site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-177.jpg

mapa-canarias2-60.jpg


In 2017 bestemt het Cabildo van Gran Canaria
2,5 miljoen euro voor Infecar

Onder de acties welke men zal uitvoeren op het
Recinto Ferial (Jaarbeursterrein) ,
is de bouw van een nieuw 12.000 m² groot paviljoen,
en het installeren van placas fotovoltaicas (zonnepanelen)
.

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 9 januari 2017 -  Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria zal 2,5 miljoen euro besteden voor het Recinto Ferial de Canarias (Infecar) (Jaarbeursterrein van de Canarische Eilanden) waarvan de begroting, samen met andere inkomsten, in 2017 drie miljoen euro bedraagt;  zo heeft het Eilandbestuur  laten weten  op maandag 9 januari 2017.

Het bedrag dat  het Cabildo (Eilandbestuur) zal besteden aan de certámenes feriales (vakbeurzen) zal €475.000,= bedragen, wat wordt toegevoegd aan de €411.000,= aan sponsoring, entrees, en andere inkomsten; plus nog eens €1000.000,= die afkomstig zijn van het Ministerie van Energie, en van het Ministerie van Water, zo heeft men laten weten in een communiqué.
grancanariainfecar.jpg                     'Infecar', het Jaarbeurscomplex in Las Palmas de Gran Canaria.
Een van de nieuwigheden onder de door het Cabildo (Eilandbestuur) gepromote vakbeurzen zal het houden zijn van een internationale Water- en Energie-Vakbeurs in de tweede helft van 2017, met een professioneel karakter, voorafgaand aan het openen van de deuren voor het publiek; net zoals, bij de Feria Internacional del Atlántico, die vakbeurs die voor het tweede jaar op rij gewijd zal zijn aan de toeristenindustrie.

Ook neemt men in de kalender van 2017 de Salón de Estética y Bienestar (de Schoonheids- en Welzijns-Beurs) op, die eveneens een beroepsmatig deel zal hebben, en een ander deel dat bestemd is voor het algemene publiek, en men houdt zich aan de inzet voor de Feria Internacional del Mar, ‘FIMAR 2017 ’(zie:
http://allevents.in/las%20palmas%20de%20gran%20canaria/fimar-2017/908047349326971)
188.jpg
download-58.jpg

Andere beurzen die Infecar in 2017 zal verwelkomen zullen zijn:
- Bodaexpo,
- Festival del Manga,
 - Salón del Comic,
die herhaald zullen worden in het Infecar Beursgebouw, zo heeft García Brink benadrukt.

Onder de acties voor 2017 benadrukt  men de noodzaak om de ruimtes op het Recinto Ferial (Jaarbeursterrein),  het Parque Tecnológico (Technologie Park), en de nieuwe platós de cine (filmsets)  af te bakenen; zodanig, dat de prognose is om het huidige Plan Especial de ordenamiento del Recinto (Special Plan voor Indeling van de Jaarbeurs) te wijzigen, en daarin ook de bouw van een nieuw paviljoen  op te nemen van 12.000 m ², dat aanpasbaar zal zijn en, met de meest vooruitstrevende  tentoonstellingsarchitectuur.

Anderzijds,  heeft het recente directiebestuur , in samenwerking met de Eiland Energie-Raad, het installeren van placas fotovoltaicas (zonnepanelen) goedgekeurd op de daken van de gebouwen, voor het eigen elektriciteitsverbruik, wat de energiekosten drastisch zal beperken en gezien vanuit milieustandpunt, de voorzieningen duurzamer zal maken.
000islas-canariaslogo-486.jpg


De geheimzinnige 'dienst'-reizen van de adviseur

GRAN CANARIA - maandag 13 april 2015 - De oppositiepartijen (Partido Socialista en Nueva Canarias) in het eilandbestuur van Gran Canaria zijn van mening, dat Kristina Cernousovaite haar reiskosten - welke ze gedeclareerd heeft in haar hoedanigheid van coördinatrice voor Buitenlandse Betrekkingen van het Eilandbestuur, als adviseur van de eilandpresident, José Miguel Bravo de Laguna - niet heeft kunnen verantwoorden.

Men heeft het bovenstaande op donderdagochtend 9 april 2015 vastgesteld in de zitting van een Parlementaire Commissie waarbij de Partido Popular (PP) verantwoording heeft moeten afleggen overs de reiskosten en de emolumenten van de coördinatrice die als zodanig geen tevredenstellende resultaten heeft kunnen aantonen.
misteriosos-viajes-3.jpg
                     José Miguel Bravo de Laguna, met de adviseur Kristina Cernousovaite,
              op donderdag 9 april 2015 in de vergaderzaal van het Cabildo (Eilandbestuur).

pasfthdhdb.jpg krusti.jpg

                    Kristina Cernousovaite, naast José Miguel Bravo de Laguna.

Kristina Cernousovaite is geboren in 1982, woont in Spanje en spreekt vloeiend Engels, Litouws, Russisch en Spaans; en heeft in twee jaar tijd 29 keer het eiland verlaten. Haar bezoeken aan China laten een serie van declaraties zien, ondanks de betaalde royale onkostenvergoeding. Het Cabildo (Eilandbestuur) verbergt de kosten van Cernousovaite’s reizen en de oppositie beweert, “dat de coördinatrice van Buitenlandse Betrekkingen geen idee heeft wat zij in handen heeft.”
krist.jpg  gusta-trabajar-2.jpg
                                                          Kristina Cernousovaite.
untitled-118.png

De socialisten hebben aangegeven, dat Cernousovaite in 2014 diverse keren aanwezig was bij evenementen in Madrid, Rusland, Litouwen, Finland, Zweden en Denemarken; afgezien nog van haar reizen naar -o.a. vakantievakbeurzen in - Berlijn, Dakar, Moskou, China, Litouwen, Guinee Conakry, Washington en Miami. 

In 2014 hebben deze reis- verblijf- en visa-kosten €29.307,= bedragen , waarbij dat in 2013 voor een bedrag van €10.189,= was.
In totaal €39.493,= voor 25 reizen in een periode van twee jaar, naast haar bruto jaarsalaris van €32.500,=
images-49.jpg
Gevraagd naar de resultaten van elk van haar reizen afzonderlijk, heeft Kristina Cernousovaite - met lachend wat vakantie-magazines in de hand - geen bevredigende antwoorden kunnen geven aan de Parlementaire Commissie; ook het Cabildo ‘zwijgt in alle talen’ en weigert daarover inzicht te geven.
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


Canarias verdrievoudigt de luchtvaartverbindingen
met Rusland vanaf november 2013

PRAAG - vrijdag 4 oktober 2013 - Het Canarische Ministerie van Toerisme kondigt nieuwe verbindingen aan met Jekaterinaburg, Ufa, Samara en Rostov Veleki, naast de bestaande met Moskou en Sint Petersburg.

De luchtvaartverbindingen tussen Canarias en Rusland zullen worden verdrievoudigd. De president van de Canarische Regering, Paulino Rivero, heeft op donderdag 3 oktober 2013 in Praag aangekondigd, dat men met ingang van 4 november 2013, trapsgewijze, nieuwe luchtvaartverbindingen zal openen, tussen de Eilanden en de Russische steden:
- Samara (Самара),
- Ufa (Oefa)
-
Jekaterinaburg (Екатеринбург)
- Rostov Veleki (Ростов, Oudnoors: Rostofa)
naast de al bestaande met Moskou (Москва) en Sint Petersburg (Санкт-Петербург).


                       Paulino Rivero, op donderdag 3 oktober 2013 in Praag
    tijdens een ontmoeting met de belangrijkste reisorganisatoren van Midden-Europa.
Deze vluchten komen ten goede aan Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote en Fuerteventura. Bovendien zal er na de zomer van 2014 een luchtvaartverbinding komen vanuit Fuerteventura met de Tsjechische stad Ostrava (Duits: Ostrau), Rivero heeft al laten weten, dat er gewerkt wordt om ook Israël in te lijven als een van de nieuwe, opkomende markten.

Momenteel bestaan er rechtstreekse vluchten vanaf Gran Canaria en Tenerife met Moskou en Sint Petersburg. De Tsjechische luchtvaartmaatschappij en prijsvechter Smart Wings, een dochteronderneming van Travel Service, vliegt al vanaf beide eilanden op Praag en heeft een overeenkomst bereikt met CSA, de nationale Tsjechische Luchtvaartmaatschappij, die opereert op de genoemde Russische steden, om vanaf november 2013 deelvluchten uit te voeren naar Canarias, zo heeft Ricardo Fernández de la Puente, de Canarische viceminister van Toerisme, laten weten op donderdag 3 oktober 2013.

CSA vliegt bovendien op Polen, Hongarije, Bulgarije, Roemenië en Tel Aviv vanaf de luchthaven van de Tsjechische Republiek. De Canarische Regering beschouwt de Tsjechische luchthaven als de perfecte locatie, om de spil te worden voor alle verbindingen met Oost-Europa, in het bijzonder met Rusland en de buurlanden, die een strategisch doel van Canarias vormen.

Samen met Travel Service zullen andere luchtvaartmaatschappijen in de winter van 2013-2014 gaan vliegen vanuit deze markten. Thomas Cook vanuit Hongarije;  en Enter Air plus Small Planet vanuit Polen - allemaal chartervluchten.

“We willen alle verbindingen van CSA en van de andere luchtvaartmaatschappijen gebruiken die klanten oppikken in Roemenië, Bulgarije, Hongarije en Rusland, en deze koppelen aan vluchten met onze bestemmingen op Canarias,” zo heeft  Lenka Víková, directeur  van het agentschap Canaria Travel, aan de persmedia uiteengezet.

Paulino Rivero heeft op donderdag 3 oktober 2013 in Praag ontmoetingen gehad met de belangrijkste reisorganisatoren van Midden Europa; met het doel, de toeristische bestemming Canarias te versterken bij de opkomende markten. De Midden-Europese en Oost-Europese reisbureaus hebben aan de persmedia laten weten, dat de intentie is, hun operaties met de Archipel uit te breiden.

Rivero heeft aangegeven, dat de genoemde opkomende markten een grote groeipotentie hebben, zoals de aankomsten uit Polen bewijzen, die sinds 2007 zijn verviervoudigd. Eveneens doet 10% van de toeristen die afkomstig zijn uit de opkomende markten welke naar Canarias reizen, dit via de luchthavens van andere landen, zoals Duitsland en Oostenrijk. In 2012 heeft men in Spanje 1,2 miljoen Russen ontvangen die voornamelijk naar Catalonië zijn gegaan, gevolgd door Canarias - voornamelijk naar Tenerife - en de Balearen.

55% komt via een toeristisch pakket en 85% logeert in hotels. De gemiddelde uitgaven per dag, exclusief transport, bereikt €115,= tegenover het gemiddelde van €78,= van de uitzendende landen.

Het Russische toerisme bezoekt al twee decennia Tenerife; het eiland, waar deze toeristen het grootste deel van hun vakantie-uitgaven plegen te doen. Feit is, dat de winkels op Tenerife tot  diep in de nacht geopend zijn, om maar geen handel te verliezen. Vanuit Tenerife vliegt men met regelmaat op Moskou en Sint Petersburg.

Melchor Camón, minister van Toerisme, in het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft op donderdag 3 oktober 2013 aangegeven, dat de Russische toerist ook een primair doel is voor Gran Canaria. Feit is, dat van het hebben van geen enkele vlucht in de afgelopen twee jaar, men nu naar twee wekelijkse vluchten met Moskou is gegaan.” Bovendien heeft hij aangekondigd, dat het Eiland in oktober 2013 gaat opereren met Oekraïne.

Op zijn beurt ziet de Spaanse Minister van Toerisme, José Manuel Soria, de omleiding van toeristen afkomstig uit Egypte naar Canarias als een goed voorteken voor het winterseizoen 2013-2014.
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


Canarische kunst wordt mode

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA / MADRID - zaterdag 9 februari 2013 - Gelijktijdig met de ‘Art Madrid’, zal Manuel Fernández zijn ‘Fashion Art’-collectie presenteren, waarvoor hij een handjevol Canarische auteurs heeft uitgenodigd een kledingstuk te ontwerpen.

De voorgevel van het 'Urban' hotel in Madrid zal in de week van 13 t/m 17 februari 2013 veranderen in een grote etalage waarin modellen te zien zullen zijn welke zijn ontworpen door een gemêleerde groep van twaalf Canarische beeldende kunstenaars. Het initiatief, ‘Fashion Art’ genoemd, bestaat 14 jaar, waarbij de scheppers gevraagd wordt hun picturale, of sculpturale taal uit te breiden op de kledingstukken die de ontwerper Manuel Fernández hen ter beschikking stelt.


 Pepe Dámaso werkt in zijn studio aan zijn eerste schets voor een 'Fashion'-kledingstuk
Gedurende deze jaren is de collectie gegroeid met modellen die zijn gerealiseerd door 150 kunstenaars, onder wie enkele vooraanstaande zoals Rafael Canogar, Eduardo Chillida, Manolo Valdés, Luis Gordillo, Ouka Leele, Genovés en Úrculo.
173-imglarge.gif

Niemand kan het voorstel van Fernández weigeren, een ‘aloude Spaanse ontwerper die vastbesloten is, om mode een factor van sociale ontwikkeling te laten worden door middel van de Fundación Fashion Art Institute (Stichting Modekunst Instituut), die zich wijdt aan het bevorderen van opleiding, promotie en het scheppen van werkgelegenheid op het gebied van mode, door benadering van risicosectoren die bedreigd worden met sociale uitsluiting.
Alle werken worden belangeloos door de kunstenaars gemaakt en maken deel uit van het erfgoed van deze stichting zonder winstoogmerk.
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


Gran Canaria blijft strategische beurzen bezoeken
met een eigen stand

GRAN CANARIA - zaterdag 22 december 2012 - Het Patronato de Turismo (plm. de VVV) van Gran Canaria kan in 2013 rekenen op 2,5 miljoen euro voor de buitenlandpromotie van het eiland; het jaar waarin men opnieuw met een eigen stand aanwezig zal zijn op de vakantiebeurzen welke men organiseert in strategische bestemmingen zoals o.a. Luxemburg, Finland en Wenen.

Dit heeft de minister van Toerisme,  Melchor Camón, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran  Canaria laten weten tijdens een persconferentie op donderdag  20 december 29012, waarin hij heeft aangegeven, dat in de begroting oo dit gebied voor 3013, voor wat betreft promotie van het eiland Gran Canaria €500.000,=  méér is uitgetrokken (+15% ten opzichte van 2012).

8191large.jpg    1256591582770-logo-gran-canarialarge.jpg

Camónn heeft benadrukt, dat de algemene begroting van het Patronato zal toenemen met 2% en onderstreept, dat de buitenlandpromotie voor Gran Canaria op Europese bestemmingen prioriteit behouden blijft; vandaar, dat men campagnes zal ontwikkelen binnen het kader van belangrijke evenementen, zoals de opening van de luchthaven Berlijn-Brandenburg.


De minister benadrukt, dat gezien de goede resultaten die in 2012 behaald zijn, Gran Canaria door zal blijven gaan met haar strategie aanwezig te zijn een eigen stand op beurzen die plaatsvinden in Europese voorkeursbestemmingen, maar ook op de Feria Internacional de Turismo (FITUR) in Madrid.

Camón is van menig, “dat ‘Canarias’ vaak niet ‘Gran Canaria’ betekent maar ‘de eilanden in hun geheel’ en heeft in die zin bevestigd, “dat dit eiland zich een beetje miskend voelt in de promotionele acties die ontwikkeld worden vanuit de Canarische Regering.”

Gran Canaria moet beter vertegenwoordigd zijn op bepaalde markten, omdat er andere eilanden zijn die men naar voren schuift en die bekender zijn,” zo beweert de minister.


De minister heeft laten weten, ”dat de beurzen er niet alleen zijn voor mensen die folders verzamelen, maar dat reisagenten en reisorganisatoren nieuwigheden willen zien,” vandaar dat Gran Canaria moet kunnen rekenen op een eigen stand, “nadat de Canarische Regering de bestemming heeft ‘onderdrukt’ tijden de presentaties in het Canarische Paviljoen.”

Camón heeft benadrukt, dat tijdens de editie 2012 van de FITUR, Gran Canaria acht persconferenties gehouden heeft in haar eigen stand en, dat men ook talrijke ontmoetingen en onderhandelingen heeft gehad met reisorganisatoren; iets waarvoor men in 2011 nog een zaal in een hotel in Madrid heeft moeten afhuren.”

De minister heeft aangegeven, dat het Grancanarische paviljoen op de FITUR ook in 2013 kan rekenen met dezelfde begroting van €20.000,= zoals in 2012 en, hij heeft laten weten, dat dit eiland deze stand niet zal gebruiken op de ITB in Berlijn en ook niet op de World Travel Market (WTM) in Londen, waar men promotie zal maken in het Canarische Paviljoen.


Wat betreft de verbindingen van Gran Canaria met het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje), heeft Melchor Camón toegegeven, dat dit een van de handicaps is waarmee het eiland te kampen heeft op het moment, dat men zich inspant voor de versterking van de werving van nationale bezoekers (Spanjaarden), hoewel hij laat weten, dat het Patronato (VVV) geen enkele luchtvaartmaatschappij zal subsidiëren, opdat men maar op het eiland opereert.

In plaats daarvan, zo heeft de minister uitgelegd, bestaat de strategie van Gran Canaria eruit, te ondersteunen met een subsidie van 50% in de promotie van het eiland, die een luchtvaartmaatschappij kan maken als men een nieuwe vlucht in gebruik neemt.

Zo is Camón van mening, “dat het subsidiëren van een luchtvaartmaatschappij die nieuwe routes naar Canarias opent, terwijl er andere bestaan die al op het eiland vliegen, een ‘ongelijke concurrentiepositie’ vestigt, wat Gran Canaria niet zal bevorderen.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


35 Canarische imkers op de Feria in Pastrana

GRAN CANARIA - donderdag 15 maart 2012 -  Deze vakbeurs in Pastrana (Guadalajara - Castilla la Mancha), waar Gran Canaria een eigen stand heeft, wordt beschouwd als de voornaamste honing-beurs van Spanje en wereldwijd als een van de belangrijkste.

De deelname van Gran Canaria was mogelijk dankzij de samenwerking van het Eilandbestuur van Gran  Canaria, COAG Canarias en de imker-verenigingen, waardoor het eiland voor het eerst en eigen stand heeft  op de Feria Apícola Internacional (Internationale Beurs voor Bijenhouderij),  die in 2012 gehouden is in Pastrana.


Pastrana (Guadalajara - Castilla la Mancha)             Canarische honing op de Beurs  in Pastrana (Guadalajara - Castilla la Mancha)
De minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, José Miguel Áklamo, heett het initiatief van de sector benadrukt, “want het is een bewijs van hun ondernemerschap en het biedt de kans de kwaliteit te exporteren  van een product, dat met 23 merken miel, honing, die geproduceerd is op het eiland.
Eveneens heeft de minister  gewezen op “de teelt van de Canarische zwarte bij, omdat steeds meer imkers in de rest van Spanje en in Portugal steeds vaker geïnteresseerd zijn in het gebruik van onze inheemse soorten. Dit mede dankzij de samenwerking met het Patronato de Turismo (plm. de VVV) die (dat) de beursdeelnemers heeft aangespoord de bestemming Gran Canaria te bezoeken.


Volgend jaar weer!

Er stonden in totaal 35 imkers op de beurs, die lid zijn van de diverse verengingen voor bijenhouders op het eiland, namelijk van de:
- Asociación de Apicultores de Valsequillo,
- Asociación de Apicultores la Abeja Negra Canaria,
- Asociación de Apicultores de la Aldea,
- Asociación de Apicultores de Santa Lucia,
- Asociación de Apicultores de Artenara),
met het doel hun producten te tonen, hun vakkennis te verbeteren en om nieuwigheden te bekijken op het gebied van bijenhouderij.
1-AAAAislas-canarias-kopie-164.jpg


kaart_canaria-5-43.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--313.jpg

zon-99.jpg