site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-289.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-74.jpg


Vijf routes om het eiland te ontdekken

Afbeelding van de routes:
In blauw, die van El Confital;
in geel dat van Montaña Las Coloradas;
in het groen, Montaña del Vigía;
in paars, die van Montaña del Faro;
en in het rood, dat van de drie dimensies.

GRAN CANARIA - donderdag 31 januari 2019 - Het vulkanisme van La Isleta is niet langer een mysterie van gebruik alleen voor het leger. Over ongeveer twee maanden zal hue Cabildo (Eilandbestuur) rondleidingen op het schiereiland organiseren onder een overeenkomst met Defensie. Er zullen vijf verschillende paden zijn.

Timanfaya, het product van het meest recente vulkanisme van Gran Canaria, zal niet alleen voor het gebruik en genot van het leger zijn. Over ongeveer twee maanden - hoewel alles afhangt van het schema van bezoeken - organiseert het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria rondleidingen door het beschermde gebied, op basis van een overeenkomst die de minister van Milieu, Miguel Ángel Rodríguez, als historisch beschrijft.
documentacion-fotos-1-4226097_4586368_20190130070637.jpg

                                               Het militaire gebied van La Isleta.

documentacion-fotos-1-4226053_4585368_20190129193009-1.jpg

documentacion-fotos-1-4226065_4584699_20190129193059.jpg

                             De minister van Defensie bezoekt het gebied van La Isleta.

documentacion-fotos-1-4226011-4583051_4584698_20190129193101.jpg

                                Moment van ondertekening van de overeenkomst
                        met de chef van de Landmacht, Francisco Javier Varela;
                                              de minister Margarita Robles,
            en de president van het
Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, Antonio Morales.
Deze overeenkomst is op woensdag 30 januari 2019ondertekend door de president van de Cabildo (Eilandbestuur), Antonio Morales, en de stafchef van het leger, Francisco Javier Varela, in aanwezigheid van de minister van Defensie, Margarita Robles, die de militaire faciliteiten van La Isleta en La Base Naval bezocht.

Zodra de kalender met bezoeken is geschetst, kunnen burgers die dat wensen, gratis inschrijven bij het  Oficina de Información en Atención al Ciudadano del Cabildo van het Cabildo. Naar schatting kunnen maximaal vijftig mensen per dag zich aanmelden op een van de vijf voorgestelde routes. Er zullen gemiddeld twee, of drie, bezoeken per week zijn, zei Rodriguez, die verduidelijkte dat specifieke monitors voor dit doel zullen worden ingehuurd.

De vijf bezoeken - die de trainings-, communicatie- en veiligheidszones uitsluiten die het leger nodig heeft - gaan langs de kust van El Confital, de drie vuurtorens, en een rondgang. Met hen kunnen burgers terugkeren naar het natuurgebied van La Isleta, nadat de militaire autoriteiten hun toegang in mei 2017 hebben verboden.

Het pad van de Noordoostkust heeft een laag-gemiddelde moeilijkheidsgraad en een route van 2,36 kilometer die in anderhalf uur moet worden afgelegd.
Het is een route die parallel loopt aan de kust naar Punta de los Acantilados, waar bezoekers overblijfselen van oude verdedigingswerken kunnen vinden, omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog actieve machinegeweernesten zijn.
Dit pad loopt door het oude zandpad van de steengroeve voor de winning van vulkanische materialen in het gebied en de bijzondere kustomgeving, gezien de orografie en vegetatie op vulkanisch gesteente, volgens het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria in een persbericht.

Het Montaña Colorada parcours heeft een lengte van iets meer dan drie kilometer en een gemiddelde moeilijkheidsgraad, met een duur van ongeveer twee uur.
Deze weg doorkruist het gebied dat bekendstaat als Barrera Escarlata, grenzend aan de Base Militar General Alemán Ramírez en verschillende militaire constructies uit de 19e Eeuw die actief waren in de Eerste Wereldoorlog, de Spaanse Burgeroorlog, en de Tweede Wereldoorlog.
Het pad loopt door de Badlands van La Isleta en de pre-Spaanse archeologische vindplaats La Cantera de los Molinos, die door de inwoners wordt gebruikt om graan te malen.

De route van Montaña del Vigía loopt 1,84 kilometer middelzware moeilijkheidsgraad, die ongeveer een uur wordt afgelegd met uitzicht op Montaña Color ada en Montaña del Faro, het landschap van La Isleta en de stad Las Palmas de Gran Canaria.

Het vierde pad, de berg van de Montaña del Faro (vuurtoren), heeft een lengte van 7,4 kilometer en gemiddelde moeilijkheidsgraad met een duur van 2 uur en 40 minuten.
Deze route doorkruist het centrale plateau van La Isleta, omringd door drie vulkanen, om op te klimmen naar het hoge niveau van de berg met uitzicht op de kliffen en het puntje van El Confital.
In de afdaling kan de bezoeker kennis maken met de oude batterijen van de vuurtoren, die dateren uit de 19e Eeuw.

Ten slotte is het rond wandelpad van Los Volcanes een route van 11,24 kilometer middelgroot probleem, van 4 uur, door de drie belangrijkste vulkanen in het gebied, met een algemeen beeld van La Isleta, zijn valleien, militaire constructies, en uitzicht op de stad.
In dit systeem bestaan verschillende plantensoorten naast elkaar, zoals de orchidee, of de magarza (Argyranthemum frutescens), in een pad van vlaktes en hellingen tot 48%.
000logo-kopie-kopie-1.jpg


Brican XVI versterkt zijn voorbereiding
op de inzet in Mali in 2019

Neemt deel aan adviestaken in de ketens van bevel and controle, logistiek en leiding in internationaal menselijk  recht

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA -  woensdag 2 januari 2019 - In een rechte lijn, van de Duitse Generale Ramírez-basis van het leger in de gemeente Las Palmas tot het commando van de EU in Mali,  zijn er 1.886.43 kilometer. Bijna dezelfde afstand tussen de Canarische Eilanden en de Puerta de Sol in Madrid: 1.738,92 kilometer.

De veiligheidsproblemen van Noord-Afrika zijn dichterbij dan het lijkt op de Canarische Eilanden. Hiervoor onderhoudt de Canarias XVI Brigade permanente inspanningen op het gebied van nationale defensie en internationale samenwerking om de veiligheid te behouden. Op een paar maanden van zijn inzet in dit deel van het Afrikaanse continent neemt het tempo van voorbereiding toe.
Drea8-hJXQA-EPgQK-kArB--620x349abc-2.jpg
De Brigada Canarias XVI del Mando de Canarias heeft sinds november 2018  haar trainingsactiviteiten versterkt, waarmee men wordt geconfronteerd met de uitdagingen van het leger in 2019: Aanwezigheid in Mali en Irak.

De opleidingsmissie van de Europese Unie in Mali biedt het Malinese leger militaire training en advies in de ketens van commando en controle, logistiek en menselijke leidinmg, samen met het internationale menselijke recht.

De eerste keer dat Spaanse troepen werden ingezet in Mali was op EU-niveau door de operatie op’ mde eerste dag van april 2013. Die eerste termijn van de Europese Unie eindigde in mei 2014 en begon diezelfde maand een tweede mandaat van twee jaar tot mei van 2016.

In diezelfde maand van 2016 werd een derde mandaat gestart, ook voor twee jaar, waarin een nieuw contingent werd gecreëerd met nieuwe posities en nieuwe capaciteiten.
Tijdens dit derde mandaat worden naast strategisch advies en gecentraliseerde opleidings- en trainingsactiviteiten ook counselling, training en gedecentraliseerde training uitgevoerd.

Op 31 januari 2018 nam Spanje het bevel over de operatie EUTM Mali. EUTM Mali werd gelanceerd in het kader van twee resoluties van de VN-Veiligheidsraad. De Spaanse deelname, met een maximum van 50 soldaten, werd op 30 januari 2018 goedgekeurd door de plenaire vergadering van het Pleno del Congreso de los Diputados (Congres van Afgevaardigden); en met een uitbreiding van het contingent tot 110, plus de nodige ondersteunende elementen, op 18 juni 2018  door de Comisión de Defensa de la Cámara.

Effectief
Op 24 januari 2018 keurde het Congres de toename van de troepen goed tot een maximum van 292 van de 140 die op dat moment waren, ter gelegenheid van het aannemen van het bevel over de missie.

De politieke, humanitaire en veiligheidscrisis die Mali leed als gevolg van de gebeurtenissen die zich sinds het begin van 2012 in het Noorden van het land hebben voorgedaan, namelijk de opstand van de Toearegs, gevolgd door een militaire coup en de komst van jihadistische terroristen, in een centrum van instabiliteit en in een ernstige bedreiging voor de hele Sahel regio en voor Europa, de Canarische Eilanden, de zuidelijke grens van de EU.

Gezien de ernst van de crisis stuurde de interim-president van Mali, Dioncounda Traoré, officiële verzoeken om steun aan de secretaris-generaal van de VN, de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten, en de EU, inclusief in laatstgenoemde een verzoek om hulp aan de herstructurering en training van het leger.
Drea-8hJ-XcAE8YaR-kArB--540x285abc.jpg
                              Soldatenleger van de Canarische Eilanden in november 2018.
Irak
In Irak zullen er ook Canarische troepen zijn in 2019. Het gebied waar de Brican XVI zal worden ingezet, is waar momenteel ongeveer 500 Spaanse soldaten bijdragen aan de Internationale Coalitie met als doel de Iraakse veiligheidstroepen te trainen en op te leiden in zijn gevecht tegen de Daesh.

Deze taken worden uitgevoerd door de Spaanse instructeurs die deel uitmaken van de  ‘Task Force Besmayah’, die samen met militair personeel van andere landen van de Coalitie (Portugal, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Frankrijk, Nederland) de beste mogelijkheden bieden aan de krachten van het Aziatische land.

Momenteel zijn er acht rotaties die aan deze missie hebben voldaan, de huidige wordt gevormd op basis van de ‘Almogávares VI de Paracaidistas’ Brigade samen met leden van andere eenheden van het leger, de luchtmacht,  en de Guardia Civil.

Andere plaatsen waar de trainingsactiviteiten plaatsvinden zijn Bagdad, Al Taqaddum, en Taji, waar de eenheden van de dienst Terrorismebestrijding (CTS) worden opgeleid door SOTG-leden (Unidad de Operaciones Especiales). Ook onderdeel van het Spaanse contingent dat in Irak wordt ingezet, is het leger dat deel uitmaakt van de Task Force Toro (Helicopter Eenheid), waarvan de belangrijkste missie bestaat uit het leveren van luchttransport aan de troepen van de Coalitie, te rekenen met Chinook en Cougar helikopters.>
000logo-kopie-119.jpg


Brican XVI versterkt zijn voorbereiding op
de inzet in Mali in 2019

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 9 november 2018 - Brican XVI neemt deel aan adviestaken in de ketens van bevel en controle, logistiek, menselijke leiding, en internationaal menselijk recht

In een rechte lijn, van de General Alemán Ramírez-basis van het leger in de stad Las Palmas tot het commando van de EU in Mali,  is er 1.886.43 kilometer. Bijna dezelfde afstand tussen de Canarische Eilanden en de Puerta de Sol in Madrid: 1.738,92 kilometer.
Drea8-hJXQA-EPgQK-kArB--620x349abc.jpg
De veiligheidsproblemen van Noord-Afrika zijn dichterbij dan het lijkt op de Canarische Eilanden. Hiervoor onderhoudt de Brigada Canarias XVI permanente inspanningen op het gebied van nationale defensie en internationale samenwerking om de veiligheid te behouden. Voor een paar maanden van zijn inzet in dit deel van het Afrikaanse Continent, neemt het tempo van voorbereiding toe.  

De Brigada Canarias XVI van het Mando de Canarias heefts sinds november 2018 zijn opleidingsactiviteiten versterkt in antwoord op de uitdagingen waarmee het Spaanse leger in 2019 wordt geconfronteerd: Aanwezigheid in Mali en Irak.

De opleidingsmissie van de Europese Unie in Mali biedt het Malinese leger militaire training en advies in de ketens van commando en controle, logistiek en menselijke leiding, samen met het internationale menselijke recht.

De eerste keer dat Spaanse troepen werden ingezet in Mali was op EU-niveau door de operatie op de eerste dag van april 2013. Die eerste termijn van de Europese Unie eindigde in mei 2014 en begon diezelfde maand een tweede mandaat van twee jaar tot mei van 2016.

In dezelfde maand van 2016 werd een derde mandaat gestart, ook voor twee jaar, waarin een nieuw contingent werd gecreëerd met nieuwe posities en nieuwe capaciteiten.
Tijdens dit derde mandaat worden naast strategisch advies en gecentraliseerde opleidings- en trainingsactiviteiten, ook advies, training, en gedecentraliseerde opleiding uitgevoerd.

Op 31 januari 2018 heeft Spanje het bevel overgenomen van de operatie EUTM Mali.
EUTM Mali werd gelanceerd in het kader van twee resoluties van de VN-Veiligheidsraad.
De Spaanse deelname, met een maximum van 50 soldaten, werd op 31 januari 2018 goedgekeurd door de plenaire vergadering van het Congres van Afgevaardigden; en met een uitbreiding van het contingent tot 110, plus de nodige ondersteunende elementen, op 18 juni 2018 door de Comisión de Defensa de la Cámara.

Effectief
Op 24 januari 2018 keurde het Congres de toename van de troepen goed tot een maximum van 292 van de 140 die er op dat moment waren, ter gelegenheid van het aannemen van het bevel over de missie.

De politieke, humanitaire en veiligheidscrisis die Mali leed als gevolg van de gebeurtenissen die zich sinds het begin van 2012 in het Noorden van het land hebben voorgedaan, namelijk de opstand van de Toearegs, gevolgd door een militaire coup en de komst van jihadistische terroristen, in een centrum van instabiliteit en in een ernstige bedreiging voor de hele Sahel regio en voor Europa, de Canarische Eilanden, en de Zuidelijke grens van de EU.

Gezien de ernst van de crisis stuurde de interim-president van Mali, Dioncounda Traoré, officiële verzoeken om steun aan de secretaris-generaal van de VN, de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten, en de EU, inclusief aan laatstgenoemde een verzoek om hulp aan de herstructurering en training van het leger.
shel.jpg                 Soldaten van de Landmacht op Canarias n de maand november 2018.
Irak
In Irak zullen er ook Canarische troepen zijn in 2019. Het gebied waar de Brican XVI zal worden ingezet, is waar momenteel ongeveer 500 Spaanse soldaten bijdragen aan de Internationale Coalitie met als doel de Iraakse veiligheidstroepen te trainen en op te leiden. in zijn gevecht tegen Daesh.

Deze taken worden uitgevoerd door de Spaanse instructeurs die deel uitmaken van de ‘Besmayah Task Force’, die samen met militair personeel van andere landen van de Coalitie (Portugal, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Frankrijk, en Nederland) de beste mogelijkheden bieden aan de krachten van het Aziatische land.

Momenteel zijn er acht rotaties die aan deze missie hebben voldaan, de huidige wordt gevormd op basis van de ‘Almogávares VI’-Parachute Brigade samen met leden van andere eenheden van de landmacht, luchtmacht, en Guardia Civil.

Andere plaatsen waar de trainingsactiviteiten plaatsvinden zijn Bagdad, Al Taqaddum, en Taji, waar de eenheden van de dienst Terrorismebestrijding (CTS) worden opgeleid door SOTG-leden (Special Operations Unit). Ook onderdeel van het Spaanse contingent dat in Irak wordt ingezet, is het leger dat deel uitmaakt van de Task Force Toro (Helicopter Unit), waarvan de belangrijkste missie bestaat uit het leveren van luchttransport aan de troepen van de Coalitie, te rekenen met Chinook en Cougar helikopters.
000logo-827.jpg

 

 


De Marine, de VS, Italië, en Portugal zullen nachtelijke manoeuvres uitvoeren op de Canarische eilanden
om te voorkomen dat ze het toerisme beïnvloeden

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 7 november 2018 - De oefening analyseert de integratie van kracht en capaciteitsopbouw, met grondtraining op de schietbanen van Pájara (Fuerteventura), en La Isleta en Veneguera, op Gran Canaria; en de Abades, op Tenerife.

Canarias zal opnieuw getuige zijn van de grote voorbereidingscapaciteit van de luchtvaartkrachten van Spanje met grotere jaarlijkse manoeuvres van de Spaanse Marine.
islas-canarias-armada2-kUfD--620x349abc.jpg
De oefening analyseert de integratie van kracht en capaciteitsopbouw, met grondtraining op de militaire schietbanen van Pájara (Fuerteventura) en La Isleta en Veneguera, op Gran Canaria, en de Abades, op Tenerife;  en luchtoperaties in gebieden ten Zuiden van de Archipel.

In een derde fase is er een bezoek aan de havens van Tenerife, Las Palmas, Puerto del Rosario, Fuerteventura, en Lanzarote.  Het omvat plechtig eerbetoon aan de vlag voor de 175ste verjaardag van het Real Decreto de Isabel II (Koninklijk Besluit van Isabel II) dat het gebruik van de rode vlag uitbreidde tot alle eenheden van het leger en de nationale milities. Deze kleuren worden sinds 1785 gebruikt in de vlag van de Marine oorlogsschepen.
islas-canarias-armada1-kUfD--540x285abc.jpg
Sinds 2002, toen hun oefeningen de veronderstelde dood van veel walvissen in de wateren van de eilanden veroorzaakten, wordt er geen maritiem en landschaps oefening van verschillende NAVO-landen uitgevoerd. De maatregelen voor zorg en behoud van het milieu zullen worden gemaximaliseerd om schade aan walvisachtigen en het toeristenbeeld van de eilanden te voorkomen.

Het gaat om  ‘Gruflex 2018’ en is gepland in fasen van de eilanden, de Golf van Cádiz, de Straat van Gibraltar, en de westelijke Middellandse Zee. In het gedeelte van de Canarische Eilanden zal geen onderzeeër, of mijnenjager deelnemen. “Op deze manier zal er geen akoestische overdracht (sonar) worden gebruikt die het zee milieu en de aanwezige dieren zou kunnen beschadigen, " aldus Juan Luis Sobrino, commandant van het Marine Bestuur van de Archipel.

Sobrino heeft benadrukt, dat de Marine rekening heeft gehouden met de ervaringen in 2002, en voorzorgsmaatregelen heeft genomen om te voorkomen dat dit opnieuw gebeurt.

Daarom zijn bij het uitvoeren van deze oefening de milieuaspecten altijd aanwezig, zowel in de planningsfase als in de uitvoering," heeft de admiraal gezegd, die zei “dat de verantwoordelijken voor het organiseren ervan, zeer bewust zijn van de natuurlijke rijkdom van de scenario's waar het zal worden uitgevoerd, en dat het gebied van de Canarische Eilanden zeer rijk en overvloedig is voor walvisachtigen.”

"Het leger leert ook van fouten, en we zijn ons ervan bewust dat we overdracht van de sonar moeten vermijden in de aanwezigheid van deze dieren, dus we hebben elk anti submarine scenario, elk scenario van akoestische transmissie op de Canarische Eilanden vermeden," voegde hij eraan toe.
DrT8-WqKXgAAG-bMZ-kUfD--540x285abc.jpg
De commandant van het Marine Commando van de archipel heeft benadrukt, “dat de Marine geen enkele vorm van problemen, of meningsverschillen wil veroorzaken, ongeacht waar deze zijn activiteiten ontplooit,” en heeft daarom zijn plannen meegedeeld aan de autoriteiten van de eilanden, van de Canarische Regering tot de Cabildos (Eilandbesturen), en de meest betrokken gemeenteraden.

Dus nadat hij weken geleden informatieve brieven over deze zaak aan deze overheden heeft gestuurd, gaat hij zelf naar Fuerteventura om de burgemeesters - van de plaatsen waar er activiteiten zullen zijn - te ontmoeten, evenals met de president van het (Eilandbestuur), heeft hij gezegd.

Het hoofd van het Marine Commando heeft de mogelijkheid uitgesloten dat een episode zoals die van 2002, die leidde tot het verbod op het gebruik van anti-onderzeeër geluiden op de Canarische Eilanden, in Spanje herhaald wordt naar aanleiding van de fase van deze manoeuvres op de eilanden, van 13 tot 19 november 2018.
000logo-805.jpg


Het harde nachtwerk van Brican XVI van het Spaanse leger wanneer de stad Las Palmas slaapt

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 23 oktober 2018 – Op de Base de Mando  (Commandobasis) op La Isleta is 36 uur werk dat begint ’s nachts op de Canarische Eilanden. Het is om anticiperend op te treden en de reactie te coördineren in noodsituaties en crisissituaties.

De Landmacht heeft op maandag  21 oktober 2018 een aantal spectaculaire foto's vrijgegeven over de inzet en het werk van de prestigieuze Brigada Canarias XVI om de weerstandscapaciteit van soldaten te vergroten om wakker te blijven in perioden van maximale spanning.

DqF3JZ-iX0AI9-WN1-kWVD--620x349abc.jpg                                                             BRICAN XVI
islas-canarias-brican2-kIAE--540x285abc.jpg
Brican XVI, in een tekst ondertekend door Beatriz Gonzalo met foto's van de Brigade en verspreid in ‘Tierra Digital ‘, voert harde nachttrainingen uit wanneer de stad Las Palmas slaapt.

Van 22:00 uur tot 06.00 uur, een week per half jaar, worden oefenings- en instructie activiteiten uitgevoerd in NBQ-situatuies, in stedelijke gebieden en ondergrondse situaties.
islas-canarias-brican3-kIAE--540x285abc.jpg
                                                             BRICAN XVI
Er zijn 36-urendagen die 's nachts beginnen. De foto's komen overeen met de oefenperiode die afgelopen september plaatsvond in de hoofdstad van Gran Canaria.
zzzzIslas-canariaslogo-kopie-232.jpg

 

 

 


Eerbetoon aan de
twaalf omgekomen paracaidistias (valschermspringers) in dienst van Canarias

Maspalomas herinnert de gevallen mannen die tussen januari 1965 en mei 1979 zijn omgekomen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 20 oktober 2018 - Ook in 2018 was op vrijdag 19 oktober de bestaande esplanade naast de Vuurtoren van Maspalomas opnieuw het toneel van een eerbetoon aan twaalf omgekomen parachutisten op Gran Canaria, voor een dienstbetoon tussen januari 1965 en mei 1979. Voor een daad die zeer zinvol en emotioneel was, en familieleden van de overledenen, burgerlijke en militaire autoriteiten, en het grote publiek eerden ter nagedachtenis van hen die heldhaftig hun leven gaven voor Spanje.

Deze traditionele herdenking heeft de organisatie van de Asociación de Veteranos Paracaidistas de Canarias   (Canarische Veteranenvereniging van Parachutespringers), waarvan de leiders samen met de wethouder van Burgerveiligheid van San Bartolomé de Tirajana, José Carlos Álamo, evenals vertegenwoordigers van de Landmacht en de Luchtmacht, aanwezig waren. Een vertegenwoordiging van de Gemeentepolitie van San Bartolomé de Tirajana, en van  het Spaanse Rode Kruis hebben ook de gevallenen geëerd met hun aanwezigheid.
acto-homenaje-a-paracidistas-fallecidos13.jpg
                                                       Vrijdag 19 oktober 2018:
                  Eerbetoon  aan de twaalf omgekomen paracaidistias (valschermspringers).

In het eenvoudige eerbetoon werd de herinnering aan de 12 overleden soldaten gehuldigd, van wie tien hun leven verloren in manoeuvres uitgevoerd op de Duinen van Maspalomas en er een bloemenkrans werd gelegd. Ook heeft men gebeden voor de paracaidista (parachutespringer) en heeft men geluisterd naar de hymno  (het ere lied) van de gevallenen.
000logo-641.jpg


De revolutie die naar voren kwam in El Monte

 CANARISCHE EILANDEN - zondag 16 september 2018 - In september 1868, 150 jaar geleden, kwamen verschillende generaals stiekem samen in het huis van López Botas, voordat ze naar Cádiz vertrokken en de omverwerping van koningin Isabel II te beginnen

De revolutie
De eerste dagen van september 1868, 150 jaar geleden, ontmoette een groep generaals die naar de Canarische Eilanden werden gedeporteerd, stiekem in een huis op Monte Lentiscal (Villa de Santa Brígida), eigendom van de toenmalige grondwettelijke burgemeester van Las Palmas, Antonio López Botas en zijn echtgenote Concepción Massieu Bethencourt, en hebben  daar een militaire coup gesmeed die aanleiding gaf tot de zogenoemde Gloriosa Revolución (Glorieuze Revolutie) die de monarchie van Isabel II eindigde. Vanaf die momenten begon de zogenoemde Sexenio Democrático (Zesde Democratie) die, voor de eerste keer, bedoeld was om een democratisch regime in Spanje te creëren.
revolucion-surgio.jpg
Onder de deelnemers aan deze bijeenkomst waren Francisco Serrano (Hertog de la Torre), Antonio Caballero de Rodas, Domingo Dulce Ramon, Francisco Serrano, en  Bedoya Nouvilas, die werden vergezeld door hun respectieve veldassistenten;  allemaal verschoppelingen op de eilanden door de ultraconservatieve regering van de militaire Luis Gonzalez Bravo, die het autoritaire en repressieve beleid van zijn voorganger voortzette.
De volgende ochtend verlieten de militaire samenzweerders na het ontbijt de plaats met paarden en begonnen met twee stoomboten die zeilden vanuit de haven van Las
Isletas richting Cádiz, in welke haven de afwachting was van Generaal Prim en Admiraal Topete, een vooraanstaand lid van de Unión Liberal. Maar sindsdien deed  een stoomboot vier tot zes dagen over de bewogen reis naar de bestemming, afhankelijk van de tijd, landden de generaals op zaterdag 19 september een paar uur na de start van de Gloriosa Revolución, , belichaamd in het manifest ‘Viva España con honra’ (’Leve Spanje met eer!’) wat resulteerde in de verbanning van Isabel II en de daaropvolgende verkiezing van een nieuwe koning via de Spaanse rechtbanken, Amadeo van Savoye.

De aanwezigheid van de meest vooraanstaanden van het Spaanse leger en de unionistische partij op de Eilanden had een abrupte start, zoals het gebeurde. Te midden van een klimaat van economische crisis, de eerste van het Spaanse kapitalisme, maar ook een sterke sociale en politieke onrust die bestond in het land, werden General Domingo Dulce, Francisco Serrano Francisco Serrano Bedoya - allemaal militaire loyalist - gearresteerd in hun huizen in Madrid op de ochtend van 7 mei 1868, en meegenomen naar het kasteel van San Sebastian in Cádiz. Generaal Antonio Caballero de Rodas, gearresteerd in Zamora, sloot zich daar bij hen aan. Ieder van hen, samen met een aantal militaire meer vastgehouden in verschillende gevangenissen van het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje), werden zij beschuldigd van samenzwering tegen de Staat en het proberen van een nationale opstand.
Vijf dagen later werden de gevangenen naar de Canarische Eilanden in het stoomschip ‘Vulcano’ overgebracht , met aankomst op 16 mei in de haven van Santa Cruz de Tenerife, Serrano Domínguez (Duque de la Torre) en Serrano Bedoya werden gedeporteerd, de eerste vastgehouden  in La Orotava, waardoor de tweede kon bewegen tussen La Laguna en Santa Cruz de Tenerife. De ‘Vulcano’ zeilde de volgende ochtend naar Las Palmas en hier gingen van boord  Dulce en Caballero de Rodas, die de eerste kern van de woonplaats van de hoofdstad van Gran Canaria vormden en vervolgens naar Arrecife in Lanzarote, maar altijd in de provincie Las Palmas.

Sommige personen werkten en werkten samen op Gran Canaria om de omverwerping van de monarchie te bereiken. Het lot van de generaals die naar dit land werden gedeporteerd en hun succesvolle integratie in de opstand in Cádiz was een onderdeel van dat werk. In het bijzonder, was lovenswaardig het werk van een jonge advocaat en journalist Fernando Leon en Castillo, toen een buurman van zijn landgenoot Galdós in Madrid, die post naar de belangen van de Unionisten stuurde, voor deelname aan de samenzwering door het aanbieden om letters te dragen Eduardo Gasset en Artime, directeur van de krant in Madrid ‘El Imparcial’, in de buurt van de unionistische ideeën, met de intentie om te versterken en de t anti-regeringscoalitie sterker te smeden. De reis naar Gran Canaria van Castillo diende voor dergelijke doeleinden, ondanks het feit onder verdenking en toezicht, omdat de overheid hem ook wantrouwde, zowel voor zijn journalistieke activiteiten in de belangrijkste liberale publicaties van het land, als politieke actie. Na de revolutie werd hij benoemd tot gouverneur van Granada en Valencia, en verkozen tot plaatsvervanger van Cortes voor Gran Canaria in 1871.

Het verblijf van generaal Dulce op Gran Canaria lijkt erop, dat het niet veel heeft geholpen aan zijn gehavende gezondheid; Integendeel, juist toegenomen na een paar dagen van aankomst, zijn de opmaat voor een fatale afloop in de volgende lijfrente.Een landhuis in Tafira, eigendom van de familie van Don José de la Rocha, diende als een gebruikelijke rustplaats.
De verbanning van de generaals was in Las Palmas verwelkomd door de voor de hand liggende betekenis van hun persoon en verdiensten, beide met een grote vrijheid van beweging om de beperkte aanwezigheid van de provinciale politie, in staat om hun werk te bekijken.
In deze context van lakse bestaan ​​en de controle moet op dat moment de geheime vergadering van de generaals in het huis van El Monte, de vele aandacht van de generaals ontvangen, die bijeenkomsten bijgewoond met leden van de elite van het Literair-kabinet loopt door verschillende historische hoeken van de eilanden.

De generaals Caballero de Rodas en Domingo Dulce, de laatste in zijn verblijf op Cuba als kapitein-generaal.

Benadrukte handeling
Die herfst was vol met voortekenen. Omdat de eerste ernstige onenigheden plaatsvonden en de kroon duidelijke aanwijzingen had dat een helse machine in gang werd gezet, gewaarschuwd door Gonzalez Bravo, besloot koningin Isabel haar zomerverblijf in San Sebastian te verlengen, vanwaar het gemakkelijker was om veilig te worden op een pad van ballingschap in Frankrijk. Voor het eerst in de geschiedenis van Spanje werd een monarch - in dit geval een koningin - onttroond door het volk na een pact tussen verschillende progressieve en democratische partijen, zowel monarchisch als republikeins. Hoewel de door Prim gesponsorde monarchie ook zou falen, evenals de eerste republikeinse poging in de geschiedenis van Spanje,

Ook de burgemeester van Las Palmas ,López Botas, had een uitstekende prestatie in de vorige momenten om de revolutie van '68, door gebruik te maken van de afgelegen ligging van dat bedrijf geïsoleerd van de grens van Monte Lentiscal, dicht bij de spectaculaire caldera Bandama en kronkeligheid van hert relief; zijn huis diende als een geheime ontmoetingsplaats voor tegenstanders van het Elizabethaanse regime, degenen zoals Francisco Serrano Bedoya, Domingo Dulce, Antonio Caballero de Roda, wat bleek te zijn van de geest van de revolutie incarneren in de maak genoemd.
Deze gestationeerde  soldaten met ook toegetreden tot de kolonels Lorenzo Milans van Bosch en Lorenzo Lopez Domínguez, de tweede adjudant van generaal Francisco Serrano, die de burgemeester een beslissende en effectieve hulp gaven, om het van Tenerife te brengen na overstappen in de haven van Sardina del Norte.
Daar, tussen de glazen wijn uit de wijnkelder en complotten tegen koningin Elizabeth II, veranderd de vonk van de revolutie in de politieke koers van Spanje en gaf het volk meer vrijheid en meer democratische deelname van de burgers. Het was het einde van de regeerperiode van Elizabeth II, die men bekritiseerd voor bevoorrechte behandeling om bepaalde politieke elites, met name door de meest conservatieve partij Partido Moderado.

Die herfst was vol met voortekenen. Omdat de eerste ernstige onenigheden plaatsvonden en de kroon duidelijke aanwijzingen had dat een helse machine in gang werd gezet, gewaarschuwd door Gonzalez Bravo, besloot koningin Isabel haar zomerretraite in San Sebastian te verlengen, vanwaar het gemakkelijker was om veilig te worden, pad van ballingschap in Frankrijk. Voor het eerst in de geschiedenis van Spanje werd een monarch - in dit geval een koningin - onttroond door het volk na een pact tussen verschillende progressieve en democratische partijen, zowel monarchisch als republikeins. Hoewel de door Prim gesponsorde monarchie ook zou falen, evenals de eerste republikeinse poging in de geschiedenis van Spanje, gekenmerkt door politieke instabiliteit. De waarheid is dat zes jaar na de Gloriosa, de moord op Prim, de troonsafstand van Amadeo I, en de ramp van de Eerste Republiek, de Bourbons terugkeerden op de troon van Spanje om te worden uitgeroepen tot Alfonso XII, de zoon van de onttroonde koningin, gevende de stap naar de periode die bekend staat als Restauratie.
Het zijn belangrijke gebeurtenissen in het hectische Spaanse leven dat de schrijver Galdós nauwlettend volgt en met vuur opneemt in zijn geheugen, misschien geïnspireerd door zijn vader, Sebastián Pérez Macías, de luitenant-kolonel die zijn landhuis had op de berg Los Lirios, op een steenworp afstand van de haciënda (het landgoed)  waar de generaals elkaar in het geheim ontmoetten. Maar ook om getuige te zijn van enkele gebeurtenissen in de juichende revolutie die de eerste solide hoop op vrijheid en vooruitgang in Spanje hadden gebracht.

Hijzelf zou het jaren later, in zijn Memoires van een vergeetachtigheid ,zeggen: "Deze gebeurtenissen hebben een zeer levendige herinnering in mijn ziel achtergelaten en mijn literaire werk sterk beïnvloed."
Zonder twijfel zou Don Benito een geweldige schrijver van de realistische roman worden dankzij de enorme leer van levende geschiedenis, die aan zijn teksten een grote rijkdom, verhalende ambitie, maar ook aan zijn levende herinnering bijdraagt om de chaotische loop van de tijd te begrijpen.
Het Spaanse openbare leven, want men mag niet vergeten dat de jonge Galdós getuige zou zijn van de juichende entree in Madrid van de generaals Francisco Serrano en Prim. En dat hij zich het jaar daarop volledig toelegde op het maken van journalistieke rapporten over de voorbereiding van de nieuwe grondwet. Hij had zich niet van de politiek gedistantieerd.
000logo-308.jpg


De toepassing van de Canarische militaire kleur
E-120 in het Verenigd Koninkrijk

Het Britse legeruniform werd geverfd met cochenille, wat de oorsprongsbenaming van de Europese Unie heeft bereikt

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 21 april 2018 - In yoghurt en zuivel-nagerechten wordt de kleurstof E-120 genoemd (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Karmijnzuur) maar in de textielwereld is  het de cochenille. Het is een  insect, in Latijn dactylopius coccus costa (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Cochenilleluis ), dat leeft op de tuneras (vijgcactussen). Het had zijn exporterende pracht op de Canarische eilanden.

Gedurende de 19de Eeuw was Canarias een wereldmacht van erkend prestige in deze natuurlijke kleurstof. Van dit insect komt de kleur van de kleding van het Britse leger, zoals in oorlogen als die van de Krim, en in de verdediging van het Verenigd Koninkrijk.
color-soldadosbritanicos-crimea-ktMG--620x349abc.jpg
Leger
De levering aan Engelse troepen die vochten in de Onafhankelijkheidsoorlog van de Verenigde Staten, zorgde voor de definitieve lancering van de fabriek. Maar het kwam uit Mexico. Na het verkrijgen van de onafhankelijkheid van Mexico arriveert de cochenille op de Canarische Eilanden. En de Britten kiezen voor levering van de eilanden. Van de vrouwelijke cochenille-luis komt dit rode pigment, dat wordt gedroogd en geplet. Wanneer het wordt omgezet in poeder, wordt ze gekookt met ammoniak, of caronado-natrium.

Engelse troepen gingen om verschillende redenen in rood naar de strijd. Onder andere, zodat hun eigen soldaten het bloed van vijandelijk vuur verwisselden en zich niet terugtrokken. Anderzijds verwarring opwekkend bij de tegenstander. Een kwestie van eer. Canarias werd een excuus voor het Verenigd Koninkrijk in een periode waarin de vraag naar sectoren zoals de militaire, en religieuze hiërarchie vroeg, om zich te onderscheiden van donkere kleuren, verboden voor de armen.

Kleurstof
Deze natuurlijke kleurstof is nog steeds te vinden in kleding, in de melkindustrie, en frisdranken. In de lijst met ingrediënten zit de kleurstof E-120, of natuurlijke kleur nummer vier. Violet, grijs, oranje, en zwart komen uit deze stof, hoewel deze laatste pas na verschillende processen. Natuurlijk zijn is zeer gewild. E-120 wordt toegepast in ijs, snoep, jam, soepen, siropen, en geverfde kleding.

Het Britse leger in de Krimoorlog wilde zich niet verstoppen. Men was aan het front. Het rood was bedoeld om angst te zaaien. Nu is de kleurstof E-120 nog meer Canarisch omdat deze tegenwoordig  een oorsprongsbenaming heeft van de Europese Unie.

De aanwezigheid van cochenille op de Canarische Eilanden, hoewel belangrijk, nam toe na 1820 als gevolg van het verlies aan marktaandeel van landen als Honduras, of Mexico als gevolg van plagen. Op de Canarische Eilanden was er een cochenille-bubbel en elke landbouwer met wat land was toegewijd om het te produceren. De bestemming van deze cochenille-productie was de Britse markt.

Luchtbel
De beste productiejaren waren van 1845 tot 1866, hoewel het jaar met de grootste handel 1869 was. In die momenten van pracht, bereikte de prijs van de cochenille het bedrag van 5 shilling tot één Pond Sterling, dat was ongeveer 12 pesetas per kilo van de tijd. De eilanden vonden hun beste klanten in Engeland, zoals in het verleden met wijnen, ze zouden zelfs een exclusieve markt met die handel vestigen. De Krimoorlog profiteerde van de Canarische Eilanden met de verkoop van deze kleurstof.
Frankrijk zou samen met Groot-Brittannië weer een geweldige klant van de eilanden worden. Het inkomen voor elke Canarische man, vrouw, en kind was 3, 5 Pond Sterling. De meeste handelaren gebruikten hun kapitaal, of krediet, om het op te slaan. De synthetische kleurstof verscheen en… de Canarische handel van de cochenille eindigde

Rome
De Canarische traditie van textielkleurstoffen dateert uit de Romeinse tijd. Op het eiland Lobos, ten  noorden van Fuerteventura, zijn overblijfselen gevonden van amfora's, aardewerk, vaatwerk, keukengerei, metalen voorwerpen, muren en stevige structuren, samen met de overblijfselen van een schaaldier waaruit  de paarse kleur is gehaald. En de Romeinen wisten veel van de Canarische Eilanden.

Ze noemden ze de Paarse eilanden, volgens de geschiedkundige en journalist  Jaime Rubio Rosales, "haalden ze uit deze regio de kleurstof voor de gewaden van de senatoren en zelf voor de keizer ". De Canarische Eilanden bevonden zich in de Romeinse provincie Tingitana in Mauritanië, van Tunesië tot Tarfaya, dat wil zeggen, tegenover Fuerteventura.
Numidia_220_BC-essvg-1.png

Numidië
pronkte met de Canarische kleuren; in Rome was Juba II, de Romeinse Caius Julius, gouverneur van Mauritanië -van Berberse afkomst; maar opgeleid aan het hof van keizer Augustus - verhandelde hij zijn heerschappij met Hispania, Gallië, Italië, en zelfs Groot-Brittannië. Een van de producten die hij zorgvuldig hanteerde, was precies de paarse kleurstof die op de Canarische Eilanden werd gewonnen. Maar geen cochenille. Het was een schaaldier.

Juba II was van Numidische afkomst (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Numidi%C3%AB), een afstammeling van de oude dynastie van Numidië werd rond 52 voor Christus geboren en werd slechts vijf jaar oud naar Rome gebracht, nadat zijn vader Juba I zelfmoord pleegde nadat hij verslagen was door Julius Caesar in de Slag om Tapso 46 Voor Christus.
00000slas-canariaslogo-418.jpg


Eerste bezoek van de stafchef
van het Canarische Commando aan BRICAN XVI

De luitenant-generaal Carlos Palacios Zaforteza bevestigt de hoge kwalificatie en inzetbaarheid van de eenheden van de Canarische Brigade op Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA -  vrijdag 9 maart 2018 - Luitenant-generaal Carlos Palacios Zaforteza, hoofd van het Canarische Commando, heeft op woensdag 7 maart 2018 de eenheden bezocht van de Brigada Canarias XVI (16e Canarische Brigade) gevestigd op de Basis-General Alemán Ramírez in de hoofdstad van Gran Canaria.

Het is de eerste keer dat hij deze locatie als hoofd van het Canarische Commando heeft bezocht sinds hij in februari 2018 is aangetreden.

DXra-utPXkAAk-Wkd-k7JI--1240x698abc.jpgDe Brican XVI, die op de eilanden zeer bewonderd wordt door Canario’s, is een Grote Eenheid  samengesteld uit een reeks gevechtseenheden, gevechtsondersteuning, en logistieke ondersteuning onder een enkel commando, direct ondergeschikt aan het algemene hoofd van het Canarische Commando

Bij zijn aankomst is  luitenant-generaal Carlos Palacios Zaforteza  verwelkomd en ging hij verder met het begroeten van de stafchefs van de verschillende eenheden van de basis. Hij was bij de CTM Isleta, waar men hem verschillende aspecten van het werk van de eenheden bij de basisfaciliteiten heeft getoond.

Tijdens het bezoek heeft de algemene commandant van he  Canarische Commando  het niveau van oefening en werking laten zien welke de eenheden van de Brigada Canarias XVI op het eiland Gran Canaria hebben.

Hoewel de meerderheid van Brican XVI wordt ingezet op de Canarische Archipel, zijn de mogelijkheden ervan te projecteren in andere geografische scenario’s, een aspect dat is aangetoond naar aanleiding van de deelname van de Brican XVI-eenheden aan de internationale operaties in Bosnië, Kosovo, de Libanon in 2017, en Afghanistan.
00000slas-canariaslogo-104.jpg


Spanje lanceert eigen 'PAZ observatie-satelliet'
vanuit de Verenigde Staten

Cuidado: ‘tambien Big Brother is watching you:
Met de VREDE-satelliet

SPANJE  - zaterdag 24 februari 2018 -  Spanje heeft na jarenlange vertraging en zes mislukte pogingen eindelijk een eigen satelliet gelanceerd. De lancering van de 'PAZ-observatie satelliet ' heeft plaatsgevonden op donderdag 22 februari 2018 op de militaire Vandenberg-basis Californië (VS) door het gespecialiseerde bedrijf Space X, het bedrijf van Elon Musk die daarvoor de Falcon 9-raket heeft gebruikt. Het gaat om de eerste satelliet voor Spanje waarmee het land zelf tot honderd zeer gedetailleerde foto’s kan maken met een resolutie tot één meter hoogte.

De satelliet die eigendom is van Hisdesat - voor 30% van het Spaanse Leger en 70%  van Spaanse bedrijven - is gemaakt door Airbus in Barajas, Madrid. De satelliet  wordt gebruikt door bedrijven maar ook door het Leger.
Zo kan het Leger zeer gedetailleerde foto’s maken maar kan de satelliet ook gebruikt worden voor de scheepvaart, infrastructuu,r en meteorologie (zie: http://www.laopiniondemalaga.es/sociedad/2018/02/22/espana-lanza-exito-satelite-espia/988757.html?utm_source=feedly).
raket.jpg
                                                               VIDEO:
                                  https://youtu.be/-p-PToD2URA
De PAZ-satelliet heeft een kostprijs van maar liefst 160 miljoen euro en heeft een levensduur van zeven jaar. Dagelijks kan de satelliet tot 100 zeer gedetailleerde foto’s maken in een gebied zo groot als 300.000 kilometer. De PAZ weegt 1.400 kilo, is 5 meter lang en 2,4 meter breed.

Cuidado: ‘tambien Big Brother is watching you’: u bent dus gewaarschuwd als u onder andere (al dan niet naakt) in uw tuintje - of op het strand -  op Canarias ligt te zonnebaden.
zzzzslas-canariaslogo-10.jpg


Carlos Palacios bereidt
het Commando van de Canarische Eilanden voor
op het nieuwe model van de strijdkrachten

Het nieuwe hoofd van de Landmacht op de Archipel
neemt zijn positie in, in Santa Cruz de Tenerife

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 24 februar 2018 - Het nieuwe hoofd van het Commando van de Canarische Eilanden, luitenant-generaal Carlos Palacios, heeft op   23 februari 2018 tijdens zijn inauguratie van de positie gezegd, “dat hij  een uitgebreid voorbereidingsprogramma zal lanceren voor het commando van de Canarische eilanden om op een ‘eenvoudige en effectieve" manier vooruitgang te boeken naar het het nieuwe model Fuerza 2035; een ambitieus project voor de vernieuwing van de brigades, onlangs aangekondigd door de stafchef van het leger, generaal-majoor Francisco Javier Varela, was het doel heeft om de eenheden uit te rusten met de nieuwste technologische ontwikkelingen.

Vanuit zijn visie moet deze voorbereiding fysiek zijn, zodat de troepen tegemoet kunnen komen aan de eisen van de huidige missies, maar ook technisch en tactisch, omdat technologische vooruitgang snel moet worden geïntegreerd en opgenomen in operationele procedures.
thumb-78.jpg
              
Overname door nieuwe hoofd van het Commando van de Canarische Eilanden.
thumb-1.jpeg
Carlos Palacios wil echter speciale nadruk leggen op het behoud van de waarden van het leger, “ want  we mogen niet vergeten dat achter het meest geavanceerde wapensysteem een soldaat en een professional staat." Om deze reden is hij van mening, dat hoewel het belangrijk is om over de nieuwste technologische ontwikkelingen te beschikken, "het een verschil maakt in welk conflict dan ook", en hij benadrukt dat het belangrijker is, "dat de dienaar van dat wapensysteem morele waarden heeft."
1200px-Capitana_01.jpg
                                     Het Palacio de Capitanía General de Canarias,
                                   aan het Plaza Weyler in  Santa Cruz de Tenerife.
20180-223205546-88943-kYOC--540x285abc.jpg
Carlos Palacios is op maandag 19 februari 2018  benoemd tot hoofd van het Commando van de Canarische Eilanden en op 23 februari 2018, vrijdag, is hij in dienst getreden na een ceremonie in het Palacio de la Capitanía General de Canarias in Santa Cruz de Tenerife. De luitenant-generaal heeft gewezen op de belangrijkste uitdagingen die hij vanuit zijn nieuwe positie zal tegenkomen: De activering van de Aanwezigheid van het Commando van de Landmacht, de overdracht van de Cavaleriegroep van de Brigade,  en de missies die in het buitenland worden uitgevoerd.

Het nieuwe hoofd van de Landmacht op de Archipel arriveert op de eilanden nadat hij stafchef van de landmacht in Sevilla was, en hij deelnam aan nationale planningsprocessen, en aan de voorbereiding en opwekking van contingenten voor inzet in verschillende scenario's.

Hij erkent dat hij op vrijdag 19 februari 2018 het hoogtepunt van zijn militaire carrière heeft bereikt, maar beweert ,”nog steeds de positie aan te nemen met de illusie van een jonge officier, maar met de verantwoordelijkheid en ervaring van meer dan 40 jaar in dienst van het leger."
Hij waardeert het werk dat vorige leiders van het Commando  van de Canarische Eilanden vóór hem hebben ontwikkeld, met een speciale vermelding voor luitenant-generaal Galán, "omdat het de capaciteiten van de Canarische eenheden heeft opgevoerd," en omdat het hun aanzien op het gebied van het Leger heeft verhoogd.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-244.jpg


Spectaculaire vlucht van een F18-jachtvliegtuig
  op Los Rodeos

Een video toont aan, dat een Luchtmacht-vliegtuig
opstijgt vanaf de Luchthaven Tenerife Norte

TENERIFE -  woensdag 21 februari 2018 - Een F18-jachtvliegtuig is op dinsdag 20 februari 2018 rond 12:00 uur opgestegen  vanaf de Luchthaven Los Rodeos.

Met   een video-fragment laat men de spectaculaire beelden zien van het opstijgen van het jachtvliegtuig op slechts enkele meters afstand van het vliegtuigplatform naast de landingsbaan.
caza-volando.jpg
                                                                         
VIDEO:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/02/21/138049/caza-sobrevuela-rodeos-1_p.mp4

Het gaat om een normale oefening, hoewel het ongebruikelijk is dat men die ontwikkelt op Tenerife, terwijl de officiële basis van Canarias zich bevindt op de luchtmachtbasis Gando, op het eiland Gran Canaria.

Het enorme geluid  dat een jachtvliegtuig voortbrengt, laat niemand onverschillig. Het verrast zelfs, ondanks  alle relevante vergunningen om dit soort manoeuvres uit te voeren.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-226.jpg


Koning Filips VI onthult de nieuwe Super Puma-helikopter van de SAR

Rey Felipe VI bezoekt de voorzieningen van de SAR , de Koning wilde alle details van de helikopters weten, en heeft plaatsgenomen in een ervan

INGENIO / TELDE - donderdag 14 december 2017 - Koning Filips VI heeft op donderdagochtend 14 december 2017 kennis genomen van twee van de drie nieuwe Super Puma HD21-helikopters die de Grupo 82 van Wing 46 van de Luchtmachtbasis Gando op Gran Canaria heeft ontvangen voor de Servicio Aereo de Rescate (SAR) (Luchtmacht Reddingsdienst),  die het werk richt op opsporings- en reddingstaken.

De twee Super Puma HD21-helikopters die de koning heeft kunnen bekijken, zijn in de jaren 2014 en 2015 gekomen om de twee in Atlantische Oceaan neergestorte SAR-helikopters te  vervangen wat respectievelijk het leven van vier en drie mensen heeft  geëist.
image_content_2731798_20171214121036.jpg
                                                               
VIDEO:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/12/14/134013/felipe-estrena-nuevo-super-puma-1_p.mp4

Er wordt nog een derde helikopter verwacht voor de SAR die naar verwachting in februari 2018 zal aankomen, terwijl de twee genoemde  zich al sinds eind november 2017 op basis van Gando bevinden. De koning wilde alle details van de Super Puma kennen, toegang krijgen tot het interieur van een van hen om de gebruiksvoorwerpen die voor hem beschikbaar waren te controleren, volgens de uitleg van een van de SAR-bemanningsgroepen.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-246.jpg


De Ejército del Aire (Luchtmacht), altijd paraat

De Base Aérea (Luchtmachtbasis) van Gando
viert de feestdag van de patrones

en reikt onderscheidingen uit aan
militairen en burgerlijk  personeel

TELDE - maandag 11 december 2017 - De Ejército del Aire (Luchtmacht) heeft op zondag 10 december 2017 de hoogste eer bewezen aan  hun patrones de Virgen de Loreto, met nadruk op de belangrijkste kwaliteiten die hen onderscheiden in hun verdediging van het Canarische luchtruim en de Spaanse soevereiniteit in dit deel van de Atlantische Oceaan.

Het hele jaar door voeren de leden van het leger die zijn toegewezen aan de Base Aérea (Luchtnachtbasis) van Gando tal van trainingsoefeningen uit om hun capaciteiten klaar te maken voor elk type waarschuwing. Het hoofd van het luchtcommando van de Canarische eilanden, Fernando de la Cruz Caravaca, heeft de effectiviteit benadrukt  van de manschappen die deel uitmaken van de militaire vestiging op de Eilanden.
celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-4_g.jpg
celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-52_g.jpg
celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-8_g.jpg celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-7_g.jpg

celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-9_g.jpg celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-10_g.jpg
De feestdag van de verschijning van de H. Maagd María destijds in Loreto, heeft op zondag 10 december 2017 honderden militairen, burgers, familieleden en autoriteiten bijeengebracht op de Luchtmachtbasis van Gando.
celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-11_g.jpg
celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-12_g.jpg celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-13_g.jpg celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-15_g.jpg
De general jefe del Mando Aéreo de Canarias (Chef Staf van de Canarische Luchtmacht), generaal Fernando de la Cruz Caravaca,  heeft de plechtigheid geleid tijdens een evenemet op een warme dag waarbij men de voornaamste waarde van de Ejército del Aire (Luchtmacht) op de dag van hun patrones heef getoond: Met de training, voortdurende voorbereiding en de inzet  voor elk verlangen.
celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-18_g.jpg

Tijdens de ceremonie zijn  onderscheidingen  uitgereikt aan dertig mensen en is een emotionele hulde gebracht de gevallenen, met speciale herinnering en vermelding van de twee jachtpiloten die onlangs zijn omgekomen toen hun vliegtuigen  neerstortten.
celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-20_g.jpg celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-24_g.jpg
celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-25_g.jpg

celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-29_g.jpg celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-31_g.jpg
celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-33_g.jpg celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-35_g.jpg
celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-40_g.jpg
      Viering van de patrones van de luchtmacht, O.L.V. van Loreto, op de vliegbasis Gando.
celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-52_g.jpg

celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-45_g.jpg celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-46_g.jpg

celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-47_g.jpg celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-48_g.jpg
celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-49_g.jpg

Defilé op zondag 10 december 2017 op de Base Aérea (Luchtmachtbasis) van  Gando ter gelegenheid van  de feestdag van de patrones van de Ejército del Aire (Luchtmacht).

Samen met het hoofd van het luchtcommando, is de ceremonie bijgewoond door leiderrs van het Leger, de Marine, en de Guardia Civil. Als hoogste burgerautoriteit was aanwezig de afgevaardigde van de Spaanse Regering op de Canarische eilanden, Mercedes Roldós, en de vice-afgevaardigde in Las Palmas, Luis Molina. Ook aanwezig op het PP-parlementslid  het Congres (de Tweede Kamer), voor de provincie Las Palmas, María del Carmen Hernández Bento.

celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-53_g.jpg

celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-54_g.jpgcelebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-55_g.jpg
celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-56_g.jpg
Generaal de la Cruz Caravaca heeft eraan herinnerd, dat de inwijding van OLV van Loreto als beschermvrouwe van de Luchtmacht dateert uit 1920, toen Paus Benedictus XV deze Maagd aankondigde als beschermvrouwe van de Luchtvaart en koning Alfonso XIII haar ook aanstelde voor de militaire vestiging van de Luchtmacht. De Chef Staf van Macan heeft de Luchtmacht gedefinieerd als, "jong, modern, efficiënt, en 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, klaar om de missie te vervullen van het beschermen van het Canarische luchtruim en de soevereiniteit van de Spaanse wateren rondom de Archipel. en voor de diensten die worden aangevraagd bij de bewaking van internationale wateren wanneer er verdachte vaartuigen worden gedetecteerd.”

Fernando de la Cruz Caravaca heeft de oefening en de constante voorbereiding van de leden van de verschillende detachementen die deel uitmaken van de Luchtmacht op de eilanden benadrukt, zowel op de vliegbasis Gando als op Lanzarote, zoals Ala 46 of het Squadron 802.
In 2017 is de oefening van de beroepskrachten geperfectioneerd door oefeningen zijn uitgevoerd in samenwerking met de NAVO en andere, en door samenwerking met Europese en Afrikaanse landen. Op deze manier wordt een permanent bewakingssysteem bijgehouden dat vliegtuigen binnen 15 minuten bij  elke waarschuwing kunnen opstijgen, of dat reddingsdienst operationeel is binnen één uur na activering door het coördinatiecentrum.
 celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-58_g.jpg

Fernando de la Cruz Caravaca herhaalde de training en de constante voorbereiding door de leden van de verschillende detachementen die deel uitmaken van de luchtmacht op de eilanden, zowel op de vliegbasis Gando als op Lanzarote, zoals Ala 46 of het squadron 802. In 2017 werd de training van professionals geperfectioneerd door oefeningen die werden uitgevoerd in samenwerking met de NAVO en andere landen en door samenwerking met Europese en Afrikaanse landen. Op deze manier wordt een permanent bewakingssysteem bijgehouden dat vliegtuigen binnen 15 minuten vóór elke waarschuwing kunnen verlaten of dat de reddings- en reddingsdienst operationeel is binnen één uur na activering van het coördinatiecentrum.
celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-59_g.jpg

De Staf Chef van Macan heeft gezegd dat in 2018 dit soort manoeuvres en oefeningen zal worden gehandhaafd om de nodige vaardigheden te behouden om op elk gewenst moment op te kunnen treden.
celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-43_g.jpg
De commandanten van de Base Aérea (Luchtmachtbasis) van  Gando zijn in afwachting van de   op details over het bezoek van Koning Felipe VI, die op donderdag 14 december 2017  op Gran Canaria aankomt om het V International Forum of Tourism in Maspalomas bij te wonen.
Het Koninklijk Huis heeft bevestigd dat de Koning de
Ala 46  van het Luchtcommando van de Canarische Eilanden, gevestigd op  basis van Gando, zal bezoeken alvorens naar het Zuiden van het eiland te gaan.
Generaal Fernando de la Cruz heeft gezegd, na de plechtigheid  voor het feest van de Maagd van Loreto, dat er nog steeds geen details zijn over de details van het koninklijk bezoek, hoewel het de bedoeling is dat Philips VI een rondgang maakt om de eenheden van de Luchtmacht  te leren kennen  Daarom bereidt de Basis van
Gando het bezoek van de Koning voor, door paraat te zijn.
celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-61_g.jpg

De militaire installaties naast de luchthaven van Gran Canaria zijn 78 jaar, aangezien het gebied in 1939 door het leger werd ingenomen met  de  verdediging van een deel van  het luchtruim van Spanje en de NAVO in de Atlantische Oceaan. Ook heeft men op zondag 10 december 2017 nadrukkelijk de 50e verjaardag herdacht  van de hymne van de Ejército del Aire (Luchtmacht)
celebracian-patrona-ejarcito-aire-nuestra-seaora-63_g.jpg

Na het eerbetoon aan de gevallenen, eindigde de dag met de parade van de Luchtmacht en de Landmacht voor de civiele en militaire autoriteiten, met het applaus van de talrijke familieleden die aanwezig waren.
0000Islas-canariaslogo-kopie-915.jpg


Los infantes veneran a su patrona
De infanteristen vereren hun patrones

De general jefe del Mando de Canarias (het hoofd van het commando van de Canarische Eilanden), Pedro Galán, spreekt de waarden van de Spaanse infanterie uit onder de bescherming van La Inmaculada Concepción (de Onbevlekte Ontvangenis) en doet een beroep op "de liefde voor het vaderland"

Día de la Inmaculada op de Base General Ramírez
ejercito-infanteraa-7_g.jpg
De chef-staf van het Canarische commando, Pedro Galán García, inspecteert op 8 december 2017 de troepen in de Base General Alemán Ramírez (Generaal Alemán Ramírez Kazerne) in de hoofdstad van Gran Canaria

SPANJE / CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 9 december 2017 - El Ejército de Tierra (de Landmacht) heeft op 8 december 2017 in alle uithoeken van Spanje  tal van evenementen ter ere van de Onbevlekte Ontvangenis georganiseerd,  sinds 125 jaar de beschermvrouwe van de Infanterie en van Spanje, hoewel de verbinding met de Maagd dateert uit 1585 welke bekend staat als ‘het  wonder van Empel’ , toen op  la isla holandesa de Bommel het Nederlandse eiland Bommel = de Bommelerwaard) het Tercio Viejo de Zamora, met de veldmeester Francisco de Bobadilla aan het hoofd, een heroïsche overwinning boekte tegen de flamencos (Vlamingen = Lage Landers).

De discipline en de moed van die soldaten wordt jaarlijks op 8 december herinnerd met de plechtige evenementen georganiseerd op de Canarische Eilanden, waar de infanteristen hun dag in stijl hebben gevierd, net als in alle hoeken van Spanje talrijke evenementen hebben plaatsgevonden ter ere van de Inmaculada Concepción (Maria Onbevlekte Ontvangenis), patrones van de Arma de Infantería en van Spanje,  sinds 125 jaar:  toen in de Bommelerwaard het Tercio Viejo de Zamora, met de veldmeester Francisco de Bobadilla aan het hoofd, een heroïsche overwinning boekte tegen de flamencos (Vlamingen = Lage Landers).
De discipline en de moed van die soldaten is op vrijdag 8 december 2017 wederom herinnerd in de plechtige evenementen georganiseerd op de Canarische Eilanden, waar de infantes (infanteristen) hun dag in stijl hebben gevierd, (lees ook het artikel ‘Het Wonder van Empel’, op,  http://gran-canaria-actueel.jouwweb.nl/nederland-canarias-spanje
:

Vlaanderen, 7 december 1585. Het Nederlandse eskader van admiraal Holak schudde de belegering af van het blokkeren door 5.000 Spanjaarden van het Tercio Viejo (Derde Oude Regiment) op het eiland Bommel, gelegen tussen de rivieren de Maas en de Waal (= de Bommelerwaard) .
De situatie was angstaanjagend voor de tienduizenden Spaanse soldaten, die vochten in zeer ongunstige omstandigheden, en nauwelijks eten en droge kleren hadden; maar: "Ze gaven de voorkeur aan de dood, dan aan de oneer van de overgave ", volgens de kronieken van die tijd.
De Hollanders staken de dijken van de Maas door, en het water overweldigde de polder en de Spaanse verdedigingswerken, en dwong hen, overgeleverd aan de vijand, zich terug te trekken naar nieuwe posities. Ze zochten hun toevlucht op de Empel-heuvel, het enige overgebleven droge land.

De legerleider van het derde Regiment, Francisco de Bobadilla, en zijn mannen vertrouwden zichzelf toe aan God en smeekten Hem om de eer van het land en de eer van hun vaandels te redden. Ze wisten dat er geen hoop was.
Ondanks alles - terwijl sommigen hun bewapening handhaafden - groeven anderen loopgraven voor hun verdediging en waarschijnlijk ook voor hun graf.
Plots sloeg een soldaat met een houweel op een hard voorwerp dat een bord bleek te zijn waarop  het beeld van de Onbevlekte Ontvangenis was geschilderd. De jubelende troepen droegen het schilderij in processie door het kamp en plaatsten het op een geïmproviseerd altaar. Het weer begon te veranderen, de kou bevroor de wateren van de Maas en bij het ochtendgloren op de 8e december  vielen de Spaanse troepen verrast de vijandelijke ploeg aan, die verslagen werd. Diezelfde dag werd de Onbevlekte Ontvangenis uitgeroepen tot beschermvrouwe van de Tercios , van Vlaanderen en Italië.

Na de slag werd een religieuze functie gevierd en werd de Broederschap van de Soldaten van Maria gesticht. Bij Koninklijk Besluit van 12 november 1892 is de Onbevlekte Ontvangenis tot de patroonheilige van de Infantería española (Spaanse Infanterie) benoemd.

“De geschiedenis leert ons, dat om te winnen, het nooit nodig is het vertrouwen in de overwinning te verliezen, ondanks de moeilijkheden,”  heeft  de hoofdcommissaris van het 50e Canarische Infanterie Regiment, Marcelo de Carlos Huarte, gezegd, en heeft toegevoegd, “dat de soldaten tegen alle verwachtingen in, discipline en moed in stand hielden en alles werd gefundeerd door liefde voor Spanje,  en haar beschermvrouwe, aan wie men vroeg,“ om te zorgen voor Spaanse infanteristen.

Dat heeft generaal Alemán Ramírez vermeld in zijn toespraak op de Base General Alemán Ramírez (Alemán Ramírez-kazerne) op het militaire gedeelte van La Isleta, in Las Palmas de Gran Canaria, waar de gebeurtenissen op 8 december 2017 plaats hebben gevonden als eerbetoon aan de patroonheilige van de specialiteit van Infanterie van het Algemene Korps van het Spaanse Leger, van het Militair-Juridisch Lichaam, en de militaire aalmoezeniers. Een Herdenking die ook heeft plaatsgevonden door het Regimiento de Infantería Tenerife número 49 (49e  Infanterie Regiment Tenerife) in de kazerne van Hoya Fría.
ejercito-infanteraa-30_g.jpg
                                            Chef Staf generaal Pedro Galán.
Het hoofd van het Commando van de Canarische Eilanden, de Chef Staf generaal Pedro Galán, heeft de plechtige gebeurtenis geleid in de hoofdstad van Gran Canaria en prees aan het eind de waarden van de infanterie: "Doorzettingsvermogen, zelfverloochening, heldendom, moed, en vooral: Liefde voor ons land, liefde voor Spanje. Dat helpt ons om voldoende kracht te hebben om onze roeping te vervullen, namelijk om alle Spanjaarden te dienen en, indien nodig, zelfs ons leven te geven als het land ons daarom vraagt," zo heeft hij gezegd.

ejercito-infanteraa-3_g-1.jpg

ejercito-infanteraa-10_g.jpg

ejercito-infanteraa-2_g.jpg
ejercito-infanteraa-22_g.jpg
ejercito-infanteraa-27_g.jpg ejercito-infanteraa-28_g.jpg

ejercito-infanteraa-4_g.jpg

ejercito-infanteraa-7_g-1.jpg

ejercito-infanteraa-8_g.jpg ejercito-infanteraa-9_g.jpg
ejercito-infanteraa-29_g.jpg

Eveneens heeft de Chef Staf generaal Pedro Galán, ook het werk erkend van de 600 leden van de Brigada Canarias XVI, die in november 2017, na zes maanden in de Libanon, naar de eilanden terugkeerden en, heeft hij de prestaties van Spaanse troepen met hun missies in het buitenland geprezen.

Evenzo heeft de Staf Chef kolonel van het Regimiento de Infantería Canarias 50, Marcelo de Carlos Huarte, van de gelegenheid gebruikgemaakt, om de troepen te feliciteren met de aanwezigheid op het  Libanese grondgebied, “ een ‘moeilijk operatiegebied’ waar ze een buitengewone taak hebben vervuld."

Ook heeft hij herinnerd  aan de de Tweede Luitenant Marcos Abanda Andeme, en de soldaat Francisco José Rodríguez Moreno, als leden van het Regiment, die in 2017 zijn omgekomen.

ejercito-infanteraa-6_g.jpg

ejercito-infanteraa-15_g.jpg

ejercito-infanteraa-13_g.jpg
ejercito-infanteraa-14_g.jpg
ejercito-infanteraa-12_g.jpg

ejercito-infanteraa-11_g.jpg

Minuten voor zijn toespraak is overgegaan tot het uitreiken van onderscheidingen aan een aantal militairen. In het bijzonder is de plaquette van de Orde van San Hermenegildo overgedragen aan commandant Fernando Martínez en de Jesús Ollero-brigade, en de onderscheiding is  toegewezen aan de Fernando García -brigade. Het Cruz al Mérito Militar con Distintivo Blanco  (het Erekruis voor Militaire verdiensten, met de Witte Vermelding), is uitgereikt aan brigadier Ramón Cañabate, aan de eerste sergeant Juan Carlos Requena, aan de eerste korporaal Sebastián Beltrán; en aan de soldaten Aridani Alvarado, Ruymán Viejo, Ayoze Hernández Castro, Octavio Hernández Lorenzo, en Álvaro Hernández Santana.
Dit in aanvulling op la Cruz a la Constancia ( het Kruis van Standvastigheid)  verleend aan de korporaals María Auxiliadora Suárez, en Miriam Díaz; en de soldaten Javier González, Yeray Herrera, Jerónimo Marrero, Víctor Hernández, en Aitami Santana.

ejercito-infanteraa-24_g.jpg

ejercito-infanteraa-26_g.jpg

ejercito-infanteraa-25_g.jpg

ejercito-infanteraa-1_g.jpg
ejercito-infanteraa-21_g.jpg

ejercito-infanteraa-5_g.jpg
ejercito-infanteraa-16_g.jpg

ejercito-infanteraa-18_g.jpg

ejercito-infanteraa-17_g.jpg

ejercito-infanteraa-19_g.jpgDe ceremonie is voltooid met het eerbetoon aan de gevallenen en het defilé.

Aan de militaire parade hebben deelgenomen:
- het Escuadra de Gastadores,
- de muziekkapel van het Regimiento Canarias 50,
- vijf gewapende compagnieën van het  Batallón de Infantería Ligera Ceriñola 50
- het  Regimiento de Artillería Antiaérea número 94;
in totaal ongeveer 400 militairen, in de  aanwezigheid van ongeveer 500 autoriteiten, burgers en militairen, officieren, onderofficieren en familieleden.

ejercito-infanteraa-23_g.jpg

Ook deelgenomen hebben:
- de general jefe de la Zona de la Guardia Civil de Canarias, Juan Sánchez Medina,
- de general jefe del Mando Aéreo de Canarias, Fernando de la Cruz Caravaca,
- de gedelegeerde van de Spaanse Regering  op de Canarische Eilanden, Mercedes Roldós,
- de subdelegado, Luis Molina,
- de Spaanse PP-afgevaardigde voor Las Palmas, María del Carmen Hernández Bento,
- de burgemeester van San Mateo, Antonio Ortega
- de consul van  Senegal, Katia Van Bockel
- de consul van  Brazilië,  Javier Bermúdez.

Tenerife
Eenzelfde plechtigheid heeft  plaatsgevonden op  Tenerife in de Kazerne van Hoya Fría, waar de infanterie haar beschermvrouwe, de Inmaculada Concepción (Onbevlekte Ontvangenis), om hulp heeft gevraagd  "het beste hulpmiddel in handen van het vaderland te zijn,” in de woorden van de Chef Staf kolonel van het Regimiento de Infantería Tenerife número 49 (49e Infanterie Regiment Tenerife), José Luis Castells Ortells.

Kort na 11.30 uur begonnen de verschillende strijdkrachten in formatie te verschijnen op de Plaza de Canarias:
- het Batallón de Albuera met drie compagnieën schutters,
- het Escuadra de Gastadores,
 -de Banda de Guerra 2 van het  Regimiento de Infantería Tenerife 49
 - de Banda de Música del Mando
de Canarias
-  de Bandera del Regimiento Tenerife 49.
De plechtigheid is geleid door de Chef Staf van het Commando van de Canarische Eilanden,, generaal Antonio Ángel Ciprés, die de troepen heeft geïnspecteerd.

In de loop van deze 8ste december  hebben de luitenant-kolonel Julián Mingo van het Medisch Korps, en de luitenant-kolonel van de  Infanterie , Juan Hernández, opnieuw hun eed op het vaandel afgelegd, en zijn er 30 onderscheidingen uitgereikt.

Tijdens zijn toespraak heeft  Castells  benadrukt, dat 125 jaar geleden de Inmaculada Concepción (Onbevlekte Ontvangenis) tot patrones van de Spaanse infanterie is uitgeroepen als, "patrones van de beste infanterie ter wereld. Vandaag 8 december verlangen we de hulp van de patrones voor wat er gaat komen, en danken we Haar voor wat er is gebeurd," heeft hij gezegd
In die zin heeft de Chef Staf kolonel bedankt voor het bijwonen van de plechtigheden van 2016, toen hem werd gevraagd om twee uitdagingen: De deelname van het Regiment in Libanon, en voor de afwezigheid hiervan bij de rest van het Regiment.
Voor dit alles wilde hij de patrones en de militairen danken, “voor de ‘enorme inspanning’ die is geleverd.”
Voor de toekomst heeft hij  om hulp aan de patrones gevraagd, “als het beste instrument in de handen van het land, ons helpen om loyaal, trouw te zijn aan haar geschiedenis, waardig van eer en glorie."

De infanterie-hymne was het hoogtepunt van de militaire dag in de twee Canarische hoofdsteden. 
Beluister deze hymne op: 
http://idd00cbi.eresmas.net/himnos/canarias.mp3

"Por servir a la Patria querida,
con orgullo he dejado el hogar
ofreciendo el amor y la vida
la sagrada bandera jurar.

Y al besar mi adorada bandera
con el fuego de santa pasión
desbordóse de mí el alma entera
y en sus pliegues dejé una oración.

Ella inspira los hondos quereres,
nos exige firmeza y unión
nos recuerda los santos deberes,
nos incita a la honrada ambición.

Hay en ella reflejos de Historia
que fulguran más puros que el sol,
sacrosantos recuerdos de gloria
y arrogancias del pueblo español.

Relicario de grandes acciones,
de amargura nos hace llorar
¡Porque tiene también sus crespones
porque tiene también su penar!

Esperanza del noble soldado
lo sublime nos hace sentir
y nos graba este lema sagrado:
"Por la Patria se debe morir."

Lees ook het artikel ‘Het Wonder van Empel’, op:
http://gran-canaria-actueel.jouwweb.nl/nederland-canarias-spanje:
0000Islas-canariaslogo-kopie-899.jpg

 


De levens die het Escuadrón 802 van de Luchtmacht op Canarias redt

50 jaar geleden begonnen de operaties van het
802 Escuadrón de Salvamento (802de Redding Eskader)

CANARISCHE EILANDEN - In  2017 is het 50 jaar geleden dat men het 802 Escuadrón de Salvamento del Ejército del Aire en las islas Canarias (802de Redding Eskader van de Luchtmacht op Canarische Eilanden) heeft opgericht, een overheidsdienst die de bewaking beheert in noodsituaties op, ten minste, anderhalf miljoen m²

De Canario’s zijn heel erkentelijk  voor deze waakzaamheid. Van het met het schip ‘Esperanza del Mar’ gaan zoeken naar zeilers, naar kajaks, of om passagiers van kruisvaartschepen  te redden.

aeropuerto-gando-canarias-kzkB--420x236abc.jpgTot 1967 heette het 56 Escuadrilla de Salvamento op de luchtmachtbasis Gando. De naamswijziging was geen  product van het toeval. Ment streefde naar grotere behendigheid bij reacties op noodsituaties en met meer menselijke en materiële middelen. Sindsdien hebben duizenden vlieguren duizenden mensen gered.

De ontwikkeling van de Canarische toeristenmarkt zorgde voor meer vliegverkeer op de eilanden en verhoogde de toeneame van de commerciële pleziervaartuigen. Vandaar zijn initiële versterking. Zou er kruisvaart- of jachthaven toerisme mogelijk zijn zonder het 802 Escuadrón de Salvamento del Ejército del Aire en las islas Canarias? Mogelijk, maar met weinig zekerheid voor toeristen en zeilers. Het zou niet een dergelijke, betrouwbare bestemming zijn.

In deze vijf decennia, met de naamsverandering, zijn de bewakingsbehoeften al heel verschillend en beïnvloeden ze bijvoorbeeld het niveau van het toerisme, een van de strategische sectoren van de economie van de eilanden en die in die tijd begon door te breken. Men bediende niet alleen Spaanse onderdanen  die in de territoriale wateren werken, omdat de veiligheid is veranderd. Nu zijn er ook factoren zoals onder andere onregelmatige immigratie, milieubeheer, of internationale samenwerking,  en met  met weinig veiligheid voor toeristen en navigators zou het niet  een zo dergelijk betrouwbare bestemming zijn.

De generaal van de Luchtmachtdivisie, José Sánchez Méndez, legt in 'Historia del Helicóptero en Ejército del Aire'  (zie in PDF-formaat: http://www.ejercitodelaire.mde.es/stweb/ea/ficheros/pdf/061CB764029AC22AC1257C45003C35EA.pdf) uit, “dat de oprichting van het 802 Escuadrón  sinds 1967 staat voor de controle en het advies van alle vluchten die opereren op de Eilanden binnen de grenzen van de controle over Spanje,  en in dit buitengewoon maritieme scenario is de geschiedenis van deze eenheid zestig jaar."  

“In het begin was de activiteit lange tijd gericht op acties in scheepswrakken en zoekoperaties van vermiste personen in de Atlantische Oceaan, een zee waarin de overlevingskansen drastisch worden verminderd als er geen adequate bescherming is", zegt de generaal.

De oprichting van het 802 Escuadrón de Salvamento del Ejército del Aire werd op de eilanden bestuurd door de commandanten:
- Joaquín Esponera Vicéns (1955-1957),
- Pedro Julián González Gallego (1957-1965),
- Cándido Losantos Comas (1965-1966),
- Jorge L. Llop Halli (1966-1967)
- luitenant-kolonel Pedro Julián González Gallego (1967-1973).

De kapiteins Alberto Briega Rodríguez en Vicente Soro Alandes, van het 56 Escuadrilla de Salvamento (56ste Reddingseskader) op  Gando, zouden deel uitmaken van het proces dat in 1967 werd opgestart; maar ze verloren in dat tijdperk hun leven bij een vliegtuigongeluk na een instructieproces richting Spanje. Op de Eilanden zijn de decoraties en eerbetoon aan het 802 Squadron nooit gestopt. Met name die, welke afkomstig zijn van toeristische, economische en institutionele autoriteiten van de eilanden.

 Koning  Don Juan Carlos verleende in juni 1994 aan deze militie de Medalla Aérea (Luchtnachtmedaille) met een collectief karakter. De Medalla Aérea is de hoogste militaire onderscheiding  die in vredestijd kan worden behaald en wordt verleend, met een zeer uitzonderlijk karakter, aan de organische eenheden waarvan de actie is betekend door diensten, of verdiensten die van onschatbare waarde zijn, samen met uitstekende militaire en professionele deugden.

Vóór de oprichting van het 802 Escuadrón de Salvamento del Ejército del Aire op de eilanden, was er een belangrijke dekking voor zowel noodhulp en nationale belang .

In 1955 werd de Servicio Aéreo de Rescate (SAR) (Luchtmacht Reddingsdienst) gecreëerd door het bovengenoemde 56 Escuadrilla de Salvamento op de luchtmachtbasis Gando. Een Gruman-albatros en twee Sikorsky-helikopters maakten deel uit van die operatie. En het is in 1967, wanneer dit squadron wordt omgedoopt tot 802 Escuadrón de Salvamento. Tien jaar eerder was er veel activiteit op de eilanden als gevolg van de Ifni-oorlog. Na de gebeurtenissen van Ifni werd de luchtzekerheid van de Canarische eilanden versterkt en de Ala Mixta 56 die in 1965 werd gelanceerd.

De behoeften door het toerisme, de toename van de spanningen in het Noorden van Mauritanië, maakten het onder meer noodzakelijk om meer waakzaamheid te betrachten en daarom is op Gran Canaria een krachtige radar geactiveerd op de  Pico de las Nieves, in Tejeda, men vormde het Escuadrón de Alerta 8 met een operationele zone op de luchtmachtbasis Gando.
0000Islas-canariaslogo-kopie-846.jpg


De Koning, is op Gran Canaria
op donderdag 14 december 2017

TELDE - zaterdag 2 december 2017 - Koning  Filips de Zesde bezoekt op 14 december 2017 de basis van de Búsqueda y Rescate (SAR) en zal de conferentie  Foro de Turismo de Maspalomas openen, zo hebben officiële bronnen bevestigd.

Het gaat om het tweede bezoek van don Felipe aan Canarias in 2017, nadat hij -samen met  Koningin Letizia - op 24 en 25 april 2017 Gran Canaria en Tenerife heeft bezocht.
reyes-visita-canarias-kEr--620x349abc.jpg                                                     
Archieffoto.
Don
Felipe heeft in zijn agenda een bezoek aan Gando staan, in de gemeente Telde, waar hij een bezoek brengt aan de basis van de  Servicio de Búsqueda y Rescate (SAR) (Reddingseenheid)( en van de Ala 46 (Vleugelo46) van  de Canarische Luchtmacht .

De koning bezoekt de faciliteiten van de luchtmachtbasis  en zal tot in detail kennis maken met de activiteit die wordt uitgevoerd door de Reddingseenheid welke zich al gedurende meer dan 60 jaar inzet

Tot de basis van Gando behoorden de twee Super Puma zoek- en reddingshelikopters die verongelukten op de eilanden in 2014 en 2015. In de eerste daarvan  verloren vier soldaten hun leven en in de tweede een jaar later zijn  er drie omgekomen.

Don Felipe was al op de Basis van Gando in 2004, toen hij nog prins was, om deel te nemen aan een werkdag van de strijdkrachten en het personeel van de militaire basis.

Het tweede evenement waarin de Koning op 14 december 2017 zal deelnemen, vindt plaats bij de opening van het V Foro Internacional de Turismo in Maspalomas, in gezelschap van  de president van de Canarische Eilanden, Fernando Clavijo

Dit evenement kan al sinds vijf jaar  rekenen op de  medewerking van de Wereldorganisatie voor Toerisme, van het samenkomen van een groot aantal deskundigen en beroepskrachten  uit de sector.

Don Felipe en doña Letizia waren in 2012 al in Maspalomas om in het Palacio de Congreso (Congrespaleis) de inhuldiging te organiseren van de Wereldtoerisme Dag, die dat jaar in de gemeente San Bartolomé de Tirajana werd  gevierd.

0000Islas-canariaslogo-kopie-842.jpg


Terug naar huis, 
de troepen in de Libanon pakken de rugzak

Na zes maanden in het Midden-Oosten
keert de Brigada Canarias XVI huiswaarts; 
Extremadura XI neemt het over, om de grens met Israël te bewaken

DE LIBANON -  zondag 5 novenber 2017 - De in de Libanon ingezette Canarische troepen  keren terug naar de eilanden, na zes maanden te hebben doorgebracht van hun missie in het Midden-Oosten om een van de meest onrustige gebieden van de wereld te controleren. De Brigada Canarias XVI verhuisde in mei 2017 om de Libanese regering te helpen en samen te werken met andere, internationale strijdkrachten voor vrede, stabiliteit en veiligheid in dit gebied, in het kader van operatie Libre Hidalgo XXVII.
De Brigada Extremadura XI, gevestigd op de Generaal Menacho-Basis in  Badajoz, zal op 12 november 2017 afreizen om de bewaking  over te nemen.

Dit was de eerste keer dat Canarias XVI aan het hoofd heeft gestaan van een  missie van de Unión de Naciones (UNO) (Verenigde Naties -VN) ), hoewel men al wel vijf keer heeft deelgenomen aan de missie van de OTAN (Organización del Tratado del Atlántico Norte), ofwel in het Frans de: Organisation du Traité de l'Atlantique Nord); in het Nederlands de: Noord Atlantische Verdrags Organisatie - NAVO, in  het Duits de:  Nordatlantikvertrag-Organisation; en in het Engels de, North Atlantic Treaty Organization - NATO) in Afghanistan  en ook heeft men diensten verleend in de operatie welke de Eurpese Unie in Mali verricht.
ejercito-tierra-canarias1-klEB--510x287abc.jpg

soldados-insulares-islas-U10108049103IcH--620x349abc.jpg

 

imagen-foto-alumnos-2_g.jpgBij deze gelegenheid zijn de troepen die deel uitmaken van de VN-vredesmacht in de Libanon, verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van Resolutie 1701 van de Veiligheidsraad, die de oorlog tussen Libanon en Israël in 2006 heeft beëindigd en de overeenkomsten van de VN-Veiligheidsraad heeft gehandhaafd met de territoriale verdeling tussen beide landen rond de Blue Line, de virtuele lijn die de twee territoria verdeelt.

Het contingent, in totaal bestaande uit  ongeveer 3.500 blauwhelmen, heeft onder het commando gestaan van General Venancio Aguado, hoofd van de Brigada Canarias XVI, die het commando heeft gevoerd over de  Multinationale Brigade van de Oosterse Sector van de Bemiddelingsmacht van de Verenigde Naties voor Libanon. Het contingent van de Brigada Líbano XXVII is grotendeels  gevormd door leden van de Brigada Canarias XVI en heeft personeel toegevoegd uit Brazilië, China, Indonesië, India, Nepal, Mexico, Servië, Fiji, en El Salvador.

Lang wachten
Canarias pakt de rugzakken in de Libanon. Na zes maanden voltooien de 600 leidende militairen de voorbereidingen voor hun terugtrekking, na het vervullen van de opdracht, "zonder slachtoffers en zonder enig relevant probleem", aldus de  officiële bronnen.

Het wachten op het weerzien met de gezinnen is erg lang geworden, ondraaglijk en gekweld, maar de eindeloze dagen lopen ten einde. De troepen zullen op een gespreide manier naar de Archipel terugkeren.
De eerste 150 mannen en vrouwen staan gepland om te landen op de luchthaven van Gran Canaria op 13 november 2017, vroeg in de ochtend; de volgende 150 beroepsmilitairen komen op de 17e; en ten slotte zal de grootste  groep, bestaande uit ruim 250 soldaten, onder wie de brugade-generaal Venancio Aguado, en de meeste leiders, op 21 november 2017 aankomen met de laatste aflossing. Het contingent bestaat uit personeel van alle eenheden van het Mando de Canarias (Commando van de Canarische eilanden,) dus zodra ze aankomen op Gran Canaria zullen ze vervolgens naar hun regimenten gaan op  Tenerife en Fuerteventura

Tijdens hun aanwezigheid op Libanese bodem hebben de Canarische troepen dagelijks patrouilles uitgevoerd, te voet, of per voertuig, en hebben ze de Blue Line vanuit drie observatieposten bewaakt . Naast het voldoen aan de eisen van fysieke training, behendigheid, schietvaardigheid, en oefeningen met echt vuur; hebben ze ook samengewerkt met andere landen, zoals de gezamenlijke training van Spaanse en Servische soldaten bij het oplossen van woordenwisselingen in de Libanon.

De Spaanse troepen hebben humanitaire hulp verleend, meegewerkt aan de wederopbouw van de infrastructuur en de sanitaire en educatieve steun voor de burgerbevolking vergemakkelijkt.
 Een van hun acties was een civiel-militair  samenwerkingsproject dat bestond uit staalbouw  in de stad Bouj Al Malouke, evenals de installatie van een waterpomp die irrigatie aan de velden levert en de kwaliteit van leven zal verbeteren. van de inwoners van Abasiva, een kleine stad ten zuiden van de Lithan

imagen-foto1-3_g.jpg                                      Zes maanden Brigada Canarias in de Libanon:
                                                                     
VIDEO:
                                      
https://youtu.be/QLZAzBd39ys

libano-canarias-onu-kYOI--620x349abc.jpg

Spaanse soldaten bewaken dagelijks de meest gevoelige punten, zoals op de oevers van de  Wazzani-rivier, een gebied van voortdurende bewaking en geschillen.i-rivier. Deze actie is geleid door luitenant-kolonel Enrique Domínguez Sánchez die heeft kunnen rekenen  op de hulp van lokale autoriteiten, zoals de burgemeester en vertegenwoordigers van de Libanese strijdkrachten, aldus de Estado Mayor de la Defensa (Defensie Staf ).
Daaraan heeft men een ander, door Spanje gefinancierd, project toegevoegd met de installatie van een Rayos X-apparaat (Röntgen-toestel) in de omgeving van de stad Kafer Kela, voor het merendeel Sjiitisch. Eveneens hebben de soldaten deelgenomen aan een project om elektriciteit te leveren aan een Libanese school en tijdens de zomer hebben in totaal 206 leerlingen Spaans geleerd via het Instituto Cervantes.

Zodat ze zich niet zo ver van hun land gevestigd voelden, heeft de Canarische Regering in oktober 2017  typische producten van de Archipel gestuurd - zoals mojo en kaas - naar de militairen van  Canarische Brigade in de Libanon. Bovendien ontvingen ze in augustus 2017 het bezoek van de regionale deelstaatpresident, Fernando Clavijo, die naar de Miguel de Cervantes-Basis is gegaan, om ter plaatse kennis te maken met het werk van de ontheemde troepen.

imagen-foto-4-1_g.jpgGedurende die tijd is het leger niet onwetend geweest van wat er in Spanje gebeurde. Vanuit de verte namen ze kennis van de terroristische aanslagen gepleegd in augustus 2017 in Barcelona. Ter ere van de slachtoffers van die aanslagen, hebben soldaten van het Libanese leger ook de Spaanse vlag gehesen op een van ISIS terugveroverde heuvels.
ISIS is de Islamitische Staat van Irak en Syrië, een Salafistische jihadistische niet erkende voorbeeld-staat en militante groepering.

In september 2017 heeft men elf jaar van de aanwezigheid van Spanje bij de VN-missie in de Libanon voltooid. Na het vertrek van de Brigada Canarias XVI zullen 590 soldaten het roer overnemen, van wie 475 van de Brigada Extremadura XI en 115 manschappen van de diverse eenheden van het Ejército (leger) en de Guardia Civil.

 ZZZZIslas-canariaslogo-51.jpg


Papas arrugadas op het ‘Canarische menu’
van het Leger in de Libanon

De Canarische Regering stuurt producten van de eilanden
naar de manschappen  die de Brigada Líbano XXVII
van de Landmacht vormen

DE LIBANON - zaterdag 21 oktober 2017 - De eilanden hebben dit weekeinde de belofte waargemaakt die enkele maanden geleden is gedaan door de president van de Canarische Eilanden, Fernando Clavijo,  door naar het leger Canarische producten te sturen. Het gaat om papas arrugadas, mojo en gofio; maar ook om  uitstekende kazen die ambachtelijk op de eilanden worden geproduceerd.

De Canarische levensmiddelen zijn in de Libanon aangekomen met een transport van de luchtmacht, in perfecte staat na een reis van bijna 5.000 kilometer.
productos-canarias-islas-k09H--620x349abc.jpg
                             Controle van de voorraad aan Canarisch producten
                    in de Spaanse magazijnen van de Libanon-Brigade 
Brilib XXVII.
Brilib XXVII is de eerste brigade op missie in de Libanon die geheel is geformeerd op Canarias en bestaat voor 87%  uit personen die zijn geboren, of gevestigd, op de eilanden, 600 manschappen van wie 34 vrouwen, van de 444 manschappen die zijn gelegerd op Canarias, onder de mannen, zijn manschappen uit El Salvador, Servië , en  Brazilië, hoewel allemaal opgeleid op de eilanden.
productos-canarias-ejercito-k09H--540x285abc.jpg
                           Aankomst van de producten die zijn verwerkt op Canarias.
Veel gofio (geroosterd maïsmeel)
Onder de toegestuurde producten zijn de Canarische mojo voor de bekende papas arrugadas (gerimpelde aardappelen), een van de beste gerechten in de gastronomie van Spanje, en Gofio (geroosterd maïsmeel). Vanaf nu kunnen de producten van  de Canarische Eilanden herinneren aan de nabijheid van de Canario’s  met de Spaanse vredesinspanning  in het gebied waar de soldaten in de Libanon zijn ingezet.

De soldaten hebben als missie de werkzaamheden van eerdere contingenten voort te zetten in het toezicht op de naleving van VN-resolutie 1701 en de Libanese strijdkrachten in het Zuiden van het land langs de ‘Blue Line’ - de virtuele lijn die Libanon van Israël scheidt - te begeleiden en te helpen.
0000Islas-canariaslogo-kopie-476.jpg


Vroeger kanonnen, tegenwoordig raketten

De artillerie-kolonel  Jesús Peñas Preckler verzekert
met de herdenking van La Naval
dat de eenheid een deel wil blijven van de stad

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 15 oktober 2017 - In de tuinen van  het Castillo de La Luz heeft op zaterdag 14 oktober 2017 het civiele en militaire eerbetoon plaatsgevonden  aan de artilleriesoldaten die in 1595 de stad verdedigd hebben  tegen de Engelse aanvallen van Drake en Hawkins, wat bekend is als La Batalla de La Naval (de Slag van de Marine). Het Regimiento de Artillería Antiaérea 94  (Luchtafweergeschut van Regiment 94) was de onbetwiste hoofdrolspeler van de plechtigheid, waarbij haar Artillerie-kolonel Jesús Peñas Preckler, als ere heer van Castillo de La Luz, verantwoordelijk was voor het bedanken van de heldendaad.

"Wat zou er gebeurd zijn  als Drake, sterk geworden in duizend gevechten, in Las Palmas was geland?" vroeg de artillerie-kolonel van het Regiment 94 zich af, in zijn  ere-toespraak aan de soldaten die in 1595 de stad verdedigden tegen de Engelse aanval.
De alcaide honorario (ere heer) van het Castillo de La Luz heeft voor ruim honderd personen die de plechtigheid bijwoonden, opgemerkt dat de plechtigheid, die zich onderscheid binnen de feestelijkheden van La Naval welke men dezer dagen viert in de wijk La Isleta,  dat zeker de Engelse macht, “het Eiland  zeker bewaard zou hebben vanwege de bevoorrechete ligging en de rijkdommen.”
0-16.jpg              Zaterdag 14 oktober 2017: 
Herdenking van La Batalla Naval van 1595.

1-70.jpg
 9-32.jpg 8-35.jpg

2-54.jpg 3-57.jpg
Gelukkig gebeurde niet van dat alles dankzij de heldhaftige strijd  van een groep artilleriesoldaten die destijds de fortificatie Juan  Rejón - tegenwoordig Castillo de La Luz -verdedigden, “wat de richting van  de geschiedenis veranderde,” en ik geloof een nauwe verbinding tussen Las Palmas de Gran  Canaria en haar artillerie die is gecreëerd in 1599 als een compagnie miliciens voor de dienst van de kastelen en fortificaties nadat men in 1551 de eerste georganiseerde milities heeft opgericht.

“De kanonnen zijn nu veranderd in luchtafweergeschut en moderne raketten,” zo voegde de kolonel toe, die momenteel twee jaar aan de leiding staat van deze eenheid.
Peñas Preckler heeft aangegeven dat de eenheid zich nu inzet, net als destijds, voor de vrede en de verdediging van Gran Canaria.
“De kanonnen blijven hier, aangepast aan de tijd, deel van het verleden maar verbonden met het heden  en met het deel van  de toekomst te zijn,” zo heeft de militair opgemerkt.

11-24.jpg

12-29.jpg 4-49.jpg

13-29.jpg  5-47.jpg

6-101.jpg 7-35.jpgIn de plechtigheid ging de burgemeester van de stad, Augusto Hidalgo voor, die ook kon rekenen op de vertegenwoordigers van het feestcomité van La Naval, evenals op de wijkbeheerder  van het district Isleta-Guanarteme, Sergio Millares,  en de PP-wethouder van de Gemeente, Carmen Guerra; en andere civiele en militaire persoonlijkheden die de pelchtigheid te herinnering aan La Batalla  de La Naval bijwoonden.

 

14-26.jpg 15-19.jpg

16-20.jpg 17-26.jpgTijdens de herdenking van de militaire prestatie van 1595 is de vlag van Castillo de La Luz geheven en  heeft men  degenen geëerd die in de strijd gevallen zijn, vooral kapitein Serpa,  Negrete, en artilleriesoldaten zoals Bavón en Martín, hoofdrolspelers bij die slag tegen  de Engelsen.

 De burgemeester van Las Palmas de Gran Canaria, Augusto Hidalgo, heeft ook herinnerd aan de waarde van die soldaten die 425 jaar geleden wisten, “met waarde en  moed, onze stad te  verdedigden.” “ We zijn na vier eeuwen trots na wat er in die strijd werd bereikt, dat we het moeten plaatsen  in de Engels-Spaanse oorlog die tussen 1585 en 1604 heerste;  als burgers en militairen, met weinig ervaring, kregen ze dankzij hun vasthoudende en wederzijdse samenwerking om een aanval te voorkomen de overwinning, als dat niet zo zou zijn geweest.  zou dat ernstige gevolgen hebben gehad."

Die druk van toen, voegde de burgemeester toe in zijn toespraak, is wat heeft gemaakt dat Las Palmas de Gran Canaria tegenwoordig een stad is die zonder problemen de uitdagingen aangaat waar deze voor staat. En als men verenigd optreedt, zoals aangetoond, dan heeft de geschiedenis veel te winnen. "

Aan het eerbetoon is deelgenomen door een Batería de honores del Regimiento de Artillería Antiaérea 94 (Erebatterij van het Regiment Artillerie Afweergeschut 94), met een sectie schutters gekleed in uniformen uit dat tijdperk, evenals door de Banda de Música del Regimiento de Infantería Canarias 50 (Muziekkapel van het Regiment Infanterie Canarias 50).

18-18.jpg 19-18.jpg

 

20-kopie-1.jpg

22-13.jpg 23-9.jpg

23a-2.jpg 24-8.jpg

26-5.jpg

27-8.jpg 28-7.jpg
29-7.jpg
De herdenking van la batalla de La Naval (de Slag van De Marine) heeft plaatsgevonden  op de dag van een tentoonstelling over de militaire en logistieke uitrusting die momenteel wordt gebruikt door het Regimiento de Artillería antiaérea número 94.
31-7.jpg 33-6.jpg

34-5.jpg

 

35-2.jpg

35a.jpg 36-3.jpg 37-3.jpg

37a.jpg

 

38-2.jpg 39-6.jpg

 

40-3.jpg 41-1.jpg

42-2.jpg 43-2.jpg

44.jpg 45.jpg
De eenheid heeft in de tuinen van het Castillo de La Luz verscheidene soorten radars opgesteld, die de vijand in de verte detecteren, evenals het afweergeschut dat vliegtuigen en raketten kan raken, afhankelijk van de vraag, of het vijandelijke vliegtuig zich op middelbare, lage, of zeer lage, hoogte bevindt.
skydor_2.jpg sensor.jpg

35_90.jpg

 

index-22.jpg NASAMS-02.jpgBurgers hebben kennis kunnen maken met een Skydor, waarvan het doel is om luchtdoelstellingen op lage en zeer lage hoogte te ontdekken, te identificeren, en te volgen via een scan-radar en een tracking-radar, evenals met het AA 35/90 luchtafweerkanon dat daaraan is verbonden. Dit kanon, dat zich zelfstandig kan bedienen met een eigen streefsysteem, kan tot op 4.000 meter afstand schieten. Ook heeft men het  NASAMS luchtafweer raketsysteem kunnen aanschouwen, dat is het lange-bereik raketkanon dat door het toestel wordt gebruikt, terwijl het op het doel schiet, hoewel de vijand 8 tot  20 kilometer hoog is.
0000Islas-canariaslogo-kopie-433.jpg


Het Commando van Canarias biedt banen voor 130 nieuwe beroepsmilitairen

De sollicitatieprocedure is geopend voor een baan als nieuwe beroepsmilitair bij de strijdkrachten

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 5 september 2017 - Het Mando de Canarias (de Canarische  Commandotroepen) biedt als Canarische Strijdkracht 130 nieuwe banen bij haar eenheden, aldus heeft het Ministerie van  Defensie laten weten op dinsdag 5 september 2017.

De geïnteresseerden in een baan als beroepsmilitair kunnen solliciteren en daartoe een afspraak maken tot 25 september 2017 bij de Delegación de Defensa in Las Palmas de Gran Canaria, of   bij de Subdelegación de Defensa in Santa Cruz de Tenerife, waar men alle informatie verstrekt die betrekking heeft op de toegangstoetsen.   

Op grond van  de resolutie die is gedicteerd door het Departement dat geleid wordt door María Dolores de Cospedal , is men op 18 maart 2017 begonnen met de sollicitatieprocedure voor 2.500 nieuwe leden van de Fuerzas Armadas (Strijdkrachten); die zich binnenkort zullen inlijven bij de Landmachtroepen en de Marine.
dsc0080.jpg
                                                     Tropa del Mando de Canarias. 
Van deze nieuwe banen, gaat het om 130 bij de eenheden van het Mando de Canarias, daaronder 50 banen die worden aangeboden door de Grupo de Caballería Ligero Acorazado "Milán" XVI (Groep Lichte Cavalarie),  hoewel in principe deze banen zijn aangekondigd door de huidige Marinebasis (Valencia), heeft men de toestemming meegedeeld van overplaatsing naar Arrecife (Lanzarote), welke is voorzien in het eerste kwartaal van 2019, zo heeft het Mando de Canarias aangegeven in een communiqué.

De overige banen bij eenheden van het Comando de Canarias zij verdeeld op de volgende wijze: concreet zij er tien banen bij het Regimiento de Infantería "Canarias" número 50; tien bij het Regimiento de Artillería Antiaérea número 94, nog eens tien bij het Batallón de Zapadores XVI en eenzelfde aantal banen bij het Batallón de Cuartel General.
Anderzijds zijn er 20 banen beschikbaar op Tenerife: 10 bij het de Infantería "Tenerife" número 49, en tien banen bij het Regimiento de Artillería de Campaña número 93.
Bovendien zijn er nog eens 20 banen beschikbaar op het eiland Fuerteventura, bij het Regimiento de Infantería "Soria" número 9.

Zoals gezegd, kunnen de geïnteresseerden in een baan als beroepsmilitair solliciteren, waartoe ze een afspraak kunnen maken tot 25 september 2017 bij de Delegación de Defensa in Las Palmas de Gran Canaria, of  bij de Subdelegación de Defensa in Santa Cruz de Tenerife, waar men alle informatie verstrekt die betrekking heeft op de toegangstoetsen.  
0000Islas-canariaslogo-kopie-160.jpg


De nieuwe drone van de Luchtmacht op Canarias

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 12 augustus 2017- De Canarische Eilanden gaan beschikken over de beste methodes voor veiligheid en bewaking met de komst naar Spanje van de onbemande MQ-9 Reaper vliegtuigen. Een  daarvan zal permanent gestationeerd worden op de eilanden.  Dat kan zijn op Lanzarote, of op Gran  Canaria. De Luchtmacht is soortgelijke apparaten aan het gebruiken tegen bosbranden.

Deze maatregel neemt men om de veiligheid op de Canarische Eilanden te versterken. Het zal dienen in de verbetering van de veiligheid van de Canario’s, het toerisme en zal antwoord geven op landverhuizings-kwesties en milieuzaken.
drones-canarias-defensa-kKPD--620x349abc.jpg

searcher-1446679_561x316.jpgEen drone die op de Canarische Eilanden zal worden ingezet ter  voorkoming van  vervuiling van de zee.
reaper-62350_561x316.jpg avion-predator-andalucia-ko4F--620x349abc.jpg
De MQ-9 Reaper kan 42 m zelfstandig vliegen, en voorziet in een lange capaciteit in luchtbewaking.  De drone is uitgerust met een vluchtcontrole-systeem met een hoge beschikbaarheid en een drievoudig ingebouwd vliegsysteem.
sala-control-drones-kKPD--450x253abc.jpg

De controlekamer van  een drone van  de Marine-luchtvaartdienst.
Productiviteit
Dit onbemande vliegtuig is ontworpen door General Dynamics en wordt o.a. gebruikt in de Amerikaanse Luchtmacht, door het Departement voor Nationale Veiligheid van de Verenigde Staten, en door de NASA. In de aanpassing van de drone hebben Spaanse bedrijven deelgenomen.
0000AAAAIslas-canariaslogo-190.jpg


De aankomst van de eerste onderzeeboot van de Armada (Marine) op Canarias

De stad Las Palmas was getuige van de eerste stop-over in een Spaanse haven van de Marine-duikboot: de ‘Isaac Peral’

CANARISCHE EILANDEN -  maandag 7 augustus 2017 - Het is 100 jaar geleden. Het was de eerste keer dat op Canarias een duikboot van de Armada (Marine) aankwam. Het was maart 1917 toen de hoofdstad van Gran Canaria een hoofdrol speelde bij een historisch evenement.

Naast een grote en belangrijke haven, was de stad Las Palmas vooral gastheer van het evenement.
2017 is een jaar van herinneringen op de Canarische Eilanden,  zoals ook met de honderdste verjaardag van de aanwezigheid van de eerste onderzeeër, de ‘Isaac Peral’.
Honderden personen stonden op de Santa Catalina-havenpier om de duikboot te zien, samen met het kruisvaartschip ‘Cataluña’, dat afkomstig was uit New York.
isaac-peral-laspalmas-kQHF--620x349abcgroot.jpg
De onderzeeër ‘Isaac Peral’, afgemeerd naast het passagiersschip ‘Cataluña’, op 12 maart 1917 in de Haven van Las Palmas.
Een evenement voor de eilanden
De  Real Sociedad Económica de Amigos del País de Gran Canaria (Koninklijke Economische Vereniging van Vrienden van Gran Canaria);  het Gabinete Literario van  de hoofdstad van Gran Canaria; en de Sociedad de Fomento del Turismo (Maatschappij voor Ontwikkeling van het Toerisme) , wat vandaag de dag het Patronato de Turismo (plm. de VVV)  is van het Cabildo (Eilandbestuur ) van Gran Canaria, brachten een eerbetoon aan deze Spaanse uitvinding.

Het Stadsbestuur van de stad Las Palmas kwam bijeen in het Pérez Galdós Theater om hulde te brengen aan de figuur van Isaac Peral. De weduwe en kinderen van Peral ontvingen woorden,  verzonden als telegram. De plaquette die de stad Las Palmas aan de Marine schonk, wordt  bewaard  in het Maritieme Museum van Cartagena. Het Maritieme Museum van  de hoofdstad van Gran Canaria bezit een replica.
7dc5b050a3f15881cc277cb3165d5deb.jpg

Eerste Wereldoorlog
In 1915 slaagde de Minister van de Marine, de admiraal Miranda, erin, in Madrid fondsen bijeen te brengen zodat Spanje 28 onderzeeërs kon bouwen, vier daarvan buiten Spanje. Met de politieke spanning van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), bestond er in Spanje bezorgdheid, dat de Verenigde Staten de duikboot ‘Isaac Peral’ in beslag zou nemen, om te gebruiken in het conflict.

In februari verliet de duikboot de Verenigde Staten en al gauw kwam deze in maart aan op Canarias. Snel de 4000 nautische mijlen overbrugd hebbend, geëscorteerd door het schip ‘Claudio López’.  Het vaartuig  bereikte Canarias op zijn uiterste: het had 3.700 mijl gevaren met 11 knopen aan de oppervlakte

De ‘Isaac Peral’, zo herinnert de verzamelaar en arts Raya Sánchez, had een lengte van 60 meter, een breedte van 5,8 , en een diepgang van 5,1 meter, het kon 742 ton verplaatsen  met een snelheid van 10 knopen onderwater op een diepte van 50 meter. De bemanning, zegt hij, bestond uit 28 matrozen. Raya heeft een onuitgegeven prentbriefkaart van het moment van afmeren, welke is gedrukt in de hoofdstad van Gran Canaria. (zie:
http://www.abc.es/deportes/vela/otros-derroteros/abci-boto-replica-submarino-isaac-peral-201606071945_noticia.html).
19045_commemorative-stamp-to-celebrate-125-years-of-the-isaac-peral_1_large.jpg

6471_cartagena-history-of-the-isaac-peral-submarine_10_large.jpg

                                                                       Cartagena.

Peral_Submarine_Cartagena.jpg
De eerste bevelhebber van het schip, de Scheepsluitenant Fernando de Carranza Reguera, kreeg te maken met problemen en veel mislukkingen. Raya Sánchez herinnert eraan, dat de Isaac Peral vertrok van de Amerikaanse  scheepswerf met meerdere problemen.

Ondanks alles kwam de duikboot uiteindelijk - op 12 maart 1917- aan in de Haven van Las Palmas. De onderzeeër  bleef ruim een maand in de hoofdstad van GranCanaria, en op 22 april 2017 is het richting Cartagena gevaren, geëscorteerd door het schip ‘Extremadura’.
Volgens de arts Raya, “kan men zeggen dat Canarias deel uitmaakt van de geschiedenis van de onderzeebotenmacht van  de Spaanse Marine, omdat het gaat om de eerste stop-over in een Spaanse haven van haar eerste duikboot: de Isaac Peral ”.
0000AAAAIslas-canariaslogo-164.jpg


Een stukje van Gran Canaria in de Libanon

Personeel van het Regimiento 'Canarias número 50'
met basis op La Isleta
bewaakt een van de  warme punten aan de grens
tussen de Libanon en Israël

DE LIBANON / GHAJJAR  - dinsdag 25 juli 2017 - De bevolking van Ghajjar is sinds mei 2017 voorzien van Personeel van het Regimiento 'Canarias número 50' van La Isleta dat hier gelegerd is. Geholpen door een contingent van El Salvador (Zuid Amerika) dat zich gedurende drie maanden heeft voorbereid in de Grancanarische kazerne, bestaat het werk van  de Canario’s uit het bewaken van dit dorp dat de Blue Line - de grens van de wapenstilstand - in tweeën deelt. Het grootste deel van de bevolking  woont aan de Israëlische zijde.

Om een idee van het gevaar van deze locatie  te geven, is  het feit dat het laatste slachtoffer van het Spaanse leger, korporaal Soria, omkwam toen hij in deze functie was na een reeks van artillerie van de Israel Defense Forces in januari 2015. Hier zijn drie secties, waarvan er één behoort tot het Salvadoraanse leger.
izqda-soldados-ardura-ortega-sargento-molina-soldados-morales-fari-serrano-y-perez-5_g-1.jpg
                             
Het Canarische contingent.van de de Libanon-missie.
contingente-salvador-al-mando-del-teniente-mauricio-sandoval-4_g.jpg
                           Het Salvadoraanse contingent.van de de Libanon-missie.
torre-de-vigilancia-posicion-esp-5_g.jpg
                   Bewakingstoren op de grens tussen de Libanon en Israël.
un-bmr-se-dirige-a-realizar-una-patrulla-6_g.jpg vista-de-unos-de-los-resort-del-rio-7_g.jpg
soldado-observando-las-posiciones-del-rio-wazzani-4_g-1.jpg
Tot dusver bewegen we ons in de Sjiitische en Maronitische doorgangen, maar deze keer doen we dat  voornamelijk met de soennitische bevolking. Aan de leiding gaat de jonge kapitein, Luis Santiváñez, getrouwd met een vrouw uit Las Palmas de Gran Canaria en twee dochters.

capitan-luis-santivanez-3_g.jpg                                                     Kapitein Santiváñez.
“Ik heb intens geluk te werken met deze mannen. Het is een fantastische eenheid. Ik was in de Brigada Paracaidista (Parachutisten-Brigade) en kan zeggen dat er niets is om afbreuk aan te doen. Er is geen verschil tussen een eenheid van de Canarische Brigade met Bripac of het Legión." Santiváñez voegt toe: "Ze zijn heel geroutineerde soldaten, essentieel is standvastigheid, omdat ze lang genoeg in het regiment zijn. De sleutel is te kiezen voor het leven van beroepssoldaat van Gran Canaria.. Het is een zeer sterke brigade. "
sargento-aguilar-junto-a-su-capitan-dando-novedades-2_g.jpg

soldados-morales-y-santana-del-canarias-50-7_g.jpg soldado-jose-a-gonzalez-bello-3_g.jpg
          Soldaten Morales en Santa, van Canaroas-50.                Soldaat José González Bello.
"Dit is een jonge brigade, maar met drie van de oudste regimenten van de wereld. Canarias 50 bestond onlangs 444 jaar. Het heeft meer eeuwen aan Geschiedenis dan veel van bestaande naties in de wereld. Het is sinds de oprichting als Tercio de Las Palmas niet verplaatst, en de voorouders van mijn soldaten zijn degenen eeuwen geleden zelf de glorie hebben behaald," zegt kapitein Luis Santiváñez trots.

"We hebben alles om op het hoogste niveau te zijn. En de troepen van El Salvador zijn een goede ondersteuning . Hun  grootste deugd is hun inzet en de wil om de beste plek van hun land te verlaten. En dit is een zeer waardevolle aanwinst. We zijn schouder aan schouder geweest. Sinds ik kapitein ben, ben ik altijd bij mijn soldaten geweest," zegt deze officier die zijn tevredenheid toont over het hebben van deze leidende positie.

Luis Santiváñez besluit met: "Ik breng drie jaar door  samen met mijn eerste compagnie van  het regiment Canarias nº 50.. Dit is een groep waarin je veel van het  personeel kunt benutten en beroepsmatig genieten. Ze zijn senioren, vakbekwaam en hebben cohesie, en dit is wat ik geprobeerd heb in stand te houden. Hoe meer jaren je telt, des te  kritischer je bent. Een soldaat op deze leeftijd kun je niet behandelen als een kind. Het is niet hetzelfde leider van kinderen te zijn, of chef  van volwassenen. Ik ben er trots op,  dat ze soms  niet beseffen hoe goed ze zijn. Misschien is het omdat ze het eiland niet verlaten hebben. Ze hebben vaardigheden, kennis en gedrag, waarop elk ander regiment op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) jaloers kan zijn.

109 manschappen
De 109 manschappen die momenteel dienen onder zijn commando komen, behalve die uit Salvador, van Gran Canaria.

Zo is er de 31 jarige, uit Ingenio afkomstige, soldaat Cristian Morales Pulido, met 12 jaar dienst bij de Fuerzas Armadas ( het Leger). "Dit is mijn tweede internationale missie. Ik ben schutter en was hiervoor in Afghanistan. Wat ik het meeste mis, is mijn vier jaar oude zoon. Hier mis ik uiteraard het strand. Dit is een andere missie dan die in  Afghanistan. We dachten hier wat meer actie aan te treffen.

aisha-corre-con-sus-hermanos-1_g.jpgDe 32-jarige, uit San Fernando de Maspalomas, afkomstige José Medina Díaz, is een ander onderdeel van de positie 4.28. Hij dient al 12 jaar in het Leger. "Voorheen was ik vijf jaar ingedeeld  bij  het regiment Soria nº 9 van Fuerteventura. Een jaar geleden ben ik getrouwd en dit is de eerste internationale missie. Net als mijn collega's, had ik verwacht dat de missie anders zou zijn. Altijd bereiden we ons voor op een hoger profiel dan we zijn. Maar de waarheid is, dat alles in ons voordeel is. Wij dachten te maken te krijgen met een meer vijandige bevolking, maar men werkt behoorlijk met ons  mee. Wat me vooral getroffen heeft, is het gebied in het Zuiden van de Libanon, waar we een man een Porsche Cayenne zien besturen en aan de andere kant van weg een kind dat watermeloenen plukt. Je moet de chip uit Afghanistan verwijderen," zo geeft José Medina Díaz aan.

cabo-1-maria-aminata-diop-valido-2_g.jpg                                                    Kapitein Aminata Diop.
De enige soldaat in de positie van chauffeur van de kapitein,  is María Aminata Diop Valid. Ze is 34 jaar en dient al 17 jaar. Zij is de dochter van een militair en dat droeg ertoe bij  dat ze richting leger ging. Ze komt uit Arucas, maar woont in Las Palmas de Gran Canaria en is moeder van een dochter, terwijl haar vader van Senegalese afkomst is. Hij diende in het Legión Española (plm. het Spaanse Vreemdelingenlegioen), in het Tercer Tercio Don Juan de Austria de Fuerteventura, hij liep marathons. En in zijn conduitestaat is vermeld dat hij talrijke trofeeën heeft behaald.
Aminata Diop heeft vier internationale missies volbracht. “Het feit dochter van een militair te zijn, deed me besluiten om het Leger in te gaan. De tegenstelling  en het samenleven tussen de diverse religieuze geloven is wat me het meest heeft getroffen. Iemand komt met ervaring uit Afghanistan en moet van model veranderen,” merkt ze op.

De 39-jarige, uit Las Palmas de Gran Canaria afkomstige kapitein, met 15 jaar dienst, Juan Tomás del Rosario Suárez, is een ander onderdeel van de eenheid. Hij heeft een vrouw en twee zonen en woont in Agüimes. Hij heeft maar liefst vijf missies op zijn naam staan: een in Bosnië-Herzegovina, drie in Afghanistan, en nu de Libanon. "Ik ben een chauffeur en deel een aantal  surveillance met een deel van der El Salvador-sectie bij de controlepunt  op  de grensovergang  van Ghajjar. Voor mij is wat het meeste mijn aandacht trok,  de fauna. Ik heb vrij grote landschildpadden gezien, coyotes, wilde zwijnen en kameleons...
sargento-1-sanz-fernandez-6_g.jpg"
De Sergeant Eerste Klasse, Ignacio Sánz Fernández, is de oudste met 19 jaar in dienst, en een van de veteranen waarin kapitein Santiváñez het volste vertrouwen heeft. “Ik ben op diverse bestemmingen geweest: Valencia, Palma de Mallorca en San Sebastián.  Ik ben vrijgezel en dit is mijn tweede missie. Ik ben ook verantwoordelijk voor het handhaven van de positie. En de waarheid is, dat ik niet zo veel werk verwacht had. De soberheid van het Salvadoraanse contingent heeft sterk mijn aandacht getrokken. Ze hebben materiële kosten hoewel het voor het werk is.”

cabo-1-castellano-espana-1_g.jpg
                                                  Kapitein Castellano España.
De 40-jarige uit Las Palmas de Gran Canaria afkomstige, Alberto Castellano España, en weeskind van een militair, heeft diverse bestemmingen gehad. Het is niet voor niets dat hij al 20 jaar doorbrengt in het leger. Hij is een verstokte verzamelaar van militaire medailles. Hij biecht op er  ongeveer 500 te hebben van alle veldslagen waar Spaanse leger bij  betrokken was. "Wat mij het  meest heeft getroffen, zijn de kinderen aan in de berm langs de weg.”

De 26-jarige Salvadoraanse Luitenant Mauricio Ernesto Sandoval Sosa is geheel een voorbeeld van de missie. Op deze leeftijd heeft hij zijn echtgenote verloren bij een verkeersongeluk in zijn land, met wie hij een meisje heeft, dat nu twee jaar oud is. “Ik was op haar begrafenis maar wilde niet afzien van de missie. Hier heb ik mijn hoofd vol, en hoewel ik elke dag met mijn dochtertje spreek, denk ik dat dit het beste voor mij is geweest. Men moet er rekening mee houden dat om hier te komen velen daarom gevraagd hebben en dat weinigen zijn verkozen. In mijn geval,  behorend tot het commando speciale troepen  is mij dit veel waard. De selectie was heel streng. Ik ben blij met goede behandeling en de ontvangst. Die is zeer vaderlijk geweest, vertelt hij.
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-140.jpg


De 'Rayo' neemt deel aan de operatie 'Atalanta'

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 8 juli 2017 - De ‘Rayo’, het Buque de Acción Marítima (BAM) (Marineschip), heeft op vrijdagmiddag 7 juli 2017 de Base Naval (Marinehaven) in Las Palmas de Gran Canaria verlaten om te beginnen aan de periplo (lange zeereis, via diverse landen) naar de Indische Oceaan, waar het zich voegt bij de operatie ‘Atalanta’, onder bevel van de Europese Unie, voor het bewaken van de kusten van Somalië tegen de aanvallen van piraten op schepen die in het gebied varen.

Van de bemanning is tijdens een eenvoudige ceremonie afscheid genomen door de Commandant Admiraal van het Mando Naval de Canarias (Marine Bevel van de Deelstaat Canaria ), Juan Luis Sobrino Pérez-Crespo, waarbij  de gezins- en familieleden de gelegenheid te baat hebben genomen voor een omhelzing ten afscheid
rayo-une.jpg

sobrino.jpg 2015102213534011410.jpg
De Commandant Admiraal van het Mando Naval de Canarias (Marine Bevel van de Deelstaat Canarias), Juan Luis Sobrino Pérez-Crespo.
Het schip, dat een tussenstop zal maken in de Marinehaven van Rota, zal volgens planning  op 11 december 2017 terugkeren in de marinehaven in de hoofdstad van Gran Canaria, waar het haar thuisbasis heeft met nog drie andere BAM’s (Marineschepen)  waarop de Armada Española (Spaanse Marine) kan rekenen.
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-119.jpg


Regimiento de Infantería Canarias 50

CANARISCHE EILANDEN - 29 juni 2017 - Het Regimiento de Infantería Canarias nº 50 heeft zijn oorsprong in de creatie door Filips II van wat men noemt: ‘Tercios de milicias de Canarias; aldus een drietal milities, met benamingen de Las Palmas, de Telde, en de Guía.

Neemt men de verwijzing naar de ‘Tercio de las Palmas,’ (‘Militie van de Palmen’) georganiseerd in de stad met dezelfde naam en voorzien van inheems personeel van het eiland, en dat - ondanks dat het door de geschiedenis heen heeft geleden door de vele transformaties -  altijd de basis is geweest van alle verschillende eenheden, van de garnizoenen die op het eiland gestationeerd waren..
Elda28deAbrilenel442AniversariodelREGIMIENTODEINFANTERALIGERACANARIASN50.jpgI
n 1625 heeft men de bestaande Tercios (Milities) op het eiland dezelfde samenstelling gegeven  als die van Vlaanderen. Met de reorganisatie van de infanterie in 1707- op verzoek van de toenmalige kapitein-generaal Don Agustín Robles -  rustte men de Tercios canarios (Canarische milities) uit tot de Milities genaamd ‘veteranos’ (‘oudgedienden’), waarmee men die omvormde tot Regimenten en met voorstelde ze ‘Regimiento de Las Palmas’(‘Regiment van Las Palmas’) te noemen.

In 1844, gingen de Canarische  milities over en veranderden in bataljons,  en verscheen het ‘ ‘Batallón de Las Palmas’ dat nadien werd opgedeeld  in tweeën, ’Batallón de Las Palmas nº 4’ en  ‘Batallón de Las Palmas nº 5’.

In 1886, creëerde men de reserve-bataljons, en in het jaar 1888 creëerde men het ‘Batallón de Cazadores de Gran Canaria nº 22 " (Jagersbataljon van Gran Canaria nº 22’), waarvan  de  eerste Jefe el Teniente Coronel (Stafchef Generaal Kolonel Don Eduardo Ramón Vicent was.

In 1899 veranderde men het in ‘Regimiento de Infantería Canarias Nº 2’.

In 1994 kende men het als ‘Regimiento de Infantería Las Palmas’.

In 1996 nam het de naam aan van ‘Regimiento de Infantería Las Palmas nº 66’ en bewarde die ot en de  omvorming tot de Republiek.

In 1931 ging men het kennen als ‘Regimiento de Infantería nº 11’.

In 1936, kende men het als ‘Regimiento de Infantería Canarias nº 39’.
In 1939  reorganiseerde men het Regiment en men gaf het de naam ‘Regimiento de Infantería nº 39’.
In 1944 nam het de naam aan van: ‘Regimiento de Infantería Canarias nº 50".

Gedurende 1976 heette men ‘Regimiento de tiradores Canarias nº 50’ (Jagersregiment Canarias 50’) om daarna door te gaan met de naam: ‘Regimiento de Infantería Canarias 50’.

In 1988 kreeg het de naam van ‘Regimiento de Infantería Motorizable Canarias nº 50’ (‘Gemotoriseerd Regiment Canarias nº 50’), overgebleven aks belangrijkste garnizoen op het eiland Gran Canaria.

Sinds mensenheugenis dit Regiment Infanterie verantwoordelijk voor de naleving van de traditie van het eren van de vertegenwoordiger van Zijne Majesteit de Koning en van de Virgen del Pino (H. Maagd van de Pijnboon) op de 8 september in de Villa Mariana de Teror (Maria-stad Teror)

Naast het verlenen van eer, is de begeleiding en het vergezellen traditioneel, van de Virgen del Pino tijdens haar processie.

Dit is zo, omdat op 26 juli 1929 - bij gelegenheid van de División Provincial (Provinciale Tweedeling) en de religieuze opdeling van de Canarische Eilanden,  en met het illustere en bevoorrechte bezoek aan de Villa Mariana de Teror (Maria-.stad Terort) van General Miguel Primo de Rivera, Zijne Majesteit Don Alfonso XIII, in de minsterraad die gehouden is in het Palacio de la Magdalena in Santander, Koninklijke Eretitels  toekende aan het beeld van  de Virgen de Teror (de H. Maagd van Teror) van Capitana General del Ejército Español (Kapitein Generaal van het Spaanse Leger op de Canarische Eilanden.
soldos1-1.jpg
Geheugen waardige acties van het Regiment Canarias 50
De ouderdom van het regiment verplicht tot het opnoemen van  de meest glorieuze feiten waaraan het heeft deelgenomen, met het benadrukken van de volgende:

In 1595 versloeg el Tercio (de Militie), met amper 1.300 manschappen de aanval van 28 schepen en 4.000 manschappen onder bevel van Admiraal Drake op de stranden La Isleta en Arguineguín,  badend in de slagvelden van Melenara.

In 1599, werd het Hollandse vlooteskader onder leiding van Admiraal  Van der Does, bestaande uit 78 oorlogsschepen en ruim 9.000 manschappen - na erin geslaagd te zijn, te landen op het eiland - verslagen in de bergen bij ‘El Batán’ (‘De Volmolen’), waar het Tercio de Las Palmas (de Militie van Las Palmas) hen opwachtte, en 2.000  manschappen doodde. Dit glorieze feit heeft geleid tot de huidige naam van her Regiment, dat men onderscheidt als: “EL DEL BATÁN” (‘DAT VAN DE VOLMOLEN’).

In de 17de Eeuw vocht het in Portugal en in Vlaanderen.
In 1741 en 1743 versloeg het diverse pogingen van de Engelse vloot om aan te landen op het Eiland Gran Canaria. In deze 17de Eeuw, nam men deel aan de Campagnes van Orán en Roussillon.

In de 19de Eeuw nam men deel op het grondgebied van het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje), aan de Guerra de la Independencia (Onafhankelijkheidsoorlog),  met een nadrukkelijke en glorieuze actie in de batalla de Chiclana (Slag van Chiclana).

In 1924 en 1925, nam een Bataljon deel aan de campagne van Marokko, opererend in het gebied van Tetuán.

Van 1936 tot 1939, nam men deel op diverse fronten in de  Guerra Civil Española (Spaanse Burgeroolog), men kende de Medalla Militar Colectiva (Gezamenlijke Militaire Medaille) toe, aan de 3ªCompañía de Fusiles (Derde Compagnie Fuseliers) en aan de Compañía de Ametralladoras del Regimiento (Mitrailleurs-compagnie van het Regiment), dat onderdeel uitmaakte van het II Batallón Expedicionario (Tweede Expeditie-Bataljon), voor de eredienst behaald sinds december 1936 tot aan maart 1937 in het voorbijtrekken door Jarama, Casa Blanca en Olivar de Navares. Bij deze feiten valt de actie op van Kapitein Don Antonio Alemán Ramírez, onderscheiden met het Cruz Laureada de San Fernando (Erekruis van San Fernando), die in de loop van zijn  militaire carrière de rang van Generaal bereikte. en welke nu zijn naam geeft aan het Acuartelamiento (de Kazerne) van het Regiment Lichte Infanterie Canarias 50.

Vervolgens is het Regiment met eenheden in de gebieden van Ifni en Sahara.
Gedurende de jaren 1974 en 1974 verplaatst een Bataljon zich naar de Sahara en neemt actief deel aan operatien en keert terug naar Las Palmas in november 1975.

Tussen november 2001 en februari 2002 nam een Afdeling van de Fuseliers van dit Regiment deel in de Operatie CHARLIE-SIERRA XVII on Bosnië Herzegovina,
Tussen mei en september van 2004 nam een Compagnie van het Regiment deel aan de Operatie CHARLIE-SIERRA XXII eveneens in  Bosnië Herzegovina.

Dit Regiment werd gevormd als Basiseenheid voor de opleiding van het contigent  ASPFO -XVIII, met het uitvoeren van de missie tussen november 2007 en maart 2008 onder leiding van de Kolonel van het Regiment.

Tussen juni en november 2009 nam een Compagnie van het Regiment deel aan her contigent ASPFOR-XXIII.
Czz_Od_Mf_WQAEtyx_P.jpg
Uitreiking van het Nationale Vaandel aan het Regiment Lichte Infanterie ‘Canarias Nº50’

Op 24 april 1983 is het nieuwe Regimentsvaandel uitgereikt. zoals geregeld is in de beschikking van de Wet  33/1.981 van 5 oktober, goedgekeurd door de JEME en Radiograma Oficial.
vingeraandetrerkker.jpg
                            Plaza Mayor de Santa Ana, Las Palmas de Gran Canaria.
can1.jpg

Het Vaandel is geschonken door de Canarische  Regering, en uitgereikt door de madrina (beschermvrouwe) Doña Isabel Saavedra Acevedo, de zus van de toenmalige Canarische president. De plechtigheid vond plaats onder leiding van Zijne Excellentie Kapitein Generaal van Canarias Don Miguel Fontela Fernández, en vond plaats op het  Plaza de Santa Ana in Palmas de Gran Canaria, waarbij het Regiment werd gevormd door:
- een Batería del Regimiento Mixto de artilleria Nº 94 (RAMIX 94),
- een Compañía de Zapadores del Batallón Mixto de Ingenieros XVI (BMING XVI),
- een Compañía de Infantería de Marina de la Zona Marítima de Canarias,
- een Escuadrilla del Mando Aéreo de Canarias
- een  Sección de la Guardia Civil.
zelfbunbders.jpgSinds 23 april 2010, naar aanleiding van de herdenkingsevenementen van de 436steverjaardag van de  Eenheid, heeft men herdenkings-zelfbinders voor de deelname in de loop van hun geschiedenis aan de:
- Strijd tegen de Engelsen (1558-1604)
- Strijd tegen de Hollanders (1568-1648)
- Strijd tegen de Engelsen (1725-1807)
- Campagnes in het Noorden van Afrika (18de Eeuw)
- Strijd van Roussillon (1792-1795)
- Onafhankelijkheidsoorlog (1808-1814)
- Marokkaanse Oorlog (1909-1926)
- Burgeroorlog (1936-1939)
- Campagne van Ifni-Sáhara (1975)
- Interventie in Afghanistan (2008-2009)
vlagghimno.jpg
De Hymne van het  Regimiento Canarias nº 50
Het gaat in feite om de hymne van het  Regimiento Las Palmas nº 66, de  vorige naam waarmee men het huidige RIL Canarias 50 kent, van 1906 tot 1931. Het lied komt uit het militaire Gezangboek Rodriguez-Martin (Uitgeverij  Sintes-Rotger, Mahon 1930), en sinds die datum, heet het Regiment No. 66 Las Palmas zo schreef de Luitenant Kolonel, de invalide Don Valentin Benedicto Garcia, en de de auteur van de partituur is Don Santiago Tejera Ossarray.
himno.png

Himno del Regimiento Canarias nº 50
https://youtu.be/17FM7OEpupA

"Por servir a la Patria querida,
con orgullo he dejado el hogar
ofreciendo el amor y la vida
la sagrada bandera jurar.

Y al besar mi adorada bandera
con el fuego de santa pasión
desbordóse de mí el alma entera
y en sus pliegues dejé una oración.

Ella inspira los hondos quereres,
nos exige firmeza y unión
nos recuerda los santos deberes,
nos incita a la honrada ambición.

Hay en ella reflejos de Historia
que fulguran más puros que el sol,
sacrosantos recuerdos de gloria
y arrogancias del pueblo español.

Relicario de grandes acciones,
de amargura nos hace llorar
¡Porque tiene también sus crespones
porque tiene también su penar!

Esperanza del noble soldado
lo sublime nos hace sentir
y nos graba este lema sagrado:
"Por la Patria se debe morir”
13622_001-1.png
Himno de Canarias
https://www.youtube.com/watch?v=fsqxFIBWvD4

Soy la sombra de un almendro,
soy volcán, salitre y lava.
Repartido en siete peñas
late el pulso de mi alma.
Soy la historia y el futuro,
corazón que alumbra el alba
de unas islas que amanecen
navegando la esperanza.
Luchadoras en nobleza
bregan el terrero limpio
de la libertad.
Ésta es la tierra amada:
mis Islas Canarias.
Como un solo ser
juntas soñarán
un rumor de paz
sobre el ancho mar.

hqdefault-60.jpg

Himno de Gran Canaria
https://youtu.be/v0ubw38LdG0
https://youtu.be/w02hFMo9b2A

Sombra del Nublo,
Riscales los de Tejeda
Cadena de mis montañas.
Montañas las de mi Tierra.
Montañas las de mi Tierra.
Besos de mujer canaria.
Queso tierno y recental;
Vino caliente de abajo.
Y el gofio moreno oliendo;
¡Que más puedo desear...!
El agua por el barranco
Y mi amor en el telar
El agua por el barranco
Y mi amor en el telar.

Sombra del Nublo
Altar de mi tierra maga;
Hay nieve y sol en la Cumbre,
Cumbre de mi Gran Canaria;
¡Cumbre de mi Gran Canaria!
Roque Nublo, Roque Nublo.
Lírica Piedra Lunar;
Si a tu sombra yo he nacido;
Quiero vivir a tu sombra;
Y a tu sombra quiero amar…
El alma eres de mi tierra;
Fuego y lava… junto al mar.
El alma eres de mi tierra;
Fuego y lava… junto al mar.

ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-99.jpg


Nog eens 144 militairen van het Canarische Commando vertrokken naar de Libanon

Het is de tweede groep van het contingent BRILIB XXVII
dat deelneemt in de aflossing van de vredestroepen
van de Verenigde Naties (VN)

GRAN CANARIA - dinsdag 16 mei 2017 - Met de stafchef generaal Venancio Aguado de Diego is op dinsdagmiddag vroeg van 16 mei 2017 vanaf de luchthaven van Gran Canaria de tweede groep, met 144 militairen, vertrokken naar de bestemming Marjayún (ook: Marjayoun, Mar 'Ayoun’, Marjuyun, of Marjeyoun - betekenis: ‘weide van de waterbronnen’) in de Libanon.

De derde groep, waarvan het merendeel voor deze missie is opgeleid door Spaanse soldaten, vertrekt op zaterdag 20 mei  2017,terwijk de eerste groep van het contingent BRILIB XXVII al vertokken is op zaterdag 13 mei 2017. Het gaat in totaal om drie groepen die deel uiitmaken van de aflossing in deze VN-vredesmissie met 600 Spaanse militairen.
ORGANIZACCIONWEB_OK.jpg
salida-contingente-militar-2_g.jpg salida-contingente-militar-1_g.jpg
 salida-contingente-militar-4_g.jpg salida-contingente-militar-3_g.jpg
salida-contingente-militar-5_g.jpg salida-contingente-militar-8_g.jpg
salida-contingente-militar-6_g.jpgGeneraal Aguado, van de Brigada 'Canarias' XVI neemt het bevel op zich van de Multinationale Brigade van de Oostelijke Sector (MINB SECEAST) van de United Nations Interim Force (UNIFIL) in Libanon, die ingezet wordt vanaf de rivier Litani tot aan de Blauwe Lijn, de virtuele lijn die de Libanon en Israël scheidt. 
salida-contingente-militar-9_g.jpg salida-contingente-militar-10_g.jpg
salida-contingente-militar-19_g.jpg salida-contingente-militar-20_g.jpg

salida-contingente-militar-14_g.jpg salida-contingente-militar-15_g.jpg
salida-contingente-militar-12_g.jpg salida-contingente-militar-13_g.jpg
salida-contingente-militar-16_g.jpg salida-contingente-militar-17_g.jpg
salida-contingente-militar-18_g.jpg salida-contingente-militar-19_g-1.jpg salida-contingente-militar-21_g.jpg

salida-contingente-militar-11_g.jpgHun taak in deze internationale vredesoperatie bestaat uit het bewaken van de wapenstilstand tussen de vijanden Hezbolla en Israël, waarbij men samenwerkt met de Libanese strijdkrachten om het vredesbestand in dit deel van het land te bewaren, dat in het zuiden grenst aan Israël en in het noorden aan Syrië.
ZZZIslas-canariaslogo-903.jpg


Vier emotionele momenten bij het vertrek
van de Brigada Canarias XVI naar de Libanon

VN Resolutie 170

CANARISCHE EILANDEN -  maandag 15 mei 2017 - De 227 militairen die de eerste aflossing vormen van het contingent Brilib XXVII, dat zijn verplichtingen zal gaan vervullen in het Zuiden van de Libanon in de komend maanden, is dit weekeinde vertrokken vanaf Gran Canaria naar dat land. Dit vertrek is het eerste van de drie die zullen plaatsvinden in de maand mei 2017 naar deze bestemming; wat betekent, dat ongeveer 600 Spaanse militairen ingezet zullen worden.

Canarias XVI (dat men heeft opgericht in 2008) is de jongste van de acht brigades die de Ejército de Tierra (Landmacht) vormen, hoewel het binnen het regiment infanterie Sorias 9. het oudste van Europa is, met Basis op Fuerteventura, rechtstreeks erfgenaam van het Tercio Viejo de Nápoles (Oude Napels-legioen)  (16de Eeuw).
4mo9mentern-1.jpg

De manschappen die Brigade Canarias XVI naar de Libanon verplaatst, zijn afkomstig van diverse eenheden: Van de Regimenten Soria 9, Tenerife 49 en Canarias 50; van het Regiment Artillerie van Campaña 93; het Bataljon van Los Zapadores XV, van de Grupo Logístico, en van de Grupo de Caballería Acorazado Milán.

Familieleden

brican-canarias-libano4-kEUH--510x287abcnfamilie.jpg
Familieleden, vrienden, en personeel van de Landmacht hebben afscheid genomen van de militairen die afreizen met bestemming de Libanon. De stafchef van het contingent, Venancio Aguado de Diego, die vertrekt bij een van de volgende aflossingen, is naar de luchthaven gekomen en richtte zich tot de compartimenten, om hen een goede reis te wensen tijdens hun afscheid van  de Canarische Archipel.

Veel ervaring en grote waarde
brican-canarias-libano3-kEUH--510x287abcvaslor.jpg
In de afgelopen acht jaar, heeft de Brigada Canarias XVI in vijf gevallen deelgenomen aan de VN-missie in Afghanistan en, meer recent, heeft men diensten verleend in de operaties welke de Europese Unie, met de toestemming van de Verenigde Naties (VN), heeft verricht in Mali.

“Aanwezig te zijn in een missie is al een reden om trots te zijn en vertegenwoordigt een grote verantwoordelijkheid. Dat is waar wij ons elke dag op voorbereiden.  En ja, iemand gaat als chef van de internationale macht, maar het is nog meer, omdat het prestige van het Spaanse Leger meer is dan een spel wanneer iemand eenheden van ander landen leidt,” zo erkent generaal Aguado de Diego,  die de leiding van deze brigade op zich heeft genomen in maart 2016.

Heel goed voorbereid

brican-canarias-libano2-kEUH--510x287abcporeparsadod.jpg

De Brigada Canarias XVI zet zich in om de leiding  te nemen gedurende zes maanden in de VN-missie in het Oosten van dat land, wat de eerste keer is voor deze eenheid, met brede ervaring in Afghanistan, plaatst men zich aan het hoofd van een internationale operatie.

Bij deze missies heeft Canarias XVI drie gevallenen in dienst (de drie omgekomenen in Afghanistan) en heeft men elf Militaire Ere-kruisen ontvangen met de onderscheiding rood en zeven met de onderscheiding geel, en bovendien 30 benoemingen in de Orden del Ejército (Orde van het Leger).
000islas-canariaslogo-kopie-246.jpg


De Grupo de Caballería ‘Milán’ XVI'
is
het derde bedrijf van Lanzarote

LANZAROTE - maandag 15 mei 2017 - De komst van de Grupo de Caballería 'Milán' XVI(Detachement Cavalerie ‘Milan XVI), van  de Canarias Brigada XVI , naar Lanzarote zal de bestedingen en indirecte werkgelegenheid genereren op het eiland. Alleen aan kopen, zal door  de beslissing van het Mando de Canarias (Canarische Opperbevel), om de Grupo de Caballería (het Detachement Cavalerie)  op dit grondgebied te vestigen, het eiland vijf miljoen euro opleveren.

Dit wil zeggen: Dat het derde meest belangrijke bedrijf op Lanzarote, het Leger zal zijn door de vestiging van de soort Grupo (Detachement), of Bataljon in Arrecife. Op deze wijze, helpt men het gelijkmatig genereren van inkomsten op de Canarische Eilanden met de dagelijkse werkzaamheden en activiteit van het Leger.
caballeria-lanzarote-canarias-kfxF--620x349abc.jpg                                                  
De Cavalerie-eenheid van Brican.
De besteding door elk lid van de Grupo de Caballería ‘Milán’ XVI (Het  16de Milan Detachement) zal €54,=  per dag zijn. Overeenkomstig de gegevens van het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote, was in het eerste kwartaal van 2017 de besteding per toerist op het eiland gemiddeld €36,20 per dag. De toeristen van het Península (Spanjaarden van het vasteland van Spanje) die op vakantie komen op Lanzarote blijken per persoon/per dag gemiddeld €48,95 uit te geven; terwijl de Duitsers die het eilend van de vulkanen bezoeken, gemiddeld €28,49 per dag uitgeven.

Investeerder en schepper van werkgelegenheid  op het eiland
In mei  2016 heeft, uitgaande van de gegevens van het Istac (Canarisch Bureau van de Statistiek), het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote opgemerkt dat van de  gemiddeld  €36,20 die elke toerist op Lanzarote gemiddeld uitgeeft, €6,37 bestemd is voor logies, €3,82 voor vervoer (1,63 aan het openbaar vervoer en 2,19 aan autohuur), €17,78 (49,1% van de uitgaven   op het eilend) aan voeding (€63,36 in supermarkten en €11,42 in restaurants), €3,95 aan vakantiesouvenirs ,€3,28 aan recreatie, en €0,99 aan ander concepten.”

Anderzijds realiseert het Leger aan bestedingen en investeringen in infrastructuur een bedrag van vijf miljoen euro in een periode van twee jaar. Vervolgens zijn de uitgaven voor water,  schoonmaak, en voeding,  ruim €400.000,=. En de uitgaven die de ruim 450 militaren en hun gezinnen doen op het eiland,  bedragen ongeveer 4,5 miljoen euro. In totaal gaat het om zeven miljoen euro.

In de hoofdstad van  Lanzarote, Arrecife, zal per jaar vijf miljoen euro uitgegeven gaan worden, naast het genereren van menselijk kapitaal en het genereren van technologische en ondernemende kennis.

Aan dit alles, moet men toevoegen dat jonge Canario’s op Lanzarote zich kunnen inlijven bij  de eenheid,  vanwege het aantal arbeidsplaatsen en de economische uitwerking ervan, waarmee het Leger in omvang de vijfde plaats inneemt van de ondernemingen op het eiland.
ZZZIslas-canariaslogo-897.jpg


Plechtig afscheid van de Brigada Canarias,
die naar de Libanon gaat

Het is wat personeel betreft een van de grootste en veeleisende missies waaraan het Leger deelneemt

CANARISCHE EILANDEN - zondag 14 mei 2017 - De luitenant generaal, Commandant Pedro Galán García, heeft op zaterdag 29 april de militaire ceremonie geleid in het Base General Alemán Ramírez  (Hoofdkwartier, de General Alemán Ramírez-kazerne) in Las Palmas de Gran Canaria wat het afscheid was van het Brilib XXVI- contingent dat in mei 2017 in de Libanon ingezet zal worden

Familieleden van de manschappen van de Brigada del Líbano XXVI (27ste Libanon-Brigade), evenals civiele en militaire autoriteiten hebben emotioneel en trots afscheid genomen. Voorafgaand aan de militaire  ceremonie, heeft de stafchef van het contigent, Venancio Aguado de Diego, een ontmoeting gehad met de familieleden, aan wie hij een woord van dank heeft gericht, met de mededeling dat het voltooien van de missie, zal gebeuren met de maximale zorg voor de veiligheid van de Spaanse troepen, wat een eerste vereiste is.

afscheiidnaarLibanaon.jpg
De Luitenant Generaal van het Mando de Canarias heeft,  in maart 2017  een inspectie van het contingent Brilib gerealiseerd.
Bij de afscheidsceremonie waren aanwezig de president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo; en de gedelegeerde van de Spaans Regering op Canarias,  Mercedes Roldós. De missie zal ongeveer zes maanden gaan duren. Men neemt deel met drie aflossingen, deze mei 2017 en zal terugkeren in november 2017.

Onder het personeel dat men inzet, is Canarias het zwaarst vertegenwoordigd met niet minder dan 480 manschappen die zijn ingedeeld bij eenheden van het Mando de Canarias en 50 van andere eenheden ingezet op de Eilanden, en daarmee vertegenwoordigen ze 88% van  de ongeveer  600 Spaanse militairen die worden ingezet in  de Libanon.

De Brigada Canarias XVI leidt het contingent dat door het Canarische Leger wordt gegenereerd, genaamd Brigada del Líbano XXVII, om te worden ingezet in Libanon met ingang van mei 2017. Na enkele jaren in Afghanistan hun belangrijkste bestemming te hebben gehad in het buitenland, bied de cyclus hen nu de mogelijkheid om in eigen persoon een van de langste en meest veeleisende missies wat betreft de inzet van personeel te leren kennen van allemaal waaraan het Leger deelneemt.

Daartoe, heeft het Mando de Canarias (Canarische Commando) in de afgelopen maanden te maken gehad met de uitdaging om zich voor te bereiden en met het samenstellen van een contingent om deel te nemen aan de VN-missie. Het contingent heeft een plan opgesteld voor instructie en specifieke opleiding, ontwikkeling van militaire maatschappelijke activiteiten, en controle van controleposten.

Daarnaast hebben ook  de blauwhelmen van El Salvador zich voorbereid die opgenomen worden in het Spaanse contingent, en die zijn  aangekomen in februari 2017.

Dezer implementatie is, na de  laatste organisatorische  aanpassingen, de eerste die de Canarische Brigade gaat uitvoeren, die men heeft voorzien van een Cavalarie-groep, de Grupo Milán, die gevestigd is in Marines (Valencia) en die zich bij deze missie voegt.
ZZZIslas-canariaslogo-894.jpg


20 jaar Bataljon van de troepen van Las Palmas,
nu Brican XVI

Deze waardevolle eenheid is aanwezig geweest in
Bosnië, Kosovo en Afghanistan.
En sinds  mei 2017 in de Libanon

CANARISCHE EILANDEN - zondag 14 mei 2017 - Het Batallón de Cuartel General de la Brigada de Infantería Ligera Canarias XVI (Bataljon van de het Hoofdkwartier van de Lichte Infanterie Canarias XVI) is 20 jaar in  dienst

In 2017 bevestigt het zijn ontwikkelingspotentieel met de VN-vredesmissie in de Libanon, welke begint op 29 april 2017.

Momenteel is Brican XVI een van de beste eilandeenheden, die bestaat uit een aantal gevechtseenheden en een detachement voor logistieke ondersteuning van een enkel commando.
ISLA_FOTO_WEB-2.jpg

20aos.jpg
                                 Planning van  de Salcacia-missie op Canarias.
Brican XVI is een van de meest waardevolle en grootste legereenheden van Spanje bestaande uit een samenstel dat ondergeschikt is aan de General Jefe del Mando de Canarias (Algemene Stafchef) van de Canarische Eilanden

Hoewel het grootste deel van de Brigade wordt ingezet op de Canarische Eilanden, staan de mogelijkheden ervan  toe dat deze geprojecteerd wordt om te opereren op ander geografische instellingen, een aspect dat zich heeft gemanifesteerd met de deelname van zijn eenheden aan internationale ontwikkelingen in Bosnië, Kosovo en Afghanistan. En ook sinds mei 2017 in de Libanon

      Pedro-Galan-Garcia-Teniente-General-Mando-de-Canarias-2.jpg Coat_of_Arms_of_the_16th_Brigade_Canarias_Polyvalent_Brigadesvg-1.png
                     Pedro Galán García,
Met het afscheid nemen van familie en vrienden, op zaterdag 13 april, is het eerste geïntegreerde deel in de Brigada Líbano (Brilib) XXVII vertrokken vanaf de  luchthaven van  Gran Canaria met 227 militairen, aldus beginnend aan de aflossing van het Spaanse contingent op Libanees grondgebied. De Algemene Stafchef van de Canarische Eilanden, Pedro Galán García,  heeft elk detail van deze operatie beoordeeld.

De Algemene Stafchef van het contingent voor de Libanón, Venancio Aguado de Diego, zal deze reis maken bij volgende aflossingen. Het vertrek op zaterdag 28 april 2017 het eerste dat in mei 2017 zal plaatsvinden naar dezelfde bestemming, wat betekent dat ongeveer  600 Spaanse militairen worden ingezet.

En het is de Brigada Canarias XVI die het  contingent leidt dat wordt gegenereerd door het Commando  van de Canarische Eilanden en dat het werk zal voortzetten wat begonnen is door de vorige groepen, met de taken van toezicht op de naleving van resolutie 1701 van de VN, in samenwerking met de Libanese Strijdkrachten in het zuiden en langs de Blue Line dat wil zeggen de virtuele grens tussen Libanon en Israël.

Een grote groep leden van het prestigieuze Brican XVI verlaat de eilanden op weg naar Libanon in het kielzog van uitstekende operaties waarin men aanwezig is geweest in dit dit 20-jarig bestaan.

Brican XVI is georganiseerd voor het leiden van onderwijs en opleiding aan de eenheden in het Cuartel General (Hoofdkwartier), betreffende inlichtingen. acties tegen nucleaire, biologische, en chemische gebeurtenissen en overdrachten, verdedigen tegen voertuigen, en Militaire Politie.

Het Bataljon van de Algemene Kazerne van het Hoofdkwartier van het Legercommando van Las Palmas is opgericht in 1997, en is erfgenaam van de  82ste Transport Compagnie van het Hoofdkwartier van Las Palmas, oorspronkelijk ingelijfd in het Gemengde Battalon van de  Genie  en de 16de Speciale Interventie-eenheid, die voorheen genoemd werd: 82ste Compagnie voor Special Operaties en 82ste Compagnie van de Militair Politie. De eerste stafchef van het Bataljon was luitenant generaal Germán Rodríguez Rodríguez, van 1 januari 1997 tot 22  april 1999.

In februari 2008, door organisatorische aanpassingen omgevormd tot Brigada de Infantería Lígera Canarias XVI. (16de Canarische Brigade Lichte Infanterie) met brigadegeneraal Francisco Martín Alonso aan het hoofd.
ZZZIslas-canariaslogo-892.jpg


Leger sluit La Isleta
en verbiedt de burgers de enclave te bezoeken

Het Cabildo verzoekt wederom dat men een beperkte toegang van burgers toestaat

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - De Landmacht heeft de aanpak veranderd en heeft besloten de toegang van de burger te verbieden tot de natuurlijke omgeving van La Isleta, waar de Basis van de Landmacht, de General Alemán Ramírez-kazerne, is gevestigd.

De beslissing, die in april 2017 schriftelijk is medegedeeld, heeft zowel de beide overheden verrast, evenals de instellingen die al jarenlang excursies en bergwandelen organiseren in de enclave, net zoals het Cabildo (Eilandbestuur), de beheersorganisatie voor het conserveren van dit beschermde landschap.

ejercito-cierra-1.jpg
Base-General-Aleman-Ramirez_EDIIMA20170311_0353_19-1.jpg
Het Eilandbestuur heeft gereageerd op de militaire autoriteiten, met het verzoek om heropening van de enclave met een beperkte toegang voor bezoekers, in de overweging, "dat militair gebruik verenigbaar is met de eisen van het milieu en het educatieve en recreatieve bergwandel-aanbod  aan de bevolking van het eiland."
BASE_5.jpg
CALLEJERO_477_PX.bmp
Dibujo.jpg
De afwijzende argumenten die worden gebruikt door degenen die verantwoordelijk zijn voor de militaire basis op verzoeken voor bezoeken aan en doorgang over La Isleta zijn: "dat een dergelijke activiteit  niet in overeenstemming is met het evenwicht en plechtstatigheid die nodig is en verwacht kan worden van de strijdkrachten." Ook waardeert men niet, “het doel dat het bevorderen van de cultuur is ter verdediging van het Spaanse volk," en men maakt geen onderscheid  in, "belangen of specifieke winstgevendheid voor het leger in het algemeen welke een dergelijke activiteit heeft ." En een vierde reden is: "dat men niet  het voordeel ziet wat de eenheden zullen hebben die gehuisvest zijn  op de basis ."
DSC0018-min.jpg    
De General Alemán Ramírez-kazerne, op  La Isleta in  Las Palmas de Gran  Canaria.

IMG_0904.jpg
IMG_0903.jpg
Daarom concludeert het militair bestuur, "dat deze resolutie gaat om het voorkomen van onnodige vooroordelen over het moreel van personeel dat betrokken is bij de uitvoering van de beveiliging en controletaken die de toegang en de doorvoer van militaire installaties verhinderen."  Terwijl “het gaat om een extra last voor het landmacht-personeel dat betrokken is bij de beveiliging van de basis, en het voorkomen van schade die daaruit kan voortvloeien."

Het zijn ‘nieuwe’ argumenten waarmee men een activiteit probeert te reguleren die tot nu toe volledig, normaal gebruikelijk was en die het belangrijkste bewijs  was van de historische hartelijke relatie die de militaire en civiele instanties hebben onderhouden omtrent deze enclave.  Dat is althans de mening van het Cabildo (Eilandbestuur), dat het leger dat eraan herinnert, "Dat sinds de verklaring van La Isleta tot beschermd landschap, en onder voorbehoud van militair gebruik, dit gebied ook zijn betekenis heeft voor onderwijs- en het milieuactiviteiten van het bergwandelen.”

Vanuit het Eilandbestuur dringt men niet alleen aan op de noodzaak La Isleta te heropenen voor de burgerij, maar men is ook van mening, “dat het enige wat het niet doen zal veroorzaken, een grotere mobilisatie zal zijn  van de bewoners van dit eiland en deze stad voor het herstellen van dit gebied.” Vandaar dat in reactie op leger men herhaaldelijk aandringt op de noodzaak aandacht te geven, “aan de vraag om contact met de bevolking voor een iconisch en aanbevelenswaardig  grondgebied wat La Isleta is, door natuurlijke, culturele en landschappelijke waarden die het herbergt."

Juist om het te conserveren,  is de toegang van burgers beperkt tot groepen van50 personen per dag.  Maar binnen de enclave worden jaarlijks in toenemende mate grote sportevenementen gehouden. Deze evenementen, die men sinds ongeveer vijf jaar organiseert, gaan ruim uit  boven het wettelijk minimum dat vastgelegd in de Ley de Espacios Naturales de Canarias (Wet op de Canarische Natuurgebieden) en in het Plan Especial del Paisaje Protegido de La Isleta (Speciale Landschapsbeschermingsplan van La Isleta). Onder de verboden toepassingen, bevat het plan, om maar een preventieve maatregel te noemen, "het gebruik en de activiteiten met betrekking tot het huidige of toekomstige gevaar voor de elementen en de natuurlijke waarden van het gebied."

Maar niet alleen burgerlijke wetten, ook het Ministerie van Defensie zelf besteedt bijzondere aandacht aan de ecologische duurzaamheid van militair bezette natuurgebieden op het hele Spaanse grondgebied, wat er niet weinig zijn.
Zo is in de nationale Defensie-richtlijn  de noodzaak opgenomen, om te handelen op milieubeheersingssystemen om te zorgen voor volledige onderwerping aan de wet en rekening te houden met de evolutie van de milieuprestaties van de bases, kazernes en de faciliteiten van het Ministerie van Defensie" .

CORRIENDO TAN PANCHOS
Corriendo tan Pancho (Gaan zoals Pancho) is de naam van een van de talrijke internetpagina’s via welke men de diverse evenementen promoot die plaatsvinden op La Isleta:

Isleta Extreme -Canarias 50
Het evenement ‘Isleta Extreme -Canarias 50’ telt wel 800 deelnemers. Men organiseert er hardloopwedstrijd  sinds vijf jaar, met afstanden van  13 tot 23 kilometer. Daarbij gaan de bergwandelaars de bergen op van Faro, El Vigía en Las Coloradas. Volgens de eigen gegevens op het Internet, “is deze bergwandeling in twee jaar tijd  van amper 300 deelnemers gegroeid naar bijna 800,”

Een daarvan  biedt het aanzien van de race: “Het verbeteren van de circuit jaar na jaar om het animo van vrijwilligers /militairen  te enthousiasmeren. En men voegt reacties  toe: “ Vanuit de verte ziet men de kronkelende stoet van gekleurde hemden… Een mooi beeld … Met veel animo om de eindstreep te halen… er is een lange  rij om de chip terug te geven … ik houd van deze bergwandeling.”

La Isleta Bike
Voor La Isleta Bike schrijven zich 250 wielrenners in. De eerste editie is in september 2013 gepresenteerd door de Gemeente en de Landmacht. De koers heeft afstanden van tussen de 7,5 en tien kilometer voor wielrenners op bergfietsen in het militaire gebied en is oogeniomen in de koerskalender van  de Federación Canaria de Ciclismo (Canarische Wielrenfederatie) en staat open voor militair  en burger personeel.
Georganiseerd door de  Club Deportivo Artillería 94, telde men in 2016 ruim 250 inschrijvingen. Men werkt samen met de Asociación Niños con Cáncer Pequeño Valiente  (Vereniging Een Beetje Moed voor Kinderen met Kanker) via een bijdrage van tussen de €15 tot €30,= per deelnemer.

Orienta Isleta
De volgende editie van Orienta Isleta vindt plaats in mei 2017. Dit evenement kondigt men als volgt aan op de forums: “ Opnieuw keren we dit jaar terug naar dit zo speciale deel binnen het militaire gebied dat we een keer per jaar kunnen bezoeken. Wat is er te zeggen over deze wedstrijd? Een benijdenswaardige omgeving en een ongelofelijke organisatie.” De volgende ontmoeting is op zaterdag 20 mei 2017.
ZZZIslas-canariaslogo-862.jpg


600 militairen vertrekken vanaf Canarias
naar de Libanon

CANARISCHE EILANDEN dinsdag 25 april 2017 - Nu de voorbereidingen nagenoeg zijn voltooid, staat op zaterdag 29 april 2017 om 13:30 uur op de 'General Alemán Ramírez'-Basis in de hoofdstad van  Gran Canaria de afscheidsceremonie gepland voor het vertrek van 600 militairen van de Brigada Líbano (BRILIB) XXVII voor de VN-vredesmissie naar de Libanon (Arabisch: جبل لبنان; Jabal Lubnān).

De ceremonie zal worden geleid door de luitenant generaal Pedro Agustín Galán García, Chef Staf van het Commando van Canarias, en de  plechtigheid zal worden bijgewoond door burgers en militairen, zo heeft het Ministerie van Defensie laten weten in een persbericht.
brigada_canarias_xvi.gif

ISLA_FOTO_WEB.jpg

Pedro-Agustn-Galn-Garca.png brigada-canarias-21_g-1.jpg
                            Pedro Agustín Galán García.                                Venancio Aguado Diego.

organizacion_mapa_brican.jpgBovendien is het de eerste keer dat het Canarische Commando  BRILIB organiseert; met 600 manschappen, de meeste van de Brigada 'Canarias' XVI.

Brilib-libano.jpgZo verblijft men  zes maanden in de Libanon onder leiding van generaal Venancio Aguado Diego, de huidige Chef Staf van de Brigada 'Canarias' XVI, de militairen  zullen  het werk voort zetten dat is begonnen door de vorige contingenten met de taken van toezicht op de uitvoering van de VN-resolutie 1701 in het begeleiden van de Libanese strijdkrachten  met bijstand in Zuid-Libanon en langs de Blue Line, de virtuele grens tussen Libanon en Israël.

000islas-canariaslogo-kopie-200.jpg


De Brigada Canarias gaat de scheidslijn bewaken tussen Libanon en Israël

LIBANON/ISRAËL - zaterdag 28 januari 2017 - Een contingent van 600 manschappen, voor het grootste deel van de Brigada Canarias del Ejército (Canarische Brigade van het Leger) zal vanaf mei 2017 deelnemen aan de controle van de scheidslijn tussen Libanon en Israël om het naleven te verifiëren van de Resolutie 1701 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties

De general jefe del Mando de Canarias (Commandant Generaal, van de Legermacht op Canarias), Pedro Agustín Galán, heeft deze aankondiging gedaan tijdens een ontmoeting met de persmedia waarbij hij eer heeft bewezen aan de 74 journalisten die in 2016 het leven hebben verloren tijdens de uitoefening van hun beroep en aan de 52 journalisten die ontvoerd zijn.
83502-1.jpgDe Commandant Generaal, van de Legermacht op Canarias, Pedro Agustín Galán, tijdens het ontbijt met de persmedia op vrijdag 27 januari 2017, waarbij hij bovengenoemde aankondiging heeft gedaan.
Pedro Agustín Galán heeft uitgelegd dat het voornaamste doel van het Mando de Canarias voor dit jaar, het genereren van dit internationale contingent zal zijn genaamd Brigada Líbano XXVII, vanuit de basisstructuur van de Brigada Canarias XVI, voor het bewaken van de scheidingslijn tussen Libanon en Israël, bekend als Blue Line.

De missie staat onder bevel van de generaal Venancio Aguado en daarin is personeel geïntegreerd van China, Brazilië, Servië, Indonesië, Mexico, Fiji, India, Nepal en El Salvador.

Het gaat in aantal om de grootste missie die Spanje heeft in het buitenland, zo heeft de Commandant generaal van de Legernacht op Canarias uitgelegd.

Het contingent zal patrouilles te voet uitvoeren en in voertuigen, zal controlepunten vestigen, en voortdurend de Blue Line in het oog houden vanuit drie observatiepunten.

Galán heeft uitgelegd, dat het gebied waarin de Spaanse contingent zal worden ingezet, wordt bemoeilijkt door de heterogeniteit van de bevolking, de orografische moeilijkheidsgraad, het naast elkaar bestaan van 18 geloofsovertuigingen. en de spanningen met Israël.

“Elk klein incident kan eindigen in een ernstig conflict,” heeft de generaal uitgelegd, die heeft aangegeven dat een andere belangrijke taak van de Spaanse soldaten, het verlenen van humanitaire hulp zal zijn, het samenwerken in de reconstructie van infrastructuren, en het verlenen van medische hulp en onderwijs aan de burgerbevolking.

"We zijn er trots op deze missie, die we hebben voorbereid en blijven voorbereiden tot mei,  als de Brigada Líbano XXVII zal worden ingezet.”

 000islas-canariaslogo-548.jpg


De Brigada Canarias XVI
bereikt dezelfde organisatie als
de andere Brigades van de Landmacht

VALENCIA -  dinsdag 17 januari 2017 - De Ejército de Tierra (Landmacht) heeft op vrijdag 13 januari 2017 laten weten dat de termijn voor de omvorming van de Brigada de Infantería Ligera 'Canarias' XVI naar Brigada Canarias XVI is verricht volgens het voorziene in  het Plan de Transición del Ejército de Tierra (Plan voor Omvorming van de Landmacht). Naast andere plannen, is de introductie van het concept van de Brigada Orgánica Polivalente (BOP) (Meervoudig Inzetbare Brigade).

Op vrijdag 13 januari 2017 heeft men -  in de General Marine Base Admiral (Algemene Marinebasis van de Admiraliteit, in Valencia), waar de Grupo de Caballería Ligero Acorazado Milán XVI (Licht Gepantserde Cavalerie-Groep ‘Milán XVI’) zijn  basis zal blijven behouden - deze integratie geformaliseerd. De ceremonie  is geleid door de stafchef-generaal van de Brigada Canarias XVI en militaire commandant van de Provincie Las Palmas, Venancio Aguado de Diego.
brigada-canarias-caballeria-kDC--620x349abc.jpg
                                 
  De Brigada de Infantería Ligera 'Canarias' XVI,
                                     sinds 13 januari 2017:
  de Brigada Canarias XVI.

160412-El-Alcalde-con-el-Comandante-Militar-de-la-Provincia.jpg 160412-El-Alcalde-con-el-Comandante-Militar-de-la-Provincia-21.jpg download-60.jpg GENERALJEFEBRILCANXVI.jpg                                               
De stafchef-generaal van de Brigada Canarias XVI
                                          en militaire commandant van de Provincie Las Palmas: 
                                                             Venancio Aguado de Diego.
De belangrijkste taak is, vanaf  nu, de Unidad de Caballería  (Cavalerie-eenheid) voor te bereiden om ingezet te worden in de Republiek Libanon (الجمهورية اللبنانية ), geïntegreerd in de overige Unidades de la Brigada Canarias XVI  (Eenheden van de Brigade Canarias XVI) en het contingent BRILIB XXVII dat voor de eerste keer het Mando de Canarias (Canarisch Commando) vormt.
EntregadelnuevoGuindelGrupoalJefedelaUnidadBaseGeneralAlmirantedeMarines.jpg
Tijdens de ceremonie heeft generaal Aguado het Guion del Grupo (Vaandel) overhandigd aan zijn chef-staf luitenant kolonel, Fernando de Saá Antón. Met deze integratie bereikt de Brigada Canarias XVI dezelfde organisatie als de overige Brigades van de Ejército de Tierra (Landmacht).

De Grupo de Caballería Ligero Acorazado Milán XVI  (Licht Gepantserde Cavallarie-Groep ‘Milán XVI’)  is op 15 oktober 2016 vertrokken naar Libanon, met een licht gepantserd squadron, versterkt met een deel van het Regiment Lusitania 8, dat sinds 1 januari 2017, deel is gaan uitmaken  van de Brigada Canarias XVI

Het wapen van de Grupo Milán geeft het embleem weer van het oude Regiment , of Trozo de Milán dat is opgericht in 1661, en dat in de 18de Eeuw veranderde in het Regimiento número 1 de la Caballería Española, het Regimiento del Rey (Regiment van de Koning), met de leus:  'Nada temerás' (‘Je zult niets vrezen’), welke ook de huidige GCLAC Milán hanteert.

Hun voornaamste taak is nu om de cavalerie-eenheid voor te bereiden die ingezet gaat worden in Libanon, geïntegreerd met de rest van de Unidades de la Brigada Canarias XVI en het contingent BRILIB XXVII dat voor de eerste keer het Mando de Canarias (Canarisch Commando) vormt.
000islas-canariaslogo-512.jpg


De Brigada Canarias XVI 
gaat voor de eerste keer een VN-operatie leiden

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 30 november 2016 - De Brigade zal worden ingezet in mei 2017 in de Libanon om daar de leiding over te nemen voor zes maanden van de VN- missie in dat land, het is de eerste keer dat deze eenheid, met ruime ervaring in Afghanistan, aan het hoofd zal staan van een internationale operatie.

De stafchef van de brigade, de generaal Venancio Aguado de Diego, heeft op dinsdag 29 november 2016 bevestigd tijdens een ontmoeting met de persmedia dat de manschappen van Canarias XVI zullen worden geconfronteerd in de komende zes maanden met  de laatste voorbereidingen voor hun eerste inzet in de Libanon in de operatie ‘Libre Hidalgo’, waar men de Brigada 'Guzmán El Bueno X’, van Córdoba, zal aflossen.
briugadaxvII.jpgDe Brigada Canarias XVI gaat naar de basis in Marjayoun, in het  Zuiden van het land, waar 600 manschappen zullen integreren in de eenheid van de cascos azules (blauwhelmen) waar ook militairen deel  van uitmaken uit India, Nepal, Indonesië, Servië, en El Salvador.
brigada-canarias-15_g.jpg brigada-canarias-mandara-misian-primera-historia-26_g.jpg
brigada-canarias-13_g.jpgCanarias XVI  is de jongste van de acht brigades die de Ejército de Tierra (Landmacht) vormen (welke men heeft  opgericht in  2008), hoewel het daarbinnen het oudste regiment infanterie van Europa telt: Soria 9 dat is gelegerd op Fuerteventura, rechtstreeks erfgenaam van het Oude  Legioen van Napels (16de Eeuw).

brigada-canarias-9_g.jpg
brigada-canarias-23_g.jpg brigada-canarias-22_g.jpg
brigada-canarias-18_g.jpg

brigada-canarias-20_g.jpg
 brigada-canarias-19_g.jpg
In de afgelopen acht jaar heeft de Brigada Canarias XVI in vijf gevallen deelgenomen aan de VN-missie in Afghanistan en, meer recent, heeft men diensten verleend in de operatie die de Europese Unie verricht in Mali met instemming van de Verenigde Naties.

Bij deze missies heeft de Brigade Canarias XVI drie manschappen verloren tijdens de dienst (alle drie zijn gevallen in Afghanistan) en heeft men elf Erekruisen ontvangen voor Militaire Verdiensten, met de onderscheiding Rood, en zeven met de onderscheiding Geel; en bovendien 30 vermeldingen in de Orde van het Leger.
brigada-canarias-1_g.jpg brigada-canarias-2_g.jpg
brigada-canarias-3_g.jpg brigada-canarias-4_g.jpg
brigada-canarias-5_g.jpg brigada-canarias-16_g.jpg
brigada-canarias-17_g.jpg

Hun nieuwe inzet bij internationale missies is niet de eerste in een nieuw scenario, zoals de Libanon is, en in bevelhebbende functies; het maakt het ook mogelijk de graad van integreren te tonen van hun nieuwe manschappen van de Grupo de Caballería Acorazado "Milán"(Groep Gepantserde Cavalerie ‘Milaan)’, met basis in Valencia, die vanaf 1 januari 29017 officieel deel uit gaat maken van die van Canarias XVI.
brigada-canarias-6_g.jpg brigada-canarias-10_g.jpg
brigada-canarias-11_g.jpg

De manschappen van de Brigada Canarias XVI die naar de Libanon gaan, zijn afkomstig van diverse eenheden, van de: Regimenten Infanterie Soria 9, Soria 9, Tenerife 49 en Canarias 50; van het Regiment Artillerie Campaña 93, het Batallón de Zapadores XV,  van de Logistieke Groep, en van de Grupo de Caballería Acorazado ‘Milán".

  brigada-canarias-24_g.jpg brigada-canarias-25_g.jpg

Generaal Aguado de Diego heeft benadrukt, dat het - in dit geval - gaat om een missie waarin men zal moeten toezien voor de VN, dat men de afspraken nakomt welke men heeft gemaakt om een einde te maken aan de confrontatie tussen de Libanon en Israël, en dat men  de veiligheidszone respecteert welk  is gevestigd tussen de beide landen, die nog steeds geen gemeenschappelijke grens hebben, en zo zal men de Libanese Regering helpen haar autoriteit op het terrein uit te oefenen.
000islas-canariaslogo-283.jpg


Het 802 Escuadrón de Canarias 
volgt de immigratiestroom vanaf  Sicilië

GRAN CANARIA - dimsdag 10 mei 2016 - Het squadron is sinds maandag 9 mei 2016, met een SAR-helikopter en een eenheid van 20 militairen van de luchtmachtbasis Gando (Gran Canaria), in de internationale missie ‘Operación Sophia’ in Signorella  (Italië), voor het volgen van de migratiestroom in de Middellandse Zee.

Dit is niet de eerste keer dat het Grancanarische squadron deelneemt aan dit soort internationale acties, eerder al opereerde men in 'Operación Atalanta', in het Afrikaanse land Djibouti, een ook met helikopters in Afghanistan.
3-24.jpg

4-23.jpg
Gedurende vier maanden zal het 802 Escuadrón van de Servicio de Búsqueda y Salvamento (SAR) (Opsporings- en Reddingsdienst) deelnemen aan de 15e Spaanse  'GRAPPA'-inzet, vanaf de luchtmachtbases in Signorella vanwaar de Europese bewakingsmissie wordt voortgezet, die is begonnen op 22 juni 2016.

zzzzzzzislas-canariaslogo-483.jpg


Het Mando de Canarias ontmoet  de persmedia

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 29 januari 2016 - De Generaal Pedro Galán García heeft namens het Mando de Canarias (de Legerleiding  op Canarias) in het Palacio Militar in Las Palmas de Gran Canaria op vrijdag 29 januari 2016 een informatief werkontbijt met de directeuren van de diverse persmedia op de Canarische Archipel georganiseerd, naar aanleiding van de naamdag - 24 januari - van Sint Franciscus van Sales, de  schutspatroon van schrijvers en journalisten.

“Ik ben er uiteraard  van overtuigd , dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor de taak, onze samenleving te informeren over onderwerpen van de defensie, maar bovendien over aspecten die het leven van bijna 6.000 Canario’s en hun familieleden beïnvloeden, en ik zie geen betere manier om die opdracht te vervullen door samen te werken voor de beste dienstverlening aan de maatschappij die we allemaal dienen,”  zo luidde de aanvang van het welkomstwoord van de generaal aan de aanwezigen.
legekeiding.jpg

      Vertegenwoordigers van de persmedia, met de luitenant generaal Pedro Galán García,
Franz_von_Sales1.jpg                                                        Sint Franciscus van Sales .
                                                                        zie:
                                  https://nl.wikipedia.org/wiki/Franciscus_van_Sales
Het Leger, “nuttig, nabij en modern,” zo ging de luitenant generaal verder, is voorbereid op het vervullen van een missie waar men die opdraagt; en dit jaar zijn 430 militairen van het Canarische Commando ingezet in Afghanistan en in  Mali, en hij heeft nogmaals blijk gegeven van” de hoge staat van paraatheid  en motivatie van de Canarische troepen.”
zzzzzzzislas-canariaslogo-109.jpg


Het Leger houdt er een geheime afvalstortplaats op, westelijk van La Isleta

De Strijdkrachten beschikken over een stortplaats  voor het dumpen van militair materiaal op 2.162 meter diepte op 13,5 mijl uit de kust van Las Palmas de Gran Canaria

CANARISCHE EILANDEN - zondag 23 februari 2014 - De Canarische zeebodem bevat niet alleen een spectaculaire rijkdom aan flora en fauna, maar verbergt ook tonnen aan granaten, hulzen en munitie van lichte wapens. Verouderde militaire uitrusting die de Fuerzas Armadas (Strijdkrachten) opslaan op een vuilnisbelt op 13,5 mijl (ongeveer 25 kilometer) uit de kust ten oosten van de faro (vuurtoren) van La Isleta, in Las Palmas de Gran Canaria. Het wapentuig ligt in een kuil op 2.162 meter diepte.

Het begin van militaire gebied, bij het strand van El Confital: 'Militair gebied, Verboden Toegang, Schietterrein'.

Het Ministerie van Defensie en de Commandantuur van Canarias doen er het absolute stilzwijgen toe. De informatie over deze zaak is uiterst vertrouwelijk, zo rechtvaardigt men. Men bevestigt enkel de verklaringen van het kabinet van de Admiraal Stafchef van de Marine die zich specialiseert op Wetenschappelijk Terrein, Jaime Muñoz-Delgado. Daarin bevestigt men, dat, “op de vuilnisbelt alleen ‘conventionele en algemene’ munitie bewaard wordt

Hoewel het legert gewoonlijk goedgekeurde lozingen dicteert van deze avalstoffen op volle zee bij de Eilanden, beargumenteert dezelfde geraadpleegde bron, dat men geen “precieze” informatie kan geven betreffende de hoeveelheid op de stortplaats opgeslagen materiaal.

Dit is niet de enige onderzeese vuilnisbelt voor bewapening. Naast die nabij Gran Canaria, bestaan er nog vijf opslagplaatsen die verdeeld zijn over de Spaanse kusten, die gerelateerd zijn aan Legerbases en gebieden die officieel zijn aangewezen voor de lancering van dieptebommen en explosieven. Locaties met raadselachtige namen: M-134 komt overeen met een cirkel van twee mijl in doorsnede op vier mijl uit de kust voor Cartagena Murcia): M-135, ligt dicht bij het natuurpark van de Islas Columbretes, tegenover Castellón (Valencia). Op 32 mijl voor de kust van Cádiz ligt de E-132, en op amper zeven mijl de E-133. Op zijn beurt, ligt op 21 mijl voor de kust van Ferrol, ten noorden van La Coruña, de opslagplaats met de naam F-130. Die bij de Canarische Archipel staat bekend als de C-136.

Explosieven
“Voorheen werden daar allerhande zaken gedumpt; vooral verouderd, overtollig materiaal van het Leger, dat men eerst onklaar maakt, men verwijdert de slagpinnen die het explosief laten omploffen, zo ligt er aldus op de zeebodem een hoop rommel met buskruit; dat, als dit eenmaal nat is, nergens toe dient,” zo bevestigen de militaire bronnen. “Bovendien ‘ontsmet’ men de apparatuur,” dit wil zeggen, men ontdoet deze van alle olie en andere vloeistoffen.

Het Verdrag betreffende de bescherming van het maritieme milieu van de noordoostelijke Atlantische Oceaan (OSPAR), een in 1992 opgericht lichaam, weet niet wat de vuilnisbelt van het eiland verbergt.

Het afval is zonder beperkingen overboord gegooid tot 1 januari 1995; het jaar, waarin Spanje het verdrag van Londen heeft ondertekend, waarvan het de belangrijkste taak is, om alle bronnen van verontreiniging te controleren die van schepen overboord zijn gezet en maatregelen te nemen, om te voorkomen, dat er afval gemorst wordt. Deze internationale overeenkomst is door 87 landen ondertekend.

De nautische kaart van de Eilanden laat een omtrek zien van de stortplaats voor het dumpen van explosieven ten oosten van de hoofdstad van Gran Canaria, in een denkbeeldige cirkel en een kuil met dieptes van tussen de 1.653 en 2.162 meter, op 13,5 mijl uit de kust, in wateren die onder de Spaanse soevereiniteit vallen, maar buiten de territoriale wateren. Tot 12 mijl zijn het wateren die onder Spaanse jurisdictie vallen en daarbuiten, zijn het internationale wateren; bijgevolg, dat het in dit geval gaat, om een niet beschermd gebied, waar de omstandigheden van de diepte, dumping van militair materieel mogelijk maken.

Zo wordt deze ruimte in sommige gevallen door het Leger gebruikt als schietbaan, of voor het afzinken van beschadigde, of verouderende schepen. Sommige zijn onderweg gezonken, totdat men de wetgeving begon aan te scherpen. De stortplaats is tegenwoordig echter buiten gebruik, “men recycleert alle verlopen artillerie op een meer verantwoorde en respectvolle manier ten opzichte van het maritieme milieu·”

De afgedankte schepen worden onderworpen aan een sloopproces. Men kan ze alleen op volle zee laten zinken als ze geen gevaar opleveren.

Er moet opgemerkt worden, dat sportduikers met zuurstofflessen normaal tot 50 meter diepte komen, terwijl gespecialiseerde teams 115 meter kunnen bereiken.

Militaire bronnen en professionele duikers merken op, dat als men afval op twee kilometer diepte aantreft, “dit geen invloed heeft op het milieu en, dat het onmogelijk is, dat de stroming dit naar de kust brengt.” Men ontkent bijgevolg, de uitwerking op badgasten en vissers. “Dat is veilig”, merkt een deskundige op dit vlak op, die aangeeft, “dat het metaal zelfs goed is voor de zee, omdat het zuurstof produceert.· “De oxidatie die het materiaal genereert, creëert een kunstmatige biotoop aan biodiversiteit,” zo geeft hij aan.

Het Havenbedrijf van Las Palmas heeft niets van doen met de legerdumpplaats, want dat is een bevoegdheid van de Koopvaardij, het is de Maritieme Autoriteit die weigert informatie te geven.

Russiche schepen - of beter gezegd, schroot - afgemeerd in Pueto de La Luz.
De de aan de ketting gelegde, of verwaarloosde schepen in de Haven, vormen een “inheems” probleem, zo bevestigen bronnen binnen de haven. “Dat is normaal, en meer dan eens zijn we een haven die grenst aan derde landen,” zo voegt men toe.

“Het onderwerp is iets erger,” zo gaat men verder, omdat het Havenbedrijf “gewend is geraakt” bij te dragen aan deze infrastructuur met veel probleem-schepen (aangevaren, met brand, drugs, aan de ketting gelegd…), een feit, dat zich niet voordoet in andere, nabijgelegen havens.
Dezelfde bronnen zijn echter ook van mening, dat dit probleem zich voordoet, “vanwege de ‘kwaliteit’ van talrijke ondernemingen die bestaan in Puerto de La Luz y de Las Palmas.
kleurlogoCanarias-7.png


Versterking  van de militarisering van Canarias

in verband met de  her-kolonisering van Afrika
De Chef Staf van Canarias presenteert de Eilanden als
“voorhoede” van 
de interventies op het Afrikaanse Continent

TENERIFE - vrijdag 10 januari 2014 - De luitenant generaal Juan Martin Villalon, Chef Staf van Canarias, heeft de traditionele nieuwjaarstoespraak van de Pascua Militar benut, door een openbare intentie verklaring af te leggen, waarmee hij de intenties bevestigt - waar een jaar eerder al de persmedia de beschuldiging hebben geuit - dat de Canarische Archipel een soort van groot militair kamp geworden is, bedoeld als agressie-platform voor de aan de gang zijnde kolonisatie van Afrika.

Tijdens zijn openbare toespraak, heeft Martin Villalon gezegd, “dat de eilandtroepen hun leidende rol in Afrika moeten consolideren" en hij heeft benadrukt, “ dat de Archipel de ‘voorhoede-basis’ is voor ‘mogelijke interventies’ in een woestijnomgeving.”
In zijn toespraak heeft Juan Martin Villalon de steeds talrijkere interventies in Afrika verdedigd, met behulp van het ondubbelzinnige koloniale begrip van, “vooruitgeschoven grens op het Afrikaanse Continent.

De Chef Staf van Canarias houdt zijn Pascua Militar-rede onder het toeziende oog van Paulino Rivero, J.M. Soria, María del Carmen H. Bento, José Miguel Bravo de Laguna en andere “leden” van op het eiland 'gevestigde orde'.

Martín Villalón heeft ook onthuld, dat het Spaanse Leger een oefening heeft gepland en gelijktijdig heeft uitgevoerd op Fuerteventura en in Mauritanië met uitwisseling van onderdelen, in overeenstemming met het ‘plan bilaterale samenwerking’ met het Leger van dat land.

                Militaire oefeningen door het Spaanse Leger op Fuerteventura.

Zoals men zich zal herinneren, heeft het eiland Fuerteventura te lijden onder een toenemende her-militarisering, met als verklaring, “van belang voor de nationale verdediging” van het Schietterrein en de Manoeuvres van Pájara en het militaire kampement van luitenant kolonel Valenezulea, na de beslissing van het Ministerie van Defensie, dit te gebruiken als basis voor een groep voor speciale operaties die bestemd is voor interventies op land in Afrika.

Ondertussen zijn de Luchthavens van Gando, op Gran Canaria, en de Haven van La Luz en van Las Palmas al veranderd in de voornaamste logistieke bases voor deze operaties, met als alibi de ‘jihadistische bedreiging’ die, volgens de oorlogspropaganda, een quasi dreigend gevaar zou zijn voor de Eilanden en voor Europa.

Militaire formaties op Canarias zijn zich al ruim een jaar aan het voorbereiden, om deel te nemen aan de bezetting van Mali, aangevoerd door de sociaaldemocraat François Hollande en met, dat waar men Europa bij heeft betrokken.

     Luitenant generaal Juan Martín Villalón, Chef Staf van Canarias.

Men versterkt de militarisering van de Archipel
 

Er lijkt nu geen twijfel te bestaan over de bedoeling van de Spaanse Regering, om een nieuwe impuls te geven aan het gebruik van Canarias, voor deze oorlogsdoeleinden. 
Ondanks het beleid van ‘soberheid’ en bezuinigingen die uitwerking hebben op nagenoeg alle overheidsdiensten van de Staat, zien de op de Archipel geïnstalleerde troepen zich versterkt met nieuw materiaal, dat bestemd is, om ze effectiever te maken voor het uitvoeren van hun Afrikaanse expedities.

                                          Geblindeerde RG-31 
In overeenstemming met wat gezegd is door Martín Villalón, zal de Landmacht, haar middelen zien toenemen met geblindeerde RG-31 voertuigen, evenals met mini-UAV (Unmanned Aerial Vehicle = drone - onbemand vliegtuigje) en kanonnen van het kaliber 155/52, die hun strijdkracht zullen vergroten.

De geblindeerde RG-31 zijn gelijk aan die, welke gebruikt zijn door de Spaanse troepen die hebben deelgenomen aan de bezetting van Afghanistan; hoogst wendbare tactische voertuigen, die voorzien zijn van boordmortieren, voor een grote vuurkracht en, om de soldaten te beschermen.

De werkelijke redenen van de interesse voor de veiligheid van “onze vooruitgeschoven grens”
Om de redenen van de veronderstelde belangstelling van Spanje, de Verenigde Staten, of Frankrijk te begrijpen voor het garanderen van de “Afrikaanse veiligheid”, met als bijzonderheid de Canarische Archipel als hun bijzondere vliegdekschip, vraagt niet het richten van de aandacht op het radicale jihadisme, maar wel op die voor de olie in de Golf van Guinee, de diamanten in Sierra Leone, of van coltan in de Democratische Republiek Congo (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Coltan), onder andere rijkdommen waar de voornaamste westerse multinationals zich voor inzetten.

Het groeiende economische en geostrategische belang  van Afrika heeft geleid tot een race voor westerse mogendheden, om deel te nemen aan de verdeling van een reusachtige buit,  in  een project waarbij men markpenetratie zal combineren met rechtstreekse militaire agressie, telkens wanneer kanonneerboten noodzakelijk zullen blijken te zijn voor het uitvoeren van de beroving.

                                                       Santiago Pérez.

                       “Een vooruitgeschoven voorhoede,” aldus de militairen
Santiago Pérez waarschuwt voor de risico’s van de militarisering van Canarias, met een motie betreffende, “de Eilanden als voorhoede van Europese militaire acties in Afrika”

Santiago Pérez, socialistisch raadslid op Tenerife in de gemeente La Laguna, heeft een motie ingediend, opdat het Gemeentebestuur haar bezorgdheid uitdrukt over projecten die erop gericht zijn, om van de Canarische Archipel een vooruitgeschoven voorhoedepost te maken van de Europese Unie, voor de ontwikkeling van militaire interventies op het Afrikaanse Continent, die een verhoging van het risico met zich meebrengen voor de veiligheid van de Canarische Eilanden, dat te maken heeft met hun geografische ligging; en hij vraagt voorzieningen en beleid van de Fuerzas Armadas (Strijdkrachten) die verdediging van deze Eilanden als fundamenteel doel hebben.

Het raadslid merkt op, dat de persmedia zich er rekenschap van hebben gegeven, dat de Militaire Chef Staf op Canarias, luitenant generaal Martín Villalón, tijdens de viering van de Pascua Militar (Militair Nieuwjaar = jaarlijks met parades en toespraken op Driekoningen - 6 januari), de rol heeft benadrukt die overeenkomt met de militaire detachementen van de Archipel als voorhoede voor de interventies op het Afrikaanse Continent; een rol, die te maken heeft met het concept van Canarias, “als vooruitgeschoven grens”.

Santiago Pérez is ongetwijfeld van mening, dat de geografische ligging van de Archipel het bestaan met zich meebrengt van bepaalde risico’s voor haar veiligheid, die beslissend moeten zijn voor het bepalen van de strategie en de middelen voor haar verdediging.

“Maar,” zo voegt hij hieraan toe, “ die de Canarische Eilanden een rol toewijzen als een Europese voorhoede voor het realiseren van militaire interventie-operaties op land, op het Afrikaanse Continent vormt een beslissing die dienovereenkomstig genomen zal dienen te worden door de Spaanse Regering, in de uitoefening van haar grondwettelijke functie, het leiden van de verdediging van de Staat, waarvan de betekenis in alle beleidsorders voor Canarias het consulteren en de deelname vereist van al haar vertegenwoordigende instellingen.”

De veiligheid van de Archipel vereist een beleid en een voorziening van efficiëntere middelen voor haar verdediging, die beantwoorden aan een concept, dat behoorlijk afwijkt van het veranderen van onze Eilanden in een vooruitgeschoven post voor interventie-operaties op het Afrikaanse Continent, die naar de mening van veel mensen een potentiële toename met zich mee zullen brengen van de risico’s die verbonden zijn aan de geografische ligging van de Archipel.

“Bovendien is,” naar mening van het raadslid, “het concept van voorhoede in de sfeer van de militaire interventie-operaties totaal tegengesteld aan het door de Europese Unie gedefinieerde beleid voor de ultra perifere regio’s, met het zicht op het benutten van hun potentieel betreffende de geografie waarin zij zich bevinden voor uitwisselingsdoeleinden met buurlanden op economisch vlak, duurzame ontwikkeling, herwinbare energie, biodiversiteit, en uiteindelijk grensoverschrijdende samenwerking voor het bevorderen van de vooruitgang en het stimuleren van vrede; en niet, als basis voor militaire interventie; een concept, dat ons lijkt terug te plaatsen naar het tijdperk van overheersing, dat gelukkig is overtroffen door de invoering van de democratie en de consolidatie van de deelstaatregeringen.”

La Laguna, als stad Werelderfgoed van de Mensheid, is van oorsprong een stad van vrede, met een open communicatie tussen mensen, en vertegenwoordigt een getrouwe geest en persoonlijkheid van de Canario’s, daarom is het volkomen logisch, dat haar Gemeentebestuur haar stem laat horen en daarom contact zal opnemen met de Spaanse Regering, om haar bezorgdheid uit te drukken over de bedoelingen van de Strijdkrachten.”
kleurlogoCanarias.png


Na 34 jaar trouwe dienst en ruim 50.000 vlieguren pensioneert de luchtmacht haar laatste Fokker 27

TELDE - zaterdag 14 december 2013 - Met ruim 50.000 vlieguren en 34 jaar ononderbroken, trouwe dienst is de legendarische Fokker27 op vrijdag 13 december 2013 met pensioen gegaan. Met een waterboog en een lauwerkrans, bevestigd door de Chef Staf van de Luchtmacht, Francisco Javier García Arnáiz, heeft men afscheid genomen van dit soort vliegtuigen van de Servicio de Búsqueda y Salvamento Aéreo (SAR) de Canarias (Opsporings- en Reddingsdienst van de Luchtmacht op Canarias), die op maandag 17 december 2013 een laatste vlucht zal maken, om gestationeerd te worden in Madrid, in afwachting van nieuwe horizonten.

Het leger heeft op de Luchtmachtbasis van Gando, op Gran Canaria, eer bewezen aan dit vliegtuig, dat er een operatief leven op heeft zitten na duizenden mijlen gevlogen te hebben met ernstig zieke patiënten van de Eilanden, omdat dit jarenlang het enige transportmiddel was, om dergelijke vluchten uit te voeren; met - naast andere missies - o.a. het beschermen van militaire en burger piloten die het luchtruim boven de Archipel doorkruisten en van vissers die aan het werk waren op de Sub Saharaanse-bank.
Op de eerste rij een gedeelte van de legerleiding van de Luchtmacht op Canarias en van Spanje, op vrijdag 13 december 2013 voor de Fokker 27 op de Base Aérea de Gando (Luchtmachtbasis van Gando).

Het vliegtuig wordt vervangen door een zogenoemd Delta 4 toestel, speciaal voor maritieme bewaking en redding; en uitgerust met de modernste technologie, met communicatieapparatuur via de satelliet en data-overdracht via computerbeelden tijdens de vlucht.

Het toestel wordt gevlogen door twee piloten, een radarspecialist en een waarnemer, en de opsporing-systemen maken de detectie van doelen mogelijk, zowel overdag, als ’s nachts, ondanks de slechte omstandigheden van de zee. De inlijving op de Eilanden houdt de mogelijkheid in, dat het vanaf januari 2014 verplaatst kan worden naar Djibouti, om deel te nemen aan de Operatie ‘Atalanta’ tegen de Somalische piraterij.

Het was op een middag in maart 1978 toen drie witgeschilderde Fokkers zijn geland op de Luchtmachtbasis, afkomstig uit Nederland, voor hun Canarische inzetbaarheid. In de loop van 2013 is een van de Fokker 27-toestellen geplaats in het Museo del Aire (Luchtvaartmuseum) en het andere is op een rotonde geplaatst.

In 2005 heeft met Ministerie van Defensie de vervanging goedgekeurd van de straaljagers Casa-Nutrinai 235, die gestationeerd waren op Matacán (Salamanca) en aangepast werden voor vigilancia marítima (Vigma) (maritieme bewaking). Vandaar, en met het doel de hulpmiddelen te optimaliseren ten tijde van crisis, heeft men de nieuwe toestellen gestationeerd in Madrid en op Mallorca, en nu komt het actualiseringsprogramma op de Archipel.De plechtigheid van vrijdag 13 december 2013 is van start gegaan met een militaire parade van een honderdtal manschappen van het 802 Escuadrón de Fuerzas Aéreas/RCC Canarias en leden van de Unidad Cinelógica del Ala 46, terwijl de Unidad de Música del Mando Aéreo de Canarias (Macan) (Canarische Luchtmacht Kapel) het Spaanse volkslied ten gehore heeft gebracht voor het ontvangen van de Spaanse vlag.

Missies

Vervolgens hebben de commandanten de troepen geïnspecteerd en hebben ze de genodigden begroet, evenals de ongeveer 200 militairen van de Landmacht, de Luchtmacht en de Marine, plus nog eens een honderdtal nostalgisch bezoekers.

 
De ceremonie is bijgewoond door de militaire legerleiding, de Hoge Raad voor de Luchtvaart, bestaande uit zeven luitenants generaal, de legerchef van Macan, Javier Salto Martínez-Avial, de chef van het 802 Escuadrón de Fuerzas Aéreas, Carrillo; evenals door de gedelegeerde van de Spaanse Regering, María del Carmen Hernández Bento; de regionale minister van Openbare Werken, Transport en Regionaal Beleid, Domingo Berriel; en de burgemeester van Telde, María del Carmen Castellano, naast andere militaire- en burgerautoriteiten.
 

Otón was belast met het opdragen van een korte lofrede op de actie van het Fokker-toestel op Canarias,  maar niet, alvorens eraan te hebben herinnerd, dat de SAR haar inzet op de Archipel begonnen is in januari 1955 met twee tweemotorige amfibievliegtuigen en twee Sikorsky helikopters. Met het verstrijken van de jaren kwamen de Fokker27-toestellen en de Super Puma helikopters.

De SAR-medeweker heeft eraan herinnerd, dat het toenmalige 51 Escuadrilla de Salvamento (Reddings-eskader) - tegenwoordig 802- verantwoordelijkheid droeg voor een gebied van ruim 15 miljoen km², waarvan 80% boven zee. Het vervullen van deze missie, “heeft de ontwikkeling mogelijk gemaakt  van een veilig commerciële lucht- en scheepvaartverkeer, die de hoeksteen vormen van Canarische economie, voor haar toerisme, toelevering en handel,” zo heeft hij laten weten. Eveneens, heeft men bescherming geboden aan de vissers op de Saharaanse-bank en aan pleziervaartuigen.

Bij nationale missies, heeft de Fokker geopereerd onder de eigen condities van de Eilanden, met lange-afstandsvluchten, voornamelijk boven zee, bescherming en assistentie biedend aan de SAR- helikopters.

In deze 58 jaar op Canarias heeft deze eenheid ruim 7.000 missies uitgevoerd en ruim 3.900 levens gered. De Dienst bestaat momenteel uit 156 personen, onder wie piloten, monteurs, radarspecialisten, waarnemers, reddingswerkers, verpleegkundigen, computerspecialisten, kantoor- en ondersteunend personeel voor de vliegoperaties.

Na de toespraak van de chef van het 802 Escuadrón de Fuerzas Aéreas, heeft men een krans gelegd voor de gevallenen, terwijl op hetzelfde moment een F18 over de locatie vloog. Vervolgens heeft men een land- en luchtdefilé gehouden, met de Fokker 27 en de Delta 4 die samen vlogen, geëscorteerd door twee Super Puma-toestellen.
 
De luchtmacht heeft drie commerciële vluchten verplicht naar Tenerife Sur te vliegen, zo laten bronnen binnen AENA weten.
 
Daarna zijn  de aanwezigen naar het platform van de Sectie voor Luchtvaartondersteunin  gegaan waar de Fokker 27 is geland; “een ‘Rosinante’ voor de herinnering”, zo beschrijft luitenant kolonel Javier Otón, met verwijzing naar het paard van Don Quichote. Hij en de Chef Staf van de luchtmacht, Francisco García, hebben op een van de voorruiten van het vliegtuig een lauwerkrans bevestigd als vergoeding voor zijn werk. Commandant Fernando Rubín, luitenant Jairo Hernández en sergeant Alejandro Costas waren de laatsten, om de vleugels van de Fokker 27 te ontvouwen. Toen zij afdaalden, hebben ze afscheid genomen met een brok in hun keel; en datzelfde gevoel hadden diverse van de aanwezige militairen.
0000AAAAIslas-canariaslogo-137.jpg

1-AAAAislas-canarias-kopie-265.jpg


Het eiland Gran Canaria gaat dienen als  logistieke basis voor de USA en hun geallieerden voor interventie in de Sahel

De NAVO zal vanaf Canarias vertrekken om
de Jihadisten van de Sahel aan te vallen

GRAN CANARIA - woensdag 17 oktober 2012 - De Luchtmachtbasis van Gando en 'Het Arsenaal van Las Palmas' zijn strategische steunpunten voor de militaire operaties welke de Verenigde Staten van Amerika en enkele Europese landen  voorbereiden, waaronder Spanje, om het toenemende jihadisme in de Sahel-regio te onderdrukken en te beheersen. De situatie is bijzonder alarmerend in het Noorden van Mali, waar radicale islamitische groeperingen hoogtij vieren, de buurlanden bedreigen en dus gevaarlijk zijn voor Europa.

De twee militaire steunpunten op het eiland Gran Canaria maken deel uit van de strategische bases van de NAVO die het meest nabij het Afrikaanse Continent liggen. Canarias is de meest zuidelijke Europese regio en vanaf die positie heeft de  militaire organisatie onder leiding van de US of A als vooruitgeschoven posten de Base Aérea de Gando (Luchtmachtbasis van Gando), de hoofdrol heeft gespeeld bij meerdere militaire manoeuvres die samen met de geallieerden gehouden zijn.


Noord-Amerikaanse mariniers tijdens recente manoeuvres in Puerto de La Luz.

Op zijn beurt is het Arsenal Naval in de hoofdstad van Gran Canaria enkele weken geleden het toneel geweest voor een visite van schepen van de US Navy voor het uitproberen van de veiligheid van de installaties in Puerto de La Luz, met het doel,  deze te veranderen in een doorgangshaven voor de Noord-Amerikaanse schepen.
mali-map_large.gif

De militaire operatie in de Sahel wordt al enige tijd voorbereid, hoewel deze nu pas wordt geïntensiveerd, als gevolg van het verzoek van Mali  om militaire steun  welke men zoekt vanwege de ernstige situatie die heerst in het Noorden van het land. Sinds juni 2012 hebben radicale islamieten de controle in het Noorden van Mali overgenomen en ze dreigen op te rukken naar het Zuiden, wat het land overgeleverd zou doen zijn aan de genade  van de Jihadisten in het geval ze de hoofdstad, Bamako, bereiken. Daarom heeft de president van Mali enkele dagen geleden formeel militaire steun aangevraagd bij de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (ECOWAS), om het Noorden te herstellen.


NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie).

Zowel de Afrikaanse Unie, evenals de Europese Unie en de NAVO ondersteunen de noodzaak van militaire interventie in de Sahel ter voorkoming  van een uitbreiding van de Al Qaida-defensie, die de poorten van Canarias en Europa zou kunnen bereiken als deze sterk wordt in Mali en oprukt naar andere landen in de regio. Een van de  belangrijkste pleitbezorgers voor de Westerse steun bij de interventie in Mali is de Franse president, François Hollande, die contact onderhoudt met de voornaamste geallieerden voor het coördineren van steun aan de West-Afrikaanse landen.
                                   wewrr_large.jpg

De toezegging door de geallieerden van Frankrijk is het verstrekken van logistieke steun, door levering van technologisch materieel en ondersteuning, vooral, van onbemande vliegtuigen. Vandaar, dat de Spaanse Regering de Luchtmachtbasis van Gando en het Arsenaal van Las Palmas (de militaire haven van de provincie Las Palmas) heeft aangeboden voor de militaire operatie. Gando kan bogen op een brede ervaring met NAVO-manoeuvres en met het binnenkomen en opstijgen van militaire vliegtuigen voor de diverse missies van de militaire organisatie,

Naast die van Spanje, heeft Frankrijk de steun weten te verwerven van Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, naast die van de Verenigde Staten van Amerika. Het gaat in geen geval, om uitzending van militairen naar het gebied, omdat rechtstreeks ingrijpen en taak is van de Organisatie van West-Afrikaanse landen, die bestaat uit 15 lidstaten die voornemens zijn 3.000  manschappen voor de missie in te zetten.

Wat is jihadisme? Zie:
http://www.wodc.nl/onderzoeksdatabase/jihadistisch-extremisme-in-noord-afrika.aspx?cp=44&cs=6796

Het hele onderzoek kunt U in Pdf-formaat downloaden via:
http://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=jihadisten%20van%20de%20sahel&source=web&cd=1&sqi=2&ved=0CCUQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.wodc.nl%2Fimages%2Fvolledige-tekst_tcm44-384396.pdf&ei=7vh9UMfpNuWe0QXzmoCIDQ&usg=AFQjCNGhJg6pbrkNcy0CwbwVc3cFatP3bg

kleurlogoCanarias.png 

aaaaakaart_canaria-38-91.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--548.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb