site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-223.jpg

mapa-canarias2-78.jpg

0006.jpg

virgendelpino-2.jpg


Las Marías houden van latente devotie 

Tijdens de processie kleurde het vuurwerk
de lucht van de Villa Mariana (Maria-stad)

TEROR - maandag 10 september 2018 -  Ter gelegenheid van de viering van de dag van de Marias, keerde de Virgen del Pino (Maagd van de Pijnboom)  terug in processie en de straten van de stad bleven de hele dag vol met gelovigen. Binnen het feestelijke programma werd de Verbena del Solajero (Dansbal van de heel intense zon rond het middaguur) ontwikkeld, waar honderden mensen van konden genieten met het gezin.

De gemeente Teror sloot op zondag 9 september 2018  het grote weekend van de feesten del Pino af met de viering van de Día de las Marías (Dag van de Maria's), ook bekend als El Pino chico. Veel pelgrims en aanbidders van de beschermvrouwe van het Bisdom van de Canarische Eilanden bleven de hele dag naar de gemeente komen en bevolkten de wegen rondom de Basiliek. In de namiddag keerde de troon van de Maagd terug in processie door de Calle Real de la Plaza, na het gebed van de heilige rozenkrans, de noveen, en de eucharistieviering, geleid door bisschop Francisco Cases. Toen het beeld aankwam bij de Muro Nueva, gelegen bij de ingang van de stad, was er een vuurwerk ter ere van de Maagd die de avond vulde met kleur voor de vele gelovigen die samenkwamen tijdens de processie.

marias-mantienen-1.jpgRond het middaguur werd het traditionele eerbetoon van het Colegio de Abogados de Las Palmas (Provinciale Advocatenbond) aan hun patrones gebracht, eveneens geleid door de bisschop. Deze religieuze gebeurtenis werd bijgewoond door tientallen beroepsbeoefenaars van de advocatuur, gekleed in hun toga’s.

Als voortzetting van de feestelijke activiteit, vond de Verbena del Solajero (het Dansbal van de heel intense zon rond het middaguur) plaats op de Alameda Pío XII, voor degenen die ’s middags nog steeds wilden dansen na twee opeenvolgende dagen feesten. Het evenement begon onder een deken van wolken, maar toen de Latin akkoorden van de Music Show en Star Music groepen klonken, werd de lucht van de Villa Mariana vrijgemaakt en scheen de zon. Sommigen gekleed in traditionele klederdracht en anderen met hun beste zondagse kleren, honderden mensen genoten van deze activiteit als een familie.

Op de gebruikelijke zondagsmarkt van Teror, ter gelegenheid van de festiviteiten, hebben meer dan een dozijn ambachtslieden zich verenigd om het publiek hun kennis in de verschillende beroepen te tonen. De pelgrims konden de creaties van de kunstenaars verwerven, gemaakt in verschillende materialen zoals hout, of koper. Een van de marktkremen die de meeste aandacht trok, was die van Domingo Alemán, een specialist in smeden en smeedijzer, die het publiek verrukt met het comfortabel oplossen van de ingewikkelde spijkerspelen die praktisch onmogelijk bleken voor het publiek.

Het volgende weekeinde sluit het programma van feestelijke evenementen met de Verbena Canaria en de Baile de Taifas (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Taifa) die op zaterdagavond 15 september zullen plaatsvinden; en de religieuze handelingen, die op zondag 16 september  om 19:45 uur zullen eindigen met de terugkeer van het beeld van de Maagd naar haar camarín (het kleine kapelletje achter boven het altaar).
000logo-255.jpg


Cases:
"Het dubbele leven is overvloedig aanwezig
in de Kerk"

De bisschop van het Bisdom Canarias erkent dat de instelling "niet de vlag van eer en respect zeer hoog kan heffen" en "zonder enige macht van deze wereld"

TEROR - zondag 9 september 2018 - De vurigheid en passie voor Onze Lieve Vrouw de Maagd van de Pijnboom in Teror werd voelbaar in haar grote dag. Honderden gelovigen waren getuige van de eucharistie, voorgezeten door de bisschop van het Bisdom van de Canarische Eilanden, Francisco Cases, die in de preek de situatie van de samenleving en de kerk analyseerde.
In zijn toespraak verwees Cases naar de hypocrisie van het dubbelleven "dat overvloedig aanwezig is in de samenleving, maar ook in de religieuze gemeenschap", en heeft hij de christenen opgeroepen  om een gelukkig samenleven te bouwen,” door formalismen zonder ziel en hart te verlaten, alleen handelen om er goed uitzien, of indruk maken, uiterlijk, of glans, incoherentie tussen woord en leven, tussen wat we zeggen en wat we doen," concludeerde hij.
caseds-1.jpg
                                          De zaterdag van het Fiesta del Pino 2018.
                                                                   
VIDEO’s:
https://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/09/08/151768/fiestas-pino-2018-teror-procesion-virgen-1_p.mp4

https://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/09/08/151760/fiestas-pino-2018-teror-desfile-militar-1_p.mp4

In zijn preek erkende de bisschop een zondige Kerk, “ die niet alleen geen macht heeft in deze wereld, maar niet de vlag van eer en respect hoog kan opheffen, maar  dekt de zonde van velen". Hij voegde eraan toe, “dat het religieuze instituut weet dat het geen macht heeft in deze wereld, het kan worden overwonnen door politieke macht en economische macht, en het kan worden veroordeeld of genegeerd in menselijke rechtbanken."

Een ander onderwerp dat hij tijdens de eucharistie aansneed, was het gebruik van sociale netwerken, omdat hij van mening is,” dat zij over de waarheid lopen en het absurd is om ertegen te vechten, waar er alleen geïnteresseerde geluiden en echo's zijn, zonder menselijke stemmen die redeneren en waarheid en goed zoeken." In deze zin legde de bisschop uit, dat de kracht van het geloof van de Kerk in het vertrouwen is dat veel heeft bij te dragen: Het woord van Christus en de verlating van onze kant van alle formaliteiten en lege verbijstering."

Ook heeft Francisco Cases het belang voor de Kerk benadrukt om aan de zijde van de armen, gezinnen. en jongeren, te blijven, “omdat de kracht van het geloof ligt in het vermogen om opties te verlichten en te versterken, zodat ze echt het leven beïnvloeden van de maatschappij."

Op dezelfde manier maakte hij van de gelegenheid gebruik om aan zijn parochianen uit te leggen, “dat de kracht, eer, glorie, en macht, van God niet gemeten worden door menselijke maatstaven," en hij herinnerde zich,  “dat "hij dapper is, de trots verspreidt, de machtige omverwerpt, en leeg legen door de rijken." Ten slotte wijdde hij een paar woorden aan alle pelgrims die tegenwoordig de Basiliek van Teror hebben bezocht, en kondigde aan, dat "María vandaag naar ons kijkt, naar al haar kinderen, en vooral naar degenen die haar op haar verjaardag komen feliciteren."

De president van Canarische Regering, Fernando Clavijo, was aanwezig bij de eucharistie, die namens de koning aanwezig was, die enkele minuten voor de mis zei dat hij deze dag van de Pijnboom met groot enthousiasme beleefde, “omdat dit de laatste feesten van de wetgevende macht zijn. Ik herinner me het eerste jaar waarin ik angstig werd, maar de genegenheid waarmee de mensen in de stad mij ontvingen was een aangename verrassing ".
Hij voegde eraan toe dat hij erg gesteld is op Teror en dol is op de feesten, “dat dit jaar speciaal was omdat de minister van Economie, Pedro Ortega, de prediker was".
Elena Máñez, de afgevaardigde van de Spaanse Regering op de Canarisch Eilanden, woonde ook de dag bij. Ze vroeg de Maagd, “om een eind te maken aan sociale onrechtvaardigheid en dat mensen die hun rechten hebben zien inkrimpen alles herstellen wat verloren is gegaan door de crisis."  Ze  herinnerde aan de noodzaak, “om een aanzienlijke vooruitgang in de sociale situatie van de Canarische Eilanden te bereiken."

Op zijn beurt heeft de president van het Cabildo (Eilandbestuur)  van Gran Canaria, Antonio Morales, de hoge deelname van burgers in de Fiestas del Pino en de intensiteit waarmee de Canarische mensen hun leven vieren. Op dezelfde manier verzekerde hij, “dat de bevolking deze viering tot de hunne heeft gemaakt, waardoor ze het gevoel hebben dat ze behoren tot de waarden en tradities van het land." Aan de andere kant vroeg Morales de patroonheilige van het Bisdom van de Canarische Eilanden, "om ons een betere wereld te maken, om te helpen corrigeren alle maatregelen die zijn aangenomen in de afgelopen jaren, met het excuus van de crisis, maatregelen die de Staat breken van welzijn en de rechtsstaat ."

José Luis Báez, burgemeester van de Villa Mariana (Mariastad), was tevreden over de ontwikkeling van de pelgrimstocht waaraan meer dan 150.000 mensen hebben deelgenomen en legde uit,” dat het Rode Kruis gelukkig deelnam aan minder dan 60 incidenten en dat het aantal ingrepen voor dronkenschap van minderjarigen is verminderd in vergelijking met het voorgaande jaar."

Een razend gerinkel van bellen vergezelde het vertrek van de Maagd van de Basiliek voordat ze haar weg door de straten van Teror begon, waar duizenden mensen opgewonden wachtten op de doorgang van de troon. Tijdens de 45 minuten dat de rondleiding duurde, werd de bijeenkomst van de aanwezigen alleen onderbroken door het vurige ‘Lang leve de Virgen del Pino!’ en ‘Lang leve Gran Canaria!’, en af en toe een kreet van ‘guapa!’. Tijdens de processie werd de troon van de Maagd geleid door 170 leden van het Regimiento de Infantería Canarias 50  en door de muzikanten van de luchtmacht, evenals door verschillende Infanteristen

Tijdens de hele processiereis met het beeld van de Pijnboom, was er een regen van bloembloemblaadjes vanaf de balkons. Een feit dat het hoogtepunt bereikte toen de Maagd door de hoofdstraat trok van het centrum van Teror terug naar de Basiliek. Een bijzonder emotioneel moment waarop de parochianen de emotie niet konden bevatten voor de intense en kleurrijke regen van bloemblaadjes en confetti in de vorm van harten van het snijwerk, Maria die minutenlang bewegingloos bleef alsof ze ook van de positie genoot. bevoorrecht op haar troon.

Er waren veel mensen die probeerden om deze bloemkronen te nemen, hetzij tijdens de vlucht, of die terecht kwamen op de mantel van de Maagd, om ze te bewaren als een souvenir, of ze terug te gooien in de wind na het uiten van een kus en een smeekbede aan de patroonheilige. Met die unieke en onvermijdelijke toewijding beweren alle Grancanarioo’s, katholiek of agnost, wat ongetwijfeld een symbool is van Gran Canaria.

Hoewel dit niet de eerste keer was dat Fernando Clavijo namens de koning deelnam aan de processie van de Beschermvrouwe van het Bisdom van de Canarische Eilanden, en als een anekdote, moest bisschop Cases optreden als hoofd van het kerkelijk protocol bij de president van de Regering en na hem begroet te hebben bij de hoofdingang van de Basiliek greep hij zijn arm om hem aan zijn rechterzijde te verplaatsen om het gebedshuis correct te betreden.

Aan de andere kant implementeerden de nieuwe leiders van de parochie van Teror dit jaar een reeks regels voor aanwezigen wat werd uitgebreid naar de media, waardoor de eerste momenten van de eucharistie niet konden worden verzameld, zoals in voorgaande jaren is gedaan. Door de overdracht van fotografen in de kerk niet te vergemakkelijken, werden ze gedwongen hun werk buiten de Basiliek uit te voeren.

Op zondag 9 september gaat  de Virgen del Pino (Maagd van de Pijnboom) weer in processie door de straten van het centrum ter gelegenheid van de Día de las Marías (Dag van de Maria's) en tijdens de processie zal er een vuurwerk zijn. De processie begint om 19.30 uur, na het bidden van de heilige.
zzzzIslas-canariaslogo-kopie-213.jpg


De processie van de Pijnboom
redt de ezels en de camellos (dromedarissen)

Teror herstelt de oude laadsystemen voor het veld

TEROR - zaterdag  8 september 2018 - De Pino (Pijnboomprocessie) blijft na 67 edities vernieuwingen invoeren. Het aanbod van Teror redt een aantal bijna vergeten dieren dat ooit werd gebruikt als middel om te laden voor zaken die verband hielden met het platteland, waarbij de organisatoren tijdens de bedevaart van vrijdag 7 september 2018  het gebruik van ezelinnen en de ezel,  toevoegden aan de aanwezigheid van camellos (dromedarissen)  uit het Timanfaya National Park, op Lanzarote, en die in 2017 jaar in première gingen. De dreiging van regen verminderde deelname aan het evenement, hoewel de opkomst wordt geschat op ongeveer 15.000 mensen, die een hoeveelheid voedsel achterlieten dat 50.000 kilo zou kunnen bereiken, en dat ruim 2.400 mensen zonder grote middelen over het hele eiland daarvan zullen profiteren. San Mateo kwam terug om te schrikken, na een botsing van de kar met een paal die zijn zware houten gevel omver gooide, maar zonder spijt te hebben van de schade van de aanwezigen.

Gran Canaria beleefde een nieuwe pelgrimstocht, met enige dreiging van regen die verdween met het voorbijtrekken van ruim vier uur die de viering duurde. Ondanks de traagheid van zijn ontwikkeling keerde de herinnering aan de voorbije tijden terug om te genieten van hoofdrolspel. De schapen met hun herders openden de overdracht van de pelgrims uit alle gemeenten van Gran Canaria en de rest van de eilanden van de Archipel.
08dia-pinoprocesion2-111_g.jpg
                                                                  
VIDEO:
https://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/09/07/151716/romeria-pino-2018-1_p.mp4
Het eilandfeest heeft opnieuw nieuws. De Gemeenteraad van Teror zet zich in om het aanbod om te zetten in een levende school, vooral als een les voor jongeren. En daarvoor hebben ze de aanwezigheid veilig gesteld van dieren die de voorouders dagelijks gebruikten voor transport, en vandaag zijn ze bijna gedegradeerd. Ruana, Edu, Careto en Andrés zijn de namen van de vier camellos (dromedarissen)  tussen de 10 en 15 jaar oud die op zaterdag 8 september 2018  meer dan 1.400 kilo gofio, gerst, wijn uit La Geria, en andere producten van her land droegen. Ze waren er al een jaar geleden, na een kwart eeuw afwezigheid op het feest. En ze maken deel uit van de Lanzarote delegatie van Tinajo, waarmee Villa Mariana een tweeling is, en die wordt aangevuld door het bezoek van een Teror-praalwagen met zijn juk op de Los Dolores-festiviteiten, gepland voor de week in de bovengenoemde Conejero-gemeente.

Voor hen voegde Teror voor het eerst vier muilezels toe, geladen met manden, argarillas en cerones, waarin ze eten stopten. Ze gingen in première op feestjes in de buurt van El Palmar en waren zo succesvol dat ze op El Pino verschenen. Bovendien, en hoewel het gebruikelijker is om ze te zien in de representaties van andere steden, zoals het geval is in 2018 van Agüimes, had de ezel ook zijn hoofdrol, met hetzelfde doel.

De president van het Cabildo (Eilandbestuur)  van  Gran Canaria, Antonio Morales, wees op het einde van het aanbod dat de verzamelde hoeveelheid voedsel 50.000 kilo zou kunnen bereiken, dankzij de medewerking van alle Canario’s. Cáritas, dat verantwoordelijk is voor de distributie ervan, schat dat alle soorten voedsel vanaf zaterdag  2400 mensen in tien centra op het eiland zullen bereiken. Onder hen de Asylum en Elders, de eigen religieuze organisatie, Cruz Blanca, Proyecto Hombre, Santa Brígida, colegio El Carmen, Cáritas de La Montaña in Gáldar, El Doctoral, San Juan de Dios, en   Los Benedictinos.

In 2018 jaar benadrukken de vrijwilligers de verzameling van een overvloedige hoeveelheid gofio. Precies, Valsequillo leverde 1.418 kilo van dit product af, gedoneerd door bewoners en groepen van de gemeente, naast andere donaties.

Naast een enorme hoeveelheid vers fruit, vis, groenten, nagerechten,  en ander voedsel, representatief voor elk van de aanwezige plaatsen, geleid door hun politieke leiders tijdens deze viering.

Een van de nieuwe afbeeldingen in 2018 is die van de pastoor, Jorge Martín de la Coba, die op El Pino in première ging. "Het was een mooie middag aan de voet van het beeld van de Pino, met veel tekenen van solidariteit en vrijgevigheid van de mensen, ter ondersteuning van de zwaksten, hoewel men hoopt dat ze allemaal dezelfde waardigheid en dezelfde middelen zullen bereiken."

De priester werd gedurende de gehele offerande aan de voet van de voorkant van de religieuze kerk begeleid door de bisschop van het Bisdom van de Canarische Eilanden, Francisco Cases; en door de vicaris-generaal, Hipólito Cabrera.

De organisatoren schatten dat ongeveer 15.000 mensen, in aantallen bijna gelijk aan eerdere edities, aan de partij deelnamen. Onder hen waren de zussen Antonia, Fidelia, en Pura Ramos, die samen met hun buren van San Bartolomé de Tirajana al meer dan 40 jaar naar Teror gaan. Met een zwarte jurk maakten deze vrouwen van de gelegenheid gebruik om te bidden aan de achterkant van het beeld van de patrones, met enkele tranen van emotie in hun ogen.

De drie herkenden hun vermoeidheid, omdat ze om 11:00 uur vanuit het Zuiden waren vertrokken, maar erg blij dat ze zich ter aarde konden werpen en hulp konden vragen voor het religieuze beeld. "We hebben om gezondheid gevraagd, want voor ons is het ook een opoffering", zeggen ze.

Onder de leden van de muziekgroep van Santa Lucía de Tirajana bevond zich Felipe Torres, die in de Canarische populaire muziek zijn grote ontduiking vond, nadat hij een gezondheidsprobleem had gehad waardoor hij enkele jaren geleden zijn professionele wereld in een bar verliet. Eerst probeerde hij de gitaar, en nu speelt hij de timple.

Tijdens de viering was er een incident dat ernstige gevolgen kon hebben, hoewel alles eindigde in een angst. De kar van San Mateo bracht zijn laatste meters al in de richting van de gevel van de basiliek, toen de voorkant van de wagen tegen een decoratieve paal sloeg die een paar planten in stand hield. Het zware stuk hout viel, hoewel het de toeschouwers en leden van de delegatie de tijd gaf om te vertrekken, hoewel het een smalle plaats was.

De burgemeester, Antonio Ortega, die voorging, erkent dat er een ongeluk had kunnen gebeuren, hoewel de yuntas (jukken) stopten en de val van de structuur niet onmiddellijk was, dus gaf het tijd om mensen van elkaar te scheiden. Een paar jaar geleden leden ze ook een ongeluk, toen een van de beesten uitbrak en iemand gewond achterliet.

Velen waren de anekdotes van de bedevaart. Onder hen, die uitgevoerd door de tientallen kinderen van de gemeentelijke karren. Sommigen vermeden de mentale slip van het vergeten van sommige rijmpjes, maar kwamen ondanks alles naar buiten. Dat weerhield hem er niet van om een kleintje te hebben om te troosten door de rambunctrice Yeray Rodríguez, en door andere mensen in de buurt van de Zuidelijke partij en familieleden, omdat de walging zo was nadat hij tijd had besteed aan de voorbereiding, die hij niet kon berispen. Tranen. Er was ook een paar dat een soeverein applaus kreeg voor de geest die ze in elk woord dat ze voordroegen plaatsten.

En zelfs de moeder uit Mogán die de bisschop trots vertelde dat haar dochter, María, drie jaar oud was en Teror al vergezelde sinds haar geboorte.

Zelfs de herders die de yuntas (jukken) droegen omgeven met een zwarte crêpe om eer te bewijzen aan een metgezel die eerder deze maand stierf.

Een van de meest gespannen momenten was aan het einde van het feest, met de korte institutionele toespraken, toen het beeld van de Patrones de basiliek binnenkwam en de deur werd gesloten. De vicaris kondigde de veranderingen aan die dit jaar werden opgelegd om binnen de basiliek te verhuizen en de voordeur te sluiten wanneer er mensen klaarstonden om binnen te komen.

Elke gemeente droeg zijn culturele en gastronomische rijkdom bij, terwijl deze werd ontvangen door de burgemeester, José Luis Báez, en de president van het eiland, Antonio Morales.
Valleseco bracht zijn draaispel naar de geplaveide straten, Firgas hun Palo-feest, een traditie die elk jaar wordt gevierd tijdesn hun  feesten met het hijsen van de vlag, terwijl jongeren er om heen dansen. Mogán gaf voorbeelden van het vis- en landbouwvermogen. Dit jaar met twee mooie 20 kilo's en veel makreel, naast tropisch fruit. Agaete voegde ook een brede tafel toe van ongeveer 100 kilo vis, waar geen gebrek was aan viejas, brecas, tonijn, sardines, longorones en mosselen.

Het Noorden gaf monsters van zijn landbouwvallei, zoals La Aldea en de steden van het binnenland. Las Palmas de Gran Canaria heeft zijn kazen, groenten en fruit bijgedragen. En, in een doos, ging Telde met zijn gofio en groenten van hun boerderijen.

Samen vormen ze, de groep uit de wijk Piletas de Tamaraceite, in Las Palmas de Gran Canaria, gekleed in de unieke ontwerpen van de kunstenaar Jesús Arencibia uit 1953.
Zie de foto's in her artikel hieronder...
000logo-243.jpg


Foto' van  de processie Virgen del Pino
in Teror op zaterdag 8 september 2018

TEROR- zaterdag 8 september 2018 - De foto's zijn geplaatst in een willekeurige volgorde:

08dia-pinoiglesia-109_g-1.jpg
08dia-pinomisa-110_g.jpg

pino7-7_g.jpg pinojb1-18_g.jpg

08dia-pinoautoridades-107_g.jpg 08dia-pinodesfile-108_g.jpg
terordaa-pino-foto-josa-carlos-guerra-80_g.jpg terordaa-pino-foto-josa-carlos-guerra-78_g.jpg
terordaa-pino-foto-josa-carlos-guerra-81_g.jpg terordaa-pino-foto-josa-carlos-guerra-74_g.jpg

terordaa-pino-foto-josa-carlos-guerra-79_g.jpg
terordaa-pino-foto-josa-carlos-guerra-84_g.jpg terordaa-pino-foto-josa-carlos-guerra-85_g.jpg
 terordaa-pino-foto-josa-carlos-guerra-86_g.jpg terordaa-pino-foto-josa-carlos-guerra-83_g.jpg

08dia-pinoprocesion2-111_g.jpg
pino001-16_g.jpg

08dia-pinoprocesionjpg-112_g.jpg pino1-1_g.jpg
terordaa-pino-foto-josa-carlos-guerra-76_g.jpg

terordaa-pino-foto-josa-carlos-guerra-77_g.jpg
 terordaa-pino-foto-josa-carlos-guerra-80_g-1.jpg terordaa-pino-foto-josa-carlos-guerra-78_g-1.jpg

pino5-5_g.jpg pino002-17_g.jpg

pino8-8_g.jpg pino10-10_g.jpg
pino12-12_g.jpg pino13-13_g.jpg
pino15-15_g.jpg pino14-14_g.jpg
pinor2-27_g.jpg  teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-236_g.jpg

teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-227_g.jpg

 teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-239_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-238_g.jpg

teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-237_g.jpg pino11-11_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-215_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-200_g.jpg  teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-229_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-230_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-231_g.jpg

teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-160_g.jpg

teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-193_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-164_g.jpg

teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-235_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-221_g.jpg

teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-159_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-185_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-158_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-176_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-177_g.jpg

teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-165_g.jpg

teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-175_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-174_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-179_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-180_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-181_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-173_g.jpg

pino4-4_g.jpg

romeriateror18-38-240_g.jpg

romeria-pino-2.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-212_g.jpg

pino2-2_g.jpg

teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-96_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-93_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-94_g.jpg

teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-95_g.jpg
pino6-6_g.jpg pino9-9_g.jpg
pinojb001-23_g.jpg pinojb002-24_g.jpg
pinojb2-19_g.jpg
pinojb3-20_g.jpg pinojb4-21_g.jpg
pinojb5-22_g.jpg pinojjb001-30_g.jpg
pinojjb1-33_g.jpg pinojjb-28_g.jpg
pinojjbb2-31_g.jpg pinor1-26_g.jpg

pino-romeria1-36_g.jpg romeriateror18-102-241_g.jpg

romeriateror18-138-243_g.jpg
romeriateror18-132-242_g.jpg

romeriateror18-180-245_g.jpg romeriateror18-185-246_g.jpg
romeriateror18-209-247_g.jpg romeriateror18-213-248_g.jpg
romeriateror18-230-249_g.jpg

romeriateror18-275-252_g.jpg
romeriateror18-235-250_g.jpg romeriateror18-264-251_g.jpg
RonSoewandi.jpg terordaa-pino-foto-josa-carlos-guerra-71_g.jpg

terordaa-pino-foto-josa-carlos-guerra-72_g.jpg terordaa-pino-foto-josa-carlos-guerra-73_g.jpg terordaa-pino-foto-josa-carlos-guerra-94_g.jpg
terordaa-pino-foto-josa-carlos-guerra-96_g.jpg terordaa-pino-foto-josa-carlos-guerra-98_g.jpg
terordaa-pino-foto-josa-carlos-guerra-99_g.jpg terordaa-pino-foto-josa-carlos-guerra-100_g.jpg

terordaa-pino-foto-josa-carlos-guerra-101_g.jpg
terordaa-pino-foto-josa-carlos-guerra-102_g.jpg

terordaa-pino-foto-josa-carlos-guerra-105_g.jpg terordaa-pino-foto-josa-carlos-guerra-106_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-91_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-92_g.jpg

teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-152_g.jpg
 teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-154_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-153_g.jpg
 teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-162_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-163_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-166_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-167_g.jpgteror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-168_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-169_g.jpg

teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-170_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-171_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-172_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-182_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-183_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-184_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-186_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-187_g.jpg

teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-189_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-190_g.jpg

teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-191_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-192_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-194_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-195_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-198_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-199_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-201_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-202_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-203_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-205_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-206_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-214_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-216_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-218_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-219_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-220_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-222_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-223_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-224_g.jpg

teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-226_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-225_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-228_g.jpg teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-232_g.jpg
teror-romeraa-pino-foto-josa-carlos-guerra-234_g.jpg

000logo-242.jpg


De Virgen del Pino (Maagd van de Pijnboom),
aanwezig sinds de Conquista (Verovering)
van Canarias

Ze is de Patrones van het Bisdom Canarias,
en is sinds 1482 in het hart van de Canario’s

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 8 september 2018 - In 2018 is het 460 jaar van de bevestigde aanwezigheid van de Maagd van de Pijnboom en het Kind, in de historische documentatie over de beschermvrouwe van het Bisdom van de Canarische Eilanden.
Sinds 1558 is er volgens de kronieken van die tijd al een bewijs van hun aanwezigheid bij de eilandbewoners. Maar het is dat zelfs in 1482 al, dat werd gesproken over de Maagd van de Pijnboom. Ze zou op Gran Canaria aankomen met de verovering van de eilanden.

Voor professor José Miguel Alzola -onderscheiden met de Premio Canarias de Patrimonio  (Historische Erfenis Onderscheiding van Canarias) van de Canarische Eilanden - dateert deze aanwezigheid van de Maagd van de Pijnboom  op Gran Canaria van voor 1482. Naar zijn mening is de Virgin Pino die op het eiland wordt vereerd, "een beeldhouwwerk uit het einde van de 15de Eeuw, waarin gotische kenmerken blijven bestaan, zoals de breuk van het lichaam, het ontbreken van de sluier, de symmetrische opstelling van het haar, de stijfheid van het gezicht, en de plaatsing van de hand van het Kind.”
romeria-pino-grancanariateror-keDC--620x349abc-3.jpg
"Professor Marco Dorta plaatst het," - voegt Alzola toe aan een onderzoek dat hij in de jaren zeventig heeft gedaan - "in het laatste decennium van de 15e Eeuw, en gezien de elasticiteit die aan deze waardering van datums moet worden toegekend, kan de mogelijkheid niet worden ontkend. dat het werd aanbeden tijdens de dagen van de Conquista (Verovering) van Gran Canaria.”

Enrique Marco Dorta, de Tinerfeño die de Virgen del Pino lokaliseert ten tijde van de verovering van het eiland Gran Canaria, was lid van de Real Patronato del Museo del Prado (Koninklijke Raad van het Prado-Museum), een kunsthistorica van de Universiteit van La Laguna, en Filosofie en Letteren aan de Universiteit van Sevilla, en lid van de Real Academia de la Historia de Madrid (Koninklijke Academie voor de Geschiedenis van Madrid), naast andere onderscheidingen

Zinvolle traditie
De geschiedkundige José Hernández Díaz, benadrukt ondertussen, in ‘Estudio Inconográfico Artístico de la Virgen del Pino’  (Artistieke Beeldkundige Studie van de Maagd van de Pijnboom) dat de oprechte traditie van de Canario’s voor de Virgen del Pino (Maagd van de Pijnboom) eenvoudig en poëtisch werd na een verhaal over de verschijning van O.L. Vrouw in een dennenboom voor de verovering van het eiland. Het beschrijft de feiten waarvoor een kerk  werd opgericht door de christenen van de her bevolking; toevoegend , “dat zelfs de voetafdrukken van de voeten van de Vrouwe te zien waren in een steen die in de genoemde boom werd gevonden", zegt Hernández.

Voor Hernández waren kapitein Juan Pérez de Villanueva in de 15e Eeuw en zijn echtgenote, María Sánchez de Ortega, beschermheren van de tempel. Dit gezin bracht van het Península Schiereiland = het vasteland van  Spanje)  de Heilige Afbeelding waarvoor deze familie de overdracht betaalde. "Er zijn enkele deskundigen die wijzen op de theorie dat de dennenboom eigendom was van Diego Perez de Villanueva Peñaranda, de vader van de kapitein," suggereert Hernández zonder de betekenis ervan voor de Canario’s uit het oog te verliezen.

Oorsprong
"Een ander eerder beeld kan door iemand die in Teror een waterbehandeling heeft zijn gebruikt in Sanlúcar de Barrameda", zegt Hernández. Naar zijn mening verschijnen zowel de Vrouwe als het Kind gekleed en met juwelen, waarin staat dat ze al in 1558 werden vereerd, bedekt met rijke stoffen; in de afbeeldingen ziet men de ringen, bouten en ijzeren of metalen steunen, die de maat beschadigen en werden geplaatst, men weet niet op welk moment, om de mantel, barsten, kronen, en andere hulpstukken, vast te houden, " zegt de onderzoeker.
000logo-237.jpg


Mogán brengt naar de Romería del Pino
800 kilo groenten en fruit, en 200 kilo verse vis

TEROR - woensdag 5 september 2018 - De gemeente Mogán gaat  op vrijdag 7 september 2018  op weg naar  een van de meest populaire gebeurtenissen van het Eiland Gran Canaria, in de gemeente Teror aan de romería-ofrenda (offerandeprocessie) aan Nuestra Señora del Pino (Onze Lieve Vrouw van  de Pijnboom), waarin men op zaterdag 8 september 2018 ongeveer 800 kilo fruit en 200 kilo verse vis aanlevert.

De gemeentewerkers zijn bezig met het afstemmen van de Mogán-praalwagen die op  vrijdag 7 september naar Teror vertrekt met ongeveer 800 kilo groenten en fruit die de landbouwers van de gemeente voor de gelegenheid hebben geschonken. Versierd met gebeeldhouwde reliëfs en geschilderd Canarische hout, wat doet denken aan een grote rieten mand op de top van een traditionele landbouwwagen met  grote houten wielen. Onder de producten die worden aangeboden aan de Virgen del Pino zijn mango's, papaja's, aubergines, pompoenen, paprika's, ananassen, sinaasappelen, kweeperen en kigelia (zie:
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/120425-kigelia-een-plant-met-potentie.html).
Emiliogroot.jpg
                    Emilio Garcia hoofdopzichter van de voorbereidingen in Mogán.
De wethouder van Feesten (jawel!), Ernesto Hernandez, die de voorbereidingen heeft bijgewoond samen met de wethouder van Onderwijs, Pino Gonzalez, en de wethouder van Gezondheidszorg, José Martín, legde uit: "Mogán is de enige gemeente die er twee voorstellingen heeft, veld en zee, sinds vele jaren. "Het fruitaanbod gaat vergezeld van een sloep van matrozen en ongeveer 200 kilo vis.

Hernández bedankte de medewerking,” van alle landbouwers die elk jaar het fruit bijdragen," en benadrukte, "het werk van veel inwoners van de gemeente op een vrijwillige manier 's morgens vroeg in Teror zodat zowel de kar als de boot voorbereid is en Mogán kan rekenen op de vertegenwoordiging die het verdient."

Onder deze buren bevindt zich Emilio García, ontwerper van de praalwagen die Mogán in 2017 in première bracht en gedurende meer dan veertig jaar samenwerkte met de gemeente op deze pelgrimstocht. García wijst erop dat een van de voorbereidingen de verzameling van de vruchten is,  "die landbouwers elk jaar houden voor dit moment en dat het wordt gewaardeerd dat ze de Patrones herinneren."

Om het pelgrimsprogramma bij te wonen, heeft de Gemeente Mogán gratis vervoer ter beschikking gesteld van de bewoners. Onder de delegatie bevinden zich de burgemeester, Onalia Bueno, en verschillende raadsleden van het lokale Gemeentebestuur, die samen met de Parranda de Veneguera en de acht dansparen van de Escuelas Artísticas Municipales (Stedelijke Artistieke Scholen) genieten van de bedevaart met het beeld van de Virgen del Pino.
000logo-221.jpg


La Virgen del Pino, aanwezig sinds de Conquista (Verovering) van Canarias

Ze is de Patrones van het Bisdom Canarias,
en al van vóór 1482 voortdurend in de harten van de Canario’s

TEROR - woensdag 6 september 2017 - In 2018 zal het 460 jaar zijn van de bevestigde aanwezigheid in de historische documentatie over de Patrones van het Bisdom Canarias, de Virgen del Pino y el Niño (H. Maagd van de Pijnboom en het Kind). Sinds 1558, overeenkomstig de  kronieken uit dat tijdperk, is er al bewijs van Haar aanwezigheid onder de eilandbewoners. Maar het is zelfs in 1482 dat men al spreekt van  de Virgen del Pino. Ze zou naar Gran Canaria gekomen zijn met de Conquista (Verovering) van eilanden.

Voor professor José Miguel Alzola, onderscheiden met de Premio Canarias de Patrimonio Histórico, dateert  de aanwezigheid van de  Virgen del Pino op Gran Canaria van voor 1482. Naar zijn oordeel is de Virgen del Pino die men aanbidt op het eiland, “een sculptuur uit het eind van de 15de Eeuw, “waarin significante gotische eigenschappen zich voordoen, zoals lichaamsbreuk, gebrek aan sluier, symmetrische rangschikking van het haar, gelaatsstijfheid en de plaatsing van de hand van het Kind.”
romeria-pino-grancanariateror-keDC--620x349abc.jpg
“Professor Marco Dorta situeert Haar,” zo voegt Alzola toe in een studie die hij heeft verricht in  de jaren ’60, “in het laatste decennium van de 15de Eeuw, en dateert de elasticiteit welk men zal moeten toekennen aan deze verschijningen van die tijd, men kan de mogelijkheid niet negeren dat Ze gekomen is ten tijde van de Conquista (Verovering ) van Gran Canaria.”

Enrique Marco Dorta, de Tinerfeño die de Virgen del Pino plaatst in het tijdperk van de Conquista (Verovering) van het eiland Gran Canaria, was lid van het Real Patronato (Koninklijk Bestuur) van het Prado-Museum, kunsthistoricus aan de Universiteit van La Laguna; en Filosofie en Letteren aan de Universiteit van Sevilla, en lid van de Real Academia de la Historia de Madrid (Koninklijke Academie voor de Geschiedenis van Madrid), naast andere onderscheidingen. ".

Gevestigde traditie
De geschiedkundige José Hernández Díaz, benadrukt op zijn  beurt in de ‘Estudio Inconográfico Artístico de la Virgen del Pino’ (‘Kunstzinnige Iconografische Studie van  de H. Maagd van de Pijnboom’), dat de gevestigde traditie van de Canario’s voor de Virgen del Pino simpel en poëtisch werd na een vertelling over de verschijning van Haar beeltenis  in een pijnboom  van voor de Conquista van het eiland.

Hij vermeldt de feiten waarom men een gebedshuis voor de christenen van de her-bevolking oprichtte; en voegt eraan toe,  dat zelfs de voetafdrukken van de Vrouwe op een steen in de genoemde boom zichtbaar waren,” merk Hernández op.

Voor Hernández was het kapitein Juan Pérez de Villanueva in de 15de Eeuw, en zijn echtgenote
María Sánchez de Ortega, die de beschermers van het gebedshuis waren. Deze familie bracht de Heiligenbeeld van het Peninsula (Schiereiland = het vasteland van Spanje) over, om zo hun  overtocht te betalen. "Er zijn enkele deskundigen die wijzen op de theorie dat de pijnboom eigendom was van Diego Pérez de Villanueva Peñaranda, vader van de kapitein," zo stelt hij voor, zonder afbreuk te willen doen aan de betekenis voor de Canario’s.

Oorsprong
“Een andere, eerdere beeltenis  zou toegeschreven kunnen worden aan Sanlúcar de Barrameda, aan  iemand die een waterkuur onderging in Teror,” zo geeft Hernández aan.  Naar zijn oordeel "verschijnen  zowel de Vrouwe als het Kind gekleed en behangen met juwelen, daarmee vaststellend dat ze al in 1558 werden aanbeden bedekt met rijke stoffen, in de afbeeldingen kan men de hoepels, schroeven en ijzeren, of metalen steunen zien die werden aangebracht en formaat beschadigden, en het is niet bekend op welk moment dan ook de mantel, barsten, kroon en andere toevoegingen verkregen zijn," zegt de onderzoeker.
0000Islas-canariaslogo-kopie-169.jpg


De pelgrims naar Teror
hebben 2.500 kilo achtergelaten aan
lege blikjes, plastic flessen, papier en plastic zakken

TEROR - maandag 12 september 2016 - Net als wormen en slakken, die een slijmspoor achterlaten op hun route, zo hebben zich de pelgrims gedragen die van 7 op 8 september 2016 onderweg waren naar Teror. De Concessiehouder van het Cabildo (Eilandbestuur), die het onderhoud beheert van de wegen GC-21 en de GC-219, heeft in twee dagen tijd 2.500 kilo ingezameld aan blikjes, plastic flessen, papier en plastic zakken. Milieubewustzijn: Canario’s... ze hebben er nog steeds geen kaas van gegeten.

De hoeveelheid, 2,5 ton; is veel, als men er rekening mee houdt dat de meerderheid van het ingezamelde afval op zich heel weinig weegt. Wat de pelgrims langs de kant van de weg hebben achtergelaten zijn overwegend lege blikjes, plastic zakken, plastic flessen (water, of frisdrank), terra brik-verpakkingen, chips-zakken, sigarettenpakjes, en wegwerp papieren zakdoekjes.
teror-4.jpgOp de dag van de Pino zelf, 8 september, hebben degenen die per auto naar Teror zijn gegaan- om de processie bij te wonen van de patrones van Gran Canaria- kunnen vaststellen wat voor troep (om niet te zeggen: zooi ) een weinig geciviliseerde mensenmenigte heeft achtergelaten.

De Consessie houder van het Cabildo (Eilandebestuur) voor het onderhoud en beheer van de wegen in het centrum van het Eiland heeft zijn personeel ingezet op de GC-21 en de GC-219- de namen die de oude weg heeft gekregen welke de hoofdstad verbindt met Teror - en die het meest is gebruikt door de pelgrims naar de Villa Mariana (Mariastad). Hier is het viaduct niet bij inbegrepen, want daar mochten de pelgrims niet passeren. Het bedrijf heeft haar personeel ingezet ovcr een lengte van ruim 12 kilometer van de GC-231, behalve op het tracé tussen Las Mesas en de rotonde van La Suerte, dat traditioneel gereinigd wordt door de hoofdstedelijke Reinigingsdienst.

Maar dat was niet het enige afval na de feestelijkheden bij uitstek op Gran Canaria.

De Gemeente Teror, onder leiding van burgemeester Gonzalo Rosario, heeft ook een reinigingsploeg ingezet op de vooravond en op de grote dag (8 september) zelf van de patrones waarbij een volume van 56,98 ton aan zwerfvuil is ingezameld alleen al in het centrum van Teror, en daar is dan niet bij inbegrepen het papier en plastic. De hoeveelheid is bijna net zoveel als in 2015, toen men 60 ton afval heeft verwijderd.
Van deze 56.000 kilo, is 30.000 kilo achtergelaten na de offerande-processie aan de vooravond (7 september) van de grote dag (8 september).

Voor Canarische begrippen zijn deze cijfers niet bevreemdend, als met er rekening mee houdt dat Teror in de week voorafgaand aan 7 september bezocht is door ruim 150.000 personen, en dat er in totaal op 7 en 8 september nog eens 50.000 pelgrims en processie-bezoekers hun sporen hebben nagelaten.

Op zondag 11 september 2016 heeft Teror de Día de Las Marías (Dag van de H. Maagden Maria) gevierd, wat een ander hoogtepunt in het feestprogramma is, waarbij amper incidenten te melden zijn; behalve een gearresteerde voor, ook niet bevreemdend, het verkopen van drugs.
zzzislas-canariaslogo-302.jpg


 

10337550268201713658.jpg

Teror is klaar om de duizenden pelgrims te ontvangen tijdens de Fiestas del Pino

TEROR - zaterdag 3 september 2016 - De Fiestas del Pino zijn de jaarlijkse evenementen ter ere van de Schutspatrones van Gran Canaria die haar feestdag heeft op 8 september; de dag, waarop haar beeld - staande bovenop een gecamoufleerde legertruck - meegereden wordt in een grote processie.

En het regelmatig plegen van onderhoud zegt u? Wel, dat doen Canario’s over het algemeen slechts bij gelegenheden van dit soort grote volksfeesten, zo is het gehele exterieur van de Basiliek in Teror weer eens opnieuw in de verf gezet, voor een smetteloze ontvangst van de duizenden gelovigen en andere bezoekers tegen de tijd dat de H. Maagd afdaalt vanuit haar Camerín.
k.jpg
                                                                  
VIDEO:
                 http://www.canarias7.es/multimedia/videos/teror_x264.mp4
1-45.jpg 2-33.jpg
3-33.jpg virgen-altura-1.jpg
De hele show van de afdaling duurt 16 minuten.

4-29.jpg
FiestasdelPino4.jpg
Reclame wordt er genoeg gemaakt, zoals bijvoorbeeld op de zetel van het Cabildo (Eilandbestuur) waar men de gevel van het pand heeft opgetuigd bij gelegenheid van het feit, dat het in 2016 vijftig jaar geleden is, dat dit volksfeest officieel is uitgeroepen tot: ‘Van Toeristisch Belang’, waardoor o. a. er ‘met goed fatsoen’ voor duizenden euro’s overheidssubsidie verleend kan worden aan deze feest vierderij. (Hoezo scheiding van Kerk en Staat?).
pinoc.jpg

FiestasdelPino5.jpg
Met dit evenement op 8 september komt er dan op de Canarische Eilanden een einde aan de vele zomerse feesten: feestelijkheden, duizenden euro’s kostende vuurweken, concerten met complete volksoplopen, (of beter gezegd: bottelones = massale, openbare zuippartijen) en kan men- met het einde van de langdurige vakantieperiode - het schooljaar eindelijk vanaf 15 september weer beginnen en keert de dagelijkse rust voor de rest van het jaar in menig dorp op de eilanden weer terug.
zzzislas-canariaslogo-261.jpg


 

14139206_1177169115639922_1703782385_o.jpg


Presentatie van de Fiestas del Pino 2016

TEROR - vrijdag 26 augustus 2016 - De presidet van het  - vrijdag 26 augustus 2016 - De president van het Cabildo (Eilandbestuur) Antonio Morales, heeft op donderdag 25 augustus 2016, samen met de burgemeester van Teror, Gonzalo Rosario; en de wethouder van Cultuur van de Maria-gemeente, Enoc Acosta,het activiteitenprogramma gepresenteerd dat zal worden gestimuleerd door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria in het kader van het Fiesta del Pino in 2016 in de Villa Mariana de Teror (Maria-stad Teror).

Morales heeft gezegd, dat het Cabildo (Eilandbestuur) in 2016 in de Fiestas del Pino in totaal €152.500,= investeert, en heeft laten weten, “dat dit feest, sociale samenhang creëert op de wijze van een element van vereniging en identiteit; aspecten, die nodig zijn waarmee de eigen bevolking vooruit kan blijven gaan. El Pino is veranderd in een grotere referentie voor de mannen en vrouwen van dit Eiland op het moment dat men zich identificeert als samenleving. Men moet deze feesten versterken omdat ze de Grancanario’s verenigen, en die niet alleen van Teror zijn, maar wezenlijk van het gehele eiland Gran Canaria.”
teror-elige-3.jpg
presentacionpino.jpgZoals de Eilandpresident heeft laten weten viert men met deze editie diverse verjaardagen: - 100 jaar verklaring tot Basílica Menor (Basiliek) -  65 jaar van de traditionele en populaire Romería-Ofrenda del Pino, (Offerandeprocessie), - 100 jaar waterbedrijf Aguas de Teror, sinds het tot Nut van het Algemeen is verklaard - 25 jaar Festival Folclórico de Gran Canaria - 45 jaar ‘Tenderete’, het televisieprogramma van TVEC, met een speciale uitzending ter gelegenheid van deze efeméride (gebeurtenis).

De feestelijkheden beginnen op vrijdag 26 augustus 2016 met de pregón (openingsrede) die om 21:00 uur wordt uitgesproken door vijf voetbalspelers van de UD Las Palmas: Raúl Lizoain, Dani Castellano, Hernán Santana, Roque Mesa en Aythami Artiles, wat samenvalt met de 67ste verjaardag van de voetbalclub, wat een economisch rendement mogelijk maakt, dat de burgemeester van Teror, Gonzalo Rosario, heeft ingeschat op 5 tot 6 miljoen euro.

“Veel plaatsen op Gran Canaria kijken al wekenlang uit naar Teror. Er is geen gemeente waar men niet een praalwagen voorbereid, een wandeltocht organiseert, of een parranda (feestende vriendgroep voor een kroegentocht) , om deel te nemen aan de romeria del Pino (processie van de H. Maagd van de Pijnboon),” heeft Morales gezegd, die opmerkt, dat zoals is gebeurd bij de 65ste editie van de Romería-Ofrenda (Offerande-processie), die alle Grancanarische Gemeenten heeft samengebracht rond hun Patrones, waarbij opnieuw de folklore klinkt van alle Canarische eilanden (inclusief die van het islote La Graciosa).

De 25ste editie van het Festival Folclórico de Gran Canaria (op 6 de september); de 28ste editie van de Encuentro de Música Popular Teresa de Bolivar (op 9 en 10 de september); en de opname van het populaire TVEC-televisieprogramma ‘Tenderete’, dat sinds de eerste keer in 1971, de 45ste verjaardag viert, zijn de voornaamste culturele voorstellen die gedaan zijn door het Cabildo (Eilandbestuur) ter gelegenheid van de Fiestas del Pino 2016
DSCN2683-1.jpgOp zijn beurt, heeft de burgemeester van Teror, Gonzalo Rosario benadrukt, dat het totale programma van dit jaar is opgesteld, meer dan honderd optredens gericht op alle leeftijden. "We werken aan zeer veilige feesten die op hun beurt welzijn genereren.”

Rosario verzoekt degenen die naar La Villa Mariana komen, gebruik te maken van het openbaar vervoer, zodat ten minste de wegen niet verstopt raken en voor de veiligheid. “Alle wegen leiden naar Teror om de Pino mee te maken,” heeft de burgemeester gezegd; die laat weten, dat zijn Gemeentebestuur €300.000,= heeft geïnvesteerd in de organisatie van de feesten. “We beschouwen de feestdagen als zijnde een investering, omdat ze welvaart creëren en aanzienlijke economische synergieën genereren voor zowel de gemeente als voor Gran Canaria, " voegde hij eraan toe (Synergie is een begrip dat een proces beschrijft, waarbij het samengaan van delen meer oplevert dan de som der delen.)

Hoezo scheiding van Kerk en Staat?
Zo is er "geen geld" om de nodige reinigings- en onderhoudswerkzaamheden te verrichten gedurende het gehele jaar door in een gemeente, en ook geen budget om de wegen te onderhouden en ander broodnodige infrastructuur te verzorgen, of aan te leggen, of sociale voorziening te treffen .
Maar nu we dit opmerken - zeker als buitenlanders - zijn we natuurlijk muggenzifters en hacemos una montaña de un grano de arena, ofwel: hacemos de una pulga un camello (‘maken we van een mug een olifant’).
Hoe dan ook - zelfs in de 21ste Eeuw, crisis of geen crisis - viert Cho Canario liever feest, het gehele jaar door en zeker in de zomermaanden tijdens de (te) lange (school)vakantieperiode:
¡Viva(n) La(s) Virgen(es) ! - ¡Vivan los Santos¡ - ¡Vivan las Fiestas! - ¡Viva Canarias!
zzzislas-canariaslogo-202.jpg


Bisschop Cases
geeft gehoor aan oproep Paus Franciscus
voor opvang  Syrische vluchtelingen

TEROR - dinsdag 8 september 2015,  Officiële Feestdag Virgen del Pino - De Bisschop van het Diócesis de Canarias (Bisdom Canarias) heeft op dinsdag 8 september 2015 in Teror de traditionele H. Mis ter ere van de Virgen del Pino (H. Maagd van de Pijnboom) opgedragen;  op de grote dag van  het Maria-dorp, die  op Gran Canaria een Officiële Feestdag is en derhalve  alle bedrijven en kantoren op het eiland gesloten zijn.

De H. Mis is bijgewoond door de belangrijkste autoriteiten van de Deelstaat Canarias en van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria
thumb-42.jpgDe Bisschop van het diocees Canarias heeft tijdens zijn preek op de feestdag van de Virgen del Pino in Teror uiteengezet, dat de christelijke gemeenschappen gehoor moeten geven aan de oproep van Paus Franciscus, dat het Bisdom Syrische vluchtelingen die naar Europa komen dienen op te vangen tijdens de grootste crisis op het Continent sinds de Tweede Wereldoorlog.

Cases heeft voor een afgeladen volle Basiliek met gelovigen, burger- en militaire autoriteiten verzekerd, dat met de huidige, economische crisis het Bisdom ook de behoeften op Canarias zal moeten lenigen, die van werklozen en armlastige gezinnen.

De eucharistie is voorafgaan door hernieuwing  van de Eed van Trouw van de troepen die de vertegenwoordiger van de Koning, Fernando Clavijo, heeft gedaan aan de Patrones van Gran Canaria.

De hernieuwing van de Eed van Trouw is gevolgd door het begroeten van de H. Maagd door o.a. de aanwezige autoriteiten, onder wie de  voorzitter van het Canarische Parlement, Carolina Darias; de gedelegeerde van de Spaanse Regering op Canarias, María del Carmen Hernández Bento;  de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, Antonio Morales, de generaals van de drie Legereenheden en de 21 burgemeesters van het Eiland.

Einde zomervakantie
Met deze festiviteiten in Teror loopt dan langzaam de jaarlijkse, grote vakantieperiode( lees: feestperiode ) op de Canarische Eilanden - die begonnen is op 15 juni - ten einde.
Op woensdag 9 september 2015 beginnen de colleges op de Canarische Universiteiten en een week later gaan ook geleidelijk aan het Basis- en Middelbaar Onderwijs weer van start met een nieuw leerjaar.
ZZZZZZAislas-canarias-84-72.jpg 


'El Pino' Moeder aller Processies
2015 - 64ste  Editie

 ‘Maria’-stad Teror op zondag 2015, de grootste Romeria (Offerande-processie) van Canarias; Canriedad te voeten uit; beelden zeggen meer dan 1.000 woorden, leve de Schutspatrones van Gran Canaria en van het Bisdom Canarias:
1441660645109.jpg
1441660580610-1.jpg
1441660660377.jpg
1441660666071.jpg

1441660645114.jpg
1441639108175-1.jpg 1441640251485.jpg
img_29909.jpg
1441648217905.jpg
1441639109707.jpg 1441648275176.jpg
1441660666113.jpg
1441647375258.jpg 1441639108301.jpg
1441647675701.jpg 1441660660251.jpg
1441647733330.jpg
1441648230146.jpg
1441648218150.jpg
1441648221265.jpg 1441648214620.jpg
1441647675605.jpg
1441648214747.jpg 1441648220929.jpg
1441648214895.jpg 1441648218179.jpg
1441639108343.jpg 1441647733434.jpg 1441648220928.jpg
1441648218178.jpg
1441647373260.jpg
1441660665920.jpg 1441648218175.jpg
1441660666197.jpg 1441647373495.jpg
1441660645118.jpg 1441660645112.jpg
                                                          Vis moet zwemmen...   jongens.
1441647675647.jpg 1441647375350-1.jpg
1441648224078.jpg 1441647675606.jpg
1441647733433.jpg
1441660660433.jpg 1441660665803.jpg
1441660579643-1.jpg 1441660638322-1.jpg
1441660593491.jpg
1441660579685.jpg
1441660654060.jpg
1441660638033.jpg 1441660654103.jpg
1441660645113.jpg
a.jpg b-1.jpg
c-1.jpg d-45.jpg
a-2.jpg
b-2.jpg c-2.jpg
1441660660461.jpg
1441660638333.jpg                                                Scheiding van Kerk, en Staat...
1441660660502.jpg 1441660654058.jpg
.                                                  ..blijft moeilijk op Canarias!
1441660650738.jpg
 1441648220783.jpg 1441648220573.jpg
1441648220926.jpg
1441660583300.jpg 1441660660277.jpg
1441660638362.jpg
1441660580374.jpg
                                                    Jong geleerd... is oud gedaan!
 1441660654100.jpg 1441660654061.jpg
sl1.jpg
1441660645021.jpg
hier1.jpg hier2.jpg
                             Bijzonder in 2015... de vertegenwoordiging van El Hierro.
hier6.jpg
hier10.jpg

 hier11.jpg hier5.jpg
1441648218177.jpg 1441648218172.jpg
1441648224076.jpg 1441648279951.jpg
sch1.jpg                 Een processie zonder ovejas y pastores (schapen en herders) is geen Romeria....
sch2.jpg
sch3.jpg
sl2.jpg
sl3.jpg sl5.jpg
worst.jpg
worst1.jpg
groep1.jpg
aaa.jpg c-3.jpg
a-3.jpg aa.jpg
b-3.jpg d-46.jpg
  1441660650693.jpg
                                                       ¡Hasta la próxima...!
ZZZZZZAislas-canarias-84-66.jpg  


H. Maagd daalt af, het eiland is een groot feest

TEROR - zondag 6 september 2015 - Vijftien minuten en 12 seconden heeft de H. Maagd er zaterdagavond 5 september 2015 over gedaan, om gadegeslagen door ongeveer 2.000 gelovigen in de Basiliek van Teror- omgeven door tule en onder leiding van de vicaris-generaal van het Bisdom Canarias, Hipólito Cabrera - in haar camarín (zilveren schrijn) af te dalen naar het altaar aan de voet van het priesterkoor.

Een emotionele gebeurtenis, die sinds 1927 een van de hoogtepunten is van het religieuze programma van de schutspatrones van Gran Canaria. Daarbij waren ook nog eens honderden mensen op het kerkplein en in de Calle Real in afwachting, om de zilveren schrijn bij het altaar te kunnen aanraken.
thumb-41.jpg
                    Gelovigen verdringen zich op zaterdagavond 4 september 2015,
                           om de schrijn met het beeld van de
Virgen aan te raken.
ss1.jpg

De Virgen Del Pino, hier getooid met de groene mantel van Francisco Herrera en Juan Carrasco, die Ze voor het eerst heeft gedragen in 1980 en die is voorzien van 2.000 synthetische saffieren op tien meter zilveren stof en 35 meter goudbrokaat .
In vijftien minuten en 12 seconden is de Virgen del Pino (H. Maagd van de Pijnboom) - 37 minuten later dan gepland en onder het gelui van alle brozen kerkklokken om 21.40 uur geland bij het altaar; gekleed in de groene mantel van Francisco Herrera en Juan Carrasco, die Ze voor het eerst heeft gedragen in 1980 en die is voorzien van 2.000 synthetische saffieren op tien meter zilveren stof en 35 meter goudbrokaat ,
zie: http://cofrades.sevilla.abc.es/profiles/blogs/los-trajes-y-mantos-de-la 

Daar, bij het altaar in de Maria-kerk zal Ze tot 20 september verblijven - getooid met de zogenoemde Corona del Desagravio (Kroon van de Wedergoedmaking), het door de gelovigen geoffreerde diadeem ter vervanging van Haar in 1975 geroofde juwelen - en zal Ze de duizenden pelgrims verwelkomen, die Haar van nabij kunnen aanschouwen; pelgrims, die in de komende dagen deelnemen aan de evenementen die plaatsvinden tijdens het grote feest van de Patrones.
virgen-delpino1.jpgDe afdaling van O.L. Vrouw moet de gelovigen het idee geven, van de verschijning van de Moeder Gods in de pijnboom die op het Hoofdplein in Teror stond; daar, waar nu het Cruz Verde (groene kruisbeeld) staat, oostelijk van de hoofdkerk.
1-11.jpgVolgens de politie wordt de afdaling jaarlijks bijgewoond door ruim 2.000 gelovigen die het ‘mechanische wonder’ van de Virgen willen bijwonen, om - tot tranen geroerd - de eersten te zijn die hun Patrones - van het wonder uit de 16de Eeuw - van nabij in de ogen kunnen kijken en wat later in processie rond kunnen dragen (zie ook de onderstaande artikelen).
ZZZZZZAislas-canarias-84-61.jpg  


De Virgen, een week lang zonder mantel

8 september:
Día de Ntra. Sra. del Pino, Patrona de la Diócesis de Canarias

TEROR - woensdag 26 augustus 2015 - Het beeld, dat vervaardigd is uit perenhout, en gerestaureerd in 1974, heeft de jaarlijkse week om te ventileren al weer achter de rug.

Gelovigen en toeristen die op 27 augustus een bezoek brengen aan de Basiliek van ‘El Pino’ in Teror hebben dan zeven dagen de gelegenheid gehad, om het beeld van de schutspatrones van het Bisdom Canarias in  de oorspronkelijke staat - onopgesmukt -  van nabij te bewonderen in het zilveren troon gestoelte van haar camarín (kleedkamer).
global-movilizara-guaguas-dias-grandes-fiesta-pino.jpg
                                      Jaarlijks een week lang zonder mantel.
novenavirgendelpinotable100.jpg
                                           We bereiden Ons voor op de ontmoeting!
virgendelpino-3.jpg
Vanaf 27 augustus 2015 is de doorluchtige Maagd - Koningin van de Hemel, Maagd van de Pijnboom - gelucht en dus weer ‘aangekleed’ te zien. En zo kunnen de meerdere dagen in beslag nemende evenementen en plechtigheden in Teror losbranden.  Met o.a.de grote processie op 8 september - de hoogtijdag (!) - na de  noveen van  30 augustus /7 september,  en zal  iedereen opgelucht zijn, bij het pontificale losbarsten van het (de) meerdere dagen durende, massale (volks)feest(en)  dat (die) jaarlijks in alle Canarische hevigheid plaats vindt (vinden) en wel:  in het Maria-dorp in het Noorden van Gran Canaria.

¡Viva El Pino! ¡Viva Teror!
¡Viva La Fiesta! ¡Viva el verano! 
¡Viva Gran Canaria! ¡Viva Canarias!,

¡Gracias a Nuestra Señora; Madre de Díós, Reina del Cielo, 'Stella Maris' en wat al dies meer zij! Een - in vele gedaanten - zeer vereerde (schuts)patrones in bijna elk gehucht, wijk, dorp en stad in Spanje, en op de Canarische Eilanden in het bijzonder.
ZZZZZZAislas-canarias-84-14.jpg 


Met de lift naar de Maagd

TEROR - donderdag 5 februari 2015 - In Teror heeft de Basiliek van Ntra. Sra. del Pino (O.L. Vrouw van de Pijnboom) de lift weer in gebruik gesteld die vanuit de Sacristie op de begane grond naar de eerste verdieping gaat waar de Camarin (zilveren Schrijn) staat waarin de H. Maagd zich bevindt.

Het gebruik van de lift is beperkt en uitsluitend bedoeld voor personen met een lichamelijke beperking, die niet op eigen gelegenheid de eerste verdieping kunnen bereiken waar de Virgen del Pino (Maagd van de Pijnboom) en het museum zich bevinden.
pastoorgroot.jpgPersonen die gebruik moeten maken van de lift dienen dit te laten weten aan het personeel van de Basiliek.

Na vernieuwing in 2014 van de elektrische bedrading van de Basilica del Pino (Basiliek van de Pijnboom), is nu ook de lift weer in gebruik genomen, omdat de elektrische bedrading ondertussen voldoet aan de wettelijk gestelde eisen.

De lift is enkele jaren geleden geïnstalleerd - met subsidie van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, om de toegankelijkheid van het gebedshuis te verbeteren voor veel gelovigen die naar het Heiligdom van de Maagd van de Pijnboom komen - maar die kon, vanwege de beklagenswaardige toestand van de elektrische installatie, destijds niet in gebruik worden genomen.

De pastoor van de Basiliek, Monseigneur Antonio Perera, erkent, dat deze nieuwe dienstverlening het voor veel personen, voornamelijk ouderen, mogelijk maakt, het beeld van de H. Maagd in haar zilveren Schrijn - het gehele jaar door - van nabij te bewonderen.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg 


Virgen del Pino 
in haar camarín afgedaald naar het altaar voor de viering van het eilandfeest

TEROR - zaterdag 6 september 2014 - Dit lange weekeinde worden er op maandag 8 september (een officiële feestdag op Gran Canaria) in Teror ruim 20.000 pelgrims verwacht, die al sinds zaterdag 6 september, te voet, in de auto, of met de bus, onderweg zijn; een combinatie van traditie, devotie (en ‘poppenkast’) ter ere van de Schutspatrones van het Eiland en van het Bisdom Canarias.

De menigte komt jaarlijks naar Teror, om er de festiviteiten rondom de Maagd van de Pijnboom mee te beleven. Het beeld wacht dit jaar en deze keer, gekleed in de 'Mantel met de Dennenappels' , de mensenmassa op in het kerkportaal met de geopende toegangsdeuren van de basiliek en verlaat gedurende dit lange weekeinde diverse keren het kerkgebouw, waarbij dan op zondag de ofrenda romería (offerande-processie) plaatsvindt.


 
                       De Virgen (Maagd) gaat ter processie...
 
Zien, hoe de ‘truc’ plaatsvindt, om de beeltenis - compleet met de zilveren schrijn - van Haar ‘kruk’ - pardon: uit Haar schatkamer - te laten komen? 
Bekijk dan deze 1:07:30 uur durende ‘poppenkast’ op videofilm op YouTube waar, met de gebruikelijke show -  waar de Katholieke eredienst bekend om staat - op tijdstip 0:49:39 de afdaling begint en Ze naar beneden komt gezeild, in een typisch Canarisch tempo, tot 1:06:18; waarna de aftiteling van de unieke videoreportage begint:
https://www.youtube.com/watch?v=sjSBYiZJ94c
1-AAAAislas-canarias-85.jpg 
 


Programma Fiestas del Pino 2014

TEROR - dinsdag 26 augustus 2014 - Onderstaand  publiceren wij de belangrijkste evenementen in de programmering van de  Festiviteiten in Teror ter ere van de Schutspatrones van Gran Canaria de Virgen del Pino (H. Maagd van de Pijnboom; Haar feestdag is op 8 september):


1-AAAAislas-canarias-kopie-150.jpg


Programma Fiestas del Pino 2013

TEROR - zaterdag 7 september 2013 - Een van de grootste, meerdere dagen in beslag nemende, jaarlijkse volksfeesten - zo niet het grootste en traditioneelste van heel Canarias – zijn de op het affiche aangekondigde: ‘Fiestas del Pino’ in Maria-stad Teror. In het weekeinde van 7 en 8 september 2013 zijn er in Teror 200 agenten van de Guardia Civil in dienst om de pelgrrims en hun processie en vuurwerk in goede banen te leiden.

Het feestprogramma is al van start gegaan op donderdag 29 augustus 2013 en eindigt met de 33ste editie van de Rallye Villa de Teror telkenjare in het laatste weekeinde september (in 2013 op 27 en 28 ), hoewel het officiële  einde van de Mariafeesten, het Verbena Canaria (Canarisch Dansbal) is op zaterdag 21 september 2013 gevolgd door de Subida (Terugkeer, letterlijk: Opstijging ) van het beeld van de Virgen (H. Maagd) naar Haar Camarín op zondag 22 september 2013.
247195011-275x250_large.jpg
PROGRAMMA :
Zaterdag 7 september
Ofrenda-Romería en Honor a Ntra. Sra. del Pino, Patrona de la Diócesis de Canarias. Con las carretas del Cabildo de Gran Canaria, la representación de Candelaria, resto de municipios de la isla y Teror.
Del Casatañero Gordo a la Plaza del Pino. 16:00 h.
Verbena de la Víspera
Plaza de Sintes. 23:00 h.
Zondag 8 september

Día de Ntra. Sra. del Pino, Patrona de la Diócesis de Canarias.
Exhibición de los Tradicionales fuegos artificiales, a cargo de la pirotecnia El Pilar, de Benjamín Dávila Sosa. Terrenos de La Capellanía. 01:00 h.
Recepción Oficial de Autoridades y del representante de S.M. El Rey
Casa Museo de Los Patronos de la Virgen. 10:30 h.
Maandag 9 september

Actividades Infantiles. Tarde de Hinchables
Plaza de Sintes. 18:00 h.
Pancho Amat en ConciertoPlaza Ntra. Sra. del Pino. 21:00 h
.

Dinsdag 10 september
Mary Poppins El Musical.
ENTRADA: €5,= Auditorio de Teror. 19:00 h.

Woensdag 11 september
Concierto de la Agrupación de Viento de la Academia de la Orquesta Filarmónica de Gran Canaria
Auditorio de Teror. 20:30 h.
Donderdag 12 september

Clausura de las exposiciones: “Instrumentos del Mundo” del Excmo. Cabildo de Gran Canaria y “Vida”, de Carmina Alemán Melián, con la actuación de la Agrupación de Pulso y Púa Pedro Vega (Los Sancochos)
Casa de la Cultura. 19:00 h.
Teatro: “Tres” (Comedia), con Mª Carmen Sánchez, Blanca Rodríguez, Yanara Moreno y Victor Formoso.
ENTRADA: €3,=. Auditorio de Teror. 20:30 h.
Ofrenda Poética a Ntra. Sra. del Pino a cargo de la Asociación de Poetas Canarios Arcadia.
Basílica Ntra. Sra. del Pino. 20:00 h.

Vrijdag 13 september
Baile de Mayores
Plaza de Sintes. 17:00 h.
Grabación del programa de TV Canaria En Clave de JáPlaza Ntra. Sra. del Pino. 21:00 h.

Zaterdag 14 september
Inauguración de la Exposición de Fotografías de Teófilo Falcón, “Cincuenta años no es nada”.
Casa de la Cultura. 19:00
h.

+ Música Festival. Con el patrocinio del Ayuntamiento de Teror y Cadena Ser. Festival de Artistas Nacionales
Plaza de Sintes. 22:00 h.

Zondag 15 september
Festividad del Día de las Marías. Fiesta Patronal de Teror
Verbena del Solajero
a cargo de Güira Latina.
Alameda Pío XII
Exhibición de Fuegos Artificiales del Día de Las Marías, a cargo de la Pirotecnia El Pilar, de Benjamín Dávila Sosa.
Plaza del Muro Nuevo. Durante la Procesión
Lunes, 16 september

Cine de Verano
Plaza Teresa de Bolívar. 21:00 h.

Martes, 17 september
Cine de Verano
Plaza Teresa de Bolívar. 21:00 h.

Miércoles, 18 september
Muestra de cortos canarios del Festival de Cine de Teror 1961-1963
Casa de la Cultura. 20:30 h.

Jueves, 19 september
Presentación de los libros: “El Salto”, “Más allá de la Onírisys”, “El alumno que descubrió que era maestro” y “El viaje a través”, del escritor canario Juan Andrés Godoy Rivero. Casa de la Cultura. 20:00 h.

Viernes, 20 september
II Encuentro de Folclore
Auditorio de Teror. 20:30 h.

Noche Vieja de Verano con Línea Dj. Organiza el Colectivo Juvenil Enrala2
Alameda Pío XII. 23:00 h.
Sábado, 21 septiembre
Pasacalle de la verbena Canaria. Del Castañero Gordo a la Plaza de Sintes. 22:00 h.
Verbena Canaria, con la participación de la Orquesta Wamampy (La Gomera) y Tamarindos (Gran Canaria) Plaza de Sintes. 23:00 h.
Baile de Taifas
Alameda Pío XII. 23:00 h

ACTOS RELIGIOSOS:

Zaterdag  7 september ’13
Rezo de Laudes
Basílica Ntra. Sra. del Pino. 09:00 h.
Actos Religiosos
Celebración de la Eucaristía
Basílica Ntra. Sra. del Pino. 12:00 h.Ofrenda a la Patrona de la Diócesis de Canarias 
Plaza del Pino. 16:30 h. 
Celebración de la Eucaristía. Al finalizar la Ofrenda; a las 21:00 y 24:00 h.
Basílica de Ntra. Sra. del Pino

ZONDAG 8 september
DÍA DE NTRA. SRA. DEL PINO PATRONA DE LA DIÓCESIS DE CANARIAS

Celebración de la Eucaristía 06:00, 07:00, 08:00, 09:00 y 10:00 h. Basílica de Ntra. Sra. del Pino
Solemne Celebración de la Eucaristía
Presidirá el Excmo. y Reverendísimo Monseñor D. Francisco Cases Andreu, Obispo de la Diócesis. Música a cargo de la Coral Ntra. Sra. del Rosario Basílica de Ntra. Sra. del Pino. 12:00 h.
Procesión de Ntra. Sra. del Pino
A continuación
Celebración de la Eucaristía Basílica de Ntra. Sra. del Pino. Después de la procesión.

Van 8 tot 16 september
Novenario Solemne de acuerdo al siguiente programa: 
Celebración de la Eucaristía
Basílica Ntra. Sra. del Pino. 18:00 h.
Santo Rosario, Preces de la Novena y Celebración de la Eucaristía, Presidirá las Homilías el M.I: Sr. D. Alejandro Pérez Verdugo, Canónigo Prefecto de Liturgia de la Catedral de Málaga
Basílica Ntra. Sra. del Pino. 19:00 h.
Maandag 9 september
Rezo de Laudes
Basílica Ntra. Sra. del Pino. 09:00 h.
Actos Religiosos
Celebración de la Eucaristía
Basílica Ntra. Sra. del Pino. 12:00 h.
Donderdag  12 september
21º Ofrenda Poética a la VirgenA cargo del grupo de poetas canarios “La Arcadia”Basílica de Ntra. Sra. del Pino. 20:00 h.
Zondag 15 september
DRA DE LAS MARÍAS. FIESTA PATRONAL DE LA VILLA MARIANA DE TEROR
Celebración de la Eucaristía: 08:00, 09:00, 10:00, 11:00 y 12:00 h.
Basílica de Ntra. Sra. del Pino
Eucaristía Solemne Homenaje del Colegio de Abogados a su Patrona, la Virgen del Pino, Presidirá el Ilmo. Sr. D. Hipólito Cabrera González, Vicario General de la Diócesis de Canarias
Basílica Ntra. Sra. del Pino. 13:00 h. 
Celebración de la Eucaristía. 18:00 h.
Santo Rosario, Novena y Concelebración de la Eucaristía, Presidirá el Ilmo. Sr. D. Hipólito Cabrera González, Vicario General de la Diócesis de Canarias.
Basílica Ntra. Sra. del Pino. 19:00 h.
Procesión de la Venerada Imagen de Ntra. Sra. del Pino
Calle Real de la Plaza. Después de la Eucaristía

Zondag 22 september
Celebración de la Eucaristía
08:00, 09:00, 10:00, 11:00 , 12:00 y 13:00 h.

Basílica de Ntra. Sra. del Pino
Santo Rosario. 18:00 h.Celebración de la Eucaristía. 18:30 h.
Basílica de Ntra. Sra. del Pino
Subida de la imagen de Ntra. Sra. del Pino a su Camarín.
Presidirá D. Higinio Manuel Sánchez Romero, Párroco de Santa María de Guía
Basílica del Pino. A continuación
islas-canarias-38.jpg


Het beeld van de Virgen del Pino
zonder mantel,
om het hout te laten luchten

De Patrones kan bezocht worden zonder Haar gebruikelijke kledij in de kerk van Teror tot maandag 1 september 2014, wanneer ze van een andere cape zal worden voorzien

TEROR - dinsdag 26 augustus 2014 - Het beeld van de Virgen del Pino ( H. Maagd van de Pijnboom) is onbedekt - zonder Haar mantel - te zien tot maandag 1 september 2014 in de kerk van Teror en wordt op die dag van een andere cape voorzien.

Het verwijderen van de mantel van de Patrones is gedaan, opdat het beeld kan luchten en zo te voorkomen, dat het houten beeldje beschadigd raakt. Volgens deskundigen  moet het houtsnijwerk enkele dagen per jaar luchten, om het in goede conditie te houden. Zodoende is de Patrones van het Bisdom zonder haar gebruikelijke kledij te zien tot de genoemde datum. “Dit heeft ook een ander doel, en dat is het feit, dat het mooi is, dat men het beeld kan zien zoals het in de 16de Eeuw is vervaardigd door de beeldhouwer Jorge Fernández,” zo laat de pastoor van Teror, Manuel Reyes, weten.

     De pastoor van Teror, Manuel Reyes, toont een foto van de Virgen zonder mantel.

    Zoals de officiële kroniekschrijver van Teror, José Luis Yánez, vertelt, gaat het om een gewoonte die men verricht sinds 1974, toen men het beeldje gerestaureerd heeft.

“In eerste instantie  adviseerden technici, om het niet meer aan te kleden; maar omdat dit onmogelijk was, om het dan maar  jaarlijks een week -  of zo lang mogelijk - het hout te luchten, want de restauratie was ingrijpend en men heeft een deel van het lichaam moeten vervangen, omdat het was aangetast door houtworm,” zo legt de geschiedschrijver van de stad uit.
 
“Sinds enkele jaren,” zo gaat Yánez verder, “stelt men het ontklede beeld bovendien aan het publiek ten toon; er zijn veel mensen die het zo niet willen zien, en er zijn personen die verwonderd zijn, over hoe klein het beeld is, want de kledij zorgt ervoor, dat het beeld veel groter lijkt, dan het in werkelijkheid is. Ook is het iets wat is geaccepteerd en het is positief, dat het tegenstelling oproept, of het nu wel, of niet goed is, dat het gekleed is. Het is een feit op zich, dat het een sculptuur is uit de Sevilliaanse school met een evident artistieke waarde, en dat de mensen het niet zien, als een sculptuur van alleen maar een gezicht en verder niets.”

 
         Moeder en Kind scheppen, 'zonder jas', een luchtje voor het open raam.
Wel is het zo, merkt Yánez op, “dat de kledij de handen van het beeld bedekt; en men daarom handen aan de buitenzijde heeft moeten aanbrengen, omdat men die anders niet zou kunnen zien.”

Ook verduidelijkt de kroniekschrijver, “dat,  tot de tijd van Antonio Socorro, men het ontkleedde en kleedde ,omdat men toen - met goede bedoelingen - geprobeerd heeft de miserie van de Maagd te verbergen; waarbij men niet toestond, dat men Haar zou zien zonder Haar mantel.”
 
De kleur van de rok die de Patrones vanaf vrijdag 5 september zal dragen is, aldus de pastoor van Teror, “beige-groen”. Het gaat om een van de oudste mantels en die is omgeven met controverse. Althans, zo laat de kroniekschrijver weten, “de mantel is van stof vervaardigd en erg vervallen; er zijn veel onregelmatigheden.” Het beeld zal gekleed worden met de zogenoemde ‘Manto de los pinos’, "hoewel men besloten had, deze cape niet meer aan te brengen,” zo voegt Yánez toe.
 
Reyes vertelt echter, “waar men Haar mee gaat aankleden, is de originele mantel die een bisschop cadeau heeft gedaan in 1785; en dan is het normaal, dat het kledingstuk beschadigd is geraakt.” Eveneens geeft hij toe, “dat men bij deze gelegenheid de rode mantel wilde gebruiken, maar die heeft ze in 2014 al aangehad in de Kathedrale Basiliek van Santa Ana, en daarom heeft men voor deze gekozen.
 
virgendelpino-4.jpg
Yánez merkt op, dat men de genoemde mantel vervaardigd heeft in 1778, van witte stof, met in zijde geborduurde dennenappels in groene en bruine kleuren, het goudbrokaat is met de hand vervaardigd in Valenciaanse ateliers en is voor het eerst getoond op de vooravond van Corpus Christi in 1785, tijdens de bajada de la Virgen del Pino. Sindsdien is het een van de vaakst gebruikte mantels in het kleden van het beeld, en die bij talrijke gelegenheden is gedragen, zoals in 1981, vanwege het Año Mariano en het Medio Milenio de la Aparición  (Maria-jaar en de 500ste Verjaardag van de Verschijning); of in 1983, vanwege de 200ste sterfdag van de bisschop die de mantel cadeau heeft gedaan, toen het ook is overgebracht naar het Cisterciënzer-klooster in Teror.  Men heeft deze mantel voor het laatst omgehangen in 2003.

Er zijn veel gelovigen die geprikkeld worden door nieuwsgierigheid, om de Patrones zonder een van haar mantels te zien, hoewel niet iedereen op dezelfde manier reageert. “Er zijn er, die komen, Haar zien, en dan maar niet kunnen geloven, dat dit werkelijk de Virgen del Pino (Maagd van de Pijnboom) is; hoewel er veel anderen zijn die er een hekel aan hebben, of die het merkwaardig vinden, Haar zo te zien,” merkt Reyes op.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


Voorbereidingen
voor het afscheid van de schutspatrones

De Virgen del Pino keert terug naar Teror na een verblijf van twee weken  in de hoofdstad van Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 13 juni 2014 – Het hoofdstedelijke Gemeentebestuur zet een speciaal team in ter versterking van de veiligheidsdienst, de verkeerspolitie en de reinigingsdienst, met het oog op zaterdag 14 juni 2014; de dag, waarop de Virgen del Pino (O.L. Vrouw van de Pijnboom) na een verblijf van twee weken in de Kathedrale Basiliek van Santa Ana de terugtocht zal aanvaarden naar de Basiliek van Teror.

Dit om te garanderen, dat de duizenden gelovigen die de H. Maagd zullen begeleiden op Haar terugtocht vanuit de Kathedraal van Santa Ana, waar zij op 31 mei is aangekomen vanuit de Basiliek van Teror, dit veilig kunnen doen.

De Virgen del Pino, is tijdens Haar tweewekelijkse verblijf in de hoofdstad van Gran Canaria bezocht door duizenden gelovigen; en na de H. Mis van 06:00 uur in de Kathedraal zal Zij van daaruit om 06:30 uur vertrekken.

Deze keer is de wandeling meer rechtstreeks, waarbij het na het verlaten van het Plaza de Santa Ana, het via de Calle Obispo Codina richting Calle Muro gaat en dan via de Avenida Primero de Mayo.

Na het afscheid van de autoriteiten, dat voorzien is op het Plaza del Pino (aan het begin van de Avenida Primero de Mayo), zullen de gelovigen die de H. Maagd begeleiden en wandelt men in processie via de:
- Carretera de Mata,
- Las Rehoyas,
- La Paterna,
- Los Tarahales,
- Hoya de la Gallina,
- de rotonde van Almatriche,
 om zo naar Tamaraceite gaan (waar een eerste halte is tegenover  de Claret-school en waar een eerbetoon wordt gebracht door de Cáritas).

Om dan vervolgens de GC-21 te nemen (de weg naar Teror) in de richting van de Basiliek van de Pino, waarbij zij begeleid worden door ruim 200 veiligheidsmedewerkers, onder wie 41 agenten van de Policía Local (Gemeentepolitie), 60 vrijwilligers van de Protección Civil (Bescherming Burgerbevolking = BB) van Las Palmas de Gran Canaria  en nog eens 70 vrijwilligers van de BB uit andere gemeenten van Gran Canaria.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


Video
La Baja de Nuestra Señora del Pino

aankomst bij en in de Kathedrale basiliek van Santa Ana
in  Las Palmas de Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 1 juni 2014 - De Dochter bezoekt het huis van haar Moeder...
Bekijk hier het videofilmpje vam haar aankomst op zaterdag 31 mei 2014...

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WE6HEQyuZCQ
ZZZZZZAislas-canarias-84-62.jpg 


De Pino komt aan in Las Palmas de Gran Canaria
LAS PALMAS DE GRAN CANARIA  - zaterdag 31 mei 2014 -


                              Aankomst van de 'Pino' op zaterdag 31 mei 2014
          bij de Kathedrale Basiliek van Santa Ana in Las Palmas de Gran Canaria.

                      't is in de maand van mei ja,ja... van je singela, singela, hopsasa...


                                                             Gratis entree...
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


De H. Maagd onderweg naar
Las Palmas de Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 31 mei 2014 - Het 'gesol' met de Virgen del Pino duurt nog uren. De lichtprocessies in Lourdes zijn er niets bij... en de 'Hadj naar Mekka' valt er bijna bij in het niet! Waarin een klein Eiland groot kan zijn...

Tijdens de inwijding van de Basiliek van Teror - vandaag 31 mei 2014 precies honderd jaar geleden - was O.L- Vrouw met  deze mantel behangen; met een replica daarvan wordt ze nu in processie, onder grijze luchten en lichte motregen, naar de Hoofdstad van het eiland gedragen, dit is voor het laatst gedaan in 2000:
 

De wandeling die in een lichte motregen om 06:30 uur begonnen is op zaterdag 31 mei 2014, duurt nog tot 19:00 uur, voordat het 'gouden kalf' op de eindbestemming is, om door het (veelal werkloze!) gepeupel aanbeden te worden: ¡Viva La Virgen, viva el Pino, viva Canarias!

                   Honderd jaar Schutspatrones vam het Bisdom Canarias.

Bekijk dit blog op:

http://bruanohernandez.blogspot.com.es/2014/05/de-la-bajada-de-la-virgen-del-pino-2014.html


           Veel processie maar weinig progressie (in de Canarische economie)...

                                 En of Zij daar blij mee is, dat is maar de vraag:
                             haar gezicht - zo geloven wij (red.)- spreekt hier boekdelen!

En op zaterdag 14 juni brengen we Haar met vereende krachten weer terug naar Teror, waar ze thuishoort; tot aan 8 september, Haar feestdag, waarop ze opnieuw zal afdalen van haar voetstuk in de Basiliek van Teror; via de GC-21 op weg naar  de hoofdstad van Gran Canaria.

1-AAAAislas-canarias-85.jpg


Cordura’ tijdens de wandeling

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 29 mei 2014 - Alles is er klaar voor, om voor de 51ste keer rond het gouden kalf te gaan dansen, pardon… dat het beeld van de H. Maagd van de Pijnboom in de nacht van 30 op 31 mei in processie kan afdalen vanuit Teror naar Las Palmas de Gran Canaria. Een pelgrimstocht, waarbij men verwacht, dat daar 200.000 mensen aan zullen deelnemen en waar een enorme politiemacht voor op de been is geroepen, om de 12 uur durende wandeling geordend te laten verlopen.

Op zaterdag 31 mei 2014 zal het beeld van de Virgen del Pino om 05:30 uur opgesteld staan in het portaal van de Basiliek van Teror. Daar zal ook bisschop Francisco Cases aanwezig zijn, die in afwachting is van het beleven van zijn eerste bajada de la Virgen, vergezeld door een groot aantal gelovigen, evenals door een hele reeks vertegenwoordigers van diverse plaatselijke-, eiland- en regionale autoriteiten. Maar vooral belangrijk zijn de naar verwachting 200.000 pelgrims die de Schutspatrones van het Bisdom Canarias op haar tocht zullen vergezellen. Het is een 12 uur durende wandeling vanaf de kerk in Teror naar de Kathedraal van Santa Ana. En aan al deze pelgrims vraagt de Kerk, “geestelijke gezondheid”.

                                          Alles is er klaar voor,
                  om voor het 51ste jaar rij rond '
het gouden kalf' te gaan dansen…'
Opdat de processie geordend zal verlopen, hebben de gezamenlijke veiligheidsdiensten diverse keren vergaderd in de afgelopen maanden, zo heeft de gedelegeerde van de Spaanse Regering op Canarias, María de Carmen Hernández Bento, laten weten tijdens een persconferentie op woensdag 28 mei 2014. “We hebben aan alles gedacht,” zo heeft ze opgemerkt. Zo zet men voor de 51stebajada de la Virgen del Pino naar de hoofdstad 337 Agenten van de strijdkrachten en de Staatsveiligheidskorpsen in: 282 agenten van de Policía Nacional (Rijkspolitie) en 55 van de Guardia Civil, die op elk moment de integriteit van de pelgrims in de gaten zullen houden.

Maar de politiemacht is nog groter, daar komen nog 75 agenten bij van de Policía Local (Gemeentepolitie) van Las Palmas de Gran Canaria, 15 agenten van de Policía Autonómica (Deelstaatpolitie) en 15 agenten va n de gemeentepolitie van Teror.

Zo zijn er 442 agenten op de been, die deze 200.000 pelgrims zullen begeleiden. Daar komen dan nog eens ruim 200 vrijwilligers bij van het Rode Kruis en van de Protección Civil (Bescherming Burgerbevolking = BB) die deze dag gemobiliseerd worden, samen met de 12 ambulances die beschikbaar zijn gedurende het verloop van de processie en het veldhospitaal, dat men zal installeren ter hoogte van Tamaraceite.

Aan “alle inspanning, werk en bereidheid,” van alle instellingen die deelnemen aan het evenement en die van het Bisdom Canarias moet men de goede bereidwilligheid van de mensen toevoegen. Daarom benadrukt de algemene vicaris, Hipolito Cabrera, dat het van belang is, “poner cordura en la peregrinación” (“geestelijke gezondheid aan de processie te geven”) - ofwel: gezond verstand te gebruiken (red.) - zodat de menigte de aanwijzingen van de organisatie opvolgt en zoveel mogelijk het milieu respecteert.

Zowel de vicaris, als bisschop van Canarias herinnert eraan, dat de afdaling van de Heilige Maagd van de Pijnboom een evenement is met een religieus karakter, “van bidden, zingen, deelnemen en het beleven van een vreugdevolle ervaring,” tijdens een gebeurtenis, die in de afgelopen 14 jaar niet heeft plaatsgevonden.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


De bajada de la Virgen del Pino
zorgt voor afsluiting van ruim 100 straten

De hoofdstad van Gran Canaria verwacht  ruim 150.00 processie-gangers op zaterdag 31 mei 2014  en 250 agenten bewaken de veiligheid

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 27 mei 2014 - De bajada de la Virgen del Pino (afdaling van de H. Maagd van de Pijnboom) op zaterdag 31 mei 2014 verplicht tot het afsluiten van in totaal 101 straten op de diverse momenten, om het voorbijtrekken van de processie mogelijk te maken.

Tussen de 150.000 en 200.000 personen zullen het beeld vergezellen gedurende de 51stebajada (afdaling ) naar de hoofdstad, aldus de verwachtingen van het hoofdstedelijke Gemeentebestuur, dat op maandag 26 mei 2014 de laatste details heeft besproken, om  het inzetten van 250 agenten de veiligheid van de duizenden processie-gangers te kunnen garanderen. Het beeld vertrekt om 06:30 uur uit de Basiliek van Teror.

         Het bezoek van de H. Maagd van de Pijnboom aan de hoofdstad.
Het grootste deel van de verbindingswegen van Teror met de hoofdstad zal worden afgesloten, waardoor men het gebruik van alternatieve wegen aanbeveelt, zoals de GC-23 en de GC-3 (Circunvalación = Rondweg), om naar de Avenida Marítima te komen.

Processie
Het programma begint om 06:30 uur in de Basiliek van de Virgen del Pino, in Teror, van waaruit men richting Las Palmas de Gran Canaria vertrekt via de GC-21, en om 09.00 uur de eerste halteplaats zal worden aangedaan bij Cruz del Ovejero, ter hoogte van het Colegio Claret, waar de processie een eerste rustpauze houdt.

Vervolgens gaat de processie verder via Tamaraceite, Cuesta Blanca, Siete Palmas, Los Tarahales, Escaleritas, Pedro Infinito, Schamann, Altavista, La Cornisa en de Paseo de San Antonio.
Op het Plaza de Don Benito, naast de Iglesia de los Dolores (Kerk der Smarten), wordt een tweede rustpauze gehouden, alvorens richting Castillo de Mata (Plaza del Pino) te gaan waar de derde halteplaats zal zijn en de officiële ontvangst in de stad zal plaatsvinden aan het begin van de Avenida Primero de Mayo,  alvorens rond 19.00 uur aan te komen bij de Kathedrale Basiliek van Santa Ana.

Autovrij
De gebieden en straten die de Policía Local (Gemeentepolitie) vrij zal maken van geparkeerde auto’s, om de doortocht van de processie mogelijk te maken zijn:
- Cruz del Ovejero en de Carretera General de Tamaraceite, vanaf de vertakking met de GC-21 tot aan de rotonde van Lomo Los Frailes;
- Avenida de Escaleritas, tussen de nummers 169 en 127;
- Pedro Infinito, vanaf de Calle Zaragoza tot aan de Avenida de Escaleritas;
- Paseo de San Antonio, vanaf de Carretera de Mata tot aan Salvador Monsalud;
- Primero de Mayo, vanaf het Plaza del Pino tot aan de Bajada de San Nicolás;
- de GC-110, vanaf Obispo Codina tot aan de kruising met de Párroco Artiles.

Busdiensten
Anderzijds zet openbaar vervoermaatschappij Global in de nacht van vrijdag 30 op zaterdag 31 mei 2014 extra busdiensten in naar Teror, voor de bedevaartgangers die de H. Maagd willen vergezellen op Haar bajada (afdaling) naar de hoofdstad. De speciale busdiensten vertrekken vanuit de hoofdstad en vanuit Gáldar, Guía, Arucas, Santa Brígida, San Mateo en Telde naar Teror.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


De wijze waarop men de Maagd laat afdalen

Sinds 1927 daalt het beeld van de Pino af in haar camarín dankzij het mysterie van de elektrische energie

TEROR - donderdag 5 september 2013 - Als de mythe wil, dat het beeld van de patrones op wonderbaarlijke wijze is verschenen in een enorme boom die Haar zijn naam heeft gegeven in 1481, dan is het zeker, dat in de hedendaagse tijd de procedure welke men kent als de Bajada de la Virgen (Afdaling van de H. Maagd), is gemechaniseerd; een spectaculaire gebeurtenis met mathematische precisie, die zich jaarlijks op 5 september herhaalt.

In het artikel ‘De wijze waarop men de Maagd laat afdalen vanuit haar camarín naar de vloer’, van José Miguel Alzola, staat het - handmatige - systeem beschreven, zoals het functioneerde in het jaar 1786, om het beeld vanuit de hoogte af te laten dalen naar de vloer binnen, aan de voet van de gelovigen.


           Het beeld, al buiten de
camarín; in het midden de stellage met de tule en;
                              links beneden het voetstuk van de processie-troon
.

Na haar jaren via een ladder naar beneden te hebben gehaald, “met het voor de hand liggende gevaar,” is men een spindel gaan gebruiken, zoals die in oude leidingen in huizen geopend werd voor het laten weglopen van water bij overstromingen; · wat toen ‘veel gemak en veiligheid’ opleverde,” zoals men toen in dagblad ‘El Diario’ de  elementaire,  politieke en historische gebeurtenissen van Canarias heeft  beschreven.

Dat bleef eeuwenlang zo, tot met de komst van de 20ste Eeuw niet alleen de Maagd, maar Haar gehele entourage,  inclusief  baldakijn, afdalen; door een houten valluik, dat men opende via katrollen op de  bovenverdieping, waarbij zenuwen, armkracht en tact te pas kwamen, om Haar niet te laten dansen en slingeren. Alzola, lid van een uitgebreide familie die de zomer doorbrengt in Teror, vertelt, dat er zich door dit gesol ‘oneffenheden” voordeden, zowel in de kerk als buiten in de zonneschijn die het uiterlijk van de patroonheilige fel verlichtte.

 

  
Er is altijd wel een handige jongen in huis, en zijn oom, Agustín Alzola González-Corvo, was er zo een: “Een uiterst fantasierijke persoon die als liefhebberij micromechanica had en die ervan genoot, oplossingen te zoeken voor het verhelpen van fouten en het verbeteren van de werking van zaken in huis.”

Agustín en zijn neef woonden elke manoeuvre bij, totdat hij een uitvinding fabriceerde, om deze eenvoudiger te maken en tegelijkertijd “mooier en majesteitelijker.”
Men stelde de pas aangestelde monseigneur Antonio Socorro Lantinge de uitvinding voor: eenvoudig twee parallelle rails, op een stellage van 45 graden waarover een platform glijdt en waarbij de begeleiders parallel aan een touw trekken,” wat aangeeft, dat eenvoud niet in strijd is met de fysiek van geavanceerde zaken.
Al met al belandde de heilige lading moeilijker in de processie, maar Socorro Lantigua vertrouwde blindelings op die zomerse uitvinding.
 
Maar in het Teror van de 20ste Eeuw bestond ook een gerenommeerd gilde, dat van ebbenhouten balkon-, meubel- en trappenmakers, dat  heerste over een groot deel van de meest unieke huizen in de stad en wat werd ingezet, om het ding af te maken, waarvan de bijdrage blijft, zo gaat Alzola verder, “dat deze van onschatbare waarde was in de bouw van de kabelbaan die sui géneris, vanaf de eerste proefneming perfect werkte.”

En inderdaad, met een lier vastgemaakt aan het geheel, daalt in twaalf minuten tijd de Virgen del Pino af tussen bloemen en een zee van tule en getemde wolken van gaas, waardoor een effectvol hoogtepunt bereikt wordt wat meer dan eens eindigt met een traan. Vandaag , donderdag 5 september 2013, om 19:30 uur heeft de mis plaatsgevonden en is het beeld opnieuw afgedaald en vooral het bovennatuurlijke mysterie … dat van de elektrische energie.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg 


Teror beleeft de grote dag

TEROR - vrijdag 7 september 2012 - De ofrenda-romería (offerandeprocessie) ter ere van de Virgen del Pino (H. Maagd van de Pijnboom) heeft deze vrijdag plaatsgevonden met deelname van 22 (ossen)wagens en duizenden romeros (processiegangers).

Om deel te nemen aan de Romería  (Processie) moet men gekleed zijn in Canarische klederdracht. Veel smeekbeden  en kilo’s levensmiddelen zijn ook deze vrijdag weer samengekomen tijdens deze viering die wordt voorgegaan door de Virgen in het portaal van de Basiliek.

                   Een zee van mensen neemt deel aan de Romería del Pino.


Dan is alles klaar om in ontvangst te worden genomen en verdeeld men de  kratten met een keur aan producten die zijn meegebracht door de processiedeelnemers, zoals ieder jaar groente, fruit en allerhande soorten levensmiddelen uit de Canarische Gemeenten, die medewerkers van de kerk gelijkmatig verdelen aan goede doelen die hier een aanvraag voor hebben ingediend. Bejaardentehuizen, San Juan de Dios, Cáritas en andere liefdadigheidsinstellingen zijn de ontvangers van deze producten, waar veel bederfelijke waar bij zit.
Men schat, dat men in 2011 ruim 15.000 kilo aan offergaven heeft ontvangen.
 
De Ofrenda Romería aan de Virgen del Pino (Offerandeprocessie aan Onze Lieve Vrouw van de Pijnboom)  is een van de meest populaire volksfeesten van Canarias. Sinds 1952 vindt dit  elke  jaar op 7 september plaats, voorafgaand aan  de Día del Pino en er nemen 21 Gemeente van Gran  Canaria aan deel, evenals vertegenwoordigers van het Cabildo (Eilandbestuur) en delegaties van de eilanden.

virgendelpino-5.jpg

De door de folklorist Nestor Álamo bedachte Romería brengt duizenden mensen op de been in een processie  die over een parcours van twee kilometer trekt.

Dezer dagen richten veel gelovige hun smeekbeden, om werk en gezondheid, aan de Virgen (H. Maagd). Er zijn kraampjes die goede zaken doen met de verkoop  van uit was vervaardigde organen, of lichaamsdelen (al naar gelang de kwaal waaraan een gelovige lijdt). Ogen, handen, borsten, nieren en harten zijn enkele van de wasfiguren die de gelovigen offeren aan de Virgen, opdat Zij hen in ruil daarvoor gezondheid zal geven.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg
 


Men bidt tot de Virgen voor een baan

Teror - vrijdag 7 september 2012 - Al een week lang, net zoals elk jaar, komen de pelgrims, om de Virgen del Pino te zien, hoewel het leeuwendeel van hen, op vrijdagmiddag 7 september 2012 aankomt. Men verwacht, dat het dorp dit weekeinde bezocht wordt door 200.000 à 300.000 personen.

In dit jaar van financiële crisis gaan de verzoeken, om o.a. een goede gezondheid, bij een groot gedeelte van de pelgrims vergezeld van smeekbeden voor het vinden van werk voor henzelf, of voor hun familieleden.

Op donderdagochtend  vroeg komen de pelgrims de kerk binnen, om de Virgen del Pino te zien.

Dit is het geval met Joan Rodríguez, een  jongeman uit Tamaraceite, die op donderdag 6 september 2012 te voet naar Teror is gekomen en voor de beeltenis van de schutspatrones van het eiland in zijn smeekbede bidt, om een baan want dit jaar is hij werkloos.

Men doet dit in eenzaamheid; of zoals Joan, in gezelschap van vrienden, zoals Yanira, Zaida en Noelia,  die op donderdag 6 september 2012  vanuit Las Mesas zijn komen wandelen. Of met familieleden, zoals Yayi, die samen met haar echtgenoot Carmelo en hun nichtje Sara te voet vanuit Tamaraceite zijn gekomen.

Al deze pelgrims komen naar de basiliek, om de Virgen del Pino te vragen, hun tegenwoordige situatie te verbeteren; in de hoop, dat er betere tijden mogen komen.

Want er zijn veel eilandbewoners die het nodig hebben te geloven en hun vertrouwen te schenken  aan de patrones van het Bisdom Canarias.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


 

El Pino krijgt dezelfde behandeling als Candelaria

De Canarische president garandeert Teror
dezelfde subsidie als voor de Tinerfense patrones

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 6 september 2012 - De viering van El Pino zal van de Canarische Regering dezelfde behandeling krijgen als die van Candelaria op Tenerife. De Burgemeester van Teror, Juan de Dios Ramos toont zich, “in de tijden waarin we verkeren”, tevreden met  de op woensdag 5 september 2012 door de president van de Canarische Regering, Paulino Rivero, gegarandeerde samenwerking tijdens een officieel bezoek van de burgemeester aan de president, om hem uit te nodigen voor het bijwonen van de feestelijkheden.

Rivero zal wederom de grote dag (8 september)bijwonen als vertegenwoordiger van het Casa Real (Koninklijk Huis). Bovendien heeft hij aangekondigd, ook dit jaar weer te voet naar het Maria-dorp te komen, zoals op 7 september traditie is bij vele gelovigen.
          De jaarlijkse bajada (afdaling) van de H. Maagd uit haar zilveren camarín
                                                     in de Basiliek van Teror.

Teror vergeet het ongenoegen uit voorgaande jaren over de bezuinigingen van de Canarische Regering op het patroonsfeest van Gran  Canaria. Juan de Dios Ramos toonde zich op woensdag 5 september 2012  tevreden met de woorden van de regionale president, die hem heeft verzekerd, dat men nog door zal gaan met het subsidiëren van de viering.

 

Hoewel hij geen bedrag wenste te noemen, heeft de burgemeester tijdens zijn bezoek, om de president uit te nodigen naar Teror te komen, benadrukt, dat men dezelfde bijdrage zal ontvangen als de Virgen van Candelaria, de Tinerfense schutspatrones. En meer nog dan de financiële, gaat het om een bijdrage in de  veiligheidsvoorzieningen.

De burgemeester van Teror is op woensdag 5 september 2012  rond het middaguur naar de Zetel van de Regering gegaan, om de president officieel uit te nodigen voor de  feesten, die Rivero wederom zal bijwonen, als vertegenwoordiger van koning Juan Carlos. “Ik ben ook gekomen, om hem om zijn financiële medewerking te vragen en uiteraard ook voor die van de veiligheidsvoorzieningen.

Het zijn veel middelen die de Deelstaat ter beschikking stelt aan de Fiestas del Pino," zo voegde de burgemeester toe. De samenwerking richt zich vooral op de “veiligheidsaspecten”, waarvan de bijdrage nog niet definitief is vastgesteld, hoewel hij laat weten, “dat het om een gebruikelijk bedrag gaat.”

Vuurpijlen
Juan de Dios Ramos heeft laten weten, dat de president heeft gezegd: “Ik ben ook burgemeester geweest en u zult begrijpen, dat in tijden die we nu beleven, wij geen geld gaan geven voor vuurpijlen en dat soort zaken. Hij erkent ook dat de feesten van El Pino gevierd moeten worden, want uiteindelijk is dit hét feest van de Crancanario’s, en ik geef u hetzelfde als, dat wat Candelaria krijgt.”

Rivero heeft laten weten, dat het zijn bedoeling is, te voet te komen, net zoals hij dit in voorgaande jaren gedaan heeft op de pelgrimstocht van 7 september vanuit Las Palmas de Gran Canaria naar Teror, tegelijk met vele gelovigen. Daarentegen heeft de president, om redenen van zijn agenda, niet kunnen garanderen, dat hij aanwezig kan zijn bij de romería ofrenda (offerandeprocessie) die diezelfde middag plaatsvindt.

Waar hij wel duidelijk in was, is, dat hij  aanwezig zal zijn bij het belangrijkste evenement op 8 september (dit jaar op zaterdag): de plechtige hoofdmis om 12:00 uur welke geconcelebreerd wordt door Monseigneur Francisco Cases Andreu, bisschop van het Bisdom Canarias.

Men verwacht dit jaar in Teror een record aantal van 65.000 bezoekers, die deelnemen aan de romería op vrijdag, of die deze als toeschouwer willen meemaken.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


 

kaart_canaria-5-60.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--406.jpg

zon-117.jpg