site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-252.jpg


San Mateo verhuist 70 marktkraamhouders voor de volledige renovatie van de agrarische markt

Het project omvat een algehele hervorming van de voorzieningen met een 400 meter lange, glazen markthal, wat het mogelijk maakt de activiteit van buitenaf te zien


VEGA DE SAN MATEO - donderdag 19 oktober 2017 - De hervorming van de weekmarkt van San Mateo, met een investering van 1.300.000 euro, zal binnenkort beginnen, zodat de kraampjes moeten verhuizen  naar een andere markthal. "Sommigen zullen in de hal zijn andere daarbuiten omdat de markthal de helft van de oppervlakte heeft van de huidige marktplaats,” zo heeft de burgemeester van San Mateo, Antonio Ortega, uitgelegd.

Momenteel telt de markt van San Mateo 65 tot 70 kraampjes. “Dat varieert, omdat ze niet vast zijn: er zijn  tijdelijke, die zijn voor plaatselijke landbouwers, voor wie men ruimte reserveert op de momenten dat er lokale producten zijn. Het zijn seizoen-plaatsen," zo merkt de burgemeester op.
thumb-69.jpg
                                 Een impressie van de nieuwe markthal in San Mateo.
                                     sanmateo-antonioortega-plenoconstituyente-001.jpg
                                     De burgemeester van San Mateo; Antonio Ortega.

De huidige marktkramen worden verplaatst naar de oude hal naast de markt, maar sommige  blijven buiten, omdat er geen plaats is voor alle marktkramen. Die worden echter niet blootgesteld aan de elementen, maar beschermd door een grote tent. Het is bekend dat het in de winter meestal regent in de omgeving. “Zoals in gebieden waar het kouder is, bijvoorbeeld de Portobello-markt in Londen, waar kilometers lang alle kramen in de buitenlucht staan,  daar zijn geen tenten, alleen ijzer en plastic",  zo verduidelijkt de  burgemeester.

Ongeveer de helft van de puesteros (marktkraamhouders) is afkomstig uit San Mateo en de andere helft komt van de rest van het eiland. “Zij die daar niet mee akkoord gaan ,hebben de keuze te vertrekken naar andere markten, als het ze niet bevalt. Er zijn andere markten in Santa Brígida, in Tejeda, en in andere plaatsen. Als men zich benadeeld voelt, zijn er andere markten in de agglomeratie en kan men gaan. Er is geen andere manier. Ik zorg voor de marktbezoekers.”

Op donderdag 19 oktober 2017 opent men de aanbestedingsoffertes en komt het gunningscomité bijeen om het bedrijf te kiezen dat men de werkzaamheden gunt. “Als alle documentatie in orde is, weet men in de vierde volle week van oktober 2017 aan wie men het werk gunt.”

Het bouwwerk is van esthetische verbetering aan de buitenzijde en van functionaliteit in het interieur. "Het zal bestaan uit een uitgebreide hervorming, met inbegrip van het vervangen van  het dak en ziet eruit als een glazen hal, kenmerkend en modern; en van buitenaf kan men de commerciële activiteit zien die binnen plaatsvindt, en omgekeerd, van binnenuit naar buiten.

Men gaat  de overkappingen vervangen, de verdeling van de kraampjes wordt uitgebreid op ongeveer 400 vierkante meter en kan rekenen een groot deel met natuurlijk licht. De huidige markt heeft een aantal ventilators, maar het nieuwe gebouw heeft airconditioning om de temperatuur van het interieur stabiel te houden en de producten niet te beïnvloeden, vooral groenten en fruit.

"Ik vind het een vooruitgang, hoewel het problemen voor de gebruikers zal veroorzaken, vooral omdat ik bezorgd ben over de marktbezoekers, niet de verkopers. Maar we begrijpen dat het nodig is om dit werk te doen omdat we ons moeten aanpassen aan de tijd, zodat we de beste weekeinde-markt van Canarias  hebben, en daarom moeten we in lijn zijn, niet alleen met de producten die worden verkocht, maar ook de esthetiek van het gebouw ", zegt Ortega overtuigend.

De markt van San Mateo is een van de oudste van Canarias. Die is ongeveer een eeuw oud, tussen de eerste beurs en deze huidige markt, die al ongeveer drie decennia plaatsvindt.
In 1999 was er een hervorming waarbij het dak geconditioneerd is, maar in de loop van deze Eeuw is dit de eerste algehele hervorming die men uitvoert, met een budget van 1,3 miljoen euro.

Ideeënwedstrijd
"Dit werk werd toegeschreven aan het Cabildo (Eilandbestuur) als haar eigen idee. Wij verzochten te corrigeren, of om op te komen voor de integriteit van het werk, omdat dit het product was van een ideeënwedstrijd  die we publiceerden. De jury selecteerde de drie beste aanbiedingen en van daaruit werd het ontwerp van het project gecontracteerd, met een aantal wijzigingen en van de verschillende projecten kozen we de dingen die we vonden dat die interessant waren voor het project. We contracteren het, en betalen het met medefinanciering via het Plan de Medianías (Plan Middelhoog Gebergte) van het Cabildo (Eilandbestuur), dat €400.000,= bijdraagt,” zo heeft Antonio Ortega uitgelegd.

"Als men een bouwwerk uitvoert, is het onvermijdelijk dat er ongemakken voor marktbezoekers en de marktkraamhouders zullen zijn, omdat het niet een gedeeltelijke hervorming van het gebouw zelf is, maar een totale hervorming. Het enige wat blijft bestaan zijn de pijlers van de structuur en die pijlers worden hervormd en op bepaalde delen komt er nieuwe fundering. Er moet rekening mee gehouden worden dat de oppervlakte zal toenemen tot 400 vierkante meter. We hebben het over een compleet nieuw gebouw dat niets te maken heeft met wat we hebben, "  zo voegt de burgemeester toe.

In de komende maanden begint het werk van de hervorming van de markthal van Vega de San Mateo. Deze hervorming is bevorderd door de Gemeente  San Mateo en daarvoor is  in 2016 een ideeën wedstrijd gehouden om vervolgens het ontwerpen van het project te contracteren.

Het pand van restaurant ‘El Mercado’, naast de installaties, ondergaat in 2018 een grote ombouw, zowel binnen als buiten.  Het zal in zijn  geheel vernieuwd worden en een nieuw aanzien krijgen. Het project is ontworpen en de investering zal  €400.000,= gaan bedragen.
0000Islas-canariaslogo-kopie-458.jpg


De 1.662 kampeerplaatsen op Gran Canaria,
binnen amper 48 uur allemaal gereserveerd

Alle kampeergelegenheden zijn volgeboekt,
die bij het stuwmeer Las Niñas is uitgebreid

GRAN CANARIA -   woensdag 1 april 2015  - In amper 48 uur zijn alle 1.662 kampeerplaatsen plaatsen gereserveerd die het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria aanbiedt in het binnenland van het Eiland.

De termijn voor het reserveren van de k(r)ampeerplaatsen is op 2 maart 2015 geopend, waarbij op 4 maart 2015 alle plaatsen vergeven waren. De kampeergelegenheden - ‘campings’ is een te groot woord - van het Eilandbestuur zijn voor dit jaar voor 30% volgeboekt, vooral tijden de lange weekeinden, en traditiegetrouw in de Semana Santa (Goede Week) hangen deze recreatieterreinen het bordje ‘VOL’ aan de toegangspoort.
1662-plazas.jpg                                     (Luchtopname) Het stuwmeer Las Niñas.
Het park aan openbare kampeerplaatsen op Gran Canaria beschikt over drie beperkte locaties, van tien staanplaatsen, in Altos de Morro de Santiago, Altos del Pozo, en Llanos del Salao.

Tevens zijn er vijf grote kampeergelegenheden: een met 400 staanplaatsen in Llanos de la Pez; een met 432 staanplaatsen bij het stuwmeer van Las Niñas, die recentelijk vergroot is voor kampers en caravans; een in het Tamadaba woud met 200 staanplaatsen; een in Corral de Los Juncos met 400 staanplaatsen, waarvan 80 voor caravans en de rest voor campers; en een camping in Bailicos met 200 staanplaatsen voor zowel campers als caravans.

Ook eigendom van het Cabildo zijn de dag campings, waar - behalve op die van Santa Cristina - geen vergunning nodig is, zoals het geval is (voor telkens maximaal één dag) in Tamadaba, Monte Pavón, Llanos de La Pez, Llanos de Ana López, bij de Ermita de Santiago en in San José del Álamo. Ombouw

De sinds de jaren’60 traditionele kampeergelegenheid bij het stuwmeer van Las Niñas is recentelijk uitgebreid met een investering van €315.00,= van 90 naar 40 parkeerplaatsen voor voertuigen en voor caravans van16 naar 28, plus 430 voor campers, waar ruim 700 personen kunnen verblijven. Naast de uitbreiding van het aantal staanplaatsen heeft men een waterleidingnetwerk aangelegd en een brandbeveiligingssysteem; ook heeft men deze kampeergelegenheid bestraat met klinkers, om aardverschuiving door regen te voorkomen.
kleurlogoCanarias.png


 

aaaaakaart_canaria-38-43.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--459.jpg

zon-135.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb