aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-74.jpg

d-38.jpg


Een honingzoete papaya (papaja)

Het bedrijf Conagrican introduceert een nieuwe techniek
om de kwaliteit van het fruit te verbeteren

SANTA MARÍA DE GUÍA - dinsdag 12 juni 2018  - Canarias is een pionier in de samensmelting van een systeem dat ervoor zorgt dat de papaya (papaja) het suikerniveau kan handhaven tijdens het winterseizoen. Voor meer informatie over het project, dat wordt ontwikkeld door het Canarische bedrijf Conagrican, ging Narvay Quintero, minister van Landbouw, naar de boerderijen van Santa María de Guía (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Papaja).

"Hoe bitter! Ze worden niet goed." Wie heeft deze woorden niet één keer uitgesproken toen een stuk papaya naar de mond werd gebracht? Om deze reden heeft het Canarische bedrijf Conagrican, de belangrijkste papaya-producent op Europees niveau, in februari 201, in hun boerderijen in Santa María de Guía, een sluier systeem (mist) gelanceerd dat, indien succesvol, het suikerniveau in de vrucht - dat wordt beïnvloed door onverwachte temperatuurveranderingen, afkomstig van de klimaatverandering - verbetert.

 cg20180611131655023-21_g.jpg                                                   Een papaya-kwekerij in Guía.
cg20180611131655022-20_g.jpg

 papaya-zen.jpg                   Bezoek van Narvay Quintero aan een kwekerij van papayas in Guía.
cg20180611131655026-24_g.jpg

cg20180611131655024-22_g.jpg cg20180611131655025-23_g.jpg
                             
De minister van Landbouw, Narvay Quintero,
                  op de kwekerijen van
Conagrican, in Santa María de Guía.
Het voldoen aan de insulaire, Spaanse en Europese verzoeken om zoetheid is echter niet het enige doel van dit R+D +i-project, ontwikkeld door Conagrican, in samenwerking met het Ministerie van Landbouw via het Canarische Instituut voor Agrarisch Onderzoek (ICIA) ) en met financiële steun van het Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial (CDTI) ( Centrum voor Industriële Technologische Ontwikkeling).

In de woorden van de minister van Landbouw, Narvay Quintero, die op dinsdag 12 juni 2018  een rondleiding door de boerderijen heeft gemaakt, zal het project- waarvan de resultaten openbaar domein zullen zijn -  ook gegevens opleveren ,"over bemesting, klimatologie, bodem, water en, bovendien, over de soorten die het beste functioneren op de Canarische Eilanden ". Er zijn momenteel vier soorten papaja (de intense, de zoete Mary, de Alicia,  en de Caballero), en men hoopt, met deze nieuwe technologieën, om erachter te komen welke het meest optimaal is om te groeien op de Archipel.

Volgens de nvan dit tropische fruit, is het doel om de Europese verkoop te vergroten omfat ‘een winstgevender gewas’ wordt bereikt, dat geen verliezen genereert wanneer de milieuomstandigheden niet zijn zoals verwacht. En het is die klimatologie voor jaren die ophielden om sota, caballo, rey (schelm, paard, koning) te zijn. "Als we een betere lente hadden, zouden we nu meer fruit hebben", zegt Juan Cabrera, ICIA-onderzoeker. De bedrijven zijn daarom in toenemende mate bezorgd over het compenseren van plotselinge en onverwachte veranderingen in temperaturen, waardoor wordt voorkomen dat "de papaya overspannen raakt".

Op het eerste gezicht lijkt het erop dat ze dit zullen bereiken met de humifitos, kleine kranen geïnstalleerd op de daken van de boerderijen van Conagrican, die een mist verstuiven die de relatieve vochtigheid van de kas verhoogt. "We hebben een deel met humifito en een ander niet; om te vergelijken," heeft Eduardo Garcia uitgelegd, technicus van het bedrijf, hoewel genuanceerd dat men tot nu toe niet in staat was om, " doro het gebrek aan warmte" te vergelijken.

Naast de gevolgen van klimaatverandering, staat papaya normaal gesproken tegenover drie belangrijke plagen: de rode spin, de calacarus (een Acarus scabiei Parasiet die zich in de opperhuid ingraaft en zich daar voedt met de inhoud van huidcellen, het is de verwekker van scabies (schurft), en echte meeldauw (een larve die een ei op de stam legt en het doorboort).
Het heeft ook de uitdaging zich aan te passen aan de nieuwe ecologische tendensen van de markt en daarom kent Conagrican één hectare van de 25 toe die werken aan de ontwikkeling van nieuwe technieken voor milieuvriendelijke landbouw.

In 2017 produceerde Conagrican 2,3 miljoen kilo papaja's, die het exporteert naar andere eilanden en het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje);  en met de introductie van deze nieuwe technologieën hoopt men productie te verhogen, “maar vooral dat de papaja 'de winter en de zomer doorbrengt' in de best mogelijke omstandigheden ," dat wil zeggen, zonder overspanning. En dat deze balsem voor de spijsvertering altijd een zoet moment is.
000logo-570.jpg


Spaanse elektriciteitsleveranciers
hebben in mei 2017
hogere elektriciteitsrekeningen gepresenteerd
vanwege drie jaar oude kosten

SPANJE -  donderdag 1 juni 2017 - Spanje en de elektriciteit, het  is altijd een onderwerp om over te discussiëren. Buiten het feit dat iedereen stroom nodig heeft en men dus noodgedwongen een contract bij een van de diverse stroomleveranciers moet afsluiten , en het feit dat alles er op lijkt dat het elektriciteitsbeleid van de Spaanse conservatieve PP-Regering zwaar beïnvloed wordt door deze blijkbaar machtige bedrijven,  zijn de afnemers weer eens de dupe, dit keer in de maand mei 2017.

De elektriciteitsleveranciers in Spanje hebben namelijk in mei 2017 hogere elektriciteitsrekeningen gepresenteerd vanwege het met terugkerende kracht in rekening brengen  van oude kosten (namelijk die in de jaren 2014, 2015, en 2016).
elektrici.jpg
Veel klanten van elektriciteitsbedrijven hebben aldus in de maand mei 2017 een rekening ontvangen met en stijging van tot wel 50% in hun gemiddelde maandelijkse afrekening.

De reden voor deze verhoging van 50% in de elektriciteitsrekeningen is het feit, dat de stroomleveranciers begonnen zijn om aan tienduizenden klanten achterstallige kosten voor de het handels- of verkoopbeleid te berekenen . Deze kosten gaan in sommige gevallen terug tot drie jaar geleden (over de jaren 2014-2015 en 2016) waardoor de elektriciteitsrekening in de maand mei 2017 ongeveer de helft duurder is uitgevallen  voor veel stroomafnemers.

Het gaat om de zogenoemde ‘coste de comercialización’; een begrip op de elektriciteitsrekening, waarvan het bedrag wordt samengesteld door de Spaanse Regering en wat gebruikt wordt om de bedragen van de bedrijfskosten - van klantenservice, inkoop, administratie, enz. - te bekostigen. Daar de elektriciteitsmaatschappijen zich altijd gehouden hebben aan de berekeningsmethode van het jaar 2014, welke in 2017 als onterecht is verklaard door het Hooggerechtshof, hebben de maatschappijen het recht om de kosten van de afgelopen drie jaar te verrekenen aan de klanten.

Voorheen waren die kosten €4,= euro per kilowatt  per klant/per jaar,  maar nu is dat minder met €3,10 euro. Daarbovenop komt echter ook nog een variabele vergoeding van €0,000557 al naar gelang  het verbruik van de afnemer. Hierdoor betalen de klanten die meer stroom verbruiken, ook meer kosten, terwijl de kleine afnemers minder betalen, of in sommige (zeer uitzonderlijke) gevallen:  geld terug kunnen krijgen.

Als men dus de mei-rekening 2017 van de elektriciteitsleverancier bekijkt, kan men zien of men meer betaalt dan normaal en  men dus  bij de duizenden Spanjaarden hoort die plots en geheel als verrassing de rekening tot wel 50% duurder zagen  worden.
Volgens de Spaanse Consumentenbond FACUA zijn uiteindelijk de bedragen - van de ‘extra’ onkosten - door klanten te betalen,  opgelopen tot gemiddeld €5,86 of meer per achterstallig  jaar (2014, 2015 en 2016).
ZZZIslas-canariaslogo-1012.jpg


Bijna de helft van de verbruikers op Canarias kan nu de elektriciteitsrekening beter controleren

SPANJE - dinsdag 7 juli 2015 - Sinds 1 juli 2015 hebben de klanten van elektriciteitsmaatschappijen in Spanje de mogelijkheid, de hoogte van de elektriciteitsrekening zelf te beïnvloeden. Sinds de genoemde datum is een nieuwe regeling van kracht waarbij de consumenten steeds een dag vooraf over de diverse tarieven gedurende de specifieke uren van de daaropvolgende dag geïnformeerd moeten worden.

Zo kunnen het energieverbruik en zodoende ook de kosten daarvan beter gecontroleerd worden. Wie voortaan zijn wasje uitsluitend nog in de vroege ochtenduren draait, als de stroomprijs bijzonder voordelig is, kan zo elektriciteitsrekening binnen de perken houden.
naamloos-104.png                         Voor dag en dauw koken, om 's avonds voordelig te kunnen dineren...
Of dit effect ook werkelijk zal opvallen, zoals de Spaanse Regering belooft, mag echter in twijfel worden getrokken.

Als het wasje nog op de voordelige uurtarieven, door een overeenkomstige programmering van de wasmachine, is af te stemmen, is dat voor andere dagelijkse bezigheden moelijker te realiseren.

Het avondeten al ’s morgens vroeg voorbereiden, alleen omdat de stroom dan voordeliger is, kan voor de meeste mensen amper een verbetering betekenen.

Bovendien zijn nog lang niet alle stroomverbruikers in het genot, van de neiuwe regeling gebruik te kunnen maken. Vereiste daarvoor is het hebben van een intelligente elektriciteitsmeter, die in 2018 in alle huishoudens van Spanje geïnstalleerd moet zijn. Momenteel is ongeveer 36% van de gebruikers daarvan voorzien.

Op de Canarische Eilanden is men op dit punt al wat verder en is ongeveer 50% van de stroomverbruikers met de nieuwe meters uitgerust.

Bovendien profiteren alleen die verbruikers van een grotere controle, die hun energie van de vrije markt betrekken. Tot nu toe bieden alleen de leveranciers Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa, EDP España en Viesgo deze mogelijkheid. Dat aantal maatschappijen zal in de komende tijd nog toenemen.

Critici over de afrekening al naar gelang het uur van de dag, kritiseren niet alleen de complexiteit van de nieuwe wetgeving,  daar de klant ’s avonds voor de computer moeten plaatsnemen, om zich te vergewissen van de elektriciteitstarieven van de volgende dag, maar ook of de nagestreefde besparingen inderdaad worden bereikt.

Het deel van de rekening waarop invloed uitgeoefend kan worden betreft namelijk uitsluitend de prijs van de geleverde energie; en die maakt slechts voor 37% deel uit van het totaalbedrag van de nota, de rest bestaat uit vastrecht en belastingen.

Veel leuker kan de Regering het niet maken, wel ingewikkelder!
1-AAAAislas-canarias-kopie-113.jpg 


Tot 2010 ontvangt het Canarische elektriciteitsnetwerk 991 miljoen euro

De gezamenlijke investering in geheel Spanje bedraagt 4,541 miljard euro

SPANJE - donderdag 18 juni 2015 - Het ministerie van Industrie verwacht, dat de investeringen in de elektriciteit transmissienetwerk tussen nu en 2020 zullen uitkomen op 4,411miljard euro, waarvan 991.miljoen euro bestemd is voor Canarias, volgens een rapport dat op donderdag 18 juni 2015 is gepubliceerd door de Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia (CNMC) (Nationale Commissie voor Marktwerking = de Toezichthouder) voor de planning van het elektriciteitstransmissienetwerk 2015-2020.

Volgens dit rapport komen deze investeringen in geheel Spanje uit op 4,51 miljard euro, waarvan 130 miljoen euro afkomstig is van de geschatte Europese subsidies voor het bijdragen aan een koolstofarme economie.
logo_de_la_comision_nacional_de_los_mercados_y_la_comptenciajpg.jpg

Het grootste deel van deze investeringen, in totaal 1,3 miljard euro zal besteed worden aan het verbeteren - versterken - van het hoogspanningsnetwerk, terwijl 989 miljoen euro bestemd is voor de veiligheid van de toelevering, 971 miljoen euro voor verbindingen en 706 miljoen euro voor ondersteuning van de distributie.

Per gebied is 2,793 miljard euro bestemd voor het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje); 885 miljoen euro voor Canarias en 245 miljoen euro voor de Balearen, en daarbij komt dan 129 miljoen euro voor de verbinding van de stadstaat Ceuta met het Península en 106 miljoen euro voor verbindingen tussen de Canarische eilanden onderling.

Ruim de helft van de geplande investeringen - 2,619 miljard euro - is bestemd voor acties die al in gang gezet zijn, terwijl de aangegeven rest o.a. nodig zal zijn voor de veiligheid van de toelevering; aangevraagde, noodzakelijke verbindingen en netwerken voor de hoge snelheidslijn van de spoorwegen.
naamloos-48.png

Tegenover dit alles merkt de CNNC op dat, hoewel dit overeenstemt met wat, Red Eléctrica (de beheerder van het elektriciteitsnetwerk) aangeeft in de problemen van het netwerk, men van mening is dat de voorgestelde oplossingen, “in principe niet voldoen aan de minimale kosten voor het systeem. Niettegenstaande het feit, dat de regelgeving een ondersteunend financieel verslag moet bevatten.
miniatura-1.jpgZo is de toezichthouder van mening, “dat het blijven investeren in het hoogspanningsnetwerk extra kosten veroorzaakt; kosten, die kunnen worden vermeden en, dat het voorstel om elektrische tussenstations te sluiten kostbare investeringen met zich meebrengt."

Anderzijds verlaagt de CNMC in haar rapport de verwachte vraag naar elektriciteit, met een jaarlijks gemiddelde van 1,7% voor de periode 2015-2020, tegenover de door het Ministerie van Industrie geplande 2,3% voor de periode 2013-2020.

In die zin, zet de commissie in, “op het driejaarlijks actualiseren van het planningsrapport voor het beoordelen van de bereikte economische en ecologische efficiëntie.”

Ook merkt men op, dat de verwachte groothandelselektriciteitsprijs tot 2020 - van 45 euro per megawatt uur (MWu) - zoals wordt overwogen door het Ministerie van Industrie, ‘consistent’ is met de huidige prijs; maar, “dat het wenselijk zou zijn, dat de kosten-batenanalyse diverse hypothesen zal bevatten voor de aanname van prijsklassen," met het doel, de investeringen aan te passen op de mogelijke scenario’s.

Wat het beheer van de vraag bederft, voorziet het voorstel dat de diverse mechanismen - inclusief intelligente elektriciteitsmeters - een verlaging van de vraag mogelijk maken van 1.500 megawatt (MW) tijdens het dagelijkse spitsmoment met de hoogste consumptie.

Bovendien schat men in, dat in 2020 het wagenpark van elektrische voertuigen 500.000 stuks zal hebben bereikt, wat te vertalen is in een toenemende vraag van 1,5 terra volt per uur (TWu).
kleurlogoCanarias-8.png 


Door de crisis is de vraag naar energie
met 1,7% gedaald op Gran Canaria

De grootste vraag doet zich voor
in het Zuiden van het eiland

GRAN CANARIA - dinsdag 22 april 2014 - De vraag naar energie is met 1,7% afgenomen in een jaar tijd vanwege de economische crisis op Gran Canaria; het eiland, waar het Noorden 72% verbruikt van de geproduceerde energie.

De minister voor Werkgelegenheid, Industrie en Handel, Francisca Luengo, heeft begin april 2014 in een parlementaire commissie uiteengezet, dat ondanks in het Zuiden van het eiland een vraag naar energie bestaat van amper 28%, dit het gebied is waar men de meeste energie produceert.

                De thermische elektriciteitscentrale in Jinámar (Gran Canaria).

                           De thermische elektriciteitscentrale in Juan Grande
                        (gemeente San Bartolomé de Tirajana - Gran Canaria).

Volgens Luengo maakt deze situatie, dat het Noorden van het Eiland niet de energie produceert waar het naar vraagt en de elektriciteit een ‘verhoogde’ noodzaak heeft, getransporteerd te worden, omdat die naar het Noorden gebracht moet worden vanuit het Zuiden, waar men in de centrale in de barranco (het ravijn) van Tirajana 71% produceert van het energieverbruik van het eiland.

Hoewel de productie ‘voldoende’ is, heeft de minister de noodzaak benadrukt, dat men een nieuw elektrisch ondersteuning station zal moeten bouwen in de omgeving van El Sabinal de Gran Canaria, dat ook als vervanging kan dienen in het geval van storingen in de centrale van Jinámar.

De thematische elektriciteitscentrale in Caletillas (Gemeente Candelaria - Tenerife).

        Manuel Fernández (PP).

Manuel Fernández, van de PP-fractie, heeft geëist, dat men de tussenstations diversifieert, want naar zijn oordeel loopt de centrale in Jinámar een ‘enorm gevaar’ met de concentratie van zoveel hoogspanningskabels. En hij heeft aan de Canarische Regering gevraagd, dat men intensief werkt aan de invoering van gas, omdat dit minder vervuilend is en voordeliger dan  olie.

Fernández heeft ook gesproken over het verbinden van Tenerife met Gran Canaria via een gasleiding, om in te zetten op de energiegarantie van de eilanden.

 José Miguel González (CC).
José Miguel González van de CC-fractie heeft opgemerkt, dat de centrale in Jinámar een gevaarlijk, strategisch punt is waar zich een aanzienlijk deel concentreert van de productie en distributie voor de energie van het Noorden van het eiland.

Daarom zegt hij, dat de centrale in El Sabinal “klaarblijkelijk’ een noodzaak is en een grote ‘uitdaging’; omdat, naar zijn mening, de energievoorziening de ‘levensader’ van de economie van de eilanden is.

 Lola Padrón van (PSOE),
Lola Padrón van de PSOE-fractie heeft becommentarieerd, dat de economische crisis “veel van doen heeft,” met het feit, dat de toelevering gegarandeerd zal blijven.

 Arinaga (Gran Canaria).
Padrón verlangt een energiemodel wat afwijkt van de rest van Spanje; en dat gebaseerd is op de introductie van noodzakelijk, hernieuwbare energie, omdat die op Canarias veel voordeliger is.
In die zin verlangt zij dat de Spaanse (PP) Regering de energieplanning goedkeurt, opdat men vrij baan kan geven aan datgene wat het ministerie van Werkgelegenheid, Industrie en Handel gedaan heeft
.


000logo-890.jpg


De elektriciteitsmaatschappijen zullen per huishouden ongeveer €34,= terugbetalen

Als compensatie voor te teveel betaalde in het eerste kwartaal van 2014

MADRID - zondag 30 maart 2014 - De elektriciteitsmaatschappijen zullen, via de eerstkomende energierekening, per huishouden ongeveer €34,= terugbetalen als compensatie voor te teveel betaalde in het eerste kwartaal van 2014; vanwege, dat de werkelijke prijs op de groothandelsmarkt lager was, dan die, welke door de Spaanse Regering in december 2013 was vastgesteld.

Volgens voorlopige ramingen van de bedrijfstak, heeft een huishouden, dat het tarief heeft gecontracteerd van 1,5 Megawatt/uur (Mwh), in de eerste drie maanden van het jaar is € 33,60 betaald over die periode; een bedrag, dat varieert al naar gelang het verbruik en het type klant.

                                                           ZIE:
http://www.omel.es/inicio/mercados-y-productos/mercado-electricidad/diario-e-intradiario/mercado-intradiario
De groothandelsmarkt voor elektriciteit eindigde het kwartaal met een gemiddelde prijs van €26,09 per MWh, zijnde: 

-  €33,62  per MWh in januari 2014,
-  € 17,12 per MWh in februari 2014,
-  € 26,67 per MWh maart, 2014,
wat aanzienlijk minder is dan de €48,48 per MWh welke de Spaanse Regering voor de periode heeft vastgesteld.
Dit, in overeenstemming met gegevens die zijn gepubliceerd door de marktonderneming Energía y Economía OMIE.

                                                          ZIE:
                 http://www.minetur.gob.es/en-US/Paginas/index.aspx
De Minister van Industrie, Energie en Toerisme, José Manuel Soria,  heeft op vrijdag 28 maart 2014 opgemerkt, da het globale bedrag van de her-facturering zal uitkomen op ongeveer 300 miljoen euro, terwijl de OCU de teruggave calculeert op ongeveer €40,= per klant.

                                                           ZIE:
http://www.ocu.org/vivienda-y-energia/gas-luz/calculadora/gas-electricidad
De Spaanse Regering heeft in december 2013 een prijs vastgesteld van €48,48 per MWh  voor de energie-component van het tarief gedurende het eerste kwartaal van 2014, hoewel de ontwikkeling op de mark een hogere, of een lagere prijs zou hebben kunnen opleveren, dan deze €48,48.

Om deze mogelijkheid te dekken, heeft de Regering besloten,  dat de consumenten deze prijs betalen waarbij, als de markprijs hoger zou zijn, men zou moeten bijbetalen en, als de marktprijs lager zou uitvallen, het teveel betaalde aan de klant wordt terugbetaald door de elektriciteitsmaatschappijen.
kleurlogoCanarias.png


De Regering verwacht,
dat de kosten voor energie dalen

MADRID - zaterdag 29 maart 2014 - De Spaanse Regering heeft op vrijdag 28 maart 2014 goedkeuring verleend aan het nieuwe systeem voor het vaststellen van de energiekosten in het gereguleerde elektriciteitstarief, dat geldt voor ongeveer 16 miljoen consumenten, vanaf 1 april 2014 en gerelateerd is aan de ontwikkeling op de groothandelsmarkt.

Hoewel het ‘officieel’ op 1 april 2014 in werking treedt, hebben de ondernemingen maximaal drie maanden de tijd, tot 1 juli 2014, om te gaan factureren volgens het nieuwe systeem, dat de geannuleerde Cesur veilingen vervangt en dat, aldus de Regering, “een ‘duidelijke besparing’ zal betekenen voor alle consumenten.”

           De minister van Industrie, Energie en Toerisme, José Manuel Soria.
De minister van Industrie, Energie en Toerisme, José Manuel Soria, heeft opgemerkt, dat men begint met het elimineren van de omslagkosten van de veilingen, die zijn  berekend op 1,671 miljard euro in de komende vijf jaar.

Samen met deze besparing, heeft Soria andere ‘voordelen’ opgesomd, zoals het geven van prijssignalen aan de consument, het verbeteren  van de concurrentiepositie, of het verbreden van de keuzewaaier voor de gebruikers.Het nieuwe systeem betekent, dat elke elektriciteitsrekening afhangt van de groothandelsmarkt, “ die per uur fluctueert al naar gelang vraag en aanbod,” weliswaar met enkele nuances.

Voor de meerderheid van de consumenten, die nog geen intelligente elektriciteitsmeter hebben, zal de rekening gebaseerd zijn op de gemiddelde prijs van die markt, welke gepubliceerd zal worden door Red Eléctrica.

Als een gebruiker beschikt over een intelligente elektriciteitsmeter, die is aangesloten en werkt, dan factureert men rechtstreeks de marktprijs van elk uur. Bovendien kunnen de distributeurs vaste jaarprijzen aanbieden.

Terwijl de elektriciteitsmaatschappijen overschakelen naar het nieuwe factureringssysteem – met 1 juli als uiterste startdatum - zal men het overgangstarief blijven hanteren wat men heeft toegepast in het eerste kwartaal van het jaar, €48,48 per megawatt, in afwachting van te kunnen rekenen op het nieuwe systeem.

Op de eerste rekening die men verstuurt volgens het nieuwe systeem - ten laatste in augustus - zal men voor elke consument het verschil aanpassen tussen deze €48,= en de marktprijs.

Over het eerte kwartaal van het jaar, zal men het verschil tussen deze €48,= en de werkelijke marktprijs van ongeveer  €26,= verrekenen ten gunste van de consument, aan wie de elektriciteitsmaatschappijen globaal ongeveer 300 miljoen euro zullen moeten gaan terugbetalen.

Hey concrete bedrag per huishouden, “zal afhangen van het consumptie-profiel,” zo heeft Soria opgemerkt. Volgens de Organización de Consumidores y Usuarios (OCU), zal te terugbetaling rond de €40,= per consument zijn. (zie: http://www.ocu.org/vivienda-y-energia/gas-luz/calculadora/gas-electricidad).

Deze ‘her-facturering’, het eerste positieve voor de consumenten, zo heeft Soria benadrukt, zal men verrichten op de komende rekeningen.

Al deze aanpassingen in de facturering, zowel die over het eerste kwartaal, evenals die over de volgende maanden, zal men duidelijk op de rekening moeten vermelden.

Al deze veranderingen zijn van invloed op de energie-component van de publieksprijs voor de pequeño consumidor (PVPC) (kleinverbruiker), die het oude tarifa de último recurso (TUR) (eindverbruikerstarief) vervangt; een gereguleerd tarief,  dat zal gelden voor ongeveer 16 miljoen consumenten die een potentie hebben gecontracteerd van minder dan 10 kilowatt (kW).

Deze energie-component veronderstelt ongeveer de helft uit te maken van de elektriciteitsrekening, waar men de vaste lasten bij optelt die worden bepaald door de Regering, om de gereguleerde activiteiten en de belastingen te compenseren.
Op een rekening van €50,= betaalt men: €20,60 aan vaste lasten; €18,70 aan energie; en €10,70 aan belastingen.


Het nieuwe mechanisme voor de berekening van de energierekening wordt gekritiseerd door zowel de elektriciteitsmaatschappijen, als door de consumenten en de vakbonden.

Vanuit de Confederación de Consumidores y Usuarios (CECU) (Federatie van Consumentenbonden) heeft men op vrijdag 28 maart 2013 gesteld, dat het ‘te complex’ is, en men heeft gewaarschuwd, “dat dit discriminatie bij de burgers teweeg zal brengen.·”

De vakbond UGT heeft op vrijdag 28 maart 2014 ook opgemerkt, “dat het verwarrend is en gedoemd, om op een mislukking uit te draaien;” reden, waarom men de Regering vraagt, een oplossing te zoeken die de burgers niet zal schaden.

De elektriciteitsmaatschappijen hebben in de afgelopen weken gewaarschuwd, dat vanwege de moeilijkheden met de diverse technieken die het in gang zetten van dit systeem met zich meebrengt,  men een langere periode nodig heeft om zich aan te passen.
kleurlogoCanarias.png


Nieuw systeem voor de elektriciteitstarieven in Spanje

Betaalt men minder?

SPANJE - dinsdag 18 februari 2014 - De nieuwe methode, die op 1 juni 2014 van kracht wordt, betekent een radicale verandering, maar bevat veel onduidelijkheden.

Is de factura luz (elektriciteitsrekening) een warboel met de nieuwe Energie Wet?

Duizenden verschillende stroomprijzen.

  • Energie. De wijziging heeft betrekking op de prijzen voor geconsumeerde elektriciteit, en betreft 40% van de rekening. De overige bedragen zijn belastingen en kosten die zijn vastgesteld door de Overheid, dze wijzigen al naar gelang het Ministerie ven Industrie dit besluit.
  • Referentie. Het tarief voor geconsumeerde kilowatt/uren wordt niet langer bepaald door een veiling die elk kwartaal wordt gehouden, maar wordt afhankelijk van hoe de energiemarkt bij de groothandel zich ontwikkelt, waarop de genererende bedrijven dagelijks hun productie verkopen en de wederverkopers deze inkopen.
  • Tarieven. Het functioneren van de groothandelsmarkt zorgt ervoor, dat de prijzen dagelijks wijzigen en over het algemeen zelfs elk uur. De markt wordt beïnvloed door diverse omstandigheden: Als veel wind staat en de windmolen productie hoog is, daalt de markt. Als de productie in een kerncentrale wordt stilgezet, gaat de markt omhoog. Als er veel waterkracht productie is (‘witte steenkool’), daalt de marktprijs.
  • Rekening. Het verbruik zal worden gefactureerd al naar gelang dagelijks en per uur wisselende marktprijzen. Op een willekeurige dag kunnen de laagste prijzen het laagst zijn tussen 02:00 en 07:00 uur en de hoogste doen zich voor rond 10:00 uur. Het gedrag van de markt verandert door het jaar heen met de seizoenen.
  • Meter. De woningen die beschikken over een intelligente elektronische elektriciteitsmeter hebben al een technische oplossing in de berekening van de hoeveelheid kilowatt die men op elke 24 uur van de dag verbruikt. De wetgeving voorziet erin, dat in 2016 alle consumenten over dit soort apparatuur beschikken. Voor hen die deze meters nu niet hebben, stelt het Ministerie van industrie voor, dat men ook voorziet in het toepassen van de markt-uurprijzen, door gebruik te maken van een schatting die gebaseerd is op berekeningen van de operator van het systeem, de onderneming Red Eléctrica de España (REE).
  • Besparing. Het Ministerie van Industrie stelt, dat het nieuwe systeem een gemiddelde besparing per jaar mogelijk maakt van 3% op de elektriciteitsrekening. Voor een huishouden  met een gemiddeld verbruik van 4.000 kilowatt/uur per jaar, betekent dit een besparing van €26,=

Na het uitbreken van het schandaal in december 2013 met de recent gehouden veiling van de elektriciteit, de een record prijsstijging te zien heeft gegeven van 11% en het ingrijpen van de Spaanse Regeling, om de prijsstijging terug te brengen tot 2,3% rest de consument te weten hoe de geroemde hervorming leidt tot een meer transparante en eerlijkere elektriciteitsrekening.

Het antwoord heeft men kunnen zien in de tweede week van februari 2014 en tot nu tot is het ondenkbare bereikt, de elektriciteitsindustrie en de consumentenbonden hebben zich bij de kritiek aangesloten. Eerstgenoemden zien, dat het nieuwe systeem van afrekenen per  verbruikt kilowatt/uur bepaald zal gaan worden door een gemiddelde prijs die in de gefactureerde periode genoteerd gaat worden op de groothandelselektriciteitsmarkt; een overmatige staatsbemoeienis, waarbij zelfs de consumentenbonden de beschuldiging uiten van het overtreden van de consumentenwetgeving, omdat de consument niet vooraf weet, wat de prijs van de gecontracteerde dienstverlening zal zijn.

Hoe dan ook, treedt op 1 april 2014 de nieuwe hervorming in werking met de bedoeling, dat dit de ‘definitieve’ wijziging zal zijn met veel twijfel en vragen van de consument, die vol getroffen wordt door deze hervorming:

Op wie heeft deze wijziging betrekking?
Rechtsreeks op hen die tot nu tot het zogenoemde Tarifa de Último Recurso (TUR) gecontracteerd hebben, wat nu Precio Voluntario al Consumidor (PVPC) genoemd wordt, ongeveer 16 miljoen consumenten. Maar ook de consumenten met vrije tarieven voor wie de elektriciteitsprijs gekoppeld was aan het oude veilingsysteem, Met het verdwijnen daarvan, neemt men het nieuwe systeem als referentie.

Hoe berekent men de prijs?
Het elektriciteitstarief bestaat uit verschillende onderdelen;

- een voor energie, dat dient, om de kosten te dekken voor de energieopwekking en wordt vastgesteld  als resultaat van de veilingen,
-  dan zijn er de zogenoemde ‘peajes de acceso’ (aansluitingskosten’) die zijn vastgesteld door de Regering, die de beheerskosten dekken (distributie, transport, premies voor hernieuwbare energie en warmtekrachtkoppeling),
- en het derde onderdeel bestaat uit impuestos (belastingen).

Met dit nieuwe systeem wijzigt men de manier waarop men de tarieven voor het eerste gedeelte vaststelt, dat betrekking heeft op ongeveer 37,4% van de rekening. Met het gebruik van de CESUR-veilingen zal men vanaf 1 april 2014 de prijs voor de consument dagelijks gaan vaststellen, waarbij men rekening houdt met de groothandelsprijs (pool). Op deze markt verenigt men het aanbod en de vraag van de producenten en wederverkopers van elektriciteit door middel van een dagelijkse veiling waarop de prijs aanzienlijk kan fluctueren. Bijvoorbeeld, op erg koude dagen in de winter, of op heel warme dagen in de zomer waar de vraag naar elektriciteit het grootst is en daardoor de energie duurder.

Voor de overige onderdelen, peajes (aansluitingskosten/vaste lasten) en impuestos (belastingen), blijft de Regering deze vaststellen en met het voordeel, dat al vanaf 1 januari 2014 dit deel wordt gereguleerd als er afwijkingen in de te verwachten kosten van het elektriciteitssysteem optreden.

Toenemende complexiteit om de tarieven te vergelijken:
 http://www.iahorro.com/luz-y-gas

En de toepassing ervan?
De Regering voorspelt, dat het tarief zal gaan dalen. Met een verlaging van zelfs 3%. Maar wat men niet kan weten is het resultaat: dat is afhankelijk van hoe meen de pool waardeert. Als de gebruiker geen intelligente meter heeft, zal de elektriciteit worden berekend op een gemiddelde van alle dagen van de facturatieperiode, die tweemaandelijks blijft.

Om een sterke fluctuatie in de rekeningen te voorkomen, gaat de Spaanse Regering de mogelijkheid bieden, dat de gebruikers bij toekomstige aanbiedingen van de elektriciteitsmaatschappijen gebruik kunnen maken van een soort vast tarief, waarbij men gedurende een jaar een vaste prijs per kilowatt/uur betaalt, onafhankelijk van wat de pool doet.

Wat is het verschil tussen het hebben van een digitale meter en een conventionele?
Hoewel er dagelijks een veiling plaatsvindt, zal de prijs variëren in het verloop van de dag. Aan het begin en en het einde van de dag is er meer vraag en is energie duurder, terwijl ‘s nachts de vraag minder is, de energiebronnen voordeliger zijn en de prijs lager. Al met al, gaat het systeem het mogelijk maken, dat diegenen met en digitale meter van uur tot uur kunnen meten en betalen en wie deze niet heeft, betaalt volgens een dagelijks gemiddelde.

Kan men ervoor kiezen geen gebruik te maken van dit tariefsysteem?
Het nieuwe systeem biedt de mogelijkheid, dat de distributiebedrijven tarifas planas kunnen verkopen gedurende een bepaalde periode (over het algemeen een jaar). Normaal is, dat dit iets hoger zal zijn, dan het gemiddelde tarief; waardoor het bedrijf de mogelijk hogere variaties kan dekken. Men overweegt de mogelijkheid, maar waarschijnlijk is, dat het enkele maanden zal duren voordat men deze condities aanbiedt.

Gaat men minder betalen?
Duidelijk niet. Enerzijds verzekert het Ministerie van Industrie, dat het veilingsysteem het variabele deel 10% duurder gaat maken (zoals men gezien heeft betreft deze verhoging 37% van de rekening) omdat in het veilingsysteem voor elektriciteit externe productie- en distributie-entiteiten deelnemen (zoals investeringsbanken) wat een kostenpost van 300 miljoen euro per jaar veronderstelt te zijn. Maar het is niet duidelijk, hoe men die aan de consument gaat doorberekenen.

Op de eerste plaats moet men niet vergeten, dat de Spaanse Regering een wijziging heeft goedgekeurd in het vaststellen van de tarieven voor het gedeelde wat 41% van de rekening beslaat. Met deze wijziging geeft men meer gewicht aan het vaste deel (potencia = potentie), dan aan het variabele deel (energía consumida = verbruikte energie) en daarmee straft mem de consumenten die minder verbruiken en in theorie bevoordeelt men grote gezinnen die meer verbruiken.

Maar er resteert ook een tweede gedeelte, het grote onbekende, waarbij het de vraag is wat daarmee gebeurt ten tijde van hoge energieprijzen. Ten tijde van stormweer zijn de energieprijzen laag, ermee rekenend, dat alles gegenereerd wordt door windmolens en waterkrachtbronnen. Maar men kan zich voorstellen wat er met de tarieven gebeurt als er in een zomer zonder regen, zonder wind en met hoge temperaturen er een groot energieverbruik  door het gebruik van airconditioning.
Pas als het systeem in werking is getreden en er voldoende tijd is verstreken, kan men werkelijk zien, of er inderdaad een besparing is opgetreden voor de consument.

Kortom, het nieuwe systeem  is zeker een revolutie in de wijze waarop me de prijs berekent voor het variabele deel, maar het succes, of het falen ervan, kan men alleen vaststellen aan de hand van de ontwikkelingen op de lange termijn.
kleurlogoCanarias.png


Red Eléctrica publiceert op internet,
heet van de naald,
de vraag naar energie op Canarias

CANARISCHE EILANDEN - Hoogfeest van Pasen zondag 8 april 2012 - Red Eléctrica de España biedt op haar internetpagina de grafiek waarin telkens heet van de naald (ofwel in hedendaags, goed Nederlands: “in real time”) de vraag naar energie wordt weergegeven op de Canarische Archipel, plus die van het systeem, dat  bestaat voor de eilanden Fuerteventura en Lanzarote; de eilanden, die door middel van een  onderzeese elektriciteitskabel op het netwerk zijn  aangesloten.

Op  de internetpagina’s:
www.ree.es
c.q.
http://www.ree.es/seie/canarias/curvas_demanda.asp
zijn, net als de grafiek van het verbruik op het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje) per eiland heet van de naald (per uur) de curves van de vraag te zien in de beide elektrische systemen van de Canarische Eilanden, maar ook van de te verwachten vraag en de door de markt geprogrammeerde stroomopwekking.
red001_large.jpg
dtrtyyeye_large.jpg
De weergave, van de werkelijke vraag naar energie, wordt elke tien minuten bijgewerkt.

Samen met de grafieken worden de verschillende productietechnologieën getoond, zowel conventionele en hernieuwbare, waarmee men de vraag naar - en de CO2-uitstoot van - thermische opwekking van de beide Canarische elektriciteitssystemen kan waarnemen.
kleurlogoCanarias-7.png


 

e-42.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--119.jpg