site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-109.jpg

mapa-canarias2-24.jpg


Zeven van de tien toeristen die de eilanden verliezen,
zijn Brits

Tot oktober 2018 heeft Canarias 386.000 internationale bezoekers ontvangen, minder dan in dezelfde periode van 2017.
De uitgaven van klanten stabiliseren meestal.

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 5 december  2018 - De aankomsten van buitenlandse toeristen naar de Canarische eilanden worden meer in de herfst, wat begin dit jaar werd geïnitieerd. Het onderzoek naar toeristenbewegingen in grenzen (Frontur) dat overeenkomt met oktober 2018 laat zien dat de Archipel die maand 1,4 miljoen internationale bezoekers ontving door de lucht, 54.000 minder dan in dezelfde periode van 2017.

De gegevens vertegenwoordigen een volgende stap in de geleidelijke daling van de cijfers: In de eerste tien maanden van 2018 zijn 11,4 miljoen buitenlandse klanten op de eilanden aangekomen, 386.592 minder dan tussen januari en oktober in 2017.
1543905572044k.jpg
Het herstel van het nationale (Spaanse) toerisme heeft het mogelijk gemaakt een deel van de achteruitgang van buitenlanders te verlichten. In de eerste tien maanden van 2018 kwamen meer dan 1,5 miljoen Spanjaarden aan op de Canarische Eilanden, 64.000 meer dan in dezelfde periode van 2017, wat proportioneel gezien een stijging van 4,4% betekent.

Het herstel van het nationale toerisme heeft het mogelijk gemaakt een deel van de achteruitgang van de combinatie van beide gegevens te verlichten - een neerwaartse buitenlandse markt en een groeiende nationale markt - levert tot nu toe in 2018 een verlies op van meer dan 322.000 toeristen die het vliegtuig tot nu toe hebben bereikt, 2,4% minder dan in de eerste tien maanden van 2017.
694_sin-titulo-3.png
De daling van het aantal bezoekers heeft echter niet geleid tot een daling van de klantbestedingen, die in 2018 tot oktober 13.994,89 miljoen euro bedroeg op de eilanden, 261 miljoen meer dan in dezelfde periode van 2017. De toename in de gemiddelde uitgave per persoon heeft het mogelijk gemaakt dat de records blijven stijgen, hoewel deze groei minder intens is dan die van in 2017. In feite leden de totale uitgaven in oktober een lichte daling (0,4%) ten opzichte van de voorgaande maand.

Het land als geheel groeit en herstelt van de groeivertraging.

Geconfronteerd met de afname van de komst van buitenlandse toeristen naar de Canarische Eilanden, werd het aantal Spaanse bestemmingen in oktober 2018 opgetekend met een oplevimng van 5%, waardoor het land zich kon herstellen van de vertraging van de afgelopen maanden. De Archipel is in feite de enige van de vier belangrijkste Spaanse  gemeenschappen in de opvang van toeristen die terugtrekt. De 7,6 miljoen bezoekers die deze maand in Spanje zijn ontvangen dragen tot nu toe bij tot een totaalcijfer van 73,9 miljoen in 2018, 0,5% meer dan in de eerste tien maanden van 2017. De totale uitgaven van internationale toeristen in Spanje zijn in oktober 2018 gestegen tot 2,7% in vergelijking met dezelfde periode in 2017, met 79,921 miljoen euro, volgens INE-gegevens. In oktober 2018  bereikte de uitgave 8.148 miljoen euro, 4,6% meer dan in dezelfde maand van 2017. Ondanks de teruggang van 6% in de dagelijkse uitgaven.
000logo-1056.jpg


De trucs van Europese toeristen
om voordelig naar Canarias te vliegen

Men moet voorzichtig zijn met de datums van vroege aankopen.
Het duurt niet zo lang om logische tarieven te krijgen

EUROPA - dinsdag 4 december 2018 - Vliegen naar de Canarische Eilanden heeft een trucje. Degenen met de grootste cultuur in deze zaak zijn die uit het Verenigd Koninkrijk. Gedeeltelijk omdat ze met de wisselkoersfactor en het Pond Sterling spelen.

Het hangt af van het tijdstip en het voorschot waarmee men de reservering maakt; maar men kan betere prijzen hebben bij de luchtvaartmaatschappijen. Vanaf de zomer van 2018 krijgen de Canario’s  die naar het Penínmsula (Schiereiland = het vasteland van Spanje) vliegen 75% korting als inwoner. Zoals tussen de eilanden, zowel per boot als per vliegtuig.
BtOpk-Q8IMA-AuF7q-kHBE--620x349abc.jpg
Om naar de eilanden, of van de Canarische Eilanden naar Europa te vliegen, hoeft men geen jaren voor het scherm van de mobiel of computer door te brengen. Luchtvaartmaatschappijen verkopen vluchten en passen ruimten aan naarmate de vraag toeneemt.

De meesters in deze zaak zijn de Britse toeristen; 40% van de leden reserveert tussen drie en zes maanden van tevoren. Dat wil zeggen, een groot deel van de Britten die nu in Spanje aankomen, hebben de vlucht in februari gekocht.
Bg6Qelc-IUA-AtPju-kHBE--540x285abc.jpg

Wanneer?
Om goede prijzen te hebben voor eilanden zoals Lanzarote, moet men acht weken van tevoren kopen. Als men kiest voor Tenerife, of Gran Canaria, zeven weken. Andere bestemmingen zoals Palma de Mallorca, vier weken; terwijl naar Alicante, vijf wekejn.

In het geval van Canario’s die op reis willen gaan naar Europa, moet er rekening mee worden gehouden dat men naar Rome negen weken vooraf moet kopen. De hoofdstad van Ierland, Dublin, twaalf weken. De beste prijs voor Lissabon: 17 weken.

Het tarief van vluchten varieert aanzienlijk, afhankelijk van de maand, de dag, en zelfs het tijdstip van reizen. Men moet weekeinden vermijden, ervoor kiezen vroeg te vliegen, en vergelijkers zoals Google Flight gebruikt. Het helpt ook veel om de optie ‘flexibele datums’ te controleren. Dit laat toe om te zien,  welke data e

000logo-kopie-9.jpg


Airbnb en Homeaway leiden de handel
in de Canarische vakantiewoningverhuur,
waarin  acht  miljard euro per jaar wordt omgezet

De penínsulares (bewoners van het vasteland van Spanje) besteden aan vakantiehuur 1,47 miljard euro

CANARISCHE EILANDEN  - zondag 23 september 2018 - De vakantiewoningen  van de Canarische Eilanden hebben in de afgelopen twee jaar alleen al 1,6 miljard euro aan huur gerealiseerd, deze zijn gebruikt voor 42,1 miljoen reizen, volgens een rapport van de Universiteit van Salamanca voor HomeAway.

Deze studie stelt, dat, als dat bedrag wordt toegevoegd aan de rest van de uitgaven tijdens hun verblijf op de Canarische Eilanden, de viajeros Penínsulares (Spaanse reizigers) en buitenlandse reizigers, die in toeristische verblijven logeren, in  de sector van het vakantiehuis, aan de economie van de eilanden, €5,4 miljard bijdragen in twee jaar.

home-tenerife-british-krTB--620x349abc.jpgDit rapport van het Instituto Multidisciplinar de Empresa voor een van de leidende groep van de sector vakantiewoningen, zorgt ervoor, dat de gemiddelde gebruiker van een vakantiewoning op de Canarische Eilanden bij het verblijf op de eilanden gemiddeld €517,= betaalt, als men Spanjaard is; en €966,= als men een buitenlander is.

In beide gevallen,- geven de auteurs van rapport aan-, komt minder dan de helft van dat bedrag overeen met de huurbetaling, omdat tussen 54% (buitenlanders) en 58% (penínsular = Spanjaarden) van dat geld overeenkomt met aankopen en consumptie van diensten en producten op de eilanden

Volgens de rapportgegevens besteedden de Spaanse klanten 1.047 miljoen euro aan vakantiehuur op de Canarische Eilanden tussen 2016 en 2017 (€538,98 + €508,23 miljoen) en gaven ze nog eens €3.602,= miljoen uit aan aankopen en diensten buiten de woningen waar ze verbleven (€1.818,= + €1,783,.= miljoen).

In het geval van buitenlanders bedroegen de uitgaven €15,002 miljard aan huurbetaling in de afgelopen twee jaar (€7.721,= + €7.281,= miljoen), en €33.530;= miljoen aan aankopen en diensten (€16.931,= + €16.599 miljoen).

Markt en verblijf
HomeAway en de Universiteit van Salamanca hebben de uitgaven van buitenlanders vergeleken met de eigen enquête waarop hun onderzoek is gebaseerd op wat zou kunnen worden afgeleid van Frontur gegevens, de officiële referentie over de invoer van buitenlandse toeristen in Spanje, van degene volgt dat 12 % van hen allemaal gehuisvest is in huurwoningen, in het geval van Canarias.

Hun conclusie is, dat Frontur mogelijk de economische impact van dit fenomeen op de eilanden onderschat, omdat hun cijfers zouden resulteren in een buitenlandse besteding van €4,356 miljoen euro in de afgelopen twee jaar in de verhuur van vakantiehuizen, drie keer lager dan wat ze in hun studie hebben waargenomen.

Het gemiddelde verblijf van buitenlanders in dit type huur is meestal 11,8 nachten, met een gemiddelde van 3,1 personen per woning. Onder de Spaanse klanten zijn de gegevens van de standaard verblijven: 4.8 nachten en 2.9 personen ondergebracht in huur.

De meeste klanten van dit toeristenbedrijf op de Canarische Eilanden zijn koppels (64,9%) en gezinnen (24,8%) in het geval van Spaanse reizigers. Hetzelfde patroon, maar minder geaccentueerd, wordt waargenomen bij buitenlanders, met 42,0% van de paren en 40,2% van de gezinnen.

De overgrote meerderheid van deze huren wordt gecontracteerd via gespecialiseerde internetpagina’s (76,7% bij Spanjaarden van het vasteland, en 58,9% bij buitenlanders).

De kenmerken die op het internet worden beschreven, zijn de belangrijkste reden die de keuze van de Spanjaarden van het vasteland (57,9%) bepaalt, terwijl in het geval van buitenlanders de meerderheid van de keuzes gebaseerd is op het feit dat ze die woning van eerdere reizen al kenden (29, 3%).
000logo-382.jpg


De 10 duurste stranden van Spanje

Hosteltur heeft op hun internetpagina
de tien duurste stranden van Spanje uit de lijst van Travelbird  gehaald en deze verwerkt in grafieken op: https://www.hosteltur.com/128607_10-playas-caras-mundo-espana.html

Maspalomas (9) op Gran Canaria met €42,44
en Costa Teguise (10) op Lanzarote met €42,18

SPANJE  - vrijdag 15 juni 2018 - Travelbird  heeft stranden over de hele wereld vergeleken wat betreft prijzen en al die resultaten in een onderzoek verwerkt. Op  de internetpagina van Travelbird  staan de resultaten van 327 stranden in meer dan 90 landen waarbij er is gekeken naar diverse kostenposten die gebruikelijk zijn bij een dagje strand.

Wereldwijd
Wereldwijd gezien staat op de eerste plaats het Ansa Vat-strand in Noumea (Nieuw-Caledonië) met een totaal van €78,57 gevolgd door Finale Ligure in Ligurië (Italië) met €76,59 en op de derde plaats Yonaha Maehama Beach in Okinawa (Japan) met €70,32.

stranden-4.jpgHet duurste Nederlandse strand op deze lijst is het eiland Vlieland in Friesland met een prijs van €53,26 waarmee dit strand op de 31e plaats staat. Bloemendaal aan Zee in Noord-Holland staat op de 44e plaats met €50,72 euro. Het duurste strand in België staat op de 149e plaats en is Blankenberge in West-Vlaanderen met een kostprijs van €38,40

Spanje
Hosteltur heeft op hun internetpagina:  
-
https://www.hosteltur.com/128607_10-playas-caras-mundo-espana
de 10 duurste stranden van Spanje uit de lijst gehaald en deze verwerkt in grafieken .
Op dat overzicht  staat het La Concha-strand (1) in San Sebastián (Baskenland) als duurste op de lijst met een totale prijs van €53,65 en gevolgd door Platja Empuriabrava (2) aan de Costa Brava (Catalonië) met €53,29  dan vervolgens El Cotillo Beach (3) op Fuerteventura met €50,11 en Cala Millor (4) op Mallorca (Balearen) met €49,51.

2692435_1528875670615.png                                                                     Maspalomas
                                               2692435_1528799674921.jpg

Als vijfde staat het Playa de Muro (5) op Mallorca (Balearen) op de lijst met een bedrag van €48,34 gevolgd door Costa Caleta (6) op Fuerteventura met €46,72 euro, het El Bajondillo-strand (7) in Torremolinos aan de Costa del Sol (Andalusië) met €44,14 euro en Playa de ses Illeles (8) op Formentera (Balearen) met €43,29 euro en vervolgens Maspalomas (9) op Gran Canaria) met €42,44 en als laatste in deze top-tien Costa Teguise (10) op Lanzarote met €42,18.

Men  kan het hele overzicht  van de ‘Strand Prijsindex-2018’ van Travelbird bekijken op: https://travelbird.nl/strand-prijsindex-2018
00000slas-canariaslogo-793.jpg


Canarias is al 88.500 toeristen kwijtgeraakt

De heropening van Turkije en Egypte is gevoeld net het kwijtraken van bezoekers aan de Archipel
eerder dan oorspronkelijk verwacht:
De eilanden hebben 4,8 miljoen buitenlanders verwelkomd
in de eerste vier maanden van 2018,
wat neerkomt op een daling van 1, 8% op jaarbasis.
In april telde men 152.000 toeristen minder

CANARISCHE EILANDEN - De Canarische bestemming vreest een ‘gecompliceerde’ zomer met de heropening van Turkije en Egypte, maar begon in 2018 toeristen al eerder te verliezen dan verwacht. De Archipel heeft in totaal 4.826.992 buitenlandse bezoekers ontvangen  in de eerste vier maanden van 2018, ofwel 88.500 minder dan in dezelfde periode in 2017, wat op jaarbasis een daling betekent te zijn van 1,8%; zoals op maandag 5 juni 2018 is bevestigd door de Frontur enquête, gepubliceerd door het Instituto Nacional de Estadística (INE ) (National  Bureau van de Statistiek).

De batacazo (hobbel) klonk in april, toen de eilanden 1,1 miljoen toeristen verwelkomden, 12,1% minder dan in dezelfde maand van 2017, voornamelijk als gevolg van het effect van de Semana Santa (Goede Week), die in 2017 in april werd gevierd , en in 2018 in  maart.

De uitzendende toeristenmarkt die het meest te lijden had op de eilanden in april 2018 was de Duitser, de op één na belangrijkste na de Britten. Uit dit land, Duitsland, kwamen 207.554 toeristen op de Canarische Eilanden, bijna 69.000 minder dan in dezelfde periode in 2017, wat neerkomt op een daling van 25% van de bezoeken.

image_content_3587111_20180602074808.jpgDe daling van de aankomst uit het Verenigd Koninkrijk was ook aanzienlijk: 421.897 toeristen werden geregistreerd, 51.000 minder dan een jaar eerder.

De analyse van het INE toont ook aan, dat het totale aantal overnachtingen van internationale toeristen in alle soorten accommodatie (hotels, appartementen, eigen woningen, huisvesting voor familie of vrienden, huurwoningen...) op de Canarische Eilanden met 11,7% is gedaald. tot 9,1 miljoen, in april 2019, vergeleken met dezelfde maand in 2017 jaar.

Bestedingen door toeristen

Ondanks de wereldwijde daling van de aankomst van buitenlandse toeristen tot nu toe in 2018 op de Canarische Eilanden, heeft de sector de omzet weten te verbeteren dankzij de prijsstijgingen op de vorig jaar onderhandelde bestemming.

In totaal hebben buitenlanders 5,774 miljoen euro uitgegeven tijdens hun vakantie op de Archipel in de eerste vier maanden van 2018, dat is 1,8% meer dan in dezelfde periode van 2017, volgens de publicatie van de Encuesta de Gasto Turístico (Egatur)  (Enquête Toeristische Besteding) eveneens door het INE gepubliceerd op maandag 5 juni 2018.

Opgeteld in de eerste vier maanden van 2018 zijn de Canarische Eilanden de belangrijkste bestemming gebleven met de hoogste bestedingen, waarvan 27% in Spanje is gefactureerd; gevolgd door Catalonië (21,6%) en Andalusië (14,9%).

In april 2018 zij de de toeristische uitgaven gedaald met 4% op de Archipel in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar, tot 1,294 miljard euro.

In de maand april 2018bedroegen de gemiddelde uitgaven per buitenlandse bezoeker €1.173,=, 9,3% in vergelijking met dezelfde periode van het voorgaande jaar; en dat de dagelijkse gemiddelde uitgaven ook opliepen tot €141,=  op de eilanden (+ 9,1%).
De gemiddelde verblijfsduur van de vakantie bleef nagenoeg onveranderd, 8,3 dagen (+ 0,2%).

Spanje, positief
Vergelijk de daling in aankomsten van bezoekers aan de Canarische Eilanden, met een ontwikkeling die nog steeds positief blijft in heel Spanje: In de eerste vier maanden van 2017 heeft het land de 20,5 miljoen internationale toeristen geteld, wat een stijging betekent van 2,3% met betrekking tot dezelfde periode van 2017.

De bestedingen van internationale toeristen tot april 2018 bedroegen 21,394 miljard euro, met een stijging van 4,6% ten opzichte van dezelfde periode van 2017.

In april 2018 ontving Spanje 6,8 miljoen internationale bezoekers, 4,4% minder dan dezelfde maand in 2017, wat een totale omzet van 6,659 miljard euro opleverde, 1,8% minder dan in dezelfde maand van 2017.
.00000slas-canariaslogo-730.jpg


De komst van internationale toeristen naar Canarias is in 2018 in april 12,1% gedaald

In de eerste vier maanden van 2018
was Canarias de belangrijkste bestemming voor buitenlanders die Spanje bezochten

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 1 juni 2018 - De komst van toeristen naar Canarias was 1,1 miljoen toeristen, wat daalde met 12,1 % in april 2018 ten opzichte van april 2017, aldus de provinciale gegevens van de Encuesta de Movimientos Turísticos en Frontera (Frontur) gehouden door het Instituto Nacional de Estadística (INE) (Nationaal Bureau van de Statistiek).

In elk geval was de Archipel in april 2018 de tweede belangrijkste bestemming voor toeristen, met 16,3 %, slechts voorafgegaan door Catalonië; terwijl in de eerste vier maanden van 2018 de Canarische Eilanden de eerste belangrijkste bestemming van buitenlandse toeristen waren, aangekomen in Spanje, met meer dan 4,8 miljoen, 1,8 % minder dan in dezelfde periode van 2017.

turismo-frances-1.jpgIn 2018 was Canarias ook de tweede bestemming met het grootste gewicht in de toeristenbestedingen in april, met 19,4 % van het totaal, slechts voorafgegaan door eveneens Catalonië (22,9% van het totaal), volgens de Encuesta de Gasto Turístico (Egatur) (Enquête over de Bestedingen door Toeristen) ook op vrijdag 1 juni 2018 gepubliceerd door Estadística.

De uitgaven on de Archipel daalden echter met 4 % in vergelijking met dezelfde periode in 2017,  tot 1,294 miljoen euro.

De gemiddelde toeristenuitgaven bedroegen dus €1.173;=  euro, wat een groei betekende van 9,3 %  vergeleken met dezelfde periode in 2017; terwijl de gemiddelde dagelijkse uitgaven werden  vastgesteld op €141,= op de eilanden (+ 9,1%) met een verblijfsduur van 8,3 dagen (+0,2).

In het totaal van de eerste vier maanden van 2018 was de Canarias, met het bereiken van 5,774 miljoen euro, de belangrijkste bestemming met de hoogste totale bestedingen, met 27 % van het totaal - gevolgd door Catalonië (21,6%) en Andalusië (14,9%) –

Anderzijds  is de Archipel de gemeenschap met de meeste overnachtingen, 9,1 miljoen, wat 11,7% minder betekende te zijn dan in dezelfde maand van 2017.

Nationaal telde Spanje 20,5 miljoen internationale toeristen in de eerste drie maanden van 2018, wat neerkomt op een stijging van 2,3 % ten opzichte van dezelfde periode in 2017.

De bestedingen van internationale toeristen tot april 2018 bedroegen 21 394 miljoen euro, met een stijging van 4,6 % ten opzichte van dezelfde periode in 2017.

In april 2018 ontving Spanje 6,8 miljoen internationale bezoekers, 4,4 % minder dan in dezelfde maand van 2017, wat een totale besteding van 6.659 miljoen euro opleverde, wat neerkomt op een daling van 1,8 %  ten opzichte van tot dezelfde maand in 2017, voornamelijk vanwege het effect van de Semana Sanaa (Goede Week) die in 2018 is gevierd in maart en in 2017 in april.

Juist om deze reden levert het INE ook gegevens aan pver van deze twee maanden. In maart en april van 2018 steeg het aantal internationale toeristen dat Spanje bezocht met 1,3 % in vergelijking met dezelfde maanden van 2017, met een besteding van 12,386 miljoen euro, 4,2% meer.

Alleen in de maand april 23018 bedroeg de gemiddelde uitgave per toerist €983,=, met een jaarlijkse stijging van 2,7 %. De gemiddelde dagelijkse uitgaven stegen met 4,3% tot €145,=.

De gemiddelde verblijfsduur van internationale toeristen was in april 6,8 dagen, wat een daling is van 0,1 dag in vergelijking met het gemiddelde van april 2017.

Ten slotte was het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste bronmarkt tot april 2018, met 4,3 miljoen toeristen, 1,6 % minder dan in de eerste vier maanden van 2017.
Duitsland is de volgende, met ongeveer 2,8 miljoen toeristen en een daling van 3,1 %,
en Frankrijk, dat bijna 2,8 miljoen bezoekers aan Spanje leverde, 1,8 %  minder.
00000slas-canariaslogo-697.jpg


De hoteliers vragen om initiatieven
die de Canarische Eilanden concurrerend houden

De werkgeversbonden vragen de voorzitter van de Partido Popular  (PP) op de Canarische Eilanden, Asier Antona,
om geen toeristenbelasting in te voeren,
of om het aantal bezoekers op de eilanden te beperken

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 3 april  2018 - De voorzitter van de Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo de Las Palmas (FEHT) (Horeca Federatie in de provincie Las Palmas), José María Mañaricua, heeft  op maandag 2 april 2018 de regionale voorzitter van de PP, Asier Antona, gevraagd, “dat de politieke partijen noodzakelijke maatregelen formuleren om de Canarische Eilanden ‘concurrerend’ te houden.”

"We hebben de PP gevraagd om concurrerend te blijven, te investeren in toeristische infrastructuur, zowel de Spaanse Regering als de  Canarische Regering, en we eisen dat politieke formaties voor eens en altijd erkennen wat het toerisme in Spanje en de Canarische Eilanden heeft gedaan. de werkgelegenheid en de welvaart die wordt gegenereerd door de toetreding van valuta's," zo heeft FEHT-voorzitter José María Mañaricua benadrukt.

hoteleros.jpg                                      De vergadering van de horeca-werkgevers
               met de voorzitter van de
Partido Popular (PP) Canarias , Asier Antona.
De voorzitter van de horeca-werkgevers in de provincie Las Palmas heeft betoogd, “dat zonder toerisme het land niet uit deze vreselijke crisis had kunnen komen," dus heeft hij  de politieke partijen opgeroepen dat ze dagelijks de ondernemers in de horeca-sector ondersteunen.

"We vragen dat in de toeristische infrastructuur wordt geïnvesteerd, wat er vóór de crisis is gedaan, ongeveer 100 miljoen euro per jaar op de Canarische Eilanden, om waardig te zijn en de bestemming concurrerender te maken," benadrukte Mañaricua.

Naar zijn mening is het voor de Canarische Regering, ‘een plicht’ dat, met de algemene verzameling van gegevens als resultaat van de IGIC belasting’, een deel van het voordeel in de toeristische infrastructuur herinvesteert."

Anderzijds, heeft de horeca-sector de overheden nodig om hun werk te waarderen; omdat, naar hun mening, "de politieke klasse het toerisme sinds lange tijd niet erkent als de sector die sinds 2009 werkgelegenheid heeft gegenereerd en het land uit de crisis heeft geholpen."

"We moeten de visie die we op het  toerisme hebben, anders doen voor de samenleving, en dat moet wordt erkend door politici,"  heeft Mañaricua benadrukt.

Over de balans van de recente Semana Santa (Goede Week) heeft  Mañaricúa opgemerkt, dat die in maart 2018 , in het volledige toeristenseizoen van de Eilanden, met een bezetting van meer dan 90%, goed was, met name met Scandinavische, Duitse, en Britse bezoekers.

"Onze bezorgdheid is het zomerseizoen, omdat andere concurrerende bestemmingen van de Canarische Eilanden opengaan, en deze keer komen concurrerende bestemmingen terug," heeft de FEHT-voorzitter gezegd, die eraan heeft toegevoegd, “dat het moeilijker zal zijn om te concurreren, dus het heeft meer ondersteuning nodig voor luchtvaartverbindingen en dat de luchthavenbelastingen niet worden verhoogd.”

"We vragen de PP om geen toeristenbelasting in te voeren, of te spreken over de beperking van toeristen op de Canarische Eilanden, als men ziet dat de eilanden bezoekers beginnen te verliezen," heeft Mañaricua gezegd, die heeft laten weten dat voor de zomer van 2018  het aantal  vakantie-pakketten met 25% is verlaagde die zijn afgesloten naar Gran Canaria, en 22% naar Tenerife.

Naar zijn mening " is het absurd om te praten over het beperken van het aantal toeristen wanneer de aantallen terugvallen," dus hij begrijpt,  “dat we de bevolking de realiteit en de waarheid moeten vertellen."

"We weten niet wat er in de toekomst zal gebeuren, die zal ons vertellen wat we doen als we  onze weg vervolgen; wat we wel weten, is dat de concurrerende bestemmingen openen die gesloten zijn; en dat als gevolg van die sluiting, we een overboeking hebben gehad, maar die met hun opening begint af te nemen," heeft  Mañaricua gezegd.

Naar zijn mening, "moeten we vechten voor betere luchtvaartverbindingen, openbare en private infrastructuur vernieuwen, en blijven werken om de Canarische Eilanden een toonaangevende bestemming voor de toekomst te laten zijn."

In verband met de komende bijeenkomst van Mariano Rajoy met de Kelly’s (kamermeisjes) van de Canarische Eilanden, heeft de voorzitter van de FEHT erop gewezen dat dit personeel in een viersterrenhotel €1.300,= netto per maand in rekening brengt, terwijl een schoonmaker van de overheid niet eens aan  €1.000,= komt.

"Het is tijd dat mensen weten, dat onze kamermeisjes beter worden betaald dan de schoonmakers die voor overheidsdiensten werken, ze werken van 07.30 tot 15.30 uur en kunnen werk en gezinsleven combineren, eten bij hun bedrijven, die ze ook kleden; en ook ze krijgen tips van klanten," zo concludeert José María Mañaricua.
00000slas-canariaslogo-291.jpg


Weer meer toeristische overnachtingen in appartementen op Canarias in 2017

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 30 januari 2018 - Het aantal toeristische overnachtingen in appartementen op Canarias is in 2017 met 1% toegenomen tot 32,7 miljoen; met een gemiddelde bezettingsgraad van 80,8%, aldus de op woensdag 31 januari 2018 door het  Instituto Nacional de Estadística (INE) gepubliceerde gegevens. 

De Archipel was aldus de meest favoriete bestemming van heel Spanje in het segment van toeristen-appartementen gedurende 2017, met tevens de hoogste gemiddelde bezettingsgraad in deze accommodaties in het hele land, van: 80,8%.

20161129_095259.jpg
img_44377.jpg
Dit positieve saldo heeft zich voorgedaan ondanks het feit dat dit soort overnachtingen in de laatste maand van 2017 daalde met 2,8%; zijnde 2.691.753; toen in december 2016 het aantal van 2.768.848 werd geregistreerd; details die het INE registreerde in haar meest recente  enquête over: ‘bezetting in buitenhotelse accommodatie in 2017’.

30527938-Web1_585px_390px_crop.jpg
                     Apartamentos 'Corona Verde, in de toeristenwijk Playa del Inglés,
                                    in de gemeente San Bartolomé de Tirajana.

30527937-Web1_585px_390px_crop.jpg
De Canarische Eilanden presenteerden in december 2017 echter de hoogste bezettingsgraad van  Spanje, met de bezetting van 80,5% van de aangeboden appartementen, aldus het INE.

In de laatste maand van 2017 daalden  de overnachtingen van buitenlandse klanten in de toeristische appartementen op de Archipel: van 2.600.612 in 2016 tot 2.545.065; evenals die door Spanjaarden: van 168.237 tot 146.689.

De daling van dit aantal reizigers, droeg bij aan deze ontwikkeling, over het geheel genomen ging in geheel 2017 hun aantal  van 332,267 naar 331,365; toen zowel het aantal buitenlandse bezoekers daalde: van 302.983 naar 302.452; evenals dat van Spaanse onderdanen: van 29.284 naar 28.913.

Hun gemiddelde verblijfsduur veranderde nauwelijks en ondervond slechts een lichte daling, van gemiddeld 8,33 nachten tot 8,12.

Het personeel in dienst van de toeristische appartementen op de Eilanden in de laatste maand van 2017 was 11.635 mensen, een stijging van 210 werknemers ten opzichte van een jaar eerder, toen hun aantal 11.425 bedroeg.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-237.jpg


Het beste toeristische jaar van de hoofdstad
in het decennium

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 24 januari 2018 - Het beste jaar voor toerisme in het recente decennium. De beste cijfers vergezellen de verdiensten  in Las Palmas de Gran Canaria, de hoofdstad van het Eiland die in 2017 het beste jaar sinds 2011 noteerde in overnachtingen en aantallen reizigers die in de hoofdstedelijke hotels en appartementen verbleven.
Volgens het Instituto Canario de Estadística (ISTAC) (Canarisch Bureau voor de Statistiek) en de Observatorio Turístico de la ciudad (Toeristische Waarneming van de Stad), telde Las Palmas de Gran Canaria in 2017 in totaal 1.151.613 toeristische overnachtingen, en 416.442 reizigers die in de hotels en appartementen in de stad verbleven.

In december 2016 plaatste Trip Advisor op haar internetpagina de hoofdstad van Gran Canaria als de eerste opkomende bestemming in Europa, en de achtste in de wereld: De stad heeft, een jaar later, die verwachtingen gerechtvaardigd met een opmerkelijke groei.
"Het is bevestigd", zegt Pedro Quevedo, wethouder van Toerisme, "dat we ons op een historisch moment bevinden, waarin we onszelf hebben gepositioneerd als een zeer actieve stedelijke bestemming: een moment, "voegde hij eraan toe, "dat we moeten aanpassen om de sector duurzaam te garanderen, waarin het nog mogelijk blijft voor toeristen om dagelijks te leven in de grootste stad van de Archipel.”
index-76.jpg 2858.jpg
                   Zomaar enkele van de hotels in  Las Palmas de Gran  Canaria,
                    keuze volop voor een verblijf de hoofdstad van Gran Canaria.

ean-444892-562689ee_b-image.jpg alisiosd.jpg

hotel-parque-las-palmas-de-gran-canaria-033.jpg 1200px-Las_palmas_gran_canaria_hotel_santa_catalina.jpg

Wegens plaatsgebrek op deze pagina
is het onmogelijk alle hoofdstedelijke logiesaccommodaties af te beelden.

hotel-nh-imperial-playa-PD1892.jpg hotel-ac-iberia-las-palmas-by-marriott-PD1178.jpg

107903.jpg 7227.jpg
Zo is in het aantal overnachtingen, een toename van 29% ten opzichte van hoe de sector in de stad eind 2016 was (eind 2017 zijn er op jaarbasis ongeveer 300.000 nachten meer gecontracteerd).

Iets soortgelijks is gebeurd met reizigers die in hotels en appartementen verblijven: In 2017 had de hoofdstad van Gran Canaria 22% meer gasten dan in 2011 (een toename met ongeveer 76.000 toeristen).

Beleefde de stad in 2016 een hoogtepunt, bleef de trend in 2017 opwaarts bevestigd, met stijgingen van 2% in overnachtingen en 1% is aantal reizigers die in de stad verbleven  ten opzichte van 2016.

Stadsbestemming en duurzame ontwikkeling
De wethouder van Toerisme, Pedro Quevedo, van Las Palmas de Gran Canaria,  benadrukte de huidige situatie van de toeristische sector als, ‘historisch, met een beweging en gegevens als nooit tevoren in de moderne geschiedenis van de stad."
Quevedo heeft opnieuw opgeroepen tot reflectie over de huidige cijfers, "die ons vertellen dat we al meer dan 400.000 toeristen per jaar hebben, wat het inwoneraantal van de gemeente al overtreft; het is iets waar we over na moeten denken."

In deze lijn benadrukt hij, “dat onze doelstelling, waaraan we werken met een gestructureerd plan voor toeristische marketing, niet is ‘te groeien om te groeien’: We willen onszelf consolideren en versterken als een unieke, stedelijke bestemming op de Archipel, waar niet alleen zon en strand, onze cultuur, onze geschiedenis, het gastronomische aanbod, en vrijwel het hele jaar door buitensporten beoefenen, de mogelijkheid bieden om ons onderscheiden als een unieke bestemming, die een duurzame en adequate ontwikkeling verdient.
Een bestemming, die de trouwe toeristen verdient die we hebben; van kwaliteit en die past in verschillende profielen van: gezinnen tot zakenreizigers, cruisepassagiers, of digitale nomaden."

Buitenlands en nationaal toerisme
Met een historisch perspectief heeft Las Palmas de Gran Canaria in 2017 hetzelfde niveau gehandhaafd in het Spaanse toerisme als in 2011 (met een bescheiden stijging in de tijd), terwijl de cijfers met betrekking tot buitenlandse markten niet gestopt zijn met groeien

Dus was eind 2017 de stad goed voor ruim 204.000 buitenlandse logerende reizigers, toen dit aantal in 2011 amper de 135.000 overschreed. Dit wil zeggen, dat het een groei van 50% ervaart in dit hoofdstuk. En een stijging van 48% aan overnachtingen van deze toeristen, met de 968.000 waarmee 2017 is afgesloten.

Met een aangegeven logiesaccommodatie (ongeveer 7.000 hotelbedden), heeft de hoofdstad van Gran Canaria niet alleen de bijna 550.000 overnachtingen van Spanjaarden weten te behouden die in 2011 werden geboekt, maar is ze er in 2017 ook in geslaagd om het aantal overnachtingen  op te trekken tot 582.000. In 2017 was de groei  6%.

Bovendien telde de stad zelfs 3% meer binnenlandse (Spaanse) reizigers met betrekking tot 2011, met eind  2017 ruim 211.000 gasten meer  in de  stadshotels  en -appartementen .

Volgens de gegevens van 2017 heeft de hoofdstad van Gran Canaria 51%  aan Spaanse  passagiers gehuisvest en buitenlanders (49%). Maar buitenlanders voegen meer overnachtingen toe in hotels en appartementen (62%).

Een andere realiteit, dan die van 2011, waarin de nationale (Spaanse) gasten de meerderheid (60%) hadden en de overnachtingen gecontracteerd door  de buitenlanders benaderden, waardoor 46% van het totaal van de overnachtingen werd toegevoegd.

Met betrekking tot de gegevens van Canarische reizigers (binnenlands toerisme in de context van de Archipel) blijft Las Palmas de Gran Canaria boven de 90.000 overnachtingen, en de 195.000 jaarlijkse overnachtingen. In feite overschrijdt de stad sinds 2015 met meer dan 200.000 overnachtingen in lokale hotels en appartementen.

Nationaliteiten In 2017 is de toeristische sector in de hoofdstad van Gran Canaria gegroeid met alle belangrijke buitenlandse markten. Zo organiseerde de stad in 2017  meer dan 31.000 Duitsers, die meer dan 150.000 nachten verbleven in hotels of appartementen, dit is de buitenlandse toerist met meer specifiek gewicht in de logiesaccommodaties van de hoofdstad van Gran Canaria. Anno 2017 waren er bijna tweemaal zoveel Duitse toeristen in de stad dan in 2011.
Dat is bijna hetzelfde percentage waarin het Britse toerisme is toegenomen in Las Palmas de Gran Canaria sinds het begin van het decennium, met meer dan 21.000 reizigers uit Groot-Brittannië aan het einde van 2017: een aantal klanten met meer dan 95.000 overnachtingen in het gehele jaar. De Britten hebben de Zweden bijna geëvenaard, als de tweede belangrijkste markt in de stad.

Scandinavische reizigers zijn er het hele jaar door nog steeds meer dan 20.000, maar ze blijven  langer in de hoofdstad van Gran Canaria. Ze zijn van 94.000 overnachtingen in 2011 naar meer dan 140.000 overnachtingen in 2017 gegaan. Deze reiziger met een traditionele aanwezigheid in de stad is vandaag een nog belangrijkere klant voor de stadshotels en -appartementen.

Etablissementen waarin toeristen een gemiddelde verblijfsduur van 3,7 dagen hebben geregistreerd in 2017, tegenover de 3,3 dagen verblijfsduur in 2011. Momenteel is het logiesaanbod van de stad hetzelfde als in 2016.

Gegevens over december 2017

Wat betreft de gegevens over  de maand december2017 bleef de hoofdstad van Gran Canaria praktisch gelijk aan het aantal van 2016, met bijna 150.000 overnachtingen en ruim 40.000 gasten. Gegevens die de huidige trend versterken en die het begin van het decennium aanzienlijk verbeteren: 130.000 overnachtingen en 35.000 logerende reizigers.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-182.jpg


Buitenlandse toeristen besteden op Canarias
12,205 miljard euro

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 2 november 2017 - In de eerste negen maanden van 2017 hebben de internationale toeristen die Canarias bezochten, 12,205 miljard euro uitgegeven, dat  komt  neer op een toename van 12,6% ten opzichte van  dezelfde periode in 2016, aldus de encuesta Egatur  die op dinsdag  31 oktober  2017 bekend is gemaakt door het  Instituto Nacional de Estadística (INE) (Nationaal Bureau voor de Statistiek).

In september 2017 is door de buitenlandse bezoekers een bedrag uitgegeven van 1,2 86 miljard euro, een toename van 14,2% ten opzichte van september 2016..

image_content_2536161_20171103092444.jpgDe gemiddelde uitgaven per toerist op de eilanden kwamen in augustus neer op  €1.157,=  een stijging op jaarbasis van 2,1%; terwijl de gemiddelde dagbesteding een stijging kende van 5,4%, tot €137,= in vergelijking met dezelfde maand in 2016.

De gemiddelde verblijfsduur van de  reizen van internationale toeristen op de Canarische eilanden was 8,5 dagen in de negende maand van 2017.
0000Islas-canariaslogo-kopie-595.jpg


Prijzen hotelovernachtingen op Canarias
met 8% gestegen

De logiesprijzen op Canarias zij toegenomen
in vergelijking met oktober 2016

CANARISCHE EILANDEN - De overnachtingsprijzen op Canarias zijn met €10,= toegenomen in vergelijking met oktober 2016, van €118,= naar € 128,= per nacht, wat neerkomt op een verhoging van 8%.

In vergelijking met september - €126,= per nacht -  is de prijstoename op de Canarische Archipel 2% geweest, aldus de recente studie van Trivago.
img_42546.jpg
image_content_2390639_20171005110104.jpg
                                       Club Hotel ‘RIU Papayas’ in Playa del Inglés.
Per hoofdstad
Las Palmas de Gran Canaria geeft een logiesprijsverhoging te zien van 10% ten opzichet  van oktober 2016, van €83,= naar €91,= ; terwijl de overnachtingsprijzen in Santa Cruz de Tenerife van €68,= naar €81,= zijn gegaan, wat een toename is van 19% in een jaar tijd.

In geheel Spanje zijn in een  jaar tijd de hotelprijzen gestegen met 14% in vergelijking met oktober 2016 en wel van €113,= naar  €129,= per nacht; wat een daling is van 13%  t.o.v.  de €149,= die men in september 2017 berekende, dit als gevolg van het einde van het  toeristische hoogseizoen.

Overnachtingsprijzen in de bestudeerde steden:
€61,= in Castellón ,
€62,= in Lugo,
€63,= in Lleida,
€69,=  in Oviedo,
€69,=  in Teruel,
die dan het voordeligste zijn in oktober 2017; daarentegen  zijn met:
€181,= Barcelona,
€172,= Palma,  
€182,= San Sebastián,
€137,= Madrid,
€129,= Sevilla ,
€116,= San Sebastián,
de steden waar overnachten het duurste is.

Concreet zijn in de Ciudad Condal (/Stad = Barcelona) op jaarbasis de logiesprijzen gestegen met 5,8% ; in Palma met 14%, en in Madrid met 11,3%.

Waar in 2017 de grootste prijsdalingen zich hebben voorgedaan in vergelijking met oktober 2016 is met:
-8% in San Sebastián,
-6% in Logroño,
 -5% in Badajoz,
 -5% in Cáceres,
 -5% in Córdoba ,
daarentegen zijn de steden waar de logiesprijzen in een jaar tijd het meest zijn gestegen, met:
24% Alicante ,
19% Santa Cruz de Tenerife (19%),
17% Murcia (17%)
14% Palma (14%) .

In San Sebastian zij de prijzen voor hotelovernachtingen het meest gedaald in vergelijking met september 2017, concreet met 36%; gevolgd met:
-25% in Cádiz,
-24%  in Santander,
-17% in Palma,
terwijl Las Palmas de Gran Canaria de stad is waar die het meest gestegen zijn, met 20%; gevolgd door Santa Cruz de Tenerife met 13%; en Zaragoza met 11%,
het meest gedaald zijn deze prijzen in La Rioja en in Extremadura, met de laagste prijzen in oktober 2017:
€82,= in Asturië,
€73,= in Galicië ,
€76,= in Cantabrië,
het andere uiterste, dus het duurste,  treft men aan met:
€160,= in Catalonië .
€134,= in de Deelstaat Madrid,
€128,= op Canarias,
€124;= op de Balearen.

Wat betreft oktober 2016 heeft de meest uitgesproken prijsstijging plaatsgevonden in de Deelstaat Madrid, waar de overnachtingsprijzen  met 16%  zijn gestegen, van €116,= naar €134,=.
De enige Deelstaten waar de logiesprijzen zijn gedaald zijn La Rioja en Extremadura, respectievelijk met 8% en met 5%.

Wat betreft september 2017 zijn de overnachtingsprijzen gemiddeld met 33% gedaald, van €186,= naar €124,.=; en in Baskenland met minus 25%, van €134,= naar €105.
Waar deze prijzen het meest zijn gestegen, is in Murcia, plus 4%, van €76,= naar gemiddeld €79,=
0000Islas-canariaslogo-kopie-319.jpg


Canarias is de voorkeursbestemming
van het Europese toerisme

De Eurostat-barometer plaatst
de Archipel en Spanje
als de meest bezochte toeristenbestemmingen
door inwoners van de Europese Unie

EUROPA - donderdag 31 augustus 2017 - De barometer van Eurostat plaatst Canarias als de vakantie-voorkeursbestemming van het Europese toerisme. In 2015 registreerde de Archipel ruim 90 miljoen toeristische overnachtingen, zowel door buitenlandse toeristen, als door Spaanse. De Archipel gaat aan kop van deze lijst, en wordt gevolgd door: Île-de-France (Frankrijk), Catalonië, Jadranska Hrvatska (Kroatië), en de Balearen.

De barometer plaatst Spanje als meest belangrijke toeristenbestemming van  de Europese Unie,  met zes regio’s onder de 30 meest bezochte in 2015 (Canarias, Catalonië, de Balearen, Andalusië, de Deelstaat Valencia  en de Deelstaat de Madrid). Deze worden gevolgd door Frankrijk, met zeven regio's maar met minder toeristisch volume,  en Italië met zes regio's.

top-30origineel.pngHet rapport merkt over 2015 ook op, dat van de Spanjaarden slechts 8% hun vakantie doorbrengt buiten de Europese Unie, terwijl 28 van de Britten dat wel doen, die dan op de eerste plaats staan.  Ook in 2015 zijn wederom  de Verenigde Staten de voorkeursbestemming voor reizen buiten de Europese Unie.
0000Islas-canariaslogo-kopie-137.jpg


Toeristen besteden 226 miljoen euro in de hoofdstad van Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN  CANARIA – woensdag 9 augustus 2017 – In de eerste helft van 2017 was de gemiddelde besteding per toerist/per reis €1.015,= en dat is 0,6% meer dan in dezelfde periode van 2016, aldus de gegevens van het Instituto Canario de Estadística y el Observatorio Turístico de la ciudad (ISTAC) (Canarisch Instituut voor de Statistiek en Toeristische Waarneming, van Las Palmas de Gran Canaria).

Het toerisme heeft in de eerste helft van 2017 in de hoofdstad van Gran Canaria een omzet gerealiseerd van 226 miljoen euro. Dit gegeven verwijst naar de totale toeristische omzet, herkomst en bestemming, van de reizigers die in deze periode overnacht hebben in de hoofdstad van Gran Canaria. Volgens het ISTAC was de gemiddelde besteding per toerist  €1.015,21 en was de gemiddelde verblijfsduur 3 dagen in hotels, en 5 dagen in appartementen.
img_41923.jpg
De gemiddelde besteding in de hoofdstad van Gran Canaria  per toerist/per dag was €57,68

De stadstoerist blijft het totale gemiddelde van de besteding per toerist/per dag leiden, tegenover de zon- en strand-toerist. Zo heeft elke bezoeker die logeerde in Las Palmas de Gran Canaria gemiddeld per dag €57,68 besteed, terwijl de toerist op Gran Canaria gemiddeld per dag €42,44 heeft besteed, en elke toerist op Canarias per dag €39,73 heeft uitgegeven.
image_content_2133502_20170808111222.jpg

Per uitzendende markt zijn de Spanjaarden de toeristen die het meeste geld per dag hebben uitgegeven, namelijk €67,62; gevolgd door de Britten, met dagelijks €55,10  en de Duitsers die dagelijks gemiddeld €27,= hebben besteed. Echter in de totale besteding per vakantie gaat de Duitser aan kop met €1.313,=; en op de tweede plaats de Britten met €869,= en de Spanjaarden met €647,=

Met een totaal logiesbestandsaanbod 223.364 logerende toeristen in het eerste halfjaar van 2017, heeft de stad in deze periode het rendement in de toeristensector geoptimaliseerd dankzij o.a. een toename van 4,23% in de toeristen-overnachting (hotel- en buitenhotel-bestand) van iets meer dan 7.500 hotelbedden, en met een aantal van  2,09 % in de gemiddelde verblijfsduur in hotels, en 9,52% in  appartementen.

Dit alles in een promotie-kader waarin het Departement van Toerisme van Las Palmas de Gran Canaria de stad als hoogtepunt voor de reiziger heeft benadrukt, naast de traditionele middelen zoals het goede weer, de stranden, de zon, de gastronomie, het erfgoed, en cultuur.
AAAAIslas-canariaslogo-12.jpg


Hoge logieskosten in hotels
zorgen voor leegloop binnenlands toerisme

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 9 juni 2017 - De Canario’s zijn als onderpand de voornaamste slachtoffers geworden van de aanzienlijke toeristische bonanza (voorspoed) op de  bestemming.

Een hoge bezettingsgraad en de stijgende prijzen veroorzaken de ineenstorting van het binnenlands toerisme op de Canarische Eilanden. De cijfers voor de eilandbewoners voor een verblijf in toeristische accommodaties zijn met tientallen procenten duurder geworden.
image_content_1811664_20170604214430-1.jpg                              
Ook de Canario zelf gaat graag op de Eilanden met vakantie.
De val van binnenlands toerisme op de Canarische Eilanden is geen triviale zaak. Integendeel. Eigen inwoners van de eilanden zijn een van de belangrijkste markten voor Canarische hoteliers, hoewel hun soortelijk gewicht onopgemerkt blijft, omdat het wordt gemengd met de statistieken van het vasteland-toerisme voor een ​​deel van de casuïstiek van de binnenlandse markt.

Alleen in 2016 telden hotels en toeristische appartementen op de Archipel 13.255.773 gasten, volgens de statistieken van het Instituto Nacional de Estadística (INE) (Nationaal Bureau voor de Statistiek ). Van deze gasten waren er 2.447.045 Spaanse gebruikers, en in het bijzonder, 1.419.163 inwoners van de Canarische Eilanden, zo geeft de concrete analyse van  Promotur aan. 
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-2.jpg


De kracht van het toerisme
verbetert de hotel-omzet met 14%,
maar de salarissen groeien minder dan 2%

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 31 mei 20917 - De hotel-omzetten op de Canarische Eilanden hebben een behoorlijke stijging te zien gegeven in de afgelopen 12 maanden, met een omzet per beschikbare gastenkamer van €81, = ( €25,= meer dan het nationale gemiddelde) en daarmee is Canarias ook weer in de maand april 2017 de Deelstaat geweest die het meest heeft bijgedragen aan het toerisme in Spanje.

In de genoemde maand, volgens de gegevens van het Instituto Nacional de Estadística (INE) (Nationaal Bureau voor de Statistiek) in haar verslag Coyuntura turística hotelera (Toeristische hotelconjunctuur), bezet de Archipel de leidende positie in de verschillende classificaties die van belang zijn om de macht vast te stellen in deze productieve sector in het land, namelijk  het absolute aantal bezoekers, de hotel-bezettingsgraad, de index van de hotelprijzen en variabelen die verband houden met de prestaties van vestigingen die zijn gebruikt voor de opvang van toeristen: omzet per bezette kamer (ADR) en omzet per beschikbare kamer (RevPar).
                                                 logoine2-5.jpg

Turismo-Hoteles-Precios-INE_Instituto_Nacional_de_Estadistica-Hosteleria-Verano-Macroeconomia_150245765_14701343_1706x960.jpgBij de laatste twee gegevens, domineren de eilanden van begin tot eind, iets wat al enige tijd het geval is.  In dit opzicht, en altijd volgens het jaarverslag van  april 2017 ( gemeten vanaf april 2016 tot april 2017 = 12 maanden) was op Canarias de gemiddelde omzet €98,3 per bezette gastenkamer (ADR) in de hotels wat een stijging is van ruim  13% ten opzichte van dezelfde periode  in 2016. Beide documenten staan ver af  van de gemiddelde waarden van Spanje, met €81,20 euro, en de jaarlijkse stijging (in de afgelopen twaalf maanden) was11,1%.

Met betrekking tot de variabele omzet per beschikbare kamer (RevPar) voor de Canarische eilanden en in dezelfde periode van de analyse, kwam deze uit  op  gemiddeld €81,=  wt een een jaarlijkse stijging is van maar liefst 13,8% . Dit keer verbetert de bijdrage van de eilanden het landelijke beeld, met een gemiddelde omzet van €53,7 per beschikbare gastenkamer en een stijging ten opzichte vanaf april 2016 van 20,8%.

img_408081GROOT.jpg          Luchtopname van de toeristenwijk Maspalomas, gemeente  San Bartolomé de Tirajana

Wat moet worden onderhandeld voor 2018
In de provincie Tenerife bedroegen - ondanks een dergelijk belangrijke stap vooruit in de hotelomzet  in de afgelopen twaalf maanden (die gekoppeld is aan de voorgaande jaren)- de loonstijgingen zoals vastgesteld  in de  Cao die van kracht is tussen de  Ashotel werkgevers vereniging  en de werknemersvakbond CCOO (de grootste vakbond in de sector en de enige die opkomt voor werknemers in de horeca) 1,5% voor 2016 en 1,25% voor 2017. Daarbij resteert de vraag: Wat moet worden onderhandeld voor 2018.

De Horeca Cao in de provincie Tenerife heeft een looptijd van vier jaar, van 1 juli 2015 tot 30 juni 2019; en op het moment dat deze loonsverhogingen werden gepresenteerd als redelijk werden beschouwd , ten minste voor het jaar 2015, met 0,75% meer dan de totale loonsom welke salarisverhoging door het Acuerdo Nacional para la Concertación (Spaanse Cao-akkoord) werd geadviseerd op  1%

Bezettingsgraad
Afgezien van de opmerkelijke vooruitgang, met dubbele omzetcijfers binnen één jaar in de hotels op de eilanden, verkreeg Canarias in april 2017- volgens dezelfde officiële bron: het verslag Coyuntura turística hotelera - in die maand de beste bezettingsgraad, met gemiddeld 78,9%, ten opzichte van de 61,4% van Spanje. Dat heeft  veel te maken, dat de vier gebieden met de  meeste toeristen, zijn gelegen op de eilanden: Met Lanzarote op de eerste plaats, gevolgd door het Zuiden van Tenerife, het eiland Tenerife; en met als vierde: het Zuiden van Gran Canaria

Hoogst toegenomen bezettingsgraad
In deze verslagen staat nog een ander relevant  gegeven, waarin de Archipel als hoogste  verschijnt, net een verbetering van 14,1% in de afgelopen twaalf maanden ( april 2016-april 2017; en de Deelstaat die - met 8,7% - de tweede plaats heeft bereikt is Andalusië, derde zijn de Balearen met 8,6%.
ZZZIslas-canariaslogo-1005.jpg


Terugval in de komst van toeristen... vanaf 2018, aldus de Wereldraad voor Reizen en Toerisme

Men verwacht het herstel van rivaliserende bestemmingen
zoals Turkije, Egypte en Tunesië

SPANJE -  zondag 11 december 2016 - De World Travel & Turism Council (WTTC) (Wereldraad voor Reizen en Toerisme) voorziet een vertraging in de groei van de komst van toeristen naar Spanje vanaf 2018; het jaar, waarin men het herstel van concurrerende bestemmingen zoals Turkije, Egypte en Tunesië verwacht

"Waarschijnlijk zal al in 2018 de uitwerking van dit herstel worden opgemerkt in Spanje en zal het ritme van de huidige groei - van tien procent - lager uitkomen en naar 3 tot 4% gaan," aldus de voorzitter van de WTTC, David Scowsill.
WTTC_Official_Logo.png
img_37783.jpg                      San Bartolomé de Tirajana: wandelende toeristen op de zeeboulevard
                                     in de toeristenwijk
Maspalomas Costa Meloneras.
Scowsill ziet logica in die lichte vertraging, gezien de ‘spectaculaire’ toename in de afgelopen jaren als gevolg van het omleiden van toeristen uit andere, concurrerende bestemmingen, beïnvloed door geopolitieke conflicten en terreuraanslagen.

In dit verband heeft hij uitgelegd dat aanvallen die rechtstreeks van invloed zijn op het toerisme in Tunesië, Egypte, en Turkije, twee tot drie jaar nodig hebben om deze bestemmingen te doen herstellen; terwijl voor aanslagen welke gericht zijn op een meer algemeen doel op bestemmingen zoals Bangkok, of Madrid, het herstel zeer snel is.

Ze kunnen echter meer chaos opleveren zoals het geval is met Frankrijk, waar aanslagen in Parijs en Nice waren, evenals in het nabijgelegen Brussel, waardoor veel Aziatische en Amerikaanse toeristen in 2016 niet naar de Franse hoofdstad reisden, en het langer dan gebruikelijk zal duren om te herstellen. Ondanks dat Spanje een ‘heel volwassen’ toeristische markt is, toont Scowsill zich met betrekking tot de ontwikkeling van het Spaanse toerisme ‘heel optimistisch’ met het vooruitzicht van het herstel van de concurrentie; dankzij het goede promotie-werk en de positionering die het land inneemt, door de consumenten te laten zien, dat men veel meer biedt dan zon en strand.

2e5435fb-a0d5-4a04-9edd-5bec212c7d9d.jpg
1fa9602.jpgAls Spanje echter de toeristische bestedingen wil doen toenemen, is een van de opties nieuwe Aziatische markten aan te boren, duidelijk de Chinese, en de blik meer te richten op de Verenigde Staten, daar de voornaamste Europese uitzenden, zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Scandinavië een historische band hebben met de Spaanse toeristenbestemmingen, en die niet zullen nalaten deze te bezoeken.

Scowsill is ervan overtuigd dat de beslissing van het Verenigd Koninkrijk, om de Europese Unie te verlaten (‘brexit’), geen onmiddellijke grote verandering teweeg zal brengen; afgezien dan van de waardedaling van het Britse Pond Sterling; want hij is van mening, dat dit proces nog wel vijf jaar in beslag kan nemen en dat, bovendien, alles zal afhangen van de voorwaarden waarover men onderhandelt bij dit vertrek.

Momenteel geeft niets aan, dat de ‘brexit’ de vraag van de Britten naar Spanje treft, hoewel men misschien enige uitwerking waarneemt op reizen met een langere verblijfsduur welke duurder geworden zijn door de devaluatie van het Britse Pond.

Naar zijn mening zijn er vijf belangrijke punten in de onderhandelingen over de ‘brexit’ die het toerisme betreffen; - de handelsovereenkomst, - het vrije verkeer van werknemers, - het niet opleggen van visums, - openheid (het uitwisselen van informatie), - de veiligheid (het uitwisselen van informatie),

ujuuu.pngWat de uitwerking zal zijn van de keuze voor Donald Trump tot president van de Verenigde Staten, laat Scowsill weten dat de Regering van Barack Obama twee jaar nodig heeft gehad om het belang van het toerisme te begrijpen voor het land, om maatregelen te nemen, bijvoorbeeld het elektronische ESTA systeem (ESTA is een reistoestemming - Electronic System for Travel Athorization, teneinde het aantal bezoekers te doen toenemen.
(Zie: https://www.visumaanvragen.org/visum-amerika-aanvragen)

“Het verschil met Trump is, dat die ons deel van de industrie kent omdat hij hotels heeft, en vanuit mijn gezichtspunt, is dit positief; en dat zullen ook de toekomstige investeringen zijn in infrastructuur, als hij zijn verkiezingsbeloften nakomt,” zo merkt Scowsill op, die niet gelooft, dat de nieuwe president iets zal doen wat het toerisme schade toebrengt en ook niet, wat schade aanricht aan het creëren van werkgelegenheid.”

Eveneens is Scowsill ervan overtuigd dat de republikeinse president niets zal nalaten in het toenaderingsproces met Cuba wat in gang is gezet door Obama, omdat, “dat heel ongelukkig zou zijn.”

Cuba, dat aan het veranderen is tot een van de Caraïbische eilanden van de toekomst, zal meer infrastructuur moeten construeren voor het absorberen van de vraag welke men in de komende jaren zal genereren.” De Spaanse maatschappijen ( onder andere Melía en Iberostar) die al lange tijd aanwezig zijn in het land, gaan uit van een bevoorrechte positie om samen te werken met de Cubaanse Regering in de ontwikkeling van de toeristische sector, zo benadrukt Scowsill.
000islas-canariaslogo-329.jpg


Buitenlandse toeristen
legen hun portemonnee op Canarias

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 7 december 2016 - In oktober 2016 zijn de bestedingen van buitenlandse toeristen de pan uitgerezen met 24,8% meer dan in oktober van 2015. Alleen al in  deze maand waren ze tijdens hun vakantie goed voor een omzet 1,435 miljard euro,  aldus de gegevens die op maandag 5 december  2016  bekend zijn  gemaakt door het Instituto Nacional de Estadística (INE) (Nationaal Bureau voor de Statistiek).

De Encuesta de Gasto Turístico en Destino (Egatur) (Enquêtes Toeristische Bestedingen op de Bestemming), waarvan de gegevens zijn gepubliceerd op maandag 5 december 2016,  over wat de  buitenlandse toeristen  in de eerst tien maanden van 2016 hebben uitgegeven op Canarias, geeft 12,3437 miljard euro aan, wat 11,3% meer is dan in 2015.

llegada-salida-turistas-aeropuerto-15_g.jpg
llegada-salida-turistas-aeropuerto-2_g.jpg llegada-salida-turistas-aeropuerto-10_g.jpg
                                Komen en gaan van buitenlandse toeristen op Gran Canaria.

img_37746-1.jpg
llegada-salida-turistas-aeropuerto-18_g.jpg  llegada-salida-turistas-aeropuerto-19_g.jpg

llegada-salida-turistas-aeropuerto-16_g.jpg
Volgens de gegevens van  het INE, is in de eerste tien maanden van 2016 drie procent meer uitgegeven, dan wat men in geheel Spanje heeft gedaan, waar een stijging van 8,4% is waargenomen.

Alleen al in oktober 2016 heeft elke toerist die Canarias bezocht tijdens zijn/haar vakantie, gemiddeld €1,1200,= uitgegeven, wat 7,5% meer is dan in oktober 2015.
D verblijfsduur van de buitenlandse toeristen op Canarias was iets korter dan die in 2015, met 8,3 dagen (3,8% minder),  maar  men heeft dan wel €136,= per dag  uitgegeven, wat 11,7% meer is dan in dezelfde periode in 2015.
000islas-canariaslogo-305.jpg


In 2016 hebben
buitenlandse toeristen op Canarias 10,913 miljard Euro uitgegeven

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 4 november 2016 - De bestedingen die internationale toeristen gedaan hebben op Canarias, zijn in de eerste negen maanden van 2016 toegenomen met maar liefst 9,8%, tot: 10,913 miljard euro, aldus de Egatur-enquête waarvan de resultaten op vrijdag 4 november 2016 bekend zijn gemaakt door het Instituto Nacional de Estadística (INE) (Nationaal Bureau voor de Statistiek).

In september 2016 hebben de toeristen in totaal 1,124 miljard euro uitgegeven op de Canarische Eilanden, wat een toename is van 12,1% ten opzichte van september 2015 (zie: http://www.interviajeros.com/tag/egatur).

master-banner-922x470-uk_large.jpg party-outfit-all-inclusive-toeristen-outfit-voor-c-1.jpgimg_37080.jpg

              "Wat is de weg naar het buffet?"  Souvenirs kopen we zelf wel.
In de eerste negen maanden van 2016 zijn op de belangrijkste bestemmingen de volgende bestedingen gedaan: Catalonië 22,6% (+/+ 10,6%) van het totaal in Spanje; de Balearen met 8,7% (+/+ 8,2%); en in Andalusië +/+ 28%. In de overige Deelstaten was de belangrijkste bestemming voor de toeristen, met een toename van 32,7% aan bestedingen, de Comunidad (Deelstaat) Madrid.
ranking-perverblijf-totaal3.png
                                            Ter vergelijking in Nederland in 2014.

toerisme12a.jpg
Spanje
In geheel Spanje hebben de toeristen die het land bezochten, 61,624 miljard euro uitgegeven gedurende de eerste negen maanden van 2016, wat een toename is van 7,6% ten opzichte van dezelfde periode in 2015.

In september 2016 hebben de buitenlandse toeristen in Spanje 8,328 miljard euro uitgegeven, een toename van 10,9 % ten opzichte van september 2016.

In september 2016 was de gemiddelde uitgave per toerist € 1.057, een toename op jaarbasis van 0,6% is, terwijl de gemiddelde besteding /per dag is toegenomen met 2,3% ten opzichte van dezelfde maand in 2015: tot €135,=

De gemiddelde verblijfsduur van de internationale toeristen, was 7,8 dagen in de negende maand van het jaar, wat een daling is van 0,2 dag te opzichte van het gemiddelde in dezelfde maand van 2015.
zzzislas-canariaslogo-560.jpg


Nederlandse reisagenten
bevelen hotels in het Zuiden aan

GRAN CANARIA - vrijdag 9 september 2016 - Een groep bestaande uit 44 reisagenten en medewerkers van Thomas Cook, wereldwijd een van de leidende reisorganisators in de toeristenindustrie, zijn met steun van het Cabildo (Eilandbestuur), op Gran Canaria voor het in Nederland promoten van het logiesaanbod, de culturele voorstellen en de nieuwigheden op het Eiland voor het komende winterseizoen 2016-2017. Ze hebben enkele hotels bezocht welke ze aanbevelen aan hun klanten, zoals het hotel Cordial Mogán Playa, Cordial Mogán Valle, Villa del Conde, Baobab en Costa Meloneras.

Thomas Cook viert 175 jaar activiteit in de toeristensector, en deze kennismakingsreis maakt het het mogelijk aan hun medewerkers de verandering te laten zien welke de gehele logiessector heeft ondergaan op Gran Canaria; een bestemming, die uiterst gewaardeerd wordt door de Nederlanders, zo heeft de voorzitter van het Patronato de Turismo (Plm. de VVV), Inés Jiménez, gezegd.
img_36204.jpgEen gerenoveerde en moderne logiessector
Tijdens het eerste deel van hun verblijf op Gran Canaria hebben de Thomas Cook-reisagenten deelgenomen aan workshops video-bewerking, hebben ze geleerd een toeristische blog te maken en hebben ze enkele hotels bezocht welke ze zullen gaan aanbevelen aan hun klanten als ze weer terug zijn in Nederland, zoals o. a. hotel Cordial Mogán Playa, Cordial Mogán Valle, Villa del Conde, Lopesan Baobab en Costa Meloneras.

Het tweede deel van het reisplan omvat een tocht langs de etablissementen welke deel utmaken van de reisgids van de Nederlandse reisorganisator, zoals o. a. de hotels Gloria Palace San Agustín, IFA Dunamar, IFA Interclub Atlantic en Cordial Green Golf.

Een markt in voortdurende groei In de eerste helft van 2016 zijn er op Gran Canaria 105.970 Nederlandse toeristen aangekomen, wat een groei betekent te zijn van 23% en 19.889 bezoekers meer, dan in het eerste halfjaar van 2015 toen 86.090 reizigers uit Nederland het Eiland hebben gekozen als vakantiebestemming.

Deze markt die 5,4% procent uitmaakt van de wereldwijde verdeling van uitzendende landen naar Gran Canaria, bracht in het afgelopen jaar 204.000 bezoekers naar het Eiland, met een positieve afwijking van 6% in vergelijking met de cijfers welke zijn gepubliceerd door het Instituto Canario de Estadística (Canarisch Bureau voor de Statistiek) en door AENA in 2014.

Zo bedroeg in 2015 de uitgave per Nederlandse toerist €1.256,= en dat is 22% meer is dan een jaar eerder, met een totale uitgave van 234 miljoen euro op Gran Canaria.

Ruim 45% van de Nederlandse bezoekers is in de leeftijd van 45 tot 64 jaar en 55% kiest een reisorganisator als bemiddelaar voor het contracteren van de vlucht en het logies.

Gran Canaria is momenteel verbonden met Eindhoven en Maastricht/Aken via de luchvaartmaatschappijen Transavia, TUI, Corendon en Ryanair, die in 2015 maar liefst 178.850 vliegtuigstoelen hebben aangeboden, 6% meer dan een jaar eerder, toen 10.670 Nederlanders minder op het Eiland zijn aangekomen.
zzzislas-canariaslogo-285.jpg


De komst van rijke toeristen
is verdubbeld sinds 2009

CANARISCHE EILANDEN - maandag 20 juni 2016 - Canarias heeft de status van massatoerisme versterkt en gelijktijdig, tegen alle verwachting in, ook de aantrekkelijkheid verhoogd voor bezoekers met een hoge koopkracht. In 2015 heeft de Archipel 1,4 miljoen buitenlandse bezoekers ontvangen met jaarinkomens die hoger zijn dan €84.000,= bijna het dubbele van het aantal bezoekers in 2009.

Niemand twijfelt eraan, dat de problemen op concurrerende bestemmingen zoals Turkije, Egypte en Tunesië in de afgelopen jaren een omleiding van toeristen teweeg hebben gebracht naar Canarias; vooral in de winter, wanneer er weinig alternatieven zijn.
img-7272_large-1.jpgDe komst van het aantal toeristen met een hoge koopkracht is in een veel sneller tempo gegroeid dan, dat van bezoekers met een beperkter budget.
73141.jpg
Maar de Canarische hoteliers hadden verwacht, dat de toeristen die ze erbij hebben gekregen, zouden komen met beperktere budgetten, omdat ze omgeleid zijn van andere enclaves die veel voordeliger zijn. Het logische gevolg, zo voorspelden de ondernemers op de eilanden, zou zijn dat Canarias haar status als massa-bestemming zou bevestigen, op grond van het toegenomen volume aan toeristen waarmee ze de hotels vullen, maar zonder dat deze tendens de gemiddelde kwaliteit van de bezoekers zou verhogen.

Maar de werkelijkheid is geheel anders. De statistieken hebben deze voorspellingen getorpedeerd: De komst van toeristen met grote koopkracht is in de afgelopen zes jaar gegroeid in een veel omvangrijker formaat dan wat de komst betreft van bezoekers met een lagere koopkracht.

In 2015 hebben de Eilanden 1.392.872 buitenlandse toeristen ontvangen met jaarinkomens van boven de €84.000,= dat wil zeggen, 647.000 meer dan in 2009, wat een toename is van 87% in de capaciteit voor het aantrekken van dit profiel aan rijke bezoekers, de voor iedereen meest begeerde doelgroep voor de gehele bestemming die de komst tot het maximum rendabel wil maken.

Deze toeristen met een hoog niveau vertegenwoordigen momenteel 11% van het totale aantal reizigers dat de Archipel ontvangt, terwijl tot voor zes jaar dit 8,5% was van het gehele spectrum.

Bescheidener En ook is toegenomen, maar in minder mate, de komst van toeristen met een beperkter budget; om precies te wezen, zijn er in 2015 op de Archipel 1.590.959 reizigers aangekomen met een jaarinkomen van tussen de €12.000,= en €24.000,= dat wil zeggen 300.000 meer dan in 2009, wat een toename betekent te zijn van 23% in dit toeristische segment.

Feit is, dat de komst van toeristen hoger is in alle sociale lagen, hoewel in geen enkel geval dit het groeitempo bereikt van de hoge klasse.

Zo heeft in 2015 Canarias 1.651.108 toeristen ontvangen met jaarinkomens van tussen de €24.001,= en €36.000,= dat wil zeggen, 228.000 meer dan in 2009, wat een toename betekent te zijn van 16 % in aankomsten met dit profiel, dat zich het meest voordoet onder de klanten van de Archipel.

En in feite is de groei van de bezoeken gemiddeld hoger naarmate hun inkomen stijgt: in 2015 genoten de Eilanden 1.270.276 buitenlanders van tussen de €48.001,= en €60.00,= wat 37% meer is dan in 2009; er zijn 805.235 andere reizigers gemeld van tussen de €60.001,= en €72.000,= en dat is 49% meer toeristen van dit niveau dan zes jaar eerder; en nog eens 533.779 toeristen genoten tussen de €72.001,= en €84.000,= aan jaarinkomen, waardoor dit segment is toegenomen met een helemaal niet te versmaden, respectabele 71% sinds 2009, aldus het ISTAC (Canarisch Bureau voor de Statistiek).
zzzzzzzislas-canariaslogo-615.jpg


Canarias, verslaat opnieuw haar historisch record in de aankomst van toeristen

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 29 april 2016 - Het eerste kwartaal van het jaar - dat traditioneel samenvalt met het hoogseizoen - is afgesloten met bezoekersaantallen  die nooit eerder zijn vertoond op de Archipel, 3,46 miljoen buitenlandse toeristen, aldus de gegevens van het Instituto Nacional de Estadística (INE) (Bureau voor de Statistiek) die gepubliceerd zijn op  vrijdag 29 april 2016.

Dit aantal berekent niet alleen een verbetering te zijn van 9,8% ten opzichte van de balans van het eerste kwartaal van 2015 - toen men een eerder  historisch record vestigde (3,14 miljoen) - maar toont ook aan, dat het aantal  buitenlanders dat Canarias kiest voor het doorbrengen van hun vakantie in  deze periode is toegenomen met 1 miljoen sinds het slechtste jaar van de crisis (2009: 2,33 miljoen).
Imagenturistasiternacionales-1.jpg      Aankomst van internationale toeristen op Canarias, per nationaliteit tot september 2015.
Alleen al in maart, de maand die zich in 2016 versterkt weet door de Semana Santa (Goede Week – Pasen ) heeft Canarias 1,3 miljoen buitenlandse toeristen ontvangen, dat is 18,5% neer dan in 2015.

In het gehele eerste kwartaal is de maand maart van 2016 de beste maand in de geschiedenis  (van alle maanden van het jaar) voor het Canarische toerisme, met bijna 200.000 bezoekers méér uit andere landen dan in maart 2014, toen het vorige maand-maximum 1,11 miljoen was.

De voornaamste naar de Archipel toeristen uitzendende landen in maart 2016 waren het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, die samen ruim de helft (53,7%) van het totale aantal bezoekers voor hun rekening namen.

Overeenkomstig  de toeristische bewegingen op de landsgrenzen (Frontur), was van de buitenlandse toeristen die Canarias in de maand maart 2016 bezochten 33,4% Brit en 20,3% Duitser.
zzzzzzzislas-canariaslogo-433.jpg


De Spaanse toerist heeft in 2015
op Canarias 1,428 miljard euro uitgegeven

SPANJE - vrijdag 1 april 2016 - In 2015 heeft Canarias 5,5 miljoen nationale toeristen ontvangen, die 23,47 miljoen overnachtingen hebben gemaakt op de eilanden, en hier 1,428 miljard euro hebben uitgegeven, aldus de Encuesta de Turismo de Residentes welke op 31 maart 2016 is gepubliceerd door het Instituto Nacional de Estadística (Nationaal Bureau voor de Statistiek).

Canarias was de bestemming voor amper 3,1% van de Spanjaarden die in 2015 op reis zijn gegaan en die voornamelijk aan andere deelstaten de voorkeur hebben gegeven, zoals.
- 17,3% Andalusië,
- 12,3% Catalonië;
-   9,2% Castilla y León
-   8,6% aan andere plaatsen in Spanje en in andere landen.
leuchtturm-promenade-meer.jpg                                                   Maspalomas (Gran Canaria).
De Canarische Archipel staat echter in Spanje als nummer één op de ranglijst voor wat betreft de gemiddelde verblijfsduur van nationale toeristen (3,7 overnachtingen per persoon) en met €60,84 aan gemiddelde besteding per dag/per reiziger (wat €10,= boven het nationale gemiddelde is.

Op hun beurt, hebben in 2015 de Canario’s 5,55 miljoen reizen gemaakt, en  realiseerden daarmee 26,21 miljoen overnachtingen, met een gemiddelde verblijfsduur van 3,5 dagen en gaven daarbij gemiddeld per persoon €56,= uit.
34-los-cristianos02.jpg

                                                    Los Cristianos  (Tenerife).

Als men het bevolkingseffect buiten beschouwing laat, tonen de statistieken aan, dat onder de Spanjaarden het de Canario’s zijn die het minst reizen tussen oktober en december, met een aantal van 585 reizen per 1.000 inwoners (dit nationale gemiddelde ligt op 754 reizen per 1.000 personen).

Minder dan de Canario’s reisden in deze maanden alleen de inwoners van Murcia (611 per 1.000 inwoners) en de Valencianen (609 per 1.000 inwoners).

De Spanjaarden die daarentegen in 2015 het meest reisden, waren de inwoners van Navarra (1.126 per 1.000), de Madrilenen (1.098 per 1.000), de inwoners van Aragón ( 1.076 per 1.000) en de inwoners van Asturië (1.043 per 1.000 inwoners).

In heel Spanje hebben in het vierde kwartaal van 2015 per 1.000 inwoners er 826 een paar dagen vakantie doorgebracht.
zzzzzzzislas-canariaslogo-364.jpg


Canarias vestigt in 2015 met 11,6 miljoen buitenlandse toeristen  een nieuw record

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 29 januari 2016 - Canarias vestigt in 2015 met 11.589.715 buitenlandse toeristen een nieuw record, dat is 1% meer dan het aantal buitenlandse bezoekers dat men in 2014 heeft ontvangen.

Dit is tot nu toe het hoogste aantal buitenlandse bezoekers in de geschiedenis, zo heeft het Instituto Nacional de Estadística (INE) (Nationaal Bureau voor de Statistiek laten weten op vrijdag 27 januari 2016.
img_32446.jpg
het-teken-van-de-toerist-43098054.jpgparty-outfit-all-inclusive-toeristen-outfit-voor-c.jpg

images-97.jpg

Volgens de Encuesta de Movimientos Turísticos en Fronteras Frontur hebben in 2015 alleen al in de maand december 1.007.633 buitenlanders de Archipel bezocht, dat is 0,2% meer dan in de maand december 2014.
zzzzzzzislas-canariaslogo-106.jpg


Zomer 2015 vakantie in eigen land,
Canari@’s vullen zelf de hotels op de eilanden

CANARISCHE EILANDEN - zondag 5 juli 2015 - Het zijn de eilandbewoners zelf die ervoor zorgen dat de hotels op Canarias volgeboekt raken in de zomermaanden van 2015. De verwachte opleving van de komst van buitenlanders en Spanjaarden voert ook een druk op het binnenlands toerisme op, dat sinds 2012 een groei van 15% doormaakt. Alleen al in 2014 logeerden 1,4 miljoen eilandbewoners in de logiesaccommodaties op de Archipel.

In de zomer van 2015 bezetten Canari@’s tussen de 10 en 20% van de accommodatie in de hotels en vakantieappartementen op de Archipel; een aanzienlijke bijdrage in de bezettingsgraad, die het mogelijk maakt de historische cijfers aan te houden van de bezettingsgraad in de belangrijkste toeristengebieden op de eilanden.
casa-del-turista-_antiguo-convento-molina_528151.jpg

In mei 2015, midden in het laagseizoen, zijn in de logiesaccommodaties, verdeeld over de gehele Archipel, in totaal 149.563 eilandbewoners verbleven, dat zijn er 7.508 meer dan in mei 2014, wat neerkomt op een toename van 5,3%, aldus de gegevens van het Ministerie van Toerisme, van de Canarische Regering.

Van 1 januari t/m 31 mei 2015 is op de Archipel het aantal vakantie-overnachtingen van Canari@’s toegenomen tot 480.885; dat wil zeggen, 16.682 meer dan men telde in dezelfde periode van 2014. Dat is een procentuele stijging van 4%. En de toename is meer dan aanzienlijk, als men rekent dat in de periode van dezelfde vijf maanden, de aankomst van buitenlanders is uitgekomen op 8.500 personen, bijna de helft van de groei van de binnenlandse markt.

Het aantal Canari@’s dat vakantie geniet zonder van huis te gaan heeft niet afgelaten te groeien in een constant ritme in de afgelopen twee jaar. In geheel 2014 hebben de hotels en vakantieappartementen op de Archipel 1.426.419 eilandbewoners ontvangen, dat is 65.000 meer dan in 2013, dit wil zeggen 4,8% meer, en met 1.240.780 klanten meer in 2012, een groei van 15%.

De statistieken bevestigen bovendien, dat de groei van het aantal vakantie-overnachtingen door Canari@’s in de afgelopen twee jaar zich vooral heeft geconcentreerd in de zomermaanden, wat de twijfel wegneemt in de discussie over deze vakantie-overnachtingen. Zowel in augustus 2013, evenals in 2014, hebben ruim 230.000 Canari@’s overnacht in gereguleerde vakantie-etablissementen op de Eilanden , terwijl men in 2012 nog geen 200.000 Canarische gasten telde.

De bewoners van Gran Canaria zijn de lokale toeristen die de meeste overnachtingen genereren, zowel op hun eigen eiland, evenals op de rest van de Archipel.

In 2014 hebben 1,4 miljoen eilandbewoners als toerist gelogeerd in de Canarische logiesaccommodaties, onder hen 651.335 Grancanario’s; dit wil zeggen, bijna de helft (45%) van het totale aantal vakantievierende Canari@’s
1-AAAAislas-canarias-kopie-101.jpg


Canarias verslaat in 2014  historisch record
aan  buitenlandse toeristen

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 22 januari 2015 - n 2014 hebben 11.475.21111.475.211 buitenlandse toeristen de Eilanden bezocht; dat is het hoogste aantal in de gehele Canarische geschiedenis, met een toename van 8% ten opzichte van het voorgaande record aantal buitenlandse bezoekers.

Bovenstaande gegevens zijn op donderdag 22 januari 2015 gepubliceerd door het Ministerie van Industrie, Energie en Toerisme.
images6TKHP114.jpg
Jim-Field-Tourists-detail-1-620x620.jpg  untitled-26.png

In 2014 zijn de Eilanden door 851.038 buitenlanders méér bezocht, dan in 2013.
In 2014 waren er vijf maanden  waarin per maand het aantal toeristen boven het miljoen uitkwam (januari, maart, oktober, november en december)

Andere gegevens van de encuesta Frontur (Frontur- onderzoek) - gehouden door het  Instituto Canario de Estadística (Istac) (Canarisch Bureau voor de Statistiek) - geven aan, dat in 2014 Tenerife bezocht is door 4,17 miljoen buitenlandse toeristen; Gran Canaria door 3,13 miljoen; Lanzarote door 2,09 miljoen; Fuerteventura door 1,87 miljoen;  en La Palma is bezocht door 108.597 buitenlandse  bezoekers.

Toename
Het eiland waar dit aantal in 2014 het meest is toegenomen is Fuerteventura met 12,4%  (208.098 toeristen méér dan in 2013), gevolgd door Lanzarote met 12% (224.563 méér); Tenerife met 5,9 % (234.136 méér); Gran Canaria met 5,4 % (160.743 méér) en La Palma, met 4,1 % (4.323 toeristen méér dan in 2013).

Deze cijfers tonen aan, dat bijna een van elke vijf buitenlanders die in 2014 Spanje bezocht hebben, 17,7% Canarias heeft  gekozen als bestemming om er enkele vakantiedagen door te brengen .

In 2014 hebben de volgende nationaliteiten  in aantallen hun vakantie op de Archipel doorgebracht:
- 3.980.000 Britten,
- 2.720.000 Duitsers,
-    582.842 Zweden,
-    530.430 Noren,
-    488.406 Nederlanders,
-    442.936 Fransen,
-    422.195 Ieren,
-    338.920 Italianen,
-    325.607 Denen,
-    290.046 Finnen,
-    241.005 Zwitsers,
-    192.260 Polen,
-    103.912 Oostenrijkers.

In de maand  december 2014 werden de Eilanden bezocht door 1.016.121 toeristen uit andere landen 2,2% minder dan in de maand december 2013.

Dit aantal vertegenwoordigt 31,2% van het internationale toerisme dat in december 2014 in Spanje is geregistreerd, aldus de gegevens van Frontur.

Het Ministerie heeft uitgelegd, dat de reden van deze afname van 2,2% waarmee het toerisme op Canaria in december 2014 te maken heeft gehad, te wijten is aan de terugval in de Scandinavische markt, “die - voor het tweede jaar op rij - aanzienlijk is gedaald in het aantal naar de Eilanden uitgezonden toeristen.”

Ook waren er in december 2014 minder Duitse toeristen op Canarias, maar daartegen waren er wel meer Britten, Italianen, Zwitsers en Fransen.
kleurlogoCanarias.png


Het
Luchtruim Controle-centrum van Canarias,  
derde van Spanje met de meeste vertragingen

Met in 2013 een opgebouwde vertraging  van
gemiddeld 318 minuten per dag

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 29 januari 2014 - Het Centro de Control Aéreo de Canarias (Controlecentrum voor het Luchtruim van de Canarische Eilanden) was in 2013 derde in Spanje wat het meeste vertragingen heeft opgeleverd op vliegroutes (en 16de van Europa), met een gemiddelde vertraging van dagelijks 318 minuten, aldus de gegevens in het rapport van het Europese Agentschap voor Veiligheid in de Luchtvaart (Eurocontrol).

Aan kop gaat het controlecentrum van Barcelona, wat vertragingen betreft derde in Europa, met een dagelijks gemiddelde van 953 minuten; gevolgd door het controlecentrum van Madrid ( 13de in vertragingen op het Continent), met een gemiddelde van dagelijks 423 minuten.

Volgens de studie van Eurocontrol, is het grootste deel van de vertragingen veroorzaakt door te weinig capaciteit in het luchtruim.

   Centro de Control Aéreo de Canarias
, op de Luchthaven van Gando (Gran Canaria).
 


Het Centro de control de Canarias kwam in 2013 maandenlang op de lijsten voor, als het centrum, dat de meeste vertragingen opleverde in Spanje; wat voor de politieke partij Coalición Canaria (CC) aanleiding is geweest, om in de Senado (Tweede Kamer) en aan AENA te vragen, welke maatregelen men denkt te nemen, om deze situatie te voorkomen.                            De luchthaven op het schiereiland Gando,
                       de Internationale Luchthaven van Gran Canaria.

Coalición Canaria
(CC) heeft eraan herinnerd. “dat de Eilanden voornamelijk leven van de toeristenindustrie en, dat het merendeel van de bezoekers aankomt via het luchthavennetwerk dat AENA beheert.”

Daarom kritiseert men, “dat zich ‘systematisch’ vertragingen voordoen vanwege het gebrek aan capaciteit en men herinnert eraan, dat de vertragingen aanzienlijke schade opleveren voor de luchtvaartmaatschappijen, met hoge kosten, die kunnen oplopen tot €81,= per minuut vertraging.

Over het algemeen wijst het rapport van Eurocontrol erop, dat men 21.876 vluchten heeft behandeld in december 2013, wat neerkomt op een stijging van 1,8% ten opzichte van de 21.490 vluchten in de maand december 2012 en, dat de gemiddelde vertraging in de operaties 1,22 minuten was ten opzichte van 0,9 in dezelfde periode in 2012.

Vueling was de Spaanse luchtvaartmaatschappij met het grootste aantal uitgevoerde vluchten in december 2013, met gemiddeld dagelijks 284 bewegingen (1,8% meer dan in december 2013), waarmee men op de 16de plaats staat op de lijst van 50 luchtvaartmaatschappijen met de meeste activiteit in Europa.

Volgens het rapport van Eurocontrol, is Vueling wat betreft december 2013 een plaats opgeklommen en is uitgekomen op de 16de plaats, terwijl Air Europa drie plaatsen is opgeschoven, naar de 23ste plaats, met een gemiddelde van 185 vluchten (13,5% meer).

Maar Iberia is gezakt van de 21ste naar de 24ste plaats, met dagelijks 184 bewegingen (12% minder dan in december 2013) en Air Nostrum is van de 25e plaats afgezakt naar de 20ste en registreerde een gemiddeld aantal dagelijkse bewegingen van 174 (17,1% minder).
kleurlogoCanarias.png


2013 verbreekt historisch toeristenrecord

CANARISCHE EILANDEN - zondag 12 januari 2014 - Nu is het officieel: Canarias heeft in 2013 het historische record verbroken, met 10,5 miljoen toeristen die per vliegtuig zijn gearriveerd, waarmee met 200.000 bezoekers meer het record van 2011 is gesneuveld. Ten opzichte van 2012 heeft men 450.000 buitenlanders meer op de Archipel ontvangen.

De bestemming heeft in 2013 alle statistieken verbrijzeld, met het ontvangen van 10,5 miljoen buitenlandse bezoekers, wat 450.000 meer is dan in 2012. Het record van 2011 heeft slechts twee jaar stand gehouden, toen Canarias 10,3 miljoen buitenlandse bezoekers heeft ontvangen.

                                  Zojuist op Canarias aangekomen toeristen
                    in de aankomsthal van de luchthaven van Gran Canaria.
Het nieuwe historische plafond is bereikt in december 2013 toen de Archipel opnieuw het miljoen aan bezoekers heeft overschreden, wat een toename betekent van ongeveer 9% ten opzichte van 2012; aldus de reizigersbalans die is opgemaakt door Aeropuertos Españoles y Navegación (AENA),  waarbij het nutsbedrijf op vrijdag 11 januari 2013 heeft bevestigd, dat in 2013 de acht luchthavens op de  Eilanden in totaal 21.141.167 passagiers hebben verwerkt via aankomende en vertrekkende internationale vluchten (tussen de Archipel en het buitenland); wat neerkomt  op een toename van 883.622 passagiers (+4,4%) ten opzichte van 2012

Met een dip aan nationale passagiers tot aan de maand augustus, toen in 2013 in totaal 32.555.764 zijn verwerkt op de luchthavens via aankomende en vertrekkende vluchten van en naar het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje) en tussen de eilanden onderling, wat 0,9% minder was dan in 2012.

De statistieken van AENA bevestigen ook de tendens van het herstel van de markt aan peninsulaire bezoekers, omdat de Canarische luchthavens in december 2013 wel een globale stijging hebben waargenomen in aantallen passagiers van 9,2%, met 2.973.539 verplaatsingen.
Daarvan betrof 2.030.537 internationaal verkeer; 12,8% meer dan in december 2012, waarmee de toename van het aantal nationale bewegingen is bevestigd, hoewel AENA niet heeft aangeven in welke mate.
kleurlogoCanarias.png


Tenerife in 2013 voorkeursbestemming van
Russisch gezinstoerisme

MOSKOU - zaterdag 28 december 2013 - Spanje was in 2013 de eerste toeristenbestemming waaraan Russen de voorkeur geven, om de vakanties met hun minderjarige kinderen door te brengen; zo staat op zaterdag 28 december 2013 te lezen op de internetpagina www.Otkogo.ru, de populairste zoekpagina van Rusland voor hotels en reizen.

De Tinerfense gemeente Adeje is de onbetwiste leider voor het Russische strand-gezinstoerisme, op een lijst waar de Catalaanse plaats Tossa de Mar een meer dan verdiende vierde plaats inneemt.

Bovendien is het Canarische eiland Tenerife de vakantiebestemming waar Russen die met kinderen reizen, het langst naar toe gaan, met een gemiddelde verblijfsduur van 12 dagen.

                                        Costa Adeje, Tenerife.
Anderzijds staat Barcelona op de derde plaats van de ranglijst met de meest populaire Spaanse locaties voor dit soort toerisme, na Helsinki en Praag, en voor Tallin, Riga, Kiev, Parijs, Rome, Berlijn en Wenen

“Russische toeristen, vergezeld door kinderen, reizen naar buitenlandse steden, met een gemiddelde verblijfsduur van vier dagen en betalen ongeveer 4.500 roebel (€100,=) per nacht voor een hotelovernachting,” zo legt de manager Klantenservice, Olga Favarízova, van www.Otkogo.ru uit aan de Russische persmedia.

Terwijl de strandreizen gemiddeld 8 dagen duren en het logies iets voordeliger is (4.000 roebel per nacht, ongeveer €90,=).

Gedurende de eerste elf maanden van 2013 heeft Spanje 57,6 miljoen toeristen ontvangen, wat 5% meer is dan in dezelfde periode van 2012, toen men gedurende het gehele jaar 57,7 miljoen toeristen heeft ontvangen.

In 2013 heeft het Russische toerisme de grootste groei doorgemaakt met 31,3% ten opzichte van 2012, toen de groei al 30% was.

Rusland is het tiende land geworden op de naar Spanje toeristen uitzendende markt.
kleurlogoCanarias.png


De beste meimaand in 10 jaar
positieve cijfers toerisme op Canarias

CANARISCHE EILANDEN - Eerste dag van de zomer, vrijdag 21 juni 2013 - Canarias heeft in mei 690.485 buitenlandse toeristen ontvangen, dat is 8,5% meer dan in de meimaand van 2012, en het hoogste aantal, dat men in deze periode heeft ontvangen in de afgelopen tien jaar, waardoor het mogelijk zal zijn dat het aankomstcijfer cumulatief positiever zal zijn dan in 2012, nadat dit tot april 2013 lager was.

De drukste meimaand in het verleden, in de aankomst van toeristen op Canarias, was in 2003 toen men 690.971 buitenlandse toeristen heeft ontvangen, aldus de gegevens van de enquête Movimientos Turísticos en Fronteras (Frontur) (Toeristische Grensbewegingen) die gehouden wordt door het Ministerie van Industrie, Energie en Toerisme, waarbij het hoogste, historische cijfer dateert uit 2001, toen men een aantal telde van 706.084.


               Zon- rust- en vertier zoekende toeristen in Playa del Inglés.

Concreet, is het aantal buitenlandse toeristen wat Canarias heeft bezocht, tot aan mei 2013 gedaald met 1,2% ten opzichte van 2012, terwijl bij het afsluiten van de maand mei het gegeven weer positief is, hoewel de groei slechts 0,2% is, met de aankomst van 4.297.504 buitenlandse toeristen op Canarias.

Daarmee heeft de Archipel in de eerste vijf maanden van 2013 bij elkaar opgeteld 21,7% ontvangen van het aantal buitenlandse toeristen wat Spanje bezocht heeft; en alleen al 11,9% in de maand mei 2013.

In absolute aantallen, zijn het de Britten en de Duitsers, die de veroorzakers zijn van deze toename in Spanje, waar ook de Russische markt opnieuw een beduidende toename te zien heeft gegeven

In het concrete geval van Canarias, is de globale toename van mei-toeristen in grote mate bepaald door het positieve gedrag van haar voornaamste markt, het Verenigd Koninkrijk, waarvan de bezoekersaantal op de Archipel is gestegen met 10,5%.

In heel Spanje zijn in 2013 tot en met de maand mei 19,8 miljoen toeristen ontvangen.
kleurlogoCanarias.png


EU noteert Canarias
als eerste toeristenbestemming van Europa

De Eilanden komen vóór grote steden zoals
Rome, Parijs, of Londen
die minder bezoekersaantallen hebben

CANARISCHE EILANDEN - zondag 6 december 2013 - Canarias is de eerste toeristenbestemming van Europa, aldus de ranglijst in het jaarverslag 2012 van Eurostat (het statistische bureau van de Europese Unie,  zie:  http://nl.wikipedia.org/wiki/Eurostat).

Het document, dat eind 2012 is gepubliceerd (op basis van de in de eerste elf maanden verkregen gegevens), plaatst de Archipel als nummer één in het toerisme van de 27 landen van de Unie, al naar gelang het aantal overnachtingen in logiesbedrijven.
De Spaanse bestemmingen handhaven zich in het toerisme. De Balearen nemen de tweede plaats in op deze ranglijst, Catalonië is vierde, Andalusië negende en de Comunidad Valenciana staat op plaats 14 van de top-20.
819_large.jpg
De Canarische Eilanden plaatsen zich boven metropolen als Londen, Rome, of Parijs en hebben ook meer toeristen op bezoek dan populaire Italiaanse gebieden zoals Toscane, of Veneto. Ook Tirol en de Alpen zijn minder aantrekkelijk, dan de Archipel die een concurrentievoordeel heeft: zijn aantal uren zonneschijn gedurende het geheel jaar, in tegenstelling tot andere concurrenten die in bepaalde delen van het jaar de bezoekersaantallen gereduceerd zien worden
id214596-110203-canarypete-cartoon-1-jpg-550x500-n_large.jpg
De meest recente gegevens van Eurostat laten zien, dat Canarias 64,7 miljoen overnachtingen per jaar heeft (overnachtingen, die door buitenlandse reizigers zijn geboekt in de hotels en appartementen/bungalowverhuur op de Eilanden). 2011- het jaar waarin de Arabische Lente veel veranderde - is voor de Archipel, met 12 miljoen bezoekers, een recordjaar geweest (10,2 miljoen van hen buitenlanders). De politieke toekomst van de Arabische landen genereerde onzekerheid onder de EU-ingezetenen (vooral Franse en Italiaanse, met betrekking tot Noord Afrika), die ergens anders met vakantie gingen. Reisorganisaties hebben veel van deze klanten omgeleid naar de Archipel.

Opgemerkt moet worden, dat op de door Eurostat uitgewerkte ranglijst ook campings worden meegeteld en, ondanks, dat er op de Eilanden weinig van dit soort voorzieningen zijn, staat de Archipel bovenaan met de telling in hotels, appartementen- en bungalowverhuur. De Archipel wordt op afstand gevolgd door de Balearen met 51,3 miljoen overnachtingen en, monumentaal Londen is derde, met 42 miljoen overnachtingen.

De statistiek laat ook zien welke landen het beste het toerisme exploiteren binnen de Unie: Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Oostenrijk, Griekenland en Nederland. Aan dit feit kan worden toegevoegd, dat volgens de  Wereld Toerisme Organisatie WTO), Europa de regio is die wereldwijd het meeste bezocht is.

Het rapport van Eurostat onthult ook de meest recente tendensen in de sector. Zo noteren de hotels een lichte terugval (-2%), wat wordt toegeschreven aan campings, die als alternatief op het Continent progressief terrein blijven winnen.

mop2007week30b1_large.jpgDe overnachtingen van buitenlanders maken in totaal voor 40% deel uit in logiesaccommodaties over geheel Europa; Canarias is leider in de Unie in het aantal door buitenlanders gecontracteerde overnachtingen, die - voornamelijk- de essentiële markt van de Archipel vormen. Hetzelfde doet zich niet voor met de nationale toeristen, op het punt van interne marktbeweging zijn de Fransen leider als het gaat, om reizen binnen de eigen landsgrenzen.

De Canarische Eilanden staan, met een klein grondgebied, ook niet aan het hoofd van de Unie wat betreft de logiescapaciteit. In dat hoofdstuk is de regio Veneto (Italië) de eerste van het Continent, met een aanbod van ruim 300.00 hotelbedden in de diverse logiesaccommodaties, Mallorca neemt de tweede plaats in, maar daar staan de meeste bedden in hotels.

Een van de conclusies in het rapport benadrukt, dat de toeristenindustrie een ontwikkelingsfactor is. Zo laat men weten, “dat het toerisme vooral belangrijk is in regio’s die ver verwijderd liggen van de economische centra in hun land, zoals het geval is met Canarias, andere Archipels, of kustgebieden, het gehele alpengebied en het zuiden van Europa.

Eveneens merkt men op, “dat buitenlandse bezoekers, vooral zij zijn, die uit verre landen komen, over het algemeen, meer per dag uitgeven, dan nationale bezoekers tijdens hun reis en zo een grotere vraag genereren in de ontvangende economie.” In geval van de Archipel, zijn de belangrijkste uitzendende landen het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Scandinavische landen.


Britten slechtst geklede toeristen
Mensen uit Groot-Brittannië zijn de slechtst geklede toeristen van Europa. Duitsers staan op de tweede plek. Italianen, Fransen en Spanjaarden zijn het toonbeeld van elegantie op vakantie, zo blijkt uit een onderzoek van reiswebsite TripAdvisor. 2.717 Europeanen die een reisje in mei maakten, vulden de enquête in. Ook al staan Britten bekend om kledingclichés als witte sokken in sandalen, 36 procent van de Britse respondenten zegt moeite te doen er een beetje leuk uit te zien op vakantie. Toch hebben andere Europeanen daar blijkbaar een afwijkende mening over, gezien de Britten uit de bus kwamen als slechts geklede toeristen. Naast een studie naar vakantiekleding, heeft de website ook onderzocht hoe goed Europeanen zich op vakantie kunnen ontspannen en hun werk achter zich kunnen laten. De Fransen kunnen het minst goed zonder hun baan

Werkloosheid
De Eilanden hebben in het verloop van 2012 een belangrijk niveau behaald aan toeristische bestedingen: 9,657 miljard euro tussen januari en november, waarbij 2006 een record jaar was, toen men 10,6 miljard omzet heeft behaald. Ook blijft men verre van het record in 2011, omdat de eerste elf maanden van 2012, bij elkaar opgeteld, 9.220.852 bezoekers hebben laten zien. Met dit alles, en ondanks de voortschrijding in de industrie, telt de deelstaat Canarias 284.915 werklozen en op 1 januari 2013 een werkloosheidspercentage van 33,6%.

kleurlogoCanarias.png


Canarias telt in 2012
 ongeveer 200.000 Spaanse toeristen minder

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 22 december 2012 - Canarias blijft - ondanks het mooie weer, met middagtemperaturen van rond de 30 graden Celsius tijdens de eindejaarsfeesten - bezoekersaantallen verliezen nadat men op de Archipel in 2011 recordcijfers heeft behaald in de logiescijfers.

De Eilanden sluiten het jaar 2012 af met een sterke terugval in het aantal toeristen, dat afkomstig is van het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje). Van januari t/m november heeft de Archipel 194.795 Spanjaarden minder ontvangen ten opzichte van dezelfde periode in 2011.In totaal heeft men ook bijna 51.000 buitenlanders minder naar de Eilanden zien komen.
286793-1g_large.jpg
De crisis en de werkloosheid eisen hun tol van het toerisme op alle eilanden, omdat met vakantie gaan nu eenmaal (veel) geld kost. De vermindering in de loop van het boekjaar zal ook in december doorzetten, waardoor de Canarische Eilanden het jaar 2012 zullen afsluiten met een substantieel minder aantal van 200.000 aan nationale toeristen.

In 2012 hebben tot aan november 1.394.054 Spanjaarden Canarias bezocht, tegenover de 1.588.849 die men registreerde in dezelfde periode in 2011, aldus de gegevens van Istac, op grond van de cijfers van Frontur, de grensgegevens van het Minuterie van Industrie, Handel en Toerisme. Deze vermindering komt, in procenten uitgedrukt, neer op 12,2%.

Per eiland, heeft Fuerteventura de grootste klap opgelopen, dat met bijna 300.000 Spanjaarden minder, 25,8% aan Spaans toerisme heeft verloren. Tot aan november 2012 heeft men 85.478 nationale toeristen ontvangen, tegenover de 115.294 van een jaar eerder.
Hierbij komt Lanzarote op de tweede plaats, met een afname van 53.477 personen (-16%). Gedurende de eerste elf maanden van 2012 heeft men 278.807 Spaanse toeristen ontvangen, tegenover de 333.284 in 2011.
kleurlogoCanarias.png


De Canarische Regering weet niet
hoeveel illegale hotelbedden er zijn

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 5 september 2012 - In de administratie van de Cabildos (Eilandbesturen) en van het Ministerie van Toerisme staan 97.425 legale hotelbedden in buitenhotelse logiesaccommodaties (appartementen- en bungalowverhuur) ingeschreven en 132.520 in hotels.

“De Canarische Regering houdt geen administratie bij op basis van een telling van het aantal illegale hotelbedden. De toeristische inspectie, die behoort tot het Ministerie van Toerisme, van de Canarische Regering, werkt op basis van het aantal hotelbedden wat men heeft aangemeld; of op die, waartegen aangifte is gedaan.” Met dit antwoord heeft de Canarische regering zich met een jantje van leiden afgemaakt van een hele batterij aan vragen van de regionale gedeputeerde van Nueva Canarias (NC), Romàn Rodríguez, over de onwettige hotelbedden op de eilanden.
aangeopast_large.jpg
Wat betreft de hotelbedden die voldoen aan alle wettelijke eisen, geeft men aan, dat er 217.587 buitenhotelse zijn geautoriseerd en 210.574 in hotels die feitelijk zijn ingeschreven in de administraties van de Cabildos (97.425 ) en van het Ministerie van Toerisme (132.520); althans, de hotelbedden die momenteel in gebruik zijn.

Het aanzienlijke verschil tussen de beide administraties is te wijten aan een achterstand in de verwerking van die aantallen hotelbedden die men heeft afgemeld, of die zich bevinden in logiesaccommodaties die tijdelijk sluiten, of in seizoenbedrijven die maar een gedeelte van het jaar geopend zijn.


Voor een duurzaam toerisme...geen hotelbed erbij.

Het grootste aantal hotelbedden bevindt zich op Gran Canaria, waar een aanbod bestaat van 51.071 buitenhotelse en 44.928 in hotels. De Regering heeft ook al toestemming gegeven voor de opening van twee 5-sterrenhotels op de eilanden, een zal er geopend worden op La Palma en het andere op Fuerteventura. Sinds 2009 zijn er in deze categorie drie nieuwe etablissementen geopend op de Archipel, twee op Gran Canaria en een op Tenerife.
kleurlogoCanarias.png


Toename aantal
Nederlanders, Britten en Noren
compenseert terugval in aantal Duitsers

GRAN CANARIA - vrijdag 24 augustus 2012 - In juli 2012 zijn er 3.300 minder Duitsers aangekomen, dan in juli 2011; maar in dezelfde maand is Gran Canaria wel bezocht door 4.258 Nederlanders, 1.532 Britten en 2.000 Noren meer.

De aankomst van buitenlanders op Gran Canaria is in juli 2012 met 0,7% afgenomen te opzichte van juli 2011, het aantal is gedaald van 201.480 naar 200.005 aldus de gegevens van het INE (Instituut voor de Statistiek), dat de terugval benadrukt in de traditionele markt van Gran  Canaria, de Duitse, met 3.303 bezoekers minder, war neerkomt op 5,8%; waarbij dan nog de terugval gemeld moet woorden van  ander markten, die echter wel gecompenseerd zij door de komst van meer Nederlanders, Britten en Noren en zelfs Fransen.
img-9609_large.jpg
De Duitsers blijven de grootste groep vormen aan buitenlanders die het eiland bezoeken met 52.809 bezoekers, gevolgd door de Britten met 51.866 toeristen, 3% meer dan in 2011.

De Nederlanders, de op twee na grootste groep buitenlanders die het meest Gran Canaria bezoekt, is toegenomen van 21.759 tot 26.017, een stijging met 4.258 personen, ofwel 19,5%, wat bijna net zoveel is als de 21% meer aan Noren, die van 9.490 gegaan is naar 11.486, ofwel 1.996 meer. Ook benadrukt men de toename van het aantal Deense bezoekers met 23%  tot 7. 000 bezoekers, tegenover 5.669 in juli 2011.

Wat betreft de overige: Ieren, Belgen, Zwitsers en Polen, daalden deze cijfers, terwijl het aantal Fransen is toegenomen en men ook een lichte stijging van het aantal Italiaanse bezoekers heeft waargenomen.

De toeristen met de Spaanse nationaliteit maken deel uit van de op drie na grootste, uitzendende markt die belangrijk is voor Gran Canaria, want men telde in totaal 40.101 bezoekers, een verwachte daling van 18%, tegenover de 49.084 in juli 2011.

Tenerife
Voor wat betreft Tenerife, dat ontving in juli 2012 in totaal 306.9889 buitenlanders, een daling van 3,2 %, omdat men er in juli 2011 in totaal 296.878 ontvangen heeft.

Op Tenerife is de Britse markt de belangrijkste, die is afgenomen van 148.1566 toeristen naar 137.723 (7% minder), terwijl de aankomst van toeristen met de Spaanse nationaliteit, op dit eiland is toegenomen met 4,4% ( 74.940 tegenover 71.751 in juli 2011). Op hun beurt gingen de Duitsers van 54.797 naar 53.248, een daling van 4%.

Archipel
In juli 2012 heeft de Canarische Archipel  821.392 buitenlanders ontvangen (1,3% minder dan in juli 2011) van wie 307.829 Britten (-5,1%), 203.572 Duitsers (-1,3%) en 174.512 Spanjaarden van het Península (Iberisch Schiereiland = vasteland van Spanje) (-6,4%).
kleurlogoCanarias.png


Zeven Canarische toeristenbestemmingen genereren meer werkgelegenheid dan
het nationale gemiddelde

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 18 juni 2012 - Zeven Canarische toeristenbestemmingen genereren meer werkgelegenheid, dan het nationale gemiddelde van de 51 belangrijkste Spaanse bestemmingen; vooral de gemeente San Bartolomé de Tirajana, die alleen van de eerste plaats op de ranglijst van toeristische arbeidsplaatsen wordt afgehouden door Palma de Mallorca.

Dit wordt aangegeven door de Barometer van de Rentabiliteit en de Werkgelegenheid van de Spaanse Toeristische Bestemmingen van 2011, van Exceltur, de instelling die de voornaamste nationale toeristische ondernemersgroeperingen verenigt.


Met deze studie maakt men een analyse van de toeristische rentabiliteit en de toeristische werkgelegenheid in 2011 en maakt men een balans op over de ontwikkeling daarvan in de afgelopen crisisjaren.

Van de 51 belangrijkste Spaanse vakantiebestemmingen, zijn er tien Canarisch en, bovendien komen de twee Canarische hoofdsteden voor op de lijst van  belangrijkste stadsbestemmingen, zo staat te lezen in het rapport Principales indicadores económicos y sociales de Canarias (Voornaamste Economische en Sociale Indicatoren van Canarias) in mei 2012, van de  Consejo Económico y Social (CES) (Sociaal Economische Raad = SER).


Zeven van de tien Canarische bestemmingen bevinden zich boven het gemiddelde toeristische werkgelegenheidsniveau, vooral San Bartolomé de Tirajana, waar zich de bestemming ‘Maspalomas Costa Canaria’ bevindt.

Wat betreft de stadsbestemmingen, bevinden de twee Canarisch hofsteden zich onder de tien Spaanse hoofdsteden met het meeste aantal toeristische arbeidsplaatsen.

RevPAR hotelero
Naast het werk wat ze genereren, analyseert men de rentabiliteit van de bestemmingen, waarvoor men als indicator het RevPAR hotelero van het INE (Nationale Bureau van Toerisme) kiest,  dat de gemiddelde omzet meet per beschikbare kamer, van het totale aantal hotels van elke bestemming.

Een eerste bewijs van de goede positionering van Canarias, onder de Spaanse toeristische bestemmingen, is, dat van de tien Canarische vakantiebestemmingen - van het totaatl van 51 nationale bestemmingen – er zeven zich bevinden boven het gemiddelde, met een RevPAR van meer dan €50.=,  waarbij de gemeente San Bartolomé  er uitspringt en op nationaal niveau alleen wordt overtroffen door Ibiza

Voor wat betreft de resultaten per Canarische bestemming in de periode 2008-2011, kan men in grote lijnen voor een groot deel van de Canarische vakantiebestemmingen een beter gedrag waarnemen ten opzichte van het nationale gemiddelde in de ontwikkeling van de winstgevendheid en relatief mindere resultaten voor  de Canarische Eilanden wat betreft de stadsbestemmingen in deze drie jaren van crisis.

Binnen de ontwikkeling van de rentabiliteit in de hotellerie van de Canarische vakantiebestemmingen,  benadrukt men de sterke invloed die de crisis heeft gehad op Puerto de la Cruz (Tenerife), terwijl, dat andere  Canarische toeristengemeenten zoals  La Oliva (Fuerteventura) en Mogán (Gran Canaria) een hoge toename van de rentabiliteit hebben laten zien in deze periode van de crisis.

Drie soorten vakantiebestemmingen
Overeenkomstig de effecten van de economische crisis op de Canarische vakantiebestemmingen, onderscheidt men drie soorten vakantiebestemmingen op de eilanden.

Op de eerste plaats komen La Oliva, Mogán, Pájara (Fuerteventura), Adeje y Arona (beide op Tenerife); bestemmingen, met indicatoren van de hotel rentabiliteit, die in 2011 boven het nationale gemiddelde liggen en aanzienlijk zijn verbeterd ten opzichte van 2008, omdat de toename van de rentabiliteit van deze bestemmingen in de afgelopen crisisjaren hoger is, dan het nationale gemiddelde.

Op de tweede plaats bevinden zich San Bartolomé de Tirajana en Tías (Lanzarote), met een hotel rentabiliteit die hoger is, dan het gemiddelde, maar die in de afgelopen jaren een minder grote groei hebben doorgemaakt ten opzichte van het gemiddelde.

Op de derde plaats staan Teguise (Lanzarote) en Puerto de la Cruz met lagere hotel-rentabiliteitsniveaus, dan het gemiddelde en, in het geval van Puerto de la Cruz, met een sterke vermindering ten opzichte van 2008.
kleurlogoCanarias.png


Hotels op Canarias behalen
met gemiddeld €52,30 per kamer de hoogste opbrengst in het Spaanse logiesnetwerk

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 23 mei 2012 - De Eilanden zijn in april 2012 aan kop gegaan wat betreft de nationale hotelbezetting,  zowel in bedden (63,7%) als in kamers (68,64%).

De gemiddelde omzet per bezette kamer (Average Daily Rate = ADR) in de maand april 2012 in de hotels op de Canarische Eilanden  heeft €76,20 bedragen tegenover €68,10 op nationaal niveau, terwijl de omzet per beschikbare kamer (Revenue Per Available Room = RevPAR) op Canarias in de hotels het nationale maximum bereikte van  €52,30 tegenover het Spaanse gemiddelde van €36,80.
images-89.jpg images-25.png
In april 2012 heeft Canarias 613.151 toeristen ontvangen, van wie 446.758 buitenlanders. Het aantal hotelovernachtingen heeft 4.338.795 bedragen, waarvan er 3.636.237 voor rekening van buitenlandse bezoekers zijn gekomen. De gemiddelde verblijfsduur van hen die ervoor gekozen hebben , om hun vakantie door te brengen op de Canarische Eilanden, bedroeg: een week, aldus de gegevens die  op maandag 21 mei 2012 gepubliceerd zijn door het Instituto Nacional de Estadística (INE) (Nationaal Bureau voor de Statistiek).

In de maand april 2012 zijn er 37.118 personeelsleden werkzaam geweest in de hotellerie op de Canarische Eilanden. Het is echter  de eerste keer in vele maanden, dat geen enkel toeristengebied op de Archipel de leiding heeft  gehad in de bezettingsgraad, of in het aantal hotelovernachtingen, tegenover bestemmingen zoals Barcelona, Mallorca, of Madrid.

De hoteltarieven zijn daarentegen, in de afgelopen 12 maanden, op de Canarische Eilanden gestegen met 0,2% tegenover een nationaal gemiddelde van -0,1%.
kleurlogoCanarias.png


Van de toeristen die Canarias bezoeken
verblijft 30%op basis van ‘todo incluido

CANARISCHE EILANDEN - maandag 7 mei 2012 - Het Encuesta del Gasto Turístico (Onderzoek naar het Toeristische Bestedingspatroon), dat is verricht door het Instituto Canario de Estadística (Istac) (Canarisch Bureau voor de Statistiek), dat ressorteert onder het Ministerie van Economie, Financiën en Veiligheid, van de Canarische Regering, wijst uit, dat 30% van het aantal de toeristen, dat de Eilanden bezocht heeft gedurende het eerste kwartaal van 2012, dit gedaan heeft op basis van: ‘todo incluido’ (‘alles inbegrepen’) (ofwel: ‘all in’, zo u wilt in goed Nederlands), wat neerkomt op een toename van 5,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2011.

De directeur van het Istac, José Juan Cruz, legt in een communiqué uit, dat met 40,7% de Duitse toeristen het meest gebruik maken van deze vorm, terwijl de Spanjaarden daarentegen, dit slechts met 16,2% doen.
img-7272_large.jpg

Het rapport laat ook zien, dat 70,3% van de toeristen die Eilanden bezoeken, de Archipel al eerder heeft bezocht. Ierse en Britse bezoekers komen het vaakst terug, met respectievelijk 81 en 77,8%. “Wat betreft het aantal nationale toeristen , is uit de folders en prospectussen van de reisorganisatoren het vaakst de bestemming Canaria gekozen, zo laat José Juan Cruz weten.

De bezoekers die de Eilanden bezocht hebben in het eerste kwartaal van 2012  hebben dit gedaan, omdat ze zijn aangetrokken door het goede klimaat, de rust, de stranden en de landschappen van de Archipel. Feitelijk geeft 92,7% van de toeristen die naar Canarias zijn gereisd aan, dat ze dit voornamelijk hebben gedaan voor het klimaat, of de zon; en zij worden met 42,6 % gevolgd door hen, die dit gedaan hebben, omdat ze zijn aangetrokken door de rust, 28,1% door de stranden en 20,1 % door de landschappen.

Anderzijds blijven de gastvrijheid, taxi-diensten, goede behandeling op de plaats waar men logeert, veiligheid, het klimaat en de behandeling in de restaurants de factoren die het meest gewaardeerd worden.

Cruz legt uit, dat de redenen, om Canarias te kiezen als vakantiebestemming, hetzelfde patroon blijven  vertonen op alle uitzendende markten, hoewel het de Spanjaarden en de Italianen zijn die de milieukwaliteit van de Archipel het meest waarderen. Voor de Belgen en de Fransen is de veiligheid van de bestemming Canarias  van wezenlijk belang, terwijl de Scandinaviërs de Eilanden beschouwen als, “een ideale locatie” voor het gezinstoerisme.
kleurlogoCanarias.png
 


Havens van La Luz en van Las Palmas,
bij de 30 belangrijkste wereldwijd in
scheepskruisvaart-vakanties

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 21 maart 2012 - De havens van Santa Cruz de Tenerife, van La Luz en van Las Palmas, in Las Palmas de Gran Canaria bevinden zich onder de 30 belangrijkste in de wereld van de kruisvaartschepen.

De haven van Santa Cruz de Tenerife neemt plaats 24 in op de ranglijst, met 828.590 bezoekers in 2011, 11,9% meer dan in 2010 toen 740.022 scheepskruisvaart-passagiers de chicharer@s hebben bezocht.


                 De koningin van de zee, de Queen Mary II ligt afgemeerd aan de
                                    Santa Catalina-pier in  Puerto de La Luz,
                                de haven van Las Palmas de Gran Canaria.
De haven van Las Palmas staat op plaats 28 in de wereldwijde ‘Top-50’ met 760.896 cruise-passagiers in 2011 een toename van 19,10 % ten opzichte van 2010 toen 638.860 toeristen over zee de hoofdstad van Gran Canaria hebben aangedaan.

De beide Canarische havens staan echter ver af van de vijfde plaats die Barcelona inneemt, of van de 12e plaats van Palma de Mallorca. Voor wat betreft de havens in het Noordelijke deel van de Atlantische Oceaan, komt alleen Southampton ( met plaats 14), vóór de Canarische havens.

Aldus het Ministerie van Fomento (Ontwikkeling), hebben de beide Canarische havens in 2011 met een aantal van bijna 1,5 miljoen cruise-passagiers een groei doorgemaakt van 15%.

Het aantal cruise-passagiers, dat in 2011 Spaanse havens heeft aangedaan, was 7.997.893, wat met een stijging van 11,8% ten opzichte van 2010 een historisch record is. Het aantal cruiseschepen in 2011 bedroeg 3.900 en, dat is  7,7% meer dan in 2010.
kleurlogoCanarias.png


Nationaal en Internationaal toerisme

De cijfers van  2011 geïnterpreteerd

CANARISCHE EILANDEN - zondag 22 januari 2012- Het nationale toerisme naar de Canarische Eilanden is in 2011 blijven steken op 1.590.000 Spaanse toeristen van het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje) die de Archipel hebben bezocht, dit is, met 202.488 binnenlandse toeristen minder een terugval van 11,3% ten opzichte van 2010.

Wat betreft de aankomst van buitenlandse passagiers heeft Canarias in 2011 een historisch record gevestigd, met 10.318.000 buitenlandse bezoekers, met een toename van 1.728.097 passagiers is dit 12,12% meer dan in 2010.
516p9r07w1l-sl500-aa300_large.jpg
In de eerste tien maanden van 2011 hebben buitenlandse toeristen op de Archipel 9,201 miljard euro uitgegeven, een stijging op jaarbasis van 12,9%, bijna 5% meer dan het gemiddelde in Spanje, dat in 2011 met 8,1% is toegenomen.
kleurlogoCanarias.png


In 2011 hebben ruim 12 miljoen toeristen
de Canarische Eilanden bezocht

SPANJE / CANARISCHE EILANDEN - maandag 16 januari 2012 - De viceminister van Toerisme, Ricardo Fernández de la Puente, van de Canarische Regering heeft opgemerkt, dat subsidiëring van de luchthavenbelastingen in 2011 ervoor heeft gezorgd, dat er met 70 nieuwe vliegroutes er 1,5 miljoen toeristen meer naar de Archipel is gekomen en, dat de Eilanden in 2011 door 12 miljoen toeristen zijn bezocht.

Fernández de la Puente heeft deze balans over de afgelopen 12 maanden gepresenteerd tijdens een ontmoeting met de ministers van toerisme van de Eilandbesturen en de Werkgeversbonden.


canarische-eilanden_large.jpg

Tijdens deze ontmoeting op Tenerife heeft hij het belang herhaald van de subsidies op de luchthavenbelastingen, “want”, zo merkt hij op, “dit heeft er in 2011 voor gezorgd, dat er via 70 nieuw vliegroutes 1,5 miljoen toeristen extra naar de Eilanden is gekomen.”Fernández de la Puente merkt in een communiqué op, “dat dankzij de diversificatie van onze uitzendende markten, men in staat is geweest het jaar 2011 af te sluiten met een netto stijging van 1,5 miljoen toeristen meer. Wat een groei van 15% betekent,” zo voegde hij toe.In de loop van 2011 heeft Canarias deelgenomen aan 43 beurzen en zes dagen van seminars met beroepskrachten, waarbij men zich gericht heeft  op 17 markten. Bovendien heeft men 54 zogenoemde ‘fam-trips’ georganiseerd, 52 ‘press-trips, voor buitenlandse persmedia en heeft men 42 promotionele acties gerealiseerd met Turespaña.


De Canarische regering merkt op, dat het gegenereerde handelsvolume een stijging heeft doorgemaakt tot aan ongeveer 11,9 miljard  euro in 2010, en  tot 13,3 miljard  euro in 2011.

 


Tijdens de bijeenkomst heeft de viceminister, “het belang” benadrukt van de uitzendende markten Frankrijk, Italië, Polen en Rusland,” gezien  het feit, “dat zij met ruim 30 miljoen inwoners en 96 miljoen reizen naar het buitenland een grote kans betekenen, voor de Canarische Eilanden.” Eveneens heeft hij uiteengezet, dat het aantal toeristen, dat uit deze vier markten afkomstig is, zich verdubbeld heeft.
                    00003273_large.jpg

Turespaña.

Bijna 57 miljoen buitenlandse toeristen in Spanje gedurende 2011
Spanje is nog steeds populair als vakantiebestemming bij de buitenlanders. Dit  blijkt uit de jaarcijfers over 2011, waarin te zien is, dat het aantal van bijna 57 miljoen buitenlandse toeristen naar Spanje is  gekomen , om te genieten van strand, cultuur, fiësta, natuur en gastronomie. 2011 is een goed jaar geweest voor het internationale toerisme in Spanje, met niet alleen een stijging van 8,1% in aantallen bezoekers, maar ook een stijging in wat zij besteden in Spanje,  te weten 53 miljard euro, 8,1% meer dan in 2010.
                              spain-lc_large.gif

Toerisme is een steeds belangrijker wordende sector in Spanje die niet over het hoofd mag worden gezien, dit blijkt wel uit het feit ,dat er in 2011 in totaal 56,91 miljoen buitenlandse toeristen naar het land is gekomen, een stijging van 8,1% ten opzichte van 2010 toen 52,6 miljoen buitenlanders hun vakantie zijn komen vieren in Spanje. In 2011 heeft Spanje  aldus 4,3 miljoen meer buitenlandse toeristen verwelkomd, “uiterst positieve cijfers,”  aldus de Spaanse minister van Toerisme, Energie en Industrie, de Canario, José Manuel Soria.

10% van het BBP
De toeristische sector vertegenwoordigt ondertussen 10,2% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) en is daarmee een zeer belangrijke sector binnen de Spaanse economie, net achter de Commerciële-, de Transport-  en de  Horeca sector (22%), de overheid (19,9%), de industrie (14,8%) en de bouwsector (10,9%). Volgens de minister, “is de toeristische sector een ‘dynamische sector’ met veel capaciteiten en een hoog groeipotentieel.”

Het vierde beste jaar in de geschiedenis
2011 staat op de vierde plaats, als er gekeken wordt naar aantallen toeristen. In 2007 zijn er 59,2 miljoen buitenlandse toeristen naar Spanje gekomen,  terwijl in 2006 dat aantal 58,4 miljoen heeft bedragen en men in 2008 57,4 miljoen toeristen telde. In 2011 zijn dit er 56,9 miljoen.

Leveranciers
De groep toeristen die het meest is gestegen, is die van toeristen die afkomstig zijn uit de Scandinavische landen (+13,7%), gevolgd door de Fransen (+10%), Italianen (+3,9%) en de Duitsers (+3,1%). Ondanks de stijging van de Scandinaviërs zijn Groot Brittannië en Duitsland de grootste toeristenleveranciers voor Spanje.

Regio’s
De Canarische Eilanden hebben in 2011 met 18,4% de grootste groei doorgemaakt en zij worden gevolgd door de Balearen met 10,4%, Valencia met 7,5%, Andalusië met 6% en Catalonië met 4,6%, terwijl het toerisme in de regio Madrid is gedaald met 1%.

Fernández de la Puente heeft laten weten, dat de capaciteit die door de luchtvaartmaatschappijen voor het huidige seizoen is gereserveerd ,5,8% hoger is dan die in 2011. En wat betreft het zomerseizoen heeft de viceminister van Toerisme laten weten, dat de verwachtingen “gematigd optimistisch,” zijn, hoewel we op Canarias te maken zullen hebben met grote concurrentie van Griekenland en, in mindere mate, van Egypte.

Als prioriteit voor 2012, noemt hij een verbetering van zowel de luchtvaartverbindingen,  evenals verbetering van het imago en de positionering van de Canarische Eilanden plus  het werken met het doel, “ het consolideren van de toeristisch informatieverstrekking  als basis voor het nemen van gecentraliseerde beslissingen en een strategisch plan, samen met  de plannen voor de markten.  Bovendien,” zo bevestigde hij, “ de vooruitgang in de segmentatie van het aanbod en een aanmoedigen  tot betrokkenheid van de sector en de noodzaak het binnenlandse toerisme te versterken.”
kleurlogoCanarias.png


Toeristische omzet Canarias gestegen in 2011

In 2011 is tot en met november
een omzet behaald van 9,388 miljard euro

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 4 januari 2012 - Tussen 1 januari en 30 november 2011 hebben de Canarische Eilanden  €33,= aan omzet behaald van elke €100,=  die de internationale toeristen hebben uitgegeven die Spanje bezochten.

Tussen 1 januari en 30 november 2011 hebben de Canarische Eilanden een toeristische omzet behaald van 9,388 miljard euro, 12,9% meer dan in 2010 en, daarmee de hoogste stijging in Spanje.


In november 2011hebben de Canarische Eilanden op dit terrein 1,021 miljard euro omgezet van het gefactureerde totaal in Spanje van 3,03 miljard euro. Dit bedrag is 11,6% hoger, dan het gefactureerde in de maand november van 2010.

Elke toerist heeft  op de Canarische Eilanden gemiddeld €1.090,= uitgegeven tijdens zijn verblijf, dat is 0,4% minder dan in dezelfde maand van 2010. De gemiddelde besteding per dag was €116,= en blijft op grote afstand van Madrid met €182,= en Catalonië met €131,=.

Dit volgens de cijfers van de Encuesta de Gasto Turístico (Enquête naar de Toeristische Besteding) die door het Ministerie van Industrie, Energie en Toerisme  (Egatur) zijn gepubliceerd op woensdag 3 januari 2012.
kleurlogoCanarias.png


kaart_canaria-5-7.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--185.jpg