site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-43.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3.jpg


Las Palmas de Gran Canaria klaar
voor het vieren van het ‘Carnaval ON

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 7 februari 2013 - Het Plaza de La Música, in el Rincón, speciale busdiensten van Guaguas Municipales, 40 chiringuitos en een concertpodium zijn de ingrediënten voor het vieren van de carnavalsavonden in de hoofdstad van Gran Canaria, op de nieuwe locatie gedurende zes avonden, te beginnen op vrijdag 8 februari en vervolgens op zaterdag 9, maandag 11, donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 februari telkens om 22.00 uur tot 05:00 uur onder de noemer ‘Carnaval ON’: een groot volksfeest met een gevarieerd aanbod aan live muziek.

Op het 19 meter brede, 14 meter diepe en 8 meter hoge podium zullen acht Canarische bands optreden, onder wie Efecto Pasillo die de carnavalsavonden zullen afsluiten na het optreden van een twintigtal diskjockeys, onder wie de vermaarde Sofía Dj, Ventejuí en Darío. Op de drukst bezochte avonden (11 en 16 februari) komt er nog een podium bij op het aan het Plaza de la Música  aangrenzende terrein, waar DJ’s alternatieve muziek zullen presenteren.

 
 

Het ‘Carnaval ON’ zal voor elk wat wils bieden, van Funk tot Disco, Latin, pop en hits met optredens van o.a. Efecto Pasillo, Salvapantallas, la Orquesta Los Hijos de Conchita, Los Lolas, Dic Charlie, Tío Matt, Macaronesia en Ni Funk ni Fank. Internationaal zijn op het Plaza de Música aanwezig: de Galiciërs Velöp, de Italianen Tacabró en de Dominicaan Henry Méndez en de Fundación Tony Manero.

 

Aan het einde van de Grote Carnavalsoptocht, op zaterdag 16 februari, zet de Gemeente een gratis shuttlebus service in, om de Carnavalsvierders van Manuel Becerra over te brengen naar het Plaza de La Música. De Optocht begint dit jaar in het Parque San Telmo en trekt dan richting Haven.
Verstomd


Giovanna Lee,
Carnavalskoningin Las Palmas de Gran Canaria 2013

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 2 februari 2013 - Het grote gemaskerde bal van het carnaval van Las Palmas de Gran Canaria 2013 heeft nu een koningin. Na een ruim twee en een half uur durend gala is op vrijdagavond 1 februari 2013 tegen middernacht Giovanna Lee - gesponsord door Terazza Kopa Las Palmas, in de creatie ‘Lágrimas por ti’ (Tranen voor jou’), van de ontwerper Willie Díaz, gekroond tot koningin van het bal.

Tot eerste hofdame is Paula Miranda gekozen in de creatie ‘Enigma’ (‘Raadsel’) van ontwerper Manuel Encinoso in opdracht van Winkelcentrum ‘Atlántico’Tweede hofdame is Jénnifer Krubo geworden in de creatie ‘La Venus de Ébano’ (De Ebbenhouten Venus’) van ontwerper Fernando Méndez voor Italiaans restaurant "Ricadonna".


De kandidate van Alcampo Telde, Christina Vega is verkozen tot derde hofdame in de creatie ‘Sueña Conmigo’ (‘Droom met Mij’) van de ontwerper Fernando Méndez.

Vierde hofdame en hekkensluiter is geworden: Carolina Cruz in een ontwerp van Miguel Cruz, getiteld ‘Sólo el cielo lo sabe’  (‘Alleen de hemel weet het’) en zij vertegenwoordigt het bedrijf Depilación Láser Canarias.
000logo-949.jpg


 

Organisatie verlangt €1.750,= van de studenten
voor het opstellen van chiringuitos met Carnaval

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 23 januari 2013 - De universiteitsstudent David Suárez geeft de ‘moeilijkheden’ aan die de Gemeente aan de studentenvereniging oplegt voor de deelname van dit collectief aan het Carnaval.

Het bedrijf wat de ‘Noches de Carnaval’ organiseert op het Plaza de la Música, verlangt  €1.750,= voor elke stand van de studenten die in 2013 een van de zes chiringuitos (horeca-kiosken) willen reserveren in het gebied waar de carnavalsavonden zich afspelen.


Chiringuitos, duur in  huur en verzekering, klein en verwaarloosd.

De voorzitter van de studentenvereniging Compromiso Joven y estudiante universitario, David Suárez, heeft op dinsdag 22 januari 2013 de ‘moeilijkheden’ aangegeven die de Gemeente deze vereniging bezorgt voor het Carnaval, door de organisatie ervan in handen te geven van een private onderneming.

“De studenten zijn de meest benadeelden, men zal hen slechts zes van deze chiringuitos toewijzen, 15% van het totaal wat men zal gaan installeren, terwijl er in  2012 nog 21 verkooppunten van de universiteitsstudenten waren, bovendien vraagt men van hen een borgsom van €1.000;= plus de betaling van €720,= voor de huur van een te kleine standplaats en sommige chiringuitos zijn al jaren niet onderhouden en verkeren is slechte staat.”

 Suárez voegt hier aan toe, dat men ook van de studenten vraagt de verzekeringspremie te betalen. Hij vindt het daarom weinig interessant, om met al deze voorwaarden een kraam op te zetten. “ Het blijkt behoorlijk ingewikkeld om nog enige winst te behalen in amper zes avonden, zeker nu er door de burgers minder geconsumeerd wordt.”
Verstomd


'Las Arenas' sluit parkeergarages om 22:00 uur
tijdens Carnavalsavonden

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - Men heeft het al in mei 2012 aangekondigd en nu verzekert men, dat men dit gaat doen ook, om vernieling te voorkomen. De HD-Groep neemt als eigenaar van winkelcentrum ‘Las Arenas’ het zekere voor het onzekere en sluit haar beide parkeergarages vier uur eerder dan normaal; dit, vanwege de carnavalsinvasie en het bottelón (drink/zuipgelag) wat men verwacht in de omgeving van El Rincón met de installatie van chiringuitos (drankenkiosken) en de drukbezochte carnavalsavonden van dit jaar.

“We hebben het al gezegd en we gaan het doen; tijdens de carnavalsavonden sluiten we de toegangen naar de twee parkeergarages van het winkelcentrum om 22:00 uur, omdat we niet in staat zijn het onderhoud te bekostigen deze open te houden met pal ernaast duizenden drinkende mensen,” zo heeft het lid van de Raad van Bestuur van de HD-Groep, Javier Puga, laten weten op maandag 21 januari 2013.
2012-05-29-img-2012-05-22-00-00-20-6326507large-1.jpg

De HD Groep beheert zowel de parkeergarage in het eigen winkelcentrum, evenals die bij het Auditorium onder het Plaza de la Música; laatstgenoemde via het bedrijf Yudaya. Beide parkeergarages beschikken in totaal over 3.000 parkeerplaatsen die men verlaten en ontoegankelijk wil hebben gedurende de zes door de Gemeente georganiseerde Carnavalsavonden (tussen 6 en 16 februari 2013). Naast de oude fabriekshallen ligt een andere parkeerplaats in de openlucht welke reikt tot aan de brug van El Rincón, maar daar plaatst de Gemeente een kermis met botsautootjes, dat ook daar zal leiden tot een vermindering van het aantal parkeerplaatsen.

Dit zorgt ervoor, dat de carnavalsvierder hoofdzakelijk te voet naar het uitgaansgebied kan komen, per taxi, of guagua (de bus van het openbaar vervoer).

Puga bevestigt, dat zijn beslissing terecht is en herinnert aan de nasleep die men na elk weekeinde heeft door toeloop van nacht dravers die afkomstig zijn van het horeca-terras, dat al een decennium lang in het winkelcentrum actief is. “Er zijn voortdurend vernielingen, men plast in het wild, spuit graffiti op de muren, en bekrast auto’s… En dat hebben wij allemaal betaald als verantwoordelijken voor de parkeergarage,” merkt Puga op, die hier aan toe voegt, “die weekeinden moet we de bewaking vervijfvoudigen en bovendien krijgen we meer claims van autobezitters wegens vernielingen aan hun eigendommen; vandaar, dat we de beide parkeergarages ’s nachts zullen gaan sluiten.”

Het lid van de Raad van Bestuur voegt hier aan toe, dat hoewel men sluit om 02:00 uur, men naast het sluiten van de partkeergarages, zeker tijdens deze nachten, de private bewaking in het winkelcentrum zal moeten versterken, om elke calamiteit met carnavalsvierders uit te sluiten die met hun lijf vol alcohol op zoek gaan naar de toiletten van het winkelcentrum.

Puga erkent, dat de HD Groep het vestigen van den Carnavalsfeesten in El Rincón heeft afgewezen, vanwege de overlast die dit aan hun klanten bezorgt. “Men zegt, dat men de uitvalsweg naar het Noorden om 21:00 uur zal afsluiten. “Wat doen we met de klanten die op dat uur nog inkopen aan het doen zijn in het winkelcentrum?” zo voegt de ondernemer toe., “we voelen ons compleet benadeeld door de verplaatsing van het Carnaval naar dit gebied, wat alleen maar aantoont, in wat voor organisatorische chaos de Gemeente dit jaar weer is beland.”
zzzzzzzislas-canariaslogo-268.jpg


Het Carnaval viert men zonder mogollones
en alleen met studenten chiringuitos

Het Plaza de la Música krijgt twee concerten
na afwijzing van de carnavalsavonden op La Isleta

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 10 januari 2013 - Het Carnaval van Las Palmas de Gran Canaria zal men voor het eerst in 30 jaar vieren zonder mogollones (nachtelijk straatcarnaval) en met weinig chiringuitos (drankenkiosken), uitsluitend nog die van de studenten, nadat de Gemeente de installaties van bochinches (dansfeesten/knalfuiven) en podiums op het Plaza de La Luz heeft afgewezen; dit, in tegenstelling tot wat men enkele maanden geleden nog heeft aangekondigd.

Private terrassen
Zo zullen er alleen op het Plaza de la Música (naast het Alfredo Kraus-Auditorium) dansfeesten en carnavalsfeestavonden in de stad plaatsvinden, met het accommoderen van chiringays (door homo’s geëxploiteerde kiosken) op private terrassen buiten de omgeving van Santa Catalina en La Isleta.


Deze chiringays zal men instaleren in de vorm van bars op besloten terrassen die als feestzaal fungeren op de nachtelijke, hoofdstedelijke uitgaansroute.
chiringuitolarge.jpg
De MB Groep heeft rechtstreeks onderhandeld met de ondernemers van de chiringays - zonder gemeentelijke tussenkomst - en stelt tijdens de duur van het Carnaval (van 1 tot 17 februari) haar drankenstalletjes ter beschikking aan de terrassen ‘Tao’ (in het Parque Romano) en ‘La Sal’ (aan de Muelle Deportivo = Jachthaven pier).

Ondanks, dat dit gedurende de rest van het jaar private gebieden zijn met een beperkte toegang, hebben de ondernemers van de chiringays van beide terrassen op donderdag 9 januari 2013 laten weten, dat deze terrassen - die men tijdens de carnavalsavonden heeft omgedoopt tot ‘Maricato’ en ‘La Salerosa’- geopend zijn voor de passanten, alsof ze in het Parque Santa Catalina zouden staan.

Chiringuito.

Plaza de La Música
Het andere nachtelijke uitgaansgebied, dat dit jaar door de Gemeente als enige is gepand, is het Plaza de La Música waar men, aanvankelijk, alleen de chiringuitos van de studenten zou plaatsen. Vanuit de studentenvereniging, die elk jaar stalletjes opzet, heeft men op donderdag 9 januari 2013 verzekerd, dat men van de Gemeente geen enkele uitnodiging heeft ontvangen om chiringuitos te plaatsen; iets, wat men andere jaren uiterlijk al begin december doet. Men voegt hier aan toe, dat noch op de gemeentelijke internetpagina, noch in de persmedia men een officiële advertentie heeft geplaatst voor het presenteren van aanbiedingen voor de kiosken aan de Gemeente en, men betwijfelt dan ook, drie weken voor aanvang van de carnestolendas, dat de studenten chiringuitos aanwezig kunnen zijn tijdens het Carnaval.

De organisatie geeft toe, dat er op het Plaza de la Música twee concerten met Carnavalsmuziek zullen plaatsvinden; maar, dat deze niet van het formaat zullen zijn van de mogollones (het samendrommen) wat men tot nu toe gevierd heeft in Santa Catalina, waar nu een nachtelijk uitgaansgebied is - met live muziek - dat behoorlijk aan banden is gelegd.
Feitelijk maakt het verwijderen van de bochinches (knalfuiven)  in de straten en op pleinen in de stad - waar in de rest van het jaar niet ’s nachts wordt uitgegaan - een einde aan het volks mogollón (samendrommen) waar duizenden carnavalsvierders elkaar ontmoeten.
Zo zijn in het programma, dat op de gemeentelijke internetpagina is geplaatst (www.lpacarnaval.com) de vijf mogollones verdwenen - of ‘Carnavalsnachten’ zoals men deze de laatste jaren eufemistisch placht te noemen - die in september nog waren gepresenteerd met de overige Carnavalsevenementen gewijd aan het thema ‘Gran Baile de Máscaras’ (‘Groot Gemaskerd Bal’).
11d416b7f731470a2b54667ccf0bff2clarge.jpg

La Isleta
Vier maanden geleden heeft de betreffende wethouder, María Isabel García Bolta, ronduit verzekerd, dat het Carnaval, dat van La Isleta zou zijn en, dat het naar de wijk zou terugkeren vanwege de gedwongen verbanning door gerechtelijke vonnissen die, de omwonenden van Santa Catalina in het gelijk hebben gesteld en die nachtelijke geluidsoverlast verbieden in de omgeving van het park gedurende de feestelijkheden. In september heeft de wethouder de esplanade van het plein bij het Castillo de Las Luz voorgesteld en het park aan de achterzijde van de Markthal in de Haven, als alternatief voor de chiringuitos en de chiringays, welke men in een nieuw formaat zou gaan opstellen.
Uiteindelijk beperkt het Carnaval, dat men 37 jaar geleden op La Isleta geboren heeft zien worden, zich tot dag-evenementen in de omgeving van de Markthal in de Haven.
zzzzzzzislas-canariaslogo-270.jpg


Carnavalspodium 2013
Een plein en een casino spelen de hoofdrol

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 19 december 2012 - Het podium voor het hoofdstedelijke Carnaval del Gran Baile de Máscaras 2013 (Carnaval van het ‘Grote  Gemaskerde bal’ 2013) laat een openbaar plein zien waar het stadsfeest van Las Palmas de Gran Canaria zich afspeelt als in een grote danssalon waarin alle deelneemsters hun carnavalskostuums kunnen laten zien. Het decor is ontworpen door Alberto Trujillo.

Dit is op woensdagochtend 12 december 2012 in de hoofdstad bekend gemaakt door de wethouder van Onderwijs, Cultuur en Sport, María Isabel García Bolta, van het Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran Canaria. Ze heeft de presentatie gedaan, samen met de artistiek directeur Carnaval, Israel Reyes en de ontwerper Alberto Trujillo.


Het ontwerp van het Carnavalspodium 2012 van Las Palmas de Gran Canaria.

In het decor is het voornaamste element het casino. Waar we vanaf het balkon we een blik kunnen werpen op de carnavalsfiguren. Een gemeentehuis, een kiosk en een koepel achter een hek aan de zijkant van het decor, completeren de architectuur van dit plein, dat volgens de ontwerper, “ in eclectische stijl is, waarbij iedereen zich thuis kan voelen die uitgenodigd is voor het feest.”

De totale oppervlakte van het podium, inclusief  het loopplankier,  is 1.185 m; ² het begaanbare gedeelte is 740 m² en de maximum hoogte is 18,11 meter, wat dan inclusief het span van vier paarden is, die het centrale gebouw op het plein bekronen, deze quadrille wordt hergebruikt na het Carnaval van 1992, wat eveneens is ontworpen door Trujillo.

Op het podium komt ook een groot beeldscherm van 6x5 meter, waar tot in detail te zien zal zijn wat zich op het toneel afspeelt en waarop de namen van de sponsors geprojecteerd worden van de deelnemers aan elk gala en elke wedstrijd.

Het decor bestaat grotendeels uit hergebruikt materiaal, voornamelijk kurk en hout. Vermeld kan worden, dat warenhuisketen El Corte Inglés de kolommetjes van de kapitelen op de gebouwen van het decor ter beschikking heeft gesteld.
zzzzzzzislas-canariaslogo-271.jpg


Carnavalsprogramma
Las Palmas de Gran Canaria 2013

Viering Mogollones (Carnavalsavonden) naar La Isleta gedirigeerd
en het feest duurt ‘slechts’ 2 weken

Het tumult wordt verdeeld over het Plaza de La Luz
en het Plaza de La Música

De chiringuitos (drankenkiosken)
zullen slechts vijf avonden geopend zijn

De Grote Carnavalsoptocht vindt plaats op16 februari 2013

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 29 september 2012 - Het hoofdstedelijke Carnaval 2013 is op vrijdag  28 september gepresenteerd met ronduit enkele nieuwigheden die samengevat kunnen worden als een verkorting van het programma, met een beperkte duur van 17 dagen en de gedwongen verhuizing van de mogollones (Carnavalsavonden) naar El Rincón en vooral naar La Isleta; dat, in het nadeel van Santa Catalina, opnieuw een relevante plaats in zal innemen tijdens het feest.

"Het Carnaval del Gran Baile de Máscaras (Carnaval van het Grote Gemaskerde Bal) is van La Isleta," zo verzekerde ronduit wethouder María Isabel García Bolta tijdens de presentatie van het programma van de carnestolendas voor het komend jaar. Het Carnaval 2013 is  het kortste van alle vieringen in de afgelopen 15 jaar. Het feest begint op 1 februari en eindigt op 17 februari, twee dagen minder, dan in 2012 en vijf dagen minder, dan in 2012 en voorgaande jaren. “Ik heb  geen enkele angst, om deze wijzigingen aan te gaan, het zijn andere tijden en ik denk, dat dit een magnifiek Carnaval gaat worden,” zo voegde Bolta toe.


                  Wethouder voor Carnaval en Feesten, Isabel Garcia Bolta,
     tijdens de officiële presentatie van het Hoofdstedelijke Carnavalsprogramma 2013.
Een van de weinige zaken die niet veranderen in het programma voor het komende Carnaval is, dat het Parque Santa Catalina het hoofdtoneel blijft voor de gala’s en de wedstrijden. Het traditionele gebied van de drankenstalletjes wordt nu echter verspreid over La Isleta (15 minuten lopen) en El Rincón (op 2,5 kilometer afstand). De wethouder heeft uitgelegd, dat men nog steeds studeert op de mogelijkheid, om enigerlei bochinche als een soort mesón te installeren naast het podium op het Santa Catalina-plein. Maar ze heeft een oproep gedaan, dat de terrassen van het park geïntegreerd zullen zijn in het feest en de kiosken aanvullen die volgens een gerechtelijk vonnis moesten verhuizen van het Plaza de Las Islas Canarias (ook wel Intercambiador genoemd).

De mogollones - of Carnavalsavonden zoals de organisatie deze wil omdopen - verplaatsen zich om die reden naar het Plaza de La Luz en naar het Plaza de La Música. De chiringuitos (drankenkiosken ) van de studenten worden verplaatst naar El Rincón. Op La Isleta worden de chiringays en de bochinches (knalfuif-kroegen) van de professionele ondernemers geplaatst.

Garcia Bolta verzekerde, dat zij de beperkte ruimte niet vreest, vanwege dat op La Luz de kiosken kunnen rekenen op de beschikbaarheid  van amper 6.500 m² terwijl dit op het Plaza van de Intercambiador ruim 14.000 m² was.

In tegenstelling tot alle eerdere Carnavalsvieringen, zullen de bochinches slechts vijf avonden geopend mogen zijn, aldus heeft de organisatie het programma vastgesteld. De vijf mogollón-avonden zullen plaatsvinden op 8, 9, 11, 15 en 16 februari. Bovendien beperkt deze kalender zich op het Plaza de La Música, omdat het daar alleen toegestaan is geopend te zijn op 8 en 9 februari, samenvallend met twee grote concerten.

García Bolta heeft laten weten, dat men studeert op een formule, opdat de bochinches rechtstreeks geëxploiteerd kunnen worden door particuliere ondernemers en niet, zoals tot nu toe het geval was, door de Gemeente. We zijn ook aan het studeren op een alternatief voor de traditionele chiringuitos, wat betekent, dat we tenten plaatsen, maar dat moet nog nader worden ingevuld,” zo voegde de wethouder toe.

Een andere belangrijke nieuwigheid is, dat met het komende Carnaval de Gran Cabalgata (Grote optocht) (op 16 februari 2013) van richting verandert en zal vertrekken vanaf het Plaza de La Feria, om dan te eindigen op Manual Becerra, nabij het gebied van de chiringuitos op La Isleta. De optocht vertrekt in twee delen. Een eerste deel met de drie koninginnen, de hofdames en de travestie-koning(in), gevolgd door de Carnavalsgroepen. In een tweede deel vertrekken de praalwagens en de volksoptocht. Het Traditionele Carnaval (los indianos*) zal wederom plaatsvinden in Guiniguada, omdat dit in de Calle Mayor de Triana verboden is.

Hoofdstedelijk Carnavalsprogramma 2013:
- Gala de la Reina, vrijdag1 februari,
- Gala Drag, traditioneel voor Carnavalsdinsdag, maar in 2013 op vrijdag 15 februari.
- Het startschot voor een daverend einde van de feestelijkheden wordt gegeven bij het vertrek van de Grote Optocht op zaterdag 16 februari.
- De begrafenis van de Sardine vindt plaats op zondag 17 februari.

De Gemeentelijke begroting voor deze versoberde Carnavalsviering bedraagt ongeveer €800.000,=  wat 30% minder is, dan de €1.160.000,= die de Gemeente in 2012 heeft uitgegeven aan de viering van de carnestolendas. “Bij dit bedrag moeten dan nog de private investeringen worden opgeteld, die in 2012 ruim €700.000,= hebben bedragen,” aldus Bolta.


Carnaval de los indianos.

* Traditioneel Carnaval (los indianos)
In Las Palmas de Gran Canaria en vooral op La Palma viert men Carnaval op een eigen manier. De Carnaval maandag is wel heel bijzonder, iedereen gaat erg mooi gekleed in wit en tijdens de optocht bestrooit men elkaar rijkelijk met talkpoeder.

Grote pret....maar vraag niet wat voor uitwerking dat heeft op ogen, neus en longen! Om dit leed een beetje te verzachten drinkt men wijn of bier.
Echt een feestje voor de eilandbewoners, waar sommige toeristen vol afgrijzen naar kijken, maar let op, haar en kleding zonder talkpoeder zijn zeer uitnodigend voor een talk-aanval!

zzzzzzzislas-canariaslogo-267.jpg


Stadswijken weigeren de mogollón van Santa Catalina
over te nemen

De bewoners zijn van mening, dat men de Carnavalsoverlast
naar hun buurt overbrengt

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 29 augustus 2012 -  De bewoners van de wijken waarnaar men - met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid -  de feestnachten van het Carnaval 2013 naar toe wil overbrengen, hebben op dinsdag 28 augustus 2012 hun afwijzing kenbaar gemaakt  van deze beslissing van het hoofdstedelijke Gemeentebestuur, om  de mogollones weg te halen uit het Parque Santa Catalina en omgeving. “Denkt de  Gemeente, dat als men de bulla over de gehele stad verspreidt, dat er dan er minder bulla is?” zo vraagt, de voorzitter van de buurtvereniging ‘Schambertino’, Aurora Pérez, zich af.

Dit is de algemene mening die heerst bij de buurtverenigingen, samen met de klacht, dat het ontbreekt aan informatie van de Gemeente over deze verspreiding van het Carnaval, men verzekert, dat men het nieuws alleen via de kranten verneemt. “We weten van niets,  want de Gemeente vertelt ons niets, zegt men in de Bovenstad; er wordt gezegd, dat er in  de Ciudad Alta (Bovenstad) chiringuitos (drankenkiosken) komen, maar men zegt niet in welke wijk, niet wat voor chiringuitos en, tot hoe laat deze open mogen zijn,” klaagt Aurora Pérez.


 Plaza de la Música, naast het Alfredo Kraus-Auditorium.

Miguel Vera, van de buurtvereniging ‘La Barriada de Guanarteme’,  toont zich eveneens bezorgd vanwege deze spreiding. “We hebben nu al problemen met de bottelones (drink- en zuipgelagen) die men organiseert op het Plaza de Las Música, omdat mensen die van het feest naar huis terugkeren, schade aanrichten in de omgeving. Vera is bovendien van mening, dat het traject vanaf Santa Catalina naar het Auditorium de wijkbewoners aanzienlijk zal schaden.

“Het meest relevante, althans voor mij, is, dat de Gemeente de geest van het Carnaval doorbreekt, omdat de genomen maatregelen leiden tot het doorbreken van de sfeer van het feest, een verspreid Carnaval zal niet hetzelfde zijn.”

Vanuit de wijk Schamann benadrukt men, dat het enige wat men zoekt, het verspreiden van de overlast is. “Omdat enkele bevoorrechten die  bij het Santa Catalina-park wonen, willen slapen, is het niet juist, dat men nu het schandaal verdeelt over de andere wijken,” zo verzekert Pérez, “ hier zijn ook mensen die hun huis verlaten als het feest van Los Dolores plaatsvindt, omdat ze het lawaai niet kunnen verdragen.”

In de wijk Vegueta, waar het dag-carnaval zich zou kunnen herhalen wat men in 2012 voor hete eerst hier heeft gehouden, is men niet zo bezorgd over de verplaatsing vanuit Santa Catalina. “Deze viering levert niet al te veel problemen op,” zo verzekert Manoli Martínez, voorzitter van de  buurtvereniging ‘Santo Domingo’, “het is normaal, dat er lawaai is, dat men de straat vervuilt, maar dit komt overal voor, men moet de rust van de buurtbewoners respecteren en de zaken goed doen met een goede organisatie.”

Waar men zich het meest tevreden toont, is in de Santa Catalina-wijk zelf, hoewel met enige wrok. “Als het waar is, zoals men zegt, dat men de mogollón van het Parque temidden van de huizen in de wijken plaatst, dan zie ik daar uiteraard niet veel goeds in,” verzekert Mari Lola León, van de buurtvereniging ‘Istmo de Santa Catalina’. "De carnavalsfeesten zijn van de gehele stad en het is goed, dat men deze verdeelt over de wijken en, dat meer mensen ervan kunnen genieten, want men moet Santa Catalina ontdoen van zoveel vieringen.”


Ángel Sabroso.

Op zijn beurt heeft de wethouder en gemeentelijke woordvoerder, Ángel Sabroso, verzekerd, dat dit het eerste Gemeentebestuur is,  dat het vonnis van 202 opvolgt, wat verplicht tot het verwijderen van overlast veroorzakende activiteiten in de Santa Catalina-wijk.

De Gemeente is in februari 2012 met de getroffen bewoners overeengekomen,  dat er geen mogollones meer zullen plaatsvinden in de wijk en we gaan ons aan deze belofte houden,” zo heeft hij gezegd,

“Wat we willen, is het feest bevorderen, er een andere draai aan te geven en het Carnaval decentraliseren; iets, wat eerdere Gemeentebesturen vaak hebben gezegd en nooit hebben gedaan, maar wij gaan dit doen.”
zzzzzzzislas-canariaslogo-265.jpg


De carnavals kiosken verplaats men
naar de Bovenstad, Triana en El Rincón

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA -  dinsdag 28 augustus 2012 -  De drankenkiosken voor het  hoofdstedelijke Carnaval 2013 zullen verdeeld worden over vier verschillende locaties in de stad, waar ook podia ingericht zullen worden; waardoor, “decentralisatie van het feest zal ontstaan.”

Dit is de regeling waarmee de organisatoren werken, met het oog de “buitensporige kosten” welke het verplaatsen van de mogollones (kabaal-/tumult-avonden) en nachtelijke feesten naar het binnenterrein van de Haven van La Luz met zich zou meebrengen;  de ruimte die aanvankelijk was voorgesteld, om het Carnaval naar toe te verplaatsen, dat zich tot nu toe altijd heeft afgespeeld aan de achterzijde van het Santa Catalina-park.


Chiringuitos tijdens een mogollón (kabaal-/tumult-avond) in Parque Santa Catalina.

Naast het hoofdpodium, dat gevestigd blijft in dit park, voorziet de Gemeente, dat El Rincón, de omgeving Triana-Vegueta en twee andere locaties in de stad, veranderen in de nachtelijk trefpunten, waarbij men het Carnaval overdag wil versterken.


Isabel Garcia Bolta.

Hiermee volgt men het voornemen,  dat kenbaar is gemaakt door de wethouder van Cultuur en Carnaval, Isabel Garcia Bolta, om prioriteit te geven aan de evenementen die overdag plaatsvinden.
zzzzzzzislas-canariaslogo-264.jpg


Een Venetiaans carnavals personage
op de poster voor het hoofdstedelijke feest

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA- vrijdag 27 juli 2012 - Het Carnaval van Las Palmas de Gran Canaria 2013 heeft nu zijn poster. De winnende afbeelding is  een werk van de ontwerpsters Tina Pérez en Inés Valiente met als titel: “Carnaval, ter ere van het belangrijkste feest van de hoofdstad van GranCanaria.”

De presentatie van  de nieuwe poster voor het  komende Carnaval is oo donderdag 26 juli 2012 gepresenteerd in het wijkcentrum van La Isleta, door de wethouder van Onderwijs, Cultuur en Sport,  María Isabel García Bolta, die de gelegenheid benutte, om mede te delen, dat het nog 189 duurt voor de aftrap van het “Gran Baile de Máscaras” (“Grote Bal van de Carnavalsvierders”) met betrekking tot dat, wat het  thema wordt van het Carnaval 2013, waarbij men elegante Venetiaanse dansen verwacht en maskers uit het klassieke  Griekse theater, tot de gecostumeerde bals die men historisch organiseert in de stad.


De allegorie van de winnaressen Tina Pérez en Inés Valiente
die is gekozen uit 83 afbeeldingen.


                                De winnaressen Tina Pérez en Inés Valiente,
             samen met de nieuwe poster voor he hoofdstedelijke  Carnaval 2013.
De winnende poster is gekozen uit 83 inzendingen, waarvan er 29 geselecteerd zijn door de jury, om daaruit vervolgens de poster voor de ‘Fiestas del Carnaval 2013’ te kiezen.

De jury is gevormd door Diego García Cruz (van het bedrijf Club de Esgrima), Juan Carlos de Pablo, José Ignacio Gironés, Susana Henríquez en Silvia Ponce; de graffiti-artiest Felo Monzón (van Cnfsn+); de voorzitter van de Federación de Grupos del Carnaval, Orlando Monzón  en de journalisten Vicente Llorca, onderdirecteur van het dagblad  ‘Canarias7’ en  Cira Morote, chef-redacteur van dagblad ‘La Provincia’.
  

Overige inzendingen van de ontwerpwedstrijd, in de finale keuze  voor de hoofdstedelijke carnavalsposter van 2013.
  
  
  
  
  

De winnaressen, de grafische ontwerpers  Tina Pérez en Inés Valiente, hebben meegedaan aan twee eerder ontwerpwedstrijden voor carnavalsposter, evenals aan die voor het ontwerpen van theateraffiches. Voor  de poster van het Carnaval 2013 hebben ze meerdere ontwerpen gemaakt, om er vervolgens twee te kiezen,  waarvan uiteindelijk het nu winnende ontwerp ‘Carnival’ in de finale is terecht gekomen.

  
 
 
 
1343332642000-7-dsc-00531large.jpg
Het winnende ontwerp is ongetwijfeld geïnspireerd op ‘Dokter Pest’, een typisch Venetiaans carnavalspersonage, dat voortkomt uit de legende van die Venetiaanse artsen, die ervan overtuigd  waren, dat de pest verspreid werd door vogels, en die daarom de neus bedekten met een valse vogelsnavel. Dit is later een heel belangrijk masker geworden in het Venetiaanse Carnaval.
1343332642000-1-dsc-0067large.jpg
Tentoonstelling.
De winnende poster is, samen met de 29  posters die de jury heeft gekozen uit 83 inzendingen, tot 7 september 2012  te bewonderen in het wijkcentrum van La Isleta, dat tegenover de La Luz-kerk ligt; een tentoonstelling, die gratis toegankelijk is van maandag t/m vrijdag van 09:30 tot 13:30 uur.

Wat betreft het Carnaval van 2013, heeft men nog steeds niet duidelijk gemaakt, of  de chiringuitos (drakenkiosken) verplaatst zullen  worden naar het Plaza de la Música (naast het Alfredo Kraus-Auditorium) en ook niet, of de route van de Carnavalsoptocht (in tegengestelde richting) gaat plaatsvinden,  vanaf het Peréz Galdós-Theater naar La Isleta.
Wat men wel heeft bevestigd is,  dat het hoofdstedelijke Carnaval 2013 van start gaat op vrijdag 27 januari, waarschijnlijk met het klassieke Gala de la Reina (Verkiezingsgala van de Carnavalskoningin).
zzzzzzzislas-canariaslogo-263.jpg


‘Groot Gemaskerd Bal’

Hoofdstedelijk Carnaval Venetiaans in 2013

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 3 juni 2012 - Het Carnaval van Las Palmas de Gran Canaria brengt de burgers in  2013 naar een 'Gran Baile de Máscaras' (‘Groot Gemaskerd Bal’).  Dit is het thema dat is gekozen door de internetters die  tot vrijdagmiddag 1 juni 2012 -12:00 uur hebben kunnen kiezen uit een aantal onderwerpen. ‘Groot Gemaskerd Bal?, heeft het gewonnen van titels als ‘Cine de teror’ (Griezelfilm) en van 'Las mil y una noches’ (Duizend-en-een-nacht).

Van de internetters heeft 34,5% gekozen voor het winnende thema, op korte afstand gevolgd door ‘Cine de teror’ met 33,3% van de stemmen en als laatste is geëindigd  'Las mil y una noches’ met 32,3% .


    Het Carnaval van Las Palmas de Gran Canaria 2013 brengt, zoals hier in Venetië,
                             de burgers naar een '
Gran Baile de Máscaras'.
Egyptenaren, Grieken  en Romeinen, Dionysische feesten, toneelspelen;  men verborg  zijn gezicht achter een masker, wat dan de magie was van de bals die plaatsvonden in de oude paleizen in geheel Europa, vooral in Frankrijk en Italië, als onderdeel van de westerse, culturele wedergeboorte. Zodoende zal het Carnaval van Las Palmas de Gran Canaria u welkom heten op belangrijke momenten in de geschiedenis, van de Italiaanse Renaissance naar Barok en, van Barok naar onze dagen.

Las Palmas de Gran Canaria zal zijn eigen ‘maskerade’ (beweging die is ontwikkeld in Italië en  die in andere Europese landen een sociale noodzaak werd aan het Hof) beleven, en de herinnering levend houden aan de bijeenkomsten die in de 19de Eeuw hebben plaatsgevonden  in het Teatro Pérez Galdós en in het Gabinete Literario.


Twee mannen lopen over het terrein bij
'El Rincón' waar in 2013 de hoofdstedelijke feestavonden  zich met Carnaval zullen moeten gaan afspelen.

Mogollones naar El Rincón
De mogollones (carnavalsfeestavonden ) worden verplaatst naar het Plaza de la Música
De Gemeente vindt deze locatie goedkoper, dan het Sovhispan terrein te moeten verzekeren in Puerto de La Luz, waar men in eerste instantie de bochinches  (knalfuiven) wilde organiseren.

Op het Plaza de la Música en het ernaast gelegen plein, naast het Auditorium  en Winkelcentrum Las Arenas, zal met aan  grenzende waarschijnlijkheid de mogollones (carnavalsfeestavonden ) van het komende, hoofdstedelijke Carnaval gaan herbergen, omdat is vastgesteld, dat het houden  ervan op de Sovhispan terreinen in de haven, een te grote kostenpost voor de Gemeente met zich meebrengt, o.a. vanwege dronken carnavalsvierders in de haven die mogelijk in het water kunnen vallen, aldus de Sociedad de Promoción (de Nuts maatschappij) die het Carnaval organiseert.

Gran Cabalgata
De Gran Cabalgata (Grote Carnavalsoptocht)  krijgt een andere route
Deze zal in 2013 voor het eerst in omgekeerde richting trekken, en aldus beginnen in de Barranco de Guiniguada, om vervolgens te eindigen in Belén María (Puerto de la Luz).


Diverse carnavals gangers bij een van de
chiringuitos in Santa Catalina.

Weerstand
Winkeliers en omwonenden wijzen het Carnaval op het Plaza de La Música af.
Winkelcentrum Las Arenas heeft al laten weten, dat men uit veiligheidsoverwegingen  het winkelcentrum  en de parkeergarage 's avonds om half tien zal sluiten, als de Gemeente besluit  de mogollón dagen te laten plaatsvinden in El Rincón.
2012-05-29-img-2012-05-22-00-00-20-6326507large.jpg
De aankondiging van de verplaatsing  van de mogolones van het Carnaval heeft weerstand  opgeroepen bij winkeliers, buurtverenigingen, eigenaren van chiringuitos (drankenstalletjes) en carnavalsvierders. De beperkte ruimte, de afstand, het gebrek aan veiligheid en een afdoende openbaar vervoer zijn enkele van de redenen.
De Gemeente wil wel de belangrijkste Carnavalsevenementen plaats blijven laten vinden in het Parque Santa Catalina- zoals de Gala’s en de wedstrijden.
261905-1glarge.jpg

De door de rechter afgedwongen verhuizing van de mogollones(feestavonden) met hun lawaai, uit de omgeving van Santa Catalina, maakt tevens een eind aan de mogelijkheid, terrassen te installeren, zoals men dit in 2012 heeft gedaan, omdat  op het Plaza de la Música dit niet toelaat.
zzzzzzzislas-canariaslogo-262.jpg


 

aaaaakaart_canaria-38-1.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--65.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb