aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-63.jpg

mapa-canarias2-55.jpg


Dit gaat niet door
na afwijzing staatsbegroting in Spanje

SPANJE -  zondag 17 februari 13 februari 2019 - Afgelopen woensdag 13 februari 2019 werd door de oppositiepartijen PP, Ciudadanos, en de regionale partijen Foro Asturias, Coalición Canaria, en de Catalaanse partijen ERC en PDeCAT, de nieuwe staatsbegroting gepresenteerden, en door de regering Sánchez niet aangenomen.
In totaal 191 parlementsleden kozen voor afwijzing en 151 parlementariërs voor aanname. Deze afkeuring heeft uiteindelijk geleid tot nieuwe verkiezingen op 28 april  2019

Maar waarom hebben de politieke partijen de staatsbegroting niet aangenomen? In het geval van de Catalaanse partijen is dit wellicht het makkelijkste te omschreven omdat zij alleen voor de staatsbegroting zouden stemmen als de nu nog premier Pedro Sánchez het recht op zelfbeschikking in Catalonië zou accepteren. Daarbij werd niet gedacht aan alle Catalanen, maar alleen aan de separatistisch denkende Catalanen, wat tot op de dag van vandaag een minderheid is.

In het geval van de overige regionale partijen is niet helemaal duidelijk waarom ze tegen hebben gestemd, maar de keuze voor het afkeuren van de staatsbegroting gepresenteerd door Pedro Sánchez door de PP en Ciudadanos partijen kan wellicht meer omschreven worden als een wraakactie, of manier van het dwingen, tot verkiezingen. Daarbij spelen dus de partij motieven een grotere rol dan de verbetering van de leefomstandigheden van de Spanjaarden, aldus premier Pedro Sánchez bij zijn aankondiging van de verkiezingen.

Veel Spanjaarden en buitenlandse beoners weten wellicht niet wat er nu niet doorgaat, welke sociale plannen en verbeteringen nu niet gerealiseerd kunnen worden omdat de oppositiepartijen samen met de Catalaanse partijen en overige regionale partijen ervoor kozen liever een verkiezing te zien dan een verbetering in het land (zo wordt het althans omschreven door de socialisten).

Dit gaat nu niet door:

  • Verlenging vaderschapsverlof van 5 tot 8 weken.
  • Uitsluiting van de bijbetaling voor gepensioneerden met lage inkomens en de meest kwetsbare groepen.
  • Terugvordering van de subsidie ​​voor werklozen ouder dan 52 jaar.
  • Verhoging van de kinderbijslag van 291 tot 341 euro voor gezinnen in armoede en 588 euro voor gezinnen in een situatie van ernstige armoede.
  • Verhoging van 2% loonbelasting (IRPF) voor inkomens boven 130.000 euro per jaar en 4% voor inkomens boven de 300.000 euro.
  • Lagere btw voor hygiëneproducten voor vrouwen (4%-tarief)
  • Lagere btw voor boeken, kranten en tijdschriften in elektronisch formaat (4%-tarief)
  • Lagere btw voor veterinaire diensten (10%-tarief)
  • Verhoging van de belasting op diesel met 3,8 cent per liter om het gelijk te stellen aan benzine.
  • Bonus in vennootschapsbelasting voor bedrijven die vrouwen opnemen in hun bestuur.
  • Creëren van een belasting op bepaalde digitale diensten (zogenaamde Google-taks)
  • Het aanpassen of afschaffen van de zogenaamde monddood wet (van de PP) ofwel ley mordaza.
  • Het invoeren van een euthanasiewet in Spanje of in ieder geval een begin daarvan (PP en Ciudadanos zijn tegen).
  • Het terugdraaien van de arbeidshervorming van Rajoy.

Wat wel doorgaat ondanks het niet aannemen van de staatsbegroting en het verkondigen van nieuwe verkiezingen:

  • Verhoging van pensioenen met 1,6%
  • Verhoging van 22,3% van het minimumloon in Spanje naar 900 euro bruto per maand.
  • Verhoging van het salaris van de ambtenaren van 2,25% vanaf 1 juli.
  • Afschaffing van de zonbelasting.

zzzislas-canariaslogo-559.jpg


Als buitenlander stemmen
bij de gemeente verkiezingen in 2019 in Spanje

SPANJE - vrijdag 30 november 2018 - Buitenlanders mogen in Spanje niet meestemmen bij de nationale- en deelstaat (regionale) verkiezingen, maar wel bij de lokale of gemeenteraadsverkiezingen en Europese verkiezingen. In Spanje is besloten om de Europese verkiezingen samen te laten vallen met de gemeenteverkiezingen die plaatsvinden op zondag 26 mei 2019. Overigens vinden er op die dag ook deelstaat verkiezingen plaats in bijna heel Spanje maar daar mogen buitenlanders niet aan mee doen.
Als men als Nederlander, of Belg, in Spanje woont en er ook als inwoner staat ingeschreven mag men op 26 mei 2019 meedoen met twee verkiezingen, te weten de Europese verkiezingen en de gemeenteraadsverkiezingen.
Die datum is wat betreft de Europese verkiezingen hetzelfde als in België, terwijl men in Nederland op donderdag 23 mei naar de stembussen gaat voor de vertegenwoordiging in de Europese Unie.
unnamed-28.jpg
Nederlanders en Belgen in Spanje
Volgens het Spaanse Bureau voor de Statistieken (INE) staan er op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen 13.793 Nederlanders en 9.762 Belgen ingeschreven.
Voor de Europese verkiezingen is dat aantal 11.624 Nederlanders en 8.317 Belgen.
Stemmen in Spanje
Als men als buitenlander staat ingeschreven bij de gemeente van de woonplaats in Spanje (empadronado) dan mag men als men ouder is dan 18 jaar meestemmen bij de Europese verkiezingen en gemeenteraadsverkiezingen.
Wil men als buitenlander stemmen in Spanje dan dient men dat voor 30 januari 2019 bij de Spaanse gemeente kenbaar te maken. Meer informatie is te achterhalen bij de gemeente van de woonplaats waar men officieel staat ingeschreven (empadronado). Men hebt om te stemmen ook een Número de Identificación de Extranjero (NIE) nodig.
Inschrijven
Inwoners van EU-lidstaten die wonen in Spanje en staan ingeschreven bij de gemeente als officiële inwoner en die willen stemmen in Spanje, dienen zich daarvoor op te geven, iets wat men kan doen bij de gemeente waar men staat ingeschreven. Men komt dan in het ‘Censo Electoral de los extranjeros residentes en España’ te staan waarna men in de toekomst altijd iant stemmen bij de Europese en gemeenteraadsverkiezingen.
Dit geldt overigens niet, als men al eens eerder heeft aangegeven (intención de votar) dat men wil stemmen (votar) in Spanje, dan staat men hoogstwaarschijnlijk nog in het ‘censo electoral’. Het is echter altijd beter om dat te controleren.
Mocht men ingeschreven staan (voor personen die dat na 1 september 2013 hebben gedaan) dan heeft men waarschijnlijk eind oktober of begin november een brief ontvangen met daarin de persoonlijke gegevens en verdere uitleg over hoe men moet aangeven om te stemmen.
Men moet voordat men kan stemmen, aangeven dat men dat wil gaan doen (manifestación de voluntad de voto). Dat kan via internet, via de post, of bij de gemeente.
Lees HIER meer informatie (in het Engels en Spaans):

https://www.ine.es/ss/Satellite?c=Page&p=1259951359499&pagename=CensoElectoral%2FINELayout&cid=1259945239891&L=1

000logo-993.jpg


Presentatie van het 14 koppige
Regeringskabinet Rajoy-II

SPANJE - vrijdag 4 november 2016 - Op donderdag 3 november 2016  is de samensteling van het Spaanse Regeringskabinet Rajoy II bekend gemaakt.

Rajoy is Premier; Santamaría is opnieuw vicepremier en minister van Algemene en van Deelstaatzaken, maar niet langer woordvoerster; Cospedal is minister van Defensie.
ministros-dentro.jpgSamen met Cospedal zijn de nieuwe ministers:
- Iñigo de la Serna (Fomento = Ontwikkeling);
- Juan Ignacio Zoido(Interior = Binnenlandse Zaken);
- Álvaro Nadal (Energie en Toerisme);
- Dolores Montserrat (Sanidad =Volksgezondheid);
- Alfonso Dastis (Exteriores = Buitenlandse Zaken);
naast:
- De Guindos (Economie en Industrie);
- Tejerina (Agricultura, Alimentación e Medio Ambiente = 
                    Landbouw, Levensmiddelen en Milieuzaken);
- Montoro ( Hacienda - Financiën )
- Catalá (Justitie);
- Báñez (Empleo y Seguridad Social = Werkgelegenheid en Sociale Zaken );
- Méndez de Vigo (Educación, Cultura y Deporte = Onderwijs, Cultuur en Sportzaken), en is
                                tevens Regeringswoordvoerder.
ministros5.jpg
                                                                  IMG_7946.jpg                                                                     VIDEO'S:

                                                https://youtu.be/WVbhOztb3bk
    http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2016/11/04/110283/hombres-mujeres-rajoy-1_p.mp4
Fernández Díaz en Morenés hebben geen zitting in het nieuwe Regeringskabinet, dat van de 13 ministersposten slechts vijf vrouwen telt; het Kabinet Rajoy I telde 12 ministersposten en drie vrouwen: Sáenz de Santamaría, Báñez en García Tejerina, hoewel tijdens het mandaat Ana Mato de portefeuille Volksgezondheid, en Ana Pastor Fomento (Ontwikkeling) beheerden.

De algemene secretaris van de Partido Popular (PP), María Dolores de Cospedal, en nog burgemeester van Santander, treedt samen met Iñigo de la Serna, en de ex-burgemeester van Sevilla, Juan Ignacio Zoido, aan in het nieuwe regeringskabinet: Rajoy -II

Soraya Sáenz de Santamaría is opnieuw vicepremier en minister van Algemene Zaken, maar niet langer de regeringswoordvoerster, die taak gaat over naar Íñigo Méndez de Vigo.
De grote nieuwkomer is de minister van Buitenlandse Zaken: Alfonso Bastius,  tot op heden de Spaanse Ambassadeur bij de Europese Unie.
zzzislas-canariaslogo-559.jpg


Beëdiging van Mariano Rajoy 
tot Minister-president van de Spaanse Regering

MADRID - maandag 31 oktober 2016 - De leider van de Partido Popular (PP), Mariano Rajoy Brey, is op maandag 31 oktober 2016 kort na 10:30 uur in de Salón de Audiencias (Ontvangstzaal) van het Zarzuela-Paleis voor Koning Filips VI beëdigd als minister-president en heeft de eed afgelegd met zijn rechterhand op de Grondwet en zijn linkerhand op de Bijbel. (Hoezo scheiding van Staat en godsdienst?)

De beëdiging heeft plaatsgevonden op dezelfde locatie als waar in 2011 Koning Juan Carlos hem voor de eerste keer heeft beëdigd als minister-president van de Spaanse Regering.    
preview_m-16.jpg                                                                     VIDEO:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2016/10/31/110061/mariano-rajoy-jura-cargo-presidente-gobierno-1_p.mp4
thumb-52.jpg
In 2016 is de beëdiging samengevallen met de 11de verjaardag van de Prinses van Asturië, Leonor, de toekomstige Koningin van Spanje.

Rajoy zal op donderdag 3 november 2016 de samenstelling van zijn Regeringskabinet bekend maken.
zzzislas-canariaslogo-550.jpg


Investituur van Mariano Rajoy
als minister-president van de Spaanse Regering

SPANJE - zaterdag 29 oktober 2016 - VIDEO RECHTSTREEKS:
investidura-rajoy-2-1.jpg
VIDEO
https://youtu.be/hgE7XFIwqZo

 (resultaat vanaf video-moment 2:03:39)

JA STEMMEN:        170

NEE STEMMEN:     111
ONTHOUDINGEN:   68

zzzislas-canariaslogo-534.jpg


De PSOE kiest voor onthouding bij de komende stemming in het Spaanse Parlement
en faciliteert zodoende een Regering-Rajoy

SPANJE - zondag 23 oktober 2016 - De Federale Comité van de PSOE heeft in de vergadering welke heeft plaatsgevonden op zondag 23 oktober 2016  met 139 stemmen voor en met 96 stemmen tegen, goedgekeurd: zich van stemming te zullen onthouden bij de eerstkomende te plannen Parlementszitting voor het (voor de twee keer in deze tweede deze formatie-ronde) kiezen van een nieuwe Regeringskandidaat, waarmee de socialisten dan de weg vrijmaken voor een PP (minderheids) Regering onder leiding van Mariano Rajoy. Daarmee komt er een einde aan een politieke patstelling die 10 maanden heeft geduurd.

Tijdens een persconferentie na afloop van de Federale PSOE-vergadering heeft de voorzitter van het comité, Javier Fernández, het ‘dwingende’ karakter van de resolutie benadrukt.                     
pp-psoe-logo1.jpg    congress-to-vote-on-pp-and-psoe-pact-for-eu-summit.jpg          
                                                               VIDEO:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2016/10/23/109659/psoe-vota-favor-abstencion-permite-rajoy-gobernar-1_p.mp4

Koning Filips VI begint op maandag aan een nieuwe informatieronde, en naar verwachting zal de dan te benoemen formateur - Mariano Rajoy - zijn; die in de Parlementsvergadering van vermoedelijk vrijdag 28 oktober, of anders uiterlijk maandag 31 oktober 2016, gekozen kan worden tot: Minister-president van een PP-(minderheids)Regering.
zzzislas-canariaslogo-507.jpg


Rajoy faalt opnieuw als formateur en
Spanje stevent op derde verkiezingen af

SPANJE - zaterdag 3 september 2016 - Mariano Rajoy heeft op vrijdag 2 september 2016 voor de tweede keer gefaald in zijn poging een regering te vormen. Net als in de stemming van woensdag 31 augustus 2016 heeft de PP-kandidaat 170 stemmen voor, en 180 tegen gekregen.

Zoals verwacht, heeft Rajoy de steun gekregen van de afgevaardigden van de PP, Ciudadanos, Coalición Canaria (CC), UPN en Foro, en de afwijzing van de overige partijen in de Cámara (Tweede Kamer).
directodebateinvestidurarajoy-4.jpg
                                                                       VIDEO:
    http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2016/09/02/107306/investidura-fallida-rajoy-1_m.mp4
naamloos-242.png
Momenteel vangt de termijn van twee maanden aan waarin men de successievelijke voorstellen van aspirant kandidaten voor het presidentschap van de Regering zal kunnen behandelen Als in de genoemde periode niemand de goedkeuring van het Congreso (De Tweede Kamer) verkrijgt, zullen de Cortes (Staten Generaal) worden ontbonden en worden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven.

Koning Filips de Zesde zal op maandag 5 september 2016 om 12:00 uur in het Zarzuela Paleis de voorzitter van het Congreso (de Tweede Kamer), Ana Pastor, ontvangen, om de situatie te analyseren en om te bezien welke stappen vervolgens moeten worden ondernomen, zo heeft La Casa del Rey (/Het Koninklijk Huis) laten weten.

De leider van de Partido Popular (PP) (Volkspartij) is de tweede formateur in de democratie die faalt in zijn poging geïnstalleerd te worden als minister-president; dit, na het falen van degene die im maart 2016 de hoofdrol speelde in de formatie, de algemeen secretaris van de PSOE, Pedro Sánchez.
zzzislas-canariaslogo-256.jpg


Parlement Spanje blokkeert Rajoy

 SPANJE - donderdag 1 september 2016 -  Het Spaanse Parlement gunt demissionair premier Mariano Rajoy geen nieuwe ambtstermijn. Rajoy heeft de Cortes om hun vertrouwen gevraagd, maar verloor zoals verwacht de vertrouwensstemming van woensdagavond 31 augustus 2016.
Rajoy heeft de steun van zijn conservatieve Volkspartij (Partido Popular - PP), de liberale beweging Ciudadanos (Burgers) en een parlementslid van de Canarische Eilanden.
Samen is dat goed voor 170 van de 350 zetels en dus onvoldoende om door te regeren.

G9OD5M0U.jpgDe premier hoopte, dat de sociaaldemocratische PSOE - of in elk geval een smaldeel van die partij - hem het voordeel van de twijfel zou gunnen om de patstelling te doorbreken waarin de Spaanse politiek al sinds eind 2015 verkeert. Maar de voltallige PSOE stemde tegen een nieuwe regering Rajoy.

Krijgt Rajoy op vrijdag 2 september 2016 opnieuw geen meerderheid achter zich, dan stevent Spanje af op nieuwe verkiezingen, dan   op 25 december 2016 (Kerstmis)  - de derde stembusgang binnen een jaar.
zzzislas-canariaslogo-245.jpg


Dinsdag 30 augustus 2016 gaat Rajoy eindelijk proberen een regering te vormen in Spanje

SPANJE - maandag 22 augustus 2016 - Nadat Mariano Rajoy van de Partido Popular (PP) op donderdag 18 augustus 2016 voor de vierde keer in korte tijd met Albert Rivera van Ciudadanos heeft gesproken, en een ontmoeting heeft gehad met Ana Pastor de voorzitter van het Spaanse Parlement, heeft de partijleider besloten om op dinsdag 30 augustus 2016 een poging te doen een regering te vormen. Dat zal dan de tweede keer zijn, dat er een poging wordt ondernomen om een regering te vormen, de eerste keer voor (formateur) Rajoy die het dit keer dus wel gaat proberen.

Hiermee komt Mariano Rajoy dan eindelijk met een datum, iets waar de overige partijen al weken naar vroegen. De Partido Popular (PP) moest het intern echter eerst hebben over de 6 voorwaarden die de Ciudadanos partij de PP had voorgelegd om de steun van deze partij te krijgen. Uiteindelijk heeft men besloten akkoord te gaan met alle punten van Albert Rivera en de zijnen waardoor de weg blijkbaar vrij is om een poging te doen een regering te vormen. Dat is overigens wel vreemd want Rivera heeft altijd gezegd niets te voelen voor Rajoy als premier-kandidaat maar Ciudadanos is al vaker van standpunt gewijzigd.
rajoy20a.jpgMeerderheid stemmen
Om tot een regering te komen moet de PP echter wel genoeg zetels hebben, iets wat ze ook met de steun van Ciudadanos niet heeft. Om een regering te vormen moet men 176 zetels hebben. De PP heeft na de verkiezingen van 26 juni 137 zetels en Ciudadanos 32 zetels wat samen goed is voor 169 zetels, niet genoeg dus om een regering te vormen bij een eventuele eerste stemronde in het parlement. Daarvoor zou de PP kleinere partijen met slechts enkele zetels nodig hebben maar die hebben op Coalición Canaria (CC) na, al nee gezegd tegen Rajoy, of de PSOE zou zich moeten onthouden van stemmen, wat ze voorlopig niet willen doen.

Bij een mogelijke tweede stemronde zou een gewone meerderheid voldoen en dan is het wel mogelijk dat er een regering komt met de PP en Ciudadanos aan een kant van de tafel en de PSOE (85 zetels), Unidos-Podemos (71 zetels) en andere kleinere formaties aan de andere kant als oppositie. Tenzij de PSOE, Unidos-Podemos en diverse kleinere partijen samen meer dan 169 zetels zouden kunnen krijgen, dan is er van de PP/Ciudadanos-kant geen gewone meerderheid.

30 augustus 2016
Dinsdag 30 augustus 2016 zal het dan eindelijk zover zijn en kunnen de politici in het Parlement hun stem gaan uitbrengen voor een ‘SI’ of een ‘NO’, net zoals enkele maanden geleden vóór de tweede verkiezingen van 26 juni dit jaar toen de PSOE probeerde een regering te vormen. PSOE en Unidos-Podemos gaan, zeker weten, NEE stemmen, iets waar niet over getwijfeld wordt.

Mocht het allemaal verkeerd uitpakken, dan zou het kunnen dat er derde verkiezingen aankomen en dan is het goed mogelijk dat Spanje gedurende 12 maanden geen regering heeft gehad, iets waar overigens heel veel Spanjaarden absoluut niets van gemerkt hebben. Die mogelijk derde verkiezingen zouden dan moeten plaatsvinden op 25 december 2016, Kerstmis dus.
zzzislas-canariaslogo-173.jpg


De Spaanse partij voor de dieren: PACMA,
heeft meer stemmen weten binnen te
halen

SPANJE -- Naast alle grote, politieke partijen - waar men altijd veel over hoort -zijn er ook kleinere partijen te vinden in Spanje. Een van deze partijen is PACMA, de partij voor de dieren; en het is PACMA gelukt opnieuw meer stemmen binnen te halen bij de Algemene Verkiezing van 26 juni 2016. Ondanks de toename van stemmen tot bijna 300.000 heeft PACMA nog steeds niet het recht op een zetel in het Spaanse parlement.

Bij de verkiezingen van december 2015 wist PACMA al in stemmen te stijgen en te verdubbelen van 102.144 in 2011 naar maar liefst 220.369 stemmen voor het parlement. Bij de verkiezingen van zondag 26 juni is dat aantal opnieuw gestegen, en wel naar 284.848 stemmen voor het parlement. Bij de senaat echter heeft PACMA veel meer stemmen en dat aantal is inmiddels gestegen naar 1,2 miljoen..
pacma3a.jpgMet de huidige verkiezingswetten in Spanje, heeft een partij als PACMA- ondanks bijna 300.000 stemmen - geen recht op een vertegenwoordiging in het Spaanse parlement, en wat dus volgens de partij voor de dieren niet correct is. Zouden het Europese verkiezingen geweest zijn, dan zou PACMA namelijk wel een vertegenwoordiging hebben in Brussel. PACMA zet haar strijd om de verkiezingswetten te veranderen dan ook door.

Wat is PACMA?  De Partido Animalista Contra el Maltrato Animal (PACMA) kan vergeleken worden met de Nederlandse en Belgische Partij voor de Dieren. De politieke partij is in 2003 opgericht om de rechten van dieren te vertegenwoordigen en de mishandeling van dieren tegen te gaan, of te stoppen.

PACMA is oorspronkelijk opgericht met de naam Partido Antitaurino Contra el Maltrato Animal ,waarbij een duidelijke verwijzing in de naam was tegen het stierenvechten en de mishandeling van stieren (antitaurino). Deze naam werd echter in 2011 aangepast en ‘Antitaurino’ is vervangen voor ‘Animalista’, omdat men tegenwoordig niet alleen meer opkomt tegen mishandeling van stieren, maar tegen elke vorm van dierenmishandeling in Spanje.

De Spaanse partij die opkomt voor de rechten van de dieren probeert op allerlei manieren van alles voor elkaar te krijgen in het voordeel van de dieren. Zoals bekend staat Spanje niet bekend als meest diervriendelijke land, en zo heeft PACMA nog wel wat te doen om Spanje diervriendelijker te maken. Regelmatig zijn er demonstraties, of protestacties, zoals tegen het stierenvechten,of bij de bloedige Toro de la Vega feesten. Daarnaast probeert PACMA voor elkaar te krijgen, dat men in het openbaar vervoer mag reizen met dieren, dat wetten en straffen aangepast worden tegen mishandeling van dieren, dat dieren in dierentuinen beter behandeld worden, enz..

PACMA is bij lange na niet de grootste partij in Spanje maar langzaamaan begint de politieke partij kiezers te trekken en het aantal Spanjaarden dat voor PACMA hun stem uitbrengt, begint te groeien.

De eerste keer dat PACMA zich heeft gepresenteerd bij een verkiezing ,was bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2003, waarbij de partij niet veel stemmen kreeg. Bij de nationale verkiezingen in 2004 wist PACMA 64.497 stemmen te krijgen, een aantal wat verdubbeld is bij de verkiezingen in 2008 tot 132.077 stemmen en  in 2011 opnieuw meer dan verdubbelde naar 374.483 stemmen. In december 2015 heeft PACMA maar liefst 1.034.617 stemmen binnen weten te halen voor de Senaat en 220.369 voor het congres. Op 26 juni 2016 is dat aantal gestegen naar 1.200.000 stemmen voor de senaat en 284.848 voor het congres.

PACMA begint ook steeds meer in aantal stemmen te groeien bij gemeenteraadsverkiezingen en deelstaat-verkiezingen in het land. Zo heeft PACMA op enkele plaatsen al een vertegenwoordiging in de gemeenteraad en in Andalusië zelfs een vertegenwoordiging in het regionale parlement. Ook bij de Europese verkiezingen in 2015 heeft PACMA 177.499 stemmen weten binnen te halen, maar dat was niet genoeg om iemand naar Brussel te kunnen sturen.
ZZZZislas-canariaslogo-kopie-26.jpg


Uitslag Algemene Verkiezing 2016
De PP wint meer stemmen
Peilingen niet correct: de PSOE blijft de tweede grootste partij

SPANJE - maandag 27 juni 2016 - De Partido Popular (PP) is sterker uit de verkiezing (26J) tevoorschijn gekomen met 137 afgevaardigden, 14 meer dan bij de verkiezing van 20 december (20D). De PSOE blijft de tweede grootste partij, hoewel met 85 zetels, 5 minder dan bij 20D; en in tegensteling tot de peilingen is de combinatie Unidos-Podemos, met 71 zetels, niet groter geworden dan de PSOE . Ciudadanos (C’s) is de partij die het meeste heeft verloren, en komt met 32 afgevaardigden in het Parlement, acht minder dan bij 20D.

De PP heeft bij de Algemene Verkiezing van zondag 26 juni 2016 haar meerderheid in het Congreso (de Tweede Kamer) vergroot van 123 naar 137 zetels, terwijl de PSOE er vijf heeft verloren en op 85 zetels is uitgekomen: Unidos Podemos behoudt de 71 zetels die Podemos en IU behaalden in de vorige verkiezingen en overtreft daarmee Ciudadanos, de partij die van 40 teruggaat naar 32 afgevaardigden.

Elecciones-Generales-2016-cabecera-3.jpg


senado.jpg

                                                          Zetelverdeling
                                            Senaat  (Eerste Kamer).


naamloos-217.png
                                                 Zetelverdeling
                                         Parlamento (Tweede Kamer).

73509.jpg
VIDEO:

http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2016/06/27/104577/gana-elecciones-generales-1_p.mp4

VIDEO:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2016/06/27/104582/rajoy-celebra-victoria-electoral-1_p.mp4


Deze nieuwe stembusuitslag geeft een bijna net zo onzeker vooruitzicht als de uitslag van de verkiezingen van 20 december 2105; met de Partido Popular (PP) van Mariano Rajoy als grote overwinnaar van de verkiezing van 26J; het politieke toneel dat zich nu opent blijft vele onzekerheden behouden.

Daaronder de mogelijkheid, dat de situatie verandert en de PP nu in staat is - in tegenstelling tot wat in de afgelopen maanden het geval was - dat ze een coalitie kunnen vormen met de overige partijen. Opnieuw heeft zich een alternatief afgetekend voor een grote coalitie met de PSOE, waarbij de PP dan de minister-president (Rajoy) levert.

Terwijl het slechte resultaat bij de verkiezing van 26J voor Ciudadanos ervoor zorgt, dat in principe een formatieopdracht voor Alberto Rivera op het tweede plan is geraakt, hoewel men een mogelijke alliantie tussen de PP en C’s - die samen 196 zetels telt, met daardoor een meerderheid van 7 zetels - niet mag uitsluiten.

Op hun beurt is het linker blok ook niet goed uit de de verkiezing van 26J tevoorschijn gekomen. Hoewel de PSOE van Pedro Sánchez een afgang heeft weten te voorkomen, blijft hun teleurstellende resultaat ver verwijderd van dat van de grootste partij van het land.

Ook de resultaten van Unidos Podemos zijn - in tegenstelling tot de peilingen - niet briljant, waardoor een mogelijke coalitie tussen de PSOE en de partij die geleid wordt door Pablo Iglesias niet een absolute meerderheid garandeert bij een mogelijk links regeringsblok. Dat is wel mogelijk, met aansluiting van Ciudadanos, hoewel gezien de vorig formatie-onderhandelingen dit onmogelijk lijkt.
2015.png

                                                         Zetelverdeling van 2015
Daarom is het resultaat van deze verkiezing opnieuw een onzeker politiek spectrum in Spanje, waarbij het houden van een derde gang naar de stembus tot de mogelijkheden behoort.

Nagenoeg dezelfde zetelverdeling Met 98% van stemmen geteld, is de verdeling van de overige Kamerzetels als volgt:
- 9 voor de ERC, hetzelfde aantal als wat de Catalaanse republikeinen behaalden bij 20D);
- 8 voor de CDC, dat ook een herhaling van aantal zetels is;
- 5 voor de PNV, de Basken verliezen een zetel;
- 2 voor EH-Bildu, die gelijk is gebleven;
- 1 voor Coalición Canaria (CC), die ook gelijk is gebleven.

PP
Met een opkomst van 69,66% - en het ontbreken van de stemmen uit het buitenland - heeft naar percentage van de uitgebrachte stemmen, met 33%, de partij die geleid wordt door Mariano Rajoy (de PP) de meeste zetels behaald. Dat is 530.00 stemmen meer dan bij 20D, toen de PP 7.236.000 stemmen kreeg; en daarmee is het de partij die het meest is gestegen.

PSOE
Op grote afstand , verliest de PSOE vijf zetels in het Congreso, ondanks dat het percentage stemmen licht is toegenomen, van 22% in december naar 22,7 in juni ; en dat wel, in aantal stemmen is men teruggegaan van 5.545.000 naar 5.340.000, dat is 200.000 minder.

Unidos-Podemos
Unidos-Podemos heeft 21% van de stemmen behaald, en 71 zetels; dat - 45 afgevaardigden van IU en Equo, - 12 afgevaardigden van En Comú Podem; -   9 afgevaardigden van Compromís - 5 afgevaardigden van En Marea-Anova-Eu, wat een afgevaardigde minder is dan bij 20D.

Ciudadanos
In percentage is Ciudadanos gegaan van 13,9% van de uitgebrachte stemmen naar 13%; en verliest acht zetels, en komt daardoor - met 445.000 stemmen minder - uit op 32 parlementszetels.

ERC
De Catalaanse republikeinen van ERC hadden 2,39% behaald van de bij 20D uitgebrachte stemmen en komen nu uit op 2,6%, wat hen opnieuw met 9 zetels in de Kamer brengt, dankzij de 620.000 stemmen meer, dan de 20.000 die ze in december behaalden.

CDC
Ondanks dat men terug is gegaan van 2,2% van de uitgebrachte stemmen naar 2%, behoudt CDC haar acht zetels in het Congreso, CDC is van 567.253 stemmen teruggegaan naar 444.000.

PNV
Daarentegen gaat de PNV, van zes naar vijf zetels, ondanks dat de Basken licht hun percentage hebben verhoogd van 1,20 naar 2,23%, hoewel men in stemmen een verlies heeft geleden van 15.000 ten opzichte van de 302.316 bij de vorige verkiezing.

EH-Bildu
EH-Bildu heeft haar twee zetels weten te behouden, met een lager percentage, dat is gegaan van 0,87% naar 0,79%.

Coalición Canaria
Coalición Canaria behoudt haar ene zetel, met een gelijk gebleven percentage van 0,3% van het aantal uitgebrachte stemmen.
resultados-elecciones-generales-2016-provincias.jpgPer provincie
De Partido Popular (PP) heeft gewonnen in 44 van de 52 Spaanse provincies; in zes daarvan is men gelijk gebleven in aantal zetels op het moment dat 93,7% van de stemmen is geteld, terwijl de PSOE drie zetels meer heeft behaald in: Huelva, Sevilla en Jaén, hoewel men gelijk is gebleven in aantal zetels met de PP

Unidos Podemos heeft meer behaald in Barcelona en Vizcaya zowel in stemmen als aan zetels, en het is de formatie die - met haar diverse partijen - het meest gekozen is Álava, Guipúzcoa en Tarragona. Op haar beurt is de ERC de politieke macht die het meest is gekozen in Lleida en Girona, hoewel deze momenteel hetzelfde aantal zetels heeft dan andere partijen.

Met 100% van de stemmen geteld bij de verkiezing van 20D, heeft de PP gewonnen in 39 provincies en hebben de meeste verkiezingssteun gekregen in vier provincies: Álava, Guipúzcoa, Barcelona en Tarragona.
lpa.png                                                    Resultaten van Las Palmas.

 

Opkomst
De opkomst bij de Algemene Verkiezing op zondag 26 juni 2016 was 69,73% van het aantal stemgerechtigden, en dat is bijna gelijk - met slechts enkele tienden van procenten meer - dan aan die van 20 december 2015.
Om 17:00 uur (Canarische tijd) was het door het Ministerie van Binnenlandse Zaken verstrekte percentage 51,21% - op dat tijdstip, de laagste opkomst in de geschiedenis van de democratie- hoewel op dat moment de per post uitgebrachte stemmen niet waren meegerekend en de stembureaus nog twee uur open waren.

Eenmaal de stembureaus gesloten, en met 92% van de stemmen geteld, is de opkomst gestegen tot 68,3 %; toen men op 20D een percentage telde van 69,67% .

Nadat de stembureaus gesloten waren, heeft met ook de per post uitgebrachte stemmen meegeteld en is het opkomstpercentage uitgekomen op 86,5%, wat 1,3 miljoen stemmen meer is dan bij de verkiezing van 20 december 2015.
ZZZZislas-canariaslogo-kopie-19.jpg


Een  laatste sprint...
Elecciones-Generales-2016-cabecera-2.jpg
imagen-candidatos-elecciones.jpg
V.l.n.r.: De Canarische kandidaten voor het Congreso

- Saúl Ramírez (C's),
- María del Carmen Hernández Bento (PP),
- Sebastián Franquis (PSOE-NC),
- Meri Pita (Podemos),
- Pablo Rodríguez (CC),
op de atletiekbaan van het sportcomplex Ciudad Deportiva Gran Canaria
imagen-candidatos-elecciones-1-1.jpgx
Ruim 1,53 miljoen Canario’s zijn gerechtigd hun stem uit te brengen deze zondag 26 juni 2016 om hun vertegenwoordigers te kiezen in de Cortes Generales, terwijl in totaal 36,51 miljoen Spanjaarden het recht hebben om 208 senatoren en 350 afgevaardigden te kiezen, de laatstgenoemden zijn aangesteld om de volgende minister-president aan te wijzen.

Op zondagavond 26 juni 2016 om 21.30 uur (Canarische tijd) zullen de eerste - nagenoeg definitieve - stembusuitslagen bekend zijn.
ZZZZislas-canariaslogo-kopie-16.jpg


26J:
Tweede Algemene Verkiezing
binnen zes maanden tijd in Spanje

SPANJE - Zondag 26 juni 2016 is het tijd, om voor de twaalfde keer een Algemene Verkiezing te laten plaatsvinden sinds Spanje een democratie (feitelijk een constitutionele monarchie) is, en de Spanjaarden een nieuw Parlement kiezen.

Deze verkiezing volgt slechts zes maanden na de eerdere verkiezing op 20 december 2015, waarna geen regering gevormd kon worden. Ruim 34 miljoen Spanjaarden hebben op 26 juni 2016, voor de tweede keer op rij, de kans om hun stem uit te brengen op de politieke partij van keuze. Verwacht wordt, dat de conservatieve Partido Popular (PP) weer zal gaan winnen, echter met dit keer niet de socialistische PSOE als tweede grote partij maar: Het linkse Unidos-Podemos, gevolgd door Ciudadanos als vierde grote partij.
verkiezingen2016-10a.jpgBij de verkiezingen van december 2015 is de PP als grootste partij uit de stembus gekomen, maar behaalde de partij van de demissionaire minister-president Mariano Rajoy niet genoeg stemmen, om een regering te kunnen vormen. Het probleem voor de PP was echter, dat geen van de overige linkse partijen met de conservatieven in zee wilden gaan om in een coalitie een meerderheid van 176 zetels in het Parlement te krijgen; waarop de PSOE de kans kreeg om samen met Podemos en Ciudadanos een coalitie te vormen.

Die onderhandelingen zijn op niets uitgelopen en zag Koning Filips de Zesde zich genoodzaakt, een nieuwe Algemene Verkiezing uit te schrijven.

Op zondagavond 26 juni 2016 om 21.30 uur (Canarische tijd) zullen  dan de eerste - nagenoeg definitieve - stembusuitslagen bekend zijn.
ZZZZislas-canariaslogo-kopie-16.jpg


Verkiezingen 26 juni 2016:
Overzicht
belangrijkste politieke partijen in Spanje

SPANJE - maandag 20 juni 2016 - Op zondag 26 juni 2016 vinden er voor de tweede keer in ruim zes maanden Algemene Verkiezingen plaats in Spanje. Terwijl de politici van de politieke partijen al weer weken campagne aan het voeren zijn en er geen dag voorbij gaat zonder dat er over de PP, de PSOE, Podemos en Ciudadanos gesproken en geschreven wordt, beginnen de Spanjaarden er een beetje genoeg van te krijgen. Er wordt dan ook gevraagd, of de politieke partijen na deze tweede verkiezingen met elkaar om de tafel gaan zitten om het met elkaar eens worden en een regeringscoalitie te vormen.

Op 20 december 2015 hebben er landelijke verkiezingen plaatsgevonden in Spanje waarbij een nieuwe regering gekozen had moeten worden. Er zouden op die dag 616 parlementsleden gekozen/vernieuwd moeten worden, maar dat is niet helemaal volgens plan gegaan. Traditiegetrouw waren er altijd twee grote politieke partijen (de PP en de PSOE) maar sinds de Gemeenteraad- en Deelstaatverkiezingen en bij de recente Algemene Verkiezingen van 20 december 2015, is gebleken dat de Spanjaarden voor meer opties gekozen hebben.
naamloos-209.pngVerkiezingen 20 december 2015
De Partido Popular (PP) is in december 2015 weliswaar opnieuw de meest gekozen politieke partij, maar de partijleider en demissionaire minister-president Mariano Rajoy heeft niet genoeg steun gekregen om een regering te vormen en heeft dat ook niet geprobeerd. Zelf heeft de PP namelijk niet genoeg zetels gewonnen om een regering samen te stellen. De tweede grote partij is de PSOE die absoluut niet met de PP en Rajoy een coalitie willen aangaan en die steun zoeken bij Ciudadanos en op een of andere manier bij Podemos, om zo samen genoeg zetels te hebben om een regering te vormen. Deze onderhandelingen zijn echter mislukt, daar alleen Ciudadanos een regering met de PSOE heeft goedgekeurd; Podemos en de PP hebben tegen gestemd. En dus moeten er nieuwe verkiezingen komen, en wel op zondag 26 juni 2016

Om wat meer inzicht te krijgen in het wel en wee in politiek Spanje (toch wel belangrijk als men in Spanje woont, werkt, of er vaak op bezoek komt) hebben we hieronder een omschrijving gegeven van de grootste politieke partijen. Zoals de verkiezingspeilingen van 19 juni 2016 aangeven, zal de PP op zondag 26 juni 2016 weer de meeste stemmen krijgen, maar zal Unidos-Podemos als tweede grote partij eindigen, gevolgd door de PSOE en dan Ciudadanos. Overigens is Unidos-Podemos een samenwerkingsverband tussen de partijen Podemos en IU (Verenigd Links )die hierna eveneens omschreven worden.

verkiezingen-1pp.jpg

PARTIDO POPULAIR (PP)
De Partido Popular (PP) is te vergelijken met de Nederlandse VVD. De PP is in 1988 opgericht en is de opvolger van de zogenoemde Alianza Popular (Volksalliantie), een partij met volgelingen van Franco die na de dood van de generaal de democratie niet wilden accepteren. De PP is een christelijk conservatieve partij, maar op economisch vlak heeft de partij sterke liberale opvattingen. De PP is tevens voorstander van de Spaanse eenheid en dus tegen grotere autonomie van Baskenland en Catalonië, iets dat wel blijkt uit de recente discussies over en problemen rond Catalonië.

Van 1996 tot 2004 is de PP vertegenwoordigd in de Regering, onder leiding van premier José María Aznar, kleinzoon van Manuel Aznar Zubigaray, Baskisch nationalist en aanhanger van Franco. Aznar zelf noemt zich falangist en is een aanhanger van het falangisme; zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Falangisme_(Spanje)

In 2000 - als de PP de absolute meerderheid bezit - zorgt ze ervoor, dat door de overheid een vereniging die de herinnering aan Generaal Franco levend wil houden, gesubsidieerd wordt.

In 2004 is Mariano Rajoy aangewezen als opvolger van José María Aznar als partijleider en kandidaat-premier. De partij staat dan op voorsprong in de peilingen en lijkt de parlementsverkiezingen van 15 maart 2004 te gaan winnen. De bomaanslagen in Madrid van 11 maart 2004 hebben echter voor een totale ommekeer gezorgd.

Verkiezingen 2004
In eerste instantie houdt de Regering dan vol, dat de ETA waarschijnlijk achter de aanslagen zit, ondanks aanwijzingen dat Al Qaida verantwoordelijk is. Er wordt gesuggereerd dat de regering bewust informatie achterhoudt om de ETA te kunnen gebruiken als verantwoordelijke en niet zelf afgerekend wordt, omdat de aanslag volgens de plegers een reactie is op de Spaanse deelname aan de oorlog in Irak. Mede door deze houding, de laksheid en verkeerde beslissingen bij de ramp met de olietanker Prestige in november 2002 voor de kust van Galicië, verliest de PP de verkiezingen en wint de sociaaldemocratische PSOE van Jose Luis Rodriguez Zapatero. Rajoy moet 7 jaar wachten, voordat hij eindelijk in 2011 president van Spanje kan worden en dit keer draagt de economische crisis en het falende beleid van de PSOE en Zapatero daaraan bij.

Verkiezingen 2011
De PP weet zowel in de regionale verkiezingen op 22 mei 2011 bijna overal te winnen en ook bij de landelijke verkiezingen in november van 2011 is de PP de grootste partij met een grote meerderheid in het Spaanse parlement. De problemen beginnen echter al snel voor de PP als zij meteen na aanstelling van Rajoy de eerste verkiezingsbeloften al verbreken door de belastingen te verhogen en enorme bezuinigingen uit te voeren. Ook is er financiële steun aan Europa gevraagd wat eigenlijk gezien kan worden als de redding van het Spaanse bankensysteem, iets wat tot op de dag van vandaag nog steeds wordt ontkend door de PP die spreekt van een lening; maar dan wel een hele grote, die miljarden euro kost.

Verkiezingen 2015
Bij de laatste verkiezingen op 20 december 2015 weet de PP, ondanks de vele corruptie schandalen van de laatste jaren, toch weer de grootste partij te worden met 28,71% van de stemmen, wat goed is voor 123 zetels, 64 minder dan bij de verkiezingen in 2011. Ondanks het feit dat de PP weer de grootste partij is, wil geen enkele andere politieke partij met de conservatieven samen werken. Dit is echter wel nodig, want de PP moet minstens 176 zetels hebben om een regering te vormen, en dat is dus - tot grote frustratie van Rajoy - niet gelukt.
verkiezingen-2psdoe.jpg

PARTIDO SOCIALISTA OBRERO ESPAÑOL (PSOE)
De Partido Socialista Obrero Español (PSOE) (de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij) - te vergelijken met de Nederlandse PvdA - is een politieke partij die in 1879 door Pablo Iglesias (nee, niet die van het huidige Podemos) is opgericht. In de jaren van dictator Franco was de politieke partij illegaal en het duurde dus tot na Franco’s dood, dat de PSOE weer van zich laat horen. In 1977 zijn de eerste democratische verkiezingen in Spanje sinds de terugkeer van de monarchie. De PSOE verliest deze verkiezingen met 29,2% tegen 34,4% voor de UCD, een conservatieve partij. Het zal tot 1982 duren voordat de PSOE de grootste partij wordt van Spanje.

In 1982 is de PSOE de grootste en verslaat het de Alianza Popular (een conservatieve partij) met 48,34% tegen 26,46%. De UCD doet het slechter en wordt de derde partij. González is de nieuwe minister-president van Spanje. Hij voert meteen landhervormingen door en nationaliseert grote bedrijven. Ook wordt abortus gedeeltelijk legaal. González belooft na de verkiezingen van 1982, dat er 800.000 banen bij zullen komen in de staalindustrie door die te hervormen. In 1986 zijn er weer verkiezingen en González behaalt een tweede overwinning. Tijdens deze tweede termijn wordt Spanje - in 1986 - lid van de EU. Ook in dat jaar wil premier González dat Spanje lid wordt van de NAVO, wat generaal Franco ook probeerde, maar war door Europa is tegengehouden vanwege zijn ondemocratische bewind. Maar de Spanjaarden willen geen lid worden, onder andere omdat de partij eerder tegen was. Het gevolg is, dat van González word gezegd dat hij naar rechts is opgeschoven.

Bij de verkiezingen van 1989 krijgt de PSOE maar 39,6% van de stemmen, maar blijft de grootste. Deze termijn wordt gekenmerkt door de eerste Golfoorlog. Premier González steunt de Verenigde Staten en vanaf 1991 raakte de PSOE steeds meer stemmen kwijt. Bij de verkiezingen van 1993 raakt de PSOE haar positie als grootste partij kwijt aan de conservatieve PP, de Partido Popular (Volkspartij) die de opvolger is van Coalición Popular, en de PSOE moet dus samenwerken met kleine partijen om toch een meerderheidsregering te kunnen vormen. De PSOE verliest de volgende verkiezingen in 1996 overtuigend aan de Partido Popular (PP). De PSOE gaat de oppositie in en González treedt af als partijleider terwijl José María Aznar de nieuwe conservatieve premier van Spanje wordt. Dat PP bewind duurt tot 2004 als de PSOE weer de macht weet over te nemen.

Verkiezingen 2004 Sinds de parlementsverkiezingen van 14 maart 2004 leidt de PSOE, onder leiding van José Luís Rodríguez Zapatero, de Spaanse Regering. Zapatero wint ook in 2008 de verkiezingen maar geef de strijd gewonnen als hij in 2011 vervroegde verkiezingen aankondigt. Na 8 jaar president van Spanje te zijn geweest, moet hij- mede vanwege de economische crisis en de falende politiek- de scepter overgeven aan Mariano Rajoy die met zijn Partido Popular ruimschoots en met grote meerderheid de landelijke verkiezingen in november 2011 weet te winnen.

Verkiezingen 2011
Bij de verkiezingen in 2011 wordt Zapatero vervangen voor Alfredo Perez Rubalcaba als partijleider, maar die weest bijna nergens te winnen, niet bij de landelijke en bij de Deelstaatverkiezingen van 22 mei 2011 en niet bij de landelijke Algemnene Verkiezingen, die door de PP met meerderheid zijn gewonnen. Na enkele jaren het boegbeeld te zijn geweest voor de PSOE wordt Rubalcaba vervangen voor de jongere Pedro Sñanchez die zijn socialistische partij weer op het spoor weet te krijgen voor de verkiezingen ib december van 2015.

Verkiezingen 2015
Bij de verkiezingen can 20 december 2015 slaagt de PSOE er niet, de opkomende partijen Podemos en Ciudadanos de mond te snoeren door het aantal stemmen. De PSOE van Pedro Sanchez weet niet verder te komen dan 22,01% van de stemmen wat goed is voor 90 zetels, bij lange na niet genoeg om alleen een regering te vormen; en 19 minder dan bij de verkiezingen in 2011. De PSOE zal dus coalities moeten aangaan met andere partijen zoals Podemos, Ciudadanos, IU en regionale partijen, maar dat luk alleen met Ciudadanos. De andere partijen wilden niet samenwerken met de PSOE, waarna er na twee pogingen om een regering te vormen, uiteindelijk toch nieuwe verkiezingen moeten komen, en wel op 26 juni 2016.
verkiezingen-3Cs.jpg

CIUADADANOS (C’s)
Ciudadanos (C’s) lijkt weliswaar een nieuwkomer maar is dat niet helemaal. De van oorsprong Catalaanse regionale politieke formatie Ciutadans is al opgericht in 2006 in Barcelona als regionale Catalaanse partij. Ciutadans is later omgetoverd tot de landelijke formatie Ciudadanos wat zoveel betekent als Burger partrij. De partij wordt aangevoerd door leider Albert Rivera, de man die ooit naakt op een verkiezingsposter heeft gestaan, die samen met zijn partijgenoten via een minder radicale opstelling van partijpunten, tot een behoorlijke winst in potentiële stemmen weet te groeien.

Ciudadanos is een politieke partij die zichzelf graag in het politieke centrum plaatst, dus niet links en niet rechts. De partij wil het midden houden tussen liberalisme en sociaaldemocratie. Ciudadanos is weliswaar actief in het Catalaans Parlement maar toch is de Catalaanse tak gekant tegen het Catalaans nationalisme. Van partijleider Albert Rivera is de uitspraak: “Catalonië is mijn bakermat, Spanje is mijn land, en de Europese Unie is onze toekomst”.

Bij de Europese Parlementsverkiezingen in mei 2014 behaalt de partij twee van de 54 voor Spanje beschikbare zetels in het Europees Parlement. Bij de verkiezingen in de Deelstaat Andalusië in maart 20165 behaalt de partij, die daar voor de eerste keer onder haar eigen Spaanse naam opkomt, bijna 10% van de stemmen, goed voor 9 van de 109 zetels in het Andalusische Parlement. Ook bij de lokale en regionale/autonome verkiezingen in 2015 krijgt Ciudadanos veel stemmen.

Naast de nieuwe politieke sensatie Podemos, is Ciudadanos dan ook een van de twee politieke partijen die het “Bipartidismo” van PP en PSOE teniet heeft gedaan.

Verkiezingen 2015
Bij de recente verkiezingen op 20 december 2015 weet Ciudadanos als vierde grote partij gekozen te worden met 13,93% van de stemmen wat goed is voor 40 zetels in het Spaanse parlement. Ciudadanos heeft ondanks het kleiner aantal zetels toch een belangrijke rol gespeeld bij het proces tot het vormen van een coalitieregering. Zo was het C’s die als enige een overeenkomst is aangegaan met de PSOE, om samen een Regering te vormen. Helaas hebben deze twee partijen samen niet genoeg zetels om een regering samen te stellen en dus wordt er o.a. onderhandeld met Podemos, maar deze gesprekken leveren niets op, waardoor er dus nieuwe verkiezingen moeten komen, en wel op 26 juni 2016.
verkiezingen-4loidemos.jpg

PODEMOS
Sinds mei 2014 wordt de naam Podemos zeer veel gebruikt en is de populariteit van deze nieuwe politieke partij enorm gestegen. Het is waar dat de laatste maanden Podemos wat aan populariteit heeft ingeboet en er waarschijnlijk minder gestemd zal gaan worden op hen; maar het feit blijft, dat Podemos het land en de gevestigde politiek wakker heeft geschut.

De vele fraude- en corruptieschandalen, de slechte situatie van het land wat betreft economie en werkgelegenheid, het immer groter wordende verschil tussen arm en rijk in het land en het ontbreken van vertrouwen in de huidige politieke partijen zoals de PP en PSOE; hebben ervoor gezorgd, dat Podemos uit is kunnen groeien tot een van de grootste, politieke sensaties in het land.

Podemos is officieel opgericht op 11 maart 2014 door een samenvoeging van progressieve activisten uit de 15-M beweging ofwel de indignados (verontwaardigden) die in 2011-2012 voor veel commotie hebben gezorgd door diverse pleinen in het land te bezetten, uit onvrede over het politieke klimaat in Spanje. Eigenlijk komen in januari van 2014 al enkele koppen bijeen, om de oprichting van een politieke partij voor en door het volk op te richten. Bij de Europese Parlementsverkiezingen in mei van dit jaar weet Podemos voor een sensatie te zorgen door als grote winnaar 5 van de 54 Spaanse zetels te krijgen in het Europees Parlement.

De leider van de beweging en politieke partij Podemos is Pablo Iglesias, een schrijver en hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de Complutense Universiteit van Madrid. Het is Iglesias die het boegbeeld wordt van Podemos omdat hij degene is die in televisieprogramma’s wordt uitgenodigd om de standpunten van zijn partij te benadrukken en uit te leggen. De manier van discussiëren en de datgene wat Iglesias heeft gezegd, hebben ervoor gezorgd, dat de populariteit van Podemos alleen maar is gestegen sinds de Europese Verkiezingen. Een groot middel daarbij vormen ook de sociale media, waarop Podemos erg actief is, zoals Facebook, Twitter enz.

Linkse politiek maar… Hoewel veel van het Podemos beleid zijn oorsprong in de linkse politiek lijkt te hebben, zoals het idee van een maximumsalaris voor hoge inkomens, willen de leiders van de groep een dergelijke definitie uit de weg gaan. Pablo Iglesias heeft meerdere keren gezegd, dat hij niet wil dat de partij gezien wordt als links of rechts maar eerder als een die daadwerkelijk de macht kan winnen. In die zin heeft Iglesias al aangegeven de steun van mensen die eerder hebben gestemd voor de conservatieve, heersende Partido Popular (PP) met open armen te ontvangen. Over het algemeen wordt Podemos echter meer gezien als een grote bedreiging voor de Socialisten zoals de PSOE en IU; wat dan ook wel gebleken is in december 2015.

Bij de Europese Parlementsverkiezingen in mei 2014 behaalt Podemos 5 van de 54 voor Spanje beschikbare zetels in het Europees Parlement, en dat slechts twee maanden nadat de partij officieel is opgericht. Bij de verkiezingen in de Deelstaat Andalusië in maart 2016 behaalt de partij bijna 15% van de stemmen, goed voor 15 van de 109 zetels in het Andalusische Parlement en de derde grote politieke macht in de Zuid Spaanse regio.

Na de gemeenteverkiezingen in 2015 weten aftakkingen van Podemos op veel plaatsen, zoals Barcelona, Madrid en Cádiz, een Podemos-achtige burgemeester te plaatsen waardoor de politieke partij weer in populariteit stijgt. Alles lijkt goed te gaan voor Podemos totdat de partij Ciudadanos van Albert Rivera populairder is geworden.

Verkiezingen 2015 Bij de verkiezingen op 20 december 2015 weet Podemos vanuit het niets toch de derde grote partij van Spanje te worden met 20,65% van de stemmen wat goed is voor 69 zetels in het Spaanse parlement. Dat is uiteraard een hele prestatie voor een partij die twee jaar geleden nog niets eens bestond. Blijkbaar hebben veel Spanjaarden wel vertrouwen in Podemos en hoopt men dat de man met de paardenstaart veranderingen kan invoeren in Spanje die goed zijn voor het land en haar inwoners.

Podemos weet dat zij belangrijk zijn om een coalitieregering te vormen maar wil absoluut geen concessies doen wat betreft hun politieke beleid. Deze houding heeft er onder andere voor gezorgd dat er op 26 juni 2016 nieuwe verkiezingen komen, waarbij Podemos waarschijnlijk de tweede grote partij van Spanje zal worden en de rollen tussen de PSOE en Podemos omgedraaid zullen zijn. Overigens is Podemos bij de nieuwe verkiezingen een samenwerking aangegaan met de partij Izquierda Unida (IU) en presenteren zij zich samen bij de verkiezingen als: Unidos Podemos.
verkiezingen-5IU.jpg

IZQUIERDA UNIDA (IU)
Izquierda Unida (IU) (Verenigd Links) is een Spaanse politieke coalitie welke is opgericht in 1986 door het samengaan van verschillende politieke organisaties die tegen de Spaanse toetreding tot de NAVO waren. De coalitie is opgericht door een aantal groenen, socialisten en republikeinen, maar wordt gedomineerd door de Communistische Partij van Spanje (PCE). De linkse Carlistische Partij en Humanistische Partij zijn ook stichtende leden van de coalitie, maar hebben de coalitie verlaten in 1987.

Na de electorale val van de PCE in 1982 (van 10% naar 3%), verbetert IU langzaam haar resultaten en het bereikt 9% in 1993 (1.800.000 stemmen) en bijna 11% in 1996 (2,6 miljoen stemmen). Vanaf 1999 dalen de resultaten, naar 5% in 2000. In die verkiezing heeft de coalitie een pact met de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE).

Van 1986 tot 1999 is de leider ook de algemeen secretaris van de PCE, Julio Anguita, gevolgd door Francisco Frutos. Van 2001 tot 2008 is de leider Gaspar Llamazares, die na de slechte verkiezingsresultaten zijn functie neerlegt in 2008. Vanaf 2008 is de leider Cayo Lara die in 2015 wordt opgevolgd door de jongere Alberto Garzón. IU heeft een belangrijke draagvlak in Andalusië, Madrid en Asturië, na de communistische basis van de PCE.

IU doet mee aan de parlementsverkiezingen van 2008 in een coalitie met ICV. De coalitie krijgt 963.040 stemmen (3,8%) en twee parlementsleden (een van hen is van de ICV), haar slechtste resultaat ooit. De IU heeft officieel ongeveer 70.000 leden en bijna 2.700 gemeenteraadsleden, maar die aantallen zijn sinds de laatste gemeenteverkiezingen in 2015 waarschijnlijk anders geworden.

Bij de lokale en regionale verkiezingen van 2011 stopt de IU haar voortdurende verlies, met voor het eerst winst sinds 1996. In totaal stijgt het stemmenaandeel van de IU met bijna 1% ten opzichte van de 5,48% in 2007 tot 6,33% in 2011; daarmee wint de coalitie bijna 200 raadsleden en 12 leden in de Deelstaatparlementen. Bij de Spaanse parlementsverkiezingen van 2011 heeft de coalitie grote winst. Ze krijgt 6,9% van de stemmen en 11 zetels, haar beste resultaat sinds 1996.

Verkiezingen 2015 Bij de laatste verkiezingen op 20 december 2015 weet IU niet verder te komen dan 2 zetels en slechts 3,67% van de stemmen, een slechter resultaat dan bij de verkiezingen in 2011. De nieuwe samenwerking met Podemos komt dan ook als geroepen en samen zullen zij zich als Unidos-Podemos bij de verkiezingen op 26 juni 20916 presenteren

PACMA, en de Partij voor de Dieren
Over de alternatieve politieke partij PACMA en over de Partij voor de Dieren, schrijven we een andere keer het verhaal.
zzzzzzzislas-canariaslogo-612.jpg


Verkiezingscampagne Spanje
officieel van start gegaan,
met de PP en Podemos als grote favorieten

SPANJE - vrijdag 10 juni 2016 - Op 26 juni 2016 zal heel Spanje weer naar de stembus moeten gaan, voor de tweede keer in zes maanden tijd. De reden is, dat er na de verkiezingen van 20 december 2015 weliswaar een van de partijen als grootste uit de stembus kwam, te weten de Partido Popular (PP), maar dat deze het niet voor elkaar heeft gekregen om voldoende steun te krijgen van de overige partijen om een regeringscoalitie te vormen. De verkiezingscampagne die op 10 juni 2016 van start is gegaan zal soberder en rustiger zijn dan die van 20 december 2015.

Terwijl op woensdag 8 juni 2016 nog door het CIS bekend is gemaakt dat uit de meest recente verkiezingspeiling blijkt, dat de PP weer als grootste uit de bus zal komen, en het samenwerkende Unidos-Podemos als verrassende tweede grote partij gevolgd door de PSOE en Ciudadanos, is men officieel begonnen met de verkiezingscampagne.
verkiezingen2016-5a.jpgVanaf 10 juni 2016 is het weer toegestaan om verkiezingsposters op te hangen, borden neer te zetten, folders uit te delen op straat, enveloppen met reclame te versturen, en alle andere mogelijkheden om zieltjes te winnen voor een bepaalde politieke partij. De leiders van de meest populaire politieke partijen zijn alom op tv te zien en op maandag 13 juni 2016 - slechts enkele uren na de EK openingswedstrijd van Spanje- zullen Rajoy, Sanchez, Iglesias en Rivera samen in een televisiedebat te zien zijn, iets unieks want Rajoy heeft dit soort debatten altijd vermeden.

Volgens de laatste verkiezingspeiling zal de Partido Popular (PP) wederom de grootste worden met 28,5% van alle stemmen, gevolgd door de formatie Unidos-Podemos met 25,6% van de stemmen. De socialistische PSOE zal daarmee de tweede plaats kwijtraken en zal het moeten doen met de derde plaats met meer 20,2% van de stemmen. Ciudadanos zal als vierde partij eindigen met 16,6% van alle stemmen. Daarnaast denkt men dat er een opkomst zal zijn van ongeveer 68% van alle Spaanse kiesgerechtigden, wat 5% minder is dan bij de verkiezingen op 20 december 2015.

Zoals het er naar uit ziet zullen de partijen opnieuw coalities moeten gaan vormen om een regering te kunnen samenstellen, iets wat waarschijnlijk net zo moeilijk zal worden als na de verkiezingen van 20 december 2015. Podemos wil graag samenwerken met de PSOE maar dat mislukte vorige keer,

Vanaf 10 juni 2016 zal men daarom  in Spanje weer de typische verkiezingsposters zien hangen, de borden langs de kant van de wegen zien staan en zullen de inwoners van het land de enveloppen van de partijen ontvangen, al is beloofd door de partijen dat ze minder geld zullen uitgeven aan deze zieltjeswinnerij.
zzzzzzzislas-canariaslogo-565.jpg


Voor het eerst in de geschiedenis
schrijft de Koning
verkiezingen uit

Vanwege het demissionair zijn van de minister-president,
is Filips VI de aangewezen persoon tot het ondertekenen van
het decreet voor de nieuwe verkiezingen

SPANJE - dinsdag 3 mei 2016 - El Rey (de Koning) heeft op dinsdag 3 mei 2016 in zijn kantoor in het Zarzuela Paleis het decreet ondertekend ter ontbinding van de Cortes (Staten Generaal) en de oproep tot nieuwe verkiezingen op 26 juni 2016, hetgeen men in de komende uren zal publiceren in het Boletín Oficial del Estado (BOE) (de Staatscourant),  zo hebben bronnen binnen  la Casa del Rey (het Huis van de Koning) laten weten.

Het is de eerste keer, dat het Staatshoofd verkiezingen uitschrijft - omdat de minister-president demissionair is, en dit niet kan doen -  en het is tevens de eerste keer,  dat de Spanjaarden voor een tweede keer naar de stembus worden geroepen vanwege het ontbreken van een akkoord bij de politieke partijen voor het benoemen van een minister-president.
reyelecciones.jpg                  El Rey (de Koning) ondertekent het decreet in aanwezigheid van Patxi López.
De Monarch handelt overeenkomstig het bepaalde in Artikel 99.5 van de Constitución (Grondwet) waarin letterlijk staat: “Als de termijn van twee maanden is verstreken vanaf de eerste oproep tot benoeming en geen kandidaat het termijn van het Congreso (de Staten Generaal) heeft verkregen, zal de Koning beide Kamers ontbinden en nieuwe verkiezingen uitschrijven met goedkeuring van de voorzitter van het Congreso (de Staten Generaal).

Om te voldoen aan de goedkeuring van het decreet, voorzien in Carta Magna (Grondwet), is de voorzitter van het Parlement, Patxi Lopez, naar het Zarzuela Paleis gegaan en heeft zijn handtekening geplaatst op het document dat ook is onderkend en gezegeld door Felipe VI (Filips de Zesde).

Het betreft de achtste ontmoeting die Lopez heeft met het Staatshoofd, sinds hij benoemd is tot voorzitter van de Cámara Baja (Tweede Kamer) om te voldoen aan de diverse procedures met betrekking tot het begin van de legislatuur de zojuist is beëindigd en de drie rondes van politiek overleg met de Rey (Koning)  om te zoeken naar een kandidaat voor de aanstelling

De officiële foto’s die zijn vrijgegeven door het Zarzuela Paleis bevestigen dat het document is ondertekend om 09:37 uur, aldus de klok in het kantoor van Felipe VI , vervolgens heef de voorzitter van de Cortes (de Staten Generaal) het paleis verlaten om naar het Congreso (Parlement te gaan) , waar hij tijdens  een persconferentie de media te woord zal staan.
decreto_elecciones.jpg

Het decreet tot ontbinding van de Cortes (Staten Generaal) en de uitschrijving van nieuwe algemene verkiezingen op 26 juni 2016.
Het aantal parlementszetels per  kiesdistrict wordt daarin ook genoemd, met als  enige wijziging dat er één meer is voor Valencia (dat gaat van 15 naar 16) en een minder voor León (van 5 naar 4) vanwege variaties in de volkstelling.

Vanaf dinsdag 3 mei 2016, als het decreet voor het houden van nieuwe verkiezingen eenmaal gepubliceerd is, kan men aanvragen om per post te stemmen; 13 mei is de laatste dag waarop de partijen coalities voor deelname aan de verkiezingen kunnen indienen; en 23 mei 2016 is de laatste dag waarop kandidaten gepresenteerd kunnen worden.

Zondag 26 juni 2016
Steeds volgens de wettelijke termijnen - die beginnen te tellen met ingang van 3 mei 2016 - start de verkiezingscampagne om 00.00 uur op10 juni en eindigt op 24 juni 2016, 25 juni is een dag van reflectie en de verkiezing vindt plaats op zondag 26 juni 2016

Verkiezingskalender tot 26 juni 2016:
-   3 mei
: Decreet tot ontbinding van de Cortes en oproep tot nieuwe verkiezingen.
- 13 mei: 
Laatste dag voor het bekend maken van verkiezingscoalities.
- 23 mei:
 Laatste dag voor het aanmelden van kandidaten.
- 10 juni:
 Begin van de verkiezingscampagne.
- 24 juni:
Eind van de verkiezingscampagne.
- 26 juni: Algemene verkiezingen.
- 19 juli: Installeren van de Cortes (Staten Generaal)...  
zzzzzzzislas-canariaslogo-449.jpg


Spanjaarden
moeten in juni 2016 opnieuw
naar de stembus

SPANJE - donderdag 28 april 2016 -  Nu de politieke partijen er niet in geslaagd zijn om een coalitie te vormen, komen er  nieuwe verkiezingen in Spanje. Na de recente verkiezingen - van 20 december 2016 - hebben de partijen vier maanden de tijd gehad om coalities aan te gaan, maar ondanks de pogingen van de socialistische leider Pedro Sanchez (PSOE) zijn ze daar niet in geslaagd. Ergo, heeft de Koning van Spanje, Filips de Zesde,  besloten om geen nieuwe formateur aan te stellen en het huidige parlement op  2 mei 2016 te ontbinden,  met nieuwe verkiezingen tot gevolg.

20 december 2015 hebben er verkiezingen in Spanje plaatsgevonden, daarbij zijn vier grote partijen overgebleven, de conservatieve Partido Popular, en de drie linkse partijen: PSOE, Podemos en Ciudadanos, waardoor er geschiedenis is geschreven in het land, daar tot nu toe slechts twee partijen de dienst uitmaakten. Het probleem is echter, dat niemand met de meest gekozen partij, de Partido Popular (PP)l wil samenwerken; maar ook, dat de overige partijen niet met elkaar door een deur kunnen. In vier maanden tijd is men niet tot elkaar gekomen en hebben slechts de PSOE en Ciudadanos een compromis bereikt, echter niet genoeg om een (linkse) Regering te vormen. Daar had men Podemos voor nodig maar die partij  wil niets weten van een samenwerking met Ciudadanos, en daarnaast hebben ze veel eisen  gesteld.

69721.jpg

verkiezingen2016-1a.jpgVoor de Spaanse Koning werd al snel duidelijk, dat het niet goed ging met de formatie. Toch zijn er nieuwe gespreksronden met de politieke leiders ingelast - de derde sinds de verkiezingen - om te bezien, of er tot een coalitie  gekomen kon worden; maar uiteindelijk is Filips de Zesde op dinsdag 26 april 2016 tot de slotsom gekomen,  geen nieuwe formateur aan te stellen, maar het Parlement te ontbinden, en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Op maandag 2 mei 2016 zal het huidige Parlement na de korste zittingsperiode  ooit - van slechts 4 maanden -  ontbonden worden , waarna men op 3 mei 2016 nieuwe verkiezingen zal aankondigen, die dan op 26 juni worden gehouden.
Op verzoek van de Koning worden er minder dure en minder intensieve verkiezingscampagnes gevoerd, om de bevolking niet de indruk te geven dat er weer miljoenen worden uitgegeven aan verkiezingen,  omdat de leiders van de politieke partijen het niet eens kunnen worden. Naar schatting gaan nieuwe verkiezingen ruim 130 miljoen euro kosten.

zzzzzzzislas-canariaslogo-428.jpg


 

verkiezingen2015-21a.jpg

Ruim 100 dagen zonder regering in Spanje

SPANJE - donderdag 31 maart 2016 -  Spanje heeft al ruim 100 dagen geen Regering nadat de verkiezingen hebben plaatsgevonden op  22 december 2015; toen de Partido Popular (PP) de meeste stemmen wist te behalen maar de zittende minister-president  Mariano Rajoy niet genoeg steun heeft weten te verkrijgen om samen met de PSOE, of met de nieuwe partijen Ciudadanos en Podemos een regering te vormen. De leider van de PSOE heeft daarna tweemaal geprobeerd om met steun van Ciudadanos een Regering te vormen maar ook dat is niet gelukt.

Het is ongetwijfeld een situatie die nog nooit is voorgekomen in Spanje, langer dan drie maanden geen Regering.
100dais1a.jpg
Daarnaast is het ook voor het eerst, dat de grootste partij die uit de stembus naar voren is gekomen, de PP, geen Regering heeft kunnen vormen, daar de overige grote partijen PSOE, Ciudadanos en Podemos niet willen samenwerken met de PP, en al helemaal niet met de demissionaire minister president Mariano Rajoy.
Een situatie, die tot op de dag van vandaag voortduurt en die - ruim 100 dagen later - nog steeds niet heeft geleid tot een regering, hetzij met de PP, of samen met andere partijen. In elk geval moet er een coalitie gevormd worden en dat is voor Spaanse politieke begrippen haast ondenkbaar.
69610.jpg

Formatieopdracht
Als eerste was de PP - met ruim 7 miljoen  stemmen-  als grootste partij aangewezen om een regering te vormen. Mariano Rajoy, de demissionaire minister-president,  Mariano Rajoy, heeft na het onderhoud met Koning  Filips VI de formatieopdracht geweigerd, daar hij niet genoeg steun wist te vinden om een coalitie te vormen.
Na de negatieve houding van de PP was het de beurt aan Pedro Sánchez van de PSOE om een poging te doen een Regering te vormen.
Na veel overleg wist Sanchez een verbond aan te gaan met Albert Rivera van Ciudadanos maar dat was nog steeds niet genoeg om een meerderheid aan zetels te krijgen. Hiervoor hebben deze twee partijen de hulp nodig van Podemos; maar hun leider, Pablo Iglesias, weigert vooralsnog elke toenadering waarbij Ciudadanos is betrokken.
Momenteel vinden er opnieuw gesprekken plaats tussen de drie, mogelijke coalitiepartners, maar of dat tot iets zal leiden, is nog maar de vraag.

Tijdsdruk
Men moet zich grondwettelijk aan een tijdschema houden en de uiterste datum voor de formatieperiode is 2 mei 2016.

Op 2 maart 2016 heeft een eerste stemming plaatsgevonden in het Spaanse Parlement, waarbij 130 JA stemmen zijn genoteerd, maar 219 NEE stemmers en een stemonthouding.

Bij de tweede stemming op 4 maart 16 heeft de PSOE voor haar coalitievoorstel 131 stemmen voor maar nog steeds 219 stemmen tegen gekregen.

Op 30 april 2016 is dan de laatste kans om te proberen een regering te vormen met een nieuwe stemmingsronde die gevolgd wordt door een tweede stemmingsronde 48 uur later. Zijn ook deze onbeslist , dan worden er op 3 mei 2016 nieuwe verkiezingen uitgeschreven welke dan op 26 juni 2016  zouden moeten plaatsvinden.

Prognoses
Mochten er nieuwe verkiezingen komen, dan kan de PP zich waarschijnlijk nog steeds verheugen op de meeste stemmen (iets wat ongelooflijk is na alle fraude en corruptieschandalen van de laatste maanden en jaren).
De PSOE zal waarschijnlijk nog dieper zakken in aantal stemmen, terwijl ook Podemos minder stemmen zal krijgen en Ciudadanos weer iets meer.
Dit zijn echter zeer vroege voorspellingen die waarschijnlijk niet de exacte verkiezingsuitslag zullen weergeven.

Toekomst
Men wacht met spanning af, of de PSOE er uiteindelijk in zal slagen om Ciudadanos en Podemos aan dezelfde tafel te krijgen, waarbij een grote coalitie gevormd kan worden.
Of dat het beste voor Spanje is, zal nog maar de vraag zijn, toch hebben de Spanjaarden bij de verkiezingen van 22 december 2015 gekozen voor verandering; dit wil zeggen, iets meer dan 7 miljoen stemmen voor de oude garde PP; maar ruim 18 miljoen stemmers voor andere partijen die verandering willen in het land.

Op 30 april 2016  zullen de Spanjaarden eindelijk weten waar ze aan toe zijn, of er is een nieuwe coalitieregering, of er komen nieuwe verkiezingen.
Ondertussen gaat het leven in Spanje door en merkt de gewone burger vooralsnog nagenoeg niets van de politieke onzekerheid.
000logo-kopie-129.jpg


Het falen van PSOE leider Pedro Sánchez,
om aangesteld te worden als  regeringsleider,
opent een nieuw, ongekend politiek toneel

in  Spanje

SPANJE - zaterdag 5 maart 2016 - De leider van de PSOE is de eerste die faalt tijdens de Democratie in de aanstelling tot regeringsleider, met 131 stemmen voor en 219 stemmen tegen in de tweede stemronde. Als er binnen  twee maanden geen minister-president is, komen er nieuwe verkiezingen op zondag 26 juni 2016.

Zoals in de eerste stemronde, is de algemene secretaris van de PSOE, Pedro Sánchez, mislukt in zijn poging geïnstalleerd te worden als minister-president. Zodoende is de leider van de socialisten de eerste kandidaat voor La Moncloa die er niet in is geslaagd het vertrouwen van het Congreso (de Tweede Kamer) te winnen om een regering te vormen. Het Kamerdebat van vrijdag 4 maart 2015 heeft niet kunnen voorkomen, dat de Spanjaarden opnieuw naar de stembus moeten op 26 juni 216.
stemomg.jpgBij de tweede stemronde voor de aanstelling, had Sánchez niet een absolute meerderheid van stemmen nodig, maar zou het voldoende zijn geweest meer stemmen voor, dan tegen te behalen; maar het resultaat is nagenoeg gelijk aan dat van 48 uur eerder,  met de enige nieuwigheid, dat het Kamerlid van Coalición Canaria (CC), Ana Ormas, hem steun heeft gegeven, nadat ze eerder,  op woensdag 2 maart 2016, haar stem had onthouden
stemomg-1.jpgVanaf nu gaat de periode in,  dat de Koning moet handelen overeenkomstig het bepaalde in Artikel 99 van de Grondwet; een ongekende situatie in de Spaande democratie, omdat nooit eerder zich een mislukking heeft voorgedaan in de aanstelling van een kandidaat voor het minister-presidentschap tijdens de tweede stemronde.

Het is aan don Felipe om, in dit geval, een nieuwe kandidaat te benoemen, waarbij men dezelfde procedure zal volgen als die welke nu heeft plaatsgevonden; maar wel, binnen twee maanden na de eerst oproep, dat is op 2 mei 2016. In het andere geval, zal men nieuwe verkiezingen uitschrijven, steeds overeenkomstig het bepaalde in artikel 99 van de Carta Magna (Spaanse Grondwet).

Zo heeft de kandidaat 131 JA  gekregen (van de Kamerleden van de PSOE, C’s en CC), terwijl er 219 NEE waren van de andere partijen, die hem hun steun onthouden hebben,  waardoor de termijn van twee maanden is ingegaan gedurende welke met opnieuw kan proberen tot een akkoord te komen dat kan rekenen op voldoende steun, of anders, zal men  nieuwe verkiezingen uitschrijven

Pedro Sánchez is de derde kandidaat geweest voor La Moncloa die zich heeft moeten onderwerpen aan een tweede stemronde voor zijn kandidatuur (na Leopoldo Calvo Sotelo in 1981 en na José Luis Rodríguez Zapatero in 2008),  maar met het resultaat van vrijdag 4 maart 2016 is hij de eerste kandidaat die er niet in is geslaagd,  om in de eerste stemronde gekozen te worden en ook niet in de tweede.
zzzzzzzislas-canariaslogo-230.jpg


Voorlopig nog geen nieuwe Regering

Spanje - donderdag 3 maart 2016 - Formateur Sánchez (PSOE) verliest na een fel debat in het Parlement de eerste stemming voor de inhuldiging van een nieuwe Spaanse Regering

De socialistische kandidaat is er niet in geslaagd om - met de verkiezingsuitslag van 20 november 2015, met de PSOE als grootste verliezer - nieuwe steun te vinden voor een PSOE coalitie met C’s (Cuidadanos) en heeft 130 stemmen voor; 219 tegen, en een stemonthouding gekregen.
votacion-investidura5.jpg                                                              VIDEO:
        Sánchez voert het woord voorafgaand aan de stemming op woensdag 2 maart: 2016:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2016/03/02/97866/cronica-investidura-fallida-anunciada-1_p.mp4

votacion-investidura5-1.jpg
sanchez5a.jpg

Vrijdag 4 februari 2016 vindt een tweede stemronde plaats,waarbij een eenvoudige meerderheid (meer ja dan nee stemmers) voldoende is om te regeren, maar deze rweede ronde  zal waarschijnlijk ook mislukken;. en dan is er grote kans dat er op 26 juni nieuwe-  miljoenen kostende - landelijke verkiezingen zullen moeten worden uitgeschreven., iets waar eigenlijk niemand op zit te wachten in Spanje.
fffff.jpgMocht dat dan ook niet lukken 
investidura-sanchez-1.jpg
zzzzzzzislas-canariaslogo-224.jpg


Coalitiebespreking:
Sánchez (PSOE) wil zelf een Regering vormen enzegt ‘nee’ tegen Rajoy (PP)

MADRID - MONCLOA - woensdag 23 december 2015 - De Algemene secretaris van de PSOE heeft in de vestiging van zijn partij - tijdens een persconferentie na afloop van zijn ontmoeting met Mariano Rajoy Brey in Moncloa (de ambtswoning van de Spaanse minister-president)  op woensdag  23 december 2015 - laten weten, dat de mogelijkheid van een coalitie PP-PSOE ‘nul’ is en dat de PSOE noch de premier, noch de Partido Popular (PP) zal steunen voor een voortzetting van het Kabinet Rajoy, maar dat de PSOE zelf een Regering wil vormen en dat de socialisten daartoe alle coalitiemogelijkheden willen nagaan.

Contradictio in terminis
Daarbij zal de PSOE erop inzetten,” dat er een Regering komt die stabiliteit aan Spanje geeft,” en Sánchez heeft benadrukt, " dat alle partijen het algemeen belang vooropstellen, en niet het partijbelang.
CW6Gj8qWwAAKfpt.jpg

Moncloa, woensdag 23 december 2015 om 12:00 uur:
Een uiterst 'koele' ontmoeting (voor kale kerstbomen).

CW6Gj2UWEAA1S4D.jpg
snchez.jpg
Een eigenwijze en eigengereide Sánchez in de PSOE vesting - na een eerste coalitiebespreking geheel vergetend, dat de PSOE de grote verliezer is van deze verkiezingen.
1450906172231.jpg

De PSOE leider heeft - tijdens deze coalitiebespreking aan Rajoy - laten weten, dat zijn partij “wil regeren,” overeenkomstig de stemmen van de Spanjaarden van zondag 20 december jl.; “die,” zo zegt Sanchez, “de Spaanse Regering willen veranderen,” en een progressief landsbestuur willen, dat geleid wordt door de dialoog waaraan het in de afgelopen vier jaar ontbroken heeft.”

Ondertussen, is de minister-president van mening, dat de houding van Sánchez - tijdens de 45 minuten durende coalitiebespreking in het Moncloa paleis - verhinderd heeft om te praten over zaken waarvan de premier denkt, dat die werkelijk belangrijk zijn voor de Spanjaarden.”

Rajoy gaat door als formateur - en zonder het zeggen, wil hij proberen tot overeenkomst komen met de PSOE én Ciudadanos - gelijktijdig wil hij ook coalitie-gesprekken aangaan met de leiders van de andere partijen.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-97.jpg 


Onzekere toekomst wat betreft  de politiek in Spanje

SPANJE - woensdag 23 december 2015  - Hoe moet het nu verder met Spanje, vragen veel mensen zich af. Na de uitslag van de verkiezingen van 20 december is er geen duidelijke winnaar aan te geven. Weliswaar heeft de PP wat betreft stemmen en zetels gewonnen, maar het feit dat ze niet genoeg zetels hebben om alleen te kunnen regeren maakt een Regering met premier Rajoy moeilijk. Deskundigen zeggen, dat het voor de stabiliteit van het land en de economie wel het beste zal zijn maar de andere grote partijen, PSOE, Podemos en Ciudadanos zullen niet zomaar hun gewonnen macht weggeven.

Er moeten coalities gevormd worden om tot een nieuwe Regering te komen. Gebeurt dat niet, dan kan het wel eens zo zijn dat er nieuwe verkiezingen komen, en daar zit eigenlijk niemand op te wachten. Een van de belangrijkste spelers in de toekomst van Spanje is de PSOE die met 90 zetels weliswaar de slechtste uitslag ooit behaald heeft, maar die  nog wel steeds de tweede grote politieke partij is in Spanje. Een ding is echter zeker: het tweepartijenstelsel is definitief voorbij.
warnu.jpgCoalities
Podemos is met 69 zetels de derde grote partij geworden en heeft tevens een dikke vinger in de pap bij het bepalen van een nieuwe Regering.
Podemos zal zeker geen coalitie aangaan met de PP aangezien Podemos uitgerekend Rajoy en de PP weg wil hebben.
Ook met de PSOE zal het niet zo goed klikken, al zijn daar eventueel nog wel mogelijkheden voor een coalitie.

Toch hebben Podemos en PSOE samen niet genoeg zetels om te kunnen regeren en zullen ze moeten samenwerken met de kleinere Catalaanse, of Baskische partijen om zo de meerderheid van 176 zetels te behalen.

Een samenwerking tussen PSOE, Podemos en Ciudadanos wordt al helemaal uitgesloten; en Ciudadanos met de PP is ook niet echt een mogelijkheid.
Ook wordt er gespeculeerd over een samenwerking tussen PP en de PSOE, maar dat lijkt voorlopig al helemaal niet te gaan gebeuren.
Er zijn nog enkele scenario’s meer te bedenken, maar vooralsnog zijn dat voorspellingen van de kranten en tv-kanalen.

Minderheidsregering
Als Ciudadanos zich onthoudt van steun geven aan Rajoy, bestaat de  mogelijkheid dat de PP met Rajoy als premier nog aan kan aanblijven in een minderheidsregering.
Ciudadanos heeft al voor de verkiezingen gezegd een meerderheidsregering na te streven, om de stabiliteit van het land te waarborgen en geen tweede Griekenland te worden. Albert Rivera wil dan ook, dat de PSOE hetzelfde doet, maar die kans is weer klein aangezien de PSOE Rajoy als premier weg wil hebben.

Zouden er partijen zijn die zich onthouden van het geven van steun aan Rajoy als premier, dan zou de PP als meest gekozen politieke partij weliswaar een minderheidsregering kunnen vormen met Rajoy als premier, maar dan zullen alle beslissingen en het aannemen van nieuwe wetten goedgekeurd moeten worden door de overige partijen zoals PSOE, Podemos en Ciudadanos, wat dan weer  leidt tot onoverkomelijke problemen, daar deze partijen nagenoeg nooit op een lijn weten te komen, daarvoor zijn de partijen te verschillend.

Catalonië
Een van de problemen bij het vormen van een coalitie is de onafhankelijkheid van Catalonië. PSOE en PP willen geen onafhankelijkheid van deze Spaanse deelstaat en geen aanpassingen van de Spaanse Grondwet (waardoor er een referendum zou kunnen worden gehouden binnen de grenzen van de wet). Podemos steunt een eventuele afscheiding wel; terwijl Ciudadanos de Grondwet wil hervormen zodat Catalonië over haar eigen toekomst kan beslissen.

Partido Popular
Het is nu aan de PP als grootste partij om een Regering te gaan vormen met de overige partijen, iets wat erg moeilijk zal worden, maar wat wel het beste is voor de stabiliteit van het land; aldus premier Rajoy na de verkiezingen. Mocht dit niet lukken, dan is er een kans dat er nieuwe verkiezingen zullen plaatsvinden maar zover is het voorlopig nog niet. De PP heeft wettelijk tot 13 januari 2015 de tijd om een nieuwe Regering te vormen, als ze door willen gaan als leidende partij van Spanje. 
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-95.jpg 


En de echte winnaars van de Spaanse verkiezingen zijn …de vrouwen

SPANJE  - woensdag 23 december 2015 -  De Partido Popular heeft de Spaanse verkiezingen weliswaar gewonnen als politieke partij maar de echte winnaars bij de verkiezingen van 2015 zijn de vrouwen. Er zullen na deze verkiezingen meer vrouwen dan ooit zetels innemen in  het Spaanse Parlement. Een van de grootste leveranciers van vrouwelijke politici is de formatie Podemos en de slechtste Ciudadanos.

Het nieuwe Spaanse Parlement zal voor 39,4% uit vrouwen gaan bestaan met 138 vrouwelijke parlementsleden, ten opzichte van 125 vrouwelijke politici na de verkiezingen van 2011, wat toen 35% was.
vrouwen1avrouwen.jpgTer vergelijking, bij de allereerste vrije verkiezingen na de dood van Franco was dat percentage slechts 5,1%. Nog steeds is er echter een groot verschil in aantal tussen mannelijke en vrouwelijke parlementsleden, te weten: 138 vrouwen en 212 mannen; maar telkens komen er meer vrouwen en minder mannen in de politiek terecht.

Vanwege de Wet de Gelijkheid mogen verkiezingslijsten niet voor meer dan 60% uit alleen mannen, of alleen vrouwen bestaan. In 2015 heeft men politici kunnen kiezen uit een aantal van  2.263 mannen (52%) en 2.090 vrouwen (48%). Uiteindelijk zullen er in 2015 in het Spaanse Parlement 138 vrouwen en 212 mannen gaan plaatsnemen.

Partijen

Het is Podemos die als politieke partij  op de lijsten de meeste vrouwen heeft staan en ook de meeste zetels wist te winnen voor vrouwelijke politici: 49% van de 69 zetels zal in beslag worden genomen door vrouwelijke leden van Podemos, een van de grote winnaars van de verkiezingen van 20 december 2015.

Ook de PSOE zal 45% van de 90 zetels laten vullen door vrouwelijke politici waarbij de PSOE leider Pedro Sanchez zich aan zijn verkiezingsbelofte houdt door veel vrouwen op belangrijke posities te plaatsen.

Bij de PP zal 35% van de 123 gewonnen zetels in beslag worden genomen door vrouwen, te weten 44 vrouwen en 79 mannen. De partij Ciudadanos komt als slechtste uit de bus met slechts 8 van de 40 zetels die door vrouwen worden bekleedt.

Het goede nieuws is, dat er sommige kleine politieke partijen zijn die geheel door vrouwen worden vertegenwoordigd in het Spaanse Parlement. Dat is het geval bij bijvoorbeeld het Baskische Bildu waarbij de 2 zetels bekleedt worden door twee vrouwen en bij  Coalición Canaria waarbij de enige zetel bekleedt wordt door een vrouw.

Eerste zwarte politicus
Podemos is tevens de politieke partij  die voor het eerste een zwarte politicus naar het parlement stuurt. Het gaat om de 50-jarige Rita Bosaho uit Alicante. Deze politica  is geboren in Equatoriaal-Guinea, een voormalige Spaanse kolonie, maar woont inmiddels alweer 30 jaar in Spanje. Bosaho heeft lang voor feministische groeperingen gewerkt in Alicante totdat ze gevraagd werd om deel te nemen aan het project Podemos. Nu zal Rita Bosaha de geschiedenisboeken in gaan als eerste zwarte parlementariër en ook nog eens als eerste zwarte vrouwelijke parlementariër.

Het zal dus interessant worden om te zien hoe de discussies in de toekomst zullen verlopen als het gaat om belangrijke zaken zoals abortus, partnergeweld en gelijkheid van salarissen, enz. Dat wil zeggen, als er een Coalitie gevormd kan worden en er geen nieuwe verkiezingen hoeven te komen. 
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-94.jpg 


Acht nieuwe Canarische gezichten
en zeven veteranen in het Congreso de los Diputados

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 23 december 2015 - De Canarische nieuwe vertegenwoordigers in het Lagerhuis zijn van Podemos en Ciudadanos. Na de verkiezingen van 20 december 2015 zijn de navolgende 11 Canari@’s vertegenwoordigd in het Congreso de los Diputados-Cámara Alta (Lagerhuis = Tweede Kamer).
tmp736032161697628161.jpg
De 15 Canarische gezichten in Madrid in de Tweede Kamer:
Nieuw zijn:

Podemos....................: Victoria Rosell - Las Palmas,
Podemos....................: Meri Pita - Las Palmas,
Podemos....................: Alberto Rodríguez -  Santa Cruz de Tenerife,
Ciudadanos................: Saúl Ramírez - Las Palmas
Ciudadanos................: Melisa Rodríguez - Santa Cruz de Tenerife,
Partido Popular..........: Elena Álvarez - La Palma,
PSOE-Nueva Canarias: Tamara Raya - Santa Cruz de Tenerife,
PSOE-Nueva Canarias: Francisco Hernández Spínola - S.C, Tenerife ,
Unidad Popular - Izquierda Unida: Zesde bij de verkiezingen op Canaris - geen zetels,
De zeven Canarische veteranen zijn:
Partido Popular...........: José Manuel Soria- Las Palmas ,
Partido Popular...........: Matilde Asián- Las Palmas,
Partido Popular...........: Guillermo Marisca - Las Palmas,
Partido Popular............: Pablo Matos - Santa Cruz de Tenerife,
PSOE...........................: Sebastián Franquis - Las Palmas,
Nueva Canarias...........: Pedro Quevedo (vorige legislatuur voor Coalición Canaria),
Coalición Canaria........: Ana Ormas.

De 11 Canarische gezichten in Madrid in de Senado-Cámara Alta (Hogerhuis = Eerste Kamer) :
Nieuw zijn:
Partido Popular...........: María del Carmen Hernández Bento- Gran Canaria,
Partido Popular...........: Claudio Gutiérrez - Fuerteventura,
Partido Popular............: Milagros Pérez León - Tenerife,
Partido Popular...........: Mariano Hernández Zapata - La Palma,
Coalición Canaria .......:  Pablo Rodríguez - El Hierro,
Podemos.......................: María del Pino Alemán Guedes - Gran Canaria,
Podemos.......................: José Ramón Galindo - Lanzarote,
Agrupación
Socialista Gomera.........
: Yaiza Castillo -La Gomera,
Ciudadanos...................: Geen Canarische vertegenwoordiging,
De Canarische veteranen zijn:
Partido Popular..............: Borja Benítez de Lugo, Gran Canaria,
Partido Popular..............: Antonio Alarcó, Tenerife,
PSC-PSOE......................: Olivia Delgado- Tenerife.
zzzzzzzislas-canariaslogo.jpg 


De EU  vraagt
om een ‘stabiele’ regeringin Spanje

SPANJE - dinsdag 22 december 2015- Hoewel de Europese Commissie vreest, dat de fragmentering van het Nieuwe Spaanse Parlement de hervormingen zal afremmen, heeft de voorzitter van  de Europese Commissie, Jean-Claude Junker, Mariano Rajoy gefeliciteerd met het behalen van het grootste aantal zetels in het Parlement als ‘eerste partij’.

De EU hoopt, dat - ondanks de moeilijkheden- men in staat zal zijn een ‘stabiele’ Regering te vormen, aldus een woordvoerder van  de EU-Commissie, op maandag 21 december 2015; dit, in samenwerking met de instanties en collega’s van de Europese Unie.
65361.jpg“Het is niet aan de Europese Commissie, om uitlatingen te doen over de eventueel mogelijk te vormen coalities, en zal dat dan ook niet doen,” aldus de woordvoerder.

Wel vraagt de EU van de nieuwe Spaanse Regering, de overheidsschuld verder omlaag te brengen. In oktober 2015 heeft de Europese Commissie haar twijfels uitgesproken, of Spanje in staat zal zijn de Staatsschuld te verminderen tot de aan de EU toegezegde 4,2% in 2015 en: tot 2,8% in 2016). Men verwacht dan ook, dat de nieuwe Spaanse Regering de noodzakelijke hervormingen zo snel mogelijk  zal doorvoeren.
20dnuevaaa.jpg
                                                 ↑ Mogelijke coalities ↑

  ZETELVERDELING
2015                        2011

123 PP                    186 PP
  90 PSOE               110 PSOE
  69 PODEMOS        16 CiU
  40 C's                     11 IU-LV
     9 ERC-CATSI        7 AMAIUR
     8 DL                      5 UpyD
     6 EAJ-PNV            5 EAJ-PNV
     2 I U-UpeC            3 ESQUERRA
     2 EH Bildu             2 BNG
     1 CCa-PNC            2 CC-NC-PNC
                                   1 COMPROMÍS-Q
                                   1 FAC

Rajoy zal coalities zoeken die opkomen voor de grondwettelijke orde
Mariano Rajoy heeft op maandag 21 december 2015 laten weten, dat hij coalities zal zoeken  die opkomen voor de grondwettelijke orde; maar hij wilde niet zeggen, of dat de PSOE en Ciudadanos (C’s) zijn; “ik heb geen enkele politieke partij genoemd,” heeft Rajoy gezegd. Wat hij wel heeft benadrukt, is, dat het de partijen  zijn die diverse ‘onzekerheden’ delen met de Partido Popular (PP) over het regeringsdoel, het economische doel, het sociale doelen , over de positie van Spanje in Europa.

Rajoy heeft - met het oog op de geloofwaardigheid van democratische verkiezingen - laten weten, "met vrijgevigheid, ruimdenkendheid, en oog voor de algemene belangen van Spanje, de dialoog met andere partijen aan te gaan. Dat is vooral waar ik belang aan hecht,” aldus de PP-leider . “Ik zal doen wat ik kan,” heeft hij toegevoegd

Er is niet bekend wanneer het coalitie-overleg met de andere partijen zal beginnen.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-91.jpg 


De opties voor een pacto (coalitie) staan open
maar...
de lappendeken maakt  Spanje 
bijna  onregeerbaar

SPANJE - maandag 21 december 2015 - De verkiezingsuitslag van zondag 20 december 2015 geeft niet alleen een heel gefragmenteerd Congreso (Lagerhuis = Tweede kamer) te zien, maar ze zijn ook het begin van een moeilijke onderhandelingsperiode tussen de diverse politieke partijen en groeperingen.

Er is in de verkiezingsuitslag geen duidelijke meerderheid voor een bepaalde partij en de alternatieven die zich openen zijn:
- een tweede termijn voor Mariano Rajoy in een minderheidskabinet;
- een coalitie met diverse partijen;
- of ,bij het ontbreken van akkoorden, het uitschrijven van nieuwe verkiezingen.

Dit zijn mogelijke coalities voor het vormen van een Regering:
pp-psoe5.jpg
Coalitie PP + PSOE
Het samen optreden van de conservatieve Partido Popular (PP) en de socialistische PSOE levert een totaal van 213 zetels op. Maar het gaat echter om een van de minst denkbare coalities, want de verschillen tussen beide partijen kunnen worden  beschouwd als moeilijk overbrugbaar. Ook volgens de diverse peilingen voorafgaand aan de verkiezingen, wordt deze optie het minst ondersteund door Ciudadanos (C’s).
tripartito6_1.jpgDrie partijen coalitie van PSOE + CIUDADANOS + PODEMOS
Dan zou het in feite gaan om wat Soraya Sáenz de Santamaría (PP) kwalificeert als een drie partijen coalitie van verliezers. Als deze politieke partijen hun zetels samenvoegen, zetten ze de Partido Popular (PP) buiten spel voor wat betreft het vormen van een tweede regeermandaat.
pacto1-1.jpgPP + CIUDADANOS + DiL + PNV
Bij elkaar opgeteld, komen de zetels van de PP en Ciudadanos tot 162 afgevaardigden. Om aan de noodzakelijke 176 te geraken voor het vormen van een Regering, zou men kunnen rekenen op de steun van de DiL (8) en van de PNV (6).

Na de definitieve verkiezingsuitslag komen noch de PP (123) met Ciudadanos (40) enerzijds, noch de PSOE (91) met Podemos (69) anderzijds, aan de meerderheid van 176.

De PP komt samen met C’s aan 163 zetels, drie meer dan de 159 van de PSOE met Podemos. Als beide laatstgenoemde partijen het samen eens kunnen worden over wie er minister-president  moet worden, hebben ze nog 16 zetels nodig om de meerderheid te behalen. Als ze genoegen nemen met een relatieve meerderheid, dit wil zeggen: meer stemmen voor dan tegen, zullen ze nog drie zetels van andere partijen erbij moeten zien te slepen.

Het zou  mogelijk kunnen zijn, dat men de steun van twee leden van IU verkrijgt. Maar het is ongewis wat partijen met zulke afwijkende ideologieën doen zoals DiL (8 zetels), PNV (6) en Coalición Canaria (1), enerzijds; of ERC (9 zetels) en EH Bildu (2) anderzijds.
         verkiezingen_loesje-70.jpg  mariano-rajoy-desesperado.jpg 

NIEUWE VERKIEZINGEN
De moeilijkheid van al deze onderhandelingen kan ertoe leiden, dat men besluit tot het houden van nieuwe verkiezingen.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-88.jpg


Partido Popular (PP) blijft de grootste partij
De grote winnaar isPodemos 

       elecciones-generales-1col.jpg
SPANJE - maandag 21 december 2015 - Onderstaand, om 00.44 uur op maandag 21 december 2015 met 99,97 % van de uitgebrachte stemmen geteld, is de uitslag van de Verkiezingen voor de Cortes Generales  (Hofraden = Staten Generaal) - die sinds de overgang naar de democratie voor de 12e keer hebben plaatsgevonden en voor de eerste keer met Felipe VI als Koning - als volgt:
elecciones-generales-4-1.jpg 
Rajoy (PP)        Sánchez (PSOE)       Rivera (C's)       Iglesias (Podemos)     Garzón (IU)       Herzog (UPyD)

 mariano-rajoy-candidato.jpgpedro-sanchez-candidato.jpgalbert-rivera-candidato.jpgpablo-iglesias-candidato.jpgalberto-garzon-candidato.jpgandres-herzog-candidato.jpg
        Mariano          Pedro                Alberr            Pablo               Alberto         Andrés

Opkomstpercentage...................:  73,20% ( was 71,69% in 2011)
Thuisblijvers..............................:  26,80%  (was 28,31% in 2011)
Geldige stemmen............: 25.344.047
Blanco stemmen.............:     187.728
Ongeldige Stemmen.......:      226.934


STEMMEN:     %:                  ZETELS:   in 2011:    Lijsttrekkers 2015: 

- 7.212.536       28,71   PP              123        186            Mariano Rajoy
- 5.529.213       22,02   PSOE           90        110            Pedro Sánchez 
-  5.187.549      20,65   Podemos       69           -             Pablo Iglesias  
-  3.498.452     13,93    C's                40          -             Albert Rivera  
-     599.289       2,39    ERC-CATSI   9          -  
-     565.501       2,25    DiL                 
8          -  
-     301.585       1,20    PNV               6           -
-     922.328       3,67    IUUPeC                           -   Alberto Garzón /Andrés Herzog
-     218.467       0,87   BILDU            2          -
-       81.750       0,33   CC                  1          -
                                TOTAAL       350

download.gif
 
PARLEMENTSZETELS

65298.jpg↓ RESULTATEN PROVINCIE ↓
LAS PALMAS

 ZETELS
download1.gif↓ RESULTATEN PROVINCIE ↓ 
SANTA CRUZ DE TENERIFE
 ZETELS

download2.gif
↓ RESULTATEN SPANJE ↓
PER PROVINCIE: 

mapa-provincia75.jpg

De wet d'Hondt zorgt voor het kiessysteem waarbij niet elke stem hetzelfde waard is per provincie.
- 36.510.952 Spanjaarden hebben op 20 december 2015 stemrecht van wie
- 34.635.680  in Spanje,
-    1.875.272 in het buitenland, 
zij hebben met een opkomst van 73,2% van het totale aantal stemgerechtigden bovenstaande verdeling rechtstreeks gekozen voor:
- 350 zetels in het Congreso de los Diputados (Tweede kamer)  (absolute meerderheid = 176)
- 208 zetels in de   Senado  (Eerste Kamer).

Congreso
Voor de 350 afgevaardigden in het Congreso (de Tweede Kasmer) hebben elk van de 50 provincies twee afgevaardigden en worden de andere 248 zetels verdeeld over de 50 provincies op basis van hun bevolkingsaantal waarvan uiteraard Madrid met 36 en Barcelona met 31 zetels de grootste zijn. De kiezers dienen te kiezen uit gesloten, op  voorhand vastgestelde lijsten met kandidaten, kiezers kunnen dus niet op  individuele kandidaten stemmen. De stembiljetten voor het congres zijn WIT.

Senado
In tegenstelling tot het Congreso staat het aantal senatoren in de Senado (Eerste kamer) nooit vast. In  2011 zijn 266 senatoren gekozen en in 2015 zijn dat er 258.
De kiezers zelf kunnen echter maar 208 senatoren kiezen, terwijl de overige 50 kandidaten gekozen worden door de Deelstaten zelf, een per Deelstaat en een per miljoen inwoners.
Het stembiljet voor de Senado is SEPIA van kleur waarbij de kiezer een kruisje kan zetten bij de meest geschikte kandidaat.

Kosten
De verkiezingen van 20 december 2015  kosten de belastingbetaler in Spanje maar liefst 130 miljoen euro. Dit geld is hoofdzakelijk gebruikt voor de openstelling van 23.000 scholen en openbare gebouwen waar 58.000 stemhokjes en 210.000 stembussen staan. Daarnaast zijn er 400 miljoen stembiljetten gedrukt en 66,8 miljoen enveloppen. Tevens heeft men 870.700 verkiezingshandleidingen gedrukt voor de opgeroepen burgers die plaats moeten nemen in het comité aan de stemtafels va n elk stembureau.

Adios Bipartidismo
De verkiezingen van 20 december 2015 gaan de geschiedenisboeken in vanwege het feit, dat het zogenoemde ‘Bipartidismo’, ofwel het tweepartijenstelsel (PP en PSOE, wisselend aan de macht) voorbij is.
De twee nieuwkomers Podemos en Ciudadanos (C’s) hebben veel stemmen gekregen en een nieuwe Regering zal dan ook gevormd moeten worden door coalities tussen de diverse partijen, iets wat tot nu toe nog nooit is gebeurd in Spanje
, of men vormt een minderheidsregering.
Papeletas_electorales_Cortes_Generales_2015_Cdiz.jpg                     
Stembiljetten voor de Algemene Verkiezingen op 20 december 2015.

Verkiezingsuitslag  partijen
die  de kiesdrempel niet hebben gehaald
0 zetels:

PACMA

219.143 

0.87%

UPYD

0

153.433 

0.61%

NÓS

0

70.464   

0.28%

unio.cat

0

64.726

              0.26%

VOX

0

57.687

              0.23%

RC-GV

0

48.210

              0.19%

MÉS

0

33.931

              0.14%

P.C.P.E.

0

30.895

              0.12%

GBAI

0

30.554

              0.12%

EL PI

0

12.902

              0.05%

CCD

0

10.805

              0.04%

EB

0

10.060

              0.04%

FE de las JONS

0

  7.588

              0.03%

LOS VERDES

0

7.337

              0.03%

SOMVAL

0

  6.084

              0.02%

PUM+J

0

  4.522    

0.02%

SAIn

0

  4.515    

0.02%

CENTRO MODERADO

0

  3.254

            0.01%

PT

0

2.957

0.01%

PH

0

2.907

0.01%

CaD

0

2.874

0.01%

P-LIB

0

2.830

0.01%

ARAPV

0

2.487

0.01%

EU-eX

0

1.995

0.01%

P.C.O.E.

0

1.906

0.01%

D.N.

0

1.685

0.01%

I.Fem

0

1.594

0.01%

PREPAL

0

1.363

0.01%

EN POSITIU

0

1.276

0.01%

CILUS

0

1.188

0.0%

CRA

0

1.027

0.0%

Ln

0

1.022

0.0%

AVANT

0

1.001

0.0%

mlgXSÍ

0

924

0.0%

AJU

0

771

0.0%

PFyV

0

714

0.0%

FIA

0

673

0.0%

FDEE

0

454

0.0%

SOLUCIONA

0

406

0.0%

JS,PC

0

405

0.0%

+MAS+

0

309

0.0%

P.L.D.

0

204

0.0%

O.E.

0

110

 

0.0%


Regeren in een coalitie,
of wordt het een minderheidsregering? 
Partijen, kandidaten en programma's: 

Spanje kent een districtenstelsel met gesloten lijsten. Dit betekent dat kiezers geen voorkeurstem kunnen uitbrengen op een persoon op een lijst van een partij, maar enkel voor een partij op zich kunnen stemmen. Desalniettemin wijzen alle partijen een aanvoerder aan, die het gezicht van de partij is en het premierschap op zich zal nemen mocht de partij als grootste uit de verkiezingen komen. Gewoontegetrouw is dit de bovenste kandidaat op de kieslijst in het kiesdistrict Madrid. Ook de kleinere partijen die geen kans maken de grootste te worden, doen dit.

PP (Conservatief)
Namens de Partido Popular (Volkspartij, kortweg PP) is de zittende premier Mariano Rajoy herkiesbaar als premier. Zijn beleid tijdens de voorgaande legislatuur was omstreden, maar desondanks maakt hij een goede kans herkozen te worden. Tijdens de campagne richt de PP zich met name op het economische herstel dat is ingezet aan het einde van de vorige regeerperiode.
PSOE (Socialistisch)
Voor de Partido Socialista Obrero Español (Spaanse socialistische arbeiderspartij, kortweg PSOE) is Pedro Sánchez kandidaat voor het premierschap.
Hoewel de PSOE van oudsher, naast de PP, de belangrijkste partij van het land is, en tijdens de tiende legislatuur de belangrijkste oppositiepartij was, heeft de partij maar ten dele weten te profiteren van de vele kritiek op de regering van Rajoy en zich nauwelijks hersteld van de opgelopen klap tijdens de vorige verkiezingen in 2011.
De partij presenteert zich als het enig goede alternatief voor de PP vanwege de ruime bestuurservaring, die andere oppositiepartijen ontberen. Er wordt beloofd een economisch soepeler beleid te voeren, met meer aandacht voor sociale rechten.
Podemos (links)
Podemos is ontstaan uit de 15 mei beweging en de straatprotesten in 2011 tegen het neo liberalistische bezuinigingsbeleid van Rajoy.
Een tijd lang heeft Podemos bovenaan gestaan in de peilingen, maar is in de laatste maanden voor de verkiezingen weggezakt, met name door de negatieve beeldvorming rondom het beleid van Tsipras' Syriza in Griekenland, waar de beweging zich nauw verwant mee heeft verklaard. In een groot aantal kiesdistricten is Podemos een verbinding aangegaan met lokale lijstverbindingen.
Podemos staat een uitgesproken links programma voor, waarin niet alleen een groot deel van de veranderingen die door zijn gevoerd, door Rajoy worden teruggedraaid, maar uitgesproken linkse maatregelen genoemd worden, waardoor de partij vaak vergeleken wordt met het Chavisme in Venezuela.
Hoewel Podemos dit op veel kritiek van alle andere partijen is komen te staan, verdedigt de partij zelf uitgesproken het chavistische beleid in Venezuela.
Ciudadanos
Ciudadanos (kortweg C's) is een van oorsprong Catalaanse partij, opgericht in 2006, die wat denkbeelden betreft dicht bij de Partido Popular staat. Ondanks de herkomst van de partij, zijn de denkbeelden uitgesproken unionistisch en tegen een onafhankelijk Catalonië. Namens C's is Albert Rivera kandidaat voor het premierschap.
Andere partijen
Naast deze vier partijen neemt een groot aantal andere partijen deel, echter allen in de marge als het gaat om de strijd om het premierschap, of om deel uit te kunnen gaan maken van een nieuwe Regering.
Van deze andere partijen wordt de grootste rol toegekend aan IU, verenigd links, onder leiding van Alberto Garzón.
Andere partijen die zetels zullen gaan halen, zijn de Catalaanse partijen CDC, waartoe ook de Catalaanse regiopresident Artur Mas behoort, en ERC, en ook nationalistische partijen uit andere regio's (met name het Baskenland, Navarra, Galicië en de Canarische Eilanden).
Het is onzeker of de democraten van UPyD terug zullen keren in de volksvertegenwoordiging.

 


Diputados por circunscripción (elecciones al Congreso de los Diputados, 2015).svg
2015: Congres de los Diputados 
(kandidaat afgevaardigden = minimaal 300 maximaal 400):

 36 Madrid 
 31 Barcelona 
 15 Valencia 
 12 Alicante en Sevilla 
 11 Málaga 
 10 Murcia 
   9 Cádiz 
   8 Asturias, Baleares, La Coruña, Las Palmas en Vizcaya 
   7 Granada, Pontevedra, Santa Cruz de Tenerife en Zaragoza 
   6 Almería, Badajoz, Córdoba, Gerona, Guipúzcoa, Tarragona en Toledo
   5 Cantabria, Castellón, Ciudad Real, Huelva, Jaén, León, Navarra enValladolid 
   4 Álava, Albacete, Burgos, Cáceres, Lérida, Lugo, Orense, La Rioja en Salamanca 
   3 Ávila, Cuenca, Guadalajara, Huesca, Palencia, Segovia, Teruel en Zamora 
   2 Soria
   1 Ceuta en Melilla
Cádiz
en Málaga kiezen een afgevaardigde meer dan bij de vorige verkiezingen; Jaén en Valencia kiezen er een minder.
Het uiteindelijke aantal wordt bepaald door de zetelverdeling.

2015: Senado
(kandidaat afgevaardigden = 261)
Per provincie 4
Gran Canaria, Mallorca en Tenerife 3
Ibiza-Formentera, Menorca, Fuerteventura, La Gomera, El Hierro, Lanzarote en  La Palma 1

Zie voor meer algemene informatie over deze verkiezingen in Spanje:

https://es.wikipedia.org/wiki/Elecciones_generales_de_Espa%C3%B1a_de_2015
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-82.jpg 


Krijgt Spanje na 20 december 2015  
voor het eerst  een coalitieregering?

SPANJE - zondag 20 december 2015 - Het kunnen deze zondag historische verkiezingen worden in Spanje. Voor het eerst sinds de opkomst van twee nieuwe politieke partijen, kiezen de Spanjaarden een nieuw Parlement. 

De kans is groot dat de macht van de twee grootste partijen (PP en PSOE), die de afgelopen jaren afwisselend regeerden, stukken minder wordt. Naast de centrum-rechtse Partido Popular en de sociaal democratische PSOE,  gooien twee nieuwe partijen, Podemos en Ciudadanos, hoge ogen om een aanzienlijk aantal zetels te halen.  

elecciones-generales-1col.jpg

1450479768650.jpgOmslag
Traditioneel ging het bij de verkiezingen tussen de huidige regeringspartij, de centrum-rechtse volkspartij Partido Popular en de sociaal democratische PSOE. Grofweg stemden veel Spanjaarden dus of links, of rechts; vaak ingegeven door familie-tradities. 

Dat veranderde  toen in 2011 demonstranten besloten hun tentjes op te zetten in het toeristische hart van Madrid. Wekenlang protesteerden ze tegen het kapitalisme in het algemeen , tegen het beleid van de Regering in het bijzonder. 

Het was een omwenteling van waaruit langzaam maar zeker de politieke partij is ontstaan die zich ‘Podemos’ ('Wij kunnen') noemt. De partij weet enorme mensenmassa's op de been te krijgen en behaalde bij de Europese verkiezingen in 2014 - vanuit het niets - vijf zetels in het Europees Parlement. 

De charismatische leider Pablo Iglesias - die steevast verschijnt in spijkerbroek en met zijn haar in een lange paardenstaart - is vrij radicaal-links van start gegaan en sluit zich aan bij het anti-Europese gedachtegoed van de Griekse zusterpartij Syriza

Maar de populariteit van Podemos is  de laatste maanden iets afgenomen. Voorman Iglesias heeft daarom zijn toon gematigd. De partij belooft nu de ongelijkheid aan te pakken door het minimumloon omhoog te gooien en de corruptie te bestrijden. Ze is slim opggeschoven  naar het midden en hoopt nu vooral kiezers weg te trekken van de socialisten.

Catalonië
Ondertussen heeft in Catalonië een andere partij zich warmgelopen: Ciudadanos. Het is de partij die in de Deelstaat een liberaal alternatief biedt voor diegene die niet wil dat Catalonië zich afscheidt van Spanje. De partij heeft besloten landelijk te gaan. 

Ciudadanos, met als leider de zeer makkelijk en duidelijk sprekende Albert Rivera, belooft net als Iglesias de ongelijkheid aan te pakken, maar richt haar pijlen vooral op de grote partijen als het gaat om corruptie. Ciudadanos weet van beide grote partijen kiezers weg te snoepen.

De gevestigde politieke partijen kraken in hun voegen. De PSOE probeert zich van haar meest linkse en sociale kant te laten zien en scandeert met de nieuwelingen mee, dat ook zij een 'cambio' (een verandering) willen waar de nieuwe generatie zo om roept. 

Maar de Partido Popular, geleid door de uiterst conservatieve leider Mariano Rajoy, wil van verandering niets weten. De crisis is bestreden en volledige noodsteun vanuit Europa is voorkomen. Daarnaast groeit de economie en neemt de werkloosheid af, al is het heel langzaam. De Partido Popular is de partij die het land heeft weten  te behoeden voor een faillissement, aldus de premier. En het is volgens hem beter, om het huidige beleid nog wat langer  door te zetten. 

Wonder
Toch zal het parlement er in Spanje na maandag 21 december 2015 heel anders uit zien. Volgens de recente peilingen wint de Partido Popular opnieuw de verkiezingen, maar van een absolute meerderheid zoals in 2011 zal geen sprake zijn. Er wordt gesproken over 'pacten', gedoogsteun om zo een minderheidsregering in het zadel te kunnen helpen.  Maar mogelijk zal het parlement zo gefragmenteerd zijn dat zelfs dit niet lukt.

Waarschijnlijk zal Spanje voor het eerst in de democratische geschiedenis van het lamd een coalitieregering krijgen. De nieuwe partijen staan onder voorwaarden open voor het sluiten van akkoorden; de oude partijen hopen nog altijd op een wonder waardoor alles bij het oude blijft.

          Het Spaanse Congres in 2011:                               De  Spaanse Senaat in 2011:
Spanish_Congress_of_Deputies_election_2011_resultssvg.png  Spanish_Senate_election_2011_resultssvg.png
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-84.jpg 


Verkiezingen 20D
Recente verkiezingspeiling;
de PSOE zou naar de vierde plaats zakken

SPANJE - zaterdag 12 december 2015 - Met nog maar een week te gaan voor de Algemene Verkiezingen in Spanje, komen diverse dagbladen met verkiezingspeilingen. Volgens de peiling van dagblad ‘El Confidencial’ zou de altijd aanwezige oppositie- of regeringspartij PSOE op een vierde plaats uitkomen, dus achter de Partido Popular (PP), Ciudadanos (C's) en zelfs Podemos (P's). Deze uitslag komt ongeveer een week na een verkiezingsdebat op de televisie en slechts een dag voor het allesbeslissende debat tussen de PSOE en de PP op maandag 14 december 2015.

In de verkiezingspeiling van dagblad ‘El Confidencial’ zijn de socialisten van de  PSOE naar 17% gezakt, dat is ver achter de PP met 26,7%, Ciudadanos met 23,2% en Podemos met 19,1%.
Waarom bij deze recente peiling de PSOE van 20,8% naar 17% is gezakt, is niet bekend. Wellicht heeft het verkiezingsdebat tussen de vier grote partijen van  maandag 7 december 29015 op Antena3 en La Sexta daarmee te maken, maar met 4% zou dit een groot verlies zijn.
verk2015-1.jpgGelijktijdig heeft ook de krant ‘El Pais’ de resultaten van  een  peiling gepubliceerd die wellicht meer betrouwbaar is. Daarin is de PSOE echter nog steeds de tweede grote partij met 23% van de stemmen, terwijl de PP weer als grootste uit de stembus komt met 28,2% van de stemmen. Ciudadanos zou de derde plaats weten te behalen met 18,8% en Podemos de vierde plaats met 16,2%.

Op 20 december 2015 zijn er algemene verkiezingen in Spanje waarbij -voor het eerst in de geschiedenis - vier politieke partijen meedoen in de wedloop naar het premierschap, te weten PP, PSOE als traditionele partijen en Ciudadanos en Podemos als nieuwe partijen.
Wat de uitslag ook zal zijn, er zal moeten worden samengewerkt tussen de partijen en dat is iets waar men  in Spanje - tot nu toe in sommige Deelstaten - niet altijd goed in geslaagd is.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-49.jpg 


De meest omstreden verkiezingen

SPANJE / CANARISCHE  EILANDEN - vrijdag 4 december 2015 -  Met het verspreid ophangen van de symbolische posters - voor de strijd om de vijftien zetels in het Congreso (de Tweede Kamer) en de elf zetels voor de Senado (Eerste Kamer) die de Deelstaat Canarias heeft in de Cortes Generales (Staten Generaal)- worden op de Eilanden 1.531.624 kiezers uitgenodigd om op 20 december 2015 naar de stembus te komen, van wie 76.783 nieuwe stemgerechtigden zijn.

De Canarische politieke regenboog
Volgens de CIS enquête verkrijgt een totaal van dertien kandidaten zetels in het Congreso bij de verkiezingen van 20 december 2015. Maar er zijn veel meer politieke partijen vertegenwoordigd in het Huis van Afgevaardigden, veel van hen zijn geïntegreerd in gecombineerde lijsten. Dat in de komende regeertermijn de politieke diversiteit een regenboog aan partijkleuren te zien zal geven in geen onbekende voor de Canarische formaties.
cis-3-kopie.jpg

              Zetelverdeling volgens de CIS-peiling van begin december 2015.
In totaal doen zes partijen van de Eilanden mee aan de verkiezingen, twee meer dan in de vorige legislatuur; zij zullen in het Congreso vertegenwoordigd zijn door de vijftien leden van de Archipel. Tussen acht en negen van deze leden behoren tot de twee grote partijen (zes van de conservatieve PP en de PSOE levert twee of drie socialisten), mogelijk zijn er twee of drie van Podemos, twee van Ciudadanos en een van elke nationalistische formatie: Nueva Canarias (NC) en Coalicón Canaria (CC). Geen enkele andere Deelstaat is met zoveel partijen verdeeld, parlementair vertegenwoordigd in het Congreso
cis-3.jpg

       Peiling van de stemverhoudingen in percentages, in oktober en begin december 2015.
Leuzen
"Vota por un futuro para la mayoría. Vota con ilusión. Por un nuevo país. Un país contigo. Más España. España en serio" ( "Stem voor een toekomst van de meerderheid. Stem met verbeelding. Voor een nieuw land. Een land met u. Meer Spanje. Oprecht Spanje "); het zou de perfecte start kunnen zijn voor de verkiezingscampagne van een enkele partij, maar neen, het zijn de leuzen van de diverse nationale formaties die elke partij aan de kiezer wil overbrengen.

Het zijn overdachte zinnen die het hart van de kiezer willen raken en die een beroep doen op de gemeenschapszin; die gezamenlijk een goed beeld geven en die zich goed laten aanhoren. Maar de situatie is geheel anders. Begin december 2015 is de meest omstreden verkiezingscampagne in de geschiedenis van Spanje van start gegaan.

Twee weken waarin, indien mogelijk, de electorale strijdlust verder wordt verhoogd voor wat betreft de electorale munitie die is gelanceerd tijdens de voorverkiezingscampagne door de traditionele, opkomende en nationalistische krachten, hoewel de laatstgenoemden in een strijdperk zijn beland waarin ze de kansen vinden de felbegeerde zetels in het Congres van Afgevaardigden te verkrijgen.

- PP: "España en serio",
- UpyD: "Más España"
,
- Ciudadanos: "Vota con ilusión",
- PSOE-Nueva Canarias: "Vota por un futuro para la mayoría"
,
- IU-Unidad Popular: "Vota por un nuevo país",
- Podemos: "Un país contigo"
.
- Coalición Canaria: "Luchar por Canarias",
De verkiezings kar wordt getrokken door de nationale leiders. Maar op 20 december kiest men niet alleen tussen Mariano, Pedro, Pablo en Albert en is het geen kwestie van blauw. rood, paars, of oranje; maar is het de kwestie van wit-blauw-geel: die van Canarias. Althans volgens een reclamespot van CC-PNC, om de burgers eraan te helpen herinneren dat ze bij deze verkiezingen 15 Kamerleden en 11 Senatoren kiezen die de Eilanden verdedigen in de Cortes.

Maar de elecciones generales (Algemene Verkiezingen) verschillen van de autonómicas Deelstaten) en locales (Gemeenteraden), het zijn de PP, Ciudadanos, Podemos, PSOE met Nueva Canarias en, in mindere mate, Coalición Canaria die de partijen zijn welke worden opgeroepen de Canarische zetels te verdelen in de Cámara Baja (Tweede kamer).

Nieuwe kiezers
Bij deze verkiezingen zijn meer kiezers en kandidaten van de Eilanden. Voor Las Palmas en Santa Cruz de Tenerife nemen respectievelijke 16 en 13 partijen deel met 128 en 91 kandidaten; het Canarische electoraat bestaat uit 1.531.624 stemgerechtigden, van wie er 76.783 nieuwe kiezers zijn, 81.591 personen meer dan in 2011.

De Canario’s vertegenwoordigen 4,57% van het nationale (Spaanse) electoraat, dat in totaal 36,5 miljoen stemgerechtigden telt.

De strijd om de 15 Canarische zetels in het Congreso is meer open dan ooit, en het zijn de 76.773 jongeren die voor het eerst aan verkiezingen deelnemen, die een fundamenteel onderscheid gaan maken in vergelijking met de verkiezingen van 2011.

Nationale leiders
De Nationale leiders bezoeken dan ook de Deelstaat Canarias. Dat heeft Albert Rivera (Ciudadanos) al gedaan op Tenerife; en op donderdag 10 december komt Pablo Iglesias (Podemos) naar de Eilanden. Mariano Rajoy (PP) bezoekt gelijktijdig met Pablo Iglesias de Eilanden.

De PSOE-NC willen in een rood-groene coalitie dat Pedro Sánchez minister-president wordt, en die als kandidaat voor Moncloa al de eilanden heeft bezocht.

IU-Unidad Popular en Unidos por Gran Canaria dragen ook hun Canarische steentje bij aan de Algemene Spaanse verkiezingen die op zondag 20 december 2015 plaatsvinden.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo.jpg 


Politieke partij Podemos
wil,
dat buitenlandse residenten in Spanje
meer stemrecht krijgen

SPANJE - zaterdag 28 november 2015 - De politieke partij Podemos - kanshebber bij de Algemene Verkiezingen op 20 december 2015 - wil, dat buitenlandse ingezetenen in Spanje ook nationaal en volledig regionaal mogen gaan stemmen.

Naast dat men als buitenlands resident in Spanje nu al kan deelnemen aan de verkiezing van het Gemeentebestuur in de gemeente waar men staat ingeschreven in het Padrón (Bevolkingsregister), zou het dan straks ook mogelijk kunnen zijn om als buitenlands resident in Spanje zijn/haar stem uit te brengen tijdens de Landelijke Verkiezingen op de Spaanse Regering, en bij de Regionale Verkiezingen ook op de Deelstaatregering en, in geval van Canarias, tevens op het Cabildo (Eilandbestuur); dit zou dan ook voor referendums kunnen gaan gelden.
naamloos-189.pngHet lijkt erop dat Podemos de enige van alle politieke partijen is die zich realiseert, dat er in Spanje ruim vijf miljoen buitenlanders wonen. Dat is een behoorlijk aantal ingezetenen die hun leven hebben opgebouwd in het land maar die tot nu toe alleen maar stemrecht hebben voor de gemeenteraadsverkiezingen. Podemos wil daar verandering in gaan brengen.

De partij van lijsttrekker Pablo Iglesias wil, dat er een wetswijziging komt, zodat buitenlanders ook politieke partijen kunnen oprichten. Bij gemeenteraadsverkiezingen is dat vaak al mogelijk, maar regionaal gezien nog niet.

Enerzijds klinkt dit allemaal logisch, want er zijn immers meer dan vijf miljoen buitenlanders die woonachtig zijn in Spanje; er zijn dorpen waar het merendeel van de inwoners niet Spanjaard is, denk maar aan kustplaatsen aan de Costa Blanca, Murcia, Almería, of de Costa del Sol. Er zijn al gemeenten die buitenlanders als burgemeester hebben, zoals Nederlanders en Belgen.

Momenteel kunnen ingezetenen in Spanje die niet de Spaanse nationaliteit hebben, alleen stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen, en dan alleen als ze burger van een EU-lidstaat zijn, of van een van de 12 landen waarmee Spanje een wederkerigheidsovereenkomst heeft.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-235-3.jpg 


Enrique Hernández Bento vervangt zijn zus
als:
Gedelegeerde van de Spaanse Regering  op Canarias

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 12 november 2015 - De huidige staatssecretaris van het Ministerie van Industrie, Energie en Toerisme is kandidaat voor deze functie, nadat op vrijdag 11 november 2915 bekend is geworden dat zijn zus, Maria del Carmen Hernández Bento, is voorgedragen als kandidaat PP-senator in de Senaat (Eerste Kamer).

Bronnen binnen de Partido Popular (PP) hebben aan de persmedia laten weten, dat Enrique Hernández Bento bij voorkeur de meest aangewezen kandidaat is voor de functie van gedelegeerde van de Spaanse Regering op Canarias, hoewel de uiteindelijke beslissing in handen ligt van de Spaanse Ministerraad., is Enrique Hernández Bento met ingang van maandag 16 november op Canarias de Gedelegeerde van de Spaanse Regering .
ernesto-canarias--644x362.jpg bento_eldia-1.jpgEnrique Hernández Bento wordt beschouwd als de grootste vertrouwenspersoon van de voorzitter van de PP op Canarias, José Manuel Soria, die hij in de afgelopen vier jaar heeft vergezeld als staatssecretaris op diens Ministerie.
bento2.jpg hernandez-bento.jpgZijn zus, María del Carmen Hernández Bento, is in 2011 benoemd op de Delegación del Gobierno en Canarias, nadat ze locoburgemeester was van Las Palmas de Gran Canaraia.

Het Verkiezingscomité van de PP heeft op dinsdag besloten María del Carmen Hernández Bento, samen met Borja Benítez de Lugo, te benoemen tot kandidaat namens Gran Canaria in de Senaat (Eerste kamer).

Verkiezingen
Met nog bijna anderhalve maand te gaan voordat de Spanjaarden een nieuw parlement kiezen, komt in de laatste peiling van Nationaal Instituut voor Sociologisch Onderzoek (CIS de Partido Popular (PP) als winnaar uit de bus.

In de peiling van bureau Metroscopia komt Ciudadanos nog uit boven de PSOE in stemmen. Echter - als gevolg van het districtenstelsel -niet in zetels

Als de tendens van nu zich voortzet, dan zal de PP de meeste stemmen krijgen wat niet betekent, dat ze ook weer een regering kunnen vormen; want mochten de PSOE, Ciudadanos en Podemos op de een of andere manier samen gaan werken, dan hebben zij meer zetels in het Parlement en dus kans hebben op de leiding van het land.

De PP zal volgens de CIS peiling met 29,1% van de stemmen de verkiezingen winnen. De sociaaldemocratische PSOE zal met 25,3% van de stemmen de grootste oppositiepartij worden. Ciudadanos krijgt 14,7 % en Podemos 10,8 %. Het gaat hier echter om de geschatte stemmen. Kijkt men naar de directe stem, dan daalt Podemos tot een historisch dieptepunt van 8,8 % procent, terwijl de partij eerder dit jaar nog is uitgekomen op 24 % van de stemmen.

Directe en geschatte stemmen
Het verschil tussen directe en geschatte stemmen zit in de manier van kijken naar de onderzoeksresultaten. De onderzoekers vragen de respondenten op wie men zou stemmen als er nu verkiezingen gehouden zouden worden. Omdat men ervan uit gaat, dat een relatief grote groep aangeeft dit nog niet te weten (de ‘zwevende kiezer’), laat men op de resultaten een schattingsmodel los waarin ook rekening wordt gehouden met andere factoren. Daaronder bijvoorbeeld: op welke partij de respondenten de vorige keer hebben gestemd; evenals hun mening over politici en over de huidige politieke situatie. Deze 'geschatte' stem wordt over het algemeen gezien als de belangrijkste indicator die de uitslag van de verkiezingen kan voorspellen. 

AAAAAAislas-canarias-84-99-74.jpg 


20D
Algemene Verkiezingen Spanje

20-12-2015

SPANJE - donderdag 5 november 2015 - Als er nu, begin november 2015, verkiezingen zouden plaatsvinden in Spanje, laat het zich aanzien dat het tweepartijenstelsel (conservatieven PP - socialisten PSOE) gehandhaafd blijft.

Ciudadanos (C’s) gaat als derde partij meespelen in de Spaanse politiek na de Elecciones Generales (Algemene Verkiezingen) die plaatsvinden op zondag 20 december 2015.
naamloos-181.png

De peilingen van Europapress.es van eind oktober 2015, geven op donderdag 5 november 2015 de volgende resultaten aan in het behalen van percentages stemmen:
- 29,1% voor de Partido Popular,
- 25,3% voor de PSOE,
- 14,7% voor
Ciudadanos:
2015110514094966653-1.jpg

ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-139.jpg 


Nationale Verkiezingen Spanje: in december 2015

SPANJE -vrijdag 4 september 2015 - De Spanjaarden zullen ergens tussen 10 en 20 december 2010 hun stem kunnen uitbrengen tijdens de Nationale Verkiezing voor een Centrale Regering. Dit heeft minister-president Mariano Rajoy op donderdag 3 september 2015 op de radio bekend gemaakt.

De meest recente verkiezingen hebben plaatsgevonden in november 2011, waarbij de Partido Popular (PP) de overgrote meerderheid van de stemmen heeft verkregen. Minister-president Zapatero. van de socialistische PSOE, heeft in 2011 in -het landsbelang en de toenmalige economische crisis - vervroegde verkiezingen uitgeschreven na bijna 8 jaar aan de macht te zijn geweest.
dec21015.jpg

In de opiniepeiling komt de PP ook in 2015 nog steeds als grootste partij uit de bus maar de PSOE weet de afstand te verkleinen en ook de ‘nieuwe’ partijen, zoals Podemos en Ciudadanos, weten veel kiezers voor zich te winnen.
ZZZZZZAislas-canarias-84-40.jpg 


Fernando Clavijo  
heeft  zijn regeringskabinet bekend gemaakt

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 9 juli 2015 - De president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo, heeft - als opvolger van Paulino Rivero - zijn regeringskabinet bekend gemaakt, en wel als volgt:
clavijo_2.jpg

naamloos-107.png
- Werkgelegenheid en Sociale Zaken

De regionale afgevaardigde van de PSC, Patricia Hernández, is vicepresident van de Canarische Regering en minister van Werkgelegenheid en Sociale Zaken.
Ornella-Chachon-Martel.jpg
- Openbare Werken
Minister van Openbare Werken is de architect en voormalig eilandminister van Fuerteventura, Ornella Chacón Martel (PSC).
jesus_morera.jpg
- Volksgezondheid
De arts en voormalig regionaal gedelegeerde Jesús Morera (PSC) is minister van Volksgezondheid.
BeFunky_DG20Funcin20Pblica204min.jpg

- Algemene Zaken, Justitie en Gelijkheid
De voormalige directeur-generaal van de Función Pública, Aarón Afonso González (PSC) is minister van Algemene Zaken, Justitie en Gelijkheid.
1435917295_577220_1435919934_noticia_normal.jpg
- Economie, Industrie, Energie en Wetenschap
Lid van Coalición Canaria (CC) en Grancanarisch ondernemer Pedro Ortega Rodríguez (CC) is minister van Economie, Industrie, Energie en Wetenschap.
Rosa-Davila-CC-1.jpg
- Financiën

De voormalige directeur-generaal van Transport, Rosa Dávila Mamely (CC), is de nieuwe minister van Financiën.
Soledad20Monzon20Cabrera.jpg
- Onderwijs en Universiteiten
Voormalig minister in het Eilandbestuur van Fuerteventura en voormalig directeur van het Canarisch Arbeidsbureau, Soledad Monzón Cabrera (CC), is minister van Onderwijs en Universiteiten.
narvay-600x330.jpg
- Landbouw, Veeteelt, Visserij en Water
De CC/ANI-Senator Narvay Quintero is minister van Landbouw, Veeteelt, Visserrij en Water.
120515-maria-teresa-lorenzo660.jpg
- Toerisme, Cultuur en Sport
De econoom María Teresa Lorenzo Rodríguez (CC) is minister van Toerisme, Cultuur en Sport.
naamloos-108.png
- Regionaal Beleid, Duurzaamheid en Veiligheid
De voormalige burgemeester van Mazo (La Palma), Nieves Lady Barreto Hernández (CC) is minister van Regionaal Beleid, Duurzaamheid en Veiligheid.
bbg.png
- President van de Canarische Regering:
Fernando Clavijo.
59064.jpg
1-AAAAislas-canarias-kopie-141.jpg


Fernando Clavijo is de nieuwe president
van de  Canarische Regering

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 7 julo 2015 - De kandidaat van de politieke partij Coalición Canaria (CC) voor het Presidentschap van de Canarische Regering heeft op dinsdag 7 juli 2015 de meerderheid van de Kamer achter zich weten te krijgen, met 36 stemmen voor en 23 stemmen tegen, en is geïnstalleerd als de nieuwe President van de Deelstaat Canarias.

Van de 60 Parlementsleden hebben er 36 voor de kandidaat van Coalición Canaria (CC) gestemd.
clavijo-1-1.jpgClavijo kan reken op 18 stemmen van zijn partij, op 15 van de Socialisten (PSOE) -waarmee Coalicíón Canaria een regeringscoalitie heeft gesloten - en op 3 stemmen van de Agrupación Socialista Gomera (ASG) ,voor het regeermandaat 201 -2019.

De partij die de regionale verkiezingen van 24 mei 2015 gewonnen heeft, de Partido Populat (PP); evenals Podemos en Nueva Canarias hebben tegen de investituur van Fernando Clavijo gestemd.
1-AAAAislas-canarias-kopie-122.jpg


Fernando Clavijo:
“Ik heb een ambitieus regeerplan
met
17 wetshervormingen”

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 7 juli 2015 - De Presidentskandidaat voor de Canarische Regering, Fernando Clavijo, heeft  op de tweede en laatste dag van het investituur debat in het Canarische Parlement gezegd, “dat de komende Canarische Regering een ambitieus beleidsplan heeft, dat 17 wetshervormingen, 24 beleidslijnen en 45 voorstellen voor nieuwe plannen omvat.”
Tevens heeft Clavijo opgemerkt, dat deze initiatieven ook 48 acties met de Europese unie behelzen; en hij heeft verzekerd: “dat Canarias uit de crisis zal komen, maar dat het verschil zal zijn, op welke wijze men dit gaat doen.”

Clavijo heeft bedankt voor de ‘uitgestoken hand’ die in zijn zienswijze de Partido Popular (PP) heeft aangeboden, maar hij erkent de verschillen in opvatting met die partij in het concept van de totale vrijmaking van de economie; omdat - hoewel de private markt groeit - als men uit de crisis wil komen zonder minimale controle, men het risico loopt op verzwarende sociale onevenwichtigheden.
discurso.jpgDe Presidentskandidaat voor de Canarische Regering Fernando Clavijo tijdens een van zijn spreekbeurten op de tweede en laatste dag van het investituur-debat in het Canarische Parlement.
thumb-16.jpg
De Nationalist (CC) Fernanado Clavijo (dankzij een krom  en handig - om niet te zeggen, schandalig - gemanipuleerd Canarisch kiessysteem)  de  opvolger van de nationalist Paulino Rivero (CC) als President van de Canarische Regering.
Clavijo is voorstander van het verminderen van bureaucratie, met name voor de projecten die banen scheppen en hij stelt, dat hij een vermindering van de IGIC (Btw) niet kan toezeggen als hij geen garantie heeft voor de financiering van de openbare dienstverlening.
kjv.jpg
               Clavijo wordt op maandag 6 juli 2015  in het Canarische Parlement
                  verwelkomd door Kamervoorzitter  Cristina Darias (PSOE).
De nationalistische Presidentskandidaat (Coalición Canaria - CC) heeft gezegd, dat als de Centrale Spaanse Regering voldoet aan de toegezegde financiering voor het Régimen Económico y Fiscal y Canarias (Canarische Belastingstelsel) en men zal beschikken over een correct financieringssysteem, men mogelijk de IGIC (Btw), of de Canarische Inkomstenbelasting zou kunnen verlagen. Clavijo heeft erop gewezen, dat de Regering van Paulino Rivero haar best heeft gedaan, maar dat men nu naar de toekomst moet kijken,” “omdat men de blik gericht op het verleden, men die naar de toekomst zou kunnen verliezen.”

Clavijo heeft opgemerkt, dat hij in zijn op maandag 6 juli 2015 gepresenteerde regeervoorstel verwijst naar specifieke plannen voor het verschaffen van toegang tot de arbeidsmarkt van collectieven met moeilijkheden daartoe; en wil hij, naast andere maatregelen, o.a. een verlaging van 50% aan Sociale Laste doorvoeren, waarmee de werkgelengheid kan toenemen met tussen de 40.000 en 50.000 nieuwe arbeidsplaatsen.

Clavijo heeft overigens in het geheel met geen woord gerept over de zo noodzakelijke verandering van het Canarische kiessysteem, en ook niet over de nog steeds bestaande, superlange wachtlijsten in de Gezondheidszorg, laat staan over de voorzieningen en de problemen in het onderwijs.
img_29183.jpgEn naast algemene gemeenplaatsen over hoe geweldig goed de nationalisten (CC) - samen met de socialisten (PSOE) - wel niet zijn; heeft Clavijo gesproken indachtig:
- Niet veel meer beloven en nog veel minder geven, het doet de gek nog meer in vreugde leven.

Vamos a ver… wordt vervolgd.
1-AAAAislas-canarias-kopie-111.jpg 


María del Carmen Rosario nieuwe PP-fractieleider
in het Cabildo (Eilandbestuur)

GRAN CANARIA - dinsdag 30 juni 2015 -  De huidige fractieleider/woordvoerster van de Partido Popular-fractie (PP), in de oppositie in het Gemeentebestuur van Agaete, María del Carmen Rosario - echtgenote van de vorige burgemeester Antonio Calcines en ex-eilandminister van Transport en Volkshuivesting - zal in de komende weken haar positie innemen, om namens de PP zitting te nemen in het Cabildo) Eilandbestuur van Gran Canaria.                                         
Rosario Godoy wordt eilandminister, na het aftreden van Larry Álvarez, die zijn functie als bestuurslid in het Cabildo (Eilandbestuur) heeft opgegeven nadat hij public relations-manager is geworden bij de voetbalclub Unión Deportiva Las Palmas (Pio Pio).
la10001.jpg
                      Larry Álvarez, eilandminister van Cultuur en Erfgoed,
                         in het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria,
                         wordt opgevolgd door María del Carmen Rosario..

menchu8.jpg                                                          María del Carmen Rosario.
María del Carmen Rosario was in de vorige legislatuur (tot mei 2015) minister van Transport en Volkshuisvesting in het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, bij de verkiezingen van 24 mei was ze ook kandidaat voor het burgemeesterschap van Agaete, waar zij sinds 13 juni 2015 woordvoerster is van de Partido Popular (PP) in de oppositie van de Gemeenteraad van het vissersdorp.
1-AAAAislas-canarias-kopie-24.jpg


José Armengol  is
- in een coalitie van vijf partijen -
de nieuwe burgemeester van  Santa Brígida

SANTA BRÍGIDA - zaterdag 27 juni 2015 - De politieke partijen Ando Sataute, Unidos por Gran Canaria, Nueva Canarias(NC), PSOE en CCD vormen de nieuwe coalitie in het Gemeentebestuur van Santa Brígida, waarbij José Armengol (van Ando Satauteño) de nieuwe burgemeester is die zo mogelijk de stabiliteit van het Gemeentebestuur gedurende het mandaat 2015-2019 zal moeten garanderen.

De bovenstaande coalitie is tot stand gekomen, nadat een eerdere - moeizame - poging tot coalitievorming met vier partijen van: Ando Satauteño met Cambio por Sataute, Nueva Canarias (NC) en de PSOE was mislukt
.ando_sataute_3.png
armengol.jpgJosé Armengol  (van Ando Satauteño) is de nieuwe burgemeester vam de gemeente Santa Brígida  tijdens de legislatuur van 2015-2019.
ayuntamiento-santa-brigida.jpg

                                          Het Gemeentehuis van Santa Brígida.-
De geschiedenis van La Villa de Santa Brígida laat zien, dat wat betreft coalities met zoveel politieke partijen, vooral moties van wantrouwen van funeste invloed zijn op het Bestuur, wat mogelijk geen grote, bestuurlijke stabiliteit zal garanderen voor het komende mandaat (tot 2019).
1-AAAAislas-canarias-kopie-7.jpg


Gemeenteraadsvergadering
San Bartolomé de Tirajana

De Gemeente structureert zich in acht grote departementen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 27 juni 2015 - Burgemeester Marco Aurelio Pérez houdt in deze legislatuur dezelfde operationele organisatie aan als in zijn vorige bestuur, hoewel men meer belang zal hechten aan het specifieke vlak van de Sociale Voorzieningen.

Het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana, voorgezeten door burgemeester Marco Aurelio Pérez Sánchez, zal gedurende deze legislatuur gestructureerd zijn met acht grote departementen die geleid worden door de locoburgemeesters.
img_29045.jpgDeze departementen zijn dezelfde als in de voorgaande legislatuur, hoewel men deze tijdens dit mandaat uitbreidt met een departement dat zich specifiek zal wijden aan sociale zaken, met daarin de afdelingen: Sociale Dienstverlening; Drugsveslaving en Solidariteit, geleid door de vijfde locoburgemeester Yurena de las Nieves Tejera Cruz.

De andere departementen zijn die van:
- Economie en Financiën, 
   geleid door de derde locoburgemeester,
   Airam del Pino Martel Guedes;
- Gemeentelijke Dienst, Ruimtelijke Ordening en Milieubeleid
   dat geleid blijft worden door de tweede locoburgemeester,
   Fernando González Montoro;
- Toerisme,
   geleid door de zesde locoburgemeester
   Ramón Suárez Ojeda;
- Welzijn, Levenskwaliteit en Solidariteit,
   geleid door de vierde locoburgemeester en
   rechtstreeks verantwoordelijk voor
- Sport

   Roberto Martel Quintana;
- Burger Veiligheid     
   geleid door de zevende locoburgemeester
   José Carlos Álamo Ojeda
- Algemene Zaken, Cultuur en Sociale Actie
   geleid door de eerste locoburgemeester
   Elena Álamo Ojeda.

Dit voorstel is in de Gemeenteraadsvergadering gedaan door de burgemeester en is goedgekeurd met 15 stemmen die toebehoren aan de drie coalitiepartijen in het Gemeentebestuur, bestaande uit de Grupo Municipal de Agrupación de Vecinos en van de twee raadsleden van Unidos por Gran Canaria geïntegreerd in de Grupo Mixto, en met stemonthouding van de overige raadsleden in de oppositie

Informatieve Commissies
In dezelfde Gemeenteraadsvergadering - die op vrijdag 26 juni 2015 heeft plaatsgevonden in het Casa Consistorial (Gemeentehuis) in het historische centrum van Tunte (de oude kern van San Bartolomé de Tirajana) - is met unanimiteit de vestiging van het College van B&W vastgesteld door de gemeentelijke partijen en de benoeming van hun woordvoerders plus de samenstelling van vier permanente, informatieve commissies die tot steun zijn voor studie, debat en uitspraken voor zaken en dossiers die door de Gemeenteraad dienen te worden goedgekeurd.

 Concreet zijn dit de informatieve commissies voor:
- Economie,
  voorgezeten door wethouder
   Airam del Pino Martel Guedes;
- Sociale Zaken,
   voorgezeten door
   Elena Álamo Vega;
- Toerisme en Algemene Zaken
   voorgezeten door
   Ramón Suárez Ojeda;

- Begroting,
  Wat de commissie is die ook zal worden voorgezeten door de derde locoburgemeester die al
  verantwoordelijk is voor het departement Economie en die ook de Aanbestedingscommissie
 
 zal voorzitten met als leden de wethouders:
  - Roberto Martel,
  - Saida Valido
 - Amanda Cárdenes; 
 - de algemene secretaris, bemiddelaar en beheerder :de chef van de Dienst Contractering die
   ook zal optreden als commissiesecretaris, plus een technicus van het departement
   Contractering op het gebied van dossiers.

Datums voor het houden van de Gemeenteraadsvergaderingen
Met - als enige - stemonthouding, die van de twee wethouders van San Bartolomé también Puede, geïntegreerd in de Grupo Mixto, zijn de datums voor de gewone Gemeenteraadsvergaderingen vastgesteld. Die houdt men op eerste uitnodiging op elke laatste vrijdag van de maand, of op de daaropvolgende maandag in tweede oproep. Als dat samenvalt met een feestdag, of lang weekeinde, of om enig andere reden, zal de burgemeester de bevoegdheid hebben voor het bijenroepen van de vergadering op een willekeurige dag in de laatste week van de maand, of in de eerste week van de daaropvolgende maand.

Hetzelfde geldt voor de zittingen van B&W die plaatsvinden op de laatste vrijdag van de maand, maar niet in augustus, vanwege de plenaire vergaderingen; en de eerstvolgende zal plaatsvinden op 24 juli.

Consorcio Turístico (Toeristisch Consortium)
De Gemeenteraad heeft ook in de buitengewone vergadering van vrijdag 26 juni 2015 burgemeester Marco Aurelio Pérez en de twee wethouders Fernando González Montoro en Ramón Suárez Ojeda benoemd tot vertegenwoordigers van de Gemeente in het Consorcio Urbanístico Maspalomas (Consortium Bouwzaken Maspalomas), een instantie die is aangewezen voor het toeristisch herstel  en die momenteel blijft bestaan met vertegenwoordiging van de Gemeente en het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, waarbij de vertegenwoordigingen van de Canarische Regering en van de Spaans Staat zijn beëindigd in mei 2015.

Wethouders Onderwijraad

Eveneens heeft men in de Gemeenteraadsvergadering de benoeming goedgekeurd van de wethouders Carmen Pérez Pérez, Roberto Martel Quintana, Yurena Tejera Cruz, María Elena Espino Santana en Davinia Arbelo Almeida als vertegenwoordigers van de Gemeente in de
Consejo Escolar municipal (Gemeentelijke Onderwijsraad), en ook de wethouders die de Gemeente zullen gaan vertegenwoordigen in de consejos escolares (schoolbesturen ) van de:
- CEO’s (Scholengemeenschappen) van Tunte en Pancho Guerra,
- 14 Centros de Educación Infantil en Primaria (Kleuterscholen en Basisscholen),
- 4 Institutos de Educación Secundaria (Scholen voor het Vervolgonderwijs)
- Escuelas de Adultos (Volksuniversiteit voor het Onderwijs aan Volwassenen) - Oficial de
   Idiomas
(Officiële Talenopleiding).

 - Elektronische betaling aan leveranciers
- Programma ‘Zomer Universiteit 2015’
 
Verder heeft men de elektronische betaling aan leveranciers behandeld (voor factuurbedragen hoger dan €5.000,=) en de regeling van het programma van de ‘Zomer Universiteit 2015’, waarvoor de Gemeente samenwerkt met de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria.
1-AAAAislas-canarias-kopie-5.jpg


Carolina Darias gekozen als,
eerste vrouwelijke voorzitter
van het  Canarisch Parlement

CANARISCHE EILANDEN – dinsdag 23 juni 2015 - op dinsdag 23 juni 2015 is, om lokale tijd 12:54, de uitslag bekend gemaakt van de stemming waarmee het Canarische Parlement haar nieuwe voorzitter heeft gekozen voor de legislatuur 2014-2019, waarbij (zonder ongeldig uitgebrachte stemmen) met 53 stemmen voor en 25 blanco tot nieuwe voorzitter is gekozen: Carolina Darias San Sebastián.

Carolina Darias San Sebastián is geboren in Las Palmas de Gran Canaria op 25 november 1965. Ze is afgestudeerd in Rechten aan de Universiteit van La Laguna (Tenerife); ze is lid van de Partido Socialista de Canarias-PSOE; is wethouder geweest in de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria; vicevertegenwoordigster van de Spaanse Regering in Las Palmas en Parlementslid in het Canarische Parlement, waar zij woordvoerster was van de Commissie Gezondheidszorg.
Carolina_Darias.jpg carolina-darias--478x270.jpg

                                                 Carolina Darias San Sebastián
Vervolgens was Carolina Darias San Sebastián Gemeentelijk directeur voor Ruimtelijke Ordening, in het Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran Canaria; en van 2008 tot april 2011 Gedelegeerde van de Spaanse Regering op Canarias, deze functie heeft zij opgezegd, om zich kandidaat te stellen voor de regionale verkiezingen in 2011 als presidentskandidaat voor het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canarias.
sin-titulo.jpg

 Darias neemt op dinsdag 23 juni 2015 haar stoel als voorzitter van het Canarisch Parlement in. ↓
sin-titulo-1.jpgTot op het moment van haar verkiezing tot voorzitter van het Canarisch Parlement - op dinsdag 22 juni 2015 - was zij woordvoerster van de PSC/PSOE-fractie in het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria en woordvoerster van het Federaal Uitvoerend Comité van de PSOE.
1-AAAAislas-canarias-105.jpg


Duizenden Canari@’s betreuren het kiesstelsel,
dat nader bij Tanzania brengt, dan bij Europa

CANARISCHE EILANDEN - zondag 21 juni 2015 - Onder de 65 bestudeerde kiesstelsels neemt dat van Canarias de 64ste plaats in op de lijst van beste in democratische kwaliteit.

Sinds men de verkiezingsuitslagen kent, en de vertaling ervan in zetels in het Canarische Parlement met de duizenden stemmen die geen enkele vertegenwoordiging hebben behaald in de Kamer - door toepassing van een kieswet die een’ eigenaardig’ minimum als kiesdrempel bevat - is de verontrusting onder de bewoners van de Canarische Eilanden alleen maar toegenomen.
kiessysteem.jpg               Toegenomen verontrusting op Canarias na de verkiezingen van 24 mei 2015;
     burgers en politici hebben op vrijdag 19 juni 2015 hervorming van de Canarische wet
                                                       op het kiesstelsel geëist.
Het keerpunt, van deze steeds luider wordende onvrede is geportretteerd door massaal protest in de twee Canarische hoofdsteden, waarbij op vrijdag 19 juni 2015 duizenden mensen de straat op zijn gegaan, maar die geen aanhangers zijn van Coalición Canaria (CC), de partij die op 24 mei 2015 in aantal stemmen de derde grootste partij blijkt te zijn, maar waaraan de genoemde wet de meeste afgevaardigden (18) in het Parlement toekent, en ook niet verrassend, aan de PSOE, die met 18.000 stemmen meer dan CC, slechts 15 Parlementszetels behaalt.

Burgers en politici hebben op vrijdag 19 juni 2015 hervorming van de Canarische wet op het kiesstelsel geëist.

Daartegen hebben zich prominente leiders van Canarische formaties zoals van de Partido Popular (PP); Podemos; Nueva Canarias (NC); Ciudadanos (C’s); UPyD; IU Canarias; en Unidos por Gran Canaria zich zonder meer aangesloten bij de mobilisering.

“Canarias rekent met een kiesstelsel dat niet voldoet aan de kwaliteitsstandaard voor minimale democratie, welk erkend is door internationale organisaties,” zo verzekert men vanuit Demócratas para el Cambio (Democraten voor Verandering , de bevorderaars van het initiatief tot wijziging van de wet die niet gelijkwaardig de stemmen telt van minst bevolkte eilanden, ten opzichte van die van meest bevolkte eilanden.

Voor de burger-actiegroep is het Canarische kiesstelsel, “met afstand, het minst proportionele, meest beperkende, en het meest ongelijke in stemwaardering, van verkiezingen die in Spanje van kracht zijn.

“Onder de 65 kiesstelsels die bestudeerd zijn door de onlangs in Rechten en Politieke Wetenschappen afgestudeerde Madrileen, Carlos Fernández Esque , bezet Canarias de 64ste plaats, de op een na slechtste in democratische kwaliteit, en wordt alleen nog gevolgd door Tanzania,” zo benadrukt men.

In tegenstelling tot andere electorale gebeurtenissen, heeft de opkomst van sociale netwerken, “de overvloed aan perverse effecten aangetoond" van het huidige kiesstelsel op de Archipel. Zozeer zelfs, dat de campagne van de Demócratas para el Cambio (Democraten voor Verandering), genaamd: "El voto de cada canario no cuenta igual" (“De stem van elke Canari@ is niet gelijk,") via et de petitie op www.change.org waarmee men handtekeningen verzamelt ten gunste van de hervorming van het kiesstelsel,  (zie:  https://www.change.org/p/diputados-del-parlamento-de-canarias-el-voto-de-cada-canario-no-cuenta-igual-cambien-la-ley-electoral). In de week na 24-M heeft men al meer dan 25.000 nieuwe handtekeningen gekregen, en dat blijft toenemen.

Om een idee te krijgen van die genoemde “perverse effecten” is het voldoende om bijvoorbeeld te vergelijken hoe ongeveer 5.000 stemmen op een weinig bevolkt eiland zoals La Gomera veranderen in drie zetels in het Canarische Parlement, terwijl 55.000 stemmen van Canarische residenten op de diverse eilanden in het geval van C’s, geen enkele zetel krijgen omdat de stembiljetjes niet op dezelfde wijze worden geteld op alle eilanden, zo herinnert het burgerplatform zonder winstoogmerk, dat haar activiteiten is gestart in 2007.

De vervorming die deze wet veroorzaakt in de vertegenwoordiging van minderheden en meerderheden op Canarias zorgt er ook voor, volgens het Burgerplatform, “dat 147.000 stemmen afkomstig van de twee meest bevolkte eilanden - Tenerife en Gran Canaria - niet in aanmerking zijn genomen vanwege de in de wet vervatte kiesdrempel. Wat betekent, dat 16% van de geldig uitgebrachte stemmen in de prullenmand is beland.”

Drievoudige pariteit*
De Canarische kieswet bepaalt niet uitsluitend meerderheden, maar een ‘sui géneris’-formule (een eigen-aardige hoedanigheid, die niet onder een algemene omschrijving of rangschikking te brengen is) welke duidelijk de gebeurtenissen overheerst, genoemd: drievoudige pariteit*.

En wat betreft meerderheden, de kieswet staat slechts toegang tot het Parlement toe van de partijen die meer dan 6% van de stemmen op geheel Canarias behalen, of meer dan 30% van een eiland in het bijzonder.

Als zodanig kunnen 10.000 bewoners van El Hierro drie gedeputeerden kiezen, terwijl de bijna 900.000 kiezers op Gran Canaria en Tenerife er slechts 15 kunnen kiezen, in elk van beide gevallen.

Als gevolg van de drievoudige pariteit, verdeelt het kiesstelsel Canarias in zeven kiesdistricten (een per eiland) en verdeelt men de 60 Parlementszetels volgens een drievoudige pariteit: de provincie Santa Cruz de Tenerife en de provincie Las Palmas hebben samen 30 zetels (15 elk) en de vijf minst bevolkte eilanden beschikken over hetzelfde aantal zetels in het Parlement (30), wat opgeteld wordt bij dat van de hoofdeilanden (30).

Dit web van barrières betekent, dat in een samenleving van 2,2 miljoen mensen, de 1,8 miljoen mensen die wonen op Gran Canaria en Tenerife net zoveel afgevaardigden kiezen als de 400.000 burgers die La Palma, El Hierro, La Gomera, Lanzarote en Fuerteventura tellen. "Zo doet men de democratie geweld aan,” dit wil zeggen: “Op Canaria beslist de minderheid,” zo concludeert Demócratas para el Cambio.
*Pariteit
Pariteit = gelijke, evenwichtige verdeling, voorbeelden: `In België wordt bij de vorming van een Regering rekening gehouden met pariteit van de taalgroepen; en op Canarias doet met dit met pariteit  - echter niet reëel - van eilandgroepen.
1-AAAAislas-canarias-52.jpg


Morales zegt toe,
zijn succesvolle bestuurservaring in Agüimes;
over te willen brengen op het Eilandbestuur

GRAN CANARIA - zaterdag 20 juni 2015 - Antonio Morales Méndez, de leider van de lijst Nueva Canarias is - met steun van de PSOE en Podemos, voor het mandaat 2015-2019 - geïnstalleerd als president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria.

Morales volgt daarmee José Miguel Bravo de Laguna (PP) op, en heeft toegezegd, dat hij zijn (sinds 1987) 24-jarige, succesvolle, bestuurservaring als burgemeester van zijn geboorteplaats Agüimes) wil overbrengen op het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria.
1434830044441.jpg
thumb-9.jpg
moralesinauguracin.jpg
1434830224520-1.jpg 1434830279288.jpg                                             Het stokje wordt overgedragen.
1434830279098.jpg

1434830224397.jpg
Morales heeft benadrukt, dat in die jaren de stad is geëvolueerd van een bastion van armoede waarin de bewoners leefden, naar een bron van vooruitgang.
In dit verband sprak hij zijn voornemen uit, om dit succesvolle model - dat heeft geleid tot de voortuitgang van Agüimes - toe te passen op Gran Canaria.
canarias-parlamento-rodriguez-antonio-efeangelediima20150525032017.jpg             Zondag 24 mei 2015: Morales viert samen met partijgenoot Román Rodríguez
                                        de Nueva Canarias verkiezingsoverwinning.

Hay Plan
Morales heeft in zijn inaugurele rede laten weten, dat hij een werkgelegenheidsplan wil uitvoeren met bijzondere attentie voor jongeren, meer aandacht wil geven aan sociale zaken, aan duurzaamheid, en dat hij een impuls wil geven aan hernieuwbare energie.
antonio-morales.jpg

Morales is aan de Universiteit van La Laguna (Tenerife) afgestudeerd in Geografie en Geschiedenis, met specialisatie in Kunstgeschiedenis. Hij is sinds 1987 burgemeester van Agüimes namens de onafhankelijke Kieslijst Roque Aguayro.

Hij is minister geweest in het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria en is sinds 1990 oprichter/voorzitter van de Zuidoostelijke Agglomeratie.

In de afgelopen jaren heeft Morales zich met name ingezet voor het installeren van hernieuwbare energie op de Canarische Eilanden en hij is lid van de Actiegroep voor een Nieuw Energiemodel voor Gran Canaria.

Antonio Morales Méndez heeft drie boeken gepubliceerd: - 'Reflexiones Compartidas' (‘Gedeelde Begrippen’), - 'Nos Faltan Luces. Reflexiones sobre un nuevo modelo energético'    (‘Ons Ontbreekt Licht. Gedeelde Begrippen over een nieuw energiemodel’) - ‘Tiempos difíciles. Apuntes para repensar la democracia',    ('Moeilijke Tijden. Toelichting op de heroverweging van de democratie'), en talrijke artikelen in de diverse communicatiemedia en gespecialiseerde tijdschriften.
1-AAAAislas-canarias-3.jpg


Nieuwe Canarische Regering:
CC krijgt zes ministeries
en de PSOE vier

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 20 juni 2015 - Coalición Canaria (CC) en de Partido Socialista Canario-PSOE hebben op vrijdag de coalitiebesprekingen afgerond met de verdeling van de ministeries voor de beide partijen.

De nationalisten hebben, naast Algemene Zaken - met Fernando Clavijo als president van de Canarische Regering - zes ministeries. De socialisten hebben zich meester gemaakt van vier departementen plus het vicepresidentschap, voor Patricia Hernández. De PSOE zal ook de Kamervoorzitter van het Canarische Parlement leveren.
naamloos-67.png20060707133209178.jpg

De ministeries voor de nationalisten zijn:
- Financiën, Economie en Veiligheid;
- Regionaal Beleid en Milieuzaken,
- Landbouw, Veeteelt, Visserij en Water,
- Industrie, Handel, Energie en Toerisme, -
Onderwijs, - Cultuur en Sport.

De ministeries voor de socialisten zijn:
- Algemene Zaken, Justitie en Gelijkheid
- Gezondheid, -
-  Sociale Voorzieningen, Werkgelegenheid en Volkshuisvesting,
 - Openbare Werken, Transport, Economische Bevordering en Havens.
1-AAAAislas-canarias-2.jpg


Duizenden personen vragen
in de hoofdstad van Gran Canaria
om verandering van het kiessysteem

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 20 juni 2015 - Duizenden personen hebben op vrijdag 19 juni 2015 meegedaan aan de manifestatie in de hoofdstad van Gran Canaria voor de hervorming van het kiessysteem. De protestmars is vertrokken vanaf het Plaza del Obelisco en eindigde op het Plaza O’Shanahan bij de zetel van de Canarische Regering.

“Men noemt het democratie en dat is het niet,” was een van de leuzen in de protestmars die is georganiseerd door de actiegroep Foro Cívico Demócratas para el Cambio en waaraan politici hebben deelgenomen zoals Román Rodríguez van Nueva Canarias (NC), de hoofdstedelijke burgemeester, de socialist Augusto Hidalgo, die is meegekomen met enkele leden van zijn partij, de PSOE, ondanks dat deze partij het protest officieel niet steunt.
1434753752414.jpg
1434753746507.jpg
1434753775395.jpg
1434753741081.jpg
1434753780665.jpg
1434753704370.jpg
In de eerste rij van de manifestatie waren present de PP kandidate bij de verkiezingen van 24 mei 2015, Australia Navarro; de gekozen president in het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, Antonio Morales (NC); en de voormalige president van de Deelstaat en stichter van de CCD, Lorenzo Olarte.
1434753741083.jpg 1434753741086-1.jpg
1434753741102.jpg 1434753747012.jpg
1434753741089.jpg
1434753704259.jpg 1434753704284.jpg
1434753741086.jpg
1434753752050.jpg
1434753759565.jpg

1434753770052.jpg1434753770088.jpgAan de kop van de stoet hebben zich ook laten zien, de leider van Podemos in het Canarische Parlement, Noemí Santana; en de wethouder van de Ciudadanos in Las Palmas de Gran Canaria, Beatriz Correas.
1-AAAAislas-canarias-1.jpg


De LPGC Puede-wethouders
verlagen hun salaris

Ze ontvangen iets meer dan €1.800,= per maand
in plaats van  de gebruikelijke €3.000,=

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 19 juni 2015 - De wethouders van de politieke partij Las Palmas de Gran Canaria Puede (LPGCP) verlagen hun te ontvangen salarissen voor hun werkzaamheden in het Gemeentebestuur van de hoofdstad van Gran Canaria, en passen deze inkomens zodoende aan, op wat er is voorzien in de ethische code van hun partij, die bepaalt, dat men niet meer zal kunnen verdienen dan drie keer het wettelijk vastgestelde minimumloon, zo hebben zij op vrijdag 18 juni 2015 laten weten.

De zes wethouders van deze partij die het Gemeentebestuur vormt, samen met de zeven wethouders van de PSOE en de twee van Nueva Canarias(NC), ontvangen zodoende een bruto maandsalaris van iets meer dan €1.800,= in plaats van de ongeveer €3000,= die ze zouden moeten ontvangen volgens de salarisbarometer die geheerst heeft in de afgelopen jaren in dit Gemeentebestuur en wat zich in mandaat zal aanhouden.
635698075444048717w.jpg                                             De socialist Augusto Hidalgo,
    na in juni 2015 gekozen te zijn tot nieuwe burgemeester van Las Palmas de Gran Canaria,

De salarissen van de wethouders zijn namelijk de kwestie waarover het meest is gedebatteerd tijdens de eerste Raadsvergadering, na de constituerende zitting van het nieuwe Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran Canaria op zaterdag 13 juni 2015, voor het goedkeuren van de structuur van het gemeentebestuur, de verdeling van de departementen en de salarisschaal voor hun functies.

Aangenomen met de stemmen van de regerende wethouders en eveneens met een meerderheid van de oppositie, bestaande uit elf raadsleden van de Partido Popular (PP), twee van Unidos por Gran Canaria en twee van Ciudadanos, waarbij de laatstgenoemden de enige waren die maatregel niet steunden en zich van stemming hebben onthouden, wat inhoudt dat de salarissen van de Gemeenteraadsleden blijven zoals ze tot nu tor waren.

De enige uitzondering zal de gemeentesecretaris zijn, de socialiste Encarna Galván, die haar salaris heeft verlaagd vanwege het feit dat haar functie toegevoegde inkomsten met zich meebrengt ter compensatie van buitengewone verantwoordelijkheden die gerelateerd zijn aan haar functies, welke zij heeft afgewezen om aan te houden, omdat deze compensatie haar salaris hoger zou maken dan dat van de burgemeester en dat van de wethouders van LPGCP.

De salarisvermindering geldt alleen voor de LPGCP wethouders en niet voor de overige raadsleden in het Gemeentebestuur, waarbij men van mening is, dat men recht heeft op de salarissen voor hun functie, omdat die ‘aanvaardbaar zijn als gematigd”; omdat, zoals men zegt, deze lager zijn dan wat veel wegwerkers in dienst van de Gemeente verdienen.
1-AAAAislas-canarias.jpg


NC, PSOE en Podemos verdelen 19 departementen
in het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria

GRAN CANARIA - vrijdag 19 juni 2015 - NC, PSOE en Podemos hebben op donderdag 18 juni 2015 een regeeraccoord ondertekend voor het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria.
Drie vicepresidenten
De door het Eilandbestuur gekozen president, Antino Morales, regeert samen met drie vicepresidenten het nieuwe Cabildo (Eilandbestuur):
- Ángel Víctor Torres, PSOE, eerste
- Juan Manuel Brito, Podemos, tweede
- iemand van Nueva Canarias die nog benoemd moet worden, derde
CabGrCan.jpg

Nueva Canarias krijgt negen Departementen:
- Algemene Zaken;
- Economische Ontwikkeling
- Energie en I+D+i;
- Financiën;
- Primaire Sector en Voedselbeheer;
- Regionaal Beleid;
- Regeringssamenwerking en Internationale Solidariteit
- Cultuur
- Toerisme, Industrie, Handel en Ambachten.

De Socialiste beheren:
- Openbare Werken en Infrastructuur;
- Sport;
- Sociaal Beleid en Toegankelijkheid
- Transport en Mobiliteit;
- Personeelszaken
- Organisatie;
- Werkgelegenheid
- Transparantie.

Podemos krijgt vier Departementen:
- Milieuzaken,
- Noodsituaties en Burgerparticipatie,
- Onderwijs en Jeugdzaken,
- Architectuur en Volkshuisvesting,
- Gelijkheid.

Raad van State
De Raad van Sate bestaat uit de president, de drie vicepresidenten, drie leden van de Nueva Canarias (NC), twee van de PSOE en een van Podemos, zo heeft Morales laten weten, die op maandag 22 juni 2015 de decreten zal ondertekenen voor de benoeming van eilandministers.

Het regeerakkoord zal in juli 2015 gepresenteerd worden en zal bestaan uit de 12 punten die de drie regeringspartijen zijn overeengekomen en die beantwoorden, “aan hun ‘vastbesloten voornemen’ het bezuinigingsbeleid te wijzigen voor ander beleid, dat de economie bevordert en dat pluraal en sociaal zal zijn”, zo heeft Morales benadrukt.

Hay Plan
Het plan tegen armoede en ongelijkheid zal ten minste vijf miljoen euro krijgen toebedeeld en heeft prioriteit in de uit te voeren taken; en als tweede,  het programma voor het bestrijden van de werkloosheid, waar nog eens 5 miljoen euro aan zal worden toegekend.

Morales heeft opgemerkt, dat men het plan zal uitwerken in samenwerking met de Gemneeten, NGO’s en instellingen die strijden tegen sociale uitsluiting.

Volgens het ondertekende coalitie akkoord, wil het nieuwe Cabildo (Eilandbestuur) zich verzetten tegen de woninguitzetting door wanbetaling ten gevolge van de crisis, de eilandrekeningen op orde houden met de bank imstellingen die woninguitzetting uitvoeren; en een eilandkantoor oprichten voor het coördineren van deze acties.

Het streven naar duurzame energie, om energie-soevereiniteit te bereiken, is een van de punten van het regeerakkoord, zo heeft Morales,aangegeven, die de oprichting van een Eilandraad voor Energie en Water heeft aangekondigd, waarvan de 21 Gemeenten op het Eiland deel uitmaken; en een ander streven,  voor programma's met subsidies voor energie; evenals een een Raad voor het uitvoeren van subsidieprogramma’s voor energievoorziening.

De ontwikkeling van het beleid van gendergelijkheid, van de strijd tegen seksueel geweld en voor diversiteit, waarvoor een LGBT Eilandbemiddelingsdienst zal worden gecreëerd, zijn andere belangrijke maatregelen van het nieuwe Eilandbestuur, aldus Morales.

Ook de redding van de primaire sector om de voedsel-afhankelijkheid te verminderen, met beleid om de consumptie van Gran Canaria te bevorderen, is een ander doel van het nieuwe Eilandcoalitie

De strategie in het regeerakkoord omvat o.a. ook een investeringsplan voor het bevorderen van strategische sectoren van het eiland; openbare- en private werken; de verbetering van de openbare diensten en de samenwerking met de Gemeenten; het opkomen voor de openbare dienstverlening; en het bevorderen van de burgerparticipatie.

Vertrouwen
De drie partijen in de Cabildo coalitie hebben in het ondertekende regeerakkoord toegezegd in dit mandaat geen moties van wantrouwen, of afkeuring, van enige leden van het Eilandbestuur, of tegen de eilandbegroting, te zullen ondersteunen; en de acties van de raamovereenkomst te zullen steunen door te zoeken naar overeenstemming tussen de drie fracties en naar de inlijving van nieuwe initiatieven.

Zo is men de oprichting overeengekomen van een Commissie van Toezicht op de naleving van het regeer akkoord, waarin drie vertegenwoordigers van elke regeringspartij zitting hebben, wat de jaarlijkse richtlijnen van het eilandbestuur zal aangeven, vooral inzake de begroting; en het vormen van een Coördinatiecommissie voor het beheer van het eilandbestuur.
islas-canarias-45.jpg


De PSOE gaat regeren
in 10 gemeenten op Gran Canaria
met een plan tegen uitsluiting
en een ethische code,
als de eerste projecten van Hidalgo

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - Augusto Hidalgo (PSOE) is tot burgemeester benoemd voor de tiende legislatuur van Las Palmas de Gran Canaria na de absolute meerderheid te hebben verkregen met steun van de zeven wethouders van de PSOE, de zes wethouders van Las Palmas de Gran Canaria Puede en de twee wethouders van Nueva Canarias

De vertrekkende burgemeester, Juan José Cardona, ontving tien stemmen van de Partido Popular (PP), terwijl Ciudadanos en Unidos por Gran Canaria zich van stemming hebben onthouden tijdens de eerste zitting van de nieuwe Gemeenteraad.
img_28820.jpg
                                                             Augusto Hidalgo.
000000567459.jpgDe nieuwe burgemeester van Las Palmas de Gran Canaria, Augusto Hidalgo, was voordien woorvoerder van de PSOE-fractie in de oppositie van h
et Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria. (VIDEO: https://youtu.be/GmRHULEMyBM ).
379427-1p.jpg

            De burgemeester van Las Palmas de Gran Canaria , op maandag 15 juni 2015

De burgemeester van Las Palmas de Gran Canaria, Augusto Hidalgo (zie: http://www.augustohidalgo.es), heeft op maandag 15 juni 2015 - zijn eerste werkdag als burgemeester in een coalitie van drie partijen - aangekondigd een plan te zullen opstellen tegen de sociale uitsluiting, en een ethische code voor het gedrag van de wethouders in zijn Gemeentebestuur.
Dit zijn de eerste initiatieven waar zijn Gemeentebestuur aan zal gaan werken.

De PSOE gaat regeren in 10 gemeenten  op Gran Canaria en in het Eilandbestuur van Gran Canaria
De socialisten zijn aanwezig  in de gemeentehuizen van:
Las Palmas de Gran Canaria,
- La Aldea,
- Ingenio,
- Arucas,
-  Artenara 
- Agaete,
en in de coalities in:
- Santa Brígida,
- Firgas,
- Telde 
- Santa Lucía
kleurlogoCanarias.png


Applaus, tranen, en vuurpijlen
voor de nieuwe burgemeester van Agaete

AGAETE - zaterdag 13 juni 2015 - Na een mandaat van 20 jaar Partido Popular (PP), is – met steun van Alternativa ciudadana por Agaete - Nueva Canarias(AlPA-NC) -  de socialist Juan Ramón Martín burgemeester van Agaete geworden. Locoburgemeester is Carlos Álamo.

 Zij lossen na 20 jaar Antonio Calcines en zijn echtgenote María del Carmen Rosario, na 20 jaar aan de leiding in Agaete af.
thumb-5.jpg                            De socialist Juan Ramón Martín (links op de foto)
                                            is burgemeester van Agaete geworden.
                                  Locoburgemeester is Carlos Alamo (rechts op de foto).
IMG_8715Copy.JPG
Er zijn acht departementen voor de wethouders van de twee partijen in de nieuwe coalitie:

- Algemene Zaken (PSOE)
- Economie (PSOE)
- Financiën (PSOE)
- Sociale Zaken (PSOE)
- Onderwijs (PSOE)
- Bouwzaken (AlPA-NC)
- Werkgelegenheid (AlPA-NC)
- Lokale Ontwikkeling (AlPA-NC)
kleurlogoCanarias.png


Men organiseert in de twee hoofdsteden
van de Canarische Eilanden
demonstraties tegen de kieswet

Verbijstering: dat Paulino Rivero
- na acht jaar aan de macht te zijn geweest -
nu de hervorming ondersteunt

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 29 mei 2015 - De actiegroep Demócratas para el Cambio (Democraten voor Verandering) is van mening, dat de hervorming van de Canarische kieswet niet kan worden uitgesteld, deze overtuiging is versterkt na de verkiezingen van zondag 24 mei 2015. Zozeer zelfs, dat het platform demonstraties aan het regelen is die, in de woorden van Vicente Mujica: “vrijwel zeker”, plaats zullen vinden op donderdag 4 juni 2105; in ieder geval in de twee hoofdsteden van de deelstaat: in Las Palmas de Gran Canaria en in Santa Cruz de Tenerife.

Mújica heeft dit voornemen van Demócratas para el Cambio aan de persmedia laten weten, “na ‘verrast’ te zijn,” zo erkent hij, door de onverwachte steun van de nog zittende president van de Canarische Regering, Paulino Riverso; een indirecte steun, en nu gewoon symbolisch.
reforma-electoral-canaria--644x362.jpg                                   Las Palmas de Gran Canaria. - januari 2014 -
                     een demonstratie voor hervorming van de Canarische kieswet
canarias-ley-electoral--644x362-1.jpg
                                Een plenaire zitting van het Canarische Parlement:

In ieder geval heeft de plotselinge steunbetuiging van - de tot voor kort leider van Coalición Canaria (CC) geweest zijnde - Paulino Rivero voor het idee, de kieswet te wijzigen, niet alleen deze burgergroepering verrast, maar zeker ook de politieke partijen die het meest benadeeld zijn door het de filter van het specifieke systeem van de Archipel waaraan de stemming onderworpen is. Bij Podemos en Ciudadanos is men het eens met de vroegtijdige verklaringen van Rivero.

De woordvoerder van de actiegroep, die al jarenlang de noodzaak van de wetswijzing propageert, hecht niet veel belang aan de woorden van Rivero (“als iemand van mening veranderd, uitstekend”), want hij herinnert eraan, “dat Rivero destijds niet antwoordde,op het schrijven, waarin de organisatie haar argumenten uiteen heef gezet.”

Feit is, dat het antwoord pas kwam, nadat de Diputado del Común (Ombudsman), Jerónimo Saavedra, daarop heeft aangedrongen; een antwoord, dat - bovendien - niet was ondertekend door de president van de Canarische Regering, maar door voormalige commissaris Fernando Ríos Rull, zo legt Mujica uit.

Bij Demócratas para el Cambio is men ervan overtuigd, dat - los van wat Rivero nu denkt - de hervorming van de kieswet er uiteindelijk zal komen.

“We zijn al acht jaar met deze kwestie bezig en onze petitie op www.change.org [met duizenden steunbetuigingen] is al anderhalve maand tot twee maanden voor de verkiezingen gedaan. Wij denken, dat het er dit keer van zal komen,” zo heeft de vertegenwoordiger van de actiegroep uiteengezet, die zijn hoop vestigt op de ‘situatie’ die 24-M teweeg heeft gebracht. “Een situatie, waarin CC niet zich niet alleen eigen maakt van meer zetels dan de PSOE en de PP, ondanks dat ze minder stemmen hebben, maar wel, dat - bovendien - 18,1% van de formuliertjes met de nationalistisch kleur dient voor het verkrijgen van 18 zetels terwijl 14,53% van de stemmen is uitgebracht op Podemos, wat amper zeven parlementszetels betekent.

Situaties, die zich verkiezing na verkiezing herhalen; maar die - dankzij het informatieve werk van de Demócratas para el Cambio, van andere actiegroepen en van bepaalde politieke partijen - hun langste tijd gehad zullen hebben.

Met de bedoeling te profiteren van de gunstige situatie voor een verandering in het systeem dat 24-M met zich heeft meegebracht, zal de actiegroep binnenkort mobilisaties uitvoeren. Hoewel men nog geen datum of locatie heeft vastgesteld, is het aanvankelijke idee, dat deze zowel in Sant Cruz de Tenerife plaats zullen vinden, evenals in Las Palmas de Gran Canaria. Vicente Mujica heeft laten weten dat de groep bijeen zal komen om die maatregel te nemen.

Geen voordelen
De algemene secretaris van Podemos op Canarias, Meri Pita, heeft in een persinterview de verzekering gegeven, dat het huidige kiessysteem geen sociale voordelen heeft opgeleverd en ondersteunde deze zaak en verklaarde, bijvoorbeeld - op basis van gegevens van het Rode Kruis - dat het, in procenten uitgedrukt, de burgers van El Hierro zijn, die het meeste sociale voordeel hebben gehad vanwege het feit, dat deze eilanden met inherente problemen van geografische isolatie te maken hebben, het zogenoemde ‘dubbele insulaire karakter’. "Die electorale prevalentie is niet winstgevend geweest, en dat is een kwestie met een politieke achtergrond," zo benadrukt de algemene secretaris van Podemos, die de toezegging van haar leden gegarandeerd, "deze ondemocratische cirkel te doorbreken.”

Pita, die de kieswet in verbinding brengt met de eilandherkomst van CC-aanhangers, kwalificeert het als een ‘slechte grap’ en drijft de spot met de plotselinge toetreding van Paulino Rivero tot de actiegroep die de hervorming ervan eist; en die de hand heeft uitgestoken naar de overige partijen voor het beëindigen van de status quo die het specifieke systeem van de Archipel oplegt. “We gaan ze aan de haren trekken,” zo heeft Pita gewaarschuwd.

En ja, Podemos is benadeeld is bij de Parlementsverkiezingen - en zelfs meer dan Cuidadonos de andere opkomende politieke partij - wiens feitelijke 54.000 stemmen niet hebben geleid tot ook maar een zetel. Een feit, dat schril contrasteert met een ander soortgelijk beeld: de minder dan 5.000 formuliertjes waarmee de Agrupación Socialista Gomera (Socialistische Partij van La Gomera) van Casimiro Curbelo aan wel drie parlementszetels komt.

“Deze keer is het volk zich meer bewust van wat er gebeurt; wij gaan er voor strijden, dat deze kwestie niet in de vergetelheid raakt,” zo reageert Melissa Rodríguez ter zake, die kandidate was in de partij van Albert Rivera voor het Presidentschap van de Canarische Regering.

Met betrekking tot de woorden van Rivero, heeft Rodríguez benadrukt, dat haar dit "vreemd" en "opvallend" voorkomt, gezien het feit, dat de nationalist acht jaar de Canarische Regering heeft voorgezeten. “Ik weet niet of dit beantwoordt aan een persoonlijk gevoel, of dat het uit wanhoop is” zo oordeelt zij.
kleurlogoCanarias.png


González verzekert,
dat diverse getuigen verklaren,
voor hun stem geld te hebben ontvangen

De Guardia Civil houdt het onderzoek open voor een
verondersteld kopen van stemmen  in  Mogán

MOGÁN - donderdag 28 mei 2015 - De burgemeester van Mogán, Paco González, heeft bevestigd, dat de Guardia Civil onderzoek verricht naar vermeende corruptie wegens het kopen van stemmen; en laat weten, dat er getuigen zijn die verzekeren, “dat men hen geld heeft geboden voor hun stem.”

In verklaringen voor Radio Mogán heeft Paco González - die nog steeds burgemeester is - aangegeven, dat het gaat om een vermoedelijk electoraal delict, ”welke politieke vorming al een geschiedenis heeft, in het bijzonder de leider ervan,” dus vermijdt hij commentaar te leveren op de zaak in afwachting van de resultaten van het onderzoek.
img_28523.jpg

González heeft verzekerd dat in de gehele gemeente, op zondag 24 mei 2015, de bewoners zich ervan bewust waren en commentaar leverden, dat in Arguineguín, Playa de Mogán en Mogán Pueblo, “men stemmen aan het kopen was.” Hij betreurt de grote druk en de intimidatie die er was in de stembureaus en op straat tijdens de verkiezingsdag, en de aanzienlijke toename van het aantal per post uitgebrachte stemmen.

“We hebben ruim 800 stemmen verloren en de toename van de stemmen per post verrast me; zelfs de Junta Electoral (Kiesraad) heeft extra formuliertjes aan de Gemeente moeten vragen,” zo heeft González opgemerkt.

“Die stemmen voegen we toe, als we weten vanwaar die komen dankzij verborgen economische krachten; bedrijven, die ter verantwoording zullen worden geroepen en die zich vanaf nu veranderen in hypotheken, die ten koste van de gemeente zullen gaan,” zo heeft hij toegevoegd.
MognPuerto.jpg

Coalities
Wat betreft de onderhandeling voor het formeren van een bestuur, heeft hij verduidelijkd, dat er een andere politieke partij is die 10 raadszetels heeft behaald, tegenover de 8 van de Partido Popular (PP), en zij zijn het, die het bestuur moeten vormen.

“Tot nu toe heeft niemand me gebeld voor het sluiten van een akkoord,” zo heeft González bevestigd, hoewel hij heeft laten weten dat hij, behalve met Ciuca, zal onderhandelen met de overige formaties.
img_28498.jpg
                                            Een  leeg stemhokje in Arguineguín.
De Guardia Civil houdt het onderzoek open voor een verondersteld kopen van stemmen in Mogán
De verkiezings notulen van Arguineguín bevatten onregelmatigheden die zijn toe te schrijven aan de drie Ciuca controleurs. De Guardia Civil houdt het onderzoek open voor een verondersteld kopen van stemmen in Mogán, zo heeft het perskabinet laten weten van het Commissariaat van Las Palmas de Gran Canaria, hoewel men niet meer details heeft kunnen verstrekken over de operatie.

De gemeente weet nog steeds niet voor 100% wat het resultaat van de verkiezingen is, ondanks dat er twee dagen na de verkiezingen zijn verstreken. De Junta Electoral (Kiesraad) merkt op, dat men vanaf woensdag 27 mei 2015 met de officiële telling zal aanvangen en laat weten, dat men hen geen incidenten heeft gemeld.

De notulen van het stembureau in Arguineguín bevatten zeker drie onregelmatigheden welke begaan zijn door de Ciudadanos para el Cambio controleurs, de partij waartegen men deze aanklachten heeft ingediend wegens het mogelijk kopen van stemmen, zoals men aan de persmedia heeft laten weten.

De notulen met datum 24 mei laten zien, dat de drie controleurs van de politieke partij Ciuca hun stem hadden moeten uitbrengen in district3, sectie 001, tafel B, maar ze hebben dit echter gedaan in district 4, sectie 001, tafel B.

Hertelling van de huidige stemmen

Met 93,12% van de tot nu toe getelde stemmen, neemt Ciuca in dit gemeentebestuur zitting met 41% van de stemmen en krijgt daarmee 10 wethouders. De op een na meest gekozen partij is de PP met 35,7% van de stemmen, terwijl de PSOE twee wethouders krijgt met 8,02% van de stemmen. Nueva Canarias (NC) heeft 5,03% van de stemmen behaald, waardoor men met een wethouder vertegenwoordigd is.

Volgens de tot nu toe bestaande gegevens, is de meest aangewezen kandidaat voor het verkrijgen van de resterende wethouderszetel de PP, maar dat wist men op woensdag 27 mei nog niet. Bovendien heeft Nueva Canarias (NC) al laten weten, dat men geen coalitie aangaat met een burgemeester (m/v) die beschuldigd wordt van corruptie.

 De zaak van Ciuca is opmerkelijk, omdat men met 24,47% van de stemmen 6 wethouders behaalde bij de verkiezing in 2011 en men nu gegroeid is naar 10 wethouders, terwijl de PP in de gemeente regeerde met 11 wethouders en in 2011 ruim de helft van de kiezers de kandidaatstelling steunde (50,65%).

Er moet aan herinnerd worden, dat beide politici, zowel Onalia Bueno (Ciuca), evenals Francisco González (PP), beschuldigden zijn in de zogenoemde ‘Gondola’-zaak, een onderzoek op de Eilanden naar vermeende corruptie in deze toeristengemeente, waarbij sinds 2006 de Rechtbank in de instructiefase is verzand, en dat onder de meerdere veronderstelde delicten ook die van de verkiezingen zijn, vanwege het kopen van stemmen.
kleurlogoCanarias.png


Winst voor Podemos en PSOE
en groot verlies voor de conservatieven
in Spanje

SPANJE - dinsdag 26 mei 2015 - Ruim 35 miljoen Spanjaarden hebben op zondag 24 mei 2015 hun stem uitgebracht in de Deelstaat- en Gemeenteraadsverkiezingen.

De absolute macht van de Partido Popular (PP) is in het hele land voorbij en zelfs de bakermatten van de PP: Madrid, Valencia en Castilla la Mancha, hebben flinke klappen gekregen.
Door de verkiezingsuitslagen van 24 mei 2015 en via eventuele samenwerkingen van:
- Podemos en hun kartel van regionale partijen,
- Ciudadanos
- PSOE
kan de macht van de conservatieven flink afnemen.
verkiezingen12.jpgEen van de grootste politieke aardverschuivingen heeft plaatsgevonden in Barcelona waar de linkse afstammeling van Podemos, Barcelona en Común, met de politiek onervaren activiste Ada Colau, de PP achter zich heeft gelaten.

Barcelona Comú is een tak van Podemos die daarmee dus de grootste van de Catalaanse hoofdstad is geworden met 11 wethouders gevolgd door de CiU met 10, Ciutadans met 5 en het nationalistische ERC met 5 wethouders. De socialisten hebben 4 en de conservatieven slechts 3 wethouders.

Ook in Madrid was het spannend, waar de PP weliswaar opnieuw heeft weten te winnen maar dit heeft gedaan met slechts een gedeputeerde meer dan AhoraMadrid, een andere tak van Podemos. De PP wist 21 wethouders te krijgen, gevolgd door:
- AhoraMadrid 20,
- de PSOE 9,
- Ciudadanos 7,
door mogelijke samenwerkingen van andere partijen zal de PP de macht verliezen over een van hun bakermatten waar de conservatieven al tientallen jaren aan de macht waren.

Een andere bakermat van de PP is Valencia waar de conservatieven met weliswaar met 10 wethouders opnieuw heeft weten te winnen, maar met in hun nek:
- Compromis 9,
- Ciudadanos 6,
- de PSOE 5,
ook hier zal de PP haar macht gaan verliezen door samenwerking tussen de overige partijen.

Deelstaatverkiezingen
Bij de regionale verkiezingen heeft de PP weliswaar nog in bijna alle autonome deelstaten weten te winnen, maar feit is, dat men niet langer de meerderheid heeft, waardoor de PP de macht op veel plaatsen zal verliezen. In de Comunitat Valenciana bijvoorbeeld heeft de PP 31 zetels weten te behalen maar:
- de PSOE 23,
- Compromis 19,
- Ciudadanos 13,
- Podemos 13,
ook hier zullen de links partijen gaan samenwerken waardoor coalities worden gevormd om zo de macht van de PP te breken.

Datzelfde geldt voor de Comunidad de Madrid waar de PP - traditiegetrouw - wist te winnen: met 48 zetels maar… geen meerderheid heeft. De PSOE heeft 37 zetels weten binnen te halen en Podemos 27 gevolgd door Ciudadanos met 17 zetels.

Ongetwijfeld zal hier hetzelfde gaan gebeuren als in de stad Madrid, de links partijen  een coalitie zullen  aangaan om de macht van de Partido Popular te breken.

Castilla la Mancha is een derde grote bakermat van de conservatieve PP en ook hier hebben zij opnieuw weten te winnen met 16 zetels, maar dat zijn er slechts twee meer dan de PSOE die 14 zetels heeft behaald. Podemos heeft ook hier haar intrede weten  te doen met 3 zetels en dankzij een mogelijke samenwerking tussen PSOE en Podemos zal de macht van de PP ook hier aanzienlijk minder zijn.

Spanje
Al met al heeft de Partido Popular (PP) weliswaar op veel plaatsen nog steeds de meeste stemmen weten te verkrijgen maar lang niet genoeg om een meerderheid te hebben, om te regeren. Dankzij coalities tussen met name de PSOE, Podemos en Ciudadanos zullen deze uiteindelijk de grootste regeringspartijen gaan worden en de regionale en eventueel lokale leiders gaan leveren. De politieke aardverschuiving in Spanje is in gang gezet en als deze zich voortzet, zal dit bij de komende nationale verkiezingen in mogelijk november 2015, en anders januari 2016 ook zijn weerslag hebben.
kleurlogoCanarias.png


Dit zal na de verkiezingen van 24M
de samenstelling zijn van het nieuwe
Canarische Parlement

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 26 mei 2015 -  Het Canarische Parlement zal men installeren binnen de termijn van 30 dagen van de verkiezingen van 24M.

De nationalistische Coalición Canarias (CC) heeft aangekondigd, onderhandelingen te zullen beginnen met de socialistische PSOE voor het aangaan van een coalitie in de Canarische Regering.... de geschiedenis herhaalt zich.

Dit zal na 24M de samenstelling zijn van het nieuwe Canarische Parlement:

-parlamento656-1.jpg

parlwemebto.jpg
Het Canarische Parlement moet voor 23 juni 2015 gevormd worden<

Het Canarisch Parlement moet gevormd worden binnen 30 dagen na de verkiezingen, zo is bepaald in artikel 11 van het Estatuto de Autonomía (Statuut voor Zelfbestuur), dus voor 23 juni 2015.
canarias-organizacin-administrativa-poltica-y-territorial-5-728-1.jpg                                          De vestiging van de Zelfstandige Deelstaat..
canarias-organizacin-administrativa-poltica-y-territorial-6-728-1.jpg                                            Zeven hoofdeilanden en zes eilandjes
In artikel 12 van het Statuut voor Zelfbestuur van Canarias staat, dat het Canarisch Parlement, tijdens de eerste vergadering van de legislatuur een Commissie kiest bestaande uit: - een voorzitter, - twee vicevoorzitters, - twee secretarissen.

De voorzitter wordt met meerderheid van stemmen gekozen door leden van de Kamer.

De Constituerende Vergadering van het Canarisch Parlement, zet in het reglement uiteen, dat de oudste afgevaardigde van de Diputación Permanente (het Permanente Comité) geroepen is de aanvankelijke vergadering voor te zitten, evenals de twee jongsten, die optreden in de hoedanigheid van secretarissen.

Leden van de Leeftijdscommissie leggen de eed of de belofte af, zich te zullen houden aan de Grondwet en het Statuut voor Zelfbestuur.

De Voorzitter van de Leeftijdscommissie opent de vergadering, en een van de secretarissen leest de oproep tot het bijwonen van de vergadering voor, met vermelding van de daartoe verkozen afgevaardigden.

De gekozen parlementsleden leggen, op alfabetische volgorde, tegenover de Leden van de Leeftijdscommissie de eed of de belofte af, zich te zullen houden aan de Grondwet en het Statuut voor Zelfbestuur van Canarias.

Vervolgens gaat men over tot het kiezen van de Parlementscommissie, overeenkomstig de procedure welke voorzien is in de artikelen 34 en 35 van het Wetgevende Canarische Kamerreglement.

Als de stemmingen hebben plaatsgevonden, nemen de gekozenen hun zetels in en de voorzitter verklaart het Parlement voor geconstitueerd en sluit vervolgens de vergadering.

De constitutie van het Parlement zal vervolgens door haar voorzitter worden meegedeeld aan de Koning, aan de in functie zijnde president van de Canarische Regering, aan de Cortes Generales (Staten Generaal) en aan de Minister-president van de Spaanse Regering.

De Parlementscommissie zal de datum vaststellen voor het houden van plechtige vergadering van de opening van de legislatuur.
kleurlogoCanarias.png


Marco Aurelio Pérez (PP-AV):
"Het verlies van een PP-wethouder komt,
omdat er minder mensen zijn gaan stemmen"

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 25 mei 2015 - De op 24 mei 2015 herkozen burgemeester van San Bartolomé de Tirajana , wijt de daling van het aantal PP-raadsleden aan het feit, "dat er in 2015 minder mensen zijn gaan stemmen dan in 2011.

Volgens de analyse van Marco Aurelio Pérez, leider van de PP-AV en bij de verkiezingen van 24 mei 2015 kandidaat voor het burgemeesterschap van San Bartolomé de Tirajana (de grootste toeristengemeente van Spanje) heeft dit gezorgd voor een tekort van de benodigde 5%, om zitting te kunnen nemen in de Gemeenteraad (14 wethouders in 2011 en nu  13).
img_28479.jpg

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=8Q85yA6BqpI&feature=player_embedded
Toch is de burgemeester heel tevreden met dit verkiezingsresultaat, “want we (PP-AV) hebben gewonnen in alle wijken van de gemeente,” waarvoor hij dankt voor het vertrouwen van de bewoners, om hem opnieuw mandaat te geven.

Meerderheid
Pérez heeft laten weten, “dat in veel gemeenten en zelfs bij het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, om tot een stabiele meerderheid te komen, het noodzakelijk is coalities te vormen; iets, wat de inwoners van San Bartolomé de Tirajana voorkomen hebben.”

Verkiezingsuitslag 2015 in de Gemeente San Bartolomé de Tirajana:
- Te kiezen wethouders :        25
- Totaal aantal stemmen: 18.564 (57,71%)
- Stemonthoudingen     :  13.603 (42,29%)
- Ongeldige stemmen   :      269 (   1,45%)
- Blanco stemmen         :      231 (   1,26%)

Partijen     Stemmen Percentage  Wethouders

PP-AV        8.076        44,14%        13
NC-FA       2.859         15,63%         4
PSOE         2.396         13,10%         4
SBTPuede 1.602           8,76%          2
CCa-PNC     675           3,69%
PVERDE      336           1,84%
SBTME         316           1,73%
UNIDAD DEL PUEBLO-IUC   LV-ALTER     
                     258            1,41%
UPyD           170            0,93%

Zie voor de overige verkiezingsuitslagen: http://www.resultadoslocales2015.interior.es/99pdf/FTOP_L1.htm
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-167.jpg


Verkiezingen 2015
De nieuw gekozen Eiland-presidenten

CANARISCHE EILANDEN - maandag 25 mei 2015 - De volgende gezichten zullen in de komende jaren met regelmaat in het (politieke) nieuws verschijnen, het zijn de presidenten van de Cabildos (Eilandbesturen); dit geldt uiteraard ook voor de op 24 mei 2015 nieuw gekozen president van de Canarische Regering:

CCa         :  Fernando Clavijo,    president  Canarische Regering;
NC-FA     :  Antonio Morales,     president Cabildo - Gran Canaria,
CCa-PNC :  Pedro San Gines,     president Cabildo - Lanzarote,
CCa-PNC :  Marcial Morales,     president Cabildo - Fuerteventura,
CCa- PNC:  Carlos Alonso,          president Cabildo -Tenerife,
PSOE        :  José Luis Perestelo,  president Cabildo - La Palma,
ASG           : Casimiro Cubelo,     president Cabildo - La Gomera,
CCa-AHI   : Alpidio Armas,        president Cabildo - El Hierro  (herkozen).
FernandoClavijoCCPresindeytCanarias.jpg AntonioMoralesNCCabildoGranCanaria.jpg PedroSanGinesCabildoLanzarote.jpg MarcialMoralersCcCabildoFuerteventura.jpg
   Fernando Clavijo.        Antonio Morales.         Pedro San Gines.            Marcial Morales
CarlosAlonsoCCCabildoTenerife.jpg PeresteloLaPalma.jpg 1310666364_extras_ladillos_1_0.jpg naamloos-40.png

     Carlos Alonso.          José Luis Perestelo..       Casimiro Cubelo.           Alpidio Armas.
candidatura-independiente-1.jpg
                                Uitslag                President              Uitslag                    President 
   Eiland                   2015                        2015                    2011                         2011
55703a6109456-1.jpg
kleurlogoCanarias.png


M-24  Verkiezingsuitslagen:
Coalición Canaria (CC)
 wint de Canarische Parlementsverkiezingen

De verkiezingen van 24 mei 2015 laten de navolgende verdeling zien van de 60 zetels in het Canarische Parlement:

De Nationalistische Coalición Canaria (CC) wint de Canarische Parlementsverkiezingen en komt met 18 zetels in het Canarische parlement.
De socialistische PSOE krijgt 16 zetels en de conservatieve Partido Popular (PP) 12.
Zij worden gevolgd door Podemos met 7 zetels, Nueva Canarias (NC) met 5 zetels en de partij van Casimiro Curbelo van La Gomera met 3 zetels.
naamloosverkeleieiie.png                                 Verkiezingresuktaat Canarische Eilanden (ZETELS)
Dit nieuwe scenario verplicht tot het aangaan van coalities voor het vormen van een nieuwe Canarische Regering. Het Canarische Parlement profileert zich als een meer ingewikkelde Kamer dan bij de verkiezingen van vier jaar geleden.

DE PP verliest 9 zetels, Nueva Canarias wint er 2; terwijl er twee nieuwe partijen zijn bijgekomen: Podemos en de Agrupación Socialista Gomera.

Het is Ciudadanos uiteindelijk niet gelukt om in het Canarische Parlement te komen, omdat men op 0,6% na de kiesdrempel van 6% van het totale aantal uitgebrachte stemmen niet heeft gehaald.

De coalitie van nationalisten (CC) en socialisten (PSOE), die sinds 2011  de Deelstaat Canarias regeert, zal de meerderheid behouden als men besluit in deze legislatuur door te gaan, terwijl een coalitie van CC en PP een zetel te kort komt voor de absolute meerderheid.

Met 98,29% van de stemmen geteld, is de verdeling van de 60 zetels in het Canarische Parlement als volgt:

- 18 zetels (met 18,20% van de stemmen): CC (Coalición Canaria),
- 15 zetels (met 18,86% van de stemmen): PSOE (Partido Socialista Obrero Español),
- 12 zetels (met 18,62% van de stemmen): PP (Partido Popular),
-   7 zetels (met 14,55% van de stemmen): PODE (Podemos),
-   5 zetels (met 10,21% van de stemmen): NC (Nueva Canarias),
-   3 zetels (met  0,54% van de stemmen): ASG (Agrupación Socialista Gomera).
clavijo-1.jpg
Fernando Clavijo (CC)
de CC kandidaat voor het presidentschap van de Canarische regering, interpreteert de verkiezingsuitslag, als, “dat de burgers een ‘impuls’ hebben gegeven aan de twee regerende politieke partijen, nationalisten en socialisten;” hoewel hij toevoegt, “dat men geen legislatuur plant die gebaseerd is op de cijfermatige som van de zetels; maar, op consensus en dialoog.”
votaciones-elecciones-1.jpg“Er begint een nieuw tijdperk, waarin men punten van overeenkomst, dialoog en gelijke zienswijzen nodig heeft voor stabiele overheden en voor het vormen van sterke en stabiele regeringen,” aldus Clavijo; die laat weten, dat op maandag 25 mei 2015 de permanente commissie van CC bijeenkomt om te bepalen welk team zal gaan onderhandelen over de komende regering.

PSC (Partido Socialista de Canarias = PSOE)
Na kennis genomen te hebben van de verkiezingsresultaten, heeft de PSOE kandidate, Patricvai Hernández, benadrukt, “dat haar partij de ‘eerste politieke macht’ is in deze Deelstaat; en dat de burgers besloten hebben, dat dit de dag van de dialoog is.”

Hernández heeft benadrukt dat de Canari@’s een duidelijke boodschap hebben afgegeven: “Het lijden is voorbij.” En de PSOE zal zich ervoor inzetten, “dat de uitweg uit de crisis eerlijk is en men niemand onderweg zal achterlaten.”

"Het economisch herstel zal elke hoek van deze Deelstaat bereiken; dat is wat de PSC (Partido Sosialista de Canarias) zal garanderen,” aldus Hernández.

Partido Popular
De PP kandidate voor het presidentschap van de Canarische Regering, Australia Navarro - die heeft toegegeven, dat de resultaten voor haar partij helemaal niet bevredigend zijn - heeft aangekondigd, dat men zal blijven werken vanaf de plaats waar de Canari@’s hen hebben neergezet en ze heeft niet gesproken over een mogelijke coalitie met CC.

Nueva Canarias
Román Rodríguez van Nueva Canarias (NC), viert als traditionele politieke partij de toename van 2 naar 5 zetels, die in haar geschiedenis nooit stemmen heeft verloren.

Podemos
De kandidate van Podemos, Noemi Santana, heeft de verkregen resultaten historisch genoemd en heeft laten weten,” dat het ‘tripartito’ (drie partijen systeem) uitgeput is en beëindigd op Canarias,” met verwijzing naar CC, de PSOE en de PP. “We zijn gekomen om dingen te veranderen. Vandaag zin we begonnen met een verandering. zodat binnen vier jaar Podemos de meest gekozen partij zal zijn, aldus de kandidate

Noemi Santana heeft de Canarische ‘onrechtvaardige’ kieswet gehekeld, die ervoor heeft gezorgd, dat Podemos op de Archipel de helft heeft van het aantal zetels,dan andere politieke partijen met hetzelfde aantal stemmen.

"We zullen beginnen met werken voor het nakomen van onze beloften,” zo heeft zij toegevoegd, alvorens te herinneren aan enkele van hun toezeggingen, zodat er geen burgers zijn die onder de armoedegrens leven, en om het beleid van bezuinigingen op de overheidsdiensten te beteugelen.”

VOOR  ALLE  VERKIEZINGSUITSLAGEN 2015 
KUNT U TERECHT OP DE INTERNETPAGINA:
http://www.resultadoslocales2015.interior.es/99pdf/FTOP_L1.htm

kleurlogoCanarias.png


VERKIEZINGEN 2015
CANARISCH PARLEMENT

                                         TOTAAL CANARIAS

                                                                Zetels

naamloosverkeleieiie.png

                                            Zetels                        Stemmen                     Percentage

CC 18 (21) 165.446 18.19%
PSOE 15 (15) 180.669 19.86%
PP 12 (21) 169.065 18.59%
Podemos   7 (0) 132.159 14.53%
NCa   5 (3) 93.152 10.24%

                           PER EILAND

                                                     GRAN CANARIA
GTranCnaraoa.png

PP 4 (8) 79.103 20.35%
NCa 4 (2) 71.633 18.43%
PSOE 3 (4) 68.014 17.49%
Podemos 3 (0) 66.201 17.03%
CC 1 (0) 24.305 6.25%

                                                      

                               FUERTEVENTURA
Fuerteventura.png

CC 3 (0) 9.886 28.42%
PSOE 2 (2) 5.979 17.19%
PP 1 (2) 4.715 13.55%
Podemos 1 (0) 4.233 12.17%

                                                              

                                                        LANZAROTE
nLanzarite.png                                                  

CC 3 (0) 10.009 22.38%
PSOE 2 (1) 9.405 21.03%
Podemos 1 (0) 6.507 14.55%
PP 1 (2) 5.835 13.04%
NCa 1 (1) 3.692 8.25%

                                                             

                                        TENERIFE

Tenerife.png

CC 6 (0) 105.097 27.51%
PSOE 4 (3) 83.859 21.95%
PP 3 (5) 66.901 17.51%
Podemos 2 (0) 51.075

13.37%

 

                                                               

                                                          LA PALMA
LaPalmA.png

CC 18 (21) 165.446 18.19%
PSOE 15 (15) 180.669 19.86%
PP 12 (21) 169.065 18.59%
Podemos 7 (0) 132.159 14.53%
NCa 5 (3) 93.152 10.24%

                                                    

                                     LA GOMERA
LAGOMERA.png

ASG 3 (0) 5.089 42.83%
PSOE 1 (2) 1.945 16.37%

   

                                                          EL HIERRO
naamloos-39.png

CCa-AHI 2 (0) 2.503 41.64%
PSOE 1 (1) 1.333 22.18%

VOOR
ALLE
VERKIEZINGSUITSLAGEN

2015 
KUNT U TERECHT OP DE INTERNETPAGINA:

http://www.resultadoslocales2015.interior.es/99pdf/FTOP_L1.htm

 kleurlogoCanarias.png


VERKIEZINGEN 2015
CABILDOS

EILANDMINISTERS GRAN CANARIA
GTRANCANARIACABIOLDO.png

NC-FA 9 (0) 103.309 26.48%
PP 6 (14) 68.412 17.53%
PSOE 5 (7) 56.713 14.54%
Podemos 4 (0) 52.237 13.39%
UxGC 4 (0) 44.141 11.31%

 

LANZAROTE
LANZASRITECABILDO.png

CC 7 (0) 11.046 24.31%
PSOE 5 (4) 8.716 19.18%
Podemos 3 (0) 5.623 12.37%
PP 3 (6) 5.456 12.01%
SOMOSLAN 2 (0) 3.125 6.88%

FUERTEVENTURA
fUETEVERNYTYRACABILDOP.png

CC 18 (21) 165.446 18.19%
PSOE 15 (15) 180.669 19.86%
PP 12 (21) 169.065 18.59%
Podemos 7 (0) 132.159 14.53%
NCa 5 (3) 93.152 10.24%


TENERIFE
TEBERIFECABILDO.png

CC 10 (0) 107.623 28.58%
PSOE 7 (7) 77.335 20.54%
PP 7 (9) 73.279 19.46%
Podemos 4 (0) 52.256 13.88%
C's 1 (0) 20.781 5.52%

kleurlogoCanarias.png


VERKIEZINGEN 2015
GEMEENTERAAD

WETHOUDERS LAS PALMAS DE GRAN CANARIA
nLasPlmas.png

PP 10 (16) 48.335 28.74%
PSOE 7 (9) 33.211 19.75%
LPGC PUEDE 6 (0) 27.127 16.13%
C's 2 (0) 12.955 7.7%
NC-FA 2 (0) 12.594 7.49%

SANTA CRUZ DE TENERIFE
SCDTFEGEMENTE.png

CC
 
21.378(24.26%)
PP
 
15.366(17.44%)
PSOE
 
11.680(13.26%)
SSP
 
10.635(12.07%)
C's
 
8.358(9.49%)
Izquierda Unida Canaria
 
4.494(5.1%)

VOOR
ALLE
VERKIEZINGSUITSLAGEN

2015 
KUNT U TERECHT OP DE INTERNETPAGINA:

http://www.resultadoslocales2015.interior.es/99pdf/FTOP_L1.htm

kleurlogoCanarias.png


VOOR ALLE VERKIEZINGSUITSLAGEN

2015 
KUNT U TERECHT OP DE INTERNETPAGINA:

http://www.resultadoslocales2015.interior.es/ini99v.htm

kleurlogoCanarias.png


24M:
Deelstaat- en Gemeenteraadsverkiezingen in Spanje

SPANJE - zondag 24 mei 2015 - Deze zondag vinden de Deelstaat- en Gemeenteraadsverkiezingen plaats in nagenoeg heel Spanje.

In de deelstaat Canarias zijn 1.564.357 kiezers uitgenodigd, om naar de stembus    te gaan op zondag 24 mei 2015, om te kiezen voor de:
- Canarische Regering
- Cabildos (Eilandbesturen)
- Gemeenteraden,
waar bij de laatstgenoemde ook de in het Padrón (Bevolkingsregister) geregistreerde EU-residenten hun stem kunnen uitbrengen voor de samenstelling van een nieuw College van B&W in hun woonplaats in Spanje.
vota-pueblo.jpgjsX0DU07.png

                            Spreek volk.                                                          Ga stemmen
57334.jpg

naamloos-36.png
                                                               Uw stem telt.

votar-es-necesario.png                                Degene die niet stemt. moet nadien zijn mond dichthouden!
Het zijn belangrijke verkiezingen, want voor het eerst in de geschiedenis kan er een einde komen aan het ‘bipartidismo’ met de partijen Partido Popular (conservatieven) en PSOE (socialisten). Deze twee gevestigde partijen zijn flink in het nauw gedreven door de nieuwkomers: Podemos en Ciudadanos.

De verkiezingen worden gehouden op de vierde zondag van de maand mei, in dit geval op 24 mei. De gemeentelijke verkiezingen vinden plaats in het hele land; echter de deelstaatverkiezingen in maar 13 deelstaten, te weten: - Asturië, - Cantabrië, - Navarra, - Castilla y León, - La Rioja, - Comunidad Valenciana, - Madrid, - Castilla-La Mancha, - Murcia, - Canarische Eilanden, - Balearen, - Aragón - Extremadura en in de stadstaten: - Ceuta - Melilla.

In Baskenland, Galicië, Andalusië en Catalonië vinden op zondag 24 mei 2015 geen deelstaat verkiezingen plaats. De deelstaatverkiezingen in Andalusië zijn al gehouden in maart 2015; en die van Catalonië vinden in september 2015 plaats. De deelstaatverkiezingen in Baskenland en Galicië vinden plaats in 2016.

Gemeente
De partijen PSOE, PP en Ciudadanos nemen in de meeste plaatsen ook deel aan de Gemeeteraad verkiezingen, hetzij in de oorspronkelijk vorm hetzij in een regionale of lokale tak van de landelijke partij. Podemos zal niet overal aan de vrekiezingen deelnemen, daar zij ervoor gekozen hebben, hun aandacht te vestigen op de Deelstaat- en Nationale verkiezingen.

Naast deze vier grote partijen is er een groot aantal lokale partijen, dat de belangen van de inwoners zo goed mogelijk wil vertegenwoordigen. Het is onmogelijk om deze in dit bestel allemaal te noemen.

Regionaal
Bij de deelstaat is het zeker, dat de gevestigde politieke partijen, waaronder de twee grootste PP en PSOE, de hete adem in de nek voelen van de nieuwe ,revolutionaire politieke sensatie Podemos en de van oorsprong Catalaanse Ciudadanos die nu al veel stemmers hebben afgesnoept. Podemos en Ciudadanos worden in de diverse verkiezingspeilingen gezien als de nummers twee en drie op veel plaatsen, maar ook de PSOE doet goede zaken. De PSOE heeft er goed aan gedaan, van leider te veranderen en de charismatische Pedro Sanchez heeft in de afgelopen maanden veel stemmers weer terug kunnen halen naar de socialistische partij.

De kans is dan ook groot, dat PSOE, Podemos en Ciudadanos de grootste partijen zullen worden en eventueel moeten gaan samenwerken, iets wat ze tot nu toe niet bevestigen en wat in Andalusië ook niet echt gelukt is.

De grote winnaar van praktisch alle verkiezingen in 2011 was de Partido Popular (PP) van Mariano Rajoy. Het is echter deze partij die- sinds dat zij het roer van de PSOE hebben overgenomen - veel kritiek heeft gekregen over het beleid.

Zo zijn de verkiezingsbeloften meteen na aanstelling van Rajoy tot minister-president al verbroken en zijn de belastingen verhoogd; met het excuus, dat het er allemaal veel erger voor stond dan wat de PP had gedacht, ook zijn er enorm veel bezuinigingen doorgevoerd.

Er moest geld gevraagd worden aan Europa, om de Spaanse banken te redden en er kwamen steeds meer fraude- en corruptie -schandalen boven water waar PP-leden - ministers en deelstaat-presidenten - bij betrokken waren.

De PP zal voor dit alles zeer zeker afgestraft gaan worden; toch wordt in de verkiezingspeilingen de PP op veel plaatsen nog steeds de grootste. De luxe van grootste partij met alleenrecht vanwege de meerderheid, zal de PP echter in bijna heel Spanje gaan verliezen.

Nationaal
In november 2015 zullen er algemene/nationale verkiezingen plaatsvinden; wat eventueel uitgesteld kan worden tot januari 2016, aangezien de verkiezingen van november 2011 vervroegd werden gehouden na het aftreden van Zapatero (PSOE). Deze beslissing ligt geheel bij de huidige minister-president van Spanje, Mariano Rajoy (PP), en men verwacht dat hij eventueel gebruik zal maken van deze mogelijkheid. Rajoy zelf zegt echter, dat hij zich aan de verkiezingskalender zal houden maar wellicht dat de uitslag van de verkiezingen van zondag 24 mei 2015 daar veranderingen in kunnen brengen.

De uitslag van de regionale verkiezingen is heel belangrijk, omdat deze vaak wordt gezien als graadmeter voor de nationale verkiezingen. Verliest de PP bij de deelstaatverkiezingen, dan is de kans groot, dat zij dat ook bij de nationale verkiezingen zullen doen. Winnen Podemos, PSOE en Ciudadanos veel stemmen, dan is de kans groot dat dit in november ook in heel Spanje zal gaan gebeuren.

Op verkiezingsgebied wordt 2015 in Spanje zeker spannend; en zal dit jaar de geschiedenisboeken ingaan als het einde van de twee partijen-politiek in Spanje.
kleurlogoCanarias.png


PEILING verkiezing 2015 
voor het  Canarisch Parlement

CANARISCHE EILANDEN -  maandag 18 mei 2015 - Met nog zes dagen te gaan tot aan de Deelstaat- en Cabilo-  en Gemeenteraadsverkiezing, groeien CC, PP en PSOE naar elkaarttoe wat aantal zetels in het Canarische Parlement betreft.

Nig steeds is 20% van de kiezers zwevend,  dat maakt het moeilijk de precieze uitslag  te voorspellen.
elecciones-1.jpg

Ook de verkiezing voor het Cabildo (Eilandbestuur) wordt, volgens de peilingen, een zaak van drie partijen...
vvvv.jpgOp zondag 24 mei gaat men naar de stembus!

 kleurlogoCanarias.png


‘Voor het welzijn van Canarias’:
De onafhankelijkheidsbeweging roept op,
niet te gaan stemmen op 24 mei 2015

CANARISCHE EILANDEN - zondag 17 mei 2015 - De CDTN (Frepic-Awanyak) is van mening, dat een Canarisch Parlement ‘zonder bevoegdheden’ en een ‘holle’ Canarische Regering niet de stemmen van de eilandbewoners verdienen.

“We hebben nooit iets gevraagd, maar bij deze gelegenheid gaan we om afwezigheid vragen voor het welzijn van Canarias,” zo bevestigen leden van het CDTN (Comité para la Descolonización y la Transición Nacional del Archipiélago Canario) (Comité voor de Dekolonisatie en de Nationale Overgang van de Canarische Archipel), die van mening zijn, dat op de datum van de verkiezingen, zondag 24 mei 2015, de kiezers worden geconfronteerd met een valse keuze.
frepic-cdtc-eleccionesar--478x270.jpg                                 Een onafhankelijkheidsmanifestatie in Las Palmas
“We vragen een actieve en betrokken afwezigheid en die richten wij op het Canarische Parlement dat geen bevoegdheden heeft over visserij, natuurlijke hulpbronnen, havens en luchthavens,” zo bevestigt Chema Hernández, gecommitteerde van het CDTN, die weinig heil ziet in de Canarische Regering, “een holle regering, leeg, die het Parlement niet kan oplossen en wat alleen de belangen dient welke Spanje hen toewijst.”

De CDTN - waarin de onafhankelijke beweging Frepic-Awanyak is geïntegreerd - is zwaar bekritiseerd door de zogenoemde nationalistische partijen, vooral door Coalición Canaria (CC), en daarom stelt men, dat deelname aan de verkiezingen betekent: “doorgaan met toegeven aan onrecht, verwaarlozing en plunderingen waaraan de Archipel is onderworpen; de ontkenning en de hulpeloosheid waarin de Canarische bevolking zich bevindt.”

Anderzijds verduidelijkt Hernández, dat wat betreft de lokale overheden - cabildos (eilandbesturen) en gemeenten - ze hun sympathisanten de vrije keus laten. “Dat is een persoonlijke optie en we bevelen in elk gevel aan, dat men geneigd is te gaan voor krachten die de soevereiniteit steunen."
kleurlogoCanarias.png


Voto blanco (blanco stem),
voto nulo (ongeldige stem)
en abstención (afwezigheid),
aan wie komt dit ten goede?

Bij elke verkiezing rijzen dezelfde vragen
over  de geldigheid van de stemmen die de burgers uitbrengen

SPANJE - Hemelvaart, donderdag 14 mei 2015 - Met het officiële begin van de verkiezingscampagne, komt het beslissende moment al snel dichterbij: om naar het colegio electoral (stembureau) te gaan om te stemmen.

reciclatw.png

Degenen die, om wat voor reden dan ook, geen enkele partij willen steunen in de comicios (verkiezingen), hebben drie mogelijkheden: votar en blanco, nulo, of directamente no hacerlo (abstención) (helemaal niet gaan) (afwezigheid), wat zijn de verschillen?
naamloos-34.pngVoto nulo (ongeldige stem)
De voto nulo (ongeldige stem) doet zich voor als in de enveloppe een voorwerp, of symbool ‘te veel’ zit, dit wil zeggen, als in de enveloppe bijvoorbeeld meer dan een formuliertje zit met twee kandidaten (als ze beide hetzelfde zijn, dan wordt dit beschouwd als een geldige stem); of wanneer er slechts één formuliertje in de enveloppe zit maar wat een markering bevat; of als er in de enveloppe een object, of spreuk zit die daar niet in thuishoort.

De voto nulo beschouwt men als een voto ‘gamberro’ (‘ondeugdelijke’ stem) en is bijna altijd vrijwillig, want de Spaanse manier van kiezen is heel eenvoudig, zo legt de professor Politieke Wetenschappen, Manuel Arias, van de Universiteit van Málaga uit. Deze stemmen beschouwt men als ‘voto emitido no válido’ (‘niet geldig uitgebrachte stem’) en telt niet mee voor de esparto de escaños (zetelverdeling). Waardoor deze niemand ten goede komt, of benadeelt
2447530voto-blanco.jpgVoto en blanco (blanco stem)
De voto blanco (blanco stem), doet zich voor, als er niets in de enveloppe zit. Dit wil zeggen, iemand is naar het colegio electoral (stembureau) gegaan en heeft geen formuliertje in de enveloppe gedaan. Volgens de huidige Ley Electoral española (Spaanse Kieswet),wordt dit soort stemmen als geldig beschouwd, waardoor men deze optelt bij de door de diverse kandidaten verkregen stemmen voor de zetelverdeling.

Hier komt de ley d'Hondt (Wet d’Hondt) in het spel, het proportionele telsysteem binnen het Spaanse kiessysteem.

Volgens deze wet, sluit men in elk kiesdistrict eerst de kandidaten uit die niet, tenminste drie procent van de geldig uitgebrachte stemmen hebben verkregen, waardoor met inbegrip van de blanco stemmen een kandidaat méér stemmen nodig heeft, om een zetel te verwerven.

Om dit beter te kunnen begrijpen, is het goed een voorbeeld te geven:
In een denkbeeldig kiesdistrict waar 1.000 stemmen, 200 blanco stemmen en 50 ongeldige stemmen op de kandidaten zijn uitgebracht; ermee rekening houdend, dat voor het verkrijgen van een zetel de partij van een kandidaat 30 stemmen nodig heeft (namelijk 3%), terwijl rekening houdend met de blanco stemmen, men er 36 nodig heeft (namelijk 3% van 1.200).

Daarom is deze wijze van stemmen in theorie nadelig voor de kleine partijen, omdat diezelfde ley d'Hondt hen benadeelt in de kleine kiesdistricten. Arias verzekert echter, dat in de praktijk dit niet voor- of nadelig is, omdat over het algemeen de partijen onder de grens van 3% van de stemmen blijven.

“Welnu, dit soort stem heeft een duidelijke betekenis: net zoals de voto nulo (ongeldige stem) beschouwt men deze als ‘gamberro’ (‘ondeugdelijk’) en als bezwaarlijk. Blanco stemmen gaat uit van het idee, dat iemand akkoord is met het sistema electoral (kiessysteem) maar ‘met geen enkele optie’ tevreden is,” aldus Arias.

Abstención
(Afwezigheid)
Abstención is eenvoudigweg niet gaan stemmen, en men logischerwijze dus geen stem uitbrengt. Door niet gestemd te hebben, kan men dit niet meetellen en heeft dit geen effect op de resultaten.

Over de betekenis van abstención (afwezigheid),bestaat in dit geval onduidelijkheid, want men weet niet waarom een persoon niet is gaan stemmen; of dat het is wegens onverschilligheid, ontevredenheid over het kiessysteem, ziekte, enz.
kleurlogoCanarias.png


Heidi Álamo Martin:
"Als lesbienne burgemeester worden,
is een grote stap"

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA -Hemelvaart, donderdag 14 mei 2015- De bandera LGTB (Regenboogvlag) is een symbool voor tolerantie en het zal interessant zijn deze zichtbaar te maken op de locaties voor toeristen-informatie,” zo bevestigt de burgemeesterskandidate.

“Wat doet een vrouw zoals u in de Unión Progreso y Democracia (UpyD = UPD ) die er niet al te goed voorstaat?”
Op deze vraag van een Canarische journalist antwoordt Heidi Álamo Martin: Ik geloof in mijn partij en zet me ervoor in, dat de gemeente een referentie is voor het Toerisme op Canarias, zoals andere gebieden van Canarias gespecialiseerd zijn in andere sectoren.
Heidilamo.jpgHeidi Álamo Martin, voor de UPyD kandiidate voor het burgemeesterschap van San Bartolomé de Tirajana (zie: https://www.facebook.com/heidi.alamomartin).
Álamo schat in, dat de investering in kennisniveau in de gemeente niet overeenkomt met het economisch belang ervan. "We hebben altijd noodverband aangelegd, terwijl we proactief beleid moeten voeren, anticiperen op ontwikkelingen en nieuwe technologieën.”
kleurlogoCanarias.png


Deelstaat- en Gemeenteraadsverkiezingen
in de maand mei 2015 in Spanje

SPANJE - ‘Dag van de Arbeid’, vrijdag 1 mei 2015 - Komt men in de maand mei 2015 naar Spanje voor vakantie, zaken, of woont men er, dan kan men er niet omheen: op 24 mei 2015 vinden de autonome (deelstaat = regionale overheid) en de lokale (gemeenteraad) verkiezingen plaats. Later in 2015 vinden de regionale verkiezing in Catalonië plaats en moeten de Nationale verkiezingen worden gehouden die in november, of mogelijk begin 2016, plaats zullen vinden.

24 mei is de dag waarop de Spanjaarden naar de stembussen mogen in alle autonome deelstaten, behalve in Andalusië waar op 22 maart 2015 de regionale verkiezingen al hebben plaatsgevonden. En in Catalonië, Baskenland en Galicië gaat men op 27 september 2015 voor de regionale verkiezingen naar de stembus.
1319618003239.jpg elecciones-municipales-mayo-2015-cepaim.jpg

elecciones-canarias-cis--478x270-1.jpgBuitenlanders
Op 24 mei 2015 mogen ook de buitenlanders die in het Padrón (Gemeentelijke Bevolkingsregister) staan ingeschreven, meestemmen in de lokale ofwel gemeenteraadsverkiezingen. Hierbij mogen dus ingezetenen van de Europese Unie die resident (woonachtig) zijn in Spanje, stemmen voor hun vertegenwoordigers in de gemeente waar zij wonen. De buitenlanders mogen niet meestemmen in de autonome verkiezingen (op Canarias dus niet voor de Canarische Regering en de Cabildos (Eilandbesturen), dat is alleen weggelegd voor de Spanjaarden c.q. de Canari@’s. Hetzelfde geldt ook voor de nationale verkiezingen (Spaanse Regering) later in 2015, of begin 2016; ook daar mogen buitenlandse residenten niet aan meedoen.

Bipartidismo
Het zal voor het eerst zijn, dat er geen duidelijke winnaar te voorspellen is. Sinds de democratie in Spanje is ingevoerd (na de dood van dictator Franco in september 1975) zijn het steeds de conservatieve Partido Popular (PP = Volkspartij), of socialistische PSOE geweest die de verkiezingen winnen, maar in 2015 zijn er twee grote kanshebbers bijgekomen: Podemos en Ciudadanos.

Podemos heeft echter al aangegeven, niet bij de gemeenteraadsverkiezingen te zullen zijn, want zij willen alle aandacht vestigen op de deelstaat- en landelijke verkiezingen. Datzelfde geldt voor Ciudadanos, de politieke partij die ook niet in alle gemeenten mee zal doen. Er gaat dus een einde komen aan het bipartidismo de tweepartijencoalitie = de macht van slechts twee partijen) in Spanje.
Elecciones_Generales_2012.jpgNationale verkiezingen
Volgens de wet moet de huidige president Mariano Rajoy verkiezingen aankondigen met als datum 20 november, de dag waarop het mandaat van 4 jaar voor Rajoy en de PP eindigt. In artikel 68 van de Grondwet staat echter, dat deze verkiezingen eventueel uitgesteld kunnen worden tot 17 januari 2016; iets, wat de PP nog niet heeft uitgesloten. Dit laatste heeft het nadeel, dat de kerstperiode midden in de verkiezingscampagne zal vallen en Rajoy heeft dan ook al al meerdere keren laten doorschemeren, dat hij zich ten principale aan artikel 68 van de Grondwet wil houden, wat betekent, dat de verkiezingen - overeenkomstig de wet - plaats zouden vinden op 20 november 2015.
kleurlogoCanarias.png


De meest recente Spaanse verkiezingspeiling
wijst uit, dat
Ciudadanos nu groter is dan  Podemos

SPANJE - woensdag 29 april 2015 - In mei 2015 worden er regionale en lokale verkiezingen gehouden in de meeste deelstaten van Spanje en de spanningen lopen inmiddels op. Al jarenlang zijn er overwegend twee grote, politieke partijen die in Spanje de dienst uitmaken, de conservatieve Partido Popular (PP) en socialistische PSOE. In 2015 echter lijkt alles er te wijzen, dat men rekening moet gaan houden meteen regeringscoalitie van drie of vier grote partijen.

Gedurende het afgelopen jaar is er veel geschreven en gesproken over de politieke sensatie Podemos - met de opvallende partijleider Pablo Iglesias, de man met de paardenstaart en bijna altijd dezelfde kleding. Podemos - dat in de meeste verkiezingspeilingen is gestegen van niets naar de tweede, of derde grote partij in het land, maar de laatste maanden is er een nieuwkomer bijgekomen: Ciudadanos, of afgekort C’s.
ciudadanos1.jpg

De van oorsprong Catalaanse regionale, politieke formatie Ciutadans is omgetoverd tot landelijke formatie Ciudadanos (Burgers). De partij wordt aangevoerd door leider Albert Rivera, de man die ooit naakt op een verkiezingsposter stond en die samen met zijn partijgenoten, via een minder radicale opstelling van partijpunten, tot een behoorlijke winst aan potentiele stemmen heeft weten te groeien. Zo goed zelfs, dat in de peiling welke gehouden is in opdracht van Radio Cadena Ser door ‘beMyWorld’, Ciudadanos ondertussen groter is dan Podemos.

In de meest recente verkiezingspeiling staat Ciudadanos met 19,4% van de stemmen op de derde plaats. Podemos zou 17,9% van de stemmen krijgen, terwijl de grootste partij nog steeds de PP zal zijn met 22%, al wordt het verschil tussen de almachtige Partido Popular en de andere politieke partijen steeds kleiner.

De PSOE staat met 21% van de stemmen op een tweede plaats op deze lijst.

Volgens de peilingen zal er dus in 2015 een einde komen aan de zogenoemde ‘twee partijen- regering van PP en PSOE. Na deze verkiezingen zullen alle partijen samen moeten gaan werken om tot overeenkomsten te komen en groot genoeg te worden om de deelstaten en gemeenten te regeren.

In mei 2015 vinden de Deelstaat- en de Gemeenteraadsverkiezingen plaats. En eind 2015, of begin 2016 - president Mariano Rajoy heeft daarover nog geen beslissing genomen - zijn er ook landelijke verkiezingen. De PP ziet de bui al hangen en verwacht flinke klappen te krijgen. Het beleid van de regerende PP is de laatste 3 jaar niet zodanig geweest, dat de meeste Spanjaarden daar tevreden over zijn. Daarnaast heeft de PP keer op keer de regeringsbeloftes weten te verbreken en lijkt het erop, dat er elke week wel weer een PP lid of ex-lid wordt opgepakt vanwege fraude of een ander schandaal.
kleurlogoCanarias.png


Een Duitse is burgemeesterskandidaat voor  CC

BETANCURIA - donderdag 16 april 2015 - De huidige wethouder van Milieuzaken en van Toerisme, in de Gemeenteraad van Betancuria (Fuerteventura), de Duitse Enke Krupski, is kandidaat voor Coalición Canaria bij de Gemeenteraadsverkiezingen van 24 mei 2015.

Enke volgt niet de stappen die haar collega’s gezet hebben, door uit te treden uit de Nationalistische Federatie.
alemana-sera.jpg                                                                    Enke Krupski.
De Duitse woont 26 jaar in de gemeente en is altijd al verbonden geweest met het toerisme en de sociale bewegingen.
kleurlogoCanarias.png


PEILING:
De PP verliest en een regeringscoalitie van twee partijen zal verleden tijd zijn

CANARISCHE EILANDEN - maandag 13 april 2015 - Het Canarische Parlement zal er na de komende verkiezingen van 24 mei 2015 heel anders uitzien dan nu, met de aanwezigheid van nieuwe politieke partijen: Podemos, Ciudadanos en de Agrupación Socialista Gomera.

De te vormen meerderheid in het Parlement van de Deelstaat Canarias zal na de verkiezingen van 24 mei 2015 noodgedwongen gaan bestaan uit meerdere partijen.
images-13.png

Dat is een van de conclusies welke men kan trekken uit de door het bedrijf TSA uitgevoerde peiling, op grond van de intenties van de kiezers, de fondsenwerving voor de verkiezingscampagnes en de campagnes van de individuele kandidaten zelf.
vanprintfotoverkiezing.jpg

                                                 PEILING MAART-APRIL 2015.
De Partido Popular (PP) zinkt diep; Coalición Canaria (CC) en de Partido Socialista Canaria (PSC) verliezen en Nueva Canarias stijgt, aldus de peilingen van de Técnicos de Socioanálisis S.L.(TSA) (zie: http://www.tsa-sl.es); het bedrijf, dat tussen 26 maart en 9 april 2015 een telefonische enquête heeft gehouden onder 2.779 kiezers waarbij men een foutmarge hanteert van +/-1,9%
Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, zou het Parlement heel anders van samenstelling zijn dan vier jaar geleden: De Partido Popular(PP) met toen 21 zetels is niet langer de grootste partij en eindigt met tussen de 11-24 parlementszetels op de tweede, of derde plaats. Ook de politieke partij Coalición Canaria (CC) lijdt verlies en gaat volgens de peilingen van 21 naar tussen de 14-17 zetels. Terwijl ook de Socialistische Partij   gaat inleveren en van 15 afgevaardigden naar 11-14 zetels gaat, net zoals de PP.

Van de huidige in het Parlement vertegenwoordigde partijen is er slechts een die groeit, en wel aanzienlijk: Nueva Canarias (NC). De partij die geleid wordt door Román Rodríguez wist in 2011 - met behulp van Partido de Independientes de Lanzarote (PIL) (Onafhankelijke Partij van Lanzarote;) drie Parlementszetels te behalen; en volgens de peilingen zal NC - nu zonder de PIL - naar schatting eindigen met 5 tot7 afgevaardigden.

Het Parlement zal aan pluriformiteit winnen met de komst van drie nieuwe partijen: - Podemos, met 5-6 zetels; - Ciudadanos, met 4-6 zetels; - en een zetel voor de Agrupación Socialista Gomera, opgericht door Casimiro Curbelo na zijn breuk met de PSC.

Volgens deze peilingen zal het verkrijgen van brede meerderheden, naar verwachting verplichten tot kabinetsformaties met meer dan twee partijen. Daarbij zal de huidige coalitie tussen de nationalistische CC en de socialistische PCS geen brede meerderheid meer hebben, met een meest gunstige aanname van 31 afgevaardigden. Hetzelfde zal het geval zijn met Coalición (CC) en de Partido Popular (PP), als ze een regionaal pact sluiten. En het verwachte totaal van PP en PSOE (22 tot 28 zetels ) blijft ver verwijderd van de 31 parlementszetels die nodig zijn voor het hebben van de meerderheid.

Opgemerkt moet echter worden, dat - volgens de parlementaire ervaringen - een coalitie met slechts 31 zetels geen garantie voor stabiliteit is, waardoor men voor het hebben van een brede meerderheid afhankelijk is van de partijen die de zogenoemde “31ste afgevaardigden” vormen en dan vooral voor de eisen van een specifiek eiland.

De verwachte 5-7 zetels van Nueva Canarias maken aldus de partij van Román Rodríguez tot sleutelfiguur voor de stabiliteit; vooral als Podemos en Ciudadanos in een mogelijke coalitie afstand nemen van de grote doelstellingen van hun nationale leiders bij de algemene verkiezingen welke in november 2015 plaats zullen vinden.

Wat betreft het spectaculaire verlies van de PP,doet dit zich voor op alle eilanden, maar is het aanzienlijkst op Gran Canaria; het eiland zal niet langer de graanschuur van stemmen zijn voor de volkspartij.

Wat Coalición Canaria betreft, zal de partij naast achteruitgang op Tenerife, minder van invloed zijn, omdat men van Gran Canaria geen parlementaire afgevaardigde heeft, waardoor Nueva Canarias een belofte wordt voor het nationalisme.
kleurlogoCanarias.png


Een nudist, die zin heeft om president van het
Cabildo (Eilandbestuur) te worden

GRAN CANARIA - maandag 6 april 29015 - Francisco Ojeda - die is als sociaal activist en lid van de Asociación Nudista Canaria (Canarische Nudistenvereniging) de bekendste naaktloper in de deelstaat Canarias, is, is namens de Partido Verde Canario (Canarische Groene Partij) door de ledenvergadering van de partij, met meerderheid van stemmen, gekozen tot lijsttrekker en kandidaat voor het presidentschap van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria.

De Partido Verde Canario wil jonge landbouwers - die nu worden overgelaten aan hun streven om zelfstandig boer te worden - terreinen van het Cabildo (Eilandbestuur) ter beschikking stellen.
img_27354.jpg                                                             Francisco Ojeda .
                                   FONUDIST.png
Het doel van deze partij is, om met de verkiezingen op 24 mei 2015 de ‘derde poot’ te worden van een progressieve Regering die zou kunnen figureren in het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria en zet in op ‘transparantie’ met het presenteren van een nudist voor het Presidentschap.

Volgens Ojeda doen zich als zodanig politieke en sociale omstandigheden voor, dat een toekomstige, progressieve Overheid gevormd kan worden waarin alleen de aanwezigheid van de Groenen kan garanderen, dat toekomstige maatregelen die worden genomen, milieuvriendelijk zijn.
untitled-112.pngIn die zin verzekert Ojeda, dat hij zal strijden voor de uitbreiding van de luchthaven en, “tegen de dwaasheid van de hogesnelheidstrein die gepromoot wordt door Nueva Canaria (NC)”; een werk, dat - naar zijn mening - de helft van het eiland zal vernietigen, “met het teloor gaan van honderden hectaren van het beste akkerland.”

Ojeda is ook ingenomen met de waarschijnlijke aanwezigheid van opkomende politieke krachten die vanuit hun standpunt kunnen helpen om het politieke landschap te veranderen en die, “erg begaan zij met sociale kwesties;” maar, “die in hun voorstellen ver verwijderd zijn van prioriteiten voor de gevoeligheid van het milieu en liefde voor het eiland; en die onderworpen zijn aan de dictaten van Madrid.”

De Groene Partij is voornemens om in het Cabildo (Eilandbestuur) een aantal voorstellen te doen die betrekking hebben op de versterking van de groene economie om voedsel te produceren voor de lokale markt , door er de voedselsoevereiniteit te versterken met  het ter beschikking stellen aan jonge boeren voor de voedselvoorziening in de kantines van ziekenhuizen en buurthuizen.

"De massale inzet van duurzame energie zal prioriteit krijgen, zodat we het grootste deel van de energiebehoefte van het eiland met de zon en de wind kunnen dekken", zegt de Groene kandidaat die hier ook aan toevoegt, “dat men vanuit het Cabildo (Eilandbestuur) veel kan doen om zaken te versterken en de voornaamste industrie, wat op Gran Canaria het toerisme is, te heroriënteren,” en daartoe ziet hij, dat er gewerkt moet worden aan het thema met de sector en er nieuwe toeristische ideeën gevormd moeten worden, zoals het groene toerisme, het agro-toerisme, het campingtoerisme en het sport-toerisme; steeds, wanneer dit respectvol is met de natuurlijke hulpbronnen.

De Groenen zijn voornemens, afvalstortplaatsen te sluiten, zoals vereist is door de EU-regelgeving en, zijn voor het voor 100% hergebruiken van afval en het op een urgente wijze invoeren van gescheiden afvalinzameling, het composteren van organisch afval en het verlenen van prioriteit aan het zuiveren van rioolwater “dat onze kusten verpest,” men wil het afvalwater hergebruiken, dat men nu straffeloos in zee dumpt.”

Tot slot wil de deelstaat-kandidaat van de Groenen zich blijven inzetten voor, “een meer gezond en bewoonbaar eiland Gran Canaria, waar de Gancanari@’s comfortabel kunnen wonen. "We zullen de publieke zaak met hand en tand verdedigen men een goed bestuur en volledige transparantie."
kleurlogoCanarias.png


Kiezers die per post willen stemmen,
kunnen dit doen tot 20 mei 2015

Men moet dit op het postkantoor aanvragen vóór 14 mei 2015

CANARISCHE EILANDEN - Paaszondag, 5 april 2015 - Kiezers die er de voorkeur aan geven, bij de komende Gemeenteraadsverkiezingen (van 24 mei 2015 ) per post te stemmen, kunnen dit doen tot 20 mei 2015; hoewel de uiterste datum voor het aanvragen van de betreffende documentatie 14 mei 2015 is, aldus de vastgestelde termijnen voor deze verkiezingen.

Kiezers die hun stem via de post willen uitbrengen, zullen zich daartoe moeten melden bij een oficina de Correos (Postkantoor) om de betreffende documentatie aan te vragen, daarbij moet men het DNI, paspoort, of rijbewijs tonen.
img_27355.jpg
auton.png mayo.pngDe Posterijen sturen de ingevulde aanvraag dienovereenkomstig naar het Oficina del Censo Electoral (Kantoor van de Verkiezingscommissie), dat daartoe een aantekening maakt op de betreffende kiezerslijst

De kiezer die per post wil stemmen zal - als eenmaal de aanvraag daartoe is ingediend - zich niet persoonlijk hoeven te melden in het stembureau.

Vervolgens zal het Oficina del Censo Electoral (Kantoor van de Verkiezingscommissie) tussen 4 en 17 mei 2015 per correo certificado (aangetekende post) de betreffende documentatie naar het aangegeven adres van de kiezer sturen.
untitled-109.png

 In de,  per aangetekende post toegestuurde, enveloppe bevinden zich :
- de formuliertjes van de politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen,
- een kies-enveloppe,
- het bewijs van inschrijving in het kiesregister,
- een enveloppe met daarop het adres van het betreffende stembureau,
- een toelichting.

Deze documentatie moet door de kiezer persoonlijk in ontvangst worden genomen waarbij deze zich moet identificeren; en als de kiezer niet thuis is, zal hij/zij deze documentatie persoonlijk op moeten halen bij het betreffende postkantoor.

Als de kiezer eenmaal zijn/haar keuze genmaakt heeft voor het betreffende partij-formuliertje, doet hij/zij dit in de betreffende kies-enveloppe (of als men blanco wil stemmen, doet men geen formuliertje in de kies-enveloppe) en plakt die dicht.

Vervolgens doet men deze kies-enveloppe in de aangetekende enveloppe waarop het adres staat van het stembureau , en stuurt deze per aangetekende post op tussen 4 en 20 mei 2015.
images9254130H.jpgVoor de kiezer is het verzenden gratis, het is het Ministerio del Interior (Ministerie van Binnenlandse Zaken) dat - uit het verkiezingsbudget - de portokosten betaalt aan de posterijen voor deze verzending.

Correos (de Posterijen) bezorgen de ontvangen correspondentie bij het betreffende stembureau gedurende de twintig uren van de dag waarop de verkiezingen plaatsvinden; enveloppen welke men na deze tijd ontvangt, zullen worden doorgezonden naar de Junta Electoral de Zona (Kiesraad van het district) en zullen worden vernietigd.

Als op 24 mei 2015 de laatste kiezer om 20:00 uur in het stembureau zijn/haar stem heeft uitgebracht, zal men aan de stembus de enveloppen - met daarin de stembriefjes die per post zijn toegestuurd - toevoegen.
kleurlogoCanarias.png


Ruim 1.660.000 eilandbewoners  
zijn stemgerechtigd bij de verkiezingen
op 24 mei 2015  opCanarias

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 31 maart 2015 - Canari@’s die aan de Gemeenteraadsverkiezingen deelnemen, kunnen ook hun burgemeester kiezen, daartoe staan ook 53.487 op Canarias wonende buitenlanders als stemgerechtigd in het bevolkingsregisters geregistreerd.

Ruim 1.660.000 personen kunnen op 24 mei 2015 hun stem uitbrengen voor de verkiezingen van het Canarische parlement: dat zijn 1.528.991 Spanjaarden die op de eilanden wonen en 133.594 Canari@’s die in het buitenland wonen, aldus de gegevens van de censo electoral (kiezerslijst) welke is gepubliceerd door het Instituto Nacional de Estadística (Nationaal Bureau voor de Statistiek).
1353851859693.jpgVan de op de eilanden woonachtigen kunnen in de provincie Las Palmas 733.636 kiezers hun stem uitbrengen en in de provincie Santa Cruz de Tenerife 733.265.

De kiezerslijst van in het buitenland wonende Canari@’s bevat de namen van 38.696 emigranten uit Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura; en 94.898 uit Tenerife, La Palma, La Gomera en El Hierro.

Bij de Gemeenteraadsverkiezingen kunnen ook op Canarias in het bevolkingsregister geregistreerde buitenlanders hun stem uitbrengen voor de te kiezen burgemeester van de gemeente waar zij geregistreerd staan: 13.685 in de provincie Las Palmas en 21.802 in de provincie Santa Cruz de Tenerife.
kleurlogoCanarias.png


San Bartolomé de Tirajana  publiceert de kiezerslijsten van 6 tot 13 april 2015

SAN BARTOLOMÉ DE TiRAJANA - maandag 30 maart 2015 - San Bartolomé de Tirajana publiceert van 6 tot 13 april 2015 de kiezerslijsten voor inwoners van Spanje en de burgers van de Europese Unie; plus voor  die, afkomstig uit landen met een acuerdo de residencia (inwonersovereenkomst); voor de Gemeenteraads- en Deelstaatverkiezingen die plaatsvinden op 24 mei 2015.
Beide lijsten welke men publiceert gedurende de week van 6 tot 13 april 2015,  komen overeen met de Spaanse bewoners (CERE), de burgers van de Europese Unie en de CERE-landen (overeenkomst op ingezetenen), deze landen zijn:
- Bolivia,
- Kaapverdië,
- Chili,
- Colombia,
- Korea,
- Ecuador,
- IJsland,
- Noorwegen,
- Nieuw-Zeeland,
- Paraguay,
- Peru ,
- Trinidad en Tobago.
img_27295.jpg

images92P49H2B.jpguntitled-99.png

Beide lijsten kunnen worden ingezien in:
- het  Casa Consistorial (Gemeentehuis) in het historisch centrum van Tunte

- de Oficinas Municipales (Gemeentekantoren) in de stadswijk Maspalomas, eveneens van
   maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 14:00 uur, en van 15:00 tot 18:00 uur;

- de dependencias de la Policía Local (het Bureau van de Gemeentepolitie ) in de stadswijk
   Campo Internacional op zaterdag 11 april van 9:00 tot 12:00 uur.

Het decreet, dat is ondertekend door burgemeester Aurelio Pérez bepaalt, dat deze periode van openbare inzage van de kiezerslijsten van 16 tot 13 april 2015 ook bestemd is voor het presenteren van bezwaren die hieromtrent zouden kunnen bestaan.

Personen die komen controleren of zij op de kiezerslijst staan, moeten hun DNI, paspoort, of rijbewijs tonen als ze Spanjaard zijn, terwijl Europese ingezetenen en die uit de zogenoemde landen met een acuerdo de Residencia (Inwonersovereenkomst) hun certificaat van inschrijving in het Registro Central de Extranjeros o Residencia moeten overleggen en het paspoort met een foto van de houder.
kleurlogoCanarias.png


De Partido Popular (PP) heeft jarenlang
een zwarte boekhouding gevoerd,
aldus rechter Ruz

MADRID – vrijdag 27 maart 2015 - Onderzoeksrechter Pablo Ruz heeft eerder deze week in een persbericht bekend gemaakt wat de meeste Spanjaarden eigenlijk al lang weten. De conservatieve Volkspartij (Partido Popular = PP), die momenteel de lakens uitdeelt in Madrid, heeft tussen 1990 en 2008 een zwarte boekhouding gevoerd. De voormalige PP-penningmeesters, Luis Bárcenas en Alvaro Lapuerta, plus vier andere beschuldigden, moeten zich voor het gerecht verantwoorden.

De Audiencia Nacional (de Hoge Raad)- de hoogste Spaanse gerechtelijke autoriteit - zegt genoeg bewijsmateriaal te bezitten, om te kunnen concluderen, dat de partij van de president Mariano Rajoy over ‘diverse financieringsbronnen’ beschikte die ‘buiten de officiële boekhouding van de partij zijn gehouden .’ Dat geld is door de partij niet aangegeven bij de Rekenkamer.
pp3.jpg

                                        PP - Dinero 'A' en Dinero "B"
O.a. de renovatie van het partijhoofdkwartier in Madrid zou deels met 1,6 miljoen euro dinero ‘B’ (zwart geld) gefinancierd zijn. Daarnaast zou het zomaar kunnen, dat Bárcenas aan meerdere politici- onder wie ook Rajoy- enveloppen uitdeelde met daarin grote bedragen aan zwart geld. Dit laatste moet echter nog steeds onderzocht worden.

President Mariano Rajoy heeft steeds beweerd, dat de PP geen zwarte boekhouding er op nahoudt. Als er al financiële onregelmatigheden zijn, is dat - volgens hem- enkel de schuld van Bárcenas en niet van de partij. De voormalige PP-penningmeester moet ook al voor een reeks andere delicten voor het gerecht verschijnen.

Verkiezingen Het nieuws,- dat Pablo Ruz als bewezen acht, dat de PP een zwarte boekhouding er op na heeft gehouden -komt erg ongelegen, aangezien 2015 een verkiezingsjaar is, waarbij de voorspellingen voor de PP niet al te rooskleurig zijn. De vele corruptieschandalen en de wijze waarop de regering met de crisis omgaat- door zich niet te houden aan de verkiezingsbeloften van 2011- zal er toe lijden, dat veel Spanjaarden hun stem op een andere partij uitbrengen; iets, wat in maart 2015 gebeurd is bij de Deelstaatverkiezing in Andalusië, waar de PP een zware nederlaag heeft geleden.
kleurlogoCanarias.png 


Socialisten winnen de regionale verkiezingen
in  Andalusië

SEVILLA - maandag 23 maart 2015 - De huidige regerende partij PSOE heeft de - vervroegde- verkiezingen van 22 maart 2015 in de deelstaat Andalusië gewonnen. De partij- die wordt aangevoerd door de huidige presidente Susana Diaz - heeft 47 van de 109 beschikbare zetels behaald; niet genoeg echter als meerderheid, waardoor de socialisten moeten gaan samenwerken met een van de andere partijen.
Gran Canaria actueel’ plaatst dit artikel, omdat het inhoudelijk veel overeenkomst vertoont met de politieke situatie op de Canarische Eilanden waarna in mei 2015 de Deelstaat- en Gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden.

De Partido Popular (PP) heeft behoorlijk wat zetels verloren (17 om precies te zijn) en zakt  van 50 zetels, gewonnen bij de verkiezingen in 2012, nu naar nog maar 33 zetels, de grootste nederlaag van de afgelopen 25 jaar.

verkiezingen2015.jpg

De grootste winnaars zijn de politieke sensatie Podemos (Wij Kunnen), die als nieuwkomer meteen al de derde grote macht werd met 15 zetels, en Ciudadanos (Burgers) met 9 zetels, gevolgd door tet reeds meerdere jaren bestaande Izquierda Unida (IU) (Verenigd Links) met 5 zetels, in 2012 nog goed voor 12 zetels.

Om een meerderheid te hebben, heeft men minstens 55 zetels nodig, iets wat de PSOE niet heeft gehaald met 47 zetels. Daarom zullen de socialisten moeten gaan samenwerken met een, of meerdere politieke partijen; iets, wat zij bij de verkiezingen van 2012 deden met IU, waardoor de toen winnende partij, de PP, niet aan de macht is gekomen.

Dit keer zal de PSOE moeten gaan samenwerken met, of Podemos, of Ciudadanos.

De nieuwkomers van deze verkiezingen, Podemos en Ciudadanos, hebben veel zetels af weten te snoepen van de gevestigde orde.

Met name de politieke sensatie Podemos heeft geschiedenis geschreven met meteen al 15 zetels bij de eerste verkiezingen in Spanje.

Ciudadanos shrijft ook geschiedenis met 9 zetels en de kans is dan ook groot, dat de PSOE met Ciudadanos zal gaan samenwerken om de meerderheid te krijgen.

Uiteraard kan de PSOE dat ook doen met Podemos, maar men heeft al meerdere malen aangegeven ,daar niet veel voor te voelen.

De regionale verkiezingen in de deelstaat Andalusië worden gezien als graadmeter voor wat er bij de komende regionale (in mei 2015) en zelfs landelijke verkiezingen (in november 2015)zal gaan gebeuren.

In mei vinden er in bijna heel Spanje (behalve in Baskenland en Catalonië) regionale verkiezingen plaats, gevolgd door landelijke verkiezingen eind 2015, of begin 2016.
kleurlogoCanarias.png


Meri Pita is gekozen tot algemeen secretaris
van Podemos op Canarias

De regionale lijsttrekker is op de Archipel
geen onbekende in de politiek en op sociaal terrein

CANARISCHE EILANDEN - zondag 15 februari 2015 - Meri Pita is op zaterdag 14 februari 2015 verkozen tot algemeen secretaris van de Consejo Ciudadano autonómico general de Podemos (Algemene Burgerraad van de Deelstaat voor de politieke partij Podemos = ‘Wij Kunnen’).

Daarmee is zij voor de Archipel gekozen tot regionaal lijsttrekker van ‘Claro que Podemos’- de politieke partij die, voor geheel Spanje, gedurende de afgelopen crisisjaren - als tegenwicht tegen de twee gevestigde partijen: de conservatieve Partido Popular (PP) en de Socialistische Partij (PSOE) - uit de grond is gestampt door Pablo Iglesias.
untitled-64.png videomaripitA.png
Meri Pita.
voorvechtster van rechten voor arbeiders, vooral ambtenaren..
VIDEO
https://www.youtube.com/watch?v=xo63mDJ7MXI

Meri Pita is op de Archipel geen onbekende op politiek en sociaal terrein; en nog minder op justitieel vlak.

In de procedurele beleidssfeer heeft zij zich niet afzijdig gehouden bij diverse vakbondsdemonstraties en stond zij op de barricaden, ook als woordvoerster van Cobas Canarias en als voorzitter van de Ondernemingsraad van de Justitie in Las Palmas.

Naast Meri Pita waren er vier kandidaten voor dit lijsttrekkerschap: - Sergio Puente, een jonge werknemer. - Nazaret Medina, dr. in de Taalkunde en politiek journalist, - José Antonio Villarrubia, leraar aan de pedagogische academie.
kleurlogoCanarias.png


De PP zegt,
“dat Rivero ‘de slachtofferrol’ verkoopt aan een samenleving
die niet bij de pakken neer wil zitten,
maar die wil werken

CANARISCHE EILANDEN-  vrijdag 2 jannuari 2015 - Australië Navarro is het er niet mee eens, dat president Rivero monopoliseert in een institutioneel discours, "met zijn persoonlijke obsessie tegen de proefboringen naar aardolie."

De politica van de Partido Popular (PP) vindt het “belachelijk, dat de president van de deelstaat verkondigt, dat de proefboringen naar aardolie een hypotheek leggen op de toekomst van Canarias, terwijl de werkelijkheid het tegendeel aantoont.
Australia-Fernando-Figuereo-Parlamento-Canarias_EDIIMA20140314_0666_15.jpg                    María Australia Navarro, Asier Antona en Fernando Figuereo.
De woordvoerster van de PP-fractie in het Canarische Parlement, Australia Navarro, heeft op donderdag 2 januari 2014 laten blijken, dat de president van de Canarische Regering, in zijn nieuwjaarstoespraak, “de slachtofferrol aan de Canario’s verkoopt, terwijl wat de Canarische

Navarro is het er niet mee eens, dat president Rivero monopoliseert in een institutioneel discours, "met zijn persoonlijke obsessie tegen proefboringen naar aardolie die zonder incidenten voortgang vinden en net zijn minderwaardigheidscomplex in de betrekkingen tussen de Deelstaat en de Spaanse Staat.”

Naar haar mening is de Canarische president de enige Canario die vandaag de dag niet is staat is te erkennen, dat de proefboringen zich volledig normaal ontwikkelen, “en dat het duidelijk is, dat hij dit voor de Canario’s wil verbergen, terwijl hij doorgaat catastrofes te voorspellen die niet hebben plaatsgevonden en die ook niet plaats zullen vinden.”

Navarro vindt het ‘belachelijk’, dat Rivero verkondigt, dat de aardolie-peilingen een hypotheek op de toekomst van Canarias zullen leggen, terwijl de werkelijkheid juist het tegendeel bewijst en,” zo voegt zij toe, “dat hij niets, of bijna niets, heeft gezegd over de hypotheek van het huidige Canarias: de werkloosheid, de armoede en de ongelijkheid.

“Hij zegt, dat we ons als Canario’s moeten laten horen, maar klaarblijkelijk hoort de president de sociale roep van de Canario’s niet over de leefomstandigheden van tientallen gezinnen die noch werk, noch inkomen hebben, noch middelen om waardig te leven,” zo heeft zij toegevoegd.

De woordvoerster in het Parlement heeft opgemerkt, “dat 2015 gelukkig het jaar is wat het definitieve afscheid van Paulino Rivero lijkt te zijn en de kans, “de slachtofferrol” achter zich te laten, evenals de obsessies en de complexen van een president; eigenschappen, die niet overeenkomen met een volwassen samenleving zoals de Canarische, die vooruit wil, die wil werken.”
kleurlogoCanarias.png


"Canario’s zijn niet geïnteresseerd in de
politieke toekomst van Rivero"

CANARICHE EILANDEN - dinsdag 30 december 2014 - De partijleider van de Partido Popular (PP) op Gran Canaria, Australië Navarro, zegt schaamte te voelen over, “de zelfgenoegzame zelfverheerlijking van de Canarische President.”

Australië Navarro heeft dit gezegd op dinsdag 30 december 2014 naar aanleiding van de uitlatingen van de president van de Canarische Regering, Paulino Rivero, die op maandag 29 december 2014 heeft verklaard: “Ik ben geboren met een roeping voor de openbare dienst en die zal ik hebben tot in het graf,” terwijl hij tegelijkertijd heeft laten doorschemeren, “dat zijn politieke horizon zal eindigen tijdens dit mandaat.”
images-23.jpgAustralia Navarro: “Rivero heeft tijd verloren met enquêtes over het boren naar aardolie en over onvrede met Spanje; en hij heeft vergeten, dat Canarias een werkloosheid heeft van 33%, 28% armoede en eenzelfde percentage aan voortijdige schoolverlaters.”
“Als Canario’s interesseert ons de politieke toekomst van mijnheer Rivero niet, “zo verzekert Navarro, die benadrukt, “dat men zich schaamt bij het aanhoren van de zelfgenoegzame zelfverheerlijking van mijnheer Rivero.”

Volgens Navarro, “interesseert de Canario’s de economische en sociale toekomst van Canarias.” “Wat veronderstelt Rivero’” zo vraagt Navarro zich af die eveneens in het Parlement- woordvoerster is van de Partido Popular.

“Rivero heeft geen gelijke tred gehouden met de tijd, hij heeft tijd verloren met enquêtes over het boren naar aardolie en over onvrede met Spanje; en hij heeft vergeten, dat Canarias een werkloosheid heeft van 33%, 28% armoede en eenzelfde percentage aan voortijdige schoolverlaters,” zo geeft zij aan.
kleurlogoCanarias.png


Volgens recente peilingen komt  bij de verkiezingen
- op 17 mei 2015 - Podemos (Wij kunnen)
als grootste, winnende, politieke partij
in Spanje uit de (stem)bus

SPANJE - CANARISCGHE EILANDEN - Maria Onbevlekte Ontvangenis, maandag 8 december 2014 - Een jaar geleden had niemand dit kunnen geloven. En een half jaar geleden, kort voor de Europese verkiezingen, was daarvan in de peilingen niets te merken. Maar nu, met steeds gezwindere pas - wordt het meer en meer werkelijkheid - Podemos is de nieuwe partij. Deze is, om het zo maar eens te zeggen, geboren uit de woede en boosheid van de straat.

Jonge mensen die het systeem ter discussie stellen - dat tijdens de politieke onrust in de democratisering van Spanje is ontstaan - willen de onwankelbare hegemonie van de conservatieve Partido Popular (PP) breken en zo een einde maken aan het tweepartijenstelsel. Ze zijn als een tornado, die het politieke landschap is binnengedrongen. Als, er nu -  eind 2014 - verkiezingen zouden zijn,  zou Podemos met 28,,3% van de stemmen als winnaar uit de (stem)bus komen.
iglesias2-680x365.jpg
Pablo Iglesias, de geestelijke vader van Podemos; vanuit het niets de sterkste partij.
logotipo1.png

QZ7rZ0gL.jpeg img_25949.jpg
De opkomst van Podemos is inderdaad als die van een meteoor, als een explosie. In mei 2014, bij de verkiezingen voor het Europese Parlement bereikte de groep, die zich sinds kort gevormd had, 1,2 miljoen stemmen (7,9%), om zo te zeggen: uit het niets.

Om te beginnen, heeft Podemos vijf zetels in het Europese Parlement in de wacht gesleept, Slechts drie maanden later, eind augustus 2014, heeft dagblad ‘El Mundo’ een peiling laten houden en heeft het aantal kiezers dat op deze partij zal gaan stemmen, zich verdrievoudigd. Van de ondervraagden heeft 21,2% gezegd, dat ze op Podemos zullen gaan stemmen. Daamee rukt de partij op naar plaats drie, met slechts een procentpunt achter de Socialisten (PSOE) en negen achter de Partido Popular (PP).

Volgens de recente peiling, die ‘Sigma Dos’ in opdracht van ‘El Mundo’ begin december 2014 heeft gehouden, kan Podemos de eerste plaats innemen - met vier keer zoveel kiezersstemmen als bij de Europese Verkiezingen - met 2% voor de PP, die nog slechts 26,3% bereikt, en met 7% voor de Socialisten die niet verder komen, dan 20%.
1415198942794.jpg                                       CIS-Peiling voor rechtstreekse verkiezing.
Met deze veronderstelde uitslag wordt het Spaanse Parlement in drie blokken opgedeeld met een Linkse meerderheid en een zestal, kleine politieke partijen, waarvan geen enkele de vijf-procentgrens heeft weten te behalen.

Er zullen moeilijk regeringscoalities gesloten kunnen worden. De twee mogelijkehden die zich voordoen, bieden de nodige complicaties: een coalitie van Podemos-PSOE, of de grote coalitie PSOE-PP. In beide gevallen ziet de toekomst van de Socialisten er donker uit. Overspoeld door de opmars van de jonge partij, of het definitieve vertrek van hun traditionele kiezers, voor wie het onmogelijk zou zijn, om hand in hand gaan met rechts.

Het scenario, dat deze peiling laat zien, kan zonder overdrijven historisch genoemd worden, want niet eerder is zoiets dergelijks voorgevallen - vanuit het niets, direct naar de overwinning. De magneet die dit heeft bewerkstelligd, is ongetwijfeld het ongenoegen, de teleurstelling, en de wens naar een wisseling; evenals, de afkeer van een groot aantal burgers.

De redenen voor dit ongelofelijke botsen, liggen duidelijk voor de hand. Hoewel de traditionele partijen dit niet willen toegeven, betreft het onredelijke bezuinigingen en belastingverhogingen, om de crisis te overwinnen; en ongebreidelde corruptie terwijl bij een grote meerderheid van de bevolking, het water tot de lippen reikt en de meeste jongeren geen vooruitzichten hebben.

Als men de huidige resultaten van de PP en de PSOE vergelijkt, met die van drie jaar geleden, bij de meest recente Parlementsverkiezingen, dan tekent zich de ramp in zijn volledige omvang af.

De PP verliest 18 punten
De Partido Popular (PP) heeft 18 punten verloren en de PSOE bijna negen. En de huidige peilingen straffen de leugens van de verkiezingsbeloften af. Dit verkiezingsresultaat is uiteraard veel lager dan werd aangenomen. De terugval van regeringspartij PP is het opvallendst.

De 44,6%, welke de partij drie jaar geleden de absolute meerderheid opleverde, is bezig te verdampen. Zelden heeft de kiezersgunst een zo korte levensduur gehad. De afwijzing van de Spanjaarden tegenover hun Regering wordt steeds groter. Noch slechts 14,6% van de kiezers staat achter Mariano Rajoy, tegenover de 56,5% die hem als slecht, of zeer slecht beoordeelt. Bij de ondervraagde jonge kiezers komt dit aantal Pedro Sánchez, de nieuwe leider werd  inderdaad goed ontvangen, is misschien te laat komen en de supporters hebben al draaide zich om naar de andere populistische groep uit op 68%.

Ook het verlies van de Socialisten is in de afgelopen drie jaar aanzienlijk, nadat de partij een massieve verkiezingsnederlaag te verwerken heeft gehad. Ver wegblijvend van het vormen van een regeringscoalitie, is ze opnieuw in ongenade gevallen. Pedro Sánchez, de nieuwe, goed ontvangen partijleider is misschien te laat gekomen, want de PSOE aanhangers hebben zich al tot ander populistische partijen gewend.
intencion-voto-cis--644x555.jpg

 

↑ Peiling voor de Deelstaat- en Gemeenteraads verzkiezingen van mei 2015 ↑
↓ De schaamte vam Canarias  ↓ 

VerguenzaCanarias-2.jpg
De schaamte van Canarias

Blijkbaar wil Podemos op de Canarische Eilanden het na de Deelstaat - en de Gemeenteraadsverkiezingen van mei 2015 anders gaan doen, zeker anders dan in bovenstaande gevallen, zie ook: http://www.podemosgrancanaria.info.
kleurlogoCanarias.png


Zestig dagen van glorie en doornen

Fernando Clavijo is aangeklaagd, slechts twee maanden
na gekozen te zijn als  CC-kandidaat
voor de Presidentsverkiezingen van mei 2015

CANARISCHGE EILANDEN - zondag 16 november 2014 - De glorie van Fernando Clavijo heeft slechts 60 dagen geduurd - sinds hij op het partijcongres van Coalición Canaria (CC) is gekozen tot kandidaat voor het Presidentschap van de Deelstaat Canarias bij de Regionale- en Gemeenteraadsverkiezingen van mei 2015 - totdat hij op donderdag 13 november 2014 is beschuldigd van vier delicten, na een lange en zware weg om tot CC-lijsttrekker gekozen te zijn.

De beschuldiging van Fernando Clavijo voor het plegen van vier delicten komt op een moment, dat de CC kandidaat voor het Presidentschap van de Canarische Regering met een zekere rust is begonnen zich voor te bereiden op de verkiezingscampagne, om uiteindelijk Regeringschef te kunnen worden. Hij heeft zwaar strijd geleverd met de huidige president, zijn partijgenoot Paulino Rivero, die zich voor de derde keer kandidaat gesteld heeft, ter verlenging van zijn ambtstermijn.
logococa.jpg
opcion-primarias.jpg paulino-rivero--644x362.jpg                                                 Clavijo en Rivero in andere tijden...
Wedloop naar het Presidentschap
Niet alleen omdat hij op 12 september 2014 de verkiezing verkoren heeft in het Partijberaad (na bijna twee maanden van intensief campagne voeren op de Eilanden, om zijn nationalistische partijgenoten ervan te overtuigen, dat híj de ideale persoon is voor het leiden van een verandering in de formatie) maar ook, om de wrijving tussen hem en Clavijo - die zich heeft voorgedaan nadat Clavijo al kandidaat was gesteld voor het lijsttrekkerschap van CC - is op 20 oktober 2014 de vrede getekend en heeft Rivero er uiteindelijk voor gekozen om Clavijo de hoofdrol te laten spelen.
coalicion-canaria.jpg 2011042114061248127.jpg

           Fernando Clavijo, CC lijsttrekker voor de verkiezingen van mei 2015.
Op 25 oktober 2014 is tijdens het CC Partijcongres het officiële startschot gegeven voor Clavijo’s wedloop naar het presidentschap van de Deelstaat Canarias.

De euforie, illusie en verwachtingen, om de partij te doen groeien, hebben na het CC-partijcongres - dat heeft plaatsgevonden in Las Palmas de Gran Canaria - bij Clavijo slechts 21 dagen geduurd, met een volle agenda voor ontmoetingen met de sociale partners.

rivero-vaticina.jpg Romero_Pamparacuatro_20-01-11-1.jpg
                        Paulino Rivero.                                  Rechter César Romero Pamparacuatro.

Aangifte
Alles leek duidelijk en de enige obstakels die hij onder ogen moest zien waren zijn politieke rivalen. Maar op donderdag, heeft hij de aanklacht ontvangen, die de vluchtige blijdschap van de kandidaat heeft geruïneerd, waarbij de rechtmatigheid van zijn handelen in het geding is, toen hij burgemeester van La Laguna (Tenerife) was. Hij wordt beschuldigd van corruptie, vervalsing van openbare documenten, machtsmisbruik en verduistering van overheidsgeld. Hoewel de beschuldigingen aan zijn adres" fataal lijken te zijn," is Clavijo ervan overtuigd, dat hij zal bewijzen, dat er niets is wat niet geoorloofd was in wat hij heeft gedaan.

Clavijo is pas twee maanden lijsttrekker, maar zijn inzet voor verandering in de CC-kandidatuur wordt dan voor het eerst overschaduwd door de Europese Verkiezingen van 25 mei 2014, die een spoor van teleurstelling en zelfkritiek hebben getrokken binnen Coalición Canaria (CC).

De slechte verkiezingsresultaten hebben Clavijo kritiek doen leveren op de wijze van regeren van Rivero en hij begon al te gaan voor vernieuwing van het discours, ideeën en gezichten waar nodig.
“Dit ongenoegen, deze ontevredenheid, kennen we in CC, omdat diverse studies dit hebben aangetoond,” heeft te huidige kandidaat destijds gezegd, die zich momenteel inzet omdat de lijstaanvoerder zijn mentor, Ana Oramas, was, die hij opvolgde als burgemeester van la Laguna, nadat zij in het Congreso de los Diputados (De Tweede Kamer in Spanje), woordvoerster is geworden van CC-Nueva Canarias.

Lijdensweg
Hoewel Oramas bij interne enquêtes de uitverkorene was, heeft druk van partijgenoten op ander eilanden dan Tenerife ( vanwaar zij afkomstig is) haar benoeming geaborteerd en - speling van het lot - burgemeester Clavijo, een 42-jarige econoom, die ook CC-secretaris is op het puntige eiland - zich heeft aangediend als alternatief voor Paulino Rivero.

Dan begint een lange lijdensweg, omdat de huidige president en zijn volgelingen het hem helemaal niet gemakkelijk hebben gemaakt, integendeel zelfs; ondanks, dat Clavijo kan rekenen op de steun van de Militanten op Tenerife – waar Rivero vandaan komt - en van de CC-secretarissen op de overige Eilanden.

Eind juli 2014 maakt Clavijo dan officieel zijn bedoeling bekend, de nieuwe lijsttrekker te willen zijn, net als Rivero; en ze beginnen een soort interne campagne gedurende de maand augustus, die op 5 september 2014 moest eindigen met de presentatie van de aanbevelingen van de leden van de Consejo Político Nacional (Partijraad), om als kandidaten te concurreren bij de voor 12 september 2014 geplande verkiezing, waarbij men een van beiden zou moeten kiezen.

Eiland voor eiland, en talrijke ontmoetingen met militanten, kritiek van volgers van de ene en de tegenstanders van de andere, maken van augustus 2014 een intense maand voor beiden.

De krachten gingen gelijk op, hoewel ieder zijn straatje schoonveegde en om voldoende steun heeft gevraagd, om de winnaar te zijn. Er hebben verkiezingen plaatsgevonden op bijna alle eilanden, en Clavijo heeft gewonnen op Tenerife, Lanzarote, La Palma en Fuerteventura.
Op 5 september 2014 hebben alleen Clavijo en Rivero zich kandidaat gesteld; Clavijo met 37 goedkeuringen en Paulino Rivero met 25, zijn dan de officiële kandidaten.

Op 12 september 2013 ontbreekt niemand bij de Consejo Político Nacional (Partijraad). De stemming was geheim. Clavijo kreeg 45 steunbetuigingen en Rivero 40; waarna de president ervoor gekozen heeft, geen tweede stemming te forceren - omdat hij (Rivero) bniet de benodigde 55 stemmen had behaald - maar zich terug te trekken als kandidaat.
cartelelectoralccsinrnc_560x280.jpg
Acht maanden voor de verkiezingen
De president erkende zijn nederlaag, hoewel met slechts vijf stemmen; en - acht maanden voor de verkiezingen van mei 2015 - is de burgemeester van La Laguna is uitgeroepen tot de nieuwe CC-kandidaat voor het Presidentschap van de Canarische Regering.

Een ongekende gebeurtenis, die Rivero in een tijdelijke situatie achterlaat van een langdurig Presidentschap; iets wat nu zal verzwakken ten opzichte van de oppositie - de Partido Popular (PP) en Nueva Canarias (NC) - en wat hem niet in een comfortabele positie plaatst in het overgangsproces.

Misschien is dat de reden, waarom Rivero de hint niet serieus neemt en ondanks, dat hij op 12 september 2014 heeft toegezegd als een ‘trouwe hond’ zijn partijgenoot als lijsttrekker van CC te zullen  olgen, zijn Rivero’s beslissingen en aankondigingen in de Canarische Regering veranderd in de grootste lijdensweg die Fernando Clavijo heeft te overwinnen, tot zelfs de beschuldiging van zaterdag 15 november 2014. 

sesenta-dias-1.jpg Romero_Pamparacuatro_20-01-11.jpg  Canarische journalisten tekenen de uitspraak op van rechter César Romero Pamparacuatro.
Coalicion-Canaria-Tenerife-Clavijo-imputacion_TINIMA20141115_0500_5.jpg
Hoe heeft Clavijo zijn kandidatuur beleefd in deze zestig dagen, totdat hij de uitspraak van rechter César Romero Pamparacuatro heeft ontvangen?
De wrijvingen met Rivero doorspekken de aanvankelijke euforie die heerste bij zijn benoeming. Hij beloofde opnieuw de ‘geloofwaardigheid’ van de partij bij de burgers te herwinnen en benadrukte, “dat hij op elk moment in teamverband met de partijformatie zou werken.”

Daartoe verwachtte hij - bijvoorbeeld - niet, dat de president een belastinghervorming zou afkondigen zonder de partij te raadplegen en zonder hem te noemen. Dat gebeurde op 16 september 2014 tijdens de parlementszitting, waar Rivero heeft laten weten, dat hij de IRPF (Inkomstenbelasting) zou willen verlagen voor de laagste inkomens en deze zou willen verhogen voor de hoogste inkomens.

Deze beslissing was niet naar de zin van Clavijo, die al begon te verzen, dat Rivero hem niet de beloofde hoofdrol zou toekennen. Zo zag de kandidaat zich drie dagen later geconfronteerd met de president toen hij opmerkte, niet akkoord te zijn met het verhogen van de belastingdruk.

Op 2 oktober 2014 heeft Rivero zijn Regering bijeengeroepen en - omarmd door de anti-olieboring organisaties - heeft hij te kennen gegeven, een volksraadpleging te willen huoden op zondag 23 november 2014.
Een andere beslissing die noch de partij, noch de kandidaat is bevallen, is de inhoud van de vraag in de volksraadpleging, omdat Rivero hen daarover niet heeft geraadpleegd. Clavijo heeft enkele dagen later gezegd, dat die niet duidelijk is en, dat hij die op een andere manier gesteld zou hebben.
canariasedwaman.png
          Canarias nu -  Canarias morgen... de dreiging van een president in zijn nadagen...
Soevereiniteit
Het voorstel van Rivero voor soevereiniteit, via een op 13 oktober verzonden persbericht, was de druppel die de emmer heeft doen overlopen in het geduld van de partij en van Clavijo; die zich voortdurend geplaatst zagen tot het blussen van de door de president aangestoken branden.

Enkele dagen later, heeft de kandidaat ervan blijk gegeven, dat hij de soevereiniteit van Rivero niet deelt, die ook een oorvijg ontving van zijn eigen regeringspartij.
“Wat de president moet doen is het naleven van de wetsvoorstellen die hem nog resten tijdens zijn mandaat en de grootste debatten overlaten aan de partij;” zo heeft Clavijo hem gezegd.
1343676011734g.jpg                           De algemene secretaris van CC, José Miguel Barragán
De relatie tussen beiden kon niet groter zijn, en men forceerde een ontmoeting tussnen beiden, op 20 oktober 2914, waarin Rivero uiteindelijk besloot, niet langer de hoofdrol te zullen spelen. De algemene secretaris van CC, José Miguel Barragán, heeft zich er persoonlijk voor verantwoordelijk gesteld, dat er geen verstoringen meer zullen optreden.

Rivero heeft ervoor gekozen, om het Partijcongres van 25 oktober 2014 niet bij te wonen, om te voorkomen, dat hij de aandacht zou trekken; en Clavijo begon te genieten van het rustige vaarwater waarin hij terecht was gekomen op zijn weg naar het Presidentschap, zonder tegenstand van de overige beleidsmakers in zijn partij. Deze vrede heeft slechts 19 dagen geduurd.
kleurlogoCanarias.png


Aanzienlijke verschuiving in de Canarische politiek:
De Partido Popular 
(PP) daalt in de peilingen
en Podemos 
doet haar intrede

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 31 oktober 2014 - De peiling van Opiniebureau Llorente y Cuenca laat een belangrijke verschuiving zien in het Canarische Parlement na de verkiezingen van mei 2015, met de entree van Podemos, de daling van de conservatieve Partido Popular (PP), de Partido Socialista de Canarias (PSC) en, de galg die voor de het nationalistisch Coalición Canaria (CC) het verlies van vier parlementszetels kan betekenen welke men heeft behaald bij de verkiezingen in 2011. 

Llorente y Cuenca doet deze voorspellingen aan de hand van het houden van diverse verkiezingspeilingen en de analyse van de verwachtingen voor de politieke partijen in geheel Spanje. Dit alles is onderworpen aan een groot mysterie: of Podemos zich uiteindelijk kandidaat stelt in alle deelstaten en hoe hun verkiezingsprogramma er uit gaat zien.

    

Het scenario wat zich voor Canarias, volgens de peilingen, lijkt af te tekenen, is als volgt:

 
- De Partido Popular (PP
  gaat in de peilingen van de huidige 21 zetels naar: 17 tot 19.
 
- Coalición Canaria (CC
   lijkt, volgens de peilingen met 17-tot 22 zetels,
   de strop om de hals te hebben; 
   dit is een verlies van vier zetels, of zelfs een meer, 
   van de 21 welke men in 2011 behaalde).
 
- De Partido Socialista
  gaat terug in de peilingen naar 12 tot 14 zetels (van de huidige 15).
 
- Nueva Canarias
  zou kunnen stijgen tot 4 á 5 (behaalde er 3).
 
- Podemos
  zou in het Parlement binnen kunnen komen met 2 tot 4 zetels.

De resultaten van de peilingen van Llorente y Cuenca zijn op vrijdag 31 oktober 2014 gepubliceerd op de internetpagina van het dagblad ‘El Confidental’, dat dagelijks twee miljoen lezers heeft.

                  Een peiling in juni 2014 voor de Algemene Verkiezingen in Spanje
                                               plaatsvindend op 3 mei 2015.

Spanje
Over het algemeen laten de peilingen van september tot en met oktober 2014 voor de verkiezingen van mei 2015 voor het Spaanse Patrlement een overwining zien voor de Partido Popular, maar die heeft dan wel twee partijen nodig om door te kunnen blijven regeren.

kleurlogoCanarias.png


Verkiezingsbelofte
Clavijo (CC) zegt toe
het ‘todo incluido' te zullen regelen,
evenals  de vakantiewoningverhuur

AGÜÍMES - donderdag 30 oktober 2014 - Na de interne partij verkiezingen voor de lijstrekkers, lijkt nu de campagne voor de Deelstaat - en Gemeenteraadsverkiezingen van mei 2015 van start te zijn gaan op de Canarische Eilanden. En Hoe!

De eerste grote lokale verkiezingsbelofte is gelanceerd en wel, door de winnaar van de politieke partij Coalición Canaria (CC), Fernando Clavijo - de burgemeester van La Laguna (Tenerife) - die zijn partijgenoot en rivaal, Paulino Rivero, de huidige president van de Canarische Regering, voorbij is gestreefd, en nu lijstrekker is van CC.
 
                  Fernando Clavijo heeft in restaurant ‘El Señorio de Agüimes’,
             staand, geantwoord op de voorstellen die zijn gedaan door Unec XXI.
De CC kandidaat voor het Presidentschap van de Canarische Regering, Fernando Clavijo, is van mening, dat de Actiegroep Unec XXI een stem moet krijgen en hij heeft tijdens een lunch op dinsdag 28 oktober 2014 in restaurant ’Señorio de Agüimes’ met een 40-tal horeca-ondernemers uit het Midden en Kleinbedrijf toegezegd het ‘todo incluido’ (‘all inclusive’ = ‘alles inbegrepen’) te zullen regelen, evenals de verhuur van vakantiewoningen, via een daartoe op te richten regeringscommissie.

Clavijo heeft dit beloofd, nadat de voorzitter en de secretaris van de actiegroep Unec XXI,  Juan Acosta en Antonio Vélez, het reguleren van het ‘todo incluido’ en de ‘verhuur van vakantiewoningen’ hebben geëist en hebben laten weten, dat zij zich als vertegenwoordigers van de Confederación Canaria de Empresarios (Canarische Ondernemersfederatie) niet vertegenwoordigd voelden door Coalición Canaria (CC); en verlangen dan ook, dat het Plataforma Unex XXI erkenning krijgt.

Vervolgens hebben de voorzitter van Fecan, José Manuel Barriendos en voorzitter van de Asociación Canaria de Alquiler Vacacional, Dori Barescanhet woord genomen. De eerstgenoemde heeft gevraagd om een verandering van het toeristische-model, dat al van 1970 dateert en de reisorganisatoren bevoordeeld; de tweede genoemde heeft de regulering geëist van de verhuur van vakantiewoningen die sinds 2012 buiten het toeristisch systeem valt. “We willen een brede en flexibele regeling, zodat alle Canarische eigenaren kunnen verhuren.”

De secretaris van Unex XXI en woordvoerder van de Fecao, Antonio Vélez, is van mening, dat de regulering van het ‘todo incluido,’ niet het elimineren ervan inhoudt. We willen, dat men beslist,  dat er een toeristengebied is waar binnen een straal van 500 meter rond winkelcentra geen ‘todo incluido’ voorkomt ; en als men dat wel heeft, dat die hotels dan meer belasting betalen.

Wat dat betreft heeft Fernando Calvijo laten blijken, zijn steun te zullen toezeggen aan de Middenstanders, “want u bent het, waarvan het gros zorgt voor werkgelegenheid. “We zijn het helemaal met de maatschappij eens, om het ‘todo incluido’ te regelen. Omdat zelfs de hoteliers het daarmee eens zijn, opdat de toeristen dan niet in de hotels blijven.”

“Men kan het reguleren, maar dat moet dan wel via een commissie gebeuren.” Ook heeft de kandidaat voor het presidentschap van de Canarische Regering zijn medewerkimg toegezegd in het zoeken naar consensus voor het regelen van het vakantietoerisme. Clavijo heeft opgemerkt, dat de cijfers die men overweegt nu  niet overeenstemmen, omdat de vereniging ondertussen zegt, dat 53.000 Canarische gezinnen kamers aan toeristen verhuren en, dat men daar nog eens 20.000 Duitsers bij moet optellen die dit ook doen. “Het lijkt mij heel moeilijk, dat we dit - gezien vanuit toeristisch standpunt - kunnen regelen, om dat de algemene plannen hen een woonbestemming opleggen, maar met een toeristische bestemming voor wat betreft het grondgebruik. Ik ben het er mee eens, dat men dit reguleert, maar we zien, dat dit heel moeilijk is met de huidige Algemene Wet Ruimtelijke Ordening, maar de Gemeenten kunnen die aanpassen.”

Het nieuwe gezicht van Coalición (CC)
De kandidaat voor het presidentschap van de Canarische Regering, Fernando Clavijo, wist zich op dinsdag 28 oktober 2014 tijdens de lunch met de ondernemers van het Midden- en Kleinbedrijf van het Eiland in ‘El Señorio de Agüimes’ gesteund door diverse leiders van zijn partij en bovendien door de voorzitter van CC op Gran Canaria, Fernando Bolaños, die vergezeld wordt door de parlementariër María del Mar Juánes die ook diverse keren gesproken heeft met de wethouder van Arucas, Juán Francisco Padrón; met de locoburgemeester van Telde, Pablo Rodríguez, en ook met de leider van de hoofdstedelijke de nationalisten, Carmelo Afuran, die het nu eens zijn met het thema.

Zowel Clavijo, als de overige lokale leiders, scharen zich unaniem achter de voorstellen van Middenstandsvereniging Unec Siglo 21; van de Verhuurdersverenging van Vakantiewoningen; en van de Fecao, met het in het verkiezingsprogramma inbegrepen zijn van vriendschap en zekerheid voor de verhuurders bij de Deelstaat- en Gemeenteraadsverkiezingen van 24 mei 2015.

De ondernemers hebben laten weten, dat in de voorstellen die worden opgenomen ten tijde van de verkiezingscampagne voor het presidentschap, men belooft te zoeken naar consensus.
kleurlogoCanarias.png


kaart_canaria-5-38.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--100.jpg