site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-83.jpg


d-29.jpg 


Ook koeienpoep op Gran Canaria
wordt biogas

GRAN CANARIA - donderdag 25 augustus 2016 - Ook op Gran Canaria zal men koeienpoep , naast mest, nu gaan gebruiken als hernieuwbare energie: met het opwekken van biogas.

Een innovatief project in het Noorden van Gran Canaria gaat koeienstront benutten voor het creëren van duurzame energie, biogas, waarmee men in staat is elektriciteit op te wekken tegen minder kosten dan in thermische centrales en wat ook nog eens beter is voor het milieu.
Mancomunidad-del-norte-de-gran-canaria.png

Het initiatief is van het bedrijf Imcom Livestock, waarvan manager Mario Mas is onderscheiden met de prijs voor het ‘Beste Innovatieve Idee’ van het programma: ‘Mi Norte Emprende’ (‘Het Noorden Onderneemt).
maxresdefault-39.jpg koi.png                                                                    Video:
                              https://www.youtube.com/watch?v=STnrDb9-pSQ

Met 250 stuks vee in dienst van dit project in La Aldea en in Firgas, produceert het bedrijf niet alleen deze brandstof, maar ontwikkelt men het gebruik van dierlijke resten als natuurlijke meststof in de biologische landbouw, een bijproduct van dit belangrijke initiatief.

Wat is biogas?
Biogas wordt geproduceerd als gevolg van het onderwerpen van de mest, of ander organisch afval, aan de werking van anaerobe bacteriën (leven zonder lucht) in een proces dat men bio digestie noemt . Deze werkwijze wordt uitgevoerd met zogenaamde biodigestores (biovergisters) waarbij het organische materiaal (o.a. koeienmest) wordt gemengd met water, bij temperatuur van tussen de 20 en 30 graden Celsius, waarbij in het reactiemengsel biogas-productie optreedt.

Op runder, varkens, of gevogelte boerderijen worden grote hoeveelheden mest geproduceerd, en dat is een uitstekende organische stof voor het biologisch produceren van gas, omdat de mest een aanzienlijke hoeveelheid energie bevat, zoals men uitlegt op de internetpagina:
http://www.sitiosolar.com/la-generacion-de-biogas-en-las-explotaciones-ganaderas
zzzislas-canariaslogo-200.jpg


Groene Energie-productie met tuneras

GRAN CANARIA - woensdag 22 juli 2015 - De Zuidoostelijke agglomeratie van Gran Canaria gaat water zuiveren met biogas, energie verkregen uit pulp van vijgcactussen, wat veel duurzamer zal zijn.

De Zuidoostelijke agglomeratie van Gran Canaria zorgt voor een revolutionair systeem voor de productie van elektriciteit met het creëren van een biogasinstallatie die zal draaien op de biomassa van de tunera (vijgcactus,  ofwel schijfcactus genoemd) (Opuntia ficus-indica = Opuntia vulgaris), zie:
http://www.neerlandstuin.nl/plantenb/opuntia.html
en
http://digituin.tuinadvies.be/plant/10206/opuntia-ficusindica.

Medio juli 2016 zal men het systeem in werking hebben voor het produceren van elektrische energie die verkregen is uit een biogasinstallatie die functioneert op de biomassa van tuneras .
energietuneras.jpg
De president van het Cabildo (Eilandbestuur), Antonio Morales, van Gran Canaria, en de agglomeratieburgemeesters: Dunia González (Santa Lucía), Juan Díaz (Ingenio) en Óscar Hernández (Agüimes), hebben op dinsdag 21 juli 2015 de eerste halve hectare landbouwgrond ingezaaid aan de achterzijde van de afvalwaterzuiveringsinstallatie, op het Industrieterrein van Arinaga.
img_29432GROOT.jpg
Op dinsdag 21 juli 2015 is men begonnen met het aanplanten van een experimentele plantage; en in juli 2016 zal men dan een eerste oogst hebben waarmee men het verteringsproces en de energieproductie opstart voor de waterkringloop.
chumbas-100.jpg
Energie-onafhankelijkheid
Wat enige jaren geleden nog een utopie leek, is tegenwoordig werkelijkheid. De Mancomunidad del Sureste (Zuidoostelijk Agglomeratie) die bestaat uit de gemeenten

Santa Lucía, Agüimes en Ingenio, begint met het genereren van elektrische energie van tuneras (vijg cactussen), een hernieuwbaar hulpmiddel van duurzame oorsprong.

De President van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, Antonio Morales, heeft vergezeld door alle agglomeratie-burgemeesters; evenals door de rector van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria, José Regidor; vertegenwoordigers van de ondernemers, en vertegenwoordigers van het Instituto Tecnológico de Canarias, (Technologisch Instituut van Canarias) in de vestiging van de agglomeratie op het Polígono (Industrieterrein) van de Arinaga het project in gang gezet.
woestijn-opuntia-vulgaris-vijgcactus.jpg
Morales die het project geboren heeft zien worden toen hij nog burgemeester van Agüimes en voorzitter van de Agglomeratie was, heeft laten weten, “dat hij heel verwachtingsvol is met het bijdragen van alternatieven op Canarias en het naar Gran Canaria brengen van dit nieuwe, voor het creëren van werkgelegenheid, industrie en I+D+I,” en hij heeft de met alle gemeenten binnenkort op te richten Consejo Insular de Energía (Eilandwaterschap) en het Consorcio de Energías Renovables (Consortium voor Hernieuwbare Energie) aangekondigd.

De eilandpresident heeft benadrukt, “dat het biomassa-project een alternatief is voor gas, wat men de Canari@’s wil opleggen,” en hij heeft benadrukt , dat er momenteel al veel hotels in het Zuiden van Gran Canaria zijn die dit al hebben toegepast,” waarbij hij bijvoorbeeld hotel ‘Cordial Playa’ in Mogán heeft genoemd, “dat momenteel jaarlijks €118.000,= bespaart door propaangas - wat een ongeluk heeft veroorzaakt en twee personen het leven heeft gekost- te vervangen door biomassa.”

Morales heeft - samen met de agglomeratievoorzitter en burgemeester van Agüimes, Óscar Hernández; de overige burgemeesters, en genodigden - de presentatie afgesloten met het aanplanten van een cactusplantage op een stuk land nabij het Estación Depuradora de Aguas Residuales (Edar) afvalwaterzuiveringsstation van het Zuidoosten. Deze aanvankelijke plantage is een halve hectare groot.
De tuneras die men gebruikt zijn afkomstig van het Eiland en in dit geval komen ze uit de agglomeratie.
In oktober 2015 zal men plantages aanleggen, op diverse akkers in de gemeente Santa Lucía, totdat in de eerste fase 13 hectare zal zijn aangeplant.

Het zal de eerste plantage in Europa zijn die zelfverzorgend in elektriciteit is op basis van 100% biogas; een brandstof, die men zal verkrijgen van de genoemde 13 hectare tot nu toe niet benutte landbouwgrond welke men, zoals gezegd, zal aanplanten met tuneras.

Meer duurzaamheid
De zuiveringsinstallatie verwerkt jaarlijks 5,6 miljoen kubieke meter afvalwater,waavoor 7 miljoen kilowatt/uur elektriciteit nodig is, wat  €600.000,= kost en waarvoor de Zuidoostelijke agglomeratie nu inzet op meer duurzaamheid.
index_image1274.jpg
   Op Canarias geen koeien- varkens-of hondenpoep voor de generator voor biogas, maar...
dsc_gran_tunera.jpg

                                          ...pulp van tuneras (vigcactussen!
biomassa20met20biogas-1.jpg

De technicus van de Zuidoostelijke agglomeratie, Rafael Sánchez, heeft uiteengezet, dat men de energie verkrijgt niet uit koeien of varkenspoep, maar uit biomassa door het vermalen van vijgcactussen, bestemd voor een ‘biodigestor’ (biogas generator) die dient voor het produceren van elektriciteit voor de waterzuiveringsinstallatie, wat wordt aangevuld met wind- en zonne-energie.
Op termijn wil men ook de water-ontziltingsinstallatie van groene stroom gaan voorzien.

De investeringen voor deze teelt en de hervormingen bedragen €400.000,=; een bedrag, waarmee tijdens de eerste fase 2,2 miljoen kilowatt/uur geproduceerd kan worden..
De bestaande reactor zal het, in de tweede fase, mogelijk maken van juli 2016 de kilowatt/uur-productie te verviervoudigen (8 miljoen), waarmee alle energie geleverd wordt die nodig is voor de waterzuiveringsinstallatie en, bovendien het energiesysteem voor de watercyclus gestabiliseerd zal zijn.
1-AAAAislas-canarias-kopie-240.jpg 


 

e-32.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--136.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb