site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-kopie-kopie-19.jpg

6-62.jpg


Cement of toerisme: Op het spel in de toekomst
van een van de laatste onaangesproken herkomsten
van het Zuiden van Gran Canaria

GRAN CANARIA - vrijdag 15 februari 2019 - De toekomst van een van de laatste overblijfselen zonder toeristische complexen aan de Zuidkust van Gran Canaria wordt verscheurd tussen het onderhoud van de cementfabriek, welke in die 60 jaar zoveel banen heeft geschonken, of de deur openzet voor de industrie die heeft gedaan met al dat deel van het eiland. De concessie van de werf, eigendom van Puertos Canarios, van de enige cementfabriek op het eiland is bijna ten einde en verschillende mogelijkheden zijn al overwogen om een ​​180 graden draai te geven aan deze ruimte die zich op de grens van de gemeenten bevindt van Mogán en San Bartolomé de Tirajana. Het bedrijf Cordial Properties is duidelijk dat de toekomst ligt in het toerisme en is al begonnen met de bouw van het Cordial Santa Agueda Resort, een complex van vakantie huurwoningen van twee en drie slaapkamers, om de CEISA-groep (Cementos Especiales de Las Islas) te behouden. Ze overwegen geen betere plek dan El Pajar om hun activiteiten verder te ontwikkelen.

De laatste decennia van El Pajar zijn niet bedacht zonder de cementfabriek die sinds 1957 naast de haven van deze kleine stad staat. De bouw van de Presa de Soria (Soria Dam) en de nabijheid van de steengroeve van San José, twee kilometer van de fabriek, waren de prikkels die de familie van de Condado de La Vega Grande motiveerden om deze industrie op die terreinen te implanteren. Slechts acht jaar later had het cementbedrijf zijn productie verdrievoudigd. De inwoners van Noord-Europa raakten geïnteresseerd in het goede klimaat van de eilanden en begonnen aan de ontwikkeling van toerisme in het Zuiden van Gran Canaria.
fabt.jpg
                   Fábrica de cemento (cementfabriek) in het gebied  van El Pajar,
                                               in het Zuiden van Gran Canaria.
In
1984 werd de aanleg van de esplanade en de pier uitgevoerd om grondstoffen te importeren en het geproduceerde cement in de fabriek naar de rest van de eilanden te exporteren. Na verschillende uitbreidingen en de bouw van nieuwe fabrieken om de bouwcapaciteit te verhogen, in de jaren voorafgaand aan de crisis (2006-2007) produceerde de cementfabriek tot 1,3 ton per jaar, zegt de Ceisa, Claudio Piernavieja.

In 2008 kwam de economische crisis in Spanje en daarmee het einde van de vastgoedzeepbel. Bouwbedrijven beginnen te vallen en gedurende meer dan zes jaar is het bouwen op de eilanden praktisch gestopt. Een situatie die directe gevolgen heeft in de cement industrie. De vraag daalt en de productie daalt tot ondenkbare niveaus.

Het herstel is gekomen en sinds 2014 is de heropleving van de bouw. Sindsdien heeft het bedrijf opnieuw opgebouwd. In 2018 werd bijna 300.000 ton geproduceerd, wat een toename betekent van 5% in vergelijking met voorgaande jaren. De voorspelling is positief en het doel blijft groeien.

In een ontmoeting met de media op donderdag 14 februari 2019 met het doel om de faciliteiten te tonen waar het cement "dat men op de archipel levert" volgens Legnavieja wordt vervaardigd en ter plaatse het productieproces van dit bouwmateriaal te verklaren, zei hij dat de cementera is gebaseerd op drie fundamentele pijlers: De steengroeve van San José, de industriële haven, en de fabriek.

De steengroeve is de plaats waar puzzolaan wordt gewonnen, materiaal dat wordt gebruikt om het cement te maken en dat wordt beschouwd als een van de beste toevoegingen ter wereld vanwege de duurzaamheid, ondoordringbaarheid, en weerstand. De concessie van deze steengroeve door de Ceisa-groep duurt tot 2046 met de mogelijkheid om nog eens 30 jaar te verlengen. De directeur van de Groep en de directeur van de fabriek, Jaime Cambre, waren het erover eens dat het gebied veel langer voldoende reserves heeft.  

De industriële haven, die tot 2022 de concessie heeft, maakt het betreden van een deel van de grondstoffen die nodig zijn om cement te maken, zoals klinkers, mogelijk. Bovendien is dit het punt van waaruit zij hun productie zowel naar de haven van Las Palmas als naar de rest van de eilanden overbrengen.

Wat betreft het hoger beroep dat de Del Castillo-familie en de Cordial hotelgroep vóór de entiteit Puertos Canarias hebben ingediend om het einde van de concessie voor de fabriek te bevorderen, heeft de Ceisa directeur aangekondigd opnieuw te zullen verzoeken omdat de fabriek " een strategische activiteit voor de eilanden is.” Legnavieja benadrukt dat El Pajar de ideale locatie is om deze activiteit uit te voeren. Een paar maanden geleden zei de directeur van Puertos Canarios, Manuel Ortega, echter dat deze vergunning niet kan worden uitgebreid en dat de haven een sportvoorziening wordt.

El Pajar, "een magisch stuk"
De toeristische interesse in het gebied van Propiedades Cordiales is voor niemand verborgen. De vereniging, samengesteld door de hotelgroep Cordial, de familie van het Condado de La ne  en de internationale voetballer David Silva, is begonnen met de bouw van een complex van vakantiehuizen, van twee en drie kamers, sommige met privé zwembad, in dit kleine zeemansdorp.

De algemeen directeur van de hotelgroep, Nicolás Villalobos, definieert dit gebied in het Zuiden van het eiland als, "een magisch stuk". De leider betreurt dat deze plek, "niet kan worden ontwikkeld door deze groene industrie als een direct gevolg van de implementatie van deze zware, vervuilende, gevaarlijke, en schadelijke, industrie die de cementindustrie is.”

Villalobos verzekert dat de concessie van Puertos Canarios aan de cementfabriek eindigt in 2020 en bevestigt dat deze industrie "zeer ernstige" vervuilende effecten heeft. "6% van de uitstoot van gassen in de atmosfeer, die de opwarming van de aarde veroorzaakt, wordt uitgestoten door cementbedrijven," legt hij uit. De leider van de groep Cordial benadrukt, “dat deze industrie ‘agressief en vervuilend’, is en dat het een ‘oneindige’ hoeveelheid ‘negatieve’ externaliteiten heeft vanuit het oogpunt van milieu en mens. Bovendien, van de aanwezigheid zo indrukwekkend dat het heeft."

Hoewel hij heeft erkend, “dat de negatieve impact van het cement vandaag niet is wat het was in het decennium van de ’60," is het noodzakelijk om te voldoen aan de eisen van de normen van milieuregelgeving van de Europese Unie. Er zijn twee redenen, gedetailleerd, de normatieve en regelgevende orde, die de uitstoot van deeltjes en geluid in alle opzichten minder schadelijk maken, omdat het nu veel minder ingrijpend is. Maar onthoud, er is een andere verklaring "die gaat veel verder gaat" en is die van de activiteit. Villalobos verzekert dat de cementfabriek om redenen van vraag, "praktisch niet werkt."

De bedoeling van het bedrijf is, om een groot proces van industriële reconversie te maken en zelfs te onderhandelen met Ceisa over het opheffen van de fabriek. De leider van de Cordial groep verduidelijkt, “dat die paar gezinnen" die in de fabriek werken voor hun verhuizing zullen worden behandeld. "De menselijke sleutel van de opvolging en begeleiding van die paar tientallen werknemers,"garanties. Tegenover deze bewering, verzekeren  Ceisa ze dat ze directe werkgelegenheid geven aan 200 mensen en indirect aan 400.

"Ik sta erop, het probleem van het verplaatsen van deze werknemers kan de ontwikkeling van een industrie die honderden directe banen en veel rijkdom genereert niet voorkomen," zegt hij. Villalobos legt uit, dat de toeristische ontwikkeling van het gebied zal worden opgedeeld in verschillende fasen en dat de eerste al onderweg is en van plan is om later in de zomer van 20198 te openen. Een van de voorspellingen is ook, de bouw van een strandclub en een promenade die de buurten Arguineguín en El Pajar met elkaar verbindt.

Villalobos heeft erkend, dat hij vanuit de groep die hij leidt "erg opgewonden is met dit project en verwacht dat dit slechts het eerste deel is.” Hij is van mening, “dat er een zak met zeer krachtige grond is en dat het een van de microbestemmingen zal zijn die Gran Canaria in de nabije toekomst zal hebben. We zijn verheugd de protagonisten te zijn van een transformatie die zoveel rijkdom zal genereren."

Op de kade, die nu door het cementbedrijf wordt geconcurreerd, wordt gesteld, dat er verschillende prognoses zijn. Een daarvan is, om een sporthaven te bouwen met een capaciteit van maximaal 500 ligplaatsen voor kleine boten en jachten, maar er is nog een ander idee: Profiteer ervan om kleine en exclusieve cruises aan te trekken. "Die discussie en dat debat bestaat, maar het is een infrastructuur van Puertos Canarios en het moet die entiteit zijn die voor het model kiest."

Over de mogelijkheid dat het cementbedrijf daar niet is weggegaan en dat de concessie mettertijd wordt verlengd, verduidelijkt Villalobos dat zij hun project zullen voortzetten. De leider gelooft dat de meest geschikte locatie de industriële haven van Arinaga is, “dat nadat een miljonair in die dam investeert en die verstedelijking halfvol is." Hoewel hij erkent dat hij het niet leuk zou vinden noch dat hij in dat gebied was. "In het geval dat de cementfabriek niet weggaat, zouden we een prachtig project hebben in plaats van super geweldig," zegt hij.
000islas-canariaslogo-370.jpg


De Zuidelijke stranden riskeren het gevaar van Aziatische massage

Het leek een kwestie van enkele jaren geleden te zijn

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 18 december 2016 - De wijze waarop vrouwen met een Aziatische nationaliteit op het strand massages aanbieden leek een kwestie van enkele jaren geleden te zijn. Maar de stranden in het Zuiden van Gran Canaria worden geplaagd met masseuses de die geen enkel diploma hebben, of opleiding, en die naar toeristen loeren om hun diensten aan te prijzen.

Deze praktijk was bijna een decennium geleden in de mode en leek uitgeroeid te zijn door de controle van de overheid en politie die waarschuwden voor de diverse gevaren die deze niet gereguleerde praktijk zou kunnen opleveren. Daaronder oplichting van de gebruikers en toeristen die vertrouwen stellen in degenen die, onbeschaamd, uitgebreide massages aanbieden met crèmes en oliën, zonder enige therapeutische voordelen.
img_37985.jpg
Deze mensen die zich voordoen als masseurs ontberen elke professionele training om dit te doen, bovendien ontbreekt elke vorm van hygiëne. Net zoals ze de voet aanraken, raken ze het gezicht aan, en dat na de buurman onder de strandparasol 'gemasseerd' te hebben zonder hun handen te wassen. Waardoor bij sommige patiënten huidproblemen zij ontstaan door deze kwestie.
img_37986.jpgBovendien kunnen andere lichamelijke problemen zich voordoen, zoals bij patiënten met aandoeningen, en kan een bepaalde slechte massage aan de schouder tendinitis (peesontstekingen) opleveren, schade aan de bloedspiegel, de nek, of verwondingen aan de ribben veroorzaken.

Normaal gesproken, kan de Politie ze alleen beboeten voor het illegaal op de openbare weg uitoefenen van dit beroep, en hun materialen in beslag nemen, maar nu zijn er gemeenten die, in samenwerking met het College van Fysiotherapeuten, erin zijn geslaagd om hen te vervolgen voor professionele inbraak en een gevaar te zijn voor de gezondheid van de burgers.

Nu voert men in de gemeente San Bartolomé de Tirajana, en anderen in het zuiden van het eiland, acties uit ter voorkoming van een dienst voor toeristen die niet alleen schadelijk is voor hun gezondheid, maar ook voor hun portemonnee.
000islas-canariaslogo-370.jpg


Overleden:
Pepe Nieto,
pionier van het toerisme in het Zuiden

GRAN CANARIA - vrijdag 15 januari 2016 - Op woensdagochtend 13 januari 2016 is, de op 24 juni 1943 geboren, José (Pepe) Nieto Requera overleden. De crematie heeft plaatsgevonden  op donderdag 14 januari  om 10:30 uur in het Tanatorio  (Rouwcentrum) ‘San Miguel‘ in Las Palmas de Gran Canaria

Pepe was een bekende manager van diverse logiescomplexen, zoals ‘Sahara Playa’, ‘Astoria’, hotel residenciaCantur’ en hij was  gedurende vele jaren directeur van ‘Parque Bali’.
img_32174.jpg

IN MEMORIAM
José (Pepe) Nieto Requera
* 24-06-1942

† 13-01-2016

In de jaren ’80 leidde hij het bedrijf ‘Sedeca’ en Pepe is een markant figuur geweest gedurende zijn professionele carrière en hogelijk gewaardeerd in de wereld van de appartement- en bungalowverhuur, hij was ook een grote voorstander van het kwaliteitstoerisme en natuurbescherming,  bovendien  kwam hij op voor het cultureel erfgoed van Gran Canaria.

Jarenlang was hij bestuurslid namens de buitenhotelse leden van de Feht, waarvan hij in 2003 en 2004 voorzitter was.

Zijn favoriete hobby was  zijn finca (boerderij)   en hij zat het Waterschap voor in het Zuiden van Gran Canaria.

Wij wensen zijn echtgenote Marion van der Kroft, zijn broers en overige familie veel sterkte toe in het verwerken van dit verlies.
zzzzzzzislas-canariaslogo-42.jpg


Auriol wint de 38ste Rally
Islas Canarias-El Corte Inglés

Sergio Vallejo is als tweede geëindigd
en
Jose María Ponce als derde geclassificeerd

GRAN CANARIA – zaterdag 29 maart 2014 - De Fransman Didier Auriol (Citroën Xsara WRC)  is op zaterdag 29 maart 2014 de winnaar geworden van de 38steRally Islas Canarias 'El Corte Inglés'.

Op de tweede plaats is Sergio Vallejo geëindigd (op +5:03.7) de derde plaats was voor Jose María Ponce ( +6:26.2).

Inschrijvingen voor de  38ste Ralley van de Canarische Eilanden:


Etappes 38ste Rally Islas Canarias-El Corte Inglés:


Ondertussen is de normale toestand weer terggekeerd op de openbare wegen in het binnenland van Gran Canaria.
kleurlogoCanarias.png


 

kaart_canaria-43.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-102.jpg