site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-158.jpg

d-71.jpg


De meest favoriete sport van Spanje is niet golf,
niet tennis, maar: padel

SPANJE - Misschien heeft je er nog nooit van gehoord en bent u er niet mee bekend maar padel is in Spanje zeer populair. Men komt overal kleine tennisbanen tegen die geplaatst zijn in een soort glazen kooi. Hierin wordt padel beoefend. In Spanje is het, op voetbal na, de populairste sport en ondertussen  populairder dan tennis en het minder inspannende golf.

Padel is als sport een  combinatie van tennis en squash. Er wordt gespeeld met kleine, dikke rackets. Het spel kan,  net als tennis, in enkel- of dubbelspel worden gespeeld. Maar het veld is kleiner, de puntentelling eenvoudiger, er bestaat geen uitbal,  en de opslag is onderhands. Net als bij tennis is er midden in het veld een net. Dit net is bij padel gespannen over de hele breedte van het speelveld en het is 88 centimeter hoog. Het speelveld is rondom helemaal afgesloten door drie meter hoge wanden, meestal zijn deze transparant. Kenners zeggen dat padel toegankelijker is voor het grote publiek dan tennis. Reden is dat er minder techniek voor nodig is.

                                              VIDEO:
                         https://youtu.be/xmUEpSrcEao

                        https://youtu.be/XNKFdPmnqyY
031215spo_padelbaan.jpg

Ontstaan
De sport is naar Spanje gehaald door Prins Alfonso von Hohenlohe die er in 1974 mee in aanraking kwam toen hij in Mexico verbleef, waar het petekind van koning Alfonso XIII en koningin Eugenia op bezoek was bij zijn vriend Enrique Corcuera. Deze Enrique speelde een soort mini tennis op een ommuurd veld. Dit kleine tennisveld had hij zelf aangelegd omdat zijn tuin te klein was voor een echte tennisbaan. Van Hohenlohe wist de ‘sport’ die Enrique beoefende, erg te waarderen en hij legde twee banen aan in de tuinen van zijn ‘Marbella Club’- Hotel. Hier en daar paste hij de regels aan. Vervolgens wist hij veel van zijn vrienden én hotelgasten  te enthousiasmeren om het spel te spelen.

Manolo Santana’s invloed
Toen aan het eind van de jaren zeventig de Spaanse tennislegende Manolo Santana ook bevlogen raakte door de sport, won padel nog meer aan populariteit. Santana organiseerde padel toernooien en de sport is populair geworden langs de hele Costa del Sol. Steeds meer clubs plaatsten hun eigen tennisbanen. Padel heeft  zich verspreid vanuit het zuiden van Spanje over de rest van het land, waarbij inmiddels veel padel wordt beoefend in Andalusië, Murcia, Comunidad Valenciana en Catalonië waar de sport uiterst populair is geworden de laatste jaren.
download-86.jpg

Wereldwijd
De Argentijnse miljonair Menditengui zag bij zijn vriend Von Hohenlohe in Marbella hoe populair Padel was. Hij brengt dat ook  de sport naar zijn thuisland , waar Padel ook een succes is. De sport wordt tegenwoordig  veel gespeeld in Zuid-Amerika en op andere Continenten. Wereldwijd beoefenen momenteel ongeveer 6,5 miljoen mensen de sport. Ruim vier miljoen padel-spelers komen uit Spanje.
ZZZIslas-canariaslogo-797.jpg


Telde
heft blokkade Russische project op
op
aanleg 62 padel-banen in Las Huesas

TELDE - vrijdag 19 juli 2013 - De Gemeente Telde heeft op vrijdag 12 juli 2013 het groene licht gegeven voor de bouw van het sportcomplex wat o.a. 62 canchas de pádel (padel tennisbanen*) gaat tellen, in de wijk Las Huesas.

De Gemeente bewandelt een nieuwe weg die het mogelijk zal maken, dat de bouw van het complex in 2014 van start kan gaan.
Alles lijkt erop te wijzen, dat het veronderstelde bedrag van 10 miljoen euro voor de bouw van het complex in de stad Telde zal blijven, dankzij het akkoord wat is bereikt tussen de wethouder van Bouwzaken en de Russische projectontwikkelaar Nazim Ramazanov.


        Vrijdag 12 juli 2013: de Russen op bezoek bij de burgemeester van Telde.
Na de ontmoeting tussen de investeerder en de eigenaren van het terrein waar men de sporthal gaat bouwen, de familie Gómez-Campos, heeft Pablo Rodríguez uitgelegd, dat men het routeplan voor dit project heeft gewijzigd, met het doel, de noodzakelijke afhandeling van de bouwvergunning mogelijk te maken, zodanig, dat men binnen een periode van maximaal zes maanden met de bouw ervan zal kunnen beginnen.

“We hebben een nieuwe weg geaccepteerd voor versnelling van de afhandeling van het proces: het vervangen van het oude bouwconvenant voor een nieuw dossier wat is vervat in een Plan de Actuación Territorial (PAT) (Territoriaal Actieplan), dat het werkschema voor de afhandeling van de bouwvergunning met de helft van de tijd zal verkorten,” aldus de uitleg van de wethouder.

Eveneens heeft Rodríguez benadrukt, dat de ruim 66.450 m² waaruit het landgoed bestaat waar men de sportvoorziening wil gaan bouwen suelo rústico (platteland) zal blijven voor sportgebruik en niet als urbanizable (bouwgrond). “Waardoor men geen woningen kan bouwen in het gebied,” heeft Rodríguez gezegd.


De burgemeester van Telde, María del Carmen Castellano
.

Werkbezoek
Na het bereiken van het akkoord, hebben de projectontwikkelaar en zijn medewerkers een protocollair bezoek gebracht aan het Gemeentebestuur.  Daar is men ontvangen door de burgemeester, Maria del Carmen Castellano de vertegenwoordigers van het Gemeentebestuur van Telde:
- Francisco López, gemeentewoordvoerder,
- Guillermo Reyes, Ciuca-wethouder,
en ook de nationalistische wethouder Pablo Rodríguez.

“Voor alle investeerders die Telde bezoeken, leggen we de rode loper uit,” heeft Castellano enthousiast opgemerkt.

Guillermo Reyes, die volgens Ramazanov S.L., een aanvankelijke terughoudendheid aan de dag heeft gelegd voor dit project en de vergunningaanvraag heeft afgeremd, omdat hij het betreffend dossier niet heeft gelezen en elke vorm van communicatie heeft afgewezen met de onderneming, heeft zich tevreden getoond met het geplande alternatief.

“Nu de eigenaren van de grond aanwezig zijn en de hele Gemeenteraad, ben ik overtuigd van het idee,” heeft Reyes laten weten. Zo toonde de wethouder zijn bereidheid, omdat er geen wijziging plaatsvindt in de herbestemming van de grond. “Met het inslaan van een weg voor rechtstreekse investering in de gemeente, met medeweten van de Canarische Regering, heeft men de route voor het toekennen van een vergunning vereenvoudigd, “ heeft hij toegevoegd.

Op zijn beurt, heeft Ramazanov zijn dank uitgesproken voor de inspanningen die bewezen zijn door het gemeentebestuur, dat al op dinsdag 9 juli 2013 dit bouwwerk heeft opgenomen in haar milieunota.
Gonzalo Cáceres, financieel directeur van de onderneming, die aan het gemeenteregister een intentieverklaring heeft afgegeven over het project, heeft verzekerd, dat de vertegenwoordigers van de Gemeenteraad zich als ‘ware ambassadeurs’ van Telde hebben gedragen.

 “Nu is men echt met het project gevorderd,” besloot Cáceres. Ondertussen heeft Rodríguez een ontmoeting gehad met het Ministerie van Territoriaal Beleid, om de details van het dossier toe te lichten.
padel-nl-300x159_large.jpg

*Padel tennisbanen
Padel (of padel tennis) is een balsport die in 1898 werd bedacht door Frank Peer Beal. Het spel maakt, in tegenstelling tot Paddle tennis, geen gebruik van een hal, of kooi en betrekt de muren dus niet zoals bij squash).

Het spel wordt gespeeld op een veld wat maar een vierde van de oppervlakte van een normale tennisbaan heeft. Paddle tennis is ontwikkeld in New York. Het oorspronkelijke doel van het spel was, om de bewoners van de stad met beperkte middelen en ruimte, toch kennis te kunnen laten maken met het tennisspel.

De sport wordt vooral in de Verenigde Staten beoefend en is daar in de jaren 40 in zeker 500 steden gespeeld. Ondertussen is de populariteit in Noord-Amerika afgenomen, maar als combinatie van squash en tennis is pádel (padel) razend populair in Spanje en Latijns-Amerika.
1-AAAAislas-canarias-63.jpg


Castillo de Agüimes
 van danskasteel naar padel-paleis

AGÜIMES - dinsdag 2 oktober 2912 - Na sinds april 2007 gesloten te zijn als mega danspaleis, heropent het Castillo de Agüimes volgens planning begin november 2012  als sportcentrum.

Tussen nostalgie en illusie. Zo voelt José Caballero zich op maandag 1 oktober 2012, de president van de Grupo Castillo de Agüimes (Kasteel van Agüimes) zich, bij de nieuwe richting welke men  gaat inslaan voor wat gedurende 22 jaar het  grootste recreatiecentrum is geweest voor het toerisme, feesten en het Canarische Carnaval.  Achttien medewerkers zijn volop aan het werk met het leggen van de laatste hand aan de voltooiing van 14 nieuwe padel*-velden welke men in november 2012 in gebruik denkt te nemen.

Wat achterblijft is dat, wat gedurende anderhalve maand een ijkpunt was voor het Carnaval op het eiland. Naar het Castillo kwamen uiteindelijk allerlei soorten mensen, vanaf de start van het Carnaval in de hoofdstad totdat dit eindigt in het Zuiden. Vrijgezellenfeestjes, concerten, dansweekeinden, diners voor toeristen en oudejaarsfeesten hebben er plaatsgevonden.


                                    Oudejaarsavond in het
Castillo de Aguïmes.

Het Castillo de Agüimes kon op een dag 6.500 toeristen ontvangen en tot 7.500 personen voor een oudejaarsfeest. Zeven zalen telde het uitgaanscentrum, een voor vrijgezellenfeestjes, een restaurant, een balzaal uit de jaren 60-70, een discotheek en een  Latijns Amerikaanse tuin-zaal. Een locatie waar o.a. artiesten  zijn  opgetreden zoals Chavela Vargas, Sergio Dalma, Barricada en Manolo Escobar.

“Elke dag denk je terug aan die periode van bedrijfsvoering, we  hadden 124 medewerkers in dienst. Het weinige wat we eraan hebben overgehouden, hebben we te danken aan die periode en hoewel het veel uren werken betekende, met problemen en de moeilijkheid de leningen bij de banken af te lossen zoals vandaag de dag het geval is,” zo laat Caballero weten. ” Ik denk vaak terug hoeveel mensen zich er vermaakt hebben,” zo voegt hij toe. Benedicto Caballero ontkent echter niet, “dat men op een dag weer een nieuwe feestruimte zal openen, want we hebben ruimte voor een zaal van 2.000 m².

Maar aan dit alles kwam op 31 maart 2007 een eind, toen men het complex heeft gesloten, met de bedoeling het te vergroten , voor de mogelijke heropening als danspaleis. Maar na vier jaar van grondig  marktonderzoek, hebben de eigenaren er in 2011 voor gekozen, de weg vrij te maken voor een van de  grootste sportactiviteiten die het meest in zwang is gekomen in de afgelopen 30 jaar. In iets minder dan een jaar tijd, met een investering van  twee miljoen euro, is het grootste recreatiecentrum van Gran Canaria veranderd in een referentiepunt voor padel.
padel-06_large.jpg

Het pand telt men zijn 5.5000 m², 13 padel-banen voor het dubbelspel en een voor individueel pel die dagelijks speelaccommodatie kunnen bieden aan 300 personen. Ook is er een cafetaria, een kinderspeelplaats en, met ingang van 2013, een ruimte voor pilates, aerobic, fitness, gymnastiek en yoga.

Gelegen in het Zuidoosten van Gran Canaria, waar het slechts drie maanden mooi weer is en het verder hard waait gedurende de rest van het jaar, was de reden om de banen te overdekken, omdat men geen mislukking wil. “Er zijn twee overdekte gedeelten, zoals dit was in de  tuin-zaal van het oude Castillo de Agüimes, met een dak, dat men al naar gelang het seizoen, kan openen  en sluiten,” zo verduidelijk Caballero.

“Het is een bedrijfsmogelijkheid en het biedt arbeidsplaatsen,” merkt Benedicto (José) Caballero op, die aangeeft, dat men 14 medewerkers heeft. Er zijn al toezeggingen, dat de padel-competitie van het Zuidoosten die Santa Lucía organiseert, er gehouden zal worden, vanaf november, evenals de bedrijfscompetitie van het industrieterrein Arinaga “We zijn heel tevreden , over hoe de werkzaamheden vorderen, “ zo laat de president van de Archipiélago Producciones Grupo Castillo de Agüimes, Benedicto Caballero, weten.


*Padel
Padel is een balsport, een combinatie van squash en tennis, die razend populair is in Spanje en Latijns-Amerika. Padel wordt, evenals squash, gespeeld in een hal, waarbij de muren in het spel betrokken kunnen worden. Wel is er, zoals bij tennis, sprake van een net in het midden. Het racket is een speciaal 'padel raquet', een groot uitgevallen rubberen tafeltennis batje met gaten erin om de luchtweerstand te verminderen. Padel moet onderscheiden worden van Paddle tennis, dat er in naam weliswaar sterk op lijkt, maar andere spelregels en materialen hanteert.

Spelregels
Padel wordt met vier personen als dubbelspel gespeeld op een rechthoekig veld van 10 meter breed en 20 meter lang. De speelvelden zijn gescheiden door een net van 88cm hoog in het midden en aan de buitenkanten maximaal 92 cm hoog.

De servicelijn loopt in de breedte van het veld op 6.95 meter afstand van het net. Het zo ontstane service vak wordt door de centrale service lijn verdeeld in een rechter en linker servicevak.

Het speelveld is volledig omringd door een combinatie van hekwerk en gesloten wanden van glas of beton met een hoogte van 3 tot 4 meter.

De vloer is bij voorkeur voorzien van kunstgras. Padel kan ook binnen worden gespeeld. De minimale hoogte tot het plafond moet dan 6 meter zijn.

De padel bal heeft een diameter tussen de 6,35 en 6,77 cm en weegt tussen de 56 en 59,4 gram; en is iets groter en zwaarder dan een tennisbal.

Het padel racket dat gemaakt is van carbon, fiberglas of kevlar is maximaal 45,5 cm lang, 26 cm breed en 38 mm dik in verticale doorsnede. Het racket heeft een niet gelimiteerd aantal gaten met een doorsnede van 9-13 mm. Aan het racket zit een koord voor om de pols van maximaal 35 cm lang.

Het spel wordt gespeeld volgens de tennisregels met dien verstande dat de wanden onderdeel van het spel zijn. De bal mag na de grond geraakt te hebben, de wand raken en mag vervolgens ook via de wand weer over het net worden gespeeld; maar mag niet meer de grond raken op het eigen speelveld. De bal is uit als de wand geraakt wordt zonder dat de bal de grond heeft geraakt. Er wordt onderhands geserveerd waarbij de bal eerst eenmaal moet stuiteren voordat er diagonaal naar het ontvangende servicevak geslagen wordt.

De puntentelling is gelijk aan die van het tennis (15, 30, 40 deuce, advantage en game) en er kan worden gespeeld om twee of drie gewonnen sets.
1-AAAAislas-canarias-64.jpg


 

e-71.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--279.jpg

zon-80.jpg