site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-206.jpg

mapa-canarias2-90.jpg


Spaanse rapper voor drie jaar naar de cel
vanwege beledigingen Koningshuis
en verheerlijken terrorisme

SPANJE - donderdag 22 februari 2018 - De rapper - pardon: tekst-opdreuner - Josep Valtonyc zal voor drie jaar en zes maanden naar de gevangenis moeten vanwege het verheerlijken van het terrorisme, laster, en het ernstig beledigen en bedreigen van het Spaanse Koningshuis. Het Spaanse Hooggerechtshof heeft in hoger beroep de uitspraak van de Arrondissementsrechtbank  bevestigd, en de argumenten van de verdediging van de rapper wat betreft vrijheid van meningsuiting en artistieke vrijheid afgewezen.

De taal van de rapper in diverse liedjes die hij geschreven heeft is extreem, provocerend, allegorisch, en symbolisch.
fotonoticia_20170222183205_1920.jpg
De rechters zijn van mening dat de teksten die de rapper heeft geschreven uitdrukkingen  zijn ter ondersteuning en meerdere eer van de terroristische organisaties GRAPO en ETA. Daarnaast worden er ernstige dreigementen geuit tegen politici en leden van het Spaanse Koningshuis.
a-valtonyc-lo-detuvieron-por-rapero-y-comunista-1413321973504.jpeg6c4f8dd1d2dbc8e814fb1ad389cbdd49.jpg
De rapper heeft diverse liedjes op internet geplaatst waarin de teksten niet altijd netjes zijn en provocerend werken. Er wordt herhaaldelijk gesproken over geweld, aanslagen, het doden van en de namen van terroristische groeperingen worden genoemd. Volgens de rechter gaat de houding van de rapper verder dan het uiten van een mening en wordt het gebruik van geweld verheerlijkt.

Diverse politici hebben de uitspraak van het Hooggerechtshof zwaar bekritiseert en menen dat de uitspraak voor drie jaar en zes maanden gevangenisstraf veel te ver gaat. Velen menen dat het opnieuw een aanslag is op de vrijheid van meningsuiting maar ook daar zitten natuurlijk grenzen aan.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-234.jpg


De Vereniging Abogados Cristianos
wil geen Drag Sethlas op de FITUR

Men is een handtekeningen-actie begonnen om het ontslag te eisen van wethouder Inmaculada Medina

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA – woensdag 24 januari 2018 - De Spaanse Vereniging van Christelijke Juristen is begonnen met het verzamelen van  handtekeningen op haar internetpagina,  om het ontslag van de wethouder van Las Palmas de Gran Canaria, Inmaculada Medina, te eisen, die verantwoordelijk is voor het Carnaval van de stad. Men beschuldigt haar bij het promoten van  de stad van het gebruik maken van een optreden dat onder gerechtelijk onderzoek staat.

Medina bracht vorige week naar de Vakantiebeurs FITUR, Borja Casillas, beter bekend als  de travestiet Drag Sethlas, die het optreden herhaalde waarmee hij/zij het ‘Gala Drag 2017’ van de stad won, en die momenteel voor de Rechtbank staat voor een mogelijke misdaad tegen de religieuze gevoelens
drag-4.jpg                        
Inmaculada Medina met travestiet 'Drag Sethlas', na de FITUR.
De voorzitter  van Abogados Cristianos, Polen Castellanos, bekritiseert de stad Las Palmas, "dat belastinggeld gebruikt  om feiten te bevorderen die in rechte worden onderzocht."Men  betreurt dat de wethouder die verantwoordelijk is voor het Carnaval,  "het niet erg vindt, dat de stad internationaal bekend staat vanwege het belachelijk maken van de overtuigingen van de meeste van zijn medeburgers."
 logotipo-AEAC-respetamife.pnghttps://www.abogadoscristianos.es/abogados-cristianos-recurrira-archivo-querella-drag-sethlas

VIDEO:
https://youtu.be/Eb5sVsD8jKk

 Te weten is, dat Drag Sethlas met het optreden waarin hij zich als travestiet bekendmaakte, zichzelf vermomde als de Maagd Maria en de gekruisigde Christus, godslasterlijke zinnen voordroeg en christelijke gebeden bespotte.

fotonoticia_20180119124738_640.jpg
Castellanos benadrukt, “dat de overtreding tot het punt reikte dat Casillas- gekleed als Jezus Christus - om een fellatio vraagt en uitdrukkingen bezigt: “als je mijn vergeving wilt, buk en geniet."

respetamife.jpgDe Asociación Española de Abogados Cristianos (Spaanse Vereniging van Christelijke Advocaten) heeft het Cabildo (Eilandbestuur) van  Gran Canaria al gevraagd, zich te houden aan het #RespetaMiFe-manifest; een document, dat voorstander is van echte en effectieve bescherming van religieuze gevoelens en vrijheid.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-184.jpg


Wanneer de intimidatie onbeheersbaar is

De sociale stichtingen CajaCanarias en Obra Social La Caixa voeren een campagne om middelbare scholieren aan te moedigen om schoolmisbruik te melden

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 2 december 2017 -  De gevallen van pesten op school blijven toenemen op de Canarische Eilanden, het  komt 15% meer  voor, en de noodzaak om mensen bewust te maken van het belang van rapportage is logischer.

De Fundación CajaCanarias en de Obra Social La Caixa hebben een campagne gelanceerd, gericht op middelbare scholieren op de eilanden. Beide entiteiten hebben een reeks theatervoorstellingen gepland voor schoolkinderen onder de titel ‘Levántate que llegas tarde' (‘Verzet je, voordat het te laat is,’) bereikt meer dan 300 scholen en ongeveer 20.000 leerlingen op de Archipel.   

acoso-incontrolable.jpgInternet-pesten is een dagelijks probleem dat het klaslokaal doorkruist. "Voorheen eindigden de pesterijen als de lessen klaar waren, nu is het nu 24 uur", zegt José Luis Montero, lid van de Área de Participación Ciudadana (Afdeling Burgerparticipatie ) van het Cuerpo Nacional de Policía (Korps Rijkspolitie). "Ouders zijn zich niet vaak bewust van wat er gebeurt en het is noodzakelijk om wat meer tijd op de dag te vinden om te zien wat er gebeurt," zo bevestigt hij.

“Ook de verspreiding van afbeeldingen met seksuele inhoud en het daaropvolgende gebruik, neemt toe," om zowel op school, als via sociale netwerken, lastig te vallen, waaronder chantage. Het profiel, zo vervolgt de agent, is zeer divers: "Het is een gemengd profiel, met gedrag dat zich voornamelijk tussen 10 en 15 jaar ontwikkelt en dat na die leeftijd begint af te nemen".
"Het slachtoffer kan prestaties in de klas hebben, of niet," zegt de deskundige om duidelijk te maken dat elk kind een slachtoffer van pesten kan zijn. Uiteindelijk is het belangrijkste om een klimaat van ‘communicatie en vertrouwen’ te creëren tussen de volwassene en het kind, of het nu familieleden, of leraren zijn.

In hun gesprekken zijn velen zich niet bewust dat pesterijen en misbruik - in veel gevallen en afhankelijk van de ernst en het type van de misdaad - vrijheidsbeneming in jeugdcentra opleveren, of boetes die ouders moeten betalen  als de dader jonger is  dan 14 jaar

De regionale  directeur van CaixaBank op de Canarische Eilanden, Juan Ramón Fuertes, legt uit, “dat dit initiatief  een multidisciplinair programma is wat theater gebruikt als een instrument van reflectie". Van zijn kant beveelt de voorzitter van de Fundación CajaCanarias, Alberto Delgado, de leerlingen aan om  ‘papegaai’ te zijn e elk geval van intimidatie waar ze bewijs van hebben te melden. In feite zetten de  deskundigen erop in om het beeld te beëindigen dat een ‘chivato’  (‘klikspaan’)  iets negatiefs is.
Captura3_4.jpg
Theaterproductie
Llevantate’ (‘Verzet je’) is een productie die uit twee delen is opgebouwd en waarin een interactieve, participatieve,   en reflectieve omgeving is gecreëerd. Het bestaat uit een toneelstuk waarin drie vrouwen het toneel betreden: de moeder van de gewelddadige, de geïntimideerde,  en een vriend van beiden die nadenken over hoe geweld op school hun leven beïnvloedt. Vervolgens wordt een debat gehouden waarbij beroepskrachten uit verschillende vakgebieden, samen met verschillende vertegenwoordigers van de onderwijsgemeenschap, alle factoren analyseren die voorkomen bij pesten. Er wordt een terugkoppeling  over alle informatie gegenereerd.
0000Islas-canariaslogo-kopie-848.jpg


Een graffiti-‘kunstenaar’
verontschuldigt zich voor zijn graffiti

SANTA CRUZ DE TENERIFE – woensdag 29 december 2017 -  Een graffiti-‘kunstenaar '- pardon ’kladderaar’-  die meer dan 200 kliederwerken op het hele eiland Tenerife heeft weten aan te brengen, heeft een video gemaakt om zijn  acties te betreuren evenals om de aanzienlijke nare gevolgen van het illegale kliederwerk  over te brengen aan het collectief van grafitti-kliederaars, zoals gerapporteerd door de persdienst van de Policía Local (Gemeentepolitie) van Santa Cruz.

De genoemde 26-jarige grafitero, in de video zichzelf  'Bernard' noemend,  is geïdentificeerd en gesanctioneerd door de eenheid Protección del Entorno Urbano (Proteu) (Bescherming Stadsomgeving) van de Policía Local (Gemeentepolitie) van  de Santa Cruz de Tenerife.  In feite is het dossier geopend, dat door de agenten is bevestigd met het relevante rapport van kalligrafische deskundigen, en zeven processen verbaal met aan hem op diverse locaties toegeschreven graffiti’s in de gemeente Santa Cruz.
image_content_2662619_20171128113310-1.jpg

                                                                     VIDEO:
                                                    Een van de grafiti's op Tenerife.
                                                
https://youtu.be/xw_kisOIGYU

Elk van deze processen verbaal  die tegen deze persoon zijn opgemaakt, kan een boete van €600,= opleveren. Door het politieonderzoek en de daaropvolgende verzameling van de handtekeningen van de graffiti-kladderaar, wordt hij bestraft voor graffiti op de ramblas (boulevards) van Santa Cruz:, te weten:
- de Rambla Pulido,
- de Calle Salamanca,
- de weg in de Santos-barranco,
- het parque Las Indias,
- de Calle Américo López Méndez,
en zelfs op het Las Teresitas-strand

De locoburgemeester en wethouder van Seguridad Ciudadana y Movilidad (Stadsveiligheid en Mobiliteit), van het gemeentebestuur van Santa Cruz, Zaida González, heeft gewezen op de gezamenlijke werkzaamheden die op dit gebied worden ontwikkeld, zowel door de Policía Local (Gemeentepolitie), als door de Servicios Públicos (Overheidsdiensten).

"We plukken de vruchten van een voortdurende strijd, die  vele uren van onderzoek en toewijding vergt, zodat degenen die onze stad vies maken, de gevolgen van hun acties onder ogen moeten zien", heeft González gezegd, die het ook zeer positief vindt dat de graffiti-kliederaars zich bewust wordt van de gevolgen van hun daden.

De genoemde jongeman heeft een video gemaakt met behulp van archiefbeelden, voorafgaand aan het maken van graffiti, die hij gewoonlijk via sociale netwerken en instant communicatiediensten deelt. In ieder geval hebben lokale politieagenten de medewerking van deze jongeman gewaardeerd, om te proberen mensen aldus bewust te maken van deze activiteit, vaak vandalisme, wat meerdere schade aan openbare en particuliere goederen genereert.
0000Islas-canariaslogo-kopie-814.jpg


Brit aangeklaagd voor
het gebruik van een drone op de Teide

Het antwoord van een Brit die aangeklaagd  is voor het gebruik van een drone op de Teide
De man verzekert dat zijn video’s helpen om meer toeristen naar Tenerife te brengen

TENERIFE - zondag 2 april 2017 - De Guardia Civil heeft in december 2016 de Brit aangeklaagd die video’s heeft opgenomen welke hij heeft gepubliceerd op een internetpagina waarmee hij luchtopnamen onsterfelijk heeft gemaakt van het Parque Nacional de Las Cañadas del Teide.

De auteur heeft een vliegende-camera (drone) gebruikt, wat de reden was dat hij is aangeklaagd door de Benémerita (Verdienstelijken, zie:
 https://nl.wikipedia.org/wiki/Guardia_Civil)
wegens het begaan van een overtreding, zijnde het zonder vergunning en zonder  verzekering gebruiken van een vliegende-camera (drone) in een deel van het luchtruim waar een vliegverbod van kracht is (no fly zone) in het  Parque Nacional del Teide, evenals dat het apparaat niet voorzien was van een identificatie-plaquette; en dat men het proces-verbaal heeft doorgestuurd naar de het Agencia Estatal de Seguridad Aérea (AESA) en naar de Administración del Parque Nacional del Teide.
drone.jpg

De geverbaliseerde NeverMindYourOwn, de gebruikersnaam op YouTube, heeft de sociale netwerken benut om zijn volgers - ruim 1.5000 abonnees - kennis te laten maken met de brief betreffende de boete die mogelijk tot wel €660,= kan gaan bedragen.
De man heeft zijn activiteit verdedigd met te verzekeren dat zinj video’s bijdragen in het aantrekken van meer toeristen naar Tenerife.

Bekijk hier de drie video’s als aanvulling op dit artikel:
- https://youtu.be/ZwGTI4SQ1w0v
- https://youtu.be/Z3XBECQy69g
- https://youtu.be/baiaLRL27ps
ZZZIslas-canariaslogo-777.jpg


Gearresteerd wegens diverse graffiti’s
in Las Palmas de Gran Canaria

Een 19-jarige jongeman is verrast door de agenten toen hij graffiti aan het spuiten was in een voetgangersgebied, en op de gevel van een winkelpand

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - mandag 13 maart 2017 - De Policía Local (Gemeentepolitie) heeft de vermoedelijke auteur gearresteerd van  diverse graffiti’s die hij maakte op openbare gebouwen en private panden inde hoofdstad van Gran Canaria.

Via de handtekeningen die gebruikt werden door de graffitero (graffiti-spuiter), heeft de Policía Local (Gemeentepolitie) rechercheonderzoek geopend, dat hem het aanbrengen van graffiti toeschrijft dat gedaan is in de stad.
IMG-20170226-WA0001.jpgDe feiten hebben zich in de vroege ochtend van maandag 13 maart 2017 voorgedaan in de stadswijk Guanarteme waar een patrouille van  de Policía Local (Gemeentepolitie) een man midden op straat verraste toen hij graffiti aan het spuiten was in een voetgangersgebied ,en op de gevel van een winkelpand.

De maker van de tekeningen, een 19-jarige jongeman, had diverse spuitbussen met verf in  verschillende kleuren bij zich en beide tekeningen zijn gemaakt met verschillende ‘tags’, de benaming waarmee men de handtekening kent van de graffiteros (graffiti-spuiters), of van hun groep, of groepsleden, die zich wijden aan hun tekeningen.

Op basis van die tag c.q. handtekening, en de verklaring van een getuige, hebben de agenten een fotoreportage gemaakt van alle graffiti die dezelfde handtekening dragen, en dat heeft  men in de hele omgeving gedaan; een praktijk, die de graffiteros (graffiti-spuiters) ‘bombing’ noemen , en die bestaat uit  het n van hun handtekening in alle delen van eenzelfde gebied.

In dit geval, beschuldigt de Policía Local (Gemeentepolitie) de auteur van de graffiti voor het maken van graffiti die men zou kunnen aangeven, wat neerkomt op boetes voor het overtreden van de Gemeentelijke Verkeersverordeningen en de Gemeentelijke Reinigingsdienst, waarbij men is overgegaan tot inbeslagname van alle verfmateriaal.

Eveneens hebben de politiefunctionarissen proces verbaal opgemaakt, zodat de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria zich persoon kan stellen in de zaak, en heeft het Gabinete de Información y Comunicación de la Policía Local (Voorlichtingskabinet van de Gemeentepolitie de eigenaren van de panden geïnformeerd over hun rechten als benadeelden.
ZZZIslas-canariaslogo-675.jpg


Hoteldirectie waarschuwt
voor de aanwezigheid van een dievenbende

Eerst in Madrid en Barcelona...
ondertussen ook op de Canarische Eilanden 

Een officieel bericht van de directeur van de Lopesan-Groep

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 8 februari 2017 - Onze trouwe, vrijwillige correspondent in het Zuiden van Gran Canaria heeft ons geïnformeerd over een dieven/oplichters-bende die klaarblijkelijk actief is in de toeristengebieden in het Zuiden van Gran Canaria.

Daartoe publiceren wij hier integraal de officiële mededeling welke de directeur van de Lopesan-hotelketen heeft doen uitgaan naar al zijn hotelmedewerkers.

lopesan-costa-meloneras-46.jpg                                            Hotel Lopesan Costa Meloneras.
Goede middag,
Ik vraag zonder uitzondering  aan alle medewerkenden de grootste aandacht te hebben en heel alert te wezen - vooral in ruimten waar hotelgasten verblijven, hetzij bij de hotelzwembaden, in de hoteltuinen, hotelbars bars, in de hotelgangen naar de gastenkamers, enz. - omdat we ontdekt hebben, (dankzij een waarschuwing van een hotelgast), dat er een individu, afkomstig uit een Oost-Europees land, actief is;  dat  zich voordoet alsof deze doof is en geld vraagt aan hotelgasten in het ligbeddengebied rond de zwembaden, en daarbij dit ‘specifiek’ document toont van een veronderstelde Spaanse organisatie van ‘doofstommen en arme kinderen’.
Leest u hieronder verder a.u.b.:
image003.gif
Het lijkt erop, dat het gaat om een georganiseerde bende, die door de hotels in de omgeving ‘waart’, om het hunne te doen: geld inzamelen, hetzij door middel van ‘schooien , hetzij door middel van diefstal.

IK VRAAG, vanaf de hotelingangen (volledigheid van controles, vooral opdagen met aankomsten met honderden koffers en wachtrijen om in te checken, die het geëigende  object van de dieven zijn, enz. enz.)  tot aan de meest afgelegen hotelgang, de ogen open te houden en niet na te laten te waarschuwen bij de minste verdenking. Wees steeds voorzichtig, want men weet dat deze individuen niet twijfelen om geweld te gebruiken als ze zich enigszins, of veel, in het nauw gedreven zien.

Ik dank iedereen voor zijn/haar medewerking.”
000islas-canariaslogo-596.jpg


Twee Nederlanders gearresteerd in Maspalomas voor het uitdelen van een klap aan een Duitser
en het stelen van diens mobiele telefoon

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 14 december 2016 - De Politie heeft in de toeristenwijk Maspalomas van de gemeente San Bartolomé de Tirajana twee Nederlanders (een 27-jarige en een 29 -jarige) gearresteerd, die men beschuldigd van het uitdelen van een klap aan een Duitse toerist en hem te hebben beroofd van zijn mobiele telefoon, zo heeft het Jefatura Superior de Canarias (Hoofdcommissariaat op Canarias) laten weten op dinsdag 13 december 2016, nadat een  taxichauffeur gebeld heeft met 091 om aan te geven dat twee personen in zijn in zijn taxi en een klap hebben uitgedeeld aan zijn passagier, een Duitse toerist, om hem te beroven van zijn mobiele telefoon.

De agenten die naar de plaats delict van de aanval zijn gegaan, hebben het slachtoffer naar een nabijgelegen gezondheidscentrum gebracht, en vervolgens is de Duitser doorgestuurd naar een ziekenhuis als gevolg van de ernst van de verwondingen (breuk van een van de botten in het gezicht ).
naamloos-310.png

De politie wist, dat de vermeende aanvallers een andere taxi hebben genomen om zich naar hun te hotel te begeven, in Meloneras, waar ze de mannen aantroffen en hen konden arresteren.

De Nederlanders zijn overgedragen aan de rechter van het parket in San Bartolomé de Tirajana, die bevolen heeft een van de verdachten gevangen te houden.
000islas-canariaslogo-345.jpg


Een Zwitser gearresteerd voor
het beschadigen van vijf auto’s in Playa del Inglés

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 12 augustus 2016 - Agenten van de Policía Nacional (Rijkspolitie) hebben de 18-jarige L. A., gearresteerd die - zonder strafblad en van Zwitserse nationaliteit- de vermoedelijke dader is van het opzettelijk beschadigen van vijf voertuigen die geparkeerd stonden in de toeristenwijk Playa del Inglés in de Gemeente San Bartolomé de Tirajana. Op zijn route heeft de Zwitser de buitenspiegels van de auto’s kapot getrapt.

De feiten hebben zich voorgedaan in de vroege morgenuren van vrijdag 12 augustus 2016, toen agenten die patrouilleerden in de toeristenwijk Playa del Inglés door een omwonende werden geattendeerd op een jongeman die de buitenspiegels van auto’s aan het vernielen was die hij op zijn route tegenkwam.
coche_policia-Policia-Policia_Nacional_MDSIMA20160420_0006_9.jpgZo hebben de agenten een groep jonge Zwitserse toeristen aangehouden, onder wie degene met de karakteristieke uiterlijkheden zoals waren aangeven door de getuige.

Gelijktijdig zijn in de nabijheid vijf voertuigen gelokaliseerd die schade vertoonden aan de buitenspiegels, De agenten zijn overgegaan tot het waarschuwen van de eigenaren, die dienovereenkomstig aangifte hebben gedaan van de veroorzaakte schade.

Al met al is men overgegaan tot de arrestatie van de vermoedelijke dader van de feiten, wegens een delict van het opzettelijk veroorzaken van schade, en deze is overgedragen aan het Parket van Justitie. De politie-ingreep is uitgevoerd door agenten die behoren tot het Commissariaat van Maspalomas.
000islas-canariaslogo-100.jpg


Het Hooggerechtshof veroordeelt
dagblad 'El Día' voor de beledigingen
tegen Paulino Rivero

SANTA CRUZ DE TENERIFE - vrijdag 24 juni 2016 - Een politieke functie bekleden, betekent niet dat men moet accepteren, dat men door een krant wordt aangeduid als: "dwerg, onverstandig, hersenloos, klein, kort van memorie, hijo de p.ta (h..renzoon), idioot, pocher, dom, stom, ongeletterd, goofy, gek, en meer van dergelijke, zware beledigingen. "En het feit, dat voor degenen die deze uitdrukkingen gebruiken , dit zoals gebruikelijk is te doen - tot het punt van vermoeiend van hun eigen lezers - is geen excuus.” Dat is de belangrijkste conclusie uit het arrest van de Civiele Kamer van de Hoge Raad, die - in hoger beroep van de vertegenwoordiging van Paulino Rivero - de uitgever van de Tinerfense krant ‘El Día’ en de toenmalige - ondertussen overleden - directeur daarvan, Jose Rodriguez, heeft veroordeeld.

In het vonnis van 20 juni 2016 keurt de Hoge Raad de uitspraak goed die in eerste instantie is gedaan - en vervolgens vernietigd door de Rechtbank in Santa Cruz de Tenerife - in de overweging van bewezen te achten, dat ‘El Día’ - in de campagne die zich in 2011 en 2012 ontwikkelde tegen Rivero - een overtreding heeft begaan door aantasting van zijn eer.
73350.jpg                                        Ondanks de aanvallen, heeft Rivero
                de
Medalla de Oro de Canarias (Gouden Medaille van Canarias)
                                              toegekend aan ‘El Día’
.
Nadat Rivero - vertegenwoordigd door het advocatenkantoor Garrigues - gedeeltelijke toewijzing had verkregen, heeft de Hoge Raad de uitgever van ‘El Día’ veroordeeld tot het betalen van €30.000,= aan de voormalige president van de Canarische Regering. Het Hof voegt hier aan toe dat men de instelling van kosten aan geen enkele instantie oplegt.

De Hoge Raad maakt duidelijk, “dat de uitdrukkingen in de uitgaven van de krant, de reikwijdte van de vrijheid van meningsuiting - die grondwettelijk is beschermd - heeft overtroffen," en dat men onrechtmatig het recht op eer heeft geschonden, "op een wijze die men [Rivero] niet hoeft te verduren, ondanks de verhoogde tolerantie welke men van een personen in een openbaar ambt kan verlangen."


17 berovingen opgelost met de arrestatie van zes leden van een Roemeense dievenbende  op  Gran Canaria

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 16 maart 2016 - Rechercheurs van het Commissariaat van de Policía Nacional (Rijkspolitie) in Maspalomas hebben zes leden gearresteerd van een criminele organisatie die zich bezig heeft gehouden met het beroven van toeristen in het Zuiden van het Eiland en men heeft in totaal7 diefstallen opgelost  met een waarde van €8.700,= aan ontvreemde goederen.

Roemenen
Het Hoofdbureau van Politie op Canarias heeft laten weten, dat alle gearresteerden de Roemeense nationaliteit hebben en een stafblad, het gaat om vier mannen in de leeftijden van 30, 35, 36 en 38 jaar; en twee vrouwen van 23 en 28 jaar.

Als zodanig is het onderzoek begonnen nadat twee benadeelde toeristen aangifte hebben gedaan en informatie hebben verstrekt voor de daaropvolgende identificatie van de leden van de dievenbende, die verbleven in kleine hotels in het Zuiden van Gran Canaria en zich aldaar verplaatsten in huurauto’s.

Zakkenrollerij
De groep trad gecoördineerd, paarsgewijze op om geen verdenking te wekken. Men benutte wandelgebieden,  bushaltes en andere locatie waar veel mensen komen, om de passanten te beroven, van wie ze tassen en portemonnees afhandig maakten, zonder dat de schachtoffers dit door hadden.

Winkeldiefstal
Ook pleegden ze diefstallen in winkels, waar men voornamelijk sigaretten, parfums en drank gestolen heeft.

Criminele organisatie
Na volledige identificatie van de arrestanten, hebben de agenten van de Policía Nacional (Rijkspolitie) vast kunnen stellen dat de verdachten behoren tot een georganiseerde bende en dat ze eerdere berovingen hebben gepleegd in andere, Spaanse toeristenoorden, zoals de Costa del Sol, de Levant-kust, en de Balearen.

000islas-canariaslogo-kopie-115.jpg 


Twee Noorse toeristen hebben aangifte gedaan vanwege de agressie van een taxichauffeur  in Maspalomas

Een taalprobleem heeft het gevecht in Mogánveroorzaakt

MOGÁN - vrijdag 12 februari 2016 - Twee Noorse toeristen, de 31-jarige Anette Skjemstad en de 26-jarige Renate Hagen,  hebben aangifte gedaan wegens de agressie van een taxichauffeur in Mogán, na geschopt en geslagen te zijn, wat bloeduitstortingen over het gehele lichaam heeft veroorzaakt, en een van hen gewond is aan de neus en een blauw oog heeft opgelopen,

Volgens wat op donderdag 11 februari Dagblad VG - het grootste sensatieblad van Noorwegen - heeft gepubliceerd onder de kop: “Nachtmerrie op Gran Canaria’, is het geschil ontstaan door een misverstand bij het betalen van de taxirit welke is begonnen in Playa del Inglés, in de gemeente San Bartolomé de Tirajana, en die eindigde in Puerto Rico, in de gemeente Mogán.
imagen-portada.jpg

                   De pagina van het Noorse dagblad van donderdag 11 februari 2016,
  met  Anette Skjemstad en Renate Hagen die de gevolgen van de agressie in hun gezicht tonen.
De taxichauffeur, met de initialen O. P. N, kan drie zaken tegemoet zien, wegens aangifte voor:
- het simuleren van een delict,
- het recht is eigen hand nemen,
- het toebrengen van verwondingen;
terwijl de 34-jarge man aangifte heeft gedaan tegen beide jongedames voor:
- het toebrengen van verwondingen.

“We waren ervan overtuigd dat hij ons wilde vermoorden.” “ Niet eerder in mijn leven heb ik zoveel angst gehad.” Het zijn enkele  van de uitlatingen  die de 31-jarige Anette Skjemstad en de 26-jarige Renate Hagen hebben gedaan, en die op donderdag 11 februari 2015 zijn gepubliceerd in Noorwegen.

 Zoals de Guardia Civil op donderdag 11 februari 2016  heeft laten weten aan de persmedia,  hebben de feiten zich voorgedaan in de nacht van vrijdag 6 op zaterdag 7 februari 2016 toen de toeristen in Playa del Inglés in een taxi zijn gestapt om naar hun appartementencomplex ‘Agua de la Perra’ te gaan nabij Puerto Rico.

Klaarblijkelijk door een misverstand tussen de taxichauffeur en de beide klanten belandde men bij een ander complex. Op de bestemming gaf de taximeter  €25,= aan, maar de toeristen legden dit uit als zijnde €2.500,= ; waardoor ze aangaven niet over voldoende geld te beschikken.
Het taalprobleem speelde weer eens een fatale rol , en de taxichauffeur legde dit uit als: dat men niet wenste te betalen. “Hij had geen idee van Engels,” zo merken beide dames  op. Op dat moment ontspon zich een discussie en een gevecht. Volgens de dames, heeft de taxichauffeur hen geslagen waarbij hun hoofd het stuur en het dashboard raakten, trok hij hen aan de haren en sleurde hen de taxi uit, vervolgens nam hij de portemonnee van een van hen om met geweld af te rekenen; maar omdat er niet genoeg geld was, begon hij hen opnieuw te slaan, em toen ze op de grond lagen,  “gaf hij hen enkele schoppen.”

Na hen verwond te hebben, is de taxichauffeur naar de kazerne gereden en heeft hij  aangifte tegen hen gedaan wegens beroving met geweld. De Guardia Civil heeft echter  met getuigen vastgesteld, dat dit nooit is voorgevallen, waardoor men op 10 februari 2016 een aangifte heeft gedaan wegens het simuleren van een delict. Daar voegt men de aangifte aan toe, voor het verwonden, en voor het delict van het in eigen hand nemen van het recht, door hen hun tas te ontrukken om te proberen het geld te innen dat men hem schuldig was. De dames op hun  beurt,  zagen zich geconfronteerd met lichte verwondingen door het gevecht.

De zaak is op vrijdag 12 februari 2016 voor de rechter gekomen, omdat het om toeristen gaat heeft men een spoedprocedure ingesteld,  omdat beiden al op zaterdag 13 februari  2016 , na hun verblijf van een week,  zijn teruggekeerd naar Noorwegen

De wethouder van Vervoer, Pablo González, van  San Bartolomé de Tirajana, heeft op donderdag 11 februari 2016 verzekerd, dat als de feiten worden bevestigd,  de Gemeente maatregelen zal nemen, die kunnen leiden tot het ontzeggen van de rijbevoegdheid . En hij toonde zich verbaasd door wat er is voorgevallen bij deze beroepsgroep met 240 vergunningen. 
Ondertussen had de burgemeester van Mogán, vernomen  wat er was gebeurd, en heeft laten weten, contact te hebben willen opnemen met het Noorse consulaat.
zzzzzzzislas-canariaslogo-165.jpg


Negen verdachten van een bende straatrovers gearresteerd die zakkenrollerij en berovingen pleegden in toeristengebieden

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 29 december 2015 -  De Policía Nacional (Rijkspolitie) heeft in de toeristenwijk Maspalomas  negen personen gearresteerd als vermoedelijke leden van een georganiseerde groep die zich bezig heeft gehouden met het plegen van berovingen in  toeristengebieden op het eiland Gran Canaria en die klaarblijkelijk zou zijn opgetreden in andere gebieden aan de Costa de Sol, de Levant en de Balearen.

In een politierapport laat men weten, dat het gaat om drie mannen van 26, 28 en 39 jaar; en om vijf vrouwen in de leeftijd van 22, 27,39, 51 en 54 jaar, allen buitenlanders en met meerdere strafbladen.
zakkenrollers.jpg zakkenroller-parijs.jpgDe Politie laat weten, dat men talrijke ontvreemde  voorwerpen heeft aangetroffen, die ondertussen al zijn teruggegeven aan de legitieme eigenaren.

Het onderzoek is gestart nadat politieagenten een lichte stijging in het aantal aangiften heeft waargenomen betreffende  diefstal, welke gepleegd is in etablissementen en bij passanten in de toeristengebieden van het eiland Gran Canaria.

Het politiebericht merkt op, dat na het verrichte onderzoek, men het bestaan heeft kunnen vaststellen van een georganiseerde groep bestaande uit buitenlanders die gecoördineerd is opgetreden  in de diverse toeristenwijken in het Zuiden van Gran Canaria.

De vermoedelijke daders van de feiten logeerden in hostales en verplaatsten zich over het eiland in huurauto’s,

De groep trad gecoördineerd en paarsgewijze op, om geen verdenking te wekken , en klaarblijkelijk benutte men voetgangersgebieden, bushaltes en  andere drukbezochte locaties voor het beroven van de passanten, die men tassen en portefeuilles afhandig maakte, maar die dat niet beseften.
Zakkenrollers-1806.jpg
img_31962.jpg
Volgens de Politie traden de zakkenrollers ook op in winkels, waar men voornamelijk sloffen sigaretten, parfums en dranken  gestolen heeft.

rendor.gifgraphics-crooks-012823.gif PoliceWatchIt.gifec2d8024aca53820abd396d9bb8a5f21.gif c4f00c179639f4b69cec171cdf9c286e.gifboeven.gif
Na ze allemaal geïdentificeerd te hebben, heeft de Politie vast kunnen  stellen dat deze personen tot een rondreizende groep  behoren die al eerder in andere Spaanse  toeristengebieden  is opgetreden, zoals aan de Costa del Sol, de Levant en op de Balearen.

De gearresteerden zijn overgedaan aan Justitie.

De ingreep is uitgevoerd door leden van de plaatselijke recherchebrigade van het Commissariaat in Maspalomas.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-123.jpg  


De Policía Nacional  arresteert in Maspalomas vier jongeren voor het stelen van ruim 15 fietsen 

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 5 december 2015 - Agenten van de Policía Nacional (Rijkspolitie) hebben in San Bartolomé de Tirajana vier jongeren (twee 16-jarigen, een 17- jarige en een 19-jarige;  zonder strafblad ) gearresteerd voor het stelen van ruim 15 fietsen, sommige van dure merken. De teruggevonden rijwielen hebben een waarde van ruim €20.000,=

De agenten zijn hun onderzoek begonnen, op grond van aangiften die zijn gedaan door eigenaren van de gestolen rijwielen.  Het politieonderzoek heeft uitgewezen, dat de daders onderweg waren naar de toeristenwijk Maspalomas met een knipschaar verborgen in een rugzak, om op discrete wijze de op slot staande fietsen te ontvreemden, nadat ze de veiligheidssloten hadden geforceerd; om de rijwielen vervolgens aan hun bekenden te verkopen.
img_31498.jpg                       Inclusief rugzak en knipschaar, goed voor een waarde van  €20.000,=
Een groot deel van de gestolen fietsen is aangetroffen en terug bezorgd bij de legitieme eigenaren;  sommige teruggevonden rijwielen hebben een waarde van elk ruim €4.000,=

De gearresteerde minderjarigen zijn overgedragen aan de Jeugdrechter en de oudste is overgedragen aan de bevoegde autoriteit van Justitie, waarna ze allemaal in vrijheid zijn gesteld.

Het politie-ingrijpen is uitgevoerd door agenten van de Brigada de Policía Judicial (het Recherche team) van het Comisaría Local (Wijkbureau) van Maspalomas.
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-6.jpg  


Drie gearresteerden  op Fuerteventura
voor het oplichten van een toerist

Ze hebben van een toerist in Moro Jable vermoedelijk
zeven keer meer ontvangen, dan wat de fotocamera waard is

MORRO JABLE - vrijdag 12 december 2014 - De Guardia Civil heeft drie medewerkers van een winkel op Fuerteventura gearresteerd, die vermoedelijk van een toerist zeven keer de veronderstelde waarde van een fotocamera hebben laten betalen, zo heeft de Guardia Civil aangegeven in een communiqué.

De gearresteerden - in de leeftijd van 31 tot 42 jaar - zijn: R.M.M., K.G.B. (jawel!) en M.K.J.P. De eerstgenoemde heeft de Spaanse nationaliteit, de twee andere zijn buitenlanders. Het slachtoffer heeft naar de prijs gevraagd van een fotocamera, waarvoor hij €750,= heeft betaald in een winkel in Morro Jable.
1509980_526279600842032_8581832577094535440_n.jpgb1dnq1x8smi2t9prfywh66dn5f1f2bd.png

De oudere buitenlandse man was in de veronderstelling, dat men hem een aantal artikelen cadeau had gedaan bij de aankoop van de genoemde camera, zoals een horloge, een elektronische geheugenkaart en een beschermhoes: echter zonder dat het slachtoffer hier kennis van had, hebben de winkelbedienden hem deze artikelen in rekening gebracht.

Na het verlaten van de winkel zag de man dezelfde camera die hij gekocht had, voor slechts €90,= in een andere winkel, waarop hij terug is gegaan naar de winkel van aankoop, waar de vermoedelijke oplichters weigerden hem het geld terug te geven voor de camera in kwestie; hoewel, hij er wel in is geslaagd, het geld van de andere artikelen terug te krijgen. Om dit alles heeft men R.M.M., K.G.B. en M.K.J.P. in staat van beschuldiging gesteld voor het plegen van een delict van oplichting.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg 


Twee gearresteerden voor het stelen van een
piano de cola (concertvleugel)
in een hotel op Fuerteventura

Een omwonende heeft de Guardia Civil gewaarschuwd het transport van de piano in de laadbak van een vrachtwagentje

PUERTO DEL ROSARIO - vrijdag 3 november2014 - De Guardia Civil heeft op woensdagavond 1 oktober 2014 op Fuerteventura twee bewoners van de gemeente Tuineje gearresteerd van Spaanse nationaliteit, als zijnde de vermoedelijk daders van een gewelddadige roof van een piano en andere voorwerpen uit een hotel in Pájara.

Het onderzoek is in gang gezet nadat een omwonende de agenten van de gewapende macht heeft gewaarschuwd voor een mogelijke diefstal in een toeristencomplex en, bovendien diverse gegevens heeft verstrekt over een verdacht voertuig.
 
Na het telefoontje van de buurtbewoner heeft men een zoektocht op touw gezet naar het voertuig, waardoor het mogelijk was het vrachtwagentje korte tijd later te onderscheppen, om precies te zijn, op kilometer 80 van de autoweg FV-2, nabij de plaats Esquinzo. De agenten  hebben kunnen vaststellen, dat in de laadbak van het voertuig een concertvleugel aanwezig was, welke - vermoedelijk - gestolen zou zijn uit het hotel.

Na vastgesteld te hebben, dat het muziekinstrument afkomstig is uit het toeristencomplex, heeft de Benemérita (Guardia Civil) de inzittenden van het voertuig gearresteerd, het gaat om J. M. P. O. en E. S. G.  als vermoedelijke daders van een delict betreffende het met geweld stelen van de zaken.

De concertvleugel is terugbezorgd bij de eigenaar, en de gearresteerden zijn op last van de Guardia Civil in Puerto del Rosario overgedragen aan Justitie.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg
 


Zes medewerkers gearresteerd in een horecabedrijf in Playa del Inglés voor het drogeren en bestelen van hun klanten

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 26 september 2014 - De Policía Nacional (Rijkspolitie) heeft  in het Zuiden van Gran Canaria in San Bartolomé de Tirajana in de toeristenwijk Playa del Inglés de eigenaar van het uitgaansbedrijf ‘Divinity Club’  en vijf van zijn medewerkers gearresteerd, wegens het vermoedelijk beroven van buitenlanders aan wie men voorafgaand een verdovend middel via hun drankjes heeft toegediend.

Volgens de Politie op vrijdag 26 september 2014 in een communiqué heeft laten weten, zijn de gearresteerden de vermoedelijke daders van een delict van gewelddadige beroving, oplichting en lid van een criminele organisatie die, hun slachtoffers buiten het horecabedrijf uitzochten, hen een consumptie aanboden en als ze eenmaal binnen waren, men deze consumptie serveerde en ze vervolgens een massage aanbood welke gegeven werd door de in de club aanwezige meisjes.
 
Tijdens  onoplettendheid van de klant deed men op een onbewaakt ogenblik een verdovend middel in diens glas, wat verlies aan controle veroorzaakte over diens daden; en waarvan de gearresteerden gebruik maakten, om hen hun credit cards afhandig te maken, om zich daarmee uitputtend meester van de tegoeden te maken, aldus de uitleg in het politiebericht.

Daarin staat ook te lezen, dat men korte tijd later ontwaakte, gedesoriënteerd en zonder zich iets van het gebeurde te herinneren, zondert zich bewust te zijn van het gepleegde strafbare feit; waar ze pas achter kwamen, bij het controleren van hun bankrekeningen.

Nadat een van de slachtoffers aangifte heeft gedaan, heeft de Politie een onderzoek ingesteld tijdens de openingstijden van het uitgaansbedrijf, waarbij de arrestatie van de zes personen mogelijk was.

Volgens het politiebericht heeft men tijdens de huiszoeking in het uitgaansbedrijf een achter de bar verborgen pot met pillen aangetroffen. Deze pillen worden door de Canarische Gezondheidsdienst geanalyseerd, om te bevestigen, dat het gaat om verdovende middelen  van de benzodiazepinen soort. 
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Gearresteerd in Tías voor het verkopen van fietsen
die eerst werden gehuurden
en vervolgens valselijk  aangegeven als  zijnde gestolen

TÍAS - vrijdag 29 augustus 2014 - De Guardia Civil van het hoofdbureau in Tías (Lanzarote) heeft twee personen gearresteerd, als vermoedelijke daders van twee delicten, verduistering en simulatie van de eerste overtreding. Het onderzoek is gestart op grond van een aangifte die is gedaan op 20 augustus 2014 door de eigenaar van een fietsenverhuurbedrijf in Puerto del Carmen, met de mededeling, dat men op 19 juli 2014 aan een van de verdachten een fiets heeft verhuurd welke aan het eind van de huurtermijn niet is teruggebracht.

De gearresteerden zijn de 23-jarige Spanjaard N.J.P., en de 34 jarige buitenlander A.A.C.C.

          De opgespoorde fietsen hebben een geschatte waarde van ruim €4.200,=

De Guardia Civil heeft in een persbericht laten weten, dat N.J.P. op 14 augustus 2014 op het politiebureau aangifte heeft gedaan van de ontvreemding op diezelfde dag van een fiets in de nabijheid van Playa Grande, die hij had gehuurd in Puerto del Carmen.

Rechercheurs zijn het politieonderzoek begonnen, om de feiten na te gaan, en hebben vastgesteld hoe N.J.P. nog een fiets bij een ander bedrijf had gehuurd en, met dezelfde modus operandi, deze niet heeft teruggebracht, door te beweren, dat men de fiets had gestolen.

N.J.P. is op 24 augustus 2014 gearresteerd - toen hij opnieuw probeerde een fiets te huren , dit keer in Playa Blanca - als vermoedelijke dader van twee delicten: van verduistering, door het niet terugbrengen van de fietsen die hij eerder had gehuurd, en van het doen van een valse aangifte, of simulatie van het delict, door de ontvreemding van de fietsen te fingeren.

Bovendien heeft de politie de drie fietsen opgespoord die N.J.P. voor €230,= aan A.A.C.C. had verkocht, waarbij men is overgegaan tot de arrestatie van laatstgenoemde als vermoedelijke dader van een overtreding van heling van gestolen goederen.

Daarbij pasten twee fietsen bij de genoemde feiten en een derde, die als ontvreemd was aangegeven op het hoofdbureau van de Guardia Civil van Costa Teguise, had A.A.C.C. in een pand staan, dat zijn eigendom is in Arrecife.

De opgespoorde fietsen hebben een geschatte waarde van ruim €4.200,= en zijn door de Guardia Civil terugbezorgd bij de rechtmatige eigenaars, de gearresteerden zijn overgedragen aan de rechter van het parket in Arrecife.

De Guardia Civil heeft laten weten, dat het simuleren van een delict bestraft kan worden met zes maanden tot twee jaar gevangenis, of beboet kan worden met boetes,  die variëren van drie tot 24 maanden al naar gelang de ernst van het delict waarvan valse aangifte is gedaan.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


De Seprona neemt bij diverse controles op La Palma
40 kilo lapas en 8,4 kilo vis in beslag 
wegens illegale visvangst

SANTA CRUZ DE LA PALMA - zondag 10 augustus 2014 - Agenten van de Servicio de Protección de la Naturaleza (Seprona) (Milieubeschermingsdienst van de Guardia Civil ) van het rechercheteam ‘La Caldera de Taburiente’ hebben ingegrepen op twee aangiften op het gebied van visserij.

“De feiten hebben plaatsgevonden op maandag 5 augustus 2104 toen men - naar aanleiding van onderzoek in de voorgaande dagen - het kenteken is nagegaan van een voertuig in de vissershaven van Santa Cruz de la Palma, waarmee men vis en schelpdieren leek te vervoeren die niet voor de reguliere verkoop bestemd waren, ” zo heeft de Benemérita laten weten in een persbericht.

                  De door de
Seprona (Milieudienst van de Guardia Civil)
in beslag genomen lapas (zee-slakken) en vis. Foto: vrijgegeven door de Guardia Civil.

“Nadat men de inzittende gevraagd had, de kofferruimte van de auto te openen, heeft men daarin twee teilen aangetroffen, een met 30,5 kilogram aan lapas (zee-slakken) en een met 8,4 kilo aan diverse soorten vis - o.a. gallos (Lepidorhombus wiffiagonis = tarbot), viejas (baars achtigen uit de familie Cichclidae, waarvan deze soort endemisch is op de Canarische Elanden) en brecas (Pagellus erythrinus = gewone zeebrasem) - zonder enigerlei koeling en zonder papieren die de wettige herkomst van de producten aantoonde,” zo legt men uit.

“Gevraagd naar de herkomst en de bestemming van de handelswaar, heeft men laten weten, dat men deze verkregen heeft als bijvangst van een vissersboot, waarvan de agenten - zoals gewoonlijk en bij recidive - een overtreding van de wetgeving op de beroepsvisserij hebben geconstateerd,” zoals men toevoegt in het persbericht

Tijdens de inspectie hebben de agenten, “onder het geparkeerde voertuig nog een andere teil met ongeveer 10 kilogram aan lapas waargenomen, waarvan niemand het eigendom claimde,” zo geeft men aan.

Nadien, “heeft de reder van de boot laten blijken, dat die van hem zijn en, dat die verkocht zouden gaan worden;” een feit, dat men eerder al heeft gepleegd met 20 kilogram lapas, toen men bij het zien van de agenten, geprobeerd heeft de handel te verbergen, om deze later illegaal de haven uit te vervoeren,” zo geeft de Guardia Civil aan.

Daarop is men overgegaan tot de inbeslagname van 40 kilogram aan lapas en 8,4 kilogram aan vis, die zijn overgedragen aan het Dagverblijf voor Bejaarden in Villa de Mazo.

De Guardia Civil laat weten, dat de feiten ter kennis zijn gebracht van de bevoegde autoriteiten, wegens veronderstelde, administratieve overtredingen.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Nigeriaanse prostituees veroorzaken paniek
in zuidelijke nachten

Ze bestelen toeristen en slaan erop los

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 5 augustus 2014 - “Er zijn toeristen die niet meer naar het eiland komen; toeristen die vertellen wat er gebeurt in hun omgeving en die delicten, waarvan ze te lijden hebben gehad, bekend maken op de sociale media en op toeristische internetpagina’s,” zo verzekeren ondernemers.

Rond middernacht veranderen de straten in het uitgaansgebied van Playa del Inglés in een val met gevolgen die niet zijn te overzien voor toeristen en omwonenden met het opnieuw verschijnen van een bende die bestaat uit tientallen Afrikaanse prostituees van Nigeriaanse afkomst die, op zoek naar geld, aanvalt, besteelt en klappen uitdeelt.

Het vertrek uit de uitgaansbedrijven in de winkelcentra ‘Kasbah’, ‘Metro’ en ‘Plaza’ verandert in een onzekere wandeling tussen donkere gebieden waar (in de meeste gevallen) weinig passanten komen, en waar de slachtoffers te maken krijgen met deze Nigeriaansen die groepsgewijs optreden en die niet ophouden voordat ze hun doel bereikt hebben: duizenden euro’s te verkrijgen voor hun proxenetas (pooiers) (die zich in het gebied schuilhouden) en die hen onder zware bedreiging, elke nacht verplichten voor zonsopgang geld binnen te brengen.

Het is niet de eerste keer, dat deze situatie zich in het Zuiden van het eiland voordoet en ook niet, dat men een dergelijke organisatie oprolt. Maar de decennia verstrijken en de Overheid en de veiligheidsdiensten lossen een serieus probleem niet op, “dat schade berokkent aan de omzet van de ondernemers en aan het eiland in het geheel,” zo bevestigen bij navraag de horeca-ondernemers en toeristische medewerkers.

Eigenaren van uitgaansbedrijven, public relations medewerkers, obers, bewoners, toeristen, taxichauffeurs, receptionisten, en zelfs dienstdoende politieagenten, maken melding van de nachtelijke paniek die heerst in het gebied.

In die zin, stellen de ondernemers aan de Overheid voor, deze zaak met dezelfde ijver aan te pakken, zoals men dat doet met geluidsoverlast,  sluitingstijden en terrasverordeningen, naast andere regelgeving, want bewaking en controle in het gebied is cruciaal, om de afname van aantallen  toeristen en werkgelegenheid te voorkomen

“Er zijn toeristen die niet meer naar het eiland komen; toeristen die vertellen wat er gebeurt in hun omgeving en die delicten, waarvan ze te lijden hebben gehad, bekend maken op de sociale media en op toeristische internetpagina’s,” zo verzekeren ondernemers.

Er zijn zelfs ondernemers die als enige mogelijkheid zien, dat deze bendes perfect georganiseerd zijn, “niemand begrijpt, dat ze zelfs medewerkers van private bewakingsbedrijven bedreigen en, dat de bewakers van de openbare veiligheid niet optreden.”

“In dit land werkt het omgekeerd; de wet wordt getart en tegen de illegaal treedt men niet op,” zo bevestigt een van de meest getroffen ondernemers die zijn boosheid niet verbergt over zijn frustratie betreffende het werk van de agenten voor de openbare veiligheid.

Het veiligheidsapparaat
Op zijn beurt, erkent de wethouder van Veiligheid, José Carlos Álamo, van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana, de problemen welke worden veroorzaakt door deze georganiseerde bendes en waaronder ondernemers, toeristen en omwonenden te lijden hebben; en hij heeft laten weten, een specifiek bestrijdingsteam in het leven te roepen.

Het optreden zal bestaan uit een verhoging van de bewaking en controle van de getroffen gebieden, die gezamenlijk wordt uitgevoerd door de Policía Local (Gemeentepolitie) en de Policía Nacional (Rijkspolitie).

Terwijl anderzijds een deel van de Policía Nacional van mening is, dat dit probleem kan worden uitgeroeid met een specifieke verordening - omdat het gaat om bevoegdheden van de Gemeente - heeft de wethouder van Openbare Orde, Fernando González, aangegeven, dat de al bestaande Gemeentelijke verordening, straatprostitutie verbiedt.

Naar zijn mening is het een voor het Gemeentebestuur ‘‘moeilijk oplosbaar’ probleem, vooral door de rechtsonzekerheid waarin dit probleem is ondergedompeld, waarbij de meerderheid van de gearresteerden geen persoonsbewijzen heeft en men ze niet kan vasthouden; plus, dat ze bovendien niet in staat zijn, de boetes te betalen.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Vijf gearresteerden voor het stelen van
ruim een kilometer koperen kabel

INGENIO - donderdag 8 mei 2014 - Vijf personen van Spaanse nationaliteit zijn gearresteerd als vermoedelijke daders van het plegen van diefstal van ruim een kilometer koperen kabel van de openbare verlichting van de autoweg GC-189, die gebruikt wordt als verbinding tussen de plaatsen Ingenio en Carrizal (Gran Canaria).

De Guardia Civil heeft in een communiqué uiteengezet, dat men er tot nu toe in is geslaagd 60 kilogram op te sporen die afkomstig is van de 1.200 meter kabel (met een gewicht van plm. 400 kilogram) die ontvreemd is langs de autoweg,

                                      Koperdiefstal op Gran Canaria.
De Benemerita laat weten, dat de gearresteerden inwoners zijn van de gemeenten Telde, Ingenio en Agüimes en dat deze bekenden van de politie zijn.
                     
De arrestaties zijn verricht tussen 5 en 19 april 2014 op grond van vijf aangiften die gedaan zijn tussen 4 en 21 april 214, door de instantie die eigenaar is van het ontvreemde materiaal.

1-AAAAislas-canarias-84.jpg


 Policía Local arresteert drie mannen wegens gewelddadige beroving

Dit is de tweede arrestatie binnen een maand
van overvallers in Playa del Inglés

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 20 februari 2014 - De Policía Local (Gemeentepolitie) van San Bartolomé de Tirajana heeft op maandag 17 februari 2014 drie mannen van 26, 31 en 34 jaar gearresteerd die vermoedelijk een gewelddadige overval hebben gepleegd in Playa del Inglés. Dit is de tweede arrestatie van overvallers binnen een maand tijd.

De drie gearresteerden, van Marokkaanse nationaliteit, worden beschuldigd van het vanuit een rijdende auto plegen van een overval op een wandelende toerist op Avenida de Bonn, in Playa del Inglés.

                            Surveillerende motoragenten in Playa del Inglés.
Twee agenten van de Arrestatie-eenheid van de Gemeentepolitie hebben de aanhouding verricht om 10:45 uur, na het met de politieauto blokkeren van de kruising van de Avenida de la Unión Europea, die dient als toegang tot het winkelcentrum van San Agustín, om het vluchten van de verdachten te voorkomen.

Toen de agenten hadden vastgesteld, dat de chauffeur van de aangehouden auto niet over een rijbewijs beschikten, waardoor ze hem in staat van beschuldiging hebben gesteld wegens een delict tegen de verkeersveiligheid, en de bijrijder de eigenaar van het voertuig bleek te zijn, opende de derde inzittende op de achterbak de deur en vluchtte te voet in de richting van het winkelcentrum, waar de agenten het spoor bijster raakten.

Uiteindelijk is de vluchteling opgepakt en gearresteerd door de Policía Local met medewerking van de Policía Nacional (Rijkspolitie) op een binnenplaats op de begane grond van het complex ‘Las Flores III’, nadat enkele toeristen de voortvluchtige hadden opgemerkt..

Dit is de tweede arrestatie van overvallers aan boord van voertuigen, welke de Gemeentepolitie van San Bartolomé de Tirajana heeft verricht in de maand februari 2014. De vorige arrestatie heeft zich voorgedaan aan het begin van de maand, na een achtervolging die de agenten hebben ingezet tot aan Vecindario.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Nederlander opgepakt op Lanzarote wegens het misbruiken van diverse kinderen  op
de Canarische Eilanden en in Cádiz

ARRECIFE - donderdag 6 februari 2014 - De 65-jarige vermoedelijke verkrachter is door de Guardia Civil aangehouden op Lanzarote, op beschuldiging van seksueel misbruik van drie minderjarigen op het eiland.

De Guardia Civil heeft op woensdag 5 februari 2014 een 65-jarige Nederlander op Lanzarote overgedragen aan Justitie, als vermoedelijke pleger van kindermisbruik met drie minderjarige broertjes op het eiland.

Tegen de gearresteerde - die is geïdentificeerd als A. B. - loopt ook een arrestatiebevel van de Rechtbank in Cádiz, welke hem in 2012 heeft veroordeeld wegens het verkrachten van andere minderjarigen, die hij heeft willen prostitueren, zo heeft de Guardia Civil bevestigd aan de persmedia.

Na een aangifte die in Arrecife gedaan is door de vader van de minderjarigen, is de Nederlander op maandag 3 februari 2014 gearresteerd in Montaña Blanca, in de gemeente San Bartolomé op Lanzarote, waar hij woonde.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Poging tot brandstichting  in
het Consulaat der Nederlanden in
Santa Cruz de Tenerife

De gearresteerde is het consulaat binnengegaan voorzien van een kunststof fles  met thuis gefabriceerde, brandbare vloeistof

SANTA CRUZ DE TENERIFE - vrijdag 31 januari 2014 -De Policía Local (Gemeentepolitie) van Santa Cruz de Tenerife heeft op dinsdag 28 januari 2014 een 54-jarige man gearresteerd, die het Consulaat der Nederlanden ter plaatse is binnengedrongen met de bedoeling brand te stichten, waarbij hij de dienstdoende secretaresse bedreigd heeft.

In het politierapport staat, dat het voorval heeft plaatsgevonden op dinsdag 28 januari om 09:30 uur, toen de gearresteerde - om nog onbekende redenen - het consulaat is binnengegaan in de Calle Villalba Hervás, 5-3º in het centrum van Santa Cruz de Tenerife, waarbij een kunststof fles met een thuis vervaardigd mengsel bij zich droeg.
 
                  (Archieffoto's) Het kantoor van het Consulaat der Nederlanden
            in de Calle Villalba Herbas in het centrum van Santa Cruz de Tenerife.
 
Klaarblijkelijk heeft de man, van Nederlandse nationaliteit, de dienstdoende 53-jarige secretaresse bedreigd, die erin geslaagd is telefonisch de politie te verwittigen en de agenten heeft kunnen meedelen, dat de man het kantoor had besprenkeld met een brandbare vloeistof.

Via een afleidingsmanoeuvre is de secretaresse erin geslaagd het kantoor, dat door de man was afgesloten en geblokkeerd.  via de uitgangsdeur te kunnen verlaten, waardoor vier politie-agenten de  mogelijkheid hadden, het consulaat te betreden.

Depolitie heeft de gearresteerde onderschept toen hij met een ontstoken aansteker in de hand probeerde het kantoor in brand te zetten.

De gearresteerde is overgedragen aan de Spaanse Justitie.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Onthoofding sculptuur 
bij Bibliotheek van de ULPGC

Het kunstwerk an de Grancanarische kunstenaar Manolo González maker van de Tritón mist het hoofd en een hand

TAFIRA - vrijdag 27 december 2013 - Van een beeldhouwwerk van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria zijn het hoofd en een hand gestolen, het gaat om een vandalistische daad welke heeft plaatsgevonden in het weekeinde van 21 december 2013 bij de Bibliotheek op de Universiteitscampus in Tafira.

Op maandagochtend 23 december hebben medewerkers van de Bibliotheek van de ULPGC het standbeeld ‘Muchacho I’ onthoofd aangetroffen. “Betreurenswaardig! Wat heeft het voor zin, iets te vernielen wat van iedereen is?” verzekert men vanuit het centrum op hun ‘Facebook’-pagina waarop men de feiten als “schaamteloos” betitelt.

Het is een voorbeeld te meer, van de waarden die de verantwoordelijken voor deze vandalistische daad zouden moeten hebben en het is niets anders, dan een getrouwe weerspiegeling van de huidige samenleving.”

 
Het standbeeld ‘Muchacho I’ is vervaardigd in brons, en dateert uit 1995, het is een kunstwerk van de Grancanario Manolo González.

1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Dieven maken zich meester van het platteland

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 28 november 2013 - Het dievengilde heeft zich meester gemaakt van het platteland op de Archipel.

Althans, dat is wat de Asociación de Agricultores y Ganaderos de Canarias (Asaga) (Vereniging van Landbouwers en Veetelers) die zich, met het voortschrijden van de economische crisis, geconfronteerd ziet met een toename van diefstallen op boerderijen. De Guardia Civil zet een speciaal team - genaamd ROCA - in, om dit soort delicten te vervolgen.

Het ROCA team is toegeschreven aan het Noorden van Tenerife en bestaat momenteel uit een patrouille.

              Martínez toont het hekwerk, dat men diverse keren heeft vernield,
             om avocado’s op zijn boerderij in La Orotava (Tenerife) 
te 
stelen.
Maar vanuit de Asociación de Agricultores y Ganaderos de Canarias (Asaga) is men van mening, “dat dit ROCA team heel belangrijk is, omdat er in het veld een gevoel van straffeloosheid heerst,” zegt de Asaga voorzitter, Hernan Tejera.

Zo merkt hij op, “dat het politieonderzoek geen prioriteit had, omdat de financiële waarde van de delicten niet erg hoog leek te zijn.”

“Nu, met het speciale team verandert alles, vooral door de afschrikkende werking die hiervan uitgaat.
000logo-886.jpg


Zaak ‘Yéremi’,
Schotse pers publiceert  foto’s van pedofielen

EDINBURGH - donderdag 14 november 2013 - Het dagblad ‘The Scotsman’ heeft  gereageerd op de verdwijningszaak uit 2007 op Gran Canaria van het toen 7-jarige Canarische jongetje Yéremi Vargas en heeft op donderdag 14 november 2013 foto’s gepubliceerd van de twee - momenteel in een Schotse gevangenis verblijvende - pedofielen, de 50-jarige Charles O’Neill en de 36-jarige William Lauchlan.

Tevens is bevestigd, dat twee rechercheurs van de Guardia Civil in oktober 2013 voor onderzoek  in Schotland zijn geweest (zie: http://www.scotsman.com/news/scotland/top-stories/scots-paedophiles-quizzed-over-missing-spanish-boy-1-3186882).

                     Charles O’Neill.                                       William Lauchlan.

De Guardia Civil verricht ook onderzoek naar een derde man, Ewan Wilson, die op vrije voeten is en die met de twee andere sujetten een eerdere gevangenisstraf heeft uitgezeten.

Volgens het dagblad ‘The Scotsman’ zijn de rechercheurs naar Schotland gekomen, om uit te vinden waar de pedofielen zich exact bevonden op 10 maart 2007, de dag waarop Yéremi Vargas spoorloos is verdwenen.

Het dagblad ‘The Scotsman’  heeft op donderdag 14 november 2013 enkele verklaringen gepubliceerd die drie jaar geleden zijn gedaan door de moeder van Yéremi, Ithaisa Suárez, waarin de Canarische haar vrees uiteenzet, dat O'Neill en Lauchlan betrokken zouden zijn bij de verdwijning van Yéremi.

“Als ze Yéremi hebben gepakt, dan wil ik ze vragen, met de rechercheurs in Schotland te praten,” zo heeft de moeder van het jongetje opgemerkt.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Verdwijning van Yéremi Vargas,
 Guardia Civil verricht onderzoek naar
drie schotse pedofielen

VECINDARIO - woensdag 13 november 2013 - De Guardia Civil verricht momenteel onderzoek naar drie Schotse pedofielen, van wie er twee in Schotland in de gevangenis verblijven; men gaat na, of twee van hen mogelijk iets te maken hebben met de in 2006 in Vecindario verdwenen - toen 7 jaar oude - Yéremi Vargas.

Bronnen binnen het onderzoek hebben laten weten, dat agenten van de Unidad Central Operativa (UCO) (Recherche)van de Guardia Civil in oktober 2013 naar Schotland zijn gegaan, om de verklaringen van de drie verdachten te vernemen; pedofielen, die er het stilzwijgen toe doen sinds het jongetje verdween toen het met zijn neefjes aan het spelen was nabij zijn woning.

                                        Archieffoto's van de drie pedofielen.

De drie verbleven op Gran Canaria ten tijde van de verdwijning van de minderjarige; reden waarom de Guardia Civil - die uitgaat van seksuele drijfveer als meest waarschijnlijke motief - een foto van hen heeft gepubliceerd, waarbij men in de opsporingszaak vraagt om medewerking van het publiek, vooral van de Schotten, met de vraag: of iemand hen gezien heeft op de bewuste dag van de verdwijning, 10 maart 2007.
 
                                         Ithaisa, de moeder van Yéremi.

Volgens de genoemde bronnen zit een van de vermoedelijke verdachten levenslang uit in een Schotse gevangenis wegens moord en verdwijning van een moeder en het seksueel misbruiken van haar zoon, terwijl de andere gevangene eveneens is veroordeeld voor het misbruik van minderjarigen.

Naar de derde, die op vrije voeten is, wordt onderzoek gepleegd in diverse gevallen van hetzelfde delict.

Zoals de rechercheurs hebben kunnen vaststellen, verbleven de drie in maart 2007 op Gran Canaria en hadden zij  vriendschappelijke betrekkingen met bewoners en collega’s van het werk in de wijk Los Llanos, waar ook de woning staat waar Yéremi thuishoort, dicht bij de locatie waar hij met zijn neefjes aan het spelen was toen hij is verdwenen.

De drie pedofielen hebben een tijdje in de wijk Los Llanos gewoond, waar zij een huis huurden. Feit is, dat de twee die nu in de gevangenis verblijven een schoonmaakbedrijf hadden op het eiland, met de naam Rainbow Cleaning Service SL, de andere mogelijke verdachte werkte eveneens op Gran Canaria.

De Guardia Civil is van mening, dat de verspreiding van de foto’s van twee van hen kan bijdragen aan het rechercheonderzoek, dat - ondanks de verstreken tijd- nog steeds voortduurt.

Voor de rechercheurs is het belangrijk, dat de foto’s tot in Schotland verspreid worden, omdat veel Schotten in dat tijdperk op Gran Canaria woonden, maar die noch de Guardia Civil, noch de Schotse Politie heeft kunnen lokaliseren.

 De onderzoekers blijven de hoop houden de verdwijningszaak van Yéremi te kunnen oplossen en vertrouwen erop, dat een, of andere Brit die in dienst was van het genoemde schoonmaakbedrijf, een detail kan noemen, wat kan bijdragen aan het duidelijk krijgen van het voorval.

In 2012 heeft een Engelse vrouw de rechercheurs laten weten, dat zij de pedofielen heeft gezien in Vecindario.

Het criminele verleden van de vermoedelijke verdachten, hun verblijf op Gran Canaria – en wel in het gebied van de verdwijning - plus de verklaring van de Engelse vrouw hebben het vertrouwen van de agenten doen toenemen, die nog steeds niet de handdoek in de ring hebben gegooid.

Er zijn geen gegevens die bevestigen, dat een van de drie in de buurt van Los Llanos was ten tijde van de verdwijning, maar de verspreiding van de foto’s zou sommige relevante gegevens kunnen opleveren, omdat men niet ontkent, dat iemand hen ter plaatste heeft gezien.

In december 2012 was er een actie waarvan men veel verwachtte, met de arrestatie van iemand die de nichtjes van Yéremi lastig viel en die mogelijk iets te maken zou kunnen hebben met diens verdwijning, maar ook dit is een dood spoor gebleken, zo hebben de rechercheurs toen laten weten.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Daders gearresteerd van blokkeren internettoegang talrijke hotels in het Zuiden

SAN BARTOLOMÉ TIRAJANA - dinsdag 5 november 2013 - Agenten van het Cuerpo Nacional de Policía (Korps Rijkspolitie) hebben vijf Oostenrijkers en Duitsers gearresteerd die een delict hebben gepleegd met het aanhoudend veroorzaken van computerschade bij een dertigtal hotelcomplexen in de toeristengemeente in Mogán en San Bartolomé De Tirajana.
Het vijftal heeft een bedrijf opgericht, dat computerdiensten heeft aangeboden, nadat ze opzettelijk problemen in de computernetwerken van de hotels veroorzaakten.

Rechercheurs van de Provinciale Brigade Las Palmas hebben de afgelopen dagen onderzoek gepleegd naar de “ernstige verstoring” van het functioneren van de computer- en telecommunicatiesystemen, die is aangegeven door diverse aanbieders van internetdiensten aan de hotels, zo laat men weten in een communiqué.

                   Playa del Inglés (Gemeente San Bartolomé de Tirajana).
Deze aanbieders van internetdiensten, installateurs van WiFi-netwerken in toeristencomplexen, hebben aangifte gedaan, bij het onomstotelijk vaststellen, dat men de computersystemen blokkeerde.

De storing heeft te maken gehad  met de toegang tot internet, met de nodige klachten van hotelgasten, die zelfs  reserveringen hebben geannuleerd vanwege de constante problemen met o.a. WiFi.

Het onderzoek concludeert, dat de problemen met de verbinding te wijten zijn aan een ‘denial of service’ -aanval die afkomstig was van antennes welke geplaatst zijn op hotelcomplexen in de nabijheid van de getroffen hotels, die opmerkelijke genoeg geen problemen hadden in hun netwerken waarvan de toegang tot Internet werd verzorgd door het bedrijf van de ondertussen gearresteerden.

Bovendien had het vijftal een bedrijf opgericht wat computerdiensten aanbood, na het opzettelijk veroorzaken van problemen in de computernetwerken van de hotels.

In die zin, heeft de vertegenwoordiger van het bedrijf hun diensten aangeboden aan de getroffen hotels. Daarbij verzekerde hij, “dat als men met hen een contract sloot, zij de dienstverlening zouden herstellen en, dat er dan geen problemen meer zouden zijn met de toegang tot het Internet.”
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Diverse honden vallen kudde geiten aan

TELDE - Allerzielen zaterdag 2 november 2013 - Diverse honden van een gevaarlijk ras hebben een kleine geitenkudde aangevallen nabij Las Huescas, in de gemeente Telde, en daarbij vier geiten gedood en evenzovele verwond.

De honden zijn erin vroeg in de ochtend in geslaagd de omheining binnen te dringen waarbinnen het vee zich bevond. Op het moment waarop de eigenaar van de geiten zag wat er gebeurde, heeft hij de Policía Local (Gemeentepolitie ) gebeld.

De agenten zijn ter plaatse gekomen, en zijn erin geslaagd de honden te verwijderen en te vangen.

De beesten zijn overgebracht naar het gemeentelijke hondenasiel terwijl de Policía Local onderzoek verricht in de opsporing van de eigenaren van de agressieve honden.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Het stilleggen van ‘WiFi’ in etablissementen in Playa del Inglés stopt na arrestaties

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - Allerzielen zaterdag 2 november 2013 - De aanvallen waarmee de ‘WiFi’-netwerken van een honderdtal logiesaccommodaties in het Zuiden van Gran Canaria te maken hebben gehad zijn gestopt op donderdag 31 oktober 2013; op de dag, waarop de Politie drie verdachten heeft aangehouden die achter deze vermoedelijke sabotage zitten.

Volgens niet officiële bronnen, zijn de aanvallen gestopt die in logiesaccommodaties in het Zuiden van Gran  Canaria maandenlang hebben gezorgd voor het afsluiten van computers op het draadloze netwerk voor de toegang tot internet; en wel op donderdag 3 oktober 2013, de dag waarop het Cuerpo Nacional de Policía (Korps Rijkspolitie) drie verdachten heeft aangehouden als zijnde de veroorzakers van de veronderstelde sabotage.

                           Playa del Inglés - gemeente San Bartolomé de Tirajana -
                                       in het Zuiden van Gran Canaria.
De aangifte is afkomstig van ondernemingen die hotels, appartementencomplexen en aparthotels in het Zuiden van Gran Canaria voorzien van 'WiFi-'netwerken; en die een onderzoek zijn gestart, na het ontvangen van klachten over het slecht functioneren van hun dienstverlening. In sommige gevallen hebben de klanten geklaagd via E-mail.

In totaal wordt aangenomen, dat de benadeelde operators hun diensten verlenen aan een honderdtal horeca-bedrijven in de diverse categorieën. Met becijfert, dat de onderbrekingen in de verbinding op enig moment 30.000 gebruikers (toeristen) hebben getroffen.

Volgend dezelfde bronnen heeft de Politie de antennes in beslag genomen welke gebruikt zouden kunnen zijn, om de draadloze installaties van de logiesbedrijven te boycotten.

Onder de getroffen operators bevinden zich o.a. het Canarische Idecnet en het Andalusische Cibersuite.

Na de aangifte door een van deze ondernemingen, hebben gespecialiseerde agenten van het Cuerpo Nacional de Policía (Korps Rijkspolitie) de zaak onderzocht die - naar het lijkt -de eerste in zijn soort is in Spanje.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


 Korps Canarische Politie 
ontdekt in Jinámar een illegale Bingo
 waar 120 personen aan het spelen waren

TELDE - maandag 21 oktober 2013 - Na twee maanden onderzoek, is het Korps Canarische Politie erin geslaagd, een illegale Bingo bloot te leggen, waar zich 120 personen bevonden, in de  benedenverdieping van een flatgebouw in Valle de Jinámar, gemeente Telde, waar men weddenschappen  afsloot; bingokaarten aantrof, met de bijbehorende witte bonen, om te gebruiken als fiches; om vervolgens €0,50 te betalen voor elk boon meer, waarmee men de bingokaarten vol  wilde maken.  Men organiseerde ook loterijen.

De agenten van de Policía Canarias hebben honderd euro in beslag genomen, dit geld lag op de speeltafels toen men op vrijdagavond 18 oktober 2013 is binnengevallen in deze illegale Bingo. Deze zaal heeft twee jaar gefunctioneerd.
 
Deze operatie is in gang gezet na het doen van aangifte door ondernemers uit de sector bij de Policía Autonómica (Deelstaat Politie), omdat dit politiekorps bevoegdheid heeft op het vlak van kansspelen.

1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Droom aan diggelen

De eigenaar van Reptilandia
- geopend in 1986 en voor het publiek gesloten in 1995 - houdt vele soorten, maar heeft geen zin in bezoek

GÁLDAR - zondag 20 oktober 2013 - Achter de diefstal van vijf apen, vier papegaaien en15 lagartos (hagedissen) die in september 2013 heeft plaatsgevonden, gaat een voor de Grancanario’s onzichtbaar drama en de geschiedenis schuil van een van de meest afgelegen dierentuinen van Gran  Canaria.

Reptilandia bestaat nu niet meer, het park is acht jaar geleden voor het publiek gesloten, maar daar - op een van de hellingen van de gedoofde vulkaan, de Roque Amagro, met een toeziende Teide op de achtergrond - woont nog steeds Jim Pether, een Engelsman die ruim drie decennia geleden is neergestreken in Gáldar en die nog steeds een privé-park aanhoudt, dankzij zijn liefde voor de dieren.


Jim Pether, eigenaar van - het anno 2013 nog steeds voor het publiek gesloten - 
                                         
Reptilandia Park in Gáldar.

Reptilandia Park is in 1986 geopend door een bevlogen Nederlandse reptielendeskundige, samen met Jim Pether en nog een compagnon.

Allerlei soorten dieren, zoals slangen, krokodillen, papegaaien, schildpadden, leguanen, apen enz. moedigen aan - overschaduwd door het ongebreidelde toerisme in het Zuiden - een kijkje te komen nemen in het ongerepte Noordwesten van Gran Canaria. De drie compagnons hebben het park geopend als een attractie aan de andere kant van het Eiland, als een soort tegenhanger van Palmitos Park, maar dan - volgens Pether, met populairdere toegangsprijzen, wat een groter aantal bezoekers mogelijk maakt(e).

Vanuit alle hoeken en gaten van het eiland kwamen bussen vol scholieren genieten van dieren, die ze zelden te zien kregen. En iedere volwassene die momenteel 20 tot 25 jaar oud is, is een uitzondering als deze niet op de boerderij in Gáldar is geweest. “Hier kwamen jaarlijks 5.000 kinderen op bezoek,” bevestigt Pether gezeten tegenover de lege kooien waar amper een maand gelden de Cubaanse- en Blauwkuif Amazone- papegaaien zongen en praatten.

Daar naast, ook gekooid, een traag bewegende dragón de Komodo (komodovaraan) van ruim een meter lang. Zijn geboorte en die van nog 16 exemplaren was een hele gebeurtenis op Gran Canaria. “Er kwamen destijds duizenden mensen naar kijken,” zo laat Pether weten. Het zijn de eerste buiten Azië en de Verenigde Staten in gevangenschap geboren varanen  en waren de grootste attractie van het park.

Het is in 2004, als Reptilandia Park bekendheid heeft op Canarias, in Spanje en Europa, men kende deze kleine dierentuin die bijna twee decennia eerder de poorten opende op een locatie waar men vanuit de hoofdstad van het eiland kwam via een autoreis van ruim een uur over een bochtige weg.

Ondanks de nieuwe geboorten die Gáldar een wereldfaam bezorgden, heeft Reptilandia Park op 1 januari 2005 de poorten voor het publiek gesloten. Onenigheid met de - dan al vertrokken - Canarische compagnon en het gebrek aan medewerking van de gemeente Gáldar, deed de Nederlandse partner vertrekken naar Australië, waar de klimatologische omstandigheden letterlijk en figuurlijk beter zijn voor de reptielen.

Jim alleen overgebleven was het moe, en zegt, “op een dag heb ik het bordje ‘gesloten wegens werkzaamheden’ opgehangen en dat hangt er nu - vijf jaar later - nog steeds.” Het park is niet meer opengegaan.

“Ik was het zat, dat er veel mensen kwamen die probeerden de dieren te stelen. Als ze vertrokken, betrapte je ze bij de uitgang met enkele dieren in hun rugzak,” merkt hij op. Ook was hij het zat, te zien hoe bezoekers de apen voederden met producten zoals kauwgom, wat dan een vermakelijk gezicht was ze te zien kauwen, maar waarvoor gewaarschuwd was, dat dit tot de dood van de dieren kan leiden.

Met deze ontevredenheid heeft men Reptilandia Park geruisloos gesloten voor het publiek. Het Park bestaat nog steeds en het welkomstbordje hangt nog steeds boven de ingangsdeur. De sculptuur van een komodovaraan verwelkomt ieder bezoeker die bij Jim thuis op bezoek komt. Rondom zijn woning verzorgt hij allerlei soorten dieren die men voorheen aan de bezoekers toonde. Incluis krokodillen, die in het lager gelegen gedeelte van het landgoed huizen.

De diefstal - welke heeft plaatsgevonden op 30 september 2013 - heeft de moraal ondermijnd. “Elke ochtend stond ik op met het gekrijs en onophoudelijke gepraat van de papegaaien. Nu lijkt het wel een begraafplaats,” vertelt hij op donderdag 17 oktober 2013 men pijn in het hart, bij het zien van hoe deze vogels, die hem 20 jaar lang hebben vergezeld, zijn verdwenen in die nacht, toen vijf personen, misschien zes, gekomen zijn, om te stelen wat hen het beste van pas kwam. Ze hebben vijf zwarte pluim-oor Titi-aapjes, vijf pygmee-titi’s, drie blauwkuif Amazonepapegaaien, twee Cubaanse papegaaien en 15 lagartos dragón barbudos (Pogona vitticeps) (hagedissen) meegenomen.

Die nacht heeft Jim rond drie uur alleen de honden horen blaffen. De bewakingscamera’s hebben geregistreerd hoe de indringers rond middernacht naar binnen zijn gegaan en daar bijna vier uur hun gang hebben kunnen gaan. De grootse zorg van deze Engelsman is de gezondheid van een van zijn pygmee-aapjes, omdat een er van zwanger was en een zuigeling van amper zes maanden met zich meedroeg. “Het zijn apen, de meest intelligentie dieren, die een speciale verzorging nodig hebben,” zo merkt Pether op.

De diefstal is een behoorlijk emotionele klap voor deze dierenliefhebber. “ Nu staan we ’s nachts op en bewaken met schijnwerpers,” zo verzekerde hij, toen hij nog niet wist, dat men een dag later iemand zou arresteren en een deel van de dieren terugbezorgen. Op vrijdag 18 oktober 2013 is de stemming veranderd, “Ik ben deels heel tevreden, de  apen zijn terug en houden niet op te krijsen van blijdschap en je hoeft maar in de buurt van de kooien van de Cubaanse papegaaien te komen en ze beginnen  “hola hola hola”  te roepen.

“Ik heb nog nooit zoveel blijheid gezien bij deze dieren,” beschrijft Jim. Maar de vreugde is niet compleet. Pether hoopt, dat de overige dieren ook terugkomen. Desondanks, komen er nog steeds bezoekers die hem vragen, de dieren te mogen zien die hij nog steeds houdt. Maar de eigenaar van Reptilandia Park denkt er niet aan, het park te heropenen; hoewel hij niet ontkent het beheer ervan over te dragen, of het te verkopen.
Als er iemand komt die door wil gaan met de dierentuin, dan zal ik daarover nadenken,” zo merkt Jim op, “want”, zo voegt hij toe,” het is jammer, dat toeristen en eilandbewoners niet kunnen genieten van deze dierentuin die al jarenlang bekendheid geniet.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Dievenbende
terroriseert landbouwers en veehouders
in het Zuiden van Fuerteventura

PUERTO DEL ROSARIO - zondag 1 september 2013 - Kleine landbouwers en veetelers in het Zuiden van Fuerteventura lopen al maanden met schrik in het lijf rond. Een dievenbende opereert ongestraft op privé-boerderijen, op zoek naar alles wat maar van hun gading is. Francisco Bueno, in Los Pocitos, heeft men al drie keer beroofd, bij de meest recente keer heeft men geiten gestolen, evenals kalebassen, en meloenen.

Een bende inbrekers bedreigt de rust in Pájara, vooral die van kleine veehouders en landbouwers die, om te voorkomen, dat men in een oogwenk hun boerderijen leegplundert, deze geen moment onbewaakt kunnen laten. De opeenvolgende aangiften door de getroffenen lijken geen effect te sorteren. De golf aan diefstallen houdt niet op.

                        Francisco Bueno toont de bloedresten in de kraal
                                    waar hij de - nu gestolen - geiten hield.

Net als terroristen volgen ze hun slachtoffers en ze gebruiken bivakmutsen, om hen te intimideren en om niet herkend te worden.  In die gedaante rijden ze op hun quads en de eigenaren ervan inspecteren der boerderijen in  het gebied, om vast te stellen, of de eigenaren er aan het werk zijn en bij de minste onoplettendheid stelen en vernietigen ze alles wat ze op hun pad tegenkomen.

De 68-jarige Francisco Bueno Cabrera, is al drie keer beroofd. Op woensdag 21 augustus 2013 zijn ze om 8 uur in de ochtend op zijn boerderij afgekomen in Los Pocitos, 4 kilometer van Pájara, en heeft de ramp plaatsgevonden.

De poort van de kraal geforceerd en een enorme plas bloed
De dieven hebben ter plekke tien runderen gedood (8 geiten en twee schapen), om het vlees gemakkelijker mee te kunnen nemen. Ze zijn er weinig mee opgeschoten. Op de vlucht, als je het zo mag noemen, zijn de dieven zo onhandig geweest, dat zij bij het tegen de Morro de La Fuente oprijden, de badkuip verloren hebben waarin Francisco wel honderden kilo’s aan kalebassen en meloenen had opgeslagen die hem zoveel werk hebben gekost om ze te kweken.

De voorlaatste roof heef in maart 2013 plaatsgevonden: twaalf geiten die klaar waren, om melk te gaan geven voor het maken van kaas, en bovendien zes zonnepanelen en een grote militaire kookpan. In augustus 2012 hetzelfde verhaal. Een paar maanden geleden is een buurman van Francisco beroofd van een 400 kilo wegende generator. Deze dieven zijn niet tevreden met kleinigheden.

Francisco klaagt over de wandelpaden, -“die geopend zijn door het Cabildo (Eilandbestuur)”  - op de Morro de La Fuente en eist de sluiting ervan, “omdat dit nooit caminos reales (herders-paden) zijn geweest en deze plattelandswegen veranderd zijn in toegangswegen waarop de dieven over de berg komen met hun quads en todoterrenos (jeeps.)”
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Policía Local arresteert bekende ‘strand-rat’
in Playa del Inglés
tijdens het beroven van drie Nederlandse toeristen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 21 augustus 2013 - De Policía Local (Gemeentepolitie) van San Bartolomé de Tirajana heeft op woensdagochtend 21 augustus 2013 in Playa del Inglés een bekende ‘strand-rat’ gearresteerd na hem minutieus gevolgd te zijn en hem te verrassen bij het beroven van drie Nederlandse toeristen.

Volgens de Gemeente is de gearresteerde: Oalid Q. - die geen persoonsbewijs bij zich had toen hij werd aangehouden - een 22-jarige Marokkaan die woonachtig is in Vecindario.                                                       (Archieffoto).
Het gaat om een oude bekende van de Policía Local (Gemeentepolitie) die nonchalant optreedt in het toeristengebied in de nabijheid van het winkelcentrum ‘Plaza de Maspalomas ‘en die op het strand van El Inglés (de Engelsman) dronken toeristen besteelt; of stelletjes en badgasten die argeloos gaan zwemmen, en die zich niet bewust zijn van dit soort valstrikken en gevaren.

De arrestatie van deze ‘strand-rat’ heeft plaatsgevonden om 05:00 uur op woensdag 21 augustus 2013 nadat hij een tas met een fotocamera van 10.1 megapixels en een mobile telefoon Iphone4 had gestolen van een 18-jarige Nederlandse toeriste die op deze dag om 17:00 uur terug zou keren naar Nederland.

De toeriste, vergezeld door twee vriendinnen van dezelfde leeftijd en eveneens afkomstig uit Zoetermeer, waren in zee aan het zwemmen zonder al te veel aandacht te besteden aan de tassen en bezittingen van haar en de ander twee meisjes die zij op het strand hadden achtergelaten na hun laatste uitgaansfeestje van deze vakantie in het Zuiden van Gran Canaria.

De gearresteerde is een specialist in het stelen van onbewaakte spullen op het strand. Hij bestudeert het gedrag van zijn slachtoffers, die hij al achtervolgt vanaf het winkelcentrum ‘Plaza de Maspalomas’ tot aan het strand, waar hij zich in de schaduw schuilhoudt en over het zand tussen de strandligstoelen door kruipt, totdat hij erin slaagt de buit te bemachtigen waar hij op uit is.

Alvorens de Nederlandse toeristen te beroven, heeft de onverlaat geprobeerd spullen afhandig te maken van een toerist die hij op zijn wandeling is tegengekomen en die zijn roes lag uit te slepen ter hoogte van de strandpost van het Rode Kruis,  van wie hij een tas doorzocht waar niets van zijn  gading in zat.

De aanhouding van dit sujet was niet eenvoudig, want bij het horen van “halt Politie” heeft hij het op een rennen gezet en moest worden achtervolgd. Na de gestolen voorwerpen terug gegeven te hebben aan de eigenaresse, die zich niet bewust was van de ontvreemding ervan, hebben de politieagenten de gearresteerde overgebracht naar het Bureau van de Policía Nacional (Rijkspolitie), waar de Nederlandse meisjes een getuigenverklaring hebben afgelegd over hetgeen er is voorgevallen.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Een van de in Nederland  meest gezochte misdadigers aangehouden op Lanzarote

De gearresteerde wordt beschuldigd van gewelddadige berovingen waarbij hij zijn slachtoffers wurgde  tot ze bewusteloos raakten

TIAS - vrijdag 28 juni 2013 - De Policía Nacional heeft op Lanzarote een 25-jarige man gearresteerd die één van de in Nederland meest voortvluchtige misdadigers is, voor het bedrijven van talrijke gewelddadige berovingen waarbij hij zijn slachtoffers wurgde tot ze bewusteloos raakten, aldus heeft het Hoofdcommissariaat van Politie op Canarias laten weten op donderdag 28 juni 2013.

De voortvluchtige, Achmed B., afkomstig uit Palestina, verbleef al enkele maanden op Lanzarote en zijn arrestatie heeft plaatsgevonden op woensdagavond 26 juni 2013, vierentwintig uur nadat men een Europees arrestatieverzoek had ontvangen, zo laat men weten in een communiqué.
banner1c_large-1.jpg
De jongeman is gearresteerd op de openbare weg in Tias (Puerto del Carmen) en was op dat moment niet in het bezit van identiteitspieren, zo staat in het communiqué, waarin aangegeven wordt, dat in de archieven van de Nederlandse autoriteiten vier verschillende identiteiten van hem voorkomen.

Na zijn arrestatie is Achmed B. overgebracht naar het politiebureau voor de gebruikelijke afhandeling, om overgedragen te worden aan la Audiencia Nacional (het Openbaar Ministerie).

De Nederlandse autoriteiten vragen om zijn uitlevering vanwege het plegen van diverse berovingen, waarbij hij zijn slachtoffers wurgde tot ze bewusteloos raakten.

Voor het merendeel waren zijn slachtoffers betrokken bij prostitutie, zo staat in het communiqué.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Als vrouw verklede man berooft speelhal van €3.000,=

 De overvaller geeft kassière stroomstoten
om  haar uit te schakelen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 25 juni 2013 - Verkleed als vrouw, met een pamela (breedgerande vrouwenhoed) op het hoofd, handschoenen en een zonnebril om tien uur ’s avonds.
Aldus is op zondagavond 23 juni 2013 de dader van de overval opgetreden in een speelhal midden in de Calle Mayor de Triana in Las Palmas de Gran Canaria, na de  kassière bedreigd te hebben met een elektrisch pistool en haar diverse stroomstoten te hebben toegediend, is hij erin geslaagd €3.000,= buit te maken, aldus hebben bronnen binnen de Politie bekend gemaakt op maandag 24 juni 2013.

De feiten hebben zich afgespeeld rond 22:15 uur op zondagavond toen de veronderstelde dief de speelhal op nr. 100 is binnengaan in het genoemde voetgangersgebied in de hoofdstad. Zijn/’haar’ gezicht gedeeltelijk bedekt met een zonnebril en bovendien een breedgerande hoed die eveneens heeft voorkomen, dat de bewakingscamera’s duidelijk zijn/’haar’ gezicht konden opnemen. Na naar het toilet geweest te zijn, is hij/’zij’ naar de kassa gegaan en heeft aan de medewerkster, in de glazen cabine van de kassa, gevraagd hem/’haar’ te helpen, omdat een lippenstift in het toilet was gevallen, zo geven de bronnen aan, die kennis hebben van de gebeurtenissen.
imagen20130624172825_large.jpg
Op het moment, dat de medewerkster haar kassa hokje heeft verlaten - waarin het geld van de omzet van die dag wordt bewaard - heeft de dief haar gekneveld, haar met een elektrisch pistool bedreigd en haar zelfs enkele stroomstoten toegediend, wat brandwonden op haar lichaam heeft veroorzaakt. Na haar te hebben uitgeschakeld,  heeft hij kans gezien, om de kassa binnen te gaan  en zich meester te maken van €3.000,= om vervolgens de plaats delict te verlaten.

Een ambulance van de Servicio de Urgencias Canario (Canarische Noodhulpdienst) heeft medische assistentie verleend aan de gewond geraakte 38-jarige medewerkster van de speelhal, die diverse kneuzingen heeft opgelopen en die is overgebracht naar het Hospital Insular, waar zij in de vroege ochtenduren van maandag het ziekenhuis heeft kunnen verlaten, hoewel zij op maandag niet haar werk heeft kunnen hervatten.

Agenten van het Cuerpo Nacional de Policía (Korps Rijkspolitie) van het District Zuid hebben ter plaatse onderzoek verricht, om de dader van de overval te kunnen opsporen.r Volgens de geraadpleegde bronnen hebben de camera’s het moment van de overval opgenomen, maar omdat de dief een breedgerande dameshoed droeg, kan men zijn gezicht amper onderscheiden op de videobeelden.

Volgens het Hoofdbureau van Politie op Canarias, heeft men tot op maandagmiddag niemand kunnen aanhouden in verband met deze beroving.

Meer veiligheid gewenst op zondag
Personeel in het winkelgebied Triana heeft op maandagmiddag laten weten lichtelijk bevreesd te zijn voor wat er gebeurd is. Een verkoopster die liever anoniem wil blijven, heeft verzekerd, dat er op weekdagen een brede inzet is aan politieagenten. Maar, als het zondag wordt, “dagen zoals gisteren”, ziet men hier vanaf 20:00 uur niemand en is er geen veiligheid; “op zondag ontbreekt het aan politieagenten op straat,” merkt ze op.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg 


Met kokend water naar voorbijgangers
gooiende toerist gearresteerd
Twee dienstdoende agenten licht gewond door agressie

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 27 mei 2013 - Agenten van het Cuerpo Nacional de Policía (Korps Rijkspolitie) hebben een Britse toerist gearresteerd die vanaf zijn balkon op de twaalfde etage van een appartementencomplex in Playa del Inglés kokend water naar voorbijgangers heeft gegooid.

Twee dienstdoende agenten zijn licht gewond geraakt door de agressie en hebben brandwonden op armen en rug opgelopen, omdat de gearresteerde hen besprenkeld heeft met kokend water.


(Archieffoto)

Er zijn vier agenten ingezet, van wie er twee gewond zijn geraakt bij een inval die om 14:00 uur heeft plaatsgevonden op zaterdag 25 mei 2013, zo hebben bronnen binnen de politie laten weten.

De politie is gewaarschuwd door reisorganisator TUI, die aangifte heeft gedaan van de problemen die een van de gasten in de appartementen al sinds tien dagen veroorzaakte, zowel aan de overige gasten als tegenover het personeel.

De pogingen van TUI om politie-ingrijpen te voorkomen waren vruchteloos, waarbij de gearresteerd gedreigd heeft van zijn balkon te zullen springen.

De agenten die naar het appartementencomplex zijn gekomen, zijn er niet in geslaagd, dat de man in kwestie de deur opende, waardoor men hem heeft toegesproken vanaf het naastgelegen balkon, vanwaar men een keukenmes en een geopend scheermes op de balkontafel kon zien liggen.

Ondanks, dat de politieagenten hun hulp hebben aangeboden, antwoordde de gearresteerde met beledigingen en met het gooien van kokend water uit een pan, dat de agenten niet bereikte, vanwege het tussenschot tussen de twee balkons. Vervolgens leegde de toerist de pan met kokend water in de diepte, waarbij geen gewonden zijn gevallen.

De agenten hebben aangifte gedaan bij de dienstdoende rechter, die toestemming heeft gegeven tot het binnengaan van het appartement, wat het moment was waarop de agenten opnieuw door de gearresteerde werden aangevallen met nog meer kokend water, dat hen nu  wel bereikte.

Na gewond te zijn geraakt, hebben de agenten het scheidingspaneel van de balkons ingeslagen en hebben zij de Brit, die zich met hand en tand verzette, in de aangrenzende slaapkamer kunnen overmeesteren.

In de keuken van het appartement stonden nog twee pannen met kokend water op een glazen kookplaat en ook het ligbad was gevuld met heet water.

Op aanraden van het personeel van de ambulance van de Servicio de Urgencias Canario (Canarische Noodhulpdienst), is de gearresteerde - onder politiebewaking - overgebracht naar de psychiatrische afdeling van het Hospital Insular van Gran Canaria.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Brandweer blust drie in brand gestoken auto’s
in  Sonnenland

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 25 mei 2013 - De Brandweer van San Bartolomé de Tirajana heeft op zaterdagochtend 25 mei 2013 drie in brand gestoken auto’s geblust die geparkeerd stonden op een parkeerterrein nabij UrbanizaciónLos Olivos’ in Sonnenland.

Twee van de drie autios zijn volledig uitgebrand.
 
 
Het Cuerpo Nacional de Policía (Korps Rijkspolitie) onderzoekt de zaak.

1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Politie  krijgt de order
geen gebruik te maken van de uitdrukking
‘escrache’ (‘vreedzaam protest’)

MADRID - maandag 22 april 2013 - Het Sindicato Unificado de Policía (SUP) (de Politievakbond) heeft op maandag 22 april 2013 de order aan de kaak gesteld welke sinds vrijdag 19 april 2013 politieagenten verplicht, om in al hun processen verbaal en schriftelijke procedures de term ‘escrache te vervangen door woorden als: acoso (intimidatie), amenazas (bedreigingen) en coacciones (dwang).

Volgens de SUP (Politievakbond hebben de politiebureaus op vrijdag 19 april 2013 een E-mail ontvangen van het Centro Nacional de Comunicación) (Nationale Communicatiecentrum) waarin de Dirección Adjunta Operativa (DAO) (Adjunct directeur Operaties) de Politie instructies geeft, om niet de uitdrukking ‘escrache’ te gebruiken als verwijzing naar de protesten die worden geuit bij woningen van politici.


                                              E
scrache (vreedzaam protest)
                       bij een vestiging van de Partido Popular (PP) in Valencia.
In de circulaire van de DAO dringt men erop aan, dat de agenten in al hun communicatie, processen verbaal en schriftelijke procedures de, voor dit begrip tegenover politici, Castilliaanse (Spaanse) woorden gebruiken zoals: acoso, amenazas en coacciones.

 “Bij een escrache kunnen zich al dan niet coacciones, amenazas, of  acoso voordoen”, stelt de  grootste politievakbond, die aangeeft, dat deze instructie de agenten zal gaan verplichten al deze strafbare feiten op te nemen bij alle escraches (vreedzame demonstraties) en, daarom, Justitie op hoogte moeten stellen tellen van een delict en de identificatie van de personen die daarvan beschuldigd worden.

Volgens de SUP kunnen deze door de politie aangenomen verdenkingen, door de burgers worden uitgelegd als valse aangiften.

In die zin, vraagt het vakbondssyndicaat de politieagenten, dat zij het woord ‘escrache’ niet vervangen door ‘acoso, of ‘amenazas’, maar door ‘seguimiento’, ‘manifestación pacífica’, of elke andere uitdrukking, die voor niemand een beschuldiging inhoudt van het begaan van een strafbaar feit.

“Door het niet opleggen van een strafbaar feit, zolang dit niet bewezen is,” probeert de vakbond te zorgen voor de rechtsbescherming van alle politieagenten.

Escrache
Escrache
is de naam die wordt gegeven in Argentinië, Uruguay en Spanje aaneen soort vreedzame demonstratie, waarin een groep van mensenrechtenactivisten naar de woning,  of de werkplek van iemand gaat, tegen wie men wil protesteren. Het is een dialect woord. om te verwijzen naar een methode van protest op basis van directe actie, die gericht is op vorderingen die aan het publiek bekend worden gemaakt.

Het affiche waarmee men oproept tot een ESCRACHE (vreedzaam protest) in Rosario (Argentinië), tegen Mario Alfredo Marcote,  de voormalige onderdrukker van het Nationale Hervormingsproces:

Voor de etymologie van het woord/begrip ‘escrache’ kunt u een kijkje nemen op de internetpagina:
http://es.wikipedia.org/wiki/Escrache

1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Seks-sekte karate-leraren
veroordeeld tot 302 jaar gevangenis

Vonnis in grootste zaak seksueel misbruik ooit in Spanje

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 26 maart 2013 - In het grootste seksmisbruikschandaal, dat de Spaanse Justitie ooit te behandelen heeft gekregen, zijn de aangeklaagden, de karate-kampioen en -leraar Fernando Torres Baena, zijn echtgenote en tevens karatelerares, María José González Peña, en de trainster Ivonne González Herrera, tot 302, 148 en 126 jaar gevangenis veroordeeld. Bovendien is de karateschool gesloten en  is men veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen aan de slachtoffers met bedragen van tussen de €10.000,= en €50.000,=

De Rechtbank acht bewezen, dat dit trio in de afgelopen twintig jaar minstens 38 leerlingen seksueel misbruikt heeft, tegelijkertijd domineerde de karateschool de Spaanse vechtsportwereld met indrukwekkende sportresultaten en bracht talrijke karatekampioenen voort.


VIDEO:;
'Caso karate':

Condenado a 302 años de cárcel Torres Baena en el caso Kárate


Het echtpaar María José González Peña en Fernando Torres Baena in de rechtszaal.

Aan dit alles is een einde gekomen, toen een van de betrokken leerlingen in februari 2012 de moed verzamelde, om aangifte te doen. Zij wilde een ander kind beschermen, dat bij de school als leerling aangemeld zou worden.

Het mammoetproces had 33 zittingen nodig van elk vier uur, waarin 150 getuigen zijn verhoord, en heeft zeven maanden geduurd, van mei tot en met december 2012.

In het vonnis van het Gerechtshof in Las Palmas de Gran Canaria, is de hoofdaangeklaagde in 13 gevallen schuldig bevonden aan de verleiding van minderjarigen en in 35 gevallen van voortdurend seksueel misbruik. Zijn medeplichtige María José is voor  misdrijven veroordeeld.

De opgelegde gevangenisstraffen - in totaal 576 jaar - zijn de grootste strafmaat die tot nu toe  in de Canarische rechtsspraak-geschiedenis zijn uitgesproken.

De drie veroordeelden zullen naar verwachting slechts 20 jaar moeten dienen, dit is de in Spanje geldende bovengrens voor vrijheidsstraffen. De Rechters kritiseren, dat dit te weinig is, om de samenleving voor daders van deze omvang te beschermen. Alleen voor terrorisme voorziet het Spaanse strafrecht in gevangenisstraffen van maximaal 40 jaar.


De rechters Carlos Vielba (rechts) en Emilio Moya (links),
tijdens het getuigenverhoor in de zogenoemde ‘caso Karate’ (Karate-zaak),
in de Rechtbank van Las Palmas de Gran Canaria.


                     Juan Luis Benítez Cárdenes, Nationaal Karate-trainer
                                    en rechterhand van Torres Baena.
Een in dit proces vierde aangeklaagde is vrijgesproken. In het geval van de 41-jarige Juan Luis Benítez Cárdenes, Nationale Karatetrainer en rechterhand van Torres Baena, waren de rechters het onderling niet eens, de rechtbankvoorzitter Emilio Moya was uit gewetensbezwaar wegens gebrek aan bewijs voorstander van vrijspraak, terwijl de Openbare Aanklager 20 jaar gevangenisstraf had geëist wegens drie misdrijven.

  
                                    Ivonne González Herrera
De 33-jarige Ivonne González  Herrera is meteen in de rechtszaal geresteerd. Ze was tijdens het proces op borgtocht vrijgelaten, omdat er geen vluchtgevaar bestond en, omdat het er naar uitzag, dat ze meer slachtoffer, dan dader zou kunnen zijn. De aangeklaagde zelf stelde zich niet als benadeelde voor. Haar loyaliteit tegenover Torres en zijn echtgenote leverde haar uiteindelijk de hoge straf van 126 jaar op. Ze toonde zich door de hoogte van de strafmaat en de daaropvolgende arrestatie verrast en kreeg ter plaatse een zenuwinzinking.
133968613059720120614-4638529dn_large.jpg
In het 199 pagina’s tellende oordeel legt men uit, dat Fernando Torres Baena zijn bekendheid als vechtsportkampioen heeft gebruikt, om zijn leerlingen aan zich te onderwerpen. Dit heeft hij bereikt door het gebruik van psychologische manipulatietechnieken, die ook door Maria José en Ivonne  significant zijn ondersteund. Door de harde toepassing van Japanse militaire discipline, volgens het hiërarchische principe van bevelen en gehoorzamen, kreeg het trio macht over zijn slachtoffers. Met Torres aan de leiding en Ivonne, evenals de 35-jarige Maria José, als een trapje lager geplaatste autoriteiten daaronder. Volgens de rechters heeft deze psychologische hiërarchie ertoe geleid, dat de slachtoffers, deels jonger dan 13 jaar, hun vermogen tot oordelen verloren. Daarmee is hun toestemming ongeldig en nietig.  Bovendien zijn de seksuele handelingen ‘niet natuurlijk en spontaan’ tot stand gekomen, maar door een derde gepland en geregeld.

Deze derde was Fernando Torres, 57 jaar, professor aan de Universiteit voor Sportwetenschappen, bestuurslid van de Spaanse en Canarische Karatebond en dertig jaar lang leraar van generaties karateleerlingen.

“Zonder seks geen karate, zonder karate geen succes, zonder succes is er niets.” Met dit standpunt verstikte de internationaal erkende, voormalige karatekampioen zijn minderjarige leerlingen in een cult-achtig web van atletisch succes en seksueel misbruik.
Twintig jaar lang diende zijn gerenommeerde karateschool in de hoofdstad van Gran Canaria als dekmantel voor het misbruiken en verkrachten van kinderen.

Hij oefende zij  gezag uit door beledigingen en harde training en gebruikte daarbij zijn twee handlangsters als seksuele lokvogels voor het organiseren van seks-orgiën in zijn huis in Playa de Vargas in het zuidoosten van Gran  Canaria.

Daar ‘mochten’ alleen de ‘uitverkorenen’ komen, degenen, die Torres zag als elite in de karatesport. Bij deze seksueel gedomineerde samenkomsten, die Torres als onderdeel van de sportopleiding voorstelde, hebben de drie daders de jongeren marihuana laten roken, om hun morele bezorgdheid te verzachten en vervolgens dwongen zij hun jonge slachtoffers met hen en met elkaar seksuele handelingen uit te voeren.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Man gearresteerd
op beschuldiging van diefstal in hotels in Mogán

MOGÁN - vrijdag 18 januari 2013 - De Guardia Civil  heeft een man gearresteerd die men ervan beschuldigt diverse kluisjes in gastenkamers te hebben beroofd van hotels in de gemeente Mogán (Puerto Rico); een activiteit, die hem een buit heeft opgeleverd van ongeveer €11.000,=

De veronderstelde dief - die is geïdentificeerd als K.T.B. - is op 12 december 2012 gearresteerd in het gebied, dat bekend staat als ‘Ladera del Barranco de Puerto Rico’, waar hij op heterdaad betrapt is door de agenten toen hij probeerde een kluisje open te breken; zo heeft de Guardia Civil op vrijdag 18 januari 2013 bekend gemaakt via een communiqué.


Bij huiszoeking in zijn woning is men erin geslaagd diverse gestolen voorwerpen terug te vinden, zoals €300,= aan bankbiljetten en andere hoeveelheden buitenlandse valuta, kredietkaarten,  mobiele telefoon, horloges en inbrekersgereedschap voor het zetten van de kraken.

 

Met deze operatie heeft de Guardia Civil zes inbraken in deze omgeving opgelost en men ontkent niet, dat deze gearresteerde, die overgedragen is aan de rechtbank van San Bartolomé de Tirajana, beschuldigd zal worden van nog meer soortgelijke delicten.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


De Guardia Civil geeft aan dat men opzettelijk ‘valse’ lagere misdaadcijfers weergeeft

De AUGC stelt dat men de burgers
‘een beeld van veiligheid’ voorspiegelt, dat niet bestaat

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA -  vrijdag 19 oktober 2012 - De Asociación Unificada de Guardias Civiles (AUGC) (Vereniging van Guardia-Civilisten) heeft op vrijdag 19 oktober 2912 aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken gevraagd, dat men de statistieken over misdaden en overtredingen controleert die het Korps in de provincie Las Palmas behandelt, omdat men zegt, vastgesteld te hebben “dat men deze aan het vervalsen is,” met lagere cijfers.

 In een communiqué verzekert de AUGC, “dat tenminste bij een van de eenheden van de Guardia Civil in Las Palmas men deze catalogiseert als “schijngebeurtenissen”; feiten die geregistreerd zouden moeten worden als misdaden, of overtredingen; zodanig, dat de statistieken over het Korps een aantal strafbare overtredingen laat zien, dat lager is dan in werkelijkheid het geval is.
augc-jpeg1_large.jpg
images280_large.jpg
Vervolgens voegt deze vereniging toe” dat wanneer deze “gebeurtenissen” met burgers bij de Rechtbank belanden, deze ze registreren als misdaden, of overtredingen, met als resultaat, dat de statistieken van Justitie, of het Openbaar Ministerie, “niet overeenkomen men die van de politie.”

De AUGC stelt, dat de feiten “ernstig” zijn, omdat ze bijdragen  aan het bieden van een ,“ niet bestaand beeld van veiligheid,” aan de burgerij en,  indirect aangeven, “dat uitbreiding van het aantal agenten niet nodig is,”.

Bovendien geeft men aan, “dat de cijfers helpen voor de productiviteitsbonus van de politiechefs, door het hebben van ‘zulke goede’ indicaties over de misdaadcijfers.
001135791_large.jpg
De AUGC is de vakbond met de meeste leden binnen de Guardia Civil, met 1.400 leden in de kazernes op de Canarische Eilanden.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg
 


Botellón: Politieagent gemolesteerd

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 5 september 2012 - Op dinsdag 4 september 2012 zijn  drie jongeren, van tussen de 18 en 21 jaar, gearresteerd, na in de hoofdstad van Gran Canaria een agent van de Policía Local een flink pak slaag te hebben toegediend.

De agent benaderde een groep jongeren die botellón (een drink- zuipgelag) aan het bedrijven waren op de Las Canteras-boulevard, nabij de Calle Grau Bassas en, toen hij ze vroeg, om daarmee op te houden, hebben ze hem aangevallen. Het meisje stompte de agent van de Policía Local en trok hem van zijn motor, terwijl twee jongens de agent begonnen te slaan en te trappen. De jongeren zijn inmiddels gearresteerd en de agent is overgebracht naar het ziekenhuis, de Clínica San Roque.
274047-1g_large.jpg
De jongeren waren midden op de Las Canteras-boulevard, nabij de Calle Grau Baasas, al vanaf drie uur ’s nachts bezig met botellón (een drink- en zuipgelag). Het geschreeuw, zatte mans gelal en andere overlast duurde voort tot aan het ochtendgloren van dinsdag 4 september 2012, waarbij ze zich nog steeds verder aan het bezatten waren. De drie jongeren (twee mannen en een vrouw) (van tussen de 19 en 21 jaar) hielden pas op met lawaai maken en de buren lastig vallen totdat er een agent kwam van de  Policía Local van Las Palmas de Gran Canaria.

De agent, met tien jaar ervaring, benaderde de groep jongeren en  nodigde hen uit een eind te maken aan het botellón en zich van de locatie te verwijderen, opdat de buurtbewoners zouden kunnen slapen.

“Het was vroeg in de morgen, toen de agent hen goedemorgen wenste en de jongeren begonnen te schelden. Op dat moment benaderde het meisje de agent en trok hem achterover van de politiemotor,” zo bevestigt een woordvoerder van de politievakbond.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Bronzen jongetje verdwenen

De bronzen sculptuur zat naast zijn zusje in een fontein

SANTA BRÍGIDA - woensdag 22 augustus - In Santa Brígida maakt men zich bezorgd, om het verdwijnen van een klein jongetje, dat sinds 2010 als bronzen sculptuur op de rand van een fontein in de gemeente naar het druiventreden zat te kijken. Ondanks, dat men niet weet wanneer het zich heeft voorgedaan, wijst alles op diefstal, met als doel, het brons om te smelten, om dit te verkopen.

De  auteur van het kunstwerk, Cristina Vasallo, toonde zich duidelijk geërgerd  door deze daad van vandalisme: “Dit kunnen we niet toestaan, gaat men nu alle bronzen beelden stelen? Het is ook jammer, want de lokale bevolking vond het jongetje en zijn zusje leuk.”
2012-08-28-img-2012-08-21-00-31-26-6483895_large.jpg

                                               De sculptuur na de diefstal.
“Het is schandalig, dit is het laatste wat we nodig hadden, men mag niet toestaan, dat dit soort vandalisme plaatsvindt,” verzekert Cristina Vasallo, de maakster van een bronzen sculptuur van het traditionele druiven-treden, die staat opgesteld in Santa Brígida en, die als tweede figuur een klein jongetje had, dat onlangs is verdwenen.

 
 
Het kunstwerk is een ode aan het druiven-reden, waarin men een meisje het proces van most maken kan zien uitvoeren, terwijl haar broertje, zittend, toekijkt. “Zeker is, dat de twee heel goed gelijkend waren, ze keken elkaar in de ogen en het heeft veel moeite gekost, om dit te bereiken,” zegt Vasallo duidelijk getergd

De sculptuur is gefinancierd door de Gemeente Santa Brígida en in 2012 geplaatst in een fontein in de gemeente.  Het beeldje moet naar alle waarschijnlijkheid  in het afgelopen weekeinde zijn gestolen, omdat op zondag  een  inwoner waarschuwde, dat het jongetje was verdwenen en, vermoedelijk gestolen.

“Het is wel degelijk een diefstal geweest. Men heeft het gestolen, om het brons om te smelten en daarna te verkopen, want het is een feit, dat het een materiaal is waarvoor men goed betaalt,” zegt Vasallo

“Maar het is een daad van vandalisme, die men niet kan toestaan,” zo gaat de kunstenares verder, “wat gebeurt er met de crisis als excuus, gaat men zich wijden aan het stelen van alle bronzen beelden, om ze vervolgens te verkopen?” Dat zou toch niet moeten kunnen, het lijkt me absoluut schandalig en we moeten al het mogelijke doen, om herhaling van zoiets dergelijks te voorkomen.”

Met een blik op het kunstwerk,  dat gesitueerd is op de Bandama-kruising - omdat hier de weg begint  naar alle bodega’s -  treedt men een ander tijdperk binnen, waarin het de leuke taak was, om met de voeten  de druiven te treden, iets wat toen heel gebruikelijk was. Bovendien, met de woorden van de beeldhouwster, “de bewoners van Santa Brígida hielden van dit beeld. Het is jammer.”

Hoewel het waarschijnlijk is, dat de sculptuur onherstelbaar beschadigd is, mag het afgezien van de huidige economische situatie duidelijk zijn, dat dit soort diefstal  schade aanricht, omdat men praat over het erfgoed van iedereen. En het jongetje was dit.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Operatie 'Zomer':
hard optreden tegen
tiqueteros en prostituees in Maspalomas

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA- zaterdag 4 augustus 2012 - Agenten van het  Cuerpo Nacional de Policía (Korps Rijkspolitie) hebben op donderdagavond 2 augustus 2012 een controle uitgevoerd ter identificatie van de ticketeros (portier-leurders) die op een twijfelachtige manier in winkelcentra in Playa del Inglés toeristen proberen binnen te lokken in hun etablissementen.

De actie heeft plaatsgevonden in het kader van de “Operatie Zomer Canarias 2012” en naar aanleiding van door diverse reisorganisatoren ingediende  klachten, “over de molest die toeristen en het winkelend publiek wordt aangedaan door zogenoemde ‘tiqueteros en prostituees die actief zijn in de openbare ruimte van de genoemde lokaliteit.”
img-8855_large.jpg

Het Hoofdcommissariaat van Politie op Canarias heeft een team ingezet, dat bestaat uit leden van de Arbeidsinspectie van Las Palmas, de Provinciale Brigade van Vreemdelingen- en Grenspolitie van Las Palmas en van het plaatselijke politiebureau van Maspalomas, met het doel de identiteit van de personen vast te stellen die zich met de beschreven activiteiten bezighouden in winkelcentra en op de openbare weg in Playa del Inglés, en om zodoende een antwoord te geven op het verschijnsel straatprostitutie in hetzelfde gebied.

De actie is uitgevoerd in twee fases. De eerste heeft plaatsgevonden op donderdagavond 2 augustus 2012 in de nabijheid van een winkelcentrum in het Playa del Inglés, waarbij men in totaal 38 personen heeft geïdentificeerd die afkomstig zijn uit diverse landen, voornamelijk Roemenië. Marokko, Spanje, Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Chili, Uruguay en Albanië.

Twee van deze mensen hebben zich moeten melden op het politiebureau, omdat ze in een illegale situatie verkeren.

De tweede fase is begonnen in de nacht van donderdag 2 op vrijdag 3 augustus 2012 in de nabijheid van twee winkelcentra. Bij deze controle heeft men vijf vrouwen geïdentificeerd die prostitutie uitoefenden op de openbare weg. Twee van hen verblijven illegaal in Spanje, waarbij men de ene vrouw gearresteerd heeft en de andere moet zich melden op het Politiebureau van Maspalomas voor verhoor.

Samen met de Inspecteurs van de Arbeidsinspectie heeft men, om schoon schip te maken onder dit leurders gilde, in 20 gevallen proces verbaal opgemaakt tegen de ondernemingen waar de leurders voor werken, betreffende overtredingen van de geldende wetgeving en arbeidsvoorschriften.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


‘Tsunami’ in  Arucas

ARUCAS - dinsdag 23 april 2012 - De Rechtbank heeft, na een decennium van aanklachten, ‘korte metten’ gemaakt met de verantwoordelijke voor een gigantische, illegale vuilnisbelt.

De flank van het dorp Cardones in de barranco (het ravijn) van La Dehesa in Arucas, heeft al bijna  tien jaar lang te lijden onder een aanhoudende tsunami van gevaarlijk afval, dat daar over duizenden  m² is gedeponeerd door de ondernemer Juan Socorro Medina. Dit, zonder dat de eigenaren van deze percelen deze monumentale lawine aan sloopmateriaal, giftige producten en geruïneerde machinerie, tot aan afgelopen donderdag 19 april 2012, hebben kunnen afremmen. Dit was de dag waarop de Rechtbank in Arucas een het stoppen van de vuilstort bevolen heeft.


De flank van het dorp Cardones in de barranco (het ravijn) van La Dehesa in Arucas

1334959078306-cardones10_large.jpgOp vrijdag 20 april 2012 heeft een van de eigenaren zijn, van de door deze okupa (bezetter) van vuilnisformaat bezette perceel, voor het eerst betreden, om te inspecteren wat er gedurende de afgelopen tien jaar gebeurd is op het met hangsloten afgesloten terrein, dat bewaakt werd door enkele enorme honden.
1334959078306-cardones4_large.jpg 
 
 
1334959078306-cardones10_large-1.jpg
Deze boetes zijn al in 2007 opgelegd, maar het was pas vijf jaar later, dit wil zeggen medio april 2012, dat men Juan Socorro Medina heeft weten op te sporen; een inwoner van Arucas, die -ondanks het ontvangen van tientallen schriftelijke aanklachten, om hem van deze zaak op de hoogte te stellen  -  was gecontracteerd voor het vervoer van het gemeentelijke snoeiafval. Om dit daar te deponeren.


↑ ...het gemeentelijke snoeiafval...
1334959078306-cardones12_large.jpg

 

 

 Een van de eigenaren legt uit, dat men met veel geduld en een grote investering aan geld, emmers gebluste kalk en olie in de ondergrond lekkende olievaten heeft moeten verwijderen, om toegang tot het terrein te kunnen krijgen, want de eerste aanklacht bij de politie dateert al van 2003. En het is een feit, dat andere eigenaren niet in staat zijn gebleken de gevolgen van het reusachtige formaat van het Diogenes-syndroom (*) te ontlopen, waaraan Socorro Medina lijdt, en die momenteel bezig is nog meer slopersmachinerie te dumpen in Arucas, in de barrancos van Santidad en Los Portales.

Socorro Medina is veroordeeld tot het herstellen van hetgeen hij vernietigd heeft; iets, wat de getroffenen betwijfelen.

(*) Diogenes-syndroom
Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Diogenes-syndroom
1-AAAAislas-canarias-84.jpg
 


Strafproces voor een discussie
die is uitgelopen op bijten

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 7 maart 2012 - Het Openbaar Ministerie eist zeven en een half jaar gevangenisstraf voor de dader die een man in een bar in San Bartolomé de Tirajana in zijn  gezicht heeft gebeten.

In de  Arrondissementsrechtbank van Las Palmas heeft op dinsdag 6 maart 2012 de rechtszitting plaatsgevonden waarbij in het verdachtenbankje de twee kemphanen zaten, waarbij Vicente Javier S.Q. is beschuldigd van het toebrengen van letsel aan Manuel M.S., die echter geen verwondingen vertoonde.
252336-1g_large.jpg
Volgens de beschrijving van de openbare aanklager, bevonden de beide mannen zich op 1 november 2007 in een bar in San Bartolomé de Tirajana toen er een agressieve woordenwisseling ontstond tussen de twee, waarbij Vicente Javier, Manuel in het gezicht heeft gebeten en de beide vechtersbazen vervolgens gescheiden werden door een derde persoon.
Als gevolg van de beet, had Manuel te lijden van diverse verwondingen in zijn gezicht, terwijl Vicente Javier diverse blauwe plekken heeft opgelopen tijdens de vechtpartij.

Daarom heeft de  openbaar aanklager voor Vicente Javier zeven en een half jaar gevangenisstraf geëist voor het toebrengen van letsel en hij moet bovendien een schadevergoeding aan Manuel betalen van €41.510,=, terwijl tegen Manuel, als beschuldigde van een vechtpartij zonder verwondingen, 45 dagen gevangenisstraf is geëist met een boete van €10,=  per dag en bovendien het betalen van een schadevergoeding van €960,=.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg 


Vijf gearresteerden voor gewelddadige overvallen
in Playa del Inglés

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 22 februari 2012 -   De Policía Local (Gemeentepolitie) van San Bartolomé de Tirajana heeft vijf Canarische jonge mannen gearresteerd  op verdenking van het plegen van een golf aan overvallen en mishandelingen in de afgelopen twee maanden op winkeliers, winkelpersoneel en toeristen in Playa del Inglés.

Bronnen binnen de politie hebben op dinsdag 21 februari 2010 kenbaar gemaakt, dat men op vrijdag 17 februari 2012, tijdens een speciale politieactie in de omgeving van de Zeeboulevard Maspalomas Costa Canaria, vijf overvallers op heterdaad heeft kunen betrappen.
img-5864_large.jpg 
                                                               Paseo Maspalomas Costa Canaria.

Van de vijf gearresteerden, inwoners van Lomo del Gato (gemeente Jinámar), zitten er drie in de gevangenis en zijn er twee vrijgelaten, omdat ze minderjarig zijn.

De Politie vermoedt, dat de bende verantwoordelijk is voor ten minste vier knokpartijen waarvan aangifte is gedaan en, waarbij sommige van hun slachtoffers twee gebroken benen hebben opgelopen, evenals ernstige kneuzingen in het gezicht en andere zware verwondingen.

Winkeliers in het Winkelcentrum ‘Yumbo’ in Playa del Inglés, het gebied waar de meestre overvallen hebben plaatsgevonden, geven een golf van geweldpleging aan, waaronder hun medewerkers en klanten  te lijden hebben.

Een woordvoerder van de winkeliers heeft bevestigd, dat de meest recente overval heeft plaatsgevonden op vrijdag 17 februari 2012.

De misdrijven hebben zich voorgedaan bij het winkelcentrum, in de aangrenzende Avenida de Estados Unidos en in de Calle Irlanda, een achterafstraatje waar zij hun overvallen pleegden.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


 

Beruchte Serviër gearresteerd

De moordenaar van de Servische premier Zoran Djindjic
verbleef  op Gran Canaria

MADRID / VALENCIA - zondag 12 februari 2012 - De Spaanse politie heeft op vrijdagavond 10 februari 2012 in een restaurant in  Valencia een groep Serviërs gearresteerd  die wordt verdacht van het plegen van  diverse moorden. Onder hen is Luka Bojovic, die in verband wordt gebracht met ongeveer  twintig moorden, onder meer in de Nederlandse onderwereld.

Vladimir Milisavljevic
De Spaanse politie heeft in Valencia Vladimir Milisavljevic opgepakt, een van de moordenaars in maart 2003 van de Servische premier Zoran Djindjic en die bij verstek daarvoor al tot 35 jaar cel is veroordeeld. Djindjic werd toen op klaarlichte dag doodgeschoten in Belgrado.


Vladimir Milisavljevic  en Luka Bojovic.

Luka Bojovic
De Spaanse politie heeft ook Luka Bojovic gearresteerd, die geldt als één van de leiders van de Servische Zemunclan die tekende voor de moord op Djindjic.

Bojovic is in het verleden ook verdacht van de moord op de crimineel ‘Serge’ Miranovic in Montenegro. Ook Willem Holleeder werd daarvan verdacht, maar in 2010 seponeerde justitie de zaak tegen hem wegens gebrek aan bewijs. Of dat voor Bojovic ook geldt, is niet bekend.
Bojovic zou verder lid zijn geweest van 'Arkan-tijgers'. Die paramilitaire groepering stond onder leiding van maffiabaas Arkan en wordt verantwoordelijk gehouden voor oorlogsmisdaden tijdens de burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië.


Zoran Djindjic is in 2003 vermoord.

Na een onderzoek van "ruim 20 maanden" in Spanje,  heeft de politie het duo op vrijdagavond 10 februari 2012 weten te arresteren  in een restaurant in Valencia. Nog twee andere voortvluchtige leden van de clan zijn opgepakt.

Beiden maakten deel uit van de paramilitaire Arkan-tijgers die berucht werden voor hun wreedheid tijdens de oorlogen op de Balkan, aldus de Spaanse politie. Daarop werd die groepering de Zemun-clan, een Servische maffiaorganisatie  die nagenoeg oppermachtig werd.

De groep werkte sedert de jaren negentig, als staat in de staat, onder de politieke paraplu van de toenmalige leider Slobodan Milosevic. Moord, grootscheepse mensenhandel, wapens en drugs alsmede prostitutie waren aan de orde van de dag. De clan wilde ook politieke macht verwerven en organiseerde daarom de moord op Djindjic.

Bojovic was sinds 2010 voortvluchtig. Belgrado had een internationaal arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. Hij zou meer dan 20 moorden in Servië, Nederland en Spanje hebben begaan.

De moordenaar van de Servische premier Zoran Djindjic verbleef op Gran Canaria
Vladimir Milisavljevic hield zich in de afgelopen maanden  schuil in toeristenwijken op Gran  Canaria, waar ook familieleden van Luka Bojovic, het hoofd van maffiaorganisatie ‘Zemun’, woonden.

Het onderzoek begon ruim 20 maanden geleden in de naaste omgeving van de voortvluchtige Bojovic - zijn echtgenote, broers, moeder en zijn rechterhand Milisavljevic-  die zich bevonden op diverse locaties in Alicante en in toeristenwijken op Gran Canaria.

Op donderdag 9 februari 2012 reisde Vladimir Milisavljevic vanaf  Gran Canaria naar Madrid en uiteindelijk naar Valencia , om in het restaurant een ontmoeting te hebben met de bendeleiders  Bojovic en Petric.  Daar werden zij opgewacht door agenten van de Policía Nacional, die de drie vervolgens arresteerden, allen leden van de paramilitaire beweging Arkan-tijgers. Bojovic is een van de door Interpol in diverse landen meest gezochte voortvluchtigen die beschuldigd wordt van ruim 20 moorden die gepleegd zijn in Servië, Nederland en Spanje.

Servië zoekt 'compagnon' Holleeder
Servië heeft in september 2010 een internationaal opsporingsverzoek uitgevaardigd voor de Servische crimineel Luka Bojovic. Bojovic zou banden hebben met Willem Holleeder.
Hij zit naar verluidt achter twintig liquidaties, vooral op de Balkan.
Ook in Nederland zou hij betrokken zijn bij een aantal liquidaties.
In enkele gevallen zou hij in opdracht hebben gehandeld van Holleeder.
De Nederlandse justitie heeft in 2007 geprobeerd Bojovic naar Nederland te halen, om meer bewijs tegen Holleeder te krijgen. Bojovic werd aangehouden, maar nooit uitgeleverd.
Zaterdagmiddag 11 februari 2012  hebben agenten van de Policía Nacional vijf uur lang een huiszoeking gehouden in de woning van Bojovic in Valencia, waar diverse dozen met mogelijk bewijsmateriaal zijn meegenomen.

De drie gearresteerden zijn op zaterdag 11 februari 2012 overgedragen  voor verhoor aan de rechter van het Nationale Hof, Fernando Andreu.

Vanuit het Balkanland heeft de minister van Binnenlandse Zaken zijn Spaanse ambtsgenoot , Jorge Fernández Díaz, bedankt voor de arrestatie van Bojovic, zo heeft het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


Eigenaar dagblad 'El Día',
veroordeeld tot €69.809,83

Wegens schending van de privacy en  de aantasting van de eer  van de directeur  van dagblad 'Canarias Ahora’

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 26 december 2011 - De rechter heeft de eis toegekend van Carlos Sosa en rekent één eurocent voor elk beledigend artikel, vermenigvuldigd met het aantal lezers van de krant.

De directeur en uitgever van dagbladEl Día’, José Leoncio Rodríguez,  en  het uitgeversbedrijf Editorial Leoncio Rodríguez, S.A zijn veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van €69.809,83 aan de directeur van ‘Canarias Ahora’, Carlos Sosa, wegens verboden schending van de eer en de privacy.


Een willekeurige afbeelding van de voorpagina van een editie van dagblad 'El Día'.

De rechter, Jesús Alemany, van de  Rechtbank in  eerste Aanleg van Las Palmas de Gran  Canaria, heeft de schadevergoeding vastgesteld op basis van het aantal  door eiser gedeclareerde lezers, zowel die van de gedrukte versie, evenals die van de digtale in 2010 (225.193), vermenigvuldigd men het aantal artikelen die als beledigend worden beschouwd (31) en dit tegen één eurocent per geval.

De eis van Carlos Sosa tegen José Rodríguez en Uitgeverij Leoncio Rodríguez is gedaan na de publicatie van een reeks artikelen die tot aan maart 2010 gepubliceerd is ‘El Día’, zowel als redactionele stukken, of als niet ondertekende commentaren, of onder die van twee van haar meest naaste medewerkers, Ricardo Peytaví en Andrés Chaves.

De rechter heeft bepaald, dat in 31 van deze artikelen men de eer en de privacy heeft geschonden van de eiser en heeft in hetzelfde vonnis verordonneerd , dat de beledigende paragrafen verwijderd worden uit de archieven van de krant. Eveneens is de krant veroordeeld tot het publiceren van het vonnis en de gedrukte edities (op een zondag) en op de digitale versie (op de daaropvolgende maandag)..

De rechter heeft de poging van Rodríguez afgewezen, waarin hij probeerde zijn  verantwoordelijkheid te ontwijken, “door de eiser niet nominatim  (met name) te hebben genoemd.” Bovendien zijn twee artikelen, een van Chaves en een van Peyati, “geschreven met de voor- en achternaam van de eiser.”

Ook wordt in de uitspraak de bedoeling niet duidelijk van de ius retorquendi, de rechtvaardiging van de verondersteld zijnde  beledigde Rodríguez Ramírez, die beledigd is door Carlos Sosa, “toen men hem bij voortduring heeft aangeduid als Don Pepito.” Wat dit betreft, geeft de rechter aan, dat de ius retorquendi niet onbeperkt is, en als de context het antwoord kan rechtvaardigen, kan de context de beschuldigde beschermen.”

José Rodríguez, laat weten, dat veroordeling een gevolg is van de rechtszaak die hij heeft aangespannen tegen de directeur van 'Canarias Ahora' waarin hij, tevergeefs, heeft verzocht om voorlopige voorzorgsmaatregelen, opdat men zou nalaten naar hem te verwijzen met de bijnaam Don Pepito (een figuur, dat al jarenlang  alom bekend is in Spanje vanuit de verhaaltjes uit de kinderliteratuur. Red.) waarmee hij al jarenlang bekend staat op geheel Tenerife.


              Don Pepito
, een figuur, dat al jarenlang  alom bekend is in Spanje
                                    van verhaaltjes uit de kinderliteratuur.

 

In zijn 22 pagina’s tellende vonnis, ontleedt rechter Alemany alle beledigingen, inmenging in de persoonlijke levenssfeer en aantasting van de eer, die in de loop van deze 31 artikelen door Rodríguez zijn begaan en stelt, “dat met de erkenning van de publieke bekendheid van de eiser, zijn dubbelleven , de praktijken, religieuze of seksuele, die El Día hem toeschrijft, alleen al het het privébelang, of de ziekelijke nieuwsgierigheid van sommige lezers kunnen doen ontwaken en, dat deze in het geheel niet het openbare belang dienen.”

Vandaar concludeert hij, “dat zonder in te willen treden in de goede smaak en de originaliteit van de meningsuitingen, men de grenzen van het grondwettelijke niet heeft gerespecteerd die worden gesteld in de oorlog tussen de communicatiemedia,” aldus de publicatie van het vonnis.

“De geschreven woorden […],” zo voegt de rechter toe, “zijn onnodig beledigend richting eiser [...].
“Het lezen van veelvuldige uitgave omvat niet de interpretatie van de meest soepel te interpreteren betekenissen, of de rechtvaardiging van een soepel, pragmatisch taalgebruik, maar is gericht op de meest herhaalde bijvoeglijke naamwoorden.
De uitgever of schrijver maakt gebruik van  ondersteunende achtervoegsels van het woord “chulo" (“cool”) in zijn betekenis in het woordenboek van - ‘rufian’-  (- gemeen, misdadig-) vanwege contextuele interpretatie, in al zijn vormen, door contextuele integratie; en is het niet aannemelijk, dat dit in palindrome zin niets betekent, maar […].”
Om enkele zinnen later te verwijzen naar een aan de eiser toe te schrijven voorwaarde, “door in enkele woorden hetzelfde nog eens van voor af aan, in omgekeerde volgorde terug te lezen.”

Voor wat betreft de schending van de privacy, kent rechter Alemany de referentie van de seksuele geaardheid van de eiser  toe, “dat El Día hem dit toedicht en, dat er geen enkel bewijs is, dat dit ook maar minimaal aangeeft, door middel van diverse tegenbewijzen, waardoor we voor een onmogelijk zaak van ‘outing’ staan. Ook erkent men de schending van de privacy in  de verwijzingen met de relatie tot de partner die de eiser heeft met een rechter die zijn beroep uitoefent in Las Palmas de Gran Canaria.”

Tegen de uitspraak kan hoger beroep worden aangetekend bij de Arrondissementsrechtbank van Las Palmas.
1-AAAAislas-canarias-84.jpg


kaart_canaria-5-72.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--372.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb