aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-225.jpg

mapa-canarias2-76.jpg


12599538802-1.jpg
procesion-mantillas-palmas-12_g.jpg
procesion-mantillas-palmas-22_g.jpg
                               Viernes Santo (Goede Vrijdag) 30 maart 2018.
                                                
Procesión de Las Mantillasprocesion-mantillas-palmas-23_g.jpg
procesion-mantillas-palmas-9_g.jpg
 procesion-mantillas-palmas-19_g.jpg procesion-mantillas-palmas-8_g.jpg
procesion-mantillas-palmas-10_g.jpg procesion-mantillas-palmas-5_g.jpg

procesion-mantillas-palmas-18_g.jpg procesion-mantillas-palmas-24_g.jpg
procesion-mantillas-palmas-16_g.jpg procesion-mantillas-palmas-6_g.jpg
procesion-mantillas-palmas-2_g.jpg procesion-mantillas-palmas-4_g.jpg
procesion-mantillas-palmas-26_g.jpg
zzzzslas-canariaslogo-kopie-8.jpg


2018 SEMANA SANTA (GOEDE WEEK)

De Semana Santa (Goede Week) die in heel Spanje wordt gevierd, heeft in 2018 de volgende datums:
Portada-F-Casalitos-Semana-Santa-2018-02_web.jpg semanasanta-604x270.png

que-hacer-en-semana-santa-2018_crop1517255836358jpg_793492074.jpgsemana-santa-2018.jpg - 25 maart: Palmzondag
- 29 maart: Witte Donderdag

CALENDARIO-SEMANA-SANTA-2018-1024x559.jpg
- 30 maart: Goede Vrijdag
- 31 maart: Paaszaterdag
  - 1 april : Pasen
00000slas-canariaslogo-125.jpg


‘De Passie en de dood van Jezus’
in het centrum van de gemeente Santa Lucia  de Tirajana  op Goede Vrijdag 30 maart 2018

In het centrum van Santa Lucia Tirajana beleeft men
op deze Goede Vrijdag ‘de Passie’,
een traditie van vier decennia

De voorstelling in de kerk kan met rechtstreeks volgen
via het Este Canal op televisie vanaf 21:00 uur

SANTA LUCIA DE TIRAJANA . Witte Donderdag 29 maart 2018 - De parochiekerk van Santa Lucia beleeft op Viernes Santo (Goede Vrijdag) de voorstelling van ‘La Pasión y Muerte de Jesús’, een traditie die al vier decennia plaatsvindt en die kan rekenen op de deelname van een vijftigtal medewerkenden van het historische centrum van de gemeente dat diverse passages van de Bijbel opvoert.

De voorstelling, die vanaf 21.00 uur in de kerk van Santa Lucía plaatsvindt, heeft de bijzonderheid dat de meeste rollen deel uitmaken van de twaalf schilderachtige personen die worden vertegenwoordigd door dezelfde acteurs die de assemblage in 1979 begonnen, zoals het geval is van Margarito Ramírez, in het karakter van Jezus; en van zijn zuster Conchi, als María Magdalena. Ook worden sommige rollen vervuld door ouders en hun kinderen.

29693749_1799951240028370_622790069_o.jpg
29693406_1799951253361702_1196406454_o.jpg

29681445_1799951236695037_1967397978_o.jpgDe 'Passie en dood van Jezus' in Santa Lucia gaat terug tot het jaar 1979, toen een groep parochianen, geanimeerd door de pastoor, Pedro Perdomo Navarro, besloot om de voorstelling ter  plaatse uit te voeren. De voorstelling omvat de intocht van Jezus in Jeruzalem, het wassen van de voeten, en het laatste avondmaal, de ontkenning van Judas, het gebed in de olijfgaard en arrestatie, de Joden raad, de ontkenning van Petrus, Jezus vóór Pilatus en Herodus, het geselen, het kronen met doornen, de weg van het kruis, de ontmoeting met zijn moeder, Maria Magdalena, Veronica, en vrome vrouwen, de kruisiging en de dood, de neerdaling van het kruis in her  graf, en de opstanding. Door de jaren heen hebben de verschillende scènes diverse wijzigingen ondergaan, altijd gericht op het geven van meer pracht aan het werk.

Margarito Ramírez, regisseur
Margarito Ramírez -regisseur van de toneel voordstelling en die deze vier decennia nooit heeft gemist om zijn rol op een ononderbroken manier te vervullen - legt uit,  “dat het kruis dat hij draagt een fakkel is die we van een oud huis herstellen,", en benadrukt ,”dat in La Pasión veel realisme is."

Ramírez wenst dat de nieuwe generaties het overnemen , "omdat ik na 40 jaar niet wil,  dat deze toneel voortelling in de vergetelheid raakt,  en men moet weten dat deze daad al deel uitmaakt van ons cultureel erfgoed dat op een paar plaatsen in Gran Canaria vertegenwoordigt."

De regisseur van ‘La Pasión y Muerte de Jesús’ benadrukt, “ dat niet alleen de mensen van Santa Lucia, maar ook uit  andere gemeenten van het eiland komen kijken, ook dezer dagen  is Santa Lucia veel bezocht omdat het heel mooi en groen is, meer zelfs met de recente  regens die deze dagen zijn gevallen ."

‘La Pasión y Muerte de La Jesús’ opgevoerd in Santa Lucía is op Goede Vrijdag ook te volgen op televisie via het Este Canal, vanaf 21:00 uur.
00000slas-canariaslogo-248.jpg


De aanpassingen van de Semana Santa
op La Gomera

SAN SEBASTIÁN DE LA GOMERA - woensdag 28 maart 2018 - De La Asunción-kerk (Maria ten Hemelopname-kerk), de moederkerk van La Gomera, huisvest een authentiek heilig museum, maar tot de jaren 50 had het geen beelden die verwijzen naar de Passie behalve een Christus uit de 18e eeuw. Toch zagen de bewoners niet af  van het vieren van de Semana Santa (Goede Week) en hielden andere heiligen aan van de liturgie die in die tijd de Sagradas Escritura (Heilige Schrift) dicteerde.

De komst van de priester Manuel Yánez naar de La Asunción-kerk in San Sebastián de La Gomera markeerde een voor en een na in de ontwikkeling van de parochie, vooral tijdens de viering van de Semana Santa (Goede Week). Met hem, en met de aankoop van vrijwel alle afbeeldingen die nodig zijn om een Via Crucis (Kruisweg) uit te voeren, werd een traditie beëindigd die, hoewel die onorthodox kon zijn, diep geworteld was in de stad.
image_content_3254798_20180327144138.jpg
                   Processie op Viernes de Dolores (Vrijdag van de Smarten))
                                   in San Sebastián de La Gomera in 1956.
De viering van de Passie, en de bekende liturgieën gemarkeerd door de kalender van de Heilige Schrift, strekte zich uit tot in alle uithoeken van La Gomera en het was uiteraard een moment van grote betekenis in de hoofdstad. Echter, ‘de onbestendigheid van de moederkerk’, die - behalve de eerste beelden welke na de conquista (verovering)  op het eiland arriveerden - ‘nauwelijks afbeeldingen had die wezen op de Semana Santa (Goede  Week)’, zorgde ervoor;  dat de parochianen uiteindelijk ‘de beelden transformeerden’; zo legt de geschiedkundige Manuel Lino Armas uit.
34_big.jpg
Zo was bijvoorbeeld, de Virgen del Carmen gekleed en werd  het beeld op een dag in Veronica veranderd, en  het andere beeld was gekleed als de Dolorosa (Smartelijke), opgezadeld met verschillende kleding en andere symbolen, in de processie op de betreffende Passie-dag.

Hetzelfde gebeurde met de Christus die tegenwoordig, onder het priesterkoor van de La Asunción-kerk, alleen wordt vereerd als de liggende Christus.
Voor dit beeld uit de 18de Eeuw - dat zowel een gekruisigde, als een liggende Christus is - omdat de armen zijn gemaakt van dierenhuid en uiteen gestrekt  zijn - "moest het eerst als la Oración en el Huerto (het Gebed in de Tuin), dan als Señor de la Cañita (Heer van de Cañita), en uiteindelijk als Señor de la Pasión (Heer van de Passie) gaan," zegt Armas.
image_content_3254797_20180327144204.jpg
De priester Manuel Yánez en zijn immense familiefortuin maakten een einde aan de tijd van ontbering in La Asunción.
Tussen 1948 en 1958 verwierf de pastoor voor de parochie een Señor de la Burrita, "die hij meenam in de processie van de kinderen, op Domingo de Ramos (Palmzondag), die ging als een Señor de la Oración en el Huerto (Heer van het Gebed in de Tuin), die vertrok op de Lunes Santo (Heilige Maandag); en als de Señor con la Cruz a cuestas (de het Kruis Dragende Heer), op Martes Santo (Heilige Dinsdag);  en als Señor atado a la columna  Santo (Heer met touw vastgebonden aan de Heilige pilaar), op woensdag.
Op Jueves Santo (Witte Donderdag) ging de processie van de Crucificado (Gekruisigde); en op Viernes Santo (Goede Vrijdag), in de Magna-processie, kwamen er twee nieuwe beelden bij: San Juan (Sint Johannes) en La Dolorosa (De Smartelijke), en bovendien naast el Sepulcro (het Graf) , met de liggende Christus; vertelt Manuel Lino Armas in zijn boekwerk ‘Historias y leyendas de San Sebastián’ (‘Verhalen en Legenden van San Sebastian).

Pasos (Processies) en gewoonten
De nieuwe beelden gaven aandacht aan de Semana Santa (Goede Week) in de stad, en ook een klein probleem, zoals het buitensporige gewicht in de processies van de Señor de la Burrita (Heer van de Ezelin) en die van la Oración en el Huerto (het Gebed in de Tuin ) “wat dwong om alleen te vertrekken, als de machtigste dragers, de familieleden van de Herrera del Molinito (de katholieken), ter processie gingen,” zegt Manuel Lino Armas.
Iglesia_Parroquial_de_Nuestra_Seora_de_la_Asuncin_San_Sebastin_de_la_Gomera_La_Gomera_Espaa_2012-12-14_DD_02.jpg
Een andere verloren gegane gewoonte is, dat sinds de kerkklokken niet konden worden geluid, van Jueves Santo (Witte Donderdag) tot Sábado de Gloria (Paaszaterdag), door de  kosters, "om de gelovigen te waarschuwen, en door de straten liepen ratelend met een matraca (rammelaar)".
San_Sebastian_de_la_Gomera18.jpg
Opmerkelijker is het geval hoe de processie werd aangekondigd van la muerte de Jesucristo (de dood van Jezus Christus) tijdens el Sermón de las Siete Palabras (de Preek van de Zeven Woorden): Vertrekkend vanaf het priesterkoor, de trappen afgaand naar beneden, met de lichten uit, en met enkele ijzeren ballen die, "angstaanjagend geluid maakten". Het waren enkele van de kogels van de kanonnen waarmee in 1743 de milities van La Gomera  tegenover de Engelse vloot van Charles Windham stonden.
00000slas-canariaslogo-236.jpg


Geen ludiek-feestelijke activiteiten
in bars en restaurants

tijdens de Passie-dagen op La Palma

SANTA CRUZ DE LA PALMA - maandag 26 maart 2018 -  Als er een plaats is op de Canarische Eilanden waar de Semana Santa (Goede Week) intensief wordt beleefd, is het Santa Cruz de La Palma. Maar toch heeft de burgemeester een mededeling  gepubliceerd die expliciet de ludiek-feestelijke activiteiten in bars en restaurants op Jueves Santo (Witte Donderdag) en Viernes Santo (Goede Vrijdag) verbiedt. Nergens anders op de Canarische Eilanden wordt een dergelijke maatregel genomen.

De viering van de Semana Santa (Goede Week) door de burgemeester van Santa Cruz de La Palma, de socialist Sergio Matos, die de sluitingstijd verlengt tot 03:00 uur, maar paradoxaal genoeg uitdrukkelijke verbiedt:  “de ludiek-feestelijke activiteiten in bars en restaurants op Witte Donderdag en op Goede Vrijdag" zou onopgemerkt zijn gebleven, als het gemeenteraadslid  van Nueva Canarias (NC) in de recente Gemeenteraadsvergadering niet had gewaarschuwd voor de tekenen van ongrondwettelijkheid, terwijl Spanje een niet-confessioneel land is.
De commotie was monumentaal en dwong de burgemeester om uit te leggen, dat de mededeling reageert op de wens om ‘stijl te geven’ aan de Goede Week op La Palma.
Piedad_Palma_del_Rio_Luis_141017_039.jpg Piedad_Palma_del_Rio_Luis_141017_154.jpg 952532_1.jpg
Cofradialapiedad.jpg
     Processie van de Cofradia (Broederschap) Virgen de la Piedad (O.L.Vrouw van Genade)
     in de winkelstraat  Calle Anselmo Pérez de Brito (calle Real) in Santa Cruz de La Palma.

image_content_3237953_20180326085456.jpg
In de bars en restaurants van de stad is verwarring ontstaan over het Gemeentelijke verbod; volgens Eva Álvarez - manager van de Asociación Casco Histórico  (Vereniging Historisch Stadscentrum) waarbij zakenmensen en vooral horeca-ondernemers in de hoofdstad van La Palma bij zijn aangesloten - “staat op papier waarmee iedereen al bezig was: het verwijderen van de terrassen, het afzetten van muziek, en het sluiten van de deur van het pand, als er een processie voorbij trekt.”

Maar bovendien heeft het tot ‘een enorme verwarring’ geleid, “omdat men niet begrijpt ‘waarom’ het verbod er is, dat duidelijk ‘onevenredig’ is,” zeggen ze.
Eva Alvarez heeft  samen met de burgemeester moeten verduidelijken en aan de horeca-ondernemers uitleggen dat het verbod  is medegedeeld, hoewel het - in feite -  niet in die bewoordingen is dat men de activiteiten die worden overwogen in het convenant Vive Santa Cruz - ondertekend door 
Casco Histórico en het  Gemeentebestuur, om de stad te dynamiseren, voornamelijk met muziek in de straat -  niet kan vieren.

Hoe dan ook, de waarheid is dat in geen enkele andere stad van de Canarische Eilanden, met agenda's van de Heilige Week geteisterd door processies, zoals La Laguna, Las Palmas de Gran Canaria, of Santa Cruz de Tenerife, een vergelijkbaar verbod moesten gebruiken om er, stijl aan te geven.

Alleen in de hoofdstad van Gran Canaria brengt de Servicio de Edificaciones y Actividades (Dienst Gebouwen en Activiteiten) een resolutie uit, waarin de tijden van de processies aan de orde worden gesteld en de lokale bevolking in het kielzog hun terrassen moet verwijderen. Als de processie eenmaal is gepasseerd, keren de tafels en stoelen terug naar hun plek.

De processies van La Laguna trekken door de voetgangersgebieden, geplaagd door bars en restaurants, maar  ‘nooit’ is het  verboden om open te zijn, of is men gedwongen om de terrassen te verwijderen.
In Santa Cruz de Tenerife is niets verboden. Wat meer is, een van de meest kenmerkende processies, die van Jesús Cautivo (de Gevangen Jezus) - een beeld dat op de schouders wordt gedragen, in de zuiverste Seviliaanse stijl - trekt door het belangrijkste uitgaansgebied van de stad, met terrassen aan beide zijden van de straat.
00000slas-canariaslogo-227.jpg


Trouwe gelovigen omringen La Burrita

De traditionele processie in het San Telmo-Park brengt ook in 2018 duizenden personen samen met olijf- en palmtakken in de hand

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA -. maandag 26 maart 2018 - De religieuze ceremonies van de Semana Santa (Goede Week) in Las Palmas de Gran Canaria zijn op Palmzondag , 25 maart 2018,  begonnen met de traditionele La Burrita-processie die plaatsvindt in het San Telmo-park in Las Palmas de Gran Canaria en die gevolgd wordt door religieuze processies die plaatsvinden in de gehele stad.

Ook in 2018 herbergt het San Telmo-Park wederom de geliefde processie van La Burrita waaraan duizenden gelovigen deelnemen om, met palm en olijftakken in de hand, om Jezus op zijn Ezelin in zijn tocht te begeleiden .

25-16566176-68_g.jpg

25-16566109-1_g.jpg              De La Burrita Processie, Palmzondag in San Telmo.
    
VIDEO:
https://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/03/25/140353/procesion-burrita-telmo-comienza-semana-santa-1_p.mp4

25-16566115-7_g-1.jpg 25-16566116-8_g.jpg

25-16566119-11_g.jpg 25-16566120-12_g.jpg

25-16566121-13_g.jpg 25-16566122-14_g.jpg

25-16566125-17_g-1.jpg 25-16566145-37_g.jpg

25-16566149-41_g.jpg 25-16566150-42_g.jpg

25-16566151-43_g.jpg 25-16566152-44_g.jpg

25-16566154-46_g.jpg 25-16566155-47_g.jpg

25-16566156-48_g.jpg 25-16566157-49_g.jpg

25-16566158-50_g.jpg 25-16566159-51_g.jpg

25-16566110-2_g.jpg 25-16566126-18_g.jpg
25-16566165-57_g.jpg 25-16566127-19_g.jpg
Zoals gebruikelijk sinds de jaren zestig verliet het beeld van 'El señor en La Burrita’  ('De Heer op De  Ezelin’), gemaakt in 1897, op zondagochtend om 11:00 uur de kapel van het park, vergezeld door duizenden gelovigen.
25-16566117-9_g-1.jpg 25-16566113-5_g.jpg

25-16566117-9_g-2.jpg 25-16566171-63_g.jpg

25-16566160-52_g.jpg 25-16566161-53_g.jpg
Deze processie is een feestelijke gebeurtenis, door de achtergrond van de liturgie - de binnenkomst van Jezus in Jeruzalem - en door het grote familie-publiek dat zich verzamelt rond de Calle Mayor de Triana. De kinderen - olijf- en palmtakken in de hand, of op de schouders van de ouders - bepalen de ochtendatmosfeer voorafgaand aan de preek.

25-16566130-22_g.jpg
 25-16566131-23_g.jpg 25-16566132-24_g.jpg
 25-16566167-59_g.jpg 25-16566164-56_g.jpg

25-16566172-64_g.jpg
 25-16566111-3_g.jpg 25-16566112-4_g.jpg 25-16566113-5_g-1.jpg 25-16566128-20_g.jpg 25-16566143-35_g.jpg 25-16566133-25_g.jpg
25-16566142-34_g.jpg 25-16566144-36_g.jpg
De processie gaat  door het San Telmo-Park, via de Calle Mayor de Triana; en de Calles Perdomo, Pérez Galdós, Buenos Aires, terug naar het San Telmo-Park
25-16566129-21_g.jpg

25-16566134-26_g.jpg 25-16566135-27_g.jpg
25-16566136-28_g.jpg 25-16566138-30_g.jpg

25-16566140-32_g.jpg 25-16566141-33_g.jpg
25-16566146-38_g.jpg 25-16566148-40_g.jpg
25-16566159-51_g-1.jpg 25-16566162-54_g.jpg
25-16566163-55_g.jpg 25-16566168-60_g.jpg
Na de La Burrita-processie, heeft om 19:00 uur op deze  Domingo de Ramos (Palmzondag) de Procesión del Cristo de la Salud y la Esperanza in de stadswijk Vegueta plaatsgevonden.
De beelden van de Virgen de La Esperanza de Vegueta (1892) (O.L Vrouw van de Hoop van Vegueta) en Nuestro Padre Jesús de La Salud (1985) (Onze Vader Jezus van De Gezondheid), vertrekken vanuit de Santo Domingo de Guzmán-kerk, gedragen door de Cofradía Nazarenos de Vegueta (Nazareth-Broederschap van Vegueta).
00000slas-canariaslogo-225.jpg


Op Palmzondag 25 maart 2018
processies in Las Palmas de Gran Canaria

 De Policia Local (Gemeentepolitie) zet 60 agenten extra in
voor het begeleiden van een tiental processies
die plaatsvinden in de diverse stadswijken,
tot zondag 1 mei 2018

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA .- zaterdag 24 maart 2018 - Op de Domingo de Ramos (Palmzondag) 25 maart 2018 vinden diverse processies plaats in de gehele stad:

procesiones-1.jpgProcesión de Las Palmas (Vegueta)
Van 10:00 tot 10:45 uur. Vertrekplaats: Ermita de los Reyes, en gaat door de straten  Hernán Pérez de Grado, Dr. Nuez Aguilar, Fernando Galván, San Marcos, García Tello, en eindigt op het Plaza de Santo Domingo

Procesión de Ramos (Tamaraceite)
Van 11:00 ror 11:30 uur. Vertrekpunt Parochieplein de San Antonio Abad en  Plaza de Ceferino Hernández.

Procesión de Ramos (San Lorenzo)
Van 11:00 tot 11:15 uur. Vertrekpunt de Parroquia de San Lorenzo en gaat door de barranco (het ravijn) vanaf het Centro de Salud, Marqués del Muni, en het Plaza de San Lorenzo tot aan de kerk.

El Señor de la Burrita (Triana)
Van 11:00 tot 14:00 uur. Vertrekpunt de Ermita de San Bernardo y San Telmo, en gaat via het Parque de San Telmo, en trekt door de straten Triana, Perdomo, Pérez Galdós, Buenos Aires, en eindigt in het   Parque San Telmo.

El Señor de la Burrita (Isleta)
Van 10:30 tot 12:30 uur. Vertrekpunt de Parroquia de Nuestra Señora de la Luz , en gaat via Los Jardines del Castillo de la Luz, en de straten Gordillo, Tecén, Taliarte, Princesa Guayarmina, La Naval, Pérez Muñoz naar de parochie.

Bendición de Ramos (Vegueta)
Van 11:30 tot11:45 uur. Vertrekt vanuit La Parroquia Matriz de San Agustín en eindigt op La Plaza de San Agustín.

Procesión Domingo de Ramos (Puerto)
Van 11:30 tot 12:30 uur. Vertrek vanuit La Parroquia de Santa María del Pino, via de straten

Cirilo Moreno, General Vives, Lucas Fernández Navarro, Uruguay, Ruiz de Alda, Presidente Alvear.

Procesión de Ramos (Ciudad Alta)
Van 12:00 tot 12:15 uur. Vertrek vanuit La Parroquia de San Antonio María Claret (Redonda-kerk), en trekt door de straten Pintor Juan Ismael, Henry Dunant.

Procesión de Ramos (Arenales)
Van 12:30 tot 13:00 uur. Vertrek vanuit La Parroquia del Corazón de María, en heeft de volgende route: Plazoleta Padre Hilario, Tomás de Iriarte, Obispo Rabadán.

Cristo de la Salud y Virgen de la Esperanza Los Nazarenos (Vegueta)
Van 19:00 tot 00:30. Vertrek vanuit La Parroquia de Santo Domingo, en gaat via het  Plaza de Santo Domingo,  en de straten García Tello, San Marcos, Fernando Galván, Reyes Católicos, Dr. Chil, Reloj, Obispo Codina, Catedral. Obispo Codina San Marcial, Plaza de los Álamos, Plaza del Pilar Nuevo, Felipe Massieu Falcón, Espíritu Santo, Reloj, Dr. Chil, Dr. Verneau, San Marcos, García Tello, Plaza de Santo Domingo tot aan de kerk.
00000slas-canariaslogo-201.jpg


De Goede Vrijdag-processie in het wit gekleed
met de traditionele Canarische mantilla

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - Goede Vrijdag. 14 april 2017 -In de Goede Vrijdag-processie in Las Palmas de Gran Canaria, door de straten van de stadswijk Vegueta, die begint om 11:00 uur, gaan de dames gekleed met de traditionele Canarische mantilla (hoofd- en schouderdoek, sluier ), een heel oude traditie, die het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria dezer dagen in ere houdt.

Een grote groep vrouwen loopt mee in de processie die bekend staat als de Procesión de las Mantillas, een jarenlange traditie, waarmee vrouwen zorgvuldig dit oude en unieke kledingstuk  van het Eiland hebben bewaard, dat gekenmerkt wordt door de religieuze traditie, zo laat de minister van Artesanía (Ambachten), Minerva Alonso, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria weten.
mantilla1.jpg
De fondsen van de Fundación para la Etnografía y el Desarrollo de la Artesanía Canaria (FEDAC) (Canarische Stichting voor de Etnografie en de ontwikkeling van Ambachten) plaatste de mantilla als een van de meest traditionele kledingstukken van de kostuums van vrouwen, oorspronkelijk van linnen, min of meer in een driehoekige vorm met twee hoeken in een rechte lijn aan de voorzijde en een ronde lijn aan de achterzijde, waarbij in sommige gevallen een cachorro canario is aangebracht.
mantilla2.jpg
mantilla3.jpg mantilla4.jpg mantilla_foto_r_300.jpg
De mantilla was een belangrijk element in de omgeving van het Castillo, hoewel het mogelijk was, soortgelijke kleding tegen te komen in de woningen van Arabische vrouwen die in Spanje woonden; in steden zoals Napels , of Venetië, en in sommige landen rond de Middellandse Zee.
                                     hqdefault1-2.jpg

                                                                VIDEO:
                                          https://youtu.be/2bAKyofv1G8

Zoals aangegeven in de potpourri ‘Palmero, sube a la palma’ ('Palmero, beklim de palm') was de hoofdbedekking vele jaren van veelkleurig, hoewel het de kleuren verloor in de tweede helft van de negentiende eeuw , om zich te concentreren op wit en zwart, toen de donkere kleur duidelijk rouw weergaf, en de heldere de tegenovergestelde  stemming.
mantillas.jpg
39-4.jpg  5645583931_753751b36f.jpg 5645585067_2c78587025-1.jpg 3432032084_5673c4112f.jpg
Procesion-Mantillas_EDIIMA20121216_0370_13.jpg
Een symbool van respect dat gelijk is aan degene die het draagt

Echter, in sommige delen van het eiland zijn er typische mantillas (hoofddoeken/sluiers) gedecoreerd met versiersels zoals borduurwerk, kant en kwastjes, vooral als de versiering als ornament de jurk betreft die het bedekt.
Procesion-Mantillas_EDIIMA20130921_0364_13.jpg
CIMG0206600x450.jpg Procesion-Mantillas-Palmas-Gran-Canaria_EDIIMA20160325_0062_18.jpg
Procesion-Mantillas-Palmas-Canaria-EFE_EDIIMA20150326_0994_13.jpg  Procesion-Mantillas_EDIIMA20120820_0135_13.jpg

Onder de mantilla del Viernes Santo (Goede Vrijdag-sluier , wordt een witte blouse gedragen, een zwarte rok, kousen en schoenen, die het geheel eenvoudig en sober completeren, maar wat ongetwijfeld de vrouwen maakt tot hoofdrolspeelsters op een dergelijk belangrijk  religieus moment.

1160-742.jpg CIMG0203600x450.jpg
                                                Jong geleerd, is oud gedaan.
procesiondelasmantillas2011Laspalmas_thumb2.jpg

3432027050_0d4d900b80.jpg mantillas-palmas-semana1--644x362.jpg
De mantilla (sluier) dragen is een symbool van identiteit en trots voor de vrouwen die het kiezen als onderdeel van hun kleding, een kledingstuk dat in veel gevallen van moeder op dochter is overgedragen en met grote zorg onderhouden, bewaard als een schat, met zorg gewassen en gestreken aan de achterzijde, om het op zijn best te tonen.

In sommige van de oudste huizen is het niet vreemd, bovendien een zwarte mantilla (sluier )  aan te treffen voor de rouw van de familie, gewikkeld in handdoeken en netjes opgevouwen, ook al is het tegenwoordig in onbruik geraakt.

000islas-canariaslogo-kopie-138.jpg


Semana Santa Processie-kalender 2017 
Las Palmas de Gran Canaria
page_000002.png
ZZZIslas-canariaslogo-804.jpg


La Burrita (het Ezelinnetje)
opent de Semana Santa (Goede Week)

LAS PALMAS DE GRAN  CANARIA - Palmzondag 9 april - Ook op deze zondag  trekt wederom de jaarlijkse processie van La Burrita (het Ezelinnetje) door Las Palmas de Gran Canaria, waarmee duizenden gelovigen samenkomen in de omgeving van San Telmo.

Na weer een jaar, bereidt de hoofdstedelijke wijk Vegueta zich voor op de stroom aan processies die dezer dagen plaatsvindt tijdens de Semana Santa (Goede Week).
Talrijke gelovigen hebben op zondag 9 april de traditionele processie van ‘La Burrita’ bijgewoond, die plaatsvindt op Domingo de Ramos (Palmzondag), wat het begin is van de religieuze plechtigheden tijdens de Semana Santa (Goede Week).
procesian-burrita-29_g.jpg
                                                              VIDEO:
          https://www.facebook.com/laprovincia.es/videos/10155164277672829
procesian-burrita-9_g-kopie.jpg
La Burrita vertrekt vanuit het San Telmo-park, zoals sinds de jaren ’60 gebruikelijk is, om 11:00  uur, wat het moment is waarop het beeld van 'El señor y La Burrita' (‘de Heer en het Ezelinnetje; stammend uit 1897) vergezeld door duizenden gelovigen de San Telmo-kapel verlaat.
Deze processie is een feestelijke gebeurtenis, op grond van de liturgie - de intocht van Jezus in Jeruzalem - en vanwege de talrijke gezinnen die aanwezig zijn in de omgeving van de Calle Mayor de Triana;  kinderen met olijf- en palmtakken in de hand,  zittend op de schouders van hun vaders, bepalen de ochtendlijke sfeer die voorafgaat aan de homilie.

procesian-burrita-24_g.jpg

procesian-burrita-25_g.jpg procesian-burrita-26_g.jpg procesian-burrita-27_g.jpg
procesian-burrita-30_g.jpg procesian-burrita-31_g.jpg procesian-burrita-32_g.jpg

procesian-burrita-11_g.jpg
procesian-burrita-10_g-kopie.jpg procesian-burrita-33_g.jpg

 procesian-burrita-36_g.jpg procesian-burrita-35_g.jpg
procesian-burrita-39_g.jpg

procesian-burrita-37_g.jpg procesian-burrita-38_g.jpg

 procesian-burrita-40_g.jpg
procesian-burrita-44_g.jpg procesian-burrita-41_g.jpg
Vanaf 19:00 vindt ook de Procesión del Cristo de la Salud y la Esperanza de Vegueta (Processie van de Christus van de Hoop van Vegueta) plaats.
procesian-cristo-salud-esperanza-vegueta-iglesia-9_g.jpg
procesian-cristo-salud-esperanza-vegueta-iglesia-8_g.jpg

procesian-cristo-salud-esperanza-vegueta-iglesia-10_g.jpg procesian-cristo-salud-esperanza-vegueta-iglesia-11_g.jpg
procesian-cristo-salud-esperanza-vegueta-iglesia-1_g.jpg procesian-cristo-salud-esperanza-vegueta-iglesia-2_g.jpg
procesian-cristo-salud-esperanza-vegueta-iglesia-6_g.jpg procesian-cristo-salud-esperanza-vegueta-iglesia-5_g.jpg
procesian-cristo-salud-esperanza-vegueta-iglesia-3_g.jpg

procesian-cristo-salud-esperanza-vegueta-iglesia-14_g1.jpg
procesian-cristo-salud-esperanza-vegueta-iglesia-23_g.jpg procesian-cristo-salud-esperanza-vegueta-iglesia-13_g.jpg
procesian-cristo-salud-esperanza-vegueta-iglesia-21_g1.jpg procesian-cristo-salud-esperanza-vegueta-iglesia-22_g2.jpg
procesian-cristo-salud-esperanza-vegueta-iglesia-12_g.jpg
procesian-cristo-salud-esperanza-vegueta-iglesia-15_g.jpg procesian-cristo-salud-esperanza-vegueta-iglesia-16_g1.jpg
procesian-cristo-salud-esperanza-vegueta-iglesia-18_g1.jpg
procesian-cristo-salud-esperanza-vegueta-iglesia-17_g1.jpg

procesian-cristo-salud-esperanza-vegueta-iglesia-19_g.jpg procesian-cristo-salud-esperanza-vegueta-iglesia-20_g.jpgDe beelden van de Virgen de La Esperanza de Vegueta (1892) (de Heilige Maagd van de Hoop van Vegueta) en Nuestro Padre Jesús de La Salud (1985) (Onze Vader Jezus van de Gezondheid), vertrekken vanuit de Santo Domingo de Guzmán-parochie aan de hand van de Cofradía Nazareños de Vegueta ( Nazareth-Broederschap van Vegueta).
procesion-dolores-triana-1_g.jpg
Op Miércoles Santo (Woensdag in de Goede Week) is het de beurt  aan de Los Dolores de Triana (O. L. Vouw der Smarten , die om 19.00 uur vanuit de San Telmo-kapel; en van de processie van de Santo Encuentro (Heilige Ontmoeting) die om 20.30 uur vertrekt vanuit de Santo Domingo-kerk
procesion-dolores-triana-3_g.jpg procesion-dolores-triana-4_g.jpg

procesion-dolores-triana-12_g.jpgprocesion-dolores-triana-5_g.jpg procesion-dolores-triana-32_g.jpg procesion-dolores-triana-31_g.jpg procesion-dolores-triana-33_g.jpg

procesion-dolores-triana-23_g.jpg

procesion-santo-encuentro-7_g.jpg
procesion-santo-encuentro-9_g.jpg
procesion-santo-encuentro-10_g.jpg procesion-santo-encuentro-11_g.jpg
procesion-santo-encuentro-15_g.jpg procesion-santo-encuentro-19_g.jpg
procesion-santo-encuentro-16_g.jpg
procesion-santo-encuentro-22_g.jpg
procesion-santo-encuentro-25_g.jpg
procesion-santo-encuentro-26_g.jpg procesion-santo-encuentro-29_g.jpg
procesion-santo-encuentro-27_g.jpg
Op Jueves Santo (Witte Donderdag) vindt dan de procesión del Silencio (Stilte processie) plaats, die om 24:00 uur vertrekt vanuit de Espíritu Santo-kapel.

Op Viernes Santo (Goede Vrijdag) vertrekt om 13:00 uur vanuit de Kathedraal de traditionele procesión de Las Mantillas(Hoofd- en schouderdoeken processie). ’s Middags , la Magna (de Grote).

Op Domingo de Resurrección (Paaszondag), 16 april 2017, sluit men officieel de religieuze plechtigheden van de Semana Santa (Goede Week). De Bisschop van Canarias, Monseigneur  Francisco Cases Andreu, draagt dan om 10:00 uur in de Kathedraal van Canarias de plechtige Heilig Mis op met de Pauselijke Zegen.
ZZZIslas-canariaslogo-799.jpg


De Semana Santa in Las Palmas de Gran Canaria

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - 9 april 2017 - Video van de Goede Week in Las Palmas de Gran Canaria.

De Semana Santa (Goede Week) begint met twee processies op Domingo de Ramos (Palmzondag), een in de Triana-wijk en de andere in de Vegueta-wijk.
image_312.jpeg
1333319415004_procesion_cristo_salud4.jpg

VIDEO:
https://youtu.be/OGX5vHKMq2Y
Procesin-del-Retiro.jpg

ZZZIslas-canariaslogo-798.jpg


La Quema de Judas
(de Verbranding van Judas)
in Valleseco

TEROR / VALLESECO  - Stille- of Paaszaterdag, 4 april 2015 - De oude traditie van La Quema de Judas wordt in de Semana Santa (Goede Week) levend gehouden in  Valleseco  en Teror  twee van de weinige plaatsen op Canarias waar men in de loop van de tijd deze traditie in ere heeft weten te houden

De Judas in kwestie is een uit lappen, oude kleding en vodden vervaardigde pop die gevuld is met vuurwerk; vuurwerk, dat ontploft als Judas eenmaal is opgehangen en wordt verbrand in de nacht van de Vigilia Pascual (Paaswake).
Udas.png judasquema.jpg
Quema-de-Judas-940x400.jpg
In 2015 vervaardigen Pablo Quintana, Alfonso Domínguez, Carlos León, Cristopher González, Raúl Herrera, Samuel Marrero en Orlando en Tomas Díaz, in het Casino, de ruim vier meter hoge pop, die in een kooi zit.
suso.png
De pop; deze ‘Judas’, is de karikatuur van een politicus, of een bekende figuur, die op Stille (Paas)zaterdag wordt rondgedragen in de straten van Valleseco, om geld in te zamelen voor Judas, de start van de processie wordt aangegeven door het afschieten van vuurpijlen, om de bewoners te waarschuwen, dat deze er aan komt; een eeuwenoude traditie, die de vallesequenses al eeuwenlang kunnen bewonderen.
untitled-107.png
La Quema de Judas vind plaats na de Vigilia Pascual (Paaswake) van 22.30 uur, waarbij de bewoners van Valleseco verzameld zijn op het Plaza de San Vicente Ferrer en die van Teror op het Plaza de Sintes .
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


De Magna Procesión del Viernes Santo in LPGC

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - Goede Vrijdag, 3 april 2015 - De president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, José Miguel Bravo de Laguna, heeft deze Goede Vrijdag deelgenomen aan de Magna Procesión del Viernes Santo (Grote Processie van Goede Vrijdag), welke vertrokken is vanuit de San Francisco de Asís-kerk in de hoofdstad van Gran Canaria.

Vanuit het Eilandbestuur is ook aan deze processie deelgenomen door de eilandminister van Openbare Werken, Carlos Sánchez; de eilandminister van Jeugd- en Vrouwenzaken, María del Carmen Muñoz, en de eilandminister voor Overheidssamenwerking en Solidariteit, Antonio Hernández Lobo.
150403_gc_magnaprocesion19.jpg                       In de processie is het  beeld van de Moeder der Smarten meegedragen,
                                       traditioneel gekleed als Castilliaanse weduwe.
imagesXI2RAIJA.jpg images3VS4KWI7.jpg
Aan de Magna Procesión del Viernes Santo is ook deelgenomen door de Delegada del Gobierno en Canarias (Gedelegeerde van de Spaanse Regering op Canarias), María del Carmen Hernández Bento.

 VIDEO: https://youtu.be/owQbt1HD7OY

De Procesión Magna is vertrokken uit de parochies Santo Domingo, San Agustín  en San Francisco de Asís; de twee eerstgenoemden hebben elkaar ontmoet in de Calle Reloj, waarbij zich de processie gevoegd heeft met de gelovigen die vertrokken is vanuit de San Fransico-kerk aan het Plaza Cairasco. Om vervolgens door de Calle Obispo Codina  naar de Kathedrale Basiliek van Santa Ana te trekken, waar het grootse deel van de toeschouwers zich verzamelde.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


De processie van 'Los Dolores' 2015

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - Witte Donderdag  2 april 2015 - Hierbij enkele indrukken van de processie van 'Los Dolores ' (O.L. Vrouw der Smarten) op Witte Donderdag 2 april 2015 in de hoofdstad van Gran Canaria:
1427931024701.jpg
1427931024379.jpg

1427931024697.jpg

1427931033373.jpg

1427931024527.jpg

1427931052723.jpg
1427931047523.jpg

1427931047705.jpg
                        De processie van 'Los Dolores ' (O.L. Vrouw der Smarten)
               op Witte Donderdag 2 april 2015 in de hoofdstad van Gran Canaria.

ermita.png buenf.pngHet vertrek - op Witte Donderdag 2015 om middernacht - van de Santísimo Cristo del Buen Fin vanuit de Espíritu Santo-kapel voor de  Via Crucis del Silencio (Kruisweg = Stille Omgang) door de stadswijk Vegueta; de laatste processie in de reeks processies die op Witte Donderdag wordt gehouden in de hoofdstad van Gran Canaria.
buenfinproc.png delbuenfin.png

1-AAAAislas-canarias-85.jpg


Semana Santa op Gran Canaria

Duizenden personen trekken naar pleinen en straten voor het beleven van het lijden, de dood en de opstanding van Jezus

 GRAN CANARIA - woensdag 1 april 2015 - Na het ongeremde Carnaval komt de Semana Santa (Goede Week), een periode van reizen, geschiedenis, tradities en vakantie. Duizenden passagiers op de Canarische luchthavens tijdens deze paasdagen. En duizenden personen trekken naar pleinen en straten op de Eilanden voor het beleven van het lijden, de dood en de opstanding van Christus in een sfeer van toewijding en respect, die de aandacht van gelovigen en niet gelovigen trekt. Verschillende feesten, maar religieus en toeristisch verenigbaar. De hotels op de eilanden zijn volgeboekt in de Semana Santa (Goede Week) en sluiten daarmee een buitengewoon, succesvol hoogseizoen af.

De bevoorrechte toeristische bestemming Canarias is ook respectvol met haar geschiedenis en cultuur en beleeft haar overtuigingen, geloven en devotie in een Semana Santa (Goede Week) die deel uitmaakt van haar essentie, welke men moet respecteren en bewaren.

728971745-2e512805d9_large.jpg
agna-1.jpg                                    Gelovigen begeleiden het beeld van Maria.
En op Gran Canaria wil men daarvan opnieuw getuigen, met het zorgvuldig bewaren van tradities. De viering van de Semana Santa is in Las Palmas de Gran Canaria een ware uitdrukking van een geloof, dat men intens beleeft in de wijken en de parochies.
De stad laat in Vegueta en Triana een serene Semana Mayor (Belangrijke Week) zien, de honderdjarige geschiedenis, die afgelopen Palmzondag van start is gegaan met de La Burrita-processie en die van Nuestra Señora de la Esperanza en Nuestro Padre de la Salud. Na een maandag van nederigheid en vergeving zijn de religieuze vieringen in de hoofdstad gedurende deze week de volgende.
1364426061019.jpg
1364426060964-1.jpg

Miércoles Santo
Op 1 april 2015 vindt de processie plaats van Los Dolores de Triana (De Moeder der Smarten van Triana), het beeld van 'María Santísima de Los Dolores de Triana' (de Allerheiligste Maria van de Smarten van Triana), een werk uit de 19de Eeuw, vertrekt om 19:00 uur vanuit de Parochie van San Telmo, begeleid door de Hermandad Sacramental (Sacramentele Broederschap) en de Cofradía de Nuestra Señora de los Dolores de Triana (Boederschap van Onze Lieve Vrouw der Smarten van Triana).
1364425988643-1.jpg

1364426060958-1.jpg 1364425988641-1.jpg
Ook op 1 april 2015 vindt de El Encuentro processie (Ontmoetingsprocessie) plaats; om 20:30 uur vertrekken de Virgen de Los Dolores de Vegueta, de Santísimo Cristo de La Cruz a Cuestas, San Juan Evangelista en La Magdalena vanuit de Santo Domingo de Guzmán-parochie begeleid door de Hermandad del Santo Encuentro (Broederschap van de Heilige Ontmoeting) en de Cofradía del Santísimo Cristo de La Cruz a Cuestas (Broederschap van de Allerheiligste Gekruisigde Christus)
1364426060987-1.jpg  1364426061004-1.jpg 1364426114689-1.jpg
In Ingenio celebreert men om 18:30 uur een H. Mis in de Cristo-parochie; om 19:00 uur is er een H. Mis in de Nuestra Señora de La Candelaria-parochie; en om 19.30 uur draagt men de H. Mis op in de Buen Suceso-parochie in Carrizal. In Mogán, celebreert men op deze woensdag om 19:00 uur een H. Mis en vervolgens kan men de Via Crucis (Kruisweg) bijwonen in de straten van Mogán.
1364426061000.jpg

Jueves Santo (Witte Donderdag)
Op donderdag 2 april 2015 trekt om middernacht de processie (Stille Omgang) van de Santísimo Cristo del Buen Fin (Allerheiligste Christus van het Goede Doel) door de straten van de stadswijk Vegueta. Deze vertrekt vanuit de kapel van de Espíritu Santo (Heilige Geest) en brengt duizenden gelovigen op de been. En zoals de traditie wil, is de processie omgeven door een allesoverheersende stilte.

Deze donderdag is er om 20:00 uur in Mogán de celebración de Cena del Señor (Laatste Avondmaalsviering) en om 23:00 uur het Hora Santa (Heilige Uur). In Teror wordt op Witte Donderdag van 17.00 tot 19.00 de biecht afgenomen en om 19:00 uur viert men het Cena del Señor (Avondmaal van de Heer).
1364426111576.jpg
1364426117273.jpgViernes Santo (Goede Vrijdag)
Bij het vallen van de avond op Viernes Santo (Goede Vrijdag) trekt de Procesión Magna (Grote Processie) door de historische wijken van de hoofdstad een groot aantal virgenes (maagden) en Cristos (Christussen), geestelijken en gelovigen.Verschillende processie vertrekken vanuit de San Francisco de Asís parochie, de kapel van San Telmo, de Kathedrale Basiliek van Santa Ana, de Matriz-parochie van San Agustín, de kapel van de Espíritu Santo en vanuit de Santo Domingo de Guzmán-parochie.
1364426061023.jpgIn de gemeente Santa Lucía trekt op Goede Vrijdag - na om 19:0 uur de dood van Jezus te hebben gecelebreerd - vanaf 21:00 uur voor de 38ste keer met 60 personen de Auto de Pasión (Lijdensprocessie) door de straten die vertrekt vanuit de Santa Lucía -kerk.
isla-celebra-1.jpgHet beeld van de Cristo van Luján Pérez in de Semans Santa-processie welke door de straten van Santa María de Guía trekt
In Santa María de Guía, wordt op Goede Vrijdag 2015 de Semana Santa, in de Stad van Luján Pérez, in alle pracht en praal gevierd , ter gelegenheid van zijn tweehonderdste sterfdag; met om19:00 uur het vertrek van de Procesión Magna (Grote Processie) met de pasos van: - El Señor Predicador (De Prediker), - El Señor de la Oración en el Huerto (De Heer van het Gebed in de Tuin), - El Señor Atado a la Columna (de Gegeselde), - El Crucificado (De Gekruisigde), - La Dolorosa (De Smartelijke) deze vijf beelden zijn van de hand Luján Pérez;

maar ook draagt men de pasos mee van:
- El Cristo de la Humildad y Paciencia (De Christus van de Nederigheid en het Geduld),
- Las Lágrimas de San Pedro ( De Tranen van Sint Petrus),
- El Nazareno (De Boetedoener),
- La Verónica (De Veronica),
- San Juan (De Heilige Johannes = Sint Jan),
- El Santo Sepulcro (Het Heilig Graf).

Bovendien trekt vanaf 23:00 uur - na het Santo Rosario (Rozenhoedje) en de Sermón de La Soledad (Preek van de Eenzaamheid), de Procesión del Retiro (Omgang) met de pasos van La Dolorosa (De Smartelijke ) en San Juan (Sint Jan) rond de parochiekerk.
1364426114547.jpgIn Mogán kan men op Goede Vrijdag om 19:30 uur de viering van La Pasión del Señor (Het Lijden van de Heer) bijwonen, de H. Mis die gevolgd wordt door een processie.
1364426111462.jpgIn Teror vindt op Goede vrijdag om 17:30 uur de viering van La Pasión (Het Lijden) en La Muerte del Señor (De Dood van de Heer) plaats en vervolgens de processie Del Santo Entierro (De Heilige Begrafenis), om 21.00 begint dan de processie van La Virgen de la Soledad (De H. Maagd van de Eenzaamheid).

Sábado Santo (Paaszaterdag) en Domingo de Pascua (Paaszondag)
In Santa María de Guía viert men op Sábado Santo (Paaszaterdag) om 21.00 de plechtige Vigilia Pascual (Paaswake) en aansluitend de processie waarin men de Cristo Resucitado (Verrezen Christus) meedraagt.

Op Domingo de Pascua (Paaszondag) zijn er H.H. Missen om 10:00 en om 12:00 uur.

In Mogán houdt men op Sábado Santo (Stille- of Paaszaterdag) om 22:00 uur de plechtige Vigilia Pascual (Paaswake); en op Domingo de Pascua (Paaszondag) heeft men om 11. 30 uur een Eucharistieviering.

In elk geval een Semana Santa (Goede Week) vol vieringen… voor de verheffing van het  geloof van de gelovigen en… het afsluiten een uitzonderlijk goed toeristisch hoogseizoen.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


De Semana Santa-processies in Spanje
en op de Canarische Eilanden

SPANJE - zondag 29 maart 2015 - De Semana Santa (Goede Week)- de week voor Pasen - wordt in Spanje uitbundig gevierd met vele processies, waarbij het overigens niet ongewoon is om mensen in het publiek te zien huilen op het moment waarop beelden voorbij komen welke gedragen worden op de schouders van personen die de eer hebben deel te nemen aan de processies. De Semana Santa (Goede Week) wordt bijna overal in Spanje gevierd, vooral de Andalusische steden staan bekend om de uitbundige passietaferelen, maar ook op de Canarische Eilanden kan men deze (boete)processies bijwonen.

Gedurende de hele Goede Week worden er tientallen processies gehouden, vootal in de straten van o.a. Málaga, Granada, Sevilla, Cádiz, maar ook in Las Palmas de Gran Canaria, Santa Cruz de Tenerife en veel andere Canarische Steden en uiteraard Spaanse steden.
semanasanta-1.jpg
Vooral de Andalusische steden staan bekend om de uitbundige passietaferelen....
semanasanta-2.jpg dragers-semana-santa.jpg
Alle processies worden georganiseerd door hermandades of cofradias. Dit zijn als zodanig katholieke broederschappen die bij een bepaalde parochie behoren, de plaats waar de processies beginnen en eindigen. De routes die door de stad worden gelopen, kunnen soms uren duren en bestaan uit verschillende pasos (passietaferelen).
1270290051776_procesion_11.jpg           ...maar ook op de Canarische Eilanden kan men deze (boete) processies bijwonen....
untitled-98.png
            De (boete)processies van nu en destijds in Las Palmas de Gran Canaria.
antiguas31.jpg
Een Paso is en grote tafel vormige constructie, waarop een Mariabeeld, of scènes uit het lijden van Christus worden afgebeeld. De houten, meestal gepolychromeerde, beelden zijn levensgroot en worden aangekleed met goud geborduurde kostuums. Deze enorm zware beeldengroepen worden gedragen door de leden van een broederschap die costaleros worden genoemd. Voor deze tientallen dragers is het een hele eer, om de beelden te dragen en vaak moeten ze daar ook voor betalen.
12749.jpgBroederschappen
Voor de passietaferelen lopen grote groepen anonieme boetelingen die nazarenos worden genoemd. Deze groepen boetelingen bestaan soms uit honderden personen, die zelfs vanuit de hele wereld naar hun geboortestad  komen. Een goed voorbeeld is de acteur Antonio Banderas die elk jaar terugkeert naar zijn geboortestad Málaga om deel te nemen aan de processies. Het zijn ook deze nazarenos die het meest bekend zijn als imago van de Semana Santa in Spanje, daar zij met capriotes (puntmutsen)lopen die doen denken aan de beruchte Ku Klux Klan uit de Verenigde Staten. Deze veelal witte, zwarte of paarse puntvormige maskers zijn bedoeld om de anonimiteit van de nazarenos te waarborgen.
1427642893330-1.jpg                      De  Procesión de La Burrita (Stille Omgang van het Ezelinnetje)
                in Las Palmas de Gran Canaria (San Telmo) op zondag 29 maart 2015.
1427642843495.jpg

semana-santa1-1140x641.jpg
Processies

De stille processies volgen allemaal een eigen route door de stad en volgen in overwegend allemaal eenzelfde protocol. De processie worden voorafgegaan door een groot houten kruis, het Cruz de Guía. Daarna volgen de broeders en zusters in hun typische mantels en elk een kaars die bij schemering wordt aangestoken. De broeders lopen in twee lange rijen waarin in het midden de ceremoniemeesters en costaleros ( de dragers van de passietaferelen) lopen. De nazarenos (boetelingen) lopen op blote voeten en dragen hun capriotes, de bekende punthoofddeksels. Na deze boetelingen volgt een groepje kinderen, dat snoepgoed uitdeelt; waarna de zilveren processiekandelaars en wierookvaten worden gedragen. Hierna komt de paso met de begeleiders en soms, maar niet altijd, een muziekkapel gevolgd door nog meer boetelingen.

Emotioneel
De processies worden door het publiek met veel eerbied en rust gevolgd waarbij de emoties soms heel hoog oplopen. Het is dan ook niet ongebruikelijk om mensen te zien huilen langs de stoet. Het gaat er vooral bij de Madrugada-processie (Goede Vrijdag) heftig aan toe wanneer de klaagliederen worden gezongen. Deze saetas zijn een ‘a capella’ gezang waar de stoet voor stopt, die meestal in flamenco stijl (hoe kan het ook anders) worden gezongen door iemand op een balkon.

Hoe het ook zij, of u gelovig bent of niet, het is een waar spektakel om mee te maken en als men de kans heeft moet men zeker een van de vele processies gaan bekijken

Meer weten over de Semana Santa?
Lees hier een duidelijke uitleg op ‘Beleef Málaga’:
http://www.beleefmalaga.nl/evenementen-malaga/semana-santa


ptl.jpg
Alle (actuele) informatie over de Semana Santa (Goede Week) in het Bisdom Canarias treft u aan op:

http://www.diocesisdecanarias.es/horariosyrecursos/semana-santa-horarios/

1-AAAAislas-canarias-85.jpg 


Jueves Santo (Witte Donderdag) met de matraca

De viering van het Paastriduüm begint met de avondmis op Witte Donderdag die is aangekondigd met een apparaat, dat men 65 jaar lang niet heeft gehoord

LAS PALMAS GRAN CANARIA - Viernes Santo (Goede Vrijdag) 18 april 2014 - Jueves Santo (Witte Donderdag) was deze 17de april in 2014 anders  dan andere Witte Donderdagen, met letterlijk een ander geluid.

En dat allemaal, opdat de gelovigen zich verzamelen in de Kathedraal van Canarias voor het bijwonen van de eerste H. Mis van het Triduo Pascual (Paastriduüm, of Triduüm sacrum), daartoe gewaarschuwd door het geluid van een houten ratel, die de gebruikelijke bronzen klank van de luidklokken vervangt.
             Jacobo González, op Jueves Santo (Witte Donderdag) 17 april 2014,
                             met het laten ratelen van de rammelaar.

 
             De Kathedrale Basiliek van Santa Ana in Las Palmas de Gran Canaria.
Het Paastriduüm, of Triduüm sacrum is de periode die begint met de avondmis van Witte Donderdag en loopt tot en met de vespers van Paaszondag. In deze periode wordt het lijden, de dood en de verrijzenis van Christus herdacht. Ook Viernes Santo (Goede Vrijdag) en Sábado Santo (Sabbatum Sanctum = Stille Zaterdag) maken deel uit van het Paastriduüm.

Paaszaterdag (Sabbatum Sanctum in het Latijn), of Stille Zaterdag volgt op Goede Vrijdag. Het is de zaterdag voor Pasen en de laatste dag van de vastentijd en lijdensweek die voorbereidt op het christelijke paasfeest. Deze zaterdag wordt Stille Zaterdag genoemd, omdat op die dag de klokken niet luiden tot aan de Paaswake (tot aan de liturgische hervorming in 1955 Sábado de Gloria genoemd)

Het was de matraca (rammelaar); een apparaat, dat men voor het laatst heeft gebruikt in de jaren 1949-1950 en, dat men drie keer heeft kunnen horen als aankondiging voor het begin van de H. Mis, dankzij de door maestro matricero (meester instrumentmaker) Jacobo González uitgevoerde restauratie.

Het geluid - veroorzaakt door de slag van acht hamers op 16 aambeelden in een ratel die is vervaardigd van Canarisch pijnbomenhout welke dateert uit de 17de Eeuw - herinnert eraan, dat Jueves Santo (Witte Donderdag) een dag van rouw is voor Christenen; de dag, waarop Jezus Christus het laatste avondmaal vierde en vervolgens werd terechtgesteld en ter dood veroordeeld.

“In voorgaande Eeuwen gebruikte men de matraca (houten rammelaar);” merkt González op, “omdat men Witte Donderdag beschouwt als een dag van rouw waarop het klokgelui wordt vervangen door het minder schelle geluid van dit apparaat.”
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


Een meester-instrumentmaker
herstelt de ‘Matraca’ (‘Rammelaar’)
van de Kathedrale Basiliek van Santa Ana

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 28 september 2013 - De Matraca (Rammelaar) van de Kathedrale Basiliek van Santa Ana heeft weer geklonken op zondag 15 september 2013 onder de nieuwsgierigheid van de vele gelovigen die naar de kathedraal gekomen zijn, om dit ruim driehonderd jaar oude instrument te bewonderen wat belangeloos is gerestaureerd door meester-intrumentmaker Jacobo González Velásquez.

González Velásquez heeft aan de persmedia laten weten, dat het herstel van dit stuk - het grootste op de Canarische Eilanden - te danken is aan een bezoek wat hij aan het begin van 2013 heeft afgelegd aan der Kathedraal voor het bekijken van de staat van de klokkentoren, waar hij het instrument, verwaarloosd en in slechte staat, op de vloer aantrof en hij een van de richel van het gebouw gevallen magneet voor de twee hamers redde met behulp van een touw.

                           Meester instrumentmaker Jacobo González Velásquez
                 poseert bij de ‘
Matraca’ van de Kathedrale Basiliek van Santa Ana.

Na toestemming te hebben gevraagd aan de kanunnik  die verantwoordelijk is voor het Historische Erfgoed van het Bisdom, José Lanvandera, heeft González het instrument naar de werkplaats in zijn huis gebracht, in Santa Brígida, waar hij er geduldig in is geslaagd het te restaureren, waarvoor hij heeft kunnen rekenen op steun van de Kerk, die de €1.000,= heeft versterkt welke nodig waren voor het vervangen van de ontbrekende onderdelen.

Het gaat om een rammelaar van Canarisch teakhout, die beschikt over vier kruisvormige vleugels, 16 aambeelden en acht hamers die op de vleugels slaan als men het instrument laat draaien door middel van een handvat, zo legt deze 67-jarige in Garachico (Tenerife) geboren – en ondertussen gepensioneerde - meester-instrumentmaker en ereburger van Santa Brígida met trots uit.

Na de twee missen die op zondag 15 september 2013 zijn gehouden in de Kathedraal, heeft men de matraca (rammelaar) laten klinken, nadat men rond 1950 is opgehouden deze te gebruiken, zoals Lavandera aan de persmedia heet laten weten, en die heeft aangegeven, dat deze opnieuw in de klokkentoren zal worden aangebracht om er dienst te doen: namelijk de gelovigen op te roepen in de Semana Santa (Goede Week), tussen de gloria van Jueves Santo (Witte Donderdag) en de Resurreción (Wederopstanding).

Lavandera heeft uitgelegd, dat de naam matraca van oorsprong Arabisch is en ‘hamer’ betekent, maar ook ‘slaan’ en, dat men deze in de Duistere Middeleeuwen via Duitsland in Europa heeft geïntroduceerd.

Dit liturgische instrument heeft men ook gebruikt voor het aangeven van de maat bij het druivenpersen, maar ook voor andere doeleinden en in de religieuze regel van  de klokken, omdat die in de Semana Santa (Goede Week) niet mogen luiden, om de gelovigen op te roepen, zo heeft de kanunnik aangegeven.

Wat de ouderdom betreft van de nu gerestaureerde matraca (rammelaar) heeft Lavandera laten weten, dat het gaat om de grootste van Canarias en waarschijnlijk de oudste.

Zo heeft hij laten weten, dat de eerste verwijzing die men heeft, dateert uit 1701, toen de klokkenluider Bartolomé Sánchez om touw en zeep vroeg, om ermee te kunnen werken. Een andere anekdote verwijst naar de San Agustín-kerk, die er destijds ook een wilde hebben, wat protest uitlokte bij het bestuur van de Kathedraal, omdat alleen kathedralen over dergelijke instrumenten zouden mogen beschikken.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


Pasen is in Spanje doordrenkt van het katholieke geloof en de daarmee gepaard gaande gebruiken

SPANJE - Witte Donderdag 28 maart 2013 - De Semana Santa (Goede Week) is een van de belangrijkste en meest uitgebreide religieuze festivals in Spanje; en de viering van het lijden, het sterven en de opstanding van Christus wordt meestal opgevoerd als een religieus drama, dat met de vastentijd begint en op Paaszondag zijn hoogtepunt bereikt. In alle hoeken en gaten van Spanje kan men getuige zijn van gepassioneerde demonstraties van diep religieuze gevoelens van het volk.

Overal heeft men eigen, lokale kenmerken. In Andalusië zijn de festiviteiten expressief, levendig, vrolijk, spontaan en kleurrijk, in Castilla-León ernstig en plechtig. Het meest indrukwekkend is de Semana Santa in Zuid-Spanje. De bevolking en de duizenden bezoekers nemen deel aan deze geweldige festivals, waarbij stilte en tromgeroffel elkaar afwisselen - een verwarrende mix van diepe ernst en luidruchtige vrolijkheid.
                                                 capirote2_large.jpg

Ook op de Canarische Eilanden volgen de processies elkaar op. Ze vinden hun oorsprong in de Middeleeuwen en zijn met de Spaanse veroveraars naar de Eilanden gekomen.

 
Pasos’

De traditie van de Semana Santa in Spanje gaat terug tot in de 15 en 16de Eeuw, als de Katholieke Kerk de bevolking dichter bij het lijden van Christus begint te brengen. Kunstenaars krijgen de opdracht heiligenbeelden uit hout te vervaardigen, die vervolgens, deels met prachtige gewaden aangekleed, in processie door de stad gedragen worden. De Heiligenbeelden op de rijk versierde altaar-platforms worden ‘pasos’ genoemd. Sommige van deze sculpturen wegen meerdere honderden kilo’s en worden door ongeveer 30 ‘costaleros’ gedragen. De ‘pasos’ tonen kruiswegstaties uit het lijden van Christus. In de Semana Santa worden meestal de Christusbeelden in processie rondgedragen, in veel plaatsen ziet men ook beelden van de H. Maagd.
Cofradías’

De aandacht van de processies richt zich, naast de Heiligenbeelden, ook op de ‘Cofradías’ en de ‘Hermandades’, religieuze broederschappen, waarvan de leden ‘cofrades’ genoemd worden. Ze begeleiden de heiligenbeelden tijdens de processie, die meestal van kerk naar kerk, of door de stad, gedragen worden. Urenlang balanceren de ‘costaleros’ in een ingestudeerde, langzame, schuifelpas met de ‘trono’ op hun schouders. De zware houten onderstellen worden in de laatste jaren op veel plaatsen vervangen door aluminium, om het de dragers lichter te maken.

Alleen al aan de traditionele processie in Sevilla nemen 55 broederschappen deel die ieder 500 leden tellen. De wachtlijsten voor opname in een Goede Week-broederschap zijn lang.

 
De boetedoeners

De processies worden begeleid door de ‘nazarenos’, of  ‘penitentes’, de boetedoeners. Dit zijn gemakkelijk te herkennen leden van de broederschappen: ze dragen lange gewaden en hun gezichten zijn verborgen onder puntmutsen die aan de Ku-Klux-Klan doen denken, maar die daarmee helemaal niets van doen hebben. De Cofradía van de Nazarenos in Sevilla is wereldberoemd, waarvan de leden in hun witte gewaden tot wel 12 uur blootvoets door de stad trekken. De puntmuts, ‘capirote’, moet verhinderen, dat de broeders herkend worden, zodat de leden van de broederschap hun boetedoening niet in het openbaar prijs geven.

  
De puntmutsen zijn een zinnebeeld voor de nabijheid met God (ze wijzen naar de hemel) en het intieme gesprek met Hem. Door verschillend gekleurde puntmutsen en prachtig borduurwerk onderscheiden de Cofradías zich van elkaar.

Net als op het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje) en in diverse Latijns-Amerikaanse landen vermengen zich in de processies religieuze ijver, folklore en volksfeest-stemming. Ondertussen zijn ze trekpleisters voor toeristen uit alle delen van de wereld geworden.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


Wij vrouwen zijn er niet,
om alleen maar een lantaarn te dragen
tijdens de Semana Santa

LAS PALMAS DE GRAN  CANARIA - dinsdag 19 maart 2013 - De Cofradía de los Dolores de Triana (Broederschap der Smarten van Triana) schrijft geschiedenis in de Semana Santa (Goede Week) door het hebben van een vrouw als capataz (voorman).  Het is Encarna Santana (Huelva, 1968), tot 2011 costalera, ofwel draagster van de ‘paso’ (beeltenis) van de Virgen (H. Maagd).

De journaliste Lourdes S. Villacastín maakte het volgende interview met Encarna Santana.

                                                     Encarna Santana
.

- VRAAG:
De Cofradía de los Dolores de Triana (Broederschap der Smarten van Triana) schrijft geschiedenis in de Semana Santa (Goede Week) door op Miércoles Santo (‘Heilige Woensdag’) een vrouw als capataz (voorman) te hebben. Hoe voelt u zich?”

- ANTWOORD: “Ik voel een grote verantwoordelijkheid. Ik hoop, dat ik er toe in staat ben en niemand teleur zal stellen. De mensen die onder de paso (beeltenis) lopen hebben een goede inborst en daar kan het mij niet aan ontbreken. Ik ben capataz (voorman) vanwege de omstandigheden. Ik ben draagster geweest en in oktober 2012 kreeg ik een verkeersongeluk en heb ik mijn onderrug verpest. Ik wist, dat ik dit jaar niet zou kunnen gaan en dacht, dan loop ik maar met een kruik als waterdraagster.
Maar de capataz (voorman) die men had, is naar Mexico gegaan en de cuadrille (groep) besloot, dat er iemand van buiten moest komen, en zo kreeg ik de taak. Weet, dat ik gehuild heb, om niet onder de paso (beeltenis) te lopen, maar ik ben tevreden.
Sommige dragers zijn nieuw, ze doen dit drie jaar, maar anderen kennen we van Moya. Ik heb met mijn maatje, José Manuel, de Esperanza de Vegueta (de Hoop van de wijk Vegueta) gedragen, Wij zijn één.”

- V.:Hoe verlopen de repetities?”
- A.:  “We hebben een, of ander klein probleempje. Toen de wedstrijd Real Madrid - Barcelona gespeeld werd, kwamen de mannen niet opdagen. Dat zijn zaken die gebeuren. Dit weekeinde komen de geïnterneerden van Salto del Negro en repeteren we met hen. Het is een ondersteuning waar we steeds dankbaar voor zijn, en dankzij hen, hebben we het een beetje lichter en lopen we gemakkelijker.”

- V.:Wat heeft uw aandacht getrokken in de Broederschap van de Dolores de Triana, om met hen op te trekken?”
- A.: “Deze broederschap wordt gevormd door heel oude mensen en heeft een beetje opfrissing nodig, hoewel we geholpen worden door dragers van de Virgen del Carmen en van de Esperanza de Vegueta, bovendien zijn er de geïnterneerden. Niet alle dragers die onder de paso (beeltenis) lopen zijn cofrades (leden van de broederschap), hoewel je niemand bent, zal niemand je onttronen.

Ik was draagster in Moya toen men ons riep, omdat het hen aan mensen ontbrak. Bij de Esperanza de Vegueta kon ik niet meedoen, omdat ze een zak om de nek dragen.
Toen ik het gezicht van de Virgen (H. Maagd) zag, kon ik geen nee zeggen. De nieuwe kinderen die er dit jaar zijn bijgekomen, overkwam hetzelfde. Je ziet ze dragen en glimlachen van oor tot oor. Zolang je niet onder de draagstok staat, kan je dat niet verklaren. Dat moet je voelen. Het weegt, wat het weegt. Ik kan het niet anders zeggen. Maar het is een gewicht, dat je op een andere manier draagt.”

 V. :Wat is het moeilijkst bij het dragen, de maat houden, of dicht bij de metgezellen zijn?”
- A.: “Niet de maat verliezen. Daar zijn de repetities voor en bovendien hebben we een espejo (spiegel) - in het Bargoens van de Semana Santa-drager is het de gids voor de overigens onder de paso (beeltenis). Wij dragen op de schouder en ons lopen is veel serener, dan als men op de nek draagt. Er is niet zoveel beweging; de paso (beeltenis) gaat, om zo te zeggen, meer waardig. Hoewel beide bewegingen waardig zijn. Door geen palio (pallium) te dragen, wiebelt het minder.

1337374285613-vegueta14_large.jpg
- V.:Wat zeggen de mensen als u ze vertelt, dat u draagster bent?”
- A.:  Als eerste, dat ik gek ben, hoe kan ik dragen, mager als ik ben. Weinig mensen begrijpen het, dat is waar, hoewel er meer mensen zijn die dit doen, die begrijpen wat de Semana Santa is.
Wij hebben dit jaar twee meisjes als waterdraagster meelopen, de dochtertjes van twee dragers. Een van hen zei me zelfs tijdens de repetitie hoe de maat gaat, dat moedigt aan, omdat men ziet uit wat voor hout ze gesneden zijn. Maar vooral moet je de vrouwen aanmoedigen. De paso (beeltenis) weegt veel, maar kan gedragen worden.”
1337374285613-vegueta13.large.jpg
 - V.: “Denkt u, dat de vrouwen worden gedegradeerd tot een tweede plaats in de Semana Santa?”
- A.: Ja, hoewel we een beetje meer op de voorgrond treden. Enkele jaren geleden was het ondenkbaar, dat er vrouwen onder een paso (beeltenis) liepen in de Semana Santa en nu, zijn we hier met 11.

- V.:Vanuit uw gezichtspunt, wat zou de nieuwe paus Franciscus moeten doen, opdat de vrouwen een grotere rol spelen in de Kerk?

-- A.: Ik zou het werkelijk niet weten. De katholieke Kerk is heel strikt met vrouwen, dat er veel zal moeten veranderen. Op zijn minst is hij  nu enkele deuren voor ons, na het openen. Ik zou hem willen vragen die niet te sluiten en , dat er beetje bij beetje meer deuren opengaan, omdat ook wij vrouwen hier zijn,. Tijdens de Semana Santa is er een grote deelname van vrouwen en, we zijn er niet, om alleen maar een lantaarn, of een kaars te dragen.”
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


 

kaart_canaria-5-58.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--410.jpg

zon-119.jpg