site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-129.jpg

mapa-canarias2-4.jpg

lanzarote-1.jpg


De Spaanse minister president Pedro Sánchez
rust uit op Lanzarote  tijdens zijn luxueuze vakantie

LANZAROTE - zaterdag 5 januari 2019 - De Spaanse minster president Sánchez en zijn familie bevinden zich op Lanzarote en genieten van een paar dagen rust ter gelegenheid van de kerstvakantie.

In volle orkaan voor de reiskosten van de socialist en zijn vrouw naar de FIB van Castellón, een ‘excursie’ die de uitvoerende macht beoordeelde op €283,= (een cijfer dat alleen reageert op protocolkosten, niet het totaal), geniet de leider van de PSOE van een adempauze op een unieke plek: In La Mareta, de residentie die koning Hussein aan Don Juan Carlos gaf , en die de koning emeritus gaf aan Nationaal Erfgoed, en waarin elke dag van het verblijf €2.500,= kost.

snapshot-3.jpg

sanchez-lanzarote-k8fE--620x349abc-kcIB--940x529abc.jpgAan dit cijfer zouden de uitgaven voor het gebruik en de overdracht in de Falcon moeten worden toegevoegd, zoals gemeld door Almudena Martínez-Fornés.
000logo-1180.jpg


Video:
De wanhopige poging
om het vuur van een boot te helpen
blussen

LANZAROTE - vrijdag 4 januari 2019 -  De mensen die aan de kust van Lanzarote stonden, waren wanhopig toe  deze op vrijdag  4 jamuari 2018 voor de onthutsende situatie van een plezierboot stonden die in de zee brandde. En zonder dat er iemand asan boord was..

Meteen daarna coördineerde het Maritiem Reddingscentrum in Las Palmas de redding van een persoon op zee. Het was twee mijl ten Zuiden van de Punta Pechiguera vuurtoren.     
islas-canarias-sucesos8-U30170829343894G--380x214abc-Home-1.jpg
                                     VIDEO: https://youtu.be/QKYe5bCNOUM<

In het bijzonder ontving Salvamento Marítimo om 09:30 uur op vrijdag  4 januari 2019 een waarschuwing van 112 van Canarias met betrekking tot een brand op de motorboot ‘Orca’ twee mijl ten Zuiden van de vuurtoren Punta Pechiguera, de plaats waarnaar de verschillende middelen geactiveerd werden overgebracht.

Naast deze zoekopdracht nam  de reddingsboot 'Al Nair', een patrouilleboot van de Guardia Civil, deel¸evenals een helikopter van de Grupo de Emergencias y Salvamento (GES) van de  van de Canarische Regering del, naast nog een schip.
000logo-kopie-127.jpg


Zeven geschiedenismomenten van de Guardia Civil op Lanzarote

De lanzaroteños hebben altijd bewondering gehad
voor het correcte gedrag en de geest van opoffering
van de agenten op het eiland

LANZAROTE - zaterdag 12 oktober 2018 -  Het eiland Lanzarote onderhoudt uitstekende relaties met het Guardia Civil product van het correcte gedrag van de agenten en de efficiëntie die het korps altijd heeft moeten verdedigen, naast veiligheid, de archeologie, het milieu, en het toerisme op het eiland.

De commandant Emilio Nadal Peracalda ontving in 1923 de vlag van Spanje voor het Casa Cuartel van Teguise, het eerste van het eiland: "De culten, ijverige en eerlijke teguissenzen hoeven niet bang te zijn voor de aanwezigheid van de typische tricorne, die alleen voor de slechte invloeden angst inboezemen.” De foto's zijn meestal van Javier Reyes Acuña, een van de historische Lanzarote fotografen.
islas-canarias-guardiacivil8-krpF--620x349abc.jpg
César Manrique, die hier gearresteerd werd, na het blokkeren van een illegale constructie met Alfredo Kraus en Pepe Dámaso.

Día del Pilar in Haría

islas-canarias-guardiacivil1-krpF--510x287abc.jpg
Leden van de Guardia Civil van alle posten van Lanzarote bij de inauguratie van het Casa Cuartel de Haría met hun peettante. Jaren ’70.

Tradities
islas-canarias-guardiacivil2-krpF--510x287abc.jpg

Processie van Corpus Christi. De afbeelding toont de priester Ramón Falcón, de processiegangers Román García, Francisco Aguilar, Tito Arroyo, de burgerwacht Perdomo en de sergeant Mamerto Pérez.

Familie

islas-canarias-guardiacivil3-krpF--510x287abc.jpg
Het eiland Lanzarote is altijd gastvrij geweest voor de families van de agenten.

Cohesie

islas-canarias-guardiacivil9-kCQG--510x287abc.jpg
Francisco Moreno Guerra en Antonio Falero Armas. Vanuit verschillende delen van de Archipel werd Lanzarote beschouwd als een zeer belangrijke bestemming. Agenten van andere korpsen in een daad van eerbetoon aan de Guardia Civil.

Met Vissers 

islas-canarias-guardiacivil4-kCQG--510x287abc.jpg
Eilandgasten van het maatschappelijk middenveld in een daad van de Guardia Civil vóór de ‘grote toename’ van het toerisme op het eiland. De aanwezigheid van visserijactiviteiten en het voorkomen van diefstal op boerderijen was een zeer belangrijk onderdeel van hun werk.

Nabijheid

islas-canarias-guardiacivil6-krpF--510x287abc.jpg
Leden van de Guardia Civil tijdens de viering van hun patroon op 12 oktober met kinderen van het eiland.

Infrastructuren

casa-cuartel-bandera-kCQG--510x287abc.jpg
Afbeelding van de inhuldiging van het Casa Cuartel van een kazerne van de Guardia Civil. Levering van de nationale vlag aan de Guardia Civil van Teguise. in december 1923.
000logo-568.jpg


Zapatero heeft een huis gekocht op Canarias om zich te verwijderen van lawaai

De kroniekschrijver Gonzalo Argote de Molina
wees er in de 16e eeuw op,
dat het gebied waarin de voormalige minister-president van de Spaanse Regering heeft geïnvesteerd,
zeer gevaarlijk was vanwege de aanwezigheid
van islamitische piraten

FAMARA - Goede Vrijdag 30 maart 2018 -  De voormalige minister-president van de Spaanse Regering, José Luis Rodríguez Zapatero, is verliefd geworden op Lanzarote en investeert op het eiland. Hij heeft in Famara een huis gekocht om van mooi weer te genieten en zichzelf te isoleren van het lawaai.
Het is een gebied waar zijn vrouw, Sonsoles Espinosa, graag duikt, hoewel er stromingen zijn die aanbevelen deze sport in andere gebieden te bedrijven. In Famara doet hij ‘surfen’ net als de Britse premier David Cameron.

Famara verschijnt op de kaarten van de Canarische Eilanden sinds het jaar 1590 toen de militaire ingenieur Torriani de plaats met deze naam noemde. Er wordt verondersteld dat de oorspronkelijke naam Tamara was, maar er moet later een fout zijn gemaakt door Normandische troepen die het eiland in kaart brachten, die het op deze manier hebben geschreven: Fàmara. Zapatero heeft als buurman onder andere het model Jon Kortajarena, die in 2012 voor 350.000 euro aan woningen kon kopen.
famara-lanzarote-pisos-kCX--1240x698abc.jpg                                                          Famara., Lanzarote.
zapatero-peluquero-lanzarote-kCX--540x285abc.jpg
                               Pablo, de kapper van de Zapatero in Arrecife, Lanzarote .

792584-500w.jpg model-jon-kortajarena.jpg

51.jpg

5199813.jpg

Het eilandleven
Vanuit zijn nieuwe huis kan Rodríguez Zapatero nu het leven van Lanzarote meemaken en langs de imposante Risco de Famara wandelen, het hoogste punt van Lanzarote met 670 meter.
Aan het einde van de 16e eeuw wees de Andalusische militaire kroniekschrijver Gonzalo Argote de Molina erop dat het gebied, waarin deze nieuwe woonplaats van José Luis Rodríguez Zapatero zich bevindt, zeer gevaarlijk was vanwege de aanwezigheid van Barbarijse piraten.

Cq5u-pnCWIA-ED0kC-kCX--540x285abc-2.jpg
De partij,  nieuwe familie
Rodríguez Zapatero en Sonsoles Espinosa hebben hun ruimte op het eiland al geregistreerd. Het huis zou in 2017 zijn gekocht. Het water op Lanzarote wordt beheerd door het autonome bedrijf Canal de Isabel II in Madrid. Met dit water verhardt het cement dat wordt gebruikt bij de hervormingen van het nieuwe huis van de voormalige minister-president van de Spaanse Regering. Bij de PSOE van Lanzarote zijn ze dankbaar voor zijn aanwezigheid, omdat hij nooit weigert om samen te werken met de partij wanneer zij dat vragen.
zzzzslas-canariaslogo-kopie-7.jpg


Tías wil het zand van Playa Chica vervangen door het overbrengen van zand uit Los Pocillos

Het Gemeentebestuur vraagt toestemming aan Kustzaken, 
om de inham die het meest door sportduikers wordt gebruikt, te herstellen

TÍAS - donderdag 8 maart 2018 - De gemeente Tías wil het zand van Los Pocillos, dat zich ophoopt door de actie van de wind naast het Plaza de las Naciones en de boulevard van dat strand van Puerto del Carmen, overbrengen naar het strand van Playa Chica, ofwel Pila de la Barilla, zoals die kust van de toeristische stad ook wel genoemd wordt.

Playa Chica heeft in  de laatste  week van februari 2018 een belangrijk verlies aan zand geleden als gevolg van de zeestorm die ook Playa Grande bereikte, waar gaten van tussen de één en twee meter hoog te zien zijn, en het slechte weer de verslechtering van de golfbreker verergert, de groenvoorziening, en een deel van een van de toegangstrappen heeft vernield.
tias-quiere.jpg
                   De door de storm vernielde toegangstrap naar Playa Grande,
                                    de foto is gemaakt op dinsdag 6 maart 2018.

El-alcalde-de-Tias-junto-al-ingeniero-municipal-de-Obras-Publicas-y-el-coordinador-de-Proteccion-Civil-observan-los-danos-en-la-base-de-un-tramo-de-la-avenida-y-en-la-perdida-de-jable_.jpg
                         De burgemeester, samen met de de wethouder van Tías,
        op het weggeslagen strandgedeelte van
Playa Chica c.q. Pila de la Barilla.
Tías heeft toestemming gevraagd aan Demarcación de Costas de Canarias (Kustafbakening van de Canarische Eilanden) om de werken uit te voeren; een ingreep die, bij gebruik van het materiaal van Los Pocillos, het herstel van Playa Chica bespoedigt in het licht van de mogelijkheid om het zand uit de Matagorda-groeve te halen, een locatie waar zandbanken zouden zijn, volgens een recent onderzoek in opdracht van de gemeenteraad aan de milieuadviseur Elittoral, of te wachten op het aanvullen van zand op natuurlijke wijze door stromingen, wat langzamere processen zijn.

Het idee van Tias is, zo heeft burgemeester Pancho Corujo gezegd op dinsdag 6 maart  2018 - die de kust van Puerto del Carmen heeft bezocht, samen met het hoofd van Demarcación de Costas de Canarias (Kustafbakening van de Canarische Eilanden), Rafael López Orive ; de technici van die afdeling, Paolo Laguna en Juan Antonio Martínez; en de wethouder van Strandzaken, Nerea Santana - dat men Playa Chica vóór de zomer wil herstellen. Zowel Playa Chica als El Muellito zijn de toegangen voor de meerderheid van de toeristen die naar het eiland reizen om te sportduiken.

Met betrekking tot Playa Grande is er de omstandigheid, dat het bedrijf Transportes y Excavaciones Tiagu, dat de aanbesteding gegund heeft gekregen die  de door Tías was ingesteld  voor de sanering van de golfbreker, zich  door de storm  van de vorige  week gedwongen heeft gezien,  om de geplande start van het werk te vertragen.

Hernández heeft opgemerkt, dat hij nog steeds geen financiële beoordeling door de gemeentelijke technici van de schade op stranden van Puerto del Carmen heeft, en voegde eraan toe, dat de technici van het Departement  Interventie van het gemeentebestuur zullen beoordelen of Transportes y Excavaciones Tiagua ook de leiding kan nemen voor het regelen van de nieuwe schade die is ontstaan op Playa Grande.

"Een van de aantrekkelijkheden van Lanzarote zijn de stranden en die moeten in de best mogelijke staat zijn, vooral gezien het feit dat we op korte termijn het zomerseizoen verwachten," heeft de burgemeester gezegd.
00000slas-canariaslogo-94.jpg


De legende van Pedro Perico
op Lanzarote in het jaar 1500

De gedurfde inboorling verdween met vechten tegen een geit, omdat hij dacht dat het de duivel was

Antieke Canario’s verbonden paniek
aan de vulkanen met de duivel

LANZAROTE - maandag 22 januari 2018 - Op Lanzarote zijn er legendes zoals die van Pedro Perico. Hij was een gewaagde Canarische inboorling die besloot om tegen een geit te vechten, omdat alle eilandbewoners zeiden dat het de duivel was, vermomd als een beest

De aanwezigheid van de duivel in de legendes van Lanzarote heeft altijd een parallel met het vulkanisme van het eiland. De legende van Pedro Perico is van 1500 en de beroemdste; die van de duivel van Timanfaya, is van september 1730 toen die vulkaan uitbrak en er in de stad een huwelijk werd gevierd.
lanzarote-volcanes-canarias-kHxC--620x349abc.jpg                                                        Vulkanen op Lanzarote.

Timanfaya-volcanes-lanzarote-kMtD--620x349abc.jpg                                            Timanfaya, vulkanen op Lanzarote.
Pedro Perico's verhaal werd opgepikt door Juan Bethencourt Alfonso in de 19e Eeuw omdat het afkomstig was van een mondelinge traditie op het eiland. Het verwijst naar verschijningen van fantastische dieren, “encubridores del diablo” ("samenzweerders met de duivel"), volgens de academici Maximiano Trapero en Eladio Santana Martel. De traditie wil, dat rond het jaar 1500, kort na het einde van de Conquista (Spaanse verovering), een monsterlijke geit werd geboren "dat was de terreur en de schrik van de herders van het gebied".

Bethencourt
En in deze ontstaat Pedro Perico, die besloot om het dier te confronteren. "Daartoe," zo legt Alfonso Bethencourt uit, "werd hij vergezeld door twee of drie predikanten, om te zien hoe hij deed wat de mensen van de Rubicon doodsbang maakte."

Om die reden kwamen ze aan bij de ingang van het eilandje, plotseling verscheen het geweldige dier, "het blaatte vreselijk en met de gebalde rug, waarbij het uitdagende houding aan nam tegenover hen.” Pedro Perico ramde het corpulente dier.
De getuigen begonnen een verschrikkelijke strijd en overheersten het; “maar zodra het was veroverd, ondernam het een snelle race, alsof het een paard was, en hij dook in de afgrond en sleurde de berijder mee, zonder enige kennis van een van hen tot nu toe.'

En Benthecourt concludeert: "Alle tijdgenoten van Pedro Perico geloofden, dat de duivel hem had meegenomen." De getuigen begonnen een verschrikkelijke strijd en domineerden het dier. 'Maar zodra het was geslaagd, ondernam het een snelle race, alsof het een paard was, en het dook in de afgrond en sleurde de berijder mee; zonder enige kennis van een van hen tot nu toe.' En Benthencourt concludeert: "Alle tijdgenoten van Pedro Perico geloofden dat de duivel hem had meegenomen."

Maximiano Trapero en Eladio Santana Martel benadrukken, “dat over het algemeen tussen het historische en het fantastische,  de legendes van Lanzarote namen hebben gegeven aan delen van het eiland. naar een gebied van Timanfaya, gevormd door een heuvel en een grot, is nu vernoemd naar Pedro Perico. "Als we aandacht moeten schenken aan de legende, werd de naam eerst aan de berg gegeven, en vandaar naar de grot, en het gebied waar ze beiden zijn; in de gemeente Yaiza," zeggen ze.

timanfaya-islas-canarias-kMtD--540x285abc.jpg                                                  De duivel van Timanfaya.
Timanfaya is tegenwoordig de generieke naam gegeven aan het "Nationale Park" van Lanzarote, maar daarvoor was er alleen een reeks bergen, ontstaan uit de uitbarstingen van 1730-1736, en daarvoor zelfs de naam van een dorp dat verwoest werd door de lava en as wat is voortgekomen uit de uitbarsting. Nou ja, misschien komt die naam van de broer en de opvolger van Zonzsamas, genaamd Tiguafaya, of Timanfaya, die uiteindelijk gevangen werd gezet door de Europese expedities van 1393.

Duivelse vulkaanuitbarstingen
De priester van Yaiza, Andrés Curbelo Perdomo, schreef op een duidelijke manier wat er gebeurde op Lanzarote met de vulkanen in de 18e eeuw. In het document genaamd: ‘Diario de apuntaciones de las circunstancias que acaecieron en Lanzarote cuando ardieron los volcanes’, (‘Dagboek met punten van de omstandigheden die zich hebben voorgedaan op Lanzarote toen de vulkanen in brand waren gestoken’), tussen 1730 en 1736, geeft Curbelo Perdomo aan,  "op 1 september 1730, tussen 21:00 en 22:00 uur, opende plotseling de aarde twee delen van Yaiza, nabij Timanfaya .”

Op 25 december 1731 werd "een van de sterkste aardbevingen van twee turbulente jaren gevoeld, waarbij op 28 december de kegel werd opgericht die een stroom lava had opgewekt naar Jaretas, wat het dorp verbrandde en de kapel van San Juan Bautista, in de buurt van Yaisa.”

Het is in die periode waarin de legende van de duivel uit Timanfaya naar voren komt.  In september van 1730 barstte de vulkaan Timanfaya uit , net toen de dorpelingen een huwelijk vierden van  twee jonge mensen. De vulkaan zou rotsen gaan verdrijven en een daarvan, van grote afmetingen, viel op de bruid. Die rots heeft haar verpletterd .

De echtgenoot slaagde erin zijn nieuwe vrouw er onder de rots vandaan te krijgen, hoewel het onmogelijk was haar levend te redden. Hij nam haar in zijn armen en vluchtte de plaats uit, ondanks de duisternis die door de as werd gegenereerd. De man koos om te verdwijnen in het midden van de lava. Timanfaya heeft meer dan 25 vulkanen.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-43.jpg


Het grote verhaal van Mamerto Cabrera,
de oprichter van Cicar,
Canarische leider in autoverhuur; 
en
van Vicente Calderón voor de steun aan het kwaliteitstoerisme op Canarias

LANZAROTE - zondag 21 januari 2018 - Mamerto Cabrera besloot zijn timmerwinkel te sluiten en zich te begeven in toerisme. Van vijf voertuigen in 1957 op Lanzarote, tot een vloot op de Canarische Eilanden en het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje)  met meer dan 11.000 auto's en 1.500 werknemers

De komst op Lanzarote van zeewater ontzilting, de eerste plaats in Spanje waar het werd gedaan, bracht een revolutie teweeg in de toeristische sector. Niet alles was hotels bouwen. Het gaf Lanzarote ook infrastructuur en dienstverlening. Een feit, waaraan de internationaal bewonderde César Manrique heeft geholpen  bij het aanpassen van de kwaliteit van het natuurlijke aanbod van het eiland.
mamerto-cabrera-medina-kIHB--420x236abc.jpg
                                                           
Mamerto Cabrera Medina.
De toeristen die naar het eiland kwamen gingen naar kenmerkende etablissementen zoals ‘Los Fariones’, geleid door Bienvenido Saavedra, maar met kapitaal dat afkomstig was van o.a. bedrijven, visserijbedrijven  uit de Sahara, versterkten in Arrecife,  de hoofdstad van Lanzarote , strategische sectoren, zoals de autoverhuur.

Een van die visionairs was Mamerto Cabrera, die timmerman was. Met slechts vijf exemplaren van het merk Seat begon hij auto's te verhuren aan toeristen. Tegenwoordig is het een familie-imperium op de eilanden.

cicar-laspalmas-rentacar-kIHB--540x285abc.jpg
De zoon van Doña Hortensia Medina
Het zakelijke gevoel van de oprichter van Cicar komt van zijn ouders. En het is dat de familie- afkomstig uit El Mojón (Teguise-  woonde in de Barranco del Quíquere, her ravijn dat zich in  het dorre Mácher bevindt, hield zich bezig met landbouw. Een groot gezin met 11 kinderen

Onder hen, de oprichter van de bedrijvengroep, met dezelfde naam als die van zijn vader. Om deze kinderen een toekomst te geven, verhuisde het echtpaar Mamerto Cabrera Pérez en zijn vrouw Hortensia Medina, naar Arrecife op Lanzarote en begonnen samen, elk hun tijd bijdragend, aan het vervoer van lokale reizigers.
En dat is waar de oprichter van Autos Cabrera Medina (zie: http://www.cicar.com/es) begint te observeren waarvandaan het toerisme aan het einde van de jaren zestig komt. Autohuur was een zeer complex bedrijf vanwege de behoeften van onderdelen. Maar met de financiële steun van Marcial Espino en de versterking  van het aanbod op het schiereiland van Lanzarote, groeide het bedrijf op industriële wijze.

Na meer dan een halve eeuw heeft Cicar al een eigen netwerk op het Península (Schiereiland  = het vasteland van Spanje) en men kenmerkte zich met de ontwikkeling van nieuwe producten, zoals auto's met een laag brandstofverbruik, wat een uitdaging was.
De geest van César Manrique is nog steeds aanwezig in het DNA van het bedrijf. En tevens dat van  Mamerto Cabrera's zoon, ook na zijn overlijden in 2003. Het bedrijf gaat verder met dezelfde waarden. De gekozen raadsman heeft dezelfde naam als zijn  grootvader en vader.

cicar-canarias-rentacar-kIHB--540x285abc.jpg
Toekomst
Elk jaar, in januari, bezoekt Cicar vakantiebeurzen zoals de WTM in Londen, de ITB in Berlijn, en de FITUR in Madrid. Het is gedaan om direct contact te houden met toeristen. Wie beslist hoe te bewegen, is de vakantiebeursbezoeker. Omdat de exploitant vaak zijn eigen autoverhuurbedrijf heeft wanneer hij het zakelijke circuit wil afsluiten.
Daarom is het belangrijk om te exposeren en een directe aanwezigheid op de vakantiebeurzen te hebben. De Canarische groep Cabrera Medina behoudt zijn naam, waarmee het duidelijk wil maken dat het een familiebedrijf is.

Na het avontuur van Mamerto Cabrera om zijn carpintería (timmerwinkel)  te sluiten en zich te wijden aan de wereld van auto's, heeft het bedrijf  nu een aanbod met 11.000 voertuigen en genereert het 1.500 directe banen.
Mamerto Cabrera, directeur  van Cicar, leidt het bedrijf en gaat verder met hetzelfde recept: astucia lanzaroteña
(sluwheid van Lanzarote).
Hij bevestigt, op basis van de voorspellingen van 2018, op een cryptische manier, zoals alle Lanzarote bewoners die zich inzetten voor toerisme: "Het heden presenteert zich minstens zo goed als het verleden". Onophoudelijk; in 2017 groeide het met 10% dankzij zijn eigen netwerk dat men heeft opgebouwd in luchthavens, havens en kustgebieden.

De steun van Vicente Calderón voor kwaliteitstoerisme op de Canarische Eilanden
De voorzitter van Atlético de Madrid, 30 jaar geleden overleden, was de eerste grote investeerder in het toerisme van Puerto del Carmen, Lanzarote

Hij die 30 jaar geleden president van Atlético de Madrid was, Vicente Calderón, was een van de belangrijkste mannen van het toerisme op de Canarische eilanden

Hij ontwikkelde investeringen in de beginnende toeristische sector van Lanzarote

Calderón zette in op  de lancering van ‘Los Fariones’  het eerste toeristenhotel op het eiland. Dat Lanzarote als toeristische bestemming van hoge kwaliteit bestaat, is te danken aan Calderón's inzet en de inspanningen van de Canario’s in 1964, het jaar waarin het project vorm kreeg.
suitehotel-fariones-playa-U10108049103kZD--620x349abc.jpg

Suite Hotel Fariones’ op Lanzarote, het hotel van Vicente Calderón op Canarias en het eerst grote etablissement op het eiland.

José Antonio Fernández, directeur van ‘Los Fariones’, legt uit dat dit eerste hotel op het eiland nu probeert de categorie te verhogen aan de hand van de architecten Blanca Rodríguez en José F. Ramírez. Het oorspronkelijke project was gecontracteerd door Fernando Higueras.

Een halve eeuw na de opening is het bestemmings-eiland van Calderón, een van de grootste toeristische bestemmingen in Europa geworden. Het belangrijkste toeristengebied van het eiland van de vulkanen, Puerto del Carmen, wordt anno 2018 gemoderniseerd om de concurrentiekracht van de sector niet te verliezen.

Destijds waren er op Lanzarote maar twee hotels: De Parador de Turismo en het ‘Lancelot’-hotel in Arrecife. Met de opening van het Calderón-hotel nam men José Figueredo in dienst als directeur, en in het derde jaar na de opening zijn eerste conciërge, Rafael Miranda, en de eerste huisdame Juana Lemes; en in de daaropvolgende 14 jaar werden de muziekavonden verzorgd door Gerardo Cabrera en het Trio Fariones.

Verbeteringen
Met de verbetering van de openbare ruimten die recentelijk  in gang zijn gezet door de Gemeenteraad van Tías, wordt het rehabilitatiecentrum van verschillende toeristenvestigingen uitgebreid en de categorie verhoogd, evenals de bouw van nieuwe hotels.

De burgemeester van Tías, Pancho Hernández, wijst erop, “dat ze na een halve eeuw heel trots kunnen zijn op hoe het toerisme is gevorderd, en vandaag is men een van de meest winstgevende toeristische bestemmingen in Spanje, en een die de meeste werkgelegenheid genereert."

Puerto del Carmen stopt niet. De locoburgemeester en wethouder van Toerisme, Amado Vizcaíno, wijst erop, dat in 2017 twee nieuwe 5-sterren hotels in Puerto del Carmen geopend zijn in de gemeente. Een van hen, het ‘Fariones’-hotel, waarvoor Vicente Calderón  zich vanaf het begin heeft ingezet.

Het Gemeentebestuur van Tías heeft een reeks initiatieven gelanceerd om de toeristische bestemming Puerto del Carmen, samenvallend met het 50-jarig jubileum, te promoten en nieuw leven in te blazen. Een verjaardag, volgens Vizcaíno, “waarmee we wilden dat deze eind 2017  is samengegaan met de vernieuwing en de heropening van deze 5-sterrencomplexen, inclusief Hotel ‘Los Fariones’. "

De toeristische ontwikkeling van Puerto del Carmen ontstond met de opening in de herfst van 1966 van de eerste fase van het ‘Los Fariones’-hotel in het vissersdorpje La Tiñosa; met een zakelijk initiatief, dat de bouw van het eerste deel van het toeristische plan  Lanzarote mogelijk zou maken.

Zakenpartners
Een groep ondernemers - onder hen Vicente Calderón, Virgilio Suárez, en de Tinerfense Machado-familiegroep - is begonnen de toeristenkiem op Lanzarote aan te planten, met de bouw van de urbanisatie  (woonwijk) ‘Playa Blanca’, naast het huidige Playa Grande van Puerto del Carmen en waar het Hotel ‘Los Fariones’ zou worden gebouwd, anno 2018 een halve eeuw geleden.

Het hotel is gekocht door Juan Rosa van Calderón en zijn Canarische zakenpartners. Rosa laat   in 2011 weten, dat het toerisme op het eiland te danken is aan de ontzilting van water. Vanaf  de opening van de investering van Calderón, ontstaat op het eiland Lanzarote het toerisme en de  oplossingen brachten artiesten voort zoals César Manrique.

Het gebied
De kern van La Tiñosa ziet zijn bestaan reeds gedocumenteerd sinds 1435, drie decennia na de aankomst van de expeditie van Jean de Bethencourt en Gadifer de la Salle naar Lanzarote, met de oprichting van de eerste stad, kasteel en Bisdom, samen met de huidige Papagayo stranden.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-152.jpg


Hibiscus bouwt haar eerste vijfsterrenhotel
aan de kust bij Tías

De bouw van hotel ‘Lava Beach’ is onlangs begonnen
en men verwacht het in december 2018 te openen

TÍAS - maandag 28 augustus 2017 - De  Hibiscus-holteketen investeert op Lanzarote 30 miljoen euro voor de bouw van het eerste vijfsterrenhotel in Puerto del Carmen, aan de kust van de gemeente Tías en het belangrijkste toeristengebied van het eiland, dat 50 jaar geleden is ontstaan.

Op de eerste rij aan de kust is het bouwbedrijf Hormiconsa, anderhalf jaar na aanvraag van de noodzakelijke bouwvergunningen bij de Gemeente Tías, begonnen met de bouw van  het vijf etages hoge hotel ‘Lava Beach’, dat - met een bebouwde oppervlakte van 17.500 m²-  154 gastenkamers gaat tellen en kan rekenen op gecombineerde, schone energie.
170717Exterior-5.jpg
Het door architectenbureau Herizo voor de Hibiscus-holteketen ontworpen Hotel 'Lava Beach', (zie: http://www.herizo.com).
'Lava Beach’ is het eerste  nieuwe vijfsterrenhotel dat men op Lanzarote bouwt in de afgelopen 20 jaar en, met de bouw ervan, wordt de Hibiscus-holteketen het belangrijkste horecabedrijf in Puerto de Carmen, waar men al het hotel ‘Lanzarote Village’ heeft en de toeristencomplexen ‘La Costa’ en ‘Floresta.’

Lava Beach’ verwacht de deuren te openen in december 2018 en is een relatief klein hotel dat veel persoonlijke aandacht zal hebben voor de hotelgasten, in een omgeving waar tuinen, met beperkt hoogteverschil en vrij ruimten, de voorkeur hebben.

Het nieuwe hotel is goed voor een honderdtal arbeidsplaatsen in het gebied en beschikt in de receptie over een grote muurschildering van de kunstenaar Ildefonso Aguilar, die onlangs is benoemd tot Hijo Adoptivo (Ereburger) van Lanzarote.
0000Islas-canariaslogo-kopie-114.jpg


Ongegeneerd naakt door Puerto del Carmen

PUERTO DEL CARMEN - dinsdag 1 augustus 2017 – Op dinsdag 1 augustus 2017 heeft een voorbijganger  een video-opname gemaakt van een man die ongegeneerd naakt over de zeeboulevard van Puerto del Carmen  op Lanzarote loopt en die schaamteloos zijn intieme lichaamsdelen toont aan passanten.
image_content_2103696_20170801132618.jpg

Het filmpje is hier te bekijken:
https://youtu.be/saKBYa_M1-8
PuertodelCarmen-PlayaChica.jpg
Puerto del Carmen  - Playa Chica

0000AAAAIslas-canariaslogo-128.jpg


Het eerste nudisten-dorp ter wereld

CHARCO DEL PALO - woensdag 5 april 2017-   Het Gemeentebestuur van Haría heeft het naturisten-karakter van het noordelijke Charco del Palo geïnstitutionaliseerd. Daarmee erkent men, dat het gaat om een dorp, met alle voorzieningen, dat in de jaren ’70  het zegel vooruitstrevend kreeg als zijnde het eerste naaktdorp ter wereld. Dat bevestigt Ian Vest, in zijn hoedanigheid als voorzitter van het Comité de Residentes (de Buurtvereniging) van Charco del Palo.

Daarom heeft men op vrijdag 31 maart 2017, aan de hand van de burgemeester van Haría, Marciano Acuña, en de  wethouder van Openbare Werken en Toerisme, Víctor Robayna, het officiële plaatsnaambord van naturisten-centrum geplaatst, voor dit vredige oord van rust, waarvan  de paradijselijke omgeving, de natuurlijke zwembaden en het kristalheldere water, al 40 jaar de liefhebbers van nudisme aantrekken, dat gelukkig nog steeds een aantrekkelijk kustdorp is dat ver verwijderd is van het massatoerisme.
GROOTnude-1.jpg
charco_del_palo_i1.jpg
“Het idee,” zoals Víctor Robayna op vrijdag 31 maart 2017 heeft uitgelegd, “is dat men voorziet  in een oude wens van de dorpelingen en  bewoners, die al jaren aan de Gemeente hebben gevraagd om op een of ander wijze het bloot-karaker aan te geven aan de bezoeker van deze enclave, niet alleen als een waarschuwing voor de argeloze, maar om te benadrukken dat dit een speciale plek is voor liefhebbers van natuurlijke naakt en tegelijkertijd dit karakter weergeeft als een toeristische attractie."
images-153.jpg Bathing_at_Charco_del_Palo-1.jpg
elmorro-on-the-beach-015.jpg
Playas-Charco-Palo-012x.jpg
Charco-Natural-Eendenpoel-e1405340283324.jpg
1350669-1.jpg
12_Lanzarote_OCEYIZ_Charco_del_Palo.jpg

“Er zijn andere naaktstranden op Canarias en in  andere delen, maar dit is uniek omdat het een heel dorp betreft, open, hier kan iedereen komen die dat wil, het is niet omheind, het heeft geen toegangspoorten, het is niet privé, en de toegang is voor niemand verboden, en men kan naakt door het dorp wandelen zonder dat iemand daar raar van opkijkt, of door verrast is,” aldus de vicevoorzitter van het Comité de Residentes (Bewonerscomité), Marco Moeschlin, een Zwitser die al ruim tien jaar woont in dit gedeelte van Lanzarote.
der_ort_charco_del_palo.jpg

Vertrouwend op de waarde ervan, wil de Gemeente Haría zich inzetten voor het gebied, en bereidt men investeringen voor om de enclave te verbeteren.
ZZZIslas-canariaslogo-794.jpg


Een kenmerkend bouwwerk voor Janubio

YAIZA - zondag 22 januari 2017 - De Salinas de Janubio (Zoutpannen van Lanzarote) gaan hun eigen voorlichtingscentrum krijgen; een project, dat door de eigenaren is opgedragen aan de architect en hoogleraar Alberto Campo Baeza, en dat is verwelkomd in de sector vanwege de rationele investering, bijna minimalistisch. Het betreft een investering van ruim een miljoen euro.

De familie die eigenaar is van de Salinas de Janubio, verwacht binnenkort het project van het voorlichtingscentrum te kunnen uitvoeren, dat men heeft opgedragen aan Alberto Campo Baeza, de erkende architect en sinds 30 jaar hoogleraar Projecten aan de Architectuur-school van Madrid. Campo Baeza zal in Janubio, “een nadrukkelijk, donker, horizontaal vlak bouwen op de heuvels, in het centrum;” zo kan men vernemen via de tentoonstelling op zijn internetpagina,  zie:
https://en.wikipedia.org/wiki/Alberto_Campo_Baeza
en :
http://www.campobaeza.com.
images-135.jpg SalMarinaSalinasdeJanubio_2.jpg

januiaobra.jpg
Een zwevende structuur in de vorm van een  glazen doos die midden in het voorlichtingscentrum komt, de winkel en het restaurant.

07-ICON_LANZAROTE.jpg
01-model-1_300.jpg

04-model-1_300.jpgDe ingreep voorziet in een private investering van ruim een miljoen euro, en is heel goed verwelkomd door het Gemeentebestuur van Yaiza, dat in september 2014 een vergunning heeft verleend, hoewel men nadien wijzigingen heeft aangebracht in het project, waarover men nu het Cabildo (Eilandbestuur) moet informeren.
5b481d5ae0b8428c1GROOT.jpeg
                                                             Las Salinas de Janubio.
C_Lanzarote_Salinas_del_Janubio__0b44a86e147f45f588ed20dd0df203c9.jpg
"De gemeente opent de deur naar een relevante investering, naast het bevorderen van meer bezoekers aan Yaiza en omgeving; met de economische gevolgen die dit vertegenwoordigt, bevordert men het bewustzijn van een honderdjarige ruimte gekoppeld aan het leven en werk van onze mensen," zo heeft destijds,  tijdens haar mandaat in de zuidelijke gemeente, burgemeester Gladys Acuña gezegd.

Het voorstel van Campo Baeza bestaat uit drie langwerpige modules van 17 X 16,5 meter, gescheiden door looppaden en een balkon met uitzicht op de Salinas (Zoutpannen). Een module zal bestemd zijn om te exposeren; een andere als receptie voor de ontvangst van de bezoekers; en de derde module bevat een bar en restaurant. In  dezelfde bouwwerken staan  ook voorzieningen gepland zoals winkels en kantoren; een parkeerplaats, en kelder voor magazijnen en toiletten.
5759651042_6ebe70353b_b-1.jpg
                                                     Las Salinas de Janubio.
De Salinas (Zoutpannen) zijn al een inspiratiebron geweest voor andere architecten, zoals de lanzaroteño Martín Martín, die in 1999  aan het Comité de Trabajos de Fin de Carrera (Promotiecommissie) van de  Universidad Politécnica (Technische Hogeschool) in  Barcelona zijn project presenteerde.
salinas_de_janubio-lanzarote_0.jpg
la-salinas-de-janubio-lanzarote.jpg 21412199750_72ea0db283-1.jpg
Lanzarote-019.jpg 29145950473_c48a36788b_b.jpg
Als tegenlicht, “toevallig in dezelfde minimalistische lijn,” legt hij uit. In zijn geval had het bouwwerk de vorm van een vogel, en bevatte het ook  een uitzichtspunt vanwaar men, geopend naar het westen, de zonondergang kon zien; en bovendien een restaurant met uitzicht, met voor die tijd een nieuwigheid: een systeem van rookglas. Bij beide projecten de voorziening van een onopvallend parkeerterrein.
000islas-canariaslogo-533.jpg


Het Openbaar Ministerie eist
dat Bodega Stratvs gesloten blijft

Men is in beroep gegaan tegen de uitspraak van rechter Salvador Alba van de Arrondissementsrechtbank

LA GERIA - donderdag 12 januari 2017- Het Openbaar Ministerie in Las Palmas is in beroep gegaan tegen de uitspraak van rechter Salvador Alba van de Arrondissementsrechtbank, die de voorzorgsmaatregel van sluiting heeft opgeheven van de bodega (het wijnhuis) Stratvs. Zo eist het Openbaar Minuterie dat de  installaties verzegeld blijven, zoals de instructierechter, Silvia Muñoz, heeft verordonneerd in december 2013.

In haar hoger beroep beweert het Openbaar Ministerie, “dat er onvoldoende motivatie bestaat die  een verandering van het criterium rechtvaardigt;” omdat dezelfde Arrondissementsrechtbank in 2014 de sluiting heeft onderschreven, toen de eigenaar een eerste beroep heeft ingediend tegen de voorzorgsmaatregel. Bovendien hebben andere afdelingen van de Arrondissementsrechtbank ook soortgelijke  cassaties afgewezen welke nadien zijn gepresenteerd door Juan Francisco Rosa en de maatschappij  BTL.
foto_aerea-300x225.jpg                                          De Bodega Stratvs in La Geria, Lanzarote.
jungstratvs1.jpgAnderzijds heeft het Openbaar Ministerie benadrukt , dat de Arrondissementsrechtbank met haar nieuwe beslissing , “het in werking stellen van een bodega (wijnhuis) aan het toestaan is waar het ontbreekt aan mogelijke vergunningen en, dat overeenkomstig het gemeentelijke Plan Ruimtelijke Ordening dat men op hen toepast, illegaal blijkt te zijn.”
zzzslas-canariaslogo-1.jpg


Bodega ‘Stratvs’
De uitwerking van een heropening

LA GERIA - maandag 9 januari 2017 - De beslissing van Justitie om - na drie jaar voorzorg halve sluiting - de Stratvs-bodega te heropenen. is met groot applaus begroet op Lanzarote. Vanwege de ruggensteun voor de wijnsector, het toerisme en het onderhoud van La Geria, waar dit wijnhuis in de afgelopen jaren  85 hectare wijngaard heeft hersteld en ruim honderd arbeidsplaatsen heeft gecreëerd.

Na drie jaar voorzichtigheidshalve sluiting door Justitie, heeft de aankondiging van de heropening van Bodegas Stratvs een enorme verwachting gegenereerd vanwege de groeimogelijkheden en het toeristische potentieel die het wijnhuis bijdraagt aan Lanzarote.
stratvs.jpgDe wijnsector; de toeristensector; en het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote, via haar Ministerie van Landbouw en Ontwikkeling; evenals veel andere organisaties, zoals de taxi verenging van Yaiza, de gemeente waar het wijnhuis zich bevindt, hebben publiekelijk en privaat het enthousiasme te kennen gegeven over het nieuws  van de economische stuwkracht die het wijnhuis heeft gegenereerd sinds haar opening in 2018 tot aan de sluiting, in december 2013; toen men het creëren van werkgelegenheid afgeremd zag, evenals de herlancering van de wijnbouw-sector, en de toeristische stuwkracht, in het gebied van La Geria.

Ondanks de juridische problemen waarmee de eigenaars worden geconfronteerd, waar Justitie zich mee zal bezighouden met falen in voorkomend geval, is dit wijnhuis, ongetwijfeld, een van de modernste in Europa; met een investering van meer dan 20 miljoen euro geeft het wijnhuis directe werkgelegenheid aan ruim 50 werknemers, afgezien nog van de niet meegerekende indirecte banen, bijna vijfhonderd, die de druivenproductie van 114 druiventelers van het eiland  absorbeert en duizenden toeristen per jaar naar La Geria trekt.

Sinds de opening had men een gemiddelde jaarproductie van 600.000 flessen, heeft men 85 hectare akkerland opnieuw geactiveerd in La Geria en had men de intentie, door te gaan met het verwerven van  percelen die tot nu toe verwaarloosd zijn.

Zonder daarbij te vergeten, de ontelbare nationale en internationale onderscheidingen:  een honderdtal gedurende vijf jaar voor hun wijnen in diverse Europese en Amerikaanse landen in een niet te stoppen opwaartse beweging. Bovendien projecteerde men een goed imago van het Eiland in het buitenland.
zzzislas-canariaslogo-624.jpg


Het Gerechtshof staat de heropening toe
van de Bodega Stratvs

De faciliteiten van het wijnhuis zijn in 2013 gesloten, omdat de officier van justitie ervan uitging dat er in het functioneren aanwijzingen van criminaliteit zouden bestaan

YAIZA - maandag 2 januari 2017 - De Arrondissementsrechtbank van Las Palmas heeft het verzoek toegekend betreffende het pand van de Bodega Stratvs, gelegen in La Geria (Yaiza), voor het heropenen van deze voorzieningen die sinds december 2013 uit voorzorg gesloten zijn door de Instructierechtbank van Las Palmas, omdat de officier van justitie ervan uitging, “dat er in het functioneren aanwijzingen zouden bestaan van criminaliteit,” vanwege het ontbreken van elke soort goedkeuring gezien vanuit overheids- en gezondheidsstandpunt.

Drie jaar later echter heeft de Arrondissementsrechtbank benadrukt dat de voorzorgsmaatregel “die al drie jaar geleden was goedgekeurd,” een overdreven lange tijd is voor elke voorzorgzorgmaatregel, inclusief de meeste ernstige, zoals voorlopige hechtenis zou kunnen zijn. De schade die men kan toebrengen aan de houder van de activiteit op het moment van het heilige vermoeden van onschuld, zo luidt nu de instructie, moet op zijn juiste waarde worden geschat.
tecnicos-politicos.jpgDe Arrondissementsrechtbank constateert dat voor het pand, “talrijke documenten, inclusief deskundige taxatierapporten zijn aangedragen die - tenzij anders in het proces wordt bewezen - het ontbreken aantonen van een waterleidingnetwerk op de locatie van het wijnhuis en men aanwijzingen heeft aangedragen die object zijn van de testfase, dat er geen verontreinigen zijn afkomstig uit de wijnkelder.

De Bodega Stratvs heeft al twee keer eerder verzocht om heropening , hoewel die verzoeken zijn geweigerd. Toen is men overgegaan tot het handhaven van de voorzorgs maartregel omdat het onderzoek nog niet was afgerond en het voor de Rechtbank onmogelijk, of moeilijk was, de duur van het onderzoek te kennen, waardoor men de veronderstelde schade heeft gewogen die de voorzorgsmaatregel zou hebben kunnen verhogen,” zo stelt het Gerechtshof.

Aanvankelijk was de datum van proces voor het Tribunal Superio de Canarias (TSJC) (Canarische Hooggerechtshof) vastgesteld voor juni van dat jaar, hoewel de eigenaar van de Bodega (Het Wijnhuis) om uitstel heeft gevraagd

In de zogenoemde Stratvs-zaak heeft men in totaal 17 personen betrokken onder wie zich de eigenaar van de bodega, Juan Francisco Rosa, bevindt, evenals technici van de Canarische Regering, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote, en gemeenteraadsleden van de Gemeente Yaiza.

De huidige burgemeester van Yaiza, Gladys Acuña; de wethouder van Bouwzaken,José Antonio Rodríguez; en de voormalige burgemeester van deze gemeente, José Francisco Reyes, bevinden zich onder de beschuldigden. Het Openbaar Ministerie heeft 15 jaar gevangenis geëist voor Juan Francisco Rosa; tien jaar gevangenis voor de architect en mede-eigenaar van de percelen van de bodega, Miguel Ángel Armas Matallana; zeven jaar gevangenis voor de voormalige burgemeester van Yaiza, Juan José Francisco Reyes; en drie jaar en drie maanden gevangenis voor de huidige burgemeester, Gladys Acuña.

De inbreuken bij de opening van deze bodega (wijnmakerij), die 18 miljoen euro gekost heeft, hebben geresulteerd in een strafzaak vanwege bouwovertredingen en milieudelicten welke de procureur van het Canarische Openbaar Ministerie beoordeelt als, "de grootste ecologische aanval,” die het eiland Lanzarote heeft geleden in de afgelopen twee decennia.
zzzislas-canariaslogo-kopie-38.jpg


Puerto Calero ontvangt
het grootste mega-jacht in haar geschiedenis

De 'MY Kibo' is 82 meter lang
en verblijft een week in de jachthaven van de gemeente Yaiza

YAIZA - maandag 31 oktober 2016 - De grote attractie in de jachthaven Puerto Calero is dezer dagen het mega-pleziervaartuig ‘MY Kibo’, dat een lengte heeft van 82 meter.

Het jacht is, afkomstig uit Gibraltar, op donderdag 27 oktober 2016 aangekomen in Puerto Calero, en is het grootste in haar soort, dat de haven van de gemeente Yaiza, en ook van Lanzarote, in de geschiedenis heeft aangedaan, zo laten bronnen van Calero Marinas weten, de ondernemersgroep op Lanzarote waartoe beide havens behoren.
img9126-2_g.jpg

MYKibo.jpg
img9151-3_g.jpg
Het schip vaart onder de vlag van de Kaaiman Eilanden en volgens de internetpagina: www.superyachtfan.com, behoort het toe aan de Russische multi-miljardair Alexander Mamut en is het juni 2016 overhandigd aan de eigenaar, zie:
http://www.superyachtfan.com/motor_yacht_kibo.html
Motor_yacht_Kibo.jpg
De waarde van het super-jacht 'MY Kibo’ wordt geschat op 125 miljoen Dollar (113,7 miljoen Euro, wat net zoveel is als de begroting van 2016 van het Eilandbestuur van Lanzarote welke 114 miljoen Euro bedraagt, zonder de aanverwante nutsbedrijven mee te tellen. Het pleziervaartuig heeft capaciteit voor 12 gasten verdeeld over 6 hutten, en voor een bemanning van 14 leden, verdeeld over 7 hutten.
img9162-6_g.jpgDe bemanning heeft op zondag 30 oktober 2016 het interieur en de buitendekken van de ‘MY Kibo’ schoongemaakt, waardoor men ervan uitgaat dat haar eigenaar Lanzarote zal bezoeken om op het Eiland te genieten van zijn schip, zo geeft het personeel van Puerto Calero aan vanaf een van de aanlegsteigers van de jachthaven. De verwachting is, dat de ‘MY Kibo’ een week in Puerto Calero verblijft en daarna doorvaart naar de Jachthaven van Lanzarote in Arrecife.
megayate-billonario-2.jpg
img9158-5_g.jpg

Het afmeren van de ‘MY Kibo’ in de jachthaven van Lanzarote is een ander gedenkwaardig feit, omdat het de eerste keer is, dat men een super-jacht van deze omvang ontvangt, twee jaar na de opening van de jachthaven, in oktober 2014.
img9155-4_g.jpg

“We hebben veel schepen van meer dan 30 meter ontvangen, en tot wel 60 meter; maar nooit een met een lengte van ruim 80 meter,” geeft men aan vanuit Calero Marinas.

Ook laat men weten, dat de kapitein van de ‘MY Kibo’ al in de jaren ‘90 in Puerto Calero was, “met een schip van iets kleinere afmetingen,” en men benadrukt, “dat de kwaliteit van de installaties op Lanzarote maakt, dat de kapiteins het aanleggen op het Eiland herhalen, wat heel belangrijk is voor de dienstverlening welke men vraagt, niet alleen voor het afmeren, maar ook voor andere diensten, zoals het kopen van proviand, bloemen, en het huren van auto’s.
zzzislas-canariaslogo-548.jpg


Lanzarote krijgt langste strandpromenade ter wereld met 26,63 kilometer lengte

ARRECIFE - woensdag 10 augustus 2016 - Lanzarote zal binnenkort de langste wandelboulevard ter wereld hebben. Deze promenade is maar liefst 26 kilometer lang en zal te vinden zijn tussen Costa Teguise en Puerto del Carmen met het populaire Arrecife in het midden. Deze nieuwe promenade zal bijna dubbel zo lang zijn dan de huidige langste van Spanje en Europa: met 13 kilometer in La Coruña, of die van 9,2 kilometer in het Amerikaanse Atlantic City.

Binnenkort zal de langste wandelboulevard of strandpromenade ter wereld te bewandelen zijn op Lanzarote. Met een lengte van 26,63 kilometer is het een wandeling die wellicht niet voor iedereen is weggelegd maar uiteraard kan deze ook in delen bewandeld worden. Een retourtje zou dus een ‘wandelingetje’ zijn van maar liefst 52 kilometer
lmcz.jpgNaast wandelen over de boulevard zal het ook mogelijk zijn, om aan hardlopen en snelwandelen te doen, of om op rolschaatsen de route af te leggen, of het hele traject al fietsend af te leggen. Aan alle sportievelingen en niet sportievelingen is gedacht bij de aanleg van deze strandpromenade. Het zal zeker een mooie gelegenheid zijn voor de toeristen om de route te bewandelen maar ook voor de eilandbewoners, om een deel van hun dagelijkse ‘paseo’ te doen.
strandboulevard2.jpgVolgens het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote moet er alleen nog gewerkt worden aan de gedeelten tussen het Instituto Maritimo Pesquero en Puerto de Naos: en nabij Punta de los Vientos.
000islas-canariaslogo-89.jpg


De eigenaar van Mercadona bezoekt met zijn gevolg Lidl in Puerto del Carmen

PUERTO DEL CARMEN - vrijdag 24 juni 2016 -Vertegenwoordigers van Mercadona in de provincie Las Palmas wisten niets van de aanwezigheid van Roig op Canarias, hoewel ze bevestigen, “dat het gebruikelijk is dat hij de winkels van concurrenten bezoekt, omdat men daar van kan leren, zelfs van de Chinese winkels.”

De voorzitter en grootaandeelhouder van supermarktketen Mercadona, Juan Roig, is op woensdag 22 junI 2016 ‘binnengestapt’ bij de Lidl-supermarkt in Puerto del Carmen, in de gemeente Tías (Lanzarote).
                                    dueno-mercadona.jpg                                      
                                 De eigenaar van Mercadona
, Juan Roig.

De aanwezigheid van de ‘koning’ in de levensmiddelensector van Spanje, de derde rijkste man van het land, aldus Forbes, na Amancio Ortega (Inditex) en Rafael del Pino (Ferrovial), heeft de lanzaroteños op deze woensdag verrast die rond 14:30 uur in de Lidl-supermarkt aanwezig waren, die gewoonlijk bezocht wordt door toeristen die logeren in Puerto del Carmen.
lidl-inaugura-1.jpg P1070928.jpg

bienvenido-senor.jpgVoormalig wethouder van Alternativa Ciudadana in het Gemeentebestuur van Arrecife , Domingo García, was een van de bewoners die gelijktijdig met Roig in de winkel aanwezig was. Aanvankelijk dacht García dat het zou kunnen gaan om de directeur van Lidl. Hij vertelt,”dat Roig aankwam in gezelschap van een gevolg van 15 personen en naar de winkel gekomen is in een minibus die plaats biedt aan 25 personen.”
Baby20section20Lidl20Arrecife20March202016.jpg Baby2020Bottles203.jpgGarcia voegt toe, “dat Roig en zijn gevolg in de Lidl-supermarkt hebben rondgewandeld en de schappen hebben bekeken om de prijzen te zien en hoe de producten zijn uitgestald.” “Bovendien heeft een van de leden uit het gevolg, twee doosjes met kersen gekocht die in de aanbieding waren,” vertelt García.

Op zes mei 20165 heeft Medianews een foto gepubliceerd waarop Roig te zien is als hij alleen een Hiperdino-supermarkt bezoekt in het Zuiden van Tenerife. Daar heeft hij producten gekocht van Canarische makelij en ook witte merken van de Canarische levensmiddelenketen.
ZZZZislas-canariaslogo-kopie-8.jpg


La pareja holandesa más afortunada
Het gelukkigste Nederlandse echtpaar

YAIZA - VRIJDAG 29 april 2016 - Fayna Krom die - na het winnen van het Promotur-droomhuwelijk - op zaterdag 30 april 2016 in Playa Blanca  (gemeente Yaiza - Lanzarote) in het huwelijk zal treden met Anton Wierenga,  is een nicht van de oprichter van Adislan en directeur van een conservenindustrie.

Lanzarote is een eiland waar men verliefd raakt. Maar dat hoeft men niet te vertellen aan Fayna Krom en Anton Wierenga, het Nederlandse paar dat op zaterdag 30 april 2016 in het huwelijk zal treden in het H10-Hotel ‘Rubicón Palace’ en wel als hoofdprijs - een droomhuwelijk op de Canarische Eilanden - die ze gewonnen hebben in een wedstrijd van Promotur.
boda-premio-1.jpg
u926875131-o467510724-72.png

pareja-holandesa1.jpgHet Nederlandse paar Fayna Krom en Anton Wierenga – dat €27.600,= gewonnen heeft in een reclamecampagne van Promotur, voor het voltrekken van hun huwelijk op Lanzarote op zaterdag 30 april 2016 - in het  H10-Hotel ‘Rubicón Palace, in Playa Blanca.
maxresdefault-27.jpg

                                          H10-Hotel ‘Rubicón Palace, in Playa Blanca.

Jardines-y-piscina-de-da_0044.jpgDe gebeurtenis is veel meer dan zomaar een verbintenis. Fayna’s familie van moederszijde is sinds de jaren ’50 van de vorige Eeuw, via haar grootouders Vicente Vilas en Rosa Montero, verbonden met Lanzarote.
logo-adislan.jpg
Deze band, die zich mettertijd heeft versterkt, is de reden die ertoe heeft geleid, dat het paar het “sí quiero” (“ja ik wil·”) op het eiland wil uitspreken. De thans 37-jarige Fayna woont al sinds haar derde jaar op Lanzarote .En zoals gezegd, is de aanstaande bruid een nicht van de oprichter van Adislan en directeur van een conservenindustrie.

zzzzzzzislas-canariaslogo-430.jpg


David Cameron komt weer met vakantie
naar Lanzarote in de Semana Santa

YAIZA - vrijdag 18 maart 2016 - De Britse minister-president, David Cameron, zal opnieuw zijn paasvakantie op Lanzarote doorbrengen tijdens de Semana Santa (Goede Week), net zoals hij dit heeft gedaan in 2014, tien hij ook op Lanzarote was met zijn gezin, zo hebben bronnen in de toeristische sector op het eiland laten weten.

Het gezin Cameron zal op de Luchthaven van Lanzarote aankomen op woensdag 23 maart 2016 en terugkeren naar Londen op woensdag 30 maart 2016.

vakamtie.jpg                                           De Cameron's surfend op Lanzarote in 2014.

1397411569541large.jpgDit keer zal de Britse minister-president logeren in een hotel in de toeristenwijk  Playa Blanca, aan de kust in de gemeente Yaiza in het Zuiden van het eiland.

Bij zijn eerste bezoek  op 2014, is David Cameron naar  Lanzarote gevlogen met de prijsvechter Ryanair en logeerde hij zes dagen in ‘Casa Tomarén’, een plattelands etablissement in San Bartolomé, in het binnenland van het eiland.
Toen heeft men David Cameron  kunnen zien surfen met zijn kinderen nabij het Famara-strand, vis zien eten in een traditioneel Canarisch restaurant, of boodschappen zien doen in een supermarkt.

Nadat het gezin Cameron het eiland van de vulkanen had verlaten,  heeft het Cabildo (Eilandbestuur) een  onderzoek laten uitvoeren betreffende de uitwerking van Cameron’s verblijf op het eiland, en heeft men geconcludeerd dat dit een informatieve uitwerking heeft gehad in de Britse media met een publiciteitswaarde van ruim 1,2 miljoen euro.

Het Verenigd Koninkrijk is het voornaamste buitenlandse toeristen uitzendende land naar Lanzarote; zodanig, dat bijna de helft van de bezoekers dat jaarlijks het eiland kiest, Brits is.

Alleen al in februari 2016, midden in het hoogseizoen op Canarias, kwamen 185.281 buitenlandse bezoekers aan op Lanzarote, van wie 92.823 Britten.

Sinds jaar en dag is Lanzarote de gebruikelijke vakantiebestemming van talrijke politieke leiders. Het eiland is bezocht door de voormalige Spaanse minister-presidenten Felipe González, José María Aznar en José Luis Rodríguez Zapatero;  de voormalige president van  de Tsjechische Republiek, Václav Havel; de  voormalige president Mijaíl Gorbachov, de Duitse Helmut Kohl en, recentelijk, door de Ierse minister-president Michael Higgins.
000islas-canariaslogo-444.jpg


Lanzarote: Eerste sculpturen
nieuw onderwatermuseum geplaatst

LAS COLORADAS  - woensdag 10 februari 2016 -  Het eerste van een serie van ruim 300 beelden en sculpturen van de Britse kunstenaar Jason de Caires is voor de kust van Lanzarote in het nieuwe onderwater museum geplaatst. Het Museo Atlántico zal het eerste onderwatermuseum zijn van heel Europa en in maart 2017 open zijn voor sportduikers en het zwempubliek.

Lanzarote krijgt er een nieuwe, uitzonderlijke, en in Europa unieke attractie bij, een eigen onderwatermuseum voor de kust van Las Coloradas. Voor het project is de Britse kunstenaar Jason de Caires aangetrokken, die geen onbekende is wat betreft onderwatermusea. Hij heeft ook al beelden en sculpturen gemaakt voor musea op de bodem van de zee bij Cancun in Mexico en Grenada in West Indië.

47047-1454594642-1000051.jpg
De beelden die de kunstenaar plaatst voor de kust van Lanzarote zullen te zien zijn op een diepte van ongeveer twaalf meter, en dan  niet alleen voor sportduikers maar ook voor zwemmers, snorkellaars en glasbodem-boten. Het Museo Atlántico krijgt een oppervlakte van 2.500 m²  en het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote heeft 700.000 euro betaald voor het creëren  van deze nieuwe, toeristische trekpleister. Volgens velen echter zou dat geld veel beter besteed kunnen worden op het eiland en dus zijn er naast blije gezichten ook protesten bij de eerste presentatie.

onderwatermuseum1a1.jpgDe beelden zelf moeten niet alleen de lokale bevolking verbeelden, maar ook symbolen en eigentijdse momenten. Zo zijn er vluchtelingen te zien; mensen die aan het telefoneren  zijn en een selfie maken, of mensen die met koffers op vakantie gaan. De bedoeling is, dat de beelden planten en onderwaterdieren gaan aantrekken waardoor de kunst één wordt met de natuur. Officieel wordt verwacht  dat alle 300 beelden vanaf maart 2017 te zien zullen zijn.

zzzzzzzislas-canariaslogo-151.jpg


Yaiza verordonneert de eerste sloop
van een hotel met een illegale vergunning
in Playa Blanca

YAIZA - vrijdag 29 januari 2016 - De Gemeente Yaiza (Lanzarote) heeft de “gedeeltelijke, of algehele sloop verordonneert van het in Playa Blanca gelegen viersterren-hotel ‘Son Bou’- dat eigendom is van de ondernemer Juan Francisco Rosa - vanwege het bebouwen van het drievoudige dan wat is toegestaan in het nieuwe Algemene Bestemmingsplan van de Gemeente. Het ‘Son Bou’-hotel, dat 165 hotelbedden telt, is een van de 18 etablissementen waarvan de vergunningen nietig zijn verklaard door de Rechtbank in Yaiza.

Met de goedkeuring eind 2014 van het nieuwe Algemene Bestemmingsplan is de Gemeente een procedure begonnen voor de regularisering van de hotels met nietig verklaarde vergunningen, steeds wanneer die zijn aangepast aan de nieuwe bouwverordening.2016012816200869554.jpg                                    Het ‘Son Bou’-hotel is een van de 18 etablissementen
             waarvan de vergunningen nietig zijn verklaard door de Rechtbank in Yaiza.
In het geval van ‘Son Bou’, wat het eerste dossier is dat wordt uitgevoerd, heeft de Gemeente geconcludeerd dat dit etablissement geen openingsvergunning kan krijgen zolang men niet bijna twee-derde van het hotel sloopt. Daartoe geeft men aan de eigenaar een maand de tijd dat deze het sloopproject presenteert en nog eens twee maanden voor de sloop. De projectontwikkelaar is verplicht het  aangetaste uiterlijk in het gebied te herstellen.

De Gemeente heeft op woensdag 27 januari 2016 het aanpassingsdossier van dit etablissement naar de Rechtbank gestuurd om rekenschap te geven van de uitvoering van het vonnis, waarmee in 2005 de vergunning ervan nietig is verklaard ondanks dat men sinds die datum open is gebleven.

De burgemeester van Yaiza, Gladys Acuña, verzekert dat de procedure voor de regulering van dit hotel officieel is ingezet nadat de eigenaren niet voldaan hebben aan de termijn die gesteld is door het technische kantoor voor het presenteren van de vereiste documentatie voor het verkrijgen van een nieuwe vergunning,” men heeft slechts enkele plannen gepresenteerd,” verzekert de burgemeester die ervan uitgaat dat het Gemeentebestuur handelt overeenkomstig de wet.

In het rapport van het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote over de schendingen van het hotel staat:  dat het ‘Son Bou’ hotel zich onttrokken heeft aan het Eiland Plan van 1991 - de herziening van het document uit  2000 -  de regelgeving voor het deelplan Costa Papagayo en de toeristische goedkeuring.  Ook nu voldoet men nog steeds niet aan het Algemene Bestemmingsplan.

De voormalige burgemeester van Yaiza, José Francisco Reyes, heeft in 1998 onrechtmatige bouwvergunningen verleend voor de bouw van de hotels
- ‘Melia Volcán’,
- ‘Princesa Yaiza’,
- ‘Papagayo Arenas’,
- ‘Dream Gran Castillo’
- ‘Son Bou’,
evenals voor de apartementen complexen:

- ‘Iberostar’

- ‘La Bocayna’,
- ‘Iberostar Papagayo Park’,
- ‘Rio Playa Blanca’.

In 1999 hebben ook de navolgende etablissementen op illegale wijze vergunningen verkregen:
- hotel ‘Rubicón Palace’,
- hotel ‘Iberostar Papagayo’
- een viersterrenhotel in de sector 193 van het Deelplan Montaña Roja,
- hotel ‘Hesperia Puerto Calero’,
- een toeristisch complex op perceel 5 van het Deelplan Las Coloradas.

In 2000 hebben op illegale wijze bouwverguningen verkregen:
- appartementencomplex ‘Coloradamar’,
- appartementencomplex ‘Las Coloradas’  
- appartementencomplex ‘Cay Beach Papagayo’,
- hotel ‘Natura Palace’.
zzzzzzzislas-canariaslogo-105.jpg


De afscheidingsbeweging bereikt nu ook de havens:
Lanzarote wil  onafhankelijk zijn van Las Palmas

ARRECIFE – Nieuwjaarsdag,  vrijdag 1 januari 2016 - Op een cruciaal moment voor Spanje in haar eenheid als Staat, beperken de separatistische uitbraken zich niet tot het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje), noch tot landelijke organisatie, en een bewijs daarvan is het ontstaan van het initiatief op Lanzarote, waarmee de haven zich onafhankelijk maakt van de Autoridad Portuaria de Las Palmas (het Havenbedrijf van Las Palmas) waartoe deze behoort vanwege de provinciale indeling die geldt voor de Canarische havens.

“Het moment is gekomen om een stap te zetten  in de richting van het voorgestelde initiatief,” zo bevestigt men vanuit de Kamer van Koophandel van het conejera-eiland,  waar men gelooft in het creëren van de Autoridad Portuaria de Lanzarote (het Havenbedrijf van  Lanzarote), beheerd vanuit en voor de haven van Arrecife, “daaronder inbegrepen, de overige maritieme installaties van het eiland), wat een beter beheer mogelijk zal maken van de bijzonderheden van deze infrastructuur.”
HDucxstgcMRSMsY-800x450-noPad.jpg
                                                        De haven van Arrecife.
su8regroot.jpg

Een heel andere Visie heeft de voorzitter van de Autoridad Portuaria de Las Palmas (het Havenbedrijf van Las Palmas), Luis Ibarra, die van mening is, dat een veronderstelde onafhankelijkheid van Lanzarote een verhoging van de kosten betekent te zijn;  om precies te zijn, de havengelden die met 25% zullen toenemen, terwijl die 5% lager worden in Las Palmas en Fuerteventura.

Ibarra heeft laten weten, dat sommige van  de havengeld-tarieven  van Arrecife, nu voordeel hebben van globale overeenkomsten, en als dat niet zo is, deze zullen toenemen.
lanzahaven.jpgEchter op Lanzarote zijn er mensen die dit niet zo zien, onder hen José Torres Fuentes, de voorzitter van Kamer van Koophandel van Lanzarote,  die van mening is dat de haven van het eiland, “een gevangen haven is, die afhankelijk is van grotere installaties, en besmet is door het gedrag van het provinciale centralisme van de Autoridad Portuaria de Las Palmas (het Havenbedrijf van Las Palmas).

“Niemand komt onze zaken regelen als we dat niet zelf doen; bovendien, doet niemand dit beter dan wij zelf. We moeten de eigenaren van onze tijd en van onze bestemming zijn,” zo- staat in een opinie-artikel dat gepubliceerd is in de lokale pers.

Met dezelfde intentie, is men op de internetpagina www.change.org een handtekeningenactie gestart voor het richten van een verzoekschrift aan het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling) met de leuze: “Por una Autoridad Portuaria de Lanzarote” (“Voor een Havenbedrijf van Lanzarote”), waarop men bevestigt, dat het beheer van deze haven,”vanuit Gran Canaria op significante wijze van invloed is op het huidige concurrentievermogen en het toekomstige, omdat het nu eenmaal niet  de belangrijkste haven is van de Autoridad Portuaria (het Havenbedrijf), het wordt niet met dezelfde zorg behandeld.” Ondertussen heeft de KvK 683 handtekeningen ontvangen in de maanden dat men deze op het internet aan het inzamelen is, zie:
https://www.change.org/p/ministerio-de-fomento-consejo-de-ministros-por-una-autoridad-portuaria-de-lanzarote
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-136.jpg 


Sloop geëist van diverse illegale woningen
in ‘La Bufona’

ARRECIFE - zondag 30 augustus 2015 - Eduardo Murillo, eigenaar van een perceel in de urbanisatie (woonwijk)  ‘La Bufona’ in Arrecife -  waar meerdere woningen sinds 2000 illegaal zijn gebouwd -heeft aangifte gedaan bij de Provinciale Aanklager van Las Palmas, om te verlangen, “dat men hetzelfde recht toepast op iedereen,” en dat men - volgens Murillo -  “dezelfde uitdagende houding heeft aangenomen zoals bij Josefa Hernández (de eigenaresse van een illegaal in een natuurgebied gebouwde - en nu te slopen - woning op Fuerteventura)."  

De eigenaar van het perceel, van wie men al diverse keren geëist heeft, dat  hij deze huizen sloopt, legt uit,” dat meer nog dan de veroorzaakte schade door te bouwen in beschermd gebied, men niet alleen de illegale gebouwen niet gesloopt heeft, maar is doorgegaan met uitbreiden met het toevoegen van zwembaden op beschermde plattelandsgrond.”
Casas-Bufona-Arrecife-Foto-Felipe_EDIIMA20151110_0730_5.jpg
La_Bufona_EDIIMA20140823_0204_13.jpg
040615-la-bufona660.jpgMurillo laat weten, “dat vanwege de sociale onrust die zich voordoet bij de burgers vanwege het bestaan van een onverzoenlijke gerechtigheid voor sommigen en volledige afwezigheid  voor anderen,” hij heeft besloten de tussenkomst van de Fiscalía Provincial de Las Palmas (Provinciale Aanklager van de Provincie Las Palmas) te verlangen, om te voorkomen dat men door blijft gaan,” met een klaarblijkelijk delict van ambtsmisdrijf,”  en verlangt van de hoogste verantwoordelijken van het Agentschap voor Stedelijke- en Milieubescherming, de resoluties voor sloop uit te voeren die betrekking hebben op dergelijke  woningen.”
Calle-Chabusquillo-Bufona-Arrecife-CRUZ_EDIIMA20150407_0101_13.jpg

De grondeigenaar laat weten, dat eigenaren van die huizen  ter plaatse, nadat zij hun huizen in 2000 hebben verkregen,  enkele jaren zijn doorgegaan met bouwen,  “ondanks, dat een  strafrechtelijk proces door de overheid is aangespannen wegens  zeer ernstige bouwovertreding sinds dat jaar, wat uiteindelijk geleid heeft  tot sloopresoluties voor hun woningen,” zo merkt hij op.

Het Apmun zegt: slopen
Murillo heeft uiteengezet, dat een van de eigenaren van die woningen Astrid Pérez is - de voorzitter van de Partido Popular (PP) op Lanzarote - en naar men heeft laten weten, zij ook een onherroepelijk bevel tot slopen heeft wat is uitgevaardigd door het Agencia de protección del medio urbano y natural (Apmun) “en dat niet is nageleefd door de regionale afgevaardigde die het beroep van advocaat uitoefent.
ZZZZZZAislas-canarias-84-30.jpg 


Kasteel van Playa Blanca op Lanzarote 
ontsierd door paviljoen

PLAYA BLANCA - vrijdag 22 mei 2015 - Het Castillo de las Coloradas staat op de landtong Punta de Aguila en torent 20 meter boven zee uit. Men kan het van ver zien. Op de achtergrond ziet men de Playa Papagayo en het eiland Fuerteventura. Althans, dat was tot voor kort zo, tegenwoordig is de omgeving van de fortificatie (toren met luidklokken), ontsierd door een monster van een bezoekerscentrum.

Vanaf het wandelpad op de atalaya (landtong) kon men genieten van een prachtig panorama met de ronde fortificatie op de voorgrond. Nu staat hier een - van in lelijke formica-platen opgetrokken - bezoekerscentrum.
kasteel-1.jpg
      Anno 2015  staat hier een - van in lelijke formica-platen opgetrokken - bezoekerscentrum.
kasteel-2.jpg

De klokkentoren was in vroeger tijden bedoeld om de bevolking tijdig te kunnen waarschuwen voor aankomende zeerovers. Nu staat er een gesubsidieerd paviljoen voor het fort en lijkt het erop, alsof men daarmee de bezoekers af wil schrikken om hier te wandelen.
kasteel-3.jpg

Een informatiebord laat de bezoekers trots weten, dat dit project €27.453,= heeft gekost. De constructie ervan is eind april 2015 voltooid. Het bezoekerscentrum is overigens nooit geopend voor bezoekers (dat zou namelijk minimaal twee arbeidsplaatsen opleveren en daar heeft men in Spanje een broertje dood aan!) In het project was ook de aanleg van flood light voor de afstraling van de kasteeltoren voorzien, helaas is hier niets van te zien .

Blijkbaar mag dit hier zomaar gebouwd worden, terwijl elders honderden onafgewerkte vakantiehuizen afgesloten werden omdat ze er illegaal gebouwd zouden zijn. Rest de vaag, hoe dit project ooit goedkeuring heeft verkregen. Hopelijk verdwijnt dit gedrocht snel, zodat de vele bezoekers opnieuw kunnen genieten van het prachtige uitzicht.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Nederlandse sportduiker
verdronken in zee nabij Tías (Lanzarote)

TÍAS - donderdag 7 mei 2015 - Een 50-jarige Nederlandse sportduiker is op dinsdag 5 mei 2015 ten gevolge van een hartaanval verdronken nabij het Pila de la Barilla-strand (Playa Chica) in Puerto de Carmen (gemeente Tías - Lanzarote).

Het ambulancepersoneel van de Servicio de Urgencias Canario (SUC) en de verpleegkundige van het gezondheidscentrum hebben geprobeerd de man te reanimeren, maar tevergeefs, de sportduiker is uiteindelijk overleden.
images76SEBD47-1.jpg
 naamloos-30.png Tias_12.gif

playa-chica-lanzarote--478x270.jpg
                                                Playa Chica - Lanzarote.
la-pila-de-la-barilla-o-playa-chica-1-1-gallery.jpg

la-pila-de-la-barilla-o-playa-chica-1-2-gallery.jpgHet Centro Coordinador de Emergencias y Seguridad (Cecoes) 112 ( de Alarmcentrale 1-1-2) heeft op dinsdag 5 mei 2015 om 22:00 uur een telefonische melding ontvangen, dat enkele personen een sportduiker uit zee gered hebben die te kampen had met een hartaanval.

Na pogingen de man te reanimeren, heeft men alleen nog zijn overlijden kunnen bevestigen.

De Guardia Civil heeft het stoffelijke overschot in bewaring genomen tot de komst van de instructierechter voor het betreffende onderzoek. Ook de Policía Local (Gemeentepolitie) van Tías heeft assistentie verleent aan het ambulancepersoneel.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg

 


Lanzarote en de Chinijo-Archipel opgenomen in het Europees en Wereld Geopark-Netwerk

Het European Geoparks Network (EGN) (Europees en Wereld Geopark-Netwerk ) (http://www.geoparkdehondsrug.eu/geopark/hetinternationalenetwerk) heeft, als nieuw lid van de organisatie, Lanzarote en de Chinijo-Archipel opgenomen, als erkenning van hun geologische en milieu-waarden.

Dit is op dinsdag 7 april 2015 bekend gemaakt door het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote; het eiland en de kleine Archipel - welke gevormd wordt door de islotes (eilandjes) Montaña Clara, Alegranza en La Graciosa (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Chinijo) zijn zo toegetreden als 65ste lid van het Europese Netwerk, waartoe ook al het eiland El Hierro behoort.
European_Geoparks_logo.png Logo-Geopark-300x209.jpg                                                Zie ook: http://www.europeangeoparks.org
EGN-64_800px.jpg

                                  De kaart laat alle 64 Europese Geo parken zien;
                        en daar zijn nu Lanzarote en de
Chjinijo Archipel bijgekomen.
1370506927262.jpg
                                                                La Graciosa.
Bovendien heeft men ze bij de komende Internationale Conferentie kandidaat gesteld om onderdeel uit te maken van het Global Geoparks Network (Wereldwijde Geopark-Netwerk): www.globalgeopark.org; de Conferentie zal gehouden worden van 19 tot 22 september in Japan (Tokio).

Lanzarote is sinds 1993 erkend als Biosfeer Reservaat en herbergt een van de druk bezochte Nationale Parken van Spanje: Timanfaya.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Uga heeft het eerste standbeeld van Lanzarote 
ter ere van de camello (dromedaris)

YAIZA - zondag 22 februari 2015 - Op vrijdag 20 februari 2015 heeft men op een rotonde nabij Uga de sculptuur onthuld ter ere van de camello (dromedaris) van Lanzarote.

De onthulling heeft plaatsgevonden in aanwezigheid van de maker van het standbeeld, de beeldhouwer Paco Curbelo; autoriteiten van het Cabildo (Eilandbestuur) en van de Gemeente Yaiza.
KameelUgagroot.jpg untitled-83.png                                                                                                               Francisco Fabelo.
Vanwege het ontbreken van elementen ter erkenning van de camello (dromedaris ) - gezien het eeuwenlange belang van het aandeel van dit dier in het sociale leven van het eiland Lanzarote - is dit standbeeld er gekomen op initiatief van Francisco Fabelo, de eilandminister van Landbouw, Veeteelt en Visserij.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Ryanair-passagiers van Dublin naar Lanzarote hebben zelf moeten betalen voor overtocht per boot 

Het vliegtuig was wegens slechte weersomstandigheden
omgeleid naar Fuerteventura

ARRECIFE - woensdag 26 november 2014 - Een groep passagiers, die van Dublin naar Lanzarote onderweg was, heeft luchtvaartmaatschappij Ryanair aangeklaagd. Zij verzekeren, dat ze in het vierde weekeinde van november een ticket voor de ferry hebben moeten kopen en de transfer per taxi naar hun verblijfplaats op Lanzarote hebben moeten betalen, nadat het vliegtuig, met 140 passagiers aan boord, omgeleid is vanwege de slechte weersomstandigheden. Volgens de passagiers heeft de luchtvaartmaatschappij (Ryanair) die hen vervoerde, uitsluitend het vervoer van de luchthaven naar de haven van Corralejo betaald.

In de het Britse dagblad ‘Dialy Mail’ staat te lezen, dat de vlucht aanvankelijk op zaterdag 22 november 2014 zou worden uitgevoerd vanaf Dublin naar Lanzarote, maar slechte weersomstandigheden hebben het vliegtuig verplicht, uit te wijken naar en te landen op Fuerteventura.
251114-ryanair660.jpg Ryanair-ofrece-billetes-afectados-TAP_EDIIMA20141029_0519_4.jpg

Eenmaal op de luchthaven aangekomen, hebben medewerkers van de prijsvechter de passagiers laten weten, dat een autobus hen naar de haven zou brengen vanwaar ze dan een boot naar Lanzarote zouden kunnen nemen.

Volgens de passagiers hebben zij  bij aankomst in de haven van Corralejo te horen gekregen, dat Ryanair geen enkele reservering op hun naam heeft gemaakt, waardoor zij enkele uren hebben moeten wachten zonder ook maar een alternatief geboden te hebben gekregen en men zich uiteindelijk verplicht zag de tickets zelf te kopen, met een een prijs van €47,= per paar.

Eenmaal aangekomen op de havenpier in Playa Blanca op Lanzarote, moesten deze toeristen opnieuw betalen voor de taxikosten, om naar het door hun gereserveerde hotel te gaan.

Volgens de krant ‘Daily Mail’, heeft een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij om excuses van de passagiers gevraagd. Hoewel hij heeft laten weten dat alle passagiers door de luchtvaartmaatschappij zijn vervoerd, heeft men toegezegd, dat het bedrag wat door de toeristen uit eigen zak betaald is, terugbetaald zal worden.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg 


De Boeing 787 Dreamliner landt voor de eerste keer  op de luchthaven van Lanzarote

ARRECIFE - vrijdag 14 november 2014 - De Luchthaven van Lanzarote heeft voor de eerste keer een van de opmerkelijkste modellen van de Amerikaanse fabrikant Boeing ontvangen, de B-787 Dreamliner.
AENA heeft laten weten, dat het toestel van TUI Airlines-Nederland, op de vlucht van Amsterdam naar Lanzarote, met 204 passagiers aan boord, is geland om 19:00 uur op dinsdag 11 november 2014.

De Boeing 787 Dreamliner heeft een lengte van 57 meter, een spanwijdte van 60 meter, en is 17 meter hoog; daarmee is deze groter dan de modellen B-575 en B767 die gebruikelijk zijn op de route naar Lanzarote.

De Boeing B-787 Dreamliner van TUI Airlines-Nederland op de Luchthaven van Lanzarote.
De B-787 Dreamliner zal door TUI Airlines-Nederland worden gebruikt op de route Amsterdam-Fuerteventura-Lanzarote-Amsterdam in de maanden november en december.

Door de geavanceerde techniek is het toestel ongeveer 20% zuiniger in het brandstof verbruik, en met het aerodynamische omwerp heeft het minder uitwerking op het milieu. 
1-AAAAislas-canarias-126.jpg
 


Maritieme verhalen van de nieuwe havenkade

De opvarenden van vier in de Jachthaven van Lanzarote
afgemeerde pleziervaartuigen vertellen  hun avonturen

ARRECIFE - maandag 27 oktober 2014 - De nieuwe jachthaven van Arrecife is ondertussen een Continent in miniatuur. Bij de 400 ligplaatsen van Marina Lanzarote kunnen we de Odyssees gewaarworden van de mannen en vrouwen die op zee hun manier van leven hebben. De hoofdstad in nu een verplichte halteplaats voor de zeebonken.

De Amerikanen Judy en Pip Wick, de Brit Tim Evans, se Fransen Jonathan Beneteau en Aurelie Aubron en de leden van het wetenschapsschip ‘Sea Dragon’: Eric Loss en Shanley McEntec, zijn enkele van de opvarenden die onderdeel uitmaken van de tussentijdse verhalen in de jachthaven ‘Marina Lanzarote’ in Arrecife, die op zaterdag 25 oktober 2014, 1000.00 m² groot, officieel is geopend. Hun zeilschepen doorkruisen de Atlantische Oceaan met bestemming de Caraïben en de Verenigde Staten.

              Het onderzoeksschip in Marina Lanzarote, de Jachthaven van Arrecife:
Het 'EXXpedition'-project van 14 vrouwen
De ‘Sea Dragon’, met 22 meter lengte gebouwd in 2000, is een onderzoeksschip, dat heeft deelgenomen aan diverse expedities van onderzoek, onderwijs en het conserveren van de zeeën. Op 16 november 2014 zal het vanuit Lanzarote zeilen met als opvarenden 14 vrouwen, voor het oversteken van de Atlantische Oceaan naar het eiland Martinique in de Caraïben, voor het uitvoeren van het zogenoemde ‘EXXpedition’-project, dat de verandering in het organisme van vrouwen bestudeert, mogelijk veroorzaakt door kankerverwekkende stoffen in de omgeving waarin we leven.

Voordat zij op Lanzarote zijn aangekomen, heeft men al een serie monsters genomen van hun haar, en die worden onderzocht, om het gif te ontdekken. Tegelijkertijd zullen zij op hun beurt dagelijks monsters nemen van het zeewater, vanaf 200 mijl van Lanzarote tot aan Martinique, op de aanwezigheid van micro-kunststoffen in de oceanen.

Nog voordat men is afgemeerd in Marina Lanzarote, heeft men deelgenomen aan een ander onderzoek, dat geleid is door de Universiteit van Exeter in het Verenigd Koninkrijk, over de aanwezigheid van plastic in het voedsel van plankton. “De aanwezigheid van plastic in zee is heel erg, benadrukt de eerste stuurvrouw, Shanley Macentec, die bevestigt, dat ze gedurende haar oceaanreizen ware eilanden van plastic heeft gezien,” het is alsof er een soep in zee drijft,” zo oordeelt ze.

Sergio Urrestarazu, die ruim 20 jaar op het eiland woonachtig is, was het op donderdag 23 oktober 2014 eens met de opvarenden van de Sea Dragon als uitvoerders van het Pangaea-Onderzoek dat is uitgevoerd vanaf de voorplecht van het schip in de winter van 2012 en waarvan hij de enige van de opvarenden was om het schip van het eiland Tarawa in de Stille Oceaan naar Samoa te varen, de plaats, waar met al het tijdens de campagne verkregen materiaal heeft uitgeladen. “Men heeft de ontwikkeling van koralen bestudeerd die ten onder gaan aan de vervuiling. Een reis, waarbij hij de wateren heeft doorkruist van Hawaï en Tahiti.
                 Judy en Pip Wick. in de Jachthaven van Arrecife: 'Marina Lanzarote'

Na 52 jaar huwelijk vanaf de Amerikaanse Oostkust
Het Amerikaanse echtpaar Judy en Pip Wick heeft de halve wereld bereisd aan boord van het houten schip ‘Lucayo’, dat in 1993 is gebouwd in het kustplaatsje Brooklyn (Breukelen!) in de Staat Maine, nabij de Canadese grens. 

Pip toont trots de plaquette in het Interieur van het bijna vijftien meter lange schip met de naam van het bedrijf die het gebouwd heeft, waarbij hij duidelijk maakt, dat hij zijn droom heeft waargemaakt.
Het leven van dit echtpaar speelt zich voornamelijk op zee af, alleen in de winter keren ze terug naar huis, om daar de kersttijd door te brengen.

http://events.r20.constantcontact.com/register/event?oeidk=a07e8crezt686bc7dcf&llr=kp8hgejab
Judy en Pip zijn lid van de Ocean Cruising Club, een selecte vereniging van zeilers die, om lid te kunnen worden, minimaal 1.000 nautische mijlen moeten hebben gevaren.Bij gelegenheid nemen ze, samen met 12 andere schepen, deel aan de Easter Atlantic Rally) die de hele Atlantische Ovceaan over gaat naar de Caraïben, wat samenvalt met de zestigste verjaardag van de club van ware zeerotten. 

Na 52 jaar huwelijk kunnen Judy en Pip zich een leven zonder zee niet voorstellen. Een affectie die ze delen met hun kinderen en kleinkinderen, hoewel die hen deze keer niet vergezellen op de reis. Voor het nieuwe avontuur kunnen ze rekenen op de broer van  Pip (die in 1970 de Amerika-Cup heeft gewonnen) en zijn echtgenote, die naar Lanzarote zullen komen, om zich bij hen te voegen voor de overtocht.
 
De droom van de Brit Tim Evans en zijn echtgenote
Tim Evans, zij echtgenote en hun twee honden (die op donderdag 23 oktober 2014 naar de dierenarts zijn geweest), zijn na tien jaar teruggekeerd naar Lanzarote, om een andere droom, het oversteken van de Atlantische Oceaan, te realiseren aan boord van hun zeilschip ‘Wild Bird’ (Ave slivestre). 

Tien jaar geleden maakten zij de reis naar hun geboorte-eiland Anglesey (ten noordoosten van de kust van Wales) en deden dat in een catamaran; en hun vertrekplaats was Puerto Calero.

Net als van de Amerikaanse Judy en Pip, markeert het avontuur van Evans en zijn echtgenote zich binnen de genoemde rally ‘Eastern Atlantic Odyssey’ van de Ocean Cruising Club. Evans erkent, dat de zee zijn passie is en, dat dit het is, wat zijn leven werkelijk zin geeft. “Voor mij is het veel gevaarlijker, om elke dag naar mijn werk te gaan, dan het alleen varen op de Oceaan,” zo biecht hij op.

Met zijn14 meter lange en18 ton zware zeilschip, erkent Evans, dat hij zich heel rustig voelt op volle zee, omdat het een schip is, dat is geprepareerd op dit soort oceaan-overtochten

Zijn bestemming zullen de Caraïben zijn; en zijn komende havens liggen op de eilanden Antigua en Granada.
 
        Jonathan Beneteau.                     Cruiser Oceanis 38.
Het avontuur van de nieuwe Beneteau
Jonathan Beneteau, werkgever in de Koopvaardij, is lid van een van de Franse families met een traditie in de bouw van schepen. Niet voor niets, was in 1884 Benjamin Benteau de oprichter van de scheepswerven die zijn naam dragen in de Franse plaats Croix de Vie
in het Departement Vendée.
 

Nu -130 jaar na het ontstaan van deze scheepswerven - heeft Jonathan, vergezeld door zijn verloofde Aurelie Aubron (bazin van het schip en specialiste in oceaanregatta’s) besloten de Oceaan over te steken op een route, de nagenoeg gelijk is aan die van Christoffel Columbus; hoewel, als het weer dit toelaat, men ook de kusten van Groenland zal aandoen aan boord van zijn schip, dat men gedoopt heeft met de naam ‘Ours Blanc’ (‘Witte Beer’).

Het hoofddoel van zijn reis-  waarvoor hij een internetpagina heeft gecreëerd ,waarop hij verslag zal doen van de overtocht (www.beneteauoceanatlantictour.com) - is het vaststellen van het functioneren van een van nieuwe modellen van de Beneteau-Groep, de Cruiser Oceanis 38, die vervaardigd is van polyestervezel.
 
  
“We willen aantonen dat dit schip in staat is de Oceaan over te steken en zelfs het ijskoude water bij Groenland kan trotseren;” zo merkt hij op. Bovendien, zal men een film van een uur maken over de route die ze gemaakt hebben, na hun vertrek in de maand augustus 2014, vanuit Saint Gilles Croix de Vie.

Alvorens op Lanzarote aan te komen, zijn ze langs Portugal (Lissabon en Porto) en Marokko gevaren. Binnenkort vertrekken ze naar andere eilanden van de Canarische Archipel; Kaap Verdië; de Caraïben, waar ze de winter zullen doorbrengen; Amerika en het eiland Terra Nova (Canada). “Het zal van het weer afhangen, of we een route kunnen nemen via Groenland, IJsland en Ierland naar Frankrijk,” zo merkt de 33-jarige Beneteau op.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Inwijding in Arrecife van de nieuwe jachthaven van Lanzarote

De nieuwe jachthaven heeft 10.000 strekkende meter
aan winkelruimte, 400 aanlegplaatsen en
Spanje’s  grootse kraan voor mega-pleziervaartuigen

ARRECIFE - zondag 26 oktober 29014 - Arrecife opent een venster naar zee via de Marina Lanzarote; de eerste jachthaven in haar geschiedenis, gelegen in Naos. De voorziening levert de stad 10.000  strekkende meter aan winkel- en recreatieruimte op, 4000 ligplaatsen van diverse lengte en de grootste kraan van Spanje voor het uit het water tillen van mega-jachten met een capaciteit voor schepen tot een gewicht van 820 ton.

De inwijding van deze nieuwe voorziening, die wordt beheerd door de op Lanzarote gevestigde maatschappij Calero Marinas, heeft iets later dan twee jaar plaatsgevonden, nadat men met aanleg ervan begonnen is op 24 juli 2012. Op zaterdag 25 oktober 2014 was dan ook ‘toute’ Lanzarote aanwezig, om kennis te maken met Marina Lanzarote.
 
                                          Marina Lanzarote.

De stichter van de projectontwikkelaar en voorzitter van Calero Marinas, José Calero Rodríguez,  heeft geëmotioneerd verzekerd, “het heeft ons veel opoffering gekost vanwege de moeilijke, economische situatie; maar er is niets beters, dan, te dromen en, die dromen in werkelijkheid om te zetten, dankzij durf, enthousiasme en inzet, waarmee men erin slaagt, veel dingen te volbrengen.”

Hij heeft de jongeren aangemoedigd, “om geen angst te hebben in het  bevorderen van  wat in hun vermogen ligt; om te bereiken, dat de Canarische Eilanden ware pioniers kunnen zijn voor jonge ondernemers. Met angst en beven, komen we nergens. Ik hoop, dat mijn woorden dienen voor ondersteuning en hulp, opdat men zich inzet, want toen ik begon, op 16-jarige leeftijd, waren er minder mogelijkheden dan die welke zij tegenwoordig hebben.”

José Juan Calero Prats, die lid is van de Raad van Bestuur van Calero Marinas, heeft aangegeven, “dat deze eerste jachthaven, voor de eerste keer de poorten opent voor het rechtstreekse, nautische toerisme naar de stad Arrecife.” Hij voegde toe “dat de ligplaatsen voor 60% bezet zijn,” en hij heef benadrukt,” dat de varadero (scheepshelling) een unieke voorziening is op de gehele Canarische Archipel, die het alle schepen op Canarias van meer dan 100 ton mogelijk maakt, voor reparaties terecht te kunnen in Arrecife.”

Feit is, zo heeft hij aangegeven,” dat tonijnvissers en de toeristenschepen voor excursie rond de archipel aan het wachten waren, totdat wij deze voorzieningen zouden openen voor hun reparaties en onderhoud.”

Calero Prats hoopt, dat de mega-plezierjachten op weg naar de Caraïben in de jachthaven aanleggen en gebruik maken van haar scheepswerf, “op het moment, dat Canarias en Lanzarote als een bestemming op zich worden beschouwd.”

We vertrouwen op het creëren van een industrie en een, nieuwe economische activiteit voor Arrecife en het Eiland.” Hij heeft ook gezegd, “dat iedereen ruim twintig jaar geleden de haven heeft willen herstellen als ontmoetingspunt van de stad en, dat hebben we bereikt.”

De Nederlandse ondernemer Pieter Heerema is een van de vennnoten in de haven, samen met Calero Marina (de grootste aandeelhouder.).

DISA en Italiaanse investeerders zijn ook onderdeel van de aandeelhouders. Heerema heeft gezegd: "ik ken de familie Calero heel goed, al een aantal jaren, want ik breng mijn vakantie door in Puerto Calero en ze hebben me aangeboden, om met ze samen te werken in dit grote project. Ze hebben me overtuigd van het potentieel van de haven en de toekomst en dat leek me fantastisch." Heerema heeft wereldwijd veel jachthavens bezocht en is van mening, "dat slechts weinige zich kunnen vergelijken met deze fantastische jachthaven van Arrecife, die publiek van een goed niveau zal aantrekken.”

De voorzitter van het Havenbedrijf van Las Palmas, Salvador Capella, verwacht, “dat de haven wereldwijd een referentiepunt zal worden voor onderhoud en reparatie van grote plezierjachten voordat zij beginnen aan hun Atlantische overtochten. Het havenbedrijf heeft het uitbaggeren van het scheepvaartkanaal gerealiseerd van Puerto Naos, en nog voor eind oktober 2014 zal men de werkzaamheden aanbesteden voor de verlenging van de Los Marmoles-havenpier; een verlenging, die zal dienen voor beschutting in Puerto Naos.

Tijdens de aanleg ervan, hebben de werkzaamheden aan Marina Lanzarote ruim dertig onderaannemers verlangd en een private investering van ruim 30 miljoen euro, “de grootste uitgave die in de afgelopen decennia is gedaan in Arrecife en een van de grootste op Lanzarote,” zo heeft de president van het Cabildo (Eilandbestuur), Pedro San Gínes, opgemerkt en voor hem betekent deze werkelijkheid, “ongetwijfeld, een voor en een ná voor Arrecife.”

Op zijn  beurt heeft de hoofdstedelijke burgemeester, Manuel Fajardo, benadrukt, “dat de nieuwe jachthaven een voorbeeldig herstel is van de verwaarloosde ruimte in Puerto Naos, waar zich 50 jaar geleden de belangrijkste sardienenvloot van Europa vestigde. Naar zijn mening, “is deze ingreep een waardig model om te volgen voor elk ander project in de stad, dat op zijn minst hetzelfde kwaliteitsniveau zal moet hebben.”

De president van de Canarische Regering,  Paulino Rivero, die de Marina Lanzarote geopend heeft, in gezelschap van Calero Rodríguez en, na de zegen van de pastoor van San Gínes,  Miguel Hernández,  is van mening, “dat Calero Marinas een  stimulans is voor de economie,  voor het scheppen van banen, voor creëren van welvaart, met respect voor de natuurlijke omgeving, voor innovatie, moderniteit en kwaliteit.” Hij kritiseerde, “aan het begin van de ontwikkeling van het toerisme waren de Canario’s vrij slordig in de bouw,” en hij is dankbaar, dat de kunstenaar César Manrique, “de weg naar respect voor de natuur heeft uitgezet, die we nooit kunnen terugbetalen.”

De directeur van het Algemene Staatsbestuur, Juan Prats, heeft laten weten, “dat deze voorzieningen een grote toename veronderstellen te zijn in het toeristische aanbod van het Eiland.”

Het ontwerp van het project is van de studio van Carlos Morales Arquitectos, van de van Lanzarote afkomstige Carlos Morales, die talrijke felicitaties heeft ontvangen, “voor zijn uitstekende werk, omdat hij de stijl van Lanzarote heeft weten in te brengen, met een knipoog naar het moderne.”

Morales heeft benadrukt: “Met deze ingreep zijn we erin geslaagd, in de stad een hoek te herstellen en in te lijven die was vervallen en we verwachten, dat dit de eerste mijlpaal vormt van een lange termijnplanning die zal beantwoorden aan de behoeften van de hoofdstad.”

De opening van Marina Lanzarote is samengevallen met het verblijf aan de havenpier van het cruiseschip Independence of the Sea,  en met het houden van diverse activiteiten die de jachthaven verlevendigen, en tegelijkertijd met de Dag van de Maritieme Sporten die is georganiseerd door de Gemeente Arrecife in samenwerking met diverse instanties en organisaties.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Kampeerboerderij met ‘bed en glamour’

HARÍA - zaterdag 16 augustus 2014 - ‘Lanzarote Retreats’ in Arrieta op Lanzarote is een nieuw, luxe logies-concept midden in de natuur met o.a. zeven yurts (tenten uit Mongolië).

Logeren in de vrije natuur op een luxe kampeerboerderij, met bed, douche en keuken, is een concept, dat al sinds 2007 in gebruik is op Lanzarote en wat in handen is van het Britse echtpaar Tila en Michelle Braddock (zie:
http://www.joshuabraddock.com/sponsors.html).

 • Glamour en camping = ‘glamping’
  Dit soort nieuw aanbod, ‘glamping’ genoemd, is momenteel helemaal in voor vakanties. De finca (het landgoed) ‘Lanzarote Retreats’, in Arrieta beschikt over zeven yurts (typische tenten uit Mongolië) en daarnaast - uit steen opgetrokken - 2 villa’s en zes appartementen.


  Deze 100% duurzame logiesaccommodatie - die bij het strand van La Garita ligt - staat vermeld in de Repsol-gids en wordt gerekend tot de zes beste glampings van Spanje. De locatie is helemaal in en biedt de mogelijkheid midden in de natuur te overnachten voor hen die prijs stellen op comfort en liever een slaapplaats hebben die toch wat meer comfort biedt dan een slaapzak.


  Onder de zon en de sterren in het Noorden van Lanzarote, en op slechts 300 meter afstand van het strand van La Garita, in Arrieta (gemeente Haría), ligt: ‘Lanzarote Retreats’, een ecologisch landelijk complex, bestaande uit zes originele tenten uit Mongolië, twee rustieke bungalows en zes appartementen op een 20.000 m² groot landgoed. Elk van deze logiesaccommodaties is voorzien van een eigen tuin, badkamer, moderne keuken en Balinese bedden.

  Een van de (riante) bungalows beschikt over een eigen zwembad en er is een gemeenschappelijk zwembad voor de overige glamping-gasten.
   
  Het Engelse echtpaar Tila en Michelle Braddock zijn de initiatiefnemers en in 2007 hebben ze hun wens gerealiseerd, om de locatie waar ze met hun vier kinderen wonen te veranderen in plattelands logiesaccommodatie, die in de zomermaanden vaak het bordje ”VOL” bij de entree heeft hangen.
  80% van de clientèle van  deze natuurlijke verblijfsomgeving is afkomstig uit Groot Brittannië en de overige gasten komen uit Spanje, Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland., zo bevestigt Tila die, “half Brits/half Frans is,” en die al 30 jaar op Lanzarote woont. Voordat hij zijn nieuwe bedrijf begon, gaf Tila surf-les in Puerto del Carmen.


  Een ecologische gemeenschap

  Het idee voor ‘Lanzarote Retreats’ is midden in de crisis ontstaan. “Het landgoed is heel groot, we moesten het onderhouden en we hadden voor ons zelf al de eerste yurts meegenomen uit Mongolië; toen hebben we besloten, om die als logiesaccommodatie te gaan verhuren, zo legt Tila uit.

  “Mijn vrouw zei me, dat ik gek was, dat dit niet zou gaan werken en, dat hier alleen maar hippies zouden komen,” zo voegt de ondernemer toe.
  “Inderdaad zakenmensen, die in hun jonge jaren hippie geweest zijn, zei ik haar; en beetje bij beetje begin dit nieuwe aanbod te functioneren en kwamen er mensen met koopkracht.
  Er zijn klanten die twee keer per jaar komen en andere die al zeven keer geweest zijn.”

   
  Logeren in een van deze yurts hangt af van het formaat (ze variëren van zes tot tien meter in doorsnede) en kosten €100,= tot €200,= per nacht,” zo geeft Tila aan. Men kan er met twee en met zes personen in overnachten (volwassenen en kinderen). “Bovendien is het een ‘meer dan een vijf sterren locatie’, men kan wel zeggen een van duizend sterren, wat men kan van de gastenverblijven uit de sterrenhemel zien,” zo benadrukt Tila.
   
  De meeste bungalows, met capaciteit tot zes personen, ligt rond €2.000,= per week.
  Lanzarote Retreats’ is een ecologische locatie, want de energie is afkomstig van 98 zonnepanelen, een daarvan draaiend (de enige op het eiland) en van twee windmolens die op het campingterrein staan. “We zijn een geheel duurzaam landgoed en het water betrekken we vanuit de put,” zo verzekert Tila.
   
  De tegels van de verbinding paden tussen de gastenverblijven zijn afkomstig van een oude tempel uit Mongolië.
    
  Op de boerderij zijn kippen, eitjes zijn - dagelijks vers - voor de gasten beschikbaar, zo benadrukt Egidio Pérez, chef onderhoud van ‘Lanzarote Retreats’. Er zijn ook eenden en ezels.
    
  Anderzijds is er een kleine winkel met ecologische producten voor de toeristen bij deze logiesaccommodatie, “met een profiel, dat geheel afwijkt van het 'todo incluido' (‘all-in’/’alles inclusief’); want, wie hier komt, die geeft geld uit in restaurants, aan autohuur, aan fietshuur en aan andere dienstverlening,” zo geeft Tila aan.

1-AAAAislas-canarias-126.jpg


De kat die in de palmboom klom

Brandweerlieden redden een kat die drie dagen is verbleven in de kruin van een palmboom in Costa Teguise

COSTA TEGUISE - zaterdag 19 juli 2014 - De kruin van een palmboom in de het wooncomplex ‘Los Naranjos’ in Costa Teguise, is minstens drie dagen de verblijfplaats geweest waar op grote hoogte, zonder water en voer, midden in de zomer, een straatkat is verbleven. Het dier - aldus getuigenis van een bewoner van dit complex - is de palmboom ingevlucht uit angst aangevallen te worden door een luid blaffende hond.

Het wanhopige gemiauw van de kat, vanwege de mislukte pogingen af te dalen van een hoogte van de meer dan tien meter metende palmboom, bracht de hoofden van de bewoners van de nabijgelegen appartementen op hol, die geen kans zagen het dier te helpen vanwege de moeilijke toegang tot de kruin van palmboom; waarbij dan ook nog de wind een rol heeft gespeeld die de stam en de takken in beweging hield. Ook het schoteltje melk, ,dat de bewoners van ‘Los Naranjos’ bij de voet van de palmboom gezet hebben, om de kat te lokken, mocht niet baten, om de kat af te laten dalen naar de tuin.

                 De kat, op vrijdag 18 juli 2014, in de kruin van de palmboom.

Een buurtbewoner heeft de brandweer gewaarschuwd, die op vrijdag 18 juli 2014 rond 13.00 is gekomen, om het beestje te redden.

De onmogelijkheid, om met de ladderwagen van de brand weer in de buurt van de palmboom te komen, die naast een van de zwembaden van het wooncomplex staat, verplichtte tot het beschikbaar stellen van een conventionele, uitschuifbare ladder, zodat een van de brandweer lieden in de palmboom kon klimmen.

Toen hij probeerde het katje te redden, “trok het beestje zich een beetje terug en viel vanuit de takken de diepte in,” zo vertelt een van de buren van ‘Los Naranjos,’ die de operatie met belangstelling volgde. “Gelukkig viel het dier in de tuin en niet op de muur. Als een pijl uit de boog maakte de kat zich uit de voeten. Ik denk niet, dat het beestje gewond is geraakt, want het beestje maakte zich uit de voeten, alsof de duivel het op de hielen zat,” legt een verbaasde getuige uit over het voorval in het wooncomplex, waar het gezegde, “een kat heeft zeven levens”, weer eens opgeld heeft gedaan.

De reddingsactie van de brandweer heeft niet veel opzien gebaard in de wijk, want rond het middaguur waren veel buurtbewoners aan het werk en nog niet naar huis teruggekeerd voor hun siesta (siësta).
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Bouwperikelen op Lanzarote ten gunste
van  de volle nicht van Koning Filips de Zesde

YAIZA -Pinksteren, zondag 8 juni 2014 - Het nieuwe Plan General (Bestemmingsplan) van Yaiza zal het Alexia van Griekenland en haar echtgenoot mogelijk maken 62 villa’s te bouwen in de luxe urbanización (woonwijk) ‘Puerto Calero’.

Voor hen zal het toereikend zijn een document te presenteren, waarin men aangeeft wáár de villa’s komen te staan en waar de straten komen, opdat de Gemeente het groene licht kan geven voor de bouw ervan.

                            
Carlos Morales en Alexia van Griekenland
In 2005 heeft de toenmalige burgemeester van Yaiza, José Francisco Reyes, een vergunning gegeven aan Morales voor de bouw van een woning op de eerste rij en de bebouwing in de omgeving ervan.

De vergunningen zijn onderzocht door de Unidad Central Operativa van de Guardia Civil, in de ‘Unión’-zaak.

De verkoper van de terreinen heeft verklaard, geprobeerd te hebben er te bouwen, maar noch Yaiza, noch het Cabildo (Eilandbestuur) zouden daar toestemming voor hebben gegeven.Op beschuldiging van het plegen van een delict tegen de ruimtelijke ordening in een van de onderdelen van de ‘Unión’-zaak, wegens het illegaal bouwen van zijn ‘mansión’ (‘landgoed’) van ruim 1.500 meter, is de architect Carlos Morales, echtgenoot van Alexia van Griekenland, de begunstigde geworden in het nieuwe Plan General de Ordenación (PGO) (Plan Ruimtelijke Ordening) van Yaiza, als projectontwikkelaar van een van de weinige beschikbare stukken grond die in de gemeente beschikbaar zijn, met de mogelijkheid ruim 60 woningen te bouwen. En dit alles in minder dan een jaar tijd.

Het nieuwe Plan General, waarvan de door de gemeente Yaiza goedgekeurde uitwerking is gepresenteerd aan de Canarische Regering, kwalificeert de niet ingedeelde grond van de kuststrook van 85.000 m², tussen de woonwijken ‘Puerto Calero’ en ‘Cortijo Viejo’, als bebouwbaar. Dit wil zeggen, dat het voldoende is een document te presenteren waarin men aangeeft wáár de villa’s zullen komen te staan en waar de straten zullen worden aangelegd, zodat de Gemeente toestemming kan geven voor de bouw ervan.”

                                                 Puerto Calero.
Volgens het dagblad ‘Diario de Lanzarote’, rustte er tot nu toe een veto op nieuwbouw in het gebied. Een andere architect, Fernando Higueras, die beschouwd wordt als een van de meest vooraanstaande bouwmeesters in de vorige Eeuw in Spanje en die nauw samenwerkte met César Manrique, heeft in het Plan General van Yaiza van 1973 - wat nog steeds geldig is – een voor die tijd, aan het begin van het toerisme, een vooruitstrevende bepaling opgenomen: de verplichting een groenstrook van 50 meter aan te houden langs de grenzen van de toekomstige urbanizaciones (woonwijken), om het gevoel van massificatie te voorkomen.

De strook grond, die Puerto Calero van Cortijo Viejo scheidt, is 115 meter breed. Het ontwerpteam van het Plan General van Yaiza - met aan het hoofd bouwmeester Jorge Codrech - erkent, dat deze verplichting tot het aanhouden van groenstroken tussen de urbanizaciones (woonwijken), is bedoeld als onmogelijkheid, om hier bebouwing op te ontwikkelen.

Op deze strook grond, waarop men niet zou mogen bouwen, heeft op11 april 2005 het echtpaar Carlos Morales en Alexia van Griekenland 5.134 meter gekocht. Vervolgens heeft Morales, op 18 oktober 2005, nog eens 5.135 meter verworven via de maatschappij Island Kowledge on Settlement. Wie hem het eerste pand heeft verkocht, was een inwoner, genoemd Heinrich Becker. Er is €257.000,= betaald en in de escritura (koopakte) staat duidelijk aangegeven, dat wat men verkoopt, een finca rustica (hoeve/grote boerderij) is.

In datzelfde jaar heeft de toenmalige burgemeester van Yaiza, José Francisco Reyes, hem de bouwvergunning gegeven voor een woning op de eerste rij en bebouwing in de omgeving.
De verkoper heeft tegenover de Guardia Civil verklaard, dat hij heeft geprobeerd te bouwen maar, dat noch de Gemeente, noch het Cabildo (Eilandbestuur) hem daar toestemming voor zouden hebben gegeven.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


De goede vis van Emilín

De visserij-kade verandert elke ochtend in een mierennest van klanten die de vangst rechtstreeks van de boot kopen

ARRECIFE - donderdag 23 mei 2014 - De stand van Emilín Tavío op de visserijraden, in hartje centrum Arrecife, is al tientallen jaren, dagelijks een mierennest van gepensioneerden die in de rij staan, om - de door deze visser en zijn zoon Javier op een mijl voor de hoofdstad vers uit zee gevangenen vis - te kopen.

Cabrillas (zaag- of zeebaarzen), fulas (blauwe torpedo-baarzen), sargos (zeebrasems), gallos canarios (trekkervissen), salmonetes (mul), bogas (karpers) en salemas (gestreepte bokvis, of goud-gestreepte zeebrasems) geven met het zwiepen van hun staart de laatste tekenen van leven op de toonbank van de viskraam van Emilín, totdat ook de toeristen komen, nieuwsgierig, om met hun fotocamera’s de maritieme scène te vereeuwigen; een uniek beeld, aan de kustlijn op een van de meest historische locaties van de gemeente Arrecife.
(V.l.n.r.) Emilín en Javier Tavío, plus Yazmina Gutiérrez, samen met diverse klanten op vrijdag 16 mei 2014 op de Muelle de la Pescadería (vissers kade), in Arrecife.

De bestellingen van de (meestal vaste) klanten worden de ene na de andere afgewerkt. Emilín en Javier draaien bijna hun hand niet om voor het verwijderen van de schubben en het schoonmaken van zoveel vis welke gevraagd wordt door de stadsbewoners die vanaf 10:30 uur naar de Muelle de la Pescadería (Vissers kade) komen; het tijdstip, waarop het bootje gewoonlijk aankomt na een werkdag op zee, die begint om 06:00 uur. Op deze vrijdag (16 mei 2014) hebben ze ongeveer 25 kilogram gevangen, een normale hoeveelheid, “want op goede dagen vangen we wel tot 35 kilogram,” zegt Emilín.
Met zijn lijfspreuk 'En el campo y la playa el pescado de Emilín nunca falla' (‘Op het platteland en op het strand ontbreekt desalniettemin nooit de vis van Emilín’), deze inwoner van Arrecife stimuleert het bedrijfsleven. Met zijn 63 jaar heeft hij “meer tijd op zee doorgebracht, dan op land,” waarvan hij al vier decennia leeft en waarbij zijn voorliefde voor het latijn-zeilen bij opgeteld mag worden.

1-AAAAislas-canarias-126.jpg


De toerist Cameron, op Lanzarote

De Britse premier vertoeft op de locatie van het eiland
waar de meeste Britten aanwezig zijn

TÍAS - Semana Santa (de Goede week),  Witte Donderdag 17 april 2014 - De Britse minister-president David Cameron blijft, ver weg van alle protocol, onbezorgd zijn vakantie vieren op Lanzarote. Met een licht verbrand gezicht, na drie dagen van intense zonneschijn, is de Europese regeringsleider vastbesloten een ‘guiri’ meer te zijn (http://spanjeprikbord.com/pin/801/) gedurende de tijd, dat hij met zijn gezin op Lanzarote verblijft.

 ‘Als een toerist meer”’
De Lanzaroteños die de kans hebben gehad de Britse premier David Cameron te observeren gedurende zijn vakantie in de Semana Santa (Goede Week) hebben van nabij kennis kunnen maken met de vriendelijkheid die zowel de Tory-leider en zijn vrouw Samantha hebben laten zien. En  dat is, dat Cameron besloten heeft een van de duizenden Britse guiris te willen zijn die elk jaar het eiland kiezen voor een paar dagen vakantie.

 

Gingen de Cameron’s op zondag 14 april 2014 naar de markt in Teguise (met ruim 5.000 bezoekers) en naar Playa de Famara, op maandag 15 april 2014 kozen ze voor de toeristenwijk Puerto del Carmen (Tías), die op het eiland van de vulkanen wordt beschouwd als het bastion van het toerisme uit het Verenigd Koninkrijk.

Cameron te midden van het personeel ↑ van Restaurant ‘Puerto Bahía’ in Puerto del Carmen, op maandag 15 april 2014.

Het echtpaar Cameron en hun drie kinderen kozen restaurant ‘Puerto Bahía’ aan de Avenida  de La Tiñosa in Puerto del Carmen, om er te lunchen. “Ze hebben ons om een tafel op het terras gevraagd in de zon,” benadrukt Mari Carmen Carlotta die samen met haar zakenpartner Celso Pérez al 15 jaar het restaurant beheert.
 
(Archieffoto's) Restaurant 'Puerto Bahia' in Puerto del Carmen -Lanzarote
Een fles ‘El Grifo’- rosé,

- ensdalada del capitan,
- gambas al ajillo,
- sopa de mariscos,
- pulpo a la Canaria,
- pimientos de padrón,
- ijs voor de kinderen

en voor zijn echtgenote Samantha de specialiteit van het huis: brownies waren enkele van de gerechten die de Cameron’s hebben afgerekend met hun creditcard.

Archieffoto van een groot formaat Cherne (wrak baars) in de koelvitrine van restaurant 'Puerto Bahía'.
De aanwezigheid van een cherne (Polyprion americanus - wrak baars) van ongeveer 70 kilo in de koelvitrine van het restaurant had de aandacht getrokken van de minister-president die niet twijfelde om, met zijn mobiele telefoon, zijn zoontje samen met de enorme vis op de foto te zetten. “Ze waren heel verrast door de cherne,” zo heeft Carlotta opgemerkt.

1-AAAAislas-canarias-126.jpg


David Cameron brengt met zijn gezin
enkele dagen vakantie door op Lanzarote

SAN BARTOLOMÉ / LANZAROTE - zondag 13 april 2014 - De Britse minister-president, David Cameron, en zijn echtgenote Samantha zijn op zaterdag 12 april 2014 om 11:51 uur (Canarische tijd) - vanuit de Londense luchthaven Stansted met Ryanair-vlucht RYR8288 - aangekomen op Lanzarote voor een privébezoek, voor een paar dagen vakantie tijdens de Semana Santa (Goede Week). Op 19 april 2014 zullen de Cameron’s weer naar Engeland terugkeren, zo hebben officiële bronnen op Lanzarote bevestigd.

Direct na hun aankomst heeft het echtpaar Cameron inkopen gedaan in een supermarkt in  Playa Honda en hebben vervolgens hun intrek genomen in ‘Casa Tomarén’ ( zie: http://www.tomaren.com) een logiesaccommodatie op het platteland in de gemeente San Bartolomé.

                                        David Cameron en zijn echtgenote
                        genieten van een kopje koffie in een bar nabij het strand.
Op hun eerste volle vakantiedag hebben de Britse premier en zijn vrouw het historische centrum van Teguise verkend, er een kopje koffie gedronken in een bar en de dag verder doorgebracht in Caleta de Famara, waar zij op een van de meest spectaculaire stranden van Lanzarote, samen met een van hun kinderen, surfplanken hebben gehuurd om tot 14:30 uur enkele golven te temmen; net als voorheen ook de voormalige minister-president van Spanje, José Luis Zápatero al deed in deze omgeving, evenals de filmregisseur Pedro Almodóvar die hier de speelfilm ‘Los abrazos rotos’ heeft opgenomen. Dit winderige strand, op het breukvlak van de gemeenten van Teguise en Haría, is een van de beste bestemmingen op Canarias voor de liefhebbers van de sport).

                                                http://www.tomaren.com
 
Na het surfen heeft het gezin Cameron de lunch gebruikt aan het begin van het strand in restaurant ‘Casa Grecia’. In 2013 hebben ze een week strandvakantie doorgebracht op Ibiza, een paar jaar eerder kozen ze Granada als vakantiebestemming.

Men kijkt er niet van op, dat de familie Cameron voor hun privéreizen gebruik maakt van prijsvechtende luchtvaartmaatschappijen, iets wat ze al vaker hebben gedaan.

Het gezin Cameron brengt hun vakantie door p een eiland - Lanzarote - dat in 2103 bezocht is door bijna een miljoen Britten en waar de toeristen uit het Verenigd Koninkrijk tot de  trouwste van het eiland behoren.

Feit is, dat 44% van het aantal buitenlandse toeristen, dat in 2013 Lanzarote heeft bezocht, dit Engelsen, Schotten, Welshmen of Noord-Ieren waren. Die - op afstand - in aantal gevolgd worden door de Duitsers, voor elke Duitse toerist op Lanzarote zijn er drie Britten.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Uitbreiding van de havenpier van Corralejo
met 505 nieuwe ligplaatsen

CORRALEJO -  zondag 6 april 2014 - De voorzitter van Puertos Canarios en minister van Openbare Werken, Transport en Regionaal beleid, Domingo Berriel, van de Canarische Regering, heeft - vergezeld door technici van zijn ministerie - op vrijdag 4 april 2014 in Corralejo het uitbreidingsproject van de havenpier in het toeristenoord uiteengezet, wat hij beschouwt als de drukste haven in aantal passagiersbewegingen met in 2013 een record van bijna een miljoen passagiers.

De jachthavenuitbreiding gaat 40 miljoen euro kosten en een groot gedeelte van dit bedrag zal door privaat kapitaal gefinancierd worden. Met deze acties zal de havenpier, naast de al bestaande 202 ligplaatsen, er nog eens 505 nieuwe bijkrijgen.

                     Een animatie van het uitbreidingsproject van de pier in Corralejo
                                    met de nieuwe faciliteiten in de jachthaven.

Het project, uitgewerkt door adviesbureau Vatrio, is in augustus 2013 toegestuurd aan het Ministerie van Landbouw, Levensmiddelen en Milieuzaken, voor het verkrijgen van een gunstig rapport voor toevoeging aan de openbare kustlijn, hoewel tot op heden Puertos Canarias nog geen antwoord heeft ontvangen.

Men beschikt echter wel over de milieurapportage die is goedgekeurd door de Comisión de Ordenación del Territorio y Medio Ambiente de Canarias (Cotmac) (Canarische Milieucommissie).

De presentatie van de plannen is bijgewoond door de president van het Cabildo van Lanzarote, Mario Cabrera; de burgemeester van La Oliva, Claudina Morales, evenals door leden van de Cofradía de Pescadores (het Vissersgilde) van Corralejo en ondernemers uit de omgeving.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


La Perla’ wordt gesloopt voor de bouw van
een winkelcentrum en een parkeerplaats

Lanzagrava en Barber investeren 16 miljoen euro in het veranderen van het oude aparthotel, dat ze kochten van Rosa

TÍAS - donderdag 3 april 2014 - Het driesterren-aparthotelLa Perla’, buiten bedrijf sinds 1993, zal veranderen in een winkelcentrum en een parkeerplaats voor 450 voertuigen; het pand - gelegen op de eerste lijn aan de Avenida de Las Playas in Puerto del Carmen (Tías), tegenover aparthotel ‘Fariones Playa’ - is begin maart 2014 verworven door bouwbedrijf Lanzagrava en de ondernemer Joaquín Barber die het hebben gekocht van Francisco Rosa.

De nieuwe eigenaren van het pand, met 147 logeereenheden, gaan verder met het aanvankelijke idee van Rosa, het perceel te veranderen in een recreatiegebied midden op de ‘milla de oro’ (‘goudkust’) van Puerto del Carmen. Feit is, dat ze vergunning hebben van de Gemeente Tías, om het pand te slopen, zo bevestigt Barber. Hij voegt toe, “we handhaven het project bijna in zijn geheel, hoewel we enkele kleine wijzigingen zullen aanbrengen.”

             Het voormalige aparthotel ‘
La Perla’, in Puerto del Carmen
.
Barber heeft vermeden het bedrag te noemen waarvoor Lanzagrava ‘La Perla’ heeft verworven, maar hij geeft aan, “dat het niet goedkoop is geweest”. “We hebben echter,” zo merkt hij op, “een goede investering gedaan, vooral vanwege de ligging van de grond.”

 De schaarse parkeergelegenheid in Puerto del Carmen is een van de voornaamste problemen van deze plaats, die al ruim veertig jaar pionier is in de toeristenindustrie op Lanzarote.

 De parkeerplaats ‘La Perla’ zal de eerste zijn die men aanlegt aan de zeeboulevard, een van de drukst bereden wegen van Puerto del Carmen en tevens het eerste grote renovatieproject, dat men met deze dienstverlening zal uitbreiden binnen de moderniseringsplannen die zijn goedgekeurd door de Canarische Regering.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


10 miljoen euro aan drinkwaterverlies in 2013

LANZAROTE - dinsdag 25 maart 2014 - In 2013 hebben de drinkwaterbedrijven op Lanzarote ruim 24,23 miljoen ton aan drinkwater geproduceerd. Van dit volume, het hoogste ooit, heeft men 12,32 miljoen m³ gefactureerd, via meters en opslagbassins. De rest is verloren gegaan via het waterleidingnetwerk, of heeft men niet gefactureerd. Dit wil zeggen, dat het grootste deel van het geproduceerde drinkwater verloren is gegaan.

In geld uitgedrukt, tegen een minimumprijs van €0,75 per m³, komen de verliezen bij elkaar opgeteld neer op minstens 10 miljoen euro, wat vergelijkbaar is met wat Inalsa al registreerde in de afgelopen jaren; omstandigheden, die heel duidelijk het grote tekort aantonen wat dit bedrijf heeft achtergelaten. Sinds de zomer van 2013, heeft Canal Gestión Lanzarote de waterproductie en toelevering overgenomen, met de belofte de verliezen te verminderen. Daartoe voert dit bedrijf plannen uit ter bestrijding van fraude en ter voorkoming van het verlies aan water.

            Verbeteringen aan het waterleidingnetwerk, uitgevoerd in 2013
                naast de rondweg om Arrecife, om verliezen te verminderen.

In deze context moet worden opgemerkt, dat men daarvan al in 2014 de eerste effecten merkt, aldus bronnen binnen het waterleidingbedrijf,  “met een verlies van 3% aan lekkages in  het waterleidingnetwerk.” Zodoende is men op weg om het boekjaar 2014 af te sluiten met een niveau aan verliezen van minder dan 50% van de productie; met de intentie, dat het verlies in geld uitgedrukt zal uitkomen op rond de 40%. Deze verlaging van de verliezen dankt men aan verbeteringen aan het bestaande waterleidingnetwerk tussen Arrecife en Órzola.

Met het zicht op 2015 wil men, dat de verliezen nog minder alarmerend zijn, dankzij de 14,5 miljoen euro die Canal Gestión Lanzarote heeft begroot voor deel van de kanalisering van Arrecife. Bovendien zullen er nieuwe waterleidingnetwerken worden aangelegd voor de gemeenten Tías en San Bartolomé. In al deze gevallen, bevinden de projecten zich in de ontwerpfase, “met de bedoeling, dat men ze uitvoert in de loop van dit boekjaar.”

In het geval dat men er in slaagt, de verliezen terug te brengen tot 40%, maakt dit een besparing op jaarbasis mogelijk van tussen de 2 en 3 miljoen euro. Of, wat op hetzelfde neerkomt, in een periode van iets meer dan vijf jaar, kan men de door de nieuwe waterproducent op Lanzarote voor 2014 geprogrammeerde investeringen terugverdiend hebben.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


De ondernemer Juan Francisco Rosa verwerft het plattelandshotel ‘Las Salinas’

Het etablissement, dat in 1997 is geopend, zal in de komende maanden heropend worden onder de naam: Hotel ‘Stratvs’

YAIZA - zondag 23 maart 2014 - De horecaondernemer Juan Francisco Rosa heeft het plattelandshotel ‘Finca Las Salinas’ verworven, dat is gelegen in het dorp Yaiza, om het in de komende maanden te heropenen onder de naam: Hotel ‘Stratvs’.

Dit etablissement, dat in 1997 is geopend door het echtpaar Santiago Espada en Mari Carmen Lleó, maakt deel uit van een oud huis, dat dateert uit de achttiende eeuw, maar dat is gerestaureerd om er een hoogwaardig toeristenklasse -hotel in te huisvesten.

     Het huidige hotel
‘Las Salinas’, dat is verworven door de Grupo Rosa.
De verwerving van dit 19 gastenkamers tellende pand, vindt uitgerekend plaats op het moment waarop Juan Francisco Rosa te maken heeft met het voorzorgsbeginsel, zijnde de sluiting van de Stratvs wijnmakerij in La Geria, sinds eind december 2013 wegens gebrek aan vergunningen.
Het doel van de nieuwe eigenaren is, om ook het in dit pand gevestigde restaurant te heropenen voor het publiek en men ontkent de mogelijkheid niet, dat er een winkel komt voor de verkoop van zowel de Stratvs wijnen, evenals de kazen van de Finca (Boerderij) in Uga, die eveneens eigendom is van de, van Lanzarote afkomstige, ondernemers.
De sluiting van de Stratvs Bodega heeft ook de sluiting met zich meegebracht van de delicatessenwinkel en het restaurant van het wijnhuis.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Vrij baan voor de
Universiteitscampus van Lanzarote

De Cotmac heeft de milieurapportage goedgekeurd,
wat de weg vrijmaakt voor de realisering van het project

LAS PALMAS - vrijdag 31 januari 2014 - De Comisión de Ordenación del Territorio y Medio Ambiente de Canarias (COTMAC) (Milieucommissie) heeft het milieurapport goedgekeurd voor de gedetailleerde planning van de gedeeltelijke herziening van het Plan Insular de Ordenación (PIO) (Plan Ruimtelijke Ordening) van Lanzarote, voor het vestigen van een Universiteitscampus op het eiland.

                                    Ambtelijke molens malen langzaam...

Het Ministerie van Regionaal Beleid heeft in een communiqué laten weten, dat de COTMAC in haar vergadering, die heeft plaatsgevonden in Las Palmas de Gran Canaria, ook heeft meegedeeld, dat men over zal gaan tot de behandeling van het Plan General de Ordenación (PGO) Supletorio  de San Bartolomé de Lanzarote (Plan Ruimtelijke Ordening voor de Uitbreiding van San Bartolomé de Lanzarote.)
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Mercadona krijgt voor eind 2014
vestigingen op Lanzarote

Het Ministerie van Handel heeft de eerste twee vergunningen verstrekt welke Mercadona heeft aangevraagd  voor supermarkt-vestigingen in Valterra en Argana

ARRECIFE - dinsdag 21 januari 2014 - De Valenciaanse supermarktketen Mercadona zal nog voor eind 2014 haar eerste filiaal openen op Lanzarote, nu de Canarische Regering de eerste van twee vergunningen heeft toegekend welke men heeft aangevraagd, om zich te kunnen vestigen in Valterra in Argana (Arrecife).

Bronnen binnen Mercadona hebben op maandag 20 januari 2014 aan de persmedia laten weten, dat het goedgekeurde etablissement een oppervlakte krijgt van 2.111 m² en, dat dit nummer 76 is die de supermarktketen heeft op de Archipel.

                                                           Valterra.
Hoewel Mercadona met haar activiteit op de Eilanden is gestart in 1990 op het eiland Tenerife, waar men 24 filialen heeft, is men ook opgedoken in de Provincie Las Palmas, waar men op Gran Canaria ondertussen 30 filialen heeft en nog eens drie op Fuerteventura, die werk opleveren voor 4.065 medewerkers.

Redelijk vertrouwen geven is een eigenschap die bij ambtenaren op de Canarische Eilanden maar mondjesmaat voorkomt.
Het Directoraat-generaal van Handel en Consumentenzaken, van de Canarische Regering, heeft op maandag 20 januari meegedeeld, dat men de eerste handelsvergunning van Mercadona op Lanzarote heeft goedgekeurd, waarbij de eigenaar, Gustavo Matos, verzekerd heeft, “dat de toename van de concurrentie vooral ten goede zal komen aan de consumenten, op een eiland waar de boodschappenmand ‘een van de duurste’ is van de Archipel.” 

                Industriegebied Argana Baja (Arrecife), hier zal voor eind 2014
               de tweede
Mercadona supermarkt op Lanzarote geopend worden.

Matos heeft uitgelegd, dat de komst van een nieuw bedrijf in de levensmiddelendistributie op het eiland, na jarenlange overheidsmoeilijkheden, “een nieuwe etappe is die de sector markeert” en hij heeft er vertrouwen in, dat de concurrentie blijft groeien op de Lanzaroteño-markt.

Het directoraat van Handel heeft eraan herinnerd, dat een van de belangrijkste taken van dit departement is, te zorgen, dat er een evenwicht bestaat tussen de belangen en de behoeften van de ondernemers en de consumenten, evenals tussen de winkels van diverse afmetingen.

Gustavo Matos heeft benadrukt, dat de opening van nieuwe winkels arbeidsplaatsen genereert en ten goede komt aan de lokale producenten en leveranciers, en zodoende de economie stimuleert.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Het project voor het winkelcentrum van  La Bufona neemt grond voor de autosnelweg  in beslag

Openbare Werken verzet zich tegen de bouw,
evenals de Gemeente Arrecife

LA BUFONA - zondag 5 januari 2014 - Het Directoraat-generaal van Wegeninfrastructuur, van het Ministerie van Openbare Werken, van de Canarische Regering heeft zich verzet tegen de bouw van een toekomstig winkelcentrum in La Bufona met een nuttige winkeloppervlakte van 7.295 m² en gepromoot door het bedrijf Supermecados Marcial; omdat men begrijpt, dat men een deel van dit etablissement projecteert op grond die momenteel is onteigend door het Ministerie van Openbare Werken, voor de aanleg van de autosnelweg (LZ-2) die de luchthaven van Lanzarote verbindt met Arrecife.

“In overeenstemming met de inhoud van de akte van segregatie en landmeetkunde, uitgevoerd in 2001 door overheidspersoneel van het toenmalige Ministerie van Openbare Werken, Woningbouw en Watervoorziening, van de Canarische Regering, waarmee men de begrenzing en de onteigening van het terrein heeft vastgesteld, voor een deel van de in blauwdruk geplande grond voor de bouw van het winkelcentrum, loopt zogezegd de scheidingslijn door het oppervlak; wat aangeeft, dat een deel van de gebruikte grond voor de bouw ervan onteigend terrein zou zijn, wat op dat moment door het Ministerie van Openbare Werken bevestigd zou gaan worden in de diverse bezwaarschriften betreffende het gebruik van openbaar domein en de uitvoering van dat bouwwerk,” zo staat in het rapport.

Het gebied in La Bufona, waar men het winkelcentrum wil gaan bouwen.

Openbare Werken benadrukt ook, dat het gebied waar men het pand wil bouwen, de genoemde bebouwingsgrenslijn overschrijdt van de wegen LZ-2 en LZ-3 (circunvalación = rondweg) op een afstand van 30 meter van de witte rand van beide wegen. “Die scheidslijn doorsnijdt duidelijk het gebied waarop men de bouw van het pand plant, op een wijze, dat het basisproject, wat men wilde behandelen, niet voldoet aan het in de Wegenwet gestelde voor wat betreft het bestaan van de geplande bebouwing voor de genoemde lijn,” aldus het rapport.

Het rapport van Openbare Werken komt ook overeen met het door de Gemeente Arrecife opgestelde rapport over het gebrek aan veiligheid van de toegangswegen naar het winkelcentrum. “Als zijnde, dat de bestaande wegen uiterst gevoelig zijn voor elke toename van de verkeersintensiteit waarover men van mening is, dat deze niet in staat zijn de verwachte toename van de verkeersstroom naar het winkelcentrum tijden het spitsuur te verwerken, wat - naar alle waarschijnlijkheid- uitwerking heeft op de functionaliteit en de gebruiksveiligheid van beide, meest nabijgelegen wegen van regionaal belang,” aldus het rapport.

Openbare Werken ontkent ook, dat men een nieuwe toegang zal creëren, zoals men verzekerd heeft in de blauwdruk die is uitgewerkt door de projectontwikkelaars.”
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


De Hoge Raad trekt de annulering in van het
- in 2006 goedgekeurde - Plan van Haría

HARIA - woensdag 18 december 2013 - Het Tribunal Supremo de Justicia de Canarias (TSJC) (Canarische Hooggerechtshof) heeft het Plan Ruimtelijke Ordening van deze gemeente in het Noorden van Lanzarote ongeldig verklaard op grand van een hoger beroep, dat is ingesteld door een bewoner die beweert, dat men de percelen die zijn eigendom erkend heeft als zijnde bebouwbaar.

Het Tribunal Supremo (TS) (de Hoge Raad) heeft de uitspraak herroepen die drie jaar geleden het Algemene Plan Ruimtelijke Ordening (APRO) van de gemeente Haría ongeldig verklaarde; het APRO, wat de Canarische Regering in december 2006 had goedgekeurd.

                                         Het centrum van Haría.

De Hoge Raad is van mening, dat de Kamer voor Overheidsgeschillen van het Canarische Hooggerechtshof zich heeft vergist door te dicteren, dat het Plan Ruimtelijke Ordening van Haría onderworpen had moeten worden aan een milieurapportage, of aan een complete beleidsevaluatie, waardoor dit ongeldig is verklaard.

De Hoge Raad is van het tegendeel overtuigd. Feitelijk verklaart men, dat het plan van Haría geen milieurapportage nodig heeft en, dat er ook geen beleidsevaluatie geëist kan worden, omdat men een dag eerder goedgekeurd heeft, dat het wettelijk verplicht was opnieuw deze controlemaatregel te ondergaan zoals is voorzien in de Europese richtlijnen.

Het Tribunal Supremo de Justicia de Canarias (TSJC) (Canarische Hooggerechtshof) had het Plan Ruimtelijke Ordening van deze gemeente in het Noorden van Lanzarote ongeldig verklaard op grond van een hoger beroep, dat is ingesteld door een bewoner die beweert, dat men de percelen die zijn eigendom zijn, erkend heeft als zijnde bebouwbaar.

De Hoge Raad heeft geoordeeld, dat een deel van de percelen van deze bewoner niet voldoet aan de voorwaarden zoals voorzien is in wet, om de status van geconsolideerde bouwgrond te hebben en, dat het andere deel te maken heeft met het speciale beschermingsplan van El Palmeral (de palmen oase) van Haría en het Kunsthistorische Geheel van de gemeente.

Het oordeel spreekt zich niet uit over deze laatstgenoemde terreinen, omdat men erkent, dat de uitkomst van de zaak waaraan deze onderworpen zijn, afhangt van de exclusieve deelstaat wetgeving en, dat het daarom het TSJC is, dat het laatste woord heeft over de interpretatie ervan.

Daarom verordent het TSJC, dat men het dossier opnieuw bekijkt en antwoord geeft aan deze bewoner, of de - door het beschermingsplan van de palmen oase en het kusthistorische geheel - getroffen terreinen het verdienen, geclassificeerd te worden als bebouwbaar.

Echter, het eigen uitgesproken vonnis deelt al mee, dat het TSJC  het Algemene Plan van Haría niet opnieuw ongeldig kan verklaren vanwege het ontbreken van de milieurapportage, of  de beleidsevaluatie, en niet zal kunnen intreden in het waarderen van de classificatie van de overige percelen van de eiser.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Het Hooggerechtshof
annuleert de rondweg van Arrecife

Men stelt een groep eilandbewoners in het gelijk

Het Hof is van mening, dat een Milieueffectrapport
toegevoegd had moeten zijn aan de openbare informatie

ARRECIFE - zondag 15 december 2013 - Het Hooggerechtshof heeft een uitspraak uit 2010 van het Canarische Hooggerechtshof bevestigd, die het project annuleert voor de verdubbeling van de autoweg LZ-1 op het gedeelte van de rondweg Arrecife -Tachiche, op Lanzarote.

Het Hof stelt een groep eilandbewoners in het gelijk die bezwaar heeft aangetekend tegen deze werkzaamheden, in de overweging, dat het project niet beschikt over de Declaración de Impacto Ambiental (Milieueffectrapportage) en, dat men het recht op publieke deelname van de burgerij niet heeft gerespecteerd.

Beide vonnissen bekrachtigen het hoger beroep wat is ingesteld tegen de resolutie van het Ministerie van Infrastructuur, Transport en Woningbouw van 12 september 2006, waarmee men de verdubbeling van de betreffende weg op Lanzarote op het gedeelte van de LZ-3heeft goedgekeurd, wat een lengte van bijna vier kilometer betreft.

Ondanks de stellige inhoud van het eerste vonnis, heeft het Ministerie de aanlegwerkzaamheden niet stilgelegd, “vanwege het grote nadeel, dat men daarmee zou veroorzaken voor de weggebruikers.” Het Hooggerechtshof is nu van mening, dat dit bouwwerk inderdaad  een Declaración de Impacto Ambiental (DIA) (Milieueffectrapportage) nodig heeft en niet alleen maar een studie, zoals die welke is aangedragen.

De kern van de zaak betreft niet alleen de wijze waarop de weg geprojecteerd zou zijn voor de doorstroom van de voertuigen, maar bevatte ook tal van elementen voor voetgangers. Vandaar was het o.a. noodzakelijk, de maximumsnelheid voor de voertuigen vast te stellen, de breedte van de trottoirs en het geluidsniveau.
Bovendien gaat men ervan uit, dat gezien de omvang van de weg, het noodzakelijk was geweest, een Speciaal Bestemmingsplan op te stellen. Hetzelfde geldt voor de verplichting, om het project ter openbare inzage voor het publiek te leggen, wat men slechts gedaan heeft nadat de eerste uitspraak was gedaan.

De verdubbeling van het weggedeelte Arrecife-Tahiche heeft men vervat in het Wegenconvenant, wat is ondertekend door de Canarische Regering en het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling). De  werkzaamheden  zijn, met een begroting van €16.433.737,= gegund aan de Unión Temporal de Empresas (UTE) (Joint Venture) bestaande uit Dragados en Horinsa.
De onteigeningen die gepaard zijn gegaan met de uitvoering hebben 12 miljoen euro gekost. Het project bestond, voornamelijk, uit een verdubbeling van de bestaande rijbaan, over een lengte van 3,6 kilometer.

De as van de weg komt overeen met het bestaande tracé, met kleine afwijkingen, voor de aanpassing op de omgeving. De nieuwe weg bevat twee rijrichtingen van elk zeven meter breed met vier rijbanen van drie meter breed, een middenberm van drie meter breed, zij bermen van twee meter breed en trottoirs van vijf meter breed.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Lanzarotto keert terug naar Lanzarote

Een delegatie uit Varazze bezoekt het Eiland, 700 jaar nadat de Italiaanse zeevaarder het eiland ontdekt heeft

ARRECIFE - maandag 25 november 2013 - 700 jaar nadat de Italiaanse zeevaarder Lanzarotto Malocello het eiland heeft ontdekt, is - met de burgemeester Delfino aan het hoofd - een delegatie van 162 inwoners van Varraze (de Italiaanse gemeente waaruit de avontuurlijke Genovees afkomstig is) op zaterdag 23 november 2013 op Lanzarote aangekomen. Ze zijn gearriveerd aan boord van het cruiseschip ‘Costa Deliziosa’, dat dezelfde route heeft gevaren tussen Italië en Lanzarote als destijds Malocello heeft gedaan vanuit de Laars van Europa naar Canarias.

Het schip is op maandag 19 november 2013 vertrokken uit Savona met 200 passagiers aan boord en op zaterdag 23 november is het voor het eerst, als Europees Cruiseschip op Canarias, afgemeerd in de haven van Arrecife, op de route heeft het ‘MSC Costa Deliziosa' ook Barcelona, Málaga, Casablanca en Madeira aangedaan.


Delfino heeft gezegd “ blij en geëmotioneerd te zijn, om samen met  zijn landgenoten op het land te zijn wat Malocello heeft ontdekt; de eerste Europeaan, die op de Canarische Archipel is aangekomen. De naam Lanzarote is namelijk afgeleid van diens voornaam: Lanzarotto.

De ontdekking heeft plaatsgevonden rond 1312, wat door historici de meest aanvaardbare datum is, hoewel andere studies uitwijzen, dat deze twee decennia later heeft plaatsgevonden, ergens tussen 1330 en 1336. In elk geval neemt het organisatiecomité voor de herdenking van de 700e verjaardag van de aankomst van Malocello op de Canarische Eilanden 1312 als referentie voor het vieren van diverse evenementen in o.a. Rome, Verazze, Brussel, Straatsburg, Madrid en Lanzarote.
 
De burgemeester van Varazze heeft eraan herinnerd, “dat het eerste document waarin sprake is, dat Lanzarotto hier was, de havenbrief van Angelino Dulcert uit 1339, waarin hij spreekt van Lanzarote."

Burgemeester Delfino is naar Arrecife gekomen in gezelschap van door zijn wethouder van Stedenbouw, Gerolamo Carletto; en de wethouder van Sport, Angelo Patane, evenals door Vincenzo Barresi, het Italiaanse lid van Lions Club ‘Parioli’ (de noordelijke, op een na grootste, stadswijk van Rome die vernoemd is naar Monti Parioli, de gelijknamige berg in deze wijk) en lid van de commissie voor de viering van het zevende eeuwfeest.
 

Burgemeester Delfino heeft aan de minister van Erfgoed, Juan Antonio de la Hoz, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote, en aan de PP-afgevaardigde van de provincie La Palms en wethouder van San Bartolomé, Francisco Cabrera, de herdenkingsmedaille overhandigd, waarvan men slechts 250 stuks heeft geslagen; een munt in reliëf, met de beeltenis van Malocello, en diverse toeristische attracties van Varezze.

Op zijn beurt heeft De la Hoz de ‘Pancho Lasso’-medaille overhandigd, die het Eilandbestuur overhandigt aan vooraanstaande bezoekers, de Tesoro-publicatie van het eiland; en promotiemateriaal van Lanzarote.

Verbroedering
De la Hoz heeft het maken van de overtocht naar Lanzarote door het Italiaanse comité geprezen als, “een groot initiatief; wat het begin is van een verbroedering tussen Varezze en het eiland, die men zal  verdiepen, want het idee is, van onze kant iets te organiseren, om de band tussen beide locaties te verstevigen.”

Op zijn beurt heeft Cabrera laten  weten, dat gedurende zijn mandaat als Minister van Cultuur, van het Cabildo Eilandbestuur), “hij de eer heeft, het project te leiden voor de viering van het feit, dat Malocello 700 jaar geleden op het eiland, is aangekomen, wat de aanleiding is tot deze herdenking.”


     Rome, 18 april 2012: Conferentie '700 jaar Ontdekking Lanzarote'.


Paus Franciscus

Op 4 december 2013 zal Paus Franciscus de vertegenwoordigers van het Italiaanse comité ontvangen, die hem dan de publicatie, ‘Lanzarotto Malocello. Dall´Italia alle Canarie’ (‘Lanzarotto Malocello, van Italië naar Canarias’) zullen overhandigen, die geschreven is door Alfonso Licata, de voorzitter van het genoemde comité, eveneens zal men dan de herdenkingsmedaille aan de Paus overhandigen.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Pancho Lasso, de verlegen kunstenaar

ARRECIFE - maandag 4 oktober 2013 - De Escuela de Artes y Oficios (Kunstacademie en School voor Beroepsopleiding) van Arrecife bestaat 100 jaar. Een uitstekende gelegenheid, om de figuur van Pancho Lasso te belichten; de beeldhouwer, die zijn naam heeft gegeven aan dit centrum, wat een cultureel referentiepunt is op Lanzarote.

Hij heeft nooit de hoogdravende bravoure gehad van ongebonden, vrijgevochten kunstenaars. Daarom, en vanwege zijn enorme verlegenheid is het, dat de van Lanzarote afkomstige kunstenaar Pancho Lasso bij leven niet de erkenning heeft gekregen die zijn werk toekomt.

Pancho Lasso omgeven door enkele van zijn werken in zijn atelier in Arrecife

César Manrique, zegt in zijn boek: ‘Escrito en el fuego’ (‘In vuur geschreven’), over zijn vriendschap met Lasso: "Ik ontmoette hem in Madrid toen ik studeerde aan de School voor Schone Kunsten van San Fernando. We zagen elkaar vooral op zondagmiddag, en onze lange gesprekken gingen over problemen in de kunst... en over Lanzarote.”

“Nu was het mijn beurt Pancho aan te moedigen uit zijn stilzwijgen te komen en te vechten, om zijn oorspronkelijke werk te laten zien... in Madrid heeft hij niet de vrijheid gevonden die hij daar dacht aan te treffen. Ten eerste door een totaal gebrek aan cultuur bij het publiek, om avant gardistische kunst te accepteren en ten tweede, vanwege bepaalde eigenschappen van zijn verlegenheid en introverte persoonlijkheid, die hem teruggetrokken deden leven in zijn eigen wereld.”

Echter, Lasso Francisco Morales, was bijna als zijn eiland, dor en droog, hij leerde te vechten tegen tegenspoed en het hoofd boven water te houden, voor velen is hij uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van het Spaanse surrealisme en een grootmeester in kunsten en ambachten, diens ontwaken nog steeds gevolgd wordt door veel leerlingen in de School die zijn naam draagt.

Pancho Lasso is op 14 mei 1994 geboren in een eenvoudig arbeidersgezin, zijn vader was een eenvoudige schoenmaker. Zijn kindertijd verloopt in de straten die uitmonden in de Charco de los Giles en Puerto Naos, waar hij het werk van de scheepstimmerlieden ontdekte. Vanwege de moeilijke gezinssituatie, leerde hij als puber het kappersvak; een activiteit, die hij diverse keren uitoefende, om zijn financiële problemen te lijf te gaan.

Gedurende die jaren wordt het eilandleven gekenmerkt door een ernstige droogte en ook door emigratie, waartoe de bevolking zich gedwongen zag, op zoek naar een beter lot. Arrecife telt officieel 3.764 inwoners. In  de landbouw doet de teelt van tabak zijn intrede, die zich aandient als alternatief voor andere, meer bederfelijke producten die men exporteert, zoals tomaten, uien en aardappelen.

Ondertussen begonnen in de stad de werkzaamheden voor de aanleg van de nieuwe havenpier, voorafgaand aan het bezoek in 1906 van Koning Alfonso XIII. Deze infrastructuur maakte het afmeren mogelijk van de coreillos (postboten).
Een van de meest opmerkelijke feiten in die jaren is de installatie, alleen in Arrecife, van het openbare verlichtingsnetwerk, zij het slechts op bepaalde uren. Sommige medewerkers waren belast me het ’s nachts uitschakelen van het licht; waarover men niet permanent kon beschikken tot aan de jaren 60.
En op 4 april 1913, richt men op voorstel van het Ministerie van Publieksvoorlichting en Schone Kunsten de Escuela de Artes y Oficios (School van Kunsten en Ambachten) van Lanzarote in.
Dit decreet maakte het begin van een school mogelijk die - met uitzondering van de jaren van de Guerra Civil (Spaanse Burgeroorlog 1936-1939) - onafgebroken, uitstekend educatief werk heeft geboden aan vooral de minder welvarende bevolking van het eiland.

Leerling en leraar
De school begon met een faculteit van zes leerkrachten; een klerk schrijver en twee verordeningen: 500 pesetas voor kantoorbenodigdheden en 2.000 pesetas voor lesmateriaal.
Deze leraren gaven Lijntekenen, Vrij Tekenen, Kunstgeschiedenis, Modelleren en Gieten, Rekenkunde, Bouwkunde, Mechanica, Natuurkunde, Scheikunde, Spaanse grammatica en Kalligrafie.
De eerste directeur was de arts José Molina Orosa; aan diens grote inzet dankt men het opstarten van dit onderwijs, om het analfabetisme uit te bannen.

Op14-jarige leeftijd treedt Francisco Lasso toe tot deze Escuela de Artes y Oficios (Kunstacademie en School  voor Beroepsopleiding) van Arrecife.  Zijn eerste sculptuur werk vervaardigt hij uit klei en gips. Twee jaar later overlijdt zijn vader en moet hij voor het gezin gaan zorgen. In 1925 begint hij les te geven in Anatomie, Modelleren, Etsen en Tekenen als leraar aan deze school.

Hij maakt zijn eerste kunstwerken die in Arrecife worden tentoongesteld in de fotostudio van zijn zwager Aquiles Heitz. Ongetwijfeld is de Fransman een van de meest relevante persoonlijkheden die hem op de meest toegewijde manier hun steun gegeven hebben, om te groeien als beeldhouwer. Achilles Heitz vertegenwoordigde een verademing in het leven van Lasso, in het achtergebleven, arme en saaie Arrecife

Een curieus feit, dat grote opwinding veroorzaakte op het gehele eiland, is in1926 de komst van de vliegenier Ramón Franco, die het avontuur nastreefde, om naar Buenos Aires te vliegen. Eerst met een technische tussenlanding in de haven van Arrecife en aansluitend het vervolgen van zijn reis. Deze gebeurtenis zal worden vereeuwigd door Pancho Lasso, die  in gips een buste vervaardigt van de vliegenier. Evenals door zijn zwager, Aquiles Heitz, die belast is met het fotograferen van de gebeurtenis, voor het nageslacht.

Dankzij een studiebeurs die verstrekt is door he Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote, slaagt Pancho Lasso erin zich als vrije leerling in te schrijven aan de Escuela Superior de Bellas Artes de San Fernando (kunstacademie) in Madrid. Daar combineert hij zijn artistieke opleiding met kleine banen die zijn precaire financiële situatie verlichten, waaronder het werken als kapper.

Zijn verblijf in Madrid betekent een kans te doen wat hem het beste bevalt, leren en de werken van de grootste kunstenaars bekijken, hij bezoekt onophoudelijk de musea in de hoofdstad en neemt deel aan de tertulias (salons - stamtafelgesprekken) in Café de Oriente, waar hij in contact komt met intellectuelen artiesten. Vooral het werk van Alberto Sánchez beïnvloedt hem, met wie hij deel uitmaakt van de zogenoemde Escuela de Vallecas (School van Vallecas)

Zijn carrière vordert van traditionele figuratie naar trends en vormen die voorafgaan aan de avant-garde bewegingen. Hij is geïnteresseerd in kubistische vormen, op basis van geometrische vlakken en het gebruik van materialen zoals hout en beton. Vanaf die periode moet men werkstukken noemen als: ‘Het staande meisje’ (1927), ‘De oude vrouw en meisje’ (1927) en ‘Monument voor de Zee’ (1929).

Tijdens de Guerra Civil (Spaanse Burgeroorlog 1936-1939) staat hij aan de kant van de Republikeinen, eerder al had hij zijn hang naar de Communistische Partij kenbaar gemaakt.
Na de oorlog keert hij terug naar Lanzarote als vlucht voor de honger en de vervolgingen, hoewel hij zich via bepaalde kringen in Madrid dan al gevormd heeft tot beeldhouwer en avant-gardist.
In 1941 krijgt hij de opdracht een serie begraafplaats-beelden te maken voor Arrecife en San Bartolomé. In dat  jaar wordt zijn dochtertje geboren uit zijn relatie met Clara Berkin.
Gedurende die periode exposeert hij een deel van zijn werk in de vestiging van het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote; ook organiseert hij een tentoonstelling in het Museo de Arte Moderno in Madrid  en neemt hij deel aan evenementen zoals de I Bienal Hispanoamericana de Arte.  Eens temeer besluit hij terug te keren naar het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje), in een poging een plaats te veroveren in de kunstwereld en tussen de avant-gardisten.

Maar hij kan zich niet altijd wijden aan zijn werk als kunstenaar en hij moet zijn taak als beeldhouwer combineren met meer wereldse, commerciële activiteiten. In 1945 ontmoet hij César Manrique in Madrid. Pancho Lasso leeft teruggetrokken en is niet in staat op te klimmen en zijn werk te tonen in het schaarse aantal galeries, dat er is in de hoofdstad. Hoewel het 15 jaar duurt, blijkt Cesár de leraar die de leerling aanmoedigt, in plaats van wie zij altijd waren, de meester met wie de jonge Manrique begon te praten over kunst.

Gedurende een lange periode stopt hij met zijn artistieke activiteit, tot aan de jaren 60, waarin hij deze hervat als hij begint te werken als medaillemaker. Zijn associatie met dit medium is om deel te nemen aan de Internationale Federatie van Medaille-kunst in Rome, Frankrijk en Den Haag..

Zijn werk zal eindigen met het deelnemen aan de meest interessante exposities van Surrealistische Spaanse Kunst. In 1973, in de leeftijd van 67 jaar, overlijdt Pancho Lasso in Madrid.
 In datzelfde jaar realiseert hij een tentoonstelling van zijn gehele oeuvre in de zalen van het Gran Hotel Arrecife, als eerbetoon aan zijn stad.
 Ook wordt hij herinnerd met een belangrijke tentoonstelling van zijn werk in het Cultureel Centrum van Móstoles in Madrid.
 
In het academisch jaar 1986-1987, en op aandringen van de dan directeur zijnde Santiago Alemán, stelt men voor, de Escuela de Artes y Oficios de Arrecife (Kunstacademie en School voor Beroepsopleiding ) van Arrecife de naam te geven van ‘Pancho Lasso’.

De César Manrique-Stichting heeft een overzichtstentoonstelling gewijd aan Pancho Lasso.

En in 2011 heeft het Cabildo eer bewezen aan de grote meester, door een reproductie van het de sculptuur ‘Aan de Internationale Muziek’ te plaatsen in de jachthaven van Arrecife.

1-AAAAislas-canarias-126.jpg


De Lani-Groep krijgt het groene licht
voor het aquarium in winkelcentrum ‘Las Rocas’

TÍAS - dinsdag 1 oktober 2013 - Een technische fout heeft het project van ruim 5 miljoen euro sinds 2011 stilgelegd aan de zeeboulevard van Puerto de Carmen

De Comisión de Ordenación del Territorio y Medio Ambiente de Canarias (Cotmac)  (Canarische Milieucommissie) heeft  op 30 september 2013 de blokkade opgeheven voor de definitieve bouw van het toekomstige winkelcentrum ‘Las Rocas’ in Puerto del Carmen (Gemeente Tías), dat wordt gepromoot door de Lani-groep en wat o.a. kan rekenen op een groot aquarium met  faciliteiten voor sportduiken, een ondergrondse parkeergarage voor bijna 100 auto's, een winkelgalerij, een horeca-gedeelte en een plein. Een technische fout in het project, die niet is toe te schrijven aan de initiatiefnemers van het winkelcentrum, heeft de investering van ruim vijf miljoen euro verlamd sinds 2011.


Recreatie bij en in het aquarium in winkelcentrum ´Las Rocas’.

 Na het groene licht van de Cotmac, heeft het project de goedkeuring nodig die - waarschijnlijk in de tweede week van oktober 2013 - gegeven zal worden in de Ministerraad van de Canarische Regering en de daaropvolgende publicatie in het Boletín Oficial de Canarias (BOEC) (de Canarische Staatcourant). Als de administratieve afhandeling eenmaal achter de rug is, is de volgende stap het presenteren van de uitvoering van het project aan de Gemeente Tías, voor het verkrijgen van de definitieve vergunning.

De projectontwikkelaars verwachten begin 2014 te kunnen beginnen met de bouw, die een uitvoeringstermijn zal hebben van 18 maanden, vanwege de complexiteit van het project. De eerste stap zal het slopen zijn van de bestaande appartementen in Las Rocas; gezien, dat het winkelcentrum gebouwd zal gaan worden op het perceel van het huizenblok waar een toeristencomplex heeft gestaan, dat twee jaar lang gesloten is geweest in afwachting van goedkeuring door de Regering.

Het toekomstige winkelcentrum ‘Las Rocas’ is vervat in het aanvankelijke Moderniserings- en Concurrentie Groei Plan van Puerto del Carmen, maar is door overheidsfouten verlamd. In het akkoord, dat op 30 september 2013 is geaccepteerd door de Cotmac, sluit men deze puntsgewijze wijziging van de Milieu-procedure uit,” omdat het gaat om een kleine wijzing zonder wezenlijke effecten voor het milieu.”

Aan de investering van ruim 5 miljoen euro voor de bouw van het toekomstige winkelcentrum moet men de 6 miljoen euro toevoegen die de verkrijging van de bouwgrond heeft gekost waar de voormalige appartementen van Las Rocas hebben gestaan, Een investering dus van in totaal 11 miljoen euro.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Het huis van Don Fermín

Een van de grootste en oudste herenhuizen van Lanzarote, tegenwoordig eigendom van het Cabildo

ARRECIFE -  zondag 21 juli 2103 - Iedereen die in Arrecife door de Calle Fajardo loopt, stopt bij huisnummer 5. In het prachtige huis met de witte hekken, tegels en tuin woonde de arts en bodeguero (wijnmaker) Fermín Rodríguez Bethencourt, een van de meest illustere personen van Lanzarote.

Arrecife zou niet zijn wat het is zonder de herinnering aan de aanwezigheid van deze oude huizen die, ondanks de ruzies, slechte tijden en verwaarlozing, er nog steeds staan, en die zich aan eilandbewoners en buitenlanders tonen in hun oude glorie. Dit zegt Leandro Perdomo in een van zijn artikelen, dat - ongeacht de esthetiek van steen en cement – het belangrijkste van deze bouwwerken  naast het materiaal, het beoordelen ervan, in werkelijkheid heel veel te maken heeft met de ziel.
imagencasa4_large.jpg

“De ziel van de oude huizen… Hoe ze de tand der tijd doorstaan. Hoe ze ademen via het brede teakhouten gebinte… Hoeveel gedachten kronkels ingekapseld in de spinnenwebben van vele jaren van leven, van eenzaamheid, van liefde en de dood zelf.

Leandro, die de tertulias (discussiebijeenkomsten) meemaakte en ervan genoot in deze chique huizen, zowel in Arrecife, evenals in La Geria en in La Vegueta, begreep wat een voorrecht en een aanwinst het voor de stad zou zijn, als men deze illustere residenties zou kunnen behouden. Vooral omdat de meeste van de gebouwen van enig belang, die men in Arrecife heeft gebouwd, vervallen geraakt zijn; zowel die, welke men tegenkomt op de Avenida, evenals in de Calle Real en in de omgeving van de San Ginés-kerk.
Men hoeft maar te denken aan de beklagenswaardige staat waarin de Sitio del Cabrerón, in Valterra, verkeert; het gebouw, dat het eerste ziekenhuis bevatte van de hoofdstad.
En onder zoveel rampspoed en vergetelheid moet men erkennen, dat een van de huizen met een beter voorkomen, de voormalige residentie was van Don Fermín, beroemd arts en wijnmaker van het eiland.


De arts en bodeguero (wijnmaker) Fermín Rodríguez Bethencourt.

Zijn faam en rijkdom bereikten grote hoogten op Lanzarote, waar nu nog steeds, vele jaren na zijn dood  - hij is in 1953 in de leeftijd van 70 jaar overleden in Madrid -  een oud volksgezegde de ronde doet wat luidt: "eres más rico que don Fermín" (“je bent rijker dan mijnheer Fermín”).

Serieus, respectvol en ontwikkeld. Liefhebber van kunst, reizen en wetenschap; Fermin Rodriguez Bethencourt behoorde tot die generatie van hacendados (herenboeren), de zogenaamde Heren van Lanzarote, zoals Fajardo, Spinola, Diaz Rijo, die begin twintigste eeuw het bestuur beheersten van het eiland. Feitelijk, tot de opkomst van het toerisme als economische motor, aan het eind van de jaren zestig, kon men in dit land alleen maar spreken van het bestaan ​​van enerzijds een machtige groep, eigenaren van boerderijen, wijngaarden en schepen; en anderzijds, de overige Lanzaroteños die het land bewerkten en de grootste moeite hadden om vooruit te komen.

Regeringsvertegenwoordiger
Don Fermin, die uit een rijke familie kwam, trouwde een nog rijkere vrouw, erfgename van uitgestrekte terreinen in La Geria op een landgoed bekend als ‘El Grifo’, dat later een van de belangrijkste bodegas (wijnhuizen) van Lanzarote  is geworden.

Hij was in Madrid afgestudeerd in de Geneeskunde en behaalde een doctoraat in Parijs. Ten tijde van het bewind van Alfonso XIII belandde  hij in de politiek en werd regeringsvertegenwoordiger van het eiland. In  zijn woning  kwamen de belangrijkste personen v an die tijd, zoals Ruperto Gonzalez Negrín, die gedeputeerde werd bij  de verkiezingen van 1933. Alfonso ontmoette ook Spinola, die in Frankrijk had gestudeerd aan het befaamde Pasteur Instituut, en ging vervolgens naar Uruguay.

Feit is, dat voor het bouwen van het huis in de Calle Farjardo op nummer 5, hij er serieus over had gedacht, naar Puerto Rico te vertrekken, zoals zovelen voor hem al gedaan hadden. De komst van kinderen en de uitoefening van zijn beroep, als zijnde de meest bekende arts van Arrecife, deden hem van dit idee afzien.

In 1923 begint men de woning  te bouwen op de ruïne van een ander huis, waarvan heel weinig werd gebruikt, omdat don Fermín een exact idee had van wat hij wilde doen. Zonder te kunnen rekenen op enigerlei architect, was het de arts zelf, die met hulp van een bouwopzichter - genaamd Barra die hij van Gran Canaria over had laten komen, - dat voltooide wat zijn residencia (woonverblijf) zou worden.

casa-fermin_large-1.jpg casona-fermin_large.jpgHet gehele huis is gebouwd met de beste materialen, tegels die don Fermín van een beroemde fabriek ui Sevilla liet komen, kwaliteitsmozaïek. De vertrekken van het huis liggen rond een centrale, rechthoekige  patio (binnenplaats), waarvan de voornaamste functie  is, meer licht in de gehele woning te brengen. Zoals opgemerkt door de deskundige Tavio Dolores, heeft de  binnenplaats een zij ingang in morisco (Moorse = Oosterse), of  musulmán (moslim)-stijl; en niet, zoals de Castilliaanse patio’s, waarvan het portiek van de vestibule aan de overzijde ligt.

Wat duidelijk is bij deze woning, is, dat het niet gaat om een prototype van een ‘volkswoning’, maar dat deze meer een hogere sociale klasse vertegenwoordigt. Zoal blijkt uit de voorgevel, die de uitstraling heeft van het gezin wat erachter woonde, dat sociaal en financieel in goeden doen was.

De voorgevel is breed en kan gedefinieerd worden als  eclectisch, door een mengelmoes aan bouwstijlen. Het achterste gedeelte van dit herenhuis is gebouwd op het ontvangen van wijnvaten die afkomstig waren van de finca (het landgoed) ‘El Grifo’. Aan het begin van de 20ste Eeuw zijn er in Arrecife diverse huizen, waar men ervoor koos, om in de hoofdstad de liters wijn op te slaan die van hun wijngaarden kwamen. Dat diende voor zowel het bevorderen van de verkopen in de stad, evenals om de handelswaar dichter bij de haven te hebben en te distribueren over de rest van Canarias.


Juan José Otamendi.
VIDEOFILMPJE:

http://vimeo.com/40881547

Zowel in de ontwikkeling van zijn bodega (wijnhuis) , evenals in zijn meer dagelijkse werk als bekende arts, was Fermín Rodríguez een van die personen met verbeeldingskracht.
Zo vertelt een van zijn kleinkinderen Juan José Otamendi, dat zijn grootvader een auto kocht, een groot uitgevallen Ford, die hij wilde gebruiken, om er zijn patineren mee te bezoeken.
Omdat  hij  niet kon autorijden en men bovendien op het eiland geen idee van mechanica had en zijn auto zeker een van de weinige was die op Lanzarote reden, stuurde hij een van zijn arbeiders naar Barcelona, om daar al het nodige te leren over voertuigen; voor het geval het nodig zou zijn, op zijn diensten te kunnen rekenen. Hij leerde niet alleen autotechniek, maar omdat hij heel ijverig was, kwam hij terug als volleerd horlogemaker en juwelier, en kon alle onderdelen vervangen die nodig waren.

Ook herinnert  Otamendi eraan, dat er in die tijd geen weg naar La Geria bestond en dat zijn  opa, die al heel snel had leren autorijden, de auto achterliet in Mozaga en per camello (dromedaris) naar het landgoed terugkeerde.

Gelukkige  kinderen
Zowel voor Juan José Otamendi, evenals voor zijn broer Fermín en voor María Ángeles Manrique de Lara - aan laatstgenoemde heeft het huis in de Calle Fajardo toebehoord, als erfgename - konden hun kinderjaren niet gelukkiger zijn.

Hoewel de familie werd verspreid - sommigen gingen op Gran Canaria wonen, anderen op Tenerife en in Pamplona  -  keerden ze gedurende de zomer allemaal terug naar Lanzarote, naar het huis van hun grootouders en de finca (het landgoed) in La Geria.

María Ángeles erkent, dat ze in  gezelschap van haar oma en van haar neefjes heel gelukkig was. “Het is waar, dat ik me mijn opa herinner als een ernstig man, maar ik veronderstel, dat dit iets normaals was in dat tijdperk; hoewel hij de gewoonte had, om alle kleinkinderen bijeen te brengen zodat we gezamenlijk siësta konden houden, en hij mét ons.”

Wat ze niet vergeet , zijn die fantastische zomers temidden van de wijngaarden, kweepeer- en vijgenboomgaarden.  “Als we terugkeerden naar Arrecife, waren we beladen met fruit, gedroogde vijgen, varkensvlees, maar ik hield vooral van de zoete kweeperen jam, die een vrouw maakte die voor mijn opa werkte.”

Juan Otamendi, het lieveling kleinkind van Don Fermín, bewaart eveneens de beste herinneringen aan die tijd: “Op tienjarige leeftijd zetten we ons op een  zel en  reed ik met mijn neef naar Teguise. We waren blootvoets, en dat, terwijl er in La Geria alleen picón (grof lava gruis) was. In het begin hinderde het me een beetje, maar daarna raakte de huid eraan gewoon.”

Doña Manuela
Ongetwijfeld is een van de personen die het meest heeft  genoten van dat herenhuis vol met waardevolle meubels, kisten, commodes, stoelen en fauteuils, Manuela Rodríguez Bethencourt García, de dochter van don Fermín.

Gewend aan een bevoorrecht leven, was het normaal, dat ze naar Parijs ging om kleding te kopen,  een aparte japon die de bewoners van Arrecife verraste. Kettingrookster, koket, en er steeds van overtuigd, dat de door haar vader ontworpen woning haar koninkrijk was, haar rustige  thuishaven.

Het verstrijken van de tijd en het gebrek aan liquditeit verplichtten de erfgenamen zich te ontdoen van het grootste gedeelte van de waardevolle voorwerpen die ooit het huis decoreerden. Schilderijen, sculpturen, vazen, een prachtige piani, porseleinen beelden. Ook kon men in het huis twee portretten zien van de ouders van María Ángeles, don Nicolás en doña Manuela, in 1848 geschilderd door César Manrique. En daartegenover de adellijke wapenschilden  van de beide familietakken: dat van Manrique de Lara met de wapenspreuk: "Nos non venimos de reyes que reyes vienen de nos" “Wij stammen niet van koningen af, maar koningen stammen van ons af”, en dat  van Bethencourt: "Ensalza siempre la vida, la honra, si no se olvida" ("Verhef altijd het leven, de eer, vergeet het niet.”)

Uiteindelijk heeft  - met de dood van Doña Manuela - haar dochter overwogen het huis van haar grootouders  te verkopen. Haar levensomstandigheden maakten het niet mogelijk, een zo kenmerkend huis te onderhouden

Zelfs in haar ergste nachtmerries zou ze niet kunnen hebben vermoeden, dat deze verkoop aan het Cabildo Insular (Eilandbestuur) van Lanzarote haar betrokken zou doen raken bij een dergelijke puinhoop die haar leven heeft veranderd.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg 


Canal Gestión sluit opnieuw - gedurende 36 uur - de watervoorziening af in de dorpen op Lanzarote

LANZAROTE - vrijdag 5 juli 2013 - Het bedrijf Canal Gestión Lanzarote,  dat belast is met de productie en toelevering van drinkwater op het eiland, sluit met ingang van vrijdagmiddag 5 juli 2013 voor een periode van 36 uur (tot zondagochtend 7 juli 2013) de watertoevoer af in alle gemeenten van het eiland, behalve in de toeristengebieden van Playa Blanca, Puerto del Carmen, Costa Teguise, Puerto Calero, Arrecife en op La Graciosa.   Men doet dit in de hoop, dat men de opslagtanks kan nivelleren.

Canal Gestión stelt vast, “dat het eiland momenteel beschikt over een heel beperkt aantal  ontziltingsinstallaties en de waterleidingbedrijven hebben een dringende renovatie en modernisering nodig van hun installaties.”Volgens Canal Gestión “is de huidige situatie van de watervoorraden op een redelijk laag niveau voor de tijd van het jaar,” wat het toeleveringsbedrijf verplicht, een serie acties te ondernemen voor verbeteringsplannen die “niet uitgesteld” kunnen worden en die verplichten tot afsluiting voor korte perioden van de water toelevering in de plattelandsgebieden.

Toelevering
"Dit alles, om de risico's die kunnen voortvloeien uit onvoorziene situaties - zoals stroomuitval, of toegenomen vraag op piekuren in het weekeinde, of in de vakantieperiode te vermijden," merkt het bedrijf op wat verzekert, dat de onderhoudswerkzaamheden nog steeds nodig zijn, met het doel de drinkwatervoorziening te kunnen garanderen gedurende de komende maanden waarin zich een aanzienlijke verhoging van de consumptie voordoet door toenemend toerisme.

De drinkwatervoorziening zal onderbroken zijn in de navolgende dorpen:
- in het Noordelijke gebied in:
Tahíche, Nazaret, Las Cabreras, Teguise, Los Valles, Teseguite, El Mojón, Guatiza, Los Cocoteros, Mala, Charco del Palo, Tabayesco, Arrieta, Punta Mujeres, Haría, Máguez, Guinate, Ye EN Órzola,
- in het Midden van het eiland in de woonkernen:
San Bartolomé, Tao, Tiagua, Tinajo, Muñieque, Soo, Yuco, La Vegueta, Mancha Blanca, La Santa, El Cuchillo en Caleta Cabello.
- In het Zuiden van het eiland in:
Güime, Montaña Blanca, Tías, Conil, Tegoyo, Masdache, Mácher, Uga, Yaiza, La Degollada, Las Breñas, Playa Quemada, en El Golfo.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Autobus uitgebrand op de rondweg van Arrecife

ARRECIFE - maandag 24 juni 2013 - Een  autobus die op zondagochtend 23 juni 2013 de rit maakte van de haven van Arrecife naar El Cable is, door nog onbekende oorzaak, volledig uitgebrand in de hoofdstad van Lanzarote.

Het voertuig is volledig uitgebrand, wat urenlang een file veroorzaakte ter hoogte van de afrit bij Altavista. Niemand van de passagiers is gewond geraakt, omdat de chauffeur gelukkig de bus tijdig heeft kunnen parkeren bij de bushalte langs de rondweg nadat hij door een andere chauffeur was gewaarschuwd, dat er vuur uit de motor aan de achterzijde van de bus kwam.De bus is uitgebrand onder toezicht van de gemeenschappelijke brandweer, de Policía Local (Gemeentepolitie), de Proteción Civil (BB) en de Policía Nacional (Rijkspolitie).
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Lanzarote,
het enige eiland zonder camping deze zomer

Kwelling voor de kampeerders van Lanzarote

TEGUISE - donderdag 20 juni 2013 - Gaan kamperen op Lanzarote zal deze zomer uitgroeien tot een complexe praktijk bij afwezigheid van geschikte kampeergebieden. Met de sluiting van Papagayo, de enig wettelijk toegestane locatie, komen nu de waarschuwingen van de Gemeente Teguise voor de liefhebbers van deze praktijk die al 20 jaar kamperen in Caleta del Caballo en die nu, op straffe van boete, vertrekken.

Lanzarote  is het enige eiland van de Archipel waar wettelijk geen geschikt gemaakte locatie bestaat met alle garanties voor de praktijk van het kamperen.

                          Caleta de Caballo in Teguise, op dinsdag 18 juni 2013,
               waar men de gebruikers heeft laten weten, ze te zullen beboeten,
                ondanks dat dit traditioneel een gebied is waar men kampeert
.
Enkele dagen geleden hebben het Cabildo (Eilandbestuur) en de Gemeente Yaiza aangekondigd, dat de camping van Papagayo, midden in het Natuurpark van Los Ajaches, niet geopend zal worden, omdat deze geen wettelijke garanties kan bieden voor de ingebruikname.

De sluiting van deze locatie, die bijna een decennium lang de enig wettelijk toegestane locatie op het eiland was voor duizenden liefhebbers van dit zomerse tijdverdrijf, betekent in de praktijk, dat men deze zomer zal moeten doorbrengen zonder een plek waar men naar toe kan gaan, om de tent op te zetten, of de caravan te plaatsen.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Een metalen olijfboom,
ter herinnering aan Saramago

Eerbetoon van de Gemeente Tías aan het genie

TÍAS - zondag 16 juni 2013 -  Een vijf en een halve meter hoge sculptuur, die een olijfboom voorstelt, prijkt op de rotonde die gewijd is aan José Saramago. Het beeld, dat op zaterdag 15 juni 2013 onthuld is in Tías (Lanzarote) herinnert aan de geniale schrijver, waar hij woonde toen hij de Nobelprijs voor de Literatuur heeft ontvangen en waar hij drie jaar geleden - op vrijdag 18 juni 2010 -  is overleden.

De sculptuur, een kunstwerk van de van Lanzarote afkomstige kunstenaar José Perdomo,. staat op de rotonde die op enkele meters afstand gelegen is van wat het woonadres was van de schrijver gedurende de laatste jaren van zijn leven.


                 De onthulling van de sculptuur ter ere van José Saramago in Tías
.
De sokkel van de sculptuur bevat enkele woorden van Saramago, waarmee hij verzekerde, "Lanzarote no es mi tierra, pero es tierra mía" ( “Lanzarote is niet mijn geboorteland, maar het is mijn thuisland”).

De voorzitter van de José Saramago-Stichting, Pilar del Río, heeft opgemerkt, dat de rotonde en de sculptuur - gezamenlijk gefinancierd door de Canarische Regering, het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote en de Gemeente Tías - als eerbetoon en bewijs van dankbaarheid aan de figuur van de schrijver, “het beste Lanzarote en de zijnen vertegenwoordigen, van wie hij heeft gehouden en die het zijn, die hem respecteren en hem beschermen tegen zijn verwoesting.”
saramago1_large.jpg

 saramago_large.jpg  
De onthulling van het beeld is bijgewoond door de minister van Cultuur, Inés Rojas, van de Canarische Regering; de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote, Pedro San Ginés; evenals door burgerlijke en militaire autoriteiten en vertegenwoordigers van sociale en culturele entiteiten van het eiland.

Pilar del Río heeft verzekerd, dat de Portugese Nobelprijswinnaar het eiland zo intiem en diepgaand doorleefde, dat zelfs zijn literaire stijl zich daaraan heeft aangepast

Saramago heeft zich in 1993 gevestigd op Lanzarote en in zijn huis in Tías woonde en schreef hij tot aan zijn overlijden op vrijdag 18 juni 2010.

Volgens Pilar del Rio, “is die invloed van het landschap op Saramago en wijziging van zijn literaire stijl bij leven erkend door de schrijver zelf, zoals hij heeft laten weten in de voordracht ‘het standbeeld en de steen’, die hij heeft gehouden in Italië” en die is uitgegroeid tot een boek, dat is vertaald in meerdere talen."

Ze verzekerde, dat de drie jaar geleden overleden Nobelprijswinnaar van de Literatuur, op het eiland vrede heeft gevonden; “een vrede, die José Saramago heeft aangetroffen bij de meanderende rivier Almonda toen hij kind was en die hij, zoveel jaar later, heeft teruggevonden bij de vulkanen van Timanfaya.”

De voorzitter van de José Saramago-Stichting heeft het belang benadrukt, dat het landschap van Lanzarote heeft gehad op de persoon en het werk van Saramago; omdat, zoals zij opmerkt, “dit het eiland is van duurzame ontwikkeling die ons getoond is door Cesar Manrique.”
1-AAAAislas-canarias-kopie-370.jpg


Een normaal type geraakt door ‘Unión’

ARRECIFE - dinsdag 12 maart 2013 - De architect Carlos Morales, de echtgenoot van prinses Alexia van Griekenland, kan eindelijk opgelucht adem halen, omdat vorig week de rechtszaak vanwege het bouwen van zijn woning in Yaiza (Lanzarote) is geseponeerd. Het zijn vier jaar van overdreven media-aandacht geweest vanwege de beschuldiging van deze vader van het gezin wat gelieerd is aan het koningshuis.

Zij die hem werkelijk kennen, zeggen, dat het een doorsnee type man is, die door het levenslot zich verbonden weet met de Koninklijke familie, door zijn vrouw te huwen, Alexia van Griekenland, een nicht van koningin Sofía van Spanje. En uitgerekend deze omstandigheid - gelieerd te zijn aan het koningshuis - heeft ervoor gezorgd, dat zijn beschuldiging in de zaak ‘Unión’, die bekend raakte in juni 2009, zoveel stof heeft doen opwaaien in de communicatiemedia.


 De architect Carlos Morales op bovenstaande foto samen met zijn familie in juni 2008.
Van het eerste moment is de 24-jarige vader van vier kinderen (drie dochters en een zoon) een liefhebber van de zeilsport, architect van beroep en opgevoed in een wijk van Arrecife, door de rechter beschuldigd van een verondersteld delict tegen de ruimtelijke ordening en wegens het bedrijven van vriendjespolitiek.
De reden: omdat in 2006 de architect een vergunning heeft gekregen van de voormalige burgemeester van Yaiza, José Francisco Reyes, voor het bouwen van zijn woning op een perceel van 4.200 m³ nabij  het bouwplan Puerto Calero, op het grondstuk, dat geclassificeerd is als landelijk gebied.
Morales had het grondstuk gekocht van een Duitser die voor de rechter verklaard heeft, zich in 2005 gedwongen te zien, het landgoed te verkopen, omdat men hem er niet liet bouwen.
De architect echter, slaagde erin binnen enkele maanden een bouwvergunning te krijgen.

Met deze achtergrond, veranderde vanaf dat moment de beschuldiging het leven van Carlos Morales in wanhoop, maar dit keer niet in de zogenoemde roddelpers - die hij leek te vermijden, want hij is een discreet persoon -, maar op de voorpagina’s van de nationale kranten en op de pagina’s van de rechtbankverslagen. Daar wordt hij geduid als een veronderstelde profiteur, die zijn sociale positie heeft gebruikt voor het verkrijgen van een vergunning van de burgemeester van de zuidelijke gemeente; daar, waar dit niemand eerder was gelukt.

‘Mediaproces’
Op grond van deze veronderstellingen werden zijn verhoor door de Guardia Civil en zijn verklaringen voor de rechtbank door alle communicatiemedia in het land met belangstelling gevolgd.


Bovendien werd ook zijn vriendschappelijke betrekking met de hertogen van Palma (Iñaki Urdangarín en prinses Elena) aan de schandpaal genageld vanwege de zogenoemde zaak ‘Urdangarín’, die hebben bijgedragen aan de zwakke aanklachten tegen hem. Vanwege alles wat men over hem geschreven heeft, zei Carlos Morales eens, dat men een mediaproces tegen hem aan het voeren was.
2013012334alexia-casa-445_large.jpg
Echter, afgelopen week heeft rechter María Jesús Hernández Elvira van de Rechtbank in Eerste Aanleg hem vrijgesproken van enig vergrijp. De gerechtelijke uitspraak neemt alle twijfels weg. Morales heeft geen enkel delict gepleegd, hooguit een administratieve overtreding.

De beslissing van de rechter maakt echter duidelijk “dat er geen twijfel is over onrechtmatigheid van de bouw van het huis van Morales, dat gebouwd is op bebouwbare plattelandsgrond. Zoals men weet, bestraft het Wetboek van Strafrecht bouwwerken op niet bebouwbare grond, maar de door Morales uitgevoerde bouwwerken staan op bebouwbaar terrein, en dan is er geen strafbaar feit.
2011-02-05-img-2011-01-29-00-25-09-5375878_large.jpg
Hoewel er geen delict is gepleegd, heeft de rechter verordonneerd, dat men de zaak verwijst naar het Agencia de Protección del Medio Urbano y Natural (Apmun) (Gemeentelijke Agentschap voor Milieubescherming). Opdat men een dossier ter legalisering opent; of, dat men de sloop van het pand beveelt.

Ook in 2009 heeft men al onderzoek verricht naar de echtgenoot van prinses Alexia van Griekenland (de jongste dochter van de verbannen Griekse koning Paul en koningin Annemarie), toen de eerste arrestaties en huiszoekingen hebben plaatsgevonden in de zaak ‘Unión’, wegens veronderstelde ontmoetingen met vertegenwoordigers van de politieke partij PIL, voor de verwerving van de redactie van het Algemene Bestemmingsplan van Yaiza, evenals wegens gesprekken voor het bestemmingsplan van Arrecife. In dat jaar is zijn kantoor doorzocht. Maar men heeft geen nieuwe beschuldigingen kunnen inbrengen tegen Carlos Morales, die steeds onopgemerkt is gebleven.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Gregorio Barreto Viñoly:
´Haría  heeft een schuld aan Manrique en zou hem  tot ereburger moeten benoemen’


‘De burgemeesters die Haría heeft gehad,,
hebben zich niet veel geïnteresseerd voor toeristische promotie,’ zo verzekert Gregorio Barreto

HARÍA - vrijdag 4 januari 2013 - De journaliste Aránzazu Fernández heeft voor dagblad ‘La Provincia/DLP” eind december 2012 op Lanzarote een interview gemaakt met Gregorio Barreto Viñoly, de officiële geschiedschrijver van de Gemeente Haría, en de vragen met  de antwoorden van dat interview geven wij hier integraal weer:


Gregorio Barreto Viñoly.

- VRAAG: “De overheid, het voetbal, het lucha canaria (Canarisch worstelen), het onderwijs, de volksfeesten en, vooral, het onderzoek naar de geschiedenis van Haría, zijn enkele van de terreinen waarop u actief bent geweest, of waar u nog bij betrokken bent. Wat brengt u ertoe om zo actief te zijn in het dorpsleven en een groot venster te openen op het verleden van het Noorden van Lanzarote?”
- ANTWOORD: “Dertig jaar geleden ben ik begonnen met het maken van aantekeningen; gegevens, die ik gesorteerd heb met behulp van mijn computer. De gewoonten, de sport, of algemene gegevens over geschiedenis  interesseerden mij.
Ik heb een paar jaar geworsteld en sinds 1967 ben ik de oprichter en secretaris van het hoofdbestuur van de Club de Lucha Unión Norte (Worstelclub van de Noordelijke Unie). De voorzitter was Paco Reyes. Er was een lucha-ploeg in Haría en een ander team in Máguez en er was veel discussie en rivaliteit tussen beiden, ondanks, dat ze van dezelfde gemeente zijn. Toen besloot men, dat het beter zou zijn, de beide teams te verenigen en zo is de Unión Norte ontstaan, die nog steeds de gemeente vertegenwoordigt.
In het voetbal heb ik samengewerkt met Francisco Hernández, die men ‘Pancho El Cubano’ noemde, en die ik heb geholpen aan enkele contracten, maar die nooit aan spelen is toegekomen.”


- V.: “Heeft iets u verrast in de Noordelijke geschiedenis?”
- A.: “Neen, niets heeft mij verrast. Ik ben aantekeningen gaan maken en hier en daar navraag gaan doen; een proces, dat normaal is bij onderzoek van deze aard.”


Gregorio Barreto, op donderdag 27 december 2012, op het Plaza León y Castillo in Haría.

- V.:"De landbouw is een van de identiteiten waarmee Haría zich onderscheidt, een sector die u goed kent, want in 1948, na het verlaten van de school, bent u met uw vader en broers gaan werken op het land. In de vorige eeuw, gaf de landbouw aan veel gezinnen te eten in Haría. Hoe herinnert u zich die tijd?"
- A.: "Van de gemeente Haría kan men echter niet zeggen, dat het de enige graanschuur was van Lanzarote, want er waren belangrijkere landbouwgemeenten, maar misschien was het wel de meest productieve van het Eiland tot 1960. Vanuit Haría stuurde men oogsten naar Gran Canaria, zoals aardappelen, die men oogstte in enorme hoeveelheden  en, ook plantte men veel graan, zoal lentejas (linzen), garbanzos (bonen), arvejas (erwten), millo (maïs), judías (sperziebonen) en, anderzijds, cebada (gerst) en centeno (rogge)... voor de dieren. Men verbouwde dit op alle boerderijen, tot hoog in de bergen. Er waren veel zwarte markteters en handelaren en er werd van alles verkocht. De landbouwers in Haría waren heel actief."

- V.: "Zou men dit moeten herstellen, tenminste, een deel van deze activiteit?"
- A.: "Neen. Want de boeren zijn vertrokken en er zijn geen mensen meer voor het land. Jongelui houden zich niet met landbouw bezig en, anderzijds, legt Milieuzaken teveel beperkingen op en torpedeert het werk van de landbouwers. Ze laten je nog geen gaspeldoorn planten. De landbouw herstelt men niet meer zoals voorheen, tenminste, momenteel niet.”
Naast de landbouw, heeft Haría in moeilijke tijden ingezet op het onderwijs van haar bewoners.
Er waren personen die heel geïnteresseerd waren in het onderwijzen van de bewoners en die samenwerkten in die zin, zoals de pastoor van Haría, Enrique Dorta, die het onderwijs behoorlijk ontwikkelde. Maar daarvoor was er al een andere pastoor, Juan Arocha, uit Antigua (Fuerteventura), die ook zijn medewerking verleende en gratis les gaf aan particulieren. Domingo Barreto, die onderwijzer was, heeft ook veel gedaan voor het onderwijs en de vooruitgang van  Haría."


Haría (Lanzarote).

- V.: “Haría heeft destijds de ontwikkeling van het toerisme afgewezen, als model wat Costa Teguise, Puerto del Carmen, of Playa Blanca hadden. Denkt u, dat die beslissing juist was?”
- A.: “Neen, integendeel. Dankzij  het vele wat César Manrique heeft gedaan, heeft men in Los Jameos del Agua, La Cueva de los Verdes, of in  El Mirador del Río minder kwaad aangericht; iets, wat ze tegenwoordig niet gedaan zouden kunnen hebben, vanwege de obstakels die Milieuzaken oplegt. Het was goed deze toeristencentra te creëren. De burgemeesters van Haría hebben zich niet veel geïnteresseerd voor toeristische promotie van de gemeente en ze zouden er enkele woonwijken en hotels hebben moeten bouwen.”


                                                           Lanzarote.

- V.: “Uitgerekend vanwege de inkomsten die afkomstig zijn van de toeristische exploitatie van Jameos del Agua en Cueva de Los Verdes, de bekende canon (pachtsom), voeren de Gemeente Haría en het Cabildo (Eilandbestuur) een ‘oorlog’ waaraan maar geen einde lijkt te komen. Wat vindt u van deze confrontatie? Heeft José Torres, de burgemeester van Haría gelijk, als hij de bedragen opeist voor de gemeente?
- A.: Ik ben van mening, dat de burgemeester en de president van het Cabildo (Eilandbestuur), Pedro San Ginés, gezamenlijk aan tafel moeten gaan zitten, de dialoog aangaan en, niet langer in de impasse moeten blijven, temeer daar beide lid zijn van dezelfde politieke partij (Coalición Canaria). Er is niemand die de Cueva en Los Jameos van Haría afpakt, omdat ze erfgoed van de gemeente zijn en behoren tot de inventaris. Daar hoeft het Gemeentebestuur van Haría niet bezorgd om te zijn. De Mirador del Rio is aangelegd door het Cabildo (Eilandbestuur) en daarom behoort die niet exact aan Haría toe. De ‘oorlog’ die er is vanwege de canon komt door het gebrek aan dialoog en er is geen enkele noodzaak deze over te brengen naar de staat.”


Haría.

- V.: “Is Haría wat verschuldigd aan César Manrique?”
- A.: “Ik denk, dat er een grotere erkenning zou moeten zijn en ongetwijfeld zou het Gemeentebestuur hem tot ereburger moeten uitroepen; niet alleen, omdat hij in Haría is komen wonen, maar ook omdat hij zich veel heeft ingezet, om de La Cueva, Jameos en El Mirador te promoten.

- V.: “U bent gedurende een halve eeuw ambtenaar geweest in de noordelijke Gemeente als uitzendkracht, noodhulp, administratieve kracht en incidenteel gemeentesecretaris, tot aan uw pensionering in 2005. Hoe kijkt u als buitenstaander tegen de overheid aan?”
- A.: “Ik ben 51 jaar in overheidsdienst geweest. Nu werken er veel meer mensen en is er meer machinerie, maar ik weet niet, of de gemeente nu beter functioneert, dan voorheen. De bevolking van Haría, ongeveer 5.000 inwoners, is hetzelfde gebleven als toen ik ambtenaar was, wat er nu gebeurd is, dat er meer diensten zijn en, dat er meer vraag van de burgers is.”


Enciclopedia del Lenguaje Popular Canario
.

- V.:Naast een lange lijst van publicaties, bent u de auteur van de Enciclopedia del Lenguaje Popular Canario (Encyclopedie van de Canarische Volkstaal), die bestaat uit woordenboeken, gezegde boeken, maar ook uit dichtbundels , die men kan raadplegen op uw internetpagina www.gregoriobarreto.es  en, naast andere bijdragen, schrijft u in het plaatselijke weekblad ‘Lancelot’ en in ‘La Hoja de Haría’. Wanneer komt uw volgende werk uit?
- A.: “Naast andere publicaties, werk ik met ‘Lancelot’ al 27 jaar samen en met ‘La Hoja de Haría’ twee jaar. Maar de encyclopedie die 55.000 lemma’s telt, is voor mij het belangrijkste werk. Ik zal nooit meer zo iets omvangrijks maken, hoewel ik er aan blijf werken. Noch op Canarias, noch op het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje) is er een andere publicatie van deze aard, die van zulk belang is. Noch de Academia Canaria de La Lengua, noch de Canarische Regering hebben me de ondersteuning gegeven die ik verdiende voor dit werk. Ik verwijs niet naar het financiële - dat me wel de Gemeentebesturen van Haría en van Pájara (Fuerteventura) hebben gegeven - maar, dat men mij erkent voor mijn werk. Ik wacht al vijf jaar op een gesprek met de president van de Canarische Eilanden, Paulino Rivero.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Marina Lanzarote,
de nieuwe jachthaven van Arrecife krijgt vorm

De eerste aanlegsteigers zijn gereed

ARRECIFE - donderdag 22 november 2012 – Men komt de geplande termijnen voor de aanleg van de jachthaven na, waarmee Arrecife met de jachthaven ‘Marina Lanzarote’ een kwalitatieve sprong voorwaarts maakt.

Vier maanden na de eerste steenlegging voldoet Marina Lanzarote aan weer een geplande bouwtermijn en heeft men de aanlegsteigers ter beschikking van de gebruikers, het gaat om weer een belangrijke stap, in dit geval gericht op het nakomen van de beloften welke de gemeente Arrecife gedaan heeft aan de ‘Gebruikers van Puerto Naos en het Havenbestuur, door in een provisionele aanlegsteiger te voorzien terwijl met de jachthaven aanlegt.


Het aanzien van de nieuwe jachthaven "Marina Lanzarote" in Arrecife, begin november 2012.

De schepen die destijds aanlegden in Puerto Naos en die tijdelijk werden opgevangen in Puerto Calero, kunnen met ingang van donderdag 22 november 2012 weer tergkeren naar Marina Lanzarote, evenals degenen die al een ligplaats geboekt hebben in deze haven.

Het aantal aanvragen voor een ligplaats in Marina Lanzarote als thuishaven heeft tot nu toe de meest optimistische verwachtingen van Puerto Calero Marinas overtroffen, dat - tot begin november 2012 - al 55% van de capaciteit van de jachthaven vult.

Het personeel van Marina Lanzarote met als manager Alfredo Morales, staat ter beschikking van de geïnteresseerde gebruikers, om toegang te verlenen tot de jachthaven, op het informatiepunt wat is ingericht bij de haveningang van Puerto Naos en wat geopend is van maandag t/m vrijdag van 08:00 tot 20:00 uur en op zaterdag van 09:00 tot13:00 uur. Ook kan men telefonisch om inlichtingen vragen op: 648 524 649, of via E-mail: info@marinalanzarote.com
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Een oase in Costa Teguise

TEGUISE  - dinsdag 13 november 2012 - Het woonoord en toeristenplaats Costa Teguise gaat een eigen oase krijgen  tegenover het strand van Las Cucharas.

De ondernemer Kumar Dadlani is een horeca-etablissement aan het bouwen op een perceel, dat grenst aan de strandboulevard van Las Cucharras; waarin hij, als de bouwwerkzaamheden voltooid zullen zijn, 3 miljoen euro in geïnvesteerd zal hebben, 2 miljoen euro voor de aankoop van de bouwgrond en 1 miljoen euro in het pand zelf, waarin het ‘Sáhara Café’ gevestigd zal worden.


Een Oase in Teguise, het toekomstige 'Sahara Café'.

Het bouwrijp maken van de bouwgrond voor het optrekken van het nieuwe etablissement, dat een voorfront krijgt van 40 meter, is in de  eerst week van november 2012 begonnen, Het horecabedrijf,  dat is ontworpen door Estudio myc arquitectos, krijgt twee verdiepingen. De bebouwde oppervlakte bedraagt 350 m².

Op de benedenverdieping komt een restaurant met een Arabisch/Mediterraanse thema keuken, een relax-gedeelte een zwembad met ligbedden en een gangpad van fijn zand. Op de bovenverdieping komt een tweede ‘chill voor het houden van evenementen.


 

Dadlani, die eigenaar is van 'Café La Ola', in Puerto del Carmen, vertelt over zijn nieuwe project aan Costa Teguise, “dat het etablissement ontworpen is als een woestijn oase en als thema ‘duizend en een nacht’ heeft”. Palmbomen zullen overheersen in de beplanting.

Voor de opening, die gepland staat in juni 2013, zal Dadlani 40 medewerkers contracteren. De ondernemer die drie horecabedrijven heeft aan de Avenida de Las Olas in Costa Teguise (‘La Hacienda’, ‘El Maestro’ en ‘La Pesquera’), verzekert in te zetten op deze locatie in de gemeente Teguise, “omdat ik er zeker van ben, dat deze zal heropleven en niet langer het lelijke eendje zal zijn. Bovendien heeft het tot nu toe ontbroken een ontmoetingspunt waar de klanten kunnen samenkomen.”Anderzijds benadrukt hij, “de inspanning van het private initiatief en van de Gemeente, om dit gebied te herstellen waarin we actief zijn.”
costateguisemap_large.jpg
De Canarische Regering heeft het bedrijf Sedaga de aanbesteding gegund, voor een bedrag van €385.000,=, zo heeft de wethouder van Bouwzaken, Echedey Eugenio, van de Gemeente Teguise, laten weten op maandag 12 november 2012; voor de herindeling van de strandboulevard van El Jablillo van het gedeelte tussen Hotel Be Live Gran Teguise Playa en het strand van Las Cucharras, “het contract is ondertekend op donderdag 8 november 2012 en de notariële akte zal in de komende dagen gepasseerd worden, zo merkt Eugenio op.

 
                  Costa Teguise in 1980    en       tegenwoordig....
 

Naast Costa Teguise, breidt Dadlani zijn horeca-aanbod in Puerto del Carmen uit, met een nieuw voorstel voor ‘La Ola’, na het verwerven van een woning op de eerste rij aan zee, die zal gaan veranderen in ‘Café Marraquech’. De aankoop van het pand en de inrichting ervan bedraagt ongeveer 2 miljoen euro. De opening staat gepland in de loop van 2013 en ‘Café Marraquech’ zal werk verschaffen aan 25 personen.

“Naast de 65 arbeidsplaatsen,” - die Dadlani, een van de belangrijkste horecaondernemers op het Eiland, gaat creëren - “komen er ook nog eens 15 indirecte arbeidsplaatsen bij,” zo laat deze ondernemer weten.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Yaiza en Tinajo zullen via Justitie
de subsidie gaan opeisen voor de nationale parken

ARRECIFE - dinsdag 9 oktober 2012 - De gemeenten beschuldigen de Canarische Regering ervan, een subsidie van €288.000,= stop te zetten welke het Ministerie van Milieuzaken hen heeft toegezegd in 2010. De gemeenten Yaiza (Partido de Independientes de Lanzarote - PIL) en Tinajo (Coalición Canaria - CC) hebben aangekondigd, bereid te zijn naar de rechter te stappen voor het opeisen van de subsidie van €288.000,= welke de Canarische Regering hen via het Ministerie van Milieuzaken heeft toegezegd in 2010 voor gemeenten die  binnen de grenzen vaan in de nationale parken liggen.

Yaiza en Tinajo delen de oppervlakte van het Parque Nacional de Timanfaya en, zouden in 2012 een subsidie hebben moeten ontvangen van €288.000= (te verdelen tussen beide gemeenten) welke hen is toegekend door het Ministerie van Milieuzaken. Echter,  tot op heden heeft geen van deze gemeenten dit bedrag ontvangen, omdat de Canarische Regering, die het ged ontvangt om het over te maken naar de gemeenten met nationale parken, dit nog steeds niet gedaan heeft.


                                         Parque Nacional de Timanfaya.
“Zeker is, dat het geld is gearriveerd en bovendien is het een sluitpost, die men niet kan besteden aan andere zaken,” zo merkt de  locoburgemeester van Tinajo, Antonio Morales, op. “Men heeft ons gezegd, dat er problemen zijn  tussen Financiën en het Ministerie van Milieuzaken, waarbij het ergste van alles is, dat als men dit dossier niet oplost, we ook verstoken blijven van de subsidies welke de Spaanse Staat in de jaren 2011 en 2012 heeft toegekend aan gemeenten met nationale parken,” zo bevestigt hij.

De burgemeester van Yaiza, Gladys Acuña, en de locoburgemeester van Tinajo maken deel uit van de  delegatie van de Asociación de Municipios con Territorio en Parques Nacionales (Amuparna) (Vereniging Gemeenten met  Grondgebied in Nationale Parken), die ressorteert onder het Ministerie van Milieuzaken, die in de eerste week van oktober 2012 naar Madrid is gereisd, om hun bezorgdheid  over te brengen aan het overkoepelende Organismo Autónomo de Parques Nacionales (Zelfstandig Orgaan voor de Nationale Parken), dat ressorteert onder het Ministerie van Milieuzaken. De gemeentebesturen hebben de  overheidsinstantie gevraagd, het gedrag en de behandeling voor subsidiebedragen te wijzigen, waarbij het geld zo snel mogelijk in hun schatkisten terecht komt.  Men sluit niet uit, dat de Spaanse regering dit rechtstreeks zal overmaken.

Gladys Acuña en Antonio Morales laten verder weten, dat via de Federación Canaria de Municipios (Fecam) (Vereniging Canarische Gemeenten) men gevraagd heeft , om een ontmoeting met de Canarische Regering, “om te weten wat voor compromis men over deze toezegging neemt.”  Over de subsidies die Yaiza en Tinajo - of willekeurig elke andere Canarische gemeente, die zich uitstrekt in de overige delen van de nationale parken in Spanje - verliezen.

Op Canarias is over 2010 een bedrag beschikbaar van 1,4 miljoen euro. De subsidie is bestemd voor het regelen van trottoirs, kinderspeelplaatsen, of voor het ondergronds brengen van elektriciteitsleidingen.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Per camello over de wandelpaden naar Geria, 
vier  kilometer aangepaste routes

ARRECIFE - zondag 7 oktober 2012 - Een initiatief van het Cabildo (Eilandbestuur) van  de Lanzarote  wil een kamelenroute ontwikkelen via landbouwpaden. Daartoe werkt men zowel handmatig als mechanisch aan het aanpassen van de wandelpaden voor het aanleggen van de ‘Camel-Travel’ en plaatst men informatiepanelen langs de route die een lengte gaat krijgen van ongeveer 4 kilometer.

Dit initiatief vindt plaats in het kader van het project om waarde te geven aan het ‘Beschermd Natuurgebied van La Geria’, en heeft tot doel, werklozen op het eiland weer terug te laten keren op de arbeidsmarkt, door het herstellen van verwaarloosde landbouwgebieden en het in ere herstellen van een wandelpad in dit gebied.
camello_large.jpg
Het project maakt deel uit van de doelstellingen en acties van het Strategieplan van La Geria, het Gemeentebestuur van La Geria en het Proyecto de Banco de Tierras, dat wordt gepromoot door Agrolanzarote. Eveneens zal het worden opgenomen in het Plan Territorial de Empleo de Lanzarote 2008-2013 (Regionale Werkgelegenheidsplan van Lanzarote 2008-2013), dat acties en programma’s omvat betreffende de landbouw, veeteelt en visserij, in lijn met het versterken van duurzame ontwikkeling in de plattelandsgebieden van het eiland; evenals het nemen van initiatieven die o.a. werkgelegenheid genereren bij ondernemers in de biologische landbouw en de wijncultuur van Lanzarote.

Concreet investeert het Eilandbestuur van Lanzarote in totaal €60,000,= voor de uitvoering van het project voor het herstel van verwaarloosde landbouwgrind en in het in gang zetten van waarde geven aan het ‘Camel Travel’-wandelpad. De actie zal vijf maanden gaan duren, en kan verlengd worden via de dienst die het mogelijk zal maken een team van minimaal negen  personen te contracteren, onder wie een landbouwkundig ingenieur zal moeten zijn, een  boerderij voorman en zeven werkloze landbouwers. Personeel, dat verplicht geüniformeerd zal moeten zijn en, dat  geïdentificeerd kan worden als werkend onder de uitstraling van het project  'Banco de Tierras de Agrolanzarote' en het project 'Salvemos La Geria'.

Het herstel van braakliggende landbouwgrond zal men verrichten op alle openbare en private  terreinen van verlaten  en verwaarloosde wijngaarden die zijn aangemeld voor het programma  'Banco de Tierras de Agrolanzarote' dat wordt beheerd door de Servicio Insular Agrario (Landbouwkundige Dienst) van het Eilandbestuur, via Agrolanzarote (www.agrolanzarote.com).


                                                            Nicotiana Glauca.
Naast andere acties, zal men ook een controle uitvoeren op invasieve soorten en een schoonmaak houden in zichtbare ruimten. Onder de soorten die men zal gaan controleren krijgt de Nicotiana Glauca ('Tabaco Moro') (Boomtabak) speciale aandacht, omdat dit een ruwe soort is die verwaarloosde gebieden koloniseert.

Zowel de president van het Eilandbestuur van Lanzarote, Pedro San Gines, evenals de eerste viceminister van Werkgelegenheid, Joaquín Caraballo, bedrukken, “het belang van het verrichten van dit soort initiatieven, enerzijds voor het genereren van werkgelegenheid en anderzijds voor het  herstellen van de waarde en het gebruik van deze verwaarloosde en braakliggende terreinen die de kwaliteit van dit Paisaje Protegido (Beschermde Landschap) serieus aantasten.”

Tegelijkertijd benadrukken ze het creëren van de ‘Camel Travel’-route, als een recreatieve en toeristische attractie extra, die opgeteld mag worden bij het netwerk aan korte wandelpaden, dat er op Lanzarote bestaat.”
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Privileges voor politici:

Ondernemers  ‘verontwaardigd’  over AENA

ARRECIFE - zondag 7 oktober 2012 - De Confederación de Empresarios (CEL) (Federatie van Ondernemers)  is ervan overtuigd, dat AENA op Lanzarote meer schade aanricht, dan goed doet en kritiseert de privileges voor politici.

De CEL toont zijn “afwijzing en verontwaardiging over de beslissing van AENA”, om de 30 minuten gratis parkeren bij de luchthaven van Lanzarote af te schaffen, “uitgerekend in tijden van crisis, creëert men extra kosten voor de Lanzaroteños en bovendien veel overlast, ondanks, dat de maatregel niet veel voordeel oplevert.” Eveneens toont de CEL haar onbegrip over het feit, dat men voorrang geeft aan het handhaven van  de privileges voor senatoren en afgevaardigden,” die zonder te betalen onbeperkte tijd kunnen blijven parkeren en men straft alle burgers met extra betaling op deze gespannen momenten in de economie.”                                  Guacimeta, het vliegveld van Lanzarote
                            op 5 kilometer van de eilandhoofdstad Arrecife 
                                   bereikt men via de LZ-2 Arrecife-Yaiza.
     De luchthaven beschikt over een parkeerterrein voor kort parkeren en huurauto’s.
De voorzitter van de CEL, Juan de León, laat weten, dat Aena, “doorgaat met het niet begrijpen, dat de luchthavens op Canarias geen luxe, maar een noodzaak zijn,” en , dat deze gebruikt worden door alle burgers “omdat er geen andere manier is om zich te bewegen tussen de eilanden en de rest van de Staat.” De León vindt het een “onbegrijpelijk misbruik.” dat een persoon moet betalen voor het wegbrengen van een familielid naar de luchthaven, of om dit te helpen met het in- en uitladen van zijn of haar bagage in de auto en eist, “dat men de oude situatie herstelt of, beter nog, men een gratis parkeerruimte ter beschikking stelt voor laden en lossen van passagiers, zoals momenteel bestaat op andere luchthavens.”

De Confederación Empresarial van  Lanzarote heeft haar klacht en eis doen toekomen aan de directie van de Luchthaven van Lanzarote en een de algemeen directeur van Aenea op Canarias.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


30 jaar met de handen in de klei

ARRECIFE - vrijdag 7 september 2012 -  Klei veranderen in keramiek is het bestaansmiddel waarvan, al ruim dertig jaar, Agustín Alemán Pérez, leeft. De  ambachtsman wordt vandaag, vrijdag 7 september 2012, onderscheiden door het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote, in het kader van de XXIX Feria Insular de Artesanía de Mancha Blanca (Tinajo) (ambachtelijke markt).

Geboren op Gran Canaria, maar al 28 jaar wonend op Lanzarote, is Agustín op zijn geboorte-eiland begonnen  als leerling pottenbakker en sindsdien, bevinden  zijn handen zich  voortdurend in het basismateriaal waarmee hij zijn ambachtelijke  producten vervaardigt in zijn werkplaats in Uga (Yaiza). De onderscheiding die hij ontvangt van het eilandbestuur, komt als een grote verrassing.


Agustín Alemán Pérez.

“Het pottenbakken geeft me vrijheid en onafhankelijkheid;  twee fundamentele zaken, die het mogelijk maken bij mijn zes kinderen te zijn,” zo bevestigt Agustín. Het begon met handgemaakte  reproducties, “maar die productie was heel langzaam en stond niet toe, veel producten te vervaardigen, dus heb ik in de afgelopen 25 jaar gewerkt met de draaischijf,” zo merkt hij op. Het grootste deel van zijn creaties verkoopt hij aan toeristen die het eiland bezoeken. 
                                La pareja de Novios de El Mojón.

La pareja de Novios de El Mojón (het verloofde paartje van El Mojón, staat symbool voor vruchtbaarheid en seksualiteit), potten, dozen, afbeeldingen van de verafgoodde Tara (Moederfiguur als vruchtbaarheidssymbool), asbakken en borden zijn enkele van de artikelen die Agustín met de hand, of op de draaischijf vervaardigt. De klei komt van Gran Canaria ,van het Península (schiereiland = vasteland van Spanje), of van de montaña de Las Nieves (Sneeuwberg) , ter hoogte van de Risco de Famara (Famara-rots).
wrwrwr_large.jpg
 
                                   Tara, godin van de vruchtbaarheid.

Hij zou in de toekomst “graag willen experimenteren met glazuur en reproducties maken van keramiek van de oerbewoners.”

“Met pottenbakken wordt iemand niet rijk, maar mijn gezin en ik leven ervan gedurende 20 jaar.  Aan het eind van de maand heb je geen vast salaris,” zo laat Agustín weten. Hij werkt zeven dagen per week, acht uur per dag; hij wil dit blijven doen en,  “oud worden met pottenbakken.”
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


De oude kunst van het murene-vangen

ARRECIFE – zaterdag 14 juli 2012 - De kunst van het murene-vangen (moeralen), of in goed Spaans moreniar, is verloren gegaan. Er zijn nog maar weinig mensen die het kennen en die de oeroude techniek toepassen, de listen en trucs, de woordenschat; een vistechniek die met de tijd in rook is opgegaan, of beter gezegd - om in stijl te blijven - is verwaterd. Maar er is nog een enkeling die dit erfgoed levend houdt in Arrecife, zoals Felipe Hernández, zoon van de legendarische visser El Aguaresío.

Het vissen op morena (murene) (*) is niet meer zoals voorheen, noch het vistuig, noch de trucs, noch het argot (Bargoens) van de oude vissers. Het is moderner geworden, Er is nog slechts een enkeling overgebleven die dit erfgoed levend houdt, de trots van de mensen uit Arrecife, die leven van en voor de zee. Dit vertelt Felipe Hernández, de zoon van El Aguaresío, die nog steeds de uitrusting bewaart, die zijn vader gebruikte.


                     Felipe Hernández Fuentes, de zoon van Aguaresío,
        vissend in de typische uitrusting:
capotín, klassieke pet en blauw zeemanshemd.
Hij bewaart de kennis en de techniek van het vissen op murene vanaf land, waarbij het belangrijkste is, zo legt hij uit, “dat men steeds terugkeert naar de plek waar de murene gewoonlijk verblijft en daarbij veel geduld te hebben.”

“Om murene te kunnen vangen, moet men weten waar de vis zich verbergt; en, men weet waar die verblijft, omdat die kennis wordt overgedragen van vader op zoon, dit is het erfgoed van de visser.”


Morena (murene, of moeraal)               Congrio (zeepaling).

Maar met moet onderscheid maken tussen de verblijfplaats van de morena (murene) en die van de congrio (zeepaling). Voor de eerste dient elke vorm, vandaar dat hij zegt “uit elk gat komt een murene”, en in een gat kan men tot wel twee, of drie exemplaren tegenkomen, de congrio daarentegen  is meer plaatsgebonden, en in elk gat schuilt maar een exemplaar, hoewel ze soms de neiging hebben , zich te verschuilen in kleine groepjes,” legt Felipe uit. Hij voegt hier aan toe, “dat om op murene te vissen, men de ingang van het hol moet voorzien van gemalen sardine, of boga; zodanig, dat er zich het zogenoemde ‘sain’ vormt (een laagje olie, dat drijft op het water wat achterblijft in de holtes). Vervolgens hangt men bij de ingang van het hol de handlijn met de vishaak erin en wacht tot de kop van de murene tevoorschijn komt, om die dan aan de haak te slaan.”

Op onze kust bestaan drie soorten murene, las negras (de zwarte), las pintadas ( de gekleurde - gele) en de macho, “wat een murene is met een kaneelachtige kleur.” Dit is de meest gewaardeerde, omdat die minder graten heeft,” legt Felipe uit.

De beste periode voor het vangen van murene is die van springvloed, in september en oktober, en met moet dan gaan tijdens eb, om de gaten en holen te ontdekken.

“Het vissen op murene is een oude traditie die niet winstgevend is, men vist voor zijn plezier op murene, om een excuses te hebben om naar het tij te gaan,” en bovendien, “gaat het om een vis die men samen met het gezin,of de familie eet.Wanneer men murene vist, dan nodigt men buurtgenoten uit.

(*) Murene
De Murenen (Muraenidae) (Gymnothorax polygonius) of moeralen vormen een familie straalvinnige vissen uit de orde van paling achtigen (Anguilliformes).
Er zijn circa 200 soorten, verdeeld over 15 geslachten.
Murenen komen voor in zowel zee-, brak als zoet water en komen verspreid over de gehele wereld voor.

Meer weten over murenen?
Kijk dan op: http://nl.wikipedia.org/wiki/Murenen
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Wethouders van Arrecife
moeten €7.472,= aan teveel ontvangen telefoonvergoeding terugbetalen

ARRECIFE  - vrijdag 22 juni 2012 -  De wethouders van het hoofdstedelijke Gemeentebestuur zullen ongeveer €7.500,= moeten terugbetalen aan de Gemeente Arrecife. Omdat ze in de eerste vier maanden van 2012 de telefoonkostenvergoeding hebben overschreden die ze betaald krijgen van de Gemeente vanwege hun werk als ambtenaar. Van de 25 wethouders die de Gemeente Arrecife rijk is, zijn er vijftien die de maximale maandvergoeding van €120,= aan telefoonkosten hebben overschreden. De wethouders moeten terugbetalen wat ze meer hebben gebeld aan telefoonvergoeding van  maximaal  €120,= per maand.

In een periode van tien maanden - juni 2011 t/m maart 2012 - heeft de Gemeente Arrecife €46.851,= betaald aan de burgemeester en de wethouders, als vergoeding van hun telefoonkosten.

De twee wethouders van Alternativa Ciudadana (AC) in Arrecife, Blanca Blancas en Domingo García, hebben in de recente Raadsvergadering  een voorstel ingediend, om de wethouders te verplichten uit eigen portemonnee de meerkosten van de overeengekomen maandvergoeding van €120,= te laten terugbetalen; kosten, die anders ten laste zouden komen van de Gemeentebegroting 2012.

                   Telefoonkostenoverzicht van het Gemeentebestuur van Arrecife.

Het voorstel, dat unaniem is aangenomen, is ingediend na het schandaal, dat veroorzaakt is door de wethouder van de PNL-Nueva Canaria, Pedro de Armas, die bij  de Gemeenteraad zijn telefoonrekening over de maand april 2012 declareerde van €1.200,= ondanks, dat hij een vakantiereis maakte naar de Caraïben.De wethouders zullen het geld aan de Gemeente moeten terugbetalen, onafhankelijk van of ze nu wel of niet gebeld betreffende hun werk voor de Gemeente.

In het besluit van de Gemeenteraad wordt geen onderscheid gemaakt tussen wethouders van de regerende partijen en die van de oppositie; hoewel het begrijpelijk is, dat wethouders van de regerende partijen meer onkosten maken, dan die van de oppositie.

Alleen de wethouders van de PSOE zijn vanaf het begin van dit mandaat in de gemeenteraad vertegenwoordigd, eerst samen met die van de PP en vervolgens met die van de CC.

De wethouder die bovenaan de lijst staat van wethouders  die het meeste geld voor telefoneren  hebben uitgegeven, is die van de PP, Cándido Reguera, met een gemiddelde van €510,= per maand. Echter, met dien verstande,  dat tot aan maart 2012 Reguera burgemeester was. Desondanks, zal hij toch €1.520,= moeten terugbetalen.

De daaropvolgende wethouder met de meeste telefoonkosten is, Cristina Marrero (PP) geweest, die tot  maart 2012 verantwoordelijk was voor het departement Politiezaken. Net als voor Cándido Reguera betaalde de Gemeente voor haar, het gebruik van twee telefoonnummers.

De derde plaats wordt ingenomen door de wethouder van de PNL, Pedro de Armas,  met een gemiddelde van €340,= per maand. Hoewel de kosten de pan zijn uitgerezen door een telefoonnota die is ontstaan tijden  zijn (plezier)reis nar de Caraïben. Sinds januari 2012 is De Armas niet meer op het Gemeentehuis geweest en heeft hij geen enkele portefeuille vervuld  tijdens dit mandaat.

In schril contrast daarmee is de voormalige wethouder van Sociale Zaken, Carmen Sáenz (PP), met een maandelijkse rekening van  €38,=  ondanks, dat zij haar verantwoordelijkheden voor de Gemeente heeft vervuld tot maart 2012. De wethouder die echter de minste kosten heeft veroorzaakt, meet een gemiddelde van €12,= per maand is Orlando Umpiérrez (CC) geweest, hoewel hij geen enkele portefeuille bekleedde.

De factuur van de huidige burgemeester, Manuel Fajardo (CC), die op 12 maart 2012 is aangetreden, komt uit op  €165,=. En het is uitgerekend Fajardo geweest die het contract met de telefoonmaatschappij heeft heronderhandeld, omdat men 50% meer betaalde dan  de huidige tarieven.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Balans Nutsbedrijven Lanzarote:

Toeristencentra dekken niet eens de  vaste kosten

LANZAROTE - dinsdag 19 juni 2012 - De omzet van 1,2 miljoen euro in mei 2012 reikt niet eens voor de betaling van de vaste kosten, de toeleveranciers, salarissen en afdracht sociale lasten.

De totale omzet van de  Centros de Arte, Cultura y Turismo (CATC)  (Centra voor Kunst, Cultuur en Toerisme) van het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote in de maand mei 2012 is niet voldoende voor het dekken van de vaste kosten van de installaties; dit, ondanks, dat ze ruim dan 155.000 bezoekers hebben ontvangen.


                   Ingang van de
Cueva de los Verdes, in de gemeente Haría.

Volgens de officiële gegevens van de CATC bedraagt de totale omzet in mei 2012 (verkoop van entreebewijzen en omzet van bars, restaurants en souvenirwinkels €1.207.985,=

En dat is niet voldoende voor het betalen van de salarissen ( € 454.280,=), toeleveranciers (€443.896,=), afdracht Seguridad Social (€236.065)  en andere kosten, waardoor het totaal aan lasten uitkomt op €1.252.039,=.

Een voorbeeld van de onevenwichtigheid, waar de Toeristische Centra mee te maken hebben, is het hoofdstuk restaurants, dat van zijn omzet (€213.056,=  in mei 2012) niet eens de Sociale Lasten van het personeel kan afdragen (in mei 2012 was dit €236.065,=).

Het rapport over de financiële situatie van de CATC benadrukt, dat de verwachtingen voor het jaar 2012, “behoorlijk pessimistisch zijn wat betreft het aantal bezoekers, waarbij men ervan uitgaat, dat dit in het zomerseizoen van 2012 ongeveer 8% lager zal zijn, dan dat in het zomerseizoen van in 2011.”

Een van de negatieve gegevens heeft zich ook voorgedaan in de eerste vijf maanden van 2012. Zo is het bezoekersaantal teruggelopen met 4,4% en de omzet is gedaald met 6,5%. In  totaal heeft men tot mei 2012 ongeveer €500,000=  minder omgezet , dan in dezelfde periode van 2011. Bovendien is de horeca-omzet in de Centra met ruim 10% teruggevallen.

Hetzelfde rapport dringt bij de leden van de Raad van Bestuur van de Toeristische Centra aan op  de noodzaak een serie maatregelen te nemen ter verbetering van de productiviteit, tegenover  het verlies aan inkomsten.

“Als er geen maatregelen worden genomen, kan de Instelling haar verplichtingen over  het jaar 2012 niet nakomen, en uiteraard ook de oude schil (rum 15 miljoen euro) niet aflossen, en wat misschien nug wel het belangrijkste is, ook niet investeren in de noodzakelijke  behoeften die de Centra hebben voor het correct functioneren van hun dienstverlening en hun onderhoud, “ zo luidt de diagnose.

De hoge lasten  die de salarissen van de 305 medewerkers van de Toeristische Centra zijn,  is een van de hoofdproblemen die de financiële capaciteit van de CATC ondermijnen. Feit is, dat 54% van alle inkomsten  naar de salarissen gaat.

Op dezelfde wijze veroorzaakt de horeca van de Centra jaarlijkse verliezen van 3,5 miljoen euro, gezien het feit, dat hun omzet gevoelig lager ligt, dan het geld wat men moet bestemmen, om de salarissen, toeleveranciers en het onderhoud van de toeristische installaties te kunnen betalen..
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Cachalote kadaver aangespoeld op
het strand van Corralejo

CORRALEJO - dinsdag 24 april 2012 - De Milieudienst van het Eilandbestuur  van Lanzarote is begonnen met de het verwijderen van het cachalote-kadaver (potvis - Physeter macrocephalus) - een 4,5 meter lang, jong exemplaar, aldus het Departement Fauna van de Milieudienst, dat op dinsdagochtend vroeg is ontdekt in Corralejo, op de rotsen nabij  de zeeboulevard in het centrum van de stad.  De potvis is op maandag 23 april 2012 waargenomen in de wateren rond het Islote de Lobos en rond Lanzarote.

Het lichaam van het dier is in de afgelopen dagen in de gaten gehouden door de Marine Reddingsdienst , nadat het op maandag 23 april 2012 voor het eerst op volle zee is gesignaleerd in de wateren rond het eilandje Lobos en rond Lanzarote. De agenten van de Milieudienst, van het Eilandbestuur, hebben zich de afgelopen twee dagen ook bezig gehouden met de bewaking van de noordkust van Fuerteventura, om te proberen het kadaver te lokaliseren in het geval het op land zou aanspoelen, wat uiteindelijk gebeurde bij vloed op dinsdag.


                Het op het strand van Corralejo aangespoelde
cachalote-kadaver .
“De coördinatie en deelname van de diverse veiligheids- en reddingsdiensten is fundamenteel geweest in de afgelopen uren. Gezien de grote afmeting van het dier, was het nodig, de positie ervan te controleren, om een mogelijke aanvaring te voorkomen met de in het gebied navigerende  lijndienstschepen tussen Lanzarote en Fuerteventura, “aldus de eilandminister van Milieuzaken,  Natalia Évora

Milieuzaken is op dinsdag 24 april 2012 om 11:15 uur, met behulp van een hijskraan van het Eilandbestuur, begonnen met de verwijdering van het kadaver. De potvis, waarvan het gewicht geschat wordt op 4.000 kilogram , is overgebracht naar het Estación Biológica van La Oliva, waar om 12:00 uur een team dierenartsen van  de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC) naar toe is gegaan om lijkschouwing toe te passen op het exemplaar, om zo te proberen te achterhalen wat de doodsoorzaak is.

Na de sectie, die verricht is onder leiding van professor  Manuel Arbelo, van de faculteit Diergeneeskunde van de ULPGC, is het kadaver van de cachalote begraven op het terrein van het Estación Biológica in Oliva. Met deze maatregel heeft het Eilandbestuur het skelet veilig gesteld, om dit in de toekomst op een locatie  op Lanzarote ten toon te stellen aan het publiek; dit in het kader van het voorlichtingsproject met de naam  ‘La Senda de Los Cetáceos’ (‘De trektocht van de Zeezoogdieren’).

Volgens de eerste resultaten van de autopsie die verricht is op het kadaver,  moet het in staat van ontbinding verkerende lichaam van de dode potvis ongeveer twee weken in zee hebben rondgedobberd. In eerste instantie heeft men de doodsoorzaak nog niet kunnen vaststellen, alleen zijn er, in elk geval post mortem, beten van vissen van diverse afmeting waargenomen.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Twee eeuwen Lanzarote in beeld

ARRECIFE - zaterdag 21 april 2012 - De families Manrique en Matallana stellen een waardevolle collectie foto’s ter beschikking aan het digitale archief ‘Memoria de Lanzarote’: www.memoriadelanzarote.com (van het Data-centrum van het Eilandbestuur), met foto’s van het Eiland uit de 19de en 20ste Eeuw.

De twee collecties bevatten  samen ruim 400 foto’s met de belangrijkste afbeeldingen uit de 19de en 20ste eeuw, zo benadrukt het Eilandbestuur. De nieuwe aanwinst van de Memoria de Lanzarote is op donderdag 19 april 2012 gepresenteerd in de Real Club Náutico van Arrecife. Deze presentatie is bijgewoond door de vicepresident van het Eilandbestuur, Joaquín Caraballo, en leden van beide families, die zeer bekend zijn op het eiland.


                  V.l.n.r.: Carlos Manrique, Joaquín Caraballo, Juana Manrique
                en Francisco Matallana, op donderdag 19 april 2012 in Arrecife.
Deze nalatenschap, die van onschatbare waarde is, vertegenwoordigt een deel van het culturele en sociale erfgoed van Lanzarote, waaronder portretfoto’s, stadsgezichten, landschapsfoto’s (Arrecife, Haría, Caleta de Famara en de salinas (zoutpannen) van Guatiza);  foto’s van volksfeesten, zoals carnaval, of het bezoek van Koning Alfonso XIII aan Lanzarote op 5 april 1906. Dit, naast vele andere momentopnamen uit twee Eeuwen eilandgeschiedenis.


                                              De kinderen Manrique.
Francisco Matallana Manrique  heeft een monnikenwerk verricht met het maken van een  selectie uit een collectie van 2.000 foto’s die bewaard werd door zijn tante María Matallana Cabrera  en die afbeeldingen bevat die gemaakt  zijn vanaf de periode van zijn overgrootouders, zoals hijzelf vertelde op donderdag 19 april 2012.”We hebben de meest relevante aan het Eilandbestuur ter beschikking gesteld en we willen , dat niet alleen Lanzarote, maar ook de rest van Canarias deelgenoot  wordt van dit historisch waardevolle bezit, dat de fotografische erfenis vertegenwoordigt van deze twee families.”
1334933596890-4-memoria2_large.jpg
Matallana is de zoon van  Alfredo Matallana,  een van de grootste deskundigen in de genealogie van Lanzarote, wiens collectie uitblinkt door de esthetische en documentaire waarde en een van de belangrijkste, fotografische portretschilderingen van de 19de en 20ste Eeuw.
1334933596890-3-memoria3_large.jpg
Anderzijds speelt de kunstenaar César Manrique  een hoofdrol; samen met zijn  ouders, Gurmesindo en Francisca; en hun kinderen:  Amparo, Carlos en Juana, evenals sommige van hun vrienden op momenten van  samenzijn in de samenleving van het eiland van voor de tweede helft van de afgelopen Eeuw.

1334933596890-5-memoria1_large.jpgCarlos Manrique,  de broer van César, laat weten, “dat het opnieuw bekijken van deze foto’s niet alleen familiemomenten in herinnering brengt,  maar ook een deel van de geschiedenis van Lanzarote.”

1334933596890-6-memoria_large.jpg

De scheikundige Blas Cabrera Felipe en de tenor  Alfredo Kraus  zijn andere figuren die een hoofdrol bezetten in dit digitale repertoire.

logomemoria8b_large.jpg

Een grote bibliotheek
De internetpagina van het Memoria Digital de Lanzarote (Digitale Geheugen van Lanzarote) www.memoriadelanzarote.com bevat 6.733 afbeeldingen en ruim 4.000 data an teksten, geluidsfragmenten en boeken over de conejera geschiedenis.

Het gaat om een documentatiedienst van het Eilandbestuur die - gratis - aanbiedt,  al het materiaal wat betrekking heeft op de geschiedenis van het Eiland te digitaliseren. De ontwikkeling van deze bibliotheek is mogelijk dankzij de medewerking  van organisaties en particulieren die, in veel gevallen, hun collecties  ter beschikking stellen, zodat alle burgers daar toegang tot  hebben.

Zowel de Manrique’s , evenals de Matellana’s hebben op donderdag 19 april 2012 alle personen aangemoedigd die samen willen werken met Memoria de Lanzarote, om hun fotografische erfenis te delen in een project, dat de belangstelling heeft gewekt op en buiten het Eiland.

ZIE OOK:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Pedro_Manrique_de_Lara
 
en
http://nl.wikipedia.org/wiki/C%C3%A9sar_Manrique

1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Zee-gourmetproduct van Lanzarote
is als zout van Himalaya-hoogten

LA GERIA - Paaszaterdag 7 april 2012 - Lanzarote Gourmet brengt een tafelzout op de markt, dat vergelijkbaar is met de zuiverheid van dat uit de Aziatische bergketen.

Lanzarote Natural heeft een tafelzout van gastronomisch formaat op de markt gebracht dat men haalt uit de diepte van de zee. De unieke en innovatieve productiemethode zorgt voor het verkrijgen van een zout van  uitstekende kwaliteit. Voor de winning ervan, heeft het bedrijf samengewerkt met een sportduik school, die de meest geschikte locatie heeft ontdekt voor het plaatsen van  een water-verzamelbuis, 300 meter uit de kust op 100 meter diepte.
sal_large.jpg
Het water van waaruit men het zout verkrijgt is kristalhelder en veel zuiverder, dan het water aan de kust,” legt Daniel Lasso, de eigenaar van Lanzarote Natural, uit. Daardoor is het verkregen zout van betere kwaliteit en waarvan laboratoriumonderzoek uitwijst, ”dat dit zout tot de beste categorieën zout in de wereld gerekend kan worden, samen met het bekende en  gezonde zout uit de Himalaya.” De genoemde zoutwinning wordt  door de Canarische Regering tot het BIC-gebied gerekend en het project omvat het herstel van deze ruimte, genaamd Los Ajugeros, die gelegen is Guatiza

Bovendien heeft de onderneming 100 % aandelen in bezit gekregen van het traditionele bedrijf  Sal la Gaviota en is men voornemens, om  in 2012 ongeveer 120 ton zout op de markt brengen, dat in supermarkten verkocht zal gaan worden.
frontal-web-bolsa-sal-la-gaviota_large.jpg
fotos-fortunatarum-008_large.jpg

400 kilo zout in  twee weken
Dit gourmet-zout dankt zijn zuiverheid aan het feit, dat het rechtstreeks uit zee van  een Maritiem Natuurreservaat afkomstig is - tegenover, dat wat men wint in zoutmijnen; - in combinatie met de vientos alisios (verkoelende passaatwind) en de zon,  wat het tot een luxeproduct maakt.  Dit heeft de eigenaar van Lanzarote Natural, Daniel Lasso, kunnen vaststellen; die, in de eerste twee weken van verkoop op de markt, erin geslaagd is 400 kilo te verkopen in kleine verpakkingen van 40, 160 en 260 gram en dit, op slechts één verkooppunt, een bodega (wijnkelder) in La Geria.

Deze voortreffelijke ontvangst heeft de producent doen besluiten, een grotere verpakking, van 1 kilo, op de markt te brengen, nieuwe verkooppunten te zoeken en nieuw versies van het zout te bedenken. Een daarvan zal het op smaak brengen zijn met kruiden die lokaal geteeld worden, zoals cilantro (koriander), romero (rozemarijn) en  perejil (peterselie)…

Dit en andere producten worden verkocht op diverse locaties op de Archipel en aan restaurants op alle eilanden. Dankzij de financiële steun die het Programa de Regionalización (Regionaliserings-programma) biedt, die 95% bedraagt van het bedrag van €3.500,=  dat nodig is voor de laatste productiefasen; waardoor het bedrijf kan rekenen op advies en begeleiding bij de commercialisering en het aanboren van nieuwe, zakelijke kansen; op deelname aan vakbeurzen en zakelijke ontmoetingen; op lokale, logistieke ondersteuning voor het organiseren van promitie-acties en op specifieke opleiding, evenals op het betrekken van mogelijke zakenpartners.

Lanzarote Natural zal het zout zijn, op basis waarvan een pikante saus  op Canarias gemaakt zal worden en, die diep zal doordringen in de nationale (Spaanse) markt.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


Vrij baan voor de aanleg van
de jachthaven van Naos

ARRECIFE - zondag 11 maart 2012 - De Autoridad Portuaria de Las Palmas (Provinciale Havenautoriteit van Las Palmas) heeft op donderdag 8 maart 2012 aan het bedrijf  Puerto Calero Marinas S.L. - dat al beschikt over een vergunning tot het gebruiken van een kuststrook van 99.109 m²  in Puerto Naos - een overheidsconcessie verleend, om 100.000 m² te gaan gebruiken die in de hoofdstedelijke gemeente van Lanzarote bestemd zijn als maritiem recreatiegebied, waar men een jachthaven pier wil aanleggen en exploiteren.
Bronnen binnen Puerto Calero hebben laten weten, dat als zich geen onverwachte zaken aandienen, men binnen 45 dagen wil beginnen met de aanleg van de jachthaven. Het betreft een investering van 36 miljoen euro en de haven zal worden aangelegd in een periode van vijftien maanden.


Een impressie van de jachthavenpier in Naos (Lanzarote).

Er komen 443 aanlegplaatsen, waarvan er  ongeveer 290 bestemd zijn vooro schepen van 6 tot 9 meter lengte,  de meest gebruikelijke op het Eiland en de overige  zal men verdelen voor het afmeren van vaartuigen die tussen de 12 en 18 meter lang zijn, dan voor die, welke tussen de 20 en 30 meter lengte hebben en voor die, welke meer dan 60 meter lang zijn.

De nieuwe jachthaven zal woorden uitgerust met een modern droogdok van effectief  ruim 14.000 m² en een hijskraan voor 720 ton.

Er komt een parkeerterrein voor de voertuigen van eigenaren van de afgemeerde schepen, evenals voor de lanzaroteños die de jachthaven bezoeken.

Wat betreft de recreatieruimte, krijgt de jachthaven van Arrecife kleedruimten, toiletten en douches evenals een grote voorziening die een sauna, jacuzzi en solarium omvat.  Ook zal er weer een timmermanswerkplaats komen in de Haven van Naos.

Tevredenheid in  Arrecife
De huidige burgemeester van Arrecife, Nayra Callero, en de gemeentelijke vertegenmwoordiger in  het havenbestuur, José Montelongo, hebben op donderdag 8 maart 2012 hun tevredenheid uitgedrukt over de aan Puerto Calero verleende concessie en ze hebben benadrukt, dat er met de nieuwe infrastructuur, “’een ‘voor’ en een ‘na’ zal zijn, in de ontwikkeling van de stad.”

Ze voegden hier aan toe, “dat de economische, toeristische en recreatieve mogelijlheden die men voor Arrecfe opent, enorm zijn,” en “dat na een touwtrekkerij van ruim een decennium, we eindelijk het begin van de werkzaamheden zien voor de aanleg van een arrecifeño jachthaven.”
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


fout
maakt parkeergarage in Arrecife illegaal

ARRECIFE - zondag 5 februari 2012 – Een nevenschikkend voegwoord, dat door een typefout in een gemeenteraadsbesluit van de Gemeente Arrecife is geslopen, zorgt voor het mogelijk illegaal zijn van een parkeergarage van zeven verdiepingen in het centrum van de stad.

Het verwisselen van het woord ‘o’ (of) voor het woord ‘y’ (en), verandert een Gemeenteraadsbesluit, dat toestond, dat de parkeergarage zes verdiepingen mocht hebben, of 31 meter hoog mocht zijn.

De parkeergarage in de Calle Fajardo, die buiten de wet valt.

De Tribunal Superior de Justicia del Gobierno de Canarias (TSJC) (Hoge Raad van de Canarische Regering) heeft een verzoek ingediend bij de burgemeester, Cándido Reguerra, om het vonnis ten uitvoer te leggen, dat de parkeergarage aan de Calle Fajardo in Arrecife illegaal verklaart, vanwege het hebben van een etage meer, dan de zes die zijn toegestaan aan in huidige bouwverordening van de hoofdstad.
Bij de Gemeente echter verzekert men, dat het pand gewettigd is, aangezien men een fout in de transcriptie gemaakt heeft, toen men de regelgeving heeft gewijzigd in een in 1977 gehouden Raadsvergadering. In die Raadszitting is men overeengekomen, dat het pand van de parkeergarage in Arrecife een maximum aantal van zes verdiepingen zou mogen hebben, o (of) een maximum hoogte van 31meter.
Vereiste
Echter, in de definitieve tekst plaatste men een ‘y’ (en), in plaats van het disjunctieve ‘o’ (of), wat  substantieel het akkoord veranderde, gezien het feit, dat het dit soort gebouwen verplicht, zich te houden aan de beide richtlijnen, dit wil zeggen, te voldoen aan zowel de eis van zes verdiepingen evenals aan de hoogte van 31 meter.
“Deze fout is niemand opgevallen, totdat er in 2008 iemand een aangifte heeft ingediend  tegen het gebouw,” zo heeft de wethouder van Bouwzaken, Vincent Dorta, van Arrecife, opgemerkt. Feit is, dat dit gebouw een etage meer heeft dan is toegestaan; maar, dat de hoogte van het pand  31 meter is, waardoor het volgens het Raadsbesluit  volkomen legaal zou zijn.”
De Gemeenteraad zal in de komende dagen de documentatie  naar het TSJC sturen, waarmee men dit geschil hoopt op te lossen. Dorta houdt vol, dat dit gebouw niet illegaal is; maar, dat het “buiten de regeling is”. Eveneens heeft hij aangegeven, dat in geval de Rechtbank de argumenten van de Gemeente niet accepteert, alleen de hoogste etage van de parkeergarage gevaar zou kunnen lopen.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


1,8 miljoen voor intrekken processen
in Playa Blanca

Financieel akkoord ondertekend in 2003

ARRECIFE - 31 januari 2012 - De eigenaren van de jachthaven Marina Rubicón, in Playa Blanca (gemeente Yaiza - Lanzarote) hebben de Grancanarische ondernemer Juan Padrón Marrero, eigenaar van een aangrenzend winkelgebied, 1,8 miljoen euro betaald, waarvoor deze alle processen intrekt die hij heeft aangespannen tegen de bouw van het winkelcentrum in de haven.

De financiële overeenkomst is weergegeven in een document, dat in juni van 2003 enerzijds is ondertekend namens Marina Rubicón door Juan Francisco Rosa en Jesús Manuel Escribano, en anderzijds door Juan Padrón, als vertegenwoordiger van Consulting Turístico Canario,  dat een winkelcentrum zou bouwen op een perceel van het deelplan Castillo del Águila, dat men zag als hun perceel op de eerste rij van het strand van de in aanbouw zijnde haven en het bijbehorende winkelcentrum.


Puerto Rubicón - Playa Blanca (Yaiza).


(Archieffoto) De 'self made' zakenman Juan Padrón Marrero

 1. Dankzij het akkoord, heeft de Grancanarische ondernemer besloten, om af te zien van de vijf processen die hij had aangespannen tegen dit winkelcentrum, waarvan 1 een strafproces is, vanwege ,dat hij erin was geslaagd de bouw stil te laten leggen en men toch is doorgegaan met de bouwwerkzaamheden.  Bovendien is men overeengekomen, dat afgezien van het intrekken van de processen,  men ook in de toekomst geen processen meer zal aanspannen tegen de bouw van het winkelcentrum. En als dat toch het geval is, dan moet de betaalde som, plus 3 miljoen euro extra  als schadeloosstelling, worden teruggegeven.
  w900xh638-marina-rubica-n-plano-puerto-08-071_large.jpg

  Om Padrón te compenseren voor zijn, “recht op commercieel gebruik”, zo zegt de overeenkomst, hebben de projectontwikkelaars van Marina Rubicón zich verplicht  tot betaling  in 36 maandelijkse termijnen van elk 50.000,= te beginnen in januari 2004 en eindigend in december 2006.

  Het akkoord is ondertekend in  juni 2003, nadat de Rechtbank in datzelfde jaar  opdracht had gegeven de bouwwerkzaamheden van  het winkelcentrum stil te leggen en in april deed men dit voor alle bouwwerken (een order die zich vervolgens uitsluitend beperkte tot het winkelcentrum). De haven  slaagde erin een gemeentelijke vergunning te krijgen toen de bouw al was begonnen en, toen men het akkoord ondertekende, is de rechtbank blijven weigeren, om  toe te staan, de bouwwerkzaamheden aan het winkelcentrum te hervatten, wat - volgens de projectontwikkelaars -  grote commerciële en financiële schade veroorzaakte, omdat men hen verbood de  verplichtingen jegens derden na te komen.
  marina-rubicon-course-2_large.jpg
  De Grancanarische zakenman en zijn advocaat, Alberto Florido, hebben in november 2011 getuigenis afgelegd in het proces, dat plaatsvindt bij de Rechtbank in Arrecife, waarbij men strafbare feiten onderzoekt, en  het gerechtelijk onderzoek richt zich de afgelopen maanden op deze haven.

  Padrón heeft getuigd, “dat hij er de voorkeur aan heeft gegeven, het geld dat men hem heeft aangeboden, te accepteren, dan om door te gaan met de onzekerheid van de procesgang;  en merkte op, dat hij de verliezen voor zijn winkelcentrum schat op 6 miljoen euro. Hij zei,dat hij zich bedrogen voelde door de bouw van het winkelcentrum. De ondernemer was eigenaar van een perceel op de eerste rij aan zee, en  toch bouwde men de haven en het winkelcentrum voor zijn perceel.
  1-AAAAislas-canarias-126.jpg 


Santeria riten op Tinajo maken buren ongerust

LANZAROTE/TINAJO - dinsdag 24 januari 2012 - Meerde keren heeft men bij de ingang van de begraafplaats en aan de voet van de graven, vruchten en plastic bekertjes met gekleurde vloeistof moeten verwijderen.

Het opduiken van Santeria riten naast de ingang en bij een van de graven op het kerkhof van Tinajo verontrust  de bezoekers van deze begraafplaats.
2012-01-30-img-2012-01-22-23-47-45-6040557_large.jpg                  
Santeria ritueel bij een graf op de begraafplaats van Tinajo.
Een zak met fruit in een hoek bij de hoofdingang en plastic bekertjes met een geprepareerde, gekleurde vloeistof aan de voet van een van de graven, zijn de objecten die meerdere keren zijn verwijderd tijdens de feestdagen en in de daaropvolgende  vakantiedagen.

Deze praktijken worden de laatste vier jaar op deze datums herhaald, maar de  Policía Local heeft de daders niet kunnen traceren. Er zijn geen graven geschonden.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg
 


Bodegas op Lanzarote zetten rem
op verkopen ter voorkoming van tekorten

Door schaarste aan druiven slechts 740.000 flessen wijn
in plaats van de 1.860.000 in 2011

LANZAROTE - dinsdag 24 januari 2012 - De drastische daling van de wijnproductie met de recente druivenoogst, waarbij amper 716.046 kilo is geoogst ten opzichte van de 1.568.466 kilo  in 2010 - heeft ervoor gezorgd, dat  bodega’s op Lanzarote de verkoop beperken aan particulieren, supermarkten en horecabedrijven, om tekort aan wijn tijdens de eerste maanden van 2012 te voorkomen.

De 750.000 flessen die de ongeveer 15 bij de ‘Consejo Regulador de la Denominación de Origen Vinos de Lanzarote’ (Commissie voor de Officiële herkomstbenaming) ingeschreven bodegas (wijnhuizen) hebben bereid, zijn duidelijk niet genoeg, om te voldoen aan de vraag naar de eilandwijnen op en buiten Lanzarote, gezien het feit, dat men in 2011  maar liefst 1.860.000 flessen op de markt heeft gebracht.


2012-01-30-img-2012-01-22-23-47-55-6037752_large.jpg

Twee toeristen bekijken op vrijdag 20 januari 2012 een fles wijn in Bodegas Stratvs, in La Geria (Lanzarote).
 
Bodegas Stratvs, in La Geria (Lanzarote).
105-pentaward-09-stratvs-570x570-2_large.jpg

Los Bemejos is al tot een beperking van de verkoop van zijn wijnen aan particulieren overgegaan (maximaal zes flessen per persoon) en heeft slechts partijen gereserveerd liggen voor de horeca, zo bevestigt de beheerder van deze wijnhandel, Ignacio Valdera.

  “Onze voorraad is dit jaar slechts een derde van wat te doen gebruikelijk is, 130.000 flessen, dus wat we gedaan hebben, is de productie af te remmen, waardoor we niet zonder komen te zitten in de maand januari 2012. We proberen zo rechtvaardig mogelijk te zijn met onze horeca-klanten als het gaat om een quotum  te stellen aan de omzet van wijnen,” zegt Valdera.


Op zijn beurt verzekert Ramón Melián, beheerder van Bodegas La Geria, “dat voor het voorkomen van een bijkomend  probleem door  de schaarste van de oogst en het dekken van de vaste kosten die we maandelijks hebben, we ervoor gekozen hebben, om de verkoop op de lokale en de Canarische markt  te beperken, om de toelevering te kunnen garanderen aan het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje), Duitsland, Polen en Italië. La Geria beschikt dit jaar over 70.000 flessen minder om te verhandelen en heeft daardoor 40% minder inkomsten.
bodega-sua-rez-diama-la-geria-lanzarote-bs041_largebb.jpg

De druiventeelt  voor de malvasía (malvezij*) wijnen van Bodega Suárez-Diama, La Geria - Lanzarote

De prijs stijgt
Bij Bodegas El Grifo is men zojuist klaar met het toevoegen van half zoete wijn van dit jaar, maar men heeft niet voor beperkingen in de verkoop gekozen, zo verzekert  de  beheerder, Fermín Otamendi. “Om de lijdensweg nog langer te kunnen uitzingen, totdat die voltooid is,” zo zegt hij, “heeft men in 2012  ongeveer 60% minder flessen op de markt gebracht door schaarste aan druiven, waardoor men geen rosé’s en  geen zoete wijnen heeft kunnen produceren.

 

De voorzitter van de Consejo Regulador, Javier Betancort, heeft aangegeven, dat het vanwege de beperkingen het moeilijk is, om  nieuwe verkoopkanalen te openen, waardoor hij inzet, “op de versterking van het merk Vino de Lanzarote.” Hij voegt hier aan toe, “door het hebben van minder gebottelde flessen, stijgt de prijs ervan met 15 tot 20%.”

*Malvezij
Malvezij (malvezeye, malvesye) (malvesi, malvissee) (fra. malvoisie)  (Ital. malvasia)  (Eng. malmsey), is de benaming voor verschillende zuidelijke wijnen; nu meest nog in archaïstisch gebruik, en is oorspronkelijk de ‘geurige, zoete wijn’ die naar de - aan de Oostkust van Morea in het zuidoosten van de Peloponnesus  gelegen - Griekse wijnstad Monembasia  (Monobassia , of Monemvasia) is genoemd, waar de verbinding met de vaste wal bestond uit een dam.
1-AAAAislas-canarias-126.jpg
 


‘De situatie van illegale hotels houdt
investeerders weg’

Playa Blanca heeft voor het eerst een ondernemersvereniging, waarvan een vijftigtal bedrijven lid is

ARRECIFE - dinsdag 17 januari 2012 -Op vrijdag 13 januari 2012 in Playa Blanca snijdt José Luis Delgado Sánchez, de voorzitter van de Asociación de Empresarios de Playa Blanca (Ondernemersvereniging van Playa Blanca) in dit interview de eisen van de winkeliers en de plaatselijke situatie in Yaiza aan.


José Luis Delgado Sánchez, op vrijdag 13 januari 2012 in Playa Blanca
.

Vraag.- “Tien jaar geleden al, is het idee geopperd voor het oprichten van een winkeliersvereniging voor  Playa Blanca (Yaiza). “Waarom is besloten, om die nu op te richten?”Antwoord.- “Destijds  hebben we niet besloten een vereniging op te richten, de bedrijven liepen goed en ondernemers en winkeliers hadden toen niet zoveel tijd tot hun beschikking, vandaar de oprichting  op dit moment, wat samenvalt met de precaire economische situatie en bovendien laten de ondernemers weten, dat als men een oplossing heeft voor een probleem, men dit niet kan negeren. We hebben besloten de vereniging op te richten die kan gaan fungeren als bindmiddel tussen ondernemers en de overheden. Feit is, dat laatstgenoemden hebben laten weten, dat het goed is, nu een aanspreekpunt hebben. Om deze, en diverse redenen  meer, ben ik van mening, dat we de vereniging op het meest passende moment hebben opgericht.”
lanzarote-island-map_large.jpg
playa-blanca_large.jpg
V.- “Wat zou er moeten verbeteren in het stedelijke en het zakelijke milieu van Playa Blanca?”
A.- “Men heeft nooit veel aandacht geschonken aan de totaliteit van het  winkelgebied. De bedrijven zijn gevestigd naar ieders goeddunken en vermogen, met meer of minder geld, maar er zijn nooit criteria geweest, zoals bijvoorbeeld traditionele winkelcentra die kennen, waarbij men zich gezamenlijk bezig houdt met het verzorgen van de toegangen, de verlichting, uniform meubilair en aanduidingen… Er zijn veel factoren om een  uniform en aantrekkelijk winkelcentrum te maken, waarbij de mensen, bijvoorbeeld,  niet uitsluitend  naar de eerste vier  winkels in de Calle Limones gaan, omdat ze vinden, dat de andere winkels te ver weg liggen. We willen, dat de mensen het gehele winkelgebied doorkruisen en dat de activiteiten zich uitstrekken tot alle winkeliers. Een ander probleem is  een oplossing te vinden voor de toegangen; zodanig, dat mindervalide personen alle winkels kunnen bereiken.”
map-playa-blanca_large.gif
V-. “Het is inderdaad de vereniging die de subsidies aan het aanvragen is, voor de bouwwerkzaamheden die nodig zijn, om de drempels te verwijderen en daarmee de bereikbaarheid te vergroten.”
A.- “De werkzaamheden voor de verbetering van de toegangen en het aanpassen van de toiletten kosten wezenlijk niet veel geld. We zijn aan het bekijken welke zaken er ontbreken, zodat het de vereniging zal zijn die, namens de ondernemers, de subsidies aanvraagt. We  treden als bemiddelaar op, omdat we bij het aantrekken van geld, meer capaciteit hebben, dan een privé persoon; geld, dat  ons niet toekomt, maar dat ten goede komt  aan de begunstigde.”

V.- “Een van de meest relevante projecten van de vereniging  is het creëren van een opleidingscentrum in Playa Blanca.”
A.- “Ja. Het ontbreekt in Playa Blanca aan een opleidingscentrum om de vakbekwaamheid van het horeca- en winkelpersoneel te verbeteren. Uiteindelijk  doet dit nu iemand in Playa Blanca, die een cursus volgt in Arrecife, maar we willen dat men zijn opleiding zo dicht mogelijk bij huis, of in de plaats waar men werkt, ontvangt. We hebben cursussen voor winkelpersoneel, nieuwe technologieën, enz.”

V.- “Bent u van mening, dat de overheden - de Gemeente Yaiza, het Eilandbestuur van Lanzarote en de Canarische Regering - de aandacht hebben besteed aan de infrastructuur die Playa Blanca verdient na de sterke bevolkingsgroei en verstedelijking in het afgelopen decennium?”
A.- “Playa Blanca, dat altijd op de een of andere manier  heeft gefunctioneerd, heeft men niet de  noodzakelijke aandacht gegeven, onder andere, omdat niemand die heeft opgeëist zoals men dit zou hebben moeten doen en zoals wij het deze week hebben gedaan bij de minister van Industrie, Handel en Consumptie, Emilio Bermúdez, van het Eilandbestuur. Wij stellen geen onmogelijk eisen, we zijn er om te helpen.”

V-. “De ondernemers klagen, dat de bestedingen die de toeristen buiten het hotel doen, steeds vaker afnemen. Hoe beleeft men deze situatie in een gebied zoals Playa Blanca, dat in het   afgelopen jaar de hoogste hotelbezetting van Lanzarote kende?”
A.- “De consumptie van de toerist is in 2011 met bijna 30% afgenomen, in vergelijking met 2010. Dat is veel geld. Wij hebben geen adequate hipermercado, de prijzen blijven hoog…”

V.- “In Playa Blanca zijn veel urbanizaciones (woonkernen) die men niet heeft afgebouwd, ofwel  vanwege de economische crisis, ofwel  vanwege het stil leggen van illegale bouwactiviteiten. “In welke mate is deze situatie van invloed op Playa Blanca?”
A.-  “Hoe aantrekkelijk  Playa Blanca ook is, de situatie van bouwsteigers voor  panden die niet zijn afgebouwd, is schadelijk voor de naam van de plaats.  Het onderwerp van de illegale etablissementen zal men moeten oplossen, want die situatie houdt de investeerders weg en genereert een onzekerheid als het op investeren aankomt. We weten, dat een tiental investeerders ervan heeft afgezien, om  te beleggen en helpt daarbij niet. We zullen een beetje meer daadkracht moeten tonen en met de overheden moeten praten, om te zien, hoe men dit definitief regelt. Als de politieke wil er is, dan regelen we dit onderwerp.”

V.- “Heeft men de bedoeling, de hoteliers ook lid te maken van de vereniging?”
A.- “We willen, dat ze zich aansluiten als ondernemers, want ze verkopen diensten, logies, eten en drinken…. Bovendien zijn onze klanten ook hun klanten en die vertellen welk de bestaande  tekortkomingen  zijn,  zoals  trottoirs, lage ADSL-internetsnelheid (in Playa Blanca komt men niet aan drie Mb/s)…”

V.- “Gaan de nieuwe arbeidsmarkthervormingen door de Spaanse Regering helpen bij het creëren van banen?”
A- “Dat weet ik niet precies, maar het zal duidelijk zijn, dat er maatregelen genomen moeten worden, of die ons nu goed, of slecht uitkomen. Wij hebben er belang bij, werkgelegenheid te creëren; en als we bereiken, dat er meer toeristen komen, zullen de maatregelen meer dan welkom zijn.”
1-AAAAislas-canarias-126.jpg
 


Puerto en Costa Teguise moderniseren hun bedrijven

Uitreiking certificaten in Arrecife, erkenning
voor de inspanning van ondernemers

ARRECIFE - 21 december 2011 – Momenteel beschikken in totaal 24 ondernemers uit de sectoren Horeca, Detailhandel en Sport, in de toeristische gebieden van Costa Teguise (Teguise) en Puerto del Carmen (Tías), over het certificaat, dat wordt uitgereikt door de Canarische regering en hun deelname erkent in het  zakelijke vernieuwingsprogramma in het kader van het Plan de modernización (Moderniseringsplan), wat is opgesteld  voor verbetering en toename van de concurrentiekracht in de  toeristische gebieden van de Canarische Eilanden

De president van de Canarische regering, Paulino Rivero, heeft op dinsdag 20 december 2011 de bijeenkomst voorgezeten waarin de certificaten zijn uitgereikt. Certificaten,  die een erkenning zijn voor de inspanning van de bedrijven tot verbetering van hun beheer ter verhoging van hun winstgevendheid en het zich aanpassen aan de nieuwe eisen van de klanten.


         Ondernemers en autoriteiten, bijeen in Arrecife op dinsdag 20 december 2011.
De burgemeester van de hoofdstad van Lanzarote, Cándido Reguera, benutte het samenzijn met Rivero, om te vragen, dat Arrecife ook kan deelnemen in dit initiatief voor toeristische verbetering en, bovenal, dat  de regering beschikt over het geld voor de uitvoering van het Palacio de Congresos (Congrespaleis), “dat niet alleen ten goede zal komen aan de hoofdstad maar aan het gehele eiland
1-AAAAislas-canarias-126.jpg


kaart_canaria-24.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--228.jpg

zon-54.jpg