site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-kopie-kopie-16.jpg

kaart_canaria-42.jpg

6-61.jpg


Het El Burrero-strand biedt onderdak
aan een 18de Eeuws piratenschip

Materialen. Een technicus verklaart de herstelde voorwerpen voor de ogen van de minister van het Cabildo  (Eilandbestuur), en de burgemeester van Ingenio, met overblijfselen van keramiek, een pijp, een tinnenlepel  en vuursteen pollepel

INGENIO - vrijdag 9 maart 2018 - Op slechts vier meter diepte en slechts tachtig meter van de kust, ligt bij het El Burrero-strand, onder het zand, een historische Engelse boot die ongeveer driehonderd jaar geleden door het geschut van het Gando-fort tot zinken is gebracht. Na een onderwateronderzoek, verricht door het Ministerie Historische Erfgoed van het Cabildo (Eilandbestuur) zijn pijpen, keramiek, bestek en vuursteen teruggewonnen.

“We vermoeden te worden geconfronteerd met een corbeta corsaria (piratenschip), van Engelse scheepsbouw, die een ontmoeting had in de baai van Gando, waar het onschadelijk werd gemaakt, en dodelijk gewonden het El Burrero-strand bereikten .” Zo is op donderdag 7 maart  2018 opgemerkt door de Sevilliaanse archeoloog gespecialiseerd in onderwater-operaties, Josué Mata Mora, die de leiding had over het onderzoek naar het wrak.
image_content_3154888_20180307205239.jpg
Het resultaat van het onderzoek, uitgevoerd in januari en februari 2018 aan de kust van de gemeente Ingenio, heeft het mogelijk gemaakt om te bepalen dat deze 18e Eeuwse boot slechts dertig meter voor de kust ligt.

image_content_3154991_20180308081606.jpgHet resultaat van het onderzoek, uitgevoerd in januari en februari 2018 aan de kust van de gemeente Ingenio, heeft het mogelijk gemaakt om te bepalen dat deze 18e Eeuwse boot slechts dertig meter voor de kust gelegen is.

image_content_3154884_20180308081606.jpg

image_content_3154892_20180308081605.jpg

image_content_3154891_20180308081606.jpgDe minister van Cultuur, Carlos Ruiz, van het Cabildo (Eilandbestuur), vergezeld door de  burgemeester van Ingenio, Juan Díaz en zijn wethouder van Strandzaken, Chani de Ramos, hebben op donderdag 7 maart 2018 het hoofdkwartier van de Yacht Club van El Burrero bezocht, waar een deel van de overblijfselen van dit wrak - dat bijna drie eeuwen geleden is  gezonken, en in 1962 door de duiker Tomás Cruz werd ontdekt -  zijn  ten toon gesteld.

In de loop van deze vijfde campagne die zich in dit wrak ontwikkelde, investeerde een team van drie mensen onder leiding van de archeoloog Josué Mata Mora in totaal 120 uur onderwater om hun de scheepsresten af te bakenen en de staat van instandhouding van het hout te analyseren dat was gedocumenteerd in de campagne van 2008..

In deze campagne, waarin het Ministerie van Cultuur, Historisch Erfgoed en Musea, van het Cabildo (Eilandbestuur) €18.000,= euro heeft geïnvesteerd, is gezocht naar een nauwkeurige bepaling van het gecombineerde gebruik van traditionele technieken (meetkunde onder water) en een fotografisch onderzoek (Photoscan) over de mogelijke datum van de schipbreuk, evenals als de functie van de boot, mogelijke bestemming, en de vlag daarvan.

Het onderzoek is uitgevoerd op een diepte van 3 tot 4 meter, op een vlakte van zand en steen. Volgens deskundigen hebben van de overblijfselen in de nabijheid aan de kust en de schaarse diepte waarop ze zijn aangetroffen een aanzienlijke  invloed op deze locatie. Erosie, plundering, en mensenkennis, zijn een constante in de geschiedenis van deze schipbreuk.

Het is bekend dat er sinds de jaren zestig  opgravingen  zijn geweest van 15 ijzeren kanonnen, waarvan er 13 eigendom zijn van de familie Sánchez Araña, in Santa Lucía, en een ander in Cartagena, Murcia. Met deze wapens kan worden vastgesteld,  dat het een schip was dat militair werd gebruikt, dat van Engelse vlag was, dat het blijkbaar uit Funchal kwam, en dat het de missie was om het schip ‘El Canario’ te veroveren.

Mata Mora hoopt door te gaan met het onderzoek, "omdat het nog steeds is om de oorsprong, chronologie, geschiedenis, en elke naam van de bemanning te definiëren," heeft hij gezegd.

Eilandminister Ruíz en burgemeester Díaz hebben aangekondigd dat er een informatie-groep zal worden geïnstalleerd om de geschiedenis van de boot bekend te maken.

Bedekt door zand
Dit is het enige schip dat gezonken is en gedeeltelijk is geconserveerd; dit laatste, omdat het bedekt is met zand. De archeoloog Josué Mata Mora heeft er op donderdag 7 maart 2018 op gewezen, dat deze omstandigheden het onmogelijk hebben gemaakt voor maritieme organismen, om de romp te verslinden.
"Het is een korvet, ongeveer 30 meter lang en 15 meter breed, waarvan ongeveer slechts zeven  strekkende meter bewaard is gebleven," heeft bij gezegd.

Men heeft  vuurstenen herwonnen, die dienst deden als ballast; fragmenten van schepen van Duitse oorsprong en nagebootst in Engeland; keramiek pijpen, en bestek aan boord.
00000slas-canariaslogo-108.jpg


Het Ingenio-affiche van La Candelaria
is seksistisch

INGENIO - zondag 28 januari 2018 - De afbeelding om la verbena (het dansbal) van 2 februari 2018 aan te kondigen, ‘met inbegrip van een drankje en een hapje ropavieja’ tijdens de feesten van La Candelaria en San Blas in Ingenio, heeft de controverse doen opwaaien bij degenen die de afbeelding van de muziekgroep hebben gezien welke door het Gemeentebestuur is verspreid; men ziet het sksistisch en beschouwt die als ongepast

Afgezien van de muzikale smaak van de wethouder (jawel!) van Feesten, is het geschil ontstaan door de afbeelding die Gemeenteraad heeft verspreid,  om het dansfeest via het internet  aan te kondigen. Zozeer zelfs, dat men is overgegaan, na de aangifte van de oppositiegroepen, om elk spoor van de aankondiging in de laatste uren te wissen.
image_content_2941525_20180127174450.jpg
                             
De problematische aankondiging van de feestelijkheden.
Op de afbeelding, waar de naam van de betreffende muziekgroep (Kubakan, van Canarias en Cuba) opvalt in oranje letters, is een jonge vrouw (de zangereres) te zien terwijl ze van achteren wordt omhelst door een ander lid van de muziekgroep terwijl die zijn nagels op heer borst plaatst.We kijken naar de

  camera, op een foto die goed zou kunnen dienen om een film te illustreren, maar die niet geschikt is voor minderjarigen.

De oppositie, heeft op initiatief van Agrupa Sureste, op vrijdag 26 januari 2018 de intentie aangekondigd om uitleg te vragen aan partij van het Gemeentebestuur, geleid door de socialist Juan Diaz, voor wat wordt opgevat als ‘een ongepaste e afbeelding, om de officiële kanalen van een Gemeentebestuur te verspreiden die aandacht besteedt aan gender-gelijkheid.

“De afbeelding is door het Gemeentelijke Departement (jawel!) van Feesten verspreid via de sociale netwerken op het internet. Voor Agrupa Sureste is het, dat een Gemeente - die voor gendergelijkheid moet zorgen en die tegen seksuele discriminatie is - dit soort seksistische boodschappen niet zou moeten publiceren. We zullen om uitleg vragen," zegt de verklaring van Agrupa Sureste. De partijleider Domingo González heeft geëist, dat het reclame-afbeelding wordt verwijderd, een verzoek dat is afgehandeld door degenen die verantwoordelijk zijn voor het grote feest van Ingenio.

“De burgemeester en de bestuurs-partij kloppen zich  al jaren - aan het begin van elke Gemeenteraadsvergadering - op de borst, en maken een aantijging tegen gendergeweld en zijn voor gelijkheid; maar dan tóch in een boodschap, of officieel document van de Gemeenteraad een beeld van dit soort, dat voor ons seksistisch is en de gelijkheid van mannen en vrouwen schaadt… ze hebben een fout gemaakt en moeten, naast het verwijderen van de afbeelding, hun excuses aanbieden," zegt Domingo González.


Een wandelpad tetrápodos windschermen
en
houten vlonders moeten het El Burrero-strand
gaan verbeteren

INGENIO - zondag 29 november 2015 - Een 500 meter lang wandelpad van houten laminaat-vlonders in zuidelijke richting is het eerste wat men binnenkort gaat aanleggen voor €800.000, = op het El Burrero-strand in Carrizal de Ingenio. Bovendien worden er, als de wensen van de omwonenden worden gehonoreerd, een plein aangelegd en komen er windschermen op de zuidelijke golfbreker die men zal versterken met tetrápodos (‘salamanders’). Ook zouden er houten vlonders op het strand moeten komen, voor een gemakkelijke toegang in zee.

Het zuidelijke El Burrero-strand zal binnenkort een ander aanzien krijgen. Men zal de onderdelen van het Sendero Sur-project (Zuidelijke wandelpad) eind december 2015 aanbesteden voor ongeveer €800.000,= Er zal langs de kust een 500 meter lang wandelpad aangelegd worden in zuidelijke richting, dat zal uitkomen in de monding van de barranco (het ravijn) van Guayadeque. Het wandelpad zal niet breder worden dan vier meter en bestaat uit houten laminaat-vlonders, zodat het goed past bij de kleur van het terrein; het pad zal worden voorzien van zitbanken en prullenmanden Naar schatting zullen de werkzaamheden negen maanden tot een jaar in beslag gaan nemen.
gc0019-1.jpg
                                                          Carrizal de Ingenio.
8395389084_0e17d4607f_b.jpg

BURRASGRANDE-1.jpg
                                 Het El Burrero-strand in Carrizal de Ingenio
Het 500 meter lange wandelpad overbrugt, samen met de bestaande zeeboulevard, een wandelafstand van ongeveer een kilometer zo becijferen de technici van de Gemeente.

1440196136214groot.jpg

Het is het eerste deel van een actieplan ter verbetering, dat al bijna een decennium is vertraagd en nu eindelijk kan rekenen op de goedkeuring om in gang gezet te worden, zo heeft de wethouder van Bouwzaken, Dámaso Vega, van de Gemeente Ingenio uiteengezet, die op vrijdag 29 november een ontmoeting heeft gehad met technici, omwonenden en vertegenwoordigers van het buurtwerk, om voorstellen en ideeën op te doen die nuttig kunnen zijn voor de al ontworpen plannen.
1440196118411.jpg

Hay Plan
Onder de voorstellen die niet in het goedgekeurde project staan, benadrukt de wethouder het vanaf de boulevard aanleggen van vlonders voor de toegang tot baden in zee, evenals het verplaatsen van het aangespoelde gesteente ten noorden van de golfbreker in het zuiden bij het wandelpad. Beide verzoeken van de buren zijn overgebracht aan het Cabildo (Eilandbestuur), zodat - als die het groene licht geeft- deze opgenomen kunnen worden in het plan.
1440196118542.jpg 1440196130771.jpg
                                    Het El Burrero-strand in Carrizal de Ingenio
 1440196130895.jpg 1440196118547.jpg

 1440196118548.jpg  1440196136385.jpg
 1440196130824.jpg 1440196130772.jpg
  1440196130710.jpg 1440196136217.jpg
tetra.png 2515_1348077042.jpg
                                                              Tetrápodos.
5295284.jpg 1440196136426.jpg
Een ander project bestaat uit het verbeteren van de zuidelijke pier met het aanbrengen van windschermen, evenals het aanbrengen van vlonders die als zonneplatforms kunnen dienen langs de volle lengte van de pier en langs de tetrápodos (‘salamanders’, zie de foto’s).
GranCanaria_burrero_03.jpg

                                                      Playa del Burrero., Ingenio.
Zoals de wethouder heeft aangekondigd, heeft men de hervatting van het project naar Regionaal Beleid en Kustzaken gestuurd voor het ontwerp waarin het nieuwe wandelpad en de bestaande zeeboulevard samenkomen. In die zin overweegt men diverse mogelijkheden, waaronder het aanleggen van een plein, of een openbaar toegankelijke ruimte.

Onder de verzoeken van de strandgebruikers bevindt zich het versterken van de zuidelijke pier met een golfbreker; zodanig, dat de golven getemd worden en de zeestromingen afnemen, om het gebied geschikt te maken om er te kunnen baden in rustig water. Eveneens vraagt men om het, aan de zuidzijde van de pier, aanbrengen van een toegangsvlonder naar het strand.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-235-15.jpg 


 

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-101.jpg