site teller
gran-canaria-actueel.jouwweb.nl

bLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-kopie-kopie.jpg

d.jpg


De valse Francoïstische verbinding
van Juan de la Cierva, de Spaanse pionier
die de historische herinnering nastreeft

De ingenieur van wegen, grachten, havens, en uitvinder van de girocóptero (en autogiro = letterlijk: Vanzelf draaiend),
of molenvliegtuig, is een vliegtuig dat een motorloze rotor heeft

Een andere naam is gyrocopt .. zou naam geven aan de nieuwe luchthaven van Corvera in Murcia, maar de beslissing, in handen van Fomento (Ontwikkeling), lijkt vast te zitten vanwege vragen over slecht historisch geheugen

SPANJE – zaterdag 19 januari 2019 - De historische herinnering gaat door met het idee dat de burgeroorlog een strijd van goed tegen slecht was, zonder dat er grijzen, of eenvoudig slachtoffers van de omstandigheden aan beide zijden waren. Het laatste slachtoffer van dit simplistische verhaal is van Murcia Juan de la Cierva, ingenieur van wegen, kanalen, havens en uitvinder van de gyrocopter, die naam zou gaan geven aan de nieuwe Corvera luchthaven totdat ze in de weg zijn gegaan met vragen over slecht historisch geheugen.

Zijn familie en de vereniging die over zijn figuur waakt, hebben dat aan de kaak gesteld, hoewel het de bedoeling was om de Aeropuerto Internacional de la Región de Murcia als Juan de la Cierva (Internationale Luchthaven van Murcia als Juan de la Cierva)  te dopen, lijkr op het laatste moment het Ministerie van Openbare Werken te zijn gesteund vanwege de vermeende betrokkenheid van de uitvinder in de coup van 1936, het jaar waarin een van de meest geavanceerde Spanjaarden van de 20e Eeuw stierf. "Hij was een geniale uitvinder, een artiest van de lucht, en een uitstekende wiskundige. Een man die ook vandaag de dag wordt gewaardeerd, die nu probeert te bevlekken met valse informatie, als achterkleindochter van de uitvinder en president van deze vereniging.

autogiro-keqB--620x349abc.jpgParallel aan deze beslissing (of eerder besluiteloosheid) van Fomento (Ontwikkeling), breiden andere delen van het land plannen uit, “om door Francoïstische" straten en erkenningen terug te trekken naar De la Cierva, een man van monarchale en Anglofiele ideeën, die gedurende zijn hele leven heeft samengewerkt , en verkocht zijn apparaten aan de Tweede Republiek, die nooit contact had gehad met Franco en die niet vocht tijdens de Burgeroorlog en niet in Spanje woonde sinds de oorlog uitbrak tot aan dood bij een ongeluk een paar maanden later...
En is dat zijn enige rol in de staatsgreep?
Hij zou optreden als adviseur, als internationale deskundige, voor de huur van het vliegtuig de ‘Dragon Rapide’, die Franco van de Canarische Eilanden naar Tetouan zou brengen om de troepen van Noord-Afrika in handen te nemen. Zijn familie verdedigt dat de uitvinder en zakenman niet eens wist waarvoor het vliegtuig was bedoeld.
autogiro-frnacia-kX6C--510x349abc.jpg

De droom om te vliegen
Juan de la Cierva werd geboren in Murcia in 1895 en kwam uit een rijke familie als zoon van Juan de la Cierva en Peñafiel, minister van koning Alfonso XIII. Sinds zijn jeugd richtte zijn roeping zich echter op het in de voetsporen treden van zijn grootvader van moeders kant, de uitstekende bergingenieur Ricardo Codorníu. Deze grootvader stookte Icarus 'nieuwsgierigheid in de jongeman aan door uit te leggen waarom vliegtuigen vlogen. Hij vertelt zijn dochter Ana María, een groot discipel van het werk van haar vader, die al op jonge leeftijd het Retiro park in Madrid gooide dat hij zelf had gebouwd en dat onvermijdelijk op de grond terechtkwam: "Zijn leven en zijn doel waren een vlucht zo veilig mogelijk maken.

«Met behulp van papier, lichte staven,  en gedraaide elastiekjes, die dienen als propellers» maakten hij zijn  vliegtuigen.

Juanito, zoals hij door zijn familie werd genoemd, bracht zijn jeugd door tussen Murcia en Madrid. Hij was een uitzonderlijke student en een vraatzuchtige lezer van zoveel boeken met uitvindingen en uitvinders hij in handen kreeg. Als tiener deelde hij zijn wetenschappelijke zorgen met zijn broer Ricardo en twee vrienden, de broers Barcala en Tomás de Martín-Barbadillo, die de tijd stopten om te praten over de voortgang van de Europese luchtvaart en hun eigen vliegtuigmodellen te bouwen, "met behulp van papier, lichte staven, en gedraaide tandwieltjes die als propellers dienen, zoals uitgelegd door Adolfo Roldán Villén in de vermelding gewijd aan deze uitvinder in het biografisch woordenboek van  de Diccionario Biográfico de la Real Academia de Historia  Koninklijke Academie voor Geschiedenis).

Gelijktijdig met de aankomst in 1910 van de luchtvaart naar Spanje, Juan de la Cierva, de gebroeders Barcala, en een nieuwe vriend, Pablo Díaz, gingen verder met de bijna professionele constructie van zweefvliegtuigen, waarmee de jongeren talloze tests uitvoerden. Alvorens de Escuela de Ingeniería (School of Engineering) te betreden, ontwierpen en produceerden Juanito en zijn vrienden de BCD1 (El cangrejo’),  het eerste Spaanse vliegtuig dat lange tijd vloog. Niet tevergeefs, de tri motor werd uiteindelijk tijdens een vlucht vernietigd, en de families van de jongens sloot de kraan over nieuwe projecten.

Hoewel hij de loopbaan van burgerlijk ingenieur afrondde, oefende Juan de la Cierva nooit op dit gebied, net zoals hij op verzoek van zijn vader tot plaatsvervangend werd gekozen voor Cortes, maar toonde hij geen enthousiasme voor de politieke wereld. Wat hem echt fascineerde - behalve zijn vriendin María Luisa Gómez-Acebo Varona, met wie hij eind 1919 trouwde - moest hij een oplossing vinden voor de problemen die hadden geleid tot zijn vliegtuig door het, "verlies van steun van de vleugels.
Hij ontwijkte afhankelijk van de vleugels, terwijl hij op het idee kwam van een apparaat dat de autorotatie gebruikte: Een nieuw type vliegmachine, dat hij 'autogyro' noemde.
"Ik was op zoek naar veiligere apparaten en redde levens met de draaiende vleugel. Red ze, neem geen levens zoals zij die Franco noemen," zegt zijn achterkleindochter.
resizerphp-4.jpg
Tegen oktober 1920 bouwde hij  de constructie van de eerste autogyro, de C1, met twee op elkaar geplaatste rotoren die in tegenovergestelde richting draaiden, geïnspireerd door het concept van de rokken van een danser wanneer deze draait, wat een mislukt model bleek te zijn, ten einde. Net als de C3, met een rotor met drie schoepen, gebeurde het ergste dat een vliegtuig, of een vogel, kon overkomen: Hij kon de vlucht niet opheffen. Twee jaar later viel het ook weg met het C2-model.

Pas bij zijn vierde model, de C4, bereikte hij een vlucht van meer dan drie minuten, op een hoogte van meer dan vijfentwintig meter. Het volgende model, de C6, liet aan koning Alfonso XIII alle mogelijkheden van auto gyros zien, tot het punt dat in 1926 een groep Britse financiers hulp bood aan Murcia. Het bedrijf The Cierva Autogiro Company LTD, gevestigd in Londen, liet De la Cierva toe om haar modellen met internationale opvattingen te bouwen en te verbeteren.

Via dit bedrijf begon hij met het leveren van apparaten over de hele wereld en werd hij een pionier in de luchtvaart. Vanaf 1928 begon hij zijn eigen autogyros te besturen en ze aan de drukte voor te stellen. Bij zijn landing in de VS, had hij de luxe om aan de besturing van zijn autogyro naar de tuin van het Witte Huis te komen, waar hij werd vermaakt door president H.C. Hoover.

Op 18 september 1928 werd hij wereldberoemd nadat hij voor het eerst over het Engelse Kanaal was gegaan met zijn vindingrijkheid.

Krantenbericht: "Op zestien en zestien jaar verscheen het apparaat aan de horizon. Hij zag zijn schroef precies draaien. De gyro copter maakte een grote draai over het vliegveld en passeerde met grote snelheid. Toen klom hij een beetje en op 150 meter hoogte stopte hij de motor. Toen begon het apparaat verticaal af te dalen en stopte even bij de afdaling om het even later te hervatten. En soepel, zonder incidenten, landde de gyro plane op de grond.

De ‘Francoïst’ die Franco niet kende
De la Cierva maakte ook tal van tentoonstellingen en bezoeken aan Spaanse steden, maar kon geen financiering vinden voor een autogyro bedrijf gevestigd op het  Península (Schiereiland= het vasteland van Spanje),  of voor de massaproductie van apparaten op dit grondgebied. Terwijl hij meer innovaties aan zijn modellen presenteerde en probeerde zijn uitvinding in zijn wiegland te laten verzinken, beloonde de internationale luchtvaart federatie hem in 1932 met de  Gran Medalla (Grote Medaille). Een van de vele erkenningen die hij in zijn korte leven ontving.

Een paar maanden na het worden van 41, stierf het genie van de internationale luchtvaart, op 9 december 1936 in een vliegtuigongeluk op het vliegveld van Croydon. Het Nederlandse vliegtuig waarmee hij in botsing kwam met het dak van een leeg huis en stortte tijdens het opstijgen, wat een dodelijke explosie veroorzaakte voor alle inzittenden van het vliegtuig, behalve de stewardess.
Juan de la Cierva werd begraven in een katholieke kapel in Engeland, totdat in 1946 zijn stoffelijk overschot naar Spanje werd overgebracht.

Bij het ongeluk waarbij de uitvinder stierf kwamen alle bewoners van het vliegtuig om, behalve de stewardess.

Vanuit het buitenland woonde hij bezorgd de eerste maanden van de burgeroorlog bij , evenals de toekomst van zijn familie. Zonder verder te gaan, zou zijn broer Ricardo de la Cierva y Codorníu, advocaat en lid van de partij van Gil Robles, worden vermoord in Paracuellos de Jarama nadat hij door republikeinse troepen was veroverd.
In ieder geval was de rol van de uitvinder van Murcia in de staatsgreep van juli 1936, die hem de aanwijzing van Franco heeft opgeleverd, beperkt tot bemiddeling bij de werving vanuit Londen van het vliegtuig Havilland Dragon Rapide, dat generaal Franco van de Canarische eilanden naar
Marokko bracht.
“Hij was geen francist en hij was nooit geïnteresseerd in politiek.
Hij wijdde zich aan het bouwen van auto gyros, velen voor de Republiek. In 1936 werd hij simpelweg om zijn mening gevraagd als deskundige," zegt Laura de la Cierva.

De autogyro ontworpen en gebouwd door Juan de la Cierva, vliegt over de hoofdstad van Valencia

Toen in de zomer  van 2018 de Gemeenteraad van Coslada hem, in toepassing van de controversiële wet van de historische herinnering, de straat verwijderde die in deze stad de voorloper van de helikopter was, werd de Kerkenraad gerechtvaardigd doordat De la Cierva, "een medewerker van Franco was, zonder wiens hulp mogelijk was dat de oorlog niet heeft plaatsgevonden,” zoals Macarena Orosa, wethouder van de Schatkist en voorzitter van de Technische Commissie voor Ley de Memoria Histórica wees naar 'La Verdad' (‘De Waarheid’).

Vanzelfsprekend zou het vliegtuig ingehuurd zijn met of zonder tussenkomst van de Murcia bewoner, op dezelfde manier dat de staatsgreep had plaatsgevonden, met of zonder de aanwezigheid in Marokko van Franco, die tot het laatste moment aarzelde om de samenzwering in te gaan.
Er is in ieder geval geen bewijs dat de uitvinder wist met welk doel het apparaat zou worden gebruikt, of dat hij enige interesse had in de politieke situatie in Spanje, zoals familiebronnen zich herinneren.
000logo-1215.jpg

 

 


De gemeentepolitie behandelde in 15 maanden
230 gevallen van gendergeweld

De speciale politie-eenheid die de slachtoffers van machismo, minderjarigen, mensen met sociale uitsluiting en ouderen dient,
opent in maart 2019 een nieuw hoofdkantoor in Tamaraceite
om de zorg voor deze groepen te verbeteren.

Sinds september2018  heeft UPAL 960 mensen bediend

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA – donderdag 19 januari 2019 - Drie persoonlijke aandachtsruimtes, één van vergaderingen, vijf kantoren, twee cellen,  en een toegang voor twee politievoertuigen,  vormen de nieuwe afhankelijkheden van de Acompañamiento de la Policía Local (UPAL) (Eenheid Bescherming en Begeleiding van de Lokale Politie ) die rond maart 2019 hun deuren zal openen, in Tamaraceite. In deze nieuwe locatie, die een oppervlakte van 390 vierkante meter zal innemen, wil men assistentie bieden die een grotere mate van anonimiteit en veiligheid garandeert dan wat momenteel wordt aangeboden in een kamer verbonden aan het Casa de la Mujer, in Escaleritas.

De UPAL is gemaakt in september 2017 en bestaat uit een tiental agenten. Sindsdien hebben ze 960 interventies uitgevoerd, waarvan 271 bijstand aan minderjarigen die het risico lopen op sociale uitsluiting, of die last hebben van cyber pesten, of intimidatie in de schoolomgeving; nog eens 230 keer gaf men   hulp aan slachtoffers van gendergeweld; en de rest, tot het totaal, zou gevallen zijn van ouderen en van mensen in een situatie van sociaaleconomische kwetsbaarheid.
upal2_4480662_20190109174322-1.jpg
De burgemeester van de hoofdstad en de president van het Cabildo (Eilandbestuur) tijdens een bezoek aan de ruimten van de UPAL in Tamaraceite.
UPAL politieagenten monitoren, voorkomen, en begeleiden, vrouwen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld en die worden toegewezen op basis van de samenwerkingsovereenkomst tussen de Gemeenteraad en het Ministerie van Binnenlandse Zaken, volgens het Gemeentebestuur van de hoofdstad. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor het onderzoeken van gevallen van gendergeweld door sociale diensten of de Concejalía de Igualdad (Raad van Gelijkheid) van de stad, altijd in samenwerking met de Nationale Politie. Deze UPAL-agenten bieden een gespecialiseerde interventie aan de slachtoffers van gendergeweld, waardoor een grotere gevoeligheid, aandacht, en effectiviteit, voor de bescherming en begeleiding van de slachtoffers wordt gegarandeerd en acties worden vermeden die een toename van het slachtofferschap veronderstellen.

De voorzitter van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, Antonio Morales, en de burgemeester van de hoofdstad, Augusto Hidalgo, hebben op woensdag  9 januari 2019 de bouw van de nieuwe kantoren bezocht, waarvan de bouw eindigt met de installatie van de valse plafonds, de armaturen, de schermen om de verschillende ruimtes, de stoep, en de toegang vanuit de garage te scheiden.

De kantoren van UPAL bevinden zich op de begane grond van het gebouw met 72 eenheden dat werd gebouwd in het Tamaraceite stedelijke vernieuwingsgebied, gelegen tussen  de straten Gutiérrez Mellado, Pintor Pepe Dámaso, en Escultor Tony Gallardo.

De burgemeester herinnerde eraan dat UPAL sinds september 2017 functioneert als erfgenaam van de speciale dienst voor vrouwen en kinderen (Seamm), die werd ontmanteld in het vorige mandaat. Volgens Hidalgo,  "was een van onze grootste zorgen in dit werk het beschermen van de privacy van de mensen die de agenten van deze eenheid dienen, die onafhankelijke faciliteiten nodig hebben om exclusieve en gevoelige aandacht te kunnen garanderen."

Het project voor de bouw van de nieuwe faciliteiten werd toegekend aan het bedrijf Opincan voor €659.490,=  die worden gefinancierd in het kader van het samenwerkingsplan met het Cabildo (Eilandbestuur) van  Gran Canaria 2018-2019.

dit verband herinnerde de voorzitter van de raad van Gran Canaria eraan, dat de initiële begroting van het werk één miljoen euro was, zodat de rest die overblijft na de toekenning kan worden gebruikt om elke behoefte te dekken die oorspronkelijk niet gepland was in de nieuwe eenheden van de eenheid Unidad de Protección y Acompañamiento (Beveiligings- en Begeleidingseenheid).
000logo-1193.jpg


Een boete opgelegd van €15.000,=
aan een uitgaansbedrijf
voor het overschrijden van de toegestane capaciteit

Dit etablissement werd in september 2018 veroordeeld
tot €9.000,= boete en vijftien dagen van opschorting van de activiteit, wegens herhaaldelijk falen om de sluitingstijden te handhaven

MOGÁN - dinsdag 26 december 2018 - Het Gerechtshof Las Palmas van Gran Canaria heeft de Gemeenteraad van Mogán erkend met de veroordeling van het bedrijf  Sun and Sea Puerto Rico SL, eigenaar van de lokale 'Tequila Boom', tot het betalen  van €15.001,= boete voor het overschrijden van de toegestane capaciteit. Al in september 2017 werd dit etablissement veroordeeld met €9000.= en vijftien dagen stopzetting van de activiteit, wegens herhaald falen van de sluitingstijd.

Het Gemeentebestuur van  Mogán heeft in een nota laten weten, dat zij in juni 2018 heeft ingestemd met het opleggen van een sanctie aan die entiteit voor het plegen van een delict dat als zeer ernstig is geclassificeerd bij Wet 7/2011, van 5 april, van geklasseerde activiteiten en openbare shows, bestaande uit gedoogde toegang tot de vestiging van een aantal personen die de toegestane capaciteit met meer dan 10 procent overschrijden.

justicia-y-razon-1.jpgDe lokale politie van Mogán stelde met name dat de lokale 'Tequila Boom', ingelijst in de categorie Bar-Restaurant en gelegen in het commerciële centrum van Puerto Rico, in het interieur telde men 101 mensen, zonder het personeel erbij te betrekken. Een  capaciteit van 40, zoals weergegeven in het technisch rapport van 24 maart om de werkelijke capaciteit van mensen die de vestiging kan  herbergen vast te stellen.

Sol y Mar Puerto Rico S.L heeft echter beroep aangetekend via de afdeling  Contencioso-Administrativo , die, onderbouwd door de wettelijke procedures, werd afgewezen en de reden opnieuw aan het Gemeentehuis  werd toegekend.

In september 2017 veroordeelde het Hof de entiteit met een geldboete van €9.000,= en een tijdelijke opschorting van de activiteit gedurende vijftien dagen als gevolg van het herhaald falen van de vastgestelde sluitingstijd van het lokaal 'Tequila Boom'.

Voor het gemeenteraadslid van Veiligheid, Mencey Navarro, "is dit gevolg het resultaat van het geweldige werk van de functionarissen van de Gemeente Mogán, meer bepaald door de lokale politie van Mogán, het Departement van Openingen, behorende tot het gebied van het centrum, en de Gemeentelijke Juridische Raad, die deze zaak in het Hof met  uñas y dientes (spijkers en tanden) heeft verdedigd, aan wie het gerechtigheid is om te feliciteren.

"De implicatie van het personeel van de Overheid, evenals de perfecte coördinatie tussen afdelingen die we hebben bereikt, maakt dat de overtreders wat meer nadenken over het overtreden van de wet, of onze Gemeentelijke Verordeningen," legde de burgemeester uit.
000logo-1141.jpg


Terrorisme en massificatie,
zijn bedreigingen voor de toeristische sector in 2019

WERELDWIJD -  zaterdag 15 december 2018 - Terrorisme en de toeristische massificatie van steden zijn de twee belangrijkste bedreigingen die de toeristische sector in 2019 zal tegenkomen, volgens een rapport dat op vrijdag 14 december 2018  op het Foro de Turismo de Maspalomas is gepresenteerd door Rolf Freitag, leider van IPK International, op basis van een enquête onder 500.000 mensen uit meer dan 60 landen.

Zo zal ongeveer 32% van de ondervraagde toeristen rekening houden met deze bedreigingen bij het kiezen van hun vakantie, terwijl 62% dat niet doet. En is dat, "hoewel er maar weinig toeristen zijn die zijn gestorven aan terroristische aanslagen, deze hebben een grote impact," zei Freitag, die erop wijst dat de Aziatische markt het meest zal worden getroffen door dit beeld van onveiligheid, met 57% van de ondervraagden, gevolgd door de Europese, met 32%. “Over het algemeen wordt een hoge mate van onveiligheid op wereldwijd niveau waargenomen, hoewel de perceptie van veiligheid op Europese bestemmingen is verbeterd", zei hij.

images-223.jpg

Met betrekking tot de ineenstorting van de steden, zei 30%, dat het zijn effecten leed in 2018; en van hen zei 12%, “dat de verzadiging van de bestemmingen, de ‘kwaliteit van hun vakanties’ veranderde,” zei Rolf Freitag, dat is waarom het de  overheidsinstanties oproept nieuw beleid voor het beheer van de massa's ten uitvoer te brengen. Beleid dat zo snel mogelijk zou moeten komen, omdat er tot 2030 een toename is van 500 miljoen aankomsten.
000logo-1114.jpg


Het Cabildo  (Eilandbestuur) van Gran Canaria keurt 913 miljoen euro goed voor 2019

Het eilandbestuur sluit een ‘historisch’ budget af
met een stijging van 6,8% ten opzichte van het jaar 2018

 

GRAN CANARIA - donderdag 29 november 2018 -  Het Cabildo (Eilandbestuur)  van Gran Canaria heeft een begroting goedgekeurd van 913 miljoen voor 2019, wat ‘een nieuw historisch cijfer ‘ is met nog 54 miljoen meer. Het insulaire budget is sinds 2015 met 321 miljoen toegenomen (met 54%).

De Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft op donderdag 29 november 2018  in de Regeringsraad een begroting van 913 miljoen euro voor 2019 goedgekeurd, wat 54 miljoen meer is dan in 2018, dit is een stijging van 6,8%, meldde op donderdag 29 november 2018 de voorzitter van de insulaire instelling, Antonio Morales, samen met zijn overheidsteam.
461005879117536c3916ek.jpg
                                    Het eilandbestuur  van Gran Canaria.>
Na het voorbijgaande jaar geteld te hebben met 854 miljoen euro, veronderstelt dit bedrag om terug te gaan naar een historisch cijfer dat nu voor een definitieve goedkeuring zal worden verzonden naar een buitengewone insulaire plenaire sessie.

Zo zal het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria dit jaar 321 miljoen meer hebben dan in 2015, toen het bedrag 592 miljoen euro bedroeg, wat betekent dat het insulaire budget in deze vier jaar niet minder dan 54% is gegroeid .

Het Ministerie van Financiën en Algemene Zaken  krijgt 283 miljoen euro, Sociaal Beleid en Toegankelijkheid heeft 164 miljoen euro, en Openbare Werken, Infrastructuur en Sport, 100 miljoen euro, zo detailleert de president.

In 2019 zullen Milieu en Noodzakelijkheden  70,7 miljoen euro beheren, terwijl Transport en Mobiliteit  62,9 miljoen euro, en Voedselvoorziening en de Eerste Sector 50,8 miljoen euro zullen hebben, terwijl 43,2 miljoen het bedrag is dat beheerd  wordt via Institutionele Samenwerking en Internationale Solidariteit

Wat betreft Cultuur: Het bedrag is 30 miljoen euro, 27,3 miljoen wordt toegewezen aan acties van Economische Ontwikkeling, Energie en R + D + i, Industrie; Handel en Ambachten zullen hun beleid verantwoorden met 19,1 miljoen euro; Werkgelegenheid en Transparantie met 17,2 miljoen euro; Personeelszaken, Organisatie, Onderwijs en Jeugd krijgt 10,1 miljoen euro, Territoriaal Beleid en Architectuur krijgt 9,3 miljoen; en Gelijkheid 7,6 miljoen.
000logo-986.jpg


In totaal wijden 930 ondernemingen zich
aan actief toerisme op Canarias

In totaal zijn 930 bedrijven actief op Canarias, waarvan er 161 op Gran Canaria actief zijn.

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 24 november 2018 - De bedrijven omvatten activiteiten die uiteenlopen van wandelen, paragliden, fietstochten, duiken, surfen, en andere modernere routes zoals segway, paintball, paddel surf, survival, quad routes, buggy routes, en Tibetaanse bruggen.

De Canarische Regering heeft op vrijdag 23 november 2018 gerapporteerd in een verklaring die een telling heeft opgesteld van bedrijven voor actief toerisme die actief zijn op elk van de Canarische eilanden na de samenstelling en her codering van die geregistreerd in het Algemeen Toeristenregister van de Deelstaat Canarias.
4840_ciclista-gran-canaria_ediima20161203_0295_19-1.jpg
Het Decreet 226/2017 van 13 november stelt de eisen vast waaraan natuurlijke, of rechtspersonen moeten voldoen, de voorwaarden van de faciliteiten, uitrusting en homologatie van het materiaal voor de ontwikkeling van actieve toeristische activiteiten. Evenzo worden de rechten en plichten van bedrijven en toeristische gebruikers gespecificeerd, evenals de garantie van de kwaliteit van de dienstverlening door middel van passende training en persoonlijke kwalificatie.

Actief toerisme omvat recreatieve, sportieve, of avontuurlijke activiteiten, die normaal plaatsvinden in de natuur, in elke omgeving, lucht, land, ondergronds, in het water levende, on stedelijke gebieden, en die risico's inhouden. Actieve, vormende, informatieve, en informatieve activiteiten die worden uitgevoerd bij de ontwikkeling van genoemde activiteiten maken ook deel uit van actief toerisme.

De tekst bepaalt dat de monitors, instructeurs, en technisch managers, die bij de inwerkingtreding van de tekst actief zijn, een maximale periode van 5 jaar hebben om te voldoen aan de vereisten voor kwalificaties en accreditatie van professionele vaardigheden.

Actieve toeristische activiteiten moeten worden gekoppeld aan de sport van actie en avontuur die inherent zijn aan de risicofactor, dus het decreet legt speciale nadruk op maatregelen om de gebruiker te beschermen in de praktijk van de activiteit, en ondersteunt de werkgever om de uitoefening te voorkomen van hetzelfde voor de gebruikers die zich niet houden aan de beveiligings- en beschermingsregels die men vaststelt.
000logo-930.jpg


Video:
Toen Alfredo Kraus en César Manrique zich verenigden om een illegaal hotel
op de Canarische Eilanden te voorkomen

Het is twee decennia van de onderbreking als gevolg
van de kracht van sommige werken op het Playa de Los Pocillos

TÍAS- zaterdag 27 oktober 2018 - Het is 20 jaar geleden dat de samenwerking van de Gran Canarische tenor Alfredo Kraus en Lanzarote kunstenaar César Manrique bestond tegen de ontwikkelingssamenwerking zonder controle van het toerisme op de Canarische Eilanden.

De beiden stopten twee decennia geleden een werk op het strand van Los Pocillos, Lanzarote, Met de milieuvereniging ‘El Guincho’ zetten ze zich in tegen de machine op het strand met die naam in de gemeente Tías. Zoals opgemerkt in de video van Rafael Medina waarin ook de kunstenaar Pepe Dámaso te zien is.
cesarkraus-canarias-playas-kIuH--620x349abc.jpg
                                                                    VIDEO:
                                              https://youtu.be/QSYji5omHL8
Ze gebruikten hun fysieke aanwezigheid en ondersteuning als een kracht van het Instituto Internacional de Prensa. Kraus, Manrique, en de ecologen, klaagden dat de werken geen technisch rapport hadden, noch van de Canarische Regering, noch van de Spaanse regering.

Op de Canarische Eilanden regeerde de PSOE. Ook in de Spaanse overheid. In Tías was de burgemeester per ongeluk José Reyes, ook van de PSOE. Het hotel paste men aan, aan de norm. Het werk was gedaan, maar van drie etages was het veranderd in één verdieping.
000logo-715.jpg


El 'timo de la pulsera'
(de 'zwendel van de armband')
beangstigt de toeristen
op de zeeboulevard van Playa del Inglés

Verschillende winkeliers hekelen intimidatie en bekritiseren
dat er niet tegen wordt opgetreden, ondanks de klachten

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - maandag 18 juni 2018 - De handelswijze is altijd hetzelfde: Men benadert de meest verstrooide toeristen, men vangt  hun aandacht terwijl men ze een armband in hun handen stopt die in eerste instantie een geschenk is en, wanneer men erin slaagt om het om te doen, men altijd met ze praat, waarbij  men de toeristen  niet de tijd geeft om te reageren, begint men geld te eisen in ruil voor het vermeende geschenk. En wanneer ze niet slagen, beginnen beledigingen en publieke spot, met het doel de toeristen te intimideren en hun geld te verkrijgen. Het is ‘el timo de la pulsera’ (‘de zwendel van de armband’).

Een groep winkeliers aan de boulevard van Playa del Inglés heeft de praktijken van een groep van een tiental vrouwen van Afrikaanse afkomst aan de kaak gesteld, die zich in deze toeristenwijk bevinden om buitenlandse burgers te bedriegen die een paar dagen vakantie doorbrengen in het zuiden van Gran Canaria. "Ze vallen toeristen lastig, die aanvankelijk weigeren hun geld te geven," legt een van de winkeliers uit, die liever zijn anonimiteit bewaart uit angst voor represailles en het imago van zijn bedrijf niet wil schaden, "en wanneer men niet op ze let beroven ze je van alles wat je hebt. '

preview2col_mg-71.jpg

Toeristische imago
En de operatie gaat verder: Vrouwen vragen ongeveer €5,= voor de armband en wanneer toeristen alleen een groter geldbiljet hebben, verzekeren ze wisselgeld aan te bieden. Maar het blijkt niet waar te zijn. In ruil voor een geldbiljet van €20,= om €5,= te verzamelen, geven ze soms slechts één euro terug. En wanneer het slachtoffer de rest van het geld opeist, gaan het geschreeuw en de dreigementen door. Als men zich verzet, vertellen de winkleliers, , verzamelen alle vrouwen zich in groepen rond de toerist, met het doel van intimiteit en verwarren ze het slachtoffer, en probeert die om de oplichting te herstellen, snappen zij het: ze worden bang en verlaten de plaats.

Volgens de winkeliers handelt deze groep vrouwen op elk moment van de dag, hoewel het gebruikelijker is om te proberen toeristen te bedriegen tijdens de middaguren, wanneer de winkeliers hun werkdag al hebben voltooid en handelaars de plaats verlaten hebben. "We hebben dit probleem jarenlang moeten doorstaan en we hebben hen al geconfronteerd", zegt de winkelier, "we jagen ze weg, zodat ze klanten niet wegjagen die naar onze etalages komen." En de winkeliers beweren bedreigingen te hebben ontvangen, "van een man die  belt, om hen aan te vallen.”

Een andere plaatselijke winkelier - die er de voorkeur aan geeft zijn naam niet te geven om niet te worden geschaad -is van mening dat deze praktijken wantrouwen wekken en zijn bedrijf ernstig treffen. "Omdat ze slechte ervaringen hebben gehad, wijzen ze ons af wanneer we hen benaderen om onze producten te verkopen," zegt hij.

De waarheid is, dat dit het toeristische imago van Gran Canaria schaadt. Twee Duitse burgers die het slachtoffer zijn van deze vrouwen zeggen dat ze zullen vertellen over hun ervaringen in hun land, om hun landgenoten te waarschuwen. "Ik heb niet gewed omdat ik zijn bedoelingen zag en ik mijn hand snel terugtrok," zegt hij, "en dit is niet positief, ik wist dat er straatverkopers zijn, maar niet deze vrouwen die lastig vallen en bedreigen."

Beide winkeliers zijn het erover eens, dat ze de hulp van de  Fuerzas y Cuerpos de Seguridad del Estado (Staatsveiligheidstroepen) zonder succes hebben aangevraagd. "We bellen de politie en die komt bijna nooit, en als men dat doet, beëindigt men de confrontatie en vertrekt," vertelt een van hen, "maar één keer werden ze naar de gevangenis gebracht, maar de volgende dag waren ze er weer." De Gemeenteraad verzekert dat de lokale politie en de nationale politie handelen, hoewel de politie beweert, dat zij geen klachten over deze gebeurtenissen hebben ontvangen.

Omdat de meeste slachtoffers niet rapporteren, is dat een deel van het probleem. "We zijn bang voor onze fysieke integriteit en voor de toeristen, maar niemand wil in de problemen komen, of enkele uren doorbrengen op een politiebureau voor €20,= " wijzen de winkeliers erop.

Rond 19:00 uur herhaalt het beeld zich: De curieuze werkdag van deze vrouwen eindigt ook. Een busje arriveert, ze vertrekken. Tot de volgende dag.
00000slas-canariaslogo-802.jpg


Over de jacht op, en het vangen van de drone

Marpequeña Alta probeert de eigenaar van het apparaat te vinden, die volgens hen een deskundige is in het beheer ervan

TELDE - dinsdag 17 april 2018 - De stadswijk Marpequeña Alta kende een weekeinde zonder aanvallen op het privaat zijn van de bewoners  na enkele weken onder de spionage van de eigenaar van een drone, momenteel onbekend. "Sinds het nieuws in de persmedia is gepubliceerd, hebben we dat apparaat niet gezien, maar we zijn op zoek om het te vinden," zeggen de wijkbewoners.

De bewoners die getroffen zijn door de vlucht van de drone en de opnames ervan,  zijn meer voor feiten dan voor woorden. Op maandag 16 april 2018  merkte een van hen op, “dat we kijken of die drone  weer gaat vliegen om het vast te leggen en dan nemen we een advocaat in de arm om, indien nodig, de klacht bij de Rechtbank in te dienen om dit probleem op te lossen."
caza-captura.jpg
    
Woningen in de wijk  Marpequeña Alta (Telde)  gefotografeerd op maandag 16 april 2018..
Ze hebben ook veel interesse om anoniem te blijven, een methode die ze willen gebruiken voor een anonieme bewaking van het apparaat in de buurt, als ze het meteen kunnen fotograferen, of opnemen op video en dus een basis hebben om de klacht voor te leggen aan zowel de Guardia Civil en de overeenkomstige Rechtbank.

Op de sociale netwerken zou de drone niet zo goed gaan als de buren beweren, die de huidige regels bepleiten, zodat hun private-leven niet meer wordt waargenomen, en hoewel ze in principe van plan waren de eigenaar met geweld om te brengen vanwege de woede, herinnert men hen eraan geduldig te zijn en geen geweld te gebruiken.
dron-1.jpg
                                                 
Een drone in volle vlucht.
Kiezels, netten, zwabbers ...
Op het internet zijn ze echter niet zo gematigd. In de opmerkingen op Facebook kan men allerlei reacties vinden, van het gooien van objecten, of om er op te schieten.
Model870-Wingmaster.jpg
                                                               
Remington 870.
Het gooien van stenen is, van alle voorstellen, het meest gebruikt door internetgebruikers om de drone te slechten. Maar ook deze slaan met een fregona (dweil-zwabber), of vangen met een net als deze zo laag vliegt, ofwel neerschieten met een jachtgeweer of zelfs met een Remington 870, zijn enkele van de tips voor degenen die getroffen zijn in Marpequeña Alta  en hoe te handelen om zich te ontdoen van het vervelende apparaat dat boven hen vliegt.

Niet alle raadgevingen op het Internet zijn gewelddadige adviezen. Er zijn netizens (internetgebruikers) die informeren over de gevolgen voor de eigenaar van de snooper drone, met wie een van hen korte metten maakt..., maar een van de deelnemers aan het debat herinnert eraan dat het gebruik van dit apparaat zonder toestemming te vragen, zware boetes oplegt, tot €30.000,=, “zoals is gebeurd,” volgens zijn commentaar, "met de recente die ze hebben betrapt".

De wijkbewoners hebben echter niet stil gezeten en hebben gegevens verzameld om een soort profiel van de eigenaar van de drone te maken. Zo zegt een van de getroffenen, "we weten dat het een persoon moet zijn die het heel goed afhandelt omdat de drone perfecte bewegingen maakte." In feite heeft de drone op een van de dagen over onze eigendommen gevlogen, tussen de bouganvillea's van een landgoed, langs het raam van de woning van een buurman, en weg van de plaats."
00000slas-canariaslogo-388.jpg


Beu met schandalen,
van het naar school brengen en ophalen

De bewoners van de wijk Ciudad Jardín hekelen de geluidoverlast van de verzamelingen en feesten van het schoolcomplex colegio Teresianas

LAS PALMAS DE GRAN  CANARIA - maandag 12 maart 2018 - We zijn het beu; dat is hoe de omwonenden van de Teresianas-school verklaren door de schandalen die ze moeten verdragen, in sommige gevallen tot 23:30 uur, wanneer het schoolcomplex van Ciudad Jardín een bijeenkomst of feest organiseert. De wijkbewoners bekritiseren bovendien de voortdurende bezetting van de trottoirs door de auto's van de ouders van de leerlingen.

"Om negen uur in de ochtend schrok ik van de eerste schreeuw, ze schreeuwden tot elf uur 's ochtends. Ik ging de straat op en liet ze ophouden met schreeuwen, en toen ik wegging, begon het geschreeuw van tenminste één tot twintig leerlingen opnieuw, en de straat was van voor tot achter vol met auto's van de ouders van de leerlingen.”
hartos-escandaleras-1-1.jpg
Zo beschrijft een bewoonster van de Calle Rafael Ramírez in Ciudad Jardín het schandaal dat ze op vrijdag 9 maart 2018 te verduren had, in verband met een ontmoeting op de Santa Teresa de Jesús-school, van Pío XII.

Dit is volgens de buren, die anoniem willen blijven, het meest recente schandaal, maar niet het enige. Tegenover de verklaring van de directie van het schoolcomplex, welke verzekert dat de school alleen een jaarlijkse viering heeft op de dag van Santa Teresa, klagen de buren dat de vergaderingen en vieringen het hele jaar door plaatsvinden, tot ‘wanhoop van de buren’ dat we gedwongen worden om het ‘chunda, chunda’ (‘ziek zijn van alcohol’) tot 23:30 uur te verdragen, iets waar de Gemeenteraad ook verantwoordelijk voor is, omdat men de vergunningen geeft, soms verlaten we onze huizen, omdat we het niet kunnen uitstaan."

De buren klagen niet over de gebruikelijke drukte van schoolkinderen voor en na de les en in de pauze’s.
Zelfs niet in  de automatische zin gericht aan leerlingen die op bepaalde momenten van de ochtend, inclusief zaterdagen en zondagen,  met luide stem te horen zijn.
"We klagen over de schandalen van de bijeenkomsten en feesten, een onbeschoft gedrag dat al jarenlang wordt herhaald en dat ons zorgen baart vanuit een schoolcentrum dat zijn leerlingen moet opleiden om hun buurman te respecteren.

Ze weten dat ze overlast veroorzaken, want we hebben zelfs geklaagd bij de Policía Local  (Gemeentepolitie) die ons vertelt dat ze niets kunnen doen omdat ze geen toestemming hebben.
Ze weten dat ze het kunnen doen, omdat er geen boetes zijn. "Het andere probleem van de school is de invasie van voertuigen in de Calle Rafael Ramírez en de Calle Pío XII, door ouders, die niet aarzelen om op de trottoirs te parkeren en de bushalte te bezetten. elke keer dat ze hun kinderen naar school brengen, of ophalen.

"En de Gemeenteraad, in plaats van het respecteren van verkeersregels, kan niets anders bedenken om het Besa en Baja (naar school brengen en ophalen) te installeren en een dozijn parkeerterreinen geel te schilderen," zeggen de buren  "meer dan Besa en Baja (naar school brengen en ophalen), wat gebeurt in  deze staten is ‘besa y bájate de la acera’  (op de stoep parkeren en tot afscheid kussen) dat absoluut nergens toe dient. Vanaf 12:00 uur is de straat van voor naar achter volgend parkeren met auto’s.
00000slas-canariaslogo-133.jpg


De ‘marteling’ van leven met lawaai

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 5 maart 2018 - De bewoners van de stadswijk Triana-San Telmo hebben bij  het Openbaar Ministerie het Stasbestuur aangeklaagd voor de ‘marteling’  waaraan ze worden ‘onderworpen’ door ‘het lawaai van de terrassen en feesten’ op straat. Pepa Sánchez, voorzitter van de organisatie, verwerpt de nieuwe regelgeving als ‘kladpapier ‘, en eist dat het Gemeentebestuur voldoet aan de nationale wetgeving,

Op 27 oktober 2017 heeft de buurtvereniging Triana-San Telmo een klacht ingediend tegen het Gemeentebestuur  van Las Palmas de Gran Canaria bij de provinciale openbare aanklager van Milieuzaken. "De kwestie die we aangeven, is de marteling waaraan de bewoners van Vegueta-Triana worden blootgesteld door het lawaai van de terrassen en alle feesten", legt de voorzitter van de buurtvereniging , Pepa Sánchez, uit; verwijzend naar de geluidsoverlast waar de mensen die in dit deel van de stad wonen onder te lijden hebben.
image_content_3129931_20180303174623.jpg
                                                Terrassen in de Calle Cano.
Zij verzekert,” dat ze altijd op zoek zijn naar een perfecte gelegenheid om tot laat in de nacht feestjes te houden die niets te maken hebben met overheids festiviteiten", en zij geeft als voorbeeld het ‘oudejaarsfeest’ in augustus, of het bierfestival". Ze legt uit  dat het activiteiten zijn  die worden verzonnen om mensen naar het gebied te brengen, op een manier die, hoewel de uitvoeringen tot 22.00  uur plaatsvinden; het ’s nachts feest op straat is. En dat is dan een marteling.”

Wat de reden aangaat die hen ertoe bracht om "marteling" te claimen, wijst zij erop, “ dat in  derdewereldlanden de gevangenen"worden onderworpen aan lawaai, aan muziek die niet luid maar systematisch continu moet zijn, omdat het een marteling moet zijn, en dat marteling is wat degenen ondergaan die in Vegueta-Triana wonen. Zij voegt eraan toe , “dat men de officier van justitie ervan  in kennis gesteld hebben  gebracht, zodat hij als verdediger van de wettelijkheid de maatregelen neemt die hij passend acht.".

De klacht waarmee de bewoners van Vegueta-Triana de terrassen aanklagen
Sanchez is van mening, “dat het Stadsbestuur ‘geen grenzen heeft gesteld’ aan de terrassen, dus de nieuwe verordening om deze activiteit te reguleren ‘klinkt als een leegte’, omdat we op nationaal niveau een geluids-wet  hebben; we hebben een Koninklijk Besluit dat zich verschanst en opnieuw de geluidswetgeving bevestigt, we hebben een Europese richtlijn die verplicht tot het maken van een  geluidsdossier," dat in 2002 werd uitgevoerd en ‘een grapje’ was.

De woordvoerster van de buurtbewoners dringt erop aan, dat er geen behoefte is aan een nieuwe verordening. "Wat we nodig hebben, is dat de wet wordt nageleefd, dat aan de nationale wetgeving inzake geluidshinder wordt voldaan, dat de wet die recreatieve tertiaire activiteiten reguleert; en dat het Pepri de Vegueta-Triana (Plan Especial de Protección 'Vegueta-Triana') die het tertiair recreatief gebruik voorkomt moet  word en nageleefd.” En zij voegt eraan toe, “dat Vegueta-Triana, als we ons houden aan het Pepri, commercieel, residentieel, wettelijk, cultureel, en educatief is, maar geen recreatief tertiair (in de derde plaats komend) gebruik heeft."
00000slas-canariaslogo-66.jpg


Boete van €5.120,= voor Correos,
voor het niet verstrekken van zonnebrandcrème
aan Canarische postbodes

De rechter bevestigt ten dele de boete die aan Correos is opgelegd wegens het niet verstrekken van beschermende crème aan werknemers die zijn blootgesteld aan zonnestraling

CANARISCHE EILANDEN  -vrijdag 2 maart 2018  -De Arrondissementsrechtbank in Las Palmas heeft het door de Sociedad Estatal de Correos y Telégrafos ingediende hoger beroep tegen de boete van €8.196,= euro gedeeltelijk bekrachtigd die het Ministerie van Werkgelegenheid, Sociaal Beleid en Volkshuisvesting van de Canarische Regering  in november 2016 heeft opgelegd, voor het niet opnemen in de evaluatie van  dat wat verband houdt met blootstelling aan zonnestraling door postbodes met voertuig en 'te voet', waarbij de boete voor een ‘ernstige’ fout wordt bevestigd wanneer dit criterium wordt weggelaten.

Men heeft echter het bedrag van de boete verlaagd tot €5.120,=
In dit verband geeft de uitspraak weer, dat de Regionale Inspectie een boete oplegt aan Correos na bevestiging bij twee arbeidsinspecties - in september 2015 en januari 2016 - dat de beoordeling van beroepsrisico's niet de blootstelling aan zonnestraling van ambtenaren omvat die op straat werkte; aldus het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) Canarische Hooggerechtshof).

image_content_3124419_20180302120854.jpg
cogiendo-el-sol.jpgEditorial-Peridico-El-Sol-Web-2.jpg
Correos heeft zich vervolgens tot de Arbeidsrechtbank gewend  tegen het besluit van de Canarische Regering, met de bewering dat men hun werknemers al werkkleding gaf voor de zomer, met onder andere petten, zo orkestreerde het TSJC .

In dit verband antwoordde de Canarische Arbeidsinspectie dat de artikelen val het Koninklijk Besluit 773/1997 van 30 mei - inzake minimale gezondheids- en veiligheidsbepalingen met betrekking tot het gebruik door werknemers van persoonlijke beschermingsmiddelen - zijn opgenomen in de ‘indicatieve en niet limitatieve lijst van Persoonlijke beschermingsmiddelen, huidbeschermers, beschermende crèmes en zalven’.

Bovendien wijst de rechter v:n het TSJC, Ramón Toubes, erop, “dat dit samenvalt met de arbeidsinspectie waarbij het risico op zonnestraling moet worden meegewogen in de risicobeoordeling.
00000slas-canariaslogo-27.jpg


Illegale deeltijd-arbeid word harder bestraft

Elk contract moet volledig worden beoordeeld

SPANJE - zondag 18 februari 2018 - De Minister van Werkgelegenheid, Fátima Báñez, van de Spaanse Regering heeft een verscherping van de boetes aangekondigd voor bedrijven die ten onrechte uitzendkrachten in dienst nemen.
In de toekomst moet een illegaal uitzendbureau volledig worden gecrediteerd bij het berekenen van de totale straf; “zodat er zoveel sancties worden opgelegd, als dat er onterechte, tijdelijke arbeidsovereenkomsten zijn gesloten," heeft de minister laten weren.

Momenteel moet tijdelijk werk worden gerechtvaardigd door een toename van de vraag op korte termijn, anders leggen de inspecteurs sancties op aan bedrijven voor fraude.
De boete per ongefundeerde tijdelijke arbeidsovereenkomst bedraagt minimaal €660,=.
Afhankelijk van het aantal werknemers, de grootte van het bedrijf,  en de duur van illegaal werk, wordt de boete verhoogd, maar niet in verhouding tot het aantal getroffen werknemers.
Banez-Fatima-Ankuendigung-Zeitarbeit-EFE.jpg
              De minister van Werkgelegenheid,  Fátima Báñez (Partido Popular-PP)
                                        heeft laten weten dat illegaal tijdelijk werk,
                               de productiviteit van de economie heeft verminderd,
              de correcte handelaren heeft bestraft, de overheidsinkomsten heeft verlaagd,
                                    en de rechten van werknemers heeft geschonden.
Dit moet momenteel  worden gewijzigd en elke ongerechtvaardigde, tijdelijke arbeidsverhouding moet volledig worden geëvalueerd en bestraft. "Dit zal het huidige systeem corrigeren, dat zich eerder heeft gericht op de inbreuk als zodanig, dan op het aantal werknemers," zegt een strenge  verklaring van het Ministerie van Arbeid.

Door het verhogen van de totale straf wil het ministerie een duidelijke boodschap sturen: Het arbeids- en werkgelegenheidsbeleid is gericht op het creëren van permanente en stabiele banen, en tijdelijk werk onder wettelijk vastgestelde voorwaarden.

Als de werknemer zich niet inschreef voor afdracht aan de Sociale Zekerheid, was de situatie in het verleden vergelijkbaar. De boetes waren te laag en hadden weinig afschrikkende werking. Voor sommige werkgevers was het zelfs de moeite waard om niet te registreren, omdat de  aan de Sociale Zekerheid duurder bleken te zijn dan de boetes. Later voerde het Ministerie een regel in die elke zwartwerker individueel en volledig telde. Volgens Fermín Yébenes van de Unie van Inspecteurs had deze maatregel echter geen praktisch effect. Alleen de verhoging van de boetes leidde tot het afschrikkende effect.

0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-199.jpg


Men eist van het Gemeentebestuur
dat men rekening houdt met
de klachten van de buren betreffende krakers

De Diputado del Común (Ombudsman)
zal optreden tegen het gekraakte pand in Arucas

ARUCAS -  De Diputado del Común (Ombudsman) zal optreden tegen het sinds 2009 gekraakte pand in de Calle Miguel Ángel in Arucas. Buren in de Calle Pablo Picasso, in de de Juan XXIII-wijk hebben zich tot het gemeentebestuur gewend voor het eisen van een oplossing. Geconfronteerd met de passiviteit van de departement Bouwzaken, zal de Diputado del Común (Ombudsman) gaan optreden.

De advocaat Jesús Martín, van het Oficina del Diputado del Común (Kantoor van de Ombudsman), heeft aan de  persmedia verzekerd,” dat dit een actie is die ambtshalve moet worden uitgevoerd vanwege de klachten van de buren."
Geconfronteerd met een illegale situatie die de samenleving  in de buurt verstoort, "zijn er oorzaken om het in goede banen te leiden", zoals "de situatie herstellen en verzegelen van het door het bouwbedrijf verlaten pand dat door sommigen illegaal wordt gebruikt.
Het feit is, “dat sinds het pand werd verlaten door het bouwbedrijf, de buren die in het aangrenzende huis wonen, een groot aantal onplezierige situaties hebben doorgemaakt", aangeklaagd  in een brief door de getroffen buren bij de de Gemeente Arucas. Van daaruit is er tot nu toe geen effectieve reactie om het probleem te beëindigen.
image_content_2976280_20180205080311.jpg

                                      Het door het bouwbedrijf verlaten pand in Arucas
                  waarin men activiteiten bedrijft die overlast bezorgen aan de omwonenden
.
Daarom zegt Jezus Martin namens de Ombudsman:  “Dit is niet de eerste keer dat we in Arucas soortgelijke situaties hebben behandeld;" en, "we hebben al bereikt in andere acties dat de gemeenteraad iets doet."

Wanneer we kennis hebben van de zaak, "openen we met ons kantoor een onderzoek," op het vlak van Territoriaal Beleid dat Martín coördineert. De realiteit is,  “dat we veel gevallen als deze hebben, omdat de gemeenteraad van Arucas inactief en passief is; en ze halen hun schouders op, in het licht van bezettingsproblemen, waarbij in veel gevallen illegale activiteiten worden uitgevoerd die het leven van buren veranderen.

Maar de advocaat Jesus Martin zorgt ervoor dat men in deze gevallen kan en zou moeten handelen. "De bouwproblemen zijn  vele en er is een vervaldatum van de werkvergunning en de wijziging die moet worden hersteld. Zo kan het niet zijn. '
Vergeet niet dat "er duizenden bouwwerken verloren gaan op de Canarische Eilanden, er een arbeidsvergunning vervalt, en einddatums zijn verstreken. En handelt men als zodanig  niet, dan zijn er handhavingsbevelen om voorzorgsmaatregelen te nemen. Het is de Overheid die over deze bevoegdhe
id beschikt in stedelijke aangelegenheden.
“In Arucas, hebben we al een Ombudsman-onderzoek op dat vlak geopend, voor een magazijn waarvan het misbruik schadelijk is voor de samenleving.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-87.jpg


Een wet versterkt de zekerheid van de levensmiddelen en het lokale product

Het Ministerie van Landbouw, van de Canarische Regering, draagt bij aan het project voor de kwaliteit van de landbouw, en voorziet dat men de verordening vóór de zomer van 2018 aan het Parlement zal doen toekomen

CANARISCHE EILANDEN - maandag 29 januari 2018 - “De "groeiende bezorgdheid over de kwaliteit van de levensmiddelen; en de toenemende  eisen van de burgers in dit verband, vereisen van de Overheid, dat de producten die op de markt komen een bewezen veiligheid bieden." Deze filosofie inspireert wat de eerste Wet Voedselkwaliteit  van de Canarische Eilanden zal zijn, die zich als wetsontwerp nog in de fase van openbare informatie bevindt, om bijdragen van individuen en groepen te ontvangen.

Ten koste van de veranderingen die de wet kan ondergaan tijdens de behandeling, bevat het wetsontwerp  zowel verplichtingen die de traceerbaarheid garanderen van de producten die in de Deelstaat worden ingevoerd, of geproduceerd - in verband met een inspectieregeling en, in dar geval, sancties - als maatregelen  van ‘vrijwillige naleving’, om te erkennen wat de wettekst: ‘gedifferentieerde kwaliteit’ noemt, gekoppeld aan productie- of samenstellingskenmerken.
960xNx1517121592189kjpgpagespeedicbj3vns2hN1.jpg
"De verschillende kwaliteitsregimes die zijn vastgelegd in de verordeningen (onder andere: beschermde oorsprongsbenaming, beschermde geografische aanduiding , of ecologische productie) maken deel uit van een beleid dat gericht is op de bescherming en promotie van producten van topkwaliteit, die een gevarieerde agrarische productie stimuleren, de ontwikkeling ondersteunt van kleine industrieën, en stelt de herkomst vast van  de plattelands omgeving, " zo staat in de toelichting van het wetsontwerp.

Voor de rol van de primaire sector als rem op ontvolking van het platteland en motor voor de economie van deze gebieden, streeft de toekomstige wet ernaar, ‘lokale producten te promoten in een kader van vrije concurrentie'.
"Het is een mandaat voor de Canarische overheden om de op de Canarische eilanden geproduceerde producten te promoten die kunnen worden onderscheiden door een van de gevestigde kwaliteitsprogramma's, door hun verband met een specifiek geografisch gebied, door hun productie volgens traditionele methoden, of door hun productie door niet-agressieve formules met de omgeving ," geeft de wettekst aan.

De bedoeling van het Ministerie van Landbouw is, dat het project vóór de zomer van 2018  het Parlement bereikt, en dat het de grootst mogelijke consensus bereikt,  om een snelle goedkeuring mogelijk te maken.

De sleutels: Standaard- en gedifferentieerde kwaliteit
Het wetsontwerp onderscheidt twee kwaliteitsconcepten: De norm, verwijzend naar ‘het basisniveau waaraan een levensmiddel moet voldoen als voorwerp van wettelijke en de gedifferentieerde  verplichtingen; een reeks eigenschappen van een product, gekoppeld aan een geografische oorsprong, traditie of methode van productie en onderwerp van vrijwillige bepalingen.

Het wetsontwerp inzake kwaliteit van agrarische levensmiddelen overweegt de oprichting van een officiële Canarische Levensmiddelen-Controleraad; een orgaan, samengesteld uit vertegenwoordigers van verschillende afdelingen van de Canarische Overheid die verantwoordelijk zullen zijn voor de coördinatie van: "controleplannen, inspectie, gegevens-verzameling, en alle soorten acties op het gebied van officiële controle van levensmiddelen op de Canarische Eilanden ". Het voorzitterschap van de  Canarische Levensmiddelen-Controleraad komt overeen met de directie van het Instituto Canario de Calidad Agroalimentaria (Canarisch Instituut voor Agrarische Levensmiddelenkwaliteit).

Het wetsontwerp  geeft de Raad de taak om beleidsprogramma's uit te werken die verband houden met de officiële controle van levensmiddelen en om de doelstellingen, prioriteiten, en uitvoeringsplanning vast te stellen.
Het zal ook een catalogus ontwerpen van de verschillende acties die de afdelingen en openbare organismen in deze kwestie ontwikkelen.

Daarnaast zal men de getroffen maatregelen evalueren, en bestudeert men de problemen die zijn ontdekt door de afdelingen die betrokken zijn bij officiële voedselcontrole, en stelt men programma's en maatregelen voor die bijdragen aan het oplossen ervan.

Het wetsontwerp verleent agrarische levensmiddelenbedrijven een periode van één jaar vanaf de inwerkingtreding van de wet, om hun regeling voor agrarische kwaliteitswaarborg aan te passen aan de eisen die zijn vastgelegd in de wet.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-214.jpg


De hotels moeten ook weer bouwvergunningen aanvragen bij de Cabildos (Eilandbesturen)

Een uitspraak van de Supremo (Hoge Raad) herstelt een artikel van de verordening van de Canarische Regering die aanvankelijk door het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (TSJC) werd ingetrokken

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 18 oktober 2017 - De ondernemers die een nieuw hotel willen bouwen op de Canarische Eilanden, of een uitbreiding  willen uitvoeren in deze etablissementen, zullen vergunning moeten aanvragen bij de Cabildos (Eilandbesturen).

Het TSJC heeft in 2015 onderschreven dat hotels kunnen worden gebouwd, of uitgebreid zonder toestemming van de Cabildos (Eilandbesturen), omdat Artikel 29 van deze verordening in strijd is met de Europese Regelgeving. Nu heeft de Hoge Raad het hoger beroep toegekend dat was ingediend door de Canarische Regering en stelt dat dit artikel in strijd is met de EU-wetgeving.
img_42801.jpg
                De toeristenwijk San Agustín, in de gemeente San Bartolomé de Tirajana.
Artikel 29 van de verordening bepaalt, “dat wanneer om redenen van milieu of grondgebruik de oprichting van een nieuw aanbod voor toeristenaccommodaties wettig of gereguleerd is of beperkt is, voorafgaand aan de gemeentelijke werkvergunning, de eigenaren of exploitanten van Toeristenaccommodaties overheidstoestemming verkrijgen voor technische bouw-, uitbreiding- en rehabilitatieprojecten. "

De Hoge Raad wijst erop, dat voor het bereiken van deze doelstelling een verzoek vergezeld van een rapport van de te ontwikkelen toeristische activiteit, met betrekking tot de gevraagde diensten en het basisproject, of de uitvoering, zal worden voorgelegd aan het desbetreffende Cabildo (Eilandbestuur).

"Er dient te worden benadrukt dat de bedoeling van deze wettelijke bepaling is, te voorzien in een procedureel kanaal van goedkeurende aard waarop de verzoeken om de uitoefening van bepaalde toeristische activiteiten geformuleerd dienen te worden, in voorkomend geval, in gevallen waarin een wet of een verordening beperkingen of beperken tot het creëren van een nieuw aanbod van toeristische accommodatie om milieuredenen of territoriale planning oplegt , met name rekening houdend met de capaciteit van de Canarische Eilanden, "aldus de Kamer.

Anderzijds houdt de Hoge Raad de nietigverklaring van de artikelen 30 en 31 van de voornoemde verordening in stand, gevestigd door het TSJC, welke gedeeltelijk is aangeklaagd in een hoger beroep dat was ingesteld door IFA Hotel Continental S.A.

De reden hiervoor is, dat de zaak is gebaseerd op de schending van de wetgeving van de deelstaat, waarvan de herziening niet overeenstemt met de Hoge Raad. Die Artikelen regelen de vergunningen voor de opening van de vestigingen en hun ingebruikname.
0000Islas-canariaslogo-kopie-447.jpg


 Artikel 155 van de Spaanse Grondwet 

SPANJE -  woensdag 11 oktober 2017 - Na de toespraak van de president van de Catalaanse Deelstaatregering, Carles Puigdemont, op dinsdagavond 10 oktober 2017, waarin hij de onafhankelijkheid heeft verklaard maar die nog geen acht seconden later weer introk, heeft de Spaanse minister-president Mariano Rajoy voortdurend gesprekken gevoerd met oppositieleiders over wat er gaat gebeuren. Als eerste wil Rajoy dat Puigdemont aangeeft, of er op dinsdagavond  10 oktober 2017  wel of geen onafhankelijkheid is uitgesproken. Aan de hand van dat antwoord zal de Spaanse Regering actie ondernemen, waarbij dan sprake is van Grondwetsartikel  155.

  • Artikel 155 van de Spaanse Grondwet 
    Het is een van de vele artikelen die vermeld staan in de ‘Carta Magna’La Constitución’; de Grondwet, waarin de grondrechten en/of de organisatiestructuur van Spanje beschreven staan.
    Hierin staan o.a. alle rechten en plichten van de burgers van een land maar ook van de politici, en zoals in Spanje: De verhoudingen tussen de Spaanse Regering en de Deelstaatregeringen.
    155.jpg

Letterlijk staat er in Artikel 155:
1. Indien een autonome deelstaat niet voldoet aan de verplichtingen die de Grondwet of andere wetten opleggen, of zo handelt dat de acties een ernstige verstoring teweegbrengen in het algemeen belang van Spanje, kan de Regering, nadat ze de president van de Deelstaat  daarop heeft aangesproken en deze daaraan geen gehoor geeft, kan men met een absolute meerderheid van de stemmen van de Senaat de nodige maatregelen treffen om de handelingen die in strijd zijn met de Grondwet met de noodzakelijke maatregelen  een halt toeroepen om het algemeen belang te beschermen.

In het Spaans: 1. Si una Comunidad Autónoma no cumpliere las obligaciones que la Constitución u otras leyes le impongan, o actuare de forma que atente gravemente al interés general de España, el Gobierno, previo requerimiento al Presidente de la Comunidad Autónoma y, en el caso de no ser atendido, con la aprobación por mayoría absoluta del Senado, podrá adoptar las medidas necesarias para obligar a aquélla al cumplimiento forzoso de dichas obligaciones o para la protección del mencionado interés general.

  1. Voor de ten uitvoer legging van die maatregelen  kan de Spaanse Regering instructies geven aan alle autoriteiten van de Deelstaten.

In het Spaans: 2. Para la ejecución de las medidas previstas en el apartado anterior, el Gobierno podrá dar instrucciones a todas las autoridades de las Comunidades Autónomas.

Met andere woorden, mocht de Spaanse Regering Grondwet-artikel 155 toepassen, dan kunnen de leidinggevenden in de Zelfstandige Deelstaatregering verplicht worden de wet uit te voeren op straffe van uitzetting uit hun ambt en ontneming van alle bevoegdheden. Daarnaast kunnen diegene die niet gehoor geven aan de Spaanse Regering gestraft worden met financiële boetes, gevangenisstraf, en uitzetting van een openbare en publieke functie gedurende meerdere jaren.

0000Islas-canariaslogo-kopie-384.jpg


Hoe op Canarias
wettelijk uit het bestaan te verdwijnen

Men verkoopt vanuit Lanzarote een dienstverlening
welke toegankelijk is voor personen
die hun intimiteit willen beschermen voor persoonlijke veiligheid, controle op vastgoed, en handel

ARRECIFE -  zondag 3 september 2017 - Het is niet voor vakanties. Het is om te verdwijnen uit het bestaan.  Een Amerikaans bedrijf, gevestigd in Nieuw Mexico, biedt klanten  aan, zich te veranderen en onzichtbaar te maken via  Canarias. De spookadres-dienst op de eilanden is niet duur en wordt voornamelijk aangeboden aan mensen die problemen hebben met echtscheiding, of schulden door wanbeheer van derden.

Alvorens een afspraak, of vergadering te accepteren met een klant die de dienstverlening aanvraagt, verlangt het juridische kabinet van  J.J. Luna een juridisch overzicht van het potentieel, om de realiteit van het probleem te kennen dat de klant motiveert om zich tot deze dienst te wenden. Als er giftige redenen zijn, zal het kantoor de klant niet  bedienen
huella-digital-internet-k9uD--620x349abc.jpeg
                      J.J. Luna heeft op Canarias een van zijn  directie-bases
                                      die klanten kopen die willen verdwijnen.
Verdwalen
Het bedrijf van J.J. Luna heeft twee vestigingen in de wereld voor deze operaties die zij wettelijk verdedigen omdat het belang van de belanghebbende is, om te verdwijnen: op Lanzarote en in Alaska. Het kabinetshoofd heeft een aantal boeken geschreven waarin hij een reeks suggesties geeft,  “over hoe ze zich beschermen tegen deze roofdieren van informatie, voor de veiligheid van hun voertuig- en eigendomsbezit, hun bankrekening, hun bedrijf, hun dossier, hun privéadres ."
descarga--644x362.jpg
De reden voor het gebruik van Canarias, naar het oordeel van Luna is, “omdat aanvragen in de Verenigde Staten niet kunnen worden bediend,” en omdat er klanten in de Verenigde Staten zijn, “die de voorkeur geven aan het gebruiken van een adres buiten  de Verenigde Staten, om aan anderen aan te geven  dat men in  het buitenland woont.”

Het bedrijf zegt mensen te weigeren die mentaal ziekelijk zijn over hun veiligheid. De vestiging van het adres in Arrecife op Lanzarote, is een woonhuis in een straat in een volkswijk zonder commerciële activiteit. De jaartarieven zijn afhankelijk van het aantal brieven dat men ontvangt Tussen de €150,= en €295,= per jaar. Met een aanvangsbedrag dat €295,= per jaar zou kunnen bedragen. Hoewel men beweert dat er op Canarias een persoon is, is gebleken, dat dit er twee zijn.

Vlieguren

J.J. Luna (zie: https://jjluna.com/canary-islands) is een veteraan veiligheidsadviseur die aanbiedt: zonder een spoor te verdwijnen. Wat men op Canarias doet, is een voorbeeld van een spookadres. De correspondentie die arriveert bij dit woonhuis op Lanzarote wordt behandeld, gescand en doorgestuurd naar de werkelijke eigenaar, na 45 dagen als de eigenaar geen verdere gegevens heeft opgevraagd, wordt de correspondentie vernietigd.

Overeenkomstig deze dienstverlening, is de absolute veiligheid niet een privilege dat weinigen zich financiéel kunnen permitteren,.
zie: http://www.abc.es/tecnologia/consultorio/20140919/abci-claves-seguridad-nube-cloud-201409191628.html).

Op Canarias werkt de dienst als volgt. Er is een adres in een straat in Arrecife op Lanzarote. Iemand met de naam ‘Manuel’ ontvangt de correspondentie. Deze brieven worden geopend en gescand, en men stuurt de scans door via een hoog beveiligde E-mail. Als de gebruiker geen belangstelling toont , vernietigt men ze. Gedurende deze periode van 45 dagen kan de klant zich in verbinding stellen met een advocate met de naam ‘Rosie’, als deze de originele brief wil ontvangen.

Vast tarief
Het maximale aantal poststukken per rekening is 30 brieven. Vanuit Lanzarote stuurt men deze poststukken naar Alaska. Dat duurt tussen de zeven en negen  dagen. De eigenaar van het adres heeft geen belangstelling voor ontmoetingen per telefoon, of via E-mail.

De tarieven voor een persoonlijk consult variëren van tussen de €1.250,= tot €6.000,=
Het uurtarief voor en consult bedraagt €325,=  De rest van het beheer wordt afgerekend via E-mail; 50% moet vooruit betaald worden. Het overige  uitsluitend als het beheer resultaten oplevert. De vervoerskosten moeten betaald worden door de persoon in kwestie die wil verdwijnen.
0000Islas-canariaslogo-kopie-143.jpg


Het Nieuwe PIO maakt luxe-campings mogelijk en regelt de voorwaarden voor campings en  recreatief kamperen

Het plan lost de tegenstellingen van de huidige tekst op en presenteert volledige regels voor deze activiteit

GRAN CANARIA - zaterdag 5 augustus 2017 - Het nieuwe Plan Insular de Ordenación (PIO) (Eilandplan Ruimtelijke Ordening) van Gran Canaria biedt de mogelijkheid luxe-campings te creëren en regelt de voorwaarden waaraan de kampeergebieden moeten voldoen om het milieu te respecteren en  tegelijkertijd toe te staan, van het landschap te genieten; een aspect, dat is ontwikkeld in de bestaande tekst, zo heeft de minister van Regionaal Beleid, Inés Miranda, van het Cabildo (Eilandbestuur), laten weten.

Het PIO (Eilandplan Ruimtelijke Ordening) ligt tot 27 oktober 2017 ter openbare inzage en beschrijft de voorwaarden voor het  tijdelijk logies op campings voor zowel vast- als seizoensgebonden  verblijf en voor recreatief kamperen, en lost de in het huidige PIO geregistreerde tegenstellingen op, en spreekt  tegelijkertijd over kamperen op bouwgrond en in natuurgebieden.

Eveneens introduceert het nieuwe PIO (Eilandplan Ruimtelijke Ordening ) een innovatieve manier van overnachten in de natuur, luxer  en met meer mogelijkheden,  bekend als glamping, een kwaliteitsaanbod voor demonteerbare structuren, ontworpen met diverse  indelingen in grondvormen en zonder uitwerking op het milieu, want ze verlangen geen betonnen fundering, en bebouwing, wat noodzakelijke voorwaarden zijn voor het bereiken van het maximale voor de natuur.
img_41933.jpg
Camping-de-lujo-5-estrellas1.jpg
Deze gebouwen zullen zelfvoorzienend moeten zijn en worden voorzien van water en energie, evenals een systeem van behandeling en verwijdering van afval zonder dat aansluiting met een netwerk van een externe dienstverlener vereist is, waardoor  ze geen sanitaire voorzieningen, of verlichting vereisen.

Hun integratie in het landschap verdient speciale aandacht, daarom kunnen deze voorzieningen niet omheind zijn met hekken, stoepranden,  of afbakeningslijnen die deze begrenzen.

Deze innovatieve kampeerterreinen, die per hectare capaciteit zullen hebben voor 25 kampeerplaatsen, moeten bovendien voorzien zijn van wandelpaden die het verplaatsen van de bezoekers mogelijk maken;  en worden gemeden in stedelijke  gebieden en bovendien een minimale afstand hebben van 200 meter van de toeristengebieden.

Het zal niet mogelijk zijn om een luxe camping te ontwikkelen in speciaal beschermde  natuurgebieden of op  locaties waar flora en fauna bedreigd zijn, op geologische of unieke geo morfologische formaties, of op locaties of gebieden van bijzonder erfgoed-, etnografisch-, historisch- of architectonisch belang.

Algemene kampeeregels
Het plan beperkt ook de campings  in de buurt van stedelijke centra om te voorkomen dat, na verloop van tijd, ze  kunnen veranderen  in permanente enclaves die meer lijken op vaste woonkernen, dan op  centra voor tijdelijk logies.

Ook moet de campingplaats een afstand van 100 meter respecteren van de kustlijn  en zal het  verboden zijn  er vuur te maken, de flora te verstoren, of te snoeien;  evenals  er vervuilende zaken achter te laten, generatoren te gebruiken, en afval in de omgeving achter te laten.
0000AAAAIslas-canariaslogo-149.jpg


Men verlangt
verwijdering van pornografische ‘souvenirs’
voor toeristen op Canarias

CANARISCHE EILANDEN -  maandag 12 juni 2017 - De Canarische Regering  heeft, tot op heden in 2017, minstens vier aangiften ontvangen betreffende de verkoop van pornografische souvenirs aan toeristen op Lanzarote.

Deze dossiers zijn geopend door de Guardia Civil in gebieden waar veel toeristen komen; de processen verbaal zijn opgemaakt wegens het niet naleven van de Canarische Minderjarigen-wet
lanzarote-canarias-nuevacanarias-kdMI--620x349abc1.jpg                                                     
Een souvenirwinkel op Lanzarote,
Lanzarote is een vakantiebestemming voor gezinnen
Het presenteren van dit soort producten in winkels in toeristengebieden veroorzaakt, onder andere, een indruk die de bestemming schaadt, aldus  Nueva Canarias (NC), de politieke partij die deze feiten heeft aangegeven

Het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote heeft in de eerste volle week van juni 2017, een aangifte van NC ontvangen, voor het onmiddellijk nemen van maatregelen.

Voor de politieke partij die geleid wordt door Román Rodríguez, is het noodzakelijk., “dat men een ‘nieuwe  regelgeving’ toepast welke aangeeft wat men kan verkopen  in het openbaar, en in onder andere toeristische souvenirwinkels,  ten toon kan stellen

"Deze elementen van slechte smaak, schaden aan ons imago, met een duidelijk  onjuist gebruik van de naam van Lanzarote," aldus een woordvoerder van Nueva Canarias tegenover de persmedia.

Nueva Canarias merkt op, dat een deel van de verantwoordelijkheid bij de gemeenten ligt, “die toezicht op de markt ‘moeten’ houden van producten die ‘het beeld  van Lanzarote schaden’.

Nueva Canarias heeft aan de Sociedad de Promoción Exterior de Lanzarote (De Maatschappij voor de  Buitenlandse promotie van Lanzarote) gevraagd, “dat men inspanningen levert voor een ‘correcte’ promotie op het eigen eiland. “Een vakantiebestemming als Lanzarote moet voldoen aan een meest strikte wetgeving voor het behoud van haar imago.”

Voor Nueva Canarias (NC) gaat het niet alleen om een beleidsprobleem, omdat de verhandeling van dit soort producten, “de gemeenschappelijke inspanning van jaren over boord gooit.”
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-22.jpg


Controverse Gala Drag:
de Openbare aanklager onderzoekt Drag Sethlas, op verzoek van Abogados Cristianos

De Vereniging van Christelijke Advocaten heeft de winnaar van het Gala aangeklaagd omdat men zijn optreden beschouwt als een aanfluiting van het geloof

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA -  zaterdag 4 maart 2017 - Het Ministerie van Justitie heeft op vrijdag 3 maart 2017 de aangifte ontvangen van de Asociación de Abogados Cristianos vanwege het optreden van Borja Casillas, Drag Sethlas, tijdens het Gala Drag Queen (Travestie-Gala) van het Carnaval van Las Palmas de Gran Canaria, zo hebben bronnen van  het Openbaar Ministerie bevestigd, wat de Officier van Justitie verplicht  tot het openen van een onderzoek naar een mogelijk delict van het beledigen van religieuze gevoelens.

De Hoofdofficier van Justitie van het Openbaar Ministerie in Las Palmas de Gran  Canaria, Guillermo García Panasco, heeft sinds woensdag 1maart 2017 overwogen om enigerlei strafrechtelijk onderzoek naar de zaak in te  stellen, maar had toen nog geen  formele aanklacht ontvangen.
1488476501_244277_1488480158_noticia_fotograma.jpg sethlascruz.jpgDe Asociación de Abogados Cristianos heeft op woendag 1 maart 2017 verzekerd een aanklacht in te dienen tegen het optreden, in de overweging dat dit kan worden aangemerkt als een strafbaar feit van belediging van religie.
imagen-carnaval-2017.jpg img_33684.jpg                             Borja Casillas.                                             Guillermo García Panasco.
De aanklacht van de Vereniging van Christelijke Advocaten is officieel op vrijdag 3 maart 2017 door het Openbaar Ministerie in ontvangst genomen, en stelt nu dus een officieel onderzoek in.
000islas-canariaslogo-kopie-41.jpg


Controverse Gala Drag Queen 2017:
De Gedelegeerde van de Spaans Regering op Canarias vraagt,
“respect voor de overtuigingen van allen”

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - donderdag 2 maart 2017 - Mercedes Roldós heeft benadrukt dat de Código Penal (het Wetboek van Strafrecht) er is om ‘nageleefd te worden’ bij het nagaan van de beslissing van een christelijk advocatenkantoor om de travestiet Sethlas aan te klagen bij het Openbaar Ministerie wegens het plegen van strafbare feiten inzake het beledigen van religieuze gevoelens

De  delegada del Gobierno en Canarias (Gedelegeerde van de Spaanse Regering op Canarias), Mercedes Roldós (PP), heeft op donderdag 2 maart 2017 op persoonlijke titel gevraagd, “dat carnavalsvierders de intieme en persoonlijke overtuigingen van eenieder respecteren; maar wel het ‘innovatieve’ en ‘grensoverschrijdende’ karakter behouden dat dit feest kenmerkt.”
2016-12-22-photo-00000095-1_g.jpg

delegacian-gobierno-14_g.jpg  delegacian-gobierno-16_g.jpg                          De minister van Binnenlandse Zaken, Juan Ignacio Zoido,
                   tijdens de inauguratie van de nieuwe gedelegeerde van de Regering.

delegacian-gobierno-15_g.jpg
delegacian-gobierno-14_g-1.jpg
delegacian-gobierno-13_g-1.jpg
                               De Gedelegeerde van de Spaans Regering op Canarias vraagt,
                                              “respect voor de overtuigingen van allen”
Tijdens haar installatie als delegada del Gobierno en Canarias heeft Roldós deze verklaringen gedaan vanwege de controverse die is ontketend door de nieuwe Drag Queen-Travestie Carnavalskoning(in) van Las Palmas de Gran Canaria, Drag Sethlas, die de titel heeft behaald met een optreden waarin hij verscheen als de H. Maagd en de gekruisigde Christus, wat een protest heeft opgeroepen van de Bisschoppenconferentie.

delegacian-gobierno-7_g.jpg
“Persoonlijk denk ik, dat we fantastische, heel innovatieve, heel overgankelijke carnavals hebben, maar dit moet altijd samengaan met respect. Respect voor intieme en persoonlijke overtuigingen van iedere burger is nodig," heeft de gedelegeerde verzekerd tegenover de journalisten.
delegacian-gobierno-17_g.jpg delegacian-gobierno-6_g.jpg
Roldós' voorgangers in deze functie waren bij haar inauguratie aanwezig op donderdag 2 maart 2017: Maria del Carmen Hernández Bento en (haar broer)  Enrique  Hernández Bento

delegacian-gobierno-8_g.jpg delegacian-gobierno-18_g1.jpgGevraagd naar de beslissing van een christelijk advocatenkantoor - om dit optreden aan te klagen bij het Openbaar Ministerie wegens het mogelijk plegen van stafbare feiten inzake het beledigen van religieuze gevoelens - heeft Roldós benadrukt, dat het Wetboek van Strafrecht een wet is en, dat die er als zodanig is, “om nageleefd te worden.”
zzzzislas-canariaslogo--12.jpg


Twee hotels op Tenerife beboet wegens discriminatie

De Arbeidsinspectie van Santa Cruz de Tenerife heeft aanwijzingen gevonden voor gender-discriminatie bij kamermeisjes

TENERIFE - woensdag 23 november 2016 - De Arbeidsinspectie van Santa Cruz de Tenerife heeft genderdiscriminatie gesanctioneerd inzake het salaris van kamermeisjes  bij een hotel in Adeje en een hotel in  Arona, nadat de werknemersvakbond  CCOO Services Canarias afzonderlijke klachten had ingediend

De werknemersvakbond CCOO heeft op dinsdag 22 november in een communiqué laten weten dat de gesanctioneerde hotels ‘Jacaranda’ in Adeje, en ‘La Siesta’ in Arona zijn, terwijl men benadrukt dat de Arbeidsinspectie al drie keer actie heeft ondernomen tegen overtredingen in de campagne die is opgestart door CCOO Servicios Canarias tegen discriminatie, welk volgens de werknemersvakbond, de vakgroep van kamermeisjes schaadt.
camareras.jpg                             Een hotelmedewerkster van de Huishoudelijke Dienst.
Volgens de vakbond CCOO, zijn in beide gevallen alle leden van de ondernemingsraad lid van de vakbond  Base, en hebben die salarisovereenkomst getekend met die bedrijven waarbij de kamermeisje een salaristoeslag ontvangen van respectievelijk €22,59 en €105,51 bruto per maand,  tegenover de €352,85 en €515,12 bruto per maand die de bartenders ontvangen voor hetzelfde concept.

CCOO Servicios Canarias heeft  deze overeenkomsten aangeklaagd  omdat men die beschouwt als discriminerend, omdat de bartenders en kamermeisjes tot dezelfde beroepsgroep behoren volgens de Horeca-cao van  Santa Cruz de Tenerife en de Overheids Arbeidsovereenkomst in de Horeca.

In hun aangifte  bij de  Arbeidsinspectie,  beschouwt  CCOO Servicios Canarias  dat ze - kamermeisjes  en bartenders - tot dezelfde salarisgroep van de Cao behoren en, dat de rechtvaardiging ontbreekt voor het verschil van  93,60% en van 79,52% in  salaristoeslag, dit verbergt een discriminerend streven, of doel van deze werkneemsters om reden van geslacht, dat wil zeggen, omdat ze vrouw zijn.
000islas-canariaslogo-237.jpg


Spaanse nationaliteit geweigerd
aan een Nigeriaanse omdat ze de taal niet begrijpt

ARRECIFE - vrijdag 12 augustus 2016 - De Audiencia Nacional (Spaanse Rechtbank) heeft de beslissing bevestigd van het Registro Civil (de Burgerlijke Stand) van Arrecife (Lanzarote) dat geweigerd heeft de Spaanse nationaliteit toe te kennen aan een Nigeriaanse vrouw die al 14 jaar op het eiland woont, twee Spaanse kinderen heeft, en al tien jaar Sociale Lasten heeft afgedragen.

In dit geval, erkent het Dirección General del Registro Civil (Directoraat-generaal van de Burgerlijke Stand, “dat de vrouw beschikt over de algemene vestigingsvereisten welke worden verlangd voor het toekennen van de Spaanse nationaliteit, maar men stelt ook dat ze niet heeft aangetoond geïntegreerd te zijn in de Spaanse samenleving. “Omdat ze niet voldoende kennis heeft van de taal.”
163_png.jpg
587248c50b6a0486b1e4b0417c330a48.jpgnigeria20ligging20in20afrika.jpg                     (Archieffoto).
In een uitspraak van 21 juli 2016, heeft de Kamer van Overheidsgeschillen van de Spaanse Rechtbank benadrukt, dat de rechter belast met de Burgerlijkje Stand van Arrecife in zijn rapport kenbaar heeft gemaakt, dat deze vrouw - toen men haar heeft gehoord - de meeste vragen die men haar heeft gesteld niet heeft begrepen en, dat men die op’ een andere wijze moest formuleren om te bereiken dat ze die wel begreep.

En, wat betreft de Spaanse cultuur, merkt men op, “dat haar basiskennis zich beperkte tot de kleuren van de Spaanse vlag, hoeveel eilanden er zijn in de deelstaat Canarias, en het aantal Deelstaten in Spanje; maar, dat ze niet de naam kende van de president van de Deelstaat waarin ze woont, en ook niet de kleuren van de Canarische vlag.”

“Ook was ze nagenoeg geheel onbekend met vragen over de geografie, de geschiedenis en het Spaabse culturele leven, de officiële talen; en, om de hoeveel tijd men verkiezingen organiseert,” zo, legt de rechter van de Burgerlijke Stand uit.
                                     Nigerian-girls-abducted-Bring-Back-Our-Girls-2-500x494.jpg

De Audiencia Nacional (Spaanse Rechtbank) benadrukt het feit, dat deze vrouw een niet toereikend niveau heeft in spreekvaardigheid van de Spaanse taal, "ondanks dat ze al 14 jaar legaal in Spanje woont en werkt, waardoor ze geacht wordt haar relatie en mondelinge communicatie met de omgeving te hebben kunnen bevorderen.”

"Het lijkt voldoende duidelijk, dat er nauwelijks integratie kan worden bereikt als men niet bekend is met het gebruikte uitdrukkingsmiddel, de gemeenschappelijke taal die verplicht gekend moet zijn door leden van de maatschappij, waarvan men te kennen heeft gegeven de nationaliteit te willen bezitten,” beargumenteert de rechter, Felisa Atienza.

De uitspraak geeft te kennen, dat de aanvraagster geen andere activiteit van sociale, of culturele aard is aangegaan, wat aantoont dat ze niet geïntegreerd is in het Spaanse leven en de gewoonten; niet verder, dan haar wonen en werken in Spanje samen met haar echtgenot en kinderen.”

Wat betreft haar onwetendheid over actuele kwesties en politieke organisatie in Spanje, "wat binnen bereik is voor iedereen die betrokken is bij het land", stelt het Hof, “dat het negeren van de fundamentele instellingen, onverenigbaar is met de uitoefening van politieke rechten welke het verkrijgen van de nationaliteit met zich meebrengt."

In dit verband benadrukt de rechter, dat een zaak is te werken in Spanje; en de andere, het hebben van de nationaliteit; omdat met dit laatste, “men het recht verkrijgt deel te nemen aan het openbare leven, rechtsreeks, of door middel van vertegenwoordigers die vrijwillig gekozen zijn bij periodieke verkiezingen bij universele stemming, evenals evenredige toegang tot een openbaar ambt.”
000islas-canariaslogo-96.jpg


De rechtbank onderschrijft  de
door de Gemeente gevolgde procedure inzake Edificio Las Brisas in Sardina

SANTA LUCÍA DE TIRAJANA – zondag 13 maart 2016 - De Rechtbank voor Overheidsgeschillen van Las Palmas heeft bevestigd, dat de door de Gemeente gevolgde procedure inzake het pand Las Brisas in Sardina in het belang is voor het beschermen van het algemeen belang en, dat dit in overeenstemming is met de wet; reden, waarom men toestaat door te gaan met de uitvoering ervan, zo heeft men laten weten in een op zaterdag 12 maart 2016 uitgegeven communiqué.

De wethouder van Bouwzaken, Minerva Pérez, verzekert, “ dat naar aanleiding van  de aanklacht  welke  is ingediend door een huurster in het gebouw, men in februari 2016  is overgegaan tot de tijdelijke opheffing van het door de Gemeente gedicteerde decreet  tot  afsluiting van de elektriciteit en drinkwatervoorziening in dat pand, en waarmee men had voldaan aan het uitvoeren van een voorzorgsmaatregel van de Rechtbank.
img_33473.jpgDe procedure welke men heeft gedicteerd in dat Decreet is begonnen in oktober 2015, omdat het gaat om een pand dat in aanbouw is, zonder dat het als zodanig geschikt is voor bewoning; desondanks is het verhuurd door de projectontwikkelaar, wat de veiligheids- en gezondheidsomstandigheden in gevaar brengt van degenen die daar wonen.”

De Rechtbank voor Overheidsgeschillen heeft de opschorting van de uitvoering van het Gemeentelijke Decreet opgelost, die was gevraagd door een van de huursters van het pand, door te beschikken, dat men doorgaat met wat er voorzien is in dat Decreet, in de overweging van de Rechtbank, net als van de Gemeente, dat men nog steeds niet ongevoelig kan blijven voor de voor de hand liggende schade die aan deze gezinnen zou kunnen worden toegebracht.

Als zodanig, zo voegt de rechter  toe, moet men de ware veroorzaker van en verantwoordelijke op de hoogte brengen  van de situatie waarin men zich bevindt, wat niemad ander is dan de eigenaar van het vastgoed, die,  met complete minachting voor de wet is overgegaan tot het ondertekenen van huurovereenkomsten, wetende dat het gebouw niet over de vereiste vergunningen en certificaten beschikt.
juzgado-levanta.jpg
           Minerva Pérez, wethouder van Bouwzaken in de Gemeente Santa Lucía de Tirajana.

De wethouder van Bouwzaken laat weten: "We waarderen, dat de Uitspraak van het Hof  de handelwijze van de Gemeente bevestigt, welke de wettelijkheid omvat en het algemene belang van de bewoners, wat niets anders is, dan op te komen voor de veiligheid van de bewoners van de woningen".

Uitzetting
De uitspraak zegt, “dat het motief van de Gemeente, om ontruiming van de woningen toe te staan, deel uitmaakt van hetzelfde gebrek aan bouwvergunning, en dat men geen vergunning heeft voor eerste bewoning, en ook niet beschikt over de cédula de habitabilidad (woonvergunning), waardoor men  niet heeft kunnen vaststellen dat het gebouw voldoet  aan vereiste voorwaarden voor bewoonbaarheid, gezondheid en veiligheid, en dat het geschikt zal zijn voor het gebruik als woning.

Eveneens baseert men zich op de omstreden elektrische installatie op het dakterras van het pand en de opslagruimte voor brandstof, en waarvan zonder de noodzakelijke woonvergunningen de zekerheid niet gegarandeerd is; evenals op het ontbreken van de veiligheidsgaranties voor de tanks van de watervoorziening, dit alles overeenkomstig de vaststelling in de technische rapporten, waarin men daarvan melding maakt.”

De beoordeling in het document zegt, “dat deze beoordelaar niet kan instaan voor de eventuele schade welke kan ontstaan voor de appellant en zijn gezin, als huurder van een van de woningen in het betwiste pand; maar bovendien, dat  deze schade uit gaat boven de voorwaarden van veiligheid en bewoonbaarheid van het gebouw en er momenteel geen garanties zijn, totdat men vaststelt, dat die overeenkomen met het in het ontwerp goedge keurde, en men de correcte omstandigheden vaststelt voor bewoning, gezondheid en veiligheid van het gebouw.”

Minerva Pérez verzekert, “ dat de Gemeente nooit heeft willen komen tot dit punt, en we hebben van meet af aan het principe gehanteerd, dat de oplossing erin is gelegen, dat de projectontwikkelaar de bouw van het pand voltooit en gebouw legaliseert.”
zzzzzzzislas-canariaslogo-293.jpg


Gemeenten en Eilandbesturen zullen niet langer afhankelijk zijn  van de Cotmac (Milieucommissie)
betreffende goedkeuring inzake bouwvergunningen

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 23 februari 2016 - De Comisión de Ordenación del Territorio y Medioambiente de Canarias (Cotmac) (Canarische Milieucommissie Ruimtelijke Ordening) hoeft niet langer definitieve goedkeuring te geven aan de door Gemeenten en Eilandbesturen ingediende voorstellen -voor het verlenen van bouwvergunningen,  die, wat dit betreft, met de nieuwe Ley del Suelo (Wet op de Bouwpercelen) het laatste woord zullen hebben.

De President van de Canarische Eilanden, Fernando Clavijo (Coalición Canaria - CC), heeft tijdens een persconferentie het wetsvoorstel voor hervorming van de Ley del Suelo (Wet op de Bouwpercelen) gepresenteerd, wat de Ministerraad heeft goedgekeurd; een wetgeveing, die de wetten van:
- Territorio y de Armonización y Simplificación
(Harmonisatie en vereenvoudiging  Ruimtelijke Ordening)
en van de:
- Directrices de Ordenación,
(Regelgeving Ruimtelijke Ordening),
zal gaan vervangen, maar niet die betreffende:
- het toerisme,
- het historisch erfgoed,
- de handel,
- de geclassificeerde activiteiten,
- de volkshuisvesting,
2550371.png

Coalicion-Canaria-Tenerife-Clavijo-imputacion_EDIIMA20141115_0350_3-1.jpg 1376254842-1.jpg
De terreinen waarop deze wet zal gaan opereren, zullen het milieu betreffen, bouwzaken en die van ruimtelijke ordening, zo heeft Clavijo benadrukt, die heeft uitgelegd dat het doel van de toekomstige wetgeving zal zijn, het verslaan van de ‘kluwen van de Overheid’ die verplicht is tot het aanpassen van de successievelijke planning.

Voortaan zal men niet investeren in de geest die al datgene verbiedt wat niet in  een plan is opgenomen, maar juist het tegenovergestelde; een, waarvan het uiteindelijke doel is, een eind te maken aan de eindeloos lange procedures welke men gemiddeld nodig heeft voor het goedkeuren van een Algemeen Plan Ruimtelijke Ordening, wat op Canarias 12 jaar duurt,  aldus de president.

img_32978.jpg
Clavijo heeft benadrukt dat de toekomstige wet nastreeft, “dat men nalaat een buitengewone procedure te gebruiken,” zoals het opschorten van de planning (wat een ‘gebruikelijke handelwijze’ is) met de mogelijkheid een streep door alle bestaande planningen te halen, en het daardoor niet mogelijk was, redelijke oplossingen te geven;  en ook, evenals andere, specifieke wetten: de modernisering en de verbetering van het toerisme,

De president van de Canarische Regering heeft beklemtoond, dat er in de deelstaat Canarias 54 miljoen m² bouwgrond is - wat het nutsbedrijf Grafcan situeert op 100 miljoen - en waarvan hij inschat, dat dit voldoende zal zijn voor de komende twintig jaar.

Op haar beurt heeft de Minister van Regionaal Beleid,  Nieves Lady Barreto (CC), van de Canarische Regering, benadrukt, dat men - met het vooropstellen van de primaire sector- vervolgens alles wat niet geclassificeerd is, zal beschouwen als landbouwgrond, en teglijkertijd heeft ze aangekondigd, dat de nieuwe wet “zal compenseren voor het conserveren van percelen met milieu-waarde.”

De wettekst, met ruim 400 artikelen, sluit de voorlopige toestemming voor bouwpannen uit, toestemming,  die goedgekeurd moest worden door de Cotmac, die ook nier langer zal doorgaan met het goedkeuren van definitieve toestemmingen.

Dit orgaan  (de Cotmac) zal een uniek rapport op gaan stellen op de vlakken waarop het bouwplan betrekking heeft; een document, dat men zal doen toekomen aan de Gemeenten en Cabildos (Eilandbesturen), waarmee ze tot nu toe rekening hadden te houden voor het goedkeuren van de definitieve plannen.

Clavijo heeft laten weten,  dat de Cotmac niet hoeft te berichten met rapporten over de wettigheid, omdat de Rechtbanken dit doen, vandaar dat men in die zin  een beroep heeft gedaan op de uiteindelijke verantwoordelijkheid van  de lokale- en eiland-overheden.

De president heeft verzekerd, dat de toekomstige wetgeving geen afkeer zal zijn van vroegere structurele beslissingen, waardoor men niet zal kunnen komen aan beschermde gebieden, er wordt ingegaan op de inhoudelijkheid van  gebruik van plattelandsgebieden, door het uitsluitend toestaan van plattelandswoningen in nederzettingen op bouwgrond die grenst aan de stedelijke  indeling, en het verbieden van het classificeren van nieuwe toeristische bouwgrond.
zzzzzzzislas-canariaslogo-205.jpg


De  vakantieperiode nadert,
op hoeveel vakantiedagen heeft men
als werknemer in Spanje recht?

SPANJE - maandag 1 juni 2015 - Men staat aan het begin van de zomer en men wil enkele dagen vakantie opnemen. Vakantie is een onvervreemdbaar fundamenteel recht van werknemers en in veel gevallen levert dit discussies op met de chefs en zelfs tussen collega’s onderling. Hieronder de richtlijn die helpt de meest voorkomende twijfels op te lossen.

Op hoeveel vakantie heeft een werknemer recht?
Bij wet is het minimum aantal vakantiedagen vastgesteld op 30 kalenderdagen, dit wil zeggen 2,5 dagen per gewerkte maand, met inbegrip van zon- en feestdagen. Bij jurisprudentie is vastgesteld, dat men als zodanig de eerste dag van de vakantie niet kan tellen op een feestdag.
valantue.jpg

Hoeveel moet men de werknemer betalen?
De wet bepaalt, dat de jaarlijkse vakantie betaald moet worden en dat de duur daarvan overeenkomt met het gebruikelijke salaris van de werknemer, steeds wanneer men werkt op een volledig arbeidscontract.

Voor contracten met een bepaalde looptijd zijn zowel de hoeveelheid als de duur proportioneel aan de gewerkte periode. Dit is niet hetzelfde als met deeltijdcontracten (part-time). Als men dit soort contract heeft, kan men net als bij de andere genieten van een minimum aantal van 30 kalenderdagen aan vakantie, maar de hoeveelheid moet proportioneel zijn aan het aantal gewerkte uren.

Kan men betaald krijgen voor niet genoten vakantiedagen?
Men kan niet afzien van vakantie en dan die maand dubbel betaald krijgen. Dat is uitsluitend mogelijk als bedrijven de werknemer ontslaan en er nog vakatiedagen open staan.

Hoe stelt men de vakantieperiode vast?
Als algemene regel zal de duur van deze periode vastgesteld worden volgens een overeengekomen akkoord tussen het bedrijf en de werknemer zoals is bepaald in de convenios colectivos (Collectieve Arbeidsovereenkomst = CAO) van elke onderneming, documenten waarin men de belangen van al zijn werknemers moet weergeven, evenals die van het bedrijf zelf.

Als een van de partijen niet akkoord is, kan men naar de rechter stappen en die zal dan een onherroepelijke datum vaststellen. In beide gevallen moeten zowel de duur als de periode twee maanden vooraf bekend zijn.
zwanger.png man-met-baby.jpgArbeidsongeschikt, heeft men recht op vakantie?
Het antwoord is já. Als de jaarlijks geplande vakantie samenvalt met arbeidsongeschiktheid, hetzij door ouderschap, zwangerschap, of door opschorting van het arbeidscontract om diverse redenen, heeft men het recht de vakantie te genieten in een andere periode, hoewel die moet eindigen voor het einde van het kalenderjaar.

Echter, tijdelijke arbeidsongeschiktheid als gevolg van een andere dan bovengenoemde redenen, staat vakantiedagen toe op voorwaarde, dat zij niet langer dan 18 maanden zijn verstreken, gerekend vanaf het einde van het kalenderjaar.

Hoe lang van tevoren heeft men er recht op, om de datum van de vakantie te weten?
Dat hangt af van de CAO, maar minstens twee maanden vooraf.
verlof-outofoffice.jpg

Wat is de tijdslimiet voor het genieten van vakantie?
Voor het einde van het kalenderjaar, behalve als de CAO van het bedrijf iets anders zegt. De mogelijkheid bestaat deze in diverse delen op te splitsen, steeds wanneer een daarvan langer dan twee weken duurt.

Als in de vakantie een feestdag valt, verliest men dan die dag?
Als men vakanties rekent als kalenderdagen: ja. Als men vakanties geniet volgens werkdagen, dan verliest men die niet.

In het geval een werknemer in dat jaar geen vakantie geniet, verliest deze zijn recht, met uitzondering van de voornoemde redenen (ouderschap, zwangerschap…).

Genieten de langst in dienst zijnde werknemers, of werknemers met kinderen, voorrang?
Neen, niet als de CAO daar niets over zegt. In het geval dat men de vakantie ontkent wegens een conflict over de datum met andere collega’s, kan men naar de rechter stappen.
trouwerij.jpg imagesFWMCORKX.jpg naamloos-42.pngLicencias (snipperdagen)
Er bestaat een aantal situaties waarin de onderneming de werknemer moet toestaan, afwezig te zijn op het werk zonder salarisbeperking. Dat noemt men permisos retribuidos (betaald verlof) of, licencias (snipperdagen). Daaronder vallen:
- een huwelijk, wat recht geeft op 15 dagen, of meer, afwezigheid op het werk
- een verhuizing, wat recht geeft op minimaal een dag,
- opleiding in verband met de baan, dan hebben werknemers die langer dan een jaar bij het bedrijf in dienst zijn, recht op 20 uur per jaar, wat opgeteld een periode van drie jaar mag zijn.

De CAO kan bepaalde snipperdagen uitbreiden zoals in geval van ziekte, of overlijden van een familielid, evenals voor het voldoen aan een onoverkomelijke verplichting van openbare, of persoonlijke aard (het moeten gaan stemmen); gevallen, waarin  het bedrijf de persoonlijke omstandigheden zal bestuderen van elke werknemer en al naar gelang het zwaarwegende van elk geval, zal men de betreffende dagen toekennen.
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


Grondwettelijk Hof gelast opschorting
Canarische Woningwet

Men heeft de behandeling toegestaan  van het hoger beroep dat is ingediend door de Spaanse Regering

MADRID - woensdag 15 april 2015 - Het Tribunal Constitucional (Grondwettelijke Hof) heeft op woensdag 15 april 2015 de opschorting gelast van de Ley Canaria del Derecho a la Vivienda (Canarische Woningwet), naar aanleiding van het hoger beroep dat is ingediend door de Spaanse Regering, waarbij men zich erop baseert, op de deelstaatwetgeving zaken te regelen, die de bevoegdheid zijn van de Spaanse Staat.

In haar hoger beroep tegen de Canarische Woningwet en de maatregelen voor het garanderen van het recht op het hebben van een woning, heeft de Spaanse Staat - omdat men de grond van de zaak niet oplost - als voorzorgsmaatregel de opschorting gevraagd, zo heeft het Constitutionele Hof laten weten.
untitled-122.png images2O46WOX2.jpg

images-51.jpgDit verplicht de Rechtbank gegarandeerd de wetgeving voor vijf maanden op te schorten, waarbij men in het vonnis zegt, dat men deze termijn kan verlengen.

De onenigheid tussen de Spaanse Staat en de Canarische Regering richt zich erop, dat de Canarische wetgeving bepaalde rechten regelt op het recht van het hebben van woonruimte, waarbij de Regering van Mariano Rajoy van mening is, dat dit recht de bevoegdheid van de Spaanse Staat is; zodanig, dat men de uitvoering daarvan in geheel Spanje onder gelijke voorwaarden realiseert.

Het Hof heeft geaccordeerd, het verzoek over te brengen aan het Congreso de los Diputados (Tweede Kamer) en aan de Senado (Eerste Kamer),evenals aan de Canarische Regering en het Canarische Parlement, die over een termijn van 15 dagen beschikken om zich partij te stellen in de procedure en bezwaren in te dienen.

De toelating van het hoger beroep veronderstelt niet een uitspraak te zijn over de gegrondheid van het beroep, die zal het Gerechtshof in de komende tijd doen.
1-AAAAislas-canarias-94.jpg 


Verordeningen tegen prostitutie en botellones
laten nog vier maanden  mop zich wachten

 De procedure is ‘omslachtig geweest’. maar wordt nog efficiënter verzekert de wethouder van Politiezaken

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 14 mei 2014 - Het wettelijk van kracht worden van de door de Gemeente San Bartolomé de Tirajana goedgekeurde verordeningen zal nog vier maanden op zich laten wachten.

De door de Gemeente San Bartolomé de Tirajana goedgekeurde verordeningen voor de strijd tegen de prostitutie en de botellones (zuipgelagen op de openbare weg), evenals die tegen het ongecontroleerd uitlaten van honden, zullen nog twee á drie maanden op zich laten wachten voordat deze van kracht worden; waardoor - ondanks, dat dit ongeveer een jaar geleden goedgekeurd is - het “omslachtige’ proces in de uiteindelijke toepassing efficiënter zal zijn.

Dit heeft de wethouder van Politiezaken, José Carlos Álamo, verzekert aan de persmedia, die uitlegt, dat na de goedkeuring door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, de aangiften kunnen worden beheerd door de eilanddiensten en men zo goede resultaten bereikt  zoals gebeurt met de verkeersverordeningen - hoewel men er nog de laatste stappen voor moet zetten.

En dat is, dat na de diversiteit aan economische- en financiële rapporten die de gemeentelijke departementen hebben moeten uitwerken, de verwachting is, dat de aanvankelijke goedkeuring gegeven zal worden in de eerstkomende Gemeenteraadsvergadering, binnen een maand ongeveer, waarna men deze zal publiceren in het Boletín Oficial de Canarias (BOC) (Canarische Staatsblad), wat naar verwachting in totaal nog twee maanden in beslag zal nemen.
 
                                                                               José Carlos Álamo.

Als er bezwaren worden ingediend tegen de tekst, zal het nog twee maanden langer duren, omdat men deze moet bestuderen en oplossen, om uiteindelijk, opnieuw in een raadsvergadering, de definitieve goedkeuring te kunnen geven.

 Men stelt, dat ondanks de vertraging van de procedure, deze zodoende veel efficiënter zal zijn, omdat men tot nu toe bezwaren heeft kunnen indienen, maar capaciteitsgebrek bij de Gemeente om deze te behandelen, heeft er toe bijgedragen, dat er geen politieacties hebben kunnen plaatsvinden.

De beslissing, om een akkoord te bereiken met het Cabildo (Eilandbestuur), opdat men kan rekenen op de diensten daarvan, zorgt er voornamelijk voor, dat de aangiften die men doet, omgezet worden in reële boetes voor de overtreders.
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


Verboden te vissen op 26 stranden
in  San Bartolomé de Tirajana

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 14 mei 2014 - San Bartolomé de Tirajana heeft het sportvissen met een hengel verboden op 150 meter afstand van in totaal 26 stranden in de gemeente, met het doel badgasten te beschermen tegen vishaken en ander visgerei van de vissers. De maatregel is afgekondigd in het Boletín Oficial de la Provincie (BOP) (Staatsblad van de Provincie) en dus geldig, waardoor men overtreders kan beboeten.

Het gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana heeft via het BOP laten weten, dat het gemeentelijke decreet het vissen verbiedt op 150 meter afstand van de 26 gebieden die momenteel worden gebruikt door inwoners, toeristen en bezoekers van het kustgebied, vanaf El Matorral tot aan Arguineguín. Met deze beslissing beschermt men badgasten tegen mogelijke ongelukken welke men zou kunnen hebben met het gerei van de vissers.

Het visverbod als decreet van burgemeester Marco Aurelio Perez geldt voor de natuurlijke zee-zwembaden van Castillo del Romeral, en voor volgende  stranden:

- Boca de Las Casillas,
- La Caleta,
- El Cardón,
- Tarajalillo,
- Bahía Feliz,
- El Águila,
- El Pirata-Morro Besudo,
- San Agustín,
- Las Burras,
- El Cochino
en voor die welke gelegen zijn tussen het El Cochino-strand en dat van;

- Playa del Inglés,
- Maspalomas,
- Las Mujeres,
- Las Meloneras,
- Pasito Blanco,
- Pasito Bea,
- Montaña La Arena,
- Las Carpinteras,
- Triana,
- Los Bigotes,
- El Llanillo, of Llano de Los Militares,
- El Lomo Galeón,
- El Molinero,
- El Pajar.
- Ganeguín.
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


Het Hooggerechtshof ondersteunt het Cabildo in het niet tolereren van later aankomen en vroeger vertrekken op de werkplek

GRAN CANARIA - Aswoensdag 5 maart 2014 - Het Cabildo (Eilandbestuur) voert aan, dat dit - later beginnen en voortijdig vertrekken - veroorzaakt, dat men geen werkweek maakt van 37,5 uur, maar slechts een van 35 uur.

Het Tribunal Supremo (TS) (Hooggerechtshof) heeft de beslissing van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria bevestigd, dat men niet langer tolereert, dat haar medewerkers 15 minuten later op het werk verschijnen en hun werkplek 15 minuten eerder verlaten, waardoor ze niet voldoen aan het volmaken van een werkweek van 37,5 uur.

                          Ambtenaren komen niet te laat… die komen later!

Het Hooggerechtshof heeft aldus definitief het conflict opgelost, dat was voorgelegd door de Ondernemingsraad (OR ) van de ambtenaren van het Cabildo (Eilandbestuur) betreffende deze maatregel, die men onterecht vindt en strijdig met hun CAO.


In maart 2012 heeft het (PP)Eilandbestuur van Gran Canaria besloten het 15-minuten tolerantie-systeem bij aanvang en einde werktijd’ te schrappen, met de toepassing van het Koninklijk Besluit 20/1 op de Noodmaatregelen voor het Corrigeren van het Overheidstekort, dat enkele maanden eerder was goedgekeurd door de Spaanse Regering, wat eist, dat de gewone werkdag voor ambtenaren niet korter is dan 37,5 uur per week.

Het Eilandbestuur stelt, dat een tolerantie van dagelijks 30 minuten (15 bij aanvang en 15 bij einde werktijd) ervoor heeft gezorgd, dat de effectieve werkdag van haar ambtenaren 35 uur per week is; wat niet voldoet aan de normering van de Spaanse Staat, die kracht van wet heeft.

De vakbonden betwijfelen echter, of deze situatie zich werkelijk voordoet en hebben aangegeven, dat het schrappen van de marges in deze tolerantie, zonder daar over onderhandeld te hebben, een eenzijdige Cao-aanpassing door het Cabildo (Eilandbestuur) betekent te zijn

De Hoger Raad heeft de vakbonden geantwoord, dat de Arbeidskamer van het Canarische Hooggerechtshof in voldoende mate heeft bewezen, dat deze tolerantie-marges een effectieve werkweek van 35 uur inhouden, waardoor men het eerste van hun ingediende bezwaren niet aanvaardt.

Wat betreft het tweede bezwaar, heeft de Hoge Raad de OR eraan herinnerd, dat de Convenant met het Cabildo (Eilandbestuur) niet toestaat de werkdag te bekorten van 37,5 naar 35 uur per week, maar, dat de ambtenaren een marge hebben van 15 minuten bij het binnenkomen en vertrekken.

Het arrest erkent, dat men deze marge eenzijdig heeft geschrapt. Maar geeft aan, “dat dit niet is gebeurd op initiatief van de werkgever,” (het Cabildo = Eilandbestuur) “maar, dat dit rechtstreeks en absoluut voortvloeit uit de wet; waarvan de hiërarchische superioriteit “ de regeling in de CAO opschort, ook al was die van eerdere datum.”
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


12 steengroeves op Gran Canaria
gaan hun vergunning kwijtraken

GRAN CANARIA - woensdag 15 januari 2014 -12 actieve steengroeves op het Eiland vallen buiten de regelgeving als het beheersplan voor mijnbouw in werking treedt, wat het Cabildo (Eilandbestuur) eind januari voorlopig wil gaan goedkeuren.

Het document omvat 14 mijnbouwgebieden van fonoliet, puzzolaan, picón (lavagruis), basalt (siersteen) en deposito's de barranco (grind).
Puzzolaan, zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Puzzolaan
Fonoliet, zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Fonoliet

De
cantera (steengroeve-grindafgraving) 'Roque Ceniciento', op La Isleta in Las Palmas de Gran Canaria.

Veertien op Gran Canaria actief zijnde canteras (steengroeves) die zijn toegestaan in beschermde natuurgebieden, evenals op percelen die niet geschikt zijn voor deze activiteit in het Plan Insular de Ordenación (PIO) (Eilandplan voor Ruimtelijke Ordening), komen in een juridisch niemandsland terecht wanneer het Speciale Bestemmingsplan van het Cabildo (Eilandbestuur) in werking zal treden, dat men binnenkort voorlopig wil gaan goedkeuren, voor het regelen van de afgravingsactiviteit en van de bijkomende verspilling.

Zij zullen hun bestaande vergunning niet verlengd krijgen, maar kunnen doorgaan met de exploitatie totdat de geldigheid voor de vergunning ervan is verstreken.
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


Nieuwe abortuswet Spanje
gaat terug naar 1985

MADRID - vrijdag 20 december 2013 - In de Spaanse Ministerraad is op vrijdag 20 december 2013 het voorstel voor  een nieuwe abortuswet goedgekeurd welke een enorme achteruitgang zal betekenen. Aangemoedigd door de Katholieke Kerk in Spanje en de verkiezingsbeloften van de Partido Popular (PP), heeft de conservatieve PP-regering een voorstel voor een nieuwe abortuswet aangenomen, waarmee Spanje terug gaat in de tijd naar het jaar 1985. De vorige abortuswet, met overt het algemeen meer vrijheden en rechten voor de vrouw, is door de vorige Regering, van de socialistische PSOE onder minister-president Zapatero, ingevoerd...

Na twee jaar van soebatten,  discussiëren en bestuderen heeft de regering van PP-leider en president van Spanje Mariano Rajoy op vrijdag de nieuwe abortuswet aangekondigd. Met deze nieuwe wet zal het land flink teruggaan in de tijd  en kunnen de nieuwe regels voor het plegen van abortus vergeleken worden met die van het jaar 1985.
abortus-tumblarge.jpg
In die wet van 1985 -nota bene van de socialistische regering toen ter tijd onder leiding van Felipe González - staat, dat het plegen van abortus wettelijk strafbaar is. Er zijn daarop slechts drie uitzonderingen: in het geval van verkrachting (tot 12 weken), een gevaar voor de gezondheid van de moeder/vrouw (tot 22 weken) en bij verminkingen van de baby (tot 22 weken). Daarnaast mogen minderjarigen die zwanger raken, geen abortus meer ondergaan en moeten zij, in het geval dit wel mogelijk is, altijd toestemming hebben van hun ouders.

Met deze nieuwe/oude abortuswetgeving zal Spanje praktisch onderaan de lijst komen te staan van Europese landen en zien tegenstanders en socialisten het dan ook als een enorme teruggang. Daarnaast ziet de PSOE de bui al hangen. Er zullen meer tieners en jonge moeders komen die vanwege de nieuwe wet dus geen abortus mogen plegen, er zullen meer illegale abortusklinieken, met gevaar voor de gezondheid, bijkomen.

Daarnaast komt er een nieuw sociaal probleem bij; namelijk, dat mensen die het zich kunnen veroorloven, naar het buitenland kunnen reizen voor een abortus terwijl vrouwen die daar geen geld voor hebben, dat niet kunnen doen. Volgens de PSOE zullen er door deze nieuwe wet echt niet minder abortussen plaats gaan vinden, maar zullen deze nu, gedwongen, in het illegale circuit gaan plaatsvinden. De PSOE zal er dan ook ales aan doen, om te voorkomen dat dit wetsvoorstel door het Parlement wordt aangenomen.

Voor sommige groepen, waaronder een deel van de Kerk in Spanje, gaat de nieuwe abortuswet van de regering nog niet ver genoeg. Volgens hen mag er NOOIT abortus plaatsvinden, in geen enkel geval, ook niet bij verkrachting, of risico voor het leven van de moeder.
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


De aanbieders van buitenhotelse logiesaccommodaties
prijzen de juridische aanpak vande verordening
tegen het botellón 
(openbaar drinkgelag) en de prostitutie

Hun Juridische Dienst kwalificeert het als een waardevolle tekst, vanwege de inhoud en de beschikkingen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - dinsdag 22 oktober 2013 - De voorzitter van de Asociación de Empresarios Extrahoteleros (Vereniging van Buitenhotelse Ondernemers), de Nederlander Tom Smulders - mede-exploitant van Appartementencomplex ‘Corona Verde’ in Playa del Inglés, - prijst niet alleen het in werking treden van de nieuwe verordening voor het publiekelijke gebruik van de openbare ruimten in het Zuiden van Gran Canaria, maar ook de inhoud ervan, evenals de beschikkingen.
Want na de evaluatie door de Juridische Dienst van de vereniging, kwalificeert men dit als een “waardevolle” tekst vanwege de inhoud en de doelstelling, want het zal, zonder mazen in de wet, het optreden mogelijk maken tegen de aspecten die het regelt, zoals de prostitutie, de botellones (openbare drinkgelagen) en de tiqueteros (klantenwervers).

“We zijn behoorlijk tevreden, omdat dit de Politie de mogelijkheid geeft, op te treden tegen al deze overtredingen die zoveel schade berokkenen aan het toeristische imago,” laat Tom Smulders weten aan de persmedia; hoewel hij waarschuwt, dat de regelgeving alleen werkt, als men deze vanaf nu in praktijk gaat brengen en daadwerkelijk toepast op de overtreders.

                                                       Tom Smulders.

“Onze klanten verdienen deze intimidatie en contraproductieve activiteiten niet welke hen ten deel vallen,” zo voegt Smulders toe.

Tot nu toe kwamen de tiqueteros en de discotheek-eigenaren weg met de onwettige, of illegale situatie, met de voortdurende smoes van “werkgelegenheid”, terwijl de meerderheid zwart werkte. Maar daar de regelgeving een maas in de wet had, was dit de oorzaak, om door te gaan met de onzekere situatie, waarbij men wist, dat het niet correct was, maar vanwege de twijfel en het gejammer, gaf de rechter toestemming bij gebrek aan duidelijke regelgeving.”

“Maar, dat is nu voorbij, de tekst is voldoende aangepast; en hoewel ik me daar gelukkig mee prijs, zeg ik dat dit de toepassing verlangt van iedereen die hiertegen moet optreden, van politieagenten tot de sanctie-opleggende departementen,” aldus Tom Smulders

De verordening
De gemeentelijke verordening die het publieksgedrag regelt in de openbare ruimten van San Bartolomé de Tirajana, welke nu in werking is getreden, legt sancties op voor prostitutie, de botellones (openbare drinkgelagen) en de tiqueteros (klantenwervers).

 Zo voorziet deze in het geval van prostitutie in boetes de variëren van €750,= tot € 3.000,= Terwijl voor botellones (openbare drinkgelagen) deze maximaal €1.500,= kunnen bedragen.
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


De Gemeente eist van Pervaler
mee te betalen aan de schuld
die men heeft aan de werknemers

De schuld beloopt 15 miljoen euro

Als alle aangiften gedaan zijn, zal het juridische proces beginnen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 16 oktober 2013 - De Gemeente San Bartolomé de Tirajana zal van de firma Prevaler - als medeverantwoordelijk bedrijf -verlangen, dat deze de helft van de schuld betaalt welke men heeft aan de werknemers en die 15 miljoen euro beloopt.

De wethouder van Personeelszaken, Manuel Vargas, heeft aan de persmedia uitgelegd, dat het de verplichting van de Gemeente is, dit bedrag te eisen en, dat de rechtbank uiteindelijk zal moeten beslissen, of men de helft van de schuld zal moeten betalen, zoals het Gemeentebestuur van mening is, dat dit zou moeten zijn.
prefaler-schuld_large.jpg

Dat zal zijn wanneer alle ongeveer 120 vonnissen bekrachtigd zijn, van de180 aangiften die zijn gedaan door de werknemers. Als deze allemaal binnen zijn, zal de juridische dienst de situatie bestuderen en het geëigende proces openen, want het andere geval is, dat men 180 individuele processen opent, maar het Gemeentebestuur is echter van mening, dat men de eis gezamenlijk moet indienen.


(zie: http://www.prevaler.com/modules.php?name=News&file=article&sid=3)


In elk geval zal het proces langdurig zijn, omdat Prevaler naar verwachting zal ontkennen en het opnieuw de rechters zijn die uiteindelijk beslissen, hoewel de wethouder van mening  is, dat men het hoofd moet bieden aan de schuld, omdat het bedrijf al verantwoordelijk is verklaard, samen met de Gemeente.

Anders zal het zijn, zo gaat de wethouder verder, als het bedrijf, dat 400 werknemers in dienst heeft, dan deze schuld niet zou kunnen betalen, hoewel de rechter de wijze van betalen en de manier hoe met deze situatie om te gaan heeft bepaald.

Vargas  besluit met te zeggen,  dat men nog steeds moet wachten opdat de vonnissen bekrachtigd zijn en de juridische dienst de situatie bestudeerd, maar, dat in elk geval, “de Gemeente de verplichting heeft te eisen.”
1-AAAAislas-canarias-94.jpg 


Verordening in werking getreden tegen
botellones, prostitutie, en tiqueteros 

Boetes tot €3.000,= voor prostitué(e)s en klanten
Boetes tot €1.500,= voor botellones

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 12 oktober 2013 - De gemeentelijke verordening tot regulering van maatschappelijk gedrag in het gebruik van de openbare ruimte van San Bartolomé, van waslijnen tot prostitutie, tiqueteros en botellones is na publicatie in de (BOEC) (Canarische Staatscourant) in werking getreden en zal onmiddellijk worden toegepast.

De wethouder van Stedenbouw, Fernando González, heeft eraan herinnerd, dat de aanvankelijke goedkeuring voor de uitgebreide tekst eind april 2013 gegeven is en op 15 mei 2013 gepubliceerd in de Boletín Oficial de Canarias (BOEC) en na de bezwaarperiode, nu naar de Staatscourant van de Provincie La Palmas is gestuurd, waardoor na publicatie, deze definitief in werking treedt.

Zodoende kan men beginnen met het toepassen van de voorziene boetes en sanctie voor de diverse zaken, waarbij de Gemeente zich zal richten op vooral die zaken welke de stad een slecht imago opleveren, zoals de prostitutie, het bottelón (openbaar zuipgelag) en de tiqueteros (visitekaartjes- en nep-loten-leurders).

De wethouder heeft ook uitgelegd, dat het proces wat de verordening regelt vanaf het moment van verbaliseren tot aan de veroordeling, voorziet in diverse stappen en langdurig kan zijn, want de beboete persoon kan bezwaar aantekenen. Maar in elk geval zullen deze processen nu gevoerd kunnen worden.

Prostitutie

In het geval van prostitutie voorziet de verordening in boetes die variëren van €750,= tot €3.000,= zowel voor de prostitué(e)s, evenals voor hun klanten, of dit nu inwoners, of buitenlanders zijn, inclusief toeristen. De boetes zijn vooral hoog wanneer de gekozen locatie voor het leggen van contact openbare ruimte is waar kinderen zich plegen op te houden, of op een afstand van 200 meter van een schoolgebouw. Het verbod geldt voor zowel het aanbieden, als voor het vragen van deze diensten, evenals voor het onderhouden van dergelijke betrekkingen in openbare ruimte.

 

De boetes voor het drinken op straat en het deelnemen aan botellones (zuip-gelagen), is iets wat men verbiedt voor zowel de rust van de buren , als voor het imago van de gemeente, en zullen maximaal €1.500,= kunnen bedragen.

De botellones veroorzaken vooral problemen in de zomer in de diverse wijken van de gemeente, in Playa del Inglés en ook in Meloneras.

Maar de verordening regelt meer aspecten van burgerzin, zoals die van de tiqueteros, verbiedt ambulante verkoop, levende standbeelden, het zichtbaar vanaf de openbare weg ophangen van wasgoed en, het stallen van caravans op openbare parkeerplaatsen met de bedoeling daar enkele dagen in te verblijven.
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


Dertig lapmiddelen in het Wetboek van Strafrecht

MADRID - zondag 29 september 2013 - De Spaanse juridische wereld heeft over het algemeen en in globale termen van afkeuring met de nodige scepsis de hervorming van de Código Penal (het Wetboek van Strafrecht) ontvangen welke in de Minsterraad van vrijdag 20 september 2013 is goedgekeurd.

Sceptisch, omdat  deze  de dertigste wijziging is van de oorspronkelijke wettekst uit 1995 die in 1996 in werking is  en men wijst deze hervorming af, omdat - naar mening van een groot deel van het rechterlijke bestuursapparaat - de nieuwe wetgeving aan weinig debat onderworpen is geweest en opportunistisch is (elke Regering wil haar eigen Wetboek) en een terugkeer veronderstelt te zijn naar meer repressief beleid.
De hoogleraar Strafrecht aan de Rey Juan Carlos-Universiteit, Antonio Cerda, heeft in december 2012 het hervormingsproject t gekwalificeerd als, “de privatiseringsorgie van de vrijheid” (“de orgie van gevangenisstraf”).


De advocaat, doctor in Strafrecht en professor aan de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria en van de Aula de Práctica Jurídica (Juridische Praktijkklas) van Las Palmas, Jose María Palomino, heeft op donderdag 26 september 2013 een nader voorlopige analyse van de hervorming gemaakt, welke betrekking heeft op 215 artikelen van de zogenoemde Negatieve Grondwet over hervormingen, nieuwe hervormingen en nieuwe artikelen. Sommige zijn sinds 1996 tot vijf keer vernieuwd, en wat - naar oordeel van de Grancanarische jurist - veroorzaakt, “dat het geheel aan wetgeving ‘haar samenhang’ verliest.”
derecho-penal_large.jpg

De advocaat herinnert eraan, dat de Código (het Wetboek) in 1995 bij uitstek is geboren in de geest van preventie en heropvoeding, ”en nu - na de dertigste hervorming - “dit is uitgegroeid tot een van de meest repressieve in de Europese Unie.”
20130921-gobierno-espanol_large.jpg

Naar mening van de  deskundige  - volgens de vakpers een van der meest prestigieuze strafpleiters in Europa -  is de hervorming die waarschijnlijk in 2014 in werking zal treden, “onnodig en de vrucht van een opportunistisch beleid waar we inmiddels aan gewend geraakt zijn.”

Cerda aanhalend, kwalificeert Palomino de hervorming, “als het hoogtepunt van de vrijheidsbelemmering.” En hij merkt op, dat Spanje momenteel de laagste misdaadcijfers in Europa heeft, waarbij hij echter de Staat ervan beschuldigd, in 2011 het hoogste percentage gevangenen te hebben per hoofd van de bevolking, met 156 gedetineerden per 100.000 inwoners.”

1-AAAAislas-canarias-94.jpg


Canarische Regering gaat het 
local de alterne (bordeel) controleren

Dit wordt een erkende beroepsactiviteit

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 4 september 2013 - De Canarische Regering maakt gebruik van de nieuwe regelgeving ter voorkoming van ongemak en negatieve gevolgen die het seksueel georiënteerd bedrijf veroorzaakt.

Het Proyecto de Reglamento de Actividades Clasificadas y Espectáculos Públicos (Wetsvoorstel Verordening Gerubriceerde Activiteiten en Publieke Evenementen), zoekt de overlast en de negatieve gevolgen te reduceren die worden veroorzaakt door ‘activiteiten van seksuele aard’. Deze omvatten de mogelijke wijziging van de sanitaire voorzieningen, milieuschade of risico's voor personen en zaken.
 
De seksuele bedrijfsactiviteit  - in o.a.de Calle Molino de Viento in Las Palmas de Gran Canaria - wordt binnenkort erkend als "eerbare beroep".
Daartoe worden in de Verordening die geldt voor alle entertainment- en recreatiebedrijven, ook de locales de alterne (bordelen) gerekend. De Canarische Regering wil hiermee dezelfde regeling invoeren zoals al het geval is in andere deelstaten, zoals Catalonië, waar men al sinds 2002 dit soort ondernemingen heeft gereguleerd.
Opmerkelijk genoeg refereert men in de Ley de Actividades Clasificadas y Espectáculos públicos, die is goedgekeurd in 1998, op geen enkele wijze aan dit soort activiteiten.  Met deze wet in de hand heeft de Canarische Regering tot nu toe het bedrijven van prostitutie niet kunnen regelen, omdat die activiteit niet genoemd is.

Seksuele uitwisseling met financiële doeleinden wordt, volgens het Hooggerechtshof, beschouwd als, “een gedrag, wat om reden van opportuniteit, niet verboden is en getolereerd wordt door de overheid, terwijl deze vrijheid over het algemeen wordt beschermd.

Op hetzelfde juridische vlak merkt men echter op, “ dat het in strijd is met bepaalde grondwettelijke rechten en waarden die onze samenleving regelen."
sexclub_large.jpg
Het wetsvoorstel voor dit Decreet zal onder andere de maatregelen bevatten die opgelegd zullen worden aan de eigenaren van etablissementen voor activiteiten van seksuele aard, ter naleving van de bescherming van persoonsgegevens. Een verplichting, die niet alleen geldt voor de eigenaren van dit soort etablissementen.

Het Hooggerechtshof ondersteunt de ingreep van de overheid in de openbare ruimte waar het, door de bijzondere eigenheid, noodzakelijk zal zijn, de openbare orde intenser te handhaven. Eveneens bevordert men de garantie op veiligheid en hygiëne. Ook voorkomt men overlast aan derden., waarbij men de rechten en de veiligheid van burgers en minderjarigen, wettelijke rechten en publieke belangen beschermt. Omdat die in het bijzonder kunnen worden aangetast en daarom beschermd dienen te worden.

In de nieuwe tekst verschilt de seksuele activiteit van ongezond, storend en gevaarlijk; en wordt gedefinieerd als die, “welke vrij en onafhankelijk wordt uitgeoefend door de aanbieder, of aan biedster van de dienst aan anderen, in ruil voor betaling, en onder eigen verantwoordelijkheid. "

Onder de meer concrete specificaties die men in de wet aangeeft, is o.a. andere het verbod, dat minderjarigen dit soort bedrijven bezoeken. Het nieuwe in de tekst is, dat men dit type bedrijven op een verschillende wijze benoemt. Maar in feite onderwerpt men deze aan dezelfde verplichtingen van de overige, o.a. wat betreft omvang, het ophangen van affiches, vergunningen geluidsbeperking, en werktijden voor het personeel.

De Adviesraad vraagt echter aandacht voor het feit, dat het opnemen van deze tekst op geen enkele wijze de aanpassingen noemt die men wil introduceren voor het reguleren van activiteiten van seksuele aard en recreatie, ondanks het belang en de duidelijkheid ervan.

Vestiging van landbouwbedrijven en woonkernen
De indiening van het wetsvoorstel voor het Decreet is genomen in de vergadering van de Ministerraad op 13 juni 2013 en is beoordeeld door de Canarische Adviesraad, die deze met een paar wijzigingen, als correct heeft beoordeeld. Daaronder was het ontbreken van een complete ontwikkeling van preventieve- en controlemaatregelen op de afstanden en de vestiging van landbouwbedrijven en woonkernen.
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


Canarias heeft de meeste echtscheidingen
van Spanje

Op de Archipel lopen dagelijks zes huwelijken op de klippen

CANARISCHE EILANDEN - maandag 15 juli 2013 - Echtparen op de Canarische Eilanden voeren de lijst aan van het nationale gemiddelde aan echtscheidingen: 2,86 per 1.000 inwoners en gaan daarmee aan kop nog voor deelstaten zoals de Comunidad Valenciana (2,70), Catalonië (2.63) en Andalusië (2,34), aldus de gegevens van het Instituto Nacional de Estadística (INE) (Nationaal Bureau voor de Statistiek) over 2011.

Canarische rechters hebben elke dag 16 huwelijken ontbonden en zes van elke tien echtscheidingen zijn in gezamenlijk overleg overeengekomen.
De magistraten hebben vastgesteld, dat het aantal echtscheidingen in de afgelopen drie jaar stabiel is gebleven, ondanks de economische crisis die het moeilijker maakt zich onafhankelijk te maken.
In 2012 hebben zich in Spanje in totaal 127.000 echtbreuken voorgedaan, met een gemiddelde van dagelijks 350.
In 2011 heeft men er in de deelstaat Canarias 6.073 geregistreerd.
Hoewel andere deelstaten zoals Catalonië m Valencia, of Andalusië meer echtscheidingen hebben, voert Canarias de nationale ranglijst aan wat betreft het gemiddelde in verhouding tot het bevolkingsaantal: 2,86 per 1.000 inwoners, tegenover het nationale gemiddelde van 2,34.

Bijna de helft van de echtparen die jaarlijks wettelijk scheiden, heeft minderjarige kinderen (46%) en men neemt waar, dat in de meeste gevallen, het de moeder is die de aangewezen persoon is voor de voogdij over de kinderen (43%), de vader in 2,58% van de gevallen en bij 4% van de echtscheidingen gaat de voogdij naar beide ouders; een situatie, zoals die was tijdens het huwelijk.

Gedeelde voogdij

De procedure voor het verkrijgen van gedeelde voogdij is eenvoudig, de ouders komen tot een akkoord, de advocaat stelt een regeling op die, als laatste stap, geratificeerd wordt door de rechter. Sinds 17 oktober 2002, toen het Grondwettelijke Hof het oordeel 185/2002 heeft uitgesproken tegen een artikel in de Código Civil (het Burgerlijk Wetboek), is het nu niet meer noodzakelijk, dat de openbare aanklager een aanbevelingsrapport ondertekent, opdat de rechter gedeelde voogdij vaststelt; maar, dat dit alleen zal afhangen, “van het waardeoordeel dat de rechter passend vindt voor een dergelijke maatregel in het belang van de minderjarige.”

Op haar beurt heeft het Tribunal Supremo (TS) (de Hoge Raad) waarde gehecht aan deze doctrine met een uitspraak die gedaan is in april 2013 in het belang van de betreffende minderjarige, en niet van de ouders, als algemene norm, steeds wanneer dit niet in het nadeel van de minderjarige is.

“Het behouden van de gezamenlijke ouderlijke macht blijkt ongetwijfeld de beste oplossing voor de minderjarige wanneer men deze toestaat stabiel contact te onderhouden met beide ouders,” zo geeft het TS (de Hoge Raad) aan. Zo wijst jurisprudentie andere rechters de weg die dergelijke zaken in handen hebben voor gedeelde voogdij.

´Divorcio exprés´ (‘snelle scheiding’) sinds 2005
Het aantal echtscheiding is gestegen sinds de wetswijziging in werking  is getreden, die in gang is gezet door de socialistische Regering Zapatero, om het proces te versnellen. In 2004 heeft men 50.974 echtscheidingen bekrachtigd; een cijfer, dat is opgelopen tot bijna 127.000 echtscheidingen in amper twee jaar tijd.
De wetswijziging die de zogenoemde divorcio exprés (snelle scheiding) mogelijk heeft gemaakt, heeft een einde gemaakt aan noodzaak tot wettelijke echtscheiding voorafgaand aan de scheiding en heeft de kosten verlaagd. Sinds 2006 zijn de cijfers voor het beëindigen van huwelijken stabiel gebleven.

In het eerste kwartaal van 2013, aldus de Consejo General del Poder Judicial (Algemene Raad van de Juridische Macht), waren er 176 echtscheidingen met consensus en 142 zonder consensus. De rechtbanken die de meeste echtscheidingszaken registreren, zijn die van Las Palmas de Gran Canaria, gevolgd door die van Telde en San Bartolomé de Tirajana. Op hun beurt, ontvingen de rechters van Santa María de Guía het minste aantal echtscheidingsaanvragen, in totaal 38.
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


Minimum huwelijksleeftijd in Spanje gaat:
van 14 naar 16 jaar

MADRID - dinsdag 9 april 2013 - De Spaanse Regering gaat de wettelijke minimumleeftijd om te mogen trouwen, verhogen van 14 naar 16 jaar.

Ondanks deze verhoging, blijft de minimumleeftijd om te trouwen nog steeds 18 jaar, maar ook tot aan deze verandering konden 14-jarigen met toestemming van familie, of een rechter wel in het huwelijk treden.

Ondanks deze verhoging zal er dus niet heel veel veranderen aan de situatie, daar trouwen jonger dan 18 jaar niet veel voorkomt in Spanje. In 2010, bijvoorbeeld, trouwden er vier jongens die 17 jaar oud waren en zijn er in dat jaar 64 meisjes van 17 in het huwelijk getreden.
De nieuwe minimumleeftijd is nu gelijk aan die in andere Europese landen.

Naast een verhoging van de minimumleeftijd om te trouwen denkt de Regering er ook aan, om de minimumleeftijd om seks te hebben te verhogen. Deze leeftijd is nu 13 jaar maar met een verhoging van de minimumleeftijd wil de Regering minderjarigen beschermen tegen eventueel seksueel misbruik.

1-AAAAislas-canarias-94.jpg


Fietsers en hondenbezitters verantwoordelijk voor de meeste sancties
op Las Canteras

Ook neemt het aantal uitgedeelde boetes toe  voor niet toegestane activiteiten  zoals straathandel  en
het geven van surflessen zonder vergunning

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - maandag 25 maart 2013 - Fietsers en hondeneigenaren hebben de meeste boetes ontvangen die de Policía Turística in het afgelopen jaar heeft uitgedeeld op het strand en de zeeboulevard van Las Canteras, vanwege het niet naleven van het Reglamento de Costas y Playas (Kust- en Strandreglement).

Gedurende 2012 en in de eerste twee maanden van 2013 zijn 31 sancties opgelegd voor fietsen waar dit niet is toegestaan en voor het uitlaten van honden waar dit niet is geoorloofd op de Las Canteras-boulevard.

Daar komen dan nog de boetes bij voor overtredingen zoals straathandel, handelen zonder vergunning, duiven en vissen voeren, kamperen op het strand, en andere, verboden activiteiten; in totaal zijn in de genoemde periode 66 boetes opgelegd.

De door de hoofdstedelijke Gemeente verstrekte statistieken laten een toename zien van de opgelegde boetes gedurende de eerste maanden van 2013, waarin al 12 boetes zij opgelegd tegenover een totaal van 54 in geheel 2012. Fietsers, in 19 gevallen, verslaan dit boete-record, men ziet echter ook een toename van het aantal overtredingen in het uitlaten van honden op de boulevard. Tot nu toe zijn in 2013 vier hondeneigenaren beboet, terwijl er in geheel 2012 slechts acht een sanctie opgelegd hebben gekregen voor het op de boulevard uitlaten van hun viervoeter.


Fietsers en hondenbezitters zijn verantwoordelijk voor de meeste sancties
op
Las Canteras.

De meest recente wijziging van het Reglement, die men in 2011 heeft goedgekeurd, staat het uitlaten van honden op de boulevard toe, steeds aangelijnd, op de gedeelten vanaf het Plaza de Pepe Limpiabotas tot aan El Confital en op het gedeelte tussen de Jardines del Atlántico en het Plaza de la Música.
images394large-1.jpg
Op de rest  van de boulevard en in de omliggende straten is het verboden honden  uit te laten, waarbij de hondenbezitters  die dit toch doen, het risico lopen een boete te krijgen van €300,= als ze betrapt worden door een politieagent op het overtreden van het Reglement, wat in geval van recidive kan oplopen tot €1.000,=

Bronnen binnen de Politie merken op, dat het uitlaten van honden op gedeelten van de boulevard waar dit niet is toegestaan een gewoonte blijft en met voegt hier aan toe, dat de agenten over het algemeen de hondeneigenaren verzoeken, de boulevard te verlaten. “Alleen in geval van herhaling van de overtreding legt men ze een boete op,” zo legt een agent uit. Deze politieagent merkt op, dat in het geval van fietsovertredingen, het bij fietsers van buitenaf niet bekend is, dat het verboden is te fietsen op de boulevard, “omdat op het uitgiftepunt van de verhuur van de gele fietsen niets is, wat hen daar op wijst.”
120820101046-dscn6307-jpg-568_large.jpg

Ambulante verkoop
Andere overtredingen die in het afgelopen jaar zijn toegenomen, betreffen activiteiten zonder toestemming, het betreft hier al die overtredingen welke te maken hebben met ambulante handel, de surfscholen zonder vergunning, het toepassen van massages en muziekoptredens op de boulevard. Het grootse deel van de aanklachten in het afgelopen jaar heeft te maken met een van deze activiteiten zonder vergunning, waar tot nu toe in 2013 al zeven boetes zijn opgelegd, tegenover negen in geheel 2012.

De geraadpleegde bronnen benadrukken, dat een illegale activiteit die in de zomer van 2012 aanzienlijk is toegenomen, het geven van massages is, zonder dat daarvoor een vergunning is verleend, aan Chinezen die strandgangers masseren.

Anderzijds hebben de agenten in 2012 in totaal vijf sancties opgelegd wegens kamperen op het Las Canteras-strand. Volgens de bronnen, waren de boetes, om een en dezelfde persoon tegen te houden, een dakloze stadsbewoner, die gedurende verschillende nachten kampeerde in een iglo tentje. “Toen de agenten in de ochtend maanden zijn tent op te breken, weigerde hij daaraan gevolg te geven; reden waarom, men hem een boete heeft opgelegd,” zo legt men uit.
Balspelen op het strand heeft slechts vijf boetes opgeleverd en vissen binnen het rif-gebied van Las Canteras, wat al jarenlang verboden is, was ook reden voor het opleggen van drie boetes.

Artikel 28.7 van het Gemeentelijke Kust- en Strandreglement verbiedt het gebruik van vishengels, visnetten en andere vormen van visserij, geweer schieten en soortgelijke activiteiten op gedeelten die voor het baden in zee bedoeld zijn. Onderwatervisserij is alleen toegestaan vanaf Punta El Confital tot aan Punta del Palo en dan alleen tijdens de weekeinden en op feestdagen.
playa-de-las-canteras-las-palmas-de-gran-canaria-1300124728-g_large.jpg
Men heeft slechts twee boetes opgelegd voor het plaatsen van stoelen en tafels op terrassen waar dit meer was, dan toegestaan.
20080618-stophetduivenvoeren_large.jpg
Men heeft slechts twee boetes opgelegd voor het plaatsen van stoelen en tafels op terrassen waar dit meer was, dan toegestaan.
1-AAAAislas-canarias-kopie-356.jpg


Voorwaardelijke gevangenisstraf voor
de ingenieur die verantwoordelijk is voor
de tragedie in de Calle Pancho Guerra

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - zaterdag 19 januari 2013- Fernando Poch gaat niet in hoger beroep tegen het vonnis van twee jaar gevangenisstraf, na erkend te hebben, dat fouten in zijn steunmuur drie doden hebben veroorzaakt.

Twee jaar voorwaardelijke gevangenisstraf, een beroepsverbod van tien jaar en €60.000,=  te betalen vanwege wettelijke aansprakelijkheid. Dat is tot op heden het enige juridische gevolg van het instorten van de chalets in de Calle Pancho Guerra; een tragedie, die op 23 februari 2006 de dood veroorzaakte van drie personen en een tiental gezinnen dakloos maakte.

                                   Het gedeelte van de
Calle Pancho Guerra,
             waar anno 2013 alleen nog de voortuinen van de ingestorte chalets te zien zijn.

Een maand voordat het zeven jaar geleden is, dat deze ramp heeft plaatsgevonden, heeft de industriële ingenieur die de defecte steunmuur heeft gebouwd, Fernando Poch Páez, zijn strafrechtelijke verantwoordelijkheid toegegeven, na tot een akkoord te zijn gekomen met partijen en het accepteren van een vonnis, dat hem conform veroordeelt tot twee jaar gevangenis; een straf, die hij niet effectief zal uitzitten vanwege het ontbreken van een strafblad.

Het juridische vonnis, dat op donderdag 17 januari 2013 is uitgevaardigd door de Strafkamer van de Rechtbank in Las Palmas de Gran Canaria, veroordeelt Fernando Poch als veroorzaker van drie gevallen van roekeloze doodslag veroorzaakt in een enkele actie. Hiervoor legt men hem een straf op van slechts twee jaar gevangenis, mede vanwege de betaling als tegemoetkoming in de schade, want de ingenieur - tevens eigenaar/bedrijfsleider van het bouwbedrijf, - heeft €60.000,= betaald in de vorm van wettelijke aansprakelijkheid.

In elk geval behouden de familieleden van de overledenen, die allemaal tot een gezin behoren, het recht voor op het voeren van processen wegens burgerlijke aansprakelijkheid waarin zij schadeloosstelling kunnen eisen voor de veroorzaakte schade, zo is overeengekomen tussen de beschuldigende partij en de verdediging. Daarom is bij het huidige proces geen eis tot vergoeding wegens deze verantwoordelijkheid ingesteld. En men heeft ook geen strafzaak gevoerd tegen de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria, die wel een miljoenenclaim tegemoet kan zien in een ander proces, dat door de familieleden zal worden aangespannen bij de Rechtbankkamer voor Overheidsgeschillen.

De bouw van de steunmuur is in 1989 door de Gemeente Las Palmas de Gran Canaria opgedragen aan de handelsmaatschappij Monromar SL, die op haar beurt voor de uitvoering ervan, het bedrijf Cimentaciones Archipiélago SL heeft gecontracteerd waarvan de eigenaar en bedrijfsleider, Fernando Poch was. De beschuldigde belastte zich, in zijn hoedanigheid van industrieel ingenieur, met de technische leiding van de bouw, Vandaar, dat het vonnis hem speciaal een verbod van tien jaar oplegt voor de uitoefening van zijn beroep, of vak, “in de positie van projectontwikkelaar, bouwer van onroerend goed en technisch bouwdirecteur.

Dit, “omdat de muur niet goed is ontworpen en niet is goedgekeurd door het Officiële College van Industriële Ingenieurs,” en, dat men gebouwd heeft, “vanaf uitsluitend een ontwerp manuscript van de beschuldigde, waarin het ontbreekt aan de minimale, essentiële details welke noodzakelijk zijn, om het te laten dienen als beschermd scherm tegen eventuele steenlawines,” aldus het vonnis.

Bovendien waren de condities van de muur “ongeschikt” om te dienen als steunmuur, deze was in het talud van het park vastgeklampt met muurankers die zijn losgekomen omdat ze niet beschermd waren tegen vochtinwerking, en omdat men de tussenruimten opgevuld heeft met puin en gruis; materialen, die zich hebben opgehoopt in het onderste gedeelte, “totdat dit de muur heeft doen instorten.”
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


Rechtbank weigert voorzorgsmaatregelen te nemen tegen het terras bij El Faro

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag, 17 januari 2013 - Het Tribunal Superior de Justicia de Canarias (Canarische Hooggerechtshof) heeft geweigerd voorzorgsmaatregelen te nemen betreffende de aanbesteding van een terras bij de Faro (Vuurtoren) van Maspalomas wat is aangevraagd door Maspalomas Resort (Grupo Lopesan), waardoor de procedure waarin de gunning definitief verleend is aan de offerte van Miguel Cazorla e Hijos SL kan doorlopen.
Men wijst op het feit, dat het verzoek om voorzorgsmaatregelen gedaan is na het openen van de enveloppen, waarbij een onderneming van de groep niet de winnaar is gebleken te zijn.

De uitspraak herinnert eraan, dat Maspalomas Ressort SA op 2 oktober 2012 gevraagd heeft om opschorting van het akkoord van de Adviesraad van het Havenbestuur van Las Palmas van mei 2011, waarin men de aanbesteding heeft uitgeschreven en de gunning gedaan voor de aanleg en exploitatie, met een concessie voor het publieke domein, van een bar terras in de openlucht bij de Faro (Vuurtoren) van Maspalomas. Bovendien heeft men verzocht de procedure op te schorten, zodat de rechtbank zich zou kunnen uitspreken over de aard van de zaak, waartegen Miguel Cazorla SL en de Landsadvocaat bezwaar hebben aangetekend.


Maspalomas Resort stelt, dat El Faro de Maspalomas (de Vuurtoren van Maspalomas) in 1996 gecatalogiseerd is als Artistiek Historisch Monument, waardoor er een beschermde status is gevestigd, die alleen acties van conservering en restauratie toelaat, maar de Overheid desondanks bij haar optreden blijft zonder enige rechtvaardiging voor het installeren van een bar-terras bij een Cultureel Erfgoed waaraan zich ‘ernstige schade’ zal kunnen voordoen.


De winnaar en de Haven, tegen Cazorla e Hijos SL, hebben op hun beurt tegenover de Rechtbank verzekerd, dat de aanvraag voor het nemen van voorzorgsmaatregelen door deze onderneming, een wraakactie is op de gunning, omdat de al uitgebrachte offerte van Expo Meloneras SA, eveneens van de Lopesan-Groep, niet het benodigde aantal punten heeft behaald, om de exploitatie van het terras in de wacht te slepen.

Het financiële belang van deze actie is ‘aanzienlijk’, want men becijfert, dat  het - voor belasting – jaarlijks om €110.000,= gaat, wat in  de loop van de zeven jaar dat het proces al aan de gang is,  €800.000,= bedraagt.

Daarlangs somt men op, dat Maspalomas Resort de schade niet heeft aangetoond die het terras zou gaan veroorzaken, waarvan in de aanbesteding concrete voorwaarden zijn opgenomen en het gaat, “om installaties die gemakkelijk zijn te demonteren in de hoek op het terrein van de Vuurtoren.”

De landsadvocaat, als vertegenwoordiger van Puertos del Estado, heeft ook het feit benadrukt, dat eiser en een van de mededingers, tot dezelfde groep behoren en, dat men de maatregel gevraagd heeft “uitgerekend” toen bij de opening van de enveloppen duidelijk werd, dat die mededinger niet het maximale aantal punten had behaald.

Eveneens heeft de Landsadvocaat tegenover de Kamer voor Overheidsgeschillen verzekerd, “dat wat rekwirant voorheeft, niet de bescherming is van het Cultureel Erfgoed, maar de gunning van de aanbesteding; maar bij het kennis nemen, dat diens offerte dit niet mogelijk maakte, men besloten heeft te vragen om schorsing van de actie van de overheid. “

De Landsadvocaat heeft ook benadrukt, dat eiser schade voorwendt waarvan de bescherming een zaak van de overheden is die zich voorstander getoond hebben van de aanleg van dit terras, zoals twee gedetailleerde rapporten - een van de Gemeente San Bartolomé de Tirajana  een en van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria - uitwijzen.

Zowel Míguel Cazorla SL, als ook de Landsadvocaat, schatten in, dat als men de voorzorgsmaatregelen zou toelaten, het Gerechtshof een garantie zou moeten eisen van meer dan 2,2 miljoen euro, hoewel uiteindelijk de voorzorgsmaatregelen zijn afgewezen.

Verliezer en eiser, binnen dezelfde ondernemersgroep
De uitspraak benadrukt, “dat het feit , van het belang El Faro (de Vuurtoren) te beschermen,  zich voordoet op het moment waarop het andere bedrijf van de groep de gunning niet  heeft gekregen - net zo illustratief overkomt als het feit van het vragen om effectieve, rechterlijke bescherming van het Hooggerechtshof  tegen het risico, dat de installatie van een terras voor het monument met zich zou meebrengen, door iemand die toevallig ook een van de bieders bij de aanbesteding is en dus streeft naar het verkrijgen van de gunning voor die horeca-gelegenheid. Het ene bedrijf van de groep  presenteert zich voor de exploitatie van het terras, en  het andere bedrijf  vraagt om bescherming ervan, maar pas nadat het eerst de aanbesteding verloren heeft.”

“Daarom kunnen we concluderen, dat geen enkele omstandigheid veranderd is tussen de datum van de indiening van het bezwaar en de aanvraag tot voorzorgsmaatregelen, niet meer, dan de opening van de enveloppen met offertes en, dat men de bescherming van het culturele erfgoed niet heeft kunnen verwezenlijken ter verdediging van particuliere belangen, zonder ook maar de minste zweem van bewijs te leveren,” zo beluit de uitspraak.

Dit juridische oordeel valt samen met het verzoek van de Lopesan-groep, dat het Hotel Riu Palace Maspalomas ‘Oasis’ door het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria zal worden uitgeroepen tot Cultureel Erfgoed, waarbij zal worden nagegaan, of er voldoende redenen zijn, om een onderzoek te openen, dat de waarde van het gebouw bestudeert, waarvan de eigenaar, de hotelketen Riu, voornemens is in april 2013 te beginnen met de sloopwerkzaamheden en de herbouw.
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


Gemeenteraad keurt regulering huisvesting Montaña La Data goed

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - vrijdag 28 december 2012 - De ruim 300 eigenaren van de betreffende eengezinswoningen in Montaña La Data kunnen vanaf heden beginnen met de procedure voor de inschrijving van hun huizen in het Registro de la Propiedad (Eigendomsregister), nu in de Gemeenteraadsvergadering van vrijdag 28 december 2012 de Milieurapportage nader voorlopig is goedgekeurd.

De illegaal gebouwde woonwijk Montaña La Data sluit op vrijdag 28 december 2012 een nieuw hoofdstuk in de regulering van de percelen en woningen  af, nadat  in de Gemeenteraadsvergadering de Memoria Ambiental (Milieurapportage)  en de Avance de la Revisión del Plan General de Ordenación (Beoordeling van het Algemene Plan Ruimtelijke Ordening), wat betrekking heeft op deze woonwijk, met unanieme stemmen door het Gemeentebestuur zijn goedgekeurd.

Met deze nader voorlopige goedkeuring, zo geeft burgemeester Marco Aurelio Pérez aan, kunnen de bewoners beginnen met het openen van de mogelijkheid, hun woningen ingeschreven te krijgen in het Registro de la Propiedad (Eigendomsregister). Dit, in de overweging, dat deze stadswoningen met hun betreffende cédula de habitabilidad (woonvergunning), met elke herziening een trede hoger komen op weg naar de aanpassing van het Deelplan van Montaña La Data op het nieuwe Plan General (Algemene Bestemmingsplan) wat de Gemeente aan het behandelen is met de Canarische Regering.

             Montaña La Data (Gemeente San Bartolomé de Tirajana).
Momenteel zijn in Montaña La Data 342 woningen gebouwd op in totaal 229 percelen. De zaak is in 1984 begonnen met diverse wisselvalligheden, totdat het huidige Gemeentebestuur (PP/AV) de beslissing heeft genomen, de problemen in deze kwestie op te lossen.

De goedkeuring van de Milieurapportage en van het Deelplan is bemoeilijkt, omdat een behoorlijk aantal vrijstaande eengezinswoningen gebouwd is zonder, dat dit aantal in de gemeentelijke planning voor Montaña La Data was opgenomen, wat een specifiek probleem vormde voor de integratie ervan in de gemeentelijke ruimtelijke ordening.

De nader voorlopige goedkeuring van de aanpassing van het Algemene Bestemmingsplan voor wat betreft Montaña La Data - waarvan de behandeling nu verder zal moeten gaan tot het verkrijgen van de definitieve goedkeuring van het document door Comisión de Ordenación del Territorio y Medio Ambiente de Canarias (Cotmac) (Canarische Commissie Ruimtelijke Ordening en Milieuzaken) - opent de deur naar legalisering. Legalisering van de op niet geconsolideerde gemeentegrond gebouwde woningen  welke nog steeds afhankelijk zijn van de gemeentelijke toekenning en anderzijds van de nog niet bebouwde rustieke percelen, die in afwachting zijn van de Gemeentelijke goedkeuring tot bouwgrond.

De gedeeltelijke herziening welke de Gemeente bepleit voor Montaña La Data verandert de rol van deze woonwijk niet en wijzigt ook het stedelijke model niet. Deze gedeeltelijke herziening is uitsluitend bedoeld, om de voltooiing van het model mogelijk te maken en, om de wettelijke erkenning te verkrijgen, zodat deze technisch en juridisch aangepast kan worden aan het nieuwe Plan General (Algemene Bestemmingsplan), waaraan de Gemeente de laatste hand legt bij de Canarische Regering.

In deze plannen tellen de geconsolideerde percelen bouwgrond 195.554 m²; de niet geconsolideerde percelen bouwgrond 151.337 m² en de straatwegen, welke een oppervlakte beslaan van 102.570 m². De totale oppervlakte die betrokken is bij de Revisión Parcial (Gedeeltelijke Herziening) in Montaña La Data is 49.534 m².

27 corrigerende maatregelen
De goedgekeurde Memoria Ambiental (Milieutoelichting) stelt 27 beschermende en corrigerende maatregelen voor, die €1.058.000 kosten. Het zijn maatregelen die te maken hebben met de natuurlijke en culturele erfgoed, waarbij men de rand van het landschap benadrukt en, de semi-natuurlijke gebieden ter voorkoming van aardverschuivingen en het risico op uitbreiding van invasieve, niet inheemse plantensoorten.

Ook gaat het om maatregelen van al bestaande gevolgen, zoals het verwijderen van afvalstoffen uit deze borders; de esthetische correctie van onafgewerkte gevels en de herbeplanting met inheemse soorten (tabaibas en cardones) op de stortplaatsen. Ook gaat het om maatregelen voor de integratie van het gebied, dat voorwerp is van de ruimtelijke ordening van zijn omgeving, wat verplicht tot het afsmeren van de buitengevels en het schilderen ervan en, voor het gebruik van het weinig fraaie straatmeubilair en de geringe hoogte van de lantaarnpalen.

Ook overweegt men specifieke voorzorgsmaatregelen ter voorkoming van steenlawines, zoals de verzegeling van plaatselijke breuken, de toepassing van beveiligingssystemen voor lawines en drainage, de bouw van muren voor de bescherming van de taluds die aan erosie onderhevig zijn en, de verwijdering van groenvoorzieningen die buiten de randen van de helling liggen.

De Memoria Ambiental (Milieurapportage) eist ook maatregelen die de effecten doen afnemen die zullen worden veroorzaakt door het uitvoeren en bouwen van de toekomstige woonwijk en de controle op en de bestemming van afvalstoffen en de overtolligheden van afgravingen en, ook maatregelen die de overlast doen afnemen voor bevolking vawege het uitvoeren van bouwwerkzaamheden. Eveneens stelt men maatregelen voor op het gebied van de bewoonbaarheid en de openbare rust, zoals de verbeteringswerkzaamheden aan de GC-503.
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


NC sluit zich aan bij de PP  als het gaat om
hervorming van het instituut Ombudsman

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 15 november 2012 -De conservatieven beweren, “dat het slechte imago en het wantrouwen te zoeken zijn in een gebrek aan modernisering van het instituut, wat er voor zorgt, dat Canario’s  die een aanvraag hebben ingediend een ondersteunende overheid tegenkomen die net zo traag werkt als die, welke aanleiding hebben geven voor het indienen van een verzoek om bijstand.”

De fractiewoordvoerster van Nueva Canarias (NC) in de Grupo Mixto, Carmen Hernández, heeft zich aangesloten bij de benadering van de Partido Popular (PP)  bij het voorstellen van een hervorming van het instituut van Diputado del Común (Ombudsman), zij het met dit verschil, dat de nationalisten niet hebben gevraagd om de verdwijning ervan.


Carmen Hernández, fractiewoordvoerster van Nueva Canarias (NC) in de Grupo Mixto.

Vooruitlopend op het feit, dat de Diputado del Común (Ombudsman), Jerónimo Saavedra, op 14 november 2012 het jaarverslag over 2011 presenteert, heeft Herández verzekert, “dat men moet nadenken over de instelling, die slecht wordt herkend en erkend door de burgers en, die ook weinig invloed heeft op de overheid.”


Emilio Moreno, woordvoerder voor Justitie in de PP-fractie.

Op zijn beurt ging de conservatieve Emilio Moreno, woordvoerder voor Justitie in de PP-fractie, veel verder en stond erop, “dat het demagogisch is, deze instelling te handhaven die het ontbreekt aan doelmatigheid, effectiviteit, efficiëntie, en functionaliteit.”

Daarom  heeft hij het idee benadrukt van de PP, “dat de 60 leden van de Canarische Tweede Kamer de functies van de Ombudsman op zich nemen, wat  een besparing zou opleveren van belastinggeld.”

Tegenover de kritiek van diegenen, onder wie Saavedra zelf,  die de vraag stellen, of men “onterecht” gefundeerde redenen aanvoert, om de ontmanteling van het instituut te verdedigen, heeft Moreno de socialisten  eraan herinnerd, dat dit dezelfde criteria zijn die de PSOE en president Paulino Rivero gebruiken, door te vragen, dat de provinciale afgevaardigden verdwijnen.

“Een begroting van bijna drie miljoen euro voor het behandelen van 1.217 klachten,” drong Moreno aan, voor wie het, “ een democratische regressie is, dat bepaalde instellingen niet verdwijnen, maar over de rug van de samenleving in stand worden gehouden.”

 
De inauguratie van Jerónimo Saavedra als Ombudsman.

Onnodige vertraging
Zowel Moreno, evenals de eigen NC afgevaardigde kritiseren het feit, dat Saavedra in zijn presentatie van het jaarverslag spreekt: over vertragingen bij de Ombudsman wanneer het aankomt op het oplossen van klachten van burgers.

“Het slechte imago en het wantrouwen zijn te zoeken in een gebrek aan modernisering van het instituut, wat er voor zorgt, dat Canario’s  die een aanvraag hebben ingediend een ondersteunende overheid tegenkomen die net zo traag werkt als die, welke aanleiding hebben geven voor het indienen van een verzoek om bijstand,” heeft Moreno gezxegd.

Op haar beurt heeft Hernández benadrukt, “dat men zich bezorgd maakt over de 114 lopende dossiers over jeugdzaken. Voor de oplossing daarvan bestaat geen excuus en moet dit een prioriteit zijn voor de Diputado del Común (Ombudsman).

Vanaf het spreekgestoelte heeft Saavedra geklaagd, dat men bij zijn aantreden als Ombudsman 729 zaken onopgelost op tafel heeft laten liggen, sommige daterend uit 2005; en, dat zijn  voorganger, Manuel Alcaide,als Ombudsman niet genoeg heeft gedaan, om de klachten op te lossen.

Bovendien heeft Saavedra een ernstige fout ontdekt in het functioneren van het instituut Ombudsman, omdat men geen gevolg heeft gegeven aan het hoofdcriterium van de behandeling, want de wet bepaaldt dat de procedures van de Ombudsman “samenvattingen” moeten zijn.

Daarom, heeft Saavedra bevestigd, dat men niet alleen bijgedragen heeft aan een afbraak van het imago van de instantie; maar, dat men bovendien, “het vertrouwen in de instelling Ombudsman heeft doen afnemen; “”wat samen met de algemene onbekendheid van het bestaan ervan, “ verontrustende resultaten te zien geeft.”

Het jaarverslag, “geeft een vertraging in de behandeling van de klachten aan”, in de periode van Alcaide, en merkt op, “dat een helpende overheid, waartoe de burgers zich met hun laatste hop wenden, net zo traag, of nog veel trager is, dan de procedures die het conflict hebben veroorzaakt.”

De nationaliste Flora Marrero verdedigde echter de instelling en verzekerde, “wij geloven erin, omdat deze nodig ie en bevorderlijk is voor het dicht bij de burgers staan, bovendien zorgt de Ombudsman ervoor, dat we het disfunctioneren van de overheden kennen.”

In dit verband heeft Manuel Fajardo zich afgevraagd, “met wat nu is voorgevallen, is de Canarische Regering de eerste beschuldigde,” want, “over het algemeen bestaat er  - als er geen stilzwijgende overheidstoestemming bestaat -  een buitensporige traagheid in alle geledingen van de Overheid,” die de burgerij schaadt.


Het kantoor van de Ombudsman.

Het voeren van obstructie
Saavedra benadrukte, net zoals hij heeft gedaan in juni 2012 tijdens zijn betoog voor de Parlementaire Commissie, dat de Ombudsman heeft aangegeven, “dat de Gemeneeten La Orotava, La Oliva, Antigua, Pájara,  Puerto del Rosario en bovendien, het Directoraat Generaal voor de Belasting van de Autonome Deelstaat, obstructie voeren.

De cijfers in het jaarverslag spreken in totaal van negen gevallen van obstructie gevoerd door de burgemeester van La Orotava, Isaac Valencia; in twee gevallen door de loco burgemeester van La Oliva, Claudina Morales, beiden van de de politieke partij Coalición Canaria, vanwege het niet samenwerken met de Diputado del Común (Ombudsman).

Het jaarverslag verduidelijkt, dat de twee verklaringen van  het voeren van obstructie door Morales, twee verschillende dossiers betreffen; terwijl de negen verklaringen  tegen Valencia, voor het voeren van obstructie, “betrekking hebben op negen gelijksoortige dossiers die behandeld zouden moeten zijn als collectieve oorzaak,”

Concreet verzekert Artikel 34 van de Ley del Diputado del Común  (Ombudsman-Wet), “dat het gedrag van een overheid, ambtenaar, of medewerker in overheidsdienst, die moeilijk doet zonder een adequate rechtvaardiging bij het onderzoek van een klacht, beschouwd zal worden als, het voeren van obstructie en het torpederen van de functies van de Diputado del Común (Ombudsman), wat onmiddellijk gepubliceerd zal kunnen worden via het Boletín Oficial del Parlamento de Canarias (de Canarische Staatscourant). Evenzo, “kan dit gedrag ter kennis gesteld worden van het Ministerie van Belastingzaken, vanwege de bepalingen in het Wetboek van Strafrecht.

Dus heeft Flora Marrero Saavedra aangemoedigd, “om de dwarsliggers aan te geven bij het Openbaar Ministerie”, zoals de Ombudsman recentelijk gedaan heeft met de tien Canarische gemeentebesturen.

 

1.217 klachten
In de loop van 2011 heeft men tegen het gedrag van de overheden 1.217 klachten ingediend bij de Ombudsman. Daarvan zijn er 842 ontvankelijk verklaard. Daarnaast worden zeven gedragsdossiers behandeld door de  betreffende overheid zelf, waarvan er uiteindelijk een is ingediend bij de Ombudsman.

In volgorde van aantallen, hebben de burgers  de volgend klanten ingediend
- 130 betreffende het Ministerie van Justitie,
- 106 betreffende het Ministerie van Volkshuisvesting,
-   96 betreffende het Ministerie van Financiën,
-   86 betreffende Arbeidsgeschillen bij de Overheid
-   81 betreffende andere Openbare Diensten
-   77 betreffende Ouderenzorg
-   70 betreffende Gezondheidszorg, voornamelijk wegens wachtlijsten

Naar overheid gerekend, is het de Autonome Deelstaat waartegen het grootste deel van de klachten van burgers zich richt, met 582 dossiers; te weten o.a.:
- 313 tegen Gemeentebesturen,
-   36 tegen Eilandbesturen,
-     9 tegen de Canarische Universiteiten,
- 202 tegen de Spaanse Regering.
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


Ontbreken van wetgeving
remt luxe-campings af

De PSOE laat weten,  dat er een hoop toerisme niet benut wordt op Gran Canaria

GRAN CANARIA - zondag 28 oktober 2012 - Het gebrek aan regulering van campings vertraagt de invoering van “luxe ruimtes” en dus ook, de exploitatie van deze vorm van toerisme, zowel voor Canario’s als toeristen, zo laat het socialistische fractielid in het Eilandbestuur, Augusto Hidalgo, weten.

Om die reden heeft hij een vraag gesteld aan de Commissie Infrastructuur van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, om te vernemen hoe het staat met het ‘Plan Especial’, dat de recreatieactiviteiten op het eiland regelt; een regeling, die niet aflaat gecompliceerd te blijven, omdat het van ‘camping’ tot aan  camping    gaat', maar die juist daarom zo hard nodig is.

               Wie op Gran Canaria op fatsoenlijke campings wacht, wacht lang....

Hidalgo heeft benadrukt, dat men onder het vorige Gemeentebestuur begonnen is met de uitwerking van dit Plan 36B en dat dit in een vergevorderd stadium is, in afwachting van een uitspraak van de Milieucommissie (Cotmac) en hij herinnert de eilandpresident, José Miguel Bravo de Laguna, eraan, dat hij zelf deze verkiezingsbelofte heeft gedaan, en toegezegd heeft deze kwestie te zullen oplossen.

De verantwoordelijke minister in het Eilandbestuur, Ana Kurson, heeft uitgelegd, dat het Plan Insular de Ordenación (PIO) Eilandplan Ruimtelijke Ordening), waar het ‘Plan Especial’ is inbegrepen, een voorwaarde is, hoewel ze heeft toegezegd de Hidalgo te informeren over de mogelijke oplossingen, waarop deze heeft gezegd, dat het verhaal van de campings onafhankelijk van het PIO kan worden opgelost.

Hidalgo heeft laten weten, zijn bedenkingen te hebben, omdat het dossier ‘stilligt’ en in een jaar tijd het PP-bestuur geen enkele vooruitgang heeft geboekt, hoewel hij hoop blijft houden, dat Kurson de zaak concretiseert en alternatieven aangeeft welke worden geboden door de technici.

Hidalgo heeft erop gewezen, dat het gaat om dienstverlening aan 10.000 caravans, die toeristen met eigen of met huur- auto’s naar de eilanden kunnen brengen, wat 700 arbeidsplaatsen genereert, en dat men daarmee tegelijkertijd een “oplossing biedt aan de golfterreinen,” die ruimte en accommodatie kunnen verkrijgen voor deze campings die van alle gemakken zijn voorzien, zoals men die kent op het Península (Schiereiland = vasteland van Spanje) en in de rest van Europa.
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


De PSOE vraagt het Cabildo,
om nu de caravan-campings te regelen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - donderdag 18 oktober 2012 - De PSOE heeft het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria gevraagd, om nu de caravan-campings te regelen, want na het werk van het vorige bestuur, heeft het huidige geen enkele vooruitgang geboekt, zo laat men weten  in een communiqué.
De Gemeente San Bartolomé de Tirajana is voorstander van  het wegnemen van de juridische onzekerheid van haar twee campings.

Het socialistische bestuurslid Augusto Hidalgo wil weten wat de exacte situatie is  voor het opstellen van het Speciale Plan Ruimtelijke Ordening voor Informatieve-, Wetenschappelijke-  en Sportactiviteiten en Recreatieve Installaties (PTE36-B), dat in een vergevorderd stadium verkeert, met een milieurapport en  wat nu in afwachting is van de rapportage van de Comisión de Ordenación del Territorio y del Medio Ambiente de Canarias (Cotmac) (Milieucommissie), maar nu na anderhalf jaar van het nieuwe mandaat weet men niet, “welke stappen men gezet heeft, om over te gaan tot de aanvankelijke goedkeuring van het document;” zo benadrukt Hidalgo.

En dit, ondanks het feit, “dat de Partido Popular (PP)deze zaak heeft aangekaart, maar, dat het de eilandpresident Bravo de Laguna zelf is, die deze inzet als een persoonlijke verkiezingsbelofte heeft gedaan en, nu hij eenmaal aan de macht is, bestaat er geen overleg tussen de kampeerders en de overheid.”

“Er moet gezegd worden,” zo gaat Hidalgo verder, “dat de caravan-activiteit niet anekdotisch is op het eiland, omdat volgens de Mesa Sectorial del Caravanismo (Kampeerbond), waarvan 14 organisaties lid zijn, deze sector een bestand heeft van 10.000 caravans  op Gran  Canaria en het kamperen bedreven wordt door ongeveer 40.000 personen. Dit genereert  ongeveer 700 arbeidsplaatsen en een omzet van rond de 130 miljoen euro.

“Dit alles verkeert in een situatie van wetteloosheid, wat  de ontwikkeling van de bedrijfssector en de  verbetering van de dienstverlening aan de kampeerders verhindert," zo voegt de PSOE toe, die de moeilijkheden erkent, om dit Territoriale Plan opgenomen te krijgen in het Plan Insular de Ordenación  (PIO) (Plan Ruimtelijke Ordening) van Gran Canaria, dat wezenlijke beperkingen kent voor deze activiteit, waardoor het nóg belangrijker is, om te weten, of het proces is stilgelegd en, als dit niet zo is, in welke zin het wordt gedefinieerd.

Het Zuiden is voorstander van de kampeerverordening
De wethouder Planning van San Bartolomé de Tirajana, Manuel Vargas, heeft aan de persmedia laten weten, dat wat hem betreft,  de zuidelijke gemeente er belang bij heeft, dat het Eilandbestuur zich uitspreekt over deze kwestie en, dat de caravan-campings geregeld zullen worden, aangezien dit wettelijke bescherming biedt aan de twee campings die er zijn in deze gemeente.

Deze campings, bij de Aeroclub en in El Pajar, zijn niet illegaal, maar ook niet wettelijk, “want, ze verkeren in een ‘impasse’, in afwachting, dat deze materie geregeld zal worden.” In feite bevat het Algemene Plan deze campings niet, want het is al 16 jaar oud en de caravan-activiteit is relatief nieuw,” zo voegt Vargas toe.

“De kampeerders, zowel de caravanbezitters, evenals zij die met de auto komen en ter plaatse hun kampeertent installeren, moeten kunnen rekenen op dienstverlening, sanitaire voorzieningen en veiligheid; en daarom, hoe  sneller dit geregeld is, hoe beter,” zo concludeert Vargas.
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


Telde beschuldigt ‘Las Terrazas’
te zijn geopend  zonder drie miljoen te investeren in verplicht bouwwerk

TELDE - donderdag 11 oktober 2012 - De Gemeente Telde heeft de projectontwikkelaars van het winkelcentrum ‘Parque Marítimo’ van Jinámar de finale vergunning van het bouwwerk en de openingsvergunning verleend, zonder, dat men in het geheel ten minste een van de zes vereisten is nagekomen waartoe de ondernemers zich verplicht hadden: 13,65 miljoen euro te investeren in de diverse archeologische parken en groenstroken volgens een  akkoord, dat op 9 mei 2005 is gesloten  met het Gemeentebestuur.

Op hun beurt, beperken bronnen binnen de onderneming zich op dinsdag 9 oktober 2012 te zeggen, dat men destijds als waarborgsom de equivalent gestort hebben in de gemeentelijke schatkist van het te investeren geld, voor het geval zich problemen mochten voordoen in de uitvoering van alle projecten.

Het feit is onthuld door de wethouder Bouwzaken van de Gemeente, Francisco López, die de schuld van deze “afwijking” geeft aan het vorige (linkse, nationalistische) Gemeentebestuur van NC, PSOE en CNN met voormalig burgemeester Francisco Santiago aan het hoofd.

López verschuilt zich achter een dossier, dat op  woensdag 10 oktober 2012 naar de Gemeenteraad is gegaan, om erover te debatteren, dat er zich in dit geval “onregelmatigheden” hebben voorgedaan toen het winkelcentrum de deuren opende in oktober 2007 zonder, dat men in het geheel het geld had besteed, dat bestemd was voor het opknappen en aanleggen van divers groenvoorzieningen en  archeologische vindplaatsen nabij de Sitio de Interés Científico (SIC)  (Locatie van Wetenschappelijk Belang) van Jinámar, zoals door beide partijen  was overeengekomen.

De wethouder heeft zijn collega’s op woensdag 10 oktober 2012 op de hoogte gesteld en zal een intern onderzoek instellen, “om duidelijk te maken, hoe het mogelijk is, dat tijdens een vorig mandaat men  goedkeuring heeft verleend zonder zich rekenschap te geven, dat de projectontwikkelaar niet al het geld heeft geïnvesteerd waartoe deze verplicht was volgens de in de vergunning gestelde voorwaarden.”

Volgens gegevens van de Gemeente, moet  van de 13,65 miljoen euro van de Maatschappij  Parque Marítimo de Jinámar, eigendom van Promociones Horneras, nog 2,9 miljoen geïnvesteerd worden; maar zeker is, dat het Gemeentebestuur er geen kennis van heeft, dat de projecten zijn voltooid welke vervat zijn in het  Plan Especial del Parque - wat onderdeel uitmaakt van  Bouwzaken die de bouw van de winkelcentra ‘Las Terrazas’ en ‘El Mirador’ mogelijk heeft gemaakt.

“We hebben het aan twee technici gevraagd die hebben aangegeven wat men gedaan heeft en waar,” zo laat de wethouder weten, die nu beweert, dat de private instelling het nog openstaande geld moet nadragen  en de geplande werkzaamheden naast het winkelcentrum verricht, dat zijn juridische kruisweg in 2007 heeft afgelegd met een vonnis, dat de bouwwerken van het park illegaal verklaarde (men is niet in hoger beroep gegaan) en, dat een  verdere verandering vereiste in het systeem van uitvoering.

Evenzo wil het huidige drie-partijen bestuur (PP, Ciuca en CC) deze feiten overdragen aan het financiële beheersorgaan van de Gemeente, om de particulier gedeponeerde waarborgsommen in  te houden,  in het geval men de bedragen voor die projecten niet betaalt,” dit is, ruwweg, wat de investeerder heeft gesuggereerd op woensdag 19 oktober 2012.
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


De crisis verergert op Canarias en
de ontslagen en huisuitzettingen nemen toe

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 2 oktober 2012 - De crisis die de Spaanse economie al enkele jaren  teistert, krijgt steeds ernstigere gevolgen voor het bedrijfsleven en Canarische gezinnen, zoals blijkt uit de gegevens van de rechtbanken van de autonome regio, met surseances van betaling, ontslagen en huisuitzettingen.

In de periode van april t/m juni 2012  hebben de rechtbanken in de Deelstaat 68 nieuwe verzoeken voor uitstel van betaling (+41,7% t.o.v. 2011), 2.075 ontslagaanvragen (+23,6%) en 4.905 verzoeken tot lanzamiento de inmuebles (in het juridische argot desahucio = huisuitzetting) (+9,5%) ontvangen, zo blijkt uit de gegevens die de Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) (Algemene Raad voor de Juridische Macht) heeft gepubliceerd op dinsdag 2 oktober 2o012.
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


Omruilen pesetas voor euro’s 
niet meer mogelijk m.i.v. 2021

MADRID – vrijdag 28 september 2012- Met ingang van 2021 zal het niet meer mogelijk zijn om peseta’s om te ruilen voor euro’s, zo heeft de Banco de España bepaald. Tot op heden was er geen einddatum bekend gemaakt, maar nu is bekend gemaakt, dat vanaf 1 januari 2021 peseta’s geen waarde meer hebben in Spanje en zal de oude muntsoort slechts dienen als herinnering en verzamelobject.

Volgens recente schattingen van de Banco de España is er in totaal nog 282.523 miljoen peseta’s in omloop. Dit is omgerekend 1,7 miljard euro waarvan 810 miljoen in munten en 880 miljoen in biljetten.

De Banco de España gaat ervan uit, dat een groot deel van de peseta’s verloren is gegaan. Spanjaarden wisselen nog steeds elk jaar gemiddeld voor 167 miljoen euro aan peseta’s om.

Sinds 1 januari 2002 is de euro in Spanje ingevoerd. Nu met de economische crisis  veel mensen minder euro’s hebben, om te besteden, grijpen veel Spanjaarden terug naar de aloude peseta. Zo zijn er winkels die de oude muntsoort heringevoerd hebben en waar men kan betalen met de peseta.
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


Mercadona haalt sommige cosmetische producten uit de schappen 

VALENCIA / CANARISCHE EILANDEN - donderdag 16 augustus 2012 - De supermarktketen Mercadona heeft in opdracht van het Spaanse Ministerie van Gezondheidszaken elf cosmetische producten uit de schappen gehaald waarin componenten zitten die kankerverwekkend kunnen zijn.

Zowel de supermarktketen, evenals het Ministerie van Gezondheidszaken, geven echter aan, dat er geen gevaar bestaat voor de gebruikers van deze producten.De producten die Mercadona uit al haar supermarkten in Spanje heeft verwijderd, zijn hoofdzakelijk moisturizers en zonnecrèmes van de huismerken Deliplus en Solcare. In de onderstaande producten zitten componenten die niet, onafhankelijk van elkaar, kankerverwekkend kunnen zijn.

De elf uit de winkels verwijderde producten zijn:

    Deliplus nutritiva corporal con aceite de oliva
    Deliplus crema de manos nutritiva
    Deliplus hidratante corporal con aloe
    Deliplus hidratante corporal efecto luminosidad
    Deliplus hidrantante corporal reafirmante
    Deliplus hidratante antisequedad para pies
    Deliplus nutritiva corporal con almendras
    Deliplus hidratante corporal pieles atópicas
    Solcare loción after sun hidratante
    Solcare loción after sun luminosidad
    Solcare gel after sun aloe vera
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


Aanklacht tegen plaatsing negen telefoon-antennes op  Hotel 'Maritím Playa

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 20 juni 2012 - Een eilandbewoner in het Zuiden van Gran Canaria heeft in een schriftelijke aanklacht, gericht aan de burgemeester van San Bartolomé de Tirajana, de veronderstelde illegaliteit bij de plaatsing van negen antennes voor mobiele telefonie aangegeven, deze antennes staan op het platte dak van Apartamentos 'Maritím Playa'.

De klacht is begin juni 2012 verzonden en valt onder de diverse arresten van het Hooggerechtshof, die alle vernietigend zijn voor de gsm-bedrijven, en in veel gevallen ook voor de gemeenten voor hun permissiviteit (een attitude waarbij men zeer veel toelaat zonder voorwaarden te stellen en het toepassen van sancties en verbodsregels zoveel mogelijk tracht te weren).

                                         Apartamentos 'Maritím Playa'.

Naar de mening van de aangever, bevindt de installatie zich op een appartementengebouw, dat een toeristische woonbestemming heeft midden in Playa del Inglés met diverse eenheden die verhuurd zijn aan eilandbewoners, waardoor men “niet voldoet” aan de regelgeving welke is vervat in het Algemene Plan Ruimtelijke Ordening en, een elektromagnetische vervuiling veronderstelt te zijn voor het gebied.

Bovendien gaat het om een vereniging van eigenaren - waarvan de voorzitter niet het recht heeft  aanbiedingen ten behoeve van de gemeenschap te weigeren, of te aanvaarden, zonder voorafgaande unanieme toestemming van de algemene vergadering -  zo verzekert de aangever.

De werkzaamheden op het dak houden, naast de verhoging van het gebouw,  het herbergen van installaties in met een gewicht  van meer dan 1.500 kilo, wat eveneens unanimiteit vereist van de algemene vergadering.

Het slachtoffer heeft eraan herinnerd, dat geen enkele bewoner verplicht is, om in zijn woning storingen te dulden die afkomstig zijn van gemeenschappelijke voorzieningen, zoals de magnetische golven van de elementen, in de zin van de van toepassing zijnde jurisprudentie.
“Zo er al een of andere  soort vergunning voor deze installatie is afgegeven, is die van rechtswege nietig, omdat men die verleend heeft in strijd net de huidige planning, “ zo benadrukt hij.

Sloop
De aangever heet de Gemeente gevraagd, over te gaan tot het uitvaardigen van een decreet, dat men stopt men de activiteit en vervolgens de installaties sloopt, omdat het gaat, om een niet toegestane activiteit, die onwettig is.

Eveneens verzoekt hij de inleiding van een procedure tegen de eigenaren van het gebouw en de telefoonmaatschappijen, waarbij hij zich het recht voorbehoudt, gerechtelijke stappen te ondernemen.

Tuchtprocedure
Op zijn beurt, heeft de wethouder van Bouwzaken, Ignacio Casteleiro, aangegeven, dat de aangifte zal worden geanalyseerd door technici van de Gemeente, om over te gaan tot het opstarten van een tuchtprocedure.

Het Departement Bouwzaken zal alle nodige maatregelen nemen, om schade  die de genoemde antennes zouden kunnen veroorzaken, te voorkomen; en, men zal ondersteuning verlenen aan de overheden die meer bevoegdheden hebben.

                                        Apartamentos 'Maritím Playa'.

Toekenning van de ruimte

De eigenaar van het pand, Bjorn Christ, heeft aangegeven, dat antennes voor mobiele telefonie niet door de Directie zijn geplaatst, maar door de telefoonmaatschappijen zelf.

De appartement eigenaren stellen een ruimte ter beschikking voor de plaatsing ervan, en het zijn de telefoonmaatschappijen zelf die belast zijn met het aanvragen van de benodigde toestemmingen en vergunningen waarmee ze zich aanpassen aan de gereglementeerde ruimte.

“Als ze die vergunningen niet hebben, dat ze het dan maar verwijderen,” merkt hij op, “maar in elk geval, zijn het de maatschappijen die zorgen  voor de installatie,”  zo voegt Bjorn Christ toe.
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


Spanje introduceert de Ley de Transparencia

MADRID – dinsdag 27 maart 2012 - Binnenkort voert Spanje een nieuwe Ley de Transparencia in; een wet, die de Staat verplicht, informatie te verschaffen aan de burger en die te vergelijken is met de 'Wet openbaarheid van bestuur' (Wob) in Nederland.

Voor burgers wordt het mogelijk gemaakt, om te controleren wie hun belastinggeld uitgeeft en waarvoor/waaraan. Zo kan op basis van de nieuwe wet inzicht worden verkregen in contracten tussen de Overheid en andere partijen.
Ook worden de inkomsten van alle ambtenaren gepubliceerd. De handel en wandel van het Spaanse openbare bestuur kan zo tot in de details worden gevolgd.

Behoorlijk bestuur

In een later stadium wordt er nog het hoofdstuk ‘behoorlijk bestuur’ aan toegevoegd. Als bestuurders hun taken niet goed uitvoeren, kan dit worden bestraft met sancties, of zelfs met aftreden.

Traditie van geheimhouding
Volgens minister-president Rajoy is de wet bedoeld, om de traditie van geheimhouding in de Spaanse bureaucratie open te breken. Spanje heeft een van de minst open overheden ter wereld en deze positie moet veranderen, aldus de premier.

De Partido Popular heeft vanaf het begin duidelijk gemaakt, naar meer openheid te streven, en maakte de Ley de Transparencia tot een van de speerpunten van het overheidsbeleid.

De voornaamste reden hiervoor is de grote hoeveelheid corruptieschandalen rond overheidscontracten die de laatste jaren het land hebben geteisterd  en die het imago van Spanje behoorlijk hebben aangetast.

Recht om te weten

Twee civiele groepen gaan controleren of de nieuwe wet ook goed wordt gehandhaafd. Er is o.a. een internetpagina  gelanceerd waar burgers hun vragen over openbare instellingen kwijt kunnen:
http://www.tuderechoasaber.es/es/profile/sign_in?r=%2Fes

Bron: www.spanjevandaag.com

1-AAAAislas-canarias-94.jpg


San Bartolomé  hoeft geen schadevergoeding te betalen aan de Familie Del Castillo

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag14 maart 2012 - De Grafelijke Familie Del Castillo heeft een miljoenenbedrag geëist voor de waarde van de grond en het mogelijke gebruik daarvan. Het Hooggerechtshof stelt de Gemeente in het gelijk.

De Gemeente San Bartolomé de Tirajana hoeft uiteindelijk de Familie van de graaf Del Castillo niet schadeloos te stellen voor de 19.365 m² die de gemeentelijke begraafplaats van Pedrazo, de parkeerterreinen, de toegangswegen en de vrije ruimte rondom de Gewijde Grond in beslag nemen.

                             Cementerio Municipal de Pedrazo
.

Een nieuw vonnis van het Hooggerechtshof van de Canarische Eilanden ten gunste van de Gemeente voorkomt dat men de familie Del Castillo een miljoenenbedrag zou hebben moeten betalen voor de waarde van de grond en het mogelijke gebruik ervan.

Destijds heeft de Familie Del Castillo, in het kader van het Algemene bestemmingsplan, van de Gemeente een schadevergoeding geëist voor het -  zonder enige vorm onteigeningsprocedure - in gebruik nemen van de grond, voor de terreinen van de Cementerio Municipal de Pedrazo (Gemeentelijke Begraafplaats van Pedrazo) en de grond eromheen met een actieradius van 500 meter, die de grafelijke Familie als haar eigendom beschouwt.

De zaak kwam bij de Rechtbank van Las Palmas voor de  Kamer voor Overheidsgeschillen terecht, waar men op 8 oktober 2009 vonniste ten gunste van de Gemeente, waarbij men ervan uit is gegaan, dat de percelen vanwege ‘gewoontegebruik’ eigendom zijn van de Gemeente, door het voortdurende, ononderbroken, vreedzame en openbare gebruik van de terreinen gedurende meer dan dertig jaar; zonder, dat daar enige aanspraak op is gemaakt.

Bovendien staat in het vonnis, dat het betreffende openbaar grondbezit op de lijst staat van de Gemeentelijke Eigendommen en dit al ononderbroken vanaf 1958, toen met de aanleg van de begraafplaats is begonnen.

Kwitanties voor de nissen
Om haar eigendomstitel te garanderen, heeft de Gemeente als bewijs kwitanties uit die periode aan de Rechtbank overlegd, voor de huur van de nissen, evenals bewijs, dat er doodgravers aan het werk zijn geweest op die begraafplaats.

De Juridische Dienst van de Gemeente heeft ook een akkoord uit de gemeenteraadsvergadering van 7 april 1957 aangedragen, waarin men verwijst naar de aanleg van de begraafplaats, die is geopend op 18 juli van datzelfde jaar en die, door het uitblijven van door de Provincie toegezegde subsidies,  is uitgevoerd dank zij de financiële steun van het plaatselijke bedrijfsleven en een bijdrage van de Gemeente, waarvoor burgemeester Enrique Jorge García en de wethouder Marcial Franco Jiménez zitting hebben genomen in het comité van aanbeveling.


      De Graaf van Vega Grande de Guadalupe, Alejandro del Castillo y del Castillo
                        
(deze foto van de 82-jarige is gemaakt in 2011).

In die gemeenteraadsvergadering heeft men ook de noodzaak gemeld, dat de Graaf van Vega Grande de Guadalupe, Alejandro del Castillo y del Castillo, melding zal maken en bevestiging zal geven van het schenken van het terrein, dat de Gemeente gebruikt heeft voor de aanleg van de begraafplaats.

Eveneens heeft de Gemeente aan de Rechtbank een akkoord  uit de gemeenteraadsvergadering van 6 juni 1957 overlegd, waarin men het eens is geworden over de goedkeuring van het technische bouwproject van de begraafplaats en, men dit 15 dagen lang ter openbare kennisneming  heeft gesteld aan het publiek, voor het vernemen van bezwaren.

Als tegenbewijs heeft de Grafelijke Familie aan de Rechtbank de inschrijvinging overlegd  van het hoofdlandgoed in het Register, waaruit blijkt, dat er nooit afscheiding heeft plaatsgevonden van de grond met bestemming tot begraafplaats; evenals de eigendomstitel uit het Kadaster en de betaling van het zegelrecht daarover en daarmee van de vermeende illegaliteit, het betreffende landgoed op te nemen in het Algemene Bestemmingsplan van de Gemeente.

Gebruik toegestaan
Nu heeft  de Rechtbankkamer voor Overheidsgeschillen de vordering in hoger beroep van de Grafelijke Familie definitief afgewezen, door opnieuw ten gunste van de Gemeente te vonnissen. Dit hoger beroep is door de Familie Del Castillo ingediend volgend op de uitspraak van 8 oktober 2009, die eveneens  is uitgevallen ten gunste van de Gemeente.

De Gemeente heeft zich steeds verzet tegen het hoger beroep van de Grafelijke Familie op die uitspraak, door te verdedigen, dat het handelen van de Gemeente gaat over, “een toegekend en toegestaan gebruik sinds 1956,” en, dat er in geen enkel geval sprake  is van een schadeloosstelling, “omdat sindsdien de grond in goed vertrouwen in gebruik is,”

Het recente arrest van het Hooggerechtshof gaat uit van de redenatie, “dat het een duidelijk feit is, dat de beklagaders op de hoogte waren van het bestaan van de Gemeentelijke begraafplaats op hun terreinen; zonder dat men vast heeft kunnen stellen, dat tot op de genoemde datum (van het eerdere vonnis)  een claim is neergelegd.”
Een kwestie die men zou kunnen opvatten als, “tolerantie en stilzwijgen van de eigenaren over de grond bestemd voor begraafplaats met bij voortduring, gepubliceerd en vreedzaam sinds 1948: de Gemeente als eigenaar; met als gevolg, de erkenning gegeven te hebben van  de buitengewone verwerving van de grond door de Gemeente, op grond van Artikel 1951 van de Código Civil (het Burgerlijk Wetboek).

Relevante ondertoon
Het Hof concludeert ook, “dat  het Gemeentelijke bezit vreedzaam is geweest sinds men in 1958 is begonnen en, dat daarom voor dit Hof, de meest relevante ondertoon in de zaak is,” want het gaat klaarblijkelijk, om een ononderbroken, vreedzaam bezit waarbij de Gemeente de weg uitsluit die de Grafelijke Familie in dit kader heeft gebruikt als hoger beroep, “omdat het betreffende bezit heeft plaatsgevonden en, dat dit nooit nadelig  is geweest.”

Ook zegt het Hof in haar argumentatie, “dat men  ermee rekening moet houden, dat vanaf  de begindatum, het afgeperkte  - 3.116 m² groot zijnde -  ommuurde gedeelte van de begraafplaats als sinds 1956 in het bezit van de Gemeente was, zonder daarbij vast te hebben kunnen stellen, dat er enige aanspraak in gemaakt op de eigendom, waardoor het logisch is, dat het betreffende bezit zich heeft uitgestrekt tot de terreinen in de onmiddellijke nabijheid die onlosmakelijk verbonden zijn met het ommuurde gedeelte van de begraafplaats.”

Wat dit betreft voegt het Hof  het bestaan toe van “een zekere misleiding” in de eis van de Grafelijke Familie, door aan de totaliteit van de bezetting van de aan de ommuurde begraafplaats grenzende  terreinen zaken toe te voegen zoals, wegen, parkeerterreinen en openbare groenstroken.

“Men kan niet afzonderlijk gescheiden, of afgezonderd, waarderen wat bij het ommuurde gedeelte behoort, en dat daar onlosmakelijk mee verbonden is,”  zo bevestigt de uitspraak van het Hof, waarin men ook beargumenteert, als sluitend bewijs tegen het aangevochten vonnis, dat de terreinen, die voorwerp van de eis zijn, vermeld staan  in het geldige Algemene Bestemmingsplan met de kwalificatie Sistema General (Algemeen Gebruik), “juist vanwege hun dienstbaarheid aan de openbare voorzieningen, wat betekent, dat de opsteller deze kwalificeert als, dat wat feitelijk zijn bouwterreinen zijn,” en die blijken inbegrepen te zijn op de Inventarisatielijst van Gemeentelijk Onroerend Goed als: ‘Cementerio Municipal de Pedrazo’.
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


Lidl weigert
gigantisch reclamebord te verwijderen

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 26 februari 2012 - De gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft, via de Policía Local (Gemeentepolitie), op zaterdag 25 februari 2012 om 15:00 uur laten weten aan de supermarktketen, dat Lidl binnen twee uur het reusachtige reclamebord moet verwijderen, dat is aangebracht op de gevel van het Casa de la Maleza.
Maar in de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 februari 2012 is de geel/blauwe reclame-uiting intact gebleven.

Het spandoek van enorme afmetingen onttrekt sinds vrijdag 24 februari 2012 een van de gevels van dit pand, dat behoort tot het Cultureel Historisch Erfgoed van de gemeente, geheel aan het zicht.

In het geval Lidl dit spandoek niet vrijwillig verwijdert, zal de Gemeente daartoe overgaan en tevens zal men de precariorechten intrekken waarover de supermarktketen beschikt voor de andere reclameborden die men op de viaducten van de GC-500 heeft geïnstalleerd en, waartegen aangifte is gedaan door sommige chauffeurs, vanwege de onveiligheid die deze reclameborden veroorzaken, als ze eventueel op de autoweg vallen.
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


Lidl: krijgt twee uur de tijd
voor verwijderen reclamebord

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zaterdag 25 februari 2012 - De Gemeente San Bartolomé de Tirajana heeft, via de Policía Local (Gemeentepolitie) , de multinational Lidl laten weten, dat de supermarktketen twee uur de tijd heeft voor het verwijderen van een reusachtig reclamebord, dat is aangebracht op de gevel van het Casa de La Maleza.

Het plakkaat van enorme afmetingen heeft sinds vrijdag 24 februari 2012 de gevels van dit pand, dat behoort tot het Cultureel Historisch Erfgoed van de gemeente, volledig aan het zicht onttrokken.
images63_large.jpg

Men heeft het reclamebord al op grote afstand van het gebied van El Veril kunnen zien, wanneer men als automobilist onderweg is van de autosnelweg GC-1 naar de GC-500, en ook zij die vanuit San Agustín richting Playa del Inglés onderweg waren, kunnen het plakkaat niet gemist hebben.

Reclame langs de openbare weg is strikt verboden op elke locatie die niet door de Gemeente is toegekend,  of als men geen precario-vergunning heeft voor een bepaald aantal dagen. En dat was bij Lidl dit keer niet het geval, zo heeft de Gemeente laten weten.
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


Toegang tot Internet met 100 Mb
wordt gemakkelijker

Ministerie belooft “bureaucratie te elimineren,”
die investeren voor operators bemoeilijkt

MADRID - zondag 29 januari 2012 -  De minister van Industrie, Energie en Toerisme, José Manuel Soria, heeft laten weten, dat zijn Departement werkt aan hervormingen zodat het aantal burgers toeneemt, dat toegang tot het Internet kan krijgen met een snelheid van 100 Mb per seconde.

“De hervormingen die nu al zijn ingezet, zijn gericht op een groot aantal doelen, zoals het verhogen van daadwerkelijke  concurrentie in een regelgevend kader voor alle operators en het bereiken van gelijkheid in de toegang tot diensten om de digitale kloof te verkleinen,” heeft Soria gezegd bij de presentatie van het jaarrapport , ‘La sociedad de la información en España 2011' (‘De informatiemaatschappij in Spanje 2011)"
In die zin bepaalt de Europese agenda, dat in 2020 alle Europese burgers beschikken over een minimumsnelheid van 30 Mb en, dat in dat jaar de helft van hen zal kunnen beschikken over Internet met 100 Mb.
8408f20d5a94f1a5133cd13775376481_large.jpg

“Het is noodzakelijk, dat er veranderingen komen in de regelgeving die het investeren in netwerken stimuleren. Dit zal de prikkel moeten zijn, om het concurrerend vermogen van de Spaanse economie te verhogen", zo bevestigde Soria.

Zodoende heeft de minister de ‘handschoen’ aangetrokken welke de president van Telefónica, César Alierta, hem in zijn toespraak heeft toegeworpen, die bevestigd heeft, dat, om de huidige “vicieuze cirkel” in de telecommunicatiesector te behouden, het noodzakelijk is, dat de maatschappijen investeren in infrastructuur en daartoe is het van vitaal belang, dat de autoriteiten enkele duidelijk ‘spelregels’ opstellen.

Bureaucratie terugdringen
De minister heeft ook beloofd, “de bureaucratische beperkingen te zullen  terugdringen, die het investeren door operators  bemoeilijken en die van negatieve invloed zijn op de effectiviteit en de efficiënte van de netwerken.

Soria heeft laten weten, dat het Secretaria de Estado para la Sociedad de la Información (Setsi) (Staatssecretariaat voor de Informatiemaatschappij) het beleid zal bevorderen voor de verspreiding van het gebruiken van digitaal gereedschap door stadsbesturen.
Het Ministerie van industrie werkt bovendien aan verbetering van het beleid voor het doen toenemen van de snelheid voor invoering van de vierde generatie netwerken met hogesnelheids-internet. Evenals, dat men de groei stimuleert van  het gebruik van het “ digitale netwerken als communicatiemiddel “in vrijheid”.

Anderzijds heeft de minister gesproken over de noodzaak hervormingen door te voeren op andere terreinen, zoals de arbeidsmarkt, waar het momenteel niet mogelijk is “te spelen” met de regels, die “ inefficiënt” zijn voor het creëren van werkgelegenheid; de financiering, waar men niet voldoet aan de “heilige missie” hulpmiddelen te verstrekken, en kredieten en leningen aan te gaan waaraan mensen die werkgelegenheid creëren, behoefte hebben.

De minister heeft daarbij ook naar de noodzaak verwezen, het niveau van de overheidskosten aan te passen, “omdat het bestaande niet past bij de huidige tijden,” en bovendien, inspanningen  te leveren, daar het momenteel niet langer mogelijk is te beschikken over een systeem waarbij het omzettekort met 3 tot 4 miljard euro oploopt, wat in december 2011 al 24 miljard euro veronderstelde te zijn. “Momenteel is het een inspanningsoplossing, maar als we het niet kunnen oplossen, verandert het in nóg een financieringsprobleem,” zo concludeerde hij.

*Het jaarlijks door de Stichting Telefónica uitgegeven verslag is (in het Spaans)  na te lezen/ te downloaden  op:
http://www.portalcomunicacion.com/nov_editoriales_det.asp?id=1912
1-AAAAislas-canarias-94.jpg


e.jpg

cLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-1-2-1.jpg

Maak jouw eigen website met JouwWeb