site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-237.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-36.jpg


Een droom gereduceerd tot puin

SAN MATEO / LAGUNETAS - zaterdag 26 oktober 2013 - De bosbrand heeft de boerderij van Enrique en Amparo in de as gelegd en hun voornemen, een casa rural (plattelandshotelletje) te openen, de bodem ingeslagen.

De vlammen hebben een eind gemaakt aan een oneindig aantal dromen. Aan die van Enrique en Amparo, die als zodanig hebben gezien hoe het dak van hun kleine huisje naar beneden is gekomen. Gelegen op een klif in Lagunetas met uitzicht op El Estanco, heeft het niet de hel doorstaan die daar boven heeft gewoed. In het vuur hebben 3.000 fruitbomen het loodje gelegd.

Bij kilometerpaal 22 van de GC-15 stopt op vrijdagmiddag 25 oktober 2013 een donkerkleurige auto, maar niet zo zwart als de as deken welke de heuvel bedekt die grenst aan dit weggedeelte. Daar aan de top van en zigzag pad beschrijft Enrique Ortiz, zijn diepste gevoelens over de hel waarin de bosbrand zij eigendom heeft veranderd Beneden in de auto, een geduldig wachtende Amparo García met een Kleenex zakdoekje in de hand, de ogen nat van de tranen, starend naar een horizon van rouw. Haar ziel verbrijzelt.

Het vuur, dat gedurende 24 uur het eiland op het spel heeft gezet, heeft veel schade veroorzaakt. Sommige hartverscheurend onherstelbaar. In hun  geval, hebben de vlammen de oude boomgaard, dei ze hadden veranderd in  een grote, robuuste boerderij - een paradijs van 70.000m² , waar ze drie jaar geleden 3.000 fruitbomen  hebben aangeplant -  die in de vroege ochtend is veranderd in een levenloze woestenij.

“Hun levensdroom was altijd al, het hebben van een huisje op het platteland. En kijk nu eens, hoe alles er bij staat. Alles doet ons pijn, omdat we hier dagen, maanden, jaren werk in gestopt hebben. Veel inspanning, veel verwachting, veel opoffering…”

Ontroostbaar vertelt Enrique over de prachtige droom die op een dag zich meester heeft gemaakt van het echtpaar. Het was zijn vrouw die tien jaar geleden de boerderij en het huis heeft gekocht,” legt hij uit. ·Het was een honderd jaar oud bouwsel, met dikke muren, en beetje bij beetje hebben we het bewoonbaar gemaakt, om er tenminste de weekeinden in door te kunnen brengen. We hebben geen elektriciteit, maar we waarderen de kaarsen. Een oase van rust. Wat ik hier wilde doen? Leven geven aan een landhuisje.”

En dat is tragisch ineengestort voor een vrouw die nog zoveel van plan was. Daaronder de 3.000 fruitbomen die ze in januari 2010 samen met  een aantal personen geplant hebben dankzij een subsidie van de Europese Unie. Amparo en Enrique gaven het platte dak terug aan de boerderij die wat uitzicht biedt op Lagunetas. Ze veranderden deze in een boomgaard met noten- kastanje- en amandelbomen, “het was een lust om te zien. Je kunt je niet voorstellen wat het heeft gekost. Beetje bij beetje, met veel zweet, duizenden gaten graven en meters en meters leidingen aanleggen,” zo voegt haar echtgenoot toe.

De pijpleidingen. Honderden slangen zwartverbrand in een oven. Erover praten, is een van de zaken nog het meest verbitterend. We hadden de hele boerderij voorzien. “Vanaf de waterbron, bijna bij Cruz de Tejeda, tot aan deze vijver daar, naast een grotwoning die ook van ons is. Vanaf dat punt hebben we het water verdeeld over de gehele exploitatie, met het aanbrengen van verdeelstukken om de 100 meter, om vervolgens slangen aan te sluiten en de fruitbomen goed te irrigeren.”

Op deze gehele Parnassus resteert op donderdagmiddag alleen puin en geweeklaag. Amparo,die maar niet kan ophouden te vertellen, dat het project was goedgekeurd, om deze fraaie woning met eeuwenoude muren te veranderen in een casa rural (plattelandshotel), blijft het beeld voor ogen staan. Ze wil niet terugkeren naar de voet van de berg. Ze schuilt in de auto, haar man, met een meer dan begrijpelijke angst, gaat naar boven, maar durft het niet te wagen, een van de drie kamers binnen te gaan waarin dit kleine gebouwtje verdeeld is van niet meer dan 70 m², waar een jaar geleden de kippen nog in rond liepen. “Alles staat op het punt van instorten,” redeneert hij na de deurpost geïnspecteerd te hebben.

Op de nog warme vloer de plavuizen en de resten van wat een dag eerder nog meubels en hun bezittingen waren. Langs het toegangs pad vanaf de weg maken de verkoolde agaven de zaak nog dramatischer. En beneden, in de auto, Amparo met haar meewarige blik.
kleurlogoCanarias.png


Bosbrand betreft 450 hectare
waarvan 40% in de as is gelegd

SAN MATEO - vrijdag 25 oktober 2013 - De bosbrand die op donderdag 24 oktober 2013 om 12:00 uur is uitgebroken in het gebied van Las Lagunetas, in de Grancanarische gemeente San Mateo is tot staan gebracht. De Canarische Regering heeft de controle over het vuur teruggegeven aan het Cabildo (Eilandbestuur). Alle wegen in het hooggebergte zij weer opengesteld en de 300 gevacueerde bewoners keren langzamerhand weer terug naar hun woningen.

De minister van Veiligheid en Noodgevallen, Javier González Ortiz, van de Canarische Regering, heeft op vrijdagochtend 25 oktober 2013 laten weten, dat de controle over de bluswerkzaamheden is teruggegeven aan het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria. Er zal, “iets minder dan 470 hectare zijn aangetast, waarvan ‘slecht’ 40 hectare in as is gelegd,” zo heeft de minister uiteengezet, die laat weten, dat en vijf huizen door het vuur zijn aangetast.


 
Bij de bluswerkzaamheden zijn de brandweerkorpsen van Gran Canaria, Tenerife en van de Militaire Landmacht geassisteerd door vijf helikopters. González Ortiz heeft uitgelegd, dat men gedurende de nacht is opgetreden in Las Lagunetas, het vuurfront; Degollada de Becerra, rechterflank; Aríñez, linkerflank en op Cruz de Tejeda, de staart van de brand.

 
De minister heeft verteld, dat men in het gebied heeft gewerkt “tot het definitief doven van de brand” en laat weten, dat de weersverandering heeft bijgedragen aan de bluswerkzaamheden. González Ortiz laat ook weten, dat er 300 personen zijn geëvacueerd, van wie er 25 moesten worden “ondergebracht” in de daartoe in allerijl ingerichte sporthal.

kleurlogoCanarias.png


Bosbrand uitgebroken in het hooggebergte
nabij de Parador van Tejeda

Het centrum van Gran Canaria brandt
men hoopt op weersverandering

SAN MATEO / TEJEDA - vrijdag 25 oktober 2013 - Sinds het uitbreken van de bosbrand op donderdagmiddag 24 oktober 2013 rond 12:00 uur in het hooggebergte van San Mateo, die is waargenomen via de bewakingscamera’s welke het Centro de Coordinación Operativa Insular heeft geïnstalleerd,  is groot blusmaterieel ingezet, zoals drie helikopters, plus een Kamov- helikopter met basis op Canarias  - van de Spaanse Regering  - voor de zomercampagne. De wijken Las Lagunetas, Roque Prieto, gelegen in het lager gedeelte, wat behoort tot de gemeente San Mateo, en de Parador van Tejeda zijn ontruimd. Sterke rukwinden verhinderen controle over het vuur, dat woedt met ten minste zes vuurhaarden.

De brandweerteams van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria - voor de bestrijding van bosbranden - zijn ingezet bij Tejeda, nadat op donderdagmiddag 24 oktober 2013 rond het middaguur de brand is ontdekt, door de camera’s die in het centrum zijn geïnstalleerd, door het Centro de Ordenación Operativa Insular (Operatief Coöperatief Coördinator).

                   Bosbrand op donderdagavond 24 oktober 2103
                        in de nabijheid van de Parador van Tejeda.

Met slechts twee gastenkamers bezet, heeft men de Parador van Tejeda ontruimd. Volgens bronnen binnen de Brandweer, zijn er ten minste zes actieve vuurhaarden en men beveelt aan, om niet naar het hooggebergte te gaan. In Las Lagunetas verhinderen sterke rukwinden de controle over het vuur, waar brandweerlieden van de zeven korpsen van het Eiland, aan het blussen zijn, samen met versterking van brandweerpersoneel wat van vakantie is teruggeroepen.

                                                          VIDEO:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=rQsavZ3vf3A

Wegen afgesloten

Vanuit het Cabildo (Eilandbestuur) laat men weten, dat het alarm is gemeld om 12:05 uur, met vlammen langs  de weg naar Las Lagunetas nabij de Parador van Tejeda. De Guardia Civil heeft de weg naar her dorp afgesloten en leidt het verkeer om, naar Valleseco en Teror.

Er zijn 60 personen geëvacueerd en er zijn diverse brandhaarden in een gebied van 200 hectare. De bosbrandbestrijding wordt gecoördineerd door de Canarische Regering.

Op donderdag 24 oktober 2013 om 20:00 uur heeft de brandweer die actief is met de bluswerkzaamheden bevestigd, dat het doven van de diverse brandhaarden positief is; maar dat men zich bezorgd maakt over die in Ariñez, Las Lagunetas, en La Degollada de Becerra.t¡

Wat betreft de geëvacueerde personen, heeft de gemeente San Mateo laten weten, dat men de sporthal in orde heeft gemaakt als nachtverblijf, de meerderheid van de geëvacueerd en brengt de nacht door in woningen van familieleden.
Ook zijn er enkele wegen afgesloten, die, welke de rotonde van Bandama met Tejeda verbinden; Moya met Guía; en Arucas met Teror.

Rond middernacht is de oorzaak van de bosbrand - nog -niet bekend.

De Canarische Regering heeft laten weten, dat de bosbrandbestrijding vanuit de lucht, hervat zal worden bij de dageraad van vrijdag 25 oktober 2013.
kleurlogoCanarias.png


58 bosbranden geregistreerd

GRAN CANARIA - donderdag 3 oktober 2013 - In 2013 heeft men tot nu toe 58 bosbranden geregistreerd en 20,6 in de as gelegde hectare. In 2011 waren dit er respectievelijk 38 en 16. In 2012 respectievelijk 51 en 26.

Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft de campagne ter voorkoming van bosbranden van 2013 afgesloten, welke men heeft gehouden in de maanden mei tot en met september, met 45 vuurhaarden en 20,12 verbrande hectare, met een gemiddelde oppervlakte per bosbrand van 0,89 hectare.

De eilandpresident, José Miguel Bravo de Laguna, en de eilandminister van Milieuzaken en Noodsituaties, María del Mar Arévalo, hebben op donderdag 3 oktober 2013 de balans opgemaakt van een campagne die ze kwalificeren als ‘heel positief’, dankzij de ‘efficiëntie’ van de ingezette middelen en door het ‘goede werk’ van de manschappen,” aldus de minister.

Arévalo heeft benadrukt, dat ondanks de begrotingsbezuinigingen, het Cabildo (Eilandbestuur) op dit punt ‘gevoelig’ is geweest met het verhogen van de bijdragen in de afgelopen twee boekjaren, met concreet 1 miljoen euro meer voor het tijdelijk inzetten van 90 manschappen en de aankoop van nieuwe voertuigen en blus-emmers.

De minister heeft het ‘snelle optreden’ van de manschappen van het Consorcio de Emergencias (de gezamenlijke Brandweer) van Gran Canaria geprezen, die heeft kunnen rekenen op de medewerking van twee helikopters ter voorkoming van de uitbreiding van het vuur.

“Bij elk geringst risico zijn we uitgerukt met alle middelen, soms zelfs overdreven, en deze beslistheid is een van de verworvenheden van dit succes, “ zo heeft Arévalo bevestigd, die ook de preventieve inspanning in de daaraan voorafgaande maanden heeft benadrukt, met het aanleggen van tra’s (brandgangen), snoeiwerk en het op strategische locaties verwijderen van brandbaar materiaal.

De chef van de  Milieudienst, Luis Fernando Arenciba, van het Cabildo (Eilandbestuur) heeft opgemerkt, dat de maanden waarin de meeste bosbranden zijn voorgevallen  juni met 7 stuks, juli met 19 en augustus met 15 vuurhaarden zijn  geweest en de gemeenten waarin zich de meeste bosbranden hebben voorgedaan, Las Palmas de Gran Canaria met 11 en San Mateo met 9 zijn.

Arenciba heeft eraan herinnerd, dat tot nu toe in 2013 men 59 vuurhaarden heeft waargenomen en 20,6 hectare die in de as zijn gelegd en hij heeft eraan herinnerd, dat dit er in 2011 respectievelijk 38 en 16 waren; en in 2012 respectievelijk 51 en 26.

De technicus is van mening, dat de verbeterde cijfers van deze campagne te danken zijn aan de groeiende bewustwording van de bevolking, de preventiemaatregelen, de voorlichtingsactiviteiten, de teamcoördinatie en een beter onderzoek naar de oorzaken en de strafmaatregelen.

Bravo de Laguna  heeft het personeelsbestand gefeliciteerd met de “inspanning” waardoor men “heel goede “ resultaten heeft kunnen laten zien, tegelijkertijd heeft hij laten weten, dat door de toezegging deze problematiek vanuit het Cabildo (Eilandbestuur) aan te pakken, men in 2011 twee miljoen euro ter beschikking heeft gesteld voor de dienstverlening van Milieuzaken en, dat men dit nu heeft vervijfvoudigd.

De eilandpresident heeft laten weten, dat dit een “gevoelige” zaak is en, dat er voortdurend risico is op bosbranden vanwege het klimaat en menselijk toedoen en, dat de inzet van 25 mensen extra heeft bijgedragen aan het succes van de campagne, waardoor er in 2013, in vaste dienst en in los dienstverband, 232 personen zijn ingezet bij de bosbrandbestrijding.

 

Over de oorzaken van de bosbranden heeft men laten weten, dat in 99% van de gevallen deze zijn  ontstaan door menselijke onvoorzichtigheid, waardoor het Ministerie begrijpt, dat er een marge is voor het doorgaan met de bewustmaking van de burgerij, om nog betere resultaten te laten zien in komende campagnes.

Zo toont het Cabildo (Eilandbestuur) zich bezorgt over de herhaling van de vuurhaarden i in de Jachtgebieden, waarin men in de loop der jaren diverse bospercelen heeft platgebrand, wat een zaak is die weinig onderzoek kent.

De afname van het risico op bosbranden en het afsluiten van de campagne maken het opnieuw mogelijk, barbecues te houden in de daartoe geschikte recreatiegebieden van het eiland. Bovendien kan er gecontroleerd landbouwafval verbrand worden en siervuurwerk worden afgestoken in de plattelandsgebieden.
kleurlogoCanarias.png  


Kleine bosbranden op La Gomera, La Palma
en Gran Canaria

Moedwillige brandstichting houdt de brandweer bezig

CANARISCHE EILANDEN - maandag 26 augustus 2013 - Na de verwoestingen van de grote bosbranden in 2012 op La Gomera, beleefden de Gomero’s opnieuw angstige uren. Op donderdag 15 augustus 2013 is in de gemeente Vallehermoso, nabij de Ermita (Kapel) van Santa Clara een bosbrand uitgebroken. Gelukkig had het Cabildo (Eilandbestuur) twee dagen eerder al de wandelpaden, barbecue-plaatsen en de diverse toegangswegen afgesloten wegens verhoogd bosbrandgevaar.

Meteen doet dan het gerucht de ronde, dat het zou gaan om brandstichting. Deze verdenking wordt nog hardnekkiger, als niet ver van de brandhaard twee primitieve brandbommen aangetroffen worden, bestaande uit twee met brandstof gevulde waterflessen met lonten van krantenpapier en ander licht ontvlambaar materiaal. Deze zijn niet ontstoken, de aanwezigheid ervan doet echter vermoeden, dat de bosbrand met voorbedachte rade is gesticht.
5219233cd2486_large.jpg
Nauwelijks is de natuur zich aan het herstellen van de zware bosbranden in 2012 - zoals op de afgebeelde Roque de Agando - en dan is het weer bosbrand, maar La Gomera was goed voorbereid.

Een blusvliegtuig en vier helikopters zijn drie uur in touw geweest, om het vuur te bestrijden. ’s Avonds is er dan ‘slechts’ 400 m² aan laurierbos in vlammen opgegaan. Bij het vallen van de duisternis moesten de vliegtuigen hun inzet staken. Daar de brand in ontoegankelijk berggebied heeft gewoed is de inzet van de brandweer op land ernstig bemoeilijkt.
5219237640638_large.jpg
Een dag later - op donderdag 16 augustus 2013 - is gebleken, dat het vuur nog niet bestreden was, maar zich op een oppervlakte van twee tot drie hectare had uitgebreid waarop palmbomen en weideland. Hoewel het is gelukt uitbreiding te voorkomen, heeft de brandweer nog een dag nodig gehad om de bosbrand volledig onder controle te kunnen krijgen.

Een serie bosbranden op La Palma
Op ongeveer hetzelfde tijdstip staat dan ook in Tijarte op La Palma 1.500 m² bos in brand. De Brandweer heeft het vuur - dat op slechts 50 meter van de eerste huizen in het dorp woedde - snel onder controle krijgen,  maar was nog een dag extra aan het blussen, om er zeker van te zijn,  dat de brand - begunstigd door wind en extreme droogte - niet opnieuw zou oplaaien.

Twee dagen later, op zondag 18 augustus 2013, is het op Los Llanos de Aridane tot een serie van vier bosbranden gekomen. De eerst is uitgebroken in El Paso, op korte afstand van enkele woonhuizen. Die heeft de Brandweer binnen korte tijd kunnen blussen.
Een kilometer verderop, in de richting van Los Llanos de Seridan, is korte tijd later een tweede brand ontstaan, ook deze is snel ontdekt en met succes bestreden.
Twee andere branden in Camino Cumplido (La Laguna de Los Llanos) hebben ertoe geleid, dat de Brandweer - via de eigen pagina op Facebook - de bevolking gevraagd heeft, mee te helpen bij het bestrijden van deze brand.

Duitser verdacht
Ook Gran Canaria is niet verschoond gebleven van bosbrand. Eveneens op donderdag 16 augustus 2013 is er ’s nachts brand uitgebroken in de Barranco de la Caldereta in de directe nabijheid van de wijk El Fondillo van Las Palmas de Gran Canaria. De bosbrand heeft de wijk bereikt, waar palmen en andere vegetatie is verbrand. Ook hier is het de Brandweer gelukt, om binnen korte tijd de vlammen onder controle te krijgen. Tientallen bewoners heeft men moeten evacueren en oudere mensen moesten voor een dreigende rookvergiftiging gered worden.

Twee dagen later - op zondag 18 augustus 2013 - heeft het gebrand in de Barranco de Ayagures in San Bartolomé de Tirajana. De Brandweer heeft nog op dezelfde dag het vuur onder controle gekregen, wat niet heeft verhinderd, dat een hut, een woonhuis en diverse telefoonkabels beschadigd geraakt zijn.
In dit verband is een Duitser aangehouden, die ervan wordt beschuldigd, de brand te hebben veroorzaakt door het wegwerpen van een brandende sigarettenpeuk.
kleurlogoCanarias.png 


Siervuurwerk veroorzaakt
aan het begin van het nieuwe jaar
brand in het toeristengebied
van  San Bartolomé de Tirajana

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 1 januari 2013, Nieuwjaarsdag - Diverse vuurpijlen en ander siervuurwerk is aan het begin van het nieuwe jaar de oorzaak van brand in het toeristengebied van San Bartolomé de Tirajana, om precies te zijn, op de helling van El Veril, in het struikgewas nabij de zeeboulevard, dicht bij het winkelcentrum ‘Tropical’.

De brand is kort na middernacht ontstaan, bij het vieren van het begin van het nieuwe jaar; op het moment waarop grote hoeveelheden sier- en knalvuurwerk de lucht ingaan.

Na enkele minuten is de brandweer van San Bartolomé de Tirajana gearriveerd evenals teams van de Policía Local en de noodhulpdiensten (het Rode Kruis en de Protección Civil).

Men heeft het gebied tijdelijk afgezet, totdat rond 01:00 uur het vuur onder controle was en, een uur later het sein ‘brand meester’ kon worden gegeven.

De hoge vlammen en de intense rook waren te zien vanuit San Agustín, Playa del Inglés en San Fernando de Maspalomas. Er zijn geen persoonlijke ongevallen te melden en ook geen materiële schade, zo hebben bronnen binnen het Gemeentebestuur aan de persmedia laten weten.

Er is ongeveer 7.500 m² in de as gelegd, waarbij diverse soorten vegetatie zijn verbrand, waaronder een palmboom.
kleurlogoCanarias.png


 

aaaaakaart_canaria-38-30.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--430.jpg

yyy1208786641_smileyhuilend-21.jpg