site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-kopie-kopie-4.jpg

6-41.jpg


De luchthaven van Gran Canaria opent een
sala de lactancia
(kamer voor het geven van borstvoeding)

De nieuwe ruimte bevindt zich
in het instapgebied van het luchthavengebouw

GRAN CANARIA - donderdag, 20 september  2018 - De luchthaven van Gran Canaria heeft op donderdag 20 september 2018 een nieuwe gezins- en borstvoedingskamer geopend in de vertrekhal van de luchthaven.

Deze kamer heeft een oppervlakte van 120 m² en is uitgerust met een gedeelte voor borstvoeding met verstelbare stoelen en tafels, een kindergedeelte voor kinderspellen, een voorbereidingsruimte voor maaltijden en flessen, en gezins-toiletten met toiletten voor kinderen en toiletten  voor en volwassenen, naast een ruimte voor het vervangen van luiers, zoals is door AENA gemeld in een persbericht.
gran-canaria-1.jpg
In dit opzicht geven ze aan, dat deze actie is opgenomen in het kwaliteitsplan van de luchthaven van Gran Canaria, gericht op de verbetering van luchthavenfaciliteiten en de geboden diensten, om de ervaring van passagiers en luchthavengebruikers te optimaliseren.
000logo-345.jpg


De luchthaven van Gran Canaria vernieuwt haar horeca-aanbod en de winkelgalerij

In de loop van 2018 zal men 19 filialen openen,
waarvan 14 vernieuwde merken en vier nieuwe vestigingen

AENA heeft het aanbod van restaurant-filialen op de luchthaven van Gran Canaria vernieuwd, het zal 19 locaties gaan tellen, en het zal een oppervlakte van ruim 6.600 vierkante meter innemen, waarop  'commerciële merken van erkend prestige’ aanwezig zijn met een breed scala aan gastronomische voorstellen die zich aanpassen aan het profiel van de passagiers en de luchthavengebruikers."

Zoals gemeld door de luchthavenbeheerder, zullen er in 2018 negentien  horeca-locaties worden geopend, waarvan 14 bestaande met vernieuwde merken, en vier zijn nieuwe vestigingen.

aeropuerto-restauracian-galeraa-comercial-2_g.jpg aeropuerto-restauracian-galeraa-comercial-3_g.jpg

aeropuerto-restauracian-galeraa-comercial-10_g.jpg           AENA vernieuwt her restaurantaanbod op de luchthaven van  Gran Canaria.

preview2col_mg-61.jpg

aeropuerto-restauracian-galeraa-comercial-17_g.jpg
aeropuerto-restauracian-galeraa-comercial-22_g.jpg
Het bedrijf Select Service Partner (SSP) heeft 10 locaties die in de komende maanden worden geopend. Zo zullen er in het incheck-gebied zes vestigingen zijn:
- twee hamburger restaurants, die zullen opereren onder het internationale merk Burger King;
-  een gebruikelijk restaurant , van het merk O'Learys, dat gegrild vlees, hamburgers, nacho's, enz. zal aanbieden;
- een brouwerij die opereert onder het merk van Enrique Tomás, waar men een breed scala aan Iberische worsten en tapas kan proeven;
- een koffiebar van het gerenommeerde merk Starbucks;
- een grab & go (pak en ga)-merk van SOHO Coffee Co, dat een breed en gevarieerd aanbod van gezonde - en afhaalmaaltijden zal bieden, en dat de salades, wraps, sandwiches, en

natuurlijke vruchtensappen zullen benadrukken.

pasajeros-aeropuerto-gran-canaria-2_g.jpg pasajeros-aeropuerto-gran-canaria-1_g.jpg

           Archief-foto’s: Passagiers op de luchthaven van  Gran Canaria in september 2017.

pasajeros-aeropuerto-gran-canaria-3_g.jpg preview_m-41.jpg In de vertrekhal beheert SSP drie filialen:  Een restaurant met het merk The Garden, waar men kan genieten van een uitgebreid menu met traditionele gerechten; en twee grab & go-filialen  die onder het merk SOHO Coffee Co zullen opereren, een in een filiaal en een in een camper die in de vertrekhal  diensten verleent op basis van de toestroom van passagiers. Bovendien zal er in de aankomsthal een horecabedrijf zijn onder het merk Gando Bar.

aeropuerto-restauracian-galeraa-comercial-36_g.jpg aeropuerto-restauracian-galeraa-comercial-35_g.jpg

pasajeros-aeropuerto-gran-canaria-5_g.jpg

aeropuerto-gran-canaria-1_g.jpg pasajeros-aeropuerto-gran-canaria-6_g.jpgHet bedrijf Pansfood is vertegenwoordigd met zes filialen: vijf cafetaria's die onder verschillende merken zullen opereren: twee Coffee Republic-filialen, één in de vertrekhal en een in de aankomsthal, twee Café Pans-filialen, een in de vertrekhal voor regionale vluchten en een andere in de aankomsthal; en een ander filiaal heeft het merk Caffé di Fiore in de aankomsthal, met name op het gebied van transit-vluchten. Daarnaast heeft het een brouwerij die onder het merk Dehesa Santa María zal opereren, waar men een breed scala aan tapas, Iberische worsten, bieren en wijnen van het land kan proeven.

aeropuerto-restauracian-galeraa-comercial-9_g.jpg

aeropuerto-restauracian-galeraa-comercial-16_g.jpg

aeropuerto-restauracian-galeraa-comercial-11_g.jpg aeropuerto-restauracian-galeraa-comercial-31_g.jpg

 aeropuerto-restauracian-galeraa-comercial-15_g.jpg aeropuerto-restauracian-galeraa-comercial-12_g.jpg
aeropuerto-restauracian-galeraa-comercial-13_g.jpg aeropuerto-restauracian-galeraa-comercial-14_g.jpg
aeropuerto-restauracian-galeraa-comercial-34_g.jpg aeropuerto-restauracian-galeraa-comercial-18_g.jpg

aeropuerto-restauracian-galeraa-comercial-30_g.jpg

aeropuerto-restauracian-galeraa-comercial-28_g.jpg aeropuerto-restauracian-galeraa-comercial-27_g.jpg
Ten slotte exploiteert Autogrill Iberia drie filialen in de vertrekhal. Een daarvan, met het merk Playa Padre, bevindt zich op het terras op de tweede verdieping, waar men  kan genieten van een breed scala aan cocktails, bieren en wijnen, vergezeld van tapas, sushi, tosti’s, enz. De andere twee filialen zullen een cafetaria zijn van het merk Café de Indias en een grab & go filiaal met gezonde voeding en afhaalmaaltijden, die onder het LEON-merk zullen opereren.
aeropuerto-restauracian-galeraa-comercial-4_g.jpg aeropuerto-restauracian-galeraa-comercial-21_g.jpg aeropuerto-restauracian-galeraa-comercial-19_g.jpg
aeropuerto-restauracian-galeraa-comercial-23_g.jpg aeropuerto-restauracian-galeraa-comercial-26_g-1.jpg
00000slas-canariaslogo-82.jpg


De Spaanse Staat werkt aan het oplossen
van de situatie van dak- en thuislozen
die slapen op de luchthaven

GRAN CANARIA - vrijdag 13 januari 2017 - De gedelegeerde van de Spaanse Regering op Canarias, Mercedes Roldós, heeft opgemerkt dat de situatie niet nieuw is en, dat men samenwerkt met de buurgemeenten.

De gedelegeerde van de Spaanse Regering op Canarias, Mercedes Roldós, erkent dat er op de luchthaven van Gran Canaria een groep dak- en thuislozen is die overnacht in de luchthavenvoorzieningen. "Het is geen nieuwe situatie en die is ook niet exclusief voor hier,” aldus Roldós, want er doen zich soortgelijke situaties voor op andere Spaanse en internationale luchthavens.
1405457516951-6g-1.jpg                                                        De luchthaven van Gran Canaria.
Roldós heeft aangegeven dat ze aan het werken is met de sociale diensten van de buurgemeenten en de betreffend consulaten; want veel van deze personen die voornamelijk overnachten op de luchthaven, zijn buitenlanders.
Eveneens heeft de gedelegeerde verduidelijkt, dat de bedelaars verblijven in gedeelten met vrije toegang, maar nooit in de gebied waar pas toegang is na een controle.
zzzslas-canariaslogo-22.jpg


De Roemeense Politie
werkt samen met de Policía Nacional
op de Luchthaven van Gran Canaria

GRAN CANARIA - vrijdag 15 juli 2016 - Een agent van de Roemeense Politie werkt samen met de Policía Nacional in de diverse politie-acties op de Luchthaven van Gran Canaria, zoals bij de controle op de binnenkomst in - en het vertrek uit - het Niet-Schengen gebied.

De Roemeense agent die in samenwerking werkzaamheden verricht op het vlak van Seguridad Ciudadana (Burgerveiligheid) in toeristengebieden op het eiland, heeft een ochtend lang deelgenomen aan het werk van de functionarissen op de Puesto Fronterizo (Grenspost) van de Luchthaven van Gran Canaria.
13694205_1143745168982317_1954645565_o.jpg                                          Een agent van de Roemeense Politie
         werkt samen met leden van de Policía Nacional op de luchthaven van Gran Canaria.
De Roemeense agent heeft deel kunnen nemen aan de diverse in de ochtend uitgevoerde operaties inzake de overheidsdeportatie van een man van Marokkaanse nationaliteit.

Nadien heeft de Roemeense agent deelgenomen aan de controle op de binnenkomst in - en het vertrek uit - het 'Niet Schengen'-gebied van vluchten afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, evenals op de controle van vluchten die vertrokken zijn uit Dakar (Senegal), waarbij hij bij de grenscontrole het intensieve gebruik van modernste inlichtingen-middelen heeft kunnen vaststellen.

Ook heeft hij het gebruik van de zogenoemde DOCUBOX kunnen waarnemen, een computersysteem voor de controle op falsificatie in documenten, paspoorten, visums en identiteitsbewijzen , waarbij dit met betere middelen  het modernste systeem is, wat het mogelijk maakt, moeilijk te ontdekken vervalsingen op het eerste zicht te herkennen.
ZZZZislas-canariaslogo-kopie-60.jpg


Maspalomas schittert op de
Luchthaven  van Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 3 april 2016 - Het kostuum van de Reina del Carnaval Internacional de Maspalomas 2016 (carnavalskoningin van Maspalomas 2016)  is dezer dagen te zien op de Luchthaven van Gran Canaria.

img_33754.jpgDe creatie :
‘La esencia del paraíso’

‘De essentie van het paradijs’
die is vertoond in Maspalomas door Pino García Ojeda..
img_33755.jpg 


img_33753.jpg

zzzzzzzislas-canariaslogo-369.jpg


Voordelige  taxitarieven
naar de luchthaven van Gran Canaria

GRAN CANARIA - zaterdag 3 januari 2015 - Voordelige  taxitarieven naar de luchthaven van Gran Canaria:
img_25053-1-1.jpg
kleurlogoCanarias.png 


Parlement sluit de deur
voor de pendeldiensten op de luchthaven

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 24 oktober 2014 - De pendeldiensten die beschikbaar zijn op de luchthaven Gando verdwijnen als de wijziging van kracht wordt van de wet op de Vervoersregeling over de Weg, welke op woensdag 23 oktober 2014 is goedgekeurd door het Canarische Parlement. Zodoende kunnen alleen taxi’s uit Telde en Ingenio passagiers ophalen bij de luchthaven.

De 328 taxichauffeurs van Telde en Ingenio kunnen sinds woensdag 23 oktober 2014 weer rustiger slapen, nadat he Canarische Parlement ingestemd heeft met de aanpassing van de Ley 13/2007 de Ordenación del Transporte por Carretera (Wegenvervoer Wet), die o.a. verbiedt, dat taxi’s uit andere gemeenten passagiers oppikken op de luchthaven Gando.
 
                                                  De taxichauffeurs van Las Palmas de Gran Canaria
          hebben op donderdag 23 oktober 2014 hun protest laten horen bij de ingang van het Parlement.
Het geval wil, dat Gran Canaria het enige eiland is waar het Cabildo (Eilandbestuur) de pendeldienst heeft geregeld, door toe te staan, dat taxichauffeurs uit andere gemeenten - voornamelijk uit Las Palmas de Gran Canaria, op de luchthaven kunnen opereren.

De wijziging van de Vervoer Wet is tot stand gekomen met stemmen van Coalición Canaria (CC) en de Partido Socialista (PSC), terwijl de Partido Popular (PP) heeft tegengestemd, en Nueva Canarias (NC) zich van stemming heeft onthouden, met verwijzing naar de -  naar haar oordeel - juridische onzekerheid die het document omgeeft waarin men deze wetswijziging heeft opgenomen: het project voor Medidas Tributarias Administrativas y Sociales de Canarias (Canarische Bestuurlijke en Sociale Maatregelen) - dat bekend staat als de ómnibus wet,  die de aanpassing omvat van een dertigtal wetten welke van kracht zijn via een verkorte procedure -  en dat het Parlement bereikt heeft, met teksten waarvan de redactie nog steeds niet voltooid is..

De wijziging van de vervoers-wet omvat vier nieuwe artikelen in de beroemde paragraaf 86 waarin men vaststelt, hoe de uitvoering plaatsvindt van de verklaring van de kwetsbare gebieden met het vestigen van een speciale regeling voor het met pendeldiensten ophalen van passagiers.

De Partido Popular (PP) op haar beurt, “is absoluut tegen de opschorting van de pendeldiensten.” Haar fractiewoordvoerder, Jorge Rodríguez, heeft zich niet gemengd in het debat over artikel 12, dat de wijziging van de transportwet bevat, maar heeft gewacht tot het einde van het debat, om te waarschuwen, dat men in de bevoegdheden van de Eilandbesturen treedt, “die dit twee jaar geleden hebben bepaald en wat men nu afneemt,” zo heeft hij gezegd.
kleurlogoCanarias.png


Luchthaven Gran Canaria neemt
nieuwe passagiers-hal in gebruik

AENA voltooit tweede verbouwingsfases
 uitbreiding van de Noord-hal met 42.000 m² 

GRAN CANARIA - dinsdag 15 juli 2014 - Na dagen van proefdraaien in de Noord-vleugel van de Luchthaven van Gran Canaria heeft AENA op dinsdag 15 juli de uitbreiding - met 42.000 m² - van de passagiers-hal in gebruik genomen.

De nieuwe vertrekhal telt 18 incheckbalies (twee daarvan voor speciale bagage), met de mogelijkheid dit aantal uit te breiden tot 34; een gedeelte voor de veiligheidscontrole met dubbele filters; een veelzijdige winkel voor passanten, een boarding-ruimte met zes nieuwe gates en winkels, alles gelegen op de eerste verdieping.

Proefdraaien in de eerste helft van juli 2014 in de nieuwe vertrekhal van de,Luchthaven van Gran Canaria.

De tussenliggende etage is bestemd voor de afhandeling van aangekomen passagiers, terwijl de begane grond een tweede vertrekhal herbergt die voornamelijk gebruikt wordt voor regionale vluchten (interinsulair) en die heeft negen nieuwe incheckbalies (met de mogelijkheid dit aantal uit te breiden tot 17). Bovendien is er een horeca-gedeelte en afhaalruimte voor bagage met vijf transportbanden en een transportband voor speciale bagage, evenals een nieuwe ruimte voor bagage-inspectie en afhandeling.

In de kelderverdieping is de nieuwe logistieke hal gevestigd met pieren voor het afladen van de aanlever-voertuigen met vracht, met hun bijbehorende veiligheidsfilters en magazijnen, evenals ruimten v oor de behandeling van afval.Het betonnen parkeerplatform voor vliegtuigen
Naast bovengenoemde voorziening is ook het nieuwe betonnen parkeerplatform voor vliegtuigen, met 23.000 m² extra, in gebruik genomen, waar grote vliegtuigen gestationeerd kunnen worden; bovendien is er nog eens 9.000m² aan betonnen wegen aangelegd.De uitbreidingswerkzaamheden van de luchthaven van Gran Canaria kunnen rekenen op een investering van ruin 200 miljoen euro, waarvan 179 miljoen euro bestemd is voor de passagiers-hal en het vliegtuig-platform. Volgens AENA, gaat het om de aanzienlijkste investering welke men op nationaal niveau investeert in het luchthavennetwerk.
Met deze uitbreidingswerkzaamheden neemt de oppervlakte van het gebouw met 68.000 m ² toe - van de oorspronkelijke 105.000 m² tot 173.000 m², waarbij een verbouwing is inbegrepen van de bestaande passagiers-hal.

kleurlogoCanarias.png


Verkeerd geplaatste strip
veroorzaakt bijna-vliegtuigbotsing
met 573 passagiers aan boord

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA / KAAP VERDIË - maandag 1 mei 2014 - Het waarschuwingssysteem voor het vermijden van botsingen en de snelheid waarmee de piloten hebben gereageerd, hebben een botsing in de lucht kunnen voorkomen van twee vliegtuigen die vlogen met een verticale afstand van slechts 90 meter. De luchtverkeersleiders van Canarias en van Kaap Verdië bevestigen een manoeuvre in het winnen van hoogte van het eerste toestel, zonder in de gaten te hebben, dat er op dezelfde luchtroute een ander toestel vloog, maar dan in tegengestelde richting.

In de nacht van 6 op 7 januari 2014 hebben een foutief geplaatste strip op de volgtafel van de Centro de Control Aéreo de Canarias (Luchtverkeersleiding voor de Canarische Eilanden) - en klaarblijkelijke coördinatieproblemen met hun evenknie op Kaap Verdië, plus moeilijkheden in de radiocommunicatie met de vliegtuigen - een bijna-botsing veroorzaakt boven de Atlantische Oceaan van twee in tegengestelde richting vliegende toestellen met 573 passagiers aan boord.

Een schets, die het risico van de mogelijke vliegtuigbotsing duidelijk maakt en - op Archieffoto - de controletafel van een luchtverkeersleider waar een verkeerd geplaatste strip desastreuze gevolgen kan hebben.

De botsing is op het allerlaatste moment afgewend door de piloten met individuele stijg- en daal-manoeuvres met een verticale afstand van 300 voet, equivalent aan 90 meter.

                                  Centro de Control Aéreo de Canarias
                    
(Luchtverkeersleiding voor de Canarische Eilanden).
 
                                  Centro de Control Aéreo de Canarias

De ene piloot had tevergeefs geprobeerd, om te communiceren met het controle-centrum van de Canarische eilanden; het HF-station beantwoordde de oproep niet, omdat het op dat moment in communicatie was met het andere vliegtuig.

Doordat het geluidssignaal van het waarschuwingssysteem in de beide cockpits is afgegaan, scheelde het amper 15 seconden, of de botsing was een feit geweest.
Tot nu toe heeft het incident geresulteerd in slechts een lauwe aanbeveling van de onderzoekscommissie, dat AENA de feiten onder haar personeel bekend zou maken en hen zou wijzen, “op het belang van een correct beheer van de volg-strippen tijdens de vlucht.”

Route UN873 was de luchtverkeersweg waar die nacht de twee vliegtuigen circuleerden: vliegtuig nummer een - met 12 bemanningsleden en 262 passagiers aan boord - tijdens de vlucht van Lissabon naar Sao Paulo en vliegtuig nummer twee - met 18 bemanningsleden en 281 passagiers aan boord- dat op dezelfde route, in tegengestelde richting, naar Parijs Luchthaven Charles de Gaulle vloog.

Het was kort na 02:00 uur en het eerste toestel vloog onder het toezicht van ‘oceaan-ruimte’ van het Centro de Control de Tránsito Aéreo de Canarias (Controlecentrum voor op Canarias Overvliegend Luchtverkeer) en het tweede toestel deed dit bewaakt vanaf het eiland Sal van Kaap Verdië.
Om het traject goed te kunnen begrijpen, voegt men de drie punten samen waarover beide toestellen op de UN873 in tegengestelde richting moesten vliegen, en wel de coördinatiepunten Limal, Isoka en Ipera, die het eerste toestel achter zich had gelaten tijdens de vlucht naar Brazilië; terwijl het andere vliegtuig precies hetzelfde deed in tegenovergestelde richting.
kleurlogoCanarias.png


Taxi-oorlog op Gran Canaria

TELDE - vrijdag 16 mei 2014 - De taxi-oorlog op Gran Canaria neemt grote vormen aan. Waren het op woensdag 14 mei 2014 nog de plaatselijke taxichauffeurs van Telde en Ingenio die buiten de passagiersterminal van de Luchthaven protesteerden vanwege het toepassen van het onrechtmatig, onderling oppikken van passagiers door hoofdstedelijke taxichauffeurs, zo is het op donderdag 15 mei 2014 burgemeester María del Carmen Castilians, die krachtig is toegetreden tot het conflict en kondigde haar wens aan, dat de drukste passantengebieden op het eiland hetzelfde worden behandeld als Gando.

De burgemeester, die spoedoverleg heeft gevoerd met de voorzitter van de grootste taxicentrale van Telde, Sebastián Alonso, en de interim chef van de Policía Local, Antonio Mederos, stelt, “dat als de taxichauffeurs van andere gemeenten kunnen komen werken op de Luchthaven, wij ook het recht hebben, om klanten op te pikken bij ziekenhuizen, winkelcentra, sporthallen, hotels, theaters en auditoriums.”

De eerste burgeres wilde het niet bij een simpele verklaring, of loos gebaar naar de media toe laten. In feite heeft zij gewaarschuwd, dat zij in de eerstvolgende Gemeenteraadsvergadering, die eind mei 2014 zal plaatsvinden - een motie zal indienen waarin zij van het Ministerie van Transport, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, zal eisen, dat men deze motie accepteert vanwege de controverse die is ontstaan door de massale aanwezigheid van taxi’s uit de hoofdstad op de luchthaven, “wanneer er dagen zijn dat de taxichauffeurs van Telde en van Ingenio zonder ook maar een euro naar huis gaan, omdat ze urenlang in de rij hebben moeten wachten op een rit.”
 
Met betrekking tot de standplaatsen waarmee  volgens haar  de taxichauffeurs van Telde zich bevoorrecht wisten, heeft de burgemeester niet onder stoelen of banken gestoken, dat zij dit soort toestanden niet wil op het patroonsfeest van de Día del Pino (H. Maagd van de Pijnboom) in Teror.

“Als je genereus wilt zijn, dan moet je genereus zijn voor iedereen,” zo heeft ze benadrukt bij het eisen van de opschorting van het in gebruik genomen, telematische platform voor het toekennen van de taxiritten, totdat het Eilandbestuur daar een antwoord op heeft.

kleurlogoCanarias.png


Canaryfly
verdubbelt capaciteit met tweede ATR-72

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 6 mei 2014 - Canaryfly verdubbelt deze zomer haar interinsulaire capaciteit met de inlijving van een tweede ATR-72 in haar vloot. Het nieuwe vliegtuig maakt, dat de luchtvaartmaatschappij in het derde kwartaal van 2014 een nieuwe internationale route opent met Saint Luis, de tweede dichtst bevolkte stad van Senegal.

Canaryfly, de luchtvaartmaatschappij die in 2012 is begonnen met interinsulaire vluchten - om het gat op te vangen, dat Islas Airways heeft achtergelaten - blijft stappen zetten, om haar activiteit te consolideren in de gecompliceerde Canarische markt.

De luchtvaartmaatschappij die wordt geëxploiteerd door Victorino López kan in de zomer van 2014 rekenen op een tweede ATR-72, nadat men begin april de een soortgelijk toestel bij de vloot heeft ingelijfd.

De luchtvaartmaatschappij beschikt momenteel over zes vliegtuigen; de genoemde ATR-72, twee ATR-42 toestellen en nog eens drie Fairchild Swearingen Metroliners met negen stoelen waarmee men de lijndiensten verricht tussen Gran Canaria en de eilanden Lanzarote, Fuerteventura, Tenerife en La Palma. Het bedrijf blijft bovendien haar internationale routes uitvoeren tussen isla redonda (het ronde eiland = Gran Canaria) en de bestemmingen Dakhla, El Aiun, Guelmin en Nouadhibou.

De opname van het nieuwe vliegtuig in de vloot - waarmee men wekelijks 220 vluchten uitvoert - maakt, dat de luchtvaartmaatschappij het volume aan vliegtuigstoelen op haar interinsulaire routes uitbreidt met 50%.

Het doel is, “om vooral het aanbod van vliegtuigstoelen op de verbindingen met Fuerteventura en Lanzarote te realiseren,” zo legt de public relations manager van de luchtvaartmaatschappij, José Luis Cabrera, uit.

Canaryfly vertrouwt erop, dat met de komst van de tweede ATR-72 men in het derde kwartaal van 2014 kan gaan vliegen op de route Gran Canaria-Saint Luis (Senegal), een verbinding waarvoor Canaryfly al beschikt over alle vergunningen van de Spaanse luchtvaartinstanties.

Vanuit de luchtvaartmaatschappij wijst men erop, dat het beleid van het handhaven van betaalbare prijzen een gemiddelde bezettingsgraad mogelijk maakt van ongeveer 50% op de verbinding met La Palma, en van 40% op Lanzarote en Fuerteventura; percentages, die lager zijn op de vluchten tussen de twee Canarische hoofdsteden, vanwege de sterke concurrentie, niet alleen van Binter, maar ook de scheepvaartmaatschappijen.

Voor informatie en reserveringen: http://www.canaryfly.es/CNF/index.php
kleurlogoCanarias.png


 Luchthaven Gran Canaria
begint met verbeterde hal
voor inchecken interinsulair verkeer

 Inchecken vindt plaats in zuidelijke helft vertrekhal

TELDE - zondag 4 mei 2014 - De uitbreidingswerkzaamheden voor de vertrekhal van de Luchthaven van Gran Canaria en de algemene verbetering van de infrastructuur vorderen gestaag, na het in 2013 in gebruik nemen van de incheckbalies (19 en 32) in de zuidelijke uitbreiding van de vertrekhal, de nieuwe hal voor internationale aankomsten en de nieuwe ruimte voor veiligheidscontrole.

In de huidige verbouwingsfase richten de werkzaamheden zich op het in gebruik nemen van de noordelijke uitbreiding, die over enkele maanden klaar zal zijn en die een geheel nieuwe incheckruimte aan de westzijde van de hal voor interinsulair verkeer zal gaan bevatten, naast de uitbreiding van het parkeerplatform voor de vliegtuigen.

De uitbreidingswerkzaamheden voor de Luchthaven van Gran Canaria hebben een begroting van ruim 200 miljoen euro, waarvan 170 miljoen euro bestemd is voor de uitbreiding van de passagiers-hal en het platform voor de vliegtuigen. Het gaat om de aanzienlijkste investering die momenteel wordt uitgevoerd door het AENA luchthaven netwerk.

Het doel van de uitbreiding van de terminal is, vooral, het verbeteren van de kwaliteit van de dienstverlening aan de passagiers en de luchtvaartmaatschappijen; en bovendien het verhogen van het winkelaanbod en de commerciële dienstverlening op de luchthaven. Met deze werkzaamheden verhoogt men de oppervlakte van het gebouw met 58.000 m², van 105.000 m² naar 163.000 m², en verbouwt men de bestaande aankomst- en vertrekhal.
kleurlogoCanarias.png


Luchthaven Gran Canaria verhoogt het aantal vliegverbindingen met Duitsland

Nieuwe route op Münster

CANARISCHE EILANDEN - zondag 4 mei 2014 - De luchthavens van Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote hebben ondertussen het aantal routes op Duitsland verhoogd, bovendien heeft de luchthaven van Fuerteventura haar verbindingen met het Verenigd Koninkrijk verhoogd, zo heeft AENA laten weten op vrijdag 2 mei 2014.

De luchthaven van Gran Canaria heeft in het zomerseizoen 2014 een nieuwe vlucht naar Münster, die wordt uitgevoerd door de luchtvaartmaatschappijen Germania en Bulgaria Air, met twee vluchten per week, op woensdag en zondag.Naast Münster is Gran Canaria in het zomerseizoen van 2014 verbonden met nog eens 20 Duitse luchthavens:

- Bremen,
- Berlijn Tegel,
- Berlijn Schönefeld,
- Dresden,
- Düsseldorf,
- Erfurt,
- Egelsbach,
- Friedrichshafen,
- Bad Solingen,
- Frankfurt,
- Hannover,
- Hamburg
- Keulen
- Leipzig,
- München,
- Neurenberg,
- Paderborn,
- Stuttgart,
- Weeze,
- Zweibrucken.

Op haar beurt start de luchthaven van Fuerteventura met vijf nieuwe vliegroutes voor de zomer van 2014, vier op Duitse steden;
- Münster     : op maandag en vrijdag met Germania
- Hannover   : op maandag en vrijdag met Sunexpress Deutschland,
- Neurenberg: op maandag en vrijdag met Sunexpress Deutschland,
- Frankfurt    : op maandag en zaterdag met Germania,
en met Manchester (Verenigd Koninkrijk).

Met deze nieuwe vliegroutes versterken Germania en Sunexpress het aanbod van het aantal vliegtuigstoelen op de bestemmingen van Air Berlin, Condor, Hamburg Airways, Tuifly en Bulgaria Air met de luchthaven van Fuerteventura.

Daarnaast is Fuerteventura verbonden met nog eens 15 Duitse luchthavens:
- Berlijn Tegel,
- Berlijn Schönefeld,
- Dresden,
- Dortmund,
- Düsseldorf,
- Erfurt,
- Friedrichshafen,
- Hamburg,
- Keulen
- Leipzig,
- München,
- Paderborn,
- Stuttgart,
- Weeze,
- Zweibrucken.

Lanzarote heeft voor het zomerseizoen 2014 eveneens een nieuwe, rechtstreekse tweewekelijkse verbinding met Air Berlin naar München: op maandag en zondag.
Daarmee sluit Air Berlin zich aan bij de luchtvaartmaatschappijen Bulgaria Air, Condor, Germania, Ryanair, Sunexpress en Tui Fly die regelmatig tussen het eiland en Duitsland vliegen.

Naast de verbinding met München opereert men vanuit Lanzarote ook op de Duitse luchthavens:
- Berlijn Schönefeld,
- Berlijn Tegel,
- Bremen,
- Düsseldorf,
- Frankfurt,
- Frankfurt/Hahn,
- Hamburg,
- Hannover ,
- Karlsruhe,
- Keulen/Bonn.
kleurlogoCanarias.png


Onderneming plant ruimtereizen in een ballon vanaf de Canarische Eilanden

Maatschappij Zero2infinity studeert erop, zich te vestigen in het technologie-park van Fuerteventura

Ballonvluchten voor toeristen tot een hoogte van 36 kilometer

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 27 december 2013 - Canarias wordt opnieuw hoofdrolspeler in ruimtereizen voor toeristen. Nu men raket-aangedreven ruimtereizen wil organiseren vanaf de luchthaven van Gran Canaria, voegt men een nieuw voorstel toe, om de Ruimte in te gaan door middel van met helium gevulde luchtballonnen. Het in Barcelona gevestigde, Spaanse bedrijf Zero2infinity , studeert erop, haar project te ontwikkelen vanuit het technologie-park van Fuerteventura.

Als zodanig, zouden toeristen vanaf 2015 vanaf het eiland de Ruimte kunnen bezoeken; op 36 kilometer hoogte - drie keer hoger, dan waarop een commercieel vliegtuig vliegt - en gewichtloosheid kunnen ervaren (zie: http://www.0ll00.com)


De reizen zullen veel ‘voordeliger’ zijn, dan die met ruimteschepen: €110.000.= per persoon, tegenover de €150.000,= die Virgin Galactic - van de multimiljonair Richard Branson  (zie: http://www.virgingalactic.com)  - in rekening brengt, die in 2015 vanuit de Verenigde Staten met gecombineerde ruimteschepen zal gaan vliegen.


Of van die, welke de Zwitserse maatschappij Space Systems (zie: http://endlessspace.wikia.com/wiki/Quantum_Communications) in rekening gaat brengen vanaf Gran Canaria, als men met de ruimtereizen met passagiers begint in 2020.

kleurlogoCanarias.png


Gran Canaria wordt springplank naar de Ruimte

Zwitserse onderneming  plant
de eerste buitenaardse vluchten in 2020

CANARISCHE EILANDEN - Tweede kerstdag, donderdag 26 december 2013 - Op Gran Canaria kunnen naast vakantievluchten ook ruimteshuttles starten en landen, nu de Zwitserse onderneming Swiss Space Systems (S3) de Canarische Eilanden als basis voor haar Shuttle-programma heeft gekozen, zoals men half december 2013 tijden het Eerste Internationale Toerisme-Forum bekend heeft gemaakt.

Wat aanvankelijk een grap lijkt, heeft een serieuze achtergrond. De samenwerking met vooraanstaande partners, zoals de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA, maakt het S3 mogelijk, gebruik te maken van de technische ervaring, om een veilig en geschikt lanceringssysteem te ontwikkelen, wat gebaseerd is op een Airbus-300 met daarop een mini-shuttle.
De eerste testvluchten moeten al in 2017 plaatsvinden. Binnenkort wil men parabolische vluchten aanbieden, vervolgens ook de lancering van satellieten en vanaf 2020 zelfs buitenaardse passagiersvluchten.
Spanjes minister van Industrie, José Manuel Soria, heeft al laten weten, het megaproject van 200 miljoen euro te zullen steunen.


Meeliftend op een Airbbus-A300 moet de shuttle naar een hoogte van 10 km worden getransporteerd en vanaf daar volgt dan de vlucht in de Ruimte.


Vanaf de Canarische Eilanden het Heelal in

Het Zwitserse Space Systems, kortweg S3 genoemd, is in maart 2013 opgericht in het Zwitserse Payerne en door de daar gevestigde bedrijvencentrale, in het bijzijn van vertegenwoordigers van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA), Dassault Aviation, het Von Karman-Instituut, en Sonaca -  allemaal partners van S3 – ten doop gehouden.

Volgens de oprichter en commercieel directeur Pascal Jaussi streeft zijn onderneming het doel na, “met een duidelijk verbeterd lanceringsprogramma ‘het Heelal te democratiseren’, zodat ook arme landen satellieten in een omloopbaan kunnen brengen en het buitenaardse toerisme betaalbaar wordt.”

Het lanceringsprogramma van S3 voorziet erin, om vanaf een commerciële luchthaven een Airbus -A300 met de shuttle op de rug naar een hoogte van 10 kilometer te sturen. Als de Airbus deze hoogte bereikt heeft, moet de ruimte-shuttle zijn motoren starten en zelfstandig verder stijgen naar een hoogte van 80 kilometer. Daar kan dan een kleine raket gestart worden en de meegevoerde satelliet in de gewenste omloopbaan brengen, of ruimtetoeristen kunnen vanuit de shuttle een unieke blik op de Aarde werpen.
Het Zwitserse project heeft een aantal voordelen ten opzichte van vergelijkbare projecten. Zo werkt S3  samen met gerenommeerde partners die al vele jaren ervaring in de ruimtevaart hebben en die nu werken aan de ontwikkeling en de bouw van de shuttle.

Deze samenwerking vergroot niet alleen de veiligheid, maar maakt ook gebruik van de ervaring, de kennis en de al bewezen technologie, wat voor een aanzienlijke kostenbesparing zorgt.
Daarnaast heeft het S3-lanceringsprogramma geen bouw van een ruimtestation nodig voor de- voor de parabolische vluchten -al gecertificeerde Airbus A300 - wat uit oogpunt van veiligheid een pluspunt is, omdat vanaf elke commerciële luchthaven gestart kan worden. Daar komt dan nog de herbruikbaarheid van elk onderdeel bij: terwijl de conventionele raketten voor eenmalig gebruik zijn bestemd.

Er is echter een ‘maar’, de satelliet mag niet meer wegen dan 250 kilogram (ter vergelijking: de grootste draagraket kan ongeveer 25.000 kilo de ruimte in brengen).

Gran Canaria als Basis

Medio december 2013 hebben S3-vertegenjwoordigers het lanceringsprogramma voorgesteld in Maspalomas en hebben zij bekend gemaakt, Gran Canaria als basis gekozen te hebben.

Zo kan men direct vanuit de Atlantische Oceaan (lees: onbewoond gebied) opereren, anderzijds is hier de nodige toeristische infrastructuur al aanwezig, zo verklaren de verantwoordelijken hun beslissing. Want S3 streeft niet alleen de lancering van satellieten na, maar men wil ook in het commerciële, buitenaardse toerisme deelnemen.

Men heeft al concrete cijfers en datums genoemd: in 2017 moet men beginnen met testvluchten, in 2018 wordt de eerste satelliet getransporteerd en in 2020 staat de eerste passagiersvlucht gepland. Maar eind 2014 wil S3 al parabolische vluchten - dit wil zeggen: seconden-lange gewichtsloosheid – aan bieden.

S3
beschikt over een kapitaal van in totaal 200 miljoen euro, waarvan nu 60 miljoen op de Canarische Eilanden geïnvesteerd zal worden. De Zwitserse onderneming wil op de Archipel met een consortium van Spaanse ruimtevaartondernemingen samenwerken, waaronder Elecnor, Deimso, Sener en Aernnova.

José Manuel Soria, de Spaanse minister van Toerisme, Energie en Industrie, heeft in zijn openingsrede van het  Eerste Internationale Toerisme-Forum, dat gelijktijdig heeft plaatsgevonden, naar aanleiding van dit megaproject, zijn steun toegezegd.
kleurlogoCanarias.png


Eurocontrol legt vertragingen tot 45 minuten op,
 ter voorkoming van ongelukken in het luchtruim 

Op de drukste dag van het jaar heeft Gran Canaria
ruim 70.000 passagiers ontvangen

CANARISCHE EILANDEN - zondag 22 december 2013 - De luchthaven van Gran Canaria is de belangrijkste toegangspoort tot het Eiland; een feit, dat op zaterdag 21 december 2013 is aangetoond met de aankomst van ruim 70.000 passagiers in de terminals op de drukste dag van het jaar, dankzij de aankomst uit Europa en de terugkeer naar huis voor Kerstmis.
In totaal 486 (aankomende en vertrekkende) vluchten stonden op het programma van zaterdag 21 december 2013 op de luchthaven van Gando, met in totaal 78.641 vliegtuigstoelen.

Ook de andere eilanden beleefden met een verwachte aankomst van ruim 200.000 passagiers een intens drukke dag. Dit heeft veroorzaakt, dat Eurocontrol het luchtvaartverkeer heeft moeten regelen met vertragingen van 45 minuten. Ook op zondag 22 december 2013 zal dit het geval zijn, om te voorkomen, dat zich aanvaringen voordoen in het Canarische luchtruim.

     Een drukte van belang in de aankomsthal van de luchthaven van Gran Canaria
                                     op zaterdagmiddag 21 december 2013
.
De gegevens spreken voor zich. Gedurende de kerstperiode verwacht men - tussen 20 december 2013 en 7 januari 2014 - dat er op de acht Canarische luchthavens 2.673.956 passagiers zullen aankomen, dat is namelijk het aantal beschikbare vliegtuigstoelen op 17.581 geprogrammeerde vluchten, aldus de gegevens die zijn verstrekt door Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea (AENA). De drukste dag was zaterdag 22 december 2013 met ruim 204.800 passagiers op de Eilanden, vooral op Gran Canaria (78.641), Tenerife Sur (45.494), Fuerteventura (32.536) en Lanzarote (26.469).

De teneur is, dat in de komende dagen - tot 7 januari 2014 - elke dag ruim 100.000 personen passeren via de diverse luchthaventerminals op de Archipel, met uitzondering van 24 en 25 december, waarop respectievelijk het aantal vliegtuigstoelen 89.146 en 82.534 bedraagt, en de laatste dag van het jaar, met 94.160 door de luchtvaartmaatschappijen geprogrammeerde stoelen.
kleurlogoCanarias.png


Na annuleren ondertekening convenant

AENA zal eigenaren Ojos de Garza
niet voor 2025 onteigenen

TELDE - zondag 1 december 2113 - Het nutsbedrijf Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea (AENA) heeft op woensdag 27 november 2013 bevestigd, dat men geen verhuizing zal realiseren en, dat men geen onteigeningsverplichtingen kan aangaan met bewoners van de woonwijk Ojos de Garza (gemeente Telde) die getroffen worden door het Algemene Plan voor de luchthaven van Gran Canaria, totdat men begint met het aanleggen van de derde start- en landingsbaan, die niet eerder nodig zal zijn, dan in 2025.

AENA heeft deze beslissing genomen, nadat het Hooggerechtshof twee vonnissen heeft ingetrokken die erkennen, dat twee bewoners van Ojos de Garza het recht hebben te worden onteigend; omdat de Kamer van mening is, dat een algemeen plan van de luchthaven een dergelijk recht wettelijk niet kan genereren.


De directeur van de juridische afdeling van AENA, Jesús Fernández, en de directeur van het nutsbedrijf op Canarias, Jesús Otero, hebben aangedrongen op het nakomen van de belofte de bewoners van Ojos de Garza te herhuisvesten, maar ze hebben ook laten weten, dat als men de onteigeningen realiseert voordat de aanleg van de start-en landingsbaan noodzakelijk is, het akkoord onwettig kan zijn en de ondertekenaars strafrechtelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld.

          De minister van Openbare Werken, Transport en Regionaal Beleid,
                         Domingo Berriel, van de Canarische Regering.

Berriel: “Men wil het probleem niet oplossen:”

De minister van Openbare Werken, Transport en Regionaal Beleid, Domingo Berriel, van de Canarische Regering, heeft het nutsbedrijf AENA ervan beschuldigd, de bewoners van Ojos de Garza “te plagen”. De minister heeft verzekerd, dat het nutsbedrijf, “14 jaar lang een spelletje met hen heeft gespeeld.”

Berriel heeft dit gezegd na afloop van het gesprek met de conservatieve afgevaardigde Mercedes Roldós over het nieuwe subsidiebeleid voor de luchthavenbelastingen waartoe de Spaanse Regering heeft besloten, na twee jaar de Eilanden te hebben genegeerd, die vooraf heeft verzekerd, “dat AENA er al het mogelijke aan doet, om de bewoners van Ojos de Garza te helpen.”
AENA is al het mogelijke aan het doen, om dit drama, dat we hebben met de bewoners van Ojos de Garza, op te lossen;” waarbij ze opnieuw heeft verwezen naar de ‘erfenis’ van de regering die is voorgezeten door José Luis Rodríguez Zapatero.

                       Onder op deze schets de bestaande start- en landingsbanen
                                 van de luchthaven van Gran Canaria;
                                 in het midden de geplande derde baan
            en daarboven de woonwijk
'Ojos de Garza' (gemeente Telde).
“Het is duidelijk, dat AENA niet van plan is de problemen van de bewoners van Ojos de Garza op te lossen, als dit wel zo is, dan heeft men daar 14 jaar de tijd voor gehad, maar wat men gedaan heeft is al die tijd een spelletje met hen gespeeld.”

Het debat is losgebrand in het Canarische Parlement op dezelfde dag, dat men er kennis van heeft, dat AENA het ondertekenen van het convenant voor herhuisvesting heeft stilgelegd.

Een beslissing die is gebaseerd op twee arresten van de Hoge Raad, die twee eerdere uitspraken van het Canarische Hooggerechtshof annuleert die de bewoners van Ojos de Garza in het gelijk stelden, dat ABNA hun eigendommen zou onteigenen als getroffenen door de bepalingen van het Plan Director (Algemeen Plan) voor de Luchthaven van Gran Canaria.

“Dit is een spelletje spelen met de bewoners van Ojos de Garza, waaraan we niet langer zullen deelnemen,” zo heeft de minister besloten.
kleurlogoCanarias.png


Nieuwe passagiersterminal Gando
verhoogt capaciteit luchthaven

Vanaf 2014 vier miljoen reizigers meer
tot 16,5 miljoen per jaar

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 8 november 2013 - De uitbreiding van de Luchthaven van Gran Canaria zal het mogelijk maken,  dat er jaarlijks 16,5 miljoen passagiers hun weg weten te vinden, dat is vier miljoen meer, dan momenteel het geval is, met een uitbreiding van 60.000 m² op 3 etages tot een totale oppervlakte van 173.000 m².

De bouwwerkzaamheden aan de noord- en zuidpier, die volgens planning in 2014 voltooid moeten zijn, veranderen Gando in een, “moderne, functionele, concurrerende en veilige luchthaven voor de luchtvaartmaatschappijen en de passagiers, met een verwerkingscapaciteit van 7.759 passagiers per uur."

Deze gegevens zijn gepubliceerd in het recente rapport van Aena (Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea) (het nutsbedrijf, dat de Spaanse luchthavens en het vliegverkeer beheert) over de uitbreiding van de passagiersterminal en de overige verbeteringen van de voorzieningen op Gando, waaraan men in totaal 172 miljoen euro uitgeeft, waarvan 35 miljoen euro voor komt van de Presupuestos Generales del Estado (Spaanse Rijksbegroting) voor 2014o

Volgens dit document, heeft de luchthaven van Gran Canaria momenteel capaciteit voor 12,4 miljoen reizigers, wat veel meer is, dan het werkelijke aantal passagiers, dat per vliegtuig reist. In 2012 heeft men 9,8 passagiers verwerkt, waardoor er tot 2025 een groeimogelijkheid bestaat met een toename van zes miljoen passagiers op jaarbasis.
2025 is het jaar waarin men de aanleg van de derde start- en landingsbaan en de nieuwe terminal heeft gepland.

Onder de verbeteringen in de gebouwen van luchthaven wijst Aena op de uitbreiding van het aantal incheckbalies, dat van 96 naar 108 gaat, terwijl het aantal transportbanden voor het afhalen van bagage verhoogd wordt van 19 naar 22, waarvan vier speciale.
 De controlepunten voor de veiligheid gaan van 14 naar 16, met 20 paspoortcontroleposten, in plaats van de huidige 12, zes voor internationale vluchten en 14 voor Europese landen die niet tot het Schengengebied behoren.

Het aantal gates gaat van 40 naar 49, waarvan er 14 voorzien zijn van de zogenoemde ‘slurven’ waarmee men rechtstreeks het vliegtuig in en uit kan gaan.

Van de 68.709 m² aan terminal-uitbreiding, bevindt zich 9.984 m² in de kelderruimte, 24.413 op de aankomstvloer (637 m² in de zuidelijke aankomst hal en 16.411 in de noordhal en uitbreiding naar het westen; en 2.306 m² in de bagage-afhaalruimte in de noordhal), 28.111 m² in de vertrekhal; en 6.201 m² in andere ruimten.
kleurlogoCanarias.png


Binnenkort tweede tas toegestaan
als handbagage bij Ryanair-vluchten naar Spanje

MADRID -  dinsdag 29 oktober 2013 - De Ierse luchtvaartmaatschappij heeft deels geluisterd naar duizenden klanten - passagiers - die door middel van enquêtes hun ongenoegen hebben kunnen uiten. Een van de meest voorkomende ergernissen is het feit, dat een handtas, of een ander klein tasje altijd in de handbagage gestopt moet worden en, dat er maar één stuks handbagage mee aan boord mag van Ryanair-toestellen. Dat zal gaan veranderen.

Ryanair zal zes maatregelen nemen, om te laten zien, dat er naar passagiers geluisterd wordt. Zo zal het vanaf december 2013 mogelijk zijn, een tweede, kleine tas mee aan boord te nemen van de Ryanair-vliegtuigen, dit zonder extra kosten. Die tweede tas mag niet groter zijn dan 35x20x20cm en ook de tassen van de Duty Free vallen hieronder.
ryanaur_large.jpg
Stille vluchten
Een andere maatregel die Ryanair gaat nemen, is het invoeren van zogenoemde ‘stille vluchten’ op bepaalde tijden en trajecten.
Een’ stille vlucht’ wil zeggen, dat er alleen verplichte en belangrijke mededelingen worden gedaan in de cabine en geen loterij-, kalender-,  eten- en drankverkoop mededelingen worden gedaan.
Deze ‘stille vluchten’ worden als eerste ingevoerd op de routes die voor 08.00 uur en na 21:00 uur vertrekken Tijdens deze vluchten worden ook de lichten extra gedimd en wordt er alles aan gedaan, om het stil te houden (ook de baby’s aan boord?)

Extra kosten
Naast ‘stille vluchten’ en extra handbagage zal Ryanair tevens enkele bijkomende tarieven drastisch gaan verlagen.
 Zo zal vanaf 5 januari 2014  het inchecken van een koffer geen €60,= maar nog `slechts’ €30,= gaan kosten.
Ook het vergeten uit te printen van een instapkaart, of het kwijtraken hiervan, wordt goedkoper; als Ryanair dit moet doen, gaat dit vanaf 1 december 2013 geen €70,= kosten,  maar ‘slechts’ €15,=

Bron:  http://www.spanjevandaag.com
kleurlogoCanarias.png


Geluidshinderkaart Gando
aantal getroffenen verminderd van 3.800 naar 2.600

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 16 oktober 2013 - De milieubeweging ‘Turcón’ heeft in haar bezwaar tegen de geluidshinderkaart van de luchthaven van Gran Canaria aangegeven, dat van de 1.400 woningen en 3.800 personen die te lijden hebben onder meer dan 55 decibel (dB) in 2005, in de nieuwe studie dit aantal verlaagd is naar 900 huizen en 2.600 bewoners van Agüimes, Santa Lucía de Tirajana, Telde en Ingenio.

                    Een vliegtuig nadert de luchthaven van Gran Canaria
                     over een van de door geluidsoverlast getroffen gebieden.
Turcón bevestigt in haar bezwaar tegen de tweede fase van de  geluidshinderkaart van de Luchthaven van Gran Canaria, die sinds 30 september 2013 ter openbare inzage ligt, dat dit document van Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea (AENA), “in de geluidshinder-curves belangrijke woonkernen buiten beschouwing laat,” in de omgeving van Gando, ondanks, “dat het er niet op lijkt, dat de geluidsniveaus verminderd zijn ten opzichten van 2005,” toen men de eerste geluidshinderkaart heeft opgesteld.
kleurlogoCanarias.png


AENA
voorziet vóór 2020
geen verlaging van de luchthaventarieven

MADRID - zaterdag 5 oktober 2013 - De president van AENA, José Manuel Vargas, heeft bevestigd, dat er geen verlaging van de luchthaventarieven is voorzien binnen zes of zeven jaar; de periode, die nodig is voor het compenseren van het tarief-tekort wat momenteel uitkomt op 250 miljoen euro.

Tijdens een ontmoeting met de persmedia, heeft Vargas uitgelegd, dat ondanks de verhoging van de luchthavenbelastingen in de afgelopen twee jaar, deze 81,5% van de kosten dekken in 2014, hoewel dit een verbetering io ten opzichte van de 57,7% die 2011 hebben gedekt.
aena-logo_large.jpg
De president van AENA heeft echter verduidelijkt, vanwege de terugval van het verkeer, men zou kunnen studeren op tijdelijke subsidies en het introduceren van tarieven voor het stimuleren in concrete situaties op een bepaald moment, “maar niet op tariefsverlagingen,” zo heeft hij aangegeven.

Vargas heeft eraan herinnerd, dat er al subsidies zijn voor het verbindende verkeer, met een korting van 30% voor nieuwe routes, voor laagtij-dagen op Canarias en de Balearen, of in het laagseizoen, “die ‘interessant zijn’ omdat ze op een bepaald moment het verkeer stimuleren,” zo heeft hij toegevoegd.

De bonussen zijn meestal generiek en van toepassing op het totale netwerk, zo heeft hij uitgelegd, om hiert aan toe te voegen, dat men ze voor eind 2013 zal aanpakken en definiëren in de omgeving van de luchthavencoördinatie-comités.

Volgens Vargas, zal men met zekerheid, iets aan de subsidies doen, hoewel hij erop staat, te zeggen, “dat men  een ‘absoluut overdreven’ belang hecht aan het tarief betreffende de stimuleringscapaciteit van het verkeer”, wat bijvoorbeeld de ongelijke ontwikkeling aantoont van Madrid-Barajas en Barcelona- El Prat, met soortgelijke verhogingen.
alza-tasas_large.jpg

“De tarieven gaan het luchtvaartverkeer niet bewegen, omdat de vraag het verkeer bepaalt,” en, “men kent mij geen vliegtuig van Bombay naar Madrid toe, omdat ik het tarief met duizend euro verlaag;” zo benadrukt Vargas.

De daling van het verkeer die zich heeft voorgedaan op Barajas, komt, volgens Vargas, door het dalen van de nationale vraag. Door de situatie bij Iberia - die 5,33 miljoen passagiers heeft verloren sinds 2007 - en de ingebruikname van de Ave-lijnen - hogesnelheidstreinen - die van de luchthaven in dezelfde periode bijna 4,5 miljoen passagiers hebben afgesnoept.

De herstructurering van Iberia heeft sinds 2001 geleid tot een vermindering van 25 bestemmingen en ongeveer 3 miljoen passagiers in minder dan de afgelopen 12 maanden, maar Vargas vertrouwt erop, dat Iberia in staat zal zijn, om  snel een herstructureringsplan te bereiken, omdat tussen de beheerders en de werknemers van de maatschappij de wil bestaat tot het bereiken van een akkoord.”
Vergas hoopt, dat Barajas spoedig op de weg naar herstel zal zijn, waartoe nieuwe luchtvaartmaatschappijen zouden kunnen bijdragen die geïnteresseerd zijn, om naar de Madrileense luchthaven te komen.

In die zin heeft hij onthuld, dat er geïnteresseerde prijsvechtende luchtvaartmaatschappijen zijn en, dat men gesprekken voert met Amerikaanse en Aziatische maatschappijen, wat een impuls zou kunnen zijn in het aanbod van vluchten naar Azië; een markt, waar Barajas slechts een aandeel in heeft van 0,4% van de voornaamste Europese luchthavens.

Barajas blijft echter de toegangspoort van Europa en Latijns-Amerika, met 27,1 % van de aangeboden vertrekkende stoelen, terwijl de volgende luchthaven in deze markt die van Parijs Charles de Gaulle is, met een aandeel van 12,4%.

Eveneens heeft Vargas benadrukt, dat de verkeersgegevens in het gehele Aenea-netwerk in september 2013 beter zijn dan verwacht, waardoor men de 7,5% aan voorzien verlies van verkeer heeft bijgesteld naar 5% voor het geheel van 2013.
kleurlogoCanarias.png 


Luchthaven Gran Canaria neemt nieuwe ruimte in gebruik voor veiligheidscontrole

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 29 augustus 2013 - De Luchthaven van Gran Canaria heeft op donderdag 29 augustus 2013 de eerste fase in gebruik genomen van de ombouw van de veiligheidscontroles in de vertrekhal; een verbouwing die, op dezelfde etage, een andere locatie inhoudt voor de controle in het communautaire gedeelte van de vertrekhal.

De voorzieningen op de luchthaven hebben nu een 1.600 m² grote, centrale controleafdeling in het westelijk deel van de vertrekhal, met 6 controleposten in twee rijen; waarvan er met ingang van donderdag 29 augustus 2013 vier in gebruik zijn in de belangrijkste twee - van de drie geplande - incheckgedeelten.

                          Uitbreiding Luchthaven Gando - Gran Canaria.

Volgens het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) biedt de nieuwe veiligheidscontrole de passagiers toegang tot het belastingvrije winkelgedeelte, dat direct achter deze controlepost ligt.

Deze ombouw voert men in fases uit, met het doel zo weinig mogelijk overlast te bezorgen aan de gebruikers van de luchthaven; het grootste deel van de werkzaamheden voert men uit tijdens het laagseizoen.

Fase 1 van de veiligheidscontrole op de eerste verdieping van de luchthaventerminal.
Met de eerste fase is de helft van het gedeelte voor de veiligheidscontrole in gebruik genomen, dat vier dubbele controleposten telt met 8 röntgenapparaten voor het controleren van handbagage, vier poortjes voor metaaldetectie en evenzovele detectoren voor metaal in schoeisel.

Bovendien is de wachtruimte voor de rijen van de controleposten verruimd en staan er twee scanners voor het uitlezen van boardingpasses, waarmee de bestaande capaciteit is vergroot.

Na de afronding van de tweede fase van de ombouw van het gedeelte voor de veiligheidscontroles beschikt men over zes dubbele controleposten en een enkelvoudige.

De uitbreidingswerkzaamheden van de Luchthaven van Gran Canaria - met een investering van ruim 200 miljoen euro waarvan er 170 bestemd zijn voor de passagiers-hal en het platform - is de grootste verbouwing die momenteel wordt uitgevoerd in het luchthavennetwerk van AENA.

Het doel van de uitbreiding van de passagiersterminal is het verbeteren van de kwaliteit van dienstverlening aan de passagiers, het vergroten van het winkelaanbod en het gebouw een eigentijds, modern uiterlijk te verschaffen.

Met deze bouwwerkzaamheden vergroot de Luchthaven van Gran Canaria haar oppervlakte met 58.000 m² en zal de passagiers-hal van de oorspronkelijke 105.000 m² naar 163.000 m² gaan, bovendien zal men de bestaande passagiersterminal ombouwen.
kleurlogoCanarias.png


Fomento blokkeert al twee jaar bouw van windmolenpark Arinaga

Agüimes eist van Madrid schadeloosstelling van 67 miljoen euro wegens stilleggen bouw van zes windmolens

AGÜIMES - vrijdag 26 juli 2013 - Agüimes wacht er al twee jaar op, dat het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) het project Parque eólico Canal de Arinaga I (Windmolenpark Kanaal van Arinaga I) deblokkeert, voor het installeren van zes windmolens die 13,8 megawatt produceren in het industriegebied van Arinaga. De burgemeester van Arinaga, Antonio Morales, eist van Aena een schadeloosstelling van ruim 67 miljoen euro als schadeloosstelling voor een onrechtmatige daad; een bedrag, dat overeenkomt met de gemiddelde winstgevendheid die men met windmolenpark genereert in een periode van 20 jaar.

“Dit soort verboden maakt de Gemeente machteloos en indirect ook de burgers, want het is onaanvaardbaar, dat men het project voor duurzame energie, dat in het belang is van de bevolking, compleet heeft stilgelegd,” legt Morales uit. En hij voegt hier aan toe, “Dat, als men een nieuwe industriehal wil bouwen binnen het erfdienstbaarheid-gebied van de luchtvaart, zoals is opgelegd door Fomento (Ontwikkeling), dit bouwwerk moet worden uitgevoerd met geluidwerende materialen die de bouw duurder maken, want de geluidsvlek zoals die in de derde week van juli 2103 door AENA is gepubliceerd raakt ook dit industriegebied van Arinaga.”ç

 clip-image002-2.jpg
 
De bouw van deze windmolens van de laatste generatie, zijn 60 meter hoog, maar met de wieken bereiken ze een hoogte van 100 meter, wat hoger is dan het maximum wat AENA oplegt in de memorie van erfdienstbaarheid van de luchtvaart met betrekking tot de uitbreiding van de luchthaven van ‘Gran Canaria.
eolico_large.jpg
“We zullen de hoop op het realiseren van dit project niet verliezen, want deze nieuwe windmolens produceren elk 2,3 megawatt; wat betekent, dat ze voorzien in de helft van het energieverbruik van de bevolking van Agüimes,” zo merkt de wethouder van Bouwzaken, Clara Herrera op.

Aan deze beperkende maatregelen in de stedelijke en economische ontwikkeling van  de gemeente,  welke de uitbreiding van de luchthaven van Gando veroorzaakt, moet men de geluidsoverlast optellen die hoger is, dan wat de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) aanbeveelt, zoals blijkt uit het rapport over het geluidsspoor wat AENA in de derde week van juli 2103 heeft gepubliceerd.
kleurlogoCanarias.png


Op Gando vermiste valk
teruggevonden in Vecindario

VECINDARIO - zaterdag 22 juni 2013 - De Policía Local van Santa Lucia de Tirajana heeft op vrijdag 21 juni 2013 op het terrein van een oud benzinepompstation nabij het winkelgebied van Vecindario de sakervalk aangetroffen die op maandag 17 juni 2013 verdwaald is geraakt in de omgeving van het vliegveld Gando.

 La Morena die haar radiozendertje heeft verloren, is ondervoed en verzwakt teruggevonden maar wordt verzorgd door de broers Carmona, medewerkers van de Dienst Fauna van de luchthaven.


                            De broers Carmona hebben de valk weer terug,
                       dankzij de
Policía Local van Santa Lucía de Tirajana.
Het hoofd van de lokale politie van Santa Lucia de Tirajana, Oscar Almeida Suarez,  heeft haar gezien en  slaagde erin het dier te identificeren, dankzij  de publicatie van de verdwijning van La Morena in de Canarische pers.
kleurlogoCanarias.png


Een havik van Gando verdwaald tijdens het werk
Het sakervalk-wijfje is verdwenen in El Burrero

TELDE - donderdag 20 juni 2013 - Ze vloog over El Burrero, terwijl ze aan het werk was, toen iets haar aandacht trok. Ze dook op maandag 17 juni 2013 om 12:00 uur een barranco (ravijn) in en is niet meer op komen dagen, haar verblijfplaats is onbekend.

La Morena is een wijfjes-sakervalk (Falco cherrug) (http://nl.wikipedia.org/wiki/Sakervalk) dat, sinds zij drie maanden oud was, diensten deed in de controle op de fauna van het vliegveld.


De wijfjes-sakervalk die is verdwenen in El Burrero.

Ze is een jaar oud en “te edel”, aldus Antonio Carmona, het hoofd van de controle op de fauna van de Luchthaven van Gran Canaria. La Morena, of La Negra, is een halcón sacre (waker-valk) uit het bestand van 34 roofvogels, dat de hemel boven de luchthaven vrij houdt van  andere vogels.

Antonio Carmona, hoofd van deze dienst op Gando, legt uit, dat ze op maandag 17 juni 2013 vloog over het gebied van El Burrero, “toen ze aan het werk was,” en iets haar aandacht trok en ze vervolgens een barranco is ingedoken. Daar is ze verdwenen en de radiozender - met een zendbereik van 30 kilometer - die ze op haar rug droeg, heeft haar niet kunnen doen lokaliseren.

Net als de andere 33 roofvogels van de dienst, voorkwam La Morena, van zonsopgang tot zonsondergang, dat andere vogels het opstijgen en landen van vliegtuigen op het vliegveld zouden doorkruisen. De roofvogels patrouilleren in de onmiddellijke nabijheid van de start-. en landingsbanen en voeren “herkenningsvluchten” uit, zodat o.a. duiven, zeemeeuwen en adelaars zien, dat het vliegveld verboden terrein is.

De afgeleide vogel werkt als sinds ze drie maanden oud is en Carmona vreest, “omdat ze te veel genegenheid heeft met mensen,” dat ze in handen is van iemand.
 “Iemand moet haar hebben meegenomen,” is de mening van een van de vier medewerkers van de dienst.

La Morena draagt een ring met het nummer ES-BB-00182/11C en als iemand het dier tegenkomt, het ziet, of die weet waar het zich ophoudt,  wordt verzocht contact op te nemen met de genoemde dienst via telefoon: 928 577 467, of kan een E-mail sturen naar: lpaopcfauna@aena.es
kleurlogoCanarias.png


Sneller vliegen naar Zuid-Europa

NEDERLAND - dinsdag 11 juni 2013 - Met ingang van de zomer 2013 kunnen Nederlanders veel sneller naar de Zuid-Europese zon vliegen. Ook kunnen de ticketprijzen snel omlaag gaan.

Passagiersvliegtuigen mogen namelijk door het militaire luchtruim boven de Benelux gaan vliegen. Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL), het Commando Luchtstrijdkrachten en Eurocontrol sluiten daar een akkoord over.
vliegtuig312-04_large.jpg
LVNL-topman Paul Riemens behoeven passagiersvliegtuigen daardoor veel minder, om te vliegen. Alleen als de militairen echt oefenen, mag men niet door hun gebied. Een enorme verbetering. Rechtstreeks vliegen scheelt in tijd, brandstofverbruik en CO2-uitstoot.

Volgens Riemens is dit pas de 'eerste fase' en wordt nog verder gepraat over efficiënter en zuiniger vliegen. Ook andere Europese landen worden daarbij betrokken.
kleurlogoCanarias.png


AENA gaat de grondafhandeling op de Canarische luchthavens aanbesteden

Met het doel,
‘concurrentie en kwaliteit te verhogen, en prijzen te verlagen’

SPANJE / CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 31 mei 2013 - Aena zal in de tweede helft van 2013 de grondafhandeling voor de luchtvaartmaatschappijen van 43 luchthavens gaan aanbesteden, waaronder alle Canarische - en van twee helihavens voor een periode van zeven jaar; met het doel, ‘de bevoegdheid en de kwaliteit te verhogen, en de prijzen te verlagen’

In een communiqué geeft Aena aan, dat in de grondafhandeling door derden (inchecken en operaties op het luchthavenplatform) in Spanje jaarlijks ongeveer 830 miljoen euro omgaat, waarvan 540 miljoen euro bestemd is voor ‘slurf-dienstverlening’ (o.a. trailer-sleepdiensten, laden en lossen van bagage en post.)

 
 
Het nutsbedrijf heeft uitgelegd, dat de periode voor externe onderhandelingen is geopend met de comités van de luchthavengebruikers, die de luchtvaartmaatschappijen omvatten welke daarop actief zijn, en dat deze zich uitstrekken tot de implicaties en de facilitering van dergelijke dienstverlening.”

Daartoe heeft Aena alle betrokkenen uitgenodigd om bij het aanbestedingsproces, in de komende twee maanden, alle noodzakelijke rapporten te presenteren.

Volgens AENA, zal de toekenning van de 51 vergunning voor het realiseren van grondafhandeling door derden op de luchthavenplatforms in twee fasen plaatsvinden. Een eerste voor de luchthavens met minder dan 1.000.000 passagiers per jaar; en de tweede, voor luchthavens die jaarlijks meer dan 1.000.000 passagiers hebben.

In die zin geeft het bericht aan, dat men 15 vergunningen zal aanbesteden voor de vijf luchthavens die over drie agenten voor de grondafhandeling zullen gaan beschikken, namelijk: Madrid-Barajas, Barcelona-El Prat, Málaga-Costa del Sol, Alicante en Palma de Mallorca.

Voor de overige 16 luchthavens kent men 16 vergunningen toe: Asturië, Bilbao, Fuerteventura, Girona, Ibiza, Lanzarote, Menorca, Tenerife Zuid, Tenerife Noord, Reus, Santiago, Sevilla, Valencia, Gran Canaria, Zaragoza en Vitoria.

De resterende vergunningen zijn voor 22 luchthavens en twee helihavens: A Coruña, Albacete, Almería, Badajoz, Burgos, Córdoba, El Hierro, Granada, Huesca, Jerez, La Gomera, León, Logroño, Melilla, Murcia-San Javier, Palma, Pamplona, Salamanca, San Sebastián, Santander, Valladolid, Vigo en bovendien, Ceuta en Algeciras.
handling_large.jpg

Naast het met deze aanbestedingen verbeteren van de concurrentie en de kwaliteit van de dienstverlening, wil men tevens de prijzen verlagen. Aena wil ook, “een mogelijke verlaging van het aantal maatschappijen, dat deze dienstverlening verstrekt, met behoud van het hoge veiligheidsniveau en de inzet voor het milieu.”

Het nutsbedrijf benadrukt, dat de bij de voorwaarden voor de aanbestedingen rekening is gehouden met, “de huidige marktsituatie, de sociaaleconomische context en de veranderingen,” en bovendien, “met de opkomst van de ‘low cost’-maatschappijen, die al 56% van de markt uitmaken en die andere eisen stellen, dan de conventionele.”

Volgen de gegevens van AENA, levert de grondafhandeling in Spanje werk aan ruim 18.000 personen en benadrukt men, dat in 2012 op de Spaanse luchthavens bij ruim 1,85 miljoen grondafhandelingsoperaties passagiers zijn ingecheckt.

kleurlogoCanarias.png


AENA kondigt herindeling luchtruim aan
op toenaderingsroutes Canarias

MADRID / CANARISCHE EILANDEN - maandag 15 april 2015 - Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea (Aena) wil het luchtruim herindelen voor wat betreft de toenaderingsroutes naar de Canarische Eilanden, zodanig, dat vliegtuigen die op weg zijn naar de Archipel het Spaanse luchtruim gebruiken, zonder door het Portugese luchtruim te hoeven vliegen, zoals nu het geval is en wat verplicht de vliegafstand te verlengen.

Dit is een van de maatregelen die Aena heeft opgenomen in haar plannen om het hoofd te beiden aan de terugval in het vliegverkeer in Spanje, dat in het eerste kwartaal van 2013 elf procent was en als zodanig een voortzetting van de trend die in januari 2011 is begonnen.

Vanwege deze trend heeft Aena nieuwe projecten ontwikkeld en een besparingsplan van ruim 100 miljoen euro.


De directeur
Navegación Aérea (Luchtvaartnavigatie), Ignacio González van Aena.

Dit is op maandag 15 april 2013 aangekondigd door de directeur Navegación Aérea (Luchtvaartnavigatie), Ignacio González van a, die heeft aangegeven, dat de terugval in het vliegverkeer tijdens de Semana Santa (Goede Week) 57%  heeft bedragen, terwijl hij voorspelt, dat 2013 zal worden afgesloten met een daling van 7% van de vluchten, een procentpunt onder dat van 2012; maar, dat er naar verwachting, in 2014 meer genormaliseerd luchtvaartverkeer zal zijn.

In vergelijkende termen heeft González benadrukt, dat het luchtvaartverkeer terug is op het niveau van 2005 (dagelijks 4.400 bewegingen) en in het geval van Barajas is dit terug op het  niveau van 2001 (met dagelijks 1.020 bewegingen).

In die zin, heeft hij verduidelijkt, dat Navegación Aérea (Luchtvaartnavigatie), onderscheid maakt tussen nationale vluchten (die landen op, of opstijgen van Spaanse luchthavens) en internationale (die vertrekken van, of aankomen op een luchthaven in Europa) en overvliegend verkeer (dat geen Europese luchthavens aandoet).

De crisis en de tariefswijzigingen voor de beheerde vluchten, die Aena nu niet voor 100% herstellen, dwingen in termen van doelstellingen en de kwaliteit van de dienstverlening een project te starten, dat gebaseerd is op financiële en operationele efficiëntie.


                                                         Luchtroutes.                  
Op het financiële vlak voorziet Navegación Aérea een kostenbesparing van 119 miljoen euro (voor de periode 2012 -1213). Dit, door de efficiëntie welke door Ignacio González is benadrukt voor de ‘herindeling’ van het luchtruim in de nadering van de TMA naar Barajas en Canarias. (TMA = Áreas de Control Terminal = Terminal Approach - air traffic management; zie ook:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Klaring_%28luchtvaart%29
)
xazdsfd_large.jpg
Volgens het hoofd van de Navegación Aérea (Luchtvaartnavigatie) dateert de TMA van Barajas van tien jaar geleden en moet die aangepast worden aan de nieuwe luchtvaartverkeersstromen die voornamelijk veranderd zijn van Noord-wuid naar Oost-West; wat in hoofdzaak te danken is aan de toename van het aantal luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten.

Met betrekking tot wijzigingen op de routes naar de Canarische Eilanden, heeft González uitgelegd, dat het doel is, om de vliegtuigen in de Spaanse luchtruim-sector te laten vliegen in plaats van in de sector van het Portugese luchtruim (die men Santa Maria FIR noemt); die, hoewel deze minder service biedt en meer luchtvaartverkeer, 50% goedkoper is dan die van de Navegación Aérea"

Met deze wijzigingen van de TMA van Barajas en Canarias wil de Navegación Aérea (Luchtvaartnavigatie) het gebruik van het luchtruim optimaliseren, de punctualiteit verbeteren, de veiligheid verhogen en efficiëntere vliegroutes bereiken, net als bij de aanpak van de GPS-naderingsservice voor de luchthavens van Santander en Málaga, die gepland staat voor dit jaar (2013).

Na zijn  tevredenheid te hebben uitgesproken over het lagere aantal luchtvaartincidenten in 2012, dat met 41% is afgenomen (in geval van de types A en B, die al de meest ernstige worden beschouwd), heeft Ignacio González verzekerd, dat het route-tarief bevroren zal blijven gedurende 2013, maar hij wilde zich niet uitspreken over 2014.

Volgens zijn gegevens ligt het Spaanse route-tarief  8% onder het Europese gemiddelde, bij elkaar opgeteld heeft het sinds 2011 een verlaging ondergaan van 15% en in 2012 was dit, het op een na voordeligste, na Frankrijk.
kleurlogoCanarias.png 


Luchthavens op Gran Canaria en Tenerife
gaan €1,= rekenen voor gebruik bagagewagentje

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 12 maart 2013 - Passagiers die binnenkort arriveren op een van de hierna te noemen luchthavens, kunnen maar beter zorgen, dat ze een muntstuk van een euro bij zich hebben, wil men tenminste gebruik maken van de carros portaequipajes (bagagewagentjes).

Dit levert alleen al op Canarias een kostenbesparing op van jaarlijks €2.296.000,=

Op de luchthaven van Barcelona is men al begonnen met het plaatsen van apparatuur voor het laten betalen van €1,= voor het gebruik van de bagagewagentjes. Dit, in het kader van een initiatief van AENA, waarbij de verwachting is, dat men hiermee 3,2 miljoen euro per jaar bespaart; een systeem, dat men ook wil gaan invoeren op de luchthavens van Gran Canaria en Tenerife Sur.


Bagagewagentjes op de luchthaven van Gran Canaria.

Volgens de uitleg van bronnen binnen AENA, “ is er nog geen datum vastgesteld voor het ingaan van het betalingssysteem voor het gebruik van de bagage-karretjes op Madrid Barajas; de eerste van zeven luchthavens, waar het nutsbedrijf het nieuwe beheersysteem wil gaan invoeren.

De luchthavens waar men betaling voor het gebruik van de bagagewagentjes in wil gaan invoeren zijn:
- Madrid-Barajas,

- Barcelona-El Prat,
- Málaga,
- Palma de Mallorca,
- Gran Canaria,
- Tenerife Sur,
- Alicante.

AENA heeft laten weten, dat men het nieuwe systeem uitsluitend zal toepassen in de zogenoemde “openbare ruimte’ van de luchthavens, waarbij het gebruik in de vertrekhal gratis zal blijven.

AENA heeft verzekerd, dat men dit nieuwe beheer- en onderhoudsmiddel van de bagagewagentjes in gebruik neemt, “om deze faciliteit duurzaam en financieel haalbaar te maken en, om kwaliteitsdienstverlening te kunnen blijven leveren.”

Bovendien benadrukt het nutsbedrijf, “dat de nieuwe benadering een grotere efficiënte van de organisatie betekent en het verminderen van de operationele kosten.”

De luchthaven Barajas besteedt voor het beheer en onderhoud van de bagege-wagentjes jaarlijks €3.700.000,= en met het nieuwe model beperkt men dit tot €500.000,=  - een besparing dus van €3.200.000,=

Aena geeft aan, dat de prijs  van €1,= voor het gebruik van het karretje gelijk is aan, dat op andere luchthavens in Europa, zoals o.a. in München, Hahn, Keulen, Düsseldorf; Milaan, Genua, Turijn Rome (Fiucino) en Athene.

Men benadrukt, dat de prijs lager is, dan die welke men toepast op Britse luchthavens zoals: Bristol, Cardiff, Manchester, Leeds, Luton, en Birmingham, waar dit varieert tussen de £1 en £2.

Volgens Aena maakt 73% van de passagiers gebruik van de bagage-karretjes, terwijl dit op  de luchthaven van Tenerife Sur 57% is.

Het gebruik van de wagentjes voor handbagage blijft gratis.
kleurlogoCanarias.png


Luchthaven Gran Canaria neemt nieuwe vertrekhal in gebruik

De nieuwe passagiersterminal voor internationale vluchten heeft 26,7 miljoen euro gekost

GRAN CANARIA - donderdag 28 februari 2013 - AENA Aeropuertos heeft op donderdag 28 februari 2013 het eerste gedeelte van de uitbreiding van de luchthaven van Gran Canaria in gebruik genomen, nieuwbouw, waarin men 26,7 miljoen euro heeft geïnvesteerd en waardoor de vertrekhal - verdeeld over drie etages - is uitgebreid met 11.200 m².

Deze eerste fase heeft zich voornamelijk gericht op de bouw van de vertrekhal, gelegen op de eerste verdieping, met 5 gates, twee nieuwe en drie gerenoveerde gates, en drie doorgangen voor de paspoortcontrole, heeft Aena laten weten in een communiqué.


Voor het eerst inchecken in het nieuwe gedeelte van de vertrekhal op de luchthaven van Gran Canaria.

Dit gedeelte van de vertrekhal is voornamelijk bestemd voor internationale vluchten, hoewel de flexibiliteit van de hal de afhandeling van andere vluchten mogelijk maakt. Op deze eerste verdieping bevinden zich bovendien winkels en een restaurant voor de passagiers.

Op de begane grond is de nieuwe hal voor het afhalen van bagage, met drie transportbanden plus een speciale band voor het afhalen van bijzondere bagage. Hier bevinden zich ook de douane en de paspoortcontrole en de nieuwe kantoren van Sanidad Exterior (de Buitenlandse Gezondheidsdienst) en het Politiebureau.

Via de tussenliggende etage gaan de passagiers vanuit de vliegtuigen naar de aankomsthal.

Bij deze uitbreiding van de terminal in zuidelijke richting heeft men tot nu toe ook de ombouw gerealiseerd van de bestaande elektriciteitscentrale en een verdeelstation, dat aan de landzijde de elektriciteitscentrale - waar vandaan men de energie verdeelt naar de diverse transformatoren op de luchthaven - en scheidt van het vlieggedeelte, waar de voortdurende controle plaatsvindt van de visuele landingssystemen en verlichting van de landingsbanen. Deze visuele hulpmiddelen voor landing en verlichting zijn gevestigd in twee afzonderlijke gebouwen, die onderling met elkaar verbonden zijn.

Ook heeft men de interne verdeelspanning voor de energievoorziening van de luchthaven veranderd van zes naar 20kVA (kilo Voltampères), eveneens heeft men de elektrische voedingskabel versterkt, evenals de capaciteit van de toelevering door eigen noodcentrales. Daarmee verzekert men een efficiënte en veilige energievoorziening welke is aangepast aan de behoeften van de uitbreiding van de passagiersterminal, zo benadruk Aenea in haar communiqué.

De verbetering van de infrastructuur van de Luchthaven van Gran Canaria completeert men met de bouw van het nieuwe veiligheidspand en wordt voltooid met een nieuw parkeerterrein en de uitbreiding van het vliegplatform die momenteel plaatsvindt.
kleurlogoCanarias.png


Ojos de Garza brengt
de ‘onnodige’ kosten voor de variant van Gando aan
bij de Openbare Aanklager

TELDE - donderdag 24 januari 2013 - Een groep bewoners van de stadswijk van Telde, Ojos de Garza, verenigt in de Asociación de Vecinos Tamarán de Gando (Avetagan) (Bewonersvereniging van Tamarán de Gando), verlangt van het Openbaar Ministerie, dat men de variant-plannen voor de aanleg van de landingsbaan bestudeert.

Deze tegenstanders van de aanleg van de derde landingsbaan van de luchthaven van Gran Canaria - waarvan de aanleg momenteel door het Ministerie van Fomento (ontwikkeling) is stilgelegd - hebben op dinsdag 22 januari 2013, een schrijven aangeboden aan de provinciale Openbare Aanklager van Las Palmas, waarin zij het Openbaar Ministerie verzoeken, dat men o.a. zaken onderzoekt zoals, de ‘onnodige kosten’ die gemaakt zijn voor de ontwikkeling van het plan, dat de loop van de autosnelweg GC-1 wijzigt vanwege de nieuwe landingsbaan die men wil gaan aanleggen in de gemeente Telde.


Leden van de Avegatan op woensdag 23 januari 2013 voor het Paleis van Justitie van de Arrondissementsrechtbank van Las Pamas, in Las Palmas de Gran Canaria.

De Avetagan - die steeds heeft laten blijken tegenstander te zijn van de aanleg van de derde landingsbaan van de luchthaven en steeds herhuisvesting heeft geweigerd - is op dinsdag 22 januari 2013 naar de Openbare Aanklager gestapt. Om te verzoeken, “dat men het maken van volledig onterechte overheidskosten onderzoekt in het aanhouden van  de ontwikkeling van het dossier betreffende het ‘Plan Territorial Especial del Corredor Litoral: Variante de la GC-1 Circunvalación del Parque Aeroportuario y Accesos al Aeropuerto (PTE13)’ (‘Regionaal Bestemmingsplan: Kustcorridor, Variant GC-1Rondweg Luchthavenpark en Luchthaventoegang’), waarvan men de goedkeuring op 27 augustus 2012 heeft gepubliceerd in het Boletín Oficial de Canarias (BOC) (de Canarische Staatscourant).

Klagers geven aan, dat van meet af aan de gegevens van de Aviación Civil (Burgerluchtvaart) hebben gewezen, “op de zinloosheid van het ontwikkelen van het PTE13, waardoor de GC-1 ter hoogte van de luchthaven niet verplaatst hoeft te worden,” en, dat men daarin een toenemende afwijking heeft kunnen waarnemen tussen de werkelijkheid en de verwachte operaties.”

 In die zin, vinden de aanklagers hun ultieme rechtvaardiging, dat het Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea (AENA) is geweest, die is uitgegaan van de noodzaak, om voor 2025 de nieuwe baan op de Luchthaven van Gran Canaria aan te leggen, “vanwege het te verwachten vliegverkeer.”

Achterhouden van informatie
De leden van Avetagan verzekeren in hun aanklacht ook, “de verborgenheid welke men kan waarnemen in de besteding van belastinggeld door een extern bedrijf voor het uitwerken van het PTE13.”.

De aanklagers stellen, “dat tot twee keer toe, door het Directoraat-generaal van Wegen-infrastructuur, van de Canarische Regering, hen de toegang is geweigerd tot gegevens over het contracteren van de UTE (Joint Venture) APIA XXI-La Roche Consultores S.L., om kennis te nemen van de ontwikkeling in de uitvoering van het PTE13 en de gerealiseerde kosten.”

Vanwege dit alles, hopen zij, dat de Openbare Aanklager onderzoekt, of men “verantwoordelijkheden kan eisen” van de politici, ambtenaren en ander personen dii hebben deelgenomen in de ontwikkeling van het PTE13.
kleurlogoCanarias.png


Luchthaven Gando: AENA bereidt opening zuidvleugel passagiersterminal voor

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 18 januari 2013. Afgezien van de problematiek over het wel, of niet aanleggen van de derde start- en landingsbaan, gaan de bouwwerkzaamheden die de afgelopen jaren in gang gezet zijn gestaag door, aldus bronnen binnen AENA. Het meest duidelijke voorbeeld daarvan is de zuidvleugel van de nieuwe passagiersterminal die nu voltooid is (die welke men op de foto ziet is de Noord-vleugel) en over enkele weken geopend zal worden als aan alle gebruikelijke plichtplegingen eenmaal voldaan zullen zijn.

Het hoog oprijzende, grijze gebouw met de glasgevel naast de controletoren heeft een frontbreedte van 80 meter en telt tien incheckbalies, 2 slurven voor verbinding met de vliegtuigen en - op de benedenverdieping - drie transportbanden waar aangekomen passagiers hun bagage kunnen ophalen. In afwachting van provisioneel gebruik, zal deze nieuwe passagiers-hal gaan dienen voor inkomende en uitgaande internationale vluchten, de snelheid waarmee men deze hal gebouwd heeft, dankt men aan het feit, dat het parkeerplatform voor de vliegtuigen al klaar is, om in gebruik te worden genomen.


De in aanbouw zijnde noordvleugel van de nieuwe passagiersterminal op de Luchthaven Gando.

Aanvankelijk was de opening gepland in het voorjaar van 2012. Er werken 280 personen koortsachtig aan deze vleugel, maar ook aan de noord- en de westvleugel en men is begonnen met het bouwrijp maken van de grond voor de aanleg van nog een parkeergarage tegenover de oude vrachtterminal.

Een start- en landingsbaan die in de lucht hangt
Wat nu is uitgesteld, is de bouw van een nieuw vliegveld, waarvoor het noodzakelijk is de gehele woonwijk ‘Ojos de Garza’ te slopen, om daar de derde (tweede voor de burgerluchtvaart) start- en landingsbaan van de luchthaven aan te leggen. Net als de al twee bestaande banen krijgt deze een lengte van 3.100 meter met een breedte van 45 meter en komt deze in dezelfde richting te liggen (Noord-oost - Zuid-west).

Op de huidige luchthaven liggen twee banen parallel naast elkaar, met een tussenruimte van 210 meter. De minimale veiligheidsafstand moet méér dan een kilometer bedragen, wat de reden is, dat beide niet gelijktijdig gebruikt kunnen worden.

Zo bestaat het vlieggedeelte van de Luchthaven momenteel uit deze twee ‘strips’, die gecompleteerd worden met zeven lanen voor het verlaten van de landingsbaan, een toegang aan het begin van elke startbaan, wachtruimte op de tussenliggende verbindings-lanen en twee taxibanen.
kleurlogoCanarias.png


AENA legt aanleg nieuwe start- en landingsbaan Gando stil

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 17 januari 2013 - Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea (AENA) heeft besloten het voorgenomen project voor de aanleg van een nieuwe start- en landingsbaan op de luchthaven Gando aan te leggen, stop te zetten. Het nutsbedrijf - dat ressorteert onder het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) - stelt, dat deze aanleg geen prioriteit heeft vanwege de aantallen passagiers en vliegtuigbewegingen die men tegenwoordig registreert op de luchthaven van Gran Canaria. Reden, waarom men ervoor kiest, het ondertekenen en uitvoeren te ‘bevriezen’ van het convenant, dat enkele weken geleden is ingediend door de Canarische Regering.

In de samenwerkingsovereenkomst heeft men een aantal termijnen vastgelegd waarbinnen het nieuwe vliegveld gerealiseerd moet zijn, met een globale investering - samen met het geld wat nodig is voor de onteigening van 1.000 gezinnen en de herbouw van hun woningen in Montaña Las Tabaibas - van ruim 208 miljoen euro. De omwonenden voelen zich bedrogen en hebben protestacties aangekondigd.

                De luchthaven van Gran Canaria op het schiereiland Gando.

De minister van Regionaal Beleid, Domingo Berriel, van de Canarische Regering, heeft op woensdag 16 januari 2013 met spoed een persconferentie belegd in de hoofdstad van Gran Canaria, om meer details over het bericht vanuit de Spaanse Regering bekend te maken. Berriel heeft ook aangedrongen op een spoedontmoeting met de minister van Fomento, Ana Pastor.

De omwonenden, verontwaardigd over de nieuwe houding van AENA, bereiden protestacties voor, na de afgelopen twaalf jaar aan het lijntje te zijn gehouden in een voortdurende strijd ter verdediging van hun belangen.

“Zij geloven, dat deze verandering in houding ‘een grap’ is en laten weten, dat dit nieuwe scenario hen machteloos maakt en in het ongewisse laat,” aldus Margarita Alonso, de woordvoerster van de ‘Belangengroepering Getroffenen door de Uitbreiding van Gando’.


Aeropuerto de Gando (deze foto is gemaakt in juni 2010).

Op zijn vroegst pas in 2025
AENA heeft de Canarische Regering laten weten, dat men momenteel niet het convenant zal ondertekenen waarover men al ruim een jaar in onderhandeling is voor de verhuizing van de bewoners van de woonwijk in Telde: Ojos de Garza.

De reden die het nutsbedrijf hiervoor aanvoert, is de vertraging die de aanleg van de derde start- en landingsbaan van de Luchthaven van Gran Canaria gaat oplopen, die men op zijn vroegst pas zal gaan aanleggen in 2025.


Luchthaven van Gran Canaria op het schiereiland Gando:
- groen = bestaande start- en landingsbanen;
- rood = de nieuw aan te leggen, derde start- en landingsbaan;
- blauw = de uiteindelijke veronderstelde aanvliegroute.

Berriel vraagt van de minister om een herziening van de verrassende, eenzijdig door AENA genomen beslissing, de aanleg van de derde start- en landingsbaan van het vliegveld van Gran Canaria te vertragen tot na het jaar 2025.

Bovendien weigert de minister uitstel te aanvaarden van de investering die is voorzien in het nog steeds van kracht zijnde Algemene Plan voor de Luchthaven van Gran Canaria, “om redenen van verkeersaantallen,” zoals AENA stelt; “omdat het functioneren van de Canarische Luchthavens, dat al rendabel is, niet mag ophouden te groeien.”
kleurlogoCanarias.png


Luchthaven Gran Canaria:
25 politieagenten minder

Vakbond CEP klaagt aan

TELDE - donderdag 3 januari 2012 - De Confederación Española de Policía (CEP), de vakbond die de belangen beheert van 27.000 leden van het Cuerpo Nacional de Policía (Korps Rijkspolitie) in heel España, heeft de “intentie” aangegeven van het Plaatselijk Commissariaat in Telde, dat men een groot deel van het de politie-inzet op de luchthaven van Gran Canaria wil ontmantelen).

In een communiqué legt de vakbond uit, dat men een korting voorstelt van 21,5% op het totale aantal agenten, dat werkzaam is bij de grensbewaking op de luchthaven, “wat vooral schokkend is, als het jaarlijkse passagiers aantal, dat het Eiland via deze weg ontvangt in 2011 ruim 10,5 miljoen was, een stijging van 11,1% ten opzichte van 2010.             Politie-personeel aan het werk op de Luchthaven van Gran Canaria.
Volgens de CEOP moet men, het volume van dit aantal personen ook in verband brengen met de 23,6 miljoen kilo goederen welke door de luchthaven beheerd worden.

“Ondanks alles,” zo voegt men toe, en rekening houdend met het tekort aan politieagenten in het Comisaría Local van Telde om het hoofd te bieden aan toenemende criminaliteit en burger-onveiligheid, “ heeft de verantwoordelijke voor dit politiepersoneel een voorstel gedaan, dit bestand te korten men 25 agenten die hun werk verrichten op de luchthaven van Gran Canaria.”
foto-mayo-04-2_large.jpg

Verwondering bij de agenten
In die zin merkt de vakbond op, dat de maatregel verwondering wekt bij de agenten. “deze leidt tot het op een zodanige schaal terugtrekken van manschappen, dat het moeilijk zal zijn, om aan de efficiëntie-eisen te kunnen blijven voldoen van de taken welke de Politie verricht op de luchthaven.”

“Want men heeft niet alleen te maken met het beheer van deze jaarlijks toenemende 11% in aantallen passagiers maar bovendien, moet men ook de algemene veiligheid van het luchthavencomplex 24 uur per dag bewaken met minder agenten,” zo voegt de vakbond toe.

De CEOP benadrukt vooral, dat met een inkrimping van het personeelsbestand, vertraging in het werk van  de controle op grensdocumenten en paspoorten “een reële mogelijkheid is.” Zo benadrukt men, dat dit niet alleen passagiers schaadt, maar tegelijkertijd verhinderd, dat in de maanden waarin het meeste gevlogen wordt, er voldoende “grondigheid” is bij deze diensten.

“Daar,” zo gaat men verder, “moeten we dan nog de bescherming van autoriteiten zelf optellen, het sturen van personeel naar andere Europese luchthavens, personeel tegen zakkenrollers (van november tot mei) en de noodzaak te voldoen aan de protocollen welke voorzien in een minimum van zeven politieagenten buiten de luchthavengebouwen.”

Het voorstel is “niet aangepast” op de behoeften van de luchthaven.

Vandaar, dat men bij de CEP van menig is, dat het voorstel tot wijziging van de Catalogus, wat geopperd is door de hoofdcommissaris van Telde, zich niet richt naar de noodzaak een efficiënte politie-eenheid te handhaven op de luchthaven van Gran Canaria en, dat men het bestaan van verhoogde criminaliteit en burger-onveiligheid kan aanpakken met alternatieve oplossingen zoals het verstekken van de politiepost met de Unidad de Intervención Policial (UIP) (Politie Interventie Eenheid = PIU: die voornamelijk bestemd is, om te worden ingezet ter bestrijding van o.a. drugssmokkel, mensensmokkel en, voor de controle en bestrijding van de in-/uitvoer van contrabande).
aeropuerto-de-gran-canaria_large.jpg
“Het is de paradox van een luchthaven met méér passagiers, met tonnen aan goederen en een noodzakelijke toeristenstroom voor de economie van het eiland wat men gaat bezoeken, dat - in het geval dit voornemen uitgevoerd gaat worden- er minder politie-inzet zal zijn en, dat men met minder agenten het hoofd zal moeten bieden aan meer werk,” zo concludeert de vakbond.
kleurlogoCanarias.png


Canary Fly gaat vliegen
in de provincie Las Palmas

LAS PALMAS - zondag 9 december 2012 -  Canary Fly gaat beginnen met een vliegtuig ATR-42 met accommodatie voor 46 passagiers. Op maandag 10 december 2012 gaat men van start met vliegen tussen de westelijke eilanden van de Archipel: Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura. In de winter van 2012-2013 biedt de luchtvaartmaatschappij 16.000 plaatsen en vangt daarmee een gedeelte op van het luchtledige wat is achtergelaten in het Canarische luchtruim door het faillissement van luchtvaartmaatschappij Islas Airways.

Met ingang van maandag 10 december 2012 biedt Canary Fly, dagelijks twee frequenties tussen Gran Canaria en Fuerteventura, evenals tussen Gran Canaria en Lanzarote. De luchtvaartmaatschappij die is opgericht met Canarisch kapitaal, start aldus met vliegen op de routes die voorheen werden gevlogen door de luchtvaartmaatschappij Islas Airways en gaat rechtstreeks de concurrentie aan met Binter Canarias op deze inter-insulaire verbindingen die onderdeel uitmaken van de regelingen zoals die voor de Obligación de Servicio Público (Verplichte Openbare Dienstverlening).


De '
maiden flight' van Canary Fly op zaterdag 8 december 2012.

Deze dagelijkse verbinding (’s morgens heen, ’s avonds terug) naar Lanzarote en Fuerteventura wordt gevlogen met een ATR-42 met capaciteit voor 46 passagiers.
Op zaterdag 8 december 2012 heeft de maatschappij de openingsvlucht Gran Canaria-Fuerteventura gevlogen, waarbij men vertrokken is om 10:15uur  met een prijs van €37,= enkele reis en voor de eerste vlucht naar Lanzarote, met vertrek om 07:30 uur tegen een prijs van €42,= per traject.

De onderneming die wordt geleid door Victorino López wil zo beginnen met lijndiensten op nieuwe, interinsulaire routes.

Voor informatie en het reserveren van vluchten kunt u terecht op: http://www.canaryfly.es
kleurlogoCanarias.png


Belastingvrije winkels op Canarias in de veiling

Vier ondernemingen brengen een bod uit

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 7 december 2012 - Het is de eerste keer, dat men voor de toekenning de methode van openbare aanbesteding gebruikt. Vier ondernemingen hebben biedingen uitgebracht op de ‘duty free shops’ (belastingvrije winkels) op de luchthavens van Fuerteventura, Gran Canaria, La Palma, Lanzarote, Tenerife Norte en Tenerife Sur welke de Spaanse luchthavenbeheerder Aena zal gunnen, samen met andere, tijdens de veiling op maandag 17 december 2012.

Deze vier bedrijven zijn:
- Gebr. Heinemann SE & Co. KG,
- Sigma, S.A. .
- Sociedad de Distribución Comercial Aeroportuaria de Canarias, S.L. (Canariensis),
- Dufry Islas Canarias, S.L.
images328_large.jpg

In totaal hebben zich voor het netwerk van 26 luchthavens, grofweg verdeeld in drie blokken, in totaal zeven ondernemingen gemeld, waaronder  vijf ondernemersgroepen, die welgeteld 14 biedingen hebben uitgebracht.

Het is de eerste keer, dat men voor de toekenning de methode van openbare aanbesteding gebruikt, wat maximale transparantie garandeert. De veiling vindt plaats onder toezicht van de in Madrid gevestigde notaris Pablo Ramalo.
satellite_large.jpg
AENA heeft laten weten, dat er negen ontwerpen voor 80 winkels op 26 luchthavens zijn gepresenteerd voor deze veilig. Ze zijn vernieuwend, wat betreft ruimte, conceptuele ideeën, commercieel in te brengen modellen, reclame- en verkoopkanalen en moderne techniek, waarbij men inzet in op een kwalitatief hoge graad van dienstverlening met de beste merken uit de markt.

Met de aanbesteding van de exploitatie van deze activiteit betreffende het netwerk op 26 luchthavens voor ruim 80 verkooplocaties, zal Aenea de concurrentie in deze sector bevorderen, omdat dit tot nu toe nagenoeg in zijn geheel uitsluitend werd beheerd door de World Duty Free Group España, het voormalige Aldeasa, (15 luchthavens) en aanverwante bedrijven (Canariensis, een filiaal van de World Duty Free Group España, voormalig Aldeasa, op zes Canarische luchthavens, en Dufry Islas Canarias, S.L. op Tenerife Sur).

Aan dit aanbod worden in deze veiling in totaal vijf luchthavens toegevoegd welke momenteel geen belastingvrije winkels hebben, te weten de luchthavens van:
- A Coruña,
- Asturias,
- Federico García Lorca Granada-Jaén,
- Murcia-San Javier
- Santander.

Doel van de aanbesteding
Zoals AENA laat weten, is het doel van de aanbesteding het ontvangen van de kandidatuur van wereldwijd de beste beheerders van ‘duty free’, omdat naast het hoge niveau van technische aanbiedingen, men belangrijke investeringen presenteert welke men wil doen, wat zal resulteren in een beter aanzien van de winkelcentra en, “wat een belangrijke attractie zal zijn voor de passagiers.”

De aanbestedingstermijn, voor het aanbieden van offertes voor het beheer van winkels en winkelruimten op 80 locaties, is gesloten op 20 oktober 2012;  de procedure zal eindigen met de gunning aan het eind van 2012.

De belastingvrije winkels zijn in drie loten verdeeld - twee op het Península (vasteland van Spanje en een op Canarias - en worden in dezelfde aanbesteding gegund voor een periode van 7 jaar. De geïnteresseerden kunnen kiezen voor ieder van de drie bestaande loten, zodanig, dat een beheerder diverse loten toegewezen kan krijgen.

Aena Aeropuertos heeft de openbare veiling van de ‘duty free’ in de veiling gedaan, om zodoende de inkomsten daarvan met ongeveer 50% te verhogen, van de jaarlijkse165 miljoen euro naar jaarlijks 250 miljoen euro.
aena1_large.jpg
Omzetverhoging
In 2011 hebben de ‘duty free’-winkels ´- met producten zoals o.a. tabak, alcoholische dranken, parfums, cosmetica en levensmiddelen - een omzet gerealiseerd van 535 miljoen euro voor de beheerders, met inkomsten voor Aena Aeropuertos van 161 miljoen euro.

Momenteel telt het netwerk van belastingvrije winkels een personeelsbestand van 2.000 medewerkers, hoewel er geen verplichting bestaat personeel over te nemen, maar waarbij men in de aanbesteding wel waarde hecht aan het plan, om werkgelegenheid te behouden.

Met deze maatregel zoekt Aena Aeropuertos, dat de verkopen van de beheerders van deze winkels zal oplopen tot 700 miljoen euro per jaar; wat neerkomt op een hoger percentage aan inkomsten voor Aena - met een pachtsom van tussen de 21 en 33% - tot een gemiddelde van dicht bij de 40%.

Het initiatief is onderdeel van het aangekondigde plan, om 20% van de bedrijfsomzet, die een vergroting bevat van 22.000 m² aan commerciële ruimte op de zeven belangrijkste luchthavens van het netwerk, om in 2015 een omzet te realiseren van 1 miljard euro. Deze nieuwe ruimte, zal men voor de helft bestemmen voor de ‘duty free shops’ (belastingvrije winkels).
kleurlogoCanarias.png


Vueling opent basis op  Gran Canaria
en breidt verbindingen met Europa uit

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 24 november 2012 - De luchtvaartmaatschappij Vueling heeft op woensdag 21 november 2012 aangekondigd een eigen basis te zullen openen op de luchthaven van Gran Canaria. Dit maakt het mogelijk, de luchtbrug met Barcelona te verbeteren en de vluchten voor verbindingen met andere staden in Europa uit te breiden, vooral die naar Scandinavië en Duitsland. Vueling heeft ook haar aanbod voor 2013 op de Archipel te kennen gegeven: ruim één miljoen stoelen, 14% meer, dan wat er voor de Eilanden beschikbaar was in 2012.

De nieuwe basis op Gran Canaria maakt het voor de luchtvaartmaatschappij mogelijk, exclusief een Airbus-A320 te stationeren op de luchthaven van Gando. Daarmee garandeert men de vluchten op het vroegste uur naar en op het laatste uur van El Prat, Barcelona, waar Vueling haar strategische basis heeft voor het overstappen op haar binnen- en buitenlandse vluchten. Zo krijgt Gran Canaria in 2013 nieuwe verbindingen met Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en Duitsland.Barbara Fisa
(www.vueling.com) tijdens de persconferentie in Madrid op woensdag 22 november 2012, waar zij samen met het Zweeds Toeristenbureau VisitSweden (www.visitsweden.com/suecia) het zomerprogramma van Vueling heeft gepresenteerd.

De  public relations manager van Vueling, Barbara Fisa, laat weten: “Het is onze strategie, om in te zetten op de internationale markten, met een toerist die het hele jaar reist en die op zoek is naar zon-bestemmingen en we denken, dat dit ook een belangrijke insteek is voor Canarias.”

Vueling vliegt momenteel op Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote en binnenkort ook op Fuerteventura, met vluchten naar Barcelona, Bilbao, Sevilla en Palma de Mallorca.

Fisa laat weten, dat van de markten  die zich via Vueling op Canarias bewegen, de  voornaamste de Franse,  de Italiaanse en de Russische zijn.

 
Ricardo Fernández de la Puente.                     Melchor Camón.

Wat dit betreft, heeft de viceminister van Toerisme, Ricardo Fernández de la Puente, van de Canarische Regering, laten weten, dat men in 2011 op Gran Canaria 200 bezoekers uit Rusland heeft ontvangen en, dat dit er tot nu toe in 2012 ruim 2.000 zijn. “Het zijn nog steeds kleine aantallen, maar men werkt er samen met het Cabildo (Eilandbestuur) aan, zodat deze markt in de toekomst groeit,” zo bevestigt hij.
In die lijn bevestigt ook de eilandminister van Toerisme, Melchor Camón, het “fantastische” bericht van de vestiging van een basis van Vueling op Gran Canaria.

kleurlogoCanarias.png


Iberia laat haar vluchten op de Eilanden over
aan dochter Iberia Express

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA / MADRID - zaterdag 10 november 2012 - Iberia ontslaat 5.400 medewerkers, dat is bijna een kwart van haar bestand van 20.000 personeelsleden. Het herstructureringsplan voor terugkeer naar winstgevendheid omvat een vermindering van loonkosten van 25 tot 35%, evenals bevriezing van de salarissen van hen die nog bij de luchtvaartmaatschappij blijven en, een vermindering van de vloot, met 25 vliegtuigen - vijf voor de langeafstandsvluchten en 20 voor de korte afstand, welke men huurt en die men teruggeeft aan de eigenaar – evenals een vermindering van haar operatieve capaciteit, met ongeveer 15% in 2013, door zich te concentreren op de rendabele routes.

‘Barbaarsheid’
De aanpassing betekent, dat Iberia met ingang van 2013 alleen nog in het zomer seizoen op Gran Canaria vliegt en voor de rest van het jaar vervangen zal worden door het filiaal voor de korte en de middellange afstanden: Iberia Express. “Ondanks, dat de winter hoogseizoen is voor het toerisme op de Eilanden, onderbreekt de luchtvaartmaatschappij haar verkeer tussen het Península en Canarias gedurende deze periode. Dit is weer een barbaarsheid van dit plan,” zo merkt de woordvoerder van de vakbond UGT, Manuel Atoenza, op, na de ontmoeting  welke de vakbonden hebben gehad met de luchtvaartmaatschappij op vrijdag 9 oktober 2012.


Men weet nog steeds niet, of deze beslissing zal leiden tot vermindering van het aantal routes en frequenties die de luchtvaarmaatschappij heeft in de zomer van 2013. “Ze geven niet om de bijwerkingen die dit kan hebben” laat Atienza weten.

Zo is Iberia Express in november 2012 begonnen met twee routes vanuit Madrid naar Gran Canaria en Tenerife, die men mag optellen bij de vluchten die de maatschappij al sinds mei 2012 heeft op Lanzarote en sinds juni 2012 naar La Palma en Fuerteventura.
ib-iberia-1973-y-rutas-canarias-africanas_large.jpg

Verbindingsmogelijkheden
Wat dit betreft, heeft het Ministerie van Industrie, Energie en Toerisme op vijdag 9 novemer 2012 laten weten, dat ondanks dit herstructureringsplan Iberia de verbindingsmogelijkheden tussen Canarias en de rest van Spanje zal moeten garanderen.

De minister heeft benadrukt, “dat Iberia de luchtvaartmaatschappij is die grotendeels de verbindingsmogelijkheid met Canarias al vele jaren heeft onderhouden,” en hij vertrouwt erop, “dat dit zo zal blijven.”

Wat betreft de vermindering van het personeelsbestand, weten de vakbonden tot op heden niet hoe dit de Eilanden zal treffen, waar Iberia momenteel 967 personeelsleden telt, verdeeld over Gran Canaria, Tenerife en La Palma.

Deze aanpassing die de maatschappij wil doorvoeren, hakt op nationaal niveau in op het personeelsbestand, met 537 piloten, 932 medewerkers cabinepersoneel, 582 onderhoudstechnici, 1.285 medewerkers op andere afdelingen, 595 medewerkers op Madrid-Barajas voor de handling (het inchecken van passagiers en hun bagage en de operaties van het laten in- en uitstappen van passagiers) en 665 handling-medewerkers op de overige Spaanse luchthavens, inclusief de Canarische.

De laatstgenoemden betekenen op Canarias 90% van het personeelsbestand, zo heeft de secretaris van het actiecomité van de vakbond CCOO op de Eilanden, Juan Miguel Suárez, laten weten op vrijdag 9 november 2012. Dit wit zeggen, dat 870 personen op de Eilanden momenteel hun baan op de tocht zien staan.

Nog een van de maatregelen die vervat zijn in dit plan, is de opschorting van het onderhoud wat door derden wordt uitgevoerd buiten de hub (het centrum voor onderlinge verbindingen) Madrid-Barajas.

Ook vanuit de CC.OO. heeft men laten blijken zich tegen het voorstel van Iberia te verzetten. “Men heeft het aantal werknemers wat ontslagen moet worden, overdreven; om in de toekomst, resultaten te kunnen bereiken in de onderhandelingen met de vakbonden,” zo bevestigt vakbondswoordvoerder Ángel Pérez, die ook verzekert: “We gaan geen massaontslag accepteren.”


Pérez laat weten, dat de pilotenvakbond Sepla, UGT, en CC.OO., overeengekomen zijn een gezamenlijk front te vormen, samen met de rest van de betrokkenen in de sector, “om de strijd aan te gaan met dit saneringsplan.”


Rafael Sánchez-Lozano.

Vanuit de Iberia top heeft men op vrijdag 9 november 212 laten weten, dat het herstructureringsplan de enige uitweg is tegenover het van januari t/m september 2012 geleden verlies van 262 miljoen euro. Het Iberia bestuurslid, Rafael Sánchez-Lozano herinnert eraan, dat de luchtvaartmaatschappij verliezen lijdt op zowel het segment van de korte en middellange afstanden, evenals op de lange afstandsvluchten, van dagelijks 1,7 miljoen euro, “waardoor we niets anders kunnen doen, dan de broekriem aanhalen.”

De directeur geeft aan, dat de vermindering van 15% van het aanbod, gemeten in AKO (asientos por kilómetro ofertados) (stoelen per aangeboden kilometer afstand), betrekking heeft op een aanpassing van 21% van de korte- en middellange afstandsvluchten en, van 13% op de lange afstandsvluchten, waarbij men op de markt tussen Europa en Latijns-Amerika een quotum hanteert van 20%.

Sánchez-Lozano erkent de hardheid van de beslissingen, om de luchtvaartmaatschappij te redden en opnieuw winstgevend te zijn, “maar als we deze ingrijpende, structurele veranderingen niet in gang zetten, ziet de toekomst voor de maatschappij er somber uit.”

In dit verband wijst Sánchez-Lozano op de noodzaak, dat de vakbonden zich rustig houden, hun eisen matigen en rond de tafel gaan zitten, om te onderhandelen, “want de tijd werkt tegen ons.” Als men geen akkoord bereikt vóór 31  januari 2013, zal men ‘nog radicalere’ beslissingen moeten nemen,” zo heeft hij laten weten, zonder aantallen te noemen; want, dat maakt onderdeel uit van de onderhandelingen.


Arbeidshervorming 2012.


‘Laatste redmiddel’
In die zin, heeft de minister van Werkgelegenheid en Sociale Zekerheid, Fátima Báñez, gevraagd, aan zowel de directie van Iberia, evenals aan de vakbonden, “dat men met ‘gevoeligheid’ gebruik maakt van de arbeidshervorming van de Regering, ter voorkoming van gedwongen ontslagen die de luchtvaartmaatschappij plant.

De minister benadrukt, dat de ‘kern’ van de arbeidshervorming flexibiliteit is, wat het mogelijk maakt wegen te zoeken alvorens werknemers te ontslaan en, ze onderstreepte, dat men eraan moet denken, “dat ontslag het uiterste redmiddel moet zijn.
kleurlogoCanarias.png


Protest: honderden Taxi’s zorgen voor verkeersopstopping in Las Palmas de Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag  8 november 2012 - Taxichauffeurs uit Telde, Ingenio, San Bartolomé de Tirajana en Mogán protesteren in de hoofdstad tegen  het vrijgeven, dat elke taxichauffeur op de luchthaven mag werken, evenals op andere ‘gevoelige’ locaties op het Eiland.

Een karavaan van ruim 300 taxichauffeurs en hun voertuigen, afkomstig van de luchthaven van Gran Canaria en gevestigd in Telde, Ingenio, San Bartolomé de Tirajana en Mogán hebben op donderdag 8 november 2012 rond het middaguur de Calle Bravo Murillo en de omliggende straten in bezit genomen, om te protesteren tegen de aangepaste regeling voor de taxibranche, welke is ingesteld door het Cabildo (Eilandbestuur)van Gran Canaria, waardoor elke taxichauffeur uit andere plaatsen, met voorafgaande afspraak, de luchthaven mag naderen voor  het oppikken van passagiers.

                                 Taxiprotest in Las Palmas de Gran Canaria,
                            donderdag 8 november 2012, rond het middaguur.

De burgemeester van  Ingenio, Juan José Gil; de  wethouder van Transport, Francisco Medina, van Telde en vertegenwoordigers van de  taxicentrales en hun medewerkers hebben een ontmoeting gehad met María del Carmen del Rosario Godoy, de eiland minster van Transport, voor het aanbieden van de bezwaren tegen de genoemde regelgeving.

 
Zowel Telde, als ook Ingenio, staan erop, dat de luchthaven niet uitgeroepen kan worden als gevoelig gebied vanwege de  weinige vraag naar taxiritten die men momenteel op Gando heeft en zijn dan ook van mening, dat het sinds enkele maanden openstellen van de markt, veel gezinnen zal ruïneren die van de taxi leven op deze locatie van het eiland.

kleurlogoCanarias.png


Nieuwe wetgeving bedreigt vliegverkeer
met vertragingen op de luchthavens

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA -  dinsdag 6 november 2012 - Op de Spaanse luchthavens doemt een nieuwe dreiging van vertragingen op, vanaf het moment, dat men de vrede heeft getekend. Na het op zaterdag 3 november 2012 in werking treden van het Koninklijk Besluit 101/2101, hebben de luchtverkeersleiders verplichte rusttijden waaraan zij zich te houden hebben en er dus minder gewerkt kan worden. Naast bezuinigingen op het personeelsbestand, zorgt dit voor het moeilijker opvullen van gaten in de dienstroosters.

Het in werking treden van het Real Decreto 1001/2010 van 5 augustus, bedreigt uiteindelijk de rust op de Spaanse luchthavens. Bronnen in de luchtvaartsector merken op, dat de inwerkingtreding van de regelgeving met zekerheid tot vertraging van de vluchten zorgt.
280773-1g_large.jpg
Nu sinds 1 november 2012 de nieuwe regelgeving in werking is getreden, zullen de  luchtverkeersleiders zich aan de  uitgebreide rusttijden moeten houden, gedurende welke het hen verboden is, om te werken - wat meer dan drie dagen zal zijn. Bovendien, omdat de personeelsbestanden al heel erg zijn aangepast, zullen er niet voldoende medewerkers zijn, om de kar te trekken en een optimale dienstverlening te verstrekken zoals in de afgelopen maanden, waarin de vertragingen in de controletorens op de Canarische Eilanden met 80% waren afgenomen, volgens dezelfde bronnen.

De woordvoerder van de vakbond voor luchtverkeersleiders (Usca) op de Canarische Eilanden, Darío Díaz, erkent, dat de situatie heel gecompliceerd gaan worden vanaf nu. Hij merkt op, dat de problemen met de dag zullen gaan toenemen, omdat de vertragingen zich zullen opstapelen.

Momenteel zijn er gewoonlijk acht sectoren in bedrijf (elke sector controleert een gedeelte van het luchtruim), waarbij gewerkt wordt met twee tot drie luchtverkeersleiders. Nu, met de nieuwe regelgeving, handhaaft men het aantal luchtverkeersleiders per sector, maar die kunnen niet werken in perioden van rusttijden, waardoor het onmogelijk zal zijn, de acht sectoren open te houden, en men deze zal gaan terugbrengen tot ten minste zes.

“Door niet het gehele luchtverkeer te kunnen controleren, zullen er vluchten zijn die, op hun luchthavens van vertrek, moeten wachten, wat daar tot vertragingen leidt,” zo merkt Díaz op. Hij laat weten, dat het huidige personeelsbestand aan luchtverkeersleiders op Canarias, bestaat uit 132 personen en, dat er nog eens 32 extra nodig zijn, om vanaf nu de acht sectoren in hun geheel te dekken (vijf bij het aanvliegen en drie als men in de lucht is).
“Met acht sectoren kunnen we 1.000 vliegtuigen controleren, met zes sectoren zullen dit er 800, of 900 zijn,” zo geeft Díaz aan.
kleurlogoCanarias.png


Iberia Express gaat vluchten uitvoeren van Madrid naar Gran Canaria  en Tenerife

De luchtvaartmaatschappij biedt m.i.v. november 2012 nieuwe routes aan op Canarias

MADRID - woensdag 24 oktober 2012 - Luchtvaartmaatschappij Iberia Express biedt in  haar winterprogramma nieuwe vluchten  aan die Gran Canaria en Tenerife verbinden met Madrid, vanaf respectievelijk 1 en 13 november 2012, zo heeft de maatschappij in een communiqué laten weten op woensdag 24 oktober 2012.

Met vluchten naar 13 binnenlandse bestemmingen behoort Iberia Express tot een van de vijf grootste luchtvaartmaatschappijen op Madrid-Barajas.

 

In de winter van 2012-2013 vliegt Iberia Express vanuit Madrid  naar de nieuwe bestemmingen: Gran Canaria, Tenerife en Jerez de la Frontera; eveneens op: Palma de Mallorca, Málaga, Vigo, Santiago de Compostela, Alicante,  en Sevilla.

Eind 2012 telde Iberia Express 14 vliegtuigen en heeft men gevlogen op 20 nationale- en internationale bestemmingen, met vluchten voor de korte en middellange afstand.Van 'Air Atlantic' naar ''Canaryfly

De luchtvaartmaatschappij die het gat wil opvullen
dat is achtergelaten door Islas Airways,
dateert uit het begin van de jaren ’90

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 20 oktober 2012 -  Victorino López Chaves, José Eugenio Naranjo en Gilles Orsini zijn de drie compagnons van Canaryfly; de luchtvaartmaatschappij, die een deel van het gat gaat opvullen, dat is ontstaan in de markt van het inter-insulaire luchtvervoer. Eerstgenoemde is de beheerder van de maatschappij en de hoeksteen voor de oprichting ervan. Sinds hij - tientallen jaren geleden - is aangekomen op Gran Canaria, is hij voortdurend op een, of andere manier aanwezig geweest in de sector.

López Chaves is 48 jaar geleden geboren in Barcelona. Een toeval. Zijn  vader, een Galiciër van oorsprong, was een levend voorbeeld van de tegenwoordig zo veelbesproken arbeidsmobiliteit. Daar waar hij gewerkt heeft, daar verbleef ook de hele familie.


Victorino López Chaves.

De algemeen directeur van Canaryfly, is eerst commercieel piloot geworden en  tegelijkertijd industrieel ingenieur, gespecialiseerd op elektriciteit. Tijdens het begin van het besturen van een vliegtuig, kwam hij voor het eerst in aanraking met de Eilanden. De Archipel zou hem bevallen, want  sindsdien heeft hij ervoor gekozen hier zijn leven verder te leiden. “Hij is naar het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) gegaan, om er te trouwen, maar is naar hier teruggekomen, om er te wonen,” zo leggen bronnen uit die dicht bij de ondernemer staan. Het is een feit, dat zijn  twee dochters op Gran Canaria zijn geboren.

In 1992 creëert hij Air Atlantic, samen met de andere compagnon, die hij ook kende van de Canarische markt. Ze begonnen te opereren op Marokko en Mauritanië en toen de Europese regelgeving verplichtte tot het vrijmaken van de luchtvaartmarkt, is men gestart met  het avontuur van de inter-insulaire routes. Ook met het vervoer van passagiers met gezondheidsproblemen, waarvoor men een vliegtuig heeft uitgerust met medische apparatuur, dat dekking geeft aan de Servicio de Urgencias Canario (Canarische Noodhulpdienst).

Het is de eerste luchtvaartmaatschappij die is gaan vliegen op La Gomera. Ook onderzoekt men de winstgevendheid van de verbindingen met El Hierro. Aan het eind van de jaren 90 is Victorino López Chaves in contact gekomen met Gilles Orsini en hij besluit de Fransman in te lijven vanwege zijn  kennis van de luchtvaartmechanica.

In het jaar 2000 besluiten  ze echter, de maatschappij te verkopen aan de Boluda-Groep en  hebben de de compagnons zich in diaspora verspreid over andere luchtvaartmaatschappijen.


 

López Chaves is dan al snel klaar met Air Europa Express; de relatie was van net zo korte duur, als de aanwezigheid op de markt van het filiaal wat gecreëerd was door Juan José Hidalgo, het zichtbare hoofd van Air Europa, dat tegenwoordig is opgegaan in de Globalia Groep.

 
Profiterend van het feit, dat het Catalaanse Topfly  - dat tot dan toe functioneert als opleidingsschool voor piloten - besluit een commerciële luchtvaartmaatschappij te worden, weet López Chaves de directie ervan te overtuigen, om de sterke man van de maatschappij op de Archipel te worden. Al snel haalt hij Orsini binnen, die genoeg had van Naysa na de verkoop aan Air Atlantic.

 
In 2008 is het moederbedrijf van de Catalaanse luchtvaartmaatschappij gesloten en met haar de Canarische vestiging. Het is dan, dat Victorino López Chaves, Orsini en José Eugenio Naranjo, de huidige directeur  Operaties, weet te overtuigen, om Canaryfly op te richten. De luchtvaartmaatschappij bestudeert de gaps (gaten) die het vertrek van Islas Airways heeft achtergelaten. “Die willen wij vullen, niet concurreren met Binter,” zo verzekert men vanuit de luchtvaartmaatschappij.
 kleurlogoCanarias.png


Ryanair biedt zich aan,
om inter-insulaire vluchten te gaan uitvoeren

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 17 oktober 2012 - De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair heeft op woensdag 17 oktober 2012 belangstelling getoond, om te opereren op Canarias met “vluchten tussen de eilanden”, als de Canarische Regering een serie beperkingen opheft, die men als zinloos beschouwt. Ryanair verlangt van de Canarische Regering, dat men de regelgeving aanpast, om de kosten te verlagen.

In een communiqué verzekert de Salesmanager van de luchtvaartmaatschappij in Spanje, Luis Fernández-Mellado, dat er tot op heden op Canarias een serie “restricties” bestaat, die hij niet nadert duidt, welke tot nu toe afschrikken, om vluchten tussen de eilanden  uit te voeren.

    
Als twee honden vechten om een been...

Ryanair stelt, “dat het resultaat van deze situatie is, dat het tegenwoordig mogelijk is, om veel voordeliger vanuit Londen naar de Canarische Eilanden te vliegen, dan het vliegen tussen de eilanden van de Archipel.”

De Ryanair-woordvoerder in Spanje heeft gezegd,“dat de maatschappij breid is, om te onderhandelen met de Canarische Regering over het opheffen van deze restricties, om te kunnen opereren op de eilandmarkt, door het bieden van concurrentie, welke men vertaalt als: bescherming van de consument en  lagere tarieven.”
Ryanair maakt dit bekend amper 48 uur na de opschorting van de lijndiensten van de op een na grootste operator op de markt voor inter-insulaire vluchten op Canarias: Islas Airways, die  een marktaandeel heeft van tussen de 20 en 24 procent in dit segment.

Zonder Islas Airways, die ongeveer 700.000 passagiers heeft vervoerd in 2012, zijn de inter-insulaire routes momenteel bijna geheel in handen van Binter Canarias, die aan de enige jurisdictie is onderworpen, om wekelijks vier vluchten uit te voeren van Gran Canaria naar La Gomera. 
kleurlogoCanarias.png


Burgerluchtvaart:
Fomento is niets verplicht aan Islas Airways

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 16 oktober 2912 -  De directeur-generaal voor de Burgerluchtvaart, Luis Arias, heeft op dinsdag 16 oktober 2012  ontkent, dat er ook maar enige schuld bestaat van het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) aan de luchtvaartmaatschappij Islas Airways die voor rekening zou komen van de 50% kortingsregeling voor vliegtickets van  residenten op Canarias, Hij heeft dit gezegd met een  scherpe zin; “We zijn helemaal niets verschuldigd.”

Hernández Bento, op Canarias de gedelegeerde van de Spaanse Regering, heeft verzekert, “dat  Rivero niet heeft gehandeld met de voorzichtigheid welke men van een  deelstaat-president mag verwachten.”


María Carmen Hernández Bento, op Canarias de gedelegeerde van de Spaanse Regering.
Paulino Rivero contra  .

Tijdens een geïmproviseerde persconferentie op de luchthaven van Gran Canaria, heeft Arias als zodanig geantwoord op de klachten die op maandag 15 oktober 2912 zijn geuit door Miguel Concepción, de bestuursvoorzitter van Islas Airways en vervolgens op dinsdag 16 oktober 2912 door de president van de Canarische Eilanden, Paulino Rivero, over het effect wat het door Fomento geopende dossier  heeft - wegens vermeende fraude met de genoemde subsidies - op de financiële gezondheid van de luchtvaartmaatschappij

De directeur-generaal voor de Burgerluchtvaart heeft verdedigd, dat de moeilijkheden van de luchtvaartmaatschappij, die inter-insulaire vluchten uitvoert, niet voortkomen uit  wanbetaling door Fomento, zoals de directie van  Islas Airways aangeeft.


Ángel Luis Arias , directeur-generaal voor de Burgerluchtvaart.

De oorzaak ligt, zo heeft Ángel Luis Arias uitgelegd, “ in het feit,  dat Islas Airways betrokken is bij diverse administratieve procedures,  plus een gerechtelijk proces, - de Officier van Justitie heeft een strafzaak geopend tegen Islas Airways vanwege het beheer van  vervoerssubsidies, waardoor uiteindelijk de maandelijkse betklingen, vanwege beslaglegging door het  Agencia Tributaria  (Ontvangkantoor van de Belastingdienst) en door de Seguridad Social (Sociale Dienst), zijn uitgebleven.”

De op de Archipel gedelegeerde van de Spaanse Regering, María del Carmen Hernández Bento, is op haar beurt van mening, dat in deze zaak, “Rivero niet heeft gehandeld vanuit de voorzichtigheid welke men mag verwachten van een president van een autonome deelstaat,” door een beschuldiging in stand te houden zoals, dat Fomento heeft bijgedragen aan “het wurgen” van de luchtvaartmaatschappij, “want, er is geen enkele schuld van het Ministerie aan  Islas Airways.”

In dezelfde lijn, heeft de directeur-generaal voor de Burgerluchtvaart benadrukt, “dat Fomento maandelijks de bedragen uitbetaalt die voortkomen uit de ondersteuning van de Staat voor passagiers die resident zijn op de Canarische Eilanden (  welke 50% van het ticket dekt) en, dat  wat er gebeurd is, “deze betalingen naar de  krediet verstrekkende banken zijn gegaan en ook naar het Agencia Tributaria,” ten gevolge van de schuldenlast van Islas Airways.

Arias en de gedelegeerde van de Spaanse Staat hebben deze verklaringen gedaan na het bijwonen van  een vergaring van de coördinatiecommissie voor het opvangen van passagiers die zijn getroffen door deze tijdelijke sluiting vna de operaties van Islas Airways. Deze commissie is in het leven geroepene door Burgerluchtvaart; met deelname van AENA; de betreffende, in de problemen verkerende, Luchtvaartmaatschappij en; andere genodigden, voor het ondersteunen van het oplossen van de situatie.”

Een vergadering, waarin men maatregelen is overeengekomen voor het garanderen van de rechten van passagiers sie tickets hebben gekocht, of gereserveerd bij Islas Airways; in de eerste plaats, voor de 169 passagiers die op dinsdag 16 oktober 2012  hadden moeten vliegen op 24 door Islas Airways geplande vluchten,” zo heeft men benadrukt.

Binter Canarias
De directeur-generaal heeft laten weten, dat deze passagiers voor het grootste deel zijn overgeboekt op vluchten van de luchtvaartmaatschappij Binter Canarias, die zich alleen verplicht heeft gezien een extra vlucht in te lassen van Gran Canaria naar Lanzarote, om te voldoen aan de behoeften van deze passagiers.


Canaryfly
Hij heeft hier aan toegevoegd, dat men besloten heeft, dat een derde maatschappij, Canaryfly, een van haar vliegtuigen beschikbaar houdt voor het vervoer van passagiers die zonder opties zijn, hoewel men, in principe, niet verwacht, dat dit zal gebeuren.

Arias heeft willen benadrukken, dat men het omboeken van de deze passagiers heeft gedaan, vanwege het feit, dat het om een klein aantal getroffenen ging,” omdat de vraag bij Islas Airways in de afgelopen dagen gedaald is ten gevolge van de diverse publicaties in de persmedia over haar problemen, inclusief die over de annuleringen en de vertraging van diverse van haar vluchten.

Ook heeft hij laten weten, dat Islas Airways zelf het aantal getroffene inschat op ongeveer 5.000, inclusief de reserveringen welke men verkocht heeft tot aan het begin van 2013.

Over de oplossing welke men heeft geboden, zegt de  hij, dat de maatschappij aan haar klanten heeft toegezegd, het betaalde geld  te zullen retourneren; iets, waarmee men op dinsdag 16 oktober 2012 begint en, dat men met Binter kan reizen, of, als dit nodig zou zijn, met speciale vluchten van Canaryfly.

Reden, waarom aan de vergadering van dinsdag 16 oktober 2012 van de betreffende commissie, woordvoerders van  beide luchtvaartmaatschappijen hebben deelgenomen, evenals de directeur-generaal Transport van de Canarische Eilanden, Rosa Dávila en,  een vertegenwoordiger van  het Agencia Estatal de Seguridad Aérea (Staatsagentschap voor Veiligheid in de Luchtvaart).

De directeur-generaal voor de Burgerluchtvaart heeft gezegd: “dat men alle mogelijke voorzieningen heeft geregeld voor het opvangen van de passagiers,” wat het openhouden omvat van twee kantoren en de  incheckbalies van Islas Airways met versterking van de AENA balies, “die allemaal in alle rust, volledig normaal functioneren,” waarbij zich geen noemenswaardige incidenten hebben voorgedaan betreffende de problemen met de onderneming

En over de toekomst van de luchtvaartmaatschappij, heeft hij gezegd, dat die zal afhangen van hoe men de processen en klachten oplost welke men heeft lopen; hoewel hij heeft aangegeven, dat men  de vergunning die men sinds het begin van de activiteiten heeft als luchtvaartoperateur, niet zal verliezen; ondanks, dat Islas Airways op maandag 15 oktober 2012 heeft aangekondigd, dat men geen vluchten als lijndienst zal aanbieden, doch enkel nog chartervluchten.
kleurlogoCanarias.png


Tijdelijke sluiting van Islas Airways
opent nieuwe confrontatie met de Staat

Rivero beschuldigt Fomento ervan de luchtvaartmaatschappij “te wurgen” door het blokkeren van de aan residenten verstrekte subsidies

 LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 16 oktober 2012 - Islas Airways heeft op maandag 15 oktober 2012 aangekondigd  tijdelijk haar lijndiensten tussen de Eilanden stil te leggen en haar omzetting in chartermaatschappij.

Deze beslissing van de luchtvaartmaatschappij heeft een nieuwe confrontatie veroorzaakt tussen de Canarische Regering en de Spaanse Staat, nu  de Canarische president, Paulino Rivero, de stelling van de onderneming ondersteunt, dat haar financiële problemen zijn toegenomen als gevolg van het dossier, dat geopend is door het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) en  de blokkering van een deel van de  kortingssubsidies die de maatschappij ontvangt. Rivero heeft opgemerkt, “dat sommige acties van de Spaanse Regering geholpen hebben, om het bedrijf te wurgen.”


                                   De tijdelijke sluiting van
Islas Airways
                       opent een nieuwe confrontatie met de Spaanse Staat.
Gevraagd naar het onderzoek, dat is ingesteld door de Burgerluchtvaart, heeft de Canarische president aangegeven, “dat er dingen zijn die vertraging hebben opgelopen, zoals betalingen aan het bedrijf, wat is geëindigd in wurging.” Rivero heeft zich in dezelfde lijn uitgelaten als de president van Islas Airways, Miguel Concepción, die eraan herinnert, dat Fomento nog steeds bedragen moet betalen aan de luchtvaartmaatschappij over het jaar 2011 en dat de verlamming van het door de Burgerluchtvaart geopende dossier, de maatschappij heeft gebracht tot “ een financiële wurging”, omdat 50% van de omzet afkomstig is van de subsidie aan residenten, “en zonder dat, kan men niet overleven,” zo voegt Concepción toe.

Concepción legt uit, dat vanwege de aangifte van een veronderstelde fraude bij de inning van de residentenvergoeding, het bedrijf  ongeveer 10 miljoen euro niet ontvangen heeft. In die zin, merkt hij op, dat als men die 10% betaalt, men kan betalen wat men aan het personeel verschuldigd is, dat al drie maanden geen salaris heeft ontvangen.
20121015201035507c58dfd33fa_large.jpg

Informatie aan de passagiers,  en reserveringen, Telefoon: 902 477 478
(vanuit het buitenland, Telefoon: +34 922 015 115)

Islas Airways heeft op maandag 15 oktober 2012  de tijdelijke sluiting van haar operaties aangekondigd na diverse dagen van een lijdensweg met geannuleerde vluchten, honderden afzeggingen en verzet van het personeel vanwege onbetaalde salarissen. De beslissing maakt ongeveer 300 personen werkloos, onder wie piloten, cabinepersoneel grondpersoneel en  handling-medewerkers.

Islas Airways heeft in 2011 op Canarias iets meer dan 700.000 passagiers vervoerd, waardoor haar tijdelijke sluiting de inter-insulaire vluchten in handen legt van haar concurrenten, met een marktaandeel van tussen de 20 en 25%. De maatschappij die geleid wordt door  Miguel Concepción, voorzitter van de  voetbalclub Deportivo Tenerife, is gestart in 2003 als rechtstreekse concurrent van Binter Canarias op vluchten tussen de eilanden, met een aanvankelijke vloot van twee vliegtuigen die geleidelijk werd uitgebreid.
logo8_large.jpg

Chartervluchten
Concepción heeft opgemerkt, dat ondanks het sluiten van de lijndiensten van de maatschappij, men zich tijdelijk op de markt zal proberen te handhaven als chartermaatschappij en  haar prioriteit zal zijn, dat de medewerkers van de luchtvaartmaatschappij hun achterstallige salaris ontvangen, dat  volgens vakbondsvertegenwoordigers - ongeveer twee miljoen euro bedraagt; een bedrag, waarbij men ook de schadeloosstelling rekent voor het personeel, dat is getroffen door de recent, door de maatschappij, gepresenteerde ERE (Ontslagaanvraag).

Miguel Concepción verzekert, “het is onze prioriteit de salarissen te voldoen aan alle medewerkers van Islas Airways en  we zullen er in de komende weken aan werken, om dit te bereiken. Ondanks de sluiting, blijven de directieleden van de luchtvaartmaatschappij proberen, de noodzakelijke fondsen te verkrijgen, om ten minste bij te zijn met de betaling van het personeel. Met de sluiting van Islas Airways, is het monopolie in de markt voor Binter Canarias; een situatie, die de Canarische Regering zorgen baart, omdat het gebrek aan concurrentie kan uitwerken op de prijzen van de vliegtickets. Momenteel heeft Binter capaciteit, om het gat op te vullen, dat Islas Airways achterlaat in de markt, aldus de  operator.
logotipo-del-ministerio-de-fomento_large.jpg
Verplichtingen van de overheid
In die zin, geeft president Paulino Rivero aan, dat de sluiting van Islas Airways “een slecht bericht” is voor Canarias en, vooral, voor de gebruikers van het luchtvaarttransport.  Aldus Rivero, “hebben we op Canarias niet een, of twee, maar wel drie, of vier maatschappijen nodig die met elkaar concurreren.” De Canarische president merkt op, dat de val van een transportonderneming de gebruiker schaadt, hoewel hij eraan herinnert, dat het inter-insulaire luchtvaartsysteem beschermd is door verplichtingen van de overheid voor openbare dienstverlening, welke verplicht tot een minimum aan frequenties, een bezettingspercentage en een eenmaal per jaar door Fomento vastgestelde prijs. De Canarische Regering zal er alles aan doen, dat er concurrentie is, zo heeft Rivero benadrukt.
kleurlogoCanarias.png


Islas Airways stopt tijdelijk
met interinsulaire lijndiensten

Chartervluchten worden nog wel uitgevoerd

SANTA CRUZ DE TENERIFE  - dinsdag 16 oktober 2012 - Islas Airways heeft op maandag 15 oktober 2012 haar tijdelijke sluiting aangekondigd, voor het reorganiseren van haar bedrijfsstructuur, vanwege de “verstikkende economie” waaronder men al 15 maanden te lijden heeft, na een “ onterechte” aangifte van haar concurrent, Binter Canarias, welke het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) ertoe heeft aangezet, bedragen van ongeveer 10 miljoen euro te blokkeren.

Tijdens de persconferentie van maandagavond 15 oktober 2012 om 18:00 uur, heeft de president van Islas  , Miguel Concepción, laten weten, dat het de bedoeling van de maatschappij is, om “zo snel mogelijk” haar activiteit te hervatten, waarbij men momenteel alleen nog doorgaat met het uitvoeren van chartervluchten en men tijdelijk stopt met  de lijndiensten.

            Persconferentie Islas Airways, op maandag 15 oktober 2012 om 18:00 uur.
Verder heeft Miguel Concepción laten weten, dat de aangiften “ongefundeerd” zijn en, dat de situatie in de afgelopen dagen is verergerd vanwege de talrijke ziekmeldingen van het personeel, wat het onmogelijk maakte, de dienstverlening normaal uit te voeren, wat het risico van het in de waagschaal stellen van veiligheid van de passagiers, alleen maar groter maakte.

Volgens Concepción is met ingang van maandag 15 oktober 2012 een groot deel van het personeelsbestand werkloos geworden totdat men een  arbeidsstructuur kan bevestigen welke is aangepast op de nieuwe situatie, waarbij men zal aankondigen, dat ze bij het bedrijf kunnen terugkeren, als men de normale situatie heeft hersteld.

Naar zijn mening is het luchtvaarttransport op Canarias fundamenteel voor de bevordering van de mobiliteit van de burgers en heeft hij  het nut van zijn maatschappij verdedigd, voor het voorkomen van “monopolies” en “hoge tarieven”.
avionislas_large.jpg

De tijdelijke sluiting treft ruim 5.000 personen die actieve reservering hadden en de vlucht die op maandag 15 oktober 2012 om 19:30 uur is geland op de luchthaven van Gran Canaria, is de laatste van Islas Airways, totdat men zich opnieuw meldt.

“Trucs, om geen passagiers te verliezen
Concepción heeft de “trucs” gekritiseerd van Binter Canarias, om schade te berokkenen aan zijn bedrijf, dat men passagiers heeft afgenomen, waarbij men rustig is gebleven bij de ingreep van de Officier van Justitie in Santa Cruz de Tenerife, omdat dit “transparantie” mogelijk maakt in de zaak van het beheer van de residentensubsidies.

In de visie van Concepción wil zijn concurrent de luchtvaart tussen de eilanden uitsluitend beschouwen  als een “monopolie-systeem” en hij heeft opgemerkt, dat Islas Airways niet gesteund is door de Canarische Regering, “die alleen maar goede woorden heeft gehad.”

Volgens de  directeur Planning,  Daniel Díaz, is de tijdelijke sluiting meegedeeld aan het Agencia Estatal de Seguridad (AESA) en aan het Directoraat-generaal voor de Burgerluchtvaart en heeft men het telefoonnummer 902 477 478 in het leven geroepen, om te voldoen aan de eisen van klanten en het overgaan tot het terugbetalen van de ticket.

Op zijn beurt heeft de chef Operaties, Sergio Suñer, benadrukt, dat zich in de afgelopen dagen, ondanks de arbeidsproblemen bij de maatschappij,  geen “incidenten” hebben voorgedaan op de vluchten en, dat men zelfs enkele vluchten zonder winst heeft uitgevoerd, om de belangen van de passagiers veilig te stellen.
kleurlogoCanarias.png


Islas Airways schrapt vluchten
na lawine aan geannuleerde reserveringen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 12 oktober 2012 / Día de Hispanidad - Het klantenbestand van Islas Airways wantrouwt de maatschappij en wil niet teleurgesteld worden tijdens het lange weekeinde, dat op vrijdag 12 oktober 2012 is begonnen.

Van de 1.788 passagiers die van plan waren op donderdag 11 oktober 2012 interinsulair te vliegen met de luchtvaartmaatschappij van directeur Miguel Concepción, hebben er ongeveer 400 besloten, af te zien van hun reis en hun vlucht te annuleren.
Bijgevolg, dat de luchtvaartmaatschappij besloten heeft 17 van haar, op donderdag 11 oktober,  44 geplande vluchten te schrappen; een gegeven, dat is bevestigd door AENA.


           Islas Airways schrapt vluchten na een lawine aan geannuleerde reserveringen.
Men is de dag aangegaan met twee vliegtuigen die  zonder incidenten alle vluchten hebben uitgevoerd die waren aangekondigd op de informatiepanelen van de Canarische luchthavens.

Bronnen binnen vakbondskringen laten weten te begrijpen, dat de luchtvaartmaatschappij zich op de markt wil handhaven zonder de licentie om te mogen opereren en te verliezen, aan deze actie van het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) te ontsnappen, dat  in deze zaak de rode kaart zou kunnen trekken, als het geval zich voordoet, dat er ernstige schade wordt toegebracht aan de passagiers.

Volgens de woordvoerder van Islas Airways, Daniel Díaz, heeft de reorganisatie van de dienstverlening 150 passagiers aan de grond laten staan, aan wie men het geld van de tickets heeft moeten teruggeven, opdat ze zouden kunnen proberen te vliegen met Binter.
ia-2_large.jpg
Op de luchthaven van Gran Canaria heeft het vier geannuleerde vluchten betroffen, terwijl op Tenerife Norte, de zwaarst getroffene, er van zeven vluchten de vliegtuigen niet zijn opgestegen. Op Lanzarote heeft men nog eens vier vluchten geannuleerd, terwijl op La Palma en Fuerteventura op elk eiland een vlucht geen doorgang heeft gevonden.

De president van de luchtvaartmaatschappij, Miguel Concepción, heeft op donderdagochtend 11 oktober 2012 een ontmoeting gehad met de piloten en copiloten die door willen gaan met vliegen. De ontmoeting heeft tot doel gehad, het werk tijdens dit lange weekeinde te verdelen, zodat  het uitvoeren van de vluchten het minst geschaad wordt.

Terwijl het grondpersoneel, dat - net zoals de overige medewerkers - al drie maanden geen salaris heeft ontvangen, volhardt in hun  poging, een verklaring van het bedrijf te verkrijgen. “We willen, dat men ons zegt, dat men door wil gaan met vliegen; of, dat we op weg zijn naar een algehele sluiting,” leggen bronnen binnen de Ondernemingsraad (OR) van de maatschappij uit. Dezelfde bronnen bevestigen, dat het aantal ziekmeldingen wegens ‘depressie en angst’ dagelijks toeneemt, evenals de verergering van persoonlijke omstandigheden.

 “De spanning is nauwelijks te verdragen. Er zijn collega’s die  niet weten waar ze het geld vandaan moeten halen. om benzine te tanken, om naar het werk te komen,” bevestigt men vanuit de OR. Hetzelfde doet zich voor in de gevallen van medewerkers die problemen beginnen te krijgen, zelfs met de eigen woning, omdat ze de huur niet kunnen betalen, “of die aan het begin staan van een procedure tot huisuitzetting door de banken. Deze omstandigheden maken het moeilijk, te werken.”

Ook het juridisch aspect van het probleem neemt toe.  Na de derde maand geen salaris te hebben ontvangen van de luchtvaartmaatschappij, hebben diverse medewerkers van Islas Airways zich tot de rechter gewend, in de hoop, dat de rechtbank “het arbeidscontract als beëindigd verklaart en ze tenminste voor een werkloosheidsuitkering in aanmerking kunnen komen,” zo melden dezelfde bronnen.

Momenteel bestaat het personeelsbestand van Islas Airways uit 160 personen, nadat men aan het eind van de zomer van 2012 ontslagvergunning  heeft aangevraagd voor 33 werknemers, “ toevallig degenen die het langst in dienst zijn,” aldus de  geluiden vanuit de vakbond. Bovendien heeft men voor ongeveer 30% van de werknemers die nog wel hun baan behouden hebben, arbeidstijdverkorting ingevoerd

Niets is voldoende: “het enige wat we weten, is, dat er geen liquiditeit is, maar men geeft ons geen uitsluitsel over de termijn waarbinnen  de situatie weer normaal zal zijn", verzekeren de werknemersvertegenwoordigers, terwijl het bedrijf zegt, dat dit een miljoen euro is.

Het betreft een achterstand in de uitbetaling van salarissen over de maanden juli, augustus en september 2012, plus de schadeloosstelling van de 33 ontslagen medewerkers en voor die, van degen die werktijdverkorting hebben gekregen. Volgens de vakbonden passen de verantwoordelijken binnen de luchtvaartmaatschappij een ontslagvergoeding toe van 20 dagen per gewerkt jaar, zoals dit wordt mogelijk gemaakt door de nieuwe arbeidswet.
kleurlogoCanarias.png


Luchtvaartmaatschappij Islas Airways
opereert “normaal”

Na de annuleringen van dinsdagmiddag 9 oktober 2012 is de luchtvaartmaatschappij Islas Airways op woensdag 10 oktober 2012 begonnen  met haar voor deze dag geplande 22 vluchten, zo heeft de woordvoerder van de maatschappij, José Daniel Díaz, laten  weten. Men benadrukt, dat de financiële situatie van Islas Airways te wijten is aan de 12 miljoen euro die Fomento (het Ministerie van Ontwikkeling) aan hen schuldig is.

José Daniel Díaz heeft aan de persmedia laten weten, dat het er acht minder zijn dan geprogrammeerd ten gevolge van de 15 annuleringen van dinsdag 9 oktober 2012 die, volgens de luchtvaartmaatschappij, zich hebben voorgedaan vanwege het gebrek aan personeel, dat ziekte heeft voorgewend.


                  Islas Airways, woensdag 10 oktober 2012: "gewoon doorvliegen..."
Díaz heeft aangegeven, dat de eerste vluchten tussen Tenerife en Gran  Canaria normaal zijn vertrokken en heeft opgemerkt, dat het voornemen van de  directie is, dat de maatschappij  normaal blijft functioneren en erop vertrouwt, dat de “abnormale” situatie welke zich op dinsdagmiddag 9 oktober 2012 heeft voorgedaan zich niet meer zal voordoen.

Díaz bevestigt, dat de maatschappij geen enkele kennis heeft gehad van een mobilisering van het personeel  en  hij heeft benadrukt, dat de financiële situatie van Islas Airways te wijten is aan de 12 miljoen euro die  Fomento (het Ministerie van Ontwikkeling) aan hen schuldig is, vanwege de residentenkorting die de luchtvaartmaatschappij heeft voorgeschoten,.

Deze betalingsachterstand, zo voegt Díaz toe, heeft veroorzaakt, dat Binter Canarias in juli een aanklacht heeft ingediend bij de Dirección General de Aviación Civil (Directoraat-generaal van de Burgerluchtvaart) tegen Islas  Airways, wegens schending van de verordening betreffende het deel, dat het Ministerie subsidieert .

Díaz heef opgemerkt, dat er in het dossier, dat de  overheid heeft geopend geen resolutie is tegen de luchtvaartmaatschappij en, ondanks dat, zo heeft hij toegevoegd, er een vertraging in de betaling is van meer dan een jaar.

De woordvoerder van Islas Airways heeft laten weten, dat 97% van de klanten Canario’s zijn, waardoor de vertraging in de betaling van de subsidies de luchtvaartmaatschappij parten speelt.

Bovendien heeft Díaz opgemerkt, dat hoewel het erop lijkt, dat men het dossier heeft doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie, men er geen kennis van heeft, dat er een juridisch proces is geopend.

Díaz heeft vertrouwen in “de goede wil” van de bemanningsleden die op dinsdag 9 oktober 2012 beweerden ziek te zijn en niet naar hun werkplek konden gaan en hij heeft verzekert, dat de werknemers hebben gegarandeerd, dat ze op woensdag 10 oktober  naar hun werk zouden gaan.
kleurlogoCanarias.png


Islas Airways annuleert al haar vluchten

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 9 oktober 2012 - De Luchtvaartmaatschappij  Islas Airways  heeft bijna  al haar vluchten  geannuleerd die gepland stonden voor vandaag, dinsdag 9 oktober 2012, aldus vakbondsmedewerkers en, wat ondertussen ook bevestigd is door Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea (AENA).

Bronnen binnen de vakbond hebben het annuleren verrassend genoemd, omdat het normaal is als men een maatregel als deze neemt,. om vooraf de personen die moeten reizen te waarschuwen, maar men erkent ook, dat  dit wel te verwachten was, gezien de situatie van de onderneming.
images268_large.jpg

Exit Islas Airways?

Deze bronnen herinneren eraan, dat een deel van de werknemers van Islas Aurways gevraagd heeft, dat het bedrijf de financiële situatie verklaart waarin het verkeert, waarbij in sommige gevallen de werknemers al drie maanden geen salaris hebben ontvangen.

De luchtvaartmaatschappij telt 160 werknemers, verdeeld over vliegtuigbemanningen en grondpersoneel.
kleurlogoCanarias.png


De Staat
beschuldigt luchtvaartmaatschappijen  ervan ‘toptarieven’ te hanteren

Fomento stelt
  instellen subsidieplafond  brengt prijzen omlaag

MADRID - zaterdag 6 oktober 2012 - Het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) is ervan overtuigd, dat de korting op vliegtickets aan residenten rechtstreeks de oorzaak is van de hoge kosten voor vliegtickets op de Canarische Eilanden. Om een eind te maken aan deze praktijk, zal men in de Rijksbegroting van 3013 een plafond invoeren voor het verstrekken van deze subsidies.

Dit heeft de staatssecretaris van Infrastructuur, Transport en Volkshuisvesting, Rafael Catalá, laten weten op  vrijdag 5 oktober 2012, die in het Congres heeft aangegeven, dat in sommige gevallen de luchtvaartmaatschappijen, “exorbitante en ongepaste” vergoedingen vaststellen voor tickets naar Canarias, om voordeel te trekken uit de bonificatie van 50% voor de kosten van de resident.Voor de Fomento-commissie in de Cámara baja (Tweede Kamer) voor uitleg over de Rijksbegroting 2013 betreffende zijn departement, heeft Catalá de beslissing van het Ministerie verdedigd, om te studeren op de mogelijkheid een plafond in te stellen op de maximale subsidieverstrekking op de tickets, om in principe over het algemeen toch 50% korting te kunnen verstrekken op de kosten ervan.

“Men is luchtvaartmaatschappijen met exorbitant hoge tarieven aan het subsidiëren,” verzekerde de Staatssecretaris, die hieraan toevoegde, dat men in sommige gevallen tussen de €400,= en €500,= rekent voor vluchten van Canarias naar Madrid terwijl de gemiddelde kosten per traject tussen de €120,= en de € 140,= liggen.

Catalá heeft bevestigd, dat deze aanpassing van de bonificaties, waaraan Fomento (Ontwikkeling) in totaal 274 miljoen euro besteedt, waarvan 180,8 miljoen euro voor Canarische residenten is en, dat men daarnaast sinds 1 september 2012 de eis heeft toegevoegd van het uittreksel uit het bevolkingsregister.

Volgens Catalá, “vormt het toewijzen van honderden miljoenen euro aan niet voldoende evenwichtige en gecontroleerde subsidies een probleem in de kosten van het Ministerie.” Hij voegde hier aan toe, dat elke subsidie gerechtvaardigd moet zijn en niet alleen voor de personen die hier voordeel van hebben, maar ook voor de luchtvaartmaatschappijen die nog steeds “exorbitante” tarieven voor tickets vaststellen.

Eersteklas tickets
De maatregel die in aanhangsel 10 van de Rijksbegroting is vervat, stelt men vast, dat Fomento (Ontwikkeling) via een ministeriële verordening maximumhoeveelheden voor bonificaties kan vaststellen voor het luchtvaartvervoer met het maken van onderscheid tussen de diverse betrokken markten. Met deze beschikking voegt men toe, dat een deel van het tarief, dat boven deze hoeveelheden uitgaat geen onderwerp van de bonificatie zal zijn en als het tarief lager is dan de te subsidiëren maximumhoeveelheid voor de berekening van de bonificatie, men op dat tarief een bonificatie toepast van 50%.

In dit geval zijn het de tickets voor de eerste klasse die zwaar zullen worden getroffen door de maximumhoeveelheid welke men nu zal gaan toepassen op de toeristenklasse-tarieven. Zoals uit aanhangsel tien blijkt, zal de prijs voor tickets in de eerste klasse niet gesubsidieerd worden met 50%, maar neemt men als referentie het hoogste toeristenklasse-tarief en, aan de hand daarvan, past men dan de korting toe. Nu Fomento uiteindelijk een maximum instelt, zal een deel van het ticket wat de  passagier uit eigen zak moet betalen, voor het gebruik van de eerste klasse gaan toenemen.
kleurlogoCanarias.png


 Islas Airways: Piloten-ultimatum

 De 160 medewerkers van de luchtvaartmaatschapij
hebben al drie maanden geen salaris ontvangen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 6 oktober 2012 -  Na drie maanden geen salaris te hebben ontvangen, hebben de piloten van Islas Airways en ultimatum aan het bedrijf gesteld: als men de situatie niet oplost, zal er verder niet gevlogen kunnen worden. De maatschappij heeft tenminste het toestel, dat op woensdag 3 oktober 2012 op de luchthaven van Gando aan de grond werd gehouden - waardoor men drie vluchten heeft moeten annuleren -  weer in bedrijf kunnen nemen.

De piloten geven de directie van Islas Airways ongeveer een week de tijd, om de precaire arbeidssituatie op te lossen, zo hebben diverse bronnen oo donderdag 4 oktober 2012 aan de persmedia laten weten. Zowel de vliegtuigbemanningen, evenals het grondpersoneel van de maatschappij, in totaal 160 medewerkers, hebben al drie maanden geen salaris ontvangen, vanwege de liquiditeitsproblemen waarmee  de luchtvaartmaatschappij te kampen heeft na de vertraging van de betaling door het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) van de vergoeding voor de  subsidies van het residenten-vervoer.
277084-1g_large.jpg
Het personeel heeft zich steeds voorbeeldig gedragen en zich voor de volle honderd procent van zijn taken gekweten, zo erkent de woordvoerder van de maatschappij, Daniel Díaz . Maar de medewerkers zijn, “aan het eind van hun Latijn,” volgens andere bronnen, wat het pilotencollectief ertoe heeft gebracht een ultimatum te stellen aan de maatschappij; men zal niet langer kunnen vliegen onder deze omstandigheden.

Díaz heeft benadrukt, dat de directeur van de luchtvaartmaatschappij, Miguel Concepción, “druk naar manieren aan het zoeken is, “om  de saqlarissen te kunnen uitbetalen. “Daaronder, het verkrijgen van een krediet met als garantie de uitstaande  betalingscertificaten van Fomento en, en andere  financieringsformules.”
kleurlogoCanarias.png 


Guardia Civil 
geeft papieren aan de rechter
voor vasthouden vliegtuig Islas Airways

Onderzoek van de Benemérita 
toont de problemen aan tussen de financieringsinstelling  

en de luchtvaartmaatschappij

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 5 oktober 2012 -  De documentatie die men gestolen zou hebben uit een van haar vliegtuigen en  waarvan Islas Airways aangifte van diefstal heeft gedaan,  is veilig gesteld door de Guardia Civil die deze heeft overgedragen aan de rechter, samen met de onderzoeksresultaten van de agenten die op woensdagmiddag 3 oktober 2012  zijn opgetreden tijdens het incident wat zich heeft voorgedaan  op de luchthaven van Gran Canaria. Volgens bronnen binnen de Benemérita, heeft men beide partijen in het conflict gehoord, dit wil zeggen, de vertegenwoordiger van  de financieringsmaatschappij en de vertegenwoordigers van de luchtvaartmaatschappij.

Uit het onderzoek van de  Guardia Civil blijkt niet, dat er een woordenwisseling is geweest tussen beide partijen, maar wel,  dat er problemen zijn tussen de luchtvaartmaatschappij en de financieringsinstelling, die documentatie van het vliegtuig heeft opgeëist vanwege achterstallige betalingen van de Luchtvaarmaatschappij. Het is nu aan Justitie, om  te bepalen, of er nader onderzoek nodig is, of dat de zaak wordt geseponeerd.
2012-10-12-img-2012-10-05-00-50-14-6556061_large.jpg

Islas Airways heeft een aanklacht ingediend wegens ontvreemding van de documentatie, maar ontkent het verband van dit feit met de aanwezigheid in het vliegtuig van de vertegenwoordiger van de financieringsmaatschappij.

Volgens de woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij, Daniel Díaz, heeft de directeur van de maatschappij, Miguel Concepción, in de loop van woensdagmiddag 3 oktober 2012 zelf contact opgenomen met de Guardia Civil, om uit te leggen wat er zou zijn voorgevallen en, volgens Islas Airways, heeft de Benemérita “onderzoek” verricht bij de in- en uitgangen van de luchthaven.

Diaz legt uit, dat de persoon die het toestel is binnengegaan een inspecteur is die het onderhoud van de aan de maatschappij verhuurde vliegtuigen controleert en men niet geconstateerd heeft, dat deze op de hoogte zou zijn van de documentatie die voor het vliegtuig ontbrak om te kunnen vliegen. Eveneens beklemtoont Islas Airways, dat het toestel geen uitstaande claims heeft en, dat er ook geen openstaande rekeningen zijn.

Terug naar normaal
Het onderschepte vliegtuig heeft ‘s avonds normaal gevlogen. In de ochtend is het vast blijven staan op de luchthaven totdat men een kopie van  de ontvreemde papieren had geregeld. Deze situatie veroorzaakte, dat men nog eens drie vluchten heeft moeten annuleren voor de verbinding met de eilanden Tenerife, Fuerteventura en La Palma, Vanaf 17:00 uur was het vliegtuig weer operationeel.

Islas Airways ontkent ook, dat men vliegtuigen zou hebben moeten terugtrekken als gevolg van schulden die men zou hebben, of, dat men enkele toestellen zou hebben moeten verkopen voor het verkrijgen van liquiditeit, om het personeel te betalen, dat drie maanden geen salaris heeft ontvangen.

In die zin heeft de vertegenwoordiger van Comisiones Obreras,  de voornaamste vakbond binnen de luchtvaartmaatschappij, Juan Miguel Suárez, laten weten, dat Islas Airways richting sluiting gaat, net zoals is gebeurd met Spanair. “Wat er is voorgevallen is niet normaal, de onderneming leeft in een andere wereld en rekent met een werkelijkheid die niet zeker is, omdat de  waarheid is, dat de werknemers geen salaris hebben ontvangen, dat men de maatschappij niet vertrouwt, waardoor deze alle kosten vooruit dient te betalen,” zo bevestigt Suárez.

Een personeelsbestand van 160 werknemers gaat de derde maand in zonder betaling, aldus de vakbondsleider, staking is nog steeds geen optie, omdat de maatschappij  niet beschikt over liquiditeit, aldus de CC.OO.

Op zijn beurt heeft de woordvoerder van de Canarische Regering, Martín Marrero, gevraagd naar een mogelijk monopolie in het interinsulaire luchtvaarttransport als Islas Airways failliet gaat, gezegd, “dat het meest ideale is,dat een situatie van concurrentie is,” net zoals het geval is in het maritieme verkeer. Aldus Marrero, is de Regering er voorstander van, dat er  twee, of zelfs meer, dienstverleners zijn voor deze service.

De veronderstelling, dat er slechts één maatschappij zou overblijven om te opereren, “baart de Regering van Paulino Rivero zorgen,” die verwacht, dat er minimaal twee maatschappijen actief blijven (Islas Airways en Binter Canarias), omdat dit in het voordeel van de gebruikers is. Het luchtvaarttransport tussen de eilanden is fundamenteel in de sociale cohesie van de Archipel,” zo antwoordde de regeringswoordvoerder op vragen van journalisten.
kleurlogoCanarias.png 


Islas Airways
opereert onder het minimum

Nederlandse financieringsmaatschappij
legt beslag op lease-vliegtuig

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 4 oktober 2012 -  De situatie bij  Islas Airways verergert  keer op keer. Geldgebrek heeft er op woensdag 3 oktober 2012 toe geleid, dat de tussenpersoon van de Nederlandse financieringsmaatschappij GA Finance voorkomen heeft, dat het  lease-vliegtuig in Gando kon opstijgen. Een tiental passagiers moest de ATR verlaten door het plotselinge embargo.

Diverse vertegenwoordigers van de Nederlandse Financieringsmaatschappij GA Finance (http://www.ga-finance.com) hebben zich op woensdag 3 oktober 2012 rond 15:00 uur gemeld op de luchthaven van Gran Canaria en hebben voorkomen, dat de door Islas Airways gehuurde ATR-72 kon opstijgen met bestemming Tenerife Noord. In het vliegtuig waren.naast de bemanning, een twaalftal passagiers aanwezig op het moment van de inbeslagname van het toestel.

http://www.ga-finance.
gestrande passagiers zijn  teruggebracht naar de luchthaventerminal, waar Islas Airways ze heeft toegezegd, het geld voor de tickets te zullen terugbetalen, waarna de onfortuinlijke passagiers geprobeerd hebben, om de overtocht naar Tenerife te maken met een andere Canarische luchtvaartmaatschappij die op interinsulaire routes vliegt.

De moeilijkheden tonen aan, dat Islas Airways problemen heeft, om het hoofd te bieden aan de verhoging van de luchthavenbelastingen die Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea (AENA) “dag na dag” incasseert, aldus bronnen binnen de luchtvaartsector. Of anders gezegd, AENA heeft een ultimatum gesteld aan de maatschappij: of je betaalt, of je vliegt niet.
kleurlogoCanarias.png


Honderdtal passagiers
gestrand op luchthaven Gando

Crisis bij Islas Airways houdt toestel aan de grond
zes vluchten geannuleerd

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 4 oktober 2012 -  Een vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Islas Airways heeft op woensdag 3 oktober 2012  op de luchthaven van Gran Canaria  te maken gekregen met een bizarre situatie die ervoor heeft gezorgd, dat een honderdtal passagiers aan de grond is gebleven vanwege het annuleren van drie vluchten.  De maatschappij stelt de inbeslagname van benodigde documentatie om te kunnen vliegen aan de kaak, na een incident in het vliegtuig tussen de piloten en de vertegenwoordiger van de financieringsmaatschappij.

De financiële moeilijkheden waarmee de luchtvaartmaatschappij te kampen heeft, heeft ertoe geleid, dat een vertegenwoordiger van de financieringsmaatschappij  - die door Islas is gecontracteerd voor het leasen (de huur) van de vliegtuigen - zich gemeld heeft aan boord van een van de toestellen, waar zich na het in beslag nemen van een document, dat noodzakelijk is, om te kunnen vliegen, een incident met de piloten heeft voorgedaan.


  Gestrande Islas Airways passagiers bij de informatiebalie van de Luchthaven Gando.
De vertegenwoordiger van de financieringsmaatschappij heeft op verzoek van de financieringsinstelling een beveiligings pas gekregen van AENA om toegang te krijgen tot het platform van het vliegveld en vervolgens toestemming van Islas Airways, om het vliegtuig binnen te gaan.

De directeur Planning van Islas Airways, Daniel Díaz, ontkent, dat  het aan de grond blijven van het vliegtuig het gevolg is van de delicate financiële situatie waarmee de luchtvaartmaatschappij te kampen heeft en geeft vervolgens de schuld van het annuleren van de (retour) vluchten tussen Gran  Canaria en Tenerife Norte en, die tussen Gran Canaria en Lanzarote, “aan iemand die de noodzakelijk documenten, om te kunnen vliegen, in beslag heeft genomen.” De directie van de luchtvaartmaatschappij kwalificeert het voorval als ‘ernstig’ en laat weten, dat het onderzocht wordt door de Guardia Civil en heeft aangegeven, dat men de “veiligheidsketen” van Gando heeft doorbroken.


(Archieffoto) Een toestel van Islas Airways voor take off op Lanzarote.

Beveiligings-pas
Vanuit AENA ontkent men, dat men de veiligheidsketen heeft doorbroken  en men laat weten, dat de vertegenwoordiger van de financieringsmaatschappij het toestel is binnen kunnen gaan met een veligheids-pas welke is aangevraagd door Islas Airways. Volgens AENA, het nutsbedrijf wat de Luchthaven beheert, is als een persoon eenmaal het vliegtuig betreedt, “wat er dan in het toestel gebeurt, dan ook een probleem is van de luchtvaartmaatschappij.”

Deze situatie heeft gezorgd voor het annuleren van in totaal zes vluchten, drie die gepland stonden op woensdag 3 oktober 2012 en nog eens drie die gepland stonden voor vandaag - donderdag 4 oktober.

De gelande vluchten met het aan de grond gehouden toestel betreffen de verbinding Gran Canaria met Tenerife Norte en aansluitend met Lanzarote. Volgens de  luchtvaartmaatschappij, zijn er op woensdag 3 oktober 74 getroffen passagiers.

De Islas Airways-directeur ontkent ook, dat het vliegtuig geen enkel juridische eis heeft, of beslaglegging vanwege achterstallige betaling en benadrukt, dat het gaat, om diefstal van  documenten, waardoor het door toedoen van iemand van buiten de luchtvaartmaatschappij onmogelijk was, om te vliegen.
islas-airways_large.gif

Levensvatbaarheid
Zowel de woordvoerder, evenals de president van Islas Airways, Miguel Concepción, erkennen, dat de luchtvaartmaatschappij financiële moeilijkheden doormaakt, wat vertraging veroorzaakt in de uitbetaling van de salarissen aan het personeel,. De luchtvaartmaatschappij beschouwt deze problemen echter, als dezelfde als die andere ondernemingen doormaken als gevolg van de economische crisis.

Volgens Islas Airways, is men alles aan het doen, om de levensvatbaarheid van de onderneming te behouden en met verwacht, de betalingsproblemen met de personeelssalarissen voor het eind van de maand (oktober 2012) opgelost te hebben.

Andere geraadpleegde bronnen zijn van mening, dat de situatie van woensdag 3 oktober 2012 het gevolg is van de ernstige financiële situatie waarin Islas Airways verkeert. Volgens deze bronnen, is de financiering van sommige van de gehuurde vliegtuigen hetgeen, wat het toestel  op woensdag 3 oktober 2012  op Gando aan de grond heeft gehouden. In de laatste week van september 2012 heeft Islas Airways een vliegtuig teruggetrokken, vanwege het gebrek aan liquiditeit voor de huur ervan.
1-AAAAislas-canarias-82.jpg


Vueling lanceert nieuwe website

CANARISCHE EILANDEN - 10 augustus 2012 - De Spaanse luchtvaartmaatschappij en prijsvechter Vueling heeft een nieuwe internetpagina gelanceerd. De nieuwe internetbladzijde moet klanten volgens Vueling sneller en eenvoudiger toegang geven tot informatie en diensten.

Via de Nederlandstalige homepage www.vueling.com/nl/ zijn bezoekers één klik verwijderd van de meest populaire en gebruikte diensten als ‘online’-reserveren, het wijzigen van een vlucht en ‘online’-inchecken.
vueling-logo-300x278_large.jpg

Ook is de website meer interactief. Klanten kunnen op de hoofdpagina via ‘Stel uw vraag’ direct een vraag stellen aan de klantenservice, of doorklikken naar o.a de Facebook- en Twitter-pagina van de Spaanse vliegtuigmaatschappij.

Er komen nog enkele aanpassingen op het programma. Zo wil Vueling het reserveren van een vlucht integreren met ‘geo-locatie’, waardoor aan de hand van de locatie van de bezoeker het meest nabije vliegveld wordt gelokaliseerd.

De nieuwe website kan ook bekeken worden op smart phones en tablets.
www.vueling.com/nl/
kleurlogoCanarias.png


SOS International zet parasol-vlucht in

CANARISCHE EILANDEN- zaterdag 28 juli 2012 - Op vrijdagavond 27 juli 2012 is de parasol-nd te vervoeren, geland op Rotterdam The Hague Airport. Het gaat om vier patiënten die liggend vervoerd moeten worden. Twee van hen bevonden zich op de Canarische Eilanden, de derde in het zuiden van Spanje en de vierde patiënt is opgehaald in Zuid Frankrijk.

Reguliere vluchten overvol
De reguliere vluchten vanuit deze bestemmingen zitten overvol met vakantiegangers waardoor het voor de alarmcentrale niet mogelijk is deze patiënten op een gewone vlucht naar Nederland te brengen. Om iemand op een stretcher te kunnen vervoeren zijn zes tot negen vliegtuigstoelen nodig. Die capaciteit is er in deze drukke zomerperiode niet.

 

Waarschijnlijk is het slechte weer in Nederland mede oorzaak van de overvolle vluchten. Veel Nederlanders hebben (op het laatste moment) een vliegvakantie geboekt om zeker te zijn van mooi weer.
parasolvlucht-1032229d_large.jpg mondial-assistance-medische_large.jpg

Ook is de website meer interactief. Klanten kunnen op de hoofdpagina via ‘Stel uw vraag’ direct een vraag stellen aan de klantenservice, of doorklikken naar o.a de Facebook- en Twitter-pagina van de Spaanse vliegtuigmaatschappij.

Er komen nog enkele aanpassingen op het programma. Zo wil Vueling het reserveren van een vlucht integreren met ‘geo-locatie’, waardoor aan de hand van de locatie van de bezoeker het meest nabije vliegveld wordt gelokaliseerd.

De nieuwe website kan ook bekeken worden op smart phones en tablets.
www.vueling.com/nl/
kleurlogoCanarias.png


Geschiedenis Parasol-vlucht

SOS International introduceerde in 2005 de zogenaamde parasol-vluchten om Nederlandse vakantiegangers vanuit met name Turkije terug naar huis te kunnen vervoeren. Ook in die tijd was Turkije een zeer populaire vakantiestemming onder de Nederlanders waardoor de capaciteit op reguliere lijn- en chartervluchten zeer beperkt was. Bovendien waren/zijn de mogelijkheden voor het regelen van medische voorzieningen (zoals een stretcher om iemand liggend te kunnen vervoeren) op deze vluchten zeer beperkt. Om die problemen voor te zijn, is SOS International in 2005 gestart  met de parasolvluchten. Op die manier wordt voorkomen, dat mensen onnodig lang in het ziekenhuis in het buitenland, of op hun vakantieadres moeten blijven, of in het uiterste geval met een speciale ambulancevlucht vervoerd moeten worden, met alle hoge kosten van dien.


Voor meer informatie neemt u een kijkje op:

http://www.sosinternational.nl/sos-international-zet-parasolvlucht

kleurlogoCanarias.png


 Naheffing Spaanse belastingen
Ryanair-tarieven (prijslijst)

MADRID - zondag 8 juli 2012 - Ryanair heeft een E-mail verstuurd naar alle passagiers die een vlucht geboekt hebben voor 1 juli, de datum waarop de luchthavenbelastingen zijn verhoogd. Vanaf die datum moeten alle luchtvaartmaatschappijen een extra belasting betalen voor  passagiers die vanaf een Spaans vliegveld vertrekken.

Deze belasting geldt met terugwerkende kracht, wat wil zeggen, dat voor passagiers die een vlucht hebben geboekt voor 1 juli 2012 ook de belastingverhoging betaald moet worden, maatschappijen kunnen hiertoe een naheffing vorderen van deze passagiers. Ryanair heeft al eerder aangekondigd dat zij de extra kosten zouden doorberekenen aan de passagiers en nu is dan bekend gemaakt hoe men dit gaat doen en, om welke bedragen het gaat.

Credit card
Ryanair heeft aangekondigd, dat men het verschuldigde bedrag automatisch zal afschrijven van de betaalkaart die gebruikt is op het moment van de boeking. Mocht de passagier niet bereid zijn om die extra prijstoeslag te accepteren, dan kan men de geboekte vlucht annuleren en volledige restitutie aanvragen voor de ongebruikte vlucht, zo staat te lezen op de website van Ryanair. Dat moet dan echter wel gebeuren voor 13 juli  2012, omdat daarna de verschuldigde extra belasting via de betaalkaart wordt afgeboekt. Zoals hieronder te zien gaat het om relatief kleine bedragen.
tarieflijst_large.jpg
Andere maatschappijen
Vueling heeft eveneens bekend gemaakt,  dat zij de extra belasting gaat doorberekenen aan de passagiers. Transavia en Easyjet gaan de extra belastingen niet doorberekenen aan de klanten. Iberia en KLM onderzoeken nog of ze de belastingen gaan doorberekenen aan de passagiers maar zullen dit waarschijnlijk niet gaan doen.  Het gaat hierbij om de naheffingen, dit wil zeggen, voor passagiers die vluchten geboekt hebben vóór 1 juli 2012.
Voor de vluchten die ná 1 juli 2012 zijn geboekt, is de extra belasting al in de uiteindelijke prijs is verwerkt.

Bron: www.spanjevandaag.com
kleurlogoCanarias.png


Transavia gaat Málaga en Alicante verbinden

met Düsseldorf-Weeze
Meer vluchten Nederland - Canarische Eilanden

MÁLAGA/ALICANTE - zaterdag 7 juli 2012 - De Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia heeft aangekondigd vanaf 11 oktober 2012 te beginnen met wekelijkse vluchten naar Málaga en Alicante vanaf het vliegveld Düsseldorf-Weeze. Dit is goed nieuws voor veel Nederlanders aangezien het vliegveld nabij de grens van Nederland en België ligt. De vluchten van Transavia zijn een goed alternatief voor het aanbod van o. a. Ryanair.

Transavia zal een lijndienst tussen Weeze en Alicante onderhouden op maandag, donderdag en zaterdag, terwijl het vliegveld van Málaga aangevlogen zal worden op vrijdag, zaterdag, zondag en maandag.
transavia_large.jpgCanarische Eilanden
Transavia heeft tevens aangekondigd dat er meer vluchten zullen gaan plaatsvinden tussen Nederland en de Canarische Eilanden vanaf deze winter. Over welke vluchten naar welke eilanden het gaat is echter nog niet bekend gemaakt.
kleurlogoCanarias.png


Spaanse luchthavenbelasting verhoogd
per 1 juli 2012

MADRID - zaterdag 7 juli 2012 - In Spanje zijn de luchthavenbelastingen per 1 juli 2012 verhoogd. Deze ‘last minute’ beslissing van de Spaanse overheid zorgt er ook voor, dat vliegmaatschappijen deze belastingverhoging in hun tickets verwerken. Dit geldt ook voor mensen die voor 1 juli  een vliegticket gekocht hebben. Zij moeten alsnog de extra belasting betalen indien de luchtvaartmaatschappij dit wil.

Volgens de Spaanse autoriteiten hebben de verhoogde belastingen een terugwerkende kracht, dat wil dus zeggen dat het ook geldt voor iedereen die een vlucht geboekt heeft voor 1 juli. De extra belastingverhoging geldt overigens alleen voor vertrekkende vluchten vanaf Spaanse vliegvelden.
4-transavia_large.jpg

Sommige vliegmaatschappijen zoals Ryanair en Vueling zullen de extra belastingen doorberekenen aan de passagiers, ook als deze een ticket voor de belastingverhoging gekocht hebben. Andere vliegmaatschappijen zoals Transavia en Easyjet hebben aangekondigd de extra heffingen niet door te berekenen aan de klanten.

Percentages
De luchthavenbelastingen worden op het vliegveld van Barcelona met 53,6% verhoogt naar 13,44 euro per persoon; in Madrid met 50,3% naar 14,44 euro per persoon en in Mallorca, Málaga, Gran Canaria, Tenerife en Alicante met 12,9%.
Overige vliegvelden zullen een stijging hebben van rond de 10%.

Ryanair en Vueling
De Ierse low cost vliegmaatschappij Ryanair en de Spaanse maatschappij Vueling hebben op hun internetpagina's al aangekondigd, dat zij de extra verhogingen in vertrekbelastingen zullen doorberekenen aan de klanten. De wijze waarop dit zal gebeuren is per vliegmaatschappij echter verschillend.
kleurlogoCanarias.png


Noodlanding vrachtvliegtuig  op Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA / GANDO - maandag 4 juni 2012 - Een vrachtvliegtuig heeft, op weg naar Brazilië, op maandag 4 juni 2012 om 14:35 uur een noodlanding moeten maken op Gando, de luchthaven van Gran Canaria; dit, nadat de commandant van het toestel had ontdekt,  dat er problemen waren met het landingsgestel.

Na de controletoren gewaarschuwd te hebben en in volle vlucht de brandstof geloosd te hebben, is het toestel uiteindelijk zonder problemen geland op het vrachtgedeelte van de luchthaven.
1338850041866-avion6_large.jpg
1338850041866-avion11_large.jpg
1338850041866-avion2_large.jpg
De brandweer is ter plaatse gekomen, evenals agenten van de Guardia Civil. Een vliegtuig van de Servicio de Búsqueda y Salvamento en Canarias (SAR) (Canarische Noodhulpdienst) heeft ook deelgenomen aan de operatie.
kleurlogoCanarias.png


Luchtvaartverbindingen
met El Hierro en La Gomera
Aanbesteding voor €6,2 miljoen

SAN SEBASTIÁN DE LA GOMERA - woensdag 23 mei 2012- De Boletín Oficial del Estado  (Staatscourant) heeft op woensdag 23 mei 2012 de aankondiging gepubliceerd van de Openbare Aanbesteding welke is uitgeschreven door het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) voor het inschrijven op de luchtvaartverbindingen met El Hierro en La Gomera, als verplichte overheidsdienstverlening, met een aanvankelijke begroting van 6,2 miljoen euro.

Het gaat om het aanbieden van dienstverlening in luchtvaartverbinding die is onderworpen aan de overheidsverplichting lijndiensten te onderhouden op de routes El Hierro-Gran Canaria, La Gomera-Gran Canaria, La Gomera-Tenerife en Tenerife Sur-Gran Canaria.
joeeg_large.jpg

 


                                      De luchthaven van La Gomera.
De termijn voor het indienen van offertes, of voor het aanvragen van deelname, sluit op 6 augustus en de opening van de aanbiedingsenveloppen zal plaatsvinden op 4 september 2012.
kleurlogoCanarias.png


 Het SPAR-logo
heet reizigers welkom op de luchthaven

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 30 april 2012 - Ongeveer 2.500 bagagewagentjes en andere reclamedragers, vergezellen de reizigers  en het personeel op de luchthaven gedurende 2012 met het SPAR-logo.

Sinds enkele weken worden alle passagiers en gebruikers van de luchthaven van Gran Canaria vergezeld door het merk SPAR als het aankomt op het vervoer van hun  bagage.
img-7045_large.jpg
Dit, dank zij (of, ondanks…) de reclamecampagne die het levensmiddelenconcern houdt, waarbij men op alle bagagewagentjes het SPAR-logo tegenkomt, dat de kwaliteit en de versheid van de producten van de grootgrutter moet aanprijzen.
kleurlogoCanarias.png


Gando
Zuidelijke uitbreiding passagiersterminal 
klaar in 2012

TELDE - zaterdag 17 maart 2012 - De uitbreiding van  de zuidelijke passagiersterminal van de luchthaven van Gran  Canaria zal in de loop van 2012 in gebruik worden genomen, naar verwachting in de herfst, zo heeft de Gedelegeerde van de Spaanse Regering op Canarias,  María del Carmen Hernández Bento, laten weten tijdens haar bezoek aan de uitbreidingswerkzaamheden op vrijdag 16 maart 2012.

De gedelegeerde heeft, samen met de directeur van de luchthaven, Alberto Martín; de chef van de Groep Canarische Luchthavens, Mario Otero; de burgemeester van Telde, María del Carmen Castellano, de viceburgemeester Pablo Rodríguez een rondgang gemaakt langs een deel  van uitbreiding van de aankomst- en vertrekhal.


Luchthavendirecteur Alberto Martín geeft  de autoriteiten uitleg over de uitbreidingswerkzaamheden.

De passagiersterminal wordt aan zowel de zuidelijke als de noordelijke zijde verlengd, maar het is de uitbreiding met uitzicht op Ingenio, die het verst is gevorderd.

Bento heeft laten weten, dat het niet nodig is, te wachten totdat de gehele uitbreiding kaar is om in gebruik te kunnen worden genomen, maar dat men dit in fases zal doen.
kleurlogoCanarias.png


Weerstand tegen 'Gran Canaria'
ook in Duitsland

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 3 maart 2012 - Nog steeds bestaat er op de internationale luchthavens  weerstand, om de naam ‘Gran Canaria’ en de respectievelijke code (GCA) te gebruiken op de aankondigingsborden; ondanks, dat begin januari 2012 de International Air Transport Association (IATA) heeft aangekondigd, deze naam te gebruiken ter vervanging van ‘Las Palmas’ (LPA), wat de naam is van een van  de twee Canarische provincies.

Een passagier op de luchthaven  van  München stuurt een foto in, waar nog steeds de oude  Luchthaven identificatie Code van de bestemming wordt gebruikt:  ‘Las Palmas’.


Volgens de meest recente IATA-richtlijn moet dit 'Gran Canaria' (GCA) zijn.

IATA-luchthavencode
De IATA-luchthavencode is een drieletter-code die is ontworpen, om wereldwijd luchthaven herkenbaar te maken. Deze Luchthaven identificatie Codes worden vastgesteld door de IATA . Hoewel reisagenten lid kunnen zijn van de IATA, hebben zij niets van doen met de toewijzing van deze codes. De lijst met IATA-luchthavencodes wordt drie keer per jaar gepubliceerd in de IATA Airline Coding Directory.

Vorige week verscheen er in de Canarische persmedia al een foto die een passagier op de luchthaven Schiphol-Amsterdam heeft gemaakt, waarop duidelijk te zien is,dat men de naamswijziging nog niet heeft doorgevoerd. Nu is dit ook het geval op de luchthaven van München, wat dankzij een oplettende passagier aan het licht wordt gebracht.
kleurlogoCanarias.png


AENA redt luchthavenhonden

TELDE - dinsdag 28 februari 2012 - Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea (AENA) heeft een serie kunst- en siervoorwerpen gered uit de oude passagiersterminal van  Gando, waaronder vier gipsen honden, een wapen, een houten trap en decoratieve elementen worden bewaard en krijgen een nieuwe bestemming; men zal ze herplaatsen na de voltooiing in 2013 van de huidige uitbreiding van de luchthaven van Gran Canaria; aldus  public relations manager Alberto Martín.

Hoewel nog niet bekend is waar ze geplaatst zullen worden, zal het schilderij ‘El viento buen bailador’ (‘De wind een goed danser’) van de kunstschilder Jesús Arencibia, dat tot een maand geleden de interinsulaire- terminal sierde, het eerste zijn, dat een plaatsje krijgt in de nieuwe passagiersterminal. Andere elementen uit de oude hal, zijn de gipsen honden, die uit delfde mal komen als de bronzen  honden op het Plaza de Santa Ana.


            De vier gipsen honden uit de oude luchthaventerminal van
Gando
                                        staan opgeslagen in een vrachtloods.
Deze figuren zullen tijdelijk worden opgeslagen in de vrachtloods II, samen met een wapenschild, en de balustrades en  scheidingspanelen van de twee hoofdtrappen, twee binnendeuren ,twee zijdeuren van de hoofdgevel, lateien van witte steen en houten materialen uit de oude Canarische tuin, kapitelen en verfraaiingen uit de oude ontvangsthal, kroonluchters, de draaideur en oranje stoelen. Daarnaast nog een deel van het meubilair en andere elementen, waaronder toegangen en lampen, vervaardigd van steen uit de groeve van Arucas.
kleurlogoCanarias.png


Gran Canaria
blijft niet (h)erkend worden op Luchthavens

AMSTERDAM /SCHIPHOL  - zaterdag 25 februari 2012 - Een foto die gemaakt is op vrijdag 23 februari 2012 op de Luchthaven Schiphol (Amsterdam), laat zien, dat er nog steeds ‘Las Palmas’ als bestemming op de beeldschermen staat.

Medio januari 2012 heeft de International Air Transport Association (IATA) aangekondigd de luchthavencode  vanaf de luchthavens met bestemming ‘Las Palmas’ “met onmiddellijke ingang” te wijzigen in die van: ‘Gran Canaria’. Sindsdien is er een begin gemaakt met het op de beeldschermen laten verschijnen van ‘Gran Canaria’, de naam van het eiland , in plaats van die van de provincie.
ueu6yularge.jpg
Ondanks dit, heeft een kritische lezer een foto gestuurd naar de Canarische persmedia die genomen is op de luchthaven Schiphol (Amsterdam) waarop te zien is, dat de maatregel niet in de praktijk is uitgevoerd, tenminste niet op deze luchthaven, waar nog steeds de provincienaam - Las Palmas - verschijnt voor de eilandbestemming (Gran Canaria), met het nadeel wat dit betekent voor de promotie en beeldvorming naar buiten toe van het merk Gran Canaria als specifieke toeristische bestemming.

Zoals meerde lezers hebben bevestigd, doet dit verschijnsel zich voor op diverse luchthavens, zoals op Lutton (Londen), waar op 23 januari 2012 de naam Las Palmas gebruik werd in plaats van Gran Canaria, dit wil zeggen, tien dagen nadat de IATA aan alle luchthavens de aanbeveling heeft gedaan, deze wijziging door te voeren.

De foto van de luchthaven Schiphol is echter gemaakt op vrijdag 24 februari 2012.
kleurlogoCanarias.png


Gando, niet ontworpen door Martín

LAS PALMAS DE GRAN  CANARIA -  vrijdag 10 februari 2012 - De oude terminal van Gando is geschiedenis. Een enorme slopershamer is op maandag 6 februari 2012 begonnen met de allereerste verkeerstoren die de luchthaven kende.  Maar met het slechten van dit gebouw kan ook de legende geslecht worden, die het ontwerp van dit gebouw toekent aan  Miguel Martín Fernández de la Torre.

Wat deze prestigieuze Grancanarische architect gemaakt  heeft, auteur van bouwwerken zoals het kenmerkende Casa Palacio del Cabildo de Gran Canaria, de Parador van Tejeda  en de bouw van Hotel Santa Catalina, was een ontwerp voor de terminal, maar dit is nooit uitgevoerd. Het is gedateerd in 1931 en vergeten temidden van de grillige Tweede Spaanse Republiek. Tijdens  de Burgeroorlog en met de komst van de dictatuur is het definitief in de la gelegd.

       Het ontwerp van Miguel Martín Fernández de la Torre, dat nooit is uitgevoerd.

gando-proyecto-061209b_large.jpg
Dus, de vader van het geesteskind, dat deze dagen in Gando gereduceerd wordt tot puin, was niet Michael Martin, maar Salvador Zamora Alvarez Pardo, zo meldt de architect Jose Luis Gago, die deskundig kenner is van het werk van Martin.


Het oude luchthavengebouw, na jarenlange leegstand, gefotografeerd in 2010.


De slopershamer in volle actie bij het afbreken van de oude verkeerstoren van Gando, een architectonisch kenmerk voor velen.

Deze vooraanstaande specialist, die bovendien professor is aan de Faculteit Architectuur, van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria, geeft toe, niet te weten hoe dit verhaal de wereld is ingekomen en hij neemt aan, dat dit door de publieke opinie is gekomen. “Als iemand bewijzen heeft, dat dit zo is, dan moet men die maar leveren,” legt Gago uit, die niet alleen diverse artikelen geschreven heeft over het werk van Álvarez Pardo, maar die ook onderzoek heeft verricht naar de luchthavenarchitectuur.

Ook Los Rodeos
Gago wilde deze geschiedkundige verwarring al verduidelijken, toen AENA in 2008 haar uitbreidingsplannen voor de luchthaven aankondigde en, dat men de overgebleven oude terminal zou gaan slopen.  Echter, afgezien van de lezingen, genoot de legende een goede gezondheid en in die dagen waren er talrijke getuigenissen van historici en politici die protesteerden tegen de sloop, o.a. door te beweren, dat het een bouwwerk was van Miguel Martín. Het was meer, dan het volgen van een architectonische bouwstijl, het beantwoordde aan de autarkie van de architectuur die het Franquismo in haar begin oplegde. En Salvador Álvarez was ambtenaar van de Spaanse Staat.
kleurlogoCanarias.png


Gando
Sloop oude terminal en controletoren

GRAN CANARIA - donderdag 2 februari 2012 - Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea (AENA) is begonnen met de sloop van de oude passagiersterminal en met die van de controletoren van de Luchthaven van Gran Canaria. En als er zich op het laatste moment geen wijzigingen voordoen, zal het historische pand, - een ontwerp van de architect Miguel Martín Fernández de la Torre, dat in 1946 in gebruik is genomen,  binnen-  een maand tegen de vlakte liggen.

De sloop van deze panden, die is voorzien in het Algemene Bestemmingsplan voor de luchthaven, maakt ruimte voor vergroting van het huidige luchthavenplatform. Op deze locatie  heeft men het toekomstig stationeren van vliegtuigen van het type E - dit wil zeggen  Jumbo’s - voorzien.
609556-640px_large.jpg
Bronnen binnen AENA hebben op woensdag 1 februari 2012 tegenover de persmedia laten weten, dat sommige van de meest kenmerkende architectonische elementen van de oude terminal ondertussen al verwijderd zijn, om bewaard te blijven. Het betreft de houten draaideuren, hun uit uitgehouwen steen vervaardigde omlijsting en twee identiek aan de honden van het Sint Ana-plein zijnde bronzen beelden van honden, die bewaard zullen blijven.  De luchthaven is zich bewust van het representatieve karakter van sommige elementen van het oude gebouw, dat  deze zullen worden opgeslagen, om vervolgen hergebruikt te gaan worden.
images43_large.jpg

gando-1963-061203_large.jpg
                                        De Luchthaven Gando in de jaren 60.
2012-02-09-img-2012-02-01-23-30-49-6055929_large.jpg

De fysieke verdwijning van het complex is onderdeel van een globale marktstudie van AENA op Gando die de naam heeft: Ampliación Plataforma Norte/Sur (Platformuitbreiding Noord/Zuid) en die via een aanbesteding is gegund aan Cyes Infraestructuras voor het uiteindelijke totaalbedrag van 6,8 miljoen euro, ex. Btw. Het genoemde bedrijf heeft zich in  2010 aangediend bij de aanbesteding die was ingezet  op 7.96 miljoen euro. Aan de aanbesteding hebben 18 bedrijven meegedaan.


De Concorde, komende uit Fairford, voor een verblijf van 3 uur op de luchthaven van Gando; de landing vond plaats op 22 januari 1973 om 10:03 uur voor voor het bijtanken van brandstof, voor de reis naar Robertfield-Monrovia (Liberia) als eerste tussenstop, naar Johannesburg. Het toestel is om 13:00 uur weer opgestegen vanaf Gando.

Het doel van deze ingreep is o.a. de stationeringscapaciteit te vergroten, en de taxibanen R-6, R-7 en R-8 aan te passen voor wat betreft de nabijgelegen start- en landingsbaan. Het vliegtuigplatform  neemt als zodanig toe met 470.000 m² en ,“een van de werkzaamheden, om dit te doen is de sloop van de oude passagiersterminal, “ zo laat men bij AENA weten.
torre-de-control-del-aeropuerto-de-gando-1965-70_large.jpg

dstonek-17152_large.jpg
gando-1960-061205_large.jpg
      Het Iberia kantoor in de de jaren 50 in de oude luchthaventerminal van Gando.
De terminal die nu aan de tractoren ten prooi valt, is in 1946 in gebruik genomen (in 1930 keurde men de order goed, die de installatie uitriep tot nationale luchthaven), maar de oorsprong ervan gaat terug tot maart 1941, toen men het bouwcontract ondertekende voor een bedrag van 1,701 miljard peseta’s, omgerekend  €1.87.225,=


Evita Perón bij het verlaten van de passagiersterminal van de Aeropuerto de Gando,    na haar bezoek aan Gran Canaria, op zondag 7 juni 1946 14:00 uur.

Geschiedenis van een historisch pand, van Evita  Perón tot aan chirurg Christiaan Barnard
Oude glorie van de aeródromo, die destijds een van de duidelijkste voorbeelden was van de traditionele, Canarische bouwstijl. Met het verloop van de decennia verbleven allerlei soorten mensen in de wachtzalen. Evita Perón was in 1947 een van de eersten die dit deed. De voormalige president van Venezuela, Rafael Caldera, heeft hier ook rondgewandeld; net zoals de astronauten Collins, Armstrong en Aldrin; evenals de beroemde chirurg Christaan Barnard, die op Gran Canaria een tussenstop maakte tijdens zijn Europese rondreis die hij maakte na zijn eerste harttransplantatie.
eva-peron-en-gando-061202b_large-1.jpg

Geschiedenis van een historisch pand, van Evita  Perón tot aan chirurg Christiaan Barnard
Oude glorie van de aeródromo, die destijds een van de duidelijkste voorbeelden was van de traditionele, Canarische bouwstijl. Met het verloop van de decennia verbleven allerlei soorten mensen in de wachtzalen. Evita Perón was in 1947 een van de eersten die dit deed. De voormalige president van Venezuela, Rafael Caldera, heeft hier ook rondgewandeld; net zoals de astronauten Collins, Armstrong en Aldrin; evenals de beroemde chirurg Christaan Barnard, die op Gran Canaria een tussenstop maakte tijdens zijn Europese rondreis die hij maakte na zijn eerste harttransplantatie.
kleurlogoCanarias.png


Luchthaven  Gran Canaria
goed voor werkgelegenheid

Met 1.500 directe arbeidsplaatsen en 600 bedrijven

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 24 januari 2012 - De in 1975 op Tenerife geboren Alberto Martín Rodríguez is sinds maart 2011 directeur van de luchthaven van Gran Canaria. Journalist M. Pino Pérez heeft  begin januari 2012 een interview met hem gehouden, dat is gepubliceerd in de persmedias.Alberto Martín Rodríguez op het terras van het controlecentrum  van  de luchthaven van Gran Canaria.

Vraag.-Wat is het meest gecompliceerde in het beheren van een luchthaven zoals die van Gran Canaria waar jaarlijks ruim10,5 mijoen passagiers passeren?”
Antwoord.- “ Het moeilijkst is het goed coördineren van alle bedrijven en werknemers die diensten op de luchthaven aanbieden. Houdt u er rekening mee, dat we vandaag de dag praten over 1.500 directe arbeidsplaatsen en 600 bedrijven en het is nodig, dat ze allemaal gecoördineerd samenwerken voor een gemeenschappelijk doel; het voorzien, in de behoefte van de klanten: de luchtvaartmaatschappijen en hun passagiers. We moeten ervoor zorgen, dat de maatschappijen op een veilige en efficiënte manier kunnen opereren en, dat de passagier zich op zijn gemak voelt.”

V.- “Is dit hetzelfde als directeur van een groot hotel zijn?”
A..- “Nagenoeg wel. Hoewel ik nooit een hotel geleid heb, moet men er ongetwijfeld voor zorgen, dat elk bedrijf en elke medewerker zijn werk goed doet; want, we zijn uiteindelijk een dienstverlenend bedrijf.”

V.-Na aan het hoofd te hebben gestaan van de luchthavens van Fuerteventura en El Hierro; kost het u moeite, om de luchthaven van Gran Canaria te beheren die tot de vijf grootste wordt gerekend?”
 A.. “Men merkt, dat de activiteit anders is, maar de basisstructuur verandert nauwelijks. Er is meer arbeidsvolume, want er zijn meer operaties, meer passagiers, meer bedrijven en er is  meer personeel, maar alle luchthavens maken onderdeel uit van een netwerk en, uiteindelijk is het beheer overal hetzelfde.”

V.- “Gaat men alle werkzaamheden voor de nieuwe terminal uitvoeren, of blijven er vanwege de bezuinigingen bij Aena projecten in de lucht hangen?”
A.- “De werkzaamheden zijn in volle gang en men zal ze allemaal uitvoeren, bij elkaar opgeteld gaat het om vele miljoenen euro’s. Het belangrijkst is de passagiersterminal die men heeft begroot op 150 miljoen euro, welke goed vordert en die men binnen de gestelde termijnen klaar zal hebben. Men breidt de Terminal in noordelijke en zuidelijke richting uit en men verbetert de parkeerterreinen in het westelijke gedeelte. Een deel van het werk wordt dit jaar voltooid en het grootste gedeelte van de Terminal volgt in 2013.”

V.- “Figureert Gando onder de meest rendabele luchthavens van Spanje en wat is haar positie?”
A.- “Ja. De luchthaven van Gran Canaria was in 2011 een van de meest rendabele. Gando was, met een bedrijfsresultaat van 16,39 miljoen euro, de meest rendabele van de Archipel. Echter de luchthavens die te maken hebben met zware investeringen, laten, door de afschrijving van deze werken, een negatief bedrijfsresultaat zien.”

V.- “Kan men op basis van het aantal gereserveerde ‘slots’ weten, of men in 2012 een record aantal passagiers zal behalen?
A.- “De vooruitzichten op de ‘slots’ zijn nog steeds niet afgesloten en hoe het zomerseizoen er uit zal zien, weet men pas in maart, want tot dan hebben de maatschappijen de tijd om te reserveren. Van daaruit is het onze missie, de infrastructuur te faciliteren, zodat maatschappijen naar Gran  Canaria komen, En volgens zeggen van de luchtvaartoperators, verwacht ik, dat 2012 een goed jaar zal worden voor de aantallen passagiers en  de handhaving van het verkeersniveau.”

V.- “Wat betekenen de luchthavenbelastingen  voor de inkomsten van de Luchthaven van Gran Canaria?”
A.- “Wat men kan zeggen, is, dat de structuur meer telt dan de rekeningen. Er is een kostenstructuur waar twee soorten inkomsten tegenover staan: die, welke te maken hebben met de luchtvaartactiviteit en, die, welke voortkomen uit commerciële activiteiten. Het doel van AENA is, om de inkomsten uit commerciële activiteiten te verhogen.”

V.- "In welke proportie heeft men het afgelopen jaar het aantal vluchten op Gando verhoogd vanwege de bonificaties op de luchthavenbelastingen?”
A.- “Het is niet aan mij, om die gegevens te verstrekken.”

V.- “Ik vraag u dit, om te weten wat het effect is op het verkeer van de Luchthaven van Gran Canaria. “Weet  u al iets, of men  de steun aan de maatschappijen gaat handhaven?”
A.- “Dat is een vraag voor de politiek en ik kan alleen praten over het beheer van de Luchthaven.”

V.-“Heeft daarentegen de crisis een terugval veroorzaakt in het goederenvervoer?
A.- “In het laatste jaar waar cijfers over beschikbaar zijn, 2010, was de terugval 3,5%, maar de terugval in  2009 kwam uit op 23%. Dit terrein heeft de capaciteit om drie tot vier keer meer vracht af te handelen, en de tarieven worden vastgesteld door de maatschappij die de vracht vervoert. Het is mogelijk, dat door de crisis het vrachtvervoer is afgenomen.”

V.- “Hoeveel operaties voert men op Gando uit op een, wat verkeer betreft, topdag?
A.- “De Luchthaven van Gran Canaria is geen seizoensbedrijf, zoals andere vliegvelden; het gehele jaar door behoudt deze een evenwichtig verkeersaanbod en de drukste dagen zijn  de woensdagen en de zaterdagen. Op een goede woensdag, of zaterdag, kan men 400 tot 450 operaties uitvoeren.”

V.- “Zijn de start- en landingsbanen niet te klein voor zoveel vliegtuigen?”
A.-“Neen. Vandaag de dag hebben de start- en landingsbanen voldoende capaciteit om aan de vraag te voldoen en wat men moet voorkomen, is, dat er zich opstoppingen voordoen, waarbij dan niet voldoende reactiecapaciteit is, om voorbereid te zijn op een dergelijke groei.”

V.- “U doelt op de noodzaak van een derde start- en landingsbaan?”
A.- “Het Bestemmingsplan voor de Luchthaven is men gaan wijzigen in 2001 en met een horizon van 180.000 operaties per jaar, is een derde start- en landingsbaan noodzakelijk.”

V.- “Hoeveel zijn het er nu per jaar?”
A.- “Momenteel tellen we jaarlijks 111.000 operaties.”

V.- “Is het mogelijk, dat men dit jaar de beslissing neemt?”
A.- Het bestemmingsplan hangt van Madrid af en  is sinds acht jaar niet gewijzigd, meer details kan ik u niet verstrekken.”

V.- “Gaat men privileges toekennen aan grote maatschappijen?
A.- “Neen. We proberen, dat iedereen zich gelijk behandeld voelt. De enige afwijkende behandeling is als het gaat om  de ruimte en een dienstverlening die een vliegtuigbouwer zoals  ATR (Toulouse. red.) nodig heeft voor de een of  andere Airbus.”
kleurlogoCanarias.png


Soria:
‘Als Canarias
luchtvaartmaatschappijen wil subsidiëren,
moet men dat uit eigen middelen doen’

Het is afgelopen met reductie op luchthavenbelastingen

MADRID - zondag 22 januari 2012 - De minister van Industrie en Toerisme, de Grancanario  José Manuel Soria, in de Spaanse Regering, heeft op donderdag 18 januari 2012, bij de opening van het Canarische paviljoen op de Fitur in Madrid,  de Canarische Regering laten weten, dat híj het zal zijn, die met zijn eigen middelen luchtvaartmaatschappijen beloont met bonificaties. “Als een autonome deelstaat bonificaties wil geven bovenop die welke de Spaanse staat toepast en een bepaalde maatschappij wil subsidiëren, gelijk welke, dan dient men dit te doen ten laste van de eigen begroting, maar niet via die, van de Spaanse Staat,” zo verzekerde hij.

Aldus heeft de Spaanse Regering de bonussen geannuleerd zonder, dat er vooruitzicht is, dat deze in de toekomst hersteld zullen worden voor luchtvaartmaatschappijen die het aantal passagiers doet toenemen, of die nieuwe routes openen, zoals men deze de afgelopen twee jaar heeft toegepast.


Soria: "Als Canarias luchtvaartmaatschappijen bonificaties wil geven, zal men dit moeten doen uit eigen middelen.”

Soria heeft Rivero (de Canarische president) geantwoord, “dat de Spaanse Regering een reductie van de luchthaventarieven heeft goedgekeurd welke de luchtvaartmaatschappijen betalen aan  de Canarische luchthavens, ongeacht welke maatschappij het betreft,” en hij gaf te kennen, dat het de Canarische president is die verwarring schept door te verzekeren, dat deze informatie ook betrekking zou hebben op de bonificaties.


Het Kroonprinselijk paar van Spanje, Letizia, de Prinses en Felipe, de Prins van Asturië           tijdens de openingsdag van de Fitur 2012 in Madrid.
1326930754164-fitur11_large.jpg
“De Canarische president weet wat de positie van de Spaanse Regering is, dat is, dat men op de Canarische luchthavens veel minder betaalt, dan in de rest van Europa,” zo heeft Soria bevestigd tegenover de persmedia. Aldus de minister, “ gaan  maatschappijen die men op een discriminerende manier subsidieert naar deze luchthavens, maar op de dag, dat men deze subsidie intrekt, keren ze al niet meer terug naar het vliegveld,” Soria heeft gezegd, “dat men vanaf 1 januari de gereduceerde tarieven zal toepassen zoals die ook geldig waren in 2011 en hij weet niet, wat Paulino Rivero begrijpt over het bereik van de reductie van de luchthaventarieven.”


Paulino Rivero op de eerste dag van de 'Fitur 2012" in gesprek met Prinses Letizia en Kroonprins Felipe.

De Canarische president zag op maandag 16 januari 2012 zijn pogingen gefrustreerd om duidelijkheid te scheppen over deze kwestie. Hij slaagde er niet in met Soria  over deze zaak te spreken en hij kreeg ook niet de geplande ontmoeting met de voorzitter van Aena, Juan  Ignacio Lema, blijkbaar op instigatie van het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling), dat in de komende dagen zelf mededelingen zal doen, maar dan wel uit eerste hand, door Aena, de beheerder van de Spaanse luchthavens.

“De Canarische president weet wat de positie van de Spaanse Regering is, dat is, dat men op de Canarische luchthavens veel minder betaalt, dan in de rest van Europa,” zo heeft Soria bevestigd tegenover de persmedia. Aldus de minister, “ gaan  maatschappijen die men op een discriminerende manier subsidieert naar deze luchthavens, maar op de dag, dat men deze subsidie intrekt, keren ze al niet meer terug naar het vliegveld,” Soria heeft gezegd, “dat men vanaf 1 januari de gereduceerde tarieven zal toepassen zoals die ook geldig waren in 2011 en hij weet niet, wat Paulino Rivero begrijpt over het bereik van de reductie van de luchthaventarieven.”


Paulino Rivero op de eerste dag van de 'Fitur 2012" in gesprek met Prinses Letizia en Kroonprins Felipe.

De Canarische president zag op maandag 16 januari 2012 zijn pogingen gefrustreerd om duidelijkheid te scheppen over deze kwestie. Hij slaagde er niet in met Soria  over deze zaak te spreken en hij kreeg ook niet de geplande ontmoeting met de voorzitter van Aena, Juan  Ignacio Lema, blijkbaar op instigatie van het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling), dat in de komende dagen zelf mededelingen zal doen, maar dan wel uit eerste hand, door Aena, de beheerder van de Spaanse luchthavens.


Ook meervoudig medaillewinnaar zwemmen voor mindervaliden, Enhamed Enhamned, was van de partij op het Canarische paviljoen tijdens de openingsdag van de 'Fitur 2012'.
Rivero zou Soria gevraagd hebben om consistentie en zei, “dat als de Regering zegt, dat ze van mening is, dat het toerisme een van sectoren is voor het herstel van de economie, het logisch is, de elementen te behouden die bewezen hebben te helpen bij deze groei en het redelijk is door te gaan met de subsidiëring totdat men de nieuwe Staatsbegroting goedkeurt.”

Rivero steunde de mogelijkheid, dat men een nieuw bonussysteem ontwerpt, maar benadrukte, “dat het nu prioriteit verdient zekerheid te scheppen bij de  maatschappijen en voor de sector. De tarieven kan men corrigeren, maar men zal altijd moeten inzetten op enkele, meer concurrerende luchthavens.”
2012-01-18-img-2012-01-18-01-25-59-fitur_large.jpg

Tijdens zijn toespraak bij de opening van het Canarische paviljoen, heeft Rivero gezegd, “dat de bonificatie op de luchthavenbelastingen ons heeft geholpen, niet uitsluitend afhankelijk te hoeven  zijn van de traditionele markten en, als we ons richten op  Frankrijk, Italië, Polen en Rusland,  dat dit ons heel veel sterker zal maken.”

Rivero  benadrukte, “we moeten datgene wat functioneert, behouden, maar we kunnen wel van filosofie veranderen, gezien het feit, dat deze maatregel het mogelijk heeft gemaakt de daling in de productie van de markt van het Spaanse vasteland gedurende  de afgelopen jaren te compenseren met alternatieve markten in het buitenland.”
kleurlogoCanarias.png


Ryanair is eerste op Canarias

Dankzij subsidies op luchthavenbelastingen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 22 januari 2012 - Ryanair is in  2011 de eerste luchtvaartmaatschappij van Canarias geworden en heeft Air Europa van de eerste plaats verdrongen. De Ierse prijsvechter heeft 4,3 miljoen passagiers vervoerd, 77% meer dan in 2010. En terwijl dit aantal, gesponsord door de bonus hun posities verbeterde, is het niet bekend, of men nu door blijft gaan, want de subsidies verdwijnen.

De lage kosten-maatschappij Ryanair is in 2011 de onbetwiste leider geworden op Canarias. In het licht van de bonificaties op de luchthavenbelastingen, toegekend door de Spaanse Staat aan luchtvaartmaatschappijen die het aantal passagiers verdubbelden, of die nieuwe routes openden - en waarvan Ryanair de voornaamste begunstigde was; de Ierse maatschappij verhoogde het aantal passagiers in het afgelopen jaar met 77% en vervoerde in totaal 4, 3 miljoen passagiers (in 2011 was dit 2,4 miljoen).
11575_large.jpg
Haar leidende positie is verkregen te koste van de zogenoemde traditionele luchtvaartmaatschappijen, voornamelijk Air Europa, Iberia en Spanair, die nauwelijks profiteerden van  de bonussen en die in 2011 op Canarias positie en passagiers verloren.

Volgens de gegevens van  AENA, heeft Air Europa 2010 afgesloten met 2,7 miljoen passagiers en als leidende maatschappij in 2011  vervoerde men in 2,5 miljoen passagiers, na een neergang van 6,6% te hebben meegemaakt.

Iberia kwam in 2011 op de achtste plaats te staan van de ranglijst met  maatschappijen die de  grootste aantallen passagiers naar de Canarische Eilanden vervoerden, terwijl men een jaar eerder nog op de vierde plaats stond.  In 2010 vervoerde Iberia 1,6 miljoen passagiers, om een jaar later terug te zakken tot 1,4 miljoen, wat 15% minder is.

Wat betreft Spanair, die ging er twee plaatsen op achteruit. In 2011 vervoerde men 1,2 miljoen passagiers, 12% minder dan in 2010, toen dat 1,4 miljoen was.

Air Berlin, de andere lage kosten-maatschappij, maar die al jaren op Canarias opereert en die heel kritisch staat tegenover de bonificaties, heeft ook passagiers verloren in  2011. Men vervoerde  er 1,4 miljoen, 8,7% minder. De lage kostenmaatschappij Monarch Airlines groeide dankzij de subsidies met 5,% na het vervoeren van 1,1 miljoen passagiers.

De onzekerheid die zich nu voordoet met de lage kostenmaatschappijen, vooral Ryanair, nu de Spaanse Staat een punt heeft gezet achter het verlenen van bonificaties op de luchthavenbelastingen, is, of men zal besluiten Canarias te verlaten. Bronnen binnen de luchtvaartmaatschappij hebben de afgelopen week laten weten, dat men wat dit betreft, nog geen enkele beslissing heeft genomen.
kleurlogoCanarias.png
 


‘LAS PALMAS’
 wereldwijd op informatieschermen luchthavens
vervangen door
‘GRAN CANARIA’

IATA kondigt historische wijziging aan
in identificatie vluchten naar het Eiland

Montreal-Canada/Las Palmas de Gran Canaria - vrijdag 13 januari 2012 -  De Asociación  Internacional de Transporte Aéreo (International Air Transport Association) (IATA) (Vereniging voor Luchtvaarttransport) kondigt een historische wijziging aan in de identificatie van vluchten naar het Eiland.

“De IATA heeft eindelijk begrepen, dat de naam van het Eiland Gran Canaria niet 'Las Palmas' is, aldus de directeur van de luchthaven, Alberto Martín Rodríguez.

Tot nu toe was de identificatiecode voor vluchten met bestemming Gran Canaria 'LPA' ('Las Palmas), dit wil zeggen de naam van de provincie.Na de inspanningen van Alberto Martinez, directeur van de luchthaven van Gran Canaria, zal van nu af aan wereldwijd op de informatieschermen van luchthavens ‘Gran Canaria’ verschijnen.


                             De voorgevel van de luchthaven van Gran Canaria.
De code LPA die prominent te zien is op bagage-etiketten, welke bij de bagageafhandeling op de bagage geplakt worden en die van de EVC identificatie op instapkaarten, zal behouden blijven, want het is heel moeilijk,  om een dergelijke aanduiding op alle luchthavens en bij luchthavenbedrijven de bestaand code te vervangen, omdat dit kan leiden tot verwarring.

De minister van Toerisme, Melchor Camón, van het Cabildo (Eilandbestuur ) van Gran Canaria, heeft op donderdag 12 januari 2012 verzekerd, dat de directeur van de luchthaven van Gran  Canaria, Alberto Martínez, hem heeft meegedeeld, dat de IATA in haar recent gepubliceerde Airline Coding Directory nu de naam ven het Eiland heeft erkend en het vliegveld Gando niet langer aanduidt met de naam van de provincie.

De IATA-luchthavencode is een drieletter-code die elke luchthaven in de wereld individueel  aanduidt, in het geval van Gran Canaria is dit LPA, terwijl Fuerteventura FUE heeft en Lanzarote opereert onder de code ACE voor Arrecife, als het erom gaat de naam van het eiland aan te duiden.

Brief naar Canada
Camerón heeft na de bestuursvergadering van de Patronato de Turismo (‘VVV)’, waarbij ook de directeur van de Luchthaven van Gran Canaria aanwezig was, laten weten, dat de strijd met de IATA, om voor operaties op Gran Canaria niet langer de naam ‘Las Palmas’ te gebruiken, enkele maanden geleden van start is gegaan, zodat de luchthavens en de luchtvaartmaatschappijen het door het IATA hoofdkantoor in Canada  vastgestelde gaan gebruiken.

Zelfs de president van het Eilandbestuur van Gran Canaria, José Miguel Bravo de Laguna,  heeft een brief gestuurd naar Ann Farell, de directrice voor de luchthavencodes  van IATA. Farell heeft geantwoord, dat zij begrip had voor het voorstel, maar, dat het de directeur van de luchthaven van Gran Canaria is die haar moet bevestigen, dat de naam van het eiland ‘Gran Canaria’ is en niet ‘Las Palmas’. zo heeft de eilandminister van Toerisme laten weten op donderdag 12 januari 2012.

Zoals Camón heeft opgemerkt, zijn er luchthavens, zoals Madrid- Barjas die de vergissing hebben begrepen en begonnen zijn, om  ‘Gran Canaria’ te vermelden  en niet ‘Las Palmas’, maar op de meeste Europese luchthavens, zoals  op de Duitse en de Engelse blijft ‘Las Palmas’ gemeld worden als bestemming voor vluchten naar Gran Canaria, waardoor de bezoeker in verwarring kan geraken over de naam van de plaats waar hij met vakantie naar toe gaat.

Toevallig heeft de CC-minister in de oppositie, Fernando Bañolas, in de recente Ministerraad van het Eilandbestuur een motie ingediend, waarin men voorstelt, om van de IATA -die 260 luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigt  welke opereren op de luchthavens - te verlangen,  dat men nalaat de Aeropuerto de Gran Canaria te lokaliseren in Las Palmas.

Historische claim
De Coalición Canaria (CC) benutte dezelfde motie om navraag te doen over de verwarring van de naam ‘Gran Canaria’ die het eiland zelf gebruikt; omdat San Bartolomé de Tirajana zich gelijktijdig afficheert als  'Maspalomas Costa Canaria', terwijl Mogán hetzelfde doet met de eigen gemeentenaam  als men reclame maakt op vakantievakbeurzen.

Dit is een historische discussie op Gran  Canaria die men nooit heeft kunnen oplossen. Terwijl de ondernemers op Tenerife het erover  eens zijn, om de naam van het eiland te gebruiken om toeristische promotie te maken, gebeurt op Gran Canaria het tegendeel.

Feit is, dat de Gemeente San Bartolomé de Tirajana naar de Feria de Turismo (Fitur) gaat om daar (van 18 tot en met 22 januari 2012) bezoekers aan te trekken onder de naam ‘Maspalomas Costa Canaria’ en, dat Mogán op dit soort vakbeurzen  gemeenlijk hetzelfde doet met de eigen gemeentenaam, zoals op de beurzen in  Londen en Berlijn.

IATA-luchthavencode
De IATA-luchthavencode is een drieletter-code ontworpen om ieder vliegveld ter wereld herkenbaar te maken. Deze identificatiecodes  voor luchthavens worden vastgesteld door de IATA (International Air Transport Association). Hoewel reisagenten lid kunnen zijn van de IATA, hebben zij niets te maken met de toewijzing van deze codes. De lijst met IATA-luchthavencodes wordt drie keer per jaar gepubliceerd in de IATA Airline Coding Directory.

De toekenning van deze codes geschiedt volgens de IATA richtlijn 767 en wordt beheerd door het hoofdkwartier van de IATA in Montréal (Canada).  IATA verzorgt ook codes voor treinstations en voor plaatsen waar bagage afgehandeld wordt. De codes zijn niet uniek. Van de 17.576 mogelijke combinaties van drie letters worden er 323 gebruikt door meer dan één luchthaven. De codes zijn vaak prominent te zien op bagage-etiketten die bij de bagageafhandeling op de bagage geplakt worden.

Meer over de IATA-Luchthavencodes leest men  op:
http://nl.wikipedia.org/wiki/IATA-luchthavencode

kleurlogoCanarias.png


CartaPeciosGC_Este.jpg


 

kaart_canaria-10.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-63.jpg