aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-36.jpg

mapa-canarias2-47.jpg


In 2018  heeft Canarias 55 sterfgevallen door verdrinking geregistreerd, 38 minder dan in 2017

Toch is de Archipel de gemeenschap met de meeste sterfgevallen als gevolg van deze oorzaak in het aquatisch milieu

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 11 januari 2018 - In 2018 registreerde Canarias  55 sterfgevallen als gevolg van verdrinking in aquatische ruimtes, 38 minder dan die geregistreerd werden in 2017, volgens het Informe Nacional de Ahogamientos (INA), dat is opgesteld door de Real Federación Española de Salvamento y Socorrismo.

Deze 55 doden zetten Canarias echter aan het hoofd van de Spaanse autonome gemeenschappen voor sterfgevallen als gevolg van deze oorzaak in 2018, met 14,8 % van de 372 doden, in het jaar 20187 waarin er in totaal 109 slachtoffers waren minder dodelijk in vergelijking met 2017.
1547200077918k.jpg
                                              Playa de El Médano, op Tenerife.
Hoewel de daling meer dan 40% bedraagt in vergelijking met de slechtste gegevens van de afgelopen vier jaar, zijn de 93 doden in 2017 ten opzichte van 2015 gedaald met zeven doden en in 2016 met zestien.

In 2018 zijn er per provincie in Las Palmas 28 minder doden gevallen dan in het voorgaande jaar (34 vergeleken met 62), en in Santa Cruz de Tenerife tien minder (21 vergeleken met 31), terwijl er ook dalingen zijn op alle eilanden het afgelopen jaar:
- 14 op Gran Canaria (20 vergeleken met 34 in 2017),
- 12 op Fuerteventura (7 vergeleken met 19),
-   5 op Tenerife (18 vergeleken met 23),
-   2 op Lanzarote (7 vergeleken met 9),
-   2 op La Palma
(2 tegen 4)
-   0 op La Gomera (0 tegen 2),
-   1 op El Hierro (1 tegen 2).

De meerderheid van de mensen die werden gedood door verdrinking in een Canarische wateroppervlakte waren mannen (85,5%) en die Spaanse nationaliteit (45%), hadden, hoewel met bijna hetzelfde percentage buitenlanders van Europese origine, 42%.

De meest getroffen leeftijdsgroep was 75 jaar en ouder, met 20 %, en de plaats waar meer fatale gebeurtenissen plaatsvonden, waren de stranden, met 69 % van de gevallen.

De maand met de meeste sterfgevallen was oktober 2018, met negen; die met minder mei 2018, met één, en februari, april en november, met twee in elke maand, en bij 75 % van de fatale incidenten was er geen bewaking.
000logo-1196.jpg


Het collectief La Revoliá viert
zijn 30 jaar redding van
la lucha del garrote en de salto del pastor

De dagen van dit jubileum beginnen op donderdag  6 december 201 8in de Nelson Mandela-zaal en vinden plaats in de gemeente tot zaterdag 8 december 2018.

SANTA LUCÍA DE TIRAJANA - donderdag 6 december 2018 - Het collectief La Revoliá viert zijn 30 jaar van redding van voorouderlijke tradities zoals het gevecht van de garrotte (wurging), en de salto del pastor (sprong van de herder), geboren in het veld van herders activiteit van de oude kolonisten van de eilanden vóór de verovering, met een paar dagen die zijn ontwikkeld in het Víctor Jara-theater en het La Zafra-museum van donderdag 6  tot en met zaterdag 8 december 2018 onder de titel ‘Un quite al olvido’.

De garrote, el palo canario (de Canarische stok), el salto del pastor (de sprong van de herder), en verschillende traditionele spelen, hebben deze dagen bereikt dankzij het werk en de toewijding van jonge mensen van verschillende generaties, die erin geslaagd zijn om deze te redden en ze in een speelse praktijk te veranderen die respect voor traditie en het genieten van de natuur en hen promoten via het educatieve, sociale, en sportveld.
5937_la-revolia-2-copia.jpg
Het programma voor dit jubileum begint op donderdag 6 december 2018 om 18:30 uur in de Nelson Mandela-zaal van het Víctor Jara-Theater, met een presentatie over de huidige situatie van het garrotte-spel op Gran Canaria door de professor van het Departement Lichamelijke Opvoeding van de Universiteit van Las Palmas van Gran Canaria, Ulises Castro.

De activiteit vindt plaats op vrijdag 7 december 2018 in het La Zafra-Museum, waar een rondleiding om 11 uur 's ochtends plaatsvindt. Víctor Morales Magyin presenteert zijn boek Don Pedro Morales Martín, vida y pensamiento de un maestro del juego del palo canario’ ('Don Pedro Morales Martín, leven en denken aan een meester van het spel van palo canario'), om 18.30 uur;  en gaat verder met een masterclass van de school van Palo de Los Morales, Tenerife. De leraar van 95 jaar, en nog steeds actief, Eduardo Oramas Alayón zal om 20.00 uur spreken over het spel van de palo (stok) en mano (hand) en vervolgens een masterclass van dit spel aanbieden.

De dagen van La Revoliá eindigen op zaterdag 8 december 2018 met een presentatie door het Universitair Collectief van Palo Canario en zijn bijna 50-jarig bestaan, die om 11.00 uur in het La Zafra-Museum zijn traject en doelstellingen uitlegt en dat een praktische les zal bieden na zijn interventie, en met de bijeenkomst van Palo Canario, om 16.30 uur, op de Plaza de Los Algodoneros, waar de verschillende scholen deelnemen en waarop een deel van de palo conejero en de muziek van de Tagenza chácaras drums worden toegevoegd.

Miguel López Caballero, lid en een van de oprichters van La Revoliá, benadrukt het werk van herstel gedurende deze drie decennia, "uit de hand die honderden jonge mensen uit Santa Lucia die door het collectieve Oosten zijn getrokken," en verzekert, “dat deze dertig jaar meer zijn dan alleen een herstelwerk, omdat we er ook in geslaagd zijn om verschillende artistieke en culturele voorstellen aan te gaan, in samenwerking met muziekgroepen, toneelstukken, optredens in de bioscoop, geïnspireerde liederen, en zelfs boekomslag, en het belangrijkste om te dragen deze tradities op scholen en laat ze aan de samenleving zien."
000logo-kopie.jpg


Moya breekt het koorddans-record

Kevin Vega van Gran  Canaria, Rubén Pérez van La Palma, de Catalaan Alejandro Gimeno, en de Pool Dopierala, steken de 300 meter van de Barranco de Moya over

MOYA - zondag 2 september 2018 - Villa de Moya organiseerde op zaterdag 1 september 2018 de verpulvering van het Spaanse record en bovendien een verdrievoudiging.
De jonge Kevin Vega van Gran Canaria, Rubén Pérez van La Palma, en de Catalaan Alejandro Gimeno, verrasten het publiek door over het koord te gaan op tweehonderd meter hoog en de driehonderd meter te overbruggen die het ene uiteinde van het andere van de Barranco de Moya scheiden.

Ze deden dat met markeringen van respectievelijk 17, 25, en 15 minuten. Ook de Poolse Wojtek, die ook 15 minuten scoorde tijdens zijn overtocht, profiteerde van het spectaculaire landschap van  Moya om hetzelfde te doen met het record van het Midden-Europese land. Het is een highline, een vorm van slackline, dat wil zeggen, kruisend van het ene punt naar het andere in evenwicht op een nylon koord of lijn van twee en een halve centimeter breed, maar op een grote hoogte.
kevin-vega.jpg
                                           De jonge Kevin Vega van Gran  Canaria
                 tijdens zijn
prestatie in het ravijn van Moya, op zaterdag1 september 2018.
9165_180901_gc_moya_highline_1-1.jpg
Een sportpraktijk in de lift op de Canarische Eilanden en in Spanje, waar steeds meer onverschrokken mensen de duizeling durven uitdagen.
Dat, aan de andere kant - buiten het spectaculaire beeld en de angst van anderen die bij het publiek kunnen veroorzaken - geen enkel risico vormt voor de fysieke integriteit van degenen die het touw beklimmen, omdat het wordt gedaan met uitgebreide veiligheidsmaatregelen.
Kevin Vega verslaat zijn eigen nationale record, geregistreerd op 270 meter lengte, op de Faneque-klif, tussen het dorp Agaete en La Aldea, dat wordt beschouwd als een van de grootste maritieme kliffen ter wereld.

In tegenstelling tot de koorddans gang, die hetzelfde is, maar op een stabielere staalkabel en met een enorme balk op de armen om het evenwicht te bewaren, is het touw van de lijn volledig vlak en is het overgeleverd aan de wind, en niet duurzaam door riemen zoals in de eerste modaliteit, dus beweegt het in alle richtingen, waardoor de route veel complexer wordt.

Wat staal lijkt te zijn, is de matigheid van deze jonge instructeur en omgevingscontroleur, met het oog op hoe het zich ontvouwt, drijvend in een vacuüm. In landen als Frankrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, of Zwitserland, waar deze sport meer verschanst is, zijn ze dit weekeinde volledig op de hoogte van de gemeente Moya.
000logo-184.jpg


Een Canario probeert
het ‘highline’-record in Moya te verslaan

MOYA - vrijdag 31 augustus 2018 - De 22-jarige Kevin Vega probeert op zaterdag 1 september 2018 de 300 meter te overbruggen die de ene zijde van de andere zijde van de Barranco de Moya scheiden, wandelend over een slap koord amper  2 cm dik en op 200 meter hoogte.

Dit heeft het Gemeentebestuur van Maya leten weten, die eraan toevoegt dat de eilandbewoner zal proberen om zijn eigen 'highline'-record van Spanje te verslaan, dat is om van het ene punt naar het andere over te steken in evenwicht op een nylon koord  op grote hoogte.
kevin-vega-highline.jpg
Het is een sportieve praktijk die explosief groeit op de Canarische Eilanden en in Spanje, waar steeds meer onverschrokken mensen de uitdaging aan durven te gaan. Dat, aan de andere kant, buiten het spectaculaire beeld en de angst van anderen die bij het publiek kunnen veroorzaken, geen enkel risico vormt voor de fysieke integriteit van degenen die het touw beklimmen, omdat het wordt gedaan met uitgebreide veiligheidsmaatregelen.

Van zijn kant, om deze nieuwe uitdaging aan te gaan, verslaat Vega het nationale record dat hij zelf houdt en registreerde op 270 meter lengte, op de Faneque-klif.

De Grancanariër krijgt twee kansen, op zaterdag 1 en  zondag 2 september 20189, en beide dagen, vanaf vroeg vanaf het uitzichtspunt van de kerk van  Nuestra Señora de Candelaria (Onze Lieve Vrouw van de Kandelaar), in de gemeente Villa de Moya, zal deze uitdaging worden aangegaan met muziek, activiteiten, en cursussen, slackline geschikt voor alle doelgroepen, evenals een Canarische fluitcursus, verantwoordelijk voor het collectieve 'ik-fluitsignaal', totdat de klok van de kerk 16:00 uur markeert en Vega begint het slappe koord n te kruisen vanuit het uitzichtspunt van Doramas naar het andere eind van de Barranco de Moya (het ravijn van Moya).
000logo-167.jpg


De twaalf geboden van het strand

CANARISCHE EILANDEN - zondag 24 juni 2018 - La plataforma 'Canarias, 1.500 kilómetros de costa' (de actiegroep 'Canarias, 1.500 kilometer kustlijn') lanceert een dozijn maatregelen om te volgen, om 'risicoloos' te genieten vande zomer aan de kusten van de eilanden

Het Plataforma 'Canarias, 1.500 kilómetros de costa',pionier in de Europese Unie, dicteert de twaalf maatregelen om er rekening mee te houden en  om te genieten van de zomer op de Canarische stranden zonder de herhaaldelijke tragedies te betreuren die zich elk jaar in de wateren bij de eilanden voordoen: Verdrinkingen.
sin_titulo_1-1.jpg

banistas-imprudentes-canteras-1_m.jpgStrand vrij van risico’s
Het is, dat op de Canarische Eilanden 80% van de sterfgevallen wordt veroorzaakt door verdrinking door het niet respecteren van de vlaggen-aanduiding op de stranden. Een onvoorzichtigheid die meestal afkomstig is van buitenlanders, van elke tien doden door verdrinking, zijn zeven toeristen uit andere landen.

Hieraan wordt een manier toegevoegd die het risico vergroot: het maken van zogenoemde selfies, die de laatste vier jaar de dood van vijf mensen aan de kust van de eilanden  hebben veroorzaakt.

                                                                VIDEO:
https://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/02/23/138232/mala-bajamar-cristobal-laguna-1_m.mp4

Als er gevaar in het water is, kan een volwassene binnen vijf minuten zijn leven verliezen; een kind, in drie; en een baby, in 27 seconden. Al deze gegevens worden verstrekt door een deskundige in het veld, Sebastián Quintana, promotor van 'Canarias, 1.5000 kilometer kustlijn’; het initiatief,  van waaruit vier jaar geleden de bevolking werd gewezen op de risico's die bestaan in de wateren van de archipel. Dit jaar intensiveert hij zijn werk met:

                                                                VIDEO:
                                                https://youtu.be/hkMQaoophco

concha-2_g.jpg concha-1_g.jpg
                                               ↑  Playa Concha  ↓
concha-3_g.jpg concha-4_g.jpg
cotillo-18_g.jpg cotillo-19_g.jpg

                                              ↑  Playa Cotillo   ↑
fotosub-costa-telde-2017-1_m.jpg
mala-bajamar-cristobal-laguna-1_m.jpg

                    Telde.                                       Playa Cristobal - La Laguna.

maspalomas-17_g.jpg maspalomas-15_g.jpg maspalomas-16_g.jpg
                                          ↑  Maspalomas 
playa-canteras-14_g.jpg                                            Playa Las Canteras  
playa-catedrales-36_g.jpg playa-catedrales-38_g.jpg playa-catedrales-39_g.jpg
                                              Playa Catedrales 
playa-cofete-30_g.jpg playa-cofete-32_g.jpg playa-cofete-32_g-1.jpg
                                             ↑   Playa Cofete   ↑
playa-duque-26_g-1.jpg playa-duque-29_g.jpg
                                               ↑  Playa Duque  ↓
playa-duque-28_g.jpg playa-duque-25_g.jpg
playa-illetes-6_g.jpg playa-illetes-7_g.jpg
                                            ↑   Playa Illetes  ↑
playa-muro-44_g.jpg playa-muro-41_g.jpg
                                              ↑   Playa Muro  ↓
playa-muro-43_g.jpg playa-muro-42_g.jpg
                                         ↓   Playa Soitavento    ↓
sotavento-20_g.jpg sotavento-21_g.jpg
Risico-vrij:

 • Stranden zonder badmeester: niemand zal je redden
   
  Zwemmen bij stranden zonder badmeester is een andere omstandigheid die een hoger
    sterftecijfer genereert. De actiegroep heeft tot doel het bewustzijn te vergroten.
 • Vecht nooit tegen de 'retourstroom':
   De `retourstroom ' is een van de belangrijkste gevaren voor de zwemmer om van de kust te
   worden weggesleept, zodat men niet naar de kust kan terugkeren.
 • Gebruik een helm als men op rotsen gaat vissen:
  Wanneer men gaat vissen in kustgebieden van kliffen, of rotsachtige gebieden, moet men
  altijd het weerbericht van tevoren controleren.
 • Kind, wees voorzichtig met de zwembandjes:
  Kinderen zijn altijd de meest kwetsbare bevolking in het watermilieu. Het duurt slechts 27
  seconden voordat een baby, tot twaalf maanden oud, verdrinkt. Het is raadzaam om
  buitengewone  voorzorgsmaatregelen te nemen.
 • Tips voor ‘senioren’:
  De actiegroep legt speciale nadruk op hun preventieve aanbevelingen aan volwassenen.  Juist, het profiel van de verdronkenen op de Archipel komt overeen met dat van:
  Een man, tussen de 55 en 75 jaar.
 • Een rode vlag is een rood stoplicht:
  VIDEO:
  https://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/04/04/140954/banistas-imprudentes-canteras-1_m.mp4
     80% van de ongelukken op zee worden veroorzaakt door het niet respecteren van de
     kleur van  de vlag die op het strand waait en, evenzo, 80% van hen eindigt in de dood.
     De rode vlag betekent verboden te zwemmen.
 • Waterscooters en surfplanken, op 200 meter van de kust:
  Bij het beoefenen van watersport moet men letten op de veiligheidsgebieden en blijf weg van zwemmers, op 200 meter van het strand.
 • Zwemmers met beperkte mobiliteit:
  Mindervaliden in rolstoelen, blinden, en andere personen met een handicap, moeten rekening houden met de verschillende diensten die de stranden bieden om het in- en uitstappen van de zee te vergemakkelijken.
 • De spijsvertering is geen flauwekul:
  Na een uitgebreide maaltijd moet men , na te hebben verteerd, het water met mate ingaan,. Het is raadzaam om ten minste twee uur te wachten. Bovendien moet men lange uren blootstelling aan de zon vermijden.
                                                                   VIDEO:
  https://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/01/22/136152/recuperacion-cuerpo-joven-ahogado-bocabarranco-1_m.mp4
 • De risico's van baden in stuwmeren en vijvers:
  Wanneer men naar stuwmeren, waterreservoirs, of vijvers, in berggebieden gaat, moet men eerst
    controleren of het baden is toegestaan.
 • De selfies, gaan ten koste van risico:
  Proberen om een moment te vereeuwigen door een selfie aan de kust te nemen, met name op kliffen, of rotsachtige gebieden; is een groeiende gewoonte aan het worden en veroorzaakt  bijgevolg meer ongelukken.
  desaparece-pescador-rumano-cayo-3_g-1.jpg desaparece-pescador-rumano-cayo-6_g.jpg                                                Helikopter reddingsacties...
  desaparece-pescador-rumano-cayo-4_g.jpg desaparece-pescador-rumano-cayo-5_g.jpg desaparece-pescador-rumano-cayo-7_g.jpg
 • Sportduiken, een risicovolle sport
  Op het moment van duiken, is het raadzaam om altijd vergezeld te zijn, en de uitrusting te
  controleren. Bovendien moet eenieder zich bewust zijn van de eigen beperkingen en van
   de fysieke voorbereiding die men heeft.
                                                                       VIDEO:
  https://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/05/03/120238/fotosub-costa-telde-2017-1_m.mp4

00000Islas-canariaslogo-17.jpg


Ruim 200.000 buitenlandse toeristen
hebben Lanzarote bezocht om te sporten

LANZAROTE - dinsdag 12 juni 2018 - Gedurende 2017 hebben ruim 200.000 buitenlandse toeristen Lanzarote bezocht om te sporten. Terwijl het merendeel van de internationale toeristen naar het vulkanisch eiland komt om te genieten van de stranden en het warme weer, deed 10% dat ook , of voornamelijk, om te sporten.

Volgens een studie van het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote kwamen er in 2017 ruim 200.000 buitenlandse toeristen naar het eiland om te sporten, dat is 10% meer dan in 2016.
38db9d9fffe2b21f0975acb41b13fb27.jpg
Het voordeel van deze sportieve toeristen is, dat ze meer geld te besteden hebben waarbij de gemiddelde besteding per dag ongeveer €145,= is. Het gemiddelde verblijf is bijna net zo lang als dat van de strandtoeristen, te weten 8 tot 9 overnachtingen..

Meer dan de helft van de sportieve buitenlandse toeristen die naar Lanzarote zijn gekomen in 2017 waren mannen, met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar. Van hen kwam het merendeel uit Groot Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Denemarken. Het gaat in veel gevallen om wielrenners maar ook wandelaars en sportduikers die naar Lanzarote zijn gekomen.

Er zijn ook Spanjaarden naar Lanzarote gekomen om te sporten, maar minder dan de buitenlanders die de combinatie van mooi weer en sporten als iets zien wat ze in eigen land niet hebben.
00000slas-canariaslogo-773.jpg


La Lucha Canaria (het Canarisch Worstelen) en
el Salto del Pastor (de Herderssprong),
verklaard tot:
Bien de Interés Cultural (Cultureel Erfgoed)

Beide disciplines zullen de categorie Kennis en Traditionele Activiteiten van de Canarische Eilanden dragen

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 23 mei 2018 - De Ministerraad van de Canarische Regering heeft tot Bien de Interés Cultural (Cultureel Erfgoed) verklaard, het:
- Lucha Canaria (Canarisch Worstelen)
en de
- Salto del Pastor (Herderssprong);
een initiatief, dat de traditie en cultuur die zij vertegenwoordigen voor de Archipel beschermt als identiteit en bijzondere manifestaties, die hun bescherming, instandhouding, en verspreiding voor de huidige en toekomstige generaties garanderen.

La Lucha Canaria (Canarisch Worstelen) is een gewoonte en traditie die door de eeuwen heen is onderhouden - ondanks de omstandigheden, die zich op verschillende historische momenten hebben voorgedaan - en tegenwoordig  kan rekenen op het Museo de la Lucha Canaria (Museum van het Canarisch Worstelen), en wat een inspiratiebron is geweest voor verschillende picturale en muzikale artistieke manifestaties. Het  opnemen in de catalogus van beschermd erfgoed van Canarias garandeert het voortbestaan van deze sport.

lucha.jpg

luchacanaria4.bmplucha_canaria.jpgDe Canarische Eilanden, strategisch gelegen tussen drie continenten, Europa, Afrika, en Amerika, en gekenmerkt door zowel culturele als antropologische rassenvermenging, heeft - net als veel andere volkeren - een vorm van Lucha (Worstelen) die het identificeert, een modaliteit die in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een van de meest karakteristieke tekens van identiteit, die aanwezig zijn in ontelbare manifestaties, zowel speels en sportief, als artistiek en cultureel van de Canarische samenleving.

Het is een van de belangrijkste erfenissen, die vanaf de inboorlingen, de tegenwoordige tijd hebben bereikt. Het eerste geschreven nieuws van de eilanden spreekt al over deze praktijk; historici, kroniekschrijvers en schrijvers over  de verovering van de Canarische Eilanden, door de kroon van Castilië, documenteren la Lucha (het Worstelen)  als een van de meest opvallende kenmerken van de inheemse bevolking.

Anderzijds zijn er sociale redenen, aangezien het worstelen  praktijk principes en waarden bevordert zoals respect, broederschap, solidariteit, en sportiviteit.
Evenzo wordt het Canarische worstelen in de Canarische samenleving geïmplanteerd als een reguliere en georganiseerde wedstrijd die is beoefend in onder andere Cuba, Argentinië en de Verenigde Staten, en die is gepromoot via culturele en sportuitwisselingen, met andere inheemse vormen van worstelen vanuit  landen zoals Zuid-Korea, IJsland, Engeland en Schotland.

De antieke bewoners van de eilanden beoefenden de strijd op een andere manier dan de huidige. Hoewel alle kronieken altijd spreken over hun nobelheid en moed, tot het begin van de jaren 1940, manifesteerde het worstelen  zich op een spontane en populaire manier, over het algemeen samenvallend met festiviteiten, of oogst.

De eerste federatie van Lucha Canaria (Canarisch Worstelen)  is in 1943 opgericht, ressorterend onder de  Federación Española de Luchas (FEL) (Spaanse Federatie van Worstelen) gevestigd op Tenerife. In 1946 zijn  de Provinciale Worstelbonden van Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas opgericht als delegaties van de Spaanse Worste-Federatie. Dat heeft geleid tot het verschijnen van ploegen van twaalf worstelaars ten koste van de eerste clubs die werden opgericht, het worstelsysteem ging van ‘lopend worstelen’ naar de huidige "drie, en twee beste", het grijpsysteem is verenigd met ‘hand naar beneden’. Momenteel zijn er verschillende stelsels van strijd door teams en individuen. De systemen van confrontatie door ploegen zijn de volgende: van drie, de twee besten; ‘gereduceerd’; vechten tegen  iedereen. Evenzo heeft het individuele confrontatiesystemen: naar gewicht   per categorie,  en uitdaging (uit het niets en tot elkaar).

Uitdagingen van het Canarisch Worstelen

De risico's en uitdagingen van het Canarische Worstelen zijn gerelateerd aan de beroepsmatigheid van de praktijk en het tekort aan sponsors; het bijwerken en beheren van de slagvelden; de modernisering van instellingen, zowel clubs als federaties; de toename van het aantal beoefenaars, scheidsrechter, en clubs door middel van passende promotie- en technologie-programma's; de toename van vrouwelijke beoefenaars, en de daadwerkelijke opname als inhoud van de programma's van de onderwijscentra.

300px-Salto-del-pastor.png 8d0bdc55571db7f3e9c4ac65ab827ca2.jpg

Salto del Pastor (Herderssprong)
El Salto del Pastor Canario (de Canarische Herderssprong), of Brinco Canario, is een traditionele praktijk die uniek is op de Canarische Eilanden, een deel van het culturele erfgoed, identiteit ,en eigenaardigheden van alle Canarische Eilanden, die zijn wortels heeft in het gebruik en de gebruiken van de inheemse gemeenschappen van de Archipel.

Tijdens de eeuwen na de verovering en kolonisatie van de Canarische Eilanden, is het voortbestaan van het gebruik van het gereedschap van de knots, speer, haak, gewei, of pin, gedocumenteerd door de boeren, maar vooral door de herders, de geitenhoeders, die ze voor de Salto del Pastor Canario mogelijk hebben gemaakt om te overleven  en de kennis en de voorvaderlijke vaardigheden over te dragen aan de nieuwe generaties.

Op het moment van het uitvoeren van hun verplaatsingen door de steile orografie van de eilanden, gebruikt de herder het meestal om meer of minder uitgesproken hellingen te overbruggen, het meest spectaculaire gebruik ervan is om hellingen af te dalen van een steile wand in een reeks van voortdurende sprongen op zoek naar een persoon een verloren of gewond dier, of simpelweg om het pad in te korten.
timthumb-2.jpg palo_canario_acosta_4-500x500.jpg

De praktijk van de Salto del Pastor Canario (Canarische Herderssprong) -  net zoals het Lucha Canaria (Canarisch Worstelen) en El Juego del Palo (Stok vechten), heeft zijn wortels in het gebruik en de gewoonten van de inheemse samenlevingen van de Archipel. De eerste kolonisten van de Canarische Eilanden, inheemsen  van Noord-Afrika, deelden culturele wortels van Berbers, of Amazighes, en ontwikkelden zich op elk van de zeven eilanden, hun cultuur, hun samenleving,  en hun traditionele praktijken, die tot het heden hebben overleefd, zelfs na het lange proces van verovering en de Castiliaanse kolonisatie van de archipel tijdens de 15de  en 16de  Eeuw, en de voortdurende culturele aanpassing en ontworteling van de inheemse bevolking op de eilanden.

Tegenwoordig wil men de praktijk van het springen op de eilanden behouden, een hechte en permanente band met de oorsprong handhaven, een speelse component opnemen met een gematigd risico, terwijl men geniet van de natuur en bijdragen aan het behoud van de traditie.

Sinds 1994 zijn de eerste collectieven, clubs, jury's, groepen en verenigingen van beoefenaars van Salto del Pastor, of Brinco Canario. begonnen zich te vestigen op de Canarische Eilanden. Deze collectieven hebben in de praktijk gefunctioneerd als culturele associaties, die deel uitmaken van hun werk, het enorme gebied van kennis van de traditionele Canarische cultuur, vooral gerelateerd aan de wereld van ambachtslieden, geitenhoeders, en herders van de Archipel.
00000slas-canariaslogo-608.jpg


Santa Lucía gekozen tot Ciudad Europea del Deporte (Europese Sportstad) 2018

SANTA LUCÍA DE TIRAJANA - vrijdag 6 oktober 2017   - De gemeente Santa Lucía is op vrijdag 6 oktober 2017 erkend als Ciudad Europea del Deporte (Europese Sportstad) 2018 vanwege haar goede voorzieningen, programma’s en sportactiviteiten. De voorzitter van de Asociación de Capitales y Ciudades Europeas del Deporte (ACES) (Vereniging van Hoofdsteden en Europese Sportsteden), Gian Francesco Lupattelli, heeft dat op 6 oktober 2017 aangekondigd  in  een brief aan de burgemeester van Santa Lucía,  Dunia González.

In de brief merkt Lupatelli op: “We hebben de eer St. Lucia te verklaren tot de Europese Sportstad 2018. Gefeliciteerd met de erkenning, omdat uw stad inderdaad een goed voorbeeld is van sport voor iedereen als een instrument van gezondheid, integratie, onderwijs en respect, welke de belangrijkste doelstellingen van de ACES Europe zijn. Ook heeft men een voorbeeldig sportbeleid ontwikkeld met goede faciliteiten, programma's en activiteiten. "
22312181_1614035421953287_229360913_o.jpg

Op woensdag  6 december 2017 zal  in de vestiging  van het Europees Parlement in Brussel de ceremonie plaatsvinden om de ‘Europese Sportstad 2018’-vlag te overhandigen.

Burgemeester Dunia González is van mening,” dat vrijdag 6 oktober 2017 de dag is om de Santaluceños en Santaluceñas geluk te wensen, want dit is een prijs voor de hele stad, voor het werk en de inspanning die we al jarenlang hebben gedaan in sport-infrastructuur, in het onderhoud ervan, in personeel in sport, omdat in ons politieke project gezondheid, participatie, sociale cohesie en alle waarden die sport vertegenwoordigen zeer belangrijk zijn, en zo heeft de jury van de ACES, die ons in juli 2017 heeft bezocht, dit gezien.

Sofia is European Capital of Sport 2018
In de brief van ACES Europe wordt erop gewezen, “dat de ceremonie op 6 december 2017 wordt bijgewoond door leden van het Europees Parlement, ministers, burgemeesters, en diverse autoriteiten. Tijdens het evenement zal Marseille 2017 de titel van European Capital of Sport (Europese Sporthoofdstad) overdragen aan Sofia 2018 met een grote ceremonie. Bovendien zullen alle steden, hoofdsteden en bekroonde gemeenten, hun titel en vlag ontvangen voor 2018. Naast Santa Lucia de Tirajana zijn er drie andere Spaanse steden die als zodanig bekend zijn:  Guadalajara, Antequera, en San Cugat.”

Burgemeester Dunia González bedankt ook: "Alle mensen, clubs, verenigingen en instellingen die onze kandidatuur hebben gesteund. Het is ook heel belangrijk om deze erkenning te verwezenlijken voor het werk van alle medewerkers van het departement Sport, gemeentelijke technici, en degenen die werken in de sportfaciliteiten welke door de jury van ACES Europe werden bezocht.”
De burgemeester heeft daaraan toegevoegd, “dat - in aanvulling op de twee grote gebeurtenissen die we jaarlijks vieren, de World Windsurf Pozo Izquierdo en de Marathon Mayor Camilo Sánchez - op Gran Canaria in 2018 veel meer sportactiviteiten zullen plaatsvinden  die meer externe gevolgen zullen hebben voor deze erkenning van Europese Sportstad 2018 ."
0000Islas-canariaslogo-kopie-327.jpg


De kunst van de Canario’s
om van rots naar rots te springen

De ‘Salto del Pastor’ is een pre-Spaanse praktijk
die de veehouders op de eilanden beoefenen

CANARISCHE EILANDEN. -Werelddierendag, woensdag 4 oktober 2017 - Het is de salto del pastor (herderssprong)  Tegenwoordig wordt die beschouwd als sport; maar sinds 1594 is er de geschreven vaststelling vat het gebruik van deze activitiet, tegenwoordig ludiek, om zich te bewegen tussen de rotsen.

Hoe te omschrijven? "El salto del pastor (de sprong van de herder) is een bewegingsactiviteit door middel van een palo grande (lange stok), lanza (speer), of garrote (spies), om de ongelijkheden en hoogteverschillen van het terrein te overwinnen", aldus de professoren Vicente Navarro Adelantado en Adelto Hernández Álvarez.
salto-del-pastor-k6tB--620x349abc-1.jpg
                               Ze gebruiken tussen de 2,5 en 4 meter lange stokken.
index-12.jpg
George Glas, bevestigt in, ‘Descripción de las Islas Canarias’ (‘Beschrijving van de Canarische Eilanden’) , gepubliceerd in Londen in 1764, “dat de plattelandsbevolking de kunst beheerst van het springen van rots naar rots wanneer ze reizen," omdat, ze wanneer ze zich willen verplaatsen, "ze springen met het uiteinde van hun spies, ze houden zich eraan vast er zetten die loodrecht op de grond, en men laat zich  langzaam naar de grond glijden. '
hqdefault-73.jpg
Al meer dan 20 jaar geleden maakte (in 1996) de journalist Antonio Betancor in het programma ‘Senderos Isleños’ van TVE-Canarias: https://www.youtube.com/watch?v=mC619bzjW9o, een briljante, 44:19 minuten durende, documentaire over de geschiedenis van deze praktijk op de eilanden.
0000Islas-canariaslogo-kopie-275.jpg


Britse, diplomatieke efficiëntie op Canarias
via de sport

CANARISCHE EILANDEN -  maandag 11 juli 2017 - In 1891 creëerden de Britten op Gran Canaria de Las Palmas Golf Club, de eerste golfclub in geheel Spanje. De eerste officiële voetbalwedstrijd was tussen Engelsen en Canario’s welke werd gespeeld in februari 1894. Het doel was sympathie te kweken  tussen de eilandbewoners onderling.

De invloed van het Verenigd Koninkrijk op de Canarische Eilanden was niet alleen op economisch vlak in de 19de en begin 20ste Eeuw, maar ook op het culturele en sportieve vlak.  Destijds was de aanwezigheid van Britse ondernemers op Gran Canaria en Tenerife niet vanwege het toerisme, of de industrie zoals tegenwoordig het geval is. Het was vanwege de havenhandel en daarom, voor producten die fundamenteel waren voor deze activiteiten zoals steenkool en de export van agrarische producten.

hhhhh.jpg
                     Rechts op de foto: Hij die eens Koning George de Zesde was;
         als de Graaf van York, tennis spelend in Las Palmas de Gran Canaria.
De Britten wisten perfect dat de toename van hun gewicht op de binnenlandse markt afhing van de sympathie die men genereerde onder de Canario’s. Zo bestond een deel van hun diplomatie op de eilanden uit het opnemen van sport in hun sociale agenda. Daarmee beïnvloedde men de  kringen van de macht. Ze introduceerden het voetbal en ze  traden toe tot de beurs van de carboneros y estibadores (kolenhandelaars en cargadoors). Alles voor de efficiëntie, en vermindering van de wachttijden bij de goederenhandel.

En het is dan ook, dat het uitwisselen van trofeeën, en het beheer van sportwedstrijden tussen Britten en leiders van  de diverse handelssectoren, van wezenlijk belang was voor de goederenhandel in  Londen, op Canarias, en in West-Afrika. De sport was een smeermiddel voor het bedrijfsleven, verschafte contacten met de autoriteiten, en genereerde sympathie onder de eilandbewoners.

In de hoofdstad van Gran Canaria creëerden de Britten  de eerste golfbaan op Lomo del Polvo. Dat was in 1891, en het was de eerste golfbaan van geheel Spanje. In La Orotava, Tenerife, deed men dit in 1896. Bovendien slaagden ze erin hun recreatie los te koppelen van de praktijken die ze misschien niet zo geod begrepen, zoals het lucha canaria (Canarisch worstelen). Mettertijd genereerden ze hun eigen circuit van interne macht.

Antonio Almeida Aguilar, professor aan de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC), geeft in een studie over de Britse aanwezigheid in de Canarische sport weer, de lancering van de cricketclub op 29 maart 1890. Het wedstrijdterrein lag tegenover de  Santa Catalina-havenpier.

Naast de lokale Britse samenleving waren het de soldaten van de Britse Marine die de haven van Las Palmas aandeden en genoten van de sport die hun landgenoten op Canarias voor hen hadden georganiseerd. Dat deden ook  de eerste toeristen die voor hun vakantie naar de eilanden kwamen.

De eerste tennisclub op de eilanden ontstond in 1896 bij wat toen  Hotel ‘Metropole  in Las Palmas was. Rond dezelfde tijd ontstaat op Tenerife de Tennis Club in Santa Cruz de Tenerife, bij het Engelse Hotel ‘Pino de Or’.

real-club-victoria-kAoC--450x253abc.jpg

.Voetballers die havenwerkers waren
De eerste officiële voetbalwedstrijd op Canarias werd gespeeld op 10 februari 1894. Een Canarische selectie onder de naam Grand Canary Football Club speelde een wedstrijd tegen de Engelsen, die ze met 8-0 wonnen. Uit deze eerst Canarische voetbalploeg ontstond de Club Victoria, gecreëerd in  1910, een van de oprichters van Unión Deportiva Las Palmas, in 1949.

Voor Almeida Aguiar, "ontwikkelen deze sportactiviteiten zich via de plaatselijke burgerij,en verspreidde deze zich in diverse mate onder de overige bevolking en veroorzaakte een van de trends van de institutionalisering van lichamelijke activiteit en sport op de Canarische Eilanden..

Voetbal werd erg populair en de kolenhandelaars van Puerto de la Luz waren de beste voetbal-exponenten. De belangstelling voor de sport was van meet af aan zeer hoog onder de eilandbewoners. Voetbal was namelijk niet alleen voor de rijken.
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-125.jpg


Gran Canaria telt
24 grote sportevenementen in  2017

GRAN CANARIA - donderdag 16 februari 2017 - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft op woensdag 15 februari 2017 in  Madrid de 24 sportevenementen gepresenteerd die in 2017 deel uitmaken van het project: 'Gran Canaria Isla Europea del Deporte'.

De finale van de Supercup Basketbal van de ABC, die plaatsvindt in de Gran Canaria Arena, welke zeker plaatsvindt in september, is een van de belangrijkste sportevenementen die plaatsvinden op Gran Canaria in 2017

Marca_Cabildo_InstitutoInsularDeportes_PNG_Pequeno.png
download-67.jpg

Evenementen die ook aandacht vragen zijn:
- de Europacup Triathlon,
- de  Rally de Islas Canarias - die meetelt voor het Europese Kampioenschap
- de Bodyboard 'Frontón King'-competitie  in oktober,
- het WK-Padel Surf in december
- de Olympische Zeilweek in december in de baai van Las Palmas de Gran Canaria.
logo_grande.jpg 7PPvD2yX_400x400.jpg
                                                                                                Ángel Víctor Torres,
De minister van Sportzaken, Ángel Víctor Torres, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, heeft laten weten dat het aantal grote sportevenementen dat men dit jaar realiseert, is toegenomen, “vanwege de buitengewone omstandigheden van de eilanden voor het beoefenen van sport.”

“Gran Canaria beleeft heerlijk sportieve momenten,”zo bevestigt Torres,  die bovendien  heeft bevestigd, dat het project  'Gran Canaria Isla Europea del Deporte'  een gala-avond omvat aan het eind van het jaar, waarop de belangrijkste sporters van dit seizoen bekend worden gemaakt.
zzzslas-canariaslogo-kopie-95.jpg


23 sportevenementen in Mogán in 2017

Wedstrijden op het strand gedurende het gehele jaar

MOGÁN - vrijdag 23 december 2016 -  Het Gemeentebestuur van Mogán zal in  2017, zoals tot nu toe bekend is, 23 sportevenementen organiseren, of daarin samenwerken met private organisaties.
Calendario-de-eventos-deportivos-en-Mogn-en-2017.jpghttps://www.google.nl/search?hl=nl&site=imghp&tbm=isch&source=hp&biw=1920&bih=1027&q=Calendario+Deportivo++Mog%C3%A1n+2017&oq=Calendario+Deportivo++Mog%C3%A1n+2017&gs_l=img.12...1271.21145.0.22085.44.21.0.23.0.0.201.2467.0j17j1.18.0....0...1ac.1.64.img..3.6.885...0j0i10i24k1.2c9LtCfJylI#imgrc=KoHCEHfofdnjoM%3A

Op 3 januari begint het Nieuwe Jaar op het strand met het:
- Torneo Voley Playa 3x3 Internacional
   
Georganiseerd door C.V. 7 Islas, GC Net 7, en Heri Merino.

Op 23 januari 2017 is de:
- VI Clásica de Mogán.

In februari 2017:
- Encuentro de Mountain Bike.

In maart 2017:
- IV Carrera Popular de Arguineguín-Caminata Solidaria.

In april 2017:
- Torneo de Paddle Costa Mogán
en de:
- Internacional Challenge Mogán-Gran Canaria.

In mei 2017:
 - VII Torneo de Voley Playa Anfi del Mar.
sportmo9gan.jpg

In de zomermaanden:
- II Acuatlón Arguineguín,
- XI Travesía a Nado Playa de Mogán
,
- II AcuaRun Nocturno Pink Cows Playa de Mogán
,
- Torneo de Fútbol Femenino CD Arguineguín,
- 'Desafío en la Playa',
- IV Traiña Trail Costa  Mogán
,
- Copa de Canarias de Carreras por Montaña
.

In september en oktober 2017:
- III Torneo de Voley Playa Mixto Anfi del Mar,
- II Crono-escalada Subida a Cortadores
,
- Riders Throwdown 2017
,
- IV Acebuches Trail.

En 2017 zal worden afgesloten met:
- Open Water Mogán,
- III Campeonato de Europa de Paddle Surf en la modalidad de Larga Distancia,
- II AcuaRun Pink Cows Playa de Mogán
.

Er zijn nog geen datums bekend in 2017 voor:
- II Campeonato de Fisio-Culturismo
,
- Velada de Boxeo ‘Sempre Forte’
.
000islas-canariaslogo-404.jpg


Actief toerisme is op de Canarische Eilanden  
goed voor een omzet van 1,41 miljard euro per jaar

CANARISCHE EILANDEN - maandag 2 mei 2016 - Actief toerisme is op de Canarische Eilanden goed voor 1,41 miljard  euro  per jaar, dat is 10,2% van de toeristische omzet van 13,854 miljard euro, zo heeft Turismo de Canarias (het Canarische Ministerie van Toerisme ) laten weten op maandag 2 mei 2016.

Turismo de Canarias is voornemens om in de promotie van actief toerisme €889.488,= te investeren en in het segment van sport-training €275.414,=

Als turista activo (actieve toerist) wordt degene beschouwd die naar Canarias komt voor het bedrijven, als hoofdreden, van: wandelen, bergwandelen, mountainbiken, wielrennen, paragliding, maritieme actviteiten (surfen, windsurfen, navigeren, sport-duiken, vissen op volle zee) en golf,

liefde-aan-sporten-27658009-1-1.jpgmaria-teresa-lorenzo-658x320.jpg

De minister van Toerisme, Cultuur en Sport, María Teresa Lorenzo Rodríguez, van de Canarische Regering.
Volgens de minister van Toerisme, Cultuur en Sport, María Teresa Lorenzo Rodríguez, van de Canarische Regering, “gaat het om een toerist die een hoog bestedingsvermogen heeft voor de bestemming met een gemiddelde verblijfsduur van 10,2 dagen tegenover de 9,5 dagen van de niet sport-toerist, en een gemiddelde besteding per toerist/per reis die hoger ligt dan het gemiddelde (€139,40 tegenover  €133,60) - wat betekent, dat de sport-toerist meer uitgeeft aan logies en vervoer, aan levensmiddelen en recreatie in het algemeen.”
croatia_activities_velebit_trekking_001.jpg actief.jpg
golfen.png bmx_0.jpg d97d404b6119214e4a7018391195240a20633.jpgMaría Teresa Lorenzo geeft aan “dat naar Canarias jaarlijks 1.146.634 toeristen komen die gemotiveerd zijn door sportactiviteiten van het actieve toerisme; een cijfer, waarvan we willen dat dit hoger wordt.”
actief2.gif croatia_istra_sailing_0001.jpg
download-48.jpg 29-8-15_-0181-285x200.jpg
 279_resized_700_700_100_518ce994ae28b_velo.jpg turisme-actiu-06.jpg

14225679611eenouderfie_1438939786.jpg 0000149587.jpeg
gallery-3989-1.jpg turismo-activo-Costa-Blanca.jpg
tenerife-vissen-diepzeevissen-1.jpg ZEEVISSENNATALBRAZIL7_0.jpg
Het Ministerie van Toerisme voorziet in haar Marketingplan voor 2016 diverse communicatiekanalen -   enkele al in bedrijf en andere die op het punt staan te beginnen - gespecialiseerd op de promotie van Canarias bij dit type toerist, zoals:
- www.reservadelaextremosfera.com
- www.open365.com
- www.elmardelosalisios.com
- www.bluemarlinzone.com
- www.inmersiondealtadefinicion.com
- www.thecanarywayofsurf.com
- www.nonstoptraining.com
laatstgenoemde is gespecialiseerd in sporttraining
images-115.jpgHet profiel van de toerist die gemotiveerd is door sportactiviteiten  - opgesteld door Promotur - ligt dicht bijeen tussen mannen en vrouwen (respectievelijk 58,5 en 41,5%), in de leeftijdsgroep van tussen de 31 en 45 jaar en over het algemeen (42,9%) met een gemiddeld tot hoog bestedingspatroon.

Ook geeft Promotur aan, dat men in restaurants en cafetaria’s per sporttoerist/per reis  €93,67 uitgeeft  tegenover €84,49 aan  uitgaven van de andere toerist, voor vervoer is dit €37,50 tegenover € 27,41; aan levensmiddelen €170,93 tegenover  €153,13 en aan recreatie  €64,96 tegenover 36,28 van de ander toeristen.

Andere opvallende aspecten zijn een hogere besteding in de huur van voertuigen per toerist/per reis van 23,59% tegenover 14,99%. Bovendien reist 48% met een partner.

Wat betreft nationaliteit, zijn het over het algemeen Duitsers (278%), gevolgd door Britten (18,45%) en Spanjaarden (9,89%). Een ander opvallend gegeven is, dat men Canarias kent van eerdere bezoeken (60%); en van de aspecten die hen bewegen te kiezen voor de bestemming is bij 30,8%: informatie welke is verkregen via het Internet.
zzzzzzzislas-canariaslogo-446.jpg


Het Estadio de Gran Canaria
krijgt tribunes dichter bij het speelveld

Met de verbouwing verdwijnt de atletiekbaan en neemt het aantal toeschouwers zitplaatsen met 1.820 toe
Het Cabildo betaalt de totale verbouwing: plm. 3 miljoen euro

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 14 juli 2014 - Het Estadio de Gran Canaria gaat tribunes krijgen die dichter bij het speelveld liggen en daarmee wordt het aantal toeschouwers zitplaatsen verhoogd met 1.820; de ombouw, die in september/oktober 2014 begint, heeft een bouwtijd van 16 maanden, aldus het project, dat op maandag 14 juli 2014 is gepresenteerd.

Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria - eigenaar van het stadion - neemt de kosten van de ombouw voor haar rekening - ongeveer 3 miljoen euro - die worden omgeslagen over twee jaar, zo hebben de eilandpresident, José Bravo de Laguna, en de eilandminister van Sportzaken, op maandag 14 juli 2014 uiteengezet tijdens een persconferentie.

Met de ombouw, die de gehele binnenring van de tribunes betreft, verdwijnt de atletiekbaan en zal men in september/oktober 2014 - de definitieve datum moet nog worden vastgesteld- beginnen met de opbouw van de tribunes. De feitelijke werkzaamheden zullen in vier fases zullen worden uitgevoerd met als eerste, het opbouwen van de zuidelijk tribunes die een hoefijzer vormen, de opbouwwerkzaamheden zullen voltooid moeten worden in een periode van 12 maanden.

                                      De atletiekbaan verdwijnt

Na de ombouw resteert er tussen de zij tribunes en het grasveld slechts een afstand van 7,30 meter - in plaats van de huidige 27,30 meter - en tussen de boogvormige tribunes en het speelveld 22 meter (20 meter minder, dan de bestaande afstand tussen deze tribunes en speelveld).

Als laatste zal men de oostelijke tribune aanpakken, aan de tegenoverliggend de zijde, die op een afstand van slechts vijf meter van het doel komt te liggen, evenals de spelerstoegang tot het veld, die men op dit gedeelte aanhoudt, onder de nieuwe tribune.

1-AAAAislas-canarias-45.jpg


Canarias triomfeert met vier medailles
tijdens Olympische Spelen Londen 2012

LONDEN - maandag 13 augustus 2012 -  Londen heeft op zondag 12 augustus met een spetterende show afscheid genomen van haar derde Olympische Spelen, waarbij de vijf Canarische sporters o.a. herinnerd zullen worden door een buitengewone oogst aan vier medailles.

Er is geen sport-ontmoeting bekend, waarbij de ambassadeurs van de Archipel zo goed gepresteerd hebben op een zo hoog niveau en met een collectie aan goud, zilver, brons en diploma’s zijn thuisgekomen: 1x zilver voor taekwondo en 1x basketbal; brons 2x synchroonzwemmen en 1x handbal.


De Olympische medailles van Canarische sporters:
GOUD:
met zeilen in 1984, 1988, 1992 en 1996.
ZILVER :
met synchroonzwemmen teams in 2008,
met teakwondo in 2012,
met basketball in 2012.
BRONS:
synchroomzwemmen teams in 2012,
met handbal in 2012.

 
                                      
  Nicolas Garcia Hemme (zilver  taekwondo).
 
                                          Sergio Rodríguez  (zilver - basketbal)
 
                Thaïs Henriquez (brons - synchroonzwemmen teams).
 

                                 Marta Mangue.                                     Eli Chavez.
De Canarische fans zullen nooit de plotselinge comeback van het basketbalteam vergeten in de wedstrijd met Rusland, medaillewinnaar Sergio Rodríguez verdiende het om op het erepodium plaats te nemen naast de teams van  Gasol, en Calderon. Dan is er de de gedenkwaardige prestatie van Thaïs Henriquez in het water, brons wat zilver had kunnen zijn bij  het gesynchroniseerd zwemmen dames;  de snelle weg naar het podium van Nicholas Garcia in taekwondo, of de waardevolle carrière van de handbaldames - met Marta Mangue en Eli Chavez -  die op zaterdag is bekroond met  brons in het duel tegen Zuid-Korea.


                        Gewichtheffer Andres Mata; en Daniel Sarmiento,
                                 kwartfinales handbal, Spanje-Frankrijk.

De Canarische sporters zijn teruggekeerd met vier olympische medailles, waar dan nog de diploma’s bij opgeteld mogen worden van Dani Sarmiento (kwartfinale mannen handbal) en de gewicht heffer Andrés Mata, die een ovationeel applaus heeft gekregen in het Excel paviljoen, waar hij groepsleider is geworden in zijn klasse.
1-AAAAislas-canarias-45.jpg


kaart_canaria-5-30.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--53.jpg

zon-26.jpg