site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-283.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-70.jpg

lienzo-tela-mapa-indias-occidentales-y-caribe-1732-poster-D_NQ_NP_23335-MLM20247798045_022015-F.jpg


Canario’s weerstaan een verwond Venezuela

De Venezolaanse oppositie tegen de regering van Nicolás Maduro protesteert al drie maanden op straat

Canario's in een land op de rand van een burgeroorlog 

VENEZUELA / CANARIAS - maandag 10 juli 2017 -  Het profiel van hen die uit Venezuela komen is veranderd. Dat zegt de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Pedro Rodríguez Zaragoza, van de Canarische Regering, die ‘dagelijks’ de deuren van zijn kantoor openstelt voor, “veel mensen, maar vooral voor kinderen van Canario’s die in Venezuela zijn; die ze sturen omdat sinds een jaar deze daar niet naar de universiteit kunnen gaan en niet aan werk kunnen komen.”

“De vluchten van Caracas naar Madrid, en vervolgens naar Tenerife, zijn vol: maar de retourvlucht blijft leeg,” het is een ‘anekdote’, maar zou meer nog, ‘een verschijnsel’ kunnen zijn van wat er aan de hand is, zegt Rodríguez Zaragoza.
portugueses-Venezuela-inician-retorno_EDIIMA20170615_0089_3.jpg                                                                     
VIDEO:
                          
https://youtu.be/vZz4CXd4jJI


imagesdddffrre.jpg d6f9b-fuga-de-cerebros.jpgCanarioemigrante10.png 
                                                              VIDEO:
                                                  https://youtu.be/txVNaZYwPtc
 
000_Mvd6623990.jpgAlleen al in 2016 zijn 10.000 mensen -  vooral nakomelingen van Canario’s - teruggekeerd naar de Archipel; een aantal, dat  de staatssecretaris van Acción Exterior ( Buitenlandse Zaken) noemt te midden van een exodus (uittocht) welke veroorzaakt wordt door  de  situatie van sociaal politiek beleid  van het land.  “De jongeren komen, omdat ze daar weinig toekomst hebben,” zegt hij.

Dit zijn de jongsten,  omdat de ouders en grootouders van  velen van hen - 71.180 Canario’s volgens het recente Padrón de Españoles Residentes en el Extranjero (PERE) (Bevolkingsregister van Spanjaarden die in het Buitenland gevestigd zijn) -  in Venezuela blijven en weerstaan in een land waarin ze - net als de Venezolanen zelf - zwaar lijden onder de ernstige economisch situatie waaronder ze gebukt gaan.

“Ze keren niet terug, omdat ze hun weinige bezittingen niet kunnen verkopen, en omdat buiten Venezuela hun geld niets waard is,” zegt men vanuit de Fundación de Emigrantes Canarios (Stichting Canarische Emigranten) in Caracas.
venezuela-sin-rumbo.jpg
                       Canario's in een land dat op de rand vsn een burgeroorlog staat.
“Menigeen staat in lange wachtrijen om voedsel te krijgen, ze kruisen hun vingers voor de apotheek dat de medicijnen de ze nodig hebben er zijn, en ze bidden  opdat, als ze een straat oversteken, er niet iemand is die hen  neerschiet;” vertelt via de telefoon vanuit Puerto Cabello, Oriana Méndez - kleinkind van iemand die afkomstig is van La Palma en die in de jaren ’50 van de vorige Eeuw emigreerde - en die alleen in afwachting is van een document om een vliegtuig naar Canarias te kunnen nemen.

Ook is menigeen niet gevrijwaard van de politieke tegenstelling in het land. De tegenstanders van Nicolás Maduro hebben gewaarschuwd dat zij zullen blijven  protesteren totdat hij uit de Regering is verdwenen. Zijn volgelingen aarzelen echter niet, om met de van kracht zijnde Grondwet in de hand, de  op oorlog lijkende situaties te verdedigen waaraan het Venezolaanse volk is blootgesteld.”

Op zondag 16 juli 2017 hoopt de oppositie op de sterkte van de test die faalt in de straten met de organisatie van de volksraadpleging,het referendum  georganiseerd door de Asamblea Nacional (AN) (Nationale Assemblee), bestuurd door partijleden van de Mesa de Unidad Democrática (MUD)(Commissie van Democratische Eenheid) welke ongeldig is verklaard door het Hooggerechtshof.
José Moisés Hernández, op Canarias lid van de  MUD , is ervan overtuigd dat zondag 16 juli 2017 een dag van  ‘apotheose’ zal zijn, zowel in Venezuela, als  op het eiland.
image_content_1990201_20170708150910.jpgReferendum over nieuwe grondwet’

                                      
                                                 President Maduro van Venezuela.

President Maduro van Venezuela wenste een raadgevend, niet biundende, referendum over een nieuwe grondwet en of hij als resident kan aanblijven . De oppositie verwijt Maduro dat hij met een nieuwe grondwet macht naar zich toe wil trekken in het door onrust en schaarste geteisterde land.  De grondwet moet worden opgesteld door een speciale volksvergadering, waarin volgens .Maduro vooral arbeiders, vrouwen, boeren en inheemsen moeten komen. De oppositie vermoedt dat hij de volksvergadering samenstelt uit aanhangers. Maduro heeft al zijn vrouw en alle partijfunctionarissen opgeroepen, zich te kandideren. Er zijn al maanden protesten in Venezuela  waarbij tot nu toe 62 doden zijn  gevallen 

“Op de Canarische Eilanden,” zegt Hernández, " gaat het er echt om, te laten zien hoeveel Venezolanen het recht hebben om te stemmen, en die dat recht tot nu toe niet hebben kunnen uitoefenen, omdat het regime niet had toegestaan dat men zich inschrijft op het Consulaat.”

Er is een ‘grote opkomst’ verwacht en dat, “van de 80.000 Canarische Venezolanen die op de eilanden wonen er meer dan 15.000 gaan  stemmen." De deelnemende partijen MUD, samen met de Unión Canario-Venezolana (UCVE) en de Asociación de Pensionados de Venezuela en Canarias (Vereniging Gepensioneerden van Venezuela op de Canarische Eilanden) zijn bezig geweest om vijf stembussen op  de Canarische Eilanden te plaatsen , twee op Gran Canaria (in de hoofdstad en Vecindario) en drie op Tenerife .

Voor Valentín González, van het Plataforma Bolivariana de Canarias, is het duidelijk dat met  de volksraadpleging de oppositie op zoek is, “om het land te blokkeren, de Grondwet te vernietigen welke men nu hanteert om de regering van Nicolás Maduro aan te vallen, strijd te zoeken en interventie in het land van internationale organisaties.”

En hij richt een boodschap tot de Canario’s, “ dat ze er rekening mee houden dat hun familieleden daarginds zijn en dat wat de mensen daar van plan zijn, is ze te vermoorden.” Onmiddellijk hier achteraan, doet hij een beroep op de dialoog met de oppositie, iets dat men heeft geweigerd sinds de Asamblea Nacional (AN)( de controle heeft.”
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-126.jpg


Canarische emigratie naar ‘Las Indias’
Deel 8:
De emigratie naar Venezuela
in de 19de Eeuw

In deze artikelenreeks wordt  een overzicht gegeven van de Canarische Emigratie naar, en de invloed daarvan op, Las Indias (Zuid-Amerika) en de Verenigde Staten - Deel 8:

De emigratie naar Venezuela in de 19de Eeuw
In 1831 roept  President Páez exclusief de Canario’s op om  de vruchtbare Venezolaanse landerijen te bevolken ter vervanging van de slaven.

Een migratiestroom aan Canarische gezinnen vestigt zich vooral in de jaren ‘40. Hun invloed is zo beslissend, dat ze een cruciale rol spelen in de Guerra Federal (Federale Oorlog).
Na de vrede beleven ze hun gouden periode onder de Regering van Guzmán Blanco.

Het toen3men van koffietelers en de Cubaanse oorlogscrisis bevorderen een tijd van ernstige depressie op de Canarische Eilanden na het ineenstorten van de cochenille teelt.
De betekenis van dit contingent was zodanig, dat tussen 1874 en 1888 van de 20.827 immigranten die  werden geregistreerd, er  14.403 eilandbewoner waren.

In het laatste decennium van de vorige eeuw, ondanks de koffiecrisis sinds 1893, bleven ze gaan om aan de  militaire dienst te ontsnappen door de oorlog in Cuba. Het zijn de jaren waarin Secundino Delgado ‘El Guanche’ publiceert:
5164ffbe8094d4c0fedde5173e9e02fcdf45d574-1.jpg 36673861-1.jpg

37456717.jpg 36117136-1.jpg

 zzzslas-canariaslogo-kopie-62.jpg


 

aaaaakaart_canaria-38-85.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--539.jpg

zon-173.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb