site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-108.jpg

mapa-canarias2-23.jpg


Het aantal verdrinkingsgevallen op Canarias is in 2016 bijna verdubbeld ten opzichte van het aantal verdronkenen in 2015

CANARISCHE EILANDEN - maandag 1 augustus 2016 - De eilanden staan bovenaan de lijst van het aantal verdrinkings-doden van alle Spaanse deelstaten, met 44 overlijdens; 85% meer dan in het eerste halfjaar van 2015.

In het eerste halfjaar van 2016 zijn in totaal 44 personen op Canarias overleden ten gevolge van verdrinking, wat een toename betekent te zijn van 83% ten opzichte van dezelfde periode in 2015, aldus de gegevens van Portada Comunicación, de promotor van een campagne ter voorkoming van ongevallen.
verdriniingsgevakken.gifTot eind juni 2016 heeft Canarias een nationaal record aan verdrinkingsgevallen (37), gevolgd door Galicië (36) en Andalusië (32), aldus de Real Federación Española de Salvamento y Socorrismo (Koninklijke Spaanse Federatie van Reddings en Hulpdiensten).

De statistiek over deze eerst zeven maanden van 2016 vertoont in totaal 21 gevallen van bijna-verdrinking, 21 geredde, en 5 waterongelukken.

Per maand was de meest dramatische: mei met 11 verdrinkingsgevallen, gevolgd door januari (9), juli (7) , juni (6), februari (5), april (4), en maart (2).

Per eiland, staat Gran Canaria op de eerste plaats met 14 verdrinkingsgevallen, gevolgd door Tenerife (13), Lanzarote (6), Fuerteventura (6), La Palma (4), La Gomera (1); terwijl El Hierro tot nu toe in 2016 geen verdrinkingsgevallen heeft gehad,

Met het totaal aantal incidenten per eiland - aan overledenen, gewonden en geredden - komt Tenerirfe op de eerste plaats (37%), gevolgd door Gran Canaria (33%), Lanzarote (14%), La Palma (7%), Fuerteventura (5%), La Gomera (3%) en El Hierro (1%).

Wat het profiel van de verdronkenen betreft, was 89% van de geïdentificeerde slachtoffers: buitenlander, tot een aantal van vijftien nationaliteiten (de Tsjechische Republiek, Mauritanië, Duitsland, Finland, Verenigd Koninkrijk, IJsland, Zweden, Polen, Oostenrijk, Polonia, Rusland, Frankrijk, Zwitserland, Brittannië, Italië), en 5% Spanjaard.

Naar geslacht: 87 % mannen en 13% vrouwen. Naar leeftijd: minderjarig (9%), volwassenen (34%), ouder dan 60 jaar (26%), onbekend (31%).

De omgeving waar zich de verdrinkingsgevallen met dodelijke afloop hebben voorgedaan zijn: strand (93%), zwembad (4%), natuurlijk zwembad (2%), stuwmeren (1%).

Per activiteit waren de slachtoffers: vissers, (3), sportduikers (4), badgasten (36), watersporters (1).
zzzislas-canariaslogo-26.jpg


Mara González, in Guanarteme

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 26 juli 2016 – Op het Plaza del Pilar in de stadswijk Guanarteme prijkt sinds kort op een muur een afbeelding van Mara González, de Grancanarische journaliste uit de jaren zestig.

Daarmee wil men eer bewijzen aan de onlangs overleden presentatrice, en in het algemeen aan het beroep van journalist.

Het initiatief is genomen in het kader van het project Arte y Participación Ciudadana (Kunst en Burgerdeelname) , dat is georganiseerd door het kunstenaarscollectief PSJM waarmee het Gemeentebestuur en het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria samenwerken.
mara-gonzalez.jpgDe kunstenaars Luna Bengoechea en Acaymo Cuesta werken aan de muurschildering, die een mozaïek-structuur heeft op basis van grijs en blauw met afmetingen van ongeveer 6x 5 meter, en prijkt op de zijmuur van een van de panden op het plein.
ZZZZislas-canariaslogo-kopie-116.jpg


Een groep van 1.226 eigenaren bezit
ruim 62.000 panden  op Canarias

Tijdens de crisis is het aantal eigenaren toegenomen,
dat  op de Eilanden  50 of meer panden bezit

CANARISCHE EILANDEN - donderdag  21 mei 2015 - De jaren van de economische crisis hebben geen tol geëist voor de grote eigenaren van stedelijk onroerend goed op Canarias. Het betreft een groep die gevormd word door personen die - hetzij fysiek, of als rechtspersoon - ieder meer dan 50 gebouwen, huizen, of percelen bezitten.

De teruggang heeft, over het algemeen, niet de meervoudige eigenaren in de deelstaat bereikt, zo kan men afleiden uit de officiële statistieken, die aantonen dat hun aantal niet is afgenomen in de afgelopen jaren, maar zelfs aanzienlijk is toegenomen. Momenteel controleren niet minder dan 1.250 personen meer dan 62.000 panden op de Archipel.
images2JUO10R9.jpgAan het begin van de crisis in 2008, -toen er nog steeds mensen waren die stelden, dat de crisis van korte duur zou zijn, telde de deelstaat 1.074 meervoudige eigenaren, dit wil zeggen, eigenaren die elk minimaal 51 gebouwen, woningen, bouwpercelen, enz. in hun bezit hebben. Nu, na zes jaar van economische teruggang, zijn dat er 1.226, als zodanig zijn 152 personen toegetreden tot deze selecte groep, waarvan - sinds het eerste crisisjaar - ieder ruim een vijftigtal panden bezit.

Bijgevolg controleren zij 62.526 panden, hoewel opgemerkt moet worden dat dit zo zou zijn als deze 1.226 personen elk 51 eigendommen hebben, maar het feit doet zich voor, dat er onder hen zijn die nog meer panden in hun bezit hebben, omdat de statistieken geen onderscheid maken tussen zoveel gegevens. Uiteindelijk moet men benadrukken, dat de meervoudige eigenaren op Canarisch gezamenlijk deze 62.526 panden bezitten, waarbij er met absolute zekerheid bij zijn die veel meer dan 51 panden bezitten.

Deskundigen in de sector met wie het dagblad ABC heeft kunnen spreken, onderstrepen deze cijfers. Om te beginnen benadrukken ze het belang, dat ten beurze genoteerde Sociedades Anónimas Cotizadas de Inversión Inmobiliaria, de Socimi (Vastgoed Vennootschappen) hebben verworven, waarvan de activiteit zich richt op de aankoop, de rentabiliteit en het promoten van stedelijke panden, om die vervolgens te verhuren.
Aprueban-aumento-del-valor-catastral-en-Queretaro.jpgOok benadrukken deze deskundigen in de sector, hoe de samenleving steeds meer leunt op huren, vooral jongeren, van wie de financiële mogelijkheden beperkt blijven. Dit laatste is in het voordeel van de Socimi (Verhuurbedrijven), wat voor een deel het aantal meervoudige eigenaren op de Archipel kan verklaren, die in de verhuur de kracht van hun zakelijke mogelijkheden zien.

Het kadaster, waar het dagblad ABC, deze gegevens heeft geraadpleegd, becijfert dat ruim een miljoen (1.011.591) eigenaren van panden zijn in de deelstaat.

Van hen hebben er 626.851 slechts één eigendom, deze groep bestaat voornamelijk uit personen die hun eigen woning bezitten.

De overige zijn allemaal eigenaar van minimaal twee panden. Zij, die er twee hebben (bijvoorbeeld: twee huizen) zijn er iets minder dan 200.000 (197.670).

Er zijn 81.856 eigenaren van drie panden; 38.675 van vier en 20.521 eigenaren van vijf panden.

Een groep van 32.097 personen bezit tussen de zes en tien panden, en er zijn 10.811 eigenaren die tussen de 11 en 25 panden bezitten.

1.874 Personen bezitten elke tussen de 26 en 50 stadspanden. En dan als laatsten, de genoemde 1.226 personen die ieder 51, of meer panden op de Eilanden bezitten.
semejanzas2.pngLandelijke woningen
Wat betreft landelijke woningen, zijn er 351 eigenaren die ieder meer dan een vijftigtal panden hebben in de deelstaat, twee eigenaren meer dan in 2008, zo is de toename niet zo aanzienlijk als in het geval van de stadswoningen, meer er is wel toename. Op Canarias zijn 286.373 woningeigenaren op het platteland.

LSPALMASDEgRANcBAARYTA.jpg                                                   Las Palmas de Gran Canaria.
ibi.gif

De kadastrale waarde is hoger in de provincie Las Palmas
De kadastrale waarde van iets minder dan de 805.000 panden die er zijn in de provincie Las Palmas zijn, uitgerekend 804.743, bedraagt ongeveer 47,6 miljard euro(gemiddeld €59,149,=) , aldus de gegevens van het Directoraat generaal van het Kadaster, dat ressorteert onder het Ministerie van Financiën en Overheden.

In het geval van de 766.025 gebouwen, huizen, percelen en overig onroerend goed in de provincie Santa Cruz de Tenerife, bedraagt de waarde in totaal 44.600  door het Kadaster op €58.293,=

Het grootste deel van de kadastrale waarde van de panden betreft die, welke als stadswoning gebruikt worden, zowel in de provincie Las Palmas (bijna 24 miljard euro); en, bovenal, op Tenerife (25,466 miljard euro).
kleurlogoCanarias.png


De boodschappenwagen: voordeliger, minder inkomsten

CANARISCHE EILANDEN- zondag 7 december 2014 - Spaanse gezinnen besteden 26% aan de boodschappenwagen terwijl ze hun inkomen erop achteruit hebben zien gaan. De prijzen van levensmiddelen en niet alcoholische dranken zijn 2,1 % voordeliger geworden op Canarias.

  • De Kamer van Koophandel van Tenerife voorziet een normalisering van de prijzen in de komende maanden.
  • Vanuit Asaja verwerkt men, dat er een groot aanbod aan landbouwproducten is, dat van buiten komt.
  • De import van Marokkaanse tomaten verhindert concurrerende marktprijzen voor de Canarische, aldus Asaja.
  • De OCU merkt op, dat men 60 miljoen kilo aardappels importeert.
  • De visserij van Las Palmas is het duurste merk van Spanje, aldus de IOCU.

Carrito-compra_EDIIMA20141203_0543_14.jpgSpaanse gezinnen besteden gemiddeld 26% van hun besteedbaar inkomen aan de boodschappenwagen. Dit zijn gegevens uit het jaarverslag dat is opgesteld door de Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) (Consumentenbond). De studie laat ook zien dat in 2014 de boodschappenwagen - samengesteld uit levensmiddelen, drogisterijartikelen en verzorgingsproducten - 2,1% voordeliger is geworden ten opzichte van 2013. Toevalligerwijze komt dit cijfer overeen met het percentage waarmee levensmiddelen en niet alcoholische drank op de Canarische Archipel zij gedaald op jaarbasis, aldus het Instituto Nacional de Estadística (Nationaal Bureau voor de Statistiek).

Ook in 2014 was er inflatie op Canarias, met uitzondering van de maand april, waarin die gelijk is gebleven. De Prijsindex voor de Consumptie is met 0,6% gedaald ten opzichte van 2013 en Canarias is de Deelstaat waar men het minst de prijzen heeft zien dalen.

Momenteel is het mogelijk levensmiddelen voor minder geld te kopen, dan een jaar geleden, ondanks, dat in oktober 2014 op Canarias zich een prijsstijging van 0,6% en in heel Spanje van 0,5% heeft voorgedaan.

Bovendien zijn volgens een studie van de Kamer van Koophandel van Tenerife, de producten die op maandbasis het meest voordeliger zijn geworden op de eilanden, bereide Land- en Tuinbouwproducten; terwijl de producten die het meest duurder zijn geworden, verse Land- en Tuinbouwproducten zijn.

Als men een vergelijking per eiland maakt, laten La Gomera, El Hierro en Lanzarote een duurdere boodschappenwagen zien. Volgens het Instituto Canario de Estadística (ISTAC) (Canarisch Bureau voor de Statistiek) is Tenerife het eiland waar men voordeliger boodschappen kan doen, gevolgd door Gran Canaria, La Palma en Fuerteventura.

Ook heeft men waargenomen, dat tussen het duurste eiland (La Gomera) en het voordeligste eiland (Tenerife) in de maand september 2014 een prijsverschil was van 10,3%.
De producten met de grootste prijsverschillen tussen het duurste en het voordeligste eiland waren de zogenoemde andere levensmiddelen, waartoe men o.a. rekent: suiker, chocolade, sausen enz.
Anderzijds heeft men minder prijsverschil waargenomen in de vleeswaren, het vlees, de vis en de conserven.

Slecht nieuws voor de bedrijven
Lola Pérez, verantwoordelijke voor de economische studies van de Kamer van Koophandel van Tenerife, merkt op, dat de daling van de inflatie in 2014, grotendeels, te wijten is aan de zwakke vraag en aan de daling van de brandstofprijzen, die op Canarias met 1j,6% zijn gedaald.
“Bovendien,” zo verzekert ze, “dat dit deflationistische scenario allengs zal aanhouden, wat voor de bedrijven het risico zou kunnen inhouden, dat hun verwachtingen niet zouden kunnen verbeteren. Om die reden is het nodig consumentenvertrouwen te winnen, zodat de vraag opnieuw gaat stijgen.”

De studiedienst van de Kamer van Koophandel van Tenerife voorziet, dat in de komende maanden zich een normalisering van de prijzen en van de inflatiegegevens zal voordoen, omdat de Consumentenprijsindex in de maand oktober gematigd was. Op dezelfde wijze benadrukt men, dat de laatste maande van 2014 beslissend zullen zijn voor de economie, omdat men dan beslissingen neemt voor de begrotingen van 2015 over de fiscale maatregelen, evenals voor het beleid dat men gaat uitvoeren voor de activering van de werkgelegenheid.

Minder consumptie
Als men rekening houdt met de huidige economische situatie - o.a. het hoge werkloosheidspercentage en de verlaging van de salarissen - samen met de talrijke kosten die de gezinnen maandelijks op moeten brengen, is het evident, dat velen kiezen voor het beperken van deze begroting en grijpen naar de merkloze artikelen. Het lijkt echter paradoxaal, dat ondanks de deflatie die zich het afgelopen jaar heeft voorgedaan, de economische boodschappenmand tekens minder is; omdat de witte merken de laatste tijd duurder zijn geworden door de crisis, zoals de Organización de Consumidores y Usuarios (Consumentenbond) onthuld.
Mostrador-supermercado-lleno-verduras_EDIIMA20141203_0544_14-1.jpg
                                             Een vak vol groenten in de supermarkt.
De kosten matigen lijt een prioriteit te zijn voor de Canario’s. Feit is, dat Santa Cruz de Tenerife - volgens de OCU-  de vierde provincie is waar de gezinnen het meest hebben bespaard. Deze organisatie heeft ook aangegeven. dat het op jaarbasis mogelijk is gemiddeld €930,= te besparen op de boodschappenmand, als men rekening houdt, met welke supermarkten het voordeligst zijn in de deelstaat Canarias.

Vanwege de huidige economische situatie zou een prijsverlaging daarom vooral goed nieuws zijn voor gezinnen die een grote krachtsinspanning leveren om het eind van de maan te halen meteen lege proviandkast, vooral als men er rekening mee houdt, dat - volgens de OCU - het budget van de gezinnen zich verlaagt weet met ongeveer 3,7%.
Dit zij echter geen goede berichten voor de supermarkten, het midden- en kleinbedrijf, en nog minder voor de landbouwers en de veetelers, want een verlaging van de marktprijzen draagt ertoe bij, dat men voor hun producten een steeds lagere prijs betaalt.

Prijsverlaging in de primaire sector
Voor Roberto Góiriz Ojeda, voorzitter van de Asaja Las Palmas (Asociación Agraria de Jóvenes Agricultores) (Agrarische Vereniging van Jonge Landbouwers), “heeft wat momenteel gebeurt met de prijsverlaging van de boodschappenmand op Canarias te maken met het grote consumentenaanbod aan producten die van buiten de Archipel komen.”
Hij verzekert, dat ongeveer 80% van wat men consumeert op de eilanden afkomstig is uit het buitenland, hetzij van het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje), of van internationale herkomst.

Hij benadrukt, dat men veel land- en tuinbouwproducten  van buitenaf brengt, bijvoorbeeld de Marokkaanse tomaat, die men in de grootwinkelbedrijven verkoopt tegen een dermate lage prijs, dat de Canarische land- en tuinbouwers niet gecompenseerd worden voor het door hen verrichte werk bij hun oogsten en de uiteindelijke prijs die men voor hun producten betaald zo laag is.

De voorzitter van de Asaja bevestigt, dat het Canarische platteland veel meer werkgelegenheidskansen zou kunnen bieden; maar,  dat men die niet benut en hij voogt toe, dat Canarias momenteel uitsluitend drie landbouwproducten exporteert en dat zijn : de banaan, de tomaat en de komkommer, binnen de Europese Unie.
Bovendien brengt hij in herinnering, dat men niet voldoet aan de aanbevelingen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO); de Organisatie van de Verenigde Naties voor Lensmiddelen en Landbouw, die zegt, dat 30% van de productie lokaal moet zijn, om te voorzien in een duurzame landbouw,

Roberto Góiriz benadrukt ook, dat er geen controle is op waar wat men koopt vandaan komt, “het is een fraude, omdat heel vaak de consument koopt zonder werkelijk de oorsprong te kennen van wat hij/zij koopt.”

Op zijn beurt verzekert Antonio Suárez, voorzitter van de Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos (UPA) in de provincie Las Palmas, “ dat wat er gebeurt een probleem van consumeren is, de crisis zorgt ervoor dat de gezinnen nalaten te kopen en de prijzen dalen. Hij geeft aan, dat als de prijzen dalen het de primaire sector is die het meest wordt getroffen, want men is afhankelijk van de prijzen die de markt noteert. Hij voegt toe, “dat sommige Canarische producten, zoals honing en kaas goed gepositioneerd blijven vanwege de kwaliteit die ze hebben.
Tomate-Canario-oferta_EDIIMA20141203_0547_14.jpg
                                             Canarische tomaten in de aanbieding.
“In de veeteeltsector is het grote probleem, dat men 100 miljoen kilo vlees importeert en, dat doet de Canarische productie de das om,·” zo bevestigt Antonio Suárez, die uitlegt, dat er wel veeteeltsubsidies bestaan, “maar, dat de markt de prijzen de das omdoet, uitsluitend omdat men zou kunnen leven van de subsidies en, dat is het slechtste wat kan gebeuren.”

Vanuit de UPA wil men bewustwording creëren bij de burgerij, opdat men Canarische producten opneemt in de boodschappenmand. Daartoe heeft men onlangs een video gepresenteerd waarin men enkele van de moeilijkheden weergeeft die zich presenteren aan de werknemers in deze sector, en die sommige praktijken laten zien die uitgevoerd worden door de importeurs, evenals door de grote supermarktketens. De producten die ten voorbeeld worden gesteld in de video zijn de aardappel, de kaas en de marmelade.
Volgens de UPA was Canarias met sommige producten exporteur, en nu is men daarvan importeur.
De organisatie benadrukt, dat men 60 miljoen kilo aardappels en zeven miljoen kilo zaad importeert voor de oogsten van de landbouwers. Maar in plaats van importeren - en deze aardappelen hier aan te planten - zou men 2.000 hectare nodig hebben en zou men duizend arbeidsplaatsen kunnen creëren.”

In deze video verzekert men ook, dat men veel overheidsgeld besteedt aan subsidies  voor jonge landbouwers, opleiding, landbouw-workshops…maar, dat men met dit importsysteenm niet echt de primaire sector helpt.

Bovendien is een van de andere moeilijkheden waarmee de landbouwers te maken hebben, dat ze de zaden ook van de importeurs moeten kopen en vaak tegen een heel hoge prijs; en deze in diverse gevallen moeten financieren. Aan deze situatie voegt men toe, dat de prijs welke men voor de geoogste aardappels aan de Canarische landbouwers betaalt heel laag is; en de sector het daardoor moeilijk heeft, om te overleven.

Wat betreft de marmelade merkt men op, dat men hen amper schapruimte geeft in de grote supermarkten, om de van Canarias afkomstige jams te verkopen. De UPA verlangt, dat men de kans zou geven Canarische marmelade in de winkels aan te bieden, omdat het heel goede kwaliteitsproducten zijn en het de eigen consument zou moeten zijn die deze kiest. Wat dat betreft benadrukt men, dat men 3,5 miljoen kilo marmelade importeert en,  dat men subsidies verstrekt, om deze te importeren.
Men benadrukt, dat men niet tegen de import is, maar dat men ook moet inzetten op de Canarische industrie.

Over de kazen merkt men op, dat men ook in deze sector veel mogelijkheden heeft voor het creëren van werkgelegenheid, want het is een veel geconsumeerd product door de bewoners van de Archipel; maar, dat benut men echter ook niet.
Zoals relevante gegevens aantonen, importeert men 18 miljoen kilo en 20 miljoen liter melkpoeder, om er Canarische kaas van te maken.
Puesto-pescaderia_EDIIMA20141203_0545_14.jpgDure vis en van buitenaf
Het jaarrapport van de OCU onthult, dat de visserij van de provincie Las Palmas de duurste van Spanje is. Als men de statistiek erop nakijkt die Mercalaspalmas op haar internetpagina heeft staan, kan men vaststellen dat het grootste gedeelte van de vis afkomstig is van buiten de eilanden. Als bestemmingen waarvan men in de loop van 2014 vis heeft geïmporteerd is dit op nationaal niveau voornamelijk, Galicië en als internationale bestemmingen van waaruit men importeert, zijn dit landen als Marokko, Ecuador, China Argentinië, Guinea, IJsland...Een ander relevant gegeven is van dat wat er in 2014 is gekocht aan ruim twee miljoen kilo vis en schaal- en schelpdieren, op dit distributiepunt er slechts 49.000 kilo aan vis afkomstig is van het eiland Gran Canaria zelf, waaronder caballas (makrelen), sardines, gallo (heek), vieja (baars), sargo (witte zeebrasem) en mojarra (brasem).

Consumentenprijsindex
Volgens de definitie van het INE meet de Consumentenprijsindex de ontwikkeling van de gezamenlijke prijzen van goederen en diensten die de bevolking consumeert in gezinswoningen in Spanje.
De consumptieprijzen verdeelt men in groepen:
  1.- levensmiddelen en niet alcoholische dranken,
  2.- tabak en alcoholische dranken,
  3.- kleding en schoeisel,
  4.- huisvesting,
  5.- huishouden,
  6.- geneeskunde,
  7.- vervoer,
  8.- communicatie,
  9.- recreatie en vrije tijd,
10.- onderwijs,
11.- horeca,
12.- goederen en diensten.

Tabel van de Consumentenprijsindex - bron INE - 13 november 2014, die de jaarlijks fluctuatie in de consumptie-groepen aangeeft:
Tabla-elaborada-INE-IPC-diferentes_EDIIMA20141203_0546_5.jpg
kleurlogoCanarias.png


Drie stranden van Las Palmas
bij de beste tien van Europa

Playa del Inglés 3e,
Corralejo 4e 
Puerto del Carmen 5e

NEWTON / MASSACHUSETS / USA - donderdag 8 maart 2012 - TripAdvisor® heeft op woensdag 7 maart 2012  de winnaars bekend gemaakt van de jaarlijkse Travelers Choice Beaches Awards 2012, waaronder diverse stranden in Spanje.
Puerto Alcudi (Mallorca) is erin geslaagd Spanje voor het eerst op de ranglijst te krijgen van wereldwijd de 25 beste stranden

Spanje is met maar liefst vijf stranden ook zwaar vertegenwoordigd in de Top-10 ‘Beste Stranden in Europa’:
- op plaats   3: Puerto Alcudia (Mallorca),
- op plaats   5: Benidorm (Alicante),
en op de Canarische bestemmingen:
- op plaats   8: Playa del Inglés (Gran Canaria),
- op plaats   9: Corralejo (Fuerteventura),
- op plaats 10: Puerto del Carmen (Lanzarote).


                                        Playa del Inglés, Gran Canaria.
Top-10 Beste Stranden in Spanje
Hierin staan de Balearen, Canarias, Catalonië en de Comunidad Valenciana.  De Canarische Eilanden komen op deze lijst voor op maar liefst vier plaatsen:
- op de 3e plaats: Playa del Inglés,
- op de 4e plaats: Corralejo,
- op de 5e plaats: Puerto del Carmen,
- op de 9e plaats: Puerto Rico.

In totaal zijn wereldwijd 181 kustplaatsen onderscheiden, in 21 regio’s, met specifieke ranglijsten voor:  Europa, Afrika, Azië, Australië, de Verenigde Staten, Midden Amerika, Zuid-Amerika het Midden Oosten, de Zuidelijke Stille Oceaan, Brazilië, México , de Caraïben, Spanje, Frankrijk, Italië, Giekenland,  Turkije, het Verenigd koninkrijk, India, Indonesië, en Thailand.


De Travelers´ Choice-onderscheidingen worden toegekend op basis van
de commentaren van miljoenen gebruikers van de internetpagina TripAdvisor. 

Wereldwijd zijn de beste 25 stranden als volgt geklasseerd:
  1. Turks en Caicoseilanden, Providenciales Bahama’s
  2. Palm/Eagle Beach, Aruba
  3. Tulum, México
  4. Negril, Jamaica
  5. Saint Pete Beach, Florida, Verenigde Staten
  6. Boracay, Filipijnen
  7. Cancun, México
  8. Punta Cana, Dominicaanse Republiek
  9. Miami/Miami Beach, Florida, Verenigde Staten
10. Varadero, Cuba
11. Myrtle Beach, South Carolina, Verenigde Staten
12. Playa del Carmen, Schiereiland Yucatan, México
13. Virginia Beach, Virginia, Verenigde Staten
14. Oludeniz, Turkije
15. Honolulu, Hawaï, Verenigde Staten
16. Sharm El Sheikh, Egypte
17. Daytona Beach, Florida, Verenigde Staten
18. Fort Lauderdale, Florida, Verenigde Staten
19. Lahaina, Hawaï, Verenigde Staten
20. Cayo Coco, Cuba
21. Marsa Alam, Egypte
22. Cabo San Lucas, México
23. Rio de Janeiro, Brazilië
24. Icmeler, Turkije
25. Puerto Alcudia, Spanje
Top-10 Stranden Europa:
  1. Oludeniz, Turkije
  2. Icmeler, Turkije
  3. Puerto Alcudia, Spanje
  4. Bournemouth, Verenigd Koninkrijk
  5. Benidorm, Spanje
  6. Albufeira, Portugal
  7. Antalya, Turkije
  8. Playa del Inglés, Spanje
  9. Corralejo, Spanje
10. Puerto Del Carmen, Spanje
Top-10 Strandbestemmingen Spanje:
  1. Puerto Alcudia
  2. Benidorm
  3. Playa del Inglés
  4. Corralejo
  5. Puerto Del Carmen
  6. Salou
  7. Palma Nova
  8. Magalluf
  9. Puerto Rico
10. Cala d'Or

De volledige lijst  van Travelers´ Choice Strandbestemmingen 2012 is te raadplegen op:
http://www.tripadvisor.es/TravelersChoice-Beaches

en de volledige lijst van 'Travellers´Choice' -Bestemmingen 2012 (hotel, stranden enz.) treft u aan op:
http://www.tripadvisor.es/TravelersChoice
kleurlogoCanarias.png


kaart_canaria-5-6.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--183.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb