site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-kopie-kopie-8.jpg

6-45.jpg

 fotos06.jpg
joya-capitalina.jpg

LasCanteras.jpg
playa_de_las_canteras-gran_canaria_6-2.jpg


De farolas (lichtmasten) op Las Canteras,
in slechte staat

Het gemeenteraadslid van de Partido Popular (PP), Ignacio Guerra, heeft de vergevorderde roestvorming gehekeld op de lichtmasten van het strand, iets wat hij toeschrijft aan het gebrek aan aandacht voor het strand

LAS PALMAS DE GRAN CANAR – zaterdag 15 september 2018 - De Partido Popular (PP) in de Gemeenteraad van Las Palmas de Gran Canaria klaagt, via een persbericht, de ‘deplorabele staat’ van de lichtmasten van Paseo de Las Canteras, "wat heeft geleid tot het verschijnen van een laag roest die naast het ontsieren van de omgeving, de structuur van elke lichtmast beïnvloedt.”

Het gemeenteraadslid Ignacio Guerra legt uit, “dat " algemene staat van onoplettendheid die in de stad bestaat, zich ook voordoet op het strand van Las Canteras, waar hij zich herinnert dat een belangrijke tunnel in de La Cícer-sectie nog niet is vastgesteld, ondanks dat men ongeveer een jaar baken heeft en zonder  iemand van het Gemeentebestuur lijkt te worden aangewezen om het te repareren."
img-7515_3990847_20180913190834-1.jpg
                                  Afbeelding van de vergevorderde staat van roest,
             welke een van de lantaarnpalen van het strand van
Las Canteras presenteert.
Het PP-raadslid legt uit dat Las Canteras samen met de verroesting van de armaturen, die zich in sommige gevallen uitstrekt tot de hele straatlantaarn, "een geleidelijk proces van degradatie ervaart dat niet alleen de materiële elementen ervan beïnvloedt, maar ook het ecosysteem van het. strand, in verband met de ophoping van zand op Playa Grande en de intensivering van harde activiteiten, zoals concerten of modeshows, op het zand.

Muren en douches
Het PP-raadslid zegt, “dat de muren van het strand en de douches nog steeds vaak worden beschadigd en dat alleen de zeeboulevard van Las Canteras bewandeld wordt die op drie verschillende punten is gemarkeerd met kegels, om  vallen te voorkomen, als gevolg van de verslechtering van het beheer."

"We nemen aan, dat het raadslid van Playas, José Eduardo Ramírez, niet gekwalificeerd is om zijn verantwoordelijkheid te nemen na de ononderbroken sluiting van El Confital voor meer dan een jaar als gevolg van besmetting, maar we hopen dat de burgemeester, Augusto Hidalgo, en zijn regeringspartners waarschuwingen in de materie zullen geven om zo snel mogelijk deze verwaarlozing te stoppen.”

Volgens Ignacio Guerra, blijft samen met deze problemen, “het strand een totaal gebrek aan controle houden bij het beheer van de terrassen, waartoe de enige oplossing tot nu toe van dit Gemeentebestuur - met de voortdurende botsingen tussen het recht op rust behoort in de rust  van vrije tijd op het strand, en de omgeving-  men deze probeert  op te lossen opgelost met een nieuwe terrassen-verordening die er nog niet is, en niet verwacht wordt."

Het gemeenteraadslid heeft een ‘dringende’ oproep gedaan aan de PSOE, Podemos  en Nueva Canarias als Gemeentebestuur, “zodat in de negen maanden dat de overheid aan het regerende drie-partijen is overgelaten, het strand niet erger is en er een ongeluk gebeurt. Noch onze bewoners noch onze bezoekers verdienen, dat een stad die altijd een referentie is geweest voor de zorg voor de kustlijn precies het tegenovergestelde begint te worden.”
zzzzIslas-canariaslogo-kopie-222.jpg


Het varken dat zijn lach behoudt

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 9 september 2018 -  Het restaurant ‘El Cerdo que rie’ (‘Het lachende Varken’) maakt al bijna een halve eeuw deel uit van de zeeboulevard van Las Canteras en hoewel de eigenaar met pensioen gaat, zet hij zijn activiteit voort met de hulp van een Zweedse zakenman die streeft, “naar het behoud van de essentie."

De pensionering van Hartwing Hansen, die bijna een halve eeuw de teugels van het restaurant El Cerdo in zijn handen had, en de buurman El Gallo Feliz, liet de geruchten de ronde doen over de sluiting van een etablissement gekoppeld aan het landschap van de Paseo de Las Canteras dat was geboren met de nadruk op een buitenlandse klantenkring maar dat uiteindelijk het lokale publiek won.
fs058050918_3965996_20180907175414.jpg
               
Hartwing Hansen met Arash Deldar en het personeel van het restaurant.
nombre-del-restaurante.jpg das-lokal-von-aussen.jpg
palmas-gran-canaria-cerdo-canteras-foto-josa-23_g.jpg
Maar in plaats van afscheid te nemen, staat het bedrijf voor een nieuwe fase in zijn geschiedenis met de hulp van Arash Deldar - een ondernemer van Perzische afkomst en de Zweedse nationaliteit die anderhalf jaar geleden besloot het land te verlaten waar hij veertig jaar had gewoond - in Las Palmas de Gran Canaria, een stad die hij goed kende, “omdat hij er regelmatig op vakantie kwam.”

Arash Deldar wijst erop, dat het overnemen van Hartwing Hansen van El Cerdo que rie," een uitdaging is en dat het veel  ‘risico’ is dat hij loopt,”! maar hij erkent dat hij niet aarzelde om de overdracht van het pand over te nemen, "vanwege de geschiedenis van de locatie, omdat het een eigen geschiedenis heeft," zegt hij verwijzend naar degene die nummer 36 van de etablissementen heeft gemaakt die hij tijdens zijn professionele carrière heeft beheerd.

Arash Deldar legt uit,” dat hij een gecompliceerde verbintenis heeft aangegaan met de heer Hansen om het voor nog eens 50 jaar open te houden". Daarom is het van essentieel belang het menselijke personeel te behouden dat van dit restaurant een ruimte heeft gemaakt die gewaardeerd wordt door klanten die in veel gevallen huisvrienden zijn geworden. Dat is de reden waarom hij al het personeel, “inclusief de hoofdkelner, Felipe Brito, die 43 jaar heeft gewerkt en de geschiedenis van deze locatie is,” erkent hij.
2016-03-21-220338-1.jpg
Bovendien zal Arash Deldar het vrijwel hetzelfde gastronomische aanbod van deze jaren behouden, aangezien het reageert op een Scandinavische keuken die hij diepgaand kent.
 Hij verduidelijkt echter dat dit niet betekent dat er geen verandering zal zijn, en legt uit dat, naast enige variatie in de decoratie, zijn idee is om een reeks typische gerechten uit de Canarische keuken te introduceren, iets waarvan hij begrijpt dat het kan van het plezier van het veelal buitenlandse publiek dat naar het restaurant komt; omdat hij van mening is dat het een manier kan zijn om hen dichter bij de lokale cultuur te brengen.

34-9.jpg"Ik hoop een nieuw hoofdstuk van hetzelfde boek te schrijven," zegt Arash Deldar in verwijzing naar het idee van continuïteit dat hij wil ontwikkelen in een bedrijf ,”waarvan hij de essentie wil  behouden" evenals, "de loyaliteit van de klanten", aangezien het een fundamentele pijler is geweest van een bedrijf dat weet,” hoe men veel klanten kan omzetten in vrienden, tot het punt dat sommigen hun bruiloft hier vierden,"  zoals opgemerkt door Thorbjoern Hansen, een van de kinderen van de ex-eigenaar.

Deldar zegt, “dat hij vastbesloten is om vooruit te gaan", een bedrijf dat hij verzekert, "Mr. Hansen zal altijd welkom zijn", zijn alma mater gedurende zoveel jaren met een Spaanse partner met wie hij een restaurant opende dat een eigenaardige naam kreeg "zodat de klanten die van jaar tot jaar kwamen, zich dat zal herinneren", legt Thorbjoern Hansen uit.l

Ook legt de nieuwe eigenaar uit, dat deze overdracht 'de getuige' is die de familie Hansen hem geeft. En hij voegt eraan toe dat deze opdracht op een symbolische manier werd georganiseerd.
el-cerdo-que-rie.jpg
Een van de kenmerken van de locatie zijn dus de vele beeldjes die varkens vertegenwoordigen van alle groottes, gemaakt in de meest uiteenlopende materialen, die een plank beslaan die grenst aan de omtrek van de eetkamer en een essentieel onderdeel vormt van de inrichting.
Het zijn meestal geschenken van klanten die hun stempel op het etablissement wilden drukken, en de laatste van deze bijdragen werd gedaan door de echtgenote van de ex-eigenaar, mevrouw Hansen, die aan de nieuwe eigenaar een glazen big heeft geleverd zodat de verzameling doorgaat.
zzzzIslas-canariaslogo-kopie-216.jpg


Na 30 jaar, einde van de onteigening

Een onteigening van 1989 kost 3,5 miljoen vertragingsrente

De Gemeenteraad liquideert de verwerving van grond voor de Las Canteras-zeeboulevard met 2,45 miljoen, en betaalt nog eens 3,5 miljoen voor te late rente

De onteigening van het land om de Las Canteras-boulevard naar La Cícer te verlengen, vindt maar liefst dertig jaar later plaats. Nu moet men de miljoenen rente betalen voor de vertragingen in de betaling van de rechtvaardige prijs

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA – donderdag 19 juli 2018 - Het Gemeentebestuur  van Las Palmas de Gran Canaria heeft opdracht gegeven tot betaling van 3,5 miljoen euro aan rente wegens te late betaling van de onteigening van het einde van de Calle Covadonga, een procedure die begon in 1989 en nog steeds doorgaat , belasten de Gemeentelijke rekeningen. Zo erg zelfs, dat de Gemeenteraad  zojuist een lening-aanpassing heeft doorgevoerd om een deel van die operatie toe te passen op de Gemeentelijke begroting..

Voornoemd bedrag moest in 2017 worden verrekend, maar het gebrek aan voldoende krediet in de Begroting heeft ertoe geleid tot de toevlucht dat nu een deel van de gemeentelijke overschotten heeft gebruikt.

a1-2312005-3782894_3782894_20180717185408.jpg
                 Dit is het gebied wat onteigend werd om de zeeboulevard te verlengen.
De wethouder van Urbanismo (Boiuwzaken) , Javier Doreste, heeft uitgelegd dat deze belangen zijn gegenereerd naarmate de tijd verstreek en de vorige gemeentebesturen de eigenaren van het land niet betaalden. "Het was het beleid van de patadón, omdat er geen persoonlijke verantwoordelijkheid is in overheidsbestuur," betreurde hij.

Te weten is, dat de onteigening van dit perceel bijna vanaf het eerste moment in de Rechtbank een lang proces doormaakte. De eigenaars, de koopman Vicente Ortuño y Compañía, eisten 57,51 miljoen euro voor het land waardoor de Paseo de Las Canteras verlengd zou  kunnen worden tot aan het Alfredo Kraus auditorium.

De Gemeenteraad heeft het grondstuk  echter voor 1,5 miljoen euro onteigend. Maar de vertragingen in de betaling zorgden ervoor, dat de prijs van de grond toenam zonder te stoppen, omdat de eigenaars herbeoordelingen eisten, waardoor de juiste prijs niet werd betaald in de twee jaar dat de wet dit toestaat. Dus toen de Gemeenteraad 1,73 miljoen euro had betaald, had de Provinciale Onteigeningscommissie de prijs van het perceel  al op 3,57 miljoen euro gezet; en toen twee jaar later het verschil - € 1,84 miljoen - werd verrekend, was de tweede beoordeling al aan de gang, wat de Onteigeningsjury op 5,9 miljoen euro zette.

Maar toen startte de eigenaar  een rechtsvordering waarin men de betaling van 57,51 miljoen euro eiste totdat de Hoge Raad in 2014 de kwestie vereffende door een definitieve prijs van 16,58 miljoen euro.

Dit zorgde ervoor,  dat beide partijen overeenstemming bereikten over het betalingsplan. Het bedrag dat werd ingevoerd voor het eigendom  was 9,24 miljoen euro en wat resteerde was daarom 7,4 miljoen euro.

Momenteel wordt 2,45 miljoen betaald voor onteigening, en 3,5 miljoen voor vertragingen

Bij de wijziging van het krediet dat nu wordt toegepast, en dat wordt geactiveerd ten koste van de restanten, wordt 2,45 miljoen euro betaald aan het bedrijf Vicente Ortuño y Compañía. Volgens de wethouder voor stadsplanning van de Gemenete Las Palmas de Gran Canaria, blust dit wetsvoorstel de schuld die de Gemeente heeft op het perceel van de Calle  Covadonga.

Maar men keurde ook de betaling goed van de eerder genoemde 3,53 miljoen euro rente wegens betalingsachterstand, zodat de uiteindelijke prijs van de operatie 20,11 miljoen euro blijft. Dit betekent een toename van 1,241% in vergelijking met de eerste onteigening. "Als we niet betalen, zouden er nieuwe belangen ontstaan," zegt Doreste.

De betaling van te late rente voor de onteigening van het perceel van de Calle  Covadonga is opgenomen in een kredietwijzigingsdossier dat een bedrag van 12,8 miljoen euro heeft, inclusief twee miljoen euro voor de termijnbetaling voor het Inalcansa -perceel in El Rincón - waar de industriële magazijnen waren - zevenentwintig stedenbouwkundige rapporten en andere onteigeningsprocedures die tot 1,85 miljoen euro kosten.

Kritiek van de Partido Popular (PP)  voor niet betalingen aan NGO's
De PP heeft de nieuwe episode van sociale fraude veroordeeld,  “ uitgevoerd door de drie partijen coalitie PSOE, Podemos, en Nueva Canarias, die niet-gouvernementele organisaties en goede doelen-organisaties in de stad voor de bedragen van 2017 heeft betaald".

De PP-woordvoerder, Ángel Sabroso, legde uit, “ dat de fraude van de sociale IBI (OZB), van de Bono Social Deportivo, del Bono Social del Agua, van het  Plan de Rescate Social; aan de fraude van het Oficina Antidesahucios, of van de verlaging van de diensturen in de centra van sociale aandacht sluit ;onder andere, telt men die op bij de niet-representeerbare vertraging van de toegezegde subsidies, die het jaar overtreft ".

De leider van de hoofdstedelijke PP verklaarde, vanwege de door de pers gepubliceerde gegevens: "Meer dan een half dozijn Ngo's heeft de subsidie van de Gemeenteraad nog niet ontvangen over  het jaar 2017, wat hun werk in gevaar brengt.”

Sabroso gaf aan, dat het organisaties betreft zoals de Alejandro da Silva Sabroso-Stichting; Adepsi; Gamá; en  Fundación Farrah, die al  jaren van "contrasterend prestige" geweest zijn  in het maatschappelijk werk dat zij uitvoeren op de Canarische Eilanden in het algemeen, "en in de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria in het bijzonder."

Hij klaagde ook aan, “dat deze subsidies die nog niet zijn betaald, zelfs niet zijn verwerkt door de Canarische Regering,"welke overeenkomen met de jaarbegroting 2017, bestemd om het werk van dat jaar te dekken, "en dat een vrij serieuze Overheid in het eerste kwartaal zou hebben betaald van 2018”
zzzzIslas-canariaslogo-kopie-174.jpg


Het gebruik van het Las Canteras-strand voor evenementen verdeelt de badgasten

Iedereen is het erover eens, dat het belangrijkste is
dat de organisatoren van de evenementen en het publiek
geen afval achterlaten op het strand en in de straten

Debat over de evenementen op het Las Canteras-strand,
dat heeft plaatsgevonden op woensdagmiddag 9 mei 2018

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 11 mei 2018 - De bewoners en bezoekers van Las Canteras zijn het er niet over eens wanneer ze moeten beslissen of de Gemeenteraad afgelopen weekend een evenement gepland heeft op het Saulo Torón-plein.

 

qc20180509154731390-2_g-1.jpg qc20180509154731518-3_g.jpg

qc20180509154731349-1_g.jpg qc20180509154731521-4_g.jpg

qc20180509154732551-9_g.jpg qc20180509154731663-7_g.jpg Het gaat erom wat de bewoners vinden van  het al dan niet  toelaten van evenementen op het   strand, na de recente kritieken die de hoofdstad heeft gewekt,  en het is  dat degene die een evenement organiseert alles schoon moet achterlaten, zoals men het strand heeft aangetroffen.

arena-canteras-1.jpg
Gepensioneerd: Encarna Betancor
“Als de organsatoren het strand verzorgen, heb ik geen bezwaren tegen evenementen.”
ter.jpg
Onderwijzeres: Tere Calero
"Aan de vooravond van San Juan ziet men de gruweldaden die mensen op het strand doen.”
ant.jpg
Gepensioneerd: Antonia Ortega
"De activiteiten geven leven aan het strand, het is goed voor het toerisme en de economie.”

ler.jpg
Onderwijzeres: Ana Rodríguez
"Men moet de mensen bewust blijven maken dat ze geen afval achterlaten.”

“Dit alles geeft het strand veel leven, dus mensen worden aangemoedigd om te komen. Alleen de zwemmers zien, is vervelend," zegt Antonia Ortega Pulido, die gisteren op een van de banken voor het ‘Cristina’-hotel heeft gezeten. De dame, buurvrouw op La Isleta, wandelt elke dag over de zeeboulevard en volgens haar moedigen de specifieke activiteiten op het Las Canteras-strand ouderen aan om uit huis te gaan en plezier te hebben in de weinige tijd dat ze op de weg zijn.

"Daarvoor is het een openbaar strand", zegt zij overtuigd met betrekking tot Las Canteras dat open staat voor ander gebruik, hoewel zij benadrukt dat het belangrijk is dat de organisatoren van deze activiteiten geen  afval achterlaten. "Zoals ik vind, moet men dat nalaten, ik waardeer de hoeveelheid omdat ik denk dat als iemand zich op straat zo gedraagt, die het thuis ook zal doen", wijst zij op haar 80ste verjaardag.

Haar vriendin, die haar naam niet wil zeggen, stoort het ook niet om dit soort evenementen op het juweel van de stad te houden. Natuurlijk, zolang de muziek die ze inzetten om de deelnemers aan te moedigen laag is. "Als het heel, heel sterk is, vind ik het niet leuk."
"Zwijg", snauwt Encarna  plotseling naar haar. "Dat komt niet naar je woning, je neemt een slaappil en het stoort je niet meer, het is een geluid dat me helpt te slapen."
"Daarom vind je deze evenementen leuk", benadrukt de vriendin.

Beiden zijn het erover eens dat elke handeling die op het strand plaatsvindt goed is voor het toerisme dat door de stad wandelt en ook om de lokale economie te bewegen, omdat het publiek meer wordt aangemoedigd om in restaurants en uitgaansbedrijven  naast het strand door te brengen.

qc20180509154731606-5_g.jpg

qc20180509154731746-8_g.jpgEncarna Betancor Rodríguez is ook een gepensioneerde, ze woont in Escaleritas, en elke dag komt ze naar  het strand. Zij vindt het ook niet erg dat het strand wordt gebruikt voor andere activiteiten buiten het zwemmen en sport. "Als men voorzichtig is, maakt het me niet uit," zegt zij in verband met het afval dat met zoveel publiek kan worden veroorzaakt. Zij gelooft dat er maar weinig plaatsen in de stad zijn om evenementen te houden en dat het strand hier een goede plaats voor is.

Haar metgezel wijst erop, dat als het activiteiten zijn die te maken hebben met sport, het prima is; maar niet als ze te maken hebben met een concert, en niet zozeer vanwege het geluid dat ze veroorzaken. "Ik heb een vriend die een appartement in de buurt heeft en zegt dat hij niet komt vanwege de commotie die tot de nacht is opgewekt," zegt hij, terwijl hij erop wijst dat er meer controle zou moeten zijn,  "op degenen die slapen onder de bankjes ".

Tere Calero, Ana Rodríguez en Loli del Rosario zijn leraressen aan het Ceip Fernando -college in Guanarteme en zijn het er niet mee eens dat er evenementen plaatsvinden. Precies deze woensdag gingen ze met een groep ESO-leerlingen naar het strand om deel te nemen aan de activiteiten voor studenten georganiseerd door Ciudad de Mar in het Playa Viva-programma.

De onderwijzeressen  zijn er voorstander dat deze evenementen, die tot een massa mensen leiden, het strand verlaten  omdat er plekken in de stad zijn waar ze kunnen worden gehouden zonder te storen, zoals op ze La Puntilla-plein, of naast het Auditorium. Vooral vanwege het afval dat ze genereren, ondanks het feit dat er een gemeentelijke verplichting is om geen afval achter te laten.
"Aan de vooravond van het festival van San Juan, bijvoorbeeld, kun men de gruweldaden zien die mensen op het strand doen, vreugdevuren, drankjes, afval, plastic zakken, het is de volgende dag vreselijk, hoewel de Gemeenteraad, zo moet worden gezegd, snel handelt,"zegt Tere, die eraan toevoegt, dat afval niet alleen verschijnt na massale evenementen, maar ook 's nachts wanneer er nauwelijks toezicht op het strand is.
qc20180509154731654-6_g.jpg
"Als de ouders wisten dat de speeltuin een hut is en een borg voor andere dingen, zouden ze hun kind hier niet laten spelen." Een realiteit waar hamaqueros (strandligstoelenverhuurders) ook over klagen als ze hun cabines openen.

"Eerst zouden we volwassenen bewust moeten maken", vult Ana aan. "We kunnen de kinderen opvoeden, maar als er in de woningen geen gewoonte is om op te ruimen, of schoon te maken, kan er weinig worden gedaan". Zowel zij als haar collega's vinden het heel belangrijk om vanuit alle gebieden te blijven aandringen, en niet alleen op school, dat men allemaal moet bijdragen om de openbare ruimte schoon te houden.

Teresa kritiseert ook het feit, dat intensief gebruik van het strand als sportruimte ouderen verhindert om op een paar meter van hun woning van het water te genieten.
"Ik ben er niet tegen,  dat jonge mensen alle sporten van de wereld kunnen beoefenen, maar ik, die in het Cicer-gebied woon, moet met mijn kleinkinderen naar Playa Chica gaan omdat dat strandgedeelte  begrensd is voor balsporten. Die verdeling van het strand is schadelijk voor de ouderen die gewoon een tijdje willen baden, wandelen en rustig  zijn.

María Teresa Cuevas Delgado, een inwoonster van Albareda en gepensioneerd, maakt het gebruik van het strand niets uit als er netheid is en dat mensen geen spoor nalaten dat ze erop hebben gezeten. Gewoonlijk is ze  op La Puntilla,  omdat in een ander gebied, "het water me meeneemt," zegt ze, en verzekert dat ze "bergen peuken, plastic, en karton, op het strand aantreft wanneer ze gaat zwemmen.”
00000slas-canariaslogo-566.jpg


De PP bekritiseert  ‘las clavadas’ (‘het vastnagelen’) van de ondernemers van de terrassen

De gemeenteraadslid  Sabroso
beschuldigt het Gemeentebestuur ervan, 
"vijand van de handel te zijn”

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA -  maandag 12 maart 2018 – Het Partido Popular (PP) raadslid van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria, Ángel Sabroso, heeft ‘las clavadas’ (‘het vastnagelen’) aangeklaagd dat het Gemeentebestuur oplegt aan de horeca-ondernemers die terrassen hebben. Het Gemeentebestuur is - na zeven jaar opschorting -  begonnen met  het innen van de belasting voor het bezetten van de openbare weg.

De vicevoorzitter van de Partido Popular (PP)-fractie in de hoofdstedelijke Gemeenteraad heeft op zaterdag 10 maart 2018 verzekerd, “dat dit Gemeentebestuur de grootste vijand is die de ondernemers en de  bedrijven van de hoofdstad kunnen hebben.”
Ángel Sabroso heeft deze verklaringen afgelegd nadat hij had vernomen, dat de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria de kosten in rekening brengt voor de bezetting van openbare wegen met tafels en stoelen, die de activiteit van de terrassen belasten. Die bijdrage was in 2010 opgeschort als een maatregel om horeca-ondernemers uit de crisis te helpen.
image_content_3166252_20180310204332-1.jpg
                 Een groep toeristen geniet van een terras op de Las Canteras-boulevard.
playa_de_las_canteras-gran_canaria_6-3.jpg
"Ze beginnen niet alleen de te komen met ‘las clavadas’ (‘het vastnagelen’) dat jaren geleden, met het gemeentebestuur van de Partido Popular (PP) werd geëlimineerd, maar ze ontvangen ook de totale bedragen," heeft het raadslid gezegd.
 Sommige werkgevers hebben nu te maken met betalingen van meer dan 5.000 euro, zoals is erkend door de Horeca-vereniging.

"De politieke partijen die samenwerkten - om de meest gestemde optie van het PP-stadbestuur  te verdringen, met het argument van de ernstige economische en sociale crisis die Las Palmas de Gran Canaria doormaakt - hebben jarenlang belastingen en tarieven geëist en ze vertellen de PP nu,  dat er geen crisis is," vervolgde Sabroso.

Voor hem is het, “gooien van stenen naar degenen die risico nemen, ondernemen, een klein of middelgroot bedrijf onderhouden en werkgelegenheid genereren, het kenmerk van deze drie partijen in de coalitie van het Stadsbestuur.."

Over de mogelijkheid van de uitgestelde betaling van deze nieuwe tarieven in dit boekjaar 2018, «”hopen we niet geconfronteerd worden met een van zo vele valse aankondigingen van dit Stadsbestuur. De aanslagen  van de belasting op de terrassen zijn al verstuurd, en we betwijfelen of men  de procedure zal terugdraaien, met de mogelijkheid van fractionering te geven, iets dat ze vanaf het begin hadden moeten voorzien, maar dat ze niet deden. De wethouder van de Schatkist, die de burgemeester is, kent na drie verschillende  jaren nog steeds niet de verantwoordelijkheid die hij in handen heeft.”

Sabroso heeft laten weten, dat ondanks het overschot en nul-schuld, het Gemeentebestuur  de kadaster-registratie heeft  opgeheven, een tarief voor tegenstanders heeft gecreëerd, en de belasting voor  de terrassen heeft hersteld.
00000slas-canariaslogo-134.jpg


De Gemeenteraad is begonnen het tarief in rekening te brengen op 525 terrassen

De Gemeenteraad is begonnen met het verzenden
van de eerste aanlagen voor het innen van de vergoeding
voor het gebruik van de openbare weg met tafels en stoelen

In  totaal zullen  525 terrassen de vergunning moeten betalen, waarvoor de gemeentelijke schatkist in totaal €375.638,=zal ontvangen, volgens de schattingen van het Gemeentebestuur 

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA .- zaterdag 10 maart 2018 - Het Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran Canaria is begonnen met het in rekening brengen van de vergoeding voor de bezetting van de openbare weg met tafels en stoelen die ondernemers moeten betalen voor het opzetten van terrassen in de stad.

Het Gemeentebestuur heeft dit  tarief opnieuw ingevoerd  dat in 2010 werd geschorst als gemeentelijke subsidie, zodat de horecabedrijven  de moeilijkheden konden overwinnen die door de economische crisis waren veroorzaakt. Sindsdien hebben de opeenvolgende Gemeentebesturen deze maatregel voortgezet, waarvan de toepassing van kracht bleef tot december 2017.
image_content_3163622_20180309202352.jpg
                  
Archieffoto van een terras op de Las Canteras-strandboulevard.
Een 525-tal terrassen zal nu de vergoeding moeten gaan betalen, die inkomsten genereert van maximaal €5.500,= per jaar. Te weten is dat de verordening tot vier verschillende secties vaststelt, afhankelijk van de categorie, waarvoor een vergoeding wordt betaald, variërend van €1,50 per vierkante meter/per maand, tot €5,26 per vierkante meter/per maand.

Het probleem dat veel ondernemers ondervinden, is, dat de Gemeenteraad van Las Palmas de Gran Canaria hen niet heeft geïnformeerd over het mechanisme voor het fractioneren van de rekening.

"Wij zijn er voorstander van om redelijke tarieven te hanteren die in twee of drie keer kunnen worden betaald, maar niet met deze beledigende tarieven," bekritiseerde de voorzitter, Fermín Sánchez, van de vereniging van bars, restaurants, cafés en uitgaansbedrijven, die deel uitmaakt van de Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo (Horeca-Federatie) in de provincie Las Palmas. Sterker nog, hij zegt dat met tarieven van tussen de 50 en 90 euro per maand voor de installatie van de terrassen, "deze duurder kunnen zijn dan het pand zelf."

Echter, bronnen van het Departement van Financiën hebben op vrijdag 9 maart 2018  verklaard dat de ondernemers de mogelijkheid hebben om de gefractioneerde betaling van deze aanslagen te ontvangen als ze al een goedgekeurde aanslag hebben met de rest van de gemeentelijke belastingen.

Voor degenen die niet over deze aanslag beschikken, kunnen zij ook om gedeeltelijke betaling  van de vergoeding voor het gebruik van tafels en stoelen vragen, hoewel ze in dit geval niet profiteren van de korting van 5% die wordt toegekend aan belastingbetalers met de betaalkaart.

Voor het budget van 2018 schat de Gemeente dat er €245.000 euro aan  terras-inkomsten zal binnenkomen. Om dit te doen, nam men als referentie de volkstelling van 2009 en de verzamelde €241.672.52 euro. Echter, vanuit het departement van Financiën wordt nu gespecificeerd dat het tarief aan de gemeentelijke schatkist in totaal €375.638 zal bijdragen. In december 2017 stelde de burgemeester, Augusto Hidalgo, dit bedrag op maximaal €700.000;= 
De ondernemers  vragen dezelfde ijver tegen de botellónes o(penbare zuippartijen).

De voorzitter van de horeca-vereniging, Fermín Sánchez, heeft gewaarschuwd dat de nieuwe betaling een overbelasting van ondernemers zal forceren. "En we moeten niet vergeten dat de meesten van hen kleine ondernemers en familiebedrijven zijn die moeite hebben om vooruit te komen," legde hij uit.
"Eén ding is om de sector te regulariseren, dat rechtvaardig lijkt; en een ander ding is, dat we de dynamiek in rekening brengen die de terrassen representeren voor de inwoners van Las Palmas de Gran Canaria en voor het binnenlands en buitenlands toerisme," vervolgde hij, "we zijn nog steeds een belangrijk punt van economische dynamiek en het genereren van werkgelegenheid .”

"Er moet iets worden betaald", erkent de ondernemer, "maar niet zozeer, en minder als we uiteindelijk niet de mogelijkheid krijgen om te splitsen, wat wel het geval is bij andere belastingen zoals de inkomstenbelasting". De vertegenwoordiger van het bedrijfsleven heeft deze verklaringen afgelegd toen niet bekend was dat de Gemeenteraad net de opdracht gaf om de afrekening van de vergoeding mogelijk te maken.

De ondernemers erkennen de noodzaak om een zekere controle over de terrassen te behouden, om ook het recht op rust van de buren te waarborgen. Maar ze beweren dat dezelfde ijver van de kant van de Gemeentelijke autoriteiten met andere verschijnselen - zoals de botellón (die gevolgen heeft voor de gezondheid van de minderjarigen), het imago van de stad en de openbare ruimte, en de schade die het genereert aan de gevestigde bedrijven met de legale manier, of de verkoop van voedselproducten in bepaalde inrichtingen waar minimale hygiënische sanitaire omstandigheden of goede omgang met voedsel-  niet zijn gegarandeerd.
image_content_3163609_20180309202353.jpg
Daarentegen belichtte hij het transformerende en revitaliserende effect van de terrassen in het stedelijk landschap, en gaf hij als voorbeeld van wat zich afspeelde in de Calle Ruiz de Alda, in de omgeving van het Mesa y López-winkelgebied, na voetgangersgebied te zijn geworden.
00000slas-canariaslogo-124.jpg


Het Gemeentebestuur vraagt
geduld van Las Canteras

De buren hekelen geluidsoverlast en eisen hun recht op rust op

Het gemeenteraadslid van het district Isleta-Purto-Guanarteme, Sergio Millares, reageert op klachten van omwonenden van het Las Canteras-strand, waardoor de stad al op zes locaties in het gebied heeft gehandeld : ‘wegens oneigenlijk gebruik’, en dat men zal doorgaan op deze weg; hij vraagt om ‘geduld’

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 7 maart 2018 - Sergio Millares, gemeenteraadslid van het district Isleta-Puerto-Guanarteme, heeft op dinsdag 6 maart 2018 gereageerd op de publieke aanklacht die is ingediend door het Plataforma Vecinal Las Canteras en de omgeving, en hij zegt:  “ Dat  de zes bedrijven die zij aanduiden, in dit deel van de stad zijn aangeklaagd  wegens de  bijbehorende diensten en die in veel gevallen zijn gesanctioneerd wegens oneigenlijk gebruik, zoals het nuttigen van dranken buiten.”

Hij heeft  eraan toegevoegd : "We blijven handelen," en "we gaan in de goede richting ." Daarom vraagt hij de bewoners om geduld te hebben omdat we vallen over de horecabedrijven die de regels overtreden'.
image_content_3143571_20180306193325-1.jpg
Met betrekking tot de kritiek van de bewoners op het gebrek aan communicatie met de Gemeenteraad, heeft  hij zijn ‘respect’ uitgedrukt voor ‘wat zij denken,’, maar heeft zijn verbazing geuit over hun verklaringen, “dat de Gemeenteraad niets gedaan heeft," en dat hij niet gewild heeft hen te ontmoeten. "Ik heb hen ontmoet, en we hebben in 2017 ook een ontmoeting gehad met de plaatselijke politiechef, en ook met het hoofd van Actividades Clasificadas  en de belangrijkste Schoonmaakdiensten," heeft hij verzekerd.

Biografia-Sergio-Millares-Cantero.jpg maxresdefault-109.jpg
policia-vecinos-empresarios.png
Sergio Millares, gemeenteraadslid van het district Isleta-Puerto-Guanarteme, heeft in december 2016 al gesproken met de buurtbewoners, over het politie-optreden in  de wijk,.
Millares vraagt ‘geduld’ van de buurtbewoners en zeg, dat men zal blijven optreden.

Eveneens heeft hij uitgelegd, “dat Javier Doreste hen eind januari 2018 heeft ontmoet, en  daarom vind ik de kritiek aan het hoofd van Actividades Clasificadas vreemd, waarvan ik van mening ben dat dit ‘oneerlijk’ is omdat Doreste ‘erboven staat’ , hij is de verantwoordelijke wethouder."

Bovendien heeft  Millares uitgelegd , “dat in de zomer op het strand schoongemaakt is, en dat hoewel ‘alles is te verbeteren’, het  is wat men doet met de beschikbare middelen. En ik denk dat het niet weinig is.”

Wat de klachten over geluidsoverlast betreft, dringt hij erop aan dat in gebieden , zoals  in de Calle Pelayo en de Calle  Colombia, veel verbeterd is".

Over de Astoria-appartementen heeft Millares aangevoerd , “dat de basis wordt gelegd voor het verdwijnen van het probleem, en dat hij hoopt dat men snel resultaten zal kunnen zien".

Bovendien heeft  hij aangegeven, “ dat men in de wijk Faray heeft gehandeld en dat bij de terrashouders is doorgedrongen om te voldoen aan het aantal tafels en stoelen dat aan hen is toegewezen."
00000slas-canariaslogo-87.jpg


 Las Canteras eist respect

De bewoners verlangen hun recht op rust

Het Plataforma Vecinal Las Canteras
(de Buurtvereniging Las Canteras)
 is het antwoord van de wijkbewoners op: 
“de invasie van de openbare weg”

 Moe van lawaai, onzekerheid, en vuiligheid,
hebben ze zich georganiseerd tegen de gemeentelijke ‘apathie.’ Ze eisen dat de Gemeenteraad de regels handhaaft, en men verklaart, "dat men niet  tegen de ondernemers is”

 LAS PALMAS DE GRAN CANARIA – woensdag 7 maart 2018 -  De problemen van lawaai, onveiligheid, en afval , opgelopen door bewoners in de straten in de buurt van het hoofdstedelijke strand, motiveerde het creëren, in oktober 2017, van het:  Plataforma Vecinal de Las Canteras (het Actiecomité Las Canteras), een collectief bestaande uit de buurtverenigingen Muro Marrero en Betancores-Faray, en dat ook de steun heeft van andere burgerorganisaties in de omgeving van Guanarteme, en van de stadswijken zoals Vegueta en Triana

"We zijn gedwongen te handelen omdat we geen andere keuze hebben", zeggen de bewoners die er deel van uitmaken; en die erkennen dat ze, “de situatie, en de ‘totale apathie’ van de Gemeenteraad - van degenen die er deel van uitnaakten en uitmaken - moe zijn.”1-89.jpg                                      hqdefault-94.jpg                                                                 VIDEO:
                                         https://youtu.be/JmY3uSrljkc

2-71.jpgZe verzekeren dat de beslissing om zichzelf te verenigen en de situatie waarin ze leven "van maandag tot maandag, dag en nacht" openbaar te maken, voortkomt uit de onmacht van., "zo vaak de politie te bellen en die niets doet. "

 Ze wijzen erop, dat er in dit deel van de stad, zoals op andere locaties, “ sprake is van een buitensporige groei van terras vormige panden." Hoewel ze snel ophelderen,” “ dat wij niet tegen de ondernemers zijn die voldoen," vragen zij de Gemeenteraad om de voorschriften te handhaven die de openingstijden van recreatie- en horeca-inrichtingen en de bezetting van de openbare weg regelen,  “die van iedereen is, ook voor de buren, dat we het recht hebben om te rusten."

3-71.jpgDe buren klagen over geluiden, vuil en onzekerheid
Zo klagen ze dat in sommige straten van dit deel van de hoofdstad, "tot 10 terrassen op slechts een paar vierkante meter zijn.”  Bovendien bekritiseren ze,” dat veel van deze bedrijven goedkeuring hebben voor  vier tafels, en  er 20 hebben", omdat ze een klein pand zijn, "dat het terras maakt tot hun  eetzaal."

4-61.jpgZe wijzen erop dat de buren door deze situatie moeilijk toegang krijgen tot hun huizen, omdat ze een vloed van tafels en stoelen moeten overwinnen. Ze zeggen zelfs dat ze de uitvoering van hulpdiensten belemmeren en vertellen over de zaak van een buurvrouw op de Plaza de Los Betancores, die een ongeluk heeft gehad en de ambulance die haar te hulp kwam, moest wachten totdat een deel van dat meubilair was verwijderd.

Ze erkennen ook, “dat het gebrek aan bewaking en mishandeling van de politie betekent, dat zodra de panden gesloten zijn, veel van de klanten op straat blijven met hun drankjes,  en zelfs alcohol om 24:00 uur kopen, "ondanks het feit dat dat de verkoop verboden is tussen 22:00 en 08:00 uur ", waarbij echte bottellones (openbare zuippartijen) onder onze huizen worden gevormd, zodat aan de geluidshinder het vuil wordt toegevoegd dat ze achterlaten.

De getroffenen leggen uit dat deze problemen worden verergerd, “door drugshandel en onveiligheid  die wordt veroorzaakt.

Ze zeggen dat de Gemeenteraad zichzelf excuseert, "met gebrek aan middelen en budget,” om niet te handelen, “maar ze eisen hun recht op een sociale welvaart.".

Ze voegen eraan toe dat de autovrije straten, laad- en losplaatsen zijn geworden, omdat de leveranciers zeggen dat de ruimtes die voor dit doel zijn bestemd "ver van de etablissementen liggen."

Al deze klachten zijn betwist in de meer dan 70 aangiften die zijn ingediend bij de Gemeenteraad en in degenen die wachten op een reactie. De meest recente, op zondag 4 maart 2018, via telematica, voor: “ buitensporig groot aanbod aan recreatieve voorzieningen met terrassen in de Calle Joaquín Costa en Calle Los Betancores.”

Bovendien wachten ze op een ontmoeting met de wethouder van Actividades Clasificadas,  “die ontwijkt ons,” en ze sluiten niet uit om naar de Rechtbank te gaan.
00000slas-canariaslogo-85.jpg


Met 'pelotas picadas'(‘blote ballen’) op Las Canteras

LAS PALMAS DE GRAN  CANARIA - donderdag 21 december 2017 - Een foto van een naakte man op het Las Canteras-strand is op donderdag 21 december 2017 vertoond op de internet-netwerken en verschillende mobiele korte berichten-toepassingen.

De man heeft een revolutie teweeg gebracht met zijn blote ‘juweel’ op het natuurlijk juweel van de hoofdstad van Gran  Canaria, met het in verwarring brengen van de strandgangers terwijl ze genoten van een warme dag kort voor Kerstmis.
ddddd-3.jpg
Het is niet de eerste keer dat Las Canteras een afbeelding van dergelijke afmetingen heeft gezien. In augustus 2017 is een video opgenomen van een man die over de zeeboulevard  liep, nabij El Cícer, met een tas een netje met een waterfles, zie:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/08/19/126759/hombre-pasea-desnudo-canteras-1_m.mp4
img-20171207-wa0040-1_g.jpg

img-20171207-wa0041-2_g.jpg

img-20171207-wa0042-3_g.jpg img-20171207-wa0043-4_g.jpgBovendien heeft begin december 2017 een man de bewoners en de toeristen in het Zuiden van Gran Canaria verrast die zich in de nabijheid bevonden van het winkelcentrum ‘Yumbo’ in de toeristenwijk Playa del Inglés, in de gemeente Sam Bartolomé de Tirajana, door poedelnaakt in diverse straten  te wandelen met een klein hondje onder de arm, zie:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/12/07/133695/cueros-playa-ingles-perro-brazo-1_m.mp4
0000Islas-canariaslogo-kopie-1008.jpg


De Calle Luis Morote wordt geheel voetgangersgebied in de zomer van 2018

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 9 november 2017- De Hoofdstedelijke Gemeente  zal in de zomer van 2018 de Calle Luis Morote - tussen de Calle 29 de Abril en de Las Canteras-zeeboulevard - geheel bestraten als voetgangersgebied, dat kost €86.851,=

Het Departement Stedenbouw en Volkshuisvesting van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria zal in het eerste kwartaal van 2018 de aanbesteding openen voor het aanleggen van het voetgangersgebied, zijnde het gedeelte van  de Calle Luis Morote dat nog als zodanig moet worden heringericht.
De werkzaamheden zullen volgens planning in de zomer van 2018 worden uitgevoerd. Dit heeft wethouder Javier Doreste laten weten, nadat de Gemeenteraad de afgelopen week akkoord is gegaan met de subsidie welke de Gemeente ontvangt van het Cabildo  (Eilandbestuur) van Gran Canaria om de genoemde herinrichting tot voetgangersgebied te bekostigen.
image_content_2562693_20171109111635.jpg
             Het gedeelte van de Calle Luis Morote dat al voetgangersgebied is.
De Gemeente had verzocht aan het Ministerie van Industrie, van het Cabildo (Eilandbestuur) dat men deze begrotingspost zou opnemen voor het tot voetgangersgebied maken van de Calle Luis Morote in de open winkelgebieden van de Hoofdstedelijke Gemeente.

In het voetgangersgebied wordt ook een fietspad aangelegd, evenals groenstroken, en er wordt straatmeubilair geplaatst.

Doreste heeft opgemerkt: "We hebben al de nodige fondsen om een actie uit te voeren die ons in staat stelt om Luis Morote Street om te vormen tot een grote voetgangersstraat die de Santa Catalina-havenpier verbindt met Las Canteras, binnen het beleid  voor reactivering van het toerisme. en commercieel gebied, en uitbreiding van de ruimtes voor voetgangers en fietsers in de hoofdstad.”

 "Volgens de planningen  die we hebben op het gebied van stadsplanning, schatten we in dat het werk kan worden aanbesteedt in het eerste kwartaal van 2018. Rekening houdend met het feit dat het werk een uitvoeringstermijn van zes maanden heeft, zal het mogelijk zijn om aan het einde van de zomer van 2018 de voetgangerszone van de Calle Luis Morote te voltooien, " aldus Doreste.
0000Islas-canariaslogo-kopie-626.jpg


De heladería canaria (Canarische ijssalon)
 die al 81 jaar de hitte tempert

IJssalon Peña La Vieja benut de komst van toeristen in oktober, steeds een tijdperk met zomerse temperaturen op de eilanden

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 13 oktober 2017 - Playa de Las Canteras, in de hoofdstad van Gran Canaria, was na 81 jaar opnieuw getuige van een zaak: de warmte op een Día de la Fiesta Nacional (Nationale Feestdag) welk het drukste bezoek bracht aan een van de honderden ijssalons in Spanje: Peña La Vieja, zo genoemd omdat de ijssalon zich bevindt aan dit excellente gedeelte van een van de beste Europese stadsstranden.

Dit familiebedrijf begon haar activiteit in 1981, maar dat wil niet zeggen dat ze rustig bleven. De duizenden klanten die deze traditionele ijssalon heeft- die al deel uitmaakt van het gastronomische erfgoed van de Canario’s -is steeds vernieuwend  en past zich, aan de wensen van de klanten aan die uit meerdere landen komen om in de hoofdstad van Gran Canaria hun vakantie door te brengen.
helados-canarias-islas-kydB--620x349abc.jpg
              Een lange rij bij Peña La Vieja op 12 oktober 2017, Día de la Fiesta Nacional.
74% van het Canarische toerisme is herhaler op de bestemming. De komst van vakantiewoningverhuur, de aankomst van kruisvaartschepen, en de opening van zoals ‘El Muelle’, ‘Las Arenas’, en het warenhuis ‘El Corte Inglés’ in het hoofdstad van het eiland bevorderen in deze tijd van  het jaar in de detailhandel  in de wijk Puerto-Canteras .

In Helados Peña La Vieja hebben ze in deze 81 jaar tijd gehad om een dergelijke  school te creëren, dat restaurantbedrijven kiezen om ze rechtstreeks bij hen te kopen in plaats van het aanschaffen van industrieel ijs, om in hun bedrijf  te bieden.
Peña La Vieja volgt na 81 jaar nog steeds ambachtelijk werk en heeft het product op een aantal formaten aangepast. De paar vierkante meters waarover ze beschikken, blijven klein voor de vraag die ze hebben.
0000Islas-canariaslogo-kopie-409.jpg


Applaus voor het niet-rokers gedeelte
van het Las Canteras-strand

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 24 augustus 2017 - “Dat men het roken op het gehele strand verbiedt,” zo hebben een twintigtal bezoekers van  het Las Canteras-strand geantwoord. Roken is niet meer in de mode, en ook de aan nicotine verslaafden zien de maatregel als juist waarmee de Gemeente een strandgedeelte wil gaan aanwijzen dat rookvrij is.

Het idee van het Gemeentelijke Departement Ciudad de Mar (Stad van de Zee) is, om het strandgedeelte tussen Hotel ‘Cristina’  en het kinderspeeltuin in de Calle Gran Canaria te beperken tot rookvrije ruimte, waardoor roken op dat strandgedeelte zal worden verboden. Over het algemeen waarderen de strandgebruikers de maatregel als positief, en gaan zelfs verder: “Laat het over het gehele strand verbannen worden."
21103555_1569311233092373_2063332684_o.png

Rookvrije gedeelten:
Stem Ja , of Nee!
image_content_2201332_20170822185310.jpg
                                       Het Las  Canteras-strand bij hotel ‘Cristina’.
muy-cierto.jpg

shop1100800picturesdewegnaarminderpeuken.jpgmedia_xl_3772898.jpg

Van het twintigtal ondervraagde personen,  onder wie drie rokers, zijn er slechts twee - een roker, en een niet roker -  die de het voorstel  kwalificeren als “overmatig", "discriminerend", en "onnodig"; betreffende het voorstel dat de gemeenteraad tot eind september, of begin oktober 2017 wil testen. 'Ze doen het over het gehele strand, of ze doen het  niet', protesteerde Arturo Domínguez, die de maatregel vergelijkt met, “net zoals toen ze verboden te roken in een deel van de vliegtuigen invoerden , en de overmaat aan rook achter in het toestellen toenam.”

Voor de roker José Rodríguez veronderstelt het geen enkel probleem te zijn over de strandboulevard te wandelen om een sigaret te roken, als zodanig steunt hij ongetwijfeld de maatregel en bovendien zal het niet zijn strandgedeelte veranderen: “Ik denk dat sommigen het niet goed zullen gaan vinden, maar ik ben  voorstander, ik werk in een ziekenhuis en weet wat tabak doet.”

Vervuiling
In het debat over het verbieden van roken in een openbare ruimte, verdedigt Roberto Barrameda: “dat de verslaving  op gesloten, en open plaatsen, vervuiling is". Juist zijn dochter, Yurena Barrameda, is een roker en steunt de maatregel sterk, omdat ze zichzelf door de rook van anderen verstoord weet. "Rokers vertoeven in hun eigen wereld en de meest radicalen zullen protesteren; wetende, dat wat ze doen schadelijk is," voorspelt Barrameda.

Op haar beurt komt, ex-rookster, Juana Medina op voor een strand vrij van peuken en afval.
“Men moet controleren, dat men geen peuken en flessen wegwerpt; als de Gemeente dat begint te beboeten, dan zeg ik dat ze rijk worden,” aldus Medina.

“Verantwoorde rokers zijn”
Van alle op dinsdag 22 augustus 2017 ondervraagde strandgebruikers is Alberto Herrera de enige gebruiker van het Las Canteras-strand die opkomt voor het recht van de verantwoorde rokers,” en wijst de maatregel dan ook af van het niet toestaan van roken op een gedeelte van het strand. Het is onnodig, wat ontbreekt is het verantwoordelijk maken van rokers en het respecteren van de  ruimte, de omgeving waar men gaat roken. En uiteraard geen peuken weggooien, zo verdedigt Herrera.

Sherezade Mouhmid, een jonge niet rookster, zegt, “Telkens verbiedt men meer aan de rokers.
“Sluit men ze daarmee niet uit van  de maatschappij,” zo vraagt Mouhmid zich af.

De commentaren van  Mouhmid en van Herrera zijn de enige twee die het initiatief van de Gemeente in vraag stellen, dat overigens kan rekenen op de steun van de ondernemers in de wijk Puerto-Canteras.

232834.jpgGebruiker Carmen Medina toonde zich het  duidelijkst over  de meest respectloze rokers: "Het lijkt erop dat wanneer hun rechten eindigen,  de onze beginnen. Als ze het strand respecteren, zullen ze hun sigarettenpeuken niet weggooien en kijken  in welke richting hun rook gaat…” Zoals Carmen vinden de meeste gebruikers het, "perfect "om een rookvrije ruimte op het strand te creëren.

In reacties op Facebook zijn ruim 600 commentaren verschenen en 2.300 reacties waarvan ruim 90% het eens is met de maatregel.

Afgezien van de commentaren en de reacties, de proefperiode zal eind september, of begin oktober 2017 beginnen, en dan zal men het animo en de meningen van de mensen ontdekken, wanneer men definitief het rookvrije gedeelte van het strand instelt, of in dat geval, zal uitbreiden naar andere delen van het strand. De wethouder van Toerisme, Pedro Quevedo, heeft laten  weten , “dat het een eerste proef is,” maar ,, “dat het eind van de kwestie is, dat het gehele strand rookvrij moet zijn. Quevedo, een rokende wethouder, is ervan overtuigd, “dat de rokers dat begrijpen.”
0000Islas-canariaslogo-kopie-73.jpg


De gebroeders Momo krijgen eindelijk hun plein

LAS PALMAS DE GRAN  CANARIA - vrijdag 23 juni 2017 - Op vrijdag 23 juni 2017 heeft de Gemeenteraad van Las Palmas de Gran Canaria eindelijk goedkeuring verleend tot de naamswijziging van La Plaza de Vanguardia  in La Plaza in Los Hermanos Momo ( het voetgangersplein dat van de Las Canteras-zeeboulevard  naar de Calle Olaf Palme leidt. Dit is bevestigd door de Districtswethouder van Las Palmas, Sergio Millares.

Dit  initiatief is gesteund via de internetpagina www.miplayadelascanteras.com door vrienden en bewoners uit de wijk,  na het overlijden van de zo geliefde Momo, de oudste van dit trio broers dat zovele gedaan heeft voor Las Canteras en voor het toerisme.
Momo-hermanos1.jpg

De gemeentelijke toezegging tot de naamswijziging van het plein is gedaan tijdens een emotionele herdenkingsplechtigheid welke men gehouden heeft op de Las Canteras-zeeboulevard op 29 januari 2016.
TAR_1775.jpg

http://miplayadelascanteras.com/2016/01/31/homenaje-a-los-momo-de-la-emocion-de-tito-a-la-camisas-de-naylon
uno.jpg

Nu, anderhalf jaar later, is het bericht gekomen dat de gebroeders Momo eindelijk hun plein hebben.

img_42266063125_01.jpgimg_422660630439815_02-768x496-1.jpgHet plein, dat tot eer dient van deze broers die het beste van hun leven hebben gegeven voor Las Canteras, in het bijzonder in het redden van drenkelingen uit de woeste en gevaarlijke branding ten tijde van de enorme toename van het toerisme, die destijds al waren erkend en onderscheiden voor hun werk, en later door de Gemeente zijn benoemd tot ‘playeros de honor,
dos1.jpgzie:  http://miplayadelascanteras.com/2016/01/26/a-cuantos-salvaron-los-momo
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-71.jpg


Las Canteras een reis terug in de 20ste Eeuw

Deze schilderachtige presentatie op het zand legt de gebruiken bloot tijdens een vergeten zondag  op het strand in de hoofdstad

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 28 januari 2017 - Tweehonderd  personen, acteurs en vrijwilligers, nemen deel aan de historische heropvoering van de geschiedenis: ‘Un día de playa el verano que acabó ayer (‘Een zomerdag op het strand, die gisteren eindigde’), welke op zondag 29 januari 2017 op het zand van het strand herbeleeft zal worden in de omgeving van het Plaza de Saulo Torón en de vestiging van de  Real Club Victoria, waar men van 12:00 tot 14:00 uur  via verschillende uitbeeldingen kan waarnemen hoe de gewoonten veranderd zijn op het voornaamste hoofdstedelijke strand, zoals dat was van het begin van de twintigste Eeuw tot aan de jaren ’70. Het publiek kan deze weergave volgen vanaf de Las Canteras-boulevard.

De zwemkleding uit die jaren, het tijdperk van de albornoz (badjas), de wandelkleding, de beroepen zoals die van de barquillero (botenverkoper), de heladero (ijsverkoper), de hamaquero (strandstoelen verhuurder) en de politieagent met zijn salacot (hoofddeksel vervaardigd van palmblad); vissersboten, een paardenkoets, en de historische surfplanken, zijn enkele van de ingrediënten van dit scènografische project.
playa-15_g.jpg

playa-8_g.jpg

playa-12_g.jpg

lascanteras-playa-laspalmas-k4h--420x236abc.jpg                                          Las Canteras, begin 1900.
Las Canteras
heeft indrukken achtergelaten bij tientallen generaties, zo zet men in op het in herinnering brengen en het weergeven van een aantal van de beelden en scènes die de bezoekers terugbrengen in de tijd en die de herinnering doen ontwaken, zo heeft de coördinator opgemerkt van het collectief Salsipuedes, José Gilberto Moreno, tijdens de presentatie van dit initiatief; waaraan, naast diverse surfclubs, deelnemen:
- de Asociación de Vecinos Santa María Goretti,
- de Grupo Scout Las Canteras,
- de Grupo folclórico Los Cabuqueros,
- het  Foro por La Isleta,
- de Unión Deportiva Las Coloradas
- Familias Numerosas-Ascafan,
- de Club Victoria,
- de Club de Automóviles Antiguos de Las Palmas,
- Het Casa Museo de los Patronos de la Virgen de Teror,
- de Armada Española,
-
de Asociación de Policías Jubilados Sabios Callejeros,
- het Museo Elder de la Ciencia y la Tecnología 
- Gran Canaria Moda Cálida,
om gedurende een dag het Las Canteras-strand te veranderen in de tijd van toen.
playa-6_g.jpg playa-3_g.jpg

playa-19_g.jpg playa-20_g.jpg
playa-18_g.jpg playa-17_g.jpg
playa-10_g.jpg
Men zal 22 gebruikelijke plaatjes in scène zetten van het Las Canteras tussen de jaren ‘20 en ‘70 van de 20ste Eeuw. Het verleden zal herleven met een specifieke scenografie van houten strandstoelen, strandhuisjes vervaardigd van rietstengels, het strandlaken van oma, emmertjes, harkjes, strandschepjes; antieke badmode, achterhaalde badmode, strandbewakers met salacot (zonnehoed) en reddingsvlotten.
zzzslas-canariaslogo-kopie-26.jpg


Verontwaardiging over Heineken en de PSOE
voor het sponsoren van de kerstboom
op de Las Canteras-zeeboulevard

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 29 november 2016 - Wandelaars en strandbezoekers brandmerken de regeling welke deel uitmaakt van een overeenkomst tussen de brouwerij en het hoofdstedelijke Gemeenbestuur als: "smakeloos".

De kerstboom op de Las Canteras-zeeboulevard in Las Palmas de Gran Canaria - op een van de drukstbezochte locaties in de stad door Canario’s en toeristen - heeft dezer dagen voor de nodige controverse gezorgd.
img7035-4_g.jpg
                                          De gewraakte ‘vrede op aarde’-kerstboom
                 op de Las Canteras-zeeboulevard in Las Palmas de Gran Canaria.

naamloos-301.png
Heineken, sinds 1971 actief op de eilanden, heeft in het kader van de Sociedad de Promoción Económica de Las Palmas capital ( Maatschappij te Bevordering van de Hoofdstedelijke Economie) , waarvan Encarnación Galván (PSOE-wethouder in het Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran Canaria) de voorzitter is voor het realiseren van activiteiten, met de komst van de komende ‘vrede op aarde’-feestdagen een kerstboom geplaatst op de Las Canteras-zeeboulevard.
canteras-3.jpgMaar de Canario’s zijn verontwaardigd over deze kwestie en het debat heeft zich verplaatst naar de sociale netwerken waar opmerkingen te lezen zijn als: “Afgezien van lelijk, is dit geen geschikte locatie, want we willen onze kerstboom zoals die van altijd; het is verschrikkelijk, en bovendien heel triest.”

Op Facebook staat te lezen: “Ik wandel regelmatig op de Las Canteras-boulevard en het lijkt me perfect dat een bedrijf de kerstboom sponsort, of een kersstal, of wat men maar wil. Maar sponsoren is één ding, en een ander ding is, dat het een object is van een reclame-ondersteuning met een meer dan twijfelachtige smaak. "

Een bron binnen het Heineken-kantoor in de hoofdstad van Gran Canaria heeft op maandag 28 november 2016 laten weten, “het is niet altijd geslaagd, dat is juist,” en: “We hebben ons vergist.”
2016-11-30-photo-00000010-2_g.jpg 2016-11-30-photo-00000016-8_g.jpg
2016-11-30-photo-00000014-6_g.jpg 2016-11-24-photo-00000654-1_g.jpgAls resultaat van de controverse, heeft de bierbrouwer beslist een aantal van hun logo’s te verwijderen. "We hebben het hersteld en dat was juist om te doen.” Echter, er zijn nu al gebruikers van het strand, en omwonenden, die vragen om de totale afschaffing van elk merk, en daarnaast om de zuivering van verantwoordelijkheden.
 2016-11-30-photo-00000012-3_g.jpg 2016-11-30-photo-00000013-5_g.jpg 2016-11-30-photo-00000015-7_g.jpgHet Gemeentebestuur geeft toe dat de sponsor-overeenkomst een juridische basis heeft en, dat in 2015 verzekeringsmaatschappij Caser de kosten van de kerstboom heeft gesponsord, maar niemand zich herinnert, een logo van Caser op de kerstboom gezien te hebben.

Heineken heeft een gedeelte van de merk-logo’s verwijderd en probeert de kerstboom zodanig te decoreren dat deze geen negatieve aanblik heeft.

De stadsbewoners klagen dat de bierfabrikant in een zo kenmerkend gebied als Las Canteras een kerstboom heeft geplaatst die eruit ziet alsof deze weinig heeft gekost om te produceren, maar die wel een hoge promotie-waarde heeft. De gewraakte namaak-kerstboom staat naast de Belén de Arena de Las Canteras (Zandkerstgroep van Las Canteras ); die, naast het Casa de Cólon, grootste toeristen-attractie in de hoofdstad van Gran Canaria is.

Het biermerk geeft toe dat men heeft geprobeerd om sympathieke maatregelen te nemen met gevoel naar de burgerij toe, maar dat dit niet succesvol is gebleken. "Op Tenerife hebben wij ook de kerstboom gesponsord en daar is geen controverse geweest", aldus een woordvoerder van Heineken.

Deze argumenten zijn niet genoeg. Javier Garcia, een inwoner van de stad verwerpt het formaat en merkt op; “ dat Heineken een spectaculaire boom in deze prachtige strand niet zou moeten maken". Isabel Peña verwerpt het reclame-product "gezien het feit, dat degenen die genieten van deze feestdagen, vooral de kinderen zijn." Teresa Vega Socorro, regelmatige bezoekster van Las Canteras, is van oordeel: Het Las Canteras-strand verdient deze horterada (loopjongens-streek) niet."
belen-arena-1.jpg
belan-arena-5_g.jpg
belan-arena-4_g.jpg belan-arena-1_g.jpg
belan-arena-2_g.jpgbelan-arena-3_g.jpg
000islas-canariaslogo-277.jpg


Een wandeling laat de geheimen ontdekken
van Las Canteras en El Confital

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA -  zaterdag 26 november  - Vijftien panelen op een mededelingenbord herinneren aan de filmopnamen voor ‘Moby Dick’; de geologische geschiedenis van de rotswanden van El Rincón; en de klimaatverandering boven Los Lisos, een gedeelte van Las Canteras.

Het ontdekken van curiositeiten en geheimen, verborgen in de baai van Confital en het Las Canteras-strand, kan met het maken van een 7 kilometer lange wandeling, via de voorgestelde wandelroute welke is ontworpen door het Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran Canaria met medewerking van Micro Área Ecoturística de Las Canteras.
sendero_las_canteras_panel_pesca_y_moby_dick__318x216-1.jpg
De route is een voorstel dat bewoners en toeristen uitnodigt om te wandelen vanaf Atlante naar Confital. "Een bezoek aan dit openlucht 'natuur museum' met de hulp van 15 panelen op informatieborden die in het Spaans en het Engels uitleg geven over de natuurlijke, historische, en culturele waarden van het strand, de minder bekende aspecten", aldus de verklaring van de wethouder van Ciudad de Mar, José Eduardo Ramírez.

De wandeling gaat langs de rotswanden van El Rincón en men krijgt uitleg over de geologische geschiedenis ervan, evenals over het begin en de ontwikkeling van het windsurfen in Guanarteme, en over: - de Compañía Insular Colonial Electricidad y Riegos S.A, die voor altijd de naam La Cícer heeft gegeven aan dit gedeelte van het strand, - de kleur van het zand, - hoe de istmus (landengte) is gevormd, - Los Lisos, het stenen strandgedeelte dat is ontstaan door de klimaatverandering, - het 18.000 jaar geleden ontstaan van een charca (strandmeer) - zoals dat van Maspalomas - ter hoogte van Punta Brava, - de verschillende natuurlijke leefomgevingen, - de Cueva de Los Canarios, - de zeer bijzondere opnames van de legendarische film ‘Moby Dick’ in deze wateren. En het is dit laatstgenoemde informatiepaneel, op het Plaza de La Puntilla, dat de eerste verwijzing van het stadsmeubilair is, naar de epische eindstrijd van de onsterfelijke film van John Huston.

De wethouder heeft bij de presentatie van de wandeling laten weten, “dat deze het resultaat is van de samenwerking waarop men zeer trots is, waaraan veel mensen gewerkt hebben die verbonden zijn met het strand; van onderzoekers van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canarisa; journalisten; omwonenden; van scholen voor windsurf, strandtennis, zeilen, sportduiken en parachutespringen; vissers, van de internetpagina www.miplayadelascanteras.com, vrijwillige stadsbewoners; ondernemers; badgasten; technici van het hoofdstedelijk het Gemeentebestuur, het Cabildo (Eilandbestuur), en van de Canarische Regering.”

De wethouder heeft aangekondigd, dat het Departement Ciudad de Mar het certificaat Sendero Azul 2017 (Blauw Wandelpad 2017) zal aanvragen voor deze wandeltocht.

“Daarmee willen we, dat de kustwandeling van El Confital en Las Canteras de eerste op Gran Canaria zal zijn binnen het Red Internacional de Senderos Azules (Internationale Netwerk van Blauwe Wandelpaden) dat gecertificeerd wordt door de Asociación De Educación Ambiental (Vereniging voor Milieu-voorlichting) en van de Consumidor (Adeac) (de Spaanse consumentenvereniging), die ook de Blauwe vlaggen toekent aan de stranden.”

Via het wandelpad komt men aan de weet, dat bij El Rincón het zeewater tot honderd meter boven de huidige weg reikte; en het herinnert aan de eerst windsurfers bij het strand in de jaren ’6’ dankzij surfers zoals Peter Troy die in 1963 naar Canarias is gekomen en die bekend maakte dat voor de Afrikaanse kust enkele eilanden liggen met indrukwekkende golven en warme wateren en die ook spreekt over de eerste buguero van El Confital,, Ulises Betancor, die in de jaren ’70 begon met zijn eerste ‘tablas de pecho ’(‘borstplankjes)’, door hemzelf vervaardigd, en die hij ‘panas’ (‘voor moedige personen in moeilijke omstandigheden’) noemde, de voorlopers van de huidige: “buguis” (‘buggy’s = surfplankjes)

De route brengt de wandelaar naar de geschiedenis van La Cicer, de Compañía Insular Colonial Electricidad y Riegos S.A., geopend in 1928, en gebouwd door een Duitse maatschappij die aanvankelijk geleid werd door Gustav Winter. Er wordt uitgelegd waarom het strand verschillende kleuren zand heeft, van het donkere bij La Cicer, tot het helder blonde van Playa Grande. Ook herinnert de route eraan, dat deze wateren die van ‘Moby Dick’ waren, waarvan het opnemen met Kerstmis 1954 een revolutie teweeg bracht in Las Palmas de Gran Canaria met in de de hoofdrol Gregory Peck in de rol van kapitein Ahab. En het is uitgerekend dit informatiepaneel, op het Plaza de La Puntilla, dat de eerste verwijzing van het stadsmeubilair is, naar de epische eindstrijd van de onsterfelijke film van John Huston.
000islas-canariaslogo-264.jpg


‘Mareas del Pino’
De hoogste vloed van Las Canteras

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 18 september 2016 - Het Las Canteras-strand beleefde op zaterdag 17 september 2016 de hoogste vloed van het jaar, een verschijnsel dat zich op zondag 18 september 2916 herhaalt en dat altijd plaatsvindt in september met de komst van de herfst-zonnewende, die de getijden doet opleven en de hoogste en de laagste waterstanden vertoont.

Popular bekend als de ‘mareas del Pino’, staat de sterke getijden-wisseling in verband met de komst van de zonnewende in september (herfst-zonnewende), die de getijden doet opleven en de hoogste en de laagste waterstanden vertoont. Zoals op zaterdag 17 september 2016, de laagste waterstand was bij eb in de vroege uren van zondagochtend 18 september 2016, en de hoogste waterstand zal zijn bij de vloed na twee uur in de middag.
marea-grande.jpgDe sterke golfslag van de afgelopen week heeft het zand weggespoeld van Playa Chica, en de strandwachten van het Rode Kruis raden de badgasten aan voorzichtig te zijn. Op de grite foto het aanzicht van het Las Canteras-strand op zaterdag 17 september 2016 kort na twee uur in de middag.
pleamar-zona-norte-gran-canaria-11_g.jpg pleamar-zona-norte-gran-canaria-12_g.jpg
pleamar-zona-norte-gran-canaria-14_g.jpg pleamar-zona-norte-gran-canaria-6_g.jpg
                                                         Pleamar /Springvloed).
pleamar-zona-norte-gran-canaria-35_g.jpg pleamar-zona-norte-gran-canaria-35_g-1.jpg

zzzislas-canariaslogo-354.jpg


Een kunstenaar wil 's werelds grootste
zandtekening
maken op Las Canteras

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 30 maart 2016 - De 55-jarige uit Las Palmas de Gran Canaria afkomstige Víctor Báez Rodríguez, tekent al 13 jaar in het zand van het Las Canteras-strand. Nu heeft hij een spannend, groot project aangekondigd, het maken van ‘s werelds grootse zandtekening, compleet  met lichtjes. Met slechts een hark en een balpen-huls realiseert hij elke twee weken, gedurende vier dagen, zijn inspiratie, zodat hij de getijden kent, wat onmisbaar is op het moment dat hij aan het tekenen slaat. “Ik ben heel erg attent op de getijden: In de weken dat het ‘s middags eb is, en er niet veel mensen zijn, begin ik te tekenen  om 18:00 uur,” zo onthult de kunstenaar.

Víctor Báez Rodríguez heeft vijf jaar gewacht om dit initiatief te kunnen gaan uitvoeren. Zijn doel is, om vanaf zondag 3 april 2016 de grootste tekening ter wereld te maken: een lagarto canario "tipo lisa” (Canarische hagedis) versierd met bloemmotieven, met een lengte van 1.200 meter, om zo een vermelding te krijgen in het Guinness Book of Records; hoewel hij laat weten, dat als dit niet mogelijk is, het hem om het even is, en hij de tekening toch zal maken.
imagen-5236175636664459606016418069012984.jpg
 “Ik doe dat voor de Canario’s en voor ons land, niet voor het geld.” Víctor laat weten, dat er in de hele wereld niemand is, die een dergelijk grote tekening heeft gemaakt; en hij hoopt, “dat de weersomstandigheden zodanig zijn, dat hij zijn idee kan verwezenlijken. “als het regent, er wind staar, of dat er een springvloed komt die stenen aanvoert, is het veel moeilijker om dit soort tekeningen te maken; voor deze afbeelding moeten de omstandigheden perfect zijn.”

Nieuw is, dat  deze kunstenaar zijn afbeeldingen versiert met gekleurde lampjes. Hij gebruikt per maand ongeveer 200 batterijen, die een aparte toets geven aan de tekeningen. “Ik breng ze aan, zodat ze vanaf de zeeboulevard zichtbaar zijn, zodat de mensen ervan kunnen genieten net voordat de zon ondergaat.”

Víctor laat weten dat het zijn bedoeling  is, elke nieuwsgierige te verrassen die naderbij komt om zijn werk te bekijken. Hij noemt zichzelf autodidact en geeft aan, dat er geen les gegeven wordt voor dit soort kunstwerk: “Alle tekeningen die ik maak, komen voort uit de inspiratie die ik krijg als ik het strand betreedt. Ik maak geen concepten, geen schetsen, en vaak kom ik naar het strand zonder een vastomlijnd idee.”
imagen-12219462116575843011872766190378447-1.jpg

Deze kunstenaar heeft ongeveer 1.800 tekeningen - van elk twee uur - gemaakt op het Las Canteras-strand en dankzij de sociale netwerken heeft hij grote populariteit verworven. Bovendien heeft hij dit ‘schilders-doek van zand’ gebruikt, om de slachtoffers van aanslagen te eren.

zzzzzzzislas-canariaslogo-355.jpg


Een plein voor ´los Momo´

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 29 januari 2016 - De drie broers die honderden levens gered hebben op Las Canteras, ontvangen op vrijdag 28 januari 2016 om 17:00 uur een eerbetoon; het plein Las Vanguardias - nabij het standbeeldje van de visser en de Calle Portugal, waar dicht bij het strand de geschiedenis is begonnen van Momo, Tito en Ramón - zal  worden omgedoopt tot: ‘Plaza de Los Hermanos Momo’. Het initiatief hiertoe is genomen door de internetpagina www.miplayadelascanteras.com en de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria.

“Ik denk 250? 300, misschien meer.” Tito Montesdeoca Santana, de middelste van de drie broers Momo, antwoordt met een expressief  “buuf”,  als men hem vraagt hoeveel mensen precies gered zijn door los Momo (de Momo’s).
plaza-momo.jpgTito, Momo en Ramón, aan het begin van hun carrière als salvavidas (strandwachten, levensredders).
De oudste broer, Momo, is geboren in 1937 en overleden in september 2015, de middelste, Tito is geboren in1938 en Ramón in 1942. “Onze eerste luiers heeft mijn moeder hier gewassen in een strandmeer,” zegt Tito, gezeten op een plastic stoeltje in de wijk van de Momo’s, bij bar/restaurant ‘Peña de la Vieja’. Los Momo (de Momo’s) zijn bijna net zo bekend als de bar en El Charcón een kenmerk van Las Canteras. De vader, Momito, was broodbakker en visser, en haalde vanuit zijn roeiboot, de ‘Marilola’, mensen uit zee. En zo redde deze volbloed visser deze drenkelingen.
430px-Canteras_Beach-Pea_La_Vieja__Los_Lisos-Gran_Canaria.jpg

                       Het Las Canteras-strand: Peña de la Vieja’ en  'Los Lisos.'
Tito zegt, dat hij 16 jaar was toen het toerisme opkwam en de legende van de familie begon,  want die blond harigen uit het Noorden trokken zich niets aan van de waarschuwingen van de zee en niet van de sirene die de on oplettenden waarschuwde dat ze uit het water moesten komen omdat er springvloed was, en vervolgens moest men ze gaan zoeken.

Spontaan en onbaatzuchtig hebben los Momo (de Momo’s) hun levensreddende werk verricht toen verrassenderwijs het toerisme opkwam en enorm uitgroeide. Ze hebben niet alleen Zweden gered, maar af en toe ook een Zweedse, en beleefden hun avonturen. Met de ‘Mariateresa’,  dat was een boot voor toeristen de ons naar El Confital bracht; we boden ze een barbecue en sangria aan en we gingen tunos indios (cactusvijgen) plukken,” vertellen de broers.

Uit menslievendheid
Ze zijn in de jaren ’50 begonnen met het redden van levens en deden dat tot in de jaren’90. Ze  zijn er nooit voor betaald geweest. “We deden het uit menslievendheid,” zo laten Tito en Ramón weten.

Tito praat a borbotones (snel, over zijn woorden struikelend) totdat zijn broer ingrijpt. Hij legt uit dat ze al roeiend  veel van deze reddingen hebben verricht en geeft toe dat ze risico’s hebben gelopen,  “Alleen wij gingen, want we hebben een  bijzondere kennis van de zee, daar waren we al, toen we nog aten uit de zuigfles,  en ik was bovendien kapitein van de vissersboot,” benadrukt hij.

Na een tijdje praten met Tito en Ramón wordt duidelijk, “dat buitenlanders heel onvoorzichtig zijn,” en, “dat het strand mooi is als het goed is, maar duivels als het slecht is.” Ook zijn er dankbare mensen omdat ze weten, dat ze hun leven aam hen te danken hebben en anderen die die weten maar die, als ze hen zien, de straat oversteken.

Tito herinnert aan die keer, dat hij een man weer tot leven bracht omdat hij door is blijven gaan met mond op mond beademing terwijl iedereen dacht, dat de drenkeling  dood was. Bij gelegenheid waren de drie in het ‘Julio Navarro’-zwembad voor een cursus reddend zwemmen en de instructeur zei hen, “ga terug naar het strand, daar zou iemand kunnen verdrinken, hier kunnen jullie niets doen.”

Los Momo zijn gerechtigd om op 50 meter strand ligbedden te verhuren, “dat heeft de Comandancia de Marina (het Opperbevel van de Marine) ons toegekend voor het redden van een piloot, we hebben het decreet,” zo leggen zij uit.

Nadien, met de komst van de democratie, heeft burgemeester Juan Rodríguez Doreste gezegd dat ze geld verschuldigd zijn aan de gemeente , maar besloot dat de Gemeente die had betaald en hij heeft  bovendien overcompensatie gegeven. “En dan zegt men, dat de socialisten slecht zijn” grapt Tito.

"Voor een beroepskracht is niets ingewikkeld, ik vaar zelfs  in een sardineblikje," antwoordt  Tito als hem gevraagd wordt wat het geheim is. "Er is altijd een jacio (rustige plek in de branding dicht bij het strand) ” zegt Ramon uiteindelijk, "wat  je moet doen, is het moment te benutten, want  de zee geeft altijd een kans."
zzzzzzzislas-canariaslogo-101.jpg


Het zand van Las Canteras beweegt

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA -  zondag 13 december 2015 - Net zoals het Las Canteras-strand voorzien is van een reinigingsdienst, zal het moeten rekenen op een verplaatsingsdienst voor het zand. Deze maritieme long van Las Palmas de Gran Canaria heeft meer evenwicht nodig voor het zand dat door de golven verplaatst wordt. De Gemeente stelt voor, dat men 10.500 m³ verplaatst van de gedeelten waar zich het meeste zand ophoopt,  naar gedeelten waar zich het minste zand verzamelt.

Een rapport dat is opgesteld door de professor Natuurkunde, Ignacio Alonso Bilbao, van de Universiteit van  Las Palmas de Gran Canaria - na anderhalf jaar lang het gedrag van het zamd op het Las Canteras-strand te hebben bestudeerd - laat weinig ruimte voor twijfel.
LaPuntilla.jpg        Op het strandgedeelte van La Puntilla naar Playa Chica verzamelt zich het meeste zand,
                            en daar willen de technici verandering in aanbrengen.

Terwijl sommige delen van het strand worden opgevuld, zodat het zand over de  rand geraakt van de wandelboulevard - vooral op het gedeelte van La Puntilla naar Playa Chica - lijden andere strandlocaties zware verliezen die nooit helemaal herstellen, zoals het gedeelte van Los Lisos naar Punta Brava.
750px-playa-de-las-canteras-mapa-2007-es-las-palmas-de-gran-canaria-svg_large-3.jpg
De studie die op vrijdag  11 december 2015 is gepresenteerd tijdens een conferentie, die is georganiseerd door professor Alonso Bilbao in het Museo de la Ciencia (Wetenschapsmuseum) in de hoofdstad van Gran Canaria, omvat maandelijkse observatie  langs het hele strand, wat een verbetering is van de tot nu toe alleen gemeten effecten op bepaalde gebieden.

De eerste conclusie luidt, dat de verschillen in ophoping, of het verdwijnen van zand, te maken hebben met de actie aan golfbeweging, wat in sommige  jaren een aanlevering van 8.000 m³ aan zand heeft veroorzaakt, en in rustiger tijden is er slechts 1.000 m³ toegevoegd.

Dit natuurlijke verschijnsel is ‘onvoorspelbaar en veranderlijk’; het is een element, dat bepalend is voor het, “al naar gelang de behoeften van enigerlei  moment,” programmeren van mogelijk ingrijpen door de overheid.

Deze dynamiek leidt tot het voorstel van de professor. De belangrijkste verandering ten opzichte van de vorige fasen is, “dat het zand de omgeving van het strand 'niet mag verlaten’; maar,  het kan wel van enige strandgedeelten  worden verplaatst  naar andere strandgedeelten.”
vi_17321_516695_914457.jpg

                                                      Playa de los Muellitos  50174-los-muellitos_003.jpg

Onder de huidige omstandigheden gaat het om het verplaatsen van een kleine hoeveelheid, van ongeveer 10.500 m³,  “van twee gedeelten waar het meeste zand zich ophoopt:
- 4.500 m³ van het gedeelte tussen Saulo Torón en La Puntilla,
- 6.000 m³ van het gedeelte tussen Torero en het San José-ziekenhuis.
De bestemming betreft drie gedeelten:
- 1.500 m³ naar Los Lisos, om daar wandelen mogelijk te maken,
- 2.500 m³ naar het Churruca-gedeelte,
- 6.000 m voor het aanleggen van het Los Muellitos-strand.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-51.jpg 


Gemeente vraagt medewerking
ter
bescherming van
la Barra (het Rif) van Las Canteras

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 26 september 2015 - Een beroep op, ‘medeverantwoordelijkheid en medewerking’, dat is het initiatief wat als oproep op vrijdag 25 september 2015 is genomen door het Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran Canaria, om een massale volksoploop van badgasten te vermijden op de Barra de Las Canteras (het Rif  voor het Las Canteras-strand) tijdens de laagste eb-stand van het jaar, die wordt verwacht op maandag 28 september 2015. Zo wil men de waardevolle ecosystemen beschermen van het Las Canteras-strand in zee en op de rotsformaties van La Barra (het Rif) .

Het hoofdstedelijke Gemeentebestuur, leden van Microárea Ecoturística de Las Canteras, en Kustzaken, “raden het wandelen van het strand naar la Barra (het Rif) af tijdens de eb-periode van maandag 27 september 2015, waarbij de waterstand lager zal zijn dan normaal; om te voorkomen, dat de menselijke belasting het gevoelige milieu in gevaar brengt van de bestaande ecosystemen in dit kustgebied.
750px-Playa_de_Las_Canteras-Mapa_2007_ES-Las_Palmas_de_Gran_Canaria_svg.png
894454_3964628252505_1774546512_o-1414x660.jpg
rif.jpg

         Badgasten op la Barra (het Rif) van Las Canteras, dat de Gemeente wil beschermen.
Vanaf 19:00 uur treed het lage tij in, en de eb zal tegen middernacht de laagste stand bereiken, terwijl er gedurende het gehele weekeinde een sterke branding zal heersen; reden, waarom de technici van de Gemeente waarschuwen voor de veiligheid van de badgasten die toch de risicovolle wandeling naar het Rif willen ondernemen.
barralascanteras.jpg
In het officiële communiqué noemt men op geen enkel moment verboden, maar beperkt men zich tot het doen van aanbevelingen, “waardoor het mogelijk is, het genieten van het strand te combineren met het conserveren van het milieu van Las Canteras en de waterdiepten aldaar.”

Men doet mededingen via de sociale netwerken, via de omroepinstallatie op de zeeboulevard en via informatiepanelen op het strand, vooral op die locaties waar de lage waterstand het mogelijk maakt tijdens eb te voet naar la Barra (het Rif ) te geraken.
1410295992940.jpg
1410295986427.jpg
1410295985619.jpg
  Laagste eb stand in 2014, het 'klootjesvolk': "Tsjonge, jonge... wat hebben we een lol gehad!"

1410295986516ggg.jpg
barra-parece.jpg                   Bottelón op het Rif...       Milieubescherming...?         Nooit van gehoord!
peregrinacion-barra.jpg

destacada-la-barra-las-canteras-gran-canaria-frikis-viajeros.jpgIn 2014 heeft een bekende hoofdstedelijke internetpagina een eb-excursie gepromoot naar la Barra tijdens de laagste waterstand van het jaar, wat ruim 1.000 personen bijeenbracht voor een feestje, dat om middernacht is uitgelopen op een botellón (zuippartij) in dit natuurgebied.

In augustus 2015 heeft men opgeroepen tot het houden van eenzelfde wandeling op 28 september as.; maar waarschuwingen van deskundigen hebben de organisatoren doen afzien van het avontuur. Momenteel waarschuwt de Gemeente, “dat men extra veiligheidsmaatregelen zal treffen, om de conservering van het Las Canteras-strand te garanderen,” zonder aan te geven, wat die maatregelen zullen zijn.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-129.jpg 


De laatste vlucht van ´CJ´

 LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 1 april 2015 -  'CJ', een van de Harris adelaars van valkenier Carmelo Walo, die zich sinds begin maart 2015 bezig houdt met het verjagen van duiven op het Las Canteras-strand, heeft zich op vrijdag 27 maart 2015 kapotgevlogen tegen een ruit van Hotel ‘Cristina’.

De badgasten zijn op het Las Canteras-strand gewend geraakt aan het aanschouwen van de schoonheid van ‘CJ’, als die over het strand vloog.
ultimo-vuelo.jpg                Valkenier Carmelo Walo, met ´CJ´, een pracht exemplaar Harris adelaar.

CJ’ deed dit samen met zijn metgezellinnen 'Osiris', 'Shira', 'Anubis' en 'Isis'.
kleurlogoCanarias.png


De familie Marrero probeert Hotel ‘Cristina' te verkopen voor 30 miljoen euro

Het bouwbedrijf Matias Marrero   zoekt kopers,
om het hoofd te kunnen bieden aan het aflossen van een hypothecaire lening bij Bankia

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA- zaterdag 25 oktober 2014 - De familie Marrero heeft Hotel ‘Cristina’ te koop gezet voor 30 miljoen euro. Dit familiebedrijf, dat geleid wordt door de bouwer en projectontwikkelaar Matias Marrero zoekt - om het hoofd te kunnen bieden aan een hypothecaire lening bij Bankia van 22 miljoen euro - al twee jaar kopers voor dit karakteristieke hotel, dat gelegen is aan de Las Canteras-strandboulevard.

Hoewel de voorzitter van de bouwgroep heeft geprobeerd, om het hotelbedrijf voort te zetten, heeft de crisis in de bouwsector de plannen gesmoord, zodat de rekeningen van het bedrijf (Matteüs Marrero Building and Construction SA) hebben gedwongen, om zich te ontdoen van het eigendom van dit vijf sterren-etablissement.  
familia-marrero-4_largesfdsdsad.jpg
Hoewel het hotel in 2011 is getaxeerd op 37 miljoen euro, zijn de offertes die het bedrijf voor het pand heeft ontvangen, veel lager. In de Canarische persmedia staat te lezen, dat om die reden, Matias Marrero een bod heeft afgewezen van de Barceló-hotelketen, die een hotel heeft in het Zuiden van Gran Canaria, maar die momenteel sterker vertegenwoordigd is op Tenerife. Het bod van Barceló dekt amper de hypothecaire lening en het hotel wil kunnen rekenen op enige liquiditeit; vandaar, dat er onder de 30 miljoen euro niet wordt verkocht.
  
Momenteel zijn ook, om dezelfde redenen, de biedingen afgewezen van ander Spaanse hotelketens zoals AC, NH en Iberostar, die gespecialiseerd zijn in stadshotels. Al deze hotelketens zijn van mening, dat het gaat om een hotel op een goede locatie, hoewel men aangeeft, dat het enkele wijzigingen moet ondergaan, om te voldoen aan de eisen van de hotelgasten.

Het probleem is, dat nu de tijd begint te dringen voor deze familie, omdat het uitstel van twee jaar is verstreken, dat Bankia heeft verleend voor het zoeken naar een nieuwe investeringspartner die 22 miljoen euro wil aflossen. Vanaf nu zal Matías Marrero moeten beginnen met het aflossen van deze lening, of anders loopt hij het gevaar, dat de financiële instelling overgaat tot executie. Dit wil zeggen, dat Bankia het eigendom in handen krijgt en rechtstreeks met de hotelketens zal gaan onderhandelen.     Wie dan ook de toekomstige eigenaar van Hotel ‘Cristina’ wordt, zeker is, dat het in de 43 jaar van haar bestaan, met financiële voor – en tegenspoed in diverse handen, een van de vooraanstaande horecabedrijven in de Las Canteras wijk is, en dat het na haar officiële opening op 24 april 1971 heeft gediend als platform voor het promoten van het hoofdstedelijke strand voor potentiële toeristen..                        Het dakterras, compleet met zwembad, van Hotel 'Cristina'.
Maar de stichting ervan is opgericht in het midden van de jaren ’60, toen het Canarische bedrijf Turismo Insular SA (Turinsa) besloten heeft, een vergoedingsraad op te richten voor de huizen en winkels in de manzana (woonblok) die gelegen is tussen de Calles: ‘Albareda’, ‘Sagasta’, ‘Gomera’, ‘Fuerteventura’ en het Las Canteras-strand, en de grond heeft aangekocht voor de bouw van het vijfsterren-etablissement door het bedrijf Agroman.

De Canarische hotelketen Horesa (Hoteles y Residencias S.A.) heeft het tot 1983 geëxploiteerd, toen Hotel ‘Cristina’ betrokken raakte bij de onteigening van Rumasa, omdat Turinsa enkele aandelen had verkocht aan José María Ruiz Mateos.

Vanaf dan, en onder de naam Hotel ‘Melía’, heeft de op Mallorca gevestigde hotelketen Sol Melía het bedrijf overgenomen tot 2015, toen men het besloot te verkopen voor 34 miljoen euro aan het bouwbedrijf Matias Marrero S.A., dat het hotel haar historische naam ‘Cristina’ teruggaf, ter ere van een dochter van een van de aandeelhouders van Turinsa.

kleurlogoCanarias.png


Kustzaken eist verwijderen terrassen
van Las Canteras

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 15 november 2014 - Het grootste gedeelte van de tafels en stoelen aan de buitenzijde van de Paseo de Las Canteras (zeeboulevard) zullen verwijderd moeten worden, als de Demarcación de Costas (Kustlijn Begrenzing) met dezelfde kracht optreedt welke ze heeft toegepast op Adrea Cosimo, de eigenaar van restaurant ‘Mar y Luna’. Zijn advocaat heeft een spervuur aan klachten gelanceerd.

De Demarcación de Costas (Kustlijn Begrenzing) van Canarias verklaart alle gemeentelijke vergunningen nietig die het installeren van terrassen toestaan op het maritieme erfdienstbaarheid-gebied maritieme dat de Paseo de Las Canteras bereikt.
355689-1g.jpg
Zo staat te lezen in de uitgevaardigde resolute op grond van de aanklacht die is ingediend door een buurvrouw van restaurant ‘Mar y Luna’, dat gevestigd is op het gedeelte van de zeeboulevard wat grenst aan het gebied van Los Nidillos, op La Isleta.

In de op 15 oktober 2014 door Kustzaken gestelde eis stelt men, dat de goedkeuring van de Gemeente voor het installeren van een terras aan de buitenzijde van het horecapand niet overeenstemt met de afbakening van het ’lokale publieke domein’; maar dat men de erfdienstbaarheid van het recht van overpad bezet op de kustlijn.”

Het verschil is, dat de tafels en stoelen aan de buitenzijde van de zeeboulevard, pal naast de reling staan, terwijl de officiële toestemming om deze te installeren geldt voor de binnenzijde van deze boulevard wat op dit gedeelte verplicht tot het verplaatsen van het terras met amper twee meter.

De kustlijn begrenzing vereist een afstand van zes meter van de kust; een eis, waaraan de meeste bars en restaurants zich niet houden aan de ruim drie kilometer lange Paseo de Las Canteras. Het overgrote deel van deze horecapanden bezit een gemeentelijke vergunning, maar heeft niet de goedkeuring van Kustzaken ondanks, dat deze horecazaken de ruimte binnen de begrenzing bezetten. Daarom is advocaat van de eigenaar van ‘Sol y Luna’ gestart met een spervuur van aanklachten; met de eis, “dat men ‘dezelfde voorwaarden hanteert’, als die, waarmee men nu zijn cliënt verplicht.”
kleurlogoCanarias.png


Kustzaken voorziet de overdacht van zand
naar Los Muellitos voor eind 2014

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 29 oktober 2014 - Het departement is in afwachting van de Milieurapportage voor het creëren van het nieuwe strand.  Demarcatie Kustzaken is in afwachting van het groene licht dat gegeven moet worden door het Agencia  de Protección del Medio Urbano y Natural de Canarias (APMUNC) (Bescherming  Stedelijk- en Natuurlijk Milieu van Canarias), om nog voor eind 2014 te beginnen met overbrengen van zand voor het creëren van nieuw strand, naast het Las Canteras-strand.

Bronnen binnen het Directoraat-generaal Kustzaken verzekeren, dat de aanvraag van de Gemeente, voor het verplaatsen van overtollig zand van La Puntilla naar Los Muellitos, kan rekenen op het groene licht van dit departement. Dezelfde bronnen laten weten, dat men ongeveer 8.000 m³ zand zal verwijderen als men het groene licht heeft gegeven.   
750px-playa-de-las-canteras-mapa-2007-es-las-palmas-de-gran-canaria-svg_large.jpg

800px-canteras-beach-auditorium-la-cicer-los-muellitos_large.jpg

playa-de-las-canteras-en-las-palmas-de-gran-canaria-gran-canaria-end-of-la-cicer-and-los-muellitos-to-the-bottom-alfredo-kraus-auditorium-las-canteras-a54b79aad81e7a4c8137cb656eb.jpg
Het zand zal in vrachtwagens worden overgebracht naar het gebied van Los Muellitos en zal daar tussen de twee golfbrekers gestort worden welke men in de jaren 60 heeft aangelegd, om een kanaliseringssysteem te creëren voor koelwater, voor het koelen van de voormalige elektriciteitscentrale op La Cicer.   De toegang naar Los Muellitos, juist achter het Alfredo Kraus-Auditorium, zal in orde moeten worden gemaakt met metalen platen, zodat de doorgang van de vrachtwagens geen schade toebrengt aan de Las Canteras-strandboulevard.

Het Gemeentebestuur van de hoofdstad van Gran Canaria heeft het project voor het herstel van het kiezelstrand aan de monding van de barranco ( het ravijn) van Tamaraceite bevroren en heeft gekozen, om dit strand aan te leggen bij Los Muellitos, met het overtollige zand van het Las Canteras-strand, na een studie welke is verricht door de professor in Zeewetenschappen, Ignacio Alonso, die van mening is, dat het een vergissing is droge materialen weg te halen en deze op een andere locatie te deponeren, zoals tot nu toe het geval was.

In de periode 2003-2009 heeft met 90.000 m³ zand van het Las Canteras-strand verwijderd, welke men heeft overgebracht naar het Las Alcaravaneras-strand en naar het strand van El Veril.

Alonso, die momenteel een studie verricht, om te zien hoe het zand zich verplaatst over de lengte van het strand, wijst het idee af van een grote afgraving van zand, maar kan de verplaatsing goedkeuren van 8.000 m³ naar Los Muellitos, omdat het droge materiaal binnen het systeem blijft, waardoor het mogelijk is het Las Canteras-strand uit te breiden.

Alonso is van mening, dat het enkele maanden geleden aanvankelijk opgebrachte zand zich stabiel gedraagt in het gebied omdat het beschermd wordt door de twee golfbrekers en, “omdat het tegenover La Baja Nuñes ligt, wat onderdeel uitmaakt van La Barra (het rif), dat zorgt voor het behoud van het zand en zorgt, dat de golven gebroken worden aan de buitenzijde van La Baja, waardoor de branding geen rechtstreeks effect sorteert op dit nieuwe strand en het zand daar zal blijven liggen.”

“In elk geval” zo voegt hij toe, “ zal men in het geval van een veronderstelde winter met een sterke branding kunnen zien, hoe het strand wat zand verliest, wat echter niet uit het systeem verdwijnt, omdat het opnieuw het Las Canteras-strand voedt.”  
vasco-ribeiro-ganador-prueba-gran-canaria-20111_large.jpg
                   Vasco-Ribeiro, Canarisch kampioen plank-surfen, in actie bij Los Muellitos.
Bezoekers en surfers zijn het echter niet eens met het creëren van dit strand, omdat ze vrezen dat het gedaan zal zijn met de golfslag in het gebied. Tino Armas, fotograaf en uitgever en het internet-magazine  www.miplayadelascanteras.com toont zich sceptisch over de mogelijkheid, dat het zand blijft liggen. “Ik denk, dat het zand niet zal blijven liggen in het gebied wanneer er een zware storm komt. En vooral, dat er gevaar bestaat, dat deze actie ingrijpt op de branding. Bij de volgende springvloed in het gebeid zal het zand naar Punta Brava gaan.”

Armas kritiseert ook de beslissing van Gemeentebestuur, om bij de noordelijke toegang tot de stad een soort ‘poortwachter’ aan te leggen in plaats van de locatie te verfraaien met een groenvoorziening. Hij ziet het nut er niet van in een gebied met vervallen industrie hallen te veranderen, voor het verbeteren van de omgeving, met het aanleggen van een ‘poortwachter’ (een parkeerterrein voor auto’s).

De bezoekers van dit gebied hebben kunnen zien hoe recentelijk de historische muur van Lloret  is gesloopt, voor de aanleg van de verbinding van de Las Canteras-boulevard met ‘El Atlante’ (de locatie waar de sculptuur staat van de Oceaan God ‘Atlantis’).

De Gemeente bereidt ook de aanleg voor van een platform in het gebied, waarvan de surfers gemakkelijk toegang hebben, voor het beoefenen van deze sport.

kleurlogoCanarias.png


Het overschot aan zand op Las Canteras
kan naar Los Muellitos

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 9 juli 2014 - Het rapport, dat is opgesteld door de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC), stelt een nieuw strandgedeelte voor, dat kan worden aangelegd, bij Los Muellitos.
Dit is een van de eerste voorstellen die de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria heeft voorgelegd aan Kustzaken, om het gebied in evenwicht te brengen.

Het zand hoopt zich op het Las Canteras-strand op in de zogenoemde noordelijke boog, op het strandgedeelte tussen La Puntilla en Playa Chica. Het rapport, dat is opgesteld door Alonso Bilbao, doctor in de Natuurkunde en verbonden aan de ULPGC, heeft de opdracht gekregen dit verschijnsel op het strand te bestuderen. Hij heeft uitgerekend, dat de zee jaarlijks ongeveer 3.000 m³ zand doet aanspoelen; een hoeveelheid, dat iets hoger ligt, dan de 2,500 m³ uit een eerdere studie welke acht jaar geleden is uitgevoerd.

De in de studie door Alonso Bilbao toegepaste methode maakt het mogelijk, gegevens te verzamelen over een lange periode, om met meer precisie de dynamiek van de kuststrook te kennen, waarvan de eerste gegevens - vooral bestaande uit foto’s - al dateren van 70 jaar geleden en naar aanleiding waarvan de professor zij eerste conclusies heeft getrokken.

Het rapport, dat op dinsdag 8 juli 2014, is gepresenteerd aan de betreffende commissie voor het strandbeheer van Las Canteras;  een orgaan, dat in het leven is geroepen door het Departement Strandzaken, voor het coördineren van de overheen betreffende het belangrijkste  recreatiegebied van de  hoofdstad van Gran Canaria.

Met de gegevens uit het rapport kan men het gebruik van het strand bepalen, waarbij het gaat om het meten van de  hoeveelheid aan overtollig zand die opgebracht kan worden in de diverse beheers-alternatieven, wat in de afgelopen jaren een van de meest dringende problemen is geworden, gezien de toegenomen vraag van de burgerij.

Daarom neemt men beslissingen, om de hoeveelheid zand te verminderen op de drukst bezette strandgedeelten, waarbij het zand niet verwijderd wordt uit de omgeving, maar naar strandgedeelten gebracht wordt waar een tekort aan zand heerst.

Zo zijn de twee voorstellen bedoeld voor het creëren van een nieuw stadsgedeelte in de nabijheid van Los Muellitos, naast het Auditorium, en wil men zand storten  op strandgedeelten zoals Los Lisos, zodat de burgerij hiervan kan genieten.
kleurlogoCanarias.png


Een tiental waarschuwingsborden  geeft informatie over kwallenbeten

Ze staan op de stranden van Las Palmas de Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 17 mei 2014 - Het gemeentelijke Departement Ciudad de Mar (Zee-stad) van Las Palmas de Gran Canaria heeft op 16 mei 2014 enkele nieuwe waarschuwingsborden geplaatst op een tiental locaties langs de stranden in de stad, om te informeren over de biologische en ecologische eigenschappen van de medusas (kwallen) die dezer dagen de kust in de gemeente naderen.

De waarschuwingsborden bevatten aanbevelingen voor preventie, om picaduras (kwallenbeten) te voorkomen en tevens, welke maatregelen men moet nemen, in het geval men verwondingen oploopt door deze organismen.

Voor de juiste behandeling van een giftige kwallenbeet, zie:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/37745-juiste-behandeling-van-een-giftige-kwallenbeet.html

kleurlogoCanarias.png


Las Canteras
vernieuwt straatmeubilair en informatiepanelen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 2 april 2013 - Het Departement van  Ciudad de Mar en de Dienst straatmeubilair van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria begint in de week na Pasen 2013, met het zicht op het zomerseizoen, met de renovatie van het straatmeubilair op de Las Canteras-boulevard.

Deze grote onderhoudsbeurt omvat de plaatsing van nieuwe, tweetalige (Spaans en Engels) informatiepanelen, vervanging van de bestaande bewegwijzering en vervanging van elektrische bedrading en reparatie van de 10 digitale klokken/thermometers op de Boulevard die geplaatst zijn op de strandgedeelten van Los Nidillos (Boulevard tot aan El Confital); Prudencio Morales (La Puntilla); Saulo Torón; Gomera; Bernardo de la Torre; Playa Chica; Olof Palme; Velarde; California en Párroco Rodríguez Rodríguez.
adaeqewq.png
De meest recente revisie van de elektronische klokken/thermometers en informatiepanelen heeft plaatsgevonden in 2012 voor wat betreft de digitale cijfers en letters. Dit keer worden ook de elektrische bekabeling en de vinyl-bekleding in de blauwe stadskleuren van de standaards vervangen, dit is voor het laatst gebeurd in 2006.

Deze klokken/thermometers zijn ware iconen op de Las Canteras-zeeboulevard en worden vaak gefotografeerd, ook door de nationale en internationale communicatiemedia als men bericht over de temperaturen tijdens de wintermaanden die dan in sterk contrast staan met de lage temperaturen in de thuislanden van de toeristen die de Stad bezoeken.
kleurlogoCanarias.png


Politie begrenst geluidsinstallaties van 23 bars 
in de Havenwijk  Las Canteras

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 18 augustus 2012 -  In de eerste twee weken van augustus 2012 heeft de Policía Local vanwege geluidsoverlast de muziekinstallaties begrensd  van 23 uitgaansbedrijven in de Havenwijk, op Las Canteras en La Isleta.

Het begin van dit offensief tegen akoestische vervuiling valt samen met de oprichting van een belangengroep van bewoners van Las Canteras, voor het eisen van meer politietoezicht tegen de nachtelijke schandalen, vechtpartijen en berovingen.


              Twee agenten van de
Unidad Antirruido (Anti lawaai Brigade)
                                      tijdens een controle in de Havenwijk
Zowel de directeur Algemene Zaken en veiligheid, van de Canarische Regering, Claudio Rivero, evenals de wethouder van Milieuzaken en Mobiliteit, Ángel Sabroso, zijn het er op vrijdag 17 augustus 2012 samen over eens, “dat men een ‘evenwicht’ moet zoeken tussen de handel van de horecabedrijven en de ‘verplichte’ (nacht)rust van de bewoners.”

Volgens de gegevens die verstrekt zijn door Claudio Rivero, zijn in de eerste week van augustus 2012 van de 23 begrensde  geluidsinstallaties er zes door de politie verzegeld, nadat is vastgesteld, dat de horeca-exploitanten zich niet hebben gehouden aan de regelgeving, en de andere 17 geluidsinstallaties zijn vrijwillig door eigenaren  dichtgedraaid, om het door de agenten vastgestelde probleem te verhelpen.

Bovendien, zo voegt de directeur Veiligheid toe, “is men, als gevolg van  de aangifte door buurtbewoners, gaan optreden tegen de overlast en heeft men ingegrepen in diverse horecabedrijven in de Las Canteras havenwijk.” Rivero hanteert deze gegevens, om aan te tonen, dat de Gemeente, ondanks kritiek van de buurtbewoners, wel degelijk optreedt tegen de geluidsoverlast.

Op zijn beurt, merkt Ángel Sabroso via twitter op, dat hij de buurtbewoners “volledig” begrijpt, die aangifte tegen het lawaai doen. “Er zijn asociale buren en plaatselijke wetsovertreders, maar evenwicht in de buurt is nodig, er zijn geen excuses, men moet recreatie mogelijk maken en ook de handel, maar de rust van de buurtbewoners is verplicht.”

Voor wat betreft de kritiek van de omwonenden “op de overtredingen van de terrassen op de Las Canteras-zeeboulevard, die meer ruimte in beslag nemen, dan is toegestaan, beweert Rivero, “dat ruim 95% van de terrashouders zich houdt aan de regelgeving.” “Onze politiedienst,” zo geeft hij aan, is aan het optreden tegen de terrassen die blijven volharden in hun onwettigheid.  Het is niet zo, dat er een algemene overtreding van de regels plaatsvindt, en ook niet, dat de politie passief is in het optreden hiertegen.

Tegenover  de door de eigen politiediensten algemeen geuite kritiek, op het gebrek aan politieagenten, verzekert Claudio Rivero, “dat men dit jaar, meer dan gemiddeld in andere jaren, blauw aanwezig heeft op alle stranden in de gemeente.”
“Ik begrijp de bezorgdheid van de burgerij perfect en daarom proberen we een evenwicht te vinden tussen de rust van de buurtbewoners en het opnieuw doen opleven van de commerciële activiteit, die veel werkgelegenheid oplevert. Omdat  het verschil tussen het wel, of niet aanwezig zijn van een terras, minimaal twee kelners uitmaakt,” zo legt hij uit.
kleurlogoCanarias.png


Ook de PP laat Las Canteras verroesten

LAS PALMAS DE GRAN  CANARIA - vrijdag 3 augustus 2012 - De staanders van de reling langs de zeeboulevard zitten weer  eens onder de roest wegens gebrek aan onderhoud, een  cyclus die bijna jaarlijks terugkeert en die tijdens het mandaat van het vorige Gemeentebestuur door de Partido Popular (PP) is aangegrepen als politiek wapen tegen de burgemeester Saavedra en zijn coalitiegenoot Nardy Barrios. En nu zijn het de socialisten die vanuit de oppositie gebruik maken van de roest op de staanders van de hoofdstedelijke kroon, voor een aanval op het PP-Stadsbestuur en burgemeester Juan José Cardona.

Afgezien van de politieke spelletjes, is het zeker, dat de staanders van de reling langs de zeeboulevard er opnieuw belabberd uitzien, nadat ze in de zomer van 2011 zijn onderworpen geweest aan een algehele schoonmaak door medewerkers van Gesplan, het Nutsbedrijf van de Canarische Regering. Hoewel de roest zichtbaar is op bijna alle staanders langs het strand, is deze het meest zichtbaar op de reling van de gedeelten Playa Chica, Peña La Vieja, en La Cícer.


De staanders van de reling van Las Canteras, deze foto is gemaakt op donderdag 2 augustus 2012.
De roest op de verticale, metalen steunen van deze leuningen is sinds 2008  ’s-zomers uitgegroeid tot een regelmatig terugkerende gebeurtenis nadat men de twee werknemers heeft geschrapt die zich dagelijks bezighielden met het onderhoud ervan.


                                                      Saavedra en Barrios.
Sindsdien is het Gemeentebestuur - door de nalatigheid van de socialistische meerderheid en haar coalitiegenoot van Compromiso, Nardy Barrios - bijna dagelijks aangevallen door de PP oppositie, omdat ze al twee jaar de schoonmaak van de staanders hadden stilgelegd.

 
                      Juan José Cardona.                                         Ángel Sabroso.

“Met de PP aan de macht in het Gemeentebestuur zou het onderhoud niet verwaarloosd zijn, zou de reling schoon zijn en, zal dit opnieuw zijn als wij weer aan de macht komen” was de aankondiging in 2010 van Ángel Sabroso, de wethouder die toen in de oppositie zat. De PP heeft de discussie  tussen de socialisten en Barrios benut, om de coalitie die geleid werd door Saavedra, op te blazen.


Isabel Mena.

En nu is het de PSOE die zich roert. “De Gemeente zal het strand in perfecte staat moeten houden en dit houdt ook het onderhoud in van de staanders en de overige elementen van de Paseo (Boulevard) en men moet zich niet beperken tot het schoonmaken van het strand en de bestrating van de zeeboulevard. Las Canteras is het belangrijkste stadsstrand van Spanje en de Gemeente heeft de verplichting dit in perfecte staat te houden,”  zo verzekerde de socialistische wethouder van de oppositie, Isabel Mena, op donderdag 2 augustus 2012.

De PSOE wethouder laat in een persbericht weten, dat de verwaarlozing en het gebrek aan onderhoud van de Las Canteras boulevard en het strand het aanzien van het belangrijkste gebied van de stad kunnen schaden. “De Gemeente heeft de verantwoordelijkheid een betere inspanning te leveren, om het kwaliteitsniveau op peil te houden van een strand waar niet alleen de stadbewoners naar toe gaan, maar ook heel veel toeristen.”

“De aanblik die dit biedt is belangrijk voor de stad in haar geheel, want Las Canteras is een van de fundamentele, toeristische prentbriefkaarten om de stad in het buitenland te verkopen,” aldus Mena.
kleurlogoCanarias.png


Muurschilderingen op Las Canteras lopen gevaar wegens gebrek aan onderhoud

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 11 juni 2012 - De muurschilderingen aan de Las Canteras-boulevard lopen gevaar wegens gebrek aan onderhoud en de inwerking van de weersinvloeden. Diverse muurschilderingen zijn al verdwenen en die welke zijn overgebleven, hebben het zwaar te verduren, ze worden geteisterd door de zon, de zee en, vooral, door het gebrek aan respect van de eigenaren van de muren. Een groot reclamebord verbergt al wekenlang een kunstwerk van Padorno, dat op het punt staat te verdwijnen vanwege een nieuwbouwwerk.

Een van deze muurschilderingen, geschilderd door de inmiddels overleden artiest Manolo Padorno, aan de Las Canteras-boulevard, staat op het punt te verdwijnen wegens werkzaamheden die de eigenaars van het pand gaan uitvoeren aan de muur waarop de artiest 18 jaar geleden zijn kunstwerk heeft aangebracht.
wdddddfe.png
naamloosffaefef.pngDe muurschildering, genaamd Carretera del Mar, is bovendien slachtoffer van een aanslag. Al bijna een maand bedekt een reclamebord een deel van de muurschildering. De buren hebben om ingrijpen van het hoofdstedelijke Gemeentebestuur gevraagd, door te verbieden, dat de muurschildering verdwijnt, maar de Gemeenteraad heeft hen laten weten dat het kunstwerk geen bescherming geniet en, dat men niets kan doen, omdat het geschilderd is op een muur van een privaat pand.

De muurschildering van Padorno is niet de enige die te lijden heeft van aanvallen. Vlakbij Hotel Cristina, in de buurt van de Calle Hierro, heeft een restaurant een grote schoorsteen geplaatst midden voor een muur die is beschilderd door José Antonio García Álvarez.  Een beetje verderop staat een ander fresco van Garcia Álvarez, waarin een grote aguaviva (kwal) drijft, op het punt te verdwijnen, het vocht heeft zich verspreid over de muur waar een bundel kabels tegen is bevestigd  en een andere schoorsteen.

De muren zijn ruim 18 jaar geleden beschilderd, om het pijnlijke beeld van ernorme, kale scheidingsmuren weg te halen aan de Las Canteras-boulevard. Van de auteurs, is Manolo Padorno tien jaar geleden overleden en, José Antonio García Álvarez en Fernando Álamo zijn zich er van meet af aan bewust van geweest, dat het om een tijdelijk kunstwerk zou gaan, dat zou verdwijnen met de verbouwing van de panden, zoals is gebeurd men andere, maar García Álvarez y Álamo zijn van mening, dat er aanvallen zijn die men had kunnen voorkomen.

In het concrete geval van de muur waarop Padorno zijn ‘Carretera del Mar’ heeft geschilderd, gelegen aan de Calle Los Martínez de Escobar, moeten de bewoners de muur repareren, want het vocht  in de muur tast hun woningen aan, legt García Álvarez uit.

Banier
“Het pand wordt van binnen vochtig en, om dit probleem op te lossen, moet men de muur afbikken en opnieuw stukadoren. Men zal de muur opnieuw moeten beschilderen, maar ik denk niet, dat dit zin zal hebben, om dit overnieuw te doen, want Padorno is er niet,” merkt Garcia Álvarez op, die kritiseert, dat men er een reclamebord voor heeft gezet.

“Dat van het reclamebord, is een gebrek aan respect,” zegt hij. “Een muurschildering is niet voor eeuwig. We wisten allemaal, dat verfraaien het doel was van  de gevel die niet bebouwd was. Men moet realist zijn en niet doen alsof het voor altijd is,” benadrukt de artiest, die een expositie voorbereidt in het Edificio Miller aan het eind van de zomer 2012. 

Bovendien legt hij terughoudend uit, “is er op dit moment geen geld om ze te restaureren.” Er is nergens geld voor. Ik ben al teleurgesteld, omdat er gebrek aan respect is voor alles,” zegt de artiest, die niet eens moeite doet, om zijn werk te verdedigen.

Fernando Álamo laat zich in woorden van gelijke strekking uit en geeft toe, dat de drie wisten aan het werk te zijn, “op muren die vroeg, of laat zouden verdwijnen, omdat de woningen veranderen. Dat ze het  al 18 jaar hebben uitgehouden , is een wonder.” Feit is, dat Álamo heeft gezien, hoe diverse van zijn kunstwerken zijn verdwenen en hoe andere door vocht zijn aangetast.

Manolo Padorno kan nu niet meer praten, maar zijn weduwe, Josefina Betancor, vindt het "fataal” wat er gebeurt met het werk van haar echtgenoot. “Toen,” zegt ze zich de tijd herinnerend waarin men de werken creëerde, “was het een soort feest.” Betancor toont zich uiterst kritisch op de aanvallen die de muurschilderingen te verduren hebben en ook, over het gebrek aan onderhoud. Ze betreurt het gebrek aan respect, dat zij die het reclamebord voor het kunstwerk van Padorno hebben geplaatst, hebben betoond

“We verkeren in een tijd van economische tegenspoed waarin het lijkt, dat de verdediging van artistieke waarden op het tweede plan geplaatst moet worden, maar kunst moet altijd gerespecteerd worden, omdat het de persoon waardig maakt, benadrukt Betancor, die verzekert, dat het haar niet bevreemdt wat er gebeurt met de muurschilderingen op Las Canteras, na de mutilatie waaronder het beeld van Martín Chirino te lijden heeft gehad in Santa Cruz de Tenerife.

Net zo verstoord is de fotograaf Tino Armas, uitgever van www.miplayadelascanteras.com, die van mening is, “dat het jammer is, dat het kunstwerk van een winnaar van de Premio Canarias, die Padorno is, gevaar loopt te verdwijnen met de viering van zijn tiende sterfdag.” Armas toont zich voorstander,  om er alles aan proberen te doen, om Padorno’s  muurschildering te redden, zoals twee jaar geleden gebeurd is met een ander werk van de artiest, dat zich op de muur bevindt van de ijssalon Peña La Vieja, wat gerestaureerd is.

Explosie
Het creëren van muurschilderingen veroorzaakte in de jaren negentig een grote uitwerking en vormde de eerste ervaring van stedelijke kunst op grote schaal die de stad beleefde. De interventie, die heeft plaatsgevonden  in 1993 en 1994, werd bevorderd door de toenmalige socialistische burgemeester Emilio Mayoral, die Europese fondsen verwierf voor de verfraaiing van de Las Canteras-boulevard, die toentertijd aan een ombouw werd onderworpen.  De burgers waren verrast bij het ontstaan van de muurschilderingen en kwamen dagelijks kijken hoe de muren bevolkt raakten met aguavivas (kwallen), dolfijnen, zeemeeuwen, lichtmasten, middagmaan, zeesterren en figuren uit de blauwe Oceaan.

Álamo en García Álvarez zijn in 1993 begonnen aan de eerste fase van de beschildering, genoemd ‘Canteras Viva-Atlántico Sonoro’.  De tweede fase herinnert eraan,  hoe beiden geïnspireerd zijn geraakt door het werk van de dichter Tomás Morales en alle muren die zich  bevinden tussen Hotel Melía Las Palmas en Playa Chica, raken gevuld met kleur. Wat later komt Padorno erbij, tussen juli en augustus 1994, en beschildert nog eens vier muren, tussen de  Calles Los Martínez de Escobar en Calle Olof Palme.
naamlooszxcvzxcc.png
Josefina Betancor herrinnert zich de boulevard  nog met de hand boven haar ogen naar boven kijkend, tegen de zon in, orders gevend aan de schilders met een walkietalkie. “beetje meer naar rechts, nu naar links,” riep Padorno,  zo vertelt Betancor; terwijl ze vaststelt, dat de middagmaan die haar echtgenoot schilderde op een muur amper nog te zien is door de inwerking van zonlicht en vocht.

“Het systeem van werken” zo herinnert García Álvarez zich, “was een beetje archaïsch. We maakten levensgrote mallen van karton op origineel formaat. We werkten vanaf de boulevard, of we schilderden op steigers.  We deden er een week over, om een muur te beschilderen,  of misschien wel minder, al naar gelang het werk.

De kunstenaars wisselden de koele kleuren van de zee af met de warmte van de aarde en, volgens García Álvarez, “gingen de muurschilderingen  geleidelijk over in de andere gebouwen, waarvan de gevels begonnen  te kleuren in delfde tinten, waarbij de kleur grijs verdween die toen op veel gevels overheerste.”
dsdswd.png
“Nadien hebben veel mensen gevraagd, of we hun huis wilden schilderen,” legt García Álvarez uit,  die aan het eind van de Eeuw mozaïeken maakte op de boulevard, eentje ervan, bevindt zich op het gebouw Aguas Verdes, dat net een aanval heeft overleefd, ten gevolge van de hervorming  van de gevel.
kleurlogoCanarias.png


Drie gewonden op terras Las Canteras
door
instorten bouwsteiger

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 1 juni 2012 – Drie klanten van een bar aan de Las Canteras-zeeboulevard in de hoofdstad van Gran Canaria zijn op donderdagmiddag 31 mei 2012 licht gewond geraakt toen een acht meter hoge en drie meter brede bouwsteiger is ingestort. De drie slachtoffers waren gezeten op het terras van het etablissement en werden vol getroffen door de parasols, omdat volgens hulpverleners ter plaatste, de bouwsteiger niet goed was bevestigd aan de gevel van het te renoveren pand.

Het ongeval heeft zich voorgedaan donderdag 31 mei 2012 om 18:30 uur toen de personen die zich op het terras bevonden van bar ‘La Guarida’, op nummer 77 van de Paseo de Las Canteras in Las Palmas de Gran Canaria, zagen hoe de bouwsteiger voor het pand naar beneden kwam en op hen viel. Diverse parasols die op dat moment open stonden fungeerden als  opvangkussen en hebben voorkomen, dat de metalen stellage rechtstreeks op de zeven volwassenen en een kind vielen die op dat moment op het terras waren gezeten. Dit heeft echter niet kunnen voorkomen, dat drie mannen gewond raakten.


Het terras van bar ‘
La Guarida’, op nummer 77 van de Paseo de Las Canteras in Las Palmas de Gran Canaria, op donderdagmiddag 31 mei 2012.


Een team van de brandweerkazerne van La Isleta, diverse agenten van de Policía Local (Gemeentepolitie) en een ambulance van de Servicio de Urgencias Canario zijn naar de plaats van het onheil gegaan. Het ambulancepersoneel heeft de drie gewonden verzorgd,  die met de schrik zijn vrijgekomen  en diverse kneuzingen hebben opgelopen. Twee van hen zijn overgebracht naar de Clínica Perpetuo Socorro in de hoofdstad van Gran Canaria, waar ze diverse onderzoeken hebben ondergaan, aldus laat 1-1-2 weten.

 
  
yrryryryreryre.png
De brandweerlieden hebben het gebied afgezet en de bouwsteiger verwijderd. Brandweercommandant José Espino heeft aangegeven, “dat het ongeval zich heeft voorgedaan, omdat de bouwsteiger vermoedelijk niet goed aan de gevel was bevestigd,” hoewel dit vastgesteld zal moeten worden in een onderzoek, dat de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria zal uitvoeren naar de oorzaak van het voorval.

 
 

jdjhdkjhkj.pngOp zijn beurt  heeft een van de eigenaren van het betrokken etablissement, Marco Montes, opgemerkt, dat wat hem betreft, "hetgeen zich hier heeft voorgedaan een nalatigheid is geweest van het bedrijf, dat de verbouwing uitvoert,” in dit geval een onderaannemer die gespecialiseerd is in het aanbrengen van stucwerk op gevels en, dat op donderdagmiddag begonnen is met het opknappen van het pand.

  Op hun beurt hebben vertegenwoordigers van het bedrijf, dat het bouwwerk uitvoert, laten weten, dat men de renovatiewerkzaamheden aan het interieur en aan de buitenzijde van het pand zonder problemen heeft verricht, en dat alles in orde was. Bovendien, heeft men verzekerd, dat het ongeval zich heeft kunnen voordoen, door het “beschermzeil” van de bouwsteiger.
 kleurlogoCanarias.png

 

Terrassen moeten uniform worden in kleur
van stoelen en parasols

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 20 april 2012 - Een gemeentelijke verordening verbiedt plastic stoelen en versnelt het verlenen van vergunningen. De terrassen in de hoofdstad van Gran Canaria zullen onderling  de kleuren van hun parasols en stoelen op elkaar moeten afstemmen, dit binnen een kleurengamma  wat is vastgesteld  door het Gemeentebestuur, aldus de nieuwe regelgeving voor het bezetten van de openbare weg die, nader voorlopig, op woensdag 18 april 2012 is goedgekeurd in de commissievergadering van het gemeentelijke departement Financiën.

Uniforme kleuren
De 369 geautoriseerde terrassen  in de stad zullen kleuren moeten gaan dragen en moeten gaan voldoen aan diverse voorwaarden, al naar gelang de locaties waar ze gevestigd zijn, zo heeft de directeur van Algemene Zaken en Veiligheid, Claudio Rivero, laten weten op woensdag 18 april 2012.
Het terrasmeubilair mag geen reclame bevatten en plastic stoelen zijn verboden, deze zullen - zonder nadere specificaties aan te geven - moeten zijn vervaardigd uit materiaal van goede kwaliteit, dit geldt ook voor de terrastafels en de terrasparasols. Ook verbiedt men plastic- en papieren tafelkleden.


                                   Een terras op de
Las Canteras-boulevard
Zeildoek
Zo zullen de terraslocaties op de Las Canteras-boulevard en die van San Cristóbal, evenals de toekomstige terrassen op Alcaravaneras en La Laja,  parasols van zeildoek moeten hebben in de keuren wit, crème, blauw, of groen, terwijl de horeca-terrassen op de Avenida Mesa y López bordeauxrood zullen moeten zijn.

De nieuwe verordening, die ondertussen ter inzage voor het publiek ligt, versnelt de toekenning van de terrasvergunningen, dit duurt momenteel 6 maanden en, men zal ook de vereiste documentatie reduceren.

Aantallen
Een ander nieuwigheid in de nieuwe verordening is, dat men de diverse regels die bestonden voor het maximum aantal tafels en stoelen, samengevat heeft. De eigenaren van de horecazaken kunnen op de geautoriseerde oppervlakte net zoveel tafels en stoelen plaatsen als ze willen.

De verordening is ook van toepassing op de esthetiek van installaties en terrassen op privé-terreinen die van buitenaf zichtbaar zijn

Verdeling
In gebieden die verzadigd zijn met terrassen, zullen de bestaande terras-uitbaters tussenruimte moeten laten aan de nieuwe zaken, “zodat ‘iedereen de kans heeft’ op deze vorm van exploitatie,” aldus de uitleg van Rivero, die hieraan toevoegt, dat de leden van het Gemeentebestuur ontmoetingen hebben gehad met horecaondernemers van de gebieden Puerto-Las Canteras en Triana-Vegueta, waar het merendeel  van de horecabedrijven is gevestigd. Dit, “om te proberen tot ‘een evenwicht’ te komen, tussen de voorstellen van de een en die van de ander, via het samenstellen van een ‘min of meer, breed kleurengamma’, met eensluidende criteria.”

Boetes
De verordening bevat boetes vanaf €750,= (tot €3.000,= voor ernstige overtredingen) en is goedgekeurd met de stemmen van de Partido Popular (PP) en de stemonthouding van de Socialistische Partij en die van Compromiso, in vertegenwoordiging van de Grupo Mixto.
kleurlogoCanarias.png


 

kaart_canaria-14.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-67.jpg