site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-197.jpg

mapa-canarias2-100.jpg


31 gearresteerden bij
een van de grootste operaties
tegen de handel in verdovende middelen
op Canarias

Er is een crimineel handelsnetwerk opgerold
dat 10 ton hasjiesj per jaar importeerde op Canarias

Ze introduceerden aanzienlijke ladingen hasj,
een geschatte 10 ton per jaar,
dankzij een duidelijke en ijzeren structuur
die hen in staat stelde om het verdovende middel
veilig en snel op te pikken

Agenten van de Policía Nacional (Rijkspolitie),
met medewerking van de Canarische douanebewaking,
hebben een van de grootste operaties tegen handel in verdovende middelen  op de eilanden afgerond,
zo is  gerapporteerd door het
Jefatura Superior de Policía de Canarias
(Hoofdcommissariaat van de Canarische Eilanden)

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 25 augustus 2018 -  De operatie heeft geresulteerd in de arrestatie van 23 mensen op Gran Canaria en 8 op  Tenerife, 28 van hen zijn de gevangenis ingegaan, met de inbeslagname van drie ton hasjiesj, ruim 100.000 euro in contanten, twee pleziervaartuigen, verschillende grote dure voertuigen, en een groot aantal effecten gerelateerd aan criminele activiteiten.

Het onderzoek, onder leiding van de Instructierechtbank van Las Palmas de Gran Canaria, heeft een gewelddadige organisatie ontmanteld die niet aarzelde om dwangmaatregelen te gebruiken om hun  capaciteit  aan te tonen. In feite zit een van de leden in de gevangenis voor de moord met een vuurwapen begaan in augustus 2017 in de Polígono (het Industriegebied) van de San Cristóbal.
1535186442686c-1.jpg
De gearresteerden vormden een criminele groep die zich toelegde op de introductie van belangrijke ladingen hasj van de kusten van Marokko en de verspreiding ervan over de eilanden. Hiervoor gebruikten ze het systeem van groepszendingen via pakketbedrijven die dagelijks werden verscheept tussen eilanden, waarmee ze de transporten van verdovende middelen  camoufleerden.

De organisatie, geleid door een historische Canarische handelaar in verdovende middelen  die een strakke controle uitoefende, was gestructureerd om veilig de  hasjiesh op te pikken op verschillende punten langs de kust en vervolgens de handel te verspreiden.

Het onderzoek begon in juni 2017, toen de agenten hoorden van het bestaan van een criminele groep die zich bezighield met het verkeer van hasjiesj op de Canarische eilanden.
Na verschillende stappen bleek dat het een kader was voor de invoer van verdovende middelen uit Marokko met behulp van opblaasbare rubberboten. Onder leiding van een historische Canarische drugshandelaar introduceerden ze belangrijke ladingen - naar schatting 10 ton per jaar - dankzij een heldere en ijzeren structuur die hen in staat stelde om de hasjiesj veilig en snel op te pikken.

Vervolgens transporteerden ze de verdovende middelen tussen de eilanden, gebruikten ze het systeem van zendingen via pakketbedrijven waarmee ze de zendingen van verdovende middelen camoufleerden tussen de verschillende koopwaar die dagelijks tussen eilanden wordt verscheept. Hiervoor gebruikten ze een groep van mensen met gedefinieerde functies en die verantwoordelijk waren voor het voorbereiden en verzenden van de zendingen naar de bestemming.
7689_imagen-sin-titulo.jpgGearresteerd in vol bedrijf
Na een aantal stappen ontdekten de agenten de volgende aankomst van een vaartuig naar de vissershaven van San Cristóbal op Gran Canaria en onderschepten het tijdens de vroege ochtenduren. De agenten hebben ingegrepen in de 1.500 kilo verdovende middelen die 17 mensen in het handelsproces hebben vervoerd en vastgehouden. De politie-interventie was gecompliceerd vanwege het uitgebreide systeem dat de organisatie in de paketten in gebruik nam, terwijl ze de straten van de buurt doorkruisten en de balen in slechts vijf minuten verdeelden, waardoor het politie-ingrijpen moeilijk werd.

Een andere lading van hasj werd ook afgebroken, ditmaal in de haven van Garachico, op Tenerife, waarbij 500 kilo verdovende middelen werden vervoerd die verborgen waren in compartimenten van het schip en men drie personen arresteerden. Bovendien werden in een andere interventie nog eens 400 kilo hasjiesj gelocaliseerd voorafgaand aan hun kantoor in de hoofdstad van Tenerife.

thum_3488_624.jpg

Daarna richtten de agenten hun onderzoek op de verdeling tussen de eilanden van het verdovende middel nadat het eenmaal was gevestigd op de Canarische kust. Het onderzochte verdovende middel  was gecamoufleerd onder de handelswaar die dagelijks werd verzonden en, eenmaal op zijn bestemming, over de weg werd vervoerd in bestelwagens om met behulp van waarnemingsvoertuigen te worden gewaarschuwd voor een mogelijke aanwezigheid van de politie.

De politie arresteerde vier personen terwijl ze dertien balen hasj vervoerden met een gewicht van ongeveer 500 kilo. De gevangenen aarzelden niet om de politievoertuigen aan te vallen, en verwondden zelfs een van de agenten, totdat hun onderschepping was bereikt.

Ten slotte arresteerden de agenten verschillende leden die zich bezighielden met de distributie van de verdovende middelen  medicijn naar de lagere regionen van de criminele groep. Dankzij de rechterlijke uitspraak werden er talrijke huiszoekingen uitgevoerd en een grote hoeveelheid geld en verdovende middelen aangetroffen.
000logo-141.jpg


Een van de voornaamste criminele organisaties
in verdovende middelen
is opgerold

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 24 juli 2018 - Een van de voornaamste criminele organisaties die zich wijdde aan verdovende middelen op Canarias, is opgerold door samenwerking van de Policía Nacional (Rijkspolitie), de Guardia Civil, en de National Crime Agency (NCA) (Nationale Britse Recherche).

* Het onderzoek is afgehandeld met in totaal 56 gearresteerden en met de inbeslagname van bijna 600 kilo cocaïne, 2.800 kilo hasjiesj, €1.122.100,= in contanten, 32 voertuigen, 5 schepen, en het blokkeren van rekeningen en goederen ter waarde van €3.970 914,=
cookieeditadomp4_snapshot_0130_20180724_132225.jpg

* Een van de belangrijkste toegangsroutes voor illegale goederen, en dat zou meer voordelen hebben opgeleverd voor het criminele netwerk, was de introductie van belangrijke zendingen van cocaïne uit Zuid-Amerika via containers volgens de methode ‘gancho ciego’(‘blinde hoek’)

* Voor het transport en de introductie van hasjjiesj heeft de ontmantelde organisatie geprofiteerd van de dekking die bepaalde vissersboten boden tijdens hun dagelijkse taken

In het kader van deze gezamenlijke operatie zijn 56 mensen van verschillende nationaliteiten gearresteerd en heeft men de inbeslagname van bijna 600 kilo cocaïne en 2.800 kilogram hasjiesj bereikt, wat een totaal van 1.142.100 euro aan contanten, 32 voertuigen,  5 boten en het blokkeren van rekeningen en goederen ter waarde van 3.970.914 euro.

Het onderzoek, dat heeft gediend voor de totale ontmanteling van deze criminele organisatie, is begonnen in mei 2016, toen op het eiland Tenerife, vanaf het eiland Gran Canaria, een introductieprogramma voor grote hoeveelheden verdovende middelen werd ontdekt.

De uitgevoerde onderzoeken wezen op een criminele organisatie, volledig gestructureerd en geregeld op verschillende delen van de Archipel, vermoedelijk gewijd aan de introductie en distributie van cocaïne en hasjiesj, en ook het witwassen van geld.

Onder leiding van Court of Instruction  van La Laguna en de Speciale Procureur voor de Preventie en Onderdrukking van Illegaal Drugverkeer in Santa Cruz de Tenerife, had het onderzoek een belangrijke inzet van personele middelen en technische middelen.

Onder leiding van de Instructierechtbank van  La Laguna en de Speciale Procureur voor de Preventie en Onderdrukking van Illegaal Drugverkeer in Santa Cruz de Tenerife, had het onderzoek een belangrijke inzet van mensen en technische middelen.

Methode bekend als gancho ciego’ (´blinde hoek’)
Een van de belangrijkste toegangsroutes voor illegale goederen - en dat zou meer voordelen hebben opgeleverd voor het criminele netwerk - bestond uit de introductie van belangrijke zendingen cocaïne uit Zuid-Amerika door middel van containers. Ze gebruikten de methode die bekend staat als ‘gancho ciego’ (‘blinde hoek’). Via dit systeem werden illegale waren per schip over de Atlantische Oceaan vervoerd, verborgen in containers van legale bedrijven en buiten de organisatie. De verdovende middelen kwamen in zakken, onafhankelijk van de lading, of erin.

Deze containers werden op doorvoer gedeponeerd in de haven van La Luz in Las Palmas, waar verschillende werknemers van de terminal verantwoordelijk waren voor de verwijdering en vervolgens overbrenging naar verschillende beveiligingspunten. Nadat het verdovende middel  was teruggevonden, werd de container opnieuw verzegeld en verplaatst om zijn reis voort te zetten, vermijding van elke verdenking. Tijdens het onderzoek werden verschillende van deze containers onderschept en in totaal is bijna 600 kilo cocaïne in beslag genomen.
Men introduceerde ook hasjiesj in vissersboten
Voor het transport en de introductie van hasjiesj heeft de ontmantelde organisatie geprofiteerd van de dekking die bepaalde vissersboten bieden bij hun dagelijkse taken. De vissers, gebruikmakend van hun uitgebreide ervaring en volgens de instructies van de onderzochte koepel, trokken naar strategische punten op volle zee om contact te maken met de moederschepen, die normaal opblaasbare rubberboten waren van de Marokkaanse kust.
Nadat de overdracht was uitgevoerd, keerde het vissersvaartuig terug naar de haven, waar het tot het juiste tijdstip werd aangemeerd om het lossen veilig uit te voeren. Deze modus operandi zou kunnen worden gewijzigd, en zo ver gaan dat het geen vissersvaartuigen meer zouden zijn en men illegale producten rechtstreeks via opblaasbare rubber-boten zouden proberen te introduceren.

De verschillende operaties die in dit verband werden uitgevoerd, resulteerden in de arrestatie van vijftien mensen, waaronder vier zeilers met uitgebreide ervaring in de visserijsector en twee Marokkaanse burgers. Vier schepen werden in beslag genomen en een totaal van 2.722 kilogram hasjiesj.
Witwassen van geld door visbedrijven en autoverkopen
Het onderzoek heeft kunnen vaststellen dat deze criminele organisatie jarenlang in Spanje heeft  gewerkt en grote voordelen zou hebben verkregen uit illegale activiteiten. Deze voordelen werden geïntroduceerd op de legale markt met hoofdzakelijk nationale vis-distributiebedrijven en de aankoop en verkoop van hoogwaardige voertuigen. Ze waren allemaal op het eiland Gran Canaria gevestigd. Het opsporingsonderzoek en de politiedossiers die in de verschillende fasen in de hoofdkantoren van deze bedrijven werden uitgevoerd, lieten toe om tal van tests en indicaties van deze witwasactiviteiten te verkrijgen.

Ondanks de extreme veiligheidsmaatregelen die zijn gebruikt, zijn in  de verschillende fasen waarin het onderzoek is uitgevoerd 56 personen gearresteerd, die worden beschuldigd van vermeende misdaden van drugshandel, behorende tot een organisatie, of criminele groep en het witwassen van geld. Daarnaast zijn er 25 aanmeldingen en adressen genoteerd, evenals twee andere zaken in bedrijven. Bijna 600 kilo cocaïne, 2.800 hasjiesj, in totaal €1.122.000,=aan contanten, 32 voertuigen - 7 hoogwaardige -, 5 boten, een lang kanon met echt vuur en meerdere gesimuleerde vuurwapens, en munitie zijn in beslag genomen. Evenzo zijn bankrekeningen en roerende en onroerende zaken met een waarde van €3.970.914,= geblokkeerd en is een door de organisatie gebruikt groot aantal mobiele en elektronische apparaten in beslag genomen.

zzzzIslas-canariaslogo-kopie-192.jpg


Een grote Britse drugshandelaar,
kapitein van de zeilboot die cocaïne vervoerde

De in Canarische wateren in beslag genomen verdovende middelen zouden op de markt een waarde gehad hebben van ongeveer 65 miljoen euro

CANARISCHE EILANDEN - maandag 25 juni 2018 - De 61 balen met 1.850 kilo cocaïne die op 20 juni 2018  op een twaalf meter lange zeilboot in beslag werden genomen, ongeveer 240 mijl ten westen van het eiland El Hierro tijdens een gezamenlijke operatie door de Policía Nacional (Rijkspolitie) en  het Agencia Tributaria (de Belastingdienst), zouden een marktwaarde gehad hebben die ongeveer 65 miljoen euro zou bedragen.

Dat is verklaard op zondag 24 juni 2108 door de hoofdinspecteur van de Unidad de Droga y Crimen Organizado (UDYCO) (Eenheid van Drugs- en Georganiseerde Misdaad), Alberto Morales, die in verklaringen aan de media heeft laten weten, dat de verdovende middelen werden gelost in het Arsenal Militar van Las Palmas, waarbij de speciale afgevaardigde van het Agencia Tributaria (de Belastingdienst) op Canarias, Carmen Guillén; de afgevaardigde van de Spaanse Regering, Elena Máñez; en de chef van de Policía Nacional (Rijkspolitie) op Canarias, José María Moreno, aanwezig waren. 
caca11.jpg
        Het zeiljacht geladen met cocaïne, geëmterd door de Policía Nacional (Rijkspolitie).
coca1.jpg                                             
De 61 balen met 1.850 kilo cocaïne.
De operatie, 'GRU’ genoemd, is begonnen in 2015 toen met startte met onderzoek naar een criminele organisatie gewijd aan de handel in verdovende middelen over zee door zeilboten, wat ook heeft  geleid tot de arrestatie van de drie manschappen van de zeilboot. De leider van de boot is een Britse drugsbaron, die op reis was met de andere twee gearresteerden van Franse afkomst.

Moreno heeft  uitgelegd dat de lading van de cocaïnelading plaatsvond in Suriname, waar men de overstap maakte naar de boot vanaf een vissersboot en vervolgens richting de Europese kusten vertrok.

In die zin was de laatste markt van de koopwaar de Europese, en niet de Spaanse, waarbij mogelijk een deel van dezelfde handelswaar in Spanje zou aankomen, hoewel de bestemming van dat product Frankrijk was.

De speciale afgevaardigde van de Canarische Belastingdienst, Carmen Guillén, heeft benadrukt dat dit een operatie is,  "die men lang heeft gepland betreffende een criminele organisatie die zich inzet voor drugshandel over zee via zeilboten .

Zij merkte op, dat de modus operandi (handelwijze) bestond uit het charteren van pleziervaartuigen die het middel rechtstreeks naar Spaanse havens vervoerden 'die' werden onderwezen ' in daarvoor ingerichte lokalen, en de overslag van de verdovende middel en op volle zee maakten naar andere schepen richting Spanje.

Vervolgens werd het verdovende middel opgeslagen in 'kwekerijen' , totdat het op de zwarte markt werd verspreid. "Ze gebruikten verschillende zeilboten en vervoerden het verdovende middel  van de ene zeilboot naar de andere om ontdekking van de stof te voorkomen, en uiteindelijk werd degene die de verdovende middelen vervoerde, dagen achtereen gevolgd, gevonden, en men enterde het schip," verklaarde Guillén

Hier,  wees de afgevaardigde erop,  dat er tijdens de entering een van de gevangenen was die zich probeerde te verbergen tussen de balen verdovenmde middelen , hoewel hij vertrok toen hij zag dat er geen ontsnapping mogelijk was.

Ondertussen heeft de afgevaardigde van de Spaanse Regering op de Canarische eilanden, Elena Máñez, de agenten gefeliciteerd met het werk dat zij hebben verricht met de douanebeambten en de politie, en ze heeft de actie ‘succesvol’ genoemd in de strijd tegen de narcotráfico (handel in verdovende middelen).

Ten slotte benadrukte het hoofd van de Canarisch Policía Nacional (Rijkspolitie), José María Moreno, het belang van internationale samenwerking en van de Spaanse instellingen zelf, om de verdovende middelen in beslag te nemen..

Het was dankzij deze internationale samenwerking met de Britse autoriteiten (NCA) en het Centro de Análisis y Operaciones Marítimas en materia de Narcotráfico (MAOC-N)( Maritiem Analyse- en Operatiecentrum voor Drugshandel ), en met de steun van het Centro de Inteligencia Contra el Terrorismo y el Crimen Organizado (CITCO) (Centrum voor Inlichtingen Tegen Terrorisme en Georganiseerde Misdaad ; en het Ministerie van Defensie, dat het mogelijke transport van verdovende middelen aan boord van een schip ontdekte, in principe een type zeilboot met onbekende naam,, op weg naar de Spaanse kusten, waar de goederen zouden worden overgeladen naar een ander schip.

Aanvankelijk werd vermoed dat het verdovende middel werd vervoerd door een schip dat het verdovende middel voor de kust van Suriname had geladen, hoewel later werd gesignaleerd dat het, het  verdovende middel naar een ander schip  had kunnen overzetten, vergelijkbaar met een zeilboot die ongeveer 300 mijl verderop lag nabij  de Canarische Eilanden en richting de Archipel ging.

De marine-luchtoperatie stelde dat vast  en stuurde de patrouilleboot 'Petrel I' van de Belastingdienst naar het geied, bevestigde de locatie van de zeilboot die zich op de aangegeven situatie bevond, en men rekende erop met de steun van de Spaanse luchtmacht.

Uiteindelijk werd in de vroege ochtend van 20 juni 2018 de 'Pepper Sauce' -zeilboot, varend onder de Engelse vlag, geënterd vanaf de 'Petrel' en vond de arrestatie plaats van de drie bemanningsleden en de inbeslagname van de 61 balen cocaïne.

Na het verkrijgen van de verplichte rechterlijke machtiging, arriveerde de zeilboot, gesleept door het schip 'Petrel', 's morgens vroeg in de haven van Las Palmas met de gearresteerden , de verdovende middelen,  en de boot van de gerechtelijke autoriteiten.

Het onderzoek - na een klacht ingediend door het Belastingkantoor - wordt gewettigd door de Centrale Instructie-rechtbank van het Spaanse Gerechtshof.

De operatie is uitgevoerd door de bemanning van de ‘Petrel’ (‘Stormvogel’), het  Subdirección de Operaciones en de Area Regional de Vigilancia Aduanera de la Agencia Tributaria en Asturias (Onder Directoraat van Operaties Douanebewaking van de Belastingdienst in de deelstaat  Asturië), samen met  de  Brigada Central de Estupefacientes de Policía Nacional (Centrale Brigade Verdovende Middelen, van de Rijkspolitie), en met steuin van de NCA, de MAOC-N, Citco, en het Ministerie van Defensie.

00000Islas-canariaslogo-20.jpg


Een dubbele slag bij de aanlevering van hasjiesj
op de kusten van San Cristóbal en Gáldar

De politie voert twee operaties uit met twintig gearresteerden en neemt 3.000 kilo verdovende middelen in beslag

GRAN CANARIA - maandag 29 januari 2018 - De Policía Nacional (Rijkspolitie) heeft, met medewerking van de Douanebewaking, in de vroege ochtend van vrijdag 26 januari 2018 een dubbele klap toegediend  bij de aanvoer van hasjiesj op Gran Canaria, met het onderscheppen van twee opblaasbare rubberboten met ongeveer drie ton hasjiesj, en de arrestatie van een twintigtal mensen, zoals op vrijdag 26 januari 2018 is gemeld door de Canarische televisie. De arrestaties hebben plaatsgevonden in de hoofdstedelijke wijk San Cristóbal, en aan de kust van Gáldar.

Bij de operatie aan de Noordwestkust van het eiland vonden minstens zes arrestaties plaats en is er beslag gelegd op in totaal 1.300 kilo verdovende middelen toen men zich voorbereidde om die via het strand van Martorell in te voeren. Allemaal zijn ze betrapt door de agenten die tussenbeide kwamen tijdens de operatie, zo hebben bronnen in de buurt van het onderzoek laten weten. Agenten van de Gemeentepolitie van Gáldar en van de Guardia Civil hebben ook hieraan deelgenomen, die bij daglicht de boot van de kust verwijderde.
doble-golpe-1.jpg
Omstreeks vier uur in de ochtend is dezelfde politiemacht opgetreden aan de kust van de hoofdstad van Gran Canaria, met name in de buurt van de havenpier van San Cristobal, waar men een andere opblaasbare rubberboot met daarin verdovende middelen onderschepte. De boot werd overgebracht naar de visserssteiger, waar die tot halverwege de ochtend verbleef .

Deze operatie is toegevoegd aan die welke eind 2017 is uitgevoerd in Castillo del Romeral, waar de Policía Nacional (Rijkspolitie), de Guardia Civil, en Vigilancia Aduanera (Douane Toezicht) 900 kilo hasjiesj in beslag hebben genomen.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-216.jpg


De Policía Nacional (Rijkspolitie) arresteert
vier leden van een criminele bende in het Zuiden

De gevangenen, samen met een andere man in de gevangenis, regisseerden een culturele vereniging die, naar verluidt, hennepstudies voor therapeutische doeleinden heeft verricht

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA – dinsdag 23 januari 2017 - Agenten van de Policía Nacional (Rijkspolitie) hebben vier mannen gearresteerd, van tussen de 26 en 36 jaar oud, allemaal met een politieregister, als vermeende daders van drugshandel en behorend tot een criminele organisatie in San Bartolomé de Tirajana.

De arrestaties hebben plaatsgevonden nadat de Policía Nacional (Rijkspolitie) had vastgesteld dat degenen die nu worden vastgehouden - samen met een vijfde persoon die momenteel in de gevangenis zit - een culturele vereniging hebben geleid die naar verluidt studies over hennep, en daarvan derivaten voor therapeutische doeleinden, heeft uitgevoerd.

1-1_g.jpgDe agenten waren echter in staat om na te gaan of de gearresteerden daadwerkelijk betrokken waren bij drugshandel en hun basis hadden in een winkel in een winkelcentrum in Playa del Inglés in San Bartolomé de Tirajana , waar 13,7 kilo marihuana in beslag is genomen, 90 gram hasj,  en andere stoffen die nog worden onderzocht, aldus de Policía Nacional (Rijkspolitie) in een persbericht.
3-2_g-1.jpg
Dit is het resultaat van een onderzoek dat is uitgevoerd, nadat iemand een klacht heeft ingediend met informatie over een mogelijk verkooppunt van verdovende middelen in een van de panden van een winkelcentrum in Playa del Inglés.

Bij het onderzoek is ontdekt, dat het pand toebehoorde aan een culturele vereniging zonder winstoogmerk met meer dan 700 leden;  en dat de vier gearresteerden de leiding hadden, waarvan drie Spanjaarden en een Duitser.

Bovendien waren de agenten in staat om te zien, hoeveel mensen zich verplaatsten op elk moment van de dag, om verdovende middelen te kopen, en een paar minuten in de winkel verbleven.

De gearresteerden, zo laat de Policía Nacional (Rijkspolitie) weten, hadden specifieke taken opgedragen, en had een ‘perfecte’ organisatie, in aanvulling op het voeren van een hoge levensstandaard ondanks dat ze al jaren werkloos waren.

 Dus zodra de agenten de gegevens verkregen, hebben ze  de vier mannen gearresteerd, en verschijnt een vijfde die wordt onderzocht, omdat die  is opgesloten in de gevangenis van Gran Canaria, en ze zijn allemaal vermeende daders van misdaden van handel in verdovende middelen en zijn lid van een criminele groep.


Bovendien hebben de agenten tegelijkertijd een inspectie van de winkelpanden in Playa del Inglés uitgevoerd, waarbij €1.200;= in contanten in beslag is genomen, evenals 13,7 kilo marihuana en 90 gram hasj, met een marktwaarde van ongeveer  €75.000,=  

Uiteindelijk zijn twee van de arrestanten overgedragen aan de Justitie, aldus het politierapport. 
000logo-946.jpg


De op Gran Canaria
door burundanga omgekomen Belg,
is de eerste door deze substantie overledene
in Spanje

SAN BARTOLOMÉ  DE TIRAJANA - zaterdag 30 september 2017 - Het Ministerie van Justitie heeft via het Instituto Nacional de Toxicología y Ciencias Forenses, middels publicatie in het dagblad ‘Elpaís.com’,  de oorzaak bekend gemaakt van het overlijden van de Belgische ondernemer Philippe Vandendorpe, in februari 2015, na het innemen van burundanga (scopolamine) in een uitgaansbedrijf in de toeristenwijk Playa del Inglés in San Bartolomé de Tirajana. (Zie:
ttp://www.welingelichtekringen.nl/wetenschap/30935/drug-uit-trompetplant-schakelt-vrije-wil-uit.html).

De 55-jarige Philippe Vandendorpe consumeerde deze substantie - een variant van het geneesmiddel ‘scoplamine’- samen met een vriend in enkele glazen die men nuttigde in het uitgaansbedrijf en kort daarop, zich onwel voelend en met overeenkomstige verschijnselen, zijn zij  naar het centro de salud in Maspalomas gegaan in de vroege ochtend van 24 februari 2017.
belga-muerto-gran-canaria-burundanga-1_g.jpg belga-muerto-gran-canaria-burundanga-3_g.jpg
Vandendorpe overleed in het centro de salud (/gezondheidscentrum) maar, daarentegen, had zijn vriend Mario B. meer geluk en kon worden overgebracht naar het Hospital Insular, waar men zij maag leegpompte en hij de volgende dag uit het ziekenhuis werd ontslagen.

Volgens ElPais.com, wijst Inmaculada Frías - een deskundige op de eilanden van het toxicologisch instituut - in het tijdschrift van de Spaanse Vereniging van Toxicologie erop: “dat de aanwezigheid van deze stof aldus wordt  bevestigd als middel om een misdaad te plegen en is dit het  eerste bekende geval van dood door scopolamine in Spanje. De onderzoeker en haar team, onder het Ministerie van Justitie, hebben de zaak anoiniem voorgesteld, maar volgens de informatie van dezelfde krant (ElPais.com)  is het de Belgische bouwondernemer Philippe Vandendorpe.
belga-muerto-gran-canaria-burundanga-4_g.jpg

belga-muerto-gran-canaria-burundanga-2_g.jpgZoals in februari 2015 door het dagblad ‘La Provincia’ is gepubliceerd is Philippe Vandendorpe overleden na zijn verblijf in het nachtleven van Playa del Inglés, en was hij een prominente zakenman die deel uitmaakte van het nationale comité van de Bouwfederatie. Zijn  bedrijf  legde zich toe op ruiten en vensters en andere doeleinden van onroerend goed.
belga-muerto-gran-canaria-burundanga-5_g.jpg

Deze zakenman was ook nauw verbonden met de wielersport. Daarom plande hij met zes andere landgenoten gepland om te fietsen op Gran Canaria. Hij woonde in Harelbeke, een gemeente in de provincie West-Vlaanderen, ten westen van Kortrijk.

Agenten van de Comisaría de la Policía Nacional (Rijkspolitie) in Maspalomas begonnen met een onderzoek om de vreemde omstandigheden waarin hij overleed, te verduidelijken. Na het alarm dat door de werknemers van het etablissement werd gegeven, vanwege de slechte gezondheidstoestand die gepresenteerd werd, is Vandendorpe in het uitgaansbedrijf  verzorgd door het personeel van de Servicio de Urgencias Canario (SUC)  (Noodhulpdienst van de Canarische Eilanden ), waarop overplaatsing naar het gezondheidscentrum van Maspalomas volgde, waar hij enkele uren later overleed.


Vier kweekkassen voor marihuana
ontmanteld in Arrecife

De voorzieningen beschikten over alle noodzakelijke  elementen voor het telen en bewerken van het verdovende middel,
men werkte zelfs met twee bladstrip-machines
ter waarde van €12.000,=

ARRECIFE - woensdag 26 juli 2017 -Agenten van de la Policía Nacional (Rijkspolitie) hebben in Arrecife (Lanzarote) vier kweekkassen voor marihuana ontmanteld op een afgelegen finca (boerderij) in een barranco (ravijn) met moeilijke toegang. De agenten hebben 750 kilo marihuana in beslag genomen en drie personen gearresteerd als vermoedelijke daders van een delict tegen de openbare gezondheid. De voorzieningen beschikten over alle noodzakelijke  elementen voor het telen en bewerken van het verdovende middel, men werkte zelfs met twee bladstrip-machines ter waarde van €12.000,=

De onderzoeken zijn  begonnen nadat de agenten kennis hadden van het bestaan van een marihuana-plantage in  de gemeente Tias, in het gebied dat bekend is als de Barranco de la Asomada (het Aanleunende Ravijn), op een afgelegen boerderij, met moeilijke toegang en volledig onopgemerkt.

arr4ec.jpg

                                                                 VIDEO:

http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/07/26/125509/desmantelan-invernadero-marihuana-arrecife-1_p.mp4
20427315_1533812523308911_1179108943_o.jpg

Eenmaal bekend met deze informatie, is men onderzoeken begonnen om de waarheid ervan te achterhalen, waartoe enkele agenten naar het door een anonieme aangever genoemde gebied zijn gegaan.

Na een aantal observaties te hebben gedaan, zag men dat er op het landgoed twee gebouwen in aanbouw waren, en er waren  drie kweekkassen met talrijke marihuana-planten zowel daarin in als daarbuiten. Eveneens heeft men vastgesteld dat een Brit de plantage verzorgde.

750 kilo marihuana
Met deze bewijzen,is men overgegaan tot huiszoeking in de boerderij, waarbij men drie personen heeft aangetroffen, die zijn gearresteerd als vermoedelijke daders van een delict tegen de openbare gezondheid. In de voorzienegen hebben de agenten diverse planten  in verschillende groeifasen aangetroffen, met een totaalgewicht van 750 kilo.

Naast het verdovende  middel, heeft men zonnepanelen in beslag genomen, evenals elektrisch materiaal, luchtverversers, ventilatoren, halogeenlampen van hoog wattage, containers voor het kweken van marihuana, kunstmest,  mest en twee bladstrip-machines ter waarde van €12.000,=
000logo-945.jpg


Uitgeladen in El Arsenal (De Marinehaven)
2.400 kilo cocaïne van een Venezolaans schip

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA -  dinsdag 16 mei 2017 -  Het Venezolaanse vissersschip, met 2.400 kilo cocaïne aan boord, is in beslag  genomen door de Spaanse veiligheidsdiensten, en is onderschept in de wateren van Martinique, het Franse deel dat gelegen is de Caraïben, zo heeft de gedelegeerde van de Spaanse Regering op Canarias, Mercedes Roldán, laten weten.

Het Cuerpo Nacional de Policía (Spaanse Korps Rijkspolitie) en het Agencia Tributaria (de Belastingdienst) hebben op maandag 15 mei 2017 de vissersboot en de zeven bemanningsleden, allen Venezolanen, overgebracht naar de Marinebasis in Las Palmas de Gran Canaria, waar men op maandagochtend de 80 balen cocaïne heeft uitgeladen welke de vissersboot in de ruimen  vervoerde; een operatie, die heeft plaatsgevonden onder toezicht van de Spaanse Instructierechtbank.

18516792_1451728284850669_176797066_o.jpg

18518934_1451728278184003_447571307_o.jpg
dsc4517-2_g.jpg
dsc4528-6_g.jpg
dsc4523-5_g.jpg
Nadat men in januari 2017 kennis had  gekregen van een  Zuid-Amerikaanse bende die gevestigd is in Spanje, is men het onderzoek gestart, in samenwerking met de DEA (het antidrugs-departement van de Verenigde Staren); NCA-politieagenten van het Verenigd Koninkrijk, en Portugal,  dat het mogelijk heeft gemaakt, deze aanzienlijke partij cocaïne in beslag te nemen, zo hebben hun verantwoordelijken laten weten.
dsc4536-7_g.jpg dsc4537-8_g.jpg
dsc4546-10_g.jpg

dsc4573-14_g.jpgHet vissersschip met 2.400 kilo cocaïne aan boord is gelokaliseerd in maart 2017, maar het is pas opgebracht door agenten aan boord van het douane-schip ‘Petrel’ op 4 mei 2017, toen het op weg was van Zuid Amerika naar Spanje met cocaïne bestemd voor Europese consumenten.
dsc4582-15_g.jpg dsc4587-16_g.jpg

dsc4602-18_g.jpg dsc4608-19_g.jpg
dsc4627-20_g.jpg dsc4641-21_g.jpg
dsc4644-22_g.jpg dsc4650-23_g.jpg
dsc4687-28_g-1.jpg
De hoofdcommissaris van de Recherchedienst, Eloy Quirós Álvarez, aanwezig bij de aankomst van de vissersboot in de Marinehaven van Las Palmas, heeft opgemerkt, dat de versterking van de controle welke men uitoefent in de Europese havens, het beleid van de drugsmaffia lijkt te hebben veranderd, en dat zij weer gebruikmaken van moederschepen; want, de  Policía Nacional (Rijkspolitie) heeft in 2095 en 2016 aan boord van vier vaartuigen bijna  8.000 kilo cocaïne in beslag genomen en bij vier enteringen 80 personen gearresteerd.
dsc4700-30_g.jpg

dsc4661-25_g.jpg
dsc4667-26_g.jpg dsc4669-27_g.jpg
Het onderzoek in de strijd tegen drugs is uitgevoerd door gespecialiseerde agenten van
GRECO Galicia, UDYCO Central en de UDYCO van het Hoofcommissariaat van  politie van Catalonië, in samenwerking met agenten van de Amerikaanse DEA en de Britse NCA. Met hen heeft samengewerkt het Dirección Adjunta de Vigilancia Aduanera (DAVA) en het Agencia Tributaria (de Belastingdienst).
ZZZIslas-canariaslogo-899.jpg


Drugsbende opgerold met 400 kilo cocaïne

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA – donderdag 9 maart 2017- De Guardia Civil heeft in Las Palmas de Gran Canaria  12 personen gearresteerd, het merendeel Litouwers, Oekraïners, en Colombianen, wegens het vermoedelijk lid zijn van een criminele organisatie in drugshandel die ruim 398 kilo cocaïne heeft ingevoerd in Europa.

Naast deze 12 gearresteerden heeft de Italiaanse politie,  in samenwerking met de Benemérita nog iemand gearresteerd in Italië, en is er onderzoek gepleegd naar nog zeven andere.
2017-03-06deambularvi03-7_g.jpg

2017-03-06deambularvi04-8_g.jpgFeit is, zo laat het Directoraat-generaal van de Guardia  Civil weten, dat de operatie ‘Deambular VI’(‘Ronddwalen VI)  het resultaat is van de nauwe banden en de  bestaande verbindingskanalen tussen de Guardia Civil en de Veiligheidskorpsen van beide landen die sinds 2014 de aanwijzing van dit netwerk volgen, dat nauw samenwerkte met internationale drugshandelaren.

Het gaat om een organisatie met grote bewegingsvrijheid en infrastructuur in Zuid-Amerikaanse en Europese  landen, die pronkte met de distributie van een grote hoeveelheid  verdovende middelen  met behulp van alle soorten transportmiddelen, van zeilboten tot vliegtuigen, van containerschepen tot menselijke muilezels.
2017-03-06deambularvi02-2_g.jpg

2017-03-06deambularvi01-5_g.jpgDe in Las Palmas de Gran  Canaria gearresteerden hadden een hoge levensstandaard, wat de in beslag genomen luxe jachten en zes luxe auto’s bewijzen,  naast het bezit van bankrekeningen en maatschappijen in diverse Europese landen, en de ruim €500.000,= in contanten aangetroffen tijdens de 12 huiszoekingen.

De organisatie hield zich voornamelijk bezig met het smokkelen en witwassen van geld in contanten als product van de drugshandel in Europa.

Daartoe kon men rekenen op de medewerking van ongeveer 450 personen, bekend als ‘pitufos’ (‘smurfen’) die, via de bedrijven geld verstuurden, via veel kleine zendingen naar geadresseerden die de organisatie hen meedeelde, als een aandeel in de winst van de drugshandel.

Het onderzoek, geleid door de Instructierechtbank van Las Palmas de Gran Canaria, is verricht door de Unidad Central Operativa (UCO) van de Guardia Civil en het Commissariaat van hetzelfde Korps in Las Palmas , die hebben kunnen rekenen op de medewerking van de buitenlandse politiekorpsen: DEA, Policía Nacional de Colombia, Policía judiciaria de Portugal, het Duitse BKA, en Europol.
000islas-canariaslogo-kopie-58.jpg


Van ambachtelijke visserij
naar groothandel in hasjiesj op Canarias

GRANADILLA DE ABONA  - zondag 5 maart 2017 -  'Askada I' is de Baskische naam van een vissersboot met thuisbasis La Palma, die subsidie kreeg voor het vangen van tonijn. De Guardia Civil heeft ruim 1.700 kilo drugs in beslag genomen in het Zuiden van Tenerife.

De vissersboot 'Akada I 'zou door kunnen gaan voor Baskisch, daar Askada de naam is van een kustgebied in het Noorden van het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje). Maar zo is het niet. Het is een Canarische ambachtelijke vissersboot die officiële subsidies heeft ontvangen opdat de activiteit niet zou stoppen, dat wil zeggen, de activiteit te handhaven op de Archipel.
askada1-1.jpg

                  De vissersboot die betrokken is bij de vermoedelijke drugshandel
                   tussen Canarias en Marokko, in andere kleuren dan de huidige.
Het schip had eerder haar basis in Mogán op Gran Canaria. Momenteel is dat in Tazacorte op La Palma.  Het handhaven van officiële subsidies zoo ertoe gediend hebben dat de vissersboot niet ontmanteld zou worden. De Guardia Civil heeft 1.753 kilo hasjiesj op Tenerife in  beslag genomen en heeft een bende opgerold die de drugs smokkelde vanuit Marokko

Teneguía’ is de naam van  de operatie waarmee de Guardia Civil een eind heeft gemaakt aan een crimineel drugsnetwerk dat zich bezig hield om via vissersboten grote hoeveelheden hasjiesj vanuit Marokko te introduceren.
Het resultaat was de inbeslagname van 1.753 kilo drugs. Men heeft negen personen gearresteerd van tussen de 18 en 35 jaar oud van Spaanse en Marokkaanse nationaliteit, die men beschuldigt van drugshandel en het lid zijn van een criminele organisatie.

Het onderzoek is in gang gezet, nadat men  een criminele organisatie ontdekt heeft die gevestigd was in  het Zuiden van Tenerife, die grote  hoeveelheden hasjiesj zou hebben kunnen introduceren op nationaal grondgebied met gebruikmaking van visserijschepen, een nieuwe vorm op Canarias.

Daartoe is men op volle zee aan boord gegaan van de vissersschepen van waaruit men contact opnam met het moederschip uit Marokko voor de overslag van de goederen.

Op deze manier probeerde men om onopgemerkt te blijven, want het is normaal voor een vissersboot die zee kiest,  dat men voor een ander schip uitvaart dat op zoek is naar vis en  waarvoor de routes vreemd zijn.

De agenten hebben, met hun controlesystemen, ontdekt dat op 39 mijl ten zuiden van de haven van Los Cristianos, dat in de wateren tussen Tenerife en Gran Canaria een  opblaasbare boot een ontmoeting had met de vissersboot ‘Askada I’, die als thuisbasis Tazacorte op La Palma heeft.

Een opblaasbare boot roept over het algemeen al veel verdenking op. Zo hebben agenten van de EDOA, met steun van de rechercheteams van Playa de Las Americas en van Granadilla, alsmede van de Onderzoeksafdeling van de laatstgenoemde gemeente, een speciale bewakingsopdracht gekregen in het gebied nabij de kust om  ze te onderscheppen toen ze de handel aan het overladen waren. In de omgeving van Los Abrigos gaf, vanaf  land, iemand instructies.

Bij  het wijzigen van het doel van de boot,  hebben de rechercheurs besloten de steun in te roepen van de Servicio Marítimo Provincial (Provinciale Maritieme Dienst) van Tenerife om te enteren en aan boord te gaan, waarbij men zeven personen  lokaliseerde, zijnde  de drie vissers, een lid van de criminele bende op Tenerife, en drie schippers als bemanningsleden van de opblaasbare boot.

Met toestemming van de Rechtbank van Granadilla de Abona hebben de agenten het schip doorzocht, waarin men 53 balen hasjiesj heeft aangetroffen, met een totaalgewicht van 1.753 kilo, evenals de adressen van de momenteel gearresteerden, en waarbij men een vissersboot heeft aangehouden met naast andere zaken:  ruim €13.000,= in contanten, mobiele telefoons  vier maritieme GPS-systemen, en een satelliettelefoon.
000islas-canariaslogo-kopie-47.jpg


Drie gearresteerden in Tuineje:
drugshandel, en zes diefstallen uit auto’s

TUINEJE - Zaterdag 26  november 2016 - De Guardia Civil van het Bureau Gran Tarajal, op Fuerteventura, heeft bij twee verschillende acties drie personen gearresteerd - twee wegens het plegen van een delict tegen de volksgezondheid (veronderstelde drugshandel), en een  voor het plegen van delicten tegen  het eigendom (zeven gewelddadige berovingen uit voertuigen) - met de initialen: R.C.R.R., L.M.H. en S.M.S.B., allen van Spaanse nationaliteit en in leeftijd variërend van 36 tot 46 jaar.

Drugshandel
Dankzij inlichtingen van agenten van de Policía Nacional (Rijkspolitie) van het Commissariaat in Puerto del Rosario, hebben agenten van  de Guardia Civil van Gran Tarajal op 22 november 2016 informatie verkregen over een echtpaar en een betrokken voertuig, waarmee men onderweg was van  Puerto del Rosario naar Gran Tarajal.
15215690_1263378440352322_199925609_o.jpgOnmiddellijk heeft de Guardia Civil een controle uitgevoerd op de autoweg FV-2 voor het onderscheppen van het voertuig, dat om 10:30 uur gelokaliseerd werd, waarbij de agenten onmiddellijk zowel de inzittenden van het voertuig konden aanhouden, met vier plastic zakken, die 297 gram cocaïne bleken te bevatten.
15215951_1263378430352323_54185727_o.jpgEenmaal in het politiebureau,  toen de agenten R.C.R.R. in de calaboso (politiecel) hadden opgesloten, in afwachting van overbrenging naar de  betreffende Rechtbank, heeft men met betreffende politieonderzoek, bij de gedetineerde nog een verbogen plastic zak aangetroffen, die nog  drie wikkels meer bevatte, waarvan twee met cocaïne en de resterende met 0,5 gram heroïne.
De gedetineerden zijn, samen met de in beslag genomen verdovende middelen, overgedragen aan de betreffende rechter van het Parket in Puerto del Rosario, die voorlopige hechtenis heeft bevolen.

Gearessteerd voor zes berovingen uit voertuigen in Gra Tarajal
Bovendien hebben - op 18 november 2016, bij een ander onderzoek dat de Policíá Local (Gemeentepolitie) heeft verricht op grond van diverse, enkele dagen eerder, gepleegde  diefstallen uit auto’s - de agenten om 11:00 uur in fraganti (op heterdaad) een 45-jarige persoon aangehouden met de initialen S.M.S.B., met een meervoudig strafblad  voor het begaan van in totaal zeven gewelddadige berovingen uit auto ‘s.

De gearresteerde is overgedragen aan de betreffende Parketrechter in Puerto del Rosario, die voorlopige hechtenis heeft bevolen.
000islas-canariaslogo-262.jpg


Men wilde ingeslikte cocaïne invoeren
op Fuerteventura

PUERTO DEL ROSARIO - zaterdag 26 november 2016 -  De Guardia Civil heeft bij twee acties  - op 9 en 18 november 2016 op de Luchthaven van Fuerteventura - vier personen gearresteerd voor het begaan van diverse misdaden tegen de volksgezondheid;  men wilde op het eiland, verpakt in  diverse capsules,  ruim een kilo (1.349 gram) cocaïne introduceren, zowel ingeslikt, als in de handbagage

Inspectie op 9 november 2016
Agenten van de Guardia Civil zijn bij het toezicht op de openbare veiligheid en douane-controle,  overgegaan tot inspectie van de bagage en de identificatie van twee hoogst verdachte  buitenlanders die samen reisden op een vlucht vanuit Madrid.
15204180_1263393210350845_973292046_o-1.jpg 15204081_1263393217017511_320667254_o-1.jpg
                 9 november 2016.                                                  18 november 2016.
In antwoord op vragen van de agenten en de tegenstrijdige reacties van de 56-jarige man D.M.S. en de 31-jarige vrouw  E.R.J.,  liepen beiden tegen de lamp met in hun lichaam een aantal capsules met cocaïne.

Vanwege het gevaar voor de lichamelijke  gezondheid van beide personen hebben de agenten hen onmiddellijk overgebracht naar het General Hospital van Fuerteventura, waar men 16 capsules van 174 gram, en 24 capsules van 258 gram, heeft verwijderd uit de lichamen van de twee drugskoeriers die daarbij zijn aangehouden op beschuldiging van het plegen van twee misdaden tegen de volksgezondheid.

Arrestaties op 18 november 2016
Bij een andere douanecontrole op dezelfde luchthaven, hebben agenten van de Destacamento Fiscal (Fiscale Opsporingsdienst) twee personen geïdentificeerd met de Spaanse nationaliteit die afkomstig waren van een vlucht vanuit Barcelona, omdat zij zich verdacht gedr0egen.

Bie de bagage-controle  van G.M.G.S. en N.J.P.S., hebben de agenten daarin respectievelijk  16 en 15 capsules met cocaïne aangetroffen, waarbij gebleken is dat beiden in hun  lichaamsorganen meer capsules vervoerden met hetzelfde verdovende middel.

De gearresteerden zijn onmiddellijk overgebracht naar het genoemde ziekenhuis, waar men bij elk 24 capsules heeft verwijderd, welke  in beslag zijn  genomen met hoeveelheden van 464 en 453 gram cocaïne.

De gearresteerden zijn, samen met de in beslag genomen verdovende middelen, overgedragen aan de betreffende rechters  van het  parket in Puerto del Rosario, die voorlopige hechtenis van de gearresteerde personen  hebben bevolen.
000islas-canariaslogo-260.jpg


Opgerold:
Het op Canarias grootste netwerk
van drugshandelaren

27 gearresteerden; en de Staatsveiligheidsdiensten hebben acht kilo heroïne en 13 kilo cocaïne in beslag genomen

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 24 november 29016-Bij een operatie in samenwerking met het Agencia Tributaria (de Belastingdienst), hebben de  Policía Nacional (Rijkspolitie) en de Guardia Civil  de grootse  criminele organisatie op Canaris ontmanteld die zich bezig heeft gehouden  met drugshandel; met, naast andere substanties -  de inbeslagname van acht kilo heroïne, plus 13 kilo cocaïne, en de arrestatie van27 personen.

In een rapport laat de politie weten, dat bij  deze operatie meer dan 15 huiszoekingen zijn verricht, o.a. in industrie-hallen, en dat men ongeveer 5,5 ton aan chemische substanties in beslag heeft genomen waarmee deze organisatie blijkbaar andere nationale en internationale drugsbendes voorzag.
redada-antidroga-guardia-civil-roche-14g.jpgDe Politie laat weten, dat men begin juli 2016 is begonnen met het onderzoek naar diverse criminele broeinesten van drugshandel op het eiland Tenerife, concreet op de locaties Taco en El Cardonal, in de gemeente La Laguna, en in de wijk El Fraile in het Zuiden van het eiland.

Blijkbaar werd op deze locaties werd verkoop van verdovende middelen uitgevoerd, voornamelijk heroïne en cocaïne vermengd met andere producten waarmee deze middelen versneed om de hoeveelheid te verhogen en de winst te maximaliseren.

Deze operaties, voegt de politie toe in de verklaring, werden gecontroleerd door leiders in de heroïnehandel uit Oost-Europese landen en Noord-Europa, die diverse  groepen leidden en coördineerden bestaande uit personen van Nigeriaanse afkomst.

Heroïne van de hoogste kwaliteit
De organisatie verkreeg de drugs via koeriers van verschillende nationaliteiten, die de verdovende middelen verkregen  uit handen van de bendeleden die zich ophielden in Europese landen en het Midden-Oosten. In deze landen hadden ze hun vertakkingen voor het verkrijgen van heroïne van de hoogste kwaliteit, van de locatie van oorsprong. Dankzij de internationale samenwerking, heeft men ook een bendelid gearresteerd in Turkije

Deze bendes zijn opgerold  door de Guardia Civil, de Policía Nacional (Rijkspolitie) en het Agencia Tributaria (de Belastingdienst) in verschillende fasen, met het arresteren van drugskoeriers die heroïne vervoerden, en door het volgens van de criminele structuur tot aan het hoofd ervan, evenals van de rest van hun distributiekanalen in diverse grote steden op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje), met de inbeslagname van aanzienlijke partijen verdovende middelen evenals andere middelen voor het versnijden (vervalsen) ervan.

Eerste fase
Tijdens deze eerste fase van het onderzoek heeft men bij vijftien huiszoekingen  op nationaal niveau 8 kilo heroïne in beslag genomen, plus 13 kilo cocaïne en diverse andere substanties voor de versnijding, die, als ze op de markt waren gekomen, een waarde gehad zouden hebben van ruim 3,6 miljoen euro.

Om niet alleen de Nigeriaanse criminele heroïne-structuur op te rollen, maar om een uitgebreid en sluitend antwoord te geven heeft men alle locaties opgespoord en lam gelegd waar bendeleden de substanties versneden in Spanje, en waarvoor de betreffende rechter in deze zaak, van de Instructie-rechtbank in San Cristóbal de La Laguna en de Bijzondere  Officier van Justitie voor Drugsbestrijding, van Santa Cruz de Tenerife, samengewerkt hebben met de deelnemende korpsen in een consequent beleid voor het opsporen van en ingrijpen in de resterende verboden substanties welke zijn aangetroffen in de verschillende laboratoria van de drugshandelaars op Tenerife.

Daartoe was de deelname van andere Eenheden noodzakelijk zoals de Unidad de Drogas y Crimen Organizado (UDYCO) ( Eenheid voor Bestrijding van Drugs en Criminaliteit) van de Brigada Provincial de Policía Judicial van Bilbao, en van het plaatselijke hoofdcommissariaat van Fuenlabrada, evenals van de Unidades Orgánicas de Policía Judicial van de  Guardia Civil van Madrid en Barcelona, en van de  Unidad Operativa de Vigilancia Aduanera (Eenheid Douanetoezicht-operaties) van  Madrid.

Als resultaat van het politieonderzoek werd de ‘modus operandi’ ontdekt die gebruikt werd voor het leveren van te versnijden stoffen aan criminelen van Nigeriaanse organisaties van drugshandelaren, zowel Spanjaarden als Europeanen, met het ontduiken van douanecontroles door de postzendingen en de leveringen van de koeriers te camoufleren als voedingsproducten, en die als zodanig werden ontdekt met bestemming Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Tweede fase
In deze fase van het onderzoek ontdekte men ruin 3 ton fenacetine, een substantie welke ernstige schade toebrengt aan de gezondheid, en die men gebruikte in chemische processen voor de vervalsing van verschillende soorten estupefacientes (verdovende middelen).

Feitelijk heeft men aangetoond dat de criminele organisatie in Fuenlabrada toegang had tot aanzienlijke hoeveelheden substanties voor het versnijden, daartoe  spoorde men de herkomst ervan op tot men uitkwam bij een bedrijf dat chemische producten verkocht en gevestigd is in Bilbao. Van daar uit,  wijde men zich aan het beschikbaar stellen van dit soort substanties, niet alleen aan de Nigeriaanse organisatie, maar ook aan vele andere organisaties van drugshandelaren van verschillende soorten en herkomst van nationaal en internationaal niveau.

Eindfase
En in de eindfase van het onderzoek, en met medewerking van de UDYCO Bilbao,  is men erin geslaagd bij duit bedrijf  tonnen van deze producten aan te houden  die in veel  gevallen geleverd werden in Spanje en nadien verzonden , niet allen naar andere Europese landen, maar zelfs naar de Verenigde Staten; waarbij men die stoffen identificeerde welke zijn opgenomen in internationale verdragen  als voorlopers (producten die bestemd zijn voor de vervaardiging van verdovende middelen  en psychotrope stoffen), waaronder meer dan 100 kilo efedrine en rode fosfor, evenals ruim  5.000 kilo fenacetine. Geschat wordt dat men met deze aanhouding ongeveer 2 ton cocaïne en heroïne had kunnen versnijden, om op de markt te brengen.

Het betrokken bedrijf  verkreeg miljoen-omzetten met haar activiteit, waarvoor de eigenaar om die reden is gearresteerd als enige leverancier daarvan, een Spanjaard, evenals een van zijn medewerksters.

Het eindresultaat van de operatie ‘Gladiator-Yeti’, is de ontmanteling van de criminele organisatie welke actief was gericht op de Canarische Eilanden met haar banden in Madrid en Barcelona als aanvulling op haar netwerk van koeriers, dat het vervoer van de verdovende middelen uitvoerden.
Dit impliceert bovendien de verlamming van het aanbod van logistieke centra van criminele laboratoria in Spanje, Europa en de Verenigde Staten, op basis van de verzending van verschillende chemische stoffen waarvan de belangrijkste aanwending het vervalsen is van verdovende middelen.

Europese aanhoudingsbevelen
De gearresteerden worden beschuldigd van het lid zijn van een criminele organisatie, drugshandel, geld witwassen, en valsheid in geschrifte. Van de 27 gearresteerden hebben er 20 de Nigeriaanse nationaliteit, 3 de Spaanse, 3 de Roemeense, en een is afkomstig uit Sierra Leone; in de leeftijden van 30 tot 60 jaar.

Ook heeft men Europese aanhoudingsbevelen doen uitgaan tegen leden van de criminele structuur in de Europese Unie.

De operatie ‘Gladiator-Yeti
Bij de operatie zijn in beslag genomen: 8 kilo heroïne, ruim 13 kilo cocaïne; ruim 5 ton van de stof om mee te versnijden; ruim 100 kilo voorlopers: €55.000,= in contanten; materiaal voor vervalsing, of versnijden van drugs voor de straathandel; ruim 100 mobiele- en diverse elektronische terminals; diverse messen: een namaak pistool: twee personenauto’s; diverse financiële documenten, vervalste identiteitsdocumenten, aanvraagdocumenten voor subsidies, werk- en verblijfsvergunningen, en naar verluidt frauduleuze nationaliteit; bovendien zijn ruim 40 bankrekeningen geblokkeerd.

De operatie is uitgevoerd door agenten van :
- de Unidad Orgánica de Policía Judicial de Guardia Civil van Madrid,
- de Unidad Orgánica de Policía Judicial de Guardia Civil van Barcelona,
- de Grupo de Reserva y Seguridad de Guardia Civil van Santa Cruz de Tenerife,
- de Grupo de Reserva y Seguridad de Guardia Civil van Barcelona,
- de Brigada Provincial de Policía Judicial van Bilbao,
- het  Jefatura Superior de Policía van  Bilbao,
- de Brigada Local de Policía Judicial de Móstoles,
- het Comisaría van Móstoles,
- het Comisaría van Fuenlabrada,
- de UIP van  Santa Cruz de Tenerife,
- de Unidad Operativa de Vigilancia Aduanera van Madrid
- de Unidad Operativa de Vigilancia Aduanera van Bilbao
- de Policía Autonómica Canaria.
000islas-canariaslogo-245.jpg


Drugshandel  in het Zuiden van Gran Canaria:
Zeven gearresteerden

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 26 april 2016 - De Policía Nacional (Rijkspolitie) heeft een drugsverkooppunt opgerold in het Zuiden van Gran Canaria, er zijn zeven personen gearresteerd en er heeft in beslagname plaatsgevonden van 400 gram cocaïne, 8 kilogram hasjiesj, 18 capsules heroïne, 10 capsules amfetamine, €56.000,= in contanten en diverse voertuigen.

Het onderzoek is gestart dankzij de medewerking van de burgerij, die de politieagenten heeft gewezen op de verkoop van verdovende middelen in een urbanización (woonwijk) in Maspalomas (gemeente San Bartolomé de Tirajana), zo heeft het Jefatura Superior de Policía de Canarias (Hoofdcommissariaat van Politie op Canarias) laten weten in een communiqué.
img_34093.jpgHet politieonderzoek heeft uitgewezen, dat een familieclan bezig was met de verkoop van drugs in de gehele gemeente, men vertoonde een grote koopkracht en pochte straffeloosheid.

Alle gezinsleden gebruikten auto’s en motoren met een grote cilinderinhoud en verhandelden de drugs op klaarlichte dag op de openbare weg.

Het politie-ingrijpen heeft geleid tot huiszoeking in de woning van het gezin, waarbij men de bovengenoemde drugs, contanten en voertuigen in beslag heeft genomen. Er zijn zeven mannen gearresteerd - in de leeftijd van 19 tot 60 jaar, vier van hen behoorden tot hetzelfde gezin - als vermoedelijke daders van een delict tegen de openbare gezondheid.
zzzzzzzislas-canariaslogo-425.jpg


Arrestatie in de gevangenis Las Palmas I,
van een bezoeker met:

anxiolytica, anabolen en hasjiesj

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 30 maart 2016 - De Guardia Civil heeft op 24 maart 2016 de 55-jarige A.N.R.A. gearresteerd;  de man heeft - als vermoedelijke dader van een delict tegen de openbare gezondheid - geprobeerd drugs binnen te brengen in het Centro Penitenciario Las Palmas I  (de gevangenis  in de stadswijk Salto del Negro) tijdens zijn bezoek aan een gedetineerde aldaar, omdat hij bij zijn aanhouding in het bezit was van 150 tabletten anxiolytica (medicamenten die de angst kunnen verminderen), 300 gram anabolen en 20,83 gram hasjiesj.

De arrestatie heeft plaatsgevonden dankzij een actie welke men heeft uitgevoerd in het kader van de veiligheidsmaatregelen ter voorkoming van verdovende middelen in de penitentiaire centra; acties, die men willekeurig uitvoert met een speciaal daartoe afgerichte  speurhond van de Guardia Civil voor het opsporen van substanties bij personen die de geïnterneerden gaan bezoeken, zo heeft de Benemérita (Guardia Civil) laten weten in een persbericht.
carcel.jpgZo hebben agenten van de Servicio Cinológico  (Dienst Speurhonden) A.N.R.A. onderschept met de genoemde verdovende middelen in zijn kleding, waardoor men is overgegaan tot zijn arrestatie als vermoedelijke dader van een delict tegen de openbare gezondheid.
cofradia-columna-daroca.jpg Interior-prision-Salto-Negro_EDIIMA20131003_0783_1.jpg

                                                          De petoet 'Salto del negro'.
SALTO-DEL-NEGRO-1.jpg img_prisionsaltodelnegro1.jpgUiteindelijk is de gearresteerde, samen met de in beslag genomen verdovende middelen, overgedragen aan het dienstdoende Parket van de Rechtbank in Las Palmas de Gran Canaria.

zzzzzzzislas-canariaslogo-353.jpg


Vader en zoon gearresteerd
wegens  drugshandel op Gran Canaria

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 11 februari 2016 - Agenten van de Policía Nacional (Rijkspolitie) hebben twee mannen gearresteerd: de 39-jarige A.G.A. met een strafblad en zijn 17-jarige zoon, als vermoedelijke daders van drugshandel in de woonwijk  San Fernando in de gemeente San Bartolomé de Tirajana.

De onderzoeken zijn gestart na de sociale onrust die is veroorzaakt door het “aanzienlijke” aantal personen dat dagelijks naar het woonhuis van beide gearresteerden kwam, waar drugs werden verkocht; en zo was het de politie mogelijk,  deze ‘belangrijke’ verkooplocatie te ontdekken in de woning van de gearresteerden, zo heeft de Policía Nacional  laten weten in een persbericht.
drugsvaderenzoon.jpg                                                 Vader en zoon op het criminele pad.
Bij de huiszoeking  die eindigde met de arrestatie van vader en zoon, hebben de agenten  de navolgende zaken in beslag genomen:
- 365 gram marihuana, klaar on verkocht te worden,
-   20 marihuana-planten,
-   43 gram hallucinogene paddenstoelen,
-     4 precisie-weegschalen,
-   18 mobiele telefoons,
-     2 tablets,
- 340 euro in contanten.
- materiaal voor het telen, drogen, en prepareren van de drugs,
- boekhouding over de illegale activiteit.

Volgens het desbetreffende  proces-verbaal heeft uiteindelijk de Sección de Menores  (Afdeling Minderjarigen) van de Provinciale aanklager van Las Palmas bevolen om het kind onder voogdijschap van zijn moeder te plaatsen.  Op zijn beurt, is  de vader overgedragen aan de bevoegde Justitie-autoriteit, die zijn vrijlating op borgtocht heeft bevolen.
zzzzzzzislas-canariaslogo-158.jpg


11 gearresteerden in een operatie
tegen ‘cannabis-toerisme’

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - De Guardia Civil en het Agencia Tributaria (de Belastingdienst) hebben op Gran Canaria de ‘Operación Paparina II’ afgerond waarbij men in de hoofdstad van het eiland 11 personen heeft gearresteerd en men drie andere personen onderzoekt wegens vermoedelijke delicten tegen de volksgezondheid, witwassen van kapitaal, en samenzwering met het zogenoemde ‘turismo cannábico’ (‘cannabis-toerisme’).

In een politiebericht laat de Guardia Civil weten, dat drie gearresteerden Spanjaarden zijn en de overige buitenlanders; en legt men uit, dat de operatie  die men in november 2015 heeft voltooid, in oktober 2014 is begonnen met de ontmanteling van een broeikas met ruim 130 marihuana-planten in een woning.
1451392562789.jpg
1451392559417.jpg
1451392559095.jpg
14513925624901.jpg

1451392559196.jpg
1451392562465.jpg
1451392559097.jpg
Bij die huiszoeking heeft men ontdekt, dat - naast de verkoop vanuit de huurwoning - het grootste deel van de oogst bestemd was voor de verkoop aan bepaalde cannabis-verenigingen in de hoofdstad van Gran Canaria.

Volgens de Guardia Civil heeft deze ontdekking  samen met de onderzoeks-werkzaamheden, ontvangen informatie van andere overheden en van mensen met betrekking tot het netwerk, het mogelijk gemaakt,  kennis te vergaren over een nieuw soort illegale handel die uitgeoefend wordt door betrokkenen bij het zogenoemde “cannabis-toerisme’.

nieuws.jpg statusNL_recht.jpg
APCannabisA2.jpeg Cannabis-Aangenaam-komuitdekast.jpgNaar verluidt hebben - onder bescherming van de doctrine (de leer) van de gemeenschappelijke consumptie - de beide verenigingen  via verschillende sociale netwerken reispakketten naar Canarias  aangeboden waarin het gebruik van marihuana is opgenomen, zo voegt de  Guardia Civil toe.

In de politiebericht staat dat deze verenigingen, klaarblijkelijk zonder winstoogmerk, zich hebben ingeschreven bij de Canarische  Regering voor het vermoedelijk verkrijgen – via een heimelijke activiteit – van aanzienlijke financiële winsten,  omdat men op jaarbasis een aanzienlijk bedrag incasseerde en daarnaast nog eens voor de consumptie van de marihuana.

Tijdens de duur van het onderzoek - onder toezicht van de Instructierechtbank in Las Palmas de Gran Canaria - heeft men 11 arrestaties verricht en 10 huiszoekingen in verschillende gedeelten van Gran Canaria in woningen, boerderijen  en horecabedrijven.

De in beslag genomen documentatie heeft het mogelijk gemaakt de verenigingsactiviteit in kaart te brengen; en in totaal heeft men 6 kilogram marihuana - klaar voor consumptie - in  beslag genomen, evenals een bedrag in contanten van €4.000,= plus divers informatiemateriaal en overvloedige documentatie betreffende handelsmaatschappijen.

Bovendien heeft men tevens de voorbereidingen ontdekt voor het installeren van een grote broeikas in de kelder van een flatgebouw in Las Palmas de Gran Canaria.

De Guardia Civil heeft laten weten, dat men tijdens de eindfase van het onderzoek heeft kunnen rekenen op de medewerking van de Arbeidsinspectie en van de Sociale Dienst van de Spaanse Regering en van de Servicio de Ordenación Farmacéutica  (Dienst Farmaceutische Controle) van de Canarische Regering,  bij het kennis hebben van bovendien vermoedelijke delicten die door het netwerk zijn begaan, dat beschikte over werknemers die niet waren aangemeld bij de Sociale Dienst.

Klaarblijkelijk bood men producten te koop aan, evenals consumptie van marihuana, zonder daarvoor de betreffende overheidsvergunning te hebben.

'Kush'-toerisme
Meer informatie over 'Kush'-toerisme en de Sociale Cannabisclubs in Spanje treft u - in het Engels - aan op: http://kushtourism.com/lounges/cannabis-social-clubs-of-spain
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-124.jpg 


Waarschuwing voor de komst
van de drug ‘superman’ naar  Canarias

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 16 december 2015 - De Servicio Español de Alerta Temprana (SEAT) (Waarschuwingsdienst) van het Ministerie van Gezondheidszaken waarschuwt voor het in omloop zijn van de dodelijke drug met de naam ‘Superman’. Het gevaar schuilt erin,  dat men  deze verkoopt als extasy terwijl het gaat om PMMA; een substantie, waarbij het langer duurt voordat men het effect ervan merkt en daardoor de gebruiker meer tabletten inneemt. Het eerste dodelijke geval heeft zich voorgedaan in de zomer van 2015 in Euskadi (Baskenland).

De tabletten, ’superman’ genoemd, worden in Spanje aangeboden zoals onderstaand staat afgebeeld en worden verkocht als extasy of MDMA (metilenodióxido-amfetaminen), maar in feite gaat het om PMMA (para-metoxi-amfetaminen), een gevaarlijk, sterk giftige drug die tot de dood kan leiden.
download-3.jpg download1-14.jpg _80112850_ecstasy.jpg

Canarias
De Servicio Español de Alerta Temprana (SEAT) van het Ministerie van Gezondheidszaken waarschuwt op haar internetpagina voor het rondgaan van deze drug in de Deelstaten Madrid, Baskenland, Catalonië, Andalusië  en de Balearen, en zoals dagblad ‘El País’ op zondag 13 december 2015 meldt, is de drug in de afgelopen weken ook gesignaleerd op Canarias.
11e0f53b507e198dc6a1786de423d57e-1444143734.jpgDodelijkheid
De dodelijkheid van deze drug schuilt niet alleen in de samenstelling ervan, maar vooral in het feit dat PMMA er langer over doet om effect te sorteren,  wat de gebruiker het ‘valse gevoel’ geeft, dat de tabletten (die men vermoedelijk heeft verkregen alsof het gaat om extasy) “niet de gewenste effecten opleveren), waardoor de gebruiker geneigd is meer tabletten te slikken en bij een overdosis het enorme risico loopt op hyperthermie, vergiftiging en zelfs de dood,” zo legt de gezondheidswaarschuwingsdienst uit.
ALERTA_PMMA_GIPUZKOA_Abril2015Ailaket3.jpg

Vijftigtal doden
In hetzelfde bericht laat de Servicio Español de Alerta Temprana van de Gezondheidsministeries weten, dat er bevestigd is, dat er in de zomer van 2016 door het innemen van deze tabletten in Euskadi (Baskenland) iemand overleden is, terwijl in diverse landen van de Europese Unie, zoals het Verenigd Koninkrijk, België en Zweden, door het innemen van deze tabletten in de periode 2002- 2015 een vijftigtal doden is te betreuren.
enveloptafelbewrkt-lyqhfd82isk74p51qx1ivjyy03ysocrt6gvn2vd53s.jpgSupersnel drugs op de deurmat
Twintig Xtc-pillen? Een gram pure speed? Amfetamine? Geen probleem. Het blijkt heel gemakkelijk te zijn om alle soorten drugs te vinden en te kopen via het internet, waarna het spul keurig aan huis wordt afgeleverd.

In landen waar het wordt  gedoogd om kleine hoeveelheden softdrugs in ‘koffieshops’, of wiet-club  aan te schaffen, is men op het gebied van harddrugs genadeloos: het bezit van de zwaarste categorie drugs (laat staan de handel of productie van de stoffen) is altijd strafbaar.

Wie toch aan harddrugs wil komen, doet dat meestal via een dealer die hij/zij via zijn persoonlijke netwerk kent. De dealer kent iemand, die iemand anders kent, enz.
Op die manier breidt het netwerk zich steeds verder uit, waardoor jongeren bijna altijd wel iemand weten te vinden die via via: “wat kan regelen”.

Maar het blijkt nog veel makkelijker te zijn om aan drugs te komen. Geen zin in eng gedoe in steegjes, of wil men gewoon op zijn gemak even rondkijken in het aanbod van drugs? Het is voor iedereen mogelijk om alle soorten drugs via het internet te bestellen en thuis te laten bezorgen, zonder dat de autoriteiten er iets van meekrijgen.

Is het echt zo simpel? Men waagt een poging en bestelt harddrugs op een verborgen website. Een dag later logt het spul al keurig op de deurmat.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-68.jpg 


Bende Afrikaanse drugshandelaren
opgerold op Gran Canaria

GRAN CANARIA - zaterdag 7 november 2015 - Het Cuerpo Nacional de Policía (Korps Rijkspolitie) heeft met de arrestatie van tien personen op Gran Canaria een bende drugshandelaren opgerold die afkomstig is uit Afrika en die op Gran Canaria cocaïne en heroïne heeft geïmporteerd door gebruik te maken van ‘menselijke koeriers’ die de verdovende iddelen in hun lichaam vervoerden op vluchten van reguliere lijndiensten.

Het Jefatura Superior de Policía de Canarias (Hoofdcommissariaat van Politie op Canarias) heeft op vrijdag 6 november 2015 laten weten, dat men 2,5 kilo heroïne in beslag heeft genomen; evenals 1,1 kilo cocaïne en 900 gram versneden substantie.
img_30996bgroot.jpg
Het onderzoek naar deze bende is in 2014 van start gegaan na de arrestatie van een persoon die in zijn lichaam 500 gram cocaïne vervoerde.

Naar aanleiding van deze arrestatie heeft men het bestaan van een criminele organisatie kunnen ontdekken die bestaat uit Afrikanen die woonachtig zijn in Vecindario en in Las Palmas de Gran Canaria.

De Politie heeft verzekerd in een communiqué, “dat de bende georganiseerd is met een duidelijke hiërarchie en bepaalde functies en, dat men kon rekenen op infrastructuur in diverse landen van waaruit de zendingen met verdovende middelen werden voorbereid.”

De menselijke koeriers - of ‘mulas’ (‘pakezels’) in argot (Bargoens - dieventaal) - die de verdovende middelen in hun lichaam vervoerden, kwamen naar Gran Canaria door gebruik te maken van reguliere vluchten vanuit diverse Afrikaanse landen, om hun arrestatie te bemoeilijken.

De agenten zij er echter in geslaagd een zending naar het eiland, van ruim een kilo heroïne, te onderscheppen die afkomstig was uit Tanzania.

De gearresteerden, negen mannen en een vrouw, in de leeftijd van tussen de 30 en 44 jaar, verblijven in de gevangenis totdat hun zaak bij de Rechtbank dient.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-148.jpg 


Een van de op Canarias meest actieve drugsbendes opgerold

36 gearresteerden en ruim een miljoen euro  in beslag genomen

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 8  augustus 2015 - De Policía Nacional (Rijkspolitie) heeft een van de meest actieve drugsbendes op Canarias opgerold met de arrestatie van 36 personen en de inbeslagname van ruim een miljoen euro aan contanten, 205 kilo cocaïne, 17 kilo aan amfetamine sulfaat, 120 kilo hasjiesj en nog eens 130 kilo aan versneden substantie.

Bovendien heeft men zeven panden ontmanteld die gebruikt werden als ambachtelijke laboratoria voor het opwerken van de drugs en heeft men in totaal 23 huiszoekingen verricht, zo heeft het Hoofdcommissariaat van Politie op Canarias laten weten in een communiqué.

In 2013 hebben rechercheurs van de UDYCO*-eenheid van Las Palmas hun verdenkingen gericht op twee van de verdachten: A.S.M.G. en F.J.F, die hoofdverantwoordelijk zijn voor deze  criminele organisatie, laatstgenoemde is bekend als “el pisahuevos’ (‘hij die op eieren loopt’).
thumb-32.jpg
De rechercheurs hebben ontdekt, dat de verdovende middelen verkregen zijn in Zuid-Amerika en vervolgens via zee vanuit Brazilië zinj getransporteerd naar de Canarische Archipel.

Daartoe gebruikte men de ‘gancho ciego’-methode (de ‘blinde slot’ methode), bestaande uit het voorzien met drugs van vrachtcontainers met legale handel, om die vervolgens te lossen op de eindbestemming door middel van het verbreken van de verzegeling van het slot van de container; verzegeling, die al op de vertrekplaats binnen de container was aangebracht door de belanghebbende organisatie

Om vaststelling van de manipulatie te voorkomen, hebben verantwoordelijken voor de ontvangst van de drugs, opnieuw verzegeling aangebracht.

Het rechercheonderzoek heeft uitgewezen, dat sommige medewerkers van de Haven van Las Palmas samenwerkten met de perfect georganiseerde bende, die erin slaagde continue vanuit Zuid-Amerika afkomstige drugs op Canarias aan te leveren.

Gedurende het onderzoek dat drie jaar heeft geduurd, heeft men vastgesteld, dat de nu opgerolde bende zich niet alleen bezig hield met het binnen brengen van drugs op de Canarische Archipel, maar dat deze ook clandestien, ambachtelijke laboratoria beheerde, evenals de distributie van de drugs.

Dit alles dankzij een piramidevormig netwerk bestaande uit de koepel van de organisatie, hun vertegenwoordigers ter plaatse, preparateurs (deskundig in het bereiden van de diverse drugs) en straathandelaren, verantwoordelijk voor de drugshandel in de diverse wijken van gemeenten op de eilanden van de Archipel.

Parallel hieraan, is men erin geslaagd, om in Brazilië de betalingswijze voor de cocaïne vast te stellen. Daartoe maakte men gebruik van derde personen - ‘correos o mulas’ (‘koeriers’ c.q. pakezels’) - die aanzienlijke geldbedragen in contanten bij zich hadden; hoeveelheden, die wel tot honderdduizend euro hebben bedragen.

Het geld werd per vliegtuig overgebracht van Gran Canaria naar Madrid, waar men het aan een wisselkantoor toevertrouwde, dat zorgde voor omwisselen en het overmaken van het geld.

Gedurende de looptijd van het onderzoek zou men tot ongeveer 5 miljoen euro overgemaakt kunnen hebben.

Tijdens de voortgang van het onderzoek hebben de rechercheurs de verzending kunnen vaststellen van een aanzienlijke partij drugs, die gedaan is door leiders van de bende, via een van de schepen die afkomstig waren uit de haven van Navegantes (Brazilië).

Het schip dat zou afmeren aan de OPCSA-kade in Las Palmas, is bij aankomst in de haven onderschept op 13 juli 2015, in een van de containers die het vervoerde was 199 kilo cocaïne verborgen.

Feit is, dat de rechercheurs hebben ontdekt, dat F.J.F.P begin 2015 naar Colombia is gereisd om te onderhandelen met de baas van een gevangenis in dat land voor een nieuwe zending cocaïne met bestemming Gran Canaria, daarbij gebruik makend van de infrastructuur wat op de bende kon rekenen in de haven van Las Palmas.

Bij dit onderzoek zijn 36 personen gearresteerd, van wie 22 tijdens de eerste fase op Gran Canaria en Tenerife, waar men ook zeven laboratoria ontmanteld heeft waarin de geschaduwde personen cocaïne, amfetamine en hasjiesj prepareerden, om deze - bewerkt met diverse elementen- uiteindelijk te kunnen verkopen tegen een hogere prijs.

Ook heeft men een miljoen euro aan contanten in beslag genomen die de bende verstopt had in diverse gaten in de grond. Een van de bendeleden bezat diverse huizen en voertuigen - sommige uit de hogere prijsklasse - alles bijeen ter waarde van ruim een miljoen euro.

De operatie die in juli 2012 is gestart door de UDYCO* - de recherche-eenheid van de Provinciale Politie van Las Palmas de Gran Canaria - heeft dit gedaan in samenwerking met de UDEF** van de genoemde politiebrigade en de UDEF** van de Provinciale recherche-brigade van Madrid.

* UDYCO
Unidad de Droga y Crimen Organisado
(Eenheid tegen Drugs en Georganiseerde Criminaliteit).

** UDEF
Unidad Central de Delincuencia Económica y Fiscal
(FIOD: Fiscale Inlichtingen- en  Opsporingsdienst)
1-AAAAislas-canarias-kopie-394.jpg 


Policía Nacional onderschept 300 kilo cocaïne en €700.000,=  in  Arinaga

 

Drie door de Udyco gearresteerden
door de rechter  naar de gevangenis gestuurd

ARINAGA - woensdag 24 juni 2015 - Het Cuerpo Nacional de Policía (CNP) (Korps Rijkspolitie) heeft een criminele bende opgerold die cocaïne importeerde vanuit Zuid-Amerika om deze rechtstreeks te verkopen op Canarias; de eenheid Unidad de Droga y Crimen Organizado (Udyco) (Rechercheteam Drugs en Criminele Organisaties) in Las Palmas heeft daarbij bijna 300 kilo cocaïne in beslag genomen in grotere en kleinere verpakkingen die in de derde week van juni 2015 zijn opgespoord bij diverse huiszoekingen in Arinaga, in het Zuidoosten van Gran Canaria.

De agenten hebben ook een aanzienlijk bedrag in contanten onderschept dat vermoedelijk afkomstig is van drugshandel. De stapels bankbiljetten (ruim €700.000) waren in plastic zakjes verborgen, zo hebben diverse bronnen binnen Justitie bekend gemaakt over de operatie.
thumb-10.jpg

                            De Rjjkspolitie in Arinaga: "Hatsikidee, alle boeven mee!"
De hoeveelheid drugs en geld staat nog niet vast, omdat het onderzoek nog niet beëindigd is en de agenten een eind telling moeten maken van de voorwerpen en de in beslag genomen substanties. Om die reden ontkent men niet, dat het eindtotaal kan uitkomen op 1 miljoen euro en dat de hoeveelheid cocaïne rond de 300 kilo zal zijn.

Het onderzoek dat geleid wordt door de Instructierechtbank van Las Palmas de Gran Canaria, heeft de geheim gehouden procedure nader uiteengezet. De instructierechter, Rafael Passaro, heeft op maandag 22 juni 2015 de gevangenhouding van drie van de vier door de Udyco gearresteerden verordonneerd. Een van de gearresteerden heeft de Colombiaanse nationalitei,t de anderen zijn Canario’s, woonachtig op Gran Canaria. De rechter heeft voorlopige hechtenis bevolen voor een delict tegen de openbare gezondheid in de modaliteit ernstige schade.

Andere bronnen verzekeren, dat de Udyco meerdere arrestaties heeft verricht hoewel de enigen die in voorlopige hechtenis worden gehouden deze drie personen zijn. De huiszoekingen en de arrestatie hebben plaatsgevonden op donderdag 18 juni 2015 en de rechter heeft in eerste instantie de detentie tot maandag bevolen, teneinde het in beslag genomen materiaal te kunnen onderzoeken en te beslissen over de preventieve maatregel.

Het politie-ingrijpen heeft voor verrassing gezorgd op het strand van Arinaga, want er waren meer dan 20 agenten en in het opsporen van drugs en geld getrainde honden betrokken, aldus omwonenden die de actie hebben waargenomen. In een van de doorzochte woningen heeft men ruim €200.000,= aangetroffen en in een andere ruim €500.000,=

De verdachten lijken kleine schakels te zijn in de structuur van de organisatie, die geavanceerde methoden gebuikt voor het binnenbrengen van de drugs en het omzeilen van de politiecontroles.
1-AAAAislas-canarias-114.jpg


Vier gearresteerden  in Antigua bij een poging
700 kilo hasjiesj te ontschepen
van een lancha  (opblaasbaar vaartuig)

ANTIGUA - woensdag 24 juni 2015 - De Guardia Civil van het Commissariaat van Las Palmas, van de diverse detachementen op Fuerteventura, heeft op dinsdag 23 juni een nieuwe slag toegebracht aan de drugshandel, met de arrestatie van vier personen die vermoedelijk betrokken zijn bij het ontschepen van een vaartuig waarmee zij verpakkingen met in totaal 700 kilo hasjiesj vervoerden. De feiten hebben plaatsgevonden rond het middaguur van dinsdag 23 juni 2015 aan de kust van Gran Valle, in de gemeente Antigua (Fuerteventura).

Geraadpleegde bronnen hebben bevestigd dat het ruim vijf meter lange vaartuig rond 12:00 uur de kust is genaderd. De twee opvarenden, een Marokkaan en de Spanjaard, zijn voor anker gegaan op 100 meter uit de kust en waren naar de kust aan het zwemmen. De verdachten zijn ter plaatse verrast bij het zien van de agenten, en zijn gearresteerd.
thumbhhhh.jpg
De met hasjiesj onderschepte lancha (links) door de ‘Salvamar’ (rechts) naar de haven gesleept.
hachis-fuerteventura--644x362.jpg
Tegelijkertijd verwachtten de agenten van de Guardia Civil twee mannen die ter plaatse zouden arriveren in een terreinwagen met het doel drugs in ontvangst te nemen. Deze twee zijn gearresteerd, een is afkomstig uit Tuineje en de andere uit Morro Jable (gemeente Pájara). Een van hen is de eigenaar van het vaartuig.
FuerteventuraplayasdeSotavento28011117.jpg

                                                              Valle Gran Rey.
Nadat diverse agenten zwemmend de lancha bereikten, inspecteerden ze de lading bestaande uit verpakkingen met drugs. Daarop heeft de Guardia Civil het inzetten van een vaartuig van de Salvamento Marítimo (Maritieme Reddingsdienst) ingeroepen, dat de sloep naar de havenpier van Gran Tarajal heeft gesleept.
CaletadeFustesAntiguaFuerteventura22111268.jpg

                                                             Gran Tarajal
De vier gearresteerden zijn overgedragen aan de Instructierechter van het Parket in Puerto del Rosario.
1-AAAAislas-canarias-117.jpg


Een ‘narcopatera’ (‘drugssloep’) ontdekt
met  1.080 kilo hasjiesj nabij Gran Canaria

De Guardia Civil heeft  drie bemanningsleden aangehouden

GRAN CANARIA - woensdag 24 juni 2015 - de Guardia Civil heeft een ‘drugsvaartuig’ onderschept met aan boord 1.089 kilo hasjiesj in de wateren nabij Gran Canaria en heeft de drie opvarenden gearresteerd, allen mannen van buitenlandse afkomst, zo heeft het Commissariaat van Las Palmas op vrijdag 16 juni 2015 laten weten in een communiqué.

Voorafgaand onderzoek van de Guardia Civil en het Agencia Tributaria (de Fiscus hier: Douane) in de bestrijding van de drugshandel heeft geleid tot het kennis hebben van de mogelijke komst van dit vaartuig naar het eiland.
thumb-11.jpg
Daarom heeft men in de vroege ochtend van 12 juni 2015 bewaking ingesteld op een bepaald gedeelte van de westkust van Gran Canaria en heeft men op 2 mijl uit de kust een opblaasbaar vaartuig onderschept met drie personen die 36 verpakkingen hasjiesj vervoerden, zo staat in de nota.

En men geeft aan, dat een deel van de lading capsules met hasjiesj bevatte; verpakkingen , die bekend staan als ‘bellotas’ (‘eikels’), of ‘huevos’ (‘eieren’);wat de manier is, waarop men deze substantie voorbereid, om via inname door het organisme van menselijke koeriers gedistribueerd te worden.

De gearresteerden zijn overgedragen aan de Instructierechtbank van Santa Maria de Guía op beschuldiging van een delict tegen de openbare gezondheid, aldus het communiqué.
1-AAAAislas-canarias-116.jpg


Tenerife: Policía Nacional rolt drugsbende op

TENERIFE - woensdag 29 mei 2015 - Agenten van de Policía Nacional (Rijkspolitie) van het Commissariaat in het Zuiden van Tenerife hebben19 personen gerarresteerd die lid zijn van een criminele organisatie die zich bezig houdt met drugshandel en voor het in bezit zijn van wapens.

De criminele werkwijze bestond uit het vervoeren van drugs in vloeibare vorm en grote zuiverheid afkomstig uit Venezuela, met inzet van koeriers die de substantie innamen en deze zo in hun lichaam naar Tenerife brachten waar ze werden opgewacht door leden van de bende en ondergebracht weren in hotels in het Zuiden van Tenerife, totdat de vloeibare cocaïne hun lichaam had verlaten.
57654.jpg                                                         "Zware jongens..."
Vervolgens zorgde het hoofd van de bende, en deskundige in dit soort verdovende middelen, voor de omzetting van vloeibaar naar vaste stof, met behoud van de graad van zuiverheid, om daarna, in samenwerking met andere leden van de bende, de drugs te distribueren over het gehele eiland.

In totaal hebben 19 arrestaties plaatsgevonden in San Isidro (Granadilla de Abona), San Cristóbal de La Laguna, La Orotava en in de hoofdstad van Tenerife, evenals op de Luchthaven Adolfo-Suárez Madrid-Barajas, met in totaal zeven huiszoekingen in nauwe samenwerking met het commissariaat van de Speurhondeneenheid van het Hoofdbureau van Politie op Canarias.

Bij de operatie is in totaal 9.129 gram cocaïne in beslag genomen, die overwegend in blikjes in de grond begraven is aangetroffen in een boerderij die eigendom is van het hoofd van de drugsbende, bovendien is apparatuur voor het bewerken van de drugs geconfisqueerd, en in totaal €19.000,= en $2.000,= in contanten, een kaliber-44 revolver, een dubbelloops jachtgeweer, diverse documentatie die van belang is voor het onderzoek en een groot hoeveelheid aan mobiele telefoons.

De gearresteerden zijn overgedragen aan Justitie, van wie er dertien in voorarrest verblijven, onder wie het hoofd van de criminele organisatie, terwijl de overigen voorwaardelijk in vrijheid zijn gesteld in afwachting van hun veroordeling.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Cocaïne onderschept op Nederlandse vissersboot nabij de Canarische Eilanden

CANARISCHE EILANDEN – dinsdag 26 mei 2015 - Ter hoogte van de Canarische Eilanden is een lading van 1.950 kilo cocaïne onderschept op een vissersboot waarvan de bemanning op beschuldiging van drugssmokkel is gearresteerd, zo heeft de Guardia Civil bekend gemaakt. Het gaat om drie inwoners van Kaapverdië en een Nederlander.

De rechercheurs beschikten over informatie van de drugshandel en hebben een vissersboot aangetroffen welke eigendom is van een in Andalusië woonachtige Nederlander en die sinds april zonder vlag op Atlantische Oceaan aan het varen was..
coca.jpgOmdat de Guardia Civil het overladen van de drugs op andere schepen richting Spanje vermoedde, heeft zij met hulp van de Spaanse marine de boot op ongeveer 1.500 km van de Canarische Eilanden geënterd. In het scheepsruim zijn 85 balen cocaïne aangetroffen met een gezamenlijk gewicht van1.800 kg.

1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Nederlandse drugshandelaren gearresteerd
op La Palma

SANTA CRUZ DE LA PALMA - dinsdag 26 mei 2015 - Agenten van de Guardia Civil hebben op de luchthaven van La Palma op vrijdag 15 mei 2015 vier Nederlanders, in de leeftijd van 30 tot 46 jaar, gearresteerd.

De mannen zijn woonachtig in Amsterdam en hadden drugs bij zich, die ze blijkbaar op La Palma wilden verkopen.
45423-1432104276-1000051-1.jpg                                   De uiterst diverse in beslag genomen drugs.
De Luchthavenpolitie heeft ze in de aankomsthal van de luchthaven opgevangen en daarbij heef men in de bagage diverse drugs aangetroffen.

De handelaren vervoerden 16 flesjes met gamma hydroxybutyric-zuur; 17,6 gram mdma (ecstasy), 3 gram cocaïne, 40 milliliter pope (het inhaleer middel poppers), nog eens 0,8 ecstasy (XTC) en 29 kamargra pillen (viagra).

Die vier verdachten zijn voorgeleid aan de rechter in Santa Cruz de La Palma. 
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Guardia Civil rolt op de Archipel
een hasjiesj drugsnetwerk op

SANTA CRUZ DE TENERIFE - Goede Vrijdag, 3 april 2015 - De Benemérita (Guardia Civil) heeft - in het kader van de operatie ‘Chalupa’- 13 personen gearresteerd (12 Spanjaarden en een Marokkaan) die deel uitmaken van een criminele bende die zich heeft bezig gehouden met drugshandel tussen Marokko en Canarias.

De criminelen zijn op heterdaad betrapt op het Las Teresitas-strand in Santa Cruz de Tenerife en de terreinwagen waarmee de drugs vervoerd zouden worden, is door de opkomende vloed overspoeld op het strand.
imagesH4BVP4VC.jpg imagesJ8ZUEXA6.jpg

                                                     (Archieffoto's)
Dankzij het onderzoek heeft men 600 kilo hasjiesj , drie vaartuigen, €15.000,= in contanten, mobiele telefoons, tien voertuigen en veel - voor het onderzoek van belang zijnde -documentatie in beslag kunnen nemen. Ook heeft men een marihuana-plantage in een kweekkas kunnen ontmantelen.

Op grond van de in beslag genomen documenten en ontvangen informatie, heeft men de verdenking, dat deze bende in de afgelopen jaren wel eens meer dan 100 leveranties hasjiesj op de Canarische kusten heeft gerealiseerd.

De organisatie had een perfectie hiërarchie en bestond voornamelijk uit personen uit de visserswijk San Andrés in Santa Cruz de Tenerife.

De Guardia Civil is het onderzoek gestart in november 2014 na het analyseren van documentatie welke men bij andere, eerder opgerolde bendes in beslag heeft genomen.

Diverse leden van deze bende waren eigenaren van krachtige vaartuigen die ze aanlegden bij pieren nabij hun actiegebied; ze verkregen de drugs op volle zee van moederschepen en maakten gebruik van de nauwe betrekkingen met eigenaren van andere schepen die ver verwijderd waren van het gebied waar de criminele activiteiten plaatsvonden; ze vroegen om hen hun vaartuigen te lenen, omdat die van hen werden bewaakt; en zo heeft men de drugs naar het genoemde strand kunnen vervoeren.

Als de verdovende middelen eenmaal op het Eiland waren aangekomen, werden die met shuttle-voertuigen naar een woning in Valle Tabares gebracht.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Gearresteerde in Jinámar wegens drugshandel

TELDE - Witte Donderdag 2 april 2015 - Agenten van de Policía Nacional (Rijkspolitie) hebben de 34-jarige Heriberto F.S. - in het bezit van een strafblad - gearresteerd als vermoedelijke dader van een delict inzake drugshandel.

De gearresteerde distribueerde verdovende middelen vanuit zijn woning in Jinámar. (Gemeente Telde). Bij de huiszoeking heeft men 4 kilo hasjiesj, 332 gram cocaïne, 105 gram marihuana, anabole steroïden, en €3.000,= aan contanten in beslag genomen.
drogateldejinamar.jpg
Het onderzoek is gestart toen men kennis had van de aanwezigheid van een individu, dat vanuit zijn woning doses cocaïne en hasjiesj distribueerde, waar de gehele dag door consumenten kwamen.

De operatie is uitgevoerd door de Grupo de Estupefacientes (het Drugsteam) van het Commissariaat in Telde, dat heeft kunnen rekenen op de medewerking van de

Motos de la Brigada local (plaatselijke Motorbrigade) van de Seguridad Ciudadana (Burger Beveiliging) van dit Commissariaat en van de Grupo de Operativo Especial de Seguridad (G.O.E.S.) (ME) met basis in het Jefatura Superior de Policía de Canarias (Hoofdbureau van Politie op Canarias).

De gearresteerde is, samen met het proces verbaal, ter beschikking gesteld van Justitie, die hem naar de gevangenis heeft gestuurd.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Schuld afgelost
door het chalet van zijn ouders te laten overvallen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 26 januari 2015 - Hij had een schuld aan een van de delinquenten vanwege zijn drugsverslaving; en om hem te betalen heeft hij voorgesteld, het luxueuze chalet van zijn ouders te beroven, terwijl zij thuis waren. Ze zijn ’s nachts binnengekomen, hebben de ouders de mond gesnoerd en onder bedreiging met een mes hebben ze hen beroofd van €480.000,=

De Strafkamer van de Rechtbank in Las Palmas de Gran Canaria heeft vijf jaar gevangenisstraf opgelegd aan de veelplegers: - aan de 31-jarige Manuel Padrón Suárez, inwoner van San Bartolomé de Tirajana; - aan de 28-jarige Nahum Dámaso Godoy, inwoner van Santa Lucía de Tirajana; - aan de 36-jarige Juan Jesús Rodríguez García; inwoner van Agüimes als daders van een gewelddadige overval met vermomming in de vroege ochtend van 7 oktober 2013 in een luxueus chalet in de wijk Campo Internacional de Maspalomas van de gemeente San Bartolomé de Tirajana.
grushersenene.pngIn het vonnis staat vermeld, dat het echtpaar wat eigenaar is van het chalet - een luxueuze villa van 400 m² op een perceel van 3.000 m², in de woonwijk Campo Internacional - in hun slaap is verrast door de inbrekers die, na het echtpaar geboeid en gekneveld te hebben, erin zijn geslaagd, de man onder bedreiging met een mes te intimideren, door hem te dwingen de sleutels te overhandigen van de kluizen in het huis. Na gespannen touwtrekken zijn de dieven erin geslaagd zich meester te maken van een bit van €480.000,= (€154.100,= aan contanten en €288.782,= aan juwelen en horloges.).

Toen de daders waren vertrokken, heeft J.M. - de 38-jaige zoon van het echtpaar (zijn naam is weggelaten, om zijn ouder anoniem te laten blijven en hen niet dubbel tot slachtoffer te maken) , die klaarblijkelijk sliep in zijn slaapkamer - dat bekent wat zijn vader al vreesde; dat hij de daders informatie heeft verschaft over de buit, de toegang tot en de indeling van woning, opdat zijn vader onder bedreiging een schuld hebben kunnen laten betalen die zijn zoon met hen was aangegaan vanwege drugs. J. M. is drugsverslaafde met een lange gebruiksgeschiedenis.

Het door de rechter Eva Armesto opgelegde vonnis, veroordeelt de drie inbrekers en laat hun beschermheer vrijuit gaat, gezien de door zijn raadsman, Juan Jesús Rodríguez Rodríguez, aangevoerde argumentatie; dat zijn cliënt gehandeld zou hebben vanwege zijn afhankelijkheid van drugs.
untitled-37.pngSchadeloosstelling
De rechter heeft - overeenkomstig de verdediging van de advocaat - gevonnist op grond van artikel 20.2 van het Wetboek van Strafrecht onder volledige invloed door drugsgebruik), waarbij zijn maatregel heeft opgelegd voor de periode van minimaal vijf jaar waarin J.M. moet deelnemen aan opleidings en werkprogramma’s en daarnaast een medisch intensieve behandeling moet ondergaan wegens verslaving aan drugs.

Daarnaast zijn de drie inbrekers en hun aanstichter veroordeeld, om aan de ouders van laatstgenoemde ieder €313,40 te betalen voor de verwondingen die zij hebben veroorzaakt tijdens de overval (lichte verwondingen, aldus het vonnis), plus €154.100,= voor de contanten die niet zijn teruggevonden en €280.782,= voor de gestolen voorwerpen. Verduidelijkt is, dat na de beroving en de bekentenis van de zoon, de vader erin is geslaagd €57.0789,= van de buit terug te verkrijgen.

Tegen het vonnis, dat uitgebreid is toegelicht (op 50 bladzijden),kan beroep worden aangetekend bij het Gerechtshof van Las Palmas.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


De route van de 
´narcoveleros´ (drugs-zeilschepen)
laat 2,2 ton cocaïne achter op Canarias

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 2 januari 2015 - Acties van de veiligheidsdiensten van de Spaanse Staat hebben in twee maanden tijd de aankomst op Canarische kusten voorkomen van drie vaartuigen met drugs

De Spaanse politiediensten hebben in de afgelopen maanden in de wateren nabij Canarias drie ‘narcoveleros’ (‘drugs-zeilschepen’) onderschept die beladen waren met 2.274 kilo cocaïne, bij drie operaties die onthullen, wat de Atlantische route aan belangrijkheid gewonnen heeft in de drugshandel met Europa.
52173-1.jpg
1420215627645-1.jpg
1420215627640-1.jpgDe Guardia Civil heeft op Oudejaarsdag, woensdag 31 december 2014., in de Base Naval van (Marine Haven) van Las Palmas de balans opgemaakt van de afgelopen drie zogenoemde ‘Periles’ operaties, wat heeft geresulteerd in twee gearresteerden en 725 kilo aan in beslag genomen cocaïne van het zeilschip ‘Adamas’, op 74 kilometer ten zuiden van het eiland El Hierro.

Dit voorval voegt zich bij de andere twee door de Douane Surveillance Dienst en de Nationale Politie in het laatste gedeelte van het jaar gedane vangsten in het invloed-gebied van de Canarische Eilanden: de 599 kilo cocaïne die de ‘Meguem’ vervoerde toe deze werd benaderd door het Marineschip ‘Lightning’ (op 6 november 2014) en de 950 kilo die de ‘Liberty Belle’ vervoerde toen deze werd onderschept door de ‘Petrel’ (‘Stormvogel’) (op 16 november 2014).

Bij deze twee gevallen waren de bemanningen van deze twee zeilschepen afkomstig uit Oost Europa ( 4 Tsjechen gearresteerd op de ‘ Meguem’; en een Serviër en twee Oekraïners op de ‘ Liberty Belle’). Bij de  recente actie waren het Spanjaarden.
1420215627663-1.jpg
1420215689846-1.jpg

 1420215629815-1.jpg 1420215689931-1.jpg
1420215627649-1.jpg
De gedelegeerde van de Spaanse Regering op Canarias, María del Carmen Hernández Bento, en de kolonel overste van de Guardia Civil van Las Palmas, Ricardo Arranz, hebben op 31 december 20154 uitgelegd, dat deze 725 kilo drugs verborgen waren in een dubbele bodem, waartoe men toegang had via een brandstoftank en, dat de handel waarschijnlijk afkomstig is uit Colombia, of Venezuela en dat die als bestemming de jachthaven van Ibiza had.

Het zeilschip ’Adamas’ is doorzocht op 30 december 2014 door een team van de speciale interventie-eenheid van de Guardia Civil van het patrouilleschip ‘Río Segura en stond onder toezicht van de Spaanse Instructierechtbank.

De Benemérita (Guardia Civil) heeft zodoende het opsporingswerk voltooid waaraan is deelgenomen door het antidrugs-agentschap van de Europese Unie (de DEA); de Colombiaanse politie en de samenwerkende groep van agentschappen: de JIATF van Cayo Hueso (Florida, Verenigde Staten), het Centro de Análisis y Operaciones Marítimas de Lisboa (MAOC-N) en het Centro de Inteligencia contra el Terrorismo y el Crimen Organisator (CITCO) van Madrid.

Het enteren van de ‘Adamas"’ is voltooid zonder dat de opvarenden - de 62-jarige C.O.T en de 51-jarige M.A.R. - enigerlei verzet hebben gepleegd, zo heeft María del Carmen Hernández Bento laten weten aan enkele journalisten.

Twee Guardia Civilisten zijn door hoge golven op het patrouilleschip ‘Rio Segura’ overboord geslagen toen ze probeerden het zeilschip te enteren, om het te verslepen, en zij zijn in een helikopter overgebracht naar ziekenhuizen op Gran Canaria, gelukkig zonder noemenswaardige verwondingen.

1420215627049-1.jpgDe commandant van de Guardia Civil in Las Palmas heeft uiteengezet, dat deze operatie een afgeleide is van het kader in het toebrengen van een slag aan de drugsbendes voor het witwassen van geld, welke het korps in maart 2014 heeft voltooid in samenwerking met de politie van Venezuela, Portugal, Italië en Nederland (operatie:‘Filósofos’), met 24 gearresteerden en bijna vier miljoen euro in contanten die in beslag zijn genomen.
1420215627648-1.jpg"Het zeilschip zou Canarias aan gaan doen, maar om te bunkeren. De drugs waren niet aan boord, maar het leek erop, dat men naar de thuishaven van het schop zou gaan, wat Ibiza is,” zo heeft Kolonel Arranz opgemerkt.
1420215627650.jpg

Fotografia-Guardia-Civil-Pericles-Canarias_EDIIMA20150102_0302_13.jpgDe drugs die men vervoerde, zijn op donderdag 1 januari 2015 ontdekt, na tien uur ven het schip doorzoeken in de Marine Haven in Las Palmas de Gran Canaria. De pakketten waren verborgen in een dubbel bodem onder de brandstoftanks, waartoe men toegang had via een van de brandstoftanks, toen die eenmaal leeg was. Zodoende heeft men 200 kilo te pakken gekregen. Voor de rest heeft men het schip moeten openbranden op vijf punten,” zo heeft kolonel Arranz aangegeven.

Bij gebrek een definitieve gegevens, benadrukt de Guardia Civil, dat de operatie ‘Pericles’ een boekjaar afsluit waarin men in Spanje aanzienlijk cocaïne in beslag heeft genomen, in vergelijking met 2013; het jaar, waarin men in het land 26,7 ton van deze substantie heeft weten op te sporen (43 % van wat er in Europa in beslag is genomen)
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


 Guardia Civil arresteert in een woning in Tías drie personen bij inbeslagname van122 hennepplanten, 11 mobiele telefoons en 2 namaak-pistolen

TÍAS - dinsdag 9 december 2014 - Bij een door de Guardia Civil en de Policía Local (Gemeentepolitie) in een woning in Tías (Lanzarote) uitgevoerde huiszoeking heef men op vrijdag 5 december 2014 drie Britten gearresteerd die ervan beschuldigd worden een delict tegen de openbare gezondheid te hebben gepleegd, zo heeft de Benemérita laten weten op maandag 8 december 2014.

Het ingrijpen heeft plaatsgevonden in een pand in de Calle Pío XII, op grond van het feit, dat een agent een persoon heeft geïdentificeerd die naar buiten kwam met resten van hennepplanten en chemische producten voor het bereiden van marihuana. Als gevolg van deze vaststelling, hebben agenten van de Gemeentepolitie en van de Benemérita een gezamenlijk onderzoek opgezet, dat - na een gerechtelijke opdracht daartoe - geleid heeft tot huiszoeking waarbij men een magazijn heeft ontdekt met diverse substanties en voorwerpen.
guardia-civil-5.jpg        De straat in Tías waar de inbeslagname van de marihuana heeft plaatsgevonden.
Concreet heeft men 122 hennepplaten in beslag genomen, 45,3 kilo aan al bewerkte marihuana, 170 gram hasjiesj, 8 verzegelde pakketten met poeder en hennepzaden.

Eveneens zijn twee namaakpistolen in beslag genomen, 11 mobiele telefoons, een nachtkijker en een leesapparaat voor valse bankbiljetten.

De initialen van de drie gearresteerden - twee mannen en een vrouw- zijn: G.W.S.: K.A.G. en G.R.H. De drie zijn woonachtig op Lanzarote en zijn overgedragen aan Justitie, men weet niet, of de rechter besloten heeft tot in hechtenis neming.

Uit het huis een man gekomen, van Ierse nationaliteit met de naam Guy, die zoals hij zelf zegt, niets van de vastgestelde feiten afwist en die daarover geen verklaringen wenste af te leggen. Hij heeft laten weten, dat zijn werk bestond in het plegen van onderhoud op complexen in Puerto del Carmen en, “uit het sorteren van vezels.”

Het nieuws van het gebeurde in Tías valt samen met het nieuwsbericht, dat de Guardia Civil op maandag 8 december 2014 bekend heeft gemaakt over het onderscheppen van ruim 100.000 hennepplanten in geheel Spanje gedurende de eerste tien maanden van 2014 en de arrestatie van 1.051 personen.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Vrouw gearresteerd op de Luchthaven
van Fuerteventura  met 1 kilo cocaïne in haar lichaam

PUERTO DEL ROSARIO - vrijdag 5 september 2014 - De Guardia Civil heeft op de Luchthaven van Fuerteventura een 32-jarige buitenlandse vrouw met de initialen C.A.H. gearresteerd wegens het vermoedelijk begaan van een delict tegen de openbare gezondheid, omdat men in haar lichaam 100 capsules met cocaïne, met een totaalgewicht van 1,1 kilogram, heeft aangetroffen.

De Benemérita laat weten, dat de douanebeambten zijn overgegaan tot de identificatie van een passagier die met een lijndienst vanuit Madrid was aangekomen, en die verdacht was, omdat ze zich nerveus gedroeg. Gezien de voortdurende tegenstrijdigheden in de antwoorden van C.A.H. en andere indicaties die door de agenten van de Guardia Civil zijn waargenomen, is men overgegaan tot het uitvoeren van een medisch onderzoek, vanwege vermoedens, dat zij in haar lichaam wel eens een soort verdovend middel zou kunnen vervoeren.
 
Daartoe is de vrouw overgebracht naar het Hospitaal ‘Virgen de la Peña’, in Puerto del Rosario, waar men uiteindelijk 100 capsules met cocaïne heeft aangetroffen, met een totaalgewicht van 1.100 gram; waarop men de vrouw heeft gearresteerd wegens het plegen van een delict tegen de openbare gezondheid.

Rechercheurs van team van de Guardia Civil in Puerto del Rosario voeren een onderzoek uit, waarbij men niet ontkent, dat er nog meer arrestaties zullen volgen.

De gearresteerde is, samen met de drugs, overgedragen aan het Parket van Justitie in Puerto del Rosario, dat de gevangenhouding van de vrouw heeft bevolen.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Policía Nacional in Maspalomas  rolt een 'culturele vereniging' op die gebruikt is voor de verkoop van marihuana

Het was een dekmantel voor drugshandel 13 kilo bewerkte marihuana klaar voor de verkoop en ruim 300 planten in beslag genomen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 26 juli 2014 - Agenten van de Policía Nacional van het Commissariaat in Maspalomas hebben twee personen van Italiaanse nationaliteit gearresteerd, de 33-jarige D.S., en de 36-jarige F.A., beiden al jarenlang woonachtig op Gran Canaria, als vermoedelijke daders van een delict betreffende drugshandel.

De gearresteerden leidden een zogenaamde culturele vereniging, gevestigd in een appartement van een toeristencomplex in Maspalomas. Deze vereniging - die als zodanig voldeed aan alle wettelijke voorschriften en volledig geregistreerd was, bleek echter een dekmantel te zijn voor de handel in marihuana.

Toen ze kennis hebben gekregen van de feiten, hebben de onderzoekers de zogenoemde operatie ‘Felix’ in gang gezet, en na discreet de handel en wandel van de Vereniging te hebben gevolgd, heeft men inderdaad kunnen vaststellen, dat men dagelijks drugs verkocht, steeds ’s middags, aan derden die in meerderheid een buitenlandse nationaliteit hebben.

Temisas
Het onderzoek heeft het ook mogelijk gemaakt vast te kunnen stellen, dat het Italiaanse stel niet woonde op het adres van de Vereniging, maar dit deed in een pand in de nabijheid van Temisas, in de gemeente Agüimes, op het platteland, ver verwijderd van de buitenwereld en moeilijk bereikbaar, waar ze diverse ruimten hadden, die perfect waren ingericht voor het op grote schaal telen van marihuana, de bereiding en vervolgens de verkoop ervan.

De feiten zijn ter kennis gebracht van Justitie die toestemming heeft geven tot huiszoeking op beide adressen en waar bij de arrestatie, al bereide marihuana in beslag is genomen met een gewicht van ongeveer 12,5 kilogram, plus 300 grote planten voor de bereiding van marihuana die groeiden op een grote kwekerij en daarnaastr 3.000 euro aan contanten en materiaal voor het telen en bereiden van de drugs, plus de boekhouding waarin de illegale drugshandel werd bijgehouden die nu is blootgelegd.

Met de bestudering van de in beslag genomen boekhouding heeft men vast kunnen stellen, dat men drugs verkocht aan ruim 200 personen.

De gearresteerden zijn, overeenkomstig het proces verbaal, ter beschikking van Justitie gesteld.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Operatie ‘Fila-Mex
netwerk voor handel in hasjiesj en heroïne
opgerold op Canarias

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 26 april 2014 - De Policía Nacional (Rijkspolitie) en de Guardia Civil hebben op Canarias 25 personen gearresteerd en men heeft 770 kilo hasjiesj en twee kilo heroïne in beslag genomen bij het oprollen van een drugsbende die opereerde op Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura, zo heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten.

De 25 gedetineerden zijn gearresteerd op de drie eilanden van de provincie Las Palmas en op Tenerife, terwijl de hasjiesj in beslag is genomen bij diverse huiszoekingen op Gran Canaria en Fuerteventura, is de heroïne aangetroffen op Gran Canaria.

De operatie, ‘Fila-Mex’ genoemd, is van start gegaan toen de Spaanse politiediensten kennis kregen, dat een organisatie zich bezig hield met het vanuit Nederland in Spanje introduceren van heroïne, waarbij men gebruik maakte van personen die deze in capsules inslikten en in hun lichaam vervoerden - in argot (boeventaal) ‘mulas’ (pakezels) genoemd.

Deze personen reisden per autobus van Amsterdam naar Bilbao, van daar uit vlogen zij naar Madrid, of Barcelona, om vervolgens door te vliegen naar Lanzarote, of Fuerteventura. Eenmaal op de Eilanden, namen zij de ferry naar de eindbestemming voor de drugs: Gran Canaria.

Tijdens het eerste deel van het onderzoek zijn acht personen van diverse nationaliteiten gearresteerd en heeft men vijf huiszoekingen verricht, waarbij men 158 capsules met heroïne heeft aangetroffen met een totaalgewicht van ongeveer twee kilogram.

In het verloop van het onderzoek, ontdekte men een tweede activiteitenlijn van dezelfde organisatie, die zich bezig hield met het binnenbrengen van hasjiesj op Gran Canaria door gebruik te maken van opblaasbare rubberboten die vertrokken vanaf de Afrikaanse kust.

De Policá Nacional (Rijkspolitie)  en de Guardia Civil hebben in de tweede fase van ’Fila-Mex’ nog eens 17 personen gearresteerd  en men heeft bij vier huiszoekingen 770 kilo hasjiesj in beslag genomen, evenals 53 wietplanten, 130 gram cocaïne, €86.000,= aan contanten en een vuurwapen.

Tijdens de gehele operatie heeft men vier huiszoekingen verricht op Fuerteventura, vijf op Gran Canaria en een op Tenerife.

De heroïne en hasjiesj zijn in beslag genomen op Gran Canaria, terwijl men op Fuerteventura hasjiesj in beslag heeft genomen.

De operatie heeft plaatsgevonden onder toezicht van de Instructierechtbank, van Las Palmas de Gran Canaria; er hebben rechercheurs aan meegedaan van de Afdeling tegen Georganiseerde Misdaad, met ondersteuning van het Directoraat Douanebewaking, van Santa Cruz de Tenerife.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Ze vervoerde 34 capsules
met vloeibare cocaïne

Vliegtuigpassagier ondergaat na noodlanding 
op Luchthaven Gran Canaria 
spoedoperatie wegens  het breken van een capsule met cocaïne

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 23 april 2014 - Een passagier die op weg was met een vlucht vanuit Bolivia naar Barcelona, met tussenlanding in Madrid, moest met spoed worden opgenomen op Gran Canaria vanwege het risico van een overdosis, na het breken van een van de 34 capsules met vloeibare cocaïne die zij in haar lichaam had, in totaal 1,2 kilogram aan drugs.

De Guardia Civil heeft op dinsdag 22 april 2014 laten weten, dat de feiten zijn voorgevallen op 12 april 2014, toen een passagiersvliegtuig een noodlanding heeft moeten maken op de Luchthaven van Gran Canaria, vanwege de toestand van de passagier, B.R.Q., van buitenlandse afkomst.

De vrouw, die gearresteerd is voor het plegen van drugstransport, moest in ernstige toestand worden overgebracht naar het Hospital Insular van Gran Canarias, omdat zij het risico liep te sterven aan een overdosis, nadat een van de capsules met vloeibare cocaïne was gescheurd die zij had ingenomen om de politiecontroles te omzeilen.

De Guardia Civil waarschuwt, dat deze manier van drugstransport ‘uiterst gevaarlijk’ is, omdat de kans groot is op het breken, of scheuren van de verpakkingen en de daarop volgende dood door overdosis van degene die deze heeft ingenomen

De gearresteerde, die op last van de rechter in Telde in de gevangenis verblijft, heeft in het ziekenhuis, direct na de eerste verschijnselen ten gevolge van de overdosis, een operatie ondergaan voor het verwijderen uit haar lichaam van de drugs die zij vervoerde.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Gearresteerd voor een marihuana-plantage
in een woning op  Lanzarote

TÍAS - zaterdag 5 april 2014 - De huiseigenaar heeft - na het doen van aangifte van een beroving - toestemming gegeven aan de politie, om zijn huis te betreden en is geëindigd in de calabozos (politiecellen) van de Guardia Civil.

Een inwoner van Tías is op woensdag 2 april 2014 gearresteerd als vermoedelijke pleger van een delict tegen de volksgezondheid, nadat agenten in zijn woning een marihuana-plantage hebben aangetroffen, evenals chemische producten en voorwerpen en die voor bemesting en groeibevordering waren bestemd.

     De in beslag genomen marihuana en de apparatuur voor het kweken ervan.

De assistentie is verleend op woensdagmiddag 2 april 2014 toen de politie gevraagd werd bij het oplossen van een diefstal in een woning in de genoemde gemeente op Lanzarote.

Eenmaal ter plaatse, hebben de agenten een verband gezien tussen de beroving en de drugsplantage; vanwege het feit, dat de gestolen voorwerpen te maken hadden met het kweken van marihuana, zo heeft de Comandancia van Las Palmas op vrijdag 4 april 2014 laten weten .

De agenten hebben toestemming tot huiszoeking aangevraagd, om verder toegang tot de woning te krijgen. Daarbinnen troffen zij drie in bedrijf zijnde broeikassen aan met 71 cannabisplanten, bovendien een geprepareerde substantie die gereed was voor distributie en consumptie, met een gewicht van 1.700 gram. Vervolgens is men overgegaan tot de arrestatie van P.M.P.D., die ook in het bezit was van kunstmest en apparaten voor controle op het telen en drogen van de cannabisplanten, die in beslag zijn genomen door de Guardia Civil.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Drugsbende opgerold die cocaïne vervoerde
van Venezuela naar Canarias

LAS PALMAS DE GRAN  CANARIA - woensdag 26 maart 2014 - De Guardia Civil heeft drie personen gearresteerd op Tenerife en Gran Canaria bij het oprollen van een bende die zich bezig hield met drugstransport van Venezuela naar de Canarische Eilanden, zo heeft de Comandancia in Las Palmas laten weten op woensdag 26 maart 2014.

De operatie is in gang gezet op 31 december 2013, toen agenten van de Guardia Civil van de politiepost in de haven van Agaete een man hebben gesignaleerd van buitenlandse afkomst, J.C.M.I., die 700 gram cocaïne vervoerde, verborgen in de dubbele bodem van de schoenzolen van een paar damesschoenen dat in zijn bagage zat.

                                      Drugs verstopt in damesschoenen.

De gearresteerde is vanuit Caracas gearriveerd op de luchthaven van Gran Canaria en wilde aan boord gaan van een ferry naar Tenerife. Deze arrestatie heeft het bestaan blootgelegd van een bende op Tenerife die menselijke koeriers gebruikte, ‘mulas’ (‘muilezels’) genoemd, om vanuit Venezuela cocaïne binnen te brengen op Canarias.

In de afgelopen dagen heeft de Guardia Civil huiszoeking verricht in een woning in Santa Cruz de Tenerife, waar men nog eens twee personen heeft gearresteerd: de buitenlandse vrouw A.B.S en de Spaanse vrouw C.A.G.A.

Het Instituto Armado verzekert, “dat bij deze huiszoeking, men een ‘grote hoeveelheid’ documentatie heeft aangetroffen, die het bewijs levert van het bestaan van  een georganiseerde bende die vanuit Venezuela cocaïne introduceerde op  Canarias.”

Aan de operatie hebben andere politiekorpsen uit Venezuela en Spanje meegewerkt voor het identificeren van oerzonden die cocaïne verstuurden vanuit het Zuid-Amerikaanse land, waarbij het onderzoek geopend blijft en men nieuwe arrestaties niet uitsluit.

Het onderzoek staat onder toezicht van de Instructierechtbank in La Laguna (Tenerife) die de gevangenhouding van de drie gearresteerden heeft bevolen.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Ruim een ton aan drugs en
twee gearresteerden in Canarische Wateren

ARGUINEGUÍN - maandag 17 maart 2014 - De Guardia Civil heeft op zondagavond 16 maart 2014, op zeven mijl uit de kust van Gran Canaria, een rubberboot onderschept met 1.300 kilo hasjiesj aan boord en heeft daarbij de twee opvarenden gearresteerd, aldus laat de Comandancia van Las Palmas weten.

Het vaartuig is om 22:00 uur waargenomen door een team van de ‘Río Tambre, het patrouilleschip van de Guardia Civil, dat bewakingstaken langs de kust uitvoerde.

De inbeslagname van de drugs door de Guardia Civil.

VIDEOFILMPJE:
 http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=aQ012DDCQB4


De rubberboot is tien minuten later opgebracht door de patrouille, die deze heeft overgebracht van de haven van Arguineguín, samen met de 45 pakken drugs die  in de rubberboot zijn  aangetroffen.

 De twee opvarenden, van Marokkaanse nationaliteit, zij gearresteerd wegen het plegen van een delict betreffende drugshandel.

De operatie duurt voort en het Equipo de Delincuencia Organizada y Antidroga van de Guardia Civil ontkent niet, dat er nog meer arrestaties zullen volgen.

Vanwege het gebruikte vaartuig, vermoedt de Guardia Civil, dat het afkomstig is van de Marokkaanse kust, zo heeft het Korps aan de persmedia laten weten.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


50 kilo cocaïne in beslag genomen
op een strand in Telde

TELDE - vrijdag 14 maart 2014 - De Policía Nacional (Rijkspolitie) heeft op donderdag 13 maart 2014 50 kilo cocaïne in beslag genomen op een strand in de gemeente Telde (Gran Canaria), zo heeft de Jefatura Superior de Policía de Canarias (Het Canarische Hoofdcommissariaat van Politie) laten weten in een communiqué.

De cocaïne was verpakt in 50 pakketten van elk een kilo en de inbeslagname was mogelijk dankzij de medewerking van de burgerij bij het politieonderzoek, zo laat men in het communiqué weten.
Al naar gelang de zuiverheid van de drugs, zou de cocaïne - verpakt in 50.000 eenheden - een straatwaarde hebben van drie miljoen euro.

Politiefunctionarissen bewaken het kustgebied van Telde, om zo dit soort leveranties van drugs op het eiland te bemoeilijken, zo heeft de Policía Nacional (Rijkspolitie) laten weten in een persbericht.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Operatie ‘Infante’

Tien personen gearresteerd wegens drugshandel  op Canarias 

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 15 december 2013 - De Policía Nacional (Rijkspolitie) heeft met de arrestatie van vijf personen op Gran Canaria en eenzelfde aantal op Lanzarote een internationaal netwerk van ‘narcopateras’ (transporteurs van drugs en illegale immigranten) opgerold en daarbij 420 kilo hasjiesj in beslag genomen.

In een communiqué van het Hoofdbureau van Politie op Canarias staat bovendien, dat men op Lanzarote elf illegale immigranten heeft opgespoord als gevolg van de politieactie tegen deze bende die opereerde in Spanje en Marokko en waarbij men erin geslaagd is, de bendeleiders te arresteren.

De organisatie was gevestigd op Gran Canaria en had vertakkingen naar de rest van de Archipel, evenals naar Marokko, zo staat in het politierapport, waarin men aangeeft, dat op grond van deze operatie, genaamd ‘Infante’, men er in is geslaagd een familieclan aan te houden die zich bezig heeft gehouden met het vervoer van verdovende middelen op het eiland Gran Canaria.

Bij huiszoekingen in de woningen van de beschuldigden, heeft men naast de 420 kilo hasjiesj, o.a. 140 gram cocaïne, €17.000,= aan contanten, diverse zaken voor het transport van de verdovende middelen, weegschalen en ‘versneden” substanties in beslag genomen.

Bovendien heeft men diverse dure auto’s in beslag genomen, die op naam stonden van andere personen, ook is een rubberboot in beslag genomen evenals, dat er beslag is gelegd op diverse panden, magazijnen, winkels en appartementen, zo staat in het politierapport.

Deze huiszoekingen hebben plaats gevonden op Gran Canaria, zowel in de hoofdstad, als in de gemeente Gáldar, er is ook huiszoeking verricht op Lanzarote.

Volgens het politierapport, is de bende opgerold kunnen worden nadat de onderzoekers kennis hadden van de aankomst op 26 september 2013 van een lading drugs, samen met illegale immigranten op Lanzarote.

Op Lanzarote heeft men een ‘chalet patera’ (verblijf met bootvluchtelingen) gelokaliseerd, waar men de immigranten heeft gearresteerd, onder wie vrouwen en minderjarigen, die men naar de luchthaven van het eiland heeft overgebracht voor de reis naar het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje), zo staat in de nota te lezen.

Eveneens heeft men kunnen achterhalen, dat de organisatie op Gran Canaria een familieclan had waarmee men contacten onderhielden, die men drugs verstrekte voor de verkoop en, dat deze op haar beurt, diverse kleine verkopers bevoorraadde voor de handel in hasjiesj en cocaïne.

De  gearresteerden zijn overgedragen aan de Rechtbank in Las Palmas de Gran Canaria, die hun gevangenneming heeft bevolen, terwijl de immigranten zijn overgedacht naar een interneringscentrum voor buitenlanders, voor het in gang zetten van de betreffende uitzettingsprocedure.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Elf gearresteerden in de grootste operatie
tegen ‘speed’-handel  op Canarias

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 20 november 2013 - Het onderzoek is een jaar geleden - in 2012  gestart, nadat men informatie heeft verkregen over een aantal Spanjaarden en Zuid-Amerikanen die zich bezig hebben gehouden met drugshandel.

De Politie heeft met de arrestatie van elf personen in Las Palmas de Gran Canaria een criminele organisatie opgerold, die drugs importeerde en distribueerde op de eilanden. De politie-operatie is geëindigd met de inbeslagname van de grootste hoeveelheid ‘speed’ die tot nu is aangetroffen op Canarias: 14 kilo.

                                                          (Archieffoto's)
Het Hoofdbureau van Politie heeft laten weten, dat het onderzoek naar deze groep een jaar geleden in gang is gezet, na het verkrijgen van informatie over een groep Spanjaarden en Zuid-Amerikanen die zich bezig heeft gehouden met de introductie, opslag en eindbewerking van verdovend middelen; om precies te zijn: Cocaïne en amfetamine sulfaat (‘speed’).

De Politie beschuldigt de gearresteerden ervan, door de lucht en over zee cocaïne en ‘speed’ te hebben geïntroduceerd op Canarias, die afkomstig blijkt te zijn van landen in Midden Europa, met het gebruik van aangepaste voertuigen voor het verbergen van de drugs, of via personen die deze verborgen hadden in hun eigen lichaam.

Eenmaal op Canarias, zijn de drugs bewerkt in een aantal woningen, wat als laboratorium is gebruikt, en waar de politie lopende het onderzoek huiszoeking heeft verricht.

Bij de inspectie van deze panden, hebben de agenten 14 kilo ‘speed’ aangetroffen; 1,5 kilo cocaïne, een kleine hoeveelheid hasjiesj en 125 kilo aan substanties voor het verdelen van de drugs (fenacetine, procaïne en cafeïne). Bovendien zijn twee hydraulische persen, vormen, een auto, ruim  €15.000,= aan contanten, plus gedrukt en audiovisueel materiaal in beslag genomen

De Politie benadrukt, dat deze vangst aan ‘speed’ de grootste partij is die tot nu toe op Canarias in beslag is genomen en de vijfde grootste van dit jaar in Spanje.

De gearresteerden zijn overgedragen aan de rechter, die verordonneerd heeft, dat tien van hen naar de gevangenis moeten.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Operatie ‘Lagaren’
kilo’s onderschepte cocaïne waren onderweg
naar Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 2 augustus 2013 - De op 17 juli 2013 in een zeilschip midden op de Atlantische Oceaan door het Douane Bewakingsschip ‘Petrel’ vijfhonderd kilo’s aan in beslag genomen cocaïne hadden als bestemming Gran Canaria en Tenerife.

Het bovenstaande is meegedeeld door hoofdinspecteur Manuel Curbelo van de Unidad de Drogas y Crimen Organizado (Udyco) (Eenheid voor drugs en georganiseerde criminaliteit) van Las Palmas (zie: http://www.policia.es/org_central/judicial/udyco/udyco.html), die samen met de Gedelegeerde van  de Spaanse Regering op Canarias, María del Carmen Hernández Bento, en andere politieofficieren van de eilanden, een persconferentie heeft gegeven, waarbij details bekend zijn gemaakt van de zogenoemde operatie ‘Lagaren’, die nog steeds niet afgesloten is, maar waarover stilzwijgen wordt bewaard. Tot op heden heeft men vijf personen gearresteerd.
cuatro-detenidos1_large.jpg

De enige opvarende van het zeilschip ‘Maid of Orleans’- een 50 jaar oude, Amerikaanse ‘zeerot’ is gearresteerd, evenals twee Canario’s op Gran Canaria, waar men eveneens een Ier heeft aangehouden; en een Australische die men gelokaliseerd heeft op Tenerife. Zij zijn gearresteerd, omdat er tegen hen vier internationale opsporingsbevelen waren uitgevaardigd.

Curbelo heeft laten weten, dat men op de eilanden - in samenwerking met het Agencia Tributaria (de Fiscus) - nog steeds onderzoek verricht naar de, bij de door de Udyco ondernomen operatie, betrokken personen, die men heeft opgepakt bij een ingreep op een ander zeilschip, samen met een waar ‘arsenaal’ aan - in een antieke muziekspeeldoos - verborgen wapens.

Ook is er €40.000,= aan contanten in beslag genomen, evenals terminals voor telecommunicatie via satelliet en 2,6 kilogram aan juwelen en gouden voorwerpen, waarvan men vermoedt, dat die afkomstig zijn van ander omgesmolten stukken.
Er wordt nog steeds onderzoek verricht naar de bij dit onderzoek betrokken personen, waarbij Curbelo heeft aangegeven, dat men nog onderzoekt, of deze stukken afkomstig zijn van diefstal, evenals de herkomst ervan.

Ook heeft Curbelo opgemerkt, dat men van de 500 kilo cocaïne 8,4 miljoen doses kan vervaardigen, met een straatwaarde van 135 miljoen euro.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Guardia Civil voorkomt binnenkomst
van twee ton hasjiesj op  Gran Canaria

GRAN CANARIA - vrijdag 2 augustus 2103 - In de afgelopen twee weken hebben de agenten vier operaties die zijn uitgevoerd aan de kust van Telde, Mogán, San Bartolomé de Tirajana en op Fuerteventura, deze hebben plaatsgevonden tussen 26 juni en 11 juli 2013; in die periode heeft men  19 personen gearresteerd en in totaal 2.190 kilogram hasjiesj in beslag genomen.

De eerste onderschepping heeft plaatsgevonden op 26 juni 2013 toen de Guardia Civil een poging deed mislukken, drugs te introduceren van een rubberboot aan de kust van het gebied El Burrero, gemeente Ingenio. Daarbij is 1.200 kilogram hasjiesj in beslag genomen en zijn zes personen gearresteerd. Vervolgonderzoek heeft geleid tot de arrestatie van nog eens vijf personen en de aanhouding van een ander persoon die in staat van beschuldiging is gesteld van het vermoedelijk plegen van een delict tegen de openbare gezondheid. Van deze 11 aan Justitie voorgeleide arrestanten, verblijven er zes in de gevangenis.


    Operatie tegen de drugshandel. Foto beschikbaar gesteld door de Guardia Civil.
De tweede actie heeft plaatsgevonden op 4 juli 2013 aan de kust van Veneguera, gemeente Mogán, waar men 180 kilogram hasjiesj in beslag heeft genomen. De operatie heeft de arrestatie opgeleverd van twee, zelfstandig opererende opvarenden van een boot en een derde persoon, die verantwoordelijk was voor het in ontvangst nemen van de drugs. De drie gearresteerden van wie men er een beschuldigt van het plegen van een delict tegen de openbare gezondheid, zijn voorgeleid aan de rechter, die hun gevangenhouding heeft bevolen.

De derde landing is ontdekt en onderschept op 4 juli 2013 door een patrouille van de Dienst Marine van de Guardia Civil, toen deze naar de kust van Fuerteventura is gegaan. Op het moment dat de patrouille op het aanlanden van het drugsschip stootte, hebben de opvarende geprobeerd de drugs die ze vervoerden in zee te gooien, hoewel de actie van de Dienst Marine 30 kilogram hasjiesj in beslag heeft kunnen nemen. De drie opvarenden van het genoemde schip zijn gearresteerd voor het vermoedelijk  plegen van een delict tegen de openbare gezondheid en zijn ondertussen overgedragen aan Justitie.

Het onderscheppen van de vierde boot heeft zich op 11 juli 2013 voorgedaan aan de kust bij Castillo del Romeral, gemeente San Bartolomé de Tirajana. In dit geval heeft een patrouille van de Maritieme Dienst van de Guardia Civil, hun lokale politiepatrouille kunnen waarschuwen over de aanwezigheid van een verdacht schip. De agenten van de Benemérita zijn naar de plaats delict gegaan en hebben toen, zonder ter plaatse iemand te kunnen arresteren, 150 kilogram hasjiesj aangetroffen.

Vervolgens hebben door de Guardia uitgevoerde onderzoekingen geleid tot de volledige identificatie van vier personen: de twee opvarenden van het schip - die nog opgespoord en aangehouden moeten worden - en van de twee verantwoordelijken voor het aan de kust in ontvangst nemen van de drugs, die wel zijn gearresteerd en zijn overgedragen aan Justitie en gevangen worden gehouden.

En omdat het onderzoek nog voortduurt, ontkent men niet, dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Guardia Civil op Fuerteventura maakt einde aan  maffiagroep in eigen gelederen
met de arrestatie van negen agenten

CORRALEJO - Witte Donderdag, 28 maart 2013 - de Guardia Civil heeft in haar vestiging in Corralejo (Fuerteventura) binnen de eigen gelederen een maffiagroep ontmanteld met de arrestatie van negen agenten die zich bezig hebben gehouden met drugshandel en die o.a. martelden, illegaal arrestaties verrichtten en bedreigingen hebben geuit, om hun onwettige activiteiten te verbloemen.

De gedelegeerde van de Spaanse Regering op Canarias en het Commissariaat van Las Palmas hebben op woensdag 26 maart 2013 de eerste balans van de zogenoemde ‘Operación Botavara’ publiekelijk bekend gemaakt, waarbij men te kennen heeft gegeven, dat daardoor de arrestatie van vijf guardia-civilisten mogelijk was op 21 februari 2012 op Fuerteventura na aankomst op het eiland van een sloep met hasjiesj.


                          Een deel van de in beslag genomen verpakkingen hasjiesj
                                             tijdens de Operatie ‘
Botavara’.
Deze vijf Guardia-civilisten, die momenteel in de gevangenis verblijven, maakten deel uit van de zelfbenoemde “Grupo 7” - zoals in de speelfilm van Alberto Rodríguez -  als leiding van een georganiseerde bende, waar nog eens vier korpsleden bij betrokken zijn en 11 personen van buiten de veiligheidsdienst, zo heeft de  chef-kolonel van het Commissariaat van Las Palmas, Ricardo Arranz, laten weten.

De groep viel door de mand toen twee van de bendeleden verrast werden toen ze een deel van de lading van de drugssloep in ontvangst namen die was aangeland op het strand van El Cotillo in de nacht van 19 op 20 februari 2013 met 1.000 kilo hasjiesj aan boord, maar waar al onderzoek naar liep sinds eind 2012 op last van de Instructierechtbank van Arrecife (Lanzarote).

De leden van de “piramidevormige” en “perfect hiërarchische” gestructureerde groep zijn in staat van beschuldiging gesteld voor het plegen van delicten zoals o.a. drugshandel, illegale arrestatie, tegen grondwettelijke waarborgen, martelen, bedreigen, afdwinging, vervalsen van politieonderzoek en het niet vervolgen van misdaad.

“Dit wil zeggen, van een waslijst uit het Wetboek van Strafrecht, waarbij weinig criminaliteit onaangeroerd is gebleven,” zo erkent de provinciale chef van de Guardia Civil.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Gearresteerd op Los Rodeos
met 96 capsules hasjiesj  in de maag

TENERIFE - donderdag 7 maart 2013 - De Fiscale afdeling van de Guardia Civil (douane) op de luchthaven Los Rodeos, in het Noorden van het eiland Tenerife, heeft een 29-jarige man gearresteerd, wegens het vermoedelijk begaan van een misdrijf tegen de volksgezondheid, drugshandel.

De man is in de aankomsthal aangehouden, omdat agenten van de Guardia Civil voldoende aanwijzingen hadden, dat hij verdovende middelen in zijn lichaam vervoerde.

De agenten brachten de man over naar een ziekenhuis op het Eiland, waar röntgenfoto’s aantoonden, dat er drugs aanwezig waren in ’s mans lichaam.


                         De 96 capsules die de gearresteerde had ingeslikt

De man vervoerde in totaal 96 capsules hasjiesj in zijn maag, met een gewicht van 972 gram van deze substantie.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Vijf Guardia-civilisten op Fuerteventura
gearresteerd  wegens drugshandel

Van de Benemérita-agenten behoren er vier
tot het Bureau van Las Palmas

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 24 februari 2013 - Vijf medewerkers van de Guardia Civil zijn, samen met twee niet bij de Guardia Civil betrokken personen, op Fuerteventura gearresteerd na een operatie tegen drugshandel. Dit is bevestigd door de gedelegeerde van de Spaanse Regering op de Canarische Eilanden, María del Carmen Hernández Bento.

De vijf functionarissen van de Benemérita zijn een cabo (kapitein,commissaris) en vier agenten, van wie er vier behoren tot de Comandancia van Las Palmas en een andere, die een standplaats op het Península heeft en op het moment van de arrestatie niet in actieve dienst was, zo heeft de gedelegeerde van de Regering laten weten.


                                        Met dit busje van de Guardia Civil
         zijn de gearresteerde agenten overgebracht naar de gevangenis in Tahiche.
Hernández Bento heeft geweigerd meer informatie over deze operatie te verstrekken, omdat het onderzoek nog loopt, maar ze heeft wel bevestigd, dat men de agenten beschuldigt van het plegen van een misdrijf tegen de openbare gezondheid.

“Het gaat om een operatie die al maanden geleden in gang is gezet,” zo heeft de gedelegeerde toegevoegd op 22 februari 2013 aan een verklaring tegenover persmedia tijdens de ‘Foro Cabildos’ (‘Overleg met de Eilandbesturen’) - een ontmoeting in Las Palmas de Gran Canaria met presidenten van de zeven eilanden en met de president van de Canarische Regering, Paulino Rivero.

De in El Cotillo gearresteerde agenten van de Guardia Civil (met de initialen: S.V.; H.C.; Y.M.; D.P. en S.E.) verblijven in voorarrest. Van de twee burgers die in verband met deze zaak door de Rechtbank gehoord zijn als getuigen, is er op last van rechter Leandro Martínez in Arrecife een in voorarrest gehouden, de andere twee gearresteerden zijn Marokkanen.

De in voorarrest gehouden getuige is familie van de eigenaar van een  bekende bar in El Cotillo.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Policía Local plukt70 minderjarigen
van feest met alcohol en drugs

TELDE - zaterdag 9 februari 2013 - De Policía Local van Telde heeft op zaterdag 2 februari 2013 een illegaal feest in Llanos de Madrid stilgelegd; een feest, waar men ruim 70 minderjarigen (onder wie 13 jarigen) toegang heeft verleend tot het onbeperkt drinken van alcoholische drank en men ook drugs kon consumeren (wat beide bij wet verboden is). Onder de in beslag genomen zaken waren hasjiesj en saque de cocaína (joints).

De agenten van de Grupo Especial de Seguridad Ciudadana (GES) (het Speciale Team voor Burgerveiligheid) - een elitekorps van de Policía Local (Gemeentepolitie) - zijn via de sociale netwerken op het spoor van het feest gekomen. Ondanks de voorzorgen van de organisatie, die op het Internet nooit de locatie heeft genoemd waar het evenement zou plaatsvinden, heeft de GES weten uit te vinden, dat dit zou zijn in Llanos de Madrid, aan de GC-130, de weg naar Los Picos.


Daarop heeft men een speciaal team gevormd, dat om 05:00 uur in de nacht van zaterdag op zondag is binnengevallen in de lokaliteit en waar men onmiddellijk het feest heeft stilgelegd waar op dat moment 200 tot 250 personen aanwezig waren, onder wie 70 minderjarigen van tussen de 13 en 17 jaar. Laatstgenoemden zijn allemaal overgebracht naar het politiebureau, om ze vervolgens over te dragen aan hun ouders.

Met toestemming van de ouders heeft men de meeste minderjarigen een bloedproef afgenomen. Een meisje was zelf niet eens in staat om te blazen en andere jongedame had een alcoholpromillage van 0,49 in haar bloed, het toegestane promillage om nog een voertuig te mogen besturen is 0,25.

Op woensdag 6 februari 2013 heeft de Policía Local zich ingespannen, duidelijk te maken, dat men met dit soort maatregelen de jongeren probeert te beschermen. Verrassend genoeg zijn de jongeren niet gearresteerd, of zelfs maar aangehouden.

Als voorzorgsmaatregel heeft men ze naar het commissariaat van San Juan overgebracht, om ze goed onder te brengen, op een veilige plaats, en de komst van de ouders mogelijk te maken. Er waren zoveel minderjarigen, dat de politie haar gehele wagenpark heeft moeten inzetten, om de jongeren naar het bureau over te brengen.

Sommige ouders waren in de veronderstelling, dat hun kinderen naar een pyjama-feestje gingen bij een vriendje  thuis.  Uiteindelijk bleek het te gaan om een zogenoemd ‘all in’ ‘Ibiza’ feestje á raison van  €10,=  p.p. voor barra libre (vrij drinken) en maar weinig ouders zijn naar Llanos de Madrid gegaan, om hun kinderen te zoeken.

Om 05:00 uur stonden sommige jongeren op het punt, om in coma te geraken vanwege alcoholvergiftiging; sommige ouders hebben op het politiebureau expliciet, om een bloedproef gevraagd.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


9 gearresteerden
Policía Nacional van Maspalomas
rolt in Vecindario
een familie-bende drugshandelaren op

VECINDARIO - vrijdag 18 januari 2013 - De Policía Nacional (Rijkspolitie) heeft een familie-bende opgerold die zich in Vecindario (Zuidoost Gran Canaria) bezig heeft gehouden met de verkoop van heroïne en cocaïne, men heeft negen personen gearresteerd en 150 gram drugs in beslag genomen, zo heeft men bekend gemaakt op vrijdag 18 januari 2013.

Het onderzoek naar deze bende is maanden geleden begonnen, toen men ontdekte, “dat er wel erg veel drugsverslaafden uit geheel Zuid Gran Canaria naar een woning in Vecindario kwamen, voor het verkrijgen van verdovende middelen,” zo staat te lezen in het door het Hoofdbureau van Politie op Canarias verspreide communiqué.
dteter_large.jpg 
Men voegt hier aan toe: “vanwege de feiten, hebben de agenten bewaking ingesteld, wat tot de arrestatie van negen leden van de organisatie heeft geleid, onder wie de chef van de clan. Maar ook diens zoon; evenals personen, die zich met de distributie van de drugs hebben beziggehouden.
img-12294_large.jpg
Op dat moment is ruim 100 gram cocaïne in beslag genomen en nadien hebben de agenten bij een huiszoeking nog eens 50 gram heroïne aangetroffen, evenals gebruiksvoorwerpen en materiaal, om drugs te verwerken en te veranderen in cocaïne en ‘crack’, zo gaat het communiqué verder.

De gearresteerden zijn overgedragen aan de rechter, die de gevangenhouding van de voornaamste leden van deze familieclan heeft bevolen, aldus besluit het communiqué.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Wetten en regels rond cannabis in Spanje

CANARISCHE EILANDEN - donderdag, 17 januari 2013 - De Spaanse overheid heeft de commerciële handel van wiet of hasj officieel verboden en de Spaanse wet straft eigenaren van hennepplantages met maar liefst zeven jaar cel. Dit algemene verbod leidt ertoe, dat veel Spanjaarden cannabiszaden planten en hun eigen wiet kweken.

In de wet van 21 februari 1992 betreffende de civiele veiligheid is echter niet vastgesteld hoeveel hennepplanten een meerderjarige mag telen en hoeveel gram hasj of wiet iemand in bezit mag hebben voor privéconsumptie. De boete voor de kweek of het bezit van cannabis is dus afhankelijk van de beslissing van de rechter, mits men kan aantonen, dat het voor eigen gebruik is. De Ley Corcuera, vernoemd naar de Spaanse ex-minister van Binnenlandse Zaken José Luis Corcuera, verbiedt alleen het gebruik van cannabis in de openbare ruimte, waardoor theoretisch gezien de persoonlijke consumptie in de privéruimte juridisch is toegestaan.


Toen hennep wiet werd is het cannabis getouwtrek begonnen.

Cannabisclub
Rechtbanken in de autonome deelstaten Catalonië en Baskenland hebben in 2002 bovendien uitgesproken, dat de verbouw en het gebruik van marihuana niet meer als een misdrijf wordt gezien, zolang dit in besloten kring gebeurt. Met als gevolg, dat vele Spaanse blowers zich in sociale cannabisclubs verenigd hebben.
Let wel: deze cannabisverenigingen zijn geen coffeeshops zoals de Nederlandse verkooppunten van de softdrugs.
cannabis-clones-in-box_large.jpg
De Spaanse cannabisclubs kweken voor een besloten groep van volwassen leden samen wiet voor niet-commerciële doeleinden. Hierdoor voorzien de leden dankzij een gat in de Spaanse wet in hun eigen behoefte zonder dat zij gebruik hoeven te maken van de illegale verkoop op straat. Leden zijn verplicht om een woonadres in Spanje te hebben, waardoor toeristen zijn uitgesloten om hier wiet te kopen.

Tegenwoordig bestaan er honderden cannabisclubs in Spanje. Alleen in Catalonië zijn er al tweehonderd te vinden. De Spaanse overheid controleert deze cannabisclubs regelmatig ,om te kijken, of zij zich wel aan de regels houden en veelvuldig wordt een cannabisclub tijdelijk gesloten door de politie.

ADRESSEN VAN CANNABISCLUBS:
Asociación Cultural de Estudios sobre el Cannabis (ACEC)

Pérez Galdós, 35
35002 Las Palmas de Gran Canaria
Tel.: 619 516 033
Fax: 628 76 20 48

Asociación Guanche para el Estudio del Cannabis
Apdo. de correos 198
35080 Las Palmas de Gran Canaria
Tel.: 910 75 84 22

Asociación Tinerfeña de Estudios de Cannabis (ATEC)
Santa Rosalía, 59
38002 Santa Cruz de Tenerife
Tel.: 922 24 51 91
Butrón: cannabis@teleline.es


Hieronder de  namen van verenigingen die zijn aangesloten bij de Canarische Federatie
http://canafac.blogspot.com.es en die eindelijk uit 'de groene kast' zijn gekomen:
Gran Canaria:

Beleten - Rayco Jimenez

Sibaritas Med Can, Andres Ibarra -Antonio Brito

2 CSC en formacion en GC

Tenerife
:

Rayo Verde - Guillermo Collazo

Natura Verde - Jesus Manrique

CSC Tfs - Stephan R. Werner

Terapia Salud y Vida - Thailo

Cannarias - Rayco Ouviña
Fuerteventura

ACMEFUER - Josetxu Alonso

Lanzarote

Cannapharmacia - Enrique Dorta

La Gomera

Gomerabis

Landelijk:
Voor de landelijke adressen neemt u een verhelderend kijkje op:

http://www.canamo-espana.com/catalogo/asociaciones.htmlFederación de Asociaciones Cannábicas (FAC)
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Bende opgerold die vijf miljoen euro afkomstig uit hasjiesj-handel heeft witgewassen

Met de arrestatie van 8 bendeleden  heeft de Guardia Civil
in de hoofdstad van Gran Canaria de organisatie opgerold

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA. zaterdag 22 december 2012 - De Guardia Civil heeft in Las Palmas de Gran Canaria een organisatie opgerold welke zich bezig heeft gehouden met het witwassen van geld, dat men verkregen heeft uit de verkoop van hasjiesj, waarbij men al vijf miljoen euro, afkomstig van drugshandel, in omloop heeft weten te brengen in het economische circuit.

De operatie is in de derde week van december 2012 uitgemond in de arrestatie van acht leden van de organisatie, -allen Mauritaniër - en huiszoeking op twee locaties en in twee woningen in de hoofdstad van Gran Canaria, zo heeft het Commissariaat in Las Palmas de Gran Canaria laten weten op donderdag 20 december 2012.

De Guardia Civil beschuldigd deze acht personen ervan, geld - dat is verkregen met de verkoop van hasjiesj - geïntroduceerd te hebben in het conventionele geldverkeer, waarbij men gebruik maakte van een netwerk aan bankrekeningen en kleine, contante geldbedragen welke men pinde in geldautomaten.

Vervolgens werden deze geldbedragen verdeeld over andere bankrekeningen die door de organisatie werden gecontroleerd en, welke men gebruikte voor de aankoop van consumptiegoederen en het betalen van geleverde diensten door Spaanse bedrijven en uit  andere Europese landen en Mauritanië.
hawala2_large.jpg
Hawala
De Guardia Civil heeft bevestigd, dat de nieuwigheid van deze operatie eruit bestaat, dat de gearresteerden deel uitmaakten van een ‘Hawala’, een soort informeel banksysteem voor het verplaatsen van geld, dat het mogelijk maakt geld vanuit o.a. de Canarische Eilanden naar Mauritanië en Marokko over te boeken, zonder het geld fysiek te verplaatsen (zie:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hawala)
hawala-money-laundring_large.jpg

                Schematische voorstelling van een typische geldwitwasoperatie.
Het onderzoek wijst uit, dat hasj-smokkelnetwerken op de Canarische Eilanden gebruik hebben gemaakt van deze ‘Hawala’.

Bij de laatste fase van de ontmanteling van deze groep voor het witwassen van geld, die al functioneerde sinds 2012, zijn 30 Agenten van de Guardia Civil ingezet.

Bij de vier huiszoekingen, die uitgevoerd zijn onder toezicht van de Instructierechtbank van Las Palmas de Gran Canaria, heeft de Benemerita €53.000,= aan contanten in beslag genomen, een geldtelmachine en diverse documenten.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Nederland-connectie
Politie rolt  bende heroïne-handelaren op

13 personen van een drugsbende gearresteerd
op  Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 5 november 2012 - Agenten van  de Policía Nacional  hebben een groep drugshandelaren opgerold die zich bezig heeft gehouden met het binnenbrengen en distribueren van heroïne op Gran  Canaria en hebben 13 leden van de organisatie gearresteerd. Tijdens de operatie hebben de agenten ruim drie kilo heroïne, bijna 400 gram cocaïne en drie kilo van een versneden substantie in beslag genomen, evenals  €26.700,= in contanten.

Het onderzoek is begonnen in januari 2012 toen rechercheurs van de Brigada Provincial de Policía Judicial (Provinciale Politie-opsporingsbrigade) er kennis van kregen, dat er een georganiseerde bende bezig was  met het op het Eiland introduceren en distribueren van aanzienlijke hoeveelheden verdovende middelen.
280796-1g_large.jpg
Na het uitvoeren van  de betreffende politietaken, hebben de onderzoekers ontdekt, dat de drugs afkomstig zijn uit Nederland - en al dan niet via het Península (vasteland van Spanje) - met Gran Canaria als eindbestemming. De bende maakte hierbij gebruik van de ‘mula’-methode (‘pakezel manier), of menselijke koeriers die de verdovende middelen in de vorm van  capsules inslikken, of de drugs verborgen in objecten vervoerden.

Als de drugs eenmaal in Las Palmas de Gran Canaria  waren aangekomen, werden deze in diverse beveiligde appartementen opgeslagen welke de organisatie aanhield met als enige doel, de illegale substantie te prepareren en te verdunnen. Zodoende vermeerderden zij de hoeveelheid, waarna deze op de plaatselijke markt in omloop werd gebracht.

De leden van deze bende gebruikten als dekmantel diverse winkels  die gelieerd zijn aan de Afrikaanse wereld, om de verdovende middelen te verkopen. Ze hadden een winkel in handen met Afrikaanse producten in de wijk Schamann en een Afrikaanse bar in de wijk Guanarteme, waar men de contacten onderhield en de handel uitwisselde.

Onder de 13 gearresteerden bevinden zich twee vrouwen die fungeerden als ‘mulas’ (menselijke koeriers). Ze zijn allemaal aan Justitie overgedragen, waarbij de bevoegde rechter besloten heeft, 12 van hen in hechtenis te nemen.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Privéjet op Gando aan de ketting gelegd
wegens grote voorraad cocaïne

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA -  dinsdag 14 augustus 2012 - In  een gezamenlijke operatie van  Politie en Guardia Civil, en gewaarschuwd door Interpol, heeft men op zondag 12 augustus 2012 een privévliegtuig onderschept op een platform van de luchthaven Gando, op Gran Canaria, op verdenking van het mogelijk transporteren van een aanzienlijke partij cocaïne in dozen met humanitaire hulp van het Rode Kruis.

De medewerkers aan deze operatie op het vliegveld van Gran Canaria kenden op zondag nog niet de hoeveelhuid drugs die het vliegtuig mogelijk zou kunnen vervoeren, hoewel diverse bronnen verzekeren, dat men in het vrachtruim dozen van elk 50 kilo aan humanitaire hulp van het Rode Kruis heeft aangetroffen.


            Het vliegtuig, dat op zondag 12 augustus 2012 een tussenlanding maakte
                         op de Luchthaven van Gran Canaria , om bij te tanken,
               en wat afkomstig is uit Palm Beach, met bestemming  Duitsland.
Volgens bronnen binnen het onderzoek is het vliegtuig afkomstig van de internationale luchthaven van Palm Beach in Miami, met bestemming Duitsland. De enige aanwezigen in het vliegtuig,  een piloot, een copiloot en een stewardess, zijn onmiddellijk na de landing op Gran Canaria aangehouden en zijn in afwachting totdat de rechter in Telde en de openbare aanklager van Las Palmas het vrachtruim  en de lading van het toestel hebben geïnspecteerd.

De piloot heeft de Colombiaanse nationaliteit en het overige cabinepersoneel is van Duitse afkomst.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Drugsnetwerk opgerold
in Zuid Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 11 augustus 2012 - De Recherchedienst van de Guardia Civil in Las Palmas heeft in het kader van de operatie ‘Paisana” in het Zuiden van Gran Canaria  vier personen gearresteerd (twee Marokkanen, een vrouw uit Colombia en een Spaanse vrouw) die lid zijn van een netwerk dat zich bezighoudt met de distributie van verdovende middelen. Men heeft 1.110 gram cocaïne in beslag genomen, evenals ruim €18,000,= in contanten en gereedschap voor het afwegen van de drugs.

Tijdens het onderzoek heeft men de ‘modus operandi’ van het netwerk kunnen achterlaten, die bestaat uit het strikken van Spaanse jongeren (tussen de 19 en 21 jaar), die geen aandacht trekken, met wie men een financiële overeenkomst is aangegaan voor het vervoeren van drugs in hun koffers en die betaald kregen op het moment, dat ze drugs op de eindbestemming, aan hen niet bekende personen, afleverden.
img-9477_large.jpg
De Guardia Civil heeft op de luchthaven van Gran Canaria een persoon onderschept die was aangekomen vanuit Madrid en die 1.100 gram cocaïne  verborgen had in de handbagage die deze met zich meedroeg. Met de arrestatie van deze persoon is men erin geslaagd, om de op de luchthaven  drugs ontvangende personen te lokaliseren, zijnde twee personen van Marokkaanse afkomst die woonachtig zijn in het Zuiden van Gran Canaria

De huiszoeking van een van deze van drugshandel verdachte Marokkanen heeft men precisie-apparatuur voor het afwegen van drugs in beslag genomen, evenals documentatie van de organisatie en ruim €11.000,= die verborgen lagen in een mobiel apparaat voor airconditioning.
img-9478_large.jpg
De Guardia Civil is er ook in geslaagd, om op donderdag 7 juni 2012 een ander, vermoedelijk lid van de organisatie aan te houden, deze vrouw van Colombiaanse nationaliteit hield zich op in een appartement in het Zuiden van Gran Canaria, alwaar men huiszoeking heeft verricht en men kleine hoeveelheden aan diverse soorten drugs in beslag heeft genomen, die bestemd waren om gedistribueerd te worden, evenals een digitale weegschaal en ruim €7.000,= in contanten.

Het onderzoek is nog niet afgesloten en men ontkent niet, dat er nog meer arrestaties zullen volgen, in het bijzonder een andere persoon die al geïdentificeerd is en die vermoedelijk een handlanger is van de Colombiaanse vrouw. De gearresteerden zijn, nadat zijn overgedragen aan Justitie, in verzekerde bewaring gesteld, dit geldt zowel voor de vliegtuigpassagier, evenals als voor de ontvangers van de drugs.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Gearresteerd voor het kweken van
marihuana op een platdak

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA  - zaterdag 17 mei 2012 - De politie is er de afgelopen week in geslaagd, om op de Paseo de Las Canteras (de zeeboulevard in de hoofdstad van Gran Canaria) een man te arresteren die een overtreding heeft begaan tegen de openbare gezondheid en heeft deze overgedragen aan Justitie.

De arrestant had al een strafblad en is gearresteerd voor het kweken van 53 wietplanten (Cannabis Sativa) op het platte dak van zijn woning in de Calle Párroco Villar Reina in de hoofdstad van Gran  Canaria, waar hij de planten die hij kweekte ‘s nachts binnen zette, om ze sneller te laten groeien; aldus het Politierapport van het Hoofdbureau in het Centrum van de hoofdstad.
2012-05-16-img-2012-05-16-17-53-38-mari_large.jpg
De politieoperatie, waarvoor een huiszoeking nodig was bij de gearresteerde, is in gang gezet nadat buren aangifte hebben gedaan, waarbij zij de Politie hebben geattendeerd op het bestaan van deze planten op het platte dak van het pand in Las Palmas de Gran Canaria waar de aangeklaagde woonde.
2012-05-16-img-2012-05-16-17-53-51-mari2_large.jpg
Naast de marihuanaplanten in verschillende stadia van ontwikkeling heeft de Politie ook een precisieweegschaal voor het afwegen van kleine hoeveelheden in beslag genomen, evenals diverse soorten verwarmingsapparatuur voor de bevordering van de plantengroei.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


1.500 kilo hasjiesj  in beslag genomen op
Tenerife  7 smokkelaars gearresteerd

SANTA CRUZ DE TENERIFE - Witte Donderdag 5 april 2012 -  De Policía Nacional heeft op dinsdag 3 april 2012  laten weten,  zeven leden te hebben gearresteerd van een organisatie die zich vermoedelijk bezig houdt met drugshandel en die opereert in Santa Cruz de Tenerife, na het lokaliseren van de locatie waar de drug per boot aan land is gebracht en men er in geslaagd 44 balen in beslag te nemen met een totaalgewicht van ongeveer 1.500 kilogram.

Men heeft het politieteam in het leven geroepen na een telefoontje van een  buurtbewoner naar ‘1-1-2’ in het Commissariaat van San Cristóbal de La Laguna, waarbij deze melding heeft gemaakt van verdachte bewegingen bij Punta del Hidalgo, in het kustgebied van de gemeente.
fardos_large.jpg
Vanwege de mogelijkheid, dat het om verdovende middelen zou kunnen gaan, heeft het commissariaat een onderzoeksteam samengesteld met leden van de Seguridad Ciudadana (Burger Bescherming = BB) en politierechercheurs, dat assistentie heeft gekregen van een politiehelikopter van het Hoofdbureau van Politie op de Canarische Eilanden, dat gevestigd is in Las Palmas de Gran  Canaria.

De directe inzet van de politie heeft geleid tot de inbeslagname van 42 balen verdovende middelen. De agenten hebben verteld, dat de balen al werden afgevoerd in twee voertuigen, die abrupt werden verlaten door de criminelen toen de dienders op het toneel verschenen en de zaak omsingelden zodat er geen ontsnappen meer mogelijk was.

Het politieonderzoek is voortgezet met een zoektocht naar te voet onderweg zijnde drugshandelaren in de omgeving. Speurwerk, dat gezien de bergachtige omgeving, heeft kunnen rekenen op de ondersteuning van de helikopterdienst. Er zijn nog twee balen ontdekt en men heeft drie bemanningsleden van de genoemde boot gearresteerd; twee Marokkaanse broers met de initialen K.B en M. B, die gevlucht waren in nabijgelegen banenplantages.

Verder onderzoek heeft geleid tot de arrestatie van nog eens vijf personen in  de Tinerfense gemeente San Isidro: De Peruaan C.V.D.A.; de Spanjaard S.C.G. en de Nood Afrikanen A.B., B.B. en A.R.A.A.. Onder wie zich het vermoedelijke hoofd van de bende bevindt, die bovendien eigenaar is van een loodgietersbedrijf.

Bij de diverse onderzoeken heeft men zes voertuigen in beslag genomen; €3.123,= aan contanten; twee GPS toestellen, een kompas; een buitenboordmotor, diverse mobiele telefoons en zes bidons met benzine. De totale drugsvangst bedraagt 1.408 kilogram verdeeld over 44 balen.

De gearresteerden zijn ondertussen overgedragen aan de Rechter, die gevangenhouding bevolen heeft van vijf bendeleden en, die de andere twee op borgtocht heeft vrijgelaten.

1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Cocaïne-bende op Canarias opgerold

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 22 maart 2012 - De Guardia Civil heeft 27 personen gearresteerd, van wie 21 met de Colombiaanse nationaliteit en15,2 kilo cocaïne in beslag genomen.  Daarmee heeft men een internationaal opererende bende opgerold die, via het luchtverkeer,  uit Colombia afkomstige  drugs smokkelde naar Canarias voor distributie op de Eilanden.

De Guardia Civil heeft in een communiqué op woensdag 21 maart 2012 laten weten, dat men de operatie met de naam ‘Aire’ heeft uitgevoerd in de provincies Las Palmas en Madrid. Naast de handel in drugs beschuldigt men de gearresteerden bovendien van het witwassen van geld en samenzwering.
cocaine_large.jpg
Bij de operatie die is uitgevoerd in opdracht van de Instructierechtbank van Telde (Gran Canaria), heeft men €30.000;= in contanten in beslag genomen, evenals vier wapens, vier voertuigen, computersystemen  en andere zaken die nodig waren voor het plegen van de misdaden, zo staat in het communiqué te lezen.

De onderzoeken zijn in juli 2012 van start gegaan, nadat de Guardia Civil kennis had genomen, dat men via koeriers drugs importeerde op Gran Canarias.

De drugs bevonden zich, verpakt in piepschuim, in dubbele bodems van koffers en eenmaal in Madrid gearriveerd, werden deze naar een laboratorium vervoerd waar men ze via een chemisch proces prepareerde,  om  deze te kunnen distribueren.

Vervolgens  verstopten de leden van de nu opgerolde bende de cocaïne in dubbele bodems van hun koffers en namen het vliegtuig naar Canarias, waar de drugs via diverse opkopers werd verspreid.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Politie arresteert 'El Maúro'
een vermoedelijke drugshandelaar
die  een dubbelleven leidde

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 25 februari 2012 - Agenten van het Cuerpo Nacional de Policía (Korps Rijkspolitie) hebben  de 41-jarige A.G.F. gearresteerd, als vermoedelijke drugshandelaar in de wijk Zárate in Las Palmas de Gran  Canaria. Volgens een persbericht heeft  de Brigade van de Provinciale Recherche diverse maanden onderzoek gepleegd naar ‘El Maúro’, die als zodanig is gearresteerd, vanwege zijn vermoedelijke relatie met betrekking tot handel in verdovende middelen.

Volgens de politie, heeft de gearresteerde zich jarenlang bezig gehouden met handel in verdovende middelen en schepte hij erover op, dat hij nooit gearresteerd is geweest.


                   Foto's beschikbaar gesteld door de Politie, van het bij
‘El Maúro’
 (in de ogen van stadsbewoners een ‘Ruwe Plattelandsbewoner’) in beslag genomen materiaal.


22-feb-2_large.jpg
Hij verrichtte zijn activiteiten voornamelijk in de Zárate wijk, nam diverse voorzorgsmaatregelen en leidde een ‘dubbelleven’, wat hem onopgemerkt deed blijven.”

Volgens het politiebericht, leidde hij in de ogen van zijn buren, een “eenvoudig en sober leven”, samen met zijn familie en, om dit aannemelijk te maken, deed hij af en toe een metselklus, terwijl zijn vrouw werkte als schoonmaakster in diverse woningen in de wijk.

“Deze activiteiten, staan in tegenstelling tot de luxe die is aangetroffen in de doorzochte woningen, waar €100.000,= aan contanten in beslag is genomen, voor het grootste deel in biljetten van 500 euro, verborgen in huishoudelijke apparaten in de keuken, evenals  fiscale documenten, bankafschriften en eigendomsbewijzen van verschillende panden op diverse eilanden van de Archipel, “ aldus de samenvatting in het communiqué.

Met de voorgeschreven  toestemming  van Justitie, hebben de agenten twee huiszoekingen verricht in de woningen van de gearresteerde, waar zij 630 gram cocaïne in beslag hebben genomen, die klaar was om verhandeld te worden, materieel om de drugs te versnijden en te bewerken, evenals 15 tabletten hasjiesj.

De politie schat in, dat als deze handel de markt had bereikt, deze een waarde zou hebben van €91.000,=.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


 

kaart_canaria-5-82.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--352.jpg