site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-42.jpg

mapa-canarias2-3-5.jpg


Drag Grimassira Maeva,
is de magische Travestie carnavalskoning(in) 2014
van Las Palmas de Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 8 maart 2014 -  Op vrijdagavond 7 maart 2014 de Drag (Travestiet) Grimassira Maeva, in een creatie die is ontworpen door Yassira Jurado en Grimanessa Dúrcal, gekroond tot Drag Queen 2014.

Op de tweede plaats is geëindigd Drag Ácrux en derde is Drag Noa geworden.

¨Het grootste 'probleem' waar Canario's zich anno 2014
tijdens de crisis mee bezig houden is
het oplossen van de kwestie wie de Travestie koning(in) van het Carnaval moet worden.
VIDEO:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=0OAWR2CK7Gk

De finish was zo ‘close’, dat de publieksstem de doorslag voor de einduitslag heeft gegeven voor de nummer een en twee van deze verkiezing.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-235-32.jpg


Yayo Rodríguez: ´De verkopen zijn tegengevallen,
wat te wijten is aan het bottelón

De woordvoerder van de chiringays in het recreatiegebied pleit voor, “het hervormen van het carnavalsfeest door het verbeteren van de organisatie”

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 6 maart 2014 - “De verkopen in de chiringuitos (kiosken) zijn dit jaar tegengevallen, want het bottelón (openbare zuipgelag) is inderdaad ongelofelijk geweest,” verzekert Yayo Rodríguez,  de woordvoerder van de chiringays in het Carnavalsgebied van Las Palmas de Gran Canaria en eigenaar van chiringuito nummer een, de ‘Miau Yayo’.

Volgens Rodríguez gaat het om het jaar, waarin hij erbij betrokken is geweest, “dat de verkoop het slechtste ooit is geweest.” Sprekend namens de chiringays, “van de 16 kiosken die er waren, hebben er tien tot twaalf verlies geleden; men heeft niets verdiend, ”zo merkt hij op. Wat betreft de drankomzet kan worden gezegd, dat die met 45 tot 50% is gedaald in vergelijking met eerdere jaren, dat de kiosken in het Parque de Santa Catalina hebben gestaan.”

                                                        Yayo Rodríguez:
     ´De verkopen zijn waardeloos geweest, wat te wijten is aan het
botellón.”

Op persoonlijke titel, en niet als vertegenwoordiger van de chiringays, is Rodríguez van mening, “dat men het Carnaval moet reorganiseren, in de zin dat zoals de chiringuitos nu zijn, men deze op een ander manier moet organiseren.” Bovendien is hij van mening, “ dat er een manier zou moeten zijn, dat de mensen zich meer verkleden.

In de woorden van Rodríguez is het, “dat de chiringays zich momenteel hebben gericht op de jongeren. En er zijn dit jaar veel zaken die men zou moeten veranderen. We hebben de organisatie gezegd, om rond de tafel te gaan zitten om te praten; en dan niet in januari, maar al in oktober, want er zijn manieren, om het beter te doen.”

Ook brengt hij in herinnering, toen het vorig jaar plaatsvond op het Plaza de la Música, heb ik besloten niet deel te nemen, maar nu men is teruggekeerd naar Santa Catalina heb ik dit weer wel gedaan. Eveneens verduidelijkt Rodríguez, “we hebben te zijner tijd tegen de Gemeente gezegd, dat men meer controle zou moeten uitoefenen op het botellón (drinkgelag op de openbare weg), deze keer is dat namelijk reusachtig geweest en het is dan ook de oorzaak, dat men niet zoveel heeft verdiend.”

“De politie heeft gecontroleerd op het binnenbrengen van glas,” zo voegt hij toe, “maar ik denk, dat op veel plaatsen op het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje) zoals bij  de Fallas*, of de San Fermines(zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/San_Ferm%C3%ADnfeesten) men wel het bottelón controleert; en ik vind, dat men hier hetzelfde zou moeten doen; de teleurstelling van de ondernemers is dit jaar heel groot.”

En wat betreft de sfeer die men dit jaar heeft meegemaakt tijdens de mogollones (carnavalsavonden), stelt de woordvoerder, “ik heb veel jongelui gezien, maar geen ouderen en geen carnavalsvierders. Wel gekostumeerde mensen die zich aan het begin van de avond vermaakten, maar na middernacht, zo rond een uur, waren die al verdwenen.”

Maar hij erkent wel, “dat de mensen het naar hun zin hadden in het park en, dat dit als zodanig een goede zaak is, omdat men deze locatie moest herstellen; pal naast mijn chiringuito heeft de hele avond politie gestaan, misschien zou het goed zijn geweest, als er over het algemeen wat meer politie aanwezig was.”

* Las Fallas
De kleurrijke geschiedenis van Las Fallas, die losjes is gebaseerd op een heidense lentenacht , is eeuwenoud. Las Fallas (Catalaans: Les Falles) viert men ter ere van de start van de lente  en is in Spanje een nationaal bekend  festival, dat 19 dagen duurt. Traditioneel wordt het feest afgesloten in de nacht van 19 maart ter ere van Sint-Jozef (tevens Vaderdag in Spanje) en trekt honderdduizenden mensen uit heel Spanje.  

Met de vurige traditie, die heeft geleid tot de geweldige viering van Las Fallas, is in 1497 begonnen door gewone ambachtslieden. In de wintermaanden moesten ze de laatste uren van hun werkdag werken in het flikkerende licht van olielampen. Deze lampen hingen aan een houten constructie, een zogenaamde parot, en om te vieren dat de wintermaanden afgelopen waren en het warmere weer kwam, verbrandden ze deze parots ter ere van San José (Sint Jozef), de beschermheilige van de timmerlui.
Al snel begonnen ze de houten constructies te decoreren en gaven ze zelfs gezichten. In de 18e eeuw kwam er nog een vernieuwing, toen men in grote groepen samen begon te komen en de poppen satirische en kritische thema´s kregen. Tegenwoordig hebben de
fallas niet veel meer met de parots en de kleine houten poppen te maken, maar worden ze nog steeds verbrand tijdens dit gezellige feest.  Deze houten planken zijn uitgegroeid tot fantastische en enorme creaties van hout en papier-maché die door verschillende buurten en wijken worden gemaakt. Er zijn creaties bij die meer dan €800.000 hebben gekost en die ook op 19 maart gewoon in brand vliegen.

Elke buurt van de stad heeft haar eigen ‘festivalorganisatie’, de zogenoemde ‘
Casal Faller’. De verschillende ‘Casal Fallers’ zamelen het gehele jaar door geld in, door het houden van feesten en verschillende soorten paella diners, ook al is ‘diner’ in dit geval een erg groot woord. Met het geld maakt elke ‘Casal Faller’ uiteindelijk een ‘falla’, die bestaat uit een enorme pop van piepschuim (de kleintjes van papier-maché) op een enorm stuk karton, of houten vlonder volgehangen met vuurwerk.
Al deze
‘fallas’ vormen eerst een grote parade en worden daarna massaal afgebrand door het afsteken van het vuurwerk, wat een spektakel en enorm veel lawaai oplevert.
Vanaf 1 maart tot en met 19 maart wordt elke dag om 14.00 uur bij het plein waar het stadhuis staat de zogenoemde ‘masclettas’ aangestoken. Dit is voornamelijk knalvuurwerk. Op meerdere avonden worden vuurwerkshows gegeven, die tot de grootste ter wereld gerekend kunnen worden. Vooral de 'Nit del Foc' (de nacht van het vuur), het klapstuk van alle vuurwerkshows, trekt ieder jaar weer honderdduizenden toeristen naar Valencia.

Beroemde kunstenaars, schilders en beeldhouwers doen hun uiterste best bij het ontwerpen en bouwen van de enorme fallas - waarvan sommige zelfs 30 meter hoog zijn! -, die overal te zien zijn op openbare plaatsen in Valencia. Men kan niet anders, dan de meesterlijk gemaakte, kleurrijke fallas bewonderen, die beroemdheden, politici en evenementen van het afgelopen jaar, soms op satirische wijze, tonen. De creatievelinge -, van wie sommigen prijzen in ontvangst mogen nemen voor hun geweldige creaties - werken maandenlang keihard, met in gedachten, dat het resultaat van hun harde werk als een hoopje as zal eindigen. Op 19 maart, de dag van San José, wordt om middernacht de hele stad verlicht als de 370 grote fallas en de 368 kleinere fallas in vlammen opgaan.

Hoewel dit feest van een week voornamelijk om de
fallas en hun uiteindelijke verbranding gaat, is de hele stad erbij betrokken. Valenciaanse vrouwen schrijden door de stad in traditionele regionale jurken, muziek zorgt voor een vrolijke atmosfeer, bij ieder stierengevecht zijn de ‘Olé’s’ goed te horen, vuurwerk gaat af in de lucht;
en op de straten wordt de hele dag door druk gefeest.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-235-33.jpg


 

 

 

 

De finalisten voor het ‘Gala Drag’ zijn bekend

De verkiezing van de Travestie koning(in) van het Carnaval van Las Palmas de Gran Canaria vindt plaats op vrijdag 7 maart 2014

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 4 maart 2014 - Na de voorverkiezing, die met maar liefst 37 kandidaten heeft plaatsgevonden op maandagavond 3 maart 2014, zijn de 16 aspiranten voor de titel ‘Drag Queen’ (Travestie koningin) bekend die in de finale de strijd met elklkaar zullen aangaan tijdens de finale van het Gala Drag del Carnaval del Mundo de la Fantasía die gehouden wordt op vrijdagavond 7 maart 2014.

Aan het eind van de voorverkiezing hebben de 16 finalisten een nummer moeten  trekken uit een bokaal, die de volgorde van optreden in de finale van het Gala Drag Queen heeft bepaald:

Volgens de officiële internetpagina van het Carnaval van Las Palmas de Gran Canaria
http://www.lpacarnaval.com/events?locale=es is de volgorde van optreden tijdens het Gala Drag Queen op vrijdag 7 maart 2014 als volgt:

1.- Led 7 Islas presenteert de travestiet EIKO met een ontwerp van Haus Of Ianny, getiteld: 'Rangers, Made In Usa'

2.- Arty Y Belleza Canaria presenteert de travestiet KIOBA met een ontwerp van Antonio Vazquez, getiteld:  ‘El Guardián de los sueños.

3.- Jonás Alejandro Castillo Arencibia presenteert de travestiet DAFNE DEL GIORGIO, met een ontwerp van Ramón Santana Cabello Y Dimas Trujillo, getiteld: ‘Spain Is Different!’

4.- Axel Hotel en Bazar Ani presenteren de travestiet  GIO met een ontwerp van Carlos Suarez Pestana, getiteld: 'Madiba, la leyenda zulú'.

5.- Gruas Serafín Presenta presenteert de travestiet NOA, met een ontwerp van Manuel Encinoso en Begoña Pérez, getiteld: ‘Hollyboop, mon amour’,

6.- Ron La Indiana presenteert de travestiet LA TULLIDA met een ontwerp van Felix Ramos Artiles en Ancor Perez Liria, getiteld: ‘En el mundo del mariconeo, vestida de pony, ¿qué tal me veo?

7.- Decoración Da Vinci, Moradillo Cano 16, Good Look Gym y Fit Pilates presenteren de travestiet GRIMASSIRA MAEVA met een ontwerp van Yassira Jurado en Grimanessa Durcal, getiteld: ‘Que se agarren thais henriquez y gemma mengual, que llega grimassira con la sincro al carnaval’.

8.- Desguace, Gruas en Estación De Servicio Maximino Ojeda Ojeda-Pozo Izquierdo presenteren de travestiet MÚLCIBER met een ontwerp van Isidro Perez Mateo, Nauzet Afonso en Borja Perez, getiteld: ‘Sueño que mi realidad se convierte en un mundo de tim burton.

9.- Grupo Oper Canarios, Bingo Triana, Bingo Avenida, Bingo Gran Paris Y Bingo La Ciel presenteren de travestiet BETTY SPAGUETTY met een ontwerp van Juan Fernando Henriquez, getiteld: ‘En la profundidad del bosque’.

10.- Félix Ramos Artiles  presenteert de travestiet KUINQUER met een ontwerp van Félix Ramos Artiles En Ancor Pérez Liria, getiteld: ‘Con mi ramita de laurel y mi san pancracio, señor nilson y yo!! pi, pi, ¡directos al fracaso!

11.- Ilubox Iluminación Led presenteert de travestiet ORIÓN, met een ontwerp van Nauzet Afonso Y Antonio Ceballos, getiteld: ‘Mutación, cambia de color según la ocasión.

12.- Gran Casino Las Palmas presenteert de travestiet ÁCRUX met een ontwerp van Nauzet Afonso en Sebastian Betancor, getiteld: ‘Despierta el niño que hay en ti.¡bravo miliki!

13.- Restaurante Grill Guarapo Tropical Maspalomas presenteert de travestiet TUNTE met een ontwerp van Dimas Trujillo Cordero, getiteld: ‘¿Eres una bruja buena o eres una bruja mala? no, bonita. soy dorita, la de tirajana.

14.- Codigos – Descuento.Com presenteert de travestiet SHOWBIZ met een ontwerp van Shayli Dominguez Morales, Nabil Concepción Reyes en Oliver Benitez, getiteld: ‘No dejaré que esa cosa entre en mi casa.

15.- Alexis Mateo Nutrición presenteert de travestiet ANÉMONA met een ontwerp van Carlos Suarez Pestana, getiteld: 'Retorno.

16.- Het Concejalía de Festejos del Ayuntamiento de Arrecife de Lanzarote presenteert de travestiet VULCANO met een ontwerp van Willie Diaz, getiteld: ‘¡Guau, maravilloso, fantábuloso!
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-235-34.jpg


Cindy Klein, koningin van het Sprookjescarnaval

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 1 maart 2014 - Het ‘Carnaval van de Fantasie’ heeft op vrijdagavond 28 februari 2014 de kandidate van Winkelcentrum ‘Al Campo Telde’ gekozen tot hoofdstedelijke vorstin met de creatie ‘¡El cielo es el límite!’ (‘The sky is the limit!’) die is ontworpen door Fernando Méndez.

La Reina del Carnaval 2014 van de hoofdstad van Gran Canaria is gekozen door een drievoudige jury tijdens een ruim drie uur durend gala, dat is gehouden in het Parque Santa Catalina.

                    Cindy Klein, koningin van het Sprookjescarnaval.
c

                                              ¡El cielo es el límite!
VIDEO:http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HdHSQReMLwc
Als eerste hofdame (tweede plaats) is Karima Seht gekozen in de vertegenwoordiging van Winkelcentrum ‘El Muelle" in de creatie ‘Por siempre jamás’ (‘Altijd’), ontworpen door Willie Díaz.
 
           Deze en onderstaande foto's zijn geplaatst in willekeurige volgorde...
 
In de creatie ‘Mágica Esencia’ (‘Betoverend’) van Manuel Encinoso, gesponsord door Winkelcentrum ‘Atlántico’ is Jennifer Quintana als tweede hofdame (derde plaats) geëindigd.
 
 
Estefanía Pérez is in de creatie ‘El mundo del silencio’ (‘De wereld van de stilte’) van Isaac Martínez derde hofdame geworden (vierde plaats) als kandidate van Gran Canaria Accesible en de Asociación de Personas Sordas de Gran Canaria (‘Gran Canaria toegankelijk’ en de Dovenvereniging van Gran Canaria).
 
 
Vierde en laatste hofdame (vijfde plaats) is op vrijdagavond 28 februari 2104 Carlota Ramos geworden, van de ‘Grupo Bolaños’ in een creatie die is ontworpen door ‘Grupo Mueve’ met de titel ‘A diez mil anós de luz’ (‘Op tienduizend lichtjaren’).
 
De gala-avond is opgeluisterd door optredens van murgas (satirische carnavalsmuziekgroepen) en comparsas (carnavalsdansgroepen) en o.a. de muziekband ‘Efecto Pasillo’.

000logo-948.jpg


Hoofdstedelijk Carnavalsprogramma 2014

Las Palmas de Gran Canaria is begonnen
met de opbouw van het Carnavalspodium

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 7 januari 2014 - De Gemeente Las Palmas de Gran Canaria is op dinsdag 7 januari 2014 begonnen met het opbouwen van het podium voor het Carnaval 2014, wat gewijd is aan de 'Mundo de la Fantasía' (‘Sprookjeswereld’); men heeft een ruimte van 10.000 m² afgezet voor tribunes, het podium en de decorstukken.

Het bedrijf, dat de opbouwwerkzaamheden via een openbare aanbesteding gegund heeft gekregen, Peri Sau, en zich gespecialiseerd heeft in het bouwen van dit soort infrastructuur, heeft de werkvloer afgezet, waarbij nog wel de Casas Fataga (= het kantoor van de VVV) en het bijbehorende restaurant normaal toegankelijk zijn.

     De omheining, als afzetting van een groot deel van het Parque Santa Catalina
              voor het Carnavalspodium 2014 op last van het Gemeentebestuur
                                    van Las Palmas de Gran Canaria.

Tot 28 maart 2014 is het Santa Catalina-park  afgesloten voor de doorgang van het openbaar vervoer. Tot aan die datum zij de bushaltes van de buslijnen1, 2, 12, 21, 22, 24, 26, 33, 41, 44, 45, 47, 81, Luna 1 en Luna 2 van Guaguas Municipales (de Stadsautobusdienst) verplaatst naar de Calle Albareda en de Calle León y Castillo, waar de Gemeente zitbanken heeft geplaats voor de wachtende buspassagiers

War betreft het Carnavalspodium-2014, heeft de Gemeente laten weten, dat de ontwerper ervan, Alberto Trujillo, dit jaar voor het eerst een loop plankier heeft ontworpen waarover de kandidaten voor de Koninginnen verkiezing rond kunnen schrijden.

Het hoofdstedelijke carnavals-zenuwcentrum biedt ook plaats aan de wedstrijden en verkiezingen gedurende de periode die dient voor het vertellen en het tot leven wekken van sprookjes en verhalen die te maken hebben met het carnavalsthema van dit jaar.

Hoofdstedelijk Carnavalsprogramma 2014 van 15/2 tot 8/3:
Zaterdag 15 februari

- 13:00 uur:
  Plaza de Santa Ana in Vegueta
  PREGÓN:
  CARNAVAL DE AYER
 (Openingsrede:
 ‘Het Carnaval van het verleden’)

Zondag 16 februari
- 12:00 uur:
  Parque de Santa Catalina
  CARNAVAL CANINO
  (Hondencarnaval)
- 19:00 uur:
  COMPARSAS INFANTILES· (Kindermuziekgroepen-wedstrijd)

Maandag 17 februari
- 20:30 uur:
   Parque de Santa Catalina
   1ª FASE DEL CONCURSO DE MURGAS
   (1e deel Wedstrijd Carnavalsmuziekgroepen)

Dinsdag 18 februari
- 20:30 uur:
  Parque de Santa Catalina
  2ª FASE DEL CONCURSO DE MURGAS
 (2e deel Wedstrijd Carnavalsmuziekgroepen)

Woensdag 19 februari
- 20:30 uur:
  Parque de Santa Catalina
3ª FASE DEL CONCURSO DE MURGAS
 
(3e deel Wedstrijd Carnavalsmuziekgroepen)

Vrijdag 21 februari
- 21:00 uur:.
  Parque de Santa Catalina
  DISFRACES ADULTOS
  (Kostuum wedstrijd Volwassenen)

- Plaza de Canarias
  NOCHE DE CARNAVAL
 
(Carnavalsfeestavond)

Zaterdag 22 februari
- 20:00 uur:
  Parque de Santa Catalina
  FINAL DEL CONCURSO DE MURGAS
  (Finale Wedstrijd Carnavals muziekgroepen)

- Plaza de Canarias
  NOCHE DE CARNAVAL
 
(Carnavalsfeestavond)

Zondag 23 februari
- 11:00 uur:
  Parque de Santa Catalina
  DISFRACES INFANTILES Y ENCUENTRO DE MURGAS INFANTILES
  (Kinder Kostuum ren Wedstrijd Kinder muziekgroepen)

 - 20:00 uur:
   COMPARSAS ADULTAS
   (Optredens Carnavalsmuziekgroepen)

Woensdag 26  februari
- 19:00 uur:
  Parque de Santa Catalina
  GALA DE LA INTEGRACIÓN
 (Carnavals feestavond van de Integratie)

Vrijdag 28 februari
- 21:00 uur: Parque de Santa Catalina
  GALA DE LA REINA
  (Verkiezing Carnavalskoningin)

- Plaza de Canarias  
  NOCHE DE CARNAVAL
 
(Carnavalsfeestavond)

Zaterdag 1 maart
- 17:00 uur
   Plaza de la Feria - Plaza de Manuel Becerra
   GRAN CABALGATA
   (Grote Carnavalsoptocht)

 - Plaza de Canarias  
   NOCHE DE CARNAVAL
 
(Carnavalsfeestavond)

Zondag 2 maart
- 19:00 uur:
  Parque de Santa Catalina
  GALA DE LA REINA INFANTIL
  (Verkiezing Kinder carnavalskonigin)

CARNAVALSMAANDAG 3 maart
- 19:00 UUR

   autosnelweg in het stadscentrum
   CARNAVAL TRADICIONAL
   (Carnavals feestavond)

- 21:00 h. Parque de Santa Catalina
   PRESELECCIÓN DRAG QUEEN
   (Voorverkiezing Travestiekoning(in) )

-  Plaza de Canarias
    NOCHE DE CARNAVAL
   (Carnavalsfeestavond)

CARNAVALSDINSDAG 4 maart
- 12:00 uur Pº de Las Canteras
  CARNAVAL AL SOL
  (het Zonnecarnaval)

- 17:00 h. Castillo de La Luz - Parque de Santa Catalina
  CABALGATA INFANTIL
  (Kinder Carnavals optocht)
- 21:00 h. Parque de Santa Catalina

  CONCURSO DE MAQUILLAJE CORPORAL
 (Wedstrijd lichaams beschildering)

Vrijdag 7 maart
- 21:00 h. Parque de Santa Catalina
   GALA DRAG QUEEN
  (Verkiezing Travestie koning(in) )

 - Plaza de Canarias
  (Carnavalsfeestavond)

Zaterdag 8 maart
- 19:00 uur:

   León y Castillo/Plaza de la Feria – Las Canteras
   ENTIERRO DE LA SARDINA
   (Begrafenis van de Sardine)

- Plaza de Canarias
   NOCHE DE CARNAVAL
   (Slotavond carnavalsviering).
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-235-35.jpg


2014: het Carnaval de la Fantasía
zeven mogollones (feestavonden)

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA  - vrijdag 19 oktober 2013 -  De carnestolendas beginnen op zaterdag 15 februari  2014 en onder tranen zal de uitvaart van de Sardine in 2014 plaatsvinden op zaterdag 8 maart.

Het Carnaval ‘Van de Fantasie’ kent 21 evenementen die plaats zullen vinden tussen 15 februari en 8 maart 2014 en brengen de openingsrede terug naar het Plaza de Santa Ana.

Op zaterdag 15 februari 2014 zal Charina Vega, lid van een murga, de openingsrede houden voor de Kathedraal, tijdens een evenement, dat begint om 13.00 uur.


                                    Israel Reyes en María Isabel García Bolta
.
Op zaterdag 22 februari 2014 vindt de finale plaats van  het  murga-concours  op het podium in het Santa Catalina-park; op  zondag 23 , dat van de  comparsas en op vrijdag 18 oktober 2013 het verkiezingsgala van de  Carnavalskoningin. Op vrijdag 7 maart 2014 vindt het dan Langverwachte Gala Drag Queen - de verkiezing van de Travestie koning(in) - paats, eveneens in het Parque Santa Catalina.

De Gran Cabalgata (Grote Optocht) zal gehouden worden op zaterdag 1 maart 2014, terwijl het traditionele Carnaval zal plaatsvinden op de autosnelweg in het stadscentrum, op maandag 3 maart 2014.

Het Plaza de Canarias - bij de ingang van Puerto de la Luz en van las Palmas -zal plaats bieden aan de Carnavalsavonden, de oude mogollones. Dat zijn zeven nachten van feestvreugde en wel op 19 en 22 februari en op  1, 3, 7 en 8 maart 2014.

Op Carnavalsmaandag, 4 maart 2014, wordt het ‘Carnaval van de Zon’ gevierd en vindt de kinderoptocht plaats.

De wethouder van Onderwijs, Cultuur en Sport, Isabel García Bolta, heeft op vrijdag 19 oktober 2013 de Carnavalsagenda gepresenteerd voor de diverse stadswijken waaraan het hele gezin kan deelnemen.
Zowel García, evenals de artistiek directeur van het Carnaval, Israel Reyes, benadrukken de inzet op vernieuwing , terwijl  sommige evenementen zullen blijven zoals altijd.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-235-36.jpg


De tinerfeña Rocio García wint met 'Hada'
de ontwerpwedstrijd voor het Carnavalsaffiche 2014

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 20 juli 2013 - De poster ‘Hada’(‘Fee’) is met 859 stemmen op de internetpagina voor deelname aan de verkiezing: www.participación.laspalmasgc.es het winnende ontwerp geworden, dat voor de buitenwereld zal gaan regeren als afbeelding van het Carnaval de Las Palmas de Gran Canaria 2014. Dit is op vrijdag 19 juli 2013 bekend gemaakt door het Gemeentebestuur van de hoofdstad van Gran Canaria.

Het is voor de eerste keer in de geschiedenis,  dat het Gemeentebestuur de burgers heeft laten beslissen over de finale-kandidaten, via de internetpagina:  www.participacion.laspalmasgc.es

Winnares is de 27-jarige van Tenerife afkomstige Rocio García,  van beroep grafisch ontwerpster, die o.a. illustraties, cartoons en tekenfilms ontwerpt . Zij heeft al diverse onderscheidingen ontvangen, o.a. de eerste prijs van de wedstrijd ‘Jeugd een Cultuur 2006’, die is uitgeschreven door de Canarische Regering. Ook is zij winnares van de wedstrijd Imaginism Studios, van DeviantArt en van het ‘The Pepper Project’ in 2008.

García heeft talrijke animatiefilms gemaakt voor televisiestations zoals Canal+, Cosmopolitan TV en MTV. Bovendien heeft zij, in opdracht, de personages ontworpen voor Fizzkid, een sociaal netwerk voor kinderen.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-235-37.jpg


Poster ´Fauno´ aan kop in ontwerpwedstrijd

Stem voor de carnavalsposter van 2014

LAS PALMAS DE GRAN  CANARIA - dinsdag 16 juli 2013 - Tot  donderdag 18 juli 2013 middernacht kunt u uw voorkeur kenbaar maken via de internet-pagina Web Participación Ciudadana Carnaval 2014: http://participacion.laspalmasgc.es

De Gemeente Las Palmas de Gran Canaria maakt op vrijdag 19 juli 2013 bekend welke poster uit de ontwerpwedstrijd voor het Carnaval del Mundo de la Fantasía (Carnaval van de Sprookjeswereld) het meeste aantal stemmen heeft verkregen van het publiek.
Men kan een stem uitbrengen via:

http://participacion.laspalmasgc.es

Vanaf 22 juli 2013 is er een tentoonstelling van het winnende ontwerp en alle deelnemenede poster-ontwerpen, in de multifunctionele zaal van het gemeentekantoor in het Distrito Isletea, Puerto, Guanarteme.

Het poster-ontwerp met verwijzing naar de icoonfiguur van de kunstschilderNéstor - een faun omgeven door fruit en diverse elementen van de Eilanden en van de Fantasiewereld -  is tot nu tot koploper.
Een faun is een mythologisch wezen waarvan vooral de mannen worden afgebeeld als bezitters van hoorns en bokkenpoten. Het was een god uit de Romeinse sagenleer. Later werd hij vaak als bosgod voorgesteld. Een faun heeft de achterpoten van een paard, of een geit en het bovenlichaam van een mens. Vaak heeft de faun een panfluit of fluit.


Goede tweede is tot nu toe ‘Hada’ (‘Fee’) en wordt gevolgd door ‘Princesa’ (prinses). De vierde plaats wordt momenteel ingenomen door ‘Sardicornia’

Met de keuze van het winnende ontwerp sluit de wedstrijd die op vrijdag 5 april 2013 is uitgeschreven door het hoofdstedelijke Gemeentebestuur, waarbij men een voorkeur kenbaar heeft kunnen maken voor de carnavalsposter en carnavalsceremoniemeester.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-235-38.jpg


Burgers bepalen het thema voor het Carnaval 2014

Via een internetpagina kan men voorkeuren aangeven v
oor het ‘Carnaval de Las Palmas de Gran Canaria 2014'

Las Palmas de Gran Canaria - vrijdag 5 april 2013 - De Gemeente Las Palmas de Gran Canaria heeft de internetpagina http://participacion.laspalmasgc.es geopend waarop men, voor het eerst in de geschiedenis van het hoofdstedelijke carnaval ideeën kan insturen voor wat het carnavalsthema , wie de inleider van het Carnaval (en  wat de uiteindelijke carnavalsposter) moet worden in 2014.

De Gemeente roept alle burgers op, om ideeën in te sturen die te maken hebben met de divers onderdelen van de carnavalsviering in de hoofdstad van Gran Canaria.


Naast de twee huidige hoofdvragen:

- Wat moet het Carnavalsthema 2014 worden?
en
- Wie moet als inleider het startschot voor het Carnaval 2014 geven?
kan in de komende maanden ook deelgenomen worden aan de ontwerpwedstrijd voor de hoofdstedelijke Carnavalsposter 2014; dit, zodra de definitieve keuze voor het carnavalsthema 2014 is gemaakt.

Inzendtermijnen
De termijn voor de inzending van ideeën voor het thema sluit op 22 april 2013.
De termijn voor de inzending van ideeën voor de inleider sluit op  6  mei 2013.
De 10 meest genoemde thema’s en de 10 meest genoemde inleiders zullen op een lijst geplaatst worden waaruit men vanaf nu een voorkeur bekend kan maken.
Op 23 mei 2013 zal dan het thema voor het hoofdstedelijke Carnaval 2014 bekend gemaakt worden en op 7 juni 2013 wie de persoon is die als inleider de meeste stemmen heeft vergaard voor het houden van de inleidende lezing, als startschot voor de viering van het komende Carnaval.

Carnavalsposter
Als het carnavalsthema 2014 eenmaal bekend is, zal zoals elk jaar, de Gemeente via Promoción de la Ciudad de Las Palmas de Gran Canaria, de ontwerpwedstrijd voor de carnavalsposter openstellen waaraan zowel amateur- evenals professionele ontwerpers, kunnen deelnemen.
Dit jaar voor het eerst zullen dan de vier meest gekozen ontwerpen gepresenteerd worden, waaruit het publiek dan via www.participacion.laspalmasgc.es een winnaar kan aanwijzen, wat dan de uiteindelijke carnavalsposter 2014 zal worden.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-235-26.jpg


aaaaakaart_canaria-38.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--63.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb