site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-kopie-kopie-20.jpg

6-63.jpg


Cabildo (Eilandbestuur) en Gemeente 
‘volledig’ tegen de steiger van de Faro

GRAN CANARIA - maandag 18 februari 2019 - De Gemeenteraad van San Bartolomé de Tirajana en het Cabildo (Eilandbestuur) van  Gran Canaria hebben aangekondigd, “dat ze fel gekant zijn tegen het uitbreidingsproject van de vuurtorenbreker van Maspalomas, en hebben  aanvraag ingediend bij de Kustafbakening van Canarias en het Ministerie voor Ecologische Overgang, Dismare Inmobiliaria SL, dat van plan is om toestemming te krijgen om het terrestrische maritieme openbare domein te bezetten met het doel om een project uit te voeren om de golfbreker met 220 meter uit te breiden met een economisch bedrag van 3,64 miljoen euro.

De regeringsgroep van de Gemeente heeft in een acht punten commissie op maandag 18 februari 2019 dringend opgeroepen tot de woordvoerders van alle fracties van het Gemeentehuis, "om hen te informeren over de zaak en hen persoonlijk op de hoogte te stellen van de beslissing". De burgemeester, Marco Aurelio Perez, zal de vertegenwoordigers van de fracties voorstellen dat zij zich aansluiten bij de afwijzing die de Gemeenteraad voorstelt om de dijk te verlengen en de sport pier in de vuurtoren van Maspalomas te installeren omdat dit wordt beschouwd als, "onnodig en mogelijk een milieuramp en landschapsarchitectuur, die de invloedssfeer van het gebouw dat als Bien de Interés Cultural (BIC) ( Cultureel Belang) wordt beschermd, kan schaden met de categorie van het monument."

empresa-promueve-2.jpg                                      Espigón del Faro van Maspalomas
Men voegt de aankondiging toe die unanieme steun van de politieke groeperingen van de stad nastreeft voor "de gemeenschappelijke formulering van een institutionele motie van publieke afwijzing van de vorderingen om de dijk uit te breiden", evenals een buitengewone plenaire zitting deze week voor de goedkeuring van institutionele motie van afwijzing.”

De bedoeling van de regeringsgroep is dat de genoemde institutionele motie, "het brede volksgevoel van de buurt van deze gemeente opneemt, bij het schrijven en argumenteren van zijn overwegingen een duidelijk uitdrukkelijk en formeel verzoek aan de Canarische  regering, de afbakening van Costas de Canarias en het Ministerie voor de Ecologische Transitie, zodat ze het ingediende verzoek afwijzen, en weigeren met de bedoeling de vuurtoren dam van Maspalomas uit te breiden voor een sport pier ".

De regeringsgroep is ook bedoeld, "om de institutionele beweging door de fracties van de Corporation overeengekomen  documenterend toetreedt tot de formele administratieve klacht dan de stad te leggen aan de Coastal de Canarias" en institutioneel die beweging "wordt verheven tot de regeringen van de Cabildo Insular van Gran Canaria en alle Gemeenten van dit eiland, zodat in zijn bereidheid om de publieke opinie van de inwoners van deze gemeente en de burgers van geheel Gran Canaria ondersteunen, ook het document, goedgekeurd in al hun zakelijke, en ook presenteren als hun eigen eis, voor de Coastal geleden als een manifestatie van krachtige afwijzing van het specifieke bedrijfsinitiatief dat tot doel heeft om de economie af te doen met de meest directe milieu, etnografische, en schilderachtige omgeving van Faro, die ligt naast de duinen van Maspalomas als één van de meest karakteristieke toeristische iconen  en vindplaats in Zuid  Gran Canaria."

Claims van het Cabildo (Eilandbestuur)
Ondertussen legde het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria vervolgens een verklaring af op dezelfde lijn.
Het insulaire bedrijf is ook "botweg" gekant tegen het voorstel, waarin staat, "zodat er bewijs is van het sociale alarm dat rondom dit voorstel is ontstaan."
Verklaart de instelling, voorgezeten door Antonio Morales ,dat dit initiatief "niet is opgenomen in het Insulair Plan van Afstemming en ook niet beantwoordt aan de behoeften van het milieu, afgezien van een sterk milieu- en landschapseffect, voor wat de Insulaire Instelling vertaalt dat verder dan als hij deze mogelijkheid niet overweegt of deelt, verwerpt hij het frontaal ". Het geeft ook aan dat het ook de bijbehorende beschuldigingen zal presenteren.

000logo-kopie-118.jpg

 Het Museo Finca Condal
organiseert een bijeenkomst van
Urban Sketchers

 De deelnemers zullen de meest opvallende ruimtes van het centrum, naar het natuurlijke lokken

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 25 januari 2019 - De Finca Condal de Juan Grande organiseert op zaterdag 26 janaurai 20191een bijeenkomst van Urban Sketchers waarin deelnemers hun ruimtes en faciliteiten naar de natuur brengen. Dit model verzamelt tekeningen die ter plaatse worden gemaakt, binnen of buiten, direct vastleggend wat rondom is, volgens het manifest van de organisatie Urban Sketchers van Gran Canaria.

De vergadering zal worden bijgewoond door meer dan 30 mensen, die op papier de meest opvallende ruimtes van het interieur en de buitenkant van het Finca Condal Museum zullen fotograferen. Deze bepalingen weerspiegelen de geschiedenis van de laatste 500 jaar van Gran Canaria gedocumenteerd in zijn zalen. Het evenement vindt plaats vanaf 10.00 uur.
5555-1.jpg
       
Het Museo Finca Condal organiseert een bijeenkomst van Urban Sketchers.
Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven en deelnemen door de toegangsprijs voor het museum te betalen, inclusief een rondleiding en een proeverij van kazen van het eiland en wijnen van de Vega Grande wijnmakerij. De bijeenkomst wordt georganiseerd door Pedro Villarrubia en Rosa Fey, directeur van het Finca Condal Museum.

000logo-1240.jpg


Vandalisme in het El Tablero-park dat twee weken geleden werd geopend

De gemeenteraad veroordeelt de onbetrouwbaarheid na talrijke schade afgelopen weekeinde

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA – woensdag  2 jamuari 2019 - Het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana hekelt het vandalisme dat is gepleegd tijdens het laatste weekeinde van 2018  in het nieuwe Recreatie Sportpark van El Tablero, dat ongeveer twee weken geleden open stond voor lokaal gebruik en dienstverlening. Dit openbare vrijetijdsgebied en recreatiepark is het eerste van de Gemeente met privébeveiliging. Gewelddadige en onbeschaafde acties tegen het meubilair van de installatie hebben 's nachts plaatsgevonden, na de sluiting van het park.

Daden van vandalisme, gepleegd in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 december 2018 , hebben verschillende elementen van kinderspelen beïnvloed, behalve de houten omheining die een van de recreatiegebieden afbakent en ook de cabine waarin het schoonmaakmateriaal van de hele omheining wordt bewaard.
parque-deportivo-recreativo-el-tablero-1.jpg
                               
Een wachter bewaakt het recreatiepark van El Tablero.
"We maken ons ernstig zorgen over deze scherpzinnige en vandalistische actie die opzettelijk poogt een Gemeentelijke bron aan te pakken die een zeer goede en veelvuldige acceptatie heeft en die in dienst werd gesteld na een grote economische investering om hem waakzaam te houden. Met zulke slechte bedoelingen zijn mensen die over het veiligheidshek zijn gesprongen die de buitenrand van het park omringt. Dit is een zeer pijnlijke en te melden actie die alleen de grootste publieke afwijzing verdient, " zegt de wethouder van Parken en Tuinen.

Internnationale omgeving
De nieuwe voorziening van openluchtrecreatie genoten door de buren van El Tablero, met een oppervlakte van ongeveer 9.000 m², is een intergenerationele omgeving die verschillende gebieden biedt voor spellen en sport- en recreatieve activiteiten voor verschillende leeftijden, zelfs met bio gezonde circuits . In die zin herbergt het een multifunctionele voorziening voor het beoefenen van basketbal, handbal, en voetbal; sportuitrusting, fietscircuit compatibel met de praktijk van het schaatsen, kinderspeelplaatsen geschikt voor kinderen van 2 tot 6 jaar en van 6 tot 12 jaar, een picknickplaats en schaduwrijke rust met olijfbomen, en een dienstruimte en toiletten. De locatie is ontworpen als een duurzaam park, met kunstgrasvelden waarmee irrigatiewater kan worden bespaard.

Bezorgdheid
Dit is niet de eerste keer dat de Gemeenteraad de inwoners van de gemeente waarschuwt voor het plegen van criminele daden van vandalisme in openbare parkvoorzieningen. In mei en juni 2018 toonde het Gemeentebestuur zich bezorgd over de aanvallen en kwaadwillige schade geleden door verschillende standbeelden in het beeldenpark van Parque de la Paz en de openbare toiletten van Parque Urbano del Sur en ook het multifunctionele park van San Fernando.
000logo-kopie-118.jpg


Las Burras vol met dode vissen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 5 december 2018 - De ochtend zonaanbidders ontmoetten op maandag 3 december 2018 de oever van het strand vol met  dode vissen.

Het strand van Las Burras is ontwaakt met de kust vol dode vissen waarvan de oorzaak en de leeftijd onbekend zijn.
preview_m-62.jpg
                                                                 VIDEO:
https://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/12/04/159373/aparecen-peces-muertos-playa-burras-1_p.mp4

Het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana heeft aangifte gedaan bij de Guardia Civil, omdat ze denken dat dit te wijten kan zijn aan lozingen door vissersboten die langs de kust varen.
000logo-1058.jpg


Het Parque Sur is op woensdag 24 oktober 2018 gesloten voor het uitroeien van de rattenplaag

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 24 oktober 2018 – Het Gemeentebestuur van  San Bartolomé de Tirajana heeft een ingreep gedicteerd voor woensdag 24 oktober 2018, die het Urban Park in het Zuiden zal sluiten om te fumigeren (vergassen)  en de rattenplaag, waaronder de ontspanningsruimte lijdt, probeert te elimineren.

De beslissing is bepaald na het tumult dat de laatste dagen op de sociale netwerken door een video, waarop de dagelijkse aanwezigheid wordt gezien van deze knaagdieren in de buurt van de vijver.
4903_ratas.jpg
                                       Roedores (knaagdieren) in het Zuidelijke Park.
                                                                       VIDEO:
                                                  https://youtu.be/ymlPf70vCSA
Het feit dat er op  vrijdag 26 oktober 2018  een gastronomisch evenement zal plaatsvinden in het Parque del Sur, is iets dat de klachten en kritiek op Facebook heeft vergroot, men verzoekt eerst " het park te ontratten, evenals afvalwater en andere gebieden schoon te maken," van de gemeente waar niet vaak wordt schoongemaakt. "
000logo-685.jpg


Silva, Cordial, en Del Castillo,
bouwen 87 luxe woningen in Santa Águeda

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 22 oktober 2018 - De bedrijven vormen een maatschappij om deze grond van San Bartolomé de Tirajana te ontwikkelen.
silva-cordial.jpg
Silva, Cordial, en Del Castillo bouwen 87 luxe woningen in Santa Águeda.
000logo-661.jpg


San Bartolomé beboet 340 onbeleefde activiteiten met bijna € 91.000,=

Het Gemeentebestuur beboet bijna
vijfhonderd disciplinaire procedures
wegens niet-naleving van de gemeenteverordeningen
over het bezit en gezag;
over: Dieren, straatreiniging, en burgerlijke samenleving

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA -vrijdag 21 september 2018 – De gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft in de afgelopen zes maanden ongeveer 500 gemeentelijke en economische boetes opgelegd voor inbreuken op gemeentelijke verordeningen die het samenleven en burgerlijk gedrag, straatreiniging, en afvalinzameling reguleren, en voogdij over dieren, onder anderen.

Van dat aantal sancties, hebben ongeveer 340 al hun corresponderende dossier volledig geformaliseerd, en hebben ook het noodzakelijke decreet van het gemeentebestuur, via Valora, het publiek-autonoom orgaan voor belastingbeheer en boetes, om de betaling te verzamelen, met een totaalbedrag van €90.823,73.
2373_paseo.jpg
De meeste van die tuchtprocedures welke door deze Gemeenteraad worden bevolen, reageren op klachten over grote flessen of het gebruik van alcoholische dranken in openbare ruimten in het toeristische gebied, waardoor anderen overlast en nadeel veroorzaken (86), en voor de frauduleuze en verboden massage-beoefening, uitgevoerd zonder een veiligheidsfilter of sanitaire bescherming, vooral niet voor toeristen die hangmatten gebruiken op de stranden van Playa del Inglés, Las Meloneras, en Maspalomas (88).

Andere aanzienlijke boetes zijn opgelegd aan illegale straatverkoop van namaakproducten (handtassen, brillen, horloges...), allerlei sierraden en zelfs dranken en voedsel (68) in de omgeving en pleinen van de winkelcentra Varadero, Oasis, Yumbo, Anexo, en Sandía, maar ook op andere gebieden zoals de Paseo de La Charca en verschillende avenidas (lanen) van het toeristische gebied.

Voor de honde
Ondanks de vele problemen die dit bewakings en controleapparaat met zich meebrengt, legt de Gemeenteraad ook speciale nadruk op sancties tegen hondenbezitters die zich niet houden aan het beheer en verordeningen van dieren. De tweede beboeting van 65 zaken die al volledig beschikbaar zijn, met boetes die uiteenlopen van €150,= tot €3.005,= zijn voornamelijk te wijten aan het onbeschaafde gedrag van de eigenaars die de ontlasting van hun huisdieren niet verzamelen, het bezit van gevaarlijke honden zonder een vergunning; de ongeoorloofde en illegale verkoop van dieren, en het uitlaten van deze zonder snuit-net, zonder koord van weerstand, of zonder hun inschrijving in de gemeentelijke administratie.

Zowel in het toeristengebied als in de buurtcentra legt de Gemeenteraad ook bijzondere nadruk op stadsreiniging. Heeft in dit verband al de verzameling van tie boetes van €300,= per stuk verwerkt voor het storten van huishoudelijk afval op de openbare weg, buiten de zelfsluitende en/of gestandaardiseerde containers, en buiten de uren vastgesteld door gemeentelijke voorschriften. Onder deze bestanden vallen twee andere op, het lozen van afval in het afvalgebied, en de selectieve niet-ophalren door een commercieel bedrijf, bestraft met €3.005,= elk.

Lawaai, morsen, schade aan straat-meubilair
Onder de boetedossiers geopend door de Gemeenteraad ook zes ogestelde door lawaai en verstoring van de rust en de rust van de buren, beboet met €120,=, en nog eens acht van €300;= voor de belemmerende bezetting van de openbare weg; plus nog eens 15 boetes voor toeristische intimidatie met het handlezen.

De niet naleven van de gemeentelijke verordeningen heeft ertoe geleid dat de Gemeenteraad boetes heeft opgelegd zo verschillend als het parkeren van voertuigen op straat, te koop, huur, en publiciteit; de bezetting van de straat door het parkeren van motorhomes; het ongecontroleerd storten, of dumpen van snoeimateriaal; het voeren van duiven in openbare ruimtes; en ook intimiderend bedelend gedrag georganiseerd op een dwingende en obstructieve manier voor gratis openbaar vervoer in de openbare ruimte; de organisatie van balletje-balletje spelletjes, en het oneigenlijke en schadelijke gebruik van installaties en straatmeubilair.

In het totaal van 338 boetedossiers die zijn verwerkt, zijn er ook 16 met boetes betreffende de ontlasting en het urineren in openbare ruimten en op openbare wegen, met name aan de achterkant van het Centro Cultural Maspalomas, op de Avenida Alejandro del Castillo, en de Paseo Costa Canaria. .

Het doel
Het gemeenteraadslid op het gemeentelijke gebied van de Gemeentelijke Diensten, Territoriale Planning en Milieubeleid, Fernando González Montoro, benadrukt, “dat de Gemeenteraad geen doel heeft om met de instructie, deze boetedossiers te verzamelen, maar het doel heeft van het afdwingen van de verordeningen die bedoeld zijn als voorstander van een groter en beter nabuurschap. Het zou ideaal zijn voor openbare besturen, om onbeschaafd gedrag niet te bebeoten, omdat dat zou betekenen dat de buren als geheel een hogere kwaliteit van leven genieten in hun woonomgeving en sociale omgeving. Bovendien zou het ook een besparing betekenen voor de Gemeenteraad, want men mag niet vergeten dat de instructie van deze boetedossiers overheids-tijd en personeel in beslag neemt," zegt hij.
000logo-354.jpg


 San Bartolomé verlicht de helling van El Veril
met de installatie van 62 straatlantaarns

De Gemeenteraad zal twee stuwdammen herstellen bij de toegang van Risco Blanco naar El Molino en La Sabina

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 7 augustus 20'18 - Het Gemeentebestuur  van San Bartolomé de Tirajana verlicht de drie baaien tussen het strand van El Cochino en het winkelcentrum Annexo I van Playa del Inglés, in de buurt van El Veril, om de veiligheid in dit kustgebied van de gemeente te garanderen, zoals begin augustus 2018 is goedgekeurd. tijdens de Gemeenteraadsvergadering die overeenkomt met de maand juli. Hiervoor zal het Gemeentebestuur een netwerk van 62 LED-straatverlichting installeren, die naast de kustmuur en op monolieten, strategisch op de heuvel worden geplaatst. De installatie van de nieuwe verlichting zal dit toeristengebied van de gemeente  mooier maken.

De uitvoering van dit project, waarvan het budget €320.000,= bedraagt, zal mogelijk zijn na een budgetwijziging die de Gemeenteraadsvergadering begin augustu8s 2018  heeft goedgekeurd om €127.500,= te benutten van verliezen van andere economische onderdelen die niet worden gebruikt in de diensten van Limpiezas de Playas, Bomberos, en  Protección Civil, zonder deze gebieden te schaden.
playitas-nuevas3.jpg
                   Inhammen tussen het strand van El Cochino en Anexio.
Tijdens de Gemeenteraadsvergadering heet het Gemeentebestuur  ook een budgetwijziging goedgekeurd van €246.334,= om toe te wijzen aan de reparatiewerkzaamheden van twee stuwdammen op de toegangsweg van Risco Blanco, voor de de betalingen van El Molino en La Sabina. Beide infrastructuren werden beschadigd na de regen van afgelopen winter en lieten de bewoners van het gebied geïsoleerd achter. In dit geval is het gewijzigde bedrag afkomstig van economische kredieten die betrekking hebben op vacatures in het Tirajana-Gemeentebestuur  

De Gemeenteraadsvergadering heeft ook het groene licht  gegevem voor de samenwerkingsovereenkomst die is ondertekend door het Gemeentebestuur  en de Universiteit van Las Palmas van Gran Canaria (ULPGC) voor de organisatie en viering van de  VI edición del Foro Internacional de Turismo Maspalomas Costa Canaria.
000logo-63.jpg


De werken zijn toegekend aan Global Services Maspalomas
voor een bedrag van €196.839,=

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 18 juli 2018 - De Gemeente San Bartolomé de Tirajana zal de verbetering en opknapbeurt van de wandelpaden in het Parque Urbano del Sur met een besparing van meer dan €83.000,= uitvoeren, door toekenning van de uitvoering aan Global Services Maspalomas SL voor €196.839,=.

Aan de openbare aanbieding stelde de Gemeente de enige voorwaarde om de meest voordelige financiële  offerte uit te brengen voor de openbare belangen van de Gemeente, en  werden er, naast de winnaar, offertes uitgebracht door:
- Surhisa Suárez e Hijos SL,

- Petrecan SL,
- Lopesan Asphalts and Constructions SA,
- Bloquia Canarias SL,
- Infraestructuras Deportivas Canarias SL.

ayuntamiento-mejora.jpg     Jongeren wandelen, en genieten van de schaduw van een boom in het Parque Urbano.
De werken zijn gericht op het verbeteren en herstellen van de 1.440,4 vierkante meter van het fietspad en de 5.273 meter van het jogging-circuit. Naar schatting zullen de werken een voltooiingsperiode van ongeveer twee maanden hebben.

De conditionering van deze twee die door het stadspark lopen, speelt in op de behoefte om de staat van de installatie te verbeteren en te behouden. Op dit moment is het oppervlak van beide routes op vele gedeelten  behoorlijk verslechterd als gevolg van het verstrijken van de tijd en vooral het enorme dagelijkse gebruik door talrijke atleten en bezoekers van het park

De werken die de Gemeente plant voor de bestrating van beide paden zijn gericht op hun efficiëntie en om meer veiligheid te bieden aan het verkeer, tegelijkertijd met een meer esthetische afwerking. De werken omvatten de sloop van de asfaltverhardingen en de opgraving en nieuwe verdichting van de stukken land in slechte omstandigheden. Ook het verwijderen van de defecte stoepranden en de afwerking van de zijkanten met rustieke bestrating van het fietspad, die in het groen zal worden afgewerkt, en stoepranden op het jogging-circuut, die in oker worden afgewerkt.

Voortdurende verbeteringen
Het Gemeentebestuur van burgemeester Marco Aurelio Pérez - stichter en promotor van de bouw van het park, bijna twee decennia geleden - heeft sinds 2012 veel onderhouds- en renovatiewerkzaamheden uitgevoerd in dit recreatiecomplex, het grootste en meest gebruikte deel van de gemeente.
Deze verbeteringen, die een investering van bijna één miljoen euro met zich meebrachten, omvatten de complete vernieuwing van de omheining en alle poorten van de omheining; de vervanging van toegangshellingen; de elektrificatie en uitbreiding van het auditorium; de installatie van een videobewakingssysteem; de installatie van twee zelfreinigende roestvrijstalen toiletten, het repareren en bijwerken van de watertanks en het irrigatiesysteem; de verbetering van de straatverlichting en de zitbanken, en de conditionering van het paden-netwerk.
De Gemeenteraad is ook van plan de herinrichting van het meer uit te voeren, waarvoor het een budget van 700.000 euro heeft begroot.
000logo-33.jpg


De Zweedse ambassade bezoekt
de traditionele bestemming van Zweedse toeristen

De diplomaat, Lars Hjalmar, en de concul, Dunia Cubas, hebben de toeristenplaats bezocht, om in werkelijkheid
de situatie te kennen van een van de favoriete plaatsen
van de Zweden in Spanje

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 17 maart 2018 - Met: “Een groot genoegen om me in Maspalomas te bevinden in San Bartolomé te Tirajana, dat een zo geliefde plaats is voor mijn  landgenoten,” verscheen voor de burgemeester van de toeristisch gemeente, Marco Aurelio Pérez,  de Zweedse  ambassadeur in Spanje, de diplomaat Lars Hjalmar Wide, vergezeld door de nieuwe consul Dunia Cubas, met als doel een van de favoriete bestemmingen van de Zweden in Spanje te kennen, zoals Maspalomas-Costa Canaria.

De diplomatieke delegatie, die de Canarische Eilanden bezocht, kende een aantal historische en statistische aspecten van de Zweedse kolonie in het voorkeursgebied de toeristenwijk  San Agustín, waar deze kolonie  in het begin van de jaren zestig is opgericht in de nasleep van de eerste hotel- en niet-hotelcomplexen van het gebied, zoals Nueva Suecia, Los Caracoles, en de hotels Folias en Costa Canaria, die - onder andere - pioniers waren.
recepcion_embajador_sueco_en_espana-1.jpg
                                De ontvangst van de Zweedse ambassadeur in Spanje.
index-89.jpg
Bovendien is er sindsdien en tot op heden in het gebied een Zweedse kerk, is er een zonnewijzer gebouwd als een kenmerkend beeldhouwwerk van de plaats, is er sindsdien een massagecentrum en een medisch centrum, en tegenwoordig, sinds 2011, een beeldhouwwerk met het beroemde  Caballo de Karelia (Karelisch trekpaard = het Finse trekpaard, zie: http://paarden-encyclopedie.clubs.nl/nieuws/detail/253519_beschrijving-van-het-ras-fins-paard ) als erkenning van de Zweden als ondernemers van het Europese toerisme naar San Agustín, Maspalomas, op Gran Canaria, waar momenteel ruim 500  Zweedse onderdanen zijn, volledig geïntegreerd en deelnemend aan een veelheid van lokale activiteiten.

De officiële ontvangst is afgesloten met de uitwisseling van geschenken door beide partijen; een aantal werken van Pepe Dámaso, door de Gemeenteraad; en een kopie van een Zweedse misdaadroman, "die een beeld geeft, van een deel van Zweden", door  de Scandinavische diplomatieke zijde, met het gezamenlijke doel van het behoud en de intensivering van de betrekkingen.

zzzzIslas-canariaslogo-kopie-202.jpg


De Gemeente gebruikt 24,5 miljoen
van het begrotings-overschot aan diensten,
en voert werken uit

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA: - zaterdag 3 maart 2018 - In de Gemeenteraadsvergadering van  San Bartolomé de Tirajana  zijn de begrotingswijzigingen goedgekeurd betreffende het overschot van de begroting van 2017, voor o.a. noodzakelijke investeringen in bejaardentehuizen, de panorama-lift van het Winkelcentrum Anexo II, de verbouwing van de  atletiekbaan, en de herstelwerkzaamheden aan de Zeeboulevard van Meloneras, het Plein bij de Faro (Vuurtoren) van  Maspalomas, de trap van Playa del Pirata, en het kenmerkenede plattelandshotel ‘La Hacienda del Molino’.

De Gemeenteraad van San Bartolomé de Tirajana zal de iets meer dan 24,5 miljoen euro  overschot aan het einde van het begrotingsjaar 2017 gaan besteden aan de lopende uitgaven die nodig zijn voor het dagelijkse van het Gemeentebestuur; en, vooral, voor talrijke openbare werken die als noodzakelijk worden beschouwd, zoals de bouw van het eerste Residencia de Mayores (Bejaardentehuis) van deze gemeente.
Ayuntamiento-de-San-Bartolom-de-Tirajana.jpg
              
Het Ayuntamiento (Gemeentehuis) van San Barolomé de Tirajana in Tunte.
Ayuntamiento-de-San-Bartolom-de-Tirajana-Tuntemmm.jpg

Het investeringsvoorstel is geschetst door twee budgetwijzigingen die op vrijdag 2 maart 2018 zijn goedgekeurd door de coalitie PP-AV, met de onthouding van de raadsleden van de oppositie (PSOE, NC en SBTP). "Beide wijzigingen, voor een totaalbedrag van €24.560.335,28worden als noodzakelijk  beschouwd om onderdelen  aan te vullen die zijn bedoeld om te voldoen aan eisen en behoeften die niet kunnen worden uitgesteld."

Van deze twee budgettaire wijzigingen zal €4.868,51,60 worden toegewezen aan lopende uitgaven voor de dagelijkse exploitatie van openbare diensten, en een totaal van €19.691.823,68 aan investeringen in infrastructuurwerken, zowel voor de oprichting van nieuwe openbare werken, als voor de reparatie en renovatie van oude infrastructuur.

Van deze infrastructuurprojecten is de belangrijkste investering de aanvangs-investering van drie miljoen euro welke het Gemeentebestiir wil gebruiken om de bouw van hjet eerste openbare en gemeentelijke bejaardentehuis  te bevorderen voor de bevolking van San Bartolomé de Tirajana, waar de vraag naar deze familie-dienstverlening toeneemt.

Investeringen van begrotingsoverschotten
Tot de meest opvallende investeringen behoren, onder andere:
- de verwerving van elementen voor de vervanging van speelplaatsen (€380.000,=),
- de aankoop van strandmeubilair voor de stranden (€149.987,42)
- de aankoop van machines, faciliteiten en uitrusting voor sportfaciliteiten (
€514.992,31),
- de bouw van bushokjes voor bushaltes (€120.000,=),
- de financiële overdracht aan de Agglomeratie Middelhoog-gebergte (€679.051,=)
- de vernieuwing en verbetering van het openbare plein
   nabij CEIP Pepe Monagas in El Tablero (€488.000,=);

- de vernieuwing van het Plaza del Faro de Maspalomas (€400.000,=);
- de vernieuwing van de Urbanización (Woonwijk) ‘Los Jardines’ (€708.758.72);
- de Panoramalift van Winkelcentrum Anexo II (€480.000,=);
- de vernieuwing van de Zeeboulevard van Meloneras (€500.000,=);
- de verbouwing van het plein en de van San Fernando (299.863,44 euro);
- de dakbedekking op het Plaza de El Tablero (€300.000,=);

- de uitvoering van nieuwe asfalterings-, herbestrating- en straatreparaties (2,5 miljoen euro);
- het parkeerterrein van Playa del Águila (€240.000,=);
- het Industriegebied van El Tablero (€480.000,=),
- de verbetering van de toegangstrap naar Barrio Chico (€100.000,=);

- de hervorming en conditionering van het fietspad op de
   Avenida Touroperador TUI (€439.525.45);

- het herstel van de Pirate-strandtrap bij Playa del Águila (€800.000,=);
-
het herstel van autocompactadores (afvalcontainers)(€190.000,=);
- de verlichting van Playa del Veril-Bijlage I (€320.000,=),
- de verlichting van de GC-500 op het traject
  Paraíso Maspalomas-kruispunt Viuda de Franco (€431.360,67)
- het herstel en verbetering van het Parque Urbano del Sur (Zuidelijk Stadspark) (€700.000,=);
-
de verbeteringen aan het Centro de Mayores (bejaardentehuis) van Romeral (€108,236.26),
- de aanpassing van  het  Museum in het Casa Condal (€575.000,=),
- de  en uitbreiding van de Rolschaatsbaan (€340.000,=);
-
de Atletiekbaan in Campo 1 van de Ciudad  Deportiva  (€172.000,=);
- de ombouw de kleedkamer van de voetbalvelden in
  Castillo Romeral, El Tablero, en Las Lagunas (€250.000,=),
- de vernieuwing van de overkapping van de ijsbaan in San Fernando (€226.000,=)
- de vernieuwing van de atletiekbaan van de Ciudad Deportiva (€
670.000;=)
- het herstel van het landelijke hotel in het historische centrum van Tunte (€500.000).
00000slas-canariaslogo-39.jpg


De Gemeente wil
de hele toeristische kust van Maspalomas
volgen met drie drones

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 27 februari 2018  - San Bartolomé de Tirajana wil de trein van de nieuwe technologieën toegepast op het toerisme niet missen, en heeft daarom het ‘Maspalomas Smart Destination’-project (pardon: het Project ‘Maspalomas Intelligente Bestemming’) gepresenteerd, met hoogtepunten als ster-optredens, een sociaal en gratis wifi-netwerk, en de bewaking van de stranden met onbemande vliegtuigjes (drones.)

De Gemeenteraad van San Bartolomé de Tirajana wil alle openbare ruimtes van de toeristische bestemming Maspalomas Costa Canaria omvormen tot gebieden die het hele jaar door worden aangeboden op alle digitale voorzieningen als  een slimme toeristenstad, met gratis toegang tot nieuwe informatie- en communicatie-technologieën.
image_content_3101491_20180227083510.jpg
De Faro (Vuurtoren) van Maspalomas gezien vanuit een onbemand vliegtuigje (drone).

Met deze doelstelling heeft de Gemeente op 22 februari 2018 haar project Maspalomas Smart Destination gepresenteerd voor de oproep tot subsidiëring van Europese mede-financiering gelanceerd door de Spaanse Regering via http://www.red.es/redes
carrusel_financiacion_europea.jpg

Met acties ter waarde van ruim 5,7 miljoen euro probeert het technologische project de digitale omvorming van de gemeente te consolideren en het in een eerste klas met elkaar verbonden toeristische bestemming te veranderen. Indien gekozen, zal de gemeente het project financieren door in twee jaar 1,8 miljoen bij te dragen.

Het project - voorgesteld en gecoördineerd door de burgemeester Marco Aurelio Pérez - is voorbereid door de Gemeenetelijke Departementen van Nieuwe Technologieën en Toerisme.

Volgens de wethouder van Nieuwe Technologieën, Airam Martel, “is het een uiterst ambitieus project, dat wordt gecoördineerd met andere acties die de Gemeente heeft gelanceerd voor de digitale verbetering van de openbare dienstverlening aan mensen, zoals het Plan Director Smart City y la Plataforma de Administración Electrónica vinculada a la Oficina Virtual de Atención al Vecino (Master Plan Intelligente Stad en het Elektronisch Overheidsplatform gekoppeld aan het Virtuele Kantoor van Aandacht voor de Inwoners). Dit project is een historische kans", heeft Airam Martel gezegd.

De wethouder van Toerisme, Ramón Suárez,  wijst erop dat het initiatief is verdeeld in vier hoofdgebieden:
- intelligente overheid,
- veiligheid,
- toerisme,
- slimme energie,
en allemaal met acties die gebruik maken van informatie- en communicatie-technologieën.

 Onder de acties benadrukt men:
- de creatie van vier moderne VVV-kantoren;
- een gratis sociale internetverbinding (wifi) op het strand,
  van de Faro (vuurtoren) tot San Agustín;
-  een Smart City-platform;
- een nood- en veiligheids-controlecentrum;
- installatie van 5.200 slimme verlichtingspunten, die het huidige verbruik verminderen;
en de ingebruikname van drie onbemande vliegtuigjes (drones) voor toezicht langs de kust.
00000slas-canariaslogo-6.jpg


San Bartolomé de Tirajana controleert de stedelijke koloniën van duiven en tortelduiven voor €19.300,=

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijhag16 februari 2018 - De Gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft de dienst van het vangen en controleren van duiven in de wijken van deze gemeente toegekend aan het gespecialiseerde bedrijf Trulema Fumigadora SL voor een totaalbedrag van €19.256,79
Met de werking van deze dienst in de komende twee jaar, streeft het Departement van Volksgezondheid ernaar om de ongecontroleerde duivenplaag uit te roeien

Het op de openbare aanbesteding van het Gemeentebestuur - met een startbedrag van €26.000,= - hebben vier  bedrijven offertes gepresenteerd: Radical Clean SL, Eulen SA, Flodesín SL, en de entiteit: Trulema Fumigadora SL uiteindelijk is beloond met het aanbieden van het meest voordelige aanbod met de laagste prijs.
Trulema, heeft ongeveer 30 jaar diensten voor verschillende overheden van de Archipel verricht , inclusief het vangen van duiven op de het plein voor het stadhuis van de hoofdstad van Tenerife gedurende meer dan 9 jaar.
img_44598.jpg
                                            Duiven op het Plaza del Camellero.
Rock_Pigeon_Columba_livia.jpg 2765498771_eb946f7de9_b.jpg
                      
Columba livia.                                                 Streptopelia decaocto.
De toekenning van deze noodzakelijke dienst wordt gedurende twee jaar uitgevoerd, met de mogelijkheid tot twee jaar verlenging, met als doel een procedure van prioritaire actie voor de vangst en controle van de duiven (Columba livia) en Turkse tortelduiven (Streptopelia decaocto) op de zogenoemde ‘drukke plaatsen’ vanwege de hoge aanwezigheid  in de stadswijken El Tablero, San Fernando de Maspalomas, Castillo del Romeral, en Juan Grande, en elders in de rest van de gemeente, zo meldt de wethouder van Volksgezondheid, Francisco Pérez López.

 Preventie-plan
De Gemeente San Bartolomé de Tirajana voert sinds december 2016 een preventief plan uit om deze overlast van duiven te bestrijden, om hun aantal te verminderen en te voorkomen dat het toeneemt. Het probleem dat de duiven  presenteren, ligt in hun bevolking en aanpassing aan de stedelijke omgeving. Het zijn vogels die ongeveer vier keer per jaar paren en gemiddeld tien tot 12 kuikens produceren, en ze hebben zich ook gemakkelijk aangepast aan de bewoonde ruimten vanwege het voedsel dat de burgers zelf te bieden hebben, vooral in openbare parken en  op pleinen; ondanks dat het een maatregel is die volledig verboden is in Artikel 16 van de Gemeentelijke Verordening die het Eigendomsrecht van Dieren regelt.

In dat opzicht benadrukt het Departement van Gemeentelijke Diensten dat deze plagen van stedelijke vogels een kostbare materiële en economische schade veroorzaken als gevolg van de ernstige schade van vuil en aantasting  van straatmeubilair in straten, parken, en groenvoorzieningen  van de gemeente, en veroorzaken dit aanzienlijke verstoringen en ongemak van vuil op gebouwen van naburige gemeenschappen en in onroerend goed van individuen.
Van zijn kant waarschuwt de wethouder  van Volksgezondheid, dat het vogels zijn die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken bij mensen en zelfs bij andere dieren, omdat ze mogelijk drager zijn van parasitaire- en infectieziekten.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-176.jpg


San Bartolomé de Tirajana
vraagt Europese steun
voor haar duurzame en geïntegreerde beleid voor stadsontwikkeling

De Gemeente San Bartolomé de Tirajana wil dat het EU Operationeel Programma voor Duurzame Groei haar DUSI SBT 2020-voorstel mede financiert met 10 miljoen euro

SAN BARTOLOMË DE TIRAJANA- zaterdag 18 november 2017 - In  de Gemeenteraadsvergadering van San Bartolomé de Tirajana is op vrijdag 17 november 2017 het strategisch voorstel voor duurzame en geïntegreerde stedelijke ontwikkeling goedgekeurd dat men op dinsdag 21 november 2017 zal presenteren aan de subsidietoekenning van het Operationele Programma voor Duurzame Groei van het Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling ).

Het voorstel van San Bartolomé de Tirajana, 'DUSI SBT 2020', unaniem gesteund door alle fracties, is gestructureerd in vier belangrijke thematische doelstellingen en veertien actielijnen, waarvan de projecten economisch gekwantificeerd zijn op €11.764.705,88.
De Gemeenteraad vraagt een subsidie van 10 miljoen om ze uit te voeren, en als ze worden goedgekeurd, zal het de rest bijdragen.
img_43155.png
                                                       San Bartolomé de Tirajana.
De bedoeling van de Gemeenteraad met dit plan is, om tussen juli 2018 en december 2023 de ontwikkeling van de kustbevolking van de gemeente te bevorderen, de meest geconsolideerde, volgens de parameters van de zogenaamde Europese Strategie 2020, waarin gepleit wordt voor het aanpakken van stedelijke problemen in een stad. effectief en collaboratief, inzetten op een intelligente, duurzame en inclusieve ontwikkeling.

De eerste van de vier doelstellingen van de DUSI SBT 2020 is gericht op het verbeteren van het gebruik en de kwaliteit van informatie- en communicatietechnologieën en de toegang daartoe. De kostprijs is €1.762.500,=  en het zou worden ontwikkeld met twee actielijnen: de toegankelijkheid en verbetering van elektronische administratie (€662.500), en de conversie van Maspalomas in een 'slimme stad' (€1.100.000). Met dit doel worden 12 projecten voorgesteld, waaronder de installatie van gratis wifi-punten op stranden, pleinen en in gemeentelijke kantoren; de installatie van slimme luifels; de oprichting van een netwerk van sensoren voor de beheersing van het wegverkeer en, het Iswim-project om het aantal verdrinkingen te verminderen.

De tweede doelstelling is gericht op het bevorderen van de overgang naar een koolstofarme economie in alle sectoren. De realisatie van de vijf actielijnen door middel van 9 projecten zou €2.937.500 kosten: stedelijk mobiliteitsplan (€ 1.412.500,=), openbaar vervoer (€ 545.000,=), oplaadpunten voor elektrische voertuigen (€ 55.000,=), efficiëntie energie voor openbare verlichting (€ 825.000,=), en een installatieproject van zonnepanelen op de Parking van Bijlage II (€ 100.000,=).

De derde grote thematische doelstelling van het DUSI-project van San Bartolomé de Tirajana is gericht op behoud en milieubescherming, en de bevordering van efficiënt gebruik van hulpbronnen. Hiervoor worden drie actielijnen voorgesteld die gekwantificeerd zijn op €2.937.500,= en die gericht zijn op het behoud van het natuurlijke, landschappelijke en archeologische erfgoed, vooral in het gebied van de Barranco van  Fataga; de verbetering van het milieu en de stedelijke omgeving, met twee projecten gericht op het creëren van een voetgangers- en fietserscorridor aan de randen van het ravijn van Maspalomas, en het verbeteren van het netwerk van verzamelplaatsen voor stedelijk vast afval, waaronder de installatie van een vijfde container gewijd aan bioafval; en de vermindering van de koolstofvoetafdruk, vooral op het gebied van bedrijven in de toerismesector.

Meer subsidie
De vierde belangrijke thematische doelstelling, waarvoor de grootste subsidie ​​wordt gevraagd, voor een totaal van €4.127.205,88, is gericht op het bevorderen van sociale integratie, de bestrijding van armoede , en elke vorm van discriminatie.
Daartoe worden vier actielijnen geschetst:
- Opname in gestandaardiseerde woningen (€2.000.000,=);
- niet-discriminerende sociale inclusie (€1.112.500,=);
- revitalisering van de openbare ruimte via culturele infrastructuur (€389.705,88) e
- bevordering van het ondernemerschap en concurrentievermogen van het MKB (€625.000,.= Om dit doel te bereiken, worden zeven projecten voorgesteld, waaronder :
- de bouw van officieel beschermde woningen voor de verplaatsing van gezinnen in ondermaatse woningen;
- de oprichting van het Centrum voor Mariene Cultuur in Castillo del Romeral; de ontwikkeling van programma's ter bevordering van gelijkheid;
- de oprichting van een programma voor sociaal vrijwilligerswerk en een tijdbank;
- de opening van een Coworking Social-ruimte en een centrum voor ondernemers,
- de ontwikkeling van commerciële uitmuntendheidplannen voor El Tablero, San Fernando en Castillo del Romeral.

Burgerparticipatie
Voor de configuratie van deze strategie heeft de Gemeenteraad van San Bartolomé de Tirajana een openbaar burgerparticipatieplan ontwikkeld door de voorbereiding van twee enquêtes ,en vijf sectorale en transversale workshops waarbij de veertien voorgestelde actielijnen worden gedefinieerd.
0000Islas-canariaslogo-kopie-721.jpg


Maspalomas gaat deel uitmaken van een alliantie van acht toeristische zon- en strandgemeenten

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA – zaterdag 18 maart 2017 - De Gemeente San Bartolomé de Tirajana zal  op dinsdag 21 maart 2017 - in de vestiging van  Organización de Turismo (OMT) in Madrid - een verklaring ondertekenen voor het vormen van een alliantie met zeven andere  toeristische zon- en strandgemeenten, men zal dit doen tijdens een bijeenkomst van de burgemeesters van de acht Spaanse gemeenten met het grootste aantal overnachtingen.

Bijeen komen de burgemeesters van San Bartolomé de Tirajana, Benidorm, Torremolinos, Calviá, Lloret de Mar, Arona, Adeje en Salou. Met deze alliantie wil men een ruimte creëren voor nadenken en debat wat het mogelijk zal maken ervaringen en kennis uit te wisselen, en bovendien de samenwerking te verhogen en coördinatie- en samenwerkingsmechanismen te creëren in deze zon- en strandgemeenten.
Playa-de-Maspalomas-desde-el-Faro-de-Maspalomas.jpgMaspalomas, Playa del Inglés (Strand van de Engelsman) gezien  vanaf de Faro (Vuurtoren).
Naast de aandacht voor de media, opdat men deze gemeentelijke realiteit en hun mogelijkheden kent, voorziet men ook de assistentie van Carlos Vogeler, uitvoerend directeur van de OMT; van Juan Molas, voorzitter van de Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos, CEHAT; en van Matilde Pastora Asían, de staatssecretaris van toerisme.

Na  de herdenking in 2012 in de gemeente  San Bartolomé de Tirajana van de 50ste verjaardag van het ontstaan van het Grancanarische toeristengebied Maspalomas-Costa Canaria, en de viering in Maspalomas van de ‘Dag van het Toerisme’, zal de gemeente nu deel gaan uitmaken van de Organización Mundial del Turismo (OMT); men zal contacten onderhouden en besprekingen voeren om de uitwisseling en samenwerking op dit gebied te bevorderen.
ZZZIslas-canariaslogo-701.jpg


Soraya Sáenz de Santamaría in Maspalomas

Marco Aurelio Pérez en vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría ontmoeten elkaar in Maspalomas

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 24 november 2016 - De burgemeester van  San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez Sánchez, en de vicepremier  en minister van Algemene Zaken en voor Regionale Overheden in de Spaanse Regering, María Soraya Sáenz de Santamaría,  hebben op donderdag 24 november 2016 een informele ontmoeting gehad in Maspalomas, de toeristenwijk in de gemeente San Bartolomé de Tirajana.

De ontmoeting heeft plaatsgevonden in Hotel ‘Costa Meloneras’, kort na de officiële ontmoeting welke Santamaría in het hotel gedurende 40 minuten gehad heeft met Xi Jinping ,de president van de Volksrepubliek China.
15204095_1261901617166671_891410713_o-1.jpgDe burgemeester heeft Santamaría gefeliciteerd met haar benoeming in de Regering van Mariano Rajoy, en als erkenning voor, en ter herinnering aan haar werkontmoeting met de Chinese leider in de gemeente, heeft hij haar een van de lithografieën van de Faro de Maspalomas (Vuurtoren van Maspalomas) overhandigd welke de kunstenaar Pape Dámaso gemaakt heeft in 2012 ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van deze vakantiebestemming.
15216120_1261901620500004_1869651230_o.jpgSáenz de Santamaría heeft de burgemeester bedankt voor de kleine attentie, en heeft hem persoonlijk  toegezegd dit te kunstwerk van Pepe Dámaso in te laten  ijsten en dat ze dit aan de wand zal hangen in  haar kantoor, als herinnering aan deze historische dag.
000islas-canariaslogo-247.jpg


San Bartolomé de Tirajana gunt contract
voor het ophalen van huisvuil: 
12 jaar voor 129,5 miljoen euro

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 29 april 2016 -  Het Gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana heeft op donderdag 28 april 2016 voor het bedrag van € 129.535.438,12 en een pachtsom van |€ 12.354.000,= per jaar,  het contract gegund voor het ophalen van huisvuil, de stadsreiniging en de reiniging van de stranden voor de komende 12 jaar aan de unión temporal de empresas (UTE) (Joint Venture) de gevormd is door.
- Fomento de Construcciones y Contratas SA,
- Lopesan Asfaltos y Construcciones SA
- Bitumex SA,
de gunning (met een verlenging van maximaal 3 jaar) is tot stand gekomen met stemonthouding van de PSOE en Nueva Canarias (NC).
huisvuiloohalen.jpg

In de komende week zal de Gemeente een ontmoeting hebben met de medewerkers van de Dienst Gemeentewerken, om hen gerust te stellen betreffende de sociale zekerheid onder hun nieuwe werkgevers; “zij zullen hun salaris, groepsindeling en de Cao behouden,” aldus de burgemeeter.

De huidige concessiehouder heeft een zaak aangespannen bij de Kamer voor Overheidsgeschillen van de Rechtbank.

zzzzzzzislas-canariaslogo-432.jpg


Gemeente legt laatste hand aan geluidshinderkaart
voor ‘Yumbo’ en ‘Cita’
om de lawaaioverlast te verminderen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 20 april 2016 -  De Gemeente San Bartolomé de Tirajana is sinds februari 2016 bezig met het samenstellen van een geluidshinderkaart  voor winkelcentrum ‘Yumbo’ en zal binnenkort beginnen met het analyseren van winkel- en uitgaanscentrum ‘Cita’, nu men de driehoek Winkelcentrum ‘Maspalomas’, ‘Kasbah’ enMetro’ heeft onderzocht.

 “Hiermee zoekt burgemeester Marco Aurelio Pérez een ‘mentaliteitsverandering’ teweeg te brengen bij de ondernemers in de gemeente die haar “akoestische vervuiling’ toegeeft, aldus de wethouder van de Dienst Gemeentewerken, Ruimtelijke Ordening en Milieubeleid, Fernando González.  “De kaarten gaan het mogelijk maken een exacte kennis te hebben van de geluidsoverlast die gegenereerd wordt in het gebied waar de meeste overlast veroorzaakt wordt. Na toegegeven te hebben dat San Bartolomé de Tirajana een akoestisch vervuilde gemeente is, benadrukt González Montoro, “ dat hij aan het werk is om dat verleden tijd te maken.”
1388-1-maspalomasgrancanaria-1.gif
kasbah.jpg
dansen-in-Kasbah-te-Playa-del-Ingles.jpg
img_6786.jpg

Tijdens de aankondiging voor een informatiebijeenkomst over de akoestische vervuiling, die zal plaatsvinden op 29 april 2016 in het Centro Cultural van Maspalomas, heeft de wethouder laten weten, dat hij werkt aan het reguleren van de het geluidsvolume en de activiteit op de terassen, om het klimaat van ‘rust en uitgaansleven’ acceptabel met elkaar samen te laten gaan. Binnenkort zal er een aanpassing van de Gemeentelijke Verordening ‘Reguladora sobre la Contaminación Acústica de 2013’ (Regeling Akoestische Vervuiling 2013), zo heeft wethouder Fernando González laten weten.

“De toeristische eigenheid van San Bartolomé brengt veel problemen mee in de compatibiliteit tussen uitgaansleven en nachtrust,” aldus de wethouder, “een situatie, die men heeft berecht; wat mensen en de overheid zelf heeft  geschaad."
Sterker nog, de burgemeester, Marco Aurelio Perez,  heeft benadrukt dat hij de conferentie van 29 april 2016 bijeenroept, “omdat hij een verandering wil bereiken in de mentaliteit en de activering van de private sector.”
“Er zijn veel klachten ingediend en daarom zijn actieplannen op dit gebied noodzakelijk. Ons staat een belangrijke taak te wachten in het bereiken van bewustwording en verandering voor het doen afnemen van deze vervuiling waaraan we zijn blootgesteld," zo oordeelt Perez Sanchez.

In die context, is Fernando González strijdvaardig, “veel ondernemers zijn erg terughoudend geweest op het moment van aanpassing in elke geclassificeerde activiteit die elkeen ontwikkelt. Dit Gemeentebestuur is aan het proberen, dat elke ondernemer die geclassificeerde activiteiten ontwikkelt, vergunninghouder is en in het bezit komt van het certificaat en daarmee in overeenstemming is met de activiteiten welke men ontwikkelt.

Laten zij die een licentie voor het uitbaten van een bar-cafetería (café-bar) hebben uitsluitend  deze activiteit uitoefenen  en geen andere, net als degenen die een vergunning hebben voor een bar-musical (bar met muzikale activiteit) moeten voldoen aan wat de verordening zegt," zo benadrukt de wethouder van de Servicios Municipales (Dienst Gemeentewerken).

Na het bedanken van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana voor de medewerking aan de voorlichtingsdag (26 april 2016), heeft de voorzitter van de Nationale Vereniging van Advocaten Tegen Lawaai, de grancanaria Yomara García Viera toegevoegd:  “dat geluidsoverlast  een belangrijke kwestie is, met een toenemende bewustwording en een toename van het aantal klachten en eisen."
zzzzzzzislas-canariaslogo-415.jpg


Documenten van de
Gemeente San Bartolomé de Tirajana
aangetroffen bij  het afval

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 12 februari 2016 - De burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez Sánchez, heeft  op donderdag 11 februari 2016 de onmiddellijke opening gelast van een dossier om te komen tot een verduidelijking betreffende de vermeende dumping van officiële gemeentelijke documenten in de vuilnisbak op het Plaza Timanfaya, nabij het Centro de Estancias Diurnas (Dagverblijf).

Met de opdracht tot het opstellen van dat dossier over gerubriceerde informatie die gericht is aan de verantwoordelijken in het Gemeentebestuur, willen B&W weten wie verantwoordelijk is voor dit uitlekken van de betreffende informatie, met name het departement en de ambtenaren die dit behandelen,  zonder te voldoen aan de verplichte regels van openbaar bestuur, die zijn opgesteld voor dit doel.
archivo-general-san-bartolome-de-tirajana14.jpg               Het Algemeen Archief van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana.
De opening van het dossier is verordonneert door de burgemeester in naleving van de Organieke Wet 15/1999 inzake de Bescherming van Persoonsgegevens, die voorziet in het waarborgen van: het creëren, wijzigen of verwijderen van overheidsgegevens; de Gemeentelijke verordening is van kracht sinds 22 maart 2014 waarmee het Gemeentelijke Openbare  Historisch Archief van San Bartolomé de Tirajana opereert.

Deze Gemeenteraad heeft een officiële protocol ingesteld voor het selecteren en verwijderen van verouderde, of onnodige documenten zonder juridische waarde en vooral zonder enige historische waarde. Elk document dat moet worden vernietigd onder deze voorwaarden  vereist verplichte aanmelding, en goedkeuring van de Gemeenteraadsvergadering.

De eerste en tevens laatste documentenvernietiging heeft de Gemeente verricht  in november 2015, op verzoek van het Gemeentelijke Historisch Archief. Die vernietiging is verricht door het gespecialiseerde bedrijf Destruar, dat daartoe is gecontracteerd. Men heeft dat bij het Gemeentehuis uitgevoerd met een daartoe uitgeruste vrachtwagen, in  aanwezigheid van technici van het Archief en met een bevestigingscertificaat van de vernietigde documentatie.

Documentaire waarde
De Gemeente verbiedt ook het van de Gemeentekantoren naar buiten gaan van enigerlei documentatie die is vastgelegd in de toepassing van de aanvraag, of overheidsinstantie, en  die bewaard moet worden door de gemeenteambtenaren die belast zijn met de behandeling tot aan de eindbeslissing ervan en de definitieve onderbrenging in het Gemeentearchief, of met  het selecteren en het vernietigen ervan door een gespecialiseerd bedrijf, zoals men heeft gedaan in november 2015. Het selecteren en vernietigen van de gecatalogiseerde documentatie verricht men periodiek al naar gelang de behoefte,  en steeds met het volgen van de voorschriften voor de veiligheid en bescherming van gegevens.

In elk geval vereist het selecteren en de definitieve vernietiging van onnodige, verouderde documentatie zonder juridische of historische waarde, welke men behandelt in de Gemeente, uitdrukkelijk rapportage van de behandelende hoofdambtenaren, voorafgaand aan de overbrenging naar het Archief en de goedkeuring daarvan door de Gemeenteraad.

De bepaling van de wettelijke of historische waarde van de documenten met betrekking tot een afgerond en afgesloten dossier is in handen van een rapport van het hoofd van de gemeentelijke dienst waar het wordt verwerkt, evenals met een ander evaluatierapport dat wordt opgesteld door technici van het Archief over het al dan niet toebehoren aan haar catalogisering, of verwijdering daaruit, al naar gelang de aard van het historische erfgoed.

Elk openbaar document verliest na vijf  jaar de geldigheidsduur, maar blijft geldig voor een nieuwe periode van 15 tot 20 jaar, afhankelijk van hun wettelijke of gerechtelijke actie, waarna het naar het Openbaar Stadsarchief gaat, dat werkt met een regeling voor documentverwerking en documentaire  bescherming, die van kracht is sinds maart 2006.

Artikel 6 van dat reglement schrijft voor, dat het sorteren, of verwijderen en vernietigen van gecertificeerde documenten, alleen gedaan kan worden met die documenten welke een "lege waarde" hebben wegens het ontbreken van waarde voor overheids- of onderzoeksdoeleinden.

Ook de Gemeentelijke Verordening voor het creëren en verwijderen van  dossiers, geldig sinds 22 maart 2014, bevat  in artikel zeven de verplichting voor degenen die verantwoordelijk zijn voor de bestanden en voor  al degenen die betrokken zijn bij elke fase van de verwerking van persoonsgegevens, het beroepsgeheim te bewaken. Deze verplichtingen blijven ook na het beëindigen van hun betrekkingen  met de houder of eigenaar van het dossier tot de uiteindelijke definitieve verwijdering wegens de verstreken geldigheidsduur en het creëren van een nieuw dossier.
zzzzzzzislas-canariaslogo-161.jpg


San Bartolomé de Tirajana verbetert de niveaus
van gescheiden afvalinzameling

De toename van de speciale containers en de ondernomen bewustmakingscampagnes zorgen ervoor
dat  de bevolking  de index verbetert

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 9 februari 2016 - De bevolking van de gemeente San Bartolomé de Tirajana hergebruikt steeds meer en beter, zo kan men afleiden uit de index voor de juiste scheiding van afval die gerealiseerd is door de burgerij in 2015, want de waarden zijn toegenomen ten opzichte van de twee voorgaande jaren, zo laat het Gemeentebestuur weten in een communiqué.

In die zin heeft men gedurende 2015 in San Bartolomé de Tirajana gescheiden ingezameld bijna 3,5 miljoen kilo aan glas,  584,1 ton papier en karton; 437.620 kilo plastic verpakkingen; 5.962 liter bak- en braad-olie; ongeveer 1,3 miljoen  kilo aan tuinafval  en  99.700 kilo gebruikte kleding en schoeisel.
img_32647.jpg

img_32641.jpg

img_32640.jpg
Het lijkt erop, dat met de geleidelijke verhoging van het aantal  specifieke containers, die in de hele gemeente worden geïnstalleerd - en de daaropvolgende promotiecampagnes die de stad ontwikkelt met steun van het bedrijfsleven om afvalscheiding te vergemakkelijken en de buurt op te voeden  met betrekking tot hergebruik van afval -  deze maatregelen succes hebben en duidelijk bijdragen aan het bereiken van betere niveaus in de afvalcontainers voor het verzamelen van glas, lichte plastic verpakkingen, papier en karton.
img_32642.jpgKerncijfers
Vooral opvallend zijn de gegevens over de gescheiden inzameling in de lozingen van glas. In het afgelopen jaar, hebben de inwoners van  San Bartolomé de Tirajana 3.466.842 kilo glas gescheiden aangeleverd, bijna 519.000 kilo meer dan in 2014.
zzzzzzzislas-canariaslogo-149.jpg


Gemeentelijk klucht, de zoveelste

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag,  21 januari 2016 - Na jaren van onophoudelijk, aanhouden zaniken, zeuren en zuchten is dan eindelijk in oktober 2015 een container geplaatst, om papier en karton in te doen om zodoende ons steentje bij te dragen aan een beter milieu.

Tenslotte heeft de burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez, zich - zoals hij dit graag vaker wenst te doen - weer eens flink op de borst geklopt en ( compleet met zijn portret in de lokale nieuwsmedia) getracht  zichzelf populair te maken door voor de Gemeente San Bartolomé de Tirajana drie elektrische auto´s aan te schaffen, om zo het milieu te ontzien (een goede zet, toch ). De burgers moeten beter met het medio ambiente (milieu) omgaan en duurzaam meer afval scheiden en beter (zuiniger) met energie omgaan.

Als rechtgeaard burger kan men zich daar zeker in vinden (bravo, bravo ga zo door... ).
unnamed-6.jpg

     Als rechtgeaard burger kan men zich daar zeker in vinden (bravo, bravo ga zo door... ).
Dus is er eindelijk een papier-container en gaat massaal papier en karton in dat ding en warempel... het  blauwe monster wordt wekelijks mooi geleegd, dus is het een strak plan. Tot in de tweede week van december 2015 plots de container niet meer geleegd wordt.

De rechtgeaarde burgers wachten tot medio januari 2016 en... dus maar weer eens contact opgenomen met het Gemeentelijke departement Medio ambiente (Milieuzaken) en er een telefoontje aan gewaagd:

- Milieuzaken:Onze container?” “Welke container?”
                         “Neeeee…wij legen
geen papiercontainers,  "dat is niet onze taak.”
- Burger         : “En in november dan?”

- Milieuzaken:Uhhh… geen idee.. zal wel een foutje zijn geweest bij de vuilophalers.”
- Burger        : “Hoezo dat?”

- Milieuzaken:U moet een private firma inschakelen,
                           die haalt bij u het oudpapier en karton op.

- Burger         : "Gratis? "
- Milieuzaken:Geen idee…”

Welnu: Het papier kan dus door een private firma tegen betaling worden opgehaald. Maar de betreffende comunidad (woonwijk) weigert dit dus te betalen en zo kunnen de bewoners weer net als voorheen al  hun  papier en karton in de reguliere afvallontainer mikken.

Echter  de omliggende gemeenten bieden deze dienstverlening wel gratis aan, maar San Bartolomé de Tirajana wenst weer eens een keertje een buitenbeentje te zijn.

Dat wordt voor de lieve burger dus: opnieuw veel zuchten... het jaar 2016 begint goed. 
image001.jpgOndertussen heeft ons bovenstaande foto bereikt, waarop te zien is dat  het papier en karton-afval op donderdag 21 januari 2016 op straat is gezet, door de bewuste beller met de Gemeente:  klaar om opgehaald te worden.... nu dus maar een zien (vamos a ver), of de hele zwik ook daadwerkelijk meegenomen gaat worden door de Gemeentelijke Vuilnisophaal- en Reinigingsdienst..
zzzzzzzislas-canariaslogo-71.jpg


Marco Aurelio Pérez verlangt meer steun voor het toerisme:
van de
Canarische Regering,
van het Eilandbestuur
en  van de Spaanse Staat

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 7 januari 2015 - De burgemeester van San Bartolomé de Tirajana heeft er bij het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, bij de Canarische Regering en bij de Spaanse Staat op aangedrongen, samen te werken in het realiseren van projecten die de Gemeente in behandeling heeft, waaronder de goedkeuring van het Plan General de Ordenación Urbana (PGOU) (gemeentelijke Plan Ruimtelijke Ordening) de Toeristische Ontwikkeling.

De Tirajaanse bestuurder geeft aan, dat het PGOU,  "buurtschappen - zoals Montaña La Data en El Salobre - die zich verzetten tegen hun indeling -  zichtbaar zal maken; maar ook de uitvoering van grootscheepse projecten gezien vanuit de hotellerie, evenals een complementair gebruik, zoals naar voren is gebracht en behandeld in de afgelopen jaren.”
                                           imagen-alcaldemap-1.jpg

                    Marco Aurelio Pérez, burgemeester van San Bartolomé de Tirajana.
Zo vraagt Pérez om een rechtstreekse, minder gevaarlijke toegangsweg naar het middelhoge gebergte. “Het zijn projecten die alleen mogelijk en haalbaar zijn als hun hoofrolspelers ieder op hun eigen  terrein besluiten zich op één punt te richten en zich daarop inzetten en een noodzakelijke eensgezinde stroming vormen  voor het globale spectrum van de insulaire beschaving,” zo heeft de burgemeester kenbaar gemaakt.

Interinsulaire consensus
De burgemeester wijst erop, dat San Bartolomé de Tirajana  bijna altijd al "een redelijk voorstel voorstaat  met de grootst mogelijke terughoudendheid en interinsulaire consensus voor de huidige tijd en de toekomst. Naar een dergelijk verzoek is niet altijd succesvol geluisterd, want hun nalatigheid en opzettelijk bovengemeentelijk vergeten in het verleden  heeft een aantal ernstige en schadelijke kosten veroorzaakt die nog steeds in fase van herstel zijn."

In die zin geeft Pérez aan, hoewel deze doelstelling vanaf het begin voelbaar is, “het sinds het bestaan van de toeristische industrie als economische motor van het eiland, het in San Bartolomé de Tirajana ontbroken heeft aan een betere ondersteuning, een gezamenlijk gevoel en, een levendigere belangstelling van iedereen.”
zzzzzzzislas-canariaslogo-11.jpg


Dunas verkoopt haar vier hotels

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 21 oktober 2015 - Dunas Hotels & Resorts is de verkoop overeengekomen van de vier hotels welke men beheert in het Zuiden van Gran Canaria, en wel voor 75 miljoen euro aan Hispania. De  Dunas-hotelketen die wordt beheerd door de erfgenamen van Ángel Luis Tadeo, welke het beheer van de hotels zal blijven houden, zoekt op deze wijze voor een uitweg in de  surseance van betaling waarin men verkeert.

Hispania heeft een akkoord bereikt betreffende Dunas Hotels & Resorts voor de verwerving van haar vier hotels in het Zuiden van Gran Canaria. Het gaat om:
- ****Dunas ‘Don  Gregory’   (241 gastenkamers), 
- ****Dunas ‘Suites & Villas’ (301 gastenkamers),
- ****Dunas ‘Maspalomas’    (205 gastenkamers),
 -  ***Dunas ‘Mirador’           (436 gastenkamers).
In totaal gaat het om 1.183 hotelkamers die kunnen rekenen op de diensten van ongeveer 600 medewerkers.
doongregory.jpg dunas-suite-hotel--villas-resort-gran-canaria-canaries-holidays-2015-0.jpg
bungalows-dunas-maspalomas-vista-aerea2.jpg dunas-mirador-maspalomas.jpg(Foto boven links): Het viersterren hotel ‘Don Gregory’ (in de toeristenwijk San Agustín - gemeente San Bartolomé de Tirajana) wat Hispania zal kopen.
(Boven rechts): 'Suites & Villas',Onder links): 'Maspalomas',
(Onder rechts):  'Mirador'.

75 miljoen euro
De totale investering van Hispania Activos Inmobiliarios in deze hotels bedraagt 75 miljoen euro, waar dan nog negen miljoen euro bij komt welke men zal bestemmen voor de herpositionering van deze etablissementen. De ooperatie omvat ook het overnemen  door Hispania van een deel van de hypotheekschuld van Dunas Hotels & Resorts en de toezegging van het herkapitaliseren van de maatschappij.

Surseance
De Hotelketen heeft  in 2014 vrijwillig surseance van betaling aangevraagd als gevolg van de negatieve houding van enkele financieringsmaatschappijen waarmee men verplichtingen is aangegaan in het accepteren van een haalbaarheidsproject van de maatschappij, zo legt de hotelketen uit.

De algemeen directeur van Dunas Hotels & Resorts, Ángel Luis Tadeo Felipe, is op  woensdag 21 oktober 2015 de transactie aangegaan, die nog wacht op de goedkeuring van de crediteuren, “wat zal leiden tot opheffing van de huidige surseance van  betaling, en die voldoende stabiliteit zal bieden voor het voortzetten van het Dunas-hotelbedrijf,  met uiteindelijk, het behoud van het huidige personeelsbestand, dat bestaat uit 600 medewerkers.

Dunas Hotels & Resorts zal als zakenpartner van  Hispania de genoemde hotels bijven exploiteren via een variabel huurcontract voor een termijn van aanvankelijk 10 jaar, wat tot 40 jaar verlengd kan worden.

Sleutelrol
Hispania, dat Canarias ziet als een “markt met een sleutelrol”, heeft in de periode van een jaar tijd 14 hotels op de Eilanden gekocht.  De recente aankoop van de vier genoemde hotels op Gran Canaria omvat ook de verwerving van het Azca Holiday Inn-Hotel in Madrid en twee kantoorgebouwen in Madrid en Barcelona, voor een totaalbedrag van 125,6 miljoen euro.
AAAAAAislas-canarias-84-99-52.jpg 


San Bartolomé de Tirajana
besteedt asfaltering aan voor €590.000,=

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 12 augustus 2015 - In september 2015 zullen de asfalteringswerkzaamheden beginnen in stadswijken El Tablero, Playa del Inglés, Campo Internacional en Montaña La Data-Monte León, welke worden uitgevoerd door het bedrijf Petrecan S. L.

Deze asfalteringswerkzaamheden - het aanbrengen van een nieuwe slijtlaag op het wegdek,- zijn door de Gemeente aanbesteed en gegund aan het bedrijf Petrecan S.L. voor een totaalbedrag van €589.655,67.
product_easyasfalt.jpg                                                        Slijtlaag aanbrengen.
Petrecan S.L. heeft de meest prijsgunstige offerte uitgebracht in de aanbesteding waaraan ook hebben deelgenomen:
- Surhisa Suárez e Hijos SL,
- Felix Santiago Melián SL,
- Hermanos García Álamo SL
- Lopesan Asfaltos y Construcciones SL.
img_29646-1.jpgOpnieuw geasfalteerd zullen worden:
- de Avenida Vega Monroy in El Tablero;
- de Avenida de la Unión Europea in Maspalomas,
   vanaf het benzinepompstation aan de kruising bij de Faro (Vuurtoren) tot aan Hospital San
   Roque Meloneras;
- het wegdek van El Hornillo naar de oprit van de Autosnelweg GC-1,
  nabij de kruising met Pasito Blanco:

- de Avenidas: Touroperador Kaufhof, Fritidsresor en Matkatala in Campo Internacional,
   nabij Campo de Golf
- de Calle Grecia en de Calle Paris in Playa del Inglés;

- de Calle Beethoven en de Calle Straus in La Montaña-Monte León.
kleurlogoCanarias.png


De installatie van de verbrandingsoven in het crematorium van El Lomo vordert gestaag

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 7 april 2015 - De installatie van de verbrandingsoven in de nieuwbouw van crematorium op de Gemeentelijke Begraafplaats ‘El Lomo’ vordert gestaag en kan begin mei 2015 in bedrijf worden genomen.

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het dak en de gevels van het pand, dat ook over een zogenoemde familiekamer beschikt, voor de opvang van de naaste nabestaanden van de overledene. Het crematorium is 24 uur per dag beschikbaar voor deze dienstverlening.
img_27375.jpg                                     Gemeentelijke Begraafplaats: Lomo Maspalomas.

img_27378.jpg

Het bedrijf Funeraria Alianza Canaria, dat van de Gemeentelijke Dienst Begraafplaatsen en Crematoria, de bouw gegund heef gekregen van het crematorium in El Lomo,laat weten, dat het bij de verbrandingsoven om een van de modernste installaties gaat, “die functioneert op propaangas, en met een capaciteit van vier tot vijf crematies per dag, omdat het proces met de helft in tijd verkort wordt.”
img_27377.jpg

img_27376.jpg
Naast het genoemde bouwwerk voert Funeraria momenteel verbeteringswerkzaamheden uit in het Tanatorio Municipal (Gemeentelijke Rouwcentrum) in El Pajar, waar men een overdekte veranda aanlegt om schaduw te bieden aan de bezoekers. De werkzaamheden die begin mei 2015 voltooid zullen zijn, voorzien in de verlenging van het trottoir en verbeteringen aan de gevel en aan de omgeving van het rouwcentrum.

Als beide projecten klaar zijn, is de Gemeentelijke Dienst Begraafplaatsen en Crematoria, van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, erin geslaagd , een aanzienlijke verbetering aan te brengen in al haar infrastructuren, want naast de uitgevoerde verbeteringswerkzaamheden op de Begraafplaats van Pedrazo, komen de renovatie en de verbeteringen welke men ook al heeft uitgevoerd in de rouwcentra van Castillo del Romeral en San Fernando-El Tablero, die beide voltooid zijn.
kleurlogoCanarias.png 


San Bartolomé
gaat opknapbeurt gevels woonhuizen subsidiëren

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 4 februari 2015 - De Gemeente San Bartolomé de Tirajana staat op het punt een verordening goed te keuren voor het subsidiëren van comunidades de propietarios (verenigingen van eigenaren) en buurtschappen, voor het opknappen van de gevels van hun woningen , met een begrotingspost op de jaarrekening van 2015 van €400.000,=

De bedoeling van deze Verordening is , om jaarlijks dit bedrag te reserveren om te voorzien in de noodzaak van het verbeteren van de woonomgeving met opknapbeurten van panden die ouder zijn dan 20 jaar, aldus heeft de Gemeente laten weten in een communiqué.

img_26035.jpgDe Verordening, die in de komende Gemeenteraadsvergadering ter goedkeuring zal worden voorgelegd, zal voornamelijk bestemd zijn voor het herstel van gevels van niet toeristische woonobjecten welke zichtbaar zijn vanaf de openbare weg en die aldus opgenomen worden in het Plan de Embellecimiento General (Algemene Verfraaiingsplan) van de gemeete San Bartolomé de Tirajana, voor de verbetering van de landschapsvoorzieningen en de woonwijken.

“De subsidies zullen zich uitstrekken tot fysieke en juridische personen zoals verenigingen van eigenaren, en zijn bedoeld voor het herstellen van gevels in woonwijken voor het verbeteren van de esthetiek en de veiligheid, zodat de bewoners en passanten daarvan kunnen genieten,” Zo heeft de wethouder van het Departement Gemeentewerken, Ruimtelijke Ordening en Milieubeleid, Fernando González, bevestigd.

De acties die zullen worden gesubsidieerd zijn, het herstellen van scheuren, of verbrokkeld gips; het stabiliseren van beschadigde gevel-elementen; en het herstel van het buitenschrijnwerk.

Begunstigden De begunstigden van deze subsidie zullen verengingen van eigenaren zijn en de vruchtgebruikers van complete panden. Woongemeenschappen die niet voldoen aan de diverse Gemeentelijke verordening zullen niet worden gesubsidieerd, noch woningen die voor zakelijke doeleinden worden gebruikt, en in elk geval zullende de aanvragers bij moeten zijn met de betaling van de Impuesto de Bienes Inmuebles (IBI) (Onroerend Zaak Belasting).

De steun welke de begunstigden van deze subsidies zullen ontvangen, wordt uitbetaald bij de voltooiing van de werkzaamheden en zal 70% bedragen van de totale begrotingskosten van deze herstelwerkzaamheden, met een maximum van €30.000, hoewel deze bedragen hoger zouden kunne zijn in het buitengewone geval van gebouwen die gecatalogiseerd zijn, of die zich bevinden in gebieden, als zijnde van speciaal toeristisch belang.
kleurlogoCanarias.png


El Tablero en Sonnenland 
kunnen rekenen op 200 nieuwe parkeerplaatsen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 17 januari 2015 - De Gemeente de San Bartolomé de Tirajana is in de wijk El Tablero en de urbanización (woonwijk) ‘Sonnnenland’, tegenover het Estadio Eleuterio Valerón en de Calle César Manrique, de aanleg aan het voltooien van twee parkeerterreinen, met in totaal ruimte voor 200 voertuigen.

De 40 parkeerplaatsen (inclusief een plaza para personas con movilidad reducida (PMR) = partkeerplaats voor mindervalide personen) in El Tablero , plus een parkeerterrein uitsluitend voor motorfietsen, is men aan het aanleggen op het gemeentelijke perceel tussen de Calle Bogotá en de Calle Colombia..
iEl-Tablero-iglesia-1.jpg
                                                 De kerk in El Tablero.
img_25758.jpgDeze aanleg wordt, in opdracht van de Gemeente, uitgevoerd door het bedrijf Infraestructuras Deportivas Canarias en zijn bijna klaar. In de derde volle week van januari 2015 worden deze geopend voor het publiek, waarmee men voldoet aan het verzoek van de omwonenden van het Estadio Municipal de Fútbol Eleuterio Valerón, vooral tijdens dagen waarop in het voetbal stadion competitiewedstrijden plaatsvinden.

In Sonnenland is men 155 parkeerplaatsen aan het aanleggen (waarvan vijf voor personen met beperkte mobiliteit) en wel bij de zuidgrens van de woonwijk, op de verwaarloosde strook grond tussen de Calle César Manrique en de Barranco de las Tabaqueras De aanlegwerkzaamheden worden, op initiatief van de Gemeente uitgevoerd door het Consorcio de Rehabilitación Turística de Maspalomas die dit gegund heeft aan het bedrijf Lopesan Asfaltos y Construcciones, met een begroting van €333.298,40. Het project omvat ook het schoonmaken en milieuherstel van het gehele gebied.

Met de aanleg van dit parkeerterrein is men begonnen in 2013, hoewel men de werkzaamheden - als voorzorgsmaatregel, midden december 2013 - heeft stilgelegd wegens een aanklacht van de Grafelijke Familie tegen het Consejo Insular de Aguas (Waterschap).

Nadat het probleem eenmaal was opgelost, is men in oktober 2014 weer begonnen met de aanleg van het parkeerterrein en dat verkeert nu in een vergevorderd stadium, de grondwerkzaamheden zijn klaar, op het asfalteren en het aanbrengen van de wegmarkeringen na; ook is men de stenen steunmuur aan het voltooien van het talud, wat een groenvoorziening zal worden.
kleurlogoCanarias.png


De toiletgroepen op de stranden
Maspalomas’ en ‘El Inglés
zijn voorzien van kluisjes

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 15 januari 2015 - Sinds woensdag 14 januari 2015  zijn de toiletgroepen op de stranden ‘Meloneras’ en ‘El Inglés’ voorzien van kluisjes, waar badgasten hun persoonlijke bezittingen veilig in kunnen opbergen.

In totaal is een eerste serie van 232 elektroniche kluisje geïnstalleerd op Gran Canaria die ten diensten staan van de duizenden toeristen en badgasten die dagelijks de kust bezoeken in deze zuidelijke gemeente.

De klusjes hebben een afmeting van L37xB35xH35 cm.
kleurlogoCanarias.png


Kerstverlichting  in  San Bartolomé de Tirajana

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 6 december 2014 - De Gemeenteraad heeft €10.000,= toegewezen aan de kleurrijke feestverlichting op de belangrijkste en drukst bezochte punten van de gemeente en daarmee start San Bartolomé de Tirajana met de feestverlichting gedurende de maand december 2014 tot aan de Día de Reyes (Driekoningen - 6 januari) op voornaamste rotondes en toegangen tot de stad.

Tijdens een eenvoudige ceremonie hebben de burgemeester, Marco Aurelio Pérez, en de wethouder van Stadsverlichting, Gerónimo Guedes, in San Fernando de Maspalomas op de Elmasa-rotonde (daar waar de Avenida Alejandro del Castillo en de Calle Mogán samenkomen) uitbundige en kleurrijke feestverlichting ontstoken, die een maand lang de komst van Kerstmis aankondigt en die dit jaar een soberdere begroting heeft, dan wat de Gemeente hier in andere jaren aan heeft uitgegeven.
img_25027.jpgTunte

Ook heeft men op vrijdag 5 december 2014 om 19:30 uur officieel de openbare kerstverlichting ontstoken in het winkelgebied van Tunte ( het historische centrum van San Bartolomé de Tirajana) evenals die op de gevel van het Casa Consistorial (Gemeentehuis), waarbij in de portiek bij de ingang men een Bélen (kerstgroep) heeft opgesteld met traditionele ornamenten en bijna een honderdtal figuurtjes de vervaardigd zijn door de inwoners.

´Beide volksbijenkomsten maken onderdeel uit van een uitgebreid cultureel kerstprogramma dat de Gemeente ontwikkelt in de stadswijken gedurende deze decembermaand, en wat al begin november begonnen is met het houden van diverse workshops in het Casa de la Cultura van Castillo del Romeral voor het vervaardigen van kerststukjes, kerst versieringen, snuisterijen en kerst nagerechten.
kleurlogoCanarias.png


Het toeristengebied krijgt nieuwe, openbare verlichting  voor 3,5 miljoen euro

San Bartolomé de Tirajana - dinsdag 30 juli 2013 - Men vervangt de 20 jaar geleden geïnstalleerde lantaarnpalen met hoge druk natriumlampen door moderne, slimme, energiezuinige lantaarnpalen die kunnen worden gereguleerd en gecontroleerd via afstandsbediening, daartoe zal de Gemeente San Bartolomé de Tirajana nog voor het einde van 2013 overgaan in de toeristenwijk Maspalomas Costa Canaria.

Het gemeentebestuur van burgemeester Marco Aurelio Pérez heeft de aanbesteding voor deze werkzaamheden geopend, welke men zal uitvoeren in twee loten - van €1.757.723,78 en €1.742.276,22 - met voor elk lot een uitvoeringstermijn van maximaal 5 maanden. Ook zal men 36 aansluitingen installeren voor de afstandsbediening en de controle van het nieuwe openbare verlichtingsnetwerk.
img-11202large-1.jpg
v-erkichtunglarge.jpg
Men zal de renovatie uitvoeren zonder de onderlinge afstand te wijzigen van de huidige lantaarnpalen, maar de nieuwe verlichtingselementen zullen moeten kunnen rekenen op een intelligente bediening; zodanig, dat hun intensiteit verlaagd kan worden op bepaalde uren, voor het bereiken van een energiebesparing, of worden verhoogd als dit nodig is voor een betere veiligheid.

De verlichting in het toeristengebied telt 22 jaar en is behoorlijk verouderd. De huidige lantaarnpalen heeft men geïnstalleerd in de jaren 80 van de vorige Eeuw en ze gaan al langer mee, dan de geschatte levensduur, waarbij op geen enkele manier de spanning van de stroomsterkte geregeld kan worden, ze beschikken over het algemeen over een verouderd ontstekingssysteem, dat door middel van foto-elektrische cellen geregeld wordt.

“De energierekeningen zijn momenteel heel hoog, in vergelijking met de verlichtingsarmaturen die slechts 60% van het energieverbruik hebben van de huidige lantaarnpalen die energie-technisch niet efficiënt zijn,” bevestigt wethouder González Montoro.

Uitbreiding van de energievoorziening
De faciliteiten van het huidige openbare verlichtingsnetwerk in het toeristische gebied reageren op de Laagspanningsrichtlijn die dateert van 1973. Nu wil men met de geplande renovatie het hele systeem aanpassen op de nieuwe regelgeving van respectievelijk 2002 en 2008 voor energie-efficiëntie en laag-voltage elektrische apparatuur.

De investering die de Gemeente doet met de renovatie van toeristische verlichting wordt gefinancierd met het aanvragen van een lening uit het Fondo Financiero del Estado para la Modernización de las Infraestructuras Turísticas (Fomit) (Staatsfonds voor de Financiering van Modernisering van Toeristische Infrastructuur).

 Om de toekenning van die lening niet te verliezen, heeft het Gemeentebestuur medio februari 2013 aan het Ministerie van Industrie, Energie en Toerisme gevraagd, de periode voor de uitvoering van het werk te verlengen. De Gemeente motiveert het verzoek, vanwege de complexiteit van het project en de tekortkomingen in de eerdere aanvraag, om een betere dekking te geven aan de toeristenwijk.

Het directoraat-generaal Ontwikkeling en Duurzaam Toerisme, onder leiding van  Elena Valdás del Fresno, heeft besloten, het Gemeentebestuur verlenging te bieden tot 12 juni 2105,

Bedrijven die geïnteresseerd zijn in de uitvoering van dit project kunnen hun offerte indienen bij het Stadskantoor, of via het ‘Profil del Contractante’ (Aannemersprofiel) op de internetpagina www.maspalomas.com; de termijn voor het indien van offertes sluit op maandag 19 augustus 2013.

 De gunning aan de meest gunstige offerte zal door het Gemeentebestuur bekend worden gemaakt, waarbij rekening gehouden wordt met criteria zoals verbetering van de technische uitrusting, zonder extra kosten voor de gemeente; uitgebreide garantie; onderhoudscontract en de uitvoeringstermijn.
kleurlogoCanarias.png

 

 

 


Decathlon en McDonald´s willen zich vestigen in het Zuiden van Gran Canaria

De multinationals hebben interesse 
in een perceel bij Sonnenland

De projectontwikkelaars verwachten binnen enkele maanden
te kunnen beginnen met bouwen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 20 januari 2013 - De multinationals Decathlon en McDonald’s zijn bijzonder geïnteresseerd in het openen van nieuwe vestigingen in het Zuiden van Gran Canaria.
Na vastgesteld te hebben, dat er weinig percelen zijn met een goede verbinding naar de toeristengebieden van San Bartolomé de Tirajana, overwegen beide ketens de optie, om zich te vestigen op een perceel dat gelegen is in El Hornillo, dicht bij Sonnenland.

Men is aan het onderhandelen met de projectontwikkelaars over de aankoop van een te bebouwen perceel uit het Deelplan El Hornillo, dat 230.000 m² groot is, maar waarvan men momenteel ongeveer 160.000 m² bouwrijp gaat maken, om te bestemmen voor commercieel gebruik.


Het perceel nabij Sonnenland waarop de sportkledingreus Decathlon, evenals de hamburgergigant MacDonalds zich willen vestigen

Decathlon wil zich al sinds geruime tijd vestigen in het Zuiden. Feit is, dat men heeft onderhandeld met de Amid Achim, de directeur van de Número1-Groep, om te beschikken over een pand in het winkelcentrum van El Tablero. Maar uiteindelijk zijn het de eisen betreffende de ruimte voor de keten in sportkledingwinkels, die verhinderen, dat men zich in dit pand vestigt wat in maart 2013 opengaat. Maar de belangstelling van de multinational, om een winkel te hebben in het toeristengebied is zodanig, dat men ook de Santana Cazorla-Groep benaderd heeft, om de mogelijkheden te onderzoeken grond te kopen in hetzelfde gebied van El Tablero de Maspalomas.
download-15.png
Decathlon wil ongeveer 8.000 m² op dit perceel. De keten in sportkledingzaken heeft in Telde de eerste winkel geopend en plant een andere in Tamaraceite.
mcdonalds.jpg

Ook de gigant van de snelle hap, McDonald's doet momenteel een poging tot uitbreiding, door aanwezig te zijn in het Zuiden. Het nieuwe restaurant zal een oppervlakte krijgen van ongeveer 1.500 m². In dit geval ziet de multinational, dat vestiging in El Hornillo perfect is, om te voldoen aan de vraag van de bevolking van El Tablero, San Fernando en het gebied van Meloneras, omdat het perceel nu eenmaal beschikt over een goede verbinding met deze woon- en toeristenwijken.

Naast Decathlon en Macdonald's, wordt verwacht, dat zich hier andere winkelbedrijven en ook een benzinepompstation vestigen. Zolang de overdracht van de grond nog niet is geregeld met de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, willen de projectontwikkelaars nog geen details geven over de bouwplannen, omdat een groot deel van de grond die men moet gaan toekennen, binnen een spergebied ligt ofwel begrensd wordt door een weg.

Vernieuwing van het aanbod
Bronnen binnen de projectontwikkelaars hebben tegenover de persmedia verzekerd, dat de grootwinkelbedrijven en de horeca opnieuw interesse hebben getoond, om te investeren in het Zuiden van Gran Canaria. Men kritiseert echter, dat door de bestaande  bureaucratie die overwonnen moet worden, het zeer ingewikkeld blijft  een bedrijf te openen  in  San Bartolomé de Tirajana en dat daardoor meer dan eens investeerders zijn afgehaakt die belangstelling hadden voor het Zuiden. Al met al, toont men zich overtuigd, dat men uiteindelijk de procedures met het departement Bouwzaken van San Bartolomé de Tirajana kan oplossen, om in de komende maanden met de bouw te kunnen beginnen.

Men laat ook weten, ondanks dat het moeilijk is om vanwege de investering veel zakenprojecten te voltooien, in dit geval de architect van het project - die veel projecten heeft uitgevoerd in Galicië - overtuigd is van het potentieel van de grond nabij Sonnenland.
Bovendien merkt men op, dat een van de onopgeloste zaken te maken heeft met kwalitatief hoogwaardig winkel- en recreatie-aanbod, omdat de meeste zaken - met uitzondering van het gebied van Meloneras - in de jaren 60 zijn gebouwd en men niet in staat is gebleken, deze te renoveren.
kleurlogoCanarias.png


Maspalomas viert op 15 oktober 2012
officieel haar vijftigste verjaardag

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA / MASPALOMAS - maandag 15 oktober 2012 - Maspalomas Costa Canaria viert officieel op 15 oktober 2012 een halve eeuw groei van het toerisme, met om 11:00 uur een plechtigheid op de rotonde in San Agustín waarmee men het begin van de bouw van de wijk herdenkt. Men onthult een sculptuur van de Grancanarische, kunstenaar Pepe Dámaso. Het kunstwerk van de uit Agaete afkomstige artiest, wedijvert met de zuil, die op dezelfde datum in 1962 is geplant door Alejandro del Castillo, Manuel de la Peña en Ulises Medina (technisch architect), bij het begin van de bouw van de toeristenwijk.

De hoofrolspelers die de toeristische bouwexplosie in het Zuiden overleefd hebben, hun familieleden, ondernemers en bewoners van het Zuiden wonen de herdenking van dit feit bij als zij de autoriteiten vergezellen, te beginnen met de burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez.


De zuil, die in 1962 is geplant.

Aldus herdenkt men met precisie een feit, dat het Grancanarische slechts een glimp heeft overgelaten van de decennia daarvoor, het was in 1962 toen men de ambities en projecten begon te realiseren voor het gehele gebied. Deze viering van de vijftigste verjaardag komt na de evenementen welke hebben plaatsgevonden in ExpoMeloneras ter gelegenheid van de ‘Werelddag van het Toerisme’ (27 september), die georganiseerd zijn door de Wereldorganisatie voor het Toerisme (WOT), waarmee de projectie van de toeristenbestemming historische aantallen heeft bereikt in de informatieverspreiding (miljoenen keren gezien op het internet). Met het verstrijken van de tijd is de promotie van het Zuiden  nog lang niet gestopt  en blijft voortdurend groeien; vandaar dat men hier niet stopt met bouwen. De toekomst is gebaseerd op een halve Eeuw ontwikkeling.
img-10448_large.jpg

Visionairs van het Zuiden: dromen voor het toerisme
Maspalomas is na een halve eeuw van toeristische bouwexplosie een resultaat van ontwikkeling, waaraan voor een deel is bijgedragen door het voorstellingsvermogen van schrijvers en architecten die hun tijd ver vooruit waren met hun visie op de horeca.

“Jullie moeten rekening houden met hen die uit een andere wereld komen, die hier stoppen, om op krachten te komen. Ga daarom een moreel klimaat creëren, geen ander,  en jullie zullen zien hoe zij die tuberculose in hun ziel en niet in het lichaam hebben, naar deze contreien komen.”


Miguel de Unamuno
.

Miguel de Unamuno definieerde in zijn rede, uitgesproken in 1910 in het Pérez Galdós-theater in  Las Palmas de Gran Canaria, een van de basisprincipes, dat heeft bijgedragen aan de toeristenindustrie in de volgende eeuw: het concept van entertainment als attractie van de Canarische Eilanden. Een aspect, wat Maspalomas heeft weten te benutten in de afgelopen vijftig jaar, door het aantrekken van miljoenen bezoekers, die ook in de ban zijn geraakt van het klimaat waaraan de filosoof refereerde: de zon maakt de stranden in het Zuiden waardevol en genereert de sfeer van recreatie en plezier in de omgeving ervan.

De halve eeuw Maspalomas Costa Canaria, die men nu viert, heeft veel van de verwachtingen bevestigd van die eerste visionairs op het toerisme, die het waagden een economie en een dergelijk onderbouwde samenleving te voorspellen in de omgeving ervan. Tot aan de jaren zestig beschikte Canarias eerst  over herbergen en vervolgens over hotels voor voorbijtrekkende reizigers en zou men het concept ontwikkelen van Sanatorium als trekpleister voor de gezondheidstoerist. Het genieten van geneeskrachtig water van La Orotava, of van Las Palmas de Gran Canaria (hotel Santa Catalina) was een vervolgstap naar een ander ontwerp van de sector die grotendeels geïnspireerd zou zijn op de exploitatie van het Zuiden van Gran  Canaria. Sommigen begonnen dit duidelijk in te zien vanaf het begin van de 20ste Eeuw.


Francisco González Díaz.

Zo schrijft in 1910 ook de journalist Francisco González Díaz, columnist van 'Diario de Las Palmas', die het boek ‘Cultura y Turismo’ geschreven heeft; een van de eerste werken dat betrekking heeft op beide concepten. González Díaz onthulde al, dat de hotellerie een van de belangrijkste activiteiten zou worden in de toeristenindustrie van Maspalomas. “Het klimaat van de Canarische Eilanden heeft op zich een sterke aantrekkingskracht die ligt in zijn zachtheid en beroemde weldaad, die uitgaat boven alle tekortkomingen en nadelen waarover we meer dan eens klagen,” bevestigt hij overtuigend.

Kritisch op de maatschappij waarin hij leefde (“cultuur op Gran Canaria is een streven, geen voortdurende, concrete realiteit”), geeft de journalist er zich rekenschap van,” dat het toerisme - waar naar zijn oordeel  iedereen het mee eens is - de voornaamste  bron van welvaart is die we binnen ons bereik hebben.” Iets, wat niet wegneemt de capaciteit van het eiland Gran Canaria in vraag te stellen voor het benutten van haar potentieel. In  die zin heeft hij zich afgevraagd: “Zal het klimaat, zonder toevoeging van andere stimulansen, voldoende zijn voor het veilig stellen en het doen blijven toenemen van de concurrentie in reizen naar onze contreien gedurende de koude maanden?”

De visionairs van het toerisme zouden het in de komende jaren concreet herstellen.


Néstor Martín Fernández de la Torre.

Néstor Martín Fernández de la Torre deed dit in het midden van de jaren dertig, toen hij in globale bewoording het typisch Canarische benaderde, net zoals het werk van Pedro Almeida Cabrera Néstor bevat het: couleur locale en regionalisme. “Kijkend naar de toekomst, hebben we rekening te houden met het formidabele strand van Maspalomas,” zo heeft de kunstschilder en veelzijdige artiest geschreven, “maar laten we iets vermijden wat zal kunnen veranderen in een obstakel voor het uitvoeren van projecten voor de generaties die na ons komen voor het uitvoeren van projecten in de nabije toekomst die hen zal adviseren over de realiteit van het moment.”

Net als anderen, plaatste Néstor enkele belangrijke vraagtekens bij het ontwerp van een adequate industrie op de Eilanden. Toekomstige onderwerpen, waarover men nu nog steeds het hoofd buigt, om te proberen de bestemming beter te maken waarin het Zuiden van Gran Canaria zich heeft veranderd. “Laten we niet klein, maar groot denken," zegt hij in historisch perspectief en, “met visie op de toekomst, hoewel materialistische geesten bang zouden kunnen zijn en ons kwalificeren als onrealistisch.”

Néstor stichtte bovendien het Sindicato de Iniciativas Turísticas (de VVV) van Gran Canaria, hij maakte zich bezorgd over de unieke eigenschappen van een enkel pand (van de herberg van Cruz de Tejeda tot aan hotel Santa Catalina), als focus van de toeristische aantrekkingskracht, bezorgd over het “patriottische uitvoering ervan.” Maar hij legde ook de basis voor toekomstige reclemecampagens die Maspalomas en Canarias wereldwijd verkocht hebben, met aanzienlijk succes. "Islas Afortunadas (Gelulzalige Eilanden), Jardín de las Hespérides (Tuin van de Hespriden), Campos Elíseos (Elysese Velden)...", zo vatte hij samen, “waren de namen van de antieken die Canarias paradijselijke omstandigheden toedichtten. Zou het bijna onmogelijk zijn deze roem te herwinnen? Ik dacht het niet.”

Het eind van het lied van de kunstschilder blijkt een vergankelijke erfenis te zijn, die Canarias vele decennia in het buitenland heeft gedefinieerd. Hoewel de toekomst, vooral, die van de architecten zou zijn. En vakmensen in het beheer van de ruimtelijke ordening zouden filosoferen over de bezetting van Maspalomas, of het voldoende grond zou bieden, om in vrijheid te plannen en, steeds met het doel, te profiteren van het op handen zijnde passagiersvervoer. In het decennium van de jaren vijftig was dit een punt van zorg, dat gedeeld word door de autoriteiten.


Alejandro del Castillo y Castillo,
de negende graaf  van la Vega Grande.

Met de grondstukken (eigendom van Alejandro del Castillo y Castillo, de negende graaf van Vega Grande) klaar om opnieuw in gebruik te worden genomen en, met de wil van de overheid de verandering een zetje te geven (met Matías Vega Guerra als president van het Eilandbestuur  van Gran Canaria), heeft men enkele van deze visies gerealiseerd.

Visionairs van het Zuiden: dromen voor het toerisme
Maspalomas is na een halve eeuw van toeristische bouwexplosie een resultaat van ontwikkeling, waaraan voor een deel is bijgedragen door het voorstellingsvermogen van schrijvers en architecten die hun tijd ver vooruit waren met hun visie op de horeca.

“Jullie moeten rekening houden met hen die uit een andere wereld komen, die hier stoppen, om op krachten te komen. Ga daarom een moreel klimaat creëren, geen ander,  en jullie zullen zien hoe zij die tuberculose in hun ziel en niet in het lichaam hebben, naar deze contreien komen.”


Miguel de Unamuno
.

Miguel de Unamuno definieerde in zijn rede, uitgesproken in 1910 in het Pérez Galdós-theater in  Las Palmas de Gran Canaria, een van de basisprincipes, dat heeft bijgedragen aan de toeristenindustrie in de volgende eeuw: het concept van entertainment als attractie van de Canarische Eilanden. Een aspect, wat Maspalomas heeft weten te benutten in de afgelopen vijftig jaar, door het aantrekken van miljoenen bezoekers, die ook in de ban zijn geraakt van het klimaat waaraan de filosoof refereerde: de zon maakt de stranden in het Zuiden waardevol en genereert de sfeer van recreatie en plezier in de omgeving ervan.

De halve eeuw Maspalomas Costa Canaria, die men nu viert, heeft veel van de verwachtingen bevestigd van die eerste visionairs op het toerisme, die het waagden een economie en een dergelijk onderbouwde samenleving te voorspellen in de omgeving ervan. Tot aan de jaren zestig beschikte Canarias eerst  over herbergen en vervolgens over hotels voor voorbijtrekkende reizigers en zou men het concept ontwikkelen van Sanatorium als trekpleister voor de gezondheidstoerist. Het genieten van geneeskrachtig water van La Orotava, of van Las Palmas de Gran Canaria (hotel Santa Catalina) was een vervolgstap naar een ander ontwerp van de sector die grotendeels geïnspireerd zou zijn op de exploitatie van het Zuiden van Gran  Canaria. Sommigen begonnen dit duidelijk in te zien vanaf het begin van de 20ste Eeuw.


Francisco González Díaz.

Zo schrijft in 1910 ook de journalist Francisco González Díaz, columnist van 'Diario de Las Palmas', die het boek ‘Cultura y Turismo’ geschreven heeft; een van de eerste werken dat betrekking heeft op beide concepten. González Díaz onthulde al, dat de hotellerie een van de belangrijkste activiteiten zou worden in de toeristenindustrie van Maspalomas. “Het klimaat van de Canarische Eilanden heeft op zich een sterke aantrekkingskracht die ligt in zijn zachtheid en beroemde weldaad, die uitgaat boven alle tekortkomingen en nadelen waarover we meer dan eens klagen,” bevestigt hij overtuigend.

Kritisch op de maatschappij waarin hij leefde (“cultuur op Gran Canaria is een streven, geen voortdurende, concrete realiteit”), geeft de journalist er zich rekenschap van,” dat het toerisme - waar naar zijn oordeel  iedereen het mee eens is - de voornaamste  bron van welvaart is die we binnen ons bereik hebben.” Iets, wat niet wegneemt de capaciteit van het eiland Gran Canaria in vraag te stellen voor het benutten van haar potentieel. In  die zin heeft hij zich afgevraagd: “Zal het klimaat, zonder toevoeging van andere stimulansen, voldoende zijn voor het veilig stellen en het doen blijven toenemen van de concurrentie in reizen naar onze contreien gedurende de koude maanden?”

De visionairs van het toerisme zouden het in de komende jaren concreet herstellen.


Néstor Martín Fernández de la Torre.

Néstor Martín Fernández de la Torre deed dit in het midden van de jaren dertig, toen hij in globale bewoording het typisch Canarische benaderde, net zoals het werk van Pedro Almeida Cabrera Néstor bevat het: couleur locale en regionalisme. “Kijkend naar de toekomst, hebben we rekening te houden met het formidabele strand van Maspalomas,” zo heeft de kunstschilder en veelzijdige artiest geschreven, “maar laten we iets vermijden wat zal kunnen veranderen in een obstakel voor het uitvoeren van projecten voor de generaties die na ons komen voor het uitvoeren van projecten in de nabije toekomst die hen zal adviseren over de realiteit van het moment.”

Net als anderen, plaatste Néstor enkele belangrijke vraagtekens bij het ontwerp van een adequate industrie op de Eilanden. Toekomstige onderwerpen, waarover men nu nog steeds het hoofd buigt, om te proberen de bestemming beter te maken waarin het Zuiden van Gran Canaria zich heeft veranderd. “Laten we niet klein, maar groot denken," zegt hij in historisch perspectief en, “met visie op de toekomst, hoewel materialistische geesten bang zouden kunnen zijn en ons kwalificeren als onrealistisch.”

Néstor stichtte bovendien het Sindicato de Iniciativas Turísticas (de VVV) van Gran Canaria, hij maakte zich bezorgd over de unieke eigenschappen van een enkel pand (van de herberg van Cruz de Tejeda tot aan hotel Santa Catalina), als focus van de toeristische aantrekkingskracht, bezorgd over het “patriottische uitvoering ervan.” Maar hij legde ook de basis voor toekomstige reclemecampagens die Maspalomas en Canarias wereldwijd verkocht hebben, met aanzienlijk succes. "Islas Afortunadas (Gelulzalige Eilanden), Jardín de las Hespérides (Tuin van de Hespriden), Campos Elíseos (Elysese Velden)...", zo vatte hij samen, “waren de namen van de antieken die Canarias paradijselijke omstandigheden toedichtten. Zou het bijna onmogelijk zijn deze roem te herwinnen? Ik dacht het niet.”

Het eind van het lied van de kunstschilder blijkt een vergankelijke erfenis te zijn, die Canarias vele decennia in het buitenland heeft gedefinieerd. Hoewel de toekomst, vooral, die van de architecten zou zijn. En vakmensen in het beheer van de ruimtelijke ordening zouden filosoferen over de bezetting van Maspalomas, of het voldoende grond zou bieden, om in vrijheid te plannen en, steeds met het doel, te profiteren van het op handen zijnde passagiersvervoer. In het decennium van de jaren vijftig was dit een punt van zorg, dat gedeeld word door de autoriteiten.


Alejandro del Castillo y Castillo,
de negende graaf  van la Vega Grande.

Met de grondstukken (eigendom van Alejandro del Castillo y Castillo, de negende graaf van Vega Grande) klaar om opnieuw in gebruik te worden genomen en, met de wil van de overheid de verandering een zetje te geven (met Matías Vega Guerra als president van het Eilandbestuur  van Gran Canaria), heeft men enkele van deze visies gerealiseerd.
2012-10-13-img-2012-10-13-23-37-47-maspalomas_large.jpg

De tuin die er niet kwam
In 1952 komt, op verzoek van de Canarische Regering, de Catalaanse architect Nicolás María Rubió i Tudurí naar Maspalomas, die in 1953 de plannen indiende voor een landschappelijke wijk, idyllisch en volledig geïntegreerd in de duinen. “Een kleine woonkern voor enkele geprivilegieerden.” Plannen, die echter innovatieve voorstellen bevatten voor een maagdelijke terrein zonder toeristische bebouwing aan het begin van de jaren 50, " zo schrijft Flora Pescador Monagas in haar ‘Viaje a través del patio’.


Flora Pescador Monagas.

De Catalaanse architect introduceerde een concept, dat geïnspireerd was op zijn passie voor Afrikaanse landschappen, die hij vergelijkt met de fysionomie van het Grancanarische Zuiden: een  wandelpad  door de duinen, als prelude op de planning van zijn oase als verblijfsaccommodatie. Tuinen, openbare ruimten en, een complex wat verrijst uit het landschap, maken onderdeel uit van zijn plan;  wat vervolgens het toneel zou worden van een toeristische explosie die een revolutionaire omwenteling zou betekenen voor de Canarische economie.

Rubió i Tudurí’s project is nooit uitgevoerd, maar zijn filosofie laat niet na, binnen het bereik van een eenvoudig concept te blijven en, ook niet buiten toekomstige acties die in de komende tijd, opnieuw, vorm geven aan het toerisme in Maspalomas.

 


Nicolás María Rubió i Tudurí.

Biografie Nicolás María Rubió i Tudurí
Nicolás María Rubió i Tudurí  (* Mahón 1891 en +Barcelona 1981), architect, stedenbouwkundige en Spaans schrijver studeerde in Barcelona, waar het grootste gedeelte van zijn carrière zich heeft afgespeeld in zijn functie als direcetur van de Ciudad Jardín en medewerker aan het Forestier in het Montjuïc-park.
Bovendien wordt Rubió i Tudurí beschouwd als een van de inleiders van de formele gedachte van Le Corbusier. Zo zijn bijvoorbeeld het Klooster van Montserrat en de landschapstuin op het Plaza Francesc Macià zijn idee.
Zijn interesse in avantgardistische stedenbouw heeft hem doen  deelnemen aan de Wereldtentoonstelling van 1929, waarna  hij verantwoordelijk is voor een van de plannen Ruimtelijke Ordening van Catalonië.
Met het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog, gaat Rubió i Tudurí  in ballingschap in Parijs en keert niet eerder dan in 1946 terug naar Spanje.  Vanaf  dan  werk hij  alleen nog voor private opdrachtgevers en heeft hij geen openbare bouwwerken  meer gerealiseerd.
Rubió i Tudurí heeft diverse boeken gepubliceerd over architectuur en reizen, maar ook diverse fictieve nouvellen, evenals twee toneelstukken. Bijna zijn gehele productie heeft hij geschreven in het Catalaans.


Manuel de la Peña
.

De visie van Manuel de la Peña
Er kwam een andere architect uit Madrid voor het presenteren van zijn eigen idee voor een passende actie, om de jonge handel vorm te geven. Manuel de la Peña heeft blijk gegeven van zijn stedenbouwkundige visie tijdens een toespraak voor de Eerste Provinciale Assemblée van Toeristengemeenten, die gehouden is op Gran Canaria, welke bijeen was geroepen door de commissaris van Maspalomas Costa Canaria, aldus de in de sector gespecialiseerde journalist Míchel Jorge Millares in zijn blog ‘Islas Bienaventuradas’ (‘Gezegende Eilanden’).

De La Peña vatte zijn planning samen in zijn discours “Bouwkundig beheer voor toeristische doeleinden”. Enkele van zijn voorstellen zijn nagenoeg gelijktijdig gevolgd in Maspalomas in de jaren zestig en, die zijn meer dan waardevol gebleken voor het met succes ontwikkelen van een toeristische exploitatie op grote schaal.

Zo benadrukt de gerenommeerde architect, “dat men het toeristengbied creëert in de onmiddelijke nabijheid van een autosnelweg,” een illustere visie voor het Zuiden. Bovendien zo voegde hij een andere niet te verontschuldigen uitdrukkelijkheid toe: “Om in de nabijheid van de kusten die het meest geschikt zijn voor het ontvangen van badgasten, wijken met appartementen te bouwen," iets, wat van toepassing is op Playa del Inglés.

De vooruitziende blik van Manuel de la Peña strekt zich zelfs tot Maspalomas uit, door het advies, “vooral in de minder ontvankelijke kustgebieden grote hotels en villa’s te bouwen, die aangepast zijn met sportvoorzieningen en die gelegen zijn in een heel aantrekkelijk landschap, waardoor men komt tot een uitgebreid en ordelijk gebruik van de natuurlijke hulpbronnen.” Als volledig aanbevelenswaardig merkt de stedenbouwkundige de toevoeging op van recreatiecentra en groenvoorzieningen; een bezorgdheid, die hij in zijn toespraak heeft geuit. In feite is het ”beste” wat een architect zou moeten doen, “niet op de eerste plaats het landschap aantasten door dit te veranderen, maar het behouden van de kuststrook.”

Die visies uit zijn toespraak hebben vaak een terugwerkende kracht: die van het ontwaken van een kritische blik van hen die deze tegenwoordig lezen en de evolutie kennen van  toeristische sector op het Eiland en de gebieden waar men haar belangrijkste complexen heeft gevestigd. Bovendien verwijzen ze naar sommige kwesties die zich blijven voordoen in het bereiken van een duurzame, economische ontwikkeling.


César Manrique
.

Een tour langs de verlichte toeristische ideeën moet, ten minste, betrekking hebben  op het werk van de  van Lanzarote afkomstig kunstenaar César Manrique, die geëerd wordt met een straat die naar hem vernoemd is en die gedomineerd wordt door bungalows.

Duizenden, die tegenwoordig betrokken zijn bij de vijftigste verjaardag van de toeristische explosie van Maspalomas, typeren Manrique en Nestór als “de grootste visionairs, die het toerisme op Canarias heeft gehad, “ze definieerden een ander product, afwijkend van alle andere.”

Ook nu nog blijven er stemmen opgaan voor het kritisch blijven, vooral in de kolommen van de diverse persmedia bij het verslaan van de vijftigste verjaardag die Maspalomas viert. Kritische geluiden, voor meer dromen en mogelijke paden voor de toeristenindustrie in het uiterste Zuiden van Gran Canaria, die dagelijks tot de verbeelding spreekt in dienst van het toerisme.
kleurlogoCanarias.png


De schilderingen van Pepe Dámaso betreffende Maspalomas+50
hebben het Paleis bereikt

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 10 oktober 2012 - Burgemeester Marco Aurelio Pérez heeft door de artiest uit Agaete ondertekende reproducties overhandigd aan Prins Felipe en aan de algemene secretaris van de Wereldorganisatie voor het Toerisme (WOT).

De drie schilderingen welke de Grancanarische kunstenaar Pepe Dámaso heeft vervaardigd voor de herdenking van de 50ste verjaardag van het toeristengebied Maspalomas Costa Canaria, zouden nu de privé-vertrekken van Prins Felipe de Borbón, evenals die van de algemeen secretaris van de WOT, Taleb Rifai, in Madrid  kunnen sieren.
img-10272_large.jpg

Tijdens de viering van de Werelddag van het Toerisme - op 27 september 2012 - heeft  burgemeester Marco Aurelio Pérez persoonlijk een map met drie genummerde lithografieën van elke 75X52 cm overhandigd aan de erfgenaam van de Spaanse Kroon

Om protocollaire redenen, is de overhandiging van dit aandenken aan Maspalomas en het  internationale evenement wat men er gehouden heeft, op discrete wijze gedaan en, heeft men dit overhandigd aan de persoonlijke secretaris van Prins Felipe, die zijn dank heeft betuigd voor dit gebaar  van hoffelijkheid en vriendelijkheid van de gemeentebestuurder.


Pepe Dámaso.
  

Een andere map, met daarin eveneens de drie lithografieën van de schilderijen voor de 50ste verjaardag, ‘El Ángel de las dunas’, ‘El faro y las dunas’, en ‘+palomas’, die vervaardigd zijn in een gemengde techniek door de artiest uit Agaete, zijn door de burgemeester overhandigd aan  de algemene secretaris van de WOT, Taleb Rifai; evenals, aan de minister van Toerisme van de Malediven, de toekomstige organisator van de  Werelddag van het Toerisme (in 2013), Ahmed Adheeb, en aan de public relations-manager van de WOT, Marcelo Risi.

De litho’s van de drie schilderijen zijn  door Pepe Dámaso onbaatzuchtig geschonken aan de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, die er een beperkte oplage van heeft laten drukken ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van het toeristengebied van Maspalomas (15 oktober 1962-2012) en de toewijzing ervan als locatie voor de viering van de Werelddag van het Toerisme.
kleurlogoCanarias.png


Leerlingen voortgezet onderwijs leren
geschiedenis Toerisme kennen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 1 juni 2012 - De journalist Míchel Jorge Millares, commissielid van  het organisatiecomité ‘50ste Verjaardag van Maspalomas’, zet voor ruim 600 leerlingen van het voortgezet onderwijs de ontwikkelingen uiteen van het Toerisme op de Canarische Eilanden en in Maspalomas Costa Canaria.

In totaal hebben 600 leerlingen, van de scholen Tunte, Awañak, Arenas, Alma’s, Tamara y Amurga, deze lezing bijgewoond. Zij hebben via tentoonstellingen en discussie-sessies van ruim een uur, voor het eerst in hun studietijd, met een multidisciplinaire visie kennis kunnen nemen van het historische overzicht van het toeristische aanbod.


Ruim 300 leerlingen  van de scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs ‘Támara y Amurga’ hebben de lezing ‘Historia del turismo, el caso de Maspalomas’ (‘Geschiedenis van het toerisme, in het geval van Maspalomas’) bijgewoond, die is gehouden door de Míchel Jorge Millares als commissielid van de organisatie die de evenementen rond de 5oste verjaardag van Maspalomas organiseert. De bijeenkomst van donderdag 31 mei 2012 was de laatste in een serie voor de Middelbare scholen in de Gemeente, zowel voor de openbare- als de privéscholen.

In die zin hebben deze bijeenkomsten  een historische kijk gegund op het toerisme op Gran Canaria, en op dat van Maspalomas in het bijzonder, door het behandelen van toeristische aspecten in relatie met de economie, het milieu, de architectuur, het transport, de kunst en, in het bijzonder, met de vijftigste verjaardag van Maspalomas Costa Canaria  en de toewijzing van deze omgeving voor het op 27 september 2012 laten plaatsvinden van de internationale plechtigheden ter gelegenheid van de Día Mundial del Turismo (Werelddag van het Toerisme).

 Zowel leerkrachten als leerlingen hebben kennis kunnen nemen van  de vele aspecten die de geschiedenis van het Toerisme kan bieden voor de kennis van jonge studenten, vooral in de gemeente San Bartolomé de Tirajana, waar zich de belangrijkste toeristische bestemming van Canarias bevindt. Eveneens is men uitgenodigd, om deel te nemen aan de voorbereidingen van de herdenkingsplechtigheden van de vijftigste verjaardag, die zich zullen afspelen in de laatste week van september en gedurende de gehele maand oktober 2012 en, die samen zullen vallen met de datum waarop men  in het gebied van San Agustín de eerste voorzieningen is gaan bouwen: 15 oktober 1962.
images137_large.jpg

Het belang
Aan de laatste bijeenkomst, voor 300 leerlingen van het Instituto de Enseñanza Superior( IES) ‘Tamar y Amurga’, hebben ook deelgenomen, de wethouder van Onderwijs, Carmen Pérez Pérez en, de wethouder van Toerisme en Economische Promotie, Ramón Suárez Ojeda, die het belang hebben benadrukt van het onderricht aan jongeren betreffende alles wat met het toerisme te maken heeft, waaraan de meerderheid van  de ouders en grootouders deelneemt van de leerlingen die de bijenkomst hebben bijgewoond.

Millares heeft in zijn toespraak het belang herhaald, dat Canarias heeft in de geschiedenis van de Mensheid, als “ kwaliteitsmerk voor natuur en gezondheid”; evenals, dat van de hoofdrol van deze gemeente in een internationale bereik, zoals het verblijf van Christoffel Columbus, om te ravitailleren in Maspalomas op zijn reis naar de Nieuwe Wereld; of, de fundamentele en strategische rol die het Estación Espacial (Ruimteobservatorium) van Maspalomas heeft gespeeld tijdens de eerste reis naar de Maan; en, de terugkeer van die astronauten naar de Aarde.

In zijn toespraak heeft Míchel Millares ook  de rol benadrukt die de Grafelijke familie heeft gespeeld in de toeristische ontwikkeling van het Zuiden van Gran Canaria, met het uitschrijven van een ideeënwedstrijd en de daaropvolgende bebouwing van Maspalomas Costa Canaria, samen met beroepskrachten van het formaat van een architect als Manuel de la Peña en anderen. Wat dit betreft, betreurt hij het verlies aan architectonische iconen van de toeristische bestemming, zoals restaurant ‘La Rotonda’ in San Agustín en de oude parochiekerk van San Fernando.

Millares heeft de aanwezigen uitgenodigd mee te werken aan de verbetering van de omgeving, aan het zoeken naar harmonie, aan het bewaren van het landschap en, aan de goede behandeling van de toeristen, zoals men gedaan heeft in de loop van de geschiedenis en wat in de afgelopen jaren te lijden heeft gehad door het gebrek aan kennis en belangstelling van de toeristische sector.
kleurlogoCanarias.png


De ‘Krant van het Chinese Volk’
kwalificeert Maspalomas als:
“een van de belangrijkste
toeristenbestemmingen ter wereld”

PEKING - dinsdag 22 mei 2012 - Het belangrijkste dagblad van China geeft informatie over Maspalomas Costa-Canarias, na het recente bezoek van hun correspondent Dawei Ding.

De belangrijkste krant van China, het officiële orgaan van de Communistische Partij van dit Aziatische land en, volgens de  ranglijst van de UNESCO, een van de tien grootste ter wereld, heeft onlangs een serie reportages gepubliceerd over het Zuidelijke  toeristengebied van Gran  Canaria, waarin men in een van de laatste afleveringen Maspalomas kwalificeert,  “als een van de belangrijkste toeristenbestemmingen ter wereld’. De publicatie komt na het bezoek van hun correspondent Dawei Ding aan Spanje en Portugal, waarbij hij veel materiaal heeft verzameld over het toerisme op de Canarische Eilanden en hij interviews heeft gemaakt met o. a. wetenschappers, politici en ondernemers.
img-7622_large.jpg

Onder de verzameltitel , “Men past zich altijd aan de behoeften van de toerist aan, een bezoek aan de Canarische Eilanden- Spanje”, verhalen de reportages van de genoemde correspondent over de historische aspecten die Canarias bevoordelen als toeristisch vakantieoord; over de voorkeur van het toerisme uit het Noorden van Europa in de winter, voor deze Eilanden in de Atlantische Oceaan, vanwege een goed klimaat en hun landschappen en, biedt de krant getuigenissen  van wetenschappers van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria ULPGC, horecaondernemers en politici, met hun meningen over het belang van het toerisme in de Canarische samenleving.
visita-periodista-chino-3_large.jpg

“Men wenst maar een keer naar Parijs te gaan, maar  men wil elk jaar naar Canarias,” zo begint het laatst gepubliceerde artikel uit deze reeks, waarin men het belang van Maspalomas benadrukt in een wereldwijde context.  Zodoende hebben ongeveer drie miljoen lezers van de genoemde Chinese krant er kennis van genomen, dat de Eilanden in het afgelopen jaar 12 miljoen bezoekers hebben ontvangen, van wie 11 miljoen internationaal. In de reportage merkt men op, “dat de gastvrijheid van de Canario’s de obstakels van de communicatie overwint,  en omdat de journalist de geheimen van dit succes wil achterhalen, zoekt hij antwoorden bij de decaan van de Faculteit Economie, Ondernemingen en Toerisme van de  ULPGC, die de rijke toeristische mogelijkheden benadrukt, zoals “het klimaat en het landschap: ‘Als de kip met de gouden eieren’ en, het belang van  de infrastructuur  met een volgroeid beleid.”
img-7621_large.jpg
Terwijl voor wethouder van Toerisme Ramón Suárez, van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana,  het gebrek aan professionaliteit en takenkennis aanwezig was, toen het toerisme begon in het Zuiden in de jaren 60, is door een betere opleiding op de Hotelscholen, de plaatselijke Universiteiten en de Faculteiten voor Toerisme veel veranderd: “De Canario’s hebben veel zorg voor de uitstraling van het toerisme.”

Ook biedt men uitspraken van de viceminister van toerisme, Ricardo Fernández, van de Canarische Regering, die in de ‘Krant van het Volk’ bevestigt, “dat toen de toeristenindustrie zich op Canarias ontwikkelde, men rekening hield met de toeristen , door naar hen te luisteren,” terwijl voor de ondernemer Ángel Luis Tadeo, het prioriteit was ,“zich aan te passen aan de behoeften van de toeristen.”

san-bartoloma-de-tirajana_large.jpg

Het artikel van de journalist in de Chinese krant gaat verder in op waarde van het Canarische toerisme , zoals het ecotoerisme en het thematische, sportieve en culturele toerisme , als aanvulling op het  traditionele toerisme van zon en strand.

Tenslotte wijdt men zich in de reportage aan een beschrijving en de statistiek van aspecten die te maken hebben met het toerisme en de Canarische samenleving, evenals over de directe  en indirecte afhankelijkheid  die de bevolking heeft van dit verschijnsel; om te besluiten, met het benadrukken van de natuurlijke en menselijke aspecten, “die harmonisch samengaan;” dit, in de zin , “dat de Canario zich ontwikkelt, dankzij zijn inspanningen,” zo besluit de krant.

visita-periodista-chino-6_large.jpg

De auteur van de reportages heeft eind april 2012 het Eiland bezocht, heeft diverse plaatsen bekeken en gesproken met talrijke personen. Bovendien heeft hij een grote hoeveelheid literatuur en diverse foto’s van Gran Canaria meegenomen. De plaatselijk autoriteiten hebben hem toen uitgenodigd, en doen dit nu opnieuw, zodat hij eind september het evenement van de Wereldorganisatie van het Toerisme -  de ‘Werelddag van het Toerisme’ - kan bijwonen, wat plaats gaat vinden in Maspalomas op 27 september 2012. Een uitnodiging, die hij heeft geaccepteerd.

De Krant van het Volk
De Krant van het Volk gaat aan kop van de andere gedrukte Chinese media, is in 1948 opgericht en heeft momenteel een oplage van 3 miljoen exemplaren, waardoor het de meest verbreide krant in China is. Deze krant behoort wereldwijd  tot de tien grootste.
kleurlogoCanarias.png


Maspalomas+50’:
De burgemeester roept het zaken- en verenigingsleven en de communicatiemedia bijeen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA / MASPALOMAS CISTA CANARIA - maandag 30 april 2012 -  De Burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez Sánchez, zal op  woensdag 2 mei 2012 een ontmoeting beleggen met de vertegenwoordigers van bedrijven op Gran Canaria die het meest betrokken zijn bij de toeristengemeente. Het gaat om bedrijfsverenigingen, sociale  instellingen, sport instellingen en de communicatiemedia. Topoverleg als ondersteuning voor ‘Maspalomas+50’ bij de bekendmaking van de programma-activiteiten ter viering van de 50ste verjaardag.

De uitnodiging beantwoordt aan het gemeentelijke belang het activiteitenprogramma bekend te maken wat men een het ontwikkelen is voor de viering van de vijftigste verjaardag van het begin van de bouw van de toeristenstad Maspalomas Costa Canaria.


                                                   B&W in ExpoMeloneras.
Burgemeester Marco Aurelio Pérez zal, samen met de wethouder van Toerisme, Ramón Suárez,  tijdens deze bijeenkomst een uiteenzetting geven van alle culturele, ludieke en sportieve acties, en zal de aanwezige uitnodigen, deel te nemen aan de organisatie en financiering van het evenementenprogramma.

Peréz zal de gelegenheid te baat nemen, om de aanwezigen ook uit te nodigen deel te nemen in de evenementen die men programmeert in het kader van de viering van de Día Mundial del Turismo (Werelddag van het Toerisme), die op 27 september 2012 de leden van de Organisatie van de Werelddag van het Toerisme(een afdeling van de VN) bijeenbrengt, met aan het hoofd de secretaris generaal, de voornaamste autoriteiten en de grote nationale en internationale bedrijven die te maken hebben met deze sector die, op Canarias, een ware motor van de economie is.

De gelegenheid die Maspalomas enkele dagen lang zal doen veranderen in het zenuwcentrum van het wereldwijde toerisme is, in de ogen van de burgemeester, voldoende belangrijk voor de gehele ondernemerswereld, de sociale instellingen en de bevolking van Gran Canaria,  om daarin deelgenoot te worden
                            cartel-maspalomas-50-aniversario-2large.jpg

Vanaf het begin
De ondersteuning voor de vijftigste verjaardag heeft van meet  af aan kunnen rekenen op de Grafelijke familie, de Lopesan-Groep en hun hotels en die van ExpoMelomeras, die deze week de vlaggen hijsen met het logo, dat is bedacht door Pepe Dámaso.  Naast andere private instellingen zal ook het Hospital San Roque deze vlag hijsen.

Daarnaast  zullen ook andere bedrijven en instellingen het vijftig jaar-logo gebruiken, naast dat van hun bedrijfslogo. Dit is het geval met de Federación Canaria de Golf, die het senioren-toernooi, dat van 21 tot en met 24 juni 2012 zal plaatsvinden op vier golfbanen in het Zuiden, heef5t omgedoopt tot de ‘Copa Maspalomas Costa Canaria’ en waaraan spelers deelnemen die over geheel Canarias afkomstig zijn, evenals van het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje) en de Balearen.

Dit is ook het geval met de voetbalclub  Unión Deportiva Las Palmas,  die het logo zelfs op  de internetpagina  heeft geplaatst. Ook Correos (de Spaanse Posterijen)laat van zich horen, zij geven een herdenkingspostzegel uit; maar ook de Skal Club van Gran Canaria; Autoverhuurbedrijf  Arisal en de Asociación Autonómica de Barman (Zelfstandige  Vereniging van Bartenders) geven bekendheid aan dit logo.

Gran Canaria actueel’

Ook de communicatiemedia laten zich niet onbetuigd, zoals MaspalomasAhora.com, het Scandinavische dagblad Dag Natt, Cadena COPE, Radio Top 21, en de tijdschriften UXX Magazine, Vangan Magazine, en Time & Place; uiteraard is ook ‘Gran Canaria actueel’ van de partij’ en wel met het plaatsen van het ‘50+Maspalomas Costa Canaria’-logo op de hoofdpagina.

Het 50-jaar-logo is ook gebruikt op de posters van de aankondiging voor de recentelijk gehouden Dag van het Boek; het Carnaval van Maspalomas, en van de Gay Pride die binnenkort van start gaat; evenementen, waarbij men duizenden mensen verwacht uit de gehele wereld die bij zullen dragen aan het bekendmaken van deze vijftigste verjaardag als ze weer zijn teruggekeerd naar hun landen van herkomst.
kleurlogoCanarias.png


De Gemeente restaureert openbare kunstwerken

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 19 april 2012 - Het Gemeentebestuur wil het aanzien verbeteren van het artistieke straatmeubilair en is in de afgelopen dagen overgegaan tot het laten schoonmaken en restaureren van de openbare sculpturen op de gemeentelijke pleintjes, rotondes, groenstroken en in parken.


‘Venus con paloma’ ‘(‘Venus met duif’), van de uit Castellón afkomstige beeldhouwer Tomás Roures

Het eerste kunstwerk, dat onderhanden is genomen, is de 2.75 meter hoge ‘Venus con paloma’, van de uit Castellón afkomstige beeldhouwer Tomás Roures, dat vervaardigd is uit geëmailleerd smeedijzer en  wat een eerbetoon moet voorstellen aan de stad Maspalomas en haar bewoners. Deze sculptuur stond oorspronkelijk opgesteld in het hart van het Parque de San Fernando.

Het beeld, dat dateert uit 1977 vertoont een aanzienlijke staat van verval door roestvorming  die met het verstrijken van de tijd is ontstaan door de blootstelling aan zon, wind en regen.

De restauratiewerken aan de sculptuur worden uitgevoerd door het eigen gemeentepersoneel, dat in dienst is van het Departement Ruimtelijke Ordening en Milieubeleid, onder leiding van locoburgemeester Fernando González Montoro.

“De bedoeling van het Gemeentebestuur is met deze eerste actie te beantwoorden aan de verbetering van het artistieke straatmeubilair in  de wijk Maspalomas en in de gemeente. Daraom hebben we een kleine inventarisatie gemaakt van de huidige staat van onderhoud van onze sculpturen en, bij sommige hebben we tekortkomingen vastgesteld die we willen herstellen,” zo heeft de locoburgemeester  bevestigd.

Artistiek erfgoed
"Het doel van de Gemeente is het aanzien van ons culturele  en artistieke erfgoed te verbeteren, zodat de bewoners en toeristen die de openbare ruimten  bezoeken hiervan kunnen genieten,"  aldus González.


Locoburgemeester Fernando González in zijn kantoor.

Andere sculpturen die de Gemeente onder handen gaat nemen, zijn die, welke momenteel zijn  aangewezen  door het gemeentelijke Departement Historisch Erfgoed met name het roestvrijstalen kunstwerk, dat staat opgesteld bij de voetbalterreinen in het sportgebied en, het kunstwerk  ‘Grano de Arena’; een beeld, dat is vervaardigd door de kunstenaarsgroep ‘Equipo 77’ en wat te bezichtigen is op de zeeboulevard van de Vuurtoren van Maspalomas. Deze 1.89 meter hoge sculptuur is vervaardigd van kalksteen uit Cabra en is door het Museum voor Moderne Kunst ‘Reina-Sofia’ in Madrid, onderscheiden met de ‘Gouden Medaille voor Schone Kunsten’.

Ook wil men de verlichting en de omgeving aanpakken van de zes metalen elementen ‘Ingenierías históricas’ , van de kunstenares Rosa León Rodríguez, welke staan opgesteld bij de opgang naar de wijk El Tablero

Fernando González Montoro heeft benadrukt, “dat het optreden van de Gemeente beantwoordt, “ aan de druk van de voor de omgeving gevoelige bewoners,” “voor wat betreft de staat van onderhoud van deze kunstwerken; vooral die, welke de Gemeente onmiddellijk wil behandelen vanwege de ontdekte mankementen ,“om een verdere staat van verval te voorkomen en zo te besparen op restauratiekosten”

Na het herstel is de ‘Venus con paloma’ op dinsdag 17 april 2012 opnieuw opgesteld door de gemeentewerkers, om precies te zijn, op het pleintje waar de Calle Camellero Juanito García en de Avenida de Tunte samenkomen., in de nabijheid van het Estadio Municipal, waar het tien jaar geleden voor het eerst is onthuld.
kleurlogoCanarias.png


Honderd worden onder de zon 
in Zuid Gran Canaria

SAN BARTOLOMÉ DE TiRAJANA - woensdag 18 april 2012 - Nog maar amper is het artikel over recent gevierde eeuwelingen op Canarias uit het toetsenbord van onze computer gerold, of zijn we het aan onze stand verplicht, te schrijven over de Duitse toerist Margareta Dorothea Müller, die haar honderdste verjaardag heeft gevierd tijdens haar veertiende bezoek aan Playa del Inglés en Maspalomas.

En Margareta Dorothea Müller is niet zomaar een toerist; want tijdens haar recente bezoek aan Playa del Inglés heeft ze - om precies te zijn in appartementencomplex ‘Las Dunas’- haar 100ste verjaardag gevierd.


        Margareta Dorothea Müller ontvangt de attenties van het Gemeentebestuur.
Het is de veertiende keer geweest, dat deze Duitse, die geboren is in Lenkersheim, een dorp in de buurt van Nürnberg, heeft beloten, om haar vakantie door te brengen in het Zuiden van Gran  Canaria, in de toeristenbestemming Maspalomas Costa-Canaria

Tijdens de viering van haar verjaardag,  heeft de Duitse oma felicitaties en een attentie van het Gemeentebestuur mogen ontvangen uit handen van de wethouder van Toerisme en Toeristische Promotie van San Bartolomé de Tirajana, Ramón Suárez, die met haar de kaarsjes heeft uitgeblazen op de verjaardagstaart, waarvan ze samen een puntje met aardbeien en slagroom genoten hebben van dit gebak, dat speciaal voor haar is vervaardigd, waarbij rekening is gehouden, dat zij aan ouderdomsdiabetes lijdt.

Margareta zorgt voor een joviale sfeer en verzekert zich ervan niets te willen missen.  “Door bovenal de problemen van het ouder worden te overleven, zoals reumatische pijn; want, dat is nu eenmaal niet anders,” zegt ze. Thuis beweegt zij zich met gemak, maar als zij uitgaat heeft ze hulp nodig, om zich te verplaatsen.

Ze is ondertussen teruggekeerd naar Duitsland met de bedoeling terug te komen naar Maspalomas. Haar verblijf in het Zuiden heeft drie maande geduurd. Dit heeft ze benut, om te wandelen, van de zon te genieten en lange, ontspannen gespreken te voeren met haar dochter

Anna Meier Müller, evenals met  talrijke vrienden en kennissen die haar in haar apparement hebben bezocht.

Een moeilijk leven
Over haar verleden vergeet zij niet , een druk en moeilijk leven gehad te hebben op het platteland waar zij woonde. In Lenkersheim heeft zij vier kinderen gekregen, van wie er nu nog drie in leven zijn en, die haar de vreugde van vijf kleinkinderen en een achterkleinkind hebben geschonken.

Met een frisse huid, waaraan men nauwelijks  het verstrijken van de tijd kan waarnemen, bezit Margareta Dorothea een ongelooflijke helderheid van geest en herinnert zij zich tot in detail momenten uit haar jeugd, uit de crisisjaren, de naoorlogse moeilijkheden en ook de periode waarin er geen tijd was om met vakantie te gaan.

In tegenstelling tot wat men zou denken, heeft mevrouw Müller geen vliegangst en ziet zij niet op tegen een vijf uur durende vlucht, met mogelijke vertragingen, om naar Canarias te gaan.

“Men vraagt mij steeds waar ik bang voor ben, en ik kan niet anders antwoorden dan, dat dit mijn leven is en, dat ik doen kan wat ik wil,” bevestigt deze gelukkige, Duitse reizigster die er al aan denkt om haar volgende vakantie te herhalen in Maspalomas en  Playa del Inglés, en om nog meer verjaardagen te vieren onder de zon van Zuid Gran Canaria.
kleurlogoCanarias.png


CONFERENCIAS +50:
'Maspalomas kan uit de crisis komen met
nieuwe projecten tot nut van het algemeen
'

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 24 maart 2012 - Fernando del Castillo, vertegenwoordiger van de vooruitstrevende familie als promotor van Maspalomas-Costa Canaria, vraagt reactievermogen en doortastendheid  in het versnellen van de procedures voor de goedkeuring zoals de investeerders die willen.
Fernando del Castillo, op donderdag  22 maart, tijdens zijn toespraak in de conferentieronde ‘+50 Maspalomas Costa Canaria

De ondernemer en toeristische projectontwikkelaar Fernando del Castillo Benítez de Lugo is van mening, dat men de ‘moeilijke kruising’ waarop het Eiland staat, met een hoge werkloosheid  op een “heel kwetsbaar” economisch moment , kan overwinnen door het in gang zetten van nieuwe ideeën die cruciaal zijn voor het verdergaan van Maspalomas op de weg van succes. Maar dat vraagt wel, zo zegt hij, “oplossingsvermogen en doortastendheid.”

Fernando del Castillo stelt, “dat het ‘niet zo moeilijk’ is, dat  Maspalomas, net als in voorgaande, soortgelijke momenten, weer de "startmotor"  kan worden die ons uit de crisis helpt te komen.

“Dit veronderstelt alleen, dat men beleidsmatig grote projecten tot nut van het algemeen ter beschikking stelt van de investeerders, met alle mogelijke menselijke hulpbronnen voor het versnellen vam de noodzakelijke regelingen voor de zo snel mogelijke opening daarvan. De Regering heeft daartoe nu al alle middelen binnen haar bereik,” zegt hij.

De ondernemer verwijst naar de introductie en legalisering van nieuwe toeristische producten en, “reële projecten” voor herstel van de toeristische gebieden,  de grote projecten van themaparken die men voorstelt, de maritieme projecten die langzaam worden afgewerkt, golfbanen en winkelcentra. “Alle fiscale en stedenbouwkundige planning  is welkom voor dat doel, plus de gehele, noodzakelijke overheidsinvestering voor het herstel en verbetering van  de openbare ruimte,” zo merkt Del Castillo op.
1963_large.jpg
Nieuwe initiatieven
Del Castillo stelt dat de 50ste verjaardag van Maspalomas moet worden gebruikt om "na te denken over gemeenschappelijke  inspanningen en, om  fouten te overdenken," maar ook, omdat men, “zonder verdere vertraging, met een open geest en zonder gemeenheid, alle menselijke en nauwkeurige inzet aanlevert voor het uitvoeren van alle levensvatbare en haalbare initiatieven die worden voorgesteld. "Want die zijn het, die ons de nieuwe weg naar welvaart en welzijn kunnen doen volgen," zegt hij.

Deze adviezen geeft de vertegenwoordiger van de adellijke familie, al 50 jaar geleden de pionierende projectontwikkelaar van de toeristenwijk Maspalomas-Costa Canaria, in de openingsrede op donderdag 22 maart 2012 in het Centro Cultural van Maspalomas, in het kader van de conferentiecyclus die is georganiseerd door de Departementen  Toerisme en Cultuur van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana naar aanleiding van de herdenking van het vijftigjarige bestaan van deze toeristische bestemming.

Naar het oordeel van Fernando del Castillo is is het hotel-model wat het gebied van Meloneras karakteriseert, “een winnende inzet,” die met een nieuw kwaliteitsaanbod erin is geslaagd, om de bestemming Maspalomas concurrerend te houden.

Volgens deze ondernemer,  beantwoorden  die logiesaccommodaties en nieuwe installaties aan de nieuwe stromingen en behoeften van de huidige vraag en hebben zij de verouderde en verwaarloosde gebieden van  San Agustín, Playa del Inglés en Campo Internacional achter zich gelaten, “die tegenwoordig verzadigd zijn en waar de wijdverbreide eigendomsconjunctuur niet bevorderlijk is geweest voor de  noodzakelijke hervorming en renovatie.”

Fernando del Castillo herinnert eraan, dat tijdens de ontwikkeling ervan in de jaren 60, Maspalomas economische cycli heeft doorgemaakt die gelijk zijn aan de recessie die we nu beleven, en waarvan sommige net zo ernstig zijn als die welke veroorzaakt is door de oliecrisis van de jaren 70, die alle bouwkranen en makelaardij- activiteit stopzette.

Ondanks dat, aldus deze ondernemer, is de toeristische aantrekkingskracht van Maspalomas constant gebleven en gedurende deze perioden heeft de bestemming een goede bezettingsgraad behouden. Hii vertrouwt erop, “dat men de juiste, corrigerende maatregelen introduceert, waaronder die, waarmee we haalbare initiatieven kunnen ondersteunen die opnieuw onze economie stimuleren naar modellen van meer groei en minder werkloosheid.” “Dit verlangt,” zo zegt hij, “het niet vergeten, dat Maspalomas  een globale bestemming is die afhankelijk is van veel Europese economieën.”

Ondernemersgeest
In zijn presentatie heeft de vertegenwoordiger van het Casa Condal (Grafelijke Huis) een kort overzicht gegeven van de nauwe betrokkenheid van zijn familie bij de geboorte en het ontwikkelingsproces van de eerste en meest belangrijke toeristische bestemming van Canarias.”

“In de loop van de geschiedenis hebben de Graven niet alleen wettelijke en juridische overheidstaken op zich genomen, maar als product van hun roeping het Canarische vaderland te dienen, ook actief deelgenomen in de ontwikkeling en de voorspoed daarvan tijdens  al zijn economische cycli,” zo heeft hij opgemerkt.

Fernando del Castillo heeft verteld, hoe zijn familie is samengesteld door huwelijken en de aankoop van onroerend goed die zijn gegroepeerd en verbonden door het eerstgeboren-recht dat toebehoort aan het  Graafschap van La Vega Grande de Guadalupe, dat het Grafelijk Huis consolideert als, “de grootste bezitter van grond en onroerend goed op het Eiland Gran Canaria.”
fernando_large.jpg
                                                      Fernando del Castillo.
Als grootgrondbezitters en nog voor het toerisme droegen ze al bij aan de handel en welvaart van de Eilanden met de exploitatie van zoutpannen, suiker, wijnbouw, graanteelt, cochenille-teelt en nadien met de productie van industrieel verpakkingsmateriaal voor bananen en tomaten voor de export naar Europa.

Fernando del Castillo wijdt uit over de ondernemingsgeest van de adellijke familie die hen geleid heeft tot de ontwikkeling van de toeristische sector met de promotie van de bestemming  Maspalomas Costa Canaria, dankzij de ideale sociaaleconomische omstandigheden die zich hebben voorgedaan in de vroege jaren 60 in Spanje en op de Canarische Eilanden,  waardoor zij de ontvangers werden van Europese toeristen die zich aangetrokken voelden door het milde klimaat, maar ook dank zij de kwaliteit van het kustlandschap van Maspalomas, dat vervolgens begint te concurreren met het toerisme, dat eerder werd ontvangen door de hoofdstad van Gran  Canaria.

Ook benadrukte hij de “volle trots” van het Grafelijk Huis voor het toeristencomplex Maspalomas en de inspanningen die men daaraan heeft gewijd en de “ontelbare dankbetuigingen,” die men daarvoor heeft ontvangen, “In deze 50 korte maar intense jaren hebben we kunnen leren van de vele fouten die begaan zijn, hebben we andere wegen en strategieën kunnen kiezen, en tot op de dag van vandaag betreuren wij niet wat we bereikt hebben. We zijn nu een jonge groep met veel ervaring en werklust; met zin om door te gaan, in te zetten op Maspalomas,” zo zei hij.

'Playa del Inglés is verstedelijkt door het snelgroeiende toerisme'
"We hebben veel moeten investeren in infrastructuur en, om deze handel te bedrijven moeten er veel hotelbedden zijn," aldus  Fernando del Castillo. Een kort interview met vijf vragen en evenzovele antwoorden:


      Fernando del Castillo. (Archieffoto)

Vraag: “Hoe ziet de familie Del Castillo het Zuiden van het Eiland na 50 jaar Maspalomas Costa Canaria  aangedreven te hebben?”
Antwoord: “Als een gelegenheid , om na te denken en te zien wat er gedaan is; maar ook, om na te gaan wat kan leiden tot groei, want we moeten niet vergeten, dat het toerisme is wat de economie van het gehele eiland beweegt en, dat dit de industrie is, die momenteel vooruitgang in die economie kan boeken.”
V.- “De ondernemers willen renoveren, maar de vergunningen laten lang op zich wachten.”
      “Wat vindt u hiervan.”
A.-  “Zeker, de ondernemers die hebben gekozen voor renovatie bewandelen de juiste weg, maar de overheid dient de vergunningen te bespoedigen en deze investeerders tegemoet te komen teneinde de renovatie van de hotels en appartementen te kunnen uitvoeren en deze zo snel mogelijk in gebruik te nemen. Er zijn goede voorbeelden van renovatie zoals Hotel La Canaria.”
V.- De Canarische Regering gaat toestaan, dat er 35.000 nieuwe hotelbedden komen op Gran  Canaria. “Zet u erop in, dat het Zuiden blijft groeien?”
A.- “Ik zie , dat het heel goed mogelijk is, dat het Zuiden de logiesaccommodatie kan vergroten. Maar die groei moet wel worden gebaseerd op de criteria van duurzaamheid, zodat fouten uit het verleden niet worden herhaald.”
V.- “Welke vergissingen, denkt u, moet men niet herhalen in het Zuiden?”
A.- “Het project Maspalomas Costa Canaria heeft nog enkele ontwikkelingsfasen voor zich, en Meloneras is de toeristenstad tegenover Playa del Inglés en Maspalomas, maar uiteindelijk is dit in gebruik genomen op basis van de huidige vraag, en het snelgroeiende toerisme is, meer dan werd verwacht, wat Playa del Inglés heef gemaakt tot wat het nu is. Het was net als in Benidorm, en zo raakte Maspalomas steeds dichter bevolkt.
V.- Uw familie bezat alle grond en heeft geen grote bedrijven. “Hoe voelt dat?”
A.- “We zijn projectontwikkelaars van de toeristische grond geweest, maar we moesten investeren in infrastructuur, er waren moeilijke tijden waarin men moest verkopen en, om in deze handel te verblijven, heeft men een groot beddenaantal nodig. We hebben El Oasis ontwikkeld en bedrijven zoals Sioux City, dat we nog steeds beheren. Tegenwoordig rekenen we met grond voor nieuwe woonwijken in Santa Águeda en Bahia Feliz.”
  kleurlogoCanarias.png   


San Bartolomé de Tirajana herdenkt 50 jaar Maspalomas met conferenties

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 22 maart 2012 - De Gemeente San Bartolomé de Tirajana (Gran Canaria) herdenkt ‘50 jaar Maspalomas als belangrijkste toeristische bestemming van Canarias' o.a. door het houden van een conferentie-ronde op 22 en 23 maart 2012 in het Centro Cultural van de Gemeente.

Beide dagen, die onderdeel uitmaken van een evenementenprogramma wat de Gemeente organiseert ter viering van de 50ste verjaardag van Maspalomas Costa Canaria, zullen worden afgesloten met muzikale optredens. Op donderdag wordt dit verzorgd door het Coral Maspalomas, en vrijdag door de onderwijzers van de Escuela Municipal de Música (Gemeentelijke Muziekschool).
00050510-constrain-354x434_large.jpg


Een gedeelte van de toeristenwijk Maspalomas (gemeente San Bartolomé de Tirajana).

De eerste bijeenkomst op donderdag is ingeleid door Pedro Franco López, met een studie over de geschiedenis van de Gemeente, die teruggaat tot aan het ontstaan van het toerisme in Maspalomas.

Tijdens de tweede bijeenkomst op donderdag, zal Fernando del Castillo y Benítez de Lugo om 19.30 uur spreken over de geschiedenis van de Grafelijk familie van het Graafschap de la Vega Grande die nauw verbonden is met de ontwikkeling van Gran  Canaria, in het bijzonder over het toerisme, vanaf het ontstaan ervan op het eiland tot op heden.


De presentatie, eerder in 2012, van het door de kunstenaar Pepe Dámaso ontworpen logo voor 'Maspalomas +50' (Vrij vertaald : 'Maspalomas 50+').

Conferentie over de oorsprong van Maspalomas
Op vrijdag 23 maart 2012 zal het de architect José Luis Padrón Rivas zijn, die ingaat op de oorsprong van de toeristische bestemming Maspalomas Costa-Canaria vanaf 1961, toen de grafelijke familie een internationale ideeeënwedstrijd heeft uitgeschreven voor het terrein van ruim 20.000 hectare met een ruim 17 kilometer lange kustlijn, die werd begeleidt door de Unión Internacional de Arquitectos  en  welke is gewonnen door het SETAP-team (Societé pour l'Étude Technique d'Amenagement Planifiés).

Ook zal Padrón Rivas spreken over de figuur van architect Manuel de la Peña, aan wie men de ontwikkeling heeft  te danken van de eerste bouwwerken, met een unieke architectuur, aangepast aan de omgeving en  in stijl van de Canarische architectuur in het gebied, met het bereiken van een esthetische functionaliteit waarvan de bezoekers in de ban raakten die zich begonnen te interesseren voor deze bestemming, meestal Scandinaviërs.

Laatstgenoemden zijn, 50 jaar na het ontstaan van deze bestemming, nog steeds trouwe bezoekers. Maspalomas blijft, wereldwijd, nog steeds de voornaamste toeristische bestemming voor de Noren, maar ook een van de belangrijkste voor de Zweden, de Denen en de Finnen.

Deze conferentieronde zal op vrijdag worden afgesloten  door de burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, Marco Aurelio Pérez Sánchez,  die een verhandeling zal geven over de doelstellingen van de Gemeente op het gebied van het toerisme voor de komende jaren. Dit naar aanleiding van de viering van de 50ste verjaardag van deze internationale bestemming, die dan ook “Maspalomas +50” is gedoopt.

Het doel van deze conferentieronde is, om een zo groot mogelijke deelname te verkrijgen van alle geïnteresseerden voor de evenementen  en activiteiten die geprogrammeerd staan om de toeristische sector een impuls te geven.

WERELDDAG VAN HET TOERISME
Uitgerekend een van de grootste erkenningen voor het wereldwijde  succes van deze toeristische bestemming is de aankondiging die de World Tourism Organization recentelijk heeft gedaan op de Internationale Toerisme Beurs (ITB) in Berlijn, door Maspalomas voor te dragen van het, voor het eerst in Spanje, vieren van de: ‘Werelddag van het Toerisme’.

Deze wereldwijde viering vindt op 27 september 2012 plaats in Maspalomas met als thema "Energie duurzaamheid en toerisme ', slechts dagen voor de herdenking van het leggen van de eerste steen (15 oktober 1962) die het begin van de urbanisatie van Maspalomas Costa Canaria symboliseert.
kleurlogoCanarias.png


Gemeente gaat Boerenmarkt Maspalomas
reguleren

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA  - vrijdag 24 februari 2012 - De Gemeente  San Bartolomé de Tirajana en de Asociación de Mercados Agrícolas y Ganaderos (AMAG) (Vereniging van Boerenmarkt-handelaren) van  Gran Canaria zijn  het eens geworden over de noodzaak de wettelijke status van de Mercado Agrícola y Ganadero (Boerenmarkt) van deze gemeente te regelen. Deze zondagsmarkt wordt tweewekelijks gehouden op de Rolschaatsbaan van Maspalomas.
Met dit doel zijn burgemeester Marco Aurelio Pérez Sánchez, het bestuur van de AMAG en de wethouder van Landbouw en Markzaken, José Carlos Álamo Ojeda, op woensdag 22 februari in het gemeentehuis bijeengekomen voor een eerste werkontmoeting, waarbij de Gemeente klip en klaar haar bedoeling duidelijk heeft gemaakt, om - voor het correct functioneren ervan - de Mercado Agrícola y Ganadero (Boerenmarkt) een wettelijke status te geven.”

Sinds het ontstaan begin mei 2009 - met ondersteuning van het Eilandbestuur en van de Coordinadora de Organizaciones Agrícolas y Ganaderas (COAG) -, heeft de Mercado Agrícola y Ganadero (Boerenmarkt) van Maspalomas via de eigen Vereniging van Boerenmarkten tot nu toe plaatsgevonden als experiment; zonder, dat daarbij enige bemoeienis van de Gemeente aan te pas is gekomen.

Zo komt het dan, dat de Gemeente verzekert, ondanks dat zij eigenaar is van de openbare ruimte waar de markt gehouden wordt, dat zij helemaal niet weet wie de 81 eigenaren zijn van de marktkramen, of bij gebrek daaraan, wie de verkopers zijn en hoe men de canon beheert en voor €5,=  per kraam afrekent, welke de standhouders moeten  betalen voor het onderhoud van de Markt en, of zij al dan niet voldoen aan de wettelijke bepalingen, zowel op het gebied van registratie evenals aan de voorschriften van de warenwet, voor het in vol recht en met volledige garantie uitoefenen van dit detailhandelssysteem voor directe verkoop.

Algemeen belang
Het bestuur van de AMAG gaat ervan uit, dat het Gemeentebestuur, als overheidsinstantie, de verplichting heeft te handelen in het algemeen belang van de gemeente, met inbegrip van het niet goed te praten ongecontroleerde  juiste gebruik van de openbare ruimten, maar ook voor elke vorm van particuliere activiteit die men daar bedrijft.

Burgemeester Marco Aurelio Pérez heeft tijdens deze ontmoeting gezegd, “dat de bedoeling van de Gemeente duidelijk en noodzakelijk is”  want het gaat vanwege diverse reden, om het regelen van de statyus van de Boerenmarkt, “voornamelijk om openbaar misbruik van het publiek te voorkomen en,  om de markt een juridische en geregistreerde status te geven, “tegenover elke nalatigheid ,of gebeurtenis, met het mogelijke risico, dat er bestaat tijdens het houden van deze zondagsmarkt.”

 “Voor ons is het volledig duidelijk, De zaken kunnen niet blijven voortduren zoals ze waren. Het gaat niet alleen om de Boerenmarkt. We proberen elk onjuist gebruik van alle openbare ruimten, die zonder de uitdrukkelijke toestemming van de overheid gebruikt worden, te regelen en er orde te scheppen. En we doen dit niet uit winstbejag, maar omdat het een wettelijke vereiste is opdat iedereen gerust kan zijn, door te voldoen aan de wettelijke regelingen. Het is onze plicht dit te bereiken, want dat betekent, dat de overheid effectief functioneert en  dat de Boerenmarkt vervolgens functioneert met de maximale garanties voor iedereen, “ heeft de burgemeester gezegd.

Momenteel telt de AMAG van Gran  Canaria ruim honderd leden, van wie 70% afkomstig is uit deze gemeente.
In overeenstemming met de Gemeente, zetten de landbouwers en veetelers zich in voor het voortbestaan van de Boerenmarkt in Maspalomas, want die is voordelig voor  iedereen. Daarom  zijn zij het eens, met de noodzaak, “een definitieve oplossing te vinden voor de wettelijke regeling van de markt, die de verkoopactiviteit garandeert.”
zzzislas-canariaslogo-248.jpg


Rebellie op de boerenmarkt van Maspalomas

De markt in opspraak:
‘Wat gebeurt hier?’   ‘Dit is een overval!’

Maspalomas - woensdag 22 februari 2012 - De Fractie van Nueva Canarias (NC) van San Bartolomé de Tirajana heeft in de Gemeenteraad de nieuwe voorwaarden voor de standhouders afgewezen, welke het Gemeentebestuur heeft opgelegd aan de standhouders van de Mercado Agrícola y Ganadero (Boerenmarkt) van Maspalomas, terwijl het Gemeentebestuur zegt, dat men de situatie slechts heeft willen regelen.

De Nationalisten wijzen op de feiten die zich op het marktterrein hebben voorgedaan op zondag 20 februari 2012 als protest tegen burgemeester Marco Aurelio Pérez, die men verantwoordelijk houdt voor het opleggen van deze regels.


                                                           Archieffoto.
Volgens de NC, “wil men dezelfde  regelgeving en middelen gebruiken, alsof het gaat om een gemeentelijke markt; waarbij men zich compleet vergist.”
Zodoende,  voegt de NC toe, zorgt men ervoor, dat de Mercado Agrícola (Boerenmarkt) verdwijnt uit San Bartolomé de Tirajana en, “dat dat de bedoeling is, die de burgemeester lijkt te hebben.”

Dictatoriaal
Nueva  Canarias gaat nog een stapje verder en kwalificeert deze activteit, “ als zijnde een repressieve, dictatoriaal opgelegde belasting waaraan de jongens van de Partido Popular en van de Agrupación de Vecinos (Burenpartij) gewend zijn.”

Eveneens geeft men aan, “omdat ze de absolute meerderheid hebben, vertrappen ze elk gezond  verstand en gaan dit ver te buiten en, dat is wat we kritiseren en veroordelen.”

NC eist van de burgemeester kennis te nemen, van wat er aan ten grondslag heeft gelegen  toen men is gestart met het houden van de Boerenmarkt en tegen welke voorwaarden men dat toen gedaan heeft. Vervolgens is men van mening, dat men een ontmoeting moet organiseren met de betrokkenen en de zaak regelen zover men kan, waarbij men,  “dat is duidelijk”, rekening mioet houden met de standhouders, landbouwers en  ambachtslieden.
Manieren
Een markt met geopende kraampjes midden op de ochtend, waarbij men van kraampje naar kraampje trekt en eist,  dat men een document ondertekent en, andere overhandigt, is niet de beste manier om zaken te doen, zo bevestigt men.

Sommigen zeggen,  last te hebben van de manier waarop ze door de  Gemeente- en de Rijkspolitie behandeld  zijn.

Zo kan men de zaken niet regelen, er bestaan manieren om logisch te redeneren, zonder conflict.
Om die redenen, stelt men voor, ontmoetingen te houden die begrip mogelijk maken voor de landbouwers, veetelers, ambachtslieden en burgers zelf, die hun voordeel kunnen doen met deze “zo belangrijke” Boerenmarkt van San Bartolomé de Tirajana, die een ontmoetingsplaats is geworden.

Controle op de markt
Op zijn beurt heeft de wethouder van Marktzaken, José Carlos Álamo, verduidelijkt tegenover de persmedia, dat zijn departement de situatie van een markt wil regelen, waar voorheen geen toezicht op was in een openbare ruimte van de Gemeente.

“We hebben kennis genomen van diverse onregelmatigheden en hebben bepaalde informatie gevraagd en, we hebben navraag gedaan over het  geld wat de standhouders innen op een gemeentelijk perceel, “ zo voegde José Carlos Álamo toe.

Álamo heeft gezegd, “dat men in de gemeente geen ontwikkeling van een activiteit kan laten plaatsvinden zonder garanties voor de consument en de landbouwers..”

In die zin verduidelijkte hij, dat de Gemeente niet probeert meer geld te innen, maar slechts wil, dat de begunstigden van deze geldbedragen, betalen voor het opzetten van een marktkraam.

Dat is de vraag die men 48 uur geleden heeft gesteld bij het incident op de Boerenmarkt van  Maspalomas  en, wat heeft geleid tot onregelmatigheden rond deze toegestane wanordelijkheid.

In korte tijd is de massa boos geworden en de Gemeente heeft geprobeerd, de veronderstelde onregelmatigheden kenbaar te maken welke de nationalisten willen toestaan, met het excuus van “experimentele markt”.
Iets,  dat NC heeft aangewend, om met hand en tand, hun belangen en die van haar aanhangers te verdedigen en, waarvan sommigen vermoeden, dat achter het gemeentelijke optreden een vernieuwing van standhouders schuil gaat en uiteindelijk, de reputatie van het houden van een tweewekelijkse markt, waar honderden bezoekers op afkomen, die op zoek zijn  naar de meest verse producten uit het gebied en,  die nu niet de ‘trammelant’ rond de locatie vergeten.

Is het waar, dat er een zekere kapitaalvlucht plaatsvindt die niet bij de het Gemeentebestuur  terecht komt, die eigenaar van het perceel is?
Is het zo, dat zich steeds dezelfde problemen voordoen bij gelijksoortige  markten en vlooienmarkten?
En als er al een controversiële plaats is, zijn dit dan de markten en vlooienmarkten, plaatsen die vrijgesteld zijn van welk onderzoek dan ook.

Op zondag 20 februari 2012 heeft men weer een Boerenmarktdag  gehouden in Maspalomas, maar deze keer was die verschillend.

De  Marktmeester heeft laten weten, dat de ruim 50 standhouders een serie documenten zou moeten overhandigen, waaronder het agrarische certificaat van de Sociale Dienst, het certificaat van kredietwaardigheid en, dat van bewerker van levensmiddelen, enz.

Echter een klein aantal personen heeft de kennisgeving verworpen en beweerd, dat niet de Gemeente, maar het Eilandbestuur  van Gran Canaria de bevoegdheid heeft, om deze activiteit te controleren,
Langzaam aan raakte de sfeer verhit, en moest de politie ingrijpen, om de mededelingen te doen.


Archieffoto.

“Dit is diefstal, dit is een overval”
Zij die geen mededeling wensten te ontvangen, twijfelden er niet aan, te dreigen hun marktkraam terug te trekken, maar niet zonder eerst een aantal verwensingen uit te spreken aan het adres van de gemeenteambtenaren, zoals: “dit is diefstal”, “dit is een aanval”, en andere uitlatingen die we u hier maar zullen besparen.

De Gemeente zegt in eerste aanleg de bevoegdheid te hebben, de activiteit te controleren en, meer nog, dat men verplicht is dit te doen, omdat men anders een overtreding begaat.

Destijds heeft het Eilandbestuur een commissielid van de Coag benoemd, voor het beheer en het innen van het standgeld en het verlenen van hand en spandiensten.

De Boerenmarkt is enkele jaren geleden opgestart als “experimenteel” project, en is als zodanig goedgekeurd door de raadsvergadering.
Het project is van start gegaan met een aantal landbouwers en veetelers die verplicht waren te voldoen aan een aantal eisen, en het beheer ervan is vanaf dag een, een Gemeentelijke aangelegenheid geweest.
kleurlogoCanarias.png


Maspalomas:
Poststempel voor 50-jarig bestaan

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 4 februari 2012 - De minister van Toerisme, Melchor Camón, van het Eilandbestuur van Gran  Canaria, en de wethouder van Toerisme en Toeristische Promotie, Ramón Suárez, van de gemeente San Bartolomé de Tirajana, hebben op vrijdag 3 februari 2012 het poststempel gepresenteerd, dat herinnert aan 50 jaar Maspalomas Costa-Canaria.

Deze presentatie heeft men ook aangegrepen, om ook het logo Maspalomas+50 te laten zien, dat gedurende 6 maanden, de hele wereld over zal gaan, aldus de Gemeente San Bartolomé de Tirajana in een persbericht.
img-5551_large.jpg

Het logo Maspalomas+50 is een ontwerp van de artiest Pepe Dámaso en zal de logo's vergezellen  op de internetpagina’s www.maspalomas.com en www.grancanaria.com, om internationaal de toeristische bestemming te promoten.
kleurlogoCanarias.png


50-ste verjaardag Maspalomas

De Gemeente vormt een comité 
voor de viering van de 50ste verjaardag
van Maspalomas Costa Canaria

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - 20 december 2011 - De Gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft een comité in het leven geroepen voor het ontwerpen, promoten en het toezicht houden op de uitvoering van de activiteiten welke men in de loop van 2012 zal gaan ontwikkelen. Dit, ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de start van de bouwwerkzaamheden van Maspalomas-Costa Canaria,  op initiatief van de grafelijke familie, om de kust van de gemeente te veranderen in de belangrijkste toeristische bestemming van de Canarische Eilanden.

Deze viering van de verjaardag kan rekenen op de ondersteuning van diverse persoonlijkheden en organisaties die het Gemeentelijke initiatief uiterst weten te waarderen om deze verjaardag een toekomstproject te laten zijn, zoals dit wordt weergegeven in het logo Maspalomas+50, dat is  gekozen, om de herdenking te illustreren.


Technici, beroepskrachten en artiesten sluiten zich aan bij de herdenking van het begin van de opkomst, 50 jaar geleden, van de belangrijkste toeristische bestemming van de Canarische Eilanden.

Het technisch comité heeft haar eerste vergadering gehouden met deelname van de burgemeester, Marco Aurelio Pérez; de wethouder voor Toerisme, Ramón Suárez en de wethouder van feestelijkheden,  José Carlos Álamo;  met bericht van verhindering van de wethouder voor Cultuur, Elena Álamo.

De vergadering is eveneens bijgewoond door technici van de genoemde Gemeentelijke departementen, samen met vertegenwoordigers van de toeristische sector, zoals de ex-directeur - met de  Toerismeprijs van Maspalomas onderscheiden - José Nieto. En de vertegenwoordiger van de Scandinavische samenleving, Bente Storsveen, evenals een kunstenaar die heeft deelgenomen aan de eerste initiatieven van Maspalomas Costa Canaria, Pepe Dámaso en de vertegenwoordiger van zijn stichting, Juan Aurelio Gutiérrez, samen met de op het toerisme gespecialiseerde journalist, Míchel Jorge Millares. Eveneens uitgenodigd, maar verhinderd, om aanwezig te zijn, was de voorzitter van de  Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo (Horecavereniging), Fernando Fraile, die geaccepteerd heeft zitting te nemen in dit comité.

De wethouder voor Toerisme, Ramon Suárez bedankte de leden van het comité voor  hun bereidwilligheid en legde uit, dat dit initiatief is gelanceerd in een recordtijd , sinds het nieuwe Gemeentebestuur in juli 2011 besloten heeft, om de vijftigste verjaardag te vieren als vermaak voor de inwoners van de gemeente, en hij heeft erop gewezen, “dat er binnenkort nieuwe beroepskrachten, vertegenwoordigers van de Gemeente en vertegenwoordigers van organisaties  zullen worden toegevoegd aan dit comité van goede diensten, om samen te werken  aan een programma van evenementen, welke plaats zullen vinden in 2012.”

Hoewel de verjaardag gevierd wordt op 15 oktober 2012, wat samenvalt met de 50ste verjaardag van  het slaan van de eerste paal bij het begin van de bouwwerkzaamheden voor deze toeristenwijk, zal het hoogtepunt van de gehele Gemeentelijke activiteit van het komende jaar zich richten op het vooruitstrevende initiatief van de verantwoordelijken voor die eerste stappen, welke de  ontwikkeling van het belangrijkste toerisme op de Canarische Eilanden mogelijk maakten, die in de loop van haar geschiedenis het Eiland hebben omgevormd en de belangrijkste economische ontwikkeling teweeg hebben gebracht in het sociale leven op Gram Canaria.

Eveneens heeft burgemeester Marco Aurelio Pérez benadrukt, dat de geplande activiteiten zich richten op de bewustwording en de samenwerking van alle belanghebbenden en het verbeteren van de toeristische bestemming. Hiertoe zal men educatieve en openlucht activiteiten programmeren voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen, zowel voor die van de gemeente, evenals voor hen die van buitenaf komen (inclusief de buitenlanders en toeristen). Ook zal men tentoonstellingen, concerten, historische dagen en marketing en communicatie-activiteiten organiseren.
1192107433480-4-damaso_large.jpg
                                                             
Pepe Dámaso.
Pepe Dámaso, de ontwerper van het logo voor de 50ste verjaardag, benadrukte de grote sociale cohesie en de actieve deelname van talloze artiesten welke ten grondslag heeft gelegen aan de ontwikkeling van Maspalomas Costa Canarias. Ook herinnerde hij eraan, dat zijn werk aanwezig is in talrijke constructies in het kustgebied van Maspalomas., vanaf ‘Folias’- het eerste hotel wat men bouwde - tot aan zijn deelname in diverse initiatieven en projecten die uitnodigen tot herstel, zoals het Centro de las Dunas(voorlichtingscentrum over de Duinen) en de Ángel de las Dunas (Engel van de Duinen). De kunstenaar heeft zijn volledige medewerking aangeboden, opdat deze viering het meeste succes zal hebben en het grootst mogelijke bereik.
kleurlogoCanarias.png

kaart_canaria-44.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-103.jpg

zon-159.jpg