site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

00000LOGOMETBANNERGranCanariaActueel-18.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-119.jpg


Bewoners van Castillo del Romeral hebben voortdurend last van  stofwolken

SAN  BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 23 maart 2014 - Bewoners van de nieuwe woonwijk in Castillo del Romeral klagen over de ongezonde situatie waarin zij leven, vanwege de stofwolken waarbij het zand, dat waarschijnlijk afkomstig is van de breekinstallatie in de steengroeve, zich ophoopt in hun woningen.

Zij laten weten, het vermoeden te hebben, dat het zand afkomstig is van deze breekinstallatie in de Barranco (het ravijn) van Tirajana, waar zich bergen zand ophopen tot wel vijf meter hoog.
img_27176.jpg

“De situatie is onverdraaglijk als er wind staat, sommige bewoners hebben aerosol-spray nodig om te kunnen leven, we verblijven in huis met de ramen dicht, ” zo laat een van de getroffen bewoners weten aan de persmedia.
kiezel.png img_27177.jpg
 
De buurtbewoners hebben zich gewend tot de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, die in drie gevallen een schoonmaakploeg heeft gestuurd, die zakken vol puin heeft geruimd.
img_27178.jpg img_27179.jpg
Het beheer over de breekinstallatie heeft echter het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria. Om die reden, hebben de buurtbewoners een handtekeningenactie op touw gezet, om aan alle overheden te laten weten, waar dit zand vandaan komt.
kleurlogoCanarias.png


Kustzaken is begonnen met het herstel van
de twee natuurlijke zee-zwembadenin
Castillo del Romeral

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 19 november 2013 - De Demarcatie Kustzaken is begonnen met de werkzaamheden voor het herstel en het fatsoeneren van de zee-zwembaden in Castillo del Romeral.

De Gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft het groene licht gekregen van het Directoraat-generaal voor Duurzaamheid van de Kust en de Zee voor het restauratie-project van de twee zee-zwembaden in Castillo del Romeral, waarvoor men €51.000,= ter beschikking stelt.

De werkzaamheden zijn  in het weekeinde van 17 november 2013 begonnen en maken het mogelijk, het openbare gebruik van de maritieme recreatieruimte te herstellen en te fatsoeneren die momenteel - na 15 jaar zonder onderhoud - geheel vervallen zijn geraakt, zo heeft de wethouder voor Kustbeleid, José Carlos Álamo, laten weten.

De eb- en vloed-zwembaden beslaan een oppervlakte van 340 m² naast het Casa de Cultura. De voorziening beschikt over een grote ruimte om te zonnebaden en twee bassins van 50 en 45 meter breed, waar een groot aantal badgasten gebruik van kan maken. Hun herstel en fatsoenering zijn een pertinente eis van de wijkbewoners.

De geplande werkzaamheden bestaan uit het voorzien van deze twee zwembaden van vier roestvrijstalen trappen, een met een lengte van 2,4 meter, die verankerd zullen worden in de bestrating. Er komen trappen in het grote bassin en de andere in het kleine. Deze trappen maken de toegang tot het water mogelijk en heffen het grote hoogteverschil op in de bassins tussen eb en vloed.

Een van de grootste werkzaamheden, waarmee een aanvang is gemaakt, is het verwijderen van de laag kiezels die zich heeft opgestapeld langs de kust; en die op diverse plaatsen boven de randen van de zwembaden uitkomt en die tijdens stormweer in het zwemgedeelte terecht komt, waardoor er vanwege de verminderde diepte niet gezwommen kan worden.

Na de verwijdering van deze kiezel-laag zal men overgaan tot het uitbaggeren van de bassins, Al het uitgegraven materiaal zal worden vervoerd en verspreid over het nabijgelegen strand nabij de vissershaven, omdat het delfde samenstelling heeft.

Ook zal men de tegels en de betonnen platforms rond de zwembaden vervangen, die zijn momenteel zwaar aangetast door de weersomstandigheden en de getijden; deze zullen worden vervangen door betonnen muren die de beide zwembaden scheiden van de zee en die intensief gebruikt worden door sportvissers met hun hengels.


Macaronesië.

De zee-zwembaden van Castillo del Romeral zijn opgenomen op een lijst van zwemlocaties op Gran Canaria vanwege de goede microbiologische kwaliteit van het zeewater, zoals blijkt uit een studie welke is verricht door het Technologisch Instituut van Canarias en door de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria op de recreatie-wateren en kusten van Macaronesië
(zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Macaronesi%C3%AB).
kleurlogoCanarias.png


Castillo del Romeral:
Aangifte  stankoverlast rioolwater gevangenis

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA  - zondag 1 april 2012 - De Compromiso-fractie in het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana merkt serieus op, dat de Gemeente helemaal niets heeft gedaan en ‘nul actie’ heeft ondernomen, na een recent bezoek en een vergadering met de wijkbewoners en, dat daardoor Castillo del Romeral in de vergetelheid is geraakt.

In een persbericht verzekert Compromiso, “dat de mega-gevangenis is begonnen met het ‘produceren van afvalwater via de riolering’. Dit, gezien het feit, dat wijkbewoners die sport plegen te bedrijven in de omgeving van de gevangenis, klachten hebben ingediend bij de Compromiso-fractie vanwege stankoverlast die te wijten is aan de afvoer van fecaliën en, dat het meuren blijkbaar afkomstig is van de gevangenis.

 Castillo-del-Romeral-entrada.jpg

In die zin hebben de bewoners van Castillo del Romeral opgeroepen tot actie, vooral omdat het belangrijkste sportcomplex in een precaire toestand is, met toiletten zonder licht. Bovendien is er is geen openbare verlichting en ook ontbreekt het aan prullenbakken in de straten van de wijk.

CASTILLO-DEL-ROMERAL-1.png

 

 

 

 

 
 

 

Compromiso wil de regerende gemeenteraadsfractie PP-AV er aan herinneren, dat Castillo del Romeral behoort tot de gemeente die zij besturen en, “dat men niet door kan gaan met de wijk en zijn bewoners te vergeten;” waarom men verzoekt op te treden met de, de Gemeente ter beschikking staande middelen, om de problemen te verhelpen.
kleurlogoCanarias.png


 

aaaaakaart_canaria-38-132.jpg

000LOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--17.jpg

zon-232.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb