoet op het strandgedeelte, samen met het gebrek aan parkeerruimte en de noodzaak de verkeersopstopping op te lossen om dit toeristengebied binnen te komen, het veel belangrijker is een bron aan te brengen zoals men heeft gepland. In die lijn voegt ze toe, “dat het geen zin heeft, dat men een worstel-arena van 9.000 m² gaat slopen, voor het bouwen van een busstation. Omdat het logischer is, de grond te benutten voor een bushalte en een groenstrook, om te voorkomen, dat de toegang naar Playa de Mogán verder verstopt raakt, en men een alternatief terrein geschikt maakt voor de toegang tot deze toeristenkern.

PLANTAS DESALADORAS DE AGUA DE MAR

Planta

Emplazamiento

Sistema

m3/día

Gáldar-Agaete I

Gáldar

OI

3.000

Agragua

Gáldar

OI

10.000

Guía I

Guía

VC

1.500

Arucas-Moya I

Arucas

OI

4.000

Granja Ag. Experimental

Arucas

CV

500

Las Palmas I

Jinámar

MEF

20.000

Las Palmas II

Jinámar

MEF

18.000

Las Palmas III

Jinámar

OI

36.000

Unelco

Central Jimánar

CV

1.000

Salinetas, S.A.

Salinetas

OI

600

Aeropuerto I

Aeropuerto G.C.

OI

1.000

Aeropuerto II

Aeropuerto G.C.

OI

500

Mando Aéreo de Canarias

Gando

OI

1.000

Sureste I

Santa Lucía

OI

10.000

Bonny

Juan Grande

OI

8.000

Elmasa II

Las Burras

OI

7.500

Elmasa III

Las Burras

OI

7.500

Unelco

Bco. Tirajana

CV

500

Anfi del Mar

Bco. La Verga

OI

200

Puerto Rico I

Puerto Rico

CV

1.200

Puerto Rico II

Puerto Rico

CV

1.000

Coagrisan

Bco. La Aldea

OI

5.000

TOTAL

 

 

 

 

138.000


     
   

OI:

Ósmosis Inversa

   

CV:

Compresión de Vapor

   

MEF:

Multietapa Flash


kleurlogoCanarias-7.png


González:
‘Het is onzinnig dat de stads- en de toeristenbussen passagiers laten uitstappen
bij een halte die op een half uur loopafstand ligt van Playa de Mogán’

MOGÁN - vrijdag 30 augustus 2013 - Het bovenstaande heeft burgemeester Francisco González gezegd als antwoord op de uitlatingen van de onderneemster Yineke Oen, die heeft voorgesteld, om de bushalte in de omgeving van Mogán te vestigen, en wel op 2 kilometer loopafstand van Playa de Mogán.

Gónzalez laat weten, dat het Yineke Oen (zie: http://clusterturismo.com/profile/YinekeOenColella) vrij staat haar mening te ventileren als onderneemster; maar in geen geval, geeft dit de overeenstemming van de ondernemers in het gebied weer,” zo bevestigt de burgemeester in een persbericht.
 
     Yineke Oen.                                             Francisco González.

De locatie van de nieuwe overstaphalte is overeengekomen met de buurtbewoners die het eveneens als onhandig zien, deze naast het voetbalterrein aan te leggen, omdat dit bewoners en toeristen verplicht tot ruim 20 minuten wandelen, zonder daarbij rekening te houden met leeftijd, of lichamelijke ongemakken van mindervalide personen die deze afstand dagelijks afleggen.

 
                                         De burgemeester en de onderneemster.

De burgemeester vindt het voorstel van de onderneemster, om een mini-treintje te installeren, een goed idee als toeristische attractie. “Maar dat kan echter niet de enige toegang zijn naar het centrum van Playa de Mogán. Dit alternatief zou de toerist, die het toeristengebied wil bezoeken vanuit andere locaties op het eiland, verplichten tot een extra betaling; en als men geen gebruik wenst te maken van dit treintje, zou men het gehele traject te voet moeten afleggen, om het strand te bereiken.”

Met eenzelfde situatie zouden ook diegenen geconfronteerd worden die wonen en/of werken in Playa de Mogán en die gebruik maken van het openbaar vervoer voor het dagelijkse woon-werkverkeer.                                                    Mogán Playa

Anderzijds heeft González de onderneemster eraan herinnerd, dat het Moderniseringsplan voor Playa de Mogán bovendien tweeondergrondse parkeergarages bevat die de huidige partkeercapaciteit in het gebied verdubbelen, “iets waarin Yineke Oen zich eveneens vergist als zij beweert, dat de zwakheden van het ‘Plan de Modernización’, parkeergelegenheid is.”

De burgemeester van Mogán herinnert eraan, dat het slechts één dag per jaar moeilijk is, ee parkeerplaats te vinden, en wel op Goede Vrijdag, net zoals dit het geval is met de San Fermines in Pamplona, of groot evenement in elke andere toeristenplaats.
1-AAAAislas-canarias-kopie-55.jpg


Mogán bevestigt  de milieukwaliteit van haar kust met drie Blauwe Vlaggen

MOGÁN - zaterdag 22 juni 2013 - De stranden Amadores, Playa de Mogán en de Jachthaven van Mogán hebben deze week de onderscheiding gekregen van de Europese Federatie voor Milieu-educatie waarmee men met de bijbehorende blauwe vlaggen de erkenning geeft voor de gezondheidskwaliteit van het water en de verzorging van de omgeving, zo heeft de Gemeente laten weten op zaterdag 22 juni 2013.

Met de onderscheiding waardeert men bovendien de toegankelijkheid en de dienstverlening aan de bezoekers van de genoemde stranden, die men kan aantreffen op de elf locaties op Gran Canaria die deze erkenning hebben gekregen.
miugan-babnda-azul_large.jpg
De blauwe vlag, die wordt toegekend door de Federación Europea para la Educación Ambiental (FEE) (Europese Federatie voor Milieu-educatie- FEE), is een prestigieus milieu-etiket, dat de inspanningen van gemeenten en havenbeheerders beloont voor het voldoen aan de internationale kwaliteitsgaranties voor elke gebruiker.

Voor Spanje wordt het initiatief gecoördineerd door de Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor (AEDAC), terwijl dit op Canarias beheerd wordt in samenwerking met het Directoraat-generaal Gezondheidszorg, van de Canarische Regering.
 
Het insigne is een objectieve en onafhankelijke erkenning, die niet wordt ingegeven door politieke, institutionele, economische, horeca of plaatselijke belangen van welke aard dan ook, zo laat het communiqué van de Gemeente weten.

De toekenning ervan beantwoordt aan de strikte naleving van de gestelde kwaliteitsnormen aan kustgebieden waar zich personen ophouden en waar pleziervaartuigen aanleggen.

Canarias heeft deze erkenning gekregen voor in totaal 42 stranden en 4 jachthavens.

Op Gran Canaria zijn als zodanig 11 stranden en twee jachthavens erkend.

De blauwe vlaggen zijn door Canarische autoriteiten en bestuursleden van de AEDAC overhandigd tijdens een officiële bijeenkomst op het eiland La Palma, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van alle onderscheiden gemeenten, onder wie de wethouder van Mogán, Jordi Afonso.
kleurlogoCanarias-7.png 


 

aaaaakaart_canaria-38-68.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--506.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb