site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

Een natter en kouder najaar dan normaal,
 laat een droge december 2018 toe

Leslie en negen  andere koude fronten
lieten een negatieve thermische afwijking van 0,3 graden achter,
er is een kleine kans dat het zal regenen en sneeuwen in de vroege uren van Kerstmis 2018.

CANARISCHE EILANDEN -  zaterdag 22 december 2018 -  Het  najaar van 2018 was vochtiger en kouder dan normaal, maar de evaluatie van de eerste weken van december lijkt plaats te maken voor een drogere en waarschijnlijk warmere periode dan de parameters van het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) (Nationaal Meteorologisch Agentschap)  voor december 2018.

De reden voor het bijzonder koude en regenachtige herfstkwartaal, verklaarde Víctor Quintero, directeur van het Centro Meteorológico de Santa Cruz de Tenerife, zat in de actie van de Lelie-storm en negen andere koude fronten die de Archipel tijdens de maanden oktober en november 2018  beïnvloedden.
1545380864614k.jpg                                             Víctor Quintero directeur van het
                             Centro Meteorológico de Santa Cruz de Tenerife, 
                         
presenteerde de klimaatbalans van de herfst van 2018.
In feite veranderde deze periode van instabiliteit de trend die het kwartaal leek te leiden, aangezien september 2018 de tweede droogste maand in 30 jaar werd en bovendien heet was, met een gemiddelde temperatuur van 23,2 graden Celsius.

Verwijzend naar afleveringen zoals de tropische storm Leslie, die net een van de randen van de Archipel raakte, of de bui  in de vorm van hagel die op 24 en 25 oktober in Tacoronte aankwam, kan worden vastgesteld dat oktober 2018 een erg vochtige maand was.  In feite hebben de regens, vooral op de Oostelijke eilanden, de normale waarden voor deze tijd van het jaar verdrievoudigd. Het werd ook kouder, 0,3 graden minder dan normaal, hoewel het niet alle eilanden even gelijk  beïnvloedde.

Dus, van een regenachtige oktober gingen we in 2018 naar een droger november, maar vooral koud. In feite maakte een thermische afwijking van een graad minder, november de derde koudste maand gedurende bijna 40 jaar, specifiek sinds 1981. En in deze periode leden de Canarische Eilanden het effect van vijf koude fronten. Een van hen, geassocieerd met de storm Carlos, was die welke op 18 november 2018 in het Noorden van Tenerife uit de zee woedde en golven van maximaal zes en zeven meter genereerde die schade veroorzaakten in Garachico, Tacoronte, en La Laguna.

Quintero zei over de komende weken, “dat de temperatuur volgende week zal dalen, hoewel zonder grote dalingen.".Er is ook een kleine kans dat het vroeg in de ochtend zal regenen en sneeuwen op de Teide, dat wil zeggen van 24 op 25 december 2018. Aan het begin van het jaar  2019 verwacht de Aemet dat zowel de thermische als de puvliometrische waarden stabiliseren en een scenario opleveren meer volgens de tijd.

De koudste herfst in een decennium
Het najaar  van 2018 was het koudste dat de Canarische Eilanden sinds bijna een decennium hebben meegemaakt. De negatieve waarden in temperatuurafwijkingen waren niet geregistreerd sinds 2007, toen het -0,8 graden was.

Het watertekort voor de periode 2017-2018 bedroeg 25%
Het waterjaar tussen 1 oktober 2017 en 31 september 2018 eindigde met een tekort van 25%, zoals geconcludeerd door Victor Quintero, directeur van het Centro Meteorológico de Santa Cruz de Tenerife (Meteorologisch Centrum van Santa Cruz de Tenerife). Van zijn kant is dit hydrologische jaar begonnen met het vastleggen van hoge waarden, hoewel de maand december 2018 onder normaal is gepositioneerd.

000logo-kopie-80.jpg


Canarias heeft in 2018
de koudste maand mei beleefd sinds 30 jaar

CANARISCHE EILANDEN -  zondag 10 juni 2018 -  De Canarische Eilanden hebben sinds de vroege jaren negentig, met temperaturen onder de 1,2 graden, de koudste mei meegemaakt, tot het gebruikelijke voor deze periode van het jaar, volgens het klimatologische overzicht dat op zaterdag 9 juni 2018 is gepubliceerd  door het Agencia Estatal de Meteorología (AEMET) (Spaanse Meteorologisch Agentschap)

Het AEMET benadrukt dat de maand mei 2018 relatief  ‘erg koud’ is geweest op 42 procent van de Canarische Eilanden en ‘extreem koud’ op nog eens 35 procent, met gemiddelde temperaturen die niet op de eilanden voorkwamen tot voor ongeveer 30 jaar.

Specifiek, in Agaete (Gran Canaria) was het de koudste mei sinds 1989; in Tías (Lanzarote), sinds 1992; in Antigua (Fuerteventura) en Arucas (Gran Canaria), sinds 1994; en in Maspalomas (Gran Canaria), sinds 1997.
1528373112291k.jpg
                                                                         De Teide.
Aan dit thermisch gedrag hebben vooral de lage dagtemperaturen bijgedragen, aldus meldt het Centro Meteorológico de Canarias (Canarisch Meteorologisch Centrum) in haar maandelijkse rapport.

Op het grootste deel van de kust van de eilanden schommelden de gemiddelden tussen 18 en 20 graden Celsius, terwijl ze in het binnenland tussen de 12 en 16 graden,  en in het hooggebergte  schommelden tussen 4 en 10 graden..

Er zijn geen hete episodes geweest en ook zijn er geen abnormaal lage temperaturen geregistreerd.

Eind mei werden de hoogste maandelijkse maxima waargenomen in bijna alle meteorologische stations, zijnde op 30 mei  de 28,1 graden van Tasarte (Gran Canaria) als hoogste.

Het gemiddelde aantal dagen met een maximum van 25 graden of meer was vijf keer lager dan verwacht.

Er waren echter veel plaatsen zoals Tazacorte op La Palma met16°; La Aldea en Tasarte, beide op Gran Canaria met 14° en 11°;  en in Güímar (Tenerife), Puerto del Rosario (Fuerteventura) en Tacorón (El Hierro), met vier graden Celsius

Wat het aantal dagen met vorst betreft, in Izaña (Tenerife), met vier, werd de verwachte waarde overschreden.

"Geen van de weerstations registreerde tropische nachten, in schril contrast met de maand mei in 2017, waarin bijna de helft van de weerstations het minstens één keer deed," laat het AEMET weten.

De gemiddelde oppervlakte-watertemperatuur van de zee (19,3 graden) veranderde nauwelijks ten opzichte van april en was op dat moment het laagste van de laatste tien jaar.

Wat betreft de regens, heeft mei een normaal gedrag gehad op de Canarische Eilanden, vergeleken met het historische mei record

De 69 en 65 liter per vierkante meter verzamelden zich respectievelijk op de meetstations van Las Mercedes en Ravelo, beide op Tenerife en gelegen tussen 850 en 950 meter boven zeeniveau.

Hoeveelheden van meer dan 30 liter/per m2 zijn alleen waargenomen op meer dan 550 meter hoogte op de noordelijke hellingen van de eilanden.

Anderzijds waren er in het Zuiden  grote gebieden zonder neerslag op alle eilanden, zo laat het AEMET weten.

Bij de registratie vallen de gegevens verzameld op de luchthaven Tenerife Noord in La Laguna op, waar het op 20 van de 31 dagen van de maand regende, iets dat daar sinds 1942 niet is voorgevallen.
00000slas-canariaslogo-752.jpg


Vanaf zondag 25 februari 2018 kan er opnieuw sneeuw worden waargenomen op de Eilanden

In de grote depressie die door het AEMET wordt verwacht boven de Canarische Eilanden zal de tweede van de drie opeenvolgende zuidwesterstormen vanaf dit weekeinde een verlaging van de temperaturen veroorzaken en mogelijk sneeuw in het hooggebergte op Gran Canaria, La Palma. en Tenerife

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 21 februari 2018 - De eilanden kunnen vanaf zondag 25 februari 2018 neerslag in de vorm van sneeuw ontvangen, wanneer de tweede van de drie opeenvolgende stormen die door het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) (Meteorologisch Agentschap van de Staat) op de Canarische Eilanden zijn gepland, en op de Archipel zullen aankomen met een zuidwester storm, met een daling van de temperaturen en neerslag, en mogelijk  in de vorm van sneeuw op de hoogste punten van Gran Canaria, La Palma en Tenerife.

Na de weersvoorspelling van vorige week, zal het slechte weer vanaf de nacht van donderdag 23 op  24 februari 2018  de eilanden opnieuw toeslaan. Zo zullen drie stormen achtereenvolgens de Archipel bereiken, neerslag, wind en temperatuurdaling achterlatend en de meteorologische instabiliteit verlengen tot woensdag 28 februari 2018.
27973351_776147065908880_999211574340748339_n-1.jpg

DSCN6545.jpgDe voorspelling van het AEMET plaatst het eerste koudefront in de eerste uren van vrijdag 23 februari  2018, dat komt ten Westen van de Archipel en neerslag genereert welke zich aanvankelijk op de Westelijke eilanden zal voordoen gedurende  de  hele dag en een deel van zaterdag  24 februari 2018.

De tweede storm zal de meest intense zijn en vanaf zondagmiddag 25 februari 2018 beginnen te werken, met windvlagen die tussen 80 en 100 km/per uur kunnen schommelen in het hooggebergte  en en het middelhoge gebergte van El Hierro, La Gomera, La Palma, Tenerife, en Gran Canaria, naast een daling van de temperaturen en mogelijke neerslag in de vorm van sneeuw op de hoogste punten van Tenerife, La Palma en Gran Canaria.

Het weersverschijnsel dat de Canarische Eilanden zal treffen, "zal vergelijkbaar zijn met DANA,  een systeem van lage druk dat de oppervlakte bereikt en dat eind januari 2018  heeft plaatsgevonden,  aldus Víctor Quintero, Canarische  directeur van her AEMET, "hoewel het verschil is, dat die eerst  werd ingevoerd via het Noordoosten van de Archipel en deze doet het via het westelijke deel. "

Het AEMET heeft voor de dag van donderdag 22 februari 2018 een waarschuwing GEEL geactiveerd voor nadelige kustverschijnselen voor de eilanden El Hierro, La Palma en Tenerife, hoewel het niet is uitgesloten dat het met het verstrijken van de uren kan worden verlengd en uitgebreid.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-224.jpg


Canarias heeft in januari 2018 de laagste temperaturen geregistreerd sinds 1969

Het temperatuur-gedrag van de eerste maand van 2018 was kouder dan normaal op bijna 60% van de Archipel

CANARISCHE EILANDEN - maandag 12 februari 2018 - De Canarische Eilanden hebben een vrij koude maand januari doorstaan, waarbij ze de laagste maximumtemperatuur sinds 1969 bereikten, en ook met zware regenval, sneeuw, hagel en sterke windstoten die 130 kilometer per uur overschreden, volgens de Avance Climatológico van het Agencia Estatal de Meteorología (AEMET ) (klimatologische ontwikkeling)  overeenkomend met de eerste maand van het jaar.
nieve-cumbre-gran-canaria-121g.jpg

zprentje-thumb3.jpgHet temperatuur-gedrag van januari 2018 was kouder dan normaal op bijna 60% van de Archipel, wat een groot deel van de Oostelijke eilanden omvat, bijna de gehele kustlijn van Gran Canaria en de Westelijke helft van Tenerife, het Noordoosten en Zuidoosten van La Palma , evenals grote delen van La Gomera en El Hierro. Daarentegen is het warm geweest in gebieden in het Zuiden en Westen van de Westelijke eilanden, en ook in gebieden die geïsoleerd zijn van het hooggebergte

96c8618a6fff678e3c486b0f6da6560a.jpg strip12jpgc200.jpg

Het gemiddelde ongewone was -0,5 graden; in het algemeen waren de gemiddelde temperaturen rond de 40% in schril contrast met de 91% behaald in de afgelopen twaalf maanden. Tijdens 2, 10, en 22 januari 2018 bereikten korte temperatuurstijgingen  een maximum van 27-28ºC in gebieden van Mogán, Tacoronte, Güímar, en Granadilla de Abona, waar het meteorologisch station van Tenerife Sur 28,1º Celsius registreerde op 2 januari 2018.

 Eind januari 2018 was er opmerkelijke temperatuurdaling met recordtemperaturen bij de grond op het meteorologisch station van de luchthaven van Lanzarote van 6,7º Celsius op 30 januari 2018, de op één na laagste temperatuur  sinds 2006, en ook op het Observatorium van Santa Cruz. Tenerife: 10,4 ° Celsius, de vierde laagste temperatuur sinds 2015. Anderzijds registreerde de luchthaven van Fuerteventura de laagste maximumtemperatuur sinds 1969 (13,7 °).

 kabelbaan-tenerife.jpg 14624791_1587556118219315_5008274528216809472_n.jpg
Ook daalde bij de kabelbaan van de Teide, gelegen op 3.550 meter, de temperatuur tot -14.5º Celsius op 29 januari 2018, iets kouder dan het gemiddelde van -0.6ºCelsius: de gemiddelde temperatuur van het zeewater,  gemeten op de zee-boeien van Tenerife Zuid en Gran Canaria waren respectievelijk 19,4º  en 19,3º Celsius.

Neerslag
Op de noordhellingen, tussen 900 en 1.800 meter hoogte, is neerslag geregistreerd tussen 200 en 300 mm, op de Zuidelijke en Westelijke eilanden van meer reliëf was de cumulatieve regenval slechts 1 mm. In procentuele termen met betrekking tot het gemiddelde waren Yaiza en La Oliva de gebieden met de meeste neerslag, waar de regenval verdrievoudigde.

Het regen-gedrag overheerste op de Oostelijke eilanden en op de Oostelijke helft van Tenerife, en was normaal op de rest van de Archipel. De beweging naar het Eesten [retrograde] van een DANA leidde met zijn fronten en lijnen van instabiliteit de eerste episode van algemene regenval van de maanden  tussen 5 en 8 januari 2018. Op Cruz de Tejeda viel meer dan 90 mm sneeuw en ongeveer 25 mm op Izaña.

Het passeren van een koufront op 13 januari 2018 produceerde algemene regenval, opnieuw overvloedig op Cruz de Tejeda (70 mm) en op Las Mercedes (65 mm), en ook sterke wind op 16 janauari 2018, met zeer sterke windvlagen in 38% van de stations (Alto de Igualero: 134 km/uur). De kracht van de passaatwind zorgde opnieuw voor algemene regenbuien op 26 januari 2018, hoewel minder uitgebreid, met maxima bij Cruz de Tejeda (34 mm) en bij Corral de los Juncos (22 mm).

DANA
Een zogenoemde DANA is een: ‘Depresión Aislada en Niveles Altos’ (depressie  op hoge niveaus) ook bekend als ‘gota fria’ (‘koudegolf’) wat de oude naam is, waardoor er kans is op regen, wind en sneeuw

Een DANA [-28ºC met 500hPa], eerst in een ronddraaiende beweging en dan bijna stationair heeft zich voorgedaan aan de Marokkaanse kust, geproduceerd op zondag 28 tot aan het einde van de maand januari 2018 met overvloedige buien, soms stormachtige stortregens, zoals die op Palo Blanco (64 mm/per uur) en Ravelo (128 mm/per uur ), met tubas (waterhozen), zoals die op  29 januari 2018 voor de kust van San Andrés y Sauces; en sneeuw boven 1.600 meter, waardoor er meer dan 74 mm sneeuw bleef liggen in Izaña, met inbegrip van hagelstormen in zowel hoge delen (Izaña) als aan de kust (Las Palmas de Gran Canaria). Er waren ook sterke windvlagen op 27 en 28 januari 2018  in 30% van de weerstations.

De meeste weerstations hebben meer uren zonneschijn (tussen de 10 en 40%) geregistreerd dan het gemiddelde. Alleen op de luchthaven van Fuerteventura (-8%) en op de luchthaven Los Rodeos (-31%) waren ontoereikend. De oppervlaktedruk was ongeveer 2hPa (luchtdruk aangeduid in hecto pascal) boven het gemiddelde, in lijn met het overtrekken van de anticycloon (het lage drukgebied) van de Azoren.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-141.jpg


2015:
de koudste januarimaand sinds negen jaar

CANARISCHE EILANDEN- vrijdag 6 februari 2015 - Als in de anderhalve maand welke de winter 2014-2015 nog duurt de temperturen niet toenemen, wordt dit de koudste winter sinds jaren. In het middelhoge gebergte van Gran Canaria zijn in het grootste gedeelte van januari 2015 de temperaturen onder de gemiddelde waarden gebleven welke normaal zijn voor deze maand.

In december 2014 lagen de de temperaturen al beneden de normale gemiddelde waarden voor deze maand; en nu is januari 2015 de koudste sinds 2006, met een gemiddelde temperatuur van 13,9 graden Celsius.
koudcanarias.png imagesKVOE1INT.jpg                                 Koud Canarias.                                          Verkoelende winden.
Men moet bijna een decennium teruggaan, om op Canarias een januarimaand te vinden die zo koud is als de voorbije van 2015.

Afgezien, dat de gevoelstemperatuur ver onder de werkelijke temperatuur lag - in sommige gevallen zeven tot acht graden - is het zeker, dat in januari 2015 de thermometers zijn gedaald tot een niveau dat men sinds 2006 niet meer geregistreerd heeft en gedurende twee derde van de maand lagen de temperaturen onder de te verwachten waarden. De gemiddelde temperatuur bedroeg 13,9 graden Celsius - 0,6 onder het gemiddelde van de januarimaanden van de nieuwe referentieperiode 1981-2000.
brrrrr.jpgimages-10.pngwindoost.png

            Gevoelstemperatuur, zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Gevoelstemperatuur
De schuld van dat het zo koud is geweest, -moet men voornamelijk zoeken in de koude wind die gedurende de gehele maand bij vlagen zowel uit het oosten, als uit het noordoosten is gekomen. Ook het feit, dat er 19 ijsdagen zijn geweest in het hooggebergte van de hoogste eilanden - zeven dagen boven het gemiddelde - heeft er toe bijgedragen, dat de temperaturen zo laag waren.

De laagste temperatuur op Canarias heeft men waargenomen bij de Parador op de Teide, waar het op 28 januari 2015 maar liefst 5,8 graden onder nul was, de laagste temperatuur daar gemeten sinds februari 2012.

Wat betreft de neerslag, had de maand januari 2015 dezelfde teneur als de maand december 2014. Het  gedrag van een droge regenmeter, zoals het weeroverzicht van januari laat zien dat op donderdag 5 februari 2015 is gepubliceerd doot het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) en Canarias (Spaanse Meteorologische Agentschap op de Canarische Eilanden).

Het percentage aan in totaal opgevangen neerslag benadert alleen in de gebieden ten noorden van Anaga (Tenerife) en in het Noorden van Gran Canaria de normale waarde. De gemiddelde neerslag was 19 liter per m², een hoeveelheid die- aldus het Aemet - veel lager is dan de bijna 70 liter per m² welke men heeft opgevangen in januari 2014.

Gemiddeld heeft men negen regendagen waargenomen, drie meer dan het gemiddelde. Boven de hoogte van 2.000 meter heeft men twee sneeuwdagen geteld, wat overeenkomstig de te verwachten hoeveelheid is.
islas-canarias-22.jpg


Kou en wind overheersen

GRAN  CANARIA - zaterdag 24 januari 2015 - In de hoofdstad en in het Noorden van Gran Canaria heeft de thermometer op donderdag 22 en op vrijdag 23 januari 2015 slechts 18 graden Celsius aangegeven, wat 7º minder is dan het gemiddelde.
untitled-31.png

In bet hooggebergte heeft de wind ervoor gezorgd, dat de temperatuur - met 4º Celsius - nog veel lager was.
islas-canarias-22.jpg


Sinds 2008 is op Canarias de decembermaand van 2014 het koudst geweest

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 7 januari 2015 - De Canarische Eilanden hebben in 2014 de koudste decembermaand sinds 2008 geregistreerd, met een gemiddelde temperatuur van 15,5 graden Celsius, zo is op woensdag 7 januari 2015 te kennen gegeven door het Agencia Estatal de Meteorología (AEMET).

Feitelijk lag de gemiddelde temperatuur 0,3 graden onder het op de Archipel gebruikelijke gemiddelde van 15,8 graden Celsius in de laatste maand van het jaar . “Wat overeenkomt met een koud thermisch gedrag,” zo staat te lezen in een rapport over ´de temperatuurgedraging in december 2014, dat op woensdag 7 januari 2015 is gepubliceerd door het AEMET.
untitled-8.png

dec.png                                 Bovenstaande foto is gemaakt op 24 december 2014,
               op de Las Canteras-strandboulevard in Las Palmas de Gran Canaria..
In het rapport over het bovengenoemde koude-gedrag laat men weten, dat in de bergachtige gebieden er elf dagen met vorst zijn geweest, twee meer dan verwacht; en dit ondanks het feit dat er in de geanalyseerde maand " echter duidelijk positieve bovennormale gebieden zijn geweest - vooral op de meest westelijk gelegen eilanden - “waar het warmer was dan normaal”

Ondanks deze temperatuurverlaging is er in december 2014 weinig neerslag op de eilanden geregistreerd aldus het AEMET, dat aangeeft, dat de gemiddelde neerslag 24 liter/per m² is geweest, vijf keer minder dan in december 2013, om te verduidelijken, dat desondanks, de neerslag in december 29014 het dubbele was van december 2013 en het drievoudige van wat er aan neerslag de Eilanden is geregistreerd in 2011.

In elk geval geeft men in het rapport aan, dat er gemiddeld zeven regendagen zijn waargenomen, één minder dan het gemiddelde; en men merkt op,” dat dit van de meest droge 15 decembermaanden sinds 1945, dit de derde meest droge decembermaand is geweest welke men heeft waargenomen tussen 2003 en 2014, waarbij het er op lijkt, dat de variabiliteit van de neerslag in december steeds groter wordt."

Het Weerrapport over December bevat bovendien, dat in het zojuist beëindigde jaar 2014 er zich geen sneeuw heeft voorgedaan; ondanks dat men deze neerslag verwacht zou hebben gedurende twee dagen, en dat de windkracht iets sterker is geweest dan was verwacht, hoewel zich geen stormen hebben voorgedaan, die zich normaal gesproken eens in elke vijf decembermaanden voordoen.

Met herinnert er aan, dat de oostenwind calima* heeft gegenereerd, wat heel gebruikelijk is in december.

* Calima is een droge, uiterst warme luchtstroming boven Canarias die afkomstig is uit Afrika, met fijne zanddeeltjes uit de Sahara, zwevend in de lucht.
islas-canarias-22.jpg
 


Canarias beleeft de koelste maand maart
van de Eeuw

De gemiddelde temperatuur was 15 graden Celsius
Met 18,5 liter per m² heeft het op de Archipel
nauwelijks geregend

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 8 april 2014 - De Canarische Eilanden hebben in 2014 - samen met de maand maart van 2011, - tot nu toe de ‘koudste’ maand maart van de Eeuw beleefd, aldus het Agencia Estatal de Meteorología (AEMET).

Het AEMET heeft laten weten, dat de gemiddelde maandtemperatuur op de Eilanden rond de 15 graden Celsius lag, bijna een halve graad lager, dan het gemiddelde over de periode 1971-2000.

                        Sneeuw in het hooggebergte van Gran Canaria.


                De Spaanse evenknie van het KNMI:                                      het weer.

De koudste gebieden liggen in de noordkant van de eilanden, daar waar de bergen het hoogst zijn.

Met een gemiddelde van boven de 16 graden Celsius, waren 25 en 26 maart de ‘warmste’ van de maand maart 2014. Bovendien deden de temperaturen van meer dan 25 graden Celsius zich lokaal voor op de oostelijke gelegen eilanden en in het westen van La Palma.

De hoogste temperatuur, 29,1 graden, heeft men op 25 maart gemeten op 358 meter hoogte in La Aldea (Gran Canaria).

Daarentegen waren 10 en 28 maart de ‘koudste’ dagen, toen de temperaturen gemiddeld niet boven de 13,6 graden Celsius zijn  uitgekomen,  en de minima langs een groot gedeelte van de kust 13 graden bereikten.

Op 14 maart was het in La Aldea op Gran Canaria op 13 meter hoogte slechts 9,2 graden Celsius, de laagste temperatuur van de maand in het kustgebied.

Boven de 2.000 meter heeft zich matige ijsvorming voorgedaan op 9 en 11 maart; en lichte ijsvorming van 28 tot 31 maart.

Een dertigtal droge jaren
Zo heeft het weinig geregend in de maand maart 2014 en de gemiddelde neerslag heeft 18,5 liter per m² bedragen, waarbij in de periode 1971-2000 dit percentage gemiddeld 20 tot 25 lier per m² is geweest, allen ten noorden van Anaga (Tenerife) was de neerslagsituatie normaal.

Over het algemeen is het tekort aan neerslag in het regenseizoen (dat is begonnen op 1 oktober 2013) 7%, en gemiddeld heeft men vijf regendagen gehad; een gemiddelde, dat overeenkomt met de normale waarden.

Per gebied, hebben alleen het Noorden van La Gomera en het noordwesten van El Hierro een aantal regendagen genoteerd, dat aanzienlijk hoger was dan verwacht.

Het AEMET benadrukt de neerslag die in La Victoria de Acentejo (Tenerife) gevallen is, het meeste op 9 maart met 23,6 liter per m². Bovendien heeft het licht gesneeuwd boven de 2.000 meter.

Een lagedruk-front ten westen van het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje) heeft op 27 en 28 maar lichte sneeuwval veroorzaakt boven de 2.000 meter en over het algemeen zware regenval in de omgeving van Anaga (Tenerife), op Fuerteventura en Lanzarote.

Wat betreft de wind, heeft het AEMET twee perioden waargenomen waarin deze in maart 2014 sterk was.

De eerste periode was op 26 maart en daarin registreerde men op 22% van de weerstations windstoten van ruim 70 kilometer per uur; de tweede periode heeft zich twee dagen later voorgedaan, waarin op bijna 27% van de weerstations windstoten van meer dan 70 kilometer per uur zijn gemeten.

Bij het observatorium in Izaña (Tenerife) heeft men windstoten met orkaankracht waargenomen, van 147 kilometer per uur.
islas-canarias-22.jpg


 

aaaaakaart_canaria-38-148.jpg

000LOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--37.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb