site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-kopie-kopie-11.jpg

6-48.jpg


Mesa y López wordt in het voorjaar van 2018 omgebouwd tot voetgangersgebied

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA -  dinsdag 23 januari 2018 - De winkelstraat Mesa y López wordt in het voorjaar van 2018 omgebouwd tot voetgangersgebied met een fietspad en  uitsluitend een rijbaan voor de MetroGuagua, tussen de Calle Galicia en de Base Naval.

Bekijk hier de video over hoe de situatie gaat worden:
image00002-2_g-2.jpg
                                                                VIDEO:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/01/23/136201/quedara-mesa-lopez-convertido-bulevar-peatonal-1_p.mp4
image00003-3_g-1.jpg
image00001-1_g.jpg
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-174.jpg


Sluiting van de 50 jaar door Juan Cusco Santacana
aan de Mesa y López gedreven schoenenzaak

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 28 juli 2013 - Hij voorspelde in september 2011 de dag waarop men van de Mesa y Lopéz voetgangersgebied zou maken. En dat is ook gebeurd. Juan Cuscó Santacana, eigenaar van de schoenenzaak ‘Don Juan’ (‘Meneer Jan’), sluit na bijna vijftig jaar aan de Ramblas, waar hij in 1965 kwam toen op het Plaza de España nog bananenplanten groeiden.

“De teruggang die men heeft meegemaakt sinds het voetgangersgebied is aangelegd heeft de zaak doen wankelen, de crisis heeft de rest gedaan.”
ssdsdsfd.png
                            
           Don Juan’ zegt adiós tegen de Ramblas
Zijn  diploma  als verkoper (1959) prijkt in de etalage van de schoenwinkel, waar hij het grootste deel van zijn leven heeft gewijd sinds hij zich vestigde op het Eiland na Beatriz Rodríguez gehuwd te hebben, een Canarische, met wie hij twee dochters kreeg en wat voor Juan die hoofdreden is geweest, de etalage van de winkel steeds op te sieren met “elegante schoenen van goede kwaliteit.”

Cuscó is in de jaren zestig van de vorige Eeuw vanuit Barcelona naar Gran Canaria gekomen, als vertegenwoordiger in herenondergoed van het bekende merk Olimpic en o.a. koffers van Gladiator. Toen hij van winkel naar winkel ging, projecteerde men de verlenging van de Mesa y López van de stad naar de haven.
“Ik heb gezien hoe men de Avenida heeft aangelegd. Er waren alleen de panden van Rosca Prast en Azor, het overige was lege percelen zand, oude huizen en boeren bedoeningen. De eigenaar van de Prast winkels was een stadsgenoot van mij en zei me, dat ik me hier moest vestigen, omdat het de beste straat van de stad zou gaan worden. En zo was het!” vertelt hij, terwijl diverse klanten profiteren van de opheffingsuitverkoop.

Zijn eerste winkel echter was een meubelzaak onder de naam ‘Decoración Vera’, die hij in 1965 met een compagnon opende. ·Ik begreep, dat het een uitbreidingsgebied van de stad was, waar men huizen zou gaan bouwen, en dacht, dat het goed zou zijn, een zaak te openen met meubels tegen een redelijke prijs. We konden rekenen op een grote uitstalling want de winkels waren heel groot,· voegt hij toe.

De zaak aan de Mesa y López liep voorspoedig en het toerisme bevorderde ook zijn werk als vertegenwoordiger. En zo opende hij in 1969 voor eigen rekening twee meubelzaken, een in de Calle Luis Morote en de andere in de Haven van Puerto de la Cruz, die geopend waren tot aan het midden van de jaren negentig. De schoenwinkel opende met de komst van twee zakenkolossen: Galerías Preciados  in 1971 en El Corte Inglés in 1977.
" Ondanks, dat de meubelzaak heel groot was, was het moeilijk concurreren met El Corte Inglés en hebben we de zaak gesloten. Dat was toen ik de schoenwinkel onder mijn eigen naam opende,” zo herinnert hij zich.

Met zijn vrouw ging hij naar het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje) om er kwaliteitsschoenen te kopen die moeilijk op Canarias waren te verkrijgen. Hij had een goede klantenkring: toeristen  en  gezinnen met een goede sociale positie. Alle burgemeesters (zowel mannen, als vrouwen) kwamen hier,” zonder de naam van ook maar een een kant te noemen, merkt hij op , dat het enige wat hij wilde, was; ‘verkopen’. “Mijn echtgenote was de inkoopster, wat zij beter kon, omdat ze een vrouw is.  90% bestond uit de verkoop van damesschoenen en slecht 10% was herenschoenen,” gaat hij verder, terwijl hij vezekert, dat hij klanten van de tweede generatie heeft.

Als anekdotes vertelt hij over de verwachting die hij had bij het aanbrengen van een luifel boven de etalage en de twee keer, dat klanten een Panama Jack-schoenen uitprobeerden op de Mesa y López, zonder deze te betalen.

Met zijn 79 jaar en onberispelijk gekleed, waaronder de schoenen, verkoopt hij de laatste paren. Met hem nemen drie medewerkers afscheid. “Als ik tien jaar jonger was, zou ik - ondanks de crisis- zijn doorgegaan. Maar ik wil die situatie niet nog een paar jaar meemaken, want in deze tijd weet je het maar nooit. Ik heb gezegd, toen men het voetgangersgebied in gebruik nam, dat het een einde zou maken aan de Mesa y López. En zo is het geweest!”
kleurlogoCanarias.png


Avenida Mesa y López gedeeltelijk voetgangersgebied

De Gemeente begint in augustus 2012 met
het verbeteren van de winkelstraat

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 21 juli 2012 - De Gemeente begint in de eerste week van augustus 2012 met de ombouw van de Avenida José Mesa y López. Het project bestaat uit het afsluiten van twee rijbanen voor het verkeer vanaf de Base Naval, richting Plaza de España, met het doel, hier voetgangersgebied van te maken. Er blijft op dit tracé slechts één rijbaan over voor het openbaar vervoer en voor de  aanwonenden van dit voetgangersgedeelte. Het verkeer zal worden omgeleid via de Calle Juan Manuel Durán en de Calle Diderot en via de tegengestelde richting van de rambla (laan) die intact blijft, vanwege de grote verkeersintensiteit.

Het is de bedoeling van de Gemeenteraad, om op de lange termijn de gehele Avenida José Mesa y Lopéz - vanaf de Base Naval tot aan het Plaza de España -  in beide richtingen tot voetgangersgebied te maken. Om te bezien, of dit haalbaar is, heeft het Gemeentebestuur een studie verricht die drie maanden heeft geduurd, om het verkeersaanbod na te gaan op de Avenida zelf en in de parallelstraten (de Calle Juan Manuel Durán en de Calle Néstor de la Torre), zowel op werkdagen, evenals op zon- en feestdagen, om te weten, hoe de verkeersstroom zich beweegt.

2012-07-21-img-2012-07-21-01-30-43-mesaa1-large_large.jpg

Uit de studies blijkt, dat het gemiddelde verkeersaanbod tijdens het spitsuur (van 08:00 tot 10:00 uur) groter is, dan op de rest van de dag.
Zo passeren er 1.670 voertuigen per uur op de Mesa y López zelf -vanaf het Plaza de España naar de Base Naval - en, in het geval van de Calle Nestor de la Torre zijn dit er 1.052.

In de andere richting echter, bedraagt het verkeersaanbod op de Mesa y López 450 voertuigen per uur, terwijl de route Juan Manuel Durán 731 voertuigen per uur telt, die zich vervolgens in het gebied verspreiden.

“De eigenschappen van de Mesa y López en de parallelstraten (Juan Manuel Durán en Néstor de la Torre)  zijn identiek, ze hebben hetzelfde aantal rijbanen, maar het verkeersgedrag is afwijkend, zo merkt de wethouder van Mobiliteit en Milieuzaken, Ángel Sabroso, op.

Het totaal aan maximale verkeer wat de Calle Nestor de La Torre te verwerken krijgt als men de Avenida José Mesa y López in beide richtingen  zou afsluiten, veroorzaakt problemen in de verkeerscirculatie.

Zo heeft men vastgesteld, dat men, zolang het verkeersaanbod niet afneemt, het project niet kan uitvoeren op het gedeelte van de rambla (laan) vanaf het Plaza de España naar de Base Naval.
“De verkeersstroom zal pas afnemen als men knelpunten oplost, zoals die van Torre Las Palmas,” zegt Sabroso fijntjes.

Bijgevolg zou de Calle Diderot een groter aantal voertuigen te verwerken krijgen, omdat het een van de opties is voor de stadsbewoners, om het Plaza de España te bereiken via de Calle Juan Manuel Durán. De schattingen van de studie zijn, dat de verkeersstroom van de huidige 167 naar 684 per uur zou gaan.

Bij de doelstellingen waarmee rekening is gehouden, om het project vast te stellen, somt de wethouder op: “Geen verkeersproblemen veroorzaken, niet de groenstrook van de ramblas (lanen) aantasten en, dat de hoeveelheid te investeren geld minder is, maar toch het volledig operationeel zijn te garanderen.”

“Het voorstel is gebaseerd op het doen herleven van de economische en de toeristische activiteit  in de winkelstraat, door een beleid, dat is gebaseerd op een duurzame mobiliteit, door voorrang te geven aan de voetganger en aan het openbaar vervoer,” aldus Ángel Sabroso.


           Realisering van het voetgangersgebied.                                  Busbaan
De uitvoering van de inbeslagname van de twee rijbanen in de richting Base Naval - Plaza de España zal vijf weken vergen. De werkzaamheden omvatten de bestrating (men brengt nieuw materiaal aan, dat vervolgens beschilderd wordt, waardoor verwarring met het asfalt wordt vermeden), en men vervangt het straatmeubilair (plantenbakken, plaatsing van bolders, en installatie van abri’s bij de bushaltes).
kleurlogoCanarias.png


Een wei op de Mesa y López

Een invasie van een twintigtal koeien op de rambla (laan) van de Mesa y López zorgt in de hoofdstad van Gran Canaria voor het vertier van de voorbijgangers in deze winkelstraat, die maar niet ophouden de meest sympathieke exemplaren te fotograferen, om deze op de sociale netwerken te plaatsen. Het initiatief, dat is uitgewerkt door het bedrijf Animal Fantasy, heeft tot doel, bedrijven een reclamedrager te geven die afwijkt van het gebruikelijke en, geeft daardoor de stad een meer vermakelijk aanzicht.

Momenteel nemen 14 Canarische bedrijven deel aan deze tentoonstelling, waaraan ook de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria haar medewerking verleent, door de koeien vanaf 5 juli op diverse locaties in de stad op te stellen Waaronder op de Las Canteras-boulevard,  in de Calle Mayor de Triana en, in diverse parken waarover de gemeenteraadsleden nog moeten beslissen.


De koeien zijn tot 5 jui 2012 te zien op de Avenida Mesa y López,
daarna op andere locties in de hoofdstad van Gran Canaria.

De koeien, die vervaardigd zijn van glasvezel, komen uit Thailand en zijn gedecoreerd door zowel de deelnemende bedrijven zelf, evenals door studenten van de Escuela de Arte y Superior de Diseño Gran Canaria (Kunstacademie van Gran Canaria).

 

Zo heeft dagblad 'La Provincia' een koe beplakt met 40 exemplaren van de krant, waarin in de meest actuele nieuwsberichten staan. Maar ook levensmiddelenbedrijven, automobielbedrijven en horecabedrijven hebben zich niet onbetuigd gelaten.

 

 Ook de winkeliersvereniging van het Winkelgebied Mesa y López doet mee met een ‘Maya de Bij’-koe en ook het Departement Jeugdzaken van de hoofdstedelijke Gemeente is van de partij.

 Het commerciële reclame-initiatief komt uit Zürich, waar men dit al elf jaar doet en, heeft zich van daaruit wereldwijd verspreidt over 75 landen. Enkele exemplaren zijn gewijd aan goede doelen en sommige koeien hebben het gepresteerd, om geveild te worden bij Christie’s.

 

 I
In de afgelopen jaren hebben de koeien gediend als inspiratiebron voor ander initiatieven zoals in 2005 in Las Palmas de Gran  Canaria, toen de hoofdstad zich vulde met honden. Sommige van de honden kan me nog steeds zien op diverse locaties in de stad, zoals de hond die de ingang siert van het Centro Insular de Deportes.

 

 

 

02110_large.jpg

De eigenaar van Animal Fantasy, Pablo Durante, heeft op maandag 11 juni 2012 uitgelegd ,dat  de eerstkomende drie weekeinden de deelnemende bedrijven aanwezig zullen zijn op de Avenida Mesa y López, om zich te promoten met workshops, spelletjes, verlotingen en ander gezinsactiviteiten.
kleurlogoCanarias.png


 Maak van de Mesa y López een voetgangersgebied
om de handel te doen opleven

De ondernemers willen het verkeer
in het winkelgebied weren

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 21 maart 2012 - De winkeliers  van de Avenida Mesa y López en omgeving hebben op dinsdag  20 maart 2012 het voorstel van het hoofdstedelijke Gemeentebestuur met applaus begroet, om in een gedeelte van het winkelgebied het verkeer te weren, door er een voetgangersgebied van te maken. Er zouden op het voetgangersgedeelte  van de Avenida Mesa y López  terrassen kunnen komen net zoals nu het geval is in de Calle Mayor de Triana.

Men is van mening, dat deze ingreep een  ommekeer is in het winkelgebied, dat al jaren een teruggang doormaakt. "Jarenlang heeft men niets geïnvesteerd in het winkelgebied en dit keerpunt zou wel eens kunnen zijn wat we nodig hebben, het is tijd dat iemand zich wil inzetten voor de Mesa y López,” zegt Pepi Peinado van de winkeliersvereniging die het gebied bestrijkt van het oude Estadio Insular tot iets voorbij de Calle Juan Manuel Durán en, die zich duidelijk achter het voorstel schaart, dat op dinsdag 20 maart 2012 is gedaan door burgemeester Juan Jose Cardona in de Persclub van dagblad ‘La Provincia’.


Winkeliersvergadering met B&W in de Persclub van dagblad 'La Provincia' op dinsdag 20 maart 2012.

 

"Dit gebied heeft een investering nodig omdat het verouderd is en omdat het veel grootwinkelbedrijven telt in een groot winkelgebied,” zegt Peinado “Het voetgangersgebied is een geweldige kans, om activiteiten in de openlucht te ontplooien; iets, dat we nu niet kunnen doen, om nieuwe klanten aan te trekken, evenals toeristen uit de haven.”

  
 

De winkeliersvereniging denkt aan  het voorbeeld van de Calle Mayor de Triana, dat aantrekkelijk is vanwege het voetgangersgebied, waar men iets op een terrasje kan gebruiken,  zaken die men nu niet doet, omdat de rambla (laan) op de Mesa y López nauwelijks gebruikt wordt; niet anders, dan om de straat over te steken.

Het voorstel is, om van de Avenida Mesa y López voetgangersgebied te maken vanaf de Base Naval tot aan het Plaza de España (of La Victoria), men wil het asfalt vervangen door straatklinkers waardoor er meer voetgangersruimte ontstaat en men in beide richtingen  één rijbaan wil behouden voor bussen en taxi’s, in plaats van de huidige zes voor het verkeer, tot aan het Plaza de España. Ook wil men een wandelboulevard aanleggen op het gedeelte vanaf de Calle Ruiz de Alda, die loopt van de Calle Galicia tot aan de Calle 29 de Abril.

Om de best mogelijke beslissing te kunnen nemen, heeft de Gemeente opdracht gegeven tot een verkeerstelling op de Avenida Mesa y López, waarvan men de resultaten over twee maanden zal kennen. Met deze gegevens in de hand, zullen de burgemeester en de technici van de gemeente een vergadering met de winkeliers beleggen, om nog voor de zomer  te beslissen welke voetgangersgebieden het meest ideaal zijn.
kleurlogoCanarias.png


 

kaart_canaria-17.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-70.jpg