site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-189.jpg

aaaaaamapa-canarias2-3-29.jpg


Canarische hoteliers hekelen de verstoring van de markt veroorzaakt door vliegtarieven

Een waarschuwing die van invloed kan zijn op de markt van het Spaanse toerisme, waarvan 10% van het totaal op de Canarische Eilanden is vertegenwoordigd

CANARISCHE EILANDEN -  vrijdag 5 oktober 2018 - De Asociación Hotelera y Extrahotelera de Tenerife, La Palma, La Gomera y El Hierro, (Ashotel),  heeft een brief gestuurd naar de zes parlementaire woordvoerders (CC, PSOE, PP, Podemos, NC, en Mixto) om hun ‘bezorgdheid’ te uiten over de prijs van vliegtickets met de eilanden na de inwerkingtreding van 75% van de bonus voor bewoners, en vragen dat zij een ‘efficiënter’ tariefstelsel bestuderen en de ‘perverse effecten’ van het huidige model vermijden.

De voorzitter van Ashotel, Jorge Marichal, verduidelijkt dat de Canarische Eilanden het recht hebben om naar het Peninsula (Schiereiland = het vasteland van Spanje)  te gaan, "tegen gereduceerde prijzen en de Spanjaarden komen tegen reële prijzen naar de Canarische Eilanden, maar het is niet duidelijk dat de prijsverschillen bijna de dubbele afstand zijn vergelijkbaar en, in sommige gevallen, is het duurder om vanuit Madrid naar Tenerife te komen dan om bijvoorbeeld vanuit Londen te vliegen.

1538741150237k.jpgAls een testoefening in de voordeligste opties die op vrijdag  5 oktober 2018 werden  gevonden, is er een retourvlucht op dezelfde data (17 oktober - 25 oktober) met een low-cost maatschappij als Norwegian rechtstreeks vanTenerife naar Londen (4,5 uur, 3.600 kilometer in een rechte lijn) die kost €154,= en de route tussen Tenerife en Madrid (2,5 uur, 1.750 kilometer in een rechte lijn) voor een niet-inwoner die €109,= kost.

‘Een waar probleem’
Ashotel licht in een brief toe, “ dat wat in principe reden is geweest voor een feestje, zowel op sociaal als op politiek vlak, een ‘echt probleem’ met een dubbele kant kan worden.

Enerzijds, omdat de bereidheid om te betalen van een Canarische passagier - die een ticket betaalt met een korting van 75% - groter is, dan die van een passagier op het Penbinsula (Schiereiland = het vasteland van Spanje)  - die 100% van het tarief betaalt - en er bestaat geen twijfel over, dat er een neiging is voor luchtvaartmaatschappijen om de gemiddelde prijs van tickets te verhogen.

"Dit is duidelijk, want door de prijs van het ticket met 75% te verhogen, afhankelijk van wat het is - inclusief zakelijk tarief – zijn de gemiddelde prijsstijgingen met als doel dat luchtvaartmaatschappijen een groter voordeel kunnen behalen", zegt men.

Anderzijds kan dit van invloed zijn op de toeristische markt op het Peninsula (Schiereiland = het vasteland van Spanje), dat 10% van het totale aantal toeristen op de Canarische Eilanden vertegenwoordigt - 13% op Tenerife - volgens gegevens van Promotur en Turismo de Tenerife betreffende 2017, vooral in de volgende maanden met de ‘onzekerheid’ die de Brexit markeert en waarvoor het Peninsula (Schiereiland = het vasteland van Spanje) een ‘vluchtelingenmarkt’ kan zijn.

Volgens Ashotel, "als de gemiddelde prijs van tickets toeneemt en er geen evenredige toename is van het aantal vliegtuigstoelen dat deze verhoging opneemt, zullen de tickets duurder worden en een duidelijke ontmoediging zijn voor Spaanse vasteland-passagiers die besluiten geen pakket te nemen om naar de Canarische Eilanden te komen toerisme, maar zelf deze reis te organiseren.”

Dit verschijnsel, zo herinnert men zich, "is al gebeurd in de zwaarste jaren van de recente economische crisis, waarin de stijging van de gemiddelde prijzen als gevolg van het verdwijnen van sommige bedrijven zoals Spanair of Orizonia ervoor zorgde, dat de Canarische Eilanden buiten het reiscircuit bleven tijdens het weekeinde, waarvan de Canarische Eilanden een zeer kleine vergoeding ontvingen, omdat het niet rendabel was voor een echtpaar om te betalen, bijvoorbeeld €800,= voor twee kaartjes voor een weekeinde, om op het vasteland van Spanje naar meerdere bestemmingen te reizen met de trein, eigen voertuig, of guagua (autobus), bijvoorbeeld. "

Om dit probleem aan te pakken, heeft Ashotel de ‘volledige beschikbaarheid’ aan parlementaire groepen aangeboden om deze voorstellen grondiger uit te leggen en van gedachten te wisselen over de kwestie

Waarnemingscentrum van de Prijs
Marichal herinnert zich het voorstel dat vier maanden geleden publiekelijk werd gemaakt voor het opstarten van een Observatorio de Precios de la Conectividad Aérea," met goede ogen, gezien door de Canarische president, Fernando Clavijo.”

Dit instrument, zegt de werkgever in een notitie, “zou een analytische en voortdurende evolutie van het gedrag van vliegticketprijzen en het effect van de 75% bonus daarop mogelijk moeten maken.”

De derde en laatste eis in de brief heeft te maken met de noodzaak om wetgeving vast te stellen dat het bij het zoeken naar kaartjes op een internetportaal, of het nu een zoekmachine of de eigen internetpagina van de luchtvaartmaatschappijen is, verboden is om te vragen aan het begin van het zoeken, of de passagier al dan niet inwoner van de Canarische Eilanden is.

Voor de werkgevers, "zou een transparant tariefbeleid exclusief moeten vragen naar de route die men wil maken, de datums en tijdstippen van voorkeur, en alleen bij het verrichten van de betaling is het wanneer men die informatie moet vragen aan de gebruiker om de overeenkomstige Resident-korting te verstrekken, anders kan het leiden tot onregelmatige praktijken.
000logo-490.jpg


Inwoners van de Canarische Eilanden, de Balearen, en de Spaanse stadstaten Ceuta en Melillla,
krijgen 75 % korting op vlieg- en bootreizen naar het Peninsula

SPANJE  - zondag 15 juli 2018 - Vanaf maandag 16 juli 2018  is het dan zover; de inwoners van de Canarische Eilanden, de Balearen, en de Spaanse stadstaten Ceuta en Melillla,  kunnen vanaf die datum  vlieg- en bootreizen  maken naar het Peninsula (het Schiereiland = het vasteland van Spanje) met 75% korting

De voormalige premier van Spanje Mariano Rajoy had het al eerder toegezegd en het was al in de staatsbegroting opgenomen, en nu heeft de nieuwe socialistische minister van Fomento (Ontwikkeling), José Luis Ábalos, het bevestigd. Vanaf 09:00 uur maandag 16 juli  2018 hebben alle residenten (dus personen ingeschreven als wonend op de eilanden) 75% korting bij het boeken van hun binnenlandse vlieg- en bootreizen.
59117395443ede513f413fda1dbfddd8-3.jpg
Voor wie
De korting vanm 75% geldt voor iedereen die op een van de eilanden staat ingeschreven (empadronado). Bij het maken een vlieg- en/of bootreis met residentenkorting is het altijd nodig een certificado de viajes (bewijs van inschrijving in het gemeentelijke bevolkingsregister) te laten zien. Dat geldt zowel voor de Spanjaarden alsook buitenlanders die op een van de eilanden staan ingeschreven; en buitenlanders dienen bij deze binnenlandse reis in Spanje ook hun paspoort te tonen (een rijbewijs is in dit geval niet geldig voor het verkrijgen van de korting)

Nederlanders en Belgen die officieel resident zijn van de eilanden hebben dus ook recht op kortingen op vlieg- en bootreizen tussen de verschillende eilanden en op andere bestemmingen naar en van het vasteland van Spanje.

De 75% korting geldt dus niet voor vluchten naar internationale bestemmingen zoals luchthavens in Nederland en België.

Wat is het
Officieel heet de residentenkorting ‘subvención para residentes de Baleares/Canarias’ ofwel ‘bonificación de vuelos interislas’. Er was al jaren een korting van 50% maar die wordt dus vanaf maandag 16 juli 2018 verhoogd naar 75%. Ook voor de reizen per boot tussen de eilanden onderling van Canarias en de Balearen geldt een korting van 75%

In 2017 heeft de Spaanse Regering ruim 15 miljoen reizen gesubsidieerd door 50% mee te betalen. Vanaf nu zal dat dus 75% overheidsgeld en 25% geld van de reizigers worden.
000logo-16.jpg


Alle Canarische parlementsleden eisen
de snelle toepassing van 75%

De PSOE reageert op kritiek van de rest van de partijen, door ervoor te zorgen dat de ‘technische en juridische formule’ wordt gezocht om de korting te starten

SPANJE – vrijdag 29 junbi 2018 - Leden van alle partijen in het Congreso de los Diputados (de Tweede Kmer van het Spaanser Parlement) met Canarische vertegenwoordiging in hun gelederen, met uitzondering van de PSOE, hebben de onmiddellijke toepassing van de residentenkorting van 75% geëist ten laste van de overheid, welke is opgenomen in de Presupuesto General del Estado (PGE) (Algemene Rijksbegroting) voor reizen tussen het Península  (Schiereiland  = het vasteland van Spanje) en de Canarische Eilanden, de Balearen, Ceuta en Melilla. Van hun kant verzekeren de socialisten dat ze zullen proberen de korting zo snel mogelijk te beginnen.

"Op vrijdag 28 juni 2018 is de Ministerraad, en als Canario’s moeten we eisen dat er een wet in werking treedt met terugwerkende kracht tot 1 juli 2018," heeft het Parlementslid van de Coalición Canaria (CC), Ana Oramas, gezegd in het Congres, nadat de minister van Fomento (Ontwikkeling), José Luis Abalos, op woensdag 28 juni 2018 in het Parlement heeft gezegd, dat de bonus niet kan worden toegepast tot ten minste over zes maanden.
diputados-en-el-hemic-16972969.jpg
Zoals bepleit door Abalos, als antwoord op een parlementaire vraag van Oramas, beperkt de formulering van het amendement de PGE (Rijksbegroting) - die de Regering de bevoegdheid geeft om deze maatregel te nemen - de goedkeuring tot een Koninklijk Besluit, in eerdere verslagen en behandeling door de Ministerraad.

abalos.jpg 27lo07afot1-1.jpg
Daarom is de minister van mening, “dat de toepassing ervan, zelfs binnen ‘ten minste zes maanden’ niet effectief zal zijn. “Als reactie hierop, hebben de Canarische parlementsleden gereageerd, door te te laten weten, dat deze met terugwerkende kracht per wetsdecreet in de Ministerraad kan worden doorgevoerd per 1 juli. In die zin heeft de plaatsvervanger van Nueva Canarias (NC), Pedro Quevedo, verklaard, “dat hij niet kan accepteren, dat een bepaling in de begrotingswet een proces van zes maanden nodig heeft.”

Quevedo laat weten, dat de benoeming van Pedro Sanchez als minister-president gesteund door zijn kabinetsleden,  een verkiezingsovereenkomst heeft van de PSOE, zo voegde hij eraan toe.
zzzzzIslas-canariaslogo-kopie-47.jpg


De korting van 75% gaat zes maanden duren
(gaat aldus in op zijn vroegst in januari 2019)

Ábalos geeft de schuld aan de situatie bij het opstellen van het amendement voor de uitbreiding van de korting, wat de Partido Popular (PP)  heeft nagelaten op te nemen in de Algemene Rijksbegroting

De minister van Fomento (Ontwikkeling) José Luis Ábalos, geeft toe dat de toepassing van de 75% -bonus voor reizen van Canarische inwoners naar het schiereiland pas over  zes maanden zal zijn. De minister legde -  op vragen van de plaatsvervanger van de Canarische Coalitie (CC), Ana Oramas - de schuld bij het opstellen van het amendement voor de uitbreiding van de korting die de Partido Popular (PP)  heeft nagelaten in de Algemene Rijksbegroting

De tekst geeft alleen toestemming aan de Regering, om de korting goed te keuren in plaats van aan te dringen op onmiddellijke toepassing. Dit leidt tot het feit, dat de passende formule een Koninklijk Besluit is en hiervoor is het noodzakelijk om een openbare hoorzitting te houden, verslagen van de verschillende betrokken Ministeries op te vragen bij de Raad van State en bij de twee betreffende Deelstaten.  
jose-luis-abalos-en-l-16967774.jpg                                                                    José Luis Ábalos.
preview2col_mg-73.jpg

                                           Ana Orama (Coalición Canaria - CC)
                                                                         
VIDEO:
https://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/06/27/146910/diputada-orama-pregunta-congreso-descuento-1_p.mp4

"In het beste geval zullen we het niet eerder dan pas over  zes maanden hebben," heeft Ábalos gezegd.  Dat is dus medio: januari 2019.
zzzzzIslas-canariaslogo-kopie-35.jpg


Reiskorting van 75% goedgekeurd

SPANJE - dinsdag 29 mei 2018 - In de Spaanse Rijksbegroting van 2018 is eindelijk de residentenkorting van 75% goedgekeurd voor bewoners van de eilanden om naar het Península (vasteland van  Spanje) te reizen.

Deze subsidieregeling gaat in op 20 juni 2018, als die gepubliceerd is op 19 juni 2018 in het BOE (de Staatscourant).

images-51.png
2012-07-29img2012-07-212330366438511-1.jpg
405488-1g_CSN405488_MG1349352.jpg
Minister Montoro, in het Congreso (Parlement) bij de goedkeuring van de Spaanse Rijksbegroting van 2018.
1478171384_827835_1478171571_noticia_normal.jpg

De korting geldt voor vlieg- en bootreizen van de eilandbewoners van Canarias en de Balearen, en voor de bewoners van de Spaanse stadstaten Ceuta en Melilla.
00000slas-canariaslogo-654.jpg


De Spaanse Staat besteedt ruim 200 miljoen euro aan subsidies voor binnenlandse vliegreizen
van en naar Canarias

In 2017 besteedde de Spaanse Staat 116 miljoen aan subsidies voor vliegreizen tussen de  eilanden onderling,
95 miljoen aan vliegreizen naar en van het Península (Schiereiland  = het vasteland van Spanje)

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 10 mei 2018 - De subsidies welke de Spaanse Staat verleent  om de vliegreizen van inwoners van de Canarische Eilanden naar het vasteland van Spanje redelijker  te maken, hebben de Staat in  2017 in totaal 211 miljoen euro gekost, volgens de officiële gegevens van het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling).

Die subsidie is ongeveer zes miljoen euro hoger dan in 2016. De extra kosten liggen in de sterke toename van subsidies voor vluchten binnen de Archipel zelf, in vliegverbindingen tussen de eilanden onderling.

canarias_aeropuerto-k3WC--420x236abc.jpg

Deze subsidies zijn bedoeld ter compensatie van de relatieve nadelen die bewoners van extra-peninsulaire gebieden ondervinden in vervoersaangelegenheden.

Volgens de gegevens van Fomento (Ontwikkeling) betaalde men in 2017 in totaal 116,29 miljoen euro voor de kortingen op interinsulare vluchten van inwoners van de Canarische Eilanden. In 2016 bedroeg de factuur voor ditzelfde concept 90,23 miljoen euro. Dat wil zeggen, dat de subsidie-uitkering in 2017 met 26 miljoen euro is toegenomen, volgens de gegevens die met heeft verstrekt op een parlementaire vraag van de PSOE.

In het geval van vliegreizen tussen de Canarische Eilanden en het Península (Schiereiland  = het vasteland van Spanje) hebben de subsidies een aanzienlijk lager bedrag toegevoegd dan in 2016: 94,84 miljoen euro in 2017, vergeleken met de 114,68 miljoen aan subsidie een jaar eerder .

Concreet heeft in 2017 de Spaanse Staat 61,84 miljoen euro verstrekt aan subsidie op vliegreizen tussen de Canarische Eilanden en Madrid (16 miljoen minder dan in 2016):
- 17,65 miljoen euro voor de subsidies van vluchten tussen de Canarische eilanden en Barcelona,  twee miljoen minder dan in 2016;
- 9,99 miljoen euro  voor de kortingen op luchtverbindingen tussen de Canarische eilanden en Sevilla -1,3 miljoen minder dan in 2016;
-  5,35 miljoen euro voor de subsidies van vliegtickets tussen de Canarische Eilanden en Santiago de Compostela - €800.000,= minder dan in 2016.

In 2017 heeft de gemiddelde subsidie voor vliegtickets tussen de Canarische Eilanden en het Península (Schiereiland = het vasdteland van Spanje) tussen de € 45,= en €50,=bedragen, terwijl inter-eiland tickets (voor de eilanden onderling) ongeveer €39,= aan subsidie kregen: het gemiddelde tarief op deze vluchten tussen de eilanden onderling  was €65,83, maar voor inwoners met het recht oo subsidie, was dat gemiddelde €26,63 euro per reis; bijna acht euro minder per vlucht dan dat het in 2016 kostte.
00000slas-canariaslogo-554.jpg


De Spaanse Rijksbegroting van 2018  handhaaft dezelfde subsidie aan de eilandbewoners om naar het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) te gaan

De Spaanse  Rijksbegroting van 2018 handhaaft hetzelfde niveau van subsidie en niet de stelling, verdedigd door de Canarische nationalisten

SPANJE - donderdag 19 april 2018 - Het wetsvoorstel voor Spaanse Rijksbegroting, dat op dinsdag  17 april 2018  door de Spaanse Regering aan het Congreso (de Tweede Kamer)  is voorgelegd, handhaaft de subsidie op 50% voor lucht- en zeevaarttickets gekocht door inwoners van de Canarische Eilanden voor hun verplaatsingen tussen de eilanden en het Peninsula (Schiereiland = het vasteland van Spanje), die Coalición Canaria (CC) en Nueva Canarias (NC) eisen uit te breiden tot 75%.

Wat stedelijk en grootstedelijk vervoer betreft, zullen de Canarische Eilanden in 2018 subsidie ontvangen ter waarde van 48 miljoen euro. De subsidies in het nationale lucht- en zeevervoer zijn bedoeld om de prijzen van het vervoer door ingezetenen van de Europese Unie (EU) in Spaanse gebieden buiten het eiland te verlagen, waardoor het gebrek aan beschikbaarheid op andere manieren wordt verlicht en een bijdrage wordt geleverd aan de economische en sociale ontwikkeling, van deze regio's.

residente-islas-canarias-k38F--1240x698abc.jpgDe wettelijke aftrekposten voor ingezetenen van de Canarische Eilanden die van toepassing zijn op de tarieven van rechtstreeks geregeld verkeer, worden gedekt, met 492 miljoen euro.

Vanaf 2017 zijn de toepasselijke bonus-percentages 50% in het geval van reizen tussen de verschillende genoemde deelstaten en het Peninsula (Schiereiland, = het vasteland van Spanje) hetzij over zee, of door de lucht; 50% in het geval van reizen tussen eilanden over de zee (waaraan nog eens 25% wordt toegevoegd door de deelstaatregering  in het geval van de Canarische Eilanden) en 75% voor vliegreizen  tussen de eilanden onderling.

Grote gezinnen
Daarnaast profiteren grote gezinnen ook van subsidies  van 15 miljoen euro, voor hun reizen over zee en door de lucht.
De kosten om de reizen tussen het Península en de niet-Peninsulaire gebieden te garanderen via de zeeroutes van openbaar belang - Península/Canarische Eilanden – zijn vastgesteld op 7 miljoen euro

Op de Canarische Eilanden-markt worden de verbindingen tussen het eiland La Gomera en de twee hoofdstedelijke eilanden (Tenerife Noord en Gran Canaria) gefinancierd, evenals de verbindingen tussen El Hierro en Gran Canaria, en tussen Tenerife Zuid en Gran Canaria.
Op dezelfde manier zal de exploitatie van de route die de steden Menorca en Madrid verbindt tijdens het winterseizoen, worden gefinancierd. De geplande uitgaven bedragen 4 miljoen euro

Subsidies voor 67 miljoen euro worden ook overwogen, voor het lucht- en zeevervoer van goederen tussen de Canarische Eilanden, de Balearen, en het Península, evenals tussen de eilanden onderling.
00000slas-canariaslogo-407.jpg


Canarias heeft op woensdag 18 april 2018 aan de  EU gevraagd, dat men de
Obligación de Servicio Público
(Verplichte Overheidsdienstverlening)
verklaard voor vluchten naar het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje)

Alle politieke partijen vallen, met nuances,
samen in de behoefte om de petitie te formuleren

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 19 april 2018 - De minister van Openbare Werken en Transport, Pablo Rodríguez, is op woensdag 18 april 2018 in Brussel met vertegenwoordigers van de luchtvaartsector in het Directoraat-Generaal voor Transport bijeengekomen om een Obligación de Servicio Público (OSP) (Overheids Dienstverplichting) open te stellen tussen de Canarische Eilanden en het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje).

Pablo Rodríguez, die tevens vicepresident is van de Canarische Regering, heeft deze aankondiging gedaan in een parlementaire commissie waarin hij verslag heeft uitgebracht over de maatregelen om het luchtvervoer Canarias-Península voordeliger te  maken, en waarbij hij eraan heeft herinnerd, dat het voorstel om 75 % subsidie te verlenen  is opgenomen in het wetsvoorstel van de Estado Presupuestos Generales (PGE)  (Spaanse Rijksbegroting) voor 2018.

michel-barnier-brexit-k7NC--540x285abc.jpgDe minister was blij dat de fracties het eens waren over de noodzaak om deze subsidie in het Régimen Económico y Fiscal (REF) (Belastingstelsel) vast te stellen, maar was tegen het voorstel van Podemos dat een limietprijs zou worden vastgesteld op het ticket voor toegang krijgen tot de subsidie, wat volgens hem inhoudt dat bepaalde gebruikers van dit recht worden uitgesloten.

Het parlementslid van Nacionalista Canario, die om deze subsidie heeft gevraagd, heeft  ook gevraagd, “dat die verankerd moet worden, zodat het geen cyclische, periodieke, en jaarlijkse vraag wordt van alle Canarische Eilanden, volgens de behoefte aan steun van de Spaanse Regering.”

David Cabrera heeft ook aangegeven, “dat er formules moeten worden gezocht om het Ministerie van Openbare Werken te laten ‘begrijpen’ dat familieleden van Canario’s op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) en dus geen eilandbewoners zijn, ook recht hebben op redelijke prijzen voor vliegtickets.
vuelos-canarias-peninsula-kLeB--1240x698abc-1.jpg
Namens de Partido Popular (PP) heeft  Miguel Jorge gewaarschuwd, “dat Europa de Canarische Eilanden niet als ‘het centrum van de wereld’ beschouwt,”  daarom moeten de eilanden zich aanpassen aan Europese regelgeving die vrijheid en concurrentie vooropstelt.

Miguel Jorge grapte ook met het feit, dat sommige partijen  de PGE in de wachtlijst zetten en vervolgens op de Canarische Eilanden beweren dat hun maatregelen zijn geactiveerd, en ook om ‘voorzichtigheid’ hebben gevraagd omdat ‘misschien’ de Canarische Eilanden niet geschikt zijn voor een gemeenschappelijke beleid met de Balearen om de korting van 75 % te krijgen, omdat de andere archipel geen REF (Belastingstelsel) heeft.

Patricia Hernández, heeft namens de PSOE, de PP-parlementsvertegenwoordiger eraan herinnerd, dat in het PGE-project de transport-subsidie niet is voorzien, en dat de korting de burgers raakt en niet de prijzen van de tickets, om bovendien te zeggen dat zij  haar steun betuigt om de EU te vragen een OSP aan te geven tussen de Canarische Eilanden en het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje).

Subsidie voor tickets is de eerste klasse
Natividad Arnáiz, van Podemos, heeft verwezen naar de onhoudbaarheid van het huidige transportmodel, vanwege het verbruik van olie, gas, en kolen; en beschouwde het, “als ‘fundamenteel’ dat de eerste klasse, of zaken-tickets uit de subsidie worden gehaald, zodat de gebruikers ervan " niet reizen ten koste van ieders geld.”

Hij gaf als voorbeeld de transporten op Sardinië, waar burgers bijna het hele jaar door reizen voor €50,=, en de Archipels van Madeira en de Azoren, waar de korting wordt betaald aan de passagier, niet aan de bedrijven.

Esther González, van Nueva Canarias (NC), heeft aangedrongen met het verzoek om de openbare dienst met  Europa te verklaren en herinnerde Miguel Jorge van de PP eraan dat volgens het ‘Mayotte’-arrest niet de ultraperifere regio's zich aan de communautaire wetgeving moeten aanpassen, maar andersom.

Zij heeft ook opgemerkt, “ dat de transportbonus geen ‘sociale hulp’ is, maar een recht van de Canario’s om in een ultraperifere regio te wonen en het economische niveau hebben dat ze hebben."

Jesús Ramos, van de Agrupación Socialista Gomera, was het ermee eens, dat de transportkorting ‘vast’ moet zijn om niet ten koste te gaan van de goedkeuring van de PGE jaar na jaar, naast het verkrijgen van dezelfde bonus voor zeevervoer, wat nog steeds een  onafgemaakte zaak is .”

De minister van Transport heeft aangegeven,  dat volgens een studie van 2017 de kilometerkosten van de OSP's in Europa groter zijn dan de huidige tussen de Canarische Eilanden en het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje), en heeft aangegeven, dat hoewel geschat wordt dat meer dan 45% van de 7 miljoen passagiers die reizen tussen de eilanden en de rest van de Staat eilandbewoners zijn, en veel van hen zijn: "herhalers".
00000slas-canariaslogo-409.jpg


Wist u dat vrachtvervoer meer subsidies ontvangt dan het vervoer van Canarische residenten?

De eilandbewoners, maximaal 75%. Goederen: tot 100%.

En dat zonder te rekenen op de subsidie die de Ç
industriële-, import- of landbouwsector geniet
met tariefafscherming, aftrek van investeringen,
of steun voor de aankoop van grondstoffen in de EU

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 18 april 2018 - De Canarische Eilanden zijn in 2018 in afwachting dat de Canarische Regering en de Spaanse Regering  het eens zijn om de residenten- korting te verhogen op reizen van de eilanden naar Península (Schiereiland  = het vasteland van Spanje). Het zou 75% bereiken, maar het hangt af van factoren zoals de politieke kans van de aankondiging en parlementaire rekenkunde.

Op de eilanden - waar ze het niet eens zijn, om een regel te maken die het parlementaire resultaat van hun deelstaatverkiezingen regelt – wil men dat vervoerssteun wordt vastgesteld en niet afhankelijk is van politieke situaties, of steun van de Spaanse Regering. De Partido Popular (PP) heeft de lat hoger gelegd voor hulp aan de Canarische Eilanden met de steun van Nueva Canarias (NC) en Coalición Canaria (CC). Als het goederenvervoer betreft, kan de subsidie 100% bedragen.
escudo.pngCabInt-SEPG-162x90G.gif

vuelo-islas-canarias-k38F--540x285abc.jpg                                     De landingsbaan van de luchthaven op La Palma .
Subsidies
De verhoging van de steun voor Canario’s is in mei 2017 door Nueva Canarias (NC) overeengekomen met de Spaanse Regering onder voorzitterschap van Mariano Rajoy, waardoor inwoners van de Canarische Eilanden konden profiteren van een ‘onbepaalde’ korting van 75% op vlieg- en boottickets om te reizen tussen de eilanden. Het maakte deel uit van de overeenkomsten om de Presupuestos Generales del Estado(PGE)  (Spaanse Rijksbegroting) van 2017 te ondersteunen. Het ging van 50 tot 75 % tussen eilanden.

Dit doel in 2018 is, dat de subsidie op vluchten en bootreizen tussen de Canarische Eilanden en het Peninsula (Schiereiland  = het vasteland van Spanje) 75% bedragen. De subsidie voor het vervoer van materialen die industriële bedrijven op de Canarische Eilanden nodig hebben, ligt echter bijna op 100% tussen de eilanden. En, toegevoegde aspecten - zoals andere staatssteun - breng naar de eilanden bepaalde landbouw- en veeteelt-grondstoffen in een vrije handel vanwege het Verdrag van Lissabon. Daarnaast hebben bedrijven tariefbescherming om de concurrentie te beteugelen, en een regionale Btw van 7%.

In de Spaanse Rijksbegroting van 2017 wordt aangegeven dat de subsidies voor het goederenvervoer op de Canarische Eilanden voor 70% zullen uitkomen op compensatie voor het zee- en luchtvervoer van bepaalde goederen die zijn opgenomen in het EU-Verdrag.
En dat er anderen zijn, de industriële ‘in put’-componenten, "die niet zijn opgenomen in Bijlage I van het oprichtingsverdrag van de Europese Unie, waarvan de oorsprong of bestemming op de Canarische Eilanden ligt, en is vastgesteld op 100%."
 Op de Balearen wordt voor ditzelfde concept 35% gesubsidieerd. Dat de Canarische Eilanden 75% korting op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje)  hebben, hangt ervan af of men de PGE 2018 goedkeurt.
00000slas-canariaslogo-403.jpg


De Rijksbegroting 2017 met de nieuwe subsidies
is van kracht 

De nieuwe residentenkorting en de zomer doen de verkoop van reisbiljetten tussen de eilanden de pan uitrijzen

Rederijen en luchtvaartmaatschappijen
versterken hun verkoopkanalen
om de regen aan reserveringen aan te kunnen

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 29 juni 2017 - Wat moet men weten over het interinsulaire vervoer? Op welke trajecten past men de 75% korting toe?

De aanvullende bepaling Nummer 128 van de Algemene Rijksbegroting 2017 maakt duidelijk, dat de residentenkorting van 75%  alleen van kracht is voor reizen tussen eilanden van dezelfde archipel. Dat wil zeggen, voor elke route tussen twee Canarische eilanden – bijvoorbeeld  Canaria en Tenerife, of op de Balearen, bijvoorbeeld tussen Mallorca en Menorca. Deze korting in niet van toepassing op reizen naar het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) waarvoor vanaf de eilanden en vanaf de stadstaten Ceuta en Melilla de residentenkorting van 50% gehandhaafd blijft, zoals tot nu toe al het geval was.
nuevo-descuento-3-1.jpg                  Lange rijen bij het inchecken op de luchthaven van Gran Canaria.

Ik heb een tijd geleden al een overtocht betaald; geeft men mij het geld terug? Het antwoord is nee. De korting van 75% is uitsluitend geldig voor vlieg- en vaarbiljetten die gekocht zijn met ingang van donderdag 29 juni 2017. Bij eerder gedane aankopen blijft men de 50% residentenkorting hanteren.

De enigen die de mogelijkheid  hebben om de zaken terug te draaien, zijn degenen  die de duurdere biljetten gekocht hebben welke de flexibiliteit hebben om datums te wijzigen  en geld terug te vragen zonder kosten. Men annuleert de overtocht en herstelt het betaalde bedrag, en zodoende kan men een nieuw biljet kopen, en dan wel met de 75% korting, welke regeling met ingang van donderdag 29 juni 2017 van kracht is geworden.

Waarom spreekt men in de Rijksbegroting over 50% korting op bootreizen? De interinsulaire reizen per boot genieten ook 75% korting op de biljetprijs. In de Rijksbegroting 2017 die sinds donderdag 29 juni van kracht is, merkt men in dit geval echter op, dat de subsidie op het maritieme passagiersvervoer 50% is. Dat gebeurt omdat het resterende, om te komen tot 75%, bijgedragen  wordt door de Deelstaat Canarias in plaats van door de Spaanse Staat. Tot nu toe gebeurde precies hetzelfde; aldus betaalt Canarias 25% van de subsidie.

Sigaar uit eigen doos
En hoewel de Canarische parlementsleden lovend zijn over het door hen bereikte akkoord, is deze  25% extra residentenkorting echter niets meer, of minder, dan een 'sigaar uit eigen doos' van de Canarische belastingbetaler.
0000AAAAIslas-canariaslogo-33.jpg


Clavijo: "Met deze Rijksbegroting
worden uiterst positieve zaken geactiveerd

De president benadrukt, dat naast de residentenkorting om te reizen men nu ook geen douanerechten meer hoeft te betalen  bij internetaankopen van minder dan €150,=

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 29 juni 2017 - De president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo, heeft op woensdag 28 juni 2017 benadrukt dat de publicatie van de Rijksbegroting in het BOE (de Staatscourant) de mogelijkheid biedt om met ingang van deze donderdag 19 juni 2017 de residentenkorting van 75%  toe te passen op de vlieg- en bootreizen tussen de Eilanden, en hij vraagt aan de gebruikers ‘geduld’ vanwege  ‘kleine onregelmatigheden’ welke zich in de eerstkomende dagen voor zouden kunnen doen in het Amadeus-reserveringsprogramma voor vliegbiljetten.

Na de herdenking  in  het Congreso de los Diputados (Congres van Afgevaardigden), de Tweede Kamer, die samen met de Senado (de Eerste Kamer) deel uitmaakt van de Cortes Generales (Staten Generaal, het Spaanse parlement en wetgevende macht). De 350 leden (diputados, of vertegenwoordigers) worden voor een termijn van 4 jaar verkozen door middel van evenredige vertegenwoordiging (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Congres_van_Afgevaardigden), heeft de president van de Canarische Regering opgemerkt, “zoals alle begin, en net zoals toen we van 33 naar 50% zij gegaan, kunnen zich kleine onregelmatigheden voordoen, maar het belangrijkste is dat als wanner dit gebeurt, de agentschappen een certificaat afgeven en dat men later het geld kan teruggeven.”  “Er moet een beetje geduld gevraagd worden; het is een goed akkoord en gaat de mobiliteit bevorderen, wat meer welvaart gaat brengen en meer concurrentie zal geven bij de bedrijven,en dat ons dichterbij de Canario’s brengt,” zo heeft de president benadrukt.
fernando-clavijo-644x362.jpg

vuelos3.jpg armas-4.jpg
De president laat ook weten, dat ook de maatregel in werking is getreden welke de Canario’s vrijstelt van het doen van douaneaangifte bij aankopen via het Internet van minder dan €150,=.
De president heeft in het bijzonder benadrukt dat de nieuwe Rijksbegroting in het Régimen Económico Fiscal (REF) (Belastingstelsel) het financieringssysteem uitsluit, en dat dit het mogelijk zal maken dat de Deelstaat beschikt over 240 miljoen euro méér voor gezondheidszorg, onderwijs, en sociale zaken.

 "In aanvulling op de praktische toepassingen die burgers kunnen waarnemen in het transport en het  winkelen op Internet, moeten we niet vergeten dat we eind juli2017  een wet zullen presenteren voor een buitengewoon krediet van 340 miljoen voor het  verbeteren van de overheidsdiensten op de Canarische Eilanden," heeft Clavijo gezegd. "Vanaf de inwerkingtreding van de Rijksbegroting zal dit zeer positieve zaken voor de Canarische Eilanden tot gevolg hebben," heeft Clavijo gezegd.
0000AAAAIslas-canariaslogo-29.jpg


De residentenkorting van 75% is van toepassing
na publicatie van de  Presupuestos Generales 2017
(Rijksbegroting) in het BOE (de Staatscourant)

Vanaf het moment dat men deze verhoogde v
lieg- en vaarkorting toepast voor residenten op de Eilanden zullen de prijzen voor de vlieg- en vaarbiljetten
variëren van €6,= tot €8,= per traject

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 28 juni 2017 - De vicepresident van de Canarische Regering, Pablo Rodríguez, heeft op dinsdag 27 juni 2017 bevestigd, dat de rederijen en luchtvaartmaatschappijen die opereren tussen de eilanden onderling, de residentenkorting van 75% zullen gaan toepassen met ingang van de dag nadat de publicatie van de Presupuestos Generales van 2017 (Rijksbegroting) is gepubliceerd in het BOE (de Staatscourant).

Na zijn ontmoeting met de directeur-generaal van de Marina Mercante (Koopvaardij), Rafael Rodríguez Valero, die tevens deelstaatminister van Transport is, heeft Pablo Rodríguez bevestigd dat men nog steeds niet exact weet wanneer de - op maandagavond 26 juni 2017 - met een meerderheid van de PP goedgekeurde Rijksbegroting 2017 in het BOE (de Staatcourant) gepubliceerd zal worden.
img_41297.jpg
                               De Noord-hal van  de luchthaven van Gran  Canaria
“Men neemt aan, dat de burgers met ingang van donderdag 29 juni 2017 vanaf 00:00 uur toegang zullen hebben tot de internetpagina’s van de  reisbureaus voor het kopen van hun vlieg- of vaarbiljetten met 75% korting,” zo heeft Rafael Rodríguez laten weten.
De Aviación Civil (Burgerluchtvaart) en de luchtvaartmaatschappijen hebben het AMADEUS-reserveringsprogramma al aangepast op de korting van 75%.

“Sinds men is begonnen met de toepassing van deze verhoging van de vlieg - en vaarkorting voor residenten op de eilanden, zullen de prijzen voor de passagiersbiljetten gaan variëren tussen de €6,= en €8,= per traject ” heeft Rodríguez benadrukt, die inschat dat deze reductie van de reiskosten voor de passagiers, “ veel toepasselijker zal zijn voor de Canario’s”.
                        75.jpg 
                               De incheck-balies van Binter op de luchthaven Gando
Alleen vlieg- of vaarbiljetten die al gekocht zijn  met tarieven die ondersteuning bieden voor de 50%-terugbetaling kunnen worden geannuleerd, om te kunnen profiteren van de nieuwe tarieven, zo laat de vicepresident van de Canarische Regering weten, die onderstreept, “dat de vervoerders ‘duizenden reserveringen’ verwachten vanaf het moment dat de korting van 75% van kracht wordt.”
De Aviación Civil (Burgerluchtvaart) en de luchtvaartmaatschappijen hebben het AMADEUS-reserveringsprogramma al aangepast op de korting van 75%. zo hebben  ze laten weten tijdens een ontmoeting met Pablo Rodriguez op maandag 26 juni 2017.

De residentenkorting voor reizen vanaf de Eilanden naar het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) blijft gehandhaafd op 50%.
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-96.jpg


De residenten-luchtvaartkorting:
uitgevonden door Franco
onder de vlag van de Canarische nationalisten

CANARISCH EILANDEN - Corpus Christi, zondag 18 juni 2017.- Wie heeft de residentenkorting op Canarias ingesteld? Het grootste deel van de eilandbewoners denkt dat Felipe González dat in 1993 gedaan heeft met steun van de politiek partij  Coalición Canaria (CC) in het Congreso (de Spaanse Tweede Kamer), of als steun bij de investituur van Azwâr in 1996. Maar de oorsprong van deze vraag heeft een auteur: Franco.

56 jaar na de instelling ervan, bereikt de residentenkorting tussen de eilanden een maximum van 75%, door het akkoord in de Presupuestos Generales del Estado (PGE) (Rijksbegroting) van  2017 tussen  Nueva Canarias (NC) en de Partido Popular (PP)
vuelos.jpg

5 TIPS VOOR HET BOEKEN VAN  VOORDELIGE VLUCHTEN

1: Verwijder cookies voor het boeken,
2. Vliegen op maandag, woensdag, of donderdag,
3. Woonplaats: 
Verander deze voor binnenlandse vluchten in het land van  bestemming;
4. Tijdstip om te boeken: Zaterdagochtend,
5. Tijdig boeken: - Nationaal 1 maand vooruit  - Internationaal 1 tot 5 maanden vooruit.
Het officiële debat heeft de Canario’s doen geloven, dat de Canarische residentenkorting met het vasteland, of tussen de eilanden, is ontstaan  door het hebben van afgevaardigden in Madrid, buiten het bereik van de PSOE en de PP. Zelfs de PP en de PSOE spelen deze truc mee, en zeggen het tegenovergestelde op de eilanden. Maar de realiteit is, dat dit deel uitmaakt van het historische geheugen van de commerciële luchtvaart op de archipel en dateert van vóór de komst van de democratie in Spanje.

Zeker is, dat deze kortingen eerder minimaal waren en nu, in  het geval van de eilanden, een subsidie voor de bedrijven betekenen van 75%. Net zoals voor de vluchten met het Peninsula (Schiereiland = het vasteland van  Spanje) van 50%. Het deel is toe te schrijven aan de aanwezigheid van de nationalistische afgevaardigden en senatoren van de Canarische Eilanden

De residentenkorting is een terugkerende zeer interessante kwestie, omdat deze van invloed is op alle Canarische eilandbewoners. Maar de realiteit is, dat het een uitvinding is van de dictatuur van Franco, waarvan iedereen, of bijna iedereen van profiteert. In die tijd waren er vluchten op de Canarische Eilanden met Aviaco en Iberia, moederbedrijf van  Binter Canarias voor intern verkeer tussen de eilanden.

In 1960 stelde Franco de residentenkorting in. De wetgeving moest veranderd worden in 1973, toen men, bijvoorbeeld, een serie maxima instelde voor het binnenlandse vliegverkeer bij ministeriële order van 1971 en 1972 vanwege de toename van de brandstofprijzen in die jaren.

Voor wat betreft de korting waarop de  bewoners van  de Canarische Eilanden recht hebben voor vluchten tussen de eilanden onderling en met het Peninsula, wat de rechtsgrond  is voor de  interinsulaire vluchten, ondertekende in 1962 Franco in  het  Palacio del Pardo de wet die bestemd is om op dat moment - omgerekend - €200.000,= te bestemmen, met het doel om, “subsidies te voldoen” voor, “·normale lijnvluchten welke men uitvoert met de Canarische provincies, Ifni, de Spaanse Sahara, Fernando Poo, en Rio de Oro."
Deze luchtvervoer-steunregeling, beheert het Directoraat-generaal voor de Burgerluchtvaart.
000islas-canariaslogo-kopie-259.jpg


Canarias en de Balearen vragen Madrid
de subsidie volledig op zich te nemen
van  50%
op de vaarbiljetten van residenten

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 13 juli 2016 - De Canarische Regering, evenals die van de Balearen, verlangen, dat het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) 50% subsidie verleent op het maritieme interinsulaire vervoer en op dat naar het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje), net zoals dat van toepassing is op het luchtvaartverkeer, wat een jaarlijkse bijdrage betekent te zijn van bijna 40 miljoen euro.

De Canarische minister van Openbare Werken en Vervoer, Ornella Chacón; en de conseller balear voor de Regio, Energie en Mobiliteit, Marc Pons, hebben tijdens een bilaterale ontmoeting op Palma, op dinsdag 12 juli 2016 gezamenlijk het plan opgevat deze subsidie te vragen .
50percent50-1.png

In het geval van Canarias, verstrekt de Canarische Regering jaarlijks 30 miljoen euro in het dekken van de kosten van de subsidie op het zeevaartvervoer van residenten, omdat de Spaanse Regering slechts 25% bijdraagt. Eenzelfde percentage wordt gedekt door het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) in het zeevaartvervoer van de reizigers/residenten op de Balearen, voor wie het Gouvernement de overige 25% aanvult met jaarlijks 9,5 miljoen euro uit de eigen begroting.

"Het is niet eerlijk", benadrukt Marc Pons - verwijzend naar de Spaanse Staat - om de helft van de kosten van vliegtickets tussen de eilanden en het schiereiland voor de eilandbewoners te subsidiëren, en maar slechts voor 25% in het geval van de overtochten per boot.

De balear benadrukt, dat wat vervoer betreft, "de bevoegdheden toekomen aan de Spaanse Regering," maar dat de Archipel-Deelstaten het verschil dekken tussen luchtvaart subsidie en maritieme; men  heeft dit gedaan, om discriminatie te vermijden; “maar het is tijd, dat Fomento (Ontwikkeling) dit op zich gaat nemen.”

Chacón heeft laten weten, dat in het geval van Canarias het volume aan maritiem vervoer van residenten groter is dan van het luchtvaarvervoer, en dat de Canarisch Regering ook de verplichting heeft de dienstverlening in de verbindingen met El Hierro op zich te nemen.
d00ada75.gif

Wat betreft het luchtvaartvervoer hebben de beide eilandministers herhaald, de noodzaak te versterken van "gemeenschappelijke standpunten"; zodat het vaste tarief tussen de eilanden, wat de Overheid heeft toegezegd te verdedigen in Brussel voor de beide Archipel - binnenkort realiteit kan zijn, voor de specifieke omstandigheden die elke Archipel kent. De Balearen bijvoorbeeld, pleiten voor een vast tarief van €30,= voor vluchten tussen de eilanden voor residenten op de eilanden. Terwijl de Canarische overheid wijst op de noodzaak, dat de behoefte aan concurrentie wordt gegarandeerd door de bedrijven met voldoende frequenties, en bovendien het Fiscale Regime (REF) wordt opgenomen in de voordeelregeling.
000islas-canariaslogo-44.jpg


Verhoging van residentenkorting naar 75%
heeft geen EU-toestemming nodig

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 26 mei 2016 - De president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo, heeft laten weten dat voor residenten om te vliegen met een korting van 75% geen toestemming nodig is van de Europese Unie en, dat dit een alternatief kan zijn als de onderhandelingen tussen Spanje en Europa niet lukken voor het verkrijgen van een vast  inter-insulair tarief.

"Met het oog op deze optie heeft men zich tot  de minister gewend, dat die mogelijkheid moet worden onderzocht met Europa; als het uiteindelijke doel geweest was om te komen tot vergelijkbare prijzen zoals die op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje), zou dat een veel gemakkelijkere weg zijn," aldus Clavijo.
el-75-apagado-28582736-1.jpgIn verklaringen voor de persmedia heeft Clavijo laten weten, dat het verhogen van de subsidie naar 75%, slechts het verhogen betekent te zijn van een begrotingspost, “dat is iets wat een demissionaire Regering ook kan doen.”

Op zijn beurt heeft hij benadrukt dat ingrijpen in de tarieven van de vervoersmarkt een bevoegdheidsrapport verlangt, wat complex zal zijn, daarom zet Clavijo in op dit alternatief.

"Als het doel van de Spaanse Regering is, dat we kunnen bewegen op voet van gelijkheid, hebben we een alternatief voorgelegd dat geen enkele controle van Europa nodig  heeft, en dat is het verhogen van de subsidie tot 75%,” zo concludeert  Clavijo.
zzzzzzzislas-canariaslogo-537.jpg


Europa verbiedt Spanje
een maximum-vliegtarief  in te stellen
voor  vluchten Canarias-Península

CANARISCH EILANDEN - zondag 17 april 2016 -  De Europese Commissie heeft Spanje in oktober 2015 al laten weten, dat het niet mogelijk is een maximumtarief vast te stellen voor vliegtickets tussen Canarias en het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje), zoals de Spaanse en de Canarische Regering gezamenlijk van plan zijn, om te proberen de escalatie van de prijzen te beteugelen.

Het antwoord van Europa is een frontale afwijzing, omdat men deze beperking beschouwt als een ernstige aanval op de vrije concurrentie, zo hebben de president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo, en de minister van Fomento (Ontwikkeling),  Ana Pastor, laten weten in een gezamenlijke persconferentie in oktober 2015, waaraan ook is deelgenomen door de voorzitter van AENA.
avion-cielo-snap-1.jpgDe mogelijkheid van het vaststellen van een maximale prijs voor de vliegtickets, om een stijgende prijsspiraal te doorbreken, is maanden geleden voorgesteld door het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) en nadien publiekelijk verdedigd in het kader van een andere ontmoeting van minister Pastor met Fernando Clavijo.

Maar het was de Canarische president die al tijdens een persconferentie in oktober 2015 heeft aangekondigd, dat het antwoord van Europa een ronduit ‘nee’ is tegen elke beperking van de vrije marktwerking. Clavijo heeft toegevoegd dat Ierland in het verleden een soortgelijk verzoek heeft gedaan,  dat eveneens door de Europese Commissie is afgewezen.

Onder deze omstandigheden heeft Clavijo verdedigd, dat men moet blijven werken aan maatregelen die bijdragen aan het verminderen van de prijs van vliegtickets en hij heeft de noodzaak aangegeven, dat de maatschappijen de tarieven in overeenstemming brengen met de goedkoper geworden aardolie.

De Canarische President handhaaft de inzet, om de subsidie van de Spaanse Staat voor residenten op de eilanden La Gomera en El Hierro naar 75% te brengen, om de prijs van het dubbele insulaire karakter op te vangen,  maar geeft aan, dat het over deze kwestie nog steeds nodig is om te wachten op de reactie van de Europese Commissie, die ook is geraadpleegd omdat  het gaat om een maatregel die ingrijpt op de tarieven welke de gebruiker betaalt.

zzzzzzzislas-canariaslogo-412.jpg


Het Congreso vraagt unaniem om een
tarifa plana (vast vliegtarief)  tussen eilanden

MADRID -  donderdag 14 april 2016 - Het Congreso de los Diputados  (de Tweede Kamer van de Staten Generaal) heeft op woensdag 13 april 2016 unaniem ingestemd met een initiatief waarmee men er bij de Spaanse Regering op aandringt, dat deze de haalbaarheid bestudeert van een tarifa plana (vast tarief) tussen eilanden op Canarias en de Balearen.

De Kamercommissie van Fomento (Ontwikkeling) heeft gedebatteerd over twee in te dienen wetsvoorstellen, van Coalición Canaria (CC) en de Partido Popular (PP), om de vliegtarieven voor vluchten tussen de eilanden van de Archipels voordeliger te maken en om te verzekeren dat men dit als openbare dienstverlening doet,  wat een financiële compensatie met zich meebrengt welke opgebracht moet worden door het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling.)
binter.jpgHet initiatief is aangenomen met instemming van de PP, Podemos, Ciudadanos, en Coalición Canaria. De PSOE heeft zich van stemming onthouden, omdat de socialisten van mening zijn,  dat het om een maatregel gaat die al van kracht is.

Kosten van de  maatregel
Het invoeren van een tarifa única (vast tarief) voor interinsulaire-vluchten op Canarias, “betekent een extra kostenpost te zijn van 25 miljoen euro, boven op de jaarlijkse kosten van subsidie op de residentenkorting van 50%, die 78 miljoen euro heeft bedragen in 2015, zo heeft de minister van Openbare Werken en Transport, Ornella Chacón, van de Canarische Regeriug, laten weten.

In een communiqué dat is uitgeven door het genoemde ministerie, verzekert men, dat van de bij 2,8 miljoen uitgegeven vliegtickets gedurende 2015, het van 2,3 miljoen burgers beterft die hun hoedanigheid als eilandbewoner hebben geaccrediteerd (ongeveer 85%).

In het communiqué laat men weten, “ dat tot op heden de Canarische Regering geen bevoegdheden heeft in de regulering van het vliegverkeer.”

Het hoogste tarief per traject voor een Canarische resident bedraagt momenteel €53 ,= (Lanzarote-Tenerife Norte), en het voordeligste is €31,50 per traject  (Tenerife Norte-Gran Canaria).
zzzzzzzislas-canariaslogo-401.jpg


NC vraagt aan Fomento en aan Canarias
een  
uniek luchtvaarttarief tussen de eilanden

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 9 april 2016 - Parlementswoordvoerder Román Rodríguez van Nueva Canarias (NC) zal in de Parlementsvergadering van maandag 11 april 2016 aan de Canarische Regering en aan het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) vragen, betaalbare luchtvaarttarieven in te stellen voor residentes (eilandbewoners) om te vliegen tussen de eilanden; omdat hij van mening is, dat dit een van de beste beleidsmaatregelen is voor de ontwikkeling van de Deelstaat.

Luchtvaartbevoegdheid
Rodriguez (NC) heeft in een op zaterdag 9 april 2016 uitgegeven communiqué laten weten, dat hij op dinsdag 12  april 2016 ook de president van de Canarische CC/PSOE-Regering, Fernando Clavijo, zal verzoeken te gaan onderhandelen met de Spaanse Staat over de overdracht van de luchtvaartbevoegdheid inzake het interinsulaire vliegverkeer.

furteventura.jpg

fotonoticia_20160409152115_1280.jpg ahorro-mensual.jpg

Commissievergadering
Nueva Canarias
zal op dinsdag 12 april 2016 in de commissievergadering met de minister van Openbare Werken en Vervoer, Ornella Chacón, het standpunt van de Canarische Regering aangaande het verzoek van de NC-woordvoerder vernemen, wat het nakomen van een verkiezingsbelofte is, namelijk: het instellen van een uniek luchtvaartarief voor interinsulaire vluchten voor residentes (eilandbewoners).

Gelijkheid van kansen
Román Rodríguez heeft laten weten, dat verbetering van de verbindingen tussen de eilanden en de toegang tot betaalbare prijzen voor eilandbewoners , een van de best beleidsmaatregelen is voor het hebben van gelijkheid van kansen en voor de sociale en economische cohesie tussen de gebieden en de burgers.

Objectieve omstandigheden
De NC-voorzitter is van mening, dat het verbeteren van de frequenties en het verlagen van de prijs van de luchtvaartverbinding tussen de eilanden, “zullen bijdragen aan het scheppen van objectieve omstandigheden zodat alle eilandgebieden zich onder gelijke voorwaarden kunnen   ontwikkelen.”
rodriguez.jpgEenheidsprijs
Het voorstel van NC - zo legt Rodríguez uit - bestaat uit het vaststellen van een eenheidsprijs per vliegticket voor de residentes (eilandbewoners) door als referentie het laagste tarief te nemen tussen de twee hoofdstedelijke eilanden voor een retourvlucht.

De kosten van  dit voorstel zullen gezamenlijk moeten worden opgebracht door Fomento (Ontwikkeling) en de Canarische Regering , aldus de nationalistische woordvoerder.

Vast bedrag
Na erop gewezen te hebben dat NC ook het instellen verdedigt van een tarifa plana (vast bedrag) voor eilandbewoners betreffende de verbindingen met het Península (Schiereiland  = het vasteland van Spanje) - waarvan de kosten uitsluitend voor rekening van de Spaanse Staat komen - is Román Rodríguez van mening dat het moment gekomen is, van de Staat de bevoegdheden op te eisen voor wat betreft het inter-insulaire vliegverkeer.

zzzzzzzislas-canariaslogo-388.jpg


De directievoorzitter  van Air Europa
legt verklaring af als verdachte<
in de kwestie vliegtickets voor residenten

SPANJE - donderdag 19 november 2015 - De directievoorzitter van luchtvaartmaatschappij Air Europa, Juan José Hidalgo, is op maandag 16 november 2015 gehoord door rechter Eloy Velasco van het Nationale Gerechtshof wegens het vermoedelijk plegen van fraude met de subsidies van de vliegtickets voor residenten op Canarias, de Balearen, en van Ceuta en Melilla, welke is aangeklaagd door het Openbaar Ministerie.

Het onderzoek is opgestart door de Unidad de Delitos Económicos y Fiscales (UDEF) (Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst - FIOD) met het doel, vast te stellen of de luchtvaartmaatschappij voordeligere tarieven heeft aangeboden aan de residenten, dan welke men heeft gemeld bij het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling), dat voor elk gesubsidieerd ticket de helft van de theoretische prijs vergoed.
Gobaloa.png
logos_empresas3-300x145.jpgBronnen binnen de bedrijvengroep Globalia, waar Air Europa onderdeel van uitmaakt, laten zich niet uit over de verklaringen van hun directievoorzitter tegenover de Rechtbank, omdat - zolang de zaak onder de rechter is - er een zwijgplicht geldt en men pas na de gerechtelijke uitspraak, “alles zal verduidelijken.”
hidalgo-ignaciogil--644x362.jpg           De directievoorzitter van luchtvaartmaatschappij Air Europa, Juan José Hidalgo.
Men heeft toegevoegd, “dat de bedrijvengroep bereid is, ‘elke financiële schade’ te herstellen, als de Rechtbank daartoe besluit,” en men stelt, “dat het gaat om een verkeerde interpretatie van de wet die van toepassing is op de subsidiëring van de residenten-tickets.”

In die zin hebben de bronnen gemeld, “dat deze wet 60 jaar lang ongewijzigd is, terwijl de verkoop van tickets zich heeft ontwikkeld en tegenwoordig heel anders is dan destijds.”
hidalgo12345_639x300.jpg                                                     'Geen slechte bedoelingen'.
Globalia
heeft benadrukt, dat men op geen enkel moment heeft gehandeld met ‘slechte bedoelingen’ en laat weten, dat men van meet af aan heeft samengewerkt met de autoriteiten, zowel met het Dirección General de Aviación Civil (Directoraat-generaal Burgerluchtvaart) , evenals met het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling).

Deze kwestie heeft ook gespeeld voor de Kamer van Overheidsgeschillen, maar is op 4 november 2015 afgesloten met een financiële overeenkomst tussen Globalia, de eigenaar van luchtvaartmaatschappij Air Europa, en het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling).
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-194.jpg 


Europa verbiedt Spanje een maximumtarief
in te stellen 
voor vluchten Canarias-Península

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 5 oktober 2015 -  De Europese Commissie heeft Spanje laten weten, dat het niet mogelijk is een maximumtarief  in te stellen voor vliegtickets voor vluchten tussen Canarias en het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje), zoals de Spaanse Regering en de Canarische Regering gezamenlijk van plan waren, om paal en perk te stellen aan de prijsstijgingen.

Het antwoord van Europa is een frontale afwijzing, omdat men van mening is, dat deze beperking zwaar indruist tegen de vrije marktwerking. Dit is meegedeeld tijdens een persconferentie op Tenerife die gehouden is na afloop van de ontmoeting tussen de president van de Canarische Regering, Fernando Clavijo, de minister van Fomento (Ontwikkeling), Ana Pastor en de voorzitter van AENA, José Manuel Vargas.
Aquejode.jpg
                                                           Dat is fnuikend!
De mogelijkheid - een maximumtarief in te stellen voor vliegtickets, ter voorkoming van een spiraal van stijgende prijzen-  is maanden geleden gedaan door het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) en nadien publiekelijk verdedigd tijdens een andere ontmoeting van minister Ana Pastor met Fernando Clavijo. Maar het is de Canarische president die in de op woensdag 4 november 2015 gezamenlijk georganiseerde persconferentie heeft laten weten, dat het antwoord van Europa een ronduit ‘nee’ is, tegen elke beperking van de vrije marktwerking. Clavijo heeft toegevoegd, dat Ierland in het verleden  eenzelfde verzoek heeft gedaan, dat ook is afgewezen door de Europese Commissie.
avion-cielo-snap.jpg
Foto van het Patronato de Turismo (plm. de VVV) van Gran Canaria: De eerste vlucht van Norwegian Airlines van Madrid naar Gran Canaria, op 25 oktober 2015.
Desondanks verdedigt Clavijo, dat men zal moeten blijven werken aan maatregelen die ertoe bijdragen dat de prijzen van de vliegtickets voordeliger worden en heeft hij de noodzaak benadrukt, dat de luchtvaartmaatschappijen de lagere prijzen voor aardolie ten goede laten komen aan de passagiers.

De Canarische president blijft zich inzetten voor een verhoging van de residentenkorting voor bewoners van de eilanden La Gomera en El Hierro (van 50% naar 75%), voor het elimineren van de doble insularidad; maar hij heeft aangegeven, dat het voor deze kwestie noodzakelijk is, het antwoord van de Europese Commissie af te wachten, die ook geraadpleegd is over het invoeren van een maatregel die ingrijpt op de tarieven die de gebruiker betaalt.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-kopie-136.jpg 


Fomento levert geen gegevens over
'de fraude' met de residentenkorting

GRAN CANARIA - woensdag 22 juli 2015 - Fomento (Ontwikkeling) heeft nog steeds geen gegevens aangeleverd over de fraude-kwestie met de korting op de vlieg- en boottickets voor residenten; ondanks dat het Ministerie drie jaar geleden opdracht heeft gegeven een onderzoek te openen. Het PSOE-parlementslid Pilar Grande heeft minister Pastor gevraagd, dat ze die informatie verstrekt en, ‘excuses’ aanbiedt aan de Canari@’s

Sinds Fomento (Ontwikkeling) medio 2012 besloten heeft een onderzoek in te stellen, om de omvang van de fraude vast te stellen die men, aldus minister Ana Pastor, aan het plegen was met de toegang tot de residenten-subsidie, heeft het Ministerie geen enkel gegeven verstrekt over de omvang van het veronderstelde misbruik; noch over het aantal personen dat daarvan gebruik heeft gemaakt zonder recht te hebben op de 50% korting, noch over de financiële schade die dat heeft betekend voor de Staatskas.
fomento--644x362.jpg                                             "Ziet gij al iets komen zuster Ana...?"
Wegens ontbreken van informatie, heeft de voor de PSOE van de provincie Las Palmas afgevaardigde in het Parlement, Pilar Grande, aan Fomento gevraagd dat men opheldering geeft over het fraudeniveau - dat men in het onderzoek heeft waargenomen over het kopen van vliegtickets met residentenkorting voor Canarias, sinds men in september 2012 de verplichting heeft ingevoerd het certificaat uit het bevolkingsregister te tonen, uitgerekend op grond van de verdenking van misbruik van het recht op korting - en welk bedrag met dat misbruik is gemoeid.
1-AAAAislas-canarias-kopie-231.jpg 


 

De Spaanse Regering heeft
810 miljoen euro bijgedragen aan reistickets
voor residenten op de Canarische Eilanden

MADRID - woensdag 11 februari 2015 - De Minister van Fomento (Ontwikkeling), Ana Pastor, heeft op dinsdag 10 februari 2015 laten weten, dat sinds de aanvang van deze legislatuur, de Spaanse Regering met 810 miljoen euro, 14 miljoen reistickets heeft gesubsideerd van op de Canarische Eianden geregistreerde inwoners (residenten).

Pastor heeft dit bekend gemaaakt als antwoord tijdens de Parlementszitting van de Cámara Alta (Eerste Kamer) op een vraag van CC-senator María del Mar Julios, die om meer maatregelen heeft gevraagd voor het garanderen van de toegangkelijkheid tot tickets voor reizen tussen Canarias en het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje).
images-31.jpg MariadelMarJuliios.png

                    Ana Pastor (PP)                                      María del Mar Julios (CC).

De minister heeft verzekerd, dat sinds haar aantreden de Regering heeft gewerkt aan het garanderen van de toegankelijkheid van de inwoners van Canarias, de Balearen, en de stad-staten Ceuta en Melilla.
Pastor heeft deze 810 miljoen euro genoemd, voor het subsidiëren - met 50% - van de 14 miljoen tickets van inwoners van de Canarische Eilanden.

Bovendien heeft Pastor laten weten, dat de Regering 13 routes als beschermd heeft verklaard; routes tussen de diverse eilanden, door middel van verplichte openbare dienstverlening, waartoe men zes miljoen euro heeft gereserveerd op de Rijksbegroting.

Pastor heeft uitgelegd, dat de vliegtickets deel uitmaken van een geliberaliseerde sector en, dat de Spaanse Regering uitsluitend het ticket van elke inwoner van de Canarische Eilanden kan subsidiëren.

Wat wél in handen is van de Regering, is de verlaging de luchthaventarieven. Zo heeft Pastor aangegeven, dat de luchtvaartmaatschppijen concurrerender kunnen zijn.
“Dat is waar de Regering voor heeft gezorgd. We hebben de tarieven bevroren en dat blijven ze tot tenminste 2025,” aldus de minister, die heeft laten weten, dat de Regering een subsidie-plan in werking heeft gesteld waarbij men voor Canarias al ruim 100 miljoen euro heeft uitgegeven.

Ana Pastor heeft eveneeens laten weten, dat het verkeer van en en naar Canarias aanzienlijk is toegenomen; en 2014 heeft ze als “historisch jaar” gekwalificeerd, waarin 35 miljoen passagiers zijn geteld,  wat 3% meer is dan in 2013.

Bovendien heeft deze toename van het luchtvaartverkeer ook in januari 2015 aangehouden, er zij 2,9 miljoen passagiers geteld.

Eveneens heeft de minister uitgelegd, dat de gemiddelde prijs van de tickets van en naar Canarias voor eilandbewoners (residenten) met 2% is gedaald, omdat in 2014 dit €113,= was, waarvan elke eilandbewoner (als resident passagier) de helft heeft betaald: €56,50.
untitled-58.png Pastorfom.png

          Ana en María in  gunstiger tijden.
certificado-residente-canario-aeropuerto-gran-canaria-tuescapada_eu--707x308.jpg untitled-59.png
             Vertrekhal Luchthaven Gran Canaria .
Tegenover de woorden van minister Pastor heeft senator María del Mar Julios het betreurd, dat de tarieven voor vluchten van en naar Canarias blijven stijgen en, dat de tarieven drie keer hoger zijn in perioden zoals Kerstmis en de Semana Santa (Goede Week-Pasen).

María del Mar Julios heeft eraan herinnerd, dat de maatschappijen niet zijn ingegaan op het verzoek van het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling), om de lagere aardolieprijzen te vertalen in de tarieven voor de vliegtickets, en dat toont -  naar haar mening -  het weinige vermogen van de Regering om in te grijpen inzake de vedediging van het algemeen belang,
Wat de senator heeft benut, om haar afwijzing te laten blijken voor het proces van privatisering van de Canarische luchthavens; en zij staat erop in haar petitie, dat er een integraal transportsyteem zal zijn in Spanje, waarin Canarias is vervat als strategisch terrirorium.

“Wat ik vraag, is, dat men vanuit de Spaanse Regering  ingrijpt in de tarieven voor de tickets naar Canarias. Men moet waarde hechten aan de status van de Canarische Eilanden als región ultraperiférica de Europa (Europees Buitengebied) waar het vervoer en toegankelijkheid - zo ging zij verder - essentiële elementen zijn van de sociale en economische ontwikkeling van de Eilanden.
 islas-canarias.jpg


 

Het bij zich hebben van een
Certificado de residencia
 
is niet langer nodig op binnenlandse vlieg- en bootreizen  voor de betreffende residenten

CANARISCHE EILANDEN / BALEAREN / CEUTA /MELILLA - zondag 2 november 2014 - Sinds 1 november 2014 is het niet langer nodig, een uittreksel uit het Padrón (Bevolkingsregister) bij zich te hebben op binnenlandse vlieg- en bootreizen voor residenten van de Canarische Eilanden, de Balearen en de stadstaten Ceuta en Melilla, als zij in aanmerking willen komen voor de door het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) verstrekte reiskorting van 50%, omdat hetSistema de Acreditación de Residencia Automático (SARA) weer een stap verder is.

Het SARA-systeem is operationeel geworden in oktober 2012, maar toen waren nog niet alle luchtvaartmaatschappijen en rederijen daar op aangesloten. Het (via het internet) reserveren van een binnenlandse vlieg- of bootreis is nu veel eenvoudiger geworden, want  men hoeft  als resident  op een van de Archipels, of stadstaten niet langer een certificado de residencia (uittreksel uit het Padrón = Bevolkingsregister) te halen bij het Gemeentehuis waar men staat ingeschreven als resident.   Momenteel staat 80% van de residente passagiers ingeschreven in het SARA.  

Hoe functioneert het SARA? Sinds het SARA is ingevoerd en de passagier een ticket koopt en aangeeft resident te zijn, past men de subsidie toe, waarvoor de instapkaart als zodanig gemarkeerd wordt met het woord: ‘RESI’.  Met deze aldus gemarkeerde instapkaart vroeg de medewerk(st)er die belast is met de instapprocedure, dat de passagier zijn/haar geldige Certificado de Residencia toont - het enige document, wat recht geeft op de korting van 50% op de vervoersprijs, zonder toeslagen, samen met het geldige DNI/NIE, of paspoort, om zijn/haar identiteit te bevestigen. Nu is het met het SARA zo, dat de verkoopsystemen - na de aankoop door een passagier die de residentensubsidie claimt (50% van het vlieg-of bootticket, zonder toeslagen) - via een databasis van de Overheid vaststelt, of de passagier recht heeft op deze subsidie. Als het resultaat positief is, wordt het ticket als zodanig gewaardeerd en verdwijnen de indicaties welke aangeven, dat men het Certificado de Residencia moet presenteren.

Wat is er sinds 1 november 2014 veranderd? Tot aan 1 november 2014 was het gebruik van het SARA optioneel, zowel door de luchtvaartmaatschappijen, rederijen en door de passagiers.

Nu na 1 november 2014 is het voor alle luchtvaartmaatschappijen en rederijen, via al hun verkoopkanalen - verplicht, om na de aankoop van een gesubsidieerd ticket, het systeem te raadplegen waarin staat of de passagier al dan niet recht heeft op de subsidie.

Als het resultaat positief is, wordt het ticket als zodanig gemarkeerd.  Als het resultaat negatief is, dan beschikt de passagier binnen drie uur na aankoop van het ticket over een beperkt aantal pogingen (bij het ontbreken van het juiste 10-cijferige nummer) om de gegevens en/of tikfouten te herstellen die de validatie mogelijk maken. Hierbij moet worden opgemerkt, dat het SARA een ticket valideert, als de gegevens van de passagier – voorna(a)m(en), achternaam(en), NIE, enz. - overeenkomen met die, welke staan vermeld in zijn/haar DNI of NIE.<

Als na diverse pogingen het SARA het ticket niet valideert, zal de passagier zich op de luchthaven moeten vervoegen met het certificado de residencia (uittreksel van de Gemeente), om zijn/haar recht op de subsidie te bevestigen, dit samen met het DNI, NIE of paspoort om zijn/haar identiteit te bewijzen.

Blijven de inlogpogingen geregistreerd staan? Als een maatschappij het SARA niet heeft geraadpleegd voor een gesubsidieerd ticket, zal de maatschappij het al aan de passagier gesubsidieerde ticket niet vergoed krijgen. Als een passagier, aan wie de subsidie niet toekomt, een ticket heeft als resident, blijven de door het SARA afgewezen inlogpogingen geregistreerd staan, wat bovendien - naast dat men met een dergelijk ticket geweigerd wordt op de (lucht)haven, om te reizen - kan leiden tut wettelijke aansprakelijkheid   Kunnen alle passagiers gebruik maken van het SARA? Het grootste deel kan dit doen. Passagiers die niet over een DNI (of equivalent voor buitenlandse residenten) beschikken kunnen dit niet doen, noch de passagiers die zich hebben ingeschreven als resident, gedurende de periode die het duurt, voordat hun gegevens verschijnen in de databasis. Minderjarigen jonger dan 14 jaar, bijvoorbeeld, kunnen geen gebruik maken van het SARA.

Wat gebeurt er als er storingen optreden in het SARA? Gedurende de tweede helft van 2014 is het systeem versterkt, en zijn incidenten minimaal. Maar ze kunnen voorkomen, hoewel het percentage laag is (minder dan 1%) en deze passagiers kunnen tot 10 keer toe een poging ondernemen gedurende de eerstkomende drie uren. Na dit alles, zit er niets anders op, dan naar de (lucht)haven te gaan met het Certificado de Residencia ( het ‘groene vod’).  Als men geen verbinding kan maken met het SARA, zullen zowel de luchtvaartmaatschappijen, evenals het call center in de kantoren van de luchthavens de klant de mogelijkheid bieden de koop te annuleren, met terugbetaling van het bedrag van het ticket, in die gevallen waarin men niet beschikt over een als resident gecertificeerd ticket en men besluit de reis te annuleren.

En als ik geen certificado (uittreksel) heb? Bijvoorbeeld als het zondag is en u dit niet kunt verkrijgen, of om enigerlei andere zwaarwegende reden. Als het ticket niet door het SARA is gevalideerd en het certificado (uittreksel) ontbreekt ; dan zal men met niet met korting kunnen reizen. Zo is in de wetgeving over de subsidies op vlieg- en boottickets bepaald.

Kan ik het certificado (uittreksel) van de gemeente vervangen voor een ander document? De wet geeft aan, dat de enige burgers die het certificaat (uittreksel) voor en ander document kunnen vervangen leden van de Tweede Kamer en senatoren van de Eerste Kamer zijn, die de akte van gedeputeerde, of van senator bij zich hebben. Voor de overige burgers is uitsluitend het certificado de residencia (uittreksel) van de Gemeente geldig (el modelo paraviajes con subvención = het model voor reizen met subsidie).

En het DNI waarop het adres staat is dan niet geldig? Volgens de geldende wetgeving, niet. Het DNI, of het paspoort moet getoond worden als persoonlijke identificatie, men moet dit ook tonen op het moment van aan boord gaan. Maar dit vervangt niet het certificado de residencia (uittreksel).

Ik ben resident van buiten de EU, wat houdt dit voor mij in? Voor passagiers die resident van buiten de Europese Unie zijn met recht op de subsidie (die residenten op Canarias, die bovendien een vergunning hebben voor langdurig verblijf  in Spanje, of  die familie zijn van burgers van de Europese Unie, het Economische Europese Gebied, of Zwitserland) kunnen de subsidie verkrijgen, door in het bezit te zijn van de betreffende documenten. Als zij zijn opgenomen in de data-basis van het SARA, kunnen zij hun ticket valideren via het SARA, net als de overige passagiers,.  Als men niet in het SARA is opgenomen, zal men het certificado de residencia (uittreksel) en het document ter identificatie (NIE, of paspoort) bij zich moeten hebben.

Ik ben resident met nationaliteit in de Europese Unie, wat houdt dit voor mij in? Burgers van de Europese Unie, het Economische Europese Gebied, of Zwitserland die woonachtig zijn op Canarias hebben ook recht op de subsidie en zullen hun residencia  kunnen bevestigen via het SARA op het moment van aankoop van het ticket; of als zich geen positieve verificatie heeft voorgedaan, door middel van het certificado (uittreksel uit het bevolkingsregister van de gemeente), samen met hun geldige identiteitspapieren, of geldig paspoort.

Hoe kan ik nagaan, of ik in de data-basis van het SARA geregistreerd sta? Bij het kopen van een ticket met subsidie, voert u uw gegevens correct in. Als het systeem dit valideert, dan betekent dit, dat u staat geregistreerd. Indien niet, dan kan het zijn dat u niet geregistreerd staat, of dat u uw gegevens verkeerd heeft ingevoerd. Maar er is niet voorzien in een manier waarop u voorafgaand aan het kopen van een ticket, dit kunt verifiëren.

Kan de luchtvaartmaatschappij, of rederij het ticket via het SARA valideren bij het inchecken? Neen.Vanaf 1 november 2014 verbiedt de wetgeving op transportsubsidies dit.  Als de termijn van drie uur na aankoop van het ticket is verstreken, staat men een nieuwe poging tot validering niet toe.

Als ik niet kan reizen met dat ticket, omdat ik een negatief antwoord van het SARA heb gekregen en niet beschik over het certificado de residencia (uittreksel  uit het bevolkingsregister van de Gemeente) om me te identificeren op de (lucht)haven, kan ik dan een ander ticket kopen? Dan moet u een nieuw ticket kopen. Als u dit tijdig doet voorafgaand aan de vlucht, of bootreis, zal de maatschappij uw reservering respecteren. Als er niet voldoende tijd is, en men met een latere vlucht, of afvaart moet vetrekken, zal dat afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van plaatsen.

Zal de luchtvaartmaatschappij, of rederij mij het bedrag van het eerste ticket terugbetalen? Over het algemeen zal de maatschappij, of rederij het beleid voeren, dat als u resident bent en men u kan inchecken met uw DNI, men toestaat het bedrag van het eerste ticket te gebruiken voor de aankoop van het tweede. Als u niet kunt aantonen dat u resident bent, volgt men de aanbeveling van het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) en zal men niet toestaan het bedrag van het eerste ticket te gebruiken voor de aankoop van het tweede.

Wat bevelen de luchtvaartmaatschappijen en de rederijen aan? Wees zorgvuldig als u een ticket koopt (of vraag aan de reisagent die het ticket voor u regelt) de persoonlijke gegevens in te voeren zoals die op het DNI/NIE staan.  Houdt het systeem in de gaten voor wat betreft de vraag van de validering door het SARA. Men zal u aangeven wat u moet doen om te reizen met een gesubsidieerd ticket. Als het negatief is, probeert u het opnieuw, besteed aandacht aan de exactheid van de gegevens zoals die staan op het DNI/NIE (men moet alle voor- en achternamen invoeren zoals die op het DNI/NIE vermeld staan). Als dit alles erin resulteert dat het ticket gevalideerd is, dan kunt u het Certificado de residencia (uittreksel uit het Bevolkingsregister) vergeten; als u twijfelt, haal dan een  uittreksel bij de Gemeente en ga tijdig naar de haven, of luchthaven.

En als ik geen resident ben? Dan vragen de luchtvaarmaatschappijen en de rederijen GEEN ticket te kopen met residenten-subsidie. Dat bespaart problemen, en tijd voor de medewerkers van de maatschappij. Bovendien kunt u worden beschuldigd van het plegen van een misdrijf. 

 1-AAAAislas-canarias-kopie-232.jpg 


 

Het Grondwettelijke Hof
annuleert de wetswijziging van Fomento  betreffende de korting op vlieg- en boottickets


De Rechtbank is het eens met  het Canarische Parlement,
omdat de Staat het verplichte rapport niet heeft gevraagd 
Men geeft de Spaanse Staat een jaar de tijd,
om de wet aan te passen

MADRID -  zaterdag 11 oktober 2014 - Het Constitutionele Hof stelt het Canarische Parlement in het gelijk en verklaart de bepaling in de Wet op de Rijksbegroting van 2013 - waarin subsidie op het lucht- en scheepvaartverkeer voor residenten op de Archipel is geregeld - voor ongrondwettelijk en verklaard de bepaling nietig.

De Canarische Tweede Kamer heeft beroep aangetekend in de overweging, dat de Spaanse Regering haar niet geraadpleegd heeft zoals is voorgeschreven als het om een wijziging gaat van de Ley del Régimen Económico y Fiscal (REF) (Belastingwetgeving), omdat het nu vernietigde artikel de mogelijkheid vestigde, dat het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) een ‘tarifa bonificable’ (‘Subsidieerbaar-tarief”) zou kunnen vaststellen, wat een wijziging betekent te zijn in het geldende systeem van subsidies voor vlieg- en boottickets.
De minister van Fomento (Ontwikkeling), Ana Pastor, 'teruggefloten' door het Grondwettelijke Hof.
De Rechtbank heeft niet alleen de bepaling die in de begrotingswet is vervat ongrondwettelijk verklaard, maar deze ook nietig verklaard en geeft de Staat een jaar de tijd, om de tekst aan te passen, als men het Parlement om het voorgeschreven rapport heeft gevraagd, wat men had moeten doen alvorens de wet goed te keuren.
resi.jpg

Een resident op Canarias laat bij het inchecken zijn uittreksel uit het bevolkingsregister zien, om in aanmerking te komen voor de 50% kortigsregeling.

Het beroep is aangetekend na de ontstane controverse tussen de Canarische Regering en de Spaanse Regering rond de vliegkorting, met een vermindering van de post in de Rijksbegroting welke daartoe bestemd is en de waarschuwingen van de minister van Fomento (Ontwikkeling), Ana Pastor, voor het plegen van fraude.

Uiteindelijk heeft men in de bepaling de minister van Fomento (Ontwikkeling) het gezag gegeven, om de ‘maximale subsidieerbare bedragen’ per traject vast te stellen. Deze wijziging heeft niet kunnen rekenen op het verplichte verslag van het Parlement, zoals is bepaald in het REF (de Belastingwetgeving) en in de Grondwet, waardoor de Canarische Tweede Kamer in beroep is gegaan.

Het Constitutionele Hof heeft niet alleen het Deelstaatparlement in het gelijk gesteld, maar heeft de Spaanse Regering er ook aan herinnerd, dat dit niet de eerste keer is, dat men niet voldoet aan de richtlijnen van de grondwet.

Het Grondwettelijke Hof is niet ingegaan op het waarderen, of de bepaling van Fomento een verhoging, of een vermindering betekent te zijn van de subsidies; maar wel op het feit, dat dit de juridische regeling van het systeem veranderd, waardoor het noodzakelijke is te kunnen rekenen op de deelname van de deelstaatoverheden, in overeenstemming met het bepaalde in de wet.
1-AAAAislas-canarias-kopie-234.jpg


Uittreksel Bevolkingsregister niet langer nodig
om als resident
voor reiskorting in aanmerking te komen

De Spaanse Regering gaat wijzigingen doorvoeren,
zodat gesubsidieerde tickets  
geautomatiseerdkunnen worden aangekocht

MADRID / CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 24 januari 2014 - De Spaanse Regering zal het voorschrift  wijzigen, om toegang te verkrijgen tot de 50% korting op het maritieme- en luchtvervoer voor residenten op de Balearen, Canarias, Ceuta en Melilla; dit, met het doel, “onnodige procedures” te voorkomen voor de begunstigden en het vergemakkelijken van de controle door de bevoegde overheden.

De maatregel zal worden vervat in een Real-Decreto Ley (Koninklijk Besluit), dat op vrijdag 24 januari 2014 is goedgekeurd in de Spaanse Ministerraad, op voorstel van het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling), dat de bestaande subsidieregeling handhaaft.
discount-1.png fomento--644x362-1.jpg
De goedgekeurde tekst bevat een aantal verbeteringen in het beheer van de transportsubsidies voor residenten op Canarias, de Balearen, Ceuta en Melilla met het doel, dat deze hun residencia kunnen aantonen langs telematische weg, zonder de noodzaak een fysiek document te presenteren,

Tijdens de persconferentie na afloop van de Ministerraad van vrijdag 24 januari 2014 heeft de minister van Fomento, Ana Pastor, laten weten, dat het vanaf nu verplicht zal zijn, dat alle reisbureaus en luchtvaarmaatschappijen - die dit overwegend al in gebruik hebben - hetzelfde telematische accreditatiesysteem gebruiken. Aldus, zal de burger die een ticket koopt het gehele proces kunnen realiseren op een geautomatiseerde manier. Een van de maatregelen is, dat men het paspoort als accreditatiemiddel van de identiteit/woonplaats toestaat (naast het DNI/NIE).

In het verkoopproces vestigt men de verplichting, alle verkoopkanalen te integreren in het sistema telemático de acreditación de residencia (SARA) (computersysteem) en men verkort de termijn die de luchtvaartmaatschappijen en rederijen hebben, om de periodieke verrekening aan de Overheid te presenteren (van zes naar twee maanden).

Uiteindelijk, zal het nodig zijn, dat de vervoersmaatschappijen alle documentatie betreffende de gesubsidieerde tickets bewaren.
1-AAAAislas-canarias-kopie-235.jpg


Certificado de Residencia  
De verandering van de accreditatie van ingezetenschap helpt bij het uitsluiten van fraude

CANARISCHE EILANDEN - zondag 1 september 2013 - Op 1 september 2013 is het een jaar geleden, dat het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) het systeem accreditatie van residencia (ingezetenschap) heeft gewijzigd voor passagiers van Canarias, de Balearen, Ceuta en Melilla die een uittreksel van het bevolkingsregister moeten overleggen, willen zij in aanmerking komen voor de 50%-kortingsregeling  welke de Spaanse Staat subsidieert  op reizen naar (en van) het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje) voor de respectievelijke  eilandbewoners en die van de overzeese gebiedsdelen (Ceuta en Melilla).

Met de verplichtstelling van het presenteren van het zogenoemde ‘Certificado de Residencia’ (uittreksel bevolkingsregister) heeft men bereikt, dat de subsidie verkregen wordt nagenoeg zonder het plegen van fraude.


Veertig Canarische gemeente verstrekken het document uitsluitend in het gemeentehuis, wat in bepaalde perioden van het jaar lange wachtrijen reislustige inwoners veroorzaakt.


Sinds de verplichting is ingegaan, is aan slechts 3% van de passagiers - die zeggen bewoners te zijn van de van het Peninsula verwijderde gebieden te zijn - de toegang tot vliegtuig en boot (ferry) geweigerd, omdat zij het uittreksel uit het Padrón (Bevolkingsregister) niet konden overleggen, aldus de cijfers van het Ministerie.

Dit gegeven dekt niet het gehele boekjaar, omdat de luchtvaartmaatschappijen en rederijen telkens de resultaten van de meest recente maanden aan het Ministerie doen toekomen voor een intensieve controle, hoewel men vanuit Fomento (Ontwikkeling) laat weten, dat het niet waarschijnlijk is, dat dit cijfer (van 3%) zal variëren bij de uiteindelijke telling van alle gegevens aan het eind van het boekjaar.

Rekening houdend met de tendens van een minimum aantal ongeregeldheden welke de verplichting van het tonen van het uittreksel uit het bevolkingsregister in de afgelopen 12 maanden met zich heeft meegebracht, is Fomento (Ontwikkeling) van mening, dat zich in bijna 100% van de subsidieverstrekking geen fraude heeft voorgedaan, vanaf het moment, dat de maatregel is ingegaan.

Op 1 oktober 2012 - een maand nadat de regeling is ingegaan - heeft het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) het Sistema Acreditación Residencia Automático (SARA) in gebruik genomen, wat de gegevens van de reiziger verifieert met die van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en met die, welke de gemeenten verstrekken aan het Instituto Nacional de Estadística (INE) (Nationaal Bureau voor de Statistiek).

Het overleggen van het uittreksel uit het bevolkingsregister blijft echter verplicht, als de maatschappij de woonplaats niet via het SARA-systeem kan verifiëren, of in het geval, dat de maatschappij zich nog niet heeft aangesloten bij dit computerprogramma; waaraan Fomento werkt, om het efficiënter te maken.

In 46 van de 88 gemeenten op de Canarische Eilanden is de verstrekking van dit uittreksel gratis en 42 gemeenten varieert de prijs van €0,50 in Antigua (Fuerteventura); €1,50 in Agaete tot €3,50 in La Orotava (Tenerife).

Veertig Canarische gemeente verstekken het document uitsluitend in het gemeentehuis, wat in bepaalde perioden van het jaar lange wachtrijen reislustige inwoners veroorzaakt.
kleurlogoCanarias.png


CCN dient aanklacht in tegen
het certificado de residencia
(uittreksel bevolkingsregister)

Men claimt dat dit ongrondwettig is

CANARISCHE  EILANDEN - maandag 26 augustus 2013 - De federale leider van de politieke partij CCN, Ignacio González, heeft gezegd, dat vanwege de verplichting tot het tonen van het certificado de residencia (uittreksel uit het bevolkingsregister), dat “Canarias ‘een Gibraltar’ is,” op het moment , dat men naar of vanuit het Península (schiereiland = vasteland van Spanje) reist.

Ignacio González verzekert, dat de verplichting het uittreksel te tonen Canarias gelijkstelt met Gibraltar, maar dan binnen de Spaanse Staat

<
Ignacio González.

Als argument voor zijn kritiek, verwijst Ignacio González naar de controle voor het binnenkomen, of het verlaten van de Britse kolonie en heeft aangegeven, ”dat men de Canario’s slechter behandelt dan de gibraltareños, van wie men geen enkel bewijs van woonplaats vraagt, om naar Spanje te reizen.”

´De leider van het CCN heeft aangekondigd, dat men in september 2013 opnieuw in het Canarische Parlement zal eisen, dat men het verplicht tonen van dit uittreksel zal laten vervallen, omdat men het  duidelijk als  ‘ongrondwettig’ beschouwd, en dat dit nu, naar zijn mening, “de Canario’s discrimineert vanwege hun geboorte, tegenover de rest van de Spanjaarden op het vasteland, van wie men dit bewijs niet eist.”

González stelt, dat de verplichting, om dit document te tonen bij het reizen, “Artikel 14 van de Spaanse grondwet schendt, waardoor hij de Spaanse Staat zal vragen, “deze maatregel in te trekken die ‘onjuist is en ‘tegen’ de Canario’s ,” omdat hij anders, zo heeft hij verzekerd, beroep aan zal tekenen vanwege ongrondwettigheid.

Artikel 14 van de Spaanse Grondwet:
CAPÍTULO II - DERECHOS Y LIBERTADES
Artículo 14
Los españoles son iguales ante la ley, sin que pueda prevalecer discriminación alguna por razón de nacimiento, raza, sexo, religión, opinión o cualquier otra condición o circunstancia personal o social.
De Spanjaarden zijn gelijk voor de wet, zonder discriminatie op grond van geboorte, ras, geslacht, religie, mening, of enige andere voorwaarde, of persoonlijke, of sociale omstandigheden.

kleurlogoCanarias.png


Vueling past internetpagina aan op
 verificatie residencia

Las Palmas de Gran Canaria - zaterdag 9 maart 2013 - De gebruikers van de Vueling-internetpagina, die geregistreerd staan bij het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling), kunnen vliegen zonder de noodzaak een uittreksel uit het bevolkingsregister te overleggen, als bewijs van residentie, op het moment, dat men incheckt op de luchthaven.

Na gereserveerd te hebben met toepassing van de residentenkorting, zal de luchtvaartmaatschappij een E-mail ter bevestiging sturen, waarbij men de passagier laat weten, dat deze geen additionele informatie hoeft te overleggen.
images386_large.jpg

Op haar internetpagina www.vueling.com is onlangs overgegaan tot een procedure voor het verifiëren van de documentatie van Eilandbewoners, dit geldt ook voor haar applicatie op de mobiele telefoon (iPhone en Android) en op haar internetportaal m.vueling.com

Het nieuwe systeem is gekoppeld aan de database van het ministerie van Fomento (Ontwikkeling, waarmee men verbinding kan maken, om de gegevens van de passagier te verifiëren.)

Als de residencia officieel is vastgesteld, zal de luchtvaartmaatschappij de klant een E-mail sturen, waarbij men de passagier laat weten, dat deze geen additionele informatie hoeft te overleggen.

Indien de klant echter niet in de database van het Ministerie voorkomt, zal de luchtvaartmaatschappij eraan herinneren, dat identificatie tijdens het inchecken nodig is, om voor de residenten-korting op het ticket in aanmerking te komen.

Vueling-vluchten kunnen gereserveerd worden op internet-pagina:
www.vueling.com

kleurlogoCanarias.png


Pastor garandeert 50% residentenkorting
op vliegtickets

De minister maant luchtvaartmaatschappijen
tot  prijsmatiging

MADRID - donderdag 31 januari 2013 - De minister van Fomento (Ontwikkeling), Ana Pastor, heeft op donderdag 31 januari 2013 verzekerd, dat residenten op de Canarische Eilanden, de Balearen en in Ceuta en Melilla kunnen blijven beschikken over de 50% kortingsregeling op hun vlieg- en bootreizen, “op dezelfde voorwaarden als momenteel geldig zijn,” dit wil zeggen, zonder dat een maximale-subsidie wordt ingesteld.

Dit heeft Pastor bevestigd op de Fitur, waar zij heeft laten weten op dinsdag 5 februari 2013 een ontmoeting te zullen hebben, vooral op de trajecten met de Canarische Eilanden, de Balearen, Ceuta en Melilla, waar voor de daar gevestigde residenten de subsidieregeling van kracht is.


                          Donderdag 31 januari 2013: Ana Pastor, op de
Fitur.

Pastor, die, vergezeld door de president van de Balearen, José Ramón Bauzá, de Fitur heeft bezocht, verklaarde,dat hoewel de markt vrij is, het noodzakelijk is tot overeenkomsten te komen, omdat zich grote prijsverschillen voordoen, vooral op de genoemde bestemmingen “die niet gewild zijn.”

De minister heeft opgemerkt, dat het Observatorio de Precios (de Dienst Prijsbewaking) van haar ministerie de meldingen van burgers uit deze gebieden bevestigt, die aangeven, dat de tarieven met een factor acht tot twaalf duurder zijn geworden.

“Er moet geprobeerd worden, dat er een prijsmatiging komt, voor de bewoners van deze Spaanse gebieden die overheidssubsidie ontvangen, wat geld van alle Spanjaarden is,” zo heeft zij aangegeven.
kleurlogoCanarias.png


Een nieuwe politieke pesterij  
van de PP voor Canarias:
Fomento wil de residenten-reiskorting gaan subsidiëren met maximaal €60,=  per traject

MADRID - zaterdag 19 januari 2013 -  De maximale subsidie die het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) wil gaan vaststellen als 50% kortingsregeling op de tarieven van reistickets voor residenten is €120,=  wat inhoudt,  dat de Spaanse Staat maximaal €60,= bijdraagt per traject.

De Canarische Regering wijst het voorgestelde plan van het Ministerie van de hand, als zijnde, “ver verwijderd van de werkelijkheid.”


De tekst is nog steeds niet definitief, maar het document wat het departement van minister Ana Pastor uit de mouw wil schudden, heeft grote bezorgdheid gewekt bij de Canarische Regering. Het gevolg ervan zou in de huidige praktijk betekenen, dat vanaf het moment waarop deze tekst in  werking treedt, de residenten op de Canarische Eilanden slechts van een subsidie tot €60,= per traject kunnen genieten (50% op het hoogst subsidieerbare tarief), en dat men het verschil met de totaalprijs van het ticket uit eigen zak moet betalen, wat veel verder gaat, dan  het top-bedrag van €120,= dat Fomento (Ontwikkeling) wil vaststellen. Zodoende zal men de verplichting tot het subsidiëren van het ticket met 50% - zoals is vastgesteld in het REF (Belastingstelsel) - niet gaan naleven.

 

Na een tweede voorbereidende vergadering met de ambtenaren van het Ministerie,  welke heeft plaatsgevonden op  vrijdag 18 januari 2013, heeft de Canarische Regering, -in onderhandeling en coördinatie met de Balearen - het voorstel van de hand gewezen en aan Fomento gevraagd, dit te heroverwegen, om het aan te passen aan de werkelijkheid in de markt van het vliegverkeer.

Politieke pesterij
Naast dat AENA o.a. de aanleg van de nieuwe start- en landingsbaan Gando heeft stilgelegd en nu Fomento de volgende pestactie als wurgcontract voor de Canarische Eilanden op stapel heeft staan, vraagt ‘Cho Juá’ zich nog steeds niet af, hoe lang en hoe ver de PP in Madrid de duimschroeven voor de eilandbewoners moet aandraaien, voordat de geniepig tot stand gekomen nationalistisch/socialistische coalitie van CC/PSOE onder leiding van Paulino Rivero het veld ruimt en plaats maakt voor de verkiezingsoverwinnaar: de PP op Canarias.
islas-canarias-1.jpg


Aviación Civil laat aan reisbureaus weten
automatisch systeem voor‘accreditatie residencia’
"klaar begin 2013"

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 19 oktober 2012 - Rafael Gallego, voorzitter van de Confederación de Agencias de Viajes (Federatie van Reisagentschappen), heeft uitgelegd, dat het automatische systeem voor de accreditatie van residencia (het woonadres) voor het verkrijgen van de residentenkorting op de tickets (waarvan Luchtvaartmaatschappij Binter Canarias en Rederij Armas de toepassing al hebben aangekondigd) klaar zal zijn, om begin 2013 algemeen in gebruik te worden genomen.

Rafael Gallego toont zich optimistisch en hij verwacht, “dat nog voordat de geldigheid van de uittreksels uit het Padrón (Bevolkingsregister) verstreken zijn, men voor Canarische passagiers het probleem al zal hebben opgelost.”

 
Rafael Gallego.

Gallego heeft in het programma ‘La Cafetera’ van ‘Canarias Ahora Radio’ gezegd, dat dit als zodanig door Aviación Civil (Burgerluchtvaart) is meegedeeld aan de  medewerkers van de bij de  Confederación de Agencias de Viajes aangesloten reisbureaus.

Gallego heeft uitgelegd, dat het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) de database  met bewoners die in aanmerking komen voor de korting, al ingeschakeld heeft, en men nu werkt aan een computerprogramma voor uitwisseling met reisbureaus en reserveringscentra bij het ticketsysteem voor de noodzakelijke verificatie.

“Men heeft de maximale periode, om met het systeem te beginnen, vastgesteld op begin 2013,” zo concludeerde Rafael Gallega, “waardoor we dan niet meer naar het gemeentehuis hoeven te gaan voor een certificado de residencia (uittreksel uit het Bevolkingsregister).”
kleurlogoCanarias.png


 

Fomento test systeem waardoor presenteren van
uittreksel bevolkingsregister  vermeden kan worden


Luchtvaartmaatschappij Binter koppelt haar computersysteem aan die  van de gemeentelijke bevolkingsregisters

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 4 oktober 2012 - Luchtvaartmaatschappij Binter Canarias past sinds donderdag 4 oktober 2012, in samenwerking met het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling),een nieuw computersysteem toe, wat mogelijk maakt vliegtickets te kopen zonder het uittreksel, dat residentie op Canarias accrediteert, te hoeven presenteren; iets, wat binnenkort ook Iberia en Air Europa zullen toepassen.Ana Pastor, de minister van Fomento (Ontwikkeling) die maar achter de (computer)feiten blijft aanhollen.

Dit heeft de luchtvaartmaatschappij aangekondigd in een communiqué en dit is ook bevestigd door bronnen binnen de Afvaardiging van de Spaanse Regering op Canarias, die benadrukken die dit pionier-systeem in Spanje getest wordt door de Canarische onderneming, omdat deze kan rekenen op een geavanceerd computersysteem, dat het mogelijk maakt verbonden te worden met het bevolkingsregister, waarbij men erin geslaagd is de gegevensoverdracht te “redden”, iets wat voorheen niet was toegestaan door de Ley de Protección de Datos (Wet Bescherming Persoonsgegevens).

Men verwacht, dat voor eind 2012, alle op Canarias opererende luchtvaartmaatschappijen hun computersystemen zullen aanpassen, om het bewoners van de Canarische Eilanden, de Balearen, Ceuta en Melilla mogelijk te maken hun tickets te verkrijgen zonder de noodzaak fysiek het uittreksel uit het bevolkingsregister te moeten presenteren wat hun woonplaats accrediteert in deze gebieden van Spanje.

SARA
De nieuwe toepassing - waarmee een eind komt aan de eis op de luchthaven het certificado de residencia (uittreksel uit het bevolkingsregister) te tonen, om in aanmerking te komen voor de 50% korting waarop ingezetenen van Canarias, de Balearen, Ceuta en Melilla recht hebben - draagt de naam Sistema Acreditación Residencia Automático (SARA).

Wanneer met ingang van 4 oktober 2012 een klant een vliegticket  bestelt via de internetpagina www.bintercanarias.com, “zal er via de computer met de databasis van het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling)  toe overgegaan worden, te bepalen, of men inderdaad bewoner op de Canarische Eilanden is,” zo heeft de luchtvaartmaatschappij uitgelegd in een communiqué.

Binter heeft benadrukt, dat passagiers die willen profiteren van de voordelen die SARA mogelijk maakt, er rekening mee zullen moeten  houden, dat het ticket verzonden zal moeten worden -  en als zodanig gekocht - met dezelfde naanm zoals die staat vermeld op het DNI (Identiteitsbewijs).

Tot vóór 1 september 2012, hoefden bewoners van de Spaanse overzeese gebiedsdelen alleen maar hun DNI te tonen, om te accrediteren , dat ze recht hadden op de subsidie van 50% op het luchtvaart en maritieme transport.

Sinds 1 september 2012 echter, eist  Fomento  weer  het papieren uittreksel, dat door de gemeenten wordt uitgegeven - en wat elke zes maanden vernieuwd moet worden - ter voorkoming van fraude welke men heeft ontdekt; dit, via een beslissing die heeft geleid tot klachten van  zowel de gebruikers, evenals van de instanties van de Deelstaat Canarias.
kleurlogoCanarias.png


 

Canari@’s en buitenlandse residenten
‘vernederd’ door de Spaanse Staat

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 11 september 2012 - De Canarische Regering is van mening, dat er niet is gefraudeerd met de residenten-reiskorting en Domingo Berriel heeft eraan herinnerd, dat Canarias aan de Spaanse Staat een computerprogramma ter beschikking heeft gesteld voor kruiscontroles.

De minister van Openbare Werken en Transport, Domingo Berriel, van de Canarische Regering, heeft op dinsdag 11 september 2012 in het Canarische Parlement laten weten, van mening te zijn, dat er  in de accreditatie  - met de voorwaarde resident te zijn voor het verkrijgen van de korting op reistickets van Canario’s - geen fraude is gepleegd . Reden, waarom hij het dan ook niet eens is met de Spaanse Regering, die nu overlegging van een certificado de residencia (uittreksel uit het bevolkingsregister) eist.


Domingo Berriel heeft in het Canarische Parlement gezegd, dat de Spaanse Regering - die nu verplicht tot het bij de Gemeente verkrijgen van het certificado de residencia (uittreksel),- “nooit” heeft vastgesteld, dat men een fraude zou hebben gepleegd met het vorige systeem, van het presenteren van het Documento Nacional de Identidad  (DNI) ( Identiteitsbewijs).

 
                               Berriel.                                                Ruano.

De minister heeft dit antwoord gegeven op een vraag van de fractieleider van de Grupo Nacionalista, José Miguel Ruano, die verzekerde, dat het terugkeren van het certificado de residencia - waarmee is overeengekomen, formules te vinden, om een einde te maken aan de veronderstelde fraude -   een vernedering is voor de Canario’s en voor het Regionale  Parlement.

Domingo Berriel heeft eraan herinnerd, dat de Canarische Regering aan de Spaanse Staat een computerprogramma ter beschikking heeft gesteld voor kruiscontroles,  om te zien, of er fraude wordt gepleegd bij overleggen van het Documento Nacional de Identidad (DNI), maar, dat de Spaanse Regering geweigerd heeft dit te gebruiken.
islas-canarias-5.jpg


Fomento zal reizigers gaan verplichten,
toestemming te geven voor  gegevensverstrekking 

Bewoners van de Canarische Eilanden
moeten een autorisatie ondertekenen
om tickets met residentenkorting te kunnen kopen

MADRID - vrijdag 15 juni 2012 - Bewoners van de Canarische Eilanden zullen de overdracht van hun persoonlijke gegevens uit het het Padrón (Gemeentelijke Bevolkingsregister) moeten goedkeuren, om voor de 50% subsidie op vlieg- en bootreizen in aanmerking te komen. Deze formule wordt voorgesteld door het team van minister Ana Pastor, opdat zowel het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling), evenals de reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen via de computer het woonadres kunnen verifiëren van de reizigers en, om te voorkomen, dat men een uittreksel uit het bevolkingsregister moet overleggen, dat men vooraf moet aanvragen, en betalen, bij zijn/haar respectievelijke gemeentehuis.

Dit was een van de kwesties waarover het Ministerie van Fomento de meeste twijfel heeft gehad, toen het aankwam op het goedkeuren van een  computersystemen voor het op afstand controleren van de residencia (het woonadres), dat men uiteindelijk heeft geaccepteerd na een amendement van de PP in de Senaat op de Rijksbegroting 2012.


Incheckbalies op de luchthaven van Gran Canaria.

De toestemming tot het gebruiken van zijn/haar gegevens uit het Padrón (Bevolkingsregister) zal plaatsvinden op het reisbureau door middel van het ondertekenen van een daartoe bestemd formulier, of door het aankruisen van een vakje op het computerscherm bij het aankopen van een ticket bij luchtvaartmaatschappij, of rederij via het Internet. Kruist men dit vakje niet aan, dan weigert men toestemming voor de gegevensuitwisseling te geven en zal men de residentenkorting niet kunnen toepassen.

Hoewel er nog steeds veel vragen zijn op te helderen voor de praktische toepassing van het systeem, is het Ministerie van mening, dat het essentieel is, om de juridische kant van de formule te verduidelijken, om te voorkomen, dat mogelijke middelen worden misbruikt door onrechtmatig gebruik van de informatie die is onderworpen aan de Ley de Protección de Datos (Wet op de Bescherming van Data-gegevens), zoals het geval is met de toegang tot de declaración de empadronamiento (woonplaatsverklaring) van de reizigers.

In het nu opgenomen amendement op de Rijksbegroting merkt men op, dat men de telematische certificering zal gaan uitvoeren “met de garanties zoals die zijn voorzien in de Ley Orgánica de Protección de Datos de Carácter Personal (Organieke Wet Bescherming Persoonsgegevens)", dit wil zeggen, dat men duidelijk zal vaststellen, dat het systeem alleen toegang kan verschaffen in het bevolkingsregister tot gegevens van de reiziger, om zijn/haar hoedanigheid vast te stellen,  bewoner te zijn van de Canarische Eilanden.

Het zal het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) zijn, dat via het directoraat-generaal van de Burgerluchtvaart en het eigenlijke AENA, zich het recht voorbehoudt het proces te beheren en de macht heeft de status van de reiziger te controleren en derhalve  de toepassing van de korting te autoriseren op het moment, dat men een ticket koopt via welk medium dan ook.

Daartoe zal men de padrones (bevolkingsregisters) van de Canarische gemeenten overhevelen in hun programma zoals die geregistreerd zijn bij het Instituto Nacional de Estadística (INE) (Nationaal Bureau voor de Statistiek) en zal men een databasis creëren die verbonden zal zijn met de reisbureaus en de luchtvaarmaatschappijen c.q. rederijen.

Ten opzichte van het huidige systeem, houdt het nieuwe systeem bijna geen wijziging in, in het aankopen, of reserveren van tickets. Bij een reservering via het Internet zal de reiziger het vakje moete aankruisen, wat de optie geeft de korting toe te passen en zal hij/zij de naam van de gemeente moeten invullen van zijn woonadres.

Het programma waarop men ingelogd moet zijn wat in dienst staat van de verkoop via de web-portalen  op het internet van de luchtvaartmaatschappijen, rederijen en reisagentschappen, verschaft, via Fomento,  de bevestiging, dat die koper in een Canarische Gemeente woont, als deze eenmaal op het computerscherm het vakje heeft aangekruist, dat men zijn gegevens uit het Padrón (Bevolkingsregister) mag gebruiken.

Op het elektronische ticket, of boarding pass zal dan gedrukt staan, dat het een ticket betreft wat betrekking heeft op een bewoner van de Canarische Eilanden, zodat het personeel aan de gate dit kan controleren met het DNI/NIE.

Volgens de Canarische Regering, zal Fomento vóór  september 2012 klaar zijn met het computerprogramma wat het mogelijk maakt online de residencia (verblijfsvergunning) te controleren. Hoewel men ook een eigen, gelijksoortig programma heeft aangeboden, waarbij in voorkomend geval, men de gemeentelijke bevolkingsregisters gebruikt zoals die staan geregistreerd bij het Instituto Canario de Estadística (Istac) (Canarische Bureau voor de Statistiek).
kleurlogoCanarias.png


Een dag na goedkeuring trekt de PP
het papieren uittreksel om te reizen in

Fomento verifieert de woonplaats van de Canarische reizigers via een computer-programma

MADRID - donderdag 14 juni 2012 - Vals alarm. Het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) is wél vastbesloten een computerprogramma toe te passen voor de verificatie van Canarische reizigers en daarom hoeft er niet fysiek het certificado de empadronamiento  (uittreksel uit het bevolkingsregister samen met het DNI/NIE), overlegd te worden, om toegang te krijgen tot de 50% korting. Het Departement, dat geleid wordt door Ana Pastor, heeft op woensdag 13 juni opgehelderd, dat een technische fout er de oorzaak van is, dat de PP-senatoren op dinsdag  12 juni 2012 dachten, bij de behandeling van de Rijksbegroting 2012, dat de maatregel was verdwenen, door het amendement op die overwogen mogelijkheid.

Fomento legt uit, dat de stelling was goedgekeurd in de Begrotingscommissie zonder een van zijn punten, niet omdat het Ministerie of de parlementaire PP-fractue dit gerectificeerd zouden hebben, “maar door een scanner-fout die een pagina blanco heeft gelaten.”


Minister Ana Pastor, op woensdag 13 juni 2012 in het
Congreso de los Diputados.

Vanwege de gecreëerde verwarring, heeft het Ministerie van Fomento op woensdag 13 juni 2012 verduidelijkt, dat het voorstel, om computerprogramma’s te gebruiken bij  de vaststelling van de woonplaats, gehandhaafd blijft.

Na de twijfels die door deze fout zijn gerezen, heeft de directeur-generaal van Transport, Rosa Davila, van de Canarische Regering, op woensdag 13 juni 2012 overleg gepleegd met haar collega’s van het directoraat-generaal van de Burgerluchtvaart en om uitleg gevraagd en, klaarblijkelijk, waren zij net zo verrast als zij.

Volgens Davila, heeft Fomento haar verzekerd, dat men in de afgelopen weken aan het werk is geweest, om een databasis in gebruik te nemen met gegevens van de gemeentelijke bevolkingsregisters, om telematisch de residencia (het woonadres) te kunnen vaststellen en, men heeft zich overtuigd verklaard, dit klaar te hebben vóór 1 september 2012, de datum waarop de regelgeving in werking treedt waarmee men de fraude van de nep-residenten wil bestrijden.

Als dat niet lukt, zou de Canarische Regering bereid zijn zonder vergoeding het programma af te staan, dat het Ministerie van Transport onmiddellijk zou kunnen ontwikkelen, om toepassing van telematische-verificatie mogelijk te maken.

De uiteindelijke wijziging, die al is opgenomen in het Begrotingswetsvoorstel waarover de volgende week de Senaat zal stemmen en, waarop vervolgems de finale stemming zal plaatsvinden in het Congres, bepaalt, “dat de organieke beheerders van de subsidie van het ministerie van Fomento toegang zullen kunnen krijgen tot de diensten ter verificatie van de datos de residencia (woonplaatsgegevens), met als doel, vast te stellen of voldaan is aan de vereisten om voor de subsidie in aanmerking te komen….”

Men voegt toe, dat dezelfde beherende organen, “langs elektronische weg gegevens kunnen verstrekken aan luchtvaartmaatschappijen en rederijen, ter bevestiging van het voldoen aan de vereisten, om begunstigde van de subsidie te zijn.”
kleurlogoCanarias.png


Overleggen uittreksel bevolkingsregister
m.i.v. september 2012 toch verplicht  voor
reizen met 50% residentenkorting

MADRID - woensdag 13  juni 2012 -  Residenten op de Canarische Eilanden, de Balearen en in de autonome steden en Ceuta en Melilla zullen met ingang van september 2012 een certificado de empadronamiento (uittreksel, als bewijs van inschrijving in het bevolkingsregister) moeten overleggen als zij willen reizen met een subsidie op de tickets voor vlieg- en bootreizen naar en van het Península (Schiereiland = Vasteland van Spanje).

Dit komt voort uit een amendement, dat in de Senado  (Eerste Kamer) is ingediend door de Partido Popular (PP) op de Presupuestos Generales del Estado 2012 (Rijksbegroting 2012), waarin staat, dat de maatregel “definitief” in werking treedt op 1 september 2012.
(De Senaat is het Hogerhuis van de Cortes Generales (het Spaanse Parlement - ofwel de Staten Generaal)  naast het Congres van Afgevaardigden, het Lagerhuis c.q. Tweede Kamer).


Na maandenlang gehannes op het Ministerie van
Fomento(Ontwikkeling) en geharrewar in het Spaanse Parlement, is met ingang van 1 september 2012 het overleggen van alleen het 'Certificaat van Ingezetene van de Unie' van het Registro Central de Extranjeros Naciononal de la Dirección general de la Policía y de la Guardia Civil(het zogenoemde 'groene vod') niet meer voldoende, om in aanmerking te komen voor de residenten reiskorting van 50%. Daartoe moet men echt de gang naar het gemeentehuis maken, voor het verkrijgen van een certificado de residencia (uittreksel, als bewijs van inschrijving in het bevolkingsregister, wat dan  drie maanden geldig is vanaf de dag van afgifte.)

Tot op heden is het voldoende aan te tonen, dat men woonachtig is op de Canarische Eilanden, de Balearen, of in de autonome stadstaten Ceuta en Mielilla, door het overleggen van een geldig DNI c.q. NIE (persoonsbewijs) waaruit blijkt, dat men woonachtig is in een van deze gebieden.

Momenteel is het voorstel uitgesteld van de aanvankelijke bedoeling van de Regering, om het DNI /NIE te vervangen voor een computersysteem,  om - via een telematische raadpleging -  de woonplaats te valideren, die recht geeft op de subsidie.

Het amendement verleent de Regering toestemming om, “gedurende 2012 het huidige subsidiesysteem, te wijzigen, of te vervangen,”,waarbij in geen enkel geval, vermindering, of verval van de dienstverlening mag optreden.”

Op de subsidieregeling voor het reguliere maritieme passagiersvervoer, elimineert het amendement de subsidies voor, “het tarief van eersteklas stoelen, of voor een hut bezet door een persoon.”

Luchthavenbelasting
Eveneens heeft de PP op dinsdag 12 juni 2012 in het verslag van de Senado een extra bepaling laten opnemen, waarin de subsidie op de belasting  van de Canarische luchthavens voorwerp zal zijn voor het doen toenemen van het vliegverkeer op de zogenoemde dal-dagen van de vliegvelden.

Het gaat, volgens de  memorie van toelichting, om het beter benutten van de luchthavenvoorzieningen en het optimaliseren  van het beheer ervan.

Op deze wijze zullen de luchthavens van Gran Canaria, Tenerife Sur, Lanzarote, Fuerteventura, Tenerife Norte en La Palma recht hebben op een subsidie van 50% op de dal-dagen, maar steeds met behoud van de al geprogrammeerde operaties op de overige dagen van de week.

De subsidie moet aangevraagd worden in januari voor operaties van het voorgaande jaar en zal worden voldaan door AENA.

Zona Especial Canaria (ZEC)
Uiteindelijk voorziet een ander amendement van de PP in een toename van de van de belastingen van het Consorcio de la Zona Especial Canaria (ZEC).

Deze stijging is een verhoging van het  tarief voor inschrijving in het Registro Oficial de Entidades de la ZEC (Handelsregister van  het ZEC-gebied), dat van €777,42 naar € 820,= gaat, dit wil zeggen, plus 5,48%;  terwijl de jaarcontributie voor het ingeschreven staan in het Register met 5,05% wordt verlaagd van €1.166,= naar €1.223,= .

Momenteel verkrijgt het Consortium voor de ZEC een bedrag uit vergoedingen die in 2011 ongeveer 21,31%  bedroegen van haar totale begroting.

Ceuta en Melilla
Wat betreft de regionale financiering van Ceuta en Melilla, heeft de PP een amendement ingediend, waarin men van de Regering eist, "om het Permanente Technische Comite te bespoedigen, betreffende de beoordeling van de situatie van de regionale financiering" van deze steden.

De aannamevan het amendement zorgt ervoor, dat het huidige financieringssysteem van deze steden - dat verschillen veroorzaakte in de bedragen die beide steden ontvangen uit het Aanvullingsfonds en uit het  Samenwerkingsfonds - wordt rechtgetrokken. Ook is opgemerkt, dat de stad Melilla "dit als nadelig beschouwt, wat gevolgen heeft voor de kwaliteit van de verlening van basisdiensten, “waardoor het amendement de basis probeert te zijn, voor het corrigeren van deze verschillen.”
kleurlogoCanarias.png


Computerprogramma controleert fraude
door valse, Canarische residenten

Burgers  hoeven
geen uittreksel uit het bevolkingsregister te halen

MADRID - maandag 4 juni 2012 - Het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) is de instantie die de residentie verifieert als het aankomt op het toekennen van de 50% kortingsregeling op vliegtickets. Het computerprogramma waaraan men werkt, maakt het mogelijk, dat het departement van minister Ana Pastor alle informatie heeft en het overbodig maakt, dat burgers het certificado de empadronamiento (uittreksel bevolkingsregister)  moeten overleggen.

Zo ontkent men, dat het de reisbureaus en de luchtvaartmaatschappijen zijn, die rechtstreeks toegang zouden hebben tot de padrones (bevolkingsregisters), om  gegevens te verifiëren.
new-residencia-document-12-4-2007_large.jpg
Voor residenten die afkomstig zijn uit een EU-Lidstaat is overleging van dit certificaat toereikend,  om voor de bedoelde 50%-reiskorting in aanmerking te komen.
Volgens het Dirección General de Aviación Civil (Directoraat-generaal voor de Burgerluchtvaart),  waaronder het beheer voor de transportsubsidie op Canarias valt, “zal de resident dezelfde gegevens moeten verstrekken als tot nu toe het geval is - DNI en woonplaats - en de reserveringssystemen die gebruikt worden door reisagenten en luchtvaartmaatschappijen kunnen telematisch bij Fomento opvragen, of  die passagier  wel, of geen resident is. En aks het antwoord positief is, zal men de korting toe kunnen passen.

Het systeem garandeert een directe en vrije certificering van de residencia (woonplaats) op dezelfde voorwaarden zoals men de tickets tot nu toe heeft verkocht.

Geen gang naar het gemeentehuis
Het gaat dus om een telematische certificering die voorkomt, dat de gebruikers een uittreksel uit het bevolkingsregister moeten gaan halen bij het gemeentehuis in de plaats waar zij wonen en, hier dus ook niet voor hoeven te betalen, omdat men niet een papieren versie hoeft te overleggen.

Het Ministerie van Transport, van de Canarische Regering, bereidt ook een programma voor,  wat voor het Ministerie kan dienen als “telematisch instrument”, voor het uitwisselen van gegevens; dit, zoals minister Domingo Berriel tijdens een recente ontmoeting  heeft meegedeeld aan de verantwoordelijken voor de Aviación Civil (Burgerluchtvaart).

Degenen die wél tijdelijk verplicht zijn een uittreksel te vragen en te overleggen, zijn residenten die zich voor het eerst in een Canarische gemeente hebben ingeschreven tussen september 2012  - de  datum waarop de regelgeving van kracht wordt - en januari 2013, de maand waarin men de padrones (bevolkingsregisters) actualiseert.
islas-canarias-11.jpg


Fomento ontwerpt computermodel,
om verwerking  certificado de residencia (woonplaatsverklaring)  te vergemakkelijken

MADRID - zondag 20 mei 2012 - De minister van Fomento (Ontwikkeling), Ana Pastor, heeft op vrijdag 18 mei 2012 laten weten, dat haar Ministerie een gecomputeriseerd model ontwikkelt, om de verwerking van het certificado de residencia (de woonplaatsverklaring) - benodigd om in aanmerking te komen voor korting bij de aankoop van tickets voor vliegtuig , of boot - voor bewoners van de Canarische Eilanden, de Balearen, Ceuta en Melilla.

De minister heeft tegenover de persmedia verklaard, dat het systeem wat men aan het ontwikkelen is, bestaat uit een database  - die kan rekenen op een volledige garantie van vertrouwelijkheid,  waarin staat opgeslagen  wie resident (bewoner)  is en wie niet.


De minister van Fomento (Ontwikkeling), Ana Pastor.

“We werken met de overheden, reisbureaus en luchtvaarmaatschappijen voor het ontwikkelen van een computermodel waardoor men het certificado (uittreksel uit het bevolkingsregister) geautomatiseerd kan aanmaken,” heeft de minister gezegd, terwijl ze hier aan toevoegde, dat met dit register de residente (bewoner) de korting kan verkrijgen zonder ook maar een stuk papier te hoeven overleggen.

Gevraagd naar het certificado de residencia en de klachten die enkele luchtvaartmaatschappijen hebben over veronderstelde onregelmatigheden in deze, herinnerde Pastor eraan, dat er bij de Fiscus een onderzoek gaande is. “Wij  zetten ons ervoor in, dat we de beste rechten geven aan alle bewoners van de Canarische Eilanden, de Balearen, Ceuta en Melilla, want zij zijn het die hier recht op hebben,” aldus de minister.

Tot slot, heeft Pastor aangekondigd, dat men aan de Senaat zal voorstellen, om in september 2012 te kunnen beginnen met het aanvragen van het certificaat; dit, om de bedrijven meer ruimte te geven zich aan te passen,  zodat dit niet van nadelige invloed is op het verkeer.
kleurlogoCanarias.png


Vanaf 1 juli 2012 residentenkorting alleen nog
met uittreksel bevolkingsregister

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 12 april 2012 - Narvay Qintero van de politieke partij Coalición Canaria (CC) stelt, “dat er veel ‘gemakkelijkere manieren’ zijn, om fraude te voorkomen in ticket-subsidies voor eilandbewoners."

Vanaf 1 juli 2012 is het noodzakelijk het certificado de residencia (uittreksel uit het gemeentelijke bevolkingsregister) te overleggen, om in aanmerking te komen voor de 50% kortingsregeling die van toepassing is voor eilandbewoners op reizen in de toeristenklasse per vliegtuig, of boot van de Eilanden naar het Península, of interinsulair.

Met ingang van 1 juli 2012 is het voor een buitenlandse bewoner van de Canarische Eilanden, de Balearen, Ceuta en Melilla, niet langer mogelijk, om uitsluitend tegen overlegging van, bijvoorbeeld, het bovenstansde document in aanmerking te komen voor de 50% kortingsregeling op interinsulaire reizen en op vlieg- en bootrezien naar het Península:  Er moet een uittreksel uit het gememeentelijke bevolkingsregister worden overlegd bij de incheckbalie in de haven, of op de luchthaven; zoniet, dan betaalt men het volle reistarief.

Dit is door de minister van Fomento (Ontwikkeling), Ana Pastor, bevestigd aan Narvay Quintero die voor El Hierro namens de Coalición Canaria (CC) zitting heeft in het Spaanse parlement.

In het radiorogramma 'Tiempos Modernos' van Canarias Ahora Radio, laat Ouintero weten, dat deze maatregel ‘een tegenslag’ veronderstelt te zijn voor alle eilandbewoners. Naar haar mening zijn vooral zij die tijdelijk in het buitenland wonen, of tijdelijk op  een ander eiland, de dupe, evenals zij, die vaak, of urgent op reis moeten.

“Er zijn Gemeenten die niet meteen dezelfde dag een uittreksel verstrekken,” zo laat de nationaliste weten. “Bovendien levert de toename van de vraag naar uittreksels voor de Gemeente extra  werkdruk op en  meer ‘papeleo’ (papierwerk), waarvoor men “extra personeel zal moeten inzetten.”·

Narvay Quintero laat weten, “dat veel eilandbewoners het dubbele zullen moeten gaan betalen voor hun vlieg-of bootreis, omdat ze niet de mogelijkheid hebben het uittreksel te verkrijgen;” iets, wat naar haar oordeel aantoont, “dat het Ministerie 'in het geheel geen weet heeft van de Canarische werkelijkheid.”

Bij de CC begrijpen ze niet, wat de motivatie is die achter deze maatregel schuilgaat,“want er zijn honderden manieren om op afstand, via de computer, veel gemakkelijker te verifiëren, of  de korting van toepassing is; bovendien, zijn het niet de eilandbewoners die de fraude plegen.

Narvay Quintero stelt voor om, bijvoorbeeld, de gegevens van het bevolkingsregister van elke Gemeente te koppelen aan de computersystemen van de reisbureaus, hoewel dit een idee is, dat niet tot de Spaanse overheid is doorgedrongen.
kleurlogoCanarias.png


Certificado de residente komt terug

Zonder uittreksel,  geen residentenkorting

MADRID/CANARISCHE EILANDEN - Goede Vrijdag 6 april 2012 - Het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) gaat opnieuw het certificado de empadronamiento (uittreksel uit het gemeentelijke bevolkingsregister als bewijs van inschrijving) verlangen van Canarische residenten (ingezetenen) als vereiste voor de korting van 50% op de ticketprijs in het passagiersvervoer.
De beslissing, die onderwerp is in de Rijksbegroting 2012, is van invloed op overzeese reizen per vliegtuig of schip naar het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje), evenals voor interinsulair passagiersvervoer.

Hoewel het al jaren toereikend is het DNI (persoonsbewijs) te overleggen op het moment van aankoop van een ticket, om aan te tonen dan men resident (ingezetene) is, wil het Ministerie de voorwaarden aanscherpen voor het verkrijgen van de korting, door opnieuw het certificado de empadronamiento (uittreksel uit het bevolkingsregister) te verlangen, wat een gang naar het gemeentehuis inhoudt voor het aanvragen van het uittreksel en betaling van de gemeentelijke legeskosten voor dit document.

Vertrekhal Luchthaven Gran Canaria (Archieffoto)

De beslissing is vervat in de vijfenzeventigste aanvullende bepaling van  het voorstel voor de Ley de Presupuestos (Wet op de Rijksbegroting), waarin men de voorwaarde stelt, dat men de hoedanigheid als resident (ingezetene) voor het verkrijgen van de transportsubsidie op het reguliere maritieme en luchtvaartvervoer van passagiers “bewijst door middel van het geldig zijnde certificado de empadronamiento (uittreksel bevolkingsregister)”

In de tekst wordt hieraan toegevoegd, “dat men ‘andere middelen’ kan vaststellen voor de accreditatie van de verblijfsstatus, hoewel men deze wettelijk zal moeten aantonen, hetzij ‘als vervanging’ van het certificado de residencia (de verblijfsvergunning), ofwel ‘als aanvulling’ daarop”.

Deze formulering houdt in, dat vanaf het in werking treden van de nieuwe Rijksbegroting, de enige manier om toegang tot de korting te krijgen is, dat men weer het uittreksel uit het bevolkingsregister presenteert, totdat men in deze andere, mogelijke manieren vaststelt.

Fomento duidt de controversiële maatregel aan, als “verbeteringen in het beheer” die het Ministerie wil introduceren in het huidige subsidiesysteem, met het doel om de begrotingspost niet verder te hoeven korten, die in het geval van Canarias voor dit jaar beperkt blijft tot 191 miljoen euro, tegenover de 210 miljoen  die zijn toegekend voor 2011.
Het uiteindelijke voorstel is geen ander, dan te vermijden dat Canarische ingezetenen die niet woonachtig zijn op de Archipel en die niet staan ingeschreven in enige eilandgemeente, voordeel blijven trekken uit de residentenkorting.

In dezelfde bepaling, behoudt de Staat zich het recht voor, om het huidige subsidiesysteem voor luchtvaarttransport in de loop van 2012 te vervangen, “voor een ander vergoedingssysteem.”
kleurlogoCanarias.png
 


Men wil van overzeese passagiers
een geldig uittreksel zien
van
inschrijving in het bevolkingsregister
van de Gemeente

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - Witte Donderdag 5 april 2012 -  Het Ministerie  van  Fomento (Ontwikkeling) wil de fraude aanpakken met tickets waarvoor een subsidie verstrekt is als residentenkorting. Daartoe is men van plan, om aan de passagier weer een geldig uittreksel uit het bevolkingsregister van de Gemeente te gaan vragen waaruit blijkt, dat men in die gemeente op de Canarische Eilanden, of de Balearen, woonachtig (resident) is.

De Spaanse Regering heeft een week geleden aangekondigd, dat men in 2012 voor 65 miljoen euro wil bezuinigen  op de subsidie voor tickets die bewoners van de Canarische Eilanden, de Balearen, Ceuta en Melilla kopen voor hun reizen naar het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje) met de zogenoemde residenten-korting die ook geldig is op de interinsulaire vervoerstrajecten; waarbij echter de huidige 50% kortingsregeling gehandhaafd blijft.


Naast een van deze documenten, waarop het woonadres vermeld staat, zal de overzeese passagier straks ook weer een uittreksel moeten kunnen overleggen uit het gemeentelijke bevolkingsregister (de zogenoemde CERTIFICACIÓN DE RESIDENCIA PARA VIAJE), om voor de 50% kortingsregeling voor residenten - op de eilanden , Ceuta en Melilla - in aanmerking te komen:

CERTIFICACIÓN DE RESIDENCIA PARA VIAJE.

Het Kabinet Rajoy geeft als zodanig aan, dat in de praktijk de bezuiniging 43 miljoen euro  zal zijn, omdat de subsidies in 2011 niet geheel zijn benut en men legt uit, dat de besparing die men wil verkrijgen uit andere maatregelen zal komen, zoals het niet subsidiëren van bepaalde eerste klas-tickets, of door het aanpakken van - vermoedelijke - fraude die soms gepleegd wordt met tickets voor niet-vasteland bewoners.

In het persbericht, dat Fomento naar de communicatiemedia heeft gestuurd, om de begrotingsvoorstellen te presenteren, geeft minister Ana Pastor aan, dat men deze subsidies, “beter beheerd toepast,” waaronder zij noemt: “De eis van een uittreksel uit het bevolkingsregister, waarmee men aantoont, dat men inwoner van die gemeente is, en, “het uitsluiten van de ‘business class’-tickets in het overzeese transport.”

Momenteel kunnen residenten op de Canarische Eilanden en de Balearen; en in Ceuta en Melilla,  hun recht op subsidie op twee manieren claimen: door het bij zich hebben van een uittreksel uit het  bevolkingsregister van  hun gemeente, of door simpelweg het DNI, (persoonsbewijs) te tonen, dat een geldigheidsduur van 10 jaar heeft; of, als daar een woonadres in deze gebieden op vermeld staat. Straks zal  men daarnaast het uittreksel uit het gemeenteregister mieten kunnen overleggen bij het inchecken, om voor de 50% residentenkorting in aanmerking te komen

Daarnaar gevraagd door de persmedia, heeft de Dienst  Persvoorlichting van  het Ministerie van Fomento  bevestigd, dat men van plan is deze maatregelen door te voeren in de Rijksbegroting van 2012, maar, dat men (nog) niet kan aangeven, wanneer deze precies van  kracht worden, of wanneer men begint met de toepassing daarvan.
kleurlogoCanarias.png


Soria garandeert residentenkorting  voor
bewoners van de Canarische Eilanden

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 31 maart 2012 - De op vrijdag 30 maart 2012 aangekondigde bezuiniging heeft veel onrust veroorzaakt in de Canarische samenleving. De minister van Industrie, Economie en Toerisme, José Manuel Soria, heeft echter op vrijdagavond gemeld, dat men de subsidie van 50% zal handhaven welke het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) toekent aan bewoners van de Canarische Eilanden, de Balearen, Ceuta en Melilla voor vluchten naar het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje).

“Ik kan de bewoners van Canarias, de Balearen, Ceuta en Melilla garanderen, dat ze de korting van 50% zullen blijven behouden,“ zo heeft Soria op vrijdagavond 30 maart 2012 bevestigd in zijn geboortestad, Las Palmas de Gran Canaria, voordat hij heeftdeelgenomen aan het symposium-diner wat georganiseerd is door de Asociación para el Progreso de la Dirección (APD) (Vereniging voor de Bevordering van Bestuur).


Soria in zijn toespraak op vrijdagavond 30 maart 2012, voor aanvang van het aan het symposium-diner wat georganiseerd is door de
Asociación para el Progreso de la Dirección (APD)

De minister neemt zo de twijfel weg welke op vrijdagmiddag is ontstaan door de aankondiging van de Spaanse Regering, dat men in 2012 het bedrag wat het Ministerie van Fomento jaarlijks uitgeeft voor het verstrekken van deze subsidie, zal verminderen met 65 miljoen euro.

José Manuel Soria heeft niet exact aangegeven hoe men vervolgens de bezuiniging op deze begrotingspost moet vertalen welke de subsidie op vliegtickets ondersteunt voor vluchten vanaf de beide Archipels, Ceuta en Melilla naar het Península,; maar, op aandringen van de journalisten, heeft hij zich beperkt, te zeggen: “Dat men de 50% zal blijven behouden.”

De minister heeft eraan herinnerd, dat deze subsidie niet beantwoordt aan “een privilege”, maar wel aan het waarneembare verschil  dat de bewoners van de Canarische Eilanden, de Balearen en de twee autonome steden hebben in hun verplaatsingen ten opzichte van de overige Spanjaarden, vanwege de geografische ligging van de plaats waar zij wonen.

De op vrijdag 30 maart 2012 aangekondigde bezuiniging op dit bedrag heeft onrust veroorzaakt in de Canarische samenleving, zodanig, dat dit tot protesten heeft geleid van de Canarische Regering en diverse politieke partijen, die dit tot het meest besproken onderwerp van de dag hebben gemaakt in Spanje op het sociale netwerk Twitter.
islas-canarias-17.jpg


Spaanse Ministerraad bezuinigt op transportsubsidie voor eiland-residenten

 Het getwitter is niet van de lucht

MADRID / CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 30 maart 2012 - De bezuinigingen van de Spaanse Ministerraad, op de vervoerssubsidie voor eilandbewoners, zorgt voor veel ophef op de Canarische Twitter; via het sociale netwerk reageren nationalisten en socialisten vanuit de  Ministerraad van het Eilandbestuur van Gran  Canaria met felle kritiek op de zojuist  (vrijdagmiddag 30 maart 2012) bekendgemaakte bezuinigingsmaatregelen van het Kabinet Rajoy.

“Hebben ze echt de verlaging aangekondigd van de  transportsubsidie voor residenten op Canarias?” Zo heeft Ana Oramas (@anioramas) (Coalición Canaria-CC) via Twitter gereageerd op de maatregel die na de Spaanse Ministerraad in Madrid bekend is gemaakt op vrijdagmiddag 30 maart 2012.
images84_large.jpg


Ana Oramas (@anioramas) (Coalición Canaria-CC).

Het sociale netwerk van de pájaro azul  (blauwe vogel = Twitter-bird) is zwaar in rep en roer na de persconferentie die heeft plaatsgevonden na afloop van de Ministerraad in Madrid en de Canarische profielen vormen daarop geen uitzondering.

Oramas (nationaal afgevaardigde voor de CC-NC) twittert hoogstpersoonlijk in een ander bericht: Fiscale aanpassing? Belastingamnestie, dat is wat het is. De Regering heeft het bekendgemaakt tijdens de persconferentie na afloop van de Minisiterraad over de Rijksbegroting, zo begint het over en weer getwitter met de leider van Centro Canario Nacionalista (CCN), Ignacio González,  die antwoordt, “dat fiscale amnestie goed is, want zo betaalt iedereen en  past men op  ons, degenen die al belasting betalen, minder belastingverhoging toe.”

Oramas voegt hier in een andere tweet aan toe: “Men heeft niet gedurfd het woord Canarios (Canario’s) in de mond te nemen, want het is politiek correcter, om te spreken van “no peninsulares" ("geen Schiereilandbewoners" = Spanjaarden van het Vasteland),”

Haar partijgenoot, María del Mar Julios, heeft ten aanzien van de bezuiniging op de transportsubsidie gezegd, “dat men 65 miljoen euro kort op de vervoerssubsidie voor residenten, datwil zeggen, dat men verder van Canarias af komt te staan.”

De Spaanse Regering bezuinigt 65 miljoen euro op de vervoerssubsidie voor residenten en 12 miljoen euro op het bedrag, dat in convenanten met de Deelstaten  is uitgetrokken voor de aanleg van wegen, aldus de minister van Hacienda (Financiën) Cristóbal Montoro, die de Rijksbegroting kwalificeert als, “de meest sobere van de democratie, omdat we  ons in een kritieke situatie bevinden,” en, omdat de begroting moet voldoen aan het in 2012 terugdringen van de Spaanse overheidsschuld van 8,51% naar 5,3% van het bruto Binnenlands Product (BBP).

Ondertussen is er vanuit de Ministerraadsvergadering van het Eilandbestuur van Gran Canaria driftig getwitterd door de socialistische profielen, rechtstreeks en online, “dat  Bravo de Laguna  gebruik maakt van de beslissende stem, om te voorkomen, dat in het Eilandbestuur van Gran Canaria de motie, die voor de proefboringen naar aardolie is, het niet haalt, zo klinken de socialistische tweets van Carolina Darias  en van Augusto Hidalgo, evenals die  van  Nueva Canarias (NC) (Román Rodríguez).

Daarnaast heeft Hidalgo rechtstreeks online opgemerkt, dat de nationalisten de Partido Popular (PP) vragen, “dat men de belangen verdedigt van hen, die hun vertrouwen aan de PP hebben gegeven.”

Maar het tij in het groeiende eilandverzet in de Ministerraad is niet gekeerd. Het nationale parlementslid van de PP, Guillermo Mariscal, heeft op vrijdagmiddag 30 maart 2012 onmiddellijk gereageerd en twittert: “De economische en sociale situatie vereist grootheid en verantwoordelijkheid.”

De Directeur-generaal van Handel, Gustavo Matos, van  de Canarische Regering, betreurt het, “dat Rajoy de Rijksbegroting in Brussel heeft toegelicht, nog voordat hij dit gedaan heeft in de Ministerraad. Wat heeft de PP ook al weer tegen Zapatero  gezegd? Legt Europa de maatregelen op?”

Enkele minuten na afloop van de persconferentie na de Ministerraad heeft de van Canarische komaf zijnde minister José Manuel Soria ( met ruim 13.000 volgers) ook getwitterd  en merkt op: dat hij geen tweets heeft gelezen: omdat hij in het vliegtuig zit, onderweg naar Canarias.

De minister van Industrie, Energie en Toerisme (Soria) heeft zijn activiteit op Twitter gematigd sinds hij minister is, terwijl daarentegen die van de andere, oude politieke rivalen op Canarias juist is toegenomen.

islas-canarias-17.jpg


 

e-6.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--338.jpg

zon-108.jpg