site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-187.jpg

d-92.jpg


Buitenlandse rijbewijzen hebben,
ook (straf)punten in Spanje

SPANJE - woensdag, 30 januari 2019 - Veel Nederlanders en Belgen weten het wellicht niet, maar mocht men in Spanje wonen en daar officieel staan ingeschreven in de Gemeente en ook een NIE-nummer hebben, dan moet men er rekening mee houden dat als men, met een Nederlands of Belgisch,, rijbewijs rondrijdt men ook ‘virtuele’ punten heeft en deze dus ook kan verliezen bij een verkeersovertreding.

Veel Nederlanders (44.458) en Belgen (30.068) staan officieel ingeschreven als inwoner van Spanje (empadronado) en hebben een buitenlands registratienummer, ofwel NIE-nummer, maar soms wordt vergeten dat men een buitenlands rijbewijs heeft.
unnamed-47.jpg
Aangezien rijbewijzen lang geldig zijn, en Spanje net zoals Nederland en België bij de Europese Unie hoort, menen veel geëmigreerde Nederlanders en Belgen dat het niet nodig is om een buitenlands rijbewijs om te wisselen voor een Spaans rijbewijs.
Dat is ook correct maar men moet toch met enkele zaken rekening houden.

Wonen in Spanje
Mocht men officieel in Spanje wonen en een Nederlands, of Belgisch, rijbewijs hebben, dan kan men in principe niet naar het geboorteland gaan om daar een nieuw rijbewijs aan te vragen als dat verlopen, gestolen, of  is. Men, staat immers niet meer in Nederland of België, ingeschreven maar men woont officieel in Spanje. Op zich is dat geen probleem en kan  men bij Dirección General de Tráfico (DGT) in Spanje een Spaans rijbewijs aanvragen.

canje-de-permisos-de-conducir-extranjeros.jpgPuntenrijbewijs
Aan de ene kant is het bovenstaande ook logisch, want men woont en leeft in Spanje, dus waarom een Nederlands, of Belgisch, rijbewijs aanhouden? Een van de redenen waarom Nederlanders en Belgen (en andere buitenlanders) liever geen Spaans rijbewijs willen hebben, is het puntensysteem.

Woon en leeft men in Spanje dan dient men ook rekening te houden met de Spaanse verkeersregels. Dat houdt in dat, ook al heeft men een buitenlands rijbewijs, mea als NIE-nummer houder bij het begaan van verkeersovertredingen toch punten kan kwijtraken van een rijbewijs.

Virtuele punten
Elke buitenlander die een NIE-nummer heeft en een buitenlands rijbewijs, heeft zogenoemmde “virtuele’ punten die men net zoals een Spanjaard ook kan verliezen, al is dat vaak niet bekend bij de buitenlanders. Het is dus niet zo, dat men aan de strafpunten kan ontkomen, want die worden geregistreerd op het NIE-nummer (waar in Spanje ongeveer  alles op wordt geregistreerd.)

Wanneer merkt men dit? Op het moment dat me, een Spaans rijbewijs wilt aanvragen of omwisselen, worden de op het NIE-nummer geregistreerde punten van het saldo afgehaald. Mocht men teveel strafpunten hebben (meer dan de oorspronkelijke 12) dan zal men  wel een Spaans rijbewijs kunnen aanvragen maar dat zal men dan niet krijgen voordat men een opfrissingscursus, of zelfs een nieuw (in het Spaans of Engels) theorie examen, aflegt.

Dit wordt normaal gesproken bekend gemaakt door de DGT via de reguliere post waarbij het dus belangrijk is dat het postadres in Spanje correct is.

Conclusie
Met een Nederlands,, of Belgisch EU-rijbewijs is het toegestaan om in Spanje te rijden zolang het rijbewijs geldig is. Staat men in Spanje ingeschreven als woonachtig met een NIE-nummer maar met een Nederlands of Belgisch rijbewijs, dan krijgt men virtuele punten en krijg men bij verkeersovertredingen naast een boete ook strafpunten.

Op het moment dat mn een Nederlands, of Belgisch, rijbewijs wil of moet omruilen voor een Spaans rijbewijs, houdt men rekening met eventuele strafpunten die geregistreerd staan op het NIE-nummer die dan ook van het totaal afgaan.

Zijn dat teveel strafpunten (meer dan 12), dan dient men een theorie examen af te leggen, net zoals een Spanjaard die alle punten van het rijbewijs is kwijtgeraakt. Als dat succesvol is gedaan zal men pas het Spaanse rijbewijs krijgen.
000logo-kopie-217.jpg


Gebruik telefoon tijdens autorijden
heeft een boete van €500,= in Spanje

SPANJE - woensdag 30 januar 2019 -  Er is al geschreven over de verkeerswet wijziging van de Spaanse verkeersdienst DGT die op dinsdag 29 januari 2019  is ingegaan, waarbij de maximumsnelheid op de secundaire wegen met 10 km/u is verlaagd van 100 naar 90 km/u. Maar dat is niet de enige wijziging in de verkeerswet. De boete voor het gebruik van een telefoon en autorijden tegelijk, is ook flink duurder geworden.

Naast de verlaging van de maximumsnelheid op de secundaire wegen in Spanje, is er nog een pakket van veranderingen die op dinsdag 29 januari 2019 is ingegaan. Een van de meest opvallende, is de flinke verhoging van de boete voor het telefoneren achter het stuur. Deze is namelijk verhoogd van de €200, naar €500,=. Daarnaast worden er van het rijbewijs zes punten gehaald in plaats van de drie punten die men voorheen kwijtraakte.
unnamed-45.jpg
Telefoon
In feite gaat het niet alleen om telefoneren met de mobiel,  maar elke handeling die men doet met een telefoon tijdens het autorijden, dus ook het versturen van tekstberichten zoals via WhatsApp, het inspreken van berichten, het maken van foto’s, GPS, Google Maps, lezen van rubrieken,  etc.

Overigens geldt de verhoging van de boete alleen voor het gebruik van de mobiel achter het stuur. Mocht men andere apparaten, zoals een GPS op/in het dashboard bedienen tijdens het rijden, dan kost dat drie punten en €200,= boete.

De verkeersboete voor het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur is dus nu net zo hoog als het rijden onder invloed van drugs. of alcohol, het meer dan 50% te hard , of het gebruik van radar verklikkers.

Autogordel
Ook het gebruik van de autogordel zal beter gecontroleerd worden en zwaarder bestraft. Het niet gebruiken van de veiligheidsgordel, het niet gebruiken van een helm, of het niet gebruiken van een correct kinderzitje, zal de aftrek van vier rijbewijs punten betekenen, dat is eed punt meer dan de vorige drie punten.

Goed gedrag
De Spaanse verkeersdienst wil echter goede chauffeurs, of autorijders, die hun rijgedrag willen verbeteren door een cursus te volgen belonen. Mocht iemand de verplichte cursus - nadat hij/zij bekeurd werd en punten van het rijbewijs kwijtraakte - goed doorstaan, dan krijgt die persoon er acht punten bij, twee meer dan de actuele zes punten. Als diezelfde persoon daarna de twee jaar erna geen verkeersovertredingen begaat, krijgt hij/zij het maximale van 12 punten terug.
000logo-kopie-215.jpg


Spaanse verkeersdienst wil wijzigingen
wat betreft rijlessen

SPANJE  - donderdag 29 november 2018 - De Spaanse verkeersdienst Dirección General de Tráfico (DGT) wil veranderingen gaan invoeren wat betreft het halen van een rijbewijs. Zo wil de DGT dat men tenminste acht uur theorielessen bij een rijschool moet volgen en dat, indien men een rijexamen moet herhalen, er tenminste vijf praktijklessen gevolgd worden.

Volgens de Spaanse Consumenten Bomd heeft het halen van een rijbewijs B, met één maand theorielessen en 20 praktijklessen, een gemiddelde kostprijs van €693,=.
De prijzen verschillen echter enorm en zijn afhankelijk waar men de rijlessen volgt. Zo is het volgen van rijlessen in Murcia het duurst met gemiddeld €933,= gevolgd door Lerida met €903,= en Bilbao met €880,=.
Over het algemeen kost een rijles van 45 minuten ongeveer €25,= (wat kan verschillen, want dit zijn gegevens uit 2016).
9c38105e34111bf457e850e1175fd81a.jpg
Bovenop deze kosten voor de theorie- en praktijklessen moet men nog diverse andere kosten optellen zoals het theorie- en praktijkexamen ,wat ongeveer €100,kost.
Voor dat geld heeft men de mogelijkheid om drie keer af te rijden (mocht het de eerste twee keer niet lukken). De DGT wil nu, dat tussen de examens - dus stel men haalt het eerste examen niet,  en moet voor een tweede examen gaan - er tenminste vijf nieuwe rijlessen worden gedaan.

Theorie
De DGT wil ook dat de aspirant rijbewijshouders verplicht theorielessen bij een rijschool volgen, iets wat tot nu toe blijkbaar niet noodzakelijk is. Daarnaast wil men een minimum van acht uur aan theorielessen als verplicht stellen, om een theorie examen te doen.
 Tot nu toe is het zo, dat men ook zelf de theorie kan bestuderen en leren, om daarna een officieel examen te doen.

De verplichte theorielessen richten zich op de kwetsbare groepen (fietsers, automobilisten, en voetgangers), risicofactoren (snelheid, alcohol, drugs), afleidingen achter het stuur (gebruik van mobiele telefoons en GPS), gebruik van beveiligingssystemen (helm, riem, kinderzitje) en algemene verkeersregels.

Bovendien worden verkeersongevallen behandeld als een ‘volksgezondheidsprobleem’ waarbij aspirant-bestuurders de economische, sociale en menselijke gevolgen van verkeersongevallen zullen zien. Op dit moment kunnen getuigenissen van slachtoffers van ongevallen op video worden opgenomen.

De verplichte theorielessen moeten worden gecertificeerd door de directeur van een rijschool en dienen om de aandacht te vestigen op de noodzaak om respect voor andere weggebruikers te hebben, de co-existentie op het wegdek te bevorderen, het bewustzijn te vergroten over de ernstige gevolgen van verkeersongevallen, en de verantwoordelijkheid van de bestuurder.

Deze nieuwe regels rondom het halen van een rijbewijs in Spanje gaan waarschijnlijk op 1 juli 2019 in werking treden.
000logo-982.jpg


De Spaanse Regering verbiedt
benzine, diesel, en hybride,
in auto’s in 2040

SPANJE  -woensdag 14 november 2018 - In de lijn met andere landen binnen en buiten de Europese Unie wil ook Spanje een jaartal vastleggen voor de overgang van auto’s die op fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel rijden, maar ook hybride modellen, naar puur en alleen elektrische voertuigen. Vanaf 2040 mogen er in Spanje geen auto’s die niet op elektriciteit rijden meer geproduceerd en verkocht worden terwijl er in 2050 geen auto’s op benzine, diesel, en hybride modellen, meer op de Spaanse wegen mogen rijden.

Spanje heeft de komende 32 jaar de tijd om het netwerk van laadpalen voor elektrische auto’s flink uit te breiden, en daar is nog veel werk aan de winkel. De Spaanse Regering wil in 2040 gedeeltelijk overschakelen naar elektrische auto’s,  en in 2050 helemaal afscheid nemen van auto’s op fossiele brandstoffen.
fa2549526d5c21eed768f53653a8ec05.jpg
Streven
Dit streven is niets nieuws binnen de EU, want andere landen hebben ook al jaartallen bepaald voor de overschakeling naar elektrische voertuigen. Daaronder Frankrijk, waar ook gesproken wordt over 2040; en Denemarken, Ierland, Duitsland , en Nederland, die 2030 als jaartal hebben gekozen,  en  Noorwegen die dit al in 2025 wil bewerkstelligen.

Momenteel hebben de meeste van de Noord Europese landen het iets makkelijker, aangezien daar al veel aandacht is voor voertuigen die op elektriciteit rijden door middel van subsidies, en het aanleggen van voorzieningen zoals laadpalen en snellaadpalen langs de snelwegen en in de steden.

Het streven van de Spaanse Regering ligt ook op dezelfde lijn als die van sommige autoproducenten welke al hebben aangegeven vanaf bepaalde jaren alleen nog elektrische modellen te gaan maken. Hieronder Volvo die 2019 noemt als wisseljaar, en Toyota die vanaf eind 2018 al geen diesel modellen meer verkoopt binnen Europa.

Laadpalen
Voorlopig is het in Spanje echter nog triest gesteld als het gaat om laadpalen voor elektrische en hybride voertuigen. Volgens de Spaanse Vereniging van Fabrikanten van Personenwagens en Vrachtwagens (ANFAC) is Spanje nog niet klaar voor de elektrische auto revolutie. Er moeten zeker drie keer meer laadpalen bijkomen om te voldoen aan de eisen in het jaar 2030.

Momenteel heeft Spanje slechts ongeveer 5.000 laadpalen in heel het land, terwijl dat in 2030 er tenminste 15.000 moeten zijn. Van de huidige 5.000 laadpalen waren er in augustus 2018 slechts 200 snellaadpalen, waarbij ook nog eens een groot deel van de normale laadpalen voor privé gebruik zijn.

Het aantal laadpalen in vergelijking met andere landen is waardeloos in Spanje, aangezien er in Nederland ongeveer 32.875 laadpalen te vinden zijn, in Duitsland 25.241 en in Frankrijk 16.311 laadpalen,  aldus de gegevens van de European Automobile Manufacturers’ Association (ACEA) in augustus 2018.

Verkochte voertuigen
Ook het aantal elektrische voertuigen, waaronder ook de hybride modellen in Spanje, is vele malen lager dan in andere EU-landen. In oktober 2018 werden er volgens de Spaanse Vereniging van Fabrikanten van Personenwagens en Vrachtwagens (ANFAC) 27% meer elektrische en hybride auto’s verkocht in Spanje in vergelijking met oktober 2017. Dat zijn meer dan 8.000 auto’s in een maand tijd die helemaal, of gedeeltelijk, op elektriciteit rijden.

Van het totale aantal verkochte modellen daalde het aantal 100% elektrische auto’s echter in Spanje met 11,4% naar 1.222 voertuigen,  waarvan alleen al de helft in de stad Madrid verkocht werd. Het aantal verkochte hybride modellen steeg echter in oktober met 37,7% naar 6.785 voertuigen.

Gedurende de eerste tien maanden van 2018 zijn er in Spanje alweer 73.752 elektrische, of hybride auto’s verkocht, een stijging van 41% ten opzichte van de eerste tien maanden in 2017. Van het totaal aantal verkochte voertuigen die helemaal, of gedeeltelijk,, op elektriciteit rijden waren 63.772 hybride modellen.

Desalniettemin is het aantal verkochte elektrische, of hybride, voertuigen in 2018 al meer dan wat er verkocht werd in 2017, te weten 64.386 in totaal wat in 2018 al een stijging was van 80% ten opzichte van 2016.

Toekomst
De Spaanse Regering wil met het jaartal 2040 een discussie beginnen in Spanje; en wil de Spanjaarden, maar ook autofabrikanten, voorbereiden op de toekomst, iets wat in andere landen rond Spanje en binnen de EU ook al gebeurt. De vraag is echter,  of Spanje er in zal slagen om in 2040, of 2050, klaar te zijn voor een elektrische-auto revolutie.

Zoals de situatie momenteell is, is Spanje er nog niet klaar voor, maar over 32 jaar is de situatie heel anders, zullen de elektrische auto’s beter en goedkoper zijn, zullen er andere batterijen zijn die waarschijnlijk sneller opgeladen kunnen worden, is er een groter netwerk van laadpalen, en is de mentaliteit van de Spanjaarden wellicht ook veranderd. De elektrische auto-revolutie kan echter ook veel banen opleveren en dat kan ook weer positief nieuws zijn.

000logo-861.jpg


Bordje ‘se vende’ in een auto plaatsen,
kan een boete opleveren in Spanje

SPANJE - zaterdag 22 september 2018 -In het kader van op het eerste oog vreemde en onbegrijpelijke bekeuringen kan men deze in het rijtje zetten. Mocht men in Spanje een auto willen verkopen en het typische bordje ‘se vende’(‘te koop’) op het autovenster plakken dan kan dit bekeurd worden met een boete tot €1.000,=. Maar waarom kan men hiervoor in Spanje een bekeuring krijgen?

Het gebeurt al jaren, en ook al mag het ogenschijnlijk niet, het zal nog jaren zo doorgaan. Eigenaren van auto’s die ze willen verkopen hebben de keuze dit op een van de vele internetpagina’s te plaatsen, of op de klassieke manier met een papiertje op het mededelingenbord bij de supermarkt (als dit nog bestaat). Veel mensen kiezen er echter voor om op een, of meerdere, autoruiten een papier te bevestigen met daarop de tekst ‘se vende”’, informatie over het voertuig, en een telefoonnummer.
9c2a76b4f618483ff4d648e471aacc19-2.jpg
Maar die laatste mogelijkheid, die nog steeds het meeste gebruikt wordt, schijnt niet te mogen volgens de Spaanse verkeersregels. Dit staat weliswaar niet letterlijk in de verkeerswet vermeld, maar net zoals het geval met rijden met slippers, blootsvoets, en met de armen uit het raam, staat het in een algemeenheid omschreven.
5b9f6b650de6949d73349563-multas-de-hasta-1-000-por-poner-un-cartel-de-se-vende-en-tu-coche.jpg
Het is namelijk verboden om het zicht te belemmeren als men autorijdt. Papier op de ramen plaatsen kan het zicht belemmeren en dus is dit strafbaar volgens de verkeersregels in Spanje. De boete kan in dit geval oplopen tot 200 euro.

Maar wat gebeurt er als de auto stilstaat, geparkeerd is en niet van de plaats wordt gehaald om mee te rijden? In dat geval gelden de gemeentelijke verordeningen die gemakshalve overal anders zijn. In de meeste gemeenten is het echter niet toegestaan om een auto gedurende lange tijd te parkeren en al helemaal niet om dat te doen met een te koop-bordje op de ruit. Dat wordt namelijk gezien als een vorm van illegale straatverkoop (venta ambulante ilegal). In de meeste gevallen worden bekeuringen uitgeschreven tussen de 200 en 1.000 euro, afhankelijk van de gemeente en plaats waar de auto geparkeerd staat.

Er is volgens de Spaanse Vereniging van Autohandelaren (ANCOVE) echter ook sprake van een georganiseerde straatverkoop door handelaren die de straten gebruiken als verkooppunt. Zij parkeren tientallen auto’s op plaatsen om ze zo te koop aan te bieden. Dat schijnt ook veel te gebeuren op parkeerplaatsen bij winkelcentra waar soms tientallen auto’s te koop staan waarbij deze vaak van dezelfde handelaar zijn.

Wellicht gaat men dus nu in de toekomst zien, wat men in Argentinië ook gebruikt om aan de mensen te laten zien dat een auto te koop staat. Daar wordt een fles water op het dak van de auto geplaatst.
000logo-375.jpg


De vreemdste bekeuringen
voor automobilisten in Spanje

Spanje – zaterdag 22 september 2018 - Veel Nederlanders en Belgen komen met de eigen auto naar Spanje om te genieten van de vakantie. Ondanks het feit dat men met een Nederlands of Belgisch kenteken rondrijdt in Spanje, gelden natuurlijk wel de Spaanse verkeersregels. Enkele van deze regels kunnen leiden tot boetes wanneer men zich daar niet aan houdt. Pas echter wel op, want boetes kunnen oplopen tot honderden euro’s die vaak direct betaald moeten worden, zeker als men met een buitenlands kenteken rijdt.

De Guardia Civil Tráfico controleert op de Spaanse , waarbij gekeken wordt naar o.a. drank- en drugsgebruik, de autopapieren, of de auto gekeurd , enz.
 Agenten mogen echter ook bekeuringen uitschrijven als er sprake is van strafbare feiten die afgeleid zijn van de algemene verkeersregels.
154bdd2923d40e70680f93d4a8eb309c.jpg
Veel Spanjaarden weten niet eens dat de onderstaande verkeersregels gelden, dus laat staan buitenlanders die in Spanje rondrijden. Toch staan ze allemaal vermeld in het Reglamento General de Circulación in de artikelen 18 en 19, maar wie kijkt daar nu naar.

In die algemene verkeersregels staan onderstaande onderwerpen niet “letterlijk vermeld`, maar via diverse andere internetpagina’s, komt de pers achter meer regels dan welke beknopt in artikel 18 en 19 vermeld staan:

Autorijden met slippers of naaldhakken aan of blootvoets
In de zomer is het vrij normaal om richting strand te rijden terwijl je de slippers al aan hebt of dat het zo warm is dat je geen schoenen aandoet. Dat mag dus niet in Spanje en kan boetes opleveren van 80 euro (schoenen moeten aan de achterkant vastzitten en aan de voorkant niet los om problemen met gas geven en remmen te voorkomen). Blootsvoets is ook niet toegestaan omdat dit schade aan een voet kan opleveren.

Rijden zonder shirt
Ook het rijden zonder shirt of topless in het geval van vrouwelijke chauffeurs is strafbaar met boetes tussen de 40 en 80 euro. De reden daarvoor is omdat het contact met de stoelleuning en autoriem pijnlijk kan zijn en dit schade aan de huid kan toebrengen met kans op verwondingen. Ook in het geval van het openen van de airbag bij een ongeval is het gevaarlijk om geen shirt aan te hebben.

Eten, drinken, of zich opmaken
Een ijsje eten, een broodje naar binnen werken, water drinken of jezelf opmaken achter het stuur kan boetes opleveren. Elke afleiding achter het stuur tijdens het rijden is strafbaar en wordt beboet met sancties tot wel 200 euro. Daarnaast kan men punten van je rijbewijs kwijtraken (in het geval van een Spaans rijbewijs).

Arm uit het raam steken, of leunen uit het raam
Chauffeurs die erop betrapt worden te rijden met een arm uit het raam of die leunen op het portier terwijl het raam open is kunnen boetes krijgen tot 80 euro. Het stuur dient men namelijk vast te houden met beide handen.

Voeten op het dashboard

De bijrijders die denken gemakkelijk te kunnen zitten door de voeten op het dashboard te leggen kunnen van een koude kermis (of warm strand) thuiskomen als ze betrapt worden. Dit is namelijk vanwege de veiligheid (stel je voor de airbag opent bij een ongeval) niet toegestaan en kan boetes opleveren tot 100 euro.

Sigaret uit auto gooien
Ben je een roker en gooi je de sigaret uit de auto dan kan dat een flinke boete van 400 euro of meer opleveren. Zeker in het droge en zeer brandbare Spanje is het niet slim om achteloos een nog brandende sigaret de natuur in te gooien. Helaas gebeurt dit nog zeer veel en veel natuurbranden naast wegen zijn dan ook veroorzaakt door rokers die niet nadenken.

Aantal inzittenden Mocht het aantal inzittenden het maximale overschrijden - wat in de meeste gevallen 6 of 7 personen is (in normale auto’s) - kan men flinke boetes krijgen.

DVD schermen, GPS enz.
Chauffeurs mogen geen films kijken of DVD apparaten gebruiken tijdens het rijden. Het instellen van een GPS of andere handelingen doen op een GPS apparaat tijdens het rijden zijn verboden. Alle apparaten die de aandacht van de autorijder af kunnen leiden zijn verboden. Boetes lopen op tot 200 euro en je kunt punten van je rijbewijs kwijtraken (in het geval van een Spaans rijbewijs).

Bellen in de auto
Bellen in de auto tijdens het rijden mag maar alleen als dat “manos libre” ofwel handvrij is door middel van een bluetooth systeem, of kabels via de luidsprekers van de auto. Het is niet toegestaan te bellen met gebruik van bluetooth koptelefoons of soortgelijke apparaten. Toch is het opletten geblazen want het zoeken van telefoonnummers en/of gebruiken van de knoppen op de telefoons is weer niet toegestaan. Boetes lopen op tot 400 euro en je kunt punten van je rijbewijs kwijtraken (in het geval van een Spaans rijbewijs).

WhatsAppen, messenger.
Het is absoluut niet toegestaan om berichten te lezen en schrijven in applicaties zoals WhatsApp, Twitter, Instagram, Facebook, Messenger etc. In het geval van WhatsApp is het ook niet toegestaan berichten in te spreken en/of te beluisteren, te bellen of te videobellen. Ook het verzenden van SMS berichten is verboden achter het stuur. Hier staan hoge boetes op.

Spullen achterin leggen die niet vast zitten
Volgens de verkeersregels is het leggen van spullen op de achterbank zonder dat deze vastzitten in principe niet toegestaan. De reden daarvoor is dat als er een aanrijding zou plaatsvinden deze losse objecten alle kanten opvliegen en dodelijk kunnen zijn. Losse spullen dienen in de achterbak gelegd te worden. Boete kan oplopen tot 100 euro.

Huisdieren aan de riem of in een kooi
Honden die op de achterbank zitten moeten aan een speciale riem vastzitten of in een kooi zitten die eigenlijk ook vastgemaakt dient te worden. Zitten honden in de achterbak dan dient er een afscheiding te zijn tussen de achterbank en de kofferbak zodat de dieren in het geval van een aanrijding niet naar voren vliegen. Boetes kunnen oplopen tot 300 euro.

Claxonneren zonder reden
Het gebruik van een claxon zonder dat hier reden voor is, is verboden en kan beboet worden tot 80 euro. Datzelfde geldt overigens ook voor het gebruik van de knipperlichten en gevarenlichten zonder dat daar reden voor is. Helaas staat er niet vermeld wat de boete is als men deze knipperlichten niet gebruikt, iets wat vaker voorkomt (al hebben we ergens gelezen dat dit 200 euro is)

Documentatie niet compleet
Het niet hebben van de autopapieren en een juiste ITV (APK) kan kosten opleveren tot 200 euro. Datzelfde geldt als je rijbewijs verlopen is of niet bij je hebt wat beboet kan worden tot 80 euro.

Reflecterend vest
Je moet ten allen tijde een reflecterend (geel of oranje) vest in de auto hebben die aangetrokken dient te worden in geval van pech of een ongeval, dat geldt voor de chauffeur en een bijrijder. Het vest is voor de Spaanse verkeerswet net zo belangrijk als een gevarendriehoek en het niet bij je hebben van een dergelijk vest kan boetes opleveren tot maar liefst 200 euro. In Spanje is het verplicht om twee gevarendriehoeken in de auto te hebben (alleen in het geval van Spaans kenteken).

Bijrijder of autorijder kussen
Het kussen van de bestuurder of bijrijder als men op de weg rijdt of het heftig discussiëren tijdens het rijden is in principe net zo gevaarlijk als dronken rondrijden. Daarom kan de politie een bekeuring geven van 80 euro, ook als men iets te verliefd en handtastelijk in de auto rijdt.

Aan de binnenspiegel
Het is verboden om gevaarlijke voorwerpen aan de binnenspiegel (achteruitkijkspiegel) te hangen omdat dit gevaarlijk is als er een ongeval is. De bekeuring kan oplopen tot maar liefst 300 euro.

Fietsen meenemen in/achter auto
Het meenemen van fietsen in de auto is alleen toegestaan als de fiets goed vast zit en de fiets het zicht van de chauffeur niet belemmerd. Indien men een fiets achterop de auto vastmaakt door middel van speciale fietsen steunen dient dit altijd zo te gebeuren dat het kenteken van de auto te lezen is en dient men een rood/wit gestreept bord aan de fietsen vast te maken. Uiteraard dienen de fietsen goed vast te zitten, iets wat ook geldt als de fietsen boven op het dak vervoerd worden. Het niet correct meenemen van fietsen kan leiden tot een bekeuring.

Veel regels zoals het te hard rijden, niet dragen van de autogordel, dronken achter het stuur zitten of met drugs op en het rijden zonder rijbewijs etc. hebben we hierboven niet aangegeven want deze zijn vrij logisch en eigenlijk overal verboden.

Het kan gebeuren dat het bovenstaande niet helemaal correct is of inmiddels alweer aangepast door de Spaanse verkeersdienst DGT. Deze regels zijn gehaald uit meerdere Spaanse krantenberichten en artikelen die soms ernaast kunnen zitten omdat de wet niet echt 100% duidelijk is en er flink gespeculeerd kan worden aangezien punten niet specifiek aangekaart worden in het Reglamento General de Circulación.
000logo-373.jpg


 Het aantal verkeersdoden op Canarias is verdubbeld in de zomer van 2018

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 4 september 2018 - Tien mensen zijn omgekomen bij verkeersongevallen in juli en augustus 2018 op de Canarische Eilanden, zes meer dan in dezelfde maanden van 2017, wat neerkomt op een stijging van 150 %, volgens gegevens die op donderdag 4 september 2018 zijn uitgegeven door het Dirección General de Tráfico.

In 2018 in geheel Spanje heeft de weg deze zomer 259 levens geëist, 34 meer dan de vakanties van vorig jaar (+ 15%).
1536058429355k.jpg
Dit zijn de belangrijkste aantallen van het voorlopig saldo van het ongevalspercentage op de stedelijke verbindingswegen met gegevens die betrekking hebben op de eerste 24 uur sinds het ongeval plaatsvond en dat in Madrid is bekend gemaakt door Pere Navarro, DGR-directeur, die heeft toegegeven, “dat het geen goede gegevens zijn.”
perenavarrodirectordgt.jpg
                            VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=wBpDHP5rk0o
In juli 2018 verloren 127 mensen hun leven, zes meer dan in dezelfde maand van 2017 en in augustus 132, dat zijn er 28 meer dan in 2017..

Negen Deelstaten hebben deze twee maanden in 2018 afgesloten met meer doden bij verkeersongelukken dan in 2017:
- de Comunidad Valenciana 13 meer,
- Galicië 11 meer,
- Aragón en Castilla y León, zeven  meer,
 - Canarias, zes meer,
 - Catalonië, Navarra en Baskenland, drie meer,
- Murcia , een meer.

In Andalusië, Asturië, de Balearen, Cantabria, Castilla-La Mancha, Extremadura, de Deelstaat van Madrid, en La Rioja daarentegen, is het aantal verkeersdoden afgenomen ten opzichte van 2017.
000logo-216.jpg


Het Spaanse rijbewijs met puntensysteem
wordt aangepast vanwege mobiel telefoneren

SPANJE  - zondag 15 juli 2018 -  De nieuwe (en voormalige) directeur van Dirección General de Tráfico (DGT), ofwel de Spaanse Verkeersdienst, heeft bij zijn presentatie aangekondigd, dat hij het rijbewijs met puntensysteem wil aanpassen vanwege het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden. Op dit moment kan men drie punten minder krijgen als men betrapt wordt op het bellen, berichten sturen of whatsappen tijdens het autorijden maar dat moet omhoog naar minstens zes strafpunten, aldus Pere Navarro.

De DGT heeft een nieuwe directeur maar hij is geen onbekende, daar Pere Navarro al tussen 2004 en 2012 ten tijde van de regering-Zapatero (PSOE) de Spaanse verkeersdienst leidde. Het was onder zijn leiding, dat op 1 juli 2006 het rijbewijs met puntensysteem werd ingevoerd in Spanje.
b243f994d4d4c12e5da31fa2daec41b6-1.jpg

Nu de PSOE weer aan de macht is in Spanje is Perre Navarro opnieuw gevraagd om de leiding van de DGT opo zich te nemen en is hij op woensdag 11 juli 2018  gepresenteerd als de nieuwe directeur van de Dirección General de Tráfico. Navarro heeft tijdens de persconferentie laten weten, dat voor hem een van de maatregelen waar hij aan wil werken het herzien is van het rijbewijs met punten en deze wil aanpassen.

Daarbij richt hij met name zijn pijlen op de autorijders die achter het stuur naast het rijden ook druk bezig zijn met de mobiele telefoons en er vrolijk op los bellen, schrijven en whatsappen, of zelfs videobellen. Er gebeuren steeds vaker ongelukken waar de autorijder niet goed oplette, omdat hij te druk was met de smartphone.

Toen het rijbewijs met puntensysteem werd ingevoerd in 2006 bestond Whatsapp nog niet en was het gebruik van de smartphone veel minder dan momenteel in 2018. Daarom vindt Navarro dat de strafpunten die van het rijbewijs gehaald kunnen worden, verhoogd moeten worden van de huidige drie punten naar bijvoorbeeld zes punten; hetzelfde aantal, als men met alcohol op achter het stuur zit.

Tussen 2006 en 2016 zijn er  er 7,5 miljoen verkeersboetes uitgedeeld waarbij autorijders ook punten kwijtraakten. Het goede nieuws is, dat 75% van de autorijders nog alle punten heeft waarbij 16% (4,8 miljoen) slechts een keer een of meer punten kwijtraakten.

Puntensysteem
Het rijbewijs met punten is in Spanje ingevoerd op 1 juli 2006. Iedere eigenaar van een rijbewijs krijgt 12 punten; maar diegenen die minder dan een jaar hun rijbewijs hebben, krijgen 8 punten.

Bij eventuele sancties kunnen er op het rijbewijs punten worden ingehouden waarbij dat van een punt tot zes punten kan gaan. Mocht men alle punten kwijtraken, dan verliest men het rijbewijs voor zes maanden en men opnieuw een examen moet doen.

Rijdt men  echter gedurende drie jaar zonder puntenverlies dan krijgt men er 3 punten bij tot een maximum van 15 punten.
000logo-22.jpg


Een multa (boete) omdat men
op de eigen parkeerplaats staat geparkeerd

Onderstaand de ervaring die een  van onze lezers (adres bij de redactie bekend)  in het Zuiden van Gran Canaria is overkomen

MOGÁN - dinsdag 10 juli 2018 - Heeft men  in de gemeente  Mogán eindelijk een leuke woning met een mooie oprit naar  de eigen parkeerplaats, of garage; krijgt  men midden in de nacht een multa (boete) omdat men op de eigen parkeerplaats staat geparkeerd.

Navraag bij de Policia Local (Gemeentepolitie)... mopperdemopper... “Ja, u heeft een ‘Vado permanente’ (Permanente Vergunning) nodig.”
”  Ja... maar dat is MIJN parkeerplaats!!!”
“Nee.. u rijdt over de stoep, en die is van de Gemeente!”
“Ja maar... dat kan toch niet anders?”
“Jawel... u moet een ‘Vado’  aanvragen."
senal-vado-permanente-con-tintas-uv-L-1086947-3301637_1.jpg index-119.jpg

“Dus om op de eigen privé parkeerplaats te mogen parkeren, moet men een vergunning aanvragen? “
 “Jazeker! En zo niet dan krijgt men weer een multa (boete)”
“Aha!!! En dat doen jullie stiekum ’s nachts, opdat de burgers jullie niet kunnen betrappen.”  
“Bah wat laf!!! En die privé-garages dan die dicht zijn?
“Tja, daar kunnen we niet binnen kijken!”

Gelukkig krijgt men 50% korting, dus kost de multa (boete) ‘slechts’ € 45,=
Maar dan komt het meest opmerkelijke dat men tot nu toe heeft meegemaakt in deze gemeente.

14eeb40acfccac9f22ec7d7cf9df4de9.jpg vado-post.jpg

Men heeft voor de gehele gemeente Mogán iemand op pad gestuurd om deur aan deur een brief te bezorgen die de parkeerplaats-bezitters  er netjes over informeert, dat voor het parkeren op de eigen  privé-parkeerplaats  wel per jaar € 30,= betaald dient te worden

Zelfs het laden en lossen, of het in en uitstappen van personen is zonder de genoemde ‘Vado’ niet toegestaan.  Aldus  men heeft weer een nieuwe (of oude) ‘melkkoe’ van stal gehaald.
img_16118.jpg

                                                                 VIDEO:
                               https://youtu.be/lHUaRLWIEp8
PfUTGR8cPxGC2FG.jpg
Anderzijds is er geen geld om toestellen van de gemeentelijke gym te repareren, maar besteedt het Gemeentebestuur  wel duizenden euro´s aan  o.a. het Fiesta del Carmen dat maar liefst 4 weken duurt...!
zzzzIslas-canariaslogo-kopie-157.jpg


Wijzigingen in de Spaanse ITV (APK)
  op komst

SPANJE -  maandag 9 april 2018 -Vanaf eind mei 2018 zal er veel veranderen bij de Inspección Técnica de Vehículos (ITV) (APK), waarbij strengere en meer Europese milieurichtlijnen komen. Door de wijzigingen wordt de Spaanse ITV Europeser maar waarschijnlijk ook duurder.

Vanaf 20 mei 2018  zullen er diverse wijzigingen plaatsvinden bij de ITV,  waarbij het milieu en veiligheid steeds belangrijker worden. De Spaanse ITV-stations zullen in 2018 meer en beter uitgerust zijn met moderne metingsapparatuur om het diagnostisch systeem aan boord van auto’s na het bouwjaar 2006 te controleren. Zo kan men de voertuigelektronica, ESP, ABS, airbags, systeemidentificatie, kilometerstand, gordelspanners, verlichtingssystemen en signalering beter, sneller, en efficiënter controleren.
gggg-6.jpg

itv-6.jpgEr wordt bij de voertuigen ook beter gecontroleerd op de uitstoot die direct effect heeft op het milieu, zeker in het geval van diesels waarbij men bij de moderne voertuigen gebruik kan maken van het diagnosesysteem en de boordcomputer van het voertuig.

Er komt echter ook meer flexibiliteit. Zo is het mogelijk om tot een maand voor de datum van overschrijding van de ITV datum het voertuig te laten keuren. Mocht een eigenaar van een voertuig niet door de eerste keuring heen komen, kan men kiezen om 15 dagen later de herkeuring bij een andere keuringsstation te doen om de ITV te vergemakkelijken.

Invoeren
Mocht iemand een voertuig in het buitenland kopen en dit willen invoeren in Spanje dan heeft men ook meer flexibiliteit. De verplichte technische inspectie kan in veel gevallen komen te vervallen waarbij het alleen nodig is om de juiste documenten om te zetten, om zo ook te controleren of een voertuig wel of niet gestolen is. De APK van het land van verkoop kan in veel gevallen dus al voldoende zijn om zo een extra (dure) technische inspectie te vermijden.

Oldtimers
Oudere voertuigen die een leeftijd hebben van 30 jaar of meer , zullen vanaf 2018 ‘vehículo histórico’  gaan heten. Dat was tot aan de wijziging alleen geldig voor auto’s vanaf  25 jaar, met andere woorden de voertuigen moeten vijf jaar ouder zijn om als historisch model de boeken in te gaan. Met deze maatregel past de Spaanse keuringsdienst zich aan de Europese norm aan.

De ITV(APK)
De ITV voor alle voertuigen in Spanje is verplicht en het bewijs daarvan dient altijd duidelijk zichtbaar te zijn op de voorruit, in het geval van voertuigen met een ruit; of op de vooras, van bijvoorbeeld scooters en motors. Mocht de politie controleren dan kijkt men als eerste naar de ruit/vooras en de sticker die voor elk jaar een andere kleur heeft en waarop daarnaast het jaar en maand aangegeven staan. Voldoet men niet aan de ITV, of is deze verlopen; dan kan men een flinke boete verwachten.

De ITV geldt alleen voor voertuigen met een Spaans kenteken, waarbij scooters pas vanaf het derde jaar na de uitgifte van het kenteken naar de keuring hoeven, motors vanaf het vierde jaar, personenwagens vanaf het vierde tot tiende jaar elke twee jaar, en personenwagens vanaf het tiende jaar elk jaar. Voertuigen die commercieel gebruikt worden (waaronder ook sommige bestelbusjes, afhankelijk van wat in de papieren staat) dienen vanaf het tiende levensjaar elke zes maanden naar de keuring te gaan. Voor campers gelden dezelfde periodes als voor personenvoertuigen,  terwijl caravans vanaf het zesde levensjaar elke twee jaar naar de keuring moeten.
00000slas-canariaslogo-328.jpg


ITV (Apk): Dit zijn de veranderingen
die ingaan in mei 2018

De nieuwe regels zorgen voor meer controle over de vervuilende uitstoot van voertuigen

SPANJE - dinsdag 13 maart 2018 - In een steeds meer technologische en geglobaliseerde omgeving heeft de Spaanse Regering de regels aangepast die van toepassing zijn op de technische inspectie van voertuigen (ITV = Apk). De missie van de nieuwe verordening is om de ITV aan te passen aan de nieuwe tijd en, ook, om deze veeleisender te maken bij de verificatie van de werking van beveiligingssystemen die fundamenteel zijn in auto's van de laatste generatie, en effectiever bij het detecteren van fraude of manipulatie.

De uitstoot, onder de loep
Nieuwe tijden betekenen een groter milieubewustzijn, maar ook technologie om te 'imiteren'. Vandaar dat een van de hoogtepunten van het nieuwe Koninklijk Besluit van de technische inspectie van voertuigen dat op 20 mei 2018 van kracht wordt, ligt in het gebruik van instrumenten die dit soort fraude kunnen detecteren. Dit instrument is een diagnose-systeem dat verbinding maakt met de boordcomputer van het voertuig om mogelijke vervalsing te detecteren.
itv-4.jpg
                                                                Een ITV- station
Uitgebreidere keuring
Meer en meer elektronische componenten, onderling verbonden, spelen een sleutelrol in de veiligheid van voertuigen die jaar na jaar worden gelanceerd. Geschat wordt dat een moderne auto tot 100 elektronische regeleenheden en duizenden elektronische componenten in het netwerk heeft. Om deze reden zal het gebruik van elektronische diagnostische metingen met behulp van de juiste computerprogrammering  het ook mogelijk maken om systemen te controleren die cruciaal zijn bij het garanderen van de veiligheid in de huidige voertuigen. Men heeft  het over apparaten zoals het elektronische stabiliteitsprogramma, ABS, airbags, gordelspanners, en verlichting  en signaleringsapparatuur.

Meer flexibiliteit
Anders dan tot nu toe het geval was, is het mogelijk om tot een maand de datum te bereiken die is vastgesteld om de inspectie te vernieuwen, zonder de aanvankelijk geplande verlengingsdatum te beïnvloeden. Dit maakt het gemakkelijker om de agenda aan te passen aan het altijd ongemakkelijke proces van naar de ITV te gaan. In die zin dat de eerste inspectie niet wordt goedgekeurd, heeft de gebruiker het recht om binnen een maand en zonder extra kosten naar een ander ITV centrum op het nationale grondgebied te gaan. Vóór de wettelijke verandering was het nodig om naar hetzelfde centrum te gaan nadat de afwijkingen binnen dezelfde periode waren gecorrigeerd.

Meer Europees
Het nieuwe decreet vertaalt een reeks gemeenschapsrichtlijnen die, onder andere, de erkenning van ITV certificaten welke zijn afgegeven in andere EU-lidstaten mogelijk maakt. Dit is om het proces van registratie in Spanje van een auto die vanuit het buitenland wordt ingevoerd, te vergemakkelijken.

Geen ongevallen
De nieuwe verordening maakt deel uit van een algemene beleid van de Europese Unie, wat tot doel heeft het aantal verkeersdoden in 2050 tot nul te herleiden. De recente studie over de bijdrage van ITV-centra aan het terugdringen van ongevallen gaat terug tot 2011, toen het

Instituto de Seguridad Vial de los Vehículos Automóviles Duque de Santomauro (ISVA) (Instituut voor de Verkeersveiligheid van Motorvoertuigen Hertog van Santomauro) van de Carlos III Universiteit in Madrid, heeft vastgesteld dat de ITV stations in dat jaar 170 verkeersdoden hebben voorkomen, en ongeveer 11.000 verkeersongevallen. In dat rapport wordt ook geconcludeerd, dat als 20% van de voertuigen hun verplichte afspraak met de inspectiecentra wél had bijgewoond, 7.100 ongevallen hadden kunnen worden voorkomen, en aldus 110 doden en ongeveer 7.000 gewonden minder.

Met deze nieuwe procedure en door deze efficiëntere onderzoeksgereedschappen  die zijn aangepast aan de nieuwe technologieën die worden aangetroffen in de nieuwste generatie voertuigen, versterken technische inspecties hun functie voor ongevallenpreventie door effectiever te zijn in de vaststelling (en daaropvolgende reparatie) van ernstige gebreken die tot

ongevallen en risicosituaties leiden.

Volgens Luis Rivas, algemeen secretaris van de Asociación Española de Entidades Colaboradoras de la Administración en la Inspección Técnica de Vehículos (AECA-ITV), (Spaanse Vereniging van Samenwerkende Instellingen van de OIver5hjeid in de Technische Inspectie van Voertuigen), was de ontwikkeling van de industrie niet alleen verantwoordelijk voor deze nieuwe aanpak welke de nieuwe verordening belichaamt, evenals,  "dat de maatschappij eist dat ITV (Apk) de juiste werking van de actieve en passieve veiligheidssystemen van voertuigen controleert ,en dat er geen misleiding plaatsvindt die uiteindelijk schadelijk is voor de gezondheidstoestand van mensen." Door  deze vereniging wordt geoordeeld, “ dat de nieuwe verordening dit sociale verzoek verzamelt en doorgeeft aan de ITV-centra die ze vakkundig  zullen uitvoeren om bij te dragen aan de verbetering van de verkeersveiligheid en het milieu".
00000slas-canariaslogo-143.jpg


De Spaanse verkeersdienst heeft nieuwe
mini snelheidsradars in gebruik genomen

SPANJE - zondag 4 maart 2018 - Het Direccion General de Tráfico (DGT) (de  Spaanse Verkeersdienst) heeft 60 nieuwe kleine radars gekocht die de Guardia Civil de Tráfico kan gebruiken om beter en sneller het verkeer te controleren. Het gaat om een kleine groene radar (die op de vangrail gemonteerd kan worden en de naam ‘veloradar’ heeft gekregen. Voor de Guardia Civil is het gemak van deze kleine verplaatsbare en makkelijk handelbare radars (fotokastjes)een pluspunt. Voor de weggebruikers die te hard rijden is het nadeliger, daar ze de radars minder snel zullen zien en dus sneller bekeurd zullen worden.

De Spaanse verkeersdienst DGT heeft in totaal €860.000,= uitgegeven aan de 60 nieuwe radars die, vergeleken met de oude radars, veel handiger en handelbaarder zijn. De ‘veloradar’ is overal inzetbaar, waarbij het niet uitmaakt op welke weg immers, de radar kan makkelijk op de vangrail bevestigd worden en makkelijk verplaatst worden indien nodig. De radar kan echter ook op een standaard (driepoot) staan, op een voertuig, op een verhoogde oppervlakte enz
884b3a544475ca999a1248a2a1d8157d.jpg
De radar kan vanwege het formaat (deze past in een hand) snel en makkelijk ergens gemonteerd worden waarna de radar via 3G en 4G, verbinding kan maken met intellegente telefoons  en internet tablets. De ‘veloradar’ kan zowel overdag alsook ‘s-nachts gebruikt worden, kan onderscheid maken tussen lichtere en zwaardere voertuigen, en maakt sneller berekeningen dan de oude radars. De radar kan tot snelheden van 250 km/u herkennen aan beide kanten van de weg.
00000slas-canariaslogo-54.jpg


De tweede meest opleverende radar is die
bij het verlaten van Playa del Inglés
en heeft tot oktober 2017
maar liefst €530.000,= opgebracht

Er zijn 14.922 boetes uitgedeeld

CANARISCHE EILANDEN - De 12 vaste radars die het Dirección General de Tráfico (DGT) (de Algemene Verkeersdienst) op de Canarische Archipel heeft:
- 4 op Gran Canaria
- 4 op Tenerife
- 2 op Fuerteventura
- 1 op Lanzarote
- 1 op La Palma
hebben in 2017 tot  21 november 1,375% meer overtredingen geregistreerd dan tijdens het hele jaar 2016.
In totaal heeft het DGT tot de voorlaatste maand van 2017 voor 2,8 miljoen euro aan boetes op de Canarische Eilanden in rekening gebracht, 1,39 miljoen euro in de provincie Las Palmas en 1,46 miljoen euro in de provincie Santa Cruz de Tenerife; wat in contrast staat met de €194.860,= die is verzameld in de 12 maanden van 2016, toen de cinemómetros (foto-kastjes) alleen in de provincie Las Palmas boetes oplegden, zonder enige boete in de provincie Santa Cruz de Tenerife.
img_44547.jpg
Volgens het antwoord op de parlementaire vraag van de socialistische afgevaardigden Miguel Angel Heredia en Pablo Bellido, zijn tot 21 november 2017 in totaal op de Canarische Eilanden, via de radars, voor te hard rijden, 79.785 voertuigen geregistreerd: 40.130 in de provincie Las Palmas, en 39.655 in de provincie Santa Cruz de Tenerife.

Opvallend is, volgens de informatie die het DGT aan deze twee parlementsleden heeft verstrekt, dat er in het voorgaande jaar in Santa Cruz de Tenerife geen boetes waren, en in Las Palmas slechts 5.193 in de 12 maanden van 2016. Hieraan moet worden toegevoegd, dat er in 2015 in beide provincies boetes waren: 4.650 in Las Palmas en 1.060 in de provincie Santa Cruz de Tenerife, wat de toename van deze gegevens bevestigt.

Op de Canarische Archipel is Tenerife de provincie met de meeste boetes voor snelheidsovertredingen  opgenomen via de radar, in ieder geval tot 23 oktober 2017.
Het fotokastje aan de TF-13 bij kilometer 0.5 van de Via Ronda de La Laguna naar Tegueste heeft 23.789 keer beboet en €765.851,50 opgeleverd  (de achtste in Spanje).
De andere drie vaste radars van het eiland bevinden zich aan de TF-1, bij kilometer 59.2, bij de Reina Sofía-luchthaven naar het Zuiden, die 5.030 voertuigen registreerde, wat resulteerde in €159.806,=; en twee aan de TF-5, op kilometer 15,5 in Guamasa, La Laguna (941 boetes en €31.300,=);  op kilometer 20.6 in El Sauzal, Puerto de la Cruz (417 boetes en €15.800,=).

Terwijl op Gran Canaria de op één na meest opleverende radar van de Canarische Archipel staat, die zich bevindt op kilometer 42.2 van de GC-1, in zuidelijke richting, vóór de afslag naar Playa del Inglés en San Fernando, die in 2017 tot de maand oktober 14.922 boetes registreerde (de 23e ‘beste’ radar in Spanje) met boetes tot €530.113,28.
De andere drie vaste radars op Gran Canaria bevinden zich ook langs de GC-1. De ene op kilometerpunt 5,3 die registreerde (ter hoogte van de afslag Jinámar Noord) 5.486 snelheidsovertredingen - €197.100,=  -  en  de tweede op kilometerpunt 56,6 (vóór Arguineguín richting Maspalomas) 4.181 boetes -€127.315 -; en de derde op kilometerpunt 15.1, in de buurt van de luchthaven in zuidelijke richting met ‘slechts’18 boetes die werden vertaald in €600,=

Op Fuerteventura staan de twee vaste camera’s langs de FV-2 op kilometerpunt 1.2 met 8.346  boetes in totaal €264.950,= ; en op kilometerpunt  0.5 met 804 boetes en in totaal €4.450,= op het het tracé dat de de hoofdstad met de luchthaven verbindt.

De andere twee vaste flits-locaties staan op:
- La Palma, aan de LP-3 in de lijn van El Padrón, El Paso, met  6.816 boetes en €305.430
- Lanzarote aan de LZ-2 tussen Arrecife met Tías, op kilometerpunt 1.2, die 5.710 voertuigen hebben beboet, wat zich vertaalde in €188.134,42.

Volgens het DGT is de ruim 70,6 miljoen euro aan boetes die in heel Spanje zijn geïnd, gereserveerd voor het onderhoud van de Verkeersdienst van de Guardia Civil (loonlijst, kleding, voertuigen, voorzieningen, onderhoud, enz.), van de acht Centros de Gestión del Tráfico verspreid over heel Spanje, evenals o.a. helikopterpatrouilles.
Bovendien is in de parlementaire reactie benadrukt,  “dat Spanje een van de laagste percentages heeft in Europa in aantal radars, zowel per hoofd van de bevolking, als per vierkante kilometer," en dat er 1.810 doden waren en 9.755 gewonden  opgenomen in het ziekenhuis in 2016, als een van de belangrijkste risicofactoren bij de productie van ongevallen. Elk jaar sterven meer dan 300 mensen op de weg bij ongelukken waarbij snelheid een concurrent is.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-219.jpg


De radar op de autosnelweg  GC-1,
net voor de afslag naar Playa del Inglés,
is er een die de meeste boetes oplevert in Spanje

In totaal zijn in 2017 tot oktober:
14.922 boetes geregistreerd en is €530.113,28 geïncasseerd

GRAN CANARIA – woensdag 27 december 2017 - De radar van de GC-1 op kilometer 42,2 in het Zuiden, vóór de afslag naar Playa del Inglés en San Fernando is voor de overheidsschatkist een van de beste in Spanje tot nu toe in 2017; volgens een studie van Automovilistas Europeos Asociados (AEA), die gegevens heeft verzameld tot 23 oktober 2017: men realiseerde 14.922 boetes en haalde €530.113,28 op.

Deze radar op de autosnelweg GC-1 is er naast een op Tenerife, die zich bevindt op de autosnelweg TF-13, een van die welke het meest aan snelheidsovertredingen registreert  op de Canarische Eilanden. In totaal is 1,28 miljoen euro geïncasseerd verdeeld over 38.711 boetes.
img_43889-1.jpg
                             De radar (het fotokastje) op de GC-1 op kilometerpunt 42,2
Het rapport benadrukt: Dat de radars op de Archipel de tweede meest productieve in Spanje zijn , met een gemiddelde van 6.371 boetes voor cada cinemómetro (elk fotokastje)

Daarnaast benadrukt de AEA, dat via de vaste radars op’ Tenerife -  die in 2016 geen klachten kregen  ingediend - in 2017 tot oktober:36.993 boetes zijn opgelegd.
0000Islas-canariaslogo-kopie-1042.jpg


Nee, het is niet illegaal om met slippers aan,
of zonder overhemd c.q. zonder T-shirt aan,
auto te rijden in Spanje,
maar veilig is het niet

SPANJE - maandag 24 juli 2017 - Onlangs  hebben we een artikel  geplaatst over wat men wel, en zeker wat men niet mag doen, als men aan het autorijden is. Daarbij hebben we twee ‘verboden’ genoemd die nogal omstreden zijn, te weten:
- Het rijden met slippers aan,
 en:
- Het rijden zonder shirt.

Er is al snel discussie ontstaan over het feit, of dit al dan niet belachelijk is; maar de Spaanse Verkeersdienst  Dirección General de Tráfico - DGT) heeft nog eens fijntjes in een persbericht laten weten, dat het dragen van slippers niet illegaal is, maar men raadt het wel ten strengste af vanwege de veiligheid.
slippersauto.jpg
De algemene regel in Spanje is altijd geweest dat men niet mag autorijden met slippers aan. Dat mag dan wel de algemene regel zijn, maar dit staa nergens in de verkeerswet specifiek omschreven.
Hetzelfde geldt voor het autorijden zonder shirt en nog vele andere ‘verboden’ achter het stuur. De Spaanse verkeersdienst DGT wil nu de grote zomerdrukte gaat beginnen op de Spaanse wegen voor eens en voor altijd een einde maken aan de discussie over het autorijden met slippers, en het zonder shirt rijden, maar of dat ook lukt?

Op de sociale media zoals Facebook, Twitter ,en Google+, kwamen dagelijks berichten voorbij over wat wel en wat niet mag achter het stuur in Spanje. Daarom besloten we op Gran Canaria actueel  de gegevens over te nemen van onze bron www.spamje.vandaag.com en een overzicht te geven van deze regels maar ook wij zaten er blijkbaar op sommige punten naast (en dat ondanks zorgvuldig onderzoek).

Het DGT (de Spaanse Verkeersdienst) plaatste op 6 juli 2017op hun Facebook-pagina een foto bij de tekst waarin men uitleg geeft over de verkeersregels die in het bijzonder  betrekking hebben op de zomermaanden. De hele tekst in het Spaans is  te lezen op: 

https://www.facebook.com/DGTes/posts/1749275251810840 en in het Engels op:  https://www.facebook.com/DrivingSpain/posts/728211674032854

Hieronder in een tweetal artikelen een korte vertaling naar het Nederlands van de DGT verkeersregels, waaruit blijkt dat het allemaal vaag omschreven is maar dat de meeste mensen hun eigen conclusies hebben getrokken.
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-138.jpg


Een vriendelijk gesprek met twee Guardiacivilisten

CANARISCHE EILANDEN -  maandag 26 juni 2017 - Naar aanleiding van het artikel dat we gisteren - op 25 juni 2017 - in  deze rubriek hebben geplaatst, is onze vaste correspondent in Zuid Gran Canaria erop uitgetrokken en heeft op deze maandagochtend een vriendelijk gesprek gehad met twee Guardiacivilisten, en zij hebben hem het volgende uitgelegd, en wij citeren:

“Er bestaat in Spanje geen specifieke wet die het verbiedt om met slippers, of blootsvoets, een auto te besturen.
Als echter bij een controle blijkt, dat de bestuurder het voertuig niet veilig, of niet op een verantwoorde wijze kan besturen; kan men Artikel 17 van het DGT-Verkeersreglement hanteren.
1467029329_586512_1467038713_noticia_normal-2.jpg chanclas-U101165817612o4E-U201868074560d9G-575x323LasProvincias-LasProvincias-4.jpgArtikel 17 vormt namelijk samen met Artikel 18 een zogenoemd: ‘kapstok’-artikel, dat men in geval van nood mag toepassen. De bestuurder wordt op een dergelijk  moment de rijbevoegdheid ontzegd en mag niet meer verder rijden, de boete lost namelijk het probleem niet op.
Het rijbewijs wordt niet ingenomen, maar er wordt wel een boete gegeven.

Hetzelfde geldt voor het besturen van een voertuig in niet correcte, uitdagende kledij; daartoe handhaaft men Artikel 18 van het DGT Verkeersreglement, dat namelijk is bedoeld inzake het oerige verkeer, of verkeersdeelnemers afleiden, in gevaar brengen; of verwarring stichten; en zo de verkeersveiligheid in gevaar brengen.

Men dient zich ter plaatse te voorzien van lichaams bedekkende kledij, en kan de weg vervolgen met of zonder boete (ligt aan de omstandigheden). Zo niet, wordt ook hier de rijbevoegdheid ontzegd en zal men op een andere manier zijn, of haar weg moeten vervolgen."
220px-Emblem_of_the_Spanish_Civil_Guardsvg.png Mercedes-Benz_Vito_Guardia_Civil.jpg

Diepe zucht
De beide heren, Tráfico-agenten van de Benemérita (Guardia Civil, zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Guardia_Civil ) waren het over eens, dat omtrent deze twee overtredingen in Spanje ieder jaar weer de nodige indianenverhalen de ronde doen, ze zuchten… en gingen door aan bureau met het uitschrijven van processen verbaal.

edned_logo.jpg

Links-rijden.jpg
onnodig-links-rijden-750.jpg
Volgens diezelfde Guardiacivilisten, is het onnodig links blijven rijden, terwijl er voldoende plaats is op de rechterrijstrook, strafbaar; en kan een multa (boete) opleveren van €600,= (overigens zijn  Canario’s meester - ook zonder in te halen -  in bij voortduring links blijven rijden!)
                                      13495136_635677322846662157.jpg

Afslag gemist…
Als op de autosnelweg  een afrit wordt gemist, en dan maar op de vluchtstrook terug-uit wordt gereden;;is dat ook kassa: met en multa (boete) van €600,= tot €2.000,=
 platja-moto.jpg Motorrijden-korte-broek.jpgMotorfiets-rijders
Een kwestie die niet bij wet strafbaar is in het Wegenverkeersreglement, maar men hoopt dat dit wel strafbaar gesteld gaat worden, is het feit dat motorrijders geen beschermende kleding dragen - en zeker op Canarias met het beste klimaat van de wereld! - regelmatig op de motorfiets rondscheuren in slechts een korte broek en T-shirt.
Onnodig te zeggen, wat de schade is als men over het asfalt schuift... de gevolgen zijn niet te overzien.
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-88.jpg


Pas op met autorijden in Spanje
vanwege deze regels en boetes

Spanje - zondag 25 juni 2017 - Veel Nederlanders en Belgen komen met de eigen auto naar Spanje om er te genieten van de vakantie, en in het geval van residentie, of overwinteren, zelfs naar de Canarische Eilanden,  zeker als in de wintermanden op de Canarische Archipel  het toeristenhoogseizoen heerst.
En ondanks dat men met een Nederlands, of Belgisch kenteken rondrijdt in Spanje, en dus ook op de eilanden,  gelden natuurlijk wel de Spaanse verkeersregels die kunnen leiden tot boetes wanneer men zich daar niet aan houdt; boetes, die kunnen oplopen tot honderden euro’s welke in het geval van buitenlandse kentekens, vaak direct betaald moeten worden.
Heeft men een Spaans kenteken, of mag men de boete op het politiebureau gaan betalen, en men doet dit dan binnen 14, of 20 dagen, dan krijgt men  in de meeste gevallen 50% korting.

Veel Spanjaarden weten niet eens dat de onderstaande verkeersregels gelden en eveneens weten veel buitenlanders die in Spanje met hun buitenlandse kenteken rijden er ook vaak niet van af, zie:
http://www.lasprovincias.es/sociedad/201607/29/multas-poco-conocidas-pueden-20160729102033.html

ac07e3dea49c813a68066bfbdb06caf1.jpg

Toch staan ook deze verkeersregels allemaal vermeld in het Reglamento General de Circulación (Algemeen Verkeersregelement), namelijk in de artikelen 18 en 19, zie: https://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-2003-23514, maar wie leest dat.
In die algemene verkeersregels van Spanje staan onderstaande onderwerpen (zie: http://verne.elpais.com/verne/2016//27/a 06rticulo/1467029329_586512) niet ‘letterlijk’ vermeld, maar via diverse andere internetpagina’s zijn we achter meer regels gekomen dan die welke beknopt in artikel 18 en 19 staan vermeld.

Het Dirección General de Trafico (DGT) (Algemeen Directoraat van Verkeer =  de Spaanse Verkeersdienst) en de Guardia Civil controleren, zeker gedurende  het toeristenhoogseizoen,  veel op de Spaanse wegen waarbij gecontroleerd wordt op o.a. drank- en drugsgebruik (niet vermeld hieronder, want het is logisch dat dit niet is toegestaan), de autopapieren, of de auto gekeurd is, enz.  
Dat doen de agenten niet alleen op de weg zelf bij verkeerscontroles, maar ook vanuit de lucht vanuit   helikopters waarbij de politie elk detail van wat iemand achter het stuur doet,  kan zien en op video vastleggen.
chanclas-U101165817612o4E-U201868074560d9G-575x323LasProvincias-LasProvincias.jpgAutorijden met slippers, of naaldhakken aan; of blootvoets
Op zonnige dagen  is het vrij normaal om richting strand te rijden terwijl men de slippers al aan heeft, of dat het zo warm is dat men geen schoenen aandoet. Dat mag dus niet in Spanje en kan boetes opleveren van €80,=  (schoenen moeten aan de achterkant vastzitten en aan de voorkant niet los, om problemen met gas geven en remmen te voorkomen). Blootvoets is niet toegestaan, omdat dit schade aan een voet kan opleveren.
1467029329_586512_1467038713_noticia_normal.jpgRijden zonder shirt
Ook het rijden zonder shirt, of in het geval van vrouwelijke chauffeurs: topless, is strafbaar met boetes tussen de €40,= en €80,=  De reden hiervoor is, dat het contact met de stoelleuning en autoriem pijnlijk kan zijn en dit schade aan de huid kan toebrengen met kans op verwondingen. Ook in het geval van het openen van de airbag bij een ongeval is het gevaarlijk om geen shirt aan te hebben.

Eten, drinken of opmaken
Aan een ijsje likken, een broodje eten, water drinken, of zichzelf  opmaken achter het stuur levert boetes op. Elke afleiding achter het stuur tijdens het rijden is strafbaar en wordt beboet met sancties tot wel €200,=  Daarnaast kan men rijbewijspunten kwijtraken.
volante.png

Arm uit het raam steken, of leunen uit het raam
Chauffeurs die erop betrapt worden te rijden met een arm uit het raam, of die leunen op het portier terwijl het raam open is, kunnen boetes krijgen tot €80,=  Het stuur dient men namelijk vast te houden met beide handen.

Voeten op het dashboard
De bijrijders die denken gemakkelijk te kunnen zitten door de voeten op het dashboard te leggen kunnen van een koude kermis (of warm strand) thuiskomen als ze betrapt worden. Dat is namelijk vanwege de veiligheid niet toegestaan (de airbag moet kunnen openen bij een ongeval) en kan boetes opleveren tot €100,=

Sigaret uit auto gooien
Is men een roker en gooit men de sigaret uit de auto, dan kan dat een flinke boete van €400,= of meer opleveren. Zeker in het droge en zeer brandbare Spanje is het niet slim om achteloos een nog brandende sigaret de natuur in te gooien. Helaas gebeurt dit nog zeer vaak en veel natuurbranden naast wegen zijn dan ook veroorzaakt door rokers die niet nadenken.

Aantal inzittenden
Mocht het aantal inzittenden het maximaal toegstane aantal overschrijden - wat in de meeste gevallen zes of zeven personen is (in normale auto’s) - dan kan men flinke boetes krijgen.

DVD schermen, GPS enz.
Chauffeurs mogen geen films kijken of DVD-apparaten gebruiken tijdens het autorijden. Het instellen van een GPS, of andere handelingen verrichten op een GPS-apparaat tijdens het autorijden zijn verboden. Alle apparaten die de aandacht van de autorijder af kunnen leiden zijn verboden. Boetes lopen op tot €200,= en men kan rijbewijspunten kwijtraken.
bellen-in-de-auto.jpg

Telefoneren in de auto
Telefoneren in de auto tijdens het rijden mag maar alleen als dat ‘manos libre’ (handenvrij) gebeurt door middel van een bluetooth systeem via de luidsprekers van de auto. Het is niet toegestaan te telefoneren met gebruik van bluetooth koptelefoons, of soortgelijke apparaten. En het blijft opletten, want het zoeken van telefoonnummers en/of gebruiken van de zoekknoppen op de telefoontoestellen is weer niet toegestaan. Boetes lopen op tot €400,=  en men kan rijbewijspunten kwijtraken.

WhatsAppen, messenger enz.
Het is absoluut niet toegestaan om berichten te lezen en schrijven in toepasssingen zoals WhatsApp, Twitter, Instagram, Facebook, Messenger enz.
In het geval van WhatsApp is het ook niet toegestaan berichten in te spreken en/of te beluisteren, te telefoneren, of te video bellen. Ook het verzenden van SMS berichten is verboden achter het stuur. Hier staan hoge boetes op.

Spullen achterin leggen die niet vast zitten
Volgens de verkeersregels is het leggen van spullen op de achterbank zonder dat deze vastzitten in principe niet toegestaan. De reden daarvoor is, dat als er een aanrijding zou plaatsvinden deze losse objecten alle kanten opvliegen en dodelijk kunnen zijn. Losse spullen dienen in de kofferruimte van de auto  gelegd te worden. Boete kan oplopen tot €100,=.

Huisdieren aan de riem, of in kennel
Honden en katten die op de achterbank zitten moeten aan een speciale riem vastzitten of in een kennel zitten die eigenlijk ook vastgemaakt dient te worden. Zitten honden/katten in de de bagegruimte,  dan dient er een afscheiding te zijn tussen de achterbank en de bageruimte, zodat de dieren in het geval van een aanrijding niet naar voren vliegen. Boetes kunnen oplopen tot €300,=

Claxonneren zonder reden
Het gebruik van een claxon zonder dat hier reden voor is, is verboden en kan beboet worden tot €80,=  Datzelfde geldt overigens ook voor het gebruik van de richtingaanwijzer-knipperlichten en gevarenlichten zonder dat daar reden voor is.
Helaas staat er niet vermeld wat de boete is als men deze knipperlichten niet gebruikt, iets wat vaker voorkomt!

Documentatie niet compleet
Het niet bij zich hebben van de autopapieren en een juiste ITV (APK), kan kosten opleveren tot €200,=  Datzelfde geldt als het rijbewijs verlopen is, of men het niet bij zich heeft, wat beboet kan worden tot €80,=

Reflecterend vest
Men moet ten allen tijde een reflecterend vest in de auto hebben dat aangetrokken dient te worden in geval van pech, of een ongeval. Het vest is voor de Spaanse verkeerswet net zo belangrijk als een gevarendriehoek, en het niet bij zich hebben van een dergelijk vest kan boetes opleveren tot maar liefst €200,=
thule06.jpgFietsen meenemen in/achterop/ of bovenop de auto
Het meenemen van fietsen in de auto is alleen toegestaan als de fiets goed vast zit en de fiets het zicht van de chauffeur niet belemmert. Indien men een fiets achterop de auto vastmaakt door middel van speciale fietsen-steunen dient dit altijd zodanig  te gebeuren, dat het kenteken van de auto te lezen is en men dient  een rood/wit gestreept bord aan de fietsen vast te maken.
Uiteraard dienen de fietsen goed vast te zitten, iets wat ook geldt als de fietsen boven op het autodak vervoerd worden. Het niet correct meenemen van fietsen kan leiden tot bekeuringen.

Wassen en repareren van een auto op straat
Dit is weliswaar niet een regel die betrekking heeft op rijden met een auto, maar wel iets wat absoluut niet mag in Spanje. Het is specifiek aangekaart geworden in het Reglamento General de Circulación (Verkeersreglement). Het is nergens in Spanje toegestaan om op straat de auto te wassen. De reden daarvoor is dat het vieze water op straat blijft liggen en dat de zeep/shampoo die gebruikt wordt de weg glad kan  maken. Ook het repareren van een auto op straat is niet toegestaan. Boetes lopen in deze gevallen hoog op, zoals maar liefst tot €3.000,= in Madrid, of €30,= als een symbolische boete in veel andere gemeenten.

Veel regels, zoals het te hard rijden; het niet dragen van de autogordel; het dronken achter het stuur zitten , of met drugs op; het rijden zonder rijbewijs; enz. hebben we hierboven niet weergegeven want deze zijn vrij logisch en feitelijk  overal geldig.

Het kan gebeuren dat het bovenstaande niet helemaal correct is, of inmiddels alweeris  aangepast door het DGT (de Spaanse Verkeersdienst ). Deze regels zijn gehaald uit meerdere Spaanse krantenberichten en -artikelen die soms ernaast kunnen zitten omdat de wet niet echt 100% duidelijk is en er flink gespeculeerd kan worden, aangezien punten niet
Maar uiteraard past u op, want een gewaarschuwde man (of vrouw) telt voor twee!
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-87.jpg


Autokeuring ITV in Spanje
is vooral lopende band werk met veel geduld

SPANJE - maandag 24 juli 2017 -  Degenen die in Spanje wonen en met een Spaans kenteken in de auto, of op de motor/scooter rijden, zijn er waarschijnlijk wel mee bekend; maar zij die nog naar Spanje willen verhuizen, of er uitsluitend op vakantie komen, kennen het systeem waarschijnlijk nog niet. De APK-autokeuring heeft in Spanje de naam Inspección Técnica de Vehículos (ITV) (spreek aaneengesloten uit als: “ie-tee-oeve), Deze keuring geldt voor ongeveer  alles wat op de weg rijdt: scooters, motors, personenauto’s, bestelbussen, campers, caravans, vrachtwagens, autobussen ,enz. Naar de ITV gaan is niet heel moeilijk, maar houdt rekening met het volgende.

Als eerste dient men na te gaan of men naar de ITV moet gaan in Spanje. De ITV geldt alleen voor voertuigen met een Spaans kenteken, waarbij scooters pas vanaf het derde jaar na de uitgifte van het kenteken naar de keuring hoeven; motors vanaf het vierde jaar; personenauto’s vanaf het vierde tot tiende jaar: elke 2 jaar: en personenauto’s vanaf het tiende jaar: elk jaar. Voertuigen die commercieel gebruikt worden (waaronder ook sommige bestelbusjes, afhankelijk van wat in de papieren staat) dienen vanaf het tiende levensjaar elke 6 maanden naar de keuring te gaan. Voor campers gelden dezelfde periode,  terwijl caravans vanaf het zesde levensjaar elke 2 jaar naar de keuring moeten.
Voor een overzicht van alle voertuigen neemt men een kijkje op d  internetpagina van de ITV:
http://www.dgt.es/es/seguridad-vial/centros-colaboradores/itv
  200px-Spain_traffic_signal_s102svg.png itv-3.jpg
De ITV is in Spanje voor alle voertuigen verplicht en het bewijs daarvan dient altijd duidelijk zichtbaar te zijn op de voorruit, in het geval van voertuigen met een ruit; of op de vooras, van bijvoorbeeld scooters en motors. Mocht de politie controleren dan kijkt men als eerste naar de ruit/vooras en de sticker die voor elk jaar een andere kleur heeft en waarop het jaar en maand aangegeven staan. Voldoet men niet aan de ITV , of is deze verlopen, dan kan men flinke boetes verwachten.

Veel eigenaren van auto’s, scooters enz.. brengen vóór dat ze naar de ITV moeten gaan hun voertuig naar een garage voor een ‘pre-ITV’ controle. Hierbij zal een monteur de hele auto controleren alsof het om een keuring gaat, waarbij mogelijke problemen opgelost of gerepareerd kunnen worden. Op die manier voorkomt men dat een voertuig bij de ITV-keuring afgekeurd wordt en men later terug dient te komen.

Het grappige van een ITV keuring in Spanje is, dat men zelf bij het hele proces aanwezig is en, dat het in feite lopende band werk is. Na registratie en betaling dient men te wachten (als men geluk heeft, niet en is men direct aan de beurt) waarna men een stappenplan dient te doorlopen en de opdrachten van het personeel dient uit te voeren. Als alles goed is, krijgt men dan op het einde een nieuwe ITV-sticker op de ruit. Is de auto afgekeurd, dan heeft  men twee maanden, of twee weken de tijd om de problemen op te lossen waarna een herkeuring - alleen van de gebreken - dient plaats te vinden. Daar hoeft men dan geen afspraak voor te maken.

STAPPENPLAN
1.- Afspraak maken 

Als eerste dient men via Internet op de internetpagina  Cita Previa ITV een afspraak te maken. In sommige deelstaten van Spanje is deze internetpagina  ook in andere talen te bekijken waaronder zelfs soms het Nederlands. Een afspraak maken is makkelijk door als eerste het kenteken in te toetsen en op de knop te klikken. Het systeem herkent meteen het kenteken en plaatst daar het dichtstbijzijnde , of al eerder gebruikte, ITV station bij. Mocht dat niet zo zijn, dan kan men een ITV-adres uit een lijst kiezen. In het tweede deel van dit proces dient men een dag en tijd te kiezen (let op, hoe eerder men ’s morgens gaat, hoe minder wachtrijen er zijn). Uiteindelijk dient men enkele gegevens in te vullen zoals naam, telefoon en E-mail, waarna de afspraak bevestigd dient te worden door een E-mail te beantwoorden. Als het goed is, wordt men daarna regelmatig per E-mail en SMS berichten eraan herinnerd, dat men op de gereserveerde dag/tijd naar de ITV moet gaan.

2.- Melden en betalen 
Als dan eindelijk de ITV keuringsdag is aangebroken, dient men zich  op tijd bij het keuringsstation te melden,  waar men naar de administratie moet gaan en de autopapieren/kentekenbewijzen dient mee te nemen. Vroeger waren ook de verzekeringspapieren nodig maar dat is tegenwoordig allemaal kort gesloten met de ITV waardoor de medewerkers in een oogopslag kunnen zien of een voertuig een verzekering heeft. Heeft men geen verzekering, dan kan men  niet verder gaan, want dat is verplicht en wordt op deze manier dus gecontroleerd. De medewerker van de ITV neemt de kentekenbewijzen in ontvangst en zal zeggen hoeveel men moet betalen. Deze kosten lopen per deelstaat sterk uiteen en vaak ook nog per provincie, maar liggen tussen de €40,= en €60,= voor personenauto’s en tussen de €30,= en €45,= voor scooters en motors. Houdt er rekening mee dat dieselmotoren duurder zijn dan benzinemodellen. Na betaling krijgt men een map en wordt er gezegd of men eerst langs het milieustation dient te gaan – in het geval van diesel motoren, scooters en motors – of naar een bepaalde rij om daar te wachten tot men aan de beurt is.

3.- Verontreiniging & milieu 
Deze stap geldt alleen voor voertuigen met diesel, scooters en motors die naar het ‘medioambiental-’,  of ‘box de contaminación-’ meetpunt dienen te gaan. Hier worden in principe de uitlaatgassen gemeten en wordt het oliepeil gecontroleerd. Er wordt een meetstang in de uitlaat gedaan waarna de medewerker vol gas geeft. Daarnaast dient men de motorkap te openen waarna de medewerker het oliepeil controleert. In het geval van scooters en motors worden vaak de deuren van het keuringsstation dicht gedaan om de uitlaatgassen te testen.

Mocht men stap drie hebben doorlopen, of hoeft dat niet, dan dient men te wachten tot men aan de  beurt is  voor de volgende stap. Dat proces kan lang zijn, of kort, afhankelijk van het tijdstip (’s-morgens is het rustiger en loopt alles nog niet uit). In principe worden er elke 15 minuten voertuigen toegelaten en vanwege de afspraak zouden de wachttijden niet lang moeten zijn maar… in de praktijk is dat niet altijd zo, dus geduld hebben is belangrijk.

4- Lichten, gordels enz.
In stap vier is men eindelijk met het echte keuringsproces begonnen en zullen de papieren in ontvangst worden genomen waarna alles in de computer geregistreerd gaat worden.
Tijdens deze controle wordt er gekeken naar het uiterlijk van het voertuig zoals de staat van de kentekenplaten, banden, bumpers, enz.
Ook worden er andere belangrijke zaken gecontroleerd, waarbij of de inspecteur zelf in de auto stapt om o.a. de lichten, ruitensproeier, ruitenwissers en claxon te controleren/testen, of dient men dat zelf te doen wanneer de inspecteur daar om vraagt.

5.- Remmen 
Na de tests in stap 4 te hebben volbracht en alles in de computer is ingevoerd dien men verder te rijden voor stap 5.
 Het is nu de tijd om de remmen te controleren door eerst de voorbanden en daarna de achterwielen op rolbanden te zetten. Terwijl de band ronddraait dient men de remmen langzaam in te drukken totdat de auto bijna uit de rol band schiet. In het geval van de achterwielen dient men hetzelfde te doen maar ook nog een keer extra voor de handrem.

6.- Ophanging 
  De volgende stap wordt de onderkant van de auto bekeken en wordt de ophanging getest. Hiervoor dient men de auto boven de zogenoemde ‘smeerkuil’ te rijden totdat als eerste de voorbanden, en in een latere stap de achterwielen ,op een plaat staan.
Hiervoor moet men de motor uitzetten, de handrem eraf te halen, en de versnelling in zijn een te zetten. Vervolgens gaat de inspecteur de smeerkuil in en worden de opdrachten via de luidsprekers omgeroepen.
Als eerste wordt de trilplaat flink heen en weer bewogen om te kijken of de ophanging goed is. Daarna dient men, in het geval van de voorbanden, ook het stuur flink heen en weer te bewegen om te kijken of de stuurinrichting in orde is en dient men ook nog een keer te remmen. Na de voorbanden-test moet men de motor starten en naar voren rijden om de achter-ophanging te testen.

7.- Sticker ontvangen 
Als men de eerste zes stappen van de ITV test goed doorbracht heeft, dan zal de oude ITV-sticker van de voorruit gekrabd worden en zal er een nieuwe ITV-sticker geplakt worden. Dit gebeurt in principe altijd rechts boven, maar kan ook soms links onder geplakt worden.
het geval van scooters en motoren zal de ITV-sticker op de vooras geplakt worden.
Mocht de ITV test niet goed zijn verlopen, dan krijgt men een formulier met daarop de defecten en de mededeling dat men 15 dagen de tijd om de problemen op te lossen, of te repareren en dan weer opnieuw terug te komen voor de tweede keuring. In dat geval wordt alleen gekeken naar de defecten en hoeft men geen afspraak te maken.

Mocht de auto of scooter/motor afgekeurd worden, dan zijn er drie mogelijkheden. Ten eerste is er het ‘defecto leve’ wat niet wil zeggen dat de auto geheel afgekeurd is. Men  krijgt in dit geval wel een sticker en eigenlijk is de auto goedgekeurd maar er is een ‘klein gebrek’ dat zo snel mogelijk opgelost dient te worden. Dat staat ook vermeld op de papieren, al levert dit geen bekeuring op, mocht de politie u aanhouden. In het geval van ‘desfavorable’ is het voertuig afgekeurd en heeft men  60 dagen de tijd om de auto te repareren en opnieuw te laten keuren. Doet men dat echter binnen 15 dagen, dan betaalt men slechts 30% van de prijs. Mocht men echter na 60 dagen niet terugkomen voor een herkeuring dan wordt de auto  ‘de baja’ gedaan, ofwel uitgeschreven bij de Spaanse verkeersdienst DGT. In het geval van ‘negativa’ is het voertuig definitief afgekeurd vanwege te grote gebreken. In dat geval mag de auto niet meer de weg op en dient er een grua (sleepwagen) te komen om het voertuig naar een garage te brengen.

Alles wat omschreven wordt -inclusief de prijzen - in het bovenstaande artikel, is vaak per deelstaat verschillend en dient als een algemene richtlijn voor de Spaanse ITV keuring.
apk1.png 200px-Spain_traffic_signal_s102svg-1.png

Nederlands kenteken Heeft men een voertuig met een Nederlands kenteken en wil men dit  in Spanje laten keuren, dan kan dat met speciale toestemming van de Rijksdienst voor het  Wegverkeer (RDW). Een dergelijke  ITV keuring kan o.a. plaatsvinden in: Barcelona, Alicante, Benidorm, Marbella,  en in Sevilla, zie daartoe:
https://www.rdw.nl/Particulier/Paginas/APK-keuring-in-Spanje.aspx

00000slas-canariaslogo-57.jpg 


Spaanse verkeersdienst gaat met camera’s controleren of auto’s ITV (Apk) gekeurd zijn

SPANJE - zaterdag 18 maart 2017 -  Het Dirección General de Tráfico (DGT) (de Spaanse Verkeersdienst) heeft aangekondigd dat men met speciale camera’s in en rondom steden gaat controleren op het feit of voertuigen een geldige ITV (Spaanse Apk-keuring) hebben of niet. Bij de eerste constatering krijgt de eigenaar van de auto eerst een waarschuwing, bij de tweede keer een boete van €200,= en bij de derde keer een boete van €500,=

Volgens het DGT, of Tráfico (Spaanse Verkeersdienst) rijden er in Spanje tussen de anderhalf en twee miljoen voertuigen die geen geldige Inspección Técnica de Vehículos (ITV) (Apk-keuring) hebben. Door middel van speciale kenteken-camera’s wil het DGT in de steden en op de randwegen van steden de kentekens van auto’s gaan lezen en zo controleren of deze gekeurd zijn of niet.
itv.jpgVolgens de DGT-topman zijn de camera’s op dit moment nog niet actief, en zullen deze ook niet altijd actief zijn. Op de internetpagina  zal bekend worden gemaakt waar deze camera’s zich bevinden zodat iedereen daarvan op de hoogte is, net zoals dat ook gebeurt bij de vaste radars die in Spanje staan, of boven de weg hangen.

Zoals altijd benadrukt het DGT, dat deze bekeuringen niet tot doel hebben om meer geld op te halen; dat is volgens Tráfico eigenlijk nooit het idee van bekeuringen, ook al denken de mensen anders. In dit geval zal men de eerste keer dat de camera’s registreren  dat een auto niet gekeurd is de eigenaars daarvan op de hoogte stellen en hen informeren wat ze moeten doen. Mocht het echter een tweede keer voorkomen dat de camera waarneemt dat een voertuig niet gekeurd is, dan zal de eigenaar een boete van €200,= krijgen en bij een derde keer zelfs bekeuring van €500,= euro. Wat eventueel daarna gebeurt is niet bekend gemaakt.

Apk in Spanje
De Inspección Técnica de Vehículos (ITV), ofwel de Apk-keuring, is verplicht voor alle voertuigen die ouder zijn dan vier jaar waarbij men daarna tot de leeftijd van tien jaar elke twee jaar de auto moet laten keuren. Vanaf tien jaar wordt dat jaarlijks.
In geval van een bestelbus of professioneel voertuig vindt de eerste keuring al na twee jaar plaats en daarna tot zes jaar om de twee jaar, en daarna tussen de zes en tien jaar oud jaarlijks ;en vanaf tien jaar om de zes maanden, twee keer per jaar dus.
000islas-canariaslogo-kopie-78.jpg


Tien  maatregelen
waarmee Spanje het aantal
verkeersdoden en -ongevallen
wil terugdringen in 2017

SPANJE - donderdag 9 februari 2017-  Het jaar 2016  is niet zo positief afgesloten wat betreft verkeersongevallen met dodelijke afloop, waarbij er voor het eerst in 13 jaar weer een stijging heeft plaatsgevonden wat betreft op het Spaanse asfalt omgekomen personen, wat er in 2016 maar liefst 1.169 waren; 29 meer dan in 2015 en dat is een slecht bericht.  Naast de in het verkeer omgekomen personen waren er in 2016 in Spanje ook nog 5.067 licht-, of zwaargewonden. De Spaanse Regering heeft nu tien  maatregelen bekend gemaakt waarmee men het aantal verkeersongevallen en verkeersdoden wil gaan verminderen.

Jaarlijks komen er in Spanje honderden mensen om in het verkeer, en voor het eerst sinds 2004 is het aantal  slachtoffers van verkeersongelukken met dodelijke afloop in 2016 gestegen.
Ondanks het feit dat de 1.160 slachtoffers van dodelijke verkeersongevallen in 2016 een hoog aantal is, is dat niet te vergelijken met tientallen jaren geleden toen er jaarlijks ruim 6.000 personen op de Spaanse wegen omkwamen door verkeersongevallen.
De meest voorkomende oorzaken van verkeersongevallen met dodelijke afloop zijn afleiding (denk aan mobiele telefoons of slapen achter het stuur), de snelheid en alcohol en drugs achter het stuur waarbij dat laatste steeds meer blijkt voor te komen.
unnamed-13.jpg

De minister van Binnenlandse Zaken ,Juan Ignacio Zoido, heeft - samen met de Dirección General de Tráfico (DGT)  (Spaanse Verkeersdienst) - tien maatregelen gepresenteerd waarmee men het aantal ongevallen, gewonden en doden op de Spaanse wegen wil gaan verminderen.  We laten ze hier de revue passeren:

Verbeteringen voor het inhalen van voertuigen:
De Spaanse Regering wil op meer dan 1.000 km aan wegen het wegdek gaan verbeteren door het asfalt te vervangen, of te repareren en daarnaast nieuwe verf aan brengen, om de weg signalering ( strepen en andere signalen) duidelijker te maken.
Ook gaat men op diverse wegen waar het inhalen gevaarlijk is, speciale maatregelen treffen om het inhalen te voorkomen zoals het plaatsen van paaltjes, of andere afscheidingen.

Slimme kruispunten: 
Men is van plan om bij die kruispunten welke bij de Spaanse Verkeersdienst bekend staan als gevaarlijk, speciale borden te plaatsen die aangeven wanneer er een voertuig op het punt staat in te voegen, en/of op een ander  rijbaan rijdt. Op dit moment zijn er 45 kruispunten die nieuwe verkeersborden gaan krijgen, waarbij lampen en teksten te zien zullen zijn. Mocht dit project helpen en er minder ongevallen plaats gaan vinden, dan zullen andere kruispunten ook deze borden gaan krijgen.
C4KEV7oWcAAQJiJ.jpgSnelheidscontrole panelen:
Ze zijn al op veel plaatsen te zien, en men wil er nog eens honderden bij gaan plaatsen. Het gaat om verkeers-waarschuwingsborden die oplichten als men ergens harder rijdt dan is toegestaan, waarbij de snelheid in rood wordt aangegeven als men te hard rijdt, en in groen als de snelheid toegestaan is. Vaak zijn er ook nog lachende en/of boze gezichten te zien.

Zwarte punten: 
Dit zijn de locaties die bekend staan als ‘puntos negros’ (gevaarlijke punten). Er zal een nieuwe studie gaan komen naar deze locaties, en naar gelang elke gevaarlijke plaats zullen er maatregelen genomen gaan worden die afhankelijk zijn van de gevaarlijke situatie en de mogelijke verbetering daarvan.

Politiecontroles:
 Er zal door de politie meer gecontroleerd gaan worden op het gebruik van mobiele telefoons achter het stuur, en naar het gebruik van veiligheidsgordels in het voertuig , ook op de achterbank. Dat zal gaan gebeuren door agenten op straat ,maar ook vanuit de lucht met helikopters. Ook motorrijders en fietsers zullen meer gecontroleerd gaan worden en tevens zullen er meer controles gaan plaatsvinden, om het gebruik van alcohol en drugs te gaan controleren.

Optimalisatie van radars: 
Alle radars die nu al geïnstalleerd staan, zullen gecontroleerd worden op het goed functioneren en indien nodig geoptimaliseerd, of gerepareerd worden; zodat deze op de juiste manier eventuele overtredingen kunnen doorgeven.

Specials camera’s voor het gebruik van veiligheidsriemen: 
Op ruim 200 plaatsen zullen speciale camera’s geplaatst worden die alleen maar controleren of de automobilist al dan niet  de veiligheidsgordel gebruikt. Deze camera’s zullen ook eventuele andere inzittenden herkennen en controleren op het gebruik van de autogordels . Op de internetpagina  van de DGT zullen de locaties  worden aangegeven waar deze camera’s geplaatst gaan worden. Veiligheidsgordels is een belangrijk onderwerp, daar vorig jaar 147 van de 1.160 verkeersdoden te betreuren waren, omdat ze de autogordel niet om hadden.

Nieuwe en moderne veiligheidsborden: 
Op diverse plaatsen in het land komen nieuwe borden te staan die nu nog nergens te vinden zijn. Het gaat om borden met camera’s die de snelheden controleren en niet alleen laten zien dat iemand te hard rijdt, maar daar ook het kenteken van die auto erbij plaatst.
Op die manier hebben automobilisten daadwerkelijk het gevoel dat ze gecontroleerd worden, want de berichten zijn persoonlijk. Als het om grote snelheden gaat kan de politie automatisch worden gewaarschuwd om te bekeuren.

Nieuwe radars: 
Er komen minstens 60 nieuwe radars bij in het land. Het gaat om vaste radars die langs de grote en drukke wegen geplaatst zullen worden. Ook deze locaties  zullen bekend worden gemaakt op de internetpagina van de DGT.

Verbetering fietspaden:
Gedurende 2017 zullen er 49 fietspaden betere bewegwijzering gaan krijgen ,door het plaatsen van borden, afscheidingen, en het aanbrengen nieuwe verf op het wegdek.
In 2016 overleden er 33 fietsers op het Spaanse asfalt, en dat aantal moet verminderen.

Campagnes: 
Er zullen speciale campagnes gaan komen op de televisie, radio en in de geschreven pers, of op het Internet , om de autorijders bewuster te gaan maken van het gevaar van het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur.
Afleiding achter het stuur is - naast alcohol en drugs - een van de grootste oorzaken van verkeersongevallen met dodelijke afloop.

Laten we hopen dat deze extra maatregelen zullen helpen om het aantal doden op de Spaanse wegen gedurende 2017 en de jaren die daarop volgens te verminderen, waardoor het weer iets veiliger zal worden in het verkeer in Spanje.
839459471.jpg
                 Levernsgevaarlijk op de autosnelweg! Maar in Spanje heel normaal.
Fietseropdesnelweg.jpg

download-66.jpg images-144.jpgEr valt volgens Spanje-kenners echter nog veel te doen, en helaas worden de navolgende zaken niet genoemd:

1) Leer de Spanjaard met de rijlessen al te participeren in het verkeer.
    Vaak heeft men het gevoel als men een voertuig bestuurt: ‘koning op de weg’ te zijn.
2) Geef de rijschoolhouders bijles. Zij leren hun cursisten vaak verkeerd weggedrag.

    Met name bij het nemen van rotondes.
3) Laten de politiefunctionarissen consequent zijn.

    De één wordt bekeurd; de buurman, of een bekende, mag door.
4) Voetgangers steken vaak de weg over  zonder te kijken.

    Vaak zijn zij verdiept in hun mobiele telefoon en zien en merken niets.
5) De siësta zorgt er vaak voor, dat na 16:00 uur men met een slok op achter het stuur zit.
6) Wielrijders denken veelal dat de weg van hun is.
    De automobilist ziet een fietser nog steeds als een traag vervoermiddel en houdt te weinig
   rekening met hun gedrag en hun snelheid. Ook is het onbegrijpelijk dat - vooral in de
   weekeinden , en zeker op de Canarische Eilanden - er amateur wielrenners op de autosnelweg    hun sport beoefenen.
7) Gewoon, vóórdat men afslaat, richting aangeven is blijkbaar een probleem voor velen.
    Kwestie van gedrag en gemakzucht.
8) Veel voertuigen zijn van een datum, dat er geen voorziening inzit, die aangeeft dat men de
     gordels niet om heeft.
9) Flitsen is leuk, echter moeten kentekenplaten wel leesbaar zijn. Sommige vallen er haast af,
     sommige zijn zo vuil dat ze onleesbaar zijn.
10) Politiecontroles duren in de regel niet langer dan twee uur.
      Mocht het regenen, dan nog korter; terwijl als het regent, er meer auto’s op de weg zijn.
      Men kijkt veelal naar de ITV-sticker en verder niet.
zzzslas-canariaslogo-kopie-70.jpg


Tragische zomer 2016: in juli en augustus op de Spaanse wegen 253 verkeersdoden

SPANJE - Het is met het warme weer een goede zomer geweest voor het toerisme, maar op de Spaanse wegen was het drukker dan normaal en dat is zeker te merken aan het aantal verkeersongevallen met dodelijke afloop. Tijdens de maanden juli en augustus zijn 253 personen om het leven gekomen in het Spaanse wegverkeer, 27 personen (12%) meer dan in de zomer van 2015.

Gedurende de drukke zomermaanden juli en augustus 201 hebben er volgens het Dirección General de Tráfico (DGT) (de Spaanse Verkeersdienst) 85 miljoen verkeersbewegingen plaatsgevonden op de Spaanse wegen; 4 miljoen meer, dan in de zomer van 2015. Het merendeel(78%) van de verkeersongevallen met dodelijke afloop heeft plaatsgevonden op de secundaire wegen. Van de verkeersongevallen waarbij een of meerdere dodelijke slachtoffers zijn te betreuren, hebben er 31 plaatsgevonden op de wegen welke door het DGT als gevaarlijk zijn aangegeven.
ongevb.jpgNaast 253 doden, zijn er 1.136 licht- en zwaar gewonden te betreuren van wie een groot deel nog in ziekenhuizen ligt. In de maand juli 2016 hebben 113 ongevallen plaatsgevonden waarbij 123 personen om het leven zijn gekomen, zes meer dan juli 2015. In de maand augustus zijn in Spanje 117 verkeersongevallen met dodelijke afloop geregistreerd met 130 verkeersdeelnemers die zijn omgekomen, 17 meer dan augustus 2015.

132 omgekomen verkeersslachtoffers maakten gebruik van de auto; maar er zijn acht verkeersdeelnemers omgekomen die op de fiets reden; 59 op een scooter of motor; 10 in een bestelbus; 18 in vrachtwagens; en daarnaast ook nog eens 18 voetgangers. Het merendeel van de weggebruikers dat is omgekomen, betreft leeftijden van tussen de 35 en 44 jaar jong, gevolgd door de groep tussen de 45 en 54 jaar oud. Daarnaast zijn acht kinderen jonger dan 15 jaar omgekomen, en 26 kinderen in de leeftijd van tussen de 15 en 20 jaar

In 2016 zijn in Spanje in de eerste acht maanden 796 personen om het leven gekomen in het wegverkeer, 67 doden meer dan de 729 in 2015, een stijging van 9,1%. 2015 is afgesloten met 1.126 verkeersdoden, zes meer dan in 2014.
zzzislas-canariaslogo-250.jpg


Boete van €540,= voor een vrouw die zelf het ITV(Apk)-vignet van haar auto verwisselde

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 23 juni 2016 - De Rechtbank in Las Palmas de Gran Canaria heeft een 33-jarige vrouw veroordeeld tot het betalen van een boete van €540,= in de overweging, dat zij zelf het ITV (Apk)-vignet op de vooruit van, haar auto heeft verwisseld door dat van een ander voertuig; met de bedoeling, het te doen lijken alsof ze de technische keuring heeft doorstaan, aldus het politierapport.

De boete is opgelegd, nadat twee agenten van de Gemeentepolitie - die een ongeval afhandelden in de hoofdstedelijk wijk El Lasso - opmerkten, dat een van de bij het ongeval betrokken auto’s voorzien was van een vignet dat duidde op het hebben van een geldige ITV-keuring, ondanks dat de informatiemedia van de politie opmerkte, dat dit voertuig al maandenlang niet bij de inspectie geweest is.
424656-1p.jpgIn die zin legt het politiekorps uit, dat de eigenaresse niets anders kon doen, dan toegeven dat ze het vignet zelf vervangen heeft, en daarmee dus in het onderzoek heeft aangegeven een verondersteld delict van valsheid in overheidsgeschriften te hebben begaan, waarvoor zij door de Rechtbank in het genoemde vonnis is veroordeeld.

Uiteindelijk heeft het Hof het plegen van een strafbaar feit van vervalsing van openbare documenten bewezen geacht, en de eigenaar van het voertuig een boete van €540,= opgelegd die binnen een periode van twee maanden betaald moet zijn.
000islas-canariaslogo-14.jpg


Plankschaatser aangeklaagd wegens
gevaarlijke afdaling en het
in gevaar brengen van het verkeer

MOYA - vrijdag 27 mei 2016 - De Guardia Civil is begonnen met het onderzoeken van de zaak tegen deze plankschaatser op grond van informatie die men heeft ontvangen op de suggestie-mogelijkheid op haar internetpagina, waarop een videofilmpje is  geplaatst en men kan zien hoe de jongeman op een schaatsplank  de autoweg GC-74 in Moya afdaalt en al doende, met halsbrekende toeren, het verkeer in gevaar brengt.

De Guardia Civil heeft vastgesteld dat de plankschaatser meerdere, soortgelijke video’s heeft opgenomen die eveneens zijn verschenen  op het Internet en waarin men andere afdalingen kan zien midden op de dag met veel verkeer op de weg.
25-25_g.jpg                                         Bekijk hier de video en huiver mee:
                                 https://youtu.be/Sjb3mKhZ7mM

40-40_g.jpg

Op deze video’s is te zien, dat de plankschaatser talrijke keren op de linker rijbaan beland en zo zichzelf en het tegenliggende plus overige verkeer in gevaar brengt.

50-50_g.jpg
51-51_g.jpgDe plankschaatser  is aangeklaagd  bij de Rechtbank in Santa María de Guía voor een vermoedelijk delict tegen de verkeersveiligheid, volgens Artikel 385 van de Código penal (Het Wetboek van Strafrecht), dat gedrag wat een ernstig risico kan opleveren voor het verkeer, bestraft.

52-52_g.jpg

54-54_g.jpgDe Guardia Civil laat weten, dat het Reglamento de Circulación (Verkeersreglement) circular en monopatín, patines o dispositivos similares (het rijden op plankschaatsen, rolschaatsen, of soortgelijke voorzieningen) op de weg verbiedt; “behalve als het gaat om gebieden, wegen, of gedeelten waarvan die daartoe speciaal zijn ingericht, en dat men zich als zodanig  alleen kan verplaatsen op voetgangerstrottoirs , of in woonstraten die naar behoren daartoe  zijn gemarkeerd.”
zzzzzzzislas-canariaslogo-546.jpg


68-jarigeVeldhovense overlijdt
na ongeval met toeristen-bus op Lanzarote

LANZAROTE - woensdag 10 februari 2016 -  Het is de tweede keer binnen een  week, dat er Nederlanders verongelukken bij ongevallen op Lanzarote. Op dinsdag 9 februari 2016 is de 68-jarige Hannie Geelen  overleden op het eiland, nadat zij door een bus was aangereden.
Op donderdag  4 februari 2016  is een Nederlands echtpaar om het leven gekomen  toen  zij door een dronken automobiliste zijn  aangereden op een zebrapad.

Het recente ongeval heeft zich voorgedaan  op de parkeerplaats bij het natuurpark Montañas del Fuego. Een toeristenbus raakte de wandelende vrouw van opzij waardoor de Nederlandse ten val kwam en de bus haar overreed toen deze een bocht maakte om van de parkeerplaats weg te rijden. Medewerkers van het natuurgebied probeerden de vrouw onder de rijdende  bus vandaan te halen maar slaagden daar niet in.
lanzarote-1a.jpg

                                           Archieffoto) Natuurpark Montañas del Fuego.
Nadat de ambulances en politie ter plaatse waren kon men alleen constateren dat de vrouw aan haar verwondingen was overleden. Volgens de Omroep Brabant was de vrouw samen met haar partner op vakantie op Lanzarote om te vieren dat zij elkaar 25 jaar kenden.

Op donderdag 4 februari  zijn er op Lanzarote  ook al twee Nederlanders omgekomen, eveneens uit Noord Brabant, toen  een 27-jarige, dronken, Italiaanse vrouw het echtpaar Ad en Cis Schellens aanreed op een zebrapad. 

Nagekomen bericht:
De Italiaanse autobestuurster is op donderdag 11 februari 2016 op borgtocht vrijgelaten nadat ze voor de de rechter een verklaring heeft afgelegd; haar rijbewijs is ingetrokken en ze mag Spanje niet verlaten.
zzzzzzzislas-canariaslogo-155.jpg


Dronken autobestuurster doodt
  twee Nederlandse toeristen

COSTA TEGUISE - zaterdag 6 februari 2016 - Een 27-jarige Italiaanse, die dronken een huurauto bestuurde, heeft het op Lanzarote op vakantie zijnde Nederlands echtpaar Cis en Ad Schellens uit de Brabantse plaats Bergeijk aangereden, terwijl het paar - 68 en 70 jaar oud - wandelde in Costa Teguise.

Het ongeluk betreft twee Nederlandse toeristen, die tijdens hun vakantie op donderdagavond 4 februari 2016 ziijn overleden na rond 21:45 uur aangereden te zijn door een auto op de voetgangersoversteekplaats van de Avenida de Las Palmeras - op de rijbaan richting Arrecife - ter hoogte van UrbanizaciónLos Molinos’, in Costa Teguise.
avenida1a.jpg                                                Avenida de Las Palmeras- Costa Teguise 

mapa_small.gifDe bestuurster van de auto is een 27-jarige Italiaanse die positief is gebleken bij de alcoholcontrole  die direct na het ongeval is uitgevoerd door agenten van de Policía Local (Gemeentepolitie) van Teguise; bovendien heeft de wethouder van Veiligheid, Miguel Ángel Jiménez, bevestigd, dat de Italiaanse met veel te hoge snelheid heeft gereden.
marysolapartamentos.jpgAd Schellens is ter plaatse van het ongeval overleden, terwijl Cis Schellens met meerdere ernstige verwondingen is overleden in de ambulance die haar vervoerde  naar het Hospital Doctor José Molina Orosa, zo laat 1-1-2 weten. Het medisch personeel van de  Servicio Urgente de Canarias (SUC) (Canarische Noodhulpdienst) heeft, helaas tevergeefs, reanimatie uitgeoefend.

De Nederlanders hadden geen identificatiepapieren bij zich toen het ongeval heeft plaatsgevonden en de Policía Local (Gemeentepolitie) plus de Guardia Civil hebben navraag gedaan bij het Nederlandse Consulaat (in Santa Cruz de Tenerife) om de overledenen te identificeren en de familie op de hoogte te stellen van het ongeval, zo laat de veiligheidsdienst van de Gemeente Teguise weten.

De Italiaanse autobestuurster, woonachtig in Costa Teguise, is niet gearresteerd en ook niet aan Justitie overgedragen,  tenminste niet tot op vrijdagmiddag 5 februari 2016,  nadat is vastgesteld  dat zij de vermoedelijk dader is van het begaan van een ernstige onvoorzichtigheid met als resultaat twee dode burgers. De Italiaanse is anderhalve maand geleden naar het eiland teruggekeerd en was gewend voor langere tijd een auto te huren bij een verhuurbedrijf op Lanzarote waaraan zij enige tijd geleden heeft laten weten, voornemens te zijn  een klein bedrijfje te beginnen. In de witte auto zat ook een jonge Italiaan, aldus de eerste gegevens.

De Policía Local (Gemeentepolitie) onderzoekt de omstandigheden van het ongeval en als dat eenmaal is afgesloten zal de hoorzitting voor de Rechtbank plaatsvinden,  zo hebben bronnen dicht bij het onderzoek laten weten.

“Bloedend uit het hoofd”
Fernando Nuñez, de eigenaar van het bedrijf  Lanzarote Wine & Cheese, een winkel nabij de plaats van het ongeval, vertelt dat een groep van acht Baskische toeristen richting zijn winkel wandelde en  hem vertelden dat ze “een klap” hoorden, en toen ze dichterbij kwamen, “ twee personen op het asfalt zagen liggen.” “Zij hebben toen onmiddellijk de politie gebeld en vertelden me, wat er was gebeurd,” bevestigt Nuñez. “De vrouw,” zo voegt de winkelier toe, “bloedde uit het hoofd”.

“De vooruit van de auto was kapot en de lichamen zijn op enkele meters van het zebrapad beland,” geeft een bewoner aan van een van de appartementen van ‘Los Molinos’, die is gaan kijken naar wat er was voorgevallen,” “na de zwaailichten van de politie-auto gezien te hebben”, deze omwonende  wil zijn identiteit niet bekend maken.

Op vrijdagochtend 26 februari 2016 waren nog steeds de bloedvlekken zichtbaar op de linker rijbaan van de weg richting Arrecife.  De Avenida de Las Palmeras is een vierbaans rijweg en is een van de wegen met het meeste verkeer van Costa Teguise, met diverse voetgangersoversteekplaatsen, een slechte staat van de horizontale weg-signalering, en de bewoners klagen over de veel te hoge snelheid waarmee de auto’s rijden.

Al drie verkeersdoden in 2016
De twee op donderdag overleden Nederlandse toeristen bij het ongeval in Costa Teguise zijn niet de enigen die op deze wijze zijn overleden tijdens de eerste weken van 2016.
Op 11 januari 2016 is, na een ongeval op de weg in Guatiza, in het ziekenhuis een vrouw overleden.
Een dag eerder raakte een 42-jarige nwoner van Lanzarote als autobestuurder gewond door een frontale aanrijding met een andere auto, van een dronken en onder invloed van drugs verkerende bestuurder. Naar verluidt, belandde  deze op de tegenovergestelde rijstrook en raakte de auto waarin een Brits echtpaar, van 52 en 56 jaar, reisde.

In 2015 waren er vijf slachtoffers op de wegen van Lanzarote, en in 2014 waren dat er acht. Tot nu toe in 2016 heeft de Brandweer van Lanzarote ingegrepen bij elf ongevallen die zich hebben voorgedaan in  zes van de zeven gemeenten op het eiland.
Alleen in Tinaje heeft de Brandweer niet in hoeven te grijpen.
zzzzzzzislas-canariaslogo-133.jpg


De Spaanse verkeersdienst gaat met radar detecteren:
telefoneren achter het stuur
en
rijden zonder autogordel


SPANJE - woensdag 27 januari 2016 - In de komende weken zal de Dirección General de Tráfico (DGT) (Algemene Verkeersdienst) op meerdere plaatsen in het land radar-apparatuur  plaatsen - of al geplaatste radars aanpassen - om te kunnen detecteren  dat iemand aan het telefoneren is achter het stuur, of zonder autogordel rijdt. In totaal moeten er 70 van deze radars gaan komen in heel Spanje.

De camera’s van deze radarapparatuur  kunnen 50 foto’s maken in een seconde tijd en kunnen het bellen achter het stuur of rijden zonder autogordel zien. Deze nieuwe vorm van het gebruik van radar is erop gericht,  het aantal verkeersdoden in Spanje terug te dringen en de veiligheid op de Spaanse wegen te verhogen.
tee.jpg

                        Zoef, zoef de haas...telefónica achter het stuur is niet de baas!
In 2015 zijn 1.126 verkeersdeelnemers omgekomen op de Spaanse wegen. Het is niet bekend hoeveel mensen zijn overleden bij een ongeval dat is ontstaan door telefoneren achter het stuur. Wel weet men, dat er ruim 175 doden vielen omdat zij de autogordel niet om hadden, of geen helm droegen op de motor/scooter.

Als een radar signaleert, dat iemand achter het stuur telefoneert, of dat een bestuurder de autogordel niet om heeft tijdens het rijden, dan wordt door de radar een bericht met foto’s gestuurd naar de centrale van de DGT, waar dan de bewijzen worden verzameld en een bekeuring kan worden verzonden.

Voorlopig worden alleen de bestuurders en eventueel bijrijders op de bon geslingerd en niet de passagiers achterin.

Lang niet iedereen in Spanje gebruikt de autogordels, wat bewezen wordt door het feit dat in oktober 2015 in een week tijd men maar liefst 1.349 autorijders bekeurt omdat ze geen gordel om hadden. In diezelfde week waren er ook nog eens 57 motorrijders die geen helm droegen, iets wat de radars toen nog niet konden signaleren, maar nu dus wel.  
zzzzzzzislas-canariaslogo-88.jpg


De Verkeersdienst detecteert
15 nieuwe ‘zwarte weg-locaties’ op Canarias

Daarvan zes potentieel gevaarlijke op Gran Canaria
Tráfico intensiveert de controle met mobiele radarapparatuur
ter beperking van ongevallen

CANARISCHE EILANDEN - zondag 11 oktober 2015 - Op donderdag 2 juli 2015 heeft de Dirección General de Tráfico (DGT) (Algemene Verkeersdienst) een overzicht gepubliceerd van 1.500 gevaarlijke weg-locaties in Spanje waar de Verkeersdienst mobiele radarinstallaties heeft geplaatst als afschrik- en preventie middel.

De kaart met gevaarlijke weglocaties, waar men de verkeerscontrole heeft geïntensiveerd, is nu voor de eerst keer bijgewerkt. Het gaat om 60 locaties (30 in elke provincie op de Archipel) waarvan er al 45 op de lijst stonden en er nu, met deze actualisering, 15 zijn bijgekomen.
contorleguardiaciivl.jpg
                        Een verkeerscontrole door de Benemerita (Guardia Civil.)Het Eiland waar de Verkeersdienst de meeste radarinstallaties extra zal plaatsen in het laatste kwartaal van 2015 blijft Tenerife, met een verdeling van 27 radars langs de wegen. Op Gran Canaria zullen dat er 12 zijn, op Fuerteventura eveneens 12, zes op Lanzarote en tenslotte drie extra op La Palma. Er zal geen controle extra komen op de wegen van La Gomera en El Hierro.

Van deze 60 aan de lijst toegevoegde locaties vallen 15 weggedeelten in de categorie die beschouwd kan worden als “zwarte locaties’ en die vervangen 15 andere die niet als zodanig zijn aangemerkt.

Tráfico legt uit, dat deze wijzigingen beantwoorden aan aspecten zoals:  het aantal ernstige ongevallen (met dodelijke afloop, of gewonden die naar een ziekenhuis moeten voor verzorging);  het totale aantal ongevallen al, of niet ernstig;  de gemiddelde snelheid waarmee gereden wordt op de weggedeelten in kwestie.

“Sommige van de geregistreerde locaties in de eerste publicatie - die van 2 juli 2015 - blijven gehandhaafd en andere worden vervangen door weggedeelten waar de combinatie van aantal ongevallen en snelheid zich het meeste voordoet,” zo benadrukt het DGT.

De 15 aan de lijst toegevoegde locaties hebbe geen betrekking op de genoteerde weggedeelten op Tenerife, dat zijn dezelfde 27 welke men heeft gepubliceerd in juli 2015.

In de westelijke provincie is slechts één wijziging:
- de opname van ruim 50 kilometer die gaan van kilometerpaal 0,63 naar 62,01 van de LP-2, de rondweg die Santa Cruz de La Palma verbindt met de haven van Tazacorte.

De wijzigingen doen zich aldus het meest voor in de provincie Las Palmas.

In geval van Lanzarote heeft het DGT vier nieuwe weggedeelten opgenomen, waaronder de potentieel gevaarlijke op de:
- LZ-56, van kilometerpaal  0 tot 5,8 van Mancha Blanca naar La Geria;
- LZ 506, van kilometerpaal 0 tot 2,43 van Puerto de Carmen naar Puerto Calero;
- LZ-501, van kilometerpaal 0,1 tot 2,43 van Puerto del Carmen naar Puerto Calero;
- LZ-501, van kilometerpaal 0,01 tot 4,96 van Los Lirios naar Las Vegas;
- LZ-30,   van kilometerpaal 0 tot 23,3 van Teguise naar Uga.

Op Fuerteventura zijn eveneens vier nieuwe ‘puntos negros’ (‘zwarte locaties’), op de:
- FV-10, van kilometerpaal 6,45 tot 22,61 van Puerto del Rosario naar El Cotillo,
- FV-2,   van kilometerpaal 45,34 al 73,46 van Puerto del Rosario naar Morro Jable,
- FV-3,   van kilometerpaal 0 tot 2,24  rondweg om Puerto del Rosario (de FV2 naar de FV1)
- FV-3,  van kilometerpaal 4,49 tot 7,14 rondweg om Puerto del Rosario (de FV2 naar de FV1)

Op Gran Canaria zijn zes nieuwe weggedeelten die Tráfico (de Algemene Verkeersdienst) beoordeeld als gevaarlijk, op de:
- GC-80,   van kilometerpaal 0 al 13,6 van Santa Brígida naar Telde,
- GC-104, van kilometerpaal 1,35 to 6,6 van Cruce de Arinaga a Los Corralillos;
- GC-20,   van kilometerpaal 0 tot 3,82  van Arucas naar La Cruz, in Firgas;
- GC-202, van kilometerpaal 0 tot 5,4  de toegang naar Sardina;
- GC-220, van kilometerpaal 0 tot 25,35 van Las Cruces naar Los Garajes:
- GC-604, van kilometerpaal 0 al 34,08 de toegang naar Cercados de Araña (El Tablero de  
                                                                                                                                Maspalomas
); 
deze locaties vervangen evenzovele andere die op de eerste lijst stonden en waar het aantal ongevallen is afgenomen en daardoor ook het gevaar.

De Guardia Civil laat weten, dat op alle weggedeelten de maximumsnelheid staat aangegeven en raadt de verkeersdeelnemers aan, zich daar strikt aan te houden. De Benemerita geeft aan, dat daar waar het maximum 100 km/uur is, vanaf 109 km/uur, het radarscherm langs de weg geactiveerd wordt en er proces verbaal wordt opgemaakt. Daar waar 120 km/uur als maximum geldt, wordt bij een snelheid vanaf 131 km/uur verbaliseerd.
AAAAAAislas-canarias-84-99-4.jpg


Als de vrachtwagen naar de ITV was geweest  zou het ongeval niet hebben plaatsgevonden

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 22 september 2015 - In Las Palmas de Gran Canaria heeft op maandag 21 september 2015 het proces plaatsgevonden tegen Pedro Manuel G. R., die ervoor verantwoordelijk wordt gehouden in maart 2012 zeventien auto’s aangereden te hebben op de GC-23, waarbij een chauffeuse is omgekomen en tien automobilisten gewond zijn geraakt. De officier van justitie handhaaft zijn eis van 4 jaar gevangenisstraf voor een overtreding van grove nalatigheid en doodslag; de verdediging vaagt volledige vrijspraak.

De beschuldiging van Pedro Manuel R. baseert zich erop, dat hij belast was met het onderhoud en de werkindeling van het vrachtwagenbedrijf Transportes Peroga SL, dat verantwoordelijk is voor het verongelukte voertuig, dat geen tijdige keuring van de Inspección Técnica de Vehículos (ITV) (Apk) had ondergaan op het moment van het tragische ongeval.
vrachtwagen.jpg

De beschuldigde tijdens de hoorzitting in de Rechtbank,
 als de voor het verongelukte voertuig verantwoordelijke technicus.

Tijdens het proces van maandag 22 september 2015 zijn, de officier van justitie Cecilia Acebal en de vervolging, raadsman Felix Steel, er van overtuigd, “dat de beschuldigde belast was met het onderhoud van de voertuigen van het bedrijf, dat deze naar de keuring zouden gaan, en dat hij bewust opdracht heeft gegeven aan chauffeer Adolfo Raúl D.R., gebruik te maken van een aanhanger die geen Apk-keuring had ondergaan; zo merken beide aanklagers op.

Deze beschuldiging is gebaseerd op de verklaring van de deskundige Celso Rodriguez, die in zijn getuigenis heeft gezegd, dat de oorzaak van het ongeval, "het verlies van de luchtdruk in het remsysteem van de aanhangwagen is geweest, en als die naar de ITV (Apk) zou zijn geweest, zou het ongeval voorkomen zijn,” zo heeft hij verklaard op de hoorzitting.

Bovendien heeft de taxateur nog toegevoegd, “ dat men na het ongeval de aanhangwagen naar de ITV (APK) heeft gebracht in Las Torres en dat men twee ernstige gebreken heeft geconstateerd en een licht mankement, bovendien was de remcapaciteit beneden de minimum waarden,” zo heeft de deskundige aangegeven.
2996zqw5awsm_large.jpg
Enkele van de voertuigen die betrokken raakten bij het verkeersongeval in maart 2012
op de rotonde Las Américas in de wijk Guanarteme in Las Palmas de Gran Canaria.

“Daarmee,” aldus het feitenrelaas van het Openbaar Ministerie, “is het voertuig op de Guanarteme rotonde gekomen, verloor de remmen in de aanhanger en was de vrachtwagen niet in staat een aanrijding te voorkomen,” wat een kettingbotsing met 17 voertuigen tot gevolg heeft gehad.

In die zin baseert de verdediger van de beschuldigde zich op, “het ontbreken van een analyse van het voorste deel van de oplegger, daar waar zich de pomp van het remsysteem bevindt,” en, “dat men wél de papieren in orde had.”

Bovendien heeft de verdediger de Rechtbank laten weten, dat het de chauffeurs verboden was, gebruik te maken van de Circunvalación (Rondweg), om risico’s te vermijden; dus heeft de advocaat vrijspraak voor zijn cliënt gevraagd.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-113.jpg 


Rijbewijs behalen kost in de Canarische hoofdsteden tussen €636,= en €653,=

SPANJE - zaterdag 29 augustus 2015 - De gemiddelde prijs voor het behalen van het autorijbewijs - met twintig rijlessen en de eerste keer slagen voor het rijexamen - kost in Spanje gemiddeld €692,33, aldus een studie van Facua-Consumidores en Acción (consumentenvereniging).

In Las Palmas de Gran Canaria bedraagt het tarief voor 20 autorijlessen en de eerste keer slagen voor het rijexamen gemiddeld €636,25 en in Santa Cruz de Tenerife is dit gemiddeld €653,94
tlmd_082312licenciasdreamers.jpg CarnCondSup-1.jpg
Volgens de verenging, die 30 steden en 286 rijscholen onder de loep heeft genomen, zijn de plaatsen waar men in 2015 het voordeligst een rijbewijs-B kan behalen (20 rijlessen en de eerste keer slagen): Granada met gemiddeld €452,46; A Coruña met €499,= en Badajoz met gemiddeld €511,20 en het duurst is dit in Murcia met gemiddeld € 933,12,=; Lleida €903,29 en Bilbao €880,26

Niet alleen zijn er behoorlijke prijsverschillen tussen de diverse steden, maar ook bij autorijscholen in een en dezelfde plaats, zo bedraagt het verschil in Las Palmas de Gran Canaria tussen de voordeligste rijschool en de duurste €116,= (19,86%) en in Santa Cruz de Tenerife 139,= (23,7%); in Murcia is dit €42,30 (4,6%) tot in Santander maar liefst een verschil van €40,92 (98,5%).
permisos_conducir_tipos_0.jpg
De consumentenvereniging raadt personen die overwegen hun rijbewijs-B te gaan behalen dan ook aan, de tarieven van de diverse autorijscholen te vergelijken en daarbij ook te letten op het materiaal, theorielessen en uiteraard het aantal autorijlessen en, nadrukkelijk, of die tarieven inclusief IVA, (Btw) zijn (op Canarias is dit: I.C.I.C); evenals verkeersbelasting en inschrijfgeld; en of de duur van een rijles 45 minuten is, waarbij het gemiddelde tarief in Spanje, gemeten in dertig steden, uitkomt op €25,30 per autorijles, ofwel gemiddeld:
- €13,94 in A Coruña,
- €24,25 in Las Palmas de Gran Canaria,
- €24,85 in Sana Cruz de Tenerife, - €31,21 in Barcelona.
Tussen de voordeligste en de duurste auto rijles zit een verschil van maar liefst €17,26 (123,9%).

Facua-Consumidores en Acción laat weten, dat er autorijscholen zijn die kortingspakketten aanbieden, met een vastgesteld aantal rijlessen en inclusief de legeskosten van het rijbewijs; waarbij dan wel de tijdsduur van een autorijles kan variëren, al naar gelang het kortingspakket dat men kiest.
felicidadescarnet.pngpuntos.png
Rijbewijspunten:
-12 is de algemene regel.

-  8 bij het behalen van het rijbewijs, gedurende drie jaar.
-  8 voor autobestuurders die hun rijbewijs terugkrijgen na al hun punten verloren te hebben.
Aan te raden is, om vooraf een schriftelijke offerte te vragen - met bijvoorbeeld 20 rijlessen, en, of de autorijschool de rijlessen terugbetaalt welke men niet nodig blijkt te hebben;  er zijn rijscholen die zo pakketten gebruiken, om de voordeligste eindprijs aan te kunnen bieden.

De dertig steden waar Facua-Consumidores en Acción onderzoek heeft gedaan zijn:
A Coruña,
Alicante,
Almería,
Badajoz,
Barcelona,
Bilbao,
Cádiz,
Castellón,
Ciudad Real,
Córdoba,
Cuenca,
Granada,
Huelva, Jaén,
Las Palmas de Gran Canaria,
Lleida,
Logroño,
Madrid, Málaga,
Murcia, Oviedo,
Palma de Mallorca,
Pamplona,
Salamanca,
Santa Cruz de Tenerife,
Santander,

Sevilla,
Valencia,
Valladolid,
Zaragoza. 
ZZZZZZAislas-canarias-84-26.jpg


De DGT heeft op Canarias in een week tijd
1.653 bekeuringen voor snelheidsovertredingen uitgeschreven

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 29 juli 2015 - De Dirección General de Tráfico (DGT) (Algemeen Verkeersdienst) heeft bevestigd, dat men vanwege het grote aantal ongevallen op de conventionele wegen het aantal controles heeft verscherpt; zowel met vaste, als met mobiele radarinstallaties.

In de periode van 20 tot en met 26 juli 2015 hebben in totaal op Canarias 1.653 voertuigbestuurders een boete opgelopen tijdens de recente snelheidscontroles die zijn uitgevoerd in opdracht van het DGT.
thumb-27.jpg(Archieffoto) Een agent van de Verkeersdienst van de Guardia Civil houdt een autobestuurder aan op Fuerteventura.
In geheel Spanje zijn tijdens de recente DGT campagne voor snelheidscontrole, in een week tijd in totaal 581.388 bekeuringen uitgedeeld. Van al deze snelheidsovertreders zijn er twee aan Justitie overgedragen omdat ze meer dan 80 kilometer per uur sneller hebben gereden dan is toegestaan, zo laat de DGT weten; dat benadrukt, dat 68% van de overtredingen is begaan op conventionele wegen (de enkel baans autowegen) en kruisingen.

Vanwege het grote aantal ongevallen op de conventionele wegen, welke het aantal controles heeft verscherpt; zowel met vaste, als met mobiele radarinstallaties.

Per deelstaat zijn de navolgende aantallen processen verbaal voor snelheidsovertredingen gescoord:
- 6.516 in Andalusië,
- 5.306 in Castilla y León,
- 2.463 in Galicië,
- 2.426 in Castilla-La Mancha,
- 2.244 in Valencia,
- 1.776 in Aragón,
- 1.653 op Canarias,
- 1.193 in Asturië,
- 1.084 in Madrid,
-    997 in Murcia,
-    670 in Extremadura,
-   473 in La Rioja,
-   394 in Cantabrië,
-   345 ein Navarra,
-   314 op de Balearen.

Naast deze controles komen dan nog de processen verbaal die agenten van de diverse politiediensten (Nacional = Rijkspolitie, autonómica = Deelstaatpolitie en Local = Gemeentepolitie) hebben uitgeschreven voor verkeersovertredingen in de regio’s en op de locaties waartoe zij daartoe bevoegdheid hebben.

Volgens de Verkeerswet kunnen snelheidsovertredingen worden aangemerkt als ernstige, of zeer ernstige delicten die beboet kunnen worden met bedragen die variëren van €100,= tot €600,=

Código Penal (het Wetboek van Strafrecht)
Bovendien staat in de Código Penal (het Wetboek van Strafrecht), “degene die binnen de bebouwde kom een motorvoertuig of een motorfiets bestuurt met een snelheid van méér dan zestig kilometer per uur, en buiten de bebouwde kom van méér dan tachtig kilometer per uur boven de toegestane snelheid, bestraft kan worden met een gevangenisstraf variërend van drie tot zes maanden, of met zes tot twaalf maanden werkstraf ten dienste van de samenleving, en een van negentig dagen.”

In elk geval wordt voor een periode van een tot vier jaar het recht ontnomen motorvoertuigen en motorfietsen te besturen en bovendien verliest men in het rijbewijspunten-systeem, al naar gelang, tussen de twee en zes punten voor de begane van snelheidsovertredingen.
1-AAAAislas-canarias-kopie-292.jpg 


Handige informatie voor wie met de auto op vakantie gaat naar Spanje

SPANJE - woensdag 16 juli 2015 - Over het algemeen gaan - mede vanwege het feit, dat de vluchten steeds goedkoper lijken te worden - de meeste vakantiegangers tegenwoordig met het vliegtuig naar Spanje, o.a. omdat de afstand voor velen net iets te groot is, plus dat de tolwegen in Frankrijk (en Spanje) steeds duurder worden. Gaat men toch met de eigen auto op vakantie naar Spanje (en via de ferry-verbindingen naar de Canarische Eilanden), dan is het onderstaande nuttig om te weten.

Over het algemeen is autorijden in Spanje een aangename bezigheid maar levert soms ook gevaarlijke situaties op. Op de wegen is over het algemeen niets aan te merken, maar het weggebruik - en andere manieren van autorijden -door Spanjaarden, kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Jaarlijks overlijden er - nog steeds - ruim 1.100 mensen in het verkeer en in 2014 zijn gedurende de zomermaanden 235 weggebruikers in Spanje omgekomen. Daarom is het nuttig om het onderstaande te lezen (ook voor diegenen die in Spanje wonen).
autorijden-tolwegen.jpg

Tolwegen
In Spanje heeft men geen vignet zoals in bijvoorbeeld Zwitserland, maar men kent wel de tolwegen waar voor het gebruik van bepaalde weggedeelten betaald moet worden. Zo beginnen de tolwegen al meteen na het passeren van de Spaanse grens in de provincie Girona aan de Costa Brava. De meeste autorijders hebben deze regio als eindbestemming of men rijdt nog een stuk verder naar Barcelona, de Costa Dorada, Costa Blanca, en Costa del Sol, of helemaal naar Cádiz of Huelva in het Zuiden waar de ferry vertrekt voor de overtocht met de auto naar de Canarische Eilanden.

De tolwegen op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) zijn niet de goedkoopste van Europa en het gebruik hiervan kan flink oplopen. Het afrekenen van een rit ver van de tolwegen kan met creditcard, of met contant geld.

In Spanje kent men het Teletac-systeem, dat niet meer is dan een apparaatje wat men op de vooruit plakt en waarmee men zo kan doorrijden.
De Teletac gebruikers zijn de enigen die gebruik mogen maken van de ingangen van de tolpoorten die in  blauw (of groen) zijn aangeduid.
Ook al betaalt men met een creditcard, dan mag men daar niet inrijden, aangezien de slagboom niet open zal gaan; wat dan weer voor veel ergernis zorgt bij de Teletac gebruikers, want die kunnen zo niet doorrijden.

In de afgelopen jaren zijn de alternatieve wegen naast de tolwegen steeds beter geworden en liggen ze daarnaast vaak letterlijk naast de tolweg. Wil men geen tol betalen, dan kan men te allen tijde gratis gebruik maken van de nationale wegen. Weet echter, dat het hier vaak drukker is en dat er minder snel gereden wordt, en er meer opstoppingen zullen zijn. Op veel plaatsen kan het in de zomermaanden heel erg druk zijn (ook met vrachtverkeer) waardoor er files kunnen ontstaan, met name naar, bij en in de badplaatsen waar iedereen in de auto stapt om naar het strand te gaan, net zoals in Nederland en België.
autorijden-files.jpg

Files en verkeersdrukte
Anderzijds is Spanje een groot land waar het soms wel lijkt of men in een niemandsland is want er rijdt verder helemaal niemand. Wegen zijn soms aangelegd in woestijnachtige gebieden, of in bergachtige streken. Aan asfalt heeft men in Spanje geen gebrek en eigenlijk liggen overal wel meerdere wegen, sommigen heel oud en onverzorgd, en andere weer extreem modern. Het kan dus voorkomen als men bijvoorbeeld in de deelstaat Aragon is, dat men niemand tegen komt, wat dan weer heel prettig kan zijn.

Rijdt men daarentegen langs de Middellandse zeekust - bij de steden Girona, Barcelona, Tarragona, Valencia en Alicante - dan kan het erg druk zijn, zeker in de maand augustus wanneer heel Spanje in de auto stapt op weg naar de verkoelende kust. Houdt daar dan dus rekening met eventuele vertragingen, files en moeilijk te vinden parkeerplaatsen.
Met name aan de Costa Brava, Costa Dorada, Costa Blanca en Costa del Sol kan het gedurende de zomer erg druk zijn op de wegen.
autorijden-radar.jpg

Boetes
Houdt men van te hard rijden, let dan op in Spanje. Overal in het land staan flitspalen,  die weliswaar worden aangeduid met borden,  maar echter niet altijd opvallen.
Er zijn flitskasten langs de weg, palen met daarop camera’s en camera’s die verborgen hangen achter de bewegwijzeringsborden boven de wegen.
Daarnaast zijn er diverse tunnels waar gecontroleerd wordt op snelheden door middel van het aantal minuten dat men in een tunnel rijdt.
Ook heeft men mobiele flitskasten die men soms erg opvallend langs de wegen zet, wordt men dan toch geflitst dan is men misschien wel aan een bril toe, want ze vallen heel erg op.
Op sommige plaatsen staan politieauto’s met een camera erin langs de kant van de weg, meestal Renaults, Seats, of Opels, waarna een stuk verderop politieagenten staan die u aanhouden mocht u betrapt zijn op te hard rijden.

Over het algemeen mag overal op de snelwegen 120 km per uur worden gereden, tenzij er snelheidsbeperkingen gelden die worden aangeduid met borden van: 100 km, 80 km of zelfs 60 km per uur.
Op sommige wegen heeft men digitale borden waarop de snelheden veranderen naar gelang de verkeersdrukte.
Op de regionale wegen mag men overal 100, 80, of 60 km per uur rijden; terwijl die snelheden binnen de bebouwde kom verlaagd zijn naar 50 of 30 km per uur.

Let echter goed op, want het zijn in Spanje meestal de regionale en lokale wegen waar de meeste verkeersongevallen plaatsvinden, met name op die hele lange, rechte en ogenschijnlijk overzichtelijke wegen, welke uiteindelijk erg gevaarlijk kunnen zijn.
Daarnaast moet men er rekening mee houden, dat op de regionale wegen én op de autosnelwegen met een fiets gereden mag worden, wat gevaarlijke situaties kan opleveren (vooral in de weekeinden, als veel wielrenners hun sport of hobby beoefenen en daarmee hun leven lijken te riskeren.

Ook ontbreken er op veel plaatsen speciale fietspaden waardoor fietsers op de wegen moeten rijden.

Ook rijden er overal in Spanje meer motor- en scooterrijders die overal tussen door schieten.

Heeft men een verkeersboete gekregen, dan kan men die meteen betalen, eventueel met een creditcard, of later via de bank. Doet men dit binnen 20 dagen, dan betaalt men maar 50% van de boete, dit kan eventueel ook via internet gebeuren, maar dan moet men aldus over een creditcard beschikken.

Boetes van de Spaanse politie komen sinds enkele jaren ook aan in Nederland, aangezien de politie uit beide landen (ook België) samenwerken wat betreft bekeuringen.
Krijgt men een boete terwijl men in een huurauto rijdt, dan kun men er van uitgaan, dat men deze toch zal gaan betalen, dit wordt namelijk door de autoverhuurder van de creditcard afgeboekt.
autorijden-tanken.jpg

Tanken
Overal in Spanje staan tankstations, van Repsol, Shell, Cepsa en vele andere merken.
Er zijn ook zogenoemde ‘witte’ pompen met de meest rare namen, maar ook benzinepompen bij supermarkten zoals Eroski, Carrefour, of Esclat in Catalonië.
Brandstof bij deze witte pompen is meestal goedkoper dan bij de tankstations van bekende merken. Tankstations langs de snelwegen zijn altijd duurder dan die op andere plaatsen.

Tanken kan met contant geld, of met een credit card (met of zonder pin). Bij de witte pompen gaat dat vaak automatisch maar dan moet men een credit card hebben met pin, of men moet een handtekening zetten en het paspoort of ID laten zien.
Bij veel tankstations heeft men nog - zoals vroeger in de ‘goede oude tijd’- personeel, dat voor u tankt, wat  een leuke dienstverlening is.

Als men diesel moet tanken, dient men er rekening mee houden dat deze in Spanje wordt aangeduid als: Gasoil.
Op veel plaatsen heeft men twee verschillende Gasoils, een dure en een normale.
In Spanje wordt over het algemeen meer diesel getankt dan benzine, en de prijzen zijn nog steeds lager dan in Nederland, of België; maar het verschil wordt steeds kleiner (de wegenbelastingen echter niet).

In Spanje rijdt bijna niemand met LPG-gas, dus heeft men een LPG-installatie, dan kan men in Spanje niet overal terecht om te tanken. Ook bezitters van elektrische auto’s hebben het moeilijker, want bijna nergens zijn oplaadpunten aanwezig.
autorijden-ongeval.jpg

Pech en ongevallen
Staat men met pech langs de kant van de weg, dan moet er - net zoals in Frankrijk - een grua (sleepdienst) komen om de auto naar een garage te brengen (in Spanje is zelf slepen bij wet verboden). Dit wordt meestal geregeld door de eigen verzekeringsmaatschappij, dus daar hoeft men zelf niet veel voor te doen, alleen telefoneren en wachten.
Heeft men een aanrijding gehad, dan moet men wachten op de politie en dient men een internationaal schadeformulier in te vullen. Blijf daarbij vooral rustig, want Spanjaarden kunnen nogal theatraal doen op een dergelijk moment.

Hopelijk bent u nu wat wijzer geworden over het autorijden in Spanje en wij wensen iedereen dan ook een prettige - maar vooral veilige - autoreis c.q. autovakantie.
1-AAAAislas-canarias-kopie-181.jpg


Spaanse Staat in op Canarias
ruim vijf miljoen euro aan verkeersboetes

SPANJE - zondag 5 juli 2015 - De Spaanse Regering heeft de gegevens beschikbaar gesteld aan de oppositie na een vraag in het Congres (de Tweede Kamer)

De Spaanse Staat heeft in de deelstaat Canarias, in het concept verkeersovertredingen, tussen 1 januari en 21 mei 2015, in totaal iets meer dan vijf miljoen euro aan verkeersboetes geïnd, (in heel Spanje heeft dit 136 miljoen euro bedragen).
guardia-civil-control--644x362.jpg
Een agent van de Guardia Civil laat tijdens een verkeerscontrole de autobestuurder zich uitleven op het blaaspijpje van de alcoholmeter.
Dat is op te maken uit een antwoord, dat de Spaanse Regering heeft gegeven op een in het Congres (de Tweede Kamer) door de PSOE gestelde vraag, over wat tot dan toe in 2015 het ontvangen bedrag is aan verkeersboetes, gespecificeerd per deelstaat.

In dit bedrag zijn niet de gegevens van Catalonië en Baskenland begrepen, die een eigen bevoegdheid hebben op het vlak van verkeer.

Zo heeft de Spaanse Staat in 2015 tot aan 21 mei de navolgende, exacte bedragen aan verkeersboetes geïnd:
€31.048.109,23 Andalusië,
€16.083.387,00 Comunidad de Madrid,
€15.142.453,73 Comunidad Valenciana,
€14.092.723,13 Galicië,
€13.926.598,27 Castilla y León,
€10.631.871,26 Castilla-La Mancha,
€  6.710.127,62 Aragón,
€  5.088.100,25 Canarias.
1-AAAAislas-canarias-kopie-93.jpg


Twee gearresteerden
wegens racen op de GC-1 met 250 km per uur

De feiten hebben zich op Gran Canaria voorgedaan in zuidelijke richting op  de autosnelweg GC-1

GRAN CANARIA - vrijdag 20 februari 2015 - De verkeersdienst van de Guardia Civil van Las Palmas heeft - na maanden van onderzoek, dat van start is gegaan in augustus 2014 - twee chauffeurs kunnen identificeren die men ervan beschuldigt een snelheidsrace te hebben gehouden op de openbare weg, hetgeen ze hebben gefilmd en verspreid onder hun vrienden via de diverse sociale netwerken op het Internet. Beiden worden ervan beschuldigd op Gran Canaria met een snelheid van 250 km/uur gereden te hebben. Zo heeft de Guardia Civil laten weten op vrijdag 20 februari 2015.
                                                   
 Agenten van de Guardia Civil zijn een onderzoek gestart in de wetenschap, dat twee chauffeurs een race hebben opgenomen en verspreid via diverse sociale netwerken op het Internet in augustus 2014, toen men erin geslaagd was om een van de vermoedelijke snelheidsduivels te arresteren, zo legt men uit in een communiqué van het Commissariaat van Las Palmas.

1424431954641-1.jpg

                                                                   VIDEO:
                                       https://www.youtube.com/watch?v=nByuOfdctpg

Daarin zet men uiteen, dat de videobeelden zijn opgenomen door een van mededingers vanuit het interieur van een van de deelnemende voertuigen , een Renault Megane, en die aantonen, dat op zekere momenten de snelheidsmeter 250 km/uur heeft aangewezen, terwijl deze auto is voorgegaan door een andere, een Honda Civic, die nadien naast het eerstgenoemde voertuig heeft gereden.

Dit alles terwijl de chauffeur van de ene auto naar de chauffeur van de andere auto opmerkingen maakte, “over de prestaties van hun voertuigen,” zo staat te lezen in het politierapport.

Men voegt toe, dat het bestuderen van de video het mogelijk heeft gemaakt, vast te stellen op welke weg de feiten zich hebben voorgedaan, tussen kilometerpunt 29,200 en 33,500 van de autosnelweg GC-1 in zuidelijke richting; en ook heeft men vast kunnen stellen wie de chauffeur was van een van de voertuigen, de op 28 augustus 2014 is gearresteerd, na te zijn geïdentificeerd als de 29-jarige R.C.C en inwoner van Las Palmas de Gran Canaria.

Het opsporen van de andere, vermeende betrokkene bij het incident, heeft meer tijd in beslag genomen en heeft veel nauwkeurig onderzoek vereist in samenwerking met ander politiediensten, zo laat men bij de Guardia Civil weten. Er wordt vermeld, “dat, ‘eindelijk’ begin februari 2015 de gegevens overeenkwamen met die van de Policía Local (Gemeentepolitie) van Las Palmas de Gran Canaria.; waardoor men erin is geslaagd J.S.J.V. - inwoner van Telde - te identificeren als bestuurder van de Renault Megane, waarna men op 10 februari 2015 is overgedaan tot arrestatie als pleger van diverse delicten tegen de verkeersveiligheid op de weg.

Delicten, die diverse straffen kunnen opleveren, zoals gevangenisstraf van drie tot zes maanden; en/of van zes maanden tot twee jaar, en/of geldboetes die overeenkomen met 6 tot 12 maanden gevangenisstraf, en/of werkstraffen van 31 tot 90 dagen, en/of een rijverbod van een tot vier jaar,” zo laat men weten vanuit het Commissariaat van Las Palmas.

Dit is niet het enige incident van illegale snelheidsraces waar volgens goed Canarische traditie, anarchistisch (macho !) opgevoede jongeren zich aan te buiten gaan, een personenauto eindigde in een ongeval bij een wegrace op Fuerteventura en een andere geval is dat van racende motorrijders op de weg vol met onoverzichtelijke bochten van La Aldea (Gran Canaria), beide zijn eveneens onderzocht door de Guardia Civil en de politiediensten.
default-2.jpg
Kijk en huiver mee op o.a.:
https://www.youtube.com/watch?v=5kHNbibXgM0

en:
https://www.youtube.com/watch?v=A_HPHn0zLxs
goed, voor drie tot zes maanden gevangenisstraf, en vier jaar omtzeggimg van de rijbevoegdheid, waartoe deze maniakale snelheid-monsters zijn veroordeeld.
kleurlogoCanarias.png


Tráfico
 Radar-snelheidscontroles
voortaan altijd zichtbaar

De Provincie Las Palmas telt 11 vaste radars

SPANJE – vrijdag 20 februari 2015 - Alle radars, zowel de vaste als de mobiele, passen sinds donderdag 19 februari 2015 dezelfde marge (van 7%) in tolerantie toe bij snelheidsovertredingen op de autowegen, en per de genoemde datum zijn voortaan ook alle radarwagens van de Guardia Civil volledig zichtbaar.

Marge 7%
Men krijgt een boete bij overschrijding van de maximumsnelheid met méér dan 7 km. Daar waar verschillen bestonden in deze marge, meten de radars van het Dirección General de Tráfico General de Tráfico (DGT) (de Verkeersdienst) voortaan in heel Spanje op een uniforme wijze en passen deze 7%-marge toe .
radares-trafico.jpg              Radar-apparatuur op de Avenida Marítima in de hoofdstad van Gran Canaria.
Zo zal de detector geactiveerd worden als men 8 kilometer- of meer - te hard rijdt bij een maximumsnelheid van 30 tot 90 km/uur. Dat is ook het geval en bij een snelheid van 109 km/uur - of harder - bij een maximumsnelheid van 100 km/uur.

En daar waar een maximumsnelheid geldt van 120 km/uur mag men niet harder rijden dan 131 km/uur, of men wordt op de bon geslingerd. Maar dit is ook het geval als men 131 km/per uur - of harder - rijdt daar waar op sommige weggedeelten een maximumsnelheid van 130 km/uur geldt.

Het departement DGT van het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft op haar internetpagina de 1.200 weggedeelten gepubliceerd waarop permanente radarcontrole aanwezig is en men zal ook regelmatig de mobiele radarcontroles aankondigen op: www.dgt.es

Daar is te zien dat men in de provincie Las Palmas 11 radarinstallaties heeft:
- zeven op Gran Canaria, te weten:

 • vijf op de GC-1 en wel op de kilometerpunten:          
  - 15.100,        
   - 42.203,         
  en twee op de GC-3, en wel op de kilometerpunten:        
   -1.500,     
      - 4.660
   - 56.654
   - 15.300,
   -  5.350,
 • twee op Fuerteventura,
  -  beide op de FV-2 en wel op de kilometerpunten:
  - 0.574,
  - 1.285.
 • twee op Lanzarote,
  - beide op de LZ-2 en wel op de kilometerpunten:  
  - 1.215    
   - 1.928.


Alle instanties die met het wegverkeer te maken hebben; benadrukken, dat het bij deze controles niet gaat om het innen van geld, maar om het verhogen van de verkeersveiligheid.
  kleurlogoCanarias.png    


Aantal verkeersdoden in 2014 
toegenomen  op de Canarische Eilanden

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 3 januari 2015 - In 2014 hebben 35 personen het leven verloren op de wegen van de Archipel bij 33 ongevallen met dodelijke afloop, 14,2% meer dan in 2013 toen er 27 ongevallen waren met 30 doden.

De Spaanse wegen hebben in 2014 drie dodelijke slachtoffers minder geëist dan een jaar eerder (1.131 tegenover de 1.134 in 2013) ondanks, dat het aantal verkeersdoden is toegenomen in tien van de 16 Deelstaten, is dit cijfer het laagste sinds 1960.

Zoals is uiteengezet tijdens een persconferentie van de minister van Binnenlandse Zaken, Jorge Fernández Díaz, en de directeur-generaal Verkeerszaken, María Seguí, is de afname van het aantal ongevallen met dodelijke afloop deels bereikt door de intensieve campagnes van het Dirección General de Tráfico (DGT) (Directoraat-generaal Verkeerszaken), die voornamelijk gericht waren op snelheid en de consumptie van alcohol en drugs in het verkeer.

Het aantal ongevallen met dodelijke afloop is vooral in Catalonië met 10 verkeersdoden gedaald, 30 minder dan een jaar eerder; en in het Baskenland, met 20 verkeersdoden, 22 minder dan in 2013.

Ook is het aantal verkeersdoden afgenomen in Castilla-La Mancha (14 minder), in Asturië (7), in Madrid (5), in La Rioja (5) en in Cantabrië (1minder).

Het aantal verkeersongevallen met dodelijke afloop is in 2014 echter toegenomen in de andere tien deelstaten, en wel aanzienlijk in de Communidad Valenciana (15 verkeersdoden meer), Galicië (14), Navarra (12), Aragón (10), Extremadura (8), Murcia (8), op de Balearen (5), op Canarias (5), in Castilla y León (3) en in Andalusië (1 meer).

1.131 levens die de wegen gekost hebben (geteld binnen de eerste 24 uur na het ongeval) is het laagste cijfer sinds 1960 (toen het DGT de statistiek is gaan bijhouden), hoewel het volgens de minister, steeds meer moeite kost, dit aantal naar beneden bij te stellen.

Hoewel het een utopie is, het doel van nul ongevallen te bereiken, is het geen ‘onvervreemdbaar’ doel, zo oordeelt Fernández Díaz, alvorens een ander historisch cijfer te geven; in 2014 waren er 34 dagen waarin geen verkeersdoden zijn gevallen (29 in 2013).
imagesRO55AT7Z.jpg
_almenosdiezmuertos16114178_674b3fa2.jpgDaarentegen was er in 2014 een dag waarop men het hoogste aantal verkeersdoden heeft geteld. Dat was 8 november, toen 23 verkeersdeelnemers zijn omgekomen bij verkeersongevallen , van wie 14 bij een busongeluk in Cieza (Murcia).
Cieza.png

Men moet tot tien jaar teruggaan, om een dag tegen te komen waarop zoveel slachtoffers zijn gevallen op één enkele dag.
ciezabus.png images6WY0QT9D.jpg

En als iets in het bijzonder bezorgdheid heeft gewekt bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken , is dat het hoge aantal verkeersongevallen met vrachtwagens, omdat in 2014 bij ongelukken met dit soort voertuig 92 mensen het leven hebben verloren, bijna het dubbele van dit aantal in 2013.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en het Ministerie van Ontwikkeling willen dit percentage verlagen, en bestuderen een reeks maatregelen, variërend van specifieke snelheidscontroles voor bestelwagens, vrachtwagens en aanhangers, om het verkeer om te leiden naar wegen met een lagere verkeersintensiteit en het straffen van transportbedrijven met een maximaal verbod van hun activiteit als ze recidivisten als chauffeurs in dienst blijven houden.

Samen met de vrachtwagens, vormen fietsers de andere groep verkeersdeelnemers waarbij het aantal verkeersongevallen is toegenomen, met 46 verkeersdoden in 2014, tegenover 37 in 2013.

Er zijn minder gebruikers van personenauto’s, motoren en scooters (12%) omgekomen, voetgangers (19%) en autobussen, ondanks het ongeluk in Cieza.

Zoals gewoonlijk is op de secundaire wegen met 79% het grootste aantal verkeersdoden te tellen, tegenover 16% op de autowegen en 5% op de autosnelwegen . Bij op- en afritten (41%), bij frontale aanrijdingen (23%) en bij kop-staart botsingen (16%), die de lijst van soorten verkeersongevallen aanvoeren.

Hoewel het gebruik van veiligheidssystemen steeds meer toeneemt, droeg nog steeds 23% van de verkeersdoden in bestelauto’s en personenwagens geen autogordels (in 2014 was dit percentage 38%), net zoals de drie minderjarigen die niet in kinderzitjes zaten ( 26 tien jaar eerder).

Twee motorrijders, twee bromfietser en 14 fietsers droegen - als verkeersdoden - geen helm (in 2004 waren dit er respectievelijk 27, 73 en 30).

De minister is niet blij, ook niet met maar een enkele verkeersdode op de weg, maar hij erkent, dat de gegevens in zekere mate positief zijn als men er rekening mee houdt, dat het verkeerspark verouderd is, dat er in Spanje 31 miljoen voertuigen rijden, de chauffeurs steeds ouder worden, er 63 miljoen toeristen zijn en er steeds meer verplaatsingen plaatsvinden.

“Wereldwijd gezien, ” voor wat betreft verkeersveiligheid , aldus de minister, “is Spanje er in geslaagd een vijfde plaats te bereiken in het laagste aantal verkeersongevallen met dodelijke afloop, na Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Denemarken.” Het Spaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken vertrouwt er op, deze positie te kunnen verbeteren.
kleurlogoCanarias.png


Processen verbaal
voor snelheidsovertredingen
tot 232 Km/uur op de GC-1

GRAN CANARIA - - vrijdag 7 november 2014 - De Verkeersdienst van de Guarda Civil heeft diverse bestuurders van personenauto’s betrapt die tegen de dageraad op de autosnelweg GC-1 op Gran Canaria - om precies te zijn op kilometer-punt 33 - waar een maximum snelheid geldt van 120 Km/uur - veel te hard hebben gereden.

De Benemerita heeft proces verbaal opgemaakt tegen de bezitters van vijf voertuigen voor het rijden met snelheden van 169, 177, 182, 193 en 232 Km/uur, zo heeft de Guardia Civil laten weten in een persbericht.
 
Zo kan de chauffeur die met 232 km/uur heeft gereden de gevolgen van het plegen van een delict tegen de verkeersveiligheid tegemoet zien, omdat hij meer dan 80 km/uur te hard heeft gereden buiten de bebouwde kom, dit op grond van Artikel 397.1 van de Código Penal (het Wetboek van Strafrecht).

Wat de overige bestuurders van de personenauto’s  betreft, tegen hen is proces verbaal opgemaakt wegens overtreding van Artikel 50.1 van hetReglamento General de Circulación  (Wegenverkeersreglement), waardoor zij  boetes tegenmoet kunnen zien van €600,= en het verlies van 6 rijbewijspunten. 
kleurlogoCanarias.png


Weet u hoe - op correcte wijze -
een rotonde te nemen?

SPANJE - dinsdag 21 oktober 2014 - Tráfico (de Spaanse verkeersdienst) houdt een campagne die probeert de aanwezigen te verduidelijken voor het correct rijden op glorietas (rotondes).

Weet u hoe u een rotonde moet nemen? Veel automobilisten zullen met ja antwoorden, maar ongetwijfeld zal een deel van hen verrast zijn. Zeker, als men op de internetpagina van het Directoraat-generaal van de Verkeersdienst (DGT) de regels erop naslaat. Op de genoemde internetpagina staat een duidelijke illustratie van: hoe te rijden op een rotonde; en vooral…  hoe het niet moet.
 
'Wat doen we goed en wat slecht...'' - de illustratie op de internetpagina van het DGT die dit verduidelijkt.
Auto A en auto B zijn correct; de auto's C, D en E vertonen hufterig, of niet correct rijgedrag.
Niet alle rotondes zijn gelijk, er zijn er met slechts één rijbaan, met twee, of meer. Weer andere hebben de signalering: 'ceda el paso' (`verleen voorrang’), of er staan verkeerslichten welke verhinderen, dat men de rotonde in één keer kan nemen.

  
Sommige rotondes worden druk bereden en weer andere lijken overdreven voor het regelen van een nauwelijks bestaande verkeersstroom.
 
Richting aangeven
Als Noord-Europese buitenlander rijdend in het verkeer op Canarias, constateert men, dat richting aangeven, over het algemeen, niet de sterke kant is van de doorsnee Canarische automobilist, en al helemaal niet op rotondes! (Is deze hufterigheid, nonchalance, of simpelweg luiheid, typisch Canarisch?) 

Het lijkt erop, dat rijinstructeurs van Canarische autorijscholen weinig, of geen aandacht hebben voor het (op de juiste wijze) bijbrengen van deze ‘rotonde-kennis’ aan de kandidaten die opgaan voor het behalen van een rijbewijs.

De praktijk wijst uit, dat de onlangs ingevoerde regels voor het correct rijden op een rotonde veel twijfels oproept bij automobilisten. Het is niet voor niets, dat het DGT laat weten, dat in 2012 zeven procent van het totale aantal ongevallen met slachtoffers heeft plaatsgevonden op glorietas (rotondes). Deze ongevallen hebben in 2014 al aan 42 personen het leven gekost, dat is in 2% van het totale aantal ongevallen.

Nu probeert Tráfico de regels te verduidelijken voor het correct rijden op rotondes, die door automobilisten vaak worden gezien als conflicterende ruimten.

Vervolgens verduidelijkt het DGT in deze richtsnoeren, dat op een rotonde zonder signalering, de voertuigen die zich OP de rotonde bevinden, altijd voorrang hebben.
Bij het naderen van de rotonde moet men de rijbaan kiezen welke men beschouwt als het best geëigend voor de rijrichting welke men gaat volgen.
Zo neemt men de binnenste rijba(a)n(en) als men de laatste afslag gaat nemen, of als in voorkomend geval, de buitenste rijba(a)n(en )verstopt dreig(t)(en) te raken.

Het gebruik van de richtingaanwijzer is niet verplicht bij het naderen van de rotonde, vooral als de eerste afslag heel nabij is. Dit is wel verplicht bij het veranderen van rijbaan; en steeds bij het verlaten van de rotonde, wat men moet aangeven met de rechter richtingaanwijzer, maar pas dan, als men op de rotonde het weggedeelte voor de achterliggende afslag is gepasseerd.

Een ander aspect waarop het DGT wijst in haar instructies is, dat men de rotonde niet rechtstreeks verlaat vanaf een binnenste rijbaan. Deze beweging is alleen correct, in het geval de rijrichting op de rotonde via wegsignalering is aangegeven op het wegdek.
kleurlogoCanarias.png


Aanpassing verkeerswetgeving 

Helmplicht voor fietsers jonger dan 16 jaar
Hogere alcoholboetes en andere wijzigingen

SPANJE - dinsdag 22 april 2014 - Zoals op 8 april 2014 is gepubliceerd in het Boletín Oficial del Estado (BOE) (de Spaanse Staatscourant), wordt in mei 2014 in Spanje de gewijzigde Verkeerswet van kracht, met daarin o.a. vervat de helmplicht voor kinderen onder de 16 jaar.

De hervorming van de verkeerswetgeving is op 20 maart 2014 door het Parlement goedgekeurd en treedt op 9 mei 2014 in werking. Daarin zijn diverse nieuwigheden vervat, die voor meer veiligheid in het wegverkeer moeten zorgen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken hoopt op een rechtstreekse uitwerking, met een verdere daling van het aantal verkeersslachtoffers. In 2013 zijn op de Spaanse wegen 1.128 mensen omgekomen tem gevolge van verkeersongevallen. De aangepaste Wet heeft tot doel, het aantal slachtoffers te doen verminderen. Daartoe zijn diverse maatregelen genomen die hun weerslag vinden in de aangepaste wet:

Nieuw bijvoorbeeld is, dat de Politie het verder rijden van voertuigen kan verhinderen, als zich onder de passagiers kinderen bevinden en het voertuig niet is uitgerust met het voorgeschreven kinderzitje. Kinderen met een lichaamslengte van minder dan 1,35 meter moeten ingegespt zijn in een kinderzitje en mogen in geen enkele geval op de stoel naast de bestuurder meerijden.

De helmplicht voor fietsers tot een leeftijd van 16 jaar geldt op alle straten en wegen in en buiten de bebouwde kom. Volwassen fietsers mogen binnen de bebouwde kom zonder helm rijden.

Waarschuwingsapparaten voor radar zijn verboden. Toegestaan blijven apparaten die alleen over de aanwezigheid van vast geïnstalleerde radars informeren.

De boete voor overschrijding met het dubbele van het maximaal toegestane  alcoholpromillage (0,5) wordt verhoogd  van €500,= naar €1.000.= een dit geldt ook voor chauffeurs die onder invloed van drugs verkeren. In deze gevallen worden zes rijbewijspunten in mindering gebracht van het normale tegoed van 12 punten.
Chauffeurs die pas hun rijbewijs hebben behaald, starten met een aantal van acht rijbewijspunten.
Ook degene die bij herhaling met teveel alcohol op achter het stuur wordt betrapt, riskeert een boete van €1.000,= en een aftrek van 6 rijbewijspunten.

Met betrekking tot de psychoactieve stoffen geldt vanaf 9 mei 2015 nul tolerantie; dit wil zeggen, voor drugs van welke aard dan ook - met uitzondering van die, welke door een arts zijn voorgeschreven - waarvoor de 0,0 grens wordt ingevoerd. Worden in  de chauffeur  sporen van  drugs aangetroffen, dan levert dit een boete op van €1.000,= en een aftrek van zes rijbewijspunten.

In de aangepaste wet is bovendien vastgelegd, dat de ademtest voor alcohol en de speekseltest voor drugs niet kan worden geweigerd. Dit geldt niet alleen voor chauffeurs, maar ook voor de overige verkeersdeelnemers die bij een ongeval zijn betrokken; zij moeten zich aan deze test onderwerpen als de Politie dat verlangt.

Voor voertuigen met een buitenlands kenteken die in Spanje onderweg zijn, geldt nu dat die opnieuw moeten worden moeten worden geregistreerd als ze door residenten, of door bedrijfs- of firma-eigenaren in Spanje gebruikt worden.

Bij een overtreding van de Verkeerswetgeving wordt de termijn voor het instellen van beroep, c.q. de betalingstermijn van de geldboete, van 15 naar 20 dagen verlengd.
kleurlogoCanarias.png


Er resteert minder dan vier maanden
voor het ‘ontstoppen’ van
de Julio Luengo-tunnel

Vereiste investering 9 miljoen euro

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 14 januari 2014 - De PSOE in het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft het Cabildo, het Gemeentebestuur van de hoofdstad, evenals de Canarische Regering eraan herinnerd, dat op 30 april 2014 de door de Europese Unie vastgestelde termijn afloopt waarop men de Julio Luengo-tunnel aangepast moet hebben op de EU-Richtlijn 2004/54, waarvoor een investering van 9 miljoen euro nodig is.

De PSOE in het (Cabildo) (Eilandbestuur) van Gran Canaria verlangt van de betrokken partijen, “dat ze het ‘eindelijk’ eens samen eens worden, wat betreft de bevoegdheden die eenieder moet nemen voor de tunnel.”

                De Julio Luengo-tunnel in Las Palmas de Gran Canaria.

“In een zaak als deze, moeten de politieke verschillen opzij worden geschoven en zouden de drie overheden het samen eens moeten worden over de bevoegdheid die ieder afzonderlijk betreft”, zegt de socialistische fractiewoordvoerder Augusto Hidalgo, in het Eilandbestuur.

Hidalgo heeft eraan herinnerd, dat het Cabildo (Eilandbestuur) in december 2013 gezegd heeft, dat men de controle van de tunnel op zich zou nemen, om vervolgens in de parlementszitting te verzekeren, dat men dit niet zal doen; of, dat men dit wel zal doen, maar dan de rekening zal presenteren aan de Canarische Regering.
 “En de realiteit vandaag de dag is, dat men niets heeft gedaan,” zo kritiseert Hidalgo.

“De Gemeente Las Palmas De Gran Canaria kan - 20 jaar na de overname van de controle op de tunnel  zich niet afzijdig houden van de situatie van een weg waarop dagelijks 30.000 voertuigen circuleren. In tweede instantie zal het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria haar deel voor haar rekening moeten nemen. En op de derde plaats, moet de Canarische Regering ook haar deel van de verantwoordelijkheid nemen,” zo heeft Hidalgo uitgelegd.

Begin 2012 heeft het hoofdstedelijke Gemeentebestuur de controlewerkzaamheden en het onderhoud aan de Julio Luengo-tunnels eenzijdig opgegeven en deze overgelaten aan het Cabildo (Eilandbestuur ) van Gran Canaria, dat sindsdien geen enkel onderhoud heeft uitgevoerd aan de tunnelbuizen. “Dit heeft in de afgelopen anderhalf jaar, samen met de slechte tunnelverlichting, geleid tot talrijke ongelukken, sommige behoorlijk ernstig, is, zoals vallend puin op de auto’s, zo bestoefen de socialisten; die eraan herinneren, dat er ook geen draaiboek klaar ligt voor een noodplan.

Hidalgo benadrukt, dat op verzoek van de Socialistische fractie in het Cabildo (Eilandbestuur) er een in juli 2012 een rapport is uitgebracht door het Ministerie van Openbare Werken, over de situatie van de tunnel, waarin het bewijs is geleverd, “dat de Gemeente sinds 1994 ‘daadwerkelijk’ de werkzaamheden voor bewaking en controle op zich heeft genomen, maar zonder juridische titel.

Het rapport spreekt van, ‘ernstige risico’s ’ wat betreft de veiligheid in de tunnel. Dit wil zeggen, dat het Cabildo (Eilandbestuur) al ruim anderhalf jaar beschikt over dit rapport, evenals de Gemeente en de Canarische Regering en, dat men wat dat betreft niets heeft gedaan.”

 Volgens dit rapport, bedraagt de ingreep die men moet doen, negen miljoen euro, omdat de tunnel momenteel niet voldoet aan de vereisten van de Europese Unie, welke men moet nakomen voor 30 april 2014 in overeenstemming met de Europese Richtlijn 2004/54.
De Partido Popular (PP), zowel in het Gemeentebestuur, evenals in het Cabildo (Eilandbestuur) siguen mareando la perdiz (blijven de patrijs duizelig maken = vrij vertaald: blijven de hete aardappel voor zich uit schuiven’) en er resten minder dan vier maanden waarbinnen deze kwestie over de tunnel opgelost moet zijn voor het verkrijgen van het groene licht van de Europese Unie. “Waar wacht men nog op?” vraagt Hidalgo zich af.

“Het is onvermijdelijk, dat het Cabildo (Eilandbestuur) uiteindelijk verantwoordelijk is voor de tunnel, omdat volgens het Decreet 112/2002, voor de overdracht van de wegen van regionaal belang - zoals de Julio Luengo-tunnel is - het onderhoud van deze weg toebehoort aan deze instantie,” zo bevestigt Hidalgo.

“We betreuren het, dat in de loop van de tijd deze discussie is ontstaan. En als de Spaanse Staat geen verlenging vraagt voor het voldoen van de tunnel aan de Europese regelgeving, zouden de mogelijke verantwoordelijkheden na 30 april 2014 gedeeld kunnen gaan worden tussen de Canarische Regering en het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria,” zo heeft de woordvoerder van de socialistische fractie aangegeven.
kleurlogoCanarias.png


Afsluiting rijbaan veroorzaakt 
grote verkeersopstoppingen in het Noorden

Tot 40 minuten vertraging in het bereiken van winkelcentrum Las Arenas  en het
 benzinepompstation in Tinoca

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 11 januari 2014 - De afsluiting van een rijbaan wegens wegwerkzaamheden veroorzaakt kilometers lange files bij het verlaten van de hoofdstad van Gran Canaria, op de Carretera General del Norte (autosnelweg), de GC-2.

De verkeersopstopping is zo groot, dat automobilisten tot 40 minuten vertraging oplopen ter hoogte van het Winkelcentrum Las Arenas en het benzinepompstation in Tinoca.

Files bij het verlaten van de hoofdstad.


De verkeersomleiding vindt plaats net voor Costa Ayala, vanwege het afsluiten van een rijbaan.


Ter plaatse is geen enkele agent van de Policía Local (Gemeentepolitie) noch van de Guardia Civil de Tráfico (Verkeerspolitie) om de doorstroming van het verkeer te bespoedigen.

De wegwerkzaamheden die worden uitgevoerd door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria verplichtten tot het afsluiten van een rijbaan bij Costa Ayala - daar waar de weg naar het voetbalveld leidt en vervolgens weer naar de GC-2 - tot aan Tinoca.

De filevorming begint om 10:00 uur en neemt gestaag toe in de loop van de ochtend.
kleurlogoCanarias.png


Ook motoren
mogen rijden op de bus- en taxirijstrook
in de hoofdstad van Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - dinsdag 7 januari 2013 - Motoren kunnen nu (net als in Londen) rijden op de rijbanen die voor bus- en taxi bestemd zijn, zoals al in september 2013 is aangekondigd tijdens de Europese Week voor Mobiliteit.

Sinds 1 januari 2014 staat men motorrijders toe,  gebruik te maken van de bus- en taxi-rijstroken in Las Palmas de Gran Canaria, na het aannemen van een resolutie die zich baseert op het uitkomen van een rapport van de Servicio de Tráfico (Verkeersdienst),dat deze vervoermiddelen gebruik kunnen maken van de busbanen in de hoofdstad van Gran Canaria.

Een rapport van Tráfico (de Verkeersdienst) staat toe, dat motorfietsen deze rijbanen gebruiken.
 
 Binnen de in het Pacto por la Movilidad Urbana Sostenible (2011) (Pact voor Duurzame Stedelijke Mobiliteit) vastgestelde hiërarchie van de wijze van transport, gaat het gebruik van motoren boven, dat van de auto.

Het gaat, om een nauwelijks vervuilende maatregel die bijna geen openbare ruimte inneemt, in verhouding tot de auto, die ruimte vrijmaakt, om benut ’te worden door de burgers.
Deze resolutie heeft het stimuleren van alternatieve vervoerswijzen tot doel ten opzichte van de auto, die verkeersopstoppingen kunnen voorkomen.
kleurlogoCanarias.png


Ultimatum voor verwaarloosde auto’s

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 27 december 2013 - De eigenaren krijgen een maand de tijd,  om hun verwaarloosde, op straat achtergelaten auto’s (lees: autowrakken) naar de erkende verwerkingsbedrijven (desguace = autosloperijen) te brengen, of ze lopen het risico op een proces verbaal voor het plegen van een  ernstig misdrijf, met een boete van maximaal €45.000,=

De Gemeente San Bartolomé de Tirajana is in de laatste week van december 2013 begonnen met een campagne die bestemd is voor het opruimen en verwijderen van alle verwaarloosde auto’s op de openbare wegen in de gemeente.

De campagne wordt gehouden door de Departementen van de Policía Local, de Wegenreinigingsdienst en de Vuilnisophaaldienst, daarbij krijgen de eigenaren een maand de tijd, om hun buiten gebruik zijnde voertuigen naar de gespecialiseerde centra te brengen voor de verwerking van de restanten, zo staat te lezen in een gemeentelijk rapport.

De wethouder van de Policía Local, José Carlos Álamo, heeft benadrukt, “dat de Gemeente met deze actie een antwoord biedt aan de verzoeken van omwonenden die om een oplossing vragen voor de slechte indruk en het gevaar voor kinderen, dat de verwaarloosde auto’s vormen in de straten.”

Op maandag 24 december 2013, de eerste dag der actie, hebben de agenten die zijn ingezet voor deze actie, alleen al 50 waarschuwingen uitgedeeld in de straten van San Fernando de Maspalomas en in El Tablero.

Het bevel van de Policía Local wordt gedaan, door middel van een sticker en een proces verbaal onder de ruitenwisser van de  betreffende auto, waarin men meedeelt, dat het voertuig officieel wordt geacht te zijn  geannuleerd en, dat het als stadsafval en als vervuilend wordt beschouwd.

Met dergelijke waarschuwingen laat men de eigenaren weten, dat ze over een maand tijd beschikken voor het verwijderen van de auto’s op de openbare weg, of het is de Gemeente die opdracht geeft aan een erkend centrum voor de montage en sloop; of men draagt de voertuigen over aan de surveillance en verkeersleiding, waarbij de eigenaren al hun rechten over de voertuigen verliezen.

Ook laat men hen weten, dat als het vehikel niet is verwijderd, men een proces verbaal  opmaakt tegen de eigenaat voor  het achterlaten van huishoudelijk afval; een actie, die men kwalificeert als een ernstige overtreding die beboet kan worden met  bedragen tussen de €901,= en  €345.000,=.-

In het proces verbaal laat men weten, dat de kosten die het wegslepen met zich meebrengt en de behandeling van de verwijderde auto’s, eveneens zullen worden doorberekend aan de eigenaren.
kleurlogoCanarias.png


Mobiele radar die alles ziet

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag  23 oktober 2013 - De Gemeente Las Palmas de Gran Canaria heeft €57.000,= uitgegeven voor een nieuw systeem. De grootste nieuwigheid is, dat men overtreders in beide rijrichtingen gelijktijdig kan waarnemen.

De Policía Local (Gemeentepolitie) beschikt over een nieuwe cinemómetro die snelheidsovertredingen van voertuigen op zes rijbanen tegelijk kan waarnemen en in beide rijrichtingen.

Zodoende combineert met de oude radar - die filmrollen gebruikt welke de agenten zelf ontwikkelen - met een systeem, dat uniek is op de Archipel.

De radar-afdeling van de Policía Local van Las Palmas de Gran Canaria laat de prehistorische informatica achter zich en schakelt over naar nieuwe technologieën. Na jaren van een analoge cinemómetro - die werkte  met fotorolletjes, welke de agenten verplichtten de werkzaamheden  van een fotograaf te verrichten in een donkere kamer - kunnen de agenten van de  Gemeentepolitie nu sinds een maand rekenen op een van de modernste snelheidsradars die in de markt verkrijgbaar zijn, die uniek is op de Archipel en welke de Gemeente heeft aangeworven voor een bedrag van €56.000,=

Dit nieuwe apparaat telt talrijke nieuwigheden. De eerste en meest interessante voor de chauffeurs is, dat men niet uitsluitend boetes oplegt aan hen die rijden in de richting waarin het gecamoufleerde voertuig van de politie verdekt staat opgesteld en waarin het apparaat zich bevindt; maar, dat dit het ook doet voor hen die in de tegengestelde richting rijden, het controleert tot zes rijbanen ineens en het geeft aan, in welke rijbaan de overtreding is begaan.

Bovendien beschikt het over een camera met vijf megapixels die een hoge gevoeligheid bezit voor het maken van hogesnelheidsbeelden, zelfs ’s nachts, waar bij flitslicht optreedt voor het attraperen van hen die de snelheid overtreden. En een waarschuwing voor motorrijders, als deze radar hen fotografeert, is het - in tegenstelling met de vorige - bijna onmogelijk al vluchtend te ontsnappen.

Deze en andere eigenschappen zijn in gang gezet door Laureano R. G.; een van de 12 agenten van de genoemde afdeling van de Gemeentepolitie die ter plaatse tekst en uitleg geeft aan de persmedia.
Als hij eenmaal de eigenschappen heeft laten zien van het nieuwe systeem, geeft hij antwoord op de vraag die iedere automobilist op de lippen bestorven ligt: “Is dit een middel is om geld op te strijken?”
“Neen,” zegt hij, “helemaal niet,” voegt hij hier aan toe.
En hij legt uit, “dat dit aantoont, dat sinds men in 1974 op Europees niveau zich bezorgd is gaan maken over het grote aantal verkeersongevallen, het aantal doden is gedaald dankzij middelen zoals deze: de chauffeurs moeten zich ervan bewust zijn, dat hun voertuig geen formule I-racewagen is.”

Hierna zet men de gecamoufleerde politieauto waarin deze digitale radar zich bevindt in beweging en rijdt naar de autosnelweg in het Noorden; om precies te zijn, naar de bushalte die tegenover de tennisbanen ligt van Cruz de Piedra in de zuidelijke richting, hoewel de richting waarin men zich bevindt niet belangrijk is, wat het controleert beide rijrichtingen.

Na alle mechanismen te hebben voorbereid - de radar controleert de vier rijbanen, twee in de richting van Las Rehoyas en twee die naar La Ballena gaan - en men een snelheidslimiet heeft ingesteld die iets hoger ligt, dan die van de weg waarop men zich bevindt - die beperkt is tot 40 kilometer per uur om een foutmarge te hebben; betrapt men de eerste overtreder. Er zijn nog geen tien seconden verstreken, of het mechanisme treedt in werking. Een geluidssignaal waarschuwt, dat er 63 kilometer per uur wordt gereden. Met het geluid verschijnt er een foto op een beeldscherm van 6 inch waarover het mechanisme beschikt en waarop men, duidelijk, het kenteken kan zien.

Eenmaal de jacht geopend, snapt de radar de een na de ander. Zowel op, voornamelijk, de zuidelijke rijrichting, als ook op de noordelijke. Taxi’s, vrachtwagens, bussen, bestelauto’s… Geen voertuig ontsnapt aan de controle van dit mechanisme, “dat naast het nemen van een foto, ook elke overtreding registreert.”

In bijna een half uur bewaking heeft de camera 19 foto’s genomen, maar zoals Laureano opmerkt, moet men deze nog invoeren in het gegevensbestand, waar de snelheid beperkt zal worden afhankelijk van de foutmarge die elk apparaat heeft. Hier komt het tweede deel van het werk, dat het meest is veranderd voor de agenten, dankzij de komst van het digitale tijdperk op het Commissariaat. “Voorheen moesten we het fotorolletje ontwikkelen, maar nu laden we het in de computer en via een programma maken we de processen verbaal op,” zo legt men uit. Hier legt men de boetes op en de dag daarop kan de betrokkene deze betalen bij de Gemeente; waar, al men dit wil, men de foto kan bekijken van het voertuig wat gesnapt is door deze radar die alles ziet.
kleurlogoCanarias.png


Guardia Civil laat de kassa rinkelen
met radarinstallaties in het Noorden

GRAN CANARIA - zaterdag 19 oktober 2013 - De Asociación Unificada de la Guardia Civil (AUGC) (Beroepsvereniging van de Guardia Civil) heeft een communiqué uitgegeven waarin men het willekeurig gebruik van radarinstallaties erkent in het Noorden van Gran Canaria, met het enige doel, meer geld te innen.

Als sinds enige rijd klagen bewoners van de noordelijke gemeenten over de voortdurende aanwezigheid van een groot aantal mobiele radarinstallaties op de hoofdweg, de GC-2, evenals op andere, secundaire wegen. Nu geeft de Guardia Civil, via haar beroepsvereniging, de burgers gelijk in een communiqué met de titel ‘La realidad que ocultaron los discursos de la Patrona’ (´De werkelijkheid die de werkgever verbergt in zijn toespraken tijdens de feestdag van de Schutspatrones’).

Archieffoto van de
Benemérita op een weg op Gran Canaria.

Die werkelijkheid is geen andere, “dan ‘het gebrek aan patrouilles’ in de provincie Las Palmas en, de ‘uitdaging’ meer boetes te innen.”

Zo laat de vakbond van de Benemérita weten, “dat de politieautoriteiten op Fuerteventura verontwaardigd zijn over het willekeurige gebruik van de radarvoertuigen van de verkeersdienst van de Guardia Civil.

In het Noorden van Gran Canaria hebben de burgers al geruime tijd te lijden van de uitdaging meer boetes te innen; het motief is duidelijk, of de Guardias van de Agrupación de Trafico (Verkeersdienst) leggen boetes op, of het Dirección General de Tráfico (DGT) (Directoraat-generaal van de Verkeersdienst) houdt de toeslag op hun salaris in. “Wat wel 1/6 van het maandsalaris kan zijn.  Het is de schuld van de RAI (rendimiento actividades individueler) (opbrengsten van individuele acties); het systeem, dat de bonnen-productie vaststelt van de dienstdoende agenten.”

De analyse die de AUGC verricht heeft, “stemt niet tot optimisme”, daarin verwijst men naar de toespraken die gehouden zijn op de feestdag van de Schutspatrones, de Virgen del Pilar (zijnde de Día de Hispanidad, 12 oktober), “waarin men het werk van de mannen en vrouwen van dit korps prijst, maar waarin met geen woord gerept wordt over hun slechte arbeidsomstandigheden,” zo merkt men op in het communiqué.

kleurlogoCanarias.png


Openbare aanklager eist vier jaar gevangenis
voor de chef van de vrachtwagen
die 17 auto’s heeft aangereden

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 10 oktober 2013 - Het Openbaar Ministerie beschuldigt Pedro Manuel G. R. van roekeloze doodslag en tien gewonden Hij autoriseerde het gebruik van een aanhangwagen zonder ITV en waarvan de remmen weigerden.

Voor het verkeersongeval, dat in maart 2012 de dood van een vrouw tot gevolg had en chaos veroorzaakte in de hoofdstad van Gran Canaria, heeft de Openbare aanklager, Cecilia Acebal, Pedro Manuel G. R. in staat van beschuldiging gesteld en vier jaar gevangenisstraf geëist. Het gaat om de verantwoordelijke voor het gebruik en onderhoud van de voertuigen van Transportes Peroga SL; die, om geen vracht te verliezen vanwege het gebrek aan vrachtauto’s,  het rijden van een truck met oplegger heeft goedgekeurd, die door zijn remmen ging en 16 voertuigen heeft aangereden op de GCV-23, op het tracé van de rondweg wat het verkeer regelt tussen de wijk Guanarteme, de Julio Luengo-tunnel en de toegang naar de Noordelijke autosnelweg, aldus de voorlopige conclusies van het Openbaar Ministerie.

Enkele van de voertuigen die betrokken raakten bij het verkeersongeval in maart 2012 op de rotonde Las Américas in Las Palmas de Gran Canaria.

De aanklager beschuldigt Peter Manuel van doodslag door nalatigheid en ernstige verwondingen bij  tien anderen, maar heeft slechts gevraagd, om een straf van vier jaar gevangenis voor die misdrijven omdat ze begaan zijn tijdens een en hetzelfde strafbare feit. In ieder geval is de door Cecilia Acebal geëiste straf, de maximumstraf in het Wetboek van Strafrecht voor aan moord gerelateerde nalatigheid, waar een tot vier jaar gevangenisstraf op staat.

De aanklager ziet, net als de instructierechter, niet voldoende bewijs, om de chauffeur van de vrachtwagen, Adolfo Raúl D.R. , voor de Rechtbank te brengen. Daartoe baseert men zich op een deskundigenrapport, waarin de oorzaak van het ongeval is vastgesteld: van de oplegger weigerden de remmen, omdat deze in een slechte staat verkeerden. Feit is, dat het vehikel 30 jaar oud was en een jaar buiten dienst, omdat het niet door de verplichte technische keuring was gekomen (ITV) (Apk), zo stelt het Openbaar Ministerie in haar schriftelijke beschuldiging.

Er bestaan ook geen aanwijzingen, dat de chauffeur dronken achter het stuur zat, of te hard heeft gereden, maar echter alles heeft gedaan, om de vrachtwagen tot stilstand te brengen. Op dat moment ging het bergafwaarts en boste deze op een rij wachtende auto’s die voor het rode stoplicht stonden, om bij groen licht naar Guanarteme te rijden, of naar gemeenten in het Noorden van het Eiland.
De slachtoffers die zich in de zaak laten vertegenwoordigen door een particuliere advocaat, zijn echter wel van mening dat er sprake kan zijn van nalatigheid door de chauffeur. Daarom hebben zij beroep ingesteld tegen de uitspraak van de instructierechter en hebben hem gevraagd ook Adolfo Raúl D.R. in staat van beschuldiging te stellen. De rechter heeft zich daar nog niet over uitgesproken, maar het is gebruikelijk in deze zaken, om het verzoek af te wijzen.

Vervolgens zal de Provinciale Rechtbank van Las Palmas zich in hoger beroep hebben uit te spreken.

Wat er ook gebeurt, de door de instructierechter en de aanklager aangevoerde argumenten, om de chauffeur van de vrachtwagen vrij te stellen, lijken solide. "Toen hij probeerde af te remmen voor de files op de weg, trapte hij op het rempedaal, maar dat reageerde niet en ondanks de inspanning die hij daartoe deed, heeft dit uiteindelijk geleid tot de botsing met het voertuig,” zo benadrukt de Openbare aanklager.

Achter het stuur van die auto zat de 41/jarige Elena Marrero Gil,  die bij haar ouders woonde in Sam Felipe en die afkomstig is uit Santa Maria de Guía. “Ze is aan een zware verwonding overleden. De vrachtwagen sleepte haar auto mee en botste met alle voertuigen die haar voor gingen,”  volgens de aanklager. “Als gevolg van het ongeluk ontstond er een grote brand die zich uitstrekte over de vier meest nabije personenauto’s, waardoor de hulpdiensten zich tot het uiterste hebben moeten inzetten.”

Het ongeval heeft zich voorgedaan om 18:45 uur op 13 maart 2012 en veroorzaakte een grote verkeersopstopping in de stad. De Openbare aanklager merkt als verantwoordelijke voor het ongeluk de chef transport aan van de ondernemingen Willys Gestiones Logísticas, Transportes Peroga en Lumargo, want, als verantwoordelijke voor het wagenpark en dat alles,” heeft hij niet voldaan aan de minimale en meest basale regels voor conservering, onderhoud en het functioneren van de oplegger waarvan de remmen weigerden.
“Pedro Manuel heeft de chauffeur bevolen de aanhanger aan het voertuig te koppelen, ondanks, dat het keuringsbewijs van de technische inspectie was verlopen.”
kleurlogoCanarias.png


Fietshelm voor kinderen verplicht  
Drugscontroles bij voetgangers in Spanje

MADRID - dinsdag 6 augustus 2013 - Begin augustus 2013 heeft de Spaanse Regering een nieuwe wet goedgekeurd die het gebruik van fietshelmen voor kinderen verplicht stelt. Aanvankelijk was het de bedoeling, om alle fietsers in Spanje een helm te laten dragen, maar na vele protest van fietsverengingen is het idee versoepeld naar alleen Kinderen. Voetgangers die problemen en ongevallen veroorzaken, kunnen ook getest worden op het gebruik van drugs.

Uit de nieuwe verkeerswet die begin  augustus 2013  is goedgekeurd in Spanje, springen drie zaken naar voren:
- het verplicht gebruik van fietshelmen voor kinderen,
- het testen op drugs bij voetgangers  die ongevallen veroorzaken
- de verhoging naar €1.000,= boete wanneer autorijders positief reageren bij een alcoholcontrole.


Het idee van het verplicht stellen van een fietshelm speelt al langer in Spanje. Tot aan deze wetswijziging was het alleen verplicht een helm te dragen op wegen waar 80 km of meer gereden mag worden, de zogenaamde nationale wegen.

 Al langer overweegt de Regering een verplicht gebruik van de fietshelm, maar na veel protest van o.a. fietsverenigingen, maar ook gemeenten waar een fietsverhuur-systeem aanwezig is, heeft de Regering besloten, vooralsnog alleen voor kinderen een fietshelm verplicht te stellen. Veel fietsverenigingen en fietsliefhebbers zijn het er echter over eens, dat er meer fietspaden moeten komen in Spanje waardoor het aantal ongevallen zal afnemen.


Drugstest.

Alcohol en drugs
Er komen meer en betere alcohol-  maar ook drugscontroles op de Spaanse wegen. Daarnaast zullen bekeuringen flink omhoog gaan als men met een glaasje op, of met drugs achter het stuur zit. Deze nieuwe maatregelen gelden voor alle weggebruikers, dus ook voor fietsers, motorrijders en voetgangers. Een voetganger die een ongeval veroorzaakt, kan getest worden op alcohol en drugsgebruik. Mocht daar sprake van zijn, dan krijgt de voetganger een net zo hoge boete als een autorijder. Men is dus gewaarschuwd, niet (te) dronken/’stoned’ op straat lopen.
kleurlogoCanarias.png


Illegale trucs en wettelijke ‘tips’
om door de ITV (Apk)-keuring te komen

Sommige autobezitters grijpen naar illegale trucs
om hun auto door de ITV (Apk)-keuring te slepen

SPANJE - maandag 13 mei 2013 - De crisis heeft een veroudering van het Spaanse wagenpark veroorzaakt en steeds vaker laat men na, het onderhoud van de auto op peil te houden. Met als gevolg, dat veel auto’s niet door de ITV (Apk) komen; een onheil, dat dan weer leidt tot het ontwaken van de inventiviteit van sommige autobezitters.

Men weet, dat van de 16 miljoen autobezitters die, jaarlijks, met hun voertuig naar de ITV (Apk) gaan, er van elke vijf, een niet slaagt (20%) voor de eerste inspectiebeurt en, wat nog erger is, dat volgens becijferingen van de  AECA – de vereniging van  ITV (Apk)-controleurs – er 1,5 miljoen voertuigen op de Spaanse wegen rijden zonder de goedkeuring van de Inspección Técnica de Vehículos (ITV = Apk); een overtreding, die beboet wordt met €200,= en de inbeslagname van het voertuig.


Maar sinds het uitbreken van de crisis in 2008 is er een nieuwe- talrijke - groep chauffeurs opgestaan die nog veel gevaarlijker, dan de hierboven genoemden, omdat ze hun voertuig manipuleren binnen het kader van de wet, om door de ITV (Apk) te komen… zonder dat het hun wat kan schelen, dat zij hun leven en, dat van andere weggebruikers, in gevaar brengen. Het automagazine ‘Autifácil’ heeft de getuigenissen van vijf van dit soort autobezitters opgetekend over wat de ‘illegale’ trucs zijn, om door de ITV (Apk)-keuring te komen:

 1. Het waarschuwingslampje van de airbag  blijft branden…
  “het repareren van de airbag kost me bijna €500,= zodoende demonteer ik de controlekaart en maak ik een verbinding met de controlekaart van de verwarming. Dat controleert men niet.”

  Een andere autobezitter heeft een nog simpelere oplossing voor dit probleem: “Ik heb een intervalschakelaar gemonteerd op contact van het controlelampje van de airbag waardoor het drie, of vier seconden blijft branden na de contactsleutel te hebben omgedraaid, waarna het controlelampje vanzelf uitgeschakeld wordt.”
 2.  De autobanden zijn volledig kaal…
  “Ik heb  al jaren kale autobanden, ik huur voor €20,= de autobanden van een vriend, die eenzelfde merk auto heeft als ik. Zodoende heb ik een bandenprofiel met de vereiste millimeters, en zo kom ik probleemloos door de keuring!”
 3. Ik heb een bedrijfswagen, maar die is niet als zodanig ingericht…
  Het Reglamento General de Circulación  (Algemeen Verkeersreglement) verplicht tot het meevoeren van brandblusapparaten in taxi’s, autobussen, en vrachtwagens met meer dan 3.500 MMA (Maximaal toegelaten massa aanhangwagen). Daarom is het de gewoonte, de brandblusapparatuur ‘te lenen’ van een bekende, om door de UTV (Apk)-keuring te komen.
 4. Mijn auto vervuilt meer, dan is toegestaan
  "Men heeft mij een begroting gegeven van €800,= voor het verwisselen van de uitlaat. De oplossing? In heb eenzelfde auto als die van mij gehuurd en de uitlaten verwisseld.  Al jarenlang gebruik ik de uitlaten van een andere huurauto, om door de keuring te komen…omdat mijn uitlaten niet legaal zijn.”
 5. Ik heb niet aangepaste onderdelen in mijn auto.
  Op 14 juli 2010 heeft men het Real Decreto (Koninklijk Besluit) 886/2010 goedgekeurd; om door de ITV (Apk)-keuring te komen, verplicht men tot aanpassing van niet goedgekeurde onderdelen welke door de fabriek zijn geïnstalleerd, om door de ITV (Apk)-keuring te komen. Daartoe heeft  men een goedkeuringscertificaat nodig van de fabrikant en een ander certificaat van de garage waar men de onderdelen heeft geïnstalleerd. Sommige autobezitters zeggen, dat ze erin geslaagd zijn, thuis vanachter de computer hun carrosserie-voorzieningen te “wettigen”:
  “Ik heb een aanpassingscertificaat van de fabrikant gedownload van het Internet. Vervolgens ben ik daarmee naar een bevriende garagist gegaan en die heeft men een montage-certificaat verstrekt… zonder, dat deze de auto gezien heeft. Ik heb geen problemen gehad, om door de ITV (Apk)-keuring te komen.”

Maar wat voor gevolgen kan dit soort trucs hebben? Buiten het in gevaar brengen van de veiligheid van andere weggebruikers, naast die van zichzelf, kan men geconfronteerd worden met serieuze strafrechtelijke problemen in geval van een ongeluk.

Om te beginnen zal een agent van Tráfico (verkeersagent) het voertuig stil zetten, als deze u aanhoudt en een onregelmatigheid constateert, en u een boete opleggen die kan oplopen  tot 200 euro - bijvoorbeeld in geval van een buitensporige vervuiling, of technische wijzigingen die van invloed zijn op veiligheid… waarbij tot drie maanden het rijbewijs kan worden ingetrokken.

Als men bovendien een ongeluk veroorzaakt en blijkt, dat het ongeval zich heeft voorgedaan omdat men het voertuig niet in de wettelijk voorgeschreven staat heeft gehouden, kan de verzekering weigeren de schade te vergoeden, want men verliest al zijn rechten. En er is meer, als er een dode valt als slachtoffer, kan dit in het uiterste geval zelfs gevangenisstraf met zich meebrengen.

Wanneer moet men naar de ITV (Apk)?
Voor de eerste keer vier jaar nadat een personenauto voorzien is van het kenteken. Elke twee jaar alss de auto tussen de zes en tien jaar oud is en jaarlijks vanaf 11 jaar.

Wettelijke ‘tips’, om door de ITV (Apk) te komen:
1. Mechanisch:
Controleer, dat er geen olievlekken liggen op de plaats waar u uw voertuig parkeert: dit zou kunnen wijzen op het verlies van olie, of remvloeistof uit een lekkende versnellingsbak…in dit geval komt u niet door de ITV (Apk).

2. Uitstoot:
Verwissel voordat u naar de ITV gaat de luchtfilter van de motor - kosten vanaf 30 euro - zo heeft u bij de proef van een koude motorstart een schone uitstoot aan uitlaatgassen; zeker,  als het een diesel is, is het aan te bevelen, om - bijvoorbeeld ongeveer een kwartier  lang- 20 kilometer te rijden met meer dan 3.000 toeren per minuut - om de ‘carburateur’ van de motor schoon te maken.

3. Autobanden:
Stel vast, dat de profieldiepte van de banden meer is dan 1,6 mm en dat het een regelmatig oppervlak betreft - het vangen kost ongeveer 250 euro - bovendien moet de kentekenplaat in goede staat verkeren en de autoruiten mogen geen krassen vertonen - hoewel men door de keuring komt men een kleine kras.

 4. Lichten:
Het is onmogelijk door de ITV (Apk)-keuring te komen, zonder dat de verlichting in perfecte staat verkeert. Feit is, dat in 2011 defecten aan de verlichting de voornaamste reden waren, dat voertuigen niet door de ITV (Apk)-keuring kwamen. Controleer, dat alle buitenverlichting van uw voertuig  functioneert en, dat u, als een lamp niet brandt, deze vervangt - kosten plm. tussen de €0,50 en €5,=

5. Carrosserie: C
Controleer, of de achteruitkijkspiegels, de autoruiten en zelfs de bumpers in een goede staat verkeren. As deze behoorlijk beschadigd zijn door krassen - bijvoorbeeld toegebracht door iemand terwijl de auto geparkeerd stond - komt u niet door de ITV (Apk)-keuring. Controleer ook, of de ruitenwissers goed functioneren en goed “wissen”.

6. Interieur:
Trek flink aan de autogordels, on vast te stellen, dat deze in een goed staat verkeren - ze moeten blokkeren, en zich daarna snel herstellen. Er mag ook geen enkel waarschuwingslampje branden.

7. En niet te vergeten:
om de correcte werking van de handrem te controleren, door te parkeren op een helling en, op een recht stuk van de autosnelweg mag u niet merken, dat het voertuig wil afwijken naar links, of naar rechts, dit zou kunnen wijzen op een defect aan de stuurinrichting, of de uitlijning van de wielen.

BRON: Het bovenstaande is een vertaling van het artikel, dat is verschenen in het automagazine autofacil.es, u kunt dit nalezen op:
http://www.autofacil.es/talleres/2013/05/09/trucos-legales-superar-itv/14078.html
kleurlogoCanarias.png


Wat te doen bij autoschade in Spanje

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 12 april 2013 - Autoschade, wat nu? Een ongelukje onderweg is altijd vervelend en komt nooit uit. Langs de weg schadepapieren invullen, in Nederland weet u er wel raad mee, maar hoe werkt het in Spanje? Hier enkele handige tips!

1.) Vul vooraf thuis alvast de basisgegevens op het schadeformulier in en leg dit in uw dashboardkastje. Zo hoeft u alleen nog maar de details van de schade en de tegenpartij in te vullen, wat u tijd en stress scheelt. Het lijkt overbodig, maar u zult blij zijn als u het formulier echt een keer nodig hebt.


2.) Bij twijfel over schuld, of om te voorkomen, dat de schuld in uw schoenen wordt geschoven door een taalbarrière, of onwetendheid, bel de politie, of vraag een medestander om hulp.
Ondertekent u eenmaal het schadeformulier, dan is het definitief.

3.) Kunt u niet meer met uw auto rijden?
Bel de sleepdienst (Grua), uw auto wordt gratis op gehaald, dit is inbegrepen in uw verzekering zonder aantasting van uw no-claim.

4.) Speel zelf niet voor rechter of verzekeraar, geeft de tegenpartij het nummer van de verzekeringsmaatschappij en zorg ook, dat u de verzekeringsgegevens van de tegenpartij noteert.

5.) Meld de schade direct bij uw verzekeringsmaatschappij voor verdere afhandeling van de schade.
kleurlogoCanarias.png


Twee chauffeurs gearresteerd
wegens illegaal autoracen in Sardina del Sur

De auto’s reden met grote snelheid over een weg
waar de toegestane maximumsnelheid 40kn/uur is

SARDINA DEL SUR - woensdag 10 april 2013 - De Policía Local (Gemeentepolitie) van Santa Lucía de Tirajana heeft op dinsdag 9 april 2013 twee jonge autobestuurders, van 21 en 23 jaar, gearresteerd voor het op maandag 8 april 2013 vermoedelijk organiseren van een illegale autorace op een weg in Sardina del Sur.

Deze vermoedelijk illegale autorace is geëindigd met twee licht gewonden na een botsing met drie voertuigen, onder wie de twee gearresteerden, die men een delict ten laste legt tegen de verkeersveiligheid met gewonden.


Het woord is aan de twee jonge autobestuurders:
"hatsikedee... boem is ho en plons is water!"

Uit het door de Unidad de Atestados (het Arrestatieteam) uitgevoerde onderzoek blijk,t dat kort na 16:00 uur op maandag 8 april 2013 twee voertuigen, een BMW model Serie3 en een Peugeot 106, met grote snelheid hebben gereden in de Calle Deán Rodríguez Bolaños in Sardina del Sur, waarbij de maximumsnelheid van 40 km/uur is overschreden.

Op het traject is de bestuurder met zijn BMW in aanraking gekomen met de stoeprand, heeft de controle over het stuur verloren, en heeft niet kunnen voorkomen, frontaal tegen een bergafwaarts rijdende Toyota Land Cruiser te botsen, de SUV heeft kunnen stoppen voordat de aanrijding zich heeft voorgedaan. Het andere voertuig, dat heeft deelgenomen aan de vermoedelijk illegale autorace, heeft een lichte aanrijding veroorzaakt aan de achterzijde van de BMW vanwege, aldus het onderzoek, hoge snelheid en het niet voldoende afstand houden.

De bestuurders van de drie betrokken auto’s moesten verzorgd worden door ambulancepersoneel, omdat ze alle drie licht gewond zijn geraakt, zo laten bronnen binnen de Gemeentepolitie weten.

Agenten van de Policía Local hebben op de plaats delict de veroorzakers van het ongeval gearresteerd,  bij de ontdekking, dat ze  vermoedelijk een illegale autorace aan het houden waren, wat de oorzaak is  van het ongeval. Na de gehele dag in de politiecel doorgebracht te hebben, zijn  de  gearresteerden na verhoord te zijn,  in vrijheid gesteld, aldus de politie.
kleurlogoCanarias.png


´Pegasus´ de nieuwe radar van Tráfico

DGT neemt helikopters met radar in gebruik

MADRID - vrijdag 22 maart 2013 - Het Dirección General de Tráfico (DGT) (Directoraat-generaal van de Verkeersdienst) heeft op donderdag 21 maart 2013 het nieuwe systeem gepresenteerd voor het meten van de snelheid waarmee auto’s rijden. Vanuit een van de 19 helikopters van Tráfico meet het systeem, ‘Pegasus’ genoemd, de snelheid waarmee het paas-verkeer tijdens de Semana Santa, dat op vrijdag 22 maart op gang is gekomen, op de Spaans wegen voort raast.

Zoals de directeur van Tráfico, María Seguí, op het hoofdkantoor in Madrid heeft meegedeeld, “is het ‘Pegasus' systeem, wat een aantal jaren van ontwikkeling heeft gevergd, ‘een wereldprimeur’ in het vaststellen van snelheidsovertredingen.” Na het ontdekken van een snelheidsovertreding, meet de in de helikopter geïnstalleerde camera drie keer achtereen de gegevens om de overtreding van de limiet vast te stellen en stuurt de beelden door naar het geautomatiseerde aangiftecentrum in León

gyhyh_large.jpg
 en uiteindelijk naar het adres van overtreder.


           Het beeld van de snelheidsovertreding vanuit de
DGT helikopter gemaakt.>
De radar - die net zo duur is, als een vaste (€60,000,=  en met installatie €170.000,=) - is aangepast en goedgekeurd door het Spaanse Meteorologische Centrum (de instantie die ressorteert onder het Ministerie van Industrie, Energie en Toerisme) en  kan tijdens de helikoptervlucht vanaf een hoogte van ongeveer 300m meter snelheidsovertredingen constateren tot 360 km/uur, zo heeft Seguí uitgelegd “de helikopter betrapt snelheidsovertreders, verkeersdeelnemers die zich aan de maximumsnelheid houden, hebben dan ook niet te vrezen, “ aldus de directeur van F9Trñáfico.


                                               "Big Brother is watching you!"

'Pegasus',  kan niet worden ontdekt door radarverklikkers, dankzij de hoogte waarop men vliegt,  en Seguí laat weten, dat men deze hoofdzakelijk gebruikt, om de snelheid te controleren van voertuigen die rijden op enkelbaans wegen, die geen fysieke scheiding hebben tussen de rijstroken in wederzijdse richting, waardoor het veel moeilijker is controle met radarvoertuigen uit te voeren. Dit soort wegen waar het risico op ongelukken veel groter is, vormen het doel waarop het DG zich richt, in een campagne waar men, vooral in de Semana Santa, voor waarschuwt.

Semana Santa (Goede Week)
De ‘Paascampagne 2013’, waarbij 10.000 agenten van de Guardia Civil worden ingezet begint op vrijdag 22 maart om 15:00 uur en zal duren tot maandag 1 april middernacht.

De grootste verkeersdrukte wordt verwacht tussen woensdag 27 maart en maandag 1 april 2013.
In 2012 hebben in de paasverkeersdrukte 45 personen het leven verloren op de Spaanse wegen.

Opdat deze feestdagen “vakantie” zijn en niet een periode van “ellende en lijden”, raadt men het publiek aan, zich af te vragen, of de auto onmisbaar is, of, dat er een andere vorm van vervoer is, “die veiliger, efficiënter en voordeliger is.”
De directeur van Tráfico wijst ook op het belang van het kiezen van de autoroute en herinnert eraan, dat 78% van de dodelijke ongevallen in Spanje zich voordoet op de secundaire wegen.

Autogordels en kinderzitjes
Seguí benadrukt ook, “een veilige auto te gebruiken, die in goede staat van onderhoud verkeert; de autogordels te gebruiken en, de kinderzitjes in het geval van minderjarige passagiers.
Ze laat weten, dat tijdens de paasvakantiedrukte van 2012 er door het DGT in amper één week tijd ruim 4.600 bekeuringen zijn uitgedeeld voor het niet dragen van autogordels, of het niet gebruiken van ‘kinderzitjes’.
Deze bekeuringen betroffen 3.000 chauffeurs, 1.400 passagiers en 257 kinderen die in de auto reisden zonder hun ‘kinderstoeltje’.
kleurlogoCanarias.png


Op jacht naar chauffeurs zonder autogordel

MADRID - maandag 11 maart 2013 - Het Dirección General de Tráfico (DGT) (Directoraat-generaal Verkeerszaken), dat ressorteert onder het Ministerie van Binnenlandse Zaken, heeft laten weten, op maandag 11 maart 2013 te starten met de campagne op controle van het dragen van autogordels en het gebruik van kinderzitjes.

Het is de Directeur-generaal van Tráfico, María Seguí, die de presentatie verzorgd heeft van de campagne die men zal uitvoeren tussen 11 en 17 maart 2013 voor controle op het dragen van autogordels en bewustmaking van het gebruik daarvan.


De Directeur-generaal van Tráfico, María Seguí.


Deze week zullen de agenten van de Agrupación de Tráfico (Verkeersdienst) de inspectie van voertuigen verhogen, om te controleren, of alle inzittenden de veiligheidsgordel dragen en, of de minderjarige kinderen vervoerd worden in het verplicht voorgeschreven kinderzitje.


De campagne is een van de jaarlijkse acties welke het DGT uitvoert voor wat betreft de veiligheid op de weg.

Tijdens de campagne van 2012 hebben de agenten bijna 400.000 voertuigen gecontroleerd en 4.295 personen ontdekt die hun veiligheidsgordel niet droegen en 294 minderjarigen die niet in het verplicht voorgeschreven kinderzitje werden vervoerd.
000logo-372.jpg


Wijziging verkeersreglement

Tráfico  wil maximumsnelheid op autosnelwegen verhogen
naar 130 km/uur

Men wil radardetectoren gaan verbieden
Men wil de uitzondering opheffen voor taxichauffeurs betreffende 
het binnen de bebouwde kom dragen van de autogordel

MADRID - donderdag 7 maart 2013 - Het Dirección General de Tráfico (DGT) (Directoraat-generaal Verkeerszaken) heeft een flink stap voorwaarts gezet met de aanstaande wetswijziging voor de huidige maximumsnelheden voor voertuigen op de autosnelwegen en op de secundaire wegen.

Op sommige gedeelten van de autosnelwegen wil men de maximumsnelheid gaan verhogen naar 130 km/uur en op de secundaire wegen wil men een maximumsnelheid van tussen de 50 en 90 km/uur gaan toestaan. Dit, volgens het wetsontwerp voor het Koninkkijk Besluit wat het Reglamento General de Circulación (Algemene Reglement Verkeersverkeerswetgeving) moet gaan wijzigen.


De wetwijziging omvat diverse maximumsnelheden voor automobilisten. Ook wil men radardetectoren in voertuigen gaan verbieden.

Met de wetswijziging, die gedateerd is op 25 februari 2013, doet men het voorstel, om voor motoren en auto’s een maximumsnelheid te laten gelden van 120 km/uur op autosnelwegen en autowegen van minimaal 6.5 meter breed; en op de conventionele wegen van 90 km/uur. Momenteel bedraagt de maximumsnelheid 100 km/uur op de conventionele wegen, steeds als het wegdek een breedte heeft van 1,50 meter of meer.

Het DGT heeft al eerder laten weten, dat men een eind wil maken aan de 100Km/uur limiet op de conventionele wegen, maar de wetswijziging gaat nog verder en omvat een snelheidslimiet van 50 tot 70 km/uur voor deze wegen die een breedte hebben van minder dan 6,5 meter. Op deze smalle conventionele wegen met een doorgetrokken middenstreep zal de maximumsnelheid 70 km/uur gaan bedragen. Daar waar geen doorgetrokken streep is, zal een maximumsnelheid gaan gelden van 50 km/uur.

Terwijl over het algemeen de maximumsnelheid op autosnelwegen en autowegen 120 km/uur is, overweegt het DGT,  zoals beloofd, de mogelijkheid dit te verhogen naar 130 km/uur door middel van  variabele panelen voor personenauto’s, motoren en driewielige voertuigen welke op deze wegen zijn aangepast.
220px-ch-vorschriftssignal-begegnungszone-1-svg_large.jpg

20 en 30 km-gebieden in de bebouwde kom
Ook binnen de bebouwde kom worden de limieten gewijzigd. Op de wegen met slechts één rijbaan en in één rijrichting, of met een rijbaan in de omkeerrichting, gaat een maximumsnelheid gelden van 30 km/uur, tegenover de 50 km/uur van nu.
Bovendien gaat op wegen binnen de bebouwde kom met een rijbaan en trottoir de maximumsnelheid 20 km/uur bedragen, terwijl op de overige wegen binnen de bebouwde kom de maximumsnelheid van 50 km/uur gehandhaafd blijft.

Tráfico rechtvaardigt de wijzigingen in de maximumsnelheid op de secundaire wegen gezien het feit, dat op deze wegen zich driekwart van de ongevallen met slachtoffers voordoen. Bovendien beargumenteert men de noodzaak van diverse snelheden  tussen 50 en 90 km/uur) overeenkomstig de breedte van rijbaan.

Wat betreft de 30-km/uur-gebieden binnen de bebouwde kom, merkt men op, “dat deze maatregel dient, om het stadsverkeer rustiger te maken, het gebruik van de fiets te bevorderen en het aantal ongevallen binnen de bebouwde kom te doen afnemen.” En men merkt op, dat wat betreft de veiligheid van het stadverkeer, de basisregel geldt, “dat al naar gelang de snelheid van de motorvoertuigen, de dood toeneemt bij ongevallen met voetgangers”

Verbod op radardetectoren
Anderzijds heeft Tráfico een artikel in het wetsvoorstel geïntroduceerd, dat de deur opent naar het verbieden van radardetectoren, waarin men opmerkt, “dat men het verbiedt, om in voertuigen mechanismen, of systemen te installeren, instrumenten met zich mee te voeren, of aanpassingen die zijn ontworpen, om de waakzaamheid van de verkeerspolitie te ontwijken, en die daartoe signalen afgeven, evenals het gebruik van radardetectoren.”

In de laatste hervorming van de Ley de Tráfico (Verkeerswet), heeft het socialistische regeringskabinet het gebruik van radarverklikkers verbieden - apparaten die interfereren met het radarsignaal, zodat men een voertuig met een onaangepaste snelheid kan  aanhouden -, maar heeft het  de deur opengelaten voor het gebruik van radardetectoren die, zonder te interfereren in het signaal, de chauffeur waarschuwen, dat er een radar is de nabijheid actief is. Met deze wetswijziging wil men echter een eind maken aan dit soort apparaten.
autogordels_large.jpg

Iedereen de autogordel om en kinderen op de achterbank
De wetswijziging omvat het elimineren van nagenoeg alle bestaande uitzonderingen op het dragen van de autogordel en men verbiedt te rijden met minderjarigen, of kinderen kleiner dan 1,35 meter, als passagiers op de voorbank; dit, met het doel de ernst van de verwondingen te beperken die kunnen optreden bij een ongeval.
images385_large.jpgZo wijzigt het wetsvoorstel vrijstelling om medische redenen, of voor mindervalide mensen, taxichauffeurs, leveranciers, chauffeurs en passagiers van voertuigen van de noodhulpdiensten, die tot nu toe waren uitgezonderd van het dragen van de veiligheidsgordel; zodanig, dat op sommige wegen men de veiligheidsgordel zal moeten gaan dragen als men dit wetsvoorstel in zijn huidige vorm gaat goedkeuren.


Dit geldt ook voor kinderen onder de vier jaar, wanneer ze gebruik maken van beveiligingssystemen van de groepen 0, 0+ en I, die reizen in de tegengestelde rijrichting, als daarin is voorzien in het apparaat.
kleurlogoCanarias.png


Het kenteken schorsen van uw auto in Nederland en vervolgens met dit voertuig rijden in Spanje:
mag het nu wel of niet

NEDERLAND / SPANJE - vrijdag 1 maart 29013 - Er is maar een duidelijk antwoord en dat is: NEE. Het is strikt verboden om met een geschorste auto te rijden, het is een misdrijf. Wanneer men een kenteken schorst dient dit voertuig van de openbare weg te zijn; het mag niet eens de landsgrenzen verlaten.

Vaak hoort men, dat verzekeringsmaatschappijen een geschorste auto wel verzekeren. Dit is logisch als een auto gestald staat; een verzekering is dan niet meer dan normaal, maar let wel; bij een verkeersongeval is de auto als zodanig niet verzekerd en draait u zelf voor alle kosten op en die kunnen aanzienlijk zijn. Onderzoek van verzekeringsmaatschappijen wijst uit, dat de kosten van een ongeval gemiddeld tussen de €10.000,= en €100.000,= bedragen; kosten, waar een autobezitter niet graag voor opdraait.

Maar er is meer, de RDW kan steekproefsgewijs controles uitvoeren op geschorste voertuigen en bij het niet aantreffen van het voertuig op een locatie in Nederland zitten hier fikse boetes aan vast, de boete - anno 2012 - voor het rijden met een geschorst voertuig bedraagt €900,= plus een naheffing van de wegenbelasting over het gehele jaar.

Het invoeren van een auto betekent veel rompslomp in bureaucratisch in Spanje, dat is zeker. Hulp van een goede gestor bij het verkrijgen van een Spaans kenteken kan dan ook veel ergernis en tijd besparen.

Denk goed na, voordat u uw auto schorst en u van plan bent om daarmee te gaan rijden in Spanje, de boetes zijn niet mis, voor hetzelfde geld namelijk, heeft u de invoerrechten voor uw auto betaald en rijd u wat dit betreft onbezorgd met een Spaans kenteken en hoeft u niet meer te denken aan - mogelijk - torenhoge kosten in Nederland.

Een voertuig tijdelijk niet gebruiken: schorsen
Als iemand voor een langere periode geen gebruik maakt van een voertuig, hoeft men in die periode geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Er geldt dan ook geen WA of APK verplichting. Hiervoor moet het kenteken wel ‘geschorst’ worden.

Dus als men van plan is om met het voertuig langere tijd geen gebruik te maken van de openbare weg, kan ment ervoor zorgen, dat men niet meer hoeft te voldoen aan de voertuig-gebonden verplichtingen, zoals motorrijtuigenbelasting, WA-verzekering en APK. Zoals is gezegd, kan men dit doen door zijn/haar kenteken te schorsen. Dit betekent, dat in het kentekenregister staat vermeld, dat het voertuig tijdelijk niet op de weg komt. Zo is het voor bijvoorbeeld de politie ook duidelijk, dat deze auto niet meer mag rijden op de openbare weg.

Een schorsing kan men op het (TNT) postkantoor aanvragen. Men kunt dit ook door iemand anders (een gemachtigde) laten doen. De geldigheid van het kenteken wordt dan geschorst.

Het RDW registreert de schorsing in het kentekenregister. De Belastingdienst/Autoheffingen stuurt dan geen rekening meer voor de motorrijtuigenbelasting. Bovendien is men niet langer verplicht, om uw voertuig te verzekeren en APK te laten keuren.

Niet op de openbare weg
Als de geldigheid van het voor het voertuig afgegeven kenteken is geschorst, mag men met dit voertuig geen gebruik maken van de openbare weg. Dat geldt zowel in Nederland als in het buitenland. Het geschorste voertuig mag ook niet langs de openbare weg geparkeerd staan. Dit betekent dat de auto dus op eigen terrein, of in een afgesloten garage moet staan. Een openbare parkeergarage is nog steeds openbare weg.

Schorsingsperiode
Een schorsingsperiode duurt maximaal een jaar en gaat in op de dag waarop men de schorsing aanmeldt. De schorsingsperiode wordt op het Tenaamstellingsbewijs vermeld.

Na een jaar loopt de schorsing automatisch af. Om daarna met het voertuig te mogen rijden moet men het Tenaamstellingsbewijs op het (TNT)postkantoor laten aanpassen. Hieraan zijn geen kosten verbonden.

Als men het voertuig verkoopt, of op een andere manier overdraagt, vervalt de schorsing automatisch bij het overschrijven van het kenteken.

Bij tussentijdse opheffing van de schorsing of verkoop van het voertuig ontvangt men geen restitutie van het schorsingsbedrag.

Verlengen van een schorsing
Wil men langer schorsen dan een jaar, dan moet men vóór afloop van de schorsingsperiode een verlenging bij het postkantoor of bij de klantenbalie van de RDW in Veendam, Zoetermeer of Den Bosch (keuringsstation) aanvragen.

Dit kan uiterlijk op de einddatum van de schorsing, die op het Tenaamstellingsbewijs staat aangegeven. Vervalt de schorsing in een weekend, dan moet men de verlenging vóór dat weekend regelen.

Man kan de schorsing steeds opnieuw verlengen voor maximaal een jaar. De nieuwe schorsing gaat in op de dag van de aanvraag. Men moet hiervoor dezelfde documenten meenemen als bij het aan- of afmelden van een schorsing.

Internet
Bij de RDW worden jaarlijks ongeveer 380.000 kentekens geschorst, verlengd, of beëindigd (dat is bijna 4% van het Nederlandse wagenpark). 90% daarvan gebeurt door particulieren.

Voor schorsen, annuleren of het verlengen ervan moest de eigenaar naar het postkantoor. Sinds april 2009 kan de aanvrager vanuit huis, digitaal, de geldigheid van zijn/haar kenteken schorsen.
Door deze handelingen digitaal aan te bieden, scheelt dit de voertuigbezitter veel tijd.  De aanvra(a)g(st)er logt dan in op de website van de RDW: http://burger.rdw.nl/Pages/default.aspx,  of  www.rdw.nl en regelt daar de schorsing. Dat kan 24 uur per dag, dus op het tijdstip dat het de aanvra(a)g(st)er uitkomt.  De identificatie gebeurt via DigiD en betaling via internetbankieren van de eigen bank (iDeal).

Woont u in het buitenland?
De RDW stuurt het Tenaamstellingsbewijs (1B) niet naar het buitenland, maar naar het laatst bekende adres in Nederland, of naar een Nederlands correspondentieadres. Voor het aanvragen van een correspondentieadres moet u een gemotiveerd schriftelijk verzoek + kopie legitimatiebewijs naar de RDW sturen.

 Kosten schorsing (prijspeil anno 2012):
• Personenvoertuigen tot 15 jaar en bedrijfswagens onder 3500 kg tot 15 jaar: €73,=
• Bromfietsen: €11,=
• Alle andere voertuigen: €24,=

• Verlengen schorsing: €24,=
• Verlengen schorsing bromfiets:11,=
• Opheffen schorsing: gratis
• Voertuigen (bromfietsen uitgezonderd) tot 15 jaar schorsen binnen 1 jaar na opheffen vorige schorsing: €120,= 

Het centrale RDW telefoonnummer is: 0900 - 0739 ( €0,10 per minuut).
Internetpagina RDW: www.rdw.nl en o.a. http://burger.rdw.nl/Pages/default.aspx
kleurlogoCanarias.png


 De Guardia Civil  moet meer boetes uitschrijven

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 22 december 2012 - Volgens de krant "20minutos" moeten de agenten van de Guardia Civil meer boetes uitschrijven en er is een leidinggevende van het korps op weg naar de eilanden.

Agenten van de Guardia Civil kunnen een maandelijkse extra premie van €240,= ontvangen in het kader van de verkeersveiligheid en bijna alle agenten ontvangen die ook. Maar nu is er sprake van, dat agenten die niet productief genoeg zijn, de premie zullen verliezen.
multas-300x180_large.jpg

Puntenstelsel
Die productiviteit wordt gemeten via een puntenstelsel, elke maand kijkt men naar het aantal boetes, het aantal gearresteerden, het aantal in beslag genomen voertuigen, het aantal afgelegde kilometers enz.  Zo levert het beboeten van een bestuurder van een vrachtwagen 4 punten op.
201011301multa-portada_large.jpg

Volgens recente gegevens zijn er in 2012 ten opzichte van 2011 vooral in de provincie Santa Cruz de Tenerife en in de provincie Las Palmas minder boetes uitgeschreven.

Volgens de politievakbond houdt de directie van de Guardia Civil geen rekening met het feit, dat 33 % van de bevolking werkloos is en dus de auto minder gebruikt.
kleurlogoCanarias.png


Nieuw rijexamen vanaf 21 januari 2013

MADRID - vrijdag 14 december 2012 - De motor starten zonder het gaspedaal aan te raken, of lang rijden op maximum snelheid, zijn enkele zaken waarmee examinatoren rekening houden bij het rijbewijsexamen dat, vanaf 21 januari 2013, als nieuwigheid het evalueren heeft betreffende het hebben van een efficiënt rijgedrag.

De Confederación Nacional de Autoescuelas (CNAE)  (De Nationale Vereniging van Autorijscholen) heeft laten weten, dat de wijzigingen die met ingang van 21 januari 2013 in werking treden, een aanpassing vormen op het Europese reglement, waarvan de belangrijkste nieuwigheid het ‘zelfstandig rijden’ is, wat eruit bestaat, dat de examenkandidaat tien minuten rijdt zonder het krijgen van specifieke opdrachten voor het rijden naar een bepaalde bestemming.De examenkandidaat kan de gewenste bestemming programmeren op een navigatieapparaat en zo de instructies ervan volgen.

De totale duur van het rijexamen zal 25 minuten bedragen en voor de aanvang ervan zal de examinator ook van de examenkandidaat kunnen verlangen, dat deze een technische controle op de auto uitvoert, zoals op de staat van de banden, de verlichting enz.

De autorijscholen hebben hun steun al uitgesproken voor dergelijke examens, omdat deze van mening zijn, dat dit ertoe zal bijdragen, dat de kandidaat minder nerveus zal zijn en, dat het de examinator o.a. mogelijk zal maken te beoordelen, of de kandidaat wel attent is en in staat, om via de aanwijzingen zijn bestemming te bereiken.

De provinciale hoofdkwartieren van het Dirección General de Tráfico (DGT) (de Verkeersdienst) in Madrid, Barcelona, Burgos, Segovia, Gran Canaria, Sevilla en Navarra hebben deelgenomen  aan een poefproject wat, in samenwerking met de rijscholen, al in gang is gezet in deze steden.

Wat betreft een efficiënte rijstijl, becijfert het DGT een besparing van 15% op de brandstof en de CO2-uitstoot, die men kan bereiken door te letten op aspecten zo laat mogelijk te remmen door het rempedaal in te drukken.

In het nieuwe rijexamen zal men het als een lichte fout aanrekenen als een examenkandidaat niet voldoende let op het efficiënt rijden.
kleurlogoCanarias.png


Verkeersboete uit Spanje: Hoe te betalen  

NEDERLAND/SPANJE - woensdag 31 oktober 2012 - Hoe in het buitenland een verkeersboete betalen welke u in Spanje heeft opgelopen?

Hieronder een handleiding als antwoord op bovenstaande vraag.
policia-multa-644x362_large.jpg

Beschikking
Als gevolg van de verkeersovertreding ontvangt u uit Spanje een beschikking. Deze is in het Spaans. In het geval van een snelheidsovertreding staat in de brief het aantal kilometers, dat u te hard reed; de datum van overtreding en uw kenteken.
4680863w_large.jpg
Betaling via de comnputer
De brief verwijst naar een Spaanse website waar u online kunt betalen. U moet een Spaans sofinummer/documentnummer invoeren, dat u niet hebt. Toch is het als toerist mogelijk om online te betalen, ook al  bent u  geen inwoner van Spanje. Volg voor online betaling de volgende werkwijze:

 • U gaat naar de Spaanse website: www.dgt.es
 • Klik links in het menu op: 'Trámites y multas'; JEFATURA VIRTAL
 • Klik op:  'Alguna Multa?'
 • Midden op het scherm kiest u  in het vak 'Pago de multas en Internet', voor de eerste betalingsmogelijkheid met de tekst:
  'Pago de multas (sin certificado digital ni DNI electrónico)'.
  Opent zich geen invulscherm waarin u de gegevens uit stap 5 kunt invullen, lees  dan:
 • Op het et formulier wat u opent,  en vult u in.
  Tipo de  documento de identidad = Type document: kies voor NIF
 • Número de documento de identidad = Documentnummer: vul als nummer in 12345678Z
 • Primer Apellido     = Achternaam:
 • Nombre/razón social = Voornaam:
 • Fecha de la denuncia (DD/MM/AA)  = Datum  (DD/MM/JJ)
 • Número de expediente = Registratienummer van de boete: rechts boven op de brief (vul in zonder streepjes/spaties)
 • Importe (sin incluir reducción) =Het bedrag: (dit is het volledige bedrag zonder de 50% korting, dit wordt automatisch berekend)
 • Druk op 'Continar'
 • Vul uw creditcardgegevens in en druk op bevestig: 'Confirmar'

Transit
Hebt u een brief ontvangen van 'Transit' dan wordt u verwezen naar
www.gencat.cat/transit. Op deze website kunt u de volgende gegevens invullen:

- Número d’expedient:  10 cijfers van het dossiernummer (rechts bovenaan, zonder spaties of streepjes.) 
- Tipus de document d’identitat: NIF wijzigen in ALTRES. 
- Número de document d’identitat: dit is het nummer onderaan uw boete 'identificador'.

U kunt ook een boete ontvangen uit een ander gebied in Spanje. In uw brief staat dan een andere website, of IBAN en BIC nummers voor de internationale overboeking.
kleurlogoCanarias.png


Op geld beluste Gemeente Mogán
houdt ‘razzia
en slingert ‘onwetende’ inwoners  op de bon!

MOGÁN - donderdag 25 oktober 2012 - Het is crisis en de Gemeente Mogán grijpt alle mogelijke manieren en middelen aan, om aan geld te komen. Zo heeft men alle gemeentelijke verordeningen nog eens onder de loep genomen, en daarop  is als het ware een  ‘razzia’ georganiseerd met in het achterhoofd de gedachte: “onwetend zondigt men niet, maar toch…”

In de nacht van dinsdag 23 op woensdag 24 oktober 2012 is de Policía Local van Mogán op strooptocht gegaan en heeft de ‘geld’-klopjacht geopend door een bekeuring op die auto’s te bevestigen welke op privé-parkeerplaatsen staan, waarvan de eigenaar is beboet met €80,=  voor het feit, geen vergunning te hebben aangevraagd voor het parkeren van het voertuig waarbij deze gebruik moet maken van de verlaagde oprit in het trottoir (want gemeente-eigendom!), om zijn vehikel op de eigen parkeerplaats bij zijn woning te kunnen stallen.
parking2_large.jpg

Een dergelijke parkeersituatie op nota bene prive-terrein is - zonder vergunning van de gemeente - strafbaar, volgens de gemeenteverordening van Mogán.

De Gemeente Mogán beroept zich hierbij op haar gemeentelijke verordening die enkele jaren geleden is gepubliceerd in de BOE Provincial (Provinciale Staatscourant) en die, zeker wat dit wetsartikel betreft, een slapend bestaan heeft geleid  tot van dinsdag 23 op woensdag 24 oktober 2012. die hermandad, zonder waarschuwing vooraf, als een dief in de nacht tot bekeuren van de ‘foutparkeerders’ (zij, die geen vergunning hebben aangevraagd) is overgegaan. Als 'extra dienstverlening', hebben de agenten een exemplaar van het aanvraagformulier voor een dergelijke vergunning bij de prent onder de ruitenwissers van de voorruit gevoegd.

Wie schetst dan ook de verbazing van de beboete eigenaren van deze, op eigen grond, geparkeerde voertuigen, toen zij in alle vroegte - o.a. bij het naar hun werk gaan -  ontdekten, dat er een bon aan hen is uitgedeeld, waarbij het voertuig sinds het daar geparkeerd is, de gehele nacht niet van zijn plaats is geweest!
multa_large.jpg

Er hebben dan ook lange rijen voor het politiebureau van Mogán gestaan, met ‘wetsovertreders’ die om een verklaring hebben gevraagd van het waarom van deze boete. Zij hebben te horen gekregen, dat er inderdaad een gemeentelijke verordening bestaat, waarmee de politie, met de op de bekeuring vermelde verwijzing naar het nummer van de editie van het BOE (015827) waarin deze verordening officieel is afgekondigd en met de - onderstaande op de bon vermelde - handgeschreven tekst, volledig in haar recht staat:
“El acceso de vehículo desde la vía publico a el local, recinto o finca vecinal de la cuesta sin tener la debida licencia VADO
.”

(“De toegang van het voertuig vanaf de openbare weg naar de winkel, het gebied, of buurtwoning zonder het hebben van de verplichte (GELDIGE) vergunning.)

Een van deze ‘wetsovertreders’ is het hoofd van een Nederlands gezin, dat  permanent in de woonwijk ‘Loma Dos’ resideert en, die het naadje van de kous wenst te weten, want kom een Nederlander niet aan zijn eurocenten, of deze wil weten wat hij/zij krijgt waarvoor hij/zij betaalt! (“Ons bent – Zeeuws meisje - zuuuunig, nietwaar!”).
boletin-kopie_large.jpg

Op verzoek van deze trouwe lezer van ‘Gran Canaria actueel’ heeft men - de dag daarvoor nog stomverbaasde  verbaliseerde - een kopietje gegeven van het gedeelte van de gemeentelijke verordening, waarin het betreffende artikel klip en klaar in glasheler Castilliaans staat beschreven:
boletin_large.jpg

Anders, dan om het tot een (duur en tijdrovend) gerechtelijk proces te laten komen, om het betreffende artikel in de gemeenteverordening aan te tijgen, rest  onze Nederlandse vriend nu alleen nog het volgende. En dat is,  om met de agenten van het politiebureau van Arguineguín, - die hij beter kent,  dan die van het bureau in Mogán - gezamenlijk op de 'stoep' (of all places!) van het politiebureau aldaar een sigaretje te roken en zodoende te proberen, of men hem de boete van €80,= (bij betaling binnen 20 dagen €40,=) wil kwijtschelden met het alsnog aanvragen van de bedoelde vergunning. Een licentie, die jaarlijks opnieuw moet worden aangevraagd, à raison van plm. €15,= voor gemeentelijke leges.

Hierbij zij opgemerkt, dat het wel zo correct van de Gemeente Mogán zou zijn geweest, om hun, -van dit wetsartikel onkundige-, inwoners, vooraf te waarschuwen, alvorens een, wat nu genoemd wordt, ‘razzia’ c.q, ‘geld klopjacht’ te organiseren. Waarvan akte.
kleurlogoCanarias.png


Boetes waarvan u zich niet kunt voorstellen
dat men ze u kan opleggen

Onwetendheid  kan u duur komen te staan

SPANJE - zondag 12 augustus 2012 - Als men over (verkeers)boetes praat, dan is het meest waarschijnlijke, dat men denkt aan radar, alcoholcontrole, mobiel telefoneren tijdens het besturen van een voertuig…  Maar wist u dat men u ook kan beboeten voor het ‘oppikken’ van een autoestopista (lifter). Of voor het niet verwittigen van het DGT, als u van adres bent veranderd? Hieronder op een rijtje de meest uiteenlopende boetes die u opgelegd kunt krijgen.


DE MEEST GEBRUIKELIJKE BOETESOP DE WEG
- Bij voortduring meerde voertuigen inhalen... anderzijds; als u inhaalt op een weggedeelte met weinig zicht – bijvoorbeeld op een helling,  ontneemt men u vier punten van uw rijbewijs; hetzelfde is het geval, als u tegemoetkomende voertuigen in gevaar brengt.

- Snelheid vermeerderen, om zich niet te laten inhalen… u  moet voor zover mogelijk het voertuig achter u de gelegenheid geven een inhaalmanoeuvre te kunnen uitvoeren. Boete €200,=.

- Indien u bij het inhalen van een fietser, of voetganger op de weg niet minimaal 1,5 meter zijdelings afstand houdt. Boete €200,=.

- Het niet opvolgen van aanwijzingen van een agent: Let wel, deze moet in het proces verbaal de exacte reden van de boete aangeven. €200,= en vier rijbewijspunten.

- Het niet opvolgen van een verkeerssignaal… bij verboden toegang, rijden in de verkeerde rijrichting, rijden in voetgangersgebied… het verrichten van verboden manoeuvres, keren, parkeren… Boete: €200,=.

- Onbeveiligd bagage vervoeren: Als u bagage vervoert die niet goed bevestigd is - bijvoorbeeld in een voertuig  zonder dak -… of als u al rijdend bagage verliest die op de weg terecht komt, €200,=

- Voor stoppen op een plaats waar dit niet is toegestaan - bijvoorbeeld voor het oppikken van een lifter - kan men u een boete opleggen voor een bedrag vanaf €80,=.

- Rijden met de hand, of de ellenboog uit het autoraampje… Let wel, men kan u beboeten, “voor, het niet permanent aandacht houden op het rijden…” hoewel, volgens de Politie, “wij daar niet voor beboeten… als men bovendien niet slecht rijdt, of geen andere overreding begaat. €80,=.

- Parkeren op, of rijden over het strand… daar dit gebied beschouwd wordt als “ beschermde ruimte.” €6.000,=

-Teveel passagiers vervoeren: U mag in uw voertuig niet meer passagiers vervoeren, dan waarvoor dit is aangepast. Men beboet u met €80,= als niet meer dan 50% van het aantal  zitplaatsen in de auto  wordt overschreden - tot zeven personen in  een auto met vijf zitplaatsen. De boete bedraagt €200,= als dit percentage wordt overschreden… zonder de chauffeur mee te tellen (bij méér dan zeven personen in een auto met vijf zitplaatsen).

- Zonder reden claxonneren: Claxonneren is alleen toegestaan, om een ongeval te voorkomen; of, om blijk te geven van uw aanwezigheid op secundaire wegen. €80,=.Cho Jua: "De wet geldt voor iedereen, behalve voor mij..."

Rijden met muziek ‘op vol geluidsvermogen’: Let wel, de Policia Nacional en de Guardia Civil beboeten u met €80,= als u met luide muziek in de buurt van een ziekenhuis rijdt… maar volgens de verordening akoestische vervuiling  van elke gemeente, kan de Policia Local u beboeten tot €6.000,= (zoals gebeurde met een vrouw in de Comunidad Valenciana.)

 
 
   
 
  

WAT TE DOEN ALS DE GUARDIA CIVIL U AANHOUDT?
1. Wordt niet zenuwachtig:
Bewaar uw kalmte en luister aandachtig naar alle eisen van de agenten. Als u hen het werken gemakkelijk maakt en zij zien, dat u coöperatief bent, richten zij zich op de begane overtreding… en niet op regelgeving die u mogelijk ook zou hebben kunnen overtreden - bijvoorbeeld, het niet meevoeren van de gevarendriehoeken, het waarschuwingsvest…

2. Ga niet in discussie met de agent: Dit maakt de zaken alleen naar erger, bovendien  kan uw recalcitrante  gedrag opgenomen worden in het proces verbaal, waarbij men u kan beboeten met €600,= wegens het zich verzetten tegen de autoriteit.

3. Men mag u niet tegenhouden… Weet, dat de agenten u niet kunnen tegenhouden, behalve als u een gevaar bent voor de overige weggebruikers - bijvoorbeeld als men u pakt bij het rijden op een verkeerde rijstrook, of al u in de  tegengestelde rijrichting rijdt. Men kan u eenvoudigweg om de autopapieren vragen en om uw rijbewijs, om u te identificeren en de boete op te leggen die de reden was ,dat men u heeft aangehouden.

4. Wat u niet mag weigeren, of negeren… is het verstrekken van uw identiteitsbewijs (DNI, NIE) - in geval van het  tegendeel, kan men u naar de politiecel brengen voor identificatie aldaar - en uw rijbewijs. Houdt u er rekening mee, dat - bijvoorbeeld, voor het negeren van een alcoholcontrole - met u kan beboeten met een bedrag van €301,= tot € 600,= en, dat men uw rijbewijs kan intrekken voor een periode van drie maanden als dit geen punten meer bevat.

190 kilometer per uur?
Maar ik ben pas tien minuten aan het rijden!

Bovendien is  het aanbevelenswaardig, dat u de instructies van de agenten opvolgt… en vervolgens een bezwaar indient bij het Dirección General de Tráfico (DGT) (Directoraat-generaal Verkeerszaken), waarin u uiteenzet waarom u het niet eens bent met de boete.
kleurlogoCanarias.png


Apk-keuring Nederlands voertuig
ook in Spanje mogelijk

DEN HAAG - dinsdag 5 juni 2012 - Voertuigen en aanhangers met een Nederlands kenteken kunnen vanaf 1 oktober 2012 in Spanje APK-gekeurd worden.

De Nederlandse ministerraad heeft op voorstel van minister Schultz van Haegen Infrastructuur en Milieu ingestemd met deze wijziging van het Besluit Voertuigen. De wijziging maakt een experiment met het accepteren van APK-keuringen in het buitenland van auto’s met een Nederlands kenteken mogelijk.


Met het experiment kunnen Nederlands gekentekende voertuigen, aanhangers en vrachtauto’s in het buitenland volgens de daar geldende nationale regels worden APK-gekeurd. Goedgekeurde voertuigen krijgen vervolgens een Nederlands keuringsbewijs en worden als goedgekeurd afgemeld in het Nederlandse kentekenregister.

Spanje
De proef van de erkenning van buitenlandse APK’s begint bij enkele APK-stations in Spanje. Voor Spanje is gekozen omdat relatief veel verzoeken voor het erkennen van buitenlandse APK uit Spanje komen van Nederlanders die daar een tweede huis hebben. Voor bedrijven en personen die een voertuig bezitten dat jarenlang niet in Nederland komt, betekent dit een lastenvermindering. Het is niet langer nodig jaarlijks terug te rijden voor de APK-keuring of boetes te betalen wegens het niet voldoen aan de APK-plicht.   

Indien het experiment succesvol blijkt, kan het op termijn ook plaatsvinden in andere lidstaten van de Europese Unie. Daarbij geldt het uitgangspunt van wederkerigheid: alleen de APK-keuringen van landen die hebben aangegeven ook Nederlandse APK’s te zullen erkennen, worden geaccepteerd.
Het experiment heeft een looptijd van maximaal 6 jaar en zal over 2 jaar worden geëvalueerd.

Bovenstaande informatie is na te lezen op:
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/auto/nieuws/2012/06/01/apk-keuring-nederlandse-auto-wordt-ook-in-spanje-mogelijk.html

en op:

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/auto/documenten-en-publicaties/persberichten/2012/06/01/apk-keuring-nederlands-voertuig-ook-in-spanje-mogelijk.html

 kleurlogoCanarias.png


Spaanse verkeersdienst beloont
goed gedrag automobilist met
1 rijbewijspunt

MADRID - zondag 27 mei 2012 – Het Dirección General de Tráfico (DGT) (de Spaanse Verkeersdienst) zal per 1 juli 2012 alle chauffeurs die zich het afgelopen jaar  goed hebben gedragen in het verkeer, een punt cadeau geven op hun rijbewijs.

Dit wil zeggen, dat alle automobilisten die de afgelopen 12 maanden geen bekeuringen hebben ontvangen, een punt  krijgen bovenop de punten die ze al hebben op hun rijbewijs.
naamloos-102.png
De zich in het verkeer goed gedragen hebbende chauffeurs zullen per 1 juli 2012 van 14 naar 15 rijbewijspunten gaan.
Volgens het DGT gaat het om ongeveer 16 miljoen autorijders die aldus het maximaal mogelijke saldo aan punten zullen hebben.
In 2009, toen het rijbewijssysteem drie jaar bestond, kregen chauffeurs die zich in het verkeer  goed hadden gedragen er ook al twee punten bij.


Overzicht snelheidsovertredingen en bijbehorende verkeersboetes: geld én punten.

Sinds de intreding van het puntensysteem in 2006 zijn er vijf miljoen automobilisten bekeurd. In die periode zijn zeven miljoen bekeuringen uitgeschreven en zijn 21 miljoen punten verloren gegaan. Tot nu toe zijn er 2.352 mensen die al tweemaal hun rijbewijs zijn kwijtgeraakt in Spanje. Sinds 2006 zijn 227.400 autorijders terug moeten gaan naar de rijschool, om extra cursussen te volgen en zo hun rijbewijs terug te krijgen.
Momenteel zijn er 91.000 mensen die op het punt staan hun rijbewijs kwijt te raken, aangezien ze nog maar drie of minder punten hebben.

De meeste punten zijn op de rijbewijzen ingetrokken bij:
- 42% vanwege te hard rijden
- 13% voor het niet dragen van de autogordel (13%),
-   9% voor het gebruik van de mobiele telefoon tijdens het besturen van een voertuig
-   9%  wegens te veel alcohol tijdens het besturen van een voertuig
cab1-izq_large.jpg

Heeft u onlangs een verkeersboete opgelopen en wilt u weten, hoeveel punten u officieel bent kwijtgeraakt, dan is dit te controleren op:
https://apl.dgt.es/WEB_COPACI/consultarPuntos.faces

Overige informatie  betreffende de DGT treft u aan op:
http://www.dgt.es/portal/
kleurlogoCanarias.png


Verkeersboetes: via mail of  SMS

MADRID – dinsdag 20 maart 2012 - De Spaanse verkeersdienst DGT (Tráfico) publiceert sinds donderdag 15 maart 2012 boetes die zijn uitgedeeld voor verkeersovertredingen op het internet.

Met de maatregel wil de verkeersdienst vermijden, dat autmobilisten een boete krijgen zonder dat ze zich daarvan bewust zijn.


http://www.dgt.es/portal/

Veel bestuurders worden niet op de hoogte gesteld van boetes (bijvoorbeeld omdat ze verhuisd zijn) en moeten daardoor in sommige gevallen vele malen meer betalen dan zij betaald zouden hebben, als ze op tijd van de boete af hadden geweten en direct hadden betaald. Bovendien kunnen ze op d ezemanier geen bezwaar maken.

Men dient zich te registreren op de pagina van de DGT (http://www.dgt.es/portal/) waar men kan aangeven, berichtgeving over boetes via Email of via SMS te wikken ontvangen.
images72_large.jpg

Leuker kunnen we het niet maken, wel gemakkelijker.

Ook kan men op de internetpagina  van het DGT nagaan hoevel rijbewijspunten er zijn ingehouden bij het oplopen van een verkeersboete en hoeveel het puntensaldo op het rijbewijs is, zodat men weet, hoe 'kritiek' de situatie is geworden, alvorens er drastische maatregelen worden genomen vanwege niet correct  gedrag in het verkeer.

Bronnen:
http://spanjevandaag.com

http://spanje.blog.nl
kleurlogoCanarias.png


 

e-3.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--333.jpg