Canarias heeft al meer dan 180 oplaadpunten
voor elektrische auto's
CANARISCHE EILANDEN - woensdag 5 december 2018 - De Canarische eilanden hebben 186 openbare oplaadpunten voor elektrische auto's, dus de Archipel wordt geplaatst tussen de tien deelstaten met de meeste infrastructuur voor dit type voertuigen, volgens gegevens verzameld door Unieléctrica betreffende de officiële cijfers van het INE, en die verzameld zijn door electromaps.com
Op nationaal niveau heeft Spanje 3,856 openbare laadpunten voor elektrische voertuigen, waarmee het op de vijfde plaats staat. Vooruitlopend op Spanje, waar het aantal oplaadpunten in de afgelopen twee jaar is verdrievoudigd, zijn de Verenigde Staten met 17.143 locaties; Frankrijk, met 6.899; Duitsland, met 5.546; en Nederland, met 5.225
UNIELÉCTRICA
Ondanks deze gevorderde situatie in de ranglijst, meent Unieléctrica dat het aantal punten in het land 'ver' is van wat nodig is om de volledige particuliere en openbare vloot te vervangen in 2040, een doel dat onlangs door de minister, Teresa Ribera,.
is aangekondigd voorde ecologische overgang.
Met een park van 22,87 miljoen diesel- en benzinewagens is het elektriciteitsbedrijf van mening, “dat er veel werk moet worden verzet om deze vloot geheel te vervangen vóór de sluitingsdatum die door de Regering is vastgesteld.
GEOGRAFISCHE VERDELING
Per deelstaat is Catalonië goed voor een kwart van de oplaadpunten op het hele nationale grondgebied, met 939, waarvan de meeste zijn gecentraliseerd in de buurt van de stad Barcelona (641), terwijl Madrid 453 oplaadpunten heeft geregistreerd.
In de lijst worden ze gevolgd door:
- de Balearen, met 401 punten voor het tanken van de elektrische batterijen,
- Valencia (353),
- Andalusië (346),
- Castilla y León (238),
- Canarias (186),
- Baskenland (138),
- Galicië (137),
- Murcia (120),
- Aragón (105),
- Castilla-La Mancha (104),
- Asturië (102),
- Extremadura (82),
- Navarra (67),
- Cantabrië (50)
- La Rioja (30),
waarbij vijf oplaadpunten worden aangeleverd in de stadsstaten Ceuta en Melilla.
Weet u wat Tiepi is?
Dat is wat Red Eléctrica de España
op de Canarische Eilanden heeft gevestigd
Red Eléctrica's miljoeneninvestering
verhoogt de kwaliteit van de netwerken
en genereert veiligheid voor de eilandbewoners
en investeerders die hun belangen hebben
in de toeristische sector op de Canarische Eilanden
CANARISCHE EILANDEN- woensdag 7 november 2018 - Tiepi (Stroomuitval) is een belangrijke indicator om te weten hoe de kwaliteit van het leven is van een gebied dat zich toelegt op dienstverlening.
Het is datgene wat de tijd van opschorting van energiediensten in huizen en bedrijven meet. In ondernemende termen wordt dit gedefinieerd als de equivalente onderbrekingstijd van het geïnstalleerde vermogen.
Op de Canarische Eilanden is deze indicator de sleutel voor het toerisme.
Het wordt gemeten in minuten, naast andere variabelen.
Op de eilanden was de Tiepi (Stroomuitval):
- in 2003 met Julio Bonis (CC), 4:37 minuten,
- in 2004 met Luis Soria Bonis (PP), 2:57 minuten,
- in 2005 met Marisa Tejedor (CC) , 9:24 minuten,
- in 2006 met Marisa Tejedor (CC), 1:38 minuten,
- in 2007 met Marisa Tejedor (CC), 1:12 minuten,
- in 2008 met Marisa Tejedor (CC), 1:40 minuten,
- in 2009 met Marisa Tejedor (CC), 12:20 minuten,
- in 2010 met Jorge Rodríguez (CC) 4:20minuten,
- in 2011 met Francisca Luengo (PSOE), een minuut.
De Tiepi, kortom, is de maat van de tijd dat de stroomuitval duurt.
Het is het resultaat van een wiskundige formule.
In 2005 met Marisa Tejedor werd de Tiepi neergeschoten door de stormdelta op Tenerife, maar de berekening is regionaal.
Op de Canarische Eilanden was er een Tiepi van 32 minuten in 2014; 30 minuten in 2015; en 27 minuten in 2016; volgens de gegevens van Endesa van 2016.
Eva Pagán, tweede van links.
In de eerste week van oktober 2018 is de algemene directeur van Transport van Red Eléctrica de España (REE), Eva Pagán, op de Canarische Eilanden geweest, ze legde op maandag 5 oktober 2018 uit, dat het bedrijf erin geslaagd is om de Canpi Tiepi te verminderen van de 244 minuten van 2010, toen het insulair de transportmiddelen kocht, tot 3 minuten aan het einde van 2017.
Pagán heeft uitgelegd, “dat de daling van Tiepi (Stroomuitval) te wijten is aan de uitvoering van een actieprogramma om de faciliteiten van het transportnetwerk te integreren en te verbeteren volgens de kwaliteitsnormen van de REE-infrastructuren op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje)."
De Tiepi (Stroomuitval) wordt verminderd met investeringen en wendbaarheid van de overheden om onder meer vermogenslijnen te versnellen. De REE, zei Pagán, investeerde tussen 2011 en 2017 maar liefst 274 miljoen euro in taken van 'renovatie, verbetering en onderhoud', waarvan 126 miljoen is toegewezen aan het zogenoemde ‘Proyecto de Mejora de Activos de, en 148 miljoen aan een plan van specifiek onderhoud van de faciliteiten van de Canarische Eilanden.
Pagán heeft toegegeven dat er nog steeds veel te doen is op de eilanden, omdat de eilanden twee ‘kwetsbare’ systemen zijn; maar zij pleitte ervoor te investeren in het bereiken van 'een mindere kwetsbaarheid', waardoor ze minder kwetsbaar zijn.
"In 2010 zijn we van boord gegaan op de Canarische Eilanden en hebben deze situatie aangetroffen," herinnert zij zich. "We hebben een speciaal plan gemaakt omdat de Canarische eilanden extreme omstandigheden hebben, zoals woestijnzand en salpeter, die moeilijk zijn voor het netwerk," heeft zij gezegd.
Spanje heeft veel meer laadpalen nodig om in 2030 te voldoen aan de eisen voor elektrische voertuigen
SPANJE - vrijdag 12 oktober 2018 - Voorlopig is het in Spanje nog triest gesteld als het gaat om laadpalen voor elektrische en hybride voertuigen. Volgens de Spaanse Vereniging van Fabrikanten van Personenwagens en Vrachtwagens ANFAC is Spanje nog niet klaar voor de elektrische auto revolutie. Er moeten zeker drie keer meer laadpalen bijkomen om te voldoen aan de eisen in het jaar 2030.
Volgens de Asociación Española de Fabricantes de Automóviles y Camiones (ANFAC) heeft Spanje 15.000 laadpalen en oplaadpunten nodig, om een marktaandeel van 30% elektrische auto’s te hebben. Dat wil dus zeggen, drie keer meer dan de ongeveer 5.000 laadpunten die momenteel te vinden zijn in Spanje.
Het verdrievoudigen van de laadpalen en oplaadpunten kan alleen gerealiseerd worden met medewerking van de Spaanse Regering. Zo moeten er maatregelen komen om het voor de consument aantrekkelijk te maken om een elektrisch, of hybride voertuig, te kopen. Zoals belastingvoordelen, geen IVA (Btw) op elektrische auto’s, en eventueel subsidies bij de aanschaf van bepaalde types auto’s zoals een plan MOVEA.
Het verlagen, of ontbreken, van belastingen en toeslagen; en eventuele subsidies vertstrekken; verlagen de verkoopprijzen van elektrische en hybride voertuigen aanzienlijk. Het is immers vaak de hogere prijs van deze personenwagens wat ervoor zorgt dat de consument toch voor de diesel- of benzine-modellen gaat. Verlaagde prijzen is aantrekkelijker voor particulieren, zelfstandige ondernemers, en bedrijven ,m om over te schakelen naar elektrische voertuigen, aldus ANFAC.
Gran Canaria gaat 17 oplaadpunten tellen voor elektrische voertuigen
De stations van het model ‘ecoisla’
liggen onderling 42 kilometer uiteen
GRAN CANARIA - vrijdag 1 juni 2018 - Vanaf september 2018 telt Gran Canaria 17 oplaadpunten voor elektrische voertuigen, gelegen op strategische locaties in de voornaamste steden van het eiland.
De 17 stations die deel zullen uitmaken van het 'ecoisla' model zullen een maximale afstand van 42 kilometer van elkaar hebben, en zullen een informatieve oplaadpaal hebben met de locatie van de apparaten op het eiland; 16 van deze stations hebben een snel oplaadapparaat dat in 15 minuten oplaadt. Er zal ook een ultrasnel oplaadpunt zijn voor twee voertuigen dat de helft van de batterij in slechts 10 minuten zal opladen.
Estación de recarga eléctrica (Electrisch oplaadstation)
In het noordelijke gebied, wordt het elektrische mobiliteits-netwerk gevormd door het oplaadstation in:
- Puerto de Las Nieves in Agaete, die het enige ultrasnelle oplaadruimte zal hebben;
- Agüimes, in de buurt van Arinaga Beach;
- Arucas in de Calle Alcalde Suárez Franchy;
- Firgas, op de rotonde op een paar meter van de kerk van San Roque;
- Gáldar, op de autoweg Bajada de Las Guayarminas;
- Guía in de Calle Lomo Guillén;
- Ingenio, aan de Carlos V Avenue in El Carrizal;
- La Aldea, in de omgeving van het strand);
- Moya in Pico Lomita).
De andere locaties, die het netwerk completeren, zijn:
- de Parador in Tejeda;
- Mogán in de wijk Puerto Rico aan de Avenida Tomás Roca Bosch;
- Santa Brígida, Tenderete;
- het stadscentrum van Santa Lucia de Tirajana, naast de kerk;
- Telde, La Mareta;
- Teror in de Calle Pérez Villanueva;
- Valleseco, naast de ecologische markt;
- Valsequillo aan de Avenida Juan Carlos I.
De onderstaande kaart van elektrische stations maakt deel uit van de eerste fase van het oplaadnetwerk van het eiland dat het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria recentelijk voor €300.000,= heeft toegekend aan het in de aanbesteding gegunde bedrijf Etecnic.
Het gegunde bedrijf heeft een periode van drie maanden voor de uitvoering van de werken, waarna het Cabildo (Eilandbestuur) via het Consejo Insular de la Energía (Eilandministerie van Energie) het beheer van deze stations zal aanbieden en zal doorgaan met de tweede fase van het project om de overige gemeenten te bereiken.
Zodra alle fasen zijn voltooid, heeft elke gemeente ten minste één oplaadstation dat twee voertuigen tegelijkertijd kan voeden.
Rivero verschijnt als voorzitter van de Fundación Canaria Observatorio de las Energías Renovables
De voormalige president van de Canarische Regering
keert terug, na enkele jaren weg te zijn geweest
uit het openbare leven
CANARISCHE EILANDEN woensdag 4 april 2018 - De ex-president van de Canarische Regering, Paulino Rivero, is sinds dinsdag 3 april 2018 voorzitter van de Fundación Canaria Observatorio de las Energías Renovables y de la Eficiencia Energética (Canarische Stichting Waarnemingspost voor Hernieuwbare Energie en van Energie-efficiëntie).
Na enkele jaren verwijderd te zijn van het openbare leven, en een gefrustreerde poging om de sportclub van Tenerife voor te zitten, verscheen Rivero opnieuw tijdens een ontbijt-discussie over "Canarias, ante la transición energética" ("Canarias, vóór de energietransitie"), een evenement dat zowel door die Fundación (Stichting), als door de Asociación para el Progreso de la Dirección (APD) (Vereniging voor de Vooruitgang van de Richting) en die ontbijt-discussie heeft plaatsgevonden in de Club Óliver in de hoofdstad van Tenerife.
Paulino Rivero, op een archieffoto.
Hoewel op maandag 2 april 2018 zijn voorzitterschap openbaar werd gemaakt, is de waarheid dat Rivero weigerde verklaringen af te leggen aan de pers; en ervoor koos om de projectdirecteur van de Fundación Canaria Observatorio de las Energías Renovables y de la Eficiencia Energética en hoogleraar aan Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria, Juan Ruiz Alzola, de hoofdrol te laten spelen; evenals de spreekster en energiedirecteur van het Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnologías (Ciemat) (Centrum voor Onderzoek naar Energie, Milieu, en Technologie).
De extra kosten voor het genereren van elektriciteit op de eilanden bedragen 760 miljoen euro
CANARISCHE EILANDEN - maandag 19 maart 2018 - Het specifieke van het Canarische elektriciteitssysteem - beperkt, geïsoleerd, en met een technologie op basis van stookolie - betekent dat het produceren van elektriciteit op de eilanden tot drie keer duurder is dan op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje).
In 2017 waren de totale extra kosten 760 miljoen euro, die worden betaald door de Spaanse belastingbetalers en consumenten.
Elektriciteit op de Canarische Eilanden is de duurste van Spanje. De productie heeft een extra prijs in vergelijking met het Península wat fluctueert al naar gelang de prijs van een vat olie. In 2017 was dat volgens industriële bronnen 760 miljoen euro.
Hoogspanningsmasten op Lanzarote
Het feit dat het elektrische systeem bestaat uit zes kleine geïsoleerde systemen - alleen die van Lanzarote en Fuerteventura zijn met elkaar verbonden - en zwak in elkaar grijpend, en dat generatie-technologieën worden ondersteund door fossiele brandstoffen, voornamelijk stookolie, maken de prijs duurder. Op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) is de opwekkings-combinatie meer gediversifieerd en binnen het systeem zijn voordeligere energieën zoals nucleair, hydraulisch, en windmolens.
De solidariteit van het systeem - dat uniforme en gelijke prijzen voor alle Spanjaarden oplevert - voorkomt echter dat de Canarische Eilanden meer moeten betalen voor elektriciteit.
50% van de extra kosten van de Canarische Eilanden worden gedekt door belastingbetalers, via een specifieke post in de Algemene Staatsbegrotingen.
De resterende 50% wordt betaald door de consument, aangezien deze wordt belast om toegang te krijgen tot het elektriciteitsnet.
Anders zou - volgens de schattingen van de sector over 2017 elke Canario €350,= meer moeten hebben betaald voor de elektriciteit. Het hoge bedrag is lager dan dat van andere jaren toen men naar schatting €600,= euro per jaar extra haalde.
Volgens deze bronnen ligt het produceren van één megawatt uur tussen de €100,= en €120,= op de Canarische Eilanden, terwijl dit op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) ongeveer €40,= tot €50,= is. Op de eilanden is het tot drie keer duurder.
In andere delen van de wereld, zoals Hawaï, dat ook een klein en geïsoleerd systeem heeft, is het dat ook en zijn het de plaatselijke bewoners die de extra kosten moeten betalen.
De komst van hernieuwbare energieën in de elektrische productie van de Archipel, en die momenteel slechts 10% is, zal dienen om deze prijs te verlagen, volgens bronnen van de sector.
Het Spaanse eiland
dat voor 100% gebruik maakt van windenergie
EL HIERRO - zondag 25 februari 2018 - Het kleinste eiland van de Canarische Archipel, El Hierro, heeft de eer om als enig Spaans eiland 100% gebruik te maken van groene c.q. hernieuwbare energie. Het eiland is er in geslaagd om gedurende 18 dagen, tussen 25 januari en 12 februari, elektriciteit aan de eilandbewoners te leveren door gebruik te maken van 100% groene energie.
Het meest Zuidwestelijke en kleinste eiland van de Canarische Archipel heeft gedurende 18 achtereenvolgende dagen via hernieuwbare bronnen voorzien in de elektriciteitsbehoefte van de eilandbewoners.
De waterkrachtcentrale Gorona del Vito is in 2014 ingewijd en levert elektriciteit op het eiland, waarbij wind- en waterkracht-energie zijn gecombineerd. Wanneer de wind kon voldoen aan de vraag naar elektriciteit op het eiland, is het surplus naar de pompen van de fabriek gegaam om de water spiegel in een bassin te laten stijgen.
Bij niet voldoende wind start men het waterkracht-systeem op, waardoor het water van het bovenste bassin naar het onderste stroomt en via de turbines elektrische energie wordt geproduceerd. Zodoende is de energie, ongeacht de weersomstandigheden, verzekerd.
El Hierro heeft op jaarbasis meer dan 3.000 uur aan wind, en dat heeft uiteraard bijgedragen om de hernieuwbare energiebronnen effectief te kunnen gebruiken.
El Hierro is een klein paradijs van slechts 278 vierkante meter waar ongeveer 10.000 mensen wonen. Het Canarische Eiland heeft de identiteit weten te behouden door de omgeving en natuur te beschermen en 100% van de energievraag te genereren zonder de noodzaak om fossiele brandstoffen te gebruiken.
De goede resultaten van het project op El Hierro hebben de nieuwsgierigheid van wetenschappers van over de hele wereld gewekt, om 100% hernieuwbare energie te leveren als er wind is.
Marokko gunt ENI
boren naar aardolie nabij Canarias
In 2018 levert Siemens Gamesa de eerste windmolens voor het Bojador-windpark, gemaakt in Tanger
CANARISCHE EILANDEN – donderdag 28 december 2017 - De Marokkaanse Regering heeft in de laatste week van 2017 aan ENI de exploratie van aardolievoorraden voor de kust van Fuerteventura en Lanzarote toegekend, dat wil zeggen in het gebied van het Tarfaya-bekken.
Jarenlang wordt op de Canarische Eilanden gewacht om een uiterst snelle zeeroute te realiseren tussen Fuerteventura en Tarfaya, welke wacht op toestemming van de Marokkaanse autoriteiten en de EU, via de Canarische Eilanden en het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) is staatssteun voorzien om deze winstgevend te maken. Hiervoor is er al een inspectiepost aan de grens.
De deposito's van Tarfaya zijn toevertrouwd aan ENI (foto: ONHYM)
De Tarfaya-exploratievergunning bestrijkt een gebied van 23.900 vierkante kilometer met een waterdiepte van maximaal 1.000 meter. Het ligt voor het gebied waar er protest was tegen aardolieboringen voor de Canarische eilanden.
ENI heeft op 20 december 2017 bekend gemaakt, dat het een Petroleum Agreement (PA) met de Marokkaanse nutsbedrijf ONHYM heeft ondertekend om deel te nemen aan de Tarfaya Offshore, ondiepe exploratievergunningen I-XII in de Atlantische Oceaan voor de kust van de steden Sidi Ifni, Tan Tan en Tarfaya; dus tegenover de Canarische Eilanden.
ENI heeft een belang van 75% in deze aandelen, de rest wordt beheerd door ONHYM.
De Italiaanse groep heeft al 70% van de toestemming van El Jadida Marino, sinds januari 2017 gecontroleerd door ONHYM met 30%, en 40% van de exploratievergunning in de wateren bij Rabat.
ENI heeft deze vergunning ontvangen, na analyse van Marokko van de bathymetrische (kaart van de Oceaan, waarop de diverse diepten van de zeebodem door middel van dieptelijnen worden aangegeven) en seismische gegevens met hoge resolutie, met technische apparatuur die in 2015 werd verworven.
De haven van Tarfaya.
De Marokkaanse autoriteiten hebben het aanleggen aangekondigd van het industrieterrein van Tarfaya ter waarde van acht miljoen euro en met een oppervlakte van 35 hectare voor sanering, elektrificatie, telefonie, openbare verlichting, zoals gepubliceerd als civieltechnische studies.
Dit is het gebied waarop ondernemers van Fuerteventura een ontwikkelingsbasis willen lanceren voor energie en logistiek.
Windmolens van Siemens Gamesa
die vanuit El Aaiún in de laatste week van 2017 zijn aangekomen in Tanger.
Windmolens van Gamesa
Tarfaya huisvest het grootste windenergie-opwekkingspark van Afrika en het windmolenpark is eigendom van Nareva Holding en GDF-Suez na een investering van 500 miljoen euro.
Nareva heeft een deel van dat kapitaal geïnvesteerd in Bojador, in het noorden van Mauritanië, in een windmolenpark. Deze windmolens zijn vervaardigd door Siemens Gamesa in hun fabriek in Tanger.
De energie van Tarfaya en Bojador zal zijn voor: Lafarge Holcim Marocco, de fosfaatfabriek van al-Ajoen (Arabisch: العيون, Frans: Laâyoune, Spaans: El Aaiún); El Aaiun Sonasid,Cement of Morocco; en Air Liquide .
Deskundigen wijzen erop, dat de problemen van Marokko met energie te wijten zijn aan netwerkspanningen, Rabat heeft toestemming gegeven voor een 400 kilowatt-elektriciteitslijn van meer dan 250 kilometer om het Tarfaya-windmolenpark te verbinden met het distributienetwerk van ONEE, wat in Spanje equivalent is aan de Red Eléctrica Corporación, via een tussenstation in El Aaiún. Opening: december 2018.
Pedro Ortega wil Canarias aan het hoofd van Spanje plaatsen met windmolenparken op zee
De minister onthult in het ‘La Provincia’-Forum
de prestaties die zijn departement
sinds het begin van de legislatuur heeft bereikt
CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 17 november 2017 - De Canarische Eilanden hebben geen grond meer beschikbaar om windmolenparken te plaatsen, maar is omgeven door een oneindige Oceaan. Dit concept heeft de minister van Economie, Industrie, Handel en Kennis, Pedro Ortega, van de Canarische Regering, ertoe aangezet om in Madrid het idee van de archipel te promoten als testbank voor offshore-windenergie, en het eerste windmolenpark te worden.
Dit heeft de minister gezegd op vrijdag 17 november 2017 tijdens het ‘La Provincia’-Forum dat heeft plaatsgevonden in het ‘Santa Catalina’- Hotel in de hoofdstad van Gran Canaria met de sponsoring van Gas Natural-Fenosa, RIU, de Universidad Fernando Pessoa, Astican, en Satocan.
Pedro Ortega, en el Foro Editorial Prensa Ibérica.
VIDEO:
http://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2017/11/17/132593/foro-editorial-prensa-iberica-pedro-ortega-1_p.mp4
Onder de titel ‘Una Canarias illusionante’ (“Een hoopvol Canaria’) heeft Ortega een lezing gehouden waarin hij de prestaties van zijn Ministerie heeft beschreven gedurende de meer dan twee jaar dat hij minister is in de Deelstaatregering van Fernando Clavijo.
De minister heeft zijn interventie in vier fundamentele delen ingedeeld:
- de vooruitgang in de reikwijdte van het Régimen Económico y Fiscal (REF) (Belastingstelsel),
- de toename van de bronnen van schone energie in de energiemix van de eilanden,
- de voorbereidingen voor de internationalisering van de eilandeconomie,
- de ondersteuning van de modernisering en versterking van het kleine- en middelgrote bedrijfsleven.
Ortega heeft benadrukt dat er vooruitgang is geboekt bij de installatie van hernieuwbare energie op de eilanden, met het deblokkeren in slechts één maand tijd van een proces dat in slechts één maand ‘tien jaar’ was vastgelopen.
In deze verandering van energiemodel naar een "voordeligere en minder vervuilende", heeft hij de tegenwoordige vrijgave voor openbare informatie benadrukt, "van de werken voor de bouw van het windenergienetwerk dat het bedrijf Redexis Gas promoot in Telde.
Hij heeft ook aangedrongen op de wenselijkheid van vloeibaar aardgas als back-up technologie om de vraag te beantwoorden in de verhouding waarin hernieuwbare energie het niet kan doen, en in dit verband herinnerde hij eraan, dat het doel van de Canarisch Regerrng is dat 45% van de geleverde energie in 2025 komen uit windenergie, zonnepanelen, of uit andere natuurlijke bronnen.
De rest wordt nog steeds geleverd door fossiele brandstoffen. En de minister vraagt zich af: "Waarom niet rekenen op een manier die voordeliger en minder vervuilend is?"
Pedro Ortega schrijft beide kenmerken toe aan gas, waarvan het bestaan op de eilanden geen invloed heeft op de inzet van hernieuwbare energiebronnen, legde hij uit.
"Als de centrale van Granadilla in 2009 was gebouwd, hadden we 50 miljoen euro per jaar bespaard, tot 2016 zou die kostenvermindering 383 miljoen euro hebben bereikt, terwijl de her vergassing tussen de 270 en 300 miljoen euro kost", benadrukte hij. Met deze rekeningen vond de minister van Economie geen verklaring voor: "waarom we gas verwaarlozen".
In deze context van hernieuwbare toepassingen, heeft de minister van de Clavijo-regering uitgebreid gesproken over de beperkingen van het grondgebied: vanwege de hoge mate van milieubescherming die de Canarische Eilanden hebben en de luchtvaart gerelateerde erfdienstbaarheid, vooral op Gran Canaria, die de installatie van windturbines verhinderen omdat ze de veiligheid belemmeren van het luchtverkeer.
Daarom verklaarde Pedro Ortega de mogelijkheid van het verkennen van de mogelijkheden van de Oceaan als een windmolenpark. In dit geval heeft hij ook het potentieel van de Archipel als proeftuin blootgelegd. Met de stimulans dat het op de eilanden mogelijk is om de basis van de windmolens gemakkelijker te bereiken dan in Schotland, waar de stormen in overvloed aanwezig zijn en de afstand tot de kust ongeveer 30 kilometer kan zijn.
"Hier verkeren die in zee op een afstand van tussen de drie en zes kilometer van de kust," heeft Pedro Ortega gezegd.
Het Cabildo besteedt de installatie aan van 380 zonnepanelen op de ontziltingsinstallatie van Bocabarranco
De plaatsing is in het kader van het Plan Renovagua
van het drinkwaterleidingbedrijf en is begroot op €502.874,=
GRAN CANARIA - maandag 16 oktober 2017 - Het Cabildo heeft de installatie aanbesteed van 380 zonnepanelen op het dak van de ontziltingsinstallatie van Bocabarranco, een installatie die is inbegrepen in het Plan voor het plaatsen van duurzame energie op 26 voorzieningen van het Consejo Insular de Aguas (Waterschap) zo heeft de eilandminister van de Primaire Sector, Miguel Hidalgo, laten weten.
Het startbedrag van de aanbesteding, gepubliceerd in het Boletín Oficial de Las Palmas (Provinciale Staatsblad) is €502.874,=. De geïnteresseerden kunnen meer informatie verkrijgen over de specificaties en de overheidsclausules via de internetpagina: http://www.aguasgrancanaria.com
De termijn voor het presenteren van offerte eindigt om 13:00 uur op maandag 13 november 2017.
De ontziltingsinstallatie in Bocabarranco, Gáldar.
De installatie van deze zonne-panelen beslaat een oppervlakte van 1.000 m², en met een potentie van 99,9 kilowatt zal die jaarlijks 159.940 kilowatt/per uur aan zonne-energie gaan produceren bestemd voor het eigen verbruik van de installatie waarop deze bevestigd is in de gemeente Gáldar.
De plaatsing heeft een uitvoeringstermijn van zes maanden en omvat ook het aanpassen van deze voorziening aan een gemiddelde potentie van de elektrische spanning voor de ontziltingsinstallatie voor wat betreft zowel zonne-energie als windmolen-energie voor het eigen verbruik.
Plan Renovagua (Watervernieuwingsplan)
Het Plan Renovagua veronderstelt een investering te zijn van ruim 18 miljoen euro voor het aanbrengen van hernieuwbare energie in bijna een dertigtal installaties van het Cabildo (Eilandbestuur) voor het jaarlijks verminderen van de bij oliestook CO² uit te stoten 4.700 ton, zo heeft Miguel Hidalgo aangegeven.
De ontziltingsinstallaties die gaan functioneren op hernieuwbare energie via het Plan Renovagua op zowel zonne- als op wind-energie, zijn:
- Roque Prieto, Bocabarranco in Gáldar, Arucas-Moya, en La Aldea;
en met zonne-energie die van :
- Barranco Seco, en Guía-Gáldar,
Depuradora de aguas residuales (afvalwater-zuiveringsinstallatie) in de barranco van Agaete en bovendien de afvalwater-zuiveringsinstallaties op wind-energie van:
- Jinámar, en Guía-Gáldar,
en de zuiveringsinstallaties op zonne-energie van:
- Arguineguín, Puerto de Mogán, Agaete, Bañaderos, en Cabo Verde.
Ander installaties die tot deze acties gerekend worden zijn de waterleiding-pompstations, die zonne-energie gebruiken, van:
- Cruz de Pineda, Barranco Seco, Llanos del Charco, Fondillo, Lomo Cementerio, La Charca, Arinaga, Cendro, El Pinillo, en Lomo Grande:
en zonne-energie en mini waterkracht-energie:
- Cuesta La Arena,
op zonne-energie functioneert:
- El Calvario
en gecombineerd op zonne- en wind-energie:
het Depósito van de Nave del Consejo Insular in Los Corralillos.
Het Cabildo contracteert energie van Endesa en verplicht hen dat deze 100% hernieuwbaar zal zijn
Endesa levert de elektriciteit voor
alle openbare overheidsvoorzieningen op Gran Canaria
voor 5,93 miljoen euro per jaar;
een besparing, van: €375.000;=
GRAN CANARIA - donderdag 12 januari 2017 - Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria is de eerste overheid op de Eilanden die een voorbeeld geeft voor het gebruik van schone energie, want alle elektriciteit die men verbruikt in haar voorzieningen komen vanaf nu van alternatieve bronnen, voornamelijk windmolens en zonnepanelen, wat bovendien een besparing zal opleveren van €357.000,= op de jaarrekening.
De president van het Cabildo (Eilandbestuur), Antonio Morales, en de algemene directeur van Endesa op Canarias, Pablo Casado, hebben op donderdag 12 januari 2017 het contract gepresenteerd voor toelevering van elektriciteit aan het Cabildo, voor een bedrag van 5,93 miljoen euro per jaar wat de elektriciteitsmaatschappij verplicht tot levering van uitsluitend hernieuwbare energie, hetzij gegenereerd, of op de markt gekocht bij andere energiemaatschappijen. De herkomst van deze elektriciteit zal gecontroleerd en gecertificeerd woorden door het Ministerie van Industrie en Energie.
Sinds 1 januari 2017 levert Endesa 100% hernieuwbare energie aan alle voorzieningen die behoren tot het Cabildo (Eilandbestuur) en haar nutsbedrijven, zoals openbare gebouwen; straatverlichting; sociale-en culturele centra; het Consejo insular de Aguas (Waterschap); de twee milieucomplexen; en het slachthuis, met een verbruik van 36 gigawatt/uur per jaar.
Het aanbrengen van de modernste energiebesparingssystemen in twintig van deze voorzieningen zou de rekening aan het Cabildo per jaar doen uitkomen op €200.000,= minder, zo heeft Casado uitgelegd.
REE bestelt bij ABB nieuwe tussenstations voor plaatsing op Canarias
Op de eilanden bestaat een elektriciteitsnetwerk
van 1.3650 kilometer met 50 tussenstations
wat de energievoorziening op de Archipel garandeert
CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 14 oktober 2016 - Red Eléctrica de España (REE) heeft bij ABB de levering besteld van infrastructuur en machinerie voor het mogelijk maken van voedingsbronnen op Fuerteventura en Lanzarote, zo heeft een woordvoerder van ABB op Canarias eind september 2016 laten weten.
Concreet gaat het om producten voor het genereren van het elektrische systeem van de Canarische beheerder voor het actualiseren van de netwerken op dit deel van Canarias.
De tussenstations van ABB zullen over zee Canarias bereiken.
Op de eilanden bestaat een elektriciteitsnetwerk van 1.3650 kilometer met 50 tussenstations, Sinds 2011 is REE aan het werken aan de actualisering van de infrastructuur in de overdracht op Canarias voor het gelijkschakelen van de elektrische infrastructuur van de eilanden op wat bestaat in de rest van Spanje.
ABB plaatst systemen van het model 145 Kv y SIG 72 Kv in drie tussenstations op Lanzarote en Fuerteventura. Eind 2017 kan het Canarische elektriciteitssysteem rekenen op meer robuustheid waarmee men verbonden kan blijven.
Een van de details van de nieuwe investering van REE is, dat de tussenstation zijn verborgen in gebouwen zodat er geen visuele uitwerking is op de Canarische toeristenbestemming. Dit heeft men te danken aan het feit dat de machinerie is ontworpen om uitgerekend de visuele uitwerking te minimaliseren.
Giandomenico Rivetti, algemeen directeur van de verkoopeenheid Productos de Alta Tensión (Hoogspanningsproducten) van ABB, een afdeling van de divisie van de elektriciteitsnetwerken met vestiging in Zwitserland, volgt van nabij de toepassing van nieuwe netwerken op Canarias.
Voor de fabrikant is de Canarische markt strategisch, waar ABB leider is. Het project omvat ook het ontwerp en in bedrijf stellen van de nieuwe transformatoren op Fuerteventura met een gerenoveerd automatiseringssysteem voor het verbeteren van de efficiëntie, en het verminderen van de uitwerking op het milieu.
Slechts 8% van het Canarische elektriciteitsverbruik is hernieuwbaar gegenereerd
CANARISCHE EILANDEN - donderdag 25 augustus 2016 - De Archipel staat met afstand - ruim 16 procentpunten - achter op het Spaanse gemiddelde dat in 2015, aldus de gegevens van Red Eléctrica de España, 24,5% was; een percentage, dat overeenkomt met wat er geleverd is in de vraag naar groene energie in het gehele land.
Hernieuwbare energie, of groene stroom, houdt op Canarias niet over, om met kracht te penetreren; om verschillende en soms complexe redenen (overheid, wettelijk, juridisch...)
Talrijke officiële bewijzen dat dit zo is, kan men aantreffen in het recente Jaarverslag 2015 dat de onderneming Red Eléctrica de España (www.ree.es) heeft gepubliceerd : (http://www.ree.es/es/estadisticas-del-sistema-electrico-espanol/informe-anual/informe-del-sistema-electrico-espanol-2015), waarin men de geïnstalleerde potentie in het land analyseert aan de hand van onder andere variabelen die te maken hebben met het Spaanse elektriciteitssysteem ; ook omvat het:
- gedifferentieerde gegevens per Deelstaat en van de Stadsstaten;
- de geïnstalleerde potentie in het land al naar gelang de systemen,
(er zijn er twee - het peninsular, het vasteland van Spanje -
- het extrapeninsular, dat overeenkomt met Canarias en de Balearen);
- de totale elektriciteitsopwekking uitgesplitst naar gebied;
- de herkomst van de elektriciteit;
- de verbruiksstructuur overeenkomstig de manier van genereren.
Gelet op de statistieken in deze studie - welke men: El sistema eléctrico español 2015 noemt - kan men zeggen, dat het beeld wat Canarias tegenwoordig vertoont, ‘in beweging is’.
Op de Eilanden, zo staat in de analyse, is slechts 8% van de opgewekte elektriciteit afkomstig van hernieuwbare bronnen, het meeste afkomstig van wind-energie, gevolgd door die van zonnepanelen, waterkracht, en waterkracht/wind-energie (Gorona del Viento, op El Hierro).
Meer is er momenteel niet. Maar het plaatje dat is verkregen op 31 december 2015 lijkt meer op een woestijn in het beleid voor duurzame opwekking van elektriciteit.
Het plaatje dat de Archipel vertoont; betekent dat slechts 8% van de totale elektriciteitsconsumptie die er op de eilanden was in 2015, bestond uit groene stroom, in alle opzichten duurzaam, (op Canarias, heeft men in 2015 het totaal (100%) van de opgewekte stroom geconsumeerd en in 2015 heeft men ook een toename gezien met 1% in de regionale vraag, in vergelijking met 2014); dat staat lichtjaren af, van wat er in Spanje gebeurt; ofwel van het nationale gemiddelde wat men geregistreerd heeft, vooral omdat het gegeven dat het Jaarverslag van Red Eléctrica biedt in het boekjaar 2015, voor het gehele land 24,5% is. De afstand van Canarias voor wat betreft dat vastgestelde cijfer - de nationale gemiddelde waarde - is dan ruim 16 procentpunten, volgens de meest recente , bekend zijnde variabelen. Dat is niets.
De in 2015 op de eilanden geïnstalleerde installaties voor het opwekken van elektriciteit hebben 8.699 Gwh (Gigawatt /pet uur, of 1 miljard watt/per uur) gegenereerd, 100% van de eilandconsumptie. Aan deze totale productie, hebben de groene energiebronnen 673 Gwh (8%) bijgedragen, wat erop neerkomt dat 92% van de beantwoorde vraag op Canarias in 2015 afkomstig was van niet schone systemen, of van die welke aanzienlijk minder duurzaam zijn.
In dit blok, is het aandeel van benzine/diesel overweldigend, maar men moet ook zeggen dat, beetje bij beetje, men efficiëntere modellen van een minder vervuilende generatie heeft geïmplementeerd, zoals in het geval van de centrales met een gecombineerde cyclus, of warmte krachtkoppeling.
Over de elektriciteitsopwekking met natuurlijk gas (brandstof die minder vervuilend is dan benzine, of diesel) kan men op Canarias weinig zeggen. want de geplande projecten voor de eilanden met de meeste bevolking, Gran Canaria en Tenerife, zijn er nog niet, hoewel dat wel voorzien is door Enagás en in aanbouw in Granadilla, in het Zuiden van Tenerife, en dat in een vergevorderd stadium verkeert. Dit zal de definitieve locatie worden, als men het doet; de vergassingsinstallatie van de multinationale Spaanse onderneming - eerder beheerd door Gascán (de concessiehouder van de dienstverlening op de archipel) - is controversieel.
Hernieuwbare energie, of groene stroom, houdt op Canarias niet over, om met kracht te penetreren; om verschillende en soms complexe redenen (overheid, wettelijk, juridisch...)
De Deelstaat Canarias - zoals bij diverse gelegenheden de minister van Economie, Industrie, Handel, en Wetenschap, Pedro Ortega, heeft laten weten - gaat ervan uit, dat de geïnstalleerde hernieuwbare capacitief, momenteel 9,9% van het totaal, het aandeel van 21% zal bereiken (niet eerder dan in 2019); een niveau, dat - zoals de Canarische Regering heeft laten weten- men jan bereiken als men alle plannen voor windmolenparken op de eilanden in gang zet die momenteel wachten op toestemming om geïnstalleerd te worden en die nog steeds niet functioneren.
Endesa investeert 3,9 miljoen euro in
versterking van de elektriciteitscentrales
CANARISCHE EILANDEN - Endesa heeft een verbeteringsproject voltooid in de elektriciteitscentrales op de Balearen en op Canarias, waarin men in totaal 7,5 miljoen euro heeft geïnvesteerd ( 3,9 miljoen op Canarias en 3,6 miljoen op de Balearen) voor het garanderen van het beschikbaar zijn van deze centrales in het geval dat de hoofdtransformatoren dienst weigeren. Daartoe heeft men deelgenomen in het ontwerpen en ontwikkelen van elf poli-transformadores (meervoudige transformators) voor de groepsuitgang; zodanig, dat deze kunnen worden gebruikt tussen de thermische- en dieselcentrales die op de beide Archipels in gebruik zijn.
Een van de doelen van het project is het maximale aantal transformators van de bestaande uitgaande-groep te kunnen vervangen met zo min mogelijk politransformadores (meervoudige transformators). Daartoe zijn de transformatoren zodanig ontwikkeld, dat ze op diverse manieren geïnstalleerd kunnen worden in de montage-configuraties; waarmee men bereikt, dat de elf machines in geval van storing elk van 115 elektriciteitsopwekkingscentrales - die al dan niet gecombineerd functioneren op kolen- diesel- en gas - kunnen vervangen.
Deze verbetering maakt het Endesa mogelijk uit te breiden met een toepasbare vervanging in de dekkingsgroepen van16 naar 90% (85% op de Canarische Eilanden en de 98% op de Balearen). Zo garandeert men - aldus de elektriciteitsmaatschappij in een communiqué - de beschikbaarheid van de groepen tijdens het uitvallen van een transformator, wat in de centrales een fundamenteel onderdeel is voor het transport van de opgewekte energie.
Het falen van een belangrijke uitgangstransformator kan er namelijk voor zorgen, dat een gedeelte van de groep voor een periode van langer dan een jaar niet beschikbaar is.
Meeste particuliere zonnepanelen in Spanje zijn illegaal en aan boetes onderhevig
SPANJE - woensdag 13 april 2016 - U woont in Spanje en heeft zonnepanelen? Dan bent u bij deze gewaarschuwd, want sinds maandag 11 april 2016 zijn deze aan belastingen onderhevig. In oktober 2015 is door de Spaanse Regering de zogenoemde ‘impuesto al sol’ goedgekeurd waarna de bezitters van zonnepanelen enkele maanden de tijd hebben gekregen, om hun situatie wat betreft zonnepanelen en windmolens te reguleren. Zij die dat niet gedaan hebben, kunnen boetes tegemoet zien van tussen de €6.000,= en €60.000.000,=.
In oktober 2015 heeft de Regering van de premier Rajoy het Koninklijk Besluit goedgekeurd waarin staat aangegeven, dat eenieder die zelf stroom opwekt daarover belasting moet betalen. Deze situatie is exact het tegenovergestelde als in bijvoorbeeld Nederland, België en Duitsland waar inwoners juist met subsidies worden gestimuleerd om zelf stroom op te wekken.
Heeft men in Spanje eigen zonnepanelen, of windmolens, dan dient men voortaan ‘impuesto al sol’ te gaan betalen. Het Spaanse Ministerie van Energie stelt, dat deze belasting geheven moet worden om zo de kosten laag te houden, zodat de elektriciteitsbedrijven de opgewekte stroom kunnen vervoeren.
Wekken veel mensen hun eigen stroom op dan zijn er dus minder mensen die gebruik maken van de dienstverlening van elektriciteitsmaatschappijen waardoor de kosten hoger worden.
In plaats van te investeren in ‘groene stroom’, doen de elektriciteit-opwekkers in Spanje precies het tegenovergestelde.
Na goedkeuring van Koninklijk Besluit in oktober 2015 hebben privé gebruikers van zonnepanelen en windmolens vier maanden de tijd gekregen om hun installaties volgens de regels in te schrijven, zodat er belasting geheven kan worden. Het probleem is echter dat de internetpagina via welke men zich moet inschrijven, pas in februari 2016 beschikbaar was en daarnaast ook nog eens niet compleet wat betreft informatie. Hierdoor zijn er slechts 27 inschrijvingen geweest van mensen die onder de 10 kW opwekken.
Als men onder de 10kW opwekt spreekt men van ‘Type 1’: waarbij de overtollige opgewekte energie wordt doorgegeven aan het energienetwerk, maar de gebruiker daar geen geld voor krijgt.
Bij ‘Type 2’ spreekt men van: Zakelijke gebruikers die wel inkomsten krijgen door het opwekken van energie die ze zelf niet nodig hebben. Hiervan zijn er slechts 143 ingeschreven.
Terwijl de Spaanse minister van Industrie en Energie, de Canario José Manuel Soria (PP), stelt, dat er geen sprake is van een ‘zonnebelasting’, beweren de milieuorganisaties wel wat anders. Men weet dan ook nagenoeg zeker, dat de elektriciteitsmaatschappijen te veel macht hebben over de Spaanse Regering en deze ervoor gezorgd hebben, dat zij niet minder inkomsten zullen hebben.
Het is echter een vreemde en moeilijk te geloven situatie, dat een land als Spanje - waar veel zon is en waar vaak wind staat - niet in staat is daar iets mee te doen door het gebruik van zonnepanelen, windmolens en zelfs waterturbines langs de kust te promoten. Zo is er in de afgelopen vijftien jaar op de Canarische Eilanden slechts één windmolen geplaatst en spelen politiek zakelijke belangen vooralsnog een grote rol in de aanbesteding van de bouw van windmolenparken. Hoe dan ook, in Saoedi Arabië en andere OPEC-landen ziet men dit Spaanse beleid met genoegen aan.
Canarias kan in 2050 geheel voorzien zijn
van hernieuwbare energie
De nu gepubliceerde studie voorziet een ‘energie-revolutie’
die een eind maakt aan de afhankelijkheid van aardolie
CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 22 december 2015 - De Canarische Eilanden zouden in 2050 volledig in hun energiebehoefte kunnen voorzien met energie die afkomstig is van hernieuwbare bronnen; aldus een studie, die het DLR (Deutsches Labor für Raumfahrttechnik) (Duitse Laboratorium voor Ruimtevaarttechniek) heeft verricht voor Greenpeace, welke op maandag 21 december 2015 is gepresenteerd.
Zie:
http://www.dlr.de/dlr/desktopdefault.aspx/tabid-10002
en:
http://www.dlr.de/tt/Portaldata/41/Resources/dokumente/Flyer-TT-Institut-D-V3_WEB3.pdf
Overeenkomstig met wat het onder het DLR ressorterende Institut für Technische Thermodynamik (zie: http://www.dlr.de/tt/desktopdefault.aspx/tabid-2859/4334_read-6387 bekend heeft gemaakt, zou de Canarische Archipel over iets meer dan drie decennia een energiesysteem kunnen ontwikkelen, “dat ‘duurzaam’, ‘zonder schadelijke uitstoot‘ en economisch verantwoord’ is” (zie: http://www.dlr.de/dlr/desktopdefault.aspx/tabid-10002).
(r)evolutionair energie scenario
In de studie spreekt men van een, “(r)evolutionair energie scenario”, waardoor de huidige afhankelijkheid van aardolie (de belangrijkste energiebron voor de Canarische samenleving) progressief vervangen zou kunnen worden met de installatie van 12 giga-Watt aan nieuwe zonnepanelen en windmolens.
Zo zou de zonne-, thermische- en windenergie voor 80% van de stroomvoorziening kunnen zorgen, aldus deze berekeningen, die een volledige voorziening voorspelt in de behoeften van de eilanden met gedeeltelijk aardwarmte, biomassa en getijden-energie (zee), om te voorkomen dat men uitsluitend van een technologie afhankelijk zou zijn.
Geen aardgas
Het voorstel toont aan, “hoe men een eind kan maken aan de afhankelijkheid van aardolie en daardoor de schadelijke uitstoot tot nul kan reduceren, evenals de kosten voor de aankoop van fossiele brandstoffen, zonder daarvoor te hoeven teruggrijpen naar aardgas tijdens de overgang,” zo legt het DLR uit in een communiqué.
Overgang
Deze energetische overgang heeft tot 2050 een investering nodig van 20 miljard euro, maar betekent een besparing te zijn van 42 miljard euro in de verkrijging van fossiele hulpbronnen.
Kostenbesparing
Alle kosten die kunnen worden bespaard in de aankoop van aardolie, dekken volgens onze berekeningen alle investeringen en maken bovendien de bouw van aanvullende infrastructuur mogelijk, zoals de opslag van zonne-energie en van de netwerken,” zo bevestigt onderzoekster Sonja Simon.
Kilowatt/uur
Bovendien zal het kilowatt/uur veel voordeliger zijn dat met het huidige model, zo voegt de studie toe: tussen €0,17 en €0,20 tegenover de €0,23 bij het behoud van het huidige systeem.
Elektrische auto.
Het rapport profileert een toekomst waarin zonne- en windenergie de overheersende technieken zullen zijn en waarvan de energie-efficiëntie op aanzienlijke wijze de totale consumptie zal beperken, ondanks de stijging van de vraag in verband met de opkomst van de elektrische auto.
Zoutpannen van Canarias benutten voor het verkrijgen van waterstof uit zeewater
SAN CRISTÓBAL DE LA LAGUNA - zaterdag 19 december 2015 - De december-editie 2015 van het wetenschappelijke tijdschrift ‘Advanced Science’ wijdt haar voorpagina aan een onderzoek van de Universiteit van La Laguna (ULL) (Tenerife) over kunstmatige fotosynthese, waarin wordt voorgesteld, de traditionele Canarische salinas (zoutpannen) te benutten voor het via zonne-energie verkrijgen van waterstof* uit zeewater.
De onderzoeker Jorge Méndez, verbonden aan de Universiteit van La Laguna als hoogleraar van de Afdeling, heeft samen met een Europees multidisciplinair team onder leiding van Lothar Wondraczek van de Universiteit van Jena (Duitsland), deze studie gepubliceerd over de verbetering van de efficiëntie van de processen van natuurlijke en kunstmatige fotosynthese.
De voorpagina van her tijdschrift ‘Advanced Science’, editie december 2015.
Het doel van deze onderzoekingen is het verkrijgen van waterstof uit water als groene brandstof, door het imiteren van het geheim van planten in het opslaan van zonne-energie, wat dat de energie-motor is geweest van de Planeet gedurende miljoenen jaren, zo merkt men op in een communiqué van de Universiteit van La Laguna.
Op dit terrein werkt ook de Grupo de Nanomateriales y Espectroscopía (Groep Nano-materialen en Spectroscopie) van de Universiteit van La Laguna, die de potentiële verbeteringen bestudeert door het benutten van de zonne-energie door middel van materialen die lichtgevende ionen bevatten in zeldzame aardelementen.
Daartoe voert men experimenten uit in zowel laboratoria, evenals via een basale studie van deze materialen , zoals met op schaal vervaardigde prototypes van fotosynthetische machinerie.
Een belangrijk aspect van het werk is de planning van de ontwikkeling van een semi-industriële, duurzame exploitatie die de traditionele salinas (zoutpannen) op Canarias gebuikt als een systeem van zonne-fotoreactoren voor het onttrekken van waterstof aan het zeewater.
De salinas (zoutpannen) van Arinaga (Gran Canaria),
staan in het middelpunt van de (wetenschappelijke) belangstelling.
Gezien de grote mate van zonneschijn het hele jaar door, is Canarias geëigend voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie voot een samenleving die gebaseerd is op water en zon als enige energie-motoren.
Bovendien, ligt deze veelbelovende mogelijkheid in de lijn van het onderzoek dat momenteel wordt ontwikkeld door groepen van de universiteiten van Stanford en Harvard, die in de Verenigde Staten aan het Departement van Energie projecten hebben gepresenteerd voor het gebruik van, “ondiepe bassins met zeewater als kustinstallaties voor het opwekken van waterstof met behulp van zonne-energie.”
Dit werk maakt deel uit van het onderzoeksproject MAGEC ( ‘Materiales para una Avanzada Generación de Energía en Canarias’) ("’Materialen voor een Vergevorderde Energieopwekking op Canarias) onder leiding van professor Mendez en gefinancierd door de Fundación CajaCanarias (Caja Canarias Stichting) en het Ministerie van Economische Zaken en Concurrentievermogen via haar programma Retos de I+D (Uitdagingen voor Onderzoek en Ontwikkeling)
Daarin werkt een multidisciplinair team samen van chemici, natuurkundigen en biologen bestaande uit de professoren Juan Carlos Ruiz, Pedro Esparza en Emma Borges, en de doctorandi Pablo Acosta en Marta Sierra namens de ULL, evenals de professoren José Mangas en Inmaculada Menéndez, plus de doctorandus Luis Quevedo, namens de Universiteit van las Palmas de Gran Canaria (ULPGC), samen met medewerkers van de Universiteit van Nottingham (Engeland) en van de Russische Academie voor Wetenschappen.
Bovendien heeft men aan de Duitse professor Lothar Wondraczek een Consolidator Grant (Advanced Grant) van wetenschappelijke raad van de Europese Onderzoeksraad toegekend voor Wetenschappelijk Onderzoek; een beurs, van ruim twee miljoen euro, voor onderzoek naar ‘kunstmatige fotosynthese’, waardoor de ULL, via dit werk, gaat samenwerken met dit consortium voor onderzoek op de frontlijn in Europees verband.
*Waterstof
Zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Waterstofproductie
Canarias met 100% hernieuwbare energie zou
20 miljard euro kosten.,
maar 42 miljard euro besparen
CANARISCHE EILANDEN - woensdag 12 november 2015 - In de komende 35 jaar zou Canarias 570 miljoen euro per jaar moeten investeren om in 2050 te komen tot een geïnstalleerd vermogen van 11.944 Megawatt.
Het German Aerospace Center - Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt e.V. (DLR) (Duits Ruimtevaart Centrum) (https://en.wikipedia.org/wiki/German_Aerospace_Center) stelt, dat Canarias in 2050 bijna geheel onafhankelijk van aardolie en gas kan zijn en 100% schone energie kan hebben met een investeringsprogramma voor hernieuwbare energie en elektrisch aangedreven voertuigen, wat 20.00 miljoen euro per jaar kost, maar een besparing betekent te zijn van het dubbele: €42.000,=
Greenpeace
Greenpeace heeft de rapporten gepresenteerd, waarvoor aan men diverse bedrijven opdracht heeft gegeven deze op te stellen, over: ‘Hoe men kan voorzien in een ‘energie-revolutie’ in diverse enclaves in Kroatië, Griekenland, Italië en Spanje,” door een efficiënter gebruik van hulpmiddelen en met een vastbesloten inzet op de diverse vormen van ‘groene’ energie.
Volledig hernieuwbaar scenario - zonder tussentijds over te schakelen op gas
In geval van de Canarische Eilanden, zegt het rapport wat is opgesteld door het Technisch Instituut voor Thermo-dynamiek van het DLR, dat de Eilanden hun huidige energie-scenario (met hoge kosten en voor ongeveer 90% afhankelijk van aardolie) op een termijn van 35 jaar - zonder tussentijds over te schakelen op gas - kunnen veranderen in een ander, volledig hernieuwbaar scenario
Elektrificeren
Het rapport is gebaseerd op een aantal principes: om dit doel te bereiken, zou het nodig zijn om vrijwel de gehele tegenwoordige vraag naar energie - die momenteel op de eilanden gedekt wordt met bandstoffen - te ‘elektrificeren’, wat op hun grondgebied een algemeen gebruik van elektrisch (of minimaal hybride) aangedreven voertuigen met zich meebrengt; maar ook op, het met elkaar verbinden van de elektriciteitsnetten van alle eilanden (dat zijn er momenteel slechts twee).
Het doel - dat het SLR stelt vanuit het oogpunt van de vraag – is, het beperken van de energieconsumptie op Canarias met 37% door efficiëntie-maatregelen, omdat het werkscenario er vanuit gaat dat de bevolking met bijna 5% toeneemt; het toerisme tot 2050 verdubbelt (tot dagelijks 400.000 in plaats van de huidige 200.00, en de economische groei stijgt.
Dit Duitse orgaan beargumenteert, dat Canarias daartoe tot 2050 jaarlijks 570 miljoen euro zal moeten investeren in hernieuwbare energie, om in 2050 te komen tot een geïnstalleerde potentie van 11.944 Megawatt (terwijl men anno 2015 slechts 338 Megawattt aan ‘schone’ energie heeft).
De toename aan geïnstalleerde, hernieuwbare energie welke men voorstelt te bereiken, gaat ervan uit, dat men 1.011 Kilowatt heeft geïnstalleerd in 2020; vervolgens 3.254 Kilowatt in 2030 en 6.933 Kilowatt in 2040.
Voor de horizon van 2015 stelt dit model voor Canarias een samengesteld elektrisch productiepark voor van: 6.950 Megawatt (Mw) aan energie via energía solar fotovoltaica (zonnepanelen); 4.824 Mw aan windenergie, 775 Mw aan zonnewarmte, 200 Mw aan aardwarmte, 62 Mw aan maritieme energie, 30 Mw uit biomassacentrales en 3,5 Mw uit waterkrachtcentrales.
De studie stelt, dat - met de plannen die nu al op tafel liggen - Canarias in 2050 een opwekkingscapaciteit zal kunnen bereiken van 2.759 Mw aan hernieuwbare energie, wat in de komende jaren een investering van 9 miljard euro zal vergen.
Zo benadrukt Greenpeace, dat het model voor de ‘energie-revolutie’, wat men in deze studie van het DLR voorstelt voor Canarias, “per jaar slechts 257 miljoen euro zal kosten aan extra investeringen, maar dat men daarentegen per boek jaar 1,1 miljard euro extra bespaart.”
“Deze studie is een ideaal instrument waarmee de Canarische Regering de schriftelijke toezegging kan nakomen het energie-model van de eilanden te veranderen en het voor 2050 tot 100% hernieuwbaar te maken,” zo verzekert de verantwoordelijke van de Greenpeace-energiecampgane in Spanje, Marina Bevacqua, in een communiqué.
De milieuorganisatie laat weten, dat Canarias momenteel een elektrisch productiesysteem heeft dat het duurste van Spanje is - het prijsverschil met het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) wordt verdeeld over alle consumenten in Spanje - en, dat het per jaar 14 miljoen ton aan kooldioxide (CO2) uitstoot.
Met het alternatieve model dat men voorstelt, is de uitstoot aan dit soort gassen op de eilanden jaarlijks 20.000 ton minder en de productiekosten gaan omlaag met €0.09 per Kw/uur.
Elektriciteit in Spanje tijdens de crisis ruim twee keer duurder geworden dan in de rest van Europa
SPANJE - woensdag 21 oktober 2015 - Ongelooflijk maar waar, de elektriciteitsrekening voor veel Spaanse huishoudens is tussen 2008 en eind 2014 maar liefst 52% duurder geworden. Dat is de grootste stijging van alle Lidstaten van de Europese Unie. In Spanje is de prijs gestegen met €81,= per MWh; terwijl het gemiddelde in Europa is uitgekomen op €42,= euro per Mw/h
Het grootste deel van de prijsstijgingen (73%) is te wijten aan afspraken die de Spaanse Regering gemaakt heeft met de elektriciteitsproducenten, belastingen en andere regels waar de gebruikers voor opdraaien. Het betreft volgens het onderzoek van The Oxford Institute for Energy Studies particuliere gebruikers, aangezien de rekeningen voor de kleine en grote bedrijven minder snel groeiden (met een gemiddelde prijsstijging van 20%).
Het mag duidelijk zijn, dat de Spaanse Regering voortdurend de elektriciteitsproducenten de hand boven het hoofd houdt door de belastingen te verhogen terwijl de kosten voor de producenten dalen. Ook zijn de regels voor het zelf produceren, of het produceren van groene stroom door investeerders en bedrijven aangescherpt waardoor dit praktisch onmogelijk wordt vanwege de kosten.
Volgens velen dient de Spaanse Regering de elektriciteitsproducenten wel te helpen vanwege de enorme schulden die de Spaanse Staat nog heeft uitstaan bij de elektriciteitsbedrijven. Daarnaast krijgen veel oud ministers na hun regeringsjaren mooie banen aangeboden bij de elektriciteitsbedrijven dus dient men deze te vriend te houden.
Hernieuwbare energie, wind, zon en... twijfel
CANARISCHE EILANDEN - Paaszondag, 5 april 2015 - Onzekerheid. Tot voor kort was schone energie, naast goed voor het milieu, ook winstgevend. Maar het Ministerie van Industrie heeft besloten de ‘luchtbel’ door te prikken en regels halverwege het spel te veranderen. Nu geven de investeerders aan, dat de situatie onhoudbaar is.
Stel u voor, dat men u een aanbod doet voor een interessante investering, die na een redelijke terugverdientijd een goed rendement oplevert en een veelbelovende prognose op de middellange- en lange termijn.
Stel u voor, dat de Spaanse staat u stimuleert, uw geld te investeren in de productie van schone energie – vergeet niet: het is de toekomst- en men biedt u -in het kader van de marktplaatjes- een bonusregeling aan die een vaste minimumprijs garandeert voor uw productie.
Maar als u - in overeenstemming met de vastgestelde regels - de investering heeft gedaan, komt de overheid en verandert de spelregels; met het argument, dat uw bedrijf ook winstgevend is, dat u veel geld verdient en u een soort kunstmatige "bubble" creëert die het systeem in gevaar brengt en, dat de industrie voor een groot schuldig is aan het beroemde tarifaire tekort (het verschil tussen wat het kost om elektriciteit te produceren en wat de consument betaalt).
En bovendien, dat u het in het afgelopen jaar teveel aan ontvangen subsides moet terugstorten in de staatskans, vanwege een nieuwe wet die met terugwerkende kracht van toepssing is.
Wel, dat is nu precies wat de Spaanse Regering heeft uitgehaald met de ondernemers die hebben ingezet op hernieuwbare energie.
Eind maart 2015 heeft op Canarias de I Cumbre de Energías Renovables CAN15 (Eerste Top voor Hernieuwbare Energie CAN 15) plaatsgevonden en heeft men het enorm slechte gevoel van de sector kunnen vaststellen tegenover het Ministerie van Industrie en de gevolgen van de juridische onzekerheid.
“De investeerders vluchten in paniek,” zo laten de bedrijfsverenigingen weten. Ze verzekeren, dat de ‘wreedheid’ - welke men toeschrijft aan minister José Manuel Soria - geen zin heeft; en ze klagen, dat de ‘inbreuk’ op het nieuwe subsidiesyteem – met, in diverse gevallen, een verlies van gemiddeld tussen de 20 en 40% - veel installaties aan de rand van een faillissement brengt
Het vorige subsidiesysteem is voorbijgegaan aan het zogenoemde "redelijk rendement" dat, afhankelijk van complexe parameters, zou worden toegepast en na zes jaar herzien. “Welke investeerder gaat zijn geld op het spel zetten, als men op voorhand weet, dat als men net is ingestapt, men de voorwaarden gaat veranderen?” hekelt de sector.
Het gevolg is, dat de Spaanse regering een flink aantal klachten heeft doen oplopen bij de Hoge Raad en de Internationale Gerechtshoven, de rechtsonzekerheid en de terugwerkende kracht van een wet die gaandeweg de regels heeft veranderd.
De ondernemers ontkennen ronduit de reden die het Ministerie van Industrie aanvoert voor de korting op de subsidies en ze verzekeren, dat de hernieuwbare energie slechts voor 20% verantwoordelijk is voor he tarief-tekort en, dat zij bovendien de meest gestraften zijn door de maartregelen van de Regering, door de behandeling welke de grote elektriciteitsmaatschappijen ontvangen maar die er echter ervoor zorgen, dat de situatie onhoudbaar wordt - ten opzichte van het voorgaande systeem - en elk jaar de tarief-schuld doet toenemen.
In het geval van de deelstaat Canarias - met een groot potentieel in de ontwikkeling van schone energie en waar het produceren van hernieuwbare energie veel goedkoper is dan dit te doen met brandstof- bestaat een specifieke regeling - welke in augustus 2014 is goedgekeurd - voor alle eilanden en voor alle niet-vastelandsgebieden, die zich laat vertalen in een subsidie per Megawatt die hoger is dan in de rest van Spanje.
Maar de ondernemers zijn van mening, dat die subsidie onvoldoende blijft omdat men op de Eilanden- ondanks het hebben van een overschot aan zon en wind - onderaan in de rij van schoon emnergie blijft, met amper gemiddeld 8% tegenover de 14% van de Staat.
Het Zuidoosten vervangt dienstauto’s van de burgemeester voor elektrische voertuigen
Met de nieuwe, energiezuinige, elektrische auto’s, zal men 17 ton CO² minder uitstoot in de atmosfeer hebben
GRAN CANARIA - dinsdag 31 maart 2015 - De Dirección del Mancomunidad del Sureste (het Bestuur van de Zuidoostelijke Agglomeratie) heeft op maandag 30 maart 2015 drie ecologische, volledig elektrische auto’s gepresenteerd, die gevoed zullen worden door een windmolen - welke de vloot aan dienstauto’s vervangen die gebruikt wordt door de burgemeesters van de drie gemeenten; plus nog een elektrische dienstauto voor de dienstverlening van Agglomeratieraad.
De nieuwe voertuigen - die een actieradius hebben van 150 tot 180 kilometer - maken een besparing mogelijk van 50% in het vervoer en 50% in het onderhoud; en zijn bestemd voor het dienstgebruik, plus de distributie van documenten, van de ambtenaren.
Het wagenpark dat men nu vervangt heeft een leeftijd van ruim15 jaar.
De oplaadpunten voor deze elektrische auto’s - zeven in totaal- bevinden zich op de parkeerplaatsen bij de gemeentehuizen en zijn eveneens voor openbaar gebruik, daarnaast zijn er oplaadpunten in de gemeentelijke garages en een bij de vestiging van de Mancomunidad del Sureste (Zuidoostelijke Agglomeratie.
De begroting voor dit project bedraagt €173.00=, waarvan €112.200,= gefinancierd is uit de eigen middelen van de Agglomeratie en €61,700,= is afkomstig uit het
Fondo Europeo de Desarrollo Regional (FEDER) (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en waarbij de overige 15% voor rekening is van de Canarische Regering.
De voorzitter van de Agglomeratie - de burgemeester van Agüimes - Antonio Morales, heeft bevestigd, “dat de Gemeenten en de Agglomeratieraad voor de vier voertuigen jaarlijks €27.500 aan brandstof uitgeven. Met de nieuwe, elektrische auto’s zal de besparing €13.000,= zijn, en zal er 17 ton minder aan CO² in de atmosfeer terecht komen,” Morales heeft toegevoegd, “ dat dit weer een stap is in de strijd tegen ‘de overheersing van de energie en de klimaatverandering’ die we wille voeren voor de agglomeratie en voor Canarias.”
De burgemeester van Santa Lucía, Dunia González, heeft bevestigd, “dat deze stap een extra toezegging van de Agglomeratie is voor duurzaamheid en schone energie, en een inzet voor het hebben van een geschikt model voor de burgerij.”
Dunia González verzekert, “dat met dit gebaar de Agglomeratie met deze stap een begin maakt voor de burgerij, om te beginnen met dit veranderende energie-model; dat het bewustzijn creëert en laat zien, dat het mogelijk is te leven met schone energie.”
Tot 2016 gaat REE 801,4 miljoen euro investeren
op Canarias
CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 11 juli 2014 - Red Eléctrica Española (REE) zal tot 2016 op Canarias 801,4 miljoen euro investeren, waardoor haar ‘karakter in energievoorziening’ verandert, want men beperkt haar externe afhankelijkheid, door de mogelijkheid het genereren van energie over te brengen naar de toekomstige windmolenparken, waardoor haar efficiëntie zal verbeteren.
De REE-president José Folgado is van mening, dat dit investeringsniveau - door de recentelijke door de Spaanse Ministerraad gewijzigde Energieplanning voor de periode 2008-2016 en van het geplande in het Buitengewone Plan voor 2012 - een “historische kans” opent voor Canarias.
De REE-president, José Folgado.
Folgado heeft opgemerkt, dat deze investeringen een doel vormen voor zijn maatschappij en voor de Canarische overheden; zodanig dat ze dit “op tijd en uur” kunnen voltooien, omdat het ontbreken van energie een factor is die de economische groei beperkt.
↑ Het genereren van energie in het eerste halfjaar van 2013.
Bijna de helft van de elektriciteit die in in Spanje is verbruikt, is in deze periode gegenereerd door hernieuwbare energiebronnen:
wind, water, zon en biomassa.
↑ Het genereren van energie in de periode januari tot en met mei 2014
De REE-president heeft benadrukt, dat als de voorgenomen acties zijn voltooid, men in een een jaar tijd 50% kan besparen van het bedrag van 250 miljoen euro aan investeringen die nog te doen zijn en, dat men het totaal daarvan kan besteden aan de opname van hernieuwbare energie in het netwerk.
Daarmee wil men- als de windmolenparken eenmaal zijn toegestaan op de Eilanden - 600 megawatt op Canarias genereren, wat neerkomt op 25% van de energiebehoefte op de Archipel.
Folgado benadrukt ook, dat door deze acties de onderlinge verbindingen zullen toenemen tussen de eilanden, met het verbeteren van elektrische eilandsystemen en het weven van het transmissienetwerk, om de voorzieningszekerheid te waarborgen.
De investeringen die men zal gaan doen, 312 miljoen euro, van het Speciale Plan 2012, waarmee men nu al actief is, plus de 489,4 miljoen euro van de op 6 juni 2014 door de Spaanse Regering goedgekeurde wijziging voor de infrastructuur in geheel Spanje, veronderstellen 53% te zijn van het totaal.
Endesa gebruikt 'drones' op Canarias voor
het inspecteren van de hoogspanningskabels
CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 5 april 2014 - Endesa heeft op vrijdag 4 april 2014 op Tenerife een nieuwe techniek gepresenteerd voor de inspectie van het hoogspanningsnetwerk op de Archipel. Het gaat om onbemande vliegtuigjes - beter bekend als ‘drones’ - die vanaf nu worden ingezet voor het inspecteren van de hoogspanningskabels op de Canarische Eilanden, vooral op moeilijk toegankelijke locaties.
Deze ‘drones’ zijn uitgerust met een hoogwaardige camera, met hoge resolutie en een blikveld van 360º, voor het op afstand waarnemen van de toestand van het hoogspanningsnetwerk. Deze onbemande vliegtuigjes maken het mogelijk de hoogspanningskabels te controleren, vooral op locaties die moeilijk toegankelijk zijn, en zodoende zijn deze een aanvulling op de thermische beelden die men maakt vanuit helikopters.
De drone - met onafhankelijk van elkaar bewegende rotorbladen die zijn geïnstalleerd op zes armen - die voorzien is van een set batterijen met een gebruiksduur van 8 tot 10 minuten, weegt twee kilogram en heeft een afmeting van ongeveer 75 centimeter. Eenmaal opgestegen met een gyroscopisch gestabiliseerde camera heeft deze op een hoogte van 5 meter een bereik van de afstandsbediening van tussen de 20 en 40 meter (met een actieradius van 3 kilometer), wat het, door een ingebouwd GPS-systeem, mogelijk maakt kwaliteitsopnames van de hoogspanningskabels te maken; die men zodoende kan inspecteren voor gebruikelijke onderhoudswerkzaamheden, zonder de stroomvoorziening aan de klanten te onderbreken.
Mocht men het apparaat kwijtraken, dan zorgt een ingebouwd veiligheidssignaal ervoor dat men de ‘drone’ kan lokaliseren, waarmee Endesa pionier is op het gebied van het reviseren van hoogspanningskabels met een systeem, dat in 2013 in Catalonië voor dit doeleinde in gebruik is genomen.
Javier Morales: “Canarias kan zelfvoorzienend zijn in duurzame energie”
CANARISCHE EILANDEN - zondag 30 maart 2014 -Technisch en economisch is het heel wel mogelijk, dat Canarias zelfvoorzienend is met duurzame energie, zo heeft de gedeputeerde van de Grupo Nacionalista Canario-AHI-CC en agronomisch ingenieur Javier Morales in een interview laten weten; en daarin heeft hij gezegd, dat het voornaamste obstakel gelegen is in de moeilijkheid van de overheden de vergunningen te verkrijgen voor het bouwen van de installaties.
Javier Morales - de promotor van de Windmolen centrale Garona op El Hierro, die vanaf juni 2014 zal gaan functioneren en het mogelijk maakt, dat het eiland voor de volle 100% geheel zelfvoorzienend is door duurzame energie,” heeft laten weten, dat deze centrale een feit was, toen men alle bouwvergunningen heeft verleend, ondanks, dat men nog geen vierkante meter grond had verplaatst.
Windmolens in Arinaga op Gran Canaria, zie ook:
http://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/duurzame-energie-opwekken?gclid=COzkppP6uL0CFZShtAod1jYARw.
Javier Morales, de gedeputeerde van de Grupo Nacionalista Canario-AHI-CC en de promotor van de Windmolen centrale in Garona op El Hierro, die vanaf juni 2014 zal gaan functioneren.
Het probleem, zo dringt Javier Morales aan, zit in de obstakels die de respectievelijke overheden opwerpen voor het geven van vergunningen, terwijl er economisch geen grote problemen zijn, omdat elke investeerder ervoor zal kiezen financiering bij te dragen, omdat men weet, dat men geld gaat verdienen,; en de technische problemen kunnen stap voor stap opgelost worden.
Javier Morales heeft aangegeven, dat de Canarische Eilanden diverse bronnen van hernieuwbare energie hebben, zoals is beschreven in het Regionale Parlement ter verdediging van een voorstel, dat op de Canarische Eilanden een nieuw economisch energiemodel moet komen met de opslag van duurzame energie.
Omdat, zo verklaart Javier Morales, het genereren van energie belangrijk is, maar ook het opslaan ervan; want het is de kunst, om het elektriciteitsnet stabiel te houden. En in het geval van Canarias is dat op 50 hertz (Hz) (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hertz_%28eenheid%29): net zo, als de wisselspanning die in Europa uit het stopcontact komt.
CC
President Rivero moet beter luisteren naar zijn bevolking, de oppositie-partijen en zijn eigen partij; en minder 'keutelen' met moratoria en 'Cultureel Erfgoed' (Oasis de Maspalomas!), een beleid, dat bijna misdadig te noemen is, zeker met een werkloosheid van 34%.
Men moet energie opgeslagen houden voor de momenten waarop er geen productie is en voor wanneer de vraag stijgt, zo herinnert Javier Morales, die hieraan heeft toegevoegd, dat er technologieën zijn die op andere locaties in de wereld functioneren en die men toe kan passen op de Canarische Archipel zonder, dat daarvoor veel bouwgrond nodig is.
De biogas-installatie van Audi in Wertle (Duitsland).
Onder de vormen van opslag noemt hij die, welke men op El Hierro heeft toegepast met water op grote hoogte, maar o.a. ook met batterijen met een natriumsulfide-oplossing; vloeibaar methaan zoals dat wordt gebruikt door automobielfabriek Audi in Duitsland; en biodiesel uit synthese gas.
Javier Morales heeft laten weten, dat deze systemen op andere locaties functioneren; en wat hun prijs betreft heeft hij gezegd, dat die normaal is, want de prijs van gecomprimeerd methaangas ligt rond de €1,14 en biodiesel is niet duurder dan €1,60
Javier Morales vraagt de Canarische Regering,
dat zij hun inspanningen intensiveert voor de ontwikkeling van schone energie.
Daarom pleit hij hiervoor; omdat, als men deze op de eilanden toepast, men de resultaten verkrijgt, die men ook verkregen heeft op andere locaties in de wereld, om zo bij te dragen aan het voorkomen van de vervuiling die de consumptie van fossiele brandstoffen veroorzaakt en men op die manier strijdt tegen een bruuske klimaatverandering en bovendien zorgt voor het creëren van werkgelegenheid op Canarias.
Het creëren van werkgelegenheid, zo merkt Javier Morales op, zal voortkomen uit het feit, dat de kosten van elektriciteit per jaar rond de een miljard euro liggen; een hoeveelheid, waaraan men nog 1,8 miljard euro moet toevoegen die bestemd is voor het transport van de brandstof.
Het gebruiken van duurzame energie en het opslaan ervan zal het mogelijk maken, dat een aanzienlijk deel van deze 2,8 miljard euro op Canarias blijft, om deze te herinvesteren in het creëren van werkgelegenheid, zo heeft Javier Morales toegevoegd.
Als voorbeeld noemt hij, dat met de waterkrachtcentrale op El Hierro, het eiland jaarlijks ruim drie miljoen euro zal ontvangen, wat neer komt op €300,= per jaar/per inwoner; en dit geld zou men kunnen gebruiken voor vraagstukken, zoals het verstrekken van studiebeurzen en het betalen van onderzoek.
Gecombineerde , duurzame elektriciteitsopwekking, met waterktracht ('witte steenkool) en wind-energie.
Het bedrag lijkt niet heel erg groot, erkent Javier Morales, maar hij merkt op, dat het hoger is, dan wat Canarias van de Europese Unie ontvangt, omdat het ultra perifere regio is en, hij voegt hier aan toe, het geld uit Europese fondsen, dat onmisbaar is geweest voor het verbeteren van de infrastructuur.
Daarom, zo gaat Javier Morales verder, is het opslaan en gebruiken van duurzame energie op Canarias een grote kans voor het verbeteren van het milieu, maar ook, om te beschikken over financiële hulpmiddelen die helpende economie te dynamiseren en de levenskwaliteit van de burgers te verbeteren.
Een betrouwbaarder elektriciteitsnetwerk
LAS PALMAS - woensdag 13 november 2013 - Red Eléctrica gaat op de elektriciteitscentrale van Mácher een voor Spanje baanbrekend project uitvoeren, om met een investering van 1,2 miljoen euro de stabiliteit en de veiligheid van de elektriciteitssystemen te waarborgen van Lanzarote en Fuerteventura, die met een onderzeese kabel met elkaar verbonden zijn.
Het zogenoemde vliegwiel wordt in Australië gebouwd en het is alleen nog wachten op de finale toestemming van de Canarische Regering, om het te installeren op Lanzarote. Het is een I+D+i-project (R+D+i is de Engelse afkorting voor ‘Onderzoek+Technische ontwikkeling+ Innovatie), wat ook de basis zal zijn in de energieopwekking via de windmolenparken.
De elektriciteitscentrale van Red Eléctrica in Mácher (gemeente Tías).
Het op elk moment kunnen garanderen van de toelevering van elektriciteit op Lanzarote en Fuerteventura is he doel van het project, wat Red Eléctrica in gang wil zetten op de centrale in Mácher (gemeente Tías). Daartoe zal men een zogenoemd volante de inercia (vliegwiel) installeren voor het opslaan van energie die zal functioneren als stabilisator voor de spanningsfrequentie van het elektriciteitssysteem Lanzarote-Fuerteventura, dat via een onderzeese kabel verenigd is.
Dit R+D+i-project - dat baanbrekend is in Spanje en zal kunnen rekenen op een investering van 1,2 miljoen euro - is bedoeld, om de doeltreffendheid van deze installaties te controleren evenals de voor de verbetering van de veiligheid en stabiliteit van het netwerk van deze zwakke geïsoleerde elektrische systemen, en tegelijkertijd voor het bevorderen van de integratie van duurzame energie.
Een van de belangrijkste doelstellingen van de elektrische systemen is de balans tussen de energieopwekking en de consumptie, voor het handhaven van een stabiele frequentie binnen een nauwe bandbreedte rond de nominale referentie-frequentie (50 Hz in Spanje) die, over het algemeen, frequentieregeling wordt genoemd.
Red Eléctrica heeft ingezet op de ingebruikname van het vliegwiel in het elektriciteitssysteem van Lanzarote -Fuerteventura, om uiteindelijk de problemen op te lossen met de frequentie-onevenwichtigheid, bovendien beschouwt men deze technologie als gereedschap wat bijdraagt aan de flexibiliteit van het systeem door het te voorzien van de nodige traagheid, om veilig en betrouwbaar de duurzame energie op te kunnen wekken.
Dit wil zeggen, dat het een basisvoorziening is als het aankomt op het energietransport van de windmolenparken naar het elektriciteitssysteem.
Naast het bestuderen van de technische en economische haalbaarheid van deze systemen, heeft het project tot doel de kennis uit te breiden over duurzame integratie door middel van vliegwielen en het beheer van deze opslagsystemen. In feite - als de op Lanzarote verkregen resultaten positief zijn, zal het project in andere delen van Spanje worden gelanceerd met dezelfde kenmerken als het elektrische systeem tussen Lanzarote en Fuerteventura.
Het vliegwiel, wat Red Eléctrica op Lanzarote zal gaan installeren is ontwikkeld in Australië en bestaat uit een cilindrische massa met een gewicht van ongeveer 7.000 kilo die draait met 3.600 omwentelingen per minuut. Het wordt geplaatst in een container van 12 meter en 17 ton wat men via een transformator van 400V/66kV koppelt aan het transportnetwerk. De vliegwielen zijn ronddraaiende apparaten die kinetische energie opslaan, die als elektrische energie wordt afgestaan aan het netwerk.
Ministerie van Industrie heft moratoria op ondersteuning aan duurzame energiewinning op
MADRID - woensdag 19 juni 2013 - De minister van Industrie, Energie en Toerisme, José Manuel Soria, heeft op woensdag 19 juni 2013 in de parlementaire commissie aangekondigd, dat de moratoria die drukken op de toekenning van ondersteuning aan nieuwe installaties voor duurzame energie, niet langer effect zullen hebben op Canarias, de Balearen, Ceuta en Melilla. In het geval van Canarias zou een groter aandeel aan duurzame energie de prijs voor het opwekken van elke megawatt/uur kunnen verlagen van €90,= nu naar €22,= straks.
Als antwoord op een vraag van het ICV-parlementslid Laia Ortiz tijdens de parlementszitting, heeft Soria benadrukt,” “dat men niet alleen geen moratoria meer zal gaan hebben; maar, dat men een impuls zal gaan geven aan de installatie van duurzame opwekkingssystemen in de energiesystemen van de eilanden en die van de stadsstaten Ceuta en Melilla.
In die zin heeft Soria opgemerkt, dat de hervorming van het elektriciteitssysteem, die de Regering naar verwachting voor medio juli 2013 zal gaan goedkeuren, de regeling van de genoemde energiesystemen “radicaal” zal gaan veranderen.
De hervorming zoekt, “een grotere penetratie van duurzame energiesystemen,” met het doel, de prijzen te verlagen, wat gebeurt door het in deze gebieden opheffen van de moratoria voor de toekenning van ondersteuning die betrekking heeft op de nieuwe installaties in Spanje sinds januari 2012.
In het geval van Canarias, aldus Soria, zou een groter aandeel aan duurzame energie de prijs voor het opwekken van elke megawatt/uur kunnen verlagen van €90,= nu naar €22,= straks.
De hervorming omvat ook de regulering van het verbruik van het netto saldo - wat het mogelijk maakt, de energie te consumeren die men produceert en verkoopt op momenten waarop men deze nodig heeft - hoewel de minister heeft benadrukt, dat zij die kiezen voor deze weg, tol zullen moeten betalen voor de toegang tot deze netwerken.
Ook heeft Soria verduidelijkt, dat de hervorming gestalte zal krijgen, “in diverse wettelijke regelingen”: met een wetsvoorstel, dat de wet uit 1997 op de elektrische sector zal gaan wijzigen, via een serie Koninklijke Besluiten en een serie ministeriële verordeningen.”
Op haar beurt heeft Laia Ortiz de “absolute geheimhouding” gekritiseerd waarmee men de hervorming aan het uitwerken is en zij heeft aangedrongen een hoorzitting te houden over het tarief-tekort - de kloof tussen inkomsten en uitgaven van het systeem - met het doel, te bepalen welke de kosten zijn die gekort moeten worden.
Red Eléctrica de España (REE) waarschuwt voor risico uitvallen elektriciteitscentrale Jinámar
MADRID / CANARISCHE EILANDEN - woensdag 17 april 2013 - Canarias is de Spaanse Deelstaat die het grootste risico loopt, dat deze zomer het licht uitgaat. De elektriciteitsmaatschappij heeft op woensdag 17 april 2013 toegegeven, dat het wegens overbelasting om de centrale gaat met de meeste problemen van heel Spanje.
De algemeen directeur Operatie van de maatschappij, Andrés Seco, laat weten dat zijn grootste angst met het oog op de seizoenscampagne Canarias en de Balearen betreft. “Het zijn de meest kritische locaties, omdat zij het uniekst zijn, Canarias meer dan de Balearen,” zo bevestigt hij.
Andrés Seco, algemeen directeur Operatie van de maatschappij Red Electrica de España
Seco heeft, samen met de directeur Transport, Carlos Collantes, een persconferentie gegeven in Madrid, waarbij hij de zwakte van de Canarische systemen benadrukt en zijn zorg uitspreekt voor de nodige projecten op de Canarische Eilanden, die een positief rapport hebben en in afwachting zijn van het groene licht van het Ministerie van Milieuzaken.
Op zijn beurt heeft Collado het vertrouwen uitgesproken, dat als men eenmaal de milieugoedkeuring heeft verkregen, de overige afhandeling snel zal verlopen. "Er is een goede verstandhouding met het Ministerie van Industrie, dus we begrijpen, dat als we eenmaal voorbij dit Ministerie zijn, de projecten vooruit komen," zei hij.
De Unelco electriciteitscentrale in Jinamar.
De electriciteitscentrale in Las Caletillas.
De elektriciteitscentrale in Puerto del Rosario.
Daaronder is op Gran Canaria de verbinding tussen de centrale van Las Caletillas en El Rosario belangrijk en de versterking van de centrale in Sabinal.
Feit is, dat Seco er ronduit van overtuigd is, als hij bevestigt, dat de centrale van Jinámar de meeste problemen oplevert van heel Spanje.
Gelukkig bevindt het project zich in een behoorlijk vergevorderd stadium, waardoor me erop vertrouwt, binnenkort met de werkzaamheden te kunnen beginnen.
Dat is niet het geval met de verbinding Gran Tarajal - Matas Blancas.
Echter, de situatie in het Zuiden van Fuerteventura is kritisch zoals zowel de minister van Werkgelegenheid, Industrie en Handel, Francisca Luengo, evenals het distributiebedrijf Endesa al herhaaldelijk hebben aangegeven. Het is de overbelasting, zoals Andrés Seco op dinsdag 15 april 2013 heeft aangegeven, “als men op het eiland slechts een hotel meer bouwt, dan zal men dit geen stroom kunnen leveren.
Seco wijdt nog maar eens uit over de problemen die het elektrische systeem op de Eilanden teisteren. Hij verwijst onder andere naar de moeilijkheid voor het installeren van duurzame energie, wat te wijten is aan het feit, dat er op de Archipel geen controlecentrum bestaat voor dit soort energieopwekking, bovendien zijn deze systemen weinig fijnmazig en zijn de evacuatiepunten heel beperkt. In feite zo beperkt, dat de windenergie op geen enkele manier kan bijdragen aan het netwerk. En erger nog, dat de noodzakelijke infrastructuur voor de evacuatie niet is stilgelegd,; maar, dat deze zelfs niet eens voorkomt in de elektrische planning, wat een somber beeld in het vooruitzicht stelt voor wat betreft de mogelijkheden, dat de aanbesteding slaagt.
“Zolang deze infrastructuur niet in de planning is opgenomen, kunnen wij niets doen en feit is, dat de Regering er geen rekening g mee houdt, dat als ze de aanbesteding houdt, dat de potentie die men produceert in de windmolenparken die men aanbiedt op de een of ander manier aan het netwerk moet worden toegevoegd,” zo legt hij uit.
REE heeft in 2012 ruim 20 miljoen euro geïnvesteerd op de Archipel en zal naar verwachting het bedrag van 225,6 miljoen euro bereiken in 2017.
Unelco electriciteitscentrale in San Sebastián de La Gomera.
Anderzijds heeft Seco de technische haalbaarheid bevestigd om La Gomera met Tenerife te verbinden en hij heeft opgemerkt, dat dit financieel heel interessant zou kunnen zijn, “We praten over de verbinding van een klein eilandje met een groot eiland,” zo laat hij weten.
De Spaanse Regering hervormt
de Canarische elektriciteitsvoorziening
Minister Soria: ‘Het doel is de elektriciteitsvoorziening te garanderen en de kosten ervan te verlagen’
MADRID - dinsdag 5 maart 2013 - De Spaanse Regering heeft in de Ministerraad van vrijdag 1 maart 2013 het wetsontwerp goedgekeurd voor het garanderen van de elektriciteitsvoorziening en verhoging van de concurrentie op de Canarische Eilanden, de Balearen en in de autonome steden Ceuta en Melilla, evenals een verlaging van de kosten die deze elektrische systemen met zich meebrengen.
Momenteel is de stroomopwekking buiten het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje) voornamelijk een zaak van Endesa, dat zich niet uitlaat over de wijzigingen, totdat men de details van de hervorming kent, waarmee men het aantal operadores de sistemas eléctricos insulares y extrapeninsulares (SEIE’s) (elektriciteitsmaatschappijen op de eilanden en buiten Spanje) wil doen laten toenemen.
Systeem op de Canarische Eilanden.
Nieuwe energie wet
Omdat de buitengewone Peninsulaire kosten zijn opgelopen van 3 miljard euro in 2005 tot 18 miljard in 2012, heeft de Spaanse Regering in 2012 opdracht gegeven aan Red Electrica tot het opstellen van een herzieningsrapport, om te bezien of het gerechtvaardigd is, een nieuwe energiewet op te stellen voor de Archipels, Ceuta en Melilla.
“Het doel is de veiligheid te garanderen van de toelevering op Canarias, de Balearen en in Ceuta en Melilla; evenals het bereiken, dat hun elektriciteitssystemen ‘efficiënter’ zullen zijn, zowel wat milieu betreft als financieel, door de introductie van meer concurrentie, “ zo heeft de minister van Industrie, José Manuel Soria, uitgelegd op vrijdag 1 maart 2013.
Systeem op de Balearen.
Efficiënter en lagere kosten
Voor het bevorderen van een generatie van ‘efficiëntere’ installaties en, om de kosten van het opwekken van de energie te verlagen, stelt men in dit wetsvoorstel, dat men om redenen van een veilige, efficiënte toelevering de nieuwe installaties die men bouwt in gebieden met een hogere gemiddelde dekkingsgraad, een onkostenvergoeding kunnen krijgen, zodat de bijdrage aan de gemiddelde dekkingsraad hoger en efficiënter kan zijn.
Momenteel worden alleen de nieuwe groepen vergoed wanneer ze niet boven deze index uitkomen, die de geïnstalleerde potentie in verbinding brengt met de niveaus van het gevraagde punt, zo heeft de minister van Industrie uitgelegd in een communiqué.
Meer operators
Om bovendien te vergemakkelijken, dat meer operators toetreden wordt geen vergoeding toegekend aan die bedrijven welke momenteel goed zijn voor meer dan 40% van de productiecapaciteit in elk systeem.
Van deze beperking blijven echter die bedrijven uitgesloten: die zijn toegevoegd aan herwinbare energie, zij die een vergunning hebben, of zij die zijn ingeschreven in het register van voorlopige toewijzing van speciale regelingen.
Planta regasificadora (Vergassingsinstallatie).
Pompinstallaties en plantas regasificadoras (vergassingsinstallaties) zullen in eigendom overgaan van respectievelijk Red Eléctrica en Enagás, die deze basis-infrastructuur zullen beheren, om de toelevering op de eilanden en in de autonome steden te garanderen, aldus minister Soria.
Het Ministerie van Industrie zal compensatiemechanismen invoeren voor het installeren van nieuwe productie-installaties voor het verminderen van de opwekkingskosten en financiële impulsen invoeren voor het oplossen van technische beperkingen op bepaalde punten in het netwerk.
De brandstofkosten, die meer dan 60% bedragen van de opwekkingskosten van het SEIE, zullen werden vastgesteld door middel van een “concurrentie-mechanisme”, zo heeft de minister benadrukt.
De nieuwe wetgeving gaat erin voorzien, dat het Dirección General de Política Energética y Minas (Directoraat -generaal voor Energiebeleid en Mijnen) de toegevoegde, bijkomende vergoeding kan verminderen als men substantieel de beschikbaarheid vermindert van de installaties, de toelevering, of de kwaliteits-index.
Bovendien zal Red Electrica opdracht geven, die opwekkingsinstallaties op te starten waarvoor “aanwijzingen “ bestaan, dat ze momenteel werkelijk beschikbaar zijn en, in dat geval, zal men de beloning voor het garanderen van de potentie intrekken.
“Als de installatie haar tekortkomingen niet corrigeert, zal men uitschrijving uit het register moeten aanvragen,” aldus het communiqué.
Ley del Sector Eléctrico
Om de mogelijkheid tot handelen van de Regering te versterken in het geval van risico voor de toelevering, zal men de Ley del Sector Eléctrico (Wet op de Elektrische Sector) aanpassen, die bepaalt, dat in geval van verhoogd risico de Regering onmiddellijk kan ingrijpen in de opwekkingsinstallaties, het transport, de distributie en bij bedrijven.
José Manuel Soria.
“In dezelfde geest,” zo voegt minister Soria toe, “wordt beoogd, dat de Spaanse Regering sancties kan opleggen als men ernstige overtredingen begaat die de continuïteit van de toelevering in gevaar brengen.”
Tweemaandelijkse energierekening
keert terug vanaf april 2013
SPANJE / CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 15 januari 2013 - Consumenten die 15 kilowatt (kW) hebben gecontracteerd, of minder - voornamelijk huishoudens en het midden- en kleinbedrijf - kunnen vanaf april 2013 de elektriciteitsrekening weer tweemaandelijks ontvangen, die dan gebaseerd is op de reële aflezing van de meterstand.
Consumenten die hun elektriciteitsrekening echter maandelijks willen blijven ontvangen, waarvan een van de twee bedragen op basis van een geschatte meterstand zal zijn, kunnen dit doen als men daar expliciet om vraagt, dit volgens een Koninklijk Besluit, dat door de Spaanse Regering is goedgekeurd in december 2012 en op maandag 14 januari 2013 gepubliceerd in het BOE (de Staatscourant).
In overeenstemming met deze wetgeving, zal de afrekening voor consumenten die zijn ingedeeld bij het tarief último recurso (TUR) met potentie van maximaal 15 kW tweemaandelijks geschieden op basis van reële aflezing van de elektriciteitsmeter, met uitzondering van hen die beschikken over een op afstand afleesbare elektriciteitsmeter, die blijven de rekening maandelijks ontvangen.
Als echter de consument uitdrukkelijk te kennen geeft aan de elektriciteitsmaatschappij, dat men tweemaandelijks wenst te blijven betalen, kunnen die consumenten daarmee doorgaan, of een vast maandbedrag afspreken.