aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-133.jpg

mapa-canarias2-8.jpg


De Gemeenteraad beveelt  €609.822,= te confisqueren van het mariposario (vlinderhuis)

Het Belastingkantoor haalt €86.489,= terug van het bedrijf, vanwege de subsidiaire uitvoering van een hervorming die niet in overeenstemming is

ICOD DE LOS VINOS - dinsdag 6 november 2018 - De gemeenteraad van Icod de los Vinos heeft via het belastingkantoor van Tenerife de inbeslagneming gevorderd van €609.822,= van het bedrijf dat eigenaar is van de Mariposario del Drago voor de subsidiaire uitvoering van een hervorming van het onroerend goed dat niet is uitgevoerd op  het pand en wat volgens zakenman José Antonio Plaza, "niet kan worden gedwongen om uit te voeren."

Plaza verzekert aan de persmedia, “dat dit embargo een onaangename verrassing is, omdat zijn bedrijf een maand lang met de Gemeenteraad van  Icod  heeft samengewerkt aan een consensueel hervormingsproject. Jarenlang was er een opgeschorte zin, die sprak over het aanpassen van het gebouw aan de vergunning en het initiële project. Eerst werd er gesproken van een gedeeltelijke sloop, die niet paste volgens het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife zelf, en na een totale sloop en een reconstructie met technische beperkingen, die we niet delen omdat ze niet geschikt zijn voor een mariposario (vlinderhuis)," legt hij uit.

1541485919746k-1.jpg

"We waren op weg naar een consensuele oplossing en nu vinden we deze onaangename verrassing, zoals we worden geïnformeerd door de lokale overheid (gevormd door de PP, PSOE, Cs en Somos Icodenses), dat een beslissing van het gemeenteraadslid van Financiën, Samuel Álvarez (PP), die niemand kende tot het werd geproduceerd," klaagt hij.

Volgens Plaza, “kan de gemeente ons niet dwingen om het mariposario (vlinderverblijf) op hun eigen manier te herbouwen, en zoals ze zeggen, en aan onze kust, kunnen ze hoogstens sloop bevelen, maar dat kost €30.000,= of €40.000,= en dus niet de €609.822,=die ze van plan zijn te grijpen

Het beslagleggingsbevel heeft invloed gehad op een rekening van het bedrijf van €86.489,= "verkregen via een banklening om tegemoet te komen aan de mogelijke kosten van de onmiddellijke hervorming van het mariposario (vlinderhuis), de lopende betalingen, en de loonlijsten van het personeel."

Plaza verwacht dat de Gemeenteraad van Icod dit 'absurde' embargo-order verlamt en zo snel mogelijk de onderhandelingen herstelt.
000logo-795.jpg


Podemos eist het verwijderen van
de Virgen del Carmen van de havenpier

Paqui Rivero vindt het ‘niet-ontvankelijk’
om het standbeeld naast het Casa de la Aduana (Douanekantoor)
niet te verwijderen;
en de wethouder van Urbanismo (Bouwzaken), Juan Carlos Marrero (CC), antwoordt dat het zal worden gelegaliseerd

SANTA CRUZ DE TENERIFE - zondag 4 november 2018 - Het insulaire raadslid van Podemos in het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife, Paqui Rivero, beschouwt het ‘ontoelaatbaar’ dat men niet de onmiddellijke terugtrekking  eist het beeld van de Virgen del Carmen naast het Casa de la Aduana (Douanekantoor), in Puerto de la Cruz, en de wethouder van Urbanismo (Bouwzaken) van de toeristenstad, Juan Carlos Marrero (CC), heeft geantwoord dat het beeldhouwwerk, "zal worden gelegaliseerd".

Podemos staat erop, dat het standbeeld moet worden verwijderd omdat er geen toestemming is gevraagd aan het Cabildo (Eilandbestuur) om het te installeren naast het Casa de la Aduana (Douanekantoor), een Bien de Interés Cultural (BIC) (Eigenschap van Cultureel Belang). "Volgens de Patrimonio Histórico de Canarias (Canarische Wet van Historisch Erfgoed), moet voor elke interventie, of verandering van gebruik die bedoeld is om te worden uitgevoerd in de BIC's, een voorafgaande toestemming worden gevraagd aan het betreffende Cabildo (Eilandbestuur)," zo heeft Rivero laten weten.
1541226117867k.jpg
Podemos kan ook niet begrijpen waarom ze geen  sancties hebben opgelegd aan degenen die verantwoordelijk zijn voor de installatie van de sculptuur, die bijna vier maanden geleden plaatsvond.

Juan Carlos Marrero erkende op vrijdag 2 november 2018  voor de pers, “dat er voorlopig nog geen melding is gemaakt van een eventuele oplossing betreffende de Virgen del Carmen del Muelle." En hij merkte op: "Hoewel Podemos in het Cabildo (Eilandbestuur) van  Tenerife nog steeds vastbesloten is om het te verwijderen, is dit gemeenteraadslid vastbesloten om het te legaliseren, net zoals het in zijn tijd werd gedaan met de sculptuur van de visser, die zich naast het strand van de haven staat."

"Hoewel dit geen kwestie is waarin deze gemeente rechtstreeks heeft deelgenomen, als er een conflict of misverstand tussen overheden was, zullen we al het mogelijke doen om die sculptuur te legaliseren, in overeenstemming met de wet," heeft Marrero gezegd.

Het nationalistische raadslid dringt er ook bij de groep Podemos in het Cabildo (Eilandbestuur) op aan, “om hun tijd te wijden aan belangrijker zaken, zoals werken voor het welzijn van de mensen, in plaats van zo bezorgd te zijn over de verwijdering van een beeld dat duizenden mensen in Puerto de La Cruz niemand pijn doet. "

Het beeld, gegoten in brons, is gefinancierd door donaties van het volk en is het werk van de jonge beeldhouwer Rodrigo Rodriguez uit Tenerife. Het werd gezegend door de priester Luis Joaquín Gómez Jaubert, rechterlijke vicaris van het bisdom Nivariense in een op 16 juli 2018 gevierde plechtigheid.

De inhuldigingsplechtigheid werd voorgezeten door de burgemeester van de stad, Lope Afonso (PP), en de Patrón Mayor de la Cofradía de Pescadores del Gran Poder de Dios (Grootste Baas van het Vissersgilde van de Grote Macht van God) Carlos Carrillo, en had ook de aanwezigheid van verschillende leden van het Gemeentebestuur, zoals de eigen Juan Carlos Carrillo, en rekende ook met de aanwezigheid van verschillende  leden van de gemeentelijke corporatie zoals de eigen Juan Carlos Marrero (CC) Diana Mora (CC), en de raadsleden Angel Montañes (PP) en Pedro González (PP).

Het standbeeld heeft een hoogte van 1,80 meter en een gewicht van ongeveer 500 kilo. Het is gericht in de richting van de monding van de haven, op een betonnen frame bedekt met een rots van een meter hoog, waar eerder een kraan gevestigd was.
000logo-769.jpg


De dubbele pijn van de cholera-begraafplaats

SANTA CRUZ DE TENERIFE - maandag 10 september 2018 - De begraafplaats, gecreëerd naast het strand om de slachtoffers van de ziekelijke cholera-epidemie van 1893 te begraven, vertoont een hoge staat van verval. De buurtvereniging ‘El Pescador ‘ vraagt om een actie.

De vraag om aandacht is aanwezig  in de camera’s van de  videobewaking. Sterker nog, het is meer een ironie van een omgeving als Las Teresitas. een van de bomen binnenin is een teken dat waarschuwt dat er graven zijn.
1536470758514k.jpg
De oude begraafplaats San Andrés, een van de kenmerken van het vissersdorp, verwaarloosd precies bij de ingang van het drukke strand. In de loop van de tijd zijn de vergetelheid en de onzorgvuldigheid van de overheden eraan toegevoegd. Zozeer zelfs, dat hij enkele jaren geleden de mogelijkheid ontzegd werd om deel uit te maken van de goederen van cultureel belang van de Canarische Regering, hoewel het binnen de gemeentelijke architectuur-catalogus staat met een Niveau 1-bescherming van het milieu.

Aangelegd in de jaren 1890, werden de lijken van de slachtoffers van de ziekelijke cholera-epidemie die van invloed waren op San Andrés daar gedeponeerd. Ongeveer 40 bewonmers stierven als gevolg van de infectieziekte.

Het was precies deze aanstekelijke aard die de autoriteiten van die tijd ertoe bracht om vastbesloten te zijn een nieuwe begraafplaats verder van de stad aan te leggen.
In die tijd telde San Andrés sinds 1828 een begraafplaats die tegenwoordig achter de kerk ligt.

De locatie die voor een dergelijke  delicate operatie werd gekozen, was een stuk land bij de barranco (het ravijn), tussen de bekende berg San Roque en het strand van Traslarena, zoals het toen bekend was voor wat toen Las Teresitas was. Behalve de blik op de zee, zijn het kleine overblijfselen van het landschap dat toevallig de begraafplaats bezet, zoals blijkt uit de afbeelding die in dit artikel is afgebeeld.

Daar bleef het ‘actief’ tot 1964, het jaar waarin het definitief werd gesloten aan de vooravond van de eerste - en bijna enige - strandtransformatie. Vroeger, in 1911, had de begraafplaats van de morbo cholera-slachtoffers enkele hervormingen ondergaan, waaronder de bouw van de ommuring, die tegenwoordig nog steeds bestaat. Twee decennia later, in 1930, werd een kleine ruimte toegevoegd voor het uitvoeren van autopsies - het was gebruikelijk op veel begraafplaatsen - die ook als kapel werd gebruikt.

Meerdere jaren  moesten de dorpsbewoners de schoppen afhandelen om de sloop te voorkomen. Het gebeurde in 1972. Het alarm werd gegeven door José Víctor Baute ‘El Rueda’, toen hij zag hoe een mechanische schop de sloop van de noordmuur begon. Onmiddellijke sociale mobilisatie voorkwam dat de actie werd voltrokken. Uiteindelijk werd het niet uitgevoerd.

Sindsdien heeft de begraafplaats de tijd voorbij zien gaan, de stad zich zien ontwikkelen en het strand groeien. Bijna altijd als een stille getuige. Tegenwoordig  wil het een stem geven aan de buurtvereniging El Pescador, in San Andrés. In een poging om de ernstige achteruitgang ervan te 'herstellen', heeft de groep de Gemewnet Santa Cruz gevraagd om een aantal verbeteringen door te voeren, zoals de verhoging van de muur eromheen, of een omheining die de toegang tot het interieur belet. Men vraagt ook om een hervorming van de kapel, of autopsie-ruimte, evenals grafstenen en kruisen. Juist dat is misschien het meest treurige beeld van de begraafplaats.

"We begrijpen niet hoe het mogelijk is dat een begraafplaats met meer dan een eeuw geschiedenis zich in de staat bevindt waarin die van San Andrés is," geven ze commentaar van het buurtcollectief.

Van de vereniging gaan ze verder dat ze een campagne van verzameling van bodems gaan initiëren om de houten kruisingen van die graven te repareren wiens familieleden het nodig hebben en die op dit moment kapot zijn, of verdwenen zijn.

Voor dit doel heeft een bekende timmerman uit het dorp beloofd om het werk kosteloos te doen, maar men  zal de kosten moeten dragen om het hout en andere materialen te kopen die nodig kunnen zijn. "Als de buitenstaanders om welke reden dan ook niet in staat zijn om het verval van de begraafplaats te stoppen, zullen wij degenen zijn die vechten om onze identiteit en geschiedenis te verdedigen," voegen ze eraan toe.

In de strijd om de begraafplaats te redden is er ook de commissie  ‘Habla. Juntos por San Andrés’,(‘Spreek. Samen voor San Andres’), die een aantijging heeft ingediend tegen het speciale plan Las Teresitas om de toekomst en het behoud van de begraafplaats te garanderen.
000logo-249.jpg


Het opnemen van een pornografische video
bij het Las Teresitas-strand

Het strand in de Chicharrera-hoofdstad
is tot decor gemaakt in een video
met een hoge seksuele inhoud
voor een pornografische-internetpagina

SANTA CRUZ DE TENERIFE - dinsdag 17 april 2018 - Het is gebruikt voor het vieren van  bruiloften, om te genieten van nachtfeesten, om advertenties te maken, en zelfs  filmscènes voor het grote scherm. Nu heeft ook het Las Teresitas-strand in Santa Cruz de Tenerife de interesse van de pornowereld gewekt.

Terwijl de strandgangers een rustige dag genoten op het Chicharrera-strand, schitterde een paar in het water, niet ver van de kust en op klaarlichte dag, in een scène met een hoge seksuele inhoud op een kleine boot. De reden, het opnemen van een video voor een pornografische internetpagina.
teresitas_xxxx.jpg
                                 
De opname van de ‘porno’-film bij Las Teresitas.
Op deze manier verschijnt het Chicharrera-strand als een paradijselijk decor in de video, wat bijdraagt aan een bepaalde toeristische promotie.
00000slas-canariaslogo-390.jpg


De Fepeco waarschuwt,
dat de ongecontroleerde winning door afgravingen het plattelands-aanzicht van Tenerife
zal beïnvloeden

TENERIFE - woensdag 4 maart 2018 - De Federación Provincial de Entidades de la Construcción de Santa Cruz de Tenerife (Fepeco) (Federatie van Bouwbedrijven in de Santa Cruz de Tenerife) heeft verklaard dat de verschillende overheden op hun verschillende bevoegdheidsdomeinen de 'onvermijdelijke' verantwoordelijkheid hebben om te controleren, of de gebruikte graafmachines, in zowel openbare als private werken de verplichte CE-markering hebben, wat kwaliteit en veiligheid garandeert als minimum vereiste daarvan. Anders, zo waarschuwt de Fepeco, zal niet alleen de afgraving duurder zijn, maar zal de ongecontroleerde winning van steengroeven daarmee een negatief effect hebben op het plattelands-aanzicht van Tenerife (CE-markering machines conform Machine-richtlijn, zie:
https://kader-advies.nl/diensten/veiligheidsmanagement-arbomanagement/ce-markering-machines
)

De Fepeco heeft in een notitie aangegeven, dat de realiteit van de afgravingen  op Tenerife momenteel is,  dat er slechts twee wettelijke steengroeves zijn: Archipenque in Arico, die binnen enkele maanden voltooid zal zijn en dat een uitstekende locatie is om de twee belangrijke  consumptiecentra te bedienen (grootstedelijk gebied en zuidelijk gebied); en Pasito, in Santa Cruz, dat nog niet is begonnen met de productie en ver verwijderd is van het belangrijke verbruikscentrum in het zuiden.
x1520419687849kjpgpagespeedicO3q_UJmaqC.jpg
Al het andere, voor zover het steengroeven betreft, zijn mogelijkheden en speculaties die een zeer lang bureaucratisch proces van ten minste tien jaar vergen, zegt de werkgeversbond, die veronderstelt dat het beleid van de autoriteiten bestaat uit het extra beheren van de plaatselijke steengroeven van bewezen kwaliteit en restauratieplan-goedgekeurd, zodat de milieu-uitwerking minimaal is, niets betekenisvol, met betrekking tot het naar voren gekomen opgedoken volume van het eiland en, vooral, zodanig  de exploitaties altijd technisch en milieutechnisch gecontroleerd zijn.
veiligheid-arbo-2.jpgDeze winning met legale steengroeven, volgens de Federatie, alleen betrekking hebbend op gelokaliseerde en speciaal gekozen gebieden op een terrein waar een bron van voldoende kwaliteit is, en dat ook op een aangepaste en respectvolle manier met de omgeving kan worden afgegraven. Men voegt er bovendien aan toe, dat deze gelokaliseerde afgravingen, eenmaal hersteld, een ander maatschappelijk nut zullen hebben, zoals onder andere: Landbouwplantages, hernieuwbare energiebronnen, landelijke recreatiegebieden.
archipenque.jpg

vistas-en-mirador-archipenque.jpg

mirador-archipenque_1284x856-1024x683.jpgDe Fepeco waarschuwt dat als men doorgaat met het huidige beleid - het ontwikkelen van gelokaliseerde steengroeven, en ook het toestaan van Afvalverwerkingsinstallaties van Residuos de Construcción y Demolición (RCD) (Restanten bouw- en Sloopmateriaal ), zonder het volume te controleren dat men daadwerkelijk produceert met betrekking tot welke men heeft geautoriseerd, of - waar men het materiaal verwijdert dat men verbrijzelt, zonder te garanderen dat het verzamelde materiaal afkomstig is van een afvalstof, zonder het verplichte geologische gebruik met de bijbehorende milieueffectstudie te verwerken, noch hoe ze de CE-markering behalen - men zal doorgaan met het bevorderen van het huidige verbruiken van het landschap, zonder enige controle, waardoor de prijs van de afgraving merkbaar zal stijgen.

De werkgeversbond beweert dat op dit moment op Tenerife niet voldoende afval wordt gegenereerd om de hoeveelheid aan steengroeven te dekken die worden geproduceerd door de RCD (Zuiveringsinstallaties voor Toegestaan Bouw- en Sloopafval), waardoor zij kunstmatig afval produceren, zonder dat de Overheid  een van de noodzakelijke controles  uitvoert.

In deze situatie waarschuwt de Federación, dat het getroffen gebied van het eiland enorm zal vermenigvuldigen, omdat de RCD, in tegenstelling tot wettelijk gelokaliseerde groeves, geen diepe groeves kan graven in die gebieden, wat men moet doen om ze te vernietigen en het oppervlak schoon te maken. Bovendien zorgt het ervoor, dat dit gebied nooit zal worden hersteld, aangezien de RCD daar niet toe verplicht zijn, noch garanderen dat dit wordt verplicht, en in korte tijd zal het aanzien van het platteland van Tenerife een negatieve uitwerking hebben.
00000slas-canariaslogo-89.jpg

 


Vijf gewonden na ontploffing plezierjacht
voor de kust van Tenerife

TENERIFE - zondag 11 februari 2018 -  Vijf passagiers van een luxe plezierjacht hebben het water in moeten springen nadat de boot waarop ze zaten ontplofte.

Het voorval heeft  zich voorgedaan ten zuiden van Tenerife voor de kust van de gemeente Adeje en Puerto Colón.
De nationaliteit van de gewonden is nog niet bekend gemaakt, maar wel dat het om een man en vier vrouwen gaat. Zij zijn uit zee gered en, met o.a. brandwonden, naar het ziekenhuis gebracht.

6e0e37b303a0ef49663b34d686a1decc.jpg                                                                  VIDEO:
                                     
https://youtu.be/3dGJ_mLvr6s
Door nog onduidelijke oorzaak vatte het plezierjacht vlam en moesten de aanwezigen, vier vrouwen en een man, de zee inspringen om aan de ontploffing te ontkomen.

Het voorval heeft zich voorgedaan op zaterdag 10 februari 2018 rond 11:40 uur ter hoogte van de  gemeente Adeje. De kustwacht werd gewaarschuwd waarna er twee reddingsschepen en een helikopter naar de ontplofte boot zij gegaan om de aanwezigen uit zee te redden en de vlammen te doven.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-133.jpg


De Canarische Regering verlamt en verwerpt 
de toeristische moderniseringsplannen van
Los Cristianos en Adeje

TENERIFE - zondag 28 januari 2018 - De Ministerraad van de Canarische Regering heeft op vrijdag 19 januari 2018 besloten om op definitieve wijze de behandeling te stoppen van de Planes de Modernización, Mejora e Incremento de la Competitividad Turística (PMM) (Moderniserings-, Verbeterings-, en Toenemende Toeristische Concurrentie-plannen) voor de toeristenwijken Los Cristianos en Las Americas in de Tinerfense gemeente Arona.

De Canarische Regering  heeft aldus dus een procedure afgerond die in 2016 is gestart om de stedenbouwkundige vernieuwing van deze twee wijken levensvatbaar te maken en zo de toeristische kwaliteit te verhogen, aldus een Regeringsverklaring.

tenfe-1.jpgDe president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo (op de foto in het midden), samen met de burgemeester van Teguise, Oswaldo Betancor (rechts op de foto) tijdens de Ministerraadsvergadering in het Museo del Timple van Teguise.
De PMM zijn planningsinstrumenten die zich op hetzelfde hiërarchische niveau bevinden als de algemene plannen voor ruimtelijke ordening, en hoewel hun initiatie, formulering, verwerking en goedkeuring overeenkomen met de Canarische Regireng, is de deelname van de gemeentelijke overheid, zo laat de Regering weten.

Dit is wat is opgenomen in de Wet 2/2013 van 29 mei, over de vernieuwing en modernisering van het toerisme op de Canarische Eilanden, die bepaalt dat het initiatief de instemming van de betrokken gemeenteraden moet hebben.

Op 12 januari 2018 heeft de voltallige Gemeeteraad van Arona, op verzoek van de Canarische Regering,  haar mening uitgebracht  over beide plannen, die ongunstig was, en heeft  men de  onenigheid geuit over verschillende bepalingen van de ruimtelijke ordening, zowel structureel als gedetailleerd, over de financiële duurzaamheid van beide plannen.

Op 14 juli 2017 heeft het Ministerie van Territoriaal Beleid aan de Gemeenteraad de PMM-documenten van Los Christianos,  en de PMM van Arona, toegestuurd, opnieuw bewerkt en rekening houdend met de bezwaren en de rapporten in de periode van openbare informatie.

Op dezelfde datum is de  Gemeenteraad verzocht binnen twee maanden een gunstige uitspraak met betrekking tot beide documenten uit te vaardigen.

Op 18 september 2017 heeft de Gemeenteraad van Arona om verlenging van de termijn verzocht, die het Ministerie van Territoriaal Beleid heeft verleend. En men heeft opnieuw verzocht, om een nieuwe verlenging op 13 oktober 2017, die werd geweigerd om onmiddellijke uitspraak van de Gemeenteraad te verkrijgen.

Opnieuw verzocht het Ministerie van Territoriaal Beleid eens te meer om een gunstige uitspraak van de Gemeenteraad van Arona op 4 januari 2018, waarbij zij een antwoord-termijn kregen van 10 dagen.

Uiteindelijk  heeft  de Gemeenteraad op 12 januari 2018 haar ongunstige mening uitgebracht; een besluit, dat op 16 januari 2018 officieel aan de Canarische Regering is medegedeeld.

In deze situatie, en de mogelijkheid dat de gemeenteraad van Arona haar nieuwe Plan Ruimtelijker Ordening (PGO), waarvan de opstelling onlangs is gedaan voor de twee toeristische gebieden, heeft de Canarische Regering op vrijdag 19 januari 2018  ingestemd met de terugtrekking van de verwerking.

Duurzame energievoorziening
Anderzijds heeft Ministerraad van de Canarische Regering op vrijdag 19 januari 2018  het decreet goedgekeurd waarin opdracht wordt gegeven voor de uitvoering van het evacuatie-project van de windmolenparken Chimiche II en Las Aulagas en het milieucomplex van Arico.

Evenzo heeft men, door middel van een ander decreet, de start bevolen van de bouw van het 66/30/20 KV Granadilla-Abona transformatorstation.

Beide bouwwerken in de gemeente Granadilla de Abona - gepromoot door Energías Eólicas de Tenerife, S.A.- hebben de Declaración de Interés General de la Dirección General de Industria y Energía (Verklaring van Algemeen Belang van het Directoraat-generaal Industrie en Energie).

Zodra beide decreten zijn aangemeld, wordt een periode van zes maanden geopend om de betrokken territoriale en stedelijke planning - met name het eilandplan Ordenación de Tenerife (Ruimtelijke Ordening  van Tenerife) - te wijzigen, of te herzien.

De Canarische Regering begrijpt dat beide projecten van fundamenteel belang zijn, om te blijven streven naar een duurzamer energiemodel, en het doel te bereiken dat de Canarische Regering  voor het jaar 2025 heeft gesteld, om: 45% aan inzet van hernieuwbare energiebronnen te bereiken.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-211.jpg


De Canarische Regering maakt het mogelijk,
dat de Ciudad de la Justicia (het Paleis van Jusitie) gevestigd wordt in Cabo Llanos

De aankoop door de Canarische Regering, via het nutsbedrijf Gestur, van het perceel grond in deze stadswijk van Santa Cruz de Tenerife, is een nieuwe stap, om de gehele activiteit van Justitie bijeen te brengen in het centrum van de hoofdstad

SANTA CRUZ DE TENERIFE - zaterdag 30 december 2017 - De directeur-generaal van Erfgoed, Francisco González, van de Canarische Regering, heeft op 29 december 2017 voor Radio El Día laten weten, dat naar verwachting in  de komende dagen de verwerving van een terrein door het nutsbedrijf Gestur in het de wijk Cabo Llanos, in Santa Cruz de Tenerife, zal plaatsvinden.
De maatregel, die in eerste instantie wordt toegewezen aan Algemene Diensten, zal op een deel van het perceel de bouw van de toekomstige Ciudad de la Justicia (het Paleis van Justitie) mogelijk maken, dat wil zeggen de bouw ervan, in het centrum van de stad te vergemakkelijken.

960xNx1514449141514kjpgpagespeedicf7ZhfvM8k0.jpg
De op vrijdag  29 december 2017 door González genoemde aankoop, kan worden beschouwd als een beleids-actie voor de justitiële infrastructuur die moet worden gebouwd op de drie aaneengesloten percelen naast het Recidencial Tres de Mayo-Siglo XXI, aan de achterkant van het winkelcentrum Nivaria.
Het perceel grond dat naar verwachting wordt aangekocht, ligt tegenwoordig naast de culturele ruimte Las Torres en El Tanque.
Tot deze vastgoedgoed transactie is besloten tijdens de bijeenkomst die ruim  twee maanden geleden plaatsvond tussen de hoofden van het Ministerie van Justitie, de Gemeente Santa Cruz, Justitiële autoriteiten, en de actiegroep,  om de nieuwe rechtbanken in Cabo Llanos te plaatsen, zoals gerapporteerd.
Te weten is,  dat  het perceel wat  de overheid van plan is nu te kopen, wordt samengevoegd met een nieuwe perceel dat al eigendom is van de regionale overheid om het bovengenoemde educatieve centrum te kunnen bouwen, zodra  het Gemeentebeheer de juiste wijziging van het gebruik van die grond aanbrengt.

De ruimte die momenteel wordt gepland voor de bouw van de Ciudad de la Justicia (Stad van Gerechtigheid = Het Paleis van Justitie) bestaat uit drie verschillende en aaneengesloten  percelen, die momenteel worden gescheiden door een straat en een voetgangersgedeelte.

Het eerste perseel is driehoekig en is al in bezit van het Ministerie van Justitie. Het bedrijf Disa is eigenaar van  het centrale perceel, dat vierkant is, en waarvan in oktober 2017 de oliemaatschappij bereid was dit perceel toe te kennen voor een adequate ruil. Het derde perceel is dat van het Ministerie van Onderwijs en is dat, wat tot oktober 2017 voorbestemd was voor de school van Cabo Llanos.

Het zoeken naar oplossingen door de overheid, om te proberen de Ciudad de la Justicia (het Paleis van Justitie)  te bouwen in het bestuurlijke en economische centrum van de stad, heeft plaatsgevonden nadat rechters, officieren van Justitie, ambtenaren, advocaten en procureurs, hun verzet toonden tegen de infrastructuur die zou worden uitgevoerd in de buurt van El Sobradillo. In maart 2017 hebben de burgemeester, José Manuel Bermúdez; en de minister van Justitie, José Miguel Barragán, tijdens een persconferentie aangekondigd, dat de enige geldige optie die van het Zuidwestelijke District was.
0000Islas-canariaslogo-kopie-1076.jpg


Men onderzoekt nu het gehele pand

Twee leden van het de technische deskundigen-groep zijn op maandag 27 november 2017 begonnen met het analyseren van  het gebouw op Tenerife dat de discotheek herbergt waarvan op zaterdag  25 november 2017 de vloer is ingestort

ADEJE - dinsdag 28 november 2017 - Het werk van  het Gemeentebestuur van Adeje heeft zich op maandag 27 november 2017 gericht  op het  herstel van  de negen personen die nog in  drie ziekenhuizen op Tenerife verblijven, en op het begin van het onderzoek door drie deskundigen in bouwkunde, nadat op zaterdag de vloer was ingestort van een discotheek in het ‘Playa Shop’-winkelcentrum.

Op maandagochtend 27 november 2017 is een groep stedenbouwkundige technici in het Gemeentehuis van Adeje samengekomen met de architect Juan Diego Mayordomo, van Teneguía Consultores,  een van  de  bouwkundigen met de meeste bezoeken en ervaring op de eilanden. Na diverse uren vergaderen, waarin  men de rapporten bestudeerd heeft die zijn  voorafgegaan aan de bouw va het pand, is de technische delegatie, samen met de burgemeester en de verantwoordelijken voor gemeentelijke veiligheid , naar de plaats van het ongeval gegaan voor het verrichten van een eerste  evaluatie.

image_content_2662153_20171128083851-1.jpg"Ervaring heeft ons geleerd, dat eerste beoordelingen met een eenvoudige technische beoordeling, niet moeten worden gedaan, omdat die niet goed, of nauwkeurig zijn," heeft  Mayordomo gezegd na een eerste visuele inspectie van de locatie van het voorval, bevestigend, “dat de Gemeenteraad ons op en  dringende manier sinds de vroege zondag gevraagd heeft, en we zijn zo snel als we konden gekomen omdat we weten dat er veel mensen wachten om terug te keren naar hun werk in de getroffen gebouwen.

De architect-deskundige in  bouwkunde heeft gezegd, “dat men niet kan praten over de termijn van afsluiting ." Het werk is al begonnen en dat is, ten eerste, gebaseerd op het beveiligen van het hele getroffen gebied, zodat de technici kunnen werken en monsters kunnen nemen in totale veiligheid.

Vandaar, heeft Mayordomo gezegd, "zullen we de omtrek afsluiten en beginnen met de analyse van de structuur, de belastingen die het gebouw moet verdragen, en andere belangrijke variabelen met betrekking tot  de studie van het oorspronkelijke project."
Voor al deze werken zal de gecontracteerde raadgever werken met officiële laboratoria van het beste niveau waarnaar hij de monsters van de studies zal sturen die men binnenkort zal verrichten.

De groep van gemeentelijke technici heeft ook laten weten, dat men in 2015 werkzaamheden heeft verricht aan een van de randen van de door het instorten van de vloer getroffen gebouw, de discotheek ’Butterfly’ in de nacht van zaterdag op zondag; werkzaamheden, die voldeden aan alle vereisten en die, zelfs, ertoe hebben bijgedragen dat de ineenstorting niet erger was.
0000Islas-canariaslogo-kopie-809.jpg


Instorting van de vloer
van de 'Butterfly'-discotheek op Tenerife

"Het waren momenten van grote nervositeit, er heerste een enorme schrik in de homo-nachtclub"

Samenvatting van wat er gebeurde in de discotheek

ADEJE - maandag 27 november 2017 - De artiest Joaquín Nuva was in de ‘Butterfly’-discotheek in Adeje, toen de vloer onder zijn voeten wegzakte. De artiest - die deel uitmaakte van de voorstelling die het uitgaansbedrijf bood in de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 november 2017 - heeft verzekerd, “dat men in de discotheek momenten van veel nervositeit en enorme angst heeft meegemaakt.

Een deel van de homo-nachtclub - aan de  Avenida Puig Lluvina, 10  in de toeristenwijk Playa de las Americas ,in de gemeente Adeje, in het Zuiden van Tenerife - stortte in op zaterdagavond terwijl binnen het lokale feest Hot Party werd gehouden in aanwezigheid van een  grote groep mensen onder wie Tinerfeños, maar ook van andere nationaliteiten omdat het een erg toeristische plaats is. Het feest rekende op de uitvoering van de Nuva en Marta transformistas, evenals de animatie van go gó-dansers en striptease-optredens.

Efectivos-Bomberos-Butterfly-Tenerife-EFERamon_EDIIMA20171126_0221_19.jpg
 
Archieffoto, van een optreden eerder in november 2017.
heridos-adeje-discoteca-kUdH--620x349abc-1.jpg
VIDEO:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/11/26/133084/resumen-derrumbe-suelo-discoteca-adeje-1_m.mp4
1511704768_172278_1511705598_sumario_normal.jpg
Toen de vloer wegzakte, vielen de aanwezigen van een hoogte van ongeveer drie meter om te bekanden in de kelderruimte, waar een bingo-installatie stond die gelukkig niet in gebruik was.
discoteca.jpg

Vanaf de eerste momenten hielpen zowel de eigenaars als de klanten om de gewonden te verzorgen totdat de brandweerlieden en ambulances arriveerden.” .Hoewel de spanning maximaal was, omdat geen van de bezoekers zeker wist, of de rest van de vloer ook zou instorten.

Gelukkig heeft Nuva na zijn val gezegd dat hij gezond was, en hij wil dan ook danken  voor alle uitingen van medeleven en  steun die hij ondervonden heeft . "Het spijt me zeer, dat dit  vreselijke ongeluk is gebeurd," heeft  hij gezegd, erop wijzend dat hij alle gewonden heeft geholpen  daar waar dat nodig was.

dpgs0xqx0aideup-1.jpg

In  totaal zijn 40 persomen gewond geraakt door het instorten van de discotheek-vloer, van wie er 22 medische zorg nodig hadden van de Servicio de Urgencias Canario (SUC) (Canarische Noodhulpdienst), terwijl anderen op eigen gelegenheid, te voet, naar de nabijgelegen medische centra zijn gegaan. Onder de gewonden bevinden zich mensen van ten minste vijf verschillende nationaliteiten en geen enkele bevindt zich in een kritieke toestand, hoewel twee een ernstige prognose hebben.

Na het voorval is een justitieel onderzoek geopend om te proberen vast te stellen wat de oorzaak van het ongeval was. De burgemeester van Adeje, José Miguel Rodríguez Fraga, heeft op  zondag tijdens een persconferentie gezegd  dat de structuur van winkelcentrum ‘Salytien’ niet lijkt te zijn beschadigd, en dat het voorval te wijten was aan een probleem met de vloerplaat. De  burgemeester heeft ook uitgesloten dat de instorting te wijten was aan overcapaciteit in het pand.

Als voorzorgsmaatregel is echter de sluiting van dit winkelcentrum afgekondigd totdat de oorzaken van het ongeval zijn verduidelijkt,  en waren op zondag 26 november 2017 als voorzorgsmaatregel de aangrenzende drie winkelcentra ook gesloten.
0000Islas-canariaslogo-kopie-785.jpg


Instorting van de vloer van een discotheek op Tenerife

Een probleem met de vloer veroorzaakt de instorting van de discotheek in Adeje

Ruim 40 personen raakten gewond van wie er  22 zijn opgenomen in het ziekenhuis

ADEJE - zondag 26 november 2017 - In totaal zijn 40 mensen getroffen door de ineenstorting van de vloer van de ‘Butterfly’- discotheek aan de Avenida Rafael Puig Lluvina in Adeje in het winkelcentrum 'Salytien', van wie er 22 dermate gewond zijn geraakt dat ze in het ziekenhuis zijn opgenomen in  de toeristenwijk Playa de Las Americas

 

3cbede68-975f-44f2-b8b9-ca795ff254f1-10_g.jpg

6d1089ff-2239-467b-9d03-d52db2226afa-11_g.jpg

fcb9cf7d-c337-4250-ae7d-1c74866298ac-5_g.jpgVIDEO:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/11/26/133063/derrumbe-discoteca-adeje-1_p.mp4

2411663210156955829629126640374059o-18g-9_g.jpg

24116520101569558296941261434753037o-17g-8_g-1.jpg

 2411521010156955829619126837603088o-14g-6_g.jpg

DPjVExEWsAIdWbf.jpg

af381452-ef15-4510-893e-b6d478564420-3_g.jpg 0c24bce1-1f27-43ac-bd29-8471ccd47204-1_g-1.jpg 38d9b6d4-0e26-4326-b8cf-51681a1ca3cc-2_g.jpg
Onder de discotheek  is een ruimte waar bingo (kienen) plaatsvindt  maar die gelukkig niet in gebruik was op het moment van het instorten van de vloer van de discotheek.

De betreffende discotheek beschikt over een  bedrijfsvergunning en is gelegen  in een van de oudste en, volgens inwoners van Adeje, slechtst onderhouden winkelcentra  van  de toeristenwijk  Playa de Las Americas, gemeente  in Adeje, in het Zuiden van Tenerife.
In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 novenmber 2017 is een deel van de dansvloer losgeraakt waardoor de aanwezige mensen in de daaronder liggende kelderruimte, die op dat moment gesloten was, terecht kwamen. Door het instorten is er een gat ontstaan  van vier meter breed en twee meter lang.

De gewonden, van verschillende leeftijden en nationaliteiten, vertoonden ongevallenletsel zoals breuken van het dijbeen, fracturen van de enkel, rugpijn,  en lichte tot matige kneuzingen.

In de discotheek waren veel toeristen van verschillende nationaliteiten aanwezig. Het is nog onduidelijk of er ook Nederlanders en Belgen aanwezig waren en gewond raakten.
0000Islas-canariaslogo-kopie-783.jpg


Het Prinselijk Paar van Georgië bezoekt Tenerife

TENERIFE - dinsdag 1 augustus 2017 - Het Prinselijk Paar van Georgië heeft hun hart verpand aan Canarias. In de zomer van  2017 heeft het ervoor gekozen enkele dagen vakantie door te brengen op het eiland. Zo hebben de prins en de prinses ook Loro Parque bezocht; een teken , dat de belangstelling  van Georgië aantoont met betrekking tot de  toeristisch belangen van Canarias.

Cristine en Juan Bagration-Mukhaneli - zoon van prins Bagrat de Bagration en María del Carmen de Ulloa y Suelves - zijn ontvangen door de president van Tenerife, Carlos Alonso, en hebben een dag doorgebracht in Siam Park.
carlos-alonso-georgia-kVNE--620x349abc.jpg
Cristine en Juan Bagration-Mukhaneli,  met de president van Tenerife, Carlos Alonso..
De burgers van Georgië hebben geen speciaal visum nodig voor Spanje. Op Tenerife opereert sinds 2011 de toeristische promotor Juan Hernández met het bedrijf Shoreteli, gevestigd in Tbilisi, tussen Georgië en Baku (Azerbeidzjan), met Tenerife.

ea2ab5958033f7e77cb674eae41b55df.jpg

georgia-principes-canarias-kVNE--450x253abc.jpg
De eigenaar van  Loro Parque,  Wolfgang Kiessling, met Cristine en Juan Bagration-Mukhaneli.

Loro Parque
Het prinselijke paar werd vergezeld door een televisieploeg van de belangrijkste zender van het land, Imedi TV; voor het maken van een reportage over het Eiland voor een van de meest beroemde programma’s met de meeste kijkers  in Georgië: Eka Khoperia.

Bovendien heeft men genoten van de vleesgerechten in restaurant 'Brunelli', tijdens een lunch waarmee men rekenschap heeft geven van de belangstelling die Tenerife wekt in Georgië.
0000AAAAIslas-canariaslogo-119.jpg


Ainara Lorenzo y Jason González,
Dama y Caballero Santa Cruz de Tenerife

Op zaterdag 29 juli 2017 heeft men in de Kapita-zaal (La Laguna), georganiseerd door Lucia Medina, het verkiezingsgala gehouden voor de titels : Dame en Heer - Santa Cruz de Tenerife 2017, waarbij de volgende kandidaten winnaar waren:

- Dama de Tenerife 2017……:  Ainara Lorenzo
- Caballero de Tenerife 2017: Jason González

20527346_1633775436635654_1068113361_n-1.jpg
20471832_1633775406635657_2093754408_n.jpg

- 2ª Dama de Tenerife 2017………: Sheila Gómez
- 2º Caballero de Tenerife…………: Sulayman Cámara
- 3ª Dama de Tenerife……………...: Joanna
- 3º Caballero de Tenerife…………: Iván Abreu

20496164_1633775376635660_1295752997_n.jpg
0000AAAAIslas-canariaslogo-106.jpg


Een toerist, naakt in doorzichtig folie, vastgebonden aan een paal

ARONA - dinsdag 13 juni 2017 - Een groep buitenlanders had plezier in het leeggooien van hun drinkglazen en zelfs slaan met een riem van een man die op klaarlichte dag, naakt in doorzichtig folie, op straat was vastgebonden aan een paal.

Naakt, gehuld in doorzichtige folie en vastgebonden aan een paal. Zo heeft men een toerist in de toeristenwijk Playa de las Americas in Arona op Tenerife gezien, terwijl degenen die worden verondersteld zijn maten te zijn, hun drinkglazen over hem leeggieten en een van hen ertoe komt om hem herhaaldelijk met een riem te slaan.
l-1.jpg
                                                                     VIDEO:
             https://www.facebook.com/eldigitalsur/videos/1568754259809752

turismo-brexit-tenerife-k9B--620x349abc.jpg

Turistas-en-Las-Amricas-110617.jpg
Dit alles is gebeurd op klaarlichte dag op straat in Arona in Zuid Tenerife, als een tijdverdrijf van meer van deze toeristen, voor wie het gebeurde heel vermakelijk was. Het gedrag van de mensen die hebben deelgenomen aan deze ‘voorstelling’ doet geloven dat ze onder invloed waren van alcohol.

Deze ongewone en schokkende scéne in het Zuiden van Tenerife is door Canario’s opgenomen op video welke is gepubliceerd in het dagblad ‘El Digital Sur’ (zie: http://eldigitalsur.com/tenerifesur/arona/turistas-arona-atan-poste-lo-banan-licor-le-dan-una-correa-companero ) en heeft de verontwaardiging opgeroepen van veel eilandbewoners die zich ergeren aan dit soort toeristen dat naar de eilanden komt.


Tenerife lanceert in september 2016
een investerings-agenda tot aan 2027
van: 2,2 miljard euro

TENERIFE - donderdag 25 augustus 2016 - Onderwijs, Energie en Toerisme, dat zijn de hoekstenen die prioriteit hebben bij het Cabildo (Eilandbestuur ) van Tenerife, welke men zal afstemmen met de 31 burgemeesters op het eiland.

Het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife heeft het technische voorstel afgerond wat men binnenkort zal analyseren met de 31 burgemeesters van het eiland in het kader van het Consejo Insular de Administración Territorial (Bestuurlijk Eilandoverleg) voor het aan hen presenteren van 36 programma’s die op vijf gebieden gegroepeerd zijn welke de hoofdlijnen markeren voor de actie van de komende tien jaar met een investering die geschat wordt op 2,2 miljard euro.

Het is de bedoeling dat de 36 programma's en ongeveer 164 actielijnen in september 2016 kunnen worden goedgekeurd. Het ontwerp van deze agenda houdt een versterking in van het eiland als motor voor het aantrekken van investeringen op de Canarische Eilanden.
1391604788109g.jpg                                             De president van Tenerife, Carlos Alonso,
Het Marco Estratégico de Desarrollo Insular (Beleidskader voor Eiland-ontwikkeling) richt het doel via beleidsgebieden die gericht zijn op ‘Tenerife 2030’:
- Sociale Actie;
- Infrastructuur,
- Werkgelegenheid en Productieve Sectoren,
- Duurzaamheid en Milieu

Het opleiden van mensen is het voornaamste doel om de beste levenskwaliteit te garanderen en het beleid ‘Tenerife 2030’ geeft dat weer, met een begroting van 517,7 miljoen euro in deze 10 jaar; wat een van de belangrijkste financiële inspanningen betekent te zijn.

Het territoriale evenwicht komt via de investering welke iedereen aanmoedigt, omdat het doel is, dat iedereen dezelfde kansen krijgt, ongeacht waar men woont.

Het gaat om projecten die opgenomen zijn in het Marco Estratégico (Beleidskader) ten laste van fondsen die verkregen worden door de teruggave van de Impuesto General de Tráfico de Empresas (IGTE) (Btw)(zie: https://es.wikipedia.org/wiki/Impuesto_sobre_el_Tr%C3%A1fico_de_Empresas)

Hoewel nog vast te stellen met de gemeenten, komen de uitvoeringsprioriteiten overeen met de inschatting van een voorlopige begroting van jaarlijks tussen de 40 en 45 miljoen euro die ten laste komen van de IGTE-fondsen (Btw-opbrengsten), waaraan eenzelfde bedrag zal worden toegevoegd door het Cabildo (Eilandbestuur).

Onder de geplande acties zijn die welke verband houden met o.a.:
- onderwijs,
- energie:,
- toerisme
- gezondheidszorg,
- PCTT (Pariue Cientifico y Technológico de Tenerife)
- culturele- sport- en sociale gezondheids-infrastructuur,
- water,
- wegen,
- mobiliteit
- kustzaken,
- erfgoed.

zzzislas-canariaslogo-196.jpg


Bruidegom zingt voor zijn bruid,
bruiloftsgasten tot tranen geroerd

SANTA CRUZ DE TENERIFE - zondag 12 juni 2016 - Ezequiel Castañeda, brandweerman van beroep maar ook muziekliefhebber, zingt voor de La Concepción-kerk een romantisch lied voor de chicharrera (in Santa Cruz de Tenerife geboren) Virginia Bethencourt, waarbij de bruiloftsgasten hun tranen van ontroering niet hebben kunnen bedwingen.

De bruid, de 28 jarige arts Virginia Bethencourt, was compleet verrast bij het verlaten van de La Concepción-kerk in Santa Cruz aan de arm van de 29-jarige bruidegom, inmiddels haar echtgenioot, Ezequiel Castañeda afkomstig uit La Ortava. Het was een dermate emotioneel moment, dat menig bruiloftsgast de tranen niet in bedwang heeft kunnen houden.
img0559.jpgVIDEO:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2016/06/12/103711/novio-canta-pareja-emocion-asistentes-1_g.mp4

Ezequiel had met behulp van zijn vriend Carlos een kleine repetitie gehouden, hoewel zijn eerste stappen in de wereld van de muziek hem hebben geholpen... en veel. Deze jongeman uit La Orotava werkt als brandweerman in de Raffinaderij van Santa Cruz, maar zijn andere passie is zingen. Hij is lid geweest van de Jóvenes Cantores en heeft solo gezongen op familiefeesten en voor zijn vriendenkring. Zijn buitengewone stem was cruciaal op het moment dat hij op een zo briljante wijze de verrassing heeft ingezet.

De religieuze ceremonie liep op zijn eind en Virginia en Ezequiel liepen die La Concepción-kerk uit. Zo vertelt Virginia, stralend in een prachtige jurk. “Ik heb het muzikale gedeelte van de huwelijksvoltrekking geregeld en daarom verbaasde het me, dat er geen lied te horen was toen we de kerk uitliepen. Opeens stopte hij en iedereen hield de adem in. Ik wist niet wat me overkwam.”

Wat er gebeurde werd met stomheid geslagen waargenomen door haar en de aanwezigen, van wie velen precies wisten wat er zou gaan gebeuren. Toen zette Ezequiel Castañeda - zichtbaar nerveus - het lied ‘Madrigal’ in, een romantisch bekend thema. Zij keek hem in extase aan. “Het was heel emotioneel, en een ongelooflijk speciale dag voor hen beiden. Ik hield van zijn gebaar, men kan niet indenken hoeveel. Het was prachtig, het grootste cadeau dat men mij heeft kunnen geven . Deze verrassing maakte iedereen gelukkig, huilend, blij dat men dit moment heeft kunnen meemaken,” vertelt Virginia op deze zondag aan de aanwezige journalist van het dagblad ‘La Opinin de Tenerife’.

Net zoals bij de repetitie. Waarbij de gitaar van zijn vriend Carlos - met wie hij is opgetreden met de Jóvenes Cantores - hem heeft geholpen, net als tijdens de huwelijksvoltrekking.”

“Ik houd erg veel van het zingen van bolero’s, traditionele muziek, Canarische muziek… De waarheid is, dat ik dat door het werk als brandweerman een beetje nalaat, maar ik zing altijd voor familie en vrienden,” vertelt Ezequiel, om toe te voegen: Het was een zo speciale dag dat ik Virginia een verrassing moest bezorgen. Ik was op dat moment nerveus, misschien was het wel het meest nerveuze moment van mijn hele leven. Maar alles ging heel goed en de mensen hielden niet op me te feliciteren. Haar gelukkig te zien was het grootste dat me kon overkomen omdat we heel verliefd zijn.”

Het bruidspaar, dat getrouwd is na vier jaar verloofd geweest te zijn, bereid zich deze zondag voor op het doorbrengen van hun wittebroodsweken in Thailand. Ondertussen krijgt de video op de sociale net weken steeds meer: ‘I like’. De huwelijksgasten kunnen maar niet ophouden te laten weten , dat ze dankbaar zijn voor het meemaken van dat zo speciale moment. Het is een lied dat de geschiedenis zal ingaan voor alle aanwezigen
zzzzzzzislas-canariaslogo-583.jpg


De slachtoffers van de instorting op Tenerife
zijn 
twee Spanjaarden, twee Italianen,
een Marokkaan en een Fin,
naar een vermiste wordt nog gezocht

ARONA - zaterdag 16 april 2016 - De reddingsploegen die sinds donderdag 14 april 2016 werken in het puin van het ingestorte appartementengebouw in de toeristenwijk Los Cristianos van de gemeente Arona in Zuid Tenerife hebben zes slachtoffers, van vier nationaliteiten, geborgen.

In het vijf etages hoge pand woonden 28 huurders   mem onderzoekt de oorzaak van het instorten en naar een vermiste huurder wordt nog gezocht, men denkt dat deze gezocht moet worden tussen het nog aanwezige puin.
preview_m-7.jpgVolgens de gegevens van de Gemeente Arona zijn de omgekomen slachtoffers twee Spaanse vrouwen, een Italiaanse man, een Italiaanse vrouw, een Marokkaanse vrouw, en een finse man.

Condoleances
Het Spaanse koningspaar - Koning Filips de Zesde en Koningin Letizia - heeft in een telegram aan de burgemeester van Arona hun condoleances overgebracht, waarin zijn hun medeleven betuigen met de familieleden van de slachtoffers.

De Spaanse Minister van Defensie, Pedro Morenés,  heeft op vrijdag 15 en zaterdag 16 april 2016  het gebied bezocht, waar 83 leden van de  Unidad Militar de Emergencias (Militaire Noodhulpdienst) aan het werk zijn.

Het Cabildo (Eilandbestuur) en talrijke Gemeenten op Tenerife hebben drie dagen van rouw afgekondigd.

Tot op dit moment heeft men van een van omgekomen slachtoffers de identiteit vrijgegeven, de 70-jarige Flor González González, afkomstig uit  Avilés (Asturië), het eerste slachtoffer dat dood is geborgen, op donderdag 14 april 2016 om 18.00 uur.

Op vrijdag 15 april 2016 heeft men om 05.00 uur het tweede slachtoffer geborgen, een vrouw; en om 22.00 uur heeft men de stoffelijke overschotten aangetroffen van een man en een vrouw.
los-cristianos-derrumbe--420x236.jpgOp zaterdag 16 april 2016 om 05.00 uur heeft men nog een man geborgen en kort na 10:00 uur nog een vrouw, het zesde slachtoffer dat dood in het puin van het ingestorte pand is aangetroffen.

Momenteel richten de beredderingsploegen hun inspanningen op een geconcentreerd deel van de tragedie, waar men vermoedt, dat zich de nog enige vermiste, een man, bevindt.

De werkzaamheden worden heel voorzichtig uitgevoerd vanwege de instabiliteit van het terrein en om de veiligheid te waarborgen.

Familieleden die zijn overgekomen vanuit Italië, Finland en van het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) worden bijgestaan door een groep van 35 psychologen, die net als de overige reddingswerkers, actief zijn met hulp en  bijstand,  zo heeft de wethouder van Toerisme en Consumptie, David Pérez, van de Gemeente Arona laten weten.

De dochter van Flor González heeft zich tot de aanwezige journalisten gewend met enkele emotionele woorden van dank voor de ruim 200 medewerkers die de redding verzorgen bij het - aan de Calle Amalia Alayón nummer 12 en de achterzijde van de Calle Valle Menéndez - gedeeltelijk ingestorte appartementengebouw, waarvan men de oorzaak nog onderzoekt.

Bronnen binnen het Gemeentebestuur hebben laten weten, dat men nog geen idee heeft wat de oorzaak van het instorten van het pand kan zijn.

zzzzzzzislas-canariaslogo-411.jpg


Zesde slachtoffer geborgen 
in het puin van het  ingestorte pand op Tenerife

ARONA - zaterdag 16 april 2016 - Ploegen reddingswerkers hebben op zaterdag 16 april 2016 om 10:30 uur  opnieuw een stoffelijk overschot geborgen in het puin van het in Los Cristianos in Zuid Tenerife ingestorte pand, de zesde dode is een vrouw, momenteel is men nog op zoek naar een vermiste persoon, men vreest echter dat die ook is omgekomen, zo heeft de politie van Arona laten weten.

De voorlopige balans van de tragedie is, dat er vier vrouwen en twee mannen zijn omgekomen, hoewel de ene man nog niet is aangetroffen in het puin.
mg693-1.jpg                                            Reddingswerkzaamheden in volle gang.

preview_m-5.jpg
Twee gewonden verblijven nog in een ziekenhuis.
tentenfe.jpg
tenfe.jpgDe slachtoffers zijn nog niet officieel geïdentificeerd; het onderzoek naar de oorzaak van het instorten van het pand is in volle gang.
zzzzzzzislas-canariaslogo-409.jpg


Ingestort pand in Los Cristianos:
Vier doden geborgen,
er zijn nog drie vermiste personen

ARONA - zaterdag 16 april 2016 - Na ruim 48 uur onder het puin bedolven te zijn geweest, zijn op vrijdagmiddag 15 april 2016  nog twee stoffelijke overschotten geborgen van het ingestorte pand in Los Cristianos, daarmee komt het totaal aantal omgekomen slachtoffers uit op vier, en worden nog drie personen vermist.

De berging van de twee slachtoffers heeft plaatsgevonden nadat de minister van Defensie, Pedro Morenés, van de demissionaire Spaanse Regering, het gebied heeft bezocht waar het appartementengebouw op donderdagochtend 14 april 2016 is ingestort, en hij de hulpmiddelen van de Staat heeft aangeboden voor het puinruimen en het zoeken naar vermiste personen, die - op  het moment dat het instortte - niet in het pand waren.

visitamorenes-1.jpg
                           Bezoek van Pedro Morenés aan de tragedie in Los Cristianos.

Morenés is tijdens zijn bezoek o.a. vergezeld door de president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo, en door de burgemeester van Arona, José Julián Mena, en heeft de ramp die het leven heeft gekost aan vier personen, gekwalificeerd  als  ‘zwaar en moeilijk’.

De minister waardeert de inspanningen van de verschillende noodhulpdiensten en hoewel hij hulpmiddelen van de Staat heeft aangeboden, is hij van  mening dat de inspanning aangepast dient worden in een poging om geen ‘nutteloze elementen’ in te zetten, maar degene die zijn aangewezen  door de burgemeester, wiens inzet hij waardeerde in de voorhoede van het reddingswerk.

Morenés, die ook zaterdag 16 april 2016 de rampwijk zal bezoeken, heeft een coördinatievergadering van de noodhulpdiensten bijgewoond die werken aan het puinruimen en het zoeken naar mogelijke slachtoffers, waarbij vijf speurhonden zijn ingezet.

Uit de vier aangrenzende panden zijn, uit voorzorg, 90 personen van 42 gezinnen geëvacueerd, van hen zijn 22 gezinnen ondergebracht in hotels en op campings ter plaatse, en 20 hebben een onderkomen gevonden in de woningen van familieleden.

Het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife heeft - met ingang van  zaterdag 16 april 2016 -  drie dagen van officiële rouw afgekondigd vanwege het tragische voorval, vlaggen hangen halfstok vanaf de regeringsgebouwen.
kkkl.jpgHet is in het toeristengebied verboden om dichter dan 200 meter bij het ingestorte pand te komen, omliggende horeca-terrassen (waar normaal veel toeristen verblijven) zijn met linten afgezet.
zzzzzzzislas-canariaslogo-407.jpg


Tweede vrouw levenloos geborgen
uit het puin van het ingestorte pand
in  Los Cristianos

ARONA - vrijdag 15 april 2016 - Ruim 24 uur na het instorten van het appartementengebouw in Los Cristianos (Zuid Tenerife) zijn de lichamen geborgen van twee omgekomen vrouwen, een 70 de ander 40 jaar oud. Van de aanvankelijk negen vermiste personen hebben zich er - gezond en wel - vier gemeld op vrijdagochtend;  naar vijf vermisten -  allemaal huurders van de appartementen - wordt nog gezocht.

Het tweede omgekomen slachtoffer is een 40-jarige vrouw, haar stoffelijk overschot is uit het puin geborgen om 04.45 uur op vrijdag 15 april 2016.

preview2col_mg1.jpgDe oorzaak van het instorten van het gebouw is nog niet bekend.
zzzzzzzislas-canariaslogo-404.jpg


Instorting in Los Cristianos,
vooralsnog
een dode en tien vermisten

ARONA - In een communiqué dat om 21.00 uur op donderdag 14 april 2016 is uitgegeven door het Gemeentebestuur van Arona, maakt men melding van het stoffelijk overschot van een vrouw, dat is aangetroffen in het puin van het ingestorte pand in de toeristenwijk Los Cristianos in de gemeente  Arona in (Zuid Tenerife).

Het levenloze lichaam van de vrouw is geborgen door brandweerlieden en militairen van de Unidad Militar de Emergencia (UME).
derrumbe-edificio-cristianos-61_g.jpg
Het pand telde 28 huurders van wie er negen niet zijn gelokaliseerd (onder hen is de omgekomen vrouw, die nog niet is geïdentificeerd), zo heeft de burgemeester van Arona, José Julián Mena. laten weten.

Van de 14 personen die uit de aangrenzende panden - ‘Bruno’, ‘Chicharro’enDel Mar’, zijn geëvacueerd, zijn er zes door familie opgevangen, zes verblijven in Hotel ‘Princesa Dácil’ en twee in Hotel ‘Arona’.

Bij de reddingsoperatie in het puin zijn ruim 200 personen ingezet onder wie 57 brandweerlieden, 52 medewerkers van het Rode Kruis, 50 militairen van de Unidad Militar de Emergencias (UME), vijf agenten van de reddings-eenheid van de Guardia Civil, 32 agenten van de Policía Nacional (Rijkspolitie), 45 vrijwilligers van de Protección Civil (Buregr Bescherming - BB) en 17 psychologen. Men werkt onder hectische omstandigheden met zwaar materieel om o.a. een op instorten staande muur beetje bij beetje te slopen. Er is speciale verlichting aangebracht om in de nacht van donderdag 14 , op vrijdag 15 april 2016 door te kunnen gaan met de bereddering  en bergingswerkzaamheden; horeca-bedrijven en winkels in de omgeving zijn uit veiligheidsoverwegingen gesloten

Telefoonnummer
De Gemeente heeft een telefoonnummer beschikbaar waar omwonenden (tot 22:00 uur) informatie kunnen verkrijgen: 010 922 761600 , naast de hulpverleners is ook een team tolken/vertalers ingezet.
zzzzzzzislas-canariaslogo-403.jpg


112 bevestigt
drie gewonden  bij
instorten gebouw in Los Cristianos
Een eerste melding van twee doden is bijgesteld naar drie gewonden, het zoekwerk is gaande

ARONA -  donderdag 14 april 2016 –Arona in Zuid Tenerife  is op donderdag 14 april 2016 wakker geworden met het instorten van een gebouw van vier verdiepingen aan de Calle el Valle Menéndez  in de toeristenwijk Los Cristianos, het zou mogelijk gaan om een gasexplosie, dit vanwege de sterke geur in de omgeving.

De noodhulpdiensten ter plaatse bevestigen dat er drie gewonden zijn en men zoekt naar personen die vast zitten in het puin, hoewel in eerste instantie sommige bronnen hebben gesproken van twee doden onder slachtoffers, er is een ernstig gewonde 57-jarige vrouw, een minder zwaar gewonde 28-jarige man en een in lichtgewonde in shock verkerende 55 jarige vrouw. De Militaire Eenheid (La Unidad Militar de Emergencia) (UME) heeft bevestigd dat men naar negen vermiste personen zoekt.
13009793_10153530554376485_951820116_o11.jpg               VIDEO'S: 
 http://videos cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2016/04/14/100101/derrumbe edificio-viviendas-cristianos-1_p.mp4ç

http://www.canarias7.es/multimedia/videos/VID-20160414-WA0009.mp4

http://www.canarias7.es/multimedia/video.cfm?id=11573

http://www.canarias7.es/multimedia/video.cfm?id=11572

De eerste informatie meldt , dat er op het moment van instorten ten minste drie personen in het pand in Los Cristianos aanwezig waren. Dit is bevestigt door 112 en door de birgemeester van Arona,, José Julian Mena.

 

“Het klonk alsof er een bom ontplofte,” legt een omwonende uit, “het deed me denken aan het moment van instorten van de Twin-Towers.
“Men heeft mensen horen schreeuwen en gillen na het instorten.” merkt een arbeider in dezelfde straat op.
De omwonenden verzekeren dat op het moment van instorten er werkzaamheden werden verricht op de tweede etage.
De Policía Local (Gemeentepolitie)  van de Arona is overgegaan tot ontruiming van de aangrenzende panden als veiligheidsmaatregel, omdat men nog niet weet wat de oorzaak van het instorten is,
supermercadoasiatico_1.jpg
70177.jpg
Het zoeken naar mogelijke slachtoffers in de Calle el Valle Menéndez  in de toeristenwijk Los Cristianos.
Ter plaatse zijn brandweerlieden, de Policía Local (Gemeentepolitie), de Policía Nacional (Rijkspolitie) , de Guardia Civil, de Protección Civil (burgerbescherming BB), GES Tierra, Perros de Rescate de AEA (Reddingshonden), het Rode Kruis en teams van Servicio de Urgencias Canario (SUC) (Canarische Ambulancedienst).

Alle informatie aan familieleden en omwonenden wordt gecentraliseerd verstrekt vanuit  het  Centro Cultural in Los Cristianos.
zzzzzzzislas-canariaslogo-402.jpg


De bekende Belgische fotograaf Marc Lagranges
op Tenerife omgekomen

bij een ongeluk met een  golfkarretje

GUÍA DE ISORA - zondag 27 december 2015 - De Antwerpse top-fotograaf Marc Lagrange is op vrijdag 25 december  2015 omgekomen door een noodlottig  ongeval met een golfkarretje op Tenerife nabij het Abama-strand in de gelijknamige baai. Dat is bevestigd door een woordvoerder van het Belgische Ministerie van Buitenlandse Zaken.

De bekende fotograaf Lagrange is op vrijdag 25 december 2015 aangekomen voor een vakantie op Tenerife  en is op dezelfde dag omgekomen door een ongeval met een golfkarretje bij het Ritz-Carlton Hotel ‘Abama’ Golf & Spa Resort in Guía de Isora.
2287613396.jpg
                              De Antwerpse top fotograaf Marc Lagrange.
Het ongeval heeft zich voorgedaan op vrijdag 25 december om 16:30 uur op de golfbaan nabij het genoemde hotel. Klaarblijkelijk is het golfkarretje  vier  meter naar benden gestort bij een verdieping in het terrein; daarbij heeft Langrange het leven verloren en zijn vier personen gewond geraakt.

Een 47-jarige vrouw is behandeld voor een ernstig hoofdletsel en overgebracht door de helikopter van de Canarische Noodhulpdienst naar het Universiteitsziekenhuis. Bronnen binnen het Gemeentebestuur geven aan, dat de vrouw buiten levensgevaar is.
Ook is er een 14-jarige jongen gewond geraakt - mogelijk de zoon van de fotograaf  - en met ernstig hoofdletsel is hij opgenomen in een ziekenhuis in het Zuiden van Tenerife, waar ook een 44-jarige man wegens verwondingen aan zijn borst wordt behandeld.
Een 44-jarige vrouw, die licht gewond is geraakt aan haar heup, is eveneens naar hetzelfde ziekenhuis overgebracht.
hotel-abama-golf-spa-resort.jpg
              Het Ritz-Carlton Hotel ‘Abama’ Golf & Spa Resort, in Guía de Isora.
images1-12.jpg abama-hotel-resort.jpg images-81.jpgDiscretie 
"Er worden niet meer details gegeven over het ongeval, omdat de familie heeft aangedrongen op discretie," zegt hun woordvoerder in België.
belg.jpgMarc Lagrange beëindigde in de jaren ’90 zijn carrière als ingenieur, om zich te wijden aan zijn ware voorliefde: de fotografie

Lagrange was een internationaal gelauwerde fotograaf. Hij is vooral bekend om zijn esthetische naaktfotografie. Zijn werk vormt een eerbetoon aan de schoonheid van de vrouw. Lagrange heeft analoge fotografie verkozen boven digitale en heeft zich de laatste jaren ook toegelegd op videoproducties. Hij is 57 jaar geworden en had nog veel projecten op stapel staan.
1284367110.jpgGlamourrijke, sensuele portretten
De grote doorbraak is voor Lagrange gekomen in 2006 met zijn tentoonstelling ‘Chateau Lagrange’ in het Antwerpse Fotomuseum. Glamourrijke, sensuele portretten van naakte vrouwen in luxueuze interieurs zijn Lagrange’s handelsmerk geworden, maar zijn foto's zijn - net als bij zijn grote voorbeeld Helmut Newton - nooit obsceen of vulgair.

In 2011 heeft de fotograaf een grote overzichtstentoonstelling in Antwerpen. 250 monumentale portretten zijn tentoongesteld in een herenhuis dat voor de gelegenheid ‘Maison Lagrange’ werd gedoopt.

Het werk van Lagrange  is tentoongesteld in diverse Europese landen en ook in de Verenigde Staten, waar hij regelmatig heeft deelgenomen  aan ‘Art Miami’. In 2012 heeft hij van het luxemerk Delvaux de opdracht gekregen om met hun handtassen, portretten van vrouwen te maken. Hij heeft toen ook de videoclip opgenomen van het nummer ‘Louisa’s bolero’ van Liesa Van der Aa.

Het fotoboek ‘Diamonds and pearls’ dat in 2013 is uitgekomen, is gepubliceerd in meer dan 80 landen. In 2015 heeft men een selectie van Langrange’s werk kunnen bewonderen op de ‘Tefaf’-kunstbeurs in Nederland.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-112.jpg  


Het recept van  Doña Fe’ 
om 106 jaar te worden:

elke ochtend een kom melk met gofio

EL PASO - dinsdag 27 oktober 2015 -  Het vrijgezelle oudje, dat men kent als de ‘Abuela de El Paso’ (‘Oma van El Paso’) is geboren op 2 april 1909 in het huis waar ze anno 2015 nog steeds woont. Ze heeft op Tenerife in El Paso haar 106de verjaardag gevierd en een afvaardiging van het Gemeentebestuur van El Paso heeft María Dolores Cleofé Mederos Rodríguez bezocht, de 106 jaar oude oma in de gemeente is een van de vijf oudste vrouwen op de Canarische Eilanden.

Cleofé is vrijgezel en heeft nooit kinderen gehad, tot op haar 80ste heeft ze geiten gehoed en het huishouden gedaan, ze herinnert zich alles en haar streven is, om de leeftijd van 110 jaar te behalen.
abuela-paso-106--620x349.jpg
                           María Dolores Cleofé Mederos Rodríguez, 106 jaar.
naamloos-179.png

Haar dag begint om 07:00 uur als ze ontbijt met een kom melk met gofio (geroosterd maïsmeel) en twee lepels gemalen amandelen, gevolgd door een groot glas water.

Hoewel haar leeftijd toestaat een ijzeren gezondheid te hebben en een groot geheugen, moet ze er rekening mee houden, dat ze op doktersrecept een pilletje moet innemen voor het regelen van de bloeddruk en hoort ze slecht, wat het houden van lange conversaties met haar onmogelijk maakt, hoewel ze in staat is zich alles uit haar verleden te herinneren.
 jj.png 2015_10_06_vCupoEDwwC_lg.jpgMomenteel is de oma van de gemeente El Paso een van de vijf oudste vrouwen van de Canarische Eilanden. De burgemeester, Sergio Rodríguez, heeft haar een boeket bloemen overhandigd, waarbij Doña Fe de eerste burger heeft laten weten dat ze hem in het vervolg, de dag na haar verjaardag wil zien.
naamlooslll.pngOp haar beurt heeft de wethouder van Ouderenzaken, Maria del Carmen Acosta, namens het Gemeentebestuur, haar een grote doos bonbons overhandigd, want ‘Fe’ is een verklaarde gulzigaard, zij geeft uit eerste hand het dieet dat haar zo lang heeft laten leven. Op de visite waren ook aanwezig de wethouder van Cultuur, Andrés Carmona; de wethouder van Feesten (jawel!) Irinova Hernández, en die van Sociale Zaken, Ángeles Fernández, waarbij de plaatselijke pastoor, Domingo Guerra , niet mocht ontbreken.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-85.jpg  


Over-tip van €870,=

SANTA CRUZ DE TENERIFE - donderdag 8 oktober 2015 - Tijdens de ontmoetingen - met uitsluitend mannen - die een Arabische sjeik heeft in een restaurant op Tenerife zijn alcohol en muziek verboden - De reden van de reis naar het Eiland is een mysterie.

Op vrijdag 2 oktober 2015, enkele uren voor de opening van ‘Delicieux’- het nieuwe restaurant in de hoofdstad van Santa Cruz de Tenerife, in de Calle Noria, ontvangt de eigenaar, Francisco Miguel Delgado, een opmerkelijk telefoontje. Men deelt hem mee, dat men het restaurant voor een week wil afhuren voor een heel belangrijk iemand en gedurende deze tijd mag hij niet openen voor publiek.
baardsjeik.jpg                    Francisco Miguel Delgado, eigenaar van Restaurant ‘Délicieux’.
Delgado denkt dat men een grap met hem wil uithalen en besteedt weinig aandacht aan het voorstel. Maar de volgende dag echter, verschijnt er een dure, grote zwarte auto voor de deur van het restaurant en daar stappen enkele mannen uit die het etablissement komen inspecteren, “om veiligheidsredenen”.
jeque-arabe-tenerife--644x362-1.jpgOp zondagochtend 4 oktober 2015 landt er op de luchthaven ‘Los Rodeos’ een vliegtuig Boeing-777 van luchtvaartmaatschappij United Arab Emirates, evenals een privévliegtuig. Even later bezetten een Arabische sjeik en zijn uitgebreide gevolg, bestaande uit 40 personen, het restaurant in de Calle Noria.

Daaronder de gouverneur - wiens identiteit men nog steeds niet kent, hoewel geraadpleegde bronnen opmerken dat het zou kunnen gaan om de erfprins van Abu Dhabi, sjeik Mohammed bin Zayeda Al Nahyan - die klaarblijkelijk zakengesprekken voert met diverse ondernemers van het Eiland, hoewel het bezoek aan Tenerife een mysterie blijft.

Noch het Cabildo (Eilandbestuur), noch de Gemeente Santa Cruz de Tenerife hebben zich hierover op maandag 6 oktober 2015 uitgelaten. De perskabinetten van de Raffinaderij, waar de sjeik belangstelling voor zou hebben om die te kopen, noch van de Haven van de hoofdstad,- waarin de sjeik een grote investering zou willen doen- geven aan, dat zij van geen enkel onderhandeling op de hoogte zijn.

Op de sociale netwerken wordt zelfs al gespeculeerd, dat de Arabische prins verliefd zou zijn op een jonge Tinerfense. Ook weet men niet waar de Arabieren overnachten, hoewel men vermoedt, dat dit in Hotel ‘Botánico’, in Puerto de La Cruz, zou kunnen zijn.

De eigenaar van het etablissement in de Calle Noria - waar de sjeik vermoedelijk zakenontmoetingen heeft - heeft tegenover de persmedia verklaard, dat de Arabische prins - zolang hij in het restaurant verblijft - een verbod heeft opgelegd voor alcohol, muziek en varkensvlees. Ook mogen de restaurantmedewerkers geen mobiele telefoon bij zich hebben, “om elke opname te voorkomen.” Bij de ontmoetingen zijn uitsluitend mannen aanwezig, sommige gekleed in jacquet en andere informeel. De eerste fooi die men heeft gegeven bedraagt €870,=, zo geeft Delgado aan; en de sjeik heeft gedurende deze week al ruim €15.000,= uitgegeven in het restaurant.

“Ik kan nog steeds niet geloven wat ons overkomt. Ik ben net met mijn bedrijf gestart en dat wordt afgehuurd door een Arabische prins. Dit is iets van de film. In slechts een week tijd verdien ik een deel van mijn investering terug,” vertelt de eigenaar van ‘Delicieux’. Hij heeft geprobeerd te achterhalen waarom de sjeik voor zijn restaurant heeft gekozen,” maar ze vertellen me, heel omstandig, dat wel, dat dit me toch niet zal interesseren.”

Miguel Delgado laat weten, “dat aan de hand van de vele foto’s die men hem toont, hij niet in staat is de identiteit van Arabische prins te achterhalen,” omdat, “hij naar het restaurant komt met een zonnebril en hoofdbedekking.”

Delgado verklaart, dat het enige wat hij over de man kan zeggen. is, dat deze zeer beleefd is en zijn verblijf op het eiland benut om te sporten; een van zijn passies.”

“Toen hij mijn baard zag, betastte hij die,” en heeft gezegd, “dat het een goede, mooie baard is,” zo voegt de eigenaar van het chicharero horecabedrijf toe, die zich verrast toont vanwege, “de indrukwekkende veiligheidsmaatregelen die de sjeik omgeven.” Op de begane grond van het restaurant eten tien begeleiders; en de rest van het gezelschap, en de prins zelf, op de eerste etage. ”Ze hebben elke hoek van het restaurant doorzocht en ze staan niet toe, dat er iemand het restaurant binnenkomt terwijl ze er zijn ,” zo merkt Francisco Miguel Delgado op.

Tijdens het eerste bezoek aan het chicharrero-restaurant, hebben de sjeik en zijn gezelschap voornamelijk zalm, tonijn, biefstuk van de haas, en salade met veel avocado besteld. Omdat ze daar blijkbaar veel van houden. Ze hebben uitsluitend water gedronken. Ze zijn heel geconcentreerd in hun gesprekken,” merkt Delgado op. “Ze zijn tevreden over ons eten,” zo merkt hij op.

De eigenaar van ‘Delicieux’ merkt op, dat bijna het gehele gezelschap Engels spreekt,” hoewel ze een tolk bij zich hebben.” Op zondag arriveerden ze in vier Mercedessen en vier bestelbusjes, “het zijn allemaal zwarte voertuigen.”

“En nog steeds moet ik me in mijn arm knijpen, om te geloven wat er voorvalt. Ze zijn heel respectvol naar het personeel toe en heel serieus. Ik heb niet kunnen denken, dat dit op Santa Cruz de Tenerife kan gebeuren, maar men heeft mijn leven wel verblijd. Ik heb veel geluk gehad, want het is niet gebruikelijk, dat het gevolg van een sjeik het Eiland bezoek, en al helemaal niet de chicharero-hoofdstad, maar men heeft mijn restaurant gekozen, omdat het nog niet geopend is,” zo geeft Francisco Miguel Delgado te kennen.

Men verwacht, dat de sjeik tot zaterdag 10 oktober 2015 op het Eiland verblijft, en dat deze gedurende zijn verblijf enkele zaken zal afhandelen op Tenerife.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-165.jpg  


La Orotava  start procedure
om verklaard te worden tot  Werelderfgoed

LA OROTAVA -  zondag 20 september 2015 - De Gemeente La Orotava (Tenerife) is begonnen met de Unesco-aanvraagprocedure, om tot werelderfgoed verklaard te worden, zo heeft he Gemeentebestuur laten weten.

De gemeentelijke commissie van Onderwijs, Cultuur, Sport, Jeugdzaken, Feesten, Toerisme, Musea en en Burgerparticipatie heeft het groene licht gegeven voor het voorstel van de burgemeester, Francisco Linares, dat in de Gemeenteraadsvergadering van eind september 2015 geratificeerd zal moeten worden.
laorotava.jpgAls het voorstel eenmaal is goedgekeurd, zal het dossier naar de Canarische Regering worden gestuurd met het doel, dat men dit voordraagt aan de Spaanse Regering, want dat is de overheidsinstantie die dit aan moet vragen bij de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (Unesco).

De Gemeente heeft bevestigd, dat het de bedoeling is, dat de aanvraag de procedures zal doorstaan, om - na beoordeling door de deskundigen - in de komende jaren uiteindelijk goedgekeurd te worden door het Comité voor Wereld Erfgoed.
El-Valle-de-la-Orotava.jpgBurgemeester Francisco Linares heeft in een communiqué laten weten, dat men een begeleidingscommissie in het leven zal roepen die bestaat uit deskundigen en die erop zal toezien, dat men de gestelde termijnen nakomt; La Orotava zou dan in 2018 Werelderfgoed kunnen zijn (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Werelderfgoedlijst)

Verklaring van het historisch centrum van La Orotava tot World Heritage (Patrimonio Mundial = Wereld Erfgoed) zou, naar mening van de burgemeester, een internationale erkenning zijn en een versterking voor het cultureel toeristische hulpmiddel en zal de belangstelling voor het culturele toeristische hulpmiddel doen toenemen, wat economische voordelen zal genereren; niet alleen de socio-economische ontwikkeling van de gemeente, maar wat ook  van invloed zal zijn op het verbeteren van conservering, restauratie en opleving.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-90.jpg 


Bus 110 op drift

SANTA CRUZ DE TENERIFE - woensdag 9 september 2015 -  Wie op Tenerife wel eens met de bus naar Santa Cruz is geweest, weet dat het busstation tegenover het warenhuis ‘El Corte Inglés’ ligt.  Waarschijnlijk is dan de rit gemaakt met snelbus 110,  die nagenoeg zonder te stoppen van Playa de las  Americas naar Santa Cruz rijdt.

Op maandag 7 september 2015 rond 15:50 uur is lijn 110 er in zijn eentje vandoor gegaan, nadat de chauffeur en de passagiers in Santa Cruz zijn  uitgestapt, is de lege bus van  het licht hellende busstation gereden, steekt de straat over en komt  uiteindelijk tot stilstand tegen de  roltrap bij  een van de ingangen van het beroemde  Spaanse warenhuis.
4623533789.jpg

Uiteraard wordt onderzocht hoe dit  heeft kunnen gebeuren; waarschijnlijk heeft de bus niet op de  handrem gestaan. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen en valt  ook de materiële schade mee. Behalve wat lichte  schade aan het pand van ‘El Corte Inglés’, heeft de spook-bus enkele geparkeerde scooters geramd.
ZZZZZZAislas-canarias-84-92.jpg 
 


De Milieucommissie staat chloorfabriek toe

Het is de eerste industrie van dit soort op Canarias en zal jaarlijks 21.000 ton gaan produceren

SANTA CRUZ DE TENERIFE - maandag 24 augustus 2015 - De Comisión de Ordenación del Territorio y Medio Ambiente de Canarias (Cotmac) (Canarische Commissie voor Ruimtelijke Ordening en Milieu) heeft de milieueffectrapportage goedgekeurd van een fabriek voor de productie van natrium hypo chloriet, bekend als chloor.

Dit product wordt veel gebruikt op de Eilanden; wat dan ook de reden is dat men inschat, dat er ongeveer twee miljoen liter chloor per jaar op de Eilanden wordt gebruikt, en dat de Archipel zelf tot nu toe niet kon rekenen op een dergelijke productie.
darsena_pesquera.jpg
darsena-pesquera-1.jpg
De fabriek van Biomca Química S.L. zal gebouwd worden op een perceel van 4.767m op de visserijkade aan de kop van  de Haven  in de Santa Cruz de Tenerife, zo heeft het Ministerie van Regionaal Beleid, Duurzaamheid en Veiligheid laten weten.
kh.jpgDe nieuwe industrie wil met zeezout jaarlijks 21.000 ton natriumhypochloriet produceren,(63 ton per dag om dit te gebruiken voor het ontzilten van landbouwwater, zwembadwater en toelevering aan de drinkwaterleiding

Men heeft becijferd, dat er op Canarias maandelijks vraag is naar 1,5 miljoen liter zwembadwater en 217.600 liter aan water dat geschikt is voor menselijke consumptie.

Als voornaamste middelen zal men gebruik maken van water, mineraalzout, elektriciteit, zoutzuur, natrium sulfiet en natriumhydroxide (caustische soda).

Wat betreft de waterbehandeling, is men van mening dat hipoclorito sódico (natrium hypochloriet) meer veiligheid biedt bij het transport en de verwerking. Het gebruik van dit product op de Eilanden is hoofdzakelijk als ontsmettingsmiddel voor zwembaden, en wordt rechtstreeks toegepast in vloeibare vorm, in geconcentreerde tabletten, in poedervorm, of via een elektrolyse apparaat waarmee het water circuleert.

Ook kan men dit chemische product gebruiken als bleekmiddel voor textielvezels, en voor desinfecteren,  dankzij de bacteriedodende eigenschap. Dit laatste is van wezenlijk belang in ziekenhuisomgevingen waar men ook hypochloriet en parasitologie gebruikt, zie: http://www.medische-microbiologie-westbrabant.nl/particulieren/patienteninformatie/wat-is-parasitologie

Op het 1.248 m² grote perceel van de fabriek op Tenerife zal men op het binnenterrein een aan- en afvoerweg voor vrachtwagens aanleggen; 142 m² aan dienstruimte, en 1.300 m² voor de opslag van zout.

ZZZZZZAislas-canarias-84-9.jpg  


Anaga - de groene parel van Tenerife

De UNESCO heeft het Anaga-Massief
de status van biosfeer-reservaat toegekend

TENERIFE - vrijdag 26 juni 2015 - De Internationale Coördinatiecommissie voor het UNESCO programma ‘De Mens en de Biosfeer’ heeft tijdens haar 27ste vergadering - op 9 juni 2015 in Parijs - 20 nieuwe biosfeer reservaten benoemd. Daaronder zijn twee gebieden in Spanje: de Iberische Hoogvlakte in Spanje/Portugal en het Anaga-Massief op Tenerife.

De datum van 9 juni 2015 is door - de voor de kandidatuur van Anaga verantwoordelijk zijnde gemeenten - Santa Cruz de Tenerife, La Laguna en Tegueste - met spanning afgewacht. Eigenlijk stond niets meer de benoeming in de weg, maar toch is er opgelucht adem gehaald, toen de Internationale Coördinatiecommissie van het MAB-programma de beslissing bekend maakte: het Anaga-massief is UNESCO-Biosfeerreservaat.
1285-Mirador-de-Jardina_-Parque-Rural-de-Anaga_-Tenerife.jpg
             Het Anaga-Massief, (Tenerife) sinds 2015 Biosferreservaat van de UNESCO
558962038ec4b.jpg           Het Anaga-Massief, (Tenerife) sinds 2015 Biosferreservaat van de UNESCO
De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife, Carlos Alonso - die met de voorzitter van de Wetenschappelijke Raad van het MAB-programma, Marisa Tejedor, en een vertegenwoordiger van de gemeente La Laguna naar Parijs was gereisd om daar het Bid-Boek ‘Anaga’ voor te stellen - heeft verklaard: “Het Anaga-Massief is een oord van niet te vergelijken schoonheid; een oord, waarin de mens en het land met respect voor de natuur verenigd zijn.”
sector_sc_mab_en.jpgDe UNESCO schrijft over de erkenning van het Anaga-Massief:
“In het Noordoosten van Tenerife ligt het biosfeer reservaat Anaga-Massief. Het gebied vertoont met 1.900 soorten een veelheid aan reptielen, vogels, vissen en vooral ongewervelde dieren. Geologisch is het Massief een van de oudste gebieden van het vulkanische eiland, sommige rotsen zijn ruim zeven miljoen jaar oud.
In totaal wonen er ruim 22.000 mensen op dit deel van het eiland. Traditioneel waren landbouw, veeteelt in het vooral de geitenhoederij, de voornaamste bronnen van inkomsten. Met de ontwikkeling van het toerisme en de sluiting van talrijke scholen in de 60-er jaren trokken veel eilandbewoners van het platteland naar gebieden rond de steden Santa Cruz de Tenerife en La Laguna. De vestiging van het Biosfeerreservaat moet er vooral toe bijdragen, het culturele erfgoed van de regio te bevorderen en het achterblijvende toerisme te ontwikkelen.”

Tenerife was tot dan toe het enige Canarische eiland, waaraan de buitengewone organisatie van de Verenigde Naties (UN) voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO) geen biosfeerreservaat had toegewezen.
carte_rb_monde_big.jpg

De  UNESCO-lijst van Canarische biosfeerreservaten bevat:
- La Palma verklaring in 1983 van het gebied El Canal en van Los Tilos in 2002 uitgebreid tot het gehele eiland),
- Lanzarote (verklaring in 1993),
- El Hierro sinds 2000,
- Gran Canaria verklaring in 2005, van bijna een derde van het eilandoppervlak met gebieden in de gemeenten San Bartolomé de Tirajana, Agaete, Mogán en een klein gebied dat in de gemeente Vega de San Mateo, in het Landschapspark ‘El Nublo’, ligt,
- Fuerteventura verklaring in 2009,
- La Gomera verklaring in 2012,
- Tenerife verklaring in 2015, het Macizo de Anaga.

Mens en Biosfeer
De focus van het programma - ‘Mens en Biosfeer’ (‘Man and Biosphere’, ‘MAB’) van de UNESCO - is de vraag: "Hoe kunnen de mens en de natuur in harmonie met elkaar leven?"

Het antwoord daarop treft men aan in het World Network of Biosphere Reserves, een wereldwijd netwerk van 651 internationale, modelregio's in 120 landen die deze UNESCO-titel dragen. Deze gebieden worden beschouwd als rolmodellen voor de interactie tussen mens en natuur.

De titel Biosphere Reserve zet zich in voor duurzame ontwikkeling, vooral voor het behoud van de traditie en de natuurlijke hulpbronnen.
mapa-tenerife-1-1.gif
Tenerife-Island-6-1.jpg
45677-1435224989-groot.jpg
Het Anaga-Massief heeft een oorspronkelijkheid die ongeëvenaard is en die men op vele delen van Tenerife tevergeefs zal zoeken In 1994 is het Anaga-Massief uitgeroepen tot landschapspark. De hoogste berg is de Cruz de Taborno met 1.024 m. In het massief, dat door mist en regen het meest vochtige gebied van het eiland heeft, treft men het laurierbos ‘Las Mercedes’ aan. Het Anaga-Massief strekt zich uit over 48 727 hectare, waarvan 15.489 op het land en 33.238 in de kustwateren. Door relatieve eenzaamheid konden door de eeuwen heen de traditionele druivensoorten, aardappels en andere landbouwproducten behouden blijven.
EFRO_EU_logo_tcm7-143163.jpg naamloos-77.png

Een kwaliteitszegel, dat voordelen oplevert
"Een kwaliteitszegel," zo heeft de locoburgemeester van de stad Santa Cruz, Yuri Mas - de titel ‘Biosphere Reserve’ genoemd en somt hieronder enkele voordelen op die de benoeming met zich meebrengt, zoals de mogelijkheid om subsidie aan te vragen uit het EFRO-fonds van de Europese Unie (EU) (zie:
http://www.europa-nu.nl/id/vga3f1usj7zg/europees_fonds_voor_regionale ).

Feitelijk kunnen deze investeringen dan gedaan worden in verbetering van de riolering, in de verfraaiing van de kust, of in de bouw van zuiveringsinstallaties. Als heel positief waardeert Yuri Mas het feit, dat door de jaarlijkse evaluaties in hoorzittingen zal worden beslist over het behoud van de titel, want zodoende is gewaarborgd, dat de ontwikkelingsplannen in de biosfeer reservaten ook werkelijk worden uitgevoerd. In het kader van het actieplan voor het biosfee reservaat Anaga richt men zich in de eerste plaats op het verbeteren van de kwaliteit van leven van de bewoners van kleine woonkernen als Carboneras, El Batán en Chinamada.
1-AAAAislas-canarias-155.jpg  


Wordt La Orotava Wereldcultuurerfgoed?

LA OROTAVA - maandag 18 mei 2015 - Het Gemeentebestuur van La Orotava in het Noorden van Tenerife wil uiterlijk in 2018 voor haar historische stadscentrum een erkenning krijgen als Wereldcultuurerfgoed.

De documenten met de rechtvaardiging voor de aanvraag van deze erkenning liggen al klaar. Burgemeester Francisco heeft aangekondigd, deze documenten direct na de verkiezingen (van 24 mei 2015) aan de nieuwe Canarische Regering te doen toekomen, en hoopt op een royale steun voor deze aanvraag.
45378-1431522915-1000051.jpg
                Het betoverende, historische stadscentrum van La Orotava (Tenerife).
Werelderfgoedlijst Het Werelderfgoed verdrag bestaat sinds 1972 en is bedoeld om cultureel en natuurlijk erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties.

De Werelderfgoedlijst is een lijst met Werelderfgoed samengesteld door de Commissie voor het Werelderfgoed van de UNESCO op voordracht van de aangesloten landen. De Overeenkomst voor het Werelderfgoed is door 190 van de 193 bij de UNESCO aangesloten landen geratificeerd. Het Cultuurgoederenverdrag van Den Haag - dat aan de basis ligt van UNESCO en de taken omtrent cultureel erfgoed - beschrijft de verantwoordelijkheden van UNESCO en de verdragsstaten ten aanzien van culturele objecten  (zie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Werelderfgoedlijst)

De aanvraag moet voor 2018 zijn ingediend en daarmee hopen de vroede vaderen van La Orotava deze erkenning te krijgen. Een erkenning, die niet de eerste zal zijn voor Tenerife, omdat de UNESCO in 2007 het Nationale Park van de Teide, wat voor 80% binnen de gemeentegrenzen van La Orotava ligt - al als Wereldcultuurerfgoed erkend heeft.

“Een dergelijke erkenning zal de ontwikkeling van de stad een belangrijke impuls geven,” zo heeft Linares benadrukt voor de voordracht.

Historisch Juweel
Al jaren hecht het Gemeentebestuur van La Orotava grote waarde aan het behoud van de talrijke historische gebouwen, welke getuigenis afleggen van vorige generaties. Diverse herenhuizen, oude gofio-molens met de bijbehorende waterkanalen en wondermooie tuinen verlenen het stadsbeeld een onvergelijkbare sfeer.
69561390-1.jpg
                        Casa ‘Ponte Fonte’ (Casa ‘Lercaro’), La Orotava (Tenerife).
cabecerocasalercarolaorotava.png

 98px-Orotava_Lercaro_02.jpg 2-608x917.jpg escudo3.jpg
Al sinds 1976 staat het stadscentrum als artistieke en culturele structuur onder Europese monumentenzorg. Daaronder vallen tal van individuele gebouwen, zoals de Iglesia de la Concepción (Onbevlekte Ontvangenis-kerk), het herenhuis Casa ‘Ponte Fonte’ (ook wel Casa ‘Lercaro’ genoemd ) en het water kanalen netwerk voor de molens. Ze behoren tot de architectonische kenmerken van verschillende generaties, waar veel waarde wordt gehecht aan het behoud ervan, omdat deze deel uitmaken van de betovering van de stad.
casa-lercaro_galeria_1439_14774.jpg casa-lercaro_galeria_1439_1.jpg
                  Casa ‘Ponte Fonte’ (Casa ‘Lercaro’), La Orotava (Tenerife).
acf00e74b67547289be4aeb815f82c6dfotowebgd241108.jpg patio.jpg

“La Orotava kennen, betekent: ervan houden,” benadrukt burgemeester Linares. Hij wil, dat de aantrekkelijke sfeer van de stad tot uitdrukking komt in een erkenning als Wereldcultuurerfgoed, waarbij grote nadruk wordt gelegd op het betoverende van het oude stad centrum. De eerste stappen zijn gezet. Nu ontbreekt nog de voorspraak en het doorgeven van de aanvraag door de Canarische Regering.
kleurlogoCanarias-7.png


De Gemeente sluit de Gourmet-tempel
Mercado San Pablo

SANTA CRUZ DE TENERIFE   - zondag 3 mei 2015 - Vanwege het vernieuwende idee heeft, bij de opening in oktober 2014, de Gourmet-tempel  hoge verwachtingen gewekt. Nu worden de beheerder van de Gastronomische markthal technische nalatigheden verweten. De Gemeente heeft begin april 2015 de sluiting van de ‘Mercado de San Pablo’ bevolen. De markthal is slechts vijf maanden in bedrijf geweest

Tijdens een inspectie in het voorjaar van 2015 door technici van de Gemeente zijn problemen vastgesteld met de ventilatieopeningen en zijn er veranderingen ontdekt aan de in gediende plannen voor het blussysteem en de ruisonderdrukking. Er zijn niet voldoende toiletten en EHBO- kasten, daarbij voldoet de koelcel voor het bewaren van levensmiddelen niet aan de wettelijke voorschriften. De beheerder van de markthal is van dit alles op de hoogte gesteld, maar heeft de hersteltermijn laten verlopen, zodat de Gemeente de markt op 6 april 2915 heeft gesloten. Op die dag heeft ook de elektriciteitsmaatschappij wegens achterstallige betaling de stroomvoorziening afgesloten.

09lo14_large.jpg
5537b70607fdd.jpgAls concept voor een markt waar de meest uiteenlopende levensmiddelen worden aangeboden en ook genuttigd kunnen worden, is de ‘Mercado de San Pablo’ voortdurend goed bezocht geweest.
De  kleine ondernemers die enkele duizenden euro's in de concessie en de faciliteiten hebben geïnvesteerd, staan machteloos. Hun woede richt zich in het bijzonder tegen Pablo Montesinos, de initiatiefnemer van het project en partner van de beheersmaatschappij van de markt: Inversiones Turísticas Bezanilla SL.

Ze verwijten de jonge ondernemer, dat hij zijn verplichtingen niet is nagekomen, zich niet aan de voorschriften heeft gehouden en schulden bij leverancier en dienstverleners niet te hebben betaald.

Hun advocaten hebben aangekondigd, dat de voornaamste doelstelling van de detailhandelaren de onmiddellijke heropening van de markt is, en bovendien eisen ze een schadevergoeding van Montesinos. Wegens fraude en verduistering hebben ze aangifte gedaan tegen Montesinos, die geld heeft geïnd voor de concessies, borgsommen en maandhuur, maar die openstaande rekeningen niet heeft betaald.
53cb9049aa48b_large.jpgDe beheersmaatschappij laat weten, de termijn van de Gemeente wel degelijk in acht genomen te hebben en op de opmerkingen te zijn ingegaan. Voor de sluiting zouden de gecorrigeerde maatregelen al genomen zijn.

Aan de andere kant, is het niet nakomen van financiële verplichtingen gebaseerd op de traagheid van sommige standhouders, die heeft door nalatigheid,  de haalbaarheid van een project, zoals de ‘Mercado San Pablo’ onmogelijk gemaakt.

 kleurlogoCanarias-7.png 


Hay plan:
Een nieuw winkelcentrum in Adeje (Tenerife)

ADEJE - maandag 6 april 2015 - In het Zuiden van Tenerife zal in de gemeente Adeje volgens de plannen van de ondernemer Amobrosio Jiménez - die de firma Tropicana Atlántico S.L. leidt - een van de grootste winkelcentra op de Canarische Eilanden ontstaan; van ongeveer 365.000 m² op het perceel van de voormalige evenementenhal; met o.a. een grote supermarkt, een filiaal van de bouwmarkt-keten Leroy Merlin, evenals een nieuwe evenementenhal met een zalencomplex.

Aan winkelruimte s ruim 62.000 m² voorhanden. De bouwkosten voor het mega-project worden becijferd op ruim 21 miljoen euro. Bij de ingediende plannen is ruimte voor winkels, recreatie- en evenementen-voorzieningen, evenals ruim 2.000 parkeerplaatsen.
ADEJEWINKELCENTRUM.jpgDe eerste aanvraag voor het bouwen van het complex is in december 2014 ingediend. Momenteel bevindt het project zich in de fase, dat de plannen ter openbare inzage voor het publiek liggen en de bezwaarperiode ingaat.

Als de benodigde vergunningen verstrekt worden, kan met de bouw van het complex begonnen worden.

De winkels worden in de eerste - twee jaar durende - fase gebouwd; de evenementenhal in de tweede fase.

Als alle bouwactiviteit voltooid is en alle op het perceel geplande gebouwen klaar zijn, dan is men in totaal zes jaar verder (dat zou aldus, ergens in 2021 zijn).
kleurlogoCanarias-7.png 


Investeringsplan van het Cabildo van Tenerife

Strategische projecten moeten de vakantiebestemming opwaarderen en het imago verbeteren

SANTA CRUZ DE TENERIFE - zondag 1 maart 2015 -Volgens eigen zeggen zal het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife 9,2 miljoen euro investeren voor verbeteringen in de toeristensector op het eiland. Het vernieuwen van diverse toeristische gebieden, de verfraaiing van de kust en de ontwikkeling van toeristische producten, zijn de drie hoofdpunten waarop het Eilandbestuur van plan is zich te richten.

De president van het Cabildo (Eilandbestuur), Carlos Alonso, heeft uitgelegd dat het belang van deze financiële injectie te vinden is in twee fundamentele aspecten van de toeristische sector van het eiland, “ Enerzijds , de opwaardering van de vakantiebestemming door de uitvoering van civiele werken in het publieke domein; en anderzijds, door de verbetering van het imago van het eiland met een kwalificatie van het aanbod. " In totaal staan vijftien projecten gepland, waarvoor in totaal 2,2 miljoen euro beschikbaar is.
54ea386b745a8.jpg
tenerifeinvest-1.jpg
De President van het Cabildo Eilandbestuur, Carlos Alonso (2e v.l.) en de burgemeester van Adeje, José Miguel Rodríguez Fraga (2e v.r.) hebben ter plaatse de plannen besproken voor de geplande verbeteringen van de vakantiebestemmingen
Onder de acties die het Cabildo (Eilandbestuur) expliciet noemt, en bijzonder wil benadrukken zijn;

- het herstel van het Martiánez-strand in Puerto de la Cruz (een miljoen euro),

- het herstel van de toegangen tot het La Jaquita strand in Granadilla (€145.000),

- het veilig stellen van de rotswand achter het Las Gaviotas–strand, nabij Santa Cruz (€150.000,=),

- de verbetering van de toegang tot het Almáciga-strand (€50.000,=) ,

- het verbeteren van het voetpad naar het Benijos-strand in Santa Cruz (€50.000,=).

Bovendien wordt ongeveer €440.000,= ingezet voor het opknappen van vervallen openbaar gebied in de buurt van Varadero in Guia de Isora; maar ook in het Zuiden, waar met €100,000= de kustweg van de Gemeente Arico moet worden wordt opgeknapt, evenals dat er nieuwe groenstroken moeten worden aangelegd bij de stranden van Adeje en Arona, plus een nieuwe kustverbinding tussen de Golfbaan ‘Golf del Sur’ en Los Abrigos.

Voor het aanbrengen van verbeteringen in La Caleta de Interián plant man €25.000,=

HAY PLAN
De openbare straatverlichting tot aan het Las Teresitas-strand aan het andere eind van de hoofdstad heeft men plannen, welke het Cabildo (Eilandbestuur) in de loop van 2015 wil uitvoeren, als zich geen machtswisseling voordoet bij de aanstaande deelstaatverkiezingen (in mei 2015)

Andere projecten die het Eilandbestuur wil doorvoeren, met als doel de toeristische ontwikkeling, zijn de uitbreiding en verbetering van de wegen op de 040-Route, die van zeeniveau in Los Realejos tot bijna 4.000 meter gaat en een uitdaging voor sporters is.

Voor het inrichten van een WIMAX platform, om alle belangrijke gebieden en gemeentehuizen met WLAN uit te rusten, staat 337.500,=gepland; en voor het voltooien van het Bezoekerscentrum van het Drakenbloedboom park van Icod de Los Vinos staat €526.000,= in de planning.

Daar komt nog eens de ruim tien miljoen euro bovenop, welke het Ministerie ‘Turismo de Tenerife’ laat vloeien in de binnen- en buitenlandse werving.
kleurlogoCanarias-7.png
 


Het vergaan voor de Zuidwestkust van Tenerife van het in 1950 gebouwde- onder Franse vlag varende - houten zeilschip,
de ‘Hoedic’

ICOD DE LOS VINOS - dinsdag 27 januari 2015 - De Nieuwsredactie van Televisión Canaria weet te melden, dat het schip voor anker lag in de baai van San Marcos in de gemeente Icod de Los Vinos; en dat het op maandagochtend 26 januari  2015 is vergaan vanwege een lek in de romp, zo heeft het Gemeentebestuur laten weten.

Er zijn geen gewonden, omdat de bemanning niet aan boord was toen het zeilschip naar de kelder is gegaan.
bahiaderSanMarcos.png

untitled-40.png BahiadeSanMarcosteneuife.png
                                                  Bahia de San Marcos, Tenerife.
VIDEO (even wachten na het aanklikken):

http://www2.rtvc.es/noticias/se-hunde-un-velero-en-la-costa-norte-de-tenerife-129505.aspx#.VMaSfYuzVaQ
vergaanschip.jpgDe baai van San Marcos (Tenerife) met de zinkende 'Hoedic'  op maandagochtend 26 januari 2015.
Het in 1950 gebouwde, onder Franse vlag varende, houten zeilschip: de ‘Hoedic’ is gezonken op maandag 26  januari 2015 om 09:00 uur. Het schip Le bateauHoedic is vergaan, terwijl de twee opvarenden - de Franse eigenaren van het schip- aan land waren.

Het schip is volledig vernield en de eigenaar is nog met een rubberboot naar het zinkende schip gegaan, maar heeft niets kunnen uitrichten, aldus de plaatselijke vissers die getuigen waren van het voorval.
002.jpgDe kleine, beschutte baai  van San Marcos aan de zuidwestkust van Tenerife; een vissersdorp, waar de visserij de laatste jaren van weinig betekenis is.
Het schip ligt op de bodem van de baai. Agenten van de Guardia Civil, brandweerlieden van Tenerife en agenten van de Policía Local (Gemeentepolitie), zijn naar de plek des onheils gegaan.

Zware zeegang heeft het - tot nu toe - onmogelijk gemaakt, het schip te bergen. Volgens informatie van de Politie weet men nog niet, wanneer men met de bergingswerkzaamheden kan beginnen.
2014-11-12015AankomstNicoleenJohnDeeben-2.jpg

De  'Hoedic' op 12 november 2014 in Puerto de Las Nieves (Gemeente Agaete - Gran Canaria).
2014-11-12047bAankomstNicoleenJohnDeeben.jpgVIDEO: Het vertrek van de 'Hoedic' uit Agaete, richting Tenerife, op 12 november 2014:
http://youtu.be/H_cYQqAD1Co
2014-11-12046AankomstNicoleenJohnDeeben-Copy.JPG
Het toeval wil, dat Nederlandse vrienden van de redactie van ‘Gran Canaria actueel’ met dit schip vanuit Zuid Frankrijk naar de Haven van Agaete - Puerto de Las Nieves - gekomen zijn, waar zij op 12 november 2014 - onder veel bekijks van het in de vissershaven aanwezige publiek - aan land gegaan zijn aan het einde van hun bijna drie weken durende, avontuurlijke cruise met dit antieke zeilschip  (deze 'houten klomp' );  om twee dagen later met het vliegtuig vanuit Las Palmas de Gran Canaria terug te keren naar Nice, en vervolgens met de auto naar hun thuisbasis nabij Cap Nègre aan de Cote d’Azur.
kleurlogoCanarias-7.png 


De CCN zet in op ‘Bed &Breakfast’-toerisme
voor La Laguna

SAN CRISTOBAL DE LA LAGUNA - Maria Onbevlekte Ontvangenis, maandag 8 december 2014 - De Federale Secretaris van de CCN - en voor deze politieke partij, in mei 2015, kandidaat burgemeester voor La Laguna - Alfonso López stelt voor, het model van ‘Bed & Breakfast’ te adopteren, dat zoveel succes heeft in de sociaal culturele omgevingen van andere landen.
Hij doet dit, vanwege de gegevens die het ontbreken van toerisme aantonen in de stad, “door het afwezig zijn van het aanbod aan kwaliteitshotels in de stad. “

De CCN-burgemeesterskandidaat voor La Laguna betreurt het schaarse aanbod aan kwaliteitshotels in de stad.
candidato-CCN-lamenta-alojativa-Aguere_EDIIMA20141208_0242_13-1.jpg                                               San Cristóbal de La Laguna (Tenerife).
safe_image.png
                             Alfonso López, Centro Canaria Nacionalista (CCN).

López beargumenteert, “dat de stad San Crístobal de La Laguna alle vereisten en voorwaarden in zich heeft om een toeristische aanbeveling van de eerste orde te zijn; omdat men o.a. sinds 1999 behoort tot het Erfgoed van de Mensheid.”

Wat dat betreft  benadrukt hij, “ons commercieel, recreatie- en vrijetijdsaanbod is briljant, maar helaas is dat niet het geval met het hotelaanbod, wat ervoor zorgt, dat het aantal toeristische overnachtingen in de stad schaars is en zich beperkt tot dagexcursies van passanten, wat niet bijdraagt aan het buitengewoon dynamiseren van de lokale handel.”

Dat is de reden, waarom de centristische kandidaat voorstelt, om het Angelsaksische model van ‘Bed & Breakfast’ (B&B) aan te nemen, bestaande uit logiesaccommodatie tegen een betaalbare prijs, in een omgeving die de moeite waard.is.

In die context legt hij uit, “dat het gaat om herstelde woningen met weinig kamers, die gewoonlijk in historische centra van de steden liggen, wat het de mensen mogelijk maakt, de gewoonten van de locatie welke men bezoekt, tijdens de duur van het verblijf  te leren kennen samen het gezin/de familie die deze B&B exploiteert en deze als informatiebron over de omgeving te gebruiken, voor te bezoeken, aanbevelenswaardige locaties en het frequenteren van winkels en horecabedrijven.”

Volgens de gegevens van het Instituto Canario de Estadística (ISTAC), heeft men in de maand oktober 2014 op de Canarische Eilanden 2,7 miljoen overnachtingen geregistreerd wat ten opzichte van een jaar  1,9% meer is, waarvan het in 91% overnachtingen van buitenlanders betreft en 9% van nationale bezoekers. Het gemiddelde tarief per gastenkamer ligt ronde €40,= en de totale omzet in deze appartementen bedraagt 52 miljoen euro; 6% meer, dan in oktober 2013.

De CCN in La Laguna vindt het belangrijk voor de gemeente, om op legale wijze B&B te bevorderen voor woningen die toeristisch worden gebruikt in panden die zijn gebouwd op woonbestemmingen en die op gebruikelijke wijze logies aanbieden voor toeristische doeleinden.

Met dit initiatief wil men,  “de bewoners aanmoedigen, om hun woningen beschikbaar te stellen voor deze activiteit; omdat B&B een feit is, dat bestaat; dat zijn publiek heeft en dat bovendien extra inkomsten genereert voor veel gezinnen in La Laguna,; plus, dat de omzet bevordert van de detailhandel en de horecabedrijven,” zo besluit Alfonso López.
kleurlogoCanarias-7.png 


Het Grondwettelijke Hof bevestigt, dat de haven van Los Cristianos toebehoort aan de Spaanse Staat

De Canarische Regering gaat in beroep en eist de eigendom van deze infrastructuur op

ARONA - vrijdag 21 november 2014 - Het Constitutioneel Hof heeft de staatsnorm bevestigd welke de haven van Los Cristianos (in de gemeente Arona in het Zuiden van Tenerife) verklaart tot algemeen belang. 

De Canarische Regering heeft beroep aangetekend tegen de Ley de puertos del Estado y de la marina mercante (Wet voor de Havens van de Staat en van de Koopvaardij), om deze haven en die van Guía de Isora in te lijven in deze categorie, waarvan het eigendom wordt opgeëist door de Canarische Regering.
In het laatstgenoemde geval is de Spaanse Staat ertoe over gegaan, dit te declassificeren, waardoor dit deel van de beroepszaak zijn doel heeft verloren.
Puerto-Cristianos_EDIIMA20141121_0430_13.jpg                          De haven van Los Cristianos (gemeente Arona, Tenerife) .                  
De Canarische Regering verdedigt, dat Los Cristianos deze categorie niet zou moeten hebben, omdat het verkeer uitsluitend interinsulair is en geen dienst doet voor de industrie, of voor strategisch belangrijke etablissementen voor de Spaanse Economie.

De haven van Los Cristianos (gemeente Arona, Tenerife).

De haven is echter wél van groot belang voor het passagiersvervoer tussen Tenerife en La Gomera. Bovendien bereikt de haven, naast het commerciële gebruik, niet de relevantie die beantwoordt aan de essentiële behoeften van de algemene economische activiteit van de Spaanse Staat. Voor de Canarische Regering is het toereikend, dat men de haven van Granadilla, eveneens in het Zuiden van Tenerife, van algemeen belang verklaart.

Op zijn beurt heeft de landsadvocaat het tegendeel verdedigd, die van mening is, dat men daartoe een verzoek had moeten indienen bij de Spaanse Regering, in plaats van naar de rechter te stappen.
Het belang van de haven van Los Cristianos zou afgeleid hebben kunnen worden uit gegevens zoals, dat in 2011 ruim 1,5 miljoen passagiers van de haven gebruik hebben gemaakt, “een relevant niveau, wat deze categorie rechtvaardigt.”
san-juan.jpg

                     De haven aan het San Juan-strand in Guia de Isora (Tenerife):
10429d.jpg

Op haar beschouwt het Grondwettelijke Hof, hoewel men gebreken heeft ontdekt in de wetgeving van de Staat, dat de “specifieke omstandigheid’ van de eilanden en de relevantie die het scheepvaartverkeer heeft voor de onderlinge communicatie ervan, kan leiden tot de kwalificatie van haven als zijnde van algemeen belang en deze als zodanig aan te merken.

Daarom is men van mening, dat de classificatie “niet onrechtmatig” is, “noch een fundament mist,” gezien het belang van de interinsulaire verbindingen die Canarias heeft.

Het Estatuto de Autonomía (Statuut voor Zelfbestuur) kent aan de Deelstaat de exclusieve bevoegdheid toe op het vlak van havens die niet de kwalificatie van de Staat hebben als zijnde van algemeen belang; en, in elk geval de vissershavens en de toevlucht-havens, evenals de jachthavens, en ook verleent dit de exclusieve bevoegdheid over het zeevervoer wat men verricht tussen de diverse havens en punten op de Archipel.

Anderzijds bepaalt Artikel 148.1.6ª van de Spaanse Grondwet, dat de deelstaten bevoegdheden kunnen hebben, “over de toevlucht havens en jachthavens; en over het algemeen over die, welke geen commerciële activiteiten ontwikkelen.”
kleurlogoCanarias-7.png 


SCTF zal moeten betalen
voor de grond van het Parque Marítimo

Vanuit het Gemeentebestuur heeft men laten weten, dat betaling van een jaarlijkse erfpachtsom betekent, dat de exploitatie van het park niet haalbaar is

SANTA CRUZ DE TENERIFE - maandag 28 juli 2014 - Het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) (Canarische Hooggerechtshof) steunt de Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf) in hun poging betaling te verkrijgen van de Gemeente Santa Cruz de Tenerife voor de grond waarop het Parque Marítimo César Manrique is gevestigd.

Sinds 2011 probeert het Gemeentebestuur van de hoofdstad van Tenerife op diverse manieren, dat het gebruik van deze ruimte gratis is nadat Puertos is uitgetreden uit de Maatschappij Parque Marítimo Santa Cruz SA, die voor 50% bestond samen met de Gemeente.
Deze stap heeft men gezet toen nieuwe wetgeving verbood, dat de Staats-overheidsinstantie deel uitmaakt van entiteiten die geen rechtstreekse relatie hebben met de havenactiviteit.

              Het Parque Marítimo César Manrique in Santa Cruz de Tenerife.

Van meet af aan heeft het Hoofdelijke Gemeentebestuur gewaarschuwd, dat betaling van jaarlijks een miljoen euro voor het bezetten van deze 30.000 m², de exploitatie van het park niet haalbaar zou maken.

Omdat het onmogelijk was dit standpunt geaccepteerd te krijgen, heeft men besloten naar de rechter te stappen, die eveneens niet het standpunt steunt van het Gemeentebestuur, dat dit steeds heeft verdedigd met het argument van “niet noodzakelijk”, dat Puertos verondersteld wordt eigenaar van deze terreinen te zijn
Het TSJC beschouwt dit als twee geheel verschillende kwestie die men aandraagt, zoals daar, enerzijds, de wettelijke verplichting is, dat het Havenbedrijf de maatschappij verlaat en anderzijds, de mislukte poging om de grond gratis toegewezen te krijgen.

Feit is, dat dit recente vonnis van het TSJC- waartegen hoge beroep kan worden aangetekend bij de Tribunal Supremo (TS) (Hoge Raad) - bevat, dat het door het staatsbedrijf goedgekeurde dossier “volledig in overeenstemming met de wet is, wat echter niet het geval is met de poging van het Gemeentebestuur, om zich gratis meester van de grond te maken.

Vanuit het TSJC merkt men op, dat de enige mogelijkheid, dat deze toekenning helemaal geen kosten met zich meebrengt, zal zijn in het geval, dat het Havenbedrijf dit goedkeurt via haar Raad van Bestuur, of dat dit gedaan wordt door het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling).

Santa Cruz heeft besloten  dit hoger beroep in  te stellen bij het TSJC, ondanks, dat men officieel heeft aangekondigd, dat men een akkoord zou hebben bereikt met het Staatsorgaan voor de overgang van de grondconcessie zonder enigerlei kosten voor de Gemeente of,  hoogstens, in ruil voor bouwrechten.
kleurlogoCanarias-7.png 


Het grootste private investeringsproject op Tenerife dreigde op een fiasco uit te lopen

Redding op het allerlaatste moment

LA LAGUNA - dinsdag 22 juli 2014 - De Mercado San Pablo moet het nieuwe top-adres voor liefhebbers van Canarisch, culinair genot in La Laguna worden.

De gourmet-markt midden in de stad, waarvan de opening aanvankelijk op 30 november 2013 was aangekondigd en dan naar december werd verschoven, bevindt zich in een gebouw van de winkelstraat Calle Herradores. 2000 m², verdeeld over vier etages, vormen de markt die wordt aangeprezen als culinaire verzamelplaats, want het aanbod aan diverse stands, bijvoorbeeld van de kleinere en grotere restaurants, gaat van Canarische en Spaanse specialiteiten via Mexicaanse, Peruanen en Indische tot aan Japanse en Libanese gerechten en specialiteiten.


'Mercado San Pablo'  in La Laguna - Tenerife: De Canarische ondernemer Pablo Montesinos leek met zijn firma Inversiones Turísticas Bezanilla voor een faillissement te staan. De gedwongen ontruiming van de Mercado San Pablo werd voorkomen door een oplossing op het laatste moment.

                                             Pablo Montesinos.

Het productaanbod is aangekondigd als veelzijdig: vlees, zeevruchten, wijn, Iberische worstspecialiteiten, pizza, pasta, tapas, tortilla, thee en koffie, broodbakkerij, patisserie, fruitsappen, vegetarische gerechten, salades, rijstgerechten, sushi, hamburgers, cocktails, enz.

Alles klonk fantastisch, en ook de plaatjes die voor de opening van de bijna volledig ingerichte stands werden gepubliceerd, spraken één taal. Hier is op niets beknibbeld en in alle opzichten heeft men een smaakvolle ruimte gecreëerd, waar men een culinair uitstapje maken kan via de gastronomie van wereldwijd de meest verschillende landen.

Pablo Montesinos

Doch de onderneming Mercado San Pablo dreigde uit te lopen op een enorm fiasco. Liquiditeitsproblemen van ondernemer Pablo Montesinos, die zich met dit destijds grote private investeringsproject blijkbaar overschat, ofwel behoorlijk misrekend had, leidde er toe, dat de markt van het grote culinaire aanbod kort voor een compleet faillissement stond.

Nadat vervolgens de opening van november 2013 naar december 2013 was verschoven, werd het stil rondom de nieuwe gourmet-markt. Het herhaaldelijk navragen bij de marketingafdeling van de onderneming leverde steeds hetzelfde antwoord op. Men zette zich uit alle macht en met alle middelen in voor een spoedige opening die om redenen, waarop men geen invloed had, nog niet heeft plaatsgevonden. Waarom het handelde werd er niet bij verteld.
 
De Mercado San Pablo staat sinds de winter van 2013 geheel klaar en wacht op de opening. De 39 ruimten voor restaurants en verkoop stands zijn al lang aan geïnteresseerde bedrijven verhuurd, die volgens eigen zeggen de betreffende huur betaald hebben; men moest per gehuurde eenheid €7.500,= of €9000,= of €12.500,= aan de ondernemer Pablo Montesinos overmaken.


Maar die had echter, sinds hij het pachtcontract van het pand had overgenomen, geen enkele maand huur aan de eigenaren betaald. Eind juni 2014 viel een gerechtelijk ontruimingsbevel op zijn deurmat. Op 15 juli 2014 zou het zover zijn. De Rechtbank had daarmee de eis van de Eigenaren, tot ontruimen van het historische pand uit de 18de Eeuw, toegewezen, dat eigendom is van de familie Borella, die al een jaar lang niet de overeengekomen huursom, noch de borgsom ontvangen had, zoals het dagblad ‘La Opinión’ heeft gemeld. Pablo Montesinos wees het vervolgens af, om hierop in te gaan.

                                             Pablo Montesinos.

Daarop stuurde hij nog dezelfde dag een E-mail aan alle ondernemers, die in de Mercado San Pablo een stand gehuurd hadden, om hen te verzekeren, dat de onderhandelingen met een nieuwe geïnteresseerde voor de overname vergevorderd waren.

Maar de ondernemer had zijn geloofwaardigheid bij de 20 onderhuurders al lang verspeeld. In april 2014 had hij verkondigd, dat de onderhandelingen met de Indische multimiljonair Ram Bhavnanzi kort voor de afronding stonden.

Zoals het dagblad ‘La Opinión’ meldde, stelde deze zich met de familie, die eigenaar is, in verbinding, nadat o.a. de onderhandelingen over de maandelijkse huur mislukten, en gooide Bhavnanzi de handdoek in de ring.

Ook de onderhuurders, die al maandenlang wachtten, om hun stands te kunnen openen, dienden aan aanklacht in tegen Pablo Montesinos en eisten schadevergoeding.

Enkele van hen richtten op Facebook een actiegroep van getroffenen op. In een via dit Facebook profiel openbaar gemaakt schrijven wordt Pablo Montesinos ervan beschuldigd, de kosten voor het project volkomen onderschat te hebben en vervolgens een enorme berg schulden opgebouwd te hebben. Klaarblijkelijk had hij, naast de firma’s die aan de omvangrijke verbouwing van het pand deelnamen tot dan niet betaald, maar ook zijn eigen personeel niet. De daardoor ontstane schuldenberg schrikte nu elke investeerder af.

De Rechtbank verordende een zekerheidstelling voor de inrichting van de gehele markt, die door het bedrijf Eco Steel Proyectos y Estructuras geïnstalleerd was. De rechter was, gezien de toestand waarin de ondernemer Montesinos zich met zijn firma Inversiones Turísticas Bezanilla bevond, van mening, dat het gevaar bestond, dat deze delen van het meubilair zou laten verdwijnen.

Pablo Montesinos is alleen al aan Eco Steel Proyectos y Estructuras €400.000,= verschuldigd. Diverse cheques die hij tijdens de verbouwing heeft uitgeschreven, waren ongedekt.

Redding op het laatste moment
Op 14 juli 2014 - een dag voor de door de Rechtbank bevolen, gedwongen ontruiming - verraste Pablo Montesinos vriend en vijand met een plotselinge betaling van de achterstallige huur van ruim €250.000,=  (de maandelijkse huur van het pand zou €20.000,= bedragen hebben).

 Klaarblijkelijk heeft hij een nieuwe geldschieter gevonden die zich in het project inmengt.

Samen met twee andere investeringspartners hoopt Montesinos nu, binnenkort de laatste horden te kunnen nemen, om de Mercado San Pablo uiterlijk binnen twee maanden - eind september 2014 - te kunnen openen.
kleurlogoCanarias-7.png


De nieuwe haven van Puerto de La Cruz officieel gepresenteerd

De aanlegwerkzaamheden moeten in 2015 beginnen

PUERTO DE LA CRUZ - vrijdag 11 juli 2014 - Op 20 juni 2014 is door de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife, Carlos Alonso, eindelijk het definitieve project voor de nieuwe vissers- en jachthaven gepresenteerd; een ambitieus project, dat de stad al jaren bezig houdt en wat een definitieve opleving moet betekenen voor Puerto de la Cruz, het Orotava dal en de gehele Noordelijke agglomeratie van Tenerife.

Als onderdeel van de havenaanleg, moet in de komende jaren dan ook eindelijk het zogenoemde Parque Marítimo aan de kuststrook voltooid worden.

Het feit, dat ook de Canarische president, Paulino Rivero, en de burgemeester van Puerto de La Cruz op 20 juni 2014 naar de presentatie in Puerto de La Cruz zijn gekomen, bewijst, dat dit een duidelijk teken is, van het belang, dat alle overheden hechten aan dit plan.

Het Cabildo zal zich nu - na alle praktische en juridische moeilijkheden - bezig gaan houden met het verlenen van de benodigde vergunningen, zodat medio, of eind 2015 de aanlegwerkzaamheden kunnen beginnen.

Tijdens een eerste bouwfase zal de pier gebouwd en het havenbekken aangelegd worden, dat ruimte moet gaan bieden voor het afmeren van 200 plezierjachten (later uit te breiden tot 460)met een lengte tot 35 meter en 20 aanlegplaatsen voor vissersschepen.
Bovendien komen er aanlegmogelijkheden voor diverse veerbootverbindingen, dat was in een eerder project niet gepland. Vooral een vaarverbinding van Puerto de La Cruz naar het eiland La Pama beantwoordt aan de wens van veel burgers.

De bouwwerkzaamheden op de kuststrook moeten in 2018 beginnen en dan in 2020 voltooid zijn, zo is aangekondigd door het Cabildo en de Gemeente.

Was het aanvankelijk niet de bedoeling, dat in Puerto de La Cruz ook cruiseschepen zouden aanleggen, nu is daar in de planning wel rekening mee gehouden, dat deze aan de buiten pier kunnen afmeren.

Met het verdwijnen van de huidige parkeerplaats door de aanleg van de havenpier, staat een deels ondergrondse parkeergarage gepland voor 1.604 voertuigen. De rest van de kuststrook wordt in de stijl van een Canarisch vissersdorp ingericht, met winkels en een wandelboulevard langs de haven en de zee.

In cijfers
-    92 miljoen euro voor de aanleg van de haven en het Parque Marítimo
-    60 miljoen euro
gaat alleen al de bouw van de pier, de aanleg van het havenbekken en de ligplaatsen voor de schepen kosten. Dit bedrag wordt gefinancierd door de Canarische Regering en het Cabildo (Eilandbestuur).
-    32
miljoen euro wordt gezamenlijk geïnvesteerd door de bedrijven Entelo en Teleférico del Teide in de uitbreiding van het havengebied aan de landzijde.
-   460
plezierjachten zullen kunnen aanmeren, waarvan 200 in de eerste bouwfase. De visserijvloot krijgt 20 aanlegplaatsen. Daarnaast worden aan de buitenpier twee aanlegsteigers gebouwd voor veeboten.
- 1.604
parkeerplaatsen zijn voorzien, waarvan 869 ondergronds, en daarmee zou dan het parkeerprobleem in de stad opgelost moeten zijn.

kleurlogoCanarias-7.png


 

Energie uit golven voor Isla Baja

Drijvende generators leveren groene stroom

TENERIFE - maandag 17 februari 2014 - De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife, Carlos Alonso, en de president van de Noorse onderneming Langlee Wave Power, Julius Espedal, hebben een overeenkomst getekend voor het installeren van golfkracht-centrales.

Vanwege de bijzonder gunstige branding voor Isla Baja in het noordwesten van Tenerife hebben de gemeenten Buenavista del Norte, Garachico en Icod de los Vinos golfenergieparken voor hun kusten gepland.

De 30x50 meter grote golf energie opwekker ‘Robusto’ drijft dicht onder de wateroppervlakte.

Gekozen is voor het model van de 30x50 meter grote golf energie opwekker ‘Robusto’. Deze wordt op vier punten tot op 40 meter diep verankerd en drijft dicht onder de wateroppervlakte. Twee vleugels nemen de horizontale golfbeweging over, generators aan de assen zetten die in stroom on, en via zeekabels komt de zo gewonnen energie aan land.

Elke eenheid heeft een capaciteit van 132Kw en kan stroom voor ruim honderd huishoudens leveren.
kleurlogoCanarias-7.png


TITSA vernieuwt 42% van haar vloot
met 213 nieuwe bussen in vijf jaar

TENERIFE - zondag 2 februari 2014 - De Raad van Bestuur van het nutsbedrijf TITSA - met aan het hoofd als president van de busmaatschappij de minister van Mobiliteit, in het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife, Víctor Pérez Borrego - heeft op woensdag 29 januari 2014 de openbare aanbesteding goedgekeurd voor het Renovatieplan 2014-2018, wat een investering zal betekenen van ruim 58 miljoen euro in de ambitieuze renovatie van de bussen die het openbaar vervoer op Tenerife verzorgen.

Transportes Interurbanos de Tenerife (TITSA), het bedrijf van het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife, is akkoord gegaan met het in gang zetten van een nieuw Renovatieplan voor haar vloot, dat de aanschaf omvat van in totaal 123 voertuigen gedurende de periode 2014-2018, wat 42% vertegenwoordigt van de totale vloot waarmee TITSA momenteel haar dienstverlening aanbiedt.

Voor het eerst zal TITSA de nieuwe voertuigen huren, in plaats van in eigendom verwerven, wat bijdraagt toe een efficiënter financieel en technisch beheer van de onderneming. Zo zal het verkrijgen van deze voertuigen gerealiseerd worden via een nieuw huurmodel , gebaseerd op leasing. Wat het mogelijk zal maken, de passagiers jongere, veel modernere bussen te bieden met meer zekerheid en comfort.

Het Plan, met een investering van ruim 58 miljoen euro kan rekenen op de financiële steun van het Cabildo (Eilandbestuur) en van de Gemeente Santa Cruz de Tenerife, die de financiering hebben toegezegd voor de 22 nieuwe stadsbussen die dienst doen in de hoofdstad.

In het Plan de Renvación (Renovatieplan) is ook het herstel en het onderhoud opgenomen van een honderdtal voertuigen, dat nu al dienst doet.

De nieuwe voertuigen zijn minder vervuilend en voldoen aan de EURO 6-normering voor de uitstoot en zullen zijn aangepast voor mindervalide personen, zoals de huidige wetgeving vereist. Zo zullen alle autobussen beschikken over optische en akoestische waarschuwingssignalen plus een reling, die vanaf de voordeur naar de gereserveerde plaatsen leidt.

In het akkoord is overeengekomen, dat men de eerste serie autobussen eind 2014/begin 2015 levert en wel een aantal van 62 als volgt verdeeld:
- 22 stadsbussen,
- 31 standaard regionale bussen,
-   9 bussen voor de lange afstand.
kleurlogoCanarias-7.png


De Koning van het geluk

De Canario Jorge Andrés Gorrín is winnaar van meerdere hoofdprijzen in de diverse nationale, Spaanse loterijen

GRANADILLA - donderdag 9 januari 2014 - De 57-jarige Jorge Andrés Gorrín is inwoner van  Granadilla (Tenerife) en is bij zijn vrienden bekend als ‘Pochocho’, of ‘El Rey’ (‘De Koning’), maar wordt door zijn vrienden vanaf nu ‘El Rey de la suerte’ (De Koning van het geluk’), ‘El calvo de la fortuna ‘(De kale van het geluk), of ‘El soltero de oro’ (De gouden vrijgezel) genoemd.

Voor deze man, die in het Zuiden van Tenerife rondrijdt in een pontificale sportwagen cabriolet, was in 2006 het winnen van ‘El Sueldazo van de ONCE loterij niet voldoende, waardoor hij sindsdien bereikt heeft, dat men hem als hoofdprijs maandelijks €6.000= uitbetaalt tot 2031 (in totaal 1,8 miljoen euro).

El rey de la suerte
(de koning van het geluk) in zijn pontificale cabriolet.

En alsof dit niet genoeg was, heeft hij op 22 december 2013 maar liefst €375.000.= gewonnen dankzij drie tiende-loten met nummer 79.712;  wat de tweede prijs van ‘El Gordo de Navidad’ (Kerstloterij) was; en amper zes dagen later, wint hij dan ook nog eens, op de dag van Los Reyes Magos (Driekoningen), een tweede prijs, dit keer in de ‘El Niño’-loterij, met lotnummer 69.262:  een prijs van €75.000,=

En hoe ongeloofwaardig dit ook lijkt, het zijn niet de enige prijzen die Gorrín in de wacht heeft weten te slepen gedurende zijn leven. Begin jaren 80, won hij - ook achtereenvolgens - een prijs van €170.000,= en nog eens een prijs van €2,260,= bij trekkingen van de ONCE loterij. Met het inzetten op de ene en de andere loterij, heeft Jorge Andrés Gorrín 2,4 miljoen euro geïncasseerd.

"Líneas eróticas Jorge Gorrín, dígame", zegt hij wanneer hij de telefoon opneemt als BT’er (Bekende Tinerfeño). Terwijl de meeste prijswinnaars van de loterijen liever hun identiteit verbergen, om problemen te voorkomen, kan Gorrín het niet nalaten, zijn idylle toe te geven met de Fortuin; (Romeinse Godin van het toeval, zie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Fortuna_%28mythologie%29
).

“En wat zal ik nu eens gaan doen? Het houten huis afbouwen waarmee ik bezig ben in  Granadilla, onder bij het benzinepompstation, dat ik verkregen heb via drie tiende-loten van ‘El Gordo’, of naar Duitsland gaan, om een auto te kopen. Ik dacht een Ferrari te kopen, maar uiteindelijk heb ik gekozen voor een caravan. Ik houd er van, zo af en toe hier, of daar een poosje naar toe te gaan.”

De man ziet geen enkele logica in het feit, dat hij achtereenvolgens twee keer een prijs wint, nadat hij daarvoor al drie andere prijzen in de wacht heeft gesleept. “Men zegt; gelukkig in het spel, is ongelukkig in de liefde [lacht hij hardop], maar ik weet het niet en ik geloof ook niet, dat het me zo slecht is vergaan in de liefde. Ik ben dan wel vrijgezel, dat wel, zonder verplichtingen, zonder besognes (maar geen stuntel), merkt hij al grappen makend op.
In werkelijkheid was Gorrín getrouwd, maar hij laat weten, dat dit slechts tien jaar heeft geduurd. Hij zegt, dat hij twee kinderen heeft bij deze vrouw en nog eens tien bij andere vrouwen met wie hij niet getrouwd is geweest, van wie er twee op de Kaap Verdische Eilanden wonen.

De drie tiende loten van ‘El Gordo’ had hij dankzij het vertrouwen wat hij stelde in de zoon van de eigenaar van het Repsol- benzinepompstation in Granadilla, gelegen langs de autosnelweg naar het Zuiden, waar het lot gekocht is met nummer waar de prijs van 200 miljoen euro op is gevallen voor de complete serie.

Terwijl hij het lot van de ‘El Niño’-loterij bij toeval had gekocht, toen hij op een ochtend naar Santa Cruz moest, om wat papierwerk te regelen. “Ik reed via Candelaria, kwam langs het loterijkantoortje aan het Plaza de Teror en kocht een lotnummer, dat me beviel. En dat was alles,’ vertelt hij, om duidelijk te maken, dat, men loten van de kerstloterij en van de ONCE overal kan kopen, waar men op dat moment is.”
Feit is, dat hij met kerstmis 2012 zestig tiende-loten heeft gekocht, hoewel hij in dat jaar geen prijs heeft gewonnen.

Geboren op La Gomera, heeft Gorrín een leven als uit een boek, zij vader is gestorven in de leeftijd van 36 jaar, toen hij slechts tien jaar oud was en zijn moeder besloot, om met haar drie kinderen naar Tenerife te gaan, op zoek naar een beter leven. Obdulia Arzola werkte jarenlang in Hotel ‘Mencey’ in Santa Cruz. Eerst woonden ze in de wijk Las Delicias en vervolgens in de wijk La Salud, in Santa Cruz.

Gorrín heeft van alles gedaan, om te voorzien in zijn levensonderhoud. Hij werkte in een televisie-winkel, repareerde huishoudelijke apparaten en werkte ook nog in de visserij. Soms verbleef hij een maand op zee, “perioden waarin hij goed verdiende”, zo geeft hij toe. “Ik  werkte, om mijn moeder te ondersteunen en om me een toekomst te verzekeren, hoewel dat behoorlijk vaag was,” vertelt hij.
Dus werd hij heen en weer geslingerd, totdat hij naar het Zuiden naar het eiland verhuisde, trouwde, scheidde en terug zijn leven herinrichtte.

Alles nam een onverwachte wending, toen hij in 2006 ‘El Sueldazo’ van de ONCE won. De Organización Nacional de Ciegos (Blindenvereniging) betaalt hem aan he begin van elk jaar  €72.000,= uit (€6.000 per maand), een bedrag dat hij gedurende 17 jaar zal ontvangen. Dankzij dit geluk kocht hij een open sportwagen, plus een terreinwagen en reisde hij naar Italië, Turkije, de Griekse eilanden en Tunesië. Ook begon hij met de bouw van een houten huis in Granadilla.

“Werken?, welnee, de ONCE betaalt me nu,” zegt hij lachend. “ Ik geniet van het leven, vooral met het verzorgen van de boerderij van mijn zus,” die heel opmerkelijk €120.000,= heeft gewonnen met een tiende lot in ‘El Gordo’, dat ze kocht bij de beroemde Repsol benzinepomp.  “Goed, €1000.000,= dan, want Hacienda (de Fiscus) moet 20% hebben,” zo merkt hij op.

Maar naast het verzorgen van de gewassen van zijn zuster, is zingen een andere bezigheid die hij graag doet. “ Ik zing van alles: folías, boleros, rancheras... Een lied wat ik bijzonder graag zing is de rancheraEl Rey, wat de Mexicaan Vicente Fernández bekend heeft gemaakt, de vader van de charmante Alejandro Fernández.”
Por-que si-go sien-do el reyyyy...”, zingt Jorge Andrés Gorrín aan de andere kant van de mobiele telefoonverbinding. “Sommigen noemen met ‘El Rey’, omdat ik veel van dit lied houd,” zo merkt hij op.
                                              images541large.jpg

Kaal, zoals der hoofdpersoon in reclames van de Loterij en met een sikje, was het verschijnen van Gorrín op 22 december 2013 met zijn staalgrijze cabriolet bij het benzinepompstation in Granadilla het meest besproken moment van de dag die overliep van champagne en blijdschap. Hij verzekert met zijn 57 jaar, “dat de mensen hem niet ouder schatten dan 40.-” En Jorge Andrés Gorrín heeft al weer andere loten, om de Fortuin te verleiden in de zaterdagloterij van de Lotería Nacional (Spaanse Staatsloterij). Die heb ik gekocht bij Taco, in La Laguna. De lotnummers eindigen op 13.
kleurlogoCanarias-7.png


De Actiegroep tegen
de Jachthaven van La Enramada
belooft veel oproer te veroorzaken

ADEJE - zaterdag 4 januari 2014 - Miguel Ángel Galindo, woordvoerder van het Plataforma No al Puerto de La Enramada (de Actiegroep tegen de Jachthaven van La Enramada) en raadslid in de oppositie van de Gemeenteraad van Adeje, heeft op vrijdag 3 januari 2014 laten weten, dat de actiegroep in februari zal beginnen met een ‘huis aan huis’-campagne, om te informeren over haar afwijzing voor de aanleg van een jachthaven in La Caleta, waarvoor de toestemming momenteel in behandeling is bij Puertos Canarios.

Galindo heeft er aan herinnerd, dat het project voor het aanleggen van de haven in 2006 is gepresenteerd door Salatin Promociones SLU; maar, dat een sterke burger-oppositie de bedoelingen heeft afgeremd voor wat toen werd genoemd: ‘Nuevo Puerto Deportivo de Adeje’ (‘Nieuwe Jachthaven van Adeje”).

              Het project voor de jachthaven van La Enramada in Adeje.

Het raadslid merkt op, “ dat men niet moet vergeten, dat op 13 december 2006 het Plataforma de Amigos y Vecinos de La Caleta (de Actiegroep Vrienden en Bewoners van La Caleta) zich fel heeft verzet tegen het project en men toen een petitie heeft aangeboden aan het Gemeentebestuur, vergezeld van 1.400 handtekeningen.

Dezelfde actiegroep heeft nog twee petities gepresenteerd - op 29 december 2006 en op 5 januari 2007 - die respectievelijk zijn ondertekend met 144 en 285 handtekeningen.

Het project werd afgewezen en, volgens het raadslid, heeft het geïnteresseerde bedrijf in 2010 vrijwillig surseance van betaling aangevraagd.
Galindo kritiseert het stilzwijgen van de PSOE, de regerende partij in Adeje, “omdat het een gegeven is, dat ons zorgen baart en men ons de kans geeft te reclameren bij hun leiders, niet alleen plaatselijk, maar op Deelstaatniveau, waarbij men doorgaat met het verzamelen van gegevens,” zo heeft hij benadrukt.

De woordvoerder van deze actiegroep pleit voor een duurzaam model op een kuststrook die in juli 2013 een resolutie heeft ontvangen van het Directoraat voor Duurzaamheid van de Kust en de Zee, “opdat men een buitengewoon beschermingsnetwerk integreert, volgens het Europese beleid voor natuurbehoud,” zegt hij

Ook heeft hij de uit Adeje afkomstige, José Luis Delgado, adviseur van het Cabildo (Eilandbestuur), en Carmen Nieves Rodríguez, viceminister in de Canarische Regering, uitgenodigd, zich uit te spreken ten gunste van de actiegroep, ten gunste van het strand en tegen de jachthaven.

Galindo herinnert eraan, dat politieke partijen zoals de PP, CC en Sí Se Puede zich ook hebben verzet tegen de aanleg van de jachthaven

Volgens het raadslid hebben ook diverse organisaties in de gemeente, ondernemingen, profsporters en sportverenigingen, allemaal hun afwijzing laten blijken voor de haven, “en allemaal steunen ze de Asociación de Vecinos de La Caleta (Buurtvereniging van La Caleta).”
kleurlogoCanarias-7.png


Het miljonairs-schip ‘The World
afgemeerd in Los Cristianos

LOS CRISTIANOS - donderdag, 2 januari 2014 - The World is een drijvend thuis van multimiljonairs die een, of meerdere van 165 private appartementen op het schip hebben gehuurd, of gekocht.

Het schip telt twee twaalf dekken, met diverse zwembaden, tennisbanen en gelegenheid tot het spelen van golf; de bouw ervan heeft 380 miljoen dollar gekost en de appartementen zijn verkocht tegen prijzen die variëren va 2,5 tot acht miljoen euro, exclusief de kosten van de reizen en het onderhoud  (zie: https://www.google.nl/#q=miljoenairs-schip+%E2%80%98The+World).

            The World, beter bekend als 'het schip van de multi-milionairs'

Ter ere van het eerste bezoek aan Puertos de Tenerife (in de haven van Los Cristianos , heeft de havenbeheerder - Pedro Rodríguez Zaragoza - een herinneringsplaquette en wijn van het eiland overhandigd aan de kapitein van het schip..

Op het schip verblijven 300 passagiers en het ligt afgemeerd in de haven van Los Cristianos tot vrijdagavond 3 januari 2014, waarna het zal vertrekken naar Las Palmas de Gran Canaria.

The World is gebouwd op de Noorse scheepswerf van Fosen Mekaniske Verksted, staat geregistreerd op de Bahama’s en is gedoopt in 2008.
kleurlogoCanarias-7.png


Vijf gewonden bij een explosie in een zwembad bar

ADEJE - zaterdag 28 december 2013 - Op vrijdagmiddag 27 december 2013 zijn vijf personen gewond geraakt door het ontploffen van een machine welke stond opgesteld in de zwembad bar van hotel ‘Playa Paraíso’, in de gemeente Adeje (Tenerife); zo heeft het Centro Coordinador de Emergencias y Seguridad (Cecoes) (= de Alarmcentrale 1-1-2) laten weten.

Na de melding van het ongeval te hebben ontvangen, zijn brandweerlieden de locatie gaan inspecteren, hoewel zij niet hebben hoeven ingrijpen.

           Iberostar - Gran Hotel ‘Playa Paraíso’, in de gemeente Adeje.

De Servicio de Urgencias Canario (SUC) (Canarische Ambulancedienst) heeft de gewonden verzorgd, die brandwonden van diverse aard hebben opgelopen. Zo is een Britse vrouw met ernstige brandwonden in het gezicht en op de hoofdhuid, overgebracht naar het Hospital Nuestra Señora de La Candelaria.

Terwijl een 8-jarig Brits kind met minder ernstige brandwonden en een man van dezelfde nationaliteit met lichte schroeiplekken naar het Hospiten Sur zijn overgebracht.

Bovendien zijn twee vrouwen (een 38-jarige en een 34 jarige) met lichte brandwonden opgenomen in het Hospital Quirón Costa Adeje.

Agenten van de Guardia Civil en van de Policía Local (Gemeentepolitie) hebben geassisteerd bij de door de ambulancedienst ondernomen bereddering.
kleurlogoCanarias-7.png


Uitschuiver van een Binter-vliegtuig
op de landingsbaan van Los Rodeos

Passagiers en bemanning komen met de schrik vrij
Storm en noodweer op de Canarische Eilanden

LOS RODEOS - donderdag 12 december 2013 - Een vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij Binter, dat het traject Gran Canaria-Tenerife heeft afgelegd, is op de luchthaven van Los Rodeos van de landingsbaan geraakt, zonder dat daarbij slachtoffers te betreuren zijn, de passagiers en de bemanning zijn met de schrik vrijgekomen en hebben op eigen gelegenheid het toestel kunnen verlaten.

Door het ongeval is de start- en landingsbaan op Tenerife Noord bijna twee uur afgesloten, maar deze is weer open.

Bronnen binnen Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea (AENA) en binnen de luchtvaartmaatschappij Binter hebben het ongeval bevestigd, waardoor er geen vliegtuigen konden landen op, of opstijgen vanaf, de Tinerfense luchthaven.

Bronnen hebben bevestigd, dat van de 51 passagiers en de vier bemanningsleden aan boord van de ATR niemand gewond is geraakt; wel, dat bij het verlaten van het toestel een passagier een enkel heeft verstuikt. De door Naysa uitgevoerde vlucht NT169 is op woensdag 11 december 2013 om 18:50 uur van de landingsbaan geraakt. “Vanwege een grote hoeveelheid water op de baan, maar het toestel heeft geen noemenswaardige schade opgelopen,” aldus Juan Ransdel, de directeur de luchtvaartmaatschappij.
>
Dit ongeval heeft verplicht tot de sluiting van de Luchthaven van Los Rodeos, op een dag waarop men een twintigtal interinsulaire vluchten heeft moeten annuleren ten gevolge van de slechte weersomstandigheden (met rukwinden en zware regenval) die op woensdag 11 december de Canarische Eilanden hebben geteisterd; zo hebben bronnen binnen AENA laten weten.

De annuleringen hebben zich voorgedaan op de luchthaven van El Hierro, waar twee vluchten naar Gran Canaria zijn geannuleerd; op de luchthaven van La Palma heeft men elf (aankomende en vertrekkende) vluchten geannuleerd, veertien op Tenerife Noord en een op de Luchthaven Tenerife Zuid, die naar Gran Canaria had moeten vertrekken.

De storm heeft ook voor omleidingen gezorgd op enkele luchthavens van de Archipel. Zo is een toestel afkomstig uit Oviedo, met bestemming Los Rodeos, omgeleid naar de luchthaven Tenerife Zuid.
Op Lanzarote heeft men twee toestellen, die afkomstig waren uit Brussel en Bilbao, omgeleid naar de luchthaven van Fuerteventura.
kleurlogoCanarias-7.png


Carlos Alonso geeft de ambassadeur van Nederland de mogelijkheden te kennen welke Tenerife biedt

SANTA CRUZ DE TENERIFE - vrijdag 8 november 2013 - De president van het Cabildo (Eilandbestuur), Carlos Alonso, heeft op donderdag 7 november 2013 de Nederlandse Ambassadeur in Spanje, Cornelis van Rij,  ontvangen, die dezer dagen een bezoekronde aflegt aan de voornaamste autoriteiten van de Archipel.

Bij deze ontmoeting in het Palacio Insular, ging de ambassadeur vergezeld door de consul van zijn land op Canarias, Stanley Leopold Weytjens, en toonde zich geïnteresseerd in het initiatief ‘Why Tenerife’.
consul.jpg
Alonso heeft hem uitgelegd dat het gaat om  een vernieuwingsmodel wat verbonden is aan de inverstering mogelijkheden die het eiland biedt; evenals de handelsverwachtingen welke Tenerife kan bieden voor het aantrekken van overheids- en private investeringen van het internationale panorama.

In die zin, heeft de president het belang benadrukt van de luchtvaartverbindingen en de telecommunicatie met projecten zoals ALiX. Tijdens deze ontmoeting heeft hij ook waarde gehecht aan de overdracht die de toeristen-sector heeft voor de economie van Tenerife, het eiland  dat jaarlijks vijf miljoen toeristen ontvangt, waarmee men aan het hoofd staat van de Archipel.

Tijdens het bezoek kon men ook het belang en de behoeften bespreken van de Nederlanders die op het eiland wonen.

00000slas-canariaslogo-671.jpg


Een zwaargewonde en een lichtgewonde
bij een ‘kite surf’-ongeval

EL MÉDANO - Allerzielen 2 november 2013 - Op zaterdag 2 november is een 37-jarige man zwaar gewond en een 37-jarige man minder zwaar gewond geraakt, tijdens een ‘kite surf’ ongeval op het Los Balos-strand, in El Médano (Tenerife).

 Rond het middaguur heeft 1-1-2 diverse alarmerende telefoontjes ontvangen, waarin is aangegeven, dat een ‘kite surf’-vlieger  is neergestort op diverse badgasten en, dat er diverse, aanzienlijk gewonden zijn.


(Archieffoto).

Een 30-jarige man is met zwaar hoofdletsel per ambulance-helikopter overgebracht naar de luchthaven van Los Rodeos en van daar uit in een ambulance iovergebracht naar het Universitair Ziekenhuis ‘Nuestra Señora de La Candelaria’.

Een  andere  -  37-jarige -  man is met minder zware hoofdverwondingen per ambulance overgebracht naar het Hospitén Sur.
kleurlogoCanarias-7.png


De ongelooflijk tanende haven,
een geschiedenis van verval

SANTA CRUZ DE TENERIFE - maandag 7 oktober 2013 - Momenteel maakt de haven van Santa Cruz de Tenerife een periode van onzekerheid en verwarring door, meer nog door de economische crisis en het ontbreken van een nieuw ‘Plan Especial’.

De geleidelijke afgang van de haven van Santa Cruz de Tenerife is terug te vinden in bijna alle statistieken, met uitzondering van enkel optimistische, mooi op tijd komende standpunten. Maar de rest van het Havenbedrijf geeft toe, dat de cijfers een geleidelijke afname van het goederenverkeer laten zien.

      De teruggang in het tonnage vrachtverkeer heeft in het afgelopen decennium,
                                            jaarlijks bijna 2% bedragen.

En dit vindt plaats, terwijl het een rommeltje is tussen de prognoses van het Havenbestuur en de werkelijkheid. Op dit niveau, zou men veronderstellen, dat de haven van Granadilla al in gebruik zou zijn genomen, waarnaar men de grootste industriële en commerciële activiteit denkt te verplaatsen. Vandaar, dat de Santa Cruz-pier vooral gereserveerd zou blijven voor de ontvangst van passagiersschepen. De vertraging van de aanleg van de haven in het Zuiden en de  verwachtingen in die van Santa Cruz de Tenerife, hebben gezorgd voor een terugval in de havenactiviteit en ook in de verwachte spectaculaire toename, die men had voorzien, in de aankomst van cruiseschepen.

Het resultaat is, dat de haven van Santa Cruz d Tenerife momenteel een periode van onzekerheid en verwarring doormaakt, nog verergerd door de economische crisis en het ontbreken van een nieuw ‘Plan Especial’, wat men momenteel aan het behandelen is.
Zo moet bijvoorbeeld opgemerkt worden, dat de containerterminal van Los Llanos al drie jaar gesloten is vanwege het faillissement van Contenemar, terwijl die van El Este nog niet voor de volle 100% in gebruik is genomen.

De cijfers in het meest recente document - dat zojuist is goedgekeurd door het Beheer Bouwzaken en wat nu ter openbare inzage ligt - geven effectief aan, dat het totale verkeer in de haven van Santa Cruz aan verplaatste tonnages in het afgelopen decennium is gedaald. Van 2001 tot 2011 heeft de activiteit te maken gehad met een jaarlijkse daling van bijna 2%, van 16 miljoen registerton in 2002 en tot 12,2 miljoen ton in 2011.

De daling is echter gedurende het gehele decennium voortdurend constant gebleken. Tot 2006 heeft men een jaarlijkse groei kunnen waarnemen van 3,4%, waardoor men van 16 miljoen ton naar bijna 189 miljoen ton is gegaan, het grootste in de geschiedenis.
Maar vanaf 2007 begint men de effecten van de economische crisis te merken en dan vooral in de droge bulklading die bestaat uit materialen welke voor de bouw worden gebruikt, zoals cement, die gedaald is tot 247.400 ton. Ondanks dit en dankzij de toename van vloeibare bulklading en brandstoffen, is de algemene verlaging uitgekomen op 0,3%, wat neerkomt op 51.400 ton minder.

Maar al in 2008 beginnen de gevolgen van de economische crisis zich sterker te laten voelen in de economische activiteit en daarom in de verplaatsing van goederen in de havens, wat  uiteindelijk een afspiegeling  is van de economische ontwikkeling.
tfe2_large.jpg
Zo heeft in 2008 en vooral in 2009 de verplaatsing van het totaal aan tonnage wat door de haven van Santa Cruz de Tenerife is gegaan, een daling ondergaan van bijna 3,5 miljoen ton, van 18 miljoen in 2007 naar 14,5 miljoen in 2009. In de afgelopen twee jaar heeft men de daling gehandhaafd, hoewel het zeker is, dat dit op een meer gematigde manier is, waarbij het verlies nu is uitgekomen op een miljoen ton tussen 2009 en 2011.

De afname van het totale goederenverkeer is fundamenteel te wijten aan de terugval in de belangrijkste sectoren, zoals het toerisme en in het bijzonder de bouw. Zodoende is het bulkgoed van 9,2% van het totale verkeer in 2002, naar 5,6% gegaan in 2011.

Deze cijfers neemt men waar ondanks de toename met het relatieve gewicht van het totaal aan goederen, waarbij de behoefte aan energieverbruik ervoor zorgt, dat de vloeibare bulklading de voornaamste groep vervoerde handelswaar is gebleven, met meer dan de helft in 2011. In het geval van het vaste bulkgoed komt men aan 80% vanwege het feit, dat een groot deel van het gebied beschermd is vanuit milieu-oogpunt en de beperking die dit met zich meebrengt voor de winning van droge stoffen

Men becijfert, dat men de terugval in het goederenverkeer heeft gecompenseerd met het aantal passagiers wat de haven heeft aangedaan tijdens het afgelopen decennium. Feitelijk heeft men vast kunnen stellen, dat dit aantal groeit in een tempo van jaarlijks 1,7% - van anderhalf miljoen in 2002 naar 1,7 miljoen in 2011. “In dit decennium heeft dit bijgedragen aan een positieve ontwikkeling van het maritieme transport als alternatief voor het luchtverkeer.”
Naast andere factoren, heeft men dit te danken aan de verbetering van de haveninfrastructuur. Een betere concurrentie in de sector, met nieuwe lijndiensten en de inlijving van nieuwe snelle schepen zoals de ‘fast-ferry,’ samen met een groeiende tendens van de Canarische bevolking, om te reizen tussen de eilanden,” zo geeft men aan in het ‘Plan Especial’.
Deze ontwikkeling  heeft aanpassingen in het aanbod gehad en de vraag naar diverse interinsulaire lijnen zoals is gebeurd in 2008 met de verdwijning van die, welke de haven van Santa Cruz de Tenerife verbond met Puerto de La Luz in de hoofdstad van Gran Canaria via de jet-foils.

Het havensysteem van Santa Cruz de Tenerife heeft het afgelopen decennium een toenemende terugval te zien gegeven vanwege de crisis en het gebrek aan planning
In het recente geanalyseerde jaar is het aantal passagiers wat de Tinerfense haveninstallaties heeft gebruikt, toegenomen met 89.000 ten opzichte van 2010, wat veronderstelt, dat men voor het eerst meer dan 1,7 miljoen passagiers heeft bereikt.
Het aantal reizigers via vrachtschepen is gegroeid met 17.700 personen terwijl het cruiseschepenverkeer is toegenomen et ruim 70.000 en voor het eerst 60.0000 passagier is.

Als resultaat van het door het Havenbedrijf ontwikkelde beleid, om zich in de Tinerfense haven te specialiseren in het verkeer van burgers, heeft men kunnen bereiken dat het verkeer van cruiseschepen in het afgelopen decennium een jaarlijkse toename heeft doorgemaakt van 11%. Het aantal schepen wat arriveert, is echter minder, maar dat is te wijten aan de afmeting van de schepen.

Zo blijven de haven en geheel Santa Cruz achter bij de haven van Las Palmas, en is men op nationaal vlak vierde, ondanks de intentie zich nagenoeg geheel op de cruiseschepen te concentreren.
Het aantal containers heeft ook een ontwikkeling doorgemaakt die gelijk is aan de algemene goederenhandel en is in het afgelopen decennium afgenomen met jaarlijks 1% tot aan het punt, dat men er 30.310 minder heeft dan in 2002. Vanaf 2008 is de daling opgelopen tot 7,5%, met de registratie in sommige jaren van een daling van 19%, om stabiel te blijven gedurende 2010 en 2011.
De gegevens zijn echter nog meer veelbetekenend  als men er rekening mee houdt, dat in de haven van Santa Cruz zich 94% van het containervervoer concentreert  van alle havens in de provincie Santa Cruz de Tenerife..

Wat de verwachtingen betreft die zijn vervat in het ‘Plan Especial’ gaat men ervan uit, dat dan de industriële haven van Granadilla in gebruik zal zijn. Wat betreft het vloeibare bulkgoed, neemt men met zekerheid het voortbestaan van de Refinería  (Raffinaderij) aan en de introductie van aardgas in 2015 met een fabriek in Granadilla. Het jaar daarop verwacht men, dat er vanaf deze locatie 408.000 ton vervoerd zal gaan worden en in het twee jaar becijfert men, dat dit 424.000 ton zal zijn.

De haven beslaat en oppervlakte van 2,5 miljoen vierkante meter, waar er in de afgelopen 15 jaar een miljoen m² is bij gekomen van de bijna 6% die men in de stad heeft geopend.  In 2016 zal men 508.000 ton aardgas gaan vervoeren en in het tweede jaar 424.00 ton.  Ook houdt men er rekening mee, dat in het huidige boekjaar die nieuwe María Jiménez containerterminal in gebruik zal zijn, waarvan het doel is jaarlijks 60.000 containers te verwerken gedurende de eerst drie boekjaren, om daarna progressief te groeien tot 150.000 per jaar.
In de haven van Granadilla is voorzien, dat men eenzelfde aantal containers zal verwerken in 2020, en het jaar daarop 180.000 en vanaf het derde jaar 216.000.
De verwachtingen laten zien, dat men vanaf dat moment een groei zal waarnemen van 1,5% per jaar en, dat men het vervoer van bulkgoed zal continueren tot 2030.

Configureren en nieuwe projecten

In alle plannen die men voor de ontwikkeling van haven bestudeert, geeft men aan, dat deze zich historisch heeft ontwikkeld tot een belangrijke rol als essentiële infrastructuur voor de toelevering van de westelijk gelegen eilanden, de buitenlandse handelsbetrekkingen en de export van landbouwproducten. Zo is deze veranderd in een element met een strategisch karakter voor de ontwikkeling van de eiland-economie.
Daartoe moest men groeien op een ietwat ongeordende, verspreide, disfunctionele manier en zonder veel planning voor de middellange en lange termijn, omdat men zich moest aanpassen aan het havenverkeer.
Een factor die deze groei heeft gemarkeerd, is de bestaande, karakteristieke orografie, met een aanzienlijke diepte langs het kustgedeelte, waardoor men moest groeien langs de kustlijn en met de beperking die de nabijheid van de stad oplegt.

Van 1996 tot 2000 voert men een betekenisvolle toename in de uitvoering van bouwwerken uit, om het aanzienlijk toegenomen havenverkeer aan vracht en passagiers te kunnen opvangen, wat veelal niet was voorzien in het ‘Plan Especial’ , dat men slechts een jaar eerder had goedgekeurd.

Vooral de beweging van containers valt op, die schepen van grote afmeting nodig hebben welke alleen kunnen opereren op diepe locaties en met brede aanlegsteigers, die schaars zijn in de chicharero haven. Als echter deze groei is afgeremd en zelfs teruggelopen; is het, dat men de noodzaak voorstelt, om havenruimte die zijn functionaliteit verloren heeft, te openen naar de stad.

Op dit punt komt namelijk het prestigieuze ster-project van de Gemeente Santa Cruz in beeld, om in het Dársena de Los Llanos (Bekken van Los Llanos) een maritieme sportvoorziening voor de burgers  aan te leggen en men praat zelfs over een jachthaven zoals Maremagnun in Barcelona.

In dit gedeelte ontbreekt de activiteit, omdat het een diepte heeft van amper acht meter. “Het verlies van dit oppervlak wordt echter ruimschoots goedgemaakt door de uitbreiding van de  Dársena del Este (het Oostelijke Bekken) en zo zal de stad een belangrijke ruimte winnen voor het vertier van de burgers en hun behoefte contact met de zee te hebben,” Over een lengte van 12 kilometer van de haven; tussen La Hondura en San Andrés bestaat het plan, om in de komende jaren een wandelpad aan te leggen.

In de afgelopen 15 jaar is de haven gegroeid met bijna een miljoen vierkante meter, van de 1.500.000 m² in 1995 naar de 2.500.000 m² nu. Van dit aantal is slechts 6% toegankelijk voor het publiek, wat behoorlijk frustrerend blijkt te zijn als men  bedenkt, dat voor de meerderheid van de chicharreros (mensen die op Tenerife geboren zijn) de haven een barrière is bij de zee en men van mening is, dat die groter is geworden door het verslinden van grondgebied van de stad.

Beginnend met de wandeling in La Hondura, handhaaft men daar het brandstofverkeer, zoals nu het geval is, vanwege de nabijheid van de Refinería (Raffinaderij).

In Cabo Llanos behoudt het Havenbedrijf het eigendom van een perceel van 2.000 m² waarop men de bouw van een pand voorziet wat maximaal voor 60% uit kantoorruimte zal bestaan en voor 40% uit winkelruimte, waarvan 20% horeca, naast een parkeerterrein voor 300 voertuigen.

Het Parque Marítimo, het Palmétum en het Auditorio houden hun huidige culturele openbare functie, maar dan gemengd met winkels, horeca, kantoren en een parkeergarage voor  ongeveer 500 voertuigen in een gebouw, dat ontworpen is door Santiago Calatrava, het Casa de la Pólvora (Kruithuis) en het Castillo Negro (Donkere Kasteel).

De Dársena (Havenkom) bereikt vervolgens Los Llanos waar na tientallen jaren van discussie met de Gemeente het Havenbedrijf de handen afhoudt, wat het mogelijk zal maken naast de havenvoorzieningen een deel van deze ruimte te wijden aan maritieme sport activiteiten. Tot voor kort waren deze 14.500 m² bezet met 700 containers en zes grote hijskranen, die verwaarloosd raakten na het failliet van Contenemar.

Maar een ander groot sterproject voor de toekomstige haven is ongetwijfeld de Muelle de Enlace (Verbinding pier) die is ontworpen door der Zwitserse architecten Herzog & De Meuron met het winnen van een ideeënwedstrijd. In dit kader is echter het aanvankelijk geprojecteerde hotel verdwenen, dat was opgenomen in een eerdere versie van het `Plan Especial’.
Deze toekomstige enclave zal men bestemmen voor maritieme activiteiten, sport en de ontvangst van passagiers; de aankomst van zeilschepen; winkels; kantoren; kiosken; terrassen en horeca; een locatie voor het houden van carnavalsevenementen en een parkeerterrein. De ruimte krijgt de naam: ‘Marina del Atlántico’.

De Dársena de Anaga (het Anaga-Havenbekken) zal gaan dienen, zoals nu, voor het passagiersverkeer inclusief een nieuwe terminal voor cruiseschepen die aanvankelijk was ontworpen voor de Muelle de Enlace (Verbinding pier) en die komt te liggen naast de huidige ferryboten. De wijk La Alegria blijft kantoren herbergen; de jachthaven van Anaga zal men handhaven; in Valleseco voorziet men het herstel van het strand; de containerterminal blijft gehandhaafd op Bufadero en María Jiménez en van daar uit zal de haven worden voortgezet als locatie voor industriële- en visserijactiviteiten.

Ondanks de bevestigingen van de wethouder Bouwzaken, José Ángel Martín Bethencourt, is het zeker, dat in het ‘Plan Especial’ in San Andrés de aanleg van een jachthaven gevestigd zal blijven, gezien deze bijna 300.000 m² onderdeel zijn van een concessie voor 30 jaar. Gezien echter de desinteresse van de projectontwikkelaar, José Ana Labajos, en dat 45% van de aandelen toebehoort aan het momenteel in staat van faillissement verkerende Forum Filátelico, zal het moeilijk zijn, om deze jachthaven te realiseren.

Wat betreft parkeerterreinen, beschikt men over de navolgende 13.513 plaatsen voor voertuigen:
-    743 in Cabo Llanos,
-    730 in het Parque Marítimo,
- 1.440 bij de Muelle de Enlace,
-    225 bij de Dársena de Anaga,
-    375 in de wijk La Alegría,
en de ruim10.000 in Cueva Bermeja en bij de Dársena Norte; plus de nog eens, mogelijke, nieuwe parkeerplaatsen.
kleurlogoCanarias-7.png


Het einde van het Melchior-tijdperk

Carlos Alonso is de nieuwe president van
het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife

TENERIFE - dinsdag 17 september 2013 - Tenerife heeft een nieuwe Cabildo-president. Tijdens een buitengewone zitting van het Eilandbestuur heeft op maandag 16 september 2013 de ambtsoverdracht plaatsgevonden van Ricardo Melchior aan zijn opvolger Carlos Alonso als President van Tenerife; waarmee Ricardo Melchior in de leeftijd van 66 jaar zijn ambt vrijwillig heeft neergelegd. Hoewel Melchior zich niet volledig uit de politiek terugtrekt, is de tijd gekomen om de jeugd op de voorgrond te laten treden.

In de overtuiging, dat zijn partij - de nationalistische Coalición Canaria (CC) - een interne vernieuwing en verjonging kan gebruiken, heeft Melchior het ambt van eilandpresident nog voor het einde van de legislatuur neergelegd en daarmee voor een unieke gebeurtenis gezorgd. In de honderdjarige geschiedenis van het Eilandbestuur is het niet eerder voorgekomen, dat een president vrijwillig het ambt neerlegt.


Melchior, Alonso en Aurelio Abreu (r.) leider van de PSOE-fractie in de Eilandregering

Hoewel Ricardo Melchior al in maart 2013 heeft laten weten, nog voor het eind van zijn regeerperiode terug te zullen treden, is het aftreden toch nog als een verrassing gekomen, want hij had geen directe reden voor een vroegtijdig aftreden.

Veertien jaar lang heeft Melchior aan het hoofd van de Eilandregering van Tenerife gestaan.
Noch voor de aanstaande verkiezingen heeft Melchior zijn partijleden en kiezers de mogelijkheid willen geven, kennis te kunnen nemen van de eigenschappen en mogelijkheden van degene die zijn plaats inneemt en daarom zijn ambt aan de wilgen gehangen.

De opvolger van Melchior is de plaatsvervangende eilandpresident, de 43-jarige Carlos Alonso

Op maandag 16 september 2013 heeft de officiële overdracht plaatsgevonden in feestzaal van de Cabildo in Santa Cruz de Tenerife. Politici van alle partijen, vertegenwoordigers van de Kerk, uit de politiek, het zakenleven en de samenleving hebben Melchior na 26 jaar in de Cabildo van Tenerife een passend afscheid bereid.

"Niemand heeft mij gevraagd. Integendeel. Ik nam het voorzitterschap van het Cabildo voor het eerst op memop 9 juli 1999; en veertien jaar, twee maanden en zeven dagen na de balansdatum van het politieke toneel lijkt met dit tevredenstellend ' aldus Melchior. Sleutel tot zijn succesvolle methode was uiteindelijk niets meer, dan de constante zoektocht naar consensus, altijd onder de premisse van dialoog, tolerantie en empathie.Melchior was vol lof voor het team van het Cabildo. Ook bedankte hij natuurlijk zijn vrouw Sabela, zijn zonen Nicolas en Ricardo en zijn moeder Mercedes, die op 16 september 2013 haar 96ste verjaardag vierde.

Over zijn opvolger Carlos Alonso zegt Melchior: "Hij is een jonge man, met een enorme vaardigheid en is zeer capabel in strategisch denken over de doelen van het eiland. Hij heeft de noodzakelijke eigenschappen voor het voortzetten van de samenwerking. Hij heeft een bewezen doorzettingsvermogen , intellectuele moed en voldoet aan de voorwaarden voor de uitoefening van dit ambt in een dergelijke, belangrijke en prestigieuze instelling. "
Zichtbaar ontroerd Melchior

Carlos Alonso
Om precies 17.48 uur heeft Carlos Alonso zijn ambtseed afgelegd. Hij zal er altijd naar streven om vooral ‘mens’ te zijn en toegankelijk blijven, dag is zijn prioriteit. Zijn directe doelen als president van het eiland wijken slechts licht af van zijn voorganger in het Cabildo.

De focus ligt op het verbeteren van de werksituatie, de investeringen in de economie en het onderhoud en de verbetering van de dienstverlening voor mensen.

De nieuwe eilandpresident laat ook weten, dat hij zich inzet voor de voltooiing van de openbare ziekenhuizen in het noorden en zuiden van het eiland, voor de voltooiing van de Ringweg om het eiland en de uitvoering van de plannen voor een nieuwe haven in Puerto de la Cruz.

Carlos Enrique Alonso Rodríguez is 43 jaar oud, getrouwd en heeft twee kinderen. Hij was adjunct-hoofd van het Bureau voor Toerisme en plaatsvervanger van Melchior in het beheer van het eiland.
Alonso is cum laude afgestudeerd in economie en bedrijfskunde aan de Universiteit van La Laguna.

 Alonso is ook actief in de Europese politiek. Sinds 2003 beheerde hij de coördinatiegroep voor de perifere regio’s bij het directoraat -generaal Regionaal beleid van de Europese Commissie. Van 2000 tot 2001 was Alonso plaatsvervangend hoofd van het Landbouw Bureau van Tenerife en hoofd van de afdeling presidentiële beleidsprojecten op het eiland. Eerder (1996-1999) was hij directeur-generaal van het Ministerie van Economische Zaken in het EU-gebied in de regionale regering van de Canarische Eilanden. Als deskundige op dit gebied, heeft hij tal van seminars en conferenties gehouden over de integratie van de Canarische Eilanden in de Europese Unie.
Ricardo Melchior was in:
1987-1999 Vicepresident van het Cabildo,
1987-1991 Hoofd Planning en Economische Ontwikkeling,
1991-1995 Hoofd van Landbouw en Economische Ontwikkeling,
1995-1999 Hoofd van Landbouw en Water,
1999-2003 President van het Cabildo,
2003-2007 President van het Cabildo,
2007-2011 President van het Cabildo,
2011-2013 President van het Cabildo.
kleurlogoCanarias-7.png


Stapje voor stapje worden
vakantieoorden op Tenerife vernieuwd

In Arona, Adeje, Puerto de La Cruz en Santiago del Teide staan nieuwe projecten op het programma

TENERIFE - maandag 22 juli 2013 -  In het kader van de tussen het Ministerie voor Toerisme, het Cabildo (Eilandbestuur) en de Gemeenten Arona, Adeje , Santiago del Teide en Santa Cruz de Tenerife, evenals de horeca-vereniging Ashotel gesloten ‘vernieuwingsovereenkomst’, voor de vakantieoorden van Tenerife, is onlangs besloten voor €130.000,= drie nieuwe projecten te laten uitvoeren.

Daartoe behoort  de verfraaiing van de Avenida de las Américas in Arona en de verbetering van de Calles Pérez Zamora en El Pozo in Puerto de la Cruz, evenals de Calle Flor de Pascua in Los Gigantes.


                           De Avenida de las Américas in Arona.

In het najaar moeten acht grote projecten worden uitgevoerd:
- in Adeje de verbetering van de Calle  Unterhaching (2,1 miljoen euro) en de verbindingsweg tussen La Caleta en Costa Adeje (€912.000,= ),

- in Arona de verbetering van het parkeerterrein aan de  Avenida Rafael Puig (€343.000,=), de verfraaiing van de groenvoorziening naast het voetbalstadion (€237.000,= Euro) en het plein van het City Center (€756.000,=),

- in Puerto de la Cruz de ombouw en de verfraaiing van de San Telmo-promenade (1,5 miljoen euro).

- in Santiago del Teide een opknapbeurt voor het uitzichtspunt van Los Gigantes (€533.000,=) en de verbetering van het Plaza de la Buganvilla in Los Gigantes (€513.000,=).
kleurlogoCanarias-7.png


Drie gewonden
bij hotelbrand in het Zuiden van Tenerife

ARONA - donderdag 20 juni 2013 - Drie personen zijn op woensdag 19 juni 2013 licht gewond geraakt ten gevolge van de brand die zich heeft voorgedaan op de elfde etage van een hotel aan de Avenida Juan Carlos I, in de gemeente Arona, zo heeft 1-1-2 laten weten.

Twee van de gewonden - een 54-jarige man met lichte brandwonden aan het hoofd en een 63-jarige vrouw die behandeld is voor lichte kneuzingen - zijn vervoerd naar het Hospitén Sur.


De derde gewonde - een 36-jarige man die een lichte rookvergiftiging heeft opgelopen - is vervoerd naar het centro de salud (gezondheidscentrum) van Los Cristianos.

De brand, die om 06:28 uur is ontstaan op de elfde etage van het hotel, is door de brandweer geblust. Uit voorzorg is het hotel ontruimd door agenten van de Policía Local en de Policía Nacional.
kleurlogoCanarias-7.png


Eindelijk geopend: Boulevard-tunnel in Santa Cruz brengt de zee een stuk dichterbij

Hoofdverkeersader in de stad nu ondergronds

SANTA CRUZ DE TENERIFE - Pinksteren, zondag 19 mei 2013 - Jarenlang hebben de inwoners en bezoekers van Santa Cruz zich geërgerd aan het feit, dat de binnenstad door de druk bereden boulevard van de zee gescheiden was. Op 5 mei 2013 is daar eindelijk verandering in gekomen en leidt de nieuwe tunnel het verkeer ondergronds. Er moeten nog wel enkele fasen van het grote stadsproject uitgevoerd worden, maar de binnenstad is weer open richting zee.

Vanwege een weinig doordachte stadsplanning is de havenstad jarenlang van de zee gescheiden. Maar na verloop van tijd is de roep, om opening naar het water, steeds sterker geworden. Een eerste stap daartoe is het door de vooraanstaande architecten Herzog & de Meuron omgebouwde Plaza de España, maar nog steeds verhinderden dagelijks 40.000 voertuigen de directe toegang naar zee. Daartoe is het megaproject ‘Via Litoral’ (‘Kustweg’) ontwikkeld – de ondergrondse omleiding van het verkeer en de aanleg van een moderne zeeboulevard.
In 2009 heeft het Stadsbestuur de opdracht gegeven tot de bouw van de tunnel die de omgeving van het Plaza de España van de verkeersdrukte moet bevrijden.

De tunnel was al enkele weken klaar, maar er is meningsverschil ontstaan tussen de Gemeente, het Cabildo (Eilandbestuur) en de Canarische Regering, want niemand wenste de jaarlijkse onderhoudskosten op zich nemen. Uiteindelijk heeft de Canarische Regering toegegeven en zal voorlopig de benodigde €400.000,= ophoesten.

Na het wegwerken van  deze laatste hindernis heeft men de 40 miljoen euro kostende tunnel op 5 mei 2013 in gebruik  genomen. De moderne vierbaans onderdoorgang is 506 meter lang, heeft een smal voetgangers trottoir, nooduitgangen en voldoet aan alle veiligheidseisen.
20100308165122-365xxx80_large.jpg
De tunnel is voor de plannenmakers en de architecten een waar hoofpijndossier geweest, bij de tunnelaanleg moest het verkeer zo weinig mogelijk gehinderd worden en het gedeelte onder de zeebodem moest “stabiel’ zijn. Maar deze hindernissen zijn met succes overwonnen, en op de eerste zondag in mei 2013 is vanaf 06:00 uur het verkeer ondergronds gegaan ter hoogte van het Ministerie van Financiën, aan het begin van de Avenida Francisco La Roche.


Maar om vanuit de binnenstad van Santa Cruz ongehinderd naar zee te kunnen wandelen, moet er nog een tunnel aangelegd worden. De stadsplanners willen een 460 meter lange tunnel; maar, omdat er geen geld is, heeft men zelfs nog geen concreet project uitgewerkt.

Ook de tweede en derde fase van het megaproject ‘Via Litoral’ zullen vanwege geldgebrek nog wel een paar jaar op zich laten wachten.  Het betreft hier de verdere ondertunneling tot aan de Club Náutico en de herinrichting van de zeeboulevard ter hoogte van het Plaza de España. Voor dit laatste liggen de plannen van architectenbureau Herzog & de Meuron klaar, maar moet de uitvoering ervan wachten totdat er geld beschikbaar is.

kleurlogoCanarias-7.png


Herstel van de zeeboulevard van Los Cristianos

Dolfijnen, schildpadden en waterplanten
slachtoffers van de nieuwe boulevard

LOS CRISTIANOS - zaterdag 18 mei 2013 - Het Ministerie van Milieuzaken heeft onder voorwaarden het groene licht gegeven voor het project van de zeeboulevard van de toeristenwijk Los Cristianos, in het Zuiden van Tenerife. De voornaamste problemen zijn echter de onvermijdelijke, negatieve effecten die zich voordoen bij de  maritieme beplanting waarvan 1% zal verdwijnen  en bij de bevolking van ongeveer 200 exemplaren van de tortuga boba, ofwel caretta-caretta (onechte karetschildpad) en de delfín mular (tuimelaar) zullen worden aangetast door de werkzaamheden.

 Het project gaat 10 miljoen euro kosten en het doel ervan is het herstel van een gedeelte van de zeeboulevard en het strand aan de baai van Los Cristianos. De werkzaamheden zullen in twee fases uitgevoerd worden:
- de eerste is, het op orde brengen van Los Tarajales en de ombouw van de zeeboulevard;
- de tweede is het herstel van het publieke kustdomein, door de sloop van 38 bestaande gebouwen, waaronder een hotel en een appartement hotel.
                            
De huidige staat van Playa de Los Tarajales.
Het gekozen alternatief omvat de aanleg van twee pieren als golfbrekers, noord en zuid, van respectievelijk 166 en 123 meter lang, ter bescherming van de erosie van het strand. Ook zal men 142.000 m³ zand op het 26.800 m² grote strand aanbrengen, waarvan 20% uit Los Cristianos komt en 80% afkomstig is uit steengroeven, of van bouwwerken.
Bovendien zal men de huidige zeeboulevard van Los Tarajales over een lengte van 730 meter ombouwen, waartoe de sloop van bestaande gebouwen, muurtjes en toegangen noodzakelijk zal zijn, wat een miljoeneninvestering aan schadeloosstelling zal vergen.

                                De huidige staat van Playa de Los Tarajales.
Tijdens de tweede fase voorziet men de sloop van bestaande gebouwen die staan op het rotsachtige gedeelte in de omgeving van de barranco (het ravijn) van Aquilino, waardoor een terrein vrijkomt van in totaal 9.996 m²

Eveneens zal men een terrein vrijmaken van 12.500 m² voor openbaar gebruik en zal men over een lengte van 200 m.de bijbehorende boulevard aanpassen.

Ruim 200 schildpadden
Tot zover de positieve kant vanuit openbaar domein gezien. Maar de actie brengt ook onmiddellijk mee, dat men deze ontwikkelt in een Zona Especial de Conservación (ZEC)  (Speciaal Beschermd Gebied) waar zich soorten bevinden als waterplanten, caretta-caretta (karetschildpadden) en de delfín mular (tuimelaar).

Wat de caretta-caretta betreft, schat men, dat het gaat om een populatie van ruim 200, vooral heel jonge en half volwassen exemplaren die daar op doortocht verblijven en die ter plaatse een geschikte foerageerlocatie hebben gevonden.

Men is van oordeel, dat deze leefomgeving momenteel verkeert in een staat van conservering die men kwalificeert als, weinig bevorderlijk voor de ontwikkeling ervan.

Ondanks dat, houdt de soort zich dit foerageergebied stabiel, waarbij de ontwikkeling van de soort onbekend is. Tot de belangrijkste bedreiging rekent men de incidentele sportvisserij, het sportduiken en het scheepvaartverkeer, evenals zwerfafval en plastic.

Wat betreft de delfín mular (dolfijn - tuimelaar), bestaat er veel onzekerheid over de staat van de populatie binnen het ZEC (beschermd gebied). Men geeft als voornaamste bedreiging het scheepvaartverkeer aan, de aquacultuur en de activiteit van het walvissen-kijken.

Wat betreft de zeewier weiden, zal het project inhouden, dat er 129 m² van deze plantages verdwijnt, wat neerkomt op 1% van de aanwezige waterplanten. Proefnemingen hebben uitgewezen, dat deze beplanting begint op 5 meter diepte op 80 meter uit de kust en die zich voortzet in zuidelijke richting van de bouwwerkzaamheden, waardoor er slechts een klein gedeelte overblijft aan de voet van de zuidelijke golfbreker.

Het Dirección General de Medio Natural y Política Forestal del Ministerio de Medio Ambiente (Directoraat-generaal van Milieu en Bosbeheer van het Ministerie van Milieuzaken) schat in, dat men in deze omgeving een aanzienlijke degradatie heeft waargenomen door activiteiten zoals het scheepvaartverkeer wat men heeft in de haven van Los Cristianos, de wijziging van de golfslag, het ongecontroleerd in zee werpen van afval en sedimenteren van de baai. Dit alles heeft bijgedragen aan de erosie van het strand van Los Tarajales en aan het ophopen van materiaal wat naar Los Cristianos is gesleept.

Voor wat betreft de effecten op het culturele erfgoed, omvat het project bewegwijzering en hekwerken om delen ervan te bewaren, zoals ondiepe rots soorten, etnografisch belangrijke putjes en een bunker.
kleurlogoCanarias-7.png


Stilstand op de eiland-ring

Wegens geldgebrek zijn alle bouwactiviteiten stopgezet
aan het bijna voltooide tracé van de autosnelweg

TENERIFE - woensdag 17 april 2013 - Het stilleggen van de aanleg van het tracé van de autosnelweg tussen Adeje en Santiago del Teide heeft alom voor verwarring gezorgd.

Tot nu toe is er geen plan in zicht, hoe de relatief geringe werkzaamheden voor de driebaansweg, tunnels en bruggen - die de reistijd tussen Adeje en Santiago van 35, tot hooguit 10 tot 12 minuten zal verminderen - gefinancierd worden. Het is wrang, dat het er momenteel op lijkt, dat alles voor niets is geweest: de 140 miljoen euro, die al in dit weggedeelte zijn geïnvesteerd; de onteigeningen, die nodig waren, om het project te realiseren; de aantasting van het milieu, dat op de koop toe werd genomen en bij een bepaalde bevolkingsgroep grote tegenstand heeft opgeroepen.
516b1d4f8e2ce_large.jpg
Hier komt nog bij, dat het dure bouwwerk in deze onvoltooide toestand het gevaar loopt verwaarloosd te raken en zelfs schade op te lopen, die de kosten van voltooiing - wanneer dan ook - nog verder zullen doen stijgen.
adeje-santiago-del-teide-anillo-insular-tenerife-cr-large_large.jpg
Het nagenoeg gereedgekomen gedeelte van de Eiland-ring tussen Adeje en Santiago del Teide ligt braak, sinds de aanlegwerkzaamheden in maart 2013 wegens geldgebrek zijn stopgezet. Wielrenners gebruiken de lege autosnelweg graag om er te trainen en ook wandelaars flaneren over de brede stroken asfalt, die door het schilderachtige landschap van Chio slingeren. Sinds de graafmachines niet meer werken, ligt er een idyllische rust op de bouwplaats, waar tot voor kort nog noest gewerkt werd. Ondertussen kruipen de autobestuurders voort over de oude landwegen.
municipios_large.gif

Er ontbreekt 25 miljoen euro
Er ontbreekt slechts 25 miljoen euro, om het weggedeelte voor het verkeer vrij te geven, waarvoor tot nu toe in totaal al 140 miljoen euro is uitgegeven. De grootste uitdaging op het tracé zijn al overwonnen. Bruggen en tunnels zijn klaar, zoals de beide enorme tunnelbuizen bij Bicho, waardoor de autobestuurders binnen enkele minuten van Adeje naar het Dal van Santiago del Teide kunnen rijden, in plaats van bergopwaarts via Arguayo te moeten rijden Het grootste deel van de weg is eveneens aangelegd. Er ontbreken nog wat asfalt, straatverlichting en enkele afsluitende werkzaamheden.


                                             De tunnel bij Bicho.

Opening meerde keren uitgesteld
Uit geldgebrek is de opening van de autosnelweg van Adeje naar Santiago del Teide al diverse keren uitgesteld. Eerst zou de opening in december 2012 plaatsvinden, dan begin 2013 en nu is de opening voor onbepaalde tijd opgeschort.

Financieren via tolheffing?
De aanleg van de tunnel tussen Santiago del Teide en El Tanque zal het laatste nog aan te leggen bouwwerk zijn, om de autosnelweg-ring te voltooien, want het noordelijke en zuidelijke gedeelte gaan, eenmaal afgebouwd, daar samen. Dit stond gepland voor het jaar 2014, door de zes en een halve kilometer lange tunnel wordt de rijtijd tussen de beide plaatsen teruggebracht tot vier minuten, Tot nu toe duurde de rit over de bergweg minstens 35 minuten en dit alleen, als er toevallig geen vrachtwagen op dit gedeelte onderweg is, die het verkeer nog verder vertraagt.

 
                                                 De tunnel bij Erjos.
De tunnel van Erjos zal na het gereedkomen ervan de langste van Spanje zijn en met een kostprijs van naar schatting 460 miljoen euro en is het duurste bouwwerk van de gehele Archipel.

Het Cabildo (Eilandbestuur) is niet in staat de tunnel, die onmisbaar is voor het sluiten van de eiland-ring, te financieren. Daarom overweegt men, private financiering voor het project te zoeken.

Dit zou kunnen betekenen, dat de autorijders na voltooiing van de tunnel minimaal 20 jaar lang tol zullen moeten betalen; of anders, over de oude weg moeten rijden.  Het alternatief is, om de bestaande weg te verbreden. Als de tunnel op de geplande wijze, privaat gefinancierd wordt, zou dit de eerste tolweg op de Canarische Eilanden zijn.
kleurlogoCanarias-7.png


B&B bij NS-stem op Tenerife

ARMEÑIME - COSTA ADEJE - woensdag 13 maart 2013 - Voor ingewijde vakantiegangers is het bovenstaande geen geheimtaal, want zij weten, dat het gaat om een uitstekende accommodatie voor een prettig verblijf op Tenerife.
Voor wie het wel abracadabra is, wèl…, die leest dit artikel en maakt kennis met Arie Leenman en zijn excellente Bed & Breakfast-accommodatie. Een geheimtip, die we u graag aan de hand doen.

Het is eind februari 2013 - het is dan nog steeds hoogseizoen voor het toerisme op de Canarische Eilanden - en Arie komt ons - een half uurtje later dan was gepland - vergezellen in het restaurant  aan de kust van Armeñime (Costa Adeje)  waar we samen met Vlaamse vrienden dineren, om er  gezamenlijk nog een ‘afzakkertje’ te pakken.


Uw gastheer in  B&B Casa 'Felix Casanova', Arie  Leenman, komt ons - een half uurtje later dan was gepland - vergezellen in het restaurant aan de kust van Armeñime.

Reden van de latere aankomst: Arie moest die avond nog koken voor zijn gasten; een extra service die hij, op verzoek, verleent in zijn riante Bed & Breakfast, beter bekend als Guesthouse - Casa ‘Felix Casanova’, in de gelijknamige straat in het op 4 kilometer van de kust met prachtige zandstranden gelegen dorpje: Armeñime (Gemeente Adeje), dat bij de I.N.E.- telling in 2009 een inwoneraantal kende van 1.881 (om precies te zijn: 981 mannen en 910 vrouwen).

Arie Leenman, nog nooit van gehoord, zegt u ? Nou willen we er onze kop om verwedden, dat u Arie wel eens heeft gehoord; namelijk, als u ergens in de periode 1979-2010 met de trein gereisd heeft en hem op een NS-station in Nederland als stations-omroeper, bijvoorbeeld, heeft horen aankondigen: “de trein van ..:.. uur  naar - plaatsnaam - gaat binnenkomen op spoor 1A…”Arie, anoniem aan het werk bij de NS.

Na zijn jaren in actieve dienst bij de NS (Nederlandsche Spoorwegen) kan Arie het maar moeilijk laten, zich te bekommeren om reizigers, maar dit keer, door voor hen in het juiste spoor te zorgen, als eigenaar/beheerder van een voorbeeldige Bed & Breakfast-accommodatie, in het toeristische Zuiden van Tenerife. En waar, na een gastvrij onthaal, Arie zijn Klanten (jawel mét een Hoofdletter!) vergast op menige anekdote uit zijn tijd als stations-omroeper en die - vanuit de standplaats station Breda - live te horen was op alle NS Stations door heel Nederland, als aankondiger van vertrekkende en aankomende treinen en vooral, als de 'sprinters' niet, of niet op tijd, arriveerden: ''Dames & Heren, wegens werkzaamheden is er geen treinverkeer mogelijk tussen Amsterdam en Zaandam. NS zet bussen in.... deze bussen vertrekken vanaf het stationsplein, aan de voorzijde van het station.'''


B&B 'Felix Casanova'.

Félix Casanova de Ayala (1915-1990)
was een Canarische dichter uit de tweede helft van de 20ste Eeuw; zijn werken zijn in vele talen vertaald.

De op 25 december 1956  in  Leeuwarden geboren Arie Leenman beheert, na zijn carrière bij de NS, nu  als opgewekte, montere Nederlander midden tussen de chichareros (op Tenerife geboren eilandbewoners) een Bed & Breakfast, een accommodatie waarover wij hier niet verder zullen uitwijden, omdat u daarvan een uitgebreide beschrijving kunt aantreffen op de eigen internetpagina die Arie met veel liefde voor het horeca-vak en gastheerschap heeft samengesteld: http://www.felixcasanova.eu

 
                                              B&B 'Felix Casanova'.

 
  Benieuwd, om als gast van Casa Felix Casanova nader kennis te maken met Arie…? Reserveert u dan tijdig, want deze B&B beschikt slechts - wij zouden zeggen: helaas - over twee gastenkamers (geschikt voor vier personen):

Guesthouse Felix Casanova

Calle Felix Casanova Ayala 44
38678 Armeñime - Tenerife
Santa Cruz de Tenerife
España

Telefoon: (00 34) 922 74 14 52  
Mobiel   : (00 34) 655 901 657
E-Mail: info@felixcasanova.eu
Internetpagina:

http://www.felixcasanova.eu
kleurlogoCanarias-7.png


Dromen van een jachthaven

Twee groepen investeerders dingen mee naar het havenproject
van 70 miljoen euro van Puerto de la Cruz

PUERTO DE LA CRUZ - woensdag 27 februari 2013 - Bij de aanbesteding voor de aanleg en de exploitatie van de geplande jachthaven van Puerto de la Cruz (Tenerife) hebben twee bedrijven de handdoek in de ring geworpen. In december 2012 was nog sprake van negen mogelijke, deels internationale investeerders, o.a. van een groep ondernemers uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Overgebleven zijn, minder exotisch, een Catalaanse en een Canarische mededinger. Een daarvan is het bedrijf ‘World Trade Center Barcelona’ (WTC), dat eigendom is van meerdere, vooraanstaande Spaanse ondernemersgroepen.Bijna 50% is eigendom van de Haven van Barcelona en andere aandeelhouders zijn FCC, Trasmediterránea, Banco Santander en de ACS-Groep. WTC Barcelona leidt in de Haven van Barcelona een handelscentrum, een ondernemerscentrum, een winkelcentrum en een 5-sterren hotel.

De andere mededinger wordt vertegenwoordigd door de Canarische architect Martín Menis, die al eens een ontwerp voor de jachthaven van Puerto de La Cruz heeft ontworpen. Hij is de broer van de overleden, voormalige president van de Canarische Eilanden, Adán Martín Menis.

Op 4 maart 2013 zal worden beslist welke van de twee investeerders het project gegund krijgt. Het was voor de stad niet gemakkelijk investeerders te vinden; ondanks, dat het gaat om het aanzienlijke bedrag van 70 miljoen euro, dat voor de aanleg van de jachthaven opgebracht moet worden. Als tegenprestatie krijgen de investeerders een concessie, welke hen voor 30 jaar het recht geeft de jachthaven te exploiteren.

Het plan voorziet in 80.000 m² op land en 340.000 m² op het water voor aanlegsteigers met capaciteit voor 250 plezierjachten en 50 vissersboten. Daarbij komt een 10.000 m² winkel- en recreatie boulevard en een 1.700 m² grote parkeerplaats. Ook een commerciële belegger wordt niet uitgesloten.

Puerto de la Cruz heeft al lang de wens, een jachthaven te hebben. In 2011 zijn zelfs 53.000 handtekeningen verzameld, om de eis tot het vergroten van de haven kracht bij te zetten.

Al vaker heeft men goede hoop gehad, dat het eindelijk zover was; maar steeds vielen de plannen in het water, of stortten als een kaartenhuis ineen en was de teleurstelling groot. Resteert nu, te hope,n dat de huidige aanbesteding eindelijk lukt.
kleurlogoCanarias-7.png


Regering weigert schadeloosstelling

Een grindgroeve in Güimar
delft het dubbele van de toegestane hoeveelheid

De maatschappij, aan wie de Regering stilzwijgend overheidsinstemming heeft geboden, eist 2,2 miljoen euro

GÜIMAR - woensdag 16 januari 2013 - De Canarische Regering weigert een schadeloosstelling van 2.2 miljoen euro te betalen aan een van de zes ondernemingen die jaren geleden de grindgroeve van Güimar (Tenerife) is gaan exploiteren waarvan de totale oppervlakte vier miljoen vierkante meter beslaat. Ondanks, dat men destijds via stilzwijgende overheidsinstemming een vergunning heeft verleend.

Het Tribunal Supremo (TS) Hooggerechtshof heeft echter in 2009 al bepaald, dat deze maatschappij niet over een geldige vergunning beschikte en nu wijst het Directoraat-generaal van Industrie - zich baserend op dat vonnis-  de gevraagde vergoeding af, die bestaat uit 1,5 miljoen  schade en bijna €700.000,= winstderving.


                        De ondertussen afgesloten grindafgraving in Güimar.
Hoewel het zeker is, dat men destijds een vergunning heeft verleend, weigert de Regering deze projectontwikkelaar te compenseren, omdat de Servicio de Minas (Dienst Staatsmijnen) heeft vastgesteld, “dat het door de onderneming geëxploiteerde volume schijnbaar hoger was, dan het toegestane totaal voor de gehele periode.”

Wat betreft de winstderving stellen zowel de Canarische Regering, evenals het door haar aan de Raad van Advies gevraagde rapport - vast, “dat dit niet voldoende is bewezen,” net als het geval is met de schadevergoeding.

Integendeel, in plaats van ervan af te zien, geld te verdienen, is het zeker, dat deze maatschappij de hulpmiddelen heeft benut, door het dubbele van de toegestane hoeveelheid grind af te graven gedurende de periode waarvoor men deze werkzaamheden heeft toegestaan. “Er was overmatige exploitatie, wat ruimschoots elke claim op schadevergoeding compenseert; zo is de Regering van mening. De ‘geaccrediteerde’ overproductie geeft niet alleen aan, dat het bedrijf geen financiële schade heeft geleden, maar gedurende de schorsing van de vergunning meer financieel voordeel heeft behaald, dan waar men recht op had. De Regering zelf geeft echter toe, dat de kosten die feitelijk zijn voortgevloeid uit het ontslag van de werknemers, dienen te worden gecompenseerd uit deze overexploitatie.

Kort nadat dit bedrijf in 2001 met de werkzaamheden in de groeve was begonnen, zijn er door diverse buurtverenigingen en particulieren uit Güimar zaken in hoger beroep aangespannen, die zowel door het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) (Canarische Hooggerechtshof), als door de Supremo (Hoge Raad) in het gelijk zijn gesteld. Tegelijkertijd merkt men op, dat de aanvankelijke goedkeuring van het Speciale Plan Ruimtelijke Ordening voor de Barrancos  (ravijnen) van meet af aan de automatische opschorting impliceerde van de verlening van vergunningen op de gebieden waarop men wijziging heeft aangebracht in de bestaande stedenbouwkundige wetgeving. De waarheid is, dat het laatste document ook niet tijdig is behandeld door de Hoge Raad, die ongeveer twee jaar nodig heeft gehad, om te besluiten dit in enkele van haar beslissingen te annuleren, zoals de bedoeling van de Gemeente was, een vergoeding aan de bedrijven in rekening te brengen. Op bevel van de Gemeente is de grindgroeve in 2004 gesloten, hoewel de vergunning pas vijf jaar later afliep.

Zeker is wel, dat alles wat te maken heeft met de steengroeven van Güimar is uitgegroeid tot een waar hoofdpijndossier voor de overheden en, dat er een behoorlijk aantal uitspraken is; vonnissen die elkaar vaak tegenspreken en die dan weer de ondernemers gelijk gegeven en, dan weer de overheden.

Vernietiging
De vernietiging van het milieu is van een zodanige omvang, dat volgens een taxatierapport wat is opgesteld door de procureur van Milieuzaken, het nodig zal zijn ongeveer €201.567.122,= te investeren, om het gebied te herstellen waarin de ondernemingen op 8 april 2008 het werk hebben neergelegd, toen de Gemeente is overgegaan tot sluiting en uiteindelijk de verzegeling van de installaties. Als gevolg van deze activiteit gedurende veertig jaar zijn kraters ontstaan van wel 90 meter diep en het doel is nu te bereiken, dat met een voorgenomen wijziging van het Plan Insular de Ordenación del Territorio (PIOT) (Eilandplan voor Ruimtelijke Ordening) dit terrein gekwalificeerd gaat worden als landbouwgrond. In totaal bevonden zich in deze enclave vijf bedrijven die zich aan deze handel wijdden, ondanks de aanhoudende klachten van buurtverenigingen en milieubewegingen.
kleurlogoCanarias-7.png


'Venus', het  plezierjacht van Steve Jobs,
doet Canarias aan

SANTA CRUZ DE TENERIFE - donderdag 10 januari 2013 - «Venus», het 78 meter lange plezierjacht van wijlen Steve Jobs - dat vanuit Gibraltar onderweg is naar Palm Beach (Florida) - is afgemeerd in de haven van Santa Cruz de Tenerife.

Het luxe jacht van de grondlegger van Apple verblijft vijf dagen in de haven van Santa Cruz de Tenerife, dat is de tijd die de vijftienkoppige bemanning uittrekt, om te ravitailleren en vervolgens koers te zetten naar het Amerikaanse Continent, zo heeft het gemeentebestuur van Santa Cruz de Tenerife laten weten in een communiqué.


                                                         'Venus'

De 'Venus' telt 1.876 bruto registerton en vaart onder de vlag van de Kaaiman Eilanden en ligt afgemeerd in de Los Llanos-haven in de hoofdstad van de provincie Santa Cruz de Tenerife.
kleurlogoCanarias-7.png


Een dubbel strand om San Andrés
tegen de branding te beschermen

Oplossing: een onderbroken dam

SANTA CRUZ DE TENERIFE - dinsdag 13 november 2012 - Het ministerie van Fomento (Ontwikkeling) creëert een nieuwe jachthaven die tevens de overstromingen zal voorkomen waaronder het dorp regelmatig te lijden heeft.

Het Ministerie van Fomento merkt op - in de studie welke men heeft uitgewerkt, om de oorzaak van de regelmatige overstromingen van de wijk San Andrés in Santa Cruz vast te stellen - dat wegens de kracht van de branding, het beste alternatief het aanleggen van een dubbel strand is over de volle lengte van de Avenida en een onderbroken dijk.


                   San Andrés een buitenwijk van Santa Cruz de Tenerife.

Van de negen bestudeerde oplossingen, beschouwt men deze als die welke het beste gedrag vertoont, “daardoor zal de inwerking van de branding substantieel zal worden geminimaliseerd en de kracht ervan zal afnemen. Want de verstoring van deze kunstmatige baai zorgt ervoor, dat het golvenpatroon verdwijnt en de branding  afneemt.
Voor de opstellers van de studie is dit, “definitief het alternatief, dat heel aantrekkelijk kan worden, omdat het een stadsstrand toevoegt aan de buitenwijk  San Andrés, “ zo geven de technici aan die het rapport hebben opgesteld, dat momenteel in de vestiging van het Havenbestuur van Santa Cruz ter openbare inzage ligt voor het publiek
Het rapport concludeert, dat het mogelijk aanleggen van een Jachthaven, samen naast de Zona Especial de Conservación (ZEC) van de haven nabij het Visserijdok, ook zal kunnen helpen deze problemen op te lossen die zoveel materiele en economische schade veroorzaken in de buitenwijk. Deze aanleg heeft een begroting van 55 miljoen euro en is voorwerp van een concessie die is toegekend in 1997 aan het bedrijf Parque Marítimo Anaga SA. Vervolgens is de uitvoering ervan vertraagd, als gevolg van veranderingen in het oorspronkelijke project, waarbij dan nog het juridische proces komt wat het Forum Filatélico heeft aangespannen, dat zegt sinds 2004 vijftig procent van de aandelen te bezitten.
Milieueffect
In de studie die is uitgevoerd samen met  het opstellen van de milieurapportage voor deze Jachthaven, merkt men o.a. op, dat de overstromingen zich voordoen bij springtij, waarbij de golven erin slagen over de beschermende golfbreker, bij de muur van de boulevard te geraken en de rijbaan voor het stadsverkeer onder water te zetten en, zefs huizen, gebouwen en andere infrastructuur langs de kust aantasten.
kleurlogoCanarias-7.png


Luchtvaartmaatschappij Aeroflot gaat vliegen
tussen Tenerife en Moskou

SANTA CRUZ DE TENERIFE - donderdag 11 oktober 2012 - De luchtvaartmaatschappij Aeroflot gaat vanaf 30 oktober 2012 twee keer per week vliegen tussen Tenerife en Moskou met vertrek om 12:55 uur vanaf de luchthaven Sheremetyevo en terugkeer vanuit Tenerife om 17:40 uur.

Dit heeft het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife laten weten in een communiqué, de vliegtuigen waarmee men de vluchten uitvoert zijn  Ilyushin-il-96 toestellen, met capaciteit voor 261 passagiers, van wie voor 22 plaats is in de business class.

                                                    Ilyushin-il-96-300.
De verbinding voegt men toe aan die van de luchtvaartmaatschappijen Transaero, VIM Airlines en Rossiya die al vluchten onderhouden vanuit Moskou en Sint Petersburg.De toeristisch Russische markt is in 2011 verdubbeld met passagiers die op Tenerife aankomen, met een totaal van 110.000 bezoekers, zo benadruk het Eilandbestuur, dat aangeeft, dat in de eerste zes maanden van 2012 al 92.000 Russische toeristen hun  vakantie hebben doorgebracht op het eiland.

De Russische reiziger weet vooral het klimaat te waarderen, zon en stranden en bovendien de culinaire genoegens, de cultuur en de mogelijkheid te winkelen en, een uitgebreid aanbod aan activiteiten op het eiland, dat ze beschouwen als een veilige, exotische bestemming die in de mode is.

Daarnaast is de Russische reiziger jong - gemiddeld 38 jaar - en van allen die hun vakantie op Tenerife doorbrengen is deze een van hen die het meeste geld uitgeeft tijdens zijn/haar verblijf.
kleurlogoCanarias-7.png


Aanleg wegen-eilandring Tenerife:
64 miljoen euro voor onteigeningen

Uitgegeven door de Canarische Regering

SANTA CRUZ DE TENERIFE – vrijdag 17 augustus 2012 -  Het Ministerie van Openbare Werken, van de Canarische Regering, heeft ongeveer 64 miljoen euro uitgegeven voor de onteigeningen die de aanleg van de wegenring met zich meebrengt op de weggedeelten Adeje/Santiago del Teide en Icod/El Tanque op het eiland Tenerife. Men schat, dat deze schadeloosstelling  nog zal toenemen met 8 miljoen euro, en misschien zelfs meer.

Het ontbreken aan krediet heeft echter gezorgd voor het achterwege blijven van betalingen van nog eens een miljoen euro.  Feitelijk  heeft men voor deze eerste fasen een bedrag uitgegeven van 32 miljoen euro en staat men op het punt nog eens €756.000,= te betalen aan de eigenaren, waarvoor  de Regering momenteel geen middelen heeft.


Adeje - Santiago del Teide (Anillo Insular - Tenerife).

Men schat, dat de reële prijs, die nog moet worden vastgesteld, zal kunnen oplopen met 8 miljoen euro, “een bedrag, dat aanzienlijk lager kan uitvallen indien men het geplande benzinepompstation niet aanlegt op de rotonde die toegang geeft tot de toekomstige haven van Fonsalía.

Daarom zal dit deel gepaard gaan met een uitgave van bijna 41 miljoen euro  aan beroepszaken. Enige tijd geleden heeft  het Tribunal Supremo (TS) (Hooggerechtshof) een vonnis geveld, waarmee men de Canarische Regering in het gelijk stelt, voor het vlot trekken van deze onteigeningen, voornamelijk vanwege het belang, dat de aanleg van deze weg heeft, met als doel de toegang tot de toekomstige handels- en passagiershaven mogelijk te maken.


Paulino Riveros bezoek op 23 januari 2012 de tweede tunnel bij
El Bicho op het in aanleg zijnde tracé van de wegenring om Tenerife tussen Adeje en Santiago del Teide.

Wat betreft de fase Icod-El Tanque is het antwoord van de Canarische Regering, dat men ook al 32 miljoen euro heeft betaald waarvan €151.000,= niet is overgemaakt vanwege het gebrek aan fondsen.

Wat betreft de nog vast te stellen bedragen voor schadeloosstellingen, kan men daarbij nog eens een miljoen euro optellen  en bovendien is men begonnen met de behandeling van bezwaren vanwege een wijziging  wat ook nog eens 1,2 miljoen euro gaat kosten. Alles tezamen gaan alleen al de onteigeningen voor deze fase 34,5 miljoen euro kosten.

In dit laatste  geval heeft het Hooggerechtshof  de eis afgewezen welke door acht bewoners was ingediend; zij hadden zich verzet tegen de gedwongen, urgente onteigeningen door de Canarische Regering, vanwege het feit, dat men niet onmiddellijk begonnen is met de uitvoering ervan.

Het Hooggerechtshof is van mening, dat de Regering enkele maanden geleden gekozen heeft voor deze overheidsmaatregel, vanwege de noodzaak, over te gaan tot uitvoering van de werkzaamheden op zo kort mogelijke termijn, als oplossing voor , “de ernstige verkeersproblemen  betreffende de veiligheid op de weg TF-82, die van  reëel belang is voor de economisch- en sociale ontwikkelingsmogelijkheden van de gehele regio.” Daarbij komt dan nog bij, "de leeftijd van het ontwerp van deze route, de grote doorstroming van het verkeer, de aanwezigheid van gebouwen en belangrijke voetgangersstromen aan beide zijden van de weg, en  met het  bijbehorende risico op persoonlijke ongevallen.”
mov14r-tenerife-esquematerritorial_large.jpg

In totaal raakt de eiland-ring 775 personen die eigenaar zijn van 1.091 percelen, aan wie men bedragen betaalt die variëren  van €5,= tot €10= per m², wat voor  13% deel uitmaakt van de begroting voor het bouwwerk die 168 miljoen euro bedraagt. In 2007 heeft de regering gezegd over te gaan tot een gedwongen en urgente onteigening van de benodigde percelen voor de aanleg van 27 kilometer autosnelweg van de eiland-ring tussen Adeje en Santiago del Teide, via Guía de Isora.
091121-piot-estrurbana-s_large.jpg
Wat betreft de betaling van de schadeloosstelling voor de onteigeningen om reden van de aanleg van een derde rijbaan van de Zuidelijke autosnelweg tussen Santa Cruz en Güimar, merkt het Ministerie van Openbare Werken op, dat men al 30,1 miljoen euro heeft betaald  en, dat er nog bijna een half  miljoen euro betaald moet worden uit de eigen middelen. In dit geval moet men er nog eens een miljoen euro  bij optellen, waardoor dit hoofdstuk in de begroting uiteindelijk uitkomt op 31,6 miljoen euro.
kleurlogoCanarias-7.png
 


Het verroeste symbool: De fontein op Plaza Weyler

SANTA CRUZ DE TENERIFE - woensdag 11 juli 2012 -  Vier jaar nadat de Gemeente €135.000,= heeft uitgegeven voor de restauratie, voor verwijdering van de gele kleur aan de oppervlakte, verkeert de fontein op het Plaza Weyler in de hoofdstad van Tenerife  in dezelfde toestand als voorheen, of is er zelfs slechter aan toe.

Zeker is, dat de herstelde kleur van marmer naar de originele  staat het slechts enkele maanden heeft uitgehouden. Het heeft maar kort geduurd, om opnieuw verroest te raken. De oorsprong van dit merkwaardige verschijnsel lijkt te liggen  in de slechte waterkwaliteit van de stad en het verval van de waterleidingen die men, in theorie, vervangen zou hebben voor nieuwe. Maar in werkelijkheid weet men niet, of men dit deel van het contract is nagekomen. De voormalige wethouder van Erfgoed, Alfonso Soriano, heeft zelfs gepleit voor  de oprichting van een commissie, om te onderzoeken, hoe het gekomen is, dat al na een paar maanden de fontein in dezelfde staat verkeert als deze verkeerde voor de restauratiewerkzaamheden.

Alles rond deze restauratie lijkt een mysterie. De architect die het project heeft ontworpen, Alejandro Beautell,  heeft verzekerd, dat men hem destijds niet heeft toegestaan de leiding over de werkzaamheden op zich te nemen en heeft nooit de gelegenheid gehad, de voortgang van de renovatie waar te nemen. “Of men heeft niet uitgevoerd wat er in het project was voorzien, of het kan zijn, dat men het wel gedaan heeft ;maar, dat op een of andere manier de vlekken toch zijn teruggekomen.” Zeker is, dat noch het vorige Gemeentebestuur noch het huidige ooit uitleg hebben gegeven  over wat er werkelijk aan de hand is waardoor de gele oxidatiekleur steeds weer terugkomt op het oppervlak van een van de belangrijkste symbolen van Santa Cruz.
plaza-weyler-1075981_large.jpg

Soriano heeft altijd vermoed, dat men er niet toe gekomen is, alle voorgestelde maatregelen uit te voeren voor het oplossen van het verschijnen van de vlekken op het marmer. Hij herinnert eraan, dat men na het voorstel gedaan te hebben, een rapport heeft opgesteld over de staat van de fontein en, dat daarlangs een rapport is opgesteld door de Universiteit van La Laguna (ULL), waarin de te ondernemen acties staan vermeld. Maar met niets van dit alles is rekening gehouden. Men heeft hier werkzaamheden verricht waarvan niemand weet wat die inhielden en het resultaat is nu, dat de fontein nog steeds hetzelfde is, of zelfs nog slechter.”
44095728_large.jpg
De restauratie is gefinancierd met overheidsmiddelen uit het Plan-E, maar van meet af aan heeft de toenmalige wethouder van Erfgoed late weten, slechts met drie firma’s te werken, waarvan men er een gekozen heeft die, aldus Soriano, “blijkbaar geen idee had, wat men zou moeten  doen.”
63462118_large-1.jpg
Al met al blijven vier jaar na voltooiing van de restauratie nagenoeg dezelfde problemen met  de fontein zich voordoen: als gevolg van de buitengewone verruwing van het oppervlak van dit element. Daarom heeft de ontwerper van het aanvankelijke project voorgesteld het marmer te polijsten, een werk, dat door niemand ter hand is genomen. De architect heeft voorgesteld het vuil te verwijderen en het oppervlak te desinfecteren, om zo de gevolgen van het zandstralen tijdens eerdere herstelwerkzaamheden te elimineren. Ook heeft men voorgesteld de bodem van  de het fonteinbekken opnieuw te betegelen en het waterleidingnetwerk te vervangen, dat deels heeft bijgedragen aan  de slechte staat van toen en die tot nu toe nog steeds voortduurt.
images179_large.jpg
De fontein op het Plaza Weyler is een van de meest karakteristieke, historische elementen van Santa Cruz. De bebouwing van deze omgeving is het werk van generaal Valeriano Weyler en vindt zijn oorsprong in 1868, hoewel men pas een paar jaar later met bouwen begonnen is.
Op de gekozen locatie stond voeger het Militaire Hospitaal en verving een eerder plein dat omgeven was door een hekwerk.
plaza-weyler1_large-1.jpg
I
n tegenstelling tot wat had kunnen gebeuren, is de fontein nooit uitgeroepen tot Bien de Interés Cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed), ondanks de meer voor de hand liggen de historische- en symbolische waarde.
kleurlogoCanarias-7.png
 


Eilandbewoner
vraagt na 36 jaar zijn grondstuk terug

SANTA CRUZ DE TENERIFE - zondag 1 juli 2012 - De betrokkene beweert, dat  de bouw van woningwetwoningen nooit tot stand is gekomen op het grondstuk, dat men hem onteigend heeft.

Een eilandbewoner in het Zuidwesten voort al jaren processen, opdat men hem een perceel teruggeeft, dat op het industrieterrein in en in de woonwijk ‘El Rosario’ ligt tussen de gemeenten Santa Cruz en La Laguna en dat men hem 36 jaar geleden onteigend heeft voor een bedrag van amper €450,=
uyi7i_large.jpg

Klager heeft beroep ingesteld bij de Hoge Raad met de bewering, dat dit grondstuk nooit is gebruikt, om er woningen op te bouwen, wat de reden was tot onteigening van zijn eigendom..

Het Tribunal Supremo (TS) (Hooggerechtshof), evenals het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC)  (Hooggerechtshof van  de Canarische Justitie) zijn van mening, dat het gaat om een dermate hoeveelheid grond, dat men nog steeds niet de geplande hoeveelheid woningen heeft voltooid. Bovendien betwist men, zoals klager beweert, dat er sprake van is, dat het nutsbedrijf Gestión del Polígono de El Rosario (PROSA) (Beheer van het Industrieterrein El Rosario), ressorterend onder de Canarische Regering, en in het leven geroepen om deze woonwijk te bouwen, grondspeculatie bedreven zou hebben, door een deel van het terrein te verkopen aan particuliere projectontwikkelaars.
dsddd_large.jpg
Eiser heeft ook gevraagd,  dat als men niet verder gaat met de herziening van het perceel, men tenminste een nieuwe taxatie van het terrein verricht, omdat de prijs die men destijds vaststelde €6,= per m² was. De onteigening is in 1976 goedgekeurd door het Ministerie van Volkshuisvesting en kort daarop heeft men het Deelplan Ruimtelijke Ordening goedgekeurd, waarop men verder zou bouwen. De betaling heeft echte pas plaatsgevonden in 2001, het moment waarop de voormalige eigenaar al te kennen had gegeven gebruikt te zullen maken van zij  recht op teruggave van zijn eigendommen.

Noch het TSJC, noch de TS zijn van mening, dat in dit geval het principe van toepassing is, dat de terreinen teruggegeven kunnen worden in handen van de oorspronkelijke eigenaren, wanner er meer dan 10 jaar verstreken is zonder , dat men het doel heeft verwezenlijkt waarvoor zijn onteigend. En dit is het geval, gegeven de enorme uitgestrektheid van het terrein waarop men dacht deze woningwetwoningen te gaan bouwen en wat wordt beschouwd als uitbreidingsgebied van Santa Cruz en La Laguna. De rechtbanken benadrukken, dat men in het deel van de Tinerfense hoofdstad als 85% van de geplande actie heeft uitgevoerd terwijl in Aguere men deze nagenoeg geheel (voor 90%)  heeft voltooid. De Canarische Regering heeft toegegeven een ‘”minimaal” deel van deze terreinen verkocht te hebben aan private projectontwikkelaars, maar men beweert, dit gedaan te hebben, met het doel, middelen te verkrijgen, om de rest van de acties te voltooien. Daarom wijzen de rechtbanken af, dat men kan spreken van speculatie, zoals deze eilandbewoner doet.

Klager heeft jaren geleden al opgemerkt, dat het voorval niet handelt om een enkele woning, maar dat veel burgers getroffen zijn door onteigeningen waarvan de clausules werden beschouwd als “misbruik”.

De getroffene kritiseert, “dat aanvankelijk het perceel in theorie werd onteigend, om er woningwetwoningen te bouwen; maar, dat het mettertijd een private eigenaar heeft gekregen en het op de vrije markt is. Terwijl men op het andere deel niets kan doen, omdat het het onderdeel uitmaakt van de bouwplannen van gezamenlijke, andere eigenaars.”

Daarom geeft hij aan, “dat de onteigening bestemd was voor het perceel met de Viviendas de Protección Oficial (VPO) (Woningwetwoningen), net zoals het gehele industrieterrein,. Maar dat dit net als de rest is overgegaan in privaat eigendom en de vrije sector, met panden van drie verdiepingen, volgens het Algemene bestemmingsplan, waartegen hij bezwaren heeft ingediend, welke zijn afgewezen, omdat men zegt, dat er niet voldoende meters zijn om te bouwen.”
dgdfsg_large-1.jpg
De eilandbewoner legt uit, “dat met de kwalificatie geconsolideerde bouwgrond, een deel van de winst van PROSA en van de huidige private eigenaar, terug zou moeten vloeien naar de aanvankelijke eigenaar van het perceel; dit temeer, omdat we werden onteigend tegen de belachelijke hoeveelheid van honderd peseta’s per m². Een ondernemer heeft me verteld, dat men geen VPO’s (woningwetwoningen ) zou bouwen, omdat die niet winstgevend zijn bij verkoop; maar, dat als het private woningen zijn de winsten ongekend hoog zouden zijn.”
kleurlogoCanarias-7.png
 


Soraya Sáenz en Soria
ontmoeten de Chinese president op Tenerife

TENERIFE - zaterdag 16 juni 2012 - De viceminister-president van Spanje, Soraya Sáenz de Santamaría, en de minister van Industrie, Energie en Toerisme, José Manuel Soria, zullen op woensdag  20 juni 2012 in het Zuiden van Tenerife een ontmoeting hebben met de president van China, Hu Jintao.

Het vliegtuig van Hu Jintao zal een technische tussenlanding maken tijdens een Trans Atlantische vlucht.


 

 


(Nagekomen foto: De ontmoeting op 20 juli 2012).

De ontmoeting dient, om de banden tussen Spanje en China aan te halen.
kleurlogoCanarias-7.png
 


Santa Cruz geeft €281.300, = uit voor 7.000 overuren
aan Politie-inzet tijdens Carnaval

SANTA CRUZ DE TENERIFE - zaterdag 9 juni 2012 - Ongeveer €300.000,= (om precies te zijn  €281.300,13 ) heeft de Gemeente Santa Cruz de Tenerife uitgegeven aan overuren die de Politie gemaakt heeft tijdens het Carnaval van 2012.

Dit bedrag is op donderdag 7 juni 2012 bekend gemaakt door Carmen Delia González, wethouder van Openbare Veiligheid, in de vergadering van de Controlecommissie van de Gemeenteraad; overuren, zo benadrukt zij, die zijn goedgekeurd door het gezamenlijke Gemeentebestuur.


           José Manuel Bermúdez,  burgemeester van Santa Cruz de Tenerife.

Dit volgens gegevens die in het bezit zijn van de hoofdcommissaris van de Policía Local: Bienvenido Onrubia, evenals van de Chef Personeelszaken, Miguel Ángel García de León, en bovendien van de commissaris van elke dienst. Deze  bijna €300.000,= hebben betrekking op 6.845,3 overuren, waarvoor men 193 agenten van de Policia Local heeft vrijgemaakt tussen 7 en 25 februari 2012, waar dan nog eens de overuren bijkomen van de Unidad de Intervención Policial (Unipol), die niet zijn meegeteld.

In enkele diensten die niet zijn gedetailleerd door de wethouder van Stadsveiligheid, komen 71 overuren voor welke zijn verricht door de hoofdcommissaris zelf, Bienvenido Onrubia, tijdens de finale van de Murga-wedstrijd (10 februari 2012); op de dag van de verkiezing van de Carnavalskoningin (17 februari), de Carnavals-dag 18 februari en, de avond bals op maandag en dinsdag 20 en 21 februari, plus de slotavond  van het Carnaval zelf op 21 februari 2012.

Uit  de administratie van  de Afdeling Personeelszaken van de Gemeente Santa Cruz de Tenerife blijkt, dat Onrubia, in zijn kwaliteit van commissaris, op 19 februari 13 uren type C (meer dan €30,=)  in rekening heeft gebracht, maar op de daaropvolgende dag tien uren maakte (van tien uur ‘s avonds tot acht uur de volgende ochtend) en de dag daarop negen uur, van twee uur ’s middags tot elf uur ’s avonds.

Dagen van 17 overuren
Op de dag van de grote Carnavalsoptocht, op 17 februari 2012, waren er 24 politieagenten die elk 17 overuren maakten, van drie uur ’s middags tot acht uur ’s morgens. In totaal zijn er 1.128  uren gemaakt door 63 politieagenten, vijf inspecteurs,  drie commissarissen en een hoofdcommissaris.

Op 18 februari 2012 hebben 42 agenten, en vijf inspecteurs van de operatieve eenheid Nº 4, bewakingsdiensten uitgevoerd ter versterking aan de hekwerken.

Op zondag 18 februari waren er twee  commissarissen, twee inspecteurs en 18 agenten in dienst die tussen de vier en vijf overuren hebben gemaakt, van 10:00 of 10:30 uur tot 14:30 uur. Op dezelfde datum, voor het Carnaval overdag, is er een commissaris 13 uur op wacht geweest, en twee agenten op straat die tien uur hebben gewerkt.

Op de dag van de Carnavals bals, 20 februari 2012,  hebben nog eens 56 agenten voornamelijk wachtdiensten gedraaid van acht en tien uur ; van elf uur ’s avonds  tot ’s morgens zeven, acht, of negen uur, waar dan nog eens de tien overuren bij opgeteld moeten worden die zijn gemaakt door een commissaris, een inspecteur die negen uur heeft gewerkt, een inspecteur die tien uur maakte, twee inspecteurs die negen uur draaiden en nog eens twee inspecteurs die acht uur wacht hebben gelopen.

Op deze zelfde 20ste februari heeft men de telefoondienst moet versterken met een chef en vier agenten gedurende nog eens negen uur.

Bij dit alles moet men de tien overuren optellen van de hoofdcommissaris en de 14 van de commissaris op 25 februari 2012, “het carnaval overdag en de carnavalsbals op zaterdag- en zondagavond/nacht.”

Op 22 februari 2102 waren er 14 politieagenten, een inspecteur en een hoofdinspecteur die de ‘Begrafenis van de Sardine’ hebben begeleid, met acht tot 15 overuren van het type C.


                                                           Bienvenido Onrubia.
Kerstmis, Carnaval en andere goedgekeurde evenementen
Alle documenten die zijn overhandigd aan de gemeentelijke controleur zijn ondertekend door de wethouder van Veiligheid, Carmen Feliz González; de hoofdcommissaris, Bienvenido Onrubia, en de chef Personeelszaken  Miguel Ángel García de León.

Bronnen binnen de vakbond zeggen echter, dat er een tekort aan personeel is, dat er 117 vacatures zijn, wat verplicht tot het, met instemming, maken van overuren en, dat dit soort overuren zich herhaalt met Kerstmis, Carnaval en de Semana Santa (Goede Week), “overeenkomstig de begroting” zo bevestigt de wethouder van Openbare Veiligheid, González Martín.

Overuren voor bescherming van autoriteiten
15.000,= voor de lijfwachten van Bermúdez tijdens het Carnaval. Er zijn agenten die ruim €3.000 hebben ontvangen voor het vrijwillig maken van overuren die men dubbel betaalde.

 De zes lijfwachten van de Unidad de Intervención Policial (Unipol) die zijn toegewezen aan  burgemeester José Manuel Bermúdez hebben €14.842,=  ontvangen aan overuren die ze hebben gemaakt tijdens Carnaval “wegens het verlenen van buitengewone dienst, terwijl ze vrij waren,” hoewel ze ook andere personen hebben beschermd.

Volgens het interne rapport waren er agenten die op een dag 15 uur hebben gewerkt, tijdens het carnaval overdag op zaterdag 25 februari van een uur’s middags tot vier ’s nachts.

In totaal heeft men 483 uren van de C-categorie gedraaid a raison van € 30,= per uur en tien uren van de B-categorie a raison van € 22,= per uur. De C-uren zijn die op feestdagen, of tijdens nachtdiensten, die met rekent vanaf 22:00 uur, terwijl de B-uren worden betaald als een agent komt werken op zijn vrije dag, steeds op doordeweekse werkdagen.


José Manuel Corrales.

XTF stelt vragen over lijfwachten Bermudez
De wethouder van XTF-Por Tenerife (Izquierda Unida-Los Verdes-SxTF), José Manuel Corrales, heeft vragen gesteld aan het Gemeentebestuur van CC-PSOE en eist een openbaar antwoord in de Gemeenteraad, om te  weten, of de €15.000,= waarvan de persmedia melding maken voor zes lijfwachten van de burgemeester  van Santa Cruz tijdens Carnaval.

José Manuel Corrales  vindt het “schandalig”, dat de zes lijfwachten van de Unidad de Intervención Policial (Unipol) zijn toegewezen aan burgemeester José Manuel Bermúdez in totaal €14.842 ,= hebben ontvangen aan overuren tijdens het Carnaval van 2012, omdat ze extra diensten zouden hebben gedraaid terwijl ze vrij waren, waarbij een enkele lijfwacht van Bermúdez €3.126,= heeft ontvangen aan overuren.

“Men moet zich herinneren, dat in het in 2011 een schandaal was, dat de vorige burgemeester, Miguel Zerolo, €5.935,52 heeft uitgegeven tijdens Carnaval voor hetzelfde concept aan overuren voor lijfwachten, “ zo merkte Corrales op.

Volgens het interne rapport, waar de een plaatselijke journalist  inzage in  heeft  gekregen, maar dat nooit de oppositie in de Gemeenteraad heeft bereikt, staat vermeld, “dat er agenten zijn die op een dag 15 overuren hebben gemaakt en wel,  op carnavalszaterdag 25 februari 2012, van een uur ’s middags tot vier uur ’s nachts.

 In totaal heeft men 483 uren van de C-categorie gedraaid a raison van € 30,= per uur en tien uren van de B-categorie a raison van € 22,= per uur. De C-uren zijn die op feestdagen, of tijdens nachtdiensten, die met rekent vanaf 22:00 uur, terwijl de B-uren worden betaald als een agent komt werken op zijn vrije dag, steeds op doordeweekse werkdagen.


Carmen Delia González Martín.

Antwoord op de controverse van de overuren
''Bermúdez heeft geen lijfwachten, maar een bescherming van dienst.” De wethouder van Openbare Veiligheid erkent, dat de burgemeester de beschikking heeft over een agent van de gemeentepolitie, “voor bepaalde evenementen” en, dat ook zijn chauffeur een agent van politie is.

José Manuel Bermúdez, de burgemeester van Santa Cruz de Tenerife,  heeft geen lijfwachten, “maar een bescherming van dienst,” in de woorden van de wethouder van Openbare Veiligheid en Burger Bescherming,  Carmen Delia González Martín,  die schriftelijk heeft toegegeven, tijdens de vergadering van Controlecommissie van het Gemeentebestuur, die heeft plaatsgevonden op donderdag 7 juni 2012, dat de Policía Local (Gemeentepolitie) overuren maakt tijdens Carnaval en met Kerstmis

“Het is niet waar, dat de burgemeester lijfwachten heeft, maar wel een bescherming van dienst in bepaalde gevallen, waarvoor de politiecommandant verantwoordelijk is. Deze bescherming van dienst rekent met een agent per dienst, behalve in die situaties, waarbij versterking wordt verlangd. Bovendien is de chauffeur van mijnheer de burgemeester een agent van de Policía Local, zoals altijd al het geval is gweest.”

Dit was het antwoord van González Martín aan  de wethouder van de coalición XTF, Los Verdes e IU, José Manuel Corrales, naar aanleiding van de publicatie in de Canarische pers over  de €15.000,= aan betaalde overuren aan het politiepersoneel, dat tijdens het Carnaval 2012 was toegewezen aan de burgemeester.

Volgens de uitleg van González Martín aan José Manuel Corrales zou het bij de bescherming van de burgemeester gaan om een doodsbedreiging aan het adres van Bermúdez, gedaan door  een echtpaar, van wie de handlanger zes maanden in de gevangenis heeft gezeten, en die nu op vrije voeten is gesteld.”
“Daarom zijn er geen overuren, maar is er alleen bescherming van dienst,” aldus de wethouder van Openbare Veiligheid.
kleurlogoCanarias-7.png


Garachico is weer havenplaats

GARACHICO - dinsdag 29 mei 2012 - In de 17de Eeuw was de haven van Garachico de belangrijkste en rijkste haven van heel Tenerife. Maar bij de uitbarsting van de Trevejo-vulkaan in 1786 werd de kleine stad in het Noorden van het eiland van haar haven beroofd. Na ruim 30 jaar, woonden op 12 mei 2012 duizenden mensen de historische ingebruikname van de haven bij en begroetten de eerste schepen.

Met name voor Lorenzo Dorta is op deze dag een droom in vervulling gegaan. In1979 heeft hij als toenmalige burgemeester van Garachico de voormalige  Spaanse minister-president Adolfo Suárez uitgenodigd en hem gevraagd, de stad weer zo in te richten, dat deze haar naam ‘Villa y Puerto de Garachico’ (Stad en Haven van Garachico) weer eer zou aandoen. Twee jaar later is men met de havenaanleg begonnen, maar in 1982 heeft toenmalig minister-president Felipe González het project stilgezet.


       De nieuwe haven bestaat uit een golfbreker, een havendam, een jachthaven,
             een vissershaven en een aanlegsteiger voor rondvaartboten en fer
ry’s.
Lorenzo Corta heeft zich echter niet laten ontmoedigen en heeft eerst als burgemeester gestreden, later als eilandminister van Openbare Werken. Uiteindelijk  is in 1998 een haalbaarheidsstudie uitgevoerd, waarna het project ontworpen is. In 2008 is men eindelijk met de bouw begonnen en nu, op 12 mei 2012, is Dorta’s droom werkelijkheid geworden en is Garachico's nieuwe, 31 miljoen euro kostende haven, na een bouwtijd van 34 maanden, feestelijk geopend.


Initiatiefnemer  Lorenzo Dorta (r.), Burgemeester José Heriberto González (2.v.r.)., President Paulino Rivero (3.v.r.) en eilandpresident  Ricardo Melchior.

Opening onder een stralende zon
Met een ceremonie onder een stralende zon opende Lorenzo Dorta, die tegenwoordig voorzitter is van de joint venture Daute-Isla Baja, diep ontroerd de haven. Hij verklaarde, dat deze dag de geschiedenis in zal gaan van Garachico; en, dat hij altijd heeft gehoopt en gedroomd, dat de haven het grote geschenk in zijn politieke loopbaan zou zijn.  
Burgemeester José Heriberto González heeft de president van de Canarische Regering, Paulino Rivero, bedankt  voor zijn inzet, om - ondanks de bezuinigingsdwang - de benodigde middelen ter beschikking te stellen.


De haven beschikt over 154 aanlegplaatsen voor jachten met een kiellengte tot 15 meter.
.

Maar Gonzaléz ziet zijn droom pas echt bewaarheid, als de vissers- handels- en jachthaven inderdaad loopt en de verwachte hotels en toeristenvoorzieningen definitief voor de heropleving van Garachico zorgen. President Rivero ondersteunt uiteraard deze infrastructuur en is het met eilandpresident Ricardo Melchor eens, dat de haven van grote betekenis is voor het creëren van economische activiteit en arbeidsplaatsen in het Noorden van Tenerife.
Ook heeft men de onlangs overleden bouwdirecteur Ricardo Sánchez herdacht.

Daarop zijn de 20 in de morgenstond in Los Gigantes gestarte kleinere en grotere jachten en schepen de haven binnengevaren en werden deze door een gezelschap van ongeveer 2.000 Canarische autoriteiten, bewoners en nieuwsgierigen in de haven met muziek en saluutschoten begroet. Onder de schepen, was er een met 80 bewoners van Garachico aan boord, die deze historische gebeurtenis van zo dichtbij mogelijk wensten mee te maken en om “hun” woonplaats voor de eerste keer vanaf het water te kunnen betreden.

 Burgemeester González heeft aan de verzamelde persmedia laten weten, dat het nog twee weken duurt, alvorens de haven definitief in gebruik kan worden genomen. Dan moet ook het Havenbestuur de openbare aanbestedingsprocedure voor de bouw en het beheer van een aangrenzend gebouw opengesteld hebben, voor de vestiging van kantoren, winkels, restaurants, een werf en een benzinepompstation. González heeft benadrukt, dat zich al 170 kandidaten voor een vaste havenligplaats hebben aangemeld.

Vissers- handels- en jachthaven
De haven wordt beschermd door een 60 meter lange en 15,5 meter hoge golfbreker die uit 700 betonblokken is opgetrokken,  samen met een voorliggende dam.  Het havenbekken bestaat uit twee gedeelten.  Direct achter de haveningang ligt de jachthaven, die 154 aanlegplaatsen heeft voor plezierjachten met een kiellengte van tussen de acht en vijftien meter. Maar in theorie kunnen hier ook grotere jachten afmeren. Aan de binnenzijde van de pier  kunnen grote rondvaartboten met kiellengten tot 30 meter afmeren. Hier is ook een aanlegplaats voor ferry’s tot 70 meter ingericht.
kleurlogoCanarias-7.png


De andere Slag bij Acentejo,
opstand op het platteland

LA MATANZA / LA VICTORIA DE ACENTEJO - zaterdag 19 mei 2012 - De gemeenten La Matanza en La Victoria de Acentejo  zijn vastbesloten om een streep door de rekening te halen van energieleverancier Red Eléctrica de España (REE).

Het gaat om het verhinderen van  het aanleggen van een elektriciteitsnetwerk waarvan minimaal twintig hoogspanningsmasten in het landbouwgebied Los Nateros komen te staan. De bestuurders van beide gemeenten hebben  gezamenlijk verklaard, tegen het project te zijn. Ook een burgerinitiatief  bestrijdt het voornemen.

In de historische Slag bij Acentejo in 1494 hebben de Spaanse veroveraars hun tanden stukgebeten op de hardnekkige tegenstand van de oerbewoners. De Guanchen verdedigden hun land en overwonnen de troepen van het Koninkrijk Castillië in deze gedenkwaardige Slag, welke de Gemeente La Matanza de Acentejo haar naam verleende.

Ruim vijfhonderd jaar later zijn  de bewoners van de Gemeenten La Matanza (De Slag) en La Victoria (De Overwinning) met hun burgemeesters voorop, van plan de Slag tegen een heel andere Macht te winnen. De plannen van de Spaanse stroomleverancier Red Eléctrica de España (REE) - om in het landbouwgebied Los Nateros een hoogspanningsnetwerk aan te leggen- zijn er de oorzaak van, om de strijdbijl weer op te graven, om hun land te beschermen. In overdrachtelijke zin, voelen ze zich blootgesteld aan een nieuwe verovering, dit keer door hoogspanningsmasten en een netwerk aan elektriciteitskabels.

Het plan komt voort uit de toegenomen vraag naar elektriciteit in de Noordelijke geemeenten van Tenerife en is omstreden, omdat het hoogspanningsnetwerk in  La Corujera (gemeente Santa Úrsula) door plaatsgebrek niet uitgebreid kan worden.

Oorspronkelijk was de aanleg van een hoogspanningsnetwerk gepland in het gebied van El Farrobillo (eveneens in de gemeente Santa Úrsula), maar de huidige planning gaat uit van de  aanleg van een nieuw hoogspanningsnetwerk in het gebied van Los Nateros. De Gemeentebesturen van La Matanza en La Victoria  hebben zich gezamenlijk tegen dit alternatief uitgesproken en hebben in twee buitengewone Gemeenteraadsvergaderingen een bezwarenlijst opgesteld. De termijn , om bezwaren te kunnen, is verstreken op 18 mei 2012.

De burgemeester van Victoria, Haroldo Martín, betreurt in een verklaring: “Een dergelijke infrastructuur benadeelt ons enige bezit, want de landbouw is de enige proviandkamer van onze gemeente, die niet over industriebedrijven beschikt.

De Burgemeester van La Matanza, Ignacio González , vergelijkt de  betekenis van zijn gemeente met die van de Teide voor Tenerife, om de landbouwkundige waarde van dit gebied te benadrukken.

Het heeft het vaste voornemen kenbaar gemaakt, om voor de gemeente ‘schadelijke’ projecten te voorkomen. De wijziging van het in het Energieplan voor de Canarische Eilanden (PECAN) van 2007 bepaalde vestigingsgebied voor het hoogspanningsnetwerk bestempelde hij als willekeurig en onrechtvaardige  politieke besluitvorming. Hij vindt het argument, dat Los Nateros goede transportverbindingen heeft, niet overtuigend.

Bij het hoogspanningsnetwerk in Los Nateros ging het aanvankelijk om 200.000 m²  grond,  op percelen van 700 eigenaren in La Matanza en La Victoria, die in gebruik zijn voor de landbouw. In het aangekondigde elektriciteitsnetwerk is sprake van twintig hoogspanningsmasten die elk vijftig meter hoog zijn,

Op 4 mei 2012 heeft in Los Nateros de oprichtingsvergadering plaatsgevonden van een openlijke protestbeweging, waarvan 28 plaatselijke verenigingen deel uitmaken. Hun motto is: “Red Los Nateros”.

De minister van het Ministerie van  Industrie en Handel, Margarita Ramos, van de Canarische Regering, heeft  tijdens een persconferentie laten weten, dat als men niet tot overeenstemming kan komen over deze kwestie, er nagedacht zal moeten worden, of het opportuun is, om een aantal lopende projecten uit te stellen. Het belangrijkste doel, aldus Ramos, is de stroomvoorziening veilig te stellen voor alle burgers.
kleurlogoCanarias-7.png


De laatste dagen van ‘El Dragón de Oro’

SANTA CRUZ DE TENERIFE - zondag 6 mei 2012 - Het inmiddels al gesloten restaurant 'El Dragón de Oro' ('De Gouden Draak'), aan de Avenida de Anaga, beleeft zijn laatste dagen, nadat het veertig jaar geleden pionier was in het onderrichten van de Chichareros (eilandbewoners die geboren zijn  op Tenerife)  in de geheimen van de heerlijkheden uit de Chinese keuken.

Het pand zal met zekerheid deze week gesloopt worden, om plaats te maken voor de aanleg van de kustweg van Santa Cruz, nadat men met de eigenaar Juan Lu overeen is gekomen, dat het Havenbestuur €177.558,= zal betalen. En, dat is niet voor niets, want toevallig ligt het iets meer dan 100 m² grote restaurant, in het duurste gedeelte van de Haven van Santa Cruz de Tenerife.
2011-02-04-img-2011-02-04-22-26-42-05lo04afot1_large.jpg

Momenteel is het pand omheind en, is men begonnen met de ontruiming en het overplaatsen van het personeel; niets verhindert dan ook meer, dat de slopershamer probleemloos een eind maakt aan de geschiedenis ervan. Een werkje van amper twee dagen.

Aanvankelijk heeft het Ministerie van Openbare Werken geen enkel stuk willen bewaren als herinnering aan dit pionierende etablissement in de Chinese keuken, maar als de eigenaar daarom zou vragen, dan zijn er geen problemen, om een of ander  element te bewaren. Momenteel heeft men een deel van het bedrag, wat met de eigenaar  is overeengekomen, betaald en, het restantbedrag volgt in de komende dagen.

Nog niet helemaal duidelijk is echter, wat er gaat gebeuren met de tientallen Indiase laurierbomen  die rond dit pand staan. De overheid heeft twee opties, of men verplaatst ze met hun volle gewicht 15 meter richting zee, of man laat ze staan waar ze staan; wat inhoudt, dat men dit gedeelte van de Avenida de Anaga zal moeten afsluiten tijdens de ombouwwerkzaamheden. Een team, dat gespecialiseerd is in het verplaatsen van bomen, heeft een studie verricht waaruit is gebleken, dat het verplaatsen van  de laurierbomen haalbaar is. De Overheid heeft echter nog geen definitief besluit genomen.

In elk geval is het voornaamste doel, dat tegen eind 2012 de ombouwwerkzaamheden die de kust van Santa Cruz tussen de Barranco de Santos en het Ferry-station zullen gaan veranderen, geheel voltooid zullen zijn.

Een ander aspect wat men zal veranderen, is de verlichting op de Avenida; hoewel, men de bestaande zal handhaven op het trottoir, dat het dichts bij zee ligt en wat het kenmerkende aan dit deel van de stad heeft teruggegeven.

De optie, de Indiase laurierbomen te verplaatsen is veel goedkoper en zorgt ervoor, dat de uitvoeringstermijn van de ombouwwerkzaamheden korter wordt, die men heeft ingeschat op bijna een jaar. In totaal, schat Openbare Werken tien maanden nodig te hebben, om deze fase van het werk voor het openen van de hoofdtunnel van de Avenida  uit te voeren.

De onteigening van ‘El Dragón de Oro’ is de enige die  men heeft uitgevoerd op grond van het verrichten van deze ombouw, die begroot is op 40 miljoen euro voor wat betreft de hoofdtunnel en de 16 die men aan het aanleggen is op het haventerrein en die gefinancierd worden uit  de middelen van het Havenbestuur en van de Canarische Regering, die  al enkele maanden lang deze fase van de werkzaamheden aan het uitvoeren zijn.

Het Havenbestuur heeft echter nog geen project voor de tunnel -die over hun terrein loopt - afgerond en nog minder, dit aanbesteed, ondanks, dat men heeft aangekondigd, dit te zullen doen voor eind 2012.

Adiós 'Dragón de Oro'
De advocaat van  de ondernemer, Miguel Pérez Camacho, en het Havenbestuur hebben maandenlang onderhandeld over de sloop van dit etablissement aan de Avenida de Anaga, met het doel, voortgang te geven aan de aanleg van de kustweg die zijn nieuwe fase is ingegaan, vanaf de Avenida Francisco La Roche tot aan het stationsgebouw van de ferry’s.

Dit was het tweede Chinese Restaurant, dat men op Tenerife heeft gevestigd, en waarvan dezelfde  eigenaar, bijna veertig jaar later, enkele meters verderop een ander etablissement heeft geopend.

Aanvankelijk eisten de advocaten €300.000,= om het perceel te verlaten - dat bovendien het duurste is van het gehele havengebied - tegenover het bod van €150.000,= van het Havenbestuur. Sinds enkele dagen, aldus Pérez Camacho, is men tot overeenstemming gekomen, dat men €185.000,= betaalt. De haast die men heeft met de ontruiming ,is te verklaren uit het feit, dat men al direct na Carnaval had moeten beginnen met deze nieuwe fase van de kustweg, nadat zich eerder al vertraging heeft voorgedaan.

Lu geeft aan, dat toen hij naar Tenerife kwam; hii zich er rekenschap van gaf, dat er geen aanbod was in dit soort gastronomie, die bovendien goed is ontvangen door de Chichareros, die steeds zijn restaurant goed hebben gevuld in de  afgelopen decennia.

Aanvankelijk was Lu niet bereid het aanbod van het Havenbestuur te accepteren en hij dreigde ermee, naar de rechter te zullen stappen, als men het bedrag van de schadeloosstelling niet zou verhogen, wat men dan uiteindelijk toch gedaan heeft (tot €185.000,=).
kleurlogoCanarias-7.png
 


Akkoord voor het terugplaatsen
van de sculptuur van Chirino

SANTA CRUZ DE TENERIFE - dinsdag 1 mei 2012 - De werkzaamheden die nodig zijn voor het in de originele staat terugplaatsen van de sculptuur: ‘El sueño de los continentes’ ('De droom van de Continenten'), van Martín Chirino, op het Plaza de Europa in  de hoofdstad van Tenerife, zouden binnen een maand kunnen beginnen.

De specialist in  metalen structuren, Martín Palazón, heeft bijna een akkoord bereikt met de Gemeente Santa Cruz de Tenerife  voor terugplaatsing van het kunstwerk, dat letterlijk door de Gemeenteraad is geamputeerd tijdens het Carnaval in 2009 met het excuus, dat het in slechte staat verkeerde en een risico vormde voor de duizenden personen die  op het Plaza de Europa feestvierden.


                                                   De geamputeerde versie...

Martín Palazón denkt, dat men binnen een maand  kan beginnen met het herstel van  het kunstwerk en, dat er eenzelfde periode nodig zal zijn voor de reparatie die bestaat uit het minutieus  solderen en een schoonmaak door middel van zandstralen voor het verwijderen van graffiti en de inwerking van de zeelucht in de loop van de tijd.

Een werk, dat de technicus kwalificeert als: “belangrijk” en, dat men op het plein zelf zal kunnen uitvoeren met het doel, dat het kunstwerk zijn glans terugkrijgt die het had toen het door zijn auteur is ontworpen aan het begin van de jaren 90.

Martín Palazón  is er voorstander van, dat men een klein hek, van een meter hoog, om het kunstwerk plaatst, teneinde te voorkomen, dat het in de toekomst beschadigingen oploopt.


Martín Chirino (Archieffoto).

Zowel Chirino, evenals de architect Rubens Henríquez, die het plein heeft ontworpen, staan erop,  dat het deze technicus zal zijn die verantwoordelijk is voor  de reparatie, omdat hij het is, die de sculptuur feitelijk vervaardigd heeft. Martín Palazón is ook de auteur van talrijke andere  kunstwerken die, gedurende een lange carrière welke bijna vijftig jaar geleden is gestart, verdeeld zijn over de Canarische Eilanden en op het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje).


                  Dit is wat het was, en... wat het opnieuw met gaan worden.

“Iedereen kan er gerust op zijn, dat de sculptuur precies hetzelfde blijft zoals deze van oorsprong is,” zo heeft Palazón op maandag 30 april 2012 laten  weten.

In het geval, dat men uiteindelijk de bedoeling van de Gemeente in daad omzet, zijn  de advocaten van Visual Entidad de Gestión de Artista Plásticos (Vegap) -  het bedrijf, dat de beeldhouwers vertegenwoordigt, bereidt, om de eis die momenteel wordt behandeld in de Arrondissementsrechtbank, intrekken.  Men eist bijna €300.000,= van de Gemeente voor het plegen van een aanslag op de auteursrechten.
images106_large.jpg

De bankinstelling CajaCanarias heeft aangekondigd, dat zodra de verminking van het werk ongedaan is gemaakt, de bank een overeenkomst met de stad Santa Cruz wil ondertekenen,  om het werk terug te keren naar de oorspronkelijke staat.  Het huidige Gemeentebestuur, onder leiding van burgemeester Julio Pérez, heeft zich tot de beeldhouwer gewend en excuses aangeboden voor wat er gebeurde is tijdens het bewind van de vorige burgemeester, Miguel Zerolo, die wat deze zaak betreft weigerde een raadsbesluit uit te voeren.

Het geamputeerde deel bevindt zich in een gemeentelijke opslagplaats, hoewel Palazón zelf toegeeft, dat hij het tot nu toe nog niet heeft kunnen zien, om te weten in welke staat het verkeert. De Gemeente heeft erkend, dat in de begroting van dit jaar er geen post is opgenomen , om de reparatie ter hand te nemen, maar men is aan het cijferen, om te zien,  hoe men  fondsen bij elkaar zou kunnen krijgen.

Burgemeester Pérez zal zich ervan bewust moeten zijn dat de kunstenaar nu verwachtingen heeft; waarbij de  burgervader moet weten, dat de betalingsregeling een besparing zal betekenen voor de Gemeente. De reparatie zal niet leiden tot plaatsing van het beeld elders in de hoofdstad van Tenerife, ondanks, dat sommige gemeentelijke rapporten dit wel hebben aanbevolen.  Martin Palazón acht  het voldoende, een hek om het kunstwerk te plaatsen, om beschadigingen  in de toekomst te voorkomen.
kleurlogoCanarias-7.png
 


Mahou-San Miguel investeert €14 miljoen voor verbetering brouwerij in Candelaria

Mahou-San Miguel  heeft 14 miljoen euro geïnvesteerd in de verbetering van de brouwerij in Candelaria (Tenerife), om te kunnen blijven rekenen op optimale condities voor maximale efficiënte, kwaliteit en om te voldoen aan voorwaarden voor het  milieu. Evenals voor de duurzaamheid en voor het ontwikkelen van nieuwe producten en formaten.

In deze brouwerij van 11.000 m²; die sinds 2000 in bedrijf is en die sinds 8 jaar deel uitmaakt van de Grupo Mahou-San Miguel (*), heeft men een aanzienlijke investering gedaan die zich vertaalt in de inlijving van de meest vernieuwende technieken in het brouwproces.

Zo is de brouwerij een modern productiecentrum geworden, dat de meest pure brouwerijtraditie combineert met een hoge graad van automatisering, dat een algehele garantie is voor de kwaliteit van het product en een uitstekend milieubeheer.


 

Reina’ is  het biermerk van Cervezas Anaga SA op Tenerife, dat onderdeel is van Mahou-San Miguel.

De hulpmiddelen die de brouwerij-groep voor haar Tinerfense fabriek sinds 2011 heeft ingezet, met als doel de verbetering van  de logistiek, de klantenservice, de efficiënte van het energieverbruik, de duurzaamheid en de ontwikkeling van nieuwe producten en formaten.


De investering heeft ook gevolgen voor de productieprocessen en de verpakkingsapparatuur, waardoor de uitwisselbaarheid binnen de groep is verhoogd. Het gaat om vernieuwingen zoals de 'abrefácil' (schroefdop) van San Miguel Especial en modernisering van het uiterlijk van sommige producten in het Mahou-assortiment en, dat van San  Miguel 1516.

Eveneens gaat het om automatisering van moeizame handarbeid, om de maximale betrouwbaarheid van het productieproces te kunnen garanderen evenals, om de uitrusting van het  laboratorium.
vaga-m-mahou-1-0053_large.jpg


(*) Mahou

Mahou is een Spaanse onderneming, die in 1890 in Madrid is opgericht als Hijos de Casimiro Mahou, fabrica de hielo y cerveza (Cassimiro Mahou en Zonen, fabriek van ijs en bier) die, na de aankoop door San Miguel, tegen eind 2000 veranderde in de Groep Mahou- San Miguel, de grootste bierbrouwerij van Spanje.

Voor meer informatie over Mahou en Mahou-.San Miguel kunt u een kijkje nemen op o.a.:
http://es.wikipedia.org/wiki/Mahou

en
http://www.mahou-sanmiguel.com/

kleurlogoCanarias-7.png


Vliegtuig naar Tenerife
keert terug naar Madrid voor noodlanding

SANTA CRUZ DE TENERIFE  Een Airbus A-321 van luchtvaartmaatschappij Iberia heeft de vlucht IB-958 van Madrid naar Tenerife op maandag 27 februari 2012 kort na het opstijgen om 16:25 uur  moeten afbreken en is teruggekeerd naar de Luchthaven Barajas voor een noodlanding nadat de gezagvoerder brand ontdekte in de linker motor, aldus diverse getroffen passagiers. Een vlucht vogels heeft de brand in de linker motor veroorzaakt. De passagiers hebben paniektoestanden doorstaan.

Nadat in de cockpit het signaal Engine Fire  oplichtte, is tijdens de noodmanoeuvre de brandblusapparatuur waarmee het vliegtuig is uitgerust in werking gesteld, en daarmee is het vuur gedoofd. De gezagvoerder heeft gevraagd met voorrang te mogen landen op Barajas en vanuit de controletoren heeft men een landingsbaan vrijgemaakt tussen de terminals T1 en T2.


                                                (Archieffoto) Airbus A-321.

Ondertussen beleefden de 187 passagiers in het vliegtuig angstige momenten, met paniek, en zelfs geschreeuw, want de  gedoofde linker motor was uitgeschakeld en het vliegtuig vloog allen nog op de rechter motor. Dit soort toestellen is echter zodanig uitgerust, dat ze kunnen landen met slechts een motor.

Uiteindelijk  zijn de passagiers om 18:10 uur aan boord gegaan van een andere airbus A-321, met de naam ‘Benidorm en kenteken HUH, voor de vlucht naar Los Rodeos (Tenerife), waar het probleemloos is geland om 20:50 uur.

Borja Abasolo was de eerste die uit het vliegtuig stapte: “Al 20 seconden na het opstijgen hoorden we een enorm lawaai, alsof er twee auto’s op elkaar botsten. De passagiers raakten snel opgelucht, hoewel men merkte, dat het toestel aan kracht had verloren, heeft het vliegtuig normaal door kunnen vliegen, tot aan de noodlanding", zegt de jongeman zichtbaar zenuwachtig.

José Fernando Góme reisde op een van de stoelen bij de nooduitgang van de vleugel waar zich de brand heeft voorgedaan. Hij werd opmerkzaam gemaakt door het geschreeuw van passagiers die achter hem zaten, en hij was een van de eersten, die de vlammen zagen. “De mensen begonnen te gillen toen ze de klap voelden, maar het cabinepersoneel heeft ons meteen gerustgesteld en de landing is perfect verlopen, “ legt hij uit.

Laura Camino reisde samen met haar echtgenoot, “het meest angstig waren de 30 minuten die het duurde om te landen.”
kleurlogoCanarias-7.png


Ryanair toestel maakt noodlanding op Tenerife

SANTA CRUZ DE TENERIFE - dinsdag 7 februari 2012 - Een toestel van Ryanair met 138 passagiers aan boord,  heeft op maandag 6 februari 2012 een noodlanding moeten maken op de Luchthaven Tenerife Sur, 20 minuten nadat het was opgestegen richting Billund (Denemarken), aldus heeft  Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea (Aena) laten weten.

Aena geeft aan, dat men in de passagierscabine van vlucht 1228 een brandlucht heeft waargenomen en, hoewel er geen rook was, heeft de piloot besloten, om terug te keren en te landen op de luchthaven van Tenerife. Na het incident rond het middaguur te hebben aangemeld, heeft men op de luchthaven het noodplan in werking gesteld.


                                                          (Archieffoto's)

Eenmaal geland, hebben de passagiers het toestel normaal kunnen verlaten en zijn zij vervolgens met een ander toestel naar Denemarken gevlogen.
kleurlogoCanarias-7.png


Tenerife, de favoriete vakantiebestemming van de Spanjaarden

SANTA CRUZ DE TENERIFE - dinsdag 24 januari 2012- De eilandminister van Toerisme, Carlos Alonso, heeft bij de sluiting van de vakantievakbeurs Fitur 2012  laten weten,  dat Tenerife alle luchtvaartverbindingen zal blijven behouden voor het komende zomerseizoen.

Het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife heeft duidelijk haar leidende positie herkend, als “voorkeursbestemming” van de Spaanse toeristen die de Canarische Eilanden bezoeken, een conclusie, die het Eilandbestuur te danken zegt te hebben, aan haar deelname aan de Feria Internacional de Turismo (Fitur)  (Internationale Vakantievakbeurs) die de afgelopen week heeft plaatsgevonden in Madrid.


De Eilandminister van Toerisme, in het Eilandbestuur van Tenerife, Carlos Alonso.

De vicepresident en minister van Toerisme, Carlos Alonso, heeft in een communiqué laten weten dat het Eiland in het komende seizoen de bestaande luchtvaartcapaciteit zal behouden , ondanks dat men deze reduceert voor andere bestemmingen op de Archipel. Alonso heeft bevestigd, dat 42,7% van de passagiers die vanaf het Peninsula (Schiereiland = vasteland van Spanje)  naar de Canarische Eilanden reizen, 42,7% Tenerife als bestemming heeft, wat zich in 2011 heeft vertaald in het ontvangen van 1,3 miljoen nationale passagiers.

Tenerife is momenteel via rechtstreekse vluchten verbonden met 20 luchthavens op het Península. De Spaanse markt maakt voor  Tenerife 25,7% van het aantal bezoekers uit, waardoor deze de op een na belangrijkste is voor het Eiland; er komen alleen meer Britten. Alonso heeft opgemerkt, “dat dit van  grote betekenis is voor de hotelsector, waar 77,8% van de Spanjaarden die Tenerife bezoekt, verblijft; en dan, vooral in viersterren-etablissementen.”
turista-espanol_large.jpg

"Onder de favoriete bezigheden van de Spaanse bezoekers bevinden zich het bezoek aan themaparken, het bergwandelen, het bekijken van  zeezoogdieren en het bijwonen van volksfeesten en folkloristische evenementen, waardoor zij tijdens hun verblijf tot de meest actieve bezoekers behoren,” zo merkt de minister op.

Alonso heeft zich ook “gematigd optimistisch” getoond na de ontmoetingen op de Fitur met de belangrijkste reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen; en hij benadrukte," dat Tenerife haar luchtvaartcapaciteit zal behouden tijdens het komende zomerseizoen.”
kleurlogoCanarias-7.png


‘Eerbetoon aan de Chicharrero’
in de vorm van een sculptuur

Bermúdez presenteert de maquette van het project

SANTA CRUZ DE TENERIFE - zaterdag 21 januari 2012 - De Burgemeester van Santa Cruz de Tenerife, José Manuel Bermúdez, heeft op woensdag  18 januari 2012  de maquette gepresenteerd van de sculptuur ‘Homenaje al chicharrero’ (‘Eerbetoon aan de Chicharero’) die, met een begroting van €200.000,=, aan de stad geschonken zal worden door de Cooperativa del Mercado Nuestra Señora de África (Samenwerkende Markthandelaren van de Markthal Onze Lieve Vrouw van Afrika) en de Obra Social (afdeling Sociaal Werk/Sponsoring) van de Caja Canarias Banca Cívica, de instelling die het standbeeld financiert.

De Gemeente  voorziet de installatie van de sculptuur in mei 2012 bij de ingang van de markthal. Het werk van Javier Murcia Trujillo stelt de inspanning voor van twee vissers die hun boot voortslepen en is een eerbetoon aan de eerste Chichareros; het verwijst naar de band met de wortels van Santa Cruz de Tenerife.


De maquette van het toekomstige, bij de markthal van Santa Cruz de Tenerife, te plaatsen beeldhouwwerk.

Bemúdez merkt op, “dat de figuur een extra attractie wil zijn voor wat de markt altijd al is, een belangrijke attractie voor de toerist,” en hij benadrukte “ het belang, de markt dichterbij te brengen en te verbinden met het centrum, waarbij deze sculptuur een verwijzing mag zijn naar de rest van de stad.”

Hij benadrukte ook de waarden die aan de sculptuur ten grondslag liggen, “want door dit beeld kunnen we dieper ingaan op onze ontstaanswortels en leren over onze cultuur en geschiedenis, maar ook over ons karakter, “ tegelijkertijd voegde hij hier aan toe:“ Het gezamenlijke beeldhouwwerk maakt alle inwoners van Santa Cruz trots op hun kunstbezit.”

De beeldhouwer, Javier Murcia Trujillo, wenste te zeggen, “dat het kunstwerk mettertijd een symbool voor de stad mag worden.” Het samengestelde beeldhouwwerk, dat momenteel vervaardigd wordt, zal een afmeting krijgen van 3 x 6,49 meter en wordt uitgevoerd in de kunststof  kevlar en glasvezel en afgewerkt met brons, waarbij het naar verwachting een gewicht zal hebben van 2 ton.
358px-monumento-al-chicharro-sta-cruz-de-tenerife_large.jpg

De chicharro als alegorische afbeelding van de 'chicharerro' . Deze sculptuur staat in Santa Cruz de Tenerife

chicharrero’ (me. ‘chicharerros’) Chicharrero’ en chicharro, het verschil en de verwantschap
 In het Canarische taalgebruik is het  de aanduiding voor iemand die op het eiland Tenerife is geboren; het woord wordt ook wel gebezigd als aanduiding voor een inwoner van de provincie Santa Cruz de Tenerife en zeker niet te verwarren met chicharro (echter wél daarvan afkomstig).
chicharro_large.jpg

Een chicharro, jurel, of escriban is een blauwvis (Trachurus trachurus) uit de familie Carangidae en is wijdverbreid in de Noord Atlantische Oceaan, van Senegal tot IJsland en in de gehele Middellandse Zee.

De chicharro wordt als traditioneel gerecht  veel gegeten in Baskenland en op de Canarische Eilanden, meestal gebakken en vergezeld van gekookte aardappelen (op Canarias de fameuze papas arrujadas), roomkaas en rode, of groene mojo. Als zodanig werd dit gerecht in vroeger tijden beschouwd als pover, of als  armenluis voedsel, hoewel dit vandaag de dag beslist niet meer het geval is.

trachurus-trachurus-chicharro_large.jpg
chicharro-asado-con-bilbaa-na_large.jpg

.De bijnaam ‘chicharrero’ ontstond in het verleden, toen de onderschatte vis gegeten werd door de inwoners van San Cristobal de La Laguna (Tenerife) die de vissers van de haven van Santa Cruz de Tenerife destijds kleinerend ‘chicharreros’ noemden, wat tegenwoordig overigens een normaal woordgebruik is, wat synoniem staat voor de trots van de santacruceros (mensen die in de hoofdstad van Santa Cruz de Tenerife geboren zijn). Op Gran Canaria wordt de term ‘chicharrero’ dankbaar gebruikt in het ‘pleito insular', de eeuwige rivaliteit tussen Gran Canaria en Tenerife..

800px-chicharros-en-escabeche_large.jpg
In bepaalde delen van het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje) is het gebruikelijk de chicharro te bereiden in escabeche (soort marinade) en die is in sommige gevallen ingeblikt te verkrijgen.
kleurlogoCanarias-7.png
 


Plafondbekleding
van overstapstation Santa Cruz neergestort

Kettingreactie - Geen gewonden

SANTA CRUZ DE TENERIFE - 30 december 2011 -  In de vroege ochtend van  dinsdag 13 december 2011 is de gehele plafondbekleding van het overstapstation van Santa Cruz neergestort.

Gelukkigerwijs heeft dit voorval plaatsgevonden om 03.45 uur, waardoor er niemand in het gebouw aanwezig was en er zich geen persoonlijke ongevallen hebben voorgedaan. Volgens een eerste indicatie kan het neerstorten van het plafond te wijten zijn aan zes gebroken ophangelementen, of een slechte montage van het dak.
4ef789eb63fdc_large.jpg            
Op 13 december  2011 raakte een deel van de plafondbekleding los
                                  en lokte een kettingreactie uit.
De bewakingscamera’s in de grote hal van het overstapstation van Santa Cruz hebben op dinsdag 13 december 2011 geregistreerd hoe de uit modules bestaande, ruim 42 ton zware en 2.106 m² grote plafondbekleding aanvankelijk los  heeft gelaten en vervolgens in een kettingreactie een deel met zich mee naar de vloer trok. Gelukkig was het gebouw gesloten op dit nachtelijke uur en ook het beveiligingspersoneel was veilig buiten bereik van de plek des onheils, zodat niemand gewond is geraakt..

Later op de dag kregen autoriteiten en  passagiers een beeld van de schade, want de plafondplaten en metalen bevestigingselementen hebben de tafels en stoelen van de cafetaria, evenals de gehele vloer begraven. Het gebouw is pas in 1998 voltooid.

Zoeken naar de oorzaak
De eerste technici ter plaatse, vermoeden, dat een fabricagefout in de gebruikte materialen de oorzaak is voor het loskomen van de plafondbekleding.  Andere deskundigen  beschrijven deze mogelijkheid als onwaarschijnlijk is en verwijzen naar de goede en gerenommeerde merken van de gebruikte materialen, de oorzaak  zou eerder liggen in slordig werken.

Later op de dag hebben de architect van het gebouw, Jose Ángel Domínguez Anadon, en de directeur-generaal van Transport, Rosa Davila, van de Canarische Regering (eigenaar van het overstapstation, wat beheerd wordt door het Nutsbedrijf, TITSA, van  het Eilandbestuur van Tenerife,de chaos in ogenschouw genomen. Domínguez Anadon drukte zijn ongeloof uit:  "Het is volkomen abnormaal, dat een deel afbreekt op deze manier," en hij wees op een materiaalfout. Maar ook kan de uitvoering van het aanbrengen van de plafondbekleding slecht geweest zijn.

Volgens de architect is het te vroeg, om de oorzaak te duiden, meer onderzoek is nodig. Wel gaf hij toe, dat het bouwbedrijf heeft voorgesteld, om goedkoper materiaal te gebruiken, maar, dat men dit resoluut heeft afgewezen en, “men het beste materiaal heeft  gebruikt wat er op de markt te verkrijgen is.”

Delen van de plafond bekleding zijn dezelfde dag nog  naar het laboratorium gestuurd, voor een gedetailleerde analyse en onderzoek op degelijkheid en deugdelijkheid.
kleurlogoCanarias-7.png


 

kaart_canaria-28.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--236.jpg

zon-58.jpg