aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-210.jpg


De groene komeet die met Kerstmis Canarias passeert

De hoopvolle groene komeet die terugkeert voor Kerstmis

CANARISCHE EILANDEN - maandag 24 december 2018 - Deskundigen in de sterrenkunde hebben in december 2018 aan het begin van de Kerst, op de Canarische Eilanden een mysterieuze groene komeet ontdekt, zichtbaar aan de nachtelijke hemel. Het is de 46P Wirtanen op de agenda van de European Space Agency (ESA) in 2016, maar begon sinds 1990 de aandacht te trekken. De komeet bevindt zich 30 keer op de afstand van de Aarde tot de Maan en in december 2018 vanaf van de Canarische archipel.-

Paul Chodas, leider van NASA's Centrum voor Near-Earth Object Studies in Pasadena, Californië, zei deze week, “ dat het een van de helderste kometen in jaren zou kunnen zijn, waardoor sterrenkundigen  een belangrijke kans krijgen om oo Aarde nauwgezet de komeet te bestuderen  met telescopen, zowel optisch als radar.”

cometa-verde-canarias1-kpI--620x349abc.jpgDe Wirtanen-komeet kan zichtbaar zijn met een verrekijker, of met het blote oog.

cometa-verde-canarias1-U30865070281ZAH--380x285abc-1.jpgDe sterrenkundige Carl Wirtanen ontdekte het in 1948. Er is een waarneming campagne gaande om te profiteren van de nabije aanpak voor een gedetailleerde wetenschappelijke studie van de eigenschappen van deze komeet die NASA hyperactief noemt.
000logo-1130.jpg


De Komeet 46P/Wirtanen
verlicht de hemel van Gran Canaria

Ook een meteoor van de Gemínidas (Geminiden),
die dit weekeind hun hoogtepunt hebben bereikt

GRAN CANARIA - dinmsdag18 december 2018- De vroege ochtend van vrijdag 14 tot en met zaterdag 15 nam José María Saavedra (AstroEduca.com) deze spectaculaire beelden van Comet 46P / Wirtanen op in samenhang met het Plejaden cluster, in het sterrenbeeld Stier. Op dat moment was een paar uur van de dichtstbijzijnde benadering van de aarde, ongeveer 12 miljoen kilometer.

In de afbeelding ziet men naast de komeet een meteoor van de Geminiden, die dit weekeinde hun hoogtepunt hebben bereikt.
cometa2-2_g.jpg
De specialisten van AstroEduca in samenwerking met het Centro Astronómico Roque Saucillo (CARS) (Astronomisch Centrum Roque Saucillo) in de Vega de San Mateo, doen een speciale volgwaarneming van de komeet gedurende anderhalve maand.

000logo-kopie-63.jpg


Sterren
‘gemaakt op Canarias’
om magnetische velden te meten

Vooruitgang op dit waarnemingsgebied helpt,
om onder meer de zeestromingen beter te analyseren

LA PALMA - maandag 3 december 2018  - De mesosfeer, gelegen op hoogtes tussen 85 en 100 kilometer boven het aardoppervlak, bevat een laag atomair natrium. Vanaf La Palma gebruiken astronomen lasers om kunstmatige sterren, of lasergeleidingssterren (LGS), te maken in deze laag om de kwaliteit van astronomische waarnemingen te verbeteren.

Al in 2011 stelden onderzoekers voor, dat kunstmatige gidssterren ook zouden kunnen worden gebruikt om het magnetisch veld van de aarde in de mesosfeer te meten. Dit najaar van 2018, op Canarias, is een internationale groep wetenschappers erin geslaagd om dit met een hoge mate van precisie te doen. De techniek kan ook helpen magnetische structuren in de solide lithosfeer van de aarde te identificeren, ruimteweer te bewaken, en elektrische stromen te meten, in het deel van de atmosfeer dat de ionosfeer wordt genoemd.

islas-canarias-telescop2-kC9E--620x349abc-1.jpgSterrenkundigen gebruiken de afgelopen 20 jaar lasers om kunstmatige sterren te genereren. Een laserstraal wordt vanaf de grond in de richting van de atmosfeer gericht. In de natriumlaag raakt het de atomen van die samenstelling en absorberen ze de energie van de laser. Dan beginnen ze te schijnen. “Atomen zenden licht uit in alle richtingen. Deze kunstmatige sterren zijn nauwelijks zichtbaar voor het blote oog, maar ze kunnen worden waargenomen met telescopen,” legt Felipe uit

Samenwerking
Deze in Chili geboren natuurkundige heeft vier jaar aan het project gewerkt, waarbij naast JGU,  ook het Observatorio Europeo Austral (ESO), de Universiteit van  Californië, Berkeley en Rochester Scientific in de Verenigde Staten, het Italiaanse National Institute of Astrophysics (INAF- OAR), en de Universiteit van British Columbia in Vancouver, Canada.

Kunst sterrengeleider helpt sterrenkundigen om de vervormingen van licht die door de atmosfeer reizen te corrigeren. Het licht van de kunstmatige gids ster wordt via telescopen op de grond ontvangen en de informatie wordt gebruikt om de vervorm bare spiegels van de laatste generatie in werkelijke tijd  aan te passen. Dit compenseert de vervormingen en zorgt ervoor dat sterrenkundige objecten abrupt kunnen worden gefotografeerd, tot aan de optische resolutie, de zogenoemde diffractiegrens van de telescoop.

De kracht van het magnetisch veld wordt bestudeerd op de Canarische Eilanden
De deelnemers aan het samenwerkingsproject gebruiken laser sterrengeleider om het magnetisch veld van de aarde te meten. Een ESO LGS eenheid die zich bezighoudt met onderzoek en ontwikkeling bevindt zich in het observatorium Roque de los Muchachos op La Palma. De beschikbaarheid en het gebruik van de LGS eenheid hebben het mogelijk gemaakt om gezamenlijk geïnformeerde experimenten uit te voeren, die ook gericht zijn op het verhogen van de helderheid van de estrellas-guía láser (sterren lasergeleider).
islas-canarias-telescop-kC9E--540x285abc.jpg
Vanaf het Canarische observatorium van La Palma is een laserstraal gericht op de natriumlaag die de atomen polariseert, waardoor het grootste deel van het atomaire punt van rotatie in dezelfde richting is. Door het effect van het omringende magnetische veld roteren de gepolariseerde atomaire componenten rond de richting van het magnetische veld, vergelijkbaar met de beweging van een gyroscoop die kantelt vanuit verticaal, een verschijnsel dat bekend staat als de Larmor precessie.

"Een gids ster wordt helderder wanneer de frequentie van modulatie van onze laser samenvalt met de frequentie van precessie van natrium", legt Pedreros Bustos uit.
"Omdat de Larmor frequentie evenredig is met de sterkte van het magnetische veld, kunnen we deze methode gebruiken om het magnetisch veld van de aarde in de natriumlaag te meten."
Het detectieschema is vergelijkbaar met een stroboscoop.

Bruikbaarheid
De groep is erin geslaagd om een fundamentele en goed bestudeerde laboratoriumtechniek te gebruiken om de natuurlijke wereld te observeren. Het vult een gat in de kennis van het magnetisch veld van de aarde door ze in staat te stellen terrestrische observaties van de mesosfeer te maken, die voorheen moeilijk toegankelijk was. Tot nu toe kon het magnetische veld alleen rechtstreeks op de grond worden gemeten, vanuit vliegtuigen, vanuit ballonnen in de stratosfeer, of via satellieten.

In mei 2018 heeft een Amerikaanse onderzoeksgroep vergelijkbare bevindingen gepubliceerd. Deze laatste metingen van Canarias zouden echter veel nauwkeuriger zijn en wetenschappers hopen ze nog verder te verbeteren door lasers met hogere energie te gebruiken. "We kunnen de techniek ook gebruiken om sterrenkundige processen in de atmosfeer te schatten, bijvoorbeeld de frequentie waarmee natrium botst met andere atomen zoals zuurstof en stikstof. Dit is iets dat nog niet eerder is gedaan," zegt Pedreros Bustos.

Deze techniek van kunstmatige gids ster meting zal vooral nuttig zijn in geofysica. Het zal toelaten om veranderingen te bepalen in het magnetisch veld van de ionosfeer van de aarde, veroorzaakt door zonne winden. Bovendien zou de waarneming van zeestromingen en grootschalige magnetische structuren in de bovenmantel haalbaar zijn, door continue meting van het magnetisch veld van de aarde op hoogten van 85 tot 100 kilometer.
000logo-1038.jpg


Kan men buitenaardse lichtsignalen zenden vanaf telescopen van Canarias?

Een MIT-studie suggereert
dat een infrarode laserstraal van twee megawatt aan vermogen
kan worden gedetecteerd op 20.000 lichtjaar afstand

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 9 november 2018 - Als men van de Aarde kiest om een hoffelijkheidssignaal in de vorm van een laserstraal naar een veronderstelde buitenaardse gemeenschap te sturen, zou het voldoende zijn om de diensten van de Gran Telescopio de Canarias in te huren. Op dit moment is dit het enige centrum met de capaciteit om deze hulp te bieden zodat het door iemand op 20.000 lichtjaar kan worden gedetecteerd.

Een MIT-onderzoeker heeft in november 2018 een ‘haalbaarheidsstudie’ over dit onderwerp gelanceerd. Het is gepubliceerd in ‘The Astrophysical Journal’ met de handtekening van onderzoeker James Clark. In het tijdschrift ‘Discover’ hebben ze geïroniseerd gezegd dat het enige doel dat op dit moment kan worden bereikt, de Canarische eilanden zijn.
islas-canarias-laser1-kDFG--380x285abc.jpg
De MIT-wetenschapper zegt, dat als een krachtige 1 tot 2 megawatt laser door een enorme telescoop van 30 tot 45 meter wordt gericht en de ruimte in zou gaan, de combinatie een bundel infraroodstraling zou produceren die sterk genoeg is om op te vallen van de energie van de zon.

In een persbericht merkt MIT op, “dat dit signaal kan worden gedetecteerd door buitenaardse astronomen die een korte studie van ons gedeelte van de Melkweg zouden uitvoeren, vooral als die astronomen in nabijgelegen systemen wonen, zoals bij Proxima Centauri, de dichtstbijzijnde ster naar de aarde, of TRAPPIST-1, een ster op ongeveer 40 lichtjaar afstand die zeven planeten herbergt, waarvan er drie potentieel bewoonbaar zijn. "

Men wijst erop, volgens de schattingen van James Clark, “dat als het signaal wordt gedetecteerd in een van deze nabijgelegen systemen, volgens de studie, dezelfde megawatt laser kan worden gebruikt om een kort bericht in de vorm te verzenden van pulsen vergelijkbaar met de morse code.”

Clark voegt op zijn beurt toe: "Als we een handdruk succesvol zouden moeten sluiten en met communiceren zouden beginnen, zouden we een bericht kunnen sturen met een gegevens-snelheid van enkele honderden bits per seconde, die binnen een paar jaar zou aankomen," zegt de auteur van de studie.

Clark wijst erop, “dat zijn proefschrift een ‘haalbaarheidsstudie’ is en dat, of het een goed idee is, het een discussie voor de toekomst is. De minimale vermogensbehoefte en minimale diameter zouden voorlopig op de eilanden liggen totdat de Telescopio Extremadamente Grande del Observatorio Europeo Austral in 2024 in Atacama, Chili, wordt gelanceerd.
islas-canarias-laser2-ka0F--540x285abc.jpg
De theorie wordt verzameld in een loopbaan-werk gedaan in het departement Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van MIT. Clark stelt voor, een infraroodstraal in de ruimte te projecteren. "Ik weet niet, of de intelligente wezens rond de zon hun eerste gok zouden zijn, maar het zal ongetwijfeld meer aandacht trekken," legt de onderzoeker uit.
Naar zijn mening, om de lucht te verlichten en wat impact te hebben, in het geval dat iemand hem ziet, is het nodig om twee megawatt te gebruiken met een 30-meter telescoop. Dat is er momenteel niet in de wereld, waar een dergelijke operatie kan worden gerealiseerd, zich met de Gran Telescopio Canarias, met zijn ‘bescheiden’ 10 meter. Hier kan men het onderzoek van de MIT-onderzoeker lezen:
http://iopscience.iop.org/article/10.3847/1538-4357/aae380

Amber Jorgenson van Discover zegt begin november 2018 over deze theorie, dat er hiaten zijn in de studie van James Clark, “omdat aangenomen wordt dat buitenaardse astronomen vergelijkbare telescopen hebben, ze in de exacte zichtlijn van de emissie zouden moeten zijn, wat , statistisch gezien, zeer onwaarschijnlijk is.”
000logo-818.jpg


De Dertig Meter Telescoop
komt niet op Canarias

De economische waarde van de TMT bedroeg 1,267 miljard euro,
die in Spanje niet ten uitvoer zal worden gebracht,
omdat uiteindelijk het Hooggerechtshof van Hawaï
de operaties op de Mauna Kea-berg heeft goedgekeurd,
en niet op La Palma

HAWAÏ - woensdag 31 oktober 2018 - Het Hooggerechtshof van Hawaï heeft op dinsdag 30 oktober 2018 het besluit bevestigd om een bouwvergunning te verlenen voor het gigantische internationale telescoopproject geprojecteerd in een gebied waar inheemse bewegingen zeiden dat ze heilig waren.

Deze informatie is op dinsdag 30 oktober 2018 bevestigd, door Henry Yang, de voorzitter van de Raad van Bestuur van de TMT International Observatory. De Canarische Regering gaf deze oktobervergunning voor de werken, omdat de eilandbewoners alles gereed wilden hebben voor het geval de investering naar de eilanden zou worden verplaatst door een gerechtelijk bevel.
islas-canarias-tmt2-k8eC--620x349abc.jpg
Yang heeft uitgelegd, “dat men dankbaar is voor het besluit van het Hooggerechtshof van de staat Hawaï waardoor TMT kan worden gebouwd op Mauna Kea, en dat men graag naar voren wilde komen op Hawaï en men de regels van de staat en de provincie zullen blijven eerbiedigen en naleven, zoals dat we onze volgende stappen bepalen ».

2009
De juridische uitspraak van dinsdag 30 oktober 2018 is een overwinning voor de controversiële TMT gepland voor de hoogste berg van Hawaï, Mauna Kea genaamd. Tegenstanders zeggen dat TMT heilige grond ontwijdde. Maar de voorstander zeiden, en hebben hun proefschrift gewonnen, dat het educatieve en economische kansen zal brengen voor de Hawaïaanse staat.

De tegenstanders en voorstander hebben gewacht op de beslissing, omdat verwacht werd dat ze hielpen bepalen of het project in Hawaï werd gebouwd, of naar La Palma zou zijn verhuisd.

Dit plan komt uit 2009 omdat wetenschappers Mauna Kea hebben uitgekozen na een vijf jaar durende wereldwijde campagne om de ideale locatie te vinden voor wat de wetenschappers van TMT zeiden: "het zal waarschijnlijk ons begrip van het universum revolutioneren."

Het project heeft een aantal goedkeuringen van Hawaï gewonnen, waaronder een vergunning om in 2011 te bouwen op beschermde gebieden. Sinds 2014 begon het TMT-project problemen te krijgen met lokale gemeenschappen. In 2015 werd het plan stopgezet en nu hebben de gerechtelijke autoriteiten van Hawaï het groene licht gegeven voor de operatie.

Toestemming
Tegenstanders gingen in beroep en in december 2015 herriep het Hooggerechtshof van de staat de vergunning, en oordeelde dat het goedkeuringsproces voor het Landbestuur gebrekkig was. Dat betekende, dat het aanvraagproces opnieuw moest worden gedaan, wat een nieuwe hoorzitting vereiste.

De vergunning heeft voorwaarden, zoals dat wetenschappers moeten worden getraind in natuurlijke en culturele hulpbronnen van het gebied, “en dat werkgelegenheid zoveel mogelijk lokaal moet zijn.”

Een groep universiteiten in Californië en Canada vormt het telescoopbedrijf, met partners uit China, India, en Japan. De primaire spiegel van het instrument zou een diameter van 30 meter hebben. Vergeleken met 's werelds grootste telescoop met zichtbaar licht, zou deze drie keer zo breed zijn, met negen keer meer oppervlakte. Mauna Kea, een inactieve vulkaan, was de eerste keuze, zeiden  de telescoopambtenaren en noemde het de beste locatie ter wereld voor astronomie.

In oktober 2018 heeft Canarische  Regeringsraad met voorwaarden de milieueffectverklaring goedgekeurd voor de installatie van de TMT 30-meter telescoop, in wat was bedoeld als het meest geavanceerde aardrijkskundige astronomische observatorium aan het einde van zijn constructie, binnen zeven jaar.

De uiteindelijke locatie van de Telescopio de Treinta Metros (TMT) werd niet bepaald op het moment van de overeenkomst. Het Ministerie van Territoriaal Beleid, Duurzaamheid en Veiligheid van Canarias meldde in een verklaring dat het de mededeling heeft afgegeven na ontvangst op 17 oktober van de laatst hangende documentatie van de gemeente Puntagorda (La Palma), wat overeenkomt met de correctie van het proces van publiek overleg en informatie dat op 20 juli 2018 bij officiële brief was verzocht.

Het idee op de eilanden was, om de TMT meer dan 17.000 vierkante meter te maken op het observatorium Roque de los Muchachos (La Palma). De Canarische Regering heeft voorwaarden gesteld, zoals het verminderen van de uitwerking op de vegetatie, flora en fauna van het gebied, het minimaliseren van de visuele uitwerking van de constructie, en het beschermen van het historische erfgoed.
000logo-748.jpg


VIDEO:
De passie van de antieke Canario’s

voor de sterrenkunde

De inheemsen aanbaden de sterren van Canopo en Sirius,
de meest heldere

CANARISCHE EILANDEN - zondag 30 september 2018 - De sterrenkunde van de Canarische inheemsen was behoorlijk geavanceerd omdat ze maan-, zon-, en verbinding houdende rekeningen hadden en zelfs de verduisteringen controleerden;  en hun favoriete sterren waren de twee helderste, Canopo vanaf Tenerife en La Palma, en Sirio vanaf Gran Canaria.

De onderzoeker José Barrios heeft inheemse wiskunde en sterrenkunde gestudeerd, evenals de primitieve kalender, omdat het in dat vee en de agrarische samenleving essentieel was om de seizoenen te kennen.
islas-canarias-guanches-k8JF--1240x698abc.jpg
                                                               VIDEO:
https://www.facebook.com/CabildodeGranCanaria/videos/1267614366586473

Barrios observeert de sporen die op de mummies verschijnen, de kleikralen van de kettingen en de stenen die ze in hun woningen gebruikten, evenals die van  Cueva Pintada de Gáldar, wat meer is dan schilderen als men weet hoe men moet interpreteren.

Hij is er ook in geslaagd om vragen te ontdekken die nieuwsgierig zijn omdat ze verbazingwekkend zijn voor die tijd, omdat het kennen van de cyclus van verduisteringen, waarneming, en zelfs overdracht tussen generaties vereist is.

Barrios legt uit dat dit alles, samen met de reconstructie van de historische hemel van de Canarische Eilanden, ervoor zorgde, “ dat dit vol van de tradities van de Virgen de la Candelaria (Maagd van de Kandelaar) was.”
000logo-438.jpg


De restauratie van Risco Caído
vernietigt de ware betekenis

Wat op het spel staat is een verklaring van werelderfgoed gebaseerd op archeo astronomie; de uitgevoerde restauratie
heeft veel van zijn mogelijkheden geëlimineerd

CANARISCHE EILANDEN - dinsdag 24 juli 2018. Archeo astronomie is de studie van antieke, of traditionele astronomieën in hun culturele context en steunend op archeologische en antropologische bewijzen, zie:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Archeoastronomie

Als het gaat om een verklaring van werelderfgoed gebaseerd op archeo astronomie, heeft de uitgevoerde restauratie veel van zijn mogelijkheden geëlimineerd.
imagen-figura.jpg
                
Las cuevas sagradas de Risco Caído (Barranco Canaria) Hondo, 
                        kunstmatige sluiting van grotten 6 en 7 van Risco Caído.
De archeologische vindplaats van Risco Caído heeft een grote internationale projectie van nissen en kommen bereikt, naast onderhoudswerkzaamheden, versterking van structuren, conservering en restauratie. Deze reeks werken heeft de sterke institutionele steun van het Cabildo (Eilandbestuur)van Gran Canaria, om door de UNESCO verklaard te worden als Werelderfgoed. Dit is het geval dankzij de inspanningen in het archeologische werk van het schoonmaken en catalogiseren van rotstekeningen,  en koepels.

risco-cado2.jpgDe kennis die is overgedragen heeft de grenzen overschreden: Nieuws in de pers, vier dagen met internationale aanwezigheid van beroemde sterrenkundigen, bezoekprogramma, enz. Volgens het aan de UNESCO aangeboden rapport is het archeo astronomische element van de afzettingen een van de centrale assen waarop dit verzoek is gebaseerd.

foto-composicin-realizada-por-Gara-Martn-Dieppa.jpgDaarom is het verrassend dat van de serie heilige bergruimten die in het geheugen zijn opgenomen, in deze regel geen onderzoek wordt gepresenteerd. Men vindt alleen een algemene verwijzing naar het equinoctiaal verschijnsel dat optreedt vanuit het zogenoemde Almogarén del Bentayga en, bovenal, de nadruk die wordt gelegd op een lichtstraal die binnenkomt door een verhoogd venster in de zogenoemde cueva (grot) 6 van Risco Caído die,  volgens de onderzoekers van het project, een markering bepaalt, of sterrenkundige kalender.

Daarom is het opvallend dat betrekkingen met de hemelse sfeer niet worden gedefinieerd in de talrijke holtes en ruimten die door onderzoekers als heilig worden beschouwd.

Interpretatie
In deze lijn zijn eind 2017 enkele studies gepubliceerd in het Revista Iruene die de archeoastronomische interpretatie van deze heilige ruimtes onderzoeken (Martín, MA De graancyclus: Cuevas de Risco Caído, Risco Chapín en Acusa Seca. Pagina 42-83. Men kan(in het Spaans)  een samenvatting bekijken op:
https://www.bienmesabe.org/noticia/2018/Enero/las-cuevas-sagradas-de-risco-caido-barranco-hondo-gran-canaria-custodian-el-protocolo-cosmico-ritual-del-ciclo-agricola         

De nederzetting van Risco Caído bestaat uit 21 kunstmatige grotten. Ze zijn gelegen op de top van een steile klif die een richel vormt op de linkeroever van Barranco Hondo (Artenara). De geclassificeerde grotten met de nummers 6 en 7 vallen op, die in hun interieur een belangrijke groep van driehoekige gravures, koepels, nissen en kommen bevatten.

In deze archeo astronomische (archeologisch sterrenkundige) context - als het de bedoeling was om de komst van de lente-zonnewende te bepalen, zodat symbolisch het licht de driehoeken vormde -lijkt het vreemd dat deze eerste lichtstraal die door het raam binnenkomt, geen ‘effect’ heeft op een motief en men moe wachten op een tijd totdat het een daarvan begint te raken.

Het is ook opvallend dat de route van de zon door de muur gecentreerd is in een zeer kleine ruimte, waardoor een groot deel van het rots-paneel in absolute duisternis achterblijft. Het lijkt niet logisch dat meer dan de helft van de motieven nooit zonneverlichting ontvangt. Zelfs wanneer de zomer-zonnewende arriveert, beweegt dit licht niet door de muur op iets gedifferentieerd en betekenisvol. Het sterft zelfs niet in een kom op de grond. Er is niets dat het van de rest van de dagen onderscheidt op een dergelijke duidelijke dag in de inheemse kalender.

De onderzoeker José Barrios García (2017) toont ook zijn scepsis over het bestaan van zonne-achtige of equinoctiale ‘markeringen’ in die bergholte. Het vermeldt ook de afwezigheid van archeoastronomische studies om deze benaderingen te ondersteunen. (Enkele overwegingen over het beleid ter bescherming van het archeoastronomische erfgoed van Gran Canaria: De gevallen van Cuatro Puertas en Risco Caído).

Anderzijds is de kant van de plaats heel volledig extern vernieuwd met kunstmatige stenen muren die de holten 6 en 7 volledig afsluiten. De oorspronkelijke gaten en toegangen die grote afmetingen hadden, waren bedekt. Deze kunstmatige behuizing, die is gemaakt met de beste bedoelingen om de locatie te behouden, heeft het oorspronkelijke architecturale uiterlijk gewijzigd in een staat die nooit heeft bestaan.

Het ergste is dat het een hele immateriële ruimtelijke ideologie heeft vernietigd die gebaseerd is op de tijdelijke doorgang van zonlicht op de driehoeken die op de wanden zijn gebeeldhouwd. Nu staat men voor het dilemma of Risco Caído op die manier herbouwd had moeten worden of niet. Het probleem is dat een dergelijke botte ingreep het verleden vervormt door denkbeeldige constructies - met name muren en deuren - op te nemen die niet bestonden zoals tegenwoordig.

Documentatie
In de huidige Directrices Prácticas (Praktische Richtlijnen) voor de toepassing van de UNESCO Werelderfgoed Conventie, wordt er op aangedrongen geen archeologische overblijfselen te reconstrueren, die enkele uitzonderingen rechtvaardigen, maar vóór het uitputten van de consolidatie en reparatie van de locaties, en altijd op basis van een volledige documentatie en detaillering die niet veronderstelt om enig spoor in de loop van de werken te wissen.

In Risco Caído gelooft men dat er een ernstige fout is gemaakt, want als het gaat om een verklaring van werelderfgoed gebaseerd op archeoastronomie, heeft de uitgevoerde restauratie veel van de mogelijkheden geëlimineerd.

Hoe was Risco Caído 1.000 of 500 jaar geleden? Ondanks dat ze in ruïneuze toestand waren met aanzienlijke afstanden, presenteerden/toonden de grotten aanzienlijke openingen. Het had niets te maken met wat men vandaag ziet. Toen de Canario’s  de plaats kozen om hun grot-tempels te bouwen, moesten ze de posities van uitgang, aan de horizon, van de belangrijkste sterren observeren.

Vervolgens observeerden ze, aan het einde van de constructies, op de muren hoe ver, en hoe de grootste boog van het zonlicht die de holtes binnenkwam, bewoog en de driehoeken sneed, net vanaf de lijn die het licht afbakende. Ze vestigden op deze manier de aanslagen op de muren om de driehoekige motieven te snijden bij de zonnewendes en equinoxen.

In deze plaats is de echte hoofdrolspeler het licht. Een korte berekening van hoe grot 6 was zonder de stenen van een recente omheining, zou kunnen helpen de zonnestraal te zien die binnenkomt door de grote openingen van de toegangen tot de holten, en geleidelijk de rotstekeningen van de muur verlicht in zijn verplaatsing totdat de zon zijn noordelijke punt bereikt (zomerzonnewende)op de achterwand om alle driehoekige motieven te verlichten.

Wanneer het naar het Noordoosten  wordt gekeerd, als het niet was gesloten, zou het overmaatse licht dat door het raam binnenkomt, sterk worden gereduceerd wanneer de Zon het portiek doordringt tot de hoogte die de lijn markeert waar de gravures zijn gesneden.
Met deze omhuizingen is een nieuw scenario gecreëerd dat pas wordt waargenomen nadat de totale duisternis in de grot kunstmatig is gegenereerd.

Bij het uitvoeren van een ingreep die het complex van grotten reconstrueert en volledig is afgesloten met muren en kleine toegangsdeuren, wordt een donkere kamer gecreëerd die het venster een belangrijkheid geeft die het niet had. Door de agressieve ingreep ontstond een nieuwe situatie die alle aandacht in een bepaalde richting stuurt en daarmee het kenmerk van zijn ware identiteit begoochelt.

Men moet dan nadenken over een redeconstructie die technische oplossingen zoekt die het oorspronkelijke behoud ervan garanderen, de toetreding van licht mogelijk maken, en dat men de route van de zon het hele jaar door kan waarderen door rots-gravures, koepels, nissen en kommen. Alleen dan kan men tenminste een deel van de kosmische en rituele werkelijkheid van de holtes begrijpen.

Alles rondom de archeologische locatie heeft men gedevalueerd, de context, het landschap, de lucht, de sterren? Het ontstaan van een museumruimte in een nieuwe context. Het lijkt erop, dat het schijnbaar spectaculaire de overhand heeft over de heilige en diepzinnige betekenis van die ruimtes.

Oriëntering
Waarom wordt grot 7 onopgemerkt door archeoastronomen? Nou, gewoon omdat die geen ramen heeft. Het bevat echter veel meer gravures (ongeveer 70 driehoekige motieven) verdeeld over de drie wanden van de holte. Georiënteerd op het Oosten, komt het eerste zonlicht het hele jaar door in het interieur. Om die reden zijn er rots-gravures in de zijwanden en op de bodem.

Op de zomerzonnewende verlicht het zonlicht bij voorkeur de muur aan de rechterkant (Zuid) die 18 gravures bevat. Naarmate de maanden vorderen, beweegt het licht zich naar de achterwand, die 32 driehoekige gravures heeft, en tijdens de winterzonnewende de linkermuur (Noord) bedekt die een reeks driehoekige vormen bevat.

Momenteel verzegelen de afsluiting- en consolidatiewerken de toegang, om te voorkomen dat de route van het zonlicht op de rotstekeningen, koepels, nissen en kommen verschijnt.

De rest van de heilige grotten van het eiland, gelegen in:
- Risco Chapín (Candiles, Caballero, Cagarrutal),

- Acusa (Cueva de las Estrellas en Cueva Pintada ),
- Silva Jeréz,
- Morro Ávila,
- Cuevas de Lezcano,
-  Cueva del Guayre,
- Cueva de La Paja del Lomo de La Punta
die driehoeken gesneden, of geschilderd, banden van schilderijen met pakhuizen en pointillisme op de binnenmuren bevatten, presenteren geen behuizingen.

Men wil graag een moment stoppen in de laatste van de gerapporteerde grotten, op ongeveer 350 meter afstand van Risco Caído. Dankzij de onschatbare samenwerking van Luis León, die verhuisde naar de plek die samenviel met de zomerzonnestilstand, was het mogelijk om te zien hoe zonlicht door de ingang binnendringt en de muur verlicht waar de driehoekige steengravures zich bevinden. De peunmbra (situatie van weinig licht, maar niet leidt tot duisternis) van de eerste redenen is te wijten aan het feit dat het houten frame en enkele kleine stenen die ertussen geplaatst zijn en de muur, historisch toegevoegd, de ruimte verkleinen tot de ingang van het licht. Dit is een parallelle zaak, gelijk aan wat er gebeurde, tenminste gedeeltelijk, in Risco Caído.

Een ander aspect dat door sommige onderzoekers constant word benadrukt, is dat van grot 6 van dit complex een ‘precieze kalender’ wordt beschouwd (Julio Cuenca in El diario.es 01/12/2017). Hoewel dit onderwerp complex is en uitgebreide analyse vereist, wijst men op enkele overwegingen. De eerste is dat men geen enkele rechtvaardiging voor deze verklaring heeft gevonden, behalve de generieke intrede van het licht van ‘een paar dagen voor’  de lente-zonnewende, tot een paar dagen na de herfst-zonnewende.

Zoals al eerder gezegd, worden de precieze momenten van het zonnepunt op de zonnewenden op geen enkele manier gesignaleerd in het gewelf van grot 6. Evenmin is er een betekenisvolle gravure die de komst van de zomerzonnestilstand markeert.

De antieke Canarische bevolking hoefde zulke complexe grotten niet te bouwen om zich op tijd te vestigen. Het waarnemen van de jaarlijkse cyclus, gemarkeerd door de zon, is relatief eenvoudig, het vaststellen door middel van palen, ingebedde stenen, of geografische gebeurtenissen,  zijn koers tussen de twee zonnewendes. De behoefte aan precisie op de momenten van de jaarcyclus was niet primair economisch, maar ritueel.
2011_12_18_dGkonifimw_lg.jpg IMG_20110223_105937_modificada-1024x768.jpg
De ceremonies moesten worden uitgevoerd op de precieze dag die correspondeerde, en die cyclus was gekoppeld aan de economische cyclus. Die precisie werd niet gegeven door de zon, maar door de sterren. Voor het geval dat het aangaat, zou het de verschijning zijn van de Plejaden bij zonsopgang of zonsondergang, wat de belangrijkste momenten van de rituele kalender zou bepalen (zie de artikelen van J. Cabrera González: De oude eilandkalender; die van MA Martín González hierboven geciteerd in Revista Iruene, nr. 9;  en die van Miguel A. Martín González en Óscar R. Sánchez Artiles: De bergreservaten in de microkosmos van het eiland Gran Canaria, in Revista Iruene, 5, 2010).

Het belangrijkste in Risco Caído was niet om de tijd te markeren, maar om de rituelen uit te voeren die de hemelse wereld, het aardse en de onderwereld op precieze momenten van de kosmische cyclus verbonden (E. Pérez Cáceres: De geesten van de zee: de cultus van de voorouders onder de van de Canarische eilanden, Iruene Magazine nr. 9). En die cyclus werd perfect beheerst door inheemse kennis vanuit meerdere locaties.

Men hoopt dat de technologische inzet, reclame-beleid, en het belang van het zogenoemde spectaculaire, niet de wijsheid en diepzinnige betekenis verbergen die deze heilige grotten bevatten. De Canario’s laten niet alleen een grote kennis zien in de constructie van deze gebedshuizen, maar manifesteren ook een breed wereldbeeld dat de kosmos, de aarde en het menselijk leven met elkaar verbindt. Het gaat over de expressie van een diepe spiritualiteit. men denkt dat dit de echte waarde is van Risco Caído en de rest van de grottempels van het eiland Gran Canaria. Men moet dan nadenken over een re-deconstructie die technische oplossingen vindt die inherent is aan zekerheid, de vergelding van licht mogelijk maakt, en dat men de route van de zon het hele jaar door waarderen door rots-gravures, koepels, nissen en kommen. Alleen dan kan men een deel van de kosmische in rituele werkelijkheid van de bergholtes begrijpen.
000logo-48.jpg


Zo ziet men de sterren glinsteren
vanuit
de Caldera de Tejeda

Tejeda - zondag 24 juni 2018 - Het nachtelijke uitzicht vanuit de krater van  de vulkaan in Tejeda.

Zo ziet men de sterren glinsteren...
886980.jpg

maxresdefault-119.jpg

33207439_2097411767138681_3355441052516352000_o-e1528314648554.jpg

19920871815_601898c534_b.jpg                                                          Video:

https://videos-cdn.laprovincia.es/multimedia/videos/2018/06/19/146260/vislumbran-estrellas-caldera-tejeda-1_m.mp4

cartel_ii_noche_romantica_tejeda.jpg

IMG_9519.jpg

19866895806_54a8e7f636_b-1.jpg
19913320952_37e652740a_b.jpg
zzzzzIslas-canariaslogo-kopie-17.jpg


Vijf  gegevens over de mysterieuze en pre-Spaanse Canarische tempel van Risco Caído

GRAN CANARIA - vrijdag 15 juni 2018 - Risco Caído onthult een van de meest buitengewone en minder bekende culturen op aarde. Het is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen op de Canarische Eilanden. Het onderscheidt zich tussen de heilige plaatsen van de antieke  bewoners van de Archipel

Dit complex van archeologische vindplaatsen, landschappen, en natuurlijke verschijnselen verenigt wat de heilige grond was van een van de meest buitengewone en minst bekende culturen op aarde. Deze cultuur, nu verloren, evolueerde in volledige isolatie gedurende ruim 1500 jaar.
roque-nublo-grancanaria-U10108049103u6F--620x349abc.jpg

Eerbetoon aan vruchtbaarheid
AAAA-3.jpg
                              vruchtbaarheid in de almogarén tempel in Risco Caído.
De heilige plaats ligt ten Noordwesten van Gran Canaria in de gemeenten Artenara, Tejeda, en Agaete, die wordt overheerst door de indrukwekkende vulkaankrater Caldera de Tejeda. Het gebied omvat de Caldera de Tejeda en een substantieel deel van het natuurreservaat Tamadaba. Gelegen in het reservaat van Tamadaba zijn Parajes de Tirma, een andere van de heilige plaatsen van de oude bewoners van het eiland, en Guayedra, de verblijfplaats van Don Fernando de Guanarteme, de laatste van de koningen van het eiland.

Rituelen en sterrenkundige kenmerken
risco-caido-grancanaria3-copia-kPCF--510x287abc-1.jpg                  Zonnestralen betreden de heilige plaats van de antieke Canario’s
De heilige plaats van de Caldera de Tejeda onthult het bestaan van meerdere structuren gebouwd door de oorspronkelijke bewoners van Gran Canaria, waarvan de hoofdmuren zijn uitgelijnd met de opkomende zon, en ondergaan dit, vooral tijdens de zomerzonnewende en de nachteveningen. In veel gevallen zijn dit architecturale structuren, voornamelijk kunstmatige grotten, gebruikt voor rituelen en als astronomische kenmerken om het verstrijken van de tijd te beheersen. Een dergelijke overvloed aan astronomisch uitgelijnde locaties kan alleen worden verklaard door de noodzaak dat de eilandbewoners het verstrijken van de tijd nauwkeurig moesten controleren en de veranderingen van het seizoen te kennen.

De magie van Canarias
risco-caido-grancanaria1-kPCF--510x287abc.jpg   
De opkomst  van de zon in de equinox van de almogarén, bij de Roque de Bentayga.
Op de verticale wanden ten noorden van Caldera de Tejeda ligt het heiligdom Risco Chapín, een gebied dat de grotten van Cuevas de Candiles, Cuevas de Caballero, en Cueva del Cagarrutal, omvat. Het is een complex van verzonken grotten met unieke gravures op de binnenmuren, met een toename van schaamdriehoeken, gesneden in laag reliëf, en koepels of beker-punten uitgehouwen in de vloer en muren. De Candiles grotten bevatten meer dan 350 sculpturen die zich hierin uitstrekken.

De wetenschap van de eerste kolonisten
risco-caido-grancanaria-kPCF--510x287abc.jpg
                                  Interieur van de almogarén in Risco Caído.
Het archeologische complex Sierra del Bentayga omvat Roque de Cuevas del Rey en Roque Bentayga. De eerste is uniek, omdat het een dicht en uniek complex van grotten herbergt welke werden gebruikt als een collectieve schuur. Cueva del Rey is hier gelegen. Deze grot is versierd met zijn ongewone getekende motieven en is een van de belangrijkste voorbeelden van een heiligdom op de Canarische eilanden. Het laatste is het ware epi-centrum van de symboliek en kosmologie van de antieke Canario’s (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kosmologie)

Sterrenkunde
risco-caido-grancanaria4-copia-kPCF--510x287abc-1.jpg
                                            Cueva de las Estrellas (Sterrengrot).
De Roque Bentayga werd gebruikt als een ondoordringbaar fort totdat het ten slotte werd omvergeworpen en ingenomen door Spaanse troepen aan het einde van de 15e eeuw. Dit is een buitengewoon rijke archeologische vindplaats waar men oude muren, grotten met rotstekeningen, alfabetische inscripties en de almogarén of Bentayga-tempel kan vinden. De almogarén is zo ontworpen en gepositioneerd, dat deze een verbazingwekkende natuurlijke uitlijning met de Roque Nublo heeft, wat zijn sterrenkundig gebruik suggereert om de equinoxen te markeren. Het biedt uitzonderlijk archeologisch bewijs van wat er in de Conquista (Verovering) wordt beschreven over de eigenaardige kalender die de inheemse volkeren gebruikten.
zzzzslas-canariaslogo-kopie-37.jpg


21 juni 2018 is de belangrijke datum
om te weten
of La Palma de 30-meter grote telescoop krijgt

LA PALMA - woensdag 13 juni 2018 - De Amerikaanse gerechtelijke autoriteiten van Hawaï zullen beginnen met het nemen van een besluit over  de informatie die zij op 21 juni 2018 zullen ontvangen, de datum die wordt aangegeven in de Rechtbank voor een hoorzitting, en een dag waarop precies de zomer begint, of zij wel of niet de TMT (Internationale Waarneming)  op Hawaï herbergen. Als de toestemming wordt geweigerd, kan Spanje het werk accepteren.

De beslissing om te kiezen voor het eiland La Palma hangt af van juridische factoren, omdat ze worden tegengewerkt door ecologen en inheemse actiegroepen.
telescopio-lapalma-canarias-kNuC--620x349abc.jpg

Deskundigen in deze operatie geloven dat de perfecte ruimte, zo niet onder Amerikaanse soevereiniteit, op de Canarische Eilanden ligt, waar een telescoop van 10 meter is. De opiniestudies wijzen op het bestaan van een klimaat van gunstige perceptie op Hawaï.

Een woordvoerder van het internationale consortium dat het werk promootte, is benaderd om de datum te bevestigen en te verduidelijken: "Het hooggerechtshof van Hawaï heeft mondelinge argumenten ingediend over de gebruiksvergunning van het instandhoudingsdistrict van het project voor de 21ste juni 2018. Op die datum zal de TIO (TMT International Observatory) geen enkele beslissing nemen.”

Beide gebieden zijn eilanden, maar met verschillende economische indicatoren. In Hawaii is het gemiddelde inkomen per gezin $80.513. Maar de meesten hebben een inkomen van  tussen de €75.000,= en €100.000,= per jaar, volgens gegevens van het VS Census Bureau met cijfers van 2016. Op de Canarische Eilanden bedraagt het gemiddelde belastbare maandsalaris: €1.631,79
telescopio-lapalma-canarias-U308650702813RD--380x285abc.jpg

Het budget van het werk zou ongeveer 1,5 miljard euro bedragen.

Op La Palma is er steun van de bevolking of, althans, geen bekende oppositie. Wat er op 21 juni 2018 plaatsvindt, is een mondelinge hoorzitting in het Hooggerechtshof, om de partijen in Honolulu te horen. Vanaf daar beginnen de beslissingen.

Als het werk in Spanje zou worden uitgevoerd, zou de Canarische Archipel de grootste telescoop met het grootste budget op het Noordelijk halfrond herbergen. Sinds twee jaar is de kwestie geblokkeerd op Hawaï. En er is haast. Omdat de telescoop met dertig meter diameter van zijn belangrijkste licht-vergaarspiegel vijftien jaar nodig heeft voor de uitvoering ervan. Daarom moet het werk eindigen in 2029.

Hawaiiaanse milieubeschermingsverenigingen zeggen dat het project tegen inheemse-rituelen is. Er zijn officiële cijfers, maar men heeft misschien minimaal 1.500 miljoen euro nodig.
telescopio-lapalma-canarias2-kNuC--540x285abc.jpg

Sociale inzet?

Het waarnemingsstation van Roque de los Muchachos heeft sinds 2013 de aansluitcapaciteit verbeterd, na een investering van 90 miljoen euro aan glasvezel,  tot 2033.

Op La Palma zou er een netwerk zijn met tien ‘gigabit’ per seconde om terabytes aan beelden van de Canarische Eilanden naar andere centra te sturen. In La Palma wonen 82.346 geregistreerde inwoners met een ziekenhuiscentrum met 198 bedden, ofwel 2,4 bedden per 1.000 inwoners.

In 2015 heeft de technologie waartoe het eiland toegang heeft, niet belet dat 10.000 transfers naar het universitair ziekenhuis van de Canarische Eilanden zijn uitgevoerd met ‘ontelbare’ ongemakken voor patiënten en, in sommige gevallen, metgezellen, naast hoge finciële kosten , aldus officiële gegevens van de de Canarische Regering..

Er is een gemiddelde jaarlijkse uitgave van bijna een miljoen euro, te betalen voor deze overbrenging van patiënten en metgezellen. De dienst voor neurochirurgie en de pijnafdeling van het universitair ziekenhuis van de Canarische Eilanden hebben op La Palma 20% van de verzoeken om bijstand.

Op het eiland wordt dekking gebruikt om video van hoge kwaliteit en de overdracht van klinische gegevens veilig en onverwijld te verzenden. De technologie is van het Noord-Amerikaanse bedrijf Cisco System.
00000slas-canariaslogo-788.jpg


De ‘radar’ die vanaf Canarias
de snelheid van de sterren waarneemt

Een onderzoek, gedaan in het IAC, geeft aan,
dat de veranderingen in de snelheid van de sterren meer dan ooit tevoren de planeten ten opzichte van de Aarde bepalen  

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 1 juni 2018 - Dr. Alessandro Sozzetti, projectcoördinator en onderzoeker vanaf de Canarische Eilanden voor het Nationaal Instituut van Sterrenkunde van Italië, heeft er in de laatste week van mei 2018  op gewezen, “dat de veranderingen in de snelheid van de sterren ons in staat stellen de planeten te bepalen die het meest lijken op de Aarde, zoals nooit eerder is waargenomen.”

Volgens de onderzoeker hebben de resultaten van het project de verwachtingen overtroffen en hebben ze de meeste ontdekkingen gedaan “van planeten die lijken op de aarde van de laatste vijf jaar.
cielo-islas-canarias-kXg--420x236abc-U10108049103r5--420x236abc-1.jpg
Sozzetti bevestigt, dat met de Canarische gegevens deze conclusie kan worden bereikt: "Na het voltooien van een waarneming campagne voor een specifiek doel, bepalen we precies de fundamentele fysieke maatstaven van de centrale ster,",dat wil zeggen, de massa en ook de straal.  "Omdat alleen nauwkeurige kennis van deze grootheden ons in staat stelt accurate schattingen van planetaire kenmerken te verkrijgen.

En het is dat de gebruikte methodologie een gesofisticeerde, gecombineerde analyse van de gegevens inhield om toegang te krijgen, “tot alle fysieke en de omloop betreffende meetkundige termen van het systeem,” en daarom " bereiken we  het doel."

"We bepalen met grote precisie (20% of meer) de samenstelling van 70% van de planeten die momenteel bekend zijn met massa's tussen één en zes keer de massa van de aarde, en met een rotsachtige samenstelling vergelijkbaar met die van onze Planeet.”

Rotsachtige planeten

Dat is wanneer Kepler78b -opkomt, "het eerste planetaire object dat een massa, straal, en dichtheid , die vergelijkbaar is met die op aarde. Maar men ontdekte de twee dichtste doorgaande rotsachtige planeten, die in een baan om de ster van het zonnetype ‘HD219134’ draaien en slechts 21 lichtjaar verwijderd zijn."

“En het is, dat één op de vijf sterren van het zonne-type eenzelfde planeet huisvest die lijkt op de aarde, dat wil zeggen een object met een grootte die vergelijkbaar is met de aarde en cirkelt binnen de bewoonbare zone van zijn hoofdster van het zonnetype," merkt Sozzetti op  

“Met de gegevens die vanaf Canarias worden verzameld, zal het ‘Tess-project’ planeten vinden in doorvoer in het grootste deel van de waarneembare lucht met signalen die niet veel hoger zijn dan de aarde en rond de sterren die normaal gesproken schijnen met een intensiteit tussen vijf en tien keer hoger dan die waargenomen door Kepler.”

“Dat bevestigt,  dat sommige van deze kleine planeten op bewoonbare afstanden van hun hoofdsterren zullen cirkelen (meestal met massa's die inferieur zijn aan de Zon).”
00000slas-canariaslogo-686.jpg


De antieke Canario’s gebruikten de Egyptische zonnekalender

Het mysterie onthuld op basaltblokken op Lanzarote
die de vorm van een kaasplank hebben

LANZAROTE - vrijdag 1 juni 2018 - Op het eiland Lanzarote zouden de antieke Canario’s worden geregeerd door een zonnestelsel met Egyptische precisie. De gevonden archeologische overblijfselen en de waarnemingen van een groep wetenschappers op het eiland, benadrukken de Noord-Afrikaanse herkomst als het gaat om het kennen van de datum waarop de inheemsen leefden.

Dat maakt deel uit van de conclusies die in mei 2018 zijn  gepubliceerd in het ‘Revista Internacional de Antropología Moderna’, door de professoren. Arnaiz-Villena en Marcial Medina, beiden van de afdeling Inmunologioe van de Universiteit Complutense van Madrid.
Zoinzamas.jpg                                                          Quesera de Zonzamas.
Tot nu toe geloofden historici en archeologen, als enige opp de Archipel, dat het was voor het vermalen van granen en het offeren van melk; maar dat in het geval van Zonzamas raar zou zijn omdat het een vlakte was die meestal winderig is. Er is geen water, laat staan een verzamelsysteem.

Volgens de nieuwe gegevens zou elke maand worden vertegenwoordigd door elke strook rots die op het eiland : ‘Quesera de Zonzamas’ wordt genoemd. "De dagen, 365 in totaal, zou een Egyptische en anderen zonnekalender zijn," zo geeft de  studie aan. Bovendien hadden ze ‘een maankalender’ die de publicatie ervan definitief maakt. “Daarom is het een zon/maan-kalender, zoals voorgesteld door Cedeño in 1682."

De kalender bevond zich in Zonzamas in een gebied dat ‘Quesera’ wordt genoemd, omdat de structuur eruitziet als een kaasplank. Dat wil zeggen: Zij maakten parallelle lijnen waarmee schattingen werden gemaakt over de tijd die op het eiland werd doorgebracht. Deze structuren zijn uitgehouwen op een basaltische rots en hebben het verstrijken van de tijd doorstaan. Er zijn ongeveer veertig meter stenen in een cirkel geplaatst die door sommige deskundigen als túmulos werden beschouwd. Op het eiland Lanzarote zijn twee oppervlakken gedetecteerd: Een in Zonzamas en een andere in Malpaís de La Corona, in de buurt van Los Jameos del Agua. Er was in de stad San Bartolomé en een andere in de Mina berg, maar ze zijn verdwenen. Wetenschappers wijzen erop dat deze oppervlakken werden gebruikt als prehistorische kalenders.

Een van de auteurs van de studie bracht vele dagen en nachten door in de buurt van ‘La Quesera’ om de interpretatie van astronomische metingen te analyseren. Hij begon de zonsopgang en de zonnestand elke dag te analyseren gedurende een periode van twee jaar vanaf ‘Quesera de Zonzamas’, die zich 162 meter boven de zeespiegel bevindt. De gegevens zijn ingevoerd in een computerprogramma dat alle andere metingen heeft berekend. Met deze algoritmen is verkregen. dat ze zijn vergeleken met andere kalenders die in Egypte bestaan.

Naar de mening van de Medina en Arnáiz, genereert de hoek van de bergen Maneje Tahiche niet hetzelfde overschot en dezelfde metingen in zomer- of winterperioden. De ovale helling varieert en genereert een omtrek die lijkt op het silhouet van de Tahiche berg, waar de zon opkwam in het begin van het antieke Canarische jaar, dat begon op de zomerzonnewende, volgens historici, op 21 juni.

De stelling tot nu toe
De hoogleraren Cabrera Pérez, Perera Betancor en Tejera Gaspar voeren aan, dat er geen ‘geldige verklaring’ bestond over de functies van het maken van kaas, “hoewel het misschien geassocieerd kan worden met een ritueel waarvoor we ook geen overtuigende verklaring hebben."

“De ‘Quesera de Zonzamas‘ bevond zich in de buurt van oude pre-Spaanse nederzettingen en de nabijheid is niet genoeg om te worden gebruikt voor gebruiks-doeleinden.” De archeologische vindplaats van Zonzamas is een van de belangrijkste in Spanje. Er was een paleis van Zonzama dat zou worden omringd door een muur. .

De tijdbesturing werd uitgevoerd op vijf uitgesneden kanalen in een blok poreus basalt. De voren zijn 30 centimeter hoog en tussen de 27  en 45 centimeter breed. Het zijn kanalen die naar het noordwesten gericht zijn en aan beide uiteinden gesloten zijn. Sommige theorieën beweerden dat melk in deze groeven als een soort ritueel werd geofferd.

Andere kalenders
De onderzoekers Marcial Medina en Antonio Arnaiz-Villena herinneren eraan, dat Perzische kalenders dateren van twee Iraniërs die een 360 dagen en 12 maanden durende 30-daagse zonnekalender gebruikten die was opgedeeld volgens de maanfasen. Ze zouden om de zes jaar een extra maand toevoegen om de stations met de kalender te synchroniseren. 000 jaar vóór Christus en waren de eerste geregistreerd als zonne-energie. Ze benadrukken dat ze samenvallen met de  oudste erkende astronomische tekst die afkomstig is uit Babylon. De Soemerische kalender kan 12 maan-maanden van 29 of 30 dagen hebben gehad (354 dagen met een extra maand toegevoegd.). Maar er wordt aangenomen dat het gebruikte systeem afkomstig is van de vorige Soemerische samenleving.

Voor de deskundigen was de Egyptische een zonnekalender met 365 dagen per jaar, met drie seizoenen (Vloed, Groei, en Laag Water) en 2.510 jaar voor Christus. Deze kalender was een kwart van de dag korter dan het huidige zonnejaar, de Gregoriaanse kalender. Een Egyptische maankalender werd ook parallel gebruikt voor religieuze doeleinden.
00000slas-canariaslogo-685.jpg


Het licht van de dierenriem
verlicht Canarias prachtig

Het indrukwekkende Andromeda sterrenstelsel
gezien vanaf de Teide, Tenerife

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 24 mei 2018 - De sneeuw van de Canarische Eilanden is verdwenen en maakt plaats voor buitengewone momenten van een Archipel die alert blijft voor slecht weer. De vulkaan de Teide, op Tenerife, geeft hier een goed verslag van. De apparaten van het Instituto de Astrofísica de Canarias (Canarisch Sterrenkundig Instituut ) hebben toegestaan om de pracht van het luz zociacal (dierenriem-licht) te zien.

Het licht van dierenriem, zo verklaart het IAC, is een natuurlijk verschijnsel waarbij zonlicht wordt verspreid door het interplanetaire stof dat zich in het ecliptische vlak bevindt, dat wil zeggen, het vlak dat de baan van de aarde bepaalt en waar ze zich bevinden, op een bepaalde manier bij benadering, de banen van de rest van de planeten en de Maan.
teide-islas-canarias-k66--1240x698abc.jpg
                                     De Teide onder helder dierenriem-licht,
         bijna verticaal ten opzichte van de horizon, en aanwezig net boven de vulkaan.

En, samen met de Vía Láctea (Melkweg), volgens de gegevens van ‘Sky-Live’ op Twitter, "staat het sterrenbeeld Cisne (Zwaan) en de Noord-Amerikaanse nevel naast enkele koepels van het Teide Observatorium". Ook zichtbaar is het Andromeda sterrenstelsel en net boven de dubbele Perseus-cluster.

Het is het verschijnsel dat  te zien is vanuit de Observatorios de Canarias (Canarische   Observatoria). "Vanwege de transparantie en de duisternis van de Canarische hemelen, is de helderheid van het zodiacal (dierenriem) licht groter dan dat van de Melkweg, het dierenriem-licht kan helderder worden dan de Melkweg, maar wanneer geplaatst dichtbij de lokale horizon, onze atmosfeer, met uitdoving, belemmert het de zichtbaarheid,” zegt  ‘Sky-Live’.

Wat wordt geproduceerd, is een gloed aan de hemel, zichtbaar vanaf de aarde, die kan worden waargenomen in de richting van de zon bij zonsopgang, of zonsondergang en die zich bevindt rond het vlak van de ecliptica, in feite heeft de naam zijn oorsprong omdat deze wordt geprojecteerd op de sterrenbeelden van de dierenriem.

00000slas-canariaslogo-620.jpg

 


De sterrenkunde en de astrofysica
(zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Astrofysica)
in de oriëntatie van de kerken
op de Canarische Eilanden

De oriëntatie van de oudste kerken op Lanzarote
lijkt geen duidelijke invloed te hebben van de inheemse cultuur

CANARISCHE EILANDEN - zondag 15 april 2018 - De vientos Alisios (Passaatwinden) markeren alles op de Canarische Eilanden: De verkoelende passaatwind bepaalt het klimaat, vormt de vulkanen, houd bijna het hele jaar door de hitte van de Sahara op een afstand, voedt de natuurlijke cyclus die de Atlantische Oceaan verrijkt... en kan zelfs hebben aangegeven hoe men hun kerken bouwt.

 Eeuwenlang zijn de meeste christelijke kerken, althans in het oude Europa, gebouwd in oostelijke richting, waardoor de priester naar het Oosten kan kijken terwijl hij de mis opdraagt, zoals op het eerste Concilie van Nice in 325 is vastgesteld.
teguise-iglesia-canarias-kA2C--420x236abc.jpg
                                                                 Teguise.
In de meeste gebedshuizen is het altaar daarom uitgelijnd naar het punt waar de zon opkomt, in navolging van het advies van de heilige Athanasius van Alexandrië, ook in de vierde eeuw, zodat de gelovigen de mis aanhoren tegenover de punt, “waar Christus, de Zon van Gerechtigheid, aan het einde der tijden zal schijnen".

Ze zijn gericht op het vermijden van de voortdurende overlast van de Alisio (Passaatwind) en zijn zand van de Sahara

Zoals de Código de Derecho Canónico (Code van Kanoniek Recht = overeenkomstig de Kerkelijke wetten) later verklaarde, dat in de bouw van de kerken, "de principes en normen van de liturgie en heilige kunst moeten worden nageleefd," hebben veel gebedshuizen hun belangrijkste schip op het Oosten of, althans, naar het punt waar de zon opkwam op de dag van het jaar waarop de fundering werd gelegd.
Dit is het geval in bijna de hele Christelijke wereld, met uitzondering van Noord-Afrika, waar ze de neiging hebben om naar het westen te kijken.

Drie onderzoekers - van het Instituto de Astronomía y Física del Espacio de Buenos Aires (Instituut voor Sterrenkunde en Ruimtefysica van Buenos Aires); het Instituto de Astrofísica de Canarias (Canarisch Instituut voor Astrofysica); en het Instituto de Ciencias del Patrimonio de Santiago de Compostela (Instituut voor Erfgoedwetenschappen van Santiago de Compostela) - waren vastbesloten om te zien, of deze Noord-Afrikaanse gewoonte te zien was in de eerste christelijke gebedshuizen van de Canarische Eilanden, misschien vanwege de speculatie, zo speculeerden ze, van de aborigines (inheemsen) van de eilanden, die afstammen van Berberdorpen in diezelfde geografische regio.

Om dit te verifiëren, analyseerden ze de oriëntatie van de kerken op Lanzarote, het Canarische eiland waar de Europese aanwezigheid ouder is en dateert van bijna een eeuw voordat de Conquista (Spaanse verovering) van Gran Canaria en Tenerife werd voltooid.

32 kerken
Alejandro Gangui; César González García; Juan Antonio Belmonte; en de ambtenaar van de Dienst Historisch Erfgoed van het Cabildo (Eilandbestuur) van Lanzarote, María Antonia Perera, hebben nu de conclusies van hun werk gepresenteerd in een artikel dat is gepubliceerd door de Library of  the Cornell University (New York), het forum waar de 'wereld' van astronomie en astrofysica hun bevindingen vaak onthullen, zelfs voordat ze formeel worden gepubliceerd (daar publiceerde Stephen Hawking zijn laatste artikel een paar dagen voordat hij overleed).

En verrassend, omdat de oriëntatie van de oudste kerken van Lanzarote geen duidelijke invloed lijkt te hebben van de inheemse cultuur die kan worden toegeschreven aan de oude gebruiken van die volkeren, of hun kennis van astronomie (verschillende pre-Spaanse plaatsen markeren de zonsopgang in de zonnewendes en equinoxen, waardoor Aboriginal-samenlevingen mogelijk een kalender hadden voor rituelen, zaaien, en oogsten).

Van 32 onderzochte kerken, allemaal gebouwd tussen de 16de en 19de  eeuw, zijn er 17 oostelijk gericht, op de  zonsopgang; een  is er bijna precies uitgelijnd op de equinoxen (Nuestra Señora de las Mercedes, in Mala), en er zijn er nog twee gebouwd in omgekeerde richting, kijkend naar het westen; maar er is een betekenisvol aantal, 12, die op het Noord-noordoosten zijn uitgelijnd.

De onderzoekers hebben zich afgevraagd of die eigenaardigheid van de kerken opp Lanzarote, uniek in heel Europa, beantwoordde aan een of andere culturele, of syncretische (vermengde) reden tussen de overtuigingen van de aborigines (inheemsen) en het geloof van hun evangelisten.

Teguise
Het antwoord is echter alledaagser en kan worden gezien in de verdeling van de gebedshuizen op de kaart van het eiland: de oudsten - die in Teguise - volgen over het algemeen de canonieke (Kerkelijke) wet in hun constructie, met altaren naar het Oosten gericht, zoals men zou verwachten dat de nieuw aangekomen Europeanen uit de Oude Wereld die plaatsen zouden maken.

Maar die welke een paar decennia later zijn gebouwd, vooral op het centrale deel van het eiland, zijn uitgelijnd naar het Noordoosten, vanwaar de wind komt die bijna het hele jaar door waait, de Alisios (Verkoelende winden), en die een vervelende lading zand dragen (‘jable’) van de Famara-stranden in het Zuiden, soms in de vorm van stormen die hele dorpen kunnen bedekken, zoals in 1824 gebeurde.

In dat gebied kijken de kerken naar het noordoosten om hun ingang te maken naar de lijzijde, waarbij de gelovigen de overlast van de Alisio en zijn vliegende zand vermijden. Omdat, zoals deze groep wetenschappers opmerkt, soms 'menselijke behoeften meer kunnen zijn dan de verplichtingen van de cultus (aanbidding).
00000slas-canariaslogo-368.jpg


De Spaanse Regering geeft het groene licht voor het Estación Radioastronómica
(
de Radio Ruimte-telescoop)

op Gran Canaria

ARTENARA - maandag 12 februari 2018 -  Het Ministerie heeft het milieurapport van het project goedgekeurd, waarvan het hoofdelement de installatie is van de Ruimtetelescoop op Interferometría de Muy Larga Base (op Heel Lange Interferentie-afstand) (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Interferometrie)

Een radiotelescoop met een doorsnede van 23 meter zal vanuit Artenara de aardrijkskundige veranderingen gaan meten (zie:
http://www.laprovincia.es/sociedad/2017/04/18/radiotelescopio-13-metros-medira-cambios/929590.html
)
radiotelescopio-1.jpg

Het Directoraat- generaal van Calidad y Evaluación Ambiental y Medio Natural (Kwaliteits- en Milieu-evaluatie en Milieuzaken) van het Ministerie van Landbouw, Visserij, en Milieuzaken heeft het groene licht gegeven aan de bestudering van de milieu-uitwerking met het project Estación Radioastronómica de la Red Atlántica de Estaciones Geodinámicas y Espaciales (Ruimtetelescoop van het Atlantische Netwerk van geodynamica stations op Gran Canaria) omdat men, “geen nadelige gevolgen voor het milieu ziet.” (Geodynamica is het wetenschappelijk vakgebied dat de dynamica van de vaste Aarde onderzoekt; zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Geodynamica)

De ministeriële beslissing, die op maandag 12 februari 2018 in het BOE (de Spaanse Staatcourant)  is gepubliceerd, geeft aan, dat het niet nodig is om het project aan de gewone milieu beoordelingsprocedure voor te leggen, waarbij in elk geval, aan een reeks maatregelen en voorwaarden moet worden voldaan.

Het project beoogt de installatie van een estación geodésica (geodetisch station = land meetkundig station) in de gemeente Artenara op Gran Canaria, waarvan het hoofdelement bestaat uit de installatie van de Interferometría de Muy Larga Base (Long Baseline Interferometry radiotelescoop, ofwel in correct Nederlands: Heel Lange Interferentie-afstand-t6elescoop) (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Geodetisch_co%C3%B6rdinatensysteem)

Het waarnemingsstation maakt deel uit van het Spaans-Portugese project, ontwikkeld door het Instituto Geográfico Nacional de España (IGN) (Spaanse Nationale Aardrijkskundige Instituut) en de Deelstraatregering van de Azoren, in samenwerking met de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria (ULPGC).

Met betrekking tot het project geeft het Oficina Española del Cambio Climático (Spaans Bureau voor Klimaatverandering)  (11 oktober 2017) aan, dat het project geen enkele invloed op het gebied mag hebben en overweegt, samen met het Dirección General de Aguas  (Directoraat-generaal Water ) van de Canarische Regering (29 november 2017), dat het niet nodig is om opmerkingen, of aantijgingen in de verstrekte milieudocumentatie te verstrekken.

De Servicio de Cultura y Patrimonio Histórico (Dienst Cultuur en Historisch Erfgoed) van hetg Cabildo (Eilandbestuur) van  Gran Canaria (25 oktober 2017) heeft geïnformeerd over het bestaan van een historisch pad dat niet is opgenomen in de milieudocumentatie, en voegt eraan toe dat het project zich bevindt in het voorstel van de Spaanse Risco Caído Staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO als Cultureel Landschap van de plaats genaamd: Risco Caído y Espacios Sagrados de Montaña (Inval rots  en Heilige Bergruimten) op Gran Canaria

Aanpassing op de aardrijkskunde
Een van de bezwaren is, dat het Directoraat-Generaal Territoriale Planning van de Canarische Regering  heeft gewaarschuwd dat het project zich bevindt in een gebied met een hoog brandrisico en dat er aanzienlijke gevolgen voor het landschap zullen zijn in het gebied, wat niet zal worden vermeden met de voorgestelde maatregelen.

Deze door de ontwikkelaar voorgestelde maatregelen omvatten het ontwerp en de integratie van de infrastructuur in termen van uitwendige werkingen, kleur en aanpassing aan de orografie (beschrijving van gebergten), aangezien  die ‘niet gecamoufleerd’  kan worden.
Juist het landschapsaspect, zoals gepubliceerd in het  BOE (de Spaanse  Staatscourant), is de belangrijkste geanalyseerde uitwerking, maar men voegt eraan toe, dat het zich niet bevindt  in het Red Natura 2000-gebied.

Uiteindelijk zal de ontwikkelaar in de constructiefase, naast andere maatregelen, risico's nemen om de uitstoot van deeltjes te voorkomen, en moet de ontwikkelaar voldoende opslag en beheer van het gegenereerde afval uitvoeren, naast andere maatregelen om de tijdelijke effecten van constructie en installatie te verlichten, en mogelijke effecten analyseren om ze te corrigeren.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-143.jpg


De luxe van de eilanden-atmosfeer

De erkenning van Gran Canaria als ‘Starlight’-bestemming
bevestigt het potentieel van de Archipel
voor sterrenkundig toerisme

CANARISCHE EILANDEN- maandag 29 januari 2018 - De Canarische Eilanden hebben een aantal luxueuze luchten die de Archipel  in staat stellen om jaar na jaar getuigen te zijn van een bevoorrechte positie met de opeenvolging van sterrenkundige waarnemingen, maar men moet voor meer zorgen. Dat is de mening van de deskundigen, die eind januari 2018  is bevestigd met de toekenning aan Gran Canaria door UNESCO  van de  Starlight Destination onderscheiding om de sterrenhemel te aanschouwen.

"De hemel van de Canarische Eilanden behoort tot de beste ter wereld voor  het aanschouwen van het heelal, een bewijs hiervan is dat de eilanden de thuisbasis zijn van twee van de belangrijkste sterrenkundige waarnemingsstations  ter wereld, het waarnemingsstation Roque de los Muchachos op La Palma, en het waarnemingsstation van de Teide op Tenerife."
Dit is vermeld in een recent gesprek in Teguise (Lanzarote) met de raadgever van de Starlight Foundation en lid van het
Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) (Canatrisch Sterrenkunbig Instutuut) Antonia M. Varela. "Maar deze natuurlijke kwaliteit zou niet helpen als we doorgaan met het verspillen van energie en licht in de lucht, met het uitschakelen van de sterren," legde zij uit.
cielogc.jpg
                                         
De atmosfeer gezien vanaf Gran Canaria .
Volgens Varela spelen de semipermanente passaatwinden, de koude zeestroom die Canarias baadt, de geografie en de hoogte, een fundamentele rol bij de vorming van een thermische inversielaag tussen 1.000 en 1.500 meter boven de zeespiegel, waarboven de atmosfeer heel sereen en transparant is, geschikt voor sterrenkundige  observaties, zoals in 1730 Sir Isaac Newton voorspelde in zijn verhandeling over waarnemings-lenzen.

De projectie van de donkere lucht begint interessant te worden voor het sterrenkundige onderzoek, maar later wordt het een factor van uitwerking voor het milieu en de energetische besparing. Lichtbronnen en lampen, die schadelijk zijn voor de sterrenkunde, produceren ook schadelijke effecten op leefomgevingen en op veel soorten die de duisternis van de nacht nodig hebben voor hun overleving. En daarnaast tonen recente studies aan, dat veel hormonale cycli en menselijke biologische variabelen  wederkerende perioden hebben, die worden veranderd door lichtvervuiling die ziekten en disfuncties veroorzaakt.

En in dit geval is ook het wetenschappelijke sterrenkundige toerisme niet te vergeten. Hiervoor is een internationaal certificeringssysteem gecreëerd, dat plaatsen erkent zoals 'Starlight Tourist Destinations' (die waar Gran Canaria recentelijk is toegetreden), 'Starlight Reservations' en andere modaliteiten (hotels, herbergen, locaties, sterrenkijkers, enz.), met in de eerste plaats het waarderen van de kwaliteit van de lucht en de mogelijkheid om te genieten van het licht van de sterren.
index-78.jpg ppp.jpg

Er zijn momenteel ongeveer dertig reservaten en nationale en internationale Starlight toeristen-bestemmingen, en in elk daarvan kan men genieten van nachtroutes, wijn- en olie-proeverijen onder de sterren; 'gastronomische' dagen met: verhalen in het maanlicht, muziekfestivals, sterrenkunde-fotografie, nachtelijke boottochten, of het zelfs kopen van ambachtelijke producten geïnspireerd door de lucht;  en een breed scala aan activiteiten die overeenkomen met de lucht, fauna, flora, etnografie, archeoastronomie (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Archeoastronomie), gastronomie en lokale tradities.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-218.jpg


Eind januari 2018 wederom een supermaan

Op woensdag  31 januari 2018  kan men een totale zonsverduistering waarnemen die wordt veroorzaakt door een supermaan, die ook de tweede volle van de maand zal zijn

CANARISCHE EILANDEN- vrijdag 28 januari 2018 - Het is moeilijk om de totale zonsverduistering – supermaan en tweede volle maan van de maand  - te evenaren, in sommige Amerikaanse media ‘Blue Moon’ genoemd, die niets met de kleur te maken heeft. De berekeningen geven aan dat het niet is voorgekomen sinds 1982, maar het blijft uitsluitend een merkwaardig toeval. Het zal geen enkele uitwerking hebben - niet positief, niet negatief - op de Aarde; en vanuit sterrenkundig oogpunt, ligt het grootste belang in de waarnemingen  en metingen die worden gedaan tijdens de totale zonsverduistering, volgens de verklaring van het Instituto de Astrofísica de Canarias (Canarische Sterrenkundig Instituut).

Eclipses lunares (Maansverduisteringen) komen voor als de satelliet door de schaduw van de Aarde gaat. Dat gebeurt niet elke maand, omdat de baan van de maan enigszins hellend is ten opzichte van die van de Aarde-Zon (ecliptisch). In tegenstelling tot zonsverduisteringen zijn maansverduisteringen overal ter wereld zichtbaar, zodra de maan boven de horizon is ten tijde van de zonsverduistering.

superluna-1.jpgIn tegenstelling tot zonsverduisteringen zijn maansverduisteringen overal ter wereld zichtbaar, zodra de maan boven de horizon is ten tijde van de zonsverduistering

Gedurende het geheel, verdwijnt de Maan niet uit het zicht, maar verwerft deze een roodachtige gloed - een reden waarom het in sociale netwerken bekend staat als ‘Luna de Sangre’- "Bloedmaan’ . De atmosfeer van de Aarde, die zich ongeveer 80 km voorbij de diameter van de Planeet  uitstrekt, fungeert als een lens door zonlicht af te buigen, terwijl de blauwe componenten ervan effectief worden gefilterd, waardoor alleen het rode licht wordt doorgelaten dat uiteindelijk door de maan wordt weerkaatst, waardoor het een karakteristieke,  koperachtige gloed krijgt.

Volgens gegevens van de NASA zullen er in 2018 twee volledige maansverduistering zijn: die van  31 januari en die van 27 juli.  De eerste is volledig zichtbaar vanuit Australië en Oost-Azië, terwijl de waarneming vanuit Europa niet mogelijk is. Van de tweede kan men de laatste fase vanaf het Continent Europa zien.
Men zal tot 21 januari 2019 moeten wachten, om alle fasen van een eclipse total de Luna (totale Zonsverduistering) te zien.

Supermaan
Omdat de baan van de Maan een ellips (ovaalvormig) is, zijn er momenten dat de Aarde dichter bij de Maan staat - perigeum - en anderen die verder weg zijn - apogeum.
De super volle maan vindt plaats in de buurt van perigeum - en dan kan de doorsnee van de maan toenemen tot 14%, en de helderheid ervan met ongeveer 30%, vergeleken met een volle maan op apogeum.  
De vraag is, of men de verandering in grootte in één oogopslag kan waarnemen?
Het antwoord is, dat het erg moeilijk zal zijn om war te nemen, hoewel de maan helderder zal zijn.

Als men het becijfert, kan men zich  realiseren dat het niet ongebruikelijk is dat de volle Maan nabij de perigeum plaatsvindt. In feite komt super volle Maan drie tot vijf  keer per jaar voor (van 12-13 mogelijke). Gedurende het jaar 2017 was er drie keer  Supermaan, hetzelfde aantal als dat wat  zal worden geproduceerd in 2018 (twee in januari en de andere in december).
In de gunstigste situatie, heeft een Supermaan een doorsnede van 4 minuten van een boog groter dan een volle maan op apogeum
. Dat wil zeggen, de toename van de hoekdiameter van de Supermaan is slechts 1/15 van de hoekige grootte van de menselijke pink als men deze waarneemt met de uitgestrekte arm,  dus werkelijk heel moeilijk te onderscheiden met het blote oog.

0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-165.jpg


Het Risco Caído-dossier
is nu in handen van de UNESCO

PARIJS - maandag 22 januari 2018 - Het door het Cabildo (Eilandbestuur) opgestelde dossier met het voorstel Risco Caído en de Espacios Sagrados de Montaña van het eiland te verklaren tot Patrimonio de la Humanidad (Erfgoed van de Mensheid) in nu in handen van de UNESCO. De Staatssecretaris van Cultuur, Fernando Benzo, heeft het dossier op maandag15 januari 2018 ter hand gesteld in Parijs.

Het dossier dat de eigenschappen  van Risco Caído en de Espacios Sagrados de Montaña samenvat, om het eerste werelderfgoed van Gran Canaria te worden, is opgesteld in het Engels en bevindt zich nu in handen van de UNESCO.

Het document, van ongeveer 600 pagina's en met bijdragen van 80 deskundigen, is op maandag 15 januari 2016 in Parijs overhandigd door de Spaanse Regering, die het op vrijdag19 januari 2018 heeft ontvangen van het Cabildo (Eilandbestuur) nadat er kleine, technische  correcties in waren aangebracht welke men had gevraagd in de vorm van foto’s, en plannen, en uitgebreide verklaringen over het voorziene model van beheer.

In het laatste kwartaal van  2018 zal een beoordelingscommissie het eiland bezoeken om de situatie ter plaatse te leren kennen.
image_content_2904747_20180121212334.jpg

              Een bezoek van de overheid aan de hoofdgrot van de archeologische vindplaats
                             die naam geeft aan de kandidatuur bij de
UNESCO.
Dit is hoe het begint, heeft de wethouder voor historisch erfgoed van de Cabildo, Carlos Ruiz, de lange weg verklaard die het dossier nog steeds zal hebben binnen de UNESCO, welke zal beginnen met de  analyse valnet dossier door het comité van deskundigen. Het zal rond april zijn wanneer men beslist of men het document wil behandelen in de eerste of tweede jaarlijkse bijeenkomst van de beoordelingscommissie van nominaties voor Werelderfgoed.

In elk geval zal het eiland in het laatste kwartaal van 2018 bezoek worden door een beoordelingscommissie om het voorstel ter plaatse te kennen. Van daaruit bereidt de UNESCO Het eindverslag voor, dat aan de Spaanse Regering zal worden overhandigd, met suggesties om, al dan niet, wijzigingen aan te brengen. In februari 2019 zal het dan worden beoordeeld door de leden van de Ontvangst-adviescommissie, die in mei 2019 opnieuw bijeenkomen om het voorstel naar de definitieve beslissing te leiden.

"Als alles goed gaat, moet het in juni, of juli 2019 worden voorgelegd aan de definitieve goedkeuring van de Raad voor Werelderfgoed, " zo heeft Ruiz aangegeven op de routekaart welke is opgesteld voor de verklaring tot Werelderfgoed in de categorie van Paisaje Cultural (Cultureel Landschap).

Het rapport dat de minister van Cultuur, Fernando Benzo, heeft aangeleverd op het hoofdkwartier van de UNESCO, is een van de 45 kandidaturen per jaar, altijd volledige en solide dossiers zijnde, die worden bestudeerd door de Organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, van de Verenigde Naties.
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-165.jpg


De UNESCO verklaart Gran Canaria tot
Starlight Destination (Sterrenlicht-bestemming)
om de hemellichamen te aanschouwen

Het Cabildo (Eilandbestuur) is van mening,
dat deze verklaring de waarde
van het traditionele toerisme van het eiland zal verhogen
met sterrenkundig toerisme

De directeur, en de voorzitter van de
Starlight Foundation (Stichting Sterrenlicht),
hebben op de vakantiebeurs FITUR in Madrid,
het certificaat overhandigd aan de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria en aan de minister van Toerisme

MADRID / GRAN CANARIA - De UNESCO heeft Gran Canaria uitgeroepen tot een bevoorrechte Starlight Destination (Sterrenlicht Bestemming)  om de sterren van de prachtige hemel boven het eiland te aanschouwen; groot nieuws -  dat is bereikt na meer dan een jaar werk van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria - wat de president, Antonio Morales en de  minister van Toerisme, Inés Jiménez, hebben ontvangen;  deze onderscheiding is toegekend door de wetenschappelijke directeur José Carlos Francisco, en de voorzitter Luis Martínez, van de Starlight Foundation van de Verenigde Naties; zo laat het Cabildo (Eilandbestuur) weten.

De Starlight Foundation (Sterrenlicht Stichting) beschouwt de nachtelijke hemel als een universeel erfgoed van grote wetenschappelijke waarde, waarvoor sterrenkundigen voortdurend onderzoek doen, die een zeer donkere hemel nodig hebben om de raadsels van het heelal te ontsluieren ten bate van de mensheid, zo heeft  de wetenschappelijke directeur uitgelegd.

certificacion-starlight.jpgDe tweede grote waarde is de culturele: "Van oudsher," vervolgde hij; "heeft de mens naar de sterren gekeken en op de aarde getuigenissen  nagelaten van wat en hoe  de hemel zijn leven heeft beïnvloed; zozeer zelfs,  dat de archeologische sterrenkunde is gewijd aan het bestuderen van de verwijzingen van de monumenten en tempels, achtergelaten door onze voorouders. "

Een andere aspect van zijn enorme waarden, heeft deze ervaren astrofysicus gezegd, is de natuurkundige, omdat wetenschappers al hebben geconcludeerd dat niet minder dan de helft van de levende soorten van de planeet de donkere hemel nodig heeft om te overleven, en ze beginnen zich ook in de rol van de mens te verdiepen: "Wat bijdraagt aan een andere, belangrijke dimensie om de lucht te willen beschermen."

En tot slot: "De sterrenhemel is een toeristische waarde van de eerste orde, mensen willen de ervaring hebben om over het heelal na te denken en meer te weten over de sterren,” waardoor  het een belangrijke economische motor aan het worden is op het platteland van Spanje, Portugal, Chili, Canada, en Nova Scotia.

Daarom heeft hij gezegd, nu Gran Canaria deze certificering heeft bereikt, "dat dit een indrukwekkende steun  is om het traditionele toerisme te combineren met het sterrenkundige toerisme. "Want  het is een voorstel waarin het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria betrokken is," heeft Morales benadrukt, die heeft uitgelegd, dat deze accreditatie niet alleen de goede omstandigheden erkent om de sterrenhemel van Gran Canaria te aanschouwen - iets dat niet alleen een kans, maar een recht is; dat in veel delen van de planeet verloren is gegaan, maar waarin de plannen van  Gran Canaria  hebben voorzien, en de bescherming van haar lucht tegen lichtvervuiling hebben toegepast.

Deze belangrijke onderscheiding veronderstelt een grote steun te zijn voor de plannen van het Cabildo (Eilandbestuur) om Risco Caído en de Montañas Sagradas (Heilige Bergen) van Gran Canaria voor te dragen tot verklaring als Werelderfgoed, omdat het herstel van de voorouderlijke traditie de beschouwelijkheid van hun hemel-aspect  omvat.

De Starlight-bestemmingen moeten ook bewijzen, dat zij beschikken over de juiste infrastructuur om deze toeristenstroom en activiteiten in verband met dit segment te accommoderen; dat wil zeggen:  Accommodatie, observatiemiddelen, de training van personeel dat belast is met sterrenkundige interpretatie, en hun integratie in het nachtelijke karakter;  zo heeft de minisier  uitgelegd.

Ruim een jaar werk
Om deze erkenning  te behalen, heeft het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria via het Patronato de Turismo (plm. de VVV), opdracht gegeven voor een onderzoek naar de kwaliteit van de lucht en een inventaris van de sterrenkundige hulpmiddelen van het eiland.

Het Eilandbestuur ontwikkelde ook een project, samen met de gemeenten, gespecialiseerde bedrijven, de belangrijkste deskundigen van Canarias, toeristische organisaties, vertegenwoordigers van verschillende eilandgebieden, de Canarische Regering,  en de Cabildos van La Palma en Tenerife.

En het is dat deze spannende uitdaging de inzet vereiste van de lokale overheden, die niet aarzelden om dit initiatief van de gemeenteraden te ondersteunen en die, zo benadrukt Morales, de leiding zullen  hebben over het uitvoeren van een grondige beschouwing  van de verschillende maatregelen die worden aanbevolen door de Starlight Foundation.

Cipriano Martín, adviseur van de Verenigde Naties, was de sleutel tot deze prestatie als coördinator van het project en de verdediging die hij voor  Gran Canaria heeft gemaakt als een locatie die niets te benijden heeft op plaatsen voor sterrenkundige  observatie zoals Chili, Hawaï, of Nieuw-Zeeland.

7e85b55f8de4ee0f5d9a9405741bffbf.jpg

De uitdaging  gaat verder
Nu begint de tweede fase van de uitdaging, het genereren van een netwerk van sterrenkundige uitzichtspunten, met het benutten  van het netwerk van uitzichtspunten van het Cabildo  (Eilandbestuur) van  Gran Canaria, en deze uit te rusten met telescopen en planisferen (draaibare sterrenkaarten, als instrument om de sterren en sterrenbeelden mee te leren herkennen; zie: http://www.betekenis-definitie.nl/Planisfeer, en: https://www.walrecht.nl/nl/bestellen/planisferen-nederlands-en-fries), evenals het geven van cursussen en oefeningen  voor ondernemers en technici van de overheid in coördinatie met de sterrenkundigen van de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria, en La Laguna.
2-rob-walbrecht-planisfeer-voor-60-nb-scandinavie.jpg9789080149625-480x600.jpg

Het Cabildo (Eilandbestuur) zal de burger bewust maken van de noodzaak om voor de hemel te zorgen; door toeristische, sterrenkundige producten en sterrenkundige routes te ontwikkelen, de thematisering van accommodatie (huizen, plattelands-hotels, enm grotwoningen) te bevorderen; en het zal, naast vele andere acties, bezoek aan de meest emblematische, archeologische locaties van Gran Canaria aanmoedigen .
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-28.jpg


De Canarische Eilanden willen de sterrenkundige  gebeurtenissen van 2018 niet missen

 Het jaar is begonnen met
de meest heldere supermaan van 2018

CANARISCHE EILANDEN -  zaterdag 13 januari 2018 - De liefhebbers van sterrenkunde op Canarias moeten veel datums op hun 2018-kalender markeren, waarbij het raadzaam is om erachter te komen welke gebeurtenissen vanaf de Archipel te zien zijn.

Het sterrenkundige jaar 2018  zal worden gekenmerkt door verschillende regens van sterren en vijf verduisteringen, twee totale van de maan in januari en juli - de laatstgenoemde zichtbaar vanuit Spanje - en nog andere gedeeltelijke van de zon in februari, juli en augustus, aldus het Observatorio Astronómico Nacional (OAN) (Nationaal Sterenkundig  Observatorium).
eclipselunaarchivo.jpg
                    Een maansverduistering gefotografeerd door wetenschappers van het
                    
Instituto Astrofísico de Canarias (Canarisch Sterrenkundig Instituut).
imagenes-superluna-sdsdsd.jpg
Al in de vroege ochtend van 1 op 2 januari 2018 verscheen er een supermaan aan de hemel, en daarbij was nog een Quadrantiden-sterrenregen (zichtbaar tussen 1 en 5 januari).

luna-llena-perigeo-superluna-39_g.jpg
1imagenes-superluna-3_g.jpg 2superluna-17_g.jpg
                                                                
Archieffoto's
ssss-2.jpg tigres-uanl-amarica-37_g.jpg
3imagenes-superluna-11_g.jpg 4imagenes-superluna-10_g.jpg
De tweede supermaan in 2018 welke men in Spanje kan waarnemen, is in de nacht van 30 op 31 januari, ‘zonder problemen’, volgens de wetenschappelijke fanaticus Antonio Pérez Verde.

Juist deze supermaan valt samen met een totale maansverduistering, de eerste in 2018 - er zullen er twee zijn - die op 30 januari zal plaatsvinden, hoewel niet te zien in Spanje, samenvallend met zijn maximum om 13.30 uur Canarische tijd. Deze zonsverduistering zal echter zichtbaar zijn vanuit de Stille Oceaan, tussen Azië en de westelijke Verenigde Staten.

En veel aandacht voor de Alfa Centáuridas. Deze sterrenregen heeft zijn maximale zichtbaarheid op 8 februari om 07:00 uur Canarische tijd, met een schatting van acht meteoren per uur, hoewel Pérez Verde denkt dat ze de 25 kunnen overschrijden.

kkimagenes-superluna-14_g.jpg kkimagenes-superluna-33_g.jpg kkimagenes-superluna-6_g.jpg imagenes-superluna-19_g.jpg                                                                Archieffoto's
kkimagenes-superluna-16_g.jpg imagenes-superluna-1_g.jpg
2018 zal ook opvallen door drie gedeeltelijke zonsverduisteringen, hoewel geen van hen te zien is in Spanje. De eerste, op 15 februari, zal niet kunnen worden waargenomen  wanneer die vol is om 21:05 uur. Daarentegen kan men vanuit Antarctica en Zuid-Amerika genieten van dit sterrenkundige spektakel.

Het zal niet eerder zijn dan april wanneer de Lyriden verschijnen, een sterrenregen die zijn maximale zicht op 22 april zal bereiken, hoewel deze kan worden gezien van de 16e tot de 25e van die maand.

De tweede gedeeltelijke zonsverduistering in 2018 zal plaatsvinden op 13 juli en alleen Zuid-Australië zal profiteren van het verschijnsel , terwijl in 2018 de derde en laatste zonsverduistering zal plaatsvinden  op 11 augustus, welke gezien kan worden vanuit Groenland en vanuut het uiterste noorden van Canada, Europa, en Noord Azië.

Volgens het Observatorium zal de enige eclips die zichtbaar is vanuit Spanje in 2018 de totale zonsverduistering van de maan op 27 juli zijn. De start van de totale fase vindt plaats om 20.30 uur Canarische tijd. De overige fasen zullen zichtbaar zijn vanaf de Canarische Eilanden en ook vanaf het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) , hoewel de Maan een vrij lage stand zal hebben. Gezien de grote diepte van de zonsverduistering ,en de combinatie ervan met breking nabij de horizon, zal de maan tevoorschijn komen met een sterke roodachtige tint.

vlluna-llena-perigeo-superluna-ddd.jpg vlimagenes-superluna-28_g.jpg vlkimagenes-superluna-35_g.jpg
                                                            Archieffoto's

tt6imagenes-superluna-29_g.jpg

luna-brillante-normal-38_g.jpg Om dit beter te kunnen waarnemen, raadt de OAN aan om weg te gaan van vervuilde gebieden, zoals steden met lichten De Perseïden zijn echter vanaf 12 augustus te zien en de maximale activiteitsgraad wordt verwacht op 110 meteoren per uur, volgens de expert, die de "zeer goede omstandigheden" van de maan benadrukt, omdat de Dag 10 in de nieuwe fase, zal de visie van de Perseïden vergemakkelijken., gebouwen die de horizon in oostelijke richting verbergen. "Wanneer de maan aan de horizon tevoorschijn komt, wordt deze al verduisterd," voegt Pérez Verde toe, wat  "behoorlijk opzichtig is op fotografisch niveau."

Archiefbeelden van de Perseïden op Canarias.

In de zomer komen  ook de traditionele Perseïden aan, een van de meest actieve van elk jaar en "de meest spectaculaire" van 2018, aldus Pérez Verde. Zichtbaar van 18 juli tot 25 augustus, zal het maximaal zichtbaar worden bij zonsopgang op de 13e.

tt2amagenes-superluna-21_g.jpg
                                                                      
Archieffoto's
tt1magenes-superluna-24_g-1.jpg tt3imagenes-superluna-23_g.jpg tt5imagenes-superluna-22_g.jpg
tt7imagenes-superluna-30_g.jpg
Het jaar 2018 gaat verder met de Draconiden, een sterrenregen die van 6 tot en met 10 oktober de hemel zal bespatten en waarvan de piek van activiteit op 8 oktober zal aanbreken.
Pérez Verde zegt, dat hoewel het theoretische maximum tien meteoren per uur is, dit verschijnsel,   "misschien zal verrassen" in 2018. Volgens schattingen van de wetenschapsman kan dit percentage dit jaar schommelen tussen 30 en 40 meteoren per uur, “of zelfs meer.”
Daarnaast stelt hij, dat de waarnemingsomstandigheden gunstig zullen zijn omdat er op 9 oktober nieuwe maan zal zijn.

Ook in oktober komen de Orioniden, zichtbaar vanaf 2 oktober tot 7 november en waarvan het maximum op 21 oktober te zien zal zijn. Volgens Pérez Verde is een activiteit van 20 meteoren per uur, of meer voorzien; maar de ‘slechte omstandigheden’ van de maan zullen het zicht belemmeren, omdat er op 23 oktober volle maan is.

November markeert de Leoniden, waarvan de maximale activiteitsgraad zal worden geregistreerd op 18 november met een waarde tussen 10 en 30 meteoren per uur. Net als de Orioniden, zullen de 'slechte omstandigheden' van de Maan het zicht erop  zicht belemmeren
De regen van de Geminiden sluit 2018 af, die op 14 december zijn maximum zal bereiken, dus volgens de deskundige kunnen de nachten van de 13e en 14e van dit verschijnsel  genieten, waarvan de maximale activiteit wordt geschat op 120 meteoren per uur
..
0000Islas-canariaslogo-kopie-kopie-kopie-1.jpg


Supermaan op de valreep in 2017
imagen-luna-1.jpg
in de nacht van
zondag 3 op maandag 4 december
voor eerst het dichtst bij de Aarde in 2017.

Een supermaan is te zien wanneer de maan dichter bij de aarde staat dan normaal én het tegelijkertijd volle maan is. Normaal gesproken gebeurt het enkele keren per jaar dat de maan dichter bij de Aarde komt, maar alleen bij een volle maan is dat met het blote oog te herkennen. En dat is - in 2017 de enige keer - in de nacht van zondag 3 op maandag 4 december het geval.

Weer een supermaan zien? Dat kan op  2 en 31 januari 2018.
0000Islas-canariaslogo-kopie-861.jpg


China kiest Canarias voor  ‘teletransporte’ (‘teleportatie’) tussen Continenten

CANARISCHE EILANDEN - donderdag 30 november 2017 -Teleportatie, of teleporteren is de rechtstreekse verplaatsing van objecten van de ene plaats naar de andere, zonder dat het object fysiek de ruimte tussen beide plaatsen hoeft te doorkruisen. Min of meer op hetzelfde moment verdwijnt het object op de ene plaats en verschijnt het op de andere. Deze techniek is - tenminste bij de huidige stand van de natuurwetenschap - volstrekt denkbeeldig, maar het verschijnsel is zeer uitgebreid in gebruik in wetenschapsfictie (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Teleportatie  en: https://nl.wikipedia.org/wiki/Sciencefiction ).

Dit Chinese experiment  zal een grote stap zijn in de nieuwe ontwikkeling van cryptografie, waarbij kwantumdeeltjes veilig en op grote afstand worden gebruikt.
De volgende stap van de groep is om overdag te werken. Onderzoekers zouden meer de lichtvervuiling door de zon moeten aanpakken.

De wetenschappelijke autoriteiten van China werken aan een test tussen hun land en de Canarische Eilanden om de kwantumemissies te testen.
Er zal met name een test worden uitgevoerd om de mate van betrouwbaarheid en geheimhouding te bekijken die mogelijk bestaat in intercontinentale communicatie.
Deze informatie is in de laatste volle week van november 2017 bevestigd door de Oostenrijkse wetenschapper Anton Zeilinger, die al tien jaar een test uitvoert tussen Tenerife en La Palma met uitstekende resultaten.
china-cuantica-energia-k6rG--620x349abc.jpgSpanje wordt op deze manier via de Canarische Eilanden geplaatst in de voorhoede van toegang tot wetenschappelijke vooruitgang in communicatie op basis van de kwantumfysica die - in  samenvoeging van ongelijksoortige zaken, zodat er iets nieuws uit ontstaat; ofwel, het opgaan van verschillende delen in een geheel - is gebaseerd op twee met elkaar verweven deeltjes, dat wil zeggen die dezelfde kwantum-toestand hebben, hun onderlinge band onderhoudend op elke afstand.
W020160816325635499449-U10107371408zsB--620x349abc.jpgDe experimenten die China op de Canarische eilanden zal gaan verrichten, zullen gebaseerd zijn op het verschijnsel van ‘gekruiste fotonen’, beschreven door de Nobelprijswinnaar Albert Einstein voor zijn ‘fantasmagorisch effect op afstand’(schimmenspel; schijn geesten oproeping).
De fantasmagorie is een doorontwikkeling op de toverlantaarn die werd uitgevonden op het einde van de 18e eeuw. Het apparaat projecteerde beelden op muren, op rook, of op half doorzichtige schermen en was veelal mobiel; met meerdere projectors konden beelden snel gewisseld worden.

Met spionage en computercriminaliteit activiteiten van grote zorg, met name als het gaat om staatsgeheimen, of belangrijke commerciële informatie, is China zijn onderzoeken op dit gebied aan het versnellen. Deze technologie zal van groot belang zijn. De kwantumcommunicatie daarvoor was onderdeel van de filosofische nieuwsgierigheid van wetenschappers. Het is al een technologie met echte toepassingen.

Experimenteel
In de praktijk, is de eerste belangrijkste toepassing van technologie het garanderen van veilige communicatie die door financiële instellingen, regeringen en multilaterale instellingen in een decennium zou kunnen worden gebruikt om gegevens en communicatie op een veilige manier uit te wisselen.

Anton Zeilinger heeft bevestigd  dat hij deelneemt aan deze operatie. «Zeker zullen we op verschillende manieren blijven samenwerken. Zo is er binnenkort een test gepland in China en op de Canarische Eilanden, omdat ze zich ten westen van de Afrikaanse kust bevinden,” heeft hij gezegd op maandag 27 november 2017.

Zeilinger, beschouwd als een pionier op het gebied van kwantum-informatie en de grondslagen van de kwantummechanica, heeft opgemerkt dat "tijdens een historische intercontinentale gecodeerde kwantum-videoconferentie,”  tussen China en Oostenrijk in september 2017, "uiterst  belangrijk en indrukwekkend was.” Uit dat opstel is het idee voortgekomen om hetzelfde experiment vanaf de  Canarische Eilanden te doen.

Kwantumcryptografie is de wetenschap van het benutten van kwantummechanische eigenschappen om gegevens te versleutelen.
Kwantummechanica is een fundamentele theorie in de natuurkunde die de natuur beschrijft op de kleinste schalen van de energieniveaus van atomen en subatomaire deeltjes.

Samenwerking
En op 29 september 2017 hield een team van Chinese wetenschappers in Beijing onder leiding van Bai Chunli, voorzitter van de Chinese Academie van Wetenschappen, een dertig minuten durende videoconferentie met Zeilinger, voorzitter  van de Oostenrijkse Academie van Wetenschappen, en zijn groep van Wenen, met behulp van kwantum versleuteling ontwikkeld vanuit de kwantumfenomenen bekend als "verwikkelingen" en die voor communicatie zorgen

Van de kant van China is de leider van het project de wetenschapper Pan Jianwei, die zijn universitaire studies in Oostenrijk heeft gedaan. Zeilinger heeft uitgelegd dat hij onder de indruk is van het niveau van de wetenschap in China, zoals te zien is in tal van Chinese Universiteiten, zoals die in Beijing, Tsinghua en Nanjing.
Pan Jianwei is in 2011 tot lid verkozen van de  Chinese Academie van Wetenschappen, en in 2012 tot lid van de World Academy of Sciences, het jaar waarin hij in 2012 de internationale prijs voor kwantumcommunicatie won. Zijn groep in de dubbele kwantum teleportatie is  geselecteerd als de 'World's Greatest Physics' -Doorbraak van het jaar 2015.
's Werelds eerste kwantumsatelliet is door China in augustus 2016  met succes gelanceerd als onderdeel van het internationale QESS onderzoeksproject, onder leiding van Pan Jianwei

Toekomst
Momenteel worden satellietcommunicaties van de ene plaats naar de andere gemaakt. In de toekomst, zo wijst Zeilinger erop, dat netwerken van volledige gebruikers, zoals een in China en een in Europa, via satelliet met elkaar verbonden moeten zijn, en dit zou als een volgende stap in kwantumcommunicatie worden beschouwd.

In 2007 heeft Zeilinger een record van de Canarische Eilanden verslagen om overdracht fotonen op een afstand van 144 kilometer tussen La Palma en Tenerife te krijgen, zonder enige connectie.
Voor veel natuurkundigen is deze praktische toepassing van technologie ongetwijfeld een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van de kwantummechanica, omdat het zogenoemde mysterieuze verwarde kwantumfenomeen realiteit is geworden. Dit experiment zal een grote stap zijn op het nieuwe gebied van kwantum cryptografie. Kwantumdeeltjes zijn erg moeilijk om op grote afstand door te geven. Een van de uitdagingen is, om overdag te werken. Onderzoekers zouden meer lichtvervuiling door de zon moeten aanpakken.
quantum-teleportation-canaryisland-k6rG--540x285abc.jpg
                    
Simulatie van kwantumexperiment tussen La Palma en Tenerife.
Quantum computers
De verschijnselen waren het onderwerp van een artikel uit 1935 van Albert Einstein, Boris Podolsky, en Nathan Rosen. Einstein en anderen waren echter van mening, dat dergelijk gedrag onmogelijk was, omdat het de lokale realistische kijk op oorzakelijkheid schond, en Einstein beschreef het als, “spookachtige actie op afstand.”

In de komende 20 jaar, zo hoopt de professor aan de universiteit van Wenen,  zal de technologie zich over de hele wereld verspreiden, aanvankelijk parallel met het huidige internet, en later kan het zelfs de rol aannemen van het 'nieuwe kwantum-internet'. Kwantumcomputers kunnen ook samen met internet en satellieten worden gebruikt om de basis van de nieuwe technologie te vormen.
china-canarias-iac-k6rG--540x285abc.jpg
        
Overeenkomst tussen Spanje en China ondertekend in september 2016 in Madrid.

Overeenkomst
Parallel aan de kwantumvoortgang zal het Nationaal Sterrenkundig Observatorium van China (NSOC) de Canarische Telescoop gebruiken om zijn carrière in de wetenschappelijke ruimte te bevorderen, na de overeenkomst die in september 2016 in Madrid is ondertekend door de Aziatische vertegenwoordigers en het Instituto de Astrofísica de Canarias (Canarisch Sterrenkundig Instituut)  om de samenwerking tussen beide instellingen te verbreden en te versterken.

Carmen Vela, de Staatsecretaris van  I+D+i, en de voorzitter van de Wetenschappelijke Academie van China Bai Chunli, hebben samen met de voorzitter van  het IAC, Rafael Rebolo, de samenwer4kimnkingsovereenkomst ondertekend namens de directeur van de Gran Telescopio Canarias, Romano Corradi, en de algemene directeur van het Nationale Sterrenkundig Observatorium van China, Jun Yan.
0000Islas-canariaslogo-kopie-819.jpg


Robots ‘veroveren’ de grotten van Tenerife

TENERIFE - zondag 26 november 2017 - De ingewanden van het Canarische eiland, Tenerife,  zijn de basis van onderzoek van Duitse wetenschappers naar kunstmatige intelligentie om de Maan, of Mars te verkennen. Net zoals het Europese Ruimtevaartagentschap dat doet op Lanzarote, waar het leven wordt onderzocht in de lava kegels,  waarbij het nu dus de beurt is aan Tenerife. Maar zonder mensen: Alleen robots.

In de afgelopen week zijn gemechaniseerde technici en ontdekkingsreizigers ,die onderzoek hebben gedaan in de darmen van Tenerife, vertrokken richting Bremen (Duitsland).
robot-tenerife-canariaslpa-kta--620x349abc-1.jpg
                 
Robots zijn tijdens hun wandeltocht aan zware testproblemen onderworpen.
robot-tenerife-teide-kta--540x285abc.jpg
Sinds 5 november 2017  hebben  in een periode van twee weken de technici van het Centro de Innovación de Robótica e Inteligencia Artificial  (Robot- en Kunstmatige Intelligentie Centrum) rekenkundig stelsels getest met de robots Crex en Asguard IV. Deze  rondleidingen zijn vooraf  niet bekend gemaakt

Frank Kirchner, hoofd van het project van de Universiteit van Bremen, zegt,” dat de lava grotten op de Canarische Eilanden van groot belang zijn voor de ruimtevaart."
Robots voeren daarom ontwikkelingspraktijken uit zonder toevlucht te hoeven nemen tot dure infrastructuur.

Wandelweg
Naast andere tests is de veilige overdracht van gegevens tussen de robots en het grondstation getest via een satellietverbinding. In zekere zin een nabootsing van het werken op complexe terreinen op de Maan, of op Mars.

Wetenschappers proberen - naast dat ze in staat zijn om te reageren op instructies die uit de grond komen - dat de roboteenheden, die als spinnen zijn, zelfstandig  kunnen beslissen waar ze heen moeten gaan. Maar zonder verwarrende wandelweg.
0000Islas-canariaslogo-kopie-774.jpg


Schutzer, de fotograaf die de menselijke kant
van de NASA in Maspalomas heeft geportretteerd

GRAN CANARIA -  zondag 5 november 2017 - Paul Schutzer kwam in 1965 naar het eiland om in 1965 een reportage voor het tijdschrift ‘Life’ te maken, waarin hij zijn diepe waardering uitsprak voor de Canarische Eilanden.
John F. Kennedy noemde  in 1962 het zuidelijke NASA-station op Gran Canaria, tegenwoordig  van de INTA: “Een voorbeeld van succesvolle internationale samenwerking in het volgen van   het Amerikaanse  ruimtevaart netwerk van de NASA, waarbij  Spanje een geallieerd land is.”

In 2017 is het  50 jaar geleden dat Paul Schutzer, een van de beste fotografen in de geschiedenis van de journalistiek -en beroepsfotograaf van het tijdschrift ‘Life’- op Gran Canaria was voor het in 1965 verslaan van de werkzaamheden van medici  in het station van de NASA in Maspalomas, in het Zuiden van Gran Canaria.
GOB_DEF_INTA_WEB.png

In zijn werk geeft hij het respect weer dat hij voelde voor de eilanden, ondanks zijn korte verblijf op de Archipel. Ik moest inpakken om de ‘Vietnam Oorlog’ te gaan verslaan.

astronautas-canarias-nasa-ksDH--620x349abc.jpgIn september 1965 ontvingen 20.000 mensen de Amerikaanse astronauten Conrad en Cooper in de Calle  Reyes Católicos in de hoofdstad van Gran Canaria.. Het was een weerspiegeling van de openstelling van Spanje en het enthousiasme verbaasde de Amerikanen. De astronauten brachten een boodschap van president Johnson voor Francisco Franco via de civiele gouverneur van de Canarische Eilanden, Antonio Avedaño, die het bezoek op een buitengewone manier leidde

Maspalomas_foto1a_decada19601.jpg
                                                  Maspalomas in de jaren '60.
De landkaart
Het belang van de Canarias in de wetenschappelijke samenwerking tussen Spanje en de Verenigde Staten was in die tijd de sleutel tot de openstelling van Spanje. Ook voor de internationale promotie van het toerisme. Het zette Maspalomas op de kaart voor internationale doeleinden, aangezien het toerisme tot die tijd geconcentreerd was in de hoofdstad van Las Palmas. Een van die Schutzer afbeeldingen die de hele wereld rondgingen, waren de Noord-Amerikaanse wetenschappers die in Maspalomas tafelvoetbal spelen met Canario’s  in Maspalomas.
Jaren daarvoor wijdde John F. Kennedy een paar woorden aan Maspalomas tijdens een persconferentie in het Auditorium van het State Department in Washington, om vier uur in de middag van woensdag 21 februari 1962.

spain-kennedy-nasa-ksDH--540x285abc1.jpg             De persconferentie waarin  Kennedy de rol van het NASA-station in Maspalomas
                                          op Gran Canaria heeft benadrukt.
In die boodschap, over de voortgang in  de ruimtevaart, vermeed Kennedy het noemen van Spanje. Hij heeft het over ‘Gran Canaria’. In het bijzonder feliciteerde hij kolonel John Glenn, later de ontvanger van de Prins van Asturië Onderscheiding voor internationale samenwerking in 1999, die de dag ervoor de eerste Amerikaan was die in een baan rond de aarde, en de vijfde persoon in de ruimte was. De vitale functies van Glenn werden grotendeels gecontroleerd vanuit Maspalomas.

Samenwerking
Zo zei Kennedy: "Ik wil hulde brengen aan de internationale samenwerking met betrekking tot de succesvolle werking van Mercury's volgnetwerk en mijn speciale dank uitspreken aan de Regeringen die hebben deelgenomen aan dit internationale programma met wereldwijd  de locatie van 18 van dergelijke stations toe te staan, inclusief die op Gran Canaria, Nigeria, Zanzibar, Australië, Mexico, Bermuda, en het eiland Kanton in de Stille Oceaan ».
 In de geheime documenten van die tijd, die inmiddels  zijn vrijgegeven, worden  de Canarische eilanden genoemd maar niet als Spanje, maar als, “dicht bij de kust van Marokko.”

Drie jaar na de vermelding van Kennedy, landde Paul Schutzer op Gran Canaria, waar men het potentieel van het opkomende  toerisme begon op te gevangen dankzij de inzet en leiding van Alejandro del Castillo y del Castillo (1892-1977), eigenaar van het Condado (Graafschap) van Vega Grande de Guadalupe, die ook industrieel ingenieur en burgemeester van de stad Las Palmas was.

Schutzer nam niet alleen foto's van het NASA-complex, maar ook van Canarische mensen die op het land  in de buurt van Maspalomas werkten, wat toen een woestenij was. In feite is een van zijn afbeeldingen in 'Life' iemand die tomaten aan het verbouwen is in de buurt van het afgelegen Maspalomas ruimtestation.

maxresdefault-91.jpgMedische controles vanaf de Canarische Eilanden
Schutzer is onderscheiden  voor zijn foto's in Vietnam. Alvorens dat conflict te behandelen, was het vanuit Maspalomas dat men de medische aspecten volgde, zoals hartslag, en in algemene termen, de gezondheid van de astronauten in real time. dat wil zeggen de gezondheid van de passagier in de Mercury Redstone 2, de chimpansee Ham, die de NASA op 31 januari 1961 in  de MR2-raket de ruimte instuurde, en die werd bestuurd vanuit het zuiden van Gran Canaria.

In feite door de technische staf van wat tegenwoordig een INTA-basis is, waar  een aantal  van chirurgen waren om de Glenn te controleren. Paul Schutzer is gestorven in 1967 toen hij als journalist van ‘Life’  de Israëlische troepen beschreef op de eerste dag van de 'Zesdaagse oorlog'.

Projecten vanuit  Maspalomas
Carlos González, hoofd van de MDSCC Operations, dat wil zeggen de enige NASA-faciliteit in Spanje op dat moment-  het Madrid Deep Space Communications Complex- stelt in een rapport dat enkele jaren geleden is gepubliceerd, dat men vanuit Gran Canaria, Amerikaanse projecten beheerde zoals Mercury en Gemini en de onbemande R anger, Lunar Orbiter, en Lunar Surveyor, voor het laatste project: de Apollo; dat wil zeggen, het landen van de mens op de maan.

Het station van Maspalomas was de sleutel. Dit wordt benadrukt in de vrijgegeven transcripties  in de Verenigde Staten over  de ruimtevluchten . Het NASA-document over de vlucht van 1962 is van cruciaal belang, omdat Washington in de strijd tegen leiderschap onderzoek pleegt op het gebied van ruimtevaart tegen de Sovjet Unie. Het is voldoende om het technische geheugen van de NASA te analyseren, om de rol van Spanje in die periode te verifiëren, dat 209 pagina's over de resultaten van medische tests bevat.

De Verenigde Staten hadden een volgnetwerk nodig, ‘dat breed genoeg was om de dekking van de ruimteschepen te garanderen'. Tussen 1959 en 1960,” begonnen de contacten tussen de VS en de Spaanse Regeringen, en  in het kader van een vriendschaps en samenwerkingsovereenkomst, voerde de NASA, in opdracht van de Verenigde Staten en de INTA, met  Spanje de onderhandelingen om een controlestation te bouwen ». De gekozen plaats was Maspalomas.

«In minder dan een jaar begon het station van Maspalomas, in het Zuiden van Gran Canaria, met een antenne van 9 meter het Mercury project (1961 - 1963). Toen kwamen het Gemini-project (1965 - 1966), het Apollo-, het Skylab- , en het Apollo/Sojoez-testproject," legt de Spaanse wetenschapper uit.
GOB_DEF_INTA_WEB-1.png

Bij het afsluiten van deze projecten, herinnert González zich, heeft de NASA besloten  om Maspalomas te deactiveren en de infrastructuur over te dragen aan de INTA, waarbij de antenne van 9 meter naar Fresnedillas is overgebracht ter ondersteuning van de al 26 meter lange antenne.
In 1979 is het station heropend, als een INTA-station, dat zijn diensten aanbiedt aan internationale instanties zoals de ESA en Spaanse projecten zoals Hispasat, en Minisat.
ZZZZIslas-canariaslogo-53.jpg


De aurora borealis (het noorderlicht)
op Canarias in de 17de Eeuw

Dit wonderlijke verschijnsel
veroorzaakte paniek bij de eilandbewoners

CANARISCHE EILANDEN - zondag 15 oktober 2017 - Er wordt aangenomen dat er op de Canarische Eilanden gedurende het jaar, dag en nacht, bevoorrechte temperaturen zijn, maar er was een tijd op de Archipel dat er gevallen van aurora boreal (noorderlicht) waren.

Het is waar, dat vanaf de sterrenkundige centra van de eilanden met gespecialiseerde telescopen, zoals die van het IAC (Canarisch Sterrenkundig Instituut), elke nacht wanneer het zich voordoet, het  noorderlicht kan worden waargenomen; maar wat niet normaal is, is dat in de 17de Eeuw er sprake op de eilanden was van gemeenschappelijke paniek door de aanwezigheid van aurora borealis (noorderlicht). De Canario’s beschouwden het, dat het onderdeel was van een signaal dat door God was gestuurd om correcties te kunnen toepassen.

auroras-boreales-canarias-kjJF--620x349abc.jpgDit prachtige hemelbeeld wordt geproduceerd als zeer energieke deeltjes ontstaan in de zon, zonnewind, die de aardse atmosfeer bereiken. De toegang van deze deeltjes wordt geregeld door het aardse magnetische veld en kan daarom alleen tot de noordpool (aurora borealis) en de zuidpool  (aurora australes) doordringen, zie:
https://www.noorderlicht.nl/alles-over-het-noorderlicht/wat-is-noorderlicht

In 1880
De lichtmissie vindt plaats in de hoge atmosfeer, tussen 100 en 400 kilometer, en komt door zonnewind-botsingen met zuurstofatomen (groene tonen), of stikstofmoleculen (rode tonen).
Dit verschijnsel komt voor in geografische gebieden die heel anders zijn dan die van de Canarische Eilanden, en temperaturen bij die tot 43 graden onder nul liggen.
Tussen 1716 en 1792 zou er sprake zijn van dit soort fluctuaties van de ontdekte óvalo auroral (aurorale ovaal), waargenomen met telescopen vanaf het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje).

Kan men zich voorstellen in Agaete (Noordwest Gran Canaria ) te zijn, en dat men hier een  immens groot lichtgordijn, snel veranderend in diverse kleuren, ziet dat Tenerife omgeeft?
De geschiedschrijver Viera y Clavijo constateerde een van deze verschijnselen in 1880 die het in  La Laguna (Tenerife) was. Zouden de chroniqueurs op Gran Canaria zo heel vroeg nog geslapen hebben, of hebben ze ervoor gekozen, dit verschijnsel stil te zwijgen om moeite te voorkomen.

Het was zo opvallend dat de erudiete Canario de zogenoemde ‘Carta filosófica sobre la Aurora Boreal observada en la ciudad de La Laguna de Tenerife en la noche del 18 de enero de 1770’ (‘Filosofische brief over de Aurora Borealis waargenomen in de stad La Laguna op Tenerife in de nacht van 18 januari 1770 ') schreef, die wordt bewaard in Museo Canario in Las Palmas de Gran Canaria

En het genie van Guerra Peña heeft ook een geweldig vervolg op dit indrukwekkende fenomeen geschreven. In 2010 hebben de deskundigen Enric Aragonès Valls en Jorge Ordaz Gargall gedocumenteerde gevallen van aurora borealis (noorderlicht) waargenomen op de Canarische Eilanden in de 18e eeuw.

Hallucinerend
Zo vermeldt Viera en Clavijo op 18 januari 1770 een geval van Aurora Borealis dat in La Laguna kon worden gezien en dat was, "spectaculair en opvallend, omdat het op buitengewoon lage breedtegraad was gezien."
“Iets meer dan een uur na de schemering verspreidde het
gerucht dat de Taganana-bergen misschien zouden kunnen branden, aangezien dat gedeelte van de lucht in een levendige gloeiende rode gloed  baadde.”

Viera en Clavijo detailleert: "Ik ging naar het vuur kijken, maar tot mijn verbazing trof ik een echte aurora boreal (echt noorderlicht )aan " want, "de nacht was koud maar rustig; de nogal verstrooide wolken belemmerden het waarnemen  van de bovenste gebieden van de lucht niet, en de verschijning van de rode bloedkleurige vlam verspreidde in het Noorden van het Oosten naar een paar graden verderop het Westen, briljant, maar helemaal niet turbulent, opgewonden of aarzelend ... Ik moet eraan toevoegen dat de doorlaatbaarheid van de wolken de hemelverlichting verdubbelde, die op sommige punten om 23:00 uur ontstak en om middernacht volledig doofde.”.

Bosbrand?
Op zijn beurt vertelt Guerra Peña: “Niettemin heeft het in sommige steden van het eiland een buitengewone angst veroorzaakt, bij sommigen omdat ze van mening waren dat er vuur in hun omgeving was ontstaan, waar voor het blussen de ontdekkers erop uittrokken, en anderen het beschouwden dat de lucht met vuur was vervuld door eigen schuld.”
canarias-astrofisica-islas-kjJF--450x253abc.jpg
Naar de lucht kijkend beslissen
Op de eilanden verschenen  deze mysterieuze verschijningen het sterkst tussen 1770 en 1780.
En wat, als sommige sterrenkundige verschijnselen van dit type de oude Canario’s beïnvloedden en het beslissend was in de Conquista (Spaanse Verovering)?

De NASA stelt het bestaan van een verduistering in vraag, die volgens de chroniqueurs belangrijk was bij het bereiken van een overeenkomst in het Zuidoosten van Gran Canaria tussen de antieke Canario’s en krachten afkomstig van het Península (Schiereiland - het vasteland van Spanje).
In ieder geval was het kijken naar de lucht fundamenteel voor de Canario’s bij het nemen van beslissingen.

Om die stelling te verifiëren is het nodig om het binnenlandse gebedshuis van Risco Caído en de Montañas Sagradas (Heilige Bergen) op Gran Canaria te bezoeken, de Spaanse kandidatuur voor het Werelderfgoed van Unesco. Een wonder dat door de antieke  Canario’s werd gecreëerd om de equinoxen (lente en herfst zonnewendingen) en zonnestralen te berekenen en te markeren.
0000Islas-canariaslogo-kopie-429.jpg


La Palma heeft nog steeds opties voor de TMT

LA PALMA - vrijdag 13 oktober 2017 - Nog steeds is niets alles verloren. Het Observatorium van Roque de los Muchachos op La Palma heeft nog steeds mogelijkheden voor het herbergen van de Telescopio de Treinta Metros (TMT) (Telescoop van 30 Meter), dat het meeste geavanceerde instrument ter wereld zal zijn.

De telescoop, eigendom van een consortium dat bestaat uit de Universiteit van de Californië, het Californisch Technologisch Instituut (Caltech), de nationale observatoria van  China en Japan, en andere entiteiten van  Canadá en India, kost 1,4 miljard dollar en zal het krachtigste waarnemingsstation  zijn dat ooit gebouwd is.
image_content_2423517_20171013120627.jpg
                             De Telescopio de Treinta Metros (TMT) zal wereldwijd
                                         de krachtigste zijn die ooit gebouwd is.
Aanvankelijk, richtte de strijd om de telescoop te verkrijgen zich op twee opties: Het Cerro Amazones, in Chili, en op de berg Mauna Kea, op Hawaï.

Na diverse rapporten over milieu informatie, financiering , en zelf culturele uitwerking, heeft in juli 209, het TNT consortium de Hawaïaanse vulkaan gekozen om de sterrenkundige  installatie te herbergen.

Maar in 2014 werden de bouwwerkzaamheden stilgelegd nadat een groep plaatselijke Hawaïanen protest tegen het project aantekende, omdat - naar hun oordeel- men het bouwde op een heilige berg.

Vanaf dat moment werd het eiland La Palma opgemerkt door de projectontwikkelaars van de TMT als een alternatieve weg om deze grote, optische telescoop te verkrijgen. Het is het ‘Plan B’ van de TMT.

En waarvan hangt het af of men de TMT bouwt op Hawaï of in Spanje?
Voor de bouw van telescoop op de Amerikaans Archipel. hebben de projectontwikkelaars de toestemming nodig van de Landelijke  Hawaïaanse Raad voor Natuurlijke Hulpmiddelen, een organisme dat  alle sociale  vertegenwoordigers  omvat en afhankelijk is van hun  beslissing.

Hun beslissing kwam enkele dagen later: Het consortium van projectontwikkelaars van de  Telescopio de Treinta Metros  (TMT) kan deze wetenschappelijke infrastructuur bouwen op de  berg Mauna Kea.

"Het is een lange reis om hier te komen en we blijven toegewijd aan de vooruitgang van de wetenschap, terwijl de Hawaïaanse gemeenschap ervan profiteert," mekte het consortium op, op  Twitter

"De TMT is toegewijd aan het respecteren van de lange geschiedenis en de culturele betekenis van Mauna Kea voor de Hawaïaanse mensen, en we zijn dankbaar dat dit proces iedereen de kans heeft gegeven om te worden gehoord," gaf men aan  .

Hoewel deze beslissing de mogelijkheden verijdelde van de Canarische Eilanden om op La Palma deze faciliteit op het sterrenkundige complex van Roque de Los Muchachos te huisvesten, hebben  kenners van het project aan de persmedia laten weten, “dat er nog niets is besloten", en dat La Palma  nog steeds plan B is voor de telescoop.

"De complexiteit van het proces en de vele omstandigheden die zich voordoen, blijven La Palma perfect levensvatbaar maken", aldus dezelfde bronnen.

En dat is omdat de TMT promotors feitelijk nog een andere vergunning nodig hebben voordat ze victorie kunnen kraaien: Die van het Hooggerechtshof van Hawaï, waarvan  de uitspraak voor april 2018 staat gepland.

Ondertussen zijn de promotors van de TMT,  voor het geval dat beslissing afwijzend is,  in contact gebracht met het Cabildo (Eilandbestuur) en vertegenwoordigers van alle sectoren van La Palma  toerisme, onderwijs...) om sociaal economische tegenprestaties te leveren aan de bevolking van La Palma.

Het doel is, “de juiste plaats te hebben om in april 2018 de bouw te starten, als Mauna Kea niet haalbaar is,”, zegt Ed Stone, uitvoerend directeur van de TMT, na het ondertekenen van een akkoord tussen het consortium en het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) (Canarisch Sterrenkundig Instituut).

De overeenkomst, met een geldigheidsduu4 van 75 jaar, omvat het recht van bouwen  en exploiteren, het gebruik van het terrein en de toegang tot de infrastructuren en de gemeenschappelijke diensten, evenals tot de sterrenkundige vestigingen van het IAC op La Palma en op Tenerife.

In ruil daarvoor zal Spanje 10% van de observeer tijd ontvangen, als de TMT eenmaal in werking is.

Eenmaal gebouwd, zal de TMT de sterrenkundigen toestaan ,om licht te ontdekken en te bestuderen van de vroegste sterren en sterrenstelsels, de vorming van omliggende planeten rond de nabijgelegen sterren te analyseren, en veel van de fundamentele wetten van de natuurkunde te testen.
0000Islas-canariaslogo-kopie-413.jpg


De meteorenzwerm Perseïden
is op Canarias waar te nemen
rond 03:00 uur in de nacht van
zaterdag 12 op zondag  13 augustus 2017

CANARISCHE EILANDEN´- vrijdag 11 augustus 2017- De meteorenzwerm Perseïden bereikt op zondag 13 augustus 2017, rond 14:00 uur, het maximum.
De radiant van de zwerm staat rond 07:30 uur op het hoogste punt aan de hemel, op 84° boven de horizon. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm ongeveer  85 meteoren per uur te verwachten. De meteoren zijn helder en snel en hebben na-lichtende sporen.

Rond 06:00 uur gaat het schemeren en om 07:30 uur komt de Zon op. De Maan is voor ongeveer 65% verlicht en kan storen. Het beste moment om Perseïden waar te nemen is op 13 augustus rond 23:45 uur (zie het kaartje).
Dat is ongeveer 22 uur na het moment van het maximum, wat niet ideaal is voor een zwerm met een korte piek als deze. Hierdoor zijn zeker 35% minder meteoren te zien dan in het meest gunstige geval. De radiant van de zwerm staat dan ongeveer 33° boven de noordoostelijke horizon.  In totaal zijn er, door meteoren van andere zwermen en sporadische meteoren, circa 44 ‘vallende sterren’ per uur te zien.
Perseiden_2017-1.png
Over het algemeen zijn de meteoren van een zwerm niet alleen op de dag van het maximum zichtbaar. Zo is gedurende ongeveer  3,1 dagen rondom het maximum ruim de helft van het maximale aantal meteoren (18 per uur) van de Perseïden te zien.
Tot 12 dagen voor en na het maximum zijn nog meteoren van deze zwerm te herkennen. De zwerm heeft daarmee een relatief korte piek.
Er zijn dus nog meer kansen, voor het geval het in de nacht van het maximum niet helder is. Iedere dag verder weg van het maximum zijn er echter wel ongeveer 40% minder meteoren per uur te zien.
De typische snelheden van de meteoren in deze zwerm zijn met ongeveer 59 km/s (ongeveer 213.840 km/uur) relatief hoog.
Meteoren waarnemen kan zonder speciale instrumenten. Het blote oog, een heldere hemel, een ligstoel, warme kleren en wat geduld zijn de belangrijkste benodigdheden.

De Perseïden vormen waarschijnlijk de meest bekende meteorenzwermen, zowel doordat dit een van de rijkste zwermen van het noordelijk halfrond is als door het feit dat het maximum van de zwerm bij ons in de zomervakantie plaatsvindt.
 De meteoren waren  al in het jaar 36 gezien door de Chinezen, maar vreemd genoeg werd pas in 1835 duidelijk dat het hier om een jaarlijkse zwerm ging.
 De bron van de Perseïden is de komeet 109P/Swift-Tuttle met een periode van 133 jaar, en rond de Perihelia van 1862 en 1992 werd een verhoogde activiteit van de meteoren waargenomen. De meteoroïden die de Perseïden veroorzaken bevinden zich voornamelijk net buiten de baan van de Aarde om de Zon, zodat de Aarde net langs de hoofdmoot beweegt.
meteoren.png
Iedere 12 jaar brengt de planeet Jupiter een aantal meteoroïden uit hun baan, waardoor ze in de aardbaan terecht komen en er verhoogde activiteit te zien is. Dit gebeurde voor het laatst in 2004, en mogelijk opnieuw in 2016. Extra activiteit doordat de Aarde door een verdicht komeetspoor trekt is mogelijk in 2016–2018.
In 2004 resulteerde dit in een scherpe piek van meer dan 150 meteoren per uur gedurende minder dan een uur op ruim 16,5 uur voor het maximum van de zwerm, en een wat bredere piek van enkele uren op circa 14 uur voor het maximum.
Wat dit precies betekent voor extra activiteit in 2016, 2028 en 2040 is onduidelijk, maar het is mogelijk dat er in die jaren meer meteoren te zien zullen zijn. Merk op dat wanneer een scherpe piek overdag plaatsvindt, er niets van te zien is.
 Doordat de pieken meer dan een halve dag voor het maximum plaatsvinden, is het aan te raden om de nacht voor het maximum ook goed in de gaten te houden.
meteoor.jpg
Meteoren worden in de volksmond ook wel vallende sterren genoemd. In werkelijkheid gaat het niet om sterren die vallen, maar om minuscule stukjes steen en gruis die onder hoge snelheden de aardatmosfeer binnenkomen en op ongeveer 80–120 km hoogte verdampen. Een meteorenzwerm is een verzameling van meteoren die rond dezelfde tijd en in hetzelfde gebied aan de hemel zichtbaar zijn.
De meteoren lijken uit één punt aan de hemel te komen, dat we de radiant noemen. Deze beweging wordt veroorzaakt door zowel de beweging van de meteoren zelf als door de baansnelheid van de Aarde.

Bijgeloof
En voor de bijgelovige onder onze lezers: Als u een vallende ster ziet, mag u in  gedachte een wens doen, die dan ook zal worden vervul; tenminste, als u aan niemand vertelt wat u heeft gewenst.
0000AAAAIslas-canariaslogo-181.jpg


Het spoor van de Tempeliers op Canarias

 De achtergrond van de aanwezigheid van de Tempeliers op de eilanden kan gelegen zijn in hun steun aan de vloot die naar de Stille Oceaan ging via de San Juan-rivier, Nicaragua.
Het doel was edelmetaal naar Europa te brengen
om de waarde van het in omloop zijnde geld te verhogen

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - woensdag 12 juli 2017 -V anaf een eerste moment in  de geschiedenisboeken zijn de Tempeliers aanwezig op Canarias. De eerste veroveraar die op de eilanden  kwam was de Normandische neo-tempelier Juan IV de Bethencourt die, volgens meer aanwijzingen, voortkwam uit de oude tempeliers haven van La Rochelle, aan de Atlantische kust van Frankrijk. Maar Canarias zou niet het einddoel zijn geweest. Het zouden hun transoceanische reizen naar Amerika zijn, en mogelijk toevluchtsoord toen de Orde werd vervolgd.

De architect van de Dienst Historisch Erfgoed, Alejandro García, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, heeft onlangs uitgelegd dat de oorsprong van deze vreemdheid gelegen kan zijn in de verering van Santa Ana (Sint Anna, de moeder van de H. Maagd Maria), afgeleid van de zogenoemde Apocriefe Evangeliën, die niet het geloof van Rome erkennen, maar wel een geloof ver van hun doctrine: De aanbidding van de zon, wat zich op een unieke wijze presenteert via een monument op een bepaald tijdstip van het jaar.

mapa-1513-canarias-krtH--620x349abc-1.jpg
800px-Knights_Templar_Crosssvg.pngHPIM3597.jpg

caballero-templario.jpg
De Orde van de Tempeliers, of Tempelorde (Orde van de Arme Ridders van Christus en de Tempel van Salomo)  Latijn: Pauperes commilitones Christi Templique Solomonici), zie: 
https://nl.wikipedia.org/wiki/Tempeliers

Seal_of_Templars.jpg

AnaCatedraldeSantawwwfotosaereasdecanariascom-1.jpg
Deze briljante geleerde van het erfgoed heeft aan de persmedia uitgelegd, dat hij zijn onderzoeken naar de Catedral de Santa Ana begon te ontwikkelen, uitgaande van een aanvankelijk toevallige  bevinding, met het vaststellen, dat men deze religieuze basiliek bouwde gericht op het Noordwesten en niet op het Oosten, zoals indertijd de regel was voor dit soort gebouwen.
catedral-de-santa-ana.jpg
Dat het spoor van de Tempeliers aanwezig is bij de stichting van de stad Las Palmas de Gran Canaria is iets wat voor iedereen, die daarvan op de hoogte is, duidelijk is.
De stad is de opgericht op de dag van San Juan (Sint Johannes - Sint Jan ) in 1477 door drie juanes (Jannen - Johannessen).

Professor Antonio de la Nuez Caballero, heeft in zijn studie, 'La huella templaria en los canteros de la catedral de Las Palmas', het spoor van de Tempeliers opgemerkt in de muren van de Kathedraal van Santa Ana.

De La Nuez, was de eerste persoon die - in 1945 - vroeg om de oprichting van de Universiteit van Las Palmas (ULPGC), en is de auteur van 'Signos de los Templarios en torno al Planeta en relación con Canarias' (Tekens van de Tempeliers rond de Planeet ten opzichte van Canarias’)

De Patrones van  de Kathedraal is Santa Ana (Sint Anna); een aanbidding die eeuwenlang door de Kerk verboden was, wat af te leiden is  uit de apocriefe evangeliën, die Rome niet als geldig aanvaard. Santa Ana werd, samen met San Juan (Sint Jan), in het geheim vereerd door de Tempeliers vanwege verbonden te zijn  met de aanbidding van de zon. En het is hier, dat architect García een spectaculaire ontdekking doet welke tot nu toe genegeerd was.

catedral-santa-ana-krtH--450x253abc-2.jpg

vista-aerea-catedral.jpg

Oriëntering
Niet te vergeten is, dat de bouw van de Kathedraal van Santa Ana begon in 1497,  en dat in die tijd  alle christelijke kerken van enige betekenis werden gebouwd gericht op het Oosten. Maar de Kathedraal van Las Palmas, niet. Die heeft men gericht op het noordoosten.

Dit wil zeggen, “dat die georiënteerd is op de solsticio de verano (zomerzonnewende) welke plaatsvindt op de dag van San Juan (Sint Jan), en het zonlicht  projecteert op het Plaza de Santa Ana (Sint Anna plein) op het wapenschild van de Gemeente,” aldus de woorden van de architect, die van mening is,” dat het gebouw bewust is ontworpen met het idee te kijken naar een exacte plaats waar de zon samenkomt, “zoals die zich op een concreet  moment beweegt”.

1200px-Catedral_Santa_Ana-1.jpg                                        Plaza de Stª Ana, Las Palmas de Gran Canaria.

 filename-img-2483-jpg.jpgHet geval wil, dat op 24 juni, in alle vroegte, het zonlicht tussen de torens van de Kathedraal van  Las Palmas valt, om uiteindelijk- via een daarvan - zich te richten op het Plaza de Santa Ana, en wel op een concreet punt, het wapen van de stad, welke is gesticht op de dag van San Juan (Sint Jan). Niet te vergeten is, dat San Juan (Sint Jan) ook de patroon is van  Arucas en Telde, die de bekende Triángulo Templario (Kerken-driehoek) van Gran Canaria vormen:

1200px-Cathedral_of_Santa_Ana.jpg 240px-Iglesia_de_San_Juan_Bautista.jpg
arucas-gran_canaria_1.jpgCatedral de Santa Ana, zie:
http://www.spain-grancanaria.com/nl/bezienswaardigheden/noorden/las-palmas/vegueta/catedral-santa-ana.html

Basílica de San Juan Bautista (Telde), zie:
https://es.wikipedia.org/wiki/Bas%C3%ADlica_de_San_Juan_Bautista_(Telde)

Iglesia Matriz de San Juan Bautista (Arucas) , zie:
https://es.wikipedia.org/wiki/Iglesia_Matriz_de_San_Juan_Bautista

lp8.jpg
Catedral de Santa Ana
José Antonio Hurtado, luchtvaart-ingenieur en deskundige in  Middeleeuwse cartografie, benadrukt dat de aanwezigheid van de Tempeliers op de Canarische eilanden; “ zijn ‘achtergrond’ heeft, dat een en deel van de vloot van hieruit  naar andere gebieden ging; naar  Nicaragua en via de  San Juan-rivier naar de Stille Oceaan.

themysteriousgirlro-larisacostea-6744-20160219.jpg
catedral-santa-ana-krtH--450x253abc.jpg"
In zijn visie, zocht Fernando el Católico tot 1506 - na de dood van de admiraal, en zich baserend op de westkust van het Continent-  naar plaatsen waar hij kon onderhandelen over het verkrijgen van zilver en andere edele metalen met een hoge marktwaarde, welke edele metalen hij kon introduceren in Europa om de waarde van het in omloop zijnde geld te verhogen, zonder de munt-wet te veranderen, dankzij de rechtstreekse controle die de Orde uitoefende.”

mapa-1513-canarias-krtH--620x349abc.jpg             De landkaart van Hājjī Mehmet, Marine admiraal en Turkse cartograaf in 1513.
Lanzarote
Volgens verrichtte studies en verzamelde documenten, vertrok de  uit Genua afkomstige Lanzarotto Mallocello uit de stad Varazze naar het eiland, dat bijna decennia later naart hem vernoemd. Er zijn geen gegevens bekend over de vraag, of Mallocello contacten had met de religieuze orde..

De naam Lanzarote verschijnt voor het eerst op de landkaart van Angelino Dulcert, in 1339, waarop men de Canarische Archipel kan zien en 'Insula Lanzarotus Marucellus'; een naam, die men sindsdien heeft gereproduceerd op alle cartografische documenten.

Lancelotto Malocello was een  zeeman uit Genua , geboren in de stad Varazze, Ligurië; en  volgens geschiedkundigen en onderzoekers , “was hij de eerste Europeaan die zich op het eiland vestigde, waaraan hij  zijn naam gegeven heeft (Lanzarote), en zijn komst markeerde de herontdekking van de Canarische Eilanden voor het Europa van de 14de Eeuw,” bevestigt Alfonso Licata, in een boek dat in 2012 is uitgegeven door de Italiaanse Commissie voor Militaire Geschiedenis van het Ministerie van  Defensie.

“De herontdekking van Lanzarote en de Canarische Eilanden door Lanzarotto Malocello, wordt door sommige geschiedkundigen beschouwd als een buitengewoon belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van Europa", zegt Licata.
0000AAAAIslas-canariaslogo-61.jpg


De kathedraal van Las Palmas verbergt
een mysterie, Dan Brown waardig

De oriëntatie van de kathedraal maakt het mogelijk om exact de zonsopgang waar te nemen in de vroege ochtend van 24 juni, de feestdag van Sint Jan

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - vrijdag 30 juni 2017 - Een fotoreeks, beschikbaar gesteld door de architect Alejandro García Medina waarop de gevel,van de kathedraal in Las Palmas de Gran Canaria te zien is tijdens de vroege ochtend van 24 juni, de feestdag van Sint Johannes de Doper, waarbij de zonsopgang is waar te nemen via het stadswapen van de Gemeente, en op het plein schijnt vanwaar men de  zonsopkomst exact kan waarnemen via het godshuis, is waarover we het hebben in dit artikel.

De Kathedraal van Las Palmas, gebouwd vanaf 1497, zou  een waardig geheim, zoals uit een roman van Dan Brown, verbergen;  het Godshuis is gebouwd met een atypische oriëntatie van de  christelijke gebedshuizen, wat toestaat om zich op het zonlicht te richten  bij zonsopgang tijdens de zomerzonnewende (zie:
http://www.laprovincia.es/cultura/2017/06/27/nueva-novela-dan-brown-desarrollara/953914.html).
dan-brown-1.jpg
                                                               
 Dan Brown.
Brown kamt Spaanse locaties uit.
De architect van de Dienst Erfgoed, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, Alejandro García, stelt, dat de oorsprong van deze bijzonderheid van de cultus van Santa Ana, afgeleid is de apocriefe evangeliën die het geloof van Rome niet herkennen, of zelfs een andere buitenlandse leer zou kunnen zijn, het aanbidden van de zon, die op een bepaalde tijd van het jaar op unieke wijze wordt geprojecteerd door middel van een monument.

Deze erfgoed-geleerde verklaarde, dat zijn onderzoek naar de kathedraal van Santa Ana zich begon te ontwikkelen bij het zien,dat deze religieuze basiliek werd gebouwd, gericht op het noordoosten en niet op het oosten, zoals indertijd normaal was met dit soort gebouwen.
                                            kkkkk.jpg
Zijn bevinding was gebruikelijk, zoals het was zonder te zoeken toen hij realiseerde dat ook de zogenoemde kathedraal van het Bisdom Canarias, "is gericht op het begin van de zomerzonnewende, of op de dag van San Juan" en op deze datum het licht van de zon zich projecteert op het stadswapen en zo op het Plaza Mayor de Santa Ana.

De ontdekking deed hij, zo vertelt de architect, toen hij werkte aan het ontwerp van een plaquette welke  aangebracht zou worden in de bestrating van het Pilar Nuevo-plein, gelegen aan de achterzijde van het godshuis. Dit bracht hem ertoe, zich af te vragen tot welk punt het mogelijk was dat de afwijking begaan bij het plannen van de beschikking de vrucht was van het toeval, of van onvoorzichtigheid.

Meer nog toen andere gebedsplaatsen nabij de historische stadswijk Vegueta, zoals de ermita (kapel) van San Antonio Abat (Sint Antonius Abt), of de kerken van Santo Domingo de Guzmán en van San Agustín, zich wel richten op het oosten.  De kleine afwijking die het vertoont is van een onbetekenende afmeting, van hoogstens drie graden, die kan worden toegeschreven aan onopzettelijke onjuistheden.

Met deze elementen als basis, besloot hij om onderzoeken te ondernemen, die hem in staat stelde om een vermoeden te bevestigen, dat het gebouw opzettelijk is ontworpen met het idee om te kijken naar een precieze locatie van hoe de zon in een handomdraai erdoor danste om zich  op  een concreet moment te verzoenen met het beton.

Bestudering van oude documentatie, analyse,  metingen gedaan op het terrein,  en nabootsingen  gedaan op de computer, bevestigden zijn overtuiging dat dit niet louter op speculatie berustte, wat hem aanmoedigde om verder te gaan en de redenen te onderzoeken die dit architectonische en astrale spel hebben gemotiveerd.

Deze zoektocht leidde hem naar de intenties van de bouwers van de kathedraal, niet alleen met de verering van Santa Ana, gedreven ten tijde van de kruistochten door een aantal van de strijders die vochten om het Heilige Land te herstellen, en die nieuwe christelijke teksten ontdekten welke het katholicisme nooit officieel heeft  goedgekeurd, maar met toewijding aan de zon van de prehistorische bewoners van de eilanden (het hooggebergte van Gran Canaria heeft een aantal pre-Spaanse locaties  welke de equinoxen, zonnewenden markeren, zoals Risco Caído).

Deze verbindingen, ‘gehuld in mysterie’ in het hart van de oude stad Las Palmas. Deze architect heeft ze beschreven en gepubliceerd als twee gedetailleerde  artikelen met betrekking tot zijn  stelling en dringt erop aan, deze  te verdedigen; hoewel hij weet, “dat ze twijfel kunnen zaaien bij sommige gelovigen, of scepsis wekken bij andere geleerden.”

Hij legt uit, dat het zijn wens is om de stadsbewoners en de wereld te laten weten, dat hun woonplaats ook unieke scènes kan bieden, "zoals de zon sijpelt door Stonehenge"; afbeeldingen, de planeet rondgaan met foto’s die periodiek zijn gemaakt bij dit neolithische Britse monument, vooral om de schoonheid ervan te observeren, en ervan te genieten.

“Ik denk dat het bovendien een extra toeristische attractie kan zijn van de stad, die de bezoekers ertoe brengt naar de kathedraal te komen om  te proberen een speciale foto te maken, spelend met het lichteffect van de zon,” zo bevestigt architect Alejandro García Medina.
0000AAAAIslas-canariaslogo-36.jpg


Inheemse wiskunde

Een onderzoeker van de Universiteit van La Laguna (ULL) wijst op de Noord-Afrikaanse verbinding
van de een aantal antieke bewoners van de Eilanden

CANARISCHE EILANDEN - Corpus Christi, zondag 18 juni 2017 - De rol van  Canarias is fundamenteel voor het reconstrueren van de antieke historie van de reken- en sterrenkunde in het Noorden van Afrika, zo bevestigt de wiskundige José Barrios, die de nummeringssystemen en de kalenders van de 14de en 15 de Eeuw van de oerbewoners van Gran Canaria en Tenerife heeft onderzocht in relatie met de continentale Berberstammen. Volgens Barrios, die professor Wiskundige Analyse is aan de Universiteit van La Laguna, belicht de informatie afkomstig uit het Noorden van Afrika wat er gebeurde op Canarias, maar op hun beurt documenteren de eilanden het verleden van Afrika.
213980-1g_CSN213980_MG1787060.jpg
                                                                 
José Barrios.

55cf97d2550346d03393d624-1.png
Hij begon deze kwestie te onderzoeken - het motief van zijn doctorale stelling - door te letten op  wat voor soort wiskunde de antieke bewoners van de Archipel zouden kunnen hebben.

Dat onderzoek bleek behoorlijk gecompliceerd te zijn, “omdat de berichten ‘heel schaars’ waren,  heel beperkt, en heel moeilijk correct te interpreteren.” Dat verplichtte hem een uitputtende zoektocht te maken naar geschreven en archeologische bronnen,  en zich te vormen in sterren- en volkenkunde; in een onderzoek dat hem ruim twaalf jaar heeft bezig gehouden.

Vanuit wiskundig oogpunt, dankt men het belang van Canarische gegevens omdat documenten die de eiland-nummeringslijsten weerspiegelen ‘veruit’ als oudste bewaard gebleven zijn in heel Noord-Afrika, van Libië tot de Canarische Eilanden.
                                              1305533902921_1p.jpg
000.png

Feit is, dat de oudste Berberse nummeringslijsten die men kent, verkregen zijn door Ali Bey in 1814 terwijl dat - de namen van de eilanden daargelaten - het eerste taalkundige document van  een zekere eenheid over Canarias een nummeringslijst is van Gran Canaria gedateerd in 1341. Die werd samengesteld door Portugese ontdekkingsreizigers die op dat moment naar Gran Canaria kwamen, ze verzamelden vier inboorlingen, die ze aan boord namen en naar het Península (Schiereiland - het vasteland van  Spanje) brachten.
     signosventeras.jpg
Tijdens de overtocht vertelden deze Canario’s, onder andere zaken,  hoe ze van 1 tot 16 telden. Het bericht over de expeditie werd ontvangen door Italiaanse handelaren die gevestigd waren in Sevilla en doorgestuurd naar Florence, en hun brieven kwamen in handen van Giovanni Boccaccio, de auteur van de ‘Decamerone’,  die deze kopieerde. Volgens dit manuscript, rekenden de Canario’s  met voorvoegsels aan de tientallen op de volgend wijze:
  1. nait
  2. smetti
  3. amelotti
  4. acodetti
  5. simusetti
  6. sesetti
  7. satti
  8. tamatti
  9. aldamorana
10. marava
11. nait marava
12. smatta marava
13. amierat marava
14. acodat marava
15. simusat marava
16. sesatti marava

Florence
Tegenwoordig wordt zijn manuscript bewaard in de Nationale Bibliotheek van Florence, en is er een andere nummeringslijst die men toeschrijft aan de conquistador (veroveraar) Antonio Cedeño. En er is zelfs een derde nummeringslijst die voorkomt in een komedie die Bartolomé de Cairasco schreef in 1582 voor het ontvangen van bisschop Rueda, waarin hij zinnen in het Canarisch in de mond legt van Doramas, een van de personages.

De cijfersystemen die men afleidt uit deze drie lijsten, “tonen duidelijk Berber-fundamenten  aan, met dezelfde structuur en wortel van de cijfers van de Continentale Berbers, met de bijzonderheid dat de ordinale aanwijzing van het nummer ‘3’ niet verschijnt in geen enkel Noord-Afrikaans  Berberdialect, dialect met uitzondering van dat in het antieke Egypte.”
ipobreza_chaco_aborigenes.jpg
De archeologisch sterrenkundige studies werden voornamelijk verricht op de berg van de Cuatro Puertas in Telde (Gran Canaria), waar men denkt dat er een ‘almogaren’ (‘vergaderplaats’ was,  een soort heiligdom, en waar Barrios signalen heeft aangetroffen van wat een sterrenkundig observatorium geweest kan zijn dat de solsticio de verano (zomer zonnewende) markeerde.

Ook bestudeerde hij de geometrische motieven van de Cueva Pintada (Beschilderde Grot) van Gáldar, waarbij  hij denkt, “dat er voldoende mogelijkheden zijn die men heeft kunnen gebruiken om een maan/zon kalender aan te houden en een andere voor de eclipses (verduisteringen).”
ZZZZZZIslas-canariaslogo-kopie-47.jpg


Toen de tomatenvelden de NASA stoorden

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - zondag 26 februari 2017 -  “Het is een kleine  stap voor een mens, maar een grote stap voor de Mensheid.” Het radiosignaal van deze boodschap verzonden vanaf de Maan kwam als eerste aan in  het Radio-ruimtestation van de NASA in Maspalomas, de gesprekspartner tussen de Apollo XI en Houston.
Gerardo Carreras wil in een documentaire de herinnering bewaren aan hen die waren verbonden aan het radio-ruimtecentrum.

Toen de medewerkers van het radio-ruimtecentrum verbindingen gingen maken met de ruimtevluchten, moesten ze naar de tomatenkassen  gaan en vragen om de sulfaat-sproeimachines af te zetten omdat die storingen veroorzaakten. Men wist niet waarom, maar het gebeurde.
De tomatenkwekers geloofden niet dat een sulfaat-sproeimachine tot aan de Maan zoveel  problemen zou kunnen opleveren.”
Deze anekdote is een van de verhalen die zijn genoteerd door de regisseur Gerardo Carreras (Gran Canaria, 1972), die een documentaire aan het opnemen is over de het ruimte-radiocentrum in Maspalomas dat van belang was voor de NASA-programma’s ‘GEMINI’ en ‘APOLLO’
APOLLO.jpg
       De astronauten Aldrín en Collins, gefêteerd bij aankomst in Hotel ‘Oasis de Maspalomas’
                                                         in oktober 1969.
De film, getiteld: ‘Esbozo para una historia de astronautas’ (‘Schets van een verhaal over astronauten’),  brengt de getuigenissen bijeen van de medewerkers van het radio-ruimtestation, de omwonenden van destijds, en de herinnering van degenen die de landing op de maan destijds hebben meebeleefd; naast de verhalen over het bezoek van de astronauten Edwin Aldrin, Michael Collins en Neil Armstrong aan Canarias om hun collega’s te begroeten van het centrum in Maspalomas, in de verovering van de Maan, dat functioneerde  van 1962 tot 1975.
maxresdefault-59.jpg“Ik ben anderhalf jaar materiaal aan het verzamelen: herinneringen, foto’s van William Hirman - een technicus van de NASA die vanaf de opening in het centrum was - en getuigenissen ,” zegt de  documentairemaker, die zich beklaagt over de moeilijkheid het project te voltooien door de hoeveelheid materiaal die hij tegenkomt. Bovendien ziet hij niet af, in te spreken met Collins en
Aldrin, evenals met  de controle-chef van die missie, Charles Duke.

“Het idee is ontstaan uit noodzaak, deze geschiedenis te bewaren via de rechtstreekse hoofdrolspelers die nu ruim 90 jaar oud zijn,” legt de regisseur uit.
000islas-canariaslogo-659.jpg


De Paus constateerde in de 14de Eeuw
de aanbidding van de Zon en de Maan
door de antieke Canario’s

CANARISCHE EILANDEN  - maandag 30 januari 2017 - Een pauselijke bul uitgegeven door paus Urbanus V in 1369, stelde vast, dat de oude bewoners van de Canarische Eilanden de aanbidding van de Zon en de Maan beoefenden, wat in het midden van de vijftiende eeuw geratificeerd werd door de Venetiaanse zeevaarder Alvise da Ca’ da Mosto en Portugees Diogo Gomes Cintra.

José Juan Jiménez, conservator van het Museo Arqueológico op Tenerife, legt uit dat ook de Italiaanse ingenieur Leonardo Torriani eind 16de Eeuw heeft laten weten dat de inheemsen een tijdrekening met de Maan hadden met diverse namen en in de maand augustus noemden ze die Begnesmet, dat was wanneer ze hun oogsten binnenhaalden.
papa.jpgOp Canarias documenteren  etno-historische teksten sinds de 14 Eeuw de ‘verweving’ van de sterrenkunde in de cultuur van de primitieve bewoners van de eilanden voor en na het hebben hebben van contact met de zeevaarders en Europese kolonialisten, zo geeft de onderzoeker aan.

Vandaar dat het tegenwoordig duidelijk is, dat inheemse Canarische samenlevingen hun leer van het ontstaan van het heelal vertoonden in verschillende patronen en culturele activiteiten die hun spoor in de archeologie van de Archipel hebben gevormd, zoals de sterrenkundige observatie, tijdrekening, mythen en hemelse godheden, religieuze sekten en het schrift met tekens van de voorspellende rituelen.

Op de Canarische Eilanden verbonden de inheemsen het opkomen en ondergaan van  de zon en de maan, en enkele planeten en sterren over de oceaan, met landschapselementen van de eilanden en hun gebergtebeschrijving, zegt de archeoloog.

Daartoe richten zich enkele archeologische vindplaatsen in een sterrenkundige lijn om hun agenda vast te stellen, het organiseren van de productie van levensmiddelen, en hun sociale praktijken en overtuigingen, zegt Juan Jose Jiménez, die opmerkt, hoe de inheemse samenlevingen van de archipel een ‘open sterrenvenster  naar de hemel’ hadden; op die manier konden ze sterrenkundige elementen waarnemen om deze te betrekken bij bezienswaardigheden in de gebergtebeschrijving.

Op deze locaties bouwden ze heiligdommen en posten voor waarnemingen, aanbidding godshuizen en zelfs begraafplaatsen, “gerelateerd aan de sterren, het territorium, de topografie en het landschap, met de nadruk op bergen, heuvelruggen, kliffen, vulkanen, bergruggen, rotsen, agaven, en zelfs enkele van de buureilanden.”

De opkomst en de ondergang van de zon en de maan deden zich voor op archeologische locaties  die herhaaldelijk werden waargenomen, om de kennis  in de loop van de tijd door te geven via hun mondelinge traditie.

Zo merkt de onderzoeker op, die ook professor in de Archeologie en Prehistorie is aan de Universiteit van La Laguna,  dat de nieuwe wetenschappelijke benaderingen - die de etno-sterrenkunde combineren met de antieke samenlevingen en de archeologische topografie van hun territoriums - bijdragen aan het uitleggen en interpreten van de  archeologische ontdekkingen en het mogelijk maken vergelijkende studies uit te breiden tussen eilanden en Continenten,  zoals het geval kan zijn van de Canarische Archipel en Noord-Afrika.

Op deze wijze breidt men innovatieve voorstellen uit op de sterrenkunde, de kalenders, de goden, en de tijd.

 "Vanuit de visie van de overlapping van etno-sterrenkunde, archeo-sterrenkunde, en  arqueo-topografie is het tegenwoordig meer evident dat de inboorlingen hun evolutie naar buiten gebracht hebben door middel van sterrenkundige waarneming met het doel de niveaus te organiseren van productie, vermeerdering, en ook de sociale en ideologische,” verzekert Jiménez.

Dat gebeurde niet alleen met de Zon en de Maan, maar ook met planeten zoals Venus en sterren zoals Sirius, Canopus en Fomalhaut.

De sterrenkundige elementen dienden voor het organiseren van de kalender, omdat opkomsten en ondergangen zich cyclisch herhalen en, daarom, helpen met de tijdrekening voor het organiseren van het productieproces en de voortplanting  van personen, dieren en planten.

De ontwikkeling van het kalendermodel kan men toeschrijven aan de soort activiteit van de antieke samenlevingen, want als de bouwwerken en ander elementen georiënteerd zijn op de winterzonnewende, lijkt de veehouderij te overheersen, terwijl als men die combineert met de lente-zonnewende en de zomer-zonnewende, bestaat er mogelijk een georganiseerd landbouwmodel, dat bevestigt dient te worden via de beschikbare archeologische registers

download-65.jpg
                                                Almogaren Roque Bentayga
peaestruc800x536RET800x536.jpg
                                                          Estela de Zonzama
José Juan Jiménez geeft aan, dat voorbeelden van deze aanpak in hun geheel die zijn van:
- El Julan op El Hierro,
- Risco Caído en de almogaren van de Bentayga op Gran Canaria,
- het rotsstation van Masca op Tenerife,
- de vindplaats van La Fortaleza op La Gomera,
- Lomo de las Lajitas op La Palma,
- Estela de Zonzamas op Lanzarote,
- Tindaya op Fuerteventura
blogger-image--62066767.jpg                                                     Las Toscas del Guirre.
Daar kan men aan toevoegen:
- Cuatro Puertas en Arteara, op Gran Canaria,
- de hoogten van het  Garajonay ,
- las Toscas del Guirre op La Gomera.
zzzslas-canariaslogo-kopie-36.jpg


Het ruimtestation van Maspalomas voorkomt
een tragedie op zee ten zuiden van Canarias

CANARISCHE EILANDEN - zondag 18 december 2016 - Het centrum dat in Spanje verantwoordelijk is voor het Cospas/Sarsat-programma heeft tien Britse bemanningsleden gelokaliseerd die al roeiend  de Atlantische Oceaan overstaken

De tien bemanningsleden van een schip dat deelneemt aan een roei-regatta, van Britse nationaliteit, zijn op vrijdag 16 december 2016  op volle zee gered, op 93 mijl te zuidwesten van Gran Canaria, zo heeft het Centro Espacial del Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial (Ruimtecentrum van het Nationale Instituut voor Ruimtevaarttechniek) op zaterdag 17 december 2016 laten weten.
naamloos-314.png                                                  Het ruimtestation van Maspalomas.
De bemanningsleden van het schip ‘Orca II’ wilden de Atlantische Oceaan roeiend oversteken, maar moesten hun overtocht onderbreken omdat dat de schipper ziek werd. Uiteindelijk zijn alle bemanningsleden geëvacueerd na ontvangst van de melding om 08:30 uur op vrijdag 16 december 2016.

Op dit platform, heeft de Europese Commissie een  plan uitgevoerd voor de toewijzing van vier nieuwe satellietantennes MEOSAR in het Maspalomas Space Station, het in Spanje verantwoordelijke centrum van Cospas-Sarsat, een internationaal programma om mensen te vinden in nood door middel van bakensignalen

Het Europese Ruimte-agentschap ESA heeft aan de Europese Commissie aanbevolen dat men aan INTA van het Ministerie van Defensie een dienstverleningscontract aanbiedt voor het huisvesten van een Meolut-station om zo de verbinding te verzekeren met het Controlecentrum van de Cospas/Sarsat-missie van Spanje.
000islas-canariaslogo-380.jpg


Supermaan

CANARISCHE EILANDEN - maandag 14 november 2016 - In de nacht van maandag 14, op dinsdag 15 november 2916 is het Volle Maan, maar die staat dit keer dichter bij de aarde dan anders. 

Voor het oog lijkt de ‘Supermaan’ 14% groter en 30% helderder dan een gewone maan. Deze staat nu voor het eerst sinds 1948 weer zo dichtbij. De volgende keer zal pas op 25 november 2034 zijn .

mejores-imagenes-superluna-9g.jpg
thumb-54.jpgHet is op maandag 14 november 2016 - Canarische tijd - om 14:52 uur als het maximaal Volle Maan is, maar het beste tijdstip om deze waar te nemen is om: 17:42 uur.

2jQvHwDSiBg-1.jpg sinterklaas.jpg
Zie de maan schijnt door de bomen... de Goedheiligman is volgens oeroude - culturele! - traditìe  vanuit Spanje vetrokken naar Nederland, samen met zijn met zijn - en geen gezever! - Moros (ZWARTE Pieten) waar ze dit jaar - op 4 november 2016  - met een beetje geluk de Supermaan zullen aanschouwen.
123fba493fb8a12780b874be5c82b38a_XL.jpg                   
Supermaan boven Las Canteras - Las Palmas de Gran Canaria.
De Supermaan is vanaf de Canarische Eilanden te bewonderen als men - plaatselijke tijd 18:32 uur - direct rond de maanopkomst – naar het Noordoosten kijkt. Omdat de maan dan dicht bij objecten staat, zoals een boom of een gebouw, lijkt die dan veel groter dan normaal het geval is.

Dinsdagochtend rond 07.03uur (Canarische tijd) gaat de maan weer onder en ook dan lijkt deze een flink stuk groter.
000logo-kopie-13.jpg


De Melkweg gezien vanaf La Palma

LA PALMA – vrijdag 11 november 2016 - Na elf nachten op La Palma, heeft de grafische artiest Nicholas Buer in november 2016 zijn audiovisuele meesterwerk gepubliceerd over de hemel boven het eiland: https://www.youtube.com/watch?v=kURvV3JD8VU

La Vía Láctea (de Melkweg). De Melkweg bestaat uit ten minste 100 miljard sterren, evenals uit stof en gas, en is zo groot , dat om van ene kant naar de andere te gaan, men 100.000 jaar nodig zou hebben.

naamloos-279.pngHet is heel moeilijk om het centrum van het sterrenstelsel te zien, vanwege de gas- en stofwolken die het zicht blokkeren. Wetenschappers denken, dat het een zwart gat van enorme afmetingen bevat dat alles verslindt wat in de nabijheid komt.
maxresdefault-46.jpgHoogte, droge lucht en het ontbreken van lichtvervuiling zijn de elementen waarmee deze erkende fotograaf Melkweg heeft gespeeld om de Melkweg vast te leggen die aan de hemel oprijst in dezelfde lage hoek langs de horizon.
fa20a8dad7e92b5223d3a739f1ed266d.jpgOm de juiste hoek te bereiken, heeft Nicholas Buer de meest gunstige omstandigheden moeten afwachten. Maar met de hoogte en de heersende wind heeft hij een scenario gevonden waarin hij dit het heeft kunnen herscheppen.

"De vuurproef van het geduld opbrengen om na 11 achtereenvolgende nachten van bergwandelen van zonsondergang tot zonsopgang, was een beetje slopend, maar het echte avontuur begint pas wanneer men wordt geconfronteerd met uitdagingen,” zegt Buer.
zzzislas-canariaslogo-590.jpg


De
equinoccio de Otoño
(Herfst-zonnewende),
gezien vanaf de Roque Bentayga

TEJEDA - zondag 18 september 2016 - Van 19 tot en met 21 september 2016 is de inschrijvingstermijn, via het Ministerie van Cultuur, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, voor een nieuwe aflevering van 'Yacimientos Estrella', die zal plaatsvinden op 22 september 2016 in het culturele landschap van de Bentayga, in Tejeda, vanwaar men de wende van de zon kan waarnemen tijdens de equinoccio de Otoño (herfst wende). Jose Carlos Gil, specialist in archeologische sterrenkunde, en Javier Velasco, archeoloog van het Cabildo, leiden het genoemde bezoek.

De Roque Bentayga is een fraaie en spectaculaire basalt punt, deze getuige van de geologie van Gran Canaria, rijst 1.404 meter op in het vulkanische keteldal van Tejeda, en vormt een deel van het archeologische complex van de Sierra del Bentayga, samen met de archeologische vindplaatsen van Cuevas del Rey en Roque Camello. De Sierra del Bentayga is één van de belangrijkste bergketens van het eiland, met honderden archeologische structuren die kamers, silo's, begraafplaatsen en andere elementen bevatten van moeilijke te interpreteren elementen van Cultureel Belang.
un_grupo_de_personas_en_la_zona_de_la_base_del_bentayga_1__318x216.jpg
                               De almogarén op de top van de Bentayga,
                   met in het midden de in de rots uitgehouwen, ronde kom.
Ongetwijfeld is de Roque Bentayga het belangrijkste, het is de basis ervan, in het oosten, en wordt ‘Almogarén del Bentayga’ genoemd. Een opmerkelijke constructie is uitgehouwen in de rots, het vierkante plateau, met kommen en rillen, wat wordt geïnterpreteerd als cult-plaats.

Op de specifieke almogarén (vergaderplaats van de Guanchen) treft men een kom aan (rond uitgehouwen in de rots) met een doorsnede van 72 centimeter. Verzamelt men zich op dit punt en kijkt men in Oostelijke richting, ontwaart men een rotsachtige, ongeveer vijf meter hoge V-vormige kaap. Als men plaatsneemt bij de kom, en naar die inkeping kijkt, zal men de zon zien vertrekken in de wendingen die een spel van licht en schaduw vormen in V-vorm boven de genoemde almogarén.

Yacimientos Estrella’          
Het programma waarvoor men zich inschrijft, volgt de verspreiding, gevoeligheid, en het in gebruik nemen van het archeologisch erfgoed van het eiland door middel van unieke rondleidingen gericht op het observeren van de hemel vanaf een van de meest karakteristieke archeologische locaties.

De antieke Grancanarios ontwikkelden een diepe kennis van de hemel en zijn cycli, dat het hun mogelijk maakte hun huiselijk en religieuze leven te organiseren. Er bestaan zelfs kronieken die spreken van het vieren van pre-Spaanse feesten die verband hielden met de stand van de zon, de maan, en de sterren. De archeologische vindplaatsen op het Eiland die verband houden met de equinoxen en zonnewendes, en die het Cabildo (Eilandbestuur) bezoekt, zijn o. a. die van de: Bentayga, Risco Caído, Cuatro Puertas, en La Guancha.

Het bezoek waarvoor de plaatsen beperkt zijn, is gratis, duurt drie uur, en er is een bus beschikbaar voor de deelnemers, welke om 06:30 uur vertrekt van de Fuente Lúminosa in Las Palmas de Gran Canaria.

Om zich in te schrijven, of voor het verkrijgen van informatie, kan het publiek zich van maandag t/m vrijdag, tussen 08:30 en 13:00uur, wenden tot het Oficina de Información y Atención al Ciudadano (OIAC) van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria (Casa-Palacio Insular, Calle Bravo Murillo, 23, in Las Palmas de Gran Canaria, ingang in de Calle Pérez Galdós), of telefoneren met: 928 219 229, of het elektronische formulier invullen dat beschikbaar is op:
http://cabildo.grancanaria.com/web/portal/formulario-generico-visitas-patrimonio

Het woord equinoccio (equinox) komt van het Latijnse aequinoctium en betekent: "gelijke nacht”. Dat gebeurt twee keer per jaar: van 20 op 21 maart; en van 22 op 23 de september, ten tijde dat de twee polen van de Aarde op gelijke afstand van de zon zijn verwijderd, het zonlicht gelijkelijk op de beide halfronden valt en een gelijke duur van dag en nacht produceert op alle plaatsen.
zzzislas-canariaslogo-358.jpg


Rockefeller betaalde een studie
over de Canarische UFO van Gáldar

GÁLDAR - dinsdag 13 september 2016 - De Amerikaanse bankier financiert een document over een Canarische gebeurtenis waarvan de originele tekst in handen is van het Witte Huis en van het Congres van de Verenigde Staten, over de UFO de OVNI van Dr. Padrón in Las Rosas-Piso Firme; alternatief gepromoot door de Regering van Franco.

In de zomer van 2016 is het 40 jaar geleden van het UFO verschijnsel (Unidentified Flying Object - UFO) (Objeto Volador No Identificado - OVNI = Onbekend Vliegend Voorwerp) van Gáldar, in het Noorden van Gran Canaria; een raar tijdperk, dat werd onderzocht door de bankier Laurance Rockefeller, die een studie betaalde, gelijktijdig met een studie welke werd uitgevoerd door de Spaanse Regering, Uit die studie leidt men - onder andere conclusies - het gegeven af: “Het beste bewijs beschikbaar.”
hqdefault-41.jpg
ovnis.jpgWat de aandacht trok van de ovni (ufo) van Gáldar om deel uit te maken van deze studie, is het feit dat veel mensen deze gezien hebben en hun hoofdrolspeler was een arts, Francisco Padrón, die in de nachtelijke uren in een taxi onderweg was naar een patiënt; met een reusachtig licht dat overeenkomt met wat men heeft kunnen vaststellen in 1975 en een gedeelte heeft verbrand van het gebied waar men uien teelde. Als man van de wetenschap, is de hoofdrolspeler voor de adviseurs een tycoon van een zekere geloofwaardigheid.
Campo_Cebollas1_22-6-76.jpg                            De locatie in Gáldar van het in 1976 verbrande uienveld.

De studie liet op zich wachten. Het was in 1999. Laurance Rockefeller, overleden in 2004, stuurde een kopie naar het Witte Huis en naar het Congres van de Verenigde Staten opdat ze de conclusies hadden die noodzakelijk waren. Dat originele document verblijft onder controle van de Amerikaanse autoriteiten.

Een deel van dat document waartoe de persmedia toegang hebben gekregen, is opgesteld door o.a. de deskundige Don Berliner, en de echtgenote Evan Galbraith, die vertegenwoordigster was van de Verenigde Staten bij de Europese Unie en de NAVO van Donald Rumsfeld tussen 2002 en 2007.
13_jpg.jpgDe samenvatting van het rapport geeft weer, dat de arts Padrón de omwonenden attent maakte op wat hij zag. “ Het verschijnsel, hoog in de atmosfeer, bewoog zich in de richting van Tenerife, en plotseling bereikte het een hoge snelheid met een blauw vorming en daaronder rood verschijnsel.”
20_jpg.jpgDe getuigenis van de taxichauffeur, in een context van de Koude Oorlog, geeft aan, “dat het was alsof het leek dat het gemaakt was van helder kristal, ongeveer 25 meter hoog en 20 meter breed met twee personen in helder rood gekleed in het binnenste,” zo meldt het document dat opmerkt dat het Canarische geval, samen net andere Westelijke, deel uitmaakt van, “het best beschikbare bewijs.”

Ook voegt men als een geloofwaardige getuige toe, een vrouw beschreven als “analfabeet”, die begint te bidden toen zij werd geattendeerd door Padrón op wat er gebeurde in de nabijheid van har huis in Las Rosas, Piso Firme, tussen Gáldar en Agaete, Gran Canaria.

De vrouw was op het enige televisiekanaal dat er in die tijd was in Spanje aan het kijken, na Telediario (het Journaal), naar de speelfilm, 'Los héroes están cansados' (‘De helden zijn moe’) van Yves Chiampi, toen het televisietoestel uitviel en de honden begonnen te blaffen.
1399296265495-1_g.jpgDat was op dinsdag 22 juni 1976. De vrouw vertelde, dat ze op dat uur voorafgaand aan Telediario gekeken had naar de derde aflevering van 'Despedida y Reflexión' welke men toen uitzond. Ze stopte met tv-kijken, “en kon de taxi met de arts zien en pal daarboven een grote, blauwe bol, die als een ballon was, heel groot, doorzichtig, men kon de sterren erachter zien.”

oisofureme.png
                    Piso Firme, Gáldar, Gran Canaria, dicht bij de gebeurtenis van 1976.
De studie die is gefinancierd door Rockefeller merkt op, “dat mevrouw twee figuren kon zien in het binnenste. maar dat zij niet volledig zeker was omdat ze in paniek raakte, de ramen en deuren van het huis sloot en begon te bidden.”

“De arts liep naar het huis van de patiënt die hij ging bezoeken, om de bewoners te waarschuwen over het mysterieuze verschijnsel,” zegt de tekst. “Iedereen kwam om het object te zien dat naar de hemel was opgestegen en zich met een onvoorstelbare snelheid voortbewoog.”

De gegevens over de ovni (ufo) van Gáldar zijn door de technici van Rockefeller vergeleken met andere, in New York in 1970, in Manchester in 1973, en San Antonio in Texas in 1978. de gebeurtenis in Gáldar is gedefinieerd als “fenómeno aéreos no identificados", dat zich maanden later herhaalde met ander getuigen; militaire autoriteiten die in een vliegtuig nabij Canarias vlogen.

Maanden later kwam de zaak - van het verschijnsel van Canarias, dat zich voordeed in juni 1976 - bij de Verenigde Naties. In 1978 waren het slechts drie Staten die accepteerden een studiecommissie te vormen over het verschijnsel ufo (ovni): India, Luxemburg, en de Seychellen. En slechts twee gespecialiseerde organen, de Internationale Luchtvaart en de UNESCO, die de vraag van de Verenigde Naties hebben beantwoord, met te zeggen, “Geen commentaar te kunnen leveren.”
maxresdefault-42.jpgHet voorval van Gáldar vindt plaats midden in de Koude Oorlog tussen de Verenigde Staten en de USSR. In het document, genaamd: “Akkoord over Maatregelen ter Vermindering van het Risico op een Nucleaire Oorlog,” - ondertekend door Richard Nixon en Leonid Breznjev - geeft men in een aanhangsel weer, dat partijen zich compromitteren, “onmiddellijk te melden, in het geval van het ontdekken door waarschuwingssystemen van niet geïdentificeerde objecten, of in het geval van stoorsignalen met deze systemen, of verbindingen die verband houden met installaties, als deze feiten een risico kunnen opleveren van het ontketenen van een nucleaire oorlog tussen beide landen.”
product_thumbnailQ081LWJ0.jpg product_thumbnailZVSY334Y.jpg
Het bovenstaande is ook beschreven in het boek van onderwijzer/journalist/schrijver Jaime Rubio Rosales: ‘La Historia Oculta de Canarias’ (‘De Verborgen Geschiedenis van Canarias’), dat door de hoofdredacteur van ‘Gran Canaria actueel’ vertaald is in het Nederlands, en gekocht kan worden bij uitgeverij ‘Lulu’ via het Internet:
http://www.lulu.com/shop/jaime-rubio-rosales/historia-oculta-de-canarias/paperback/product-15360358.html
en in het Spaans:
http://www.lulu.com/shop/jaime-rubio-rosales/historia-oculta-de-canarias/paperback/product-15360358.html
000islas-canariaslogo-119.jpg


De Perseïden
in 2016 het meest zichtbaar
in de nacht van
donderdag 11, en vrijdag 12 augustus

CANARISCHE EILANDEN.- maandag 8 augustus 2016 - De Perseïden, beter bekend als de Lágrimas de San Lorenzo (Tranen van Sint Laurentius), vertonen de hoogste activiteit op vrijdag 12 augustus 2016 tussen 14:00 en 16:30 uur Canarische tijd.

Een bericht van het Instituto de Astrofísica de Canarias (Canarische Sterrenkundig Instituut) geeft aan, dat de nacht voorafgaand aan de meest actieve dag, en de nacht daarna, het beste moment zal zijn om de vallende sterren te zien, wat in feite kleine stofdeeltjes zijn van diverse afmetingen, sommige kleiner dan een zandkorrel, die losraken van de kometen - of astroïden - in hun baan om de Zon.
img_35930.jpgDe opkomende maan verdwijnt in het tweede helft van de nacht, waardoor een betere observatie mogelijk zal zijn; steeds, als men op donkere locaties vertoeft, zonder lichtvervuiling en met onbewolkte horizon.
000islas-canariaslogo-81.jpg


De nacht waarop Canarias zich voorbereidt:
 de Perseïden:
Er zijn tientallen vallende sterren per uur te zien!

CANARISCHE EILANDEN - De Canario’s bereiden zich voor op de bekendste sterrenregen van het jaar, de Perseïden. 150 per uur op 12 augustus en op Canarias kort voor middernacht. De verwachte lágrimas de San Lorenz (De tranen van Sint Laurentius), zijn naamdag is 10 augustus, zie: http://www.grenswetenschap.nl/permalink.asp?i=3227

Men moet nog even geduld hebben: de meteorenzwerm piekt pas op 12 augustus. Maar nu al zijn er regelmatig ‘vallende sterren’ te zien.

Het is misschien wel de bekendste sterrenregen van het jaar: de Perseïden. En volgende week piekt deze sterrenregen in de nacht van vrijdag op zaterdag met tussen de 70 en 80 lichtstreepjes per uur.
perseden.jpg

Nu al meteoren zien
In aanloop naar deze piek zijn echter ook al heel wat lichtstreepjes te spotten, dus grijp de komende dagen uw kans! Volgens Hemel.waarnemen.com zijn meteoren van deze zwerm tot 12 dagen voor en na het maximum te zien. Wel zijn er meer meteoren te zien kort voor of kort na de piek. Gaat men drie dagen voor de piek kijken, dan kan je wel dertig meteoren per uur waarnemen. Kijkt men een dag eerder naar de hemel, dan ligt het aantal zichtbare meteoren ongeveer 40 procent lager.
pewrseiden.pngBewolking en de maan
De meteoren - die een snelheid van ongeveer 209.000 kilometer per uur hebben - zijn prima met het blote oog te zien. Zolang het maar niet bewolkt is. Een andere mogelijke spelbreker is de maan. Wanneer deze flink verlicht is, zijn zwakkere meteoren niet, of moeilijk te zien. Dit jaar kan de maan inderdaad roet in het eten gooien, omdat deze - tijdens de piek - voor 70 procent verlicht is.

Komeet De Perseïden geven elk jaar acte de présence. De sterrenregen ontstaat doordat de aarde door de baan van de komeet Swift-Tuttle beweegt. Deze komeet heeft in zijn baan stofdeeltjes achtergelaten die in botsing komen met moleculen in de atmosfeer van de aarde. Daarbij komt energie vrij die men ziet in de vorm van lichtstreepjes. De termen ‘sterrenregen’ of ‘vallende sterren’ zijn dan ook wat misleidend: de Perseïden hebben niks met sterren te maken.

Wie de lichtstreepjes graag met eigen ogen wil zien, doet er goed aan een plek met weinig lichtvervuiling op te zoeken. zoals in Tejedaen Ansite op Gran Canaria; de Teide op Tenerife, op La Palma, dat net zon zeker is maar wel van de sterren. En over precies een maand, de alpha auri gids, hoewel met maar 6 meteoren per uur.

De antieke Canario’s aanbaden de sterren. El Julan op El Hierro, het rots-station van Masca op Tenerife, Temisas en de almogaren van de Bentayga op Gran Canaria, de archeologische vindplaats La Fortaleza op La Gomera, de Lomo de las Lajitas en La Palma, Tindaya op Fuerteventura, waren al sterrenkundige observatiepunten van de antieke Canario’s

En wat de mausolea betreft, de grote begraafplaats van La Guancha, in Gáldar - een cirkelvormig grafmonument met 42 graven, gericht op de zonsopgang bij de winterzonnewende - was een mijlpaal voor de oorspronkelijke bewoners van de eilanden.

Net zoals op Gran Canaria, Cuatro Puertas in Artenara, met op La Gomera de archeologische vindplaatsen op de toppen van Garajonay en de Toscas del Guirre, deze laatste tegenover de zonsondergang bij de winterzonnewende.

Op Lanzarote, in Guenia, Teguise, is er een equinoctiale afstemming met een grot gegraven op korte afstand van de berg. De bewoners gebruikten die ruimte misschien voor een soort van ritueel met een sterrenkundig karakter.

Het lijkt vreemd, maar Augustinus en Antonio Romero Pallarés kenden daarvoor de Conquista al de cyclus van 18,6 jaar in dit bouwwerk waarin de maanbaan de maximale declinatie van de ecliptica bereikt, wat de basis is voor de Metonische kalender (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Cyclus_van_Meton) en die verder de Saros cyclus omvat van verduisteringen, ofwel, die het vermogen hadden eclipsen te voorspellen.

Stammen die Canarias bevolkten in de Oudheid afkomstig uit Noord-Afrika en die gerelateerd waren aan etnische groepen in schriftelijke bronnen, zoals: Libiërs, Numidiërs, Maures en Gaetulians, met meer of minder uitgebreid sociaalgeografische entiteiten, daarvan wijzen Canarische deskundigen erop, dat de verkregen resultaten van de verduisteringen terug zijn te vinden in de Canarische archeologie.
zzzislas-canariaslogo-45.jpg


La Palma ontvangt Stephen Hawking als
'ster’ van de wetenschap

LA PALMA- zondag 12 juni 2016 - De wetenschapper Stephen Hawking is op zaterdag 11 juni 2016 aangekomen met het passagiersschip ‘Britannia’ op het eiland La Palma, en heeft de eerste ster in ontvangt genomen die deel uit gaat maken van de toekomstige Paseo de Estrellas de la Ciencia (Sterrenboulevard van de Wetenschap) die men zal aanleggen op dit eiland.

Hawking is naar Canarias gereisd ter gelegenheid van de derde editie van het Festival Internacional ‘Starmus’, dat de wetenschap verbindt met de kunst en waaraan wereldwijd vooraanstaande wetenschappers deelnemen, onder wie Nobelprijswinnaars.
hawking.jpgDe autoriteiten van het eiland La Palma willen eer bewijzen aan Hawking door hem de eerste ster toe te kennen voor een paseo (boulevard) waarop - net als de beroemde van Hollywood - de belangrijkste wetenschappers van de universele wetenschap vermeld worden.

Bij de uitreiking heeft de president van het Cabildo (Eilandbestuur) van La Palma, Anselmo Pestana, zijn bewondering uitgedrukt voor de Britse wetenschapper, die hij bedankte voor het willen aanvaarden van de eerste ster die is toegekend door een volk, dat van La Palma, dat zijn hemel in dienst heeft gesteld van de wetenschap en wat een van 's werelds belangrijkste astrofysische complexen is.

De directeur van het Starmus Festival, Grafik Israelian, bedankte uit naam van Hawking voor de toegekende erkenning en zei zich verrast te voelen voor hetgeen hij kwalificeerde als ‘een uitstekend idee’, de Sterren boulevard voor de Wetenschap, welke men gepland heeft aan te leggen in Santa Cruz de La Palma.

De Paseo de las Estrellas de la Ciencia zal aangelegd worden als men de bouwwerkzaamheden aan de kust bij de Avenida Marítima Zeeboulevard heeft voltooid waar men een nieuw strand aanlegt. Elke ster zal uiteindelijk een afmeting hebben van 80 centimeter en draagt de naam van de eervolle wetenschapper, samen met een informatiepaneel waarop de verdiensten ten gunste van de Wetenschap vermeld zullen staan.

Op maandag13 juni 2016 zet Hawking zijn reis aan boord van de ‘Britannia’ voort naar Tenerife, om deel te nemen aan het Starmus Festival, dat in deze derde editie een eertetoon zal geven aan de Britse wetenschapper.

Lees de biografie van Stephen Hawking op:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Stephen_Hawking
zzzzzzzislas-canariaslogo-572.jpg


Canarias en Japan werken samen in het onderzoek naar de oorsprong van het Heelal

TOKIO - donderdag 26 mei 2016 - Het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) Canarisch Astrofysisch Instituut) en het Japanse Riken centrum hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor het installeren van een nieuwe radiotelescoop op Tenerife die bestemd is om vooruitgang te boeken in de kennis  omtrent de oorsprong van het Heelal.

De overeenkomst, die deze week door beide instanties is opgesteld in Tokio, is het in gang zetten van een nieuw project vanuit het Observatorio del Teide gericht op de bestudering van de gravitatie golven, zo heeft de directeur van het IAC, Rafael Rebolo, uitgelegd.

RIKEN_logo.gif 23176_I_4750874153_751bf19ce81.jpg   quijote_v1_color_negro_485x550_trans.png
 Met deze overeenkomst zal het Canarische wetenschappelijke centrum met haar installaties en een deel van het  wetenschappelijke team gedurende drie jaar bijdragen aan het ontwikkelen van het Ground Bird project dat wordt uitgevoerd door een consortium van  internationale instituten en geleid door het vooraanstaande Riken instituut in Kobe (Japan).

“Het is een experiment om de oorsprong van het universum op te sporen, door het vastleggen van de kosmische achtergrondstraling afkomstig van kort na de Grote Oerknal, “zo heeft  Rebolo aangegeven.
QUIJOTE_TEL_AND_ENCLOSURE.jpg                                                               Het Quijote experiment.
Ground Bird is een toegevoegd project aan het Quijote CMB, een soortgelijk experiment dat ook zal worden  uitgevoerd in het Canarische centrum dat eind juni 2015 is ingehuldigd door koning Felipe VI.
Quijote CMB (in het Engels: Q-U-I Joint Tenerife CMB experiment) wordt geleid door het IAC in samenwerking met andere landen en buitenlandse instituten, en telt twee telescopen met een doorsnede van 2,5 meter.

Het verschil tussen Quijote CMB en Ground Bird is dat hun telescopen gevoelig zijn  voor "verschillende reeksen van microgolven", legt de Spaanse onderzoeker uit, die eraan toevoegt dat de nieuwe telescoop zal worden geïnstalleerd tussen april en maart 2017.

quijote_collaboration.jpgTerwijl Quijote CMB wordt geleid door het Instituut voor Astrofysica van de Canarische Eilanden (IAC), zal Ground Bird worden geleid door Japan en zal dit bovendien voor 25 procent beschikken over personeel en middelen van de Spaanse deelname,” aldus Rebolo.

 Spanje "wint tweemaal" met de overeenkomst, omdat het al kan rekenen op de Japanse technologie van de laatste generatie in de voorzieningen van het IAC, en zal toegang hebben tot de door de nieuwe telescopen geregistreerde gegevens,  wat het potentieel van het al eerder genoemde Quijote CMB-project zal doen toenemen.

De nieuwe alliantie tussen de Spaanse en Japanse wetenschappelijke centra is afgesloten, een maand nadat de andere samenwerkingsovereenkomst gesloten is tussen het Instituut voor Cosmic Ray Research (Universiteit van Tokyo), geleid door Takaaki Kajita, de Japanse Nobelprijswinnaar voor Natuurkunde.
1aaaislas-canariaslogo-kopie-25.jpg


Bouw op La Palma
 van de eerste Cherenkov
telescoop

LA PALMA - donderdag 1 oktober 2015 - In oktober 2015 gaat op La Palma de bouw van start van de eerste van 20 Cherenkov telescopen die het CTA heeft gepland te plaatsen in het Observatorium op Roque de Los Muchachos. De bouw van deze infrastructuur zal twee jaar in beslag nemen.

De Cherenkov Telescope Array (CTA) is een internationaal astronomisch project van de Resource Board van de Cherenkov Telescope Array. La Palma en Chili zijn uiteindelijk verkozen boven locaties in Namibië en Mexico.

De directeur van het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC), Rafael Rebolo, heeft bevestigd, dat de bouw van eerste telescopen van het Red de Telescopios Cherenkov (CTA) (Cherenkov telescopen-netwerk) in het Observatorium van Roque de los Muchachos op La Palma op 19 oktober 2015 van start zal gaan.

Zoals het digitale dagblad ‘ El Time’ meldt, zal op de genoemde datum, om 17:00 uur de eerste steen gelegd worden voor deze wetenschappelijke infrastructuur, die geleidt wordt door de Universiteit van Tolo.
telescoop-Cherenkov-Palma.jpg                                    Het Observatorio op Roque de los Muchachos.
Als eerste wordt een telescoop van 23 meter gebouwd die - samen met de andere van dit soort al in het observatorium geïnstalleerde - de installaties van het IAC op het Isla Bonita tot de belangrijkste infrastructuur ter wereld maken voor het bestuderen van gammastralen. De bouw zal twee jaar in beslag nemen en het zal pas in 2017 zijn, als men wetenschappelijke waarneming kan doen. Dit proces zal zich nog eens over twee jaar uitstrekken, waardoor het pas in 2019 zal zijn, als dit volledig rendement begint op te leveren.

De bouw begint met het aanbrengen van een platform dat men zal gebruiken als steunpunt waarop men riolering en andere netwerken, voor elektriciteit en internet, zal aanleggen voor deze wetenschappelijke infrastructuur.

De nodige bouwwerkzaamheden voor de constructie van dit soort installatie zal niet omvangrijk zijn, omdat het gaat om open telescopen.
Cherenkov_Telescope.png

Op La Palma zal men in totaal 20 van deze infrastructuren bouwen die zullen dienen voor het bestuderen van gammastralen. Dit netwerk wordt gecompleteerd met nog eens 23 telescopen die men in Chili zal bouwen, in het Observatorium van Paranal in de Atacama woestijn

In totaal gaat de Cherenkov Telescope Array (het netwerk) wereldwijd 120 telescopen tellen waarmee men is staat zal zijn de gehele hemel te zien, zo zal de CTA de sterkste straling van het Universum meten - de gammastralen - waarbij men zich in de noordelijke vestiging zal concentreren in het observeren van verschijnselen buiten de Melkweg.

De telescopen die men op La Palma plaatst hebben twee verschillende afmetingen: de grootse, zoals men die in oktober 2015 begint te bouwen, hebben een hoofdspiegel met een doorsnede van 23 meter.
logo-europese-unie-rechts-1.jpgHet Chileense observatorium kost ongeveer 200 miljoen euro en zal einde 2020 gebouwd moeten zijn. Het complex op La Palma vergt een investering van ongeveer 90 miljoen euro in het Observatorio del Roque de los Muchachos.
Bijna de helft van deze investering komt uit de schatkist van het Ministerie van Economie, van de Canarische Regering, dat heeft toegezegd 40 miljoen euro te zullen investeren die afkomstig zijn van het Fondo Europeo de Desarrollo Regional (Feder) (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). De rest zal moeten worden bijgedragen door de landen die deel uitmaken van het project; wat al is toegezegd door Japan, dat de telescoop financiert die men nu gaat bouwen; Italië en Duitsland.

Rebolo heeft onlangs laten weten, dat men onderhandelingen aan moet gaan met de overige bij het project betrokken landen, om door te kunnen gaan met de bouw van de telescopen

Het CTA is een van de weinige wetenschappelijke infrastructuren die Europa heeft gekwalificeerd als strategisch; wat betekent, dat alle onderzoeken die men realiseert op het vlak van gammastraling zich concentreert op La Palma en in Chili.

Kosmische straling
De spiegels van de Cherenkov telescopen krijgen een diameter tussen vier en vierentwintig meter. Daarmee kunnen metingen tien keer meer precies gebeuren dan met de huidige instrumenten.

De Cherenkov Telescope Array moet de oorsprong van kosmische stralen, de samenstelling van donkere massa en een aantal van de meest gewelddadige objecten in het universum, zoals zwarte gaten, onderzoeken. Met de huidige capaciteit was het slechts mogelijk om tien procent van de sterrenhemel op die fenomenen te scannen.

Spreiding van het onderzoek is noodzakelijk om zowel binnen als buiten het eigen sterrenstelsel onderzoek te kunnen doen.

Het CTA Consortium bestaat op dit ogenblik uit duizend wetenschappers en ingenieurs uit tweehonderd onderzoeksinstellingen in bijna dertig landen over vijf continenten.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-146.jpg  


Twee voor de prijs van een:
‘Supermaan’ én maansverduistering

CANARISCHE EILANDEN - zaterdag 26 september 2015 - In de nacht van zondag 27 op maandag 28 september 2015 zal zich een volledige maansverduistering voordoen; het verschijnsel zal dit keer buitengewoon spectaculair zijn, omdat het zich voordoet tijdens ‘Supermaan’ en deze satelliet dus 15% groter en 30% helderder aan het firmament verschijnt.

Met deze maansverduistering komt er een einde aan een periode met een viertal rode Manen die begonnen is in april 2014 en die zich ongeveer elke tien jaar voordoet (de volgende zal plaatsvinden in 2023).
super-moon.jpg

Rode Maan
Dit vreemde, maar verklaarbare verschijnsel, laat de Maan waarnemen met een roodachtige kleur, wat dan historisch in verband is gebracht met rampen en rampspoed zoals het einde van de wereld.
608410.jpg

Supermaan
Maar ook kan men op maandagochtend in alle vroegte zien wat men kent als ‘Supermaan’; een optisch effect, dat zich voordoet wanneer de satelliet in de fase van volle Maan verkeert en door het perigeum loopt, of er dicht langs gaat; dit wil zeggen, dat de Maan in haar omloopbaan het dichtst bij de Aarde staat.
Perigeum_apogeum-1.png
                                   Als A de aarde is waaromheen object B draait,
                       dan is X het perigeum en Y het apogeum van de omloopbaan.

Het gevolg is, dat de volle Maan iets groter lijkt, maar in feite is de verandering zo klein, dar die men het blote oog amper waarneembaar is.

Sinds 1900 is het slechts vijf keer voorgekomen dat er Supermaan was met maansverduistering. De laatste was in 1982 en de volgende zal in 2033 plaatsvinden.

Maansverduisteringen
Maansverduisteringen doen zich voor, als er bij volle Maan een bijna, perfect rechte lijn is tussen de Zon, de Aarde en de Maan.

Tijdens de verduistering verdwijnt de Maan echter niet uit het zicht, maar kleurt slechts een beetje rood, omdat de atmosfeer van de Aarde werkt als een lens, het zonlicht afbuigt, de blauwe componenten filtert en alleen het rode licht doorlaat, wat op de maan wordt geprojecteerd.
Door de atmosferische omstandigheden zijn alle Rode Manen verschillend.

September 2015
Het begin van de bijschaduw van de verduistering (het eerste contact van de Maan met de schaduw van de Aarde) zal plaatsvinden om 0:12 Universal Time (UT), dat wil zeggen op 28 september 2015 om 02:12 uur op het Península (Schiereiland = het vasteland van Spanje) (zie: www.oan.es), de totale maansverduistering begint om 04:11 Spaanse tijd een zal maximaal zijn om 04:48 uur Centraal Europese Tijd (CET), en eindigt om 05:23 uur; het laatste contact tussen de Maan en de schaduw van de Aarde zal zijn om 06:27 uur.


‘Nieuw oog’ staat Grantecan toe ver weg staande sterrenstelsels  waar te nemen

LA PALMA - zaterdag 19 september 2015 - Het Observatorium op Roque de Los Muchachos heeft op vrijdag 18 september 2015 laten weten, dat het ‘CIRCE’ (Canarias InfraRed Camera Experiment) (de grootste optisch-infrarode telescoop ter wereld) in gebruik is  genomen.

Het betreft een uiterst gevoelige camera met een nabij infrarood-spectrum van 1,0-2,5 micra, wat een uitstekende beeldkwaliteit verschaft; in sommige gebieden van het spectrum beter zelfs, dan de gerenoveerde ruimtetelescoop ‘Hubble’.
grantecan.jpg
cirse.jpg'CIRCE', dat nu beschikbaar is voor de gehele internationale sterrenkundige gemeenschap, wat men heeft uitgeprobeerd in de GRANTECAN (GTC) (Grote Telescoop van Canarias) is de eerste camera die in staat is het nabije infrarood waar te nemen waardoor het mogelijk is, om o.a. ver weg staande sterrenstelsels waar te nemen en door het stof te kijken rond het zwarte gat in het centrum van de Melkweg.

De camera, die 1.000 kilo weegt en cryogeen wordt gekoeld (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Cryogeen), is ontwikkeld door de Afdeling Sterrenkunde van de Universiteit van Florida, door het team van professor Stephen S. Eikenberry.
steve_animation_v2.gif 30dor_core_v2.jpg
Stephen S. Eikenberry
professor of Astronomy,
University of Florida.
Het instrument is eind 2014 in de GTC geïnstalleerd in samenwerking met personeel van de Universiteit van Florida en medewerkers van de GTC.
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-79.jpg
 


Astrofísico de Canarias leidt 18 onderzoeksprojecten in  2014

LA LAGUNA - zondag 13 september 2015 - Het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) (Canarisch Instituut voor Astrofysica) (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Astrofysica) heeft weer hetzelfde aantal medewerkers als in 2013 en heeft in 2014 meegewerkt aan 18 projecten die geleid zijn door onderzoekers van deze wetenschappelijke instelling.

Het Boletín Oficial del Estado (BOE) (Staatsblad) heeft onlangs het Financiële Jaarverslag 2014 gepubliceerd van het IAC, waarin men aangeeft, dat men gedurende dit jaar 18 projecten heeft aangevraagd, welke men heeft opgenomen in het Plan Estatal de Investigación Científica y Técnica y de Innovación 2013-2016 (Staatsplan voor Wetenschappelijk, Technisch en Innovatief Onderzoek 2013-2016), waaraan men 6,5 miljoen euro heeft toegekend.
thumb-44.jpg                     Installaties van het Instituto de Astrofísica de Canarias op de Teide..
Zo heeft men via het Plan Nacional (Nationale Plan) het IAC betrokken bij diverse projecten van een twaalftal postdoctorale onderzoekers.

De projecten die men in het IAC uitvoert, strekken zich uit over zes onderzoeksgebieden die overwegend terreinen van de Astrofysica beslaan.

Ieder van de 34 projecten die in gang gezet zijn in 2014 –het moment waarop het Jaarverslag is gebaseerd- wordt geleid door een hoofdonderzoeker en kan ook bogen op de toewijding van pre- en postdoctorale onderzoekers

Het Instituut meldt, dat men in 2014 binnen de onderzoeksactiviteit bovendien in seminars de  stellingen heeft behandeld van zes onderzoekers die internationaal aanzien genieten.

Volgens het in het BOE gepubliceerde balans zijn in 2014  de personeelskosten van het Instituut toegenomen  met bijna 2,5 miljoen euro:  van 10,4 naar 13 miljoen euro.

Bovendien zijn in 2014 ook de kosten voor het beheer - met nog eens twee miljoen euro – toegenomen: van 5,5 naar 7,2 miljoen euro.

Alle kostenposten in het jaar 2014 bij elkaar opgeteld hebben 20,9 miljon euro bedragen; tegenover 16 miljoen euro in 2013 heeft de omzet  in 2014 de 23,5 miljoen euro bedragen, tegenover de 24,2 miljoen euro in 2013.

Het aantal medewerkers van het IAC heeft zich gehandhaafd op 383, hoewel, in een licht andere samenstelling. Zo  zijn er 133 astrofysici, twee minder dan in 2013; ook  is het aantal doctorandi  met twee afgenomen tot 133; terwijl het aantal technische medewerkers is toegenomen met vier, tot in totaal 125. Het kantoorpersoneel is, met 60 medewerkers, gelijk gebleven.

Het beheer van de Internationale Observatoria en de financiering ervan is geregeld met de

Acuerdos Internacionales de Cooperación en Materia de Astrofísica (Internationale Overeenkomsten op het vlak van de Astrofysica) evenals met de bilaterale overeenkomsten van het Observatorio del Teide, evenals met die van het Observatorio del Roque de los Muchachos, op La Palma.

Als opmerkelijk gegeven heeft men in het Observatorio del Teide gedurende 2014 een project uitgevoerd voor het natuurlijke herstel van het landschap, met een begroting van €12.000,=.

In het boekjaar 2015 heeft men van de Centrale Vestiging ook het Energie-certificaat verkregen.

Wat betreft de investeringen valt in dit begrotingshoofdstuk de  aanschaf  op van een 100% elektrisch aangedreven voertuig voor de technische onderhoudsdienst, voor een bedrag van €12.000,=
ZZZZZZAislas-canarias-84-99-26.jpg  


Totale verduistering super-maan

EUROPA -  zaterdag 5 september 2015 - De bijzondere maansverduistering - de eerste sinds ruim 30 jaar-  zal plaatsvinden in de nacht van  zondag 27 op maandag 28 september 2015.

Sinds 1900 hebben zich slechts vijf van deze maansverduisteringen voorgedaan. Het gaat om de maan die men dan duidelijk veel groter waarneemt en veel helderder dan normaal. Het zal de eerste supermaan-verduistering zijn sinds 1982, en de laatste tot aan 2033.
nacht-va-electra.jpgDeze volledige maansverduistering is waarneembaar vanaf het gehele Amerikaanse Continent en de Oostelijke Stille Oceaan op de avond van zondag 27 september 2015 ; en in Europa, Afrika en West Azië zal men deze kunnen waarnemen in de nacht van zondag 27 op maandag 28 september 2015.

Super manen’ doen zich voor, omdat de baan van de Maan om de Aarde ovaal is in plaats van rond. Terwijl de gemiddelde afstand van de Maan met de Aarde ongeveer 384.600 kilometer bedraagt, is dat 495.600 kilometer bij het apogeum, en 363.700 bij het perigeum, aldus een videofilm van de NASA.

 Perigeum_apogeum.png
Als A de aarde is waaromheen object B draait, dan is X het perigeum en Y het apogeum van de omloopbaan.
Een super-maan, is een volle maan die zich voordoet op het perigeum, of daar heel dicht bij, en lijkt dan extra groot aam de hemel te staan, tot wel 14% groter en 30% helderder dan andere keren dat het volle maan is.
thumb-40.jpg

Er heeft zich sinds 1900 slechts vijf keer een supermaan voorgedaan (in 1910, 1928, 1946, 1964 en in 1982).

Op 13 september 2015 zal er een gedeeltelijke maansverduistering zijn;  maar die is alleen waarneembaar vanaf het zuiden van Afrika en vanaf Antarctica.
ZZZZZZAislas-canarias-84-53.jpg 


De Melkweg vanaf Fuerteventura

TUINEJE - vrijdag 17 juli 2015 - De majorero hemel is erkend als derde Reserva Starlight de Canarias (Sterrenlicht Reservaat van de Canarische Eilanden).

De nachtelijke hemel gezien vanaf Fuerteventura is het derde Reserva Starlight (Sterrenlicht-Reservaat) van Canarias geworden, nadat de stichting die zich inzet voor de beste locaties voor het zonder lichtvervuiling aanschouwen van de sterren de ‘buitengewone’ omstandigheden ervan heeft erkend.
1436550827911.jpg                            De Melkweg gezien vanaf het strand van ‘El Roque’, binnen het
             
‘Cuchillos de Vigan
’, in de gemeente de Tuineje in het Zuiden van Fuerteventura.
thumb-21.jpg
Na de goedkeuring van de Starlight verklaring en het lanceren van het initiatief op La Palma in 2007, was het Biosfeerreservaat van Fuerteventura een van de eerste locaties van de UNESCO, dat zich inzette voor deze beweging, gericht op de bescherming van de nachtelijke hemel.

Deze toezegging betekende voor het eiland een ‘ambitieus’ beleid te zijn, om de basis te leggen voor het toekomstige Starlight Reservaat in het kader van het Plan van Aanpak voor het Biosfeer-reservaat.

Na een proces van metingen, hoorzittingen en het schrijven van rapporten, is Fuerteventura naast La Palma en de vulkaan Teide op Tenerife, het nieuwe Canarische Starlight Reserve (Sterrenlicht Reservaat)
1436550779256.jpg                             De Melkweg gezien vanaf het strand van ‘El Roque’,
                             binnen het natuurmonument
‘Cuchillos de Vigan’,
                          in de gemeente de Tuineje in het Zuiden van Fuerteventura.
1436550779083.jpg
1436550779355.jpg
                                   De nachtelijke hemel boven Fuerteventura.
De afwezigheid van lichtvervuiling, de scherpte, de beschikbaarheid gedurende aanzienlijk onbewolkte periodes, en het vormen van een ‘unieke’ combinatie van het landschap en de sterrenhemel, en het culturele erfgoed met betrekking tot de sterrenkunde, hebben gediend als argumenten om deze onderscheiding toe te kennen.

De beheerder van het Biosfeerreservaat op Fuerteventura, Tony Gallardo, werkt er al jaren aan, dat men het belang erkent van de majorero hemel.

Hij is van oordeel, “dat Fuerteventura ‘buitengewone’ omstandigheden biedt die het mogelijk maken, dat men het firmament zowel met het blote oog kan waarnemen, als met min of meer gesofistikeerde instrumenten, omdat men locaties heeft die weinig vervuild zijn door kunstlicht en die amper bewolkt zijn.
1436550779356.jpgDe minister van Milieuzaken, Natalia Évora, van het majorero Cabildo (Eilandbestuur van Lanzarote) heeft een de persmedia uitgelegd hoe men vanuit het Eilandbestuur gedurende deze jaren gewerkt heeft met diverse aspecten, wat geleid heeft tot de bescherming van de nachtelijke hemel, zoals het wijzigen van verlichting, voorlichtingscampagnes en cursussen Sterrenkunde.

Een van de grote bevoordeelden van de inspanning van het Cabildo (Eilandbestuur) om de nachtelijke hemel te beschermen, is de pardela cenicienta (Kuhls Pijlstormvogel), die gezien heeft hoe het eiland donker blijft gedurende de gehele broedperiode, om te voorkomen dat de kuikens door het licht van straatlantaarns gedesoriënteerd raken tijdens hun eerste vluchten, omdat ze als enige gids gebruik maken van het maanlicht.

Vanuit het Starlight initiatief, dat gelieerd is aan de UNESCO, dringt men aan op de inzet van een voorbehoud dat zich uitstrekt tot de natuurlijke en cultiele waarden die verband houden met het waarnemen van het firmament en die een bescherming van leefomgevingen omvat en soorten zoals de pardela, die een heldere hemel nodig hebben.
1436550779603-1.jpgDe coördinator van het Starlight nitiatief, Cipriano Marín, is gedurende deze jaren getuige geweest van de werkzaamheden die men op Fuerteventura heeft verricht om het certificaat te verkrijgen; een onderscheiding, welke men binnenkort officieel zal overhandigen aan het Cabildo (Eilandbestuur).

Voor Marín, “vormt dit certificaat een permanente toezegging als het aankomt op het beschermen van de kwaliteit van de nachtelijke hemel boven de geselecteerde locatie, tegen onaangename factoren zoals lichtvervuiling.”

Het Reserva Starlight (Sterrenlicht Reservaat) van Fuerteventura heeft een kerngebied waar de kwalitatieve omstandigheden van de hemel ‘uitstekend’ zijn en dat zich uitstrekt langs de Barlovento-kust, van de bocht van Cofete, de beschutte gebieden van het Landschapspark van Betancuria, tot aan een groot gebied bij de kust van Jarubia, en bovendien de ongerepte gebieden zoals Cuchillos de Vigán

Marin legt uit, dat dit gebied wordt begrensd door een bufferzone met ‘extreme voorzorgsmaatregelen, “ter voorkoming van elke verlichtingsactie die van invloed zou kunnen zijn op het kerngebied.”
1436550827510.jpgDe rest van het eiland is een overgangsgebied,” waar men op de middellange termijn naar een verantwoord en intelligent model voor buitenverlichting moet gaan,” zo voegt hij toe.

Het Reserva Starlight (Sterrenlicht Reservaat) zal het mogelijk maken, dat het eiland nog een toeristisch stempel krijgt dat de bezoekers meer biedt, vooral aan de liefhebbers van sterrenkunde, die in enclaves langs de Barlovento-kust zoals Cofete, Los Molinos, Paso Chico, Tindaya en Tefía - waar zich de Sterrenwacht van Fuerteventura bevindt - de Melkweg in zijn volle omvang kunnen aanschouwen.
1436550779354.jpg
1436550827748.jpg
Diezelfde nachtelijke hemel - die tegenwoordig gevolgd wordt door enkele adepten onder de bijna twee miljoen toeristen die jaarlijks het eiland bezoeken - was ook een belangrijk element tijdens de majorera-prehistorie.
De voormalige eilandbewoners - de majos (‘knappe’/’leuke’ /’oorspronkelijke’) - vonden in de hemel hun goden en gaven op plaatsen als de Montaña Tindaya met podomorfos (graveringen/rotstekeningen) de mythische ruimte weer met betrekking tot de astronomie.
1436550827905.jpg
1436550827909.jpg                     Twee personen bekijken de hemel in het gebied ‘Las Casitas’
                         in de gemeente Tuineje in het Zuiden van Fuerteventura.
1436550808667.jpg

Nu wil de hemel boven Tindaya degenen die de berg bezoeken, ontmoeten via een een project dat voor heeft, een ‘beter verzorgd' wandelpad aan te leggen, “als middel voor het herstel van de nachtelijke rondleidingen over de berg,” zo heeft Natalia Évora opgemerkt.
1436550827796.jpg 1436550779597.jpgHet voorstel voor het nieuwe wandelpad op de Tindaya komt nog bij het aanleggen van toekomstige sterrenkundige balkons, die verdeeld zijn in het netwerk van wandelpaden op het eiland, en vanwaar men de sterren kan aanschouwen.

In afwachting van het bezoek van amateur-sterrenkundigen heeft Fuerteventura de interesse van de wetenschappelijke samenleving gesponsord met het creëren van observatoria zoals die van Tefía, of die van La Corte in Antigua, het eerste van het eiland dat wordt opgenomen in het internationale netwerk van het Amerikaanse Minor Planter Center van de International Astronómic Union.
1-AAAAislas-canarias-kopie-194.jpg
 


 La Palma wordt vestiging voor
het grootste telescopen-netwerk
voor het observeren van gamma-straling

ROQUE DE LOS MUCHACHOS - 17 juli 2015 - De Raad voor het Red de Telescopios Cherenkov (Cherenkov Telescope Array - CTA) (Cherenkov Telescoop-netwerk) die op donderdag 16 juli 2017 in Berlijn heeft vergaderd - heeft besloten, dat het op het eiland La Palma gelegen: Observatorio del Roque de los Muchachos (ORM), haar grote wetenschappelijke installatie op het Noordelijk Halfrond kan krijgen, zo heeft het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) (Canarische Sterrenkundig Instituut) laten weten.

Het CTA zal een wetenschappelijke infrastructuur zijn die bestaat uit twee observatoria, een op elk Halfrond, die bestaat uit een reeks Cherenkov telescopen van de nieuwste generatie voor het bestuderen van hoog energetische gammastralen. Het netwerk zal gaan bestaan uit honderd telescopen, waarvan er twintig geplaatst zullen worden op het Noordelijk Halfrond (zie: http://www.newscientist.nl/nieuws/astronomen-dromen-van-de-cherenkov-telescope-array).
observatorio-palma--644x362.jpg
             De observatoria op Roque de Los Muchachos (La Palma) en de Melkweg.
Pressefoto-CTA-LST-IAC-Kuentlerische-Darstellung.jpg
                               Een kunstenaars-impressie van Cherenkov telescopen
.
CCcta1_06_12.jpg
                                                                 VIDEO:
Een tekenfilmpj
e toont de Cherenkov Telescope Array:
https://youtu.be/ioDGTpwGLWE

Na twee maanden van onderhandelen en evaluatie van de diverse kandidaatstellingen op:
- de milieu-omstandigheden,
- het wetenschappelijke rendement,
- de bouw- en operationele kosten,
is in de eindronde het Observatorium op Roque de Los Muchachos geëindigd vóór het Observatorium van San Pedro Martir (Mexico).
logo-europese-unie-rechts.jpgSpanje zal 40 miljoen euro bijdragen voor de bouw ervan, voor het grootste deel mede gefinancierd door het Fondo Europeo para el Desarrollo Regional (FEDER) (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). Dit bedrag betekent de helft te zijn van de totale kosten voor deze sterrenkundige infrastructuur op het Noordelijk Halfrond.

De directeur van het IAC, Rafael Rebolo, heeft de Spaanse delegatie voorgezeten die, samen met afvaardigingen uit dertien landen, deel heeft gehad in het nemen van de beslissing, dat het CTA naar Spanje zal komen.

Rafael Rebolo heeft benadrukt, “dat het CTA een van de weinige wetenschappelijke infrastructuren is die Europa kwalificeert als strategisch; en de deelname van tien Europese landen, samen met Japan, Brazilië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten maken het tot een waarlijk, wereldwijd wetenschappelijk project.”

Volgens de directeur van het IAC, “maken de hemel en de infrastructuren van het Observatorium op Roque de los Muchachos het samen mogelijk, dat over enkele jaren de ruim duizend onderzoekers van het CTA consortium maximale wetenschappelijke resultaten kunnen bereiken op het vlak van de hoog energetische Sterrenkunde. Bovendien wil hij de Spaanse en de Canarische Regering bedanken, “voor de sterke steun,” voor de Spaanse kandidatuur voor de Noordelijke vestiging van het CTA .
detection3s.jpg

Volgens Manuel Martínez, van het Instituto de Física de Altas Energías (IFAE) (Wetenschappelijk Instituut voor Hoge Energieën) in Barcelona en coördinator voor CTA España, "is de keuze voor het ORM, als locatie voor de Noordelijk CTA, niet alleen een succes voor de Canarische observatoria, maar ook een erkenning van de uitwerking en de zichtbaarheid van de Spaanse wetenschappelijke gemeenschap die gespecialiseerd is in sterrenkunde van gammastraling.”

Bovendien voegt hij toe, dat een negentigtal wetenschappers van: de UCM, het IFAE, IAC, de UAB, het ICCUB, ICE-CSIC/IEEC, CIEMAT en de UJA in de afgelopen tien jaar hard gewerkt heeft, om te bereiken dat deze droom werkelijkheid heeft kunnen worden.”
naamloos-112.png
003727_10_fig1.jpg

“Nu gaan we door met het werken aan vestigen van het CTA Norte als een van de meest vooraanstaande wetenschappelijke infrastructuren ter wereld.”

Voor Ramón García López, de belangrijkste onderzoeker van het CTA en het IAC, "is het bereiken van het naar Canarias brengen van het CTA Norte het resultaat van het werk van veel personen gedurende een aantal jaren; en is dat mede mogelijk geworden door steun welke men ontvangen heeft van de Spaanse Regering, van de deelstaat Canarias en van

Cabildos (Eilandbesturen)”

"Nu staan we voor de uitdaging van het bouwen van deze fantastische faciliteit die, samen met de evenknie op het Zuidelijk Halfrond, het ‘wereldwijde observatorium’ zal worden voor hoog energetische gammastraling,” zo heeft hij toegevoegd

Het CTA is een initiatief dat voorziet in de bouw van een nieuwe generatie Cherenkov telescopen voor het in het Heelal bestuderen van hoog energetische gamma stralen- Deze gammastralen leveren informatie over de meest krachtdadige en extreme gebeurtenissen die zich voordoen in het Universum.

De CTA telescopen zullen drie verschillende afmetingen hebben, de grootse zullen de vier Large Size Telescopes (LST) zijn, met een prisma spiegel van 23 doorsnee, die zijn ontworpen door een team van universiteitsmedewerkers en onderzoeksinstituten, samen met teams uit Japan, Italië, Frankrijk, Duitsland, Brazilië, Zweden en Kroatië, die samenwerken met Spaanse teams van de Universiteit van Barcelona, van het IFAE, het CIEMAT en de Universidad Complutense. Van de samenwerking in het CTA maken ook teams deel uit van het IAC, het ICE CSIC/IEEC, van de UAB en van de Universiteit van Jaén.
La-Palma-Magic2-Spiegelung-Magic1-277x300.jpg

            Op Roque de los Muchachos staan al twee Cherenkov telescopen:
                                                        de
MAGIC1 en de MAGIC2.

De eerste LST telescoop zal in 2016 geïnstalleerd worden in het ORM (La Palma). In dit Observatorium bevinden zich al de MAGIC telescopen die al in bedrijf zijn, en die beschouwd worden als de beste ter wereld in dit bereik van hoge energieën.

Bij voorkeur zijn CTA locaties te vinden op 1500 meter of hoger, met weinig bewolking en weinig last van stoorlicht. Lokale windsnelheden en het voorkomen van zand- en sneeuwstormen hebben ook invloed op vestiging.
Op het Zuidelijk Halfrond moet op een locatie van tien vierkante kilometer een zestigtal telescopen straling uit het vlak van de Melkweg meten.
Op het Noordelijk Halfrond komt een tweede locatie, met dertig telescopen en in totaal een oppervlak van een vierkante kilometer, waarmee men hoog energetische deeltjes observeert die juist van buiten de Melkweg afkomstig zijn.
1-AAAAislas-canarias-kopie-190.jpg  


De Koning opent twee telescopen die vanaf Canarias het spoor van de ‘Oerknal’ nagaan

TENERIFE - zondag 28 juni 2015 - Don Felipe (Koning Filips), erelid van het IAC: “De geschiedenis van het Instituto de Astrofísica de Canarias “ (“Canarisch Instituut voor Sterrenkunde”) is lang.” Met die woorden heeft de Spaanse Koning op zaterdag 27 juni 2015 op de bergrug van de Teide, waar een van de twee observatoria van het IAC gevestigd is, de twee radiotelescopen in gebruik genomen die het mogelijk maken het ontstaan van het heelal na te gaan door het bestuderen van het spoor van de ‘Oerknal’, wat het begin is van de uitdijing van de materie.

Don Felipe, die met een helikopter is gearriveerd bij de wetenschappelijke installaties, heeft op Tenerife nog eens zes andere instrumenten in gebruik genomen die het o.a. mogelijk maken, de richting te volgen van de asteroïden die de baan van de Aarde kruisen en die, daarom, “potentieel gevaarlijk zijn.”
rey-inauguracion-telescopios--644x362.jpgRafael Rebolo, de directeur van het IAC, legt aan de Koning (links van Zijne Majesteit)            minister Ana Pastor) het functioneren van de nieuwe telescopen uit.
De Monarch -  die naast ander autoriteiten vergezeld is door de minister van Fomento (Ontwikkeling) Ana Pastor; de Staatssecretaris voor Onderzoek, Ontwikkeling en Vernieuwing, Carmen Vela; en de voormalige president van de Canarische Regering, Paulino Rivero - heeft zijn aanmoediging gegeven aan een instelling die hij dertig jaar geleden, als Prins van Asturië, de titel van Astrophysical Honor (Ere-Sterrenkundige) heeft toegekend.

De oprichter en eerste directeur van het Spaanse onderzoekscentrum, Francisco Sanchez, heeft de Koning bedankt voor het feit dat hij die belofte nagekomen is, ‘en dat hij zich altijd heeft geïnteresseerd voor de problemen en moeilijkheden van het instituut, dat met de inhuldiging van de nieuwe telescopen ook haar dertigste verjaardag viert.

Don Felipe (Koning Filips) is zijn toespraak begonnen met het uitspreken van zijn, “droefenis en pijn, vanwege de recente aanslagen,” en heeft het medeleven van Spanje overgebracht aan de familieleden van de slachtoffers en landen die daar rechtstreeks bij betrokken zijn, vanwege de terroristische ‘barbaarsheid’.

In zijn toespraak heeft de Koning ook herinnerd aan de opening, 30 jaar geleden, van het observatorium van het IAC, toen hij nog niet zo gewend was aan het spreken voor zoveel aanwezigen

De Koning heeft de ‘eer’ uitgelegd die hij voelt bij het onderdeel uitmaken van de wetenschappelijke gemeenschap van het IAC en hoe hij vervolgens, tijdens zijn regelmatige bezoeken aan de observatoria op Tenerife en La Palma , “heeft geprobeerd de ‘grote wetenschap’ te begrijpen welke men bedrijft in dit onderzoekscentra. “De geschiedenis van het Instituto de Astrofísica de Canarias “ (“Canarisch Instituut voor Sterrenkunde”) is lang,” zo heeft de Monarch benadrukt, die zijn voldoening heeft uitgedrukt, onderdeel te zijn van deze geschiedenis.

Na enkele woorden in het Engels gericht te hebben tot de vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Rusland, Qatar en Slowakije, die eigenaar zijn van de zes ‘robot’-telescopen die zijn ingewijd (de andere bevindt zich in de Sterrenwacht op Mallorca), heeft Don Felipe de nadruk gelegd op de luchtkwaliteit van de Canarische Eilanden en voorbeeldige internationale samenwerking die het IAC heeft, met internationale installaties van ruim 25 landen.
La_Palma_-_Gran_Telescopio_Canarias.jpg                                                      De 'Grantecan' in aanbouw.
Grantelescopio.jpg                                             De 'Grantecan' bij zonsopkomst.
Een van die installaties is de Gran Telescopio Canarias (Grantecan), haar vlaggenschip, (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gran_Telescopio_Canarias) zo heeft de Koning laten weten, die daarmee het ‘grote belang’ heeft willen benadrukken, van de belangrijke ‘rol van Spanje’ bij de bouw ervan, wat een ‘mijlpaal’ is (de Grantecan is de grootste optische telescoop ter wereld) waarbij nu een andere ‘mijlpaal’ komt, het ‘Quijote’-project.

Het ‘Quijote’-project, of experiment, dat gestalte moet krijgen via twee radiotelescopen die op zaterdag 27 juni 2015 in gebruik zijn genomen, gaat de oorsprong van het heelal na, met het meten van de polarisatie in de lucht van microgolven; een magnetron, waarmee men kan nagaan van wat erg gebeurd is na de ‘Oerknal’.

Daarnaast- zoals ook is gezegd door minister Pastor en Carmen Vela - heeft de Koning het IAC opgeroepen, om uit te groeien tot de hoofdzetel van het Noordelijk Halfrond in het netwerk van Cherenkov telescopen, opdat men deze locatie kiest voor het vestigen van de Europese Zonnetelescoop.

“In sterrenkundige begrippen is 30 jaar niets, en er is veel te doen en te ontdekken. Van harte gefeliciteerd”, zo concludeerde de Koning.
1-AAAAislas-canarias-kopie-12.jpg 


Koning Filips VI opent de twee telescopen
waarmee de Spaanse wetenschap
de oorsprong van het heelal onderzoekt

TENERIFE - vrijdag 26 juni 2015 - Het ‘Quijote’-experiment zal het mogelijk maken, de ‘Oerknal’-theorie te verdiepen en kan rekenen op medewerking van de Universiteiten van Manchester en Cambridge.

Het was de onderzoeker van het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) (Sterrenkundig Instituut van Canarias) (zie: http://www.iac.es/index.php?lang=en), toen nog een beginner, die in 1992, samen met Phil Charles en Tim Naylor, het eerste zwarte gat heeft ontdekt in ons sterrenstelsel.

observatorio-teide--478x270.jpg                                         Het observatorium op de Teide.
Oerknal’-theorie
De treffer, waarbij Jorge Casares een hoofdrol vervulde, is slechts een van de vele bijdragen van het IAC aan de wetenschap. Op zaterdag 26 juni 2015 zal de Koning de twee nieuwe telescopen inwijden waarmee het Spaanse onderzoekscentrum, in het kader van een experiment met een niet minder Spaanse naam, El Quijote’, de beroemde ‘Oerknal’-theorie zal verdiepen

Don Felipe is de aangewezen persoon om deze twee nieuwe en grote ogen in te wijden waarmee het IAC een van haar voornaamste doelstellingen zal versterken: de sterrenkunde , “van de heel hoge energie;” in feite, de processen die worden geactiveerd vanuit de oorsprong van het heelal.

Microgolven
In technisch termen, zullen de twee telescopen het mogelijk maken de polarisatie van microgolven aan de hemel te meten, een soort magnetron waarmee men het spoor kan bekijken van wat er gebeurt.

Nobelprijswinnaars voor Fysica
In oktober 2014 hebben de Nobelprijswinnaars voor Fysica Robert Wilson en John Mather, in gezelschap van de directeur van het instituut, Rafael Rebolo, het observatorium op de Teide bezocht; een van de twee, waarover het IAC beschikt (het andere staat op Roque de los Muchachos, op La Palma). Het is namelijk Wilson die de ontdekking heeft gedaan van de kosmische achtergrondstraling.
QUIJOTE_I_II_small.jpg

                                      De 'Quijote II' klaar om zijn  partner te vergezellen.

Het ‘Quijote’-experiment
Het ‘Quijote’-experiment bestaat uit de ‘Quijote I’, een telescoop die al sinds 2012 functioneert en de ‘Quijote II’, welke recent is geïnstalleerd en die tot doel heeft ,deze ‘sporen’ van de oorsprong van het heelal op te sporen. Het project is nu werkelijkheid dankzij de medewerking, in het kader van het IAC, van het Instituto de Física van Cantabrië, de afdeling Bouwkunde voor Communicaties, van de Universiteit van Cantabrië, het ‘Jodrell Bank’-Observatorium van de Universiteit van Manchester en het ‘Cavendish Laboratory’ van de Universiteit van Cambridge.
luna-y-el-teide-tenerife.jpg

                                                    De Teide,  'het dak van Spanje'.
Het dak van Spanje

De Monarch zal op de hellingen van het dak van Spanje (het observatorium staat op nagenoeg 2.400 meter hoogte, waar de Teide tot 3.718 meter reikt) zes andere robot-telescopen in gebruik stellen - die niet constant toezicht nodig hebben - een is er van de Sterrenwacht van Mallorca ( zie: http://www.oam.es) , twee zijn er van de Verenigde Staten, een is er van Rusland, een van Qatar en een van Slowakije.
neo_banner.jpg                                                  (zie: http://neo.jpl.nasa.gov/ca)

NEO asteroïden
De installatie, van het instituut op de Balearen, zal zich voornamelijk bezig gaan houden, met het ontdekken en volgen hoe de asteroïden en kometen, waaronder de NEO-astroïde,, de baan van de Aarde kruisen, “en die potentieel gevaarlijk zijn vanwege de mogelijkheid van een botsing,’” zo legt het IAC uit.
sunsetcfr.jpg

                                     Grantecan. (zie: http://www.gtc.iac.es).

Steun van het Koninklijk Huis
De steun van het Casa Real (Koninklijk Huis) aan de activiteit van het Instituto de Astrofísica de Canarias, dat in de internationale voorhoede is op dit vlak van de sterrenkunde, is bij meerdere gelegenheden gebleken. Koning Juan Carlos en Koningin Sofía hebben al in julli 2009 de opening verricht van de Gran Telescopio Canarias, de Grantecan ofwel GTC,  de grootste optische telescoop ter wereld en een waar juweel in de kroon van het IAC .
1-AAAAislas-canarias-147.jpg 


Z.M. Koning Filips VI opent de nieuwe robot-telescopen  van het observatorium op de Teide

SANTA CRUZ DE TENERIFE - maandag 22 juni 2015 - De directeur van het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) (Het Canarisch Instituut voor Sterrenkunde), Rafael Rebolo, heeft op maandag 22 juni 2015 laten weten dat Zijne Majesteit Koning Filips de Zesde van Spanje aanwezig zal zijn bij de ingebruikname van de twee nieuwe robot-telescopen van het observatorium op de Teide (Tenerife), welke voorafgaat aan de openingsceremonie van de ‘European Week of Astronomy and Space Science’ (EWASS 2015) (‘Europese Week van de Sterrenkunde en Ruimtewetenschappen’), het belangrijkste jaarlijkse Europese Sterrenkunde-congres dat in 2015 plaatsvindt op Tenerife.

Rafael Rebolo benadrukt, dat het een buitengewone gebeurtenis is dat ruim duizend wetenschappers aan deze ontmoeting zullen deelnemen; en hij heeft dan ook laten weten, “uiterst verheugd te zijn met de respons die Europa en vele andere landen hebben gegeven.”

                                                Het observatorium op de Teide
rey-observatorio-teide--644x362.jpg

                        IAC: Het interieur van de Gran Telescopio de Canarias
                                      in het observatorium op  de Teide(Tenerife)
De IAC directeur verwacht , “dat dit congres een wetenschappelijk succes zal zijn.” Bovendien heeft hij uitgelegd dat het doel van de EWASS 2015 het bespreken zal zijn van de recente voortschrijding in de Astrofísica (Astrofysica = Sterrenkunde), van de recent ontdekte planeten en nabij staande sterren tot de meest recente stappen voorwaarts in ons begrip van het ontstaan van de evolutie van het heelal, en de vorming van zwarte gaten in ons en andere sterrenstelsels.

EWASS 2015 biedt plaats aan diverse conferenties tijdens een veertigtal symposia. Ook zal er ruimte zijn om te debatteren over het wetenschappelijk beleid van het Continent op het vlak van de Astronomie (Sterrenkunde).

Ook zal men aan diverse professionele sterrenkundigen onderscheidingen toekennen voor hun lange loopbaan en aan enkele van de beste jonge onderzoekers van Europa.

Tegelijkertijd zal er een serie lezingen worden gehouden in het Museo de la Ciencia y el Cosmos (Museum van Wetenschappen en de Kosmos) en wel op 25 juni 2015 door Álvaro Gimenez, wetenschappelijk directeur van het European Space Agency (ESA), over de Wetenschap die wordt bedreven vanuit de Ruimte; en op vrijdag 3 juli over de sterrenstelsels, door de Canadese astrofysicus (sterrenkundige) Stephane Courteau.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg 


Canarias  beste locatie voor het bekijken van  de maansverduistering op 28 september 2015

CANARISCHE EILANDEN - dinsddag 14 april 2015 - Canarias is de beste locatie in Europa om de eclipse de luna (maansverduistering) te volgen welke zich voordoet in de nacht van 27 op 28 september 2015, waarbij de schaduw van de aarde haar satelliet aan de hemel volledig zal verduisteren; aldus heeft Frank A. Rodríguez, van het programma AstroEduca, uiteengezet op zaterdag 12 april 2015.

Rodríguez heeft uitgelegd, dat de eclipse lunar (maansverduistering) in de nacht van 27 op 28 de september 2015 kort na middernacht zal beginnen, het hoogtepunt bereikt om ongeveer 02:00 uur en eindigt tegen zonsopgang.
img_27415.jpgDe schaduw van de aarde verbergt haar satelliet aan de hemel in het geheel.

 1-AAAAislas-canarias-85.jpg 


Astronaut vanuit het Internationale Ruimtestation “Hello Canary Islands"

ROQUE LOS MUCHACHOS -  woensdag 1 april 2015 - De Italiaanse Samantha Cristoforetti heeft de Archipel gefotografeerd vanuit het Internationale Ruimtestation, als antwoord op de doelstelling welke men via Twitter gelanceerd heeft vanuit het observatorium op La Palma.

Canarias heeft zich gevestigd als een van de bevoorrechte vensters van de Planeet om te kijken naar het Universum. Het observatorium op La Palma is daarvan een goed voorbeeld. Het trekt sterrenkundigen vanuit de gehele wereld aan, maar die weten misschien niet allemaal, dat terwijl zij naar de hemel kijken, men hen ook uit de Ruimte observeert.
estacionespacialcanarias.jpg

                             Cio , ciao Telescopio Galileo! Galileo
               heeft ruimte waargenomen: Eindelijk observeert de ruimte Galileo!

De Italiaanse astronaut Samantha Cristoforetti heeft daaraan herinnert vanuit het Internationale Ruimtestation, waarin ze op 400 kilometer hoogte vijf maanden in een baan om de aarde verblijft, door via Twitter een knipoog te maken naar haar landgenoten die op Roque de Los Muchachos werken in de Nationale Italiaanse Telescoop ‘Galileo’.

"Hello #CanaryIslands and Galileo Telescope! Galileo observeert de Ruimte en de Ruimte observeert Galileo,” zo heeft Cristoforetti op maandag 30 maart 2015 geschreven op haar profiel (@AstroSamantha) op het populaire sociale netwerk.

De publicatie, die onmiddellijk is verspreid door het Internationale Ruimte Agentschap (ESA), bevat vier foto’s van Canarias zoals de Italiaanse astronaut die op dat moment gezien heeft vanuit het Ruimtestation; een nachtopname die de eilanden laat zien op een verrassend plaatje, oplichtend in het zwart van de Oceaan, “ruggelings liggend” tegen het gekromde profiel van de Planeet.
CBWvWh0UUAALlxbgroot.jpg
CBWvWTKUIAAz7vNgroot.jpgTwee van de foto’s omvatten de Archipel in zijn geheel, de andere richt de blik op La Palma en de vierde foto onthult het nachtelijke spoor, dat de bijna twee miljoen inwoners (plus de duizenden toeristen) achterlaten die verblijven op Tenerife en Gran Canaria, wat contrasteert met de duisternis die overheerst op eilanden zoals La Gomera en La Palma; wat maakt, dat moeilijk te onderscheiden is ,aan welke zijde El Hierro ligt.
CBWvUmsU8AAq9g_groot.jpg

CBWvUsMUgAAi8iYgroot.jpgDe directeur van de Telescopio Nazionale Galileo (INAF-TNG), Emilio Molinari, heeft uitgelegd, dat de astronaut Samantha Cristoforetti inderdaad heeft geantwoord op een verzoek dat de Italiaanse sterrenkundigen hebben gelanceerd vanuit La Palma in ongeveer de navolgende bewoording: “ Maak van ons enkele foto’s, dan maken wij enkele foto’s van jou.”
Samantha_Cristoforetti_node_full_image_2.jpg                                                              Samantha Cristoforetti
De sterrenkundigen hebben vanaf de Roque de Los Muchachos het beste moment berekend en het beste tijdstip voor het fotograferen van het Ruimtestation waarop dit boven de Galileo-telescoop voorbijkwam. Ze zijn erin geslaagd, enkele opnamen te maken van het Ruimtestation waarop dit net zo helder te zien, als de planeet Venus die aan het nachtelijke firmament verschijnt.

"Het is een manier van de hemel delen met de planeet Aarde met een speciaal iemand, met de ‘astro collega' die reist door het sterrenveld dat we elke nacht zien. En, voor een keer, heeft een van die sterren de telescoop van Galileo waargenomen," zo heeft Molinari aan de persmedia laten weten.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg 


Vuurbal met grote, groene staart boven Canarias  eindigt in zee

LAS PALMAS DE GRAN CANARIA - Het Observatorio Astronómico de Temisas (OAT) (de Sterrenwacht in Temisas) is een van de locaties waar een vuurbal met een grote, groene staart - groter dan wat men gemiddeld waarneemt - is waargenomen in het gehele Zuidwesten van Gran Canaria, inclusief op de luchthaven. in Teror, in de hoofdstad en zelfs vanaf andere eilanden.

Dit is het tweede verschijnsel in zijn soort op Canarias, geen van beide is op land terecht gekomen. Deze vuurbal eindigde in zee tegenover San Felipe.
vuurbalcanarias.jpg               Het traject van de vuurbal boven Canarias op zondag 8 maart 2015,
                                het kruis geeft aan waar deze in zee is gestort
.
Het is op zondag 8 maart 2015 als om 20:00 uur een vrouw die een auto bestuurt op de rem trapt en haar auto aan de kant zet van de autosnelweg GC-1, ter hoogte van de luchthaven, als zij een grote vuurbal ziet overvliegen met een lange, helder groene staart.

Ze vertelt, dat ze trilde van angst bij het horen van het enorme gebrul van een dreigende botsing. Alles was een kwestie van 4 seconden, dat was op hetzelfde moment waarop in de Sterrenwacht van Temisas, Israël Tejera, hetzelfde schouwspel heeft waargenomen, maar dan op 900 meter hoogte. Het bericht doet dan al snel de ronde op de sociale media en de directeur van Meteoritos Canarias, José García, vraagt dan op de Facebook-pagina van het OAT, om getuigen die gegevens kunnen leveren welke kunnen bijdragen het verschijnsel te lokaliseren.

Op maandag 9 maart 2015 is er een veelheid aan getuigenissen die vanaf diverse locaties op Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura en Tenerife de vuurbal hebben waargenomen.

Daarbij komt nog de verklaring van een piloot die op de landingsbaan van Gran Canaria van nabij aan het manoeuvreren was met zijn vliegtuig, en het overvliegen heeft waargenomen, “ van een verlicht voorwerp als zijnde een vuurpijl.” Uiteindelijk heeft de Veiligheidsdienst van de Luchthaven het verschijnsel bevestigd.

Na het verzamelen van de coördinaten heeft José García vastgesteld, dat het gaat om een gloeiende rots die blauwachtig groen is door magnesium; en die, voordat deze de atmosfeer is binnengedrongen, 600 kilo woog en uiteen is gevallen voordat deze in zee terecht is gekomen met een gewicht van 3 kilo, op zijn pad van het zuidoosten naar het noordwesten, op 100 mijl uit de kust van San Felipe, in Arucas.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg 


Risco Caído toont zich aan de wereld
Unesco catalogiseert Risco Caído 
en de  ‘montañas sagradas’  als  Artevirgo

PARIJS - dinsdag 10 februari 2015 -Het geheel is als almogarén weer een stapje dichterbij de opname op de lijst van het Patrimonio de la Humanidad (Werelderfgoed) (zie: http://whc.unesco.org en; http://whc.unesco.org/en/list

De Unesco catalogiseert ‘Risco Caído’, en daarmee de ‘montañas sagradas’ (‘heilige bergen’) in het binnenland van Gran Canaria als Artevirgo en die komen daarmee als almogarén een stapje dichterbij de verklaring tot: Werelderfgoed van de Mensheid.
koepel.png
Een almogarén wat…? ) Een almogarén - wat heilig huis betekent - is een locatie van magisch religieuze betekenis voor de oerbewoners van de Canarische eilanden.

Om de wereld het pre-Spaanse sterrenkundig erfgoed van het eiland te tonen, staan op de internetpagina van ‘Sterrenkunde en het Werelderfgoed’ - van (Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs Wetenschap en Cultuur) - het almogarén van de Risco Caído en de ‘montañas sagradas’ (‘heilige bergen) van Gran Canaria vermeld; waarmee men vooral een steun in de rug wil geven aan het verklaren van het geheel tot Patrimonio de la Humanidad (Werelderfgoed van de Mensheid) (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Werelderfgoedlijst).
Fig_4.jpg

Gran Canaria is duidelijk uitzonderlijk [...], want het bevat manifestaties van een oude cultuur van het eiland, nu uitgestorven, die een samenleving van holbewoners creëerde in een uniek cultuurlandschap waarin de astronomische heiligdommen een belangrijke rol hebben gespeeld." Aks zodanig beschrijft de internetpagina van ‘Sterrenkunde en het Werelderfgoed (www.astronomicalheritage.net) van de Unesco de archeologische vindplaats van de Risco Caído en de ‘montañas sagradas’ (‘heilige bergen’) van Gran Canaria (zie: http://www2.astronomicalheritage.net/index.php/show-entity?identity=77&idsubentity=1) om die op te nemen is deze catalogus naast legendarische locaties zoals Stonehenge in Engeland, of het observatorium van Jantar Mantar in India.
Fig_5.jpg

Fig_8.jpg
De lijst van Unesco is, naar het oordeel van de minister van Historisch erfgoed, Larry Alvaréz, van het Cabildo (Eilandbestuur), evenals van dat van de archeoloog Julio Cuenta –de ontdekker van de Risco Caído, een grote ruggensteun van het internationale orgaan , met het zicht op de verklaring van het grottencomplex tot Werelderfgoed van de mensheid, waarvan het overheidsdossier door de Canarische Regering verzonden is naar dat van de Natie, om opgenomen te worden op de genoemde lijst van sterrenkundige, of archeo astronomische locaties van de Staat, wat een eerste stap is naar het wereldwijde kandidaatschap.
Fig_9.jpg

Fig_10.jpg
De Unesco zegt, dat het complex van heiligdommen (almogarenes) met een sterrenkundige en rituele functie ,”een ‘buitengewoon erfgoed’ vertegenwoordigt wat een uniek cultureel proces vertoont,” evenals een vergaande ontwikkeling van sterrenkundige kennis welke geïsoleerd is, ontwikkeld in de loop van ruim 1.500 jaar.
unesco-cataloga-1.jpg
                                                                      Risco Caído.

Fig_11.jpg
Fig_3.jpgRisco Caído
, zo legt Julio Cuenta uit, “is een heiligdom als heel exacte kalender en een locatie voor het projecteren van beelden,” die een belangrijke plaats vormde- heilig voor de antieke Canario’s die locaties omvatten zoals Risco Chapín, Mesa de Acusa, Sierra del Bentayga en Data de Guayedra, allemaal in het bio sfeerreservaat van het Eiland.
Fig_18.jpg
                                                            Roque Bentayga.

Fig_15.jpg
Het gaat om de eerste archeologische vindplaats van Canarias waarop de Unesco zich richt.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


Twee kometen, vier eclipsen, 
vijf meteorieten-regens in 2015

CANARISCHE EILANDEN - Nieuwjaarsdag, donderdag 1 januari 2015 - Van de vier eclipsen in 2015, zal de totale zonsverduistering van 20 maart op de Canarische Eilanden voor 46% kunnen worden waargenomen. Een andere eclips is de maansverduistering, die voorzien is in de nacht van 27 op 28 september 2015, en die in alle fasen waargenomen kan worden vanaf de eilanden.

Het Museo de la Ciencia y el Cosmos voorziet een intens  2015 met de aanwezigheid van  twee kometen, vier eclipsen - twee ervan zichtbaar vanaf Canarias - en vijf meteorietenregens

De digitale afdeling Cosmocrónicas van het Museum wordt geleid door de sterrenkundige en verantwoordelijk redacteur, Oswaldo González, en de internetpagina meldt deze verwachtingen in 2015; verder staat er te lezen, dat er in 2015 vie recliposen  zullen zijn, waarvan de totale zonsverduistering van 20 maart, voor 46% kan worden waargenomen vanaf de Canarische Eilanden.
America-Asia-Oceania-rojiza-eclipse_EDIIMA20141008_0042_13.jpg fotonoticia_20141230131350_260.jpg

Een andere eclips is de maansverduistering, die voorzien is in de nacht van 27 op 28 september 2015, en die in alle fasen waargenomen kan worden vanaf de eilanden.

Bovendien, aldus een mededeling van het Museum, is het in 2015 mogelijk, dat men vanaf de eilanden de komeet C/2014 Q2 Lovejoy zal kunnen waarnemen, die het helderst is begin en midden januari 2015, die er uitspringt door zijn intensiteit, of door de maanstanden voor de zichtbaarheid van de meteorenzwerm de Quadrantiden, van de meteorenzwerm Eta-Acuariden, de Perseïden, de twee meteoren zwermen de Draconiden, en de Tweelingen.

De Quadrantiden zullen zichtbaar zijn op 4 januari 2015 vanaf 00:30 uur (bij Nieuwe maan en met 120 meteorieten/per uur), terwijl men ondertussen de meteorenzwerm Eta-Acuariden zal kunnen zien.

Op hun beurt doen de Perseïden zich voor op 13 augustus 2015 vanaf 00:30 uur (bij Nieuwe maan en 100 meteorieten per uur), terwijl de Draconiden verwacht worden op 9 oktober 2015 met een afwisselende intensiteit en die waargenomen kan worden gedurende de eerste helft van de nacht.

Uiteindelijk zullen de Tweelingen acte de présence geven op 14 december 2015, vanaf 20:00 uur (bij Nieuwe maan en met 20 meteorieten per uur).
1-AAAAislas-canarias-85.jpg 


Telescopen El Roque van Britse ING-groep
gaan beheerd worden door  
Canarische stichting

LA PALMA - maandag 25 augustus 2014 - De twee telescopen van de Britse ING behorende tot het observatorium op Roque de Los Muchachos, de William Herschel en de Isaac Newton, zullen beheerd gaan worden door een nieuw op te richten, Canarische stichting.
De nieuwe wetenschappelijke entiteit wordt gevormd door de huidige partners: het Britse agentschap STFC, het Nederlandse NWO en het IAC.

De Raad van Bestuur van het IAC heeft in de bestuursvergadering van juli 2014, naast de goedkeuring aan het Instituto de Astrofísica de Canarias(IAC) het akkoord te formaliseren voor de toekenning van de telescopen van het ING (de Isaac Newton Group), op de Roque de Los Muchachos, ook het groene licht gegeven, om deel te nemen, als minderheidsaandeel, in de nieuwe structuur welke men zal oprichten voor het beheer van de telescopen Isaac Newton (INT) en William Herschel (WHT) onder de juridische titel van een Canarische stichting die niet tot de overheid behoort.

  Archieffoto van enkele telescopen van de sterrenwacht op Roque de Los Muchachos.

Met het nieuw beheermodel wil men nieuwe wegen voor de financiering openen en, in die zin, bewandelt men de weg welke men sinds enige tijd is ingeslagen voor de Telescopio Nacional Galileo (TNG) die, eveneens, beheerd wordt door een stichting.

          Archieffoto van de William Herschel Telescoop op Roque de Los Muchachos.

De William Herschel en Isaac Newton telescopen, waren tot nu toe Brits eigendom onder de akkoorden die zijn ondertekend door Spanje, het Verenigde Koninkrijk en Nederland.

De William Herschel Telescoop (WHT) heeft een hoofdspiegel van 4,2 meter. De veelzijdigheid ervan en de geavanceerde instrumenten, samen met de uitstekende kwaliteit van de hemel boven het Observatorium van Roque de Los Muchachos, maken, dat deze een van de meest wetenschappelijk productieve telescopen in de wereld gaat worden.

De WHT is een telescoop voor algemeen gebruik, met een samengesteld instrumentarium, wat een breed scala aan sterrenkundige waarnemingen mogelijk maakt, van optische lange afstandsgolven tot nabij infrarood, en zowel in het maken van beelden als van elektromagnetische spectra, Via het voortdurend ontwikkelen van het instrumentarium, vooral op het vlak van optische aanpassing, blijft de WHT op de eerste plaats staan in het sterrenkundige onderzoek.

                                     Archieffoto van de Isaac Newton Telescoop.

De Isaac Newton Telescoop (INT), beschikt op zijn beurt over een primaire spiegel van 2,54 meter doorsnee. Momenteel gebruikt men de INT voor het maken van breedbeeldopnamen met een prisma lens.

Anderzijds, is het eigendom van de Jacobus Kapteyn telescoop - die in het Observatorium van Roque de Los Muchachos staat, op de Garafía bergtop - zoals men heeft meegedeeld, in januari 2014 overgedragen aan het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) door de Isaac Newton Telescoop Groep (ING).  Dit optisch instrument zal worden gerobotiseerd door een consortium van universiteiten in de Verenigde Staten (VS) met de naam Sara. Genoemde reflector met een primaire spiegel van een meter in diameter, werd 12 jaar geleden gesloten door de ING en sindsdien werkt sindsdien slechts sporadisch.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


De UFO van Gáldar

SANTA MARÍA DE GUÍA - maandag 5 mei 2014 - In Guía is de arts overleden die Spanje in alle staten van opwinding bracht door zijn ontmoeting ’‘in de derde ronde’ met twee buitenaardse wezens. Diezelfde dag passeerden twee lichten de Archipel van west naar oost.

Nadat jaren geleden vreemde lichten verschenen, die op 22 juni 1976 te zien waren op de gehele Canarische Archipel, ,verhaalt  men over de eerste ontmoeting ‘in de derde ronde’ in de gemeente Gáldar. Om precies te zijn, tussen Las Rosas en Piso Firme, waar - de enkele dagen geleden overleden, arts uit Guía - Francisco Julio Padrón León - en de taxichauffeur Francisco Estévez verzekeren, op een uienveld een ontmoeting te hebben gehad met een voorwerp van drie verdiepingen hoog met daarin twee, bijna drie meter lange, wezens.


De legende van ‘De Reuzen van Gáldar’ was geboren, exact op de dag, dat door honderden getuigen waargenomen lichten de Eilanden van begin tot eind kruisten.

Het is 22 juni 1976 in Piso Firme, gemeente Gáldar. De arts Francisco Julio Padrón León is in een taxi onderweg die bestuurd wordt door Francisco Estévez en in gezelschap van een familielid van de patiënt die de dokter moet gaan bezoeken in het gehucht.

Na een bocht duikt plotseling een, drie verdiepingen hoge bol met blauwe lichten op boven een uienveld. De lichten van de taxi, maakten deze “intens”, zo vertel Estévez, die het verhaal lijkt te activeren, dat begon op 60 meter afstand van een soort straalaandrijving met blauwe gassen.

Die steeg daar op - aldus het getuigenis van Padrón, die in het eerste weekeinde van mei 2014 is overleden - maar niet zonder, dat hij eerst daarin twee rode, drie meter hoge figuren had waargenomen die verschenen als een heel doorschijnende structuur. “Waar doorheen je de sterren kon zien.”

Het was ongeveer 21:30 uur. Een vrouw bevestigt, dat haar televisie last had van een storing. De taxichauffeur zegt, dat zijn radiosignaal was uitgevallen. Volgens de krantenartikelen uit die tijd heeft een 6o-tal personen ook lichten gezien; maar zij waren de enigen die het toestel hebben gezien met zijn drie grote ‘bedieningspanelen ’en de twee ‘wezens’ met een soort in punten eindigende armen - die ten afscheid leken te zwaaien terwijl het ding richting Tenerife bewoog.
Aldus ontstond over de waarneming het verhaal, dat bekend is geworden als, ‘Los gigantes de Gáldar’ (‘De reuzen van Gáldar’).

De dokter, rekening houdend met zijn beroep, lijkt geloofwaardig te zijn: wat Piso Firme eens temeer verandert in een galactisch bijkantoor van Alfa –Centauri. Maar waarom deze twee gesofisticeerde, buitenaardse wezens, na een intergalactische reis, dit weinig technische uienveld hebben gekozen om te landen, dat heeft niemand kunnen uitleggen.

En elk geval gaf het verhaal aanleiding, tot het publiceren van honderden artikelen, deskundige onderzoeken door experts op dit vlak; en een of ander duidelijk initiatief, zoals de aankondiging van het vestigen van een Canarisch Centrum voor Interplanetaire Betrekkingen, door een ingenieur en een deskundige in industriële elektriciteit.

Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje. Een Duitse krant verschijnt met de krantenkop ‘Een UFO* groter dan een Huis’. De getuigen hebben gezien hoe de UFO een cirkel uien verpletterde toen die landde. De eigenaar van de grond omschreef het: ”Als op een locatie in het terrein, waar het apparaat geparkeerd was, vernietigde dit (de uien) en de anderen waren onherkenbaar.”

Sindsdien heeft het apparaat de uien uit het gebied beroemd gemaakt, vanwege de kwaliteit en de nog steeds buitenaardse, grote afmetingen; omdat het gedurende enkele dagen zes keer “gezien” werd.
Zelfs een verslaggever die door het tijdschrift Eco de Canarias (Echo van Canarias) was gestuurd, gepubliceerd op de 26e, onder de titel: ‘De correspondent zag het ‘, “dat het gisteravond terugkwam in hetzelfde gebied ,"  met een nieuwe beschrijving uit de eerste hand , nu verbeterd over ruimte-team: " Ze konden niet nader geïdentificeerd worden ," schrijft hij , “omdat het licht wat ze verspreidden, verblindend was. Hun kleding was meer oranje achtig, maar men weet niet, of door de schittering van het apparaat, men zich zou kunnen vergissen in de kleuren.”

De zaken nemen explosief toe
Over de afstand van El Juncal naar Telde, en nog verder naar Tenerife en La Palma nam men zaken waar. Ook zijn er dieren, inclusief paarden, die vermoedelijk zijn gevild door vreemden, wat Canarias maakt tot de in nevelen gehulde hoofdstuk van de zaak. Men beoordeelt de zaken uit het voorgaande jaar: 40 waarnemingen! En dat is stijgende, aldus meldt het dagblad ‘Diario de Las Palmas’. Nu zijn er personen die de nacht doorbrengen in het open veld, die wachten op een derde fase van het neerstrijken in de nabijheid.

Het is datzelfde jaar, dat de psychiater Jiménez del Oso van start gaat met destijds  een van de meest populaire televisieprogramma’s in dit genre: ‘Mas allá’, en dat hij - uiteraard - sprak met Padrón die een beschrijving gaf, om ‘Los Gigantes de Gáldar’ van sensatie te ontdoen, met zijn diepdonkerbruine stem - tussen twee trekken aan zijn sigaret door - gehuld in rookwolken.

Terug naar 22 juni 1976
Hoewel de - in de stad gerenommeerde - arts en de taxichauffeur de enigen waren die bekenden een ontmoeting te hebben gehad tijdens de derde ronde van het enorme ruimteschip in die nacht, raakte de rest van Archipel tegelijkertijd overdag volledig opgewonden toen men reageerde op een ware gebeurtenis. Voldoende voor de Luchtmacht, om een officieel onderzoek in te stellen.

De van Tenerife afkomstige onderzoeker Ricard Campo publiceert in het tijdschrift ‘Divulgación 100tífica’ in zijn artikel, ‘De waarheid over de zaak 22/6/76’, dat men een stel lichten en ongewone bewegingen heeft waargenomen vanaf diverse locaties op Canarias. Te beginnen met de korvet ‘Atrevida’, die op 22:27º ten zuiden van Fuerteventura lag.

Het is de kapitein van dit schip, die met militaire precisie beschrijft wat er gebeurde: “men zag voor de eerste keer een lichtspot, van een intense blauw-gele kleur, die vanaf het land opsteeg in de richting van onze positie.

Toen deze eenmaal hoogte had genomen, (15º-18º), bleef deze stilstaan, draaide zijn lichtprojectie en liet de oorspronkelijke lichtspot zien.
Zo bleef deze ongeveer twee minuten staan, een grote, geelblauwe lichtkring veroorzakend, die in dezelfde positie bleef gedurende veertig minuten, hoewel het verschijnsel, dat dit had veroorzaak,t was verdwenen.

“Na twee minuten,” zo gaat de kapitein verder “deelde de lichtspot zich, en liet een veel kleiner deel neer. In de lichtcirkel een blauwe wolk vormend en in een fractie verdween datgene wat deze blauwe wolk veroorzaakte. De bovenste lichtspot nam op een snelle onregelmatige wijze, spiraalvormig hoogte, om daarna te verdwijnen.”

Het vrachtschip ‘Osaka Bay’, op 400 kilometer ten zuiden van La Gomera, maakt melding van iets soortgelijks, met verschillende verschijningen over de vorm en de kleur van de lichten, maar op de minuut af op dezelfde tijdstippen.
Dit beschrijft men ook vanaf de ferry ‘Villa de Agaete’, “en ook een jongedame in de Gemeente Llanos de Aridane”. En in Granadilla en in Tacoronte… aldus melden de dagbladen ‘El Día’, ‘La Tarde’, ‘La Provincia’, ‘El Eco de Canarias’ en ‘Diario de Las Palmas’.

Feitelijk heeft men bij Piso Firme “een groot licht” gezien, dat beschreven is door honderden getuigen, maar - nogmaals - alleen de arts en de taxichauffeur hebben het betreffende toestel en zijn rode mannen gezien. Zelfs de derde aanwezige in de taxi, Dámaso Díaz die in trance ingedoken op de achterbank zat, wil het feit van een UFO niet bevestigen.

In elk geval heeft de maritieme drukte in die dagen en weken, zoals Ricardo Campo heeft onderzocht, geen verontrustende resultaten opgeleverd. Op de 23ste kwam op Gran Canaria het Amerikaanse schip aan voor het volgen van de Bowditch ruimtereizen; kort daarop arriveerde ook de het Russische volgschip, de kolossale ‘Kosmonaut Yuri Gagarin’ met dezelfde missie, en op de 25ste meerde in Santa Cruz de Tenerife de Franse lanceerboot ‘Colbert’ aan, met zijn dubbele lanceerinrichting ‘Masurca’, een sleepvaart die misschien wel zou kunnen doen begrijpen, dat het meest nabij zijnde sterrenstelsel zich op Canarias bevindt: in het getij. Of toch niet.

*UFO (Unindentified Flying Object): zie ook: http://ufomeldpunt.nl
1-AAAAislas-canarias-85.jpg 


Blikje Tropical in de stratosfeer op 30 km

Het merk heeft op een vernieuwende manier  het koelen van een blikje bier willen laten zien, 
dat 70 graden onder nul heeft bereikt

LA ALDEA - zaterdag 26 april 2014 - Tropical heeft op vrijdag 25 april 2014 een van haar belangrijkste mijlpalen bereikt, met de lancering van een blikje bier in de stratosfeer. Een actie, waarmee het merk van de Compañía Cervecera (Bierbrouwerij) inzet op haar streven voor innovatie, daarbij kiezend voor een originele manier om een blikje bier te koelen, dat gedurende de reis in de atmosfeer, een temperatuur wist te bereiken van minus 70 graden Celsius.

Het evenement heeft plaatsgevonden in La Aldea op Gran Canaria, waar een met helium gevulde meetballon is gelanceerd waaraan een blikje Tropical was bevestigd, samen met twee camera’s, waarmee men opnames van de reis heeft gemaakt, evenals een GPS-apparaat, om op elk moment de bierverpakking te kunnen volgen.
 

                              Een blikje Tropical op 30 km in de stratosfeer.



 
 
Dit - op de Eilanden pionier zijnde - initiatief heeft twee uur geduurd en in die periode heeft het blikje bier een hoogte bereikt van 30 kilometer en een afstand afgelegd van 70 kilometer vanaf het vertrekpunt tot aan de landing in zee, op 12 kilometer ten oosten van La Isleta.
 


 

De ballon met een doorsnede van twee meter, heeft aan omvang gewonnen al naar gelang deze is opgestegen. Zodoende bereikte die een doorsnede van 16 meter op 30 kilometer hoogte. Vervolgens is de ballon geëxplodeerd, zodanig dat die - zoals was voorzien - in zee is gevallen, waar deze bleef drijven en kon worden opgevist door de deskundigen die aan dit experiment hebben meegewerkt.

Het ontwikkelen en in gang zetten van deze mijlpaal is het resultaat van een jaar lang werken, wat gedaan is door het biermerk, met raad en daad van een team deskundigen en liefhebbers van de sterrenkunde, die deel uitmaken van de vereniging AstroInnova. Deze vereniging houdt zich bezig met het verrichten van wetenschappelijk onderzoek op de terreinen van Astronomie, Astrofysica, Aardwetenschappen en overige Ruimtewetenschappen.

De operatie is uitgevoerd alsof het om een ruimtevlucht ging, waarvoor men heeft kunnen rekenen op de toestemming van AENA voor gebruikmaking van het luchtruim.

Ook heeft men een aanzienlijke technische realisatie uitgevoerd, omdat men al volgstations op diverse locaties op Gran Canaria had ingericht, om streaming in te schakelen voor rechtstreekse uitzending, wat uiteindelijk niet mogelijk was vanwege technische problemen met het signaal, hoewel men in de plaats van streaming de tocht heeft opgenomen bij eerdere proefnemingen die aan deze vlucht vooraf zijn gegaan.

Anderzijds heeft het initiatief kunnen rekenen op een grote belangstelling van het publiek, dat via de internetpagina van Tropical deel heeft kunnen nemen aan een wedstrijd, waarin men kon inzetten op de hoogte waarop - bij een temperatuur van 6 graden Celsius - de groene kleur van de Tropical hond op het blikje zou veranderen in blauw. De winnaar van de wedstrijd kon een door een instructeur vergezelde parachutesprong winnen.

Gedurende de twee uur durende uitzending heeft men diverse Tropical-prijzen verloot, zoals koelers, sleutelhangers, magneten, USB-sticks en rugzakken.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


Het IAC concurreert met de Verenigde Staten voor het herbergen van nog eens
24 telescopen van het type Cherenkov

TENERIFE - maandag 31 maart 2014 - Het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) (Canarisch Sterrenkundig Instituut) is weer in de race als een van de beste locaties voor het plaatsen van een samenstel van 24 Charenkov-telescopen, voor het bestuderen van gammastraling.

Het IAC kan rekenen op de onvoorwaardelijke steun van de Canarische Regering en van de Spaanse Staat in haar race voor het herbergen van de Cherenkov Telescope Array (CTA); een wereldwijd project voor de bouw van 74 telescopen, 50 op het zuidelijk halfrond en 24 op het noordelijk halfrond; waarbij het Observatorium op de Teide, op Tenerife, een van de kandidaten is, om gekozen te worden als vestigingsplaats, in concurrentie met twee andere, Amerikaanse observatoria (in Arizona en in San Pedro Mártir).

                      De Magic I en de Magic II op Roque de  Los Muchachos.
De optie voor de Teide - die een km² aan terrein biedt naast het Observatorium - heeft vele factoren die in het voordeel zijn; zo bevestigt Ramón García, coördinator voor de Instrumentarium uitrusting van het IAC en Spaanse wetenschappelijke verantwoordelijke van het CTA. Maar het heeft ook een aanzienlijk nadeel, dat Spanje nog steeds niet gezegd heeft hoeveel men financieel zal bijdragen aan het project; iets, wat op politiek beslissingsniveau een sleutelrol speelt.

                                       De Magic telescoop in werking.

In het Observatorium van Roque de los Muchachos op La Palma zijn al twee Cherenkov telescopen in bedrijf: de Magic I en de Magic II.



Bij het IAC verliezen ze niet de hoop en vertrouwt men erop, dat het Observatorium van de Teide gekozen zal worden. En wel tijdens de bijeenkomst die plaatsvindt op donderdag 10 en vrijdag 11 april 2014 van het comité, dat bestaat uit 13 van de 28 landen die samen de Comunidad de Rayos Gamma Mundial (Wereldgemeenschap van Fysici) vormen (zie: http://www.kernenergieinnederland.nl/files/dossier-1938-ontdekkingen.pdf). Dat is dezelfde commissie die jaren geleden heeft besloten een Wereld Cherenkov Observatorium in gebruik te nemen; met twee nieuwe observatoria, een op het noordelijk halfrond en een op het zuidelijk halfrond.

Die beslissing neemt men, omdat de bestaande drie groepen telescopen voor het waarnemen van het zogenoemde licht van Cherenkov - dat zich voordoet wanneer de kosmische straling met de atmosfeer wrijft met een hogere schelheid dan die van het licht - uitgeput zijn. Twee van deze telescopen voor gammastralen staan op  Roque de los Muchachos, op La Palma, de anderen staan in Namibië en in Arizona (zie: http://www.spacepage.be/artikelen/het-heelal/theorie/neutrinos/het-licht-van-cherenkov).

“De Magic I en de Magic II hebben goede resultaten opgeleverd," zo verzekert Gracia, maar hij geeft ook toe, net als de rest, ”dat ze aan het eind van de gevoeligheid zijn die ze kunnen verstrekken.”

Er is voorzien,  dat op een termijn  van tien jaar de 74 telescopen van groot, middelgroot, en klein formaat wereldwijd zullen functioneren. Ze hebben een operatieve levensduur van 30 jaar.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


Canarias opent de hemel
voor het sterrenkijk toerisme

SANTA CRUZ DE TENERIFE - maandag 24 maart 2014 - De toeristengidsen van Canarias weten, dat – naast zon en strand – de bezoekers van de Eilanden, om andere belevenissen vragen. Onder de zaken die het meest gevraagd worden, is het kunnen waarnemen van de sterren. De VVV van Tenerife heeft daar goede notitie van genomen en is erin geslaagd, een Europees project op te zetten voor rutas astroturísticas (toeristische sterren kijkroutes).

Jaren geleden al hebben de gidsen zich erop voorbereid, dat toeristen toegang kunnen krijgen tot het Canarische zwerk. Het is dan ook geen verrassing, dat een vijftigtal personen in het bezit is van het certificaat ‘Starlight’-gids, dat wordt uitgegeven door het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) (Canarische Sterrenkundig Instituut). Die ervaring, gecombineerd met de belangstelling van bezoekers die zich voelen aangetrokken door deze activiteiten, heeft de VVV van Tenerife ertoe gebracht, de leiding te nemen van een project , dat gefinancierd wordt door de Europese Unie, voor het openen van toeristische sterren kijkroutes.

Het project ‘EU Sky Route’ heeft tot doel wandelpaden te creëren in de deelnemende regio’s die waarde hechten aan hun sterrenkundige erfgoed en hun aanverwante hulpmiddelen. Naast Tenerife zijn de andere, aan het initiatief meewerkende regio’s die van: Polen, Italië (met twee leden), Portugal, Bulgarije, Griekenland, en de Comunidad Valenciana in Spanje.

                     De
‘El Roque’-sterrenwacht van Los Muchachos, op La Palma.

De Canarische werkgroep begint nu aan de taken voor het vestigen van deze routes op de Eilanden en daartoe - zo legt Noemí Rodríguez, VVV-medewerkster op Tenerife uit - is het eerste wat men doet, in coördinatie met het IAC, het vaststellen van mogelijke wandelpaden die men op de Eilanden - en in de andere deelnemende regio’s - zal openstellen voor het observeren van de sterrenhemel, die geschikt zijn voor verschillend publieksgroepen, zoals gezinnen, vriendengroepen, of groepen ouderen.

Het is niet uitgesloten, dat bij de actie die men aan het uitwerken is, men rekening zal houden - naast organisaties zoals het IAC en de Starlight-gidsen - met groeperingen liefhebbers van sterrenkijken die op Canarias die een belangrijke informatieve rolspelen in de wetenschap.

De routes die men kan voorstellen bevatten de grote telescopen van Roque de los Muchachos en van de Teide,  en het is niet uitgesloten dat er ook kortere routes komen, zoals die  van Temisas op Gran Canaria, evenals  sterrenkijk-wandelpaden in het gebergte op de andere Eilanden.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


Rusland wil op Canarias
de grootste telescoop ter wereld bouwen

Canarische Eilanden - zondag 23 maart 2014 - De Canarische Regering heeft in een communiqué bekend gemaakt, dat de rector van de Universiteit van Moskou, Viktor Sadovnicheva, tijdens zijn toespraak bij het ondertekenen van een overeenkomst met de Canarische Regering voor het stimuleren van wetenschappelijke kennis, belangstelling heeft voor het bouwen van de grootste telescoop ter wereld.

Tijdens deze plechtigheid, in aanwezigheid van de president van de Canarische Eilanden, Paulino Rivero, heeft men ook de tweede editie van het internationale ‘Saturnus’-Congres gepresenteerd; een ludieke, wetenschappelijke ontmoeting, welke in september 2014 plaats zal vinden op de Canarische Eilanden en die bijgewoond zal worden door vooraanstaande onderzoekers, onder wie twee Nobelprijswinnaars.

                      The European Extremely Large Telescope (E-ELT).

Het Russische project omvat een telescoop met een hoofdspiegel van 60 meter in  doorsnede, tegenover de 10,4 meter van de Gran Telescopio Canarias (GranTeCan) en de 24,5 meter van de gigantische telescoop van Magelhaen (in Chili), die momenteel in aanbouw is, zie:  http://www.cynosura.nl/bergtop-bewerkt-voor-de-giant-magellan-telescope).

Rivero heeft opgemerkt, dat de constructie van de Russische telescoop een unieke kans zal zijn voor de Eilanden.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg 


Begroeting van de winter vanaf de bergtop
De zon staat boven de Bentayga

GRAN CANARIA - donderdag 19 december 2013 - Het project ‘Yacimientos Estrella’, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria, benadert de sterrenkundige mythen van de antieke Canario’s vanaf La Mesa de Acusa.

In de belevingswereld van de oerbewoners in de pre-Spaanse tijd moet het iets indruk wekkend zijn geweest. Te zien hoe de zon die opkomt langs de bergtoppen van Gran Canaria, en dan op zijn laagste stand in het oosten, het natuurlijk heiligdom van de Roque Bentayga aanraakt. Elke winterzonnewende is een verschijnsel, dat gezien door ogen in de 21ste Eeuw nieuwsgierigheid en ontroering opwekt, maar wat een 500-tal jaar geleden het gehele leven en geloof van de eilandbewoners bepaalde.
 

VIDEOFRAGMENT:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=x85YQUhm7U8

Op donderdag 19 december 2013 heeft men kort na 08:10 uur kunnen waarnemen, hoe de winterse sol quieto naast de Bentayga opkwam. Het exacte moment van de zonnewende is op zaterdag 21 december, de dag waarop in de Canarische tijd de winter officieel begint om 18:11 uur, maar het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria heeft al op de 20ste december een geleid bezoek willen organiseren naar de archeologische vindplaats van Acusa, om de winter te verwelkomen.

Het verschijnsel - zo leggen organisatoren van het bezoek vanaf Vega de Acusa uit - kan men elke ochtendstond waarnemen tussen zaterdag 21 en (eerste) kerstdag 2013, gedurende vier dagen rond de solsticio (zonnewende) waarin de zon aan het begin van de dag opkomt op hetzelfde punt aan de horizon.

De Roque Bentayga - met al zijn mystieke betekenis voor de antieke, inheemse oerbewoners - is het uiterste punt, wat de zon elke winter bereikt. In een natuurlijke beweging boven het natuurlijke amfitheater, dat, waargenomen vanaf de rijke archeologische vindplaats van Acusa, reikt vanaf de twee kenmerkende rotsen van Gran Canaria tot aan de hoogten van Artenara, waar de zon langzaam naar toe zal bewegen, vanaf de solsticio (zonnewende)  totdat de zomer komt.
 

                                             Donderdag 19 december 2013,
       hoe kort na 08:10 uur de winterse sol quieto naast de Bentayga opkomt.

 

Het geleide bezoek en de viering van de zonnewende is georganiseerd door het Ministerie van Algemene Zaken, Cultuur en Nieuwe Technologie, van het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria. Sinds de bezetting ervan, is dit landbouwterras van voor het pre-Spaans tijdperk een van de belangrijkste gebieden en verzamelplaatsen in het westen van Gran Canaria, zo laat men vanuit het Cabildo (Eilandbestuur) weten.

Om precies te zijn, wordt het Bien de Interés Cultural (BIC) (Culturele Erfgoed) van Acusa gevormd door een samenstel van nederzettingen (bestaande uit: Acusa Seca, El Álamo, La Candelaria, Cruz de Esquina, Fortamaga, El Hornillo en Acusa Verde) gelegen op de helling naast de Tafelberg die de naamgever is.

Elke van deze nederzettingen komt overeen met de opeenvolgende bezettingen en bevat waarden, die het beste bewijs zijn van de evolutie van de holbewoners (in grotten) van Gran Canaria.

Allerlei archeologische overblijfselen leven nu nog steeds samen met de traditionele, historische bevolking van het gebied, dat gekenmerkt wordt door het gebruik van de grotten voor bewoningsdoeleinden en een landbouweconomie.

Het programma waaronder de activiteit ‘Yacimientos Estrella’ valt, streeft de verspreiding, voorlichting en het gebruik van het archeologische erfgoed van het eiland na, door middel van unieke rondleidingen die gericht zijn op het observeren van de hemel vanaf de meest kenmerkende, archeologische vindplaatsen.

De antieke Grancanarios ontwikkelden een gedegen kennis van de hemel en zijn cycli, wat het hen mogelijk maakte, hun huiselijke en religieuze leven te organiseren. Er bestaan zelfs kronieken die spreken van pre-Spaanse festiviteiten die verband houden met de stand van de zon, de maan en de sterren, zo laat men vanuit het Cabildo (Eilandbestuur) weten.

Andere locaties op het eiland die in verband worden gebracht met equinoxen of zonne wenden en waarnaar het Cabildo rondleidingen organiseert, zijn o.a. die van de Bentayga Risco Caído, Cuatro Puertas en La Guancha.
 

                               Zonnewende wijzer-tegeltje  7,5 x 7,5 cm
Frank’s tegeltje

En ondanks de tijd van het jaar, waarin de dagen het kortst zijn - en binnenkort weer gaan lengen - was de verrassing van de redactie van ‘Gran Canaria actueel’ groot, toen goede vriend, ex-voorzitter van de Nederlandse Vereniging Canarias en fanatiek bergwandelaar, Frank Goldberg in gezelschap van zijn echtgenote Gerdien,  hoogstpersoonlijk een  in zijn opdracht - door een in de buurt van Pasito Blanco gevestigde tegelbakker - vervaardigd, hoogst origineel ‘21/12 zonne wende wijzer-tegeltje’ cadeau kwam doen (leuk nieuw scrabble woord overigens!).
 
Op instructie van Frank, gaan wij op 21 december a.s. om 18:11 uur dit zonnewende wijzertegeltje op dit ere plaatsje in onze tuin in Agaete positioneren (zie bovenstaande foto's), op het moment waarop de zon op de laagste stand in het westen staat, zodat we voortaan precies kunnen zien, tot welk  verst verwijderde punt aan de horizon de zon zakt, gezien vanuit onze eigen tuin in Agaete.

“Waarvoor dank, Frank!”
 
                   Frank en Gerdien, op maandag 16 december 2013 in Agaete..

Leuker nog wordt het, als we tegen de zomerzonnewende (in 2014) een ‘21/6 zonnewende tegeltje’ weten te bemachtigen, dat we dan kunnen fixeren naast collega ‘zonnewende wijzer 21/12’, zodat we dan tussen de twee uiterste punten de hele horizonbreedte hebben afgebakend,  waarlangs de zon zich een vol jaar lang door de seizoenen heen beweegt.

1-AAAAislas-canarias-85.jpg


Begin zonsverduistering
 zondag 3 november 2013 om 12:00 uur
Canarische tijd

CANARISCHE EILANDEN - Allerheiligen vrijdag 1 november 2013 - De eclips is op zondag 3 november 2013 bijzonder, kortstondig en bijna niet waarneembaar, behalve op de Canarische Eilanden, waar deze, door de geringe waarneembare omvang, niet spectaculair zal zijn.

Bij de zonsverduistering die op zondag 3 november 2013 om 12:00 uur begint, gaat het om een sterrenkundige gebeurtenis die dit keer ‘buitengewoon’ is en van korte duur.

De zonsverduistering op zondag 3 november 2013 is in Spanje vrijwel niet waarneembaar, behalve op de Canarische Eilanden, waar men - vooral in het Zuiden, en met een degelijke oogbescherming - waarneemt, dat de zonneschijf voor 30% bedekt zal worden.

Als de Maan tussen de Zon en de Aarde schuift, doet zich een gedeeltelijke, of gehele zonsverduistering voor; die van zondag 3 november 2013 is ‘bijzonder’, omdat het gaat om een ‘hybride’, of ‘ gemengde” verduistering, zo laat de onderzoeker van het Instituto de Astrofísica de Andalucía (CSIC) - afdeling Investigación del Sistema Solar, José Juan López,  weten, “dat het een relatieve korte eclips (zonsverduistering) is, omdat de hoek diameter van de Maan en de Zon nagenoeg gelijk is.”

De zonsverduistering zal ongeveer 35 minuten in beslag nemen en eindigen om 12:35 uur lokale tijd Canarias op zondag 3 november 2013. Er zal geen waarneembare  afname van de sterkte van het zonlicht zijn, dat  is pas het geval als 75% van de zonneschijf verduisterd is.

Toch wordt aangeraden de eclips te volgen, want daartoe heeft men niet altijd de kans, omdat een volledige zonsverduistering iemand maar één keer in zijn/haar leven waarneemt.

Volgens de onderzoeker is een verduistering van 99,9% een ‘liefdeskus’, maar een complete eclips is een ‘liefdesnacht’. ”Het verschil tussen 99,9 en 100% is spectaculair en een ongelofelijke sensatie.”

Veiligheid

Kijk nooit in de zon zonder afdoende bescherming. Gebruik aangepaste filters en bekijk indirect de eclips die zich op de zon projecteert. Om de zonsverduistering waar te nemen, is geen telescoop nodig, met het gebruik van geschikte filters is deze met het blote oog waar te nemen en ziet men een klein gedeelte van de maan voor de ster.

Het in de zon kijken zonder filters veroorzaakt een onmiddellijke verblinding en kan onherstelbare schade in het oog aanrichten.

Men beveelt geen fotonegatieven, geblakerde film, beroet glas, of CD aan, want… dat beschermt niet tegen de ultraviolette straling.

Men beveelt het kijken naar de Zon  aan door specifieke telescoopfilters met de benaming ‘eclips-bril’, waarmee men veilig de zon kan bekijken; hoewel , met de benodigde tussenpauzen, telkens niet langer dan 30 seconden.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


Hemellichaam met de naam
'Gran Canaria
'

 International Astronomical Union (IAU)
geeft hemellichaam van vier kilometer in doorsnee
de naam van het Eiland

AGÚIMES - donderdag 31 oktober 2013 - Canaria leent haar naam aan een nieuwe, vier kilometer in doorsnee metend hemellichaam, dat op 24 augustus 2005 is ontdekt door het Observatorio Astronómico de Mallorca (OAM) (de Sterrenwacht van Mallorca) en wat - na uit het zicht te zijn geraakt - in 2011 is herontdekt door een robot-telescoop.

Het hemellichaam ‘Gran Canaria’ is op woensdag 30 oktober 2013 gepresenteerd in de raadszaal van het Gemeentehuis in Agüimes door burgemeester Antonio Morales; samen met de wethouder voor Nieuwe Technologie, Francisco González, en door de beheerders van de Fundación Canaria Observatorio Astronómico (Stichting Canarische Sterrenwacht) van Temisas, Mario Villanueva Afonso en Luis Salas López.

Zowel de ontdekking, evenals de naam, zijn in augustus 2013 erkend door de International Astronomical Union (IAU) (zie: http://www.iau.org). In de verklaring herinnert men eraan, dat in 2005 de UNESCO 46% van Gran Canaria heeft uitgeroepen tot natuurreservaat.

Luis Salas heeft opgemerkt, dat de afstand van het nieuwe hemellichaam tot de Zon drie keer zo groot is als de afstand tussen de Aarde en de Zon. De omloopbaan is een beetje elliptisch (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Ellips_%28wiskunde%299), en varieert tussen 2,6 en 3,8 aan astronomische eenheden (AE = in het Engels AU)  [een eenheid  staat gelijk aan 150 miljoen kilometer, wat gelijk is aan  de afstand tussen de Aarde en de Zon] (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Astronomischeeenheid).

Anderzijds heeft Luis Salas aangegeven, dat om het volume te kunnen schatten, de geschatte afmeting van vier kilometer indirect is afgeleid door de helderheid. De lengte ervan staat gelijk aan het stadscentrum van de hoofdstad van Gran Canaria en is vier keer zo lang als het dorpscentrum van Agüimes. Deze kleine planeet doet er 5,7 jaar over om een rondje rond de Zon af te leggen. “Het hemellichaam levert geen gevaar op, omdat het zich bevindt tussen de omloopbanen van de planeten Mars en Jupiter, maar met weet maar nooit …” heeft de directeur van het Observatorium van Temisas, Mario Villanueva, meegedeeld.

“De naam ‘353595 Gran Canaria’ voor het hemellichaam komt voort uit een dialoog die we hebben gehad met de directie van het Observatorio Astronómico van La Sagra op Mallorca, na het akkoord, dat een paar maanden geleden is ondertekend voor een bouwproject van een sterrenwacht in het hooggebergte van Gran Canaria.” Aldus heeft de eveneens voorzitter zijnde van de Fundación Canaria Observatorio de Temisas, Mario Villanueva, laten weten, die opmerkt, dat de sterrenwacht van Mallorca een wereldwijde erkenning heeft als een van de eersten in het ontdekken van dit soort objecten dicht bij de Aarde, zoals o.a. asteroïden, kometen en zelfs in het opsporen van satellieten en ruimte-afval.

“We hebben in het Observatorium van Mallorca in onze koepel een telescoop en we hebben proeven gedaan in de observatie - en bewegings-controle. En tijdens die ontmoetingen hebben we voorgesteld, een naam te geven aan een nog niet zo lang geleden ontdekt hemellichaam en leek het ons goed, dit de naam ‘Gran Canaria’ te geven, wat altijd positief is, want het Eiland leent haar naam aan een asteroïde van vier kilometer,” zo heeft Villanueva uitgelegd.

“Het observatorium in het hooggebergte van Gran Canaria, waarmee we interessante ontdekkingen kunnen doen in het onderscheiden en detecteren, zal uiteindelijk als doel het ontdekken en het volgen van objecten hebben en het zal op afstand worden bediend vanuit het observatorium in Temisas en alle informatie zal vervolgens worden doorgegeven aan het observatorium van Mallorca, via de internetverbinding die we hebben,” zo heeft Villanueva toegevoegd. Dat nieuwe observatorium, zal mogelijk ongeveer €250.000,= gaan kosten, en zal werk verschaffen aan vier personen.

Zonsverduistering
Op zijn beurt, zal het Observatorium van Temisas het gehele jaar door activiteiten organiseren, zoals op de vrijdagen een door een sterrenkundige begeleid bezoek ook als het regent, en wekelijkse discussieforums. Deze entiteit is in 2004 gestart, hoewel het als buitenpost is gaan functioneren in 2005. Op zondag drie november 2013 zal men een gedeeltelijke verduistering van de Zon volgen, die 40% van het oppervlak van de Zon zal bedekken.

Op zijn beurt heeft de burgemeester van Agüimes, Antonio Morales, er op woensdag 30 oktober 2013 aan herinnert, “hoe enkele jaren geleden een groep liefhebbers van sterrenkunde contact met ons heeft opgenomen vanwege de grote mogelijkheden die de hemel boven Temisas biedt.”
Wat betreft de naam ‘Gran Canaria’ voor het hemellichaam, heeft de burgemeester benadrukt, “dat dit zal helpen de naam van het Eiland nog meer bekendheid te geven in andere circuits.”

“Tegenwoordig is de sterrenwacht een referentiepunt voor het Eiland en een extra attractie voor het toerisme in de gemeente,” aldus de burgemeester. “Bovendien zet het ons, door de samenwerking met het Observatorium van Mallorca, wereldwijd op de sterrenkunde-kaart en nog meer, als men met het Cabildo (Eilandbestuur) van Gran Canaria het akkoord sluit voor het observatorium in het hooggebergte,” zo heeft Morales toegevoegd.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


Gegevens over 60.000 sterren gepubliceerd voor ontdekken ‘verborgen’ Melkweg

ROQUE DE LOS MUCHACHOS (LA PALMA) - vrijdag 16 augustus 2013 - De internationale groep sterrenkundigen Sloan Digital Sky Survey III (SDSS-III), waarvan ook het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) (Canarisch Sterrenkundig Instituut) deel uitmaakt, heeft op het Internet de gegevens gepubliceerd van 60.000 sterren in de Vía Láctea (Melkweg) met het doel, een ‘verborgen’ deel van dit sterrenstelsel te ontdekken.

Deze serie gegevens, die vrij toegankelijk is en gratis is op te slaan vanaf het Internet  (zie: http://www.sdss3.org/surveys/apogee.php) zal helpen, om te begrijpen hoe de Melkweg is ontstaan; het is de eerste serie die gepubliceerd is in het kader van het project Apache Point Observatory Galactic Evolution Experiment (APOGEE) en is, als onderdeel van de SDSS III, een collectieve onderzoekersinspanning voor het creëren van een complete kaart van de chemische samenstelling van de sterren in de Melkweg.


                                                       De Melkweg.

Met dit doel voor ogen, heeft men voor het project een van de meest efficiënte infrarood- spectrografen (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Spectrograaf)  ter wereld ontwikkeld, zo laat het IAC weten in een communiqué.

De oplossing die deze hoge resolutie spectrograaf APOGEE biedt, is het observeren in dit gebied van infrarood licht - wat onzichtbaar is voor het menselijk oog, maar in staat is binnen te dringen in de stofnevel - wat de kern van de Melkweg verduistert.

Deze mogelijkheid om gebieden te ontdekken die voorheen verborgen waren, heeft tot doel, een complete kaart samen te stellen van de chemische samenstelling van alle gebieden van de Melkweg.

De spectrograaf verricht metingen van de hoeveelheid licht die wordt uitgestraald door een ster in elke golflengte, of wat hetzelfde is, in elke kleur.

Ver weg van de lichten uit de stad, verschijnt de Melkweg als een lichtende band die de hemel doorkruist met donkere “gordijnen”, terwijl het in werkelijkheid een sterrenschijf, of een sterren bol is waarvan de gordijnen het stof is wat de sterrenkundigen verhindert alle delen van de Melkweg te zien.

Hoe dichter een ster bij het centrum staat, hoe groter het lichtdeel ervan is wat wordt verduisterd door het stof.
2013073111320527437_large.jpg
Om die reden, zijn eerdere studies over de sterren van de Melkweg beperkt door de capaciteit van het op een consistente manier meten van de sterren in dit stofgebied.
2mass2_large.jpg


Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC)

Het is de meest complete collectie van spectra van sterren in het infrarood die ooit is gemaakt, aldus de uitleg in een communiqué van de directeur van het APOGEE project, Steve Majewski, van de Universiteit van Virginia.

SDSS III is een project, dat zes jaar duurt (2008-2014) over dichtbij staande sterren, de Melkweg, en de verre kosmos. Dit aantal van  60.000 onderzochte sterren veronderstelt tien keer zoveel te zijn, dan het aantal infrarood hoge resolutiesterren wat tot nu toe door alle telescopen van de wereld is onderzocht (zie o.a.: http://arxiv.org/abs/0809.2362).
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


Perseïden ‘vallende sterren’
aan de Canarische nachthemel

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 7 augustus 2013 - Ook wel ‘Lágrimas de San Lorenzo’ (‘Tranen van Sint Laurentius’ - feestdag 12 augustus) genoemd, bereikt deze jaarlijkse  ‘sterrenregen’  het  hoogtepunt rond middernacht in de nacht van maandag 12, op dinsdag 13 augustus 2013. Zo heeft  het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC)  (Canarisch Sterrenkundig Instituut) laten weten op woensdag 7 augustus 2013.

In een persbericht laat het IAC weten, dat de Perseïden met de meeste intensiteit waargenomen kunnen worden, als in de nacht van maandag 12 op dinsdag 13 augustus rond plm. 23:30 uur (op de Canarische Eilanden) in noordwestelijke richting radiant de boven de horizon opkomt .

Het is dan opkomende maan en die zal verdwijnen vanaf het moment waarop men de meteoren begint te zien, waarbij het IAC verzekert, “dat dit geen belemmering zal zijn voor de waarneming.”


Vallende sterren in augustus
De komende nachten kan men vallende sterren zien van de Perseïdenzwerm. Tijdens het hoogtepunt van deze meteorenzwerm, rond 12 augustus, kan men vaak tot wel honderd vallende sterren per uur zien. De omstandigheden zijn in 2013 vrij gunstig. De meeste meteoren verschijnen waarschijnlijk tussen 23 en 5 uur in de nacht van 12 op13 augustus. Als het dan goed helder is, kan men gemiddeld elke minuut wel een vallende ster zien. Ook in de nachten voor en na het maximum zijn er Perseïden te zien, alleen in veel geringere aantallen, dan in de maximumnacht.


                                         Foto 's van een Perseïden meteoor.
Elke nacht verschijnen er een aantal vallende sterren aan de hemel. Met een beetje geluk ziet men er één langs schieten als men een tijdje buiten staat.Vallende sterren zijn geen echte sterren die naar beneden vallen, maar kleine steentjes die vanuit de ruimte de dampkring van de aarde binnendringen. Zo'n brokje steen heeft in de ruimte een grote snelheid van vele tientallen kilometers per seconde en als het de dampkring binnenkomt, remt de lucht het steentje af. Het wordt dan heet en verdampt op een hoogte van ongeveer  tachtig tot honderd kilometer. Het lichtverschijnsel wat we zien is niet van het steentje zelf, maar van de lucht er omheen die ook sterk wordt verhit en gaat gloeien. Dit lichtverschijnsel noemen we een meteoor.
trouw-aarde-doorkruist-stofbaan_large.jpg

De baan van de komeet Swift-Tuttle
Enkele malen per jaar zijn er veel meer meteoren te zien dan normaal. De aarde in zijn baan kruist dan de baan van een wolk stofdeeltjes, achtergelaten door een komeet. Elk jaar in augustus kruist de aarde de baan van de komeet Swift-Tuttle, die behoorlijk wat gruis heeft verspreid in zijn baan. Dit veroorzaakt een mooie meteorenzwerm die elk jaar terugkeert rond 12 augustus: de Perseïden.
Juist omdat deze in de zomer zichtbaar zijn, zijn ze bij een breed publiek bekend. Veel vakantiegangers zitten in deze tijd in een mooie donkere omgeving en genieten 's avonds van een prachtige sterrenhemel.


Kaartje van de noordoostelijke horizon van half augustus omstreeks 1 uur 's nachts. Vanuit een punt in het sterrenbeeld Perseus lijken de vallende sterren op ons af te komen.

Radiant
De Perseïden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Perseus. De reden hiervoor is dat alle vallende sterren die bij de komeet Swift-Tuttle horen, uit de richting van het sterrenbeeld Perseus lijken te komen.
Als we de lijn van een Perseïde doortrekken in de richting waar die vandaan kwam, komt deze in dit sterrenbeeld uit. Het punt aan de hemel waar alle meteoren vandaan lijken te komen, heet de radiant. Het is slechts een denkbeeldig punt, want in werkelijkheid bewegen de meteoren evenwijdig aan elkaar. Dit effect zien we bijvoorbeeld ook bij treinrails. Twee rails van een spoor lopen ook evenwijdig aan elkaar. Maar als we op het spoor staan, lijken de twee rails elkaar te naderen in de verte bij de horizon. Zo ook lijken meteoren vanuit één punt aan de hemel te komen.

Vanaf half juli verschijnen de eerste Perseïden al aan de hemel. Het zijn er dan nog heel weinig, maar het worden er in de weken erna steeds meer. In de nacht van 12/13 augustus kunnen we enkele tientallen Perseïden per uur zien oplichten aan de hemel. Dan is het echt de moeite waard om een tijdje buiten te gaan liggen en naar de lucht te kijken. Het maximum van de zwerm valt dit jaar op 12 augustus rond 21 uur - dan doorkruist de aarde het hart van de zwerm - wat dus gunstig is voor de aantallen meteoren in de nacht erna. Daarna neemt de activiteit weer af en rond 24 augustus heeft de aarde de baan van komeet Swift-Tuttle helemaal verlaten.

Dit jaar zijn de omstandigheden redelijk gunstig voor de Perseïden. Het is Nieuwe Maan op 6 augustus, dus tijdens het maximum van de zwerm is de maan nog maar een sikkel, die niet zo veel licht geeft en ook in de loop van de avond ondergaat. Het is dus vooral hopen op mooi weer, maar de kans daarop is in augustus op de Canarische Eilasnden  bijna 100% zeker.

Ook de hoogte van de radiant aan de hemel bepaalt hoeveel vallende sterren we kunnen waarnemen. Des te hoger de radiant aan de hemel staat, des te meer vallende sterren zijn er te zien. In het begin van de avond staat het sterrenbeeld Perseus nog vrij laag en verschijnen er nog niet veel meteoren. Later in de nacht stijgt de radiant en neemt het aantal vallende sterren langzaam toe. Als de ochtendschemering begint, staat Perseus bijna recht boven ons hoofd en kunnen we de meeste meteoren verwachten.
images487_large.jpg
Meteoren kijken
Zorg voor een makkelijke stoel, veldbed of slaapmatje. Laat de ogen goed aan het donker wennen - dat duurt wel een kwartier. Kijk goed waar de meteoren vandaan komen en probeer eens te tellen hoeveel er te zien zijn in een half uur of een uur. Het leuke van meteoren kijken is, dat iedereen het kan doen, zonder telescoop of verrekijker.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


Maansverduistering donderdag 25 april 2013 zichtbaar vanaf Canarias

CANARISCHE EILANDEN - woensdag 24 april 2013 - Canarias is een van de bevoorrechte gebieden voor het aanschouwen van de eerste gedeeltelijke Maansverduistering van 2013, op donderdag 25 april.

Oswaldo González Sánchez, sterrenkundige en verantwoordelijk voor de afdeling Didactiek van het  Museo de la Ciencia y el Cosmos, laat op het blog galaxias y centellas (sterrenstelsels en bliksem) weten: “om deze gedeeltelijke Maansverduistering te zien, hoeft men eenvoudigweg te wachten op de zonsondergang op 25 april 2013, die op de Archipel plaatsvindt om 20:30 uur, om te zien hoe de volle Maan zwak verduisterd opkomt boven de oostelijke horizon.
293612_large.jpg

Op dat moment is die nog steeds niet in de schaduw van de Aarde, maar is dit wel het geval in het schemergebied (de penumbrale eclips, wat betekent: niet in de directe schaduw, maar in de bij of halfschaduw van een object) wat moeilijk waarneembaar is met het blote oog. Tussen 20:54 en 21:21uur zal de gedeeltelijke verduistering plaatsvinden, waarbij om 21.08 uur het donkerste moment zal zijn. Slechts 2% van de maan zal zich in de schaduwkegel van de Aarde bevinden, waardoor men een klein, licht verduisterd gebied aan de linker bovenkant van onze satelliet kan waarnemen, die beter zichtbaar zal zijn als men een verrekijker gebruikt.
298754-1g_large.jpg

Op dat moment staat de maan dicht boven de horizon, op 7 tot 8º, ideaal om een mooie foto te maken van een aangevreten maan, samen met het natuurlandschap van de Archipel. Zo kan men bijvoorbeeld vanaf Santa Cruz de La Palma de maansverduistering zien boven de top van de Teide.

Als u een heldere ster op slechts 4º links van de Maan ziet, dan observeert u de planeet Saturnus, die gedurende april en mei in de beste omstandigheden verkeert, om - wel met behulp van een kleine telescoop - zijn schitterende ringen waar te nemen.

Het proces van de Maansverduistering treedt op wanneer de Maan, in haar maandelijkse rotatie rond de Aarde, in de schaduw komt van die Planeet.  Dit kan alleen gebeuren bij de Volle Maan. Als de Maan volledig in de schaduw komt, is de verduistering totaal , maar is dit gedeeltelijk, dan zal maar op een deel van de maanschijf een gedeeltelijke zonsverduistering waarneembaar zijn.
Op 25 april 2013  zal slechts 2% van die schaduw  met het blote oog te detecteren zijn  als een zwak donkerdere rand van de maan.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


Ruimtestation van Maspalomas
heeft veel levens gered

SAN BARTOLOMÉ DE TIRAJANA - woensdag 27 februari 2013 - Een duizendtal personen, onder wie zeelieden, piloten en allerlei avonturiers, hebben hun leven te danken aan het Estación Espacial (Ruimtestation) - dat de NASA vijftig jaar geleden heeft gebouwd op Gran Canaria voor het volgen van de missies Gemini, Mercury en Apollo - als steunpilaar in Spanje van het internationale reddingsprogramma Cospas-Sarsat.

De meest recente die de effectiviteit van dit programma hebben kunnen vaststellen, waren twee zeelieden, een Brit en een Canadees, die op 13 februari 2013 wanhopig het radiobaken van de roeiboot activeerden waarmee ze de Atlantische Oceaan wilden oversteken, nadat hun vaartuig lek was geraakt en vol water stroomde toen ze zich op 290 mijl (537 km) van Canarias bevonden.
nasa-1_large.jpg

Zoals bij zoveel reddingen op de diverse Oceanen, werd het eerste bericht van hun SOS ontvangen in het Ruimtestation van Maspalomas, dat ressorteert onder het Ministerie van Defensie en, dat beheerd wordt door het Instituto Nacional de Técnica Aeroespacial (INTA),  dat  een onderkomen biedt aan het Spaanse centrum van Cospas-Sarsat.
nasamaspalomas_large.jpg

Het controlecentrum heeft onmiddellijk de Salvamento Marítimo (Marine Reddingsdienst gewaarschuwd, evenals het 802 Escuadrón SAR van de Mando Aéreo de Canarias (Canarische Luchtmacht), die de reddingsactie hebben uitgevoerd met een Super Puma helikopter en met 730 mijl (1.352 km) het wereldrecord ‘non stop vliegen’ bij dit soort operaties hebben verbroken.
293512-1g_large.jpgDit Grancanarische station is een erfenis van de meest glorieuze momenten in de ruimtevaart. Feit is, dat het in1969 een wezenlijke rol heeft gespeeld, in de verzekering van een veilige terugkeer naar de Aarde van de Apollo XI, de eerste missie die de mens naar de maan bracht; een bijdrage, waarvoor de astronauten Neil Armstrong, Edwin Aldrin y Michael Collins erkentelijk waren, door amper drie maanden na deze gebeurtenis het eiland te bezoeken.

In 1975 is het station door de NASA overgedragen aan INTA en sinds twee decennia coördineert het in Spanje het wereldwijde programma Cospas-Sarsat.

In die 20 jaar heeft dit programma van het Ruimtecentrum op Canarias bijgedragen aan de redding van 9.127 personen, van wie er 2.222 zich bevinden in het gebied waarvoor men verantwoordelijk is (Spanje en  nog 19 Afrikaanse landen), nadat men 551 reddingsoperaties in gang heeft gezet, zo legt de beheerder, Emilia Melián, uit.

O.a. missies in internationale wateren, in 2012 springen de reddingen van twee Franse zeilers in het oog, een op 48 zeemijlen ten noorden van Menorca (in april) en de andere op 19 mijl van Sant Feliu de Guixols, in Gerona (in juli), en die van een Belgisch plezierjacht op 45 mijl uit de Costa de Cariño, in La Coruña (in augustus).

image31_large.jpg
184182elt-sar-sat_large.jpg

Bovendien benadrukt Melián, dat tot op heden, het Spaanse Cospas-Sarsat ook ondersteuning heeft verleend aan de redding van 6.905 levens van mensen die zich buiten het gebied bevonden waarvoor men verantwoordelijk is. Cospas-Sarsat wordt gevormd door 43 landen en heeft - sinds 1982 - geholpen in het lokaliseren van ruim 31.000 personen die noodsignalen hebben uitgezonden aan de wereldwijde organisaties met verantwoordelijkheid voor zoekoperaties en redding ter land, ter zee en in de lucht.

De Cospas Sarsat-delegatie in Maspalomas is geïntegreerd in het dertigtal controlecentra dat wereldwijd opereert voor het ontvangen, verwerken, lokaliseren en distribueren van radiobakens.300px-new-c-s-system-overview_large.jpg
Tegelijkertijd functioneert Spanje als coördinatiecentrum voor de distributie van noodoproepen in de regio Zuid Midden (Centraal Afrika, West Afrika en het Arabisch Schiereiland), een van de zes regio’s waarin de globe is verdeeld voor het distribueren van gegevens.
cospas-sarsat-image-e_large.jpg
Om hun werk te kunnen doen, zo legt Emilia Melián uit, beschikt het Spaanse centrum over drie van de 78 ontvangstations in de geïntegreerde behandeling van het systeem: een Leolut voor Cospas Sarsat satellieten, in een lage baan, en twee Geoluts, voor de geostationaire Goes en MSG’s.

images379_large.jpg

Bovendien zal Maspalomas in de komende maanden een Meolut-station krijgen met vier antennes, om andere satellieten in te lijven die in middelhoge banen navigeren (Meosat), die noodsignalen opvangen van de Amerikaanse GPS, de Russische Glosnass positionering en de Europese Galileo satellieten.

sarsat-cospas461x2621_large.jpg

Melián merkt op, dat de Galileo satellieten een retour signaal kunnen zenden aan de gebruiker die het radiobaken heeft geactiveerd, wat hem/haar bevestigt, dat de reddingsdiensten al zijn gewaarschuwd.

Opdat het signaal zich beweegt in twee richtingen werkt men met een nieuwe generatie radiobakens, omdat de huidige alleen verzoeken om hulp uitzenden.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


Waar kan  men de totale zonsverduistering
van 13 november 2012 zien?

AUSTRALIË - maandag 12 november 2012 - Neen, niet vanuit Nederland, of België en ook niet vanaf de Canarische Eilanden. Waar dan wel? Via het Internet, op: http://live.gloria-project.eu is de zonsverduistering op dinsdag 13 november 2012 vanaf 18:45 uur (GMT = Canarische tijd) rechtstreeks te volgen.

De totale eclips van de zon, die plaatsvindt op dinsdag 13 oktober 2012, is te zien vanaf een smalle strook op het aardoppervlak die loopt over Australië en een deel van de Stille Oceaan. Toch kan men wereldwijd dit verschijnsel rechtstreeks volgen, dankzij het Internet.
gloria-650x350_large.jpg index43_large.jpg

De onderzoeker van het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) (Sterrenkundig Instituut van Canarias), Miquel Serra Ricart, coördineert een expeditie die de zonsverduistering observeert en deze rechtstreeks uitzendt op: http://live.gloria-project.eu


Ondanks, dat het  een van meest spectaculaire hemelverschijnselen is, is dit niet gemakkelijk te zien. Dankzij het Europese project GLORIA (GLObal Robotictelescopes Intelligent Array), met deelname van het IAC, kan men het verschijnsel vanaf de aarde waarnemen op die locaties waar men beschikt over een Internetverbinding.

Na meer dan een jaar zonder totale zonsverduisteringen (de meest recente heeft plaatsgevonden op 11 jui 2010), bezoekt de schaduw van de maan op 13 november 2012 opnieuw het aardoppervlak.

De loop van de schaduw begint in Australië, om daarna verder te gaan over de Stille Oceaan. De eclips zal totaal zijn om 22:11 uur  (Canarische tijd) en zal 4 minuten en 12 seconden duren, met de zon op 67 graden boven de horizon.

Een zonsverduistering vindt plaats als de maan tussen de zon en de aarde schuift en, gezien vanaf de aarde, de zon geheel, of gedeelte gedeeltelijk verbergt. Dit gebeurt alleen als, gezien vanaf de aarde,  de zon en de maan perfect op één lijn staan. Bij een eclips van de zon, wordt de zonneschijf geheel dor de maan bedekt. Bij een ringvormige eclips, wordt slechts een gedeelte van de zon verduisterd.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


Sterrenregen ‘Lágrimas de San Lorenzo'

CANARISCHE EILANDEN - vrijdag 10 augustus 2012 -  Las ‘Lágrimas de San Lorenzo' (de 'Tranen van San Lorenzo') kan men het beste in hun volle glorie waarnemen van zaterdag 11 augustus 22:00 uur tot 02:00 uur op zondag 12 augustus 2012, voordat de afnemende maan aan de horizon verschijnt.

De sterrenregen die bekend staat als 'Lágrimas de San Lorenzo', of 'Perseidas' (Perseïden) kan vanaf de Canarische Eilanden worden waargenomen in de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 augustus 2012, hoewel de maximum activiteit later op de 12e plaatsvindt, tussen 13:00 en 15:00 uur (GMT = Canarische Tijd).


                                                   12 augustus 05:00 uur.
Perseïden
De meteorenzwerm Perseïden bereikt op zondag 12 augustus 2012  rond 19 uur zijn maximum. De radiant van de zwerm staat rond 07:30 uur in het hoogste punt aan de hemel, op 84° boven de horizon. Onder ideale omstandigheden zijn er van deze zwerm zo'n 84 meteoren per uur te verwachten. De meteoren zijn helder en snel en hebben na lichtende sporen. Rond 05:45 uur gaat het schemeren en om 06:19 uur komt de Zon op. Het beste moment om Perseïden waar te nemen is hierdoor rond 05:00 (zie het kaartje). De radiant van de zwerm staat dan ongeveer 69° boven de horizon, in het oostnoordoosten. De Maan komt om 01:04 uur op, is voor ongeveer 30% verlicht en kan eventueel storen.

De meteoren van de meeste zwermen verschijnen niet allemaal op de dag van het maximum. Zo zijn de meteoren van de Perseïden  normaal gesproken circa 9 dagen rondom het maximum te zien. De zwerm heeft daarmee een relatief korte piek. Probeer dus ook enkele nachten voor en na het maximum meteoren waar te nemen. Iedere dag verder weg van het maximum zijn er echter wel ongeveer 40% minder meteoren per uur te zien. De typische snelheden van de meteoren in deze zwerm zijn met circa 61 km/s (ongeveer 219600 km/uur) relatief hoog. Er is geen speciale apparatuur nodig om meteoren waar te kunnen nemen. Wanneer het helder is, volstaat het blote oog. Een ligstoel en warme kleding kunnen voor extra comfort zorgen.

Meteoren worden in de volksmond ook wel vallende sterren genoemd. In werkelijkheid gaat het niet om sterren die vallen, maar om minuscule stukjes steen en gruis die onder hoge snelheden de aardatmosfeer binnenkomen en op ongeveer 80–120 km hoogte verdampen. Een meteorenzwerm is een verzameling van meteoren die rond dezelfde tijd en in hetzelfde gebied aan de hemel zichtbaar zijn. De meteoren lijken uit één punt aan de hemel te komen, dat men de radiant noemt. Deze beweging wordt veroorzaakt door zowel de beweging van de meteoren zelf als door de baansnelheid van de Aarde.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


Het Heelal gezien vanuit San Mateo

VEGA DE SAN MATEO - zaterdag 21 juli 2012 -  De burgemeester van San Mateo, Antonio Ortega Rodríguez, heeft op vrijdag 20 juli 2012 het Centro Astronómico (de Sterrenwacht) van Roque Saucillo geopend, een project dat is geboren in La Vega de San Mateo, “als een wetenschappelijk, toeristisch recereatie-project op het eiland Gran  Canaria.”

Het observatorium bevindt zich op het platte dak van een huis in het centrum van de gemeente, dat door het gemeentebestuur is geschonken aan de Asociación (Vereniging) Saros, die de telescopen plaatst en de overige wetenschappelijke apparatuur. Burgemeester Ortega beweert, “dat in deze Sterrenwacht  die permanent in Montaña Cabreja is gevestigd, in de toekomst ook controlekamers worden gevestigd en, dat er binnen het complex van dit uitkijkpunt  een panorama-restaurant komt en een kabelbaan die zorgt voor de verbinding met het dorpscentrum.”


Het Centro Astronómico (de Sterrenwacht) van Roque Saucillo.


Antonio Ortega Rodríguez.

Ortega wijst erop, dat  de stereren kunde een opkomende wetenschap is waarvoor grote belangstelling bestaat en die van maatschappelijk belang is, “die duizenden mensen naar de gemeente zal brengen en de sociaaleconomische ontwikkeling van het gebied zal versterken.” De sterrenwacht zal een cultureel wetenschappelijk karakter krijgen.” Het zal met name informatief zijn, omdat het vooral toegankelijk is voor de scholieren in La Vega.
 
Het observatorium is een baanbrekende faciliteit op de Canarische Eilanden, omdat het zich in een stedelijk centrum bevindt en zich inzet voor wat men noemt: “de sterrenkunde van de straat: Het wil, op een eenvoudige manier de sterrenkunde dichter bij de mensen brengen, met de recente observatie-techniek thuis naast de deur, “gebruikmakend van de uitstekende voorwaarden die La Vega de San Mateo heeft voor het ontwikkelen van deze wetenschappelijke discipline.”
1342823354918-canarias-59_large.jpg
De sterrenwacht beschikt over een koepel van drie meter die een telescoop met een grote doorsnede herbergt en die voorzien in van de  meest recente observatietechniek op onderwijskundig en wetenschappelijk gebied en, beschikt over een speciaal waterstof  alpha filter,waarmee een telescoop kan worden omgebouwd tot een zonnetelescoop. speciale Alpha Waterstof-telescoop voor het observeren van de uitbarstingen van de zon (zonne protuberansen en zonnevlammen).
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


Redding van de Grantecan

ROQUE DE LOS MUCHACHOS - LA PALMA - woensdag 23 mei 2012 - Met ingang van 2013 staat het voortbestaan op het spel van de Gran Telescopio de Canarias (Grantecan) (Grote Telescoop van Canarias), een van de krachtigste telescopen van de wereld. De Canarische Regering en de Staatsscretaris van I+D+i, van de Spaanse Regering, onderhandelen over een akkoord voor financiering, dat het voortbestaan van de Grantecan moet garanderen tot 2015. De Grantecan heeft negen miljoen euro nodig, om in 2013 open te  blijven.

Op tafel liggen twee voorstellen; het eerste is, dat de Spaanse Staat de operationele kosten voor haar rekening neemt, voor een bedrag van zes miljoen euro en, dat men de kosten voor de infrastructuur, van 3 miljoen euro gezamenlijk, iedere voor 50%, betaalt, dat is anderhalf miljoen euro voor beide overheden.


Archieffoto van de Gran Telescopio de Canarias (Grantecan),
in het Observatorium op Roque de los Muchachos, op het eiland La Palma.


De tweede formule, die het meest nabij lijkt bij beide partijen, zou ervan uitgaan, dat de Spaanse Staat de operationele kosten blijft betalen en, dat de Deelstaat Canarias verantwoordelijk wordt voor de infrastructuur.

“Maar dit steeds onder de voorwaarde, dat men Canarias een zachte lening verstrekt voor de voorfinanciering van deze uitgave van jaarlijks drie miljoen euro, gedurende een periode van drie jaar,” zo legt de directeur van het (Agencia Canaria de investigación, innovación y sociedad de la información) (Aciisi) (Canarisch Agentschap voor Onderzoek, Innovatie en de  Informaticamaatschappij),  Juan Ruiz Alzola, uit.

Samenwerking
De Canarische Regering en de Spaanse Staat hebben gezamenlijk de bouw van de Grantecan betaald, waardoor ze partners zijn, ook in het onderhoud ervan, hoewel voor 90% van de financiering,  De andere 10% van het budget wordt verstrekt door de Universitaire onderzoekscentra van Mexico en Florida (USA).

Maar de Canarische Regering wil van de medefinanciering tot aan 2015 af, dit met het vooruitzicht, dat - na de crisis - de Spaanse Staat   definitief de volledige  verantwoordelijkheid van de financiering op zich neemt.

“De Deelstaat Canaria kan een bepaald soort samenwerking aanbieden, maar niet een dergelijke hoogwetenschappelijke installatie meefinancieren. Dat is de unieke verantwoordelijkheid van de Staat,” aldus Ruiz Alzola.

Met alle eer en vlag en wimpel (die horen bij een dergelijke installatie met een investering van 1390 miljoen euro)  in juli 2009 in gebruik genomen, dreigt de Gran Telescopio (Grote telescoop)  nu, vanuit financieel oogpunt gezien, te sterven; hoewel, het normale onderzoek momenteel blijft doorgaan.

De jaarlijkse negen miljoen euro  aan kosten voor de installatie, zes miljoen voor de operaties en drie miljoen voor het onderhoud van de uitrusting, zijn alleen gegarandeerd voor dit jaar (2012).

Voor het functioneren van de Grantecan en het garanderen van het overleven in 2012,  is twee miljoen euro gereserveerd via de Wet op de Spaanse Rijksbegroting, hoewel dit nog moet worden goedgekeurd, plus het saldo van de inkomsten uit operaties en de voorhanden zijnde onderzoeksprojecten.

Sinds de opening van de Grantecan heeft de Deelstaat - zonder succes - geprobeerd, een akkoord te bereiken met de Spaanse Staat, dat deze financiële stabiliteit geeft aan de installatie.

Nu, tijdens de años de las vacas flacas (magere jaren) en algemene kortingen op de I+D+í in Spanje, heeft de Staat voor het eerst via de Rijksbegroting volstrekt onvoldoende financiering toegewezen, om dit jaar amper  te kunnen overleven. Twee miljoen die, echter, nog niet terecht zijn gekomen in de kas  van de Gran Telescopio en waarover deze vooralsnog niet over kan beschikken.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


Inwijding op Tenerife
 grootste zonne-telescoop van Europa

IAC OBSERVATORIUM OP DE TEIDE - woensdag 23 mei 2012 - De grootste zonne-telescoop van Europa,  de op twee na grootste ter wereld - is op maandag 21 mei 2012  officieel in gebruik genomen in het Observatorium van de Teide op Tenerife. De spiegel van de Duitse GREGOR telescoop heeft een middellijn van 1,5 meter. Dankzij een speciale techniek voor het compenseren van luchttrillingen kan deze straks 70 kilometer grote details waarnemen op het zonneoppervlak.

GREGOR zal niet erg lang recordhouder blijven. Met steun van de Europese Commissie wordt gewerkt aan de realisering van een Europese zonnetelescoop met een middellijn van ca. 4 meter, eveneens op Tenerife. Ook de Amerikaanse Advanced Technology Solar Telescope op Haleakala, Hawaï, krijgt een spiegel middellijn van 4 meter.


GREGOR zal het mogelijk maken de zonne-atmosfeer te observeren met een resolutie die tot nu toe niet bereikt is.
261870-1g_large.jpg
1337625355848-gregor7_large.jpg
1337625355848-gregor6_large.jpg

Tijdens de inwijding van GREGOR, die is gebouwd door een Duits consortium, heeft de directeur van het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC), Francisco Sánchez, gezegd, dat deze infrastructuur een bewijs is van samenwerking die de ontwikkeling ondersteunt, op een moment dat er kennis ontbreekt.
images127_large.jpg
1337625355848-gregor2_large.jpg
De kosten van deze telescoop en het eerste instrumentarium bedragen 12,85 miljoen euro, die voor het grootste gedeelte zijn opgebracht door het Duitse consortium bestaande uit het  Astrofysisch Instituut van Postdam Leibnitz; het Max Plank Instituut voor Zonneonderzoek, dat gevestigd is in Katlenburg/Lindau, samen met het Instituto de Astrofísica de Canarias (IAC) en de Wetenschappelijke Academie van de Tsjechische Republiek.
1337625355848-gregor5_large.jpg
De directeur van het IAC heeft aangegeven, dat GREGOR het mogelijk maakt meer te weten te komen over de ster die de Aarde regeert, maar dat de telescoop ook gebruikt zal worden voor  het bestuderen van andere sterren.
1337625355848-gregor1_large.jpg
De directeur van het Kiepenheuer Instituut voor Zonnefysica (KIS), in Freiburg, Oskar von der Lühe, heeft eraan herinnerd, dat men veertig jaar geleden de eerste Duitse telescoop heeft geïnstalleerd in de observatoria van het IAC, namelijk die op de Teide en op Roque de Los Muchachos (La Palma).
1337625355848-gregor3_large-1.jpg
De GREGOR zonnetelescoop staat in het Observatorium op de Teide en zal gaan bijdragen aan het beter begrijpen van de fysische processen welke zich voordoen bij de meeste sterren in het heelal en, aan het oplossen van vragen over de vorm waarin de zonneactiviteit van effect is,  en die zelfs satellieten beschadigt op de energienetwerken op Aarde.
1337625355848-gregor12_large.jpg
GREGOR zal het mogelijk maken de zonneatmosfeer te observeren met een resolutie die tot nu toe niet bereikt is, de  telescoop heeft een opening van 1,5 meter, die groter is, dan de overige in het observatorium van het IAC geïnstalleerde zonnetelescopen, zo legt men uit  bij het Instituto de Astrofísica de Canarias.

De ruimtelijke, spectrale en tijd-resolutie maakt het mogelijk, dat de onderzoekers de fysische processen aan de oppervlakte van de zon kunnen volgen op een schaal die kleiner is dan 70 kilometer.

De inwijdingsceremonie op maandag 21 mei 2012 is bijgewoond door de president van het Eilandbestuur van Tenerife, Ricardo Melchor; de minister van het Bondsministerie van Baden Württemberg, Theresia Bauer; de voorzitter van de  Leibniz Vereniging, Karl Ulrich Mayer en de vertegenwoordigster van het Max Plank Instituut, Natalie Macknow.
13048-i-logoiacfondotrans-baja_large.gif
1337625355848-gregor13_large.jpg
De telescoop is ontworpen voor waarnemingen van de zonne-fotosfeer, wat de laag is waaruit het meeste licht en warmte wordt ontvangen op aarde en, voor waarnemingen van de chromosfeer, wat de laag is, die zich boven de zonne-fotosfeer bevindt.


In tegenstelling tot de overige zonnetelescopen, is het ontwerp van de GREGOR-telescoop geheel open; zodanig, dat de koepel vervangen is door een schuifdak, dat wordt geopend, zodat de wind kan circuleren en op deze wijze wordt oververhitting van de installatie en de spiegels voorkomen.

De hoofdspiegel is een lichte structuur die is vervaardigd uit speciaal materiaal wat niet vervormt wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht en interne turbulentie, de spiegel wordt aan de achterzijde gekoeld.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg
 


 Spaanse Regering geeft
2 miljoen euro aan Grantecan
en betaalt
12 miljoen euro voor telescopen in Chili

MADRID - zondag 15 april 2012 - De Spaanse Regering heeft in haar Rijksbegroting voor 2012, die op vrijdag 13 april 2012  ter behandeling is voorgelegd aan het Parlement, een post van twee miljoen euro opgenomen, waarmee men de operationele kosten wil dekken van de Gran Telescopio de Canarias (Grantecan)  en daarmee het functioneren ervan wil garanderen tot eind 2012. Dit, terwijl in diezelfde Rijksbegroting men een bedrag van 2,5 miljoen euro uittrekt voor de financiering van de Spaanse deelname in het European Southeren Observatory (ESO) met vestiging in Chili, waarmee men  diverse telescopen beheert en men de bouw voorbereidt van de  Extreem Grote Europese Telescoop (E-ELT).

Dit is op vrijdag 13 april 2012 opgemerkt door Juan Ruiz Alzola, de directeur van het Agencia Canaria de Investigación, Innovación y Sociedad de la Información (Aciisi) (Canarisch Agentschap voor Onderzoek, Innovatie en de  Informatiemaatschappij). De Gran Telescopio (Grote Telescoop) kan tot eind 2012 functioneren, maar is gedoemd te sluiten in 2013.
2012-04-05-img-2012-04-05-12-13-00-grantecan_large-1.jpg

                                   Een maquette van de  Supertelescoop
                      die het Europese Observatorium wil bouwen in Chili.
Ruiz Alzola heeft op vrijdag 13 april 2012 de wanverhouding tussen de twee begrotingsposten benadrukt en is van mening, dat de Regering aandacht zou moeten besteden aan de financiële behoeften, “met als eerste de telescopen die in Spanje staan.”


            De Grantecan op Roque de Los Muchachos, op La Palma.
“Met een Rijksbegroting waarin zwaar bezuinigd wordt op Onderzoek,” zegt Ruiz Alzola, dat het vooral verstandig is, “te zorgen voor het functioneren van de Spaanse  faciliteiten.”

De verantwoordelijke voor Onderzoek, van de Canarische Regering, heeft bevestigd, dat hij de wetenschapsstrategie van Spanje niet betwijfelt op het gebied van de Sterrenkunde, maar hij verwijst ernaar, dat als de Rijksbijdrage voor 2013 dezelfde zal zijn als in 2012, de Grantecan  in 2013 gedoemd is te sluiten.


                                     Roque de Los Muchachos, La palma.

De Canarische Regering onderhandelt met het Staatssecretariaat van I+D+i over een convenant om financiële stabiliteit te geven aan de Gran  Telescopio (die medegefinancierd wordt door Canarias); een installatie, die in 2009 in gebruik is genomen en die jaarlijks minimaal 9 miljoen euro nodig heeft.

“Wat ons het meest zorgen baart, is, dat wat er gaat gebeuren in 2013. Met deze Rijksbijdrage zal overleven onmogelijk zijn,” zo bevestigt Juan Ruiz Alzola.

Bezuiniging van 30% 
Het IAC is de overheidsinstelling voor Onderzoek die, met een daling van 30% op de subsidie - welke wordt bijgedragen door het Staatssecretariaat van Onderzoek - het meest getroffen is in de Rijksbegroting, op de post  Wetenschap. 
Dit is zes keer meer, dan het gemiddelde (- 4,7%) voor dit soort instituten.

Spanje behoort sinds vijf jaar tot de ESO, en paradoxaal genoeg, is de Grantecan gebruikt als proeflaboratorium voor het Europese consortium voor de bouw van de E-ELT, die bekend staat als de Supertelescoop.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


Steun voor Grote telescoop Canarias

Vanwege gebrek aan overheidssubsidie

LA PALMA - woensdag  15 februari 2012 - In de vergadering van het Eilandbestuur van La Palma  heeft men op 10 februari 2012  unaniem een motie aangenomen die gezamenlijk  door de regeringsfracties van de CC-CCN en de PSOE is ingediend,  waarin men de Spaanse Regering en de Canarische Regering vraagt, voldoende  subsidie te verlenen, om het blijven functioneren  van de Gran Telescopo Canarias (GTC) te garanderen.

De grootste optische telescoop ter wereld, de Grantecan, zal buiten bedrijf gesteld worden als deze geen subsidie krijgt voor het onderhoud ervan. Mexico en  de Universiteit van Florida onderhouden de GTC.


          De GTC, of GRANTECAN, op de Roque de los Muchachos, op La Palma.
De GTC, die op La Palma op  de Roque de Los Muchachos staat,  is sinds de ingebruikneming in  2009 de grootste  optische telescoop ter wereld en het gebruik ervan heeft het mogelijk gemaakt, veel meer te weten te komen over de zwarte gaten van de verst in de Ruimte verwijderde  sterren en de sterrenstelsels, en maakt grote stappen voorwaarts mogelijk op alle terreinen van de sterrenkunde.

In november 2011 heeft de directeur van het Agencia Canaria de Investigación, Innovación y Sociedad de la Información (ACIISI) (Canarische Agentschap voor Onderzoek, Innovatie en de Informatiemaatschappij), alarm geslagen, vanwege het gebrek aan financiering die kan leiden tot de sluiting van deze infrastructuur. Sinds de ingebruikname wordt de telescoop onderhouden met Amerikaanse  en Mexicaanse en fondsen , omdat, zo heeft de verantwoordelijke voor het project deze week aangegeven, Spanje zijn  deel niet bijdraagt, wat neerkomt op 50 % door de Centrale Regering en 50% door de Regionale Overheden.

De federale vicesecretaris van de CCN Organisatie, de van La Palma afkomstige Alfonso López, heeft in een communiqué verzekerd, dat hij aan de twee senatoren van het Canarische Centrum, Luz Marina Socas en Meluca Suárez, zal vragen, zich erin te verdiepen op welke wijze  men deze wetenschappelijke instelling kan financieren. Dit, omdat de GRANTECAN, en in het bijzonder, het Instituto Astrofísica de Canarias (Canarische Sterrenkundig instituut) , ressorteren onder het hoofdstuk Grote Staatswetenschap, waardoor de financiering  en de leiding ervan neerkomen op de Staat, waarbij de medewerking van  de Canarische Regering via het ACIISI niet wordt afgewezen.
1-AAAAislas-canarias-85.jpg


 

kaart_canaria-5-66.jpg

aaaaLOGOMETBANNERGranCanariaActueel-2--381.jpg

zon-112.jpg