site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-23.jpg


Mogán vraagt Kustzaken de procedure te beginnen
voor het opbrengen van zand
op de stranden

De stranden van Arguineguín wachten
op het opbrengen van 3.000 m³ zand

MOGÁN -  donderdag 4 oktober 2012 - De gemeente Mogán heeft op woensdag 3 oktober 2012  Kustzaken verzocht, dat men met urgentie begint aan de procedure voor het opbrengen van 3.000 m³ zand op de stranden van Arguineguín, evenals met die voor opheffing van de blokkering voor het storten van zand op Playa Amadores.

Dit geeft de wethouder van Toerisme en Stranden, Tomás Lorenz, nadrukkelijk gevraagd tijdens een ontmoeting met de chef Demarcación de Costas de Canarias (Canarische Kustbegrenzing), José María Hernández,  om hem op de hoogte te stellen van de noodzaak en urgentie voor de kust van Mogán.


                                                        Arguineguín.
Lorenzo heeft uitgelegd, dat het Gemeentebestuur de bezette zeeboulevards wil herstellen, met het in gang zetten van het slopen van die horecabedrijven welke geen vergunning hebben voor het bezetten van de openbare ruunte en die, welke niet voldoen aan de gemeentelijke verordening.

Met dit bezoek aan de Directeur Kustzaken, wil het gemeentebestuur van Mogán, “voortzetting geven aan het doel de kust en de stranden te verbeteren, zodat deze een referentie zijn voor kwaliteit en  versterking voor het toerisme en, opdat de bewoners van Mogán een recreatie-omgeving hebben waarvan ze kunnen genieten,”aldus Tomás Lorenz.
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Mogán neemt amfibie-stoelen in gebruik
voor mindervalide personen

MOGÁN - zaterdag 2 juni 2012 - De gemeente Mogán heeft twee amfibiestoelen in gebruik genomen, om mindervalide personen gemakkelijker te kunnen laten baden in zee. De stranden Amadores en Anfi del Mar beschikken nu ieder over een amfibie-stoel en zuiver houten vlonders om de toegang vanaf het strand naar de vloedlijn te vergemakkelijken.

De burgemeester van Mogán, Francisco Gonzaléz, was op donderdag 32 mei 2012 , samen met de wethouder van Strandzaken, Tomás Lorenzo, op het strand, om te zien hoe de amfibie-stoelen functioneren.

             Playa de Amadores, gemeente Mogán, op donderdag 31 mei 2012.

González heeft verzekerd, “dat deze stoelen, evenals de houten vlonders, een kwaliteitsstempel zijn op de stranden van de gemeente Mogán, dat men toe mag voegen aan de Blauwe Vlaggen.” Bovendien heeft hij laten weten, dat deze dienstverlening voor mindervalide personen, “samen met de nieuwe verordening voor rokers en niet-rokers, dier nu in werking is, goed ontvangen is door de badgasten, wat ervoor zorgt, dat de stranden van Mogán zich onderscheiden van de rest.”

Het personeel van de concessiehouder, dat werkt op de stranden van Mogán, verzekert, “dat het aantal sigarettenpeuken wat men aantreft op het strand is verminderd,” waarbij de burgemeester opmerkt, “ dat zowel rokers, als niet-rokers vanaf de eerste dag hebben meegewerkt, om de strandgedeelten en het schoonhouden van de stranden te respecteren.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


Playa de Amadores zal worden verstrekt
met meer zand

MOGÁN - vrijdag 13 april 2012 -  O.a. de decemberstormen van 2010 hebben de stenen in de vloedlijn blootgelegd en het Amadores-strand is dan ook met urgentie in afwachting van 150.000 m³ zand. De projectontwikkelaars van het strand verwachten, dat Madrid de afgraving bij Pasito Blanco goedkeurt, om de werkzaamheden eind mei, begin juni 2012 te kunnen uitvoeren.

Deze hoeveelheid zand is bijna dezelfde die men aan het eind van de jaren 90 heeft gedeponeerd in het ravijn om het strand aan te leggen in de monding van de barranco. Hoewel de projectontwikkelaars beschikken over de toestemming van Kustdemarcatie, om 400.000 m³ te onttrekken aan de zandbank bij Pasito Blanco, zal men slechts 160.000 m³ afgraven, omdat de werkzaamheden nu  stilgelegd zijn vanwege protesten door de burgerij.

PlayadeAmadores.jpg


De decemberstormen van 2010 hebben de stenen blootgelegd in de vloedlijn van het Amadores-strand.
Amadoresplaya.jpg
“Het zand wat men nu wil deponeren,” zo legt Pedro León, de beheerder van de projectontwikkelaar van het strand, Puerto Rico S.A, uit, “is dat, wat destijds ontbrak, om dit kustgedeelte van Mogán over voldoende zand te laten beschikken.”

Hij voegt hier aan toe, dat men in Puerto Rico geen zand heeft hoeven te storten, “omdat men dit al bij de eerste keer goed heeft gedaan.”

Kosten
Maar het voorgestelde nieuwe zand van Amadores is geen voornemen van vandaag. Sinds 2009 hebben de projectontwikkelaars de stenen in de vloedlijn langzaam bloot zien komen te liggen en heeft men aan Kustdemarcatie een milieurapport doen toekomen, om zand uit zee te kunnen halen bij Pasito Blanco. Madrid heeft dus sindsdien het laatste woord in deze.

Om nadrukkekijk aan de Spaanse Regering te vragen, het groene licht te geven voor dit project, hebben op dinsdag 10 april 2012 de Eilandpresident, José Miguel Bravo de Laguna, en de burgemeester van Mogán, Francisco González, bij de directeur Duurzaamheid van de Kust, Pablo Saavedra aangedrongen op het belang van het ophogen van het Amadores-strand, omdat het een strand is, dat veel door toeristen wordt bezocht.

De kosten van de afgravings- en ophogingswerkzaamheden bedragen ongeveer 2,8 miljien euro, die betaald worden door de projectontwikkelaar van het strand, Puerto Rico S.A.

In ruil voor deze investering heeft men aan het Ministerie van Milieuzaken een verlenging van vijf jaar gevraagd voor de concessieperiode die in 2018 afloopt, teneinde deze investering rendabel te maken.  De onderneming erkent, dat dit toeristengebied meer inkomsten oplevert, dan Puerto Rico.
1-AAAAislas-canarias-kopie-52.jpg


 

 

kaart_canaria-38-6.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--30.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb