Toereikend aardwarmte
CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 31 juli 2015 - Lanzarote en Fuerteventura zouden zelf verzorgend kunnen zijn in hun energievoorziening, zo stelt José F. Albert, professor in Geologische Wetenschappen aan de Universiteit van Barcelona (UB); door de warmte te benutten welke de aarde uitstoot op Timanfaya. Het zou een project kunnen zijn, “dat uniek in de wereld is, “omdat alleen op Lanzarote buitengewone warmte-uitstoot is die het mogelijk maakt, elektriciteit op te wekken zonder grondboringen te verrichten.
Geothermische energie bestaat eruit de aardwarmte op te vangen die ligt opgeslagen onder de aardkorst en deze te benutten voor zowel het opwekken van elektriciteit, als voor andere warmte-toepassingen.
Maar het onttrekken van deze warmte onder het aardoppervlak heeft een aanzienlijke beperking ten opzichte van andere duurzame energie: de hoge investering die het verlangt tijdens de exploitatie-fase. Naast de peiling voor het vinden van de beste locatie, is het nodig te boren totdat men de warmtebron aantreft. Echter, “het verkrijgen van aardwarme op Lanzarote zal ‘eenvoudig en goedkoop’ zijn, omdat het Isla de los Volcanes de enige locatie in de wereld is waar zich buitengewone aardwarmte direct aan de oppervlakte bevindt, wat het mogelijk maakt 100% schone, ‘groene’-stroom te verkrijgen en dat zonder aantasting van het milieu.
De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, Antonio Morales, heeft op Gran Canaria op woensdag 29 juli 2015 de Involcan Conferentie geopend over geothermie.
Professor José F. Albert - onderscheiden met de Nationale Prijs voor Geologie - heeft op donderdag 30 juli op Gran Canaria en op vrijdag 31 juli 2015 op Tenerife tijdens de Jornadas sobre el Desarrollo de la Geotermia en Canarias (Conferentie over de Ontwikkeling van Aardwarmte op Canarias) - samen met het Instituto Volcanológico de Canarias (Involcan) (Canarisch Instituut voor Vulkanologie) en de Leerstoel voor Aardwarmte-energie aan de Universiteit van Navarra - een presentatie gehouden en verzekerd, dat die aardwarmte het Lanzarote en Fuerteventura mogelijk zal maken zelf verzorgend te zijn in de elektriciteitsvoorziening door gebruik te maken van de solide, fysieke omstandigheden
Professor José F. Albert heeft uitgelegd, dat men sinds de jaren’80 en ’90 van de vorige Eeuw weet, dat er op Lanzarote buitengewone, thermische omstandigheden zijn, maar dat het tot begin jaren ’90 heeft geduurd, dat de professor zelf aan het hoofd heeft gestaan van het Joule-project dat - gefinancierd door de Europese Unie - het bestaan heeft bevestigd van 11.700 m² aardoppervlak op Timanfaya waar op een diepte van 10 centimeter men temperaturen aantreft van 100 tot 300 graden Celsius en dat die op 650 meter diepte al 650 graden Celsius bedragen.
Het project wat de professor tijdens deze Conferentie zal presenteren aan de nieuwe directeur-generaal van Industrie en Energie, Erasmo García, verlangt alleen het aanbrengen van enkele miniplaquettes in de warme aardbodem van de Montañas del Fuego, zonder metalen elementen, die in staat zijn voortdurend tussen 500 en 1.500 megawatt (Mw.) aan elektriciteit te genereren De vraag naar elektriciteit op Lanzarote en Fuerteventura gezamenlijk is 450 Mw.
Vergunning
voor proefboringen naar
mogelijk aardwarmte
in het Noorden van Gran Canaria
GRAN CANARIA - woensdag 19 november 2014 - De Canarische Regering heeft een vergunning verstrekt aan het Spaans-Noorse bedrijf Dry Rock Energy voor het verrichten van peilingen naar geothermische hulpbronnen op 1.244 m² aan mijn-velden die zich uitstrekken over 14 verschillende gemeente, bijna over het gehele eiland, behalve in het Zuiden, het Zuidoosten en La Aldea.
De blokken als percelen (mijn velden) waarin geboord zal worden, strekken zich uit over de, in de vergunning aan Dry Rock Energy-I, veertien genoemde gemeenten:
- Agaete,
- Gáldar,
- Guía,
- Moya,
- Firgas,
- Arucas,
- Las Palmas de Gran Canaria,
- Telde,
- Santa Brígida,
- Teror,
- San Mateo,
- Valleseco,
- Tejeda,
- Artenara.
Schets van een onderaardse ‘warmtebubbel’.
Dry Rock Energy is een in 2012 gesticht bedrijf, dat zich bezig houdt met het peilen, onderzoeken en ontwikkelen van geothermische (aardwarmte) projecten Het is gelieerd met een Noors technologiebedrijf, dat beschikt over projecten voor - en functionerende - geothermische energiecentrales in Kenia en Indonesië, en wat beschikt over de beste en de meest geavanceerde technologie in de sector.
Pioniers op Spaans grondgebied, vooral op Canarias, wil Dry Rock Energy ook een geothermische energiecentrale bouwen in Mogán, waarvoor men een andere vergunning heeft aangevraagd voor peiling en onderzoek naar hulpbronnen in het aardoppervlak.