site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-18.jpg

6-51.jpg

21630661.jpg

poema-del-mar-kYHF--420x236abc-1.jpg

image_content_3113029_20180228124254-1.jpg
c8d855fc9b2a811ea4bdaa5cea2d4e52.jpg


Poema del Mar, een jaar dat leven schept

Het Aquarium van Poema del Mar heeft een jaar van groei
van meer dan 400 soorten in zijn faciliteiten ervaren.

Er zijn geboren caballitos (zeepaardjes), chuchos (roggen), cazones (haaien tot 2 meter), tequilas (tonijn) , tiburones cebra (zebra haaien), en ajolotes (soort salamanders)

Sinds de opening in december 2017 heeft het aquarium in de hoofdstad van Gran Canaria de geboorte gezien van zeepaardjes, hondshaaien, tequila-vissen (straalvinnige vissoort), zwarte pooch (zalm) , bamboe haaien, en zelfs axolotls (salamader).

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 28 januar9io 2019 - Sinds 17 december, een jaar na de opening van de deuren van het aquarium Poema del Mar, is deze installatie geconsolideerd als een van de iconen van Las Palmas de Gran Canaria, zowel architectonisch als een vrije tijds en entertainment aanbod. Reddingswerk in het zeeleven. In deze eerste oefening heeft het gebouw - dat werd ingewijd samenvallend met de 46e verjaardag van Loro Parque - talloze geboorten van verschillende soorten gezien, wat wijst op het enorme dierenwelzijn dat ze binnen de muren hebben bereikt.

Tienduizenden bezoekers hebben in eerste instantie de biodiversiteit van de blauwe planeet kunnen ontdekken, op een reis die hen door meren, rivieren, en zeeën, leidt, totdat ze worden ondergedompeld in de diepste oceaan.
archivo-fotos-1-2719275_4576926_20190128080209.jpg
"We zijn erg blij met de resultaten die we hebben behaald in dit eerste jaar sinds we de deuren openden, en het bewijs hiervan is dat ze exemplarische nakomelingen hebben gehad van zeepaardjes, tequilas, hondshaai, zwarte bastaarden, bamboe, en zelfs axolotls," zei. Alberto Castellanos, conservator van het aquarium Poema del Mar.

In een installatie die "een eigen leven" heeft, omdat, volgens Castellanos, "degene die de eerste maand kwam, nu een heel ander aquarium zou zien sinds de soort is geëvolueerd en het kostbaar is om dat proces te zien," zei hij. Poema de Mar heeft drie uit Australië afkomstige bullsharks (stierenhaaien) opgenomen en werkt aan een nieuwe koraal tentoonstelling "die mooi zal zijn", en een soort zeepaardje dat bekend staat als Draken: "We hebben er tien die uit Australië komen en, afgezien van die moeilijk te bereiken zijn, hebben we ze op een vier meter hoog scherm geplaatst om ze te laten reproduceren. Ze hebben deze dimensies nodig omdat ze een paringsdans doen en, zo ja, het zou een succes worden. Ze zijn mooi en het is een luxe dat de bezoeker ze levend kan aanschouwen," zei de verantwoordelijke van het aquarium. De uitdagingen van de leiders van Poema del Mar voor 2019 zijn: "Dat het aantal soorten - er zijn er ongeveer 400 - blijft toenemen en soorten zoals dragones, zwart getipte haaien,  of varkensneus schildpadden te kweken", zo voorspellen ze.

Unieke omgevingen
Het aquarium Poema del Mar nodigt zijn bezoekers uit om drie verschillende gebieden te ontdekken die een unieke ervaring vormen. Marine oppervlakte-ecosystemen, diepe marine ecosystemen, en zoetwatersoorten. De tournee die de bezoeker maakt, begint met onderdompelen in La Jungla, dat verschillende landschappen reproduceert in een eerbetoon aan de vijf Continenten. Vervolgens nodigt het rif uit tot een wandeling rond een enorme cilinder, genaamd Atol, met een grote verscheidenheid aan koralen en vissen. Uiteindelijk eindigt de route in een grote diepe zee die de kijker meeneemt naar de diepe oceaan.

Sinds de opening zijn er veel woorden van verwondering en bewondering geweest voor de Deep Sea-tentoonstelling, die het grootste gebogen raam ter wereld heeft, 36 meter breed, 7,35 meter hoog, en 39 centimeter dik. Met een totale tankdiepte van 8,5 meter en 5,5 miljoen liter water, laat de grote oceaan de bezoeker toe om in een onvergelijkbare omgeving de wonderen van de diepten van de oceanen te observeren, en ongeveer 3000 exemplaren van maximaal 40 soorten, anders dat in zijn donkere wateren zwemmen , en waaronder spectaculaire haaien opvallen. Tienduizenden bezoekers hebben zich kunnen verbazen over het ontdekken van de spectaculaire biodiversiteit van de blauwe planeet, tijdens een reis die hen door meren, rivieren en zeeën leidt, tot ze worden ondergedompeld in de meest spectaculaire oceaan.
000logo-kopie-206.jpg


Het Acuario Poema del Mar
in Las Palmas de Gran Canaria
is een jaar open met
het vertonen van de zee biodiversiteit

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 16 december 2018 - Het Aquarium Poema del Mar in Las Palmas de Gran Canaria viert, op maandag 17  december 2018 een jaar na de opening, een periode waarin tienduizenden bezoekers de spectaculaire biodiversiteit van de Blauwe Planeet hebben kunnen ontdekken.

Zoals gemeld door Loro Parque, dat dit jaar zijn 46e verjaardag viert, werd het project op Gran Canaria in een verklaring door de autoriteiten van de Archipel erkend als, “een project van strategisch belang voor de regio; wat het potentieel benadrukt dat de promotie van het eiland en de hele Archipel moet versterken , als een van de beste toeristische bestemmingen op internationale schaal."
acuario-poema-del-mar-3978805_4385705_20181214114913-1.jpg
Poema del Mar nodigt zijn bezoekers uit drie gedifferentieerde gebieden te ontdekken: Ecosystemen van zeeoppervlakten, diepe maritieme ecosystemen, en zoetwatersoorten.
sin-titulo-1_4128616_20181016171438.jpg
Het bezoek begint met onderdompelen in La Jungla, dat verschillende landschappen reproduceert in een eerbetoon aan de vijf Continenten; dan nodigt Arrecife u uit voor een wandeling rond een enorme cilinder met een grote verscheidenheid aan koralen en vissen, en uiteindelijk eindigt de route in 'Deep Sea', in de diepe oceaan.

Eveneens heeft Loro Parque de tentoonstelling 'Deep Sea' belicht, met de grootste gebogen etalage ter wereld, 36 meter breed en 7,35 meter hoog, evenals 39 centimeter dik.

Met een totale tankdiepte van 8,5 meter en 5,5 miljoen liter water, kan men met 'Deep Sea' de wonderen van de diepten van de Oceanen observeren, en ongeveer 3.000 exemplaren van wel 40 verschillende soorten die zwemmen in de  donkere wateren.
image-content-2751252-20171217211646_4385720_20181214114913.jpg
Tenslotte zijn veel van de soorten die Poema del Mar huisvesten gecatalogiseerd door de Rode Lijst van de Especies Amenazadas (Bedreigde Soorten) van de Unión Internacional para la Conservación de la Naturaleza (UICN) (Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur) en zijn ze in enige mate van kwetsbaarheid en bedreiging in de natuurlijke omgeving.

Het aquarium heeft speciale nadruk gelegd op de verschillende gevaren, die vaak worden veroorzaakt door menselijke actie die de bevolking in gevaar brengt. "Daarom is de rol van dit soort natuurbehoudcentra bijzonder relevant als het gaat om het vergroten van het bewustzijn van hun staat en bijdragen aan hun bescherming en overleving. "
000logo-kopie-79.jpg


De bouw van pasarela Onda Atlántica (voetgangers- en fietsers-overgang) is begonnen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 22 april 2018 - Het Departement Stadsplanning van de hoofdstedelijke gemeente is begonnen met de bouw van de pasarela Onda Atlántica (voetgangersovergang). Het project omvat het verbinden van de Sanapú-kade met de Havenmarkt met een boogvormige voetgangers-infrastructuur van 283 meter lengte over de autosnelweg GC-1.

De Gemeente  is begonnen met het afschermen van het Plaza Mayor Manolo García, gelegen tegenover de Havenmarkthal, en een deel van het parkeerterrein naast het ‘Poema del Mar’- Aquarium, zodat de machines die belast zijn met het uitvoeren van de fundamenten van de pijlers er toegang toe hebben.
image_content_3373667_20180419111324-1.jpg
                                 Schets van het project van de voetgangersbrug
                             die de
Sanapú-kade verbindt met de Havenmarkthal .
Bovendien heeft men een alternatieve route mogelijk gemaakt voor voetgangers en fietsers tijdens de duur van de bouwwerken, en wel via de Calle Poeta Agustín Millares en de Calle Eduardo Benot. De aanleg van de loopbrug, betreffende de gedeelten die over de GC-1 lopen, zullen 's nachts worden uitgevoerd om het verkeer op de Avenida Marítima niet te onderbreken.

Het project - ontworpen door degenen die de openbare aanbesteding gegund hebben gekregen, de architecten Javier Haddad en Ramón Checa,  zal worden uitgevoerd door het bedrijf Tecyr Construcciones y Reparaciones SA, en zal bestaan uit de creatie van een voetgangersbrug in de vorm van een boog  283 meter lang, die het Plaza Mayor Manolo García verbindt met het noordelijke uiteinde van de Sanapú-kade.

De wethouder van Urbanismo (Stasplanning/Bouwzaken), Javier Doreste, heeft opgenerkt, “dat men een belangrijk werk in gang zet wat zal dienen om het toerisme- net zo belangrijk voor de stad als de landengte -te herwaarderen, naast het bijdragen aan het verbeteren van de verbinding en de bereikbaarheid tussen de haven en de stad. Deze nieuwe loopbrug brengt kruisvaart-toeristen naar grote bezienswaardigheden van de hoofdstad, zoals Las Canteras, het district La Isleta, en de Havenmarkt. "
00000slas-canariaslogo-426.jpg


Het Aquarium ‘Poema del Mar’ beschikt over
een 'hospitaal' voor tortugas (schildpadden )

De dierenartsen van het aquarium zullen
zieke en gewonde dieren behandelen
vanuit het Centro de Recuperación  (Herstelcentrum)
van het Cabildo (Eilandbestuur)
in een speciaal aquarium-bassin
alvorens ze terug te zetten in de Oceaan

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA – dinsdag 17 april 2018 - Het Aquarium ‘Poema del Mar’ is een samenwerking aangegaan met het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, zodat gewonde, of zieke schildpadden - die hun dierenartsen herstellen - hun kracht terugkrijgen voordat ze terugkeren naar de Oceaan door te verblijven in de speciale tank die het centrum heeft voor deze soorten.

Het aquarium van de Loro Parque-groep heeft sinds de opening  een aquarium-bassin  ontworpen voor zeeschildpadden, een ruimte die in gebruik is genomen door twee exemplaren die zijn genezen door het Centro de Fauna Silvestre van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, een van de aanbevelingen in Europa betreffende veterinaire aandacht voor de tortuga boba (Caretta caretta) (onechte karetschildpad) (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Onechte_karetschildpad).

preview_m-49.jpg

poema-mar-1.jpgDit Centro Recuperación de Fauna Silvestre (Centrum voor Herstel van in het Wild Levende Dieren), waar zieke, gewonde, of verloren schildpadden uit landen langs de Europese Atlantische kust worden gestuurd, gebruikte plastic bassins in de haven van Taliarte, waar deze dieren hun laatste aanpassingsperiode doorbrachten om terug te keren in de natuur

Deze plastic bassins hadden echter veel beperkingen, aangezien het gaat om voorzieningen van amper één meter diep en vier meter in doorsnede, onvoldoende om deze dieren te laten zwemmen, spieren te versterken, en hun gewoontegedrag te herstellen, legt dierenarts Pascual Calabuig uit, de deskundige van het Cabildo (Eilandbestuur)  in het herstel van de fauna.

Daarentegen hebben ze  in  het Poema del Mar Aquarium een diep bassin, met stromingen die hun spieren versterken, water met een hogere temperatuur, zoals ze hebben op hun plaats van herkomst, en zelfs een klein strand dat is ontworpen voor een toekomstig nog ambitieuzer doel: proberen ze in gevangenschap te reproduceren. Op dit moment heeft die ruimte geen "woonachtige" schildpadden, want na herstel  keren ze terug naar de Oceaan.

In feite hebben de twee exemplaren vrouwtjes schildpadden die deze weken de bezoekers van het Aquarium ‘Poema del Mar’ hebben kunnen zien, een verhaal zo ruig, zoals helaas gebruikelijk voor deze  als "kwetsbaar" gecatalogiseerd  soort op de rode lijst van bedreigde fauna die de Internationale Unie voor het Behoud van de Natuur publiceert.

De eerste van hen werd gered bij El Hierro door de Ocean Brothers, duikers die gespecialiseerd zijn in het maken van video-opnamen  onder water, die haar aantroffen met een visnet waarin een van haar vinnen verstrikt was. Het net had een dermate verwonding veroorzaakt aan het dier, dat het Recuperación de Fauna Silvestre van Gran Canaria de vin moest amputeren, dit was gangreen, maar de schildpad is volledig hersteld en zal op woensdag 18 april 2018 in de zee worden teruggezet,  vanaf hetzelfde eiland waar ze haar redden, El Hierro, in een daad georganiseerd door het Cabildo (Eilandbestuur) van El Hierro

De andere huurster van het bassin met zeeschildpadden van het Aquarium in Las Palmas arriveerde daar, na te zijn hersteld in de wateren van het Zuiden van Gran Canaria op de rand van de dood, omdat ze een ‘potera’ (een meervoudige haak om inktvissen te vangen ) had ingeslikt. vertelt de conservator van het aquarium, Alberto Castellanos.
In dat geval besloten de dierenartsen van het Cabildo (Eilandbestuur)  om een extractie te vermijden die de maag had kunnen scheuren en wachten ze tot het dier degradeerde en de haak uitdreef, zoals ook gebeurde. Momenteel voltooit de  aanpassing in het aquarium en keert ze snel terug naar de zee.

De persoon die verantwoordelijk is voor de verzorging van de dieren van het Aquarium ‘Poema del Mar,’ benadrukt ook het feit, dat hun bezoekers deze schildpadden in herstel kunnen zien en hun verhalen kennen,  en een ander middel van het centrum helpt: de bevolking, vooral schoolkinderen,  gevoelig maken voor  de bedreigingen in de natuur.
"Laten we eerlijk zijn, we kunnen helpen, maar we gaan de wereld niet redden. Wat we kunnen doen is mensen bewust maken: de kinderen die ons bezoeken in ons milieu klaslokaal uitleggen hoe dieren zijn, hoe ze zich gedragen, en hoe ze reageren. Dat is een zeer belangrijke taak ,” zo benadrukt Castellanos.

De persoon die verantwoordelijk is voor de verzorging van de dieren van het Aquarium ‘Poema del Mar’ benadrukt ook dat het Aquarium de voorbereidingen voltooit met de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria en de vrijwilligers milieu-organisatie ADS Biodiversidad om schildpadden permanent te houden die bijna twintig jaar in bassins in het centrum van Taliarte hebben gewoond om te proberen ze in gevangenschap te reproduceren. Castellanos heeftr benadrukt  dat voor deze uitdaging - die alleen een aquarium in Japan heeft bereikt - het schildpadbassin in Poema del Mar is ontworpen, die als doel heeft deze soort opnieuw te introduceren op de Canarische Eilanden, op welke stranden ze zich al decennia lang niet hebben genesteld, of voortgebracht.

00000slas-canariaslogo-392.jpg


Het ‘Poema del Mar’-aquarium
is voor het publiek geopend
vanaf maandag 8 januari 2018

De toegangskaarten kan men verkrijgen aan de kassa,
of bestellen via het internet

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - Driekoningen, zaterdag 6 januari 2018 - Vanaf maandag 8 januari 2018 is het ‘Poema del Mar’-aquarium dagelijks geopend voor het publiek van 09.00 tot 18:00 uur, zodat de bezoekers in de behuizing de maritiem biodiversiteit van de planeet kunnen ontdekken.

De entreekaarten zijn te koop aan de kassa, of via de internetpagina van het aquarium, voor €18,= euro per volwassen resident op de eilanden:  €13,= voor residente kinderen  tot 11 jaar, €25,= voor niet ; en €17,50 voor niet residente kinderen, terwijl voor kinderen jonger dan 4 jaar de toegang gratis is.
12183747_1658955927723489_7177403027655408219_o-2.jpg
                        En dit is er o.a te bewonderen
                                      VIDEO'S:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/01/08/135379/acuario-poema-1_m.mp4

http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/01/12/135614/acuario-poema-1_p.mp4

http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/01/12/135613/acuario-poema-1_p.mp4

http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/01/08/135406/poema-recibe-primeros-visitantes-1_p.mp4

In een communiqué heeft het aquarium zijn sterke toewijding aan innovatie, het behoud van biodiversiteit en uitstekendheid in duurzaam toerisme onderstreept. "Niet voor niets hebben de Canarische autoriteiten het al van strategisch belang voor de regio beschouwd, wat de promotie van Gran Canaria, en van de hele archipel, zou kunnen versterken als een van de beste toeristische bestemmingen op internationale schaal", aldus de Loro Parque-grupo, eigenaar van de de locatie. Op deze manier zal Poema del Mar zijn inspanningen concentreren op het behoud van de Atlantische zee-wereld in coördinatie met de Loro Parque Fundación.

Drie verschillende gedeelten
Tijdens het bezoek aan het aquarium kan de bezoeker drie verschillende gedeelten ontdekken: maritieme kust-ecosystemen, diepe maritieme ecosystemen, en zoetwatersoorten.

Zo begint het bezoek door zich te verdiepen in het eerste gedeelte, La Jungla (Het Oerwoud) , dat verschillende landschappen reproduceert als  een eerbetoon aan de vijf Continenten.

Het tweede deel, Arrecife(Koraalrif), nodigt uit voor een wandeling rond een enorme cilinder met een grote verscheidenheid aan kleuren van koraal en vissen.

Uiteindelijk eindigt de route in de Deep Sea-afdeling, het diepste van  de Oceaan, "wat niemand onverschillig zal laten, dankzij het grootste, gebogen bassin-venster dat bestaat in de wereld", aldus het communiqué.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-38.jpg


De entreeprijzen voor het
Poema del Mar’-Aquarium
variëren van €13,= tot €18,= voor residenten

Een bezoek aan het ‘Poema del Mar’-Aquarium, dat  officieel op zondag 17 december 2017 geopend is, kost 17,50 voor niet op de eilanden woonachtige, buitenlandse kinderen en voor hun volwassen begeleiders €25,=

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 17 december 2017 - Het perceel op de Sanapú-kade, dat eigendom is van de familie Kiessling - eigenaar van de dierentuin ‘Loro Parque’ en het waterrecreatiepark  ‘Siam Park’, op Tenerife - heeft op zondag 17 december  om 17:00 uur  - na een bouwtijd van 2,5 jaar – officieel het aquarium geopend; men weet nog niet wanneer het voor het publiek geopend is.

De beheerders van  het ‘Poema del Mar’-aquariun hebben laten weten, dat ze jaarlijks 500.000 bezoekers verwachten, het aquarium  herbergt ongeveer 350 soorten dieren gehuisvest in zowel zoet, als zout water.
                                                           VIDEO:
                  Opening op zondag 17 december 2017:

https://www.facebook.com/periodicoCanarias7/videos/10155135247137322

en:
https://www.facebook.com/periodicoCanarias7/videos/10155135200627322

                                                                      en:

https://www.facebook.com/welcometograncanaria/videos/988015538005397


precios-acuario-1-1.jpg
                                                                       
VIDEO'S:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/11/07/132015/construye-acuario-poema-1_p.mp4
image_content_2751686_20171217211649.jpg
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/12/04/133509/lucira-poema-1_p.mp4
c8d855fc9b2a811ea4bdaa5cea2d4e52-2.jpg
De naam ‘Poema del Mar’(‘Gedicht van de Zee’) is geïnspireerd op een van de grooste kunstenaars die Gran  Canaria heeft  voortgebracht: de kunstschilder Néstor Martín-Fernández de la Torre. De Grancanarische  schepper heeft deze naam gegeven aan een van zijn bekendste serie schilderijen.

De familie Kiessling zegt, “dat de hoofdstad van Gran Canaria nu een van de beste aquaria ter wereld  heeft. “Wat de afmetingen betreft, telt het pand  8.000 m² bedrijfsruimte en 12.700 m²  tentoonstellingsruimte. De beheerders wijzen erop, dat er in totaal vijf miljoen liter water is. Een van de belangrijkste attracties is een bassin genoemd ‘Deep Sea’, met een 36 meter lang en zeven meter hoog venster; "wat, op een na, het grootste ter wereld is", zo heeft een paar maanden geleden Wolfgang Kiessling laten weten  op de Vakantiebeurs in Madrid.
                                          hqdefault-86.jpg
                                                     VIDEO impressie:
                          https://youtu.be/iw-2NK14uSQ
De soorten die zijn aangekomen in Poema del Mar van het Loro Parque op Tenerife zijn geacclimatiseerd voor de bassins, anderen die later zijn gearriveerd deden dit op een gespreide manier. Het idee was om ze op een ordentelijke manier te introduceren, zodat alle dieren zich aanpasten aan de verblijfsomgeving  die voor hen was voorbereid.

"Poema del Mar geeft de geschiedenis van he water weer, van de neerslag die valt in de bossen,, op de bergtoppen, en vervolgens  afdaalt naar de rivieren en de meren, tot aan de kust. Stranden, riffen en diepzee, van elk van deze gebieden hebben we de meest oogverblindende dieren geselecteerd,” zo heeft de vicedirecteur van de maatschappij, Christoph Kiessling, gezegd tijdens de presentatie voor een honderdtal studenten van Gran Canaria, de zogenoemde ‘100 Poemers’ (fonetisch, spreek uit als: ‘poo-éémers’ = ‘Dichters’) die deelgenomen hebben aan een tekenwedstrijd en de eersten waren die het aquarium bezocht hebben.
0000Islas-canariaslogo-kopie-965.jpg


Het Acuario ‘Poema del Mar’ opent
voor onderzoekers van de  ULPGC

De Stichtingen:
Fundación Loro Parque
en Fundación Canaria Parque Científico Tecnológico
van de ULPGC
werken samen in het onderzoek van het leven van maritieme soorten in gevangenschap

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA -  donderdag 30 novenber 2017 - De Universiteit  van Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC), de Fundación Loro Parque, en de Fundación Canaria Parque Científico Tecnológico (FCPCT) van de ULPGC hebben een overeenkomst ondertekend in het kader van wetenschappelijke samenwerking voor de ontwikkeling van gezamenlijke actieprogramma’s, openbaarmaking, en aanpassing van maritieme soorten naar leefomstandigheden in gevangenschap.

De samenwerking van de ULPGC zal worden uitgevoerd door het Instituto Universitario EcoAqua, en zal, onder andere, bestaan uit de prioritaire gebieden voor implementatie van beheer-protocollen die de reproductie en het kweken in gevangenschap mogelijk maken van individuen van maritieme soorten die kenmerkend zijn voor de wateren van de Canarische archipel; evenals het onderhoud, de studie van het gedrag, de voortplanting en het voederen van zeeschildpadden in de faciliteiten van de FCPCT beheerd door de IU-ECOAQUA; en samenwerking in onderzoek naar kwallen; om de kennis van hun metabole, fysiologische, en biochemische processen en hun mogelijke toepassingen als indicatoren van de kwaliteit van het aquatische milieu, te verdiepen.
preview2col_mg-52.jpg   

12-36.jpg                                                                VIDEO:
                            Zo is het aquarium ‘Poema del Mar’ gebouwd.

http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/11/07/132015/construye-acuario-poema-1_p.mp4

                                                               VIDEO:
     
https://www.facebook.com/victor.sarmientoelmananero/videos/1442254812489708

De Stichting Loro Parque is opgericht in 1994, en sindsdien heeft men ruim 17 miljoen euro bestemd voor  wetenschapsprojecten en het behoud van bedreigde soorten, met het ontwikkelen van ruim 135 projecten in de gehele wereld. Momenteel voert men projecten uit ter bescherming van bedreigde soorten en maritieme biodiversiteit op de Canarische Eilanden, met betrekking tot, onder andere, de tiburón ángel (Angelote) (engelhaai),  tiburón martillo (hamerhaai),en de  Caretta caretta schildpad.

De Compañía (Maatschappij) Loro Parque opent op17 december 2017 het Acuario ‘Poema del Mar’, dat is gebouwd in het havengebied van Las Palmas de Gran Canaria. Deze nieuwe installatie, die de sfeer heeft van een ‘gran jungla’( ‘groot oerwoud’), gaat 350 diersoorten herbergen en men verwacht daarmee jaarlijks 500.000 bezoekers aan te trekken.

Het aquarium heeft een tentoonstellingsoppervlakte van 12.000 m² en een bassin met de naam ‘Deep Sea’, met een 36 meter breed en 7 meter hoog venster, en is daarmee het grootste ter wereld.

Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst zullen de onderzoekers van het ULPGC kunnen samenwerken met de Loro Parque Stichting in de nieuwe installaties van het ‘Poema del Mar’- Aquarium.
zzzislas-canariaslogo-1084.jpg


Opening Acuario Poema del Mar op 
zondag 17 december 2017

LONDEN - dinsdag 7 november 2017 - Wolfgang Kiessling, voorzitter van de  Groep Loro Parque -  eigenaar van Loro Parque, Siam Park en Hotel ‘Botánico - heeft op de World Travel Market (WTM) in Londen meegedeeld dat het ‘Acuario Poema del Mar’ (‘Aquarium Gedicht van de Zee’), voor het publiek geopend zal worden op zondag 17 december 2017 en, dat  in het afgelopen jaar de werkgelegenheid in het bedrijf is toegenomen met  6%.”

En dat alles,  zo heeft Kiessling aangegeven, “vanwege de belangrijke opening van het ‘Poema del Mar’ in Las Palmas de Gran Canaria, een van de grootste aquaria ter wereld.”
FotoEntregaPremioTCParqueAcuaticoTripAdvisorSiamPark_1.jpg

                                                                         VIDEO:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/05/23/121540/sera-acuario-poema-1_m.mp4
"Sinds de World Tourist- Beurs van 2016 is tot nu toe ons personeelsbestand met 6% gegroeid en is het bedrijf in Loro Parque verbeterd met 'Lion's Kingdom', en in Siam Park met de nieuwe tobogán (glijbaan) , die is uitgeroepen tot de beste ter wereld,  zo heeft Kiessling laten weten tijdens de eerste dag van de WTM vakantiebeurs  die plaatsvindt in de Britse hoofdstad.

Het Poema del Mar- aquarium  wil jaarlijks 500.000 bezoekers trekken met deze faciliteiten, in de vorm van een ‘groot oerwoud", dat in zoet- en zoutwatergebieden ongeveer 350 soorten dieren huisvest.

"De naam Poema del Mar  heeft betrekking op de  relatie tussen Gran Canaria en de kunstschilder Néstor Martín-Fernández de la Torre. Het wordt een van de beste aquaria ter wereld. Het heeft 12.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte en een bassin, genaamd Deep Sea, met een 36 meter lang en 7 meter hoog venster, en dat is het op één na grootste ter wereld,” zo benadrukt Kiessling.
poema-delmar-loroparque-kr1C--620x349abc.jpg

De voorzitter van Loro Parque heeft bovendien laten weten, “dat men is begonnen met de werkzaamheden voor het aanleggen van Siam Park op het eiland Gran Canaria.” Eveneens heeft hij laten weten, ‘zich trots te voelen, dat Siam Park, in Costa Adeje opTenerife , voor het vierde jaar op rij door de klanten van TripAdvisor erkend is als het beste waterrecreatie-park  ter wereld.”

"Ik heb geen aandelen in Tripadvisor. De erkenning  is de mening van het publiek en ik ben enorm trots dat men ons heeft  uitgekozen. Ik ken heel veel dierentuinen over de hele wereld en ik ga altijd naar de beste, maar er is één zeker ding in de onze: Die is erg geliefd; geliefd bij de eigenaars, door de arbeiders en door iedereen, " aldus Wolfgang Kiessling.

"We zijn een groep met een groot gevoel van verbondenheid en deze onderscheiding  weerspiegelt de toewijding van het hele gezin voor onze producten," vervolgde de directeur.

Fundación Loro Parque (Stichting Loro Park)
Kiessling komt op voor de dierentuinen,” “om de dieren  te beschermen tegen de brutaliteit van mensen;”  en toont zich ook ‘trots’ over het werk dat hij doet, met de Fundación Loro Parque.

"Er is al sprake van de zesde uitsterving op de Planeet, vooral vanwege de groei van het aantal  mensen en hun en brutaliteit, en ik denk dat dierentuinen dieren hiertegen beschermen...
Een moderne, goed onderhouden dierentuin is als een ambassade voor exotische dieren die geen stem hebben en die zich niet kunnen verdedigen," beargumenteert  hij.

De vrees  voor de ‘brexit ’- het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie - zal zijn tol gaan eisen van het toerisme op Gran Canaria en Tenerife in het komende jaar, en Kiessling laat weten, “ dat hij blij zal zijn als 2018  net zo goed wordt als de voorgaande jaren.
0000Islas-canariaslogo-kopie-616.jpg


De haaien komen van Tenerife naar La Luz

Het 'Poema del Mar'-aquarium bereidt zich voor
op de komst van acht escualos (hondshaaien)
 van het Siam Park in Arona

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 10 september 2017 - Het ‘Poema del Mar’-aquarium, dat voor het einde van 2017 de deuren zal openen aan de Sanapú-kade in Las Palmas de Gran Canaria, zal het nieuwe thuis worden voor de acht haaien die zich momenteel bevinden in het aquarium van Siam Park
in Arona op Tenerife.

Specifiek zal het nieuwe maritieme leven in het recreatiepark bestaan  uit vier bacota (Carcharias taurus = stierhaai), evenals vier exemplaren nodriza (Ginglymostoma cirratum = verpleegsterhaai, of voedsterhaai) die, eenmaal gevestigd op Gran Canaria, deel zullen uitmaken van de 5,5 miljoen liter water tellende Deep Sea-tentoonstelling.
tiburones-tenerife-2.jpg
                                                             VIDEO:
              http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/09/08/127621/poema-recibe-tiburones-siam-park-1_p.mp4

Deze acht hondshaai-exemplaren bevinden zich momenteel in het aquarium van de Tower of Power in het Siam Park. De bezoekers van het Tinerfense waterrecreatiepark die in een buis van deze tobogán (waterglijbaan) glijden, kunnen genieten van de deze wonderbaarlijke dieren die ze omgeven en die de adrenaline van de glijbaan naar beneden doen toenemen.
266px-Verpleegsterhaai.jpg 769_m.jpg
               Verpleegsterhaai.

Twee verschillende soorten
De toro bacota (Carcharias taurus - stierhaai ) komt van nature wereldwijd voor in  tropische wateren, behalve ten  oosten van de Stille Oceaan. Op sommige locaties beschouwt men ze als algemeen, maar vanwege de excessieve visserij aan het eind van be 20ste Eeuw is het aantal exemplaren drastisch verminderd (men schat met 90%) en momenteel is die geclassificeerd als een kwetsbare soort.  In vrijheid vertoont deze haai een voorkeur voor de kusten, op een diepte van 10 meter, hoewel men deze ook kan waarnemen in diepere wateren, tot 20 meer onder de oppervlakte. De haai bewoont  zand-, rots- en rif-bodems en is een nachtdier: deze is altijd meer actief  ’s nachts dan overdag.

De tiburón nodriza (Ginglymostoma cirratum - verpleegsterhaai), of voedsterhaai  is een exemplaar van de elasmobranquio (kraakbeenvissen-soort) die de zeediepten bewoont, kan vier meter lang worden, en man kan deze tegenkomen in  noordelijk zeeën, zoals aan kusten bij New York, in de Verenigde Staten. Overdag kan men ze waarnemen in groepen van wel 40 exemplaren, die  - uit bescherming - voor het merendeel verborgen blijven onder rotsen en rond arrecifes (riffen). Wetenschappers denken, dat de haaien  in deze groepen blijven voor bescherming, met zeer weinig dominantie, of hiërarchie.

Met een totale bebouwde oppervlakte van 12.519 vierkante meter en 7,5 miljoen liter zout- en zoet water zal het Poema del Mar haar deuren openen, "met als doel een centrum te worden voor het  behoud  en het bewustzijn van het waterleven ", zeggen de projectontwikkelaars in een verklaring. In het nieuwe aquarium, dat het grootste gebogen glasvenster ter wereld heeft, wordt een vertegenwoordiging van maritieme soorten uit alle delen van de wereld tentoongesteld, met bijzondere aandacht voor die van de Canarische eilanden.
0000Islas-canariaslogo-kopie-191.jpg


Youtube-video:
Poema del Mar, in de hoofdstad van Gran Canaria

Gespecialiseerd op de maritieme fauna

LAS PALMAS GRAN CANARIA – zaterdag 9 september 2017 - Met een totale bebouwde oppervlakte van 12.519 m ² en 7,5 miljoen liter aan zout- en zoet water zal eind 2017 het themapark  Poema del Mar (Gedicht van de Zee), behoren bij de groep Loro Parque, en een centrum zijn voor het wereldwijde behoud en bewustzijn van het leven onderwater.

Poema del Mar, dat kan rekenen op het grootste gebogen aquariumvenster te wereld, stelt een brede en gevarieerde vertegenwoordiging ten toon van soorten uit alle delen van de wereld, inclusief die van de Canarische Eilanden.

4328wljr0ynb.jpg

mrj-b.png

poema-del-mar-kYHF--420x236abc.jpg

VIDEO:
https://youtu.be/AMKM6B8qTQI

12183747_1658955927723489_7177403027655408219_o.jpgPoema del Mar is een modern en ambitieus project dat zich baseert op de belofte van vernieuwing, behoud van de biodiversiteit, en toeristisch uitstekende duurzaamheid.
46ed6df60549e08f98cc7211505be093.jpg

ACUARIO-06.jpg
Dit themapark voor maritiem leven is al door het Cabildo (Eilandbestuur)  van Gran Canaria en de Regering van de Canarische Eilanden genoemd als zijnde van  strategisch belang, waardoor de Archipel als bestemming voor familie- en wetenschappelijk toerisme wordt versterkt.
0000Islas-canariaslogo-kopie-186.jpg


15 Bedrijven dingen mee in de aanbesteding voor het aanleggen van de Sanapú-wandelpromenade

De nieuwe, vijf meter brede, voetgangerspromenade
 aan de achterzijde van het Aquarium
is aanbesteed voor ruim €440.500,=

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - Corpus Christi, zondag 18 juni 2017 - Vijftien bedrijven dingen mee in de aanbesteding voor het aanleggen van het Sanapú-wandelpad, dat de oude visserij-pier zal omvormen en de toegang zal verbeteren naar de Haven vanaf de Avenida Marítima, waar momenteel het Poema del Mar- Aquarium in aanbouw is. Eind juni 2017 zal men weten welk bedrijf  de aanbesteding krijgt gegund.

De aanleg van de Sanapú-wandelpromenade dankt men aan het Poema del Mar Aquarium, dat heeft genoodzaakt tot de ombouw van het gebied rondom de recreatie en wetenschappelijke voorziening die gebouwd wordt door de eigenaren van Loro Park (Tenerife), omdat men een grote doorstroming voorziet van zowel automobielen als voetgangers. Daartoe heeft de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria zelfs een aanpassing moeten aanbrengen in het Plan Especial de Ordenación del Área Puerto-Las Palmas (Speciale Plan Ruimtelijke Ordening Haven-Las Palmas).
4328wljr0ynb.jpg
Het bouwwerk van de Urbanización (Wijk) en de verbinding met de Avenida de los Consignatarios (promenade van de Scheepsafhandelaars) zoals het project werkelijk wordt genoemd, betreft de tweede fase van de ombouw van het gebied, waarvan de eerste fase voltooid is in februari 2017 toen men de Santa Catalina-pier en de Wilson pier heeft verbonden met de  Avenida de los Consignatarios; een bouwwerk, dat is gefinancierd door het Havenbedrijf van Las Palmas en FEDER-fondsen. In deze tweede fase wil men een stap meer zetten in de bebouwing van deze enclave, die zal veranderen in een nieuw trefpunt, vooral toeristisch, voor de stad wanneer de deuren van het Poema del Mar (‘Gedicht van de Zee’) opengaan voor de stadsbewoners en de bezoekers.

Voetgangersgebied
Het bouwwerk bestaat voornamelijk uit het aanleggen van een nieuwe, vijf meter brede, voetgangerspromenade, in het manoeuvreergebied van de Sanapú-pier, bekend als de plaats waar de vissersschepen aanleggen die aankomen in Puerto de La Luz (de Haven van het Licht).

De begroting van de bouwwerken die het mogelijk maken het eind van de Santa Catalina-pier te verbinden met het Las Canteras-strand - als de geplande acties in de omgeving zijn voltooid-,  is aanbesteed met een startbedrag van €440.5798,98  nadat men in april 2017 de voorwaarden heeft gepubliceerd.

De geplande uitvoeringstijd voor het aanleggen van de Sanapú promenade is ingeschat op vijf maanden. Voor de aanleg van de nieuwe promenade is het noodzakelijk eerst alle asfalt te verwijderen dat er momenteel ligt, voordat men met de aanleg van de promenade  kan beginnen.

Het wegdek wordt aangelegd op een nieuwe promenade die analoog is aan wat met heeft aangelegd op de Santa Catalina pier en de Wilson pier. Men zal natuursteen gebruiken gemengd met zilverwit en grijs graniet voor het trottoir zoals dat is gebruikt  op de Wilson-pier. De  nieuwe voetgangerspassage zal echter een asfalt-wegdek krijgen, wat een meer eigentijds aspect geeft aan de  weg.

Het ontgonnen gesteente dat men heeft gebruikt op de trefpunten en de kruising van de Wilson pier zal men ook nu gebruiken voor deze nieuwe promenade, zo staat in de bouwvoorwaarden. Door middel van een schans korven muursysteem, samengesteld uit stenen en staven van gegalvaniseerd zink, wil men een ander, opmerkelijk aanzien geven aan de passage en de  aankomstruimte voor de gebruikers die aankomen op de Wilson pier en de ruimte die leidt naar de Sanapú pier.
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-50.jpg


2017:  Het jaar van het Aquarium

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 9 januari 2017- Met de aankomst op het Eiland, twee weken geleden, van de grote acryl-vensterruiten voor de meest spectaculaire bassins van het ‘Poema del Mar’- aquarium (waarvan deze maandag 9 januari 2017 de plaatsing in het Aquarium, door de sterke wind, tot nader order is uitgesteld) onderneemt de directie van deze installatie een druk  jaar 2017;  zowel met de voltooiing van het bouwwerk, evenals met de opening van het aquarium.

Met ingang van maandag 9 januari 2017 begint een cruciale week voor de voltooiing van het bouwwerk van het ‘Poema del Mar’ aquarium, met de komst op de Sanapú kade van de ovens die dienen om de acryl-vensterruiten samen te voegen tot één geheel voor een van de bassins in het het Deep Sea gedeelte, een van de grootste attracties van het Aquarium dat dan een spectaculair venster bevat van bijna 200 m² met een gewicht van ongeveer 140 ton.
aqu.jpg

Het - begin januari 2017 - in aanbouw zijnde 'Poema del Mar'-Aquarium, op de Sanapú-kade in Puerto de La Luz  (de 'Haven van het Licht' en van Las Palmas)
traslado-cristales-gigantes-acuario-2_g.jpg
Het bedrijf Clax Italia heeft de opdracht gekregen de ovens vanuit de haven van Livorno over te brengen naar Gran Canaria, net zoals men met zeetransport  enkele weken geleden de acryl-vensterruiten heeft overgebracht aan boord van het schip ‘Schokland’.
traslado-cristales-gigantes-acuario-3_g.jpg
Deze acryl-panelen zullen, als ze aan elkaar gehecht zijn, geplaatst worden in het Deep Sea-gedeelte van het ‘Poema del Mar’-Aquarium; het gaat om twee panelen van elk 48 ton aan gewicht, en een paneel van 46 ton, waarmee men een gebogen vensterruit maakt van 36 meter breed en 7 meter hoog, waarmee dit in zijn soort het grootste scherm ter wereld zal worden.

traslado-cristales-gigantes-acuario-5_g.jpg

De operatie zal worden uitgevoerd met een zogenoemd ‘bonding inside’-systeem; dat wil zeggen, dat men de acryl-panelen verticaal plaatst en men de ovens tot een geheel samensmelt, om vervolgens het gehele paneel te plaatsen aan de voorzijde van het Deep Sea-bassin.

traslado-cristales-gigantes-acuario-1_g.jpgEen andere, belangrijke operatie is  de plaatsing  van de acryl-cilinder van het atolón (atol = koraal-eiland); de cilinder, die 38 ton weegt en geplaatst wordt met behulp van een tonnen zware, grote hijskraan.
gal19336-1.jpgMet 10 meter in doorsnede en zes meter hoog, zal de cilinder  geplaatst worden in de tweede module van het ‘Poema del Mar’-Aquarium, welke men van boven naar beneden kan bezoeken via enkele platforms die de toeschouwer de mogelijkheid bieden, een kijkje te nemen in de diepte van de Oceaan.
traslado-cristales-gigantes-acuario-12_g.jpg

De laatste fase
Als de grote acryl-vensters eenmaal geplaatst zijn in het interieur van het ‘Poema del Mar’-Aquarium, gaat men over tot de plaatsen van het dak. Dat zal men op dezelfde wijze doen, als met het ophijsen,van de metalen spanten, zoals men die, bijvoorbeeld, ook gebruikt in sporthallen.

Momenteel is met bezig met de voorbereiding voor het plaatsen van de spanten op een schip, dat  in de derde volle week van januari 2017 deze over zal brengen naar het Aquarium. Het betreft  diverse spanten die vervolgens op het in aanbouw zijnde Aquarium geplaats zullen worden, waar ze tot een geheel zullen worden samengevoegd.
In totaal gaat het om 26 spanten die men in de openlucht samenvoegt tot twee delen van elk vier spanten; en die men twee aan twee, samenvoegt in de rest van het gebouw. De panelen  zijn 51 meter breed en het gaat om een lengte van 138 meter van het pand. De bouw-directie verwacht, dat men binnen anderhalve maand kan begin met de plaatsing van de dak-panelen. 

Na deze operatie worden de lichtgewicht dak-panelen van het ‘Poema del Mar’-Aquarium geïsoleerd en waterdicht gemaakt.

Met de installatie van het dak is het omvangrijkste van de bouwwerkzaamheden beëindigd en de rest, wat niet zo omvangrijk is, zal door het bouwbedrijf worden uitgevoerd, zoals metselwerk, loodgieterswerk, elektriciteit, sanitaire voorzieningen, kantoren, enz.; en met de afwerking van de grote trap, zal dan - met de oplevering - de  bouwfase zijn beëindigd.
000islas-canariaslogo-484.jpg


De Gemeente neemt het openbare parkeerterrein aan de Sanapú-kade in gebruik

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA – donderdag 29 december 2016 - Het nieuwe parkeerterrein ligt op de Sanapú-kade bij het toekomstige ‘Poema del Mar’-aquarium en heeft een oppervlakte van 8.000 m² met 300 parkeerplaatsen, waarvan 8 met oplaadpunten voor elektrische voertuigen, en is - via het nutsbedrijf Sagulpa van het Gemeentelijke Departement Mobiliteit - op donderdag 28 december 2016 geopend door het Gemeentebestuur. Van het parkeerterrein bestaat 300 m² uit bloemperken en groenvoorziening.

De burgemeester van Las Palmas de Gran Canaria, Augusto Hidalgo, heeft op donderdag 29 december 2016, samen met de wethouder van Mobiliteit, José Eduardo Ramírez, de opening verricht van deze nieuwe infrastructuur voor mobiliteit - welke vanaf vrijdag 30 december 2016 in gebruik zal zijn - en die gedacht is als dienstverlening op deze locatie aan het toerisme en de stad, tegelijkertijd voorziet deze aan parkeerplaatsen voor de gebruikers van het Las Canteras-strand en het aangrenzende winkelgebied, dat men zal kunnen bereiken via de toekomstige voetgangersbrug vanaf de Mercado del Puerto (Haven Markthal).

inauguracian-aparcamiento-muelle-sanapa-situado-9_g.jpg
inauguracian-aparcamiento-muelle-sanapa-situado-18_g.jpg
inauguracian-aparcamiento-muelle-sanapa-situado-16_g.jpg
inauguracian-aparcamiento-muelle-sanapa-situado-4_g.jpg
De nieuwe infrastructuur zal een strategisch knooppunt worden voor de verbinding van dit gebied met de stad, met de installatie van een openbaar fietsstation, dat volledig is gebruik zal zijn voor binnenkort te organiseren evenementen, zoals de traditionele aankomst in de Haven van Sus Majestades los Reyes Magos (Hunne Majesteiten de Driekoningen) en de Cabalgata (Optocht) op 5 januari; twee, door duizenden gezinnen drukbezochte evenementen.

82078.jpg
inauguracian-aparcamiento-muelle-sanapa-situado-13_g.jpg

Het parkeerterrein aan de Sanapú-kade beschikt - tot aan de opening van het Aquarium - over een openingsaanbod van €25,= voor een abonnement van 24 uur, en tegelijkertijd biedt het bij meer dan twee uur – tot een maximum van 24 uur - een tarief van €2,50 wat geldt naast andere promotie-aanbiedingen.
inauguracian-aparcamiento-muelle-sanapa-situado-15_g.jpg

inauguracian-aparcamiento-muelle-sanapa-situado-14_g.jpg
inauguracian-aparcamiento-muelle-sanapa-situado-2_g.jpg
inauguracian-aparcamiento-muelle-sanapa-situado-1_g-1.jpg

Bij opening van het parkeerterrein heeft het Nutsbedrijf Sagulpa haar vijf nieuwe elektrische voertuigen gepresenteerd, drie bestelbusjes Nissan EW-NV200 en twee Nissan Leaf-auto’s, die gedeeltelijk zijn gefinancierd met middelen uit het 'Civitas Destinations'-programma (Stedelijke Bestemmings-programma) van de Europese Commissie, voor het ontwikkelen binnen een termijn van vier jaar van 12 innovatieve en duurzame projecten voor de mobiliteit en het toerisme in de gemeente.

De witte bestelbusjes beschikken over een maximale reikwijdte van 150 kilometer, een maximumsnelheid van 100km/uur, en een nuttige bagage-capaciteit van 450 kilogram, naast ander voordelen, waarbij men nadrukkelijk wijst op de externe verbinding met het voertuig via een mobiel apparaat.

Op hun beurt beschikken de twee personenauto’s met 100% elektrische aandrijving over een semi-snelle oplader, en ook over een huiselijk oplaadstation, tegelijkertijd rekent men op een systeem van oplaadpunten dichter bij de huidige automatische. Hun reikwijdte is 250 kilometer en ze kunnen een snelheid bereiken van 100 km/uur.
inauguracian-aparcamiento-muelle-sanapa-situado-5_g.jpg

Acht oplaadpunten
Het nieuwe Sanapú parkeerterrein is - overeenkomstig het in het Koninklijk Besluit 1053/2014 bepaalde, waarin men voor elke 40 parkeerplaatsen een oplaadpunt verplicht per elektrisch voertuig met verschillende potentie, met het doel zich zoveel mogelijk aan te passen aan de variabele vraag van elke gebruiker en soort voertuig.
inauguracian-aparcamiento-muelle-sanapa-situado-6_g.jpg

Alle oplaadpunten zijn in 'modo 3' en met een aansluiting ‘tipo 2’, zoals is gespecificeerd in het wettelijke Reglamento Electrotécnico para Baja Tensión (Elektrotechnisch Reglement voor Laagspanning). De potentie en het aantal van elk oplaadpunt zij twee eenheden met een potentie van 22,17 KW; twee eenheden met potentie van 7,36 KW; en vier eenheden met potentie van 3,68 KW.

Volgens gegevens van Sagulpa, komt het gemiddelde verbruik van een conventioneel, elektrisch voertuig uit op 15,75 KW/u, voor elke 100 kilometer; dit verondersteld met een oplaadtijd van een uur, dat men een reikwijdte heeft van ongeveer 141,48 kilometer (voor oplaadpunten met een potentie van 22,17 KW), 46,96 kilometer (met 7,36 KW) en 23,48 kilometer (voor eenheden met een potentie van 3,68 KW).
 inauguracian-aparcamiento-muelle-sanapa-situado-10_g.jpg inauguracian-aparcamiento-muelle-sanapa-situado-11_g.jpgDuurzaamheid
In dezelfde technisch lijn, is de gemiddelde CO2-uitstoot veroorzaakt door een conventioneel, elektrisch voertuig 119,20 gram CO2 per kilometer, wat erin resulteert dat voor elk uur opladen van een elektrisch voertuig op het Sagulpa-parkeerterrein men de uitstoot in de atmosfeer voorkomt van 16.864,412 gram CO”2 (voor oplaadpunten met potentie van 22,17KW) 5.598,67 gram CO2 (met 7,36 KW) en 2.798,82 gram CO2 (voor eenheden met een potentie van 3,68 KW).
inauguracian-aparcamiento-muelle-sanapa-situado-17_g.jpgWat betreft de prijs, is het parkeertarief per uur parkeren gedurende de openingspromotie, €0,50/uur voor het eerste en het voor het volgende uur; de gebruiker van een elektrisch voertuig zal soortgelijk belast worden met €1,93/uur (voor oplaadpunten van 22,17 kW); met €0,30/uur (voor oplaadpunten van 7,36 KW) en met €0,10/uur (voor oplaadpunten van 3,68 KW), waarmee men vanaf de Sagulpa parkeerplaatsen het duurzame vervoer in de stad ontwikkeld.

Van de verplaatsingen op Canarias heeft 80% een privaat karakter en het gemiddeld aantal gereden kilometer is 12.000 per jaar, wat een gemiddelde is van maandelijks 1.000 kilometer. Verondersteld dat men in totaliteit het opladen verricht op een openbare parkeerplaats van het Nutsbedrijf Sagulpa, zal de maandelijks verbruikte energie neerkomen op 1.000/100 x15,67 = 156,7 KW/u, wat per maand kost 156,7 x €0,11 = €17,24 - het uurtarief van het hoogste verbruik Een maandabonnement met een voorzien tarief van €25,= per maand, zal het gelijke betalen van 25 - €17,24 = €7,76 voor het parkeerconcept.

Bovendien beschikt de parkeerplaats in het oplaadgebied voor elektrisch voertuigen over een marquesina (overkapping) die geprepareerd is op het genereren van energie door middel van paneles fotovoltaicos (zonnepanelen). Deze energie zal men uitsluitend bestemmen voor het verbruik op het eigen parkeerterrein. Dat wil zeggen, het eigen verbruik met nul kwijting aan het netwerk.

De onder optimale zonne-energie gegenereerde potentie is 10 KW, aldus in staat gelijktijdig drie oplaadpunten te voeden. De schatting van jaarlijks gegenereerde energie is 18.799 KW/u, wat gelijk staat aan 13,51 ton vermeden CO2; €2.067,= per jaar aan kostenbesparing in de exploitatie van het energieverbruik, en 119.190 door elektrische voertuigen gereden kilometers.

Het parkeerterrein is voorzien van een nachtelijke LED-verlichting die automatisch aangaat al naar gelang de natuurlijk lichtomstandigheden, en bestaat uit 31 projectoren met een consumptie van 160 Watt.

De totaal geïnstalleerde potentie is 4.960 Watt, wat gelijk staat aan het laden met 12.400 Watt van conventionele lampen, waarmee men de installatie heeft vermeden van 7.440 Watt aan verlichting, wat neerkomt op een jaarlijkse uitstootvermindering van 23,24 CO2. Deze installatie betekent een kostenbesparing in de exploitatie te zijn van ongeveer €2.600,= per jaar.
000islas-canariaslogo-425.jpg


De vier grote vensterruiten voor het aquarium
zijn op Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 23 december 2016 -  De vier acrylplaten uit Livorno (Italië) zijn uitgeladen op de havenkade een worden in de  laatste week van december 2016 geplaatst in het Poema del Mar- aquarium. Een vijftigtal havenmedewerkers heeft op vrijdagochtend 23 december 2016 de vensterruiten met een gewicht van tussen de 38 en 48 ton geplaatst op de Sanapù-kade. Vanwege het slechte weer (sterke wind) in de hoofdstad van Gran Canaria, zal men  pas over een week de acryl-vensterruiten plaatsen in het aquarium.

Vanwege problemen met de documenten heeft men de afgelopen drie dagen de lading niet kunnen ontschepen, maar op vrijdagochtend 23 december 2016 heeft men in alle vroegtedan toch  de eerste drie ruiten uitgeladen voor de Deep Sea attractie  waarin de haaien te zien zullen zijn.
kk-1.jpg                                                                        VIDEO:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2016/12/23/112949/grandes-cristales-acuario-estan-tierra-1_p.mp4

Na deze manoeuvre heeft het vrachtchip ‘Schokland’ zich enkel meters naar net zuiden van de havenkade verplaatst voor het uitladen van de 6 meter hoge cilinder van 10 meter in doorsnee waarin men de atolón tentoonstelling zal realiseren, waarin diverse tropische vissoorten te zien zullen zijn.

Er wordt verwacht dat de weersomstandigheden zullen verbeteren, zodat op maandag 26, of dinsdag 27 december 2016 de vensterruiten geplaatst kunnen worden in het aquarium.
000islas-canariaslogo-406.jpg


De ruit voor het aquarium-venster
arriveert medio december 2016

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 4 december 2016 - De grote acryl-ruit van bijna  200 m² en een gewicht van 140 ton ,voor het Poema del Mar-aquarium, zal nog voor eind 2016 in het pand geïnstalleerd worden. De operatie, waar speciale hijskranen voor nodig zijn, is de meest delicate fase van de bouw. De ruit zal via het dak  worden aangeleverd.

Bouwvakkers zoals José Manuel Medina (uit Las Rehoyas), Gonzalo Rodríguez (uit Telde) en José Cano (uit Andalusië) nemen begin december 2016  afscheid van het Poema del Mar-aquarium. Ze vertrekken tevreden, omdat ze gewerkt hebben aan een uniek bouwproject dat kenmerkend en uniek is op Canarias; zowel door het verwerken van wit cement (tot op heden niet aangewend op de Archipel), evenals vanwege  het leren van nieuwe bouwtechnieken, zoals die voor de klimgevel, waarin steigers direct zijn bevestigd, voor het bedekken met  2,5 m² grote panelen.
80865-1.jpg“Je mocht je niet vergissen met ook maar een enkele lijn," verklaart José Manuel Medina op het bouwterrein. “De bouw van het pand is ‘ambachtelijk’, waarbij met 400 panelen aaneensluitend moeten worden aangebracht.” En elk paneel bestaat uit zes rasters, “een puzzel”, zo laat Gonzalo Rodríguez weten.
acuario-maquilla-2-1.jpgIn totaal hebben in de afgelopen maanden 30 bouwvakkers  gewerkt aan de gevel.  Nu deze is opgetrokken,  is he bouwwerk voor 80% voltooid. Momenteel werkt men aan het interieur van het aquarium en aan de installaties.

In de eerste volle week van december 2016 begint men het aanbrengen van het dak, maar men zal het pand niet geheel afsluiten: de ruimte voor het Atolón en de grote Diepzee-tank blijven open, in afwachting van de grote acryl-ruiten die binnen twee weken zullen arriveren vanuit  Italië.
000islas-canariaslogo-303.jpg


Vier haaien van het Loro Parque
gaan het Poema del Mar bewonen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 29 oktober 2016 - De kleine haaien Abel, Airam, Lian en John zijn in maart 2016 geboren in de behuizing op Tenerife

Loro Parque prijst zich gelukkig met de goede gezondheid en de voorspoedige groei van de vier, vijf maanden oude, kleine grijze haaien (Carcharhinus plumbeus = Zandbankhaai)) die zijn geboren op 10 maart 2016 in het aquarium van Loro Parque en die deel uit gaan maken van het Poema del Mar.
fotografo-jose-carlos-guerra-3_g.jpg

fotografo-jose-carlos-guerra-4_g.jpg
fotografo-jose-carlos-guerra-5_g.jpg
fotografo-jose-carlos-guerra-1_g.jpg
Het Poema del Mar aquarium dat in aanbouw is op de Sanapú-kade in de hoofdstad van Gran Canaria, waarvan de opening gepland staat in de zomer van 2017, zal bij de ingang van het aquarium kunstmatige rotsen krijgen, met daarin een grot welke identiek zal zijn aan die van Loro Parque.
zzzislas-canariaslogo-528.jpg


Kiessling wil een hotel bouwen naast het ‘Poema del Mar’-aquarium

Het ‘Poema del Mar’-aquarium
zal in 2017 voltooid zijn en de deuren openen in de zomer

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA -  vrijdag 14 oktober 2016 - De familie Kiessling is geïnteresseerd in de bouw van een 20 etages hoog hotel naast het ‘Poema del Mar’-aquarium dat men wel bouwen  op de Sanapú-kade in Las Palmas de Gran Canaria, zo hebben bronnen binnen het Gemeentebestuur laten weten op vrijdag 14 oktober 2016, al moet daarvoor de in de industrie-hallen gevestigde humanitaire hulp verhuizen naar een andere locatie op het industrieterrein in Puerto de La Luz.

Het gaat om een hoogbouw-hotel, gelijk aan het nabijgelegen ‘AC Gran Canaria’-hotel (van 26 etages), en de Gemeente zou het niet erg vinden als het zou worden gebouwd, op voorwaarde dat het enig voordeel oplevert voor de stad, zo hebben de genoemde bronnen de laten weten.
hotel.jpg
De voorzitter van de Autoridad Portuaria de Las Palmas (het Havenbestuur van Las Palmas), Luis Ibarra, heeft bevestigd, dat de eigenaren van de Loro Parque-Groep hebben laten weten de bedoeling te hebben dit project uit te voeren, dat van belang kan zijn voor de stad; “maar alleen  als het Gemeentebestuur daar groen licht voor geeft, zal de haven de noodzakelijke procedure starten voor het mogelijk maken van de bouw."
78764.jpgIbarra heeft uitgelegd, dat het om een havenperceel gaat wat wacht op de toestemming van de het Stadsbestuur om het te gebruiken voor de bouw van een hotel. Tegelijkertijd heeft Ibarra uitgelegd dat het gaat om een tijdelijke concessie, net als die voor het aquarium, met een duur van 50 jaar.

De voorzitter van het Havenbedrijf heeft verklaard dat het gaat om project dat grenst aan dat van ‘Haven-Stad," dat beide overheden willen uitvoeren, en heeft benadrukt, “dat het belangrijkste is, dat de Gemeente dit leidt;  en als het voordeel oplevert, de vereiste procedures worden gestart."

Het aquarium dat de Familie Kiessling - eigenaar van de Loro Parque-Groep - bouwt in Las Palmas de Gran Canaria staat gepland, om voltooid te worden in 2017, om dan in de zomer de deuren voor het publiek te openen.
zzzislas-canariaslogo-452.jpg


Bouw  Acuario ‘Poema del Mar’ vordert gestaag

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag  18 april 2016 - De bouw aan de Sanapu-kade van het acuario ‘Poema del Mar’, gepromoot door het bedrijf Loro Parque van de familie Kiessling, in de hoofdstedelijke Haven, vordert gestaag,

De in karakteristieke witte steen opgetrokken buitenmuren zijn  zichtbaar vanaf diverse locaties in de stad.
preview_m-9.jpgOp de internetpagina van het project: http://poema-del-mar.com/index.php/es kan men zien, dat de bouw voor 50% klaar is.
avanzan-obras.jpgHet aquarium, dat in 2017 geopend zal worden, betekent een mijlpaal te zijn als toeristische attractie voor Las Palmas de Gran Canaria; niet alleen voor kruisvaartpassagiers die aankomen op de Santa Catalina- pier, maar ook voor de vakantiegangers in het Zuiden van het eiland.
zzzzzzzislas-canariaslogo-413.jpg


De Spaanse Staat kent een subsidie toe van
4,3 miljoen euro
aan het ‘Poema del Mar’-aquarium

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 4 maart 2016 -  De familie Kiessling - die 29,4 miljoen euro in de bouw van het ‘Poema del Mar’-aquarium investeert - zal 16 arbeidsplaatsen creëren; reden, waarom het Spaanse Ministerie van Financiën in  december 2015 voor het project een subsidie heeft toegekend van 4,3 miljoen euro.
1-28.jpg
Zoals bovenstaand moet het worden, de bouw van het ‘Poema del Mar’-aquarium in de hoofdstad van Gran Canaria vordert gestaag:
6-76.jpg
7-18.jpg

10-12.jpg

9-14.jpg

12-7.jpg

13-11.jpg

14-9.jpg

2-22.jpg

4-19.jpg

11-9.jpg

15-7.jpg

3-20.jpg

5-18.jpg8-16.jpg
16-7.jpg
17-6.jpg    De maquette van het aquarium in de bouwkeet op het bouwterrein in de haven van La Luz .
18-5.jpg
19-6.jpgHet is de bedoeling, dat het aquarium in de zomer van 2017 geopend zal worden voor het publiek.

zzzzzzzislas-canariaslogo-229.jpg


Het ‘Poema del Mar’-aquarium
heeft zijn eerste soorten

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 2 februari 2016 - Het duurt nog ruim een jaar voordat de opening plaatsvindt van het ‘Poema del Mar’-aquarium in de hoofdstad van Gran Canaria, maar de eerste soorten voor het filiaal van Loro Parque  zijn al op Canarias; het gaat om het zogenoemde Quarantaine-plan dat men uitvoert in het aquarium van Loro Parque, op Tenerife, en dat bestaat uit het ontwormen, aanpassen van voeding, controle op de ontwikkeling en groei van de voor het ‘Poema del Mar’ gekozen soorten.

Met dat doel werkt dagelijks Alberto Castellanos, de verantwoordelijk conservator van deze biologische collectie van het ‘Poema del Mar’, die al kan rekenen op 40 exemplaren van 14 soorten die geleidelijk aan zijn gearriveerd. “Het is een minutieus en belangrijk werk dat we uitvoeren onder het dagelijkse toezicht van Christoph Kiessling - vicevoorzitter van Loro Parque, zegt  Castellanos.
Christoph Kiessling erkent, “dat men ‘alle noodzakelijke middelen’ heeft ingezet voor deze structuur, opdat de dieren zich in de beste condities bevinden tijdens hun groei,”
roggen.jpg                                               Zoet water rog uit de Chao Phraya rivier.
Het project dat is gestart in augustus 2005, telt 41 quarantaine-tanks van verschillend formaat -  van 1,25 m³ (1,2 meter in doorsnee) tot 66m³ (10 meter in doorsnee) - die samen een half miljoen liter water bevatten voor de verzorging  en de aanpassing van de dieren.

In deze tanks leven de eerste bewoners van het ‘Poema del Mar,  “en dat doen ze onder maximale garanties,” aldus Castellano. Momenteel telt men :
- 50 exemplaren goliat (Hydrocynus vittatus - tijger vis)
-  5 esturiones (steuren),
-  2 rayas gigantes (reuzen roggen),
- peces ciegos (Astyanax jordani - blinde vissen,  zonder ogen),
- pez parados (Betta Betta - kemp vis), 
- cabeza de serpiente (Channa micropeltes- rode slang kop vis),
- pez cuchillo (Apteronotus Albifrons - zwarte mes vis),
- pangas sutsi (Pangasius hypophthalmu - Pangasius sutchi  = blauwe haai),
- carpas gigantes (reuzen karpers),
- meros of chernes (zeebaars),
- pez ratón of chuchos (diepzee-roggen).

Als het moment daar is, verhuizen ze in hun quarantaine-tanks naar Gran Canaria, opdat het werk voortgezet kan worden in hun nieuwe verblijfplaats: het ‘Poema del Mar’-aquarium.
zzzzzzzislas-canariaslogo-117.jpg


De oostelijke gevel van het Poema del Mar-aquarium
krijgt gestalte

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 18 januari 2016 - Het buitenaanzicht van het Poema del Mar-aquarium begint gestalte te krijgen. In de afgelopen week is men begonnen met het optrekken van de witte, oostelijke buitenmuren van het gebouw, dat volgens plan in 2017 voltooid zal moeten zijn.

Ook vordert de bouw gestaag van de diverse voorzieningen waarop de attractie kan rekenen. Naast andere voorzieningen is het  grootste bassin bijna voltooid, waarin haaien, roggen, tonijn en bonitos (makrelen) zullen samenleven.
acuario-poema.jpgIn de komende maanden staat de aankomst vanuit Italië geprogrammeerd van het enorme venster, van waaruit men de leefomgeving van de dieren zal kunnen,aanschouwen..
zzzzzzzislas-canariaslogo-61.jpg


Parkeerterrein bij het Aquarium, klaar in het tweede kwartaal van 2016

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 4 september 2015 -  De Sociedad Municipal de Aparcamientos de Las Palmas de Gran Canaria (Sagulpa) (het Gemeentelijke Nutsbedrijf voor Parkeergarages en –Terreinen) zal in het tweede kwartaal van 2016 het - bij het toekomstige Acuario ‘Poema del Mar '- aan te leggen parkeerterrein vrijgeven voor openbaar gebruik.

In het parkeertarief kan een gecombineerde dienstverlening zijn opgenomen voor busvervoer en/of fietshuur.
PoemadelMarventana.jpg

                        De bouw van het aquarium op de Sanapú-kade vordert gestaag.
acuariotwijfel.jpg

De in mei 2015 goedgekeurde en aan Sagulpa toegekende concessie voor de aanleg en exploitatie van het parkeerterrein, heeft een looptijd van 10 jaar en kan telkens met twee jaar worden verlengd.

Het door technici van Sagulpa ontworpen parkeerterrein is op 10 juli 2015 gepresenteerd en verkeert momenteel in de studiefase, om uiteindelijk goedgekeurd te worden door de Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf).
ZZZZZZAislas-canarias-84-44.jpg 


Het venster naar zee van 140 ton

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA -  dinsdag  14 juli 2015 - De bouw van het aquarium vordert gestaag. In de laatste week van juli 2015 begint men met het optrekken van de muren van het ‘Poema del Mar’ (‘Gedicht van de Zee’).
Maar het belangrijkste is de transparante acrylwand van de grote oceaan, die momenteel in Italië wordt vervaardigd, het gaat om een venster met een gewicht van 140 ton.

De bouw van het 'Poema del Mar'-aquarium op de Sanapú-kade begint vorm te krijgen. De vicevoorzitter van de Loro Parque-Groep, Christoph Kiessling, heeft aan de persmedia uiteengezet, dat men in de derde week van juli 2015 begint met het optrekken van de buitenmuren van het pand.
PoemadelMarventana.jpg
                         De bouw van het aquarium op de Sanapú-kade vordert gestaag.
Momenteel richten de bouwwerkzaamheden zich op de heipalen en op de voorbereiding van de het grootste bassin van het aquarium, dat van de grote oceaan. “Het is een eiland, dat drie tot vier meter uitsteekt boven het laagste deel van de heipalen,” zo heeft Kiessling uitgelegd, De afgraving wordt gemiddeld twaalf meter diep.

De bouwwerkzaamheden zijn erop gericht, alles klaar te hebben voor de komst van het meest delicate stuk van de gehele bouw: de grote vensterwand, het kenmerk van het Poema del Mar, wat niet voor niets het op een na grootste raam ter wereld is, dat momenteel in Italië wordt vervaardigd, en waarvan men verwacht, dat dit medio mei 2016 klaar is en naar de hoofdstad van Gran Canaria vervoerd kan worden.

Het venster zal in twee delen vervoerd worden, elk stuk weegt 70 ton - de beschwermlaag meegerekend - en heeft een afmeting van 18 meter lang en zeven meter hoog. Als het in de hoofdstad aankomt, zal het bedrijf wat dit venster vervaardigd heeft, het aaneen kitten en de naad zal worden onderworpen aan een droogproces dat plaatsvindt in een speciale oven.

“Als beide delen een geheel vormen, zal dit in het raamwerk geplaatst moeten worden. Wat een uiterst gecompliceerde operatie is, “ zo erkent de vicevoorzitter van de Loro Parque-Groep, “Vanwege de druk van het water moeten de panelen zodanig in het venster worden aangebracht dat ze niet bewegen in het raamwerk.”

"Deze 140 ton moet verhuizen zonder een mankement," vervolgt Christoph Kiessling. Hij waarschuwt, “dat indien het raam breekt, de vertraging bijna een jaar zal zijn. Het is het meest riskante van het gehele bouwproject. Een van de bijzonderheden van dit aquarium zal zijn, dat de bezoeker de bodem daarvan niet op het niveau van zijn voeten zal zien, omdat de tank zal zinken om de dieptewerking te accentueren.

De overige acrylvensters zijn kleiner en zijn daarom ook gemakkelijker te hanteren.
1-AAAAislas-canarias-kopie-177.jpg


De wethouder van Bouwzaken zegt geen drempels
te zullen opwerpen voor het aquarium

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 27 juni 2015 - De wethouder van Bouwzaken, Javier Doreste, van Las Palmas de Gran Canaria, heeft op vrijdag 26 juni 2015 verzekerd, dat het project voor het toekomstige aquarium voortgang zal vinden ondanks de kritiek, dat hij en andere leden van zijn partij hebben laten weten, op welke wijze men dit in gang heeft gezet.

En dat is, “dat de goedkeuring voor het project van het aquarium, dat wordt uitgevoerd door de ondernemersgroep Loro Parque, met steun van het Havenbeheer en de Gemeente, een beslissing is die in de gemeenteraadsvergadering is genomen, waardoor, om het initiatief stop te zetten men een bericht van juridische onzekerheid zal moeten doen uitgaan naar zowel de investeerders evenmals naar alle burgers,” zo beargumenteert Doreste.
wethouderbouwzaken.jpg         De wethouder van Bouwzaken, Javier Doreste, van Las Palmas de Gran Canaria.
“We zouden op een grille wijze zondigen, als we die beslissing van het Gemeentebestuur zouden terugdraaien. En omdat we niet van die bouwkundige grillen houden, gaan we dat niet doen, omdat we gevoel voor verantwoordelijkheid hebben,” zo heeft de woordvoerder van de fractie Las Palmas de Gran Canaria Puede gezegd.

In elk geval heeft de wethouder van Bouwzaken duidelijk willen maken, dat dit niet inhoudt, dat zijn partij - die de Gemeente regeert samen met de PSOE en Nueva Canarias (NC) - akkoord is met de betreffende beslissing die genomen heeft, zoals diverse van zijn partijgenoten openlijk hebben gekritiseerd.

Hij stond erop te zeggen, dat desondanks, iedereen zijn belofte houdt, om het project niet te belemmeren.

“We zullen hetzelfde blijven zeggen: men heeft toen een beslissing genomen en, of die ons nu wel of niet bevalt, de wetten zijn er om die beslissing na te komen,” heeft hij wat dit betreft verklaard, en voegt toe, dat er in andere zaken bewijzen zijn bij leden van zijn partij,  geen eerbied hebben voor de legaliteit

“Ik ben republikein. Maar de vlag die echter moet wapperen, volgens de wet, bij alle instanties, is niet die van de Republiek, en ik ga daarom geen vlaggenoorlog aan,” heeft hij als voorbeeld gegeven. “Maar dat neemt echter niet weg, dat ik mijn eigen gevoel en mijn eigen idee heb.”

Javier Doreste heeft dit gezegd - na afloop van de eerste Raadsvergadering die het Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran Canaria heeft gehouden tijdens dit mandaat - als antwoord op de kritiek die geformuleerd is vanuit de oppositie door de Partido Popular (PP), die het project heeft gepromoot toen men de absolute meerderheid had in het Gemeentebestuur.
1-AAAAislas-canarias-kopie-2.jpg


De PP verlangt ondubbelzinnige steun in
 de Gemeenteraad
voor het aquarium op de Sanapú-kade

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 26 juni 2015 - De fractie van de Partido Popular (PP) in de oppositie van het Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran Canaria heeft op donderdag 24 juni 2015 laten weten, dat het een van haar hoofdlijnen is, om vanuit de oppositie te proberen de verschillen tussen de regerende partijen te beïnvloeden.

Met het oog op een communiqué van de politieke partij LPGC Puede - waarin zij het aquarium niet goedkeuren, maar ook niet veroordelen - heeft de PP in de Gemeenteraadsvergadering van vrijdag 25 juni 2015 geëist, dat het Gemeentebestuur het project van de familie Kiessling haar steun toezegt.
acuariotwijfel.jpgDe Sanapú-kade waar de grond bouwrijp wordt gemaakt voor het  'Poema del Mar'-Acuario.
Enkele uren na de ontmoeting tussen de burgemeester, Augusto Hidalgo, en de initiatiefnemers van het aquarium - de familie Kiessling- is de eerste tweedracht ontstaan in de gemeentelijke bestuursorganen betreffende het pact over het project - als eerste veroorzaakt door het gemeenteraadslid Pilar Álvarez op de sociale netwerken en vervolgens door een communiqué van LPGC Puede - welke tweedracht door de PP is aangegrepen, om te proberen deze meningsverschillen aan te scherpen. De PP heeft op vrijdag 26 juni 2015 een motie van urgentie ingediend, “voor het ratificeren van het kenmerkende en strategische karakter van de dierentuin omgeving.”

“Maar eens kijken of het gevoel eenduidig is,’, zo heeft het gemeenteraadslid Ángel Sabroso gezegd.

“De zorgwekkende verspreiding van meningen,” zoals voormalig burgemeester Juan José Cardona het definieert, is het verschil tussen de verklaringen van Augusto Hidalgo, die op dinsdag de naadloze steun van de Gemeente heeft toegezegd voor het aquariumproject, en het communiqué van LPGC-Puede, waarin men in de eerste twee - van in totaal zes punten - opmerkt, “op geen enkel moment de bouw van het fameuze aquarium in onze stad gesteund te hebben,” en dat men, “in geen enkele ledenvergadering besloten heeft de bouw van dat aquarium goed- of af te keuren.”

In de motie waarover men op vrijdag 26 juni 2015 debatteert, waarschuwt de Partido Popular (PP), “dat de burgemeester na diverse kritiek, de unanieme steun van het nieuwe Gemeentebestuur heeft bevestigd, door het te kwalificeren als juweel in de kroon en waarvoor men de rode loper zal uitleggen, maar bijna tegelijkertijd andere leden in zijn Gemeentebestuur - zoals locoburgemeester Javier Doreste- letterlijk hebben opgemerkt, “dat het aquarium: ‘een zanahoria para el burro del ciudadano canario’ (‘een wortel voor de ezel van de Canarische burger’) is; net zoals andere leden in de Gemeenteraad die, via de diverse media, hun meningsverschil over het project van het aquarium hebben geuit.”
1-AAAAislas-canarias-153.jpg


Hidalgo geeft ‘kristalhelder blijk’ van zijn steun
aan het aquarium-project

Augusto Hidalgo - de burgemeester van Las Palmas de Gran Canaria - geeft ‘kristalhelder’ toe, dat het toegekende belastingvoordeel voor dit soort constructies niet omkeerbaar is en het volledige College van B&W sluit de gelederen met de familie Kiessling en de voorzitter van het Havenbeheer, Luis Ibarra, voor het project dat men uitvoert in de Haven van La Luz en Las Palmas.
img-41552-2642013889-11_large-1-1.jpg

Na een ontmoeting met de projectontwikkelaar (de familie Kiessling) en de voorzitter van de Autoridad Portuaria (het Havenbeheer,) Luis Ibarra, heeft de burgemeester toegegeven, dat het niet mogelijke is het voor deze constructies bekritiseerde belastingvoordeel van 95% ongedaan te maken. Wat dan ook de reden is, dat hij vooruit wil kijken en zijn steun aan het project wil verlenen dat medio 2017 voltooid moet zijn, omdat het een ‘trekpleister’ voor het toerisme in de stad zal zijn en gunstig voor de economie van de hoofdstad Gran Canaria.
1-AAAAislas-canarias-109.jpg


De bouw van het‘Poema del Mar’-Aquarium
levert werk voor 350  personen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA – zaterdag 16 mei 2015 - Christoph Kiessling heeft op vrijdag 15 mei 2015 op de Sanapu-kade symbolisch de eerste steen gelegd voor de bouw van het ‘Poema del Mar’-Aquarium.

De bouw in Las Palmas de Gran Canaria van het ‘Poema del Mar’-Aquarium Canaria - die op maandag 18 mei 2015 van start gaat zal op de meest intensieve momenten van de bouw werk opleveren voor ongeveer 350 personen, zo laat VDR weten, het bedrijf uit Navarra, dat het bouwproject leidt.
aqua.jpg
poema-acuario-piedra--644x362.jpgChristoph Kiessling legt symbolisch de eerste steen voor de bouw van het aquarium, in aanwezigheid van familieleden, vrienden en autoriteiten.
De voorzitter van deze maatschappij, die ook gevestigd is in Puerto de La Cruz (Tenerife), Fernando Vidaurre, heeft aan de persmedia uitgelegd, dat de bouw van het ‘Poema del Mar’ een grote uitdaging is voor zijn bedrijf, niet alleen in de sfeer van de opdracht, wat wereldwijd een van de grootse aquariums wil zijn, maar ook vanwege de door de, al 42 jaar op Tenerife gevestigde groep van Wolfgang Kiessling, geëiste milieuvoorwaarden
dgg_zpsb7862401.png

              En zo moet het Poema del Mar’-Aquarium er ongever gaan uitzien 
                                                             VIDEO:

         http://www.canarias7.es/multimedia/videos/ComplejoLoroParqueCalidad.mp4
Energie-certificaat
Het aquarium zal het energie-certificaat ‘A’ krijgen, met een efficiëntie-niveau, wat maar weinig gebouwen van dit formaat in Spanje hebben. Om deze milieudoelstelling te halen, zal het pand uitgerust worden met zonnepanelen die voor de benodigde energie zorgen voor o.a. de airconditioning.

Een andere uitdaging voor het uit Navarra afkomstige bouwbedrijf, is het vanuit Valencia aanvoeren van enorme hoeveelheden wit zand, die niet bestaan op Canarias, voor al het beton dat de voor het aquarium gewenste kleur moet hebben.

Fernando Vidaurre, wiens bouwbedrijf het Museum van de Universiteit van Navarra gebouwd heeft, naar een ontwerp van Rafael Moneo, en de vestiging van Gemesa; benadrukt, dat het aquarium wat men in Las Palmas de Gran Canaria gaat bouwen, “een indrukwekkend esthetisch niveau heeft” en hij voorspelt, “dat dit een ‘vitale impuls’ zal zijn voor het gehele eiland.”
kleurlogoCanarias.png


Eerste steenlegging 'Poema del Mar'-Aquarium:
vrijdag 15 mei 2015

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 9 mei 2015 - Na drie jaar van bureaucratie legt Wolfgang Kiessling van de ‘Loro Parque’-groep de eerste steen voor de bouw van het 'Poema del Mar'-Aquarium , op vrijdag 15 mei 2015.
De bouw zal 18 maanden in beslag nemen en de opening staat gepland voor eind 2017.

De aanvraag voor de bouw van het project van de familie Kiessling heeft men in 2012 aangevraagd. Men verwacht jaarlijks 500.000 bezoekers en het heeft wereldwijd het op één na grootste bassin. Men zal 300 vissen uit alle zeeën en rivieren van de vijf continenten ten toon stellen. Ook komt er een opvangcentrum voor maritieme fauna, dat gesteund wordt door de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria.

Op de voorgrond de Sanapu-kade waar men het 'Poema del Mar'-Aquarium gaat bouwen.

img-41552-2642013889-11_large-1.jpg

Christoph Kiessling laat weten, dat de gemiddelde entreeprijs zal uitkomen op €20,= per persoon, hoewel er een korting zal gelden voor de eilandbewoners.

Het uit Navarra afkomstige bouwbedrijf VDR Multiva zal de bouw gaan uitvoeren van de grote vissenkom, nu het in de meest recente vergadering van het Havenbeheer toestemming heeft gekregen om met de voorbereidende werkzaamheden van de feitelijke bouw aan de Sanapu-kade te gaan beginnen.

Ondanks dat men zich midden in de verkiezingscampagne bevindt, zijn de autoriteiten van de Canarische regering, het Cabildo (Eilandbestuur) en van de Gemeente door de ‘Loro Parque’-Groep uitgenodigd, de eerste steenlegging bij te wonen. Uiteraard is daar naast de ‘Loro Parque’-voorzitter Wolfgang Kiessling, ook de vicevoorzitter, zijn zoon Christoph Kiessling, bij aanwezig.

Het aquarium, samen met de loopbrug over de autosnelweg (de Avenida Marítima) en het openbare plein dat men zal aanleggen bij de ingang van het Aquarium, maken deel uit van het aanbod van wat een van de modernste havens voor cruiseschepen zal worden.
kleurlogoCanarias.png


Het aquariumkrijgt eigen voorziening
voor hernieuwbare energie

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 3 maart 2015 - Het ‘Poema del Mar’-Aquarium, dat ruim 12.500 m² aan bebouwde oppervlakte beslaat op de Sanapú-kade op de landengte van La Isleta krijgt een eigen voorziening voor hernieuwbare energie die in staat is bijna drie Megawatt te produceren door middel van zonnepanelen, net zoals men die gebruikt in het Loro Parque op Tenerife.

Naast de watervoorziening, welke men zal verkrigem door het slaan van twee putten voor een ontzitingsinstallaie, zal de elektriciteit op een natuurlijke wijze worden verkregen door middel van zonnepanelen.

poemadelmaraquario.png

Het op vrijdag 27 februari 2015 aan het Havenbedrijf gepresenteerde project wil, “bijdragen aan de ontwikkeling van duurzaam toerisme op Gran Canaria,” waarvoor men een voorziening op zonne nergie plant die in staat is te voorzien in een capaciteit van bijna 3 megawatt, wat meer is dan waarover het Loro Parque beschikt in Puerto de La Cruz op Tenerife.

De toepassing van zonnepanelen reduceert de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer, met jaarlijks 2.400 ton, als men dit vergelijkt met een conventionele energievoorziening voor dit complex via fossiel brandstof, aldus de gegevens die verstrekt zin door de projectontwikkelaar.
44941-1426684500-1000051.jpg

De systemen voor filtering, zuivering en water-ontzilting, “zijn de modernste die er bestaan. De nieuwe stadsattractie betreft een volume van 7,5 miljoen liter zout- en zoetwater wat nodig is voor de diverse bassins. Het verbruik aan zeewater schat men in op dagelijks 1.000 m², naast nog eens 400m² zoet water, welke men verkrijgt via een eigen ontziltingsinstallatie die in staat is dagelijks 625 m² te produceren.

Het complex zal beschikken over vijf tanks voor de opslag en behandeling van water.
kleurlogoCanarias.png


De Haven geeft het groene licht
voor het‘Poema del Mar’-aquarium

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 27 februari 2015 - De Autoridad Portuaria de Las Palmas (Het Havenbedrijf van de provincie Las Palmas ) heeft op vrijdag 27 februari 2015 de concessie goedgekeurd voor het openbare terrein dat nodig is voor het project ‘Poema del Mar’ (´Gedicht van de zee’). Het grote aquarium, met als projectontwikkelaar de familie Kiessling - eigenaren van ‘Loro Parque’ en ‘Siam Park’ - op de Muelle Sanapú (Sanapú-kade), nabij het Santa Catalina-park en naast het winkelcentrum ‘El Muelle’.

Het Havenbedrijf kent 8.500 m² terrein toe voor het nieuwe themapark², daar komt nog de 2.120 m terrein bij welke men overdraagt aan de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria, pal naast het perceel dat bestemd is om het aquarium te gaan herbergen, voor het aanleggen van een groot, openbaar plein voor het ontvangen van bezoekers die men gaat ontvangen, wat er nu al, zoals men aanvankelijk inschat, jaarlijks duizenden bezoekers zal trekken.
poemadelmaraquario.png
Het nieuwe, grote aquarium in de hoofdstad van Gran Canaria.
Men moet weten dat het gebouw is ontworpen voor de aanwezigheid - op elk moment van het bezoek – van een maximum aantal van 1.612 bezoekers, waarbij het restaurant naast het hoofdaquarium plaats biedt aan 240 bezoekers, hoewel men dit aantal kan vergroten met 200 plaatsen indien dat nodig zou blijken te zjn.

De concessie voor het openbare terrein geldt voor vijftig jaar, de periode waarin de projectontwikkelaars denken de investering rendabel te kunnen maken, die ongeveer 23 miljoen euro zal bedragen.
luz-da-2.jpgV v .l.n. r.: Luis Ibarra, José Miguel Pérez, Wolfgang Kiessling, Juan José Cardona en Christoph Kiessling, bij de presentatie van het aquarium,  op vrijdag 27 februari 2015.
Drie verdiepingen
Van de 8.500 m² terrein waaruit de concessie bestaat, zal het aquarium ruim 6.000 m² gaan beslaan, omdat het project ontwikkeld wordt op drie verdiepingen waardoor men een totale oppervlakte bereikt met een pand van 11.200 m².

Het ‘Poema del Mar’-project wordt gecompleteerd met een groote parkeerterrein voor 600 voertuigen, dat rechtstreeks geëxploiteerd zal worden door het gemeentelijke nutsbedrijf Sagulpa.

Voor het bereiken van de andere kant van de istmo (landengte), de omgeving van de Havenmarkthal, wordt vanaf het parkeer terein een grote voetgangersbrug aangelegd.

Het ontwerp van het pand wat men gaat bouwen, betekent een toegevoegde waarde te zijn aan de Sanapñu kade. Het wordt gebouwd in de vorm van een groot parallelogram met een lengte van 112 meter en een breedte van 54 meter.

Het aan het Havenbedrijf gepresenteerde project, dat openbare in spraakprocedure heeft doorstaan, valt op door de golvende lijnen, de ronde vensters en een voorgevel van zichtbaar wit beton. Met een eigen LED lichtvoorziening zal het pand ook ‘s avonds een nadrukkelijk aanwezig zijn met een feeëriek, in afwisselende kleuren,verlichte gevel.
kleurlogoCanarias.png


Zo gaat de loopbrug vanaf het
Poema del Mar´-aquarium aangelegd worden

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 19 februari 2015 - De architecten Javier Haddad, Luis González en Ramón Checa zullen de bouw gaan leiden van de voetgangersbrug welke het toekomstige 'Poema del Mar'-aquarium in de hoofdstad van Gran Canaria zal gaan verbinden met het Las Canteras-strand.

Het project, dat is gepresenteerd onder de naam ‘Onda Atlántica ‘ (‘Atlantische Golf’),  is de winnaar van de door de Gemeente uitgeschreven ontwerpwedstrijd, waarvan men het eindoordeel op woensdagochtend 18 februari 2015 bekend heeft gemaakt in het Casa del Turismo (VVV-kantoor).

02.jpg
                                                            Het plan virtueel.
53714.jpg

Het gepresenteerde ontwerp overbrugt de hindernis van de Avenida Marítima, met een bocht, voor voetgangers, die zo ongehinderd doorgang hebben.

De verantwoordelijken voor de 'Onda Atlántica' merken op, dat de voetgangersbrug ook enkele zonnepanelen zal krijgen, wat het mogelijk maakt, overdag voldoende energie op te wekken voor de verlichting ervan ‘s nachts, LED-verlichting zal zodoende zorgen voor een aantrekkelijke locatie gedurende de nacht.
1424277609005-1.jpg
De toegankelijkheid voor voetgangers, fietsers en personen met verminderde mobiliteit is cruciaal voor het eindresultaat van het project. Het gehele initiatief heeft een begroting van iets meer dan 1,3 miljoen euro (de ontwerpwedstrijd ging uit van een kostenpost van 1,4 miljoen euro).
04.jpg
De burgemeester van Las Palmas de Gran Canaria, Juan José Cardona, heeft uitgelegd, “dat de jury ‘gelooft’ in het project. De vakmensen zeggen, dat het een perfect maakbare oplossing is die heel verstandig en zeer goed georganiseerd is,” aldus de burgervader.

 05a.jpg 05.jpg"Ongetwijfeld,” zo ging de eerste burger verder, “begint nu een nieuwe etappe waarin het Havenbedrijf, de Gemeente en de andere instellingen moeten zoeken naar een manier, om deze voetgangersbrug werkelijkheid te maken; zodanig, dat die er gelijktijdig is met de opening van het toekomstige aquarium, Want het mag evident zijn, dat als het aquarium voltooid is, de pasarela (voetgangersbrug) dit ook is.”
06.jpg 07.jpg

Over het bedrag voor het project heeft Cardona uitgelegd, dat men daartoe overheids medewerking kan leveren in de komende twee jaar; met de verduidelijking, "dat de Gemeente zal proberen, private medewerking bij het initiatief te betrekken.”
08.jpg 1424277608769.jpg
Over het project heeft de burgemeester o.a. opgemerkt, “dat de jury heeft aangegeven, dat ‘Onda Atlántida’ opvalt door de gebogen lijn van de loopbrug over de rijbanen van de autosnelweg, waardoor men een ruimtelijke integratie verkrijgt met het park en de havenkade. “Men waardeert de idee als positief - zo gaat het juryoordeel verder - van een uitstekende structurele studie, constructieve uitleg en technische haalbaarheid. Ook benadrukt men het gebruik van zonnepanelen en de duurzame energie van het voorstel, door middel van LED-technologie.”

1424277609005.jpg 1424277617254.jpg

Tenslotte had de wedstrijd twee finalisten; het voorstel dat is gedaan door Domingo Martín, Samira Morales y Nicolás González met 'O+l+a, orilla, luz, anillos; en het ontwerp van Samuel de Wilde, José López-Pinto en Manuel Pérez, met als titel 'Puerta de la Luz' (‘Poort van het Licht’).
kleurlogoCanarias.png


Loopbrug van het aquarium naar
de haven-markthal

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag  13 november 2014 -  De Gemeente en het Havenbedrijf hebben een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor die toekomstige loopbrug die  over de autosnelweg GC-1 (de Avenida Marítima) van het aquarium naar de haven markthal gaat, en die maximaal 1,45 miljoen euro mag  gaan kosten.

De lange termijnplanning is, dat de Avenida Marítima ondergronds gaat, wat de ideale situatie is om Las Canteras via een voetgangersbrug te verbinden met het gebied waar de cruiseschepen aanleggen en waar men het aquarium zal gaan bouwen.   
 

                                  Het gebied voor het aanleggem van de loopbrug.

Het gaat om een verbinding  die vertrekt van het parkeerterrein dat men zal aanleggen aan de achterzijde van het aquarium, op de Sanapú-kade, en die leidt naar het Plaza Alcalde Manolo García, naast de Havenmarkthal, de nieuwe verbinding loopt boven over de autosnelweg.

Met het doel,  dat de loopbrug een architectonisch geheel op zichzelf zal worden, hebben de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria en het Havenbedrijf van Las Palmas een open ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor deze voetgangersverbinding. 

Daartoe kan men rekenen op samenwerking met de Demarcación de Gran Canaria del Colegio de Arquitectos de Canarias (Coac) (Afbakening  van Gran Canaria van het Canarische College van Architecten), wat de instantie is die de voorstellen in ontvangst zal nemen en beoordelen in deze wedstrijd.

De bedoeling van de organisatoren is, dat de bouw van de overbrugging niet meer kost dan 1,45 miljoen euro. Deze verbinding moet niet alleen de voetgangersbrug zijn, maar ook een fietspad bevatten, dat verbinding heeft met de huidige tracés. 

In het persbericht laat men bovendien weten, “dat men een sfeervolle verlichting - overdag , evenals ’s nachts -  van zowel de loopbrug als van de ruimten eromheen, op prijs zal stellen bij de boordeling van de ontwerpen.”

De openstelling van de loopbrug staat gepland, gelijktijdig met de opening van het aquarium - in de zomer van 2016. Zo begint - na de publicatie van de wedstrijdvoorwaarden in het provinciaal Staatsblad -  een termijn van twee weken, waarbij geïnteresseerden zich kunnen  inschrijven, en daar komt dan nog eens een week bij voor het analyseren van de documentatie en nog eens 45 dagen voor het presenteren van de voorstellen.  
kleurlogoCanarias.png


Tien miljoen liter zeewater in de tanks
van het hoofdstedelijke aquarium

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 10 november 2014 - Het huidige ontwerp voor het aquarium van de Familie Kiessling gaat een van de grootste installaties van Europa herbergen. In het dossier, dat momenteel ter openbare inzage ligt, zullen de geplande tanks bijna tien miljoen liter zeewater gaan bevatten, net zoveel als het aquarium van Dubai; en meer dan dat van Barcelona.

Het spectaculaire gebouw, dat is voorgesteld door de familie Kiessling (eigenaren van ‘Loro Parque’ en ‘Siam Park’) voor het aquarium in Las Palmas de Gran Canaria, bevat een eersteklas installatie. Met afstand wordt het gevolgd door - wereldwijd - grote aquariums, zoals dat in Atlanta (Verenigde Staten), of dat in Zuid Afrika, maar de eerste gegevens wijzen erop, dat het ‘Poema del Mar’ een van de grootste zal worden op Europees niveau.
img-41552-2666782407-captura-de-pantalla-2013-10-05-a-la-s-14-08-20large.jpg
Het project, dat momenteel ter openbare inzage ligt, en mogelijk wijzigingen kan ondergaan, maakt melding, dat de tanks van het aquarium in totaal een capaciteit hebben van 9,87 miljoen liter water.

Het gaat om een hoeveelheid water die ruim voldoende is voor het herbergen van de 293 soorten welke men wil onderbrengen in het pand aan de Sanapú-kade. Om een vergelijking te maken, is het voldoende te zeggen, dat L’Aquarium in Barcelona 54% aan soorten meer herbergt (tot wel 450) in minder ruimte, want men beschikt over zes miljoen liter water in de diverse installaties.
 dgg-zpsb7862401large.jpg
Aldus profileert het ‘Poema del Mar’ zich als een van de grootste van Europa. Vandaar, dat het de nieuwe installaties op dit vlak zal overtreffen, zoals het aquarium in Denemarken (met 6 miljoen liter), of dat in Sevilla. Het aquarium in de hoofdstad van Andalusië in het meest recente dat men in Europa heeft geopend en in de tanks is 3,5 miljioen liter water opgeslagen, wat het mogelijk maakt 400 soorten ten toon te stellen.

Het grootste bassin van het aquarium wat de Familie Kiessling wil gaan bouwen in de hoofdstad van Gran Canaria zal de naam ‘Océano Abierto’, of ‘Gran Océano’ krijgen, waarin haaien en roggen gehuisvest worden die voorkomen op de lijst welke men momenteel aan het samenstellen is. Deze tank heeft een volume van 6,6 miljoen liter water; net zoveel, als het grootste aquarium van L’Oceanogràfic in Valencia, dat een inhoud heeft van zeven miljoen liter.
Ook van belang voor het genieten van een bezoek aan deze ruimte, is het voorstel van het ‘Poema del Mar’, om een groot acryl-scherm van 37X6 meter te installeren. Het gaat om een venster van grote afmetingen, vooral als men bedenkt, dat het grootste glasvenster ter wereld een afmeting heeft van 22x8 meter, dat van Okinawa (Japan).

De Kiesslingetjes verwachten jaarlijks ongeveer 285.000 bezoekers te ontvangen in het ‘Poema del Mar’ en de entree prijzen zullen -  inclusief Btw -  tussen de €10,= en €25,= liggen. Voor Canario’s en kinderen zullen speciale tarieven gelden, ook touroperators krijgen korting voor hun klanten. Dat is dus kassa; met een gemiddelde omzet van netto €15,31 per bezoeker komt dit uit op een jaaromzet van  €5.894.350,=

Van dat bedrag moeten de exploitatiekosten worden afgetrokken, per boekjaar is dat naar schatting €5.236.300,= (waarvan €260.000 aan visvoer en een miljoen euro aan personeelskosten). De uiteindelijke winst zal zodoende, ongeveer €658.000,= per jaar bedragen.

Men verwacht, dat vanaf het derde jaar de exploitatie rendabel zal zijn en men heeft een concessie van 50 jaar (met ruim een half miljoen euro winst per jaar). De installatie zal worden afgeschreven over een periode van tien jaar. (€22.558.700,= die de Kiesslingetjes uit eigen middelen zullen financieren) en het aquarium zal volgens planning van de naamloze vennootschap 365 dagen per jaar geopend zijn voor het publiek, waarbij op de drukste momenten het gebouw een capaciteit heeft voor maximaal 1.612 personen..
zzzzzzzislas-canariaslogo-238.jpg
 


Het ontwerp voor het pand
waarin het grote aquarium gevestigd zal worden,
is geïnspireerd op een golf 

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 5 november 2014 - De projectontwikkelaars voor het aquarium van Las Palmas de Gran Canaria hebben gekozen voor een modern architectonisch ontwerp. Een gebouw met ronde vensters en grote boogvormen, wat doet denken aan een golf. Het pand van 11.209 m² krijgt een gevelverlichting door middel van LED, wat het mogelijk maakt van kleur te veranderen.

Het aquarium aan de Sanapú-kade is een parallellogram van 122 meter lang en 54 meter breed. De grootste hoogte telt 14 meter, behalve de koepel die 19 meter telt. Bij lange na geen recht toe/recht aan-gebouw, heeft het ‘Poema del Mar’ een boogvormig uiterlijk, in de vorm van een golf, met grote ronde vensters om het daglicht binnen te laten.
img-41552-2646180556-captura-de-pantalla-2013-10-05-a-la-s-14-07-30large.jpg
In elk geval is het ontwerp van het gebouw gedacht, om de nacht een ander aanzien te geven Zo heeft men een interne LED-verlichting aangebracht die het mogelijk maakt gedurende de nacht de gevel in diverse kleuren te laten oplichten.
354175-1g-largelarge.jpg

Dit is op te maken uit het ontwerp voor het aquarium-project, dat momenteel ter openbare inzage ligt in de kantoren van het Havenbedrijf. Vanaf de publicatie ervan in het Boletín Oficial de la Provincia de Las Palmas (Provinciale Staatsblad) op vrijdag 31 november 2014 is de de termijn van het indienen van bezwaren vastgesteld op 20 werkdagen (= t/m 28 november 2014).

In de gepresenteerde documentatie geeft men aan, dat de uiteindelijke investering in de installaties die gepromoot worden door de familie Kiessling -  eigenaar van Loro Parque en Siam Park -, 22,56 miljoen euro zal bedragen. De uitvoeringstermijn van het bouwproject zal 18 maanden bedragen vanaf het moment van het leggen van de eerste steen.

In overeenstemming met de in de laatste week van oktober 2014 door de president van Loro Parque - Wolfgang Kiessling - gepresenteerde plannen, zou de bouw van het aquarium kunnen beginnen in december 2014, waardoor de nieuwe toeristenattractie ergens in de zomer van 2016 werkelijkheid zou kunnen zijn.

Drie verdiepingen
Het ‘Poema del Mar’ gaat drie verdiepingen tellen met een totale oppervlakte van 11.209 m²
De faciliteiten van het aquarium zullen per etage als volgt zijn: 
- een grote, begane grond van 5.077 m²
- de eerste etage van 1.879 m² 
- en de bovenverdieping van 1.840 m².

Van de 8.500 m² welke de grondconcessie in de haven telt, beslaat het door de architecte Pilar Mederos ontworpen pand 6.197 m². Het geheel wordt gecompleteerd met een 2.120 m² groot openbaar plein voor de ingang van het aquarium, in het gebied wat het dichtst bij het winkelcentrum ‘El Muelle’ ligt; en met een 7.828 m²groot parkeerterrein, aan de achterzijde van het aquarium.

Het parkeerterrein bij het aquarium heeft capaciteit voor ongeveer 600 voertuigen en zal rechtstreeks geëxploiteerd worden door het gemeentelijke nutsbedrijf ‘Sagulpa’.

Het pand voor het aquarium is op het moment van de grootste drukte geschikt voor het verblijf van maximaal 1.612 bezoekers. Terwijl het restaurant dat men- grenzend aan het grote aquarium- ontworpen  heeft, een capaciteit heeft van 240 plaatsen, welke met nog eens 200 plaatsen uitgebreid kan worden, indien dit nodig mocht zijn.
zzzzzzzislas-canariaslogo-239.jpg


Openbare Inzage-termijn / Bezwaarperiode
voor het Aquarium geopend

Fomento heeft de aanvraag  van de Familie Kiessling gepubliceerd voor het bezetten van
8.500 m² terrein op de Sanapú-kade

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 6 september 2014 - Het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) heeft de aanvraag van het bedrijf ‘Poema del Mar’ gepubliceerd voor het bezetten van 8.5000 m² terrein op de Sanapú-kade, in Las Palmas de Gran Canaria.

Zodoende opent men de behandeling van de toekenningsbevoegdheid, welke in gang is gezet door de Familie Kiessling, eigenaar van Loro Parque en Siam Park op Tenerife, voor het bouwen van een groot aquarium naast de Santa Catalina-havenpier waar de cruisschepen afmeren.
 
Het project  igt ter openbare inzage vor het publiek en de bezwaarperiode duurt een maand. Nadien zal het Havenbedrijf  eventuele bezwaren oplossen en zal men in een volgende Gemeenteraadsvergadering kunnen overgaan tot toekenning van de grond.
 
Het aquarium is dan alleen nog afhankelijk van een gemeentelijke bouwvergunning, voordat de bouwwerkzaamheden kunnen beginnen.
ZZZIslas-canariaslogo-803.jpg


De Kiesslings vragen de Haven om grond
voor het bouwen van hun aquarium

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 16 juli 2014 - De familie Kiessling heeft op dinsdag 15 juli 2014 in de hoofdstad van Gran Canaria formeel de toekenning gevraagd van de benodigde bouwgrond voor hun aquarium.

Zo opent men een bevoegdheidsproces, dat na de zomer opgelost zal moeten worden door de Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf), waarbij men verwacht, dat de investeerders, de eigenaren van Loro Parque op Tenerife, uiteindelijk kunnen beschikken over een concessie van 50 jaar voor het bezetten van tenminste 10.000 m² in Sanapú, in de invloedssfeer van het Parque Santa Catalina.

                        De ruimte waar men het aquarium zal gaan bouwen.


Als de ondernemers eenmaal de grond bezitten, is het hoofdstedelijke Gemeentebestuur bevoegd, om de betreffende bouwvergunning te verstrekken. In het Gemeentehuis heeft men maanden geleden al de investering van de Kiesslings rond 60 miljoen euro geschat. Het ‘Poema del Mar’-aquarium zal in 2016 voor het publiek geopend worden, na een jaar van bouwactiviteit.

Naast het aquarium komt bovendien een parkeerterrein. De investeerders hebben 50 m² extra gevraagd voor het installeren van een tank als kwekerij, waarin men de soorten wil opkweken welke men in het aquarium ten toon wil stellen, dat een meesterstuk worden moet in de omgeving van de cruiseschepen die de hoofdstad van Gran Canaria aandoen.
kleurlogoCanarias.png


Het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling)
willigt de laatste eis van Kiessling in
voor de bouw van het aquarium

De Spaanse Ministerraad heeft het groene licht gegeven voor
de verlenging van de havenconcessies van 35 naar 50 ja
ar

MADRID - zaterdag 7 juni 2014 - De Ministerraad heeft op vrijdag 6 juni 2014 het licht op groen gezet voor een nieuw Plan de Medidas para el Crecimiento, la Competitividad y la Eficiencia (Actieplan voor Groei, Concurrentievermogen en Efficiëntie). Daarin is de verlenging opgenomen van 30 naar 50 jaar voor de concessies welke men verleent voor grond in de havengebieden.

Het bovenstaande  was een van de eisen  van de familie Kiessling (eigenaar van Loro Parque en Siam Park op Tenerife), alvorens  van start te kunnen gaan met hun investering van La Luz  met de realisering van het ‘Poema del Mar’-aquarium als verbinding van de Sanapú-kade met de stad.

De
Sanapú-kade waaraan het 'Poema del Mar'-aquarium gebouwd zal gaan worden, dat moet gaan dienen als verbinding van dit havengedeelte met de stad.

Dit is meegedeeld door de minister van Fomento (Ontwikkeling), Ana Pastor, aan de bestuursvoorzitters van de Spaanse Havenbedrijven, tijdens een ontmoeting in Madrid, waarbij ook Luis Ibarra, de voorzitter van de Haven van Las Palmas aanwezig was.

Pastor heef aangegeven, dat binnen een maand de nieuwe termijn zal worden toegevoegd aan het genoemde actieplan waarvan concessiehouders gebruik zullen kunnen maken op de diverse Spaanse locaties.

In het document stond al, “dat men de havenconcessietermijnen zal aanpassen aan de concessie van havens in Europa, om de concurrentiepositie op internationaal niveau te handhaven.”
kleurlogoCanarias.png


De havenplannen voor het aquarium,
afhankelijk van de handtekening van Ana Pastor

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 27 maart 2014 - De minister de Fomento (Ontwikkeling) bezoekt Las Palmas de Gran Canaria op maandag 31 maart 2014 en zou dan de begrenzing van de havenruimte kunnen ondertekenen van Puerto de La Luz y de Las Palmas.

De voorzitter van de Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf) van Las Palmas, Luis Ibarra, heeft op donderdag 27 maart 2014 gezegd, dat al het papierwerk is afgehandeld voor de begrenzing van de havenruimte en het havengebruik van Puerto de La Luz y de Las Palmas en, dat het alleen nog wachten is op de handtekening van de minister van Fomento (Ontwikkeling), Ana Pastor.


De nieuwe planning voor de Sanapu-kade omvat het aquarium ‘Poema del Mar’ (‘Gedicht van de Zee’); een groot project voor het stimuleren van de gedeelte van de stad, dat geleid wordt door Wolfgang Kiessling, die wil, dat men de overheidsconcessie verlengt van 35 naar 50 jaar.

Ibarra heeft erkend, dat het verkrijgen van de goedkeuring van de DEUP (Delimitación de Espacio y Usos Portuarios) (Begrenzing van de Havenruimte en het Havengebruik) een “gecompliceerde” procedure is en heeft eraan herinnerd, dat de Raad van Bestuur van Puertos de Las Palmas dit in december 2013 heeft goedgekeurd.

“De informatie die we hebben is, dat het is geaccepteerd door Puertos del Estado en, dat dit alleen nog in afwachting is van de handtekening van de minister, die op maandag 31 maart 2014 op het eiland zal zijn en we deze geruststelling zouden kunnen verkrijgen, en zo niet, dan zijn we er dichtbij,” zo heeft Ibarra opgemerkt.
 
   Wolfgang, Ana, Luis, en José-Luis, de hoofdrolspelers in de havenplannen.
 

Na de ondertekening, zo heeft de voorzitter van het Havenbedrijf laten weten, zal men de mogelijkheid hebben, om gezamenlijk met de Gemeente verder te werken, om deze ruimte in te gaan delen.

Naar zijn mening, vervult het aquarium een ‘voortrekkersrol’ in het gebied, samen met de zondagsopening van het Winkelcentrum ‘El Muell´,e, als een van de laatste administratieve handelingen.
 


Geen soortgelijke ruimte in de wereld

Ibarra heeft verzekerd, dat de Autorisatie Portuaria (het Havenbedrijf) wil, dat de vrije ruimte in de haven wordt gebruikt door de burgerij en, “dat men - tussen het Las Canteras-strand, het station voor de cruiseschepen, het winkelcentrum en het aquarium - beschikt over een, spectaculair en bijzonder gewaardeerd gebied, omdat er geen soortgelijke ruimte bestaat in de wereld.”

“Vanaf dat moment, zal men kunnen beginnen met het in gang zetten van het aquarium-project,” zo heeft Luis Ibarra laten weten, die hieraan heeft toegevoegd, “dat het gebied aantrekkelijk genoeg is, om te beginnen, onafhankelijk van het verzoek, dat de overheidsconcessie 50 jaar zal zijn.”
kleurlogoCanarias.png


De  familie Kiessling  richt het bedrijf
Poema del Mar’ op voor het realiseren
van het aquarium

De vennootschap zal worden gevestigd in Winkelcentrum ‘El Muelle’  tot aan het verkrijgen van de vergunning

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 21 november 2013 - Naamloze Vennootschap ’Poema del Mar’. De titel van het kunstwerk (‘Gedicht van de Zee’) van Néstor Martín Fernández de la Torre verleent niet alleen de naam aan het aquarium, dat op Sanapu gepland is door de familie Kiessling. De titel dient ook voor de naamgeving van het bedrijf, dat de eigenaren van Loro Parque en Siam Park (Tenerife), hebben opgericht voor het starten van de bouw van de installatie.

De vennootschap is op 14 oktober 2013 opgericht en zal als voorlopige vestigingsplaats het  Winkelcentrum ‘El Muelle’ hebben, naast de Sanapú-pier waar de cruiseschepen aanleggen en dicht bij de locatie waar in het stedenbouwkundige plan ‘Puerto-ciudad ‘(‘Haven en Stad’) ruimte is vrijgehouden voor openbaar gebruik.

                  Oktober 2013: Ibarra en Cardona, geflankeerd door de Kiesslings.

Het doel van de Poema del Mar SA is de "ontwikkeling, uitvoering en exploitatie van aquaria en dierentuinen." Maar ook die van "thematische waterparken." In dit hoofdstuk is ook inbegrepen, dat de houders van het bedrijf het beheer hebben over de “bars, cafés, restaurants, ijssalons, sappen-bars, souvenirwinkels en bazaars,” die, naar wordt aangenomen, gevestigd zullen worden op de locatie. “Die activiteiten kunnen geheel, of gedeeltelijk, worden verhuurd aan fysieke, of juridische personen,” aldus de registratiegegevens over de nieuwe vennootschap, die als vestigingsplaats Las Palmas de Gran Canaria heeft.

Vanuit het Havenbedrijf van Las Palmas heeft men de oprichting van het bedrijf bevestigd, dat wordt geruggensteund door de veteraan ondernemer Wolfgang Kiessling en zijn zoon Christoph.  De oprichting ervan blijkt nodig te zijn voor het afhandelen van de formaliteiten: zijnde de aanvraag voor concessie voor een ruimte bij de Sanapú-pier zoals is begrensd door de ondernemers. 
Als de aanvraag eenmaal officieel is geformuleerd tegenover de Haven, die de eigenaar is van de grond, zal deze overgaan tot het openen van een bevoegdheidsprocedure. Daarin is een openbare bezwaarperiode opgenomen vanwege het claimen van de ruimte door Poema del Mar Sociedad Anónima met het doel, dat men uiteindelijk door kan gaan met de procedure en, in overeenstemming met de wet, elk ander bedrijf projecten voor dit gebied zal kunnen indienen. In laatste instantie zal het de Raad van Bestuur van La Luz zijn die over zal gaan tot de uiteindelijke goedkeuring.

Dit, hoewel de Kiesslings hun project voor de hoofdstad van Gran Canaria al publiekelijk openbaar hebben gemaakt, tijdens een bijeenkomst die heeft plaatsgevonden in de Marquesina del Puerto (het Havenpaviljoen), waarbij zij zijn vergezeld door de voorzitter van het Havenbedrijf van Las Palmas, Luis Ibarra, en de burgemeester, Juan José Cardona.
Hun investering zal ongeveer 60 miljoen euro bedragen, zoals dor Cardona is voorgerekend in een eerdere Gemeenteraadsvergadering, waarin hij de planning van de bouw van het aquarium, de aanbesteding van de concessie van openbaar haventerrein en de bijbehorende vergunningen, uiteen heeft gezet.

De afhandeling zal, gelijktijdig, over twee schijven lopen.Voorafgaand daaraan is de door  de Kiesslings gedane stap onmisbaar, waarmee zij de sprong van de Duitsers vanuit Tenerife naar Gran Canaria bevestigd hebben.

Een kwekerij in de Haven
Het is niet de enige bepaling bij de ondertekening van de vestiging in Las Palmas de Gran Canaria. De kwekerij is een vereiste die al gesteld was bij het begin van de planning van het aquarium. In de afgelopen weken hebben de ondernemers een industriehal gezocht in het havengebied, met het doel een kwekerij te vestigen, waarin de eerste soorten die het ‘Poema del Mar’ gaat herbergen, kunnen acclimatiseren.

Dit plaatje vormt de hoeksteen van de nieuwe Sanapú-omgeving, dat wordt beschouwd als een ruimte waar de burgers kunnen recreëren en in het bijzonder, als trekpleister voor de cruisepassagiers. ‘Haven en Stad’ rekent erop, om in 2014 ruim 500.000 toeristen te ontvangen via deSanta Catalina-pier. En om in de toekomst dit aantal nog te kunnen verhogen.
kleurlogoCanarias.png


Het aquarium in Las Palmas de Gran Canaria
 
pretendeert een van de beste ter wereld te worden

Het aquarium krijgt haaien, krokodillen en een koraaleiland
Het complex krijgt Canarische soorten
en een kweekcentrum

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 6 oktober 2013 - Grote witte haaien, een bank van grote vissen, krokodillen en een tropisch eiland waar het publiek kan afdalen tot een diepte tot 10 meter om er de mooiste koraaleilanden van de wereld te zien. Ook zullen de meest representatieve soorten van de Canarische wateren te zien zijn.

Dit zijn enkele van de attracties waarmee het ‘Poema del Mar’ zal kunnen gaan rekenen, het grote aquarium bij de Sanapú-pier; een project wat nog moet worden aanbesteed en waardoor de eerste ideeën zijn gepresenteerd door de president van Loro Parque, Wolfgang Kiessling; de vicepresident van Loro Parque en verantwoordelijk voor het project, Christoph Kiessling; de burgemeester van Gran Canaria de Gran Canaria, Juan José Cardona, en de president van het Havenbestuur van Las Palmas, Luis Ibarra.
313295-3g_large.jpg
Deze vier hebben gezegd het aquarium te zullen promoten, met een investering die een bedrag van 60 miljoen euro kan bereiken en waarvoor de opening gepland staat in het tweede halfjaar van 2014, met een oppervlakte van 10.000 m². De attractie zal 400 arbeidsplaatsen opleveren. “Voor mij is het de inspanning die gewijd is aan het bereiken van dit aquarium als het aquarium van Las Palmas de Gran Canaria en een wereldwijde referentie, een persoonlijke route, en om dit aan te prijzen, net zoal Loro Parque en Siam Park dit zijn,” zo heeft Christoph Kiessling laten weten.

Na diverse aquaria bezocht te hebben, waaronder die van Hawaï, Londen, Japan, San Francisco en Barcelona, hebben de Kiessling’s contact met deskundigen en instellingen in  diverse landen, om te bezien welke maritieme soorten zich het beste aan het aquarium aanpassen, dat kan rekenen op een kweekcentrum voor de conservering en de bescherming van de biodiversiteit.

Maritieme fauna
Simon Norris, directeur Ontwikkeling van Loro Parque, legt uit, dat het aquarium uitgebreid informatie zal verstrekken over de eigenschappen van de maritieme fauna van de Canarische Eilanden, evenals over hun endemische soorten, hun geologische formaties en hun  geografische ligging.
 “Er zal een presentatie komen van de meest bekende fauna van Canarias, vanaf de kustgebieden tot de grootste diepten.” In
 de diverse bassins zal men anemonen, inktvissen en kreeften kunnen bewonderen en ook heel opvallend zal het zee-gedeelte zijn met grote golven en bassins met roggen, gitaarvissen en engel-haaien, waar de mensen samen met hen zullen kunnen zwemmen.
“Een van de grootste attracties van het aquarium zal ongetwijfeld het tropische ‘Atol-eiland’ vormen,” aldus Morris, die hier aan toevoegt, “dat de mensen tien meter in diepte zullen kunnen afdalen, om vissen in de mooiste kleuren te kunnen waarnemen van koraaleilanden uit de gehele wereld.
In het hoofdaquarium zal men vanachter een groot venster de voornaamste hoofdrolspelers van het attractiecentrum kunnen bewonderen: de haaien. Er zullen diverse soorten zijn, waaronder die, welke de Canarische wateren frequenteren. Ook zullen er, in tegenstelling met andere aquaria in Europa, banken met grote vissen zijn. Een groot amfitheater zal het de bezoekers mogelijk maken het grote aquarium te bewonderen wat ook mogelijk is vanuit het restaurant van het complex. Het aanbod zal worden gecompleteerd met bassins voor krokodillen en reuzenvissen uit het Amazonegebied, bovendien zal er presentatie zijn van oude zee- en riviersoorten, de zogenoemde, levende fossielen. Norris benadrukt, dat het gebouw, waarvoor men momenteel een architect zoekt,” heel spectaculair zal zijn.

Wolfgang Kiessling heeft zijn bewondering te kennen gegeven voor Néstor Martín Fernández de La Torre; reden, om het centrum te vernoemen naar het werk van de kunstschilder: ‘Poema del Mar’ (‘Gedicht van de Zee’).
Kiessling is ervan overtuigd, “dat het aquarium gaat behoren tot de beste van de wereld. Hij heeft verzekerd, “dat het nog te vroeg is, om te weten hoeveel vissen het gaat tellen,” grapt hij, “omdat het contract ervoor nog steeds niet is ondertekend.”, en hij herhaalde zijn vastbeslotenheid, om zich te vestigen in het Zuiden van Gran Canaria met een ander Siam Park.

De Duitse ondernemer herinnert aan het begin van Loro Parque, toen hij 42 jaar geleden is neergestreken op Tenerife. Met een lening en als onderpand, de erfenis van zijn vader. “Hij is aangekomen met een hypotheek van een miljoen Duitse Marken voor een pand en een miljoen DM die hem geleend zijn door een vriend van de familie.
We zijn begonnen met 30 medewerkers, 200 papegaaien en een terrein van 30.000 m². Tegenwoordig hebben we 135.000 m², 4.000 papegaaien en duizend medewerkers. Zo zijn we stapje voor stapje gegroeid, en op Gran Canaria hebben we een open deur nodig, om iets nieuws te beginnen.
We kunnen niet iets soortgelijks brengen. We zullen nieuwe attracties installeren en, dat is een werk waarmee we nu beginnen en God mag weten wanneer we daar mee klaar zijn.
Niet alleen het geld is van invloed, maar ook de wil en de competentie van hen die aan het project werken.

De burgemeester heeft benadrukt, dat het project voortgang vindt na twee jaar van geheime onderhandelingen en onderstreept, ”dat de stad het aquarium met open armen ontvangt, omdat het haar economie zal gaan stimuleren.”

In soortgelijke bewoordingen heeft Luis Ibarra zich uitgelaten, die heeft aangekondigd, dat men op 14 oktober 2013 de aanbesteding van een investering van 14 miljoen euro zal gaan goedkeuren voor een actie aan de achterzijde van het winkelcentrum en een voetgangerstoegang naar de Santa Catalina-pier. Op haar beurt zal de Gemeente o.a. de omgeving van de Havenmarkthal opknappen, evenals de Manuel Becerra-terminal.

De spil van het ‘Plan Haven-Stad’

De Gemeente Las Palmas de Gran Canaria, het Havenbedrijf en Loro Parque hebben on zaterdag 5 oktober 2013 het bouwproject voor het nieuwe aquarium gepresenteerd wat met verwijzing naar de Grancanarische kunstschilder Néstor Martín-Fernández de la Torre - de naam ‘Poema del Mar’ zal krijgen. Het aquarium zal de spil van het ‘Plan Haven-Stad’ zijn waarom het herstel van de stad bij de Sanapú-pier draait.

Het grote aquarium zal de trekpleister worden van dit stadsdeel en zal in de loop van 2015 in gebruik worden genomen. Het is ontworpen op een oppervlakte van 10.000 m² ten noorden van Winkelcentrum ‘El Muelle’, en zal een investering vergen van rond 60 miljoen euro.

Het ontwerp is gepresenteerd door de beide directeuren van Loro Parque  - Wolfgang en Christoph Kiessling - de precedent  van het Havenbedrijf, Luis Ibarra, en de burgemeester van Las  Palmas de Gran Canaria, Juan José Cardona.

De bouw ervan is nu mogelijk, nadat men in de Gemeenteraadsvergadering van  25 september 2013, het speciale plan Ruimtelijke Ordening voor het dienstengebied van de Haven van Las Palmas heeft goedgekeurd wat dekking geeft voor een herbestemming  van de  aaneensluiting van de Haven en  de Hoofdstad.

Zo zal men de toegangen naar de Santa Catalina pier verbeteren, zal men een nieuwe rijbaan en een breder voetgangersgebied aanleggen; de politiepost van de Guardia Civil, die nu bij de ingang van El Muelle ligt - meer naar het noorden verplaatsen; het oude jet foil gebouw ombouwen tot een terminal voor passagiers van cruiseschepen en  bouwt men een voetgangersbrug over de autosnelweg van de zeeboulevard om, om deze via de Calle Tenerife, te verbinden met het gedeelte waar het aquarium en de zeeboulevard van Las Canteras komt.

Het Havenbedrijf zal 12,3 miljoen euro inzetten en vertrouwt erop, dat dit klaar zal zijn in 2014, samen met de opening van heg grote aquarium.
kleurlogoCanarias.png


Het aquarium  zal ‘Poema del Mar’ gaan heten,
als eerbetoon aan Néstor

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 5 oktober 2013 - Het toekomstige aquarium van Las Palmas de Gran Canaria, dat gebouwd zal worden door de onderneming Loro Parque, zal de naam ‘Poema  del Mar’ (‘Gedicht van de Zee) krijgen als eerbetoon aan het maritieme pictografische werk van de Canarische kunstschilder Néstor Martín-Fernández de la Torre,  zo hebben de promotoren laten weten op zaterdag 5 oktober 2013.

De president van Loro Parque, Wolfgang Kiessling,  is liefhebber van de kunstwerken van Néstor  en beschouwt hem als de beste Canarische kunstschilder; reden, waarom zijn esthetiek gereflecteerd zal worden in het aquarium, zo laten bronnen binnen het Havenbedrijf van Las Palmas weten.

 
Kiessling,  de president van het Havenbedrijf van Las Palmas, Luis Ibarra, en de burgemeester van  Las Palmas de Gran Canaria, Juan José Cardona, hebben op zaterdag 5 oktober 2013 gezamenlijk het project gepresenteerd wat de stad zal doen veranderen in, “ een etalage van maritieme biodiversiteit van de eilanden en van de wereld.”

In het eerste kwartaal van 2014 zal men met de bouwwerkzaamheden beginnen, zo hebben Loro Parque, het Havenbedrijf en het Gemeentebestuur laten weten in een gezamenlijk communiqué. Zij geven aan, dat men het aquarium zal installeren in het havengebied van de stad, waar tevens diverse acties worden uitgevoerd voor het op orde brengen van de locatie en de omgeving.

Men zal het aquarium met een oppervlakte van 10.000 m² installeren bij de Sanapu-pier en het zal een  toeristische en sociale inkomstenbron worden voor het eiland, waarmee  40 arbeidsplaatsen gecreëerd worden, zo laten het bedrijf en de  beide overheden weten die betrokken zijn bij het project.

    Museo Nestór  in het 'Pueblo Canario' in Las Palmas de Gran Canaria,
 
 

Tevens zal het een trekpleister zijn voor bezoekers die logeren in het Zuiden van Gran Canaria en een wordt het aanvulling op het recreatie-aanbod van het Las Canteras-strand en voor alle Canario’s, zo merkt de president van Loro Parque op, wiens bedrijf het aquarium volgens een concessie zal gaan beheren.

 

Het toekomstige aquarium zal kunnen rekenen op een modern ontwerp en het zal een van de meest vooraanstaande worden in de wereld, zo heeft de vicepresident van Loro Parque, Christoph Kiessling, laten weten.

De president van het havenbedrijf heeft benadrukt, dat dit project het cruisevaartverkeer van de stad aan zich zal binden, met een voorziene aankomst van 500.000 bezoekers per jaar, bovendien zal het ten goede komen wanneer men zal aanleggen naast de Havenmarkthal.

Volgens het communiqué , zal het Havenbedrijf in totaal 5,9 miljoen euro investeren in de diverse acties die men binnenkort wil opstarten, zoals de uitbreiding en de verbetering van de toegangen naar de Santa Catalina pier voor cruiseschepen, de aanleg van parkeerplaatsen, groenstroken en trottoirs in de omgeving van het voormalige Sovhispan perceel, evenals de toekomstige loop vlonder

De burgemeester heeft de toezegging van de stad bevestigd in dit project met de volledige goedkeuring van de Gemeenteraad, die in een overheidsverklaring deze infrastructuur verklaart tot ruimte van algemeen, toeristisch, economisch en sociaal belang, evenals een speciaal plan voor de haven.

Zo zal de Gemeente een nieuw busstation bouwen op het Plaza de Manuel Becerra, op La isleta; het Castillo  de La Luz veranderen in een museum,; de omgeving van de Havenmarkthal  verbeteren, waarvan de werkzaamhden in sptember 2013 zijn gegund; en zal men de Calle Luis Morote gedeeltelijk ombouwen tot voetgangersgebied en het Parque Santa Catalina opknappen; acties, die al in gang zijn gezet.
kleurlogoCanarias.png


Een groep private investeerders
 
wil  een groot aquarium

€15,=voor een toegangskaartje tot de zee

LAS PALMAS DE GRAN  CANARIA - maandag 13 februari 2012 - Het Havenbestuur van Las Palmas en het Hoofdstedelijke Gemeentebestuur zijn het erover eens, om. zoals al vaker is voorgesteld,  een groot aquarium te vestigen bij de Sanapú-kade als toonbeeld voor de vereniging van de Haven met Las Canteras. Private investeerders hebben hun belangstelling kenbaar gemaakt om  dit aquarium aan te leggen, ter hoogte van de Havenmarkt, langs de kuststrook die van het winkelcentrum ‘El Muelle’ tot aan de Refugio-pier gaat, onder de Avenida Marítima door.

La Luz zou een aquarium kunnen krijgen zoals steden als  Barcelona, Valencia, Palma de Mallorca en La Coruña die hebben, en,  die trekpleisters zijn geworden voor deze plaatsen.
Het Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran  Canaria verwacht, dat de installatie bij de Sanapú pier zal dienen, om  de Haven met Las Canteras te verbinden. Slechts enkele stappen zullen het havengebied van de Stad scheiden, via een onderdoorgang van de Avenida Marítima.

                                 Bezoekers in het aquarium van Barcelona.

Technici van de Haven en van het hoofdstedelijke Gemeentebestuur ronden een plan af, waarmee men de Santa Catalina-landengte tot een eenheid wil smeden  met een aantal infrastructurele werken voor gebruik door dieren in relatie tot het toerisme en de zeilsport, waaronder bovendien een aquarium, een visafslag met restaurants, een maritiem museum en een winkelcentrum in het gebouw van de Fundación Puertos.

De voorzitter van het Havenbestuur van Las Palmas, Luis Ibarra, en de burgemeester van Las Palmas de Gran Canaria, hebben zich eensgezind getoond in het geven van een impuls aan de planning van het gebied die in de komende maanden zal worden opgesteld. Ibarra heeft afgelopen week laten weten, dat men eraan werkt, om het document op de agenda te krijgen van de Bestuursvergadering van het Havenbestuur welk  in maart 2012 zal plaatsvinden.

De twee overheden zijn tot de slotsom gekomen, dat het plan de diverse ruimten voor algemeen, extern gebruik zal moeten omvatten;  en “dat het niet teveel afgebakend moet zijn, om problemen te voorkomen, waardoor het, om de een of andere reden, niet kan worden gerealiseerd,” aldus het Havenbestuur.

                                 Omcirkeld: de Sanapú-kade.

De verbinding

De vereniging van de Haven met Las Canteras verlangt een verbinding die de doorgang mogelijk zal maken, zonder de huidige drempel, dus onder de Avenida Marítima door, of erover heen.  Men overweegt de mogelijkheid een tijdelijke oplossing te zoeken door de aanleg van een viaduct, om de hinder van  de weg te vermijden en de twee gebieden over land met elkaar te verbinden en zo de aantrekkelijkheid van de landengte te vergroten.

                                     Punta Las Salinas (El Confital).

De Hoofdstad heeft het plan opnieuw opgevat om, zoals al vaker is voorgesteld, een groot aquarium aan te leggen. De laatste keer was dit, bij gelegenheid van de verlenging van de Las Canteras-zeeboulevard tot aan El Confital en de ruimtelijke ordening van het gebied. Men stelde toen voor, een aquarium aan te leggen aan het eind van het El Confital strand, bij Punta Las Salinas.

Met uitzondering van het kleine aquarium in Loro Parque (Tenerife), missen de Canarische Eilanden  een  dergelijke installatie op de bodem van de zee, die het toeristisch potentieel kan versterken. Dit geldt zeker voor Gran Canaria, dat een rijkdom heeft aan maritieme fauna, met de doortocht van zeezoogdieren en inheemse soorten.

Naast de aanvulling op het externe gebruik van dit gebied, plant het Havenbestuur ook een jachthaven van de Sanapú kade tot aan de Refugio pier, voor het afmeren van grote plezierjachten en, een gespecialiseerde werf voor dit soort vaartuigen; een activiteit, waarvan men denkt, dat deze voldoende inkomsten  zal genereren.

Het plan voor de landengte van Santa Catalina is het gebied te activeren en de relatie tot de stadsbewoners en de bezoekers  met de zee te versterken, door van het gebied een recreatieterrein te maken. Puerto de La Luz maakt een spectaculaire groei  door van het aantal cruiseschepen wat in de haven aanlegt. In 2010 registreerde de Santa Catalina-pier de aankomst van 428.000 cruise-passagiers die potentiële bezoekers van het zeeaquarium zouden kunnen zijn. De reserveringen voor het seizoen 2013/2014 laten een verdubbeling van dit aantal zien.
kleurlogoCanarias.png


Het grootste aquarium ter wereld

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 29 januari 2013 - Het Aquarium ‘Poema del Mar’ (‘Gedicht van de Zee’), wat het bedrijf Loro Parque zal gaan bouwen in de hoofdstad van Gran Canaria, krijgt de grootste watertank ter wereld. Het project voorziet in een 37 meter lange tank, met een capaciteit van ruim 4.000 m³ water, aldus het voorstel van de familie Kiessling als projectontwikkelaar tegenover de bevoegde overheidsinstanties.

De initiatiefnemer voor dit project, Wolfgang Kiessling, heeft afgelopen week beschreven, dat de tank tussen de 4.000 en 5.000 liter water gaat bevatten, waardoor deze een van de meest spectaculaire van Europa gaat worden,” zo heeft hij uitgelegd op de FITUR, de Vakantiebeurs in Madrid.

Een schets van het Aquarium op het Sanpú-perceel, zoals dit project in oktober 2013 is gepresenteerd door de projectontwikkelaar.

Het Aquarium van Barcelona, bijvoorbeeld, heeft een oceaantank die uniek is in Europa, met een doorsnee van 36 meter en een diepte van 5 meter, maar wat men in de hoofdstad van Gran Canaria projecteert, zal minstens een meter groter zijn, met een gelijke capaciteit. De mega tank zal een oceaansfeer herbergen waarin grote populaties zullen huizen; grote maritieme soorten zoals tonijnen en haaien,” aldus de beschrijving door Kiessling zelf.

Het technische voorstel  wacht nog op een definitieve uitwerking. De keuze van de architect die het geheel zal gaan ontwerpen, is vertraagd door de veeleisende voorwaarden van de investeerders, die een voor dit soort constructies capabel bedrijf zoeken, eerder dan een beroemde naam, waardoor men er al enkele heeft afgewezen.

Het ontwerp van het complex wil de maximale afmetingen benutten van het perceel waar het gebouwd zal gaan worden, op de esplanade van de Sanapú havenpier die het winkelcentrum ‘El Muelle’ scheidt van de Havenmarkthal, een rechthoekig perceel waarop de benodigde platforms zullen worden gebouwd.

De grootste attractie zal het centrale bassin zijn, dat ook over een spectaculaire tunnel zal beschikken, welke kan wedijveren met die van het Aquarium in Barcelona, het op een na drukst bezochte van Europa, na het Oceanográfico in Valencia.

In oktober 2103 hebben de projectontwikkelaars bekend gemaakt, dat het de naam ‘Poema del Mar’ (‘Gedicht van de Zee’) zal krijgen als eerbetoon aan het gelijknamige werk van de kunstschilder Néstor Martín Fernández de la Torre. Ze hebben deze bekendmaking gedaan in gezelschap van de burgemeester van Las Palmas de Gran Canaria Juan José Cardona, en de president van het Havenbedrijf, Luis Ibarra.

Termijnen
De benodigde afhandeling voor de aanvraag van de overheidsvergunningen zal een voorbeeld van snelheid en coördinatie moeten zijn, in de door Ibarra en Cardona gedeelde beleidsvisie, die de haalbaarheid van de investering met de grootst mogelijke snelheid garanderen.
De presentatie van het aanvankelijke project is, met als datum 17 januari 2014, bevestigd door het Havenbedrijf en zal worden aangepast aan de aangegeven voorzieningen.
Maar het geheel hangt af van een voorwaarde die nog steeds niet is opgelost door het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling), dat uitsluitend concessies op de havengrond toestaat voor een termijn van 35 jaar, terwijl Kiessling als minimum 50 jaar eist voor het garanderen van het succes van de investering.
kleurlogoCanarias.png


 

kaart_canaria-20.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-73.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb