site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

bLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-kopie-kopie-107.jpg

d-104.jpg


De Parador van Cruz de Tejeda,
is na de restauratie van de
winter-stormschade van n2017, 
weer geopend op maandag 17 september 2018

2f1deeb5-736c-46f8-9b7d-0e6dfc026f0c-1_g.jpeg
parador-de-cruz-de-tejeda05-vista-exterior-8_g.jpgparador-de-cruz-de-tejeda01-7_g.jpg parador-de-cruz-de-tejeda31-9_g.jpg
mm-3.jpg parador3-3_g.jpg parador4-4_g.jpgparador6-6_g-1.jpg parador14-13_g-1.jpg

parador15-14_g-1.jpg parador16-15_g-1.jpg
parador8-8_g-1.jpg
parador9-9_g.jpg e11ebaa5-7bb4-4b8e-bc2e-9df7fa523a6d-3_g.jpeg
parador10-10_g.jpg
2018-tejeda-apertura-17252421-9_g.jpg  2018-tejeda-apertura-17252420-8_g.jpg2018-tejeda-apertura-17252417-5_g.jpg
parador-de-cruz-de-tejeda38-circuito-termal-piscina-interior-10_g.jpg parador-de-cruz-de-tejeda52-circuito-termal-piscina-exterior-12_g.jpg

2018-tejeda-apertura-17252423-11_g.jpg  2018-tejeda-apertura-17252416-4_g-1.jpg
000logo-299.jpg


 Het snoeien en overplaatsen van bomen
is begonnen in Tejeda

TEJEDA - Día de Canarias,  woensdag 30 mei 2018 - De Asociación de Vecinos de Tejeda (AVETE) (Bewonersvereniging van Tejeda) heeft  lang geprotesteerd tegen de overplaatsing  van bomen in de gemeente waar men van plan is een straat te plaveien en te beplanten met meer geschikte bomen voor het gebied. Een maatregel, die hoewel het erop lijkt dat deze de instemming heeft van betreffende bewoners, waarvan de vereniging meent dat men de dialoog met de bewoners van Tejeda verraden heeft .

In het hooggebergte van Gran Canaria is men op dinsdag 29 mei 2018 begonnen met het snoeien van bomen in de gemeente Tejeda. Een initiatief dat heeft geleid tot enige controverses bij de AVETE die er niet vriendelijk uitziet; vanwege, “het beroven van  een van de mooiste dorpen van schaduw, frisheid en groenheid van het landschap.”
Becera.jpg

                                                                     VIDEO:
                    https://www.facebook.com/160136184669651/videos/172488586767744

De bedoeling van de gemeenteraad en van het Cabildo (Eilandbestuur) is om bomen van meer dan 11 meter hoog te verplanten, waarvan de wortels sommige huizen in het gebied hebben aangetast, en in plaats daarvan een ander type te plaatsen dat minder schadelijk is voor de omliggende gebouwen. Bovendien willen ze de grond plaveien met kasseien om de straat tot voetgangersgebied  te maken en de doorgang van buren en toeristen te bevorderen.

Volgens bronnen in de buurt van de overheden  keuren de bewoners de maatregel goed, ondanks het feit dat de AVETE op de Día de Canarias , woensdag 30 mei 2018,  een bijeenkomst in Tejeda heeft georganiseerd als protest.
00000slas-canariaslogo-662.jpg


Een groot rotsblok valt op de rijweg GC-60

TEJEDA - zaterdag 3 maart 2018 - Op de GC-60 (Tejeda - San Bartolomé de Tirajana), is op kilometerpunt 13 een groot rotsblok terecht gekomen en enkele kleinere, die de rijweg tijdelijk hebben afgesloten.

Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

DXT6uEWXkAAMkUO.jpg

DXUsJCxW0AAWN_G-1.jpg

DXUsJGbWAAATdrK.jpg

De dienst Carreteras van het  Cabildo (Eilandbestuur) van  Gran Canaria, heeft een rijbaan weer vrijgemaakt.
00000slas-canariaslogo-41.jpg


Tejeda wil
'Maravilla Rural' (‘Plattelandswonder’)
van Spanje worden

TEJEDA - woensdag 26 oktober 2016 - De Grancanarische gemeente Tejeda is via het portaal ‘Toprural.com’, samen met 19 andere locaties gekozen, verdeeld over het grondgebied van Spanje, als kandidaat voor een van de ‘7 Maravillas Rurales de España’ van 2016.

Dit initiatief - in 2016 met de vijfde editie - is ontstaan met het doel de grootste zichtbaarheid te bieden aan de grote landschappen en landelijke bestemmingen van het Spaanse grondgebied.
Gran-Canaria-Roque-Bentaiga-Tejeda-3.jpg
Tejeda-1.jpgDankzij deze verkiezing door middel van haar sociale netwerken en al haar communicatie-kanalen presenteert Toprural aan de ruim 17 miljoen potentiële reizigers de plattelandswonderen van het Spaanse grondgebied, zo legt men uit op de internetpagina.

Van 26 oktober tot 15 november 2016 kan men via de internetpagina van Toprural deelnemen aan de verkiezing van de ‘7 Maravillas Rurales 2016’ uit 20 voorgeselecteerde kandidaten.

Om een van de ‘7 Maravillas Rurales de España’ (‘7 Plattelandswonderen van Spanje ) te worden concurreert Tejeda met:

- San Millán de la Cogolla (La Rioja),
- Lastres (Asturië),
- Muxía (A Coruña),
-  Bárcena Mayor (Cantabrië),
- Hervás (Cáceres),
- Ochagavia (Navarra),

- Mundaka (Vizcaya),
- Alquézar (Huesca),
- Besalú (Girona),
- La Alberca (Salamanca);,
- Buitrago de Lozoya (Madrid),
- Sigüenza (Guadalajara),
- Morella (Castellón),
- Moratalla (Murcia),
- Frigiliana (Málaga),
- Valldemosa (Mallorca),
- Orbaneja del Castillo (Burgos);
- Aínsa (Huesca),
- Setenil de las Bodegas (Cádiz).

De bovenstaande finalisten zijn gekozen door de ruim 126.000 volgers van Toprural op Facebook.
zzzislas-canariaslogo-521.jpg


Het Cabildo staat niet afwijzend
tegenover betaling van entree
door niet residenten
die de Roque Nublo willen bezoeken

TEJEDA - woensdag 14 oktober 2915 - Er is nog niets besloten, maar ook het Cabildo (Eilandbestuur) staat niet afwijzend tegenover de mogelijkheid entree te verlangen voor bezoek aan, en dienstverlening bij, de Roque Nublo, zoals is voorgesteld door de Gemeente Tejeda. Over deze kwestie zal men in de derde week van oktober 2015 debatteren in een commissie waarin drie instanties vertegenwoordigd zijn: Milieuzaken, Erfgoed en Toerisme.

Het Eilandbestuur zoekt een standpunt in te nemen in het debat; Juan Manuel Brito sluit de mogelijkheid niet uit, dat men komt tot het betalen van entree, of iets soortgelijks, al is het niet voor toegang tot het gebied, dan toch voor de dienstverlening, of de voor de voorzieningen die daar mee te maken hebben. Niemand neemt dit voor lief, en zoals Brito aangeeft, zal het afhangen van de studies en technische rapporten die dit ondersteunen.
froquenublo.jpg

                         Een bergwandelaar op het pad dat naar de Roque Nublo leidt.
Als men heffingen wil eisen voor het bezoeken ervan, zal dat uiterst ingewikkeld zijn, omdat men dan alles zal moeten afbakenen met omheining, maar men kan den wel beter beschernen; en het doel is niet om geld te innen, maar  in die zin vindt men het ook niet schaamteloos, dat men - met het oog op toeristen - voorstelt: dat iemand betaalt, om iets te zien wat grote waarde heeft. Hoewel hij daaraan direct toevoegt, dat dit Eilandbestuur niet datgene wil waarover men spreekt.

Brito is het met Tejeda eens, dat het bij de Nublo ontbreekt aan toiletten en minimale toeristische voorzieningen, zoals een informatiecentrum dat aan de bezoekers uitlegt wat het is, de waarden ervan en de geschiedenis. “Het zal iets moeten hebben; en dat zal betaald moeten worden en er zal iemand moeten zijn, die dit ontvangt; maar Brito benadrukt, dat zijn departement niet vrijuit gaat en, dat men met de overige, meer bevoegde ministeries het beste zal overwegen voor de ruimte en de bezoeken.

In die zin herinnert Brito eraan, dat in het verkiezingsprogramma van Podemos men opgenomen heeft, de mogelijkheid te bestuderen voor het heffen van een belasting op zowel de natuurlijke, als op de culturele hulpmiddelen; maar hij benadrukt ook, dat dit onderwerp moet zijn van studies en rapporten, en hij doet een beroep op het vermijden, van het zeggen van lichtvaardigheden, zoals het omheinen van de Nublo (Wolkenrots).

Brito geeft toe, dat de ruimte beter verzorgd zou kunnen zijn en heeft aangekondigd, dat men maatregelen zal nemen, “maar, dat die niet catastrofaal mogen zijn.”
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-17.jpg  


Milieuzaken, van de Canarische Regering,
geeft negatief rapport af  over 
verlichting van de Bentayga

TEJEDA - woensdag 14 oktober 2014 - Was de Gemeente Tejeda er in eerste instantie in geslaagd toestemming te verkrijgen van de Dienst Historisch Erfgoed van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria -´en was maar liefst 87% van de inwoners tegen het plan - nu hebben technici van het Ministerie van Milieuzaken, van de Canarische Regering op woensdag  14 oktober 2015 een negatief rapport afgegeven voor de verlichting van de Roque Bentayga zoals die is gerealiseerd door het Gemeentebestuur van Tejeda.

Onder de vier voorwaarden die het Cabildo (Eilandbestuur) heeft gesteld, is de verlichting voor de eer keer ontstoken op 19 september 2015:
thumb-1-1.jpg

ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-16.jpg 


Milieuzaken onderzoekt de uitwerking van het verlichten van de Bentayga

TEJEDA - dinsdag 6 oktober 2015 - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria gaat de uitwerking op het milieu onderzoeken van het kunstmatig verlichten van de Roque Bentayga; dit, na de bezwaren welke men ontvangen heeft over het project van de Gemeente Tejeda.

Dit is op maandag 6 oktober 2015 aangekondigd door de president van het Eilandbestuur, Antonio Morales, die van mening is, dat naast het behoud van het archeologisch erfgoed, men zal moeten onderzoeken wat de uitwerking zal zijn van deze verlichting op de fauna en andere mogelijke milieueffecten.
Bentayga2.jpg
                                                          Roque Bentayga.
Morales heeft laten weten, dat de behandeling voor het verstrekken de vergunning van het project dat wordt geleid door de burgemeester van Tejeda, Francisco Perera, in gang is gezet door het vorige Eilandbestuur (van de Partido Popular-PP) en dat de technici geen argumenten hebben aangetroffen om de vergunning te weigeren.
GranCanaira_bentayga001_01.jpgOok laat Morales weten, dat de Comisión Insular de Patrimonio Histórico (Eilandcommissie voor Historisch Erfgoed) de proefnemingen die in september 2015 zijn gedaan, zijn goedgekeurd onder strenge voorwaarden zodat die niet van invloed zijn op de archeologische vindplaats en op de omgeving van de Roque Bentaiga, die verklaard is tot Bien de Interés Cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed).
maxresdefault-6.jpg"Er is een verzoek van de gemeente Tejeda en verzoekschriften moet men formeel behandelen, de commissie heeft dit beoordeeld en is van mening, dat men voldoet aan de wettelijke voorschriften, omdat het geen effect heeft op het erfgoed; wel is het nu zo dat. gezien de omstandigheden en enkele reacties uit de burgerij, we denken, dat het beste zal zijn, ambtshalve de ander effecten te beoordelen,” zo heeft Morales uitgelegd.
roque-bentayga.jpgDe Commissie Historisch Erfgoed heeft in brede meerderheid de vergunning goedgekeurd om de Bentayga te verlichten. Er was een stem tegen, van de vertegenwoordiger van het Colegio de Doctores y Licenciados (College van Professoren), en er waren twee stemonthoudingen, van de vertegenwoordigers van de Fundación para la Etnografía y el Desarrollo de la Artesanía Canaria (FEDAC) (Stichting voor Etnografie en Ontwikkeling van de Canarische Ambachten,) en van de Canarische Regering. In die vergadering heeft men acht voorwaarden toegevoegd, zoals toezicht van een archeologische deskundige; en beperking van de verlichting, die telkens niet langer mag zijn dan drie aaneengesloten nachten.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-161.jpg  


Uitbreiding parkeer- en picknickplaatsen
bij stuwmeer Las Niñas

 TEJEDA - Valentijnsdag  zaterdag 14 februari 2015 - Het stuwmeer ‘Las Niñas’, in het hooggelegen bergdorp Tejeda , is verfraaid. Het recreatiegebied heeft, in de halve eeuw van het bestaan van het stuwmeer, een nieuw aanzien gekregen.

De minister van Milieu en Noodgevallen, María del Mar Arévalo, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft het herstel ervan ingewijd op donderdag 12 februari 2015, nadat er in de afgelopen maanden onderhoudswerkzaamheden zijn gepleegd die hebben kunnen rekenen op een begroting van € 315.127,=

presa-ninas.jpg       Het nieuw ingedeelde gebied bij stuwmeer Las Niñas, op donderdag 12 februari 2015.
De herinrichting heeft bestaan uit het indelen van parkeerplaatsen door middel van stenen scheidingsmuurtjes en het aanbrengen van horizontale en verticale signalering. De 90 ongeregelde parkeerplaatsen zijn nu omgetoverd tot een parkeergelegenheid voor 140 voertuigen. Ook heeft men de ruimte welke voor caravans is bestemd, verruimd en die telt nu 28 in plaats van 16 standplaatsen.

De nieuwe indeling heeft er ook voor gezorgd, dat het kampeergedeelte, nu van 300 naar 430 plaatsen is gegaan

Op de recreatieruimte is nu plaats voor het verblijf van 701 personen.

Ook heeft men de wegen en de bestrating, voor de doorgang van voertuigen, vebeterd en verbreed, men heeft klinkers (kinderkopjes) gebruikt ter voorkoming van aardverschuivingen in regenperioden.

Men heeft een nieuw waterleidingsnetwerk aangelegd, en ook een watervoorziening voor brandbestrijding.
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


 Bronwater Tejeda klaar om gebotteld te worden
als natuurlijk mineraalwater

TEJEDA - donderdag 6 februari 2014 – Het water dat ontspringt aan de bronnen La Mina de Tejeda en El Molinillo beschikt nu over een natuurlijk minerale kwaliteit, van zwakke mineralisatie.

De heredades (Waterschappen) die eigenaren zijn van beide bronnen, hebben nu een jaar de tijd, om hun recht van exploitatie uit te oefenen. Als men daarvan afziet, is het Gemeentebestuur van de berggemeente voornemens de gelegenheid te baat te nemen, om het zelf te gaan bottelen.
 

  Zicht op het centrum van Tejeda, waar men in de nabijheid de bottelarij wil vestigen.
 

 
De eerste stap is gezet voor het waarmaken van de droom, flessen en karaffen met het etiket Aguas de Tejeda te gaan verkopen.

                                     Water in de Barranco van Tejeda.

Het zwak gemineraliseerde vocht, dat uit de twee bronnen stroomt van de openbare watervoorziening in Tejeda, die van La Mina de Tejeda en El Molinillo, is recentelijk door het Ministerie van Industrie, van de Canarische Regering, verklaard tot natuurkijk mineraalwater.

Daarmee is men begonnen met het zetten van de tweede stap, voor de toekomstige verkoop van het dan gebottelde water, het benutten van een gezamenlijke waterstroom van niet minder dan 15 liter per seconde.
kleurlogoCanarias.png


e-103.jpg

cLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-207.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb