site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-272.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-62.jpg


25 tips om het koel te houden

25 graden of hoger?
25 kunstgrepen om het thuis, in de auto, en op het werk,
fris te houden

CANARISCH EILANDEN -  het gehele jaar door - 
csm_thermometer-tips-koel-780_dc913dd642.jpg

Eten & Drinken, geen ijsblokjes a.u.b.
1. Snakt u naar cola met een berg ijsblokjes? Niet aan toegeven: als reactie op een dergelijk koude plens schiet uw thermostaat onmiddellijk omhoog. Ook van hete thee gaat u harder gloeien. Lauwwarme kruidenthee is een betere keuze: daarvan krijgt u het een beetje warmer, waarop uw lichaam de temperatuur meteen naar beneden bijstelt.
2. Flink aan het bier bij de barbecue is niet slim. Alcohol heeft een uitdrogend effect, net als thee en koffie. Kunt u uw ochtend espresso niet missen, drink er dan een groot glas water naast.
3. Dagelijks twee liter water drinken is niet overdreven in tropische omstandigheden. Saai? Leuk het op met schijfjes citroen, limoen, sinaasappel of komkommer. Wat vers gesneden citroengras of gember erdoor is ook lekker.
4. Sla zware lasagne schotels en heftige moussaka's over: Dat moet u allemaal verteren en daar krijgt u het warm van. Neem ruim groente en fruit om uw zout- en vochtgehalte op peil houden - meloen, sla, tomaat, aardbeien, radijs, avocado en witlof werken extra verkoelend - en ga voor veel kleine hapjes op een dag (leve de tapas).
5. Een mooi excuus om sushi te bestellen: de oven en het fornuis maken het huis alleen maar warmer.
Op kantoor, plantenspuit paraat
6. Begin zo vroeg mogelijk op verzengend hete werkdagen. In de ochtend koelte is de concentratie scherper en de daadkracht groter. En met een dergelijk tropenrooster kunt u tegen drieën naar een schaduwrijk terras vertrekken .
7. Zet standaard een plantenspuit met water op het bureau. Regelmatig op gepaste afstand de trekker overhalen voor een reddende nevel.
8. Dag broeierig pak: kies voor linnen. Daarin blijft u koel en aangenaam. En zijn open schoenen 'niet gebruikelijk’, dan is suède het meest luchtige alternatief.
9. Een printer die de hele dag staat te loeien, geeft enorm veel warmte af. Tijdelijk naar een aparte ruimte verbannen?
10. Heel fijn die airconditioning, maar niet als deze op standje 'ijskoud' staat. Het verschil met de buitentemperatuur wordt dan te groot en daarmee ook de kans op verkoudheid. Ideaal gesproken staat een airco maximaal 5 graden lager dan de buitentemperatuur.
Thuis, tv en computer
11.
Bij gebrek aan luiken en zonneschermen is de beste manier om de zon buitenshuis te houden: ramen en gordijnen dichthouden. Doortochten doet u ’s morgens vroeg.
12. Wat te doen met hangkinderen als het thuis op een broeikas lijkt en het buiten ongezond warm toeven is? Dan blijkt het koele winkelcentrum ineens een top uitje. Filmpje pakken gaat ook prima samen met een hittegolf: donkerte, koelte en een ijsje in de pauze.
13. ‘Elk nadeel heb z’n voordeel’: De beste remedie tegen de hitte blijft, zo min mogelijk uitvoeren. Tranquilo dus;stofzuigen en ramen lappen uitstellen tot frissere tijden.
14. De computer en tv uitzetten - echt uit, dus niet op standby - scheelt onnodige warmte in huis.
15. Uiteraard werkt een luifel, maar natuurlijke zonwering is stukken sympathieker. Overweeg schaduw rijkje beplanting aan te brengen

Onderweg, stapeltje handdoeken in de auto
16. Buiten de deur bent u het koelst af in dun katoen. Een laagje en liever model 'flasdder' dan 'huid na'
17. Hoofd onder de kraan is niet nodig. Alleen uw polsen onder koud stromend water houden en uw hele lijf frist supersnel op.
18. Oude dametjes hebben het helemaal begrepen: paar druppels eau de cologne op een zakdoek of even sprayen met een tas verstuiver en u voelt zich direct verkwikt.
19. Geen haar in de nek scheelt klamme toestanden. Naar de kapper dus, of opsteken.
20. Perfecte noodvoorziening in snikhete auto's: flessen bevroren water en badstof handdoeken. Het water ontdooit snel, maar blijft lang koel. Handig: met een natgemaakte handdoek koelt u snel het stuur en de nek. Droge exemplaren zijn ideaal als hittebuffer op (plak)bekleding en in babystoeltjes.
Slapen, water in de vriezer
21. Hang natte was in de slaapkamer te drogen. Dat houdt de lucht vochtiger en koeler.
22. Leg een paar plastic flessen water of koelbox elementen in de vriezer. 's avonds zet u ze in een plastic teil in de slaapkamer. Draaiende ventilator ervoor: doe-het-zelf-airco.
23. Bij tropische temperaturen is een ijskoude douche aanlokkelijk, maar uiteindelijk krijgt u het er alleen maar warmer van. Lauw water maakt fris en rozig.
24. De beste methode om warme lucht uit de slaapkamer te krijgen en koele erin: Zet een raam een klein stukje open en laat een flinke ventilator in de deuropening richting gang blazen.
25. Warme lucht stijgt op dus uw zoon met hoogslaper kan zijn matras beter een paar dagen op de grond leggen. En is de slaapzolder een oven? Beneden op de bank slaapt het deze keer lekkerder.

Hoe houd u het hoofd koel?', vroeg Gran Canaria actueel’ aan lezers. Enkele tips:

  • Voeten in een teiltje water
  • Leg een nat gemaakt gastendoekje in uw nek en draai dat geregeld om. Van tijd tot tijd opnieuw nat maken onder de koude kraan.
  • 'Blijf zoveel mogelijk in de schaduw. Drink veel en voornamelijk water, dat hoeft niet zo koud mogelijk te zijn. Moet u naar buiten, neem dan een hoed of een paraplu mee.'
  • Thee zetten van verse mint en limoen. Koud laten worden in de koelkast. Grote bakken salade klaarmaken, zodat u niet hoeft te koken.'
    ZZZZislas-canariaslogo-kopie-91.jpg

aaaaakaart_canaria-38-64.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--500.jpg

zon-149.jpg