site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-250.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-43.jpg

img_33115-2.jpg


Een auto rijdt de receptie binnen van het
Santa Monica’hotel in Playa del Inglés

De bestuurder bleef ongedeerd en veroorzaakte geen verwondingen

SAN BARTOLOMÉ  DE TIRAJANA - zondag 10 juni 2018 - Een voertuig heeft een spectaculair ongeluk veroorzaakt  toen het in  de  toeristenwijk Playa del Inglés, aan de Avenida Granada aan het stuiteren was en uiteindelijk om 05:00 uur op zondag 10 juni 2018 de receptie van het Suites Hotel ’Santa Monica’ binnendrong.

Ondanks de omvang van het ongeval, bleef de bestuurder van het voertuig - een Golf GTI - ongedeerd en veroorzaakte geen verwondingen, alleen materiële schade, zoals gerapporteerd door bronnen die getuige waren van de gebeurtenis

  e5fdd8e7-8cd2-43f3-8bc0-2cd009bfc392-8_g-1.jpeg 7469a6ff-854c-4fe8-a67b-f6e86cfe56df-4_g-1.jpeg

                                                                     VIDEO:
https://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/06/10/145636/coche-acaba-volcado-recepcion-hotel-maspalomas-1_p.mp4

778fadcd-f580-4928-90dd-bb6a23aa445f-2_g.jpeg 824f11f2-5d3b-4972-a8df-a81d3655baa8-3_g.jpeg

cochehuitl.jpg
a6fa7f86346d44d0bc20bcd9e473203fmp4-6-2-5_g.jpg

a52bbb56-a7f2-414b-8cd1-89544730f024-6_g.jpeg 92b216a5-1b02-4b93-972e-0cdf820b5c76-1_g.jpeg bfab5f1e-a56d-4e03-9b51-4730b248d1e9-7_g.jpeg 00000slas-canariaslogo-759.jpg


Het uitgaansleven van Playa del Inglés heeft een nieuwe discotheek

Na een renovatie van de voorzieningen
opent de voormalige ‘Heaven’ in winkelcentrum ‘Yumbo

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA -  maandag 13 februari 2017 - Tot voor amper tien jaar, boden de uitgaansnachten in de toeristenwijk Playa del Inglés in San Bartolomé de Tirajana een lange route van discotheken, die begon in ‘Parque Tropical’ en eindigde in Meloneras.

Momenteel, nu de sector bijna geheel verweesd is in de toeristengemeente, zetten drie jonge ondernemers zich in met het heropenen van de voormalige ‘Heaven’ in het winkelcentrum ‘Yumbo’. Het etablissement, dat een renovatie heeft ondergaan, biedt plaats aan 264 personen en heeft een affiche met genodigde artiesten met internationale uitstraling die live-optreden(zie:  http://gaymaspalomas.com/gran-canaria-clubs/club-heaven-c.c.-yumbo-playa-del-ingles--id25.html)
ocio-nocturno-1.jpg
Scala-heaven-discoteca-club-yumbo-maspalomas.gifYeray Ceballos, Daniel Di Lorenzo en Javier Aranda, jongeren met een brede ervaring in het uitgaansleven van San Bartolomé de Tirajana, zij begonnen aan een nieuw, zakelijk avontuur.

Ze hebben elkaar leren kenen in het Casino in Meloneras, waar Yeray werkte als regisseur van shows met het Ballet Español en internationale producties, en ze besloten hun ‘eigen bedrijf’ te creëren. Daartoe hadden ze gewerkt in discotheken , “in Rome en andere toeristenbestemmingen, zoals Cerdeña,” en Daniël wilde onderdeel uitmaken  van het initiatief.

Echter, de sleutel tot succes licht niet ’uitsluitend’ in  de locatie van het nieuwe project, maar in het bieden van een ‘nieuw product’, voornamelijk gericht op het homoseksuele publiek dat ‘Yumbo’ ontvangt.

De eerste vraag was niet moeilijk te beantwoorden. Van de uitgaansbedrijven in het winkelcentrum aan de Avenida de Estados Unidos, diende voor dit gebruik de oude ‘Heaven ‘ zich aan aan een 'ideale' locatie.
foto-cabecera-364x245.jpg

Met een oppervlakte van 430 m² en een hoogte van 7,40 meer, is het mogelijk ‘acrobatische voostellingen‘ te prerenteren, wat voldoet aan de voorwaarde van de drie jonge ondernemers.

Het ondertekenen van het huurcontract voor het etablissement, voor een periode van 10 jaar, was bovendien ‘gemakkelijk te realiseren’, dankzij ‘vanaf het eerste moment’ de steun die de eigenaren van het uitgaansbedrijf bieden. De familie van Juan Padrón, historisch verbonden aan de recreatiesector van het Eiland, wekte samen opdat het project ‘voortgang zou vinden’.

Na enkele verbeteringswerkzaamheden van de locatie en het verwerven van nieuw meubilair, geïnspireerd op een ‘vintage barokstijl’, begon het aanvankelijke idee ‘vorm te krijgen’.

“We willen de deuren openen van een uitgaansbedrijf  dat in de omgeving opvalt  door een goede dienstverlening en een rustige sfeer, wat klanten van 25 jaar en ouder aantrekt,” benadrukt Yeray in gezelschap van zijn partners.

Na het soort publiek gedefinieerd te hebben en de decoratie van het uitgaansbedrijf, moet de locatie ‘inhoud’ krijgen. “De muziek op zich alleen, is niet voldoende,” als ‘toegevoegd’ element van  een discothee, zo moesten de ondernemers een ‘toegevoegd ‘ aanbod samenstellen om toeristen aan te trekken in dit deel van Playa del Inglés.

Na internationale succesmodellen geanalyseerd te hebben, zetten ze in op het op locatie bieden  van een programma met rechttrekken voorstellingen dat vergezeld  gaat van ‘thema-avonden’.

Het affiche van de nieuwe Scala Heaven introduceert  avonden in het Zuiden met optredens van artiesten, met een dubbelzinnige tint, repertoires van avontuurlijke dansers en dj’s die normaal gesproken werken in ‘Pacha Ibiza’, of in internationale feestzalen. Het circuit is op vrijdag190 februari 2017   ingehuldigd afgelopen een show van ‘osos’ (‘beren’) gericht op een specifieke doelgroep van de homoseksuele gemeenschap, om verder te gaan met mode-evenementen, of presentaties van nieuwe automodellen, in voorkomend geval.

De zaal presenteert zich als een ‘multidisciplinaire en afwisselende’ ruimte, waar homo bruiloften gevierd kunnen worden en allerlei soorten privé-feesten.

Voor de opening van het uitgaansbedrijf hebben de  ondernemers een van de meest uitnodigende perioden van het jaar gekozen in Playa del Inglés: het Carnaval. Het nu ‘Eurocarnaval’ genoemde scenario, is deze carnavalseditie  gewijd aan de Europese Unie, en begint al te verschijnen in Yumbo, de discotheek lijkt een  optie  zijn om de uitgaansavonden/nachten in een goed ritme te vervolmaken.

Het zakelijke initiatief is een inspanning om het aanbod in het uitgaansleven te verbreden, in het steeds slinkende in het Zuiden. Voorbij zijn de gouden jaren dat naast ‘Pasha Square’ (Maspalomas) en ‘Aqua ‘(Meloneras winkelcentrum) het nachtelijke uitgaansleven, en soms overdag, leuk was in  San Bartolomé de Tirajana met horecabedrijven zoals: ‘La Bamba’, ‘Joy’, ‘Life’, ‘Bachira’, ‘Avalon’, ‘Tequila Boom’, ‘Costa Gabana’, ‘Budda Temple Bar’,  of soortgelijk ‘Boney M’, dat twee jaar geleden is gesloten.


Nieuwe internetpagina:
André's Vliegende-Hollandse Bar
in Playa del Inglés

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - Het onderstaande staat te lezen op het Internet: “Hallo Allemaal welkom op http://www.vliegendehollandsebar.nl , kijk rustig wat rond.”

André's Vliegende - Hollandse Bar is iedere dag - 365 dagen per jaar - dagelijks vanaf 19.00 uur geopend.
profiel.jpg

Bij voetbal (op zaterdagen vanaf 16:00 en op zondag vanaf 11:00 uur) of bij andere bijzondere gelegenheden gaan men eerder open en heten André en zijn medewerkers u welkom.

André's Vliegende-Hollandse Bar
Winkelcentrum ‘Aguila Roja’ - Local 209/210
Avenida de Tenerife 
Playa del Inglés
35100 SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA
Internet: http://www.vliegendehollandsebar.nl
zzzzzzzislas-canariaslogo-416.jpg

Zoover-Zilver’  voor  'Corona Verde'

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 2 juli 2015 - De beoordelingen via de Internetpagina Zoover (http://www.zoover.nl) bepalen welke accommodaties een ‘Zoover Award’ (Onderscheiding) ontvangen. De onderscheidingen worden jaarlijks toegekend aan die accommodaties welke binnen een land het beste presteren. De onderscheiding  'Zoover Highly Recommended’ krijgen alleen accommodaties die een 8,5 of hoger scoren op Zoover.

‘Corona Verde’
Zojuist is bekend geworden dat in 2015 Appartementencomplex ‘Corona Verde’ in de toeristenwijk Playa del Inglés van de gemeente San Bartolomé de Tirajana (Gran Canaria)  is onderscheiden met de zilveren Zoover-onderscheiding:
               lafoto-1.jpg
 Uiteraard feliciteren wij van harte de Nederlander Tom Smulders - die mede-eigenaar/directeur is van dit bijzonder aangename appartementencomplex in hartje Playa del Inglés - met het behalen van deze onderscheiding, zie:
http://coronaverde.com/wsw/index.php?p=21

tuinoverview.jpg 4a_foto.jpg       Apartementencomplex 'Corona Verde' en mede-eigenaar/directeur Tom Smulders.

pool_may_2013.jpg tom_mei_2014.jpgDeze felicitatie geldt temeer, daar Tom niet alleen ‘Corona Verde’ naar grote hoogte heeft gebracht (van 'Zoover-Brons' naar 'Zoover-Zilver',) maar ook, omdat hij recentelijk is herkozen als voorzitter van de Asociación de Enoresarios de Alojamientos Turisticos de Las Palmas (AEAT), de vereniging binnen de Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo De Las Palmas (FEHT)  (Horeca-federatie in de provincie Las Palmas) (zie: http://www.feht.es) waarin Tom namens de eigenaren van appartementen- en bungalowcomplexen, aldus niet alleen opkomt voor de belangen van de wettelijk erkende bedrijven van zijn collega’s, maar ook voor die van de miljoenen toeristen die jaarlijks de Canarische Eilanden - en met name Gran Canaria - bezoeken.
logo-7.pngFotofeht3-374ea3210a.jpg
Als zodanig kennis maken met Tom - ook als u ‘nog’ geen bezoeker van ‘Corona Verde’ bent - kan, via de video-reportage welke de lokale televisie-zender Televisión Canarias, alweer enige tijd geleden, heeft gemaakt), op: https://youtu.be/tbtGOBsHXAw

Zoover Awards
Zoover, de grootste onafhankelijke vakantie-internetpagina van Europa, beloont jaarlijks de best beoordeelde accommodaties in Europa met een ‘Zoover Award’ (Onderscheiding). De ‘Zoover-onderscheidingen’ worden uitgereikt in veertig landen in Europa en kunnen verdiend worden in veertien, vooraf geselecteerde accommodatietypen.

De hoogst scorende accommodaties in een bepaald jaar ontvangen een ‘Zoover Award’, terwijl de accommodaties die een iets lagere, maar toch zeer verdienstelijke score hebben behaald een ‘Zoover Recommended’ (Aanbeveling) krijgen.
Logo-Zoover-Awards-2010-300px.jpg zovferaward.png

De Award-winnaars krijgen een certificaat omdat ze het best scoren binnen hun categorie op lokaal niveau. Andere accommodaties die binnen die locatie ook een goede waardering in het afgelopen jaar hebben ontvangen, krijgen een certificaat met een ‘recommended’ vermelding. Op deze wijze krijgen veel uitstekend scorende accommodaties een keurmerk van hun bezoekers.

Publieksprijs voor Europese verblijfsaccommodaties
De Zoover-onderscheidingen zijn in het leven geroepen, om erkenning te geven aan de Europese accommodaties en vakantiebestemmingen die een bepaald jaar door de bezoekers van de in totaal 19 internationale Zoover-Internetpagina’s als beste zijn beoordeeld.

De genomineerde accommodaties kijken ieder jaar uit naar de bekendmaking van de winnaars, omdat de jury bestaat uit hun eigen gasten, die een beoordeling op Zoover hebben achtergelaten. Een ‘Zoover Award’ kan daarom gezien worden als een belangrijke publieksprijs in de reisbranche op basis van onafhankelijke beoordelingen.

Herkenbaarheid winnaars
De winnende accommodaties zijn voor het publiek te herkennen aan het ‘Zoover Award’-jaarcertificaat en de ‘Zoover Award’-raamsticker die bij de hoofdingang van iedere onderscheiden accommodatie zichtbaar is. Hierdoor ziet de gast meteen of de accommodatie als een van de besten is beoordeeld.

Categorieën
De ‘Zoover Awards’ (onderscheidingen ) en ‘Recommended’-vermeldingen worden uitgereikt in de categorieën:
- Beste Aparthotel,
- Beste Appartement,
- Beste B&B,
- Beste Bungalow,
- Beste Camping,
- Beste Chalet,
- Beste Gasthof,
- Beste Hostel,
- Beste Hotel,
. Beste Landhuis,  
- Beste Pension,
- Beste Vakantiehuis,
- Beste Vakantiepark
- Beste Villa.
Zo zijn er bijvoorbeeld in Europa 660 campings, waarvan er 57 zich ‘Topcamping’ mogen noemen (die, welke bij Zoover een negen of hoger scoren).
1-AAAAislas-canarias-kopie-82.jpg 


De actiegroep UNÉTE zal ook in december 2014 van zich laten horen tegen het
todo incluido’ ('All in' = 'Alles inbegrepen')

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - De demonstraties beginnen op 11 december 2014 in het Congrespaleis ‘Expomeloneras’ en vallen samen met het II Foro de Turismo Internacional Maspalomas (Tweede Internationale Forum over het Toerisme), dat zal plasvinden in de wijk Maspalomas.

Het burgerplatform UNÉTE (VERENIG U), is het er over eens, van de Gemeente, van de Canarische Regering en van de Spaanse regulering van het ‘TODO INCLUIDO’ te eisen; dat men daarover het maximale belastingtarief zal betalen zowel aan de deelstaten, als aan de gemeenten, en dat men bij wet, “speciale voorwaarden en diensten vastlegt waaraan men zal moeten voldoen om dit in de etablissementen aan te bieden.”
             Untedec2014.jpg
UNÉTE in vergadertng bijeen voor het smeden van de actieplannen voor in de maand december 2014.
Daartoe heeft de actiegroep een kalender opgesteld voor het houden van demonstraties welke zullen beginnen op 11 december 2014 bij de ingang van Expomeloneras in San Bartolomé de Tirajana en nadien bij de ingang van het Gemeentehuis.

Men zal pas ophouden, als de overheid zich bewust is van de vernietiging van ruim 35.000 arbeidsplaatsen en de sluiting van ruim 7.000 etablissementen, door toedoen van deze modaliteit op Canarias.  Zij begrijpen menig toerist niet…? Dat geldt ook voor de werkloosheid.

Ook wendt men zich tot de Ministerie van Financiën voor het regelen van de omzet in de horeca,  opdat men de rekeningen van €279,= uitsplitst die het gemiddeld kost om naar Canarias te komen op basis van totdo incluido (all inclusive  = alles inbegrepen), welk deel er naar het vervoer gaat, wat naar logies en, hoeveel men bestemt voor maaltijden en dienstverlening.

Tijdens de recente bijeenkomst van UNÉTE is men ook overeengekomen, van de Spaanse Staat meer inzet te vragen ten gunste van de verdediging van de specifieke singulariteiten welke Canarias nota bene erkend heeft gekregen door de Europese Unie en door de Spaanse Grondwet en, dat men dit laat blijken als respect voor de voorschriften en wettelijke bepalingen in de Wet 19/1994 van 6 juli, voor het Régimen Económico y Fiscal (REF) (Belastingstelsel); een authentieke grondwet die Canarias heeft verkregen als derde aanvullende voorziening op de Spaanse Grondwet. En ook zal men vragen, dat in die gebieden, of toeristensteden welke winkelcentra op de eerste rij langs het strand hebben liggen er geen ‘todo incluido’ gevoerd mag worden in de complementaire etablissementen en hotels op 50 meter afstand.

Bovendien is men tijdens de recente UNÉTE-bijeenkomst overeengekomen, om een regeling  te vragen, dat als men ‘todo incluido’ aan wil kunnen bieden “ men een drempel kan vestigen, aan de hand van factoren zoals: het type etablissementen; de categorie; het merk en het product wat men aanbiedt; de controle op het niet toegankelijk zijn van minderjarigen tot alcohol; het aantal gastenkamers; de hotelbezettingsgraad; het aantal medewerkers en, of dit in overeenstemming met de hotelcategorie is en, of  hun dienstverlening dienovereenkomstig, geschoold verrichten.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg 


RIU onderhandelt met Servatur
en een Noorse investeerder
over de verkoop  van Hotel ‘Waikiki’

De op Mallorca gevestigde hotelketen verlangt  23,5 miljoen euro voor dit drie sterren-etablissement 

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 27 oktober 2014 - De RIU-Hotelketen heeft Hotel ‘Waikiki’, in de toeristenwijk Playa del Inglés te koop gezet voor 23,5miljoen euro.

De groep Servatur S.A. en haar Noorse partner, Kai Mikaelsen - de investeerder die ook deelneemt in de renovatie van Hotel ‘La Canaria’ - hebben een optie genomen op de aankoop door de Mallorquinse hotelketen: de koop moet tot stand komen op uiterlijk 20 november 2014; het etablissement telt drie sterren en wordt al tijdenlang geëxploiteerd met de formule: ‘todo incluido’ (‘all inclusive’ - ‘alles inbegrepen’).
 
Het RUI-Clubhotel ‘Waikiki’ telt in totaal 505 gastenkamers die verdeeld zijn over vijf ronde torens, maar daarvan heeft de op de Balearen gevestigde hotelketen het eigendom van de accommodatie voor 396 hotelbedden, de accommodatie voor de overige 109 behoort toe aan andere eigenaren, hoewel RIU de exploitatie in beheer heeft.

Dit wil zeggen, dat RIU alleen deze 296 hotelkamers verkoopt en alle gemeenschappelijke grondstukken rondom de gebouwen, maar de koper kan het gehele hotelcomplex - met alle hotelbedden - exploiteren.

Vanuit RIU merkt men op, dat men de operatie met Servatur en de Noorse investeerder in de komende weken kan afsluiten.
Op hun beurt hebben de geïnteresseerden laten weten het grootste gedeelte van het eigendom en het beheer van Hotel ‘Waikiki’ te willen hebben en die als koopoptie al een aanbetaling hebben gedaan aan de Mallorquinse groep, en nu in afwachting zijn van de financieringsvoorwaarden met de bankinstellingen.
Servatur is gevestigd in Patalavaca en houdt zich al 38 jaar bezig met de exploitatie van appartementen, terwijl haar Noorse zakenpartner, Kai Mikaelsen, al deelneemt in de ombouw van Hotel ‘La Canaria’, samen met de andere Noorse hotelketen: Weenas.

De RIU-Hotelketen probeert al geruime tijd zich te ontdoen van het eigendom van het ‘Waikiki’-hotel, omdat men inzet op vier- en vijfsterren etablissementen; en bovendien, omdat men niet de controle heeft over alle hotelbedden.

De groep, die wordt voorgezeten door Carmen Riu, lijkt het heel goed, de operatie af te sluiten, omdat men zodoende kapitaal heeft om door te gaan met de ombouw van de etablissementen op Tenerife, omdat op Gran Canaria, het enige dat nog resteert om te renoveren, Hotel ‘Oasis’ is, waar men momenteel niets kan doen, omdat enerzijds de Canarische Regering hen nog steeds niet de vier alternatieven heeft gepresenteerd, welke men voor heeft voor de herindeling van de omgeving van de palmenoase en, anderzijds is het mogelijk, dat men moet wachten totdat het hoger beroep zal zijn opgelost wat het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria zal instellen tegen de afwijzing van de Canarische Regering voor de verklaring van dit landschap tot Bien de Interés Cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed).

RIU weet alleen, dat het Cabildo (Eilandbestuur) geaccepteerd heeft, het BIC-dossier ter hand te nemen, wat gevraagd is door Lopesan, als bescherming van het ‘Oasis’-hotel als historisch gebouw.
RIU heeft laten weten, dat de investering voor de sloop en de bouw van het nieuwe, 900 bedden tellende hotel, een waarde vertegenwoordigd van 900 miljoen euro, die men nu zal overbrengen naar Tenerife.
Concreet heeft men laten weten, dat men dit geld zal gaan besteden aan de complete renovatie van twee op Tenerife gevestigde hotels: ‘RIU Palace’ en ‘RIU Arecas’.

1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg
 


De verordening tot geluidsbegrenzing
stelt sommige hoteliers in het Zuiden teleur

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 27 augustus 2014 - Een aantal hoteliers in het Zuiden heeft op maandag 25 augustus 2014 hun teleurstelling uitgesproken over de nieuwe, gemeentelijke geluidsverordening die sinds twee weken van kracht is voor de toeristenwijk.

Men verzekert, dat sinds de verordening op 14 augustus 2014 is ingegaan, “deze - tot op heden - nergens toe heeft gediend. Men past de geluidsbegrenzing alleen toe op de discotheken, en dat is 10% van de totale activiteit in het uitgaansgebied,” zo bevestigt men.

Winkelcentrum ‘Plaza Maspalomas’, het belangrijkste en drukstbezochte uitgaansgebied van Playa del Inglés.

In hartje toeristenwijk Playa del Inglés blijft de geluidsoverlast onverminderd doorgaan. De directies van diverse hotels - onder wie ‘Corona Blanca’ en ‘Maritím’- hebben op dinsdag 26 augustus 2014 te kennen gegeven, dat ze helemaal niet tevreden zijn met de nieuwe gemeentelijke verordening welke, als bescherming tegen akoestische vervuiling, twee weken geleden van kracht is geworden.

“Tot op heden heeft deze nergens toe gediend, en we weten niet, of dit komt door het gebrek aan goede wil bij de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, of omdat het een doodgeboren letter is,” zo geven de ondernemers aan, die hun twijfels hebben over de efficiënte van de regelgeving.

 “Omdat het erop lijkt, dat de geluidsbegrenzers - die het geluid buiten de horecabedrijven moet beperken - en waaraan men zich momenteel niet houdt - alleen maar dienen voor discotheken die beschikken over een vergunning voor activiteiten welke tot de groep worden gerekend, ofwel wat 10% uitmaakt van de totale activiteit.”

Voor de hoteliers, “beschikt de overige 90% van de uitgaansbedrijven over geen enkele vergunning, of in de meeste gevallen over een vergunning in Groep Twee, en waar - omdat ze helemaal geen muziek mogen hebben – dus niets te meten valt,” zo merkt men op.

De ondernemers vragen de sector, niet de publieke opinie te manipuleren. “Wij zijn niet tegen het uitgaan, we zijn wel tegen de slechte praktijken, tegen het gebrek aan ondernemerschap en hun zakelijke mislukkingen,” zo bevestigen de hoteliers, die voortdurend waarnemen “dat het slechte uitgaansleven bestaat uit goedkope alcohol, delirische coma-zuiperij, en minderjarigen met een rare (drink)mentaliteit.”

“Men heeft steeds geprobeerd de schuld af te wenden op de hotelsector en de omwonenden, maar hier zijn twee schuldigen: zij die de wet niet respecteren en, zij die dit toestaan,” zo verzekeren de hoteliers.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg

 


Uitgaansbedrijven vrezen, dat de geluidsverordening
het toerisme in het Zuiden, zal doen afnemen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 22 augustus 2014 - Horeca-ondernemers hebben te kennen gegeven, dat de nieuwe geluidsverordening in het Zuiden van Gran Canaria - die de eigenaren van uitgaansbedrijven verplicht tot het installeren van geluidbegrenzers - “zal eindigen op het wegvluchten van het toerisme.”
De Fecao (horeca-vereniging) dringt erop aan, dat men het omgevingsgeluid meet betreffende de gezamenlijke geluidsoverlast die een winkelcentrum voortbrengt, en niet bedrijf per bedrijf.

Ondernemers met vele jaren ervaring in het nachtelijke uitgaansleven en die nooit zijn beboet voor het overtreden van gemeentelijke verordeningen, zoals het geval is met de Nederlandse Stephan Venmans, verzekeren, dat de nieuwe verordening voor bescherming tegen akoestische vervuiling, negatief is voor het toerisme. “80 % van de klanten komt voor het geode klimaat en de sfeer, waardoor op een terras zitten mogelijk is om in de openlucht te genieten van de nacht; en dat deze verordening een obstakel is, want een conversatie met enige stemverheffing, gaat de beperking tot 85 decibel al te boven,” zo verzekert Venmans.

De horeca-ondernemer Stephan Venmans verzekert, dat als twee personen luid spreken in zijn bar, de grens van het aantal toegestane decibel al is overschreden.

Venmans, die eigenaar is van de bar ‘Down Town’, is van mening, dat het een heel extreme verordening is. “Ik ga akkoord met een geluidsbegrenzer, maar dan anders, “het moet gradueel zijn, die van veel naar weinig zal gaan verminderen en met een sluitingstijd om 03:00 uur,” zo geeft hij aan.

Ook stelt hij de verplichting aan de orde, om ruim €4.000,= te moeten uitgeven voor de begrenzer en van het project, de categorie van de bar te veranderen - “als de politie een alcoholcontrole uitvoert, vraagt men de chauffeur niet, om de alcoholmeter te kopen; dit is soortgelijk,” zo merkt Venmans op.

Vélez is van mening, dat de wet als zodanig duidelijk is. “We bevinden ons in het uitgaansleven in diverse winkelcentra en dit moet in zijn geheel voldoen aan de geluidsverordening en andere wettelijke voorschriften,” verduidelijkt hij, “maar vooraf moet men een geluidskaart maken en de open winkelruimten ordenen.”

Bij de Federación de Ocio (Federatie van Uitgaansbedrijven) benadrukt men, zoals men al heeft laten weten aan het Gemeentebestuur, dat men tegen lawaai is en, dat dit moet worden gecontroleerd door de overheid; “maar men wil wel de uitgaanscentra in deze gemeente beschermen, die niet de schuld zijn, dat deze niet dienovereenkomstig geluidsgeïsoleerd zijn.”

Vélez stelt, dat de kleine horecabedrijven waarvoor men een nieuwe verordening heeft opgesteld, “niet hoeven op te draaien voor het slechte beheer van sommige politieke leiders,”.
“Deze nieuwe verordening heeft tot doel, het reguleren van alle gebruik wat men kan ontwikkelen in de openbare ruimte, in gebieden waar veel toeristen komen en in open winkelcentra; die, zonder uitzondering, zijn onderworpen aan de gemeentelijke goedkeuring.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Het Zuiden zit zonder discotheken

‘BoneyM’ was de enig resterende en die sluit nu zijn deuren

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 25 juni 2014 - Het uitgaansleven in de gouden jaren van de discotheken is verdwenen in het Zuiden van Gran Canaria.

De laatste discotheek die na 35 jaar het rolluik heeft laten zakken is de beroemde ‘BoneyM’. Het bordje op de deur zegt: “gesloten wegens verbouwing”.
“Momenteel kan men niet zeggen, of dit definitief is,” zegt de eigenaar Jesús Corral.

Na het bekend maken van een communiqué, zegt de algemene secretaris van de Federación Empresarial Canaria de Ocio (Fecao) (Horeca-vereniging), Antonio Vélez, dit te betreuren en merkt op, dat het ruim honderdtal discotheken wat op Gran Canaria heeft bestaan in de jaren 80 en 90 - en werk verschafte aan ruim 1.500 werknemers - “deze tegenwoordig bijna allemaal gesloten zijn; en, dat in de afgelopen dagen, de beroemde discotheek ‘BoneyM’ - na 35 jaar - in Playa del Inglés de laatste is, die de rolluiken heeft laten zakken.

1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Hotel ‘Caserío’ opent haar zonne-dakterras
met  spectaculair 360º-uitzicht
 
op  Playa del Inglés

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 5 april 2014 - Hotel ‘Caserío’ in Playa del Inglés heeft op vrijdag 4 april  2014 haar nieuwe Terraza Solarium (zonne dakterras) gepresenteerd, dat is ingericht op de bovenetage van het pand en exclusief bestemd is voor de hotelgasten, met spectaculaire uitzichten op de toeristenwijk.

De openingsreceptie is drukbezocht door vertegenwoordigers uit de horeca en van reisorganisaties en uiteraard door de directie van de Grupo Luis Hoteles, de hotelketen waartoe het hotel behoort (https://www.luishoteles.com/index.php?i=).


De gasten van het in 2006 geheel gerenoveerde viersterrenhotel kunnen geniet van het nieuwe dakterras, dat voorzien is van ligstoelen, tafels, parasols, jacuzzi en een gedeelte voor naaktrecreatie.

 

De algemene directeur van Luis Hoteles, Delfín Vila, heeft benadrukt,” dat men deze nieuwe ruimte heeft gecreëerd voor het verbeteren van het aanbod aan de hotelgasten, met een jacuzzi en een afzonderlijk gedeelte voor naaktrecreatie.”

 
 
 
De genodigden voor de openingsreceptie hebben kunnen genieten van een aperitief met canapés, terwijl ze konden genieten van een 360º-uitzicht met de bergen en de Duinen van Maspalomas als hoofdrolspelers.

1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Brandweer blust brand in 
Winkelcentrum 'Águila Playa'

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 31 oktober 2013 - De brandweer heeft op dinsdagavond 29 oktober 2013 een brand geblust in een voormalig restaurant in  winkelcentrum ‘Águila Playa’ in Playa del Inglés.

In het leegstaande pand heeft ruim een jaar geleden een uitslaande brand gewoed, en men gebruikt de daklozen, om hen ervan te beschuldigen, mogelijk  de brand gesticht te hebben.
 
 
VIDEOFRAGMENT:
http://www.youtube.com/watch?v=UCmli3V5G1k&feature=player_embedded

 De Policía Local (Gemeentepolitie) onderzoekt de oorzaak van de brand, die de afsluiting tot gevolg heeft gehad van de Avenida de Italia.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Sloop en schoonmaak van Kopas’

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA -  donderdag 5 september 2013 -  Een opruimteam is  al enkele dagen bezig met de sloop van de restanten  van het terrein van de in juni 2013 geheel uitgebrande discotheek ‘Kopas’. De schoonmaak gaat gepaard met de heropening van Winkelcentrum ‘Metro’ in Playa del Inglés, nadat technici hebben vastgesteld, dat de structuur ervan niet is aangetast.

De op Playa del Inglés bekende ondernemer José Mateo Carrasco geeft leiding aan een dozijn medewerkers, dat het puin aan het ruimen is en het terrein ontdoet van alle verbrande materialen die zijn overgebleven van discotheek ‘Kopas’. Het uitgaansbedrijf was gevestigd op de eerste verdieping van Winkelcentrum ‘Metro’, in Playa del Inglés, en op woensdag 4 september heeft men de sloop voltooid van het metalen frame waaruit het etablissement bestond.

Sloop van de resten van de uitgebrande discotheek ‘Kopas’ en schoonmaak van het terrein.

Mateo Carrasco is eigenaar van het pand, maar niet de beheerder van het uitgaansbedrijf op het moment van de brand. “Van iedereen ben ik de meest benadeelde, want het vuur heeft niets overgelaten en er is een verdachte die door de Politie is aangehouden, dus wil de verzekering niets betalen en moet ik zelf voor de schoonmaakkosten opdraaien, merkt de ondernemer op, die deze beslissing genomen heeft na  hiertoe door de Gemeente San Bartolomé  de Tirajana gemaand te zijn, waarbij men hem heeft meegedeeld,  dat als de Gemeente de zaak moet schoonmaken, hem dit €44.000,= kost, plus nog eens  €4.000,= aan overige kosten.

De ondernemer, die een claim van €900.000,=  bij de voor ‘Kopas’ verantwoordelijken legt, laat weten, dat de temperatuur in het hart van  de brand  zo hoog is geweest, dat men de hele verwrongen stalen constructie heeft moeten afbreken: “Niets is aan het vuur ontsnapt, tot aan de toiletten is alles in de as gelegd door de brand, degene die deze gesticht heeft, heeft perfect geweten hoe dit te doen; zonder, dat er ook maar iets is overgebleven,” legt Carrasco uit.

 De 73-jarige Mateo Carrasco is voornemens het bedrijf op dezelfde locatie te herbouwen, met een oppervlakte van 100 m²; waarvan hij zegt, dat de escrituras (notariële aktes) als zodanig staan ingeschreven in het Registro de Propiedad (Eigendomsregister).
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


De Vliegende Hollander’ neemt nu als
'André's Vliegende Hollandse bar' 
een hoge vlucht in Águila Roja

Hét ontmoetingspunt voor Nederlandstalige vakantiegangers  in  Playa del Inglés en ommelanden heeft niets aan sfeer ingeboet  en is er luchtiger op geworden

SAN BARTOLOMÉ  DE TIRAJANA - zondag 18 augustus 2013 - We hebben er op 25 juli 2013 al aandacht aan besteed, maar nu hebben we de door André de Wit beloofde  foto’s gekregen van het door hem gehuurde pand in Winkelcentrum ‘Aguíla Roja’ .

Sinds de brand op 14 juni 2013 in Discotheek ‘Kopas’, is Winkelcentrum ‘Metro’ op last van de Gemeente gesloten (en het laat zich aanzien, dat dit voorlopig nog lange tijd zo blijft. Maar, opdat de trouwe klantenschaar van André de Wit niets van hun (Nederlandse) vakantiesfeer hoeft te missen in het zonnige Zuiden van Gran Canaria, is ‘De Vliegende Hollander’ , psrdon...'André's Vliegende Hollandsde bar' geopend op de nieuwe locatie-   in winkelcentrum ‘Aguila Playa’- eveneens in Playa del Inglés.


'De Viegende Hollander', pardon--- ''André's Vliegende Hollandse bar' in Winkelcentrum 'Águila Roja' - Playa del Inglés.

Via de telefoon hebben we André gevraagd hoe het gaat sinds zijn cafébedrijf  begin juli 2013 is verhuisd naar het als ‘Iers uitgaansbolwerk’ bekend staande winkelcentrum ‘Aguila Roja’, waar overigens nog maar twee Ierse pubs gevestigd zijn (Falanagans’ en ‘Patricks’) zodat André niet bang hoeft zijn, dat zijn horecabedrijf in de volksmond omgedoopt zal worden tot “The Flying Dutchman”.
img1421243105large.jpg
André laat weten, dat de Engelse naam de Spanjaarden overigens net zo weinig zegt als de Nederlandse, althans bij de Canarische taxichauffeurs die, zoals de meeste van hun eilandgenoten, geen talenwonders zijn.
Dus als u, bijvoorbeeld, op de 2 grote plasma-schermen in ziin cafébedrijf een internationale voetbalwedstrijd wenst te volgen tijdens uw vakantieverblijf, kunt u - als u met de taxi gaat (glaasje op laat je rijden!) - het beste vragen, dat men u naar Centro Comercial ‘Águila Roja’ brengt, dat is tegenover de welkbekende hotels ‘Greenfield’ en ‘Greenfield Park’ en de locatie, die elke taxichauffeur in geheel Zuid Gran Canaria blindelings weet te vinden.


Ook laat André weten, dat ondertussen niet alleen veel vaste klanten het nieuwe adres hebben weten te vinden, maar dat hij zich tevens mag verheugen in een nieuwe schaar aan klanten die de knusse inrichting welke er wat luchtiger op geworden is dan op de oude stek, samen met de gezellige sfeer weet te waarderen en die hier, naast een drankje, ook een oer-Hollandse bitterbal, of een frikandel weet te verschalken.


Voor het journalistieke onderzoek van dit artikel hebben wij de internetpagina van ‘De Vliegende Hollander’ bezocht: http://www.vliegendehollander.com, maar die is niet actueel (meer). Toen wij André hierop hebben geattendeerd , heeft hij bevestigd, dat dit inderdaad het geval is en, dat men overweegt, om de’ ‘site’ op te heffen, daar André op Facebook  ruim 2.500 ‘vrienden’ heeft die het wel en wee van hem en zijn uitgaansbedrijf op de voet volgen,
(zie: https://www.facebook.com/vliegende.hollandergrancanaria).

En als André goed is geïnformeerd, zijn wij dat ook, als hij zegt, dat Winkelcentrum ‘Águila Roja’ nog voor eind 2013 een ingrijpende opknapbeurt ondergaan zal hebben, omdat men begin september start met het vernieuwen van o.a. de trappen, gevels, openbare toiletten en bestrating.

Alvorens de hoorn op de haak te leggen voor het beëindigen van het telefonische interview, laat André weten, dat hij nóg een - zakelijke - troef in handen heeft. Een innovatieve activiteit die ervoor zorgt, dat deze Nederlandse (horeca)ondernemer, ook in tijden van crisis, zich voortreffelijk weet te handhaven op Gran Canaria. Maar over, dat ‘geheime wapen’ leest u over enkele weken meer op ‘Gran Canaria actueel’.

ADRES:
Café-Bar ‘De Vliegende Hollander’
‘Centro Comercial 'Aguila Roja'

Calle San Cristóbal de la Laguna, s/n
Playa del Inglés 

35100  SAN BARTOLOMÉ  DE TIRAJANA 
Contact:
https://www.facebook.com/vliegende.hollandergrancanaria
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg

Twee eigenaren van een horecabedrijf gearresteerd, wegens het in brand steken van hun pand voor het innen van de verzekeringspenningen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 31 juli 2013 - De Policía Nacional (Rijkspolitie) heeft de eigenaren van een horeca-pand gearresteerd, als zijnde vermoedelijke aanstichters van een brand in Playa del Inglés met de bedoeling de verzekeringspenningen te innen, zo heeft het Hoofdbureau van Politie in een communiqué bekend gemaakt op woensdag 31 juli 2013.

De gearresteerden zijn de 52-jarige J.B.F. en de 58-jarige V.H.M, eigenaren/beheerders van het etablissement ‘Kopas’, dat gelegen is in het Winkelcentrum ‘Metro’ in Playa del Inglés, en die vermoedelijk de verantwoordelijken zijn voor de brand welke heeft plaatsgevonden in de vroege ochtenduren van 14 juli 2013., waarbij het horecapand volledig in de as is gelegd.


Zondag 14 juli 2013: Discoteca 'Kopas' in Playa del Inglés.

In de brand, uit de brand?

Volgens diverse getuigen en verrichte onderzoeken, heeft men kunnen achterhalen, dat de nu gearresteerden voorbereidende acties hebben ondernomen tijdens de dagen voorafgaande aan  het feit, om de volledige vernietiging van het pand te verzekeren en de schadevergoeding te kunnen ontvangen van de verzekeringsmaatschappij.

Een van hen heeft recentelijk de dekking van de opstal-polis substantieel verhoogd, voor het geval er brand zou uitbreken en heeft de voorraden en het kostbare meubilair uit het pand gehaald, ter voorkoming van eventuele verliezen.

Het horeca-pand ‘Kopas’ is gesloten en verzegeld,, omdat men bouwovertredingen heeft begaan en geen zakelijke activiteit mocht ontplooien, wat zware financiële verliezen heeft opgeleverd voor de gearresteerden.

Het politieonderzoek is nog niet afgesloten en men sluit niet uit, dat er nog meer arrestaties zullen volgen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Café-Bar ‘De Vliegende Hollanderis als  'Andre's Vliegende Hollandse bar' verhuisd naar winkelcentrum 'Aguila Roja'

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 25 juli 2013 - Om na de brand van vrijdag 14 juni 2013 in Discotheek ‘Kopas’ de huisvestingsproblemen te ontlopen in het - op last van de Gemeente, om veiligheidsredenen -  tot nader order gesloten winkelcentrum ‘Metro’, is de vanouds bekende Nederlandse bar ‘De Viegende Hollander’ vliegensvlug verhuisd naar Winkelcentrum ‘Águila Playa-  onder de naam 'Andrés Vliegende Hollandse bar' - eveneens in de toeristenwijk Playa del Inglés, zodat de trouwe klantenschaar niets van hun (Nederlandse) vakantiesfeer hoeft te missen in het zonnige Zuiden van Gran Canaria.

Winkelcentrum  Águila Roja - een ideale locatie om overdag te winkelen en ’s avonds uit te gaan - is vooral bekend als ‘The Irish Center (‘het Ierse Centrum’)’ vanwege de diverse Ierse etablissementen zoals ‘Clancy’s Bar’, ‘Flannaghans’, ‘Irish Court’, 'Irish Jockey’ en nu dus ook door 'Andrés Vliegende Hollandse bar' als tegenwicht voor de Ierse overmacht.


Zien waar de diverse winkelcentra (en o.a. cafè's - bars) zich bevinden in Playa del Inglés?

Neem dan een kijkje op:
http://www.just-gran-canaria.com/resorts/playa-del-ingles-bars.htm

Door de drukte van de verhuizing is de internetpagina van de vliegende Hollander (nog) niet aangepast:
http://www.vliegendehollander.com/pagina8.html

en ook de redactie van 'Gran Canaria actueel' wacht op de door André beloofde foto's van de nieuwe zaak in Winkelcentrum 'Aguila Roja'.
Zodra we die ontvangen hebben, zullen we die hier plaatsen.

André, Fred en het 'Andrés Vliegende Hollandse bar'-team treft u vanaf nu aan, achter de bar van dit gezellige café  in:

CENTRO COMERCIAL 'AGUILA ROJA'

Calle San Cristóbal de la Laguna, S/N
PLAYA DEL INGLES 
35100  SAN BARTOLOMÉ  DE TIRAJANA 
Telefoon: 928 768 316 (winkelcentrum).
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Winkelcentrum ‘Metro’ eist ruim een miljoen Euro aan omzetderving vanwege de sluiting door de Gemeente

De Gemeente verplicht de eigenaren tot het uitvoeren van
veiligheidsmaatregelen als men wil heropenen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 20 juli 2013 - De eigenaren van Winkelcentrum ‘Metro’ in Playa del Inglés verlangen van de Gemeente ruim een miljoen euro vanwege de omzetderving die de respectievelijke sluiting van het winkelcentrum heeft veroorzaakt.

Het Departement Openbare Orde van wethouder Fernando González heeft de complete sluiting van het winkelcentrum bevolen en het gehele gebouw laten verzegelen naar aanleiding van de brand in discotheek ‘Kopas’ die in mei 2013 heeft plaatsgevonden, terwijl de kelderverdiepingen al sinds 2012 waren afgesloten omdat ze niet voldoen aan de veiligheidsmaatregelen.


Juni 2013: brand in winkelcentrum 'Metro' in Playa del Inglés.

Het Departement Bouwzaken heeft in juni 2013 een decreet uitgevaardigd wat de Verenging van Eigenaren (VVE) verplichtte alle deuren in ‘Metro’ te sluiten en te bewaken, om te voorkomen dat iemand het winkelcentrum zou kunnen binnengaan.

In de verordening herinnert dit departement de winkeleigenaren aan de verplichting te voldoen aan, “ de voorwaarden voor veiligheid, gezondheidsvoorschriften, openbare orde en het decorum met betrekking tot de installaties.” Op grond van een technisch aanbevelingsrapport  uit 2012, over de alarmerende staat van het gebouw, blijft de Gemeente een complete renovatie van het pand eisen als men de winkels weer wil openen.

Al met al zal het bestuur van de VVE op dinsdag 23 juli 2013 een ontmoeting hebben met de burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez, teneinde te weten, of het winkelcentrum kan heropenen; of, dat de sluiting definitief is.
Miguel Ángel Rodríguez Cárdenes, vicevoorzitter van de VVE van winkelcentrum ‘Metro’, heeft op vrijdag 18 juli 2013 gezegd, dat de eigenaren willen weten welke werkzaamheden ze moeten uitvoeren, opdat de winkels kunnen heropenen.

Op zijn beurt heeft de wethouder van Openbare Orde, , Fernando González, opgemerkt, dat de Gemeente de eigenaar van discotheek ‘Kopas’ verzocht heeft, alle brandschade op te ruimen en, dat men een studie presenteert die aantoont, dat de brand het metalen framewerk van het pand niet heeft aangetast.
Bovendien heeft de wethouder eraan herinnerd, dat de VVE van ‘Metro’ het netwerk van brandbeveiliging moet regelen, evenals de elektrische installaties en nooduitgangen vanuit de kelderruimten.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Brand  bar ‘Kopas
 
is doodvonnis voor winkelcentrum ‘Metro

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 23 juni 2013 - De brand die discotheek ‘Kopas’ in de as heeft gelegd en er alleen een skelet van verwrongen gesmolten staal heeft achtergelaten, is het doodvonnis voor winkelcentrum ‘Metro’ in Playa del Inglés.

Niemand twijfelt er aan, dat onderstaande zielige aanblik het beeld is van een steeds verder in ellende wegzinkend winkel- en uitgaansgebied en, dat dit zo zal blijven totdat de vereniging van eigenaren dit oplost, want de Gemeente San Bartolomé de Tirajana voelt zich niet geroepen, om in te grijpen.
304524-1glarge.jpg

Het hoofd van de Gemeentelijke Dienst Ruimtelijke ordening en Milieubeleid, Fernando González Montoro, heeft laten weten, dat men besloten heeft, om opnieuw het gehele winkelcentrum te verzegelen, totdat de eigenaren het aanpassen, renoveren, of vernieuwen.

Wat betreft de toestand van het gebouw na de brand onthult hij, “ dat het een technicus zal moeten zijn van het eigendom die bevestigt, dat de structuur is aangetast en, dat dit tot ruïne verklaard moet worden.”

Wat betreft te verzegeling zegt de wethouder, dat men deze zal verwijderen, “zodra men de tekortkomingen van de installaties heeft gesaneerd, maatregelen heeft genomen voor de vluchtwegen en de brandveiligheidsvoorzieningen heeft aangebracht zoals die zijn voorgeschreven in een rapport wat in januari 2013 is opgesteld.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Winkelcentrum ‘Metroblijft verzegeld tijdens het politieonderzoek naar de discotheekbrand

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 18 juni 2013 - De eigenaren van de panden in winkelcentrum ‘Metro’ in Playa del Inglés hebben geen toegang zolang het complex verzegeld blijft vanwege het geopende politieonderzoek na de brand die op vrijdag 14 juni 2013 de discotheek op de hoofd-etage in de as heeft gelegd.

Politieagenten en rechercheurs hebben de hele maandagochtend 17 juni 2013 bemonsterd, om de oorzaak van de brand te achterhalen van de feestzaal, die op haar beurt, al sinds tien maanden was verzegeld.


                                                      Fernando González.
De wethouder van Openbare Orde, Fernando González, heeft op maandag 18 juni 2013 een ontmoeting gehad met de door de sluiting van de winkelpanden  getroffen eigenaren, huurders en werknemers, waarin hij heeft laten weten, dat de Gemeente geen toegang tot het winkelcentrum kan toestaan, als dit niet is geoorloofd door de politie.

Bovendien blijft de toegang tot het winkelcentrum gesloten, totdat op dinsdagmorgen 19 juni 2013 de bijenkomst heeft plaatsgevonden van de werkgroep van gemeentetechnici, zo heeft men in een communiqué laten weten.
De Gemeente San Bartolomé de Tirajana staat alleen de toegang tot de winkelruimten toe voor het verwijderen van aan bederf onderhavige supermarktproducten, voor computers en andere eigendommen van de winkeleigenaren, uitsluitend wanneer de politie dit toestaat, zo heeft men aangegeven.

“Ik begrijp, dat deze beslissing schade veroorzaakt voor de ondernemers, maar we proberen zo snel mogelijk een beslissing te nemen en die zal zodanig zijn, dat deze zo weinig mogelijk schade veroorzaakt voor de werknemers en hun banen,” zo heeft González verzekerd.

Veiligheid
De wethouder heeft de gelegenheid te baat genomen, te laten weten, dat de vereniging van eigenaren al sinds januari 2013, “ de tekortkomingen op het gebied van veiligheid opgelost had moeten hebben.”

De wethouder heeft de vertegenwoordigers van het winkelcentrum eraan herinnerd, dat er sinds 2012 een aangifte loopt van een eigenaar bij de Delegación del Gobierno (Vertegenwoordiging van de Spaanse Regering op Canarias), wat het openen van een onderzoek door de Gemeente heeft ingehouden, evenals het opstellen van juridische en technische rapporten over de gezondheids- en veiligheidsomstandigheden van het winkelcentrum.

Het gemeentelijke rapport over de bouwkundige staat van het winkelcentrum, de voorzorgsmaatregelen tegen brand en de nooduitgangen, dwongen tot de gedeeltelijke sluiting van het centrum, om precies te zijn  op de laagste verdiepingen, vanwege het ontbreken van vluchtwegen in geval van nood.

Na dit ingrijpen heeft de Gemeente de eigenaren meegedeeld, dat de terkortkomingen binnen een termijn van drie maanden verholpen hadden moeten zijn, wat men niet is nagekomen.

Een juridische puinhoop
Op zijn beurt, heeft de advocaat van de vereniging van eigenaren onthuld, “dat het grote probleem waarmee het winkelcentrum kampt, het - door veel eigenaren - niet betalen is van de bijdragen die men nodig heeft, om de verbeteringswerkzaamheden aan het gebouw uit te voeren.”

In december 2012 heeft men studies verricht en reparatiewerkzaamheden uitgevoerd voor een bedrag van €300.000,= waarvan slechts 8 tot 10% van de eigenaren aan betaald heeft, zo heeft de advocaat bevestigd.

Eveneens merkt hij op, dat de private, technische rapporten die gevraagd zijn door de vereniging van eigenaren, over de kosten van de reparatie van het winkelcentrum, aangeven, “dat het gebouw juridische een puinhoop is”, omdat de reparatie ervan 50% meert kost, dan wat het kost, om het te slopen en te herbouwen.

Om die reden, zo voegt de advocaat toe, is tijdens de algemene jaarvergadering van de vereniging van eigenaren - die heeft plaatsgevonden in mei 2013 - unaniem besloten van de Gemeente het dossier te eisen, waarmee men - voor de toekomstige reconstructie -
het gebouw juridisch tot ruïne verklaart.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Brand in Winkelcentrum 'Metro':
discotheek ‘Kopa’ volledig uitgebrand

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 14 juni 2013 - In de vroege ochtend van vrijdag 14 juni 2013 is in Playa del Inglés, door nog onbekende oorzaak, de omstreden discotheek ‘Kopa’ op de bovenverdieping van Winkelcentrum ‘Metro’ (naast Winkelcentrum ‘ Kasbah’) volledig uitgebrand.

De melding van de brand is om 06:00 uur binnengekomen bij 1-1-2. De rookkolom was op geheel Playa del Inglés zichtbaar en waar te nemen vanaf diverse locaties in de wijde omgeving in het Zuiden van Gran Canaria. Het sein brand meester is gegeven rond 14:00 uur; er zijn geen persoonlijke slachtoffers, alleen materiële schade, die aanzienlijk is.


Kopa Sur’ luidde de naam, van de nu geheel uitgebrande discotheek, op het moment van het uitbreken van de bedrijfsbrand in Winkelcentrum ‘Metro’ in Playa del Inglés.

                   Discotheek 'Kopa Sur' in  lichterlaaie op vrijdagochtend 14 juni 2013.


VIDEO-FILMPJES:


http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=R1sXMc3WQ4I

en:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NSw0fioYQg8

 
 

De journalist, die voor ‘Gran Canaria actueel’ de dorps roddels uit Playa del Inglés en wijde omgeving bijhoudt, weet te melden, dat de bedrijfsnaam van de nu afgebrande discotheek gestolen zou zijn van het zeer bekende uitgaansbedrijf ‘Kopa’ in Winkelcentrum ‘El Muelle’ in Las Palmas de Gran  Canaria; dit, met het idee, mee te liften op het succes van dit bedrijf in de hoofdstad van Gran Canaria, onder het motto: “beter goed gejat, dan zelf slecht bedacht”.

De eigenaar van restaurant ‘Gaucho’ op de bovenverdieping van winkelcentrum ‘Metro’ is mede-eigenaar van  het nu uitgebrande ‘Kopa Sur’, het voormalige ‘Eden’, dat in de afgelopen drie jaar meerdere mede-eigenaren heeft gehad en net zo vaak van naam is veranderd, waarbij de naam en het logo van de betreffende namen eveneens gestolen zijn, zoals: ‘Avalon’  en ‘Opium’ en laatstelijk ‘Kopa’, maar dat is nu dus afgelopen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Rechter stelt Britse brandstichter Winkelcentrum ‘Yumbovoorwaardelijk in vrijheid

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 10 mei 2013 - De 32-jarige Brit die op maandag 6 mei 2013 is gearresteerd als vermoedelijke aanstichter van de brand die gewoed heeft in zeven horeca-panden in Winkelcentrum ‘Yumbo’ in Playa del Inglés is op donderdag 9 mei 2013 in voorwaardelijke vrijheid gesteld door de rechter van het parket, op beschuldiging van het veroorzaken van schade, zo laten bronnen binnen Justitie weten, die hier aan toevoegen, dat de gearresteerde bekend heeft de brand te hebben gesticht.

A.C., die verdedigd is door de advocaat Francisco Claudio Beneyto, heeft verklaard, dat hij op maandagochtend vroeg onder invloed verkeerde van psychotrope stoffen (stoffen die leiden tot minder sterke lichamelijke afhankelijkheid dan verdovende middelen) en, dat hij als waarschuwing aan de eigenaar van een bedrijf wegens het weigeren, om ongeveer €6.000,= te betalen, de raffia parasol  in brand gestoken heeft, waarvan de vlammen vervolgens zijn overgeslagen naar het meubilair van zeven horecapanden, waardoor schade is ontstaan ter waarde van ruim €100.000,=


De Britse 32-jarige A.C., die door de rechter in voorlopige vrijheid is gesteld.


Beredderingswerkzaamheden in Winkelcentrum ‘Yumbo’ na de brand van maandag 6 mei 2013.

De rechter heeft A.C. die in de gemeente San Bartolomé de Tirajana woont, in voorwaardelijke vrijheid gesteld met het verbod Spanje te verlaten en bovendien moet de Brit zich op elke eerste en vijftiende van de maand bij de Rechtbank melden, aldus de genoemde bronnen.

Bovendien is de Brit op donderdag 8 mei 2013 berecht voor het rijden onder invloed van alcohol toen hij werd aangehouden door agenten van de Policía Local (Gemeentepolitie).
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


De resultaten van een- al, dan niet - 'Britse wraakactie' 

Winkelcentrum 'Yumbo' na de brand

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei 2013 - Ondanks de geblakerde etage van Winkelcentrum 'Yumbo' vinden de geplande evenementen van de 'Gay Pride Maspalomas 2013' , die nog tot en met zondag 12 mei duurt, al dan niet met een (brand)luchtje, normaal doorgang. 
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Arrestatie vermoedelijke brandstichter
Winkelcentrum ‘Yumbo

De gearresteerde is een 32-jarige man van Britse nationaliteit

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 7 mei 2013 - De politie heeft een 32-jarige man van Britse nationaliteit gearresteerd als vermoedelijke aanstichter van de brand die op maandag 6 mei 2013 heeft gewoed in het Winkelcentrum ‘Yumbo’ in Playa del Inglés.

De brand heeft de terrassen  van vijf horeca-panden in de as gelegd, met een schade van ruim €100.000,=


Winkelcentrum 'Yumbo' op maadag 6 mei 2013.

Dit is meegedeeld door de Jefatura Superior de Policía de Canarias (het Hoofdbureau van Politie op Canarias) in een communiqué waarin men aangeeft, dat het onderzoek nog voortduurt, om de feiten op te helderen, die samenvallen met de viering van een groot deel van de evenementen van de ‘Gay Pride de Maspalomas’, waarvoor momenteel 50.000 personen in het Zuiden van Gran Canaria verblijven.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Politie ondervraagt Brit
vanwege brand in Winkelcentrum 'Yumbo'

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 7 mei 2013 - De brand die op maandag 6 mei 2013 om 08:20 uur is uitgebroken in Winkelcentrum ‘Yumbo,’ heeft van vier horecabedrijven de terrassen en een deel van het interieur in de as gelegd en nog eens drie panden hebben rook en waterschade opgelopen aan luifels, tafels en stoelen, gelukkig is niemand gewond geraakt.

Het Cuerpo Nacional de Policía (Korps Rijkspolitie) onderzoekt de oorzaak van de brand, nadat men er kennis van heeft gekregen, dat een jonge Brit op zondag 5 mei 2013 de eigenaar van een van de in de as gelegde panden bedreigd had, omdat deze geweigerd heeft van zijn diensten als vuurwerkspecialist gebruik te maken.
1367861860618large.jpg
De eigenaar van het betreffende pand heeft de agenten van de Policía Local een persoonsbeschrijving gegeven van de verdachte, die in Montaña La Data woont.

Enkele minuten later is de Brit bij een verkeerscontrole opgepakt, de man bleek dronken te zijn en is overgebracht naar het politiebureau van Maspalomas, zo laten bronnen binnen de Politie weten.De brandende luifels van de terrassen van de aangrenzende panden zijn snel geblust door de brandweer, met hulp van de Protección Civil (Burger Bescherming = BB).


De tijdens de bluswerkzaamheden aanwezige ambulance van de Servicio de Urgencias Canario  (Canarische Noodhulpdienst) hoefde geen assistentie te verlenen, er waren geen gewonden.


 

De voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van Winkelcentrum ‘Yumbo’, David Powell, heeft tegenover de persmedia verklaard, dat de brand zo snel om zich heen heeft kunnen grijpen vanwege opgehoopt afval, gordijnen, illegale tapkasten en licht ontvlambaar bar meubilair, wat zich - geheel tegen de strikte regels van het pamd.
jvn67alarge.jpg
“Alleen verplaatsbare tafels en stoelen zijn toegestaan op de private terrassen, om gebeurtenissen als deze te voorkomen; reden, waarom wij de Gemeente hebben verzocht, dat men het gebied strengere regelgeving oplegt, “ zo benadrukt Powell.Gelukkig was er niemand aanwezig in de horecapanden, anders zouden de gevolgen niet te overzien zijn geweest, omdat de vlammen een van de drukst bezochte terrassen in de as hebben gelegd, terwijl de festiviteiten van de ‘Gay Pride’ volop aan de gang zijn.

Op zijn beurt, heeft de wethouder van Openbare Orde, Fernando González, van San Bartolomé de Tirajana, laten weten, dat de horecapanden in de komende dagen geïnspecteerd zullen worden en, dat men naleving van de verordening zal eisen betreffende het gebruik van de terrassen in het gehele winkelcentrum, evenals, dat men zich aan de sluitingstijden zal moeten houden.
000logo-871.jpg


Zeven horecabedrijven in brand
in winkelcentrum 'Yumbo'

San Bartolomé de Tirajana, - maandah 6 mei 2013 - Sinds maadagochtend voeg staan op de bovenverdieping van winkelcentrum 'Yumbo' in Playa del Inglés zeven horecadrijven in brand, belijk hier de videofilm:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Hm7bojEE7PQ

Deze brand is ontstaan aan het het begin van wat een blije  feestweek had noeten worden, met de 'Gay Pride Maspalomass 2013' die zich grotendeels afspeelt in dit winkelcentrum.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Gemeente verscherpt maatregelen tegen
nachtelijke geluidsoverlast van uitgaansleven

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 27 maart 2013 - De verantwoordelijken voor de uitgaansbedrijven moeten aangepaste geluidsbegrenzers installeren die verbonden zijn met de bureaus van Politie, Fomento (Stadsontwikkeling), of Bouwzaken, voor een regelmatige controle.De Gemeente San Bartolomé de Tirajana zal een nieuwe Verordening Bescherming tegen Geluidshinder uitvaardigen. Daartoe zal de men in de Gemeenteraadszitting van woensdag 27 maart 2013, onder voorzitterschap van burgemeester Marco Aurelio Pérez, een project indienen voor goedkeuring in eerste instantie.

Deze nieuwe Verordening zal men moeten aanpassen op de Staatswet Geluidshinder en gaat de oude gemeentelijke regelgeving voor milieubescherming vervangen, voor wat betreft lawaai en geluidstrillingen, welke eind april 2002 is goedgekeurd.
Het doel van  de Ordenanza de Protección contra la Contaminación Acústica (Verordening Bescherming tegen Geluidshinder) is het preventief regelen, bewaken en corrigeren van  geluidshinder in het milieu van de bebouwde kom van de gemeente, en het beperken van de overlast, schade en risico’s die dit kan inhouden voor personen, of goederen.
kiiski-0playa-del-ingelslarge.jpg

Overtredingen
Wat betreft overtredingen, onderscheidt de nieuwe verordening drie gradaties: lichte, ernstige en zeer ernstige, die beboet kunnen worden met sancties die kunnen oplopen van €15.00,= tot €15.000,=
Onder de ernstige gevallen rekent men bijvoorbeeld ook geluidshinder veroorzaakt door auto’s en bromfietsen.

Verplichting tot installeren van aangepaste geluidsbegrenzers
Onder de meest opvallende nieuwigheden van deze Verordening is de verplichting, die vanaf nu alle verantwoordelijken voor de uitgaansbedrijven die geluids- of audiovisuele apparatuur hebben, tot het installeren van aangepaste geluidsbegrenzers, welke verbonden zijn met de bureaus van Politie, Fomento (Stadsontwikkeling), of Bouwzaken, voor een regelmatige controle.

De geluidsbegrenzers zullen de zelfregulering van de bedrijven mogelijk maken, maar ook, dat de geluidsniveaus van deze etablissementen op elk moment beoordeeld kunnen worden door de Gemeente zelf, om maatregelen te nemen als men dit nodig acht.

Het aanbrengen van deze geluidsbegrenzers is slechts een aanvullende maatregel op de al bestaande, waarbij men moet voldoen aan de al bestaande eisen, zoals geluidsisolatie van het pand.

De Verordening voorziet in een overgangsperiode van zes maanden waar binnen de eigenaren van de bestaande emissiebronnen van geluid en trillingen zich aanpassen aan de beperkingen die de nieuwe regelgeving stelt.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Consortium opent aanbesteding vernieuwing kiosken
op het strand van El Inglés en Maspalomas

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 15 februari 2013 - Het stedelijk Consortium heeft recentelijk - voor een bedrag van €595.000,= de aanbesteding geopend voor de vervanging van de strandkiosken in de toeristengebieden van de gemeente.

Het voorstel van het Gemeentelijke departement Strandzaken heeft in gezamenlijk overleg met het Consortium een formulering opgesteld voor in totaal 10 strandkiosken: acht voor de verkoop van drank en snacks aan de strandgebruikers en twee andere met voornamelijk kluisjes voor de opslag ven eigendommen van de badgasten.

kiiski-0playa-del-ingelslarge-1.jpgDe aanbesteding die het Consortium voorstelt omvat niet het materiaal voor de inrichting van de kiosken, zoals koelkasten, ovens en ander toebehoren, maar wel een groep dieselgeneratoren voor de toelevering van energie en een opslagruimte voor 300 liter brandstof in een ruimte van 3x3 meter.

Kiosken voor verkoop van drank en snacks
De kiosken die bestemd zijn voor de verkoop van drank en snacks zullen bemand worden door vakkundig personeel en zijn verder voorzien van een magazijn van 5x6 meter voor de opslag van te verkopen producten, een toiletruimte van 2x2 meter met wastafels en toiletten, plus een ruimte van 3 x 3 meter voor een dieselgenerator voor de toelevering van energie en de opslag van 300 liter brandstof.

Kluisjes
De kiosken met de kluisjes, bij voorkeur voorzien van daglicht, bevatten twee toiletten en drie drankautomaten, evenals een kantoortje voor een persoon die de administratie bijhoudt en die het publiek te woord staat en die de installaties bewaakt en onderhoudt. De 3 etages met kluisjes hebben een afmeting van 40x40 cm en zijn 50 cm hoog

Lichtgewicht en modern
De wethouder van Strandzaken, José Carlos Álamo, heeft bevestigd, dat de kiosken voorzien moeten zijn van adequate middelen waardoor zij stevig op het zand komen te staan, maar dat ze vooral ook moeten voldoen aan normen voor kwaliteit, esthetiek en milieu voor een correcte integratie in het milieu, zowel door hun volume, vloeiende belijning in materialen en kleuren.”

In die zin moeten de kiosken licht van constructie zijn, modern, natuurlijk, discreet, milieuvriendelijk, en geheel demonteerbaar, en met een oppervlakte van maximaal 20 m² en een hoogte van 2.80 m met een plat dak, of maximaal 4.50 meter als er een etage is.

In geen geval staat men kelderruimte op het strand toe en het aerodynamisch ontwerp zal bestand moeten zijn tegen de invloed van de noordoostpassaat die zand aanvoert.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Luggi Stadlmair

bezingt

Gran Canaria
Deze veelzijdige artiest en Oostenrijkse zakenman

woont al 38 jaar op de Canarische Eilanden,

waar

- zo verzekert hij -

zijn leven hersteld is

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag, 28 december 2012 - Ludwig Stadlmair is geboren in een plaatsje in Tirol, Kufstein genaamd, nabij Innsbruck, maar woont al 38 jaar op Canarias. Zijn leven lijkt op een boek, met avonturen, drama’s en overlevingsgevechten, die hij samen heeft beleefd met zijn echtgenote Tina. Maar Luggi, zoals men hem familiair noemt, is ook een artiest.

Hij is een zanger, met een melodieuze stem, die een groot repertoire heeft, een ‘crooner!’, die met zijn liedjes de toeristen en de plaatsgenoten gelukkig probeert te maken die zijn bar ‘Larifari’ in Winkelcentrum ‘La Sandia’ in Playa del Inglés bezoeken. Hier realiseert hij door de week heen een groot programma, wat o.a. live gezongen liedjes omvat uit zijn uitgebreide repertoire; een dag met ‘gratis tapas’, om zijn bar te promoten, of deelnamen aan ‘karaoke en andere activiteiten die hij organiseert.”


Sommige liedjes die hij zingt, zijn door hem zelf geschreven en de teksten zijn o.a.: van zijn vader, die ook componist is, of van de Oostenrijkse muzikant Rex Gildo, een andere liefhebber van Gran Canaria.


Rex Gildo.

Virgen del Pino
Hoewel hij zijn liedjes in het Duits zingt, idealiseren vele ervan deze Eilanden en in het bijzonder Gran Canaria. Zoals enkel titels aangeven die hij pp de plaat heeft gezet: ‘Ave Maria’, gewijd aan de Virgen del Pino van Teror, ( dat gecomponeerd is door de echtgenote van de muzikant en componist Rex Gildo);  ‘Playa del Inglés’; ‘Puerto de Mogán’; ‘Isla adiós’;  ‘Die Kathedralen der Bergen”’ (waar hij de bergen van Gran Canaria vergelijkt met Kathedralen); ‘Palmen in Wind’: ‘Vom Winter in die Sonne’: ‘Verliebt in eine Insel,’ enz.
‘Ein zweites Leben’, vertelt hoe, na een zwaar ongeval, zijn leven herstelde op Canarias.

Luggi bezingt met veel enthousiasme het eiland. “Ik houd ervan iemand tegen te komen die mijn liedjes in het Spaans vertaald, om ze te zingen en op te nemen, maar die dit zo nauwgezet mogelijk doet, zo dicht mogelijk bij de originele tekst, zonder de originele zin, of het gevoel ervan, te verliezen,” merkt de Oostenrijkse zanger op.

Hij heeft hier veel vrienden, zowel Canario’s als buitenlanders. Daaronder bevinden zich Alfredo Suchomel,de Oostenrijkse consul, en de directeur van Hotel Reina Isabel in Las Palmas de Gran Canaria. Voordat hij zich vestigde in Playa del Inglés, woonde Luggi in Puerto de la Cruz. Daarna had hij een bar in Meloneras, genaamd de “Bavarian Beergarden.” Bij een bosbrand op Gran Canaria ging een boerderij van hem in Fataga in vlammen op. De enige uitkering die hij kreeg was €2.500,=
 Maar zulke zaken gebeuren niet alleen op Canarias. Andere personen, die ook schade hebben geleden op hun terreinen en zelfs aan hun woningen, wachten nog steeds op de autoriteiten, dat zij hun beloften nakomen die ze toen hebben gedaan.

Luggi Stadlmair  bevestigt, dat men de crisis  heel erg merkt in de sector van het complementaire aanbod in de toeristengebieden, “het ‘todo incluido’ (all in) nekt veel bedrijven,” zo verzekert hij. Hij voegt hier aan toe, “dat in veel gevallen, in deze hotel-etablissementen men nu niet bepaalt kwaliteit levert en met de klanten heel erg bedondert.”

Wat betreft de winkelcentra geeft hij aan, dat het belangrijk zou zijn, dat de meeste daarvan, een regeling voor de activiteiten hebben die zij ontwikkelen, dat er meer controle en bewaking is, dat men geluidsoverlast voorkomt die soms enkele eigenaren van horeca-bedrijven produceren, om daarmee hun buren en concurrenten te benadelen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


RIU investeert 46 miljoen euro

in

de sloop en herbouw van

Hotel ‘Oasis Maspalomas
De hotelketen heeft het nieuwe project gepresenteerd aan de Gemeente San Bartolomé de Tirajana

en het personeel laten weten,

te sluiten in maart 2013
Het etablissement krijgt een etage extra

en zal

450 gastenkamers

gaan tellen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 4 november 2012 - De RIU-hotelketen heeft  de datum vastgesteld voor de sloop van Hotel Riu Grand Palace ‘Maspalomas Oasis’. De Mallorcaanse hotelgroep hoopt in maart 2013 het vier verdiepingen tellende hotel tegen de vlakte te hebben liggen. De bouw van het nieuwe etablissement zal een investering vergen van 45,9 miljoen euro  en naast, dat het er bouwkundig op vooruitgaat, zorgt het renovatieproject voor een verhoging van de categorie, die van  de vier sterren bij de opening in 1968, nu  naar vijf sterren gaat.

De Mallorcaanse groep heeft op maandag 29 oktober 2012 haar plannen gepresenteerd aan de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, voor het sloopproject van het emblematische hotel en hoopt, de bouw van het nieuwe etablissement te realiseren in een periode van twee jaar.

Maandag 29 oktober 2012 was ook de dag, dat de Comisión de Ordenación del Territorio y Medio Ambiente de Canarias (Cotmac) (Canarische Milieucommissie) heeft ingestemd met de milieurapportage, die vooraf is gegaan aan de goedkeuruing van het definitieve Moderniseringsplan van Playa del Inglés. Dit plan omvat het herstel van Riu Maspalomas Oasis, onder een totaal van 16 renovatieprojecten in het logiesaanbod van San Bartolomé de Tirajana.


Hotel ‘Oasis Maspalomas’.

Bijdragen
De RIU-Hotelketen heeft  bovendien gebruik gemaakt van de bijdragen die de Canarische Regering heeft aangeboden voor het herstel van de hotellerie, om de logiescapaciteit te vergroten en tegelijkertijd de klanten kwaliteitsvoorzieningen te bieden.

Het nieuwe etablissement gaat 450 gastenkamers tellen, tegenover de 368 die het kenmerkende pand nu telt, wat neerkomt op 850 hotelbedden verdeeld over twee- en drie-persoons kamers en suites.

Over het geheel genomen, zal men bij het bouwen van het pand, voor de 33.642 m² bijna letterlijk het architectonische model volgen van de andere  hotelcomplexen van de keten. Naast de vijf verdiepingen met hotelkamers, zal men de begane grond en de kelderverdieping behouden.

Het ‘RIU Oasis’ is een van de hotels die bij het begin van het toerisme in het Zuiden van Gran Canaria zijn gesticht op initiatIef van de Maatschappij Maspalomas Costa Canaria. De bouw is van 1969 en het originele project is gewijzigd door de uitbreiding ervan. Voor Riu is Hotel ‘Maspalomas Oasis’, dat men in 1997 heeft verworven, een boegbeeld en men heeft het gepresenteerd, als een van haar beste etablissementen in Europa. De hotelketen heeft in de jaren 80 ingezet op de Canarsiche Eilanden en, ondanks de crisis van 2009, heeft men verbouwingen gepleegd in sommige van de 22 hotels die men op de eilanden bezit. Met dit project toont men zijn belangstelling voor de bestemming Maspalomas.

Tijdelijk ontslag
De medewerkers van Hotel RIU ‘Oasis Maspalomas’ zijn ondertussen door de RIU-directie geïnformeerd over de sluiting van het hotel in maart 2013.  

Hoewel men nog niet heeft onderhandeld over de Expediente de Regulación de Empleo Temporal (ERE) (Tijdelijke Ontslagvergunning), kennen vakbonds-vertegenwoordigers de bedoeling van de Mallorcaanse groep; en die is, het alle personeelsleden tijdelijk ontslaan en hen opnieuw  contracteren als men het hotel weer opent.


Neil Armstong, in Hotel 'Oasis Maspalomas'.

Alfredo Vera, de algemeen secretaris van de Horeca-federatie van de vakbond UGT, heeft laten weten, dat hij hoopt, dat men in het nieuwe etablissement meer werknemers zal contracteren, omdat men meer kamers te verzorgen heeft. Bij het Riu ‘Oasis Maspalomas’ zijn 120 medewerkers in dienst, van wie diverse al decennia lang, en die gasten verzorgd hebben zoals o.a. de eerste astronauten die op de maan zijn geland; maar ook de zanger Julio Iglesias, evenals The Platters.

Overplaatsing
De vakbondsvertegenwoordigers merken ook op, dat het mogelijk is, dat men sommige medewerkers die al langer in dienst zijn,  zal overplaatsen naar andere hotels van de keten in het Zuiden, omdat het idee van de Groep is, om in het nieuwe etablissement over een jonger personeelsbestand te beschikken.

RIU
Na het uitbreiden van het aantal hotels in Mallorca en het consolideren als bedrijf, heeft RIU in de jaren tachtig haar activiteit op de Canarische eilanden uitgebreid; een Archipel, als bestemming met aantrekkelijke stranden met een  niet-seizoensgebonden karakter, die vanwege het milde klimaat het mogelijk maakt, om de hotellerie gedurende het hele jaar open te houden.

Vanwege haar aandeel in het gouden decennium van het toerisme, besloot Riu, om een deel van haar hoofdkantoor in  Playa del Inglés te vestigen. Na de solide expansie op de Canarische Eilanden, waar ze  leider zijn geworden in het logiesaanbod, begon RIU-Hotels in de jaren negentig aan haar internationale expansie, met de opening van het hotel ‘RIU  Taíno’ in Punta Cana (Dominicaanse Republiek). Vanuit Gran Canaria maakte de keten de sprong naar het andere Continent en volgde de uitbreiding van de keten op Cuba, in Florida, Mexico en Jamaica, evenals op het Portugese eiland Madeira.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Gerenoveerd Hotel 'Don Miguel':

eerste

‘Adults Only’

van

RIU

op

Gran Canaria

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - Allerheiligen, donderdag 1 november 2012 - Het gerenoveerde RIU Hotel ‘Don Miguel’ in Playa del Inglés is, sinds 1 november 2012, het eerste ‘Adults Only’ van RIU in Spanje. De moderne zwembadaccommodatie vormt het hart van het hotel en de ‘Divine Lounge’ met zijn gesofisticeerde sfeer is een van de meest populaire uitgaansgelegenheden geworden van Playa del Inglés.

Sinds de heropening eind juli 2012 is het hotel erin geslaagd zich te positioneren met haar nieuwe concept voor klanten-paren die een, gesofisticeerde, moderne en rustige omgeving zoeken voor het doorbrengen van hun vakanties.


Het RIU Hotel ‘Don Miguel’ in Playa del Inglés.

Hotel Riu Don Miguel ligt hartje centrum Playa del Inglés, op enkele meters afstand van Winkelcentrum ‘Yumbo’, waar zich de winkels, restaurants en bars bevinden die de voorkeur g enieten van de homowereld.
Het strand en de boulevard liggen op 1 kilometer afstand, en het hotel beschikt over een gratis shuttle-busdienst voor haar gasten.

De 251 kamers zijn geheel gerenoveerd met een nieuw interieur, dat RIU in al haar hotels plaatst, waarbij de kleur wit, rechte en strakke lijnen overheersen, met een vleugje kleur, zoals het violet in de gordijnen.

 

De tuinen en het zwembad zijn helemaal nieuw ontworpen en bieden een modernere, meer ontspannen ruimte, met een nieuw terras en een nieuwe bar, ‘Divine Lounge’ genoemd.

 
 

Het culinaire aanbod van het hotel is ook uitgebreid, naast het aanbod van het gevarieerde buffet in het hoofdrestaurant, dat is inbegrepen in het verblijf op basis van halfpension, maar de hotelgast kan nu ook, tegen betaling van een supplement, reserveren in het a la carte-restaurant ‘Budy’s’.

Het hotel biedt een recreatieprogramma, met diverse keren per week live optredens; men beschikt over een uitgebreide fitness accommodatie en, de hotelgast kan gratis gebruik maken van de tennisbaan.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Evacuatie

tijdens brandoefening

in

Hotel 'Sunprime Atlantic View'

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 21 oktober 2012 - In 'Hotel Sunprime Atlantic View Suites & Spa', een vijfsterren etablissement in Playa del Inglés van de hotelketen Sunwing Resort, heeft een succesvol verlopen brandweeroefening gehouden, compleet met evacuatie van de hotelgasten tijdens het testen van het draaiboek voor noodgevallen.

De brandweeroefening heeft kunnen rekenen op de medewerking van de Policía Local van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, de Autonome Canarische Policía, de Eiland-ambulancedienst, het Rode Kruis en de Alarmcentrale 1-1-2.


Hotel Sunprime Atlantic View Suites & Spa.

 

De Gezondheids- en Veiligheids-manager, Antonio Vega Dieppa, heeft met behulp van de Sociedad de Prevención de Asepeyo (Verzekeringsmaatschappij voor Bedrijfsongevallen en Ziekte van Medewerkers), de  voorbereidende acties en de voorlichting georganiseerd voor deze brandoefening, die als resultaat  de correcte toepassing te zien heeft gegeven  van het noodplan van het hotel, wat uiteindelijk geleid heeft tot de evacuatie van bijna 500 personen.

Al gedurende 15 jaar voert de maatschappij met enige regelmaat dit soort acties uit, als voorzorgsbeleid in al haar hotels.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Nieuwe, innovatieve strandkiosk

in gebruik genomen

op

het sportgedeelte

van

Playa del Inglés

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 13 oktober 2012 - Het Playa del Inglés (Strand van de Engelsman) heeft sinds donderdag 11 oktober 2012 een nieuwe, innovatieve strandkiosk welke binnenkort officieel zal worden ingewijd door de autoriteiten en horeca-ondernemers, die geïnteresseerd zijn in de kwaliteit en de functionaliteit ervan. De opening ervan heeft plaatsgevonden tijdens het lange weekend van  de Hispanidad, voor de dienstverlening aan de  Spaanse toeristen die van deze  korte vakantie genieten.

Het gaat om een kiosk met een kwaliteitsterras en toiletvoorzieningen waarmee men een kwalitatieve sprong voorwaarts maakt voor wat betreft de vervanging van de bestaande installaties op het strand, die het niveau waardig is van een bestemming zoals Maspalomas, Costa Canaria.De Gemeente ondersteunt initiatieven zoals deze, omdat het gaat om acties die een urgente prioriteit veronderstellen te zijn voor het fatsoeneren van de stranden en zodoende te bereiken, dat de toerist  uit zijn/haar hotel komt, om meer te genieten en, uiteindelijk ook weer terugkeert naar Gran Canaria.

Naast de kiosk bevindt zich ook een strandligstoelen-verhuur die de nadruk legt, op reinheid en dienstverlening aan de klant.

De klanten van  de strandligstoelen-verhuur  krijgen bovendien korting op de huur van een waterscooter, die men even verderop op het strand kan huren.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Gemeente

gaat

strijd tegen lawaai

verharden
De Gemeenteraad

bestudeert een rapport

over

de uitgaansgebieden van Playa del Inglés,

om de verordening aan te passen

op

de

Staatswet

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 4 september 2012 - De Gemeente San Bartolomé de Tirajana bereidt eindelijk een nieuwe verordening voor betreffende de geluidsoverlast. Het wordt een verordening die minder tolerant zal zijn, dan de bestaande tegen het volume aan muziek wat de uitgaansbedrijven van Playa del Inglés mogen produceren.

De burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Perez, benadrukt, dat de verordening betreffende het geluidsniveau en de niet naleving ervan, welke de afgelopen dagen heeft geleid tot het verzegelen van  geluidsinstallaties bij uitgaansbedrijven in de winkelcentra ‘Plaza de Maspalomas’, ‘Metro’, ‘Kasbah’, ‘Tropical’ en ‘Meloneras’ “verouderd” is, omdat men deze niet heeft aangepast op de Staatswet.

Pérez legt uit, dat op basis van de conclusies van de Geluidskaart die het Gemeentebestuur heeft laten opstellen voor het Toeristisch herstel, welke in juli 2012 is toegestuurd aan de Gemeente, men de tekst aan het opstellen is voor de nieuwe gemeentelijke verordening en, heeft verzekerd, dat deze in oktober 2012 ter goedkeuring zal worden voorgelegd aan de Gemeenteraad.


Winkelcentrum ‘
Metro’  waar men geluidsapparatuur heeft verzegeld.

Op zijn beurt heeft de wethouder van Disciplina Urbanística (Stedenbouw), Ignacio Casteleiro, er op maandag 3 september 2012 op aangedrongen, “dat geluidoverlast een misdaad is en, dat daarom het Gemeentebestuur van meet af aan zich kenmerkt met het doel, dat men de toegestane geluidsniveaus respecteert.”

Casteleiro laat weten, dat de nieuwe verordening “strenger” wordt wat betreft de maximum geluidsniveaus, wat de ondernemers zal gaan verplichten  het volume van de apparaten zachter te zetten; of, om het pand aan te passen, om te voorkomen, dat het geluid de toeristen hindert die logeren in de nabijgelegen hotels.
Hij herinnert er aan, dat zelfs raadsleden in staat van beschuldiging zijn gesteld door een gerechtelijk vonnis van de Kamer voor Overheidsgeschillen betreffende een uitgaansbedrijf in winkelcentrum ‘Plaza’ in Maspalomas.

Hoewel hoteliers in Playa del Inglés de tegenwoordige PP/AV-coalitie (*) in het Gemeentebestuur ervan beschuldigen, alleen in het laatste weekeinde van augustus te hebben opgetreden, verzekert de wethouder van Disciplina Urbanística (Stedenbouw), dat men de kruistocht tegen lawaai begonnen is in juli.

In die zin merkt hij op, dat de politie eerst aangifte heeft gedaan tegen de diverse uitgaansbedrijven en, dat men vervolgens op basis van metingen de processen verbaal heeft opgesteld, om daarna de betreffende strafmaatregelen te kunnen nemen.
Het tiental uitgaansbedrijven waarbij de Gemeente de geluidsinstallaties heeft verzegeld, heeft, aldus de wethouder, “herhaaldelijk de regels overtreden.”
Wat dit betreft, zegt Casteleiro, dat het erop lijkt, of sommige eigenaren van uitgaansbedrijven liever de boetes betalen welke kunnen oplopen tot €6.000,=  “omdat ze hun eigen wet hebben, en terwijl de boete onderweg is, men de kassa vult op basis van nog luidere muziek  en door apparaten te installeren waarvoor ze geen vergunning hebben.”

Klachten van het bedrijfsleven
De op maandag 3 september 2012 daarnaar gevraagde ondernemers van logiesbedrijven in Playa del Inglés hebben benadrukt, dat zij het Gemeentebestuur van burgemeester Marco Aurelio Pérez verzocht  hebben om dit nachtelijke probleem in Playa del Inglés eens aan te pakken.

Zo laat Bjorn Crist weten, dat het PP/AV-Gemeentebestuur, dat ruim anderhalf jaar aan de macht is in San Bartolomé de Tirajana, “nog steeds niet in staat is geweest orde op zaken te stellen wat betreft de geluidoverlast.” Deze hotelier laat weten, dat men van de logiesaccommodaties niet meer kwaliteit kan verlangen zolang de Gemeente zich niets aantrekt van primaire kwesties zoals het muziekvolume van veel uitgaansbedrijven die verhindert, dat de toeristen kunnen slapen.

Tegelijkertijd zeggen de managers van de logiesbedrijven in de omgeving van de winkelcentra ‘Plaza Maspalomas’, ‘Metro’ en ‘Kasbah’ dat  het Gemeentebestuur gewacht heeft met het aanpassen van de regelgeving, terwijl men gewoon had kunnen optreden op basis van de Staatswet.

PP/AV-coalitie (*)
Een coalitie van de politieke partijen: Partido Popular (PP) en Asociación de Vecinos (AV).
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


San Bartolomé

verzegelt geluidsinstallaties

van

tien uitgaansbedrijven
Sommigen

hadden een twee keer hoger geluidsniveau,

dan wettelijk is toegestaan

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 3 september 2012 - Het Gemeentebestuur van  San Bartolomé de Tirajana is haar kruistocht begonnen tegen het lawaai in de toeristengedeelten van de gemeente. In de afgelopen dagen is de Policía Local in het Zuiden van Gran Canaria in diverse winkelcentra overgegaan tot het verzegelen van de geluidsinstallaties van 10 uitgaansbedrijven vanwege het overtreden van de van kracht zijnde wetgeving voor dit soort bedrijven.

Hoewel het Gemeentebestuur verwachtte bij 40 bedrijven een einde te zullen moeten maken aan de muziek op de diverse terrassen, heeft men dit uiteindelijk bij een tiental uitgaansgelegenheden gedaan; die, om diverse redenen, hun geluidsinstallatie het stilzwijgen hebben moeten opleggen.


Winkelcentrum
Kasbah, waar enkele verzegelingen zijn verricht.

Een daarvan, aldus de uitleg van de wethouder van veiligheid,  Ignacio Casteleiro, is te wijten aan de soort vergunning die men hanteert. In meerderheid beschikt het aantal de getroffen bedrijven over een vergunning uit Groep-2, die openstelling mogelijk maakt tot 02:30 uur zonder muziek; maar, die deze regelgeving hebben overtreden, omdat ze muziek hebben gebruikt, om klanten  aan te trekken.

Ook zijn er bedrijven uit Groep-3, waar het is toegestaan muziek ten gehore te brengen, maar die eveneens zijn verzegeld, omdat ze niet voldoen aan de voorwaarde, te beschikken over geluidsdichte ruimten, waarbij in sommige gevallen het maximale volume twee keert hoger was, dan is toegestaan.

Naar aanleiding van de metingen - en de genomen maatregelen -  zal de Gemeente ertoe overgaan, om de processen verbaal,  die geleid hebben tot de verzegeling van de installaties, over te dragen aan de rechter, zodat het Openbaar Ministerie over kan gaan tot  vervolging van de eigenaren die getroffen zijn door de maatregel van de Gemeente.

Voor eerdere verzegelingen, welke zijn opgeheven door Justitie, heeft de Gemeente drie dagen  de tijd gekregen, om de  omstandigheden van de maatregel aan te passen, waarbij men een vonnis geveld heeft, dat de Gemeente verplicht, om het geluid te verminderen. Daaronder vallen ook de metingen welke zijn verricht door agenten ven de Policía Local en de regelgeving voor de diverse uitgaansbedrijven, zo merkt Castelleiro op.

Uiteindelijk betreft het tien uitgaansbedrijven die zich bevinden in de winkelcentra ‘Plaza’, ‘Kasbah’, ‘Metro’, ‘Meloneras’ en ‘Tropical’.

“Veel van deze bedrijven,” zo laat de wethouder weten, “hebben herhaaldelijk de wettelijke norm overtreden en er zijn zelfs ondernemers die geverbaliseerd zijn vanwege het niet opvolgen van gerechtelijke instructies.” Eveneens is een van de bars verzegeld bij een politie-inval, waarbij een vermoedelijk geval van drugshandel is geconstateerd.

Over de klachten van de ondernemers die zeggen, dat men verschillende normen hanteert al naar gelang het bedrijf, verzekert Castelleiro, “dat  het Gemeentebestuur overal in de gemeente gelijk handelt.”

De uitgaansbedrijven die de gemeentelijke normen hebben overtreden, kunnen beboet worden met bedragen die kunnen oplopen tot €6.000,= Toch hebben sommige van de getroffen bedrijven ervoor gekozen, om te voldoen aan de vergunning die hen niet toestaat muziek ten gehore te brengen in het bedrijf, omdat het veel duurder is, de omzet van een weekeinde te verliezen, dan het betalen van een boete voor het veroorzaken van geluidsoverlast.

Een ander bezwaar, dat de ondernemers voorleggen aan de Gemeente, is, dat ondanks, dat men is gaan behoren tot Groep 4 - die hen toestaat muziek ten gehore te brengen in geluidsdichte ruimten, waar de buren er geen last van hebben - er andere bedrijven in  zijn die blijven doorgaan met het ten gehore brengen van muziek in Groep 2 - die betrekking heeft op bars zonder muziek -  maar, die hun  geluidsinstallaties blijven gebruiken, om klanten aan te trekken met muziek die hoorbaar is buiten het uitgaansbedrijf. Dit betekende, dat degene die zijn overgegaan naar Groep 4 nu ook weer de deuren van hun bedrijven hebben geopend, om te bereiken, dat de klanten hun bars binnen komen.

Al met al verwacht de Gemeente met deze maatregelen een historisch probleem te kunnen afsluiten wat van invloed is op het belangrijkste toeristengebied van het Eiland.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


 

€15.000,= boete  

voor

wie bottelón bedrijft
Ook tiqueteros

kunnen boetes kriigen

van

meer dan €6.000,=

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 31 augustus 2012 - De jongeren die blijven volharden in het deelnemen aan de botellones callejeros (drink- en zuipgelagen op de openbare weg) kunnen boetes krijgen die kunnen oplopen tot  €15.000,=
Bovendien zullen de tiqueteros (‘deur-leurders’) die een nachtelijke hoofdrol spelen in het Zuiden van Gran Canaria, eveneens beboet gaan worden met meer dan €6.000,= zo heeft de Burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez, aan de persmedia laten weten.

De burgemeester heeft een Bando (Afkondiging) uit 2000 van stal gehaald, “waarvan niemand zich herinnerde, dat deze bestond,” waardoor het mogelijk is, deze dit weekeinde onmiddellijk toe te passen, omdat er geen behandeling   hoeft plaats te vinden van nieuwe regelgeving.

Men heeft het publiek herhaaldelijk verzocht, om geen botellones (drink- en zuipgelagen) te houden, want dit schaadt het toerisme, maar men blijft volharden, zo klaagt de wethouder.  Feit is, dat de diverse horeca-verenigingen het er over eens zijn, dat de straten zich vullen met muziek uit auto’s, drinkgelagen en lawaai; waartegen de Gemeente de politie een instrument in handen heeft gegeven, om er dit weekeinde tegen op te treden.

Wat betreft de twijfels over de mogelijkheid de regels met vastberadenheid toe te passen, gezien een groot deel van het politieapparaat met vakantie is, laat de  burgemeester weten, “dat het politietoezicht niet zo groot is; maar dat het probleem is, dat er veel mensen zijn en als het aantal het gebruikelijke is, dat dit dan voldoende zou zijn; maar, dat de zomerweekeinden  een grote toestroom van jongeren te zien geven.”


Wat betreft de tiqueteros, verzekert de burgemeester, dat men samen met de Inspección de Trabajo (Arbeidsinspectie ) en de Policía Nacional (Rijkspolitie) , men binnenkort zal beginnen met het opleggen van aanzienlijke boetes, welke kunnen oplopen tot €6.000,=.

De vicevoorzitter van de Federación de Empresarios de la Hostelería y el Turismo (FEHT), Tom Smulders, feliciteert de burgemeester met dit besluit, dat zowel de logies- als ook  recreatieve sector ten goede komt, omdat het botellón (drinkgelag) "niet bij iedereen past" en, hij prijst het gebruik van een geldende Bando (Afkondiging), omdat het afkondigen van een nieuwe maatregel de mogelijkheden tot het overgaan van actie ernstig zou vertragen.Smulders deelt echt niet het standpunt, dat het botellón na de zomer zal afnemen; in tegendeel, de jongeren die dit doen, hebben  nu meer parkeerplaatsen omdat de Canarische buurtbewoners nu met vakantie zijn en deze parkeerplaatsen vrij laten; in plaats van zich te concentreren,  zullen de feestvierders zich verspreiden over de straten in de gemeente

Bovendien voegt Smulders  hier aan toe, dat de politieagenten die nu met vakantie zijn, eind augustus zullen worden opgenomen, wat een versterking betekent, om het hoofd te bieden aan de overlast, waarbij men nu een extra instrument heeft, om ertegen op te treden.

Smulders, is het ook eens met het optreden tegen tiqueteros, die een "plaag” zijn voor de toeristen,  om hun aandringen en bijna agressieve manier om klanten te trekken te ontmoedigen," ook verlangt Smulders van het Gemeentebestuur, dat men toeziet op de naleving van de wetgeving welke de toegang van minderjarigen onder de 18 jaar in de uitgaansbedrijven verbiedt.

Tom Smulders is van mening, dat het van fundamenteel belang is, om  een gezonde vrijetijdsbesteding te vinden voor  deze leeftijdsgroep van 14 tot 18 jaar, “zodat ze niet in de val een verwoestende vrijetijdsbesteding terecht komen.” Waarbij men hen de toegang tot discotheken weigert, want de wet geeft aan, dat ze minderjarig zijn, en hoewel er welwillende ondernemers zijn, zijn er ook, die alleen maar naar “de kassa” kijken, en deze jongeren toch toegang verlenen, zeker ook, omdat er geen overheidstoezicht is op de naleving van deze wetgeving.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Politie San Bartolomé de Tirajana

gaat

verbaliserend optreden

tegen

het botellón
Gemeentelijke Afkondiging uit 2000 van stal,

als verbod op het consumeren van alcohol

op

de openbare weg

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 30 augustus 2012 - De burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez, heeft op woensdag 29 augustus 2012 een Gemeentelijke Afkondiging uit 2000 van stal gehaald, om met ingang van dit weekeinde op te treden tegen de botellones (drink- en zuipgelagen)  in de toeristengebieden van Playa del Inglés en Maspalomas. Na klachten van de hoteliersvereniging vanwege nachtelijke geluidsoverlast in de straten en winkelcentra van Meloneras, heeft de burgemeester van de zuidelijke gemeente de Policía Local opdracht gegeven het verbod te handhaven en over te gaan tot het beboeten van het consumeren van alcohol op de openbare weg.

Marco Aurelio Pérez  heeft uitgelegd, dat deze Bando Municipal (Gemeentelijke Afkondiging) zal gaan dienen als juridisch instrument voor de politieagenten, om te proberen  het botellón (zuip- en drinkgelag) uit te roeien; iets wat hij ziet als, “uiterst gecompliceerd” vanwege de hoeveelheid personen die op deze toeristengebieden afkomt tijdens de weekeinden in de zomer.

“In de augustusnachten komen in het Zuiden toeristen en een groot deel van de eilandbevolking samen; dit exces merkt men, omdat de gemeente niet is berekend op zoveel mensen, maar het gemeentebestuur blijft niet stilzitten en is nu maatregelen aan het nemen,” zo laat de burgemeester weten.

Bando Municipal
De burgemeester heeft ervoor gekozen, om een oude Bando Municipal (Gemeentelijke Afkondiging) - uit het bewind van José Juan Quintana - welke nog steeds geldig is, om in het weekeinde van vrijdag 30 augustus 2012 de strijd aan te binden met het botellón (drink- en zuipgelag).

“We zouden een nieuwe verordening hebben kunnen afkondigen, maar omdat die gepubliceerd moet worden in de Boletín Oficial (Staatscourant) zou die niet op tijd komen, om deze vrijdag al op te kunnen treden,” aldus de burgemeester die aangeeft, dat deze Bando (Afkondiging) het de Politie mogelijk maakt sancties op te leggen aan jongeren die op de openbare weg drinken. In geval van verstoring van  de openbare orde, zal ook de Policía Nacional ingrijpen.

Oorzaken
De burgemeester distantieert zich van de confrontatie tussen de voorzitters van de Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo (FEHT) en van de Federación Canaria del Ocio (Fecao) voor wat betreft de oorzaken die bottelón (drink- en zuipgelag) doen ontstaan. “Dat is een probleem, dat zij onderling moeten oplossen,” aldus het commentaar van de  eerste burger van San Bartolomé de Tirajana.

FEHT versus Fecao
De vicevoorzitter van de FEHT, Tom Smulders, houdt de uitgaansbedrijven verantwoordelijk, “die onderling concurreren met luide muziek, in een decibellen-oorlog  voor het aantrekken van jongeren voor het bottelón.” Smulders  klaagt ook, dat deze bedrijven blijven opereren ondanks het feit, dat ze zijn verzegeld door de lokale politie voor het overtreden van geluidsnormen en sluitingstijden.
Dit, in tegenstelling tot de algemeen secretaris van de Fecao, Antonio Vélez, die zegt, "dat pubs en clubs  'de eerste slachtoffers zijn', van gratis gebruik van alcohol op straat."
Beide verenigingen  hebben de Gemeente verzocht, om vastberaden  actie te ondernemen.
Afgezien van de  Bando  Municipal (Gemeentelijke  Afkondiging), verzekert de burgemeester, dat het botellón (drink- en zuipgelag) afneemt met het einde van de vakantie in augustus.
zzzzzzzislas-canariaslogo-317.jpg


Nachtelijke geluidsoverlast

 Fecao:

‘Het zijn de winkelcentra

die

niet voldoen aan de wet’

Men beschuldigt de politie van het doen van metingen ter plaatse in het etablissement en niet op honderd meter afstand zoals de wet bepaalt en bij bewoners van toeristengebieden, die meer dan 4.000 ingeschreven personen tellen, welke aangifte doen van geluidsoverlast.

De Federación Canaria de Ocio (Fecao) (Horecavereniging van Uitgaansbedrijven) verzekert, dat het probleem rond de verzegelde etablissementen zich voordoet, omdat de winkelcentra niet zijn  aangepast op de Ley de Espectáculos de Canarias (Canarische Wet op de Podiumvoorstellingen); zodanig, dat zij niet meer, dan het maximaal toegestane plafond aan geluidsvolume produceren en ook, dat het probleem zich voordoet bij bewoners van toeristengebieden, die meer dan 4.000 inwoners tellen, en die de meeste aangiften doen.

Dit is wat de algemeen technisch secretaris van deze instantie, Antonio Vélez, aan de persmedia meldt en die hieraan toevoegt, dat de getroffen etablissementen niet van het Type-2 zijn, zoals de vicevoorzitter van de Feht, Tom Smulders, beweert, maar van het Type-3, “dit wil zeggen, dat het pubs zijn die de wet naleven en, dat hij die handelt als Type-4  een wetsovertreding begaat.”


                
              Antonio Vélez/Fecao                                              Tom Smulders/Feht.

“En het is waar, dat sommige meer geluid produceren, maar dat zijn slechts acht etablissementen, die niet schuldig zijn,” omdat wat men moet meten, het geluid is van het winkelcentrum in zijn totaliteit, zegt Vélez met verwijzing naar het Winkelcentrum ‘Plaza de Maspalomas’.

De politie moet de geluidsoverlast meten op 100 meter afstand van het etablissement, op het punt waar dit niet meer mag bedragen dan 45 decibel, maar Vélez verzekert, dat de metingen hebben plaatsgevonden in de etablissementen zelf en, dat is onwettig; net zo onwettig als, dat men dit doet direct naast de luidspreker, waar het meetresultaat buitensporig hoog is.

Vélez erkent echter, dat in het Zuiden van Gran Canaria zich een verschijnsel voordoet, wat niet het geval is op andere locaties en, dat is, dat ondernemers onderling concurreren met diverse muziek en de luidsprekers op volle sterkte, om door met meer geluid, meer publiek te trekken.

In elk geval gaat het, op een enkele uitzondering na, om legale uitgaansbedrijven, die hoogstens  “onwettigheden” zouden  bedrijven, wat te wijten is aan het feit, dat de locaties niet zijn aangepast aan de regelgeving voor podiumactiviteiten; want, geen van de 18 winkelcentra in San Bartolomé de Tirajana is aangepast aan de wetgeving en, dat moet de vordering zijn van de ondernemers en van de FEHT; het bestuderen van het rapport, op het moment, dat zij  tegen de belangen van hun leden ingaan.

Vélez geeft toe, dat deze overtredingen van de winkelcentra - ze moeten evacuatieplannen hebben, controleren op het aantal bezoekers en ook geluidsbeperking in hun geheel en niet per etablissement - en de slechte metingen, ervoor gezorgd hebben, dat Justitie de etablissementen voorlopige opschorting van de verzegelingen heeft toegekend.

Anderzijds is Vélez van mening, dat het werkelijke probleem zit in de grote toestroom aan publiek, aan het gebrek aan controle op het aantal bezoekers in de winkelcentra en, aan de botellones (drink- en zuipgelagen) die zich voordoen in de omgeving en die niet gecontroleerd worden door de Gemeente San Bartolomé de Tirajana.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Horeca-vereniging FEHT

beschuldigt

bars in Meloneras

van het ontstaan

van

botellones

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 29 augustus - De terrassen van het Winkelcentrum ‘Meloneras’- concreet, dat van de 'Aqua Ocean Club´-, zijn in het winkelcentrum de breekpunten geworden tussen de logies-sector en de recreatie-sector van de horeca-vereniging.

De vicevoorzitter van de horeca-federatie FEHT, Tom Smulders, heeft op dinsdag 28 augustus 2012 benadrukt, “dat het ontstaan van het bottellón (drink- en zuipgelag) en de nachtelijke geluidsoverlast ligt in de decibellen-oorlog die elk weekeinde losbarst in de uitgaansbedrijven van Meloneras, voor het aantrekken van een jong publiek wat wil stappen tot aan het ochtendgloren.”


De eigenaar van het terras
'Aqua Ocean Club', José María Luque, tijdens de opening in 2010; samen met  de Canarische Dunia Trujillo, in 2008 finaliste van ‘Factor X’, de Spaanse versie van het televisieprogramma ‘X-Factor’.

Daarentegen wijst de eigenaar van ‘Aqua’, José María Luque, deze beschuldigingen af en verzekert, “dat de uitgaansbedrijven de eerste benadeelden zijn, vanwege het drinken van alcohol op de openbare weg” en,  “dat zij het zijn, die het meeste belang hebben bij het uitroeien ervan.”

In feite heeft hij kritiek op de toegeeflijkheid ten opzichte van het botellón en merkt op, dat de vereniging van eigenaren van het winkelcentrum gevraagd heeft, om politieoptreden; om samenscholing in de omgeving van hotels tegen te gaan.


Terraza Aqua Ocean Club, in winkelcentrum ‘Meloneras’.

Tom Smulders geeft aan, dat het Aqua-terras blijft doorgaan te functioneren als een discotheek in de openlucht, ondanks, dat het verzegeld is door de Policía Local, vanwege het niet bezitten van een vergunning. In de zienswijze van Smulders, volgt de eigenaar van het uitgaansbedrijf niet de criteria waarmee deze zijn onderneming heeft geopend, want het is opgericht als ‘chill-out’ voor de gasten van de luxehotels in Meloneras en, het is nu veranderd in de voornaamste uitnodiging aan een jong publiek, dat in het weekeinde komt en wat niets, of bijna niets, besteedt, omdat men drinkt op de openbare weg, en dat wil stappen tot aan het ochtendgloren.”

 
                 Terraza Aqua Ocean Club, in winkelcentrum ‘Meloneras’.

“Veel ondernemers van uitgaansbedrijven,” aldus Smulders, “hebben het doel verloren, want in plaats van de voornaamste industrie van Gran Canaria in de watten te keggen, wat het toerisme is, wijdt men zich aan het zoeken naar een jong weekend-publiek en daartoe heeft men de bedrijven veranderd in discotheken zonder vergunning en met de muziek op volle sterkte, wat op zich een uitnodiging is aan het bottelón (drink- en zuipgelag).

>
Tom Smulders, vicevoorzitter FEHT.

“Men zal zich moeten bezinnen en na moeten gaan wat we willen, een gezond toerisme zeven dagen per week, of daarentegen, dat onze gasten wegvluchten als ze bij Plaza de Maspalomas aankomen vanwege het schandaal en de druk van de tiqueteros ('deurleurders'),” zo becommentarieert de vicevoorzitter van de FEHT.

Tegenover de kritiek van Smulders, bevestigt José María Luque, dat ‘Aqua’ en andere uitgaansbedrijven die in eenzelfde situatie verkeren, willen, dat men het botellón van Meloneras uitroeit en dit  zelfs, “met een veel strengere regelgeving.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


De zuidelijke

weekeinde-botellones

breiden zich uit

naar

Meloneras
De Logies- en de recreatiesector

heeft te kampen

met

nachtelijk lawaai
De Horecavereniging

eist een

“vastberaden” optreden

van de Gemeente,

vanwege schade aan het toeristisch imago

SAN BARTOLOMÉ TIRAJANA - dinsdag 28 augustus 2012 - De grootste vrees van de toeristische sector is bewaarheid. De botellones (drink- en zuipgelagen) hebben zich in de vakantiemaand augustus uitgebreid tot het gebied van Meloneras, met samenscholingen van duizenden jongeren tot in de kleine uurtjes op enkele meters afstand van de hotels.

De concentratie van het consumeren van  alcohol op straat beperkte zich tot nu toe tot enkele straten in Playa del Inglés, om precies te zijn, in de nabijheid van het Plaza de Maspalomas; maar, in de afgelopen weekeinden heeft zich dit verplaatst naar Meloneras. Zo heeft Tom Smulders aangegeven op maandag 28 augustus 2012.


De
bottelones in het weekeinde bereiden zich uit naar het gebied van Meloneras.

De Nederlander Tom Smulders is vicevoorzitter van de Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo (FEHT) (Horecavereniging) en hij eist een “vastberaden” optreden van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, “vanwege de schade die de logiesbedrijven ondervinden evenals het bijbehorende imago van het Eiland Gran Canaria.”


Tom Smulders.

Tom Smulders wijt de verspreiding van de bottelones in het weekeinde aan, "het gebrek aan controle" door het Gemeentebestuur op sommige uitgaansbedrijven in Meloneras, die blijven functioneren, ondanks dat de Gemeente ze verzegeld heeft, wegens overtreding van de geluidsnormen, en in sommige gevallen vanwege het ontbreken van een openingsvergunning."
De vicevoorzitter van de horecaondernemers heeft de burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez, verzocht, “de wetten na te leven, die voor iedereen gelden.”

Tom Smulders herinnert eraan, dat  Marco Aurelio Pérez kritiek, dat als de burgemeester nu bepaalde signalen doet uitgaan naar de illegale uitgaansbedrijven, Justitie weer een slag verloren heeft, want niemand neemt impopulaire maatregelen als de verkiezingen in zicht zijn.”

De leider van de horeca-ondernemersvereniging legt uit, dat het bottelón (drink- en zuipgelag) de voornaamste straten van Meloneras (be)treft, van de Clínica San Roque tot aan de zeeboulevard en het strand, met lawaai tot aan het ochtendgloren, vervuiling, vechtpartijen, vernieling van straatmeubilair en schade aan privé-eigendom.


Oplossingen
Marco Aurelio Pérez heeft toegegeven, dat het bottelón zich heeft uitgebreid tot Meloneras en heeft verzekerd, dat het Gemeentebestuur oplossingen zoekt, zoals het doen uitgaan van een specifieke verordening tegen het drinken van alcohol op de openbare weg, of via het instellen van een parkeerverbod in deze gebieden.


Marco Aurelio Pérez Sánchez.

Wetteloosheid
Wat betreft de door verzegeling gesloten uitgaansbedrijven, legt de burgemeester uit, “dat de Gemeenteraad momenteel informatie verzamelt en dienovereenkomstig besluiten zal nemen;” maar, hij geeft aan, dat de meesten hun deuren opnieuw hebben geopend, omdat de eigenaren zich tot Justitie gewend hebben, met verzoeken tot het  verlenen van voorlopige voorzieningen, en dat men deze bijna allemaal heeft aanvaard.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Vital Suites

wil

medisch centrum

installeren
Aaneenschakeling

van

12 jaar conflict

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 25 augustus 2012 - Het hotelcomplex Vita Suites heeft aan de Gemeente San Bartolomé de Tirajana toestemming gevraagd voor het installeren van een medisch centrum met verblijfsaccommodatie en een restaurant. Waartoe Gemeente San Bartolomé de Tirajana toestemming heeft gegeven voor de procedure van de publieke bekendmaking, en daarmee is de termijn voor de indiening van bezwaren geopend voor hen die zich hierdoor geschaad zouden kunnen voelen.

De termijn van openbaarmaking is ingegaan op woensdag 8 augustus 2012, de dag waarop het in het  Boletín Oficial de la Provincia (BOP) (de Provinciale Staatscourant) is gepubliceerd en duurt 20 werkdagen vanaf de publicatiedatum. Het adres is Avenida de Gran Canaria nummer 80, op perceel 55, zo staat te lezen in het BOP.

Het complex Vital Suites is in de afgelopen 12 jaar oneindig vaak geplaagd, sinds een particulier aangifte heeft gedaan van onregelmatigheden.

In 2008 heeft een uitspraak van het Hooggerechtshof de Gemeente San Bartolomé de Tirajana bevolen een procedure te openen tegen de bedrijfsleiding van de Surfing club Águila Playa SL wegens overbebouwing en het ontbreken van een openingsvergunning, terwijk de eerste uitspraak  van Tribunal Superior de Justicia de Canarias in het  nadeel van het complex dateert uit 2003, waarin men - na aangifte door de particulier - opdracht heeft gegeven tot herstel van de rechtsorde.

Het heeft klachten geregend bij Justitie, met de voormalig burgemeester Juan José Santana als beschuldigde voor het plegen van ambtsmisdrijf, evenals met de wethouder van Stedenbouw, David Delgado, omdat zij vermoedelijk op de hoogte waren van de onregelmatigheden en voor het proberen deze later te legaliseren.  Op  zijn beurt, heeft Delgado  Vital Suites aangeklaagd wegens ongehoorzaamheid.

De Gemeente heeft in 2011 het Hotel een boete opgelegd van 9 miljoen euro, plus de verplichting, de zonder vergunning gebouwde etage  te slopen evenals een bebouwd gedeelte van 1.700 m², dat ook zonder vergunning is gebouwd, waarop verzegeling en  ontzegeling heeft plaatsgevonden.

Momenteel is het complex in bedrijf, maar er is nog geen eind gekomen aan de problemen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


 

Smulders:

‘Alle uitgaansbedrijven hebben zich,

op een of andere manier,

ontdaan

van de

verzegeling’

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 25 augustus 2012 - De vicevoorzitter van de FEHT, de Nederlander Tom Smulders, eist van de burgemeester, Marco Aurelio Pérez, dat men de regelgeving naleeft en optreedt tegen de nachtelijke geluidsoverlast; en niet, dat men zich - net als het vorige Gemeentebestuur - “onbevoegd”, verklaart.

“Sommige bedrijven hebben dit via de juridische weg gedaan, maar anderen hebben de dichtstbijzijnde schaar gepakt zonder zich iets aan te trekken van de politie,” zo heeft de vicevoorzitter van de FEHT verzekerd betreffende de tien uitgaansbedrijven die vorige week zijn  verzegeld, dat die nu opnieuw geopend zijn terwijl de ongeregeldheden voortduren, aldus Tom Smulders.Tom Smulders.

Sommige bedrijven hebben de rechter gevraagd, om een voorlopige schorsing van de verzegeling, maar Smulders bevestigt, dat andere bedrijven dit niet hebben gedaan.

Tom Smulders brengt in herinnering, dat enkele verzegelingen het uitgaansbedrijf zelf betreffen en bij andere alleen de geluidsinstallatie.

Ook herinnert Smulders eraan, dat de  oorzaak van de ongeregeldheden ligt in het feit, dat men een openingsvergunning heeft gevraagd voor een uitgaansbedrijf type 2, wat kiosk-terrassen zijn, maar dat men een activiteit aanbiedt alsof ze type 3 (met muziek en geluidsisolatie)zijn, of type 4 (discotheek); met de verergering, dat men dit in de openlucht doet, terwijl er speciale eisen worden gesteld als men een discotheek wil beginnen, waarbij nooit muziek in de openlucht wordt toegestaan.

Vastberadenheid
Smulders prijst de vastberadenheid van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, door deze uitgaansbedrijven te verzegelen, maar hij eist, dat men veel verder gaat dan dat, opdat men zich aan de eigen regelgeving houdt. Ten eerste, zo verzekert Smulders, omdat er bedrijven zijn die niet beschikken over een voorlopige schorsing en ten tweede, omdat in geen enkel geval het probleem is opgelost.

Bovendien, zo gaat Smulders verder, heeft men niet alleen de macht, om de acties tegen de onregelmatigheden voort te zetten, maar men eist aldus een juridisch oordeel, dat het Gemeentebestuur verplicht, de eigen regelgeving na te leven.

“Of gaat de burgemeester zich onbevoegd verklaren, net zoals  de vorige wethouder, David Delgado, dit gedaan heeft?” vraagt de vicevoorzitter van de Federación de Empresarios de la Hostelería y el Turismo (FEHT) (Horeca-vereniging) zich af. Smulders laat weten, dat deze organisatie zowel hotels en appartementen, evenals uitgaansbedrijven (bars en discotheken) en restaurants in zich verenigt; reden, waarom hij  een conflict ontkent tussen de recreatiesectoren en de logiessector, want beiden moeten  samenleven zonder in een “decibellen-oorlog” te treden tegen het universele recht op nachtrust,” want de muziek moet men in daartoe aangepaste, goedgekeurde ruimten afspelen.

Botellones
“Bovendien zijn  er de bottelones (drinkgelagen),” en hier, zo kritiseert Smulders, ontbreekt het aan optreden van de Gemeente, vanwege het gebrek aan politie-surveillance, omdat in de zomer  de meeste agenten, “met vakantie zijn”, hoewel hij benadrukt, dat ook zij recht op rust hebben, waarbij Smulders  zinspeelt op een betere organisatie in de vakantieplanning, opdat ze niet buiten dienst zijn, op momenten,  dat de bevolking hen het hardste nodig heeft, waarbij Smulders verduidelijkt, dat de kritiek zich niet richt op de weinige agenten die wel in dienst zijn.

Brandpunten
Smulders benadrukt, dat er twee brandpunten zijn waar zich bottelones (zuipgelagen) voordoen, in de omgeving van Meloneras en op, dat van het Plaza de Maspalomas. En op twee momenten, bij het “indrinken” voor het op stap gaan, en daarna, wat dan een veel agressievere botellón is, want de barklanten verblijven langs hun auto’s om nog een afzakkertje te pakken, of omdat ze de gehele verdere nacht in afwachting zijn van de afname van de effecten van de ingenomen alcohol, of omdat ze wachten totdat de politiecontroles zijn opgeheven, maar dan zijn de jongeren “tijdbommen en voor de bewoners in de omgeving “een hel”.

Gevangenis
“Vanuit de FEHT doen we een oproep, opdat de burgemeester met zijn volle bevoegdheid de regelgeving toepast welke zijn gemeente heeft opgesteld, om de recreatiesector te controleren,” want “we vrezen, dat dit zich ontwikkelt tot een lijdensweg met uiteindelijk nul resultaat,” waarbij men eist, dat een gerechtelijk vonnis de Gemeente verplicht gevolg te geven aan de eigen regelgeving en, dat dit arrest op het Península (Iberisch Schiereiland = vasteland van Spanje) heeft geleid, tot het in de gevangenis doen belanden van een wethouder.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Gemeente

gaat over

tot

eerste fase

van

verzegeling uitgaansbedrijven
De ondernemers betreuren de maatregel

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA – vrijdag 17 augustus 2012 - Terwijl de ondernemers in het uitgaansleven zich hestellen van het slechtste jaar van de economische crisis gedurende de zomermaanden, zal de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, na vooraf gewaarschuwd te hebben,  zonder mededogen op vrijdag 17 augustus 2012 overgaan tot het verzegelen van de geluidapparatuur van diverse horecabedrijven in de winkelcentra ‘Plaza de Maspalomas’, ‘Kasbah’, ‘Metro’, ‘Parque Tropical’ en 'Meloneras'. Waar een reactie van de getroffen ondernemers niet lang op zich laat wachten.

”Het zijn enkele maanden die ons wat geld in het laatje brengen, om de openstaande rekeningen van leveranciers  en  de gemeentelijke belastingen te betalen voor de rest van het jaar  en  wat arbeidsplaatsen oplevert ,” zo benadrukt een van de getroffenen.

Volgens gemeentelijk bronnen, bevinden zich onder de bedrijven waar verzegeling zal plaatsvinden: ‘Roger’ in Winkelcentrum ‘Kasbah’, het ‘Aqua’-terras in Meloneras, ‘Línerkers’ en ‘MTV’ in Winkelcentrum ‘Plaza de Maspalomas’, evenals ‘Kopas Sur’ in Winkelcentrum  ‘Metro’.

Voor de bedrijfsleider van beide laatstgenoemde bedrijven,  Julio Blanco, voert men de maatregel eveneens uit als men over de  benodigde vergunningen beschikt; reden, waarom hij deze houding van  de wethouder niet begrijpt.

“Ik ben gaar,” zegt hij verwijzend naar de golf van acties die zijn belangen schaden, waarbij  hij  - volgens eigen zeggen - beweert een bijdrage te hebben geleverd aan het gebied, met kwaliteitsetablissementen en goede horeca-bediening in cafés en uitgaansgelegenheden.

Om deze reden toont hij zich bezorgd over het imago, dat een actie zoals deze kan oproepen voor zijn bedrijven en voor zijn persoon; waardoor hij niet ontkent, te studeren op juridische maatregelen.

Technici
Vooralsnog weet men niet, hoe lang de geluidsapparatuur  van de genoemde bedrijven verzegeld zal blijven, want dat is een beslissing van de gemeente-technici volgens de van toepassing zijn de wetgeving, zo onderstreept de wethouder van Disciplina Urbanística y Policía (Openbare Orde en Politiezaken), Ignacio Casteleiro.

De wethouder laat weten, dat volgende week er nieuwe verzegelingen zullen volgen, 48 uur na de voorafgaande waarschuwing, als eenmaal de bezwaarperiode is verstreken.

Zonder de bedrijven te specificeren, geeft hij wel aan, dat de meerderheid zich bevindt in winkelcentra met de meeste geluidsoverlast, waaronder opnieuw ‘Plaza’, ‘Metro’, ‘Kasbah’ en ‘Yumbo’.

De van toepassing zijnde boetes variëren van €3.000 tot €60.000,= als naar gelang de processen verbaal, waarbij de periode van verzegeling tussen de twee en 15 dagen kan bedragen.

Het merendeel van de klachten is te wijten aan geluidsoverlast, sluitingstijden en het niet beschikken over de juiste vergunningen voor het uitoefenen van deze activiteit.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


 

Bottelones

(drinkgelagen),

geluidsoverlast

en

weinig aanwezigheid van Politie

tijdens

het tweede weekeinde

van

augustus
Departement Openbare Orde

kondigt

53 verzegelingen

aan

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 14 augustus 2012 -  Dit is de balans die ondernemers van logiesbedrijven en particulieren opmaken na het tweede weekeind in de vakantiemaand augustus.

Bottelones (zuipgelagen) tot aan het morgengrauwen, geluidsoverlast waardoor men niet kan slapen en amper aanwezigheid van politie voor de grote toestroom van bezoekers die wordt waargenomen in de toeristengemeente San Bartolomé de Tirajana; het is de “verontwaardigde” balans die  ondernemers van logiesbedrijven en particulieren opmaken tijdens het tweede weekeinde van de vakantiemaand augustus.

Botellones (goedkooe, ordinaire zuipgelagen) Spanje's nationale plaag tijdens de weekeindnachten in de zomerse vakantiemaanden. (Archieffoto's)

 

De beweging van voertuigen in de nacht, de uit de hand gelopen nachtelijke muziek afkomstig van uitgaansbedrijven en zelfs van restaurants met live-optredens, ontlasting en braaksel van dronken jongeren op straat, vechtpartijen en een overvloed aan flessen op de trottoirs, en diverse plastic boodschappentassen in de straten van het toeristengebied is niet het beste plaatje, wat zich elk jaar herhaalt.

 


 

Dit is de aanblik van een toeristenoord met een nieuw Gemeentebestuur, dat de vijftigste verjaardag wil vieren en wat voor het eerst is aangewezen als zetel voor het vieren van de Werelddag voor het Toerisme, door de Wereldwijde Organisatie van het Toerisme, met een inspectie die geleid wordt door de lokale ambtenaren.


Tom Smulders:  "Schandelijk..."

Schandelijk
“Het is een schandelijke nacht geweest,” betreurt - met verwijzing naar zaterdagavond 11 augustus 2012 - de voorzitter van de Commissie Toerisme en Veiligheid, van de Federación de Empresarios de Hostelería Y Turismo (FEHT), de Nederlander Tom Smulders, de verdediger van harmonie in het gebied, dat  elk jaar te kampen  heeft met dezelfde incidenten, zonder antwoord van het bevoegde Gemeentebestuur.

Ondertussen verblijven de getroffen toeristen bang in hun appartementen, zonder te kunnen slapen en met tientallen flessen onder de balkons van hun kamers, net zoals de gemeentelijke schoonmaakploegen bevestigen, die gewend zijn aan het telkens opnieuw opruimen van de restanten van de bottelones (zuipgelagen) welke plaatsvinden gedurende de zomermaanden.

Tom Smuders geeft, als vertegenwoordiger van de werkgeversvereniging,  de “wreedheid” aan waarmee bepaalde dronken jongeren tekeer gaan. Als voorbeeld noemt hij een groep die glazen flessen gooit tegen de muur van een etablissement in Playa del Inglés, met de bedoeling de hotelgasten te verwonden.

De inspanningen, om te bereiken, dat er meer blauw op straat is op zulke momenten, zijn vruchteloos gebleken en de getroffenen moeten lijdzaam toezien, dat er geen politie-eenheden beschikbaar zijn.

Smulders geeft aan, dat de ondernemers van de logiesbedrijven niet tegen het uitgaansleven zijn, integendeel zelfs, maar dit moet wel “gezond en veilig zijn.”


Wethouder Openbare Orde en Politiezaken, Ignacio Casteleiro, "Persoonlijk optreden..."

Verzegelingen
Voor de wethouder van Openbare Orde en Politiezaken, Ignacio Casteleiro,  is de situatie complex, maar hij verzekert, dat zijn departementen de conrtrole behouden, ondanks de schaarse middelen waarover zij beschikken.

De wethouder richt zich op de geluidsoverlast, “een aanzienlijk probleem,” voor een gemeente waar men uitgaansleven en rust combineert. Als bewijs van de verantwoordelijkheid die hij draagt, heeft hij wat dit betref in totaal 53 verzegelingen aangekondigd, welke men trapsgewijze zal uitvoeren in de komende dagen.

Na analyse van alle gebieden die geluidsoverlast veroorzaken, hebben de gemeentelijke technici nu een draaiboek, waar men de verzegelingen van de geluidsapparatuur zal toepassen. Bovendien  heeft Casteleiro aangekondigd, dat zijn departement nu beschikt over de gevraagde kaart voor het reguleren van de geluidssterkte.

Op deze kruistocht zal men geen enkel etablissement sparen, verzekerde hij, inclusief die in Winkelcentrum ‘Meloneras’ die hun  reputatie hebben verworven door heimelijk samen te spannen met de Gemeente, waarvan hij verzekert, dat er processen geopend zijn voor het niet beschikken van openingsvergunningen en aangiften voor het veroorzaken van geluidsoverlast aan de logiesbedrijven in de omgeving.

In de gebieden tussen ‘Plaza’, ‘Metro’ en ‘Kasbah’ zal men ruim tien geluidsinstallaties verzegelen, omdat deze de toegestane geluidsnorm overschrijden, vanwege aangiften van particulieren, zo voegt de wethouder toe.

Op hun beurt geven ondernemers en werknemers  in het uitgaansleven aan’, dat de wethouder, samen met diverse agenten van de Policía Local, zich persoonlijk inzet tegen de geluidoverlast en de gepaste sluiting van de diverse soorten van nachtelijke uitgaansbedrijven, door een ronde te maken langs de voornaamste gebieden in de Zuidelijke nacht van afgelopen zaterdag. Gelukkig hebben zich - vanwege de spanning die heerst tussen de eigenaren van de nachtclubs en het bezoek van de wethouder- geen incidenten voorgedaan vanwege de sluitingen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


 

Gemeente

verzegelt

illegaal horeca-terras

bij

winkelcentrum ‘Plaza de Maspalomas
Geklaagd wordt,

dat men profiteert

van

de vakantiemaand augustus

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 11 augustus 2012 - Op vrijdagmiddag 10 augustus 2012 om 14:00 uur zijn agenten van de Policía Local van San Bartolomé de Tirajana, van het departement Openbare Orde, overgegaan tot het stopzetten en verzegelen van illegale werkzaamheden voor het opzetten van een groot terras bovenaan het Winkelcentrum ‘Plaza’ in Playa del Inglés.

Een uur later lagen de werkzaamheden volledig stil en alle apparaten, samen met het meubilair wat in de ochtend geplaatst was, heeft men verwijderd, waarbij proces verbaal is opgemaakt, dat zal worden overgedragen aan de bevoegde rechter.

De betreffende ondernemers - onder wie leden van de winkeliersvereniging van het betreffende winkelcentrum, waarvan de voorzitter zich tegenstander toonde van elk overheidsingrijpen - hebben de werkzaamheden 24 uur vooraf aangemeld; de wettelijke periode, die is vastgesteld door het gemeentelijke Departement Ruimtelijke Ordening, dat geleid wordt door wethouder Ignacio Casteleiro, voor het bestuderen en verwerken van de technisch rapporten welke een dag eerder zijn opgemaakt voordat men de onregelmatigheden heeft waargenomen.

Wijziging van het gebruik
De ondernemer Juan Manuel Pérez is een van de getroffenen door de genoemde werkzaamheden, die hij tot twee keer toe heeft aangegeven. De eerste keer op donderdag 9 augustus 2012 bij de Policía Local en de tweede keer op vrijdag 10 augustus 2012 bij het Departement Ruimtelijke Ordening zelf.

In zijn verklaring zegt hij, dat de bezette gebieden een verandering van gebruik ondergaan door het aanleggen van een openbaar terras, zelfs voorzien van diverse bars, grenzend aan een speelhal, wat oneerlijke concurrentie met zich meebrengt voor de overige etablissementen

Vanwege deze feiten heeft hij verzocht, om schorsing van de werkzaamheden en anderzijds, dat men vaststelt, of de speelhal vergunning heeft voor het openen van een bar;  in de veronderstelling, dat die vergunning al in 1998 zou zijn ingetrokken.

Verzegeling
Op zijn beurt heeft de wethouder van Ruimtelijke Ordening, Ignacio Castelleiro, in verklaringen tegenover de persmedia aangegeven, dat alles erop wijst, dat men de werkzaamheden verricht zonder over ook maar enigerlei vergunning te beschikken; reden, om uit voorzorg tot verzegeling over te gaan.

De wethouder wil tot in detail weten wat voor project men in de praktijk wil opzetten en vooral, dat de werkzaamheden worden uitgevoerd overeenkomstig de vergunning als men die al bezit, “maar hij zal geen nieuwe openlucht-discotheek gaan toestaan,” zo heeft hij laten weten.

“Het is duidelijk, dat het gebruik in het gebied beperkt is en, dat er behoorlijk wat problemen zijn met de vergunningen van de diverse etablissementen in de omgeving,” zo laat Castelleiro weten.

Beperking
De onregelmatigheden in Playa del Inglés kennen geen grenzen, wat een bewijs is van de overtreding van de overheidsregels, en wat het huidige Gemeentebestuur probeert af te remmen is een stormloop in het aanleggen van dit soort “mega-terrassen in de openlucht.”

De vertraagde werking van de Overheid in de volle zomermaand augustus; de vakantie van de burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez ; het gebruik, om dit soort terrassen bij nachtelijke uitgaansbedrijven aan te leggen, en de ervaring van een van de leden, om gemeenschappelijk ruimten in beslag te nemen met grote terrassen in in winkelcentrum ‘Meloneras’, zouden kunnen schuilgaan achter dit soort acties.
Het gaat om een groot terras wat bijna de gehele cirkelomtrek beslaat van Winkelcentrum ‘Plaza de Maspalomas’ en, dat is aangeklaagd door de Nederlander Tom Smulders als voorzitter van de Asociación de Empresarios Extrahoteleros (Vereniging van Eigenaren van Buitenhotelse Logiesaccommodaties); een vereniging, die onderdeel uitmaakt van de Federación de Empresarios de Hostelería de Las Palmas (Federatie van Horeca-verenigingen van - de provincie - Las Palmas).


Tom Smulders.

“Ik heb de wethouder van Disciplina Urbanística (Bouwzaken), Ignacio Casteleiro, gevraagd, dat hij de wettigheid van de versnelde bouw onderzoekt van een megalocatie in de openlucht in een gebied wat al onrustig is, met veel lawaai en, dat geplaagd wordt door veel overtredingen vanwege een sterke rivaliteit,” zo geeft de voorzitter van de werkgeversvereniging aan tegenover de persmedia.

Meloneras
De omstandigheid wil, dat een van de ondernemers die deze projecten promoot, op zijn beurt, verantwoordelijk is voor het terras ‘Aqua Meloneras’; een klein etablissement, dat al diverse keren is aangeklaagd voor het veroorzaken van geluidsoverlast en, dat beschikt over een groot terras, dat op zijn beurt, een unieke ruimte vormt daar waar de wetgeving annexatie, of afsluiting van een dergelijk gebied niet toestaat; waar met alleen tafels, stoelen  en parasols toestaat met verplaatsbare elementen, maar waar een cabine met een Dj en luidsprekers verboden is.

Lawaai
Volgens de horeca-ondernemers  - van wie vele nadeel ondervinden door het lawaai en de botellones (openbare drinkgelagen) die het betreffende gebied voortbrengt waar men een betere politie-controle verlangt; waar het zelfs voorkomt, dat getuigen van de molest als patiënt moeten worden opgenomen in het nabijgelegen ziekenhuis -  verergert een terras met deze eigenschappen in ‘Plaza de Maspalomas’ alleen maar de onhoudbaarheid van het molest, dat veroorzaakt wordt door lawaai in het gebied waar duizenden toeristen overnachten.

“Ze benutten augustus, om dit in gang te zetten en ze gaan door met het beleid, de politiek voor voldongen feiten te plaatsen,” klaagt Smulders, die waarschuwt voor dit soort praktijken, die gebruikelijk zijn in het nachtelijke uitgaansleven, en welke dienen te worden uitgebannen door het huidige Gemeentebestuur.


Marco Aurelio Pérez Sánchez.

In het Winkelcentrum ‘Plaza’ bevinden zich enkele panden die eigendom zijn van de Gemeente en waarin diverse, soortgelijke etablissementen hun activiteit gestart zijn in 2004 onder een vorige Gemeentebestuur, waarvan uitgerekend Marco Aurelio Pérez burgemeester was.


Ignacio Castelleiro.

Aangiften
De eerste aangifte die gedaan is tegen deze veronderstelde illegale werkzaamheden, is gedaan op donderdagochtend bij de wethouder van Bouwzaken, Ignacio Castelleiro, die zich onmiddellijk naar het gebied heeft begeven, samen met een agent van de Policía Local en een technicus van de Gemeente.

Nadien is een nieuwe aangifte gedaan door diverse, benadeelde ondernemers van het Winkelcentrum ‘Plaza’, naar aanleiding van een bezoek in de middag.

 
 
Feitelijk beschuldigen de aangevers, zoals de leden van de winkeliersvereniging, de verantwoordelijken voor de werkzaamheden ter afsluiting en behuizing van het terras waar, klaarblijkelijk, men uitsluitend een vergunning heeft voor het wijzigen van de elektrische installatie en het schilderen van muren.

Men heeft echter materiaal in overvloed aangetroffen op de locatie van de werkzaamheden, zoals bar-meubilair en andere, noodzakelijke elementen voor het installeren van een horeca-terras, dat niets van doen  heeft met de  vergunningen en, dat in strijd is met de Gemeentelijke verordeningen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Aanval op toeristen in Playa del Inglés
Sarahwi-vrouwen en tiqueteros vallen toeristen lastig,

om ze geld afhandig te maken,

of

om een van hun etablissementen te bezoeken

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 23 juli 2012 - Tegen het vallen van de avond  raakt de promenade tussen de winkelcentra ‘Metro’, ‘Kasbah en ‘Plaza’ in Playa del Inglés vol met tiqueteros. Binnen enkele uren wordt het gebied ingenomen door meer dan 30 uitdelers van visitekaartjes, die uitnodigen restaurants, bars, clubs en feesten te bezoeken; of, om deel te nemen aan nachtelijke excursies op een boot, om alcohol te drinken. Deze toeristenjagers, waaronder vertegenwoordigers uit allerlei landen, maar in meerderheid uit Noord-Afrika, hebben hier hun werkgebied.

Enkele dringen bijna de deuren van de Templo Eucuménico binnen en anderen even verderop, bij de taxistandplaats, vallen klanten lastig die deze winkelcentra willen bezoeken. Ze hebben door, dat we hen in de gaten houden, en de winkeleigenaar die deze illegale activiteit heeft aangegeven, waarschuwt ons. De gemeentelijke verordening staat slechts toe, dat elk pand een medewerker aan de deur heeft staan, om de toeristen uit te nodigen naar binnen te komen. Maar er zijn  discotheken die wel zeven  klanten-lokkers in dienst hebben.


Het lastig vallen van toeristen in Playa del Inglés.

Bij dit leger van toeristen-stalkers heeft zich een groep van ruim toen Sarahwi-vrouwen aangesloten, die vanwege het mindere toezicht zijn verhuisd naar de boulevard Costa Canaria waar ze met een amulet aan een draad, als pendel - waarvan ze beweren, dat die gezondheid en liefde brengt, vijf euro proberen te vangen, of het eerste biljet, dat de bezoeker in zijn portemonnee laat zien. Bronnen binnen de Politie bevestigen, dat er tegen deze vrouwen, ook aangifte van diefstal wordt gedaan.

De agressieve stijl waarmee de tiqueteros opereren heeft conflicten veroorzaakt tussen ondernemers die hun bedrijf hebben in deze winkelcentra. Maar zelfs de Policía Local, die patrouilleert in auto’s, is eraan gewend hen te zien handelen.
“Het is goed, dat elke zaak er een aan de deur heeft, geüniformeerd en met een badge, om toeristen uit te nodigen naar binnen te komen, maar er zijn er zoveel, dat alles door elkaar loopt, van kaartjes-uitdelers voor restaurants tot aan degenen die excursies verkopen voor kroegentochten en drugs-tours” zo geeft Julio Blanco aan, die een zaak heeft in het winkelcentrum ‘Plaza de Maspalomas’.

Maar de eigenaar van een andere zaak laat echter weten, “dat degene die de meeste leurders in dienst heeft het hardst klaagt.”

Hij benadrukt ook, “dat men weet, wie voor wie werkt,” hoewel ondernemers die er vier tot vijf in dienst hebben dit ontkennen.

Ook Julio Blanco legt uit, dat men is overeengekomen met de  verkoop te stoppen  van  deze excursies - met deelname van wel 200 jongeren die zich tijdens de kroegentocht bezatten - maar,  dat als een discotheek ermee begint om deze te organiseren, de naderende opnieuw volgen.

Vanuit de  keuken van zijn restaurant klaagt Paco Molina over de overlast  waaraan de toeristen zijn  onderworpen. “Men heeft geen vrijheid, men laat ze niet rustig passeren, of naar een plaats gaan waar ze rustig kunnen eten. De Sarahwi pakken ze bij de hand en laten ze niet meer los, en vervolgens, in het Plaza de Maspalomas, beledigen ze de toeristen,” zo vertelt hij. Bovendien klaagt hij, dat de Gemeente San Bartolomé de Tirajana geen halt toeroept aan deze straatverkoop.

Bjorn Crist, directeur van hotel ‘Maritim’, met een restaurant in het gebied, legt uit, een medewerker bij de ingang te hebben staan, “maar niet om passanten naar binnen te lokken; maar, om te voorkomen, dat andere proberen te verhinderen, dat men zijn restaurant binnengaat.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg

 


Strandkiosken Zuid Gran Canaria

willen

concessie voor

vijf, of  tien jaar

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag  29 juni 2012 - De chiringuitos (strandkiosken) in het Zuiden van Gran Canaria  verlangen, dat de concessie wordt verstrekt voor vijf, of tien jaar. Het Concorcio stelt Kustzaken voor de regelgeving te wijzigen, om de vernieuwing van de strandkiosken mogelijk te maken op Playa del Inglés en op het strand van Maspalomas.

Het Consorcio para la Rehabilitación Turística del Sur (Consortium voor het Toeristisch herstel van het Zuiden) verlangt van het Ministerie van Milieuzaken een wijziging in de regelgeving voor de kusten, opdat de overheidsconcessies voor de strandkiosken verleend kunnen worden voor periodes van vijf tot tien jaar en niet, voor telkens slechts een jaar, wat dan de renovatie en goed onderhoud van de tientallen strandtenten op Playa del Inglés en op het strand van Maspalomas ten goede zou komen.

De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria,  José Miguel Bravo de Laguna,  heeft op  woensdag 27 juni 2012 opgemerkt, dat de verbetering van de kiosken een van de belangrijkste onderwerpen was die men behandeld heeft in  de ontmoeting  met de directeur-generaal van Duurzaamheid van de Kust en de Zee,  Pablo Saavedra; een ontmoeting,  die ook is bijgewoond door de burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez en, door de gedelegeerde van de Spaanse Regering op de Eilanden,  María del Carmen Hernández Bento.

Bravo de Laguna heeft uitgelegd, dat het voorstel aan het Ministerie zich beperkt tot de bevoegdheid van autorisaties, want als deze voor een jaar is, dan ontmoedigd dit de ondernemers om te investeren in het onderhoud ervan. Volgens de eilandpresident hebben de vertegenwoordigers van Kustzaken ”een grote bereidheid” aan de dag gelegd, waardoor hij erop vertrouwt, dat de renovatie van de strandkiosken op korte termijn kan beginnen.

Het Consorcio en de Gemeente hebben voorgesteld de bestaande kiosken te verwijderen en deze te vervangen door die van een hogere kwaliteit, vervaardigd van hout, of aluminium; maar men laat weten,  dat nog steeds niet is besloten aan welk model men de voorkeur geeft.

Het akkoord bestaat eruit dan men, naast de bestaande, nog eens tien kiosken installeert: Zes op Playa del Inglés en vier op het strand van Maspalomas. Om te voorkomen, dat tijdens de winterstormen schade ontstaat, heeft men ook voorgesteld , dat acht daarvan elke zes maanden worden verplaatst.

Bravo de Laguna heeft dit gezegd tijdens een bezoek aan de haven van Mogán, waar hij een ontmoeting heeft gehad met de Cofradía de Pescadores  (het Gilde van de Beroepsvisserij - de Visafslag) waarbij hij een aantal verbeteringen in de havenfaciliteiten  heeft toegezegd, om precies te zijn betreft het de koelcellen en het lossysteem van de vis.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Playa del Inglés:

strandkiosken moeten mobiel worden

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 20 februari 2012 - Acht van de tien nieuw aan te kopen chiringuitos (strandkiosken) op Playa del Inglés en Maspalomas moeten met enige regelmaat verplaatst kunnen worden, om de natuurlijke zandverplaatsing niet te verstoren en aldus te voldoen aan de door Kustzaken gestelde milieu-eisen.

Het Consorcio de Rehabilitación Turística del Sur (Consorcio Maspalomas Gran Canaria)  (Consortium voor Toeristisch Herstel van het Zuiden) wil, dat de kiosken worden ontworpen volgens het basisprincipe, dat ze - afhankelijk van de omgevingsfactoren - met enige regelmaat verplaatst kunnen worden; dit, om delen van het strand - van Maspalomas naar Playa del Inglés - die zijn opgenomen in het Natuurreservaat van de Duinen van Maspalomas, te beschermen.

De Gemeente San Bartolomé de Tirajana  en de andere partijen in het Consortium (de Spaanse Staat en het Eilandbestuur) zijn overeengekomen, dat het om tien kiosken gaat, de nummers 1 tot en met 6 op Playa del Inglés en de nummers 7 tot en met 10 op het strand van Maspalomas.
Momenteel worden er  slechts 8 geëxploiteerd terwijl er toestemming is van Kustzaken voor tien strandkiosken.
De kiosken die men plaatst aan het begin van het Strand van De Engelsman kunnen permanent blijven staan, terwijl de andere elke zes maanden van plaats moeten wisselen.
In het geval van La Bajeta oppert men de mogelijkheid, deze kiosk elke zes maanden te verplaatsen en ook, als er storm heerst op zee.
De kiosken op het strand van Maspalomas zullen uitsluitend verplaatst worden als er een sterke branding staat.De vooral bij de 'blije' medemens bekende kiosk Nº 7 op het strand van Maspalomas.

César Muñoz, de beheerder van het Consortium Maspalomas Gran Canaria, legt uit, dat deze voorwaarden zijn opgesteld bij het uitwerken van  de aanbesteding voor de aankoop van  de nieuw strandkiosken, waarbij het ontwerp primair zal moeten voldoen aan de mobiliteit ervan en ook, dat ze aerodynamisch moeten zijn.
De Gemeente en het Consorcio hebben echter niet op voorhand bepaald van welk materiaal de kiosken op de gebruikelijke locaties op het strand moeten zijn: hout, of aluminium.
In die zin heeft Muñoz laten weten, dat men die beslissing zal nemen als de bedrijven hun modellen presenteren tijdens de aanbesteding. Al met al, benadrukt hij, dat men de bestendigheid van de materialen zal beoordelen en, dat deze vandalisme kunnen weerstaan.
Het Consortium beschikt over €500.000,= voor de aankoop van de nieuwe chiringuitos (strandkiosken) .

De voorwaarden van Kustzaken
Demontabel
Hoewel dit meubilair het gehele jaar door op de stranden aanwezig zal zijn, zal het moeten voldoen aan de voorwaarden van Kustzaken, dat de kiosken tijdelijk, of demontabel zijn.
Oppervlakte
Maspalomas en Playa del Inglés blijven strandtenten behouden op de gebruikelijke locaties, met een afmeting van 20m², met verankering in de ondergrond en, op een afstand van 100 meter verwijderd van elkaar.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Gemeente verzegelt opnieuw Hotel Vital Suites

PLAYA DEL INGLÉS – vrijdag 27 januari 2012 - De Gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft opnieuw, voor de derde keer in successie, op woensdag 25 januari 2012 Hotel Vital Suites in Playa del Inglés gesloten,  nadat het  door de Gemeente ingesteld hoger beroep tegen een eerder vonnis van de Rechtbank , door de Kamer voor Overheidsgeschillen van de Rechtbank van Las Palmas is toegekend. Op het moment van verzegeling was het hotel voor de volle 100% volgeboekt.

De Rechtbank heeft de afgelopen week de bezwaren van San Bartolomé de Tirajana erkend, die zij had ingediend tegen een gerechtelijk vonnis, dat opschorting gelastte van de eerdere, op 4 januari 2012, door de Gemeente gedane verzegeling.
img-5461large.jpg
img-5463large.jpg
img-5462large.jpg

 

 

Het getroffen etablissement zal opnieuw hoger beroep instellen, om definitieve sluiting te voorkomen van het complex waar 44 gezinnen van afhankelijk zijn voor hun  inkomen en, dat - op het moment van de verzegeling  - voor 100% was volgeboekt.
zzzzzzzislas-canariaslogo-315.jpg


Vital Suites wordt toch gesloten

De Rechtbank wijst vonnist in hoger beroep toe aan de Gemeente

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 18 januari 2012 - De Kamer voor Overheidsgeschillen, van de Arrondissementsrechtbank van Las Palmas, stelt de Gemeente San Bartolomé de Tirajana in hoger beroep in het gelijk en beveelt de sluiting van Hotel Vital Suites in Playa del Inglés, aldus bronnen binnen het gemeentebestuur.

Op 4 januari 2012 heeft de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, op last van dezelfde rechtbank, de verzegeling van Vidal Suites ongedaan moeten maken.
Een dag eerder was de politie van San Bartolomé de Tirajana volgens een vonnis van de rechtbank overgegaan tot verzegeling van het hotel, doch een kwartier later moest de sluiting van Vidal Suites op last van de rechter opgeschort worden, waartegen de gemeente dan weer hoger beroep heeft aangetekend.

De Gemeente wacht nu op de officiële bevestiging van de gerechtelijke uitspraak, om vervolgens Hotel Viral Suites opnieuw te gaan sluiten. Het hotel is voor 100% volgeboekt en telt 44 medewerkers die, samen met hun gezinnen in de kou komen te staan.

Het hotelcomplex had eerder al bij de Geschillenkamer beroep aangetekend tegen de beslissing van de Gemeenteraad van 3 december 2008, waarbij men het hotel de sanctie van sluiting heeft opgelegd.

1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


Gemeente verzegelt Hotel Vital Suites


In overeenstemming met een gerechtelijk bevel 
heeft de Gemeente de verzegeling van Hotel Vital Suites
een dag later weer verwijderd

PLAYA DEL INGLÉS - vrijdag 6 januari 2012 - De Gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft, overeenkomstig een gerechtelijk bevel van het Hof voor Overheidsgeschillen van Las Palmas, op donderdag 5 januari 2012 de verzegeling ongedaan gemaakt van Hotel Vital Suites.

De politie van San Bartolomé de Tirajana heeft op woensdag 4 januari 2012de verzegeling verricht van het etablissement; echter 15 minuten later heeft de genoemde Rechtbank de opheffing van de verzegeling gedicteerd.

De Gemeenteraad heeft het gerechtelijke bevel rond het middaguur  uitgevoerd.
img-5087large.jpg
              Agenten van de Policía Local op woensdag 4 januari 2012
                       bezig met de  verzegeling van Hotel
Vital Suites.
Het Hotelcomplex heeft hoger beroep aangetekend tegen het besluit van de rechtszitting van 3 december 2008 waarin de sanctie is opgelegd, om het hotel te sluiten.
vitalsuites-homelarge.jpg
Eveneens heeft men als voorzorgsmaatregel gevraagd, om opschorting van de verzegelingsakte, die is meegedeeld op 1 december 2011.

De juridische Dienst van de Gemeente heeft een periode van drie dagen, om de argumenten te presenteren die zij in beroep tegen het gerechtelijke  besluit van toepassing acht.


Een deel van de omstreden bovenverdieping van Hotel Vital Suites in Playa del Inglés.

Sanctie
De aan het hotelcomplex opgelegde sanctie bevat bovendien een boete van €9.165.00,= en de verplichting, om het verlengde deel van het pand te slopen,  het betreft een verdieping van 1.700 m² die meer gebouwd is dan op de  bouwvergunning is aangeduid.

Het decreet, dat dateert van 10 januari 2011, eist van de beheerders van Vital Suites het sloopproject te presenteren, evenals de betaling van de genoemde boete aan de Gemeente binnen de gestelde termijn, zo heeft het Gemeentebestuur laten weten.

Met deze maatregel komt de Gemeente het vonnis over Vital Suites na wat in 2008  is gedicteerd door het Hooggerechtshof, dat de Gemeente verplicht een tuchtprocedure te openen tegen het beherende bedrijf van het etablissement, Surfing Club Águila Playa SL, voor het overmatig bouwen en het ontbreken van een openingsvergunning.

Sociale gezondheid
Het complex, dat aanvankelijk een geriatrisch centrum zou worden, heeft in 2011 bovendien  een aanklacht ontvangen wegens het minachten van wethouder, David Delgado, die samen met oud-burgemeester  Jose Juan Santana, beschuldigd is van het vermoedelijk plegen van ambtsmisdrijf en het begaan van een ernstige nalatigheid.

In die zin erkent het decreet, dat de bouwwerkzaamheden  “verboden” zijn, ondanks de poging deze te legaliseren via een - door Santana  ondertekende overeenkomst, waarbij de Gemeente €1.135.00,= zou betalen aan het beherende bedrijf, en die door de rechter voor overheidsgeschillen is geannuleerd.

Al met al, "is het project wat men had moeten presenteren: de sloop van het onjuist gebouwde en geen andere,”  zo voegt men in het decreet toe.
1-AAAAislas-canarias-kopie-36.jpg


 

aaaaakaart_canaria-38-42.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--457.jpg

zon-134.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb