aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-kopie-kopie-7.jpg

6-44.jpg


De tweede fase van het Parque Marítimo
Las Palmas is klaar begin 2019

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 22 december 2018 - De Gemeenteraad van Las Palmas de Gran Canaria is van plan om de tweede fase van het project van het Parque Marítimo van de stad, in het gebied van de marinebasis en de haven van Santa Catalina, aan het begin van 2019 te voltooien, de wethouder van Stadsplanning, Javier Doreste, heeft dit laten weten op  dinsdag 18 december 2018.

Het werk bestaat uit het sluiten van de golfbreker door de constructie van een lineaire wandeling van 115 meter lengte die functioneert als een gezichtspunt, met een glazen balustrade aan de zeezijde, die aansluit op de eerste fase van het Parque Marítimo dat het dichtst bij de zee ligt, heeft de architect Pedro Romera aangegeven.

image_content_1586647_20170425132350.jpgDe werken hebben een investering van €1.932.627,= gefinancierd door Fondos de Desarrollo de Canarias (Fdcan) (het Ontwikkelingsfonds van de Canarische Eilanden).

Het gebied beslaat een oppervlakte van 1.750 vierkante meter, is bereikbaar via een toegang die mensen met beperkte mobiliteit toelaat en bevat een tribune die eindigt in een groot platform dat zal fungeren als solarium, recreatiegebied, en ontmoetingsplaats.

Dit platform bevindt zich op een lager niveau dan de promenade, wat het gevoel van intimiteit versterkt en de zee dichter bij voetgangers brengt.

De nieuwigheden die het project presenteert en die het onderscheiden van de eerste fase, liggen in de constructie van een vrijdragende plaat met een dimensie waarvan de afmeting verschilt per zone, zijnde het maximum van vier meter, evenals de installatie van twee luifels ondersteund door verschillende pijlers die schaduw geven en die een oppervlakte van 460 vierkante meter hebben.

Doreste heeft ervoor gezorgd, “dat het project de dialoog zal verbeteren die burgers van de hoofdstad hebben met de zee, vriendelijker worden, en een deel van de haven dichter bij de bevolking brengt dat even belangrijk is als de omgeving van van Santa Catalina-pier".

De Gemeenteraad is van mening dat de eerste fase van het Parque Marítimo een grote ontvangst heeft gehad, en dat de tweede fase de ruimte zal verbeteren waar scheepvaartpassagiers aankomen.

De architect Pedro Romera heeft aangegeven dat de geometrie van het project is geïnspireerd op de vorm van de vela latina canaria (Canarische zeilboot)

De bouwvergunning van het werk begint waarschijnlijk in juni 2018 me de ondertekening van het Fdcan-akkoord tussen de Gemeenteraad en het Cabildo (Eilandbestuur) van  Gran Canaria.

Het project is in de loop van de maand augustus 2018 uitgereikt en zal worden afgerond, als alles goed gaat, aan het begin van het jaar 2019, met een termijn van 18 maanden, verzekerde het gemeenteraadslid.

Het project van de tweede fase van het Parque Marítimo beschouwt ook als een nieuwigheid de aanpassing van een gebied voor de aanplant van verschillende soorten maritieme milieus die behoren tot de Canarische flora zoals bejeques, zoete tabaibas, zee peterselie, en laat het irrigatienetwerk klaar voor latere uitbreidingen, een afwateringsnetwerk voor regenwater en de installatie van het verlichtingsnetwerk in het gebied.

De constructie van het nieuwe uitkijk is toegevoegd aan de reeks acties in de buurt van de landengte van Santa Catalina, zoals de aanleg van een loopbrug die het havengebied verbindt met de havenmarkt, een openbare parkeerplaats, en een plein in de buurt van het Poema del Mar aquarium.

De laatste fase van het project overweegt de uitbreiding van het maritieme park tot bijna de marinebasis, en het stadsplanningsgebied bestudeert de mogelijke installatie van kleine houten kiosken, te gebruiken als een cafetaria en terras, gelegen naast de omgeving van het Plaza de Canarias.

Doreste heeft aangegeven dat de Gemeenteraad niet "terugtreedt" om voor de stad het land van de marinebasis te herstellen en, “ dat dit project een toegangspunt is."

Het Parque Marítimo, met de drie voltooide fasen, zal een oppervlakte hebben van 6.392 vierkante meter in drie hoogtes en zal een driehoekige geometrische vorm hebben als een eerbetoon aan de traditie van de Vela Latina Canaria (Canarische zeilboot).
000logo-kopie-77.jpg

 


Het pand van de Posterijen in Parque Santa Catalina wordt hotel

De Martinón-Groep  heeft op  woensdag 11 juli 2018 de overname ondertekend van het oude postkantoor
in het Santa Catalina-park om er een viersterrenhotel van te maken met 90 gastenkamers.
Het gebouw, van 5.567 vierkante meter, ging in maart 2018  openbaar op de markt voor een bedrag van €4.390.000,=

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 15 juli 2018 - De Canarische ondernemersgroep Martinón heeft op woensdag 11 juli 2018 de overname ondertekend van het oude postkantoor op het Plaza del Comandante Ramón Franco, aan de ene kant van Santa Catalina-Park, om er een referentiehotel van te maken, met een categorie van vier sterren en 90 gastenkamers, profiterend van de toename die ervaren is in Las Palmas de Gran Canaria in termen van de groei van het aanbod van logiesaccommodaties.

Het gebouw, dat ooit de leveringseenheid nr. 3 van Correos (de Posterijen) in de hoofdstad van Gran Canaria huisvestte, heeft een oppervlakte van 5.567,71 vierkante meter en wordt al meer dan tien jaar niet gebruikt. In maart 2018 is de aankondiging van de ‘openbare veiling’ van het voornoemde gebouw gepubliceerd in de officiële Staatscourant (BOE). Het netto beginbedrag bedrag werd vastgesteld op €4.390.000,= en aanbiedingen konden worden ingediend bij het Registro General de Correos y Telégrafos in Madrid, tot één maand na publicatie in het BOE (Staatsblad).
image_content_3763131_20180711171352.jpg
                                            De gevel van het oude gebouw van Correos.
ec027110718_3766981_20180712190018.jpg
De Martinón-groep verwerft deze ruimte in een strategisch gebied van de hoofdstad van Gran Canaria in termen van de aanwezigheid van toeristen, aangezien het zich bevindt in de beschouwde poort naar de stad van reizigers die aankomen met de kruisvaartschepen die aanleggen aan de  Santa Catalina-pier in Puerto de La Luz,  het hele jaar door en prominent van de maanden oktober tot april.

Bovendien is het de omgeving waarin de meeste van de sportieve, culturele en recreatieve evenementen die Las Palmas de Gran Canaria organiseert het hele jaar plaatsvinden, inclusief de belangrijkste evenementen van het belangrijkste festival, het Carnaval, plaatsvinden.

Het gebouw zal worden toegevoegd aan de hoteldivisie van de zakengroep die aanwezig is op de Canarische Eilanden, het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje)  en Kaapverdië, maar ook in de Dominicaanse Republiek en Mexico.

Zo is men op de Archipel en onder de naam THe Hoteles aanwezig op Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote, en Tenerife, als eigenaar of verantwoordelijk voor het beheer van de hotels, of het nu hotels of appartementen betreft.

In het geval van Gran Canaria heeft het tot negen logiesaccommodaties verdeeld tussen de gemeenten Las Palmas de Gran Canaria, Mogán, en San Bartolomé de Tirajana. Concreet zijn dit:
- THe Anamar Suites Hotel, Koala Garden
- THe Home Collection Appartementen,
- Puerto de Mogán Hotel THe Senses Collection,
- Puerto de Mogán Appartementen THe Home Collection,
- THe Fataga Hotel & Business Center,
- Maipez THe Senses Collection Rural Hotel,
- THe Koala Graden Hotel,
- Hotel Los Calderones THe Senses Collection
- Maresía Canteras Urban Hotel THe Senses Collection.

In het geval van Lanzarote is de hoteldivisie van de Canarische zakengroep aanwezig in Playa Blanca en in Puerto del Carmen met de volgende vestigingen:
- Apartments Morromar THe Home Collection,
- Apartments Las Gaviotas THe Home Collection,
- Hotel THe Volcán Lanzarote,
- Apartamentos Oasis THe Home Collectie
- Hotel THe Mirador Papagayo.

Op het eiland Fuerteventura beschikt men in La Oliva over het etablissement
- Hotel THe Corralejo Beach,
terwijl men op Tenerife in Garachico beschikt over
Hotel La Quinta Roja THe Senses Collection.

Ook heeft de groep twee vestigingen in Cádiz, in Zahara de los Atunes, en in Tarifa; en drie in Kaapverdië, in Sao Vicente en Santa María. Evenzo is men aanwezig in Quintana Roo, in Mexico; en in de Dominicaanse Republiek.
000logo-20.jpg


Lolita Pluma te zien op video

Een slechts twee minuten durende video uit de jaren ‘80,
toont een interview met de 'Reina’(‘Koningin)
van het ‘Santa Catalina’-Park'

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 16 juni 2018 - Maak heel kort een reis naar het verleden en beleef de dagen dat Lolita Pluma regeerde over het Parque ‘Santa Catalina’. Het zijn slechts twee minuten video die de geschiedenis van de stad in beeld brengen via die eigenzinnige en karakteristieke vrouw die men in haar volle glorie kan bekijken: Met de kleding die haar kenmerkte, met het personage dat herinnerd wordt, met die tandeloze glimlach, en opgemaakt buiten haar natuurlijke grenzen met rode karmijn die niet onopgemerkt bleef bij Canario’s en toeristen.

Volgens de ‘Locos por la cine’ - zoals deze video heet - behoort Lolita tot de verzameling van Pedro Siemens, "opgenomen op 16 millimeter". Het bevat een zeer klein deel van het interview gemaakt door Orlando Hernández en Félix G. de la Huerta in de jaren ‘80 met María Dolores Rivero Hernández (1904-1987), de echte naam van de hoofdrolspeelster die altijd bekend was onder de populaire bijnaam.
lolita-2.jpg
                                                              VIDEO:
https://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/06/15/146051/video-viral-lolita-pluma-1_p.mp4
                      preview_m-53.jpg
Het decor van dit grafische document is natuurlijk de plek bij uitstek waar men elke dag zich omringd kon zien door de Lolita Pluma-katten. Met een foto van haar begint de video-opname terwijl men op  achtergrond de toon hoort die plaats maakt voor de stem van de verslaggever die de kijker waarschuwt, dat wat hij voor zijn ogen heeft, een algemeen plan is van het middelpunt van het carnaval dat elke keer weer maakt dat het kleiner, het is, "waar het echte verhaal van de koningin van katten begint, de kostuums, blozend, en mascara, met kant, linten en pailletten en behorend bij het Catalina-Park". Dat is het moment waarop ze verschijnt, als een fotomodel naar de camera loopt, omhuld door een turquoise tuniek met zilveren randen.

Voor het interview is er echter een verandering van kleding door Lolita, die verschijnt in een zwarte jurk met gouden fournituren en een soort blauwachtige mantel die bij de strik past, die, ze zoals altijd in het haar draagt.
Het interview begint met een vraag over een onderwerp dat op dat moment al werd becommentarieerd, volgens andere kronieken en rapporten. "Ze zeggen, Lolita, dat je niet van kinderen houdt, waarom?",
De verslaggever wil weten wie haar gezicht nooit ziet. "Als ik ze had, vind ik ze leuk, maar  nu zijn het de anderen die opgevoed zijn door hun moeders," antwoordt ze bezorgd, voordat ze een ‘poesje" kwijt raakt tijdens een zin, waarvan ze wil weten of  die ook is opgenomen. Lolita lacht om de mogelijkheid dat dit zo is.

Het volgende dat interviewers over haar willen weten, is haar leeftijd. "Ik ben de telling kwijt, ik denk dat ik 100 jaar oud ben," antwoordt ze geamuseerd , voordat men haar weer in actie ziet in een van haar dagelijkse routines. Vergezeld door haar onafscheidelijke kartonnen doos gevuld met Adam's gearomatiseerde kauwgom, loopt ze tussen de tafels op de terrassen van het park, waar een van de klanten met haar grapt. "Ik geef de voorkeur aan een cognac erbij  zegt de man, verwijzend naar het kleine pakket dat ze in een tiende van een seconde uitpakt en op van tafel legt voordat ze het loslaat: "Een cognac? Je hebt twee hoorntjes op je hoofd" en ze eindigt met een lach.  En zo was Lolita Pluma, direct, onbevangen en zelfs wankel als de gelegenheid werd gegeven. Een temperament echter, dat buiten verwachting die haar hele wezen veroorzaakte, haar ook het respect en de genegenheid opleverde van degenen die haar pad kruisten.

In de laatste scène is de Koningin van het Santa Catalina-Park te zien, zoals deze in 1984 werd genoemd. De video eindigt precies tegenovergesteld aan  hoe die begon, met de uitzoemen  van het park waar het vandaag nog steeds ligt.  Lolita wordt herinnerd met een standbeeld omringd door haar geliefde "kinderen", de katten van de wijk, die haar volgden alsof ze de rattenvanger waren, bedrogen door de geur van de overblijfselen van vis en voedsel dat zeilers en restauranthouders in de omgeving aan Lolita  gaven om de dieren te voeren.

Terwijl de video ten einde loopt, luistert men naar een fragment van het lied dat Braulio schreef voor de vrouw die haar gezicht van vrijheid schilderde om haar leven in kleuren te leven zoals ze wilde, tussen katten en foto's met toeristen, zonder rekenschap geven, hoewel velen het voor raar hielden. “De waarheid is dat Lolita veel karakter had, en het was heerlijk," zegt Melo, eigenaar van de het niet meer bestaande Casa Ruano, waar zij wekelijks kleding ging kopen op het eiland met haar wortels van Arucas, die overleed op 21 februari 1987, waardoor er een afwezigheid voelbaar was voor velen in het Santa Catalina-Park. En zoals de tekst van de zangkunstenaar zegt: "Wanneer zij weggaat, sterft de hele stad een beetje, van Ripoche tot La Naval."
zzzzslas-canariaslogo-kopie-kopie-10.jpg


De eigenaren van de
carnavals-chiringuitos
(drank-kiosken)(
klagen dat het bottelón hen ruïneert

 Men verlangt van de Gemeenteraad maatregelen
om te controleren op de aanwezigheid van minderjarigen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 17 februari 2017 - We schrijven dit artikel op het moment dat in de hoofdstad van Gran Canaria  de grote  carnavalsoptocht (jawel!) rondtrekt.
De vergunninghouders van de Chiringuitos van het Carnaval naast het Santa Catalina-park hebben  op  maandag  12 februari 2018 een ontmoeting gehad  met een vertegenwoordiger van de organisatie van de festiviteiten om de ondergang van hun bedrijven aan te klagen omdat de meeste bezoekers die naar het gebied komen toegewijd zijn aan bottelón(zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Botell%C3%B3n). De ondernemers van de ventorrillos (kraampjes) hebben ook de beslissing van de gemeenteraad veroordeel om te voorkomen dat ze muziek ten gehore zouden brengen; een omstandigheid, die volgens hen discriminatie inhoudt met betrekking tot de strandkiosken die zich aan de voorkant van het park bevinden. Een van de beheerders van de chiringuitos erkende dat na de klachten van maandag 12 februari 2018.

"Het is normaal dat een chiringuito (kiosk) per avond ruim €2.000;=  omzet draait. In  de tijd dat we open zijn heb ik €1.400,= omzet betaald . Dat bedrag haalt niet eens €2.100,= euro die we als pachtsom hebben betaald,” heeft een van de klagende ondernemers gezegd, die er de voorkeur aan geeft anoniem te blijven. Hij heeft  aangegeven, dat er aan de achterkant slechts zeven chiringuitos (kiosken)  open waren, van de acht die werden toegekend, een ging er niet open.

mogollon-1-2.jpg
441260-1g_CSN441260_MG1129869.jpg

puerto-de-la-cruz-botellon.jpg botellon_06.jpg
botellon--644x362-1.jpg botelln-menores-xlsemanal-3.jpg                                                                                                     'Feliz Carnaval'
"Volgend jaar denk ik niet dat niemand geïnteresseerd is in een bedrijf als dit, wat een ruïne is, de beste nacht was op maandag 12 februari 2018, toen het Drag Gala werd gehouden," heeft huj gezegd. . Aan  het slechte weer en de regen, dat de mensen bang heeft gemaakt en het bedrijf een aantal dagen heeft verpest, moeten we de alomtegenwoordigheid van  botellón in het gebied toevoegen. "We hebben mensen die een bottelón  naast de chiringito (kiosk) houden, ze vragen ons zelfs om glazen en ijsblokjes om de alcohol die ze meebrengen te drinken," klaagde hij.

Meer controle
Hij heeft eraan toegevoegd  dat zij tijdens de ontmoeting met de vertegenwoordiger van de Carnavalsorganisatie meer controle over het gebied hebben geëist, wat voorkomt dat er mensen binnenkomen met glazen en flessen, en vooral dat minderjarigen binnenkomen. "Ze moeten de hele omtrek afschermen en bewakers bij de ingangen plaatsen om te voorkomen dat mensen botellón bedrijven."

Een ander element dat men bekritiseerd, is de keuze voor elektronische disco-muziek om het dag carnaval in het Santa Catalina-park op te vrolijken. "Er wordt verondersteld dat het dag carnaval voor gezinnen is om met de kinderen te beleven. “Van de muziek van Chimo Bayo -  met vloeken en uitdrukkingen van het type ‘sois la p... p…’ (‘Jullie zijn de p...en  p ...’) (zie: https://youtu.be/d_lLPZKfkc8, en https://youtu.be/NNoMoiRCJm8), denk ik niet dat dit de meest geschikte is voor dit soort feesten en veel gezinnen zijn weggegaan, omdat de muziek hen niet beviel," heeft hij  aangegeven.

Hoe dan ook, is de botellón het grootste probleem voor de chiringuitos (drank-kiosken), heeft hij benadrukt. "Het kan niet zo zijn dat tijdens het Carnaval van de stad, bottelón aan minderjarigen is toegestaan, ik weet dat dit de verantwoordelijkheid is van de gezinnen, maar de Gemeenteraad kan niet toestaan dat minderjarigen alcohol op straat consumeren.  Twee jaar geleden was er  meer controle, waarbij bewaskers controleerden dat er geen alcohol aan minderjarigen werd verkocht," heeft de beheerder van de chiringuito (kiosk) gezegd.

de discriminatie met betrekking tot de strandbars in het centrale deel van het Santa Catalina-park aan toegevoegd, "die niet beperkt zij tot het ten gehore brengen van  muziek. Men dwingt ons om een reeks drankmerken van de leveranciers te verkopen en men kan en doen wat men wil, dat ze ons een grote

De kiosk-beheerder heeft er pachtsom in rekening brengen, ze dwingen ons een jenever te serveren van een merk dat zelfs  God niet kent, en het wekt de indruk dat het enige doel van de Gemeenteraad is om geld te innen. "
 Een andere klacht heeft betrekking op de sluitingstijd, die wordt opgelegd door de overeenkomst welke is overeengekomen met de buren van het gebied. "We betalen een fortuin, en om 01:00 uur  moeten we tijdens de week sluiten, behalve wanneer er carnavals-nachten zijn, dan sluiten we om 03:00 uur, net als in de weekeinden." Het lijkt erop dat de overeenkomst met de buren niet werkt voor de andere chiringuitos (kiosken) in het park," zo klaagt de houder van de  carnavals-kiosk.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-195.jpg


De laatste knipbeurt in ‘La Única’

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 16 januari 2017 - De barbería y peluquería (dames- en herenkapsalon) geopend in de jaren ’20 van de 20ste Eeuw in het Santa Catalina-park, in de hoofdstad van Gran Canaria, sluit eind januari 2017.

De reden: ‘pensionering’.
unica-1.jpg
zzzslas-canariaslogo-35.jpg


Parque Marítimo naast de Santa Catalina-Pier
voor het publiek geopend

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 28 april 2016 - De Gemeente Las Palmas de Gran Canaria heeft in een communiqué laten weten, dat  sinds donderdag 28 april 2016 de eerste fase van het project parque marítimo muelle Santa Catalina- gelegen nabij het Plaza de Canarias en de Santa Catalina-pier - voor het publiek is opengesteld.

Met de afronding van de strekdam heeft men met de nu drie voltooide fasen  een waterfront met geïmpregneerd hout (schimmel- en bacterievrij) van 1.262 m² aangelegd in twee lagen met een glooiing van 3%  in het havenlandschap waar gerecreëerd kan worden.
preview_m1.jpg
Dit eerste gedeelte heeft men voltooid in zeven maanden en heeft €713.000,=gekost, wat  ten laste komt van het Plan de Cooperación 2015 (Samenwerkingsplan) met het Cabildo (Eilandbestuur).
187.jpgFeria Internacional del Mar, Fimar 2016,
De opening vindt gelijktijdig plaats met de start van de Feria Internacional del Mar, Fimar 2016,  die wordt gehouden in het weekeinde van 6-8 mei, op het Plaza de Canarias.
Dit nieuwe uitzichtpunt over zee is door de organisatoren van de Fimar gekozen, zodat de beurs-bezoekers de nautische evenementen die zich ontwikkelen in de baai grenzend het Plaza de Canarias,  vanaf de eerste rij kunnen bewonderen.
70944.jpgDe laatste twee fasen omvatten het verlengen van maritieme park - bijna  tot aan de Base Naval (Marinehaven) – en de inrichting ervan met klein houten kiosken als cafetaria, of horeca-terrassen in de nabijheid van het Plaza de Canarias. Het park als uitzichtspunt over het havenlandschap heeft de vorm van een traditioneel Vela Latina Canaria (Canarisch Latijnzeil) en bevat een gedeelte waar men kan zonnebaden, een gedeelte waar (met hengel)  gevist kan worden en een bushalte .
zzzzzzzislas-canariaslogo-429.jpg


De Santa Catalina-wijk eist meer blauw op straat

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 23 maart 2016 – Bewoners van de Santa Catalina-wijk eisen meer controle vanwege schandaal op straat en straatgevechten.

Diverse organisaties verlangen dat er in de weekenden meer controle komt in de Calle Secretario Artiles in de hoofdstad van Gran  Canaria.
vecinos-santa.jpg                                                                          VIDEO:
http://www.laprovincia.es/multimedia/videos/las-palmas-de-gran-canaria/2016-03-23-99026-pelea-calle-secretario-artiles.html

De wijkbewoners hebben opnieuw aangegeven,  dat de  uitgaansbedrijven aan de achterzijde van het Santa Catalina-park zich niet houden aan de sluitingstijden.

zzzzzzzislas-canariaslogo-335.jpg


Het Santa Catalina-maritieme park
pas op zijn vroegst volledig klaar medio 2019

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA -  maandag 14 maart 2016 - Het aanleggen van het maritieme park bij Santa Catalina neemt bijna  twee keer meer  tijd in beslag, dan de bouw van het ‘Poema del Mar’-aquarium. 

Voor de aanleg - waarvan de eerste fase op het punt staat om opgeleverd  te worden - beschikt men niet over de financiële middelen om de voorziening te voltooien; de verwachtingen bij de Gemeente zijn, “dat het nog wel een paar jaar gaat duren,” vooraleer men de benodigde financiën heeft, aldus Javier Doreste, de wethouder van Bouwzaken.
parquemaitimostacataklona.jpgMet inachtneming van de gebruikelijke termijn van drie jaar voor het behandelen van dit soort dossiers, zal het maritieme park op zijn vroegst volledig voltooid kunnen zijn in  de loop van 2019.
Dat is bijna het dubbele van de tijd die nodig is voor het bouwen van het ‘Poema del Mar’-aquarium, een bouwwerk dat veel gecompliceerder is en tien keer meer kost dan de benodigde drie miljoen euro voor het moderniseren van de kuststrook in dit gedeelte van de stad.
Met de bouw van het aquarium is men een maand eerder begonnen, dan met de aanleg van het maritieme park, en de ruwbouw van het aquarium zal al eind 2016 gereed zijn.
zzzzzzzislas-canariaslogo-299.jpg


Santa Catalina krijgt een nieuw stadshotel

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 15 december 2015 - De commissie Patrimonio Histórico (Historisch Erfgoed) van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria heeft op vrijdag 11 december 2015 ingestemd met de aanvraag tot revalidatie van panden met de huisnummers 82, 84 en 86 in de Calle General Vives/Parque Santa Catalina; het gaat om een wijzing in het gebruik van het geheel tot: stadshotel.

De ombouw van deze panden doet de logiesaccommodatie in de hoofdstad van Gran Canaria toenemen. Het project is op maandag 13 december 2015 bekend gemaakt door de wethouder van Toerisme, Pedro Quevedo, na de bijeenkomst die hij en burgemeester Hidalgo voor het eerst hebben gehad met de voorzitter van de Federación de Empresarios de Hostelería y Turismo de Las Palmas (FEHT), Fernando Fraile, en een aantal leden van het dagelijks bestuur van de FEHT; het gaat om een wijzing in het gebruik van het geheel tot stadhotel.
65055.jpgDe drie panden die onderdeel uitmaken van een rij karakteristieke gebouwen in dit deel van de stad hebben drie en vier etages. Ze staan in de architectonische catalogus van het Algemene Bestemmingsplan opgenomen in de Categorie ‘C’ en zijn gebouwd in 1910 door Fernando Navarro en verbouwd en uitgebreid in 1935 door Antonio Cardona.
1-24.jpg
2-17.jpg
3-15.jpg
4-14.jpgIn de gemeentelijke beschermingscatalogus worden ze aangeduid als, ‘verticale eenheid van gevels die dezelfde relatie hebben met de hoofdlijn, met balkons aan de straat (General Vives) en in lijn grenzend aan het park.
5-14.jpg6-73.jpg

7-14.jpg
Wethouder Pedro Quevedo heeft benadrukt, “dat het nieuwe stadshotel gevestigd wordt in drie ‘historische gebouwen’  die in een vervallen staat verkeren,” waarvan hij van mening is, “dat dit een van de elementen is die de entree tot de stad enorm geweld aandoen,”  Zo merkt hij op, dat het Parque Santa Catalina de huiskamer is van Las Palmas de Gran Canaria»,  wat reden is, “dat de eerste indruk een sterke moet zijn.” De wethouder voegt toe, “dat men daarom de inspanning geleverd heeft, om te bezien  op welke wijze dit project uitwerkt op de omgeving.”
00000AAAAAAAAAslas-canariaslogo-62.jpg 


Het ‘nieuwe’ Parque Santa Catalina
is klaar  
in september 2014

De ombouw en herinrichting van het park omvat verbetering van verlichting, bestrating, groenvoorziening en straatmeubilair

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 10 juli 2014 - De tweede fase van de ombouw en herinrichting van het Parque Santa Catalina, tussen de Calle Ripoche en de Calle Nicolás Estévanez, zal in de tweede week van september 2014 voltooid zijn, waardoor de cruisepassagiers in het cruise-seizoen 2014-2015 een park zullen aantreffen, dat beter verlicht en gezelliger is met dienstverlening die is aangepast op de vraag van bezoekers en stadsbewoners in de 21ste Eeuw, zo heeft de burgemeester van Las Palmas de Gran Canaria, Juan José Cardona, laten weten op donderdag 10 juli 2014.

De eerste burger van de hoofdstad heeft op donderdag 10 juli 2014 een werkbezoek gebracht aan het park, om de voortgang van de herinrichting te zien, die de gemeentelijke diensten sinds 16 juni 2014 aan het uitvoeren zijn, met o.a. de verbetering van de verlichting het herstellen van de in slechte staat verkerende bestrating, het aanbrengen van meer groenvoorziening en het opknappen van straatmeubilair op deze - vanuit sociaal en toeristisch standpunt geziene, strategische locatie in de stad-, als vervolg op de eerste fase en in overeenstemming met het Hoofdplan Haven-Canteras.

Donderdag 10 juli 2014: de burgemeester op werkbezoek in Parque Santa Catalina.

In dat Plan, beschouwt men het Parque Santa Catalina als een strategisch ontmoetingspunt en wezenlijk onderdeel van de verbinding Stad-Haven, geïntegreerd in een van de belangrijkste winkelgebieden van het Eiland en als toeristische trekpleister en toegangspoort tot de stad. De begroting van de renovatie bedraagt €1560.000,= en wordt uitgevoerd door de Gemeentelijke departementen:

- Toerisme
- Bouwzaken
- Openbare Werken,
- Groenvoorzieningen en Integrale eenheid Watervoorziening
- Verlichting
- Stadsmeubilair
en door het Nutsbedrijf Geursa en het bedrijf Lumicán.

                                         Cafetería La Alemana´

Nieuw uiterlijk voor de Achthoekige Kiosk

De achthoekige kiosk, welke in het park tientallen jaren gefunctioneerd heeft als cafetaria, is van binnen een buiten geheel vernieuwd en het bedrijf, dat de concessie voor het beheer ervan heeft overgenomen is Brebaje y Viandas SL, dat de kiosk zal exploiteren onder de naam:´Cafetería La Alemana´ en wat medio september 2014 - met het voltooien van de werkzaamheden in het park - geopend zal worden.
kleurlogoCanarias.png


Opening maritiem-park in 2015
naast de Base Naval  Marinehaven)

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 17 maart 2014 - Het Parque Marítimo Muelle Santa Catalina krijgt een zeeboulevard van 6.329 m², een uitzichtspunt, een zwembad en een groot winkelgebied met recreatie- en horecavoorzieningen.

Dit is op donderdag 14 maart 2014 aangekondigd door de burgemeester van Las Palmas de Gran Canaria, Juan José Cardona, tijdens de conferentie "LPGC, una ciudad que mira al mar", waarin hij heeft meegedeeld, dat het Ministerie van Defensie enkele weken geleden toestemming heeft gegeven voor de bouw van het genoemde project naast de Base Naval (Marinehaven).

Cardona heeft benadrukt, dat dit voorstel, voor het zeeoppervlak, dat ligt tussen de Base Naval (Marinehaven) en winkelcentrum ‘El Muelle’, het mogelijk zal maken de redactie van de stad met haar kust te verbreden en de dialoog te behouden tussen de stadsbewoners, de toeristen en de havenactiviteit in Puerto de La Luz de Las Palmas, in een gemeentelijk beleid voor het bevorderen van de zogenoemde ‘blauwe economie’.

Het Gemeentebestuur wil in de komende maanden het bouwproject gunnen via een openbare aanbesteding die kan rekenen op een openingsbedrag van een miljoen euro; zodanig, dat de aanleg ervan kan beginnen in het laatste kwartaal van 2014 en operatief kan zijn in het eerste kwartaal van 2015.

Het gebruik van het marine-park  is verbonden met de havenactiviteiten en met die van de Vloot.

Nieuwe ruimte tot samenleven

De ingreep die de Gemeente wil doen, heeft tot doel, een nieuwe leefruimte te generen in dit gebied met een groot economisch en toeristisch potentieel, zo laat het Gemeentebestuur weten in een communiqué.

Daartoe zal het marine-park een vriendelijk uiterlijk krijgen, dicht bij de haven op een fotogenieke locatie voor het van nabij fotograferen van de cruiseschepen die afmeren aan de Santa Catalina-Pier

De nieuwe bebouwing zal een oppervlakte beslaan van 6.392 m² op drie verdiepingen en zal een geometrische driehoeks-vorm krijgen als eerbetoon aan de traditie van het Vela Latina Canaria (Canarisch Latijn zeilen).

Een verdieping is een voortzetting van de huidige zeeboulevard. De ander twee houten verdiepingen komen lager dan de boulevard te liggen, maat boven de vloedlijn en binnen de bescherming van de marinehaven.

De verbindingen tussen de diverse platforms zijn ontworpen als toegankelijke, diagonaal geplaatste tribunes die kunnen functioneren als solarium met ligstoelen, locatie om te vissen, toneelpodium, en bushalte, of als uitzichtspunt op het havenlandschap.

De aanwezigheid van een zwembad met zeewater biedt de mogelijkheid tot zwemmen terwijl men ondergedompeld is in het havenlandschap, dat zo eigen is aan de stad, zo staat in de nota te lezen. Op een van de verdiepingen komen een klein kleedruimte en toiletten als basisvoorzieningen voor het zwembad.

Er komen vijf kleine kiosken met ramen in een nostalgische, soort Victoriaanse sfeer - die gebruikt kunnen worden als cafébedrijf, of winkeltjes.

Blauwe economie

De burgemeester heeft uitgelegd, dat dit project een van de acties is die is vervat in het beleid van het departement Stad van de Zee, “voor ruimtelijke ordening, planning en het creëren van nieuwe hulpmiddelen aan de kust van de hoofdstad, die de blauwe economie bevordert en die werkgelegenheid creëert.”

“Het doel is de kuststrook te integreren in de ontwikkeling van de stad en de beide kustlijnen, de oostelijke en de westelijke, met elkaar te verenigen, vanaf La Laja tot aan het Las Canteras-strand.
kleurlogoCanarias.png 


Santa Catalina neemt het eerste, vernieuwde terras
in gebruik, tegelijk met de voetgangersverbinding
naar de Calle Luis Morote

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 15 december 2013 - In het Santa Catalina-park is het eerste, vernieuwde terras in bedrijf gesteld, tegelijk met de voetgangersverbinding met de Calle Luis Morote. De eerste ombouwfase van het park is - bijna - klaar (op 50 meter bestrating na, van de nieuwe voetgangerscorridor in de Calle Luis Morote en in januari 2014 wordt het parkgedeelte van de gezelschapsspelen aangepakt

De ingreep heeft een nieuw pleintje doen ontstaan op de hoek van de Calle Luis Morote met het Santa Catalina park, waardoor de flaneer zijde van het park verlengd is en er meer ruimte komt voor de doorgang c.q. de pantoffelparade van weleer. Momenteel is het eerste terras heropend met ecru kleurige parasols en de klassieke terrasstoeltjes.

                  Parque Santa Catalina, op vrijdag 13 december 2013.

De volgende ombouwfase zal op 8 januari 2014 van start gaan; en wel in het parkgedeelte tussen de straten Ripoche en Nicolas Estévanez.

De doorgang waarlangs de terrassen worden geïnstalleerd krijgt een rode bestrating; net zoals die, welke men heeft gebruikt voor de doorgang van de Calle Luis Morote.
Dit heeft de locoburgemeester van Las Palmas de Gran Canaria, Ángel Sabroso, uiteengezet; die verduidelijkt, dat men het gedeelte voor het spelen van domino en schaak terugbrengt naar de zijkant van het Catalina-park.  “Als de ombouw klaar is,” zo voegt de locoburgemeester toe, “ blijft deze ruimte gereserveerd, zoals is overeengekomen met de spelers, maar wel met bepaalde regels voor de samenleving, zodat dit parkgedeelte geen problemen oplevert met de terrassen.”

In 2014 zal de ombouw worden aanbesteed van het gedeelte van het Santa Catalina-park naast het Casa Fataga en het Casa del Turismo (VVV-kantoor) , die ruim €400.000,= gaat kosten en gefinancierd gaat worden via het Plan de Cooperación Insular (Eiland Samenwerkingsplan).
De voorzitter van de Ondernemersvereniging ‘Puerto-Las Canteras’, Nicolás Ortega, begroet de ombouw van het park die, naar zijn mening, “een belangrijk punt is voor de toeristische ontwikkeling van het gebied,” en hij toont zich ook tevreden met de bestrating van de Calle Luis Morote en de ingrepen welke men heeft verricht in de Calle Olaf Palme, de Calle Franchy y Roca en de Calle Pino Apolinario.

Ortega heeft benadrukt, dat men gedurende het afgelopen jaar een herstel van het toerisme heeft waargenomen in de hoofdstad. “We laten zien, dat we kunnen concurreren met andere toeristensteden en we hebben onze eigen markt. We hebben de wil, de instelling, de professionaliteit en het enthousiasme, om samen met de reeks ingrepen welke men aan het verrichten is, de stad in de komende twee jaar te veranderen in een belangrijke toeristenbestemming.”

Onder de verlangde ingrepen, is het in orde brengen van de wandelpaden; “een werk, wat amper een investering vergt,” zo stelt Ortega.
kleurlogoCanarias.png


Lolita Pluma op een voetstuk geplaatst
in Parque Santa Catalina

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 4 december 2013 - De Gemeente Las Palmas de Gran Canaria heeft, via de Dienst Stadsmeubilair, op maandag 2 december 2013 het standbeeld van Lolita Pluma teruggeplaatst, dit keer op een sokkel van een meter hoog, waardoor het standbeeld beter zichtbaar is, nadat het bij een complete renovatie van het park op 30 augustus, per ongeluk door een politieauto omver werd gestoten op de oude locatie.

Gemeentewerkers hebben met behulp van een hijskraan, het standbeeld van Lolita in ere herstelt, maar dan wel op een andere locatie in het Santa Catalina-Park, dan waar het beeld stond voordat het beschadigd raakte.

Gemeentewerkers bij het op een voetstuk plaatsen van het standbeeld van Lolita Pluma.

Lolita Pluma staat nu centraal in het park, midden in een perkje en op een voetstuk, waardoor het standbeeld (F. Ávila, 1998) beter zichtbaar is, nadat het volledig is hersteld toen het door een politieauto omver werd gereden, waardoor zij, ‘bij haar enkels afbrak’.

De terugplaatsing van het standbeeld verstrekt het nieuwe aanzicht van Parque Santa Catalina, dat momenteel een ingrijpende renovatie ondergaat.
kleurlogoCanarias.png


De domino-spelers in het Santa Catalina-park
gaan door op hun gebruikelijke locatie

De tafels voor de gezelschapsspelen heeft men in januari 2013 verplaatst naar het Miller-gebouw,
zolang de ombouwwerkzaamheden van het park duren

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 16 november 2013 - Na het herstel - wat de Gemeente aan het uitvoeren is in dit zo kenmerkende gebied van de hoofdstad voor het verbeteren van het aanzien van de toegang tot de stad voor passagiers van cruiseschepen - gaan de domino-spelers van het Santa Catalina-park door op dezelfde locatie. Dit is het akkoord, wat het Gemeentelijke Departement van Toerisme en de Asociación Dobaje Amigos del parque Santa Catalina (Vereniging Vrienden van het Santa Catalina-Park voor Domino, Baraja en Schaken) hebben bereikt.

              Ombouwwerkzaamheden in het Parque Santa Catalina.

De gepensioneerden die hier gewoonlijk kaarten, schaken en domino spelen, hebben van locatie moeten wisselen gedurende de tijd, dat de bouwvakkers aan het werk zijn in dit gedeelte van het park, wat gelegen is tussen de Calle Ripoche en de Calle Nicolás Estévanez, pal naast het bureautje van de Policía Local (Gemeentepolitie). De spelers zijn tijdelijk ondergebracht in de voormalige Marquesina (Grote tent), aan de achterzijde van het Miller-gebouw, aan de zijde van het Parque Blanco.

De vereniging heeft aan de wijkbeheerder van het district Haven-Canteras, Carolina León, gevraagd, dat men hen schriftelijk deze ‘tijdelijke verandering”’ bevestigt; evenals, dat men de ruimte in de marquesina reserveert voor niet-rokers en dat rokers daarbuiten terecht kunnen in de openlucht.

De vicevoorzitter van Dobaje, Jerónimo de León Figueroa, heeft op donderdag 14 november 2013 uitgelegd, dat de mogelijkheid te verhuizen naar het gedeelte waar de kinderspeelplaats is niet haalbaar is, omdat het om een speeltuin voor kinderen gaat waar men tot in de omgeving ervan niet mag roken.
kleurlogoCanarias.png


De gepensioneerden van Santa Catalina richten
een verzoek tot stake n aan de Gemeente

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 3 oktober 2013 - Een urinoir. Dat is het enige wat nodig is, zo verzekeren zij, die regelmatig het parkgedeelte met de speeltafels bezetten en die zich nu wapenen vanwege het vooruitzicht, dat de Gemeente hen een speeltijd verbod zal opleggen.

De wethouder van Toerisme , Pablo Barbero, heeft in de laatste week van september 2013 aangekondigd, dat met het in gang zetten van de ombouw van deze stadsenclave, men ,men  overdag hier niet meer aaneengesloten zal kunnen spelen.

                           Gepensioneerden, op dinsdag 1 oktober 2013,
                   in het speeltafelgedeelte van het Santa Catalina-park

“Dat hij dit tijdschema thuis maar oplegt. Dit is een openbaar park. Hij heeft zich niet eens druk gemaakt, om  ons te voorzien van een toiletgroep. We zijn vrij. Verkeren we in het Franquismo, of wat? De wethouder moet zijn grenzen kennen.”

Zo overtuigend beantwoorden Felipe Martín en Francisco Manzano, beiden gebruikelijke spelers in het Parque Santa Catalina, de aankondiging van de wethouder van Toerisme, Pablo Barbero, met het reorganiseren van de speeltijden bij het opknappen van het aanzien van deze ruimte in de stad, die in de laatste week van september 2013 in gang is gezet tussen de straten Luis Morote en Ripoche.

De tijden 07:00 tot 23:00 uur staan vermeld op een bord, dat is opgehangen tussen de bomen die schaduw geven aan het gedeelte voor spelen “zonder winstoogmerk” van het Santa Catalina-park, waarop men de verboden aankondigt die van kracht zijn in dit gedeelte, dat zijn dagen geteld ziet. De Gemeente plant , dat de gepensioneerden er’s morgens, of ’s middags zullen zijn om er te spelen, maar niet aaneengesloten zoals tot nu toe, omdat het park benut moet kunnen worden voor ander activiteiten en, omdat dit de eerste indruk is die de cruisepassagiers krijgen die aankomen in de haven van La Luz.
 
                                Zanga-kaarten en en parchís-speelbord:
 

Momenteel is men in onderhandeling met de getroffenen, die op dinsdag 1 oktober 2013 bijna alle  ruim 30 speeltafels bezetten die er gewoonlijk zijn in het speelgedeelte voor domino, schaken, en kaartspelen zoals chinchón, subasteo, zanga en parchís.

“We zijn vrij. Dit is een openbaar park.  Er hoeft niets te worden gereorganiseerd. Verkeren we in het franquismo (Franco-tijdperk), of wat?. Wij zijn perfect georganiseerd en we vallen niemand lastig,” zo geeft Manzano aan, een 67-jarige bewoner van Almatriche, die verzekert, dat hij elke dag naar het park komt als hij daar zin in heeft

Het is halfweg de ochtend en de spelers zijn zo geconcentreerd op hun partij domino,  dat een enkeling boos wordt bij  de luidruchtige meningen die worden gegeven over het onderwerp en het geblaf van een hond aan een leiband. Terwijl aan een tafeltje daarnaast zich een discussie ontspint over de bezetting van de stoelen. Maar het bloed komt echter niet tot het kookpunt.

Net als alle andere spelers verzet Felipe Martín zich niet  tegen de verbeteringen welke men in het park uitvoert, zelfs niet tegen het feit, dat men hen heeft verplaatst naar een andere locatie, dan die waar ze altijd vertoefden en wanneer ze op tijd waren, konden spelen onder de schaduw van enkele luifels. “Wat hier ontbreekt, is een urinoir,” zo verduidelijkt hij.

De spelers leggen uit, dat men hen enkele jaren geleden heeft toegestaan gebruik te maken van de toiletgelegenheid van het aangrenzende politiebureau; maar, dat na de ombouw van het pand, men naar de omliggende bars moet en men verondersteld wordt, consumpties te gebruiken.

Manuel Hernández geeft een andere zwaarwegende reden, om de huidige tijden aan te houden, “de clubs voor ouderen zijn op zaterdag en zondag gesloten en, door de week, sluiten ze om 19;00 uur. De oudjes zijn alleen… waar gaan ze naar toe?” zegt hij. Terwijl een andere metgezel opmerkt, dat in het Centro Cívico (Buurthuis) Suárez Naranjo, bijvoorbeeld, geen ruimte met airconditioning is voor het spel.

Hernandez verzekert, dat de gepensioneerden vertrekken om 22:00 uur en, dat er om 23:00 uur bijna niemand meer in het park is.

Juan García Hernández, bewoner van Arenales, bekent, terwijl hij ziet hoe andere spelers zich vermaken, “dat ze ‘enkele euro’s’’ uitsparen, omdat uitgaan geld kost, wat zeker geldt voor een bejaarde.

De culturele vereniging ‘Amigos del parque de Santa Catalina’ (‘Vrienden van het Santa Catalina-park’), die op 11 oktober 2013 verkiezingen zal houden voor een nieuw bestuur, is belast met het coördineren van de spelen in dit speelgedeelte zonder winstoogmerk, en dit al meer dan een halve eeuw in de geschiedenis van het park.

In dit speelgedeelte verbiedt men bij wet verboden weddenschappen, evenals het drinken van alcoholhoudende drank. Als men zich niet aan de regelgeving houdt, kunnen de spelers een boete krijgen van tot wel €15.000,=, zo staat te lezen op het aankondigingsbord, wat is aangebracht door het vorige stadsbestuur.

Sommige spelers en ex-spelers bekennen  echter, dat men speelt met de inzet van enkele euro’s en, dat er zijn, die een fooitje geven aan de vier vrijwilligers, zodat deze de speeltafel vrijhouden.
kleurlogoCanarias.png 


Aanpassing Parque Santa Catalina begint
met verbeteringen aan Elder en Miller

Gemeente presenteert lijst van 22 projecten
die het Cabildo mag betalen

De stad rekent op 14,02 miljoen euro
voor de komende twee jaar

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 28 juni 2013 - De aanpassing van de westelijke gevels van de gebouwen Miller en Elder, de verbetering van de straatverlichting en de groenstroken in dit deel van Santa Catalina zijn de eerste acties die de Gemeente zal gaan uitvoeren in het komende jaar in het bekende park, na het ambitieuze herstelproject van het park en de omgeving ervan, wat iets meer dan een maand geleden is aangekondigd door de wethouder van Toerisme, Pablo Barbero, welke ook het verwijderen van een deel van het wegdek omvat.

Het ingrijpen van de Gemeente is een van de 22 projecten die het Gemeentebestuur heeft gepresenteerd aan het Cabildo (Eilandbestuur), zodat dit gefinancierd kan gaan worden uit de Samenwerkingsfondsen die het Eilandbestuur heeft verdeeld over de diverse gemeenten voor de komende twee jaar.


                         Overzichtsfoto van het Parque Santa Catalina,
                  links op de voorgrond de gebouwen  Miller en Elder.

De locoburgemeester en wethouder van Mobiliteit, Ángel Sabroso, heeft op donderdag 27 juni 2013 een ontmoeting gehad met de minister van Overheidssamenwerking en Solidariteit, Antonio Hernández Lobo, om de details van deze acties te schetsen, die nog moeten worden goedgekeurd door de technici van het Cabildo en de voltallige ministerraad van het Eilandbestuur. De Gemeente werkt met een begroting van €14.22.564,= voor een twintigtal projecten welke men heeft voorgesteld aan het Cabildo, die uit te geven zijn in de periode 2014-2015.

In het geval, bijvoorbeeld, van het genoemde werk in het Parque Santa Catalina, heeft de Gemeente een bedrag begroot van €40.000,=
Do omstandigheid wil, dat vanaf begin juli 2013 men begint met de eerst fase van de ombouw van de Calle Luis Morote wat eveneens gefinancierd wordt uit de Fondos de Cooperación (Samenwerkingsfondsen) van het Cabildo (Eilandbestuur) voor 2013 en die zullen worden uitgevoerd door Satocan. Het betreft hier de eerste voetgangerscorridor van de Haven naar Las Canteras welke het Gemeentebestuur heeft ontworpen voor toeristen en stadsbewoners.

De lijn van werken
Minister Antonio Hernández Lobo heeft op donderdag 28 juni 2013 aangegeven, dat het geen enkel probleem zal zijn, om de voorstellen van de Gemeente goed te keuren, omdat die grotendeels in lijn zijn met het werk, waartoe het Eilandbestuur al een aanzet heeft gegeven, om de problemen met de afvoer van hemelwater, toegang naar woningen, verbetering van het asfalt en bestrating op te lossen, evenals het verwijderen van de bouwkundige drempels, om de toegang van mindervalide personen mogelijk te maken. “Het zijn historische tekortkomingen die de stad heeft in sommige wijken en waar de stadsbewoners dagelijks mee geconfronteerd worden.

“Wij dringen erop aan, dat men eerst deze problemen oplost,” heeft de minister gezegd, die ook heeft opgemerkt, dat het voor het eerst zal zijn, dat het nu het Cabildo zal zijn, welke de goedgekeurde werkzaamheden zal gaan aanbesteden.
kleurlogoCanarias.png


Satocan legt eerste corridor Haven-Canteras aan, met de ombouw van de
Calle Luis Morote  tot voetgangersgebied

De werkzaamheden ter verbetering
van de belangrijkste toegangsweg voor cruisepassagiers,
nemen acht maanden in beslag

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 25 juni 2013 -De eerste voetgangerscorridor die de Santa Catalina-pier zal verbinden met het Las Canteras-strand, wat de gebruikelijke looproute is voor het aantal cruisepassagiers wat de stad aan doet, zal begin juli 2013 werkelijkheid gaan worden, in de week waarin men begint met de ombouw van de Calle Luis Morote, nu de werkzaamheden gegund zijn aan het bedrijf Satocan SA, voor een bedrag van €480.240,=

Het herstel van dit tracé in de stad maakt deel uit van de eerste fase van het Plan Director Puerto-Canteras, een ambitieus project wat de Gemeente uitvoert op diverse punten in  de wijk en wat als doel heeft, ruimte te winnen voor de voetganger, de straat aangenaam en aantrekkelijk te maken voor de bewoners en de toeristen en bovendien, om het winkelgebied te versterken.


Calle Luis Morote, Las Palmas de Gran Canaria.

De werkzaamheden in de Calle Luis Morote zullen voornamelijk bestaan uit het verlagen van de trottoirs om dit gelijk te maken met het wegdek wat uitgevoerd zal worden in twee fasen.

In de eerste fase zullen de straten 29 Abril en Albareda worden ongebouwd - waarin ook de kruisingen met de General Vives en de Secretario Artiles zijn opgenomen; en de tweede fase begint vanaf de genoemde Calle 29 Abril tot aan het strand.

De eerste fase gaat acht maanden duren en wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de Canarische Regering, het Cabildo (Eilandbestuur) en de Gemeente, en is toegekend aan Satocan, De tweede fase is nog in behandeling bij de Sociedad Municipal de Gestión Urbanística (Geursa) (het Gemeentelijke Nutsbedrijf), dat dit openbaar zal gaan aanbesteden.

De opknapbeurt voor de Luis Morote omvat ook het opheffen van de parkeerplaatsen en de laad- en los-zones, met de bedoeling, het verkeer rustiger te maken via slechts één rijstrook. Zodoende kunnen er horeca-terrassen komen.

De Luis Morote vormt, samen met de Calle Ripoche, de directe toegang die de cruisepassagiers nemen van de passagiersschepen welke afmeren aan de Santa Catalina-havenpier. In de afgelopen twee jaar hebben ruim 400.000 kruisvaartpassagiers de stad bezocht.

De werkzaamheden zullen zo weinig mogelijk de bewoners en de passanten storen gedurende de beide fasen. Men vertrouwt erop, dat voor eind 2013 de voetgangerscorridor tussen het Parque Santa Catalina en het Las Canteras-strand een feit zal zijn.

In de Luis Morote, die een verlenging zal zijn van het eveneens volop in renovatie zijnde Parque Santa Catalina als toegangspoort voor de kruisvaartpassagiers, krijgt een breedte van 15,40 meter voor de voetgangers, terwijl voor het gemotoriseerde verkeer een rijbaan overblijft van 3,50 meter. Tevens zal de straatverlichting worden vervangen en ook de watervoorziening voor de groenstroken, evenals de afvoer van hemelwater.
kleurlogoCanarias.png


Sagasta “volgt de Haven"

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 20 juni 2013 - De Calle Sagasta wil zich nog voor de herfst van 2013 mooi maken. De winkeliersvereniging Puerto Canteras (Haven Steengroeve) bereidt zich voor op de ombouw van de straat die het Parque Santa Catalina verbindt met Las Canteras, om er een aantrekkelijke, ‘vriendelijke boulevard’ van te maken die de levenskwaliteit in het gebied vergroot.

De eerste actie heeft men op vrijdag 14 juni 2013 voltooid, met het verplaatsen van de laad- en los-zones naar de Calle Padre Gueto. “We hebben ruimte gewonnen voor het voortzetten van het voetgangersgebied," legt  Nicolás Ortega uit, die voorzitter is van de ondernemersvereniging  Puerto Canteras, waarmee hij  aangeeft, dat men de  eerste stap heeft gezet waarmee men de identiteit van de straat wil herstellen, waar de toerist en de buurtbewoner zich thuis zullen zoeken, in een vriendelijke omgeving.”


Een virtueel beeld van het initiatief van de winkeliersvereniging van de Calle Sagasta.

“De winkeliersvereniging werkt met het doel, aansluiting te zoeken bij de Haven, waardoor we niet langer kunnen  wachten met het bevorderen van initiatieven die we nodig hebben,” legt de vicevoorzitter van de winkeliersvereniging, Dori Nuez, uit.

In deze fase omvat het project een heropleving van de Calle Sagasta, vanaf de aansluiting met de Luis Morote tot aan de uitmonding op de Las Canteras-boulevard; een voorstel, dat in de maand september 2013 zij beslag moet krijgen, als het seizoen van de cruiseschepen weer begint. Een afspraak die wordt gezien als doorslaggevend, omdat de verwachting is, dat het aantal toeristen bijna zal verdrievoudigen, ten opzichte van voorgaande jaren, zo brengt de vicevoorzitter in herinnering; en gaat het, om het bieden van een vriendelijke omgeving, “voor winkelen en samenleven,” zo vat Ortega het samen.

Het voorstel - dat kan rekenen op de steun van het hoofdstedelijke Gemeentebestuur ´- omvat, “kleine ingrepen met beperkte kosten,” gebaseerd op het aanleggen van bloemperken, rustbanken en de aanpassing van de gevelreclames. “Het gaat om het concentreren van inspanningen in een gebied, dat veel mogelijkheden tot herstel heeft, waar zich kunstenaars kunnen vestigen en een commercieel aanbod, dat te maken heeft met de Canarische tradities,” zo geeft de voorzitter aan.

Het resultaat zal moeten dienen als ontwikkeling voor de economie en de werkgelegenheid van Puerto Las Canteras, “en zal bijdragen aan de verbetering van de levenskwaliteit van de buurtbewoners; we mogen de kans niet mislopen terwijl andere gebieden zich versterken. Het is tijd, om aansluiting te zoeken bij de Haven, “zo benadrukken Nuez en Nicolás Ortega.
kleurlogoCanarias.png


Horeca Santa Catalina  heeft twijfel over vernieuwing terrassen

Bar- en restauranteigenaren klagen dat de Gemeente hen verplicht de veranderingen te betalen
Ze bevestigen, dat het verwijderen van de windschermen
de klanten zal wegjagen

Las Palmas de Gran Canaria - dinsdag 28 mei 2013 - De horeca-ondernemers van het Santa Catalina-park zijn het niet eens met sommige aspecten van de door de Gemeente voorgestelde vernieuwing van de omgeving. Het plan van het gemeentebestuur, om te bereiken, dat alle terrassen een uniform uiterlijk hebben, zonder afgesloten schermen die men nu buiten kan zien bij de bedrijven, plaatst de eigenaren van de etablissementen op voet van oorlog, die eraan herinneren, dat men het bestaan van deze metalen stellages en bijbehorende windschermen te danken heeft aan de oude gemeenteverordening.

De herindeling van het Parque Santa Catalina, die de Gemeente in de komende maanden gefaseerd wil doorvoeren, heeft nu el een eerst obstakel. De meerderheid van de restaurant- en bar-eigenaren verklaren zich tegenstander, om het uiterlijk van de terrassen te veranderen, en wel om diverse redenen, waaronder vooral meteorologische en economische.
ertetew.png
De eigenaar van ‘Gran Terraza Lolita’, Pieter Simoskie, bevestigt, dat men twee ontmoetingen heeft gehad met de wethouder van Toerisme, Pablo Barbero; en tijdens beide ontmoetingen heeft men de redenen uiteengezet, om de stijlverandering van de terrassen te voorkomen. “Destijds heeft men ons verplicht om deze structuur te monteren,” zo herinnert Simoskie. “En, dat heeft zijn voordelen, zoals de bescherming tegen wind, regen en kou; als de overkapping er niet was, zou hier in de winter niemand zitten.”


VIDEOFILMPJE:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=JFQ7o7PHktQ

Benito Pérez, mede-eigenaar van de cafeteríaNuevo Rio’, laat weten, dat het model van het terras dateert uit de jaren 90 en, dat men nu het wil weghalen, zonder de bomen in de omgeving  te verwijderen. Bovendien, zo verzekert hij, wil de Gemeente de eigenaren laten betalen voor het verwijderen van de overkapping en het kopen van nieuwe parasols. “Ik weet niet, of de Gemeente geld heeft, maar wij zijn, met de crisis, niet in staat investeringen te doen.”


                                            Bar-Terraza 'Lolita Pluma'
En Simoskie gaat nog veel verder en verzekert, “dat de Gemeente terug wil naar de jaren 70, maar in die tijd was er geen toerisme in het Zuiden en vond alles hier plaats, maar nu is dit niet meer het geval.” De horecamensen zijn het er bovendien over eens, als ze verzekeren, dat de verandering hen klanten zal gaan kosten. “Niet alleen, omdat in de winter, vanwege de kou, hier niemand gaat zitten,” vezekert Paco Ji, van restauranteJacky’, “maar omdat de afmetingen van de terrassen en het aantal tafeltjes verkleind zal worden.”

VIDEOFILMPJE
Amateurbeelden op super-8 film uit 1979 (deel 1):

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=1W1-LKUOoc0

Amateurbeelden op super-8 film uit 1979 (deel 2):
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=vBt7ooOjvNo

Hoewel de horeca-mensen tegenstander zijn van de wijziging van de terrasstijl in het park met een uniform uiterlijk van parasols en terrasmeubilair, toont men zich wel voorstander van de herindeling van het park. “Nu is het park verwaarloosd en heeft het een opknapbeurt nodig."

Paco Ji werkt al tien jaar in het gebied en verzekert, dat de Gemeente het in verval heeft laten raken. “Nu is het park verwaarloosd en zal het moeten worden opgeknapt; want, dat zal meer bezoekers aantrekken.”

Controverse in het domino-gebied
De problematiek houdt niet op bij de horeca. De meerderheid van de gebruikers van de schaak- en domino-hoek die grenst aan de Calle Nicolás Estévanez is er geen voorstander van, dat men deze recreatieplek verplaatst naar de achterzijde van het Museo de la Ciencia, naast de kinderspeelplaats.


De achterzijde van het Museo de la Ciencia, met de kinderspeelplaats.

Een van de parkbezoekers laat weten, dat het merendeel van de spelers gepensioneerd is en komt “omdat ze gebruik kunnen maken van de toiletvoorzieningen (van de bars in de omgeving) en “waar ze hun  medicijnen kunnen innemen.”

Een van de beheerders van de speeltafels, Carmelo Álamo, bevestigt bovendien, dat de nabijheid van een locatie waar kinderen spelen, een probleem zou kunnen zijn. “Ik weet niet, of men zich bij de Gemeente heeft afgevraagd, wat er gebeurt als een bal terechtkomt op een tafeltje waar een partij schaak, of domino gespeeld wordt,” zo benadrukt hij

Een van de andere domino-spelers, Diego Velásquez, is van mening, “dat de verandering wel ‘goed’ zal zijn, omdat men het park moet verfraaien en verbeteren tot een overzichtelijk gebied en, dat de personen die zich aan het spel wijden, zich niet bezig houden met andere zaken, zoals drugs.
kleurlogoCanarias.png


Lolita Pluma op een voetstuk

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 27 mei 2013 - Lolita Pluma zal midden in het Parque Santa Catalina op een voetstuk geplaatst gaan worden. Het hoofdstedelijke Gemeentebestuur overweegt het standbeeld, dat nu in het oude gedeelte van het park staat, te verplaatsen, opdat het, "een meer gepaste behandeling," krijgt, en beter zichtbaar zal zijn voor de parkbezoekers.

Het gemeentelijke Departement van Toerisme plant ook op deze locatie een informatiepunt in te richten voor de buitenlandse bezoekers, om aan hen “in drie talen, de geschiedenis van het Parque Santa Catalina uit te leggen.”


   Lolita Pluma toen...
             (de rechterfoto is gemaakt door: Johnny van der Laan)


                                                     ...Lolita nu...

...                                                       Lolita straks.

De geschiedenis van Lolita Pluma is genoegzaam bekend bij de oudste parkbezoekers. María Dolores Rivero Hernández, alias ‘Lolita Pluma’, was een vertederende en bekende persoonlijkheid, die al van zich deed spreken ten tijde van de groei-explosie van het toerisme op het plein. Haar overdreven make-up, haar katten en haar bizarre manier van kleden, maakten van haar een waar stadsicoon, dat altijd geassocieerd zal blijven met het Parque Santa Catalina, maar roept wel vragen op bij de tegenwoordige parkbezoekers, die haar bij leven niet hebben gekend, of meegemaakt.

Geboren op La Isleta (hoewel zij haar jeugd heeft doorgebracht in Arucas), verkocht zij kauwgum aan de passanten, behangen met gewaden en tassen, werd zij een toegevoegde waarde aan de terrassen in het park. En zij was, hoe kan het ook anders, een liefhebster van het Carnaval. Op 82-jarige leeftijd overleden - kort voor de carnavalsviering van 1987 - heeft zij onuitwisbare herinneringen nagelaten, waarvoor haar standbeeld nu een eerbewijs is.

Eindelijk zal zij op een voetstuk geplaatst worden, in een plantsoen geheel voor haar alleen, en op haar nieuwe locatie krijgt ze zelfs een groter eerbetoon,  als een van de sterren van het park.

kleurlogoCanarias.png


Parque Santa Catalina krijgt
door een nieuwe indeling een ander aanzicht

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zondag 26 mei 2013 - Het Parque Santa Catalina gaat van aanzien veranderen. Het Gemeentebestuur van de hoofdstad van Gran Canaria bereidt een complete renovatie voor van deze zo strategische locatie, die nu de toegangspoort is voor de vele cruise-passagiers die in de stad aankomen. Het plan omvat nieuwe bestrating, verlichting, bloemperken en groenstroken, met significante veranderingen aan de etablissementen in het gebied.

Eind juni 2013 moet het ontwerpproject van de hervorming van de bloembedden, de vernieuwing van de bestrating van het oude deel en de verwijdering van reclame klaar zijn.

De wethouder van Toerisme, Pablo Barbero, heeft de voorziene hervormingen bevestigd, welke men stapsgewijze zal doorvoeren. Sommige zijn al uitgevoerd, met de opening van het gerenoveerde Casa del Turismo, waar niet alleen de VVV gevestigd is maar ook zijn Departement, evenals de onlangs geopende Bodegón Fataga.
naamloosfrvvssw.png
Binnenkort zet men een meer ambitieuze actie op papier voor het oude deel van Santa Catalina. Het gemeentelijke nutsbedrijf, Geursa, is al een exacte planning aan het uitwerken, waarin men de begroting aangeeft en wanneer die klaar zal moeten zijn, volgens de verwachtingen van de Gemeente binnen een maand. “Het  idee is, dat we na de zomer de eerste veranderingen kunnen zien” zo heeft Barbero aangegeven. Daarmee wil men, dat het park zijn originele ontwerp terugkrijgt met originele ornamenten en, dat raakt bijna alle kanten.

Zo wil men de verlichting renoveren en, ook, de huidige bestrating vervangen. Men is van mening, dat de huidige - die men tijdens het mandaat van de socialist Emilio Mayoral in de jaren negentig heeft aangebracht - nu behoorlijk is aangetast en, dat het nodig is, deze te verwijderen en een nieuwe aan te leggen die meer in de geest van het eerste plein is. Hetzelfde gebeurt met de bloembedden waarvoor men in dezelfde lijn een oplossing zoekt.

“We willen het park schoonmaken en, dat het onberispelijk blijft,” zo heeft Barbero aangegeven. De planning omvat het verwijderen van de reclameborden, zodat de wandelaar een schoner voetpad aantreft met een weidse blik over het oude Santa Catalina, dat veel schoner zal zijn en meer “geordend”.

Het is op dit punt, dat de wethouder van Toerisme nu een andere significante verandering wil, zowel vanuit het oogpunt van esthetiek, als vanuit het gebruik van het plein: de terrassen en het parkgedeelte waar schaak en domino gespeeld wordt.
featewtf.png
Barbero is begonnen met het opnemen van contact met de ondernemers in het gebied, opdat zij hun bedrijfspanden aanpassen aan de gemeenteverordening, “die ze moet en naleven” en voor het voorbereiden van enkele veranderingen waarmee men voor heeft, het rendement van het gebied te doen toenemen en de aantrekkelijkheid ervan te herstellen. “We zullen allemaal genereus moeten zijn wat dit betreft,” zo benadrukt de wethouder.

Het idee is, dat alle terrassen, “zowel bestaande, als toekomstige,” eenzelfde aanzien krijgen en een afmeting die in overeenstemming met het gebruik van de ruimte is. Men zal de dichte schermen, die sommige etablissementen hebben, verwijderen, omdat men die niet toepasselijk vindt in de nieuwe indeling.


                                                           Van hot naar her.

De locatie waar talrijke spelers dagelijks schaken en domino spelen, zal worden verplaatst naar het oude deel van het park, aan de achterzijde van het Museo de la Ciencia, naast de kinderspeeltuin.Babero heeft bevestigd, dat men het gesprek met deze bevolkingsgroep al is aangegaan en, dat hun toekomstige plek overdekt zal zijn en zal kunnen rekenen op voorzieningen, zoals een klein horecabedrijf.

Centraal element
Alle veranderingen op deze strook van het plein zijn vervat in het project waaraan Geursa is begonnen te werken. Er moet nog gekozen worden voor een decoratief element, centraal op de locatie: een standbeeld, of een fontein, maar daartoe heeft het Gemeentebestuur nog geen definitieve beslissing genomen

Wat men wel als prioriteit ziet, is te bereiken, dat het een park zonder obstakels wordt, smetteloos en waar de vegetatie klein zal zijn en niet erg dik. Men handhaaft de post van de Policía Local (Gemeentepolitie), de Duitse bakkerij/lunchroom, de krantenkiosken, en het standbeeld van Lolita Pluma; die glans zullen toevoegen voor het publiek.
naamloosvasdsfdeegte.png
Het idee is, dat alle terrassen, “zowel bestaande, als toekomstige,” eenzelfde aanzien krijgen en een afmeting die in overeenstemming met het gebruik van de ruimte is. Men zal de dichte schermen, die sommige etablissementen hebben, verwijderen, omdat men die niet toepasselijk vindt in de nieuwe indeling.


                                                     Van hier naar daar:

De locatie waar talrijke spelers dagelijks schaken en domino spelen, zal worden verplaatst naar het oude deel van het park, aan de achterzijde van het Museo de la Ciencia, naast de kinderspeeltuin.


Babero heeft bevestigd, dat men het gesprek met deze bevolkingsgroep al is aangegaan en, dat hun toekomstige plek overdekt zal zijn en zal kunnen rekenen op voorzieningen, zoals een klein horecabedrijf.

Centraal element
Alle veranderingen op deze strook van het plein zijn vervat in het project waaraan Geursa is begonnen te werken. Er moet nog gekozen worden voor een decoratief element, centraal op de locatie: een standbeeld, of een fontein, maar daartoe heeft het Gemeentebestuur nog geen definitieve beslissing genomen

Wat men wel als prioriteit ziet, is te bereiken, dat het een park zonder obstakels wordt, smetteloos en waar de vegetatie klein zal zijn en niet erg dik. Men handhaaft de post van de Policía Local, de Duitse bakkerij/lunchroom, de krantenkiosken en het standbeeld van Lolita Pluma, die glans zullen toevoegen voor het publiek.
fawrwqRFWEQ.png
Het is de bedoeling van het Gemeentebestuur, om de hervormingen voortvarend uit te voeren, om vervolgens de centrale strook, tot aan de hoogte van het Plaza de Ramón Franco, te verbreden.
Daar wil men de bestaande vegetatie uitbreiden, steeds met inachtneming van de ruimte die nodig is waar gewoonlijk de grote, hoofdstedelijke carnavalsgala’s zullen plaatsvinden.
Men ontkent niet, dat een deel van de palmen en bomen verplaatsbaar zal zijn, om het feest niet te verstoren. "Carnaval is inherent aan Santa Catalina" heeft Barbero gezegd. Een grote fontein ter plaatse zou de climax zijn.

naamloosDYFHGS.png
Men is al begonnen met het egaliseren van een nieuw terras nabij de kinderspeelplaats. Om later, in de laatste fase, de acties te ondernemen voor de gevels van de gebouwen Elder en Miller - naast de aanleg pier van de cruiseschepen - en die een relatie zullen krijgen met de zee en scheepvaart. Iets, wat men nog niet aan het papier heeft toevertrouwd, maar wat in de komende maanden aangekondigd zal kunnen worden door het Gemeentebestuur.

“Het is een gewaagd project,” zo vat de wethouder van Toerisme samen. Er blijven nog enkele onbekende factoren die de uitvoering van het project markeren. Daaronder is de uiteindelijke begroting ervan, hoewel het de overtuiging van het huidige Gemeentebestuur is, om een progressieve renovatie door te voeren, die gericht is op het vervangen van de huidige onderdelen.

Het is niet de eerste uitvoering die op deze schaal ontworpen is voor het Santa Catalina-Park. Nadat – in de jaren tachtig- de toeristen massaal het plein hebben verlaten, beleefde het plein een herindeling die ontworpen was door de architect Félix Juan Bordes, maar die niet is voltooid door gebrek aan middelen op de begroting.
Wel heeft men een nieuwe bestrating aangebracht, tijdens het mandaat van de socialist Emilio Mayoral.
Vervolgens onder de PP-burgemeester José Manuel Soria, heeft men het gebied opgeknapt men beplanting.  Sindsdien heeft het park een onveranderd uiterlijk.
naamloosFJHOUO.png

Nu, met de toename van de cruiseschepen aan de Santa Catalina-pier, wordt het park opnieuw bevolkt met een groot aantal buitenlandse bezoekers die het plein oversteken. Dat is twee decennia een beslissende factor en het moment, waarop het Gemeentebestuur opnieuw een renovatie voor het gebied ter hand neemt.

kleurlogoCanarias.png


Het vernieuwde  Casa del Turismo (VVV-kantoor) geopend in Santa Catalina

Tevens zetelt hier het Gemeentelijke Departement van Toerisme

LAS PALMAS DE GRAN  CANARIA - zondag 21 april 2013 - De burgemeester van Las Palmas de Gran Canaria , Juan José Cardona, en de Gedelegeerde van de Spaanse Regering op de Canarische Eilanden, María del Carmen Hernández Bento, hebben op donderdag 18 april 2013 Het Casa del Turismo heropend.

Het pand in het Parque Santa Catalina is eigendom van de Spaanse staat en is sinds 2007 gesloten geweest. Het vruchtgebruik is nu voor een periode van 20 jaar toegekend aan het Gemeentebestuur van Las Palmas de Gran Canaria - en kan worden verlengd met nog eens 5 jaar - als VVV-kantoor van de stad, bezoekerscentrum en ontmoetingspunt voor de toeristische sector.


                Het Casa del Turismo (VVV-kantoor van Las Palmas de Gran  Canaria).
Het herstel van het pand, dat is ontworpen en gebouwd door de broers Néstor en Miguel Martín Fernández de la Torres, maakt onderdeel uit van het renovatieplan voor het Parque Santa Catalina en omgeving, dat in gang is gezet door het Hoofdstedelijke Gemeentebestuur. Het pand beschikt over WiFi-verbinding via glasvezelkabel. Er wordt informatie versterkt aan toeristen door middel van zes I-pads via welke men o.a. (begeleide) excursies kan boeken, maar ook tickets voor de toeristenbus, LPA-Cards(Stadsvoordeelpas) en watersportactiviteiten. Op 5 grote (46”) beeldschermen vertoont men de bestemming en het toeristische aanbod.
 

De openingstijden van dit VVV-kantoor zijn:

- van maandag tot en met vrijdag: van 09:00 tot 18:00 uur
- op zaterdag, zon- en feestdagen: van 10:00 tot 14:00 uur.

 
                  Het Casa del Turismo, op donderdag 18 april 2013.

 
Geschiedenis van het Casa del Turismo
Néstor Martín-Fernández de la Torre heeft in 1935 een eerste schets gemaakt voor het toekomstige Casa del Turismo el Pabellón de Productos Isleños (hetVVV-kantoor) in het Parque de Santa Catalina bij de toegang naar de Santa Catalina-pier.  De schilder heeft het pand ontworpen als een bodega (proeflokaal), winkel, restaurant en een veranda, alles in Canarische stijl. Zijn schetsen maken deel uit van het bouwplan, dat zijn broer, de architect Miguel Martín-Fernández de la Torre, heeft uitgevoerd.

Na het overlijden van Néstor in februari 1938, voltooit men in 1944 de bouw Casa del Turismo onder leiding van Miguel Martín - Fernández de la Torre.  Vanaf de opening zijn hier gevestigd:
- de Junta Provincial de Turismo
   (Provinciale Raad voor het Toerisme),
- de Delegación del Ministerio de Información y Turismo 
   (het Departement Informatie van het Ministerie van Toerisme),
- de Dirección Provincial del Ministerio de Obras Públicas, Transportes y Medio Ambiente
  (het Directoraat-generaal van openbare Werken, Transport en Milieuzaken);
en van 2002 tot 2006 was hier  het Punto de Información Turística  van het Patronato de Turismo de Gran Canaria (VVV) gevestigd met huisvesting van officiële documentatie

Het pand is opgenomen in de Catalogus van Architectonisch Erfgoed van de stad, in de Milieu-categorie-C, waarmee het de bouwkundige erkenning heeft, een voorbeeld uit dat tijdperk te zijn. Samen met het Pueblo Canario, het Casa Fataga en het Hotel Santa Catalina, staat het model voor de zogenoemde Arquitectura Neocanaria (Neocanarische Architectuur) in Las Palmas de Gran Canaria.


VIDEO-FILMPJE:

http://www.youtube.com/watch?v=efcLBbXjrNg&feature=player_embedded

De openingstijden van dit VVV-kantoor zijn:
- van maandag tot en met vrijdag: van 09:00 tot 18:00 uur
- op zaterdag, zon- en feestdagen: van 10:00 tot 14:00 uur.
 kleurlogoCanarias.png 


Casa Fataga heropent in juni 2013
met een typisch Canarische bodegón

Gemeente besteedt het etablissement uit voor  €18.112,=
aan het bedrijf Glofert

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 14 maart 2013 - Casa Fataga, in hartje Parque Santa Catalina, zal in juni 2013 heropend worden als een bodegón típico canario (typisch Canarisch proeflokaal). Op 28 februari 2013 heeft de Gemeente de exploitatie van het etablissement uitbesteed aan het bedrijf Glofert SL, dat zal zorgen voor de heropening van het ruim twee jaar geleden gesloten horecabedrijf, nadat de vorige beheerder er de brui aan had gegeven.

De bodegón zal geopend zijn zondag t/m donderdag van 08:00 tot 24:00 uur. Op vrijdag en zaterdag sluit men om 01.00 uur.
naamloosSWWWQQQ.png

De wethouder van Toerisme, Pablo Barbero, stelt, dat de heropening van Casa Fataga een eerste stap is in het doen opleven van Parque Santa Catalina en omgeving met recreatie voorzieningen voor het terugbrengen van de vitaliteit die deze stadswijk decennia geleden had.

Het bedrijf Glofert - dat al 20 jaar de exploitatie heeft van het plattelands Hotel-Restaurant ‘El Refugio’ op Cruz de Tejeda de Gran Canaria - betaalt aan de Gemeente een pachtsom van jaarlijks €18.112,= wat ruim het dubbele is van de €7.464,.= die de vorige beheerder betaalde.
De concessiehouder wil de Canarische architectuur van het pand behouden en er een tuin bij aanleggen met Canarische planten, waaronder: cardones , capas de la reina en esqueletos.cardon
(distel-cactus),


capa de la reina
 
(Ligularia Cardón Euphorbia spp. Ligularia tussilaginea = Farfugium japonicum)
(ook wel
Boina de vasco
genoemd),

esqueleto 
(Fatsia japonica
, vingerplant).

Meubilair
Het terrasmeubilair zal de rustieke, Canarische stijl blijven behouden met materialen zoals rotan en hout voor de tafels, stoelen met armleuningen, taboeretten en wijnvaten. Het project heeft de aanbesteding gegund gekregen in de overweging, dat men de wanden in het interieur van het pand wil voorzien van historische foto’s van het Parque Santa Catalina; elementen, met welke men als het ware een klein voorlichtingscentrum wil inrichten als eerbetoon aan deze kenmerkende locatie in de stad.
XCVDHUPI.png
De beelden herinneren aan gebeurtenissen zoals de parade van de troepen die naar Cuba vertrokken, los Huacales en aan de bouw van Casa Fataga in 1940.
XNHFH.png
Het nachtelijke aanstralen van het pand zal plaatsvinden met LED-verlichting die gevoed word door zonnepanelen - voor het eerst op Canarias, aldus de Gemeente - net zoals dit het geval is bij de Markt van San Antón in Madrid. Het pand beschikt over WiFi en in het zijgebouw zal men een welkomsttekst aanbrengen in ruim 30 talen. Gezien de kleine afmetingen van Casa Fataga, zal er een (aldus de ontwerpers ‘onopvallende’) glazen serre van 6 m² worden aangebouwd, eveneens voorzien van LED-verlichting, die gaat dienen als magazijnruimte voor het restaurant.
kleurlogoCanarias.png


Turismo wil van Santa Catalina
een tweede ‘Pueblo Canario’ maken

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - Día de Canarias, woensdag 30 mei 2012 - Het Departement Toerisme, van de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria, wil nog voor eind 2012 het Santa Catalina-park en omgeving veranderen in een nieuw ‘Pueblo Canario’ (‘Canarisch Dorp’) dat als trekpleister moet gaan dienen voor de cruisepassagiers die jaarlijks de hoofdstad bezoeken en die op weinige meters van het park aanleggen. De Gemeente herstelt het Casa Fataga, om er een bodegón (proeflokaal) van te maken met folkloristische dansen.

De wethouder van Toerisme, Pablo Barbero, wil de massale vlucht van cruisepassagiers - de stad uit -  vermijden en hen die niet het eiland op willen gaan, verleiden met een aanbod vol lokale kleur en canariedad (Canarische eigenheid). Daartoe wil hij het Parque Santa Catalina en de toegangen- vanaf de gelijknamige pier-  er naar toe, op orde brengen. Men gaat de bewegwijzering verbeteren en vooral gaat men een aantal bestaande gebouwen geschikt maken, om de bezoekers de verscheidenheid in Canarische folklore te kunnen aanbieden, zowel muzikaal, als culinair, als ambachtelijk.


De groenstrook op het Plaza de Canarias (
Intercambiador) verwelkomt de bezoeker die van de pier afkomt.

Het middelpunt van dit Pueblo Canario zal het huidige Casa Fataga worden, waarvan  de Gemeente het beheer van de vorige concessiehouders heeft overgenomen.  Dut voormalige restaurant en zijn terras zal binnenkort opnieuw aanbesteed gaan worden voor een gemeentelijke concessie met de voorwaarde, dat men uitsluitend Canarische gerechten serveert en men het vertier verzorgt met live uitgevoerde Canarische folklore. En alsof dit nog niet genoeg is, zullen de obers en de serveersters gekleed moeten gaan in Canarische klederdracht.Daartoe zal men enkele verbeteringen aanbrengen in de omgeving, zoals een klein podium en een aangrenzend kunstmarktje met Canarische, ambachtelijke kunstnijverheid. Voor dit laatste wil de Gemeente kunnen rekenen op de rechtstreekse medewerking van de Fundación para la Etnografía y el Desarrollo de la Artesanía Canaria (FEDAC, zie:
http://www.fedac.org/ ) van het  Cabildo (Eilandbestuur) van  Gran Canaria.

In het aangrenzende Casa del Turismo (VVV-kantoor), beide gebouwen zijn het werk van Miguel Martín Fernández de la Torre, zal men het Gemeentelijke Departement van Toerisme onderbrengen en een groot VVV-kantoor voor een betere dienstverlening -  dan de huidige -  aan alle  bezoekers, midden in het Park komt een chiringuito (kiosk) van metaal en glas. Ook zullen deze toekomstige kantoren excursies gaan beheren en alle soorten van toeristische evenementen.

Samenwerking
In het bomengedeelte van het Park wil men eveneens ingrijpen in de bestaande infrastructuur. Het eerste zal het geven van een grondige opknapbeurt zijn  aan de gevels van de daar gevestigde winkel- en horeca-panden; vooral aan de terrassen, een ware toeristische trekpleister in vervlogen tijden en nu meer gericht op de plaatselijke parochie

Barbero verzekert, “dat men dit initiatief zal uitvoeren “in ‘nauwe samenwerking’ met de ondernemers in het gebied; met het doel, het aanbod aantrekkelijker te maken en de toerist te bewegen, hier plaats te nemen, om er een drankje te drinken en een hapje te eten.”

Ook zal men het gedeelte met de gezelschapsspelletjes - naast de politiepost - aanpakken, met enkele esthetische verbeteringen. De Gemeente wil, ook panden in het gebied  die gesloten zijn, of die bijna niet gebruikt worden, nieuw leven inblazen, zoals CafeteríaLa Estación’ in het Edificio Elder; en ‘La Almana’, in het park, waarvan de vergunning binnenkort door de Gemeente zal worden aanbesteed.

Opdat de toeristen dit gedeelte van het park zullen gaan bezoeken, gaat men de wandelroute vanaf de Santa Catalina-pier in orde brengen met het onderhouden van de groenstroken en het aanbrengen van ornamenten in het gebied van de intercambiador. Ook wil men hier de overkapping van de autosnelweg aanpakken, om er een museum over Canarische rum in onder te brengen.

In de komende weken zal de Gemeente op de diverse aandachtspunten,  in totaal voor €25.000,= aan verbeteringswerkzaamheden uitgeven. Zo zal men ook nieuwe bestrating aanbrengen en de plantsoenen opknappen in de hoek met de vlaggen van de wereld.

Het seizoen voor cruiseschepen, dat zojuist is afgelopen, heeft 43.412 bezoekers naar de hoofdstad gebracht.
kleurlogoCanarias.png


 

kaart_canaria-13.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-66.jpg