aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-2.jpg

6-54.jpg


De San Juan-kerk is volledig een monument

De Canarisch Regering heeft het decreet goedgekeurd
dat het neogotische gebedshuis in Arucas verklaart tot
Bien de Interés Cultural (Cultureel Erfgoed)

ARUCAS - dinsdag 6 maart 2018 - De Canarisch Regering heeft het decreet goedgekeurd dat de San Juan Bautista-kerk, het neogotische gebedshuis in Arucas, verklaart tot Bien de Interés Cultural (Cultureel Erfgoed), in  de categorie Monument, waaronder de afbakening van een beschermende omgeving en de koppeling van het onroerend goed.

In die zin staat de monumentaliteit en architectonische kwaliteit ook wel bekend als 'La Catedral de Arucas' ('De kathedraal van Arucas'), een van de belangrijkste gebouwen in het historische gedeelte van de gemeente, en op het eiland.
DSC_0003-1.jpg
                                          
De Johannes de Doper-kerk in Arucas.
7275679.jpg

455152806_23dd6e52cd_z.jpgHet is een vrijstaand gebouw met een representatief  ontwerp op het stedelijke perceel, dat iets boven de hellingen van de verschillende straten uitsteekt. De gevels zijn gemaakt van ‘piedra azul’  (`blauwe steen) ofwel piedra de Arucas (steen van Arucas), de drie gevels waar de toegangen zich bevinden zijn uiterst representatief, en een vierde is soberder en met weinig versiering, wat overeenkomt met de parochiale afhankelijkheden.
iglesia-de-san-juan-bautistaggg.jpg 146250001-iglesia-de-san-juan-bautista-arucas-cara-del-reloj-reloj-de-torre-1.jpg iglesia-de-san-juan-bautista-de-arucas6jpg__940x620_q83.jpgHet is een constructie in de late neogotische stijl waarin de verticaliteit wordt verbeterd, en het gebruik van steen en licht met een overvloed aan decoratieve details in gevels, torens en ramen.

IgelsiaArucas1900_3.jpg

Na de Conquista (Spaanse verovering) begon een kleine nederzetting vorm te krijgen rond de San Juan Bautista-kapel, op dezelfde percelen land die de kerk tegenwoordig inneemt. Al in 1515 werd het tot  parochie benoemd door bisschop Fernández Vázquez de Arce. De nieuwe behuizing zou worden gebouwd op de plaats waar de parochie zich sinds de 16e eeuw bevond. Hiervoor de Catalaanse architect Manuel Vega i March (1871-1931) voorgesteld.

San-Juan-Bautista-Arucas_EDIIMA20141119_0359_13.jpgHet voorstel om een nieuwe Gebedshuis te bouwen om de toenemende bevolking te huisvesten, kwam van parochiepriester Francisco Cárdenes Herrera en Francisco Gourié Marrero. Na aanvaarding  van het idee, werd de Raad van Bestuur gevormd voor de bouw van het parochiale gebedshuis  van de stad Arucas, door de Catalaanse architect Manuel Vega i March (1871-1931).

1ExportacinsinttuloExportacinsinttulo2imagenesIMG_2198-IMG_2199-5159x4583-SCUL-Smartblend.jpg

catedral-de-bonn1.jpg
interior.jpg

iglesia-de-san-juan-bautista-de-arucas2jpg__940x620_q83.jpgDe eerste steen is in 1900 geplaatst en de kerk geopend in 1917, hoewel de bouwwerken werden verlengd tot 1932, onder leiding van de architect Fernando Navarro y Navarro.

9372807-1.jpg
In 1928 is besloten om de kerk uit te breiden met een tweede toren en de werken door Vega i March te laten uitvoeren om de continuïteit van de lijnen te garanderen, hoewel Rafael Masanet en Faus verantwoordelijk waren voor de uitvoering van deze werken die duurden van 1932 tot 1977, met een pauze van decennia.

DSC_0005.jpg
2386546372_d3f2eff6e7_b.jpg

iglesia-de-san-juan-bautista-de-arucas3jpg__940x620_q83.jpg

93995344.jpg

iglesia-de-san-juan-bautista.jpg 1dbc87b8bf9161d6f262153b9cef434f--santana.jpg

arucas5.jpgNaast het spectaculaire werk van de bouwmeesters van het gesteente, en gemaakt door de onverslaanbare arbeiders van de stad Arucas, waaruit een groot deel van het ontwerp van de elementen van gevels en torens bestaat, vallen de glas-in-loodramen op, verdeeld in drie grote vensters die in de muren zijn geïnstalleerd. vanaf het jaar 1920.
gran-canaria18.jpg
iglesia-de-san-juan-bautista-de-arucas4jpg__940x620_q83.jpg

arucas.jpg
00000slas-canariaslogo-75.jpg


Van het uitzicht genieten in Arucas gaat €2,= kosten

ARUCAS - zaterdag 12  november 2016 .  De eigenaar van restaurant ‘La Corona de Arucas’ rekent €2,= voor de toegang naar het uitzichtspunt op de Montaña de Arucas. De maatregel zegt Rafael Alemán, is nagenoeg een verplichting gezien de omstandigheden. Van de wekelijks 400 bezoekers consumeert de meerderheid niets, men gebruikt alleen het toilet en veroorzaakt kosten voor het etablissement.

Binnenkort gaat de toegang tot het uitzichtspunt op de Montaña de Arucas €2,= kosten. Zo heeft de huidige vergunninghouder van de locatie, Rafael Alemán, besloten, die het restaurant ‘Corona de Arucas’ exploiteert.
aruc.jpg
             Het uitzichtspunt op de Montaña de Arucas, vanaf het etablissement ‘La Corona’.
357568-1g.jpg
                                     Het terras van restaurant 'La Corona de Arucas'
De enclave is echter eigendom van het Markizaat van Arucas en Javier Vega, beheerder van de bedrijvengroep Marquesa de Arucas (Markiezin van Arucas) , die verzekeren dat men de maatregel niet deelt. “We hebben die nadrukkelijk niet goedgekeurd,” zegt Vega, “bovendien is daar op geen enkel moment sprake van in het contract”
GRIOIOT.jpg          De Montaña de Arucas, met op de top Restaurant 'La Corona de Arucas'
la-corona-de-arucas-9.jpg
Javier Vega herhaalt, “we delen dit niet”, tot aan het punt, “onze advocaat heeft een bericht gestuurd wat aangeeft, dat wij het hier niet mee eens zijn.” De vertegenwoordiger van het bedrijf op de Montaña de Arucas erkent, “we hebben klachten ontvangen van de corporatie,” en “het is een probleem dat hen treft; hoewel het de huurders van de locatie is, die de beslissing neemt, geld te verlangen voor de toegang tot het uitzichtspunt,” en veel mensen die zich daarin herkennen, “geven ons gelijk.”

2fbb_d880-1.jpg

maxresdefault-47.jpg

arucas-gran_canaria_13-1.jpg

IglesiadeArucas-1.jpgOp zijn beurt laat de huidige concessiehouder van de Montaña de Arucas weten, dat het uitzichtspunt in twee delen is gesplitst, en dat men alleen voor de toegang tot het gedeelte, waar het terras van het restaurant en de kinderspeelplaats zich bevindt, entree zal verlangen. De toegang naar het Cruz (Kruis) en de parkeerplaats blijft een vrije toegang, hoewel de poort ‘s nachts gesloten is uit veiligheidsoverwegingen.
aruc-2.jpg 1491636992545273403166f.jpg                             
Kijken , kijken, niks kopen... dat kost dan €2,= als u hier wilt lopen.
“Men gaat het private gedeelte en de kinderspeelplaats afsluiten voor controle op de locatie. Er zijn ‘s nachts vandalen, het is alsof je het terras van je huis openstelt.” Bovendien merkt Alemán op, dat de mensen misbruik maken van de ruimte. “men laat sigarettenpeuken achter, afval, en resten van drank. Ondertussen moeten wij het meubilair onderhouden; de trapleuningen, de buitenruimtes en de toiletten schoonmaken; de verlichting regelen, de prullenbakken legen, schilderwerk, en nog veel meer verrichten...” zo somt hij op.

De ondernemer verzekert dat de Mirador de Arucas wekelijks door 400 bezoekers wordt aangedaan, “in ruil voor niets” zonder te consumeren, “men gebruikt het toilet” en vertrekt. Het sluiten van de locatie gaat gepaard met de dienstverlening van een van de lunchroom en iemand die is opgeleid om bezoekers, toeristen, en plaatselijke bewoners te bedienen.
zzzislas-canariaslogo-600.jpg


Het Cabildo herstelt het metselwerk
van de kerk van Arucas,
vanwege het gevaar van steenv
al

ARUCAS - maandag 8 augustus 2016 -  Het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria is een delicate ingreep aan het uitvoeren op de San Juan Bautista-templo (Johannes de Doper-kerk) in de stad Arucas, ten einde het risico te beperken dat er gevel-ornamenten terechtkomen op de openbare weg.

Met behulp van grote kranen en hoogwerkers, kijkt - tijdens een eerste fase in de maand augustus 2016 - een zestal medewerkers de 1.700 onderdelen en decoratieve elementen na op de Noordgevel van het monumentale, in neogotische stijl opgetrokken kerkgebouw in Arucas, dat beschouwd wordt als een van de grootse architectonische juweeltjes van religieuze aard welke men op Canarias bouwde in de vorige Eeuw.
cabildo-repara.jpgOnder leiding van de architect Carlos Castellano Bello, zal deze actie - die wordt uitgevoerd door het Cabildo (Eilandbestuur), via de Dienst Cultuur en Historisch Erfgoed, die geleid wordt door Carlos Ruiz - het mogelijk maken, die stenen decoratieve onderdelen van de hoofdgevel te verwijderen welke een risico kunnen opleveren van gevel te vallen, waarbij het gaat om eindstukken, beugels, kammen, rozetten, pinakels, die zichtbaar zijn beschadigd, of een duidelijk risico van onthechting vertonen als gevolg van progressieve oxidatie waaraan de staven zacht ijzer lijden die gebruikt zijn in de verankering aan de structuur bij de eerste fase van de bouw van de kerk tussen 1909 en 1917.

De actie die is uitbesteed aan het bedrijf Matías García García, en waarin het Cabildo (Eilandbestuur) €53.000,= investeert, wordt voornamelijk uitgevoerd op de twee torens aan de Noordgevel, die 43 meter hoog zijn en die het Plaza de San Juan overheersen, evenals op de drie stenen rozetten onder de imposante gevels van de kerk. Aan de andere gevels (Zuid, Oost en West) worden in deze eerste fase van de interventie alleen de pinakels en diverse andere ornamenten nagekeken, zo heeft het Cabildo (Eilandbestuur) laten weten in een nota.

De stenen ornamenten die worden verwijderd, classificeert en documenteert men, om in een tweede fase, over te gaan tot het herstel ervan en nadien deze opnieuw aan te brengen op de gedeelten waar ze verwijderd geweest zijn.

De kwaliteit van het gesteente dat in deze decoratieve elementen door steenhouwers van Arucas is verwerkt, heeft na verloop van tijd het binnendringen van vocht en water niet kunnen verhinderen in het contact met zacht ijzer, waardoor chemische reacties ontstaan en uitzetting van dit metaal, dat kan oplopen tot twaalf keer de oorspronkelijke grootte. Het werk wordt uitgevoerd met gespecialiseerd personeel in hoogwerkers.
000islas-canariaslogo-79.jpg


Arucas akkoord voor herstel van het gebouw van waaruit men melk verdeelde na de Guerra Civil

ARUCAS - maandag 8 augustus 2016 - De Gemeenteraad van Arucas heeft unaniem het voornemen goedgekeurd, het eigendom terug te krijgen van het gebouw dat bekend staat als ‘La Gota de Leche’ (‘De Melkdruppel’), omdat van daaruit men - na de Guerra Civil (Spaanse Burgeroorlog 1936-1939) dit product verdeelde onder de armste inwoners van de gemeente.

Het Gemeentebestuur heeft in een communiqué laten weten, dat dit pand, in de Calle Calvo Sotelo nummer 9, een van de panden is van de grootste betekenis in de geschiedenis van het oude stadscentrum en binnenkort door gratis toekenning kan overgaan in eigendom van de Gemeente, zo is bevestigd in de Raadsvergadering die eind juli 2016 heeft plaatsgevonden.
74991.jpgZodra de Gemeente eigenaar is van het gebouw, zal het hersteld worden en opengesteld voor het publiek, zo staat in de nota

De historische verwijzingen van het pand gaan terug tot 1936, toen het eigendom was van de Federación Obrera de Arucas (Vakbond), zo staat in het communiqué.

Zo laat men weten, dat na de Guerra Civil (Burgeroorlog), de zogenoemde Auxilio Social (Maatschappelijke Opvang) melk verdeelde in de omgeving, wat aanleiding was tot de naam die het kreeg van de bevolking in tijden van schaarste, vooral voor kinderen die opgroeiden in die naoorlogse periode.

De Gemeente heeft bovendien, vanuit dit pand de rantsoeneringsplannen uitgevoerd tot einde jaren ’50 , begin jaren ’60, zo staat in de nota.
000islas-canariaslogo-75.jpg


De 100-jarige klok gaat naar de werkplaats

ARUCAS - maandag 18 mei 2015 - Het Duitse uurwerk, dat al ruim een eeuw lang de koepel siert van de Heredad de Aguas (het Waterschap) van Arucas en Firgas gaat naar de werkplaats.

De belangrijkste ingreep, sinds men de klok in 1913 heeft geïnstalleerd, zal het restaureren zijn van de glazen wijzerplaten op de drie torengevels en het vervangen van sommige onderdelen.
reloj-siglo-2.jpgBovendien zal de klok worden gereinigd, om het oorspronkelijke bel-geluid terug te krijgen dat opklinkt vanuit de toren met het geschubde dak van Franse leisteen.

Ondertussen wachten de leden van deze historische instelling erop, dat men het pand officieel zal uitroepen tot Cultureel Historisch Erfgoed.
kleurlogoCanarias.png  


'Montaña de Arucas'
zal voor eind 2014 heropend worden

ARUCAS  - dinsdag  29 juli 2014 - De Montaña de Arucas - met het mesón (restaurant), het uitzichtspunt en de tuinen - was decennia lang een trekpleister voor het lokale en buitenlandse toerisme. Maar slechte bedrijfsvoering heeft enkele jaren geleden geleid tot sluiting van het horecabedrijf. De locatie verkeert in uiterst slechte conditie, de eigenaren - het Markizaat van Arucas - hebben aan enkele wettelijke verplichtingen moeten voldoen om het te herstellen. Momenteel is de heropening nabij.

Het mesón (restaurant) en de tuinen zijn in 2012 gesloten voor het publiek, maar het verval heeft al een vijftal jaren eerder ingezet. De huurders van het etablissement hebben dat geen laten sterven wat destijds een trekpleister was, niet alleen voor het Noorden, maar voor het gehele eiland, en het verval is tegenwoordig meer dan erg.

Het uitzicht vanaf de veranda van het etablissement op de top van de Montaña de Arucas, uitkijkend over de bananenplantages van Arucas en   Noordwest Gran Canaria, tot aan de Montaña de Gáldar (rechts op de achtergrond).

                            Het
Mesón 'Montaña de Arucas' anno 1950.


Onbetaalde leveranciers, de kwaliteit daalde en de klanten bleven weg. Daarop volgdE een lang geschil tussen huurders en verhuurders. En eindelijk - nu het in handen is van het Markizaat van Arucas - staat de locatie kort voor het moment, het verval ongedaan te hebben gemaakt en, om de glorie van weleer te gaan herwinnen.

Javier Vega, beheerder van de Empresas Marquesa de Arucas (Bedrijven Markizaat van Arucas), heeft laten weten, “dat er een exploitatie-overeenkomst is met een groep uit de omgeving van Firgas.”

Deze investeerders dragen  €500.000,= bij voor de verbouwing en de volledige uitrusting van de locatie, om deze vervolgens te exploiteren. De bedoeling is, dat het etablissement operationeel is binnen nu en een jaar, als de werkzaamheden eenmaal zijn begonnen in september 2014, na in de komende zomer de benodigde vergunningen te hebben verkregen.

“Momenteel is het gebied geheel vervallen, daarom is de investering zo kostbaar,” bevestigt Vega die niet vergeet, “dat er problemen waren met de vorige huurder, met onbetaalde elektriciteitsrekeningen, onbetaalde leveranciers, een faillissement en nog veel meer problemen.”

Maar gelukkig is dit alles verleden tijd en de recentelijke goedkeuring van het Plan Ruimtelijke Ordening van Arucas, “is de ‘sleutel’ geworden, tot het opstarten van een nieuw project. “

Javier Vega vertelt, dat de nieuwe ondernemersgroep die de plaats inneemt, dit had willen doen, maar de investering werd tegengehouden omdat er geen Plan Ruimtelijke Ordening was; en het recreatieve gebruik van het mesón (restaurant) was ook niet opgenomen in welke andere richtlijn dan ook.
Momenteel, nu het erkend is als recreatiegebied, is de situatie gewijzigd.

De bedoeling van de eigenaren en de nieuwe huurders is, “om het oorspronkelijke project van Manolo de la Peña te herstellen, waar bij men zich ervoor inzet, om de zuivere vormen, zonder gesloten structuren, terug te brengen, waaraan aanbouw van beton en messing waren toegevoegd.”

Zo komen er “veel, open houten profielen en veel glas,” min, of meer zoals  was in het oorspronkelijke project uit de jaren 50, met vernieuwde tuinen, een uitzichts-veranda en een kunstnijverheidswinkel. Opdat alles haalbaar is, zal men de betreffende vergunning moeten verkrijgen van de Gemeente Arucas, “en in november 2014 zal het dan kunnen functioneren, maar alles hangt af van de bouwvergunningen.”

Al met al gokt Javier Vega erop, dat het etablissement van de Montaña de Arucas “opent voor eind 2014,” aldus de beheerder.
1-AAAAislas-canarias-kopie-61.jpg


Toren van Arucas weer bij de tijd

ARUCAS - zondag 12 februari 2012 - De belangrijkste kerktoren van Arucas is weer bij de tijd. Het Departement Historisch Erfgoed van het Eilandbestuur van Gran Canaria en de Gemeente hebben de vervangings- en terugplaatsingswerkzaamheden voltooid van een honderdtal decoratieve elementen die van de klokkentoren van de kerk zijn gewaaid tijdens de tropische storm 'Delta'.

Het alarm ging af in Arucas met de  meest recente, zware storm (‘Delta’, eind november 2005) die over de Canarische Eilanden trok. De wind heeft veel van de oudste stukken van de toren op de grond doen belanden.

Bij een technische controle is gebleken, dat het betonijzer in de decoratieve elementen roestte, waardoor het risico van verder verval zou blijven bestaan waarbij de veiligheid van de passanten in gevaar zou komen en het uiterlijk  van de kerk verder beschadigd zou raken.

Maar het verzoek van de Gemeente werd gehonoreerd, en het Cabildo (Eilandbestuur) keurde een begrotingspost  goed van €100.000,= om het hoofd te bieden aan de structuur van dit gebouw, waarvan de eerste steen is gelegd in 1909.
2012-02-16-img-2012-02-09-00-16-13-6066726_large.jpg

 Een werk van steenhouwers.
De voltooiing van het herstelwerk heeft een nauwe samenwerking vereist met de steenhouwers Rodrigo Rodríguez, ingezet door Mundín Quintana (Piedras La Cantera), en Antonio Rodríguez; de hoogwerkers Agustín Suárez en Yeray Guzmán (links.); de exploitanten  Francisco, José en Germán Suárez en de aannemer Matías García. Rechts, wethouder Aurora Moreno en de gemeentearchitect, Gustavo Díaz.  Onder andere betreft het enkele teruggeplaatste delen, die zich onderscheiden door een lichtere kleur. Vochtinwerking en de Delta-storm zorgden voor een ingreep, om de betrouwbaarheid van de structuur te garanderen.
arucas-gran_canaria_13-2.jpg

Bij een eerste inventarisatie telde men 542 onderdelen van de toren, hoewel het grootste gedeelte daarvan, in goede staat verkeerde.  Van daaruit zijn de architecten Juan Bolaños, Carlos Castellano (Eilandbestuur) en Gustavo Díaz (Gemeente) een complex werk begonnen, waarbij men deskundigen in heeft moeten schakelen zoals onverschrokken hoogwerkers, steenhouwers en vakmensen met grote vaardigheid.

De technici hebben uiteindelijk besloten, dat het nodig was, om een honderdtal onderdelen  te herplaatsen; veel meer,  dan aanvankelijk was voorzien. Hiertoe heeft men gebruik gemaakt van de meest recente technologie, die gebaseerd is op het gebruik van roestvrijstalen nieten, hars en “veel liefde”, aldus Carlos Castellano, vanwege de bijzonderheid van dit werk.
“Het gesteente van Arucas is van goede kwaliteit, maar zacht en poreus, zodat er gemakkelijk vocht en water kan binnendringen,” zo voegt hij toe.


(Archieffoto).

Men is met deze werkzaamheden begonnen in april 2010 en ze zijn nog steeds niet voltooid, er moeten nog diverse delen van de torenspitsen hersteld worden zoals katten , duiven en rozetten; dit, vanwege hun bijzondere vormen.

Volgens de steenhouwer Mundín Santana (Piedras Las Canteras) is de voornaamste moeilijkheid, dat er geen mallen bestaan en, dat elk stuk afwijkt, waardoor men ze moet aanpassen op de ruimtelijke afmetingen.

De werkzaamheden zijn goed voor het opknappen van het aanzien van de kerk, hoewel dit slechts een deel is van de vele behoeften van haar voortdurende conservering.
arucas_large.jpg
Een museum als toeristische trekpleister
Cultureel Erfgoed
De wethouder van Historisch Erfgoed, Aurora Moreno, van de Gemeente Arucas, benadrukt, dat het Eilandbestuur momenteel op het punt staat, de kerk en haar omgeving tot Bien de Interés Cultural (BIC) (Cultureel Erfgoed) te verklaren, om het stadsgezicht te beschermen. Tegelijkertijd verwacht men, dat het Eilandbestuur door zal gaan met de revisie van de andere drie torens, om  hun huidige staat van conservering vast te stellen.

Religieuze kunst
Een van de doelen van de Gemeente is het bereiken van een akkoord met het Bisdom, om de torens te bestemmen tot toeristische trekpleister, zonder de religieuze activiteit te storen. Daartoe kijkt men naar de mogelijkheid, om enkele verdiepingen in te richten als museum voor religieuze kunst, zoals men al gedaan heeft bij zovele kerken in binnen- en buitenland, en zo een extra attractie in Arucas te creëren.
kleurlogoCanarias.png


Oude bioscoop Arucas hersteld
Na 24 jaar sluiting heeft Arucas
de oude bioscoop in ere hersteld.
Het kenmerkende pand aan de Calle León y Castillo
zal nu gebruikt gaan worden als
historisch archief, bibliotheek en filmzaal

ARUCAS - maandag 26 december 2011 - De Gemeente Arucas heeft op vrijdagmiddag 23 december 2011 de wedergeboorte gevierd van Cine Díaz, waar vanaf nu de culturele evenementen van de stad zullen plaatsvinden op  1.417 m,² verdeeld over vier etages achter de nu bewaard gebleven buitengewone voorgevel die in 1945 in opdracht van de ondernemer  Cristóbal Díaz Monzón ontworpen is door de architect Antonio Cardona y Aragón.

Het pand, dat centraal gelegen is in de voetgangers straat Calle León y Castillo, maakte tot aan de sluiting in 1987 een levendig onderdeel uit van de stadsgeschiedenis, als een Hollywood-fenomeen - Casablanca, Hilda, Lo que el viento se llevó (Gone with the Wind), Cantando bajo la lluvia (Singing in the rain) - films, die gedurende vele jaren alleen  al veel kijkplezier opleverden via de reclameposters in de winkel van Pepe el Arábe (Piet de Arabier) en, niet minder, in het fantastische Revista Arucas (Arucas Tijdschrift), zoals de wethouder van Historisch Erfgoed, Alicia Hernández Padrón, herdacht op vrijdag 23 december 2011.

Na de verbouwing, ontworpen door de architectenstudio Eq3 en een begroting van 1,8 miljoen euro, heeft het pand, met diverse zalen voor multifunctioneel gebruik, zijn culturele doel teruggekregen,. Men zal hier de bibliotheek met 1.250 meter strekkende meter aan boekenplanken onderbrengen; met zijn studiezalen en gehoorzalen met flexibele openingstijden die zijn aangepast op het schooljaar,  is het een bibliotheek voor 100 gebruikers.
1324584931577-carlos-164_large.jpg
2011-12-30-img-2011-12-23-00-00-52-5997223_large.jpg
De burgemeester van Arucas, Ángel Víctor Torres, die samen met de gedelegeerde van de Canarische Regering, Dominica Fernández, op vrijdag 23 december 2011 de herinneringsplaquette  onthulde aan ‘Cinema Paradiso’ van de oude Díaz bioscoop, waarbij, net als in de film van Guisseppe Tornatore, enkel stuivers extra vroeg voor de stalles plaatsen op de begane grond.
1324584931577-carlos-158_large.jpg

De openingsceremonie van vrijdag 23 december 2011 is eveneens bijgewoond door de eilandminister van Cultuur en Historisch Erfgoed, Larry Álvarez,  en de voltallige Gemeenteraad van Arucas, waarbij een eerbetoon is gebracht aan het rijke historische filmverleden. In de bioscoopzaal, die plaats biedt aan 135 personen ,hebben de leraren van de Kunstopleidingen in Arucas diverse stukken gespeeld van legendarische filmmuziek, waarbij men begon met de Keizerlijke Mars van La Guerra de Las Galaxias (Star Wars), van de componist John Williams.

Nieuw theater in januari 2012
Vanaf januari 2012 zal het verbouwde pand een tweelingbroertje krijgen; de oude Bioscoop  in de Calle  San Juan, midden in het historische centrum van Arucas,welke ook in renovatie is, en waarschijnlijk eind  januari 2011 voltooid zal zijn, aldus Manuel López,  de wethouder van Sport.


Het gebouw zal de op de bovenste verdieping de kantoren van de Agglomeratie van het Noorden gaan herbergen en verder een zaal voor  het houden van persconferenties, evenals een activiteitencentrum op het platte dak. Op de begane grond zal het pand beschikken over een theater met 400 verplaatsbare stoelen, zodat er ook diners georganiseerd kunnen worden, evenals congressen en tentoonstellingen.
kleurlogoCanarias.png


 

kaart_canaria-48.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-108.jpg