site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-274.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-64.jpg


Drie jaar gevangenisstraf voor de Duitser
die La Palma in brand zette

In de zomer van 2016 verbrandde ruim 4.864 hectare; en de brand kostte een boswachter van het eiland het leven

LA PALMA - vrijdag 6 mei 2017 - De Rechtbank in Santa Cruz de Tenerife heeft de Duitser tot drie jaar gevangenis veroordeeld die wegens nalatigheid bosbrand heeft veroorzaakt in de zomer van 2016, waarbij op La Palma ruim 4.864 hectare in as is gelegd  en wat een boswachter van het eiland het leven heeft gekost.

De uitspraak, die definitief is, wordt afgegeven na verwerking; de 27-jarige Scott Verdine Stumpf is veroordeeld wegens dat wildvuur, en hij heeft formeel ingestemd met de sancties die zijn voorgesteld door de openbare aanklager van de Canarische Eilanden, drie jaar gevangenisstraf, inclusief compensaties met alle getroffenen, maar op dit moment is de veroordeelde niet in staat te betalen.
brand-2.jpgToen de feiten zich hebben voorgedaan verbleef de jonge Duitser drie maanden in een verlaten  pand in het gebied waar de brand is ontstaan, in El Charco de Las Plamas in de gemeente El Paso op het eiland La Palma.

In zijn bekentenis voor de rechtbank heeft Stumpf toegegeven dat  hij op 3 augustus 2016 met totale minachting voor de meest elementaire normen van veiligheid en voorzichtigheid  het toiletpapier heeft verbrand dat hij had gebruikt voor zijn fysiologische behoeften in een ambachtelijke latrine , en dat hij het in het veld had geworpen zonder de moeite ter nemen om voor zijn vertrek na te gaan, of het was gedoofd.

Als gevolg van zijn nalatigheid hebben de vlammen van het toiletpapier papier de droge vegetatie van het gebied in brand gezet en het vuur verspreidde zich snel omdathet  toen droog weer was met een hoog risico op bosbrand (hoge temperaturen, lage luchtvochtigheid en een windsnelheid van  20 km per uur).

De brand die uitbrak door dat stukje brandend toiletpapier heeft zich uitgebreid tot in totaal 4.864 hectare, overwegen bosgebied, in de gemeenten El Paso, Los Llanos, Villa de Mazo en Fuencaliente, "met een duidelijk gevaar voor de integriteit en de gezondheid van mensen,” onderstreept het Provinciaal Hof.

Door het vuur, moesten 300 personen worden geëvacueerd uit het dorpscentrum van Jedy (El Paso), evenals een zeven honderdtal uit San Nicolas (El Paso) en 1.500 uit Las Indias, Los Quemados en Los Canarios (Fuencaliente), en bovendien  652 uit Montes de Luna en Tigalate (Mazo).

Deze bosbrand, een van de meest ernstige die Canarias in het afgelopen decennium heeft meegemaakt, heeft een boswachter van Medio Natural, José Santana Álvarez, het leven gekost die zich ingesloten zag door het vuur in de vroege ochtend va 4 augustus 2016, toen hij, samen met collega-boswachters, bezig was met het blussen van de bosbrand in Hoyo de la Sima.

In het vonnis erkent men ten gunste van de beschuldigde, dat hij vanaf het eerste moment tegenover de autoriteiten zijn betrokkenheid heeft erkend en heeft geholpen, om ‘snel’ de oorzaak van de bosbrand te kunnen vaststellen.

Scott Verdine Stumpf is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan het Cabildo (Eilandbestuur) van La Palma van 1,87 miljoen euro, evenals tot het vergoeden van de bedragen die men te zijner tijd zal vaststellen aan de erfgenamen van de omgekomen boswachter, aan de vier getroffen gemeenten, en aan de bewoners die schade hebben geleden aan hun eigendommen.

Het verslag van de feiten geeft echter aan, “dat de  jonge Duitser, momenteel, geen bezittingen , of  financiële inkomsten heeft, en in een situatie van armoede verkeert en onmachtig is om te betalen.”
ZZZIslas-canariaslogo-856.jpg


Het griezelhuis op de Jedy

De Duitse Verdine had zijn woning in Hoya Las Palmas op La Palma

LA PALMA - maandag 15 augustus 2016, Maria Hemelvaart - Op 33 kilometer van Santa Cruz de La Palma, in het hart van de gemeente El Paso, herademt men van de paniek. Het vernietigende spoor van de vierde grootste bosbrand van de Eeuw op de Archipel blijft latent aanwezig op de berg Jedy. “Het was een hel”, geeft een bewoner aan, die geëvacueerd moest worden. Op 3 augustus 2016 daalde de duivel af. De brand veroorzaakte de dood van een boswachter afkomstig uit Telde (Gran Canaria) en het duurde negen dagen voordat men het vuur onder controle had. Het dorp was vriendelijk voor de jongeman, vegetariër en natuurliefhebber, die nu gevangen zit. Na zijn behoefte te hebben gedaan, stak hij het wc-papier in brand samen met het verzamelde afval van enkele dagen. Het was de aansteker. Hier is zijn verhaal.

Het griezelhuis
De startplaats van de paniek. Op een kilometer van het dorp op de Jedy - in de gemeente El Paso op La Palma - bevindt zich de Hoya las Palmas (Palmen-oase). Men kan er alleen komen via een bospad. De aarde brandt. De reuk van as is de duivelse geur die het startpunt van de brand markeert. Daar was het, waar de Duitser de brand veroorzaakte. Hij woonde er [als kraker], samen met zijn hond, in twee casuchas (krotten)... Hij houdt van de natuur. Het was niet zijn bedoeling. Hij had zijn moestuintjes en maakte zijn meubels van hout. Hij hield van timmeren. Maakte een vuur voor het verbranden van afval en toiletpapier. De wind [Verdini was enkele dagen niet in het verlaten huis geweest] had een tapijt van dennennaalden verzameld en veroorzaakte de ramp. Alles ging heel snel, een kwestie van seconden. “Het vuur laat je niet nadenken, het is meedogenloos,” zegt Héctor Martín, landbouwer en buurman op de Jedy.
casa-terror.jpg
Naast de voordeur, botten van dieren, een klein moestuintje, en het brandspoor op de Jedy.

De palm oase van de paniek; de locatie waar de bosbrand is begonnen
Naast het stenen huis van Scott Verdini bevindt zich een gedeelte met verbrande resten. Op deze locatie in de Hoya de Las Palmas (Palmen-oase) ontdeed de Duitser zich van zijn afval, zoals toiletpapier, zo verzekeren zijn buren. De sterke wind op die noodlottige woensdag 3 augustus, en het tapijt aan dennennaalden dat in dit gebied als afval lag, veroorzaakte het begin van de brandhaard. Die ontstond om 14:00 uur, en een half uur later was de brand buiten controle. Op de foto, het aanzien van de palmen-oase, een week na het begin van de bosbrand op de Jedy.

Woensdag 3 augustus 14:05uur. De onvoorzichtigheid van Scott Verdini, op de Jedy bekend als El Alemán (De Duitser), die nu in de gevangenis verblijft, veroorzaakte de chaos. La Palma verkeerde negen dagen onder de dictatuur van de vlammen. Een oppervlakte van 5.100 hectare - voornamelijk dennenbos - in gemeenten El Paso, Los Llanos, Fuencaliente en Villa de Mazo is in as gelegd. Bij de bluswerkzaamheden is de boswachter uit Telde (Gran Canaria), de 54-jarige Francisco José Santana, om het leven gekomen. Men heeft 3.000 bewoners geëvacueerd, onder wie 600 van de Jedy. 6,8% van La Palma is verbrand en de bosbrand is nu gecatalogiseerd als de vierde meest vernietigende van deze Eeuw.

De wind maakte een helse bondgenoot. Van El Paso - waar 2.400 hectare in vlammen is opgegaan- ging de verschrikking naar Fuencaliente (1.630 hectare), Los Llanos de Aridane (30 hectare), en verplaatste zich naar het centrum van Mazo (816 hectare). 568 brandbestrijders en 13 blusvoertuigen haalden de nieuwsberichten. Ze streden onvermoeibaar tegen het vuur.
naamloosjjjjj-1.png

naamlooskkkk-1.pngDe ‘tv’ op de schouder
Juan Antonio Hernández Martín, bewoner van de Jedy, werkt in de bouw en moest zijn woning verlaten. “Als men je zegt dat je moet vertrekken, dan weet je dat het ernstig is. Je kunt niet de televisie pakken en op je schouder meenemen. Ik heb het eerste wat ik in mijn handen had meegenomen. “Hoe we het beleefd hebben? Een hel. Op mijn 52ste hebben we drie branden meegemaakt… Het went nooit. Ik wil positief zijn, denken dat men spoedig zal blussen. Maar deze laatste was een nachtmerrie.”

Hij vergeeft de Duitser, die hij beschrijft als iemand die van het milieu houdt, een natuurliefhebber die er met zijn dieren was. Hij zal het niet goed maken in de gevangenis, nu gaan ze voor hem.”

Nancy Brito beheert het cafetaria ‘Jedey’. Dat ligt op twee kilometer van het verdoemde epicentrum. Hij klaagt over het vertrek van de brandbestrijders en boswachters, toen alle brandweerlieden naar Fuencaliente en El Paso zijn gegaan - donderdag 11 augustus ’s avonds - toen de bosbrand drie open vuurfronten telde. “Dat was het ergste moment, we zagen ons alleen voor de ellende geplaatst. Ze konden niet komen, ze waren bezet. Midden in de nacht,. Het beeld van de vlammen bezorgt je koude rillingen.” De ‘Jedy’-Bar verandert in een ontmoetingscentrum; het praathuis, voor het vaststellen van de schade.”

“Ik ben mijn huis niet uitgegaan, ik verblijf er met een stel paarden en ik ben er gebleven. Totdat het ergste voorbij was; zo bestreed men het vuur. Met moed,” benadrukt deze bewoner. Voor de ondernemer Brito, beantwoordt het profiel van de jonge Duitser Scott Verdini Stum niet aan dat van een pyromaan. “Hij heeft het niet met opzet gedaan, het betreft een ongeluk, Hii is vegetariër en zijn liefde is het gebergte. We weten dat hij in de gevangenis zit en dat knaagt aan hem; hij beleeft een andere nachtmerrie,”

Op de Jedey is men, ondanks de momenten van paniek, dankbaar voor de steun van de rechtshandhaving en de brandweer. In de straten van deze palmen-locatie, heeft men een aantal spandoeken zien verschijnen met het opschrift ‘Gracias, ‘Dank’ aan de helden in de lucht. In het huis van de Duitser, is het een voortdurend komen en gaan van de media. Tv-camera’s en redacteuren op de locatie waar het allemaal is begonnen.
palmeral-panico.jpgMoestuin, vodden poppen…
Het stenen huis van Scott Verdini is door de vlammen verwoest. Met het dak in as gelegd, heeft zijn kleine moestuin weerstand geboden en aan de passage van de grote, helse draak. Ongeveer 20 meter van de deur, staat een klein afvalbak. Daar is de duivel ontwaakt. Het is het land van de stilte, op 33 kilometer van Santa Cruz de La Palma. Onder een verzengende hitte, is dit boerderijtje een crimineel wapen. Francisco José Santana heeft zijn leven gegeven, voor het afkoelen van de draak. En Scott verdrinkt in zijn cel, met de vergeving van Jedey. Stilte, as en het spoor van ellende. Het vuur rust, maar de pijn duurt voort.

'Mona', de beste vriendin van Scott
Een bewoner van El Paso zorgt voor het teefje nu haar Duitse bezitter, door wie het gebeten is, als brandstichter in voorarrest verblijft. Het hondje 'Mona mi luna', een 6-jarig vuilnisbakkenras, was een van de onvrijwillige hoofdrolspeelsters van de bosbrand op La Palma, vooral door haar verleden. Maar nu begint een nieuw leven met een andere bewoner van El Paso die aangeboden heeft haar in zijn huis op te nemen. De jonge Duitser die in de gevangenis zit omdat hij de vermoedelijk brandstichter is, was de bezitter van 'Mona mi luna', die hij mishandelde in Maspalomas (Gran Canaria), en waarmee hij in Arona (Tenerife) bedelde, totdat hij op La Palma aankwam

Mona mi luna is een goede teef, "die er gezond uitziet", zo vertellen de bewoners, over de hond van de 27-jarige Duitse Scott Verdini Stump, die de bosbrand heeft veroorzaakt welke 7% van La Palma in as heeft gelegd. De hond verbleef naast hem toen de brand uitbrak, maar die net als hij, vluchtte. Na de brand op La Palma, is ze door een buurvrouw in El Paso ogenomen, met wie hij samenwoonde in een terreinwoning.
imgjfita20160810-191834imageneslvotrasfuentesjfperro10082016-253-kkj-656x335lavanguardia-web.jpg                                                           Het hondje, ´Mona mi luna´,
Het hondje, ´Mona mi luna´, een bruin wit vuilnisbakkenras , heeft een lange geschiedenis in de straten van Canarias, aan de zijde van haar bezitter Verdini. Ze was de hoofdrolspeelster in februari 2016 door een agressie van haar bezitter, maar die ze niet heeft verlaten. Het Commissariaat van de Canarische Politie heeft in februari 2016 laten weten, dat Scott Verdini Stump de bezitter was van het dier en is gearresteerd voor het in de nek bijten van het beestje en haar een paar klappen en trappen toegediend te hebben op de openbare weg in Maspalomas (Gran Canaria).

Men heeft echter de zorg voor de hond niet aan hem onttrokken, omdat de agenten geen fysieke kenmerken hebben waargenomen die aantoonden dat het dier mishandeld zou zijn. Men kon alleen rekenen op de versie van de getuigen die verzekerden, dat hij zich op gewelddadige wijze tegen haar gedragen had. De politie heeft de verzorging van de hond overgelaten aan de ‘Snoopy’-dierenkliniek in Maspalomas, maar nadat ze de vrijheid herkreeg, heeft Scott Verdini zich weer ontfermd over zijn teefje.

Maanden later zijn beiden, eigenaar en hond, waargenomen op Playa de las Américas, in de gemeente Arona op Tenerife. Het was gebruikelijk te bedelen bij de ingang van supermarkten, Hij telde het geld dat was om te eten en om de overtocht naar La Palma te betalen.

Na het bedelen uitgeoefend te hebben, is de Duitser - die in Duitsland gewerkt zou hebben in een broodbakkerij , maar van wie zijn familie al vijf jaar niets meer had vernomen - erin geslaagd naar La Isla Bonita te komen met zijn hondje.

De rest is dramatisch genoeg bekend: 5.100 hectare in as gelegd en een boswachter, Francisco Santana, 'Fran el ecologista' (’Fran de milieuactivist)’, overleden.

Scott Verdini was met zijn hondje in de hut waarin hij woonde en waar hij een houtvuur maakte om het schaarse eten voor hen beiden te bereiden. Een onhandigheid veroorzaakte, dat hij zich in het gebied waar hij woonde voor het vuur uit de voeten maakte waarvan de vlammen zich ongecontroleerd verspreidden. Toen hij, na zich ontlast te hebben, terugkeerde kon hij niets anders doen dan om hulp vragen, En het vuur verspreidde zich negen dagen achtereen. Dat is wat de Guardia Civil aan de weet is kunnen komen.

Scott Verdini heef verzekerd, dat hij toiletpapier aangestoken zou hebben dat hij had gebruikt na het doen van zijn behoefte. Klaarblijkelijk hebben de agenten van de Guardia Civil vastgesteld, dat het papier werd aangestoken op een plaats met droge vegetatie waar een overvloed aan dennennaalden was. Het lijkt er ook op, dat zich een andere versie heeft voorgedaan: Dat het vuur is ontstaan waar het eten werd warm gemaakt, “wegens ernstige nalatigheid.” De rechter rekent hem een brand aan: ‘wegens ernstige onvoorzichtigheid”.

Scott Verdini Stump verblijft in de gevangenis, terwijl zijn hondje ‘Mona’ - gelokaliseerd met haar wettelijk voorgeschreven chip - een nieuw leven is begonnen op La Palma.
zzzislas-canariaslogo-137.jpg


Sein ‘Brand meester’ is gegeven op La Palma

LA PALMA - vrijdag 12 augustus 2016 - De Canarische Regering heeft verklaard, dat de brandweer op La Palma het sein ‘Brand meester’ heeft gegeven.

Het Dirección General de Seguridad y Emergencias (Directoraat-generaal van Veiligheid en Noodsituaties), van de Canarische Regering, heeft laten weten, dat de bosbrand onder controle is welke de afgelopen degen geheerst heeft in de gemeenten El Paso, Los Llanos, Fuencaliente en Villa de Mazo, op La Palma, en verlaagt de noodsituatie naar Niveau 1. De verantwoordelijkheid voor het nablussen ligt daarmee bij het Cabildo (Eilandbestuur).

incendio-la-palma-controlado-madrugada-cinco-dias-despues-canarias-74243.jpgDe bosbrand is begonnen op woensdag 3 augustus 2016 en werd voor gestabiliseerd verklaard op maandag 8 augustus om 09:45 uur. Op vrijdag 12 augustus 2016 om 12:00 uur heeft de leiding van het Plan Especial de Protección Civil y Atención de Emergencias por Incendios Forestales de Canarias (INFOCA) (Crisiscentrum) de bosbrand als zijnde onder controle verklaard, wat wil zeggen dat men erin is geslaagd deze te isoleren en het voortschrijden van het vuur te beperken, kortom: “Brand meester.”

Er is 4.864 hectare in as gelegd en 3.000 eilandbewoners in de diverse gemeenten zijn erdoor getroffen.

In ploegen van 300, hebben 586 brandweerlieden de brand bestreden en er zijn 13 blusvliegtuigen ingezet geweest.
000islas-canariaslogo-98.jpg


De hippie van de bosbrand op La Palma
opent de weg naar nieuwe beschuldigden

De 27-jarige Scott S.V. , zou niet de enige verantwoordelijke zijn voor het - onvrijwillig - veroorzaken van de bosbrand op de Cumbre Vieja, waar het vuur 5.000 hectare in as heeft gelegd en de dood heeft veroorzaakt van een hos wachter, aldus zijn verklaringen voor de Rechtbank, welke de komende dagen door Justitie zullen worden nagetrokken.
hippi.jpg videodadeetrbnusbrabnd-3.png
Scott S.V woont sinds vier jaar op La Palma, zonder vast woonadres, en verbleef de afgelopen vijf maanden in een grot. Sinds zijn arrestatie heeft hij geweigerd te eten; hij  blijft  onverschillig en wil ook geen contact met zijn familie, die overigens al vijf jaar niets van hem heeft vernomen.
hippi4.jpg

naamloos-233.pngHet Duitse Consulaat op Gran Canaria heeft laten weten, dat - men  in afwachting van het onderzoek en de verdere procesgang - assistentie kan verlenen als Scott S.V daarom verzoekt; doet hij dat niet, dan zal hij zelf moeten opkomen voor zijn belangen.
zzzislas-canariaslogo-119.jpg


Blushelikopter op La Palma
neergestort na botsing met dennenboom

LA PALMA - donderdag 11 augustus 2016 - Het toestel was gestationeerd op de basis van Puntagorda en minuten eerder had het nog een groep van de BRIF vervoerd. De twee bemanningsleden hebben de helikopter op eigen gelegenheid kunnen verlaten.

Het ongeluk heeft plaatsgevonden op woensdagmiddag10 augustus 2016 toen de helikopter ìn aanraking is gekomen met een dennenboom in de wijk Tigalarte nabij de El Cabrito vulkaan, toen de helikopter water aan het innemen was voor afkoeling in het gebied waar op zaterdag het vuurfront actief was dat Mazo bedreigde, zo hebben bronnen binnen de Delegatie van de Spaanse Regering op Canarias laten weten, evenals de Brigada de Refuerzo contra Incendios Forestales Forestal (BRIF), zelf.
helicoptero-actuaba-1.jpg                                                                  VIDEO:
                                                https://youtu.be/X4V4Qz63sCI
Gelukkig hebben de twee bemanningsleden, een 61-jarige Fransman en een 35-jarige Spanjaard het toestel op eigen gelegenheid kunnen verlaten en ter plaatste via de boordradio melding kunnen maken van het ongeval en hebben ze laten weten, dat ze in veiligheid verkeerden.

Het apparaat is op de linkerzijde terecht gekomen op een berghelling met pijnbomen en droog struikgewas dat niet was aangetast door de bosbrand, de helikopter is behoorlijk beschadigd geraakt, hoewel de cabine de klap heeft doorstaan (zelfs de ramen zijn intact gebleven). het betreft een BRIF helikopter van het type PZL W3A Sokol van Pools fabricaat, dat met het neerstorten de staart en de rotor is kwijtgeraakt.

De bosbrand op La Palma is nog steed niet onder controle en op  diverse plaatsen wordt nog na geblust. Het Red Insular de Senderos (Netwerk aan wandelpaden op het eiland) blijft afgesloten en alle recreatiegebieden op het eiland blijven tot nader order gesloten.

Het Cabildo (Eilandbestuur) van La Palma heeft, vanwege het aanhoudende risico op het ontstaan van bosbranden, uit voorzorg in het Noorden van het Eiland de navolgend wegen afgesloten voor het verkeer: - de LP-109 van Las Mimbreras, tussen Barlovento en Villa de Garafía, - de LP-11 Garome-Briesta (de oude weg van het Cabildo). Beide wegen gaan door bosgebieden en het verkeer wordt omgeleid via de Circunvalación del Norte (LP-1) (Noordelijke Rondweg) sinds woensdagmiddag en tot vrijdagochtend 12 augustus 2016 09:00 uur, zo heeft de eilandminister van Infrastructuur, Jorge González, laten weten.
zzzislas-canariaslogo-117.jpg


Scott Verdine bedelde in Arona

LA PALMA  - woensdag 10 augustus 2016 - De jonge Scott Verdini Stum, de enige beschuldigde van het veroorzaken van de bosbrand die ruim 5.000 hectare op La Palma in as legde, woonde in het Zuiden van Tenerife, waar hij bedelde en steun zocht om naar La Isla Bonita te reizen. De 27-jarige Duitser werd vergezeld door een hond en zoals Marta Melo - voormalig wethouder in het Gemeentebestuur van Arona - op Facebook publiceerde, vroeg hij om geld om naar La Palma te gaan, omdat hij van het gebergte hield.

De jonge Scott Verdini Stum verblijft momenteel in voorarrest in de gevangenis van La Palma in afwachting van zijn proces.
scott.jpgScott Verdini Stum, tijdens zijn overbrenging naar de Rechtbank op zaterdag 6 augustus 2016.
VIDEO:
nnnn.png

http://www.laprovincia.es/multimedia/videos/sociedad/2016-08-06-106258-aleman-imprudente.html

Het is echter niet de eerste keer dat deze jongeman de Canarische pers haalt, op 6 februari 2016 beet de man op Gran Canaria een hond in Maspalomas en het voorval haalde het nieuws. Het slachtoffer was een kleine hond, die - naast een beet in de nek - ook klappen en schoppen kreeg, voor de verbaasde blik van diverse ooggetuigen.

Ruim 13.000 personen hebben via het Internet gevraagd, dat men hem de hond zou afnemen. De initiatiefnemer van de handtekeningenactie heeft laten weten, “dat de hond een nieuw tehuis heeft gevonden,” en stelt dat de eigenaar van de hond, een jongeman van 26 jaar, het bezit van een ander soort dier zou moeten worden verboden. De schuldige was Scott, zo heeft Antena 3 Televisión bekend gemaakt, en de initialen van de gearresteerde stemmen overeen.

Zoals men kan afleiden uit het politieonderzoek en de forensische analyse, vertoont deze jongeman geen enkele afwijking in zijn verstandelijke vermogens en is hij zeer moedeloos in de wetenschap van de schade die zijn nalatige houding heeft veroorzaakt, wat bovendien de dood heeft veroorzaakt van een 54-jarige boswachter die aan het werk was; Francisco Santana, afkomstig uit Telde, die een weduwe en vijf kinderen achterlaat.

Scott Verdini Stum is vijf maanden geleden op La Palma aangekomen, na gewoond te hebben op Tenerife en Gran Canaria. Zij familie woont in Frankfurt en heeft al vijf jaar niets van hem vernomen.
zzzislas-canariaslogo-104.jpg


De bosbrand op la Palma is gestabiliseerd
maar niet onder controle,
en het risico op nieuwe bosbranden blijft aanhouden

LA PALMA - dinsdag 9 augustus 2016 23:15 uur - De brandweer op land op La Palma die bezig is met het bestrijden van de bosbrand, richt zich op het nablussen van het laatste brandende struikgewas van een van de ergste bosbranden die plaatsgevonden hebben op het eiland met de grootste brandweer inzet ooit ontvouwd op Canarias. De Regering handhaaft de hoogste risico-fase op bosbrand op La Palma.

Gedurende dinsdag 9 augustus2016 is een honderdtal brandweerlieden doorgegaan met de bluswerkzaamheden; in de loop van de ochtend zijn twee helikopter over het gebied gevlogen, een daarvan heeft bluswater gelost op bepaalde punten waar men opleving van vlammen heeft waargenomen, terwijl de tweede helikopter heeft vastgesteld dat de omvang van de brand gestabiliseerd is gebleven.
preview2col_mg-33.jpg

plm.jpg
De Canarische Regering heeft laten weten dat de blusvliegtuigen die op het eiland zijn achtergebleven voor de bluswerkzaamheden in de loop van de dinsdagochtend, twee helikopters van het GES (die van La Palma en van El Hierro) betreft en twee van de BRIF van het Ministerie van La Palma, terwijl de overige blusvliegtuigen gereed staan op hun bases voor het geval dat nodig mocht zijn.

Het Agencia Estatal de Meteorología (AEMET), heeft laten weten dat het op dinsdag 9 augustus 2016 op La Palma 33 graden Celsius was, met een relatieve luchtvochtigheid  van 16%, en dat er windstoten waren met een snelheid van 50 kilometer per uur.

De Canarische Regering handhaaft de hoogste risico-fase op bosbranden op La Palma ,waar alle wegen opengesteld zijn, hoewel het Cabildo (Eilandbestuur) laat weten, dat het netwerk aan wandelpaden afgesloten blijft, en waarom men van de bevolking verwacht dat deze de aanbevelingen voor zelfbescherming opvolgt.

De brand verkeert, nadat deze gestabiliseerd is, in een overgangsfase om gecontroleerd te raken, maar de stijging van temperaturen- wat evident ii op de bergtoppen van La Palma - maakt, dat men alle voorzorgsmaatregelen blijft handhaven, net zoals men dat op La Gomera heeft gedaan in 2012. In totaal is er op La Palma 4.863 hectrare in as gelegd, wat neerkomt op 6,8% van de eilandoppervlakte.

De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van La Palma heeft laten weten, dat alle geëvacueerde eilandbewoners weer zijn teruggekeerd naar hun woningen.
000islas-canariaslogo-84.jpg


De bosbrand heeft 6,8%
van de oppervlakte van La Palma aangetast

LA PALMA -.maandag 8 augustus 2016 23:30 uur - De bosbrand die zes dagen geleden is begonnen op het eiland La Palma, en die op maandag 8 augustus 2016 is gestabiliseerd, heeft 6,8% van de oppervlakte van het eiland aangetast, in totaal is 4.863,99 hectare in as gelegd.

“De brand is niet onder controle en niet geblust,” heeft de minister van Duurzaamheid en Veiligheid Nieves Lady Barreto, van de Canarische Regering, gezegd; die tijdens een persconferentie heeft opgemerkt , dat het vuur gestabiliseerd is binnen een begrenzing van de omvang van de bosbrand.

img-20160807-wa0023-147_g.jpg

img-20160807-wa0000-129_g.jpg
img-20160807-wa0007-133_g.jpg
img-20160807-wa0010-135_g.jpg
De aanzienlijke daling van temperaturen in de afgelopen uren (met de opkomst van mist) heeft de stabilisering van dit vuur gefaciliteerd, dat 2.396,70 hectare in de gemeente El Paso; 1.621,22 van Fuencaliente: 816,71 van Mazo en 29,36 hectare van Los Llanos de Aridane in as heeft gelegd.
img-20160807-wa0020-144_g.jpg img-20160807-wa0022-146_g.jpg

img-20160807-wa0016-140_g.jpg
Barreto heeft gewaarschuwd, dat vanaf dinsdag 9 augustus 2016 er opnieuw toename van de temperaturen is voorzien, waardoor men probeert het vuur onder controle te krijgen, nog voordat deze nieuwe hittegolf begint, welke is aangekondigd voor de komende dagen.
img-20160807-wa0001-130_g.jpg img-20160807-wa0002-131_g.jpg

img-20160807-wa0003-132_g.jpg img-20160807-wa0012-137_g.jpg
De minister heeft bevestigd, dat in de afgelopen dagen 12 blusvliegtuigen 1.000 ladingen water hebben uitgestort, terwijl op het land 500 brandbestrijders actief geweest zijn, met een gemiddelde van 300 medewerkers per dag.
img-20160807-wa0018-142_g.jpg img-20160807-wa0019-143_g.jpg

img-20160807-wa0020-144_g-1.jpg img-20160807-wa0021-145_g.jpg
img-20160807-wa0024-148_g.jpg
Zo heeft de president van het Cabildo(Eilandbestuur) ,Anselmo Pestana, Barreto gewaarschuwd, dat de eerstkomende regens schade kunnen veroorzaken, waardoor men aan de infrastructuur zal moeten werken om de afvoer en opslag van water te verkrijgen nadat het vuur is geblust.
zzzislas-canariaslogo-95.jpg


Bosbrand op La Pama
na vijf dagen gestabiliseerd op alle vuurfronten.

LA PALMA - maandag 8 augustus 2016 - De bosbrand op La Pama is gestabiliseerd op alle vuurfronten, zo heeft het Directoraat-generaal van Veiligheid en Noodsituaties, van de Canarische Regering, laten weten.

In die zin, kunnen de 500 geëvacueerde bewoners van Montes de Luna en van het hooggelegen gedeelte van Tigalate, in de gemeente Mazo, naar hun woningen terugkeren.

De nacht van zondag 7 op maandag 8 augustus 2016 is zonder relevante incidenten verlopen en de bluswerkzaamheden richten zich op het nablussen van brandbaar materiaal in de getroffen gebieden.
img-20160807-wa0014-139g.jpg

75326.jpg
Op maandag 8 augustus zijn de temperaturen iets afgenomen, maar op dinsdag 9 augustus 2016 zullen deze weer toenemen. De Canarische Regering handhaaft het Hoogste Risiconiveau op Bosbrandgevaar voor de Westelijke eilanden en Gran Canaria, de temperatuur kan op woensdag 10 augustus 2016 oplopen tot 36 graden Celsius, met heel lage relatieve vochtigheidswaarden.

Om die reden vraagt men van de bevolking uiterste voorzichtigheid en, dat men de raadgevingen ter zelfbescherming blijft opvolgen.

Op maandagmiddag 8 augustus 2016 staat een coördinatie-bijeenkomst gepland om een algemene balans op te maken van de bosbrand en om het beheer van de middelen te programmeren voor de komende dagen.
zzzislas-canariaslogo-87.jpg


De wind bemoeilijkt de bluswerkzaamheden in Montes de Luna en Tigalate

MAZO - zondag 7 augustus 2016 12:00 uur - De brandweerdiensten die al vijf dagen de bosbrand op La Palma aan het bestrijden zijn, richten zich op zondag 7 augustus 2016 op het vuurfront nabij Montes de Luna en Tigalate, twee wijken van de gemeente Mazo, waar men uit voorzorg 500 personen heeft geëvacueerd op zaterdagavond 6 augustus 2016.

Deze bluswerkzaamheden worden bemoeilijkt door de wind, de massa droge dennennaalden plus droog struikgewas en het steile terrein met het risico op steenlawines, zo heeft het Ministerie van Landbouw, Levensmiddelen en Milieuzaken laten weten in een communiqué.
preview2col_mg-31.jpg                                                          VIDEO:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2016/08/06/106250/fuego-palma-extiende-parte-oriental-isla-1_p.mp4
incendio-palma-sigue-quemando-mazo-124_g.jpg

incendio-palma-sigue-quemando-mazo-121_g.jpg
imagen-20160807-636061649696874872.jpg

fuego-palma-llegado-casas-montes-luna-tigalate-120_g.jpg
Drie amfibievliegtuigen met ladingen van 6.000 liter water, afkomstig van de bases in Málaga en Torrejón (Madrid), bestrijden sinds zondagmorgen vroeg de brand, evenals een blusvliegtuig van de basis op La Gomera, dat water op land inneemt, van 3.100 liter lading.
incendio-palma-sigue-quemando-mazo-123_g.jpg
fff.jpg
incendio-palma-sigue-quemando-mazo-pero-llegado-112_g.jpg

Naast de blusvliegtuigen zijn op land actief een Brigada de Refuerzo contra incendios forestales (Versterkte Brigade Brandbestrijding,) samen met 2 helikopters van elk 1.200 liter capaciteit van de basis van Punta Gorda op La Palma.
75299.jpg
incendio-palma.jpg
preview2col_mg-32.jpg
                                                  Bosbrand op de Jedey-berg.

incendio-palma-117_g.jpg
                In rood aangegeven, het gedeelte van La Palma waar de bosbrand woedt.
mapa_la_palma_g.jpg

resident-watches-smoke-from-fire-manchas-107_g.jpg

Evacuatie
De burgemeester van de Gemeente Mazo, José María Pestana, heeft de persmedia laten weten, dat het vuur niet het veiligheidskordon heeft bereikt dat de brandbestrijders op land hebben aangelegd om te voorkomen dat de vlammen de huizen bereiken.

Van de 500 personen die op zaterdagavond 7 augustus 2016 zijn geëvacueerd, verblijven er 30 in het Andares-Cultureel Centrum; de overige zijn ondergebracht in de woningen van familie, of vrienden. Vanwege de ontwikkeling van de brand op zaterdagmiddag en -avond heeft het evacuatie-team in de nacht van zaterdag op zondag, om 03:30 uur, de evacuatie in gang gezet van de bewoners van de wijlen Montes de Luna en het hooggelegen gedeelte van Tigalate, zo heeft de Canarische Regering laten weten in een communiqué.
incendio-palma-sigue-quemando-mazo-pero-llegado-110_g.jpg incendio-palma-sigue-quemando-mazo-pero-llegado-113_g.jpg
incendio-palma-sigue-quemando-mazo-pero-llegado-116_g.jpg

incendio-palma-sigue-quemando-mazo-pero-llegado-115_g.jpg

Zoals de minister van Regionaal Beleid, Nieves Lady Barreto, van de Canarische Regering, al heeft laten weten tijdens haar meest recente verklaring tegenover de persmedia, bemoeilijk de gecompliceerde toegang tot het terrein in hoge mate de acties van de brandweer op land.

Eenmaal gestopt met blussen vanuit de lucht gedurende de nacht - in afwachting dat de brand zich zou gedragen zoals in het verleden in dit gebied - is op zaterdagmiddag laat een speciale preventieve eenheid gepositioneerd in het gebied en voorbereid op handelen indien nodig, om een mogelijke verspreiding van het vuur naar de voet van de berg te voorkomen.

 incendio-palma-sigue-quemando-mazo-pero-llegado-109_g.jpg

incendio-palma-sigue-quemando-mazo-pero-llegado-108_g.jpg
Hoewel de weersvoorspellingen wezen op het draaien van de wind, heeft die zich voorgedaan in de richting van de bebouwde kom van Montes de Luna, maar zo plotseling en intens, dat de verspreiding van het vuur werd versneld.
incendio-palma-sigue-quemando-mazo-pero-llegado-122_g.jpg

In deze situatie, is in minder dan een uur tijd de brandweer ingezet in de twee wijken, terwijl tegen middernacht de leiding van het crisiscentrum de beslissing heeft genomen, om de bewoners te evacueren

De spoed-ontruiming van de woningen is begonnen om 00:30 uur en heeft zonder incidenten plaatsgevonden in minder dan een uur tijd.

Men heeft de bewoners van Montes de Luna aangeboden naar een daartoe ingerichte locatie te gaan, zoals een onderkomen in Hotel ‘Princes’ in Fuencaliente, terwijl de bewoners uit het hooggelegen gedeelte van Tigala de mogelijkheid is geboden, om naar het Centro de la Cultura Andares vanwege de ruimte en de nabijheid.
zzzislas-canariaslogo-81.jpg


Voorlopige hechtenis, zonder borgtocht, voor de vermoedelijke brandstichter

LOS LLANOS DE ARIDANE - zaterdag 6 augustus 2016 - De Rechtbank in Los Llanos de Aridane (La Palma) heeft voorlopige hechtenis bevolen, zonder borgtocht, voor de 27-jarige Scott V.S die ervan wordt beschuldigd de brand te hebben gesticht welke in de afgelopen vier dagen 4.000 hectare in as heeft gelegd op het eiland, waarbij een boswachter is omgekomen.

Scott V.S. is aangeklaagd voor het plegen van het misdrijf van het stichten van bosbrand veroorzaakt door ernstige onvoorzichtigheid, zo heeft het Canarische Hooggerechtshof meegedeeld op zaterdagmiddag 6 augustus 2016.

videodadeetrbnusbrabnd.pngDe onvoorzichtige Duitser, klaarblijkelijk aanhanger van de flower power-beweging uit de ’60er jaren; een argeloze, onnozele hippie en dienovereenkomstig zonder verantwoordelijkheidsbesef. 
La Palma is nog steeds een favoriet eiland bij dit soort alternatievelingen;
pardon...: wereldverbeteraars.
aleman-prision.jpg

VIDEO:
http://www.laprovincia.es/multimedia/videos/sociedad/2016-08-06-106258-aleman-imprudente.html

De Duitser, die klaarblijkelijk huisde in een grot in de gemeente EL Paso, is op woensdagmiddag 3 augustus 2016 aangetroffen door een patrouille van de Guardia Civil in de nabijheid van waar de brand is ontstaan, in de plattelandsomgeving van de Jedey.

Toen de agenten hem om uitleg vroegen, heeft de jongeman laten weten dat hij wc-papier had aangestoken wat hij had gebruikt, in een gebied met veel droge dennennaalden en droog struikgewas,

Volgens zijn verhaal over het gebeurde, heeft het wc-papier de vegetatie doen branden en hebben de vlammen zich snel verspreidt in de omgeving, zonder dat hij dit heeft kunnen voorkomen. Het delict wat de rechter de Duitser ten laste heeft gelegd, is gebaseerd op dit verhaal, en men rekent hem een bosbrand aan welke, onvrijwillig, is veroorzaakt door ernstige onvoorzichtigheid.

Ruim 350 personen en een dozijn blusvliegtuigen, zijn al vier dagen de bosbrand aan het bestrijden welke, vermoedelijk is gesticht door Scott V.S. en die gerekend wordt tot de vijf meest ernstige van de Eeuw op Canarias, vanwege het aantal verbrande hectaren.
Francisco-Santana-lvarez-2.jpg                                                        Francisco José Santana.
De dag na het ontstaan van de bosbrand is een boswachter van het Cabildo (Eilandbestuur) van La Palma bij bluspogingen om het leven gekomen: de 54-jarige Francisco José Santana, die een vrouw en vijf kinderen achterlaat.
zzzislas-canariaslogo-79.jpg


Brandbestrijding richt zich op het vuurfront dat de vulkaan El Cabrito bedreigt

De vuurhaard bij El Paso is begrensd
en die van Fuencaliente is gestabiliseerd

MAZO - zaterdag 6 augustus 2016 14:00 uur - De noodhulpdiensten die al vier dagen de bosbrand op La Palma aan het bestrijden zijn, richten hun inspanningen momenteel op het vuurfront dat in de nacht van vrijdag 5, op zaterdag 6 augustus 2016 de 1.859 meter hoge Vulkaan El Cabrito bedreigt.

Op de vulkaan, die in de gemeente Mazo ligt, zijn momenteel de blusvliegtuigen actief, in totaal 11, want de Kamov-helikopter is in de revisie om opnieuw ingezet te kunnen worden, zo heeft de minister van Duurzaamheid en Veiligheid, Nieves Lady Barreto, van de Canarische Regering laten weten tijdens een persconferentie.
preview2col_mg-30.jpg
De vuurhaard bij Ek Paso is ‘volledig’ afgebakend, die van Fuencaliente is in proces van stabiliseren; het belangrijkste is momenteel de vuurhaard op de vulkaan El Cabrio, “waar alle middelen vanuit de lucht zich op gericht hebben,” waarbij tevens de brandweer op land aan het werk is.
img-20160806-wa0002-106_g.jpg

“De nacht heeft het mogelijk gemaakt, dat er op vrijdag 6 augustus 2016 een minder complexe situatie bestaat dan we gisteren hadden kunnen denken, maar we moeten voorzichtig blijven,” heeft de minister gezegd, die heeft aangegeven dat er 4.000 hectare is aangetast en dat het aantal geëvacueerde op 2.500 gehandhaafd blijft.
nievesbarreto-1.jpg img-20160805-wa0055-103_g.jpg
                  Nieves Lady Barreto.                                          Gloeiende. gloeiende...

Nieves Lady Barreto heeft aangegeven dat er in El Paso waar nu geen blusvliegtuigen zijn, de brandweer bewakings- en controlewerkzaamheden verricht met het doel de brand in het gebied te stabiliseren.

img-20160805-wa0053-102_g.jpg img-20160805-wa0048-99_g-1.jpgIn het gebied Llano de las Moscas, dat op vrijdag 5 augustus 2016 een van de meest zorgwekkende omgevingen was, is het vuur afgebakend en hoeven ook geen blusvliegtuigen ingezet te worden.

In Fuencaliente werken agenten van Unidad Militar de Emergencias (UME) (ME); blusvliegtuigen; en personeel van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, met het doel de omvang van de band te beperken.

Nieves Lady Barreto heeft uitgelegd, dat de weersomstandigheden gecompliceerd blijven en dat men  attent blijft op de buitengewone risico’s op bosbranden vanwege de hoge temperaturen op geheel Canarias.

De temperaturen schommelen tussen de 35 en 38 graden Celsius, de relatieve luchtvochtigheid is lager dan 20%, en er zijn windstoten;  hoewel minder sterk dan op vrijdag 5 augustus 2016, heeft de minister aangegeven. Daarom, zo erkent zij, zijn de condities niet de beste om te praten van stabilisering, of controle.
img-20160805-wa0048-99_g.jpg

Nog niet naar huis terug
“We kunnen positief zijn, maar met alle voorzichtigheid en zonder de bewaking te verlagen,” stelt de minister, die niet heeft kunnen laten weten, dat de geëvacueerde terug naar hun woningen kunnen.
img-20160805-wa0052-101_g.jpgDe president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo, heeft zich in dezelfde bewoordingen uitgelaten en heeft benadrukt, dat de brandbestrijders 70 uur onafgebroken hebben gewerkt om het voortschrijden van de bosbrand te beperken.

De vooruitgeschoven commandopost is verplaatst van El Paso naar Fuencaliente om zodoende beter de bluswerkzaamheden te kunnen coördineren, zo heeft de president aangegeven.
zzzislas-canariaslogo-76.jpg


Lakens op het plat-dak,
om de piloten te bedanken die La Palma verdedigen

De Palmeros waarderen de waarde die op het spel staat,
en dat hebben ze laten weten aan de boswachters

LA PALMA - vrijdag 5 augustus 2016 - "Gracias, ánimo" (“Dank, voor de moed”). Het is een eenduidige boodschap, direct geschilderd in zwart/wit op een laken, dat slechts één doel heeft; de dankbaarheid uit te drukken welke de Palmeros hebben naar de piloten toe van de elf helikopters en blusvliegtuigen die al drie dagen hun eiland aan het verdedigen zijn tegen het vuur.

De lucht boven La Palma is sinds drie dagen bezaaid met een constant komen en gaan van vliegtuigen die tonnen water uitstorten op de steile hellingen van het eiland; een werk, dat de diverse bemanningen van de noodhulpdiensten zonder rusten uitvoeren om te proberen het voortschrijden van de vlammen af te remmen, en de ruim 300 collega’s te beschermen die op land het vuur bestrijden.
cuertafuego-fuencaliente.jpg                                    Bosbrand in de omgeving van Fuencaliente.
lapalmaincendio.jpgBericht van aanmoediging op het een dak van een huis op La Palma, naar luchtvaartmedewerkers die, hoog vanuit de lucht, strijden tegen het vuur.
De concentratie aan apparaten heeft weinig precedenten in de recente geschiedenis van La Palma, maar dit is een eiland dat, jammer genoeg, weet hoe vraatzuchtig de brand kan zijn met hun bevoorrechte aard (het gehele grondgebied is Biosfeer-reservaat); een groen juweel, dat in het binnenland schatten huisvest zoals het Parque Nacional de la Caldera de Taburiente (Nationaal Park Keteldal van de Taburiente).
telefono-sabanas.jpg
img-20160806-wa0000-104_p-1.jpgZo heeft Aida Mantesa Francisco, een bewoonster van La Palma op de sociale netwerken een foto geplaatst van haar plat-dak, met een ‘dank je wel’-laken zich uitstrekt richting een overvliegende helikopter.

“Ik wil, duizend keer dank zeggen aan iedereen die aan het vechten is voor  ons eiland en voor het grandioze werk dat men aan het verrichten is met het blussen van deze brand,” zegt deze eilandbewoonster, die iedereen die dit leest, aanmoedigt haar voorbeeld te volgen: “Breng meer lakens aan met daarop het woord ‘GRACIAS’.
img-20160806-wa0034-127_g.jpg
Incendio_pancarta_animo_Fotor.jpg
De foto is geplaats in het lokale dagblad www.ElTime.es en circuleert nu op Twitter en Facebook in een zoektocht naar meer spandoeken op de daken van het adembenemende Isla Bonita (Mooie Eiland).
zzzislas-canariaslogo-74.jpg


De bluswerkzaamheden richten zich erop,
te voorkomen dat de vlammen
richting het Oosten en het Zuiden gaan

Inperking van het Noordelijk vuurfront 

Minister Isabel García Tejerina benadrukt,
dat het heel moeilijk is in om te weten
wanneer de brand onder controle zal zijn,
omdat dit afhankelijk is van de weersomstandigheden

EL PASO - vrijdag 5 augustus 2016 18:00 uur - Na drie dagen blussen om de bosbrand op La Palma onder controle te krijgen, is men erin geslaagd het sterkste vuurfront in te perken, dat in Noorden, en richt men zich nu erop dat de bosbrand niet oprukt naar het Oosten en Zuiden, waar alle blusvliegtuigen, behalve een, op zijn ingezet.

Als de wind niet verandert, en men bereikt dat deze bosbrand - die al 3.600 hectare in as heeft gelegd en verplicht heeft tot de evacuatie van 2.500 personen - zich niet uitbreidt naar het Zuiden, zullen de omstandigheden behoorlijk beter zijn dan zoals die waren op vrijdagochtend 5 augustus 2016 voor de brandbestrijders op het eiland, zo heeft de minister van Milkieuzaken, Isabel García Tejerina, aangegeven.
preview2col_mg-27.jpgNa, samen met de president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo, over het getroffen gebied gevlogen te zijn , heeft de minister tijdens een persconferentie in de gemeente El Paso opgemerkt, dat de vooruitzichten behoorlijk verbeterd zijn ten opzichte van die op vrijdagochtend 5 augustus 2016.

Maar ze heeft eraan toegevoegd, dat hoewel het Noordelijke vuurfont is begrensd, hetgeen wat momenteel het meeste zorgen baart, de zuidelijke helling is, waar op vrijdagmiddag alle blusvliegtuigen , behalve een, op zijn ingezet. Eveneens heeft de minister verzekerd, dat het heel moeilijk is om te weten wanneer de brand onder controle zal zijn, omdat dit afhankelijk is van de weersomstandigheden

Daarom doet de minister ook een beroep op de bevolking om uiterste voorzichtigheid te betrachten, omdat de Canarische Eilanden worden beïnvloed door een hittegolf; volgens het AEMET, zullen de thermometers op sommige eilanden boven de 39º Celsius aangeven, zowel op vrijdag 5, evenals op zaterdag 6 augustus 2016.
zzzislas-canariaslogo-73.jpg


Bosbrand op La Palma: 3.600 hectare in as gelegd en 2.500 bewoners geëvacueerd

LA PALMA - vrijdag 5 augustus 2016 15:00 uur - De Canarische Regering laat weten, dat het westelijk vuurfront niet onder controle is; en men verwacht de twee noordelijke vuurfronten - een van 100 meter breed en een van 400 meter - in de komende uren geblust te hebben, zodat de brandbestrijders zich kunnen richten op het zuidelijk vuurfront dat niet onder controle is en sneller voortschrijdt.

President Clavijo heeft laten weten, dat in de nacht van donderdag 4 op vrijdag 5 augustus 2016 de situatie verbeterd is, hoewel de ontwikkeling van de vuurhaarden een inspanning van enkele dagen zal vergen,  voordat de gehele omvang van de bosbrand onder controle zal zijn.

preview2col_mg-26.jpgHet vuur gaat richting Fuencaliente:
VIDEO:
http://www.canarias7.es/multimedia/videos/20160805_140305_2_x264.mp4

636059071280677052w-1.jpg

VIDEO:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2016/08/05/106183/incendio-palma-sigue-descontrolado-avanza-imparable-norte-isla-1_p.mp4

636059984350101457w-96_g.jpg
             636059384671887562w-87_p.jpg

De Canarische president heeft begrip gevraagd van de geëvacueerde bewoners, omdat, zo zegt hij, hun veiligheid voorop staat, daarna de controle over hun woningen, en als derde het blussen van de brand die La Palma teistert.
                               rey-2.jpg
De president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo, heeft vanuit het Marivent-paleis telefonisch de condoleances ontvangen van Koning Filips VI, met het verzoek deze te willen overbrengen aan de familie van de bij de bosbrand omgekomen boswachter. De Koning heeft ook gegevens gevraagd over de toestand van de bosbrand, zo hebben bronnen binnen Het Koninklijk Huis laten weten.
636059372208440641w-86_g.jpg

636059489167656141w-91_g.jpgIn de komende uren zal een amfibievoertuig met grote capaciteit worden ingezet, evenals nog eens 50 brandbestrijders, die worden toegevoegd aan de 121 al actief zijnde brandweerliedrn en de 76 brandweer voertuigen, zo is meegedeeld door het Comité Estatal de Coordinación de Incendios Forestales (Staatscomité Coördinatie Bosbranden) dat op vrijdagochtend 5 augustus 2016 in buitengewone zitting bijeen is gekomen  in Madrid, in de vestiging van het Dirección General de Protección Civil y Emergencias van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, om de situatie van de bosbrand te analyseren, die nu al ruim 3.000 hectare in as heeft gelegd en waarbij twee vuurhaarden actief zijn.

De vanuit Madrid toegezegde versterkingen worden toegevoegd aan de op vrijdagochtend opnieuw ingezette acht helikopters en drie blusvliegtuigen van de diverse overheden, en aan de in totaal ruim tweehonderd brandbestrijders die op La Palma aanwezig zijn om het vuur te doven.

636059344993480723w-85_g.jpg

636059344960876932w-84_g.jpg

636059978011935457w-94_g.jpg

636059551430836254w-92_g.jpg
636059981210247457w-95_g.jpg 636059551473424254w-93_g.jpg
636059191414967095w-80_p.jpg
Het Staatscomité laat weten, “dat men in een periode van hoog risico op bosbranden verkeert, en doet daarom een oproep aan de burgers om de grootste voorzorgsmaatregelen te nemen en onvoorzichtig gedrag te mijden; gedrag, dat de brand op La Palma heeft veroorzaakt.”

Kleine onvoorzichtigheden, zoals het wegwerpen van sigarettenpeuken in het veld, het niet gehoorzamen aan het verbod op het maken van vuur, of bepaalde landbouwactiviteiten, kunnen brandhaarden veroorzaken met ernstige gevolgen.

Bovendien heeft men benadrukt, dat het bij elke vuurhaard essentieel is, dat de brandweer snel wordt ingezet, daartoe moet men dan zo snel mogelijk ‘1-1-2’ op de hoogte stellen, zo laat het comité weten.

Wegafsluitingen:
Tot nader order zijn de navolgende wegen afgesloten, om de brandweer betere toegang tot het in brand staande gebied te geven:

- De LP-2,  de hoofdweg naar het Zuiden, afgesloten ter hoogte van Tamanca tussen m 28 en
  km 38 , en tevens vanaf km 35.5 tot aan km 38, in de richting van Los Llanos de Aridane.
  Alleen plaatselijke bewoners hebben toegang.

- De LP-212, de weg naar Tacande, afgesloten ter hoogte van El Paso y Las Manchas tussen km 0 en 4.5

- De LP-30 , Refugio de El Pilar-San Isidro, geheel afgesloten.
zzzislas-canariaslogo-70.jpg


De bosbrand op La Palma houdt aan

 2.500 personen geëvacueerd

LA PALMA - vrijdag 5 augustus 2016 - Er zijn ruim 2.500 personen gevacueerd wegens rook in de nabijheid van San Nicolás, Tacande en Jedey. De vlammen hebben 2.000 hectare in as gelegd van het Biosfeer-reservaat. 200 mensen zijn ingezet bij de bestrijding van de bosbrand welke is uitgebroken op woensdag 3 augustus 2016 rond 14:00 uur.

De president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo, en de minister van Duurzaamheid en Veiligheid, Nieves Lady Barreto, hebben op donderdag 4 augustus 2016, een uiteenzetting gegeven over de twee actieve vuurfronten die actief zijn en die uit voorzorg nieuwe evacuaties tot gevolg kunnen hebben in de omgeving van Los Charcos, in El Paso.
imagen-aerea-incendio-forestal-en-la-palma-1-26_g.jpgNa hun condoleances overgebracht te hebben, vanwege het overlijden van boswachter Francisco Santana, die een vrouw en vijf kinderen achterlaat, heeft de president van de Canarische Regering bevestigd dat de bosbrand niet onder controle is en dat de situatie gecompliceerder kan raken in de komende uren vanwege de hogere temperaturen op vrijdag 5 augustus 2016 en de toenemende intensiteit van de wind.
imagen-aerea-incendio-forestal-en-la-palma-27_g.jpgClavijo heeft laten weten, “dat het blussen van de bosbrand niet gemakkelijk is, en dat het waarschijnlijk nog enkele dagen zal vergen, om het sein ‘brand meester’ te kunnen geven. De president heeft gezegd, dat wat er in de nacht van donderdag 4 op vrijdag 5 augustus 2016 gebeurt, bepalend zal zijn, om te weten of het vuur is gestopt, of daarentegen, verder blijft gaan.
incendio-palma-15_g.jpg

incendio-palma-17_g.jpg incendio-palma-18_g.jpg
De minister van Duurzaamheid, van de Canarische Regering, heeft aangegeven dat het vuur voortschrijdt met een front van 400 meter, en dat dit de meeste zorgen baart in het Zuiden van het eiland.

incendio-palma-20_g.jpg
kkkk.png
incendio-palma-22_g.jpg
incendio-palma-23_g.jpg
incendio-forestal-palma-24_g.jpgOp donderdagavond 4 augustus 2016 was er geen bewijs, dat de brand de waterscheiding in de Oostelijke richting van het eiland is gepasseerd; de minister heeft laten weten, dat er in dit gebied een natuurlijke brandgang is die niet alleen bestaat uit lava, naar ook uit een vulkaan-keten; wat ervoor zorgt, dat men wat geruster kan werken.
incendio-forestal-palma-25_g.jpg

Barreto heeft gezegd, dat de brand een zeer onstuimig gedrag vertoont en al een grote oppervlakte in de as heeft gelegd, en ze heeft gewaarschuwd, dat de aanzienlijke stijging van temperatuur en de droogte van het terrein, verdere bluswerkzaamheden bemoeilijken.
zzzislas-canariaslogo-68.jpg


Een dode, 700 geëvacueerden  en...
1.000 hectare in vlammen opgegaan
door
bosbrand op La Palma

EL PASO - donderdag 4 augustus 2016 - Een boswachter overleden, 600 personen geëvacueerd en 1.000 hectare in vlammen opgegaan, dat is tot nu toe het gevolg van de bosbrand die op woensdag 3 augustus 2016 rond 14:00 uur is uitgebroken in de gemeente El Paso op het eiland La Palma. De bosbrand is nog steeds gaande, het vuur is nog actief.

De Guardia Civil is naar de plaats gegaan waar klaarblijkelijk de boswachter van het Cabildo (Eilandbestuur) van Las Palmas aan het werk was, toen deze zich ingesloten zag door het vuur; men heeft de 54-jarige Francisco José Santana dood aangetroffen. De nationale politieke leiders hebben hun condoleances aangeboden: via zijn persoonlijke pagina op Twitter, de demissionaire minister-president Mariano Rajoy ; evenals de leiders van: de PSOE, Pedro Sanchez; van Ciudadanos, Albert Rivera; en van Izquierda Unida, Alberto Garzón.
preview2col_mg-23.jpg
img-20160804-wa0013-14_g.jpg

De Gedelegeerde van de Spaanse Regering op Canarias, Enrique Hernández Bento - die eveneens zijn condoleances heeft aangeboden, heeft bevestigd, dat de overleden boswachter de 54-jarige Francisco José Santana is die ruim 20 jaar ervaring heeft als boswachter en brandweerman bij bosbranden.
 incendio-forestal-palma-11_g.jpg img-20160804-wa0012-13_g.jpg

De minister van Duurzaamheid en Veiligheid, Nieves Lady Barreto, van de Canarische Regering, heeft laten weten dat 1.000 hectare die gecatalogiseerd zijn al Biosfeerreservaat - zoals het gehele eiland - in vlammen zijn opgegaan, en dat een van de vuurfronten, dat in het Zuiden, nog niet onder controle is.

De gemobiliseerde brandbestrijders verzoeken dit zo spoedig mogelijk onder controle te krijgen, daar de weersverwachting voor de komende uren is, dat de temperaturen zullen stijgen, evenals dat de intensiteit van de wind zal toenemen.

Toiletpapier
De brand is begonnen op woensdag 3 augustus 2016 om 14:00 uur in het plattelandsgebied van de Jedy, vermoedelijk aks gevolg, dat een Duitse 27-jarige jongeman toiletpapier (scheisse) heeft aangestoken dat hij had gebruikt in een gebied wat rijkelijk voorzien is van verdroogde dennennaalden en andere droge vegetatie.

De jongeman is op woensdagavond 3 augustus 2016 gearresteerd door de Guardia Civil en in staat van beschuldiging gesteld voor het delict van een bosbrand te hebben gesticht.

De brand breidt zich uit in een dennenbos, dat moeilijk toegankelijk is via land, wat de reden is, dat men vooral vliegtuigen heeft ingezet.

Versterking
Naast de al ingezette brandbestrijdingsmiddelen heeft men in de loop van donderdag 4 augustus 2016 versterking gekregen van twee vliegtuigen van het Ministerie van Milieuzaken, die hun bases hebben in Málaga en Torrejón; evenals, van een helikopter die afkomstig is van Gran Canaria.

De Luchtmacht heeft laten weten, dal men twee blusvliegtuigen naar La Palma zal sturen die behoren tot de ‘Grupo 43 ‘ die haar basis heeft in Torrejón de Ardoz.

Alle eilanden hebben deskundigen helpers en eenheden van de Unidad Militar de Emergencias (Militaire Eenheid Noodhulp) naar La Palma gestuurd, in totaal 95 medewerkers - en 92 voertuigen - die zich gevoegd hebben bij de ruim honderd personen die bezig zijn met bluswerkzaamheden.
lapbrand.jpg

Evacuatie
Op donderdagochtend 4 augustus 2016 heeft men uit voorzorg 700 bewoners geëvacueerd uit de omgeving van San Nicolas, Tacande en Jedy, vanwege de nabijheid van rook en as.
cpaayq6xeaahg88.jpg

De bosbrand is waarneembaar vanaf diverse locaties op het eiland en ook zijn er in de afgelopen 24 uur foto’s gemaakt vanuit de satellieten ‘Aqua’ van de NASA en ‘Meteosat HRV’ van de ESA, waarop de rookkolom te zien is van de bosbrand die zich op het Zuidelijk deel van La Palma uitbreidt naar zee in Zuidwestelijke richting.
zzzislas-canariaslogo-61.jpg


Een 27-jarige Duitser gearresteerd
als vermoedelijke brandstichter in El Paso

Het afbranden van een suikerriet-stoppelveld,
mogelijke oorzaak van bosbrand op La Palma

EL PASO - woensdag 3 augustus 2016 - De oorzaak van de bosbrand die is ontstaan op woensdagmiddag 3 augustus 2016 op het eiland La Palma, kan de onvoorzichtigheid geweest zijn met het afbranden van een veld met stoppels van geoogst suikerriet, dat heeft de president van het Cabildo (Eilandbestuur) , Anselmo Pestana, laten weten aan de persmedia, die erop vertrouwt dat de vijf vliegtuigen erin slagen, in de komende uren het vuur te blussen.

Een 27-jarige Duitser is gearresteerd op La Palma wegens onvoorzichtigheid als vermoedelijke stichter van de bosbrand die op woensdagmiddag is ontstaan in het zuidwesten van het eiland, zo hebben bronnen binnen de Guardia Civil laten weten. De oorzaak van de bosbrand zou een onvoorzichtigheid geweest kunnen zijn met het afbranden van een stoppelveld. De Duitser, die in een grot woont, heeft aan de agenten laten weten, vuur gemaakt te hebben; hoewel hij nooit heeft gedacht, dat zijn daad zou kunnen leiden tot een bosbrand. De jongeman brengt de nacht door in een cel van Justitie in Los Llanos de Aridane.
incendio-palma-avanza-hacia-este-zona-monte-9_g.jpgPestana heeft laten weten, dat het gebied waar de brand zich ontwikkelt, steil is en moeilijk over land toegankelijk, zodat men vooral vanuit de lucht aan het werken is.

Er zijn een blusvliegtuig en vier helikopters ingezet en aan de grondtroepen is op woensdagavond de Unidad Militar de Emergencias(UNME) (Militaire Noodhulpdienst) toegevoegd.
incendio-palma-avanza-hacia-este-zona-monte-10_g.jpgDe eilandpresident heeft laten weten, dat het doel is, dat het vuur niet de brandgangen overschrijdt; hoewel hij opmerkt, dat men nog steeds niet het getroffen gebied kan aangeven, het gaat om, “diverse hectaren”.
75157.jpgDe brand is ontstaan in de plattelandsomgeving van de Jedy, in de gemeente El Paso, en heeft zich uitgebreid naar een gebied met dennenbossen dat deze gemeente verbindt met Fuencaliente.
incendio-forestal-palma-12_g.jpgPestana hoopt dat in de komende uren bij daglicht de brand begrensd kan worden, en wijst op de aankondiging van stijgende temperaturen en wind voor de komende uren, wat het bluswerk zou kunnen belemmeren.

Het Cabildo (Eilandbestuur) van La Palma heeft de Canarische Regering gevraagd om het niveau van de ernst van de bosbrand te verhogen, om de regionale media te activeren met het inzetten van de UME

Versterkingen Het Ministerie van Landbouw, Levensmiddelen en Milieu heeft vliegtuigen en voertuigen naar La Palma gestuurd die op het eiland proberen de bosbrand te blussen welke woedt in de gemeente El Paso. Men heeft een vliegtuig naar de plaats van de brand gestuurd dat aan land 3.100 liter water heeft geladen dat afkomstig is van de basis op La Gomera en een Kamov-helikopter met 4.500 liter van de basis op Los Rodeos op Tenerife, zo heeft het Ministerie laten weten in een communiqué.

Ook is er een Brigada de Refuerzo contra Incendios Forestales (Brandbestrijdingsbrigade) met twee helikopters naar de plaats van de brand gegaan met 1.200 liter water vanaf de basis van Punta Gorda op La Palma.
zzzislas-canariaslogo-55.jpg


Bosbrand op La Palma

LA PALMA - woensdag 3 augustus 2016 - Het Cabildo (Eilandbestuur)van La Palma heeft besloten diverse wegen af te sluiten die door het gebied gaan waar sinds het middaguur van woensdag 3 juli 2016 een bosbrand woedt op de Jedy-berg, in de gemeente El Paso, en die zich uitbreidt naar het oosten in het berggebied. Er is om assistentie van de Militairen gevraagd.

De zuidelijke autoweg LP-2 is afgesloten ter hoogte van de Bodegón Tamanca; en de LP-212 - vanaf de kruising in El Paso tot aan de kruising in San Nicolás -, blijft afgesloten; aldus heeft het Eilandbestuur laten weten in een persbericht.

incendio-forestal-zona-manchas-2_g.jpg
preview2col_mg-21.jpg

incendio-forestal-zona-montana-jedey-5g-8_g.jpg vuurhaard.jpg
 Woensdag 3 augustus 2016 - bosbrand op de Jedy-berg, in de gemeente El Paso - La Palma.
incendio-forestal-zona-manchas-1_g.jpg 

img-20160803-wa0005-6_g.jpg 

img-20160803-wa0003-4_g-1.jpg
incendio-forestal-zona-manchas-3_g.jpg incendio-forestal-zona-montana-jedey-4g-7_g.jpg
De bluswerkzaamheden worden uitgevoerd door een GES-helikopter, en twee helikopters van de Brigada de Refuerzo contra Incendios Forestales (BRIF), plus de Kamov-helikopter van de basis op Tenerife, die op La Palma is aangekomen. Men wacht nog op de komst van de Air Tractor van de basis op La Gomera.

Ook is in het gebied personeel aan het blussen van de Milieudienst van het Cabildo (Eilandbestuur); van de BRIF; van het Parque Nacional de la Caldera de Taburiente, brandweerlieden en een afdeling van de Tragsa.

De chef bluswerkzaamheden van de Milieudienst van het Cabildo (Eilandbestuur) heeft een Puesto de Mando Avanzado (PMA) (Commandopost) ingericht op het voetbalterrein in de wijk Las Manchas.
zzzislas-canariaslogo-53.jpg 


aaaaakaart_canaria-38-67.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--504.jpg

yyy1208786641_smileyhuilend-30.jpg