site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-200.jpg

mapa-canarias2-96.jpg


Twee toeristen doen valse aangifte
inzake beroving in het Zuiden van Gran Canaria

GRAN CANARIA - vrijdag 7 december 2018 - De Guardia Civil onderzoekt twee toeristen die beweerden slachtoffer te zijn van roofovervallen met geweld in het Zuiden van Gran Canaria en dienden valse claims in waarin ze beweerden dat men hen van waardevolle voorwerpen en contanten heeft gestolen.

Het eerste onderzoek vond plaats op 5 december 20187, toen P.J.D. - een toerist van 80 jaar oud, van Britse nationaliteit en zonder een politiedossier - een klacht indiende bij de Guardia Civil, waarin hij beweerde dat toen hij die ochtend bij hem thuis aankwam, in Arguineguín, met geweld werd  door drie mensen die in het huis stonden te wachten, meldt de Guardia Civil in een verklaring.
vrouwejustitia_960x540.jpg
Volgens hem had men €1500,= contant gestolen, een mobiele telefoon, en zijn persoonlijke documenten die hij in een koffer had, en als gevolg daarvan had hij verschillende kneuzingen op zijn voorhoofd.

Het onderzoek liet weten dat P.J.D. alcoholische dranken had gedronken in een café in een hotelcomplex totdat hij vermoedelijk een ernstige staat van alcoholintoxicatie had en zijn bezittingen had achtergelaten toen hij het etablissement verliet, en werd teruggevonden door het particuliere beveiligingspersoneel van het hotel.

De volgende toerekening van de misdaadsimulatie vond plaats op 6 december 2018, naar aanleiding van een klacht die op 1 november 2018 werd ingediend door D.F., een 67-jarige Noorse toerist zonder politie-aantekening.

Deze toerist klaagde, dat hij - terwijl hij de avond ervoor was in een restaurant in een winkelcentrum in Puerto Rico - op het moment dat hij naar de wc ging  in de buitenruimte van het pand , verrast werd door twee personen die hem met geweld beroofden van  een horloge ter waarde van €3.500,=

De video-opnames van het winkelcentrum lieten zien, dat de klager niet alleen niet was mishandeld, maar dat hij de plaats verliet in een taxi met de klok die hij als gestolen had aangeklaagd.

Daarom zijn de twee toeristen beschuldigd van simulatie van misdaad en staan ze ter beschikking van de rechtbanken.
000logo-kopie-3.jpg


De politie valt 23 klinieken binnen van iDental, waaronder die in Las Palmas de Gran Canaria

SPANJE - vrijdag 14 september 2018 - Ongeveer 300 agenten van de Policía Nacional (Rijkspolitie) hebben een inval gedaan in 23 iDental-klinieken in 21 provincies, waaronder Las Palmas de Gran Canaria, om computerapparatuur in beslag te nemen, bewijsmateriaal te verzamelen om het aan de getroffen patiënten terug te geven, en een inventaris van de financiële baten op te maken.

Politiebronnen hebben gemeld dat de operatie ‘Apolonia’ - in opdracht van de Rechtbank in Madrid - 23 klinieken treft:
- Riva's-Vaciamadrid (Madrid),
- Gijón,

- Salamanca,
- Valladolid,
- Segovia,

- Zaragoza,

- Barcelona,
- Tarragona,

- Girona,

- Castellón,

- Valencia,

- Albacete,
- Alicante,
- Elche (Alicante),
-Murcia, Almeria,

- Granada,
- Malaga,
- Cordoba,
- Sevilla

- Cádiz,
- Las Palmas de Gran Canaria.
1536828641841k-3.jpg                                                                      VIDEO:
                                                  
https://youtu.be/bWv1YbzA7qA
Binnen deze klinieken heeft de politie computerapparatuur in beslag genomen die medische dossiers van degenen die na de sluiting zijn getroffen vanwege veronderstelde fraude, zodat zij hun bewijsmateriaal kunnen terugvinden, hun behandeling kunnen voltooien en, waar van toepassing, hun situatie kunnen melden.

Daarnaast zullen de gegevens een inventaris mogelijk maken zodat de Oficina de recuperación y Gestión de Activos (ORGA)  (het Behandelkantoor) overgaat tot de verwachte verkoop voor een mogelijke economische compensatie voor de betrokkenen.

De gegevens die gedurende de dag zullen worden bestudeerd, zijn voortzetting van die van 3 augustus 2018, toen ze werden geïnspecteerd in 19 klinieken. De sluiting van alle hoofdkantoren van iDental heeft duizenden patiënten in 24 Spaanse steden getroffen, aangezien velen het hoofdkantoor van het bedrijf hadden, tot het punt dat de Rechter van het Nationale Gerecht, José de la Mata, besloot om het onderzoek naar de vermeende fraude aan te nemen.
zzzzIslas-canariaslogo-kopie-220.jpg


Het Russische financiële mechaniek
van Vladimir Khmel,
van de ‘Panama-papieren’,
voor het geld witwassen in Spanje

Een Italiaans/Argentijnse advocaat, en de directeur van een bankfiliaal op Tenerife, gearresteerd

CANARISCHE EILANDEN - maandag 25 juni 2018- Het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft op maandag 25 juni 2018 bevestigd  dat een operatie genaamd ‘Dromedario (‘Dromedaris’) heeft geresulteerd in de arrestatie van mensen van verschillende nationaliteiten. Onder hen, Vladimir Khmel, de Russische politieke leider aanwezig in de ‘Papers of Panama' en hoofd van een netwerk dat opereerde met bedrijven in de horeca-sector op de Canarische Eilanden.

De hoeveelheid witwassen op de Canarische Eilanden zou vermoedelijk 14 miljoen euro hebben bedragen. De bedrijven in het zuiden van Tenerife werden gebruikt.

mafia-rusa-tenerife-kaWB--620x349abc.jpgVladimir Khmel verdiende veel geld door producten uit China naar Rusland te halen, zonder de juiste belastingen te betalen. Zijn  winsten gingen voor een deel naar de Canarische Eilanden via ondoorzichtige bedrijven die geregistreerd waren in belastingparadijzen.

Daartoe heeft hij vastgoedbeleggingen gerealiseerd met de bedrijven Gobal Bigfishing, CIBT, Estrella Favorita, CDC, HSC, Faro Marine of UCS.
Galina Khmel en Marianna Nagornaya zouden de uitvoerende macht hebben over de investeringen op de Canarische Eilanden die zich met name in Adeje, Tenerife bevinden.

rusia-islas-canarias-kaWB--540x285abc.jpgDe arrestaties hebben 13 gegevens opgeleverd in een advocatenkantoor, in verschillende hoofdkantoren van het bedrijf, en in een bankfiliaal in Arona (Tenerife), plus een ander filiaal in Barcelona en Parijs. Het heeft ingegrepen op een boot aangemeerd op Tenerife.

De operatie is geleid door het de Instructierechtbank van Arona (Tenerife) en door Fiscalía Anticorrupción (Bureau van de Corruptiewetgeving). De voormalige Russische politieke leider had als partners in deze operatie een advocaat van Italiaans/Argentijnse afkomst en een directeur van een bankfiliaal.

Kapitalen

In de gepubliceerde  verslagen hebben de vertegenwoordigers meer dan €100.000 ,= contant ontvangen met afrekeningen van €500,= en diverse computerapparatuur, mobiele telefoons, overvloedige documentatie, zes voertuigen en 16 stuks onroerend goed, en talrijke bankproducten die nu zijn geblokkeerd.
In Frankrijk hebben de autoriteiten preventief bankproducten geblokkeerd ter waarde van €500.000, =evenals diverse stuks onroerend goed ter waarde van nog eens vier miljoen euro.
zzzzzIslas-canariaslogo-kopie-29.jpg


Stratvs: 14 jaar ambtelijke diskwalificatie voor de burgemeester van Yaiza, en vrijspraak voor de zakenman Juan Francisco Rosa

Het TSJC heeft acht van de tien beklaagden veroordeeld in de rechtszaak van de bodega (het wijnhuis) Stratvs

YAIZA - vrijdag 26 januari 2018 - De Strafkamer het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) (Canarische Hooggerechtshof) heeft acht van de tien beklaagden veroordeeld in de rechtszaak van de bodega Stratvs, gevestigd in La Geria; het wijnhuis dat in juni 2017 in Arrecife is berecht in verband met het - door de Gemeente Yaiza - toekennen van de openingsvergunning van het bedrijf.

Onder de veroordeelden zijn de huidige burgemeester van Yaiza en fractieleidster van Nueva Canarias (NC) in het Canarische Parlement; en de technicus van het Cabildo (Eilandbestuur), Manuel Jesús Spínola, vanwege de misdaad tegen de ruimtelijke ordening  van het grondgebied.
juicio-stratvs.jpg
                     
Juan Francisco Ros (rechts op de foto,) naast Gladys Acuña,
  tijdens een van de rechtszittingen in de zaak Stratvs die hebben  plaatsgevonden in Arrecife
.

Acuña is veroordeeld tot 14 jaar diskwalificatie om een gemeentelijk openbaar ambt uit te oefenen, voor een misdrijf tegen de ruimtelijke ordening van het grondgebied, en ambtsmisdrijf  (zeven jaar voor elk van hen). Bovendien is ze  in het geval van het eerste misdrijf ook veroordeeld tot een boete van €10.800,=

x1516991522708kjpgpagespeedicR6Ufx9gSoL2009.jpg
                             Gladys Acuña, op een foto die is gemaakt in 2009.
De burgemeester is veroordeeld voor het verlenen van de openingsvergunning  aan Stratvs in 2008, toen zij ook raadslid was, destijds voor de PIL. Nu is ze het voor Unidos por Yaiza, de politiek partij dat ze creëerde na het verlaten van de rijen van de eilandpartij PIL.
 De Openbare Aanklager had drie jaar en tien maanden  gevangenis geëist voor Acuña, plus tien jaar diskwalificatie in de eerste zitting van het mega-proces tegen Stratvs dat het TSJC had vanwege de status van Acuña als parlementslid.

De zakenman Juan Francisco Rosa, eigenaar van het wijnhuis, is vrijgesproken van het misdrijf tráfico de influencias (vriendjespolitiek). Het Openbaar Ministerie begreep, dat de zakenman het gemeenteraadslid van Yaiza, Leonardo Rodríguez heeft beïnvloed, om een bedrijfsvergunning voor zijn handel  te verkrijgen.

Rodríguez, van Coalición Canarias (CN), die momenteel geen openbaar ambt bekleedt, is veroordeeld tot zeven jaar speciale diskwalificatie voor de uitoefening van de functie van raadslid, voor een misdrijf tegen de ruimtelijke ordening van het grondgebied in dezelfde jaren, en de rest van de gemeenteraadsleden van Yaiza die op 19 december 2008 hebben ingestemd om de openingsvergunning te verlenen aan Stratvs. Het TSJC heeft verklaard, dat de nietigheid van deze overeenkomst openbaar is gemaakt  op vrijdag 25 januari 2018.

De toenmalige wethouders Evaristo García (PIL), Juan Lorenzo Tavío (Coalición Canaria - CC) - momenteel zonder overheidsfuncties - en José Antonio Rodríguez (in Yaiza momenteel wethouder van de Sociale Dienst voor Unidos por Yaiza en voordien lid van Coalición Canaria  (CC)  en Nueva Canarias(NC), zijn  ook veroordeeld tot het betalen  van een boete.  De twee eerstgenoemden zijn veroordeeld tot een boete van €5.400,= ; en Rodríguez is veroordeeld tot het betalen van een boete €10.800,= Deze laatstgenoemde is veroordeeld wegens ambtsmisbruik, en de twee eerder genoemden vanwege een delict tegen de ruimtelijke  ordening van het grondgebied.

De voormalige burgemeester van Yaiza, José Francisco Reyes, (niet meer in de politiek nadat hij eerst als lid van Coalición Canarias (CC) en vervolgens van Nueva Canarias (NC)  had geregeerd en om andere redenen was veroordeeld), en de bouwvergunning aan Stratvs heeft verleend, is vrijgesproken van een misdaad tegen de ruimtelijke ordening van  het  grondgebied, maar veroordeeld voor een misdrijf van vriendjespolitiek tot de straf van zeven jaar van speciale diskwalificatie voor de uitoefening van een functie in het Gemeentebestuur.

De gemeentesecretaris, Vicente Jesús Bartolomé Fuentes -  eerder gediskwalificeerd voor andere functies-  heeft nu een diskwalificatie van 14 jaar toegevoegd gekregen, zeven als noodzakelijke overheidsmedewerker, en zeven jaar voor een misdaad tegen de ruimtelijke ordening van het grondgebied, en €5.400,= aan boete.

Ten slotte is de technische ambtenaar van Yaiza, Andrés Morales, veroordeeld tot zeven jaar speciale diskwalificatie van de openbare dienst als technicus van de lokale overheid, en een boete van €5.400 als noodzakelijke medewerker van een misdaad van verdrijving en als de dader verantwoordelijk voor een misdaad tegen de ruimtelijke ordening van  het  grondgebied.

De uitspraak heeft de specifieke stem van de voorzitter van de Rechtbank, Antonio Doreste, die stelt, “dat men was overgegaan tot de vrijspraak van alle veroordeelden."

Het vonnis is niet definitief en men kan er tegen in hoger beroep gaan.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-65.jpg


Verschillende hotels op Gran Canaria
hebben voor ruim €265.000,= fraude gepleegd 
met de afdrachten van vaste lasten
aan de Sociale Dienst

De illegale activiteiten waren  uitgevoerd via zes bedrijven die verbonden zijn met logies verstrekkende bedrijven

GRAN CANARIA - Agenten van de Policía Nacional (Rijkspolitie) hebben - in een gezamenlijke operatie met de Inspección Provincial de Trabajo de Las Palmas (Provinciale Arbeidsinspectie van Las Palmas) - op het eiland Gran Canaria een fraude van verschillende hotels blootgelegd aan de Seguridad Social (Sociale Dienst) van meer dan  €265.000.=, zo is gerapporteerd door de Jefatura Superior de Policía de Canarias (het Hoofdcommissariaat van de Canarische Politie).

De illegale activiteiten zijn uitgevoerd door zes bedrijven die verbonden zijn met logies verstrekkende bedrijven. Het onderzoek is ingesteld  naar aanleiding van de klacht van een werknemer van een handelsmaatschappij,  verbonden aan hotels op het eiland Gran Canaria, met de nadruk op onregelmatigheden in de betaling van zijn salaris

Seguridad-social.png

57ed3ee117897-2.jpg

De onderzoeken - die zijn verricht  door de agenten van de Policía Nacional (Rijkspolitie), in samenwerking met de Provinciale Arbeidsinspectie van Las Palmas, en in coördinatie met het Provinciale Parket - resulteerden in het ontdekken van zes handelsbedrijven die verbonden zijn met verschillende hotels op het eiland en die via deze handelsbedrijven sinds 2013 fraude hebben gepleegd in de afdracht sociale lasten voor €265.242 ,=

ohymg6oymd5et8jyg5it7g2ob3s0u7dy1510928359083-medium.jpg 14824217861113.jpg

fraude3.jpg

De fraude bestond uit de betaling in contanten aan de afdelingshoofden van de hotels van een deel van hun salaris, wat betekende dat dit deel niet was opgenomen in de afdrachts-basis van het salaris. Als gevolg hiervan, lijden de medewerkers ernstige schade aan hun rechten als werknemers, bijvoorbeeld in de hoogte van het ouderdomspensioen dat men op dat moment met hen kon overeenkomen.
briefboos312.jpg
vgz1.jpg rev_033717.jpg man-in-klem-300x286.jpg

Twee van de onderzocht handelsmaatschappijen hebben, naast het plegen van de fraude, een misdaad begaan  tegen de sociale zekerheid die in het van kracht zijnde Wetboek van Strafrecht is vervat, en gefraudeerde bedragen gehanteerd die de vastgestelde limiet overschreden.

Na de opsporingsactie van de politie zijn de betrokken hotels overgegaan tot regulering van hun situatie ,door de verschuldigde vaste lasten en wettelijk verplichte bedragen te betalen, waardoor de werknemers hun arbeidsrechten hebben terugkregen. Dit alles is gerealiseerd door het bijbehorende politierapport aan de bevoegde Gerechtelijke Autoriteit.
1123052_1.jpg

policia.jpg fraude_seguridad_social_jaen-2.jpg image_content_12752687_20170512101636.jpg
guardia-civil-polizas-falsas.jpg maxresdefault-105.jpg Fotografa.jpg
policia-nacional.jpg unnamed-25.jpg
De politieoperatie is uitgevoerd door agenten van de Grupo II de la Unidad Económica y Fiscal (UDEF) (Groep II van de Economische en Fiscale Eenheid) van de Brigada Provincial de Policía Judicial de Las Palmas (Provinciale Gerechtelijke Politiebrigade van Las Palmas), samen met de Brigada Provincial de Policía Judicial de Las Palmas (Arbeidsinspectie van Las Palmas).
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-100.jpg


De FEHT waarschuwt betreffende
frauduleuze verkoop van
verblijf in logies-accommodaties

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 16 augustus 2017 - De voorzitter van de Asociación de Empresarios de Alojamientos Turísticos de Las Palmas (Vereniging van Eigenaren van Logiesbedrijven in de Provincie Las Palmas, welke vereniging onderdeel uitmaakt van de Horeca-federatie F.E.H.T.), de Nederlander Tom Smulders, heeft aangegeven dat er mensen zijn die onder valse naam appartementen en bungalows verhuren in logiescomplexen waarmee ze geen rechtstreeks verband hebben.

"We hebben trieste verhalen gehoord van mensen die, door middel van bekende internetpagina's, of zelf via het internet rechtstreeks, hebben geprobeerd logiesaccommodatie te reserveren voor het  doorbrengen van een aantal  dagen vakantie op het eiland", zo laat Smulders weten die tevens vicevoorzitter is van de provinciale horeca-federatie F.E.H.T. (Federación de Empresarios De Hostelería Y Turismo de Las Palmas)
img_42010-1.jpg
             De toeristenwijk Playa del Inglés in de gemeente San Bartolomé de Tirajana,
                                                         Zuid Gran Canaria...
PureSolution.jpgBingo-236x124-1.jpg                                                                        ...ene '
Antonio' helpt u op weg......maar niet heus!
images-39-2.jpg
In dit verband geeft Smulders het voorbeeld van iemand die zich ter beschikking stelde van de bedrogen klanten; deze man biedt logies aan  in een gebouw van een bekende logiesaccommodatie. Het aanbod wordt echter niet via een officiële internetpagina van het logiescomplex gedaan, maar via een mobiel telefoonnummer van ene ‘Antonio’, zo waarschuwt Smulders.

Beide partijen bereiken een overeenkomst tegen  een lage prijs en met betaalt het volledige bedrag  vooraf via een bankoverschrijving. Bij aankomst in het logies-complex, “kent men bij de receptie geen zogenoemde ‘Antonio’, en al helemaal niet het bestaan van een reservering,” zo laat Smulders weten.

In aanbouw
Een andere vorm van bedrog is het eveneens  met vooruitbetaling reserveren van een verblijf in een  complex dat  nog in aanbouw is,  of dat zelfs helemaal niet bestaat.

Vanuit de horeca-federatie FEHT laat men weten,  dat het beter is de wettelijkheid en het bestaan van logiescomplexen en de bemiddelaars vast te stellen op de overzichtslijsten van de internetpagina: www.grancanaria.com van het Patronato de Turismo (plm. de VVV) van Gran Canaria.

Er bestaan voldoende mogelijkheden om de risico’s te beperken als het aankomt op het reserveren van een logiesverblijf, bijvoorbeeld via de reisorganisatoren, of officiële reserverings-netwerken, evenals via de officiële internetpagina van het betreffend logiescomplex zelf.

“Ik weet, dat bedrogen klanten aangifte hebben gedaan op het  politiebureau in Maspalomas, wat de meest aangewezen weg is, zegt een advocaat met ervaring in deze materie, ook heeft men soortgelijke gevallen aangegeven,” zo legt hij uit.
0000Islas-canariaslogo-kopie-3.jpg


De gebroeders Ruiz-Mateos
staan terecht voor fraude
bij de aankoop van twee hotels,
een ervan is 'Beverly Park'

Het Openbaar Ministerie eist zeven jaar gevangenis
voor de zes broers, directieleden van Nueva Rumasa

PALMA DE MALLORCA - zaterdag 13 mei 2017 - De  Rechtbank van Palma zal vanaf woensdag 10 mei 2017 de zes broers Ruis-Mateo berechten wegen vermoedelijke fraude bij de aankoop van twee hotels, waaronder ‘Beverly Park’ in Maspalomas, in de gemeente San Bartolomé de Tirajana, het andere is ‘Beverly Playa ‘in Paguera op  Mallorca.

Het proces waarin  José María, Javier, Zoilo, Alfonso, Pablo en Álvaro Ruiz-Mateos beschuldigd worden, is vanwege de veronderstelde fraude en strafbare insolventie voor het betalen van 7,3 miljoen euro in de aankoop-operatie van de twee hotels.
img_40524.jpg
                                     Hotel 'Berverly Partk', in Maspalomas.
ruiz-mateos-kU8B--620x349abc.jpg

                               De gebroeders Mateos-Ruiz, zes man sterk.

nueva-rumasa.jpg
clip_image001_foro.jpg
De Openbare Aanklager eist zeven jaar gevangenisstraf voor de zes broers, directieleden van Nueva Rumansa, omdat het Openbaar Ministerie van  mening is dat de door de  eigenaren beweerde insolventie niet bestaat waardoor  zij hun  aandelen in de beide hotels hebben verkocht  aan private maatschappijen.
imagen-sin-titulo-2.jpg

nueva-rumasa-2.jpgDe broers hebben garanties en persoonlijk ‘tegengestelde’ bankgaranties gepresenteerd en na eenmaal de hotels geleverd te hebben gekregen, hebben ze niet de prijs van de aankoop van  11,7 miljoen euro betaald, waarvan de broers nooit de bedoeling hebben gehad die te betalen, en ze onmiddellijk de panden verhypothekeerd hebben en het verkregen geld hebben doen verdwijnen, zo staat te lezen in de beschuldiging van de Openbare Aanklager.

De aankoop is gedaan in december 2008, maar na de hotels verkregen te hebben en ze verhypothekeerd  te hebben, hebben ze geen fondsen vrijgemaakt om de prijs te  betalen een ook niet de activiteiten van de hotel-etablissementen, maar hebben dit doorgeschakeld naar persoonlijk gewin.
Tuconfianzamarcanuestroprogreso1-718x1024_foro.jpg

Het Openbaar Ministerie becijfert de beschuldigden een bedrag van ongeveer 81 miljoen te hebben  ontvangen door de hotels als garantie te gebruiken.

Ze hebben slechts de looptijden van de betalingstermijn  gedurende een jaar en vier maanden voldaan, zodat ze vanaf april 2010 helemaal niets hebben terugbetaald.

Het aangekondigde proces zal plaatsvinden op17, 18, 19, 24, 25, 26 en 30 mei 2017.
ZZZIslas-canariaslogo-890.jpg


Twaalf gearresteerden voor fraude van €436.000,= bij toeristen in het Zuiden van  Gran Canaria

GRAN CANARIA - donderdag 16 maart 2017 - De Politie heeft in het Zuiden van Gran Canaria een organisatie bestaande uit 12 personen opgerold die elektronicawinkels beheerde en die men beschuldigt oudere buitenlandse toeristen te hebben opgelicht voor  ruim €436.000,= door het innen van overdreven bedragen via hun kredietkaart.

Zoals de Politie heeft laten weten in een op donderdag 16 maart 20i7 uitgegeven communiqué , boden de vermeende fraudeurs boden tablets en andere apparaten aan tegen zeer lage prijzen, maar, onder het mom van het bijwerken werd de verkoop  uitgesteld tot aan de dag waarop de kopers terugvlogen terug naar hun land.
tourism.jpg tablets-collection.jpgOp het moment dat de klant de betaling verrichtte, gingen de verkopers over tot fraude door meerdere malen de kredietkaart door de TPV-terminal (betaalautomaat) te halen met de bewering dat er problemen waren met het functioneren ervan en ze verscheidene bedragen afboekten waarvan het slachtoffer dat pas bemerkte bij terugkeer in het thuisland.

Na het plegen van de fraude, zo voegt de Politie toe, brachten de gearresteerden de slachtoffers naar hun hotels, waar een lid van de organisatie hen in de gaten hield om er zeker van te zijn dat ze naar de luchthaven gingen om naar hun thuisland terug te keren.

Het politieonderzoek  is begonnen nadat een samenwerkende instantie meerdere onregelmatigheden ontdekte bij de via de betaalautomaat met een kredietkaart gerealiseerde betalingen.

Als de klant ontdekte dat er betalingen waren afgeboekt zonder diens  medeweten, retourneerden de gearresteerden het geld en  legden uit dat het ging om een vergissing, om te voorkomen dat ze zouden worden aangegeven.

Met deze activiteit zijn ze erin geslaagd in totaal €436.781,= te innen van de poging tot fraude met €893.487,= aldus de verzamelde gegevens in het politieonderzoek.

Bij  verschillende doorzoekingen hebben  de agenten acht TPV-terminals (betaalautomaten) in  beslag genomen, waarvan en twee verborgen waren in voertuigen; diverse sierraden, horloges, en €22.000,= in contanten.
ZZZIslas-canariaslogo-688.jpg


Vanuit Nederland verkocht men
de ontvangst van 100 Tv-kanalen
voor €8,= per maand

Men had een boerderij
waar men het signaal van de kanalen decodeerde

GRAN CANARIA /NEDERLAND - zaterdag 25 februari 2017 - De Policía Nacional (Rijkspolitie) heeft drie personen gearresteerd en onderzoekt een zelfde aantal in een operatie die is ontwikkeld op de Canarische Eilanden vanwege het op illegale wijze zenden en verdelen van televisie-inhoud tegen betaling, wat het Intellectuele Eigendomsrecht schendt, aldus de Politie.

De agenten hebben een in Nederland en op de Canarische Eilanden gevestigde organisatie ontmanteld  die satelliet de-codificering en CCcam-lijnen bij inschrijving verkocht en distribueerde. Dat maakte de toegang mogelijk tot minimaal 100 betaalde kanalen van verschillende  zenders voor een maandelijks bedrag van €8,=
Doesburgtv-digitalcanarias-valencia-kFF--620x349abc.jpg
Het politiebureau in  Doesburg, van waaruit Europol is opgetreden tegen digitale piraterij in Spanje.
Naast de arrestatie van de drie individuelen heeft, in samenwerking met Europol, de operatie het mogelijk gemaakt vier anderen in staat van beschuldiging te stellen. Ook heeft men drie huiszoekingen verricht, twee in Spanje en een in Nederland.

De organisatie beschikte over een klantennetwerk dat de abonnementsinschrijving maandelijks betaalde via diverse rekeningen op naam van stromannen.

De onderzoeken hebben ook geleid tot het lokaliseren van een bedrijf in Doesburg voor informatica-oplossingen, waar de organisatie een serie zenders had gehuurd van waaruit men de televisie-inhoud verstuurde aan het klantennetwerk.

Men schat, dat de ontmantelde organisatie in  acht maanden tijd  frauduleus een omzet heeft behaald van €700.000,= en in dezelfde periode aan televisiezenders een schade heeft toegebracht van ruim een miljoen euro.
000islas-canariaslogo-kopie-14.jpg


Het schip 'Key Bay' heeft visolie aan boord en is op weg naar Frankrijk

De Guardia Civil heeft het schip geïnspecteerd
dat op zaterdag 14 januari 2017 is afgemeerd in Puerto de Luz in Las Palmas de Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - De Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf) van Las Palmas heeft op zondag 15 januari 2017 bevestigd, dat het schip ‘Key Bay’, dat op zaterdag 14 januari 2017 is afgemeerd in Puerto de La Luz in de hoofdstad van Gran Canaria, en ondertussen is vertrokken naar Frankrijk, visolie vervoert afkomstig uit Westelijk Sahara, zo is gebleken uit een inspectie die is uitgevoerd door de Guardia Civil.

Bronnen binnen het Havenbedrijf hebben aan de persmedia aangegeven dat het schip visolie heeft geladen in El Aaiún (de stad al-Ajoen (Arabisch: العيون, Frans: Laâyoune,  Spaans: El Aaiún) is de officiële hoofdstad van de Arabische Democratische Republiek Sahara (ADRS), een voormalige Spaanse kolonie die nu voornamelijk in Marokkaanse handen is. Ook al-Ajoen wordt bezet door Marokko. Het feitelijke bestuurlijke centrum van de ADRS is derhalve de interim-hoofdstad Tifartiti, die wel in handen is van de ADRS). Ook heeft men gemeld dat het schip visolie heeft geladen in Nuadibu in Mauritanië, en dat het schip de Grancanarische haven is binnengelopen om brandstof te tanken en dat de inspectie door de Guardia Civil, van de landing en documenten, niet heeft geleid tot enig incident.
key-bay_9291561_631132570x1140-1.jpg                                             De nu gewraakte 'Key Bay'
De Guardia Civil heeft een aangifte ontvangen; reden, waarom men een inspectie van de lading en documenten heeft verricht, “ zonder arrestaties en zonder incidenten in de communicatie”, waardoor men de tanker, varend onder Gibraltese-vlag, heeft behandeld net als de overige schepen die zijn toegestaan door de bevoegde autoriteiten, zo hebben bronnen binnen het Havenbedrijf gemeld.

Vanuit de Guardia Civil heeft men aan de persmedia laten weten dat men geen motieven heeft aangetroffen voor de aanhouding,  en dat notulen van de inspectie, die is uitgevoerd in samenwerking met de Douane zijn voorgelegd aan de Europese databank meegedeeld, zodat hun lidstaten er wetenschap van hebben dat het schip voldoet aan de regelgeving die men vereist.

Vanuit de politieke partij Izquierda Unida Canarias (IUC) (Verenigd Links oo Cannarias) heeft men gewaarschuwd voor de aankomst van dit schip in de hoofdstad van Gran Canaria, evenals dat het visolie uit Westelijk Sahara zou kunnen bevatten voor export op illegale wijzen naar de Europese Unie, waarna men Western Sahara Resource Watch gewaarschuwd heeft, een internationaal observatorium van de hulpbronnen van de Westelijke Sahara dat is samengesteld uit organisaties en activisten.

Volgens IUC, zou dit schip het recente arrest van het Europese Hof van Justitie ondermijnen, dat duidelijkheid verschaft over het verbod om  Saharaanse producten op te nemen in het met Marokko overeengekomen handelsakkoord.

Eveneens heeft Las Palmas Puede (LPP) als Equo-lid in een communiqué meegedeeld, dat haar wethouder in het Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran Canaria,  Pilar Álvarez, en de LPP woordvoerder op Gran Canaria , Tomás Hernández, naar Puerto de La Luz zijn gegaan voor het eisen van een controle, waarbij is vastgesteld dat het schip het visolie vervoerde

De wethouder heeft opgemerkt dat – omdat men haar heeft bevestigd, dat het originele certificaat is uitgegeven door het Koninkrijk Marokko  en niet door Polisario - men gevraagd heeft om aanhouding van het schip en haar lading, "vanwege het onvermurwbaar overtreden van de uitspraak van het Europese Hof van Justitie. "

(Polisario is een onafhankelijkheidsbeweging voor de Westelijke Sahara die opgericht is in 1975 en die  aanspraak maakt op het door Marokko en Mauritanië in februari 1976 verdeelde, voormalige Spaanse gebied.)

Ook het Equo Parlementslid van de Groene Partij in het Europese Parlement (https://europeangreens.eu/parties/equo), Florent Marcelli, heeft aangedrongen op het arrest van het Europees Hof van Justitie van 21 december 2016, dat duidelijk maakt dat de handel tussen de EU en Marokko niet van toepassing op het grondgebied van de Westelijke Sahara en dat alle handel van het Saharaanse grondgebied zonder de toestemming van de Saharwi-bevolking illegaal is, zo staat in de nota.

Florent Marcelli heeft toegevoegd dat, volgens de beschikbare informatie, men de vracht heeft geladen in Westelijke Sahara zonder de toestemming van het Saharwi volk. Eveneens heeft hij laten weten dat Equo de Europese Commissie gaat informeren over de feiten, en dat hij zal vragen om ‘krachtig’ op te treden.

De woordvoerder van Equo op Gran Canaria heeft aangekondigd, op maandag 16 januari 2017 de Douane te zullen informeren over hun wettelijke verplichting tot samenwerking met de Franse autoriteiten, wat inhoudt hen te informeren over de herkomst van deze handel die men gaat ontschepen in Frankrijk en die in strijd is met de EU-handelsregelgeving, omdat deze afkomstig is van een gebied dat niet is opgenomen in het verdrag met Marokko, aldus het communiqué.

Vanuit Equo Gran Canaria betoont men respect voor en steun aan het recht van het Sharawi volk op zelfbeschikking en haar sociale, economische, en politieke ontwikkeling, zo hebben de leden van deze organisatie laten weten in het communiqué.
sahrawi.jpg
Afrika's laatste kolonie
Sinds 1975 wordt drie kwart van de Westelijke Sahara bezet door Marokko. Een groot deel van de oorspronkelijke bevolking leeft vandaag nog steeds in vluchtelingenkampen in Algerije. Zij die in het thuisland achterbleven worden door de Marokkaanse bezetters onderworpen aan ernstige mensenrechtenschendingen. Al meer dan 40 jaar wachten de Saharawi op de uitoefening van hun legitiem recht op zelfbeschikking.
sahrawi-man.jpg free-western-sahara.jpg
     ZIE OOK: http://www.westelijkesahara.org/a116x0
western_sahara_245.jpg camps7_510.jpg
000islas-canariaslogo-500.jpg


Uw koekjes met Omega-3
hebben van doen met de Sahara

Wordt de Canarische Archipel door Marokko gebruikt 
als poort voor smokkel naar de Europese Unie?

CANARISCHE EILANDEN- zondag 15 januari 2017 -  De politieke partij Izquierda Unida (IUC) op Canarias heeft aangifte gedaan tegen  de aankomst van een schip, afkomstig uit Mauritanië, in de Haven van Las Palmas, varend onder Gibraltar vlag (https://nl.wikipedia.org/wiki/Vlag_van_Gibraltar), met in het ruim visolie van El Aaiún (al-Ajoen = Laayoune) - Westelijke Sahara. De politieke partij merkt op, dat dit in strijd is met het internationaal recht op de maritieme rijkdommen van dat gebied. Deze visolie is wat men verkoopt via farmaceutische- en levensmiddelenbedrijven in een meervoudige verscheidenheid van producten onder de naam Omega-3.

In de Scandinavische markt, heeft men onder druk van het maatschappelijk middenveld, overheden, farmaceutische- en voedselverwerkende bedrijven sinds 2010 gekozen om visolie te kopen op andere markten, zoals die van Zuidoost-Azië, of Alaska. Zodoende heeft men  derhalve reputatie problemen vermeden die oprezen in de sociale netwerken.
Bedrijven zoals GC Rieber en Natropharma moesten nalaten goederen te kopen in Marokko die vervolgens werden omgezet in bestanddelen. Ook de Noorse Staats zalmproducent Cermaq. En het is, dat tot dan toe, een deel van deze zalmen die men zag in de winkelcentra in Spanje, kwamen uit viskwekerijen die deze voedden met, onder andere, vismeel van vis  die gevangen was ten zuiden van Tarfaya.
marokko_kaart330355.jpg
vrouwomega3.jpg       
Deze dame is de informatie aan het lezen over ingrediënten van een doos maïskoekjes.
Op zaterdag 14 januari 2017 heeft IUC de aankomst bevestigt van een schip uit de Sahara, welke aankomst zich voordoet na de uitspraak van het Europese Hof van Justitie, welke overeenkomt met de interpretatie die deze politieke partij heeft gegeven, “men heeft het verbod verduidelijkt Saharawi producten op te nemen in het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Marokko.”

Daarom heeft IU, de partij die op Canarias geleid wordt door  Ramón Trujillo, aan de autoriteiten gevraagd, “met spoed te handelen  ter voorkoming van deze schending van het Internationaal en Europees recht.”
WestelijkeSaharakaartmapLaAyounNoord-AfrikareizenvakantieMarokkowoestijnMauritanieAtlantischeoceaanweer.gif                                          Westelijk Sahara (bezet door Marokko).
Het schip waartegen IUC aangifte heeft gedaan dat visolie vanuit El Aaiún naar de Europese Unie heeft gebracht,  draagt de naam ‘Key Bay’, dat op 6 januari 2017 is begonnen met het laden van haar ruim met visolie. Vanuit El Aaiún (Laayoune) is het schip naar Mauritanië gegaan, om nadien, vast te stellen dat het de Europese Uie is binnengekomen vanuit een havengebied vreemd aan Marokko.

“Het gaat om het verbergen van een schending van de wetten, overeenkomstig de door de Western Sahara Resource Watch aangedragen informatie” zo heeft Trujillo aangegeven, die vanuit zijn zienswijze aangeeft, “dat de export van Sharawi producten door Marokko een plundering van hulpmiddelen is,” door, “een onwettige en illegale bezetting(van de Westelijke Sahara - Polisario), en dat daarom de autoriteiten onmiddellijk moeten ingrijpen om toetreding tot de Europese Unie te voorkomen.”
zzzslas-canariaslogo-30.jpg


Het Gerechtshof staat de heropening toe van de Bodega Stratvs

De faciliteiten van het wijnhuis zijn in 2013 gesloten, omdat de officier van justitie ervan uitging dat er in het functioneren aanwijzingen van criminaliteit zouden bestaan

YAIZA - maandag 2 januari 2017 - De Arrondissementsrechtbank van Las Palmas heeft het verzoek toegekend betreffende het pand van de Bodega Stratvs, gelegen in La Geria (Yaiza), voor het heropenen van deze voorzieningen die sinds december 2013 uit voorzorg gesloten zijn door de Instructierechtbank van Las Palmas, omdat de officier van justitie ervan uitging, “dat er in het functioneren aanwijzingen zouden bestaan van criminaliteit,” vanwege het ontbreken van elke soort goedkeuring gezien vanuit overheids- en gezondheidsstandpunt.

Drie jaar later echter heeft de Arrondissementsrechtbank benadrukt dat de voorzorgsmaatregel “die al drie jaar geleden was goedgekeurd,” een overdreven lange tijd is voor elke voorzorgzorg maatregel, inclusief de meeste ernstige, zoals voorlopige hechtenis zou kunnen zijn. De schade die men kan toebrengen aan de houder van de activiteit op het moment van het heilige vermoeden van onschuld, zo luidt nu de instructie, moet op zijn juiste waarde worden geschat.
tecnicos-politicos-1.jpgDe Arrondissementsrechtbank constateert dat voor het pand, “talrijke documenten, inclusief deskundige taxatierapporten zijn aangedragen die - tenzij anders in het proces wordt bewezen - het ontbreken aantonen van een waterleidingnetwerk op de locatie van het wijnhuis en men aanwijzingen heeft aangedragen die object zijn van de testfase, dat er geen verontreinigen zijn afkomstig uit de wijnkelder.

De Bodega Stratvs heeft al twee keer eerder verzocht om heropening , hoewel die verzoeken zijn geweigerd. Toen is men overgegaan tot het handhaven van de voorzorgs maartregel omdat het onderzoek nog niet was afgerond en het voor de Rechtbank onmogelijk, of moeilijk was, de duur van het onderzoek te kennen, waardoor men de veronderstelde schade heeft gewogen die de voorzorgsmaatregel zou hebben kunnen verhogen,” zo stelt het Gerechtshof.

Aanvankelijk was de datum van proces voor het Tribunal Superio de Canarias (TSJC) (Canarische Hooggerechtshof) vastgesteld voor juni van dat jaar, hoewel de eigenaar van de Bodega (Het Wijnhuis) om uitstel heeft gevraagd

In de zogenoemde Stratvs zaak heeft men in totaal 17 personen betrokken onder wie zich de eigenaar van de bodega, Juan Francisco Rosa, bevindt, evenals technici van de Canarische Regering, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote, en gemeenteraadsleden van de Gemeente Yaiza.

De huidige burgemeester van Yaiza, Gladys Acuña; de wethouder van Bouwzaken,José Antonio Rodríguez; en de voormalige burgemeester van deze gemeente, José Francisco Reyes, bevinden zich onder de beschuldigden. Het Openbaar Ministerie heeft 15 jaar gevangenis geëist voor Juan Francisco Rosa; tien jaar gevangenis voor de architect en mede-eigenaar van de percelen van de bodega, Miguel Ángel Armas Matallana; zeven jaar gevangenis voor de voormalige burgemeester van Yaiza, Juan José Francisco Reyes; en drie jaar en drie maanden gevangenis voor de huidige burgemeester, Gladys Acuña.

De inbreuken bij de opening van deze bodega (wijnmakerij), die 18 miljoen euro gekost heeft, hebben geresulteerd in een strafzaak vanwege bouwovertredingen en milieudelicten welke de procureur van het Canarische Openbaar Ministerie beoordeelt als, "de grootste ecologische aanval,” die het eiland Lanzarote heeft geleden in de afgelopen twee decennia.
zzzislas-canariaslogo-kopie-39.jpg


De Politie controleert 100 bedrijven in het Zuiden en beboet 40’% wegens fraude

De meeste zijn gevestigd in de gemeenten Santa Lucía de Tirajana, Mogán, en San Bartolomé de Tirajana

GRAN CANARIA - vrijdag 19 november 2016 - De Policía Nacional (Rijkspolitie , heeft in samenwerking met de Provinciale Arbeidsinspectie en de Sociale Dienst, ruim 100 bedrijven gecontroleerd in het Zuiden van Gran Canaria, waarvan tegen 40% proces verbaal is opgemaakt wegens onregelmatigheden in de arbeidsomstandigheden, fraude met de Sociale Lasten, en het niet naleven van de rechten en plichten van de buitenlands werknemers.

De gecontroleerde bedrijven bevinden zich in de gemeenten Santa Lucía de Tirajana, Mogán, en San Bartolomé de Tirajana, zo heeft het Jefatura Superior de Policía de Canarias (Hoofdcommissariaat van Politie op Canarias) op vrijdag 18 november 2016 laten weten in een communiqué.
img_37314.jpgBij de controles heeft men talrijke bedrijven ontdekt, voornamelijk in de dienst verlening en in de landbouw, die betrokken zijn bij verschillende fraudezaken.

Een daarvan bestaat uit het oprichten van fictieve bedrijven, zonder feitelijke activiteit, die simuleerden een arbeidsbetrekking te hebben met werknemers, voor het onrecht verkrijgen van voordelen bij de Sociale Dienst.

Een andere zaak heeft betrekking op het simuleren van arbeidsbetrekkingen in bedrijven met feitelijke activiteit, voor het onterecht verkrijgen van uitkeringen van de Sociale Dienst, inclusief subsidies wegens werkloosheid, evenals voor het verkrijgen, of verlengen van werkgelegenheidsvergunningen voor buitenlandse werknemers.
80143.jpgHet in dienst hebben van buitenlandse werknemers (EU en niet EU) zonder verblijf en werkvergunning, en andere gevallen van ernstige onregelmatigheden inzake immigratie en arbeids uitbuiting, ernstige discriminatie op de arbeidsmarkt, en overige fraude met betrekking tot de naleving verplichtingen en uitkeringen in de sociale zekerheid, is een andere fraude die is ontdekt in dit onderzoek.

Deze inspecties; die voortdurend worden verricht door de Brigadas de Extranjería y Fronteras van de Policía Nacional en door de Inspección Provincial de Trabajo y Seguridad Social van Las Palmas, hebben tot doel een eind te maken aan zwartwerken en bovendien de arbeidsomstandigheden te reguleren voor de werknemers en de activiteit van de bedrijven, wat rechtsreeks bijdraagt aan het genereren van financiële middelen voor het systeem van de Sociale Voorzieningen.

In het algemene kader van de operationele coördinatie tussen de twee instellingen, is deze actie in de loop van dit jaar uitgevoerd, aldus de Policía, betreffende de effectiviteit van het ‘actieplan’ en het bijdragen aan de verbetering van de samenwerking tussen verschillende overheden die betrokken zijn bij de bestrijding van illegale tewerkstelling.
000islas-canariaslogo-212.jpg


Britse advocaten gebruiken TripAdvisor
voor het genereren van aangiften
tegen hotels op de Canarische Eilanden

CANARISCHE EILANDEN - maandag 25 september 2016 - De Hoteliers streven naar een manifest, dat dit misbruik betitelt kan worden als een, “georganiseerd misdrijf van afpersing." Ook kruisvaartschepen ontkomen niet aan aangiften van toeristen die daartoe door deskundige advocaten worden aangemoedigd.

Zogenoemde ‘jagende’- advocaten, of ‘piraten’ - vakmensen die zich ophouden in de omgeving van Canarische hotels in hun zoektocht naar cliënten die weinig tevreden zijn met hun vakantie, voor het doen van (valse) aangifte - zetten Tripadvisor in, een internetpagina die gespecialiseerd is in waarderingen van reizigers, om ervaringsgegevens uit te wisselen; om hun diensten aan te bieden.
hhw.png

Het gaat om professionele juristen, die het advocatengilde bestempelt als ‘piraten’ die aangiften presenteren, gebaseerd op Britse jurisprudentie. Om het risico te vermijden van aangeklaagd te worden in Spanje; gebruiken deze ‘piraten’ de gegevensbestanden van TripAdvisor, met het doel hun cliënten te strikken.
naamloos-252.pngHoewel een schip taalkundig altijd vrouwelijk is, is ook dit de 'lul' als het op - onterechte, c.q. valse - aangiften van voedselvergiftiging aankomt.
images799OMAJY.jpgKortom: De advocaten die Britse toeristen willen redden, gebruiken de waarderingen van toeristen op gespecialiseerde internetpagina’s Ze presenteren beschuldigingen ten laste van het hotel, of de reisorganisatie voor terugbetaling van de reiskosten, als ze niet voor de Rechtbank in het Verenigd Koninkrijk willen verschijnen. Bedrijfsorganisaties wijzen erop dat het noodzaak voor de sector is, om een gemeenschappelijk front te vormen, vanwege dat het klaarblijkelijke misbruik, “een georganiseerde misdaad van afpersing,” genereert.

Het systeem bestaat eruit, dat er in toeristenwijken mobiele eenheden rondrijden in de nabijheid van de slechtst beoordeelde hotels, of in de nabijheid van die waar veel Britten aanwezig zijn. Voor elke aangifte brengen zij de verzekeringsmaatschappij de vakantie in rekening als proceskosten.
imagesUEIN5A2B.jpgIn In sommige gevallen - wegens proceskosten, of het risico op een veroordeling tot het betaling van boetes aan de reisbureaus in de plaats van herkomst - betalen de hotels een bedrag, teneinde strafvervolging te voorkomen. “Een dag, goed; maar in een maand worden 100 aangiften gedaan. En €200,= per aangifte is veel geld,” zo geeft een hotel aan de persmedia aan, en voegt toe: ”Het is werkelijk een probleem van de overheid, want als elke aangifte, behoorlijk wordt geïnstrueerd, zou het grootse deel niet gepresenteerd worden.
naamloorecs-1.pngHet probleem doet zich voor als het hotel eigendom is van de reisorganisatie die het vakantiepakket in een gesloten circuit heeft verkocht. Vandaar, dat het de Britse Rechtbanken zijn die het laatste woord hebben, omdat de aankoop van de dienstverlening is geschied in het Verenigd Koninkrijk. Om die reden weten de advocaten perfect welke hotels ze moeten frequenteren; namelijk die, welke gebonden zijn aan exclusieve overeenkomsten.
SM-banner.pngIn een vervolgingsplatform, dat men beheert met het bedrijf Simpson Millar met hun kantoren in Leeds, Lancaster, Birmingham, Bristol, Cardiff, Gateshead, Londen, Manchester, Newcastle en Wimbledon, maakt Holiday Hotel Watch de toeristen attent op bepaalde risico’s in de Canarische hotels.
imagesZHA0P502.jpg
images-127.jpg

Op Canarias zij drie complexen. Een daarvan is het Hotel ‘Orquidea Bahía Feliz’. De letrado (jurist/advocaat ) Andrew Tarling merkt op: "Er zijn meldingen van toeristen die lijden aan ziekten en problemen met de hygiëne ,” waarbij, “ een aantal mensen zegt dat ze aan symptomen van voedselvergiftiging lijden en kakkerlakken hebben zien rennen rond het hotel." Hij voegt eraan toe , “dat ‘Orquidea Bahia Feliz’ eigendom is van TUI". Andrew Tarling noemt TripAdvisor, om te waarschuwen voor de behoefte aan juridische dekking op de bestemming.

Met het afspreken van cliënten van dit bedrijf, dat gevestigd is in het Zuiden van Gran Canaria, verzekert Tarling , “dat er zijn die laten weten dat ze voedselvergiftiging hebben geleden.” Op TripAdvisor, heeft dit etablissement 1.466 meningen, waarvan er 366 ‘uitstekend’ zijn, 245 ‘heel goed’, 147 ‘normaal’ , 36 ‘slecht’, en 22 ‘pessimistisch’.
TripAdvisorLogoSmall.jpgfood_poisoning.jpgdri8eh.png

Naast TripAdvisor, bogen de juridische raadsmannen, op eigen ervaring: “ We zijn gecontacteerd door een Brits toeristengezin dat een hele beproeving heeft doorstaan toen men ziek werd in het Be Live Playa Gigante, ook bekend als 'Holiday Village Tenerife', dat een historie heeft aan ziekteproblemen,” bevestigt Claire Rabbetts. De TripAdvisor gemeenschap, heeft echter 4.091 meningen over dit hotel: 1.201 zijn ‘uitstekend’; en nog eens 913 ‘heel goed; dat wil zeggen, het merendeel heel positief.

Voor het beheer van het verdedigen van toeristen die nu de Canarische horecaverenigingen aanklagen, heeft Claire Rabbetts gewerkt voor de juridische diensten van de reisorganisatoren Thomas Cook en TUI. En, uitgerekend zij, beantwoordt de verzoeken van klanten van de hoteldirecties.

Lanzarote ontsnapt niet
Een van de etablissementen waarop Holiday Hotel Watch zich focust, is de ‘Relaxia Lanzasur Club. Van dat etablissement, gebaseerd op TripAdvisor en getuigenissen van klanten van het Britse Kabinet, merkt men op, “dat er vergissingen zijn in voedselveiligheid”. Echter, van de 191 commentaren over de appartementen zijn er 285 ‘uitstekend’; 322 ‘heel goed’; 177 gebruikers geven een normaal puntenaantal; en 55 waarderen deze als ‘slecht’; aldus TripAdvisor.
zzzislas-canariaslogo-409.jpg


Britse Advocaten moedigen toeristen aan valse aangiften te doen van voedselvergiftiging

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 21 september 2016 - De op Canarias gedelegeerde van de Spaanse Regering, Enrique Hernández Bento, heeft op dinsdag 20 september 2016 een ontmoeting gehad met o.a. vertegenwoordigers van de Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo (FEHT) (Horecavereniging ) van de provincie Las Palmas voor het bespreken en aanpakken van een vermeende zwendel door Britse advocatenkantoren die toeristen aanmoedigen valse aangiften van voedselvergiftiging te doen.

De ontmoeting die plaats heeft gevonden in de vestiging van de Delegación del Gobierno (Vertegenwoordiging van de Spaanse Regering) is bijgewoond door hoofdcommissaris van Politie op Canarias, José María Moreno Moreno; en de provinciale horecavereniging van Las Palmas was vertegenwoordigd door de FEHT-voorzitter, Fernando Fraile González; de voorzitter van de Asociación de Empresarios Hoteleros de Gran Canaria, Lanzarote y Fuerteventura, José María Mañaricua; de voorzitter van de Asociación de Empresarios de Alojamientos Turísticos (Vereniging van Logiesbedrijven) in de provincie Las Palmas, Tom Smulders, en de voorzitter van de Asociación de Empresarios de Bares, Cafeterías y Restaurantes van Las Palmas, Fermín Sánchez García, naast andere vertegenwoordigers uit de toeristische sector.
delegadoempresariosturisticosgoot.jpgDeze frauduleuze praktijken bestaan uit het doen van aangiften, meestal vals, van niet-bestaande ziekten als gevolg van voedselvergiftiging, opgelopen in hotels. Zodra de toerist is teruggekeerd naar zijn land,m legt deze de aangifte voor de Britse rechter. Vanwege de clausules in contracten tussen touroperators en hotels, valt verantwoordelijkheid toe aan de laatstgenoemden.

De horecasector op de Eilanden ziet zich ook getroffen door een verschijnsel dat zich uitstrekt op nationaal niveau. Om die reden heeft de op Canarias gedelegeerde van de Spaanse Regering aan de deelnemers van de bijeenkomst laten weten, dat men deze praktijken onder de aandacht zal brengen van het Spaanse Staatssecretariaat van Toerisme voor het veroordelen van deze praktijken en ze ter kennis te stellen van de Britse autoriteiten. Gelijktijdig zal worden nagegaan vanuit het oogpunt van politie, of dit een delict van fraude is, of tot het aanzetten van het doen van valse aangiften.

Deze criminele praktijk bezorgt de toeristische sector een grote economische tegenslag, in het bijzonder voor hotels die zijn getroffen door deze misleiding.

img_36395.jpg

Anderzijds is er bewijs van het door de voornaamste toeristenwijken rondrijden van reclame-auto’s met opschriften in het Engels waarmee toeristen worden aangemoedigd, om ziekten, die meestal vals blijken te zijn, bij deze voertuigen te melden.

In die zin, heeft de op Canarias gedelegeerde van de Spaanse Regering zich in verbinding gesteld met de Canarische minister van Gezondheidszorg, Roberto Moreno, om hem te informeren over de situatie en van hem te verlangen de toepasselijke inspecties uit te voeren, om vast te stellen of deze voertuigen - die eruit zien als ambulances - voldoen aan de van kracht zijnde wetten van de Deelstaat.
zzzislas-canariaslogo-375.jpg


Tiqueteros’-advocaten
bereiken het Zuiden van Gran Canaria

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 20 september 2016 - Britse advocatenkantoren maken contact met hun toekomstige cliënten via Facebook en Twitter en informeren hen over de mogelijkheid aangifte te doen wegens, ‘veronderstelde onaangenaamheden’, en beloven ze ‘grote bedragen aan schadeloosstelling’.

Net zoals een wervingsbureau klanten strikt voor feesten, diners, of een kroegentocht; is de werkwijze van ‘tiqueteros’ (‘straatleurders’) in de wereld van de advocatuur verbreid op Tenerife; en deze strekt zich nu ook uit tot het Zuiden van Gran Canaria. Men treedt op in toeristengebieden en is gezamenlijk de schande geworden voor de advocatuur door slechte praktijken van het beroep.
img_36394.jpg                              Een reclame-auto van de Britse advocatenkantoren.
Het gaat om Britse advocaten die optreden tegen hotels; een verschijnsel dat niet nieuw is, maar dat zich uitbreidt dankzij de mogelijkheden die de sociale netwerken bieden.

De advocaten maken contact met hun toekomstige cliënten via Facebook en Twitter en informeren hen over de mogelijkheid, “ aangifte te doen wegens veronderstelde onaangenaamheden en beloven ze grote bedragen aan schadeloosstelling,” zo meldt het gespecialiseerde tijdschrift ‘Hosteltur'.

Tenminste TUI en Jet2holidays zijn ertoe overgegaan, de hotels te waarschuwen tegen deze praktijk, waardoor bedrijfsverenigingen van Tenerife (die het meest worden getroffen) en van Las Palmas hebben besloten om maatregelen te treffen.

Tenerife en Benidorm
De algemeen secretaris van de Asociación Hosteleria de Benidorm, Costa Blanca y Comunidad Valenciana (HOSBEC) (Horecavereniging van Benidorm, Costa Blanca en Valencia), Nuria Montes, legt uit, “dat de Britse advocaten zonder enig feitelijk bewijs - en vaak maanden nadat het vermeende incident zich heeft voorgedaan - een klacht bij de reisorganisatoren neerleggen; die meestal betalen zonder contrasterende gegevens of, vragen naar bewijzen van de ingediende eis, en die zelfs geen contact opnemen met het hotel om te informeren, om zichzelf te kunnen verdedigen."

De hoteliers vermoeden, dat de klant vooraf geen geld hoeft te betalen voor het indienen van de eis, maar dat deze advocatenkantoren hun deel innen als de schadeloosstelling eenmaal is bereikt.

En zo komen de zaken voor hen rond: De reisorganisatoren hebben contractueel met de hotels het bedrag voor deze schadeloosstelling vastgesteld , wat men rechtstreeks op de nota in mindering brengt welke men moet betalen aan het etablissement

Bovendien, omdat de bevoegde jurisprudentie in dit soort gevallen de Britse is, komen de extra kosten voor rekening van de hotelier als deze besluit, een proces aan te spannen om te voorkomen een onterechte boete te moeten betalen.

De reisorganisatoren Concreet hebben de TUI Group en Jet2Holidays deze korte berichten gestuurd aan de hoteliers waarin men hen maant voorzichtig te zijn voor individuen die de hotels benaderen - vooral in het ‘todo incluido’-aanbod - door er bij hen op aan te dringen aangifte te doen; door uit te leggen, dat ze te lijden hebben van een aangifte van ziekteverschijnselen die niet zijn gediagnostiseerd (diarree, braken, maagkrampen, enz.); en die ze waarschuwen tegen het feit, dat men de mogelijkheid heeft een eis in te stellen waarmee men bereikt, dat men hun reiskosten terugbetaalt.

Beide reisorganisatoren stellen in hun brieven dat zij het niet eens zijn met deze acties en dat ze die niet steunen, en vragen aan de hoteliers attent te zijn op eenieder die op deze wijze handelt.
img_36395.jpg

Werkwijze
De advocatenkantoren die deze praktijken uitoefenen, sturen aan hun toekomstige klanten een folder, waarin zij op de achterzijde de mogelijkheid hebben een aanklacht in te dienen als men een onaangenaamheid heeft meegemaakt tijdens zijn/haar verblijf door het noro-virus, salmonella, E-coli, of gastro-enteritis.

De procedure is duidelijk: Het advocatenkantoor rekent alleen af als men de eis wint, wat behoorlijk waarschijnlijk is, omdat het de reisorganisator is die deze betaalt en dit vervolgens in mindering brengt op de afrekening met het hotel.

Dat wil zeggen, iedereen wint, behalve de hotelier, duidelijk; de klant en het advocatenkantoor krijgen hun vergoeding en hun honorarium, terwijl de reisorganisator zich gemakkelijk aan het probleem onttrekt, zonder ook maar te willen vaststellen, of de aanklacht gegrond is.

Klaarblijkelijk  verlangen deze advocaten niet alleen de teruggave van het bedrag van de vakantie, maar bevat de eis ook aanzienlijke kosten van juridische bijstand, die in de meeste gevallen hoger zijn dan de vergoeding die hun sponsor krijgt.

Dit komt heel vaak voor, zo geven bronnen binnen de bedrijfsvereniging aan. Men bevindt zich in klachtenprocessen welk men voert tegen de reisorganisatoren, waarin men de klant schadeloos stelt voor 500 Britse Pond Sterling terwijl ze aan advocatenkosten in hetzelfde geval ruim 5.000 Britse Pond Sterling betalen; en die zijn afgetrokken van de hotelafrekening met het etablissement,

Gran Canaria Op Gran Canaria heeft vanuit de Federación de Empresarios de Hostelería de Las Palmas (FEHT), voorzitter Fernando Fraile erkend dat het gaat om diverse zaken, hoewel niet in de mate van Tenerife, waar het grootste aantal Britten op vakantie gaat.

De horecavereniging werkt aan een juridisch document waarin men maatregelen opneemt waarvan hun leden kunnen profiteren.

Fraile heeft diverse gesprekken gehad met de Confederación Española de Hoteles y Alojamientos Turísticos (Spaanse Federatie van Horecaverenigingen) en op dinsdag 21 september 2016 zal hij een ontmoeting hebben met de gedelegeerde van de Canarische Regering om de situatie uiteen te zetten.

Op haar beurt heeft het Hospital San Roque Maspalomas te kennen gegeven, dat gezondheidsklachten zonder enige wetenschappelijke nauwkeurigheid, of medische verklaring die deze steunt, van vooral Britten, steeds talrijker worden.

Het medisch centrum heeft laten weten dat men in deze gevallen negatieve rapporten opstelt, opdat de hotels zich kunnen verdedigen, omdat het gaat om een “heel serieus” onderwerp, omdat de reisorganisatoren er geen probleem mee hebben, het hotel verantwoordelijk te stellen.
zzzislas-canariaslogo-370.jpg


De Spaanse Rechtbank stelt Mario Conde 
in vrijheid na betalen borgsom van €300.000,=

SPANJE - vrijdag 16 juni 2016 - Het Nationale Hof is op vrijdag17 juni 2016 akkoord gegaan met de invrijheidstelling van Mario Conde, de voormalige voorzitter van de bankinstelling Banesto, na het betalen van €300.000,= welk bedrag op vrijdagmiddag 17 juni 2916 is overgemaakt, als waarborgsom die is opgelegd door rechter Santiago Pedraz, om de gevangenis te kunnen verlaten.

Zoals Justitie aan de persmedia laat weten, heeft de ex-bankier op vrijdagmiddag de Madrileense Soto de Real gevangenis kunnen verlaten - waar hij op 13 april 2016 wegens het in de gevallen van Banesto en Argentia Trust verondersteld witwassen van 13 miljoen euro was opgesloten - dit, met toestemming van de rechter van het parket Carmen Lamela.
mario-conde.jpg                                                           Mario Conde.
Deze week heeft de instructierechter van de operatie ‘Fenix’  de onvoorwaardelijke gevangenisstraf ingetrokken op voorwaarde van de betaling van een borgsom van €300.000,= in de veronderstelling dat er geen vluchtgevaar bestaat en ook geen belemmering van de rechtsgang.

Vervolgens hebben de gebroeders Jaime en José Ángel Alonso García, leden van de Francisco Franco-Stichting en dicht nabij Conde, een hypotheekgarantie verstrekt voor vier landgoederen op Fuerteventura wat de magistraat voldoende achtte na een gunstig rapport van Anticorrupción (de FIOD - Fiscale Opsporingsdienst).

In datzelfde schrijven heeft de aanklager Elena Lorente er bij rechter Pedaz op aangedrongen, bij de Guardia Civil informatie op te vragen met betrekking tot de gebroeders en hun mogelijke relatie met een criminele grensoverschrijdende tak die, volgens de onderzoeken, te maken heeft met de nauwe betrekkingen van de voormalige bankier.

Daartoe heeft de magistraat op donderdag 16 juni 2016 een uitspraak verzonden waarin hij deze eerste garantie afwijst en de betaling eist van een borgsom in contanten middels een bankgarantie. Na zijn invrijheidstelling zal de ex-bankier zich iedere maandag moeten melden bij het Nationale Gerechtshof, dat zijn aanwezigheid kan verlangen zo vaak als dat nodig is.

Bovendien zal hij zijn woonadres moeten vestigen in Spanje waar hij niet afwezig kan zijn en dat hij niet kan wijzigen niet definitief, of tijdelijk, zonder voorafgaande toestemming van Justitie, tegelijkertijd zal hij een telefoonnummer moeten verstrekken waarop hij bij voortduring bereikbaar is en hij heeft een verbod het nationale grondgebied te verlaten,” zonder toestemming en medeweten van de Rechtbank”.

Men heeft Mario Conde zijn paspoort ingetrokken, dat zal hij op maandag 20 juni 2016 moeten overhandigen bij de vestiging van het Nationale Gerechtshof in Madrid.

De rechter heeft gewaarschuwd dat, in het geval van niet naleving van deze voorzorgsmaatregelen, er een arrestatiebevel zal worden uitgevaardigd en dat Conde’s persoonlijke situatie gewijzigd zal worden.

Succesverhaal Spaanse bankier eindigt in cel
De voormalige Spaanse super-bankier Mario Conde moest toch naar de gevangenis. De man, die door zijn rijkdom en succes ooit kon rekenen op mateloze bewondering - zelfs door leden van het Spaanse koninklijk huis - is op 26 februari 1998 ook in hoger beroep veroordeeld tot 4,5 jaar cel..

Het 'verdwenen' geld heeft de voormalige directeur van de bank Banesto moeten terugbetalen. Daarnaast kreeg hij een boete opgelegd van bijna 200 duizend gulden (€90.750.=).
Elf maanden eerder was Conde al veroordeeld door een lagere Rechtbank, maar door een record borgsom van 28 miljoen gulden te betalen, bleef hij op vrije voeten. Via de spookfirma Argentia Trust ontvreemde Conde in de jaren tachtig miljoenen pesetas van zijn eigen bank. Argentia kreeg volgens Comde het geld voor het uitbrengen van adviezen.
De bankier kon niet aannemelijk maken dat Argentia ook werkelijk een tegenprestatie had geleverd voor de riante beloning. Dat niemand van het bestaan afwist van het bedrijf, maakte het niet makkelijker voor de beschuldigde.

Conde’s gang naar de cel was het einde van een weg die tot vier jaar eerder geplaveid leek met snel verdiend geld.
Als directeur van Banesto steeg Conde’s ster na de val van dictator Francisco Franco in 1975 tot grote hoogte. Met het haar immer strak achterover gekamd - zijn handelsmerk - begaf Conde zich in de hoogste regionen. Rond zijn val wemelde het van de geruchten. Zo zou het 'verdwenen' geld bedoeld zijn voor omkoping van politici van de socialistische partij van ex-premier González.
De bankier zou verder beschikken over belastend materiaal waarmee hij de jetset van Spanje in verlegenheid kon brengen.

Op 26 februari 1998 werd Conde in een geblindeerde politieauto afgevoerd naar een gevangenis nabij Madrid. Het was de voorbode voor een langer verblijf in de gevangenis, want in totaal was er ongeveer 44 jaar geëist tegen Conde wegens tal van malversaties.
Sinds eind februari 1998 is Banesto volledig in handen van Banco Santander.
1aaaislas-canariaslogo-kopie-46.jpg


Een advocatencollectief op Gran Canaria
pakt ‘Valores de Santander’ aan

CANARISCHE EILANDEN – maandag 13 juni 2016 - Gespecialiseerd in bancair- en financieringsrecht, maakt het advocatenkantoor R&P Abogados de door het financiële product ‘Valores de Santander’ benadeelde personen er op attent, dat men eisen tot schadevergoeding vanwege de verloren investering kan indienen tot: oktober 2016.

R&P Abogados is een advocatencollectief dat gespecialiseerd is in bancair- en financieringsrecht. Tot op heden kan het erop bogen alle tegen de financiële instellingen ingediende eisen, gewonnen te hebben. Het collectief - bestaande uit advocaten met een uitgebreide ervaring - kenmerkt zich door een persoonlijke behandeling van de cliënten; een sterk punt , dat gewaardeerd wordt door hun klanten.
cabecera-copia1.jpg

cartel_valores.jpg
images-121.jpg
Onder de successen die zijn behaald door dit advocatencollectief, zijn de vele gewonnen zaken zoals die van: preferente aandelen, achtergestelde obligaties, evenals die vanwege het oferta pública de venta (OPV) (aanbod openbare verkoop) van aandelen Bankia in 2011.

‘Valores Santander’ Momenteel gaat een ander bancair product een hoofdrol spelen in hun kantoor dat gevestigd is in de Calle Constantino, 9 in de hoofdstad van Gran Canaria. In oktober 2007 heeft de bankinstelling SantanderValores Santander’ gecreëerd; aandelen, waarmee men 5 miljard euro heeft opgehaald.
i.jpg
Valores-Santander-folleto.jpg afectados-valores-santander-500x383.jpg
TRIPTICO_INFORMATIVO_VALORES_SANTANDER_2-1.jpgMen heeft het product verkocht as een unieke kans. Klaarblijkelijk rendabel en heel betrouwbaar, maar met een verborgen detail: In 2012 is het spaargeld van de cliënten verplicht omgezet in aandelen van de bank tegen een vaste prijs van €12,96
120303_valores_santander_manif_adicae.jpg

Los-Valores-del-Santander-tambien-son-un-producto-de-riesgo-FUENTE-Elfaradio_com_.jpg
Toen het moment daar was, waren de Santander aandelen €5,99 waard, wat een verlies betekent te zijn van 55% voor de investeerders, en dat is momenteel nog hoger.

Zoals is erkend door de diverse Spaanse Rechtbanken, heeft men de gebruikers niet correct geïnformeerd over de eigenschappen en de risico’s van het financiële product, en ook niet over de complexiteit ervan. Zo is Santander zelfs bestraft door de C.N.M.V wegens slechte verkooppraktijk.
Valores-Santander.jpg

De benadeelden hebben de mogelijkheid hun spaargeld terug te krijgen, of ze nu wel of niet hun aandelen hebben verkocht. Vanuit R&P Abogados benadrukt men dat dit mogelijk is als men eisen indient vóór oktober 2016, dat is wanneer de termijn verstrijkt voor het eisen van nietigheid. Nadien kan men alleen reclameren wegens contractbreuk.

Voor het indienen van een eis tot schadevergoeding, hoeft men alleen het aandelencontract te overleggen en een afschrift van de effectenrekening.
zzzzzzzislas-canariaslogo-585.jpg


De kerstloterij als geld witwasserij

Spanje - donderdag 24 december 2015 - Elk jaar weer - vooral rond de trekking van kerstloterij - lopen mannen en vrouwen onopvallend door heel Spanje rond met koffers gevuld met geld, veel geld. Het is hun  bedoeling, om voordat prijswinnaars hun winnende lot gaan incasseren, te proberen dat lot van hen te kopen tegen contant geld plus een extra bonus. Die, aldus aangekochte winnende loten kunnen daarna weer gebruikt worden door rijke, obscure figuren en criminelen, om zwart geld wit te wassen.

Bijna iedereen in Spanje weet, dat de kerstloterij gebruikt wordt om geld wit te wassen. Dat is een simpele manier van zaken doen voor rijke personen en mensen in het criminele circuit. Koffers vol met geld worden overgedragen aan winnaars van de kerstloten, die zo nog meer geld ontvangen en als extra bonus, geen belasting hoeven te betalen. Dat wel, geen vragen stellen alstublieft.
jjj.jpg

Het feit, dat loten niet te traceren zijn, maakt het de Spaanse fiscus erg moeilijk om eventuele geld witwas praktijken te achterhalen. Het witwassen is weliswaar wat afgenomen met de invoering van 20% belasting betalen (over prijzengeld hoger dan €2.500,=)  maar deze manier van simpel en effectief geld witwassen wordt nog steeds op grote schaal toegepast.

Om een voorbeeld te noemen, voormalig leider van de Partido Popular van de Diputación Castellón, Carlos Fabra (de man met de donkere zonnebril, en die nu in de gevangenis zit voor fraude) wist in slechts tien jaar tijd ‘heel toevallig’ de kerstloterij maar liefst negen keer te winnen. Heeft hij zoveel geluk of…

Een ander voorbeeld, Enrique Crespo, ook van de PP, wist in 2011 de tweede prijs van de kerstloterij binnen te halen nadat hij maar liefst 850 winnende decimos (tiende-loten) had gekocht, al wist hij zelf niet eens hoeveel hij er had. Op dat moment werd Crespo al in de gaten gehouden wegens fraude, maar deze zogenaamde winst bij de loterij maakte hem nog verdachter. Ook hij zit inmiddels in de gevangenis.

Ondanks het feit, dat de kerstloterij erg in trek is bij geld witwassers, is het toch niet de makkelijkste manier. De maximum-prijs per decimo (een tiende van een lot)  is €400.000,= maar, dat is - voor iemand die zakken vol met zwart geld heeft liggen - echt niet toereikend. Om een beetje geld te kunnen witwassen heeft men dus al gauw meerdere personen nodig met decimos, wat het risico - dat iemand achter deze witwas praktijken komt - er alleen maar groter op maakt.

De belastingdienst weet, dat deze witwaspraktijken plaatsvinden maar kan er niet veel tegen doen.  Wel worden mensen gewaarschuwd dat - ondanks dat het allemaal leuk en makkelijk klinkt - het grote gevolgen kan hebben, met hoge boetes voor degene die meedoet aan deze duistere praktijken.

Heel simpel eigenlijk: iemand die een gemiddeld jaarinkomen heeft van €30.000,=  en een decimo weet te winnen van €400.000 ,= en dit lot doorverkoopt voor €450.000,= kan  een boete krijgen van €200.000,= en zal uiteindelijk dus meer verliezen dan als men zijn ticket aanhoudt en gewoon 20% belasting (€80.000,=) betaalt. Men is gewaarschuwd als men al loterijwinnaar is...

00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-98.jpg  


Clavijo aangeklaagd bij het Openbaar Ministerie
voor ambtsmisdrijf, fraude en verduistering

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 18 december 2015 - De fractie van Unid@s se puede in de Gemeenteraad van La Laguna (Tenerife) is van mening, dat er gemeentelijk belastinggeld is gebruikt, aldus de aanklagers, voor een evenement op 8 maart 2015 (de Internationale Dag van de Vrouw) in het Pabellón ‘Santiago Martín’ (Sportpaleis in  de La Laguna) tijdens de campagne voor de Deelstaat- en  Gemeenteraadsverkiezingen.

Men heeft een aanklacht ingediend bij het Openbaar Ministerie tegen voormalig burgemeester en huidig president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo, wegens ambtsmisdrijf, fraude en verduistering, omdat het genoemde officiële evenement in feite een bijeenkomst was van Coalición Canaria die betaald is uit de schatkist van de Gemeente.
8demarzo.jpg                           En een bijzondere verkiezingscampagne dag voor
                                  
Coalición Canaria! (aldus Unid@s se puede).
Officieel zou het gaan om een evenement ter gelegenheid van de Día Internacional de la Mujer, (Internationale Dag van de Vrouw) georganiseerd door het Gemeentelijke Departement Sociaal Welzijn; de toenmalige wethouder,  Miguel Ángel González Rojas, is eveneens in de aanklacht betrokken, omdat het evenement is uitgedraaid op een bijeenkomst van Coalición Canaria.
2011042114061248127-1.jpg download-5.jpg

Schatkist
Voor het uitnodigen voor de lunch en het geven van cadeautjes aan 1.500 personen, heeft men ten laste van de gemeentelijke schatkist €50.000,= uitgegeven, waardoor - aldus de aanklagers - “dit evenement is uitgelopen op een grote bijeenkomst van Coalición Canaria.”

Aldus de aanklacht, heeft men voor het evenement uitsluitend wethouders van Coalición Canaria uitgenodigd, en  Fernando Clavijo, die al kandidaat was voor het presidentschap van de Canarische Regering, en de burgemeesterskandidaat, José Alberto Díaz, plus de kandidaat voor het Cabildo (Eilandbestuur) van Tenerife, Carlos Alonso.

Kosten
De kosten van €50.000,= zijn  verdeeld over diverse contracten om niet de Spaanse wetgeving te overtreden die verplichten tot een openbare aanbesteding, voegen  de aanklagers toe, die op vrijdag 18 december 2015 tijdens een persconferentie uitleg hebben gegeven over de aanklacht welke  men een week geleden heeft ingediend bij het Provinciale Openbaar Ministerie in Santa Cruz de Tenerife.
santiagomartin.jpg                                                                 Pabellón ‘Santiago Martín'.
Veiligheid
In de aanklacht stelt men het Openbaar Ministerie ook in kennis van het feit, dat er een veiligheidsplan was opgesteld voor dit evenement wat was berekend op maximaal 800 aanwezigen, maar - aldus de facturen voor het eten en cadeau-tasjes met shirts - waren er 1.500 bezoekers, waardoor de nooduitgangen geblokkeerd waren en men ongepaste risico’s heeft gelopen.

Schoolvoorbeeld
“Deze is weer eens een schoolvoorbeeld, van duidelijk politiek gebruik van gemeentelijk overheidsgeld ten dienste van Coalición Canaria,” zo heeft de woordvoerder van Unid@s se puede, Rubens Ascanio, laten weten.

Volgens de aanklagers heeft men niets aan het toeval overgelaten, en heeft men alles zodanig georganiseerd,  “dat  naast de lunch, men een waar feest heeft gevierd ten laste van de gemeentelijke begroting.”

Autobussen en cadeaus
Er zijn 30 autobussen ingezet en men heeft de aanwezigen cadeaus geven voor een totaalbedrag van €20.110,= aldus de Gemeentelijke dossiers.

Maar er waren meer kosten:
- een volksdansgroep en een comparsa voor €850,=
- een tuna voor €550,=
- een solist voor €425,=
- een presentator voor €289,=
- een groep geluidstechnici voor €1.600,=
- gastvrouwen voor €1.260,=
- zoetwaren voor €2.405,=
- beeldschermen voor €680=
- tafeldecoraties voor €2.600,=

Enige genodigde
Uiteindelijk, ”was het een evenement waar Coalición Canaria weer eens de enige genodigde was en in het middelpunt van het feest stond, zoals sommige bezoekers ons hebben laten weten,” aldus Unid@s se puede.

De kosten voor de maaltijd waren exact €18.000,=  plus I.G.I.C. (Btw €19.260,=) waarvoor men rechtstreeks een contract heeft afgesloten, hoewel men ook daarvoor een openbare aanbesteding had moeten houden.

Aankoopbedrag
Bij één bedrijf, Look Digital, heeft men de cadeaus voor de bezoekers gekocht voor in totaal €23.433,45 wat het bedrag voor rechtstreekse aankoop ver te boven gaat, en hiervoor dus ook openbare aanbesteding plaats had moeten vinden.

Conclusie
Maar om de wet te omzeilen, volgens de eisers, werd het bedrag gefractioneerd in vier kleinere contracten, twee voor de geschenken (een cadeau-tasje met een T-shirt), wat bij Unid@s leidt tot de conclusie, dat men misdrijven heeft begaan zoals ambtsmisbruik en fraude, plus bij het contracteren bovendien verduistering van belastinggelden.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-78.jpg  


Ontmanteling criminele bende
gespecialiseerd in vastgoed

GRAN CANARIA - zaterdag 31 oktober 2015 - De Guardia Civil heeft de Operatie ‘Lindes’ (‘Begrenzingen’) afgerond, die op Gran Canaria in maart 2015 in gang is gezet en met de arrestatie van 9 personen op het eiland geleid heeft tot het oprollen van een criminele bende, gespecialiseerd in onroerend goed en percelen bouwgrond en landbouwgrond welke men op diverse manieren ontvreemd heeft om die vervolgens te koop aan te bieden zonder medeweten van de legitieme eigenaren. De ontvreemde eigendommen hebben een waarde van ruim 2 miljoen euro.

Start van het onderzoek
In maart 2015 hebben diverse personen de Guardia Civil in kennis gesteld van een serie onregelmatigheden, vermoedelijk georkestreerd door een groep personen die hun legitieme eigendommen heeft ontvreemd, om die vervolgens te koop aan te bieden.
naamloos-180.pngNa onderzoek van de eerste, door de aangevers aangeleverde documenten, en op basis van de eerste aanwijzingen van de Guardia Civil, heeft men het strafbare gedrag van de groep kunnen vaststellen. Door gebruikmaking van inschrijvingen in het Kadaster en van notariële protocollen, via private verkoopcontracten van al overleden personen, openbare bekendmaking van de overdracht van het betreffende vastgoed, heeft men die zodoende legaliteit weten te geven; dit alles zonder medeweten van de werkelijke eigenaren van de toegeëigende percelen.
media_xl_740223.jpgimages-78.jpgNaar verluidt heeft deze criminele groep ook diverse notarissen misleid zodat die een serie notariële protocollen hebben opgesteld die - ofschoon ze niet beantwoorden aan de werkelijkheid - de eigendomstitel van een perceel of pand verdubbelden.

Arrestaties
Aldus heeft de Guardia Civil de strafbare feiten kunnen reconstrueren en de bendeleden kunnen identificeren, waarbij op 15 en 16 september 2015 de eerste zes arrestaties hebben plaatsgevonden en gelijktijdig een serie inschrijvingen in de registers het bovendien mogelijk hebben gemaakt, een aantal documenten in beslag te nemen die de handelwijze verder hebben kunnen concretiseren.

Vervolgens heeft men op 23 oktober 2015 de overige bendeleden gearresteerd, drie medewerkers van het Gerencia Territorial del Catastro de Las Palmas (Provinciale Kadaster van Las Palmas). Het onderzoek duurt nog voort, omdat men ervan uitgaat dat er zich nog meer benadeelden zullen melden.

Het onderzoek staat onder toezicht van de Instructierechtbank in Arucas, en wordt uitgevoerd door de Grupo de Patrimonio de la Unidad Orgánica de Policía Judicial Heritage Group (het Vastgoedrecherche-team van het Politiecommissariaat van de Provincie Las Palmas), dat ten alle tijde medewerking heeft gehad van het Provinciale Kadaster van Las Palmas.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-121.jpg 


Nederlandse toerist doet aan het eind van zijn vakantie valse aangifte van beroving

GRAN CANARIA - dinsdag 8 september 2015 - Een 28-jarige Nederlandse toerist  is op de laatste dag van zijn vakantie op Gran Canaria gearresteerd op beschuldiging van het doen van aangifte van een gesimuleerd delict - dat men diverse voorwerpen van hem gestolen zou hebben, waarvan de Politie vervolgens heeft vastgesteld, dat hij die in zijn bezit had -  zo heeft de Policía Nacional (Rijkspolitie) laten weten  op maandag 7 september 2015.

Agenten van het Korps Rijkspolitie verdachten de jongeman toen hij aangifte deed -  op de dag dat hij zou terugkeren naar Nederland - van een beroving in het appartement waar hij logeerde; namelijk, diefstal van twee elektronische tablets, geld in contanten en andere voorwerpen, met een totale waarde van €1.274,=
Zo staat te lezen in een communiqué van de Jefatura Superior de Policía de Canarias (het Hoofdcommissariaat van Politie op Canarias).
grooooot.jpgBij het onderzoeken van de feiten, heeft men kunnen vaststellen, dat de toerist het delict heeft gesimuleerd, omdat men de voorwerpen-  die hij had  aangegeven als gestolen -  bij hem heeft aangetroffen, wat de reden was, om hem te arresteren en aan Justitie over te dragen. De rechter heeft de jongeman op borgtocht vrijgelaten, zo staat in het politiebericht.
ZZZZZZAislas-canarias-84-69.jpg 


Politie rolt met de arrestatie van 22 personen
een netwerk op voor het verkopen van vervalste arbeidscontracten aan immigranten

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 16 juni 2015 - De Politie heeft op Gran Canaria een organisatie ontmanteld die geleid werd door een belastingadviseur die valse arbeidscontracten verkocht aan illegale immigranten, zodat ze hun situatie konden reguleren, en die zodoende fraude heeft gepleegd met de Sociale Voorzieningen van €90.000,=

Het Hoofdcommissariaat van Politie op Canarias heeft in een communiqué laten weten, dat de groep geleid werd door een belastingadviseur met kantoren in Las Palmas de Gran Canaria en in de toeristenwijk Maspalomas van de gemeente San Bartolomé de Tirajana die men beschuldigt van het vervalsen van de handtekening van ondernemers die naar verluidt immigranten contracteerden.
seguridadsocial.jpg       Vestiging van de Seguridad Social (Sociale Dienst) in Las Palmas de Gran Canaria.
Het onderzoek naar deze feiten is gestart in december 2014, toen een Spaanse staatsburgeres aangifte heeft gedaan het slachtoffer te zijn van oplichting, na €1.400,= betaald te hebben voor een contract waarmee men de situatie van haar Marokkaanse echtgenoot probeerde te reguleren.

De agenten ontdekten, dat een belastingadviseur op het eiland documenten gebruikte - van bedrijven die hij als klant had - voor het vervaardigen van vervalste arbeidscontracten die hij vervolgens verkocht aan immigranten voor bedragen variërend van €800,= tot €2.000,=

Volgens de bevindingen, had het hoofd van de organisatie een tussenpersoon in het nachtleven in het Zuiden van Gran Canaria die zich bezig hield met het strikken van potentiële kopers voor deze contracten, overwegend Marokkanen en Sharawi.

De Politie verzekert, dat de belastingadviseur deze personen geld berekende voor het vervaardigen van het contract en hen vervolgens aanmeldde bij de Seguridad Social (Sociale Dienst), als het Regeringsdepartement de verblijfs- en werkvergunning had verstuurd. Na enkele maanden werden deze ‘werknemers’ dan afgemeld.

Men becijfert dat langs deze weg de leden van de groep erin zijn geslaagd, zich meester te maken van €50.000,=

De vermoedelijke leider van de groep is gearresteerd voor valsheid in geschrifte, oplichting, het schenden van rechten van werknemers en voor oplichting van de Sociale Dienst en de Fiscus.

Met hem is een arbeidspsconsulente met kantoren in Las Palmas de Gran Canaria gearresteerd die valselijk de werknemers aanmeldde via het ‘Red’-systeem van de Tesorería General de la Seguridad Social in de bedrijven waarvoor ze was geautoriseerd.

Er zijn ook vijf ondernemers gearresteerd die ervan verdacht worden te hebben deelgenomen in de frauduleuze contractring en het vervolgens aannemen van de buitenlanders in hun bedrijven, waar deze nooit enige activiteit hebben uitgeoefend.

Deze operatie is uitgevoerd door de Brigada de Extranjería de la Comisaría de Policía de Maspalomas (De Brigade Buitenladers, van het Commissariaat van Politie van Maspalomas), in samenwerking met de Inspectie van de Sociale Dienst in de provincie Las Palmas.
kleurlogoCanarias.png 


Openbare aanklager eist zes jaar gevangenisstraf voor de ‘Canarische  Madoff’

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 29 mei 2015 - De openbare aanklager voor economische delicten van Las Palmas, Eva Ríos, heeft een gevangenisstraf van zes jaar geëist tegen de financiële adviseur Liberto Ursino M.R., die ervan beschuldigd wordt een dertigtal Canarische investeerders voor duizenden euro’s opgelicht te hebben met valselijk gebruik van de naam van Bankinter.

Volgens het rapport van de aanklager voor economische delicten in Las Palmas, heeft tussen 2004 en 2009 de beschuldigde - populair bekend als de ‘Canarische Madoff’, een activiteit verricht in het strikken van klanten, door zich uit te geven als vertegenwoordiger van Bankinter die het bedrijf had wat is opgericht door Gran Canaria Consultores y Asesores SL, “en als zodanig in het bezit en erkend was door Bankinter voor het gebruik van formulieren van de bank, evenals de stempels van de Bank.”
CiudaddeJusticia.jpg                    Het proces zal worden gehouden voor de Arrondissementsrechtbank
          in de
Ciudad de la Justicia (het Paleis van Justitie in Las Palmas de Gran Canaria).
“Het gedrag,” zegt de openbare aanklager, “bestond uit het aanbieden van financiële producten, voornamelijk investeringsfondsen, met het beloven van hoge renten die veelal naar gelang de zaak, varieerden tussen de 7,2 en 18,5 % van het geïnvesteerde kapitaal; renten die maandelijks zouden worden uitbetaald en die men maandelijks aan het kapitaal zou toevoegen om renderend te blijven.”

Aldus, zo gaat het rapport van het OM verder, verkreeg hij een groot aantal personen die hem grote sommen geld gaven in de overtuiging, dat ze een product aan het contracteren waren dat gesteund werd door Bankinter, terwijl in werkelijkheid de beschuldigde geen enkel contract regelde, “en om het tegendeel te bewijzen, versterkte hij zijn klanten bankafschriften evenals openingscontracten van de veronderstelde investeringsfondsen die hij zelf vervaardigde.”

“Als het op het uitbetalen van rente aankwam, omdat de termijnen verstreken waren,” zegt de openbare aanklager, confronteerde de beschuldigde hen,” met sommen geld die andere klanten hem gegeven hadden; zo ook een deel van de inkomsten doorsluizend naar een rekening die op naam van de beschuldigde stond, eveneens bij Bankinter, en die hij gebruikte in zijn eigen voordeel.”

De openbare aanklager kwalificeert de inkomsten te gunste van de door 39 personen aangeklaagde beschuldigde voor een bedrag van 3,06 miljoen euro en overboekingen met een waarde van 2,1 miljoen euro, wat resulteerde in een positief saldo voor de vermeende oplichter van €921.649.
kleurlogoCanarias.png 


Zware gevangenisstraffen geëist in  de zaak Stratvs

LA GERIA - zondag 29 maart 2015 - Het Openbaar Ministerie eist in totaal 49 jaar en twee maanden gevangenisstraf voor tien van de 16 beschuldigden in de zaak Stratvs.

De openbare aanklager van het Departement Milieu en Ruimtelijke Ordening – van het Openbaar Ministerie - eist voor diverse delicten o.a. 15 jaar voor de projectontwikkelaar Juan Francisco Rosa; tien jaar voor de architect Miguel Ángel Armas, en zeven jaar gevangenisstraf voor de voormalige burgemeester van Yaiza, Juan Francisco Reyes.
fondo_descubre.jpg                                   De 'Stratvs'-Bodega  in La Geria - Lanzarote.
Het betreft hier de goedkeuring voor en de bouw van een megacomplex in het Espacio Natural Protegido (Beschermde Natuurgebied) van La Geria, op het eiland Lanzarote.

In de eis beschuldigt men de- op de bouwcorruptie betrekking hebbende - verdachten ervan, toestemming te hebben gegeven in de wetenschap van een flagrante onwettelijkheid en voor het niet genomen hebben van controlemaatregelen, ondanks de ontwikkeling van de bouwactiviteit die eveneens niet heeft voldaan aan wat men op illegale wijze zou hebben goedgekeurd.

In de aanklacht eist men geldboetes voor en diskwalificatie van diverse technici; en voor de projectontwikkelaar BTL Lanzarote SL een schorsing van twee jaar bedrijfsvoering met een dwangsom van €150,= per dag bij overtreding daarvan.
kleurlogoCanarias.png 


Arrondissementsrechtbank legt vijf jaar en zes maanden gevangenisstraf op aan de voormalige eilandpresident van Lanzarote, Dimas Martín, en zeven jaar aan Batllori wegens verduistering

ARRECIFE - donderdag 5 februari 2015 - De Arrondissementsrechtbank heeft op dinsdag 4 februari 2015 de straf meegedeeld, waartoe zijn veroordeeld:
- de voormalige eilandpresident van Lanzarote, Dimas Martín,
- de voormalige minister van Werkgelegenheid, Francisco José Rodríguez Batllori, in de Canarische Regering
- de voormalige minister in het Eilandbestuur van Lanzarote, Plácida Guerra,
- de voormalige wethouder van de Gemeente Arrecife, Luisa Blanco,
- de voormalige beheerder van het Nuts Waterleidingbedrijf van Lanzarote (Inalsa), Rafael Elorrieta,
daarmee de stelling volgend van de Officier van Justitie: verduistering van overheidsgeld.

Het vonnis veroordeelt Dimas Martín tot vijf jaar en zes maanden gevangenis en tien jaar verbod op het uitoefenen van een overheidsfunctie; terwijl men aan Rodríguez Batllori een vrijheidsontneming heeft opgelegd van in totaal zeven jaar en twee maanden, en eveneens een verbod van tien jaar op het uitoefenen van een overheidsfunctie.
161014-juicio-union660.jpg                     De allereerste hoorzitting van het proces in  de 'Caso Unión'.
unim.png
Dimas Martín (links) en de voormalige minister van Werkgelegenheid, Francisco José Rodríguez Batllori (tweede van links op de foto), in de Canarische Regering - bijnaam: 'El Pequeño Nicolás Canario'-  en de vier overige veroordeelden in de 'Unión Zaak', tijdens het aanhoren van het vonnis op dinsdag 4  februari 2015.

 Aan de overige beschuldigden heeft men een gevangenisstraf opgelegd van vijf jaar, behalve aan de aan de voormalige wethouder María Luisa Blanco die men een gevangenisstraf heeft opgelegd van zes maanden en 15 dagen, en aan de voormalige wethouder Financiën van de Gemeente Arrecife, José Miguel Rodríguez, die veroordeeld is tot een verminderde gevangenisstraf van één jaar, omdat hij heeft meegewerkt met de Oficier van Justitie.

Volgens de theorie van het openbaar ministerie, was Rodriguez verantwoordlijk voor het beheer van de persoonlijke inspanningen van Dimas Martín, vervolgens van de Overheden geld ontving via facturen voor diensten die men niet leverde.

images-29.jpg elpequeoNicols.png
                  Dimas Martín Martín.                                   José Rodríguez-Battlori Sánchez,
                                                                                          (
'el Pequeño Nicolás Canario' ),
                                                                                                           
zie ook:
http://www.volkskrant.nl/buitenland/francisco-nicolas-wordt-minister-president-of-eindigt-in-de-bak~a3774063/
In haar beslissing concludeert de Kamer het volgende: We moeten VEROORDELEN en VEROORDELEN:

DIMAS MARTIN MARTIN als crimineel verantwoordelijke voor een delict van voortdurende verduistering van publieke inkomsten van de Gemeente Arrecife in samenhang met een aanhoudend delict van ambtsmisdrijf tot de straffen van twee jaar, negen maanden en 22 dagen gevangenis en, vijf jaar en vijf maanden een absoluut verbod op het uitoefenen van overheidsfuncties.

FRANCISCO JOSE RODRÍGUEZ-BATLLORI SANCHEZ als crimineel verantwoordelijke voor een delict van voortdurende verduistering van publieke inkomsten van het Nutsbedrijf van Lanzarote Aguas de Lanzarote S.A. (Inalsa) in samenhang met een aanhoudend delict van ambtsmisdrijf tot de straffen van twee jaar, negen maanden en 22 dagen gevangenis en, vijf jaar en vijf maanden een absoluut verbod op het uitoefenen van overheidsfuncties.

En als verantwoordelijke voor een delict van valsheid in geschrifte met handelsdocumenten tot de straf van een jaar en negen maanden gevangenis en boete van negen maanden van dagelijks twaalf euro, met subsidiair een dag gevangenis voor elk daarvan niet betaald bedrag.

MARIA LUISA BLANCO CARABALLO als crimineel verantwoordelijke voor een delict van voortdurende verduistering van publieke inkomsten van de Gemeente Arrecife met een aanhoudend delict van ambtsmisdrijf tot de straffen van vier jar en zes maanden gevangenis en, zes jaar een absoluut verbod op het uitoefenen van overheidsfuncties

JOSE MIGUEL RODRÍGUEZ SANCHEZ als crimineel verantwoordelijke voor een delict van voortdurende verduistering van publieke inkomsten van de Gemeente Arrecife met een aanhoudend delict van ambtsmisdrijf tot de straffen van een jaar gevangenis en, drie jaar een absoluut verbod op het uitoefenen van overheidsfuncties

PLACIDA GUERRA CABRERA als crimineel verantwoordelijke voor een delict van voortdurende verduistering van publieke inkomsten van het Nutsbedrijf van Lanzarote Aguas de Lanzarote S.A. (Inalsa) voor een delict van aanhoudend ambtsmisbruik tot tot de straffen van vijf jaar gevangenis en, negen jaar een absoluut verbod op het uitoefenen van overheidsfuncties

RAFAEL ELORRIETA LARREA als crimineel verantwoordelijke voor een delict van voortdurende verduistering van publieke inkomsten van het Nutsbedrijf van Lanzarote Aguas de Lanzarote S.A. (Inalsa) voor een delict van aanhoudend ambtsmisbruik tot de straffen van vijf jaar gevangenis en, negen jaar een absoluut verbod op het uitoefenen van overheidsfuncties

de beschuldigden Dimás Martín Martín, Francisco José Rodríguez Batllori, José Miguel Rodríguez Sánchez, zullen ieder in gelijke delen de gemeente Arrecife schadeloos stellen voor een bedrag van €19.764,72, en de verplichting tot schadeloosstelling van María Luisa Blanco Caraballo met ieder in gelijke delen het bedrag van €7.411,76.

de beschuldigden Dimás Martín Martín, Francisco José Rodríguez Batllori, Plácida Guerra Cabrera en Rafael Elorrieta Larrea zullen ieder in gelijke delen het Nutsbedrijf Inalsa schadeloos stellen voor een bedrag van €26.089,40  met in alle gevallen de toepassing van rente zoals is voorzien in Artikel 576.1 van de Ley de Enjuiciamiento (Wet Burgerlijke Rechtsvordering).

Bekrachtigen, in het oordeel van een delict tegen de rechtsbedeling dat de tegenwoordige resolutie de getuigenis en het transcript en de opname daarvan vermindert, ontleend wegens het vermoedelijk plegen door de getuige Roberto Acuña Armas van meineid in zijn verklaring.

Bekrachtigen, dat de tegenwoordige resolutie evenzovele ambtenaren vrijspreekt van het vernietigen van archieven in het SITEL-systeem wat gerelateerd is aan de tegenwoordige procedure en met respect voor hen, dat ze niet verder zullen worden onderzocht op andere stukken.

Deze Veroordeling mededelend aan de partijen, en aan de beschuldigden van het gepleegde delict, tegenover hen hebben laten weten dat tegen deze Kamer cassatie kan worden aangetekend binnen de termijn van vijf dagen.”

De  eerste 46 van het 130 pagina's tellende vonnis zijn  - uiteraard in het Spaans - na te lezen op:

Klik hier om het vonnis te lezen van de ‘ Caso Unión' (Unión Zaak) (PDF, 584Kb)
kleurlogoCanarias.png


Op Canarias is een internationale,
financiële oplichters-bende opgerold

De Policía Nacional heeft een financiële bende ontmanteld
met fictieve bedrijven in drie landen 

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 10 januari 2015 - Agenten van het Cuerpo Nacional de Policía (Korps Rijkspolitie) hebben een internationale, financiële bende opgerold welke zich bezig heeft gehouden met het witwassen van geld, dat afkomstig was van financiële delicten en de oplichting van investeerders op de Canarische Eilanden.

Daartoe hebben de oplichters een hoog renderend financieel product aangeboden, waarvoor ze fictieve handelsmaatschappijen hebben opgericht in de Verenigde Staten, Groot Brittannië en op de Comoren. De financiële oplichting bedraagt bijna een miljoen euro. Bij de politieoperatie zijn in de beide Canarische hoofdsteden drie personen gearresteerd en nog eens twee zijn in staat van beschuldiging gesteld.
untitled-13.pngHet politieonderzoek is gestart in augustus 2013 met als resultaat, dat men drie personen heeft gearresteerd en nog eens twee in staat van beschuldiging heeft gesteld; drie van hen zijn woonachtig in Las Palmas de Gran Canaria en twee in Santa Cruz de Tenerife. De baas van de bende en diens rechterhand zijn in juni 2014 gearresteerd, zo heeft het hoofdcommissariaat van de Canarische Politie gemeld in een communiqué. Eind december 2014 is men overgegaan tot de arrestatie van een derde bendelid.

Tijdens het onderzoek, dat ruim anderhalf jaar in beslag heeft genomen, heeft het provinciale rechercheteam van Las Palmas frauduleuze transacties ontdekt voor een bedrag van ongeveer een miljoen euro.

De door deze bende opgerichte handelsmaatschappijen vormden een netwerk waarvan de activiteiten hebben geresulteerd in de oprichting van een fictieve bankinstelling welke de investeerders de indruk heeft gegeven,, een solide en solvabele Amerikaanse bankinstelling te zijn.

Deze entiteit, opgericht als ‘privébank’, was niet alleen een parkeerplaats voor gelden die afkomstig waren van andere financiële delicten, maar slaagde er ook in, monetaire fondsen te verwerven van andere investeerders op de Canarische Eilanden.

De monetaire fondsen zijn, in gedeelten, omgeleid via de diverse ‘internet’-bankrekeningen van eilandbewoners en buitenlanders. De gehele operatie had enkel als doel om, via meerdere financiële transacties, het geld wit te wassen, en de opsporing te bemoeilijken van de eindbestemming van de fondsen.
kleurlogoCanarias.png


Ontmanteld een, een op Internet aanwezige
valse technische dienst voor
huishoudelijke apparaten

Het onderzoek is door de Guardia Civil opgestart op grond van een aangifte in februari 2014 door een klant op Gran Canaria

SANTA MARÍA DE GUIA - woensdag 6 augustus 2014 - De Guardia Civil heeft met de arrestatie van drie personen op Gran Canaria een valse technische dienst voor huishoudelijke apparaten ontmanteld welke zich als zodanig aandiende op het Internet, wat het mogelijk heeft gemaakt de oplichting van een van hun klanten te verduidelijken.

Bij deze operatie zijn op 28 juli 2014 drie personen gearresteerd; twee personen met een buitenlandse nationaliteit die zijn geïdentificeerd als J.A.D.N. en J.E.P.B., aan wie men een verondersteld delict ten laste legt van valsheid in geschrifte en van oplichting. De derde persoon, van Spaanse nationaliteit en de initialen Y.G.F., heeft men gearresteerd als zijnde de vermoedelijke pleger van oplichterij, zo heeft de Guardia Civil laten weten in een communiqué.

Het onderzoek is door de Guardia Civil opgestart op grond van een aangifte in februari 2014 door een slachtoffer van oplichterij op Gran Canaria, dat dacht een reparatiedienst voor haar huishoudelijke apparaat te hebben gecontracteerd via een internetpagina waarvan zij dacht, dat die toebehoorde aan het merk van de fabrikant van het huishoudelijke apparaat in kwestie.

Zodoende heeft het slachtoffer telefonisch contact opgenomen met de veronderstelde technische dienst, waardoor twee van de gearresteerden zich naar haar adres begaven en, met een valse factuur, €171,= indienden voor een reparatie die, zoals men nadien heeft vastgesteld, niet is verricht.

De stempel op de factuur bevatte het NIF-nummer van het fictieve bedrijf: ‘J&J Asistencia Técnica 24h GranCa’, waarop men het Agencia Tributaria (Fiscale Agentschap), van het Ministerie van Arbeid en de Delegación de la Hacienda Estatal de la Administración Tributaria (het Spaanse Belastingkantoor) op de hoogte heeft gesteld van het feit, dat er een boekhoudkundige overtreding begaan zou kunnen zijn, aangezien de twee verdachten op onrechtmatige wijze valse facturen hebben uitgegeven die niet waren aangemeld bij de Seguridad Social (Sociale Zekerheid).

De Guardia Civil is erin geslaagd, de eigenaar van de internetpagina te identificeren als: Y.G.F., een bekende van de politie met soortgelijke antecedenten en woonplaats op Tenerife.

Deze gearresteerde beschuldigt men van oplichterij op het Internet, wegens het aankondigen van zijn pagina als technische dienst van een bedrijf waarvoor men in de praktijk niet werkte.

De drie verdachten zijn overgedragen aan het Parket van Justitie in Santa María de Guía.
kleurlogoCanarias.png


Openbare aanklager behandelt de top-bodegas
van La Geria niet op gelijke wijze

LA  GERIA - donderdag 12 juni 2014 - De officier van Justitie behandelt, namens het Ministerie van Milieuzaken, niet op dezelfde wijze bodegas (wijnhuizen) in La Geria: Stratvs en Bermejo.

Voor Stratvs heeft men sluiting uit voorzorg geëist, gebaseerd op een milieuovertreding vanwege het systeem van waterlozing; iets, wat men niet gedaan heeft met Bermejo, ondanks dat dit wijnhuis over een minder geavanceerd systeem beschikt.

De huidige aanklager namens Milieuzaken, Ignacio Stampa, heeft opschudding veroorzaakt in de wijnsector van het eiland, vanwege de ongelijke behandeling van twee wijnmakerijen in vergelijkbare omstandigheden in de Beschermde Omgeving van La Geria.

              Een bodega medewerker met een krat druiven tijdens de oogsttijd.

Terwijl het Openbaar Ministerie als voorzorgsmaatregel de sluiting van Stratvs heeft geëist, door aan te voeren, dat men een milieuovertreding heeft begaan, vanwege het niet hebben van een waterzuiveringsinstallatie; heeft men in het soortgelijke geval van Bermejo geen sluiting verlangd, en geen beschuldiging geuit voor dezelfde milieuovertreding; ondanks, dat het waterafvoersysteem van Stratvs beschouwd wordt, als zijnde meer geavanceerd, dan dat van Bermejo.

Ondanks alles, bestaat er in het geval van Stratvs minder risico op vervuiling., omdat men een systeem met 12 septische putten heeft, die een grote bescherming bieden; terwijl Bermejo zijn toevlucht zoekt in beerputten, hoewel dit niet betekent, dat er vervuiling zou bestaan.

Verzoek om rapporten
Bovendien heeft de openbare aanklager in de zaak Bodegas Bermejo aan de instructierechter van Arrecife, de stillegging van het proces gevraagd, waarin men de eigenaren beschuldigt van een vermoedelijk delict betreffende de planning ruimtelijke ordening, omdat ze in 2003 zijn aangeklaagd voor het uitbreiden van hun installaties.

Het argument van het Openbaar Ministerie om de stillegging van de zaak te verlangen, was het verzoek aan het Oficina del Plan Insular (Kantoor Ruimtelijke ordening) van het Cabildo (Eilandbestuur) een rapport op te vragen, waarin men opmerkt, dat het mogelijk was legaliteit te geven aan de bodega (het wijnhuis).
Daarbij wijst de officier van justitie erop, dat het afhangt van wat dat rapport zegt, of er al dan niet een strafzaak zou komen.

In de Stratvs zaak heeft het Openbaar Ministerie echter geen rapport aan het Cabildo (Eilandbestuur) gevraagd, om de mogelijke legaliteit te testen, in overeenstemming met het Speciale Plan van La Gería, dat wettelijke dekking geeft aan deze nu gesloten installatie.
kleurlogoCanarias.png


De Stratvs bodega
blijft maximaal nog vijf jaar gesloten

De Arrondissementsrechtbank van Las Palmas  handhaaft de verzegeling door de argumenten te bevestigen van de Rechtbank die deze verzegeling heeft verordend

Harde juridische verwijten aan zowel
de advocaat Juan Francisco Rosa evenals aan
het Openbaar Ministerie

LA GERIA - vrijdag 23 mei 2014 - Het complex van de bodega (het wijnhuis) en het restaurant van Stratvs, in La Geria (Lanzarote) zal - voor een periode van maximaal vijf jaar - gesloten moeten blijven tijdens de duur van het proces waaraan het is onderworpen. Dit is als zodanig geratificeerd door de Arrondissementsrechtbank van Las Palmas die in een stevige uitspraak, elk van de argumenten versterkt welke zijn aangevoerd door de instructierechter van Arrecife, Silvia Muños, die in december 2013 de verzegeling van de installaties heeft verordend.

Op elf pagina’s deelt de rapporterende rechter, Salvador Alba, een flinke uitbrander uit aan de advocaat van Juan Francisco Rosa, eigenaar van de bodega (het wijnhuis) - de op Lanzarote gerenommeerde advocaat Felipe Fernández Cameo - die men o.a. verwijt, een aanval te hebben gedaan op de uitspraak waarmee zijn cliënt in staat van beschuldiging is gesteld; maar niet op de uitspraak van de verzegeling; die met een tijdsverschil van 16 dagen zijn gedaan in december 2013.

“Het eerste had men moeten oplossen via het daartoe instellen van hoger beroep,” zegt de magistraat, voor wie deze vermenging, “bij zou kunnen dragen aan het vastlopen van het proces. Elke uitspraak is onderhavig aan hoger beroep en aan het juridische antwoord daarop.”

"De rekwirant wilde de maatregel zonder effect laten,  met behulp van procedurele en constitutionele argumenten die geen invloed hebben op de bestreden beslissing en wiens redeneringen  - tot verrassing van de Kamer - op niet meer dan een halve pagina,  in  wezen niet bediscussieerd had hoeven te worden.

Maar de rapporterende rechter is nog meer verrast, hij wijst de Kamer, “op de schaarse tegenwerpingen van de rekwirant […] Men verwijt ons, dat we aanzienlijke financiële schade veroorzaken met het bevel, maar deze financiële schade wordt niet veroorzaakt door het bevel, maar door de onregelmatigheden welke men heeft vastgesteld en die onderwerp zijn van een Strafrechtelijke procedure."

De sluiting van het Stratvs complex is bevolen door de Instructierechtbank van Arrecife, waarbij met de verzegeling,”” elke activiteit daarbinnen is opgeschort zolang de instructie van deze zaak voortduurt, of nadien zonder effect van een juridische resolutie zal blijven, en wel voor een periode van vijf jaar.” En de Arrondissementsrechtbank heeft dit als zodanig geratificeerd.

Omdat, sinds het bestaan van rationele aanwijzingen van criminaliteit, er grond bestaat voor het vaststellen van een voorzorgsmaatregel, zegt de uitspraak, “er bestaan in wezen zeker elementen met grote funderingskracht voor de maatregel welke men nu zonder effect wil ontbinden.”

Zo is in deze uitspraak, die op donderdag  22 mei 2014 is meegedeeld aan partijen, een brede opsomming gegeven van het grote boeket aan onregelmatigheden waaraan Stratus onderhavig is, men stelt vast, dat:

  • “men al in 2005 is gewaarschuwd door het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote, dat het gebruik van de bodega (het wijnhuis) op de grond C2.1 van de Ruimtelijke Ordening niet is toegestaan, en het is daar, waar de verzegelde bodega staat,”
  • “het Agencia de Protección del Medio Urbano y Natural over het bouwwerk (in kwestie) heeft geïnformeerd, dat er diverse bouwkundige onregelmatigheden bestaan; waarover de appellant geen enkele uitleg geeft in zijn verzoekschrift, en meer nog, deze zelfs niet ter discussie stelt,”
  • “de waarde van de verkregen water-parameters -  als product van een bestaand zuiveringssysteem in de Stratvs Bodega - op een aanzienlijke wijze de in het Koninklijk Besluit RD174/1995 vastgestelde limieten overschrijden […] van het Reglamento de Control de Vertidos (Controlereglement op Afval) voor de bescherming van het Openbare Waterwingebied,”
  • “de betreffende grond plattelandsgrond is met een landschapsbescherming,”
  • “het gebouwde op het in het Kadastrale Register van Tías geregisteerde perceel niet overeenkomt met wat destijds is goedgekeurd.”

Dergelijk bewijsmateriaal leidt het Hof ertoe te oordelen, “dat de rechter veel indirect en/of bewijsmateriaal van het bestaan ​​van verschillende delicten bijeen heeft gebracht waarmee men BTK Lanzarote SL BTL en Juan Francisco Rosa Marrero kan beschuldigen". En als "dergelijke aanwijzingen bestaan ​​(...), is aan het beoogde doel van de voorzorgsmaatregel voldaan."

Resteert de rapportage te beoordelen die het beschuldigde bedrijf en de ondernemer nu aandragen, “met analytische waarden die veel lager zijn dan wat er is toegestaan, terwijl de bodega nu niet volop in bedrijf is, want die is verzegeld. En het feit, dat men geen dergelijke waarden heeft, elimineert niet het beschermde wettelijke recht om in te grijpen, dat men eerder zou kunnen hebben, zoal men vaststelt met het aangegeven rapport.”

En men vraagt zich af: “Als men wel activiteit in de bodega en het restaurant van het verzegelde complex zou toestaan, zou men dan opnieuw deze waarden bereiken? Waarschijnlijk wel, want er is niets veranderd, omdat de installatie van een [nieuwe] zuiveringsinstallatie uit niets blijkt en men een grondwaterstudie - die verplicht was bij het  installeren en in gebruik nemen door de beschuldigde - nooit heeft gerealiseerd.

Maar ook richting de vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie worden juridische verwijten gemaakt. Voor de Arrondissementsrechtbank van Las Palmas is het een contradictie, ”dat men toestemming vraagt een bodega te openen, maar die men niet toestaat te functioneren zonder, dat dit meer risico genereert in milieuvervuiling.” Omdat, “de voorzorgsmaatregel het risico op milieuvervuiling voorziet, die optreedt bij de activiteit en het verzegelde complex, dat sinds 2008 niet heeft voldaan aan de wettelijke eisen op dit vlak, en minder nog aan dat, wat eerder is overeengekomen in de voorlopige vergunning,” zo stelt men in het vonnis.

Men benadrukt: "De appellant geeft niet toe, dat er in het verzegelde complex enig gevaar bestond, dus, om welke reden zou hij nu andere, of nieuwe garanties moeten geven, dat het bestaande risico zou gaan verdwijnen als naar zijn oordeel het complex en zin activiteit volledig legaal zijn?

Ook boort men de overwegingen van financiële schade in de grond die in hoger beroep is aangevoerd en wat is ondertekend door de advocaat Fernández Camero.  Voor de Kamer is de financiële schade niet gegenereerd door de voorzichtigheidshalve verzegeling, “maar door de onregelmatigheden die men heeft geconstateerd en die het onderwerp zijn van een strafrechtelijke procedure.”

Als uitvloeisel, herinnert de Arrondissementsrechtbank van Las Palmas eraan, “dat het gevolg van een niet goed te keuren activiteit, van een niet goed te keuren bouw, wat het milieu in gevaar kan brengen en het betreffende landschap in een beschermd natuurgebied; geen andere kan zijn, dan verzegeling.”

Het bedrijf van Juan Francisco Rosa en hijzelf zullen de kosten van dit hoger beroep moeten betalen.
kleurlogoCanarias.png


Onderzoek naar de betaling voor
het perceel van La Mareta

TELDE - maandag 31 maart 2014 - De instructierechter van de Rechtbank in Telde, Virginia Peña, heeft een onderzoek ingesteld voor het verduidelijken van de aankoop door de Gemeente van een perceel grond in La Mareta van de ondernemer Ambrosio Jiménez.
Het onderzoek is ingesteld op grond van een aangifte van een andere ondernemer.

Een rechtelijke commissie - bestaande uit de secretaris van de Rechtbank in Telde en twee rechercheurs - heeft zich op woensdag 26 maart 2014 gemeld bij het Gemeentehuis voor het ophalen van de documentatie welke is verlangd door de rechter en het Gemeentebestuur heeft daarop meteen de verlangde documentatie ter beschikking gesteld.

                     De zogenoemde percelen P-1 en P-2 van La Mareta.
Volgens bronnen binnen het Gemeentehuis heeft men papieren meegenomen die betrekking hebben op de overheidsafwikkeling die de Gemeente in 2012 in gang heeft moeten zetten voor het herstel van de verkoop van een perceel van 6.500 m² in La Mareta, dat men in 2005 voor 10 miljoen euro heeft verkocht aan Proyectos Inmobiliarios Las Arenas, eigendom van Ambrosio Jiménez.

Een onherroepelijk vonnis heeft het Gemeentebestuur verplicht het perceel te herstellen, waarvan de zogenoemde percelen P-1 en P-2 van La Mareta onderdeel uitmaken, en beide opnieuw ter beschikking te stellen van de onderneming aan wie het PP en Ciuca Gemeentebestuur de concessies heeft ontnomen, om er een winkelcentrum, een hotel en een geriatrisch centrum te bouwen en te exploiteren, samen met het aanleggen van parkeerplaatsen.

Het was Julián Gómez del Castillo die deze aangifte heeft gedaan welke momenteel door rechter Peña wordt onderzocht.

De rechtelijke commissie heeft de overeenkomst opgeëist waarin men met Jiménez de uitgestelde betaling van perceel is overeengekomen tot aan verlenen van de door het ICO-verstrekte lening(zie:
http://www.ipyme.org/es-es/financiacion/Paginas/FinanciacionPyme.aspx en http://www.financiacionpymes.net), wat het de Gemeente mogelijk maakte, hem in 2012 het perceel te betalen voor 13,2 miljoen euro. Ook heeft men diverse notulen van de raadsvergaderingen opgeïst.

kleurlogoCanarias.png


De zaak ‘Unión
een proces geplaveid met struikelblokken

YAIZA - zaterdag 1 maart 2014 - De door de Guardia Civil verkregen documentatie bevat een overboeking van €75.000,= die is gerealiseerd door de beschuldigde ondernemer Luis Lleó aan de toenmalige openbare aanklager Ángel Aguallo.
"Men kan niet voorbijgaan aan de mogelijke betrokkenheid bij de vermeende wandaden die begaan zijn vanuit de zienswijze van de openbare aanklager voor Residencial Costa Roja", zo benadrukt men in een rapport van de Benemérita (Verdienstelijke = Guardia Civil), die nu geen juridische waarde heeft.

.Playa Blanca was een klein vissersdorpje in het Zuiden van Lanzarote en nu is het een van de drie toeristenplaatsen van het Eiland, met 20.000 hotelbedden. Het valt onder de gemeente Yaiza, die in 1996 een aantal inwoners had van 3.300 en er nu vier keer zoveel telt.
In dat jaar werd José Francisco Reyes, destijds geitenhoeder en taxichauffeur burgemeester, die nu in afwachting is, om plaats te nemen in het verdachtenbankje, om een eis tegemoet te zien van 25 jaar gevangenis, voor het toekennen van illegale bouwvergunningen in de periode 1998-2008 en te beschikken over een kapitaal van ongeveer een miljoen euro, zoals is vastgesteld door de Politie, en hij niet kan verklaren vanwaar dit geld komt.

                      Bewijs van de overdracht met een bedrag van € 75.000,=
                            door Luis Angel Lleó ten gunste van Ángel Aguallo.

Bij de ingang van het dorp, links, is een omheind perceel met de naam ‘Costa Roja’. De advocaat en ondernemer Luis Lleó was voornemens, om op die grond 1.000 woningen en 200 garageboxen te bouwen. Reyes verleende de vergunning, maar het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote verordonneerde stillegging van de bouwwerkzaamheden.

                   Luis Lleó.                                            Fernando Becerra,
          in Café '
La Unión' op La Plazuela de Arrecife, op 22 de juli 2008.
Na diverse pogingen tot legalisering, leek het de ondernemer beter, om voor de snelste, eenvoudigste en meest gebruikelijke weg te kiezen. Voor Fernando Becerra - een bemiddelaar, die hem werd aanbevolen door Carlos Espino, eilandsecretaris van de PSOE, minister in het Cabildo (Eilandbestuur) en ondertekenaar van een aanklacht tegen dit project - was het een sappige opdracht, om het project te deblokkeren. Maar de socialistische partijleider diende een aanklacht in bij de Unidad Central Operativa (UCO) van de Guardia Civil, die men serieus nam.

De UCO tapte telefoons af en nam gedurende een jaar de gesprekken op tussen Espino en Becerra, broer van een voormalig minister van de Canarische Regering (van de Nationalistische Partij van Lanzarote, van dezelfde politieke kleur als de burgemeester) en van een gemeenteraadslid van Arrecife (in dit geval van een andere politieke partij, de PIL). Zodoende, en onder leiding van rechter César Romero Pamparacuatro, begon de operatie ‘Unión’, die een jaar lang geheim werd gehouden en die op 25 mei 2009 aan het licht kwam, met 25 arrestaties in drie dagen en huiszoekingen in de gemeentehuizen van Yaiza en Arrecife.

Wat begon met steekpenningen eindigde - dankzij de telefoontaps en een andere aangifte die men zeven maanden later deed - als de grootste corruptiezaak van Canarias, die momenteel honderden verdachten kent met meer dan een dozijn afzonderlijke dossiers die allemaal te maken hebben met delicten die onder de Código Penal (het Wetboek van Strafrecht) vallen wegens het begaan van corruptie: er zijn commissies betaald voor de bouw, er is machtsmisbruik, er zijn opgetuigde openbare aanbestedingen op suelo rustico (het platteland), steekpenningen, betalingen van commissies voor het toekennen van bouwwerkzaamheden, betalingen van commissie voor het innen van openstaande schulden en er zijn diverse vormen van verduistering.
Een groot deel van de meest vooraanstaande ondernemers op het Eiland is in staat van beschuldiging gesteld, o.a. vijf directeuren van Urbaser (de Stadsreinigingsdienst), de echtgenoot van prinses Alexia van Griekenland, de voormalige gevangenisdirecteur, ambtenaren, advocaten en politici van bijna alle partijen.

Toen men begon met het onderzoek, betoonde de UCO, “de nodige reserve en vooral een rigoureuze discretie,” en de agenten gingen ongewapend naar het eiland, zonder hun collega’s te verwittigen. De rechter deed hetzelfde en behandelde alles via zijn persoonlijke computer, buiten het computersysteem van het Openbaar Ministerie om; o.a. om reden, dat Lanzarote een kleine gemeenschap is, met veel vriendschappelijke betrekkingen en verwantschap

Een lijdensweg tijdens het proces
Het heeft niet tot veel geleid. Vijf jaar later is niemand berecht en het proces, met ruim 30.000 pagina’s, is een lijdensweg gebleken. De rechter heeft in 2009 om versterking gevraagd, maar die is hem niet toegekend. In 2012 is hij naar Tenerife overgeplaatst, maar hij wilde doorgaan met de zaak van commissies voor dienstverlening.

Men gaf hem drie maanden de tijd, zonder hem te ontheffen van zijn andere functies, en de Consejo General del Poder Judicial (CGPJ)  (Algemene Raad van de Rechterlijke Macht) weigerde hem verlenging, zelfs al waren er zes rapporten die dit adviseerden.
De huidige rechter, die zich uitsluitend aan de zaak wijdt, is de vijfde die zich met proces bezig houdt.

In de zaak heeft men onderzoek verricht, maar dit is geseponeerd, naar de betrokkenheid van een luitenant kolonel van de Guardia Civil betreffende een van de arrestaties, de voormalige burgemeester van Arrecife, Isabel Déniz, een zus van de toenmalige viceminister van Justitie van de Canarische Regering, Carolina Déniz, die wist, dat men haar zou gaan arresteren. Momenteel heeft rechter Pamparacuatro een aanklacht ingediend die onthult, dat er in de processtukken ten minste 21 uitspraken missen en diverse originele opnamen.

De verdediging van enkele van de verdachten stelt echter, dat de rechter arrestaties en huiszoekingen heeft bevolen, en pas nadien de verordeningen heeft uitgewerkt. Noch het Openbaar Ministerie, noch de Arrondissementsrechtbank hechten waarde aan deze theorie, maar met de onschatbare hulp van de diverse media is men de verdenking aan het zaaien, dat men zelfs bewijs heeft vervalst, en heeft men een “mega-aangifte” aangekondigd tegen de rechter en tegen de UCO.

Een maand geleden heeft het Hof van Las Palmas besloten, om - met steun van het Openbaar Ministerie - de verordeningen tot huiszoeking in de kantoren van Luis Lleó te annuleren, omdat men in de uitspraken melding maakt van een van de andere, destijds gearresteerde; een procedurefout, die men zou hebben kunnen herstellen. In theorie doet dit niets af aan het proces, maar met deze annulering maakt men alle door de UCO bij de huiszoekingen verkregen bewijs ongeldig, daaronder een uitgebreid rapport van de Guardia Civil, opgesteld op basis van E-mails, die onthullen, dat Lleó advies heeft gekregen van twee advocaten van het Grondwettelijke Hof, Ignacio Sánchez Yllera en Ángel Aguallo, terwijl ze een taak uitoefenden die is strijd is met fiscale advisering.

Yllera was rechter op Lanzarote en kabinetschef van Teresa Fernández de la Vega. Aguallo is sinds maart 2008 rechter bij de Kamer voor Overheidsgeschillen van de Hoge Raad. Beiden hebben volgens dat rapport adviezen gegeven aan Lleó voor het besparen van belasting, uitgerekend voor de maatschappij Costa Roja, de projectontwikkelaar van de woonwijk van 1.000 woningen. Men zocht Costa Roja te veranderen in een houdstermaatschappij om 1,7 miljoen euro aan belasting te besparen, door een kapitaaluitbreiding te doen ten gunste van de echtgenote van Lleó en van zijn compagnon en deze daarna te ontbinden. En dat is precies, wat de ondernemer heeft gedaan.

Tussen 2006 en 2008, hebben zowel Yllera, evenals Aguallo en de belastinginspecteur van de Gemeente Sevilla, Ignacio Pérez Royo, een vloeiende correspondentie onderhouden met Lleó en zijn advocaten, voornamelijk met Manuel Matamoros, door gebruik te maken van zijn E mail-account bij het Constitutionele Hof. In die periode, terwijl twee advocaten hun diensten verleenden aan Lleó, heeft het Cabildo (Eilandbestuur) het bouwproject aangeklaagd en is men een strafzaak begonnen vanwege het verlenen van de vergunning.

Het rapport onthult ook,  dat het advocatenkantoor EJP, hetzelfde is wat was gecontracteerd door Juan Matas en degene die compagnon was van de voormalige woordvoerder van de CGPJ,  Enrique Arnolda Alcubilla, die a la carte een rapport heeft opgesteld over de vergunning aan Costa Roja.

Het rapport is opgesteld in opdracht van Lleó, maar is betaald door de Gemeente. De architect die het project voor deze woonwijk heeft uitgevoerd, is gekomen tot het doen van aangifte, dat de projectontwikkelaar een commissie van drie miljoen euro betaald zou hebben voor het verkrijgen van de vergunning.

“Hoe meer vrienden Espino als vijand hebben, zoveel te beter voor jou.”
Op 19 de maart 2008, slechts zes dagen na de benoeming van Aguallo als rechter van de Hoge Raad, stuurt Lleó de volgende E-mail naar zijn secretaresse, met als onderwerp, "Rekeningen Aguallo en Pérez Royo": "Om de zaak definitief op te lossen, zegt men mij momenteel, dat we op geen enkele wijze niet model 347, noch 190 in de facturen opnemen en deze fysiek vernietigen en men ons dan aanwijzingen zal geven.”

Anderzijds stuurt Yllera in dezelfde maand een e-mail aan Lleó, enkele maanden eerder dan dat men de poging is gestart, Carlos Espino om te kopen, waarin hij zegt: “Hoe meer vrienden Espino als vijand hebben, zoveel te beter voor jou en voor de toekomst,” en hij voegt toe, aldus de UCO, “dat het aas nalaat te bijten.”

Het rapport van de UCO, dat nu geen juridische waarde meer heeft, zegt over het advies van de twee advocaten, “dat men niet voorbij kan gaan aan de mogelijke betrokkenheid bij vermeende wandaden die begaan zijn vanuit de zienswijze van de openbare aanklager voor Residencial Costa Roja (..), waardoor men aldus strafbare feiten heeft begaan van fiscale aard door het doen van operaties, zowel financieel als instrumenteel, die zouden kunnen leiden tot belastingfraude ten nadele van het Ministerie van Financiën.

Onder de in beslag genomen documentatie bevindt zich een overboeking die gedaan is door Lleó aan Aguallo van €75.000,= (de helft van diens honorarium, zo onthult het rapport) en een contract met een koopoptie voor een woning voor Sánchez Yllera, evenals de reservering van  een kantoor in het Jachthavengebouw van Naos.

                     Rechter César Romero Pamparacuatro, van de operatie 'Union'.
In zijn aangifte wegens het verdwijnen van uitspraken uit het proces, beklaagt rechter Pamparacuatro zich, dat de politieke organen en de CGPJ " niet de noodzakelijke, adequate maatregelen hebben genomen voor garanderen van een goed verloop van het grootscheepse juridische onderzoek betreffende de corruptie.” De rechter geeft te kennen, dat Sánchez Yllera en Francisco Caamaño gelijktijdig bij de orders van De la Vega zijn geweest, de een als kabinetschef en de ander als Staatssecretaris voor Betrekkingen met de Cortes (Volksvertegenwoordiging).

Uiteindelijk kwam Caamaño op het Ministerie van Justitie; en dat was toen dit Ministerie de versterking weigerde welke de rechter had gevraagd en die was goedgekeurd door de Justitiële Macht, om de zaak te bespoedigen. Het Ministerie heeft hem die steun niet gegeven, met de bewering, “dat de buitengewone arbeidstaak die het proces met zich meebracht niet gerechtvaardigd was.
kleurlogoCanarias.png


Zaak ‘Unión
Aangifte wegens valsheid in geschrif
te

ARRECIFE - woensdag 26 februari 2014 - Meerdere verdachten in de zaak ‘Únión’ hebben een mega aanklacht ingediend tegen de verantwoordelijken van onderzoek in deze zaak; o. a. beschuldigt men hen van het vermoedelijk massaal vervalsen van  bewijsmateriaal, "door hen, die de strijd tegen corruptie hoog in het  vaandel hebben staan."

Degenen die verantwoordelijk zijn voor het documentatiemateriaal in de zaak ‘Unión’ zien zich geconfronteerd met een aanklacht welke wordt voorbereid door een aantal verdachten in deze zaak, wegens vermeende, massale manipulatie en vervalsing van bewijsmateriaal en andere documenten.

               Doorzoeking van een pand in de corruptiezaak '
Unión'

De klagers verwachten, dat er voldoende materiaal voorhanden is, om te bewijzen, “dat de vermeende onregelmatigheden verder gaan, dan simpelweg vergissingen, nalatigheden, of pure toevalligheden,” en hoewel men er alles aan gedaan heeft, om deze te verbergen, of te camoufleren, is dit niet gelukt, vanwege de omvang van het documentatiemateriaal van deze zaak.

Onder de mogelijke misdaden geeft men de vervalsing van materiaal aan betreffende juridische uitspraken en politierapporten en het systematisch antidateren (wijzigen van  datums) van de handelingen, met als doel, het geven van juridische dekking van eerdere optredens.

In deze aanklacht verschijnen ruim 90 uitspraken, zonder de handtekening van rechter Pamparacuatro, die ontvreemd zouden zijn bij de Rechtbank en waarvan de aangevers denken, dat men die uitspraken echter eenvoudigweg heeft gedaan, waarvan sommige zelfs een paar jaar nadien.

Men hekelt de vermeende voorbereiding van politierapporten en rechterlijke uitspraken die vooruitlopen, of rekenschap geven van toekomstige gebeurtenissen; en de vermeende uitgifte en voltooiing van opdrachten, nog voordat de gemotiveerde rechterlijke beslissingen werden uitgegeven.

Met voegt hieraan toe, dat de verantwoordelijken van het Hof vermoedelijk documenten zonder de vereiste juridische controle hebben in gebracht in de zaak, omdat er geen vereiste documentatie is in het beheer van de procesgang (sinds het begin ervan in mei 2008, tot midden 2011); of, dat men niet heeft voldaan aan de verplichte registratie van de binnenkomst van de in de zaak ingebrachte stukken .
kleurlogoCanarias.png


Rechter verordonneert verzegeling van wijnhuis Stratvs

LA GERIA - zaterdag 21 december 2013 - Rechter Silvia Muñoz, van de Instructie-rechtbank in Arrecife, heeft op vrijdag 20 december 2013 de verzegeling bevolen van bodega (wijnhuis) Stratvs in La Geria (Lanzarote) en gaat daarmee in op de eis van het Openbaar Ministerie, zo is officieel bevestigd.

Het document waarin de verzegeling wordt aangegeven, bestaat uit een veertigtal bladzijden en is aan beide partijen meegedeeld op vrijdagmiddag 20 december 2013. Het is opgesteld naar aanleiding van de hoorzitting van woensdag 18 december 2013, waar de hoofdrolspeler de ondernemer Juan Francisco Rosa was, de hoofdeigenaar van de installaties.


In dit proces heeft men de nadruk gelegd op het systeem van het beheer van het afvalwater van de bodega.

Bovendien heeft men rekening gehouden met de aanklacht van een particulier, die verzekert, dat men zich een deel van zijn eigendom heeft toegeëigend; een aspect, wat hij heeft gebruikt, om  sluiting van de bodega (het wijnhuis) te eisen.

In het vonnis zegt men, dat de sluiting een tijdelijk karakter heeft, als er meer duidelijk is, kan de instructie te allen tijde worden verlengd zolang de zaak tegen het eigendom nog loopt. Naast andere aspecten, onderzoekt de rechter, of de installatie buiten de planning valt.
kleurlogoCanarias.png


De nieuwe Stratvs-bodega voldoet niet
aan de bouwvoorschriften van La Geria

Sloop is mogelijk

YAIZA - zaterdag 30 november 2013 - Volgens de Asociación Transparencia Urbanística (TU) (Vereniging Transparantie Bouwvoorschriften) beschikt dit populaire wijnhuis niet over de vergunningen voor wat men gebouwd heeft zonder toestemming.

In de strafzaak die namens de bevolking is aangespannen door de vereniging Transparantie Bouwvoorschriften tegen de projectontwikkelaar, de architect en technische en ambtenaren van de Canarische Regering en van de Gemeente Yaiza, benadrukt men, “dat het volledig ontbreken van de wettelijke toestemming voor de bouw en exploitatie, sociale onrust heeft opgeroepen wegens een klaarblijkelijk voorkeursbehandeling en ongelijke toepassing van de wet en verlangt men onmiddellijke stopzetting van de illegale activiteiten door definitieve sluiting van de bodega (het wijnhuis) Stratvs en de sloop van de gebouwen in La Geria, inclusief de woningen voor de benodigde huisvesting.”

De  'nu omstreden' Stratvs-bodega in het beschermde landschap van La Geria (Lanzarote).


De vereniging is van mening, dat men zich niet kan beperken tot sluiting van een deel van de bodega zoals de Gemeente aanvankelijk heeft gedaan met de sluiting van het restaurant. Dit, omdat de bodega, “een ondeelbare eenheid is,” en bovendien, het gehele gebouw zich bevindt op een niet toegestane bouwlocatie, met het niet voldoen aan de van toepassing zijnde bouwvoorschriften, in zowel hoogte als volume.


Dit wil zeggen, dat wat men heeft toegestaan, aldus het Openbaar Ministerie en de aanklagers, men nooit had mogen goedkeuren; maar ook, dat men de toestemming niet heeft gerespecteerd en men veel meer heeft gebouwd, dan wat is goedgekeurd en op een andere locatie dan was aangewezen.

“De projectontwikkelaar is geen enkele van de in goedkeuring gestelde voorwaarden nagekomen, omdat, volgens - wat we nu weten - de geplande woning geen voorwerp van restauratie was, maar is gesloopt ondanks de etnografische waarde ervan, en in plaats daarvan er een nieuw gebouw is verrezen, met klaarblijkelijk grotere afmetingen; en het magazijn/bodega is omgebouwd, niet alleen in afmetingen en karakteristiek, maar zelfs veranderd is van locatie, met bovendien toevoeging van een veelheid aan bouwsels en installaties die niet vervat waren in het oorspronkelijke project, dat diende als basis voor de toekenning van de overheidstoestemming,” zo merkt Transparencia op.


Maar dit is nog niet alles. De bouwers zijn niet eens de eigenaars van alle terreinen waarop de bodega is gebouwd. Dit stelt Juan Francisco Rosa vast in zijn verklaring voor de Rechtbank. Rosa heeft ongeveer 85% van de percelen verworven, maar de rest - een zesde deel-  behoort toe aan de familie Negrín. Diverse leden van deze familie, hebben het terrein (inclusief een deel van de bestaande woning) verkregen als erfenis; en zij hebben voor de Rechtbank verklaard, dat niemand zich tot hen heeft gewend, om de grond van hen te kopen. Volgens Rosa, had hij “mondelinge toestemming” van een van de broers, die is overleden. “Hij zei,  dat er geen enkel probleem zou zijn, vertrouwend op zijn woord, dat het niet erg zou zijn als men begon te werken,” zo staat in de transcriptie van de Rechtbank van de verklaring van de ondernemer die afkomstig is van Lanzarote.

Toen ze hoorden van de werkzaamheden, hebben twee van de erfgenamen een ontmoeting gehad met Rosa en deze heeft hen aanvankelijk aandelen van de bodega toegezegd en vervolgens €3.000,= en  €4.000,= aan schuldbekentenissen plus de mogelijkheid een bruiloft te vieren op deze locatie. De erfgenamen hebben dit niet geaccepteerd en hebben een eis gesteld maar ze hebben dit niet gedaan voor de hoeveelheid van het proces, hoewel ze daar nu wel partij in zijn.

Ondanks, dat een van de landgoederen (dat van de Negrin’s) niet van hem is, heeft de Gemeente Yaiza in mei 2013, op verzoek van Rosa, dit in het kadaster ingeschreven op naam van BTL, een naamloze vennootschap van deze ondernemer. DE technicus die deze wijziging heeft aangebracht is eveneens is staat van beschuldiging gesteld.

                                             Hotel 'Princesa Yaiza'.

Bovendien is er nog een onregelmatigheid die wordt onderzocht door de Rechtbank. Rosa heeft als garantie een landgoed ingezet (waar men veronderstelde de bodega te vestigen) om het hoofd te bieden aan een belastingschuld en een schuld aan de Gemeente Yaiza die het hotel ‘Princesa Yaiza’ (een onderdeel van BTL) heeft. Maar de bodega bevindt zich echter niet op dit landgoed, maar is gebouwd op het landgoed ernaast; en zo onderzoekt men, of hij bij de Notaris geprobeerd heeft te simuleren, dat de bodega op dit landgoed stond, als garantiestelling voor de schuld.

In de uitgebreide bezwaren van Transparencia Urbanística die zijn opgenomen in de notulen, is men van mening, dat er voldoende aanwijzingen zijn, dat er een verband bestaat tussen de grote hoeveelheid picón (lava-korrels) die is afgegraven in de Barranco del Obispo (het ‘Ravijn van het Bisdom’) voor de bouw van de bodega en de bouwwerkzaamheden die zijn uitgevoerd in Uga, waar de ondernemer Juan Francisco Rosa woont en zijn boerderij heeft, en waar men deze picón naar toe heeft gebracht.

Daartoe heeft men een grafiek gepresenteerd die gemaakt is aan de hand van luchtfoto’s van beide locaties, die in tijd overeenkomt met de wijziging van de twee locaties. De vereniging vraagt, dat men dit bekijkt en, dat daartoe het Agentschap voor Bescherming van het Stedelijke en Landschappelijke Milieu een rapport instuurt en, dat de Gemeente Yaiza informeert over de locatie waarop men de bij de afgraving verkregen materialen heeft gedeponeerd voor de bouw van de bodega.

Anderzijds vraagt men ook, dat men de wijzigingen onderzoekt die zijn aangebracht in het Speciale Bestemmingsplan voor La Geria, dankzij welke men in dit plan enkele bodegas (wijnhuizen) heeft geïntegreerd zoals Stratvs.

Volgens TU, “zijn de wijzigingen en veranderingen van zo groot belang, dat het nodig is de procedure te onderzoeken van de behandeling en de goedkeuring van het Plan Especial de La Geria, teneinde vast te kunnen stellen hoe deze wijzigingen zich hebben kunnen voordoen waarmee Stratvs nu illegaal toegang heeft verkregen tot een juridisch bevoorrechte positie; hoe de uitrusting van de illegale bouw is welke is uitgevoerd op de historische bodegas  (wijnhuizen) in La Geria, die een geschiedenis hebben van een Eeuw en de inspanning van diverse generaties aan landbouwers en landarbeiders voor de toegang tot hun unieke positie binnen het beschermde natuurgebied.
kleurlogoCanarias.png


Rafael Bittini opnieuw in de beklaagdenbank
wegens (belasting)fraude

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 3 oktober 2013 - Rafael Bittini zal opnieuw in de beklaagdenbank moeten plaatsnemen wegens belastingfraude, net zoals hij dit heeft gedaan op 19 september 2013. Bij die gelegenheid heeft de Staat hem beschuldigd van belastingfraude met maatschappijen in 1998 en 1999. Nu doet men dit wegens de IRPF (Inkomstenbelasting) over 1998. Bittini kan 3 jaar gevangenisstraf tegemoet zien.

Na zijn voorlopige conclusies heeft de Openbare Aanklager bij de Rechtbank in Las Palmas de Gran  Canaria  een gevangenisstraf geëist van drie jaar en een boete van €500.000,= voor de Grancanarische ondernemer Rafael Bittini Delgado, als vermoedelijke dader van het plegen van een delict tegen het Ministerie van Financiën.
                          
                           Een eerder gemaakte portretfoto van Rafael Bittini.

Het Openbaar Ministerie acht bewezen, dat de ondernemer de exploitatierechten heeft verworden van de bergen Tindaya en Tebeto (Fuerteventura) , om deze vervolgens aan de Canarisch Regering te verkopen in een mega-deal die nog steeds loopt voor de Rechtbank wegens belastingfraude bij zijn aangifte Inkomstenbelasting in 1999 (betreffende  1998) van in totaal €216.925,=

De Openbare Aanklager begrijpt, dat het lid van de Raad van Bestuur van Canteras Cabo Verde S.A. zijn aangifte Inkomstenbelasting gemeenschappelijk  heeft gedaan, “door opgave  van een belastbaar bedrag  van €48.089,65 met teruggave van €3.018,=  en zodoende het ontduiken van in totaal €216.925,37 aan te betalen belasting,” en daarom het belastbare bedrag te verhogen tot €468.723,22 als zodanig.”

De Openbare Aanklager voegt toe,  dat men deze bedragen afleidt van het onmogelijke belastbare bedrag van  €19.754.= “ als inkomen uit persoonlijke arbeid”; en een andere verhoging van het belastbare bedrag van €120.381,= wegens verkregen inkomsten door het kwijtschelden van een deel van de schuld die hij had aan Cabo Verde; en een andere verhoging van €363.337= voor het mede verstrekken van een lening; en met nog eens €1.250,= voor bedragen die zijn ontvangen van  de entiteit Holding Canario de Inversiones.
kleurlogoCanarias.png


Zeven gearresteerden tijdens
operatie van de Belastingdienst
in de taxi-sector

De Arbeidsinspectie onderzocht de sector al

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 2 juli 2013 - In het kader van het onderzoek, dat  het Ministerie van Financiën uitvoert met betrekking tot de activiteiten binnen de sector, hebben belastinginspecteurs en rechercheurs van Politie op dinsdagmorgen 2  juli 2013 een bezoek gebracht aan de taxicentrales van Las Palmas de Gran Canaria  en San Cristobal en bij diverse belastingadvieskantoren. Bronnen binnen het Agencia Tributaria hebben bevestigd, “dat het om een operatie tegen, twintig ‘floteros’ (‘taxibeheerders’ ) gaat.”

Als resultaat van de bezoeken en huiszoekingen vanaf 07:00 uur zijn in zaken waarvan men de denkt, dat er aanwijzingen zijn van belastingfraude, vier verdachte taxichauffeurs overgedragen aan Justitie. De andere 16 zijn in principe beschuldigd voor het plegen van overtredingen.




De agenten hebben bij de diverse huiszoekingen documentatie, harde computerschijven en logboeken van de taxichauffeurs in beslag genomen. De illegale taxichauffeurs zijn in voorgaande jaren herhaaldelijk onderwerp van klachten door loonwerkers in de sector. Het hoofdstedelijke Gemeentebestuur heeft enige tijd geleden al gewaarschuwd tegen de vermoedelijke illegale activiteit van eigenaren die meer dan een taxivergunning hebben.
kleurlogoCanarias.png


De op Gran Canaria woonachtige makelaar Carenzio is samen met een Italiaanse bisschop gearresteerd voor het witwassen van geld

VATICAANSTAD - zaterdag 29 juni 2013 - De Italiaanse politie heeft op vrijdagochtend 28 juni 2013, op last van de Officier van Justitie in Rome, de Italiaanse, op Gran Canaria wonende makelaar Giovanni Carenzio gearresteerd als mogelijk betrokken bij fraude met het IOR (Instituut voor Operationele Risico’s); de Vaticaanse bankinstelling, die al decennia lang de bron is van controverse en waarnaar Paus Franciscus een onderzoek heeft laten instellen.

Zoals op zaterdag 29  juni 2013 diverse dagbladen hebben gepubliceerd, is Carenzio gearresteerd in een operatie die het witwassen van 20 miljoen euro onderzoekt en waarbij de bisschop monseigneur Nunzio Scarana betrokken zou zijn, die eveneens op vrijdagochtend 28 juni 2013 is gearresteerd. In de operatie is ook de voormalige agent van de Geheime Dienst, Giovanni Maria Zito, aangehouden, die drie maanden geleden bij de Carabinieri ontslagen is.


Giovanni Carenzio, op een foto uit het familiealbum.

Bisschop  monseigneur Nunzio Scarana.

Jet set
Carenzio heeft ten minste twee processen lopen bij rechtbanken op de eilanden voor het zich onrechtmatig toe-eigenen van fondsen en een voor het mishandelen van zijn echtgenote.
jetset_large.jpg

Vermoedelijk, heeft Giovanni Carenzio diverse leden van de Grancanarische jet set opgelicht en hen geld afhandig gemaakt, door te vertellen, dat hij dit zou gaan investeren in aandelen die nooit hebben bestaan.

Op ‘Gran Canaria Actueel ’hebben we al op woensdag 4 januari 2013 en op zaterdag 21 januari 2012 artikelen gepubliceerd over de op Gran Canaria aangeklaagde Italiaanse beursspeculant Giovanni Carenzio (zie onderaan deze pagina, op de genoemde datums.)

’Twee bouwondernemers en een hoge regeringsambtenaar slachtoffer van Carenzio’
Onder deze krantenkop is enige tijd geleden het onderstaande artikel gepubliceerd in dagblad ‘La Provincia/Diario de las Palmas’, dat geschreven is door Borja Valcarce:

“De drie betrokken hebben drie miljoen euro overhandigd aan Carenzio die hij nooit heeft teruggegeven, maar waarvan geen aangifte is gedaan - Interpol heeft een rapport opgesteld over zijn handelen in het buitenland.


Giovanni Carenzio bij het binnengaan van de rechtbank in Las Palmas de Gran Canaria.

Er komen met de dag meer verhalen over de geldbedragen die zijn overhandigd aan de  beursspeculant Giovanni Carenzio. Drie investeerders - onder wie een hoge ambtenaar van de Canarische Regering en twee aanzienlijke bouwondernemers op de Archipel - wachten nog steeds op de rente die Carenzio hen beloofde als ze drie miljoen euro zouden investeren in financiële operaties die hij realiseerde op buitenlandse markten. Dit is voorgevallen, maar men heeft er nooit over gedacht, om aangifte te doen.

De acties van Carenzio hebben zich niet alleen gericht op het binnenhalen van grote bedragen van vermogende personen op de Eilanden, maar ook  de kleine investeerder kon op zijn klantenlijst komen te staan. Financiers die bekend zijn met Carenzio’s activiteiten, verzekeren, dat hij erin slaagde de taxichauffeur -die een van zijn dochters naar school bracht - te overtuigen, te investeren met al het geld dat de man in zijn leven gespaard had, wat op dat moment €9.000,= was en wat hij, zo bevestigen dezelfde bronnen, nooit meer heeft teruggezien, zonder verder ook maar iets vernomen te hebben.

De werkwijze van de makelaar baseerde zich op de traditionele piramide van de bekende investeerder Bernard Madoff, die een financieel schandaal veroorzaakte met het inzamelen van grote en kleine fortuinen in Noord Amerika en Europa. Diverse personen, die met Carenzio zaken deden - van wie sommigen hem voor schuldig houden in strafprocessen die lopen bij de Spaanse rechtbanken -verzekeren, dat hij “een reeks financiële producten, of beursinvesteringen verkocht met een rente van 15 tot 20%. Je wist nooit, waarover het ging, omdat hij dit niet vertelde, maar verzekerde, dat hij over bevoorrechte informatie beschikte.”

Sommige van Carenzio’s klanten leggen uit, dat hij hen aanvankelijk wat van het geld terugbetaalde, dat ze geïnvesteerd hadden in zijn operaties. ”Het was weinig, maar nu denk ik, dat hij dit deed, zodat men vertrouwen in hem bleef houden zolang de piramide functioneerde, maar er kwam een moment, waarop hij niet meer betaalde, vanaf 2009.” Zoals elke piramide, functioneert deze zolang het kapitaal blijft stromen.

Op het moment waarop de geldstroom stopt, stort het kaartenhuis in elkaar. “Als iemand met hem investeerde, was het volgende wat hij vroeg, dat men andere personen moest zoeken die ook hun geld wilden vermeerderen. Hij verleidde je, door te zeggen, dat men aan deze nieuwe investeerder een rente bood van 10% en, dat hij 15% kon bereiken en, dat jij het verschil kreeg,” zo legt een van de benadeelde investeerders uit.

Een van de vermogende families in de provincie Tenerife, die vermoedelijk ruim drie miljoen euro heeft geïnvesteerd in Carenzio’s operaties, was een van die nieuwe investeerders. Een vrouw die  €500.000,= had ‘geleend’ aan de beursspeculant heeft hen aan hem voorgesteld, zo bevestigen kenners van deze zaak. In feite, zo verzekeren ze, was zij propaganda: “Als u kapitaal weet te zitten, dan beleg ik het in het buitenland tegen een goede rente.”

Een van de verdenkingen van de benadeelden -  die naar zowel de Rechtbank van Eerste Aanleg zijn  gestapt, evenals naar de Instructierechtbank - is, dat Carenzio slechts een tussenpersoon is van een veel grotere organisatie.

Om die reden zoekt een van de beschuldigingen tegen hem - naast het aanrekenen van verduistering en fraude, dat men hem veroordeeld voor het witwassen van geld, corruptie bij internationale transacties, belastingfraude; wetend, dat hij contacten heeft, althans indirect - met een georganiseerde misdaadbende die in Napels is gevestigd. Interpol heeft een rapport opgesteld over de acties van Carenzio in het buitenland.

Een van de zorgen van sommige investeerders is, dat men hem geld heeft ‘geleend’ en men niet naar de rechtbank wil stappen om hun fondsen te herstellen; de manier is, waarop ze het geld wat ze in Spanje hadden, naar het buitenland hebben gebracht. Ze verzekeren, dat Carenzio m hen gerust stelde door te zeggen, dat er gespecialiseerde bedrijven  bestaan in  het overbrengen van geld, waardoor men geen grenzen zou hoeven te overschrijden met contanten.

Echter de recente klachten en aangiften tegen de Italiaanse investeerder hebben aangetoond, dat zijn  beloften over gemakkelijk geld oplichting zijn en, dat tientallen gezinnen verliezen hebben  geleden, zo al geen grote bedragen, dan toch wel hun spaargeld wat ze hem hebben overhandigd, Een van de aanklagers bevestigt, aan de andere kant, dat een nieuwe groep benadeelden zich in verbinding heeft gesteld met hem, om als hun wettige vertegenwoordiger een aanklacht tegen Carenzio in te dienen; in dit geval, gaat het om drie personen die hem een half miljoen euro zouden hebben gegeven en die een nieuwe klacht tegen de makelaar hebben ingediend wegens oplichting en verduistering.

Vandaar, dat men vanaf begin december 2011 de eerste aanklacht tegen Carenzio heeft ingediend bij de Fiscalía Anticorrupción (FIOD - Fiscale Opsporingsdienst) van Las Palmas en men nu vier strafprocessen telt, in een daarvan wordt ook zijn echtgenote, Dolores Molina de Aguilar, beschuldigd van belastingfraude. Toch vragen nog steeds de benadeelden zich af, waarom zoveel opgelichte mensen het stilzwijgen ertoe doen.”


Giovanni Carenzio.

Van wat recentere datum is het volgende krantenartikel, dat eveneens is geschreven door Borja Valcarce:  "De vermeende oplichting van Giovanni Carenzio
De beursspeculant Giovanni Carenzio houdt zijn woonadres op nummer 188 in de Via Scarlatti in Napels aan, in de schaduw van de Vesuvius die hem geboren heeft zien worden. Af en toe, ondank het straatverbod tegen hem, ontmoet hij zijn vrouw in Madrid, zo onthullen sommige bekenden van hen. De onderzoeken tegen het echtpaar voor vermeende oplichting gaan door terwijl de Grancanarische samenleving hen de rug heeft toegekeerd. De verwoesting van hun spaargeld is totaal geweest, ze vragen alleen ‘giustiza’ (gerechtigheid).


Een groep benadeelden voor de woning van Carenzio.

Het huis waar het gezin Carenzio woont in de wijk Vegueta van Las Palmas de  Gran  Canaria.

En un momento dado (op een geven moment) verhuist het gezin naar het Eiland en trekt in het huis wat eigendom is van de ouders van Molina de Aguilar, de fameuze woning in de Calle Castillo waar zoveel benadeelden hebben geschreeuwd, dat men hen hun geld teruggeeft. In dit pand is bovendien de tweeling opgegroeid die in 1997 is geboren.

De betrekkingen van de familie Molina de Aguilar met vooraanstaande leden uit de Grancanarische samenleving opende voor Carenzio de weg, om nieuwe investeerders te ontmoeten,. Sommige  benadeelden verzekeren, dat het in het Zuiden van het Eiland was, waar de beursspeculant begonnen is, om zijn piramide op te bouwen, dankzij “fondsenwervers”. Zo gebruikte hij de directeur en de onderdirecteur van een filiaal van de Caja Rural de Canarias in Maspalomas voor het verkopen van zijn financiële producten.

De directeuren van de kredietinstelling boden de Italiaanse investeringen aan hun klanten aan, als producten van de bank. Velen zijn geruïneerd, met hypotheken die nog moeten worden afgelost sinds Carenzio in 2011 stopte met het uitkeren van rente. De Caja Rural de Canarias, die het bedrog ontdekte dankzij de klacht die een benadeelde indiende, heeft haar medewerkers ontslagen.

De investeerder kon bovendien rekenen op een andere persoon, die bekend is als Charlie B. P. wiens gezin hij ook heeft opgelicht en die diverse benadeelden typeren als een van de “fondsenwervers” van de Italiaan in het Zuiden van Gran Canaria vanwege de contacten die hij onderhield. Volgens de gevraagde personen, “ slaagde Charlie er in ruim 12 miljoen euro aan Carenzio te geven voor investeringen die vermoedelijk niet zullen worden terugbetaald.

Het netwerk verspreidde zich in Las Palmas de Gran Canaria. In de stad overtuigde hij historische families en ondernemers, om samen met hem te investeren. “Sommigen verdienden veel geld,” onthult een benadeelde. “Het probleem ontstond eind 2010 met de crisis, toen Carenzio stopte met betalen en de piramide in elkaar stortte,” zo vertelt hij.


Beursspeculant, investering makelaar: Giovanni Carenzio.

De ´modus operandi´ van de makelaar was dezelfde als die Carlo Ponzi ontwikkelde, een beruchte Italiaanse oplichter die geboren was in Lugo (Italië) in 1882 en die winsten van de eerste investeringen betaalde met het geld wat hij van de volgende investeringen ontving. Het schema is tegenwoordig beter bekend, omdat Bernard Lawrence Madoff het gebruikte, om daarmee op internationale schaal oplichting te plegen voor een miljard dollar.

Carenzio bood aan de klanten die met hem gingen investeren, winsten van tussen de 10 en 20% van het aanvangskapitaal. “Als je hem ontmoette vroeg hij je, “te zwijgen” over de operaties die hij verrichte, om er niets over te zeggen,” vertelt deze benadeelde. Bovendien, “beweerde hij over goede informatiebronnen te beschikken als je hen vroeg over hoe hij het geld zou gaan investeren en hij herhaalde voortdurend, “dat dit ‘een kwestie van vertrouwen’ was; dat we vertrouwen moesten hebben, in hém,” zo voegt deze benadeelde toe.

De makelaar, zo verzekeren nog eens twee andere benadeelden, slaagde erin, tientallen miljoenen euro’s te beheren van Grancanarische, Tinerfense en Madrileense families. “En dit zonder dat we weten wat er gebeurd is met al die investeerders die verborgen blijven.”

In de Instructierechtbank Nummer 3 van Las Palmas de Gran Canaria verzamelt rechter Tomás Martín alle klachten en aanklachten die tegen Carenzio zijn ingediend bij de diverse juridische partijen van Gran Canaria. De rechter onderzoekt nu de zaken van vermoedelijke oplichting, verduistering en achterhouden van bedrijfsactiva van ruim 15 benadeelden terwijl via de civiele weg er vier eisen worden ingediend wegens wanbetaling.

Het strafonderzoek vordert goed dankzij de recente onderzoeken die door de rechter zijn uitgevoerd en met ontdekt heeft, dat Carenzio diverse rekeningen en entiteiten aanhoudt in Zwitserland. Het is een feit, dat zijn oudste dochter een bachelor-cursus volgt aan The American School in Switserland, een private onderwijsinstelling die gevestigd is in het gehucht Montagnola, een klein dorp in het district Lugano.

De gevraagde benadeelden verzekeren, dat er twee manieren waren, om het geld aan de  makelaar te overhandigen, Een was handje contantje, waardoor diverse personen hem niet hebben kunnen aangeven, omdat ze geen enkel bewijs hebben, dat deze hem deze middelen hebben gegeven. Bovendien bevestigen anderen, dat ze gevallen kennen van personen die zwart geld aan Carenzio hebben gegeven, wat hen in een slechte positie plaats, om hem voor de rechter te brengen.

Anderzijds, verzekeren zij die wel aangeklaagd hebben, dat ze door Carenzio ondertekende schuldbekentenissen hebben, of door zijn vrouw uitgeschreven cheques; die, zo verzekeren zij, “op de hoogte was van de operaties die haar man uitvoerde.” Om die reden is Molina de Aguilar eveneens betrokken bij de delicten die door haar man zijn gepleegd.
o-vatican-arrest-facebook_large.jpg
Het geld wat hij als makelaar verkreeg, maakte het hem bovendien mogelijk, te profiteren van zijn contacten op internationaal niveau, “in een enkel geval, dankzij zijn vrienden in het Vaticaan, organiseerde hij privébezoeken aan de Heilige Stoel en ontmoetingen met de Paus; zo benadrukt een van zijn voormalige vrienden.

"Zijn stijl van alles, wat hij in het openbaar deed was er een, dat men goed over hem dacht en investeerde in operaties die hij met discretie aanbood. Na het diner met Al Gore schept hij op  door te zeggen, dat alle ondernemers en politici die op het evenement waren achter hem staan,” zo bevestigt men.

Zo komt Carenzio er bijvoorbeeld toe, om de installatie van de airconditioning van de Salón Dorado van het Gabinete Literario te financieren, nadat hij tijdens een diner in de zaal geklaagd had, dat het er erg warm was en te beloven, voor een oplossing te zorgen. Bovendien was zijn vrouw gedurende diverse jaren lid van de Bestuursraad van de Peréz Galdós-Stichting, hoewel zij die verliet na het ontstaan van het schandaal."
kleurlogoCanarias.png


Op Lanzarote
bende opgerold die kredietkaarten heeft gekloond

Tien gearresteerden
van wie er vier in staat van beschuldiging zijn gesteld

ARRECIFE - vrijdag 14 juni 2013 - De Guardia Civil heeft,  bij een onderzoek wat heeft plaatsgevonden op Lanzarote, een  groep criminelen opgepakt die vermoedelijk wordt verdacht van het plegen van fraude, door het klonen van een kredietkaart en zo, het afhandig maken van een bedrag van €24.912,= van een Zwitser.

Het onderzoek is gestart in februari 2013, toen de Guardia Civil van het hoofdbureau van Costa Teguise kennis heeft genomen van een eerste fraudegeval, waarbij men twee personen heeft kunnen traceren die, na het veronderstelde klonen van een kredietkaart, een serie frauduleuze operaties in diverse winkels op het eiland Lanzarote en in Sevilla (Andalusië) heeft uitgevoerd.
images450_large.jpg

De genoemde winkeleigenaren hebben vermoedelijk het gebruik, van de genoemde, gekloonde kredietkaart in hun winkels toegestaan en, eenmaal het geld geïncasseerd via de betreffende terminals bij de kassa’s van deze winkels, dit verdeeld tussen de voornaamste auteurs van de frauduleuze duplicatie van de kredietkaart en de winkeleigenaren.

Naar aanleiding van het onderzoek van de Guardia Civil tussen 26 februari en 6 maart 2013, is men overgegaan tot de arrestatie van tien personen als vermoedelijke daders van een fraudemisdrijf en de beschuldiging van twee andere daders voor fraudedelicten en vervalsing van handelsdocumenten en vervalsing van de kredietkaart, nadien - in een tweede fase van het politieonderzoek wat is uitgevoerd op 23 en 24 april 2013 - heeft men in Sevilla nog twee personen gearresteerd als vermoedelijke daders van een fraudemisdrijf; waarmee deze criminele groep is opgerold.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Instructierechtbank Nº 2 van Arrecife door het Rechercheteam van het Hoofdbureau van Costa Teguise in samenwerking met de Unidad Orgánica van de Policía Judicial van de Comandancia van Sevilla.
kleurlogoCanarias.png


Lopesan in beroep tegen toekenning
Tauro-perceel aan Santana Cazorla

De Lopesan-Groep beschuldigt concurrent Santana Cazorla ervan,de wet te omzeilen door het aanbieden van een uitgestelde betaling om beslaglegging te vermijden

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 28 mei 2013 - De juridische dienst van Lopesan heeft de rechtbank in Las Palmas de Gran Canaria gevraagd, dat men Santana Cazorla uitsluit van mededinging in de veiling van februari 2013 en dat men het perceel, waar beslag op is gelegd, toekent aan Lopesan.

Beide concerns strijden voor de Rechtbank om de toeristische controle in Mogán, want Lopesan eist van haar concurrent een schuld op van 14 miljoen euro die betrekking heeft op diverse van haar percelen in het Zuiden van Gran Canaria.

  VERSUS   

Bij de eerste aanval is de Anfi-Groep (van de Hermanos Santana Cazorla en de Erven Lyng) erin geslaagd de grond in bezit te houden na het voldoen van een uitgestelde betaling van 5,055 miljoen euro met hypotheekgarantie, maar Lopesan is van mening, omdat het berust op de wettelijke status van hun maatschappijen (Anfi Sales, Anfi Tauro en Anfi del Mar) om de beslaglegging te omzeilen en niet te hoeven voldoen aan hun schuld (de theorie van het oplichten van tipje van de sluier).

Lopesan stelt, dat het beste bod overeenkomt met de €400.000,= in contanten, dat gedaan is door een van haar ondernemingen, gezien, dat de houding van Santana Cazorla “niet aan de vereisten heeft voldaan,” zoals is gesteld in Artikel 670.3 van de Ley de Enjuiciamiento Civil (LEC) (Wet op de Civiele Procedures) om eigenaar te blijven van het ter veiling aangebodene.

De Officier van Justitie heeft zich gebaseerd op die bepaling, om geldigheid te verlenen aan de uitgestelde betaling en heeft bepaald, dat dit het beste bod was, maar Lopesan is tegen deze beslissing in beroep gegaan op grond van “ernstige benadeling” van haar rechten. Bij de zogenaamd onvervulde eisen stelt men, dat de overeengekomen garanties onvoldoende zijn, voornamelijk door het ontbreken van de macht, om dat bod te doen, omdat de toezegging goede invloed heeft bij de uitvoering van het proces.
a-ndice_large.jpg
Lopesan had de optie het perceel in de barranco (het ravijn) van Tauro te verwerven voor 4,9 miljoen euro, want het Artikel in de LEC zegt, dat deze mogelijkheid wordt toegestaan aan de partij die de beslaglegging uitvoert. Daartoe zou men 70% van de waarde van de grond hebben moeten betalen, waarvan de prijs aan het begin van de veiling was ingezet op zeven miljoen euro.

Lopesan beweert echter, dat de werkelijke waarde van perceel T-22 van het deelplan Anfi Tauro €3889.048,= is, want er bestaan diverse uitspraken die de stadsplanning voor het gebied in gevaar brengen. Om die reden heeft men €400.000,= geboden bij de veiling, een hoeveelheid die  iets boven de  prijs licht  zoals die is vastgesteld door vier taxaties van het grondstuk.

Perceel T-22 heeft een oppervlakte van 35.368 m² en daarvan is voorzien, dat er accommodatie op gebouwd mag worden voor 307 hotelbedden, maar de beslagleggingen strekken zich uit over de vier percelen die samen het golfterrein van Anfi vormen. Deze eisen vinden hun oorsprong in een krediet dat verlopen is, wat Anfi had met de familie Cárdenes (Ocealand SL) en dat gekocht was door Lopesan.
kleurlogoCanarias.png


Las Palmas de Gran Canaria zal herziening vragen van de padrones municipales

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 25 april 2013 - De Gemeente Las Palmas de Gran Canaria zal aan de Spaanse Regering en aan de Canarische Regering vragen, om een - door het Instituto Nacional de Estadística (INE) (Nationaal Bureau voor de Statistiek) op te stellen - analyse over de situatie van de padrones (bevolkingsregisters) van alle 88 Canarische gemeenten op de Archipel. Tevens zal men het creëren van een compensatiefonds verlangen ter correctie met terugwerkende kracht,” voor de verminderde inkomsten welke het gevolg zijn van de ‘onwettige’ verhoging van het inwoneraantal van Santa Cruz de Tenerife”, welke als officiële cijfers over de bevolkingsaantallen zijn gepubliceerd sinds 1996.

Eveneens verzoekt het hoofdstedelijke Gemeentebestuur de Canarische Regering over te gaan tot herziening van de definitieve eindafrekeningen van het Régimen Económico y Fiscal (REF) (Belastingstelsel), van de Impuesto General de Tráfico de Empresas (IGTE) (tot 31 december 1985 de voorloper van de IVA = Btw ) en van het Fondo Canario de Financiación Municipal (Canarische financieringsfonds voor Gemeenten) “betreffende de afgelopen vier jaar, die niet zijn geweest zoals is voorgeschreven.”

           Padrónes Municipales (Gemeentelijk Bevolkingsregisters).

In haar officiële verklaring, spoort het Gemeentebestuur de Canarische Regering tevens aan, “tot formalisering van een compensatiefonds voor de ernstige financiële verliezen van de gemeenten die getrouw gehandeld hebben in overeenstemming met de gemeentelijke registers, in vergelijking met degenen die als zodanig geprofiteerd hebben van de onrechtmatige gedragingen, door het totale bedrag van de toekenningen - die men sinds 1996 volgens de wet ontvangen zou moeten hebben - alsnog te betalen.”

Bovendien eist men, dat deze overeenkomst via de Presidencia de la Federación Canaria de Municipios (Fecam) (Vereniging Canarische Gemeenten) wordt meegedeeld aan de overige benadeelde gemeenten

Het Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran Canaria benadrukt, “dat de fictieve verhoging van het gemeentelijke bevolkingsregister van Santa Cruz de Tenerife met 153000 inwoners van 1996 tot aan 2013 een verlies heeft veroorzaakt van ongeveer 5 miljoen euro voor de hoofdstad van Gran Canaria, wat afkomstig had moeten zijn uit het Fondo Canario de Financiación Municipal (Canarische Fonds voor Gemeentelijke Financiering), het Régimen Económico y Fiscal (REF) (het Belastingstelsel) en het Fondo de compensación Estatal (FSE) (Staats Compensatiefonds)."
kleurlogoCanarias.png


Eufemiano Fuentes op de fraudeurs lijst van Falciani

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 24 april 2013 - Zoals op zondag 21 april 2013 gemeld in dagblad ‘El País’, komt op de eerste, door de computertechnicus Hervé Falciani gepubliceerde, lijst van de in 2010 in Spanje bekend gemaakte belastingfraudeurs, de Grancanarische arts Eufemiano Fuentes voor als een van de vermoedelijke belastingontduikers. De lijst van Falciani heeft het de Spaanse Fiscus mogelijk gemaakt 260 miljoen euro te achterhalen en diende voor de identificatie van 659 vermoedelijke belastingontduikers.

Naspeur werk van ‘El País’ bij de diverse Spaanse rechtbanken heeft de identificatie mogelijk gemaakt, van o.a. de Grancanarische arts Eufemiano Fuentes Rodríguez en van zijn echtgenote Cristina Pérez Diaz. Aldus de krant, heeft de arts een hoofdrol in de ‘Operación Puerto’ (‘Operatie Haven’) en, samen met zijn echtgenote, zou hij vermoedelijk de bedragen die hij ontvangen heeft voor de dopingbehandeling van zijn cliënten gestort hebben bij het bedrijf Codes Holding Limited.


Eufemiano Fuentes.

Fuentes, op de luchthaven van de Gran Canaria.


Juan Arencibia Rodríguez.

Bij de Canarische rechtbanken is ‘El País’ ook op de beruchte ‘Faciani lijst’ de advocaat Juan Arencibia Rodríguez tegengekomen, voormalig partner van Ernst & Young en van Santiago Carlos Quevedo Valido, als procureur van de Megastore Computer Canarias (verkoop van computerbenodigdheden) en de sociale vertegenwoordiger van makelaardij California Beach en van het levensmiddelenbedrijf Batru.


Hervé Falciani.

Lagarde-lijst
De Lagarde-lijst is een digitaal bestand in de vorm van een spreadsheet met de namen van ongeveer 2000 Griekse rekeninghouders bij de Zwitserse vestiging van de HSBC-bank in Genève. De lijst is vernoemd naar de voormalige Franse minister van Financiën en huidig algemeen directeur van het IMF, Christine Lagarde.

In 2006 en 2007 heeft een computertechnicus, Hervé Falciani, werkzaam bij de vestiging van de HSBC bank in Genève, de gegevens van klanten uit verschillende landen ontvreemd en geprobeerd deze te verkopen aan diverse overheden. In januari 2009 heeft de politie een inval in het huis van Falciani in Frankrijk gedaan en daarbij deze computerbestanden gevonden en vervolgens in beslag genomen. Hierop staan de namen van 130.000 mogelijke belastingontduikers. De Lagarde lijst is slechts een deel van dit databestand.

Nadat Frankrijk de gegevens in beslag heeft genomen, wat in de Verenigde Staten en een zestal Europese landen geleid heeft tot juridische acties, verlaat Falciani de Verenigde Staten en zoekt zijn toevlucht in Spanje waar hij samenwerkt met de Justitie in het lokaliseren van de belastingontduikers van de Spaanse Fiscus. Een Zwitserse Rechtbank heeft Falciani beschuldigd van het stelen van privé-gegevens, schending van bedrijfsgeheimen en schending van het bankgeheim en heeft Spanje gevraagd, om de uitlevering van de computertechnicus.


Het logo van de bank is een rood hexagoon wat is afgeleid van de Schotse vlag,
die zelf weer afkomstig is van een andreaskruis.
De slagzin van HSBC is: “
The world's local bank”.

HSBC
HSBC Holdings plc http://www.hsbc.com is een Britse financiële dienstverlener, die sinds 1991 gevestigd is in het Verenigd Koninkrijk.

De voorloper van HSBC, The Hongkong and Shanghai Banking Corporation, is in 1865 in Shanghai en Hongkong opgericht door de Schot Thomas Sutherland, om de Britse handel in het verre oosten te financieren.

 
                                       Foto links: 8 Canada Square,
                 het wereldwijde hoofdkantoor van HSBC in Canary Wharf, Londen

       Foto rechts: het HSBC-kantoorgebouw in Hongkong, gereed gekomen in 1985.

Na voltooiing van de overname van de Britse Midland Bank en de overdracht van Hongkong aan de Volksrepubliek China verhuist HSBC haar hoofdkantoor naar Londen, waar het gehuisvest is op 8 Canada Square in de HSBC Tower in Canary Wharf.

Ondanks HSBC's vertrek uit Hongkong, haalt de bank nog steeds een groot deel van de inkomsten uit de gebieden waar de bank ooit werd opgericht.

HSBC is in 2008, volgens het tijdschrift Forbes, wereldwijd de grootste financiële dienstverlener en het, op zes na, grootste bedrijf ter wereld. HSBC heeft ongeveer 300.000 werknemers in dienst.

De bank staat genoteerd aan de New York Stock Exchange, de Hong Kong Stock Exchange, Euronext Paris en de Bermuda Stock Exchange.
HSBC maakt ook deel uit van de beursgraadmeters FTSE 100 en Hang Seng.
kleurlogoCanarias.png


Jesuman haalde elke maand de bankrekeningen van de Cerca-supermarkten leeg

200 medewerkers werkloos

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 17 april 2013 - De beheerder van de supermarktketen op Gran Canaria verklaart tegenover de rechter, dat het geld naar Tenerife werd gestuurd. Men creëerde 40 maatschappijen met minder dan 25 medewerkers, om Ondernemingsraden (OR) te vermijden.

Het beheer van de Cerca-supermarkten vond plaats door het moederbedrijf vanuit Tenerife - de BV Jesuman Groep - dat ook de contracten van personeel beheerde en de salarissen uitbetaalde. Het geld werd in contanten overgebracht naar de kantoren en men werkte met een computerprogramma.


De documenten en facturen werden naar Tenerife gestuurd en tussen de 5e en 15de van elke maand haalde men de rekeningen courant van de supermarkten leeg, waardoor die maatschappijen zonder geld zaten en de leveranciers niet konden betalen en men maakte al het geld over naar Jesuman. “Wij waren slechts tussenpersonen.”


Jesús Hernández Guzmán, president van de Grupo Commercial Jesuman SA en ereburger van Tenerife.
Hij leidt de ondernemersgroep die over de gehele Archipel 100.000 m² aan winkeloppervlak heeft en ruim 2.000 medewerkers.



Dit heeft de medewerkster uitgelegd op dinsdag 16 april 2013 die de administratie coördineerde van alle maatschappijen (40 stuks) van de Groep op Gran Canaria. Cristina Ramírez heeft deze modus operandi gedetailleerd uiteengezet als getuige in de zaak die dient voor de Instructierechtbank in Las Palmas de Gran Canaria tegen de verantwoordelijken van de Tinerfense Jesuman-Groep voor zwendel die zou kunnen oplopen tot ruim negen miljoen euro.


www.grupojesuman.es

Jesuman creëert in 2012 het merk ‘Cerca’ voor het vestigen van haar Groep op Gran Canaria. Eind 2008 sluit men alle supermarkten en staan 200 werknemers werkloos op straat en rest er een groot schuldbedrag aan de leveranciers. Ook de Fiscus onderzoekt de zaak al vier jaar. Jesuman zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de betaling van deze schulden, door te beweren, dat men het moederbedrijf, Alimencanarias, verkocht heeft. Maar zowel de Guardia Civil, evenals de Fiscus beschouwen deze verkoop als fictief, omdat men de maatschappij verkocht heeft aan Iván Hernández, zoon en neef van de beheerders van Jesuman; en die, volgens alle aanwijzingen - hoewel hij tegenwoordig in China woont - met de Groep verbonden blijft. Zowel de Fiscus als de benadeelden die de zaak aangegeven hebben, willen aantonen, dat het gaat om zwendel op grote schaal die van meet af aan is bedacht.
hiper-trebol_large.jpg

Alle belangrijke beslissingen, aldus deze verklaring, werden genomen in overleg met Jesuman, zowel voor de verkoopprijzen van de producten evenals voor de rest. Rámirez verklaart, dat zij de instructies ontvangen zou hebben van de twee aangeklaagden in de zaak, Iván en zijn oom, José Ignacio, en dat een medewerker regelmatig toezicht hield vanuit Tenerife en de boekhouding meenam, die men vervolgens niet eens opende. Volgens de getuige, leenden de kleine bedrijven geld aan Alimencanarias, en de supermarkten hadden alleen geld, om de salarissen uit te betalen, en in het geval een van deze maatschappijen schulden had, dan vergrootte men het kapitaal.
index84_large.jpg
Hoeveel geld er werd overgemaakt naar Tenerife zou, aldus Rámirez, besloten zijn door José Ignacio, terwijl zijn neef Iván, zoals hij zelf tegen haar gezegd zou hebben, “een zetbaas van de familie was.” Het ontwerp van de keten was, volgens de neef, “de manier waarop de familie het bedrijf leidde.” Volgens Iván “was het beleid van de familie het creëren van maatschappijen met minder dan 25 werknemers, om geen ondernemingsraden (OR) te hoeven vormen.”


Marktaandeel van de belangrijkste supermarktketens op de Canarische Eilanden.


De Grupo Jesuman SA (www.grupojesuman.es) is een van de grootste winkelketens op Canarias wat betreft omzet en een van de belangrijkste bedrijven in de levensmiddelensector.
kleurlogoCanarias.png


De dode zielen uit het tijdperk Zerolo

SANTA CRUZ DE TENERIFE - maandag 1 april 2013 - Uit een rapport, waarin de politieke partij Si se puede inzage heeft gehad, kan men opmaken, dat men in Santa Cruz de Tenerife (SCTF) ongeveer 15.000 personen heeft ingeschreven van wie de DNI (persoonsbewijzen) niet bestaan.

In de roman ‘Dode Zielen’ van Nikolai Gogol is een aspirant zakenman corrupt bezig, om op papier bedienden te laten bestaan die zijn overleden maar die officieel nog steeds verschijnen in de burgerlijke stand als levend en deze als zodanig te gebruiken, om zijn uitbundige, economische situatie te ondersteunen en zodoende een krediet bij de bank los te krijgen.

In Santa Cruz de Tenerife lijkt men, tenminste sinds 1996, ook zijn toevlucht gezocht te hebben tot de schelmenroman, om het bestaand verschil tussen de moeilijke gegevens en de werkelijke te benutten.


Asunción Frías, wethouder van '
Sí se puede' tijdens een gemeenteraadsvergadering in Santa Cruz de Tenerife
.

Dit is althans de verdenking die de wethouder van de politieke partij Si se puede, Asunción Frías, te berde zal brengen in de Gemeenteraadsvergadering die gehouden wordt op maandag 1 april 2013 in Santa Cruz de Tenerife.
In 2012 daalde het bevolkingsaantal met 15.306 personen wat een protest uitlokte bij de burgemeester, José Manuel Bermúdez, die wijst op een fout bij het Instituto Nacional de Estadísticas (INE) (Nationaal Bureau voor de Statistiek).


De burgemeester van Santa Cruz de Tenerife, José Manuel Bermúdez.

Toen heeft men een technische commissie in het leven geroepen die deze daling heeft bevestigd. Maar wat de wethouder werkelijk heeft verrast, is, dat bijna al deze 15.000 afmeldingen betrekking hebben op niet bestaande identiteitsnummers.


Miguel Zerolo, ex-burgemeeter van Santa Cruz de Tenerife.

Volgens de conclusies uit het door de commissie opgestelde rapport, waarin Sí se puede inzage heeft gehad, is de veronderstelde fraude begonnen in 1996, een jaar nadat Miguel Zerolo burgemeester is geworden en dit vervolgens vier mandaten achtereen is gebleven. Daarom is de wethouder van mening, “dat we voor nog een schandaal zouden kunnen staan uit het tijdperk Zerolo.”

Sinds dat jaar heeft het INE de Gemeenteraad verzocht om een ​​kopie van het DNI van deze mensen te overleggen. Het Gemeentebestuur heeft ondertussen de zaak aan het lijntje gehouden en heeft zich beperkt tot het simpelweg laten zien van inschrijvingen in het Padrón (Bevolkingsregister). Maar nu heeft men bovendien vastgesteld, dat deze veronderstelde burgers nooit een inschrijving hebben gedaan en is er geen bewijs, dat zij in werkelijkheid ooit hebben bestaan.

Wat Frías nu verlangt, is, dat men onderzoekt, of men ooit het stemrecht heeft uitgeoefend, of dat men een of andere vorm van uitkering, of subsidie heeft ontvangen, “want dan gaan we praten over een echte financiële en electorale fraude, zelfs met mogelijke strafrechtelijke gevolgen.”

Zo heeft men bijvoorbeeld vastgesteld, dat een deel van de verdwijningen zich bevindt in wijken die bolwerken zijn van de politieke partij Coalición Canaria (CC). Echter, in het geval deze groep nooit het stemrecht zou hebben uitgeoefend, zou men de lage opkomst hebben kunnen verklaren die men waarneemt bij elke verkiezing in SCTF, die 50% bedraagt. Zodoende resteren deze 15.000 personen, op een niveau van 40%, vergeleken bij andere gemeenten zoals, bijvoorbeeld, La Laguna.


De wethouder van Financiën, Alberto Bernabé.

Welnu, zo heeft de daling van het bevolkingsaantal een rechtstreekse uitwerking op de financiële rekeningen van de Gemeente in 2013, gezien het feit, dat de Spaanse Staat de fondsen verdeelt al naar gelang de bevolkingscriteria.
De wethouder van Financiën, Alberto Bernabé, heeft toegezegd het exacte cijfer te geven in de Gemeenteraadsvergadering van maandag 1 april 2013. Blijft echter de twijfel bestaan, of SCTF het geld wat men gedurende ruim een decennium ten onrechte zou hebben ontvangen, moet terugbetalen; of, dat een andere Gemeente opeist, dat men hen het geld geeft, omdat het hen zou toebehoren.

'Pleito Insular?'
“We spreken minimaal van een slecht beheer en zelfs van mogelijk frauduleus beleid. Men zal nu moeten gaan onderzoeken, of deze veronderstelde personen inderdaad hebben deelgenomen aan de verkiezingen. Ikzelf heb de verdenking, dat men dit misschien alleen al heeft gedaan, om meer geld voor SCTF te ontvangen, zodat men zich kon meten met Las Palmas de Gran Canaria,” zegt Frías.

Op zijn beurt heeft Bernabé een andere stelling geponeerd: hij denkt, dat de enquêteurs de cijfers hebben opgeblazen, om meer geld te innen, maar gelooft niet, dat het aantal niet bestaande persoonsbewijzen zo hoog is. In elk geval is de wethouder niet heel erg geïnteresseerd, om de zaak aanhangig te maken. “We willen niet naar het verleden kijken,” heeft hij aan wethouder Frías laten weten.

Als eenmaal is vastgesteld, dat er een afname van het aantal inwoners is, wat ongekend is in geheel Spanje, wil Frías weten, wat de voornaamste oorzaak is en welk percentage betrekking heeft op fraude, nalatigheid en eerdere vergissingen in de gemeentelijke administratie. De wethouder wil vooralsnog geen enkele veronderstelling doen totdat zij op maandag 1 april 2013 de uitleg van het Gemeentebestuur heeft gehoord, maar het rapport wat zij in handen heeft gekregen, lijkt voldoende voor het oproepen van een of ander veronderstelling.

In principe wordt niet betwist, dat het officiële bevolkingsaantal van SCTF bij de recente telling is gedaald tot 206.965 inwoners, dit wil zeggen, afgenomen met 15.306, wat veronderstelt 6,88% minder te zijn, dan het officiële cijfer op 1 januari 2011.

Deze statistieken worden elke tien jaar opgeschoond en, dat is het moment waarop men het aantal verlaagd met personen die de gemeente hebben verlaten, of die zijn overleden. In dit geval betreft het de verslagperiode 2001-2011, de jaren waarin SCTF voortdurend is geregeerd door de CC.

“Deze afname heeft een grote verrassing teweeg gebracht in de gehele gemeente, het is moeilijk uit te leggen vanuit demografisch oogpunt; gezien, dat er in de geografische en historische context van de hoofdstad, en zelfs rekening houdend met de huidige kapitaalcrisis, er zich geen massale verhuizingen hebben voorgedaan en er ook geen verhoogd aantal sterfgevallen is wat een dergelijke bevolkingsafname rechtvaardigt,” zegt de wethouder.

Op zijn beurt zegt Bermúdez, dat de mensen die men heeft uitgeschreven geen toegang gehad zouden kunnen hebben tot gemeentelijke uitkeringen, geen uittreksel uit het bevolkingsregister zouden hebben kunnen verkrijgen, waarbij men nu overigens ontkent, dat men deze behandeling al zou hebben verricht volgens de Gemeenteregisters.

De gegevens tonen ook aan, dat de bevolkingsgroei welke is vervat in het Plan General de Ordenación (PGO) (Plan Ruimtelijke Ordening) van Santa Cruz niet reëel waren, omdat er dan nu in de hoofdstad van Tenerife ongeveer 300.000 personen zouden moeten wonen. Met deze aantallen heeft men geprobeerd de bouw van meer woningen te rechtvaardigen, evenals meer urbanisaties (woonwijken), wegen en openbare werken van allerlei soort.

De Comisión del Territorio y Medio Ambiente de Canarias (Cotmac) (Canarische Milieucommissie) zou deze cijfers al eerder in twijfel hebben getrokken.
kleurlogoCanarias.png


Gevangenisstraf voor gezin dat eengezinswoning camoufleerde om huisuitzetting te omzeilen

TELDE - maandag 25 maart 2013 - Het Gerechtshof in Las Palmas de Gran Canaria heeft in hoger beroep het vonnis bekrachtigd, dat is uitgevaardigd door het Strafhof tegen een gezin in Telde, dat veroordeeld is tot gevangenisstraf  wegens poging tot misleiding van Justitie.

Het uit drie leden bestaand gezin (een oude man, zijn zoon en dochter) was veroordeeld tot gevangenisstraf, omdat ze hun gehuurde eengezinswoning hebben “gecamoufleerd” door de gevel in een ander kleur te schilderen en het huis (van vader en zoon) te annexeren met de aangrenzende woning (van de dochter), om het bevel tot huisuitzetting te omzeilen, door de deurwaarder te misleiden en te voorkomen, dat de eigenaar bezit van zijn pand zou nemen.


De eigenaardige geschiedenis van de ‘gecameleoniseerde’ woning...

Volgens het vonnis hebben de beschuldigden het huis “gecamoufleerd”, en het met de andere woning geannexeerd door de kleur van de gevel te veranderen, in dezelfde kleur als de aangrenzende woning, opdat de deurwaarder en zijn gevolg niet tot ontruiming zouden overgaan.

De eigenaardige geschiedenis van de ‘gecameleoniseerde’ woning gaat terug tot het strafproces in 2008, toen rechter Javier García Sotoca voor een periode van in totaal drie jaar en acht maanden gevangenisstraf vonniste tegen de 81-jarige, uit Agaete afkomstige, Óscar Suárez Bermúdez, tegen zijn zoon Óscar Suárez Melián en diens dochter Lucía Díaz als plegers van fraude in een overheidsdocument; en een tweede delict door het plegen van valsheid in geschrifte in een overheidsdocument en een derde overtreding begaan door het wijzigen van grenzen.

Huisuitzetting
Het Gerechtshof heeft in juli 2012 bewezen geacht, dat de patriarch van de familie hypotheek heeft gegeven op zijn eigendomswoning in de Calle Cura Gordillo, 127 in de wijk’ ‘La Herradura’ (Gemeente Telde) en daarvan diverse termijnen niet heeft betaald,, waardoor de woning in februari 1999 is geveild en in eigendom is overgegaan van een particulier.

Het betreft het pand met kadasternummer 33.398, dat is gebouwd als een eengezinswoning.

Toen de particulier zijn eigendom in bezit wilde nemen, kon deze dit niet doen, want, zo zegt het vonnis, "de drie beschuldigden waren in onderling overleg overeengekomen, de woning op te laten gaan in de ernaast, in dezelfde straat, op nummer 129, gelegen huis (eigendom van de veroordeelde Lucía Díaz), door het te camoufleren met de bedoeling dit door te laten gaan voor één pand, door de gevel van 217 uit te breiden tot die van 219, door deze in dezelfde kleur te schilderen en te voorzien van dezelfde jaloezieën en zo nummer 217 te verhuizen achter de nieuwe gevel.”
kleurlogoCanarias.png


Gearresteerd voor oplichting van 17 personen
die een huis zochten

De eigenaresse van twee makelaardijen deed hen geloven
dat ze een woning hadden gekocht, wat niet zo was

ARRECIFE - donderdag 21 maart 2013 - Een 45-jarige vrouw die twee makelaardijen op haar naam heeft staan, heeft vermoedelijk 17 personen opgelicht voor een miljoen euro, de meeste van de benadeelden zijn buitenlanders die in de periode 2007-2011een huis kochten op Lanzarote, zo heeft de Guardia Civil bekend gemaakt op dinsdag 19 maart 2013.

De vrouw, T.J.P.R. , afkomstig uit Tías, is op 4 februari 2013 gearresteerd als resultaat van het onderzoek, dat is opgestart in september 2012 door het rechercheteam van de Guardia Civil van Costa Teguise, in de zogenoemde ‘Operación Inmobiliaria’ (‘Operatie Makelaardij’).


De vermoedelijke oplichtster heeft grote geldbedragen ontvangen voor het aankopen van panden op het eiland, waarbij ze haar klanten heeft doen geloven, dat de koop gesloten was, terwijl dit niet het geval was.

Bovendien maakte ze zich eigenaar van hte geld wat men haar betaalde voor het betalen van overdrachtsbelastingen, die ze evenmin heeft afgedragen en in sommige gevallen casseerde ze maandelijks geld voor de betaling van de comunidad-bijdrage (servicekosten) van eigendommen die nooit verkocht zijn geweest en dit, gedurende langere tijd.

In een communiqué detailleert de Guardia Civil, dat in sommige gevallen de buitenlanders deze eigendommen hebben verworven als investering voor toeristische exploitatie en, niet als gebruikelijk woonadres.

Het onderzoek heeft slachtoffers van vermoedelijke zwendel opgeleverd in vijf landen: negen personen in Ierland, vier in het Verenigd Koninkrijk, een in Italië, twee in Spanje en een persoon in Duitsland.

Het onderzoek is ingesteld door de Rechtbank van Arrecife, nadat men diverse aangiften heeft ontvangen van benadeelden die het slachtoffer zijn geworden van oplichting die te maken heeft met een wijk van Puerto del Carmen (Tías).
kleurlogoCanarias.png


Politie  onderzoekt vervalste vergunningen
bij uitgaansbedrijven in  Zuid Gran Canaria

Gemeente brengt vervalste handtekeningen onder een toestemming  voor verlenging openingstijden
naar de rechtbank

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 31 januari 2013 - De Dienst Bestrijding Gemeentelijke Misdaad, van de Policía Nacional in San Bartolomé de Tirajana, onderzoekt een vermoedelijk geval van fraude betreffende vervalsing en het betalen van steekpenningen voor vergunningen aan uitgaansbedrijven, waarvoor men diverse wethouders, ambtenaren en ondernemers in het Zuiden van Gran Canaria heeft verhoord.

Het politieonderzoek is in de herfst van 2012 opgestart, nadat het Departement Stedenbouw, met als wethouder Ignacio Casteleiro, de resultaten van een door de Eigen Gemeente geopend dossier naar de Rechtbank heeft gestuurd wegens het ontdekken van de vervalsing van handtekeningen onder een document, dat verruiming van de openingstijden toestaat aan een discotheek in Playa del Inglés.


Uitgaansbedrijven in winkelcentrum ‘Plaza de Maspalomas’.

Het onderzoek heeft echter een onverwachte wending genomen, nadat de ondernemer heeft verklaard te profiteren van deze vergunning voor verruimde openingstijden. Gevraagd, of hij de ambtenaar die het document heeft toegestuurd geld betaald heeft, antwoordde deze neen, niet aan deze ambtenaar, maar wel €500,= aan wethouder Ignacio Casteleiro.

Sindsdien onderzoeken politieagenten de in de afgelopen 8 jaar door de Gemeente verstrekte vergunningen, op verdenking, dat er andere, soortgelijke gevallen zijn.
Casteleiro heeft vorige week, om ‘persoonlijke redeneren’ zijn vertrek als wethouder aangekondigd,.

Wethouders
Bronnen in de nabijheid van het onderzoek hebben op donderdag 31 januari 2013 bevestigd, dat in de afgelopen weken, verklaringen zijn afgelegd door o.a. ambtenaren die betrokken zijn bij vervalste handtekeningen, zowel hij die ervan beschuldigd is, de vergunning met vervalste rubrieken te hebben verstuurd, evenals zij die daarvan het  slachtoffer zijn geworden.
Ook zijn de laatste twee wethouders van Stedenbouw verhoord. De socialist David Delgado; die dit departement beheerde in de periode 2007-2011. En Ignacio Casteleiro, die op woensdag 30 januari 2013 heeft opgemerkt tegenover de persmedia, dat zijn enige bemoeienis met de zaak, het ter kennis brengen van Justitie is. Sindsdien, zo bevestigt hij, is hij niet uitgenodigd voor verhoor en heeft hij ook geen kennis van de onderzoeksresultaten van de politie.

Burgemeester Marco Aurelio Pérez, die op woensdag 30 januari 2013 in Madrid verbleef, heeft ook verzekerd, dat hij geen details in deze zaak kent; niet meer, dan de toezending van het door de Gemeente zelf geopende dossier ter verduidelijking waarom er vervalste handtekeningen zijn verschenen onder een gemeentelijk document.
De genoemde bronnen ontkennen niet, dat Marco Aurelio Pérez in de komende dagen uitgenodigd zal worden, om te getuigen.
kleurlogoCanarias.png


De rekening voor de valse nicht van Paulino Rivero

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 10 januari 2013 - De jongedame die fingeerde, familie van de Canarische president te zijn, om gratis in het Zuiden te kunnen overnachten, gaat zes maanden de gevangenis in.
Men wilde als God in Frankrijk een week logeren in een prestigieus hotel in het Zuiden van Gran Canaria, zonder een euro te betalen, op kosten van de uitstraling van de president van de Canarische Regering, Paulino Rivero. Maar het autonome politiekorps ontdekte de fraude en arresteerde het twintigjarige koppel in augustus 2012.

Nu heeft het Provinciale Openbaar Ministerie van Las Palmas vervolging ingesteld tegen Erika O.H. voor het plegen van een misdrijf van fraude. Waarom? De beschuldigde heeft zich voorgedaan als de nicht van de regeringsleider, “met de bedoeling, dat men haar van 15 tot 22 augustus 2012 gratis zou laten logeren,” aldus de voorlopige bevindingen van de openbare aanklager.
factura-falsa_large.jpg

Het Openbaar Ministerie heeft de metgezel van de avontuurlijke Erika niet aangeklaagd, omdat zij het was die vermoedelijk het romantische plan heeft uitgebroed; feiten waarvoor de officier van justitie gevraagd heeft om een proces tegen haar te openen en daarbij een straf van ze maanden gevangenis te eisen met de formulering van een beschuldiging van het begaan van fraude in een verleidingspoging. Het verhoor zal op een nog te bepalen datum plaatsvinden in een rechtbank van Las Palmas de Gran Canaria.

Het paartje is erin geslaagd, om twee nachten te logeren in hotel ‘Cordial Playa’, maar het vreemde gedrag van beiden, met toespelingen op president Rivero, riep verdenking op bij het hotelpersoneel, dat de leugen achterhaalde na contact opgenomen te hebben met de Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo de Las Palmas (Horecavereniging van Las Palmas) en met het Presidencia del Gobierno de Canarias (Ministerie van Algemene Zaken van de Canarische Regering).

En dat is, dat de 20 jarige Erika alles tot op de millimeter heeft uitgedacht, om in het hotel te kunnen verblijven zonder te betalen voor de kamerreservering plus de overige kosten op basis van vol pension, ofwel all-in; wat is opgelopen tot €1.470,=

Feit is, zo blijkt uit de schriftelijke beschuldiging van de officier van justitie, dat de jongedame telefoongesprekken voerde met het hotel, sms-berichten en E-mails stuurde vanaf het adres presidenciadegobierno@gmx.es, alles gedaan ‘in opdracht’ van de secretaresse van de hoogste gezagsdrager binnen de Canarische Regering.

De beschuldigde, tegen wie ten minste nog twee veroordelingen lopen voor soortgelijke feiten - waarvan een met vier maanden gevangenisstraf wegens fraude - probeerde bij ontdekking uit het hotel te vluchten, maar zowel de Canarische Politie, evenals de hotelmedewerkers hadden toezicht ingesteld, om arrestatie mogelijk te maken.

Na gewaarschuwd te zijn door de directie van hotel Cordial Playa zijn agenten van de Canarische Politie in burger naar het hotelcomplex gegaan, totdat zij de fraude hebben kunnen vaststellen en de hotelmedewerkers de rekening voor het logies aan het paartje presenteerde. Zich ontmaskerd wetend, probeerden beiden te vluchten, maar een breed opgezet bewakingsapparaat wachtte hen bij uitgang van het hotel op.

Strafblad
Vanwege het overmoedige gedrag van de jongeren, hebben divers bronnen binnen de Canarische Regering na de arrestatie bevestigd, dat het niet de eerste keer is, want een jaar eerder heeft zich een soortgelijk geval voorgedaan met de familie-identiteit van Rivero, waartoe men is overgegaan, om aangifte te doen.

Voorwaardelijk
In dit geval echter, heeft men niet alleen arrestaties verricht, maar is het Openbaar Ministerie van Las Palmas overgegaan tot het formuleren van een beschuldiging tegen de verantwoordelijke van de vermeende fraude, wat is uitgemond in een proces waarbij de beschuldigde, indien veroordeeld, gevangenisstraf kan krijgen; want op 7 augustus 2012, dit wil zeggen, kort voor het zich voordoen als Rivero’s peetdochter, zij al tot vier maanden cel was veroordeeld wegens het plegen van fraude in andere gevallen.

Ontkenning
Om die reden heeft de officier van justitie, als getuige van de verantwoordelijke van Cordial Playa, eveneens aan de rechter gevraagd het strafblad van de gedaagde erbij te betrekken. Erika, die na haar arrestatie in voorlopige vrijheid is gesteld, heeft namelijk contact opgenomen met de plaatselijke krant, om de zwendel te ontkennen.
kleurlogoCanarias.png 


Netwerk opgerold met
merkvervalsingen voor 1 miljoen euro

De bende gebruikte winkels op Gran Canaria
27 personen gearresteerd

SEVILLA / LAS PALMAS - dinsdag 4 december 2012 - De Policía Nacional heeft een netwerk in het vervalsen van merkartikelen ontmanteld, waarbij 27 personen zijn gearresteerd en 30.000 artikelen in beslag zijn genomen met een waarde van 1 miljoen euro, waarvan voor €23.000.= op Gran Canaria.

Winkels op Gran Canaria waren de voornaamste verkooppunten voor deze vervalsingen, die gedeeltelijk gedistribueerd werden via ‘dekmantels’ in het Zuiden van het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje), waar men 7.500 kledingstukken en 100 vervalste horloges in beslag heeft genomen, zo staat te lezen in een communiqué, dat is uitgegeven door het Commissariaat van Politie op de Canarische Eilanden.


"Kom ik thuis, blijkt het een 'neppert' te zijn..."

In het communiqué benadrukt men, dat de gearresteerden behoorden tot een netwerk van personen, voornamelijk Marokkanen, di e naar hun thuisland reisden voor het kopen van replica’s van  prestigieuze merken, en van daaruit, naar diverse locaties in het Zuiden van Spanje gingen en vervolgens naar Gran Canaria.

Op Gran Canaria heeft men de plaatsen gelokaliseerd waar de organisatie de uit Marokko afkomstige handelswaar opsloeg, in totaal in de bergingen van zes adressen en een magazijn in diverse gemeenten, waar men tijdens de huiszoeking 23.000 falsificaties heeft aangetroffen, zo laat de Policía Nacional weten.

Bovendien benadrukt men, dat er een dossier in beslag is genomen met afbeeldingen van tassen van een bekende firma in accessoires, die bestemd waren voor het vervaardigen van nieuwe falsificaties.

Over de op het Península in beslag genomen goederen, laat de Policía Nacional weten, dat men in Sevilla twee leden van de bende op heterdaad heeft kunnen betrappen toen zij een bestelbusje aan het uitladen waren bij een loods op het Industrieterrein Amarillas, waar men een etage had ingericht voor de opslag van de vervalsingen.

In het communiqué spreekt men, ‘over imitaties met een hoge mate van overeenstemming’ met de originele artikelen welke men geprobeerd heeft na te bootsen, waardoor het noodzakelijk was samen te werken met deskundigen van de betrokken merkfabrikanten, om er zeker van te zijn, dat de in beslag genomen artikelen inderdaad nep zijn.

De inbeslagname betreft voornamelijk sportuitrustingen van diverse clubs, tassen, andere kledingstukken en accessoires, zo somt men in het communiqué op, waarbij men aangeeft, de het om ruim 40 vervalste merken gaat, waarvan de waarde is geschat op een miljoen euro.

Aan de opsporingsoperatie  hebben rechercheurs  deelgenomen van de Grupo de Delitos Patrimoniales (het Team Vermogensdelicten) van Las Palmas, evenals van het Tiende Recherche-team van deze provincie, en van de teams Technische Delicten tegen het Industriële en Intellectuele Eigendom van de Recherche-brigade van het Oostelijke Districtscommissariaat van Sevilla, zo laat en weten in de nota.
kleurlogoCanarias.png


New York Times ontmasker
de grootste Spaanse fraudeurs

NEW YORK - zondag 25 november 2012 - De New York Times geeft een reeks artikelen gepubliceerd over Emilio Botín en andere grote Spaanse fraudeurs, met een volume aan belastingontduiking, dat net zo groot is als het Overheidstekort. Iets, wat een publiek geheim is in maar waar in Spanje niemand over praat.

 “SPAANSE Bankiers en politici, een schande, ze verlaten het land waarbij de laatste het licht uitdoet.” Zo kopt de New York Times (NYT)in een serie artikelen over Emilio Botín, die in deze krant wordt voorgesteld als de meest invloedrijke bankier in Spanje en voorzitter van de Banco Santander, met zeer zware investeringen in Brazilië, Groot Brittannië, de Verenigde Staten en Spanje. In de USA is Banco Santander eigenaar van Sovereign B.
http://topics.nytimes.com/topics/reference/timestopics/people/b/emilio_botin/index.html

e7d092c6b7462e306b2c355fef4f7a8a-s_large.jpg

Wat het Amerikaanse dagblad interesseert is echter niet het gedrag van de Banco Santander; maar wel, dat van haar president en zijn familie, evenals zijn de enorme politieke en media-invloed in Spanje. Een indicatie van dit laatste is, dat geen van de vijf grootste kranten van het land melding maakt van deze artikelenreeks, of er commentaar op heeft geleverd, terwijl de NYT de belangrijkste krant is de USA en een van de meest gezaghebbende in de wereld.

Als men gelijksoortige artikelen schrijft - bijvoorbeeld, over voormalig minister-president Zapatero - dan is dit wereldnieuws. Maar dit is niet het geval met Emilio Botín. Een belangrijk onderwerp in deze artikelen is het achterhouden door Emilio Botín en zijn familie van enkele geheime bankrekeningen die sinds de Guerra Civil (Spaanse Burgeroorlog 1936-1939) worden aangehouden bij de Zwitserse HSBC-bank.

Blijkbaar is over die rekeningen, waar 2 miljard euro op staat, nooit aangifte gedaan bij de Spaanse Belastingdienst. Maar een medewerker van die Zwitserse bankinstelling, die walgt van de slechte behandeling die hij van de bank heeft ontvangen, heeft besloten de namen van de personen te publiceren die hun geld bij deze Zwitserse bank hebben gedeponeerd, zonder daar ooit aangifte van te hebben gedaan in hun eigen landen.

Onder hen bevinden zich maar liefst 569 Spanjaarden, onder wie Emilio Botín en zijn familie, evenals grote namen uit de politiek en het bedrijfsleven, (inclusief overigens, de vader van de president van de Generalitad, de heer Artuyr Mas; José María Aznar; Dolores Cospedal; Rodrigo Rato; Narcís Serra; Eduardo Zaplana; Miguel Boyer; José Folgado; Carlos Solchaga; Josep Piqué; Rafael Arias-Salgado; Pío Cabanillas; Isabel Tocino; Jordi Sevilla; Josu Jon Imaz; José María Michavila; Juan Miguel Villar Mir; Anna Birulés; Abel Matutes; Julián García Vargas; Ángel Acebes; Eduardo Serra; Marcelino Oreja...).
xzswlog1_large.gif

Volgens de New York Times komt belastingfraude veel voor bij voorname families, grote bedrijven en grote banken. De fiscale fraude in deze sectoren is enorm. Aldus het Spaanse Agencia Tributaria española (Agentschap wat de belastingen int), concentreert 74% van de belastingfraude zich in deze groepen, met een totaal van 44 miljard euro wat de Spaanse Staat (de Centrale Regeing en de Deelstaatregeringen samen) niet ontvangt.

Zodoende bereikt dit bedrag het tekort in de sociale voorzieningen van Spanje van 66 miljard euro (tegenover het gemiddelde in de Europese Unie van 15 miljard euro, dit wil zeggen, de kosten die Spanje zou moeten besteden aan haar welzijnsniveau (gezondheid, onderwijs, kinderopvang, sociale bijstand enz.) al naar gelang de economische ontwikkeling die men heeft, maar wat men niet besteedt, omdat de Staat deze fondsen niet ontvangt.
En een van de oorzaken waarom men dit niet ontvangt is uitgerekend de fiscale fraude welke gepleegd wordt door de collectieven die genoemd worden in de NYT.

Het resultaat van hun invloed is, dat de Staat ze niet durft aan te pakken. In de praktijk richt het merendeel van de belastinginspecteurs zich op zelfstandige ondernemers en de vrije beroepen, van wie de fiscale fraude - volgens de medewerkers van het Agencia Tributaria van de Spaanse Staat - slechts 8% van de totale belastingfraude uitmaakt. Ook is de tussenkomst van de Spaanse Autoriteiten bekend, om de heer Emilio Botín te beschermen voor de inspecties van de eigen Belastingdienst.
ÇDe meest bekende zak is het beheer wat gepleegd is door de voormalige Spaanse viceminister-president, mevrouw De la Vega, om dergelijke onderzoeken af te breken. Maar de Heer Botín is niet de enige. Zoals de NYT meldt, is men gestopt met het onderzoek wat twee jaar geleden is opgestart betreffende César Alierta, president van Telefónica, die men nu met rust laat.

Zoals de NYT met enige ironie schrijft “heeft de Rechtbank de voortgang van het onderzoek stopgezet, omdat - volgens de recher - er teveel tijd is verstrerken tussen het moment waarop de feiten begaan zijn en de presentatie voor het gerecht.”
Een middel, dat in de kaart speelt van de fraudeurs, is de inefficiëntie van de Staat, evenals haar angst onderzoek te plegen. Het was niemand minder dan de Spaanse minister-president, de heer José María Aznar, die op een moment van openheid heeft toegegeven, “dat rijken geen belasting betalen in Spanje.”

De tolerantie van de Staat met de fiscale fraude van de superrijken rechtvaardigt men het het argument, dat hoewel zij nog steeds geen belasting betalen, de gevolgen daarvan beperkt zijn, omdat het slechts om weinige gaat.
De president van de Generalitat de Catalunya, de heer Artur Mas, heeft aangegeven, dat de belastingverhoging voor de rijken en de superrijken meer een symbolische waarde heeft dan, dat deze praktisch is, want hun aantal is klein. De kracht van dit argument is echter nul. In werkelijkheid bereikt het eerder het niveau van frivoliteit.

Afgezien van de enorme concentratie van inkomsten en bezit in Spanje (en in Catalonië), is het een van de landen waar de sociale verschillen het grootst zijn en de nivellering door de Staat het laagst is.
De 44 miljard euro per jaar die de Staat niet ontvangt van de superrijken zou de enorme bezuinigingen hebben kunnen voorkomen in de sociale voorzieningen welke de Spaanse Staat momenteel aan het realiseren is. Maar een andere opmerking die de NYT maakt, is de stilte die heerst bij de communicatiemedia over dergelijke belastingfraude.

De NYT citeert Salvador Arancibia, een journalist in Madrid die schrijft over financiële onderwerpen, en die voor de Banco Santander heeft gewerkt. Arancibia merkt op, dat de reden voor deze stilte ligt in het feit, dat de Banco Santander veel geld besteedt aan commercieel advertenties, waardoor de bankinstelling een van de grootste is in de sector die de media financiert.
Een niet alleen door het kopen van advertentieruimte, maar ook door het versterken van kredieten - zo legt de heer Salvador Arancibia uit - “…middelen die van enorm belang zijn in een tijd als deze, waar de media in een heel delicate, financiële situatie verkeren

Spanje mag de NYT dankbaar zijn, dat men dit durft te publiceren, want artikelen zoals in de NYT en het bovenstaande, kunnen niet gemakkelijk gepubliceerd worden in Spanje. Dat is wat men noemt “persvrijheid”, aldus Vicenç Navarro, Hoogleraar  Politieke Publicaties aan de Universitat Pompeu Fabra (Barcelona) en Professor Openbaar Beleid aan de John Hopkins University (Baltimore - Maryland).
kleurlogoCanarias.png


Bancair misbruik:
een 100-jarige Canarische zou haar geld terug kunnen verdienen in 2032

Caja de Madrid plaatst een achtergestelde lening
op 97 jarige leeftijd

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 14 november 2012 - Bij het kantoor van het ‘preferente’ eiland-advocatencollectief druppelen voortdurende zaken binnen. De mogelijkheid tot het nietig verklaring vervalt vier jaar na het ondertekenen van de overeenkomst. Het profiel van de klant is belangrijk in processen tegen preferente aandeelhouders. ‘Preferentie advocaten’ zijn alert op swaps voor bankaandelen.

Preferente aandelen in banken en spaarbanken, de voorlaatste vorm van misstanden van bankieren in Spanje, zijn op de Canarische Eilanden veel breder verspreid dan was gedacht. Verschijnsel daarvan is het begin van de behandeling van concrete zaken door het advocatenkantoor op Gran Canaria wat gelieerd is aan de protestgroep van  preferente aandeelhouders, waarbij dramatische situaties opbloeien, die grotesk zijn in hun oorsprong.

Het advocatenkantoor Rodríguez, Parrilla y Pérez R&P Asociados laat weten, dat dit nu al vijftig gevallen betreft van Canario’s die in de val zijn getrapt door het ondertekenen van  contracten, waarvan zij dachten, dat het eenvoudige vaste termijndeposito’s waren voor geldbedragen met een betere rente, maar die in werkelijkheid een serie acties zouden verbergen waarvan de waarde bepaald wordt door de markt, zonder actief, noch passief recht tot handelen te hebben bij de instellingen via welke men de aandelen heeft verkregen, zonder te weten waarom het handelde.


Dat is bijvoorbeeld de zaak van een oudje uit Las Palmas de Gran  Canaria, dat woont in een bejaardentehuis en met haar nu 100 jaar, samen met haar 80-jarige dochter, tot 2032 zal moeten wachten, om haar spaargeld van een heel leven terug te kunnen verdienen. In 2009 slaagde de Caja de Madrid erin, deze twee klanten (de moeder voor €100.000,= en de dochter voor nog eens €25.000,= )  achtergestelde leningen aan de hand te doen toen zij 97 en 77 jaar oud waren, met de verzekering, dat zij altijd over hun geld zouden kunnen beschikken

“Het schandalige in deze zaak; zo legt men uit op het advocatenkantoor in de Trianawijk aan de Calle Constantino 9,  “is het verbazingwekkende vertrouwen van de bank in de levensduur van hun klanten, want met de achtergestelde schuld zal de honderdjarige vrouw het geluk moeten hebben meer dan 120 jaar oud te worden, om haar geld terug te kunnen verdienen.”

Men is ook afhankelijk van het geluk, welk deel van deze €125.000,= deze bewoonster van Las Palmas de Gran Canaria en haar dochter terugverdienen van  wat een opeisbare achtergestelde schuld is, omdat wat zij gecontracteerd hebben alleen preferente aandelen zijn welke afhankelijk zijn van wat de markt wil met deze aandeelhouders voor het terugverdienen van hun investering. Of men zal een civiele rechtszaak moeten aanspannen tegen de bankinstelling.

In die zin, waarschuwt R & P Abogados, dat de nietigheid van de transactie alleen kan worden uitgeoefend binnen vier jaar na de ondertekening. Volgens de doctrine van de Provinciale Rechtbanken die men in dit soort  gevallen hanteert,  "wordt de verjaringstermijn berekend op basis vanaf het moment waarop de sparende consument op de hoogte was van het niet naleven van betalingen van coupons, of rentebedragen.”

Dit is het geval in het proces waarin ook de erfgenamen zich bevinden van een zakenman die in 2006 is overleden, toen amper drie maanden voor hij  is overleden aan kanker, de goede nabuurrelatie die hij onderhield met de directeur van een ander filiaal van de CajaMadrid in Las Palmas de Gran Canaria ertoe leidde, om al zijn bij de  Sabadell.-bank geparkeerde spaargeld over te hevelen naar de met Bankia gefuseerde bankinstelling.

Het ronselen bestond, zoals altijd, uit een betere winstgevendheid - tot 8% omdat men een ‘preferente’ klant is,  zo verkochten de bankiers aan hun spaarders - op de €32.000,= die hij had gespaard in de periode, dat hij zijn zaaak wegens pensionering had gesloten en de verkoop van een pand in 2000.

De overledene is nooit geïnformeerd door zijn “buurman” directeur, dat hij een product zou verwerven met een hoog risico op het verlies van de investering en de tot in de eeuwigheid: aandelen van een spaarbank zonder stemrecht in de algemene vergadering van aandeelhouders. Zijn vier kinderen wisten als erfgenamen niets af van de veronderstelde vaste termijndeposito die in werkelijkheid  bestond uit preferente aandelen, terwijl ze over het geld zouden hebben kunnen beschikken van 2007 tot 2000 terwijl de markt deze aandelen kocht en dividend gevolgd zou zijn, wat hen deed denken, dat ze over het geld zouden kunnen beschikken, alsof het een lopende rekening was.

Alles veranderde, net als in de meeste gevallen, in 2011. “Toen vertelde men hen bij Bankia, dat men hen het geld niet kon teruggeven, ‘omdat de markt gesloten is’; wat de enige verklaring was, die zij ontvingen,” zo geeft men aan bij

R&P Abogados, de bereid zijn om via de civiele weg een derde van de oorspronkelijke investering van de overleden vader proberen terug te krijgen, geld dat nog bij de bank verblijft, vanaf het moment, “dat men de markt sloot”.

Zaken zoals deze en andere, concrete voorbeelden van hoe handig banken optreden; zijn, wat het Grancanarische advocatenkantoor van de protestgroep van getroffenen van preferente aandelen, wil toelichten tijdens de komende afspraak met getroffen spaarders en geïnteresseerden, die de juridisch uitweg willen leren kennen voor deze contracten.  Op donderdag 15 november 2012 in de voormalige Club de Prensa Canaria (Club La Provincia) in de Calle León y Castillo, legt men iets meer uit over deze voorlaatste vorm van wat bekend staat als bancair misbruik.
kleurlogoCanarias.png


De advocaat:
Juan Manuel Winter Althaus
staat mogelijk zeven jaar gevangenis te wachten voor aanhoudende fraude

De officier van Justitie beschuldigt de advocaat  van
de verkoop van het gebouw ‘Princesa Canteras

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 29 juni 2012 - Een bekende advocaat in Las Palmas de Gran Canaria, Juan Miguel Winter Althaus, staat mogelijk zeven jaar gevangenis te wachten voor de verkoop van het gebouw ‘Princesa Canteras’. De officier van Justitie, Beatriz Sánchez, heeft de Rechtbank van Las Palmas verzocht een hoorzitting te openen tegen de advocaat voor een delict van aanhoudende fraude.

Volgens de voorlopige conclusies van het Openbaar Ministerie, kochten Winter  en zijn echtgenote, die ook van vermoedelijke fraude wordt beschuldigd, het pand in februari 2005 en bevestigden voor het herstel ervan, een lening van €2.675.000,= bij de Caja Insular de Ahorros de Canarias.


                           De advocaat Juan Manuel Winter in zijn kantoor.
De officier van Justitie beweert,  dat ze het grootse gedeelte van het geld “hebben besteed aan hun erfgoed” in plaats van aan de renovatie van het pand. Hetzelfde deden ze me bedragen die overhandigd waren door kopers van de appartementen.

De openbare aanklager voegt toe, dat ze zeven verkooptransacties hebben gesloten voor een bedrag van bijna een miljoen euro.

Voorafgaand aan  de verkoop zouden de beschuldigden bovendien het gebouw hersteld hebben. Daartoe hebben ze de voorgeschreven vergunning aangevraagd bij de Gemeente Las Palmas de Gran  Canaria en hebben ze de architect Ramón Chesa belast met de technische directie, die wordt voorgedragen als getuige.

In eerste instantie, heeft La Caja hen €1.634.811,= toegekend, maar daarna is het krediet uitgebreid tot €2.685.000. De openbare aanklager concludeert, dat ze slechts €410.150 = in de renovatie hebben gestoken voor de uitvoering van 38% van het geplande project.

De officier van  Justitie voegt hier aan toe, “dat men niet heeft voldaan een de wettelijke verplichtingen  voor dit soort promotie,” onder meer, omdat door de kopers niet is voorzien in een verzekeringsovereenkomst, of een bevestiging , om de teugbetaling van de bedragen, vooraf te verzekeren.

Ook hebben ze geen aparte rekening geopend voor de afscheiding van andere fondsen, terwijl de toekomstige eigenaren van de appartementen  geld hebben gestort op twee bankrekeningen die de beschuldigden gebruikten “voor de automatische betaling van hun rekeningen,” o.a. persoonlijke uitgaven die niets hadden te maken met de renovatie.

De officier is van mening, dat Winter en zijn echtgenote, via de onderneming G.   Ventmar SL, het geld hebben gebruikt, “voor hun eigen voordeel.” Daartoe vestigden zij  “diverse datums” voor de levering van de woningen, vanwege de “onmogelijkheid de werkzaamheden te voltooien, omdat zij dit geld hadden onttrokken en  aangewend voor hun eigen voordeel.”

De werkzaamheden waren in 2006 stilgelegd, “maar Winter “ging door” met de promotie, “en verkreeg meer geld van de kopers.” Daarna hebben de arbeiders het werk met tussenpozen hervat, tot deze uiteindelijk geheel zijn stilgelegd  in november 2007

Beschuldigingen
De koopcontracten heeft men ondertekend tussen juli 2005 en januari 2007. In totaal gaat het om zeven gezinnen die zijn  getroffen en evenzovele beschuldigingen zijn bij de rechtbank gedeponeerd. De hoorzitting zal op een nog nader te bepalen datum worden gehouden in de Arrondissementsrechtbank van Las Palmas

Het proces is geopend door de Instructiekamer nummer 3 van Las Palmas de Gran  Canaria. Rechter Tomas Martín heeft de partijen laten weten, dat zij hun  schriftelijke feitenrelaas moeten presenteren, onder andere aan de verdediging van Winter.

De officier van Justitie eist naast zeven jaar gevangenisstraf, ook een schadevergoeding van bijna een miljoen euro, die overeenkomt met het bedrag, dat is betaald voor de woningen in het gebouw ‘Princesa Canteras’ wat niet is terugbetaald.

Juan Miguel Winter Althaus is een bepaalde bekende publieke figuur in de Canarische samenleving. De advocaat heeft de openingsrede gehouden voor de Feesten van Morro Jable, op Fuerteventura en, heeft een boek geschreven over de geschiedenis van Cofete. Op het Majorera eiland doen allerlei verhalen de ronde over de familie Winter. Het meest bekende en nu ontkende verhaal, is misschien wel, dat over  de vermeende verbinding van deze Duitse familie van boeren en winnaars met het Nazi kamp uit de Tweede Wereldoorlog.
kleurlogoCanarias.png


Vijftien gearresteerden op Gran Canaria beschuldigd van fraude

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 5 juni 2012 - Een groep van 15 personen die zich in diverse zaken bezig heeft gehouden met het plegen van fraude in Las Palmas de Gran Canaria, Santa María de Guía en Gáldar is ontmanteld door agenten van de Policía Nacional, zo heeft het Jefatura Superior de Policía de Canarias (Hoofdcommissariaat van Politie op Canarias) laten weten.

De gearresteerden zijn in staat van beschuldiging gesteld voor het plegen van fraude, valsheid in geschrifte en heling, zo wordt in een communiqué aangegeven.


De groep werd geleid door een vrouw, die - in samenwerking met haar dochter en het benutten van haar betrekking als vertegenwoordigster bij een gerenommeerd bedrijf in de verkoop van huishoudelijke apparaten - haar slachtoffers oplichtte.

Een ander hoofd van de organisatie benutte zijn baan bij een bekend bedrijf voor telefonische verkoop van huishoudelijke producten.

De drie hoofddaders van de groep zochten kopers voor de producten en als ze eenmaal hun slachtoffers hadden gelokaliseerd, verlengden zij financieringscontracten die hun klanten eerder al hadden ondertekend en, stuurden die naar de onderneming.

Deze groep had geen belangstelling in het innen van de afbetalingen en verkocht op frauduleuze wijze de verkregen objecten, waarvoor zijn andere distributiekanalen gebruikten, inclusief het Internet.

Bovendien maakten zij gebruik van het feit, dat ze de persoonlijke gegevens tot hun beschikking hadden van de klanten, om een nieuwe aankoop op hun naam te verrichten, inclusief het vervalsen van de handtekening onder de contracten.

De ander bendeleden verrichten hand- en spandiensten voor de bendeleiders, zoals het verzamelen van persoonsgegevens van mogelijke slachtoffers en het distribueren en opslaan van de producten.
kleurlogoCanarias.png


23 gearresteerden voor valse arbeidscontracten 
en frauduleuze WW-uitkeringen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 10 mei 2012 – De Politie heeft 23 personen gearresteerd in Las Palmas de Gran  Canaria van een netwerk, dat zich bezig heeft gehouden met verstrekken van valse arbeidscontracten aan immigranten, om hun situatie in Spanje te reguleren; en er zelfs voor te zorgen, dat men hiermee in aanmerking is gekomen voor het ontvangen van een WW-uitkering.

De contracten heeft men uitgegeven via een kleine bouwonderneming, die echter geen activiteit verrichtte, maar die in het afgelopen jaar wel bijna  250 werknemers heeft ontslagen, waarmee men fraude heeft veroorzaakt bij de Sociale Dienst voor een bedrag van €653.429, voor het niet afdragen van premies en nog eens voor €183.594,= aan WW-uitkeringen die men ten onrechte heeft geïncasseerd.


Foto vrijgegeven door de Politie.

Onder de gearresteerden bevindt zich de eigenaar ondernemer van deze maatschappij, J.G.M.A, en een advocaat die gespecialiseerd is op buitenlander vraagstukken, M.A.G.T. , aldus de informatie welke op woensdag 9 mei 2012 door het Hoofdbureau van Politie is meegedeeld in een communiqué.
kleurlogoCanarias.png


Russisch echtpaar op de Canarische Eilanden
sleutelfiguren in de handel van de Obiang’s

LAS PALMAS / MADRID - zondag 29 april 2012 - Een Russisch echtpaar, dat woonachtig is in de provincie Las Palmas en in Madrid heeft een sleutelrol in het witwassen aan kapitalen die vermoedelijk afkomstig zijn van Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, de president van Equatoriaal Guinea.

Volgens de publicatie in het dagblad ‘El País’ van zondag 29 april 2012 heeft het echtpaar, bestaande uit Vladimir Kokorev en Julia Kokoreva, miljoenen ontvangen van Obiang en zijn familie. Dit Russische echtpaar heeft in de provincie Las Palmas gewoond.


De president van Equatoriaal Guinea, de dictator Theodore Obiang

El Pais laat doorschemeren, dat de gegevens verkregen zijn uit een politierapport, dat op zijn beurt is opgesteld door de Fiscalía Anticorrupción (FIOD) en de Instructierechtbank van Las Palmas, dat in Las Palmas het spoor nagaat van de handel en wandel van de Obiang’s.

Vladimir Kokorev heeft als Russich diplomaat in Afrika gewerkt.

“De 57-jarige, professor Geschiedenis, Vladimir Kokorev en zijn echtgenote, de 59-jarige, journaliste, Julia Kokoreva, zijn houders van enkele bankrekeningen bij Spaanse banken waarop sinds 1998 rond de 30 miljoen euro is omgegaan, waarbij ze de boekhouding en het beheer voeren over 10 maatschappijen die zijn gevestigd in belastingparadijzen, “zo merkt de genoemde krant op.

“Een ingewikkelde route, die - naar het oordeel van de Servicio de Prevención de Blanqueo de Capitales (SEPBLAC) (Dienst ter Voorkoming van het Witwassen van kapitalen) van de  Banco de España en de Politie Recherche  gebruikt is voor het witwassen van, het door Guineese politici uit de Mongomo clan op een smerige manier verkregen, geld. De Mongomo clan bestaat uit de dictator Obiang, zijn familie en volgelingen.”


Obiang en Kokorev.

In deze onderzoeken is vastgesteld, dat een door de Kokorev’s opgericht bedrijf, genaamd Kalunga Company SA, tussen 2000 en 2003 op een rekening bij de Banco Santander in Las Palmas 13 overboekingen heeft ontvangen  met een tegenwaarde van 26, 4 miljoen dollar (19,9 miljoen euro)  van een rekening die de Oliemaatschappij van Equatoriaal Guinea heeft geopend bij de Riggs bank in New York.
“Op een rekening is 700 miljoen dollar (528 miljoen euro) ontvangen die zijn overgemaakt door de Amerikaanse oliemaatschappijen Marathon en Exxon Mobil en waarvan de begunstigden zijn: president Obiang, zijn zoon Gabriel en Melchior Esono Edji, de voormalige staatssecretaris van Financiën van Equatoriaal Guinea.
“Zonder de handtekening van de dictator zou men geen dollar hebben kunnen overmaken,” zo vervolgt ‘El Pais’ het verhaal.
kleurlogoCanarias.png


17 gearresteerden wegens fraude met bankpassen/creditcards van
toeristen in Maspalomas

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 21 april 2012 - Agenten van het Cuerpo Nacional de Policía (Korps Rijkspolitie) hebben 17 personen gearresteerd die lid zijn van een bende, gespecialiseerd in het aftroggelen van pinpassen (in totaal 164 stuks) van toeristen in het Zuiden van Gran Canaria, om deze vervolgens, onder een hoedje spelend in de hoofdstad van Gran Canaria te gebruiken, waarbij men  binnen een uur tijd ruim € 35.000,= heeft weten buit te maken.

De Politie laat in een communiqué weten, dat het onderzoek in mei 2009 is gestart, toen rechercheurs  van de Provinciale opsporingsdienst een opmerkelijke toename hebben waargenomen in het aantal aangiften van overvallen en berovingen uit auto’s in Maspalomas.


Bovendien hebben de onderzoekers ook het gebruik van bankpassen waargenomen in meerdere  etablissementen in Las Palmas de Gran Canaria, waarvan de rechtmatige eigenaars melding maakten van transacties die werden uitgevoerd met aanzienlijke geldbedragen.

De voornaamste dader en hoofd van de ontmantelde criminele organisatie, D.Z., heeft  zich bezig gehouden met het beroven van toeristen in Maspalomas, om vervolgens, met de creditcards in zijn bezit,  naar Las Palmas de Gran Canaria te gaan, waar hij contacten heeft onderhouden  met andere leden van de organisatie die hij voorzag van de ontfutselde passen, om deze te gebruiken in de etablissementen waarmee men zaken heeft gedaan, voor het verkrijgen van het grootst mogelijke financiële voordeel in zo kort mogelijke tijd, nog voordat de bankpassen door de rekeninghouders werden geblokkeerd.
creditcard_large.jpg

De etablissementen zijn vooraf benaderd door de afzonderlijke leden van de bende, die het met de eigenaren op een akkoordje gooiden ter verkrijging van een percentage van de buit, gewoonlijk op 50/50-basis (50% voor de bende en 50% voor elke bedrijfseigenaar waar men de creditcards gebruikte).

De slachtoffers zijn steeds toeristen geweest die op excursie op het eiland waren.

Deze organisatie richtte haar criminele activiteiten op buitenlandse personen; toeristen, die naar het eiland Gran Canaria zijn gekomen en die grote hoeveelheden geld en bankpassen bij zich hadden uit hun landen van herkomst.

Omdat het om buitenlandse financiële instellingen ging, en de eigenaren van deze bankrekeningen op vakantie waren op het eiland Canaria, werd de door de bende gerealiseerde fraude niet opgemerkt door de bankinstellingen. De slachtoffers bemerkten, als zij eenmaal weer thuis waren, dat er onverklaarbaar grote bedragen van hun rekeningen waren afgeschreven.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Hoofdcommissaris FIOD van de Guardia Civil gearresteerd wegens miljoenenfraude

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 23 maart 2012 - De Recherchedienst van de Guardia Civil heeft op dinsdag 13 maart 2012 de hoofdcommissaris van de Fiscale Opsporingsdienst van de Guardia Civil (FIOD) van Vecindario, J.R.M., gearresteerd voor het vermoedelijk plegen van fraude, witwassen van geld en diefstal van identiteit in het kader van de operatie “Metralla’( 'Kleingeld'). J.R.M. zou tussen de 25 en 30 van zijn medewerkers hebben betrokken bij een fraude van ruim een miljoen euro.

De Guardia Civil heeft ook een autodealer uit Montaña Los Véles en zijn echtgenote gearresteerd, die op donderdag 22 maart 2012, via de Rechtbank van Telde, zijn overgedragen aan Justitie en vervolgens op borgtocht zijn vrijgelaten, om precies te zijn, volgens geraadpleegde bronnen, voor het vermoedelijk witwassen van geld, identiteitsverwisseling  en fraude.


De 'Benemérita'  ('Verdienstelijke', de naam waarmee de  Guardia Civil ook wel wordt aangeduid) heeft op dinsdag 13 maart 2012 huiszoeking verricht in de woning van  de hoofdcommissaris van de FIOD en daar drie  motoren van het merk Harley aangetroffen en, zoals buitenstaanders bevestigen, €300.000,= in contanten.

Bronnen nabij het onderzoek merken op, dat de Recherchedienst van de Guardia Civil op het spoor gekomen is sinds januari 2012 door de ontdekking, dat diverse agenten van de politiebureaus in Vecindario en Agüimes een overdreven aantal voertuigen op hun naam hebben geregistreerd, in sommige gevallen tot wel 14 stuks.


(Archieffoto)

Zo heeft men de telefoons van de vermoedelijke verdachten getapt, waardoor men een netwerk heeft ontdekt voor het aanvragen van kredieten bij diverse financiële instellingen die, na  een diepgaand onderzoek, allemaal uitkwamen bij een en dezelfde persoon, het hoofd van de Patrulla Fiscal (het FIOD-team) van de Benemérita van Vecindario, J.R.M., voor het aanvragen van een krediet voor de aankoop van een voertuig, in ruil voor €1.000,=.

Daar het geval wil, dat zijn  situatie het onmogelijk maakte, goedkeuring voor een dergelijk krediet aan te vragen, bood J.R.M, €300,= aan iedere persoon die erin slaagde voor hem een krediet aan te vragen.
kleurlogoCanarias.png


Giovanni Carenzio zegt
“te zijn opgenomen  in ziekenhuis in Italië''

Een schuldeiser verlangt terugbetaling van  €300.000,=
en gaat met deze eis naar de rechtbank

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 21 januari 2012 - Zoals was te verwachten is de aangeklaagde, de Italiaanse beursspeculant Giovanni Carenzio deze week niet verschenen op de terechtzitting van de Rechtbank in Eerste Aanleg van Las Palmas de Gran  Canarias. Een van zijn vele schuldeisers, die liever anoniem wil blijven, heeft een eis ingediend voor bedragen van in totaal 300.000,=, maar de bekende tussenpersoon die gelieerd is aan de hoogste kringen op Gran Canaria, verblijft niet in Spanje.

Zoals men bij de uitgang van de rechtbank  heeft laten weten, is de aangeklaagde, Giovanni Carenzio niet verschenen en heeft hij zijn afwezigheid ook niet officieel gemeld, maar simpelweg gezegd, dat hij is opgenomen in een ziekenhuis in Italië.”

De afwezigheid van de beursspeculant,  die ook is aangeklaagd door de Fiscale Opsporingsdienst  (FIOD) van Santa Cruz de Tenerife, en tegen wie door twee gezinnen  aangifte is gedaan op het Politiecommissariaat van Canarias, zal nu naar de strafrechter moeten, voor het verkrijgen van een internationaal opsporings en aanhoudingsbevel, wat ook is aangevraagd door de FIOD en  de door de Politie namens de Tinerfense schuldeisers.

“We hebben geprobeerd het geld te innen,” zo bepleit de eiser zijn zaak bij de Spaanse Justitie, “maar er zijn veel anderen aan wie Carenzio ook geld verschuldigd is en, die op 11 december 2011  voor zijn woning hebben geprotesteerd. “Waarom praten zij niet?” Waarom doen zij geen aangifte?,”  zo geeft de schuldeiser van Carenzio aan tegen de aanwezige journalisten.

Hij zegt te weten, dat de bekende Italiaanse ondernemer, die samen met zijn echtgenote ook nagetrokken wordt door de Fiscus, “in Italië blijft, en zegt dat hij aan het eind van de maand naar Canarias zal terugkeren, maar , dat men hem moet  beloven, geen ellende te veroorzaken, om het geld te kunnen terugbetalen,” en hij doet dan ook een oproep aan deze schuldeisers , om ook naar de rechter te stappen.

Carenzio heeft nu niet alleen te maken met dit ingezette strafproces en met het onderzoek wat is aangevraagd door de FIOD, maar ook met de instructierechter van Las Palmas de Gran  Canaria die  een half jaar geleden een zaak tegen  de echtgenote  van Carenzio heeft geopend, wegens een veronderstelde fraude van ruim 8 miljoen euro aan belastingaangiften over de periode 2005-2008.

De beschuldiging van belastingfraude die is ingediend door de openbare aanklager voor economische delicten, Eva Rios, richt zich tegen Dolores Molina de Aguilar, zo blijkt uit een aanklacht die enkele dagen geleden  door de Canarische pers openbaar is gemaakt.

De beschuldigde heeft bij de rechtbank verklaard, zich niet bewust te zijn van de begane fraude over de genoemde belastingjaren en, dat  degene die deze belastingaangiften gedaan heeft, haar echtgenoot is;  die sinds het eind van de zomer 2011 niet meer verblijft op zijn woonadres in de Calle Castillo in Las Palmas de Gran Canaria.

Lees ook verder naar beneden op deze pagina:
Beursspeculant  Giovanni Carenzio, aangeklaagd voor vijf delicten

kleurlogoCanarias.png


Rode Kruis moet ruim €80.000,= betalen
voor overuren en afdracht Sociale Lasten

LA ALDEA / MOGÁN – vrijdag 6 januari 2012 - Het Sindicato de Trabajadores Independientes de Canarias (Sitca) heeft op donderdag 5 januari 2012 laten weten, dat het Rode Kruis in La Aldea en Mogán, op Gran Canaria, ruim €80.000,= moet betalen voor overuren en afdracht Sociale Lasten voor haar werknemers, aldus een recentelijk gerechtelijk vonnis.

Sitca, het vakbondssyndicaat van Onafhankelijke Werknemers op Canarias, laat weten “dat dit slechts het topje van de ijsberg is” en, dat hetzelfde voorkomt in andere gemeenten waar een Organización no gubernamental (ONG) (Niet Gouvernementele Organisatie = NGO) gevestigd is.


Versus...

De Algemene secretaris van het Sitca, Antonio Rodríguez, laat weten, “dat dit slechts het topje van de ijsberg is dat in de komende dagen voor de rechter gebracht kan worden en wat niet alleen La Aldea en Mogán  betreft, maar dat dit uitgebreid kan worden naar de organisatie in negen Canarische gemeenten, waaronder hij noemt San Bartolomé de Tirajana en Telde, op Gran Canaria;  en Santa Cruz de Tenerife."
kleurlogoCanarias.png


Beursspeculant Giovanni Carenzio,
aangeklaagd voor vijf delicten

Waaronder verduistering, witwassen van geld en belastingfraude

Het echtpaar Carenzio is eigenaar van het bedrijf Winds of Famara SL
dat wordt beheerd door Dolores Molina

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA – woensdag 4 januari 2012 – Volgens berichten die eind december 2011 zijn verschenen in dagblad ‘La Provincia,’ zou de Italiaanse investeerder Giovanni Carenzio, die woonachtig is op Gran Canaria, door Fiscalía Anticorrupción (te vergelijken met de FIOD in Nederland) zijn aangeklaagd voor het vermoedelijk begaan van  vijf delicten. Verduistering, witwassen van geld, belastingfraude en corruptie bij internationale transacties zijn de delicten die onderdeel uitmaken van de aanklacht en die momenteel moeten worden onderzocht door de Spaanse Justitie.

De aanklacht is in handen van het Fiscalía General del Estado (Openbaar Ministerie  van de Staat), dat zal moeten bepalen, of men een onderzoek zal opstarten  voor doorverwijzing naar de Spaanse rechter; of, dat deze zaak wordt terugverwezen naar de Canarische Eilanden, voor een gerechtelijk vervolg aldaar.


(Archieffoto 2007) 
Giovanni Carenzio.

Bronnen bij de Fiscalía del Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) (Openbare Aanklager van het Hooggerechtshof van de Canarische Eilanden) hebben eind december 2011 aangegeven, dat de aanklacht die is ingediend door de advocaat Eligio Hernández, raadsman van twee Tinerfense families, naar Madrid is gestuurd vanwege het aantal delicten dat men heeft aangegeven en, omdat men enkele overboekingen van grote sommen geld heeft aangetroffen naar vermoedelijk  betaalrekeningen in Zwitserland, wat een grensoverschrijdend onderzoek zal inhouden, als het Openbaar Ministerie besluit door zal gaan met de eis.


Giovanni Carenzio vergezeld door Mónica Cembro en Elisabetta Caltagirone in het Alfredo Kraus-Auditorium in 2007.

De Openbare Aanklager van het TSJC schat in, dat men medio januari 2012 kan besluiten, of het onderzoek wordt voortgezet in Madrid; of, dat dit wordt overgedragen aan de Canarische rechtbanken. Zoals dagblad ‘La Provincia” te weten is gekomen, staat Giovanni Carenzio op Canarias niet ingeschreven in het bevolkingsregister, ondanks dat hij woonachtig is in de hoofdstad van  Gran  Canaria  en gehuwd is met een Canarische, Dolores Molina de Aguilar.

Als het Openbaar Ministerie aanleiding ziet tot het vervolgen van misdaad en dit verwijst naar het Nationale Hof, is het, dat men te maken krijgt met een internationaal onderzoek naar een Italiaans staatsburger met kapitaal-deposito’s in Zwitserland.

De advocaat die de eis heeft ingediend, Eligio Hernández,  schat in, dat deze misdaden de nationale grenzen van Spanje  overschrijden en, dat de zaak  in handen moet worden gelegd van het Nationale Hof. Hernández vertegenwoordigt twee Tinerfense families die zich opgelicht voelen door Carnezio voor een waarde, die ligt tussen de 4 en 5 miljoen euro.

Op het Hoofdbureau van Politie in de hoofdstad van Gran  Canaria heeft men nog steeds geen kennis van formele aangifte tegen Carenzio van soortgelijke strekking zoals die is gepresenteerd door het Openbaar Ministerie van Tenerife. Het ontbreken van documenten waaruit de vermeende fraude zou kunnen blijken, verhindert, dat veel benadeelden actie bij Justitie ondernemen.

De Italiaan en zijn echtgenote hebben  een  project voor een windmolenpark gepresenteerd
Giovanni Carenzio en zijn echtgenote, Dolores Molina de Aguilar,  hebben in 2007 een project gepresenteerd aan het Ministerie van Industrie, van de Canarische Regering, voor het installeren van een  windmolenpark op Lanzarote. Het echtpaar is eigenaar van het bedrijf Vientos de Famara SL, hoewel de enige die het beheert,  Dolores Molina de Aguilar  is en het bedrijf gevestigd is op het adres van een kantoorruimte, die Carenzio bezit in de wijk Vegueta, om precies te zijn, in de Calle Castillo.

De aanvraag heeft men ingediend op grond van de aanbesteding van het windmolenpark door de Canarische Regering, na de mislukking van de eerste aanbesteding, die werd geannuleerd door Justitie en welke betrokken was bij een vermeend geval van corruptie.

Het bedrijf Vientos de Famara SL  heeft de Order van de Rechtbank  in april 2007 ontvangen en schreef in op de nieuwe aanbesteding ter verkrijging van de bouwopdracht voor nieuwe windmolenparken; een aanbesteding, die nog steeds geblokkeerd is.

Het gepresenteerde project, dat gebouwd moet worden in de gemeente San Bartolomé oop Lanzarote,  beslaat een oppervlakte van ruim 1 miljoen m² en veronderstelt een investering te zijn van 8 miljoen euro, waarvan 5,6 miljoen euro betrekking heeft op de kosten van de drie windmolen generatoren die gepland zijn om te worden geïnstalleerd.

Volgens dagblad ‘La Provincia’ te weten is gekomen, staan zowel het bedrijf Vientos de Famara SL, evenals de woning van het echtpaar in Vegueta op naam van de echtgenote van Giovanni Carenzio, net als alle andere eigendommen van het echtpaar. Uitgerekend heeft een van de aanklachten die zijn ingediend door de benadeelden, betrekking op de vermeende zwendel, vanwege het door de vrouw van de Italiaanse investeerder te verzamelen en innen van cheques.

Een uitstekend sociaal en cultureel leven
Fundación Pérez Galdós (de Pérez Galdós-Stichting)
De echtgenote van Giovanni Carenzio, Dolores Molina de Aguilar, is lid in de Raad van Bestuur van de Stichting ‘Theater Pérez Gáldos’. De Voorzitter van de Raad van Bestuur is de hoofdstedelijke burgemeester en de vicevoorzitter is de president van het Eilandbestuur van Gran  Canaria. Samen met Molino da Aguilar is o.a. ook de ondernemer Rafael González Bravo de Laguna, vriend van het echtpaar, lid in de Raad van Bestuur.

Onderscheiden
In juni van 2011 heeft het echtpaar Carenzio-Molina de Aguilar een onderscheiding gekregen van de onafhankelijke denktank D'Achtall. De onderscheiding was de speciale juryprijs voor hun bijdrage aan de verspreiding van minderheidsculturen. De prijsuitreiking heeft plaatsgevonden in Sefarad Israël-Huis in Madrid.

Contacten
Carenzio en zijn echtgenote onderhielden contacten met de crème de la crème van de eilandsamenleving  en maakten deel uit van groepen en culturele organisaties  en ze vervulden een mecenas rol.
kleurlogoCanarias.png


Ondernemer in Moya gearresteerd als vermoedelijke uitbuiter van Aziatische werknemers

MOYA - 30 december 2011 - De Policía Nacional heeft een ondernemer gearresteerd als vermoedelijke dader van een delict tegen de rechten van werknemers omdat deze blijkbaar Aziaten uitbuitte op een boerderij die hij huurde in de Grancanarische gemeente Moya.

In het politiebericht wordt aangegeven, dat de werknemers geen arbeidscontract hadden en, dat ze ook niet waren aangemeld bij de Seguridad Social (Sociale Zekerheid).

Het bergdorp Moya,op Gran Canaria.

De operatie die heeft geleid tot de arrestatie van deze ondernemer van Chinese afkomst, is begonnen in augustus 2011 met voorafgaand onderzoek, dat is uitgevoerd door agenten van de  Grupo II de la UCRIF van de la Brigada Provincial de Extranjería y Documentación (Provinciale  Buigade voor Immigratie en Documentatie) waarbij de agenten ontdekten, dat er mogelijk op een boerderij in Moya Aziaten zouden kunnen zij die daar illegaal werkten.

Eenmaal ter plaatse  hebben de agenten vier Aziaten aangetroffen  die daar illegaal aan het werk waren, drie van Chinese afkomst en een Filippijn.

Deze werknemers, aldus het politierapport,  zijn voormalige zeelieden aan boord van schepen die lagen afgemeerd aan de La Luz pier in Las Palmas de Gran Canaria, en die, op het moment waarop  de schepen vertrokken, zich niet hebben gemeld, met de bedoeling, betere levensvoorwaarden aan te treffen.

In de meeste gevallen echter eindigen zij ermee wat werk betreft, uitgebuit te worden door ondernemers die van hun situatie ge(mis)bruik maken, omdat ze weten, dat deze werknemers geen aangifte zullen doen uit angst het land te worden uitgezet.

Ze werkten zes dagen per week, negen uur per dag, tegen een salaris van €300,=  tot €600,= per maand.

De Politie laat weten, dat de weinige vrije tijd die de werknemers hadden, werd doorgebracht in een huis, dat ze hadden op dezelfde boerderij, wat amper bewoonbaar was.

Dit was ook de plaats waar ze de verbouwde producten inpakten en die verkocht werden aan een levensmiddelenwinkel waarvan de eigenaar de huidige gearresteerde is.

Deze producten ondergingen geen enkel controle, noch op hygiëne , noch op gezondheid.

Deze operatie is uitgevoerd door agenten van de Grupo II van de UCRIF van de Brigada Provincial de Extranjería y Documentación,  in samenwerking met de Inspección Provincial de Trabajo y Seguridad Social met de Provinciale Dienst voor Arbeid en Sociale Zekerheid).
kleurlogoCanarias.png


kaart_canaria-5-79.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--358.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb