site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-176.jpg

mapa-canarias2-59.jpg


De Canarische banaan
breidt zijn bescherming in Europa uit

BRUSSEL - woensdag 5 december 2018 - De Internationale Handelscommissie van het Europees Parlement (EP) heeft gevraagd om de limieten voor de invoer van bananen in de handelsovereenkomst van de EU met Colombia en Peru te respecteren om Canarische bananenproducenten te beschermen en een monitoring mechanisme te creëren wanneer dit systeem afloopt, in 2020, zoals begin december 2018  is aangekondigd.

In een door PP Santiago Fisas gepromoveerd verslag, bepleiten de leden van deze Commissie, “dat de bananenimporten nog steeds ,met passende statistieken worden gecontroleerd" en merken ook op,  “dat Peru de vastgestelde exportquota heeft overschreden in dit mechanisme van Stabilisatie van de banaan.”
1543945910796k.jpg
Zoals begin december 2018 het PP EP lid Gabriel Mato heeft gezegd, “betekent deze verbintenis het versterken van de bescherming van de Canarische banaan en anticipeer op mogelijke mededingingsproblemen, door de onderdrukking van het quotum voor bananen uit andere delen van de wereld.”

Na goedkeuring door de Internationale Handelscommissie, zal over dit verslag worden gestemd tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement.

De overeenkomst van de Europese Unie (EU) met deze landen, die sinds maart 2013 van kracht is voor Colombia en Peru, en waaraan Ecuador in november 2016 is toegetreden, stond toe dat gedurende het afgelopen jaar de drie geregistreerde stijgingen van hun handelsuitwisselingen plaatsvonden met de EU.

Deze overeenkomst heeft, volgens Mato, "bijgedragen tot de economische stabiliteit van de twee Latijns-Amerikaanse landen en tot de modernisering en diversificatie van hun exporten, evenals de toegang van Europese bedrijven tot de Peruaanse en Colombiaanse markten, niet alleen voor de eliminatie van tarieven, maar ook door de vermindering van bilaterale handelsbelemmeringen.”.
000logo-1060.jpg


De Koning controleert op Canarias
 de ontwikkeling van de verafgelegen gebieden van het Europese continent

De Real Sociedad Económica de Amigos del País de Gran Canaria (Koninklijke Economische Vereniging van Vrienden van het Land van Gran Canaria)
dankt de inspanningen van de Koning in de UPR's

 GRAN CANARIA - donderdag 22 november 2018 - Koning Felipe VI dineerde op donderdag  22 november 2018 in het Pérez Galdós-theater in Las Palmas de Gran Canaria met vertegenwoordigers van de regeringen van de negen ultraperifere regio's van Frankrijk, Portugal, en Spanje, tijdens de conferentie die hen bijeenbrengt om hun discussie over  de toekomst van de EU.

Don Felipe is ontvangen in het theater op een avond van intense stortbuien door de Europese commissaris voor regionaal beleid, de Roemeense Corina , en de president van de regering van de Canarische Eilanden, Fernando Clavijo, die het afgelopen jaar de groep van ultraperifere gebieden van de EU vertegenwoordigde, in een taak die op  vrijdag 23 november 2018 wordt opgevolgd door de president van San Martin (Frankrijk), Daniel Gibbes.
DsowA-gyXQAg-MUPk-kqwG--1240x698abc-1.jpg
           Koning Felipe VI en de president van Canarias op donderdag 22 november 2018.
                                                                    VIDEO:
                                           https://youtu.be/NqG8VyylBHY

Tijdens deze conferentie proberen de vertegenwoordigers van Martinique, La Réunion, Saint Martin, Guadeloupe, Frans Guyana, Mayotte, de Azoren, Madeira, en de Canarische eilanden, hun krachten te bundelen, zodat hun uniciteit in aanmerking wordt genomen bij de onderhandelingen over het nieuwe begrotingskader van de Europese Unie en bij de verdeling van de Cohesie fondsen.

Op donderdagochtend 22 november 2018  hebben de negen RUP's hun bezorgdheid uitgesproken over de gevolgen die zij kunnen hebben voor de bezuinigingen, die in Brussel zijn aangekondigd na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk van de Europese Unie en het nieuwe scenario van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Don Felipe heeft de gelegenheid gekregen om die bezorgdheid op donderdagavond 22 november 2018  aan te halen tijdens een diner dat wordt bijgewoond door de voorzitters van de Canarische eilanden, Fernando Clavijo; La Reunión, Didier Robert; Azoren, Vasco Cordeiro; Madeira, Miguel Machado de Albuquerque; Martinique, Alfred Marie-Jeane; en San Martín, Daniel Gibbes; evenals de vicepresidenten van Guadalupe, Marie-Luce Penchard; Frans-Guyana, Claude Plenet; en Mayotte, Mohamed Sidi.

Het zal echter  op vrijdag 23 november 2018 zijn wanneer de Koning deelneemt aan de tweede en laatste sessie van de Conferentie van voorzitters van de UPR's, die om 9.30 uur begint.

Met Don Felipe treden op vrijdag 23 november 2018  ook de Minister van Territoriaal Beleid, Meritxell Batet, toe tot de conferentie; evenals de Franse overzeese minister, Annick Girardin; en de secretaris van Europese Zaken van Portugal, Ana Paula Zacarías.

Van de Koning wordt verwacht dat hij het publiek aanspreekt, in navolging van de interventies van de president van de Canarische eilanden en de Europese commissaris, die in deze wet de voorzitter van de Gemeenschapsdirecteur, Jean-Claude Juncker, vertegenwoordigt, wiens aanwezigheid op deze bijeenkomst op het laatste moment werd geannuleerd op de intense agenda die de onderhandelingen over de Brexit-overeenkomst in Brussel hebben veroorzaakt.

Van de Walle
De directeur van de Real Sociedad Económica de Amigos del País de Gran Canaria (Koninklijke Economische Vereniging van Vrienden van het Land van Gran Canaria), Tomás Van de Walle, uitte op donderdag 22 november 20187 de dankbaarheid van deze honderdjarige instelling van de eilanden aan koning Felipe VI voor zijn aanwezigheid op de top van de UPR's.

Van de Walle herinnerde eraan, dat als de Canarische Eilanden een specifiek kader hebben voor de UPR's, het is vanwege de inspanningen van het Koninklijk Huis, “ om ons erfgoed en ons potentieel altijd te verdedigen, als een Spaanse regio."

Hij zei, dat de aanwezigheid van de Koning op de Canarische eilanden op donderdag 22, en vrijdag 23 november 2018, "een reden is voor iedereen op de eilanden om trots te zijn en de inspanningen van Spanje als geheel te bedanken voor de ondersteuning van deze eilanden."

De Walle herinnerde zich de woorden van de Koning in april 2017, toen hij zei, “ dat de Canarische eilanden in feite een duidelijk voorbeeld zijn van een maatschappij in voortdurende beweging, in staat om zichzelf te overwinnen, van voorspoed, van zichzelf maken, en van het bereiken ervan door gebruik te maken van haar natuurlijke hulpbronnen, landschap, klimaat, maar ook historisch en cultureel”.

De RUP presidentenconferentie die op  donderdag 22 november 2018  is begonnen, wordt bijgewoond door koning Felipe VI; de Europees commissaris voor territoriaal beleid, Corina Cretu; de Minister van Territoriale Beleid, Meritxell Batet; de overzeese minister van de Franse regering, Annick Girardin; en de staatssecretaris voor Europese aangelegenheden van Portugal, Ana Paula Zacarías.

Op vrijdag 23 november 2018, ook met de aanwezigheid van Koning Felipe VI, wordt de overdracht van het voorzitterschap van de UPR's naar San Martin  gedaan, evenals de sluiting van de 23ste  Conferentie van voorzitters van deze gebieden ver van de EU.
000logo-925.jpg


540 jaar Canarische kant in Europa

De koning leidt op Canarias de actie- eenheid van de gebieden aan de verste rand van de EU, die de inspanningen coördineren om hun eenheid van actie te verdedigen

GRAN CANARIA -De koning arriveert op donderdag 22 november 2018 in de stad Las Palmas om deel te nemen aan de23ste Conferentie van Voorzitters van de Ultraperifere Regio's van de Europese Unie, waarvan het voorzitterschap bij deze gelegenheid voor de Canarische Regering is,  en die in 2018 dertig  jaar wordt.

Dit 2018 markeert het 540-jarig jubileum van de aankomst van de troepen van Juan Rejón in de stad Las Palmas. Het eiland heette Canaria maar door de adel van de eilandbewoners noemden ze het ‘Gran Canaria’. De verovering van het eiland begon in 1478.
DsEP-omxXgA-UTF1q-kvLF--300x168abc.jpg
600 jaar geleden, in 1418, werden de gebieden die de Normandiër Jean de Bethencourt en Gadifer de la Salle tussen 1402 en 1405 hadden, gecontroleerd, namelijk Lanzarote, El Hierro en ,Fuerteventura, verkocht aan Enrique de Guzmán, die 18 jaar later stierf.

Met de integratie van de Canarias in Castilië, hebben de katholieke koningen een overeenkomst gesloten met koning Fernando Guanarteme. En er is een gedifferentieerd wettelijk kader voor de eilanden vastgesteld.

Vanuit deze gedifferentieerde omgeving komt het belastingstelsel van Canarias in Spanje. Na de toetreding van Spanje tot de EU werd het aangepast, en de eilanden bevinden zich in de ultraperifere regio's van Europa. Ze hebben hun eigen status in Europa, dankzij de verdediging van nationale belangen die altijd rekening hebben gehouden met het afgelegen en gefragmenteerde territorium van  Canarias.

Dus, in 1988, omdat de eilanden later de EU binnenkomen dan de rest van Spanje, die dat in 1986 deed, begonnen de hoofden van de autonome regeringen zich te organiseren. De Conferentie van voorzitters van de ultraperifere regio's, die 30 jaar geleden is opgericht, is het belangrijkste orgaan voor samenwerking tussen de UPR's, zowel politiek als technisch, om gezamenlijk op te treden bij de verdediging van de status van de ultraperifere regio's voor de nationale autoriteiten, gemeenschap, en internationaal.

De gebieden die de RUP - Azoren, de Canarische Eilanden, Guadeloupe, Guyana, Madeira, Martinique en Reunión, Mayotte en San Martin - vormen, blokkeren. Dit blok begon te worden geconfigureerd als een gevolg van de Canarische problemen met speciale belastingen, bananen, tomaten, en vissen. Ze voegen vijf miljoen inwoners toe.

 ‘Wij zijn geen bedelaars’

Deze donderdag, 22 november 2018, in de stad Las Palmas, waarschuwde de  vicepresident van het Franse Guayana, Claude Plenet, de EU , “dat de ultraperifere regio's geen bedelaars zijn, maar juist het voorbeeld van een unie die de bazen niet geven. Europese staten, waarvoor hij heeft gewaarschuwd dat divisie alleen leidt tot chaos.” Op deze manier uitte Claude Plenet zijn toespraak op de persconferentie ter gelegenheid van de ondertekening van de verklaring van de 23ste Conferentie van Voorzitters van de Ultraperifere Regio's (RUP), die op donderdag 22 november in de hoofdstad Gran Canaria begon.

"Zie ons niet als bedelaars omdat we geen bedelaars zijn", herhaalde Plenet, die zei dat hoewel ze altijd praten over hoe de UPR's het continent nodig hebben, Europa ons ook nodig heeft"

“Daarom zijn deze gebieden zich meer bewust dan iemand, van het risico dat de komende verkiezingen voor het Europees Parlement met zich meebrengen,” zei Plenet, die vroeg, “ om een soort reactie, maar om nu te reageren, omdat,” naar zijn mening, “vrede in sommige RUP landen kunnen worden bedreigd."

Hij riep echter op, om optimistisch te blijven,” omdat we misschien de kleinste zijn, maar de conferentie die plaatsvindt op Gran Canaria is een symbool van unie tussen regio's die momenteel niet voorkomt bij de grootste.”

Hij vroeg de EU-staatshoofden, "om te doen wat de UPR's kunnen", omdat hij waarschuwde, dat de divisie alleen maar tot chaos leidt.

Hij drong erop aan, dat men voorzichtig moet zijn en moet toezien op wat er in Europa zal gebeuren, met als doel dat de UPR's hun specifieke kenmerken kunnen verdedigen, "en dit is de boodschap die we in het huidige Europees Parlement en het resultaat in 2019 zullen lanceren". De RUP "zullen hun stem laten horen, “omdat het verdedigen van deze gebieden is, om Europa te verdedigen,” concludeerde de leider van Frans Guyana.
000logo-923.jpg


De waterplannen van Canarias
voor het gerecht in Brussel

EUROPESE UNIE - maandag 22 oktober 2018 - De Europese Unie (EU) EG heeft een vordering tegen Spanje ingesteld bij het Hof van Justitie van de Europese Unie wegens het niet nakomen van de verplichtingen die zijn vastgelegd in de Europese richtlijn met betrekking tot de hydrologische plannen van de Canarische bassins.

De EU dringt er bij de Europese Rekenkamer op aan Spanje ook in de kosten te verwijzen, omdat men van mening is dat het zijn verplichtingen niet is nagekomen, aangezien de openbare informatie en raadpleging over de herziening en actualisering van de stroomgebiedsbeheer-plannen nog niet is afgerond en, zoals niet is vastgesteld, is gepubliceerd, heeft de EU de herziening en bijwerking van de stroomgebieds-beheerplannen in de hydrografische districten van Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria, Tenerife, La Gomera, La Palma, en El Hierro, medegedeeld.
DpxYm-QEXg-AAO2em-k24G--620x349abc.jpg
Overeenkomstig Artikel 35 van de Richtlijn moesten de stroomgebieds-beheerplannen uiterlijk op 22 december 2009 worden gepubliceerd, en de eerste herziening en actualisering daarvan moest overeenkomstig Artikel 13, Lid 7, worden uitgevoerd op uiterlijk op 22 december 2015.

In dit opzicht is de openbare informatie en raadpleging over de herziening en actualisering van de hydrologische plannen van het stroomgebied nog niet afgerond, aangezien men de hydrologische plannen van het stroomgebied voor de Europese Unie niet heeft goedgekeurd, gepubliceerd, en meegedeeld aan de EU, hydrografische afbakeningen van Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria, Tenerife, La Gomera, La Palma en El Hierro binnen twee maanden vastgesteld  zijn  in met redenen omkleed advies van 5 oktober 2017, en  is van mening dat men er niet aan heeft voldaan, en vraagt men  een veroordeling voor Spanje.
000logo-663.jpg


De Europese Commissie
brengt Spanje voor het Europese Gerechtshof
omdat men het Canarische grondwater-plan
niet heeft herzien

BRUSSEL - De Europese Commissie (EC) heeft op donderdag 8 maart 2018 aangekondigd dat het Spanje voor het Europese Gerechtshof  zal brengen omdat het de plannen voor het grondwaterbeheer voor de zeven stroomgebieds-districten op de Canarische Eilanden niet heeft herzien; en dat dat had moeten gebeuren vóór 22 december 2015.

Het gaat om de grondwater-plannen van El Hierro, Fuerteventura, Gran Canaria, La Gomera, La Palma, Lanzarote, en Tenerife; documenten, met onderwerpen die van invloed zijn op elke grensscheiding en maatregelen om de kwaliteit van het milieu te verbeteren.
KaderrichtlijnWatereenopfrisser.jpg
De Europese Commissie laat weten dat Spanje tot 22 december 2015 de tijd had om deze plannen te ‘herzien en bij te werken’; en tot 22 maart 2016 om de Commissie te informeren dat deze beoordeling voltooid was.

De herziening van de stroom gebied beheerplannen is verplicht sinds eind 2000 in de Kaderrichtlijn Water, waarin de lidstaten zijn opgeroepen, "om dat tot niet later dan vijftien jaar na de datum van inwerkingtreding te doen  van genoemde richtlijn, en vervolgens om de zes jaar. "

"De Spaanse autoriteiten hebben ook niet gezorgd voor naleving van de openbare informatie- en raadplegingsverplichtingen met betrekking tot het opstellen van deze plannen," zo heeft de EC er in een verklaring aan toegevoegd.

De Europese Commissie heeft Spanje in april 2017 voor het eerst formeel op de hoogte gesteld van het feit dat deze plannen niet zijn herzien, en zes maanden later met een met redenen omkleed advies aan de Spaanse autoriteiten.
00000slas-canariaslogo-112.jpg


Gevolgen voor Spanje bij
mogelijke afschaffing zomer-wintertijd

SPANJE -  zondag, 11 februari 2018 - Het Europese Parlement heeft met een grote meerderheid gestemd vóór afschaffing van de zomer- en wintertijd in Europa, dus ook in Spanje. Dat men nog steeds iets uitvoert dat door Adolf Hitler is ingevoerd, zit velen nog steeds dwars. Dus graag afschaffen, is de boodschap
In principe is de wintertijd de echte tijd in Europa maar leeft men om allerlei duistere en onbekende redenen - zoals energiebesparing en milieu argumenten - zes maanden in een wintertijd en zes  maanden in een zomertijd waarbij men dus tweemaal per jaar de klok moet aanpassen.

De Europese Commissie heeft het laatste woord...
De vraag of men akkoord gaat met afschaffing van de zomer- en wintertijd is door 384 stemmen voor, 153 stemmen tegen, en 12 onthoudingen, aangenomen door het Europese Parlement; waarbij nu gevraagd gaat worden aan de Europese Commissie om het vraagstuk te bekijken en onderzoek te doen naar de voor- en nadelen van het verzetten van de klok.
Deze discussie is hoofdzakelijk te danken aan Finland die het vraagstuk op tafel wist te leggen om de zomer- en wintertijd af te schaffen in de Europese Lidstaten.
e3134c033045f77dbeb3b767b57187af.jpg
Het initiatief heeft de goedkeuring van landen als Zweden, Duitsland, Frankrijk, Nederland, en België. Een afschaffing van de zomertijd houdt in, dat men het hele jaar in de wintertijd zou leven wat dus inhoudt dat men de klok gedurende het laatste weekeinde van maart niet hoeft te veranderen.

Zoals uiteraard bekend is, vindt er nu twee keer per jaar tijdsverandering plaats, een keer in het laatste weekeinde van maart waarbij men overgaat naar de zomertijd, en een keer in oktober waarbij men overgaat naar de wintertijd. De afschaffing  houdt in dat men in de Europese Unie gedurende het hele jaar leeft met de wintertijd.

Spanje
In Spanje is men daar op zich niet zo blij mee, want dat zou inhouden dat het gedurende de zomermaanden een uur eerder donker zal worden en de dag dus korter lijkt.
In Spanje ziet men liever dat men het hele jaar de zomertijd aanhoudt in plaats van de wintertijd, iets wat al in 2016 aan werd gegeven in de deelstaten Balearen en de Comunidad Valenciana. Vanuit de Spaanse Regering is nog geen reactie gekomen.

Greenwich-tijd
In Spanje moet men eigenlijk al een uur terug gaan naar de oorspronkelijke Greenwich-tijd - omdat na de Tweede Wereldoorlog  de toenmalige leider Franco-  in tegenstelling tot bijvoorbeeld Portugal en andere Europese landen - de klok  nooit heeft aangepast; en tegenwoordig heel Spanje dus eigenlijk de tijd van de Canarische Eilanden en buurland Portugal moet aanhouden; wat dus één uur vroeger is. Er is hier al vaak over gediscussieerd in Spanje, maar voorlopig lijkt dit niet te veranderen.

De Greenwich-tijdlijn loopt in Spanje door de deelstaten Aragón en de Comunidad Valenciana. Een deel van de deelstaten, Catalonië en de Balearen, vallen in de tijdzone die gelijk is aan Nederland en België, terwijl de rest van Spanje, net zoals bijvoorbeeld Portugal en de Canarische Eilanden vallen onder de Greenwich-tijd, dat wil zeggen dezelfde tijd die men ook in Groot Brittannië aanhoudt. Op diverse plaatsen in Aragón en de Comunidad Valenciana staan borden en monumenten om de Greenwich tijdlijn te markeren en aan te geven.

0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-127.jpg


Spanje, Frankrijk, en Portugal, verenigen zich
om in de Europese Commissie
de plátano (banaan) te verdedigen

De ministers van Landbouw van de drie landen
zullen ook maar niet één euro van de POSEI opgeven

ULTRA PERIFERE REGIO'S - dinsdag 16 januari 2018 - Spanje, Frankrijk en Portugal hebben op maandag 15 januari 2018 officieel een gemengde bananencommissie opgericht, waarmee ze zullen proberen in de Europese instellingen te lobbyen voor de verdediging van de Europese fondsen die de sector ontvangt, plus voor nog een paar fondsen in discussie, maar dan nooit in een begrotingsscenario als dat van de brexit en de behoefte aan middelen voor nieuw beleid, met name migratiebeleid, bedreigd door de  continuïteit van de huidige bedragen.

De minister van Landbouw,  Isabel García Tejerina, van de Spaanse Regering, en haar Franse tegenhangers, de Franse Stéphane Travert, en de Portugese Luís Capoulas, hebben benadrukt - dat ondanks het afscheid van het Verenigd Koninkrijk van de EU - men de nieuwe financiële behoeften van de die drie staten als voortzetting beschouwt van de huidige items voor de POSEI, het specifieke steunprogramma voor de primaire sector van de negen ultraperifere regio's (UPR’s) van Frankrijk, Portugal en Spanje, dat wil zeggen de Canarische Eilanden als de meest bewoonde.
tejerina-1.jpg
                         
Luís Capoulas, Isabel García Tejerina, en Narvay Quintero.

Het was de vertegenwoordiger van de Portugezen, die zich duidelijker manifesteerde toen die erop wees, dat de POSEI buiten het GLB (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid) moet blijven en "ten minste" daarop kan blijven rekenen in de periode 2020-2027 met dezelfde middelen voor de periode 2014-2020. Evenzo, en vanwege het belang ervan in de primaire sector van de UPR's, hebben de drie leidinggevenden besloten om de gemengde bananencommissie te creëren om samen met de sector het beleid vast te stellen ter verdediging van het gewas dat de komende maanden zal worden geïmplementeerd.

x1516008047300cjpgpagespeedicWPaksacy5N.jpg"Met de samenstelling van het gemengde comité streven we ernaar, de sector stabiel te houden, de toekomst te analyseren, de markt te volgen, en te reageren op de ontwikkeling  van de prijzen, alsook trilaterale overeenkomsten te zoeken vóór het Europese beleid,", voegde Tejerina na de vergadering toe die  als voorzitter geleid is door de president van de  Canarische Regering,, Fernando Clavijo,  in een trilaterale ontmoeting in de zetel van de Canarische Regering in Santa Cruz de Tenerife, tussen de ministers van Landbouw van Frankrijk, Spanje en Portugal op maandag 15 januari 2018, om te bepalen welk standpunt deze drie staten innemen in de voorzienbare te verwachten wijziging van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) vanaf 2020 .
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-118.jpg


Clavijo waarschuwt
dat de UPR-fondsen ‘in gevaar zijn’
en roept op, deze
con uñas y dientes
(‘met handen en voeten’)
te verdedigen

De president van de Canarische Regering roept op tot eenheid, ‘zonder scheuren’, van de economische, politieke , en sociale vertegenwoordigers van de Archipel

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 11 januari 2018 -  De president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo,  heeft op donderdag 11 januari 2018 gewaarschuwd, “dat de fondsen van de Europese Unie bestemd voor de Regiones Ultraperiféricas (Ultraperifere regio’s = Landen en gebieden over zee), vanaf 2020, in gevaar zijn.”

Voorzitterschap
Tijdens een werkontbijt, om een uiteenzetting te geven over het programma en de agenda van het voorzitterschap van de Conferentie van voorzitters van de UPR's, dat Canarias dit jaar zal hebben, heeft Clavijo gezegd hij dat Canarias deze hulpbronnen, "con uñas y dientes" (“met handen  en voeten”)  moet verdedigen, omdat de toekomst van de Canarische kinderen en kleinkinderen op het spel staat".
img_44115.jpg
       
De president van de Canarische Regering  Fernando Clavijo, tijdens het werkontbijt.
De president van de Canarische Regering heeft gezegd,  dat hij een zekere ‘aanpassing’ in de samenleving van de Eilanden waarneemt, te beginnen met de autoriteiten  zelf;  iets, dat hij als ‘gevaarlijk’ beschouwt, “omdat de EU niet aan de fondsen zal komen’, maar die middelen zijn verschuldigd en daarvoor moet men van dag tot dag opkomen."
EU_OCT_and_OMR_map_en-2.png
                            Ultraperifere regio’s  (Landen en gebieden over zee),
                    zie:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Landen_en_gebieden_overzee
Map-Europe-Outermost-regions-2.png

Clavijo heeft gezegd, dat voor de periode 2014-2020 de UPR's ongeveer 13.300 miljoen aan fondsen hebben, waarvan ruim 3.800 miljoen euro aan de Canarische Eilanden toekomt; en hij vestigt zich op de 'belangrijkste uitdaging' die in ieder geval niet wordt verminderd in een context van ‘nieuwe bedreigingen’, zoals de Brexit (die de Gemeenschapsbegroting met ongeveer 10% zal verminderen), onregelmatige immigratie, jeugdwerkloosheid, en de integratie van nieuwe landen met inkomensmoeilijkheden, in het geval van Polen en Roemenië.

Naar zijn mening, “ zou het een ‘groot succes’ zijn, om deze bedragen te handhaven, wat in het geval van de primaire sector een landbouwbedrijf  kan openen of sluiten.

strasbourg-eu-upr.pngDaarnaast heeft hij in  de afgelopen maanden een rondleiding gekregen door het gezamenlijke werk van de UPR's; waarbij werd benadrukt, dat ontmoetingspunten worden bereikt in wat de negen regio's verenigt en de verschillen buiten beschouwing laat, waarbij bijvoorbeeld de bevolking, op afstand wordt ondervangen als variabelen waarmee rekening moet worden gehouden.

Zo heeft hij uiteengezet, dat de gemeenschappelijke onderhandelingspositie van de UPR's is vastgelegd in een memorandum van maart 2017,  dat met  een mededeling in de maand oktober uitgekristalliseerd was; waarin onder meer werd aangespoord, om natuurlijke hulpbronnen te gebruiken voor economische ontwikkeling, het verenigingsleven, het scheppen van werkgelegenheid, en het verbeteren van de samenwerking met de geografische omgeving.

Volgens Clavijo opent zich voor de komende jaren een scenario van economische ‘nieuwe kansen’ voor deze regio's, met name gekoppeld aan de blauwe en groene economieën, nieuwe technologieën, en consumptie van senioren;  en vandaar de behoefte aan ‘economische middelen en nieuwe lijnen’ van projecten."

Enerzijds de politieke verschillen opzij zetten
Vandaar dat men een project heeft uitgewerkt het Dictamen de la Comisión de Política de Cohesión Territorial y Presupuesto de la UE  (Ontwerpadvies van de EU-Commissie voor territoriale cohesie en begrotingsbeleid , dat men  zal goedkeuren  op 31 januari, of 1 februari 2018 - waarin de ‘uitzonderlijke rijkdom’ van de ecosystemen van de UPR's wordt erkend en er is vastgesteld, dat in deze regio's effectstudies moeten worden uitgevoerd, voordat initiatieven van de EU worden ondernomen; zoals de laatste vrijhandelsovereenkomst waarover de EU en de Verenigde Staten hebben onderhandeld.

Clavijo heeft opnieuw benadrukt, “dat de onderhandelingen over UPR-fondsen een ‘kwestie van de Spaanse Staat is; en dat de Canarische Eilanden en hun Regering  "het niet alleen kunnen in een tijd dat er een ‘traagheid’ is om 'iedereen gelijk' te behandelen, en geen rekening wordt gehouden met de specifieke kenmerken van elk gebied.

Daarom heeft hij in het specifieke geval de politieke partijen opgeroepen om, de partijdige verschillen opzij te zetten en zich bij een grote consensus-overeenkomst aan te sluiten; waarbij hij hen echter waarschuwt, “dat zij moeten reageren op het burgerschap," als ze niet gemarkeerd  zijn. "We gaan ons werk doen," heeft Clavijo opgemerkt.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-89.jpg


Spanje, is het Europese land
dat het meeste uitgeeft in uitgaansbedrijven

 Na het huishouden
geven de Spanjaarden het meeste uit in de horeca

EUROPESE UNIE - dinsdag 21 november 2017 - Uitgaven aan huisvesting - waaronder het huishouden zelf, water, elektriciteit, en  gas - zijn goed voor bijna een kwart van de totale consumptieve bestedingen van gezinnen in de Europese Unie (EU) (met gegevens van 2016) ), volgens het Europees statistisch agentschap Eurostat.

Het zijn daarom de belangrijkste uitgaven van gezinnen in de 28 lidstaten, wat overeenkomt met 2,4 miljard euro of 16.4% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) in de Europese Unie.
recr.jpg
Andere concepten

 • Spanje stijgt uit boven het Europese gemiddelde van uitgaven aan voeding, dat 11,7% van het totaal uitmaakt, en uitgaven voor communicatie, telefoon- en internetdiensten (2,6%).
 • Evenzo zijn naast huisvesting en de kosten van hotels en andere logiesdiensten,  de gezondheidszorg en verzekeringsdiensten de onderdelen waaraan de Spanjaarden het minst uitgeven (beide 1,5%).
 • De uitgaansbedrijven beslaan een groot deel van de vrije tijd

Aldus is huisvesting van alle belangrijkste uitgavenposten van huishoudens het element dat de hoogste stijging in het afgelopen decennium heeft geregistreerd, van een participatie van 22,7% in de totale uitgaven in 2006 tot 24,5% in 2016 .
"Deze overweldigende trend wordt in de meeste landen waargenomen, zij het in verschillende mate," zegt Eurostat.

In het bijzonder hebben huishoudens in Denemarken, Finland en het Verenigd Koninkrijk het grootste gewicht in de gezinsuitgaven in vergelijking met de totale uitgaven, aangezien ze in alle drie de gevallen 30% uitmaken. Ze worden gevolgd door Frankrijk met 26,2%), Zweden mer 26%) en Tsjechië met 25,6%).

Aan de andere kant van de balans, zijn de landen waarvan het aandeel van de huisvestingsuitgaven in verhouding tot de totale uitgaven het laagst is: Malta met10,3%), Litouwen met 15,6%, Cyprus met 15,9%), Estland met17,6%, en Portugal met 18,8%.

Na uitgaven voor huisvesting staat voedsel op de tweede plaats, goed voor 11,1% van de totale gezinsuitgaven in de EU. Daarna volgen uitgaven in de horeca met 6,9% van de totale uitgaven. Aan de andere kant is de besteding aan hotels en andere logiesaccomdaties gelijk aan 1,7% van de uitgaven.

In het geval van Spanje bedragen de gezinsuitgaven voor huisvesting 22,3%, wat 2,2 procentpunten onder het Europese gemiddelde ligt, hoewel het ook als het belangrijkste wordt beschouwd van de gezinnen. Het ligt dus net onder Oostenrijk (22,4%) en boven Letland (21,2%).

Spaanse gezinnen zijn echter degenen van alle lidstaten die het meest besteden in restaurants, cafés en lunchrooms, met 14,8% van de totale uitgaven en de op één na belangrijkste uitgave van de Spanjaarden. Spanje wordt in de deze rubriek gevolgd door Ierland (13,2%), Malta (12%) en Griekenland (11,5%).
000islas-canariaslogo-680.jpg


De gemeenten die bij ECO-TUR zijn aangesloten, presenteren aan de Canarisch Regering hun projecten voor de verbetering van het natuurlijke- en culturele erfgoed

Het project van  Mogán omvat acties voor het conserveren, herstellen, en waarderen van het natuurlijke- en landschappelijke erfgoed van de gemeente

MOGÁN - Werelddierendag, woensdag 4 oktober 2017 -  De Gemeente Mogán heeft op dinsdag 3 oktober de 'Jornada de Promoción y Divulgación del proyecto ECO-TUR' (‘Dag ter Bevordering en Verspreiding van het ECO TURISMO‘) bijgewoond welke heeft plaatsgevonden  in Costa Teguise. Het doel van de ontmoeting was de Canarische Regering uitnodigen deel te nemen aam het ECO TUR-project, een Europees programma dat zich richt op het verbeteren van het ecotoerisme in regio’s van de Europese Unie en waarvan zeven Canarische gemeenten deel uitmaken, waaronder Mogán.

Als vertegenwoordiger van Mogán was aanwezig  Luis Becerra, Raadslid voor Sport en Jeugd en coördinator van het Lokale Actiecomité van het ECO TUR-project van de gemeente.
Mogán is de enige gemeente op Gran Canaria die de Europese subsidie van het ECO TUR-project heeft ontvangen, van in totaal €240.000,= waarvan 85% (€204.000,=) wordt gefinancierd door der FEDER-fondsen 2014-2020, terwijl de resterende 15%  (€36.000,=) word bijgedragen door gemeentelijke fondsen.
PRESENTACINECOTUR7.jpeg
De dag kon rekenen op twee buitengewone genodigden: De minister van  Financiën, Pedro Ortega; en de minister van Toerisme , Isaac Castellano; beide van de Canarische Regering.

presentacion_ecotur_7_.jpgDe burgemeester van Teguise, Oswaldo Betancort, heeft  als gastheer en hoofd van de rijen van het ECO TUR-project,  aan beide ministers het routeplan gepresenteerd dat men heeft uitgezet voor alle aan het project deelnemende Canarische gemeenten: Santiago de Teide, Vallehermoso, Teguise, Mogán, Llanos de Aridane , La Oliva en het Cabildo (Eilandbestuur) van El Hierro, naast de deelnemende gemeenten van de Azoren, Madeira, Kaap Verdië, Senegal, en Mauritanië.
2017100317542267597.jpg
presentacion_ecotur_5_.jpg
Oswaldo Betancort heeft aan Pedro Ortega en Isaac Castellano als regionale hoofdvertegenwoordigers twee belangrijke gebieden overgedragen voor de ontwikkeling en voortzetting van ECO-TUR-toeristische projecten op de Canarische eilanden. "De samenwerking van de regionale overheid is van vitaal belang voor het behoud van de kwaliteit van het toerismeaanbod dat men zal ïmplementeren, " zei hij.
img_42552.jpg
"Vanuit  Europa heeft men  nu het startsein gegeven en nu vragen we om de steun van de Canarische Regering om hand in hand te gaan," heeft Betancort gezegd  tijdens de presentatie in het Hotel ‘Grand Teguise Playa’, die ook is bijgewoond door   vertegenwoordigers van het  bedrijfsleven van de eilanden
Imagen-del-nuevo-logotipo-Mogan-calido-paraiso-300x300.jpg

Actief toerisme in Mogán
De route die wordt uitgezet noemt men 'Macrorruta Mogán: Tamaranae - Route van de Dragos' en daarmee overweegt men  het herstel en conditionering van verschillende wandelpaden van ongeveer 30 kilometer in de gemeente.

Zo omvat het Mogán project acties voor het behoud, het herstel en de verbetering van de natuur- en landschapsarchitectuur van de gemeente. Met deze acties worden elementen gegeven die gemeenschappelijk zijn voor de vijf secties die de route zal omvatten; als verticaal borduurwerk met verwijzing in hoogteverschil, informatieve panelen, conditionering van de route, omleidingen van water en herstel van wandelpaden.
0000Islas-canariaslogo-kopie-296.jpg


De Vereniging van
Toeristische Gemeenten van de Canarische Eilanden is van plan
om andere gemeenten op te nemen

Daarnaast behandelt men projecten voor 
ontwikkeling en verbetering voor het toerisme
welke in aanmerking komen voor Europese fondsen

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 23 augustus 2017 - De Asociación de Municipios Turísticos de Canarias (AMT) (Vereniging van Toeristische Gemeenten van de Canarische Eilanden) heeft in haar meest recente vergadering, welke op donderdag  17 augustus  2017 heeft  plaatsgevonden in Adeje op Tenerife, de procedure in gang gezet om nieuwe gemeenten van de Archipel op te nemen als leden van de vereniging die hun belangstelling hebben getoond voor deze instantie van meerdere gemeenten voor toeristisch beheer; zo heeft men laten weten in een communiqué; overigens, zonder de gemeenten te noemen.

In de vergadering, welke heeft plaatsgevonden in het Centro de Desarrollo Turístico Costa Adeje (Toeristisch Ontwikkelingscentrum Costa Adeje) hebben de gemeenten Arona, Adeje, Guía de Isora, Mogán en San Bartolomé de Tirajana ook het voorstel behandeld om gezamenlijk de toeristische ontwikkelings- en verbeteringsprojecten  aan te gaan welke in aanmerking komen voor Europese fondsen uit het Interreg-MAC Samenwerkingsprogramma.
gemeenten.jpg
Het doel van de AMT is, om met dit initiatief voorstellen te doen aan de overige ultraperifere  eilanden van Macaronesië, om zich  hierbij aan te sluiten, en de projecten uit te breiden met de bijdragen die ook gezamenlijk kunnen worden uitgevoerd door de Toeristische autoriteiten van Kaapverdië, Senegal en Mauritanië, als gevoelige staten in het brede toeristische gebied van de Atlantische Oceaan.

Het Interreg V-A España-Portugal MAC-samenwerkingsprogramma (Madeira - Azoren Canarias) is op 3 juni 2015 goedgekeurd door de Europese Commissie voor de periode 2014-2020 met een begroting van ongeveer 132 miljoen euro, waarvan 85% gefinancierd wordt door het Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling).

Interreg Doelen
De doelen die het Programa Interreg-MAC  met  de verdeling van de fondsen ervan nastreeft, berusten op vijf prioritaire actiepunten:
- 32,8 miljoen euro voor het versterken van onderzoek naar de technologische ontwikkeling en innovatie ;
- 24,5 miljoen euro voor het verbeteren van de concurrentiepositie van bedrijven;
-  18,3 miljoen euro voor het bevorderen  van  de aanpassing op de klimaatverandering en het voorkomen en beheren van de risico’s;
- 36,7 miljoen euro voor het conserveren en beschermen van het milieu en het bevorderen van de efficiëntie van de hulpmiddelen;
- 12 miljoen euro voor het verbeteren van de dienstverlening  en de  efficiëntie van de overheid.
0000Islas-canariaslogo-kopie-64.jpg


De Europese Unie waarschuwt Spanje over
de te hoge tekorten en de toenemende corruptie

SPANJE - woensdag 24 mei 2017 -  Spanje heeft nogmaals meerdere waarschuwingen bij gekregen van de Europese Unie (EU), dit keer vanwege de excessieve overheidsuitgaven. Daarnaast maakt de Europese Commissie  zich ernstig zorgen om de immer stijgende corruptie in Spanje, dit ondanks het feit dat premier Mariano Rajoy zegt dat het om losstaande feiten gaat. De EU wil dat Spanje zich beter gaat inzetten en meer gaat bezuinigen, bovendien  wil men  graag dat de wet wordt aangepast om betere arbeidsomstandigheden te genereren.

De Europese Commissie  maakt zich opnieuw zorgen om Spanje waarbij men dit keer voor het eerst de corruptie heeft aangehaald. Ook wil men graag zien dat de arbeidswetten worden aangepast , zodat er meer en betere, langdurige contracten komen en niet de tijdelijke contracten van tegenwoordig. Daarnaast moet er volgens de EU nog meer bezuinigt gaan worden om te voldoen aan de eisen van Europese Commissie.
eu.jpg
De Spaanse economie groeit anno 2717 evenwel met 3% maar dat ziet men niet direct terug bij de bevolking, aldus de EU. Weliswaar wordt er werk gecreëerd maar dat is in de meeste gevallen slechts van korte duur met korte tijdelijke, en onderbetaalde contracten waardoor de toekomst van veel Spanjaarden voortdurend onzeker is. Er moeten meer langdurige, vaste contracten komen om enige stabiliteit op de arbeidsmarkt te genereren. Daarnaast is de werkloosheid nog steeds veel te hoog en moet deze naar beneden.

Ook maakt de EU zich steeds meer zorgen over de aanhoudende corruptie in Spanje waarbij sinds enkele jaren de Partido Popular (PP)  in de schijnwerpers staat en waarbij praktisch elk nieuw corruptieschandaal te maken heeft met de politieke partij die het land regeert. Er moet van de Regering uit een betere controle komen om corruptie te voorkomen.
Het is voor het eerst dat de EU zich uitlaat over de corruptie binnen Spanje.
ZZZIslas-canariaslogo-962.jpg


De Europese Commissie staat toe
dat de Canarische bedrijven
meer hulp verzamelen uit het REF

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 18 mei 2017 - De ondernemers van de Región Ultraperiférica  (RUP) (het Buitengebied) kunnen zich wenden tot de diverse instrumenten van het Régimen Fiscal (REF) (Belastingstelsel)  zonder het jaarlijkse handelsvolume met 30% te overschrijden,  tot nu toe was dat 17,5% voor de industrie en 10% voor de overige sectoren.

De Canarische Regering heeft bereikt dat de Europese Commissie in de aanpassing, de recentelijk goedgekeurde Reglamento General de Exención por Categorías (Groepsvrijstellingsverordening per Categorie) heeft opgenomen, met een verhoging van de maximum toegestane limieten van steun welke men toepast op Canarische bedrijven die profiteren van belastingvoordelen van het Régimen Económico y Fiscal (REF) (Belastingstelsel).
pedro-ortega-con-clavijo.jpg
                                     De minister van Economie, Pedro Ortega,
          in gesprek met president Fernando Clavijo tijdens een Ministerraad van de Regering.
De president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo, heeft  ‘het grote belang’ van  dit akkoord benadrukt, “dat de ondernemingen op de Archipel bevoordeelt.

Tot nu toe mocht de som van de steun afgeleid uit de Arbitrio Sobre Importaciones y Entregas de Mercancías (AIEM) (Belasting op de invoer en leveranties van goederen), van de subsidies op de productie van industriële goederen, de transportsubsidies van industriële goederen, en de steun uit het functioneren van de RIC en de DIC, plus van de Zona Especial Canaria (ZEC) de limiet van 17,5% van het jaarlijkse handelsvolume niet overschrijden  als verkregen voordeel op Canarias als het gaat om een entiteit die toebehoort aan de industriële sector; of van 10% van dat handelsvolume wanneer het bedrijf behoort tot enigerlei andere sector.

De aanpassing van het Reglamento General de Exención por Categorías  (Algemene Uitzonderingsreglement per Categorie) welke men op woensdag 17 mei 2017 heeft goedgekeurd  verhoogt die limiet tot 30% van het jaarlijkse handelsvolume van de verkregen voordelen op Canarias voor alle sectoren, en dit past men met terugwerkende kracht toe tot 1 januari 2015.

Daarbij heeft men de belangrijkste eisen en voorstellen opgenomen die zijn gedaan door de  Canarische Regering in het hele proces van openbare raadpleging door de Europese Commissie sinds maart 2016 voor de herziening van het Reglamento de Exenció (de Groepsvrijstellingsverordening).

In de loop van meer dan een jaar is men bovendien geslaagd in de bilaterale werkbijeenkomsten, op diverse niveaus, zoals die welke geleid is door de eigen Minister van Economie, Industrie, Handel en Wetenschap , Pedro Ortega, met de Directeur-generaal toegevoegd aan  het Directoraat Generaal van de Europese Commissie, Gert-Jan Koopman, welke heeft plaatsgevonden in Brussel in oktober 2016.

In die bijeenkomst heeft Pedro Ortega het belang benadrukt van de fiscale toekenningen voor de RUP (het Buitengebied), als instrument voor het compenseren van de permanente bperkingen die de Canarische bedrijven treffen, en met het doel, dat men kan concurreren onder gelijke voorwaarden als die op het Continent.

De Canarische minister van Economie, Industrie, Handel en Wetenschap verdedigde met betrekking tot het nieuwe criterium de voorgestelde bonus, afhankelijk van de afstand van de hoofdstad van de aangesloten lidstaat, "waarbij rekening moet worden  gehouden met andere parameters zoals de kostenoverschrijdingen, die men niet alleen genereerd op afstand; maar er zijn ook andere, direct gekoppeld aan de versnippering van het grondgebied, of het niveau van ontwikkeling van de regio in vergelijking met het Continent.

Na de goedkeuring door de Europese Commissie van deze overeenkomst welke de ondernemers van de ultraperifere regio's, in het bijzonder industriëlen, ten goede komt, heeft Fernando Clavijo het werk benadrukt dat wordt ontwikkeld door de regionale overheid om de maximale voordelen bij de uitvoering van het systeem te verkrijgen  met de toepassing van het Régimen Económico y Fiscal (Belastingstelsel) van de Eilanden.

De limieten van de bij elkaar opgetelde steun, die op nationaal niveau worden verzameld; en de noodzaak deze limieten te controleren bij Koninklijk Besluit: Real Decreto-Ley 15/2014, brengt, sinds 2016, de verplichting met zich mee voor bedrijven die profiteren van de belastingvoordelen van het REF, dat deze een jaarlijkse informatieve verklaring van de ontvangen subsidies dienen  te overleggen aan het Ministerio de Hacienda (Ministerie van Financiën). Deze wijziging van de belastingvoordeel-limieten opgelegd door  het Reglement van de Europese Unie vereist derhalve de daarmee gepaard gaande wijziging van de nationale wetgeving, die in 2017 moet plaatsvinden.

Pedro Ortega heeft laten weten tevreden te zijn. “omdat na een jaar van onderhandelen met de Europese Commissie, we een oplossing hebben bereikt die het mogelijk maakt volledig de stimulansen toe te passen van het REF (Belastingstelsel).”

De EU-commissaris Margrethe Vestager,
(zie: https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2014-2019/vestager_en),
verantwoordelijke voor het Concurrentiebeleid, heeft na afloop van de vergadering verklaard: “"We willen garanderen dat bedrijven kunnen concurreren op gelijke voet in de interne markt en dat willen we zo efficiënt mogelijk doen. Staatssteunregels in de EU zijn gelijk voor alle lidstaten. De vandaag goedgekeurde wijzigingen zal tijd en moeite besparen bij het investeren in havens en luchthavens, de cultuur en de ultraperifere gebieden van de EU, en tegelijkertijd  de concurrentie beschermen. Zij maken het ook mogelijk de Commissie in staat stellen om zich te concentreren op die steunmaatregelen met de grootste uitwerking op de concurrentie binnen de interne markt "waardoor aan elke zaak het belang wordt gehecht die het werkelijk verdient  in het voordeel van alle Europese burgers.”

De Commissie heeft de procedure vereenvoudigd voor compensatie van ondernemingen voor de extra kosten bij het opereren in de ultraperifere gebieden van de EU, gelet op de specifieke uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd, zoals de grote afstand, en markt-afhankelijkheid van een beperkt aantal producten.

Het initiatief is bedoeld om de administratieve lasten verder terug te dringen en verder overheidsinvesteringen te ondersteunen en te bevorderen van gemeenschappelijke doelen voor werkgelegenheid, groei, klimaat, innovatie en sociale cohesie.
ZZZIslas-canariaslogo-919.jpg


Sven Giegold,
de Canarisch/Duitse Europarlementariër
die belastingparadijs Gibraltar in vraag stelt

EUROPESE UNIE - dinsdag 4 april 2017 - Een strikte lezing van het internationaal privaatrecht en de Statuten van Autonomie van de Canarische Eilanden merkt op, dat Sven Giegold Canario is. Dit Europees Parlementslid is geboren in de hoofdstad van Gran Canaria op 17 november 1969.

Op de Canarische Eilanden weet niemand  wie hij is, hoewel hij in 2014 enkele interventies heeft gedaan in Brussel over de olieboringen nabij de eilanden. Formeel zijn er drie Canarische Europarlementariërs: Gabriel Mato, Juan Fernando López Aguilar, en Sven Giegold, leider van die Grünen (de Groenen)  in  Duitsland. Giegold zou passen in  het kader van  Nueva Canarias (NC), en perfect, in de partij die  in Madrid geleid wordt door de afgevaardigde Pedro Quevedo.
GIEGOLD.png
                         Sven Giegold, tijdens een debat georganiseerd door KPMG.
Het is niet vreemd dat het vanaf nu uitnodigingen regent om hem beter te leren kennen in zijn geboorteland. Gezien het jaar van zijn geboorte, 1969, is het heel goed mogelijk dat hij nog steeds zijn Spaans paspoortnummer heeft dat is uitgegeven in Las Palmas de Gran Canaria.

Maar Giegold, zoon van een fotolaborant en slotenmaker, is een beetje ongemakkelijk voor hen die  van subsidies leven. Vanuit zijn Europese tribune maakt hij als Lid van de Duitse Groenen een kruistocht tegen belastingparadijzen, niet nuttige overheidssubsidies, en  tegen alles wat riekt naar ondoorzichtigheid in overheidsopdrachten. Deze week was hij in het nieuws vanwege het plaatsen van vraagtekens bij het systeem van de fiscale stimuleringsmaatregelen van  Gibraltar.

Sven Giegold heeft bij de eerste verjaardag van  de verspreiding van de Papeles-de-Panamá (Panama papers) (http://www.abc.es/espana/abci-partidos-piden-explicaciones-dimision-4850044251001-20160418020015_video.html), opnieuw de aandacht getrokken in  Brussel vanwege de Brexit. Hij heeft gevraagd dat in de onderhandelingen met Londen, Brussel het Verenigd Koninkrijk verplicht de rekeningen van Gibraltar en van de Kanaaleilanden op tafel te leggen.

Uitgerekend sommige kringen van de fiscale Britse overheid hebben Sven Giegold van repliek gediend, te kijken naar zijn geboortegrond: Canarias.

De Canarische Eilanden hebben, vanwege hun ligging, een serie belastingvoordelen, die, onder andere, de landbouw en de lokale industrie beschermen tegen de buitenlandse concurrentie. Uitgerekend, heeft, enkele weken geleden,  een van de getroffenen door de 'Papeles de Panamá', José Manuel Soria, de Canarische ex-minster van Industrie (http://www.abc.es/espana/abci-soria-renuncia-funciones-como-ministro-industria-201604150915_noticia.html) erop gewezen, dat het noodzakelijk was het Canarische circuit van  Staatssteun aan de eilanden te herontwerpen, omdat de uitwerking ervan op de werkgelegenheid aan het verminderen was.

“Groot Brittannië moet nalaten de belastingparadijzen te beschermen, inclusief Gibraltar en de Kanaaleilanden, als men een goede behandeling met Brussel wil verzekeren voor de brexit,” zo heeft de  Canarisch/Duitse afgevaardigde van Los Verdes (De Groenen) aangegeven.

Voor Giegold gaan betrekkingen met het Verenigd Koninkrijk door middel van een omzetting van de gebieden met een lage belasting die gelieerd zijn aan het  Verenigd Koninkrijk. "Ze moeten ter tafel komen bij de afscheidingsonderhandelingen voor het beschermen van de Europese bedrijven.”
Bndnis_90_-_Die_Grnen_Logosvg.pngattac004_very_small.jpgGIEGOLD-3.pngGiegold kwam in het Europese Parlement als Duits afgevaardigde voor Alianza 90-Los Verdes, dat deel uitmaakt van de Europese Groenen. Hij is een van de oprichters van Attac Alemania. Hij is geboren op Gran Canaria en bracht zijn jeugd door in Hannover.
german_attac.jpg
Opgeleid aan de universiteiten van Lunenburg, Bremen en Birmingham, is hij lid van de Europese Parlementscommissie Monetaire Zaken en in 2010 een van de sprekers van de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA). Sinds 2016 heeft Giegold het debat aangewakkerd over de groepen lobbyisten in de EU.
ZZZIslas-canariaslogo-792.jpg


Spaans marineschip illegaal bij Gibraltar

GIBRALTAR -  woensdag 5 april 2017 - Een Spaans marineschip is op dinsdag 4 april 2017 zonder toestemming de Britse territoriale wateren rond Gibraltar binnengevaren. Dat heeft de Regering van het Britse overzeese gebiedsdeel in Spanje laten weten.

Een woordvoerder van het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ontkend dat een van Spaanse  marineschepen illegaal is binnengedrongen in de wateren van Gibraltar.
_73969578_gibraltar_peninsular_g.jpg
Dispuut tussen EU en GB
Het bericht komt in een periode dat Gibraltar het middelpunt is van een dispuut tussen de EU en Groot-Brittannië. “…Illegaal binnendringen van Brits gebied in Gibraltar door het Spaanse marine-patrouilleschip Infanta Cristina deze middag…”, meldde de Regering van Gibraltar op Twitter.

Spanje heeft  de Britten eerder opgeroepen  hun kalmte te bewaren in de kwestie Gibraltar. Michael Howard, oud-leider van de Tory-partij van premier Theresa May, heeft afgelopen week verkondigd, dat de premier van het Verenigd Koninkrijk bereid zou zijn oorlog te voeren over het Britse overzeese gebiedsdeel in Spanje. Vamos a ver…
000islas-canariaslogo-kopie-123.jpg


Spaanse Regering verbaasd over
Gibraltar-ophef in Groot Brittannië

SPANJE - woensdag 5 april 2017 - De Spaanse Regering is uiterst verbaasd over de agressieve en vijandige houding van Groot Brittannië over het actueel ontstane Gibraltar-debat. Het gaat daarbij om het ontnemen van de Britse zeggenschap op deze enclave in het Zuiden van het Iberische Schiereiland, een kwestie die  in documenten binnen de Europese Commissie is verschenen. Volgens de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Alfonso Dastis is er geen reden voor paniek en hij maant dan ook tot kalmte.

Zoals gebleken is uit documenten over de Brits/Europese afspraken over de brexit, mag Spanje als eerste bepalen wat er gaat gebeuren met de Britse enclave Gibraltar. De Britse overheid moet over de toekomst gaan onderhandelen met de Spaanse overheid vindt de Europese Unie (EU). De terugtreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU geldt dus niet automatisch voor het Britse overzeese gebiedsdeel. Vanuit het Verenigd Koninkrijk en Gibraltar is woedend gereageerd op deze kwestie.
9c547a079a1b4ec2f431ae9a911d7ce5.jpg

Spanje is erg verbaasd over de houding van de Britse Regering, mede omdat dit land bekend staat om zijn kalmte, aldus de Spaanse minister.
Ook de Britse minister van Buitenlandse zaken Boris Johnson heeft opgeroepen tot kalmte, en laat weten dat er niets is veranderd, en dat er ook niets zal veranderen. Zonder medewerking van de Britse regering en die van Gibraltar gebeurt er niets.
rock-of-gibraltar.jpgIn Groot Brittannië is in de roddelpers al de vergelijking getrokken met de Falkland-oorlog tussen Groot Brittannië en Argentinië. Uiteraard is dat een zeer overdreven reactie, maar het geeft wel aan hoe gevoelig de Gibraltar-kwestie ligt; waarschijnlijk net zo gevoelig als de kwestie Ceuta en Melilla voor de Spanjaarden.

Gibraltar, de apenrots, is altijd al een heet hangijzer geweest op politiek niveau tussen beide landen waarbij er regelmatig over en weer pijlen worden afgeschoten over de verhoudingen tussen het Britse Gibraltar waarvan de Spaanse politiek (en veel Spanjaarden) vinden dat het bij Spanje hoort en niet bij Groot Brittannië. De reden dat dit ooit zover is gekomen is onder andere te danken aan Hollandrrs.

Hollanders
Gibraltar werd in 1704 tijdens de Spaanse Successieoorlog door een Engels-Hollandse troepenmacht op Spanje veroverd. Het gebied werd vervolgens in 1713 onder de Vrede van Utrecht “voor altijd” overgedragen aan het Koninkrijk Groot-Brittannië waarna het altijd een belangrijke basis voor de Royal Navy is geweest. Voor 1704 waren de Holanders echter ook al aanwezig toen in 1607 een Hollandse vloot onder leiding van Jacob van Heemskerck in de Baai van Gibraltar bij verrassing een aldaar aangemeerde Spaanse vloot overviel. De Spaanse schepen werden in de Slag bij Gibraltar volledig vernietigd.
zzzzzzzislas-canariaslogo-639.jpg


10 maatregelen voor het verbeteren van
de RUP (UPG, of UPR)

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 1 april 2017 - Het IV Foro de la RUP (de Vierde Vergadering van de UPG = Ultraperifere Gebieden) heeft men afgesloten met een verklaring van goede voornemens van Jean Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, en met het overhandigen van nieuwe richtlijnen voor de gebieden in een memorandum van 100 pagina’s, waarin men zijn verlangens kenbaar maakt voor het nieuwe verbindingskader dat men in 2020 in werking zal moeten laten treden.

Juncker heeft in zijn toespraak de noodzaak aangegeven van herbevestiging van de UPG als duidelijk Europese gebieden, en in hun gehele uitgestrektheid de uitspraak van het Hof van Justitie uit te voeren voor het toepassen van Artikel 349 van het Verdrag van de Unie.
460099-1p.jpgDe Canarische president Clavijo (in het midden op de foto), naast EU-voorzitter  Juncker (2e van links op de foto), de EU-commissaris  Corina Cretu, en de voorzitter van het Foro RUP, Didier Robert (links op de foto).
“Alle regio’s kunnen getuige zijn van de talrijke resultaten in talrijke sectoren, dankzij de Europese fondsen die tastbare veranderingen aan de burgers hebben verstrekt. En het is ons primaire doel, antwoorden te verstrekken aan onze medeburgers. Een belangrijk deel van ions debat  moet zich consenteren op de toepassing van de Europese fondsen, Ons investeringsplan,” zo heeft Juncker aangegeven.

En het is op dat punt waar een van de belangrijkste punten is geboren die de UPG’s op willen nemen in de onderhandeling. In de tekst die op vrijdag 31 maart 2017 is overhandigd aan de Commissievoorzitter, verlangen de  regio’s de aanpassing van de horizontale Europese programma’s en initiatieven waarmee nog geen rekening is gehouden in de omvang voor de UPG.

Op de eerste dag van het Forum heeft Fernando Clavijo al laten blijken dat - zonder daar verder op in te gaan het investeringsbedrag - van 20 miljoen euro - van het Plan Juncker, het maakt tot een onaanvaardbaar instrument voor de Canarische ondernemers.

Het door de UPG’s aan Juncker gepresenteerde memorandum is een omvangrijk voorstel van  100 pagina’s verdeeld in 17 hoofdstukken. Daarin geven de regio’s hun belangrijkste zorgen aan, On er de aspecten die voor Canarias van levensbelang zijn bevindt zich de jeugdwerkloosheid.

“We willen geheel onze economie diversifiëren. Vandaar dat we moeten praten over de toepassing van glasvezelkabel, voor de kennismaatschappij, voor hernieuwbare energie. Voor het verlagen van het percentage jeugdwerkloosheid, We hebben een structureel probleem waardoor we in de tijd permanente compensatie nodig hebben. We gaan niet nalaten een Archipel te zijn en de mobiliteit van onze arbeidsmarkt tussen Eilanden is heel gecompliceerd,” heeft Fernando Clavijo aangegeven. Daarentegen heeft Juncker de UPG’s  gevraagd dat ze programma’s uitbreiden, zoals ‘Erasmus’.
EU_OCT_and_OMR_map_en.png

Ultraperifeer gebied
Een ultraperifeer gebied (UPG) of ultraperifere regio (UPR) is een gebiedsdeel van een lidstaat van de Europese Unie waar de EU-wetgeving geldt maar waar het mogelijk is om vanwege de grote afstand tussen deze gebieden en het hoofdstedelijke Europa, uitzonderingen te maken in de geldigheid van de wetgeving. Ultraperifere gebieden worden beschouwd als integraal onderdeel van de Europese Unie, in tegenstelling tot de Landen en gebieden overzee (lees meer hierover op:  https://nl.wikipedia.org/wiki/Ultraperifeer_gebied).
ZZZIslas-canariaslogo-776.jpg


Europa veroordeelt, dat men door blijft gaan met drie vuilnisbelten in Gáldar

GÁLDAR - donderdag 30 maart 2017 - Het Europese Hof van Justitie heeft Spanje veroordeeld voor het niet naleven van  de richtlijn voor het beheer van afgedankt afval op 61 illegale vuilnisbelten. Van de 21 Canarische zijn er drie op Gran Canaria, alle drie in Gáldar: Montaña de Amagro, Costa Botija en Cueva Lapa. Hun  projecten tot sluiting heeft men niet tijdig uitgevoerd.

Moe van het wachten, is de Europese Commissie erin  geslaagd een nieuw vonnis te verkrijgen van het Hof van Justitie tegen de Spaanse Regering wegens het voortbestaan van 61 illegale stortplaatsen , zonder deze te verzegelen, of te her-genereren in diverse Deelstaten, een derde (21) daarvan op Canarias.

groot-9.jpg   Archieffoto van de Amagro-vuilstortplaats,in Gáldar, nabij een beschermd natuurgebied.
De drie betreffende vuilnisbelten op Gran  Canaria van de procedure die gestart is in 2005, bevinden zich in Gáldar. Dat zijn  die van Amagro, Costa Botija en Cueva Lapa en die beslaan een oppervlakte van 31 hectare in  de noordelijke gemeente.

Daarover stelt de Commissie, dat - ondanks dat de Spaanse Regering beweert dat de projecten van sluiting, verzegeling, en her-genereren zijn voltooid,  het dus een relatief klein deel betreft,” “van de vuilstortplaatsen op land , en is geen rekening gehouden  met het elimineren van de  vuilnisbelten nabij de zee,” ondanks dat die in een enkel geval “het grootste deel betekenen te zijn.” Bovendien,  zijn de studies - om vast te stellen dat er geen spoor van lozingen in zee is - “niet onderbouwd."

De uitspraak stelt, dat het Koninkrijk Spanje niet heeft voldaan aan de EU-richtlijn van 2008, door het niet nakomen van het toepassen van de nodige maatregelen om ervoor te zorgen dat het beheer van afvalstoffen wordt uitgevoerd, “zonder de gezondheid van mensen in gevaar te brengen, en zonder nadelige gevolgen voor het milieu en in het bijzonder, zonder risico voor water, lucht, en bodem, noch voor de flora en fauna."
ZZZIslas-canariaslogo-755.jpg


Woorden Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem over: “drank en vrouwen,”
niet goed gevallen in Spanje

SPANJE - woensdag 22 maart 2017 - De demissionair PVDA-minister en Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem ligt onder vuur in Spanje vanwege zijn opmerkingen in een Duitse krant over de Spanjaarden tijdens de crisisjaren. In een interview zegt de Nederlandse politicus dat hij solidair is met Zuid-Europese landen die financiële hulp nodig hebben van de Europese Unie, maar die landen moeten dan wel hervormen en meewerken. Het is volgens hem niet eerlijk dat als je leningen vraagt dat geld daarna uitgeeft aan: “Schnaps und Frauen”.

De opmerking over “copas y mujeres” ( “drank en vrouwen” ) heeft niet alleen betrekking op Spanje maar ook op andere Zuid Europese landen zoals Portugal, Italië en Griekenland die het zwaar te verduren hadden tijdens de crisisjaren, veel Europees geld nodig hadden maar daarna verder leefden als voor de crisisjaren. Verschillende Europarlementariërs vinden dat de woorden van Jeroen Dijsselbloem “machistas y racistas” (“seksistisch en racistisch”) (http://www.20minutos.es/noticia/2991089/0/dijsselbloem-declaraciones-paises-sur-dinero-copas-mujeres)
d45821cbc9f5371198d520b26482e057.jpg
Excuses
Spanje eist dan ook excuses van Dijsselbloem maar deze peinst daar niet over en weet donders goed wat hij gezegd heeft in het Duitse interview.
Dijsselbloem verwijst met zijn woorden natuurlijk niet letterlijk naar het uitgeven van geld aan drank en vrouwen maar wel naar de manier waarop de politiek omgaat met geld in de Zuid Europese landen

Het mag niet zo zijn dat men al het geld opmaakt aan allerlei onzinnige projecten (bijvoorbeeld: uitgebreid Carnaval vieren op de Canarische Eilanden), foute beslissingen, fraude en corruptie waarna men daarna de hand ophoudt om geld van de EU te vangen. Dijsselbloem benadrukt dat tijdens de crisisjaren Noord Europese landen solidair hebben opgetreden ten opzichte van de Zuid Europese landen maar solidariteit gaat volgens hem hand in hand met verantwoordelijkheid.

Voorzitterschap
De woorden van Jeroen Dijsselbloem komen als geroepen voor de Spanjaard Luis de Guindos, de Spaanse minister van Economische Zaken die aast op het voorzitterschap van de Eurogroep. Het was volgens de Nederlandse pers dan ook de Spaanse minister die van deze opmerkingen een schandaal heeft gemaakt om zo zijn positie te versterken, iets wat gezien kan worden als een politiek spelletje.
Volgens Luis de Guindos is het volledige onzin dat landen als Spanje, Portugal, Italië en Griekenland Europees geld hebben verspild en hij hekelt dan ook de suggestieve opmerking van zijn collega Dijsselbloem.
Volgens de Spanjaard, “ is Jeroen Dijsselbloem niet meer geschikt voor het voorzitterschap.”
ZZZIslas-canariaslogo-711.jpg


Tegenstanders zomertijd bieden petitie aan

EUROPESE UNIE - Eerste dag van de lente, maandag 20 maart 2017 - is het zover: de zomertijd gaat weer in. Niet iedereen is daar gelukkig mee. Dat men in 2017 nog steeds iets uitvoert dat door Adolf Hitler is ingevoerd, zit velen nog steeds dwars. Dus graag afschaffen, is de boodschap

Als het aan Actiegroep ‘Stop de Zomertijd’ ligt, gebeurt het dit jaar voor het laatst. De Nederlandse belangengroep overhandigt op donderdag 23 maart 2017 in Brussel zevenduizend handtekeningen aan Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA).
De wintertijd is eigenlijk de standaardtijd.
img_img_42351.jpg download-82.jpg   Op de Canarische Eilanden wordt om lokale tijd: 01:00 uur de klok  een uur vooruit gezet.
De groep vindt het onzin dat elk halfjaar de klok verzet moet worden. “De regeling voor de zomertijd geeft een hoop gedoe voor de ruim 500 miljoen EU-burgers en bedrijven; en de beoogde energiebesparing is nooit echt bewezen.”
De Europese Commissie onderzoekt momenteel de effectiviteit van de zomertijd.

In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 maart 2017 wordt de klok om 02.00 uur (op de Canarische Eilanden is dat om lokale tijd: 01:00 uur) een uur vooruit gezet en duurt die nacht dus korter.
Dat het vanaf dat moment 's avonds langer licht is, vinden veel mensen prettig.
ZZZIslas-canariaslogo-703.jpg


Brussel zal de Canarische plátano beschermen
tegen de massale export vanuit Ecuador

De Europese Commissie gaat akkoord met het vrijhandelsakkoord met het Zuid-Amerikaanse land, 
maar neemt een vrijwaringsclausule op
voor de communautaire producties

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 16 december 2016- Het Europese Parlement heeft op woensdag 14 december 2016 goedgekeurd, om  in het vrijhandelsakkoord met Ecuador een vrijwaringsclausule op te nemen voor de communautaire producten.

Zo zal men de bescherming van Brussel garanderen voor de  plátano canario (Canarische banaan)  tegen de massale export vanuit het Zuid-Amerikaanse land.

Niet verrassend is, dat één op de vier bananen geconsumeerd in de EU-landen geëxporteerd is door Ecuador: zodanig, dat de verlaging van de importtarieven de onbeschermde lokale productie in gevaar zou kunnen brengen, zoals de organisaties  van EU-producenten hebben laten blijken.
banano.jpg

20151010-stockphoto-31.jpg
De afgevaardigde van de Partido Popular (PP) in het Europese Parlement, Gabriel Mato, een van de hoofdrolspelers in de onderhandelingen voor de opname van de vrijwaringsclausule in het akkoord met Ecuador, heeft uitgelegd dat er een ‘heel vroegtijdige waarneming’ zal zijn wanneer de exporten vanuit dit land 80% van de toegestane hoeveelheden  bereiken; zodanig, dat men kan controleren dat zich geen overschrijding voordoet. Bovendien is men het eens met een controlegroep - waarin vertegenwoordigd zijn de Europese Commissie en de Lidstaten, evenals de banensector - die regelmatig bijeen zal komen  om na te gaan of zich verstoringen, of nadelen voordien in de Europese en Canarische producties.
195019_15885.jpg                                        Ecuadoraanse 'bananos' als smokkelwaar.
In het geval dat de zodanige  waarneming afwijkingen waarneemt, zal  Brussel maatregelen moeten nemen; maatregelen, die kunnen gaan van de promotie van de Europese banaan, en dus de Canarisch plátano, tot aan een opschorting gedurende drie maanden van de importen vanuit Ecuador als men de voorziene 100% heeft overschreden.
000islas-canariaslogo-362.jpg


Europese accountants ontdekken
verspillingen in Spaanse havens

SPANJE  - dinsdag 27 september 2016 -Spaanse havenprojecten hebben kunnen rekenen op 465,5 miljoen euro aan Europese financiering, waarvan 394,2 miljoen euro is gegaan naar ongebruikte, of onderbenutte infrastructuur, zo heeft het European Court of Auditors (ECA) (de Europese Rekenkamer) vastgesteld.

De rekenmeesters hebben 37 nieuwe projecten onderzocht in Spanje, Duitsland, Polen, Italië en Zweden, waaronder 12 Spaanse in: Cartagena, Algeciras, Vigo, en Santa Cruz de Tenerife; en nog eens vijf projecten welke men al in 2010 heeft beoordeeld die betrekking hebben op de Spaanse havens: Campamento, Punta Langosteira, Ferrol en Arinaga; en de Italiaanse haven Augusta; projecten, die in totaal 1,4 miljard euro aan Europese financiering hebben ontvangen.
europeseauditores.jpg
De Rekenkamer heeft naast andere Spaanse infrastructuren, de negen bouwwerken in de Haven van Arinaga beoordeeld.

Van de 37 onderzochte projecten heeft de Europese Rekenkamer vastgesteld dat 12 projecten leeg zijn gebleven, of onderbenut door "inefficiënte, en een Europese investering van 194 miljoen hebben weggegooid; en nog eens zeven die 524 miljoen euro van de EU hebben ontvangen die niet compleet zijn; en slechts 18, die 359 miljoen euro hebben ontvangen, die functioneren zoals gepland.

In gevaar
In geval van de opnieuw onderzochte projecten bestaat een ‘verhoogd’ risico, de Europese investeringen van 329 miljoen euro te verliezen waarvan de havens voordeel hebben gehad die nagenoeg zonder activiteit zijn.

In geval van de Spaanse projecten, hebben de rekenmeesters opgemerkt hoe inefficiënt het project van het opvullen en verlengen van de golfbreker van de pier in Santa Cruz de Tenerife is, waarbij men ook de volledig Europese investering van 2,87 miljoen euro in vraag stelt. Het project heeft 5,7 miljoen euuro gekost, met een budgetoverschrijding van 562.000 euro.

Eveneens trekt men de aanleg van de haven van Arinaga in twijfel voor het ontlasten van de haven van La Luz y Las Palmas, voor een bedrag van 23,5 miljoen euro, en een Europese investering van 11,8 miljoen euro, waarvan 90% in vraag wordt gesteld.

Daarentegen, hebben de rekenmeesters de bouw van de nieuwe containerbasis in het dok in de haven van Santa Cruz de Tenerife veilig gesteld, die 17,8 heeft gekost en waaraan de EU 7,9 miljoen heeft bijgedragen, plus 6,4 miljoen euro voor de tweede fase van het aanleggen, met een totale kostprijs van 15,6 miljoen euro. Beide projecten hadden een overschrijding van ruim 5 miljoen euro.
zzzislas-canariaslogo-414.jpg


Clavijo:
"Volgend jaar (2017) is van cruciaal belang
voor Canarias”

CANARISCHE EILANDEN - zondag 1 mei 2016 - De president van de Canarische Regering,  Fernando Clavijo, heeft laten weten dat volgend jaar  (= 2017) van cruciaal belang is voor de Archipel en de overige Regiones Ultraperiféricas (RUP) (Uiterste Randgebieden) van de Europese Unie,  omdat er een tussentijdse evaluatie komt van de Comunicación (Informatieverstrekking) uit  2012 over de Unidad RUP (het Buitengebied) .

In die zin heeft de hoogste Canarische baas op vrijdag 29 april 2016 een werkontmoeting gehad me de president van Madeira, Miguel Felipe Machado de Albuquerque, daaraan hebben ook deelgenomen de minister van Economie, Industrie, Handel en Wetenschap, Pedro Ortega, en de viceminister van Economie en Economische Zaken met de EU, Ildefonso Socorro.
clavijo-3.jpg                                                              Fernando Clavijo.

892611.jpg                                          Miguel Felipe Machado de Albuquerque
Beide regeringsleiders hebben gemeenschappelijke onderwerpen besproken voor Canarias en Madeira, zoals de toekomst van de Unidad RUP (het Buitengebied), zo laat men vanuit de Canarische Regering weten.

Hier heeft Clavijo zijn evenknie laten weten, “dat deze week in Brussel tijdens de vergaderingen op hoog niveau met de Canarische Regering, het directoraat-generaal Regionaal Beleid van de Europese Commissie heeft bevestigd, dat men de Unidad RUP (het Buitengebied) blijft  handhaven.”

Clavijo heeft de president van Madeira ook laten weten, dat volgend jaar (= 2017) van cruciaal belang is voor de Archipel en de overige Regiones Ultraperiféricas (RUP) (Uiterste Randgebieden) van de Europese Unie,  omdat er een tussentijdse evaluatie komt van de Comunicación (Informatieverstrekking) uit 2012 over de Unidad RUP (het Buitengebied)

"Ik ben ervan overtuigd, dat dit een belangrijke gelegenheid zal zijn om de moeilijkheden te analyseren die Madeira en de Canarische Eilanden hebben in het bereiken van de doelstellingen van het beleid ‘Europa 2020’, waarmee men de noodzaak aangeeft om een Unidad RUP  (Buitengebied) te handhaven waarvoor men in het komende jaar belangrijke samenwerking en coördinaties zal moeten aangaan voor het garanderen  van het succes van de herziening tijdens het IV Forum RUP ", aldus Clavijo.

Met betrekking tot het voorgestelde nieuwe criterium in de subsidie-afhankelijkheid van de lidstaat, heeft Clavijo gezegd, “dat het noodzakelijk is, dat met verschillende parameters rekening wordt gehouden".

“Men heeft niet alleen meerkosten vanwege de afstand - zo voegt Clavijo toe -  maar ook rechtstreeks door de fragmentatie van het gebied, of op het niveau van ontwikkeling van de regio in vergelijking met het Continent, waarmee men rekening dient te houden.”

Zo heeft Miguel Felipe Machado de Albuquerque aan de Canarische president het belang van Madeira te kennen gegeven, voor het project van de onderzeese kabel voor internet dataverkeer.
zzzzzzzislas-canariaslogo-439.jpg 


De EU beperkt de toeslag voor roaming’

EUROPESE UNIE - zaterdag  30 april 2016 -  De Europese Unie introduceert met ingang van 30 april 2016 mei 2016 een maximum toeslag voor ‘roaming’-communicatie via de mobiele telefoon als eerste stap in de overgang naar de het definitief elimineren van deze toeslag per juni 2017.

Zo kunnen de aanbieders van mobiele telefonie uitsluitend nog een toeslag berekenen van 5 eurocent  boven op het nationale telefoontarief, of per MB in dataverkeer. De beperking van deze toeslag is vastgesteld op 2 eurocent in het geval van tekstberichten (SMS) (alle tarieven zijn  exclusief Btw).
roaming.jpgDit betekent een verlaging te zijn van de maximale tarieven met ongeveer 75% hoewel  men vanuit de Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) (Consumentenbond) laat weten,  dat dit tarief kan variëren per telefoonmaatschappij.
roaming.png

Europese roaming kosten afgeschaft: Vijf vragen over de nieuwe wet
De roaming kosten in Europa verdwijnen in 2017 definitief. Aanbieders mogen dan geen extra kosten meer vragen voor internetten in het buitenland. Hoe zit dat precies? Een uitleg van de complexe wet in 5 vragen.

 1. Wie heeft wat besloten en waarom?
  De Europese Unie heeft met een grote meerderheid gestemd voor een wet die ervoor zorgt dat roaming kosten moeten verdwijnen. Dat betekent dat providers in de toekomst geen extra geld meer mogen vragen als je in een ander Europees land op internet gaat, of belt of sms't.
 2. Kan men deze vakantie gratis internetten?
  Nee, nog niet. De roaming kosten wordt niet per direct afgeschaft. Vanaf 30 april 2016 mogen providers nog maximaal € 0,05 per minuut, € 0,02 per sms, en € 0,05 per MB rekenen. Vanaf 1 juli 2017 verdwijnen die kosten helemaal, en mogen providers helemaal geen extra kosten meer rekenen.
 3. Er is toch al jaren gedebatteerd over de roaming kosten?
  De roaming kosten zijn inderdaad al jaren een hot topic in Europa, en de strijd ertegen is altijd geleid door Eurocommissaris Neelie Kroes. Die is fel opgetreden tegen de aanbieders en de torenhoge kosten die zij vroegen, maar de aanbieders hebben zich niet zonder slag of stoot gewonnen gegeven. De strijd tegen roaming kosten loopt dan ook al jaren, maar er kwam helaas veel meer bij kijken. De Europese Commissie moest er eerst mee instemmen, daarna de Europese landen binnen de Unie. Dat is nu dus gebeurd. Alle 28 lidstaten hebben gestemd om de roaming kosten af te schaffen, en een meerderheid heeft vóór gestemd.

   4. Zitten er ook nadelen aan het plan?
  Jazeker, vooral net neutraliteit krijgt een flinke klap. Net neutraliteit is een wet die regelt dat aanbieders diensten niet mogen benadelen. Veel providers zijn bijvoorbeeld niet blij met Netflix, omdat gebruikers via Netflix heel veel data verbruiken. Dat kost een provider als KPN veel meer geld, dus zou het aantrekkelijk zijn als een aanbieder  de toegang tot Netflix zou afsluiten. Maar in de wet op net neutraliteit is geregeld, dat aanbieders alle internetpagina’s en -diensten gelijk moeten behandelen.In Nederland is net neutraliteit een wet, waaraan de Nederlandse providers zich moeten houden. De nieuwe Europese wet voor het verlagen van de roaming-kosten heeft echter grote gevolgen voor die Nederlandse wet.

  In de Europese nieuwe regels wordt dat principe afgezwakt. Daarin kunnen providers nog steeds niet zomaar internetpagina’s  afsluiten, maar ze mogen wel websites voorrang geven. Dat betekent dat een provider bijvoorbeeld Spotify gratis mag aanbieden bij een abonnement.
   
 4. Mooi toch?
  Ja en nee. Aan de ene kant is het handig dat men bijvoorbeeld gratis Spotify of misschien zelfs Netflix kan gebruiken, zonder dat dat uit de bundel gaat. Maar in de praktijk kan dat voor erg scheve verhoudingen zorgen onder de aanbieders. Die kunnen namelijk grote bedragen neertellen voor een exclusief contract met Spotify, waardoor ze een grote voorsprong hebben op de concurrentie.

  Bovendien kan een dergelijke 'snelweg' voor bepaalde diensten ervoor zorgen, dat alle andere diensten trager worden. Er zijn overigens nog veel details niet bekend over de overeenkomst, dus kan het zijn dat er waarborgen voor zulke omwegen zijn.
  zzzzzzzislas-canariaslogo-437.jpg

San Bartolomé de Tirajana is
referentiepunt voor het Europese EDUSI project (Geïntegreerd Duurzaam Stedelijk Ontwikkelingsbeleid)

AGGLOMERATIE MIDDELHOOG GEBERGTE VAN GRAN CANARIA - vrijdag 22 januari 2016 -  Het dossier met een plan van 17,5 miljoen euro richt zich op de verbetering van de openbare diensten, het zoeken naar energie-efficiëntie en verbetering van de  toegankelijkheid.

San Bartolomé de Tirajana is het referentiepunt voor het zogenoemde Estrategia de Desarrollo Urbano Sostenible Integrado (EDUSI) (Geïntegreerd Duurzaam Stedelijk Ontwikkelingsbeleid), wat gepresenteerd is door de gemeenten van de Agglomeratie Middelhoog gebergte van Gran Canaria op de uitnodiging, projecten aan te dragen voor medefinanciering uit de FEDER-fondsen (Europese Fondsen voor Regionale Ontwikkeling).
img_32224-1.jpg                      Tunte, het in het middelhoge gebergte van Gran Canaria gelegen,
                             historische centrum van San Bartolomé de Tirajana.
Samen met de andere gemeenten die deel uitmaken van de Agglomeratie Middelhooggebergte, merkt de studie het aan als een gebied met specifieke behoeften, omdat het gaat om een overwegend landelijk gebied met een lage dichtheid aan nederzettingen,  en een productiebasis die nauw verbonden is met de primaire sector, met een hoge graad aan natuurlijke bescherming van het grondgebied; zo heeft men laten weten in een communiqué.

Onder de verschillende actielijnen die het project omvat, is de globale financiering van €17.490.705,= met een medefinancieringsplan dat erop becijferd is, dat 85% ten laste komt van de Europese programma’s; en 15% uit de fondsen van gemeenten die deel uitmaken van de Agglomeratie Middel hooggebergte.

De studie geeft aan, dat de gemeente San Bartolomé de Tirajana verschillende instrumenten heeft ontwikkeld voor de strategische planning, die hebben gediend als referentiekader voor het opstellen van een geïntegreerde analyse van het gebied.

Het project Estrategia de Desarrollo Urbano Sostenible Integrado  (Duurzame Geïntegreerd Beleid voor Stadsontwikkeling) met een uitvoeringstermijn tot 2020, voorziet in de navolgende actie-lijnen:
- Stimulering van het adopteren van technologie voor het verbeteren van de overheidsdiensten:
- verbetering van de energie-efficiëntie, beperking van de CO2 uitstoot en het gebruik van hernieuwbare energie, verbetering en ontwikkeling van de toegankelijkheid en duurzame stedelijke mobiliteit;
- bescherming, opleiding en verbetering van de toeristische, natuurlijke en culture hulpmiddelen van de Agglomeratie;
- ondersteuningsprojecten voor de fysieke, economische en sociale regeneratie van de Agglomeratie

Ook vestigt men een actie-lijn voor een horizontaal beheer van het EDUSI-plan.

Stedelijk gebied
Het functionele stedelijke gebied als ontwikkeling van dit beleid is geïntegreerd in de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, als centrale kern met 54.932 inwoners en in de gemeenten:
- Vega de San Mateo (7.668 inwoners),
- Valsequillo de Gran Canaria (9.276 inwoners)
-  Tejeda (2.001 inwoners),
die allemaal deel uitmaken van de Agglomeratie Middelhoog Gebergte van Gran Canaria.

Het gezamenlijke project wordt beschouwd als één stedelijk gebied dat wordt gevormd door meer dan 20.000 inwoners  (San Bartolomé de Tirajana) en de aangrenzende gemeenten met minder dan 20.000 inwoners. Zie:
http://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9tvgajcovz8izf_j9vvij5epmj1ey0/vjcmf8u020xy?ctx=vg9pk3qd26zl&s0e=vhdubxdwqrzw&start_tab0=500

De planning van de agenda voor de Europese steden vergt een meer strategische aanpak:
http://cor.europa.eu/nl/news/Pages/planning-eu-urban-agenda-needs-more-strategic-thinking-.aspx
zzzzzzzislas-canariaslogo-72.jpg


De Europese Unie beperkt m.i.v. december 2015 
het RUP beeldmerk voor bananen en tomaten

EUROPESE UNIE - zondag 29 november 2015 - Producten zoals meloen, komkommer, sla, suikerriethoning, en de kenmerkende producten van de traditionele Canarische Landbouw: de plátano (banaan) en de tomaat, zullen zich niet langer promoten met het logo wat deze onderscheidt van de andere Regiones Ultraperiféricas (RUP) (Buitengebieden) van de Europese Unie. Feit is, dat men op hooguit “een, of twee” producten deze sticker mag plakken; en, dat hoeven niet per se de genoemde producten te zijn. Volgens de mening van eurocommissaris Phil Hogan, gaat het om een kans het aanbod te diversifiëren.

“Het grafische symbool (logo ) van de buitengebieden, zou een of meerdere producten kunnen illustreren die onder deze gebiedsregeling vallen; zonder op voorhand sommige producten uit te sluiten.” Zo heeft eurocommissaris van Landbouw en Regionale Ontwikkeling, Phil Hogan, op enigszins dubieuze wijze uitgelegd in Europese de Commissie, als antwoord op een parlementaire vraag van de conservatieve Europarlementsleden Gabriel Mato en Carlos Iturgaiz, die in de zomer van 2015 zomer interesse hebben getoond voor de kwestie van het elimineren van het RUP logo voor de plátano (Canarische banaan) en tomaat in de promotiecampagnes.
MG_0825.jpg
pdc-igp-facebook500px_zpse14bd10c.jpgDe eurocommissaris heeft in zijn antwoord aangegeven, dat de in het Communautaire Reglement nummer 2/208 geregelde voorlichtingsactie en promotie; met ingang van december 2015 vervangen zal worden door het Communautaire Reglement nummer 1144/2914.

De nieuwe maatregelen die dit bevat, zo verdedigt Hogan, “zijn gericht op het verbeteren van de zichtbaarheid van de Europese landbouwproducten, zowel binnen als buiten de Europese Unie, met bijzondere aandacht voor de markten van derde landen met het grootste groeipotentieel."
post_igp_zpseftzqzos.pngNiet verplicht
Voor Hogan is het feit - dat het vanaf nu niet verplicht zal zijn in de wervingscampagne het Europese logo aan te brengen op producten zoals, bijvoorbeeld, de platáno (Canarische banaan) en de tomaat- een kans voor andere landbouwproducten om markten te openen en nieuwe consumenten te winnen.
originaldrir.jpg

Indicación Geográfgica Protegida Unión Europea
Fondo Europeo Agricola de Desarollo Rural
PAC_01_08_esjpg.png

Consumenten
“Een van de doelstellingen van het promotiebeleid – van de EU- is het ondersteunen van de sector en het kennisniveau van de consumenten te doen toenemen, de bestemmings-markten te diversifiëren en nieuwe te openen,” aldus de beoordeling van de commissaris.

Daartoe is Hogan van mening, dat wat betreft het grafische symbool van de buitengebieden en de kwaliteitsproducten die dit aangeeft, men deze beschikking zou kunnen beschouwen een gelegenheid voor het benutten van nieuwe kansen en het komen tot nieuwe consumenten buiten de traditionele markten.”
platano-de-canarias-arena-grande.png

Logo20IGP20copy.jpgaaa.png
T_LEGALES.png

RUP logo
Op deze wijze heeft Hogan de Spaanse Euro afgevaardigden geïnformeerd die zich met hum vraag hebben gericht op het behoud van het logo op de nationale ‘ster’-producten - plátano en tomaat - als onderscheidend in ‘kwaliteit’. Het RUP logo heeft het sinds het ontstaan ervan mogelijk gemaakt bekendheid en identiteit te geven aan de oorspronkelijke kwaliteitsproducten uit de buitenregio’s,” zo bevestigen Gabriel Mato en Carlos Iturgaiz

Programma's
Bovendien hebben Mato en Iturgaiz erop gewezen, “dat de Commissie sinds 2005 diverse programma’s heeft ontwikkeld en medegefinancierd, die bestemd zijn voor het promoten van het logo; en, dat men nu al een nieuw logo heeft ontworpen voor de periode 2015-2018.” Dit programma bevat echter enkele wijzigingen, “waaronder die, welke nalaten zich te promoten in de campagne met het logo van de EU-producten, zoals de meloen, de tomaat de sla, de rietsuikerhoning en zelfs, de tomaat en de plátano (Canarische banaan), die zo belangrijk zijn voor de economie van sommige regio’s, zoals Canarias,” zo benadrukken zij
caratula-PdC-IGP1.pngSlechte vooruitzichten
De sector van de plátano (Canarische banaan) zal slechte vooruitzichten hebben als men de promotie verminderd - zoals die van het logo- en men verwacht zelfs een definitieve verdwijning van dit kwaliteitszegel. Het genoemde programma 2015-2018 heeft, net als de drie voorgaande (2005-2008; 2008-2011 en 2011-2014), tot doel; het promoten van het grafische beeldmerk van de RUP’s (Ultra Perifere Gebieden- regio’s aan de buitengrenzen van de EU), vooral van Canarias, Guadeloupe, Madeira en Martinique.

10 miljoen euro voor het plakken van EU-kwaliteitsstickers In theorie wilde men - naast de plátano (Canarische banaan) - nieuwe producten opnemen ter diversifiëring. De EU heeft een begroting van 10 miljoen euro, die voor 50% wordt gefinancierd door de EU-Commissie en te verdelen is tussen alle RUP (Buitengebieden).
eurlex-logo.png
Specialist worden in EU-kennis
Voor wat u altijd al wilde weten, maar nooit durfde te vragen over dezer EU-maatregel, neemt u dan eens een kijkje op:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/?uri=CELEX:52013PC0888
000logo-kopie-56.jpg


Clavijo benadrukt dat Brussel
‘opmerkelijk genoeg’ wél aandacht heeft
voor de eigenheid van Canarias

 CANARISCHE EILANDEN - zondag 16 augustus 2015 - De president van de Canarische Eilanden, Fernando Clavijo, heeft op zaterdag 15 augustus 2015 gezegd, dat de Europese Unie (EU) ‘opmerkelijk genoeg’ op systematische wijze de eigenheid van Canarias erkent, o.a. met het goedkeuren van 1,17 miljard euro voor de Eilanden voor de periode 2014-2020.

Fernando Clavijo, heeft dit op Tenerife gezegd na afloop van de eucharistieviering in de kerk van Nuestra Señora de Candelaria, die hij voor de eerste keer heeft bijgewoond als vertegenwoordiger van de Koning.
Candelaria.jpg                                                     Zaterdag 15 augustus 2015:
           Eucharistie viering in de basiliek van
Nuestra Señora de Candelaria, Tenerife.
Clavijo heeft laten weten, dat men van dit bedrag, 280 miljoen euro zal gaan besteden aan het versterken van de investering in Investigación y Desarrollo (I+D) (Onderzoek en Ontwikkeling) en aan het steunen van het midden- en kleinbedrijf, wat fundamenteel zal zijn voor het beheren van het economische model van de Archipel en voor kennis en onderzoek.

De Canarische President heeft aangegeven, dat post voor Canarias in de EU-begroting, 20% vertegenwoordigt van de rekeningen van de Deelstaat.

“Dat is de erkenning van een eigenheid die de Canarische bevolking heeft, we zijn niet de beste, of de slechtste, maar eenvoudigweg anders,” zo heeft Clavijo laten weten, die eraan heeft herinnerd, dat de eilanden in afwachting zijn, dat de Spaanse Staat deze eigenschap erkent.

De EU-begroting zal het concurrentievermogen van het midden- en kleinbedrijf stimuleren, het zal onderzoek en ontwikkeling versterken en de jeugdwerkeloosheid bestrijden.

Eveneens heeft de president aangegeven, dat de meest armlastige gezinnen bevoordeeld zullen worden en, dat men dit bedrag zal benutten voor het verbeteren van de onderwijs-infrastructuur.

Bovendien zal de Canarische Regering gaan proberen, dat de diensternsector niet zo zwaar drukt, “omdat de salarissen en de bijdragen laag zijn en de instabiliteit op de werkgelegenheid groot is.”

Het programma voor Canarias omvat ook maatregelen die het mogelijk maken een betere verbinding met de Archipel te hebben, bijvoorbeeld, door een betere dienstverlening in de vervoerssector.
Het programma zoekt o.a. ook, dat 100% van de bevolking op de Archipel kan genieten van breedband-verbinding en dat 33% van de Canarische bedrijven kan rekenen op online-omzet via het Internet.
1-AAAAislas-canarias-84-17.jpg 


Brussel  keurt 997 miljoen euro goed
voor Canarias in de periode 2014-2020

BRUSSEL - zaterdag 15 augustus 2015 - De Europese Commissie heeft op vrijdag 14 augustus 2015 een bedrag van 997 miljoen euro goedgekeurd uit de regionale communautaire fondsen voor het actieprogramma van Canarias voor de periode 2014-2020, dat in totaal geschat wordt op 1,17 miljard euro.

De Europese Commissie heeft eveneens goedkeuring verleend voor het uit de regionale communautaire fondsen bestemmen van 678,3 miljoen euro aan Extremadura, voor een actieprogramma dat in totaal 849,1 miljoen euro zal ontvangen.
MINI_FSELemCAN.png corina_cretu.jpg
                    De Europese Commissaris voor Regionaal Beleid, Corina Cretu,
Ik verwacht, dat de programma’s een reële uitwerking zullen hebben op de economische perspectieven van deze twee regio’s; dat ze nieuwe, hoogwaardige arbeidsplaatsen zullen creëren via onderzoek en de regionale ontwikkeling,” zo heeft de Europese Commissaris voor Regionaal Beleid, Corina Cretu, laten weten in een communiqué.

De totale begroting voor het Programa Operativo de Canarias bedraagt 1,17 miljard euro, waarvan 280 miljoen euro bestemd zal zijn voor het versterken van de investering in Investigación y Desarrollo (I+D) (Onderzoek en Ontwikkeling) van deze deelstaat, en voor hulp aan de Pequeñas y mediana empresas (las pymes) (het Midden- en kleinbedrijf).

Het overige geld zal worden besteed aan specifieke maatregelen voor het bevorderen van sociale integratie en milieubescherming.

Het programma voor Canarias omvat ook maatregelen die het mogelijk zullen maken de Archipel beter te verbinden, bijvoorbeeld door middel van verbetering van de dienstverlening in het vervoer.

Het programma zoekt o.a. ook, dat 100% van de bevolking op de Archipel kan genieten van breedband-verbinding en dat 33% van de Canarische bedrijven kan rekenen op online-omzet via het Internet.
1-AAAAislas-canarias-84-12.jpg 


De Griekse crisis,
Luis de Guindos roept op  tot kalmte:
 
“Spanje is voorbereid”

MAANDAG 29 juni 2015 - De minister is optimistisch en zegt, dat Spanje een rampenplan niet nodig heeft.

SPANJE – maandag 29 juli 2015 - De minister van Economie en Concurrentievermogen , Luis de Guindos, verzekert dat Spanje nog nooit eerder zo goed voorbereid is als nu, ”om het hoofd te bieden aan de Griekse crisis,” en hij heeft bevestigd dat Spanje geen specifiek rampenplan heeft voor het eventueel uit de euro treden van Griekenland, omdat de ‘belangrijkste waarborg’ de economisch groei is, het creëren van werkgelegenheid, de hervormingen en de solventie van het financieringssysteem.

Aan het eind van bijeenkomst van de Gedelegeerde Commissie van Economische Zaken, op maandagochtend 29 juni 2015, heeft De Guindos bevestigd, dat men nog niet alles heeft gedaan, men kan dit momenteel niet doen, omdat alles aangeeft, “dat dit het belangrijkste rampenplan is, waarvoor men de hervormingen moet goedkeuren,” want dat is de beschermingsmuur in de solvabiliteit van de bankinstellingen, de fiscale positie van Spanje en de ontwikkeling van haar economie.
1435580641932.jpg"Dit is de belangrijkste garantie om het hoofd te bieden aan de buitengewone omstandigheden waarmee we worden geconfronteerd (...), en Spanje is nog nooit zo goed voorbereid om te gaan met deze omstandigheden, we zijn veel beter voorbereid dan twee of drie jaar geleden,” zo herhaalde hij. In ieder geval, zei hij, is er nog tijd om vóór twaalf uur dinsdagavond, waarin de uitbreiding van de huidige ‘bail out’-programma verloopt met Griekenland  overeen te komen, en De Guindos heeft gezegd, dat de gehele alle EU wil dat Hellas in de euro blijft, voor het welzijn van Griekenland en de rest van Europa.
soraya-saenz-de-santamaria.jpg

Op haar beurt heeft de viceminister-president, Soraya Sáenz de Santamaría, op maandag 29 juni 2015 verzekerd, dat Spanje met “solventie en veiligheid” de Griekse crisis aankan, omdat Spanje nu rekent met een ‘veel sterkere’ economie, dankzij de structurele hervormingen welke men in de afgelopen jaren heeft gerealiseerd.

Aan het eind van de bijeenkomst van de Gedelegeerde Commissie van Economische Zaken, heeft de vice minsterpresident aangegeven, dat Europa een “gecompliceerd moment’ beleeft, maar dat de huidige situatie verschikt van die in 2011, en dat de goedgekeurde structurele hervormingen het Spanje mogelijk maken, “deze crisis het hoofd te bieden vanuit het gezichtspunt van een veel sterkere economie, met een gezond gemaakt financieringssysteem en een van de meest solvabele.”

Sáenz de Santamaría heeft ook de garanties willen geven aan de Spanjaarden, dat de Regering momenteel, ‘volledig normaal’ aan het werk is, “met de voorbereiding van het kostenplafond en het nieuwe, macro-economische kader,” wat veronderstelt een verbetering te zullen zijn van de economische voorspellingen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-22.jpg


De EU gaat de reiziger beter beschermen

BRUSSEL  - woensdag 6 mei 2015 - Vakantiegangers zijn in de toekomst beter beschermd. Onderhandelaars van het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben op dinsdag 5 mei 2015 een akkoord weten te sluiten over de rechten en plichten van reizigers bij bijvoorbeeld natuurrampen of als een touroperator failliet gaat.

Zo krijgen reizigers die, bijvoorbeeld, via het internet zelf een pakket samenstellen met een vlucht, hotel en huurauto dezelfde bescherming als reizigers die een totaalpakket via een touroperator hebben geboekt. Ook moet een touroperator in het geval van een ‘onvoorziene en onvermijdelijke’ gebeurtenis, zoals een natuurramp of aanslag waarbij de reiziger niet op tijd naar huis kan, voor drie dagen het verblijf betalen.
summer_vacation5.jpgHet op dinsdag 5 mei 2015 bereikte compromis moet nog door het EU-parlement en alle EU-lidstaten worden goedgekeurd, maar doorgaans gebeurt dit zonder verandering. De oorspronkelijke voorstellen van de Europese Commissie dateren alweer van juli 2013.
kleurlogoCanarias.png


Salto del Negro neemt deel aan het
Europese onderwijsprogramma over voeding

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 17 februari 2015 - De Canarische Salto del Negro-Gevangenis is het enige penitentiaire centrum in Spanje, dat zal deelnemen aan het  Europese onderwijsprogramma over voeding, genoemd: ‘Taste of Freedom’ ( ‘Sabor a Libertad’- ‘De Smaak van Vrijheid’), zo heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten. 

Dit programma richt zich op het uitwisselen van eetgewoonten en culturele waarden tussen de diverse deelnemende landen: Portugal, Litouwen, Turkije, Italië en Spanje.
SaltodelNegroprisin.jpg               De penitentiaire inrichting Salto del Negro in Las Palmas de Gran Canaria.

Rond 600 geïnterneerden, 50 leraren en vrijwilligers, plus 6 gevangenen - twee van hen Italianen - maken deel uit van de kaart van dit in regio’s en lokale culturen geïntegreerde project van de vijf lidstaten, zo heeft men aangegeven in een communiqué.

In de Salto del Negro gevangenis zullen de tien leerkrachten van het centrum proberen de cursisten een gezond dieet bij te brengen, ze gevoelig te maken voor lokale producten en ambachtelijke en industriële bereidingswijzen uit de omgeving en de idee verspreiden van een juiste en duurzame consumptie.

Gedurende ander halfjaar dat het programma duurt, organiseert men op Gran Canaria bezoeken aan ambachtelijke bedrijven, bijvoorbeeld, een bananenplantage.

Ook zal men de cursisten bekend maken met de hoeveelheid aan op de markt zijnde Canarische producten, door bezoeken te brengen aan MercaLasPalmas, en welk deel daarvan zij niet zouden kennen.
untitled-71.png pelladegofiocomn.png                                                                 La pella de gofio.
Op hun beurt zullen zij diverse traditionele Canarische gerechten bereiden, zoals la pella de gofio (de klomp van geroosterd maísmeel).
kleurlogoCanarias.png


Het herstel van het Castillo de la Luz
dingt mee  naar  de  ‘Mies van der Rohe’-Prijs

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 19 december 2014 - 35 architectonische werken die gerealiseerd zijn in Spanje en nog eens zeven andere Spaane bouwwerken in het buitenland zijn geselecteerd als kandidaten, om mee te dingen in een nieuwe editie van de verlening van deze Prijs.

Het herstel van het Castillo de la Luz, in Las Palmas de Gran Canaria, geleid door Nieto Sobejano Arquitectos, dingt mee naar de Mies van der Rohe Premio de Arquitectura Contemporánea de la Unión Europea-Premio 2015 (Onderscheiding voor Eigentijdse Architectuur van de Europese Unie - de ‘Mies van der Rohe-Prijs’ - 2015).
images2-4.jpg

De organisatie die deze onderscheidingen toekent, heeft op dinsdag 16 december 2014 laten weten, dat als kandidaten voor de nieuwe editie van de uitreiking van deze prijs, 35 architectonische werken die gerealiseerd zijn in Spanje en nog eens zeven andere Spaanse bouwwerken in het buitenland zijn geselecteerd.
images1-11.jpgDe Premio Mies van der Rohe is in 1987 geïnstalleerd door de Gemeente Barcelona en de  Europese Commissie, om - elke twee jaar - bouwwerken te erkennen die opvallen door hun kwaliteit en die zo bijdragen aan het verspreiden van de ontwikkeling van nieuwe ideeën en technologisch onderzoek.  

(Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ludwig_Mies_van_der_Rohe).
2013112616145239222.jpgAls getuige van de stichting van de stad is het in 1478 gebouwde Castillo de la Luz in de stadswijk La Isleta  een van de vooraanstaande elementen van het erfgoed van Las Palmas de Gran Canaria.

Het herstel van de fortificatie,  die eeuwenlang de La Luz-Haven heeft verdedigd, is in 2001 in gang gezet en is in januari 2014 voltooid,  het fort is  heropend door de toenmalige Prins en Prises van Asturië,  Don Felipe en Doña Letizia.

Dit historische gebouw biedt tegenwoordig onderdak aan de Fundación Martín Chirino (Martín Chirino-Stichting) en aan enkele van de belangrijkste kunstweken van deze Grancanarische beeldhouwer.
kleurlogoCanarias.png


De majorero luchthaven
een voorbeeld van Europese verkwisting

BRUSSEL - woensdag 17 december 2014 - Spanje vormt een van meest flagrante gevallen van het verkwisten van Europese miljoenensubsidies die sinds het jaar 2000 zijn bestemd voor uitbreiding van luchthavens, zo toont een rapport aan van de Rekenkamer van de Europese Unie (EU), dat door het Duitse weekblad ‘Der Spiegel’ is geciteerd.

"Men legt teveel luchthavens aan; en de projecten zijn in veel gevallen veel te groot," merken de accountants  op, die verwijzen naar installaties in de voornamelijk, structureel zwakke regio's van Europa welke men in het rapport noemt, dat op dinsdag 16 december 2014 is verschenen; en in het weekblad ‘Der Spiegel’ is gepubliceerd op woensdag 17 december 2014.

De meest flagrante situatie neemt men waar in Spanje, de grootste ontvanger van EU- subsidies op dit vlak, zo merkt men op in het rapport.
aeropuerto-fuerteventura2.jpg Aeropuerto-de-Fuerteventura1.jpg                     De Luchthaven van Puerto del Rosario (Fuerteventura).
Aeropuerto-de-Fuerteventura.jpg

Zo heeft op Spaans nationaal niveau de luchthaven van Fuerteventura, op de Canarische Eilanden - die men met Europese subsidies heeft uitgebreid van tien naar 24 gates en van zeven naar vijftien bagagetransportbanden - zes van haar gates moeten sluiten.

Volgens de meest recente verwachtingen, zal de luchthaven tot aan 2030 niet in staat zijn haar volledige capaciteit te benutten, ondanks de goede toeristische cijfers.
p2_cordoba_aeropuerto_cODBS41792jpg_369272544.jpg Aeropuerto-de-Cordoba-Espana.jpg
0000069555_560x560_jpg000.jpgEen ander bekritiseert geval is de Luchthaven van Córdoba (Zuid), die uit de Europese vleespotten 13,5 miljoen euro heeft gekregen, om haar aankomstplatform te vergroten, waarin men in totaal  85 miljoen euro heeft geïnvesteerd en dat wordt gebruikt voor het laten landen en parkeren van regeringsvliegtuigen en private toestellen.

Ondanks haar ultramoderne start -en landingsbaan, is in de periode midden 2009 tot 2013 het aantal passagiers teruggelopen tot 130 per week.
2010100170ciudad-real_int.jpg

AropuertoCiudadRealPrimerVuelo.jpg                    De eerste vlucht op de Luchthaven van Ciudad Real.

1fa3b85e26b3058ead1ef2eec9be060e.jpg

De accountants noemen ook het geval van de Luchthaven van Ciudad Real die 1 miljard euro heeft gekost en die in 2012 haar deuren heeft gesloten.

Over het algemeen merkt men in het document op, dat de voordelen voor de reizigers op veel plaatsen "niet aantoonbaar en niet kwantificeerbaar zijn " ondanks, dat de investeringen voor de verbetering van Europese Luchthavens sinds 2000 zijn opgelopen tot een totaalbedrag van 4,5 miljard euro.

Volgens de accountants laten zeven van de 20 onderzochte luchthaven verliezen zien en bestaat het risico, dat ze zich verplicht zien, te moeten sluiten, of heel lang door de belastingbetaler zullen moeten worden onderhouden.

Eveneens was bij slechts bij de helft van deze 20 luchthavens verbetering van de installaties, gesubsidieerd met EU-geld, werkelijk noodzakelijk.

De miljoenenbedragen die bestemd waren voor de ongeveer 500 Europese luchthavens zijn vaak zonder reden en zinloos gebruikt, zo merkt men in het rapport op.

Bovendien, zo voegen de inspecteurs toe, bestond er in vier van de vijf onderzochte landen - Spanje, Italië, Griekenland en Estland - zelfs geen langetermijnplanning voor de luchthavens, waardoor de uitbreiding van de installaties werd uitgevoerd zonder enige coördinatie.
aeropuerto_castelln-5.jpg castellon-aeropuerto--647x300.jpg
aeropuerto-castellon-video-del-coche-de-carreras-pillado-en-el-aeropuerto-de-castellon-201312742_1.jpgLuchthaven spoken, zoals dat van Castellón (Oost Spanje) bestaan in heel Europa maar de schuld is niet alleen die van de provinciale politici met een groot ego, maar ook van een volledig falend Europees subsidiebeleid, “met niet voldoende toezicht”, zo concludeert men in het rapport.

kleurlogoCanarias.png


Horeca  moet  allergenen vermelden

EUROPESE UNIE - woensdag 17 december 2014 - Vanaf 13 december 2014 zijn horecaondernemers wettelijk verplicht informatie te geven aan gasten of allergenen in het voedsel - en dus in de gerechten - zijn verwerkt. 

Allerwat? Allergenen. Met ingang van 13 december 2014 is een nieuwe, Europese allergenenwetgeving van kracht. De horeca moet hier aan voldoen en informatie geven aan gasten over de aanwezigheid van veertien allergenen in onverpakte producten.
001_food-image-1560554.jpeg

Per 13 december 2014 moeten professionele aanbieders van voedingsmiddelen informatie verstrekken aan consumenten over de anwezigheid van allergenen.

In de praktijk betekent dit, dat de 14 allergene stoffen vermeld moeten worden, wanneer een, of meerdere¡ervan, gebruikt zijn bij de bereiding van voedingsmiddelen in het Horecabedrijf of andere aanbieders van voedingsmiddelen, ongeacht in welke vorm.

Hoe de informatie aan de gast verstrekt wordt, mogen (Horeca) ondernemers zelf bepalen.

Voor de mensen die daarom vragen, is er dan een aparte kaart met daarop vermeld welke allergenen in welke gerechten voorkomen. Het gaat om Europese regelgeving en het betreft 14 allergenen die heftige reacties kunnen veroorzaken. De regel geldt ook voor onder meer slagers, sportverenigingen, zorginstellingen en buurthuizen.
Allergenenwetgeving-welke-allergieen.jpg

Het gaat om de volgende allergenen:

- gluten bevattende granen (zoals tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut)

- ei

- vis

- pinda's

- noten, (zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, - pistache noten en macadamia noten )

- soja

- melk (inclusief lactose)

- schaaldieren

- weekdieren

- selderij

- mosterd

- sesamzaad

- sulfiet

- lupine.
Veertien_allergenen_iconen_allergenenwet.jpg

Voedselallergie
Het aantal mensen met een allergie neemt toe. De laatste 10 jaar is het aantal kinderen met een voedselallergie verdubbeld. Dat is een bizarre stijging.  Momenteel heeft van alle kinderen ongeveer 7 tot 8 % last van een voedselallergie. Bij volwassenen gaat het om ongeveer 2 %.

LET OP!
Horecapersoneel moet er klaar voor zijn! Allergieën komen steeds vaker voor. Men heeft vast wel mensen in zijn kennissenkring die bij elke feestelijke gelegenheid met een verlanglijstje op de proppen komen! Of ongetwijfeld krijgt men binnenkort visite van iemand die overgevoelig is voor gluten, of die vertelt een intolerantie voor lactose te hebben, of iemand die gewoon hooikoorts heeft.
Volgens onderzoek zal het tegen 2015 vermoedelijk zo zijn, dat ruim 50% van  de Europeanen aan minstens één allergie lijdt. En dan is hooikoorts nog de makkelijkste, want hooi zal slechts zelden voorkomen in het menu, dat men van plan is de gasten voor te zetten. Gewoon het huiskonijn veranderen in een tuinkonijn, of aanbieden in een diep bord met wat vriendelijke groenten welke het dier tijdens het leven ook zo lekker vond. (Maar geen hooi, hè).

Allergie

Vanaf 13 december 2014 is het in de Europese Unie  in de horeca en catering verplicht, om over de in de keuken gebruikte producten die niet voorverpakt zijn, een mondelinge allergenen informatie, de zogenaamde ‘Allergenendeclaratie’, aan de gast te kunnen overdragen. Dit geldt overigens niet voor uitsluitend  de horeca en catering, ook bakkers, slagers, sportverenigingen, zorginstellingen en buurthuizen zullen volgens de VWA ( Voedsel- en Warenautoriteitaan deze Europese eisen moeten voldoen.

Vrijwel alle voedingsmiddelen van plantaardige en/of dierlijke oorsprong bevatten eiwitten. Een voedselallergie is een abnormaal sterke reactie van het lichamelijk afweersysteem op eiwitten in voedsel. Deze eiwitten, die men allergenen noemt, worden door het lichaam als een indringer gezien, die onschadelijk gemaakt moet worden.

De belangrijkste groepen zijn, zoals gezegd :

 1. gluten bevattende granen (tarwe, waaronder spelt en khorasantarwe, rogge, haver, gerst en hybride soorten daarvan)
 2. eieren
 3. vis
 4. pinda’s  (dus ook arachideolie)
 5. noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten en macadamia noten)
 6. soja
 7. melk
 8. schaal-, en schelpdieren
 9. weekdieren
 10. selderij
 11. mosterd
 12. sesamzaad
 13. lupine (ook wel ‘bonenmeel’ genoemd)
 14. sulfiet (in concentraties van meer dan 10 mg per kilogram of 10 ml per liter, uitgedrukt als SO2)

In totaal gaat het om 14 voedsel allergenen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn voedseladditieven, de E-nummers dus, zelden de oorzaak van een voedselallergie.

Voedselallergie en voedsel intolerantie
Er wordt onderscheid gemaakt tussen voedselallergie en voedsel intolerantie. Het verschil tussen deze twee is, dat bij een voedselallergie het immuunsysteem betrokken is en zijn de verschijnselen duidelijk en direct. Bij een voedseli ntolerantie gaat het vaak, maar niet altijd, om meerdere vage symptomen als hoofdpijn, moeheid, diarree en psychische problemen.

Verschijnselen van voedselallergie kunnen zijn:

 • Mond- en keelholte: jeuk, tintelingen, zwelling, heesheid, ademhalings en/of slikstoornissen.
 • Bovenste en onderste luchtwegen: neusloop, niezen, neusverstopping, jeukende of tranende ogen, astma.
 • Huid: jeuk, erytheem en netelroos.
 • Maagdarm stelsel: krampen, misselijkheid, braken, diarree. 
 • Hart en bloedvaten: hypotensie, shock en zelfs dood!

MENUKAART
Aanvankelijk was het plan, de informatie over die allergenen via bijvoorbeeld de menukaart te geven. Van die verplichting ziet de overheid (voorlopig) af, als de gast maar op een overtuigende wijze duidelijk wordt gemaakt, dat men om een allergeneninformatie kan vragen. Zo kan men op de menukaart bijvoorbeeld de volgende tekst vermelden:
‘Hebt u een allergie of voedsel intolerantie? Meld het ons alstublieft!’ Wij hebben een oplossing.

"¿Tiene una alergia o intolerancia alimentaria? ¡Repórtelo a nosotros, por favor!" Tenemos una solución.

Vragen, vragen, vragen!
Wat betekent de nieuwe verplichting voor de mensen die in de restaurant- of cateringkeuken werken? Op welke manier moeten zij bijhouden welke producten met allergenen zij gebruiken? Moeten de chef-koks zorgen voor een veilig alternatief voor mensen met een allergie?   Of moet er een sticker op de kop van elk bord komen met daarop de tekst: ‘kan sporen bevatten van...  Kan sporen bevatten van 2Een groot aantal koks trekt aan de bel want het Europese plan lijkt hen tot waanzin te drijven! Er lijkt aan de voorkant (de bediening dus) niemand te zijn die zich druk maakt over deze Allergenendeclaratie en dat is nog veel onbegrijpelijker! Want zij zijn het eerste contact met de gast, niet de chef-kok en zijn brigade. De verschillende vakbladen vallen over elkaar heen nu het sinds 13 december 2014 zover is. En allemaal schrijven ze iets anders maar ook weer hetzelfde.

Het is niet zo, dat wanneer een gast niet heeft aangegeven, dat deze een allergie heeft, het horecabedrijf aansprakelijk is voor de mogelijke gevolgen. Ook is deze wet (nog) niet bedoeld om alle voedselverstrekkers zoals bovengenoemd, allergie-vriendelijk te maken. De wet is voor de gast bedoeld, om goede informatie over allergenen te krijgen, niet om allergenen uit de horeca en aanverwanten te weren. Een lunchzaak met een kleine keuken hoeft dus niet over te stappen op honderd procent glutenvrije producten omdat ze éénmaal per jaar een klant met Coeliakie binnen krijgen.

Men  hoort overigens geruchten, dat er zogenoemde . ‘lichamelijk letseladvocaten’ zijn die meer weten van deze Allergenendeclaratie, dan menig medewerker in de voedselverstrekkende industrie. De horecabedrijven doen er - net als alle andere bedrijven - verstandig aan, elke keer de vraag te stellen: Hebt u een allergie of intolerantie? Meld het ons alstublieft! We hebben de oplossing’. Dat moet nog belangrijker worden dan ‘Hartelijk Welkom’ en dat mist men al zo vaak! Of men zet deze, of soortgelijke tekst in ieder geval prominent op de menukaart!

En dan te denken (en het valt zwaar dit te schrijven!) aan al die kelners en serveersters die niet eens weten welke de huiswijn is of welke soorten bier er op de tap zitten, of waar de diamanthaas, de skrei, of de topinambours vandaan komen. Met al die soorten Gin, evenzoveel soorten tonic met dito garnituur (als citroen, limoen, komkommer, framboos, pepermunt, grapefruitsap-, of schil en rozenblaadjes) die deze ‘iconische longdrink’ nóg leuker maakt, is het voor hen toch al zo moeilijk! Stel je voor: vier mensen bestellen een Gin/Tonic en ze willen allemaal een andere iconische variatie! Horeca-werkgevers moeten hun zwarte brigade op cursus sturen. Men moet inmiddels weten hoe hiermee om te gaan.

Menukaartallergeneniconen.jpgSTEL U VOOR...

Een nachtmerrie: Het huidige slag chef-koks van de betere soort omschrijft het liefst zijn gerecht op de kaart in maximaal vijf, wat men noemt: ‘kapstokwoorden’. Hoe korter hoe leuker! Bij een gerecht waarvan de totale beschrijving luidt: Langoustine, currycrème, forel-eitjes, boekweit zouden vanaf onderstaand stickervel, zomaar een vijftal stickers gefröbeld kunnen worden; en daarmee is de kaart het aanzien meer dan waard!

Ei                schaaldieren                Vis              melk                Gluten

Onderstaande vellen zijn overigens (in Nederland) te bestellen bij de Stichting Horeca Onderwijs

Allergenen sticker sets

Lees hier in PDF-formaat in het Nederlands de 
VERORDENING (EU) Nr. 1169/2011 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 25 oktober 2011:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2011:304:0018:0063:NL:PDF
en in het Spaans:
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2011R1169:20111212:ES:PDF

Men zou zeggen: ‘Trek de koks dus maar eens een overhemd aan!‘ En dat doet zoveel pijn!

kleurlogoCanarias.png


Wegens ultra-periferie gaat Canarias
in de komende vijf jaar (tot 2020)
943 miljoen euro ontvangen van de Europese Unie

BRUSSEL - maandag 3 oktober 2014 - De Europese commissaris voor Regionaal Beleid, Johannes Hahn, heeft bevestigd, “we hebben een vitaal investeringsplan aangenomen, dat Spanje op weg helpt van groei in werkgelegenheid voor de komende tien jaar.”

De Europese Commissie en Spanje zijn op donderdag 30 november 2104 de verdeling en het gebruik van de structuurfondsen overeengekomen, inclusief die van de landbouw- en visserijsector, voor een bedrag van ruim 38 miljard euro voor de komende vijf jaar, waarvan 943 miljoen euro bestemd is voor de deelstaat Canarias vanwege haar hoedanigheid als ultra perifere regio.
 

Het akkoord maakt de weg vrij tot het investeren van 28,580 miljard euro in de financiering van het totale cohesiebeleid voor de periode 2014-2020.

In deze subsidieomvang omschrijft men, naast ander hoofdstukken, dat men bijna 7,776 miljard euro toerekent aan Europees Sociaal Fonds en 1,243 miljard euro aan het bestrijden van jeugdwerkloosheid en het oprichten van een jeugdgarantieplan.
 
Dit Europese instrument heeft tot doel, te voorkomen dat geen enkele jongere langer dan vier jaar werkloos is zonder een aanbod te hebben ontvangen voor opleiding, een stageplaats, of een baan. 

Anderzijds, zal men een bedrag van twee miljard euro aan maatregelen financieren voor sociale cohesie, zoals de strijd tegen discriminatie en, voor de integratie van de Roma-bevolking.

Wat betreft de regionale subsidies zal Extremadura - dat voor de Europese Commissie in in het hoofdstuk opgenomen blijft staan van ‘minder ontwikkelde regio’s - twee miljard euro ontvangen. Ook zal men subsidies ontvangen voor in totaal 13,4 miljard euro voor de Spaanse “overgangsregio’s”: Andalusië, Canarias Castilla-La Mancha, Melilla en Murcia.

Voor de Europese Commissie zal voor de regio’s in de categorie “meer ontwikkeld” (Aragón, Asturië, de Balearen, Cantabrië, Castilla y León, Catalonië, Ceuta, de Comunidad Valenciana, Galicië, La Rioja, Madrid, Navarra, en Baskenland) 11 miljard euro beschikbaar zijn.

Canarias zal, als ultra perifere regio, 943 miljoen euro ontvangen

Ten slotte neemt men in het “Akkoord van de Unie’ 8,92 miljard euro op voor plattelandsontwikkeling en 1,169 miljard euro voor de visserijsector en de maritieme sector.

Spanje heeft, net als de andere lidstaten, haar voorstellen aan de Europese Commissie gepresenteerd in april 2014.
kleurlogoCanarias.png


Op naar de eindstreep voor de goedkeuring
van het nieuwe REF (Belastingstelsel)

CANARISCHE EILANDEN - maandag 28 juli 2014 - Dit deel van het Belastingstelsel moet elke 7 jaar de goedkeuring verkrijgen van Brussel.

 • Het unieke van Canarias ten opzichte van de rest van het vasteland is vervat in dit speciale Belastingstelsel, dat een rechtstreekse uitwerking heeft op alle economische activiteiten die men op de Eilanden realiseert.
 • Na de geldigheid van 7 jaar van de huidige regelgeving heeft men deze met een jaar verlengd, om de onderhandelingen te voltooien en een hervormingsvoorstel te presenteren aan de Europese Commissie.
 • De huidige tekst tot hervorming heeft de consensus van het gehele Canarische Parlement
 • González Viéitez: "We weten niet wat de Canarische Regering voor heeft met het REF, het gehele proces is geplaveid met duisternis en geheimhouding.”

Het speciale Régimen Económico y Fiscal de Canarias (REF) (Belastingstelsel) is vervat in het Canarische Estatuto de Autonomía (Statuut voor Zelfbestuur) en in Deel IV, Hoofdstuk I  staat dit systeem vermeld waarmee het historische erfgoed van de eilanden zich onderscheidt en als zodanig erkend is in de Spaanse Grondwet.

               Kranen in de zeehaven van Las Palmas de Gran Canaria.
Deze speciale behandeling van Canarias dateert niet van de goedkeuring van het Canarische Statuut voor Zelfbestuur in 1982, daarvoor moet men verder terug in de tijd als men het begin ervan wil weten, om precies te zijn: bij de verovering van de Eilanden door de Kroon van Castillië.

De erkenning van Canarias als gefragmenteerd gebied en geografisch geïsoleerd van het vasteland kan men voor het eerst waarnemen in de verklaring tot Puertos Francos (Vrijhandelshavens) bij het Koninklijk Besluit van juli 1852; een wetgeving, die geleid heeft tot de liberalisering van de uitwisseling van goederen tussen de Canarische Eilanden en het Spaanse vasteland.

In 1972 - nog steeds onder het Franco-regime - heeft men goedgekeurd wat tot nu toe de belangrijkste Canarische wet is op economisch en fiscaal vlak.
Het doel van deze wet op het REF (Belastingstelsel) was het ratificeren, en tevens actualiseren, van de wetgeving op de Puertos Francos (Vrijhandelshavens) van de Eilanden, evenals het vestigen van een samenstel van economische en fiscale maatregelen, gericht op het bevorderen van de economische en sociale ontwikkeling van de Archipel.

Met de toetreding van Spanje tot de Europese Unie in 1986 moest deze wet ondergebracht worden in de handelingen van de Unie, met een tendens de vrije concurrentie tussen de lidstaten te bevorderen.

Dit botste met een aantal van de prikkels en subsidies die het REF bevatte en die, na de toetreding tot Europa, geïnterpreteerd zouden kunnen worden als begunstiging van bepaalde ondernemingen op de Canarische Eislanden.
Van 1991 tot op heden zijn verschillende aanpassingen goedgekeurd, om het REF (Belastingstelsel) aan te passen aan de eisen van de Europese Gemeenschap.

Het REF (Belastingstelsel) is, in het geheel niet, een onwrikbaar systeem, en is dan ook sinds de eerste goedkeuring gewijzigd en aangepast aan de omstandigheden van elk tijdperk.
En dit is exact een van de voornaamste klachten van het Canarische bederijfsleven, de juridische onzekerheid die deze voortdurende wijzigingen veroorzaken in de sector van het bedrijfsleven op de Archipel. De geldigheid van het REF verstrijkt aan het eind van 2014 en in 2014 had dan de nieuwe, geactualiseerde versie in werking moeten zijn.

Feit is, dat men een verlenging van een jaar heeft toegestaan, waardoor de het volgende REF (Belastingstelsel) in werking moet treden op 1 januari 2015, wat samenvalt met het fiscale boekjaar.
Het nieuwe voorstel moet consensus hebben in de Canarische Regering en in de Spaanse Regering, om vervolgens te kunnen rekenen op het verplichte groene licht van de Europese Commissie.
Als dit eenmaal is goedgekeurd door Europa, gaat het voorstel terug naar Spanje waar het behandeld moet worden in de Cortes Generales ( Staten Generaal), omdat het gaat om wijzigingen in de nationale wetgeving.

Het huidige REF (Belastingstelsel) bestaat uit twee delen:
- enerzijds het economische deel, dat een serie maatregelen bevat die bestemd zijn ter compensatie van de Canarische afgelegenheid en het insulaire karakter in de ontwikkeling van de economische activiteiten op de Eilanden.
In dit deel zou de prijscompensatie vervat moeten zijn voor o.a. energie, transport, en telecommunicatie.
Deze aspecten van het REF zijn ook onderwerp van de wijzigingen zoals die vervat zijn in de resolutie welke op 12 juli 2013 is goedgekeurd door het Canarische Parlement over de vernieuwing van het REF voor de periode 2014-2020, maar die niet expliciet de goedkeuring van Europa nodig hebben, omdat de eindredactie ervan niet zo urgent is.
- het andere gezicht van het REF is het fiscale deel; en dat heeft wel de goedkeuring nodig van de Europese Commissie.
De viceminister van Financiën en Economische Zaken voor de Europese Unie, Idelfonso Socorro, legt de Spanjaarden en de Canario’s in het bijzonder uit, dat de fiscale kant van het REF wél elke zeven jaar het groene licht moet krijgen, omdat het gaat om uitzonderingen op enkele Overeenkomsten met de Europese Unie.

                             De ontziltingsinstallatie op Gran Canaria.
De waterbehandelingscentrale op Gran Canaria

Momenteel heeft de Regering van Paulino Rivero een voorstel gestuurd naar het Ministerie van Financiën met de consensus van alle partijen die vertegenwoordigd zijn in het Canarische Parlement.
De president, en ook de minister van Economie en Financiën, Javier Sánchez Ortiz, zijn het samen eens over de transparantie en de consensus waarop de nieuwe tekst heeft kunnen rekenen, maar de versie is een geheel andere, als men kijkt naar de diverse sociale partners.

Antonio González Viéitez is een vooraanstaande econoom die verbonden is aan de politieke partij Izquierda Canaria. Naar zijn mening heeft er in het geheel geen consensus bestaan bij het opstellen van de tekst voor deze nieuwe regelgeving die zo belangrijk is voor de toekomst van Canarias.
Viéitez voegt hier aan toe, dat het overeengekomen voorstel waarover Paulino Rivero praat, vol zit met duisterheden en geheimzinnigheid; en, dat de enige consensus die deze duisterheden en geheimzinnigheid hebben, die van de ondernemers is.
We hebben uitgerekend aan de ondernemers willen vragen zich te buigen over dit voorstel en over hoe men de onderhandelingen heeft gevoerd, en het is een feit-  in het licht waarin men het ons verteld heeft - dat ze in het geheel niet tevreden zijn, over hoe het proces zich heeft ontwikkeld.

José Cristóbal García is de algemene secretaris van de Canarische Ondernemers confederatie. En hij ziet niet, dat er een grote deelname geweest is net zoals die er was bij andere soortgelijke processen en vat als zodanig de deelname samen van de ondernemers in de bijeenkomsten die men heeft gehad met ambtenaren van de Regering waarin deze hen hebben uitgelegd waartoe de Canarische Regeling gepresenteerde richtlijnen moeten leiden, evenals de keren, dat men zich 'motu proprio’ (‘uit eigen beweging’) tot de Canarische Regering en tot de Spaanse Regering heeft gewend, om hen de voorstellen van het Canarische bedrijfsleven voor te leggen.

Zeker is - dat een zo cruciale zaak voor de Eilanden, die de hervorming van het specifiek Canarische Régimen Económico y Fiscal (Belastingstelsel) is en  die van invloed is op alle Canario’s, net zoals dit het is op de meerderheid van de dagelijkse taken - niet heeft kunnen rekenen op een debat; een debat, dat men bijvoorbeeld heeft gevoerd met de Canarische samenleving zoals is gebeurd met andere zaken die op hun beurt van levensbelang zijn, zoals het geval is geweest met het debat over de nieuwe Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria, of eveneens over de idem dito goedkering van het eerste REF in 1972.
Paulino Rivero verzekert te kunnen rekenen op brede steun van de Canarische samenleving - en van zijn Regering - over het traject wat men onlangs heeft toegelicht in de Cámara (Tweede Kamer): dat men de hervorming ‘con luz y taquígrafo’ (‘in alle openlijkheid’) aan het uitvoeren is.

Het laat zich niet moeilijk raden, dat de kennis over het REF en de reikwijdte ervan iets is, wat ontsnapt aan de aandacht van een groot deel van de inwoners van de Archipel. Ook nu het hervormd moet worden en ook toen het geldig was, is het geen onderwerp van discussie, of gespreksstof geweest, zoals het geval is geweest met minder belangrijke zaken.

Over de huidige hervorming waarmee de Canarische Regering bezig is, heeft men een voorlichtingscampagne uitgewerkt met enkele televisie-spots en een kleine internetpagina via welke enkele videofragmenten te zien zijn en waarop men in enkele hoofdstukken in schematische vorm de ingewikkeldheid van deze kwestie probeert uiteen te zetten.
Vanuit het Ministerie is men zich ervan bewust, dat zij en hun viceminister erkennen, dat het op het niveau van de burgerij ingewikkeld is, dat men een sociaal debat genereert, omdat het een zo moeilijk te hanteren onderwerp is.
Socorro bevestigt, dat men begin 2012 zelfs een enquête over de REF-hervorming heeft gelanceerd op het Internet en men op weinig deelname van de internetsurfers heeft kunnen rekenen.

Voor de hoogleraar Toegepaste Economie aan de Universiteit van La Laguna, José Ángel Rodríguez, bestaat er geen twijfel dat deze hervorming heeft kunnen rekenen op een afwijkende behandeling, dan op die van de vorige hervormingen.

Volgens hem, is in de partijkantoren en bij de ambtenaren een lichtere logistiek gevolgd, maar met een debat, dat niet is doorgedrongen tot de publieke opinie. Zijn uitleg daartoe komt voort uit de huidige economische conjunctuur, die maakt dat alle economische onderwerpen, inclusief die met een strategisch belang zoals dit, op de achtergrond blijven, verduisterd door de crisis waarin men wordt ondergedompeld.

Ook de vakbonden vieren de vorm niet waarop men het proces aan het uitvoeren is. Zowel  Gustavo Santana, algemeen secretaris van de UGT op Canarias, evenals Juan Jesús Arteaga, van de CCOO, zijn het samen eens als ze opmerken, dat er geen consensus heeft bestaan en dat er geen belangstelling is geweest tot het genereren van een publiek debat rondom deze cruciale hervorming.

Santana bevestigt, dat hoewel het waar is, dat het voorstel wat is uitgegaan van een resolutie van het Canarische Parlement, de vrucht is van een politieke consensus, er geen dergelijke consensus heeft bestaan bij de overige acteurs.
Arteaga gelooft, dat de Canarische Regering deze beroemde resolutie heeft gebruikt, om zich in te graven en consensus voorwendt in de bewering, dat consensus niet hetzelfde is als een open en publiekelijke debat, om het publiek te vragen naar een mening over een onderwerp.

Een resolutie met consensus in de politieke klasse
Men is niet gewend, dat de politieke krachten in de verschillende Kamers vaak samen gaan in het wetgevende werk. Dit keer is dat wel zo en de uitkomst daarvan is de resolutie van 12 juli 2013 over de REF-hervorming die heeft kunnen rekenen op de steun van de Regering bestaande uit CC en PSOE, maar ook met stemmen vanuit de oppositie van NC en de PP.

Uit het voorgaande blijkt de noodzaak tot actualiseren van het Canarische Belastingsystemen maar ook het gebrek aan duidelijkheid over enkele gereedschappen die daarin zijn verkregen en die een sanering behoeven, zoals de Reserva de Inversiones de Canarias (RIC) (Canarische Investeringsreservering), wat een systeem is, dat niet permanent kan zijn vanwege de eisen en procedures die de Europese grondwet oplegt, ook als men in het voorgaande de noodzaak benadrukt een grotere juridische zekerheid te bieden aan investeerders die besluiten in te zetten op Canarias.

In het document worden een aantal belangrijke aspecten opgesomd als hoekstenen voor de hervorming en van daaruit noemt men in totaal zes hervormingsvoorstellen in het fiscale deel en nog eens vier in het economische deel.
Deze kadertekst vormt de voornaamste basis van de onderhandelingen die men aan het voeren is met de portefeuille die beheerd wordt door minister Cristóbal Montoro.
Over de fijne kneepjes van de onderhandelingen is weinig bekend, omdat de Canarische Regering besloten heeft, dat de punten en de details niet bekend worden gemaakt totdat men het uiteindelijke voorstel heeft samengesteld wat men naar Brussel zal sturen.

De Luchthaven van Gando, op Gran Canaria.
Onder de voorstellen in de resolutie is deze, welke met meest controversieel is en het debat heeft opgeroepen wat te maken heeft met de RIC (Canarische Investeringsreservering) en niet precies vanwege iets, dat is opgenomen in dit voorstel, maar wel door enkele verklaringen achteraf.

De RIC (Canarische Investeringsreserve) is een instrument, dat is vervat in het Canarische REF (Belastingstelsel) en wat het bedrijven in bepaalde sectoren mogelijk maakt zich op Canarias te vestigen met de vermindering van 90% van de winsten in de aangifte Vennootschapsbelasting.
Dit instrument is gecreëerd om een zelf financiering te bereiken voor de investeringen van die bedrijven die inzetten op Canarias.
Vanuit verschillende sectoren heeft men altijd gewezen op de ondoorzichtigheid van deze RIC.
Hoewel de acties die men via deze regeling onderneemt, gecontroleerd worden door het Agencia Tributaria (de Fiscus), blijft het feit, dat het gecompliceerd is te weten op welke manieren men dit kapitaal heeft geherinvesteerd en het belangrijkste is, of het heeft gediend voor de doeleinden waarvoor de RIC in het leven is geroepen.

Het debat, dat men momenteel voert in de opinie-forums heeft te maken met enkele uitspraken die zijn gedaan door de algemene secretaris van de Partido Popular (PP) op Canarias, Asier Antona, die heeft verzekerd, dat de mogelijkheid bestaat, dat na de REF hervorming, een deel van inkomsten uit de RIC geherinvesteerd zouden kunnen worden in Afrika.

Met deze verklaringen heeft men de donderbus geopend en is de lijdensweg van verklaringen en beschuldigingen begonnen die voortduurt tot op heden.
De betreffende viceminister heeft wat dit betreft vastbesloten willen zijn, door te verzekeren dat die mogelijkheid nu niet bestaat en dat die er ook in de toekomst niet zal komen.
Ook de vakbonden zien dit voorstel als niet haalbaar en vanuit de Universiteit van La Laguna verzekert de hoogleraar José Ángel Rodríguez, dat de controlesystemen in veel Afrikaanse landen niet garanderen, dat deze prikkels werkelijk zullen helpen, om positionering van het Canarische bedrijfsleven te winnen.

In de door de Canarische tweede Kamer met algemene stemmen goedgekeurde voorstellen figureert de mogelijkheid, dat de RIC doorgaat met de huidige mogelijkheden, maar, dat men op zoek is naar de ontwikkeling van overheids- en private financiering met investeringen die bestemd zijn voor de Canarische overheidsschuld, voor het ontwikkelen van reserves welke men naast ander mogelijkheden wijdt aan o.a. I+D+i (Onderzoek, Ontwikkeling en innovatie) of aan projecten voor toeristische renovatie en hervorming.´

Een ander belangrijk aspect van deze hervorming komt aan de hand van de hervorming van de regeling Zona Especial Canaria (ZEC) (Speciaal Canarisch Gebied).
Een instrument, dat het leven zag in 2000 met toestemming van Europese Commissie, in het zoeken naar het promoten van de economische en sociale ontwikkeling van Canarias, om zo haar productienetwerk te diversifiëren.
Het ZEC gebied maakt het mogelijk, dat ondernemingen in de dienstensector zich op elke locatie op de Canarische Eilanden kunnen vestigen die zich wijden aan de productie, hervorming, of commercialisering van handelsgoederen door dit te doen op bepaalde enclaves die gesitueerd zijn op strategische punten nabij de Canarische havens en luchthavens.

Deze ondernemingen blijven onderworpen aan een speciale bijdrage die zich vertaalt in de vermindering met 4% van de Vennootschapsbelasting. Het voorstel, dat de Canarische Regering heeft gedaan, vertaalt zich in een actualisering van het systeem om de komst van nieuwe investeerders aan te trekken en men zal toestaan, dat nieuwe activiteiten kunnen opereren in het nieuwe ZEC-gebied, dat van kracht zal zijn tot 2026 en zonder enige territoriale beperking zoals men die nu heeft.

Vanuit de vakbonden legt men deze mogelijkheid uit, als het zoeken naar het veranderen van Canarias in een nieuw belastingparadijs. Gustavo Santana verzekert, dat een ZEC-gebied zonder beperkingen veel ondernemingen zal aantrekken die zich op de Eilanden zullen willen vestigen dankzij een zo lage belastingdruk en de lagere arbeidskosten, dan die er zijn in de rest van Europa.
Zo ziet de Confederación de Empresarios dit niet, waar men van mening is, dat het de Europese Unie is die niet zal toestaan, dat Canarias zal veranderen in een belastingparadijs met de verplaatsing van bedrijven. Volgens hun visie, zal deze hervorming de mogelijkheid gaan toestaan, dat er bedrijven met andere activiteiten in een andere vorm komen die zonder deze fiscale voordelen, zich op geen enkele andere manier zouden vestigen op de Eilanden.

Ruggensteun voor de sociale ongelijkheid
Zo wordt het gekwalificeerd wat sommige sectoren beschouwen als ‘niet solidair’ in het voorstel wat de Canarische ondernemers hebben gepresenteerd voor de hervorming van he REF (Belastingstelsel). Ze vragen een reductie van de IRPF (Inkomstenbelasting ) en van de Vennootschapsbelasting van 50% en bovendien een verlaging in  de afdracht Sociale Lasten wat zich laat vertalen, volgens hun houding, in een toename van de consumptie en van de  werkgelegenheid.

De vakbonden zetten echter meer in op een fiscale progressiviteit die niet het huidige systeem van de sociale bescherming in gevaar brengt: “Dit heeft geen zin, want er zijn verschillende soorten contracten met verschillende bonussen,” zo voegt Gustavo Santana toe.

Antonio González Viéitez toont zich hierover meer vastberaden en vindt het een pijnlijke smet, om van de hogere Canarische inkomens te verlangen, dat ze ook de helft betalen omwille van het feit, dat ze op Canarias gevestigd zijn.
Volgens hem betekent dit een ware ruggensteun voor de sociale ongelijkheid die al bestaat op de Eilanden.

Ook in de ogen van de hoogleraar Toegepaste Economie, Rodríguez, lijkt dit voorstel geen goed idee te zijn, die verzekert, dat de Vennootschapsbelasting heel erg wordt gemarkeerd door wat de internationale concurrenten doen en, dat het daarvan zal afhangen, wat men zal doen met het huidige belastingtarief, opdat de EU kan concurreren met de Aziatische markt en met die van de Verenigde Staten.

Over de IRPF (Inkomstenbelasting) is hij van mening, dat dit een belasting is die kansen heeft verloren vanwege alle bonificaties en reducties die men erop toepast en, dat schermen met deze reductie voor hen die meer bezitten niet voortkomt uit de hoge niveaus aan armoede en ongelijkheid waaraan de Archipel lijdt.

   Binnenkomst van vrachtwagens, om over zee, vervoerd te worden tussen de eilanden.

De erkenning van Canarias als gefragmenteerd en geografisch geïsoleerd blijft erkend in Europa

Het feit van een gedifferentieerd Canarias blijft erkend door de wetgevende Europese en Canarische instanties.
De EU is gegrondvest op twee verdragen: het Verdrag van Maastricht en het Verdrag van Rome. Latere verdragen hebben daarop voortgebouwd. Bij het Verdrag van Lissabon zijn deze twee verdragen geamendeerd en hernoemd naar respectievelijk: ‘Verdrag betreffende de Europese Unie en het ‘Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie’.
Daarnaast is er nog een apart verdrag voor Euratom.
In de genoemde verdragen wordt expliciet naar de eilanden verwezen, samen met andere gebieden, als begunstigden van specifieke maatregelen. Deze eigenheid blijft eveneens vervat in het Estatuto de Autonomía (Canarisch Statuut voor Zelfbestuur).

Overzeese gebiedsdelen
Een aantal lidstaten van de Europese Unie bezit overzeese gebiedsdelen. De zogenaamde ultra perifere regio's maken integraal deel uit van de Europese Unie.
Tot deze gebieden behoren de Canarische eilanden, de Franse overzeese departementen, de Franse overzeese gemeenschap Saint-Martin en de Portugese eilandengroepen de Azoren en Madeira.
Zie voor nadere duiding van Artikel 349 van het Verdrag voor de Werking van de Europese Unie en zie: Ultra perifere regio en Landen en gebieden overzee in de hoofdartikelen op http://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_Unie over dit onderwerp.
kleurlogoCanarias.png


De PP  wint de Europese verkiezingen
op Canarias met 23,35%

 De PSOE is met 22,25% tweede,  en CC derde met 21,21%;
Podemos bezet, verrassend, de vierde plaats met 10,99%

CANARISCHE EILANDEN - maandag, 26 mei 2014 - De Partido Popular (PP) heeft de Europese verkiezingen op Canarias gewonnen met 23,35 % (bij telling van 87,84% van de uitgebrachte stemmen), terwijl de PSOE 22,25% van de stemmen heeft behaald en Coalición por Europa 12.21%
Podemos heeft 10,99% van de stemmen in de wacht weten te slepen en is daarmee de grote verrassing, terwijl IUC-Los Verdes 10,47% van de stembriefjes voor zich wist te winnen.

Op Canarias is gestemd door 470.969 personen, wat neerkomt op een deelname van 37,28% en dus is 62,72% van de kiezers niet naar de stembus  gegaan.De Partido Popular heeft de Europese verkiezingen gewonnen in de provincie Las Palmas met het behalen van 23,67% van de stemmen, terwijl in de provincie Santa Cruz de Tenerife de PSOE de meerderheid heeft behaald met 22,97 van de uitgebrachte stemmen.

Met 91,03% geteld van het aantal uitgebrachte stemmen heeft de PP in de provincie Las Palmas 63.948 stemmen behaald tegenover de 58.078 die in deze provincie zijn behaald door de PSOE.

In de provincie Santa Cruz de Tenerife heeft de PSOE 57.062 stemmen  behaald, wat neerkomt op 22,97%; en op de PP hebben in deze provincie 56.054 personen gestemd, wat neerkomt op 22,93% van de stemmen.

Voorlopige resultaten 2014, bij 81,84% van de stemmen geteld:
- Totaal aantal stemmers  470.969 = 37,28%
- Afwezig                             792.506 = 62,72%
- Ongeldig                               9.750 =   2,07%
- Blanco                                 10.503 =   2,28%
- Percentage stemmen:
  23,24% PP           
  28,28% PSOE          
  12,43% CCa-PNC    
  11,05% PODEMOS
  10,49% IUC-LV       
    6,83% UPyD            
  11,37% OTROS
     

2014 Aantal stemmen:

107.224 = 23,24% PP
102.769 = 22,28% PSOE
  57.370 = 12,43% CCa-PNC
  50.978 = 11,05% PODEMOS
  48.415 = 10,49% IUC-LV
  31.504 =   6,83% UPyD
    8.508 =   1,84% PACMA
    6.278 =   1,36% C’s

    4.462 =   0,96% PRIMAVERA EUROPEA  
    4.163 =   0,90% MOVIMIENTO RED
    3.824 =   0,82% EB   
    3.764 =   0,81% VOX
    3.682 =   0,79% PARTIDO X
    2.767 =   0,59% ANC-UNIDAD DEL PUEBLO
    1.498 =   0,32% P.C.P.E.
    1.381 =   0,29% I. Fem
    1.371 =   0,29% RECORTES CERO
    1.277 =   0,27% DISCAPACITADOS Y ENFERMEDADES RARAS
       948 =   0,20% PH

       892 =   0,19% PIRATAS
       816 =   0,17% CILUS
       765 =   0,16% F.A.C.
       554 =   0,12% EPDD
       520 =   0,11% Impulso Social
       485 =   0,10% FE de las JONS
       481 =   0,10% ALTER
       443 =   0,09% P-LIB
       412 =   0,08% LEM
       391 =   0,08% D.N.

       387 =   0,08% PT
       348 =   0,07% ACNV-BAR-PRAO-R.E.P.O-UNIO
       343 =   0,07% RRUE
       341 =   0,07% AIn

       326 =   0,07% PREPAL
       286 =   0,06% M.C.R.
       270 =   0,05% M.S.R.

       165 =   0,03% PARTIDO ANDALUCISTA
       164 =   0,03% EXTREMADURA UNIDA
       144 =   0,03% IPEX-PREX-CREX

VERKIEZINGSRESULTAAT/ZETELVERDELING SPANJE-EUROPA 2014
PP en PSOE af gestarft, zij behalen samen niet eens 50% van de stemmen:


AAAAAAislas-canarias-84-99-50.jpg


Verkiezingen in België:
Europa, Nationaal en Regionaal

BRUSSEL - vrijdag 16 mei 2014 - In vorige artikelen hebben we al meldng gemaakt van de Europese verkiezingen. In totaal gaan deze maand tussen 22 en 25 mei maar liefst 28 Europese landen naar de stembus voor de Verkiezingen van het Europees Parlement, dat ruim een half miljard Europeanen vertegenwoordigt.  Maar op de dag waarop de Belgen gaan stemmen voor het Europees Parlement, stemmen zij ook nog eens voor de Nationale en Regionale, Belgische Regering(en).

Niet alleen Nederlanders in Nederland (op donderdag 22 mei 2014) en Belgen in België (op zondag 25 mei 2014 ), maar ook vele duizenden landgenoten in het buitenland kunnen met hun stem het Europese verkiezingsresultaat beïnvloeden!


Op zondag 25 mei 2014 kan de geïnteresseerde televisiekijker bij BVN vanaf 12.30 uur (Canarische tijd) terecht voor uitgebreide verslagen en analyses van het verloop van deze verkiezingen en over wat er op 25 mei op het spel staat

Ook Nederland kiest Europees
In Nederland worden 26 Europarlementariërs gekozen.  De verkiezingen van 22 mei zijn belangrijk omdat meer dan ooit partijen openlijk het nut van het Europees Parlement in twijfel trekken en zelfs vinden dat Nederland daar geen deel meer van uit moet maken.
Krijgen zij veel stemmers mee?
De uitslag van de Europese Verkiezingen zal overigens pas na het sluiten van alle stemlokalen in Europa op 25 mei 2014 bekend worden gemaakt.

Nieuwsuur extra lang
Op zondag 25 mei 2014 stemmen ook de overige EU landen, waaronder België. In een extra lange uitzending vanuit de studio in Hilversum doet Nieuwsuur hiervan verslag. Er wordt geschakeld naar correspondenten in de landen waar de uitslag bekend is. Aan het eind van de avond hopen we te weten hoe de krachtsverhoudingen in het Europees Parlement de komende jaren zullen liggen!
kleurlogoCanarias.png


Soria: Stemmen op CC voor Europa  is legitiem
 maar zal Canarias niet dienen'

De PP-voorzitter eist voor de Partido Popular
de verdienste op, dat Canarias een toename heeft gezien
in het ontvangen van Europese subsidies

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 10 mei 2014 - De voorzitter van de Partido Popular (liberalen) op Canarias, José Manuel Soria, heeft op zaterdag 10 mei 2014 verdedigd, dat het bij de komende Europese verkiezingen stemmen op de nationalistische partijen, van wie de Coalición Canaria (CC) deel uitmaakt, legitiem is, “maar, dat dit in Brussel niet zal dienen voor het opkomen van de belangen van de Eilanden, maar alleen steun is voor de ‘separatistische’ opties.”

Ze heeft Soria Coalición por Europa geduid; de (linkse) lijst, die wordt gevormd door CiU, PNV, CC en Compromis por Galicia; en waarop de nationalistische Catalanen en Galiciërs de eerste drie verkiesbare plaatsen bezetten. (voor hetzelfde aantal zetels, dat ze nu hebben in de Europese Parlement).


De minister van Industrie, Energie en Toerisme, José Manuel Soria (links op de foto), en de Staatsecretaris voor de Europese Unie, Íñigo Méndez de Vigo (rechts op de foto), luisteren naar de verkiezingstoespraak van de kandidaat bij de Europese verkiezingen, Gabriel Mato, tijdens de verkiezingsbijeenkomst van de Partido Popular (PP) in Las Palmas de Gran Canaria.
De Spaanse minister van Industrie, Energie en Toerisme heeft eraan herinnerd, dat vijf jaar geleden zijn partij de Europese verkiezingen heeft gewonnen op Canarias., maar dat ongeveer 90.000 eilandbewoners gestemd hebben op dezelfde lijst van nationalistische partijen, waarvan nu CC deel uitmaakt, “wat diende, dat in plaats van twee, men drie afgevaardigden had.”

“Nu presenteren ze zich weer op een lijst met nationalistische partijen die zichtbaar wordt aangevoerd door een formatie waarvan het programma separatisme is in Spanje en onafhankelijkheid voor Catalonië;” zo heeft Soria opgemerkt.

Soria heeft deze uitlatingen gedaan tijdens een ontmoeting in Las Palmas de Gran Canaria, waar hij in gezelschap was van de Staatssecretaris voor de EU, Íñigo Méndez de Vigo; de EU-kandidaat Gabriel Mato en de voorzitter van zijn partij op Gran Canaria, Austria Navarro.

Tijdens zijn toespraak heeft Soria de verdienste van de PP opgeëist, dat in de meest bezuinigende begroting die de Europese Unie in haar bestaan heeft gekend, Canarias een toename heft gezien van het ontvangen van EU-subsidies, als erkenning voor haar status van buitengebied.

“Dat is het resultaat geweest van de in Brussel door de minister-president van de Spaanse Regering, Mariano Rajoy, en Méndez de Vigo, gevoerde onderhandelingen,” zo heeft de minister verdedigd; hoewel men daartoe ‘uiteraard’ ook heeft geluisterd naar de Canarische Regering.”

“Maar, dat niemand gaat verkopen wat niet te verkopen is. Dat Canarias tegenwoordig in Europa de positie heeft van het consolideren van haar status als buitengebied en het consolideren van haar Régimen Económico y Fiscal (REF-belastingstelsel) komt, doordat er een premier - Mariano Rajoy - is geweest, die dit in Brussel voor elkaar heeft gekregen,” voegt Soria toe.

Soria heeft benadrukt, dat deze verkiezingen belangrijk zijn voor Spanje, maar meer nog voor Canarias, vanwege de grote uitwerking die het Europese beleid op de Eilanden heeft.

De Canarische PP-voorzitter is van mening, dat er bij deze Europese Verkiezingen slechts twee grote opties zijn: dat wat links voorstelt en, dat wat de Europese liberalen voorstellen

De eerste optie biedt, naar zij mening, het beleid dat tot ‘de ruïnering’ heeft geleid van Ierland, Portugal en Spanje; terwijl de Europese Liberalen) de politieke macht vormen, die de situatie in deze drie landen aan het ‘ombuigen’ is en die gaat bereiken dat Spanje 2014 gaat afsluiten met economische groei en het per saldo creëren van werkgelegenheid.

Zetelverdeling in 2014: 8e verkiezingen
Het Europees Parlement telt 751 zetels. Alle 28 lidstaten hebben afhankelijk van het inwonersaantal een vast aantal zetels, dit loopt uiteen van 6 zetels voor Malta, 26 voor Nederland tot 96 voor Duitsland.
Voor België (totaal 22 zetels) heeft de Vlaamse Gemeenschap 13 zetels, de Franse Gemeenschap 8 zetels en de Duitstalige gemeenschap 1 zetel.
Zie ook:  http://nl.wikipedia.org/wiki/Europese_Parlementsverkiezingen

kleurlogoCanarias.png


Nueva Canarias (NC)  vraagt  presentie
bij de Europese verkiezingen als ultra perifere regio

De Nationalistische partij is van mening dat Canarias
- samen met 8 Franse en Portugese regio’s - erkend als ultra perifere-regio - een tekort aan vertegenwoordiging heeft

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 2 mei 2014 - Nueva Canarias (NC) wil kandidaatstelling van Canarias bij de Europese verkiezingen, met als doel, dat de Archipel vertegenwoordiging heeft in het Europese Parlement.

Na presentatie  van het manifest  van zijn partij voor de Europese verkiezingen van 25 mei 2014 heeft de NC-partijsecretaris en woordvoerder, Pedro Quevedo, op vrijdag 2 mei 2014  gezegd,  “dat men niet aan de Europese Unie kan deelnemen met volledige garanties, zolang men geen ultra perifere-inschrijving vestigt.”

De Nationalistische partij is van mening, dat Canarias - samen met 8 Franse en Portugese regio’s - erkend als ultra perifere-regio  “een ‘tekort aan vertegenwoordig’ heeft, want als men aandacht besteedt aan deze eigenschap, zou men de vertegenwoordiging moeten erkennen, omdat dit wel voor  0,9% deel uitmaakt van de EU,” aldus Quevedo.


Volgens Nueva Canarias, dat sinds een jaar deel uitmaakt van de Alianza Libre Europea (ALE) (Europese Vrije Alliantie Groenen/EVA) (zie: http://www.europa-nu.nl/id/vh8ml7j9gfuc/groenen_europese_vrije_alliantie_groenen), is geen kiesvertegenwoordiging voor geen enkele van de politieke allianties; omdat - volgens Quevedo - “in geen enkele de Canarische realiteit is opgenomen op een gedetailleerde en exacte wijze.”

Quevedo heeft benadrukt, “dat wanneer men de eigenheden van de Archipel zou respecteren, zodanig dat deze een reële deelname in de inspraak kan hebben, Nueva Canarias niet alleen zal deelnemen, maar ook  campagne zal voeren in alle ultra perifere gebieden.

De nationalistische partijsecretaris heeft toegevoegd, dat men geen kandidaat is bij de verkiezingen van 24 mei 2014, omdat dit een enorme financiële inspanning zou vergen en NC moet overwegen - gezien, dat men geen mogelijkheden heeft voor een zinvolle aanwezigheid en men hulpmiddelen die men niet heeft niet kan inzetten, of daarmee op een redelijke wijze kan jongleren.”

"Nuevo Canarias is van mening, dat het niet mogelijk is op te bloeien met andere politieke partijen, hoewel die nationalistisch zijn ingesteld, omdat dit in veel gevallen onderwerping betekent en niet het verdedigen van de belangen van de Canarische Eilanden," zo bevestigt Quevedo.

Quevedo heeft de politieke partij Coalición Canaria (CC) gekritiseerd door in haar kandidatuur samen te gaan met Convergencia  Unión ,een partij die stelling neemt tegen “het recht van het houden van een volksraadpleging (referendum) over de proefboringen naar aardolie.”
kleurlogoCanarias.png


De PP wist twee eilanden

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 2 mei 2014 - Het is het gesprek van de dag op de sociale netwerken. De Partido Popular (PP) heeft de Canarische geografie opnieuw uitgevonden op de kaart die de kandidaat voor het Europees parlement, Miguel Arias Cañete, vergezelt; als zodanig is de Canarische Archipel gereduceerd tot vijf eilanden.

Alles wijst erop, dat de auteur van de kaart geen kennis heeft van de Canarische geografie en evenmin van die van de Balearen.

Wat wel opvalt is, dat de tekenaar in kwestie speciale aandacht heeft voor het afbeelden van de autonome steden Ceuta en Melilla.
0000AAAAIslas-canariaslogo-40.jpg


De ZEC registreert
35 nieuwe ondernemingen op C
anarias

De investering aan buitenlands kapitaal is verdubbeld op de eilanden die daarmee een drie-continentaal
logistiek platform zijn

 • CANARISCHE EILANDEN - donderdag 1 augustus 2013 - “De Zona Especial Canaria (ZEC) (het Vrijhandelsgebied) heeft ‘het beste resultaat behaald in zijn geschiedenis’, met 35 nieuwe bedrijven die zijn geregistreerd in het eerste kwartaal van 2013,” zo heeft de ZEC voorzitter, Beatriz Barrera, laten weten op maandag 28 juli 2013.

De ZEC voorzitter heeft opgemerkt, dat ondanks de crisis, ook het percentage is verdubbeld van buitenlands kapitaal wat is geïnvesteerd door Europese en Amerikaanse bedrijven, van 33 naar 66%; waarbij zij heeft gezegd, dat men pas aan het einde van 2013 kan zeggen welk bedrag er is geïnvesteerd.


Volgens Barrera, geeft de toename aan buitenlandse investering de bedoeling weer van deze bedrijven, om te opereren op Afrikaanse markten, zoals Marokko, Mauritanië, Guinee en Senegal, en verstevigt men Canarias als “drie continentaal logistiek platform.”


Beatriz Barrera.

Wat betreft de werkgelegenheid, heeft de ZEC-voorzitter opgemerkt, dat dit gegeven “positief” is, omdat voor 2013 de ingeschreven bedrijven hebben toegezegd, 87 arbeidsplaatsen meer te zullen creëren dan in 2012.

Wat is de Zona Especial Canaria?
De Zona Especial Canaria (ZEC) is een economisch instrument, dat onderdeel uitmaakt van het Régimen Económico y Fiscal (REF) (Belastingstelsel) van Canarias wat tot doel heeft de economische en sociale ontwikkeling van de Archipel te bevorderen via diversificatie in haar productie-structuur.

De ZEC is in januari 2009 goedgekeurd door de Europese Commissie en de geldigheid ervan loopt tot 31 december 2019, tenzij deze voordien verlengd wordt door de Europese Commissie. De inschrijving van bedrijven in het officiële Europese ZEC-register heeft als einddatum 31 december 2013.

Deze bedrijven zullen kunnen rekenen op de navolgende voordelen:

 • de ZEC bedrijven zijn onderworpen aan de geldende Vennootschapsbelasting in Spanje, maar tegen een gereduceerd tarief van 4% (tegenover het Europese gemiddelde van 25%).
 • ze zijn vrijgesteld van dividendbelasting op door ZEC dochterondernemingen aan hun moedermaatschappijen uitgekeerde dividenden in een ander land van de Europese Unie door de moeder dochter richtlijn en met andere landen waarmee Spanje een overeenkomst heeft gesloten ter voorkoming van dubbele belasting (ondertekend door meer dan vijftig landen).
 • vrijstelling van overdrachtsbelasting en de leges van Juridische documenten.
 • IGIC -vrijstelling (vergelijkbaar met de btw) voor de levering van goederen en diensten tussen ZEC entiteiten, evenals Btw vrijstelling op de invoer van goederen en diensten.
  kleurlogoCanarias.png

EU neemt Gran Canaria en Tenerife
op in d
e fondsen voor havens en luchthavens

STRAATSBURG - dinsdag 11 juni 2013 - De EU-Vergadering van Ministers van Transport heeft maandag 10 juni 2013 in het onlangs informeel gesloten akkoord opgenomen, dat meer Spaanse luchthavens en andere Spaanse infrastructuren gebruik kunnen maken van Europese subsidies; een beslissing, die nog wel formeel goedgekeurd moet worden.

“De resultaten voor Spanje zij tevredenstellend; we zijn van mening, dat men veel vooruitgang heeft geboekt met het bereiken van een akkoord voor de het merendeel van de gestelde doelen voor ons land,” zo heeft de Spaanse minister van Transport, Ana Pastor, laten weten tijdens een persconferentie.
conectar-europa-2_large.jpg
De 26 ministers van Transport hebben gediscussieerd en regels geaccordeerd waarmee men de financiering van transportprojecten gaat beheren via het mechanisme ‘Conecting Europe’, dat in het aanhangsel een lijst bevat met projecten die kunnen opteren voor de communautaire fondsen, waaronder diverse Spaanse die niet waren opgenomen in  het oorspronkelijke voorstel wat door de Europese Commissie is gepresenteerd in 2011.


Ana Pastor.

“Men heeft beduidende verbeteringen geïntroduceerd, in vergelijking met de aanvankelijke voorstellen, waarvoor we ons op een intensieve manier hebben ingezet,” zo bevestigt Pastor, die laat weten, dat men bovendien de Corredor Mediterráneo en de Corredor Atlántico, die al eerdere erkend waren, ongewijzigd zal handhaven.


Ana Pastor, minister van
Fomento (Ontwikkeling),

Onder de nieuw opgenomen projecten figureren de havens van La Luz en van Las Palmas en die van Santa Cruz de Tenerife, evenals de luchthavens van Gran Canaria, Tenerife Sur, Málaga en Alicante,” zo benadrukt Pastor.

“Vaarroutes op zee zouden bovendien gekozen kunnen worden om gefinancierd te worden,” een hoofdstuk, waarin men Vigo beschouwt als een koploper; zodanig, dat projecten die bestaan uit de ontwikkeling van ‘snelwegen op zee’ Europese fondsen zouden kunnen ontvangen.

De Galicische stad zou ook fondsen kunnen ontvangen voor het bevorderen van de spoorlijn verbinding; en de hogesnelheidslijn van Galicië is nu dan ook kandidaat voor deze financiering.


                                                           Corredor Europeo.
De zogenoemde corredor riojano (Rioja Corridor) die loopt tussen Castejón, Logroño en Miranda de Ebro zou ook Europese financiering kunnen ontvangen, net zoals het tracé Bilbao-Pamplona-Zaragoza-Sagunto.

De haven van Huelva en, in extensie, de spoorlijn Sevilla-Huelva blijven ook opgenomen in het akkoord.

De tunnel die Spanje met Frankrijk moet gaan verbinden via de Pyreneeën (behorend tot zogenaamde Centrale Corridor), blijft echter buiten beeld, maar die zou wel subsidie kunnen gaan ontvangen als men studies over het project verricht.

De huidige discussie geeft ‘dekking’ aan maanden van intensieve onderhandelingen tussen het Europese Parlement en de Raad, rondom de lijst met projecten die Europese subsidie gaan krijgen, zo hebben diplomaten aan de persmedia laten weten; en in principe verwacht men niet, dat deze nog aan grote wijzigingen onderhavig zal zijn.


                                                             Siim Gallas.
“We hebben drie jaar onderhandeld over deze routekaarten en voor mij is dit gesloten, hoewel er op een klein detail nog steeds een aanpassing kan komen, maar de routekaarten in hun geheel zijn voltooid,” zo heeft de vicepresident van de Europese Commissie en verantwoordelijke voor Transport, Siim Gallas, laten weten na afloop van de vergadering.

De regelgeving voor ‘Verbindt Europa’ kan pas definitief worden goedgekeurd als men ook de twee andere pilaren van het mechanisme heeft afgerond, die van energie en van de telecommunicatie, waarbij de laatstgenoemde een grote vertraging heeft opgelopen.

De Zevenentwintig  zijn  het er ook over eens, de Europese fondsen te verhogen, die een project kan ontvangen van de aanvankelijke voorgestelde 20% voor de algemene werken, tot 40% in  het geval die de onderlinge werking tussen de transportnetwerken verbeteren, zoals die, welke het mogelijk maken de breedte van de vía iberico (Spaans breedspoor, zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Breedspoor) aan te passen op het Europese netwerk, aldus Pastor.

De projecten zie de ‘zee-snelwegen’ bevorderen’ kunnen tot 30 subsidie krijgen en die, welke zijn opgenomen in het Sesar programma - wat zich richt op de verbetering van de efficiëntie in de luchtvaart - tot 50%.
connecting-europe_large.jpg
Resteert ook nog aan te geven, hoe men het geld zal gaan verdelen tussen de drie pilaren wat ‘Conecting Europe’ uiteindelijk zal gaan ontvangen, dat men in principe zal verhogen tot 5,5 miljard euro tegenover de eerder door de Europese Commissie voorgestelde 5 miljard euro.

Nogmaals; het uiteindelijke groene licht voor dit bedrag zal moeten wachten totdat men de onderhandelingen voor de EU-meerjarenbegroting 2014-2020 heeft afgerond.
kleurlogoCanarias.png 


Europese twijfels over
de Canarische waterstroomgebieden

Wegens het niet naleven van de richtlijn

SPANJE / CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 31 mei 2013 - Een van de advocaten-generaal van het Europese Hof van Justitie Unie is van mening, dat de milieurichtlijnen niet goed zijn overgebracht aan de deelstaten en deze niet de kwaliteit van het water garanderen. En hij heeft op donderdag 30 mei 2013 geconcludeerd, dat Spanje de Europese richtlijn voor water niet naleeft, door de bepalingen alleen op de 12 stroomgebieden toe te passen van enkele deelstaten, maar niet op de overige, waaronder Canarias.

De Spaanse Staat, die alleen de stroomgebieden tussen de deelstaten onderling regelt, heeft bepaalde regels uitgevaardigd, om de nationale wetgeving aan te passen aan de Europese, maar heeft geen besluit genomen over de stroomgebieden van de deelstaten, die afhankelijk zijn van de regionale overheden.
espaa-a-demarcaciones-hidrog_large.jpg

Op hun beurt hebben de deelstaten ook de noodzakelijk extra regelgeving niet overgenomen voor de 13 stroomgebieden die zich beperken tot het binnenland van hun grondgebied, aldus de uitleg van de advocaat-generaal in zijn conclusies.
Deze stroomgebieden zijn die van; Galicië Kust, Tinto Odiel, Piedras, Guadalete, Barbate, de Andalusische mediterrane, het Centraledeel van Catalonië, de Balearen, Gran Canaria, Tenerife, Fuerteventura, Lanzarote, La Gomera, El Hierro en La Palma.
168074-962-1176377170135-europe_large.jpg
In deze context, doet men aan het Europese Gerechtshof de aanbeveling, dat men hun indicaties in de meerderheid van de gevallen zal moeten volgen, waarbij men verklaart, dat Spanje niet voldoet aan haar verplichtingen, door zich niet aan te passen aan de communautaire regelgeving. In  dit geval, zal men het land tot aanpassing moeten verplichten volgens het bepaalde in de uitspraak en, als dit niet gebeurt, men de deur zal openen, dat Brussel economische sancties kan verlangen.

De Europese Commissie heeft aangegeven, dat men de richtlijnen voor de intercommunale stroomgebieden met vertraging aanpast, of weinig effectief, waardoor men niet echt de waterkwaliteit garandeert zoals bedoeld is in de Europese regelgeving. De EU-jurist bevestigt, dat de milieurichtlijnen de controle van afvalwater en het volgen van de toestand van oppervlaktewater laat heeft meegedeeld voor de wetgeving van de deelstaten, behalve in Catalonië, en dat men geen effectieve aanpassing garandeert op het EU Recht.

In deze context, doet men aan het Europese Gerechtshof de aanbeveling, dat men hun indicaties in de meerderheid van de gevallen zal moeten volgen, waarbij men verklaart, dat Spanje niet voldoet aan haar verplichtingen, door zich niet aan te passen aan de communautaire regelgeving. In  dit geval, zal men het land tot aanpassing moeten verplichten volgens het bepaalde in de uitspraak en, als dit niet gebeurt, men de deur zal openen, dat Brussel economische sancties kan verlangen.
kleurlogoCanarias.png


Canarias krijgt tot 2020
ruim anderhalf miljard euro meer van de EU

CANARISCHE EILANDEN - maandag 11 maart 2013 - De Canarische president, Paulino Rivero, heeft in Brussel het Canarische Plan voor Gebruikmaking van de Europese Structuurfondsen gepresenteerd. Daartoe heeft Rivero een ontmoeting gehad met de voor Regionaal Beleid verantwoordelijke EU-commissaris, Johannes Hahn.

2,3 miljard euro tot 2020
De directeur-generaal van Economische Zaken met de EU, Ildefonso Socorro, heeft de claim op het Fonds voor Regionale Ontwikkeling in de Ultraperifere Gebieden, evenals die  op het Cohesiefonds, al met al, voor de komende begrotingsperiode voor de Canarische provincie zelfs een verhoging genoemd van 1,7 miljard euro ten opzichte van de huidige begrotingsperiode, tot 2,3 miljard euro. Men komt tot dit bedrag, als men alle hulp samentelt, ook die voor de Landbouw en die voor de nieuwe maatregelen tegen de jeugdwerkloosheid.


De Canarische Minister president, Paulino Rivero; de Canarische minister van Industrie en Handel, Francisca Luengo, en de directeur-generaal van Europese Economische Zaken, Ildefonso Socorro, in Brussel.
Als de zevenjarige begroting wordt goedgekeurd, moeten de bedragen volgens richtlijnen van de Europese Unie ingezet worden voor de bevordering van een intelligente, duurzame en geïntegreerde economie.

Het Plan voor het Gebruik van de EU-fondsen tot 2020, dat Rivero aan EU-commissaris Hahn heeft gepresenteerd, richt zich sterk op het Toerisme, dat met 30% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) de sterkste tak van de economie op de Eilanden is

De Canarische Regering wil de toeristensector moderniseren, men wil renoveren, maar ook oude structuren laten verdwijnen en nieuwe bouwen. Zo moeten er weer nieuwe arbeidsplaatsen ontstaan in de bouwsector. Voorts voorziet het Plan, de Canarische economie verder te internationaliseren en Canarias, meer dan tot nu toe, als toegangspoort naar Afrika te vestigen.
kleurlogoCanarias.png


Brussel laat de Canarische tabaksindustrie
in rook opgaan

De Archipel mobiliseert zich tegen de EU-richtlijn
die de productie en de verkoop van tabak beperkt

Het Canarische Parlement vraagt wijziging van de Richtlijn
die betrekking heeft op 4.000 banen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 10 december 2012 - De Europese Unie zal op maandag 10 december 2012 weer een stap zetten in de goedkeuring van de Richtlijn voor Tabaksproducten; regelgeving, die de alarmbellen laat rinkelen bij de tabakssector op de Canarische Eilanden en bij die in de rest van Spanje.

De Europese Unie heeft het groene licht gegeven voor de voortgang van de behandeling van de Richtlijn bij de overige instanties van de EU, waaronder het Europese Parlement, waarbij de industrie en de wederverkopers erop vertrouwen, dat men deze richtlijn kan stilleggen, of op zijn minst wijzigen. In dezelfde lijn heeft de Canarische Regering een met algemene stemmen aangenomen resolutie naar Brussel gestuurd ter verdediging van de tabakssector en tegen de Richtlijn.
c617x266-estanco_large.jpg
Op Canarias staan ongeveer 4.000 rechtstreekse banen op het spel en een ontelbaar aantal indirecte arbeidsplaatsen welke gelieerd zijn aan de sectoren voor de distributie en verkoop van tabaksproducten. De tabaksindustrie is goed voor een bijdrage van 14% in het Bruto Binnenlands Product (BBP) van de Canarische Eilanden en genereert een productie die gewaardeerd wordt op 250 miljoen euro en een bedrag aan aankopen in andere sectoren, zoals die van etiketten en verpakkingsmateriaal, voor 162 miljoen euro.

De mobilisering tegen deze richtlijn komt niet alleen van de tabakssector, naar ook van de overheid, omdat veel Europese regeringen hun protest hebben laten horen tegen de verharding die de regelgeving laat zien voor wat betreft de tabak. In die zin, bevat de resolutie van het Canarische Parlement een deel van deze claims.

De regionale Tweede Kamer vraagt allianties met andere EU-lidstaten tegen de door de Europese Commissie aangekondigde hervormingen, die men met consensus van alle sociale en economische partners zal doorvoeren, met het doel, dat de richtlijn geen effect sorteert voor de concurrentie in de sector en zijn capaciteit arbeidsplaatsen te genereren en te behouden. Eveneens vindt men het verbod onterecht voor de gebruikelijke ingrediënten welke fabrikanten aanwenden in de fabricage van sigaretten.

Maar wat ongetwijfeld de meeste aandacht trekt is de schade die wordt toegebracht aan de distributie en verkoop van tabaksproducten in het etaleren en het promoten van het product op de verkooppunten. Als men de Richtlijn toepast zoals deze gepland is, zijn er op Canarias ruim 15.000 etablissementen die hier nadeel van ondervinden.
estanco-exp19-leganes-norte_large.jpg
Volgens ondernemers in de sector, zal het probleem op Canarias ernstiger zijn dan op het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje), vanwege de vrijhandelsmarkt, de tabak kan men verkrijgen in elk etablissement dat zich daarvoor aanmeldt. De aanpassing van de verkooppunten, om te voldoen aan deze regelgeving, veronderstelt een kostbare investering te zijn.

Een ander maatregel die een sterke polemiek oplevert en die meer nog de consument treft, is het mogelijk verbod op de verkoop van tabak via automaten. Op de Canarische Eilanden staan ruim 10.000 van deze automaten in bars en cafetaria’s en in andere toegestane verkooppunten.
i-de-contrabande-van-het-hart-tee-shirt-r901985785e504269ad6a140d7188ced6-f0czm-216_large.jpg

Contrabande
De tabakssector vestigt de aandacht op de voornaamste gevolgen die een dergelijke strenge en beperkende richtlijn kan veroorzaken, en dat is de toename van smokkelwaar. Voor de tabakshandelaren is het verbergen van het product in de estancos (sigarettenwinkels) en het verbergen van merken, “carte blanche geven aan contrabande met de behandeling van wederverkopers die een wettelijk door de Staat goedgekeurd product verkopen via overheidsconcessies.”

Volgens de gegevens die in de sector de ronde doen, is van 2009 tot 2012 de smokkel van 3 naar 15 % gestegen, hoewel in sommige gebieden dit cijfer is opgelopen tot 25% zoals in enkele Andalusische, Galicische en Catalaanse provincies.
dgrgrr_large.jpg
Maar niet alleen de gehele sector die direct of indirect is betrokken bij de tabak, ziet zich benadeeld, maar ook de overheidsinstanties via de accijnzen op het product. In het geval van Canarias, heeft de Canarische Regering twee jaar geleden een belast en voorziet men een belangrijk toename van de inkomsten, van ruim 100 miljoen euro. Op nationaal niveau, heeft de daling van de verkoop en de contrabande ervoor gezorgd dat de Staat een miljard euo minder inkomsten heeft, dan was voorzien en een richtlijn van deze aard zal ervoor zorgen, dat de inkomsten nog verder zullen kelderen.

De behandeling van de nieuwe regelgeving door de EU- organen zal in de loop van 2013 doorgaan en men schat in, dat deze van kracht zal worden bij de volgende Europese verkiezingen, die plaats zullen vinden in juni 2014. Gedurende de tijd die resteert, hopen veel Europese en Regionale regeringen en de gehele sector, dat de Europese Commissie de zwaarste bepalingen in het voorstel voor de Richtlijn zal beperken.
estancos-realizados-14g_large.jpg
Volgens de laatste gegevens is in de ontwerpregeling  niet een compleet verbod in de maak op het verschijnen van de merknaam op het pakje sigaretten. Het meest recente wat men weet, is dat de merknaam hooguit tussen de 20 en de 25% van de ruimte op de verpakking mag beslaan. Ook zouden er wijzigingen zijn in het etaleren en de verkoop van de sigarettenpakjes, hoewel de Europese Commissie niet ingaat op vragen over de ingrediënten en de afmetingen van de sigaretten.
kleurlogoCanarias.png


Spanje vraagt formeel om
miljardensteun voor banken

MADRID - dinsdag 4 december 2012 - Nu ook de verkiezingen in Catalonië achter de rug zijn, heeft Spanje niet langer gewacht en uiteindelijk - op maandag 3 december 2012 - toch  officieel om financiële steun gevraagd voor de noodlijdende banken in het land. Eerder al, was besloten, dat Spanje het geld zou krijgen maar daar moest eerst een formeel verzoek voor ingediend worden. In totaal zal 39,5 miljard euro naar de rekening van de Spaanse Nationale Bank worden overgemaakt. Het geld zal waarschijnlijk op 12 december 2012 naar Spanje komen. Wat Spanje met de ruim 39 miljard euro gaat doen wordt in dit artikel uiteengezet.

Het is geen verrassing dat Spanje dit geld ontvangt. In de zomer van 2012 heeft Europa uit voorzorg 100 miljard euro voor Spanje gereserveerd. Er was onderzoek nodig, om te bepalen hoeveel Spanje nodig zou hebben. Na maanden studeren blijkt dit nu 39 miljard euro te zijn.
wrrtrtgr_large.jpg
Spanje heeft het geld nodig, om de zwakke banken in het land te redden. De regionale spaarbanken hebben in de afgelopen jaren veel geld uitgeleend, vooral aan projectontwikkelaars. Toen de kredietcrisis zich eind 2007 aandiende, daalde de waarde van al die panden en projecten in sneltreinvaart in en moesten de bankinstellingen op zoek naar extra kapitaal, om die gaten te vullen.

De ruim 39 miljard euro zal niet rechtstreeks aan de bankinstellingen worden overgemaakt, maar gaat naar de Spaanse Regering, die het vervolgens doorsluist naar de Spaanse banken. Spanje had liever gezien, dat Europa het geld rechtstreeks aan de banken had overgemaakt, maar dit wilden landen als Duitsland en Nederland niet. De banken rechtstreeks helpen, kan volgens deze EU-lidstatenlanden pas dan, als er een overkoepelende Europese toezichthouder op de bankinstellingen komt en, die is er nu nog niet. Daarom blijft de Spaanse overheid verantwoordelijk voor het terugbetalen van het geld.

Voorwaarden
Vier Spaanse probleembanken moeten de helft van hun bankfilialen sluiten en duizenden medewerkers ontslaan. Ook moeten deze banken zich uitsluitend richten op kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf en aan particulieren.

Het is maar zeer de vraag, of het bij deze 39 miljard euro blijft; her bedrag, dat bedoeld is om de Spaanse banken te redden. De vraag  blijft, of de Spaanse overheid zelf snel noodhulp nodig zal hebben. Op maandag 3 december 2012 heeft premier Rajoy moeten toegeven, dat Spanje de begrotingsdoelen dit jaar niet gaat halen.

Spanje staat  er economisch nog slechter voor, dan eerder gedacht. De kans is dus nog steeds groot, dat de Spaanse overheid ook voor zichzelf nog een keer bij het Europese noodfonds moet aankloppen. En dan gaat het niet om tientallen miljarden, zoals nu, maar al gauw om honderden miljarden euro’s.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-47.jpg 


De EU zou subsidies voor Spanje met
20 miljard euro kunnen korten

BRUSSEL - zondag 18 november 2012 - Spanje kan in de komende zeven jaar bijna 20 miljard euro aan regionale subsidies van de Europese Unie verliezen ten opzicht van wat men momenteel aan subsidies ontvangt, als het begrotingsvoorstel voor de periode 2014-2019 wordt goedgekeurd wat is gepresenteerd door Herman van Rompuy, de voorzitter van de Raad van Europa, aldus hebben bronnen in de diplomatieke kringen bevestigd.

Van Rompuy heeft een korting gepland van 80 miljard euro in de aanvankelijke begroting van Brussel, in een poging de netto bijdragende landen tevreden te stellen en, om tijdens de Eurotop welke op 22 en 23 december 2012 plaatsvindt, overeenstemming te bereiken voor de meerjarenbegroting.


                                                 Herman van Rompuy.
De Spaanse Regering is ‘niet tevreden’ met het plan van Van Rompuy, en het lijkt Spanje niet acceptabel omdat de bezuinigingen zich richten op de twee belangrijkste begrotingsposten waarvan Spanje het meeste voordeel heeft: de structuurfondsen en het gemeenschappelijke landbouwbeleid. Volgens de eerste ramingen  zal Spanje ruim een derde verliezen van de regionale subsidies en 17% van de landbouwondersteuning.

Bovendien houdt het voorstel niet voldoende rekening met de situatie van de landen die het meest zijn getroffen door de crisis, zo geven de Spaanse autoriteiten aan. In het bijzonder, wordt de verdeling van de middelen berekend met inkomensgegevens 2007-2009, die nog steeds geen volledig beeld geven van de uitwerking  van de tweevoudige recessie. Van Rompuy biedt een herzieningsclausule in het financiële kader, maar geeft niet aan, welke zaken men zou kunnen heronderhandelen.

Het bevalt Spanje ‘allerminst’, dat men de het voorstel van Brussel in vergelijking met de huidige periode van 66% verlaagt naar 56% van het minimum volume wat Andalusië, Galicië y Castilla-La Mancha tussen 2014 en 2020 zouden ontvangen. Wel zal men specifieke subsidies ontvangen, hoewel lager en nog steeds moeilijk te becijferen voor Murcia, Canarias en Melilla, omdat deze gecatalogiseerd zijn als ‘overgangsgebieden’ (met tussen de 75 en 90% van het Bruto Binnenlands Product).

Vooral deze regio’s kort het voorstel van Van Rompuy €300,= tot €400,= aan subsidie per werkloze, welke voorzien is voor regio’s waar het werkloosheidspercentage boven het gemiddelde ligt; iets, wat de Spaanse Regering eveneens als oneerlijk beschouwt.

Omdat men in crisis is, zal Spanje gaan verlangen, dat men het tarief van de cofinanciering van de Europese fondsen (wat gemiddeld op 75% ligt) zal verhogen, omdat de regionale overheden moeilijk het resterende geld kunnen bijleggen vanwege de bezuinigingen.

In het plan van Van Rompuy is en van de voorstellen die de Spaanse Regering afwijst, dat men de regionale subsidies bevriest voor landen met een excessief tekort, dat niet voldoet aan de aanbevelingen van de EU. Men is van mening, dat het gaat om een “dubbele straf” en, dat het niet voldoet aan het tekort leidt tot het opleggen van boetes.

In elk geval blijven de Spaanse autoriteiten vasthouden aan de zin van onderhandelen over de EU-begroting, omdat dit slechts 1% vertegenwoordigt van het communautaire Bruto Binnenlands Product (BBP). Elke verlaging van de risicopremie zal al snel tot besparingen leiden van meer dan 20 miljard euro die op het spel staan. Bovendien zou Spanje voor het eerst netto bijdrager worden in de gemeenschappelijke schatkist en daarom is het voordelig de kosten te beheersen.

Weinig mogelijkheden voor een akkoord
De eerste discussie achter gesloten deuren op donderdag 15 november 2012 heeft laten zien, dat het voorstel van Van Rompuy aantoont, dat het moeilijk zal zijn een akkoord te bereiken op de top van de komende week. “Met wat er nu op tafel ligt, is het niet mogelijk een akkoord te bereiken” maken de geraadpleegde bronnen duidelijk.

De nettobetalers (Denemarken, Zweden, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Nederland en Finland, prijzen de voorgestelde verlagingen van de voorzitter van de Raad van Europa, maar eisen nog verdere kortingen.

De overige lidstaten hebben meegedeeld, dat de kortingen overmatig zijn in de cohesie (Spanje,  Portugal, Estland, Letland, Litouwen,  Polen, Hongarije, Slovenië, Bulgarije, de Tsjechische Republiek, Slowakije, Malta, Italië en Griekenland) en in de landbouw (Spanje, Portugal, Frankrijk, België, Oostenrijk, Slovenië, Bulgarije, Estland, Malta, Italië en Ierland).

Duitsland, Nederland, Finland en Denemarken houden vol, dat het plan van Van Rompuy een ‘goede basis’ is  voor het starten van de onderhandelingen, terwijl Spanje, Portugal, Frankrijk, Slovenië en Roemenië dit afwijzen als onderhandelingspunt.

 De Top van de komende week, begint om 20:00 uur op donderdag 22 november 2012, maar vanaf 10:00 uur bezoeken de Europese leiders het kantoor van Van Rompuy om hun eisen kracht bij te zetten. De Spaanse minister-president, Mariano Rajoy, heeft als ‘biechteling’ een afspraak om 18:00 uur.

Na de voltallige vergadering van donderdagavond, zullen op vrijdag 23 november 2012 de wederzijdse besprekingen hervat worden. De voorzitter van de Raad van Europa heeft de overige Europese leiders laten weten, dat hij een Top plant als een ‘conclaaf’ waar niemand weggaat totdat er ‘witte rook’ is voor de begroting, waardoor de vergadering verlengd kan worden gedurende de rest van het weekeinde.

Als men echter meteen vaststelt, dat een akkoord onmogelijk is, zal men de onderhandelingen snel kunnen stopzetten en voor begin februari 2013 een nieuw Europees Beraad bijeen kunnen roepen.
AAAAAAislas-canarias-84-99-49.jpg


Europese bescherming voor
‘Papas Antiguas de Canarias’

BRUSSEL - Allerheiligen, donderdag 1 november 2012 - De Europese Commissie heeft op woensdag 31 oktober 2012 ‘Papas antiguas de Canarias’ (‘Aloude Canarische Aardappelen’) toegevoegd aan de lijst met kwaliteitsproducten; ofwel, producten die een beschermende herkomstbenaming en bescherming van de Europese Unie (EU) genieten.

De Denominación de Origen ‘Papas Antiguas de Canarias’ (Oorspronkelijke Herkomstbenaming ‘Papas Antiguas de Canarias’) komt op de lijst met ruim 1.000 voedingsproducten van Europese kwaliteit, die vallen onder de EU-regels.


                                       Papas canarias (Canarische aardappelen).
Deze Canarische tuberkel is de eerste welke men erkend heeft als Denominación de Origen Protegida (Beschermde Herkomstbenaming) in Spanje, al bestaan er al wel  aardappels van het Península (Schiereiland = vasteland van  Spanje) met de erkenning en bescherming, van wat doorgaat als de  Identificación Geográfica Protegida (Beschermde Geografische Aanduiding),

Kwalitatieve Europese voedingsproducten zijn producten met een Denominación de Origen (DOP) (Oorsprongsbenaming); met een Indicación Geográfica Protegida (IGP) (Beschermde Geografische Aanduiding), of met de aanduiding: Especialidades Tradicionales Garantizadas (ETG)  (Gegarandeerde Traditionele Specialiteiten).
kleurlogoCanarias.png


Een groot “deken” aan zonnepanelen
gaat de vuilnisbelt van Salto del Negro bedekken

Binnen een jaar zullen de foto voltaïsche panelen
jaarlijks 441.000 kilowatt produceren

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 15 oktober 2012 - Een grote deken aan zonnepanelen zal de oude vuilnisbelt van Salto del Negro gaan bedekken, omdat de afvalstortplaats niet voldeed aan de milieueisen, is deze op last van de Europese Unie voorgoed gesloten, wat sinds zaterdag 13 oktober een feit is.

Het bedrijf, dat het milieucomplex van Salto del Negro beheert, heeft een jaar de tijd voor het bouwen van een installatie van zonnepanelen, die capaciteit heeft voor het produceren van jaarlijks 441.000 kilowatt, waarbij dan nog een windmolen geplaatst gaat worden die jaarlijks nog eens 110.000 kilowatt gaat produceren. Beide systemen, die worden aangevuld met kleinere zonnepanelen op de daken van ander gebouwen op het complex, zullen de energievoorziening gaan verzorgen voor het complex zelf, waarbij de productie gelijk zal zijn aan die van het energieverbruik van 1.2890 huishoudens.


Op de achtergrond, de op zaterdag 13 oktober 2012 voorgoed gesloten vuilnisbelt.

De minister van Milieuzaken, María del Mar Arévalo, van  het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran  Canaria, kwalificeert het als een historisch feit, dat de illegale vuilnisbelt gesloten is, omdat naar haar oordeel, “men een onomkeerbare weg is ingeslagen met betrekking tot duurzaamheid, als over een jaar de biogas-installatie begint te functioneren en men op de vuilnisbelten alleen restafval deponeert wat al behandeld is.”

Momenteel is de hoofd vuilnisbelt gesloten die geen waterdichte ondergrond had  en,  nu begint, zo merkt Arévalo op,, het stabiliseringsproces van de afvalberg, door het beheren van de gas-uitstoot en de gaswinning, die eindigt met het afdekken van de vuilnisbelt, wat voorzien is voor in de zomer van 2013.Vanaf het moment van afdekking, zal men beginnen met het installeren van zonnepanelen en windmolens.

Minister Arévalo bevestigt, dat als het complex eenmaal met volledig rendement zal functioneren men een einde zal maken, “aan het storten van afval zoals dit aankomt en begraven wordt,” hoewel ze erkent, dat het zeker nog een jaar zal duren voordat het zover is. Dat is de periode die men  voorziet totdat de infrastructuur klaar is, om te starten met afval-recycling.  

Na de sluiting van de hoofd vuilnisbelt, zal het afval van de hoofdstad van Gran  Canaria gestort blijven worden  op een tussentijdse vuilnisbelt, ondanks, dat men in 2007 er een aangelegd heeft voor verwerkt afval.
Arevélo legt uit, dat de hoofdstedelijke gemeente slechts 5% van deze tussentijdse vuilnisbelt in beslag neemt, “terwijl men het andere gedeelte prepareert; waardoor de andere 12 gemeenten  anderhalve maand lang moeten uitwijken naar Juan Grande, waarna men kan terugkeren.

Bovendien zal men een andere vuilnisbelt aanleggen die, samen met de tussentijdse, 4.700 m² oppervlakte zal hebben en die 17 jaar mee kan;  wat nog langer kan zijn,  als men recycling toepast.
kleurlogoCanarias.png


Sluiting van de veroordeelde vuilnisbelt

LAS PALMAS DE GRAN  CANARIA - donderdag 11 oktober 2012 -  De vuilnisbelt van Salto del Negro is nu gesloten. Het was de enige in Spanje zonder milieuvergunning die bleef doorgaan, van de elf welke op last van een vonnis uit 2010  van  het Gerechtshof in Straatsburg gesloten moesten worden. Twaalf van de dertien gemeenten die daar hun afval stortten, brengen dit sinds dinsdag 9 oktober 2012 naar Juan Grande, allemaal, behalve de hoofdstad.

Niet verzegeld, maar voor altijd gesloten. De afvalstortplaats van Salto del Negro ontvangt sinds dinsdag 9 oktober 2012  geen vuilniszakken meer van de 13 gemeenten die deze daar naar toe brachten. Zeven gemeenten brengen ze naar de afvalverwerking in Guía, waarna het restafval naar Juan Grande gaat. Vijf andere gemeenten storten rechtsreeks op de vuilnisbelt van het Zuiden en alleen de hoofdstad blijft storten op de tijdelijke stortplaats van het milieucomplex.


Een tractor verplaatst vuilniszakken op de vuilnisbelt van Salto del Negro, die nu definitief gesloten is.

De burgemeester van Las Palmas de Gran Canaria, Juan José Cardona; de president van het Cabildo Eilandbestuur, José Miguel Bravo de Laguna en, de directeur-generaal van Natuurbescherming, José Fernández, van de Canarische Regering, hebben een akte ondertekend, die bevestigt,  dat de afvalstortplaats gesloten is. Dit, om de  financiële boete te voorkomen welke de Europese Unie Spanje dreigde op te leggen vanwege het niet naleven van een vonnis uit 2010, dat de sluiting verordende van elf vuilnisbelten die niet beschikten over de voorgeschreven vergunning. Van de veroordeelde vuilnisbelten bleef alleen die op Canarias open, die van Salto del Negro.
kleurlogoCanarias.png


Crisis Spanje acuut probleem 
'Nieuwsuur' om 21:00 uur Canarische tijd

MADRID – donderdag 7 juni 2012 - Veel grote Spaanse banken zijn zo goed als failliet omdat de economie en de huizenmarkt zijn ingestort. Trekken de andere Europese landen, waaronder Nederland, de portemonnee om de Spaanse banken te redden?

 Het televisieprogramma ‘Nieuwsuur’ besteedt er vanavond aandacht aan: Nederand-2 om  NL-tijd: 22:00 uur (Canarische tijd 21:00 uur).

Premier Rutte is op donderdagavond 7 juni 2012 op bezoek bij zijn Spaanse collega Rajoy in Madrid. Hij spreekt er over het financiële en economische beleid in Europa en over de benarde situatie waarin de Spaanse banken verkeren. Met de verkiezingen in aantocht zijn de Nederlandse ogen gericht op deze ontmoeting. Veel kiezers zijn uiterst kritisch over de miljarden die Europa naar de zwakke eurolanden overmaakt. Het televisieprogramma ‘Nieuwsuur’ besteedt er vanavond aandact aan.
305229_large.jpg

Hogere rente
Normaal gesproken zou de Spaanse overheid de eigen banken steunen. Daarvoor moet Spanje geld lenen, want de overheid heeft ook geen geld in kas. Maar de beleggers op de financiële markten vertrouwen Spanje niet meer en vragen een steeds hogere rente. Dat is een probleem voor Spanje, maar ook voor de euro. Er komt een moment, dat de Spanjaarden die hoge rente niet meer kunnen betalen, net als Griekenland. En dat vormt een bedreiging voor de hele eurozone.

Noodfonds
Spanje kan een beroep doen op het Europees noodfonds, de EFSF, maar wil dit niet. Aan een lening van het noodfonds zijn strenge voorwaarden verbonden. De Spanjaarden staan dan onder curatele, net als bijvoorbeeld de Grieken. Spanje kampt met een enorme werkloosheid. Als ze onder curatele komen te  staan, kan de Regering bijna geen geld meer uitgeven.

Obama
Zelfs de Amerikaanse president Obama bemoeit zich er mee. Hij heeft de eurozone opgeroepen direct iets aan dit probleem te doen. Het laatste plan, volgens de Spaanse krant El Pais, is om de banken te steunen via een apart, Spaans steunfonds. Dan gaat er wel Europees geld naar de Spaanse banken, maar de strenge voorwaarden gelden alleen voor de banken en niet voor de hele Spaanse economie. Een compromis dus.

Zie Nederand-2 op donderdag 7 juni2 2012 om  NL-tijd: 22:00 uur (Canarische tijd 21:00 uur).

kleurlogoCanarias.png 


Europese Unie ziet geen prioriteiten voor
luchthavens Gran Canaria

BRUSSEL - zaterdag 24 maart 2012 - de 27 Lidstaten hebben op donderdag 22 maart een beleidsakkoord bereikt over de prioriteiten van projecten in het Europese Transportnetwerk die EU-subsidies zullen ontvangen; een lijst - die in zijn huidige versie - niet de luchthavens van Gran Canaria en Tenerife Sur omvat, waar de Spaanse Regering echter wel om gevraagd heeft.

Feit is, dat het akkoord is goedgekeurd met de tegenstem van Spanje wat heeft geëist, dat men op deze lijst infrastructuur opneemt zoals de Canarische luchthavens, de haven van Vigo en de Centrale Corridor.

 
Geen EU-prioriteit.

Wél EU-prioriteit:

 De Raad van Ministers van Transport van de Europese Unie ondersteunt het voorstel van de Europese Commissie (EC), die een kaart heeft opgesteld met de transportverbindingen die zij als meest relevant beschouwt en die, gefinancierd met geld van de EU, moeten zijn voltooid in 2030.


De verbinding Spanje-Frankrijk van de hoge snelheidstrein,
          gaat definitief niet door de Pyreneeën
lopen, maar via Barcelona en Baskenland:

Het voorstel van de CE bevat de tracé’s van de corridor Middellandse Zee-Atlantische Oceaan, evenals het Centrale deel (de hoek Algeciras-Madrid-Zaragoza, van waaruit men de verbinding legt met Frankrijk via het Baskenland en Catalonië), maar waarbij men een verbinding met Frankrijk via de Pyreneeën uitsluit.
kleurlogoCanarias.png


 

kaart_canaria-5-42.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--311.jpg

zon-98.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb